__MAIN_TEXT__

Page 1

OCTUBRE 2017 N.34

CLÍNICA NEXUS

Tractaments medicoestètics tardor

KIRMA

Microgimnàstica

MATÍS

Tardor i estil

PELOSTOP L'hirsutisme

VIATGES LLEIDA Viatgem al Japó

MOTORNYX Citröen C3 Aircross

Nou!

Concurs Instagram !


Delegaciรณ Barcelona: 93 249 71 71 Delegaciรณ Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com


05

EDITORIAL

27

Què bonica la tardor!

30

i quina essència més dolça ens ofereix el mes d’octubre

35 43

U

n canvi d’estació és un canvi de colors, ja sigui en els paisatges, en les postes de sol, en els aliments a la cuina... i també vol dir fer un canvi d’hàbits. Passem d’estirar la tovallola a la piscina o a la platja amb una beguda ben refrescant a estendre la manteta al sofà amb una xocolata calenta, un cafè o una tassa de té amb llet deliciós. L’octubre ens regala els primers canvis de fulles en els arbres, de verdes a grogues i marrons, que s’assequen i cauen ajudades per les primeres ventades, que comencen a bufar amb força. Les temperatures comencen a baixar i l’octubre ens regala el canvi d’armari, és a dir, canviem els jerseis de màniga curta pels finets però llargs. També ens delecta amb els primers brous calentets i els moniatos fets a la llar de foc o al forn. Nosaltres també estem de canvis. Els nous articles d’aquest mes arriben carregats de novetats i també de noves seccions. Deixa’t endur per temes tan delicats com la salut emocional o les malalties sexuals. O pots optar per temes més deliciosos, com els beneficis de les ametlles o la gastronomia italiana. No t’expliquem res més. Observa-ho tu mateix i gaudeix de la lectura.

50 56 58 74 76 78 80 86 CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA

publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Comercial Susanna Santos: susanna@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanhauja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


4


SALUT EMOCIONAL

SALUT

La importància de tenir una bona

La salut emocional (i, en general, la salut mental) és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l’individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient.

Sempre és recomanable consultar amb el metge si teniu un nivell d’ansietat que us dificulta continuar amb les vostres responsabilitats i rutines

Es relaciona, per tant, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d’altres.

FACTORS QUE HI INFLUEIXEN • De la persona: com les característiques psicològiques, l’estil de vida o la predisposició genètica de la persona.

• Relatius a les xarxes socials properes: com la família, els amics o la mateixa comunitat (en la seva capacitat d’oferir suport o fomentar la inclusió i la participació).

• De la mateixa societat: com la cultura o les polítiques públiques de treball, sanitat, etc. Alguns factors protectors són, per exemple, el fet de tenir una xarxa social que doni suport o mantenir uns hàbits de vida saludables. D’altra banda, fer un consum irresponsable de drogues o viure en una societat amb una cultura que estigmatitza les persones amb problemes de salut mental són alguns exemples de factors de risc.

Molts d’aquests factors es poden modificar per aconseguir canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones.

Si bé alguns dels factors són externs a l’individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o les institucions, s’ha vist que cada persona també pot realitzar canvis per millorar el seu benestar amb la reducció a l’exposició a alguns dels factors de risc i l’increment del contacte amb els protectors.

CONSELLS PER TENIR-NE CURA És important tenir clar que no existeix una recepta única, ja que, com hem dit, cada persona té unes predisposicions particulars i també una situació personal i unes condicions de vida determinades. Tanmateix, hi ha un nombre d’accions que són aplicables a la majoria de la gent de totes les edats i s’engloben en el que anomenem hàbits saludables per al benestar emocional. Aquests inclouen aspectes com l’estil de vida, les relacions personals o les activitats que fem. Sempre que sigui possible, és recomanable intentar complementar aquestes pautes generals amb una reflexió personal sobre les coses que considerem importants per al nostre benestar emocional i que potser hauríem de prioritzar més en el nostre dia a dia. En termes generals, podem considerar com una bona recepta intentar augmentar el temps dedicat a accions que ja fem i sabem que milloren el nostre benestar (i també reduir allò que el perjudica) amb l’inici d’alguna activitat nova i motivadora. Aquesta combinació pot ser més fàcil de portar a terme que intentar incorporar un conjunt complert d’activitats noves o de canvis en els nostres hàbits MGZ 5


V

iure mantenint una atenció plena cap a un mateix i ser conscients de l’aquí i l’ara no és fàcil. Vivim en un moment i en una societat en què se’ns bombardeja amb imatges, sons i missatges que ens conviden a comprar i a consumir de forma frenètica i a no acceptar la realitat tal com és. Davant d’això, és gairebé impossible centrar-se en l’aquí i l’ara i aprofundir en el nostre món interior. Però també ens podem preguntar fins a quin punt és necessari centrar-nos-hi, reconèixer-nos a nosaltres mateixos. Molts són els estudis que avalen la importància de dedicar-nos temps, respirar de forma més conscient amb el propòsit de donar la benvinguda al que va succeint moment a moment, sense prejutjar res, posant atenció al que esdevé dins els nostres pensaments (alguns de molt catastrofistes i/o derrotistes, altres, de caire menyspreador, o simplement del tipus “blablablà” amb poc sentit), de les nostres sensacions i emocions, etc., adonant-nos del que passa fora, al nostre voltant, sons més pròxims, o més allunyats, i utilitzar tots els nostres sentits d’una forma integrada i centrada. L’objectiu bàsic de practicar el mindfulness és generar una filosofia de vida que serveixi per connectar amb el més profund d’un mateix. És aprendre a utilitzar la nostra ment per reforçar l’autoestima i trobar un equilibri entre el nostre jo i els valors socials. A diferència de la meditació tradicional, aquesta filosofia de vida se centra en l’aquí i l’ara. Les tècniques que s’utilitzen en la meditació tradicional reforcen la concentració, mentre que en el mindfulness la meditació està enfocada a potenciar la persona, sobretot la necessitat de viure centrada en la seva pròpia experiència, tant la interna com l’externa. Ens ajuda a connectar amb el nostre món interior observant els missatges del context sense prendre’n partida. La validesa de practicar de forma diària l’atenció plena es veu reflectida en estudis en què s’ha pogut comprovar la utilitat d’aquest tipus de meditació en la disminució del dolor crònic, augment de la memòria, millora de l’autoestima, reforç del sistema immune i disminució de la sensació de solitud, entre altres beneficis. Amb aquest breu article sobre el mindfulness el nostre objectiu ha estat donar a conèixer un instrument de vida molt potent que ens pot ajudar a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos. L’adrenalina que genera o pot generar el consum de productes i valors existencials, en què se’ns convida a tenir-ho tot de manera immediata, impedeix centrar-nos en el nostre jo més profund. La conseqüència de tot això és que ens portarà, a la llarga, a un etern buit existencial que intentarem omplir amb més i més compres que puguin tapar el sense sentit de la vida consumista MGZ

6

Viure mantenint una atenció plena cap a un mateix i sent conscients de l'aquí i ara


CLÍNICA NEXUS I TRACTAMENTS MEDICOESTÈTICS TARDOR

Tractaments medicoestètics tardor Arribats a la tardor, és el moment de realitzar els tractaments medicoestètics que ens permetran contrarestar els efectes indesitjables que ha causat el sol a la nostra pell durant l’estiu. A continuació us presentem els tractaments més innovadors i efectius per aconseguir-ho:

Biorevitalització cutània Es tracta d'infiltracions dèrmiques de microdipòsits d’àcid hialurònic i còctels vitamínics amb els quals aconseguim una millora de totes les propietats de la pell (aspecte, hidratació, elasticitat, to i textura) i alhora protecció enfront dels radicals lliures, L’àcid hialurònic emprat s’obté biotecnològicament (no és d’origen animal) i es troba estabilitzat. Aquestes característiques converteixen el tractament en un mètode molt segur i de llarga durada. Gràcies a les propietats inherents de l’àcid hialurònic, aconseguim:

Hidratació de tot tipus de pell i millora de la funció d’hidroreserva. Aquesta funció avui sabem que es co-

mença a reduir abans dels 30 anys i s’accentua de manera notable entre els 45-50 anys, amb el climateri.

Millora de totes les propietats de la pell: aspecte,

elasticitat, to i textura.

Protecció davant els radicals lliures, especialment abans i després de l’exposició solar, fet que converteix aquest tractament en quasi imprescindible abans i/o després de l’època estival.

La tardor, també, és el moment idoni per començar amb tots aquells tractaments que no eren compatibles amb l’exposició solar (com l’eliminació de taques i tatuatges, l’eliminació de varius i altres lesions vasculars, o la depilació làser mèdica), ja que la majoria d’aquests tractaments, al constar de 4 a 5 sessions, amb intervals entre elles de 2 mesos, tenen una duració mitjana són 9 mesos, i és per tant ideal fer-ho coincidir amb el curs escolar. 8


TRACTAMENTS MEDICOESTÈTICS TARDOR

Eliminacióde de taques i tatuatges Amb el làser PicoSure©, podem eliminar tot tipus de lesions pigmentades, independentment de la causa (hormonal, edat, sol…), i tatuatges de tots els colors, incloent-hi els residuals i recalcitrants. Tot plegat, d’una manera molt efectiva i sense efectes secundaris.

PicoSure© deu la seva eficàcia inigualable al fet d’emetre polsos ultracurts en bilionèsimes de segon, la qual cosa li permet actuar principalment mitjançant un efecte fotomecànic en compte del fototèrmic que utilitzen els làsers tradicionals, o per dir-ho més planerament, actuar selectivament sobre la seva diana (melanina o tinta) per fragmentar-la en minúscules partícules en lloc d’escalfar-la. Aquest fet comporta un nombre de sessions menor, un respecte total sobre la pell circumdant, la utilització de menys quantitats d’energia (i, per tant, més comoditat per al pacient), la possibilitat de tractar tots els fototipus de pell i obtenir també, gràcies a la seva extraordinària selectivitat, més aclariment.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Oblida't de les varius amb la Plataforma Vascular Cynergy Eliminació varius làser Cynergy, la plataforma vascular més evolucionada del món, consta d’un làser de colorant polsat i un làser de Neodimi Yag que poden ser emesos de manera seqüencial per eliminar de manera efectiva lesions vasculars facials com cuperosi, rosàcia, telangièctasis, taques vasculars de naixement, etc. Per altra banda, aquest làser, també aconsegueix eliminar les varius amb grans resultats mitjançant la teràpia fotodinàmica, procediment que combina l’escleroteràpia química amb la plataforma vascular Cynergy.

Depilació làser Mèdica La depilació làser mèdica d'avantguarda de Clínica Nexus, amb 10 sistemes diferents, permet personalitzar al màxim cada tractament i aconseguir així un resultat 10. Tots ells estan aprovats per l'FDA com de resultat permanent i disposen del corresponent Certificat de Seguretat del Servei Tècnic Oficial. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825 Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


La tecnologia 3D, la comunicació i l’experiència

són les claus de l’èxit dels nostres tractaments implantològics Ilerdent, centre punter en implants i dents fixes en un sol dia, aposta per la connexió tecnològica 3D i professional, amb el pacient com a referència

LA TECNOLOGIA La complexitat d’aquest tipus de tractaments ha afavorit el desenvolupament d’equips tecnològics que milloren notablement el diagnòstic, la intervenció i el seguiment dels pacients. “Una tecnologia extremadament important, si volem minimitzar el risc i maximitzar el resultat d’aquest tipus cirurgies. Cal destacar que el procediment varia considerablement si es tracta d’implants de càrrega immediata. Com més informació i capacitat d’anàlisi tinguem, menys invasiva resultarà la cirurgia per al pacient. Fins i tot podrem preveure i/o tractar qualsevol incidència que pugui sorgir”, manifesta Miquel Gensana Talarn. En aquest sentit, la clínica compta amb tot tipus d’equipaments i tecnologies, entre les quals destaquen l’ortopantomògraf per a radiografies panoràmiques maxil·lars o el TAC dental per a imatges digitals 3D en alta definició; sistemes de monitoratge, com l’Ostell ISQ® (Klockner) per controlar el procés d’osteointegració de l’implant; sedacions de tot tipus, incloses les sedacions conscient i per òxid nitrós; o quiròfan i boxes equipats amb plataformes tecnològiques, programari dental i instrumental sotmès a protocols certificats d’esterilització hospitalària.

reparacions en dues hores i a preus molt competitius”, comenta Miquel Gensana Ruestes, gerent d’Ilerdent i protètic responsable del laboratori. • Tecnològica Tots els professionals d’Ilerdent i iLab17 compten amb el suport tecnològic necessari per desenvolupar la seva feina. Proves, radiografies, TAC… estan a disposició del professional que requereixi aquesta informació per desenvolupar la seva tasca.

L’EXPERIÈNCIA

Amb més de 30 anys d’experiència, la clínica dental lleidatana Ilerdent acumula una àmplia cartera de pacients. Milers d’històries clíniques que aglutinen dades i casuístiques diverses… Informació molt valuosa que l’equip mèdic i protètic de la clínica dental lleidatana té a la seva disposició per documentar, estudiar nous casos i valorar protocols d’actuació amb base científica

LA COMUNICACIÓ • Entre professionals i amb el pacient com a referent Metges, protètics i auxiliars treballen en equip. La informació flueix des de la recepció del pacient fins a la finalització del tractament, amb el pacient com a centre. “Aquesta fórmula ens permet que l’actuació de cada professional sigui un valor afegit al procediment. Una aportació valuosa que sumi i millori els resultats fins a assolir l’èxit. Treballar coordinats, adaptant-nos a la realitat de cada pacient i fent-lo partícip del seu propi tractament redueix notablement els temps de recuperació”, diu el responsable de l’Àrea Implantològica d’Ilerdent. • Entre espais: clínica i laboratori “Ilerdent és de les poques clíniques dentals que disposa de laboratori propi (iLab17). A més, en el nostre cas, l’Àrea Protètica s’ubica al mateix edifici. Dissenyem i fabriquem les nostres pròtesis (peces dentals, paladars, fèrules...) amb materials de màxima qualitat i en coordinació amb l’equip mèdic. Els nostres pacients gaudeixen d’ús de temps de lliuraments ràpids i retocs immediats,

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

Miquel Gensana Talarn (responsable de l’Àrea d’Implantologia d’Ilerdent) i Miquel Gensana Ruestes (protètic dental i responsable d’iLab17, el laboratori de la clínica dental lleidatana) analitzen els indicadors d’èxit en els tractaments.

fotos © Alexandra Balaguer

ilerdent @ ilerdent.com

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, · 25002 LLEIDA · Tel. ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) ·2)25002 LLEIDA · Tel. 973973 28 28 11 11 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, 9 a 20h • dissabte, 9 a 14h HORARI: de dilluns a divendres, de 9de a 20h • dissabte, de 9de a 14h


ejercicios para eliminar tensiones

MICROGIMNASIA: 1. Tumbarse con una cuerda en el pie. La pierna levantada está más allá del ángulo recto con la espalda para estirar la cadena posterior. Al ayudarse con la cuerda y los brazos que estiran, permite no hacer esta tensión con la pierna. Con ello se consigue relajar la musculatura. Ojo con hiperextender las articulaciones de la rodilla, esta debe quedar un poco flexionada, tal como se ve en la foto. 2. De pie con una pelota o un palo bajo la planta. El pie es la base del cuerpo. Todo mal apoyo se intenta compensar en las zo-

A

nas superiores (rodillas, caderas, hombros, cuello) tensionándolas. Trabajando con la pelota o el palo en la planta, donde hay numerosas terminaciones nerviosas, se devuelve el equilibrio, además de actuar como lo hace la reflexología podal, es decir, aliviando el trabajo articular, el muscular y el de los órganos. 3. Sentarse en ángulo recto apoyada en la pared con una de las piernas estirada. No es una postura tan sencilla como parece. La cabeza ha de mantenerse erguida venciendo la tendencia a que se adelante. La pelota bajo

unque todavía no se conoce mucho sobre ella, algunos médicos aseguran que es una práctica física muy beneficiosa. Es un método de reeducación corporal que, mediante posturas sencillas y pequeños movimientos ayudados de palos, pelotas y otros elementos, permite eliminar las tensiones y bloqueos de las cadenas musculares, sobre todo las posteriores que van desde la cabeza hasta los pies.

la parte posterior de la rodilla y una más pequeña en la cadera están ayudando a liberar la presión de las articulaciones de la rodilla y la cadera, además de alinearlas. También se está abriendo los hombros y el pecho, que ayuda a una respiración más amplia. Si cuesta, se puede invertir la postura, con la espalda en el suelo y las piernas en la pared con la precaución de que el coxis esté lo más cerca posible de la pared. 4. Tumbarse con ambas piernas flexionadas y un palo de espuma en el sacro. Libera la presión

“El objetivo es liberar esa tensión de las cadenas musculares acompañado de una respiración atenta y unos movimientos que permiten ir recuperando la flexibilidad y la elasticidad, sin forzar el cuerpo ni cansarlo, porque eso podría tensarlo más”, comenta María García Ruiz, educadora corporal de microgimnasia y creadora del movimiento Dolka. Con este tipo de propuesta se produce un estiramiento global de la musculatura.

Alivia tanto el dolor de espalda como Además, no se suda ni se aceleran las las cervicales, el lumbago, la ciática o las pulsaciones o aumenta la tensión arterial, contracturas en general. no es ese el objetivo. En cambio, sí permite “Es muy común caer en el error de que los ir corrigiendo los malos hábitos posturales músculos son débiles y que por eso se lesionan. y de movimientos que suelen realizarse. Es No es así. No es su debilidad lo que los hace una toma de conciencia del estado del propio vulnerables, sino un exceso de tensión.” cuerpo para empezar a reequilibrarlo.

Método de reeducación corporal que permite eliminar las tensiones y bloqueos de las cadenas musculares

de la cadera y el sacro al relajar las articulaciones sacroiliacas. Es necesario que las lumbares toquen el suelo, por eso el palo debe estar más cerca de los glúteos que de la zona lumbar. 5. La misma postura, pero con pelotas y también bajo el hombro. Esta postura es básica. Fundamental para la ciática; además libera la articulación del hombro y del músculo del trapecio. También se beneficia el psoas, un músculo clave para los desplazamientos. En cuanto a la pelvis, debe poder bascular en esta postura.

