__MAIN_TEXT__

Page 1

JUNY 2019 · N.54

CLÍNICA NEXUS La toxina botulínica

LES EMOCIONS En el postpart

CUINA LLEIDATANA Productes de la terra

DESCOBREIX L'ÍNDIA Captiva't pels seus secrets

NOU KIA SPORTAGE Híbrid i amb etiqueta ECO


EDITORIAL

E

l sol del mes de juny ja escalfa a la nostra ciutat i els dies comencen a ser més calorosos. Els armaris s’omplen de colors i de roba estiuenca; les sandàlies i xancletes són les nostres aliades del dia a dia. La força dels raigs solars ens aporten més vitalitat i més energia, les passejades a la fresca són més concorregudes i les nits d’estiu permeten estar en una terrassa i gaudir del relax a l’aire lliure.

05 22

Els nens i nenes acaben l’escola, els pares i els avis fan torns per cuidar-los a la piscina o a la platja, les barbacoes treuen fum i les hamaques són les nostres companyes de les migdiades. El sol comença a cremar amb força i ens regala jardins florits i àpats a la fresca amb bona companyia.

34

El mes de juny té la nit més curta de l’any, la del 23 de juny, Sant Joan. La gent aprofita la revetlla de Sant Joan per celebrar la típica festa on la coca de Sant Joan, els petards i les fogueres en prenen el principal protagonisme. No obstant, la revetlla no és només això, són les fogueres espetegant i espurnejant, espectaculars castells de focs, una nita en què el cel brilla i gairebé tothom es diverteix a les places dels pobles tot bevent una copeta de cava, menjant la coca i escoltant música. Com deia Joan Maragall: “Ja les podeu fer ben altes les fogueres aquest any. Cal que brillin lluny i es vegin els focs d’aquest Sant Joan”.

43 52 58

Aire fresc a Magazine Lleida, per a que mentre prens un cafè amb gel o menges un tros de fruita, puguis llegir els nostres articles, ja siguin de salut, decoració, hostaleria... un grapat de temes per desconnectar de la rutina i gaudir de moments ideals. No t’ho perdis i continua llegint!

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 21 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


SALUT

En la majoria de situacions quotidianes, no donem importància al funcionament del nostre cos, donant per fet que tot funciona de manera senzilla i sense cap complexitat. Si ens endinsem en algunes curiositats, podem comprovar que existeixen aspectes molt curiosos, formant una màquina perfecta com és el nostre cos humà. A continuació, us en compartim 10 de ben sorprenents:

1

per tot el cos, inclós el líquid dels ulls, i el fet que sigui exclusivament femení fa que el parpelleig actuiï d’una forma més constant per contrarrestar aquesta quantitat de líquid als ulls femenins.

2

El curiós síndrome del Gourmand. Aquelles persones que han sofert lesions en l’hemisferi dret del cervell, poden arribar a desenvolupar aquest síndrome, un transtorn alimentari a través del qual la persona s’obsessiona amb consumir, comprar o cuinar aliments exquisits, d’excel·lent qualitat o elaboracions molt sofisticades.

El cos humà d’una persona adulta està compost per 206 ossos, dels quals 52 es troben als peus. Els humans tenim el mateix nombre d’ossos al coll que les girafes, un total de 7. Dins l’organisme, el cos té 90.000 quilòmetres de venes, arteries i capilars. Si estenguéssim tots aquests vasos sanguinis construint una sola estructura lineal un darrere de l’altre, la línia formada podria arribar a donar la volta al món dues vegades, ja que la circumferència terrestre és de 40.000 km.

3

Les dones parpellegen el doble de vegades que els homes. Aquest fet el provoca l’estrogen, l’hormona sexual femenina encarregada d’un correcte funcionament del cicle menstrual i present en el cos de la dona durant tota la vida. A part d’això, l’estrogen també està relacionat amb la producció de lubricants

4

És impossible tragar i respirar alhora. Anatòmicament, el sistema respiratori està unit a el sistema digestiu. La part que uneix ambdos sistemes és la epiglotis, l’estrcutura que s’encarrega d’evitar que el menjar accedeixi a les vies respiratòries i, per tant, també impedeix tragar i respirar a la vegada.

5

6

El cos produeix 25 milions de cèl·lules noves per segon. És el temps que trigueu a llegir aquesta frase, uns 100 milions de cèl·lules s’han dividit. Encara així, no es conserven sempre joves, ja que el seu envelliment és inevitable i irreversible i està vinculat a l’edat de l’organisme.

Les llàgrimes presenten diferents formes i composició segons l’emoció que expressin. Encara que estiguin compostes pels mateixos elements, segons el motiu pel qual es plori, ja sigui felicitat, tristesa o inclús a l’hora de tallar una ceba, les llàgrimes es veuen diferents sota un microscopi.

7

Els nadons neixen amb 90 ossos més dels que tindran en la seva edat adulta. Aquest fet ajuda al moment del naixement, ja que el cos del nadó ha de passar pel canal del part, un conducte molt estret. Per això, els seus ossos estan dividits en diferents parts i són més tous i flexibles. Amb el seu creixement i desenvolupament, els seus ossos es van soldant entre ells.

8

L’ ADN humà és igual que l’ADN d’un plàtan en un 50%. Aquest fet s’explica ja que hi ha gens que són iguals de funcionals en les plantes que en els animals i, per això hi ha una identificació en la seva seqüència d’ADN. En el cas del plàtan, és de les fruites amb les que l’humà té més semblança.

9

El cor humà genera una pressió suficient quan bomba la sang que podria arribar fora del nostre cos fins a 10 metres de distància

10

05


CLÍNICA NEXUS LA TOXINA BOTULÍNICA TIPUS A

Què és

La Toxina Botulínica tipus A, més coneguda popularment com a Botox, el nom comercial del primer producte que es va comercialitzar, és la tècnica estètica no quirúrgica més emprada al món, que proporciona un incomparable efecte tensor i gran lluminositat.

On actua i quan s’aconsella

En medicina estètica s’empra, majoritàriament, en tractaments facials per eliminar temporalment les arrugues d’expressió que es creen al voltant dels ulls, l’entrecella i front. Ja sigui perquè tendim a una expressió facial pronunciada al somriure, al pas del temps, però també a causa de l’estrès per exemple, de manera inconscient contraiem l’entrecella i arruguem el front. Això acaba ocasionant una marcada arruga que ni la millor cosmètica pot eliminar, tan sols apaivagar.

A banda, té altres usos més enllà de les arrugues. Es recomana un tractament amb Toxina Botulínica Tipus A per disminuir una asimetria de celles, i és ben conegut també per eliminar la hiperhidrosi o sudoració excessiva. Aquesta última pot arribar a tenir un impacte psicosocial important en la persona. Qui pateix d’excés de sudoració en mans, aixelles i peus veuen una millora en la qualitat de vida al tractar-se amb la Toxina Botulínica Tipus A. Mitjançant aquesta, aconseguim interrompre la hiperactivitat de les glàndules sudorípares en bloquejar les terminacions nervioses simpàtiques responsables d’estimular aquestes glàndules.

No tan sols se’n fa ús en Medicina Estètica, sinó que hi ha altres especialitats mèdiques on aquest tractament es prescriu, com pot ser l’Odontologia per evitar el bruxisme o cruixit de dents, o la Neurologia per disminuir cefalees recurrents.

Mitjançant la Toxina Botulínica Tipus A s’aconsegueix interrompre la hiperactivitat de les glàndules sudorípares en bloquejar les terminacions nervioses simpàtiques responsables d’estimular-les, amb la finalitat d’eliminar la hiperhidrosi o sudoració excessiva


LA TOXINA BOTULÍNICA TIPUS A

Com actua

Abans

Després

La Toxina Botulínica no omple arrugues, sinó que relaxa els músculs causants de les arrugues d’expressió. El resultat és una pell llisa, sense arrugues i amb un aspecte relaxat i tranquil. Desapareixen els signes de fatiga i fins i tot l’aparença de cara enfadada.

És una tècnica senzilla, ràpida, indolora i segura. En una sola sessió, que dura uns minuts, aconseguim uns efectes perceptibles als 3-4 dies, i amb uns resultats que poden arribar a durar fins a sis mesos en el cas de les arrugues, o fins a un any en el cas d’hiperhidrosi. La durada és variable depenent de cada persona i de les seves característiques facials, formes de moure la cara, tipus de pell, edat, ser home o ser dona. Als 10-15 dies s’acostuma a fer una revisió, per assegurar-nos que el resultat és excel·lent.

I el més habitual és repetir el tractament cada 4 a 5 mesos, abans que desaparegui completament l’efecte.

La Toxina Botulínica Tipus A pot complementar-se amb altres tractaments medico-estètics, com l’Àcid Hialurònic, els peelings, fils tensors, etc. aconseguint així, un rejoveniment facial integral.

Un últim consell

Exigeix qualitat, professionalitat i seguretat. Aquest tractament tan sols es pot aplicar en Centres mèdics autoritzats, i segons indicacions de la SEME (Societat Espanyola de Medicina Estètica), exclusivament metges poden aplicar-lo, ni personal d’infermeria, ni odontòlegs ni fisioterapeutes, estan capacitats per injectar-la com a tractament amb finalitat estètica. Per tant, opta per professionals mèdics qualificats i amb l’experiència adient. A Clínica Nexus som referents en l’aplicació d’aquest tipus de tractament, amb uns resultats naturals i totalment segurs, utilitzant el considerat com a millor producte aprovat per la UE

Karla Ferve, proclamada recentment com a Atleta Fitness Elite Profesional, campiona d’Espanya i del món en la modalitat Bikini Fitness, confia en nosaltres la cura del seu rostre i cos. Vegem en aquestes imatges com desapareix l’arruga de l’entrecella, el front i les d’expressió al voltant de l’ull. Això li confereix un aspecte més jovial i assertiu.

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 www.grupnexus.com


“Quan no pots parar de tremolar, fins i tot les coses més simples són complicades” Cristina, 56 anys

Resofus Alomar: El Tractament del Tremolor Esencial i Tremolor del Parkinson Què és el Tremolor Essencial? El tremolor essencial és una malaltia crònica que es caracteritza per un tremolor involuntari i rítmic d'una part del cos. Normalment és més notori a les mans i els braços, però també pot comprometre a les cames, el cap o la veu.

Com es tracta el tremolor del Parkinson? En el cas de pacients amb Parkinson el tractament de Resofus no cura la malaltia, però sí que millora la qualitat de vida podent eliminar els tremolors de les mans. Els ultrasons focalitzats generen un camp elèctric que produeix una termolesió controlada que interromp els senyals neuronals que fan que es produeixi el tremolor.

El Parkinson té els mateixos símptomes? El Parkinson és un trastorn diferent al tremolor essencial. La malaltia del Parkinson genera moviments descontrolats en qualsevol moment, rigidesa en el cos, desequilibri i lentitud en caminar.

Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió.

En què consisteix el tractament Resofus per al tremolor essencial? Resofus utilitza la tecnologia d'ultrasons d'alta intensitat (HIFU- High Intensity Focused Ultrasound) guiats per ressonància magnètica de 3 Tesles. Es tracta d'una única intervenció de 4 hores, sense necessitat d'obertura cranial, altament precisa i amb resultats immediats i visibles en finalitzar el tractament.

