TURISME CATALUNYA nº96 Desembre 2022

Page 1


CatalunyaiAndorrapasapas!

CASTELLDEFELS

Tots els mesos de l’any

CASA FÍGOLS

Artesans de l’embotit

MANRESA

“Campi qui Jugui”

EL RIPOLLÈS

Patrimoni històric en 3D

Delegació de Barcelona:

Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA

Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida:

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Tel. 973 071 222

Director

Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial

Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Dept. Producció i Redacció

Chiara Di Nolfo, Maribel Chucamani i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Disseny Gràfic i Maquetació

Darío Mejón i Sergi Terés media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 177-2017

ISSN (Edició impresa): 2604-9627

ISSN (Edició online): 2604-9635

Publicació associada a
Amb el suport de

JaésNadal,unadelesfestivitatsmésesperadesdel’any.Últimescompres de regals abans de que cagui el tió, muntar el pessebre amb els més petitsdecasaicomençaraprepararlesreceptesnadalenques.L’esperit ilamàgiaenvaeixenelscarrersdelesciutatsimunicipis,il’alegriaespot entreveure a les cares de la multitud. Nosaltres, des de l’editorial, et proposem regalar experiències, d’aquelles intangibles, que s’han de viure amb un mateix o en companyia.

Al Alta a iba b go g rçça Rib

Enaquestaedició,hemvolgutretrehomenatgeaunacomarcaespectacular,com ho és la del Berguedà. Podreu descobrir les 7 cares del Pedraforca i l’Associació Valls del Pedraforca que, sense ànim de lucre, promou, representa i coordina un model de desenvolupament turístic sostenible arrelat al territori. Diferents pobleshicol·laboren,peròaprofundimenunespecial,Saldes.Tambépodràstrobar un mapa complet de rutes, refugis, albergs, càmpings, restaurants i activitats per fer en aquest entorn natural. També et recomanem conèixer una de les varietats gastronòmiques més arrelades al territori, el pèsol negre del Berguedà, cultivat des de temps immemorials en aquesta comarca. Alguns dels restaurants de la zona aposten per preparar plats a base d’aquesta varietat de pèsol. I és que, tastar i descobrir la gastronomia d’aquesta comarca sempre ve de gust, com els embotitsd’elaboraciópròpiadeCasaFígols.

Seguimambaltrescomarquesiciutats,comVicielseuMuseud’ArtMedievalo Castelldefelsitoteslessevespropostesturístiquespergaudirlavilamarinera tots els mesos de l’any. A Manresa s’hi celebra, el 27 de desembre, el “Campi qui jugui”, el saló de la infància i la joventut de referència que al llarg de 36 edicions ha entretingut a diferents generacions d’infants. A Arenys de Mar podem gaudir de la Fira de Nadal i a Sallent, també, ambunaprogramaciód’activitatsbenentretinguda.

Si el que cerques és gaudir de la neu, i de l’estació més freda, al Pallars Sobirà trobaràs el que necessites. Agafa el teu equipiviulaneuenunadelessevesestacionsd’esquíon, a més del tradicional esquí alpí, podràs gaudir fent esquí nòrdic, snowboard, freestyle o esquí de muntanya. I per recuperarenergiesidescansardelamillormaneraésfer-ho al’HostalVallsd’Àneu.

A Puigcerdà pots gaudir de les baixes temperatures però també de la gran varietat d’esdeveniments que s’hi celebren durant el mes de desembre i gener. Al Ripollès t'esperen diferents recorreguts virtuals en 3D per viure una experiència realment virtual i divertida i, a l’Espluga de Francolí, un recorregut sensitiu i emocional a l’origen del nadal:elPessebreViventelsdies26,27,i28dedesembre.

Per últim, el mes de desembre és l’ideal per visitar Andorra, els seus paisatges captivaran els teus sentits. La gastronomia de la Massana evoluciona cap a Epicentre de la Gastronomia Sostenible i et presenta diferents propostes hivernals plenes de sabor i olors exquisides, com l’escudella de Sant Antoni o els plats de cullera. I a Ordino, podràs realitzar l’itinerari Riberamunt, que permet a qualsevol visitant veure el patrimoni, la història i els llocsd’interèsdelspoblesquel’integren.

Estimatlector,nomésensquedadesitjar-teunes bonesfestesiunfeliçcomençamentd’any,ique puguis desconnectar sempre amb la nostra lectura

Val d’ d A Aran a Pa P ll llarars Juussssà

Se S gr g ià à

Noogu g er e a Pla d’Urgell

Gaarrrigues

Ri R bera a d’Ebrbre

Urge g ll l

An P Paallar a s Soobibirà rà

Província de Tarragona

Província de Lleida

Província de Barcelona

Província de Girona

Principat d'Andorra Monttsi s à Baix Ebre Terra Alta

Pr P iorat
Bai a x Camp p
Con o ca c de e Conca Ba Barbbererà Alt t l

ix

Ando d rra

onnès

Nadalenca Majestuosa

Familiar Saborosa

Ri Ripoollllèès Bages

Beerguedà

nya ya Ce C r Se S lvva

Al Alt Empo p rddà

An A oi o a

Al A t

Mo M ianès

Vallès è Orientaal

Vall l ès s Occi c denttal a

dèès

Ga G rraf a

Pl P a de l’’Es E taany y

G Gironnès

Baix x Emmpoordà

Alt Camp (Valls)

Baix Camp (Reus)

Baix Ebre (Tortosa)

Baix Penedès (El Vendrell)

Conca de Barberà (Montblanc)

Montsià (Amposta)

Priorat (Falset)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Tarragonès (Tarragona)

Terra Alta (Gandesa)

Pene n dès Bai a x L Llob o reegat a at

Maaressm esm

B Barc

Barcelonès

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Cerdanya (Puigcerdà)

Garrigues (Les Borges Blanques)

Noguera (Balaguer)

Pallars Jussà (Tremp)

Pallars Sobirà (Sort)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Segarra (Cervera)

Segrià (Lleida)

Solsonès (Solsona)

Urgell (Tàrrega)

Val d'Aran (Vielha)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Anoia (Igualada)

Bages (Manresa)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Barcelonès (Barcelona)

Berguedà (Berga)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Maresme (Mataró)

Moianès (Moià)

Osona (Vic)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Vallès Oriental (Granollers)

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Andorra (Andorra la Vella)

Alt Empordà (Figueres)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Cerdanya (Puigcerdà)

Garrotxa (Olot)

Gironès (Girona)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Ripollès (Ripoll)

Selva (Sta. Coloma de Farners)

Garrot o xa

s'acosten les festes de Nadal, a moltes llars no hi falta el pessebre representació de la nit de Nadal amb el naixement de Jesús de Natzaret a Betlem. Els paisatges se solen materialitzar amb objectes que tenim per casa: els rius es fan de paper d'alumini, les botes de vi amb taps de suro i la vegetació amb fulles i molsa com a protagonista, acompanyat de la Mare de Déu, sant Josep, els Reis de l'Orient i d'altres, com el caganer! Generalment, aquesta tradició és molt estimada per a la canalla, i veure-ho amb personatges vius, es converteix en una experiència única. D’això s’ocupa Vivents de Catalunya a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents. A Catalunya n’hi ha molts, i a la pàgina web de www.pessebresvivents.cat

Pessebre Vivent de la

Vila de Rupit

El marc paisatgístic de Rupit i Pruit serveix de fons i escenari per al pessebre vivent, que s'organitza any rere any amb quadres sobre el Nou Testament i els oficis tradicionals. El poble convida a tothom a fer un recorregut per una vintena de quadres de la vida de Jesús representats per personatges vius, així com diverses representacions d'oficis tradicionals. L’escenari aprofita l’entorn rústic dels carrers del poble durant les festes nadalenques, concretament del 4 al 7 de gener del 2023, a les 18:00h. Cada any, més d'un centenar de participants fan possible la posada en escena d'un pessebre vivent únic a Catalunya. T’ho perdràs?

© Fotografa de Xavier Lozano

És un dels més coneguts de la demarcació de Girona i un dels més antics del país. Des del Nadal de 1973, any rere any, n’ha representat les escenes més característiques al nucli antic del poble i a la riba del Fluvià, i en cada edició el pessebre mobilitza bona part de la població, on els personatges, immòbils i amb vestimenta hebrea, representen el Naixement i transporten al públic a la vida de Palestina de fa 2000 anys. En les actuacions hi predomina el moviment i es procura que la llum, el so i els efectes especials tinguin un paper important. Descobreix-lo els dies 18, 25 i 26 de desembre i l’1, 7 i 8 de gener de 2023.

©Fotografa de Gerard Bosch

Sant

Pessebre Vivent de

l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí representa cada dos Nadals un dels pessebres vivents més espectaculars de Catalunya, l'únic de tipus estàtic de les comarques de Tarragona. Els carrers i cases de les antigues viles medievals, fundades entre els segles XI i XII, es converteixen, amb tota mena de detall, en els corrals, hostals i llars de Betlem i Natzaret, per explicar als milers de visitants que hi passen, l'origen del Nadal. Descobreix-lo els dies 26, 27 i 28 de desembre per la tarda. Les entrades es poden comprar a i inclouen descomptes per visitar els equipaments museístics de la zona!

Pessebre Vivent de

Guim de la Plana

El pessebre dels Oficis Perduts de Sant

Guim de la Plana es representa dins el marc medieval i preciós del petit poble de Sant

Guim de la Plana a la comarca de La Segarra. És un pessebre estàtic amb vestuari d'època i música enregistrada que es representa des de 1982. Les escenografies estan dedicades als antics oficis perduts amb un treball rigurós de recerca i recuperació d'eines que ha estat una tasca de molts anys, aconseguint l'excel·lència final de cadascuna de les escenes. Més de 34 escenes i a prop de 300 figures-actors participants els dies 17, 18 i 26 de desembre i els dies 7, 8, 14 i 15 de gener de 2023.

A les comarques del Berguedà i l’Alt Urgell hi trobem grans riqueses naturals en un entorn idíl·lic entre una fauna i flora inconfusibles.

Una d’elles és el Pedraforca i els pobles de les seves valls, que amb el principal objectiu de crear una xarxa per donar a conèixer els seus petits grans tresors, neix l’Associació sense ànim de lucre

Valls del Pedraforca.

Qui som i què fem?

L’associació Valls del Pedraforca és una organització privada, sense ànim de lucre, que treballa per la cohesió territorial i la cooperació entre els diferents agents turístics, sempre des del respecte i l’estima cap al territori. L’entitat neix el 2015 de la mà de 15 establiments privats fruit de la necessitat d’unir esforços i teixir complicitats. Enguany, l’associació compta amb més de 30 socis.

L’organització sense ànim de lucre promou, representa i coordina, de forma participativa, un model de desenvolupament turístic sostenible arrelat al territori, que combina el respecte pel medi ambient amb les necessitats i expectatives dels associats i en coordinació amb els ens públics.

Col·laboren els ajuntaments de Saldes, Vallcebre, Gósol, Tuixent, Gisclareny, La Vansa i Fórnols i el Parc Natural del Cadi-Moixeró.

Què podeu trobar o fer a les Valls del Pedraforca?

• Podreu visitar pobles de conte com Ossera, conegut com el “poble dels artesans”, on hi podreu comprar Melmelades 100% artesanes a Melmelades Cal Casal i tota

mena de remeis amb plantes medicinals a “Herboristeria Nogué”. Ambdós són socis de la nostra associació.

• Podeu dormir en refugis com el de la Serra d’Ensija, a més de 2.000 m d’altitud, o en albergs als peus del Pedraforca com “l’Alberg Cal Manel” o fer barrancs, vies ferrades amb “Pèndol Guies” o esquí de muntanya amb “Altitud Extrem”.

• Si voleu més comoditat, podeu despertar amb les millors vistes al Pedraforca a l' “Hotel Ca l’Andreu o a l'“Hostal Pedraforca”.

• Si voleu un bon dinar, podeu anar a “Ca l’Amador” de Josa de Cadí, on no en sortireu indiferents.

• Si us agrada l’esquí de fons, podeu gaudir de més de 30 km esquiables i més de 15 km de circuits de raquetes a l’estació de Tuixent-La Vansa.