Se practica en grupo, en sesiones de una hora u hora y media una vez a la semana, aunque también se realizan trabajos en sesiones individuales. No hay contraindicaciones, se puede practicar a cualquier edad y sea cual sea la condición física, porque no se fuerza al cuerpo. Con las posturas y los micromovimientos se detecta si existe rigidez en el funcionamiento del aparato locomotor, dolor, limitación en la movilidad o bloqueos. Es como una radiografía de las descompensaciones que se van instalando en el cuerpo. En cada ejercicio hay que sentir más una sensación de liberación que de dolor por la tensión. En todo momento se acompaña de una respiración en la que se pone atención especialmente en la exhalación.

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


SERVEIS QUE OFERIM: Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT

Tractament a domicili

• Traumatologia i traumatologia de l’esport

• Entrenament personal

• Fisoteràpia i rehabilitació

• Correcció i consciència corporal

• Tractament del dolor amb factors regeneratius

• Pilates

• Estudi del metabolisme energètic i d’esforç

• Punció seca

• Hipopressius

•  Tractament i estudi de la fibromialgia

• Massatges

• Fisioteràpia esportiva

• Drenatge limfàtic

• Preacondicionament hipòxic

• Reflexologia podal

• Recuperació i rendiment esportiu

• Osteopatia

• Acupuntura i auriculoterapia

• Readaptació a l’esport

13


La teva bellesa, en bones mans • Cirurgia Plàstica i Reconstructiva • Cirurgia Estètica • Medicina Estètica • Cirurgia Vascular • Dietètica i Nutrició • Psiconeuroimmunologia (PNEI) • Unitat d’Obesitat (Baló Gàstric, mètode POSE)

• Psicologia Clínica • Unitat Làser • Fisioteràpia • Dermopigmentació estètica i paramèdica • Electroestimulació Muscular • Dermocosmètica

Ricard Vinyes, 8 - 25006 Lleida - Tel. 973 23 36 31 – Jacint Verdaguer, 9 - 43003 Tarragona - Tel. 977 25 38 08 Mòbil. 673 190 693 www.clinicaferransola.com Centre agreditat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb el numero E25593470

segueix-nos


atenció amb les malalties de transmissió sexual

L

es malalties de transmissió sexual són aquelles que es transmeten a través del contacte íntim que es produeix durant les relacions sexuals. Existeixen múltiples tipus de infeccions, algunes es curen fàcilment i altres requereixen estudis i tractaments de llarg termini. Una de les preguntes freqüents entre les persones que mantenen relacions sexuals és saber si estan infectades o no. Cal saber que moltes persones que pateixen alguna malaltia de transmissió sexual en un inici no presenten cap símptoma, però poden transmetre la malaltia igualment. Cal estar pendents d’alguns senyals que presenta el cos. Per tal de prevenir les malalties de transmissió sexuals, és fonamental l’ús del preservatiu des del primer contacte íntim, i també en el sexe oral. Tot i que hem de saber que el preservatiu no ens protegeix de totes les infeccions, hi ha determinades malalties contagioses que cal tenir especial cura, així com de la sarna i les berrugues genitals. Pel que fa al VIH, el preservatiu és el millor mètode anticonceptiu.

Altres infeccions bacterianes, fúngiques (fongs) o víriques (algunes formes d’hepatitis) poden també ocasionalment transmetre’s mitjançant les relacions sexuals MGZ

SÍFILIS.

Cal fugir de les relacions sexuals de risc i utilitzar sempre metodes de protecció com els preservatius

HERPES GENITALS.

La sífilis és una malaltia de transmissió sexual que pot causar complicacions a llarg termini, si no es tracta de manera adequada. Els símptomes en els adults es divideixen en fases: primària, secundària, latent i avançada. Podem contraure la sífilis mitjançant el contacte directe amb una nafra de sífilis durant les relacions sexuals anals, vaginals o orals. Les nafres es poden ocasionar al penis, la vagina, l’anus, el recte, els llavis o la boca.

L’herpes genital consisteix en la infecció per un virus a la pell genital. Apareixen petites vesícules als òrgans genitals que, posteriorment, es converteixen en úlceres i cicatritzen al cap de 15 o 20 dies. Quan desapareixen, no significa que ja s’està curat de la infecció. És de diagnosi fàcil. En aquesta malaltia, existeixen medicaments que ajuden a curar-lo, així com cremes i pastilles secants per combatre els símptomes i el risc de nous herpes.

GONORREA I CLAMÍDIA.

PAPIL. LOMA HUMÀ.

Ocasionen el que es denomina uretritis, rectitis o cervicitis, que significa inflamació del recte, o de la uretra, en el cas dels homes, o del coll uterí, en el de les dones. Apareix típicament un flux semblant al pus, que pot estar barrejat amb sang. Acostuma a anar acompanyat de picor quan s’orina o dolor a l’hora de defecar, i febre moderada. Poden ocasionar problemes d’infertilitat en un futur en el cas de les dones. La part positiva és que hi ha un antibiòtic per a la seva cura.

Els principals símptomes són les berrugues planes o acabades en punta que es poden localitzar a la part genital, anal o oral. És fàcil el contagi en una persona sana. Com més varietat de parelles sexuals, més probabilitat de contagi. Cal tenir cura.

POLLS PÚBICS o PEDICULOSI PÚBICA. Aquesta malaltia està causada per uns insectes que s’allotgen al pubis dels homes i de dones, que posen els ous al pèl d’aquesta zona del cos. La malaltia provoca una forta picor a la zona afectada. Es tracta amb insecticides específics i traient els paràsits i els ous amb un raspall específic.

SIDA.

És un virus que ataca el sistema immunològic de l’organisme i té la capacitat de defensa davant d’altres malalties. Es contrau per contacte directe de la sang o a través dels fluids sexuals, com l’esperma o les secrecions vaginals. A aquesta malaltia se l’anomena silenciosa perquè poques vegades manifesta un símptoma inicial, però altres persones emmalalteixen molt ràpidament.

HEPATITIS B.

Aquesta malaltia afecta el fetge de les persones que la desenvolupen. L’òrgan deixa de netejar la sang amb eficàcia i, a la llarga, altres parts del cos se’n veuen afectades. Els símptomes són cansament general, febre moderada, vòmits, pèrdua de gana i esgrogueiment de la pell i els ulls. El diagnòstic es fa a través d’una anàlisi de sang i té diversos tractaments. Aquesta malaltia es prevé gràcies a una vacuna molt eficaç, tant en els nens com en els adult.

15


L'ansietat com a origen del dolor

Què és l’ansietat?

Què produeix l’ansietat?

L’ansietat és un sentiment d’aprensió, por o preocupació. Algunes pors i preocupacions estan justificades, com preocupar-se per un ésser estimat. L’ansietat es pot donar sense una causa o sobre la base d’una situació real, però pot estar fora de proporció amb el que normalment s’esperaria. Així doncs, l’ansietat severa pot tenir un gran impacte en la vida quotidiana.

L’ansietat surt a la superfície quan una persona no pot predir el que li passarà en un termini de temps, ja sigui llarg o curt. Si un pacient no entén el seu dolor, si no comprèn el que li causa, si no sap quan durarà i, a més, ningú li sap dir què té i com alleujar-lo, és quan aflora l’ansietat. Aquesta ansietat provoca una major hiperalgèsia, és a dir, una major sensibilitat per sentir dolor. Aquest procés entre el cos i la ment té una base neurològica que demostra que l’ansietat millora la comunicació cerebral entre l’hipocamp ventral (HV) i l’escorça prefrontal medial (CPM). Per fer-ho més senzill, podem dir que l’ansietat estimula l’hipocamp ventral perquè enviï la informació del que sentim a l’escorça prefrontal medial. Així doncs, quan la CPM rep aquesta informació del HV, aquest primer envia substàncies químiques al cos per produir comportaments de defensa, com no moure certa articulació o no fer una determinada activitat.

Principals causes de l’ansietat Les causes de l’ansietat inclouen un estat mental, una condició física o una combinació de totes dues. Així doncs, hi ha tres grans blocs que poden determinar les causes de l’ansietat.

• Genètica: algunes investigacions suggereixen que la història de la família juga en l’augment de la probabilitat que una persona pateixi trastorns d’ansietat generalitzada. • Química del cervell: el trastorn d’ansietat generalitzat s’ha associat amb nivells anormals de certs neu-

rotransmissors al cervell. Els neurotransmissors són missatges químics especials que ajuden a moure la informació d’una cèl·lula nerviosa a una altra d’aquestes cèl·lules. Si els neurotransmissors estan fora de balanç, els missatges no poden aconseguir arribar correctament al cervell. Això pot alterar la forma en què el cervell reacciona en determinades situació i augmentar així l’ansietat.

• Factors ambientals: el trauma i els esdeveniments estressant, com l’abús, la mort d’un ésser estimat, el divorci, el canvi de feina..., poden donar lloc al trastorn d’ansietat generalitzada. A més, l’ús d’algunes substàncies com la droga o l’alcohol també podem empitjorar aquest trastorn.

Com prevenir l’ansietat La prevenció de l’ansietat implica essencialment una consciència de les tensions de la vida i la capacitat que un mateix té per fer-hi front. Sovint tot plegat és una tasca difícil, ja que vivim en una societat que va de pressa i amb moltes coses al cap. Tot i això, és possible desenvolupar mecanismes que ens ajudin a fer les coses de manera relaxada i organitzada. Incloure meditacions, exercicis de relaxació o més tracte amb la gent són algunes de les estratègies que podrien funcionar. Aquesta prevenció, a més, també inclou una possible dieta, fer exercici regularment, descansar al llarg del dia i tots els altres termes del manteniment preventiu de la salut MGZ

L'ansietat aflora quan un pacient no entén el seu dolor, no comprèn el que li està causant, no sap quant durarà i ningú li sap dir què té ni com alleujar-lo 17


NUEVAS OFICINAS: Carrer Ramón i Cajal, 2 (Xamfrà Rambla Aragó) · LLEIDA

18

www.policliniclleida.cat


Allibera-te'n a la tardor

E

sternuts, llagrimeig dels ulls i el nas, picor de gola, tos i fins i tot àtacs d’asma... Aquests són els principals signes de les al·lèrgies de tardor ocasionades, sobretot, pels àcars de la pols, que poden portar símptomes molt agressius.

Els àcars

Els àcars de la pols són insectes diminuts que viuen a les nostres cases i que s’alimenten de la caspa de les nostres mascotes i dels éssers humans. Els seus desfets són la causa principal de les al·lèrgies i l’asma. Els podem trobar a la roba del llit, mobles entapissats, catifes i ninots de peluix. Els llocs càlids i humits constitueixen un ambient òptim per a la seva supervivència.

A qui afecten?

Les al·lèrgies als àcars afecten persones de totes les edats, però són els nens i els adolescents les seves víctimes predilectes. Això últim complica la situació en la població juvenil, ja que la majoria dels al·lèrgics també són asmàtics.

Acció preventiva

La millor forma de controlar les reaccions als àcars és la disminució de la nostra exposició sempre és millor viure en un ambient sec. A més a més, cal netejar amb freqüència la pols de la casa, eliminar les catifes i canviar els llençols sovint.

Recomanacions • Treure la pols de casa almenys un cop a la setmana. • Cobrir el matalàs amb un folrre especial a prova de pols. • Rentar la roba de casa un cop a la setmana amb aigua calenta, i assecar-la amb una assecadora d’aire calent. • Efectuar una neteja del matalàs superficialment almenys una vegada al mes, utilitzant l’aspiradora per eliminar els àcars acumulats; i una de profunda cada 6 mesos, utilitzant bicarbonat de sodi. • No utilitzar ninos de peluix sobre el llit dels nens al·lèrgics o amb asma, i evitar el desordre a la seva habitació. • Ventilar la casa almenys 15 minuts al dia.

Policlínic Lleida

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

19


La gimnàstica ocular: podem millorar la nostra vista?

A

ctualment, i amb l’expansió rapidíssima de les pantalles, els nostres ulls comencen a patir certs problemes de visió. De ben segur que, quan aquests problemes s’accentuen, la visita a l’especialista és la millor opció: portar ulleres o lents de contacte millora la visió i suposa una teràpia visual excel·lent. Tot i així, molts de nosaltres desconeixem que, abans d’arribar a aquesta situació en què necessitem alguna eina òptica per veure-hi millor, podem aconseguir millorar la nostra visió de forma natural per retardar l’empitjorament de la vista o, fins i tot, per no haver de necessitar cap tipus de correcció. La gimnàstica ocular és una pràctica de reeducació visual que permet millorar el funcionament dels ulls, mantenirlos àgils i enfortir els músculs, així com conservar el bon estat de la visió. Per aquesta raó, és molt útil realitzar una sèrie d’exercicis que, amb temps i paciència, ens permetran prescindir de qualsevol tipus de correcció i ens aportaran grans avantatges a la vida diària sense comportar cap mena d’esforç. Sí que és cert també que, ara que tothom va amb presses amunt i avall, no es té el temps suficient per poder realitzar exercic amb calma i tranquil·litat, però la senzillesa de la

20

majoria d’aquests exercicis permet posar-los en pràctica en poca estona i en qualsevol moment. Tenir cura de la visió és una qüestió d’atenció i de prendre consciència del propi cos per tal d’esbrinar què ens provoca el problema i com aconseguir resoldre’l. Així doncs, seguint simples tècniques o exercicis visuals poc complexos, podem aconseguir que la visió del dia a dia sigui molt millor i corregir les possibles disfuncions que es puguin ocasionar.

“La gimnàstica ocular és una pràctica de reeducació visual que permet millorar el funcionament dels ulls, mantenirlos àgils i enfortir els músculs, així com conservar el bon estat de la visió”

DESCANSAR LA VISTA I ELS ULLS L’estrès és cada cop més present en les nostres vides, i aquest estat posa en tensió tot el nostre cos i afecta molt directament la nostra cara i els nostres ulls i, com a conseqüència, la nostra visió. El primer pas és adonarnos que, amb el cansament i aquest estrès, els nostres ulls pateixen i empitjoren la nostra vista. Després hem de començar amb exercicis que ajudin a relaxar els músculs de la cara i els ulls, com fer parpellejos seguits, relaxar la ment i el cos, una respiració tranquil·la... Tot això ajudarà a una relaxació de la vista. A més, si ens estem molta estona davant d’un ordinador o mirant un mateix lloc, és important canviar l’angle de visió i mirar de lluny, enfocant altres objectes durant uns minuts, així com moure els ulls sovint.

ABSORBIR LA LLUM SOLAR Posar-se de cara al sol i tancar els ulls suaument, deixant que absorbeixin la llum solar, proporcionarà una sensació de calma, d’escalfor i benestar que destensarà i relaxarà els músculs de forma natural. Repetir aquests banys de sol cada dia durant breus instants en el moment de la llum solar menys intensa, com la posta o la sortida, és un exercici molt recomanable per a la salut ocular.

ALIMENTACIÓ CORRECTA Com en tots els àmbits, una alimentació correcta i equilibrada és essencial. Està demostrat que el que mengem afecta directament el nostra cos i, per tant, la nostra visió. A més, hi ha certs aliments, com les pastanagues, els ous, les ametlles, nombroses fruites i verdures, que tenen alts continguts de vitamina E i zinc, molt beneficiosos per a la vista. D’altra banda, aliments amb molts sucres i greixos podrien afectar la nostra vista i empitjorar-la amb el temps MGZ


SECCIÓ 3 a EDAT

Els beneficis de la fisioteràpia per

TENIR CURA DE Un solo objetivo, su bienestar

L’ESQUENA

• experiéncia y personal cualificado Auxiliares de geriatría, enfermeros/as, fisioterapeutas, Podólogos

• servicios de ayuda a domicilioy en centros hospitalarios • servicio las 24 horas

Teléfono:

973 208 611 615 748 792 Ana M. Mejía

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA elparaisodelaterceraedad@gmail.com

L

a fisioteràpia té un paper fonamental en l’àmbit de la prevenció, i això resulta especialment rellevant quan parlem de gent gran. La vellesa no és cap malaltia, és una etapa de la vida i, per tant, és possible arribar-hi amb un bon estat de salut si la persona ha cuidat una mica l’alimentació i la forma física. L’exercici és una bona manera de fer prevenció, i el fisioterapeuta ha d’adaptar-lo a les capacitats de cada persona, tenint en compte l’edat, el pes, el sexe, les patologies que ha tingut o té, la mobilitat o les capacitats cardiopulmonars.

El mal d’esquena. Com el podem prevenir? Tot i que a priori pugui semblar propi de la gent gran, el cert és que té una gran incidència en la població en general, ja que l’esquena és una part del cos on hi ha molts ossos, músculs i lligaments que treballen alhora. Per evitar mals d’esquena, és important fer exercici diari, com, per exemple, caminar una estona; evitar males postures, no carregar pesos, dormir en un matalàs adequat a cada persona, tenir una bona alimentació i beure aigua suficient per estar ben hidratats. És molt recomanable fer alguns exercicis senzills a casa per mantenir aquest músculs en bon estat, tonificats i elàstics. El fisioterapeuta s’encarregarà de donar una pauta de quins són els millors per a cadascú i de quina és al freqüència adient. Sota la seva supervisió, s’aniran adaptant perquè l’esquena estigui cada cop més ben preparada.

22


Les vèrtebres

estan apilades les unes sobre les altres, i entremig hi ha un “coixí” anomenat disc intervertebral que serveix per esmorteir els moviments que fem i perquè les vèrtebres es puguin moure amb més facilitat. Aquests discos estan formats, en gran part, per aigua, i quan fem un moviment es contrauen de manera coordinada.

Sovint tenim mal d’esquena perquè s’ha produït una contractura d’aquests músculs, és a dir, han perdut elasticitat i s’han tornat més durs. La causa pot ser que els hàgim fet servir massa o d’una manera incorrecta, i la solució al dolor és el repòs, evitar postures incorrectes i, de vegades, prendre algun medicament prescrit pel metge, com els antiinflamatoris. Un bon tractament de fisioteràpia també ajuda molt a desfer aquestes contractures i a tornar aquests músculs al seu estat natural, mitjançant calor per estovar aquests músculs, amb un massatge terapèutic o amb corrents elèctrics per relaxar la musculatura. També hi ha patologies més serioses, com les desviacions de columna o les hèrnies discals, en què el disc s’ha gastat molt i les vèrtebres estan tan juntes que acaben pinçant un nervi de l’esquena i provocant lumbàlgia. En aquest cas, el dolor és molt elevat i s’ha de controlar i visitar un metge especialista per tractar el problema i que ens ofereixin el millor tractament i evitar sempre que es pugui les tècniques quirúrgiques. Podem trobar diferents malalties que ens poden sorgir si no cuidem l’esquena. De ben joves, ja s’ha de tenir una certa cura per tal d’arribar a grans en les millors condicions possibles MGZ

Un fisioterapeuta ajuda a desfer les contractures de l'esquena, i fa tornar els músculs al seu estat natural mitjançant la calor provocada pel massatge o amb corrents elèctrics. El massatge és el mitjà més conegut per tothom, però els fisioterapeutes fan servir moltes altres tècniques per intentar resoldre els problemes d'esquena dels pacients.

