TURISME CATALUNYA nº56 Agost 2019

Page 1

AGOST 2019 • N.56

ARENYS DE MAR Essència del Mediterrani

TAVERTET

El mirador del cor de Catalunya

CELLER BRUGAROL

Qualitat, artesania i naturalitat

LA SEU D’URGELL Vila Florida del Pirineu

VIMBODÍ I POBLET Les Festes Quinquennals

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de CatalunyaQue arribi l’agost, feixuc i mandrós... quest és el nostre mes. Els mes en què Els Pets cantaven amb parsimònia l’estiu d’en Sisquet, en Cesc i en Francesc. Tres etapes de la vida i unes vacances al poblet de platja on un primer petó que acaba amb un tallat evoca el temps de la tranquil·litat i l’slow living. Aquest també és el mes del turisme per excel·lència. Aquell en què qui més qui menys té uns dies de vacances, per pocs que siguin. Tot i així, l’agost és un mes odiat per alguns i estimat per d’altres. Ens és difícil viatjar a l’agost? Ens costa compartir els nostres dies de festa i el nostre gaudi amb els altres? Ens agrada fer turisme. Però ens agrada rebre’l a casa nostra? Totes aquestes preguntes sorgeixen en un mes com l’agost. Catalunya és una destinació turística de valor internacional, sobretot en determinades zones. Per una banda, això fa que amb la mirada ben alta quan sortim de casa afirmem: “I’m from Catalonia”, i que per l’altra, s’extengui la turismofòbia. Serà que no ens agrada compartir la naturalesa cultural i tradicional que fa del nostre país una regió reconeguda internacionalment? Sí i no. El turisme a Catalunya, que cal recordar que és una part substancional del nostre PIB, també és sinònim (en determinades zones més que en altres) d’encariment de l’habitatge, fort impacte mediambiental i turisme de borratxera. Som partidaris de potenciar els beneficis del turisme, però no fins al límit. Un model sostenible, realista i competitiu està per arribar i només es podrà fer a partir de la col·laboració público-privada. Però malgrat tot, el que compta és que tornem al poble que ens dibuixaven Els Pets i la vida sembla més fàcil i senzilla, i vivim un agost...

que ens fa recordar la bellesa del temps que passa a poc a poc

el BERGUEDÀ el BAIX

08

LLOBREGAT 14 el BAGES

el VALLÈS

16

ORIENTAL 18

el MARESME

20

OSONA 26 la SELVA el BAIX l'

30

EMPORDÀ 36

ALT EMPORDÀ 38 el RIPOLLÈS

46

el SEGRIÀ

48

la SEGARRA

50

l' ALT

URGELL 52

les GARRIGUES

56

la NOGUERA

58

el PALLARS el PALLARS

JUSSÀ 62

SOBIRÀ 68

el TARRAGONÈS la CONCA

72

DE BARBERÀ 74

el BAIX

CAMP 78

l' ALT

CAMP 80

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225

Dipòsit legal: L 177-2017 ISSN (Edició impresa): 2604-9627 ISSN (Edició online): 2604-9635

Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


La Val d’Aran

L'agost, un mes per somiar

L'

Alta Ribagorça

Pallars Sobirà

agost és el mes de les vacances per excel·lència, per això durant les següents pàgines et proposem un viatge per multitud de comarques que travessen les quatre províncies. Encara no has decidit on aniràs? Estàs prepaL’Alt Urge rant una escapada per finals de mes? Aquesta és la teva revista. Aquí trobaràs tot el que busques i més. Pallars Jussà A Barcelona et volem mostrar el bo i millor del Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme. En concret fem un viatge per quatre municipis envoltats de muntanya: Saldes, Bagà, Tavertet i Susqueda, territoris ideals pels apassionats dels passejos en plena natura i per aquells disposats a conèixer la història darrera de El S carrerons i edificis espectaculars. A terres d’interior i a la platja ens n’anem a Manresa, Mataró i Arenys de Mar, on el sol i platja són el punt de partida d’experiències que queden gravades a la memòria anys i anys. La Noguera Seguidament, Girona ens transporta a l’Alt i Baix Empordà, on descobrirem un magnífic celler i aquelles típiques platges de la Costa Brava que cada any ens enamoren com si fos el primer cop que La les veiéssim. Aquest mes tampoc ens oblidem de la història. Segarra Ens agrada donar a conèixer els pobles de Catalunya com allò Pla que són, pobles amb un patrimoni cultural i històric immed’Urgell surable. En aquesta província et descobrim Castelló d’Eml’Urgell Segrià púries, Ogassa i Tossa de Mar. La història d’aquests pobles et deixarà bocabadat! I a Lleida... prepara’t. Des del Segrià amb la luxosa Finca Les Garrigues Conca de Prats fins al Celler Miquel Roca del Pallars Jussà, recorrem Barberà un total de set comarques. Els municipis són d’interior i muntanya i els paisatges et deixen sense alè. Torà, la Seu d’Urgell, Alt Camp Cervià de les Garrigues i Balaguer són localitats que arriben Ba per sorprendre’t i el Parc Astronòmic del Montsec i BaPriorat Pen rrankisme són les dues activitats que et proposem per Tarragonès gaudir al màxim de la província de Lleida. Baix Camp Per acabar, ens queda la nostra estimada Tarragona. Terra Alta Ribera Te la mostrem d’una manera diferent. Sabem que cod’Ebre neixes les seves platges i aquest mes et suggerim que facis un turisme més actiu a l’Hospitalet de l’Infant, gaudeixis de la música clàssica a Altafulla i te’n vagis de festa a Vimbodí. Per acabar, el Celler Adernats Vinícola de Nulles ens recorre passadissos plens d’història Baix Ebre Província de Tarragona en un edifici que és insígnia de l’arquitectura. No t’ho pensis més i mou-te. Visita i descobreix tot Província de Lleida allò que tenim a Catalunya. Et desitgem un agost Província de Barcelona per somiar. Endavant! Montsià Província de Girona

04


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

ell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

aix nedès

Alt Penedès

e

sm

re Ma

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)


Nou portal web, descobreix

Q

uan estimes la teva terra, t’agrada el territori i vols cridar-ho als quatre vents, és quan sorgeix la idea de voler compartir-ho d’alguna manera creativa, interessant i cultural. Amb la principal voluntat de donar a conèixer aquesta terra catalana, neix el portal web Turisme Catalunya sota una il·lusionant iniciativa per tal de promoure el turisme de proximitat. Mitjançant una sinèrgia completa entre ciutats grans i pobles petits, TURISME CATALUNYA comparteix un elegant contrast entre indrets coneguts arreu amb aquells més secrets i encara inexplorats. Des de la constant activitat diària de les ciutats fins l’essència més pura de les viles i els pobles, el web dona l’oportunitat d’escollir on perdre’s i gaudir d’un turisme proper adaptat a les exigències de cada visitant, ja sigui sol o acompanyat. Endinsar-nos en la història i la cultura catalana, també ens nodreix d’un ampli coneixement i, per aquesta raó, des de TURISME CATALUNYA animem a realitzar diverses rutes museístiques per conèixer el patrimoni, és a dir, el present i el passat de cada indret. Tot un recull festiu i cultural, ballant les tradicions i degustant la gastronomia més típica, també forma part dels continguts del portal web, el qual s’acompanya de diferents propostes d’allotjament en hotels, dinars i sopars en restaurants i relax i benestar en balnearis.

TURISME CATALUNYA va més enllà dels nuclis de població i la seva excepcional riquesa, ja que també busca endinsar-se en parcs naturals, en fires i festes que creen la identitat purament catalana, així com una exquisida gastronomia estesa per tot el territori.

Passejant entre muntanyes i respirant l’aire més pur des dels cims i punts més alts, així com recorrent la costa mediterrània catalana, també descobrim panoràmiques singulars i explorem els petits paradisos catalans.

6 06

Obrim el portal web a tots aquells curiosos que volen endinsar-se en rutes, activitats i propostes d’oci en qualsevol racó de Catalunya, així com conèixer la cultura i la personalitat més arrelada de cada indret. TURISME CATALUNYA pretén que els seus lectors aprenguin llegint, descobrint i vivint el territori en primera persona, que sentin les paraules a flor de pell i que agafin la càmera per guardar tots els records en la seva motxilla d’aventures


Des de la constant activitat diària de les ciutats fins l’essència més pura de les viles i els pobles, el web dona l’oportunitat d’escollir on perdre’s i gaudir d’un turisme proper adaptat a les exigències de cada visitant Neix el portal web Turisme Catalunya sota una il.lusionant iniciativa per tal de promoure el turisme de proximitat

07 7


el BERGUEDÀ

questa vegada ens assentem un moment a contemplar el paisatge de Saldes. Un municipi constituit per 278 habitants que presenta una imatge preciosa, envoltat per muntanyes i cases que formen el poble de manera disseminada, permetent als balcons tenir unes vistes espectaculars. Els allotjaments rurals, els càmpings i hostals estan a l’abast de tothom perquè si desitges passar-hi uns dies estiguis el més còmode possible, gaudeixis de l’aire pur i et delectis amb les seves delícies culinàries. Descobrir llocs i descobrir gent és una de les meravelles que ens ofereix el turisme, i a Saldes s’hi viuen moments autènticament muntanyencs.

08

A l’hivern hi neva i a l’estiu, tot i la calor, a les nits hi refresca. És bonic conèixer els indrets més representatius dels llocs. Us avancem curiositats perquè tingueu ganes de descobrir Saldes. Caminar per camins de pedra, sense limitacions i on el que t’acompanya és la tranquil·litat perdurable. Poder viure entre contrastos és un gran benefici en tots els sentits, la calma de Saldes amb l’activa ciutat de Barcelona, a tan sols una hora. Saldes va començar a crèixer al voltant del castell, situat en una ubicació idònia, a pocs metres del centre del municipi però a la falda del Pedraforca. Diferents construccions dispersades per tot el territori de Saldes donen forma a aquest petit municipi. La prehistòria va deixar una petjada en forma de dolmen, anomenat Dolmen Molers, situat dins del terme municipal de Saldes. És un dels monuments megalítics més importants trobats dins la comarca del Berguedà. Les restes i els materials cercats en les excavacions daten el dolmen cap a voltants del 1500 ac.dins de l’edat del bronze mitjà. L’acompanya l’Església Sant Martí, la qual


des de la primera construcció ha patit molts canvis en els segles, segons les necessitats del moment. Actualment és l’església parroquial, on hi trobarem una imatge renovada on hi deixaren al descobert la pedra i una volta de punt d’ametlla d’estil romànic. Actulament, l’església té imatge romànica on compta la imatge de la verge de Gresolet datada del s. XIII i quatre retaules laterals, tots del segle XIX. Aquest municipi està dividit pel riu de Saldes, juntament amb el riu Gresolet i la riera salada, una particularitat que dona caràcter al municipi i que ens regalen les escorrenties d’aigua de l’indret. Saldes és conegut per ser el primer poble certificat amb un cel nocturn de qualitat. I és que disposa de les condicions naturals i ambientals adients per poder lluir aquest distintiu de qualitat del medi natural nocturn. Dormir a Saldes és tocar el cel.

Apropeu-vos als dos pobles que conformen el municipi, anomenats Maçaners i l’Espà, es troben apartats del centre però tenen el seu encant particular, Maçaners és ideal per passejar. Saldes compta amb més 30 rutes senyalitzades en que la més visitada és la de Saldes al Mirador de Gresolet (a la Ofi-

cina d’Informació i Turisme en trobareu la ruta detallada), on us endinsareu per un sender que va per dins el bosc. Pujareu i baixareu, olorareu la terra i notareu com més amunt arribeu, més a prop del cel estareu. Una vegada allí, respireu, contempleu el paisatge i deixeu la ment en blanc. Només llocs com el Mirador de Gresolet et permeten fer un exercici mental tan saludable. Als seus vilatans i vilatanes els hi agrada celebrar-ho tot, és probable que quan els visitis els trobis de festa. Commemoren diferents esdeveniments durant tot l’any amb festes com la Trobada d’Acordionistes de Maçaners, les Festes Majors i l’Aplec del Gresolet. Les més pròximes són a finals d’agost amb la festa major d’estiu i al setembre la Festa de la Mare de Déu de Gresolet. Ja ho veieu, fiqueu-vos el calçat còmode per poder passar-ho bé i gaudir al màxim de tots els actes

Ajuntament de Saldes Plaça Pedraforca s/n · 06697 SALDES (BCN) Tel. 93 825 80 05 saldes@diba.cat

www.saldes.catRACONS DE CATALUNYA EL PEDRAFORCA, MUNTANYA MÍTICA DE CATALUNYA ( El Berguedà )


BAGÀ 1.- Placa de la Verdura La primera notícia que conservem sobre el mercat de Bagà és de l’any 1.257. Galceran de Pinós, va dictar als prohoms de la vila la realització dels tractes mercantils de la zona dins de la plaça major i castigant el comerç que es feia fora. Cap a la fi del segle XV, la plaça deixà de tenir importància ja que les ventes dels productes autòctons es feien a la botiga o local que es disposés. Aquest podria ser l’origen de la plaça de la verdura i també d’altres carrers.

2.- Presó. Antiga Ca la Masa El topònim d’aquest edifici deriva de la guerra civil quant s’emprà com a tal. Els orígens de l’edifici es remunten des de l’època medieval, possiblement abans de 1.233 quant s’esmenta un barri o vilella anterior a la vila i depenent de Brocà, testimoni del qual és la seva forma corbada. Es tracta d’una senzilla construcció amb una planta baixa de pedra, un pis principal construït en fusta i tàpia i, una galeria o eixida sota coberta anomenada “porxos”. És de propietat municipal.

3.- Pati del Forment Pati tancat en tres deis seus costat per cases construïdes amb la tècnica tradicional de les construccions de muntanya a base de fusta pedra i tapia. Sembla que hauria estat la part principal d’un nucli més antic que quedà integrat en l’urbanisme de la vila actual. El seu nom, forment, deriva del sègol del blat per a fer farina, dones la presencia d’arcs apuntats en els baixos d’algunes cases, ens permet apuntar que s’hauria realitzat sota deis porxos tal i com era costum en l’època.

4.- Cal Agutzil i carrer Subirà Un deis poc carrers que es coneix des de l’edat mitjana, és el carrer Sobirà o carrer alt que servia de pas al camí de Cerdanya. Les cases que es construïren al seu voltant estan a diferent nivell per aprofitar al màxim la llum del sol amb els voladissos de fusta per guanyar espai. La casa que fa cantonada és Cal Agutzil i se li ha atribuït ser la llar de Pere Tomic, historiador de Bagà del segle XV que va difondre la !legenda del rescat de les 100 Donzelles i altres “històries”.

12

La vila de Bagà es va fundar l’any 1.233 pels senyors de Pinós com a vila franca formant illes de cases completament regulars a la falda del seu castell (palau). L’antic poble, situat més al Nord, va ser desmuntat pedra a pedra per a bastir el nou. Gràcies al comerç puixant de la baixa edat mitjana, la vila es va veure afavorida per una esplendor que quedà reflectit en la majoria de les seves construccions. Caminant pels seus racons, el visitant descobrirà la màgia de l’edat mitjana.

5.- Palau de Pinós. Centre Medieval i deis Catars Antic castell i seu deis barons de Pinós. El seu origen es remunta al segle XII, però va patir importants reformes al llarg deis segles XIV i XV quan s’hi construïren uns escriptoris nous i “el palauet”. Va ser destruït de forma parcial pels conflictes de la guerra deis Segadors i reconstruït per Francesc Tomàs de Còdol al segle XVIII. La planta baixa acull el Centre Medieval i deis Càtars i la planta noble està decorada amb pintures murals deis segles XVII, XVIII i XIX. Per visitar-lo cal adreçar-se a l’oficina de turisme.

6.- Capella de Sta. Mª de Palau Antiga capella del castell de Bagà d’origen romànic i modificada al llarg dels segles, sobretot al segle XVIII. Durant molt de temps va ser la capella privada del castell deis senyors, més tard convertit en palau. Es tracta d’un senzill edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó de mig punt i il·luminada per un òcul situat a ponent damunt de la porta d’entrada. A la façana hi ha uns esgrafiats barrocs amb la data de 1.779 que corresponen a una reforma.

7.- Muralles i torre Subirana Durant el S XIV, la vila es va fortificar amb un recinte de muralles amb 8 portals i 9 torres que en protegien les entrades principals i els punts més febles. La torre “subirana”, o torre alta, reforçava la part més alta de la vila i també el castell. Al S XV s’hi afegiren en els angles del recinte altres torres de planta circular similars a la torre de la Portella.