Quins són els riscos? No existeixen efectes greus coneguts. En alguns casos després del tractament s'ha descrit entumiment temporal o inestabilitat, a causa de la inflamació de la zona tractada. Símptomes que a curt termini desapareixen. El tractament al ser realitzat a través de les imatges de la ressonància magnètica minimitza qualsevol possibilitat de lesionar un altre teixit. Abans del tractament

Després del tractament


Dr. Carles Raventós Uròleg

Tot són avantatges Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció. Guiat per ressonància magnètica: Gràcies a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i redueix els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar. Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació. No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional. Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme. Cessament immediat del tremolor: Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/intervenció.

“Quan es tracta de càncer de pròstata, la cirurgia robòtica da Vinci marca la diferència” La cirurgia robòtica da Vinci disponible per a més pacients amb càncer de pròstata gràcies al Grup Alomar En l'actualitat, el càncer de pròstata és el tumor més diagnosticat en homes a Europa, amb 28.000 nous casos cada any, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica. És a dir, un de cada set homes serà diagnosticat amb càncer de pròstata al llarg de la seva vida. Actualment la major part dels càncers de pròstata es diagnostiquen en un estadi precoç, gràcies a l'extens ús del PSA (Antigen Prostàtic Específic) i la realització de la biòpsia prostàtica per fusió. El que ha permès que avui dia, el 97% dels pacients sobrevisqui a aquest tumor.

La cirurgia robòtica per al tractament del càncer de pròstata, presenta nivells de preservació de la continència urinària i de la funció erèctil superiors al 80%.

Gràcies a la visió 3D d'immersió, El Grup Alomar l'ampli rang de moviments i disposa de concerts l'eliminació del tremolor fisiològic, amb entitats asseguradores. el cirurgià és capaç de realitzar procediments complexos de forma mínimament invasiva i amb millors resultats. La cirurgia robòtica supleix les limitacions de la cirurgia laparoscòpica convencional fent les intervencions quirúrgiques més còmodes, precises i segures, sobretot les més complexes i de difícil accés, com en el cas del càncer de pròstata. La cirurgia da Vinci és mínimament invasiva, evita la lesió de teixits sans en les intervencions, i facilita una ràpida recuperació del pacient, reduint els dies d'hospitalització i complicacions postquirúrgiques. El Grup Alomar és líder en el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata i altres patologies, treballant en col·laboració amb cirurgians de dilatada trajectòria en cirurgia robòtica garantint així qualitat i seguretat per als pacients.

ResoFus ALOMAR

www.resofusalomar.es

MOLLERUSSA LLEIDA Av. Pau, 21 C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010 Tel. 973 602 965

LA SEU D’URGELL C/ Comtat d’Urgell, 27 Tel. 973 350 004

BARCELONA C/ Berlín Tel. 934 394 160

ALOMAR

Centres Mèdics

www.centremedicalomar.es


La sexualitat a la tercera edat rimer de tot, cal citar la frase de “La sexualitat és un conjunt de condicions estructurals (anatòmiques, fisiològiques, comportaments o socioculturals) que permeten l’exercici de la funció sexual humana” (González y Miyar, 2001). Entenent així que la sexualitat va més enllà del coit, ja que és un conjunt d’aspectes que engloben els sentiments, la conducta, cultura i pensaments d’una persona. Certament, aquesta vivència és diferent en cada etapa de la vida i de totes existeixen canvis que afecten directament l’individu.

Però, de quina manera es viu la sexualitat a la tercera edat? És un tema tabú? Cal dir que la sexualitat no té edat, és una vivència que està present durant tota la vida, encara que existeixen variacions dins la mateixa. Sigui l’edat que sigui, als seixanta, setanta o vuitanta es pot gaudir d’una sexualitat satisfactòria. Amb els anys el cos pateix canvis fisiològics de l’edat i l’activitat sexual

10

pot veure’s condicionada. La disminució del desig, degut a la ingesta d’alguns medicaments, el dolor i preocupació per certes malalties o les pors i falses creences en són exemples. Però, existeixen tractaments que permeten seguir gaudint de la sexualitat de manera plaent. La vivència de la sexualitat no ha d’anar solament lligada al coit o a l’aparell genital únicament, sinó un conjunt d’excitacions en les quals l’individu gaudeix d’una manera satisfac-

tòria. En la tercera edat és una etapa vital que va molt lligada a l’afecte i a la comunicació. L’interès pel sexe no desapareix, però és rellevant reconèixer i adaptar-se als canvis físics que es produeixen amb l’edat per gaudir d’una bona sexualitat. No obstant, la sexualitat no afecta a tothom de la mateixa manera però els estudis argumenten que les dones solen tenir problemes després de la me-


nopausa, mentre que els homes poden començar a tenir-los en la ejaculació després dels seixanta o problemàtiques associades a la disfunció erèctil.

La sexualitat a la tercera edat resulta ser necessària, satisfactòria i avantatjosa per a la salut Cal saber que mantenir relacions sexuals beneficia la nostra salut en general, hi ha diferents avantatges físics com una millora en el sistema immune, en l’enfortiment de la musculatura i els ossos, de la disminució de la hipertensió arterial i de la millora de la salut cardiovascular. Però hi ha més. Mantenir una vida sexual activa a la vellesa també aporta beneficis psicològics com l’augment de l'autoestima, la sensació de minimització del dolor (a causa de l’eliminació d’endorfines), disminució de la possibilitat de patir ansietat i depressió i augment del bon humor. Però, la sexualitat des de sempre s’ha vist com un tema tabú, degut a la ignorància, els prejudicis i els estereotips socials. I és que durant molts anys, la sexualitat a la tercera edat s’ha vist des d’un vessant negatiu socialment.

Diferents aspectes com, les falses creences com que en aquesta edat ja no hi ha desig sexual per ambdues parts, fan que sigui inexistent el sexe. Altres com la vergonya a reconèixer que segueixen gaudint d’aquesta vivència i no volen ser jutjats per la resta de les persones, prefereixen no dir-ho. En definitiva, l’educació rebuda en temps

passats, la desinformació i les pròpies pors, influeixen a l’hora de concebre-ho com una visió negativa i no viure-ho de manera natural. Cal adaptar-se a cada moment i situació, i si tenim dubtes, demanar consells i explicar com ens sentim. Cal cuidar l’afecte, la reciprocitat, el companyerisme i la comunicació

Invacare Leo

11


impulsa un estudi per conèixer la salut de la població en matèria de son La Unitat del Son de la clínica dental lleidatana és especialista en fèrules d’avanç mandibular per roncs i apnees lleus La Unitat del Son d’Ilerdent impulsa un estudi per tal d’avançar en el coneixement, detecció, diagnòstic i tractament de les patologies que tenen com a símptomes associats els roncs i/o les apnees lleus. En aquest sentit, la clínica lleidatana, ha obert un qüestionari en el seu web (http://www.ilerdent.com/unitatdelson/index.php/site/cuestionario/i/ca), per auditar el nivel d’incidència en la població.

L’APNEA L’apnea obstructiva del son és una malaltia en la qual la persona afectada intenta respirar sense èxit a través del nas o la boca durant el son. Aquesta manca d’aire dura uns segons i el pacient recupera l’alè immediatament, de manera que la majoria de les vegades el roncador no és conscient que li ha faltat l’aire. Aquesta privació reiterada d’oxigen durant la nit impedeix que s’entri en determinades fases del son profund necessàries per a un descans reparador. Com a conseqüències d’aquesta manca d’oxigen, durant el dia s’experimenta sensació de somnolència, fatiga i abatiment, a part de poder ser l’origen de determinades patologies.

FÈRULES D’AVANÇ MANDIBULAR I ESTUDIS DOMICILIARIS El laboratori protètic d’Ilerdent té les certificacions nacionals i internacionals per a la fabricació de fèrules d’avanç mandibular. Aquests dispositius intraorals faciliten el pas de l’aire, eliminant el ronc i millorant els episodis d’apnea lleu o moderada. L’aparell –format per dues fèrules unides entre si a través d’un sistema d’ajust– gaudeix de lateralitat, obertura i avanç mil·limètric controlat, característiques que el fan molt còmode i permet realitzar tot tipus de moviments de la boca durant el seu ús. A més, la Unitat del Son d’Ilerdent disposa de tecnologia ApneaLink® per a estudis domiciliaris

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al 973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ILERDENT: Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


Les emocions

en el postpart

E

l fet de tenir un fill és un gran canvi en la vida d’una persona i/o en una parella, ja que les rutines diàries i les obligacions del dia a dia d’un recent nascut són molt diferents a les que estem acostumats a viure abans de ser pares. Les emocions que es creen en aquest canvi també són molt diverses i, potser, sentim sensacions que no havíem experimentat en anterioritat. Per això, és possible que en els primers mesos, l’estat d’ànim de les mares i els pares canviï degut al nou entorn i a l'adaptació a les noves situacions.

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

El postpart és una etapa d’adaptació per part de tota la família i és l’ època on es comprova si les expectatives d'abans de tenir al nadó es compleixen en la nostra vida un cop ja ha arribat. En el cas de la mare, aquestes emocions i expectatives també es relacionen amb els seus canvis físics i psicològics així com amb els símptomes de tot el procés del part que el cos ha experimentat. Probablement, la majoria dels pares primerencs han format una imatge ideal del que serà el part i la seva vida amb el nadó i, de vegades, aquesta expectació no s’acaba complint exactament com s’esperava.

Les emocions que es creen en aquest moment de canvi poden ser molt diverses, ja que es tracta d'un període d'aprenentatge i adaptació complex, però, alhora, feliç i gratificant

Policlínic Lleida C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

www.policliniclleida.cat

Segueix a la pàgina 16 >>


>> Ve de la pàgina 14 www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

El sentiment maternal o paternal, generalment, no és instantani al primer moment que es té contacte amb el nouvingut, i el procés d’adaptació pot variar segons cada família. És per això que cal tenir paciència en aquest sentit, valorar que en el temps, el contacte i l’estima anirà agafant cada cop més força i l’adaptació anirà sent molt més fàcil. Els canvis físics de la mare també poden comportar angoixa, fragilitat emocional, cansament, canvis hormonals o insomni, entre d’altres. Es tracta d’una situació generalment normal i natural que la majoria de mares pateixen després del part. Aquesta sensació de tristesa que tot això pugui comportar pot generar rebuig, culpabilitat i/o depressió i, per aquesta raó, cal tenir sempre present que aquest sentiment acabarà passant, que el dia a dia amb el nostre nadó serà cada cop més fàcil i que la seva arribada farà que augmenti la nostra felicitat com a pares. Hem de ser conscients que les inseguretats i pors apareixeran de forma habitual, ja que segurament ens trobarem en situacions noves ens les quals no sabrem molt bé com actuar. Aquesta responsabilitat i nou rol a la família com a pare o mare, pot suposar una angoixa durant el postpart o inclús durant els primers mesos de vida del nadó, però amb el temps i amb el reforç mutu de l’autoestima entre la parella, anirà millorant la situació cada cop més. Per tot això i per viure el postpart de la millor manera possible, la recuperació i el benestar és essencial. Tot plegat es tracta d’un procés d’aprenentatge i d’adaptació, però també un període de la nostra vida que ens suposarà un canvi de vida feliç, gratificant i de superació personal

La responsabilitat del nou rol a la família com a pare o mare, pot suposar certa angoixa, però amb l'autoestima i el suport entre la parella, la situació anirà millorant en el temps

16


Altres beneficis dels

ANTICONCEPTIUS HORMONALS COMBINATS Els mètodes anticonceptius més utilitzats, deixant de banda els preservatius, són els hormonals. Hi ha tres pràctiques; la clàssica píndola anticonceptiva, la qual s’administra de manera oral, els pegats per administració transdèrmica i l’anell vaginal. Per a les principiants, si no hi ha cap contraindicació mèdica, poden escollir el mètode en el que se senti còmoda i s’adapti de la millor manera al seu estil de vida, ja que tots són una bona opció. Per altra banda, en el grup dels D.I.U (Dispositiu Intrauterí) hi ha el de coure, Ag u Au i els hormonals. Segons la simptomatologia i les característiques de la pacient cal valorar-ho amb el seu ginecòleg quin és el més adient per cadascú. L’edat no és un factor que contraindiqui l’ús de cap mètode anticonceptiu. A part dels beneficis anticonceptius dels A.H.C (anticonceptius hormonals combinats) hi ha molts altres beneficis.