23


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 24

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades

prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia:

Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia.

Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta

banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia.

LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm  ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes Vichy i massatges subaquàtics TÈCNIQUES ESPECÍFIQUES DE REHABILITACIÓ

Halliwick: aquesta teràpia específica en l’aigua està centrada en el control postural, ja que normalitza la rigidesa muscular i facilita el moviment. Halliwick està indicat principalment en neurorehabilitació i pediatria.

Bad Ragaz: és un concepte de tractament fisioterapèutic

complet que s’enfoca a la modulació del dolor i la relaxació muscular. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix millorar la mobilitat del pacient, reactivant els músculs febles, estabilitzant les articulacions i millorant l’amplitud de moviment.

Ai-Chi: mètode de teràpia aquàtica integral que ajuda a restablir l’equilibri fisicomental i emocional.

Circuit teraupètic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, tonificador, alliberador relaxant i depuratiu. Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


“El que hi ha davant no és el teu destí sinó la teva creació”

12,13,14 i 15 octubre

ns Inscripcio : a obertes

fo nterazen.in

www.forme

3ª edició de ponències i tallers per a una trobada dinàmica, espontània, errant, arriscada, alliberadora, fèrtil,... a partir del qüestionament de les convencions i la percepció d'això que anomenem realitat.


Rostre 10 0 sota 0 El fred afecta les nostres parpelles i contorn ocular fent que la zona tingui un color rogenc, provocant que la zona es torni de color grisenc. COM DISSIMULAR-HO? Podem estendre damunt d’aquests punts un corrector beix i aprofitem per maquillar-nos amb ombres de color roig, blau o estil bicolor. Durant el dia apostarem per daurats o colors nacrats. EVITAR No utilitzarem correctors blancs o nacrats en aquesta zona ja que la pronunciaríem encara més.

BELLESA

Celebració del 25 è Aniverari de Curves

Tenir-los clivellats i/o ressecs és força comú en temps freds. COM DISSIMULAR-HO? Si ja és tard, i no hem pogut evitar tenir-los clivellats i/o ressecs abans d’aplicar el pintallavis cal untar-los amb bases de cera, per evitar que es vegin aspres i esquerdats. EVITAR Colors molt vibrants i sense brillantor, ja que potencien que es vegin les esquerdes. El més normal és que el nostre nas s’enrogeixi a causa del fred. COM DISSIMULAR-HO? Aplicarem petits tocs de corrector verd especialment a la punta o aletes nasals. Després cobrim la zona amb la nostra base de maquillatge habitual. EVITAR No ens maquillarem amb bases de tendència rosada i evitar coloret rosa, ja que, destacaríem el to rogenc del nas El fred, que ens dutxem amb aigua més calenta de l’habitual fa que la nostra pell perdi aigua i produeixi tibantor i irritacions. COM DISSIMULAR-HO? Per la sequedat em de augmentar la nostra dosis d’hidratació diària, crema més hidratant, base més hidratant o aplicar un cop per setmana una mascareta hidratant. Per les irritacions de color rogenc cal seguir el mateix patró que en el cas del nas, aplicarem un corrector verd en aquestes zones i damunt la nostra base. EVITAR Coloret rosat, utilitzarem colors terracota o ataronjats per aportar més calidesa al rostre MGZ

sandra difusió

27


MODA i ESTILISME

L

a màxima evolució en el món de la moda es condensa en els últims cent anys, des de principis del segle XX i fins a l’actualitat, en què la manera de vestir de les dones ha canviat dràsticament, condicionada sempre pel context social en què s’ha viscut. En aquest segle, la dona ha passat de dur vestits llargs i pudorosos a anar amb vestits de totes les mides, pantalons amb tall masculí, texans, talons... La moda és un motor de canvis i de transformacions socials que es veuen reflectides en la vestimenta, a través de la qual s’han anat guanyant diferents batalles i aconseguint reivindicacions. Amb el temps, la roba femenina s’ha alliberat a mesura que les dones han anat obtenint part dels drets en una carrera d’igualtat que encara ara està vigent. La roba transmet un missatge que canvia amb el temps, com el maquillatge o un simple banyador. Darrere de cada peça de roba o cànon de bellesa hi ha el reflex de tota la societat.

Els daurats anys 20

Van ser l’època dels vestits lleugers i els accessoris recarregats, els collars de perles... La roba començava a ser molt més pràctica. Es va començar a perdre la forma anatòmica del vestuari per marcar la cintura i eixamplar les espatlles. En aquesta dècada van començar a despuntar les faldilles.

Els glamurosos anys 30

Plens de glamur i sofisticació, els grans barrets que es van convertir en un accessori primordial entre les dives del cinema. Tot i que aquesta tendència es va veure afectada per la Segona Guerra Mundial, ja que la dona va haver d’adequar-se a la nova situació de dona de casa, família... i posar-se roba més còmoda i adequada a la situació. Quan es va arribar a finals dels anys 30, les dones van començar a utilitzar pantalons i turbants a la feina.

Els transformadors anys 40 La Segona Guerra Mundial va marcar la forma de vestir. Els colors es van tornar foscos i la seriositat es va convertir en la protagonista de la roba. Però en finalitzar, va continuar triomfant el nou look de Christian Dior i reafirmant l’estil de Coco Chanel. Va tornar la cintura estreta per formar una silueta molt sensual i la preocupació per la bellesa, les dones estaven cansades de l’estil masculí. 30


Els femenins anys 50

Als anys 50, van començar a despuntar els colors pastel, les faldilles amb vol, els complements naïf i dosis de feminitat. Van ser les estrelles de cinema les encarregades de popularitzar la moda i imposar-la en el dia a dia de les dones.

Els creatius anys 60

Va ser en aquesta dècada quan va començar l’explosió de colors i creativitat. Va néixer la minifaldilla, el moviment pop i el flower power. Va ser aquests anys quan tot es va convertir en extravagant, amb tallats de cabells curts i geomètrics. Tant els homes com les dones van començar a utilitzar els pantalons de campana i es van imposar les bruses de cotó.

Els revolucionaris anys 70 Destaquen pels pantalons amb pota d’elefant, faldilles llargues, faldilles florals..., però sobretot pel naixement del moviment hippy i, per tant, una nova filosofia de vida. Van ser anys molt moguts, amb cert furor cap al que era retro. Les flors van ser el principal símbol en qualsevol accessori de la vestimenta. A més, van ser la representació de la ideologia del flower power, la creuada de la pau i la revolució. Les botes i els socs amb grans plataformes eren el principal complement dels looks, i la licra el material més utilitzat.

Els divertits anys 80

La moda “disco” va dur peces de roba extravagant plenes de lluentors, espatlles exagerades i molt cuir.

Els minimalistes anys 90

Les peces de roba estrella van ser els texans, l’americana i les camisetes amb missatges. Els joves van començar a utilitzar els logotips de bandes de rock, texans trencats, cabells llargs i despentinats. I van començar a créixer els pírcings, els tatuatges i els tints dels cabells. El segle XXI ha començat amb força barrejant tendències de totes les dècades passades amb influències vintage i retro, sense oblidar d’innovar tant amb la utilització de nous materials i nous patronatges MGZ 31


Tardor i estil a

Brusa de Jaqueta i pantalons de Vestit i jaqueta de

32


Abric de Jersei de Pantalons

Vestit de

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 33


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

pendent confirmació

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


MOBLES A MIDA

Perquè cada casa és un món

DECORACIÓ

N

o podem negar que molta gent veu en les grans cadenes de mobles l’oportunitat de comprar els mobles de la llar a un preu més assequible. Però ningú es para a pensar que aquesta opció presenta un desavantatge a l’hora de comparar aquest mobiliari amb el que podem adquirir en comerços més especialitzats, on trobarem uns professionals que, després d’una atenció més personalitzada, donaran solució a qualsevol dubte i situació en què ens trobem quan volem moblar casa nostra. Un dels avantatges principals de confiar en aquests professionals és que podreu aprofitar al màxim els espais de la llar, i fins i to podreu aprofitar espais en els quals altres mobles que tenen mesures estàndard no encaixarien mai, com, per exemple, en cantonades, forats de les escales... A més de poder personalitzar al màxim el moble, som nosaltres els que escollim el material, la forma, la mida i els acabats del moble sense haver-nos de conformar amb el catàleg més limitat d’altres establiments. I no hem d’oblidar, finalment, parlar de la qualitat del producte. Segurament, i si comparem amb els mobles que podem trobar en altres grans superfícies del sector, aquests mobles tindran un cost més gran, però això vol dir, bàsicament, que et garantiran una major durada per la qualitat dels materials emprats i perquè per a la seva elaboració s’ha invertit un major nombre d’hores de treball i de recursos humans, tot perquè al final puguem gaudir de mobles únics i exclusius, com la nostra llar es mereix MGZ

35


TTIPUS DE FARCIMENTS

A

mb l’entrada a la tardor ens imaginem asseguts al sofà a la vora de llar de foc amb una bona lectura i una tassa de te. Però per estar a gust, necessitem que a la sala d’estar al menjador tot estigui a punt, amb un sofà o una butaca perfectes per gaudir de l’estona de desconnexió. Per aquest motiu us volem parlar de la nova moda: entapissar els mobles antics o renovar els que ja tenim per donar un nou estil a la casa i aconseguir una harmonia especial. Si tenim una peça de mobiliari que ens agrada molt però s’ha quedat vella, podem donar-li una segona oportunitat tornant-la a entapissar. Fa uns anys, era típic trucar al tapisser per una data especial, com una boda o comunió. Dècades enrere els mobles no eren de baix cost, és a dir, comprar un sofà o unes cadires de menjador eren ja per a tota la vida, i l’opció més econòmica per fer un canvi era renovar teixits i colors. Hi ha diferents opcions de teixits, de farciments i altres aspectes importants que cal tenir en compte a l’hora de donar una nova cara al mobiliari, per fer-ho, cal comptar amb un assessor professional en el tema, perque la inversió sigui positiva. Podrem escollir entre múltiples teixits, de diferents estampats, colors i resistència. No tots els mobles són iguals, ni tampoc ho són els entapissats, ja que no es basen solament en un canvi de teixit sinó que tenen altres aspectes que cal tenir en compte.

En els mobles entapissats, s’ha de distingir entre diferents tipus de suspensió.

Farciment d’escuma

Aquest és probablement el tipus d’entapissat més modern, ja que l’interior del matalàs no té molles metàl·liques, el que es coneix com un farciment d’entapissat no suspès. L’escuma de doble capa s’enganxa sobre un marc de molles ondulades per formar així un coixinet d’escuma.

Suspensió de cordons

Dins de l’entapissat, les motlles es col·loquen de diferents formes amb l’ajuda de cordons. En aquest farciment, els seients poden tenir diferents formes per reclinar. Desafortunadament, aquest tipus d’entapissat és molt difícil de fer i cal invertir-hi moltes hores de treball, motiu pel qual s’incrementen els preus de la mà d’obra i no s’acostuma a realitzar aquest tipus de farciment.

Tapisseria amb molles

Aquest tipus de farciment es realitza a partir de molles bonell i cilindre. La majoria dels mobles entapissats es fan amb aquest tipus d’entapissat, ja que són més barats i requereixen menys mà d’obra. TIPUS DE NIVELL DEL MATALÀS Tipus baix: el trobem a les cadires, ja que estan dissenyades amb encoixinats d’escuma o amb materials de farciment que permeten que els coixinets puguin ser muntats al bastidor de la cadira, així com als capçals dels llits. Tipus alta: són als sofàs i a les butaques amb un nivell més elevat d’escuma del matalàs, ja que necessiten suportar més hores el nostre pes. TIPUS DE MATERIAL Cada un dels mobles entapissats té un material de referència que normalment consisteix en una varietat de productes tèxtils. Quan escollim el material, cal tenir en compte alguns criteris específics, com ara que tinguin resistència a la llum, a l’absorció i al fregament. Aquests tres aspectes són els principals problemes pels quals optem per canviar els mobles. LA NETEJA Els mobles entapissats de roba han de netejar-se regularment per evitar la brutícia. Un estri d’ús fàcil és l’aspiradora. Amb aquest aparell aconseguim treure el pèl, la pols i les molles de forma ràpida i fàcil. Un cop a l’any, cal fer-hi una neteja profunda amb productes adequats a cada tipus de teixit. Els entapissats de cuir requereixen una neteja especial i, si és possible, mensualment. Si es dóna el cas que hi fem una ratlla amb un bolígraf, el cuir s’ha de netejar amb un drap humit d’aigua, sense cap producte líquid i a poc a poc va marxant la marca. Per fer-hi una bona neteja, cal utilitzar un drap humit per tota la superfície i assegurarse de repassar tot l’entapissat per evitar deixar aurèoles o algunes marques. S’ha de deixar assecar-se de forma

36


natural. No s’han d'utilitzar ni sabons, ni detergents de rentar per treure taques, ja que podríem destenyir el teixit.

Decoració

Cal mantenir nets i en perfecte estat els mobles i els entapissats, i per fer-ho, és aconsellable no seure als respatllers dels sofàs i fer-ho de manera adequada a les cadires. Quant a altres entapissats, com els capçals del llit, cal mantenir-los nets i protegits del sol MGZ

Ctra. N-230, km 4.3 LLEIDA Tel. 973 220 245 www.comercialsidos.com comercial@comercialsidos.com

37


Taules amb calaixeres cadires regulables i prestatgeries d'escriptori Prestatgeria 4X4 KUBOX 29 cm de profunditat diferents mides 180 x 52x 25 cm blanc / groc / verd blanc brillant / blau / verd / lila taronja / negre

Prestatgeria iJOY

45 €

119€

Taula d'ordinador iPLAY 79 x 90 x 54 cm blanc brillant / blau / verd / lila

42 ,90€

Taula d'ordinador amb calaixeres TOUCH 74 x 38 x 60 cm - blanc brillant

79,90€ 38


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant 39 Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • info@komak.es • www.komak.es


dormitoris,menjadors, bufets,

129€

189€

Comodí JORDAN 60 x 100 x 40 cm

Bufet LOGAN 180 cm

169€

289€

Còmoda JORDAN 100 x 83 x 40 cm

Conjunt LOGAN

139€

329€

Capçal JORDAN 161 cm

Bufet MOON amb potes 200 cm

79€

249€

Tauleta de nit JORDAN 60 x 49 x 34,5 cm

Bufet MOON 150 cm

40


armaris, taules, cadires ...

144€ Taula quadrada llibre BRITANIA 90 x 90 -180 cm

289€ Bufet MOON amb potes 150cm

84€ Taula elevable CAMBRIAN 100 x 50 cm

479€ Armari JORDAN 180 x 211cm

189€

90 x 140 -240 cm

Taula rectangular extensible CAMBRIAN

Ofertes vàlides excepte error tipogràfic o fi d'existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb IVA inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements.

A 5 minuts de Lleida. Servei públic d'autobús, línia LP Polígons 41 Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • info@komak.es • www.komak.es


L’arribada de la tardor i la manualitat com a teràpia mb la tardor arriben moments de recolliment i s’aprecia una tendència cada vegada més a l’alça d’omplir els nostres moments fent manualitats. El món de les manualitat i les belles arts no té límits. És impressionant, ens impulsa i, a la vegada, ens fa desenvolupar la creativitat i estar actius en la recerca de colors, materials i tècniques per arribar a aconseguir allò que hem imaginat.

La manualitat surt de la suma d’una idea i un material que finalment donaran com a resultat la nostra obra.

La idea

Idees com voler restaurar un moble de casa simplement fent un canvi de color però mantenint la seva història; el paper maixé per crear les nostres figures amb diaris, aigua i cola; pintar miralls que ens recorden els antics vitralls; el cristall de Bohèmia; pintar paisatges bucòlics; pintar sobre seda i teixits; decorar caixetes amb tècniques com découpage o l’estarsit...

En definitiva, fer de les nostres idees una obra molt personal, un esdevenir d’opcions amb un munt de materials al nostre abast.

Els materials

Materials com la pintura i tot el seu meravellós ventall de colors i matisos. Cartrons i papers en blanc per traslladarhi les nostres idees, sensacions i sentiments. Plantilles que reflecteixen els nostres projectes i faciliten el nostre aprenentatge. Els pinzells, l’aigua, la trementina o l’alcohol són mitjans que utilitzarem en diferents tècniques, una infinitat de materials molt propers i al nostre abast, així com l’argila i els pigments en tota la seva essència.

Decorant, creant, restaurant..., així es com fem manualitats.

L’obra

Allò que hem fet amb les nostres mans, que treu aquesta creativitat que tots portem dins i alhora ens relaxa i ens distreu en color..., o en blanc i negre. La teràpia, la tècnica del color, la pintura, l’art i l’artesania, l’aigua, el làtex i el paper..., senzillament infinits i amb combinacions sense límits, ens fan gaudir a casa o compartint-ho en entranyables tallers

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT

M. José González Departament de Belles Arts

BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


LA FAÇANA

IMMOBILIÀRIA

La necessitat de rehabilitar-la i la responsabilitat de mantenir-la

Q

ualsevol façana d’un immoble es deteriora amb el pas de temps, indiferentment a l’estètica o al material que s’hagi utilitzat per construir-la, perquè està exposada a una sèrie d’agents externs, com la contaminació, el fum dels vehicles, la meteorologia, les aus... És important que preguem consciència de la seva conservació i manteniment, no només per la seva funció estètica, sinó perquè la no-conservació o rehabilitació podrien implicar problemes importants, tant per a la gent que viu a l’immoble com per a la seguretat dels vianants. Els problemes més comuns que afecten els propietaris de l’immoble poden anar des d’una pèrdua d’efectivitat energètica, d’estanquitat, calefacció, aparició d’humitats, condensacions..., que en conjunt afecten l’habilitat de l’edifici i al valor de la propietat. Per evitar rehabilitacions més profundes i costoses a les façanes, és aconsellable tenir-ne cura de la conservació i el manteniment.

Neteja dels paraments

Ens ajudarà a conèixer l’estat real de conservació dels materials i fer una anàlisi més acurada per saber si cal una intervenció de rehabilitació d’elements de façana més profunda.

Conservació dels elements metàl·lics

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Realitzar una inspecció per avaluar-ne l’estat de conservació, fixació i, si és necessari, la renovació total.

Pintura

S’aconsella pintar periòdicament, tant la façana com els elements metàl·lics, per millorar-ne la longevitat, així com reparar possibles esquerdes, buits o danys superficials MGZ

El manteniment d'una façana consisteix a renovar, reparar i rehabilitar els revestiments, pintures, aplacats ...

43


La familia Puñet está

LA CASA DE LA FAMILIA

compuesta por Carme, la esposa, de 42 años; Joel, el marido, de 44, y sus dos hijos, Laia, de 14 años, y Xavi, de 17.

Carme es psicóloga y tiene montada la consulta en un despacho junto al comedor en la planta baja. Su ubicación es perfecta, la habitación es muy luminosa y amplia, y resulta muy acogedora para el desarrollo de su labor. Además, al trabajar en casa ella aprovecha sus ratos libres para realizar algunas gestiones con su flamante Imac, o simplemente descansa mientras lee un libro que comenzó hace ya algunas semanas, sentada plácidamente en la terraza del salón.

PUÑET

En cuanto a Joel, que trabaja en banca y tiene un horario de jornada intensiva, suele llegar a casa sobre las cuatro, guarda su coche junto al de su mujer, en su amplio garaje, en el que aún le queda sitio para sus herramientas y algunos trastos más que se van acumulando en todas las casas. Come algo rápido, y después de echar una merecida siesta, continúa trabajando en la que es su gran afición, el aeromodelismo, en ese modelo de aeronave de la Segunda Guerra Mundial que tanto le gusta. Para ello, en la planta bajocubierta, en la buhardilla, ha dispuesto de todo lo necesario para disfrutar plenamente de su hobby, ya que al ser tan amplia y diáfana esta habitación dispone de sitio para sus cosas, además de un espacio para los chavales, quienes, sobre todo los fines de semana, suben aquí con los amigos y pasan largas horas escuchando música, jugando con la videoconsolas y disfrutando de su terraza privada donde toman el sol y se lo pasan en grande haciendo planes y hablando de sus cosas, con la libertad y privacidad que les da tener toda una planta para ellos.

Pero donde verdaderamente disfrutan tanto  Laia como Xavi es en sus habitaciones privadas, las dos exteriores, muy soleadas y decoradas cada una con los gustos y caracteres que tanto diferencian uno de otro. Con sitio para su ropa y sus libros, con un buen escritorio y espacio para sus pósters y pegatinas ¡A veces es difícil de creer que sean hermanos, son tan distintos en tantas cosas! Pero en lo que están siempre de acuerdo es que no cambiarían su casa por nada. Además, como su casa tiene tres baños, pocas veces se pelean por ver quién los ocupa primero. Es lo bueno de vivir en un hogar de 250 m2. Y aunque durante el día a veces ni siquiera coinciden para desayunar, entre trabajo, exámenes y tantas otras actividades lo cierto es que por la noche toda la tribu Puñet se reúne en el gran salón: Joel y Carme en el gran sofá con chaise-longue, Laia en el sillón relax y por supuesto Xavi se tira en plancha para ocupar el otro sofá de dos plazas, que con lo que está creciendo se le antoja ya pequeño, a la vista de que le quedan las piernas colgando casi medio metro, más allá del reposabrazos del ya más que castigado sofá-planching. Pero no todo es reclusión familiar, los fines de semana la casa de los Puñet es una fiesta, y es que tanto sus amigos como la familia, sobre todo el cuñado de Joel, realmente “el cuñadísimo”, que sabe de todo y que siempre luce el último “wereable” de moda, se apuntan a las barbacoas, que no faltan desde abril hasta octubre, mientras haga buen tiempo. En fin, ¿qué más podemos contar de esta clásica familia? Por supuesto tienen inquietudes y problemas como todos, pero sin duda disfrutar de una casa como la suya, que convierte en algo muy placentero incluso las tareas más rutinarias.

¿Te gustaría vivir como ellos? En una agradable entorno, con unos acabados de calidad, en plena capital, a escasos minutos del Eix Comercial, con toda clase de servicios, comercios, colegios, centros médicos, con una buena red de comunicaciones, etc.

Pide información sobre la nueva promoción de casas adosadas que comenzamos a comercializar en el barrio de Pardinyes, cerca del Barris Nord No dejes escapar tu oportunidad, solo seis familias podrán disfrutar de vivir como los Puñet. ¿Eres una de ellas? ¡Corre, aún estás a tiempo!

P RÓXI MA C O N S T RU C C I Ó N E N Z O N A BA RRI S N O RD 6 CASAS A D O S A DA S C O N GA RA J E D O BL E , 4 D O RMI T O RI O S, 3 BA Ñ O S, BAJOCU BI E RTA , T E RRA Z A S. AC A BA D O S D E C A L I DA D. D E S D E 3 1 5 . 0 0 0 € ¡ H AGA YA S U RE S E RVA D E S O L O 3 . 0 0 0 € !

¡Ahora es tu oportunidad!

C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 CAPPONT ( Lleida ) · info@grup90.com


VENDA i LLOGUER DE TOT TIPUS D'IMMOBLES

s amb S i c o n t ra c t e da del n e v la s e r lt nosa clusiva, x e n e is p u te r tif icat e t fe m e l C e rgètica e n e ia c n iè d'ef ic GRATUÏTA !

PROPIETARI: li fem l'assegurança del seu immoble i del seu lloguer FINANÇAMENT per a la compra de la teva vivenda

www.exem.cat

C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA · immobiliaria@exem.eu 45


3, 4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados Zona del Parc de l’Aigua, junto al Mercadona

D

Porque tú lo vales espués de varios años de incertidumbre económica, las aguas por fin vuelven a su cauce. También en lo relacionado con la compra de viviendas de obra nueva.

Sin embargo, algo ha cambiado en la mentalidad del comprador. Ahora está mucho mejor informado, es consciente de su situación de dominio frente a la oferta existente y, lo que es más importante, se ha vuelto mucho más exigente: quiere conseguir lo máximo por cada euro invertido en su nuevo hogar. Como consecuencia, ahora más que nunca se valoran diversos aspectos, como la ubicación del inmueble, los servicios cercanos (colegios, centros médicos, supermercados, transportes, zonas de ocio, etc.), la calidad de la construcción y los acabados, el diseño de la estructura, la distribución interior y las zonas comunitarias. ¿A qué ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, porque tú, querido comprador, eres la estrella. Fruto de estas conclusiones, nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca.

46

Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y al sosiego.

Hagamos un poco de historia El nombre de La Canadenca no ha sido escogido por casualidad, sino que hace referencia a la compañía fundada en Canadá, el 12 de septiembre de 1911, por el ingeniero Frederick S. Pearson, denominada Barcelona Traction, Light and Power Company Limited, que con el tiempo, a causa de su origen, paso a conocerse coloquialmente con el nombre primero de La Canadiense y más adelante, La Canadenca, y de ahí el nombre también de la avenida junto al canal donde se ubicará la nueva promoción. ¿Recuerdan la avenida Pearson y el cercano Museo del Agua La Canadiense? Pues bien, ahora ya saben de donde proceden esos nombres.


Los trabajos de esta empresa, encargada de la electrificación de Cataluña, se caracterizaron por su complejidad y respeto a la naturaleza, así como por la robustez de sus construcciones, como los embalses de Tremp y Camarasa, las centrales hidroeléctricas y el tendido de líneas de alta tensión hasta la Capital Condal. Y ese mismo espíritu hemos querido mantener al diseñar el Residencial La Canadenca, para que resulte ser un verdadero hogar para todos los que allí residan.

Y ahora hablemos de su nuevo hogar

La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actúales.

Ubicación La ubicación es privilegiada, en el Parc del Aigua, entre la avenida La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

Edificación Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, con excelentes acabados y en una zona privilegiada.

Calidades y acabados Las viviendas de 4 habitaciones dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá, además un baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a unas hermosas terrazas de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, microondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas.

En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que dos potentes equipos de aire acondicionado refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital.

Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como en pared; la grifería, monomando y termostática en la zona de la ducha; los sanitarios serán de la casa Roca, y los muebles, de diseño y lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco, el suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de cocina y baños, donde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados.

Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? Pues esto es lo mejor, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y ofrecerte la posibilidad de personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. Porque tú lo vales Nota: Las informaciones aquí expuestas están basadas en el proyecto inicial y pueden sufrir variaciones. Su valor es meramente informativo y no vinculante.

C/Abat Escarré, 6, baixos · 25001 CAPPONT ( Lleida ) • info@grup90.com


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4244 CAPPONT 228.000 €

Edificio residencial. 90 m2. 2 habitaciones, 2 baños completos, cocina office, salón comedor, un cuarto lavadero. Aire acondicionado central. Gran zona comunitaria con piscina, zona infantil. 2 plazas de parking y 1 trastero.

Ref. 4236 CAPPONT 198.500 €

Ref. 4245 CAPPONT 240.000 €

Ref. 4246 ZONA RONDA / PIUS XII 140.000 €

Ref. 4213 ZONA ESTACIÓN AVE 72.000 €

Magnífico piso de construcción moderna. Amplio recibidordistribuidor, gran salón comedor, impresionante cocina office con salida a terraza. Tres habitaciones. Amplio patio trasero (1º). Plaza de parking.

www.grup90.com

Ref. 4254 CAPPONT 179.000 €

Piso con 4 habitaciones, dos baños, cocina independiente, salón comedor, hall distribuidor, dos balcones. Zona comunitaria con 2 piscinas y jardín, además de espacios de juegos infantiles. Todo en buen estado de conservación. Con parking.

Piso seminuevo con zona comunitaria. Amueblado y con electrodomésticos. 3 habitaciones. Dos baños. Exterior,da a la zona comunitaria. Muy tranquilo y soleado. Plaza de parking incluida.

3 habitaciones dobles, salón comedor, balcón, 2 baños completos, cocina office con salida a galería. Semiamueblado. Con trastero.

Piso reformado. 3 habitaciones, baño, cocina, balcón, patio 5 m2. Salón comedor con aire a/a, balcón con toldo, armarios empotrados, persiana eléctrica. Posibilidad de comprarlo por 82.000 € amueblado.

Ref. 4247 CAPPONT 250.000 €

Ref. 4212 PARTIDA LLEIDA 95.000 €

Fantástico ático dúplex, gran salón comedor con salida a balcón, aseo y cocina office con salida a galería. 4 habitaciones, terraza con pérgola y barbacoa, dos baños y aseo. Armarios empotrados, aires acondicionados, se vende amueblado. Parking y trastero incluidos.

Torre con piscina y terreno. 120 m2 aproximadamente. Gran porche, salón comedor y cocina americana, 3 habitaciones, baño completo, gran despensa, terraza solarium 27 m2. Barbacoa, piscina. Zona para parking privado. 2.700 m2 de terreno.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4249 PUIGVERD DE LLEIDA 210.000 €

Ático reformado. Exterior, 4 habitaciones, 2 baños completos, cocina amplia, salón comedor, 2 terrazas y 1 balcón. Suelos de gres rústico, armarios empotrados, ventanas de aluminio con doble cristal, calefacción individual. Bomba de calor y aire acondicionado. Trastero.

Fantástica casa en Urbanización Lo Riuet. 3 habs, baño completo, cocina equipada, salón comedor con fuego a tierra. Piscina de 4 x 9 m. Aseo para la parte exterior, barbacoa, 2 casetas exteriores para herramientas y utensilios. Garaje amplio. Amueblado. Posibilidad de construir una planta más. Tiene una finca de 1.000 m2, 400 m2 de árboles frutales, riego automatizado.

Ref. 4214 CAPPONT 125.000 €

Ref. 4259 BISBE RUANO 166.000 €

Ref. 4232 PLAZA EUROPA 151.000 €

Ref. 4252 BORDETA 140.000 €

Piso construcción moderna (2004) 3 dormitorios. Cocina independiente, 2 baños completos, amplio salón comedor. Exterior, suelos de gres y parquet, calefacción individual, Carpintería interior de roble, cerramientos exteriores de aluminio con doble cristal.

Ático céntrico a reformar. Una habitación doble, dos sencillas, baño completo, salón comedor con salida a balcón, terraza. Toldos con motor. Semiamueblado.

3 habs., armarios empotrados, 2 baños y cocina office. Suelo de gres, calefacción individual, aire acondicionado, puerta blindada, videoportero, ventanas de PVC insonorizadas. Se vende semiamueblado.

Construcción Moderna. Ático dúplex diseño moderno y luminoso. Salón comedor, cocina equipada separada del comedor mediante pared de cristal, 2 dormitorios dobles 2 baños completos. Terraza de 38m2. Planta alta cuenta con un espacio abierto donde se podría habilitar una tercera habitación. Aire acondicionado. Parking y trastero. Amueblado y con electrodomésticos.

Ref. 4257 CAPPONT 199.500 €

Ref. 4233 TORREFARRERA 240.000 €

¡Oportunidad! increíble ático dúplex! 160 m2 útiles. 1ª planta: terraza de 27 m2 con toldos, salón comedor, cocina office con salida a galería cerrada, 2 habitaciones, baño y despensa. 2ª planta: baño completo, tres habitaciones, sala recibidor muy amplia. Semiamueblado.

Fabulosa casa. 1ª planta: gran salón comedor con fuego a tierra, cocina office, aseo y terraza con acceso a jardín y cobertizo. 2ª planta: 4 habs., baño y balcón. 3ª planta: gran habitación abuhardillada con salida a terraza y cuarto de lavandería. Garaje para 2 coches. Aire acondicionado, toldos y mosquiteras.

www.grup90.com

Ref. 4218 Próximo al PASEO DE RONDA 138.000 €


GUIA DE SERVEIS

L

a presentació es va produïr en un acte amb molts somriures que va aconseguir omplir de gom a gom la cafeteria de BO de Shalom-La Llotja, de treballadors i familiars.

Col·labora amb nosaltres:

col·laborador/a

TOTS PODEM COL·LABORAR EN EL PROJECTE SOCIAL ILERSIS La teva col·laboració ens ajuda a desenvolupar projectes d’integració sociolaboral i contribuirà a la feina que exerceix la nostra entitat. Amb el teu compromís, col·labores en el projecte de vida de les persones que formen part d’Ilersis. 50


Guia de Serveis La Vanessa, l’Omar, el José Luís, el Javi, el Josep M., el David i el Jaume, els principals protagonistes del catàleg nadalenc, juntament amb directius i responsables de la Fundació, van presentar als allí presents tant la memòria com el catàleg, en un acte emotiu i ple de sentiments. I es que els Lots de Nadal que s’han preparat enguany donaran molt que parlar, perquè #LoBOisComing. El colofó final a la festa el va posar en Jordi, un treballador del taller i alhora apassionat de la música, qui va oferir als assistents una actuació musical amb cançons d’ahir i d’avui. Una festa genial que va servir per reunir la gran família que s’ha format a la Fundació Privada ILERSIS durant aquests anys, de la qual hi formen part 180 famílies i més de 360 treballadors

La Fundació ILERSIS és una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, que té com a missió la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

51


Guia de Serveis

Un sector en expansió!

E

n un món canviant tecnològicament, així com també socialment, ens trobem amb una nova forma de fer negoci mitjançant la plataforma d’Internet, una eina que ha fet créixer el nombre d’empreses, així com també millorar en altres, perquè han facilitat la venda dels seus productes a les persones que no poden acudir amb regularitat a la seva botiga. Per exemple, una botiga física exclusiva a Lleida ofereix servei de venda en línia, i gràcies a aquest nou servei persones que viuen a centenars o milers de quilòmetres poden comprar els seus productes. Com a conseqüència dels nous hàbits de consum i del creixement de la venda per Internet, s’ha potenciat una àrea de l’activitat econòmica concreta: el transport logístic. En un context de fort creixement del comerç electrònic, a l’Estat espanyol més del 44% de la població ha admès haver realitzat alguna compra per Internet els últims sis mesos. Així doncs, causa d’aquestes xifres el negoci del transport de paqueteria s’ha disparat positivament i s’han augmentat satisfactòriament el nombre de paquets per repartir diàriament.

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

52

L’augment de negoci del sector del transport és per l’augment del consum del comerç electrònic a l’Estat espanyol.


Des de la consultoria, atribueixen aquest increment del volum de negoci sectorial a un escenari econòmic favorable i a un augment de llocs de treball i consum, així com a un comportament positiu de l’activitat industrial. Així mateix, a una ascensió en el dinamisme del comerç electrònic. Espanya és un dels països que més tradicions ha adaptat dels països anglesos o americans; en aquest cas, hem adquirit un terme nou de negoci, pel que fa a les compres en línia, l’anomenat Black Friday: aquesta nova manera de fer negoci es coneix perquè les botigues, durant unes hores concretes, ofereixen els divendres els seus productes rebaixats, la qual cosa els suposa un increment de les vendes en línia de més del 35% i, per tant, un augment en el repartiment de les vendes a domicili. El comerç electrònic i les empreses de paqueteria viuen una eclosió, ja que el creixement de les compres e-commerce es troba en el moment més àlgid de feina. Cal saber que les empreses de paqueteria, per tal d’assegurarse un elevat volum de feina, tanquen acords amb les grans empreses per fer enviaments a preus econòmic i exclusius per a cada empresa. Tot i que en un principi sembla tot fàcil, la logística de l’ecommerce també ens mostra la part més difícil. Aquest tipus de negoci és un canal de venda relativament nou que s’ha d’anar guanyant la confiança del client, que compra sense haver tocat prèviament el producte, i per al qual l’agilitat en el recanvi en cas d’insatisfacció és molt important, ja que no tan sols afecta les botigues, sinó també les empreses de paqueteria pel fet que han de treballar el doble. Tot i que en molts casos aquestes empreses cobren la devolució. Les empreses de paqueteria han d’oferir un servei bo i ràpid, però també cal saber valorar econòmicament el temps que tot aquest esforç pot representar per no enganxar-se els dits a l’hora d’oferir una proposta competitiva MGZ

Guia de Serveis

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Joa

La major part de les vendes e-commerce han estat vinculades al sector de la moda i de la llar 53


N

onni Serveis és una empresa reconeguda a les terres de Lleida que ofereix serveis de neteja i assistència a persones grans o discapacitades. Som una empresa centrada i dedicada a cada una de les tasques que se’ns encomana, i és per això que oferim els millors serveis d’assistència a domicili i cures personals amb un equip qualificat i de confiança que s’adapta perfectament a les vostres necessitats. El nostre equip està format per professionals sanitaris. També oferim el servei integral d’assistència en neteja i manteniment professional i de la llar. Som treballadors molt responsables i complidors amb la nostra feina.

nals i “Som professio ervei de garantim un s re amb qualitat, semp ble i un tracte ama er tal de responsable p vostra guanyar-nos la confiança”

Si ens surten feines noves és perquè tota la gent que tenim contractada i que defensa el nom de l’empresa són persones compromeses que dediquen el 100% a fer la seva feina ben feta. Els serveis de neteja i manteniment es realitzen en comunitats, oficines, cases particulars, empreses, pàrquings i tot tipus d’establiments i locals. Pel que fa a l’asssistència personal, s’ofereixen serveis per fer companyia a casa, acompanyar la gent gran en les visites al metge, sortides i viatges, entre altres activitats. A Nonni Serveis estem disposats a oferir totes les ajudes que necessiteu. A més, també es treballa per cobrir les necessitats de persones discapacitades.

El nostre lema és l’amabilitat i la confiança:

“El nostre no és un servei qualsevol, sinó personalitzat per a cada client, seriós, compromès..., i el nostre principal objectiu és que el client se senti a gust i feliç amb la nostra feina” D’aquesta manera, les opinions que l’empresa rep dels seus clients i de la gent que la coneix la defineixen com una empresa exemplar.

Nonni Serveis treballa 24 hores al dia i 365 dies a l’any. Ofereix els seus serveis a tot Catalunya i té persones contractades a Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona, i actualment Nonni Serveis compta amb nova seu a Manresa, que ha estat possible gràcies al nostre compromís amb els clients i els serveis que realitzem per aconseguir fer l’empresa

“Imagina que puguis comptar amb un únic equip de professionals per a tot allò que necessitis tu, la teva llar o la teva empresa”

Carme Murillo, Gerent de Nonni Serveis

Tel. 646 43 54 71 670 29 36 39 Visita la nova web:

www.nonniserveis.es 54

nonniserveis@gmail.com


Servei d'assistència domiciliària

Guia de Serveis

• Acompanyament a persones grans • Acompanyament hospitalari • Atenció a la higiene personal • Administració de medicaments • Mobilitzacions • Rentar i planxar la roba • Assistència durant la nit (de 21:00 a 8:00h.)

Servei de neteja i manteniment • Parquings • Fàbriques • Domicilis • Oficines • Col·legis

• Ajuntaments • Comunitats • Hosteleria • Bugaderia • Pintura

• Lampisteria • Electricitat • Reformes

Gràcies al nostre equip de professionals li podem garantir uns resultats òptims en les tasques de neteja i manteniment de llars, pàrquings, comunitats de veïns, d'empreses, així com oficines, cadenes o fàbriques, a més de la neteja en obres i reformes, de sales i pavellons per a l'organització d'esdeveniments.

55


LEGAL

Derechos de los

PASAJEROS

del transporte aéreo n la actualidad no es extraño que, cara emprender un viaje, se utilice de forma más que normal la contratación del viaje a través de avión, pero como consumidores… ¿somos conocedores de los derechos que nos ampara la legislación vigente en caso de incumplimiento por el operador aeronáutico? Estos son los principales derechos, tras debidamente informados sobre las incidencias que nos afecten, que tenemos cuando realizamos este tipo de viajes:

Retrasos

En este sentido la ley diferencia tres supuestos diferentes, dependiendo de la distancia/tiempo del vuelo, para el reconocimiento del derecho al pasajero:

1.- Si el transportista aéreo prevé el retraso de un vuelo con

Cancelación de vuelos

En los casos en los que el operador aéreo cancele un vuelo previsto, deberá igualmente indemnizar al pasajero que sufre la incidencia. Así, en primer lugar, los pasajeros tendrán derecho a la asistencia. De igual forma, se ofrecerá gratuitamente comida y refrescos suficientes, en función del tiempo necesario que tengan que esperar, además del derecho a realizar dos llamadas gratuitas o correos electrónicos (o faxes). En los casos en los que se les ofrezca un transporte alternativo cuando la salida prevista sea como mínimo al día siguiente de la programada, tendrán derecho a alojamiento en hotel y traslados desde el aeropuerto. Los pasajeros tendrán derecho a la compensación descrita por parte de la compañía en el caso de los retrasos, a no ser que:

respecto a la hora de salida prevista de 2 horas o más en vuelos de hasta 1.500 km.

•  Se informe al usuario de la cancelación al menos con 2 semanas de antelación con respecto a la hora de salida prevista.

2.- de 3 horas o más en todos los vuelos de hasta 3.500 km.

• Se informe de la cancelación con una antelación de entre 2 semanas y 7 días, con respecto a la hora de la salida prevista y se le ofrezca un transporte alterativo que le permita salir con no más de dos horas de antelación con respecto a la hora de salida prevista y llegar a su destino final con menos de 4 horas de retraso en relación a la hora de llegada prevista.

3.- de 4 horas en los restantes vuelos. Los derechos a los que tenemos acceso, de carácter automático, son, siempre que se cumplan las premisas antes indicadas: • Comida y bebida suficiente, además de las llamadas gratuitas. • Alojamiento y trasporte cuando la hora de salida prevista sea como mínimo al día siguiente a la hora previamente anunciada. • Al reembolso del billete, cuando el retraso sea superior a 5 horas. El Tribunal de Justicia de la Unión Europea, a través de sentencia dictada en noviembre de 2009 en la que estableció que los retrasos de más de tres horas dan derecho a que los pasajeros reclamen indemnizaciones a las aerolíneas de entre 250 y 600 euros (dependiendo nuevamente en qué categoría de las expuestas nos encontremos), aún cuando las compañías les ofrezcan un vuelo alternativo para evitar que las compañías aéreas realicen cancelaciones encubiertas. Dichos conceptos indemnizatorios son independientes a la reclamación de otros daños que podemos haber sufrido como consecuencia de los retrasos (por ejemplo, la pérdida de un enlace aéreo y compra de otro billete).

JORDI MERCADO

Advocat i Assessors

C/ Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com 56

•  Se informe de la cancelación con menos de 7 días de antelación con respecto a la hora de salida prevista y se le ofrezca tomar otro vuelo que le permita salir con no más de una 1 de antelación en relación a la hora de salida prevista y llegar a su destino final con menos de 2 horas de retraso con respecto a la hora de llegada prevista. •  Si se puede probar que la cancelación se debe a circunstancias extraordinarias que no podrían haberse evitado, incluso si se hubiesen tomado las medidas razonables. En este último sentido, es controvertido la aplicación de esta excusa en relación a las huelgas que la propia compañía puede padecer en el sino de su organización.

Cambio de clase

Si un transportista acomoda a un pasajero en una plaza de clase superior a aquella por la que se pagó el billete, no solicitará pago suplementario alguno. Esto puede suceder en caso de overbooking. Si el cambio es a una plaza de clase inferior a la que pagó, el transportista reembolsará el 30% del billete en vuelos de hasta 1.500 kilómetros, el 50% en vuelos de hasta 3.500 kilómetros y el 75% en los restantes vuelos, encontrándonos nuevamente con la diferenciación entre la tipología de vuelos que nos ofrece la legislación actual. En caso de la existencia de circunstancias excepcionales que las compañías no han podido prever (huelga de controladores, inclemencias climáticas, etc.), debemos indicar que quedan exentas del abono de las indemnizaciones, pero no del deber

Advocat jordi.mercado@grup90.com


santiagochicoadvocat.blogspot.com.es

BREU GUIA PER LA COMPRA D'UN HABITATGE DE SEGONA MÀ

de información y prestación de auxilio (comidas, bebida, llamadas o realojo) a sus pasajeros. Cuando un usuario del trasporte aéreo sea víctima de alguna de las irregularidades descritas, overbooking, retrasos o cancelaciones, debe de formular la correspondiente queja o reclamación, solicitando para ello los impresos oportunos para poder disfrutar de sus derechos de asistencia, compensación y reembolso descritos. Dichos impresos deben ser facilitados por la empresa, o puestos a disposición del usuario en el propio aeropuerto (en este caso, AENA, como responsable del aeropuerto, se limitará a recibir la queja y dar traslado de la misma a la compañía aérea). Si la compañía se negara a informar, entregar los formularios o directamente a cumplir con sus obligaciones, se solicitará asimismo la correspondiente hoja de reclamaciones, que deberá estar a su disposición en los mostradores de información o de venta de billetes de todas las compañías aéreas. Por último, informar que si el viaje se ha contratado a través de agencia de viajes, también estas son responsables para con el consumidor, por lo que podrá dirigirse asimismo reclamación contra las mismas si no se han cumplido con las condiciones contratadas con dichas agencias

La justicia ampara al pasajero delante de los incumplimientos de las líneas aéreas referente a los retrasos, cambios de clase y cancelación de vuelos

L

a compravenda d'un habitatge, és un negoci jurídic molt trascendent que requereix abans de formalitzarse un conjunt d'actuacions prèvies.

Així en el cas de la segona mà, un cop s'hagi comprovat l'estat físic de l'habitatge i dels seus annexes ( garatges i trasters), el primer que s'haurà de fer és anar al Registre de la Propietat per demanar una Nota Simple actualitzada, i acarar la titularitat i saber l'estat de càrregues de la mateixa. És important conéixer si l'habitatge és lliure o està protegit. En aquest cas, haurem d'estar atents al tipus de protecció oficial a la que aquesta afecta i els requisits que s'hauràn de complir per poder realitzar la transmissió ( preu taxat, revisar contracte, devolució d'ajudes, desqualificació, etc). En tot cas, serà necesari que l'habitatge disposi de la corresponent cèdul·la d'habitabilitat i el certificat energètic. Ens haurem d'assegurar que els subministres estiguin al dia (llum, aigua i gas), demanant l'últim rebut pagat dels mateixos. Tanmateix, s'haurà de demanar el certificat de l'estat al corrent amb la comunitat de propietaris i l'últim rebut d'IBI pagat. Posteriorment, ja es pot formalitzar la pertinent escriputra pública de compravenda davant de notari, on es farà el pagament del preu pactat i l'entrega de claus. Conseqüentment es podràn practicar els tràmits d'inscripció al Registre de la Propietat, tot i que abans s'haurà de liquidar l'Impost de Transmissions Patrimonials a l'Agència Tributària pertinent, que és el 10 % del valor de la compra venta i efectuar la presentació de l'escriptura a l'Ajuntament pertinent, per tal de liquidar la Plusvàlua Municipal i comunicar el canvi d'IBI i del Padró de les Escombreries. En el cas que es financiï la compra per mitjà d'un prèstec hipotecari, haurem de negociar amb el banc les millors condicions ( tipus d'interès, duració, amortitzacions parcials, etc). Així mateix, serà la entitat bancària la que farà totes les tasques referents a la inscripció registral de la compra venta i del prèstec hipotecari. Sempre, però, és convenient acudir al seu advocat de confiança per que supervisi tots aquests tràmits i evitar problemes.

ICALL 1.371 C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA T. 973 20 86 11 · 687 449 888 santi.chico@advocatslleida.org


HOSTALERIA

Que no falti el vi a taula

E EL COLOR • Blanc: de color daurat, aquest tipus de vi està elaborat per fermentació del most sense pellofa. • Blanc de blancs: és un vi tranquil o escumós realitzat exclusivament amb raïms blancs. • Rosat: vi de color rosa o vermell clar fet a partir de la fermentació de raïms negres i només parcialment amb la seva pellofa. • Gris: vi rosat elaborat com un vi blanc de raïm negre. • Rosé: tipus de vi escumós de color lleugerament rosat obtingut després d'afegir vi rosat. • Claret: vi rosat obtingut per fermentació parcial de raïms blancs i negres. • Negre: vi vermellós elaborat per fermentació del most amb la pellofa i les llavors. • Verd: elaborat amb raïms encara una mica verds, poc madurades, i que presenta un sabor àcid.

DENOMINACIÓ • De taula: vi tranquil elaborat sense processos especials. • De la terra: vi de taula amb indicació geogràfica protegida. • Denominació d'origen: vi amb indicació geogràfica protegida i amb una qualitat de productes del terreny i de la tradició.

ENVELLIMENT • Vi jove o novell: vi que té com a màxim sis mesos d'envelliment. • De criança: envellit mínimament sis mesos en ampolla i divuit en bóta. • De reserva: envellit entre sis i dotze mesos en ampolla i entre divuit i vint en bóta. • De gran reserva: envellit entre sis i quatre mesos en ampolla i entre trenta-sis i cuarentaidós en bóta.

GRAU ALCOHÒLIC • Generós: vi vell d’entre 14 i 23 °C obtingut per addició d’alcohol al most. • Dolç: semifermentat d’entre 13 i 18 °C que s'obté per un afegitó d’alcohol al most, que provoca una aturada fermentativa. Resulta un vi de sabor dolç. • De licor sec: vi de 15 °C com a mínim. • Ranci: vi generós sec envellit mitjançant oxidació. • Vi licorós o de licor: vi amb un contingut de sucres superior a 50 g/l.

58

l vi és una de les begudes alcohòliques més antigues i extenses del planeta. Tot i que beure en excés pot provocar problemes de salut, investigacions recents demostren que una copa de vi cada dia pot aportar més d’un benefici. S’ha pogut comprovar que el poder antiinflamatori dels polifenols i els beneficis de l’etanol es conserven i, de vegades s’accentuen, en la producció del vi. Així doncs, es pot afirmar que el consum moderat d’aquesta beguda té com a conseqüència motius beneficiosos per a la salut:

• Enforteix els ossos • Redueix els atacs cardíacs • Capacitat antibacteriana • Millora la funció cognitiva • Redueix el risc de càncer • Actua contra la depressió • Ric en minerals Com cada any, al mes d’octubre se donarà per finalitzada la campanya de la collita de raïm a les nostres terres. Segons informacions d’Unió de Pagesos, aquest any la collita de raïm a Catalunya caurà fins a un 30%, i a les terres de Lleida fins a un 35% respecte a la de l’any passat pels efectes acumulats de la sequera en tot el territori. Aquesta caiguda de l’oferta està representant una pèrdua en el preu que cobra l’agricultor per la collita, ja que, a causa de la falta de pluges, el raïm té més poca aigua i, per tant, pesa menys. Però contràriament a aquest fet, per als elaboradors de vi això representarà que la qualitat del vi serà millor, perquè la calor fa que el raïm contingui més concentració de sucres i acidesa. I és per això que els pagesos afirmen que la solució és que els elaboradors dels vins tinguin en compte el preu que paguen per la collita, que s’estima que serà d’un 15% menys respecte al 2016, ja que encara que sigui menor, té més qualitat MGZ

Menys raïm, però vins de més qualitat


59


• Plats italians per emportar i per encàrrec • Formatges i embotits típics tallats al moment

telèfon:

973 80 81 24

• Productes típics italians Dra. Castells, 35 · 25001 · (Cappont) LLEIDA

ITALIA Itàlia és un país molt conegut gastronòmicament. La història ens explica que la cuina italiana rep influència d’altres indrets del món, com Grècia, Àfrica i altres països asiàtics. Per exemple, els grecs cuinaven un pa de forma plana, i d’aquí en va sorgir el que tots coneixem com a pizza. La cuina italiana ha sabut imposar-se en nombrosos països a través del món. El famós plat de pasta a la carbonara és una de les receptes més conegudes del món pel que fa a la gastronomia italiana, tot i que moltes vegades no se segueix la recepta original, ja que els italians no introdueixen la nata en aquest plat. Altres plats de pasta dels quals gaudim gràcies als italians són la lasanya i els macarrons a la bolonyesa amb la autèntica carn de vedella. Però la cuina italiana va més enllà de la pasta, ja que també hi ha les conegudes bruschettas, el formatge italià, la mortadel·la i la cansalada. Un altre producte estrella per fer una bona digestió és el deliciós licor limonchello. El vi blanc escumós italià també és considerat com una de les begudes més agradables per al nostre paladar.

Distribuidor de productes gourmet! Distribuidors de primeres marques!

Però és sobretot la mozzarella di bufflonne un dels grans de la cuina italiana, juntament amb uns tomàquets cherries i alfàbrega. Per finalitzar un bon àpat italià, les postres per excel·lència són el tiramisú, així com una plaent pannacotta. No ens podem oblidar dels risottos, que solament els italians saben cuinar de manera tan acurada, i és perquè l’arròs ha de ser porós i ric en midó. I no hem d’oblidar que un bon risotto s’ha de cuinar amb un bon brou de verdures. La cuina italiana és magnífica, amb una història i un gran significat darrere de cada plat. Itàlia és un país meravellós per visitar, tant per la seva gran història cultural com per la seva cultura gastronòmica MGZ

60


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


AIMIA

A

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

AGGIO C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

A TOPOS

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BELLERA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28 C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

BAR BUENOSVINOS

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR CAFETERIA BISCOTTO

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Llibertat, 65 · Lleida

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

62

BAR TÒFOL

BEAT CAFÈ I SOUL

AMBROSIA

Av. València, 19 · 25001 LLEIDA (Cappont)

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Acadèmia, 36 · Lleida Tel. 973 670 390

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

Tel. 973 830 130

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida


CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

C

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CENT VINT-I-TRES Av. València, 19 · Lleida Tel. 973 830 130

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

CERVESERIA APPELWOI

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

CLASSUAL RESTAURANT C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CORAL BUFFET LLIURE

C/ Alfred Perenya, 89 · Lleida Tel. 973 234 250

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

63


D

DUCAL

FECOLL

EL CAFÈ SELECTE

FERRERUELA

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279 C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

Costers del Segre Verdú / Lleida

EL CELLER DEL ROSER

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473 C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

ENCI WOK

HISTORY

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

64

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839


HONG KONG

KAMBÁ

HOTEL AC

KILIM CAFÉ

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825 C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESGLAÓ

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL REAL

L’ESTEL DE LA MERCÈ

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL DUOMO

LA BODEGUETA

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IL PASTIFICCIO

LA BRASA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

IRUÑA

LA CAPITAL

ISIDRO

LA CASA DEL VERMUT

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

25007 · lleida tel. 973 220 337

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

RAMBLA FERRAN, 26

L’IMPASTO

HOTEL ZENIT

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755

H

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

HOTEL CONDES SENATOR

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152 C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA COVA D VIDRE

C/ Alcalde Costa, 7 · Lleida Tel. 973 282 915

65


LA DOLÇETA

L

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA LLAR DE FUSTA

LA POTA BLAVA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA LLAR DOLÇA

LA REPÚBLICA DEL FUM

LA LLENA RESTAURANT

LA ROCA DEL CORB

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

LA IMPREMTA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773 C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA PINTA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y

66

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739


L

LO CARAGOL

OH! KE BUENO

LOLA

ON QUEDEM

LONDON CAFÉ LLEIDA

00H

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734 C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MIL9NORANTA

Av.Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 675 186 593

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MENÚ

9,50 €

de dimarts a divendres

BUFFETT LLIURE de marisc i braseria

14 € HORARI:

Dissabtes i diumenges de 13 a 16 hores Dilluns tancat

Nova GERÈNCIA Nova DEGUSTACIÓ

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

68

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PITY C/ Ramon Soldevila, 5 · Lleida Tel. 673 300 120

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

NEO PARC

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

NEW CLASS

PUNTO ESTRELLA BAR

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

NOU CASA JOSÉ

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

NYAM NYAM

Tel. 973 234 250 buffetcorallleida@gmail.com

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197

NAVARRA

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

C/ Alfred Perenya, 89 · 25004 LLEIDA

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

O SOLE MIO

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella


Gratinat de patates amb botifarra negra

Cuina amb la Dionisia:

P

lats calents i nutritius. En aquest temps, és un plaer obrir el forn per donar caliu a la cuina, i aquest mes us recomanem unes delicioses patates gratinades amb botifarra negra. Millor si compreu productes de proximitat i, si pot ser, ecològics, perquè ens garantiran uns beneficis més saludables per a la nostra salut. Aquesta recepta està formada per hidrats de carboni, lactis, proteïna animal i greixos vegetals saludables i necessaris. Per tal de garantir un àpat complet, cal afegir-hi una ració de verdures. Us recomanem, de primer plat, bròquil o espinacs o unes mongetes amb ceba per aconseguir així una dieta equilibrada MGZ

Ingredients: • 500 g de patates • 16 talls prims de botifarra negra • 100 g de formatge brie • 1 tassa de nata líquida • Oli d’oliva • Sal i pebre

Elaboració:

• Primer, peleu les patates i talleu-les en làmines molt

primes. Renteu-les bé i fregiu-les en una cassola amb molt d’oli.

• Quan estiguin ben rosses, retireu-les i poseu-les en paper Segueix-nos a

de cuina perquè absorbeixi l’oli sobrant i reserveu-les.

A continuació, poseu en una paella la nata, les patates fregides, la sal i el pebre i deixeu-ho coure tot junt durant uns deu minuts.

• Tot seguit, col·loqueu una capa de patates amb nata al centre del plat, cobriu-ho amb els talls de botifarra negra, afegiu-hi una altra capa de patates per sobre i, finalment, cobriu-ho amb el formatge brie tallat a talls i sense pell. • Per acabar, poseu el plat a gratinar al forn durant uns 5 minuts. Serviu al moment.

69


Q

QR CAFÉ

SUSHI SAKURA

Q TOMAS BAR RESTAURANT

SUSHI SHOP 518

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651 C/Dra. Castells, 35 · Lleida Tel. 973 836 226

RADENA

Pol. Ind. el Segre - Parc. 202 · Lleida Tel. 973 670 813

RESTAURANT CATALUNYA

SUKULEN

TANDOORI MAHAL

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TERRALL

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 973 142 935

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

TOSCA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

SOL 9 TAST

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

C/ La Fusta, 26 · Lleida Tel. 973 212 177

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

TXOKO GASTROBAR

C/ dels Comtes d'Urgell, 48 · Lleida Tel. 640 077 813

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

VAPORETTO

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

ZEKE

SUMMUM VEGETARIÀ

ZHANG

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

70

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

RESTAURANT LLOBREGAT

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

25222 SIDAMON ( Lleida )

SUSHI TOKYO

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

RENO

Tel. 973 56 02 79 · Mòbil 636 54 67 70

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465 C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

Ctra. Madrid-Barcelona, km 480

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551 Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695


• Vitamines: Contenen grans quantitats de vitamines B i E, convertint-se en un poderosos aliats antioxidants per combatir l'efecte dels radicals lliures.

S

ón molts els estudis que relacionen el consum d'ametlles regular amb una bona salut cardiovascular, amb la prevenció de la osteoporosis ( gràcies a la seva aportació de calci), amb uns nivells adequats de sucre en sang i amb un correcte equilibri de colesterol HDL i LDL. Les ametlles són una magnífica font d'energia, contenen poca aigua i molts components concentrats els quals es carreguen de grans nutrients afavorint la nostra alimentació.

• Proteïnes: Contenen un alt valor proteic aportant més proteïna que la carn a igual quantitat d'aliment ingerit.

• Greixos: Les ametlles són molt riques en àcids grassos essencials, els quals són molt benficiosos per a la salut. Contenen un alt percentatge de grases monoinsaturades, protectores del sistema cardiovascular, i les poliinsaturades que són aquells àcids grassos que l'organisme no pot sintetitzar a partir d'altres substàncies i que hem d'ingerir necessàriament amb la dieta.

• Hidrats de Carboni: Les ametlles és un fruit sec ric en hidrats de carboni, la major part dels quals són d'absorció lenta afavorint el seu consum a les persones que pateixen de diabetis. Són una font d'energia a més d'aportar-nos una gran quantitat de fibra soluble, imprescindible per mantenir una bona salut de l'intestí i del colón.

• Minerals: Conté zinc, fòsfor, sodi, potasi, magnesi i ferro a més de la seva gran quantitat de calci. Sempre que sigui possible cal consumir-les biològiques per evitar pesticides que hagin sigut utilitzades en el seu cultiu. Les ametlles són el complement ideal, tan per a plats salats com dolços. pots introduïr les ametlles en els teus esmorzars, en forma de muesli o a les teves amanides o guisats. O fins i tot, pots crear la teva pròpia llet d'ametlles cassolana. Ara en temps de tardor i hivern introduïm aquest aliment en un producte deliciós per al paladar, els torrons. Menjar torrons, sense excès, ens beneficia la nostra salut.

Les ametlles tenen propietats i beneficis per a la nostra salut que contribueixen a retrassar l'envelliment, cuidant el nostre sistema muscular, nerviós, immunitari i cardiovascular.

71


BON AMBIENT I QUALITAT

L

al teu lloc de reunió preferit

ondon Café és una cafeteria & cervesseria que es caracteritza pel seu tracte familiar i proper, que fa que els clients hi vagin per prendre la seva cervesa preferida amb els amics com una rutina, ja que molts d’ells afirmen que “anar al London és com anar casa”. La comoditat que trobarem en aquest indret és com l’abraçada que tots necessitem en finalitzar una jornada de treball. La carta del London és molt extensa, però destaquem els "100 entrepans gourmet" que ens ofereixen cada dia, així com les hamburgueses, fetes amb carns selectes, com la del poltre o la d’estruç. Tots aquests àpats, acompanyats d’una bona cervesa d’importació única i especial, ja que el London Café és l’únic bar de Lleida que servei cervessa AMBAR, i a més tenen una amplia carta de cerveses d'importació per a tots els gustos. Una altra de les especialitats és la “degustació de pintxos”. un plat de 8 pintxos variats d'autor, que s'elaboren i es canvien cada dia, d’aquesta forma els clients sempre gaudeixen de diferents gustos al paladar que els convida a tornar a l’endemà per descobrir de nou el que han preparat els professionals del London Café.

Sovint el bar organitza petits concerts per amenitzar el local i donar a conèixer cantants de la zona de Lleida. La tarda és el moment especial per descobrir tot tipus de cafès, fins a divuit sabors de xocolates i trentaquatre tipus d’infusions. Al London se senten especialment orgullossos dels anomenats Chivitos, els entrepans més grans de la carta. En pots escollir entre cinc tipus. No són els típics entrepans, sinó que estan fets amb receptes especials elaborades pel xef de la casa. I per amenitzar la nit, trobareu una carta extensa de gintònics que preparen al davant del client perquè puguin gaudir personalment de l’elaboració. "El Dia de la Pinta" és el dijous. El local serveix cerveses rosses i torrades de mig litre a 2 €. Al London Café trobareu infinitats de productes que cada dia us sorprendràn. Veniu i deixeu-vos endur pel bon gust

s infinitats Al London Café trobarà dia us de productes que cada ixeu-vos sorprendran, veniu i de . emportar pel bon gust 73 73


MASCOTES

col·labora activament amb la ONG "Protectora d'animals Lydia Argilés" amb el 10% de la facturació de la publicitat contractada en aquesta secció.

Podenca Femella · 2 anys

Tata Femella · 1 any

Mariolín Mascle · 1 any

Perla Femella · 1 any

Ros Mascle · 2 anys

ue els gossos pateixin estrès per separació és molt freqüent; de fet, és el motiu més recurrent que fan els amos a les consultes veterinàries. Els símptomes són clars: gossos bordant desesperadament, rascant les portes, udolant desconsolats... fins que arriba la família humana a casa. Aquest recull de peculiaritats són un senyal inequívoc d’alerta: el gos demostra que pateix ansietat per separació dels seus propietaris. Però, per què es produeix l’ansietat? La por a allunyar-se de les seves mares és natural en cadells. Es tracta d’un mecanisme de defensa que evita que el petit explorador caní s’allunyi en excés de la seva progenitora. Els cadells que se separen de la mare molt d’hora solen aguditzar aquest estrès: se senten desvalguts, fora de protecció. Això passa perquè la cria encara no està preparada per separar-se de la mare i, com a resposta, agafa una afecció excessiva per la nova família humana. Aquesta estima desmesurada del cadell pel seu amic de dues cames pot transformar-se en una falta d’autonomia poc saludable. L’ansietat per separació és un trastorn de conducta dolorós que, per desgràcia, pateixen molts gossos que han estat separats de la mare quan eren encara molt petits.

Com podem reconèixer si el nostre gos pateix molt quan marxem de casa?

tel. 686 234 542 Ptda. Sant Just, 55 LLEIDA protectoraanimalslydiaargiles@hotmail.com

Un gos amb ansietat per separació és habitual que ho manifesti amb destrosses a casa: mossegades als coixins o esgarrapades al sofà poden ser avisos que l’animal pateix un temor inusitat a la solitud, també que el gos bordi o plori contínuament, esgarrapi la porta per on marxem de casa o defequi dins la casa. Símptomes menys freqüents, però més seriosos, poden ser els vòmits o la diarrea que es produeixen en la nostra absència. Quan l’angoixa és molt pronunciada, el gos pot arribar a provocar-se clapes i ferides a la pell perquè es llepa constantment determinades zones del cos. També haurem de vigilar si té un alt grau de nerviosisme o un baveig constant que no li permet desenvolupar una vida tranquil·la.


Què podem fer? Un gos temorós i dependent no és un animal feliç. Però, què podem fer quan pateix ansietat per separació? A continuació, us deixem uns senzills consells que poden ajudar el pelut a recuperar la confiança en ell mateix i a no enganxar-se en els moments de solitud.

Empreses col·laboradores amb

´ LYDIA ARGILES PROTECTORA D’ANIMALS de Lleida

1. Ensenyeu el gos que el fet d’agafar les claus no sempre significa sortir de casa. L’animal temorós no tardarà a identificar senyals que antecedeixen a la sortida de l’amo: posar-se les sabates, agafar les claus, etc. Per això, el primer pas per evitar l’ansietat per separació és ensenyar-li que aquests gestos no sempre van acompanyats d’una sortida. Agafar les claus de casa mentre descansem a la saleta, jugar-hi o passejar amb sabates per casa poden ajudar-lo a no fer l’associació.

2.

Sortides cada cop més llargues. Un gos és un amic i és responsabilitat dels amos cuidar-lo com cal. Això inclou evitar a l’animal els moments de solitud excessius. Tot i això, les absències de la família són normals i el ca s’hi ha d’habituar. La clau és començar amb sortides curtes i anar allargant-les a poc a poc perquè es vagi habituant al fet que no siguem a casa.

3. Un ca amb la ment ocupada és un animal menys ansiós. L’exercici, els jocs mentals per a gossos, així com les tasques que puguem encomanar al nostre amic pelut —com transportar la seva pròpia motxilla durant els passejos— serveixen per ocupar la ment de l’animal i evitar-li l’avorriment. D’aquesta manera, es reduiran, a més, alguns dels problemes d’ansietat. 4. Respecteu els horaris de les menjades i les passejades. Això afavoreix que el gos recobri la serenitat. Aquests canvis miren de potenciar la felicitat i reduir l’angoixa que experimenta en el moment de la separació. Portar un ritme de vida estructurat i monòton el pot ajudar a comprendre que marxem a una hora determinada, però que tornarem més tard per alimentar-lo i jugar amb ell. 5.

Tractament per part d’un veterinari o un educador caní. L’ansietat per separació dels gossos pot aguditzar-se i convertir-se en un problema de salut per al nostre animal. És per això que el veterinari de confiança o educador caní seran els millors consellers en cada cas, ja que en moltes ocasions pot ser necessari algun tipus de tractament MGZ

C /Penedés, 87 · 25005 LLEIDA • Tel. 973 249 950 www.cortinessantjordi.com info@cortinessantjordi.com

L’ansietat per separació en gossos és una por exagerada a la solitud i la llunyania dels amos. Els animals que sofreixen aquest trastorn de conducta poden bordar molt, rasquen portes i fins i tot fan les seves necessitats dins de casa. 75


TECNOLOGIA

i despreocupa’t de la zona blava !

L Disponible a:

L' aplicació mòbil d’aparcament que ens beneficia a tots els conductors/es

...............

Paga des del teu mòbil de forma segura i còmoda, rep avisos quan el tiquet estigui a punt de finalitzar, descarrega justificants o la factura quan ho necessitis

76

’aplicació mòbil per pagar l’estacionament del teu vehicle de forma ràpida i còmoda, en què pagaràs només pel temps real d’estacionament. Beneficis: • Aparca a les zones regulades sense haver d’anar al parquímetre o tornar al cotxe per deixar-hi el justificant d’estacionament.

Com funciona: 1. Obre l’aplicació ElParking al teu mòbil i el GPS t’ubicarà al mapa.

2. Confirma el punt on has aparcat. 3. Selecciona la tarifa que correspon i la matrícula del teu cotxe.

• Només pagaràs pel temps que has fet servir l’aparcament. Si marxes abans d’hora, podràs recuperar l’import del temps que no hagis utilitzat.

4. Escull la durada del tiquet i paga

• No et caldrà ni sortir del cotxe per treure el tiquet d’estacionament. Despreocupa’t de tenir canvi.

sistema i el controlador pot comprovar que té un tiquet vàlid sense que deixis res al vehicle.

• No pateixis perquè el teu estacionament finalitza. Pots consultar quant temps d’estacionament et queda, si no, el mòbil t’enviarà una alerta per informar-te de quan finalitza.

a l’aplicació.

5. El tiquet queda registrat al

• I si encara tens coses per fer, augmenta des d’allà on siguis el temps estacionament (fins al permès) sense necessitat de tornar al parquímetre per treure un nou tiquet ni haver-lo de deixar al cotxe. • Cal dir que si el vehicle ha estat denunciat a la zona d’aparcament reglat, t’avisem perquè puguis anul·lar la denúncia de forma ràpida des del telèfon mòbil i evitar una multa.

Delegació Barcelona: 93 249 71 71

Delegació Lleida: 973 071 222

info@magazinepublicaciones.com

www.magazinepublicaciones.com


por turnos con un montón de enemigos atípicos y estrafalarios jefes. La mecánica del juego es la de turnar a los distintos personajes sobre el campo de batalla y machacar a los rivales con ataques a corta y larga distancia.

LG K8 4G, Libre A Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

94 €

A lo largo del juego contaremos con cientos de alocadas armas que tendremos a nuestra disposición a medida que vayamos desbloqueando pasando fases o minijuegos.

Tiendas Cex dan por el intercambio: 

108 € Cex tiendas venden por:

145  € GoPro Hero3: Silver Edition, B Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

56 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

68 € Cex tiendas venden por:

100  € Pro Evolution Soccer 2018 ( PS4 ) Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

38 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

42 € Cex tiendas venden por:

55  €

Mario+Rabbids: Kingdom battle La fusión de los dos mundos más famosos de sus respectivas compañías ha llegado a Nintendo Switch. De parte de Ubisoft llegan los Rabbids y de parte de Nintendo llega Mario. Y entre los dos forman este delirante, tronchante, táctico y, en ocasiones incluso complicado juego: Mario + Rabbids Kingdom Battle. La fusión perfecta. Esta es la historia de un encuentro inesperado entre Mario y los irreverentes Rabbids. El Reino Champiñón se ha desgarrado por la acción de un misterioso vórtice y los Rabbids han aparecido como de la nada en el anteriormente tranquilo reino. Con el fin de restablecer el orden en el revoltijo que se ha formado en el Reino Champiñón, Mario, Luigi, la princesa Peach y Yoshi deben aliarse con cuatro Rabbids, cada uno de ellos con una fuerte personalidad. Viaja por retorcidos mundos repletos de monedas y puzzles de todo tipo que esperan a ser resueltos. En esta nueva aventura acompañaremos a estos ocho héroes en una hilarante aventura y descubriremos varios simpáticos guiños a juegos clásicos de Mario en cualquier rincón. Todo ello, por supuesto, con los traviesos Rabbids dando guerra y sin otorgarnos ni un segundo de respiro.

Cada personaje tiene sus pros y contras, unos son más ágiles, otros más silenciosos e incluso algunos tienen mejor puntería que otros por lo que tendrás que pensártelo un rato antes de equipar a estos carismáticos héroes para el combate. Durante el combate podremos usar elementos del entorno y, con algo de astucia, podremos pillar desprevenidos a los oponentes. También deberemos escondernos para evitar los ataques a distancia de los enemigos, meternos por tuberías con forma de Rabbid para desplazarnos rápidamente por el campo de batalla y desatar las distintas habilidades únicas que tiene cada héroe que nos ayude a la hora de derrotar y vencer a cada uno de los distintos enemigos que nos encontraremos. En resumen y para acabar, estamos ante un juego que ofrece combates desafiantes (algunos momentos los picos de dificultad que nos ofrece llegan incluso a desesperar) pero sobre todo estamos ante un juego divertido y con un colorido que este tipo de género no suele tener. Un juego poco Nintendo pero muy Nintendo a la vez. Nota: 9,5 Lo mejor: el mapa, la variedad de soluciones a una misma situación. Lo peor: las caídas de frames.