L’any 1.442 es tenen notícies de la reconstrucció d’aquesta torre la qual no sabem si s’arribà a realitzar.

8.- Plaça i porta de l’Especier Aquesta plaça deu el seu nom a l’olor que desprenien les espècies utilitzades per a fer “potingues” de la farmàcia que hi havia en una de les cases. Sabem que existí en aquest emplaçament per la troballa de documents i receptes al·lusives a aquesta tasca. A la placa hi dóna accés una de les entrades al palau, anomenada popularment “del senyor” i construïda en pedra picada. Es tracta d’un dels racons més típics del case antic de Bagà.

9.- Plaça Rescat de les cent donzelles Àmbit situat al cantó nord oest de la Plaça Galceran de Pinós. El seu nom prové de la plaça commemorativa de l’agermanament entre la vila de Bagà i el municipi de Vila­-seca i Salou. El baix relleu que s’hi exposa, còpia de l’original que es conservava a Vila-seca, narra la llegenda del rescat de les 100 Donzelles difosa al llarg de l’Edat Mitjana per historiadors com Pere Tomic. Hi podrem veure la trabada de Galceran de Pinós i el cavaller Sancerní amb la comitiva procedent de Bagà.


10.- Plaça Galceran de Pinós

15.- Caps de biga (Cal Peu Curt)

Fòrum del mercat que el senyor establí des de l’any 1.247 fruit de la intensa activitat comercial per ser una cruïlla de camins. Els seus porxos, característics de les places medievals, estan situats a diferent alçada i servien per aixoplugar els paraires en dies de mal temps. A sota d’un d’ells encara es conserven motllures de guix del segle que representen motius heràldics (pinya i flor de lis) i també vegetals. A la baixa edat mitjana s’hi establí la petita noblesa.

Probable emplacament de la casa dels Brocà instal·lats a Bagà al segle XV. De l’antiga construcció en conservem els caps de biga treballats amb motius gòtics i algun arc. Aquesta casa estava situada al costat de l’antiga torre de Vilella o Brocà la qual servia de refugi en cas d’atac. De la torre, que protegia l’entrada principal de la vila amb un pont, en conservem el seu basament aprofitat com a terrat a la part del darrere de Ca la Masa. El pont es manté soterrat sota de la Plaça

11.- Torre de la Portella Antiga torre d’en Saldes que protegia el portal adjunt. Es tracta de l’única torre de la muralla que ens ha arribat sencera ja que les altres es conserven a nivell de fonaments. Té una planta circular i internament està dividida en tres pisos separats per forjats de fusta. En cal destacar les espitlleres i els forats de la part superior, destinats a suportar els cadafals, unes galeries exteriors de fusta per a la seva defensa. A la part externa hi hauria hagut el vall o fossar.

Pati del Forment

Ajuntament de la Vila de Bagà

Plaça de Catalunya, 7 bis 08695 BAGÀ (BCN) Tel. 938 244 013 baga@diba.cat

www.viladebaga.org Pintures a Palau

12.- Casa Foix-Solanell Residencia de la família Foix i posteriorment de la Solanell. D’aquest edifici en conservem un inventari de bens datat del segle XIV que ens serveix per saber com eren les cases de Bagà a l’edat mitjana. En cal destacar la porta adovellada que dona pas al pati interior amb una escala de pedra i amb l’escut de la família Foix representat en la seva clau. A les finestres que miren a la plaça hi ha representats els escuts dels llinatges que hi residiren, principalment Foix i Solanell. La part alta és molt recent.

Oficina de Turisme de Bagà C/ Raval, 18 · 08695 BAGÀ (BCN) Horari: de dimarts a diumenge, de 10 a 13h.

Tel. 619 746 099 turismebaga@gmail.com

www.turismebaga.com

Carrer de l’Especier

Pujada de l’Especier

Visita autoguiada:

13.- Molins i pont de la Vila Durant la baixa edat mitjana, una de les principals activitats econòmiques de la vila era la producció de farina i també de draps. Per fer-ho es van construir dos molins que aprofitaven la força de l’aigua del riu Bastareny per a la molta. Al segle XIX es van aprofitar per a usos industrials. El pont d’origen medieval donava accés a un dels portals de la vila. Està format per dos arcs, un tallamars central i un oratori a la part superior que el protegia de les riuades.

14.- Església de Sant Esteve Construcció gòtica consagrada l’any 1.339 i acabada un segle més tard. Reemplaça a un edifici anterior documentat des del segle X i situat a l’antic poble de Bagà. Es tracta d’un edifici compost d’una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capelles laterals convertides en naus després d’un incendi, l’any 1.753. Les portes d’entrada, de temàtica profana, són obra de l’escultor Pellicer. Al seu interior en destaca la creu bizantina (segle X), un bust-reliquiari de Sant Esteve (segle XV}, restes de l’altar i orgue barroc entre altres.

13


el BAIX

LLOBREGAT

RECREACIÓ HISTÒRICA DE FETS AMBIENTADA AL S. XVIII. HOMENATGE AL MEMORIAL 158. UN MERCAT D’ARTESANIA POPULAR I DE PRODUCTES DE LA TERRA, TROBADA DE MIQUELETS, BALLADES PÚBLIQUES I CONTES I UN SOPAR POPULAR

V

ine a Olesa i transporta’t a l’estiu de 1714. El setge de les tropes borbòniques a la ciutat de Barcelona és més ferotge que mai. A l’interior de les muralles, la fam, la por i la destrucció castiguen els seus habitants des de fa més d’un any. La pobresa és extrema.

Però sembla que encara no està tot perdut… A la vila d’Olesa de Montserrat, prop de 6.000 soldats de l’exèrcit de l’interior del Principat de Catalunya es preparen per capgirar la història. L’objectiu és clar: trencar el setge. “Via fora, socorro a Barcelona!”, entonen… Però no ho van aconseguir. Per recordar-los i homenatjar-los, La Festa dels Miquelets escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a la vila d’Olesa de Montserrat durant la Guerra de Successió (1705-1714). Així, durant el primer cap de setmana de setembre, prop de 40 activitats per a petits i grans, gairebé 70 paradetes, més de 200 recreadors històrics i un total de 1.500 cartutxos de pólvora transportaran Olesa de Montserrat al 1714, en una cita única a Catalunya declarada Festa d’Interès Local. La Festa dels Miquelets permet a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins uns esdeveniments que, per molts historiadors, podrien haver canviat la història de Catalunya

Pl. de Fèlix Figueras i Aragay, s/n 08640 Olesa de Montserrat (BCN) Tel. 93 778 00 50 14

www.olesademontserrat.catel BAGES

anresa és bressol de l’es- Pel seu peregrinatge, Manresa és plena piritualitat. L’any 1522 el d’itineraris i rutes perquè els visitants reconegudíssim Ignasi i peregrins puguin resseguir els passos de Loiola, fundador de de Sant Ignasi de Loiola. Dins la localitat trobem la Ruta l’ordre religiosa dels igansiana, l’anomenat jesuïtes, va estar a la MANRESA ESTÀ itinerari ‘Manresa ciutat durant 11 meREPLETA DE universal, la ciutat sos, de camí cap a CAMINS I RUTES DE d’Ignasi’, que recorre Jerusalem, on feia el PEREGRINATGE. ELS el centre històric, i el seu peregrinatge. El Camí del Comiat i el seu pas per la ciutat PRINCIPALS SÓN EL no va ser en va. Du- CAMÍ DEL COMIAT, EL DE Camí de la Il·lustrarant el temps que s’hi LA IL·LUSTRACIÓ, EL DEL ció. El Camí del Comiat és el que Sant Ignasi va estar va fer una PELEGRÍ I L’IGNASIÀ transició profunda feia assíduament ducap a la espiritualitat i va començar rant la seva estància a Manresa, ja que a escriure els Exercicis Espirituals, solia visitar Viladordis i el santuari de la Salut, i el Camí de la Il·lustració, en base de la doctrina jesuïta. El seu llegat ha deixat a la capital del Ba- canvi, recorre els escenaris naturals i ges un traç important. La localitat, que es urbans que acompanyen l’instant de troba al centre de Catalunya, té 22 espais màxima inspiració del Sant, pel riu reconeguts pel seu pas. Indrets, monu- Cardener, els barris de les Escodines, ments i experiències com el santuari de de la Balconada i de Sant Pau. la Cova, l’antic Col·legi de Sant Ignasi, El Camí del Pelegrí i el Camí Ignala basílica de la Seu o la capella de Sant sià ressegueixen les petjades del Sant Pau formen part de l’important passat de Montserrat a Manresa i d’Azpeitia de Manresa però també de la il·lustració (Euskadi) a Manresa, respectivament. del Sant i la seva empremta. Així doncs, Ambdòs rutes són ideals per gaudir de la ciutat és un dels referent universals la gran diversitat natural i paisatgísdel món jesuïstic i ho demostra el fan- tica i són una bona oportunitat de viutàstic patrimoni sobre el qual reposa. re l’experiència de fer camí i conver-

16

tir-se en peregrí. Aquests senders van marcar la vida i obra d’aquest personatge universal que va viure a la ciutat una transformació que el marcà per sempre. Va ser en el pas per les cinc comunitats autònomes (Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya) que el Sant va deixar la seva vida dedicada a les armes i els plaers mundans a una vida de contemplació i ajuda als més necessitats. EL PAS DE SANT IGNASI DE LOIOLA PER LA LOCALITAT L’ANY 1522 VA MARCAR DE MANERA INTENSA EL SEU CANVI CAP A UNA VIDA AL SERVEI DELS DEMÉS I HA PROJECTAT LA LOCALITAT AL MÓN Per tot això i més, Manresa ha esdevingut mundial. L’estada, vida i pensament de Sant Ignasi de Loiola projecta la localitat al món i dona lloc a nombrosos centres educatius i altres seus de l’ordre jesuïta. Visita una ciutat única i espiritual, visita Manresa!el VALLÈS

ORIENTAL

Un paradís de calma i tranquil·litat a només 35 km de Barcelona

Hotel Molí de la Torre és un lloc singular. Situat molt a prop de Barcelona, l’establiment ha sabut treure el màxim partit de la sostenibilitat i el confort, adaptant-se de la millor manera possible al lloc on es troba, un indret amb molta història. L’establiment permet descansar i passar una agradable estada tot gaudint de la tranquil·litat i les facilitats que proporciona al visitant: 12 habitacions dobles molt confortables, una suite magnífica i vàries sales ideals per relaxar-se i compartir moments per recordar amb la família i amics. L’Hotel no és com qualsevol altre. Sobre un molí que data del segle XII, és la millor opció per fer una escapada a Bigues i Riells, un municipi tranquil i natural que es troba al costat del riu Tenes, a la comarca del Vallès Oriental. Carles Barcons, el seu propietari, va fer una aposta juntament amb la seva família per restaurar aquest edifici que també fou al segle XIX una petita fàbrica tèxtil. Després de treballar 10 anys com enguinyer, en Carles decideix canviar el seu modus vivendi per poder passar més temps amb la seva família i viure localment en un espai increíble com és Bigues i Riells, i en concret, el que seria l’idíl·lic Hotel Molí de la Torre. Aquí en Carles i la seva família van construir una nova vida i el resultat d’una idea especial i original va acabar sent aquest allotjament familiar que es avui dia un referent al poble i a tota la comarca. L’Hotel ofereix una sala polivalent amb capacitat de fins a 40 persones, pensada perquè empreses puguin gaudir d’unes jornades de formació enmig de la natura en

18

un ambient únic i especial. Amb l’objectiu de poder dotar les empreses d’un servei adaptat a les seves instal·lacions, l’hotel rural està equipat amb tot allò que poden necessitar i més. La tranquil·litat que aporta l’espai, enmig de la natura, fa que compartir amb els companys de feina qualsevol moment en conjunt sigui un plaer. L’Hotel també acull aniversaris, trobades, casaments, i comunions, entre altres, ja que l’espai s’adapta a les necessitats de qualsevol tipus d’esdeveniment o celebració. El Molí de la Torre també destaca per la seva terrassa, una de les seves joies. En un espai d’encant, és el lloc ideal on descansar i relaxar-se deixant-se endur pels sons de la natura. A més a més, l’hotel també permet que amb un preu mòdic (10€) puguis portar les teves mascotes. Una de les característiques que també posa en valor el Molí de la Torre, és el seu compromís amb l’ecoturisme. Conscients de l’impacte que suposa el turisme pel medi ambient, l’hotel manté un desenvolupament turistic responsable i procura una gestió sostenible de les activitats que duu a terme. L’establiment ha adoptat la Política de Turisme Responsable i està adherit als requisits establerts per la BIOSPHERE, certificació de sostenibilitat turística de reconeixement internacional. Per tant, promou les bones pràctiques mediambientals i un dels seus principals objectius és que la sostenibilitat es dugui a terme en totes les vessants que afecten directament a l’allotjament: social, econòmica i ambiental.

El Restaurant el Molí

El Restaurant el Molí, de l’Hotel Molí de la Torre, el gestiona el jove Xef Ugo Barcons, que amb 22 anys se’n va fer càrrec al gener del 2019. Des de llavors, està obert al públic des de divendres al migdia i fins diumenge a la tarda. L’Ugo proposa cada mes un menú degustació diferent, de cuina creativa i de temporada, emprant com a base, sempre que es pugui, productes locals i de temporada. Aquest menú degustació consta d’un aperitiu, tres entrants, un segon plat a triar entre tres opcions, i unes postres, també a triarne entre 3 propostes. Amb un preu de 29€ per persona, amb cafès i begudes incloses, la proposta que fa l’Ugo és molt competitiva, i els clients que fins ara hi han passat n’han sortit molt contents, fins al punt que n’hi ha que ja hi van cada mes per no perdre’s cap de les propostes que planteja el Xef. En el dia a dia, a la cuina es procura posar en valor els productes típics del poble, de la Vall del Tenes i de la comarca, destacant la vedella de Can Subirats, l’ànec de Can Manent, els formatges i derivats làctics de La Cleda i de Can Corder, les fruites i verdures d’en Jaume i d’altres pagesos, els embotits de Can Bosch, la mongeta del Ganxet, els tomàquets de llavors recuperades endèmiques del Vallès


L’hotel rural, en un lloc encisador, us permetrà descansar i gaudir d’una agradable estada.

Sobre un molí del s. XII aquest hotel rural i familiar et permetrà gaudir de la zona i desconnectar Oriental, el peix de llotja que ens fan arribar des de la peixateria La Barca, i una selecció de vins a la carta amb una presència important dels de la D.O. Alella, molt implantada al Vallès Oriental. Pels clients de l’Hotel, també s’ofereix la mitja pensió, al mòdic preu de 17€ també tot inclòs, i amb possibilitats d’escollir entre dos o tres propostes de primers i de segons plats, que sovint inclouen les propostes del menú degustació del cap de setmana. Per a grups a partir de 8 persones, el restaurant està obert tots els dies de la setmana, tant per dinar com per a sopar, amb reserva prèvia. També s’ofereix la possibilitat de fer menús a mida, per celebracions, o per a reunions de treball d’empresa o d’associacions, i opcions vegetarianes, veganes, sense gluten, sense lactosa, etc... són alternatives que el restaurant té molt per mà, pensades per aquelles persones que tenen particularitats o necessitats alimentàries i que no sovint es troben a tots els restaurants

19


2 KM DE PLATGES

el MARESME

Mataró connecta amb l’estiu

A

la riba del Mediterrani l’estiu transforma les ciutats. Els dies es desperten aviat, s’allarguen i les nits conviden a gaudir-les relaxadament. Les platges, els mercats, els carrers, els comerços i les terrasses s’omplen de vida a totes hores. Són mesos de revetlles, Festes Majors i activitats culturals a l’aire lliure. Mataró fa estiu relaxant-se a la platja; passejant i comprant pel centre; descobrint el seu patrimoni i gaudint d’un degoteig d’activitats culturals amb el punt àlgid de les Santes, la Festa Major de la ciutat. El Front Marítim amb les platges, el Passeig i el Port de Mataró és l’espai ideal per gaudir del sol, per passejar, fer esport o practicar una de les nombroses activitats nàutiques que s’ofereixen durant tot l’any. Al passeig marítim i al Port hi ha una àmplia oferta gastronòmica per a tots els gustos, de guinguetes a restaurants, on poder fer un aperitiu, unes tapes o menjar ràpid, així com també plats mediterranis cuinats amb productes ecològics o amb peix i marisc. Darrere les palmeres del passeig s’amaga una ciutat que ha sabut conservar el patrimoni i mostrar-se orgullosa de la seva història. Molt a prop de l’estació de tren hi ha la Nau Gaudí, la primera obra del genial arquitecte de Reus. Una passejada

20

pel centre permet observar els vestigis de la Iluro romana, la ciutat barroca i les nombroses obres de Puig Cadafalch. Aquest entorn predisposa a passar una estona de compres gràcies a la oferta comercial, moderna i de qualitat, que es complementa amb l’autenticitat dels mercats tradicionals i de restaurants per a tots els gustos i butxaques. Mataró també és cultura i festa. A principis de juliol se celebra el Fiorgue, Festival Internacional d’Orgue, que s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments musicals d’àmbit internacional dedicat a aquest instrument. Uns dies més tard, els Capgrossos de Mataró celebren una diada castellera a la Plaça de Santa Anna. Però, el que es viu més intensament són Les Santes, la darrera setmana de juliol. Cinc dies de gegants, pólvora, foc, música, teatre, espectacles infantils... que sumen més d’un centenar d’actes. No és casualitat que sigui Festa Patrimonial d’Interès Nacional i inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i considerada una de les millors del país. Quan els dies són més curts, les darreres nits d’agost i les primeres de setembre acullen el Tast de Jazz, una programació de concerts de formacions jazzístiques destacades en els panorames nacional i internacional

Platja de Ponent Situada al costat del port, és una platja amb un entorn menys urbà ideal per practicar-hi tot tipus d’esports. I a només 50 metres de l’estació de Renfe.

Platja del Varador La platja més emblemàtica per la seva proximitat al centre urbà. Disposa de zones d’esbarjo per als més petits i d’instal·lacions per practicar voleibol, bàsquet i futbol. Els seus serveis estan certificats per la Q de qualitat turística, que atorga l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE).

Platja del Callao S’ubica davant d’un passeig ideal per caminar, fer esport i amb una oferta gastronòmica molt variada. També disposa de la certificació Q de qualitat turística.

Platja de Sant Simó Si el que vols és descansar en un ambient menys urbà i més tranquil, la platja de Sant Simó és la millor opció. Amb un quilòmetre d’extensió -una part, de caràcter naturista-, és la platja que està més allunyada de la ciutat.A

Arenys el mar és omnipresent. Des dels turons que envolten la vila, la Riera que s’hi troba, les platges que l’emmarquen i el mateix port. Es respira mar pels seus carrers i la història que conserva el seu nucli antic. S’olora mar a les cuines dels fogons de les cases i dels restaurants de la vila i a les cites gastronòmiques que hi ha durant l’any, la més celebrada la dedicada al calamar durant el mes d’octubre. La descoberta d’Arenys té molts punts de partida i molts punts d’interès. Arribar-hi és fàcil, en transport públic o privat. Un dia d’estada es farà curt però val la pena gaudir-ne en petites entregues. El port se’ns ofereix per una passejada i el nou passeig de l’escullera de ponent és un mirador privilegiat, entrat al mar, des d’on se’ns presenta la façana marítima arenyenca i un esplèndid teló de fons de la serralada litoral, amb els Tres Turons, la Torre dels encantats i més enllà Burriac i a l’horitzó, el turó de Montjuic. El port d’Arenys és l’únic de tota la costa nord de Barcelona que manté i combina les activitats professionals de la pesca i el manteniment i construcció de vaixells amb les de la nàutica recreativa i esportiva. Els espais estan ben definits i endreçats en diversos sectors del port. L’activitat pesquera és ben visible els dies laborables al moll. De bon matí arriben les barques de la llum amb el peix blau i la jornada, els dies laborables, acaba amb la subhasta del peix a la tarda a la Llotja. És el peix que surt cap a molts punts de Catalunya i que nodreix els restaurants del mateix port i de la vila. Durant l’octubre el calamar d’Arenys és el protagonista de “Les jornades gastronòmiques Calamarenys”. És especialment valorat el calamar pescat amb potera, un per un, tractat amb molta cura i ben fresc, amb un reguitzell de receptes que l’acompanyen, des de les més

El calamar és un producte de Km 0 amb grans característiques gastronòmiques


bàsiques a la planxa o la brasa a les més elaborades que obliguen a sucar-hi pa. Les jornades Calamarenys es complementen amb un programa d’activitats festives i de divulgació del patrimoni mariner. La nova Base Nàutica d’Arenys de Mar, a la Platja de la Picòrdia, entre el port i la Riera, permet accedir fàcilment a diversos serveis nàutics i formació de vela. Durant tot l’any s’hi poden llogar taules de surf o de rem sempre amb els millors consells pels qui comencen o els més avançats en navegació. Les platges d’Arenys emmarcades pels turons que arriben fins arran de mar són un anunci de la veïna Costa Brava. De Llevant a ponent, la platja del Cavaió compartida amb Canet, la de la Picòrdia davant mateix de la vila i la de la Musclera a tocar amb Caldes són tres platges ben diferents, per públics familiars, naturistes, amb i sense vehicle propi. Durant la temporada de bany totes estan senyalitzades i amb tots els serveis municipals de manteniment i socorrisme. La Riera d’Arenys, està protegida i ben guardada per la una magnifica plataneda, que li dona una imatge i solemnitat característica. Al centre del nucli antic, la Plaça de l’Església, és un espai de referència de la vida local i punt de trobada de totes les generacions. L’Església parroquial de Santa Maria i el seu retaule són elements del passat mariner de la vila. Pel carrer de l’Església s’arriba a l’antiga Escola de Pilots reconvertida en seu del Museu d’Arenys, amb col·leccions importants de puntes, minerals i una interessant mostra de la història local, amb elements de l’època de les drassanes a la platja i del comerç amb Amèrica. Els carrers estrets i entreligats del nucli antic són un entretingut laberit on s’hi amaguen cases i racons lligats a personalitats de la cultura (Espriu, Ruyra, Ferran de Pol…). I segons es faci el recorregut ens poden portar a una o altra banda per agafar alçada i tornar trobar el mar. La vista de la façana litoral i tot el nucli urbà des del mirador de la Plaça de Salvador Espriu a la porta del cementeri al turó de la Pietat és un magnífic punt des d’on recórrer amb la vista tota la visita i fixar la mirada a l’horitzó o en l’ombra viatgera d’un núvol

Oficina de Turisme d’Arenys de Mar C/Riera del Bisbe Pol, 8 • 08350 ARENYS DE MAR (BCN) Tel. 937 957 039 • turisme@arenysdemar.cat

#turismearenysdemar


D

el 4 al 14 de setembre, Alella acull un any més la Festa de la Verema. El poble, punt clau de l’enoturisme a la comarca del Maresme i a Catalunya, celebra la tradició vitivinícola amb més d’una trentena d’activitats de contingut popular i tradicional, com: visites guiades a cellers, presentació de vins DO Alella, Mostra Gastronòmica, tapes, classes magistrals de vins, etc... Ja fa 45 anys que Alella dedica la primera i segona setmana de setembre al vi, i concretament, al vi DO d’Alella amb la Festa de la Verema. Gastronomia, paisatge i patrimoni de la vila es posen de manifest en aquesta celebració del vi que no deixa mai ningú indiferent. A banda de ser la més antiga de Catalunya, també és la més petita, però això no li resta importància, ja que múltiples actes i activitats encapçalen 11 dies de festivitat sense pausa. Dins de la famosa festa, la Mostra del vi DO i Gastronomia d’Alella es fa els dies 6, 7 i 8 de setembre de 20 a 23h. Un total de 16 restaurants d’Alella i de l’entorn ofereixen les seves propostes gastronòmiques per acompanyar la degustació de vins de set cellers i tres vinyaters del territori DO Alella. La Mostra és una de les activitats més reconegudes de la festa i de tota la comarca i tota una tradició al municipi. La Festa de la Verema comença el dia 4 de setembre amb la famosa tallada del raïm. Les dames d’honor, les pubilles i els hereus acompanyats de les nens i nenes del poble enceten la festa a la vinya testimonial de Can Margarola i descobreixen junts els secrets de la verema tradicional. El dia següent, el dijous 5, es duu a terme l’Acte oficial d’Inauguració de la Festa de la Verema, es fa la benedicció del primer most i es presenta la 3a copa poètica del Casal l’Alella. Un cop encetada la festa, la celebració és un no parar. Exposicions, havaneres, correfocs, ball i visites guiades als cellers de la zona conformen el programa on petits i grans podran gaudir de la cultura  i tradició  del vi. Les degustacions del Vi d’Alella i la Fira de la Festa de la Verema són ideals per tastar el deliciós vi d’aquesta terra i ofereixen una àmplia varietat de productes gastronòmics. A la Fira també hi podem trobar parades d’artesania, bijuteria, roba, decoració...

24

La Mostra del vi DO i Gastronomia d’Alella és un referent a la comarca i una de les activitats més reconegudes de la Festa de la Verema. Es celebra els dies 6, 7 i 8 de setembre. Els últims tasts, els dies 9, 10 i 12 de setembre, els acompanyen David Seijas, Montse Velasco i Anna Casabona, tres personalitats que a banda de fer passar una bona estona donaran el seu parer sobre diversos aspectes i característiques del vi. Cal destacar també l’exposició “Som raïm trepitjat”, un projecte de Naiara Garcia Márquez juntament amb els nens i nenes d’Alella, que apropa l’espectador a la idiosincràsia del poble a través de l’observació de l’empremta que el paisatge deixa als seus habitants. Les caminades guiades i les visites als cellers, on el paisatge d’Alella hi és molt present i ens transporta a segles anteriors només resseguint les vinyes, són una bona manera de conèixer el territori i la seva gent, i una bona oportunitat de fer camí pel terme d’Alella amb un guia especialitzat. Com és tradició, es presenten els vins de l’Alella que ja es poden adquirir i degustar. En aquesta 45a edició la presentació estarà conduïda per la revista especialitada en vins DO Alella Papers de vi. La presentació és un espai de trobada entre els elaboradors del territori i les persones interessades en tastar i conèixer els vins d’Alella. I per acabar... l’últim dissabte 14 de setembre la famosa Verema nocturna ofereix als participants una experiència única. El celler de Can Margarola i les vinyes d’Alella acullen de matinada, just a l’alba, aquells entusiasmats del vi i la verema que volen sentir-se com uns autèntics recol·lectors de vinya. La verema en els seus inicis mobilitzava molta gent i canviava l’ambient que es vivia a les poblacions vitícoles i el most impregnava l’aire dels pobles tot creant un ambient particular, simpàtic i pintoresc. A l’Alella, aquesta situació també es donava i la verema era un dels moments on veïns i veïnes es retrobaven i compartien experiències, tot celebrant la fi de la collita i el començament d’elaboració del vi

La Festa de la Verema d’Alella és la més antiga de Catalunya i tota una celebració. Amb més d’una trentena d’activitats commemora la tradició vitivinícola del territori.OSONA

U

s imagineu el Gran Canyó a Catalunya? Sense el seu color rogenc característic i amb tonalitats verdes el tenim a tocar de casa i s’anomena Tavertet. Al bell damunt d’un penya-segat d’uns 200 metres ens descobreix unes vistes impressionants dels pantans de Sau, Susqueda i el Montseny. El paisatge sembla de conte i et deixa bocabadat tant si el temps acompanya com si no. Fins i tot quan hi ha boira, la panoràmica de la Vall de Sau i les Guilleries et sorprendrà. Com si estiguessis caminant per damunt dels núvols, el poblet, que es troba a 862 metres d’altura, és un dels llocs més fascinants de la Vall de Collsacabra.

No és d’estranyar que fos un lloc clau per l’assentament humà primitiu. Per la seva localització, que domina tota la vall, encara avui dia hi podem trobar vestigis de l’època neolítica, un sepulcre megal·lític, el camp d’unes funenàries i una muralla ibèrica. Increïble, oi?

A banda de les vistes, Tavertet compta amb dos nuclis urbans on el temps no ha passat: Sant Bartomeu Sesgorgues i el propi Tavertet, que reuneixen poc més de 150 habitants. Visitar Tavertet et farà somiar. Compta amb 48 cases autòctones construïdes entre els segles XVII i XVIII i és un dels conjunts arquitectònics més bonics de tota la comarca. De fet, ha estat declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya.

El conjunt arquitectònic consta de diversos monuments romànics: l’església de Sant Cristòfol (s. XI-XVI), Sant Corneli, ermita situada en un cim a les afores, Sant Bartomeu Sesgorgues i Santa Cília, gairebé en ruïnes. També són remarcables la masia de la Torre, del s. XVII, la Torre de la Vall, torre de defensa medieval del s. XII, i l’església de Sant Miquel de Sorerols.

26

El lloc no pot ser més pinotresc i bonic i és diu que s’hi respira l’aire més pur de Catalunya. Fins fa uns anys Tavertet era un poble desconegut i aïllat, però actualment per les seves espectaculars vistes, localització i pel poble en sí, ha esdevingut un lloc d’atracció turística. La pau i la bellesa regnen entre penya-segats, història i natura.

La tranquil·litat que es respira en cada racó, camí i monument, gairebé es pot

El poble de Tavertet es troba a 862 metres d’altitud damunt d’un gran penya-segat. Les vistes són un mirador inigualable de la Vall de Sau, les Guilleries i el Montseny. palpar, i en gran part es deguda no només a l’altitud en què es troba el poble, sinó als salts d’aigua que eclipsen i silencien el paisatge que es pot contemplar des de Tavertet. Els Salts de l’Avenc, de Tirabous i del molí Bernat són espectaculars, sobretot quan les pluges oplen les rieres. Per tot això i més, cal que incloguis Tavertet a la teva llista de llocs que vols visitar. No cal creuar un oceà per decobrir indrets inigualables, i el municipi ens ho demostra des del moment que agafem el camí sinuós de


El nucli de Tavertet consta de diversos monuments romànics: l’església de Sant Cristòfol, l’ermita de Sant Corneli, Sant Bartomeu Sesgorgues i Santa Cília, i compta amb unes 50 cases que daten dels segles XVII i XVIII. Al terme també s’hi troben vestigis  de l’època prehistòrica.

Els salts d’aigua eclipsen i silencien el paisatge que es pot contemplar des de Tavertet.

Rupit a Tavertet, una de les rutes més boniques del terme, o quan prenem la ruta Tavertet-Puig de la Força que ens porta al mirador del pla del Castell, on anteriorment hi havia hagut el Castell de Tavertet, que ressegueix la inigualable cinglera. Tant si t’agrada la muntanya com si no, l’indret et captivarà

Ajuntament deTavertet Tavertet ha estat declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya

Carrer de Jaume Balmes, 1 08511 TAVERTET (BCN) Tel. 93 856 50 79 tavertet@diba.cat

www.tavertet.catRACONS DE CATALUNYA ELS CINGLES DE TAVERTET ( Osona )


la SELVA

T

ossa de Mar acull un any més la Cuina del Cim i Tomba durant tot el mes de setembre. Aquesta campanya gastronòmica, engegada l’any 2003, és un reclam per gaudir de la vila selvatana tot assaborint el plat més típic de la zona.

La Cuina del Cim i Tomba celebra la 16a edició i és l’oportunitat perfecta per gaudir de la tradició marinera de Tossa L’ origen del ‘Cim i Tomba’ es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’alls. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya,

30

rata, rap, gat, etc...), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari, però molt bo.

Aquest plat simple però exquisit es remunta al temps en què els pescadors sortien a la mar durant moltes hores Els restaurants de la vila que participen en aquesta 16a edició són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca, creada el 2009. En concret, aquest any hi participen: Bahia, Ca La Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, l’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria. Tots ells ofereixen un menú especial que consta d’un primer plat, el segon plat ‘Cim i Tomba’ i unes postres. El plat estrella d’aquesta campanya es cuina tal i com els antics pescadors

feien quan es trobaven enmig del mar. Tot i així, cada establiment li afegeix el seu toc personal. El nom ‘Cim i Tomba’ prové de la manera de coure’l, ja que es tomba de sota a sobre i viceversa mentre es guisa a la cassola. I és la prova de que amb pocs ingredients simples i de la terra es pot fer un gran plat saborós, nutritiu i saludable. Aquesta campanya gastronòmica ja és un referent i està molt consolidada a la comarca, i n’acompanya d’altres igualment apreciades com La Cuina del Bacallà, Els Fideus a la Cassola i La Cuina Tradicional Tossenca. Gaudir d’aquest plat tradicional i mariner i acompanyar-lo de passejades i visites a les cales i platges de Tossa de Mar és una experiència bonica i tranquil·la que aprofita el bon temps i el retorn a la rutina després de dos mesos intensos d’estiu

Durant tot el mes de setembre aquesta campanya gastronòmica ofereix l’oportunitat de degustar els productes  típics de la vila de Tossa de Marbicat a la comarca de la Selva, Susqueda és un municipi singular perquè no té poble (ja que va quedar sota les aigües quan es va construir el pantà). El municipi, doncs, malgrat haver-hi pocs habitants repartits entre diverses cases rurals que es camuflen entre la vegetació, té una extensió molt gran (una superfície total de 51 km2). El fet de tenir aquesta gran extensió rural, fa que tota la zona sigui idíl·lica per practicar esports (senderisme, bicicleta, etc) i passar l’estona tot gaudint de la natura; fotografies o observacions d’aus, entre altres. Així doncs, l’embassament, per una banda nega tota la vall, impedint la seva urbanització i antropització de la presa fins a Sau, i per l’altra fa que l’entorn natural sigui molt bo i que la flora i la fauna visquin en completa harmonia. Les guilles, els senglars, els teixons i els conills són els animals més antics que habiten el sotabosc d’aquesta zona, així com els alberts, merles, corbs, ducs, gralles i esquirols. La regió de Susqueda també està envoltada d’una gran varietat d’arbres. Roures, faigs, castanyers, pins, boixos i alzines dominen la vall fent-la única a la comarca.

© foto de Marc Juanola

Des de que es construí l’embassament, fa més de 50 anys, la morfologia i geografia del municipi van canviar completament, fent del territori un espai natural singular


L’embassament de Susqueda és un lloc ideal per practicar esports i passar l’estona tot gaudint de la natura

© foto de Marc Juanola

La presa fa més de 50 anys que es va construir, entre el 1963 i el 1968. Aquest fet va suposar la divisió del municipi en tres veïnats diferenciats entre sí que destaquen per la seva natura i paisatges singulars, els quals són anomenats El Far, Sant Martí Sacalm i el Coll. Tots ells enmarquen el grandiós embassament del pantà de Susqueda, el qual conté espectaculars penyasegats, abundants jaciments de fòssils i una variadísima representació de flora i fauna. La Presa és una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i es tracta d’una obra d’enginyeria de 135 metres d’alçada i 360 de longitud. Pel que fa el volum, un total de 650.000 metres cúbics de formigó conformen l’estructura que pot arribar a contenir fins a 233 mil milions de litres d’aigua. La presa tanca l’embassament de Susqueda, el més gran del Ter, i recull l’aigua que es destinarà a Barcelona i a la central hidroelèctrica. A més a més, assegura la dotació d’aigua a les zones de regadiu de Girona i ajuda a que la província no es vegi afectada pels aiguats. Juntament amb el pantà de Sau i del Pasteral, el sistema d’aprofitament i regulació del Ter a la zona de les Guilleries aprofita el desnivell de 300 metres existent entre la plana de Vic i la zona de Girona.

L’any 1962 la Hidroelèctrica de Catalunya S.A va convocar un concurs entre diverses empreses espanyoles per a la construcció de la presa, Dragados Construccions S.A va ser l’encarregat de dur-la a terme i l’enginyer en cap Arturo Rebollo va encapçalar la direcció tècnica de l’obra. Un any més tard, el 1963, es comencen a fer els accessos generals, les instal·lacions auxiliars i la preparació de la pedrera juntament amb la construcció d’una petita presa i un túnel que desvia el riu. En la construcció de la presa hi van treballar 1.600 persones, es van utilitzar 250.000 tones d’acer i la inversió va ser de 550 milions de pessetes. Tota una fita en aquella època. Un cop finalitzats els treballs d’excavació, l’any 1964, es va començar a treballar en abocar-hi formigó i es va tancar el túnel de desviament, posant en marxa la central hidroelèctrica subterrània. La construcció de la presa no va ser acceptada des d’un bon començament al municipi i hi van haver vàries protestes per part de la població. Les males condicions en les quals treballaven els operaris van propiciar la crispació entre els vilatans. Tot i així, l’embassament és un referent del municipi des de la seva creació i l'ha caracteritzat totalment. A partir de la seva construcció, la capital va desaparèixer i va passar a ser Sant Martí Sacalm, fent que el terme destaqués des d’un punt de vista geogràfic i geològic. Tant l’embassament com el paisatge que el rodeja conformen un escenari que cal visitar. Aquest municipi ben singular neix a partir de l’empremta humana, però és la natura la que s’adapta a la presa i la realça, tot creant un espai únic i espectacular

V a ser

t, 1 Plaça de l’Ajuntamen TÍ SACALM 17171 SANT MAR

Tel. 972 190 188

ajuntament@susque

da.cat

190 188 Ajuntament: 972 718 384 Local Social: 633 4 319 Condreu: 972 44 Restaurant Coll de 2 190 191 Hostal del Coll: 97 2 430 112 Mas els Terrats: 97 ll: 972 190 191 La Rectoria del Co 2 190 191 Els Castan yers: 97 2 190 169 Santuari el Far: 97 tí: 972 190 169 Església de St. Mar 972 421 664 Santuari del Coll:RACONS DE CATALUNYA EMBASSAMENT DE SUSQUEDA ( La Selva ) Fotografia cedida per Marc Juanola


el BAIX

E

EMPORDÀ

l Celler Brugarol és visita obligada. Amagat sota la terra, sota les vinyes, és un dels punts enoturístics més destacats de la Costa Brava i un dels indrets visitables més preuats de Palamós, el poble costaner on es troba. Visitar el celler no és només nodrir-se de l’aroma del vi i conèixer les vinyes, és visitar una obra d’art, ja que el celler va ser disenyat per RCR (Aranda Pigem Vilalta Arquitectes). Ells mateixos es defineixen com “l’univers de la creativitat compartida” i aquesta definició s’adequa perfectament a l’arquitectura del celler.

36

Format per càmeres subterrànies, la descoberta de la criança del vi i de les seves propietats i característiques es fa poc a poc, resseguint els enigmes del celler, en un joc de llums i ombres que només RCR podria haver ideat. L’espai juga amb nosaltres a partir dels passadissos i el disseny està creat en perfecta simbiosi amb les vinyes i l’entorn. Així doncs, a partir de planxes d’acer col·locades en diferents direccions, l’original estructura ens invita a endinsar-nos-hi i a conèixer la història d’aquests preuats vins i escumosos autènticament empordanesos.

Els vins Brugarol són distingits per la seva qualitat, artesania i naturalitat. No contenen additius i han estat guardonats diverses vegades

L’enòleg Josep Trallero és qui encapçala les cates dins d’aquest celler. A més a més, ell és qui s’encarrega de què la qualitat dels vins es mantingui intacta, tot preservant les seves característiques. Per la espectacularitat del projecte arquitectònic, que es podria considerar escultura, el celler és el lloc idoni per fer reunions d’empresa i activitats relacionades amb l’art, el paisatge i la integració social. Ara bé, si el que ens interessa és fer-hi una visita i tastar els seus productes, com en altres cellers, Brugarol també ofereix aquesta possibilitat i l’opció d’acompanyar la cata amb tapes o bé amb una nit amb esmorzar inclòs a la masia de la finca, el Mas Bell-lloc. Els productes ecològics i naturals del mas et satisfaran com els seus vins i escumosos. Sens dubte. Al límit de la vinya i el bosc, el Celler Brugarol és a més un pioner de la enogastronomia i l’enoturisme. Ara aquests termes ja estan molt estesos però acoplar el tast de vins a la cultura i la gastronomia


no ha estat sempre una moda. El celler ha sabut treure partit d’un espai tan especial com el seu i de la seva localització des del moment de la seva creació. El silenci, l’olor, la llum, l’ombra, els colors, les textures i els sabors fan que aquest vi es cati amb els cinc sentits. L’experiència es viu des del moment que s’arriba a les vinyes i s’entra al celler, i és recomanable pels amants de l’enoturisme i el maridatge però també per tot aquell interessat en l’art, el bon vi i la gastronomia ecològica i local. Entre els vins i escumosos Brugol més recents destaquen el Brugarol Blanc 2015, el Brugarol Escumós 2013, el Brugarol Negre jove 2015 i el Brugarol “El Bastard” Vi Blanc 2015. El Negre B i el Negre MB 2011, barreja de diferents varietats de raïm també han estat molt apreciats juntament amb el Bell Lloc Negre 2010, el Bell Lloc Blanc 2013 Malvasia i el Bell Lloc Rosat 2013, que ja han agotat existències.

Visitar el Celler Brugarol és viure una experiència única. Dissenyat per RCR, el celler està creat en perfecta simbiosi amb les vinyes i és tota una obra d’art que s’adapta a la perfecció a la descoberta del vi Els vins Brugarol són vins guardonats i distingits per la seva qualitat, artesania i naturalitat. Així doncs, Brugarol no només ens ofereix visitar el seu celler sinó que ens dona la possibilitat de viure una experiència plena des del moment que posem els peus a la vinya


l’ ALT

EMPORDÀ Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

L

a terra catalana sembla senzilla de visitar però sempre sorprèn per algun lloc o altre, desgranar cada racó fa que l’estimis al màxim. Interactuar amb el territori et fa sentir que en formes part, i és tan bonic com quan algú et descobreix un lloc nou que mai havies trepitjat. L’Alt Empordà amaga molts secrets, ja que compten amb una gran riquesa patrimonial històrica, natural i esportiva. Anar a aquesta comarca és vincular-se amb la terra i un entorn que ofereix vida saludable en tots els sentits. Aquesta zona fa augmentar les ganes de seguir explorant.

A l’Alt Empordà t’esperen espais espectaculars que uneixen el patrimoni amb el senderisme i creen una sinergia envejable

Vista panoràmica del Cap de Creus

38

La comarca presenta diferents propostes turístiques per tal d’atreure el màxim de visitants i dona l’oportunitat d’endinsar-se en un territori encisador, entre les quals s’ha posat a disposició del públic interessat el Programa d’Espais Medievals, on han participat 25 ajuntaments. Treballant en conjunt i de manera coordinada han organitzat activitats, de juny a novembre, al voltant de tota la seva riquesa medieval. Pots realitzar una sortida guiada, els conductors et desvetllaran els secrets més ben guardats de la història. A tot això, els monuments arquitectònics han deixat una petjada molt marcada que sedueixen a tot visitant i que donen molt de sí. Si visites l’Alt Empordà no et descuidis de fer una visita al Monestir de Sant Llorenç de Sous, o de seguir les passes dels arqueòlegs i explorar les construccions de pedra seca i els monuments megalítics. Les edificacions com el Castell de Trinitat o de Sant Ferran, la fortificació militar de la Ciutadella de Roses o la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries no deixen a ningú indiferent. Gaudiu també del

Centre de Turisme Cultural – Sant Domènec, el Monestir de Sant Miguel de Fluvià o l’Església de Santa Maria de Colera. Altres punts que representen a la perfecció la comarca són l’església Sant Quirze de Colera, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Totes i cada una d’elles et faran una classe magistral de la història, i us deixarà entreveure que va passar en temps avantpassats. En aquesta comarca són uns enamorats dels museus i de les activitats d’oci perquè et permeten conèixer els elements més prestigiosos que han deixat empremta a l’Alt Empordà. No dubtis en fer un recorregut pel museu de l’Empordà – Figueres, el de les aixetes del Celler Oliveda de Capmany, el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera o el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres. Així com també espais com la sala d’exposicions de la Necròpolis de Can Bech de Baix, el Museu de l’exili cultural de 1939 d’Agullana, el museu de Cadaqués, de l’Aquarel·la a Llançà, i de la història medieval de la Cúria-Presó


de Castelló d’Empúries. I d’altres com el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, l’Ecomuseu – Farina de Castelló d’Empúries i el d’Arqueologia de Catalunya – Empúries a Girona. I no us descuideu del Teatre Museu Dalí de Figueres i la Casa Dalí de Port Lligat. Un grapat de llocs t’esperen perquè els visitis, segurament, ja hagis pres nota de tot el que vols veure els dies que estiguis a l’Alt Empordà.

Una comarca que presenta un grapat d’oportunitats de lleure i oci fa que sigui un espai de turisme digne de ser visitat A més, tens l’oportunitat de fer rutes temàtiques que permeten crear la teva sortida amb la família o amics d’una manera innovadora i creativa, tot realitzant la Ruta Porta a la Innovació, la de Walter Benjamin o la del ferro empordanès. Si t’agraden les experiències emocionants fes una ruta amb caiac o ves a veure l’ornitologia dels Aiguamolls de l’Empordà. Altres activitats que de ben segur et sorprendran és l’Empordà Camins de Vi o les visites guiades a Peralada. També pots descobrir tota la comarca realitzant les rutes de senderisme vinculades amb el patrimoni tot descobrint els orígens de Catalunya, els espais naturals de l’Alt Empordà o fer rutes pels fars. Una excursió per aprofundir en l’evolució del territori i pels nuclis urbans amb identitat. Unes zones espectaculars com

de l’Alt Empordà ha sigut font d’inspiració per a molts artistes, com per exemple Dalí. I què amaga indrets inhòspits plens de màgia que et fan sentir al paradís que només aquesta zona permet captar. Les propostes d’oci són infinites i no t’avorriràs, n’hi ha per a tots els gustos, per qui li agrada caminar per la seva natura peculiar, fer senderisme o visitar allò més cultural. Hi ha diferents pàgines web on poder consultar totes les activitats. Trobaràs com fer la teva pròpia ruta, ja que et proposen diferents itineraris, viatges i allotjaments per aconseguir fer la teva sortida perfecta. Els parcs naturals que conformen aquesta comarca en són 4 i 2 són PNIN que gaudeixen d’un programa complet d’activitats. L’ Alt Empordà t’espera tot l’any perquè gaudeixis de la seva essència més pura i única que desprèn una zona com aquesta. Segur que tornaràs renovat després de viure en primera persona un lloc tan especial La comarca treballa d’una manera activa amb el projecte PECT, on volen unir el patrimoni i el senderisme. Les comarques gironines ofereixen un extens catàleg d’elements patrimonials i naturals amb un alt valor turístic. El PECT, Natura Cultura i Intel·ligència en xarxa, pretén associar aquests dos mons mitjançant la creació d'infraestructures i creant consciència entre els professionals del patrimoni i del turisme per la necessitat de crear un producte associat a aquesta visió slow del territori i de la visita.

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Monestir de Sant Llorenç de Sous

Monestir de Sant Quirze de Colera

Castell de Sant Ferran

Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries Ciutadella de Roses

els miradors de l’Alt Empordà o dels mils. No dubtis en fer les rutes literàries i dels artistes, ja que la comarca

Carrer Nou 48, 17600 FIGUERES (GIR)

Tel. 972 503 088 consell@altemporda.cat

www.altemporda.org

39


Els dies 6, 7 i 8 de setembre Sant Pere Pescador celebrarà un cap de setmana dedicat a la família i l’esport. L’activitat destacada és la realització de la sisena edició de la Baixada Familiar pel Riu Fluvià, organitzada per SK Kayak, on tots els participants podran gaudir d’una baixada popular en caiac per les calmades aigües del riu Fluvià. L’activitat també inclou una arrossada popular per a tots els participants amb inflables per als més petits. Aquest cap de setmana també podreu gaudir d’altres activitats familiars. El divendres tindrà lloc una sessió de cinema infantil a la fresca al Parc del Riu. El dissabte es realitzarà un taller familiar a l’oficina de turisme i una visita guiada adaptada per a la família. Dissabte a la nit a l’església de Sant Pere actuarà l’Orquestra de Cambra de l’Empordà amb el Concert commemoratiu del 30è Aniversari de la fundació de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. @ fotos de Diego Espada

4042


RACONS DE CATALUNYA CAP DE SETMANA D’ESPORT I FAMÍLIA A SANT PERE PESCADOR ( L’Alt Empordà ) © foto de Diego Espada 43


C

astelló d’Empúries és una vila amb molta història i ho demostren els tres museus que s’hi troben. Amb una superfície de 42 km2 això ja és molt dir! L’Ecomuseu-Farinera, el Museu-Tresor de la Basílica de Santa Maria i el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó són tres espais diferents que aborden la totalitat de la història que es va viure al municipi des de l’època medieval. Aquesta vila de la comarca de l’Alt Empordà és reconeguda sobretot pel seu passat jueu. La Sinagoga del Puig Mercadal dona bona prova del paper cabdal que va tenir pel poble. Anteriorment anomenada Casa Forns i Can Comas, la Sinagoga, documentada de finals del segle XIII, va ser la seu d’una escola i sinagoga nova de la comunitat jueva castellonina. Per altra banda, l’Ecomuseu-Farinera es troba a l’antic molí del mig. En total al municipi n’hi havien tres i l’Ecomuseu els commemora tot exposant la maquinària que s’hi utilitzava, resultat del procés d’industrialització. Amb un total de tres pisos, al museu també podem gaudir de l’excel·lent estat de conservació del molí i de l’explicació i pràctica de tot el procés de fabricació de la farina. Va ser al 1860 que la transformació tècnica i constructora de l’antic molí va convertir-lo en fàbrica i des de 1997 el

44

museu forma part del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que posa de manifest el procés d’industrialització a Catalunya.

El municipi és reconegut per la seva tradició jueva i la Sinagoga del Puig Mercadal és una edificació que demostra aquesta influència El Museu-Tresor de la Basílica de Santa Maria és un altre encant de Castelló d’Empúries. Amb una col·lecció d’orfebreria religiosa que encara es conserva en perfectes condicions, el museu té tres sales amb peces significatives i exclusives de la Basílica. Destaquen la creu processal de plata daurada i d’estil plateresc del segle XVI amb pedres precioses i dos medallons amb representacions de la Verge i Sant Joan, la imatge de la Verge Immaculada de plata, també d’estil plateresc, del segle XVII, la col·lecció d’indumentària litúrgica, els exemplars de llibres de cant gregorià i les obres pictòriques amb motius religiosos, entre d’altres. Per últim, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó és el que emmarca millor el recorregut de la capital del Comptat d’Empúries per l’Edat Mitjana. Situat a l’edifici històric de la Cúria-Presó, és un dels

espais més emblemàtics de la vila i hi podem trobar espais dedicats al Call jueu, als convents de la vila, als Trobadors i per suposat al Castelló d’Empúries medieval. La vila ofereix visites guiades a tot aquell que vulgui, a banda de visitar els museus i el municipi, conèixer amb més profunditat la riquesa i història de la capital medieval de l’Empordà. A Castelló d’empúries no t’aborriràs! Sobretot si el visites el segon cap de setmana d’agost. Del 9 a l’11 es celebra la Festa Major de Sant Llorenç i cercaviles, gegants, castells i correfocs omplen els carrers de música i vitalitat. La Festa Major ja era molt reconeguda a la comarca i voltants a principis del segle XX, i des de llavors no ha fet més que crèixer. Aquest any el municipi proposa activitats com: sardanes, concerts, botifarrada popular, visites guiades, festa de l’escuma, Missa en honor del sant (el dissabte 10 a les 11 h), portes obertes a l’Ecomuseu-Farinera, Fira de degustació de vins i caves de la DO Empordà, XXXV Trobada de gegants i altres. Apropa’t-hi i gaudeix d’un cap de setmana inigualable a la capital medieval de l’Empordà!

La Festa Major de Sant Llorenç commemora el patró de la vila del 9 a l’11 d’agost i els carrers s’omplen de cercaviles, gegants, castells i correfocsel RIPOLLÈS

l bell mig de la comarca del Ripollès s’hi troba Ogassa, un poble conegut arreu de Catalunya per les seves explotacions mineres de carbó, les quals han deixat un gran llegat al municipi. Aquestes mines s’explotaren entre finals del segle XVII i el 1967. Foren les responsables de l’arribada del ferrocarril al Ripollès l’any 188, a fi de traslladar ràpidament el carbó a Orgassa el 1761. A partir de llavors, es treballa a petita escala, en diversos meners. Un altre factor econòmic que va ajudar a créixer Ogassa van ser les indústries cimenteres de Balaguer i Benet. Les coves i les balmes també formen part de tot el seu atractiu que criden als amants de la natura, ja que s’hi crea una vegetació exuberant, així com també, nombrosos torrents, on hi frueix una gran abundància d’aigua i estan representats en diferents fonts que es troben emplaçades en varis espais del municipi.

46

A Ogassa hi ha una extensa orografia que permet al visitant adorar les muntanyes amb els seus respectius cims i gaudir de diversos punts emblemàtics com la Serra Cavallera o la Taga (2035m), entre altres de menys alçada com el puig de Coma d’Olla o el Pla de les Pasteres o la Portella d’Ogassa. També compten amb la muntanya de Sant Amand (1854m), un punt de referència per a molts curiosos, un cop allí, no dubteu de visitar El Balcó del Ripollès que permet gaudir de l’aire fresc de les muntanyes i sobretot, de la tranquil·litat i les vistes que brinda aquest cim. El municipi té, en el subsòl, materials petris formats en diversos períodes geològics, essent així pels aficionats a la geologia, Ogassa el seu paradís. Els hi espera la gènesi del carbó vinculada totalment amb els fòssils, i aquesta població n’està repleta. Ogassa és un municipi complet on poder fascinar-se de cims, fòssils i itineraris a resseguir per tot el seu territori ogassenc,

com també de tot el seu patrimoni arquitectònic, on hi destaca la capella de Santa Bàrbara (1881-1882), la qual fou edificada pels miners perquè els protegís de la feixuga tasca minera. Per últim, anomenar La Mina Dolça, definida com la mina de carbó més ben conservada fins als nostres dies, la qual consta a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es va recuperar per tal de mostrar als més curiosos com era l’interior d’una mina. Així doncs, si tens curiositat per conèixer una població dedicada a la mineria conjugat amb un atractiu paisatge, reserva una cita i visita’ls

Ajuntament d’Ogassa Avda. de les Mines, 13 17861 OGASSA (Girona) Tel. 972 720 380

ogassa@correugi.cat


MUSEU MINER

Ogassa

Endinsa’t en un recorregut per la història de les mines i submergeix-te en un viatge al passat

Avinguda de les Mines 17861 Ogassa (Girona) Tel. 676 052 372 / 972 720 380

Descobreix la vida minera del poble d’Ogassa

Et sorprendrà!

47


el SEGRIÀ

E

xcel·lència gastronòmica, tranquil·litat i unes vistes magnífiques són les particularitats principals que destaquen a Finca Prats Hotel Golf & Spa. Un paradís per a tots els sentits, ja que les seves instal·lacions ofereixen benestar en qualsevol estança. L’establiment compta amb restaurant, spa, habitacions de luxe, enoteca, gimnàs i espais d’oci per poder satisfer qualsevol necessitat de qui aposta per Finca Prats Hotel Golf & Spa. A tan sols 7 km del centre de Lleida s’hi troba aquest hotel de 5 estrelles, on hi predomina el silenci i la pau. Compta amb una ubicació exemplar per viure sense distraccions, envoltats de jardins, arbres fruiters i vinyes. En definitiva, un lloc privilegiat on sentir com la natura toca els peus i el cos s’impregna de la calma que ofereix tot el seu entorn. Agrupen tots els beneficis de la terra i ho introdueixen a la seva cuina, se n’encar-

48

rega el Blanc Restaurant, on hi destaca per ser lleugera i contemporània, per concedir una importància especial als productes frescos i de mercat. Una carta extensa, menús degustació i el menú executive als migdies on l’excel·lència és la clau de l’èxit de cada plat. Elaboracions acurades i cuidades fins al màxim detall. Entre tota la oferta gastronòmica hi ha alguns plats temptadors per a tots els comensals on els xef sorprèn en alguna recepta fent alguna nova recepta amb els productes comuns. Unes saboroses creacions culinàries com l’arròs cremós de ceps o un modern steak tartar amb gelat de Pomery i pels tradicionals xai confitat durant set hores...només pensar-ho se’t fa la boca aigua. Pots acabar l’experiència gastronòmica gaudint de l’Enoteca, un espai exclusivament dedicat al vi. Hi podreu trobar una selecció de vins de les millors denominacions d’origen, així com tast privats, que se celebren sovint en companyia de presti-

giosos winemakers. A l’entorn de Finca Prats trobem les millors bodegues de la DO Costers del Segre preparades per fer-nos descobrir secrets de l’essència del territori. I una mica més cap dins fins a terres aragoneses, ens trobem amb la DO Somontano. També compten amb l’espai piano bar, que obre de vuit a dotze de la nit per acabar d’amenitzar la jornada essent de 10, a la seva terrassa d’estiu que és meravellosa. La música i l’ambient assossegat introdueixen al visitant en un univers de sensacions plaents. I seguint parlant de sensacions plaents, l’hotel compta amb una fabulós spa que convida d’una manera màgica a oblidar l’estrès i recuperar l’equilibri i la forma física. Cuidar-te i mimar-te són els dos imprescindibles per tot l’equip de professionals, els quals t’atendran perquè gaudeixis al màxim de tots els tractaments i massatges com la cacaoteràpia o els cítrics antiedat, els circuits d’hidroteràpia o les teràpies de


Un lloc emblemàtic on poder fer una estada de 10

l’excel·lÈncia en salut per sentir-se bé. Tens l’oportunitat de participar en multitud d’activitats de fitness, entrenar amb un personal trainer o fer exercici tant a les diverses màquines de gimnàs com als circuits de jogging. El complement perfecte al confort que ens oferiran les suites de l’hotel, elegants i dissenyades per donar prioritat a la llum i espais per deixar volar la ment. A la Finca Prats Hotel Golf & Spa t’espera un lloc on poder sentir-se tu mateix i deixar volar la imaginació, on fer una vetllada d’allò més romàntica amb la teva parella, una estada agradable amb la teva família o una reunió d’empresa dinàmica, creativa i original

format d’hotel

N-240, km 102,5 · 25198 LLEIDA

reserves@fincaprats.com | www.fincaprats.com

902 445 666 | 973 25 48 14


la SEGARRA

Torà és un poble medieval. Pertanyent a la Segarra, que es troba a la vall del Llobregós, a la Catalunya central, al municipi hi viuen 1.223 habitants i està format per diversos nuclis: Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Sant Serni de Llanera, Vallferosa i l’Aguda. Tots ells conformen

Un tresor amagat a la Vall del Llobregós

geogràficament la vall de la riera de Llanera fins a la seva confluència amb el riu Llobregós.

T

orà compta amb una trentena de llocs visitables en tan sols 93,31km. Entre ells destaquen la Plaça de la Font, el centre neuràlgic del poble, l’Església Parroquial de Sant Gil, la Torre de Vallferosa, La Creu de Terme de Sant Ramón, El Pont del Diable, el Pont de les Merites i múltiples esglésies romàniques que posen de manifest l’espectacular arquitectura religiosa que fa anys que es conserva en aquesta vall.

La Plaça de la Font és un dels llocs més bells de la vila i engloba els edificis i monuments més atractius de la població com La Font de la Vila, Casa Massana, Casa Jovans o el Molí de la Font. Aquesta edificació data del 1608 i s’utilitzava de safareig per rentar la roba. Per altra banda, l’Església Parroquial de Sant Gil és un dels reclams arquitectònics de l’època romànica que sí o sí cal visitar. Amb naus laterals d’estil neoclàssic i una portalada d’estil plateresc, l’Ésglésia és símbol del poble juntament amb la Torre de Vallferosa. Passejant pel nucli antic de Torà trobarem edificacions com les esmentades i molt més, ja que el poble està replet de carrerons, finestrals i portalades que ens recorden l’assentament romànic a la vall i el conseqüent canvi cap a un estil gòtic, com és el cas de l’Església Parroquial. El call jueu dona fe de la importància del poble els segles passats i es localitza a l’actual carrer Nou, també al nucli de la població. El call jueu va ser on s’establí el primer comerç de la vila i està envoltat de petites places i carrers estrets que recreen a la perfecció l’ambient de l’antiga vila medieval. Torà fou residència de famílies benestants jueves tals com el baró de Morrocurt, els Mujal o els Aldabó, que feien donatius als pobres i als hospitals de la vila.

50


Fora del poble, una torre de guaita de 33m d’alçada sobresurt per damunt de tot el paisatge de Torà. La Torre de Vallferosa, que singularment no es troba en cap carena ni punt elevat, és la fortalesa sarraïna més important dels Països Catalans, segons les darreres investigacions fetes sobre el terme. Des de dalt de tot de la torre, també anomenada castell, les vistes del terme de Torà són espectaculars, i des de fa anys aquesta edificació és un reclam nacional i internacional. 1.100 persones l’han visitat en el que portem d’any i encara se n’esperen moltes més. La visita a la torre inclou l’església i el poble i és una de les millors maneres de conèixer Torà, el seu patrimoni i naturalesa. Es poden realitzar cada diumenge dels mesos de maig, juliol, agost i setembre i hi ha dos torns horaris, a les 11 i a les 12:30h. Per acabar-ho d’adobar, Torà es remunta a la prehistòria. Si les edificacions romàniques i el call jueu ja són un motiu més que suficient per visitar el poble, el Dolmen de Llanera, també anomenat Torre dels Moros o Dolmen de la Vila de Llanera, acabarà de convèncer-te. Cronològicament podem ubicar la seva construcció al final del període neolític. Utilitzat en rituals funeraris i enterraments, és un dels monuments d’aquest tipus més grans (mesura 10 metres de llarg i dos i mig d’alçada) i més ben conservats de Catalunya. Per les seves característiques el dolmen és un conjunt megal·lític excepcional reconegut arreu del país i també a l’estranger. A l’interior s’hi trobaren aixovars funeraris on hi havia diversos vasos d’estil campaniforme, puntes de pletxa i ganivets de sílex i un fragment de braçalet de pedra decorat, entre altres objectes. Tots ells es troben exposats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Com cada any, la vila festeja la Festa Major, l’1 de setembre, honorant Sant

Gil, el patró del poble. Aquesta localitat històrica que compta amb un patrimoni únic i singular omple els seus magnífics carrers de festa i tradició. Entre les activitats que organitzen destaquen el sopar de germanor i el del jovent, la festa de l’aigua a les piscines municipals, el concurs de botifarra, les gincames, la trobada de gegants, les cercaviles, els concerts, i els balls de nit. Conèixer un poble de festa és conèixe’l de veritat, per això és tan recomanable visitar Torà abans de tornar de les vacances. Enmig de la natura, i amb multitud d’edificacions per visitar, el poble et deixarà bocabadat i a més podràs gaudir d’una de les millors festes de la Segarra

Ajuntament de Torà Plaça del Vall, 1 · 25750 TORÀ (Lleida)

Tel. 973 473 028 ajuntament@tora.cat www.tora.cat


l’ ALT

URGELL

L

a Seu d’Urgell ens delecta amb el seu patrimoni, digne de conèixer, observar i visitar. Descobrim l’encant d’una vila medieval, plena de propostes turístiques i de referents gastronòmics i també esportius, així com culturals i paisatgístics.

I per què Vila Florida?

La Seu d’Urgell, com a capital del formatge, ofereix diverses varietats d’aquest producte tan identitari

52

Vila Florida és un projecte iniciat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la ornamentació floral. La Seu d’Urgell, amb tres estrelles, posa en valor aquesta riquesa natural i paisatgística oferint decoració floral d’ornamentació als espais urbans i lúdics, jardins públics i privats, una característica que atreu els visitants a conèixer més aquests indrets, sorpresos per la seva bellesa. Però la ciutat no es queda mai quieta. Una nova iniciativa ha estat posada en

marxa amb la millora de la pàgina web

www.turismeseu.com

Una manera actual i fàcil de conèixer de més a prop, tot el que la Seu

d’Urgell i la comarca tenen per descobrir. El portal presenta una imatge renovada, actualitzada, dinàmica i intuïtiva, molt més visual i amb un disseny adaptatiu que permet la seva correcta visualització en diferents dispositius, des d’un ordinador fins a smartphones i tauletes. Per poder ser inclusiva per a tothom, la ciutat ha creat una audioguia que narra la història de la ciutat medieval en 5 idiomes diferents (català, castellà, francès, anglès i alemany) per conèixer 24 punts d’interès turístic, una iniciativa que destaca per la seva efectivitat i accessibilitat per a tots els turistes. Fàcilment es pot reproduir des de la pàgina d’inici de www.turismeseu.com o des de www. laseumedieval.com.


Podem observar a més, totes les activitats programades d’estiu a l’agenda, una manera interactiva per a que els visitants estiguin al dia. Per gaudir encara més de tot el que la ciutat pot oferir, ens informen de totes les festes, obres de teatre, exposicions i concerts que animen els dies i les nits de tots els vilatans, vilatanes i visitants. Amb accessos directes als principals recursos turístics de la ciutat i del territori, el web permet als usuaris que puguin planificar les seves vacances segons dels seus gustos i preferències. La Seu és també ciutat d’esport. Recorrent els nostres camins podreu conèixer la gastronomia local, visitar els obradors dels artesans, xerrar tranquil·lament amb altres caminants, contemplar les nombroses mostres d’arquitectura i gaudir de les magnífiques panoràmiques. Podeu també combinar les caminades amb altres activitats com parapent, barranquisme, escalada, bicicleta tot terreny o de carretera, golf, excurcions a cavall, karts, ràfting o piragüisme al Ràfting Parc. Qui no voldria practicar l’activitat de piragüisme al mateix escenari que els campions  mundials olímpics?

El web www. turismeseu.com disposa d’accessos directes als principals recursos turístics i permet als usuaris planificar les seves vacances segons els seus gustos i preferències.

La Seu d’Urgell acollirà el Campionat del Món de Piragüisme, del 25 al 29 de setembre

C/Major, 8 · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) Tel. 973 351 511 www.turismeseu.com


T

radicional però innovador, el Restaurant Pktus Xic destaca pels seus plats de caire juvenil amb ingredients típics de la nostra terra. Situat al cor de la Seu d’Urgell, a la comarca de l’Alt Urgell, ofereix productes de proximitat que deixen bocabadat a qualsevol que vagi a tastar-los. Amb un ambient acollidor i minimalista, format per elements de fusta rectilinis i colors monocromàtics, criden l’ull del client a entrar i provar el que el restaurant té per oferir. S’ha de destacar la seva carta d’especialitats, plats que queden en la memòria dels consumidors i fan que les ganes de tornar siguin permanents. Les croquetes, especialitat de la casa, cada poc temps experimenten noves combinacions i estils sense deixar de banda la tradició. Per exemple, l’establiment ofereix croquetes veganes que permeten que tot tipus de clients amb diferents estils i filosofies puguin degustar-les. També podem assaborir croquetes de tinta de calamar, dolces de magdalena amb xocolata belga... En definitiva, Pktus Xic aconsegueix un ampli ventall de tasts. Els comentaris de la xarxa i del boca a boca, les descriuen “senzillament exquisides”. Un altre plat fort a destacar, és el pa de vidre, que evoca propostes d’acompanyament excitants amb pop i parmentier, ceba caramel·litzada amb botifarra negra o

54


E l R es t a u ra n t Pk t u s X ic t ' es p era p er s o rp ren d re' t a m b el s p l a t s m és i n n o v a d o rs s en s e p erd re l ' es s èn c i a

trad i ci onal

fins i tot, amb filets de sardina marinades amb pètals de tomàquet confitat. No se us fa la boca aigua? Tots els formatges i carns utilitzats per elaborar aquests elements gastronòmics són de total proximitat, cosa que li dona un toc especial i característic. El Restaurant Pktus Xic et convida a viure una experiència culinària única de dimecres a dissabte i diumenges al migdia, perfecte per celebrar els teus dinars familiars! Un lloc ideal i obligatori a visitar si fas turisme a la Seu d’Urgell

Restaurant Mediterrani Croqueteria

C/ Creu, 14 · 25700 La Seu d’Urgell ( Lleida )

Tel. 973 353 259 pktusxic@gmail.com https://restaurant-pktus-xic.negocio.site


les GARRIGUES

descobreix una terra de pins, alzines i oliveres ituat a la vall del riu Set i amb 700 habitants, visitem Cervià de les Garrigues, un petit indret de la comarca de l’oli que ens deixa conèixer de ben a prop la seva essència com a poble proper i ben familiar. Cervià deixa entreveure a través dels seus carrers una història ben marcada, que encara es conserva i es fa visible en alguns dels edificis més emblemàtics. És el cas, per exemple, de l’Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, reedificada al segle XVIII, que encara conserva la façana clàssica i que, amb la seva elegància i solemnitat, pren un gran

56


Entre els principals cultius d’olives, ametllers i vinyes, els terrenys de Cervià de Les Garrigues ofereixen diverses rutes a peu i en bicicleta, les quals et donen l’oportunitat de descobrir el territori:

Ruta de Les Besses >>>

Dins el terme, hi ha el despoblat i antic terme de les Besses. Gràcies al recorregut de la ruta, podràs descobrir tot el que va significar la història d’aquest poblat així com viure i conèixer en primera persona les restes de l’antic castell feudal de Les Besses, situades dalt d’una roca. A més, en aquesta zona està situada l’Ermita de Santa Maria de les Besses, un interessant edifici de transició del romànic al gòtic.

<<<   Ruta de

Cervià a la punta dels Marquesos i el Tossal de Sant Blai

protagonisme al bell mig del poble. Està formada per una part central coronada per un frontó triangular, un petit rosetó, una àmplia nau i capelles als contraforts i un campanar de planta quadrada amb un cos damunt vuitavat. Per la seva banda, també hi trobem La Casa Consistorial o Casa de la Vila, destacable per la seva majestuosa construcció totalment de pedra i on hi destaca principalment la Sala Capitular o de Sessions, conservada de la mateixa forma que quan va ser construïda, al 1912. Situada a la primera planta del cos central de l’edicifi, avui en dia és el lloc on es prenen les decisions més importants, com actes i reunions per a l’organització d’esdeveniments i acords del poble.

www.cervia.ddl.net

Tindràs l’oportunitat de visitar una excel·lent talaia i enriquir-te amb les millors panoràmiques de la plana lleidatana, les serralades prepirinenques i dels Pirineus. Encara que hi hagi un fort desnivell en el conjunt de la ruta, es pot fer a peu i en bicicleta i forma un gran atractiu turístic per endinsar-se en les terres garriguenques. Durant aquesta mateixa ruta, també podràs desviar-te per un ramal fins al Tossal de Sant Blai on encara es poden apreciar les restes de l’ermita i pujar al capdamunt de la muntanya, on s’ha instal·lat un mirador que permet observar tota la vall del riu Set.

Ruta dels 7 sentits >>>

Es tracta d’un recorregut ben singular i característic garriguenc, on es pot gaudir de la natura i de l’art en forma d’escultures. Durant aquesta ruta, descobriràs la vida professional i artística de la seva autora, Marta Pruna i coneixeràs el camí del llenguatge intuïtiu més creatiu. ˝La Ruta dels 7 sentits˝ es forma gràcies a 16 escultures distribuïdes per tot el recorregut, on cadascuna d’elles et provocarà diferents sensacions durant el camí. Un viatge de 7 sentits a través de l’olor, el gust, el tacte, l’oïda, la mirada, la intuïció i la reflexió que no et deixarà indiferent (+info: www.martapruna.com)

Ajuntament de Cervià de les Garrigues Carrer Francesc Palau, 1 25460 CERVIÀ DE LES GARRIGUES (Lleida)

Tel. 973 178 002 ajuntament@cerviadelesgarrigues.com


la NOGUERA

uan organitzem una sortida amb la parella o amb el grup d’amics acostuma a sorgir la pregunta de, què podem fer? A Balaguer ens ho fiquen fàcil, des de l’oficina de turisme han confeccionat un bon nombre d’activitats per poder exprimir al màxim la seva ciutat. Les diferents rutes et permeten assaborir poquet a poquet Balaguer, així com també absorbir d’una manera enginyosa la història dels seus edificis i dels espais més emblemàtics. Pots fer-ho tot caminant pels seus carrers i recorrent els llocs més indiscrets de la ciutat. Mentre descobreixes Balaguer et sentiràs un balaguerí/na més.

Et convidem a conèixer aquesta bonica ciutat, et deixem una pinzellada de tot allò que representa Balaguer. L’Església de Santa Maria és un dels símbols identificadors de Balaguer per les seves dimensions i per la seva majestuosa arquitectura. És de l’any 1351 i té denotacions gòtiques de pedra picada i està formada per una sola nau que segueix ben conservada amb unes element molt característics, motiu pel qual ha estat declarada com a monument historicoartístic.

Balaguer et concedeix el plaer de passejar pel centre i gaudir de tot l’entorn, que és magnífic El Sant Crist és una de les mostres més significatives per als seus habitants i es troba a l’Església de Santa Maria d’Almatà. La imatge que es guarda del Sant Crist de Balaguer és una gran veneració de totes

les comarques de la Catalunya Occidental i de les properes de l’Aragó. La imatge actual correspon a l'escultor Joaquin Ros i és una còpia de l'antiga imatge. És de fusta de Flandes i té trasplantat un peu, el qual fou salvat de les flames. El Centre Històric és un dels escassíssims nuclis urbans de formació àrab conservats, que fa de Balaguer vell una de les imatges més potents i de més identitat del conjunt de les ciutats catalanes. Les muralles, de carreus gruixuts i consistents, amb els portals del Gel, del Torrent... van construir-se per encerclar el nucli urbà i, poc a poc, es van anar estenent a mesura que la ciutat creixia. Els seus orígens es remonten al naixement del nucli urbà del segle X i XI. La Plaça Mercadal és la plaça medieval porticada més gran de Catalunya, aquesta ha anat evolucionant i canviant al llarg dels segles. És el lloc ideal per veure la transformació

El Xalet Montiu, inici del Modernisme a Balaguer


que ha sofert aquesta ciutat i gaudir d’una estona de descans en la teva ruta per conèixer Balaguer. El Castell Formós, és el lloc on més aviat es va assentar l'home a Balaguer segons han demostrat les excavacions efectuades. El Xalet Montiu és un edifici d'estil modernista construït a principis del segle XX com a habitatge d'una família de Balaguer. Aquest xalet representa l'inici del modernisme a Balaguer. El Museu de la Noguera va ser creat amb la voluntat de gestionar el patrimoni arqueològic de la ciutat de Balaguer i establir vincles de recerca i difusió entre la institució i el territori, amb la idea de ser una plataforma per entendre el patrimoni i la cultura de la terra balaguerenca, des de les seves arrels, tant andalusines com feudals. Aquest museu s’ha convertit en un dels punts de referència per entendre la petjada de l’Islam a Catalunya. Al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, hi podem trobar tot el recorregut de la història de l’explotació de l’ or al riu Segre i que convida al visitant a posar-se en la pell dels buscadors d’or. Aquest espai està ubicat a l’edifici annex al Molí de l’Esquerrà. Ara bé, tot no es queda aquí, ja que una ciutat de més de 16.000 habitants organitza i elabora infinitats de trobades i activitats per fer el municipi actiu durant tot l’any.

Així com també, mostres d'espais ben cuidats i rutes per aprofundir i passar-t’ho d’allò més bé mentre els visites. Els seus habitants us esperen amb el millors dels seus somriures perquè et trobis com a casa teva. Passa una estona en algun dels seus establiments tot prenent alguna cosa. Balaguer et concedeix el plaer de passejar pel centre i gaudir de tot l’entorn que és magnífic. Aquest municipi t’ofereix felicitat i benestar en petites dosis perquè desconnectis i gaudeixis de la natura més esclatant. Organitza la teva sortida

Església de Santa Maria d’Almatà on es troba el Sant Crist de Balaguer

Ajuntament de Balaguer

Plaça Mercadal, 1 25600 BALAGUER (Lleida) Tel. 973 44 52 00 ajuntament@balaguer.cat

www.balaguer.cat Posa’t a la pell d’un autèntic buscador d’or i coneix la seva història al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre

No oblidis visitar el Museu de la Noguera, un punt de referència per entendre la petjada de l’Islam a Catalunya 59


L

a Serra del Montsec, situada al prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa anys com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. En la darrera dècada s’ha mostrat que una gran part de la zona del Montsec presenta unes condicions excepcionals de foscor i el fet que els municipis de la zona es trobin molt baixos garanteix la qualitat i la preservació d’aquest cel nocturn. El Montsec és un indret únic a Catalunya i per aquest motiu neix l’any 2009 el PAM (Parc Astronòmic Montsec), que aprofita aquestes aptituds i potencialitats per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència i l’astronomia. El PAM és un centre de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’astronomia, promogut per la Generalitat de Catalunya i situat al Montsec d’Ares.

El Montsec és el mirador de les estrelles per excel·lència de Catalunya. Situat al prepirineu català, és reconegut internacionalment per les seves condicions d’observació astronòmica excepcionals

60

L’  Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU) constitueixen el vessant científic, formatiu i divulgatiu del PAM respectivament. En el cas de l’OAdM els seus objectius són bàsicament la recerca i la formació universitària, i es troba al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1570 metres d’alçada sobre el nivell del mar. D’altra banda, el COU és l’espai lúdic i formatiu adreçat bàsicament al turisme cultural i científic, i consta d’un planetari cobert amb una cúpula que deixa la sala al descobert per observar directament el cel. Gestionat pel Consell Comarcal de la Noguera, es troba situat al municipi d’Àger i és el nexe d’unió entre públic i coneixement científic, acostant el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’entorn del Montsec.

El Parc Astronòmic Montsec aprofita les aptituds i potencialitats de la zona per a la realització de la recerca, formació i divulgació de la ciència i l’astronomia També permet conèixer l’evolució de la Terra a partir de la geologia de la serra i consta de tres estructures principals: un edifici central, el Parc de Telescopis i l’Ull del Montsec. El COU va inaugurar el 2015 el primer observatori-aula d’Europa que permet als assistents poder observar els estels mitjançant la projecció en vuit pantalles d’imatges de l’Univers captades a través d’un telescopi de 50 cm de diàmetre.

L’any 2013 un total de 24 termes municipals del Montsec van ser certificats amb la Destinació Turística Starlight Només hi ha una altra instal·lació d’aquestes característiques al món, l’Observatori Popular de Mont-Mégantic, al Quebec. Per tal de poder aprofitar el màxim una instal·lació astronòmica, cal que es compleixin unes condicions de l’entorn, que n’afavoreixin el seu rendiment i explotació. En particular, cal avaluar la qualitat de les imatges que s’hi poden obtenir (estudi de l’estabilitat de la imatge o seeing), les condicions meteorològiques del lloc i l’afectació de la contaminació lumínica de l’emplaçament. El Parc Astronòmic Montsec reuneix totes aquestes característiques, per això la ‘Llei de la Contaminació Lumínica’ establerta el 2001 pel Parlament de Catalunya l’empara i protegeix. L’any 2007 es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa de la Qualitat del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, l’anomenada Declaració de La Palma o Declaració Starlight. A partir d’aquesta, neix el sistema de certificació Starlight amb l’aval de la UNESCO i el seu programa MaB. El Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per certificar la idoneïtat del Montsec l’any 2012. Un any després l’avaluació va concloure que un total de 24 termes municipals eren certificats com a Destinació Turística Starlight i onze d’aquests van ser certificats com a Reserva Starlight (cels excel·lents). Així doncs, el cel del Montsec és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles

© foto de Miguel Guillénel PALLARS

Per la singularitat del sòl, el clima i l’espai on es troben, els vins del Celler Miquel Roca són ben particulars i productes exquisits

JUSSÀ

En un entorn privilegiat, un vi privilegiat

l Celler Miquel Roca és un petit celler familiar envoltat d’un entorn únic. Situat al poble de Sant Cristòfol de la Vall, a la Vall de Barcedana, es troba a 15 minuts de l’embassament de Terradets, a la falda del Montsec. L’espai, el clima i el terreny són claus per elaborar un bon vi i el Celler Miquel Roca ha sabut trobar el seu lloc des de fa anys. Les vinyes s’hi adapten a la perfecció i el resultat és un vi de molta qualitat, amb caràcter i ben diferenciat d’altres que podem adquirir en botigues especialitzades. Entre altres coses, aquest caràcter especial el dona la varietat autòctona de raïm negre Brocada, que es cultiva a les vinyes des de fa anys. Aquesta varietat aporta al vi una suavitat, delicadesa i aroma molt especials i prové de la varietat Trepat, que ja era al Pallars Jussà des de finals de 1800. Al segle següent es va perdre perquè en aquells moments els pagesos de la zona volien un vi amb més cos. Ara, per sort, al Pallars podem trobar-hi ceps molt antics. El microclima d’aquesta vall situada al Prepirineu català, l’anomenat 62

“mediterrani de muntanya”, també influeix en bona manera en el producte final. Es tracta d’una zona favorable per al conreu de vinya amb bona isolació i contrast tèrmic, principals factors que afavoreixen una bona maduració i conseqüentment, una bona qualitat del raïm. Les parcel·les de vinya, que conformen un total de 6,27 ha, estan situades a diferents alçades, des dels 600 metres fins als 700. Aquest desnivell és una altra característica clau en l’elaboració del vi, així com els sòls (molt diferents segons la parcel·la) i la textura i composició de la terra.

Situat a la falda del Montsec, el celler es troba en una magnífica zona i cultiva les varietats de raïm a 600 i 700 metres d’altitud

Les vinyes (les més velles porten 30 anys plantades i la més jove data del 2015) també marquen considerablement el resultat final. En concret, el celler Miquel Roca comercialitza cinc vins diferents. Tots ells resultat de molts anys d’esforç, dedicació i passió per les vinyes. Brocada és el primer nom que ens ve al cap quan pensem amb el Celler Miquel Roca. Doncs bé, fent referència a aquesta varietat de raïm particular, s’elabora un vi negre amb poca producció elaborat 100% amb la varietat Brocada i la Brocada d’Àmfora, de menor producció que ha estat vuit mesos dins d’àmfores de ceràmica, les quals donen una evolució i una estructura molt interessant a aquesta varietat. Amb la Brocada, l’any 2016 i 2017 es van aconseguir molt bones puntuacions (9,51 i 9,52 punts) a la Guia de Vins de Catalunya. El Monastrell Criança 2016 (que ha estat vuit mesos en bóta) i el Brocat Monastrell (que no té criança) són elaborats 100% amb monastrell.


El MSR (blanc de l’anyada 2018), en canvi, està elaborat amb les varietats Muscat d’Alexandria, Sémillon i Riesling. Miquel Roca, agricultor, propietari i creador dels vins, va fundar el celler a principis dels anys 90 després de diverses generacions de la família Roca dedicades a l’elaboració de vi a granel. Emprenedor i renovador, el propietari construí un singular celler que es troba en constant evolució i que s’adapta a les noves tecnologies. Després de molts anys elaborant vi, la tradició segueix en peu, ja que des del 2015 el relleu l’ha agafat la seva filla, la Silvia, que ha reformat el celler i es va formar per canviar la manera d’elaborar el vi que s’havia fet fins

B

a oc

a roc

t

Mo

na

Br

na

Mo

n

da

d’ À

M

SR

m a for

Br

L’aposta per la qualitat del producte final tot procurant un bon tractament de les vinyes i cuidant l’elaboració del vi fa d’aquest magnífic celler de la vessant nord del Montsec de Rúbies un bé preciat a la zona i entre els amants de vi. Cada vegada més gent s’interessa per les seves vinyes, que en una magnífica orografia i clima, donen un caire particular als vins

ell str

oc

a da

Cria

En constant evolució el celler vol augmentar la seva producció els propers anys potenciant les varietats autòctones com el Brocada

Any rere any el celler amplia el volum d’ampolles de vi que comercialitza i tot i que encara la producció és petita, l’objectiu és augmentar-la encara més de cara als propers anys potenciant les varietats autòctones.

ça

ell  s tr

llavors, trencant totalment amb la dinàmica que hi havia abans.

www.cellermiquelroca.com C/ Únic, s/n · 25639 Sant Cristòfol de la Vall (Lleida) Tel. 625 808 989 cellermiquelroca@gmail.com 63


64


RACONS DE CATALUNYA VINYES DEL CELLER DE MIQUEL ROCA ( El Pallars Jussà ) 65


P

arlar de la CTRETZE no és només parlar de cervesa. A la comarca del Pallars Jussà, aquesta fàbrica neix amb la voluntat de combinar cervesa, cultura i art. Aquesta idea innovadora, creada des del Pirineu i pel Pirineu ha acabat esdevenint glocal (local + global), com totes aquelles idees que des d’una vessant autòctona i particular acaben abarcant i constituïnt un fenomen que va més enllà del lloc on es creen.

66

Així doncs, l’establiment, que uneix el plaer de tastar la cervesa artesanal dels Pirineus amb el plaer de contemplar una obra d’art, consta de dos parts diferenciades però que es complementen: la fàbrica i la sala degustació que és també l’espai cultural. Tal i com explica l’Abel, un dels sòcis d’aquesta original idea, la CTRETZE “no és una fàbrica, és una experiència”.


I és ben bé així. Actualment ja és una sala cultural de referència a les comarques del Pirineu i una de les fàbriques més ben posicionades del sector. Amb una producció d’entre 70.000 i 80.000 litres de cervesa a l’any, CTRETZE és un producte consolidat que mira al futur amb el cap ben alt i amb la idea de crèixer pas a pas. Sense oblidar que fa tan sols 5 anys que va començar el projecte, aquest concepte revolucionari s’origina amb molta il·lusió i ganes de fer realitat un somni.

CTRETZE uneix el tast de cerveses artesanes amb concerts i altres activitats culturals. Aquesta idea revolucionària ha fet que la fàbrica sigui un referent als Pirineus El nom fa referència a la carretera C-13, nexe d’unió de comerç i cultura entre Lleida i els Pirineus i per conceqüència, dels quatre sòcis, fills del Pirineu i les comarques de muntanya. La cervesa CTRETZE ho té tot perquè gaudeixis. Producte de muntanya elaborat amb aigua del Pirineu és artesania pura, i la millor manera de degustar-la és a la mateixa fàbrica gaudint del millor ambient. Amb 10 tiradors i una programació de concerts constant i variada, la fàbrica és un no parar. Aquesta temporada ha ofert més de 30 concerts on referents de la música de tota Espanya han amenitzat vespres i nits per no oblidar. Si fas una escapada als Pirineus, la visita a aquesta fàbrica és obligada, ja que és única a tota la regió. A banda dels concerts, esdeveniments estrella de la CTRETZE, la fàbrica també acull presentacions de llibres, peces de dansa, un cicle de Jazz i un llarg etcètera d’activitats culturals. A la CTRETZE no us hi aburrireu mai! A què esperes per visitar-los?

Av. de l’Estació, 38 . 25500

LA POBLA DE SEGUR (Lleida)

ctretze@ctretze.cat Tel. 973 681 234

www.ctretze.cat


el PALLARS

SOBIRÀ

estit de neoprè, botes d’aigua, sistemes de seguretat i l’emoció a flor de pell. Estem a punt de viure una de les experiències de màxima adrenalina entre roques de muntanya i els descens d’aigua en barrancs. Barrankisme és una de les poques empreses de turisme actiu especialitzada en descens de barrancs, i t’espera a Rialp per compartir amb tu una activitat sorprenent, divertida i molt emocionant. Barrankisme vetlla per tenir cura de tu i la teva seguretat fins a l’últim detall durant la teva aventura, treballant amb grup reduïts per donar la màxima atenció a cada participant durant el descens del barranc. S’utilitzen vestits de neoprè específics i és l’única empresa del sector que proporciona botes especials de barrancs als seus clients per a proporcionar encara més seguretat. Durant el descens, t’acompanyarà un dels guies 68

de l’empresa, els quals tots són titulats en la modalitat de descens de barrancs. Abans de realitzar el barranc, Barrankisme també et proporciona una motxilla per transportar el material necessari, aigua i gominoles per poder agafar força abans de començar l’emocionant activitat. Situada en ple cor del Pirineu, a la població de Rialp, l’empresa realitza barrancs per tota Catalunya però principalment a les zones del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça, indrets on estan situats la majoria de barrancs del territori català. Pots realitzar la teva reserva amb molta facilitat parlant amb l’Olga i a través de la pàgina web. A més, també tindràs l’oportunitat de conèixer la història de cada barranc, explicada pel teu guia com el Lluís, la Sílvia o el Marc, interpretar la fauna i la flora i descobrir fins a l’últim racó més autèntic del Pirineu.

Aquest estiu, escolleix passar un dia genial i diferent amb els teus, gaudeix del barranquisme, el rafting o el trekking i de les millors activiatas a l’aire lliure amb Barrankisme. Coneix-los i podràs trobar les diferents opcions que et proposen per a que gaudeix de la teva millor aventura

Situada en ple cor del Pirineu, a la població de Rialp, Barrankisme realitza barrancs per tota Catalunya, especialment a les zones del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribargorça


Viu una de les experiències d’aventura més emocionants!

Av. Flora Cadena, 5 · 25594 RIALP (Lleida) Tel.

722 264 334 info@barrankisme.com www.barrankisme.com 69RACONS DE CATALUNYA PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI ( El Pallars Sobirà ) Foto cedida pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà


el TARRAGONÈS

A

rriba el 32è Festival Internacional de Música d’Altafulla, que se celebrarà del 5 al 27 d’agost. El Festival es durà a terme a la bonica plaça de l’Església i el programa inclou un total de 7 concerts que combina la música clàssica de cambra i l’estil més contemporani en un marc incomparable com la Vila Closa. Aquesta zona emmurallada del municipi acompanya a la perfecció el reconegut festival del Tarragonès. Un festival sota la direcció artística del prestigiós flautista Claudi Arimany i el Mestre compositor Albert Sardà. La finalitat d’aquest esdeveniment és una posada en escena de luxe com la reedició dels concerts “Cançons d’avui, d’ahir i de sempre”, “Música per a dos acordions”,

72

“Música de cambra” i una altra actuació més popular “Música de pel·lícules”, entre d’altres.

AL FIM T’ESPERA LA COMBINACIÓ DE MÚSICA CLÀSSICA DE CAMBRA AMB L’ESTIL MÉS CONTEMPORANI Les opinions dels dos directors artístics conclouen que la plaça de l’església s’ha escollit perquè complementava a la perfecció la música, essent un espai preciós que permet gaudir d’una acústica meravellosa. Així com també han opinat que aquest festival és l’equilibri perfecte d’estils musicals que fa que el FIM sigui un atractiu per a tots els públics. La regidora de cultura, Gemma Maymó, ha remarcat que és la combinació perfecta de “música, cultura i patrimoni” que posa en valor la Vila Closa i el municipi d’Altafulla. A més tot el seu entorn és declarat Conjunt Històric i Artístic de la Generalitat de Catalunya. El festival ha estat organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla amb la col· laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Tarragonès.

Les entrades ja es poden adquirir a l’Oficina de Turisme de la plaça dels Vents, a la pàgina web www.altafulla. cat, i en els dispositius Infotactile de la plaça del Pou i la plaça dels Vents. També es poden comprar el mateix dia de les actuacions a partir de les 9 de vespre a la plaça de l’Església. Tots els concerts són a les 22:00h. Ja ho saps, si t’agrada la bona música i vols gaudir-la en un lloc inigualable com la Vila Closa d’Altafulla, no dubtis més i vine a gaudir del seu bon tarannà que regalen aquests tipus d’esdeveniments. El municipi t’espera per gaudir tots plegats de la música, amb artistes de tot el món

Entrada un concert: 15 € Pack 4 concerts: 49 € Abonament festival: 65 € Els titulars del carnet jove tenen un 50% de descompte en les entrades.la CONCA

DE BARBERÀ

poble de festes i tradició vidriera LES FESTES QUINQUENNALS DE LA MARE DE DÉU DELS TORRENTS Vimbodí és un municipi de la Conca de Barberà que limita amb les Garrigues. El poble, de tradicions i cultura molt alerrades a la terra, aquest any ha vist reconeguda una de les festes més antigues de la comarca: Les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents. El Departament de Cultura de la Generalitat les ha catalogat com a ‘Patrimoni festiu de Catalunya’ per la seva singularitat i valor patrimonial.

En concret, els dies dedicats a la copatrona aquest any són del 7 al 9 de setembre i els carrers i places del poble es guarniran com cada any de festa amb catifes de flors de paper i naturals, elements vegetals, fanals i altres ornaments. Així doncs, un any més el municipi serà un esclat de llum, color i originalitat.

Aquesta és tota una fita pel poble de Vimbodí, que començà a celebrar les festes l’any 1944. De caràcter litúrgic, les Festes de la Mare de Déu dels Torrents se celebren cada any acabat en 9 i 4 i des dels seus inicis s’ha homenatjat la copatrona ininterrompudament. Entre les processons de la Verge, les celebracions religioses, l’aplec festiu, les ofrenes florals i la recepció de les dones que es diuen Torrents, el setembre a Vimbodí és tota una festa.

L’impuls que ha suposat el reconeixement de la festa per part de la Generalitat posa de manifest la peculiaritat i caràcter tradicional d’aquesta festa clau de la cultura religiosa i popular. Les Festes Quinquennals han estat les primeres de la Conca de Barberà que s’inclouen al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i encara poden assolir un grau més i acabar essent declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents han estat catalogades com a ‘Patrimoni festiu de Catalunya’ i aquest any se celebren del 7 al 9 de setembre, omplint els carrers de llum, color 74

i originalitat


VIMBODÍ I LA TRADICIÓ VIDRIERA En una localització de les més estimades i reconegudes del territori català, vora les muntanyes de Prades, Vimbodí ofereix una particular història lligada a l’art vidrier. El municipi compta amb el Museu i Forn del Vidre perquè la tradició perduri i sigui trasmesa a altres generacions. La importància que el vidre bufat ha tingut al poble de Vimbodí la primera meitat del segle XX és cabdal per la comarca i la resta del territori català. El Museu consta de dos plantes: la planta baixa, on hi ha una petita exposició de peces tradicionals i de nou disseny que s’elaboren de forma artesanal al museu, una botiga on es venen les peces i el forn de vidre, on es fan les demostracions en directe a càrrec del mestre vidrier Paco Ramos, que hi treballa des del 1997, i la planta superior: on s’explica la història del vidre des dels seus orígens fins a l’actualitat i s’hi exposa una col·lecció permanent de peces de vidre bufat fabricades a Vimbodí a començaments del segles XX cedides per la gent del poble, les eines utilitzades pel treball del vidre i estris i materials que empraven els sargaires per revestir les garrafes de vidre. Tot el recull és únic al territori català i per això el museu va ser distingit l’any 2011 com a Museu Vivent per la Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH), que pretén donar a conèixer, divulgar i intencivar el manteniment d’aquelles activitats artesanals característiques del país. El Museu i Forn El vidre a Vimbodí té el seu orígen en l’edat mitjana, condel Vidre ofereix cretament al segle XII, i el primer forn de vidre documentat data del 1.188 i va contribuir a l’inici de la construcció del la possibilitat de monestir de Poblet. La indústria del vidre de Vimbodí va conèixer d’aprop funcionar al llarg de mig segle i es fabricaven objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola l’art vidrier a partir i domèstic, i a més a més, va suposar un important canvi d’exposicions de social i demogràfic en la població, ja que va haver-hi una peces tradicionals important immigració de mestres vidriers i van sorgir nous oficis relacionats amb el vidre, com el sargaire, el llenyater fetes al poble i el o el fogoner. Després de 50 anys d’indústria del vidre van forn de vidre, on el desaparèixer definitivament les fàbriques i avui el seu record es manifesta al Museu i Forn del Vidre, únic museu de Catamestre vidrier del lunya dedicat específicament a aquesta tradició. poble Paco Ramos A banda del museu, a Vimbodí es celebra la festa del vidre hi fa demostracions artesà de Catalunya: VITRUM. Cada octubre des de l’any en directe 2014 el municipi acull durant un cap de setmana vidriers d’arreu del país que treballen el vidre de manera tradicional Ajuntament de Vimbodí i Poblet i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... La Plaça Major, 1 · 43430 Vimbodí i Poblet (TGN) festa inclou tallers, jocs infantils, expoTel. 977 87 83 44 · ajuntament @vimbodiipoblet.cat sicions, conferències, visites guiades al museu, esmorzar popular, el concurs de veure amb porró, etc. A més a més, els restaurants de Vimbodí durant aquest cap de setmana ofereixen menús temàtics basats en aquesta tradició. La festa barreja lleure, ciència i tradició i està organitzada per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració de les entitats socials de la vila, particulars i diferents ens públic i privatsRACONS DE CATALUNYA ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR DE VIMBODÍ ( la Conca de Barberà )


el BAIX

CAMP

Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors es troba en una ubicació extraordinària: al límit entre la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Això fa que sigui un indret ideal on gaudir de la platja i la muntanya. De fet, es troba fronterera entre tres comarques: la comarca del Baix Camp, la de la Ribera d’Ebre i la del Baix Ebre, per tant reuneix el millor de les Terres de l’Ebre: platges gairebé verges, de sorra fina, i espais naturals d’interès ambiental tant de costa com de muntanya, i el millor de la Costa Daurada: platges familiars amb tot l’oci i avantatges que ofereixen. Del conjunt d’espais naturals que l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors conté al seu terme, n’hi ha que estan protegits per les seves peculiaritats i pel seu alt valor paisatgístic i de biodiversitat, com per exemple: la platja del Torn, La Rojala-platja o la desembocadura del riu Llastres. En canvi, n’hi ha d’altres que sense estar protegits també presenten valors naturals inmesurables, com els hàbitats d’interès comunitari: matollars i prats mediterranis, formacions de pedra seca, pinedes i zones litorals on hi abunden els sistemes dunars, etc. Per la qualitat de la zona, molta gent que hi estiueja no només es relaxa a les platges sinó que dedica el seu temps lliure a fer un turisme més actiu, on practicar senderisme, activitats nàutiques, escalada o bici s’adapta perfectament a l’ambient i permet conèixer des d’una altra

78

vessant l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors. Practicar esport a l’aire lliure en aquesta regió és tot un gust. Si ens agrada el senderisme, per exemple, es pot travessar les muntanyes i hi ha 16 intineraris de diferents nivells per a tots els públics. Una xarxa de camins i pistes forestals d’uns 180 km envolten la zona i recorrer-los és la manera d’apreciar les espectaculars vistes de tot el municipi, on els protagonistes són les muntanyes litorals, les parets de pedra, els barrancs, l’espai protegit del Torn i en definitiva, tota la costa.

La vila compta amb una xarxa de 180km de camins i pistes forestals i 16 itineraris de diferents nivells Si preferim gaudir del paisatge tranquil·lament i trepitjar el territori pel simple fet de voler coneixer-lo i estimar-lo, els senders i rutes ens marquen el camí a seguir per descobrir els secrets naturals, les històries i la flora i fauna del territori. Pels amants de la BTT, el municipi disposa de vuit itineraris que transcorren per tots els pobles del municipi i tenen diferents graus de dificultat perquè tothom pugui afagafar la bici, tant famílies com experts. La vila també ofereix dos vies ferrades pels apassionats de l’escalada i nombroses parets verticals pels que volen fer escalada esportiva.

Prefereixes no voltar tant i quedar-te al poble? A l’Hospitalet de l’Infant no només la muntanya ofereix esports magnífics, a la platja podrem escollir entre esports de sorra com el voleibol i el futbol, activitats nàutiques per a tots els gustos i fins i tot podrem practicar golf als camps de pitch & putt de La Figuerola. A més a més, el municipi ofereix un calendari de competicions i esdeveniments esportius perquè puguis practicar l’esport que més t’agrada amb la millor companyia tot relacionant-te amb la gent del poble i l’entorn. Com pots veure, les opcions són múltiples. Et donarà temps de provar-les totes? Aquestes alternatives són una bona manera de conèixer la regió i d’estimar-la, i de cuidar de tu i dels teus en un paisatge que queda pel record. Aprofita! Viu el mar i Sent la muntanya!

El municipi és ideal per la pràctica d’esports a l’aire lliure. Per la seva ubicació, entre el mar i la muntanya, les opcions són múltiples: esports de sorra, senderisme, activitats nàutiques, escalada o BTT són les més remarcablesContinuant amb la festa, les nits i dies de festa major es converteixen en estones de gresca, de grans concerts i tradicions al carrer. Els seus vilatans i vilatanes es bolquen amb totes les seves forces a la festa més emblemàtica i gran de Catalunya, la Festa Major de Sant Joan. És l’ocasió idònia per endinsar-te en la història i bellesa de la ciutat a través de les rutes que ofereixen des de l’Oficina de Turisme. Un orgull per al municipi són Els Xiquets de Valls. Els castells, declarats per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat, formen part de la manera de ser i de fer de la gent de Valls.

La plaça del Blat és la plaça castellera per excel·lència des d’on ser espectador és un privilegi. La història bicentenària dels Xiquets de Valls km0, on el fet casteller i els seus valors han crescut per tot el país, converteix Catalunya en un referent al món. El subsòl de la Plaça del Blat amaga un refugi antiaeri construït, amb la col·laboració de centenars de veïns, durant la guerra civil espanyola. Ara podeu recórrer les seves galeries i posar-vos en la pell dels veïns que van escriure aquesta pàgina de la història contemporània a través de “La ruta Espais Amagats Sota Terra”. I de la terra al cel, ja que la ciutat de Valls també pot ser vista des del punt més alt, que es troba tot pujant 300 graons del campanar de Sant Joan de l’església. Aquest campanar compta amb 74 metres d’alçada i pujar-hi és un esforç amb recompensa final per observar, des d’una perspectiva gairebé de vol d’ocell, el Camp de Tarragona. La vida d’artistes també ha deixat empremta d’alguna manera, per aquest motiu la ciutat ha posat a disposició una ruta per anar resseguint l’obra de Narcís Oller.

.cat

Per una banda, Valls és la ciutat origen de la calçotada, l’acte gastronòmic centenari més important de Catalunya. I és que la cuina del calçot és tota una festa, un esdeveniment social per compartir i viure amb família i amics i que, cada any, atreu milers de visitants i en especial durant la gran festa de la calçotada que se celebra a finals de gener.

La plaça del Blat és el quilòmetre zero casteller. Aquí, els Xiquets de Valls hi han bastit, des de fa més de dos segles les seves millors gestes. Podeu fer un repàs a la seva història on recull força, equilibri, valor i seny esdevenint comuns denominadors d’una passió que sempre es viu a flor de pell. “La rutaValls km0” món casteller us descobrirà els símbols, però també els temples de les dues colles dels Xiquets de Valls: La Vella i Joves.

lla vel la

odríem parlar de tots els edificis arquitectònics que estan representats entre els seus carrers, de les petjades que va deixar la història, però preferim que sapigueu que els ha donat l’honor de gaudir d’una ciutat plena de vida.

Us donem la benvinguda i us convidem a conèixer Valls amb les seves rutes, festes i tradicions més arrelades a aquesta terra de l’Alt Camp. El patrimoni, la cultura i la gastronomia també són elements que els representa. Diuen que a Valls els agrada mirar al cel, ja sigui per admirar els castells, menjar calçots, beure en porró o pujar a dalt del campanar considerat el més alt de Catalunya. Valls és una ciutat amb moltes particularitats, ens acompanyes a descobrir-ho?

w .c o

CAMP

w

l’ ALT

f

de afia r g oto

w

A Valls us esperen moltes llegendes que donen nom i representen la ciutat, així doncs, entreu i sigueu benvinguts a Valls Pare de la novel·la catalana contemporània que va néixer a Valls, i d’aquí va néixer Vilaniu, una obra que parla de les tradicions i caràcter del municipi. La part més contemporània ve de part de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i autor de nombroses catedrals del vi, que va néixer a la ciutat, on també va exercir d’arquitecte municipal. De novembre a desembre, coincidint amb la temporada de la collida d’oli a Valls us conviden a gaudir d’una experiència sensorial on el color groc n’és el fil conductor. El groc del dia que s’acomiada vist des del campanar de Sant Joan, continuant per la cooperativa de Valls, on podreu fer un tast d’oli, i finalment un sopar, on l’oli en serà el protagonista


Foto: José Carlos León


A

tan sols 12 km de distància de Tarragona hi neixen vins amb caràcter, els quals van créixer amb l’esforç d’un poble unit per tirar endavant un únic somni. A cada pas dins del celler ens adonem que tot té un significat propi, i que per sort han desaparegut els mals de cap ocasionats per la plaga de fil·loxera que van patir en els seus inicis. El 1987 neix la marca que portarà el reconeixement a Nulles i a les generacions de viticultors que ho han fet possible.

Els ulls no poden deixar d’observar cada detall del celler, l’edifici és tota una insígnia de l’arquitectura essent una de les joies modernistes del Mediterrani del 1917. És obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, considerat un dels màxims exponents del moviment modernista. L’arquitectura llueix una bellesa excepcional però, el que realment reuneix són unes qualitats extraordinàries i necessàries per a l’elaboració del vi de qualitat. Martinell ho tenia clar a l’hora de dur a terme el disseny “les formes equilibrades són les que exhibeixen bellesa en si mateixes”.

El Celler Adernats / Vinícola de Nulles et permet recorre passadissos plens d’història

I, observant detingudament cada element del celler, ens adonem que tot segueix una mateixa harmonia, regalant instants de tranquil·litat on tot belluga en el seu curs habitual. Tot juga un paper important, els materials utilitzats, la llum, l’entorn... tot pren importància a l’hora d’aconseguir un bon vi. Per motius com aquests, l’edifici ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). No obstant, la terra i la temperatura són les principals protagonistes que garanteixen un resultat excel·lent del vi. L’èxit del / VINÍCOLA DE NULLES rau en la manera de pensar i treballar ja que diuen que quan et dediques al món del vi, l’has de viure de ben a dins, cal tenir passió i estima per la terra i que si així ho sents aconseguiràs la feina ben feta. En definitiva, la tasca de l’enòleg comença al camp, al costat dels pagesos. Si tots coneixen d’on prové el que es produeix, s’aconsegueixen els millors productes. Conèixer el sòl i el clima de la zona faran que sapiguem com treballarho i així aconseguir uns vins únics que marquen la diferència essent tot un símbol pel territori. La vinya és la base del vi. Els nostres avis estimaven la terra, i a dia d’avui, recollim els fruits d’aquella generació.


A Nulles, a la comarca de l’Alt Camp, hi regna un clima càlid, temperat i típicament mediterrani. Les arrels s’alimenten d’una terra d’argila i calç molt rica però que rep poques pluges, ocasionant unes produccions de raïm més baixes però molt concentrades, fet que aportarà la intensitat distintiva dels vins. La maduració és a càrrec de de la combinació excel·lent de trobar-se a pocs quilòmetres del mar, que li permet ser més acurada gràcies a la gran quantitat d’hores de sol. La marinada és la que atorga una bona acidesa i que aconseguirà vins amb una sensació molt refrescant. Però tot això es pot aconseguir per les vinyes de més de 80 anys que concedeixen l’honor de poder extreure la millor qualitat del vi. Els encarregats de tota la producció són el gairebé centenar de socis els quals agrupen més de 400 hectàrees repartides per tot el territori de Nulles. Des de l’inici del celler treballen principalment les varietats blanques autòctones de la zona, el Macabeu, el Xarel·lo i el Moscatell, que donen, sempre, uns resultats excel·lents. Però també, des de fa un trienni, treballen altres varietats amb gran encert, com són la Parellada i el Chardonnay en blanc i l’Ull de Llebre i el Merlot en negres.

Regala moments màgics al celler Adernats / Vinícola Nulles i deixa que els professionals del sector t’expliquin com va créixer Adernats / Vinícola Nulles i t’ensenyin com assaborir el seu vi. Tens diferents opcions a escollir entre les activitats d’enoturisme que organitzen durant tot l’any

C/ Estació s/n · 43887 NULLES (TGN) Experiències enoturístiques i gastronòmiques a la Catedral del Vi de Nulles, cada una t’aproparà al món vinícola des d’una perspectiva diferent però amb un objectiu comú, gaudir i conèixer una de les millors riqueses culturals del país. Diferents propostes per nodrir-se de tots els privilegis que juntament amb altres empreses de la població comparteixen i fan un equip ideal perquè visquis una experiència de 10. Descobreix tot el que tenen preparat per a tu a la seva pàgina web, www.adernats.com La festa també és una de les seves protagonistes perquè puguis gaudir del celler tant de dia com de nit, amb els beneficis que regala la música i el vi. Hi ha aventures per a totes les edats perquè tothom conegui la catedral del vi de Nulles

Tel. 977 602 622 comunicació@vinicoladenulles.com

www.adernats.com

EXPERIENCIESRURALS.COM


Casa de turisme rural · Masriudoms (Vandellós)

www.campinglabordadelpubill.com Ctra.de Tavascan, km 9,5 • 25570 RIBERA DE CARDÓS ( Lleida ) Fax 973 623 280 info@campinglabordadelpubill.com

Telèfon:

www.hostalvalldaneu.com Una cuina avantguardista que treballa amb la combinació de gustos i textures

C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 · 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

17489 EL PORT DE LA SELVA Girona, Alt Empordà Tel. 972 194 233

84

C/ Sant Joan, 22 CASAFORT - 43887 NULLES (Tarragona) 43201 REUS info@fcrestaurant.cat Tel. 676 93 98 59

T. 977 945 142 www.fcrestaurant.cat quintaforca@gmail.com


Per mĂŠs informaciĂł, podeu consultar el portal web www.turismeacatalunya.cat reservas.rocallaura@ocahotels.es

C. Afores s/n, 25269 ROCALLAURA (Lleida) Tel. 973 33 06 32

No Sense La Meva Mascota

85


DIJOUS, 15 d'Agost CANTADA D'HAVANERES AMB ELS CREMATS, a Platja d'Aro.

DIUMENGE, 18 d'Agost TERRATS EN CULTURA, a Tàrrega.

FIRA D’ARTISTES I ARTESANS A LES VALLS D’ÀNEU, a Esterri d'Àneu.

GUITAR FESTIVAL, a Arbeca. BALL DE LA MORISCA, a Gerri de la Sal. FESTES DEL SETGE, a Olp. FESTA DE SANT MAGÍ, del 15 al 19 d'agost a Cervera.

DIVENDRES, 16 d'Agost CAMINADA NOCTURNA DE RASTREIG DE FAUNA, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

GUITAR FESTIVAL, a Juneda. FIRA DE BRUIXES I ENCANTADES DEL PALLARS, del 16 al 17 d'agost a Ribera de Cardós.

FIRA "HÈT A MAN HÈT ACIU", del 16 al 18 d'agost a Vielha.

DISSABTE, 17 d'Agost FIRA DE FORMATGES ARTESANS, a Castellnou de Carcolze. FIRA DE L'OVELLA I CONCURS DE GOSSOS D'ATURA DEL PALLARS, del 17 al 18 d'agost a Llavorsí.

DILLUNS, 19 d'Agost VII OPEN INTERNACIONAL VILA ÀGER, del 19 al 25 d'agost a Àger.

DIMARTS, 20 d'Agost VII FIRA MEDIEVAL D'ESCALÓ, del 20 al 22 d'agost a Escaló.

DIJOUS, 22 d'Agost SALARDÚ COUNTRY ROCK FESTIVAL, del 22 al 25 d'agost a Salardú. MOSTREMP - CINEMA RURAL, del 22 al 25 d'agost a Tremp.

DIVENDRES, 23 d'Agost FESTA MAJOR DE L'ARBOÇ, del 23 al 28 d'agost a l'Arboç. VI TROBADA AL PORT DE TAVASCAN, a Tavascan.

DISSABTE, 24 d'Agost 10è FESTIVAL DEL CONTE, del 17 al 18 d'agost a Tiurana.

CAMPIONAT DE CATALUNYA DE TRIATLÓ, a Balaguer i Sant Llorenç de Montgai.
La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres mitjançant els telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del portal web www.turismeacatalunya.cat/comparteix-el-teu-esdeveniment/

DINOGRESCA, a Isona. FIRA DE SANT BARTOMEU, del 24 al 25 d'agost a Artesa de Segre. FIRA ARREU, del 24 al 25 d'agost a Prullans.

DIJOUS, 5 de Setembre XIX FESTA DEL REI JAUME I, del 5 al 8 de setembre a Salou. FIRA TÀRREGA 2019, del 5 al 8 de setembre a Tàrrega.

DIUMENGE, 25 d'Agost L'APLEC DEL FAR, a Susqueda.

DISSABTE, 7 de Setembre FESTA MAJOR DE CARDONA, del 7 al 10 de setembre a Cardona. TERRATS EN CULTURA, a Tàrrega. BALL CERDÀ, a la Seu d'Urgell.

DIJOUS, 29 d'Agost NIT DE LA LLUM, a Erill la Vall.

DIVENDRES, 30 d'Agost XLII AQUELARRE, del 30 d'agost a l'1 de setembre a Cervera. FIRA DEL LLIBRE DEL PIRINEU, del 30 d'agost a l'1 de setembre a Organyà.

FESTA MAJOR DE SOLSONA, del 7 al 11 de setembre a Solsona.

DIUMENGE, 8 de Setembre SAFARI FOTOGRÀFIC, a Alinyà.

DIMECRES, 11 de Setembre DIADA NACIONAL, a tota Catalunya.

DIVENDRES, 13 de Setembre HARPIA MEDIEVAL 2019, del 13 al 15 de setembre a Balaguer. CONCERT MARTA KNIGHT, a Caldes de Malavella.

DISSABTE, 31 d'Agost IX TROBADA COUNTRY, a Aspa. XXXVII TROBADA DE GEGANTS, a les Borges Blanques.

DIUMENGE, 1 de Setembre LA CUINA DEL CIM I TOMBA, de l'1 al 30 de setembre a Tossa de Mar.

DISSABTE, 14 de Setembre TASTA EL MASNOU, al Masnou. X RIALP MATXICOTS, del 14 al 15 de setembre a Rialp.

DIUMENGE, 15 de Setembre FIRA HEROICA, a Fulleda.


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 93 693 03 50

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

VALLS C/ de la Cort, 61 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Tel. 972 450 802

ANOIA

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 93 805 15 85

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 93 897 68 30

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155

VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307

ALT PENEDÈS

CAPAFONTS C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 818 12 54

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

90

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 128 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 93 635 27 27 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977 167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 93 285 38 34

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17 Pl. de la Vila, 10 · Tel. 93 893 55 55

92

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 93 744 16 16 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 93 794 08 98 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Campucines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 480 103

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI C/Major, 53 · Tel. 93 867 01 71

1 any (12 exemplars) www.magazinepublicaciones.com/subscripcions IVA + Despeses d’enviament inclosos en el preu.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.