Si us agrada el senderisme, BTT, bici de carretera, alpinisme..., teniu infnitats de GR i PR marcats per tot el nostre territori, podeu entrar a la nostra web “visitpedraforca.com” i allà en trobareu infnitat.

Si us agrada el nostre territori i voleu descobrir-ne les joies amagades, podeu seguir-nos a Instagram @visitpedraforca, allà trobaràs imatges i vídeos dels llocs més bonics de la nostra zona.

Un petit recorregut pels pobles de la Vall

LA VANSA I FÒRNOLS

Casa d’artesans i artistes

El municipi de la Vansa i Fórnols comprèn, a més del poble de Sorribes de la Vansa, cap de municipi, els pobles de Fórnols, Adraén, Cornellana i Ossera, i les caseries, veïnats o llogarets, com els Garrics, Montargull, Sant Pere de Lavansa, Sisquer, Padrinàs i alguns ja despoblats, com ara els llogarets de Banyeres i Colldarnat. Ossera és un poble artesà on podreu recórrer els seus carrers i anar descobrint els obradors i tallers dels productors i artesans que hi elaboren els seus productesren els seus productes.

GISCLARENY

El poble més petit de Catalunya

Si existeix el paradís, Gisclareny s’hi assembla bastant.

L’any 948, es parla d’un llogaret del poble conegut com “el Paradís” i de fet, avui en dia Gisclareny encara compta amb una casa anomenada el Paradís.

Gisclareny és natura en estat pur! I és que és l’únic dels 17 municipis que integren el Parc Natural del Cadí Moixeró que hi té inclosa tota la seva superfície dins d’aquest espai protegit. Un lloc únic que permet al visitant gaudir de meravelloses vistes del massís del Pedraforca, del Puig-llançada, del Penyes Altes o l’Ensija des dels miradors de Gargallosa o d’Albert Arilla.

VALLCEBRE

Terra de carbó i dinosaures

És el lloc ideal per a la realització d’activitats d’aventura com barranquisme, escalada, vies ferrades o senderisme. Destacant-ne la Ruta dels Cingles, un recorregut on es poden descobrir els cingles que l’envolten tot gaudint de vistes privilegiades com la Serra del Cadí, el pantà de la Baells, la Serra d’Ensija i el Pedraforca. El poble també compta amb un important patrimoni paleontològic i miner. Us animeu a descobrir-lo?

SALDES

Als peus del Pedraforca

Josep Mª Ballarin el descriu com el mateix Pedraforca, un poble de pagesos de feixa menuda i ramaderia de pastures amples, a l’aixopluc de les muntanyes. Aquesta muntanya màgica guarda un grapat d’històries, paisatges i racons per descobrir i el municipi de Saldes compta amb el segell d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat. Al Centre Astronòmic del Pedraforca, un espai pensat per a tota la família on aprendre, divertir-se i experimentar.

JOSA i TUIXENT

Trementinaires i herbes remeieres

Conegut per la seva estació d’esquí nòrdic de Tuixent – la Vansa és el lloc idoni per a fer una escapada en família per gaudir-ne tot l’any. Si visiteu el poble no us podeu perdre el Museu de les Trementinaires, dones que van decidir aproftar els seus coneixements ancestrals sobre les plantes i les seves aptituds medicinals per a poder guanyar-se la vida.

GÓSOL

Picasso i el Pedraforca

Tenim la gran sort de poder gaudir de paisatges i racons que enamoren, llocs on poder impregnar-nos de pau i tranquil·litat que ens brinda la natura per poder inspirar-nos i crear. Si us acosteu al castell de Gósol podreu gaudir d’una de les vistes més boniques del poble i de la vall. Aquest petit poble de muntanya ha acollit a artistes i escriptors de renom com en Pablo Picasso, que va arribar al poble per a ferhi una estada d’uns mesos, època que va resultar ser una de les més proftoses i importants de la carrera artística del pintor malagueny.

JOSA DE CADÍ

Terra de càtars

La seva peculiar silueta ens ensenya un poble esculpit sobre la muntanya, les cases de Josa s’enflen sinuosament a un turó coronat per l’església de Santa Maria i Sant Ber nabé de Josa, construïda l’any 1846 damunt les restes del castell de Josa. Un dels nuclis més importants del catarisme en l’àmbit català.

hola@visitpedraforca.com

www.visitpedraforca.com

VALLS DEL PEDRAFORCA

Impulsa: Col·labora:

Llegenda:

TURISME RURAL

1. Casa Rural Rústic Vilella · 931 02 30 44 · Gisclareny

2. Apartament de Cal Casal · 608 108 057 · Ossera

3. Cal Paller · 616 958 650 · La Vansa i Fórnols

4. Cal Pallerola · 610 331 966 · La Vansa

5. Cal Mianet · 610 465 645 · Saldes

6. Cal Pajant · 666 556 138 · Saldes

7. Ca l’Andreu · 619 111 141 · Saldes

8. Cal Monjo · 636 007 395 · Vallcebre

9. Cal Ponç de Belians · 689 500 097 · Vallcebre

10. Masia Cap del Roc · 650 610 911 · Vallcebre

11. Hotel Restaurant el Molí de Fórnols · 630 78 34 90

REFUGIS I ALBERGS

1. Refugi Vents del Cadí · 938 029 227 · 686 408 890 · Gisclareny

2. Alberg Cal Manel · 699 028 865 · 93 825 80 04 · Saldes

3. Refugi Pedraforca Lluís Estasen · 608 315 312 · Saldes

4. Refugi de Gresolet · 633 106 799 · Saldes

5. La Rectoria de Vallcebre · 606 388 977 · Vallcebre

6. Refugi Serra d’Ensija · 680 795 617. Saldes

7. Refugi de l’Arp. 664 859 102 · Tuixent - La Vansa

HOTELS I HOSTALS

1. Cal Franciscó · 973 370 075 · Gósol

2. Hostal Pedraforca · 938 258 021 · Saldes

CAMPINGS

Gisclareny

1. Càmping Cadí Vacances · 636 066 465 · Gósol

2. Càmping Berguedà · 938 227 432 · Guardiola de Berguedà

3. Càmping Mirador al Pedraforca · 938 258 062 · Saldes

4. Càmping Repòs del Pedraforca · 938 258 044 · Saldes

5. Càming Restaurant Susèn · 93 825 81 03 · Saldes

RESTAURANTS

1. La recotria de Vallcebre · 606 388 977 · Vallcebre

2. Ca l’Amador · 973 370 046 · Josa de Cadí

Fórnols

Gisclareny

Saldes

Saldes

CASES DE COLÒNIES

1. Casa de Colònies Pedraforca · 678 563 649 · Saldes

ACTIVITATS

1. Altitud Extrem · 616 554 039 · Saldes

2. Trenet Miner Turístic · 653 942 475 · Vallcebre

3. Pèndol Guies de Muntanya · 650 85 34 79 · Vallcebre

4. Parc de Xarxes del Pedraforca · 938 258 044 · Saldes

ARTESANS

1. Granja Bufulà · 681 04 04 47 · Vallcebre

2. Mermelades Cal Casal · 608 108 057 · Ossera

3. Herboristeria Nogué · 608 938 348 · Ossera

4. Agrobotiga ecológica · 681 040 447 · Saldes

5. Formatgeria Serrat Gros · 690 38 55 56 · Josa de Cadí

QUÈ FER A LES VALLS DEL PEDRAFORCA?

ACTIVITATS

1. Ascensió a Ensija

2. Ascensió al Pedraforca

3. Barranquisme a la Foradada

4. Barranquisme al Torrent del Forat Negre

5. Barranquisme als Empedrats

6. Espai Actiu de Vallcebre

7. Estació d’Esquí de Tuixent – la Vansa

8. Excursions am braquetes de neu

9. Gossos de Trineu

10. Pedraforca Parc d’Aventura (Palomera)

11. Puenting

12. Senderisme al Camí de l’Artic

13. Tallers de mushing

14. Trekking aquàtic a Pont Cabradís

15. Trekking Pedraforca 360º

16. Via Ferrada de Cal Curt

17. Via Ferrada de la Canalassa

18. Via Ferrada Roques d’Empalomar

19. Paddle surf al Llac de Tumí

VISITA ELS NOSTRES ARTESANS

20. Formatgeria Serrat Gros

21. Granja Cal Bufulà

22. Herboristeria Nogué

23. Melmelades i conserves Cal Casal

RECURSOS

24. Centre Astronòmic del Pedraforca

25. Centre d’Informació i interpretació del Massís del Pedraforca

26. Centre de la flora del Parc Natural Cadí Moxernó

27. Centre del Parc Natural Cadí-Moixerò

28. Centre Medieval i dels càtars

29. Centre Picasso

30. Coll de Pardell

31. Dinosaures Fumanya

32. Espai Geologia Vallcebre

33. Jardí botànic de les Trementinaires

34. Museu de les Mines de Cercs

35. Museu de les Trementinaires

Saldes està envoltada de muntanyes i natura, garantint infinitat d’experiències que et portaran a un benestar ple de sensacions

© fotografia de Josep Picas

Aquesta vegada ens asseiem un moment a contemplar el paisatge de Saldes. Un municipi constituit per 278 habitants que presenta una imatge preciosa, envoltat per muntanyes i cases que formen el poble de manera disseminada, permetent als balcons tenir unes vistes espectaculars. Els allotjaments rurals, els càmpings i hostals estan a l’abast de tothom perquè si desitges passar-hi uns dies estiguis el més còmode possible, gaudeixis de l’aire pur i et delectis amb les seves delícies culinàries

Descobrir llocs i descobrir gent és una de les meravelles que ens ofereix el turisme, i a Saldes s’hi viuen moments autènticament muntanyencs.

A l’hivern hi neva i a l’estiu, tot i la calor, a les nits hi refresca.

És bonic conèixer els indrets més representatius dels llocs. Us avancem curiositats perquè tingueu ganes de descobrir Saldes.

Caminar per camins de pedra, sense limitacions i on el que t’acompanya és la tranquil·litat perdurable. Poder viure entre contrastos és un gran benefci en tots els sentits, la calma de Saldes amb l’activa ciutat de Barcelona, a tan sols una hora.

Saldes va començar a crèixer al voltant del castell, situat en una ubicació idònia, a pocs metres del centre del municipi però a la falda del Pedraforca.

Diferents construccions dispersades per tot el territori de Saldes li donen forma a aquest petit municipi. La prehistòria va deixar una petjada en forma de dolmen, anomenat Dolmen Molers, situat dins del terme municipal de Saldes. És un dels monuments megalítics més importants trobats dins la comarca del Berguedà.

El Pedraforca majestuós

sempre està present en la iconografia de la població

Les restes i els materials cercats en les excavacions daten el dolmen cap a voltants del 1500 ac.- dins de l’edat del bronze mitjà. L’acompanya l’església Sant Martí, la qual des de la primera construcció ha patit molts canvis en els segles, segons les necessitats del moment.

Actualment, és l’església parroquial, on hi trobarem una imatge renovada on hi deixaren al descobert la pedra i una volta de punt d’ametlla d’estil romànic. L’església té una imatge romànica on compta la imatge de la verge de Gresolet datada del s. XIII i quatre retaules laterals, tots del segle XIX. Aquest municipi està dividit pel riu de Saldes, juntament amb el riu Gresolet i la riera salada, una particularitat que dona caràcter al municipi i que ens regalen les escorrenties d’aigua de l’indret. Saldes és conegut per ser el primer poble certifcat amb un cel nocturn de qualitat. I és que disposa de les condicions naturals i ambientals adients per poder lluir aquest distintiu de qualitat del medi natural nocturn.  Dormir a Saldes és tocar el cel.

El mirador del Gresolet ofereix unes vistes espectaculars on poder respirar l’aire més pur de Saldes

Apropeu-vos als dos pobles que conformen el municipi, anomenats Maçaners i l’Espà, es troben apartats del centre però tenen el seu encant particular, Maçaners és ideal per passejar.

Saldes compta amb més 30 rutes senyalitzades en què la més visitada és la de Saldes al Mirador de Gresolet (a la Ofcina d’Informació i Turisme en trobareu la ruta detallada), on us endinsareu per un sender que va per dins el bosc.

Pujareu i baixareu, olorareu la terra i notareu com més amunt arribeu, més a prop del cel estareu. Una vegada allí, respireu, contempleu

el paisatge i deixeu la ment en blanc. Només llocs com el Mirador de Gresolet et permeten fer un exercici mental tan saludable.

Als seus vilatans i vilatanes els hi agrada celebrar-ho tot, és probable que quan els visitis els trobis de festa. Commemoren diferents esdeveniments durant tot l’any amb festes com la Trobada d’Acordionistes de Maçaners, les Festes Majors i l’Aplec del Gresolet, la festa major d’estiu i al setembre la Festa de la Mare de Déu de Gresolet. Ja ho veieu, fqueu-vos el calçat còmode per poder passar-ho bé i gaudir al màxim de tots els actes

Reportatge realitzat MGZ P UBLICACIONS

Per a més informació: AJUNTAMENT DE SALDES

Telèfon 93 825 80 05 saldes@diba.cat www.saldes.cat

l Berguedà és un territori diferencial, especial, singular i autèntic, i de la mateixa manera que el visitant és capaç d’apreciar aquestes característiques, l’habitant del Berguedà valora els seus productes, les seves terres i és capaç de transmetre aquest sentiment d’orgull al via la vegada que ell mateix també en pot gaudir amb els seus con vilatans.

El pèsol negre o pèsol negre de muntanya és la varietat tradicional amb més renom del Berguedà. Es tracta d’una varietat tradicional, cultivada des de temps immemorials en aquesta comarca, de la qual actualment encara se’n fan cultius comercials. De fet, podem trobar el pèsol negre en nombroses botigues especialitzades en producte local, així com alguns restaurants de la zona proposen plats preparats a base d’aquesta varietat de pèsol sec. La singularitat d’aquesta varietat l’ha fet erigir com una impormarca de qualitat de l’agricultura i gastronomia locals del Berguedà. Les característiques peculiars del pèsol negre, i el seu renom entre els consumidors catalans, atorguen a aquesta varietat tradicional un important valor afegit. La seva promoció en el mercat s’entreveu com una bona estratègia per promoure la diferenciació en el mercat de les produccions agràries, contaminant positivament la percepció de qualitat que tenen els consumidors respecte la resta de productes agroalimentaris produïts al Berguedà.

El pèsol negre és un aliment que agrada als , que gaudeixen de la seva menja, sols o acompanyats d’amics i família. El pèsol negre genera un sentiment d’orgull lligat a una singularitat i autenticitat d’un producte que els vincula amb el territori del qual provenen

© Fotografia de Rafael López-Monné

L’elaboració

artesanal ens

permet cuidar-te

com ningú

empresa artesanal d’embotits

Casa Fígols està ubicada al petit poble de Montmajor, al Berguedà. Amb una història familiar que es remunta al 1959, permet fer bandera d’una flosofa d’empresa que es diferència de la competència gràcies al compromís de mantenint-se sempre fidel al seu mètode tradicional i a les primeres matèries de qualitat que proveeix el territori. Aquesta empresa d’embotits és referent en la gastronomia catalana i destaca pel seu prestigi, pels seus mètodes artesanals i pels seus excel·lents productes. A continuació, coneixem de primera mà a Casa Fígols, artesans de l’embotit.

Casa Fígols parteix d’una història familiar compromesa amb el territori amb una selecció de carns sempre provinent de femelles de porc pel sabor que les distingeix, treballant des del petit poble de Montmajor, utilitzant matèries primeres i donant vida als productors de l’entorn i feina als seus veïns. Gràcies a la seva cinquantena de productes, entre curats, cuits, llescats, elaborats i plats preparats, així com l’excel·lent qualitat de tots ells, fa que el prestigi de la marca es consolidi cada cop més i que es reconegui al públic més gourmet. A més, el fet que s’incorporin al producte el mínim de greixos possible permet a Casa Fígols vincular el seu embotit a una dieta saludable.

Casa Fígols es compromet de forma curosa amb cadascun dels detalls de la seva elaboració artesanal per tal de mantenir la seva qualitat en els productes i donar-li el seu valor i categoria pertinents dins la gastronomia autòctona. La majoria d’establiments als quals s’adreça l’empresa són les xarcuteries gourmet, les parades de mercats, els establiments de barri o les petites cadenes de supermercats. Casa Fígols busca aquelles botigues que donin prestigi a la marca i que s’adaptin a l’irrenunciable mètode tradicional de treballar. Aquelles fres, mercats d’artesania o llocs de punts turístics, també són benvinguts per a la distribució i venta dels embotits de Casa Fígols.

Actualment, l’empres té presència per tot Catalunya i a algunes regions de l’estat. També es poden adquirir els productes en formats individuals, lots o safates des de la seva pàgina web, perquè tothom qui ho desitgi pugui gaudir de productes artesans amb la comoditat de comprar des de casa.

Uns quants anys d’història, una família i un embotit autèntic, amb el sabor i l’aroma de sempre

Al llarg de tots els anys de funcionament, l’empresa no ha pretès mai grans creixements, ja que prima, per sobre de tot, mantenir la qualitat i artesania dels seus productes, que és el seu valor més preuat. A la botiga de Berga, s’ha incorporat una zona amb la nova gamma de productes fletejats Casa Fígols, una zona d´obrador per a elaborats fets al moment, així com també altres productes selectes com carns madurades de vedella i productes artesans variats de productors de la comarca Berguedà, entre d’altres.

Casa Fígols ofereix els seus productes a tothom, ja que es troba en un d’eliminació de tots els al·lèrgens per a les persones amb intolerància o al·lèrgi es alimentàries. L’any 2017 es va obtenir el certifcat ofcial de FACE (Federación de Asociaciones de Celíacos de España), verifcant amb tots els controls de fabri cació que tots els productes elaborats per la marca no contenen gluten

La

seva qualitat en

l’elaboració i

procés de producció dels seus embotits

fa que el nom de Casa Fígols sigui

reconegut com a referent en gastronomia gurmet

Elaboració i venda

Pl. del Mercat, 6. 08612 Montmajor · Tel. 93 824 61 99 casafigols@casafigols.com

Principals punts de venda

Avià: C/ Flor de la Muntanya, 7 · Tel. 93 823 19 82

Berga: Pg. Indústria, 21 · Tel. 93 821 06 16

Barcelona: Mercat de la Boqueria, parada 888 · Tel. 93 317 09 75

A 55 Km de Manresa: Autovia Eix del Llobregat/E-9 i carretera BV-4132

A 16 Km de Cardona: Carretera B-420

A 18,5 Km de Berga: Carretera C-26

+info i venda online a

Un museu d’Interès Nacional al cor de Catalunya

El MEV, Museu d’Art Medieval de Vic (Osona), és un arc de connexió entre el passat medieval i el món actual. Referent internacional en art romànic i gòtic català, el museu no només acull i exposa la seva col·lecció, sinó que també cerca ser pioner en l'entorn de l’art medieval: com es viatjava a l’edat mitjana? Quines eren les medicines de l’època? Com es feien servir els diners? Com s’organitzava la societat? Quins pigments i materials utilitzaven els pintors medievals? Com era l’experiència d’entrar en una catedral romànica? En defnitiva, com es vivia a l’Edat Mitjana? Aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb el món medieval són les que es poden respondre a través de la col·lecció que ofereix el museu.

Edat Mitjana i renovació digital?

Per tal de transportar-nos a l’Edat Mitjana, el museu compta amb un aliat clau: les tècniques digitals més modernes. Aplicant-les, el MEV aconsegueix ser un museu més social i més obert a tothom: amb la digitalització, la col·lecció es torna interactiva i el visitant la percep en plenitud, des de l’emoció, els sentits i les històries, ja sigui des del propi museu o des de qualsevol altre punt.

L’espai immersiu més gran dels museus catalans

A tall d’exemple, aquest mes d’octubre el museu de Vic ha inaugurat l’espai immersiu més gran dels museus catalans, estrenat amb l’experiència “Avui, fa mil anys”. Es tracta d'una proposta de gran envergadura museogràfca que trasllada al visitant de manera emotiva i sensorial a través del punt de vista d’un jove aprenent de pintor del segle XII. El relat, captivador, ens porta pels carrers de l'antiga ciutat i ens descobreix un món medieval com mai l’havíem vist abans, ple de misteri, llum i color en una catedral romànica de referència: la de Vic. L’experiència, doncs, ofereix a les persones visitants un viatge del present cap al passat que permetrà connectar els públics actuals amb l’època medieval i amb la col·lecció del MEV i trencar amb el tòpic que l’art medieval era auster i fosc. L’espai esdevé una eina educativa i divulgativa que es converteix en la porta d’entrada per visitar el MEV. Serà, doncs, el nou fl conductor de la proposta d’activitats educatives del museu: un bon gruix d’activitats culturals, familiars i escolars passaran per l’espai per tal de conèixer el context d’una de les col·leccions d’art medieval més importants del món.

Veure allò que no hem vist mai

De fet, s’oferirà una nova visita d'“Avui, fa mil anys”, on l’espai immersiu actuarà com a fnestra per apropar-nos al món medieval i a les obres mestres del MEV. La visita es programarà cada dissabte i diumenge a les 12 h i serà gratuïta amb el preu de l’entrada.

Vine a descobrir l’Edat Mitjana amb uns altres ulls, a la ciutat de Vic. Un escenari ideal per viure una experiència d’aquest tipus, essent una de les destinacions culturals més importants de Catalunya. Vic ha apostat per conservar i posar en valor el seu patrimoni medieval, fet que entronca amb les extraordinàries col·leccions que conserva i divulga el MEV.

Per a més informació

n dels esdeveniments més assenyalats al calendari durant els dies de Nadal a la Catalunya Central és l’arribada del Campi qui Jugui, el saló de la infància i la joventut de referència que al llarg de 36 edicions ha entretingut a diferents generacions d’infants i joves. L’edició d’enguany, que tindrà lloc del dia 27 de desembre de 2022 al 4 de gener de 2023, retorna 10 anys després a l’espai que el va veure néixer l’any 1985: el Palau Firal de Manresa.

Durant 9 dies, la capital del Bages acollirà aquest saló en el que s’hi podran trobar desenes de jocs i activitats per a infants (i no tan infants!) de totes les edats: des d’activitats per a nadons a partir de 9 mesos (dins l’espai Campi Xics), fins a activitats pensades per a adolescents (a la Karpa +10), passant per tallers, inflables, jocs tradicionals, jocs moderns, tecnologia, espectacles i molt més. Properament, es desvetllarà el programa definitiu on s’explicaran detalladament totes les activitats programades pel Campi qui Jugui.

Les entrades tenen un preu de 2 € pels infants d’entre 1 i 3 anys, 6 € per infants d’entre 4 i 16 anys i 2 € per a majors de 16 anys. Els infants de fins a 1 any tenen l’entrada gratuïta. Existeixen descomptes i abonaments que es poden consultar a la pàgina web. Les entrades es podran comprar cada dia a taquilla o de manera anticipada –a partir del 20 de desembre a les 10 h- a través de la web www.campiquijugui.cat

El Campi qui Jugui està organitzat per l’Associació Campi qui Jugui, formada per voluntaris sense ànim de lucre, vinculats al món associatiu, de l’educació en el lleure, la pedagogia i la docència, i amb la col·laboració d’institucions públiques i privades i el suport de l’Ajuntament de Manresa. L’organització té dos grans objectius a l’hora d’organitzar aquest gran esdeveniment: per una banda, pretenen oferir un espai lúdic variat i divers als infants i adolescents de les comarques de la Catalunya Central durant el període de les vacances de Nadal. Per l’altra, aprofitar el lleure infantil i juvenil per fer una tasca educativa, tot potenciant actituds i valors com la creativitat, el reciclatge, la solidaritat i el respecte a la diversitat

Durant les festes, a Sallent no et faltarà de res. Hem preparat un seguit d'activitats nadalenques on els més grans i els més petits podran participar i gaudir d'unes festes marcades per la tradició, la música, la gastronomia, el comerç, però sobretot, per la màgia.