En Mario + Rabbids Kingdom Battle tendremos la oportunidad de usar armas nunca antes vistas y participar en combates

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02


EDUCACIÓ

l professor Howard Gardner, un dels 100 intel·lectuals més influents del món i premi Príncep d’Astúries, durant els anys setanta es va fer una pregunta molt senzilla: podem imaginar-nos que quan Cervantes escrivia o quan Velázquez pintava, els seus cervells estaven fent les mateixes operacions que un astrofísic o un matemàtic quan treballen? Ens va ensenyar que la intel·ligència és un potencial biopsicològic i que, a més, és plural. Cada persona posseeix intel·ligència cognitiva, altres tipus que ens ajuden en aspectes tan necessaris com la generació de noves idees i la capacitat de crear,

78

la possibilitat d’arribar a records o a aconseguir la confiança en un mateix i en la resta. És el que coneixem com intel·ligència emocional, intel·ligència social i intel·ligència creativa. La investigació en neurociència que s’ha realitzat en els últims 20 anys ha corroborat que per educar la raó, primer hem d’educar les emocions, i que una relació intel·ligent entre ambdues és decisiva per afrontar la vida professional i personal. La gestió de les nostres emocions ens permet ser persones més innovadores i creatives. Ens encoratgem davant de la por o del fracàs; o en la nostra capacitat de crear confiança, o empatitzar amb la resta de

les persones, i això també ens permet ser més resolutius davant d’un conflicte o problema. Sabem que aquests tipus d’intel·ligència existeix, i que és fonamental per ser feliç i tenir èxit. També sabem que es pot desenvolupar i mesurar, i sabem com fer-ho. Es cultiva quan tenim una bona percepció i comprensió de les nostres pròpies emocions i la de la resta. Sabem que existeix, sabem que la necessitem més que mai i sabem com desenvolupar-la, per tant, tenim l’oportunitat d’afrontar tots els reptes formatius i educatius que cada un de nosaltres tingui al davant d’una forma nova, més intel·ligent.


La intel·ligència emocional, social i creativa ens ajuda en la generació de noves idees, la capacitat de crear, d'arribar a records i aconseguir la confiança en un mateix i en la resta. Pensant en una formació que inclogui els aspectes cognitius, però també els emocionals, socials i creatius. Sabent que, per al nostre futur, fins i tot més important que el que sabem és com fem servir les nostres emocions per buscar i trobar solucions i noves formes d’afrontar els reptes. La investigació més recent ha constatat que una major intel·ligència emocional facilita un millor rendiment acadèmic, millora les relacions socials, contribueix a evitar les conductes disruptives i millora l’ajust psicològic. Els científics socials de diferents països han demostrat que aquestes intel·ligències es poden desenvolupar. Al nostre país també s’estan desenvolupant i més s’estan mesurant els resultats. És el cas del Programa Educació Responsable que la Fundació Botín ha posat en marxa en més de 100 centres a Espanya, l’avaluació està permetent confirmar, entre altres variables que incideixen en el rendiment acadèmic, que es redueixen en més d’un 13% els nivells d’ansietat i millora en més d’un 5% la claredat i la comprensió dels nens i nenes dels centres que estan treballant en aquest sentit. L’educació de les emocions no és un luxe. És una necessitat imperiosa que hem d’afrontar des de les primeres etapes del sistema educatiu. Si fem ara aquesta aposta al nostre país, hi haurà més possibilitats que els ciutadans siguin persones sanes i equilibrades, menys agressives i més solidàries, amb iniciativa, creativitat i lideratge. En definitiva, necessitem una escola més oberta que potenciï la intel·ligència emocional, social i creativa amb l’humil, i alhora tan humà, propòsit d’aprendre a conviure i ser feliços MGZ

Educar les emocions és una necessitat i una prioritat que hem d’incorporar al nostre sistema d’ensenyament 79


MOTOR

E

l nou aspecte del Jeep Renegade presenta grans i contundents proporcions inspirat en la poderosa aparença del Wrangler. Amb els fars circulars situats sota el capó oferint un aspecte àgil i els passos de roda trapezoïdals, continuant amb la típica graella davantera amb set ranures, coronant la vista frontal amb el logotip de la marca. Destaca també el sostre solar practicable MySky, que permet gaudir d’increïbles vistes panoràmiques als passatgers durant el viatge. El quadre d’instruments de gran elegància combina molts i atractius elements funcionals. Com el fre de mà elèctric, que s’acciona mitjançant un botó situat al panell central.

Confort i entreteniment El vehicle va equipat amb un magnífic equip de so, amb nou altaveus i una sèrie de característiques tecnològiques integrades al volant. 80

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Tec de p clas per vale irre


cnologia primera sse i una rsonalitat enta i everent

Conté sistema de navegació d’alta qualitat amb gràfics en 3D i GPS, amb sensor integrat que ajuda a garantir un posicionament precís. Al quadre d’instruments amb pantalla TFT de 7" el conductor pot visualitzar una gran quantitat d’informació, com les indicacions del navegador, la velocitat, el consum de combustible en temps real, les advertències de seguretat, la informació d’àudio i les característiques específiques de Jeep.

Eficiència i prestacions El Jeep Renegade incorpora el primer canvi automàtic de nou velocitats i els innovadors sistemes Jeep Active Drive, Active Drive Low i Selec-Terrain. La gamma de vuit combinacions de motors i canvis disponibles s’adapta a totes les necessitats d’eficiència i prestacions en tots els escenaris possibles, ja sigui en ciutat, carretera o en qualsevol situació pròpia per a un tot terreny. El model disposa de tracció davantera i tracció 4x4, amb potències que van des dels 110 CV fins als 170 CV i consums reduïts gràcies al sistema de desconnexió automàtica de l’eix posterior, exclusiu en aquesta categoria. Els sistemes Jeep Active Drive contenen el nou Selec-Terrain, que permet al conductor escollir una configuració de conducció per ciutat o tot terreny per a un òptim rendiment en qualsevol condició de carretera.

Seguretat El nou Jeep Renegade anteposa la seguretat a tota la resta, amb més de setanta sistemes de seguretat disponibles.

Versatilitat Al mercat podràs escollir entre quatre versions disponibles (Sport, Longitud, Limited i Trailhawk), i també entre una gran varietat de colors, i complementar el teu vehicle amb molts accessoris exclusius, fins a un total de cent deu, que combinen a la perfecció. També trobaràs una gran varietat de kits de vinils per a la carrosseria, embellidors per a la graella davantera, retrovisors exteriors en negre brillant i llantes d’aliatge específiques 81 81


La conducció i la son no són compatibles

l son al volant és una circumstància que es relaciona amb la major quantitat d'accidents de trànsit, especialment en el sector professional. Nombrosos estudis afirmen que moltes sortides de la carretera, xocs posteriors o frontals són a causa de la son, és a dir, les persones no van ben dormides. Si conduïm sota els efectes del son no ens permet reaccionar a temps i això provoca un número molt elevat accidents. S'ha calculat que la somnolència és un factor implicat, directa o indirectament, entre el 15% i el 30% dels accidents de trànsit. La son és una necessitat bàsica per als humans, la qual li dediquem més de la tercera part de les nostres vides. Quan la nostra feina té a veure amb la conducció és molt important fer un bon descans i dormir les hores adequades, a poder ser sempre complint el mateix horari i d'una duració de 8 hores.

Com afecta la somnolència a la teva capacitat de conducció? • Increment del temps de reacció: la somnolència augmenta el temps que pots arribar a reaccionar davant dels estímuls en el trànsit. • Menor concentració i més distraccions: La somnolència fa difícil la concentració en el trànsit. •  Presa de decisions més lenta i causant més errors: La somnolència fa que tardis més temps en processar la informació que reculls de l'ambient i en reaccionar en conseqüència. • Alteracions motores: davall dels efectes de la somnolència els músculs es relaxen, per tant els moviments són més lents i menys precissos. • Alteracions de les funcions sensorials: La monotonia ens fa executar els moviments de forma automàtica. Això ens pot provocar que realitzem maniobres poc efectives. • Aparició de microsomnis: Els microsomnis són els periodes de molt pocs segons de duració durant els que et quedes lleugerament adormit i en els quals permaneixes aliè al que passa a la carretera.

82


•  Alteració en la percepció: La somnolència fa que tendim a captar pitjor o de manera incorrecta els senyals, les llums, els sons...Quan tenim son identifiquem pitjor els objectes que hi ha a les carreteres. • Canvis de comportament: cal evitar ficar-se nerviós, ja que canvia la nostra actitud i ens fiquem més agressius al volant i com a conseqüència ocasiona alteracions en la conducció.

Transtorns del son que provoquen alteració en la seguretat vial: • L'Insomni: dificultat freqüent per iniciar o mantenir la son. •  La hipersomnia: La somnolència excessiva amb els episodis prollongats del son nocturn i la facilitat exagerada per a quedar-se adormit durant el dia. • Narcolepsia: Aparició dels atacas subdits i irresistibles de son durant el dia. • Transtorns respiratoris: L'insomni o somnolència derivats d'una patologia respiratòria o alteració de la ventilació( apnea del son). • Transtorns del ritme cardíac : El patró del son desestructurat degut a una mala sincronització del son de l'individu. •  Parasomnia: no són transtorns, si no fenòmens que poden irrumpir durant el son. Es destaquen els malsons o el somnabulisme.

Pneumàtics d’ocasió primeres marques i en pneumàtic nou (consultar)

TOTES LES MIDES

Com evitar els accidents de trànsit causats pel son: • Les hores més perilloses per conduir son de 3 a 5 hores de la matinada i les 14 i 16 hores de la tarda, ja que es quan apareix la son. • Evitar els trajectes llargs sense descansar, cal fer una parada cada dos hores o cada 200km durant un 20-30 minuts. No agafar una postura excessivament relaxada al volant, ja que cal agafar el volant amb firmesa. • De tant en quant ventila l'interior del cotxe. Evita fumar amb les finestres apujades. A l'hivern evita tenir la calefacció molt alta, ja que et pot provocar son. •  L'alcohol i certs medicaments afavoreixen l'aparició de la somnolència. A més, has d'utilitzar amb precaució les substàncies estimulants per evitar l'efecte rebot MGZ

(Furgoneta, 4x4 i turisme) Muntats i equilibrats

HORARI COMERCIAL De dilluns a divendres: De 9:00 a 19:00 h (migdia obert) Dissabte i diumenge: de 10:00 a 14:00 h

83


NUEVO SUV COMPACTO CITROËN C3 AIRCROSS CITROËN REFUERZA SU OFENSIVA SUV INTERNACIONAL

Citroën refuerza su ofensiva SUV internacional con el Nuevo C3 Aircross, un SUV compacto de “nueva generación” con una gran personalidad. Su imagen única y sus generosos volúmenes le aportan una actitud llena de fuerza y frescura. Un carácter enérgico reforzado por amplias posibilidades de personalización, con hasta 90 combinaciones en el exterior y 5 ambientes interiores. Tan cómodo en ciudad como en carretera, aumenta sus habilidades aventureras gracias al Grip Control® con control de descenso (Hill Assist Descent). Además, cuenta con modernas tecnologías, incluyendo 12 sistemas de ayuda a la conducción como el Head-Up Display y 4 tecnologías de conectividad como la recarga del Smartphone por inducción, sin cable. Producido en España, en Zaragoza, el Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross se comercializará en Europa en el segundo semestre de 2017 y posteriormente será desplegado a nivel internacional.

84

UN SUV CON CARÁCTER Y PERSONALIZABLE El Nuevo Citroën C3 Aircross es un SUV compacto de 4,15 m de longitud, con una distancia al suelo sobre elevada, posición de conducción alta, protecciones específicas delante y detrás, grandes ruedas y aletas ensanchadas.

EL SUV COMPACTO MÁS HABITABLE Y MODULABLE DEL SEGMENTO El programa Citroën Advanced Comfort®, que cuida del bienestar físico y mental a bordo, firma el carácter práctico y generoso de este SUV compacto de “nueva generación”. Gracias a su arquitectura ingeniosa, el Nuevo C3 Aircross es un SUV compacto que hace más fácil la vida diaria y no supone ningún compromiso ni para el confort ni para la funcionalidad. Ofrece asientos anchos y confortables, y destaca por una habitabilidad de referencia (mejor altura bajo el techo, generoso espacio para las piernas), una modularidad sin rival (banqueta deslizante en 2 partes independientes, posibilidad de plegar el asiento del acompañante delantero en forma de mesa para proporcionar una longitud de carga de 2,40m) y un volumen de maletero excepcional (410 litros extensibles a 520 litros). Sentirse bien a bordo, también supone poder disfrutar de un habitáculo luminoso gracias a su techo acristalado panorámico y practicable de grandes dimensiones. Adaptado a su tiempo, el C3 Aircross dispone de ingeniosos espacios portaobjetos, entre ellos una zona en la consola central de recarga del Smartphone por inducción, sin cables, y propone una gama completa de ayudas a la conducción como el Head Up Display, el Active Safety Brake, los faros inteligentes Smartbeam o el reconocimiento de las señales de velocidad y recomendación y todo ello sin olvidar tecnologías útiles como el Park Assist o el CITROËN ConnectNav.

UNA SILUETA SUV ÚNICA El diseño del Nuevo C3 Aircross es único en el segmento, gracias a su capó musculado a la vez corto y alto. Proporciona una impresión de robustez e impone su firma luminosa tanto delante como detrás conservando

al mismo tiempo un espíritu sin agresividad por su equilibrio horizontal y sus generosos modelados. Como auténtico SUV, el Nuevo C3 Aircross cuenta en el lateral con ensanchadores para las aletas a nivel de los pasos de rueda y de los bajos de la carrocería coloreados. El perfil le proporciona toda la personalidad SUV. Se caracteriza por un equilibrio horizontal y la promesa de volumen interior, y está marcada por elementos innovadores como las decoraciones de las custodias estilizadas, que suponen una firma única. Adelantadas por el Concept C-Aircross, las custodias traseras, realizadas en policarbonato e incluyendo en su centro una película de color, crean un fuerte contraste gráfico a nivel del montante trasero. Con un “efecto persiana”, aportan un rasgo de carácter único y permiten disimular el interior del vehículo sin impedir que entre la luz ni que la visibilidad se vea perjudicada.


UNA CONDUCCIÓN SUV Una tecnología y una promesa de aventura que incluye, además, una amplia gama de motorizaciones sobrias y eficientes de última generación. Compañero ideal para asegurar los trayectos urbanos cotidianos o para escapadas a otros destinos de fin de semana o de vacaciones, el C3 Aircross dispone de motores de 3 cilindros PureTech dotados con las últimas tecnologías, lo que permite reactividad así como la optimización de los consumos y las emisiones (International Engine of the Year 2015 & 2016). Los motores BlueHDi aportan también a l@s ocupantes placer de conducción, economía y respeto por el medioambiente. • En gasolina: El Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross está disponible en su versión más potente con el PureTech 130 6v. El motor PureTech 110 se ofrece con caja de cambios manual (PureTech 110), pero también está disponible con la caja automática EAT6 para ofrecer un máximo de agrado y confort (PureTech 110 EAT6). El vehículo de acceso a la gama está movido por el motor PureTech 82. • En diésel: El Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross está disponible con caja de cambios manual y dos posibilidades de grupos motrices, el BlueHDi 120 6v y el BlueHDi 100.

TECNOLOGÍAS QUE FACILITAN LA VIDA Guiada por el programa Citroën Advanced Comfort®, la concepción del Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross también ha sido pensada para permitir un uso fluido. Para ello emplea tecnologías intuitivas que aseguran tranquilidad y seguridad al volante, con una completa gama de tecnologías de ayuda a la conducción y de seguridad, que contribuyen a hacer cada trayecto más fácil y más seguro: • Acceso y arranque manos libres • Head Up Display en color • Cámara de visión trasera 180° Top Rear Vision • Park Assist • Active Safety Brake • Alerta de Cambio Involuntario de Carril • Sistema de vigilancia del ángulo muerto • Reconocimiento de las señales de velocidad y recomendación • Faros inteligentes Smartbeam • Alerta de atención del conductor • Indicador de descanso recomendado • El Grip Control® con control de descenso • Recarga del Smartphone, por inducción, sin cable • Función Mirror Screen • CITROËN ConnectNav • CITROËN Connect Box

Pàrquing clients

+ informació:

www.citroen.es

85


TURISME & OCI Viatgem al 24 de març del 2018 Sortida de Barcelona o Madrid fent escala a París amb la companyia Air France, amb una nit a bord.

TOKYO KANAZAWA SHIRAKAWAGO YASHIMIRO ONSEN KYOTO NARA OSAKA

25 de març del 2018: TOKYO Arribada a Tokyoa la tarda. Sopar a l’hotel. 26 de març del 2018: TOKYO Esmorzar i visita al temple Asakusa Kannon, deessa de la Misericòrdia, amb la seva arcada comercial “nakamise”. Finalitzarem la visita amb una classe de cuina on aprendreu les tècniques per elaborar el famós plat de sushi. A la tarda, visita al santuari sintoista Meiji, la zona de Harajuku amb el carrer Takeshita i l’avinguda Omotesando. A la nit, es farà un tour nocturn per Tokyo per veure el bullici i l’animat barri de Shibuya i la torre de Tokyo, on gaudirem d’un sopar en un restaurant local amb menjar típic. 27 de marc del 2018: TOKYO Dia lliure per visitar i explorar la ciutat. 28 de març de 2018: TOKYO - KANAZAWA SHIRAKAWAGO - YASHIMIRO - ONSEN Arribem a Kanazawa i, més tard, a Shirakawago, coneguda per les seves típiques cases d’estil “gassho-zukuri”. Dinarem en un restaurant local i visitarem el poble, incloent-hi la casa de la família Wada, on farem una petita classe de paper japonès “whasi”. Un cop realitzada l’activitat, ens traslladarem a Yamashiro Onsen, el balneari d’aigües termals més important de la regió de Hokuriku, que compta amb unes propietats beneficioses per a la pell i la salut. Soparem en un local típic i anirem cap al nostre allotjament. 29 de març del 2018: YAMASHIRO ONSEN - KANAZAWA - TOKYO • VIATGE EN GRUP REDUÏT Després de gaudir d’un típic • AMB GUIA ACOMPANYANT esmorzar a Ryokan, ens traslladarem a Kanazawa, • PENSIÓ COMPLETA •EXCURSIONS INCLOSES: Classe de cuina sushi Classe de paper japonès washi Sopar amb geishes • DORMIR en un ryokan, l’hotel típic japonès

86


on ens submergirem al Japó feudal. Els seus carrers llueixen unes cases senyorials amb les antigues zones de pati, el castell i el magnífic jardí Kenrokuen, que faran que sigui una destinació molt exòtica. Kanazawa és la meca de l’artesania, i allí podrem veure els típics quimonos de seda Kaga-Yuzen, la ceràmica de Kutani i Ohi, lacats Wajima treballats amb fulles i pols d’or... I també els espectacles de “no” o la famosa cuina tradicional, que contribueix a l’exquisit refinament d’aquesta ciutat. Visitarem els jardins Kenrokuen i gaudirem d’una preciosa passejada pel barri Higashi Chaya Gai, on visitarem la casa del Samurai Nomura. Al final del dia, viatjarem a Kyoto. 30 de març del 2018: KYOTO Esmorzar i visita al bosc de Bambús, un dels més bonics i famosos del Japó. Visitarem els temples de Kinkakuji i Kodaiji, i passejarem per la zona de Ninnenzaka Sennenzaka. 31 de març DE 2018 : KYOTO NARA - KYOTO Visitarem Nara, el parc dels cérvols sagrats; Todaiji, el temple de fusta més gran del món, i el santuari Kasuga. També anirem al temple Byodo In. A la nit, visitarem Kyoto i passejarem pel

popular barri de Gion, on soparem en un típic establiment japonès i gaudirem de la companyia de les tradicionals geishes. 1 d’abril del 2018: KYOTO OSAKA. Visitarem l’Observatori d’e Umeda Sky Building i el castell d’Osaka. Dinarem en un restaurant local i visitarem la zona comercial i d’entreteniment de Dotonbori, al cor de Namba. 2 d’abril de 2018: OSAKA PARÍS - BARCELONA O MADRID Esmorzar i tornada a casa des de l’aeroport d’Osaka fent escala prèvia a París. Al preu, hi van inclosos: · Els serveis d’assistència i trasllat privat de les persones i equipatge. · Billet d’avió d’Air France en classe turista. · Tren Super Express en classe turista. · Trasllats i visites privades amb guies locals de parla espanyola. · Hotels de quatre estrelles indicats. · Àpats inclosos. ·  Acompanyant de SouthernCross durant tot el viatge. ·   Assegurança d’assistència en viatges i despeses de cancel·lació (3.000 € per persona). · Taxes de bitllet (90 €).

Hotels contractats: TOKYO: New Otani Garden Tower YASHIMIRO ONSEN: Ryokan Rurikoh KYOTO: Kyoto Tokyu Hotel OSAKA: Hotel New Otani Osaka

Viatja amb nosaltres!

1.- Paciència: Tenir càmera incorporada als telèfons mòbils ha fet que vulguem fer fotografies constantment. D’aquesta forma només aconseguim un gran banc d’imatges de poca qualitat. És important esperar per captar el moment perfecte, així que prente el teu temps per evitar errors. 2.-  Flexibilitat: Necessites ser flexible i adaptar els ajustos de la teva càmera als possibles canvis de llum. Assegura’t de fer fotografies des de diferents perspectives. 3.- Coneix la teva càmera i utilitza els ajustos: Controla l’obertura del diafragma, el temps

d’obturació... Has de conèixer bé la teva càmera i, per sobre de totes les coses, has de practicar. Els ajustos més típics són l’enfocament, la profunditat de camp i l’exposició.

4.- Escull una bona lent:

En escenaris amb poca llum són millors les òptiques fixes; en espais més grans és millor emprar un gran angular, i per captar objectes llunyans és millor un teleobjectiu.

5.-  Recorda sempre que has de portar les bateries i les targetes: És una regla d’or, atès que pots quedar-te sense bateria en qualsevol moment o sense espai en la targeta enmig d’una sessió. Per això, que sempre t’acompanyi una bateria i una targeta de recanvi.

6.-  Utilitza el trípode:

Un element clau per millorar l’estabilitat de la càmera i la nitidesa de les imatges i l’enfocament en temps de llarga exposició. El disparador a distància és una bona idea per evitar que la càmera es bellugui en pressionar el botó.

7.-  Sigues creatiu: Prova diferents angles i perspectives. No tinguis por de fer fotografies en espais de llum intensa, perquè pots obtenir grans resultats. 8.- Cerca la senzillesa:

Els paisatges han de ser senzills i has de respectar la línia de l’horitzó. Pots acompanyar-ho amb un objecte en primer pla.

9.-  Apropa’t als objectes/persones:

Quan facis fotografies amb persones, atansa-t’hi. No només es tracta d’un bon retrat, sinó que també pots absorbir la realitat del lloc i generar situacions impressionats en la fotografia. Així captaràs millor la seva personalitat.

10.- No et rendeixis mai: Reserves: 609 370 437 · Sra. Roser Dolcet

Fer bones fotografies és molt difícil perquè has de tenir en compte moltes variables, però res és impossible. Si no et rendeixes i persisteixes, acabaràs millorant tots els teus petits errors MGZ


El castillo de MONZÓN Una fortaleza del s.X

E

l Castillo de Monzón es un monumento de origen musulmán del siglo X, que se encuentra ubicado en el pueblo oscense de Monzón. Su localización geográfica estratégica lo convierte en un lugar de difícil conquista, de ahí que esta fortaleza cuente con más de mil años de historia, pasando desde los reinos musulmanes hasta los cuárteles de artillería del siglo XIX. Todo lo que ha sucedido dentro del castillo ha dejado una huella en su arquitectura, como en la época en que fue ocupado por el orden de los templarios en el siglo XII y en el XIII. Su estructura fue modificada en función de las actividades militares que iban sucediendo en la época. La forma en como luce ahora mismo el castillo, viene de los acontecimientos sucedidos durante el siglo XVIII, en la Guerra de la Independencia dónde fue presa por las tropas francesas del mariscal de Suchet i posteriormente liberada por el ejército español el 1814. Debido al transcurso del tiempo y el devenir de los acontecimientos se ha tenido que volver a restaurar ciertas estancías del castillo. Si hacemos una descripción de sus elementos construidos podemos decir que el castillo consta de cinco edificios independientes con una fortaleza de planta irregular dispersa.

88

La Sala Capitular

Se levantó sobre cimientos de una construcción anterior en el s.XII-XIII y no fue hasta el s.XVI que fue utilizada como cuartel. Ahora mismo, se le da un nuevo uso, utilizandolo para actos culturales. Su composición se basa en una nave rectangular cubierta de cañón, albergada por el grosor de su muro, bajo una gran hornacina que forma uan corta bóveda de cañón, se abre la boca del pozo que da al aljibe. además tiene dos canales que pasan por el medio para recoger el agua de la lluvia.

La Torre del Homenaje

Fue el último refugio de los defensores de la fortaleza. La torre alberga una colección de reproducciones de láminas antiguas del castillo y de diferentes piezas recogidas en las sucesivas excavaciones.

Los dormitorios

Fueron construidos por la Orden del Temple con la función de alojar a los monjes militares.

La Torre de Jaime I

Llamada así porqué según la tradición albergó el príncipe Jaime durante su estancia en el castillo con los caballeros templarios. Este edificio fue contruido en el siglo XII por los Templarios, sirviéndoles de cárcel durante su denominación.

El Templo de la Iglesia de San Nicolás

Construido en el siglo XII por los Templarios, presenta gran cantidad de elementos románicos a la par que alguna influencia gótica.

Las Cabellerizas

Se distinguen por ser un espacio excarvado de roca natural. La denominación actual obedece a la última utilización como alojamiento de caballerías durante la permanencía de las distintas guarniciones militares, si bien a lo largo de la historia ha tenido distintos usos, como almacen de armas, calabozo y refugio en la Guerra Civil Española

El Castillo de Monzón fue declarado Monumento Nacional el día 22 de abril en el 1941.

Un castillo con mucha historia que hace falta observar con atención y no perderse ningún detalle.


La Orden del Temple

El Castillo de Tortosa en Tarragona es una antigua ciudad portuaria y mercantil que fue frontera entre el Al-Andalus y las tierras cristianas hasta su conquista en el 1148. Hay que destacar el castillo urgió a finales del XI, tras la Primera de Suda ya que es un parador nacional. Cruzada para proteger a los viajeros que peregrinaban a Tierra Santa. El castillo de Monzón tuvo un importante papel bélico en todas las guerras que tuvieron lugar en esta zona des de el siglo X hasta el XX. El Castillo de Monzón forma parte de la Ruta de los Castillos Templarios de España. En la ciudad de Lleida encontramos el Castillo El Castillo de Peñiscola en Castellón es un de Gardeny que fue construido en el s.XII, que castillo convento templario inspirado en sus conserva la iglesia románica de Santa Maria de predecedores de Tierra Santa. Se trata de un gran Gardeny edificio singular de gran devoción. baluarte arquitèctonico de la orden del Temple por su conservación tipología constructiva.

S

El Castillo de Miravet en Tarragona consta del s.XII aunque sus orígenes apuntan a los incios del s.X. El castillo consta de un cuerpo principal disponiendo de sus dependencias alrededor de un patio central.

HOTEL MASMONZÓN Paseo San Juan del Bosco Nº10 22400 MONZÓN ( Huesca ) Nº Teléfono: +34 974 404 322 Email: recepcion@hotelmasmonzon.com

RESTAURANTE

HOTEL

EVENTOS 89


¡ que bonito rincón ! ay semanas que son estresantes y cuando llega el fin de semana deseamos desconectar pero a veces desconocemos dónde poder hacerlo cuando existen infinidad de lugares preciosos, los cúales deberían de ser mucho más visitados. Hoy descubrimos un poco el pueblo de Vilas del Turbón en la provincia de Huesca, una localidad que pertenece al municipio de Torre la Ribera y a la comarca de Ribagorza. Está población se encuentra entre las rutas de los ríos Esera e Isábena, en el centro del Pirineo Aragonés junto a la enorme mole calcárea del macizo del Turbón a 2.492 m de altitud, donde surge el agua de Vilas de Turbón. Vilas del Turbón se orienta de norte a sur, dominado por el este la cuenca el río Isábena y por el oeste, la depreseión de Campo. Está formado por un gran anticlinal fallado en su flanco este y modelado fundalmentalmente en margas y potentes bancos calcáreos de la edad cretácica que dan escarpes verticales de más de 500 metros. Su flora, con abundantes endemismos, es de gran interés geobotánico.

Las aguas de Vilas del Turbón ofrecen una gran variedad de cualidades terapeúticas siendo una fuente de salud y bienestar

90

El pueblo, que cuenta con una población aproximada de 50 habitantes, debido a su atractivo turístico multiplica éstos en época estival ofreciendo interesantes muestras de arquitectura popular destacando la ermita de San Antonio. Alrededor del pueblo, existen numerosos lugares de interés que merecen la pena visitar como Roda de Isábena, con la magnífica catedral románica de los siglos XI-XII y su ambiente medieval. El Monasterio de Obarra, de origen visiogótico, en un marco natural de gran belleza. Campo, con una interesante plaza mayor y un puente medieval sobre el Esera. Castejón de Sos, centro mundial de parapente. Benasque, típico pueblo del altoaragonés. Graus destacando su casco urbano y edificios notables. Desde Las del Turbón, en medio de bellos parajes pirenaicos podrás disfrutar de Naturaleza. La situación privilegiada del pueblo permite a los visitantes a disfrutar de múltiples excursiones y paseos en bicicleta de montaña por las numerosas pistas que recorren el monte. En el pueblo se encuentra situado el famoso ˝Balneario Vilas del Turbón”, construido en el año 1932, que cuenta con instalaciones de hidroterapia, baños de vapor, gravitoterapia, masaje, acupuntura, tratamientos de adelgazamiento, de relax, curas naturales y gimnasio. Todo ello en un ambiente familiar para hacer su estancia más agradable. No os perdais éste privilegiado ríncón de la geografía española del cual saldreis renovado espiritual y físicamente. Disfruta de excursiones dónde contemplareis infinidad de pasajes naturales y tradicionales


Enclavado entre bellos parajes pirenaicos, este acogedor balneario hará las delicias de los amantes de la naturaleza y la calma. Goza de un clima seco y agradable, permite disfrutar de múltiples excursiones de montaña así como la práctica de numerosos deportes de aventura. Sus alrededores esconden lugares dignos de visitar tales como la catedral de Roda de Isábena, el Monasterio de Obarra, Benasque, Cerler, Aínsa, Graus o los Parques Nacionales de Aiguës Tortes y Ordesa.

C/ Única s/n, 22451 VILAS DEL TURBÓN, Huesca Tel. 974 550 111 · 627 140 176 info@balneariovilasdelturbon.com www.balneariov ilasdelturb on.com


IIII I I I I IIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

SOPA DE LETRAS Afilado · Ancho · Blando · Cilíndrico · Circular · Corto · Cuadrado · Curvo Diáfano · Duro · Estrecho · Grande · Impermeable · Liso Metálico · Opáco Pequeño · Rectangular · Rugoso · Transparente

RELLOTGES NOWLEY 8 - 5649

8 - 5650

LAS 7 DIFERENCIAS

59,90 €

65,90 €

RAMS DE FLORS des de

20 € * Preus vàlids excepte error tipogràfic.

• FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com

• MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 92 92 www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com


CRUCIGRAMA HORIZONTALES 1: Persona que tiene por oficio llevar recados de un punto a otro. 2: Tiempo vivido. Papel. 3: Erario. Conjunción 'y' en latín. 4: Uno de los meses del año que tiene treinta y un días. Doctora. 5: Nitrógeno. Parte giratoria de una máquina electromagnética o de una turbina. Símbolo químico del fósforo. 6: Repetición de un sonido por la reflexión de las ondas sonoras. Termino. 7: Símbolo químico del renio. Comunidad autónoma de España. 8: Vehículo automóvil de transporte público. Acción y efecto de podar. 9: Iniciarse una cosa.

PASATIEMP0S:

VERTICALES 1: Detener o dificultar la marcha o el desarrollo de algo. 2: Paraíso terrenal, morada del primer hombre antes de su desobediencia. Comida o cosas que simulan serlo que se ponen en las trampas utilizadas para atraer animales y atraparlos. 3: Que se hace o se cría en casa. Antigua ciudad del sur de Mesopotamia. 4: Idolatro, amo. De esta manera. 5: Día. Ir turnándose varias personas en un trabajo o actividad. Gramo. 6: Sufijo con el que se crea el nombre de algunos árboles frutales partiendo del nombre de su fruto. Okapi: Mamífero artiodáctilo rumiante, de la misma familia que la jirafa, aunque con el cuello y las patas más cortos. 7: Interjección para arrullar a los niños. Embarcación deportiva de nueve metros de eslora como máximo. 8: Percibir los olores. Casamiento. 9: Cerrar un orificio con un tapón.

CONCURSO Sube una foto con una de nuestras portadas y etiqueta con el hastag: #mgzpublicaciones

Ganador del mes de SEPTIEMBRE: @darioignaciomejoncasas

y entrarás en el sorteo de: 2 entradas para el cine por cortesía de JCA CINEMES D'ALPICAT Recoge tu premio en nuestra oficina: C/Abat Escarré, 6 · (Cappont) LLEIDA

De dilluns a diumenge, de 15:30 a 23h. Dijous, dia de l’espectador Divendres, dissabte i vigílies de festiu, “sessions golfes” fins a la 1h. de la matinada Diumenges, matinals a partir de les 11:30h.

www.jcacinemes.com 93


CINEMA

BLADE RUNNER 2049

Font: Filmaffinity

CIENCIA FICCIÓ Trenta anys després dels esdeveniments del primer film, un nou blade runner, K (Ryan Gosling) descobreix un secret llargament ocult que podria acabar amb el caos que impera a la societat. El descobriment de K el porta a iniciar una recerca de Rick Deckard (Harrison Ford), un blade runner al que se li va perdre la pista fa 30 anys.

divendres 6 Director: David F. Sandberg Guió: Gary Dauberman Música: Benjamin Wallfisch Fotografía: Maxime Alexandre Repartiment: Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Lulu Wilson, Philippa Anne Coulthard, Grace Fulton, Lou Lou Safran...

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com

GEOSTORM THRILLER Un enginyer (Gerard Butler, després d’una fallada en cadena de la major part dels satèl·lits meteorològics de la Terra, ha de formar equip amb el seu germà, per viatjar a l’espai i salvar el planeta d’una tempesta artificial de proporcions èpiques , mentre a la superfície del planeta s’està gestant un complot per assassinar el president dels Estats Units.

divendres 20 Director: Taika Waititi Guió: Eric Pearson (Historia: Craig Kyle, Christopher Yost, Stephany Folsom) Música: Mark Mothersbaugh Fotografía: Javier Aguirresarobe Repartiment: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Anthony Hopkins, Mark Ruffalo, Tessa Thompson, Benedict Cumberbatch

94


Director: Denis Villeneuve Guió: Hampton Fancher, Michael Green

les estrenes del mes

Música: Jóhann Jóhannsson, Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch Fotografía: Roger Deakins Repartiment: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Edward James Olmos, David Dastmalchian...

Gaudeix de la nova revista

que trobaràs a totes les oficines de Turisme de Catalunya ANABELLE:CREATION TERROR Diversos anys després de la tràgica mort de la seva filla, un joguet que crea nines i la seva dona, acullen a casa seva una infermera i un grup de noies tractant de convertir casa seva en un càlid orfenat. No obstant això, els nous inquilins es convertiran en l’objectiu d’Annabelle, una nina posseïda per un ésser demoníac.

on trobaràs infinitat de propostes turístiques per tu i la teva família.

divendres 13 Director: Dean Devlin, Danny Cannon Guió: Dean Devlin, Paul Guyot Música: Lorne Balfe Fotografía: Roberto Schaefer Repartiment: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Ed Harris, Andy Garcia, Melinda Hill, Zazie Beetz, Robert Sheehan... Delegació Barcelona: 93 249 71 71 Delegació Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

THOR: RAGNAROK FANTÀSTIC / ACCIÓ Diversos anys després de la tràgica mort de la seva filla, un joguet que crea nines i la seva dona, acullen a casa seva una infermera i un grup de noies tractant de convertir casa seva en un càlid orfenat. No obstant això, els nous inquilins es convertiran en l’objectiu d’Annabelle, una nina posseïda per un ésser demoníac.

divendres 27

De dilluns a diumenge, de 15:30 a 23h. Dijous, dia de l’espectador Divendres, dissabte i vigílies de festiu, “sessions golfes” fins a la 1h. de la matinada Diumenges, matinals a partir de les 11:30h.

www.jcacinemes.com

95


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº34 Octubre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº34 Octubre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement