2015 tbm 9

Page 1

Telecom Insp Awards irience De Nom 2015 inaties ! Kijk sne lo p pagin

a 24

Business Tool voor de ICT-reseller

Jaargang 11 I Nummer 9 I November 2015

CEO Nick Galea over de groeiambities van 3CX:

‘3CX brengt innovatie in de PBX-markt’

MKB-onderzoek Voiceworks Storage en e-mail meest gebruikt in cloud eIMS: Bouwstenen voor Converged Communicatie

www.tbmnet.nl


Dean Hosted IP Telefonie (voor bedrijven van 3 tot 100+ medewerkers): Eenvoudig op één A4tje op zeer inzichtelijke en unieke wijze een complete IP centrale aanbieden, inclusief toestellen, fax, Fax2email, thuiswerkplekken, Smartphone extensie en Dean Mobile. Iedere reseller verkoopt eenvoudig Hosted IP Telefonie met Dean Connect.

Hosted... Made easy! Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110852 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie. Dean ISDN (CPS/WLR) | Dean Hosted (Hosted/Cloud Telefonie - VoIP) | Dean Mobile | Dean Access (SIP Trunk - VoIP) Dean SIP Trunk (SIP Trunk Only - VoIP) | Dean Internet (ADSL/VDSL/SDSL/SDSL.bis/Glasvezel)

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING!


- Inhoud Telecom Inspirience Awards 2015 De Nominaties!

12

Nick Galea 3CX: ‘Resellers met focus zijn succesvoller’

24 32 - 45

UC Best Practices De vele gezichten van UC

Best Practices

4 Nieuws

18

SpeakUp Partner-event

43

Case Acknowledge

6

Column Leo van Schie

20

Nieuwe directie Score

45

UC Case Forma

8

Cloud-onderzoek Voiceworks

Telecom

46

UC Case Unify

10

ICTWaarborg

23

X2Com naar nieuwe locatie

48

UC Case Estos

11 Terugblik Expeditie ICT

34

Interview New Media 2Day

50

Gigaset pro partner-event

14

eIMS: Bouwstenen voor

38

UC Case Workstreampeople

51

TBM Business Guide

Converged Communicatie

40

UC Case NEC

54

Colofon

17

RoutIT Vision

42

UC Case Sennheiser

TBM • november 2015

3


I Nieuws

Focus Wellicht een dooddoener, maar voor deze editie dook het woord in drie items op. Focus. Communicatiesoftwarefabrikant Nick Galea, ICT-reseller Thijs Paree en Score Telecom-directeuren Nils Vermeulen en Paul Stoffele weten het zeker. Hun succes is te danken aan dit vijfletterige woord. Het grappige dat die focus telkens op iets anders kan slaan. Voor de een is dat focus op één operator, voor de ander gaat het om het volledig omarmen van Cloud-technologie of de focus op een klantsegment en bij de derde gaat het om een pure partnerstrategie.

Een keus maken en daarin volhouden, makkelijker gezegd dan gedaan, maar volgens deze drie voorbeelden zeker de moeite waard. Daarnaast nog meer inspiratie voor u in deze TBM: de genomineerde klantcases voor de Telecom Inspirience Awards 2015. Ook de vakjury moest zich ‘even’ focussen’ op de kluif van het beoordelen van de meer dan 60 cases van business partners. De grote ontknoping vindt plaats op 29 oktober in Het Zalmhuis te Rotterdam. Daar gaan we ons op focussen. Sef Heldens Hoofdredacteur TBM

Onderzoek: Mobiele telefonie en e-mail populairst op werkvloer Mensen op de werkvloer communiceren voornamelijk via mobiele telefonie of met e-mail. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van StartReady en Plantronics. Mail en mobiele telefonie vormen voor 65 procent van de respondenten de meest gebruikte zakelijke communicatiemiddelen. De aloude vaste telefoonlijn lijkt definitief de strijd te hebben verloren, aldus het onderzoek. Waar e-mail en mobiele telefonie op plek 1 en 2 belanden van populairste zakelijke communicatietools, komt de vaste telefoonlijn pas op plek 4, na het face-to-face-gesprek. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid (62 procent) van de deelnemers naast telefonie ook andere communicatiemiddelen tot hun beschikking wil hebben om contact te leggen. De beperkte

4

TBM • november 2015

populariteit van de vaste telefoon kan verklaard worden door de behoefte aan flexibiliteit. Met internettelefonie, op de smartphone, tablet of pc, is veel meer mogelijk dan met de ‘ouderwetse’ manier van bellen. Er lijkt dan ook een verschuiving plaats te vinden naar rijkere en flexibelere tools en integratie van deze middelen. De populaire smartphone kan een faciliterende en stimulerende rol spelen in deze ontwikkeling. Als het gaat om internettelefonie, zien respondenten verschillende voordelen: 33 procent noemt videobellen als belangrijkste voordeel. Daarna komen scherm delen en conference calling (beide 24 procent). 38 procent verwacht dan ook in de toekomst meer te gaan bellen over het internet. Skype en Skype for Business (voorheen

Microsoft Lync) zijn veruit de meest gebruikte platformen voor internettelefonie, met een marktaandeel van 76 procent. “Om geen desastreus tweede sms-effect te krijgen, moeten telefonieproviders adequaat reageren op de verschuiving van vast naar mobiel”, aldus Lucas Wensing, oprichter en directeur van StartReady. “Doordat de providers onvoldoende anticipeerden op sms-alternatieven, zoals WhatsApp, misten ze de boot. Samen met de bedrijven zullen ze op een slimme manier moeten inspelen op de wens van de werknemer en consument en de transitie van vaste telefonie naar Universal Communications goed plannen.”


Nieuws I

Vtel koopt aandelen terug van SpeakUp en doet overname

VeliQ realiseert doorstart

De moedermaatschappij van Vtel Telecom heeft het 50 procent aandelenbelang van branchegenoot SpeakUp teruggekocht en haar activiteiten uitgebreid met de acquisitie van Reliable IT Solutions, specialist in ‘ICT as a Service’ diensten.

VeliQ, aanbieder van het cloud-gebaseerde Mobile Service Platform, heeft na een korte onderhandelingsperiode met succes een doorstart gerealiseerd zodat de dienstverlening naar de partners van VeliQ en hun klanten is gewaarborgd.

Vtel zet hiermee een volgende stap in haar groeistrategie, waarbij producten en diensten en de implementatie ervan zo veel mogelijk in eigen beheer worden ontwikkeld. Hiermee wil zij de kwaliteit, betrouwbaarheid en time-to-market voor haar klanten verder optimaliseren. Gerard Olde Olthof, directeur/eigenaar van Vtel licht toe: “Vtel Telecom heeft een prachtige positie opgebouwd in de zakelijke markt, zowel in het hogere MKB als in de Eerstelijnszorg, waar we meer dan 65% van de huisartsenposten in Nederland ontzorgen. Door de ontwikkeling van producten en diensten en de implementatie ervan meer in eigen beheer te nemen, kunnen wij de totale kwaliteit in de keten verbeteren en onze klanten de hoogst mogelijke betrouwbaarheid en veiligheid bieden.”

Vtel groep vooral gaan richten op de eerdergenoemde kwaliteitsverbetering van de primaire processen en de backend van high secure cloudoplossingen en bij de hosting en koppeling van CRM systemen. Directeur Mark van de Sande van RiTS is erg enthousiast over de samenwerking: ”Vtel kan onze bestaande klanten verrijken met hoogwaardige bereik-baarheidsoplossingen en wij kunnen Vtel ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van hun high secure telefonieplatforms. Zo realiseren we de beoogde kwaliteitsverbetering voor de klant en versterken we tevens elkaars individuele positie.”

CEO van VeliQ Ron van Bijsterveld bevestigt een consortium van IT-investeerders bereid te hebben gevonden om een doorstart mede mogelijk te maken: “Met deze investering verzekeren we ons niet alleen van een succesvolle doorstart en continuïteit, maar ook van een partner met de ervaring en middelen om onze verdere groei en ambitieuze roadmap te realiseren.” Het investeerderscollectief is verheugd met de investering in VeliQ. “De investering in het unieke platform van VeliQ sluit perfect aan bij ons bestaande portfolio en onze visie op de werkplek van de toekomst”, aldus vertegenwoordiger Rein Hoogland. Ook vanuit de markt wordt positief op de doorstart gereageerd. “Wij zijn verheugd te horen dat VeliQ met een sterk management, krachtige investeerders en een heldere roadmap de toekomst kan omarmen. Wij hebben enorm veel vertrouwen in alle betrokken partijen en de nieuwe investeerders. Wij verwachten dat de dienstverlening naar onze klanten hiermee alleen maar beter gaat worden”, reageert René Oldenbeuving, Managing Director bij Cloud- en telecomleverancier INTO.

“Omdat SpeakUp andere doelgroepen met andere eisen bedient hebben we geconcludeerd dat Vtel als zelfstandige organisatie beter in staat is haar groeiambities te realiseren”, aldus Olde Olthof, die benadrukt dat Vtel en SpeakUp blijven samenwerken op bestaande producten en diensten. Reliable IT Solutions (RiTS), het nieuwe managed services onderdeel, zal zich binnen de

ScanSource nieuwe distributeur Unify in Nederland Unify breidt zijn pan-Europese distributie uit in Nederland door een samenwerking met ScanSource Communications. Binnen de samenwerking, die eerder dit jaar werd ondertekend, voorziet ScanSource Communications Nederlandse resellers van het volledige aanbod van Unify’s Unified Communications voice-producten, naast een uitgebreid service- en supportaanbod. Met Unify’s communicatieoplossingen breiden resellers hun UC-aanbod voor eindgebruikers uit door toegang te bieden tot toonaangevende oplossingen op het gebied van IP voice, websamenwerking, videoconferenties en mobiliteit. Door het aanbieden van de Unify-producten helpen resellers eindgebruikers ook hun zakelijke processen en productiviteit te verbeteren, door

hen te helpen profiteren van nieuwe werkwijzen. In Nederland helpt de samenwerking ScanSource Communications om innovatieve producten te leveren aan de markt en resellers te voorzien van de nieuwste oplossingen. “We zijn trots op onze samenwerking met Unify, een leider op het gebied van UC. Hiermee helpen we onze resellers hun communicatie- en UC-aanbod in Nederland uit te breiden”, zegt Phil Boyd, vice president Merchandising van ScanSource Communications Europa. “Het portfolio van Unify-producten en -diensten, gecombineerd met de uitgebreide kennis, diensten en support van ScanSource Communications, stelt resellers in deze regio in staat optimaal te voldoen aan de behoeften van eindgebruikers.” De gezamenlijke stap richting Nederland volgt op de succesvolle lancering van distributiesamenwerking in het Verenigd Koninkrijk. De samen-

werking helpt bewustzijn te creëren rondom Software-as-a-Service en Circuit, en de concrete voordelen die deze oplossingen leveren aan bedrijven. “Door het partnerschap met ScanSource Communications en onze Nederlandse partners helpt Unify de businesswereld bij het creëren van meer flexibiliteit, nieuwe werkwijzen en betere samenwerking. De samenwerking met ScanSource sluit aan bij Unify en zijn doel om te transformeren tot een kanaalgerichte organisatie”, aldus Rene Hochstenbach, landelijk manager bij Unify. “Het stelt ons ook in staat in contact te komen met nieuwe Nederlandse partners wiens klanten profiteren van een grotere diversiteit op de UC-markt.”

TBM • november 2015

5


I Column

Versnellen in de cloud: Operations In het vijfde artikel over het Cloud Acceleration Model(CAM) gaat het over de operatie. In hoeverre is uw infrastructuur en zijn uw processen klaar om te accelereren in de cloud? Strategie is belangrijk, mensen zijn belangrijk en een goed financieel model is belangrijk. Maar om de dynamiek van de cloud bij te kunnen houden, is vervolgens een soepel lopende operatie van levensbelang. Een schaalbare infrastructuur, scherpe processen en een supportafdeling ingericht op efficiënte ondersteuning. De infrastructuur wordt vaak als basis gezien. Veel bedrijven leveren al jaren netwerken, verbindingen en servers. Ze hebben de kennis en ervaring en kiezen voor een eigen cloud infrastructuur. Omdat het kan. Veel bedrijven die deze weg enkele jaren geleden zijn ingeslagen, van groot tot klein, komen nu tot de conclusie dat het kunnen niet onderscheidend is in de cloud. De toverwoorden zijn onderscheid en schaal. Infra is een commodity en onderscheid wordt in niches gevonden. Om te kunnen groeien in de cloud is een goede infra belangrijk maar blijf jezelf afvragen of je zelf nog wel het best in staat bent om dit te ontwikkelen of dat het onderscheid ergens anders gezocht moet worden. Versnellen in de cloud vraagt om een soepel lopende operatie. Een die schaalbaar en flexibel moet zijn. Daarbij horen processen die de huidige gang van zaken beschrijven en niet die van de traditionele organisatie. De overgang naar de cloud is geen ‘mooi moment’ om de processen nog eens tegen het licht te houden, het is een vereiste om de nieuwe situatie in kaart te brengen en goed vast te leggen. Klanten zien het niet als onderscheidend dat u kunt aangeven hoe u werkt, het is een hygiëne factor in de cloud.

6

TBM • November 2015

Tot slot service en support. In de traditionele omgeving met veel on premise installaties was een grote outbound serviceorganisatie belangrijk om het juiste support te kunnen bieden. In een cloud omgeving is juist veel meer deskbound werk om remote support te kunnen bieden. Vaak op diensten van derden en is het onderhouden van het netwerk met de leverancier minstens zo belangrijk om een goede dienst te kunnen bieden. Dit vereist andere mensen met andere capaciteiten. Dit geldt natuurlijk ook voor de SLA’s. Om een garantie te kunnen bieden, bent u vaak afhankelijk van derden. Is dit back-to-back in een SLA met de leveranciers vastgelegd? En is er getoetst hoe dit vertaald is naar uw SLA met uw klanten? Over-selling komt nog te vaak voor. Met de beste wil beloftes maken die door een afhankelijkheid niet zelf waargemaakt kunnen worden. En zelfs al is er een goede afspraak met de ketenpartners, de klant zal altijd u aanspreken op het niet beschikbaar zijn van een dienst…. Het Cloud Acceleration Model kan u helpen een globaal beeld te vormen van de voortgang op uw weg naar cloud adoptie. U vindt het op www.saas4channel.eu.

Happy hunting! Leo van Schie is directeur van Partner Performance en initiatiefnemer van Saas4Channel.


Nieuws I

SIPHON start nieuwe dienst SIPS SIPHON, Europees Unified Communications-distributeur en Broadsoft system integrator, biedt een nieuwe service aan genaamd SIPS. Dit staat voor SIPHON Integrated Provisioning Service en moet de reseller helpen meer marge te maken door tijd te besparen. Joost van Wijk van SIPHON legt uit wat de nieuwe dienst inhoudt: “In ons warehouse voorzien wij de Polycom-toestellen van de juiste basissettings zoals URL, usernames en passwords die nodig zijn om de provisioning server van een Hosted-platform te benaderen. Hierdoor hoeft de reseller de toestellen niet meer zelf uit te pakken en programmeren. Dat scheelt zomaar 10 minuten per toestel.” “Wanneer de reseller bij ons een bestelling plaatst, levert hij een document mee waarin de

usernames en passwords staan die hij in de toestellen wil hebben. Ook geeft hij hierbij aan welke propositie verkocht is (HIP office / Xpress etc). Zo weten wij welke URL er in de toestellen moet komen.” Wanneer de order wordt ingepakt, ontvangt de reseller een (eenmalige) download link waar vervolgens de usernames en MAC id’s terug te vinden zijn zodat de reseller weet welk toestel voor welke gebruiker bedoeld is. De geprogrammeerde toestellen kunnen indien gewenst direct verzonden worden naar de eindklant. Wanneer deze daar aangesloten worden zullen ze direct hun juiste weg vinden en de templates / SIP credentials downloaden die zijn klaargezet. “Bij SIPHON zijn we altijd op zoek naar manieren om onze klanten en partners te helpen slimme en onderscheidende dingen te doen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze service u een enorme

tijdbesparing zal opleveren. Hierdoor blijft er meer marge over op de toestellen of kunt u scherper aanbieden bij uw eindklant om een deal te winnen.” Niet alleen bij grote projecten kan SIPS van waarde zijn, zegt Joost van Dijk. “Ook bij kleinere projecten met een paar toestellen kunnen we u ontzorgen door deze service toe te passen en de toestellen direct te verzenden naar uw klant. U hoeft hierdoor niet meer heen en weer te rijden om een paar toestellen te installeren maar kan alles regelen van achter uw bureau.”

Ergonomische computermuis vanuit wetenschap ontwikkeld Studies wijzen uit dat tijdens beeldschermwerk we gemiddeld zo’n 53% bezig zijn met een computermuis, 26% met een toetsenbord en 21% kijken naar een beeldscherm (Ijmker et.al., 2010).

De Newtral 2 ergonomische Gripless computermuis is onlangs ontwikkeld vanuit de wetenschap dat we niet allemaal gelijk in handgrootte zijn, het werken met een muis comfortabel moet zijn en geen extra belasting mag geven op nek/schouder en arm spieren.

Experts wijzen ons erop dat ons lichaam meer geschikt is om te bewegen en dat het constant ‘statisch en fijn motorisch’ belasten de gezondheid niet bevordert. Inmiddels is vanuit de wetenschap veel bekend hoe we tot een gezonde en veilige werkstijl kunnen komen. Er is een echter een zekere correlatie dat eenzijdig en verkeerd muisgebruik, in combinatie met een verkeerde werkhouding de fijn motorische spierbelasting in de armen en nek negatief beïnvloedt.

Recent onderzoek door EMG/Myofeedback specialist Prof. Dr. Erik Peper laat zien dat er een duidelijk verschil in spierspanning is tussen het gebruik van een reguliere platte muis en de Newtral 2 ergonomische muis. Dit onderzoek laat zien dat de Newtral 2 ergonomische muis de nek en schouderspieren minder belast en hij geeft aan dat de spanning in de hand en vingers sterk afnemen bij gebruik van deze muis. De Newtral 2 ergonomische muis is inmiddels in Nederland verkrijgbaar en voorziet in de behoefte om het vele muisgebruik met minder belasting voor het lichaam te doen. Meer informatie over de Newtral 2 muis is te vinden op www.backshop.nl

TBM • november 2015

7


I Onderzoek

Onderzoek cloud-adoptie in MKB

‘Hosted Voice nog niet meest gebruikte cloud-dienst’ Het MKB gebruikt de cloud met name voor data-opslag (34%) en e-mail (33%). Ondanks de voordelen van Hosted Voice voor dit marktsegment is dit nu nog niet de meest gebruikte cloud-dienst. De ondervraagden geven wel aan Hosted Voice binnen twee jaar uit de cloud te zullen afnemen en ook andere cloud-diensten zitten in de lift.

8

TBM • November 2015


Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau PanelClix, in opdracht van Voiceworks en TBM, onder 380 MKB’ers en ZZP’ers naar de cloud-adoptie in Nederland. Gebruiksgemak is naast prijs een belangrijke factor om voor de cloud te kiezen. Afnemers prefereren daarbij leveranciers waarbij ze voor alle cloud-diensten tegelijk terecht kunnen, de zogeheten one-stop-shop cloud-leveranciers. Uit het onderzoek blijkt dat als het gaat om cloud-adoptie door het Nederlandse MKB, Hosted Voice met 14 procent en UC met 4% direct volgen op data-opslag en e-mail. Volgens het meest recente Europese SMB Cloud Insights rapport van Odin, zal de groei van Hosted Unified Communicatiediensten in Europa naar verwachting stijgen tot 6,3 miljard euro in 2018. “In Nederland liggen er ook kansen voor Hosted Voice en UC maar die worden nu alleen nog niet ten volle benut”, volgens Koen van Geffen, CEO van Voiceworks. “Kleine en middelgrote organisaties in ons land zien al de zakelijke voordelen van cloud-adoptie als het om data-opslag en e-mail gaat en naar verwachting zal het niet lang meer duren tot ze Hosted Voice en UC uit de cloud nog meer gaan omarmen.” Het onderzoek van Voiceworks en TBM wijst ook uit dat 9 procent van de respondenten verwacht UC binnen twee jaar te willen inkopen. Voor Hosted Voice is dit percentage 16 procent.

Gebruiksgemak ook belangrijke keuzefactor Redenen om te kiezen voor de cloud zijn per dienst verschillend. Zo blijkt dat prijs niet altijd van doorslaggevend belang is om voor een cloud-dienst te kiezen. Bij IaaS is dat eerder het gebruiksgemak (32%). Bij de overweging Hosted Voice af te nemen is de significante groei voor

de organisatie het belangrijkste criterium. Bij de inkoop van business applications vinden MKB-bedrijven de functies en mogelijkheden het meest bepalend voor de keuze (34%). Van Geffen: “Naast prijs is gebruikersgemak een bepalende factor om voor de cloud te kiezen. De cloud-technologie maakt het mogelijk om, volgens het one-stop-one-shop-principe bij één leverancier de nodige diensten af te nemen.”

One-stop-shop cloud-leverancier Om in te spelen op deze behoefte op relatief korte termijn biedt Voiceworks als totaalleverancier richting zijn partners nu al meerdere oplossingen vanuit de cloud. Het bedrijf levert naast communicatiediensten ook het volledige spectrum aan office-, opslag-, veiligheids-, productiviteits- en collaboratiediensten aan met zijn eigen cloud-portfolio. Met de Voiceworks Cloudscape breidt het bedrijf dit portfolio verder uit met innovatieve cloud-diensten van derde partijen.

Over het onderzoek Het onderzoek naar cloud-diensten en Hosted Voice werd uitgevoerd door PanelClix in opdracht van TBM en Voiceworks. Het omvat 380 respondenten waaronder eindbeslissers, medebeslissers en adviseurs van de inkoop van data- en telecomdiensten bij MKB’ers en ZZP’ers in de vijf sectoren IT, media en telecom, bouw en industrie, overheid, transport en logistiek en de zorg. Het onderzoek vond plaats in mei 2015 en delen ervan zijn gepreseneerd op het event Cloud Communications 2015. <einde kader>

TBM • november 2015

9


I ICTWaarborg

Conflictsituaties, niemand zit er op te wachten en zeker niet als ze zich voordoen met een partij waarmee je zaken doet. Maar het is soms niet te vermijden en wat doe je dan? Mediation kan in zo’n situatie nog weleens een goede oplossing zijn.

Mediation:

Conflictbemiddeling die ook je relatie goed kan houden Consumenten hebben bij problemen vaak de mogelijkheid aan te kloppen bij een geschillencommissie, maar zakelijke partijen kennen die mogelijkheid gewoonlijk niet. Voor hen rest alleen de gang naar de rechter en dat brengt niet alleen heel wat rompslomp en aanzienlijke kosten met zich mee, je kunt er ook van uitgaan dat na zo’n procedure je relatie met de andere partij naar de knoppen is. Als brancheorganisatie proberen we voor onze deelnemers oplossingen aan te dragen die conflicten zoveel mogelijk voorkomen of beperken. Een van de hulpmiddelen die in zo’n situatie goed kunnen werken is mediation.

Opgeleide bemiddelaar Bestaat er verschil van mening over een punt, dan bespreek je dat probleem natuurlijk altijd eerst met de andere partij, maar kom je er niet uit terwijl dat toch de intentie is, dan kan het goed zijn om de hulp in te roepen van een mediator. Die is opgeleid als bemiddelaar en het is zijn specialiteit partijen tot elkaar te brengen. Bovendien kan het juridisch inzicht van de mediator verhelderend werken in hakketaksituaties waarbij beide partijen menen het bij het rechte eind te hebben. Omdat een van de eerste beginselen van mediation is dat allebei de partijen het probleem bespreken met de bedoeling er met elkaar uit te komen, kan de neutrale blik van een derde partij zeker een hulp zijn. Goed voor de verstandhouding en goed voor de toekomstige relatie.

10

TBM • November 2015

Unieke geschilregeling Voor ons als ICTWaarborg is dat de reden geweest om in onze algemene voorwaarden B2B een mediationregeling op te nemen, gemaakt in samenwerking met gespecialiseerde juristen. Bij een conflict kunnen de partijen tegen een aantrekkelijk tarief terecht bij een neutrale mediator die hen begeleidt naar een oplossing. En het is ook een unieke regeling. Normale mediation geeft geen zekerheid dat het altijd tot een oplossing komt. Bij ons is dat wel het geval. Als de twee partijen het aan de tafel van de mediator ondanks alles toch niet eens kunnen worden, doet de mediator een bindende uitspraak. Net als de rechter, maar voor beduidend minder kosten. De mediation kost 750 euro en omdat beide partijen ieder de helft betalen kun je zeggen dat er voor 375 euro een oplossing uit de bus komt. Laagdrempeliger kan niet, want voor dat geld kom je met een zakelijk geschil nog niet eens binnen bij een rechtbank. Daniëlle Evers Directeur ICTWaarborg


Expeditie ICT I

Expeditie ICT - het netwerkplatform voor resellers en professionals in ICT en Telecom – streek voor de derde editie neer in Safaripark de Beekse Bergen. Nog steeds is de klant het centrale, inhoudelijke thema van Expeditie ICT. Eind september gingen we nog een stap verder en draaide het om Liefde voor de Klant.

Expeditie ICT in teken van Liefde voor de Klant Het draait in zakendoen om onvoorwaardelijke liefde voor de klant. Dit was de stelling van Klantenluisteraar Frans Reichardt die met zijn presentatie ‘Bring back that loving feeling’ de do’s en don’ts meegaf bij hoe een klant werkelijk centraal te stellen. Interessant daarbij waren de onderzoeksresultaten van wat ICT-klanten belangrijk en onbelangrijk vinden. Persoonlijke aandacht, snel reageren en afspraken nakomen staan bij ICT-klanten in de top-3 van belangrijkheid. De top-3 van onbelangrijke zaken volgens klanten: info over producten en diensten, totaaloplossingen & techniek, de prijs. Geheel in stijl van het liefdesthema gingen de expeditieleden in de pauze op zoek naar hun match. Onder leiding van dagvoorzitter Jeroen Smits vond daarna het Expeditie ICT Forum plaats, waarbij de aanwezigen met elkaar in discussie gingen over hoe je een klant centraal stelt en hoever je daarin moet gaan. Aan de hand van het interactieve stemsysteem konden de expeditieleden ook digitaal hun mening geven. Zo zei 64 procent van de aanwezigen zijn klanten al centraal te stellen en vond bijna 80 procent dat klantloyaliteit nog steeds bestaat. 24 procent voelt echt onvoorwaardelijke liefde voor zijn klanten, 34 procent niet en 44 procent ‘een beetje’. Slechts 12 procent was echt volledig op de hoogte van wat zijn klanten belangrijk vinden. De resultaten van de discussie en de samenvatting van de dag werden prachtig in beeld gebracht door live cartoonist Ronald Kronenburg. De volgende bijeenkomst van Expeditie ICT is op 16 november. Wilt u ook toetreden tot dit netwerkplatform? Ga dan naar Expeditie-ICT.nl voor meer informatie.

Expeditie ICT wordt mede mogelijk gemaakt door:

TBM • november 2015

11


I Coverstory

Nick Galea, CEO 3CX:

‘Wij bieden voor de reseller het product voor de toekomst’ Als volledig software gebaseerde communicatieoplossing zegt 3CX dé partner voor resellend Nederland te zijn. 3CX is beter te integreren met applicaties, innovatie gaat sneller en de reseller blijft in de lead omdat die zijn eigen totaalpakket kan samenstellen. Een interview met CEO Nick Galea.

12

TBM • November 2015


Tekst: Sef Heldens

3CX heeft de PBX in de IT-afdeling gebracht. Al sinds de start acht jaar geleden maakt het bedrijf volledig op software gebaseerde PBX’en. “Steeds meer bedrijven gaan naar IP en software en weg van de appliance en hardware. Doordat wij ons beperken tot software en tot Windows is de 3CX-PBX beter te managen en beter te integreren met andere applicaties”, zegt CEO Nick Galea. “Wij proberen innovatie in de PBXmarkt te brengen door nieuwe standaarden als WebRTC snel te omarmen. Wij zijn daar sneller in dan de competitie.”

Wat onderscheidt 3CX nu echt?

“Onze grootste differentiator is dat elk bedrijf met Windows onze PBX zelf kan managen, on premise of in een private cloud. Daarmee heeft een klant volledige controle over de eigen PBX. Voor wat betreft het partnerkanaal: wij zijn een van de weinige vendors die op alle niveaus compleet via business partners werkt. In ons hosted-model doen we dat ook alleen via hosting partners, resellers en distributeurs. Zo kan de reseller controle houden over het serviceproces. De reseller is bij 3CX geen ‘commission agent’ want dat is geen duurzaam model.”

Wat zijn de plannen en ambities voor 2016?

“We hebben het de afgelopen jaren goed gedaan in Nederland. Toch willen we in 2016 agressief en fors groeien. Dat gaan we bereiken door veel te innoveren met onze softwaretechnologie: video- en webconferencing gaan we nog verder integreren in 3CX , net als de integratie met CRM-pakketten als Exact. Wij bieden een echte virtuele PBX aan, geen multitennant. Voor de reseller is interessant dat hij niet hoeft te investeren om met 3CX een Hosted Voice-oplossing te bouwen; ons hosting-platform kan hij gratis afnemen, want hij betaalt per afgenomen licentie. En voor kleine bedrijven tot en met 10 licenties is het nagenoeg gratis. Dat is wel anders dan met andere platformen waar vooraf grote investeringen gedaan moeten worden.”

Zijn er naast mobility en cloud nog meer trends waar 3CX op inspeelt?

“Allereerst denk ik dat wij altijd erg innovatief zijn geweest op het vlak van mobility: we waren de eerste met mobile clients op iOS en Android. Onze smartphone-client is echt seamless, alsof het een GSM-gesprek is. Een nieuwe trend waarin wij ook ver vooruit zijn, is WebRTC, een standaard die Google wil doorvoeren. Nu al kunnen wij gesprekken aannemen van browsers via internet. Die trend van bellen via de browser gaat zich verder doorzetten. En daar zal ook video aan toegevoegd worden. Dat betekent dat 3CX doorgaat met investeren in die technologie.”

Wat is verder uw visie op communicatietechnologie?

“De ontwikkelingen gaan altijd langzamer dan dat ik denk. Dus: telefonie zoals we dat nu kennen met smart-, hard- en softphones willen mensen graag blijven gebruiken. Want mensen veranderen niet zo snel. De gebruiker wil echter wel keus hebben tussen nieuwe en oude technologie; de gemiddelde werknemer is zich zeer bewust van de nieuwe mogelijkheden en wil die ook gebruiken, maar zonder de oude dingen te willen opgeven. Daar willen ze flexibiliteit in hebben. Tussen drie en vijf jaar is voor gebruikers videocom-

municatie vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor communiceren via de browser.”

Wat betekent dat voor de industrie en het partnerkanaal?

“Communicatie wordt simpeler voor de gebruiker, maar de techniek erachter wordt ingewikkelder. Het aantal mogelijkheden om te communiceren neemt toe maar de oude mogelijkheden mogen niet weg. En het moet eenvoudig en flexibel. Een voorbeeld hiervan dat mij ontzettend frustreert: er zijn klanten die nog steeds een fax willen versturen en dat is over vijf jaar nog zo. Ik kan er geen reden voor verzinnen, maar je moet het dus blijven aanbieden. Het is een extreem voorbeeld, maar iets dichter bij huis: voor alleen mobiele telefonie op de werkplek zijn de meeste werknemers absoluut nog niet klaar.”

3CX is in veel gevallen een deel van de totaaloplossing. Is er een 3CX-ecosysteem?

“Wij hebben zeker een ecosysteem: met leveranciers van SIP-trunks, endpoints, servers, datacenters, additionele software, applicatiepartners. En natuurlijk hebben wij ons partnerkanaal van 15.000 resellers wereldwijd. 3CX heeft een van de grootste ecosystemen in het PBX-domein.”

Het partnerprogramma is onlangs aangepast. Wat zijn de belangrijke veranderingen? “Er zijn nu drie niveaus in partnership. Er waren meer niveaus nodig, omdat we een grotere beloning willen toekennen aan partners die echt dedicated voor 3CX gaan. Die partners leveren ook een betere support aan de eindklant. De barrières om partner van 3CX te worden, zijn altijd laag geweest en blijven dat ook: trainingen, online certificering en support zijn gratis. De bedrijven die echt vol met 3CX aan de slag gaan, zetten we meer in de spotlight. Denk aan ondersteuning met leads en een hogere status. Wat we daarnaast gaan doen, is voor platinum en gold partners twee keer per jaar een webinar of roundtable organiseren met ons productmanagement en mijzelf zodat partners feedback kunnen geven.”

Waarom moet de business partner 3CX overwegen als aanvulling van zijn portfolio?

“Omdat 3CX de leidende PBX-technologie in handen heeft. Daarnaast geven wij de reseller erg veel flexibiliteit, kan hij met 3CX zijn eigen totaalpakket samenstellen waardoor hij de controle houdt en kan hij zo echt waarde toevoegen voor zijn klant. Dit is het product voor de toekomst van de partner. Met 3CX is een betrouwbaarder businessmodel samen te stellen. Met een dichtgetimmerd hosted-pakket word je al heel snel een ‘commission agent’. Wij bieden juist de kans om je echt te differentiëren, met ons product als onderdeel van een grotere puzzel.”

Wat wordt volgens u belangrijk voor het partnerkanaal in 2016?

“Focus. Het heeft geen zin om te veel oplossingen in je portfolio te hebben. Beter is het om te kiezen en van één product echt alles te weten op sales-, technisch- en supportniveau. Ik zie gewoon dat resellers met focus veel succesvoller zijn. En belangrijker nog: de klant ziet dat ook.”

TBM • november 2015

13


I eIMS

Huawei lanceert eIMS-platform

Bouwstenen voor converged communicatie Wat is mooier dan een klant een maatproduct te leveren dat exact aansluit op zijn wensen. Bij veel cloud services is dat mogelijk, maar zijn combinaties van diensten nodig om een passend aanbod te doen. Huawei ontwikkelde hiervoor de CCS9000 die resellers alle bouwstenen geeft om maatwerk te leveren in Converged Communicatie.

Nu de telecomindustrie helemaal overstapt op IP-verkeer en de daarop gebaseerde diensten, wordt het samenstellen van communicatiediensten eenvoudiger. Als de juiste API’s (software interfaces) beschikbaar zijn, is bijna elk bestaand communicatiesysteem in een groter geheel te integreren. Bedrijven die grootschalig de diensten gebruiken, kunnen zelf een server installeren, kleinschaligere toepassingen kunnen geholpen worden door capaciteit van de server als maatwerk te leveren. De hosting van de server kan in het bedrijf gebeuren, bij de reseller of via een centrale hosting service van de fabrikant. “Voor die klanten die dat wensen wordt de service binnen de Europese grenzen gehost door Huawei en als een schaalbare omgeving aan de reseller aangeboden”, aldus Edwin Diender, de Global CTO van de Huawei Enterprise Business Group, tijdens het Huawei Cloud Congres in Shanghai. De transformatie in de telecomindustrie is bijzonder groot. Jarenlang hebben circuit geschakelde services de boventoon gevoerd. Spraak en SMS waren daarbij de belangrijkste en meest bekende diensten. Zij waren ook volledig het domein van de telecomnetwerken. Met de introductie van de mobiele 4G-netwerken en uiteraard de smartphone is daarin een enorme verandering gekomen. Smartphones werken bijna uitsluitend met op IP gebaseerde diensten en hebben enkel legacy support voor circuit geschakelde diensten zoals standaard spraaken SMS-verkeer. Voice over IP en IP Messaging zoals WhatsApp laten zien dat de omslag nabij is. Hosted Voice is al langer een antwoord op de veranderende marktvraag. Daarmee worden traditionele PABX-oplossingen gevirtualiseerd. Met de Huawei-oplossing wordt weer een stap verder gegaan. De schaalbaarheid van de cloud-omgeving wordt aangevuld met een interface naar andere communicatie-infrastructuren.

14

TBM • November 2015

Van telecom naar enterprise Telecomtechniek voor de enterprise is een trend die mogelijk en noodzakelijk wordt nu bestaande circuit geschakelde infrastructuren niet langer aansluiten op de wensen van de zakelijke gebruikers. Zij willen universele en schaalbare oplossingen die in principe overal waar internet beschikbaar is, toepasbaar zijn. Ook het apparaat waarmee de communicatie gebeurt, is niet langer de standaard telefoon, nee een tablet, desktop PC of laptop is inmiddels standaard gereedschap geworden. De introductie van smartphones zo’n zes jaar geleden heeft deze ontwikkeling enorm gestimuleerd, want steeds meer communicatietoepassingen zijn pakketgeschakeld geworden. Bedrijven, groot en klein, zijn sindsdien volop op zoek naar een gecombineerd en voor vast en mobiel verkeer inzetbaar communicatiesystemen. Alle communicatiekanalen via een en dezelfde op IP gebaseerde infrastructuur ontsluiten, dat is de oplossing voor de succesvolle ondernemer. Voor de moderne eindgebruikers mogen, tijd, locatie en apparaat niet langer bepalend zijn, er moet altijd toegang zijn. In de telecomindustrie heeft men daarvoor een platform ontwikkeld: IMS (IP Multi Media Subsystem). Op het IMS systeem worden diensten ontwikkeld, die ook industrie breed gestandaardiseerd zijn. Daarmee kan een einde gemaakt worden aan de losse eilandjes die tegenwoordig populair zijn. Dankzij IMS en RSC (de Rich Communication Services) wordt het eindelijk mogelijk alle klanten een service aan te bieden waarmee ze elkaar kunnen bereiken. Een situatie waaraan producten zoals Facetime, Skype, WhatsApp en Lync niet kunnen voldoen. Daar is enkel communicatie binnen de gebruikersgroep mogelijk. Interessante voetnoot: Google heeft recent aangekondigd dat men ook zelf RCS als standaard gaat ondersteunen. Hiermee wordt de integratie nog breder gedragen. Een stap die telecomproviders minder


Tekst: Hans Steeman

‘Via dit eIMS-platform kan elke reseller zijn eigen serviceportfolio samenstellen met bijbehorend businessmodel’

leuk zullen vinden, want het dwingt ze steeds meer in de rol van IP bitpijp. IMS is een industrie breed gedragen IP-platform waarop onder andere spraak, chat, teleconferencing, messaging, presence en IP audio/videodiensten beschikbaar zijn. Instant messaging, VoLTE, Voice over Wi-Fi en andere operatordiensten bouwen telecom operators op hun IMS-systeem, daarna kunnen op termijn de traditionele circuit geschakelde diensten langzaamaan uitgefaseerd worden. De technologie voor de telecomoperator is nu ook geschikt gemaakt voor andere markten, zoals de zakelijke gebruiker. IMS voor de operator is aangevuld met een variant speciaal voor de enterprise markt. De noodzakelijke hardware is de Huawei CCS9000 (enterprise communication and collaboration server), een intelligente en compacte rack based server die geschikt is om de complete enterprise ICT qua communicatie af te handelen.

mobile radio en OT2000), kan middels een API in de omgeving geïntegreerd worden. API’s die er niet zijn, kunnen gebouwd worden. Applicaties op een smartphone en/of PC gaan naadloos in elkaar over, en alle functionaliteit van de desktop is ook mobiel beschikbaar. Op hun mobiele telefoon of tablet kunnen de gebruikers de zakelijk omgeving benaderen en bijvoorbeeld adresboeken ontsluiten. Het deelnemen aan groepsgesprekken of conference calls kan zowel op de desktop als het mobiele apparaat gedaan worden. De reseller regelt het samen met de leverancier in. Maatwerk met schaalvoordelen is het parool.

Via dit eIMS-platform kan elke reseller straks zijn eigen serviceportfolio samenstellen met bijbehorend business model. Hierdoor wordt maatwerk voor de klant mogelijk met, en dat is cruciaal, carrier grade kwaliteit. De uptime ligt dan op 99,999 procent. Het is daarmee een duidelijke spin off van de telecomactiviteiten waarmee Huawei al jarenlang succesvol aan de weg timmert. Voice in de cloud is een van de diensten die dankzij dit platform weer thuiskomt. Een serviceprovider richt de omgeving in, de zakelijke eindgebruiker bepaalt de beschikbare functionaliteit, de capaciteit en de flexibiliteit waarmee deze diensten afgenomen worden.

API’s zorgen voor de integratie Met behulp van één enkele ontwikkelomgeving (SDK) kunnen tal van serviceconcepten ontwikkeld worden. Elke bestaande communicatie omgeving (waaronder public

TBM • november 2015

15


Ontdek ons nieuwe toptalent NETGEAR introduceert allereerste quad-mode business class wireless-AC Access Points

NETGEAR lanceert twee nieuwe quad-mode business class 802.11ac wireless Access Points (AP) voor eenvoudig en schaalbaar gecentraliseerd beheer. De nieuwe ProSAFE Access Points werken nu in de standalone

Points als een schaalbare oplossing voor groeiende organisaties

modus, of in de nieuwe NETGEAR Ensemble Mode Management.

die steeds meer AP’s inzetten om het groeiende aantal

Ensemble zorgt voor gecentraliseerde configuratie en beheer

apparaten op hun draadloze netwerken te ondersteunen.

van de AP’s, tot maximaal 10 AP’s als één enkele groep, zonder

Daarmee is de de quad-mode operation is een duurzame

extra hardware, licentie of supportkosten. Deze mogelijkheid

investering.

maakt hen een perfecte oplossing voor veeleisende omgevingen met een hoge datadoorvoer, en biedt superieure prestaties en

Voor meer informatie kijkt u op www.netgear.nl of neem

uitgebreide dekking voor het MKB, het onderwijs en de horeca.

contact op met NETGEAR op +31 182 587 000 of via mail

In de NETGEAR Ensemble Mode fungeren de ProSAFE Access

nl.sales@netgear.com


Event I

RoutIT Vision 2015 Verdeeld over vier dagen kwamen 1.000 bezoekers af op het partner-event RoutIT Vision 2015. De aanwezige partners kregen informatie over portfoliovernieuwing, de ontwikkelingen op securityvlak bij RoutIT en een nieuw online trainingsplatform. Het event werd ondersteund door 22 standhouders op Vision Expo, onder wie Microsoft, Broadsoft, Lydis, Eurofiber, KPN, Tele2, Cisco en Panasonic. Tijdens de plenaire presentaties kwam de visie van RoutIT ruimschoots aan bod. Belangrijks voor de aanwezige business partners waren de vernieuwingen in het RoutIT-portfolio. Zo komt er een vereenvoudiging in het xDSL-portfolio, introduceert RoutIT back-upverbindingen met 4G, komen er nieuwe functionaliteiten beschikbaar voor I AM Totaalcommunicatie en introduceerde RoutIT 0800/0900 servicenummers. Op het gebied van security komt RoutIT met bescherming tegen DDoS-aanvallen voor élke individuele klantaansluiting. Ook kondigde RoutIT nieuwe 24/7 services aan, die partners in staat stellen om hun klanten de hoogste beschikbaarheid en bereikbaarheid te garanderen. Om RoutIT partners nog meer te ondersteunen in het ontwikkelen van kennis, start RoutIT University Online. Dit is een online trainingsplatform als uitbreiding op het kennisinstituut RoutIT University. Nieuw is ook de RoutIT Offerte app; een applicatie waarmee de partner eenvoudig offertes kan opstellen én het overzicht kan bewaren op uitstaande offertes.

TBM • november 2015

17


I Event

Nieuwe koers SpeakUp

The only way is UP SpeakUp gaat een nieuwe koers varen. Een groot deel van de partners van deze operator werden hierover geĂŻnformeerd tijdens het partner-event op Vliegveld Twenthe. Belangrijkste verandering: SpeakUp gaat via een direct marketing strategie veel informatie uit de eindmarkt halen.

18

TBM • November 2015


Tekst: Sef Heldens

Het management van SpeakUp in de personen Florian Overkamp, Rick Sulman en Giuseppe Levatino sprak de aanwezigen toe over de toekomst van SpeakUp: “Wij zijn en blijven een technische club”, aldus Overkamp. “Daarbij blijven wij ons inzetten om alle devices te integreren. Wij niet op weg naar een Internet of Things maar naar een Internet of Everything. Dat vergt een slim netwerk en dat is wat SpeakUp bouwt.” De mannen van SpeakUp geven toe dat niemand weet hoe de branche er in 2020 uitziet. “Maar duidelijk is dat we steeds meer te maken krijgen netwerken en apparaten die steeds slimmer worden.” Een belangrijke boodschap volgens Florian Overkamp is dat het in toenemende mate gaat om bereikbaarheid en beschikbaarheid en niet over telefonie. “We moeten op een andere manier naar telecom kijken. Mensen moeten bereikbaar zijn op de meest intuïtieve manier.” Rick Sulman voegt toe: “Samen me partners moeten we op zoek naar waarde voor de markt: het gaat om goede totaaloplossingen verkopen voor klanten. Dan moet je weten waar

de klant last van heeft en hoe we dat kunnen oplossen met telecomoplossing. Eén ding is zeker: de telefoontik is over een paar jaar weg en ook met het aanbieden van alleen een Sip-trunk ga je de oorlog niet winnen”, zegt Sulman. Het Cloud communicatie platform Compass wordt de kern van alle SpeakUp-diensten.

Direct marketing strategie SpeakUp heeft veel jaren van groei gekend. Nu is het voor de operator tijd om op een andere manier met het partnerkanaal om te gaan. Een belangrijke stap voor het nieuwe SpeakUp is het voeren van een direct marketing strategie. “Voor de duidelijkheid: we gaan geen direct sales doen”, haast Giuseppe Levatino zich te zeggen. “Wat we wel doen, is het voortouw nemen in de branches die we gekozen hebben. We gaan direct met de eindmarkt communiceren, maar gaan de oplossingen niet zelf uitrollen. Dat blijven we doen met partners.” Rick Sulman gaf op het eind van het event nog een primeur weg en liet zich ontvallen dat in 2016 KPN toegevoegd gaat worden aan het mobiele portfolio.

TBM • november 2015

19


I Interview

Score Telecom: in 3 jaar van salesclub naar serviceorganisatie In volume is Score Telecom de grootste business partner van KPN. De operator riep de business partner dit jaar uit tot Allround Kampioen omdat het in 2014 het beste overall resultaat behaalde van alle KPN-partners. Sinds juli is er een nieuwe directie aan het roer.

Paul Stoffele (links) en Nils Vermeulen.

20

TBM • November 2015


Tekst: Sef Heldens beeld: Pro Shots

Score Telecom is Platina Excellence business partner. Het bijzondere aan de reseller is dat hij volledig kleur heeft bekent en uitsluitend het portfolio van KPN verkoopt. Score Telecom bestaat nog niet zo lang - sinds 1 januari 2012. In die afgelopen drieënhalf jaar is het bedrijf druk bezig geweest met de exercitie van salesclub naar serviceorganisatie: met het KPN Excellence partnership als belangrijkste peiler daarbij. De directie wordt sinds juli dit jaar gevormd door Paul Stoffele en Nils Vermeulen. “We zijn een jonge no nonsense organisatie die datgene voor elkaar krijgt waar nagenoeg alle grote providers moeite mee hebben: een klant echt centraal stellen. Wij combineren voor de klant het beste van twee werelden: de betrouwbaarheid van het netwerk van KPN met de service en flexibiliteit van Score Telecom”, zegt Vermeulen.

Jullie roots liggen in mobiele telefonie. Hoe lastig was de ontwikkeling van mobile salesclub naar ICT-serviceorganisatie? Paul Stoffele: “We zagen vroeg in dat de mobiele markt alleen op de lange termijn geen bestaansrecht heeft. Vanaf de start van Score Telecom zijn we toe gaan werken naar verbreding op het hele KPN-portfolio. In 2014 kwam KPN met KPN ÉÉN in de Excellence-formule. Op dat moment hadden wij al veel geïnvesteerd in kennis van vaste telefonie, glasvezel en ICT. De stap was voor ons op dat moment dus minder groot. We waren al gewend om aftersales en service te doen. Hier kwamen met de Excellence status met name oplevering en facturatie bij.” Nils Vermeulen: “De ontwikkeling van ons bedrijf zie je mooi terug in de samenstelling van ons personeelsbestand. We begonnen met tien mensen in sales en één persoon op orderverwerking. Nu zijn er 18 mensen met verkoop bezig en 14 mensen met service en implementatie. Maar ook onze accountmanagers en wijzelf zijn veranderd. Nu is iedereen bij ons volwaardig gesprekspartner voor de IT-manager. We hebben duidelijk geïnvesteerd in onze mensen.” Paul Stoffele: “De winst van de KPN Award voor beste allround partner was een mooie bekroning voor ons. Dit was voor ons een bewijs dat we geslaagd zijn in onze opzet om te verbreden op het hele KPN-portfolio. De verbreding gecombineerd met onze gezonde commerciële inslag heeft ons deze award bezorgd.”

Samen vormen jullie de nieuwe directie. Met welke visie? Paul Stoffele: “Sinds juli vormen wij de directie van onze vestigingen in Apeldoorn en Breukelen. We proberen daarbij de organisatie zo plat mogelijk te houden. Dit zien we terug in een club van zo’n 32 mensen en maar twee organisatielagen.” Nils Vermeulen: “Het is een team, dat komt ook omdat wij zelf begonnen zijn als accountmanager. Iedereen heeft binding met de club en draagt zijn verantwoordelijkheid. Dat brengt succes. Wij kijken daarbij nadrukkelijk naar onze Net Promotor Score: de laatste uitkomst is hoog: +30. Dat hebben we mede bereikt door de klant onderdeel te maken van het proces. KPN ÉÉN is meer dan een product, het is een andere manier van werken. Met NPS stellen we ons kwetsbaar op. We vragen klanten wat beter kan en doen daar ook iets mee.”

Jullie zijn als business partner voor 100 procent KPN. Redelijk uniek. Wat levert het op? Nils Vermeulen: “Omdat wij slechts één provider aanbieden, hebben wij 110 procent kennis van het portfolio en de interne processen. Het is lastig als je dat van vier operators moet weten. Wij weten precies wat wel en niet kan bij KPN.” Paul Stoffele: “Er wordt daarbij goed naar ons geluisterd en we worden door KPN wellicht net iets sneller betrokken bij plannen dan andere partners.” Wat zijn jullie ambities met Score Telecom? Nils Vermeulen: “Voor een klant dé partner zijn op het gehele communicatiegebied: ICT én Telecom. In het aanbieden van ICT-diensten is voor ons het meest te winnen.” Paul Stoffele: “Op de langere termijn ligt onze groei inderdaad op het ICT-stuk. Denk ook aan een ontwikkeling als het Internet Of Things; daar kunnen wij klanten mee helpen. Alleen die SIM-kaart leveren, dat is het niet meer. We zijn druk bezig om daar de juiste partners en producten bij te vinden om een goed portfolio te bouwen. Onze groeiambities zitten ook in hoeken waar KPN niet zit, maar die wel complementair zijn aan het KPN-portfolio. Uiteindelijk komt alles in verbinding met je device te staan. En daar moet onze kennis en kracht zitten.”

TBM • november 2015

21


NIEUW

NEWTRAL 2

ERGONOMISCHE MUIS “Een betere manier van werken”

Ergonomische RSI Preventie Muis: • is voorzien van afneembare pols- en handpalm ondersteuning; • voorkomt polskrommingen; • verlaagt de spierspanning in nek, schouder, arm en hand; • is ook geschikt voor precisiewerk; • is ontworpen naar wetenschappelijk onderzoek.

De Newtral 2 is verkrijgbaar in de maten Small / Medium en Large, bedraad en draadloos. Probeer nu 15 dagen gratis en ervaar het verschil.

www.backshop.nl

010 - 470 26 11 • info@backshop.nl Vareseweg 43 • 3047 AT Rotterdam

www.expeditie-ict.nl

NEVER STOP EXPLORING


Opening I

De zakelijke telecomprovider X2com opende eind september het nieuwe bedrijfspand in Rosmalen. De feestelijke opening was een uitgelezen moment om met alle aanwezige partners vooruit te kijken.

X2com levert innovatie vanuit nieuw pand Vanuit de nieuwe locatie is X2com met zo’n twintig medewerkers actief op de zakelijke markt. Het Rosmalense bedrijf levert professionele telecomdiensten aan bedrijven en instellingen. De diensten van X2com bieden bedrijven en instellingen meer functionaliteit, meer flexibiliteit voor gebruikers en een flinke kostenbesparing. De in 2008 opgerichte onderneming maakte in de afgelopen jaren een flinke groei door. “Het klinkt wellicht vreemd, maar wij groeiden dankzij de economische crisis”, vertelt directeur Job Dirksen. “Onze klanten kunnen dankzij onze diensten namelijk flink besparen op hun telecombudget – en dat is natuurlijk altijd interessant.” Het bedrijf hecht veel waarde aan het ontzorgen van hun businesspartners, laagdrempeligheid en eigen ontwikkeling van diensten. Dirksen: “Ik ben een ondernemer die staat voor een hoge kwaliteit van onze diensten en daarin gaat X2com erg ver.”

Innovaties Eén van de innovaties waarmee het bedrijf groot is geworden, is de dienst X2VoIP; bellen over een internetverbinding. Zonder grote veranderingen aan te brengen,

bespaart de gebruiker flink in kosten. Vaak is het niet nodig om nieuwe toestellen aan te schaffen. Een ander product is X2desk; een hosted telefooncentrale die draait op een bewezen platform waar duizenden bedrijven gebruik van maken. Het is een 100 procent Nederlandse ontwikkeling, gemaakt vanuit de wensen van bedrijven en instellingen. Verder is de gebruiker niet locatiegebonden door mogelijkheden als ‘vast-mobiel integratie’, waarbij vaste en mobiele telefonie van X2com worden geïntegreerd. In de loop van 2016 zal X2com (in samenwerking met Clearvox) een unieke en zeer gebruiksvriendelijke versie van zijn hosted omgeving lanceren waarbij alles draait om de gebruiker. Verder lanceert het bedrijf een Partnercare programma, waarbij de partner (nog meer) centraal gesteld wordt en er zo extra meerwaarde wordt geboden. Dit wordt onder andere gedaan door een trainingsprogramma te ontwikkelen dat aansluit op de wensen en behoeften van de partners. Dirksen: “Het spreekt voor zich dat onze service alleen maar kan verbeteren door deze mooie ontwikkelingen.”

TBM • november 2015

23


I Award

De nominaties! De afgelopen weken is de vakjury van de Telecom Inspirience Awards zeer druk geweest met het grondig beoordelen van alle 62 ingediende klantcases. Het resultaat is 33 genomineerde cases in 6 Award-categorieĂŤn van 25 verschillende business partners.

Hoofdpartner:

24

TBM • November 2015


Redactie I

I Awards

De vakjury

Harry Vermeulen BTG

Johanan Bos Conceptsales

Marcel Ederveen NiVo netwerk architects

Rogier Brugman Telecom Netwerk Den Haag

DaniĂŤlle Evers ICTWaarborg

Rex Vermeulen Mantor

Evert Jan Westera Contera Advies

Sef Heldens TBM

Leo van Schie Partner Performance

Sander van Buuren Lewis PR

Pieter van Opbergen Fasttel

Rob Kurver White Rabbit

Ed Achterberg Telecompaper

Michiel Steltman The Next Cloud

Op 29 oktober tijdens het feestelijke award-diner in Het Zalmhuis in Rotterdam worden de winnaars van de Telecom Inspirience Awards bekendgemaakt. Tv-presentator en stand-up comedian Jeroen Smits is de gastheer op het event.

TBM • november 2015

25


I Redactie

In de categorie Best Mobile Project 2015 zijn de volgende cases genomineerd: All Connect Solutions met de case Haagse Hogeschool

De HHs wilde middels deze Europese aanbesteding een Raamovereenkomst afsluiten met één Opdrachtnemer voor Vaste en Mobiele telefonie. All Connect Solutions heeft in samenwerking met Dean Connect deze Europese Aanbesteding gewonnen en de klant een totaaloplossing geboden voor de vaste telefonie (CPS/WLR) en de gehele mobiele vloot. De HHs heeft nu één aanspreekpunt voor de telefonie, servicevragen, nieuwe abonnementen en/of lijnen, sim-wissels en alle andere diensten. De winst voor de HHs betreft enerzijds een maximale besparing op de kosten en anderzijds de beheersbaarheid van de gehele klantbase. De complexiteit van de Europese Aanbesteding en de waarde van het project (€ 750.000 + ) maken dit project zo bijzonder, waarbij All Connect Solutions en Dean Connect gezamenlijk een projectteam opgezet hebben dat alle wensen, eisen en additionele zaken (zoals indoor dekking) in kaart gebracht heeft. De uitvoering verliep soepel, waardoor de HHs zichzelf als officiële referent van Dean Connect heeft aangeboden.

Dutchtel met de case Pepperminds

Het inschrijvingsproces van donateurs en leden van dit straatwervingsmarketingbureau verliep schriftelijk. Dutchtel heeft geholpen dit proces te automatiseren en leverde Mobile Device Management, Vodafone Sim’s en iPads. Begonnen in NL en inmiddels uitgebreid naar 7 landen waar de iPads en de SIM’s compleet werkend en opgeladen geleverd worden. De klant heeft hierdoor veel minder verlies aan donateurs omdat er minder fouten in de verwerking zijn. Daardoor is er een veel hoger rendement per werknemer. De organisatie kan sneller werken (geen geschreven briefjes) en gegevens staan meteen in de database zodat er ook sneller gefactureerd kan worden.

26

TBM • november 2015

Score Telecom met de case Freya Groep

De thuiszorgmedewerkers van Freya Groep kwamen ‘s morgens naar kantoor, gingen klantdossiers doornemen. Vervolgens gingen zij de patiënten bezoeken en kwamen in de middag weer naar kantoor op de rapportage te schrijven van de die behandelde patiënten. Vraagstuk: hoe kan dit efficiënter? Oplossing is dat Score Telecom alle thuiszorgmedewerkers met een notebook met een data groepsim heeft uitgerust. Ook zijn de medewerkers gaan werken met Office365 zodat op de klantlocatie direct het rapport gemaakt kan worden. Tevens hebben de medewerkers een mobiele telefoon om foto’s te kunnen maken en direct toe te voegen aan het dossier of indien nodig direct te kunnen schakelen met een specialist met aanvulling van beeld. Dit heeft geresulteerd in een verdubbeling van het aantal thuiszorgbezoeken.

Wesotronic met de case RST Zorgverleners

Wesotronic heeft bij de thuiszorgmedewerkers van RST smartphones geleverd waarop de App van Nedap en de DC Guard van Wesotronic worden geïnstalleerd. De Nedap App gebruikt de klant voor de zorgtaken van de medewerkers. Met de DC Guard kan Wesotronic in overleg met de klant vooraf bepaalde websites blokkeren, verkeerstromen blokkeren, streaming blokkeren en werkgerelateerde websites ‘openzetten’. Of Wesotronic blokkeert al het internetgebruik behalve vooraf aangegeven websites. Met het gebruik van DC Guard is het dataverkeer enorm binnen de perken gebleven en toch kunnen de zorgverleners hun werk blijven doen. Onnodig internetverbruik is er nagenoeg niet binnen RST. Deze oplossing werkt ook op WiFi-netwerken.0 backoffice-medewerkers en 15.000 zorgverleners. Dit bedrijf maakte al gebruik van vele applicaties op het Parentix-platform. De telefonieoplossing Skype for Business van Microsoft is aan dit platform toegevoegd en integreert ook met de andere applicaties. Door de oplossing van Parentix kan Assist efficiënter zorg verlenen met dezelfde hoeveelheid mensen.


Redactie I

In de categorie Best UC Project 2015 zijn de volgende cases genomineerd: Avit Systems met de klantcase Asics Europe

Voor het Europese hoofdkantoor van Asics heeft Avit Systems een geïntegreerde Cisco UC-oplossing geleverd voor IP voice en video via softclients, hardphones, mobile en videosystemen – door de gebruiker te selecteren naar de wens en positie van dat moment. Daarnaast heeft elke medewerker een eigen virtuele meetingruimte alwaar ad hoc via één click intern en extern samengewerkt kan worden via voice, video en desktopsharing.

Ask Roger! met de klantcase Oosterlicht College

Ask Roger! realiseerde voor deze school een koppeling tussen Skype for Business en het leerlingadministratiesysteem Magister. Hierdoor zijn medewerkers minder tijd kwijt aan administratieve handelingen en kan er meer aandacht besteed worden aan het onderwijs.

Forma met de klantcase Stichting Ipse de Bruggen

Bij deze GGZ-instelling heeft Forma op basis van Avaya Aura een oplossing geleverd waarbij de complete communicatie-infrastructuur op afstand te beheren is met één tool. Er zijn negen hoofdlocaties die aangesloten zijn op een glasvezelring. De andere locaties zijn middels netwerkverbindingen aangesloten. “Dit is een van de grootste telecomprojecten in de zorg waar vrijwel alle onderdelen van het UC-portfolio van Avaya worden ingezet. Dit is waar alle grote organisaties naartoe willen.”

teem. Het waterschap bespaart door de oplossing veel reistijd (videoconference tijdens overleg landelijk samenwerkingsverband), er kan makkelijker overlegd worden en de communicatie is laagdrempeliger.

Mulder Connect met de case De Onderwijsspecialisten

De Onderwijsspecialisten bestaat uit twintig scholen en bieden (voortgezet) speciaal onderwijs aan. Deze klant had als wens de huidige (tele) communicatieomgeving toekomstproof te krijgen. Mulder Connect heeft dit gerealiseerd door de telefonieomgevingen te upgraden of te vervangen door een Unify OpenScape Business-omgeving. Door de inzet van UC-functionaliteiten (MyPortal voor Desktop, MyPortal to go voor mobiel en de MyAttendant receptietool) is het hoofdkantoor geoptimaliseerd voor een gewenst bereikbaarheidsniveau. De gebruikers met mobiele telefonie vormen een geïntegreerd onderdeel. Via RoutIT is bij dit omvangrijke project een volledig VoIP-netwerk uitgerold naar de 12 vestigingen.

Parentix met de case Assist

Deze klant heeft 9 zorgorganisaties onder haar verantwoordelijkheid en telt op dit moment 300 backoffice-medewerkers en 15.000 zorgverleners. Dit bedrijf maakte al gebruik van vele applicaties op het Parentix-platform. De telefonieoplossing Skype for Business van Microsoft is aan dit platform toegevoegd en integreert ook met de andere applicaties. Door de oplossing van Parentix kan Assist efficiënter zorg verlenen met dezelfde hoeveelheid mensen.

ICT-Partners met de case Waterschap Groot Salland

ICT-Partners heeft ter vervanging van de telefonieoplossing Microsoft Lync 2013 geïnstalleerd in combinatie met Active Communications ACS Enterprise, Jabra-headsets en een Vaddio Groupstation Videoconferencing-sys

TBM • november 2015

27


I Redactie

In de categorie Best Hosted Project 2015 zijn de volgende cases genomineerd: Einstein ICT met de case ROTO Groep

Het internationale aspect maakt deze case bijzonder. Deze groep van staalbedrijven wilde synergie creëren door met één aanbieder en één communicatieoplossing verder te gaan. Daarnaast wilde de klant ook gemakkelijker intern communiceren tussen de vestigingen (10 in Nederland, één in België, Duitsland en Polen). Dankzij Hosted Telefonie is er echt een financieel voordeel voor de klant ontstaan: over landsgrenzen wordt met één intern telefoonboek gewerkt en wordt er tussen de vestigingen gratis getelefoneerd. Centraal staat het Hosted Voice HIP-platform van RoutIT dat door Einstein ICT als Einstein Zakelijke Telefonie in de markt wordt gezet.

IP One met de case De Hypotheker

Chris van der Salm, franchisenemer bij De Hypotheker, wilde graag meer synergie hebben tussen zijn zes vestigingen. Ook was er een ander probleem. “Als een assistent bijvoorbeeld moest bellen naar een bank, kan het zo zijn dat ze zo 20 minuten aan de lijn hangt. In de oude situatie was de lijn dan bezet en dat kan natuurlijk niet”, aldus Van der Salm. Daarnaast was hij op zoek naar kostenbesparing. Alle locaties zijn overstapt naar de Cloud VoIP-telefonieomgeving van IP One waardoor centraal de telefonie opgenomen kan worden met de gewenste locatienaam en er een efficiënt overzicht ontstaat door realtime management overzichten die kunnen worden geproduceerd in het online rapportagesysteem. De VoIP-toestellen hebben voldoende inzicht om meerder gebruikers te zien, ook het realtime dashboard voor de telefonie geeft inzicht om de status van de gebruikers waar te nemen.

Kreuze met de case Spring Kinderopvang

Deze klant wilde qua telefonie ontzorgd worden voor al haar 147 vestigingen. Het voorstel van Kreuze betrof een hosted-omgeving op basis van een Innovaphone-platform als centrale omgeving binnen het Kreuze-datacenter. De klant heeft hierdoor een besparing van ongeveer € 90.000,- per jaar. Er is nog maar één aanspreekpunt voor alle vragen, wensen en wijzigingen. Functioneel is de gehele organisatie bereikbaar binnen één nummerplan en is door het inrichten van het klantencontactcenter de bereikbaarheid verbeterd. 300 smartphonegebruikers zijn gekoppeld aan de hosted-omgeving.

Lagarde met de case Politievakbond ACP

Door allerlei ontwikkelingen zoals onder andere reorganisatie binnen de politie is de verwachting dat het inkomende belverkeer flink zal toenemen. Om dit goed te kunnen afhandelen was de Politievakbond ACP op zoek naar een oplossing voor het Leden Contact Center. Voor het keuzemenu en contactcenter heeft Lagarde bij de Politievakbond ACP op basis van Xconnection-diensten (RoutIT broadsoft) een succesvolle installatie gerealiseerd. De Politievakbond ACP maakte nog gebruik van lopende ISDN-overeenkomsten, hierdoor was het niet mogelijk om het nummer te porteren naar het Xconnection-platform. Door slimme technieken en gateways in te zetten, heeft Lagarde het Xconnection-platform in combinatie met de huidige ISDN-lijnen en telefooncentrale kunnen combineren.

28

TBM • november 2015

NetFirst met de case AVROTROS

Avro en Tros waren voor de fusie twee organisaties, gevestigd in een ander pand. Door de fusie werden de organisaties samengevoegd op een nieuwe locatie. Allebei hadden een eigen telecominfrastructuur die erg verschillend was. Werkplekken beheren, toestellen toevoegen en afdelingsnummers en hunt-groepen toekennen, was eerder niet gebruiksvriendelijk en bovendien tijdrovend. NetFirst heeft verschillende business cases uitgewerkt voor AVROTROS, waarbij de keus viel op hosted telefonie van OneXS. Met het nieuwe systeem bespaart het ICT-team tijd en kan de afdeling meer flexibiliteit bieden aan de rest van de organisatie. Met hosted telefonie optimaliseert AVROTROS de bereikbaarheid van de complete organisatie inclusief de redacties en de belpanels van de programma’s zoals Radar en Vermist. De nieuwe telefonie-oplossing biedt ook mogelijkheden voor de toekomst zoals het bouwen van een eigen callcenter-platform.

Mtel met de case Carglass

Carglass zocht naar een oplossing om de telefonische bereikbaarheid van de 54 vestigingen en het centrale callcenter te optimaliseren. De oplossing van Mtel: de vestigingen hebben elk (net als vroeger) een eigen lokaal telefoonnummer. Gesprekken naar deze nummers gaan alleen niet direct naar de vestigingen, maar naar een centrale bereikbaarheidsoplossing. Bellers merken hier niets van. Via het principe van ‘klantherkend routeren’ van Mtel wordt via een koppeling met de aanwezige gegevens binnen het CRM-systeem van Carglass voorspeld waarom een klant contact opneemt. Als de klant contact opneemt na herstel van een ruitschade, is het aannemelijk dat hij iemand van de financiële administratie of de serviceafdeling wil spreken. De beschikbare capaciteit, de benodigde kennis en voorraadinformatie van alle vestigingen wordt op deze manier gebruikt om klanten snel en goed te woord te staan. Deze oplossing is volledig als clouddienst geleverd.

Mtel met de case Regionale Belasting Groep

De RBG int belastingen voor hoogheemraadschappen en gemeentes bij 1,2 miljoen huishoudens. Jaarlijks gaan er zo’n 2,5 miljoen poststukken (aanslagen) de deur uit, die veel telefoonverkeer opleveren. Mtel heeft een analyse gemaakt van de meest gestelde vragen van klanten van de RBG. Door de antwoorden via de selfservice applicatie van Mtel beschikbaar te maken voor de beller is een snelle afhandeling gegarandeerd. De Mtel selfservice applicatie wordt afgestemd op het type aanslag en het moment van verzenden. Recent heeft de Regionale Belasting Groep een ‘flight’ van 170.000 aanslagen verstuurd en 63 procent van de telefoontjes die naar aanleiding daarvan binnenkwamen, zijn via de selfservice applicatie afgehandeld. Op de maandag nadat de aanslag in de bus viel, kreeg de RBG meteen al 4.300 calls. 2.700 daarvan zijn via de selfservice applicatie beantwoord en automatisch via de backoffice doorgevoerd. Daardoor hoefden die dag circa 30 agenten minder ingezet te worden. Een besparing van zo’n 7.000,- euro.


Redactie I

In de categorie Best VaMo Project 2015 zijn de volgende cases genomineerd: Combird met de case Gemeente Overbetuwe

De telefonie-infrastructuur bij deze gemeente was verouderd, versnipperd en verre van ideaal, met name door het gemis aan bepaalde faciliteiten. Business partner Combird heeft een volledig hosted oplossing geboden waarin mobiele telefonie volledig is geïntegreerd. De smartphone is een intern toestel geworden. Gekoppeld aan een messaging- en presence-server kan de gebruiker middels een app zelf zijn bereikbaarheidsprofiel instellen. Bijkomstig voordeel is dat er meteen een “private” Whatsapp is voor de gemeentemedewerkers en zo het eigenaarschap van de data ook bij de gemeente blijft. Plaatsonafhankelijke bereikbaarheid is ook gewaarborgd.

DB Telecom met de case landelijk totaalinstallateur

De klant is een landelijk werkende totaalinstallateur met 13 vestigingen en 900 medewerkers. De klant heeft gekozen voor een communicatieoplossing waarbij de infrastructuur (vaste data) draait op het platform van KPN (KPN One Netwerk). Voor de telefoonfunctionaliteit worden de 13 huidige telefooncentrales vervangen door een Hosted-platform met vast-mobiel koppeling geïntegreerd. Zo kunnen de medewerkers via verschillende middelen, plaatsen tijdsonafhankelijk communiceren en samenwerken. Gemiddelde tijdwinst van 2 minuten per medewerker per dag door toepassing van presence over alle 13 vestigingen (besparing van 5.666,66 uur per jaar), bereikbaarheid voor klanten is verbeterd en professioneler. Door het centraal binnen laten komen van belverkeer is 4 FTE bespaard op de functie van telefoniste.

Pocos met de case Koninklijke Nooteboom Trailers

Koninklijke Nooteboom Trailers heeft in Europa een leidende marktpositie in het ontwerpen en fabriceren van voertuigen voor het uitzonderlijk wegvervoer. Het bedrijf heeft een geografisch grote productielocatie waar een nieuwe telefonieoplossing moest komen. Het terrein was echter te groot voor DECT. Bovendien vond Nooteboom het niet zinvol dat medewerkers 3 toestellen hadden (bureau-, DECT-, GSM-toestel) en wilde het bedrijf dus naar 1 toestel toe. Pocos heeft de Private GSM-oplossing van MCS met roaming op Vodafone-netwerk geïmplementeerd. Via Forced on PBX op de Hosted Xelion telefooncentrale hebben zo’n 100 medewerkers een mobiele telefoon met dezelfde functionaliteiten als een bureautoestel. De winst: enorme reductie van toestellen, grote toename van bereikbaarheid, inzicht in presence, redundancy via GSM-netwerk.

Reitsma Groep met de case Parlan Jeugdhulp

Parlan biedt met 750 medewerkers hulp en ondersteuning aan alle kinderen, jongeren en gezinnen die vragen hebben rondom opgroeien en opvoeden. Parlan is steeds meer dáár waar de kinderen zijn: in gezinnen, in de wijk, op school, in kinderopvang en op peuterspeelzalen. Dat stelt andere eisen aan de communicatie. Parlan heeft samen met Reitsma Groep een overzichtelijk en uitgebreid communicatieplan opgesteld. Aan de hand hiervan is er gekozen voor een integrale oplossing die via het mobiele en vaste netwerk van Vodafone wordt afgehandeld. Met Vodafone Onevoice worden de vaste en mobiele telefonie met elkaar geïntegreerd. Een van de voordelen is dat er geen investering meer gedaan hoeft te worden in bureautelefoons of telefooncentrales. Het telefoonverkeer wordt afgehandeld via Microsoft Lync. Door de VaMo-oplossing zijn de medewerkers onder één nummer bereikbaar. Cliënten hoeven niet meer naar kantoor te bellen. Het directere contact zorgt ervoor dat Parlan dichter bij de cliënt staat. Door de overstap van papier naar digitaal hebben de medewerkers via smartphone en tablet toegang tot cliëntinformatie.

Score Telecom met de case Merin

Merin verhuurt kantoor- en bedrijfsruimte in 200 eigen gebouwen. Het heeft een bijzondere aanpak om bedrijfsruimte verhuurd te krijgen: ze gaan zelf in lege panden zitten om daarmee nieuwe klanten trekken, want als er al een bedrijf zit in een verzamelgebouw is het aantrekkelijker om te huren. Wanneer 60 procent van een pand gevuld is, verhuist Merin naar een ander leegstand pand. Merin doet dat gemiddeld 3 keer per jaar en moet daarom flexibele Telecom en ICT hebben. Daarbij wilde het bedrijf zo min mogelijk vaste toestellen en zoveel mogelijke VaMo-abonnementen; voor de flexibiliteit, maar ook om de vooruitstrevendheid van het bedrijf uit te dragen. Score Telecom heeft een KPN ÉÉN-oplossing neergelegd met daarin vaste telefonie, mobiel en veel VaMo in één. 70 medewerkers hebben een VaMo-oplossing en slechts voor 30 medewerkers is er alleen een vast toestel. KPN ÉÉN geeft de flexibiliteit die deze klant nodig heeft: altijd op- en af kunnen schalen, verbindingen opzeggen en verhuizen kan makkelijk en snel.

TBM • november 2015

29


I Redactie

In de categorie Beste Marketingactie 2015 zijn de volgende cases genomineerd: Adatum met ‘De WC-papier actie’

(*1)

Adatum heeft in de regio WC papier rondgebracht met daar omheen een wikkel met de tekst ‘Telecom en ICT is als toiletpapier... je gaat het pas missen als het er niet meer is. Geef daarom Adatum een vaste rol in uw organisatie’. Het doel van de actie was het onder de aandacht brengen van het belang van goed werkende Telecom en ICT. Dit diende op een ludieke manier te gebeuren om een reactie te ontlokken bij de ontvanger, zodat er in ieder geval actief over de huidige telecom- en ICT-omgeving wordt nagedacht. De naamsbekendheid van Adatum heeft een boost gekregen. Er zijn 280 rollen verspreid in de regio Stedendriehoek en per direct heeft dat 5 succesvolle afspraken opgeleverd. “De nasleep merken we nog steeds, want mensen hebben het wel onthouden.”

Dutchtel met ‘De Espresso Bus’*2

Een Guerilla Marketingactie begin oktober bij de Rembrandt Toren in Amsterdam. Een VW 1965 Espresso Bus, 2 barrista’s en topkoffie bij de Rembrandt Toren en station Amsterdam Amstel. Vijf salesmensen van telecomdealer Dutchtel delen verspreid in de omgeving kartonnen houdertjes uit in ruil voor visitekaartjes onder het mom van “kom kopje koffie doen bij de Espresso Bus van Dutchtel en Truphone” (het is een Co-marketingactie). Koffiemaken kost minimaal een halve minuut, zo creërde Dutchtel een rij zodat de accountmanager makkelijk in gesprek kwam. Er zitten met name internationale bedrijven in de Rembrandt Toren en dat is precies de doelgroep waar Truphone zich op richt. De actie zorgde tevens voor zichtbaarheid bij bestaande Dutchtel-klanten in de toren, die tegoedbonnen kregen voor koffie. Naast zichtbaarheid heeft het drie concrete afspraken opgeleverd waarvan een bij een internationale bank.

Kreuze met ‘De Kreuze Hosted Voice Adventkalender’*3

Kreuze wilde haar klanten op een opvallende manier bekend maken met haar Hosted Voice-propositie: de Kreuze Hosted Voice Adventkalender met een kartonnen standaard aan de achterkant die gedurende de hele adventtijd blijft staan/hangen. Tijdens de 23 dagen van de adventtijd maakt de klant elke dag een vakje met heerlijke Ritter Sport Chocolade open. Zo blijft

Kreuze 23 dagen onder de aandacht. Doel was om meteen een afspraak te koppelen en zo de Hosted Voice-propositie te bespreken. Concreet resultaat: Gemeente Nederweert 40 poorten vast en 140 mobiele aansluitingen in een VMI-oplossing. Spring Kinderopvang, over 110 locaties een totaal aantal van 550 poorten (ook een VMI-oplossing). Verder nog tientallen kleinere cases. En last but not least: veel meer bekendheid voor de propositie.

Bel Business Centre met ‘Win Actie Voice4Mobile’*4

Bel Business Centre heeft de Win Actie voor ondernemers op poten gezet waarmee een bedrijf, bij een overstap naar Voice4mobile, 3 maanden lang gratis mag bellen. Het bedrijf hoefde hiervoor maar 1 maandfactuur in te leveren. Aan het einde van de maand wordt de prijs verloot. Bij deze actie worden alle abonnementskosten van een Voice4mobile Blue 1GB volledig vergoed. Het doel van deze actie is deels om gegevens te ontvangen van nieuwe bedrijven maar ook, mocht het een bestaande klant zijn, deze te bedanken dat hij klant bij Bel Business Centre is. “We hopen hierdoor op extra mond-tot-mond reclame in de regio wat uiteindelijk weer new business moet opleveren.” Er zijn ruim 50 facturen ontvangen van bedrijven. Nieuwe en bestaande klanten.

Dutchtel met ‘Vocking bereikbaar’*5

Dutchtel is in het gebied rond het Utrechtse stadion de Galgenwaard met Vocking-worsten rondgegaan en bij bedrijven aangeklopt en binnengestapt om de worsten inclusief de Dutchtel-flyer ‘Met Dutchtel altijd Vocking bereikbaar’ uit te delen om in contact te komen met nieuwe klanten. Bij 50 bedrijven, waaronder ook enkele bestaande klanten als FC Utrecht, binnengestapt. “We konden op een leuke wijze een telefonische opvolging geven. Het doel is om tot 12 maanden na de actie afspraken te scoren. Daar zitten we nog middenin. Het heeft voorlopig 1 vervolgafspraak opgeleverd met een bedrijf dat waarschijnlijk klant wordt. Daarnaast heeft het veel leuke reacties opgeleverd waardoor we bij flink wat nieuwe bedrijven op de kaart staan.”

Jullie telecom zal ons geen Vocking worst wezen!

dutchtel De Corridor 14a 3621 ZB Breukelen www.dutchtel.nl

1

2

30

TBM • november 2015

3

4

5


Redactie I

In de categorie Best Healthcare Project 2015 zijn de volgende cases genomineerd: Combird met de case Dimence Zorggroep

De Dimence Groep bestaat uit een aantal zelfstandige stichtingen met elk eigen specialistische kennis: welzijnswerk, maatschappelijke dienstverlening, praktijkondersteuning aan huisartsen (poh ggz), basis ggz, specialistische ggz (voor zowel jeugd als volwassenen) en hulp bij werkgerelateerde psychische klachten. Dimence had de behoefte voor het reduceren van het aantal communicatiemiddelen voor de medewerkers, zoals piepersystemen. Dit waren vrij kostbare, minder innovatieve systemen, die gekoppeld waren aan brandmeldcentrales en noodknoppen. Op de nieuwbouwlocatie in Almelo is de VoIP-communicatieomgeving gekoppeld aan een Private GSM-netwerk. Daaraan is tevens het alarmeringssysteem gekoppeld. In de praktijk betekent dit dat de medewerkers nog maar één toestel op zak hebben, waar tevens een noodknop op zit. Als er een brandmelding of andere alarmering afgaat, krijgt een vooraf vastgestelde groep mensen deze melding binnen op hun GSM. Wanneer een patiënt of medewerker op de noodknop drukt, gaat er direct een spreekluisterverbinding aan. Ook is er inpandig een locatiebepalingssysteem aangelegd op basis van bluetooth. Bij alarm ziet men dus meteen waar dat is, hiermee is Location Based Awareness integraal onderdeel van de oplossing.

Saylus & i4IP met de case Puur Zuid

Puur Zuid is ontstaan uit een fusie van uiteenlopende partners op het gebied van welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Het heeft twee woon- en zorgcentra, 13 locaties en 135 appartementen. Omdat elke fusiepartner zijn eigen historie meebracht en eigen openingstijden hanteerde voor telefonische bereikbaarheid, was dit erg onoverzichtelijk. Daarom wilden Saylus & i4IP een telefonistefunctie creëren. Naast de behoefte om alle locaties van VoIP te voorzien (400 toestellen), wilde de klant ook 135 appartementen uitrusten met een zusteroproepsysteem gekoppeld met het telefonieplatform. Ook wilde zij alle mobiele abonnementen (80 stuks) onderbrengen bij één partij. Met hulp van i4IP en haar reseller Saylus is de klant er in geslaagd de bereikbaarheid te verbeteren en een forse kostenbesparing te realiseren. Ook hebben i4IP en Saylus alle mobiele abonnementen geleverd, die zij op termijn via FMC aan de VoIP-oplossing gekoppeld kan worden.

Forma met de case Rosorum

Rosorum biedt ouderen een veilige, vertrouwde en comfortabele woonomgeving met volledige verzorging naar wens in comfortabele appartementen. Rosorum wilde een schaalbare, toekomstvaste oplossing gebaseerd op open standaarden voor VoIP, Verpleegoproepsysteem, Indoor communicatie via WLAN, IP-toegangscontrole en IP-deurintercom. Om de gevraagde schaalbare en toekomstvaste oplossing aan te bieden heeft Forma ervoor gekozen een aantal grote merken op de Telecom/zorg markt te combineren en bij Rosorum een totaaloplossing neer te zetten. De oplossing bestaat uit een WLAN-omgeving, core switching en VoIP-systeem van Avaya, Verpleegoproep van Cinnovate bestaande uit een alarmserver van Cinnovate en op ieder appartement een 7 inch touchscreen, evenals hals/pols zenders. Verder is er een toegangscontrolesysteem van Cinnovate geplaatst waarmee iedere bewoner met een tag toegang kan krijgen tot zijn appartement. De verpleegoproepen gaan via de Avaya IP Office naar het geleverde Ascom-systeem wat via WiFi de I62 Ascom-handsets aanstuurt en de berichten verstuurt voorzien van de benodigde informatie om te bepalen waar de oproep gemaakt is.

HPS met de case HilverZorg

HilverZorg is een organisatie gericht op ouderenzorg. Ruim 1.500 medewerkers gaan dagelijks aan de slag voor 2.000 klanten, verspreid over acht woondienstencentra, verpleeghuizen en in de thuiszorg in- en om Hilversum. Een van de locaties is woondienstencentrum de Boomberg. Aan HPS is de vraag gesteld het systeem voor personenalarmering/verpleegoproepsysteem en de gehele telefonieomgeving naadloos te laten aansluiten op de zorgprocessen en dienstverlening van de klant. Opdracht: implementatie telefonie en zorgalarmering als totaaloplossing. Voice over het bestaande WiFi-netwerk en zorgalarmering ook via het WiFi- en RF-netwerk. Alarmen van de zorgsystemen, brandmeldcentrale en facilitaire alarmen dienen naar de handset gerouteerd te kunnen worden waardoor medewerkers met 1 device beschikken over telefonie en alarmering. HPS heeft de vraag ingevuld met Connected Health Centre: een in eigen beheer ontwikkeld zorgconcept, dat voor 90 procent draadloos, telefonie met persoonsalarmering, verpleegoproepsystemen, messaging en locatiebepaling, dwaaldetectie en zorgdomotica bundelt in één platform voor alle communicatiebehoeften.

Forma met de case St. Jans Gasthuis

Het St. Jans Gasthuis ziekenhuis in Weert wilde in eerste instantie het oude verpleegoproepsysteem, Personen Zoek Installatie en digitale telefooncentrale vervangen voor een moderner systeem, liefst van één en hetzelfde merk. De klantvraag werd na diverse presentaties gewijzigd in een Wireless LAN-infrastructuur voor spraak, mobiele data en -video (in plaats van een nieuwe PZI-installatie), een moderne VoIP-telefooncentrale en een Verpleegoproepsysteem op basis van IP. Omdat SJG Weert gekozen heeft voor één merk (Avaya) zijn alle systemen onderling gekoppeld en geïntegreerd en functioneert het geheel als één systeem.

Voicedata met de case Pi-groep

Pi-groep is een maatschappelijk bedrijf met 16 locaties voor de geestelijke gezondheid in Noord-Nederland en Flevoland. De klant kende problemen door de groei op gebied van bereikbaarheid van de medewerkers. Bij vaste telefonie waren alle locaties bereikbaar onder 1 of 2 nummers, er waren dus altijd extra handelingen nodig om een specifieke medewerker direct te bereiken. Verder waren er problemen om alle verschillende verbindingen en PBX’en te managen, waren er hoge (mobiele) belkosten en was er geen overzicht in de vele facturen. Voicedata heeft de klant overgezet op Managed Voice en alle mobiele abonnementen geïntegreerd op de vaste telefonie via Managed Mobile. In totaal heeft de klant nu 124 aansluitingen, waarvan ongeveer de helft Managed Mobile. Alle users hebben een 088-nummer gekoppeld gekregen zodat ze ook van buitenaf rechtstreeks bereikbaar zijn. Door deze oplossing is iedere medewerker optimaal bereikbaar via een intern nummer, mobiel nummer en een 088-nummer. Ook kunnen collega’s van elkaar zien of ze in gesprek zijn. Resultaat: betere bereikbaarheid, tijdsbesparing in beheer, vereenvoudigde facturen, kostenbesparing van 5.000 euro per maand. Extra: Alarmering; alle groepsleiders (20) van de Pigroep hebben een polsband die in contact staat met een GSM, waarin een Managed Mobile-abonnement actief is. Door een druk op de rode knop op de polsband worden collega’s geseind dat er een collega in nood is.

TBM • november 2015

31


I Award

In de categorie Innovatie Award 2015 zijn de volgende cases genomineerd: CloudCTI

CloudCTI biedt laagdrempelige integratie van telefonie met elke CRM- of ERP-applicatie. CTI is voor het eerst beschikbaar als dienst in een cloud-architectuur. Hierdoor kan CTI heel eenvoudig bij eindgebruikers worden geïmplementeerd, er is geen specifieke hardware of lokale serversoftware nodig; lightweight clientsoftware is de enige voorwaarde. Dit is een wereldprimeur. CloudCTI heeft bewezen met elke CRM- of ERP-applicatie te kunnen integreren. “De lijst van standaard koppelingen is lang (> 100) en groeit wekelijks. CloudCTI kan, wegens de lange ervaring en de uitgebreide technologie die reeds beschikbaar is, gratis integratie aanbieden van onbekende applicaties. Er bestaat geen andere dienst of software die deze belofte waarmaakt.”

MCS met Private LoRa

MCS lanceert Private LoRa: een nieuwe, efficiënte sensor technologie waarmee Internet of Things snel zal groeien. Smart Building, Smart City, Smart Parking, Smart Lighting, Smart Alarming worden versneld mogelijk dankzij de ‘MCS Private LoRa’-oplossing. KPN en Proximus zijn in 2015 begonnen met de landelijke uitrol van een nieuwe technologie: LoRa. Dit staat voor Long Range en is een belangrijke factor om de ontwikkelingen van Internet of Things te versnellen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het LoRa protocol (LoRaWAN) voor draadloze netwerken dat speciaal is ontwikkeld om aan de hoge eisen van Internet of Things te kunnen voldoen. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen (aan/uit, open/dicht). Met ‘MCS Private LoRa’ kiest een bedrijf of gemeente ervoor om zelf een eigen beveiligd ‘privé’ Internet of Things sensornetwerk op basis van LoRa-technologie in te richten. De sensoren/hardware zijn hetzelfde als bij publiek LoRa, waardoor er een enorme beschikbaarheid is van sensoren. De voordelen van Private LoRa: geen abonnementskosten voor datacommunicatie, eenvoudig uit te breiden met meerdere zendstations en/of sensoren, bedrijfskritische data in een eigen beveiligde omgeving, geen afhankelijkheid van publieke operator.

VeliQ Cloud Platform

Cloudservices veranderen de manier waarop organisaties werken razendsnel en mobiele apparatuur wordt steeds populairder op de werkplek. VeliQ biedt Managed Service Providers, distributeurs, operators en telecomresellers de mogelijkheid om de vele kansen die daarmee ontstaan maximaal te benutten. Dankzij VeliQ kunnen partners de juiste mix van een mobiele werkplek benutten. De mobiele werkplek bestaat voor hun eindklanten doorgaans uit: connectiviteit, hardware, cloudapplicaties en hun eigen toegevoegde waarde en zij kunnen dit verkopen en beheren van begin tot eind: van marketing via sales, inkoop en operations tot financiën. Via het cloudplatform van VeliQ verkopen en beheren partners unieke en complete mobiele werkplekken. Daarmee voorzien ze hele sectoren, organisaties en werknemers van de mobiele werkplek van de toekomst, waarmee ze overal en altijd kunnen werken met ieder apparaat. Het platform stelt operators, telecomresellers, managed service providers en distributeurs in staat de mobiele werkplekken compleet af te stemmen op de specifieke behoeften en wensen van de zakelijke gebruiker.

32

TBM • november 2015

StartReady met serious game ‘Finding Victor’

StartReady heeft een Serious Game ontwikkeld om de adoptie van Microsoft Lync en Skype for Business te versnellen. Microsoft Lync en Skype for Business verbinden mensen en maken communicatie effectiever, maar medewerkers hebben soms moeite om de Universal Communication-tools op te nemen in hun werkproces. Traditionele trainingen kunnen de adoptie helpen verbeteren, maar zijn tijdrovend en prijzig en hebben niet altijd voldoende effect omdat bijvoorbeeld de eigen werkplek net iets afwijkt van de voorbeeldomgeving. Virtuele trainingen daarentegen zijn effectiever, omdat mensen er op hun eigen werkplek mee aan de slag gaan, het op een moment kunnen inplannen dat ze tijd hebben en ze het in hun eigen tempo kunnen spelen. De nieuwe adoptieoplossing ‘Finding Victor’ is een serious game die het adoptieproces van Lync en skype for Business makkelijker maakt. Gebruikers maken kennis met alle features van de tool terwijl ze een engagerende verhaallijn volgen. Na afloop zijn de spelers op de hoogte van alles wat de UC-tool te bieden heeft. Ook wordt deze leervorm als ‘leuker’ ervaren. Dit zorgt voor effectiever leren omdat informatie beter beklijft. Finding Victor is de eerste serious game op de markt die adoptie van UC-oplossingen Lync en Skype for Business bevordert.

Unify met Circuit

Waar bereikbaarheid, functionaliteit, privé en werken tegenwoordig in elkaar overvloeien, is Circuit de oplossing. Circuit is de SaaS-variant van het ouderwetse prikbord met het gebruiksvriendelijkheid en intuïtiviteit van WhatsApp. Circuit laat de grenzen tussen verschillende communicatiekanalen, devices en business applicaties verdwijnen en brengt deze samen tot één single user interface. In het kort: Circuit verbetert teamwork door video, spraak, schermdeling, messaging, file sharing en e-mail te combineren zonder van scherm te hoeven wisselen. Het maakt Circuit niet uit op welk apparaat iemand werkt. “Circuit doet een ultieme poging om de digitale wereld een gezicht te geven en brengt overzichtelijkheid in nu vaak gefragmenteerde communicatie- en informatiestromen.”

Workstreampeople met Anywhere365 for Skype

Anywhere365 for Skype biedt een nieuw Role Model voor de Care & Cure markt om communicatie slimmer en beter te maken inclusief beeldbellen. Een zorgcliënt kan een georganiseerd videogesprek opzetten door de website. Ook kan een gepland videogesprek op de website van de zorginstelling worden gepland voor een moment, waarbij de afsprakenkeuze is gekoppeld aan de beschikbaarheid van de agenda’s van verzorgers. Mocht een zorgcliënt via de website een ad hoc videogresprek opstarten en zijn of haar vaste verzorger is niet beschikbaar, dan worden de videogesprekken opgevangen door een beeldbelcentrale die de gesprekken inclusief videobeeld kan aannemen en doorsturen naar de juiste persoon. Ook heeft de beeldbelcentrale de mogelijkheid indien de verzorger onderweg is het website-audiogesprek door te verbinden naar de mobiele telefoon van de verzorger. Het traditionele telefoonverkeer kan Anywhere365 koppelen aan gesprekken door een website heen. Op basis van deze innovatie kunnen alle communicatiestromen zoals GSM, 4G data-gesprekken, Skype-gesprekken en bestaande telefonienetwerken gekoppeld worden aan website-gesprekken.


29-10-2015

Feestelijke uitreiking & award-diner Het Zalmhuis - Rotterdam • Dresscode: black tie

Aanmelden:

www.telecominspirience.nl Deze avond is een innitiatief van TBM

Hoofdpartner:


I interview

New Media 2Day succesvol dankzij focus op cloud

‘Keuzes maken heeft onze groei bepaald’

Dat het volledig omarmen van cloud-technologie je resellerbedrijf een boost kan geven, bewijst Thijs Paree, directeur van New Media 2day. De ICT-reseller levert in het MKB automatiserings- en telecomdiensten uitsluitend tegen een vast maandtarief. Het toverwoord? Focus. 34

TBM • November 2015


Tekst: Sef Heldens Beeld: Pro Shots

Al sinds de start in 2005 is New Media 2Day een Microsoft-huis. Door de jaren heen heeft de club van Thijs Paree veel kennis opgebouwd; met de twee Microsoft Gold competenties Small & Midmarket Cloud Solutions Provider en Cloud Productivity Partner, heeft de reseller een unieke status. Het bedrijf behoort dan ook tot de 5 procent toppartners wereldwijd van Microsoft. Gespecialiseerd in Office365 heeft New Media 2Day een focus op MKB-bedrijven en de verticals Media & Lifestyle, non-profit en bedrijfsverzamelgebouwen.

Welke plek neemt de cloud in jullie bedrijfsfilosofie in?

“Ik heb een hekel aan hardware die niet functioneert. In het verleden hebben wij heel veel servers opgeleverd en uiteindelijk onze eigen diensten omgezet in een vast bedrag per maand voor de klant. De cloud sluit daar prachtig op aan, het is schaalbaar en makkelijk. Dat is fijn voor de klant en voor ons levert het terugkerende opbrengsten op. Dat heeft voor ons de groei gebracht: in vier jaar van vier naar 15 man.”

Hoe komt het dat jullie hier zo succesvol in zijn geworden?

“Tot vier jaar terug deden wij alles en voor alle soorten klanten. Toen kwam ik er op de Microsoft Partner Conference achter dat ik geen focus had. Vanaf dat moment zijn wij voor Microsoft Azure en Office365 gegaan en draait alles bij ons om recurring business doen in het MKB.”

Waarom hebben jullie dit dienstenpakket met IT en telecom?

“Het MKB wil een totaaloplossing, daarom hebben we telecom tegen automatisering aangeplakt. Op een gegeven moment kwam VoIP. Wij zijn toen direct met Hosted Telefonie van RoutIT gestart omdat de investering in een PABX voor het MKB niet interessant is.” Wat doet die combinatie van IT en telecom voor jullie? “In een totaalpropositie hoort communicatie erbij. Het heet niet voor niets ICT. De toevoeging van telefonie, vast-mobiel oplossingen en straks misschien Skype for Business zorgt voor upsell-kansen.”

NM2D is een van de succesvollere Microsoft-partners in het MKB. Waarom?

zijn. Dat kost serieus geld voor een kleine club als die van ons maar het heeft zich uitbetaald. Via ons marketingbureau hebben wij een heel team tot onze beschikking. Dan heb je meer marketingpower dan wanneer je daar iemand voor aanneemt. Microsoft ziet ons als het voorbeeld van hoe je als business partner marketing moet bedrijven.”

Wat speelt er nu in het MKB?

“Altijd overal kunnen werken zonder zorgen te maken welke techniek erachter ligt. Cloud-diensten spreken aan in het MKB omdat de kosten voorspelbaar zijn, de funtionaliteit vaststaat en zelfs wordt toegevoegd. Niet hoeven investeren, speelt zeker mee voor MKB-bedrijven. Bijkomend voordeel is dat door cloud gaat standaardiseren binnen een bedrijf; iedereen werkt met dezelfde versies van applicaties binnen een organisatie.”

Populair statement: door cloud is de business partner binnenkort overbodig. Hoe zie jij dat?

“Als je als reseller alleen on premise oplossingen levert, ben je straks weg in het MKB, want je innoveert niet mee. Cloud wordt straks commodity maar ik geloof dat in het MKB behoefte blijft aan ondersteuning. Het blijft complex genoeg.”

Wat zie jij als een belangrijke uitdaging?

“De kern van een dienstverlener is de kwaliteit van het personeel. De arbeidsmarkt wordt krapper, daarom is het enorm belangrijk dat je aantrekkelijk blijft voor nieuw personeel. Met je personeel moet je groeien. Zorg daarom voor teambuilding. Ons aannamebeleid verandert ook langzaam. Tegenwoordig moet je mensen hebben die functioneel mee kunnen denken. Voorheen zocht je een technisch HBO’er, nu iemand van hbo of universiteit die op directieniveau mee kan praten en denken.”

Wat kunnen andere resellers van NM2D leren?

“Ons succes komt neer op: focus op een stukje van de totale markt, transparantie door onze diensten alleen in abonnementsvorm aan te bieden, dat consequent vermarkten door de hele keten heen en met beide benen op de grond staan. Ik heb keuzes gemaakt en dat heeft de groei bepaald.”

“Los van de aanwezigheid van kennis en focus: jezelf zijn, niet beter voordoen dan je bent, eerlijk en transparant zijn. Daardoor krijg je ‘word of mouth’ en groei je in de regio en de verticals. Een ander mooi voorbeeld van focus: de marketing hebben we volledig neergelegd bij een externe partij. Die kennis hebben wij niet in huis en wij moeten ons alleen bezighouden met de dingen waar we goed in

TBM • november 2015

35


Opzoek naar een UCaaS oplossing waar u echt het verschil mee kunt maken?

Word nu partner van Magic Quadrant Leader ThinkingPhones

Communiceer beter

Werk productiever samen

Ontdek de wereld van Unified Communications Innoveer; een toekomstbestendige oplossing

Bezoek ons op TELECOM | 12 NOVEMBERplatform 2015 Betrouwbaar, flTIME exibel en gebruiksvriendelijk

Altijd de nieuwste ontwikkelingen; een R&D omgeving van 50 medewerkers standnummer B7 Genereer een stabiele inkomstenstroom

www.thinkingphones.com T. 020-241 0410


Best Practices

UC Best Practices De mooiste klantcases Bij Unified Communications gaat de discussie al snel over de precieze definitie ervan. Totaal niet interessant: UC heeft vele gezichten en wordt bij elke klant weer anders ingezet. Ter inspiratie brengen TBM en K&E in UC Best Practices een bloemlezing van de meest uiteenlopende klantcases.

De cases Workstreampeople NEC Avaya & Acknowledge Sennheiser BusinessCom & Kreuze Avaya & Forma Unify Estos

UC • 2015

37


De servicedesk van OGD heeft al twee jaar op rij een eerste plek in het Giarte Outsourcing Performance-onderzoek behaald voor zijn eindgebruikersondersteuning. Maarten van der Kleij, hoofd Shared Servicedesk, heeft dan ook duidelijk voor ogen hoe je een effectieve servicedesk leidt. Hoe je meer dan 47.000 eindgebruikers in hun ICT-behoeften voorziet.

De ultieme servicedesk dankzij Workstreampeople ‘De ultieme servicedesk maken’ gebruikmakend van een modern communicatieplatform en ultra moderne contactcentersoftware die aansluit bij de klant in plaats van het automatiseren van Agents en Supervisors. Met daarbij de klant als uitgangspunt. Dat was de klantvraag van ICT-dienstverlener OGD.

De oplossing

Shared Servicedesk-klanten kunnen zelf kiezen of zij gebruikmaken van OGD’s TOPdesk-omgeving of liever in een eigen tool werken. “Klanten willen meestal ook in de servicemanagementsoftware van TOPdesk werken, omdat vanuit één tool samenwerken fijner is. Wij zijn dan nauwer verbonden met de werkprocessen van een klant. In onze TOPdesk-omgeving zitten alle klanten zonder eigen TOPdesk-installatie, maar een TOPdesk-omgeving op locatie kan ook”, vertelt Maarten van der Kleij. Om de over meerdere TOPdesk-omgevingen verspreide stroom van meldingen effectief in kaart te blijven houden, gebruikt

38

UC • 2015

OGD Anywhere365 van Workstreampeople. Anywhere365 is een ‘Unified Contactcenter-oplossing’ voor Microsoft Lync die inkomende gesprekken richting de juiste medewerkers leidt, ongeacht hun locatie op dat moment. De tool laat eveneens zien in welke TOPdeskomgeving een klant zit en of er bijvoorbeeld major meldingen spelen.

De winst voor de klant

Momenteel beheert OGD bijna vijfentwintig TOPdesk-omgevingen. OGD’s aanpak van die complexiteit heeft al twee jaar op rij geleid tot een perfecte score – en daarmee een eerste plek – in het Giarte Outsourcing Performance-onderzoek op het gebied van eindgebruikersondersteuning. Giarte meet ieder jaar de klanttevredenheid onder klanten van alle grote Nederlandse ICT-dienstverleners. Op de Shared Servicedesk zijn medewerkers gekoppeld aan een bepaald ervaringsniveau. Dit niveau bepaalt – sa-


Best Practices

De klant:

OGD ict-diensten

Klantvraag: de ultieme servicedesk maken Geleverde oplossing: Anywhere365

van Workstreampeople

men met de klantengroep – welke inkomende gesprekken als Anywhere365-pop-up op een medewerkersbeeldscherm verschijnen. Van der Kleij: “Bij drukte kunnen we zo inkomend verkeer snel routeren richting bepaalde teams. We maken daarnaast gebruik van een kennissysteem dat aan TOPdesk én Anywhere365 is gekoppeld, zodat al onze informatie te allen tijde voor iedereen beschikbaar is.” Om direct te kunnen inspelen op iets als een telefoonpiek, hangen er op OGD’s Shared Servicedesk verschillende dashboards. “Bepaalde stuurinformatie – zoals een live

weergave van het aantal meldingen en telefoontjes op dat moment – staat op tv’s die verspreid door de servicedesk hangen. Andere dashboards, zoals service level-rapportages, hangen niet in de Shared Servicedesk, maar benutten we op gezette tijden om te zien of we hebben gehaald wat we met onze klanten hebben afgesproken. Bij OGD gebruiken we TOPdesk voor het indelen van onze processen en workflow, en het stroomlijnen van de communicatie tussen meerdere TOPdesk-omgevingen gaat weer via Anywhere365.”

Anywhere365 Dialogue Management: contactcenter-functionaliteit voor iedereen in de organisatie Het Anywhere365 is een flexibel dialogue management platform in Lync of Skype for Business voor real-time dialogen voor specifieke afdelingen of iedereen in de organisatie omdat er geen gebruikers licenties nodig zijn. Ook is Anywhere365 volledig geïntegreerd middels Federatie met Office365 Skype. Het wordt eenvoudig mogelijk om telefonie, WhatsApp, Webchat, voicemail, e-mail en social, op basis van functionele routeringen door Anywhere365 bij de juiste medewerker te laten aanbieden. Iedereen in de organisatie kan geholpen worden met slimmere routeringen en bereikbaarheid- en beschikbaarheidmanagement. De verzamelde Big Data van alle zakelijke dialogen leidt tot een schat aan kennis en verborgen, onnodige routeringen en/of dialoogpatronen worden zichtbaar. Rethink Contact Center. Anywhere365 is 49e gewonden in de KVK MKB

Innovatie Top 100 van Nederland en winnaar van de Europese Top 100 Innovatie Award Red Herring. Workstreampeople is in 8 landen actief en heeft 229 klanten, waaronder Univé, Robeco Bank, NIBC Bank, Swarovski Global, Philip Morris International, AFAS, Phone House, BCC, Corendon Reizen en Union Bank USA. Wilt u het volledige artikel lezen hoe OGD de ‘ultieme servicedesk’ heeft neergezet, kijk dan op www.workstreampeople.com. • • • •

Anywhere365 voor Receptie & Secretaresses services Anywhere365 voor Service Sesk en Organistaie adfelingen zoals IT en HR Anywhere365 voor Web integratie / Webchat en Videobellen via Website Anywhere365 voor small, medium en large

UC • 2015

39


Toen Southampton Football Club in 2012 naar de Premier League promoveerde bracht dit een enorme verandering met zich mee; naast een forse uitbreiding in het aantal medewerkers ook belangrijke aanpassing in de eisen met betrekking tot IT en communicatie.

NEC levert Premier League UC prestaties

Southampton Football Club scoort beter met UNIVERGE 3C Opgericht in 1885 heeft de Engelse voetbalclub Southampton een roemrijke geschiedenis en heeft het grote voetbaltalenten zoals Matt Le Tissier, Alan Shearer, Theo Walcott, Luke Shaw, James Ward-Prowse en ‘s werelds duurste voetballer, Gareth Bale, voortgebracht. De huidige coach is de Nederlandse voetballegende, Ronald Koeman.

Premier League stelt uitdagingen

Promotie naar de Engelse Premier League in 2012 bracht voor Southampton Football Club een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee. Door het gestegen aantal medewerkers en de intensievere communicatie op landelijk en internationaal niveau zag de club zich geconfronteerd met aanzienlijk verhoogde telecomkosten, terwijl het bestaande telecomsysteem niet meer voldeed.

40

UC • 2015

“Het ontbreken van een centrale telefoongids en gebrek aan koppeling en synergie tussen onze diverse locaties zoals het stadion, de Megastore en de opleidingscampus met trainingsvelden - belemmerden ook vlotte communicatieprocessen. Dit maakte het geheel moeilijk beheersbaar terwijl onze kosten sterk stegen”, legt Matthew Reynolds, Director IT, uit. Andere uitdagingen omvatten de noodzaak om tijdens speeldagen in het St Mary’s stadion communicatie te onderhouden met tot wel 32.000 fans op het mobiele netwerk. Ook de behoefte aan interactieve samenwerking tussen scouts, trainers en supportmedewerkers waren belangrijke eisen waarvoor Southampton gedegen invulling zocht. “Wij wilden van de situatie gebruik maken door onze achterstand om te buigen naar een voorsprong, en hiermee ook onze prestaties in de Premier League vleugels te geven”, vertelt Reynolds enthousiast.


Best Practices

Voorsprong door techniek

Na gedegen onderzoek naar de mogelijkheden en alternatieven werd het overduidelijk dat het enige aanbod dat volledig kon voldoen aan alle eisen de UNIVERGE 3C oplossing van NEC was. Southern Communications, business partner van NEC in Engeland, leverde en installeerde de nieuwe voorziening waar vandaag de dag meer dan 300 medewerkers dagelijks gebruik van maken. Belangrijk voordeel van NEC is het feit dat deze leverancier zowel het complete aanbod communicatieoplossingen kan leveren als een volledig IT-portfolio. Met de toenemende convergentie tussen de IT- en communicatiewerelden en de verwevenheid van beide soorten technologieën en applicaties, is dit een zeer sterk onderscheidend element. “Ik was verbaasd met de uitgebreide functionaliteit en faciliteiten die de 3C-oplossing kon bieden. Het voldeed aan al onze selectiecriteria, iets dat ik niet haalbaar achtte binnen één enkele oplossing. “Geen andere leverancier kon invulling geven aan onze uitgebreide communicatiewensen binnen een enkele oplossing”, vertelt Reynolds.

Unieke UC-toepassing

Aanwezigheidsindicatie (presence) en interactieve samenwerking (collaboration) waren essentiële kenmerken voor de Unified Communications-oplossing waar Southampton naar zocht. NEC’s 3C bleek uniek in het ondersteunen van dezelfde client applicatie op meerdere apparaten (PC, Mac, iPhone en Android-toestellen) zodat alle gebruikers een consistente interface geboden wordt. 3C ‘s mobile client maakt voor personeel IP-communicatie over WiFi mogelijk. Hierdoor zijn ze ook op wedstrijddagen, wanneer het mobiele netwerk door de vele fans gebruikt wordt, voor elkaar goed bereikbaar. Revolutionair is echter de wijze waarop Southampton FC de collaboration-mogelijkheden inzet. Interactieve samenwerking tussen scouts en coaches is van vitaal belang voor de samenstelling en de prestaties van het team, en NEC’s UNIVERGE 3C heeft daarbij een spilfunctie gekregen. De scouts en coaches kunnen nu samenwerken terwijl ze op pad zijn, met de mogelijkheid om live videomateriaal van potentiële spelers te streamen, waar ook ter wereld. Ook kunnen op eenvoudige wijze complete trainingssessies opgenomen worden om op een later tijdstip te analyseren. 3C ‘s-technologie geeft Southampton hierbij een belangrijke voorsprong.

Resultaten tellen

Unified Communications blijkt een aanzienlijke productiviteitswinst te leveren doordat personeel nu efficiënter communiceert. Volgens inschatting van Reynolds bespaart elke gebruiker hiermee ongeveer 15 minuten per dag, het equivalent van zeven fulltime personeelsleden. Over het geheel genomen schat hij dankzij deze oplossing een besparing van meer dan 170.000 Pond per jaar voor de club te realiseren. NEC’s 3C-oplossing was ook in staat om de ISDN2-gateways en de meer dan 40 ISDN2 So interfaces te leveren die nodig waren voor live Premier League-uitzendingen. Naast UC heeft de geïntegreerde IP DECT oplossing ook de manier van werken in de Megastore sterk verbeterd. Het beheergemak dat UC biedt, heeft voorts de tijd die nodig is om het systeem te beheren en de tijd die nodig is om serviceaanvragen te beantwoorden gehalveerd. “NEC’s UNIVERGE 3C heeft aan al onze eisen voldaan, veel toegevoegde waarde gebracht en onze Total Cost of Ownership drastisch verlaagd”, concludeert Matthew Reynolds.

Wereldspeler

Southampton FC mag dan wel uniek zijn in de toepassing van de UC-oplossing, NEC heeft tal van ICT-infrastructuuroplossingen geleverd aan diverse sportclubs en stadions wereldwijd, waaronder recentelijk diverse stadions ten behoeve van het WK in 2014 in Brazilië. De oplossingen die NEC hiervoor levert zijn naast IT- & communicatie-infrastructuren ook displays en monitoren, systemen voor toegangscontrole en bewaking, geluidsinstallaties, draadloze netwerken en branddetectie- en beveiligingssystemen. Oplossingen die een belangrijke bijdrage leveren aan de prestaties, efficiency, beleving en veiligheid van spelers, publiek, organisatoren en andere belanghebbenden. Voor meer informatie zie: www. nec-enterprise.com.

UC • 2015

41


Best Practices

De klant:

Siemens

Klantvraag: headsets voor Het Nieuwe Werken Gebruikte oplossing: Sennheiser

Siemens-hoofdkantoor kiest voor Sennheiser-headsets Siemens heeft circa 1.500 medewerkers. Op het kantoor in Den Haag is gekozen voor een andere, meer flexibele manier van werken. Bij die nieuwe wensen horen ook nieuwe headsets. Na grondig onderzoek kwam Siemens bij Sennheiser uit. Stefan Hamers, de IT program manager van Siemens, legt de situatie uit: “Bij Siemens waren we op zoek naar nieuwe headsets, omdat we binnenkort overstappen op een Siemens office concept. Dat betekent dat medewerkers geen vaste werkplek meer hebben en op verschillende plekken communicatiemiddelen gaan gebruiken. Daarin speelt de headset een belangrijke rol.” Uiteindelijk kwam Siemens bij Sennheiser uit en werd er gekozen voor de SC 60 USB ML-headsets. Er zijn op dit moment 500 headsets uitgerold, en dit aantal zal snel groeien naar 1.500 stuks.

Geluidskwaliteit

Lex Smit was als IT-consultant verbonden aan het project. “We zijn gewend om de geluidskwaliteit van telefoongesprekken af te meten aan de kwaliteit van de telefooncentrale en de vaste telefoon. Nu wordt de headset daarin een heel belangrijk onderdeel. We kunnen zeggen dat de geluidskwaliteit in deze nieuwe situatie even goed, zo niet beter, is dan met de conventionele manier van telefonie.” Vooral de gebruikseigenschappen van de headset speelden een belangrijke rol in de beslissing om voor Sennheiser te kiezen. Annemiek van Klink, de change manager,

42

UC • 2015

merkt grote voordelen. “De vorige headset klemde de oren helemaal af. Daardoor hoor je de omgeving niet meer. Nu heb ik geen last van omgevingsgeluid, maar als iemand naast me staat omdat ie me nodig heeft kan ik die persoon wel gewoon verstaan. Dat is wel zo prettig. Wat ook fijn is van deze headset is dat ie heel licht is en daardoor makkelijk mee te nemen tijdens bijvoorbeeld een zakenreis.” Ze zou niet meer zonder headsets kunnen werken: “Met een headset kan ik goed multi-tasken. Je hebt je handen vrij en kunt dus makkelijk aantekeningen maken. We hebben hier allemaal een eigen headset. Dat is ook erg fijn. Ik kan hem in een locker op kantoor laten, maar kan hem ook meenemen als ik een dag thuis of op een andere vestiging ga werken.” Ook Smit vindt de headset aangenaam in gebruik: “Hij is zo licht, je merkt niet eens dat je hem op hebt. Hij is buigzaam en flexibel en kan tegen een stootje. Je hoeft er niet heel voorzichtig mee om te gaan.” Stefan Hamers, de IT program manager van Siemens, is erg tevreden over de samenwerking met Sennheiser. “We zochten een leverancier die het hele spectrum van headsets kan leveren. Ook voor callcenters.” De samenwerking krijgt volgens hem dan ook zeker een vervolg. “Bij Siemens Nederland zijn we zeker van plan om meerdere groepen met deze headsets te laten werken.”


Best Practices

De klant:

Lumens groep, welzijnsorganisatie

meer efficiency, kostenbesparing.

Klantvraag: overgaan op Het Nieuwe Werken, Business Partner:

Acknowledge

Gebruikte oplossing: Avaya

Lumens over op HNW Lumens Groep is de welzijnsorganisatie voor Eindhoven en omgeving met 360 medewerkers met de hoofdlocatie in Eindhoven. De Lumens Groep maakt gebruik van een hoofdlocatie en diverse nevenlocaties. De organisatie maakte voor het afhandelen van het telefonieverkeer gebruik van drie verschillende telefooncentrales. Daarnaast waren er vele losse telefonielijnen, veel GSM-abonnementen met diverse looptijden en contractvoorwaarden bij diverse partijen. Uitgangspunten voor Lumens Groep waren: een innovatieve oplossing voor kostenbesparing, optimale en efficiënte invulling van mobiliteit (veel outreachende medewerkers), flexibiliteit, Het Nieuwe Werken, een centraal loket als frontoffice met optimale klanttevredenheid. Acknowledge – business partner van Avaya – heeft Lumens Groep geholpen met deze klantvraag. Peter van Schayk, accountmanager UC van Acknowledge: “Voor ons is het altijd de noodzaak om te achterhalen wat onze klant als organisatie wil bereiken en wat haar stip op de horizon is. Toen we dit samen met Lumens achterhaald hadden, is er een advies opgesteld met een structurele aanpak om de initiële vraag in te vullen.” Concreet zorgde Acknowledge voor een migratie van de drie traditionele telefoniesystemen in één IP-systeem. Van deze omgeving maken alle vestigingen gebruik. De frontoffice is voorzien van Callcenter-functionaliteit waarin de medewerkers met verkorte kiesnummers de collega’s op het vaste en mobiele telefoontoestel kunnen bereiken. Daarnaast hebben ze ook zicht op de toestelstatus van zowel de vaste als de mobiele toestellen. Waar voorheen door Lumens Groep gebruikt werd gemaakt van 300 vaste telefoontoestellen, heeft Acknowledge dit omgezet naar 30 vaste toestellen op flexwerkplekken. Er zijn tevens 280 medewerkers voorzien van een nieuwe smartphone, waarbij de meest optimale contractvorm is gekozen om kosten te besparen. Acknowledge levert hier ook Mobile Device Management, servicemanagement en licentiebeheer. Door het inzetten

van Mobile Device Management zijn de smartphones beter te beheren en efficiënter te gebruiken. Acknowledge heeft de vaste en mobiele telefonie geïntegreerd zodat medewerkers van Lumens Groep op één telefoonnummer bereikbaar zijn en één voicemail hebben. Door deze integratie is ook de aanwezigheidsstatus (presence) van medewerkers zichtbaar op smartphoneniveau. Dit heeft een enorme efficiencyslag opgeleverd. De medewerkers zijn beter bereikbaar en ook is er een beter inzicht in beschikbaarheid voor de planning. “Het hart van de oplossing is het geavanceerde Avaya Aura Communication Manager systeem. Dit platform is op basis van een SIP koppeling van Vodafone gekoppeld aan het publieke telefoonnetwerk. Daarnaast is dit systeem op basis van een Forced-on-PBX koppeling rechtstreeks verbonden met het mobiele netwerk van Vodafone. Hierdoor zijn alle mobiele telefoontoestellen volledig onderdeel van de Avaya Aura Communication manager geworden.”, zegt Rudy Koenen, UC consultant van Acknowledge. Dankzij deze oplossing is de klantvraag van Lumens Groep volledig ingevuld. De Unified Communications-oplossing heeft gezorgd voor: kostenbesparing, betere bereikbaarheid, inzicht in de beschikbaarheid van collega´s en efficiëntere planningen. “Gezien onze verantwoordelijkheid als Business Optimalisator van Lumens Groep zijn wij een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt om voor Lumens Groep de ICT-omgeving optimaal in te richten, zodat Lumens Groep zich kan richten op haar eigen kernactiviteiten en passie. Op basis van de gestelde behoefte zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die naadloos aansluit bij de organisatie. Hierbij hebben we gekeken naar bedrijfsprocessen, verbeteringen, optimalisatie en efficiëntie. Dit geldt voor alle ICT-domeinen waarbij vele integraties binnen de domeinen worden ingevuld. Niet omdat het leuk is maar omdat het naast toegevoegde waarde biedt, het ook onze passie is”, zegt Van Schayk van Acknowledge.

UC • 2015

43Best Practices

De klant:

Stichting Ipse De Bruggen

communicatieoplossing, kostenbesparing

Klantvraag: locatieonafhankelijk werken, centrale Business Partner:

Forma

Gebruikte oplossing: Avaya

‘Dit is waar alle grote organisaties naartoe willen’ Zorginstelling Ipse de Bruggen is vanuit meerdere organisaties ontstaan door fusies. Daardoor stonden er op verschillende locaties diverse communicatieoplossingen van meerdere telecomfabrikanten. De zorginstelling wilde dat centraal regelen vanuit het servicekantoor in Zoetermeer met als doel dat medewerkers op meerdere locaties kunnen werken, overal op één telefoonnummer bereikbaar zijn en op alle locaties kunnen inloggen. De aanwezigheidsstatus (presence-informatie) van de werknemers is een extra functionaliteit die is toegevoegd. Ook kwam er één centrale receptie voor alle locaties. Telecomdienstverlener Forma werd in de arm genomen om dit project te realiseren.

Op afstand te beheren

Forma regelde de oplossing zo in dat de complete communicatie-infrastructuur op afstand te beheren is met één tool. Er zijn negen hoofdlocaties die aangesloten zijn op een glasvezelring. De andere locaties zijn middels netwerkverbindingen zijn aangesloten. Arjo van Daalen de Jel, salesmanager bij Forma: “Wat deze case bijzonder maakt is dat dit één van de grootste telecomprojecten in de zorg is waar vrijwel alle onderdelen van het UC-portfolio van Avaya worden ingezet. Een multisite omgeving met volledige redundantie zowel op netwerk als locatieniveau. Een contactcenter voor het klantencontact, presence-informatie voor de medewerkers, integratie van mobiele telefonie, thuiswerkers en flexwerkplekken. Dit is waar alle grote organisaties naartoe willen.” Technisch is dit project als volgt ingevuld: de basis is de Avaya Aura software-suite met daarbij twee keer de communicatieserver Avaya Communications Manager. Op de kleinere locaties staan Avaya IP Office-telefooncentrales gekoppeld op het netwerk. Deze locaties zijn aangesloten aan het volledige spraakplatform maar hebben op deze

manier hun eigen systeem. “Erg belangrijk omdat op veel locaties gebruik gemaakt wordt van zorgsystemen, alarmsystemen en persoonsbeveiliging die altijd door moeten kunnen draaien”, zegt Arjo van Daalen de Jel van Forma. Verder bestaat de oplossing uit: Session-managers om SIP-telefoontoestellen te kopelen, een presence-server om de aanwezigheidsstatus te integreren met onder andere Outlook, een AES-server om een koppeling te maken tussen telefonie en het CRM-pakket, er is een contactcenter voor 40 agents. Op de grote locaties draait een zogenaamde Local Survivability Processor: mochten alle verbindingen wegvallen, dan kan de telefonie door blijven draaien. Mooie bijkomstigheid: door de overstap van enkele honderden ISDN-verbindingen naar een SIP-trunk kan er tussen de vestigingen intern - dus gratis - gebeld worden; een kostenbaringen van tonnen.

Over Ipse de Bruggen

Stichting Ipse de Bruggen is een GGZ-instelling in ZuidWest Nederland en biedt bijzondere zorg aan mensen met een handicap. Het is qua omvang de derde zorginstelling in Nederland. Ipse de Bruggen heeft 400 locaties, 5.000 medewerkers, 2.500 vrijwillers en 2.500 cliënten. Iedereen is bijzonder. Die gedachte bepaalt het denken en doen bij Ipse de Bruggen. De organisatie biedt bijzondere zorg aan mensen met een handicap en ondersteunt hen bij het leven van hun eigen leven: in wonen, werken, leren en recreëren, in de hele provincie Zuid-Holland.

UC • 2015

45


Maastricht stelt inwoners centraal met OpenScape CC, Voice en UC “Welkom bij de gemeente Valdermond. Er zijn nog 14 wachtenden voor u, de wachttijd bedraagt meer dan 60 minuten.” Nog niet zo lang geleden leek elke gemeente wel een onneembaar bastion, waar je letterlijk van het kastje naar de muur werd gestuurd, ook telefonisch. Gelukkig begrijpen steeds meer gemeenten dat de burger ook een klant is die snel en efficiënt van de juiste diensten moet worden voorzien.

46

UC • 2015


Best Practices

Ook de gemeente Maastricht heeft deze dienstverlening in een hoog vaandel staan en heeft de laatste jaren alle zeilen bijgezet om de burger weer centraal te plaatsen in het ‘business model’. Met behulp van oplossingen van Unify is de gemeente erin geslaagd om de bellende burger snel naar het juiste ‘loket’ te routeren en de klantenservice te optimaliseren.

Klant Contact Centrum (KCC)

In de oplossing die Unify aan de gemeente Maastricht leverde, staat het Klant Contact Centrum centraal. Dit onderdeel van OpenScape UC biedt veel functies die voorkomen dat de burger verdwaalt binnen de gemeente. Bellers komen binnen op een centraal nummer, waarop een efficiënt keuzemenu te horen is. Zodra de klant een keuze heeft gemaakt uit het menu, wordt het gesprek door het systeem automatisch gerouteerd. Daarbij houdt OpenScape UC rekening met de status van de medewerker waar het gesprek heen moet. Leidend daarbij is de ‘beschikbaarheidsstatus’: iemand kan wel aanwezig zijn maar in gesprek, of is om een andere reden niet beschikbaar om direct een gesprek aan te nemen. Het KCC kan de beller dan verbinden met een andere medewerker, en is in staat om te beslissen wélke medewerker qua expertise het best in aanmerking komt om de klant te helpen. Is er niemand direct beschikbaar, dan kan het systeem een medewerker laten terugbellen.

Unified Communications

Belangrijk is ook dat de medewerkers zelf onderling kunnen zien wat de status van de andere medewerkers is. Iedere medewerker is ook niet alleen per telefoon en e-mail bereikbaar, maar ook via de ingebouwde chat-functie, zodat snel onderling overleg mogelijk is. Al deze functionaliteit is bereikbaar via een eenvoudig te gebruiken interface die grotendeels geïntegreerd is in Microsoft Outlook, en er op die manier een echte Unified Communications-oplossing ontstaat. Essentiële onderdelen, waaronder de beschikbaarheidsstatus en de bereikbaarheid onder één nummer zijn ook op mobiele apparaten beschikbaar.

investeringen in hard- en software nodig, omdat de buurgemeenten gebruik kunnen maken van de voorzieningen van Maastricht, waar de investeringen in hardware ook beperkt zijn. Met OpenScape UC wordt gebruik gemaakt van een software-telefooncentrale die kan draaien op een standaard pc-server. De telefooncentrale kan desgewenst ook in zijn geheel in de cloud worden geplaatst, waardoor helemaal geen server nodig is voor de communicatie. De gemeenten Valkenburg en Meerssen zouden de volgende in de rij kunnen zijn daar er nu al een goede samenwerking is.

Betalen naar gebruik

En wat geldt voor zowel Maastricht als de buurgemeenten: ze betalen alleen voor de gebruikers die zijn aangesloten. Dat bespaart niet alleen kosten - omdat er geen ruimer communicatie-jasje hoeft te worden aangeschaft dan daadwerkelijk wordt gebruikt - maar ook kan heel flexibel worden ingesprongen op veranderende omstandigheden. Neemt het aantal medewerkers toe, dan kunnen de gemeenten eenvoudig gebruikers toevoegen. Bij eventuele krimp van het aantal medewerkers geldt een korte opzegtermijn van één maand, zodat ook in dat geval nooit teveel betaald wordt.

Flexibel

Vooral de flexibiliteit van het systeem valt bij de gemeente Maastricht en de buurgemeenten in de smaak. “Als we extra medewerkers moeten inzetten, kunnen we die via het systeem heel gemakkelijk toevoegen”, zegt Enno Soeren, directeur Shared Service Center at Gemeente Maastricht. “Bij de gemeente Maastricht draait alles om de burger en hoe we die de beste service kunnen verlenen. OpenScape UC geeft ons de mogelijkheden daarvoor. Bovendien is het zo eenvoudig te gebruiken dat we in een hele korte tijd alle medewerkers hebben kunnen overzetten naar het nieuwe systeem.”

Geen grote investeringen

De gemeente Maastricht heeft ook een verregaand samenwerkingsverband met de buurgemeenten Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem. Voor deze gemeenten is dat goed nieuws. Ze kunnen de deskundigheid en kennis delen met de medewerkers van de gemeente Maastricht, op dezelfde manier als de medewerkers binnen de gemeente en elkaar bereiken. Verder zijn er geen grote

UC • 2015

47


Sabrina Kiburg, Internal Salesmanager bij Kramp.

estos helpt Kramp bij telefonische klantherkenning Kramp is een technische groothandel in de gebieden Agri, tuin en park, Grondverzet en OEM (machinebouw). Het bedrijf heeft negen distributiecentra,is aanwezig in 22 landen en telt 2.400 medewerkers van wie 350 op internal sales. Dit zijn de gebruikers van estos. De medewerkers in Polen en Scandinavië gaan nog gebruik maken van estos (ongeveer 50 mensen). De corebusiness van Kramp is het leveren van B2B technische onderdelen. “Daarnaast bieden we diverse services aan. Ons doel is het de klant zo makkelijk mogelijk te maken om zaken met ons te doen. En hem te helpen om te groeien”, zegt Sabrina Kiburg, Internal Salesmanager bij Kramp. “95 procent van de verkopen gaat via de webshop, maar de 5 procent die nog telefonisch binnenkomt, willen we zo goed mogelijk te woord staan.” Kramp werkte met een eigen gebouwd CRM-systeem:

48

UC • 2015

Ras. Hier was ook een klantherkenningstool voor gebouwd. Het CRM-systeem ging eruit, dus ook de tool. Qua tool kwam eigenlijk alleen estos in aanmerking, omdat zij als enige de koppeling in de Citrix-omgeving tot stand kon brengen. “We werkten met telefonie van Alcatel en werkten met ons zelfgebouwde CRM-systeem. Inmiddels werken we met CRM van Microsoft Dynamics en zochten we een nieuwe klantherkenningstool. Dit is estos geworden.”

Hoe wordt het ingezet?

“Estos helpt ons de klant direct te herkennen en vervangt hiermee onze oude tool. estos laat ook zien of iemand beschikbaar is of niet, en toont de gemiste (interne) gesprekken. estos biedt hiermee precies dat wat we zochten”, vertelt Kiburg.


Best Practices

‘De estos-tool werkt snel, efficiënt en biedt ons de mogelijkheid klantgericht de gesprekken af te handelen’

Op dit moment wordt estos ingezet op de salesafdeling. De tool wordt gebruikt voor de externe beller. Klanten die bellen, worden direct herkend en via een button klikken de medewerkers van Kramp direct door naar het CRM-systeem. Sabrina Kiburg: “Dit werkt snel, efficiënt. We kunnen direct de klantgegevens erbij pakken en weten hoe we een gesprek moeten insteken. Ook voor sales support is de tool handig. Zij weten direct of ze met een klant of met een niet-klant te maken hebben. Scheelt een aantal intake-vragen.” De inzet van estos heeft de manier van werken ten opzichte van de oude tool niet direct veranderd. Maar nog niet alle Europese landen werkten met deze Tapikoppeling. “Ze gaan wel allemaal werken met estos, dus voor deze landen zal de klantherkenning directe winst zijn, of is dat inmiddels al.”

De klant: Kramp

Klantvraag: klantherkenningstool met CRM-koppeling Gebruikte oplossing: estos

Wat is de winst?

Er wordt veel tijdwinst geboekt omdat de klant direct wordt herkend. Daarnaast wordt het gesprek op de klant afgestemd en hoeft hij niet continu zijn klantnummer te geven. Kiburg vult aan: “We kunnen direct doorklikken naar ons CRM-systeem, we stemmen (soms letterlijk qua taal) af op de klant, en weten op voorhand al wie we te spreken krijgen, dus kunnen ons direct mentaal voorbereiden op het gesprek.”

UC • 2015

49


I Event

Achter de schermen bij Gigaset pro Op 9 Oktober gaf Gigaset pro businesspartners exclusief een kijkje achter de schermen in de fabriek in Bocholt – Duitsland. De fabriek produceert per maand gemiddeld 1 miljoen toestellen die verspreidt worden over de hele wereld. Gerard van der Roest trapte de dag af met een presentatie over de visie 2020 van Gigaset pro, voorspellingen van de markt, hoe Gigaset pro hierop inspeelt en Gigaset cloud als centraal middelpunt van alle ontwikkelingen. Na de presentatie mochten de business partners richting fabricagehal en kregen zij een rondleiding. Hier zagen zij

50

TBM • November 2015

met eigen ogen hoe er van duizenden kleine kunststof korrels uiteindelijk een Gigaset-toestel ontstaat. Gigaset pro had voor alle businesspartners een kamer geregeld in een hotel aan de Rijn in Rees. Hier kon iedereen zich even opfrissen en klaarmaken voor het avond programma. Alle business partners werden met een bus richting Xanten gebracht waar zij konden aansluiten bij 5.000 feestgangers gehuld in lederhosen en dirndl, om samen met hen tot in de late uurtjes de Oktoberfesten te vieren. Gerard van der Roest: “Resellers die focus hebben op Gigaset pro worden altijd door ons in de watten gelegd.”


Business guide I Alpha International

DSD Europe B.V.

HOLLAND HARDWARE B.V.

Europees distributeur van originele printing supplies

Specialties • Software distributeur van digitale

Holland Hardware is sinds 2005 een onafhankelijke leverancier in pre owned new, tweedehands en refurbished netwerk apparatuur van alle A-merken. De kortingen op gebruikte apparatuur kunnen oplopen tot 90% en alle producten komen met garantie.

Specialties • Printer - fax - copier consumables Cartridges, toners, linten, drums • Data media Optical, tape media, flash memory, disk • Printer media Printerpapier, fotopapier • Peripherals Notebooktassen, mobiele accessoires

licenties

Voltaweg 5a 5482TM Schijndel telefoon: +31(0)73 75 14 160 E-mail: info@dsdeurope.com

Distributeur van o.a. Hewlett Packard, Canon, Lexmark, Epson, Brother en Xerox.

Ook kunt u bij Holland Hardware terecht met uw overstock. Wij bieden u een marktconforme prijs voor al uw verouderde apparatuur. Al deze apparatuur wordt gerefurbished voordat zij weer wordt verkocht.

Wijchenseweg 20, 6537 TL Nijmegen telefoon: (024) 357 99 99 fax: (024) 357 99 79 e-mail: sales@alpha-international.eu www.alpha-international.eu

Holland Hardware is lid van de UNEDA, zodat u, als onze klant, zeker bent van een professionele behandeling van verpakking, testen, en behandeling van u en uw apparatuur.

AMERICA-DIRECT BV Onafhankelijk distributeur van netwerkprodukten Specialties • Servers • Storage • Switches • Routers • UPS systemen

• VoIP • WLAN • Software

ALCADIS IP SOLUTIONS Alcadis is een netwerk specialist met een focus op breedband en draadloze connectiviteit. Met professional services en een innovatief productportfolio zijn wij een waardevolle partner voor Internet Service Providers, operators en een breed partnerkanaal. In samenwerking met onze partners realiseren wij geavanceerde verbindingen die betrouwbaar en duurzaam zijn. Alcadis Vleugelboot 8, 3991CL Houten e-mail: info@alcadis.nl telefoon: 030 – 65 85 125

Wij handelen in: • Routers • Switches • Fire walls • IP phones • Servers • Storage • Netwerkkaarten • Fiber optics Extra diensten: • Netwerk ontwerp • Implementatie • Hardware Reparatie • Overstock opkoop • Gecertificeerde data verwijdering Tappersweg 12 C 2031 ET Haarlem Telefoon: (023) 551 81 07 Fax: (023) 551 81 06 E-mail: sales@hollandhardware.com www.hollandhardware.com

America-Direct geeft gedegen pre-sales informatie en helpt resellers graag met het zoeken naar de juiste server-, netwerken softwareoplossing. Als onafhankelijk distributeur van de bekende merken geeft America-Direct de reseller de juiste tools op prijstechnisch, logistiek en financieel gebied om hun markt vakkundig en concurrerend te kunnen bedienen en te doen groeien. Tanthofdreef 25, 2623 EW Delft telefoon: (015) 262 02 02 e-mail: info@america-direct.nl www.america-direct.nl

TBM • november 2015

51


I Business guide VCD Distributie

QUANTORE EUROPE B.V.

VCD Distributie is de grootste Nederlandse distributeur van SAP® Crystal Solutions producten (SAP® Crystal (Reports) Server en SAP® Crystal Dashboards). Als Authorized Reseller biedt VCD Distributie daarnaast Sybaseproducten en diverse oplossingen voor mobiele toepassingen. VCD Distributie is onderdeel van de VCD IT Groep en biedt u een totaaloplossing (verkoop, installatie, onderhoud, consultancy, helpdesk).

• •

VCD Distributie Esp 120, 5633 AA Eindhoven Postbus 1166, 5602 BD Eindhoven T+31 (0)40 262 54 44 www.vcddistributie.nl

• •

21.000 kantoorartikelen op voorraad Uitgebreid aanbod ICT-supplies en accessoires Alle kantoorbenodigdheden onder één dak Vóór 19:00u besteld, volgende dag in huis

Zilverwerf 15 6641 TC Beuningen T +31 (0)24 678 16 00 E info@quantore.com W www.quantore.com Facebook.com/quantore Twitter.com/quantore

The Backbone Company

SpeakUp

Backbone Company BV Industrieweg 13a 1521 NC Wormerveer 020- 303 4949 sales@backbonecompany.com

SpeakUp ontwikkelt, in eigen huis, al meer dan 10 jaar innovatieve communicatiediensten en biedt als telecom operator een compleet pakket van diensten voor de zakelijke markt. Bovendien beschikt SpeakUp over eigen netwerken en een team vakinhoudelijke en enthousiaste experts. Door inzet van diverse toegevoegde waarde diensten is SpeakUp toonaangevend als het aankomt op vrijheid en flexibiliteit op telecomgebied. Uiteraard is integratie van vaste en mobiele telefonie voor betere bereikbaarheid mogelijk en is deze oa te koppelen met jouw kantoorautomatisering, CRM en ERP applicaties.

Backbone Company Nijmegen BV Nieuwe Marktstraat 54a 6511 AA Nijmegen 06 – 127 33 683 duppen@backbonecompany.com www.backbonecompany.com

Voor meer informatie en de partnermogelijkheden:

SB Business Communicatie SB Business Communicatie is de leidende aanbieder van zakelijke vaste telefonie, mobiele telefonie, vast-mobiel integratie en dataoplossingen voor de zakelijke markt. Sinds 1994 vertrouwen duizenden bedrijven op onze kennis en innovatieve diensten en de stabiele werking van ons communicatieplatform. Wiltonstraat 1 3905 KW Veenendaal T 088 - 100 40 40 verkoop@sb-bc.nl

52

TBM • november 2015

Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl

Master Distributor van:

SpeakUp BV Institutenweg 20 7521 PK Enschede Tel: +31 88 773 25 87 Info@speakup.nl www.speakup.nl

Meer weten? www.nextel.nl 0318 - 66 52 00


Business guide I INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE ALL-IP SPECIALIST IN: • Bedrijfstelefonie • Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) • Datacommunicatie • VPN • Betalingsverkeer • Alarm • Internet access • Managed Firewall • Co-locatie • Lync in de Cloud • Telefonie in de Cloud • Sales & Support voor resellers Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit. Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

NETGEAR Netherlands BV

Westcon

At NETGEAR, we turn ideas into innovative networking products that connect people, power businesses, and advance the way we live. Easy to use. Powerful. Smart. And designed just for you.

Westcon Unified Communications & Collaboration (UCC) is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Tevens is Westcon de eerste distributeur met Gold Status voor Microsoft’s Partner Network Communications door het leveren van best-in-class, op Microsoft Lync-gebaseerde oplossingen. Het team van Westcon levert unieke programma’s en een goede ondersteuning waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen en waardoor wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt.

NETGEAR Netherlands BV Noordelijk Halfrond 22 2801 DE, Gouda, The Netherlands 0182-587000 | nl.sales@netgear.com NETGEAR BeLux: Pegasuslaan 5, Diegem 1831, Belgium Be.sales@netgear.com

Interconnect Uw partner voor: • Cloud hosting • Hosted Telecom • Glasvezel • Zakelijk DSL • Datacenter Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Westcon UCC Meidoornkade 12 3992 AE Houten Tel: +31 (0)30 248 94 55 Fax: +31 (0)30 248 92 00 www.westcon.nl sales@westcon.nl Leveranciers: Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Microsemi, Microsoft Lync, Oracle, Plantronics, Polycom, Sennheiser, SNOM, Sonus en Transition Networks

Portland Europe Portland Europe is dé online software distributeur voor de Benelux! Gespecialiseerd in (SAAS) Software op gebied van: Beheer, Backup, Security en Mobility Groeneweg 2b 2718 AA Zoetermeer Nederland Tel.: +31 (0) 79 3630063 Fax: +31 (0) 79 3622011 E-mail: info@portland.nl www.portland.nl

Ook in de Business Guide? Neem contact op met Daisy van Diejen, daisy@magentapublishing.nl

TBM • november 2015

53


I Nieuws

‘57% organisaties staat BYOD toe’ Bij 57 procent van de organisaties mogen medewerkers hun persoonlijke devices aansluiten op het bedrijfsnetwerk en daarvan heeft 95 procent maatregelen getroffen om de toegang te faciliteren. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 115 Nederlandse IT-beslissers. 63 procent van de respondenten geeft aan nog geen hinder te ondervinden van toenemende druk op het bedrijfsnetwerk door het gebruik van persoonlijke devices, zoals performance- of security-issues. Om security- (92%) en beheerredenen (33%) is het bij 43 procent van de organisaties niet toegestaan om persoonlijke devices aan te sluiten op het bedrijfsnetwerk. IT-beslissers die toegang tot het bedrijfsnetwerk faciliteren, hebben in 60 procent van de gevallen maatregelen genomen door het netwerk uit te breiden met draadloze toegang. De overige 40 procent zegt security-maatregelen getroffen te hebben, waarvan het merendeel (77%) extra security-software en/of -hardware heeft aangeschaft. Slechts 8 procent van hen geeft aan een beleid/policy opgesteld te hebben.

Choose Your Own Device Harm de Haan, Manager Consultancy en Advisory Board member bij Telindus: “Er worden geen performance issues ervaren, omdat het volle potentieel op het gebied van BYOD nog niet wordt gebruikt. Doordat controle op persoonlijke devices van medewerkers moeilijk is, zijn organisaties nog redelijk terughoudend. Zo wordt toegang veelal via een ‘gastennetwerk’ geregeld en niet via het productienetwerk. Je ziet nu een verandering naar Choose Your Own Device (CYOD), waarbij de organisatie zelf een beperkte hoeveelheid modellen voorstelt. Hierdoor krijgt de organisatie grip

TBM is een uitgave van

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel Hoofdredactie Sef Heldens sef@magentapublishing.nl

54

TBM • november 2015

op de devices en komen er gecontroleerd meer functionaliteiten beschikbaar. Dit zal zeker invloed hebben op het bedrijfsnetwerk. De enterprise access ready infrastructuur is de eerste stap naar en een voorwaarde voor enterprise mobility. Enterprise mobility beslaat meer dan het toestaan van persoonlijke devices op het bedrijfsnetwerk. Het draait om de manier waarop nieuwe middelen ingezet worden om het succes van de organisatie

Medewerkers Laurens van Aggelen, Marjolein Straatman, Anne de Haan, Martijn Kregting, Teus Molenaar, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Rob Kurver, Ruud Alaerds, Accountmanager Daisy van Diejen, daisy@magentapublishing.nl Advertentie-administratie advertentie@magentapublishing.nl Vormgeving Wendy van Cuijk

te vergroten en processen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan verkopers die bestellingen bij de klant al in kunnen voeren in plaats van op kantoor. Doordat werk efficiënter kan worden uitgevoerd, levert het direct voordelen op voor de organisatie, zoals korte doorlooptijden in het verkoopproces, hogere klanttevredenheid en meer kunnen doen in minder tijd.”

Druk BDUprint Abonnementen abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Abonnement € 115,- (exclusief 6% BTW) Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr.10041872.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. ISSN 1388-218X

© Copyright 2015


www.expeditie-ict.nl

NEVER STOP EXPLORING

Volgende bijeenkomst:

16 NovemberIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.