Roger Mas en concert, veu i guitarra

Dilluns 26 de desembre a les 7 de la tarda al Centru de Cabrianes.

• Preu: 10 €

• Anticipades: Cal Serra

• Reserves: menjami@gmail.com

Parc de Nadal de Sallent 2022

Dies: 27, 28, 29 i 30 desembre i 2,3 i 4 de gener. De 5 a 8 h de la tarda, al Pavelló d’esports Agustín Rueda de Sallent.

• Per a nens i nenes de 2 a 14 anys

• Poden demanar els vals de dte. als establiments de Sallent Comercial.

• Organitzat per Ajuntament de Sallent - Àrea d' esports

Sant Silvestre 2023

Dissabte 31 de desembre. A partir de 2/4 de 5 de la tarda, a la Plaça dels Arbres.

• Cursa Infantil fins a 5 anys. 250m. (circuit al parc), a 2/4 de 5 de la tarda. Preu: 5€

• Cursa Infantil fins a 10 anys. 1000m. (circuit al parc), a 2/4 de 5 de la tarda. Preu: 5€

• Cursa majors d'11 anys i adults. 5000m (circuit urbà), a les 5 de la tarda. Preu: 10€

• Inscripcions al mateix dia a la Plaça dels Arbres.

Cavalcada dels Reis Mags de l'Orient

Dijous 5 de gener de 2023, a les 8 del vespre, pel poble de Cabrianes.

Torneig de Reis Club Tennis Taula Sallent

Diumenge 8 de gener - A partir de les 9 del matí, al local social del CTTS al Pavelló d'esports Agustín Rueda de Sallent.

• Categories: Escolars i Promeses i Sèniors

• Preu: 10 € (inclou entrepà i beguda al Frankfurt Reset)

Cal confirmar l'assistència abans de dijous 5 de gener a: clubtennistaulasallent@gmail.com

"El poema dels pastorets"

amb la Coral Alabada

Diumenge 8 de gener. A les 6 de la tarda, al Centru de Cabrianes.

ELS PROPERS 17 I 18 DE

DESEMBRE ELS COMERÇOS I

LES ENTITATS D’ARENYS DE MAR HAN PREPARAT UN CAP DE SETMANA A LES PORTES

DEL NADAL BEN FARCIT D’ACTIVITATS.

17 i 18 de desembre

Fira de Nadal - Solstici d'Hivern

Fira de Nadal - Solstici d'Hivern

Durant tot el dia, a la Plaça de l'Església, torna aquesta emblemàtica fra on hi trobareu pessebres i guarniments, tions i arbres de Nadal, productes tradicionals i també artesania de regal.

Organitza: Associació Fira del Solstici.

18 de desembre a les 10h

Festa del comerç d’Arenys de Mar, aquest Nadal compra al comerç local!

Durant tot el dia, des de la part baixa de la Riera fns al Centre Cultural Calisay, trobareu parades al carrer per facilitar les teves compres de Nadal, tallers nadalencs, exhibicions de dansa i molt més!

Les atraccions Lupotto tornen a instal·lar-se com cada any a la part nova coberta de la Riera i hi seran fns a Reis, aquest any amb la novetat d’un vaixell pirata.

Horaris:

Laborables de 17h a 20h.

Dissabtes, festius i dies de Nadal: 11h a 14h i de 17h a 21h.

Organitza: UBICA i Ajuntament Arenys de Mar.

18 de desembre de 9 a 15h

El “Mercadillu” d’en Plaza, mercat d’articles de 2a mà

L’Associació de Veïns i Veïnes d’Arenys de Mar – AVAM organitza aquesta festa per fomentar la reutilització i el reciclatge, on es convida a tota la ciutadania a contribuir en la lluita contra el canvi climàtic adquirint articles reutilitzables i en bon estat, a preus populars.

Lloc: Part nova coberta de la Riera

16 de desembre fins al 6 de gener Pessebre municipal

Si vens a Arenys aquest cap de setmana no et pots perdre la visita al pessebre municipal, aquest any es tracta d’un diorama d'un carrer de poble de grans proporcions.

Un diorama és la representació tridimensional d'un paisatge que mostra esdeveniments històrics, de natura, ciutats, etc., amb fnalitats educatives o d'entreteniment, pintat de manera tal que simuli un entorn realista. Els diorames de pessebres gaudeixen d'una llarga tradició entre les associacions i entitats pessebristes del nostre país.

Lloc: Sala Exposicions del Centre Cultural Calisay ( Riera del Pare Fita, 31)

Horari de visites:

De dilluns a divendres de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 del vespre. Dissabtes i diumenges d'11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre.

Els dies 25 i 26 de desembre de 2022 i el dia 6 de gener de 2023 només tardes de 6 a 2/4 de 9 del vespre.

Els dies 31 de desembre de 2022 i 1 de gener de 2023 tancat.

AL COSTAT DE BARCELONA, L’AEROPORT I LA FIRA, UNA CIUTAT

BEN CONNECTADA I ACCESSIBLE

Una ciutat connectada i accessible. La seva ubicació privilegiada, al costat de Barcelona, de l’aeroport internacional d’El Prat, del port i de la fra, fa de Castelldefels una ciutat accessible al món i connectada amb els principals motors econòmics del territori terra endins, amb el Penedès més proper, marítim i fresc, així com també amb les comarques de l’interior de Barcelona, troben la seva fnestra oberta al mar.

LA GRAN PLATJA DE LA COSTA BARCELONA SUD, AMB 5 QUILÒMETRES DE SORRA FINA I 365

DIES DE SOL I MAR

Parlar de Castelldefels és parlar de les seves platges, les millors de la costa Barcelona sud per la seva dimensió. També és parlar de la qualitat de l’aigua, de la sorra i dels serveis, a més de les importants certifcacions obtingudes any rere any per la seva gran oferta d’activitats per a tots els públics. Castelldefels compta amb unes platges obertes tot l’any per practicar esports, passejar o, senzillament, per gaudir de la vida. Pensant en les famílies.

PENSANT EN LES FAMÍLIES

Tota la destinació turística de Castelldefels està articulada de manera que les famílies, siguin de les característiques que siguin, trobin les millors propostes per gaudir junts d’uns dies d’esbarjo. Un gran assortiment d’allotjaments, restaurants, comerços i serveis, esports de platja i d’aigua, esdeveniments, activitats lúdiques…

Sorpreses i experiències per recordar perquè a Castelldefels ens agraden les famílies! Castelldefels compta amb el segell de Turisme Familiar atorgat per l’Agencia Catalana de turisme de la Generalitat de Catalunya.

CASTELL DE CASTELLDEFELS, MOLT MÉS QUE UN CASTELL

El Castell de Castelldefels és molt més que un castell, és un complex lúdic i cultural que ofereix diferents opcions: passejar lliurement pels jardins, visitar el propi castell i gaudir de les nombroses activitats que s’organitzen al llarg de l’any. Redescobreix el  símbol icònic  de la ciutat de  Castelldefels. Deixa't sorprendre per la història darrere de les muralles i les seves especta culars vistes des de la terrassa. Passeja pels seus  jardins amb vis tes inigualables i emociona’t amb  Piratia, la nova atracció pirata.

PIRATIA

Piratia és una experiència interactiva i immersiva que permet endinsar-se en el món de la pirateria apel·lant els sentits. Mitjançant elements audiovisuals, escenogràfcs, lúdics i interactius, es narra la pirateria i el cors, i també el context social i polític en el qual apa reix aquest fenomen en l’àmbit local i internacional. És un viatge multisen sorial en el qual es forma part d’una tripulació pirata. Es descobreixen elements claus de la pirateria a través del joc, com ho són els atacs pirates, la defensa de la costa o els botins, entre d’altres. Es tracta d'una activitat familiar.

UNA CIUTAT QUE APOSTA PER LA DIVERSITAT GASTRONÒMICA

A la nostra localitat pots trobar des de les propostes més sofsticades de cuina d’autor, fns a la cuina tradicional catalana.

GAUDEIX TOT L'ANY DEL SOL I LA GASTRONOMIA A CASTELLDEFELS

I LA FORMACIÓ DE JOVES PROMESES

A Castelldefels podem trobar restaurants tradicionals i propostes innovadores, les millors guinguetes de platja (obertes tot l’any) i una escola d’hostaleria que promou l’aparició de joves promeses. Tot aquest conjunt garanteix que la gastronomia de Castelldefels es trobi permanentment en renovació per oferir la millor qualitat en productes, així com també, en serveis. Una escapada a Castelldefels per gaudir de la millor gastronomia al costat del mar o al centre de la ciutat, és sempre un bon pla. A més, compta amb una gran i variada oferta gastronòmica de qualitat.

Gràcies al bon clima podem gaudir d’àpats agradables sota el sol i a peu de platja gairebé tots els dies de l’any. A més, durant tot l’any se celebren diferents iniciatives de gastronomia com la Ruta de la Tapa o el Passaport Gastronòmic Gourmet per donar a conèixer les diferents ofertes de nostra localitat. Segons Tripadvisor, disposem de 338 establiments per gaudir tot l’any d’una oferta gastronòmica àmplia i variada.

COMERÇ

DE PROXIMITAT

El comerç de Castelldefels és una de les activitats econòmiques més importants de la ciutat, comptant amb un teixit comercial de més de 1.500

empreses, de les quals un 75% correspon a empreses minoristes de comerç i serveis, concentrades al centre de la ciutat. Hi destaca el centre comercial l’ànecblau, amb una superfície comercial de 30.000 m2 i una amplia oferta de productes, principalment dels establiments de moda i complements, així com botigues especialitzades. És l’únic centre comercial de la costa Barcelona sud que obre tots els diumenges de l’any.

UNA CIUTAT QUE VIU L’ESPORT

Castelldefels viu l’esport, tant per la qualitat i diversitat de les seves instal·lacions i equipaments, on hi destaca el canal olímpic únic a Catalunya i empremta activa dels Jocs Olímpics del 92, com per la xarxa associativa i de clubs, amb la força de l’esport femení de diferents disciplines. La gran concentració d’esports nàutics i aquàtics, i especial de platja-sorra, fan de Castelldefels una destinació referent en la pràctica esportiva a l’aire lliure en qualsevol moment de l’any

Reportatge realitzat MGZ P UBLICACIONS

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE CASTELLDEFELS

Telèfon 93 665 11 50 ajuntament@castelldefels.org www.castelldefels.org

AGENDA D’ACTIVITATS PUIGCERDÀ DESEMBRE 2022

Dies 15, 16, 19, 20 i 21 de desembre

Audicions del primer trimestre dels alumnes de l’EMMIF. Museu Cerdà i EMMIF.

Divendres 16 de desembre

20.30 h Els Pastorets.

A càrrec dels alumnes de 6è de l’Escola Vedruna. Casino Ceretà. Venda d’entrades a la mateixa escola. Organitza: Escola Vedruna de Puigcerdà.

21.00 h Quina de l’ AFA de l’ Escola Alfons I. Lloc: Escola Alfons I.

Dissabte 17 de desembre

11.00 h Club de lectura “llegir per pensar”. Es comentarà el llibre “La felicidad, desesperadamente” d’André Comte-Sponville. Coordinació: Ester Sirvento. Biblioteca Comtat de Cerdanya.

17.30 h Cantada de Nadales a la Fundació Mentalitat Nova a càrrec del grup Puighavaneres.

Partit de Hoquei sobre gel. Senior Femení CGP-HUARTE i U18 CGP-HUARTE. Pavelló Poliesportiu. Consultar horaris.

Diumenge 18 de desembre

17.00 h Concert de Nadal pro Marató de TV3. Església de Sant Domènec. A càrrec de l’orquestra de l’EMMIF i de les corals de l’EMMIF, Capella de Santa Maria, Carol en Musique, Cerdanya Canta, Camilleres de Sallagosa, Coral de Bellver i A4Cors.

19.00 h Concert de música moderna « Issi Toquem ? ». Casino Ceretà. A càrrec de l’EMMIF.

Dilluns 19 de desembre

13.15 h Lliurament de premis del Concurs de Poesia de Nadal. Sala de Plens de l’Ajuntament de Puigcerdà.

18.00 h Festival de Nadal de l’escola Llums del Nord. Teatre municipal del Casino Ceretà.

Dimarts 20 de desembre

12.30 h Festival de Nadal de l’Escola Alfons I. Cicle Infantil. Escola Alfons I. 20.30 h Club de lectura “llegir per gaudir”. Es comentarà el llibre “Macbeth” de Wiliam Shakespeare. Biblioteca Comtat de Cerdanya.

Dimecres 21 de desembre

11.00 h Concert de Nadales de l’Escola Vedruna. Església de Sant Domènec. Organitza: Escola Vedruna Puigcerdà.

21.30 h Nadales i Poemes a càrrec de la coral Capella de Santa Maria i la Inestable Ceretana de Teatre. Capella de la Mare de Déu de Gràcia.

Divendres 23 de desembre

15.30 h La Residència fa cagar el Tió! Residència de Puigcerdà. Organitza Fundació Privada Hospital de Puigcerdà. Activitat pels residents del centre.

21.30 h Concert de Nadal del cor jove A4 Cors. Teatre Municipal del Casino Ceretà. Entrades: Taquilla inversa.

Dissabte 24 de desembre

17.00 h Vine a fer cagar el Tió! Per a la mainada. Plaça del Call. Organitza: Comissió de Festes.

Del 27 al 30 de desembre i del 2 al 5 de gener

De 09.00 a 17.00 h Casal de Nadal “La Quitxalla Winter”. Per infants de P3 a 6è de primària. Més informació a l’Àrea de Joventut, trucant al 972 88 21 21 o al mail joventut@puigcerda.cat.

Inscripcions obertes al web https://www.puigcerda.cat/ca/serveis/joventut/laquitxalla/ a partir del 23 de novembre fins el 2 de desembre. Places limitades.

Dimecres 28 de desembre

Hoquei gel: Catalunya vs Euskadi.

A les 14.00 h partit femení i a les 20.00 h partit masculí a la pista de gel del Poliesportiu de Puigcerdà. Organitza : Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

Del 28 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener 16

Parc de Nadal de les 16.00 h a 20.30 h al Pavelló Poliesportiu de Puigcerdà.

Divendres 30 de desembre

18.00 h Nadales als carrers de Puigcerdà a càrrec de la Coral Capella de Santa Maria.

21.30 h XVI Trobada de poesia, música d’ hivern i cant de la Sibil·la al Museu Cerdà.Organitza GRC.

18.00 h Nadales als carrers de Puigcerdà. A càrrec de la coral Capella de Santa Maria.

21.30 h XVI Trobada de Poesia, Música d’hivern i cant de la Sibil·la. Museu Cerdà. Organitza GRC.

El 30 i 31 de desembre i el 3 i 4 de gener

Campament del Patge Fumera i l’ Estel de Nadal. Organitza Comissió de Festes.

18.00h.30 de desembre a la Plaça de Santa Maria.

12.00h.31 de desembre Parc Schierbeck.

18.00h.3 de gener a la Plaça Cabrinetty.

12.00h.4 de gener al Local social d’Age.

18.00h 4 de gener al Barri de l’ Incasòl.

Dissabte 31 de desembre

X Cursa solidària de Sant Silvestre

10.00 h Sortida cursa adults (5 km) des de la plaça de Santa Maria. A partir de les 10.45 h Curses infantils al Poliesportiu (0 a 14 anys). Inscripcions a www.puigcerda.cat

Diumenge 1 de gener

21.00 h Concert de Cap d’Any amb l’orquestra Simfònica del Vallès. Casino Ceretà. Venda d’entrades a www.codetickets.com i a l’Oficina de Turisme de Puigcerdà. Organitza: Joventuts Musicals de la Cerdanya.

Dilluns 2 de gener

11.00 h El rei Melcior a la Residència. Visita del rei Melcior i els patges a la Residència de Puigcerdà. Organitza Fundació Privada Hospital de Puigcerdà. Activitat pels residents del centre.

Dijous 5 de gener

Visita de SS.MM els Reis Mags d’Orient

17.00 h al Local Social de Vilallobent.

18.00 h Sortida de la cavalcada des de l’Estació de tren de Puigcerdà, que recorrerà els carrers de la vila. Els Reis visitaran l’Ajuntament i l’església, on els infants podrán lliurar les seves cartes i rebran un obsequi. Organitza: Comissió de Festes.

PUJADA AL CAMPANAR DE SANTA MARIA

De dilluns a divendres

De 09.30 a 13.00 h (última pujada) i de 16.30 a 18.30 h (última pujada).

Dissabte

De 10.15 a 13.00 h (última pujada) i de 16.30 a 18.30 h (última pujada).

Diumenge i festius

De 10.15 a 13.00 h (última pujada).

Preu: 1,5€. Nens fins a 12 anys gratuït.

MUSEU CERDÀ

• "La Casa Cerdana"

Recreació d’un típic mas Cerdà. Podreu veure com era l’estil de vida de les famílies rurals cerdanes dels s. XIX i XX.

Visitareu els seus principals espais, on es desenvolupaven tant les activitats familiars, com laborals (l’era, el badiu i els pallers, entre d’altres). Apreciareu els materials constructius de l’època i la seva evolució. Un viatge pel segle passat.

• “Conventus”

Us convida a conèixer la història dels convents a Puigcerdà (clarisses, franciscans, agustins i dominics), estretament lligada a l’evolució urbana de la vila, i a endinsar-vos en la vida quotidiana del Convent de les Carmelites Descalces. En el recinte que avui ocupa el Museu Cerdà hi va viure aquesta comunitat de les Carmelites Descalces fins l’any 1982, aïllada del món i en condicions de pobresa i austeritat extremes. Una vida de clausura d’on les monges rarament sortien.

ÀREA DE JOVENTUT

• La Quitxalla Winter 22/23

Inscripcions obertes al web www.puigcerda.cat/ca/ serveis/joventut/la-quitxalla/ a partir del 23 de novembre fins al 2 de desembre (Places limitades) 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3, 4 i 5 de gener.

• Barça activa't

Inscripcions obertes. Per a joves de 1r fins a 4t d’ESO. Activitat gratuïta tots els dilluns, dimarts i dijous de 17:00 a 19:00 h

• Taller de dansa del ventre

Inscripcions obertes. Vine i descobriràs una dansa que t’encantarà. Tots els dimarts de 20:15 a 21:45 h.

• Activitats local Jove Puigcerdà Vine a fer deures, tallers , fer la xerrada o agafar un joc de taula per compartir amb els amics i amigues. Segueix-nos per Instagram a @puigcerda_jove i assabenta't de totes les noticies de joventut. Horari del Local Jove: De dilluns a divendres de 17:00 a 19:00 h.

Dimarts: de 17: 00 a 18:00 h • Divendres: de 9:00 a 14:00 h

• Projecte noves oportunitats

Si tens entre 16 i 24 anys , resideixes a Puigcerdà i ens aquests moments no estudies ni treballes, tenim un nou projecte fet a mida per a tu. No perdis aquesta oportunitat de construir el teu futur perquè mai és tard per una nova oportunitat!

Àrea de Joventut, Plaça Regne Mallorca s/n (baixos) • 620 18 33 40 (WhatsApp) • joventut@puigcerda.cat.

BIBLIOTECA COMTAT DE CERDANYA

C/ Claustre, 12, 17520 Puigcerdà • 972 88 03 04 biblioteca@puigcerda.cat • www.bibgirona.cat/biblioteca/ puigcerda

TALLER D’ARTS MUNICIPAL

Ceràmica, dibuix, pintura, escultura, disseny per ordinador.Vine i t’informarem dels horaris, preus i de tot el que t’oferim! C/ Raval de les Monges, 17 al costat del safareig • Tel. 972 88 11 89

FUNDACIÓ ADIS

• Taller de memòria

Tots els dimecres de 17 a 19 h (2 nivells/grups) Per a usuaris de la Fundació.

• Projecte: vacances pintades

A la Fundació Adis gestionem des del 2009 la Llar Residencia Rosa Soler on conviuen de manera temporal o permanent, 8 persones amb discapacitat psíquica. Es tracta d'un col·lectiu vulnerable, amb baixos recursos econòmics i molts d'ells no es poden permetre fer sortides fora de la llar.

Hem pensat que podria ser interessant organitzar un cap de setmana en un entorn allunyat al de la llar amb tots els residents, per tal de fer activitats, gaudint d’experiències diferents a les habituals. La idea inicial seria de passar un parell de dies a la platja.

Per finançar aquesta sortida ens ha semblat una bona idea el posar a la venda la col·lecció de quadres que hem aconseguit al llarg d’aquests 20 anys, a través de donacions particulars.

Si vols col·laborar en aquesta iniciativa pots adquirir alguna obra original, creada amb molt d'afecte. Hem posat uns preus molt econòmics per que tothom pugui participar. Gràcies per la teva generositat.

• Exposició i venda – Entrada lliure

De dilluns a divendres (no festius) de 10-17 h.

C/ Rec Sant Agustí, 7 • Tel. 972 88 01 06 adis@fundacioadis.org • www.fundacioadis.org.

FUNDACIÓ MENTALITAT NOVA

• Tècniques de relaxació per Anna Baqué i Maria De la Figuera («El millor de tu») • CAE (formació i serveis socioculturals).

Cada dilluns, de 9:15 a 11:30 h.

• Taller de música per Núria Ginesta. Per a persones amb diversitat funcional.

Cada dilluns, de 18:30 a 20 h.

• Pilates per Gisel Parés.

Cada dimarts, de 12 a 13 h.

• Tardes obertes a la vil·la Sant Joan

Per a qui vulgui estar-se una estona conversant, fent jocs de taula, escoltant música, etc.

Cada dimecres, de 16 a 18h.

• Hatha-ioga-zen per Gisel Parés. Cada dijous, de 12 a 13 h.

• Curs dojo: espai de sanació per Ricard Robles Josa. Cada dijous, de 18 a 20 h (fins el 27 d’abril del 2023).

• Presentació de la revista «QUEROL 31»

Grup de Recerca de la Cerdanya Dissabte 3 de desembre, a les 18h.

• Taller «Mètode d’alliberament de cuirasses» per Maica Otàrola. Dimarts 6 de desembre, de 17 a 20h.

• Voluntariat

Cuidar el jardí i petites tasques de manteniment de la casa. Dissabte 10 de desembre, de 9:30 a 13:30h, i dinar compartit.

• Com recuperar-te del cansament físic i psíquic crònic?

Xerrada interactiva per la Dra. Montse Falcó.

Dissabte 10 de desembre, de 17 a 19 h.

• Curs «Circulant per la història de Catalunya» per Diego Valverde.

Dilluns 12 de desembre, de 17 a 18:30 h (es desenvoluparà durant tot el curs).

• Mindfulness-meditació zen per Ramon Carreras.

Dilluns 12 de desembre, de 20 a 21:30 h.

• Cantada de nadales per Grup PuigHavaneres.

Dissabte 17 de desembre, 17:30h.

• La Marató de TV3 per Helena Niubò «Acompanyar l’infància i l'adolescència des d'una mirada conscient» – xerrada.

Diumenge 18 de desembre, 10:30 a 13h.

• Tallers de música: cant i guitarra per Núria Ginesta.

Tel. 600 33 77 20 • Fundació Mentalitat Nova • Vil·la Sant Joan • Hostal del Sol, 7 Puigcerdà Tel. 872 20 40 56 • www.mentalitatnova. org.

GREC, CLUB EXCURSIONISTA DE LA CERDANYA

• Passejada amb el GREC

Dies 2, 6, 8, 9, 10, 16, 23 i 30 de desembre • (+info: Whatsapp GREC 660 65 89 90)

Dijous de 19:30 a 20:30 h tenim atenció presencial al nostre local, baixos del Museu Cerdà.

També podeu trobar més informació i tarifes a la web

Per a més informació: TURISME DE PUIGCERDÀ

Telèfon 972 880 542 www.puigcerdaturisme.cat

RECORREGUTS

VIRTUALS EN 3D

Visita l’interior de l’esglésies amb un recorregut virtual en 3D: In situ amb la lectura d’un codi QR. Online a través del següent enllaç: https://ripollesturisme.cat/visites-virtuals-en-3d/

AUDIOGUIA

“MONESTIRS DEL RIPOLLÈS, MIL ANYS DE PATRIMONI”

Un total de 75 pistes geolocalitzades en quatre idiomes amb tres recorreguts patrimonials, naturals i històrics pels municipis de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon que varen créixer al voltant dels tres grans monestirs del Ripollès. Demana la teva tarja a les oficines de turisme i gaudeix del recorregut!

es noves tecnologies ens permeten posar en valor espais i recursos patrimonials d’interès turístic perquè puguin ser interpretats pel visitant d’una forma ben atractiva.

Al Ripollès s’han portat a terme dos projectes en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Costa Brava – Pirineu de Girona: Natura, Cultura i Intel·ligència en Xarxa”, cofnançats pel fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Aquestes actuacions es promocionen a través de la nova marca turística “EL RIPOLLÈS, viu la teva història al Pirineu”.

RECORREGUTS VIRTUALS EN 3D PER 22 ESGLÉSIES DEL RIPOLLÈS

Ara tens l’oportunitat de realitzar un recorregut virtual immersiu en 3D amb tot luxe de detalls per 22 esglésies distribuïdes pels 19 municipis de la comarca.

Podràs viure una autèntica experiència virtual: mou-te i passeja’t per l’interior i l’exterior de cada una de les esglésies, descobreix els punts d’interès patrimonial, cultural i històric que et trobaràs al llarg del recorregut, consulta fotografes i/o il·lustracions de l’arxiu històric per observar l’estat anterior d’alguns elements, de restauracions, en defnitiva descobreix tots els secrets que amaguen aquestes petites esglésies, capelles i ermites ripolleses.

Podràs fer el recorregut a través del teu smartphone o tauleta, simplement amb la lectura del codi QR que trobaràs in situ, a la senyalització que hi ha davant de cada església. També podràs realitzar el recorregut des de qualsevol altre lloc a través de la nova pàgina web de Ripollès Turisme, en el següent enllaç: https://ripollesturisme.cat/visites-virtuals-en-3d/.

AUDIOGUIA “MONESTIRS DEL RIPOLLÈS, MIL ANYS DE PATRIMONI”

Amb l’audioguia “Monestirs del Ripollès, mil anys de patrimoni” podràs descobrir els màxims exponents del

romànic de la comarca. Tres recorreguts diferents amb un total de 75 pistes geolocalitzades per conèixer els tres grans monestirs del Ripollès i el patrimoni cultural i natural dels municipis de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon que creixeren al seu voltant.

L’audioguia et permetrà moure’t lliurement pels diferents municipis a través d’un mapa interactiu on fguren tots els punts d’interès descrits en l’audioguia. Pots seguir el recorregut en mode online o offline (en funció de si disposes o no de connexió a internet) i seleccionar l’idioma de la locució entre els quatre disponibles. Les locucions es complementen amb diferents tipus de recursos: imatges, vídeos, 3D, 360º, fotografes d’arxius històrics, música, vídeos gravats en dron... Tot plegat perquè puguis viure una experiència ben enriquidora.

I què cal fer per accedir a l’audioguia? Demana la tarja a les ofcines de turisme de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Camprodon, escaneja el codi QR des del teu smartphone i gaudeix de l’experiència!

Una vila d’excel·lència on gaudir de la natura i la tranquil·litat

ltafulla és un lloc privilegiat situat en plena Costa Daurada , a 8 km del nucli de Tarragona, a 20 minuts de Port Aventura i a només una hora de la ciutat de Barcelona. El seu nucli marítim és únic en tota la Costa Daurada, amb una platja dominada per les Botigues de Mar i una vista panoràmica del castell de Tamarit i de la Vil·la romana d’Els Munts (Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO).

El paisatge i la cultura fan d'aquest petit poble un lloc d’excel·lència on gaudir de la natura i la tranquil·litat d’una vila amb arrels culturals centenàries. Passejar pels carrerons de la Vila Closa al peu d'un castell de llums daurades és tot un plaer que estimula els sentits i porta, a la nostra imaginació, a fer-nos creure

que som els protagonistes d'un conte en el qual, bruixes i castells formen el decorat ideal d'unes vacances inoblidables.

ALTAFULLA ÉS CONJUNT

HISTÒRIC I ARTÍSTIC

La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. La major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el seu conjunt historicoartístic.

De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre, especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrera de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana.

La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat, que l’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional al seu conjunt historicoartístic

ALTAFULLA ÉS MEDIEVAL

El Castell d'Altafulla, de titularitat privada i propietat del Marquès de Tamarit i família dels Montserrat, és visitable al públic general des de l’octubre de 2019 com a Bé Cultural d’Interès Nacional segons la Llei 9/1993 sobre el patrimoni cultural català. El Castell d’Altafulla o palau dels Montserrat data de l’any 1059. És un gran edifci de planta poligonal irregular amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets, i diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa.

Al centre disposa d'un pati interior la part alta del qual té una magnífca galeria renaixentista. En el seu estat actual és difícil entreveure si conserva elements arquitectònics d'època romànica, ja que la construcció ha sofert nombroses modifcacions al llarg del temps, sobretot al segle XVII, moment en què es va renovar la major part de la seva estructura

Reportatge realitzat per MGZ P UBLICACIONS

Per a més informació: Tel. 977 65 14 26

www.altafulla.cat

a coneixem que a Figuerola del Camp s’hi cuina alguna cosa deliciosa, en concret, a Salses Fruits. Fa 28 anys que els germans Sans, en Jaumet i el Francesc, segona generació de la casa, s’esforcen diàriament per tirar endavant i oferir els millors productes del mercat, on la constància i dedicació són dues paraules que formen part de la seva flosofa. Salses Fruits és una empresa familiar compromesa amb el seu territori i la seva gent, per aquest motiu busquen que els ingredients dels seus productes siguin, a poder ser, de la zona on viuen. Els treballadors que formen l’equip de l’empresa viuen al voltant de Figuerola del Camp, ja que per a ells és primordial que estimin i apreciïn la terra d’on provenen.

Ofereixen sempre un producte
fresc i artesà, la qual cosa els ha proporcionat poder créixer i ampliar la seva gamma de productes

La història d’aquesta empresa familiar comença amb la Isabel i el Jaume, en una petita habitació de la casa familiar a Figuerola del Camp, on les salses eren conegudes per gairebé tot el veïnat. Tallar, cuinar i tastar han sigut les tasques primordials per aconseguir establir positivament els seus productes en el mercat gastronòmic. Una calçotada amb la seva salsa romesco és convertir aquest àpat en un moment deliciós. I és que, la salsa de calçots és un dels seus productes estrella que ajuden a ser un bon amftrió. Has de provar el seu gaspatxo, una delícia catalogada l'any 2011 com el millor gaspatxo envasat, en l'article d'opinió El Comidista, al diari El País. A més, et faciliten mantenir una dieta saludable i t’ajuden a tenir els àpats llestos, amb els seus brous de pollastre, les cremes de carbassó, pastanaga...o si et vols delectar amb una bona salsa allioli, brava, pesto... Uns avantatges culinaris fabulosos.

Consumir productes naturals i de km0 ens aporten grans benefcis a la nostra salut i ens deixen gaudir d’una bona gastronomia, on els sabors es potencien i ens ofereixen les seves propietats al 100%, per aquest motiu Salses Fruits aposta fort per aquests criteris. Així, saben del cert que ofereixen un producte de proximitat i sobretot, de qualitat, on asseguren al client una compra ideal

Crta. Cabra del Camp, s/n 43811 Figuerola del Camp (TGN) Tel. 977 631 333 www.fruitssp.com

Pessebre Vivent de L'

Un recorregut sensitiu i emocional a l'origen del Nadal

Espluga de Francolí, vila de coves, natura i rutes medievals, en plena Ruta del Cister i a cavall del monestir de Poblet i de la vila medieval de Montblanc, representa cada dos Nadals un dels pessebres vivents més espectaculars de Catalunya, l'únic de tipus estàtic de les comarques de Tarragona. Els carrers i cases de les antigues viles medievals, fundades entre els segles XI i XII —on durant l'any pot fer-se una ruta templera i hospitalera en realitat virtual— es converteixen, amb tota mena de detall, en els corrals, hostals i llars de Betlem i Natzaret, per explicar als milers de visitants que hi passen, l'origen del Nadal. L'any 1964 un grup d'espluguins va impulsar el primer pessebre vivent, situant la població entre les pioneres a Catalunya. Del 1967 al 1977 va representar-se, sorprenentment, a l'interior de la cova de la Font Major, la setena més llarga del món formada en conglomerat, recentment redescoberta com a santuari paleolític amb més de 300 gravats de fa uns 37.000 anys. Actualment, les escenes es representen, amb una gran dosi de realisme, als barris del Capuig, als peus de les restes de l'antic castell hospitaler i a les balmes del nucli urbà.

El visitant s'immergeix en primera persona a través d'un recorregut sensorial i emocional on, com si el temps s'hagués aturat, els figurants resten congelats en un relat que ens transporta al Betlem del primer segle, en la nit de l'Hannukkà, quan Maria i Josep busquen hostatge amb difcultat. El visitant entra a la cuina i menjador de l'hostal, a les profunditats del celler i del corral, al caliu del forn de pa i als carrerons estrets que porten al campament romà, on s'ha convocat per edicte els ciutadans a inscriure's al cens. És en aquesta freda nit quan uns pastors que vetllen el ramat al ras, com marca la tradició hebrea del Sukkot, al fnal de les collites, dormint en cabanes de palma, es veuen sorpresos per una llum misteriosa. Les cases de Betlem, els estables i els horts s'obren al visitant mentre lluny de tot, en un estable adossat en una cova, el visitant descobreix una escena íntima i plena d'amor, com mai s'ha vist el naixement de Jesús.

La segona part del recorregut, pels carrers de l'Espluga de baix, recrea la vida a Natzaret dies després del naixement del Messies. Els carrers són plens de menestrals i mercaders de ceràmica, llana i teixits, carreters i boters, forjadors i fusters, mentre

al safareig es parla d'allò que han sentit a mercat: ha nascut el Salvador! De lluny, arriben uns estranys viatgers, muntats a camell, mentre al temple, els rabins i els orants repassen les profecies.

Aquest any el Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí es representarà els dies 26, 27 i 28 de desembre a la tarda, en quatre torns diaris. Les entrades (amb aforament limitat) es poden comprar a pessebredelespluga.com, i inclouen descomptes per visitar els equipaments museístics de la zona i s'ofereixen paquets per a grups

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació:

Telèfon 616 62 00 06

info@pessebredelespluga.com pessebredelespluga.com

Si t'agrada la neu, el Pallars Sobirà és la teva destinació. Agafa el teu equip i vine a viure la neu a qualsevol de les nostres estacions d'esquí on, a més del tradicional esquí alpí, podràs gaudir fent esquí nòrdic, snowboard, freestyle o esquí de muntanya. Si vens en família, les estacions d’esquí també tenen zones infantils preparades perquè els més petits gaudeixin de la neu. Però si en comptes de lliscar per la neu el què t’agrada és trepitjar-la, les raquetes de neu són l’opció ideal perquè gaudeixis de la natura al teu ritme, i si ho fas en companyia d’un guia, et sorprendran els racons màgics que amaga el bosc a l’hivern.

Hostal Vall d’Àneu

Restaurant Vall d’Àneu

Cuina tradicional pallaresa

És un hostal tradicional edificat en una casa Pairal de finals del segle XIX. No hi ha ascensor, només hi ha dues plantes unides per una escala principal. És un hostal familiar on podreu gaudir d'una experiència única i satisfactòria amb tots els membres de la família, a un preu a l'abast de tothom.

Restaurant Esterri d’Àneu

Cuina d'autor amb un toc casolà

L’hotel, d’estil més contemporani, consta de 24 habitacions i unes vistes espectaculars de la muntanya i del poble. Podràs escollir entre habitació estàndard, superior o suite, totes elles ideals per desconnectar i descansar.

Destí neu, experiència Funicamp

Encamp és el lloc ideal per desconnectar i gaudir de la natura en estat pur. El municipi situat al cor del Principat d’Andorra és a només 10 quilòmetres de la capital i, no obstant això, s’allunya del bullici i el soroll de la ciutat. D’aquí neix part del riu Valira i, a 1.266 metres d’altitud, hi trobem un paisatge pirinenc impressionant, envoltat de cims i boscos que adopten colors i formes diferents segons l’època de l’any. Els seus senders naturals, els llacs cristal·lins i els diferents itineraris culturals que marquen la història d’Encamp, et conviden a descobrir aquest hivern, tots els seus encants.

Encamp està format per la població de Pas de la Casa, a 17 quilòmetres del nucli i considerat com un dels millors eixos comercials del país que fa frontera entre Andorra i França, a 2.050 metres d’altitud.

També el formen 4 nuclis: la Vila, la Mosquera, les Bons i Tremat, cadascun més encantador.

Les Bons acull un conjunt medieval format per una torre de defensa anomenada “La Torre de los Moros” i l’església de Sant Romà del segle XII, que conservava diferents pintures romàniques originals ara exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La Mosquera es troba a l’altra riba del riu Valira i on hi ha edifcis interessants com ho és el Museu Etnogràfic de la Casa de Crist, que ofereix l’oportunitat de poder veure com era la vida en una casa humil andorrana durant el segle XIX. També s’hi destaca el Museu Nacional de l’Automòbil, que mostra una narrativa evolutiva dels mètodes de transport durant la història.

El seu Funicamp és la porta d’accés a la riquesa històrica i natural del seu en-

torn pirinenc que l’envolta, i que a l’hivern, el situa a només 15 minuts de les pistes d’esquí.

A l’estiu, és el punt de sortida de múltiples rutes a peu i excursions amb guies per descobrir el paisatge i pescar en família. Un altre dels atractius que disposa són les rutes de senderisme i BTT en plena muntanya, com el camí de les Pardines, que compta amb un jardí botànic i amb la reconstrucció d’una antiga carbonera. És ideal per visitar l’estany d’Engolasters, on hi podem trobar els pescadors de la zona en busca de truites i observar les vistes espectaculars de la vall

La Massana Fogons és més que un projecte, és una forma de conviure i de compartir, una història que explicar. És un projecte viu que evoluciona per deixar un llegat gastronòmic a les futures generacions

La Massana Fogons és l’antologia d’anys i anys de cuina d’alta muntanya, és tradició culinària, un gresol de cultures i passió pel bon menjar.

Tot va començar amb el somni de poder compilar tota la creativitat dels restauradors, transmetre les olors i els sabors dels fogons de la parròquia i exposar-los en un gran aparador al món sencer.

Ha transcorregut més d’una dècada des de la primera edició de les jornades de cuina La Massana Fogons i cada any es posa a prova la creativitat dels participants amb propostes que posen en valor el producte de temporada i de qualitat.

Les jornades es presenten en dues edicions: tardor i hivern. Aquestes jornades cada vegada són mes populars entre els visitants i els nacionals i ja han merescut esment en diferents articles de revistes culinàries i especialitzades en turisme gastronòmic.

La gastronomia a La Massana és un dels pilars sobre els quals descansa l’estratègia per a dinamitzar el turisme de la regió i la que genera molts llocs de treball i ingressos a la parròquia de la Massana. Emmarcat en el Pla Estratègic de Turisme de la Massana i amb l’objectiu de

reforçar l’agenda 2030 del país, aquest any 2022 s´ha presentat l’estratègia per a convertir a la Massana en Epicentre de Gastronomia Sostenible.

La Massana Fogons pren el lideratge proposant unes noves jornades basades en paràmetres de gastronomia sostenible amb objectius centrats en rescatar la saviesa culinària, donant protagonisme al productor local i als ingredients de proximitat i de temporada, i treballant amb el sector gastronòmic de la parròquia, tant els professionals com directament amb els clients, per potenciar l’impacte positiu del sector.

En les recents jornades de tardor, dutes a terme el mes d’octubre, van participar més de 16 restaurants de diferents tipus, tots ells complint amb els criteris de participació i presentant propostes creatives que han posat en valor el concepte de cuina sostenible.

En aquesta pròxima edició de la Massana Fogons que s´iniciarà a mitjans del gener 2023, es donarà seguiment al treball realitzat en les jornades de tardor. En aquesta ocasió i aproftant que es va aconseguir plantar la llavor de la sostenibilitat entre els participants, es promouran propostes gastronòmiques hivernals, plenes de sabors i olors exquisides que no deixin a ningú indiferent. Es donarà protagonisme a la tradicional escudella de Sant Antoni i als plats de cullera, i es donarà continuïtat als cursos de cuina d’aproftament per a tots aquells cuiners de casa i moltes altres activitats

Fotografia de Angelo La Massana
Fotografia de Babek Restaurant
Fotografia de Restaurant Carroi (Abba Xalet Suites Hotel)
Fotografia de Oolong Coffe & Brunch

“En aquesta estratègia, es considera, a més del sector restaurador, la participació de la població. Per aconseguir arribar a ser aquest epicentre de la gastronomia sostenible és necessari la participació de tots els sectors, i els residents poden contribuir des de les seves llars. És per això que hem considerat integrar cursets de cuina d’aprofitament, sortides a la muntanya per a la recol·lecció de bolets de manera sostenible i hem reforçat les jornades amb tallers per a l’ús apropiat dels nostres berenadors. Ha estat un èxit” va concloure el conseller de turisme i dinamització comercial, Josep Maria Garrallá.

Emporta’t el millor record de la nostra terra, el sabor de la Massana

“Cada any el Principat compta amb visitants més exigents i àvids de provar la gastronomia local i d’alta muntanya en la nostra Parròquia. El turisme gastronòmic està en voga i hem de promoure una gastronomia de qualitat. Per això hem creat aquesta estratègia que ara com ara marxa amb bon peu” Emma Jiménez, directora de Turisme de La Massana.

Fotografia de Borda Raubert
Fotografia de Shami’s

La Massana

rdino és la zona que millor ha sabut conservar i respectar l’entorn natural del Principat d’Andorra. Declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco el 2020, sens dubte, representa un exemple d’integració i progrés pel seu desenvolupament econòmic i social en plena natura.

La parròquia d’Ordino està formada per vuit poblacions: Ordino, Sornàs, Segudet, Ansalonga, la Cortinada, Llorts, Arans i el Serrat. En tots ells, les tradicions i els costums de la vida rural conviuen amb una oferta turística de qualitat pensada per a tots els públics i edats. L’itinerari Riberamunt permet al visitant descobrir a fons el patrimoni, la història i els llocs d’interès dels pobles que l’integren. El visitant podrà descobrir tota l’oferta turística a la Casa de la Muntanya, on trobarà molt més que una  Oficina de Turisme. L’equipament es va crear el 2020 per a difondre el coneixement i la cultura de muntanya. L’edifci, al bell mig del carrer Major, posa al servei del visitant la última tecnologia per acostar la muntanya, la natura i els ecosistemes de manera experiencial. Del patrimoni cultural que es conserva, destaquen la Casa-Museu d’Areny Plandolit i la Casa Rossell, cases d’origen noble que, gràcies a la seva conservació i al fons llegat a l’Estat, ens han mès conèixer millor la història d’An dorra i natural i cultural. dino conserva d’estil romànic, res murals de l’església Sant Martí de la Cortinada del segle XI. sales d’exposicions conviuen en el poble d’Ordino com

o l’Era del Raser per a exposicions tem porals relacionades amb el patrimoni cultural.

A la Cortinada, trobareu la serrado ra i la mola de Cal Pal, que són un clar exemple del passat agrícola de la vall datades de fnal del segle XVI i princi pi del XVII. Per donar a conèixer aquest patrimoni s’ha impulsat l’itinerari de les moles farineres. També podreu visitar Cal Pal, una casa conservada del se gle XV reformada i dedicada a la re cuperació del patrimoni de la pedra seca. Un altre dels atractius per a tots els públics i interessos es troba  al poble de Llorts, amb la visita a la mina i la Ruta del Ferro que es pot descobrir a peu, en bicicleta o a cavall; un itine rari  reconegut pel Consell d’Europa que recupera el passat siderúrgic dels po bles del Pirineu i redescobreix el paisat ge a través de l’experiència artística amb escultura contemporània.

El Parc natural de la vall de Sorteny ofe reix un gran interès des del punt de vista científic, històric i educatiu, però tam bé estètic, paisatgístic i recreatiu. És im prescindible realitzar alguna de les sor tides d’ecoturisme que ens ofereixen els seus guies per poder apreciar els valors del primer parc natural que es va crear a Andorra, zona zero de l’actual Reserva de la Biosfera.

com el Freeride World Tour. La visita al mirador solar Tristaina, a Creussans, ha esdevingut un dels principals atractius de l’estació i d’Andorra des de la seva inauguració el 2021, amb unes 70 mil visites anuals

www.visitordino.com

Consulta o descarrega’t a pyrenees.ad la nostra revista per descobrir els millors regals d’aquestes festes!

A partir del divendres 25 de novembre, endinsa’t en la màgia de Nadal amb mons imaginaris, llums de Nadal a les places, melodies ressonant pels carrers i olors a melindros i xocolata desfeta. Cada vespre, a les 18 h, s’encenen les llums de Nadal, t’animes a descobrir tots els seus racons il•luminats?

Desembre

11.30 h

Taller de música i ball de Nadal.

Ballarem les cançons tradicionals de Nadal a càrrec de Líquid Dansa a l’Espai Petits Lectors.

Reserves al +376 802 256 o a biblioinfantil@e-e.ad.

Desembre

17 h

Desfilada del Pare Noel pels carrers d’Escaldes-Engordany fins a la plaça Coprínceps, on recollirà les cartes de la mainada.

Tradicional Missa del Gall a l’església de Sant Pere Màrtir.

Gener

18.30 h

Anunci del Patge Reial. El Patge Reial anunciarà l’arribada de Ses Majestats, en un recorregut conjunt pels carrers d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella.

Gener

12 h

Recollida de cartes del Patge Reial. El Carter Reial recollirà les cartes de la mainada a la plaça Coprínceps.

18.30 h

Cavalcada dels Reis d’Orient. Iniciaran el seguici reial pels carrers d’Escaldes-Engordany i fins a Andorra la Vella.

EL NADAL A CALAFELL ÉS MÀGIC

del 16 de desembre al 8 de gener a Calafell (Baix Penedès)

ACTES DE NADAL

del 20 de desembre al 5 de gener a Creixell (Tarragonès)

CONCERT DE NADAL “O MAGNUM MYSTERIUM”

el 22 de desembre a Barcelona (Barcelonès)

RUTA DELS ÉSSERS FANTÀSTICS

el 24 de desembre a Tavèrnoles (Osona)

MERCAT DE NADAL el 23 de desembre a Cervera (Segarra)

VISITA GUIADA AL CENTRE DE VIC

el 25 de desembre a Vic (Osona)

PESSEBRE VIVENT DE JESÚS

el 25 i 26 de desembre a Tortosa (Baix Ebre)

PESSEBRE VIVENT DE PALS

el 25 i 26 de desembre a Pals (Baix Empordà)

ELS PASTORETS DE RIPOLL

del 25 al 27 de desembre a Ripoll (Ripollès)

ELS PASTORETS DE SÚRIA

del 25 de desembre al 8 de gener a Súria (Bages)

XXI FIRA EN EL RECORD

el 26 i 27 de desembre a Torroella de Montgrí (Baix Empordà)

ELS PASTORETS DE MATARÓ el 26 de desembre a Mataró (Maresme)

PESSEBRE VIVENT DE CELRÀ el 26 de desembre a Celrà (Gironès)

CURSA SANT SILVESTRE el 26 de desembre a Salou (Tarragonès)

GRAN CIRC DE NADAL del 26 al 30 de desembre a Girona (Gironès)

CUCALÒCUM del 27 de desembre al 4 de gener a Lleida (Segrià)

FIRA DE NADAL el 27 de desembre a Sort (Pallars Sobirà)

COSMOLÚDIC el 27 de desembre a Balaguer (La Noguera)

VISITES TEATRALITZADES AL CASTELL D’HOSTALRIC del 27 de desembre al 22 de gener a Hostalric (La Selva)

TIPIS CERDANYA CHRISTMAS MARKET del 27 de desembre de 2022 a l’1 de gener a Llívia (Cerdanya)

GENER LA VIOLETA

DISSABTE, 07 — 20:00H — TEATRE MUSICAL

BINGO BANDA - BING BAND

UN JOC. UN ESPECTACLE. UN CONCERT DE PEL·LÍCULA.

DISSABTE, 14 — CINEMA

CICLE

STEVEN SPIELBERG

17:00H — EL DIABLO SOBRE RUEDAS (DUEL)

19:00H — TIBURÓN (JAWS)

COL•LABORA: CINECLUB ALTAFULLA LINK

DISSABTE, 21 — CINEMA

ÀNIMA JOVE

MOSTRA INTERNACIONAL DE CURTS D’ANIMACIÓ D’ALTAFULLA

11:30H — SECCIÓ INFANTIL

17:30H — SECCIÓ DOCUMENTAL

18:45H — SECCIÓ FICCIÓ

ORGANITZA: MOST WANTED

DISSABTE, 28 — CINEMA

CICLE IMPRESCINDIBLES

18:00H — CASABLANCA

COL•LABORA: CINECLUB ALTAFULLA LINK

PER NADAL, TITELLES AL MUSEU del 27 a 29 de desembre a Barcelona (Barcelonès)

JUGUEM + A TERRASSA del 29 de desembre al 4 de gener a Terrassa (Vallés Occidental)

REVETLLA DE CAP D’ANY el 31 de desembre a tota Catalunya

XIV CURSA DE SANT SILVESTRE el 31 de desembre a Bossòst (Val d’Aran)

CAMPAMENT DEL PATGE FUMERA el 30 i 31 de desembre i el 3 i 4 de gener a Puigcerdà (Cerdanya)

34è PESSEBRE VIVENT DE LA VILA DE RUPIT els dies 4 i 7 de gener a Rupit i Pruit (Osona)

LA VIOLETA del 7 al 28 de gener a Altafulla (Tarragonès)

LA FUSTERIA DEL CASAT

el Pallars Jussà

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix!

C / Sant Miquel, 5 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida )

Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

CIRCUIT 55-84 la Noguera

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles!

Polígon 505, parcela 58 25139 MENÀRGUENS ( Lleida )

Reserves: 625 244 652 www.circuito55-84.com

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic, tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes.

C / Únic s/n

25526 CARDET ( Lleida )

Reserves: 629 792 476

CASA MACIÀ

el Pallars Jussà

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i es accepta animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat!

C / Únic s/n

25594 RONÍ ( Lleida )

Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

EL MOLÍ DE LA LLAVINA Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família.

Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona )

Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

CAL GABARRA el Berguedà

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardiant. Totalment reformades, es caracteritzen per seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat!

C / Masoveria, 3 08673 VIVER I SERRATEIX ( Barcelona)

Reserves: 656 926 412 www.calgabarra.com

MAS EL GÜELL

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular. Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola) 08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( Barcelona ) Reserves: 937 447 109 www.elguell.com

CASA FARRÉ l'Alta Ribagorça
Osona

• Vídeos per conèixer les activitats guiades que podeu viure a l’Alt Pirineu i Aran

• Tríptics amb els 10 motius per pagar per un guiatge

• Directori en línia de guies (de muntanya, de natura...)

visitem MUSEUS

info@fcrestaurant.cat www.fcrestaurant.cat

ACTIVITATS EN

Una sortida mensual

Acompanyament de guies professionals

Sortides de descoberta, lleure o esportives

ALT CAMP

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP

Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

NULLES

C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 622

VALLS

C/ de la Cort, 3 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ

OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ

C/ Nou, 48 - 2n · Figueres

Tel. 972 514 431

CADAQUÉS

C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Plaça dels Homes, s/n · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

EMPURIA BRAVA

Av. Pompeu Fabra, s/n · Tel. 972 450 802

FIGUERES

Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

L'ESCALA

Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

LLANÇÀ

C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855

MAÇANET DE CABRENYS

Pl. de la vila · Tel. 872 202 645

PERALADA

Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA

C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122

ROSES

Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636

SANT PERE PESCADOR

Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535

VILABERTRAN

C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS

SANT SADURNÍ D'ANOIA

C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88

SUBIRATS

Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 817 01 60

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL

Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

COLL DE NARGÓ

Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

LA SEU D'URGELL

C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OLIANA

Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

ORGANYÀ

Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 382 002

TUIXENT

Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA

Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert Tel. 973 690 402

Oficines de Turisme

EL PONT DE SUERT

Av. Victoriano Muñoz, 22

Tel. 973 690 640

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ

Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera

Tel. 973 694 000

ANOIA

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA

Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada

Tel. 93 805 15 85

CALAF

Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA

Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66

LA LLACUNA

C/ Major, 4 · Tel. 93 897 60 63

BAIX CAMP

OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP

C/ Dr. ferran, 8 · Reus

Tel. 977 327 155

CAMBRILS

Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307

CAPAFONTS

C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

LA SELVA DEL CAMP

Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630

L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS

C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP

CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

PRADES

C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

REUS

Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

BAGES

OFICINA DE TURISME DEL BAGES

Muralla de St. Domenèch, 24

Manresa · Tel. 93 693 03 96

CARDONA

Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

MANRESA

Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

MONTSERRAT

Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

SÚRIA

C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

RAJADELL

Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE

OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE

C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308

L'AMETLLA DE MAR

Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477

L'AMPOLLA

Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011

BENIFALLET

C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331

OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA

C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627

EL PERELLÓ

C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021

DELTEBRE - RIUMAR

C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309

ROQUETES

Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511

OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE

Rambla Felip Pedrell, 3 (Museu de Tortosa)

· Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ

C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BEGUR

Av. Onze de Setembre, 5 · Tel. 972 624 520

CALONGE - SANT ANTONI

Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge

Tel. 972 661 714

L' ESTARTIT

Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ

C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria)

Tel. 972 645 500

PALAFRUGELL

Av. de la Generalitat, 33 · Tel. 972 300 228

PALAMÓS

Pg. del Mar, s/n · Tel. 972 600 550

PALS

C/ Hospital, 22 · Tel. 972 637 380

PLATJA D'ARÓ

Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Tel. 972 817 179

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051

TORROELLA DE MONTGRÍ

C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT

OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT

Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00

CASTELLDEFELS

C/Pintor Serrasanta, 4 Tel. 93 635 27 27

COLLBATÓ

Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07

VALLIRANA

C/Major, 612 · Tel. 936 832 262

BAIX PENEDÈS

OFICINA DEL BAIX PENEDÈS

Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171

L'ARBOÇ

C/Major 37 · Tel. 977 167 725

CALAFELL

C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA

Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010

CUNIT

C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777

VENDRELL

Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

BARCELONÈS

AEROPORT EL PRAT (T1)

Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BADALONA

C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME

Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA

Pl.Catalunya, 17 soterrani

Tel. 93 285 38 34

BARCELONA - AMADEU BAGUES

Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34

BARCELONA - PALAU MOJA

C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994

BARCELONA - PALAU ROBERT

Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91

SANT ADRIÀ DE BESÒS

C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

BERGUEDÀ

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00

BAGÀ

C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099

CASTELLAR DE N'HUG

Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77

GÒSOL

Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055

LA POBLA DE LILLET

Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541

EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA

Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA

OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA

Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665

ALP

C. Nord, s/n · Tel. 972 890 385 LLÍVIA

C/ dels Forns, 10-12 · Tel. 972 896 313

PUIGCERDÀ

Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542 CONCA DE BARBERÀ

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220

MONTBLANC

Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733

SANTA COLOMA DE QUERALT

C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478

VIMBODÍ I POBLET

Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet · Tel. 977 871 247 GARRAF

CUBELLES

Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00

SITGES

Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51 VILANOVA I LA GELTRÚ

Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17

Pl. de la Vila, 11 · Tel. 93 814 00 00

GARRIGUES

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES

Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

ARBECA

C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

LA GRANADELLA

Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

GARROTXA

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA

Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

BESALÚ

C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OLOT

C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

PRESES

Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

SANT JOAN LES FONTS

C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

VALL D'EN BAS

Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

GIRONÈS

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS

C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

LLAGOSTERA

Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA

Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

MARESME

OFICINA DE TURISME DEL MARESME

Pl. Miquel Biada, 1· Mataró · Tel. 93 744 16 16

ALELLA

C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50

ARENYS DE MAR

C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39

CALDES D'ESTRAC

C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88

CALELLA

C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59

CANET DE MAR

Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Tel. 93 794 08 98

MALGRAT DE MAR

C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

MATARÓ

C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

MASNOU

Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34

SANT POL DE MAR

Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47

SANTA SUSANNA

Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08

PINEDA DE MAR

Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38

PALAFOLLS

Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

MOIANÈS

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ

C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

MONTSIÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ

Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

ALCANAR

C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

AMPOSTA

Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

LA GALERA

C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

Oficines de Turisme

SANT CARLES DE LA RÀPITA

Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 051 060

LA SÈNIA

Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

ULLDECONA

Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

NOGUERA

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA

Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer

Tel. 973 448 933

BALAGUER

Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

LA BARONIA DE RIALB

C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME D'OSONA

C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15

MANLLEU

Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

PRATS DE LLUÇANÈS

Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

RUPIT I PRUIT

Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

TAVÈRNOLES

C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU

C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35

VIC

Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91

SEVA

C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ

Passeig del Vall, 13 · Tremp · Tel. 973 653 470

ISONA I LA CONCA DELLÀ

C/ Museu, 7 · Isona · Tel. 973 665 062

LA POBLA DE SEGUR

Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ

Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002

ESTERRI D’ÀNEU

C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAVORSÍ

Ctra. Vall de Cardós, s/n · Tel. 973 622 008

PLA DE L’ESTANY

BANYOLES

Pg. Darder Pesquera, 10 · Tel. 972 583 470

PLA D’URGELL

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL

Av. Jaume I, 1 · Mollerussa · Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME DEL PRIORAT

Pl. La Quartera, 1 · Falset · Tel. 977 831 023

CORNUDELLA DE MONTSANT

C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MARGALEF

Areà de Lleure del Pont, s/n · Tel. 668 582 542

ULLDEMOLINS

Pl. de l’Esglèsia, 2 · Tel. 977 561 546

RIBERA D’EBRE

OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE

Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851

ASCÓ

Ctra. de Camposines, 21 · Tel. 977 406 583

SEGARRA

OF. DE TURISME DE LA SEGARRA

Passeig Jaume Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

CERVERA

Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

GUISSONA

C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

SEGRIÀ

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ

C/ Canyeret, s/n · Lleida · Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA

Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida · Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA

C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA

Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA

Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161

ARBÚCIES

C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

BLANES

Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

CALDES DE MALAVELLA

C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103 HOSTALRIC

C/ Raval, 45 · Tel. 972 874 165

LLORET DE MAR

Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735

MAÇANET DE LA SELVA

C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005

SANT HILARI DE SACALM

Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

TOSSA DE MAR

Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

VILOBÍ D’ONYAR

Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

SOLSONÈS

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS

Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310

LA VALL DE LORD

Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS

CAMPRODÓN

C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

SETCASES

Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE

RIBES

Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL

Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

TARRAGONÈS

OFICINA DE TURISME DE

CATALUNYA A TARRAGONA

C/ Fortuny, 4 · Tarragona · Tel. 977 233 415

ALTAFULLA

Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426

LA PINEDA - VILASECA

Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362

SALOU

Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

TARRAGONA

C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

TERRA ALTA

GANDESA

Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL

OFICINA DE TURISME DE L’URGELL

C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707

AGRAMUNT

Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089

BELLPUIG

Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536

VALLBONA DE LES MONGES

C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ

Pl. del Bisbe Comelles, 13 · Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN

OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN

PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

ARTIES

C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759

BÒSSOST

Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES

Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303

NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197

VIELHA

C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

VALLÈS OCCIDENTAL

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52

TERRASSA

Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL

GRANOLLERS

C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80

CALDES DE MONTBUI

Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40

LA ROCA VILLAGE

Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00

SANT CELONI

Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93

Fes-te soci/a:

,

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.