Text CEFER

• GINECÒLOGA • EXPERTA I MÀSTER EN REPRODUCCIÓ ASSISTIDA • EXPERTA EN MENOPAUSA C/ Cavallers, 3, 1r · 25002 LLEIDA · Tel. 973 260 376 gemmavallsginecologia@gmail.com gemma valls ginecòloga

www.gemmavalls.com

Els beneficis dels anticonceptius clàssics són: • Reducció del sagnat uterí. • Reducció de la dismenorrea (dolor menstrual). • Millora de la endometriosi. • Millora l’acne. • Reducció dels símptomes dels cicles premenstruals. • Eviten la formació de quists d’ovari i de mama. • Eliminen els dolors entre cicles. • Reducció del risc de càncer endometrial, d’ovari i colorectal. • Augment de la concentració d’hemoglobina al disminuir el sagnat menstrual. • Reducció del risc de malaltia pèlvica inflamatòria. • Menor incidència de patologia mamaria benigna. En dones de més de 40 anys hi ha més beneficis. • Mantenen la densitat mineral òssia. • Disminueixen dels símptomes de la menopausa. • Protegeixen del càncer d’ovari i d’endometri, que es perllonga fins 15 anys o més després d’interrompre’ls. • Disminueix la patologia mamaria benigna. • Disminueix el risc de càncer endometrial. L’elecció d’un mètode per a una dona de més de 40 anys només s’hauria d’escollir basant-nos en el seu estat de salut, els hàbits de vida i la seva experiència prèvia amb altres mètodes


El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral...    Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 18

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents...

Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques…

Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès

Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament.


Les teràpies més indicades son: Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi. Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DERMATOLÒGICA COSMÈTICA BOI THERMAL

El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica.

Programes i tractaments AYURVEDA CALDES DE BOI Caldes de Boí incorpora els tractaments Ayurveda amb el Dr. Vijay Carolin, llicenciat en Medicina i Cirurgia Ayurveda per la Universitat de Kerala (India) amb el títol profesional de B.A.M.S. Actualment s’ofereixen 4 programes: • Cura Ayurveda de 7 dies.

Programes de 10/14 dies:

• Programa anti dolor: artrosi, artritis, fibromiàlgia.

• Tractament Ayurveda per a la inflamació crònica. • Tractament Ayurveda per l’insomni, ansietat i depressió. • Tractament Ayurveda per problemes articulars i musculars.

• Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Per a més informació consulti la web: www.caldesdeboi.com/tratamiento/ayurveda

A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depressió.

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


Productes ecològics sense envàs

V

ivim en un moment on les grans quantitats de plàstics estan contaminant el planeta d'una forma molt preocupant i són pocs els negocis, empreses o grans marques que hi posen remei. Tot i així, la societat n'està prenent cada cop més consciència i, per això, el comerç de proximitat, el reciclatge i la sostenibilitat prenen força cada vegada més ràpid. Un clar exemple d'aquest compromís sostenible és Chia, una botiga d'alimentació a granel, ecològica i de proximitat que és pionera a la ciutat de Lleida en vendre els seus productes sense envàs. A part de la qualitat indiscutible dels ingredients, Chia ens explica el procediment a seguir per comprar a la seva botiga, on els consumidors també poden portar els seus envasos de casa per endur-se els productes. Tots aquests productes estan identificats per facilitar la compra, on cada client pot agafar la quantitat que vulgui, sense plàstics ni residus innecessaris i on es pot

BOTIGA D’ALIMENTACIÓ A GRANEL

Troba’ns a

20

veure i olorar allò que es compra. Aquest fet afavoreix de forma molt considerable la seva contribució en el medi ambient, així com també en la salut dels consumidors, on els productes de la terra i ECO aporten grans beneficis dins la nostra dieta. Chia ofereix productes sense sucres afegits, els fruits secs són totalment naturals i sense fregir i la pasta artesana només porta farina i aigua, on l'ingredient base és de proximitat. L'origen dels llegums autòctons és d'Aragó i Múrcia, l'arròs és exclusiu del Delta de l'Ebre i les conserves i cerveses artesanes són de petits productors de la zona.

A més, els olis també es venen a granel i provenen de la producció d'una família lleidatana,   així com les galetes, elaborades amb farines integrals i també d'origen lleidatà. La botiga, et dona també l'oportunitat d'assistir a diferents cursos i tallers de cuina, així com obtenir productes higiènics, com sabons, xampús i olis corporals, els quals també es comercialitzen sense envàs. Per tot això, la botiga de Chia s'ha convertit en un referent sostenible i de qualitat a la ciutat, on la Cristina, la seva propietària, t'ajudarà i t'aconsellarà en tot moment segons les teves preferències de consum. No dubtis en fer-hi una visita i beneficiar-te dels seus excepcionals productes

Chia és és un un clar exemple Chia exemple de compromís compromís sostenible sostenible ii de pionera a la ciutat de Lleida pionera Lleida en vendre vendre productes a granel en granel sense envasos envasos de plàstic sense plàstic ni residus residus innecessaris innecessaris ni

ECOLÒGICA i DE PROXIMITAT

C/ Ramon i Cajal, 37 25003 LLEIDA

chia.lleida

Tel. 973 044 133

chia.lleida

www.chiagranel.com


C/ Anselm Clavé 14 • 25007 Lleida • Tel. 973 23 69 95

@codina.dental


HOSTALERIA

Al voltant de tots els aliments tradicionals i receptes i productes típics de cada població se celebren diferents fires i mercats dedicats a aquestes particularitats

a gastronomia lleidatana és molt rica en menjar, i és que les Terres de Lleida gaudeixen d’una cuina autòctona rica, variada i marcada per contrastos. Les comarques són diverses entre elles, cada una presenta la seva singular gastronomia típica de cada zona, ja sigui pirinenca o d’interior. La fruita n’és, sens dubte, un dels elements més importants, la qual comparteix podi amb l’oli d’oliva DO Les Garrigues. Els segueix l’Horta de Lleida (símbol a la ciutat de Lleida) que compta amb un espai agrari on es desenvolupen activitats agràries i ramaderes molt arrelades a la nostra terra, que fan una cuina rica i diversa  amb grans valors nutricionals.

22

Tenim la terra que produeix les millors herbes aromàtiques i condiments de la terra. I seguint amb els beneficis de la terra, les vinyes ens omplen els camps, oferint-nos un bon vi, el qual rep la DO Costers del Segre que ajuda a fer un àpat excel·lent. I és que els bons vins ens regalen els aromes de tota la vida. Per altra banda, els caragols plens de valors nutricionals com el calci, magnesi i ferro. Ens els podem menjar a la llauna, a la brutesca, a la gormanda o de mil maneres més. Els pirineus posseeixen la millor carn i també tenen els embotits artesanals propis de la zona, com la botifarra negra amb ceba o sense. O també un conill amb allioli o una catxipanda. Amb l’escalivada pots fer unes coques de recapte, ja que es tota una insígnia a les Terres de Lleida. Aquesta, elaborada de manera tradicional, és ideal per seguir una dieta mediterrània i sense excés de greixos. Els dies de fred cuina una olla de mas, escudella, olla barreja-

da o arengada amb suc que t’escalfaran. A l’estiu, la fruita omple tots els camps del Segrià i de les Garrigues amb préssecs, nectarines i altres varietats que permeten tenir un berenar refrescant. Les postres també són una particularitat lleidatana que delecten els paladars amb carquinyolis, les coquetes de Morón i les orelletes. A més, a les nostres visites els hi podem oferir, juntament amb el cafè, uns bons fruits secs, perquè com ja dèiem la Terra de Lleida és excel·lent per aquests aliments. Per exemple, unes ametlles, ja siguin garapinyades o torrades, completen el panorama gastronòmic

Les terres de Lleida tenen una cuina autòctona marcada per contrastos


L

a Paeria de Lleida, al 2018, va posar en vigor la marca Horta de Lleida, un nou distintiu que va néixer amb l’objectiu de difondre els valors de qualitat alimentària, bellesa paisatgística i conservació del medi ambient associat amb l’Horta. Actualment, ja hi ha més d’una vintena de productors de proximitat que estan utilitzant aquest nom. Aquest distintiu és vincula, entre altres, amb els productes agroalimentaris produïts al voltant de Lleida. Aquesta marca serveix perquè els consumidors puguin localitzar clarament aquells productes d’aquest  àmbit geogràfic i que compleixen amb l e s    d i r e c t r i u s que  s’han  establert per aquesta marca.

En un entorn privilegiat de Butsènit s’hi troben els restaurants més representatius d’aquesta zona, que brinda una calma aclaparadora. Escollir un establiment que ofereixi producte de proximitat amb el distintiu Horta de Lleida és assegurar-se productes excel·lents. és una bona opció per menjar a Butsènit, ja que a la seva carta hi predominen els productes típics de la cuina catalana sota els estàndards que marca la Horta de Lleida. Plats de la cuina tradicional lleidatana, en què alguns són recuperats de les receptes de les àvies, i que de ben segur guarden algun secret. Combinats amb els plats innovadors i moderns que et delecten amb la millor gastronomia lleidatana. "Can Rúbies" és un restaurant petit però acollidor, aposta pels caragols a la llauna, la carn a la brasa i sobretot, escull plats on hi predomini l’agricultura lleidatana.

Tot l’entorn d’aquest establiment és ideal per passar-hi una estona molt agradable reunit amb els teus familiars o amics. Ara amb el bon temps, demana l’opció de menjar a la seva espectacular terrassa, ja que gaudeixen d’unes vistes meravelloses de cara a l’Horta de Lleida. Et donen l’oportunitat de poder celebrar esdeveniments familiars, ja que compten amb un ampli aparcament i sala adaptada a cada acte. La major satisfacció consisteix en oferir als clients la millor qualitat en tots els aspectes. El seu equip de professionals t’atendran fenomenal mentre omples la panxa amb la cuina de mercat, és a dir, amb el menjar de sempre

I a la temporada de calçots, no dubtis en visitar-los, tenen un menú exclusiu per a ells. Deixa’t un raconet pels seus postres casolans, te’n lleparàs els dits.

Cuina típica catalana de qualitat Especialistes en cuina a la brasa

Partida Butsènit, 11 · NII - Km 458 25194 BUTSÈNIT (Lleida) • Tel. 973 261 481 OBERT de dimarts a diumenge


unas tapas deliciosas y pasar un buen rato rodeado de unas risas. No lo dudes, en el barrio del Secà de Sant Pere te espera el bar Buenosvinos para disfrutar de todo esto y más.

Vienes con nosotros a conocerlos?

E

n Lleida existen catorce barrios que se extienden entre todo su perímetro, al norte de la ciudad se encuentra ubicado el Secà de Sant Pere. Entre todas sus pequeñas particularidades que le identifican, cuentan con sus propias fiestas y una de ellas es la Fiesta Mayor de junio, que se celebra por Sant Pere.

Cuando llegan las fiestas te apetece tomar tu vermut o vinito acompañado de

El bar Buenosvinos es un negocio familiar, que empezaron con mucho amor y cariño Miguel y Juani y que, desde hace tres años, sigue con el mismo afecto su hija Paqui. El local presenta una estética muy marcada por el estilo vintage y es que muchos de sus clientes les visitan por la fascinante decoración. El bar Buenosvinos es el sitio ideal del Secà de Sant Pere donde disfrutar de las tapas que son “de otro mundo”. Y es que cuando Miguel empezó esta aventura se trajo de su pueblo, Bujalance (Córdoba), las recetas más típicas y identificativas de ese lugar, el salmorejo, los flamenquines y las patatas rellenas. Solo pensarlo se nos hace la boca agua, ya que comerlos es un gran placer. Actualmente, su hija sigue la tradición de cada uno de estos platos. Así que ya lo sabes, mientras te tomas un delicado y gustoso vino acompáñalo de cualquier exquisitez.

Croquetas En el bar Buenosvinos elaboran diariamente estos deliciosos platos, donde ofrecen un gran surtido de tapas, ya que Paqui cocina sus propias croquetas. Si, puede parecer un tópico pero comer las croquetas de la Paqui son un verdadero gusto. Las puedes saborear de jamón, callos, bacón con queso, espinacas con atún… hay para todos los gustos. Así como un gran variado de vinos blancos y negros, para que sea una costumbre visitar el bar Buenosvinos y también un regalo para el paladar. Paqui te espera con los brazos abiertos para recibirte con todo su cariño y sobretodo, con todo su deleite de tapas

C/ Llibertat, 65 • 25005 LLEIDA (Secà de Sant Pere) 24


on em pots trobar? Crta. NII· km 458 · 25194 LLEIDA

C/ Calonge Gonzàlez, 1 25002 LLEIDA

973 224 598

Com sorgeix la idea del vostre negoci? Perquè decideixes endinsar-te en el món de l’hostaleria?

973 104 257

De tota la vida he sigut camioner, cosa que ha suposat haver de viatjar molt i recórrer milers de bars i restaurants. Per tant, provar centenars de plats i receptes. Fou aquí quan em vaig adonar, que m’agrada el món de la restauració, però sobretot, el menjar a la brasa. D’aquí la idea de muntar la Braseria Mundial. D’això ja en fa 15 anys. C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

C/ Miquel Parcerisa, 3 Bell-lloc d’Urgell 25220 (Lleida)

615 318 852

Comença el dia de la millor manera amb

C/ Vallcalent, 59 · 25006 LLEIDA

973 260 285

La bondat del bon servei, però en referència al menjar una especialitat molt gratificant a les terres de Lleida és la brasa, on poder degustar una deliciosa torrada fins a un xuletó de bou. O les fantàstiques postres la pinya a la brasa amb gelat de coco. Una singularitat que no trobaràs a cap altre lloc.

C/ Saracíbar, 2 25002 LLEIDA

698 384 573

esmorzars - menús diaris - sopars de grup

Rambla Ferran, 11 · 25007 LLEIDA

26

Què podem trobar darrere del vostre negoci?

973 233 285


on em pots trobar?

Pl. Josep Piñol, 1 · 25005 LLEIDA

973 223 895

Quines característiques et diferencien de la resta d’establiments? La ubicació del nostre restaurant ens permet gaudir d’un gran aparcament, amb fàcil accés així com també d’una terrassa adaptada a cada època de l’any. D’altra banda, compten amb un equip de professional que ofereixen un servei excel·lent. I una altra característica, és la nostra brasa composada per llenya 100% natural que garanteix un resultat deliciós al menjar.

C/ Joc de la Bola, 2 baixos · 25006 LLEIDA

973 275 031

Ctra. NII km 458 LLEIDA · 973 224 598 Davant de l’antiga Wonder

Vols formar part d’aquesta filosofia? Què es busca en un bon cafè? És simple, si ofereixes un bon menjar i uns deliciosos postres, vols acabar l’àpat amb un bon cafè en una agradable companyia. Ha de ser la concordança de tot, és a dir, si no compleix les expectatives d’acabar amb bon gust un àpat, no és un bon cafè. Ens agrada que els nostres clients acabin satisfets en tot.

Perquè has escollit EMME Cafè? Quines qualitat t’aporta aquest producte?

Delegació Lleida:

T. 677 19 19 19 emmecafe@emmecafe.com

emmecafe.com

Els clients són exigents i reclamen un cafè exquisit que deixi bon gust al paladar, i EMME Cafè ho compleix a la perfecció. No hi ha dubte

27


CENTRO EXTREMEÑO DE LA MARIOLA ns agrada anar a un lloc i recordar-lo pel bon servei, el bo que estava tot i el satisfet que has quedat. Un paratge lleidatà que compleix amb aquests requisits es troba al barri de la Mariola, en concret, al "Centro Extremeño". Un bon restaurant familiar on degustar uns caragols a la llauna, un “chuletón” i uns increïbles "callos" casolans. Però la seva especialitat, en la que molts dels seus comensals coincideixen, és el "cachopo asturiano" i els ous estrellats. I és que menjar els plats del Jordi són exquisits. Ja ho saps, quan els visitis no dubtis en demanar-ho, en sortiràs encantat. El bon tarannà que desprenen els restaurants familiars fan que sigui un lloc per repetir. Menús econòmics aptes per a totes les butxaques on no es renuncia a la qualitat i el bon menjar casolà. Plats deliciosos amb unes racions molt abundants. Els postres casolans enamoren a tothom, menjar un flam que té gust al de tota la vida.

El vermut i unes tapetes són una bona opció per fer en els teus dies lliures o caps de setmana. I si vols degustar un bon assortit d’embotits ibèrics extremenys, al "Centro Extremeño" els trobaràs. I si tens peresa per cuinar, ells et faciliten la feina, perquè fan menjar per emportar. Tots els extremenys tenen el seu local social, dins del centre, i allí comparteixen les inquietuds de tots i totes

Troba el teu espai al “Centro Extremeño” de Lleida, mentre parles i degustes un deliciós cafè o menges algun capritx

Variedad de Menús De 7:00 h. a 23:00 h.

Especialistas en tapas: SURTIDOS IBÉRICOS • CALLOS CROQUETAS • PATATAS BRAVAS BOQUERONES FRITOS • BACALAO MEJILLONES AL VAPOR • OREJA ALBÓNDIGAS • RABAS • MAIRAS ENSALADILLA RUSA • CALAMARES

C/ Indíbil i Mandoni, 8 25003 LLEIDA Tel. 973 266 464

28 28

CHIPIRONES A LA PLANCHA HUEVOS ROTOS • CARACOLES...


On anem a menjar?

C/ Dr. Combelles, 9 25003 LLEIDA 973 102 523 De dilluns a dissabte de 8:00 a 1:00

CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida)

www.restaurantlescomes.com

973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes

29


Les cireres i els seus beneficis

Gràcies a la seva textura carnosa i al seu gust, les cireres són una de les fruites amb més èxit consumides per grans i petits. Hem de saber que, a part d’aquest sabor excepcional, són riques en antioxidants i tenen un alt contingut de vitamines. Per tot això i molt més, a continuació us donem a conèixer els beneficis que les cireres proporcionen al nostre organisme.

ties cardíaques i en les probabilitats de patir càncer.

2

Són una de les poques fonts alimentàries que contenen melatonina, un antioxidant que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles de son del nostre cos.

3 4 otes les varietats de cireres proporcionen vitamina A i vitamina C, fibra, potassi i flavonoides. Així doncs, podem dir que una ració de 140 grams de cireres dolces subministren aproximadament un 2% de la ingesta diària recomanada de vitamina A i un 15% de vitamina C. La vitamina A és essencial per a la vista, el creixement, el desenvolupament dels ossos, el manteniment dels teixits corporals, la reproducció i el desenvolupament de les funcions hormonals. D’altra banda, la vitamina C és un poderós antioxidant, de manera que pot protegir contra diversos tipus de càncer i augmenta les funcions immunològiques. La cirera és aliada per a millorar inflamacions de vies urinàries i són 30

molt aconsellades per a persones amb problemes renals o reumatisme. Aquesta fruita és essencial per a persones amb carències de ferro i anèmies, ja que és rica en vitamina A, B, C i E, i en ferro, calci, magnesi, potassi i sofre. Podem dir que la composició mitjana de cirera per 100 grams és de 82% d’aigua, 15 grams de glúcids, 0 g de proteïnes, 0 g de lípids i 250 Kj d’energia.

Els punts clau de les cireres Després de conèixer les propietats nutritives i els beneficis saludables de les cireres, podem afirmar que...

1

Les cireres tenen un alt contingut d’antioxidants, anomenats antocianines, que ajuden a la reducció de malal-

Són riques en vitamina C i E, i potassi, magnesi, ferro, àcid fòlic i fibra.

Les cireres són conegudes com l’“aliment del cervell”, perquè ajuden en la seva salut i en la prevenció de la pèrdua de memòria.

5

Són una bona opció per reduir inflamacions i els símptomes de l’artritis i la gota, així com disminuir el risc de diabetis.

6 7

Les cireres són una bona font de fibra, important per a la salut digestiva.

Gràcies a la poca quantitat de calories que aporten, són ideals per al berenar o les postres, ja que també ajuden a mantenir el pes.

8

Atesos també els seus poderosos beneficis antiinflamatoris, les cireres poden actuar en la reducció dels dolors. Tal com s’ha explicat anteriorment, són molt aconsellables per als dolors de tendons i músculs que pateixen per sobrecàrregues


GARBUIX ORIGEN és el nom del nou vi del Celler del Montsec (D.O. Costers del Segre). Inspirat en la manera de fer ancestral, en quan el vi esdevenia d’un garbuix de varietats de la mateixa vinya. Elaborat amb tecnologia actual, respectant els sabors originals, i resultant un vi lleuger, ric en matisos, molt gastronòmic, carregat de sensualitat i d’una finesa increïble.

Tel. 973 40 00 98 · 609 694 272 celler@coopartesa.com

Ctra. d’Artesa de Segre - Montblanc, km1 · 25730 ARTESA DE SEGRE (Lleida)


també és una bona opció, només cal escollir el millor lloc

ada vegada ens agrada més reunir-nos amb els nostres més estimats, família i amics. Sempre hi ha alguna bona raó per quedar, només cal buscar un establiment on poder menjar alguna cosa. Depenent del moment, escollirem un lloc o un altre. Lleida presenta diferents oportunitats per passar una bona estona i a la vegada menjar alguna delícia. Les opcions són diverses i s’adapten a les necessitats de cada persona. En algunes ocasions ens pot venir de gust assentar-nos una bona estona i degustar plats ben originals, altres vegades menjar la cuina catalana. També hi ha l’opció del menjar ràpid amb els plats típics alemanys i americans. I és que el menjar ràpid sorgeix de les noves necessitats socials i de la influ-

ència de les modes i val la pena conèixer els avantatges i els inconvenients a l’hora d’incorporar-lo en els costums alimentaris individuals. El menjar ràpid no significa necessàriament menjar escombraria. Una selecció adequada i una freqüència correcta el poden fer una oferta equilibrada, sempre hi quan s’integrin dins d’uns hàbits alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de cadascú. Les amanides són un bon complement per garantir un millor equilibri. A la ciutat comptem amb varies companyies multinacionals, però hi ha altres establiments que són de la terra i ofereixen menjar més nutritiu i que defineix la nostra cultura gastronòmica. Productes ecològics, de proximitat i sobretot, tot allò fet amb les pròpies mans, però amb la inspiració alemanya i americana. De la gastronomia alemanya hem adquirit els frankfurts, la mítica salsitxa que agrada a tothom. Al mercat en podem trobar de diferents varietats com la Bratwurst, que està feta de carn de porc picada molt fina adobada amb espècies com nou moscada, pebre o gingebre. Dels americans hem agafat les hamburgueses, que nosaltres hem revolucionat

Plaça Ricard Vinyes, 10 25006 LLEIDA

873 499 387

de dilluns a diumenge, de 9:00 a 00:00

32

i adaptat a una dieta més equilibrada i amb uns aliments més sans. L’hamburguesa tradicional es fa amb carn de boví o de porc, però últimament proliferen les hamburgueses d’aviram, de peix o vegetals. Cada una acompanyada dels ingredients que més ens agraden, formatge, ceba caramel·litzada, pebrots, cogombre, tomàquet... Sigui com sigui, busca el millor lloc per assaborir-ne alguna i sobretot, assegura’t que són de bona qualitat. I si vols una combinació de les dues coses, opta per establiments on s’uneixi, la professionalitat, el bon servei i sobretot el bon àpat, com a Las Vegas

Frankfurts, hamburgueses i amanides són una bona elecció si vols menjar ràpid i bé a la Zona Alta de Lleida


Us presentem Salting Lleida el lloc ideal per passar-ho d’allò més bé entre els teus amics i família. Un espai únic al voltant de llits elàstics, dissenyats tant per infants, joves com adults. Allí t’hi espera un equip de joves amb l’esperit alegre i treballador que convertiran el teu temps lliure en una experiència innovadora. Lleida necessitava un nou espai de lleure. Situat al polígon de Torrefarrera aquest “trampoline park” combina esport i diversió, estàs prepara’t? Fes Salting!

Què hi trobaràs?

Un sala gran amb zones habilitades per realitzar activitats diverses, els llits elàstics engloben tot l’espai de lleure. Per una banda, l’apartat multinivell amb la possibilitat de fer parkour; la piscina d’escuma on poder tirar-se i provar acrobàcies; pels amants del bàsquet hi ha la possibilitat de viure una experiència molt divertida i innovadora, tirar canastres mentre saltes en un llit elàstic. Per altra banda, la pista d’skate en forma de V per saltar de costat a costat i molt més. A “Salting Lleida” trobaràs llits elàstics de tot tipus. El local està molt ben ambientat, les parets pintades amb graffitis molt originals, acompanyats de música ambiental per tot arreu creant una autèntica vivència sensorial. La il·luminació, també forma part de l’ambient acollidor del Salting. Cada part està pensada perquè la teva visita sigui una gran experiència i vulguis repetir.

A curt termini s’ampliarà el projecte i oferiran nous serveis, com per exemple classes d’acrobàcies, activitats extraescolars on obrir la ment i poder viure-ho d’una manera diferent. Classes de zumba en llits elàstics on la tasca es dificulta i fa cremar més calories.

Organitza la teva festa d’aniversari Tens tres opcions a escollir, només cal que triïs la que més s’adapti al teu tipus d’esdeveniment. No t’ho pensis i viu la intensitat d’aquesta activitat, tot celebrant el teu aniversari

Els menors de 5 anys han d’anar acompanyats d’un adult. Obert a tots els públics, tots els dies de la setmana. Possibilitat de fer reserves privades i fer l’activitat sol.

+ info: www.saltingcenters.com


SERVEIS

L’ ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL I TURÍSTICA Entrevista a la directora de l’Institut Ronda Natàlia Iranzo

Tot i així com que Lleida no és una gran ciutat turística hem de reforçar més el que és la figura de l’animador/a.

descobrint tot el ventall de possibilitats que els ofereix l’ Animació en diferents contextos i col·lectius.

1. Quan van començar els estudis d’animació sociocultural i turística a l’INS Ronda? Quina evolució ha sofert en els darrers anys?

3. Com ho fa l’Institut Ronda, per promoure i difondre la figura de l’animador/a en l’àmbit social, cultural i/o turística a les Terres de Lleida?

Hi trobaran una formació per a dinamitzar serveis, activitats i grups; crear projectes d’ intervenció i executar-los en col·lectius diversos en l’ àmbit de l’ educació no formal, l’ oci i el temps lliure

El primer cicle formatiu que es va realitzar a l’ Institut Ronda va ser el d’ Educació Infantil. El 1999-2000 va ser el primer curs que van iniciar-se el estudis de grau superior d’Animació Sociocultural. No va ser fins al curs 2012-13, amb l’aplicació de la LOE, que va transformar-se en l’ Animació Sociocultural i Turística. En total, ja portem vint anys, formant i titulant Tècnics Superiors. 2. Quina relació hi ha entre la demanda dels estudis i les places que ofereix el centre?

Actualment impartim un torn de tarda amb 30 places. La preinscripció i matrícula ha estat força variable. Els grups d’ alumnat han estat entre 15 i 30 persones. Encara avui és un cicle poc conegut. El canvi de nom i currículum va aportar un major reconeixement i èxit, gràcies a un enfocament més turístic. 34 34

L’ animació en l’ àmbit turístic a Lleida capital creiem que està poc treballat. El cicle encara és poc conegut, tot i que té moltes possibilitats d’ inserció laboral en diversos àmbits: el social, el cultural i també el turístic.

Entrevista realitzada per Melani, Núria i Kristian.

S’ està treballant en un canvi de metodologia per a les pràctiques, a través de la formació dual, en la participació i col·laboració amb l’ Ajuntament i associacions diverses, en el camp social, i el turístic, a través de conèixer més la ciutat. 4. Quines recomanacions donaria als futurs joves que es plantegen cursar el cicle d’Animació Sociocultural i Turística, aquest curs vinent?

Les persones que els cridi l’ atenció o que vulguin complementar la seva formació en l’ àmbit social, poden acabar

C/ Henry Dunant, 3 25003 LLEIDA Tel. 973 281 747 www.insronda.cat


Estudiar ASCT a les terres de Lleida: Nivell: Grau Superior (2 cursos). Horari: Tarda. Pràctiques en alternança i dual, i pràctiques a Itàlia o Portugal (Programes de mobilitat europea)

Sortides professionals: »» Coordinador/a i director/a d’ activitats de lleure infantil i juvenil. »» Coordinador/a i director/a de campaments d’albergs de joventut, de cases de colònies, de granges escola, d’aules de cases de joventut i d’escoles de natura. »» Animador/a sociocultural. »» Dinamitzador/a comunitari/ària. »» Assessor/a del sector associatiu. »» Tècnic/a comunitària. »» Tècnic/a de serveis culturals. »» Tècnic/a en informació juvenil. »» Animador/a d’hotels, de vetllades i espectacles, o d’activitats recreatives a l’ aire lliure en complexos turístics. »» Cap de departament d’ animació turística.

Valoració de l’alumnat del Cicle d’Animació a l’INS Ronda “Valoro les oportunitats que ofereix aquest institut per fer Erasmus i viatges arreu d’Europa. Al final d’aquest curs, me’n vaig a Itàlia a iniciar les meves pràctiques Dual durant dos mesos a una entitat d’ajut als més necessitats.” Alba Carrillo

TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 . 615 18 74 30 Av. les Garrigues 27-29, 25001 LLEIDA C. Major 36, 25660 ALCOLETGE

“M’ha ajudat a perdre la vergonya, ja que en algunes classes posem en pràctica activitats d’animació; també perquè hem sortit fora, davant de la gent, a fer balls, diverses activitats, etc.” Melani Bielsa “Soy francesa y este ciclo me ha ayudado a mejorar mi castellano y entender mejor el catalán.” Déborah Liba-pangou “Aquest cicle m’ha ajudat a apropar-me encara més a l’àmbit de les arts escèniques en l’àmbit laboral, gràcies al mòdul de l’animació turística i poder fer les pràctiques el curs vinent a l’Aula de Teatre de Lleida” Kristiyan Ivanov “La meva motivació està en fer el segon any del cicle i començar les pràctiques de Formació Dual per especialitzar-me i centrar-me més en l’animació dins l’àmbit de la salut mental.” Núria Loncà “Estic molt motivat en començar les meves pràctiques com animador en el medi natural a una granja escola.” Genís Belchi “Hem après molt a dinamitzar activitats tant individualment com en grup.” Àlex Carrasco “Per mi, l’animació és vocacional i descobrir el cicle em va obrir una porta al món al que em vull dedicar la resta de la meva vida” Marina Domingo Sobrino

35 35


Ese plus que nos permite llegar a final de mes o darnos un caprichito C/ Doctora Castells, 42 · 25001 LLEIDA

Tel: 973 249 641 · 631 014 415

on el nuevo Real Decreto 8/2019, del 8 de marzo de medidas urgentes, que entró en vigor el pasado 13 de mayo, sobre la obligatoriedad de fichar los trabajadores asalariados, ya sea a tiempo parcial o jornada completa, de todas las empresas, surgen ciertas dudas en relación con las horas extras. De hecho, la Inspección de trabajo trata de regular con la aplicación de este decreto, ese tráfico subterráneo de horas extras que por costumbre y acuerdo no escrito realizan algunos trabajadores, "porque este es el horario de la empresa y aquí todos lo cumplen" como alegan ciertos empresarios, aunque ese horario sea de nueve horas y coticen solo ocho, o muchos días se tengan que quedar ese "ratito" (que acaba siendo más de una hora) para terminar la faena.

¿Qué se entiende por jornada laboral?

Tot tipus de r

Según la ley, en líneas generales, desde que el trabajador llega y ficha rebal a fichar a la salida, todo ese tiempo se considera de tvuelve hasta bque l oa dentro de la jornada laboral. (Ver el artículo 34.5 del estatuto). Ahora bien, en cuanto a las pausas en el trabajo (léase almuerzo, cigarrillo, estirar las piernas, etc.) el incluirlas dentro de la jornada laboral dependerá de lo estipulado en el contrato o en el convenio colectivo, o incluso de la costumbre establecida por años y aceptada tácitamente tanto por el empleador como por el trabajador. Sobre este punto existe actualmente cierta polémica que en breve acabará dando lugar a sentencias judiciales.

¿Qué son realmente las horas extras? De manera sencilla, las podemos definir como las horas de trabajo que se realicen, de manera voluntaria, y que sobrepasan la duración máxima de la jornada de trabajo. La duración de esta jornada ordinaria es la que se establece en el contrato de trabajo y en el convenio laboral aplicable y que en ningún caso, según señala el artículo 34 del Estatuto de los Trabajadores, no podrá exceder las cuarenta horas semanales. 36


C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765

La prestación laboral en horas extraordinarias es voluntaria, salvo que se haya pactado en convenio colectivo o contrato individual de trabajo

membritex@gmail.com

¿Cuánto vale una hora extra? Para empezar hay que saber que se pueden pagar monetariamente o compensarlas por el tiempo equivalente de descanso retribuido de acuerdo a lo indicado en el artículo 35.1 del Estatuto de los Trabajadores. En el caso de ser abonado económicamente, lo que está claro es que el valor de la hora extra deberá ser igual o superior al de la hora normal, nunca inferior.

¿Puedo hacer todas las horas extras que quiera? En este aspecto, la ley nos protege de nosotros mismos, es decir, que para asegurar un adecuado descanso hay un máximo de horas realizables, (concretamente 80 horas al año) que sólo podrá ser superado para prevenir o reparar siniestros y otros daños extraordinarios y urgentes. (Artículo 35.3 Estatuto de los Trabajadores). Si tiene dudas sobre este tema o cualquier otro asunto relacionado, nuestro departamento laboral está a su disposición para brindarle el mejor asesoramiento legal

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

Josep Ma Olesa i Vallespí Graduat Social · Col·legiat n.539 josepmaria.olesa@grup90.com C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Advocat i Assessors

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 37


Consells per a les reformes de casa

L

es reformes són, normalment, un període de temps cansat, de molta feina. Malgrat tot, si seguim determinades pautes ens serà molt més fàcil prendre les decisions sobre el què volem canviar i de quina manera ho volem fer. Per arribar a tenir un bon resultat, els consells que oferim a continuació ens ajudaran a planificar les reformes de casa nostra. La primera fase que cal tenir en compte és planificar i tenir clara la idea del què volem fer. Imaginar el què necessitem o el què més ens agradaria tenint en compte el pressupost de què disposem. Un cop tinguem aquesta idea, és aconsellable compartir-la amb els amics o familiars per millorar-la o per afegir alguns detalls que potser no havíem pensat i que també podrien quedar bé. En aquesta fase de personalització de l’espai, és important saber traslladar totes les nostres idees a la persona que ha de realitzar el projecte de la reforma. Si som nosaltres mateixos, és important informar-se i saber quins són els procediments que s’han de seguir per aconseguir el què havíem ideat prèviament. Defineix la teva personalitat i les necessitats que et porten a fer aquest canvi per adaptar-les a l’espai. Amb el tractament i la personalització de cada un dels espais per separat s’aconseguirà un resultat millor.

• Reformes de pisos • Cuines i banys • Treballs d’electricitat de tot tipus • Fontaneria i calefacció • Cobertes convencionals de fusta • Impermeabilització de dipòsits d’aigua potable Carrer de l’Ermita 8, 25260 IVARS D’URGELL (Lleida)

Tel. 618 466 970 692 968 723

38

Pel que fa al pressupost, sigues realista, posa’t alguna xifra com a límit i reserva entre un 15 i 20% més per si sorgeix algun imprevist durant el projecte. De vegades, el cost de l’obra es pot incrementar amb factors com el mal estat d’alguna instal·lació o alguna decisió nova que pugui sorgir. És important que la persona que fa les reformes sàpiga quin és el nostre pressupost, s’hi adapti i que ens informi de quins materials o serveis tenim al nostre abast. Busca bones idees per poder aprofitar l’espai i donar una funcionalitat a cada racó. Amb prestatgeries, armaris, parets mòbils... es poden crear espais originals de formes diferents i en llocs on no pensàvem posar-hi res, com sota unes escales, per exemple


Les xinxes

La calor com a mètode per a eliminar-les

a dificultat de detecció, eradicació i ressorgiment de les xinxes fa imprescindible tenir informació suficient per detectar la plaga de xinxes i saber que una vegada localitzada, hem de demanar la intervenció de professionals, ja que aquests són l’arma més eficaç per a l’eradicació. Sabrem que tenim xinxes, degut a que una de les proves més evidents són les picades, tot i que es poden confondre amb la d’un mosquit, puça, paparra, aranya o qualsevol altre insecte. No obstant, la presència de petites taques i restes de sang en els llençols és un senyal evident de l’existència d’aquest petit insecte de color cafè, de forma ovalada i amb sis potes. Les xinxes s’acostumen a amagar entre els matalassos, coixins, llits, tauletes de nit, somiers, armaris, sofàs, cadires i, fins

i tot, en el cablejat elèctric, els sòcols, tapajuntes o portes. Per combatre les plagues no és suficient amb utilitzar insecticides o productes d’ús domèstic, ja que requereixen la intervenció de professionals que recorren als tractaments químics més eficaços, com la calor seca. Hi ha diferents maneres de fer aquest tractament, però nosaltres ho podem prevenir, tot i que si ja han aparegut els professionals hi ficaran solució.

Per combatre les plagues de les xinxes no és suficient amb utilitzar insecticides sinó que es requereix la intervenció de professionals La calor és un bon mètode per eliminar-les, així doncs, en cas de prevenció

d’aquests insectes, cal fer una desinfecció total. És tan simple com rentar la roba a més de 60º, però el tractament d’estris especialitzats seran imprescindibles per aconseguir l’objectiu d’eradicació de la plaga. Normalment, el funcionament d’aquest mètode és instal·lar dins de casa una càmera on s’introdueixen tots els elements que volem tractar i s’augmenta la temperatura per sobrepassar els 50ºC. Si tens dubtes, només cal que contactis amb un professional, et faci un estudi i et digui si està infectat o no i quin és el millor mètode per al teu cas. Cal puntualitzar que la infestació de xinxes no té cap relació amb la higiene i es poden trobar en llocs nets. Tampoc transmeten malalties

39


¿MANCHAS EN LA PIEL? ¡Empieza a eliminarlas y a prevenir su reaparición!

Objetivo: Manchas. Las manchas en la piel pueden tener etiologías muy diversas. Descartada cualquier patología grave previa consultada con nuestro dermatólogo, la causa más común es un exceso de melanina. Los factores desencadenantes suelen ser hormonales, sobreexposición solar o el mero envejecimiento.

Activos: Pepino y perejil. Esta alianza estimula la microcirculación de la sangre y la linfa y bloquea la formación de los precursores de la melanina.

MARÍA GAN

Crema despigmentante

El perejil es una planta muy común con virtudes extraordinarias. Antiguamente, era conocido por sus propiedades regeneradoras y blanqueadoras. Actualmente se sabe que el extracto de perejil es rico en vitamina C, provitamina A (caroteno), vitamina B2 (riboflavina), B3 (nicotinamida), B9 (ácido fólico) y vitamina E (tocoferoles), minerales y oligoelementos: potasio, calcio, fósforo y magnesio, hierro, manganeso, cinc y cobre; también contiene, en estado de trazas, oligoelementos raros como el cromo, el boro, el selenio o el cobalto. Son bien conocidos sus efectos antioxidantes y protectores frente a los radicales libres. Pero, además, nutre la piel, la refresca, previene las rojeces y las irritaciones - bloqueando los receptores de las endotelinas, hormonas que intervienen en la vasoconstricción -, proporciona a nuestra piel un tono más uniforme, estimula la producción de colágeno y favorece la cicatrización. El pepino es una fruta que tiene propiedades antioxidantes, refrescantes, hidratantes y analgésicas. De hecho, las rodajas de pepino sobre los ojos se han convertido en el cliché por excelencia de la cosmética casera. Contiene vitaminas A,B,C y E y es rico en minerales: hierro, calcio, magnesio, fósforo y potasio. Tiene un efecto tensor en nuestra piel, dejándola más lisa y tersa. Nos ayudará a conseguir un tono más uniforme a la vez que proporcionará luminosidad a las pieles “apagadas”. Otro de sus efectos beneficiosos, al margen de nuestro objetivo principal, es el de liberar los poros en pieles grasas y reducir su tamaño debido a sus propiedades astringentes. Para nuestro propósito, es el aliado perfecto del perejil. 40

Con extractos naturales de pepino y perejil y un complemento de vitaminas E y C Sin parabenos, sin alérgenos ni hidroquinona

Presentación: 100 ml / Precio: 12 € Disponible en

Más información en

cremantimanchas.com

Tel. contacto: 692 64 84 21


ORGANITZACIÓ D'ESDEVENIMENTS ASSESORIA D'IMATGE PERSONAL Els estudis d’assessor/a d’imatge personal capaciten al professional per dissenyar i coordinar projectes d’assessorament d’imatge personal, empresarial i/o institucional. A més, les persones amb aquest perfil també desenvolupen la funció com a organitzadors/es d’esdeveniments així com planificadors/es de processos d’entrenament personal en habilitats de comunicació, protocol i usos socials, tot respectant criteris de qualitat, seguretat i respecte al medi ambient. Aquest/a professional, doncs, és l’encarregada d’assessors i ajudar el client que viu de la seva imatge pública, ja sigui algun artista com qualsevol altra persona. Un cop contractis el servei, el teu assessor/a s’encarregarà de fer un anàlisi del teu fons d’armari, seguint un criteri també morfològic, i t’oferirà la possibilitat d’acompanyar-te a fer les compres.

Un esdeveniment, ja sigui a nivell corporatiu o en un àmbit personal i privat, és un acte que transmet els valors d’una comunitat o grup de persones i és una eina ideal que també forma part d’una comunicació estratègica d’una empresa. Aquest acte, s’organitza amb l’objectiu de fidelitzar i/o captar clients així com també en motiu d’algun tipus de celebració important. La persona encarregada d’organitzar-lo, ha de tenir en compte molts detalls per a que tot surti bé, ja sigui l’espai, la decoració, tots els elements visuals, els convidats... Per això, la figura d’un professional d’aquest sector t’ajudarà i s’encarregarà de tota aquesta organització amb la formació pertinent per dur a terme una bona tasca en quant a aniversaris, bodes, bateigs o qualsevol altre acte. Si tens poc temps i vols organitzar un aniversari, sigui sorpresa o no, un/a organitzador/a d’esdeveniments tindrà en compte tots els passos a seguir.

Només caldrà que et reuneixis amb ell/a, explicar-li la teva idea, els teus gustos i com vols sorprendre a la persona protagonista de la festa. Per altra banda i ja parlant d’esdeveniments més formals com són les bodes, els bateigs i/o les comunions, un bon professional també serà capaç d’organitzar-ho, aconseguint una rendibilitat del teu temps i diners així com proporcionar-te un alleujament de les preocupacions. El teu organitzador/a de l’esdeveniment, estarà pendent de tot i també t’acompanyarà en tot moment per tal de supervisar que tot surti correctament. Confia en un assessor/a d’imatge i organitzador/a d’esdeveniments, ell/a serà la persona ideal per acompanyar-te en tot moment per a que el teu dia sigui recordat per molt temps

Assessora d’imatge

Esdeveniments

Anàlisi de fons d’armari Anàlisi morfològic Servei de Compres

Bodes (organització, assessorament i assistència en el dia de la ceremònia)

(acompanyo, compro i envio a domicili)

Aniversaris (per a nens i adults, sorpresa...) Bateigs i comunions (elecció del lloc i assessorament personal en el vestuari)


Visitarem:

VIATGE EXCLUSIU amb gru reduït

Delhi Agra chennai trichy tanjore periyar madurai cochin kumarakom Visitarem:

p

preu per persona * Guia acompanyant des de Lleida. * Guia natiu al destí de parla castellana. * Hotels de luxe i pensió completa. PRESENTACIÓ DEL VIATGE: 13 de juny a les 19h. a la sala d’actes de “Grup90” (C/ Abat Escarré, 6 baixos)

Vine a viure noves experiències!

42


DECORACIÓ scollir el color adient per a una determinada zona del nostre habitatge és, de vegades, complicat i costa de decidir-se. Per això, tot seguit trobareu una relació entre els colors i com aquests afecten les nostres emocions. Així doncs, l’elecció del color amb què decorem casa nostra s’ha de plantejar de manera que es correspongui amb el que desitgem. Els colors es connecten amb les emocions del cervell i també s’ha pogut demostrar que els colors de les habitacions poden influir en l’estat d’ànim d’una persona, la concentració o fins i tot la digestió.

GROC: Es relaciona amb l’energia i

s’acostuma a utilitzar en les cuines. És un color estimulant que pot millorar la concentració i la velocitat del metabolisme. S’utilitza normalment per mantenir el cervell despert, i per això també és interessant incloure’l en la decoració dels estudis.

i sofisticat als espais, ideal sobretot per als menjadors i dormitoris.

MORAT:

Color artístic, lligat a la meditació i l’espiritualitat. No és un color per utilitzar en molts espais, perquè amb el temps, podria provocar efectes nerviosos i/o despressius.

TARONJA: Estimula la conversa i l’intercanvi d’idees. Aporta a l’espai més vitalitat i diversió i s’utilitza, normalment, en un sola pared dins de l’habitació. No és gaire adequat per als dormitoris, ja que podria dificultar la concentració i el descans. BLAU: Està associat a la serenitat i

es relaciona amb l’energia de l’aigua. Es tracta d’un to fred i, depèn de l’espai, és poc acollir, encara que és una bona opció per a les zones d’estudi i treball.

VERD: Estimula l’harmonia i es re-

laciona amb la natura. Aquest color també està associat a la salut i l’eficiència i, segons les tonalitats i la intensitat, es poden crear diferents efectes.

VERMELL: Tot i que és un color

molt passional, cal utilitzar-lo en moderació, ja que és molt intens i pot crear sensacions de nervis i combatre les situacions de relax. Encara així, pot ser un bon complement per a la decoració

Els colors es connecten amb les emocions del cervell i s’ha pogut comprovar que poden influir en l’estat d’ànim de cada persona

CREMA:

És molt suau i neutral. Es tracta d’un color que afavoreix al descans i la tranquil·litat i aporta un caràcter elegant

Oferta vàlida fins a fi d’existències Sofà chaise longue premium

• Seients amb flocs d’escuma de 30 kg/m3 • Sistema extensible i reclinable • Coixins desenfundables • Estructura de fusta

C/ Parc, 31 · 25112 GIMENELLS (Lleida) ·

Tel. 973 74 80 64 43


C

oneixem en primera persona qui hi ha al darrere de Tableros Barrachina, una empresa referent en el sector de la fusta i que ens obre les seves portes per explicar-nos la seva història i el seu funcionament. L’ amabilitat i la professionalitat de la família Barrachina ha fet que l’empresa s’hagi consolidat en el territori i hagi anat creixent fins avui en dia, que ja té 56 anys d’experiència.

Com va començar la vostra trajectòria professional? La nostra història comença l’any 1963 quan l’empresa familiar Tableros Barrachina neix en un taller de talla de fusta. Poc a poc i amb el temps, els serveis de la nostra empresa augmenten amb diferents seccions i materials que avui en dia oferim. Tableros Barrachina ja compta amb tres generacions.

Quins serveis ofereix Tableros Barrachina? Estem especialitzats en el tall i aplacat de taulers i fusta, el nostre servei principal. Encara així, avui en dia també treballem amb ferreteria, on fem còpies de claus, mosquiteres a mida, manetes i forats i esmolats. A més, també hi trobareu emmarcacions a mida així com nous serveis en belles arts i manualitats, pintura i barnissos i reformes per a cuines, portes i parquets.

En quin àmbit territorial treballeu? Treballem amb clients de tota la província de Lleida, des de la Vall d’Aran fins al Segrià. A més, els nostres serveis s’estenen pel territori i abarquem zones d’Osca, Saragossa i Tarragona.

Què us diferencia en el sector? Sobretot, els nostres 56 anys d’experiència. Som l’única empresa del sector amb tant recorregut i volem agrair la confiança de tots aquells que ens han ajudat a créixer cada cop més. A més, la nostra quantitat i gamma de materials en fusta i altres seccions fa que les possibilitats de compra

46


siguin molt més àmplies, oferint un servei de venda ben complet per a realitzar qualsevol feina.

Quins són els principals objectius de futur per a l’empresa? El nostre propòsit més immediat és el canvi de maquinària, on volem incloure sistemes més innovadors en els nostres serveis de tallat i tractament de les fustes. També tenim en ment poder oferir una ampliació dels nostres serveis per potenciar encara més la gran quantitat de productes que tenim en cada secció

56 anys

d’experiència en el sector de la fusta, creixent dia a dia en serveis i productes!

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 13:00h i de 15:30 a 19:00h i dissabtes de 9:00 a 13:00h

Pda. Rufea 65, Lleida • Tel. 973 263 900

www.tablerosbarrachina.com 47


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA 48

www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.


Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


PISOS a Lleida en venda C/ Cardenal Cisneros

C/ Centre (La Bordeta)

156 m2 2 banys i 6 hab. Pàrquing inclòs

93 m2 1 bany i 4 hab.

125.000 €

65.000 € C/ Albert Porqueras

C/ Venus (La Mariola)

83 m2 / 2 hab. Amoblat i equipat Piscina comunitària

61 m 1 bany i 2 hab. 2

58.000 €

91.000 € C/ Boqué (La Bordeta)

C/ Col·legi (La Bordeta)

143 m2 2 banys i 4 hab. Pàrquing inclòs

104 m2 2 banys i 3 hab.

155.000 €

145.000 €

C/ Juneda (La Bordeta)

Av/ Barcelona (Cappont)

93 m2 2 banys i 3 hab.

146 m2 2 banys i 3 hab.

85.000 €

235.000 € Av/ de l'Estudi General (Cappont)

Escorxador (Pg. Ronda)

157 m2 3 banys i 5 hab.

249.000 €

70 m2 / 3 hab. Totalment reformat

85.000 €

Consulta tota la informació dels immobles a la nostra pàgina web

VENDA DE TOT TIPUS D'IMMOBLES C/Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA · immobiliaria@exem.eu


CASES a Lleida en venda C/ Bellavista

C/ Agramunt

C/ Agramunt

586 m2 / 6 hab. Terrassa amb piscina

260 m2 3 banys / 4 hab. Pis. comunitària

287 m2 4 banys 4 habitacions

495.000 €

245.000 €

269.000 € C/ Sant Ignasi de Loiola 332 m2 5 habitacions

Pda. Quatre Pilans 150 m2 1 bany / 4 hab. Parcel·la 2.000 m2

Pda. Quatre Pilans 4.588 m2 / 2 banys 4 hab. / 2 menjadors Zona enjardinada

360.000 €

185.000 €

385.000 €

CASES fora de Lleida en venda Casa rural a

Casa aïllada a

Casa adossada

150 m 2 banys / 2 hab.

196m2 / 3 banys 4 hab. / Piscina Parcel·la 686 m2

223 m2 2 banys / 4 hab.

2

80.000 €

ARTESA DE LLEIDA

BELL-LLOC

TORREBESSES

180.000 €

170.000 €

Casa adossada

Xalet a

230 m2 2 banys / 4 hab.

152 m 1 bany / 3 hab. Hort i Piscina

PUIGVERD DE LLEIDA

Casa adossada

ALCOLETGE

LLARDECANS

2

308 m2 2 banys / 4 hab.

155.000 €

170.000 €

79.000 €

PLACES DE PÀRQUING a Lleida

des de:

7.500 €

C/ Doctora Castells ( CAPPONT )

11.000 €

C/ Granadella ( LA BORDETA )

SERVEIS ESPECIALS COMPRA VENDA de tot tipus d'IMMOBLES

• CERTIFICAT D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA • INSPECCIÓ TÈCNICA DE L'EDIFICI • CÈDULA D'HABITABILITAT

9.000 €

i seriet AT, at IT

QU AL

C/ Juneda ( LA BORDETA )


3

info@arquitek360.com

PRÍNCEP DE VIANA 2 HABITACIONS 87.000  €

XALET A ROSELLÓ, 1.000  m2 DE PARCELA 177.000  €

ADOSSADA ALPICAT 5 HAB., 3 BANYS 210.000  €

BALÀFIA, APARTAMENTO 2HAB. PÀRQUING, TRASTER 98.000  €

LLUIS COMPANYS 4  HAB., 153 m2 Preu a Consultar

PLAÇA RICARD VINYES 224 m2 Preu a Consultar


COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO ALCALDE PORQUERES 3 HAB., 2 BANYS 125.000  €

C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

www.llarvida.com

Tel. 973 23 78 23

C/ Baró de Maials, 81 · 25005 LLEIDA

ALPICAT - LA CERDERA XALET 239.500  €

EDIFICI A PARDINYES VENDA / LLOGUER

PREU A CONSULTAR


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4588 SIDAMON 197.500 €

Ref. 4590 CAPPONT 79.500 €

Ref. 4592 CAPPONT 126.500 €

Ref. 4594 ZONA AUDITORI 363.200 €

Casa seminueva, planta baja con garaje para dos coches, trastero/ despensa, jardín de 200m2, 1ª planta con salón comedor, baño completo con ducha, dormitorio y cocina equipada con acceso a terraza, en la planta superior hay tres dormitorios y un gran baño completo con bañera.

Piso reformado, luminoso, con tres dormitorios, un baño completo con plato de ducha, galería cerrada, cocina de diseño toda equipada abierta al salón. A/A con bomba de calor en el salón, cocina, incluye trastero.

Ático dúplex. 1ª planta, gran estudio, baño completo y hab. doble. 2ª planta, cocina office, salida a terraza de 224m2 , gran salón comedor, tres hab. dobles, dos baños y lavabo. Párquing en el mismo edificio.

Ref. 4564 ZONA ESCORXADOR 84.500 €

Ref. 4547 CAPPONT 165.500 €

Ref. 4587 PARTIDA CANALS LES 595.000 €

Ref. 4390 ZONA AUDITORI 171.000 €

Piso céntrico amueblado, con 3 dormitorios (2 dobles y 1 individual), baño completo con ducha,1 aseo, salón-comedor con salida a balcón y cocina independiente con salida a galería cerrada.

www.grup90.com

Piso de cuatro dormitorios, un baño completo con ducha más un aseo, cocina independiente, galería cerrada y luminoso salón comedor con salida a balcón. Buena ubicación. Piso de origen que debido su orientación, metros y ubicación ofrece muchas posibilidades.

Terreno actualmente rústico (en breve recalificación industrial) de 12.700m2, a pie de la C13 al lado del Pol. del Segre y a 500m enlance A2. Nave industrial de 700m2, ideal para cualquier tipo de negocio, el terreno cuenta con una pequeña torre con piscina. Se escuchan ofertas.

Piso seminuevo muy luminoso con 3 habs., 2 dobles una de ellas en suite y una individual, 2 baños completos uno con bañera y otro con ducha, cocina independiente y salón comedor con salida al balcón. Aire acondicionado y bomba de calor. Parking y trastero opcional. Consúltenos precio. Zona comunitaria con piscina y zona infantil.

Ático dúplex. 1ª planta con gran cocina office, salón comedor con salida a balcón, habitación individual y habitación doble. En 2ª planta, habitación de matrimonio en suite, baño y salida a 2 terrazas de 20m2. Parking opcional en el mismo edificio.

Ref. 4417 AV. JAUME II - CAPPONT 324.000 €


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Casa con garaje, dormitorio, galería, 1 baño, salón y jardín privado, piscina y barbacoa. Planta baja: Gran cocina office, salón comedor con chimenea, aseo y acceso a jardín privado y zona comunitaria. 1ª planta: 4 dormitorios, dos de ellos dobles, uno tipo suite y 2 baños. Planta superior: 1 dormitorio suite, buhardilla y salida a terraza con solarium.

Ref. 4539 CASTELLDANS 117.000 €

Ref. 4577 LA BORDETA 133.500 €

Solar de 178m2. Almacén con posibilidad de construir tres plantas, con posibilidad de construir 6 viviendas. Comercializamos este inmueble en exclusiva, lo que garantiza el acceso a toda la información, a un servicio de calidad, un trato fácil y profesional. Si es agente inmobiliario, llámenos.

Ref. 4543 PARDINYES - BARRIS NORD 153.700 €

Torre dúplex con jardín y piscina, porche con pérgola y barbacoa. 1ª planta: salón comedor con salida a balcón, aseo, habitación con salida a terraza, cocina office con despensa. 2ª planta: habitación suite con salida a balcón, 2 habitaciones individuales y un baño.

Salón comedor con salida a balcón, cocina independiente con lavadero, 3 habs., 2 dobles (uno en suite) y 1 individual, 2 baños completos uno con ducha y el otro con bañera. Suelo de parquet, ventanas de aluminio, puerta de seguridad, calefacción y techos altos con ojos de buey.

Ref. 4614 CAPPONT 228.000 €

Ref. 4544 VILA MONTCADA 189.500 €

Ref. 4597 ALCOLETGE 239.500 €

Ref. 4559 BALAGUER 218.000 €

Ático luminoso con acabados de primera calidad. 3 dormitorios, (uno suite con salida a balcón) salón comedor con salida a balcón, cocina independiente equipada con salida a galería cerrada, 2 baños, uno con ducha y otro con bañera, 2 balcones. Electrodomésticos de inox, video portero automático, climatización con radiadores de gas y 2 aparatos de a/a, zona comunitaria con piscina. Párquing y trastero opcional.

Gran casa dúplex con 1.000m2 de parcela, piscina, barbacoa y garaje. Planta baja con salón comedor, dormitorio doble, baño completo con ducha hidromasaje, cocina office equipada, porche cerrado con cocina y chimenea, sala de máquinas, trastero, porche abierto con barbacoa. Planta superior, 5 dormitorios dobles, baño completo con bañera hidromasaje, cuarto de lavado y terraza de 40m2.

Parcela detrás del Hospital Arnau de Vilanova. De 660 m2, 350 m2 para construir un chalet de 2 plantas (+ posibilidad de sótano). La céntrica ubicación de la parcela hace que ya disponga de todas las comodidades de la urbanización: calificación urbanística edificable, calle asfaltada con aceras habilitadas, alumbrado público, alcantarillado, agua, gas, luz y se encuentra frente a un parque público infantil.

Ático de diseño con 2 grandes terrazas (una de 150m2 y otra de 50m2) con vistas al río. Con amplia cocina abierta al comedor, salón comedor con fuego a tierra, 5 dormitorios, 3 dobles (uno en suitte, dos individuales), 2 baños completos, uno con ducha y otro con bañera. Se puede adquirir un almacén en planta baja de 399m2 más un altillo de 122m2 por el precio de 86.000 €. También se puede adquirir la mitad de dicho almacén.

www.grup90.com

Ref. 4572 ZONA MONTCADA 343.000 €


MOTOR

uan el teu vehicle presenta danys de pintura i es vol recuperar el seu millor aspecte (el més semblant a l’aspecte original), o si has patit un accident que requereix una reparació de xapa, és molt important buscar una bona solució i cercar un taller de qualitat. Una reparació de xapa i pintura de qualitat t’assegurarà un cotxe sense rastre visible dels danys i totalment segur i funcional. Busca un taller de confiança, ja que un mal treball pot espatllar totalment el vehicle. Aquesta feina demana molta precisió per tal d’obtenir un resultat excel· lent, per aquest mo-

tiu als tallers s’hi requereix d’un personal qualificat i materials de qualitat. Cal que el taller presenti el seu identificador d’activitat, llicències i permisos, és a dir, que sigui un taller legal. Una vegada el nostre vehicle entri en un taller de xapa i pintura, el professional, primer de tot, inspeccionarà l’estat del vehicle. Es recomana estar present, per tal de poder intercanviar les perspectives dels cops i ratllades que pot presentar. El xapista avaluarà els danys que ha sofert el vehicle, que poden ser de diferent nivell i ocasionats per diverses situacions. Si presenta contusions greus, el xapista es veurà obligat a desmuntar el vehicle i comprovar l’estat general. El segon pas a seguir és la valoració total dels danys que presenta el vehicle. Els tallers de xapa i pintura col·locaran el teu vehicle en una zona lluminosa per poder-ho veure tot correctament, ja que una tècnica molt utilitzada és el contrallum.

Així cada vegada que notem un bony el marquen amb el retolador o guix. Una vegada tot està estudiat cal que rentin correctament la carrosseria del cotxe perquè així ens asseguraran de veure-ho tot en detall i, que el pintor pugui aconseguir un resultat òptim i poder pintar d’una manera fàcil, neta i excel·lent. Els tallers de xapa i pintura compten amb un equip composat per cabina de pintura i assecat que garanteixen el resultat desitjat. Així doncs, tant el xapista com el pintor intentaran buscar la manera més fàcil i operativa que es pot fer amb eines manuals per oferir un acabat perfecte i deixar el cotxe impecable al client

EXPERTS EN XAPA I PINTURA

* ET DEIXEM COTXE DE CORTESIA C/ L’Horta 2 · 25195 LLEIDA |

58 58

Tel. 973 23 85 35 | raimonsl@hotmail.com


250 €/mes

260 €/mes

173 €/mes

AUDI Q2 1.6 TDI · 2013

OPEL INSIGNIA 1.6 CDTIV · 2017

SKODA OCTAVIA 1.6 TDI · 2016

115 CV DESIGN EDITION · 40.000 km

136 CV EXCELLENCE · 5.000 km

115 CV COMBI STYLE · 51.000 km

259 €/mes

215 €/mes

151 €/mes

OPEL GRANDLAND X 1.6 CDTI · 2018

AUDI A3 1.6 TDI · 2017 ·115 CV

SEAT LEON 1.6 TDI · 2017

120 CV EXCELLENCE · 12.000 km

SPORTBACK SPORT LINE · 50.000 km

115 CV STYLE · 45.000 km

173 €/mes

293 €/mes

FORD CMAX 1.5 TDCI · 2017

AUDI A4 2.0 TDI · 2017 · 150 CV

125 CV TITANIUM · 50.000 km

DESIGN EDITION STRONIC · 30.000 km

108 €/mes OPEL CORSA 1.4 · 2016 ·90 CV SELECTIVE · 45.000 km

AVANTATGES: > Vehicles certificats > 2 anys de garantia > PVP clau en mà > Garantia de recompra > Possibilitat prova de conducció

Grup Lleidamòbil

Av. Barcelona, 83 · 25001LLEIDA · Tel. 973 203 258 · Fax 973 206 481

Tu tries la quota mensual. Si vens a peu... marxaràs amb cotxe!


El nou model KIA SPORTAGE híbrid i amb etiqueta ECO La qualitat dels seus productes intacta

902 10 10 10 seur.com

E

l Kia Sportage ja és líder de vendes a tota Espanya en el segment dels SUV compactes. El recentment presentat Kia Sportage Mild Hybrid, és una interessant versió que incorpora l’etiqueta ECO de la DGT, una etiqueta que ens dona uns certs privilegis i avantatges per aparcar i circular en zones restringides de les grans ciutats o durant l’activació de protocols anticontaminació. Concretament, el nou Kia Sportage Mild Hybrid 1.6 48V està disponible en 115CV, 136CV i 132CV. A més, la seva bateria s’autorrecarrega constantment gràcies a la inèrcia en les desacceleracions o per frenades regeneratives. Aquesta innovadora motorització electrificada ens ofereix un dels consums més econòmics de la seva categoria i així podràs gaudir més de la conducció. El nou Kia Sportage no presenta una extrema renovació visual exterior, segueix mantenint la mateixa escènica, no obstant, incorpora un nou para-xocs davanter amb una toma d'aire més gran. La calandra llueix insercions cromades que donen pas a les seves llums LED que garanteixen que el camí sigui sempre segur. A més, compta amb una amplia gamma de llandes d’aliatge de 16 a 19 polsades. Respecte a l’habitacle,el SUV estrena nous acabats en el seu interior, la tapisseria suau al tacte, el volant, els seients de caràcter esportiu i els acabats d’alta gamma, fan veure i sentir la diferència. Sense oblidar que està fabricat amb materials d’una excel·lent qualitat

60


POL. IND. “EL SEGRE”, PARC.719-720. . 25191, LLEIDA . 973 20 45 00 I AV. DE CERVERA S/N . 25300, TÀRREGA . 973 31 06 00


Nou T-Cross, SUV amb esperit urbà Per a les múltiples facetes de la vida, gaudeix del nou T-Cross de VW,

un SUV urbà creat per inconformistes que no poden definir-se d’una sola forma. Sigui quina sigui la teva aventura, deixa’t inspirar per un nou vehicle únic, autèntic i inclassificable, adaptat i preparat per a tot. El nou T-Cross combina urbanitat i disseny funcional, amb un capó llarg i una presa d’aire que li aporten un aspecte ben atractiu i cridaner. Amb una expressiva carrosseria, el SUV de Volkswagen destaca en qualsevol lloc i situació on es trobi. La marca ha dissenyat aquesta nova línia, la qual manté algunes similituds amb altres models, i on el detall més cridaner apareix a la saga, ja que compta amb altres pilots darrere units pel centre mitjançant una banda LED.

Escapa’t de la rutina amb el nou T-Cross gràcies a les nombroses qualitats exteriors, combinades amb un flamant disseny esportiu, convertint allò quotidià en extraordinari. El seu interior, destaca per la seva il·luminació ambiental, els seients de tela d’alta qualitat i els diversos paquets de disseny disponibles. I és que el nou T-Cross no només ofereix un alt nivell de confort, sinó que també el pots dissenyar de forma personalitzada.

El model VW ressalta per la seva aparença esportiva amb paquets d’equipament opcional R-Line, que li aporten un toc més atractiu i dinàmic. Amb aquestes opcions, els elements de disseny exterior es caracteritzen encara més per un caràcter esportiu, mentre que en el seu interior es crea una aparença harmoniosa i confortable. El nou T-Cross impressiona a qualsevol, amb una versatilitat única i amb colors autèntics per a tots els gustos. Descobreix-lo! 62

Font: www.volkswagen.es


Gama Nuevo T-Cross de 70-85 kW (95 a 115 CV). Emisiรณn CO2 (g/km): de 130 a 140 (NEDC: 111 a 112). Consumo medio (l/100 km): de 5,8 a 6,2


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº54 Juny 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº54 Juny 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement