TURISME CATALUNYA nº88 Abril 2022

Page 1

ABRIL 2022 • N.88

CATALUNYA

CAMPLLONG

Festes i tradicions

La Fira Comarcal de Primavera

PYRÉNÉES ANDORRA

MANRESA

Luxe i exclusivitat

La ciutat que et transforma

Revista turística amb distribució mensual en quioscos, bibioteques i Oficines de Turisme de CatalunyaNoguera 08 l mes d’abril és especial per a tots els catalans i catalanes, perquè és el mes de les celebracions, aquelles més arrelades. Setmana Santa i Sant Jordi, dues festivitats que gaudim tots d’una manera o altra. Per a molts de nosaltres és un respir d’aire fresc, perquè ens permet aprofitar els dies festius per fer una petita escapada. Des de l’editorial, com cada mes, et proposem diferents alternatives per omplir els teus dies lliures, sempre a prop de casa nostra, impulsant el turisme de proximitat. Ja hem dit, en moltes ocasions, que som uns enamorats de Catalunya, no només pels seus paisatges i el

clima bondadós, també per la seva història i cultura que hi ha darrere. En aquest sentit, en l’edició d’aquest mes, es recalca el llegat històric, aquell que va donar el punt de partida a tot el que celebrem avui dia.

Pallars Sobirà 34

Processons, festes, roses i llibres. No volem que us perdeu cap indret del nostre estimat territori. Ja sigui pobles de costa, de muntanya o d’interior, qualsevol lloc serà ideal per deixar-se enamorar, que la natura impregni els sentits i la cultura els desperti

Gironès

Segrià 36 Segarra 38 Garrigues 40 42

Baix Empordà 44 Cerdanya 50 Selva 52 Tarragonès 54 Conca de Barberà

58

Bages

62

Vallès Oriental 64 Andorra

66

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com Publicació associada a

info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com Dept. Producció i Redacció Chiara Di Nolfo produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Maquetació Aleix Baena i Darío Mejón media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 177-2017 ISSN (Edició impresa): 2604-9627 ISSN (Edició online): 2604-9635

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opinions alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


,un territori encisador

Va V Val a al d d’ d’Aran Aran Ar

n aquesta edició trobareu molts indrets per descobrir, en especial la comarca de Pallars Pall Pa all llar lla ars A Alta ltta lta la Noguera, perquè per primavera, és encara més bonica. Com heu pogut observar, la fotografia de portada d’aquest mes és l’esplèndida ciutat de Balaguer, que Rib Sobirà So obi birà à Ribagorça iba ba b ago gorç ça combina atractius patrimonials, culturals i naturals per a tothom, grans i petits. Al municipi de Térmens, història i paisatge es donen la mà a través d’una agradable passejada pel camí del riu Segre i, més enllà, hi trobem Penelles, un poble que acull art, colors i històries a les parets dels seus edificis. Els dies 29, 30 i 1 de maig, celebra el reconegut Festival de Murals i Art Rural GarGar, ja n'és la setena edició. Un altre indret és la Baronia de Rialb, un municipi prepirinenc que conté vint-i-quatre esglésies i capelles romàniques mil·lenàries Alt Ur Al Alt Urgell rge g ll ll que cal visitar, a més de totes les activitats aquàtiques que s’hi poden practicar. Tiurana ressorgeix després de desaparèixer durant dels anys 90 sota les aigües de l’embassament de Rialb, buscant atreure turisme sostenible i actiu i, Torrelameu, ens deixa veure les petjades P Pa Pallars llar ll arrs Ju ars Jussà us ss sà deixades pels sarraïns i l’ordre dels Templers en tots els seus monuments històrics. Per acabar amb la comarca de la Noguera, us aconsellem visitar el Monestir de les Avellanes, un lloc d’acolliment i benestar a tot aquell que estigui disposat a trobar la pau.

S Solso o so ol so

El Pallars Sobirà us espera aquesta primavera, hi trobareu moltes aventures i experiències a un dels rius més poderosos d’Europa, així com la millor gastronomia de la zona. A la comarca del Segrià, Alcoletge treballa per conservar i difondre el patrimoni històric i rural de la vila. D'altra banda, el Consell Comarcal de la Segarra ens mostra la Ruta dels Castells del Sió. La comarca de les Garrigues celebra la 6a edició de les Garrigues en flor, del 20 de maig al 5 de juny, on balcons, jardins, façanes i carrers es decoren amb flors i plantes que embelleixen les poblacions. A la comarca del Gironès, Campllong celebra la seva 38a Fira Comarcal de Primavera, el 23 i 24 de d’abril, que després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia, comptarà amb un centenar d’expositors i una trentena d’activitats. Nosaltres no ens la perdrem! Al bell mig del Baix Empordà, entre les millors cales i platges de la Costa Brava, Forallac ens rep amb els braços oberts, disposat a fer-nos conèixer tots els racons i tresors que hi amaga. I si seguim per la costa, Palafrugell acull el Festival Flors i Violes, on una vintena de carrers del municipi oferiran una gran conjugació de flors de diferents colors i formes... Un espectacle visual únic! També els Sopars Cantats, on diferents grups de música acompanyen els sopars de diferents restaurants de la vila per fer-te gaudir encara més. També la vila marinera de Tossa de Mar es dona a conèixer, així com l'Hospitalet de l’Infant, el lloc ideal per a fer una escapada primaveral en família. Les Coves de l’Espluga de Francolí també són un lloc ideal per descobrir amb els petits de casa. I per acabar aquesta ruta per Catalunya, Puigcerdà ens mostra dues rutes per gaudir del paisatge: el camí de Terra Terr Te rrra Sant Marc i el dels Enamorats. Vols gaudir d’un concert Alta Alta genial? A Manresa hi toca el conegut grup Love of Lesbian en el marc del projecte Manresa 2022 i, a Altafulla, Miqui Puig entre molts d’altres al Pleamar Vintage Market.

Noguera No Nogu ogu g er era a

Pla Pla l d’Urgell d Ur d’ Urge gell l ll

Segarra Sega Se ga arr rra a

A

Urgell Urge Ur g ll ge

Segrià Segr Se g ià à Garrigues Ga arrrig igue u s ue

C Conca on o nca a de de B Ba Barberà arb be errà A Al Altt C Ca Camp amp

P Pr Priorat iora io ratt ra Ribera R be Ri bera ra a d’Ebre d’E ’Ebr brre b

B Baix ax ai Camp Ca mp p

T Ta Tarragonès rrag rr agon onès on

A què esperes?

Gaudeix del bon temps que arriba a

Catalunya, fent turisme!

Baix Baix Ebre Ebr bre e

Província de Tarragona Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

Monttsi Montsià Mont sà

Ba Baix aix i Pene Pe ne e

Principat d'Andorra


30 d’abril Manresa

Pictòrica Andorra Ando An d rr do rra a

Musical

Ferma

Entrades a: www.lolmanresa2022.cat

Paisatgística

Cerdanya C rrd Ce dan any ya a

Alt Al lt Empordà Empo Em po pord ordà rd dà

Ripollès Ripo Ri po pol oll llès ès Garrotxa Garr Ga rrot rr o xa ot

Plla Pla P a de l’Estany l’’Es E tany ta any y

Berguedà Be erg rgue u dà ue à

o onès n s nè Osona O on Os ona a

Gironès Gi G irro onè n ès

Baix B aix ai x Empordà Em mpo orrd dà

Selva S lv Se va Moianès Mo M oia ianè nès nè s

Bages Bage Ba ges ge s

Vallès Val allè lè ès Or Oriental Orie ient ie n al nt al Vallès V alllè lès s Occidental Occi Oc c de ci dent nttal a

Anoia A oi An oa

Altt Al Penedès Pene Pe n dè ne dès s

x edès edè dès

Baix B aix ai aix Llobregat L Ll lob obre ega gatt

Maresm Mare Ma resm sme sm

arc Barc Barcelonès B

Garraf G rr Ga rraf a af

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Alta Ribargorça (Pont de Suert) Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Cerdanya (Puigcerdà) Segrià (Lleida)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Baix Camp (Reus)

Noguera (Balaguer)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Baix Ebre (Tortosa)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

Alt Empordà (Figueres)

Baix Penedès (El Vendrell)

Pallars Sobirà (Sort)

Berguedà (Berga)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Montsià (Amposta)

Segarra (Cervera)

Maresme (Mataró)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Segrià (Lleida)

Moianès (Moià)

Gironès (Girona)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Solsonès (Solsona)

Osona (Vic)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Tarragonès (Tarragona)

Urgell (Tàrrega)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Ripollès (Ripoll)

Terra Alta (Gandesa)

Val d'Aran (Viella)

Vallès Oriental (Granollers)

Selva (Sta. Coloma de Farners)

Andorra (Andorra la Vella)


Sant Jordi s’ha consolidat com una festa popular i pacífica que exalta uns valors tant humans com ho són l’amor, la cultura i el patriotisme.

G

airebé es pot sentir l’olor de roses i llibres que recorre pels carrers de Catalunya. El dia Internacional del llibre es converteix, a Catalunya, en una jornada festiva especialment romàntica, quan els catalans i catalanes celebren el seu patró, Sant Jordi. Com cada 23 d’abril, sortim al carrer per complir amb aquesta tradició popular i ara, després de dos anys de pandèmia, torna la màgia de l’amor i les llegendes. Ja saps com celebraràs aquesta diada? Nosaltres et proposem diferents plans per gaudir-la plenament.

Portes obertes als Museus de Catalunya Coincidint amb la Diada de Sant Jordi, molts edificis i museus emblemàtics de Catalunya obren les seves portes perquè la ciutadania gaudeixi, de forma gratuïta, d’aquests espais. El 23 d’abril, la diada de llibres i roses, serà la millor ocasió per descobrir la història i cultura de les nostres ciutats i municipis, ja sigui en parella, en família o sol. Informa’t a través de les pàgines webs dels museus i les seves xarxes socials, i visita el que més et vingui de gust!

Passeja pels carrers i parades Per tots els racons de les diferents ciutats de Catalunya se celebren diferents activitats i tallers culturals. Els carrers dels municipis s’omplen de parades de roses i llibres 06

que vianants i visitants gaudeixen i aprofiten per regalar. Sant Jordi és la festa dels llibres per excel·lència, proclamat així per la UNESCO el 15 de novembre de 1995 i per això, totes les llibreries surten al carrer. A més, aprofita per passejar i veure les diferents decoracions i representacions que fan alguns edificis emblemàtics amb les roses.


Envia roses i llibres d’una manera “diferent” Hi ha diferents alternatives per regalar i compartir aquesta diada amb els teus estimats quan no estan a prop: regalar roses i llibres de manera digital. Moltíssimes pàgines webs et donen l’oportunitat de comprar llibres digitals i audiollibres, així com dissenyar roses personalitzades i enviar-les per correu

o a través de les xarxes socials. Una d’elles és www.santjordimataeldrac. com, o pots col·laborar comprant roses digitals de diferents associacions solidàries com el banc d’aliments o el casal dels infants.

Coneix les rutes literàries de Catalunya Una ruta literària consisteix en resseguir un indret a través de la mirada d’un escriptor que ha sabut ordenar i descriure les seves emocions i les dels seus protagonistes a través de l’experiència del lloc. Molts autors i autores catalanes són els protagonistes de diferents rutes, com Pompeu Fabra a Barcelona, Salvador Espriu a Arenys de Mar, Mercè Rodoreda a Santa Cristina d’Aro, Jacint Verdaguer a Folgueroles o Narcís Oller a Valls. Informa’t a la web de xtec.gencat.cat

de totes les rutes del territori i endinsa’t a descobrir el món literari durant la diada del llibre.

Fes una ruta gastronòmica Durant aquest dia tan especial, bars, pastisseries, fleques i fins i tot gelateries es posen d’acord per a crear originals receptes de dolços que podrem portar-nos a la boca. Pa de pessic en forma de rosa, galetes semblants a llibres o gelats elaborats amb extracte de fruits vermells i pètals són només alguns dels exemples dels quals et parlem. Deixa’t enamorar pel paladar i explora Catalunya a la recerca de les millors elaboracions durant aquest dia.

Reviu la llegenda de Sant Jordi La tradició catalana situa la llegenda de Sant Jordi a la població tarragonina de Montblanc, on s’hi fa una representació des de l’any 1987. Durant aquest dia, la vila medieval reviu el seu passat als carrers, places i torres de la muralla, lluint banderes i estendards senyorials. Se celebren multitud d’actes que transporten el públic assistent a l’edat mitjana: la representació de la llegenda de Sant Jordi, les escenes de la vida quotidiana, el sopar medieval, una trobada de foc, el mercat medieval, l’escenificació de les Corts Catalanes...

La venda de llibres i roses, a més del negoci i la reivindicació cultural, es converteix en una celebració popular en la qual es mesclen amb altres actes com sardanes, castellers, exposicions...


88


9


10


11


Receptes típiques de temps passats, com els panadons d’espinacs o la coca amb samfaina

Una ciutat per descobrir La ciutat combina atractius patrimonials com el passeig per les muralles o l’església gòtica de Santa Maria; culturals com el festival Encontats o la fira medieval de l’Harpia; i naturals com els secans de Mormur o la Bultra, el bosc de ribera on us podeu endinsar de camí cap a l’antic monestir cistercenc de les Franqueses. A més, la ciutat compta amb diferents equipaments com el Museu de la Noguera i el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre per entendre d’una manera diferent el passat de Balaguer. Prepareu-vos per gaudir una experiència autèntica! L’Oficina de Turisme, ubicada al Museu de la Noguera, ofereix diferents rutes per descobrir la ciutat. Una d’elles, la ruta literària, que mostra la ciutat a través dels ulls

12

d’autors com Teresa Pàmies, Josep Vallverdú o Francesc Puigpelat. També hi ha dues rutes per visitar la ciutat amb els més petits, “Ens fem una selfie” i “Els tresors perduts”. Amb elles, els intrèpids exploradors que els visitin podran gaudir experiències difícilment repetibles: des de trobar or dins el riu Segre envoltats d’ànecs, bernats pescaires o esplugabous fins a reproduir la vigilància medieval de la ciutat passejant pel pas de guàrdia de les seves muralles a nou metres d’alçada. Els atractius patrimonials de Balaguer són nombrosos. El centre històric es pot recórrer a l’ombra dels porxos medievals i amb les muralles gòtiques com a teló de fons. Al capdamunt, l’església gòtica de Santa Maria domina la ciutat.


La llum que es filtra a través dels vitralls tenyeix amb blaus i vermells més de sis-cents anys d’història. Al seu costat, separat per l’escarpat barranc del Torrent, hi ha l’altre gran temple de Balaguer, la Basílica del Sant Crist. A l’interior hi reposa una còpia de la imatge que, segons la llegenda, va arribar des del Pròxim Orient remuntant el Segre al segle XIV. El passat islàmic és molt important a Balaguer i la converteix en una ciutat amb característiques úniques. Entre les dues esglésies hi ha les restes de l’antic castell de la ciutat. Abans de l’arribada dels cristians era el palau musulmà de la Suda, finament decorat amb guixeries i materials portats des d’Orient. Els comtes d’Urgell el van convertir en la seva residència principal anomenant-lo Castell Formós i el van decorar amb ceràmica comprada als artesans moriscs de Manises i Paterna. Darrere del Sant Crist s’hi localitzen els orígens de Balaguer, el jaciment arqueològic del Pla d’Almatà, la gran ciutat de temps andalu-

sins que van aixecar els àrabs i berbers en arribar a aquestes terres. Els materials que els arqueòlegs han localitzat en les diferents excavacions es poden veure al Museu de la Noguera on el visitant podrà experimentar com vivien els habitants d’al-Andalús, quina vaixella utilitzaven, com eren les seves cases, com s’enterraven... A l’altre costat del riu, ubicat en un antic molí fariner, hi ha el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, un equipament únic a Catalunya, on els visitants es converteixen en cercadors d’or. Les aigües del Segre, des de temps andalusins, van ser explotades per treure'n or! A Balaguer els visitants també podran recórrer la història a través de la cuina local caracteritzada pels productes de temporada. Per Carnaval el plat típic és l’olla amb congre sec, arròs, patates i mongetes seques. La importància històrica dels grans camps de cereal a la Noguera ha fossilitzat receptes típiques de temps passats, com els panadons d’espinacs o la coca amb samfaina.

El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, un equipament únic a Catalunya on els visitants es converteixen en cercadors d’or

13


14 14

Del 16 al 19 de juny tindrà lloc l’Encontats, un mercat de contes i llibres il·lustrats adreçat al públic familiar. Aquest any els contes i les històries fantàstiques inundaran els carrers del centre històric de Balaguer. A l’Encontats els visitants podran escoltar contes mentre passegen pel carrer, fer activitats i tallers de tot tipus, comprar les darreres novetats de llibres infantils i, sobretot, impregnar-se de la fantasia que durant tot el dia inunda el centre de la ciutat. Dins el marc de l’Encontats se celebrarà la Nit de Llegendes, una nit màgica en què es llegiran les narracions guanyadores dels Premis Zyriab d’aquest any. Juntament amb tots els seus atractius turístics, Balaguer és també un nus de comunicacions, ofereix nombrosos serveis d’allotjament i restauració i, per la seva situació, permet desplaçar-se ràpidament a diversos punts de la comarca. La situació de Balaguer permet explorar tota la comarca, anar a veure els estels al Parc Astronòmic del Montsec —un dels millors cels del món—, gaudir del turisme actiu (escalada, senderisme, parapent, barranquisme...) i descobrir els castells, les esglésies i tot el patrimoni amagat de la Noguera Un territori per descobrir molt a prop teu

Fotografies: Carles Rabadà, David del Val i Paeria de Balaguer Per a més informació:

TURISME DE BALAGUER turisme@balaguer.cat Tel. 973 44 51 94 www.balaguer.cat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

No us oblideu de tastar els caragols a la gormanda o a la llauna acompanyats amb allioli o vinagreta picant. Els cultius de secà també han estat importants, com l’olivera que ha poblat els camps dels voltants deixant una xarxa de molins que fabriquen un oli de molta qualitat. Tot això acompanyat amb vi de la D.O. Costers del Segre elaborat a la zona de Balaguer, a les bodegues del Castell del Remei o Costers del Sió. Un vi que recorda la terra d’on ha sortit i el caràcter de la gent que l’ha veremat. Entre les properes dates assenyalades de Balaguer, que cal marcar en vermell al calendari, hi ha la festa medieval de l’Harpia, l’Encontats, la Fira Q i moltes més. Aquest any la festa medieval de l’Harpia se celebrarà els dies 27, 28 i 29 de maig i la ciutat s’omplirà de cercaviles, tendes i tabernes a l’aire lliure. Durant tres dies Balaguer retrocedirà en el temps per recordar l’època en què va ser capital del comtat d’Urgell. Del 30 d’abril a l’1 de maig Balaguer celebrarà Fira Q, una fira on s’hi integren els diferents sectors econòmics de la ciutat, com són l’automoció, el comerç i serveis, la construcció i l’habitatge, el producte de proximitat, la restauració i l’oci, mitjançant diferents expositors i activitats. Tot això amb el segell de qualitat que ha caracteritzat la fira durant els darrers anys.


El congost de Mu entre Alòs de Balaguer i Camarasa ofereix unes vistes excepcionals de l'aiguabarreig del Segre i el Noguera Pallaresa. Al costat, l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa (s. XI), entrada sud del congost de Mont-rebei


ituat a la part baixa la comarca de La Noguera, el municipi de Térmens s’estén al llarg del marge esquerra del Riu Segre. Una forma de descobrir aquest indret, marcat pel paisatge de ribera i la història, és a través d’una agradable passejada pel camí del riu Segre. El tret de sortida el trobem al pont de ferro, construït l’any 1906. Encara que fou destruït durant la Guerra Civil, l’aspecte actual es deu a la seva reconstrucció l’any 1940. Originàriament, hi circulava “El Carrilet”, l’històric tren que transportava la remolatxa cap a La Sucrera del Segre. En aquest punt també podem observar les restes de l’antiga muralla que conformaven la vila closa de Térmens, així com el “rentador”, el safareig que es construí al costat del pont a principis del segle XX. Si continuem pel camí que duu a baix al riu, hi trobem les restes de l’antiga bassa d’un molí d’oli del segle XVIII, així com un pany de mur construït amb pedres, que és l’únic testimoni que es conserva del tram de banqueta que protegia el poble de les crescudes del riu, el traçat del qual, anys enrere, passava més a prop de la vila.

16

A continuació trobem les restes d’un molí medieval de farina, anomenat el Molí del Comanador, documentat des de finals del segle XII i que fou propietat de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem i administrat pel Comanador de Térmens, d’on deriva el seu nom. La part més visible d’aquest complex són les estructures de desguàs que anaven a parar al riu. Una recent actuació sobre aquest espai ha deixat al descobert, a la part alta, un niu de metralladores construït durant la batalla del Segre, l’existència del qual es desconeixia. Així, el molí es reaprofità com a estructura bèl·lica al llarg dels nou mesos en què Térmens es va establir com a baluard republicà durant la Guerra Civil. Aquests treballs també han fet visible part de la xarxa que conformava la sèquia del molí. Des d’aquest punt també podem observar com sobresurt enturonada l’església de Sant Joan, construïda sobre l’antic castell sarraí i convertida en l’actualitat en centre cultural. En destaca, a la façana, l’esplèndida portada d’estil gòtic feta construir Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS


Térmens representa un punt de confluència entre tres comarques: la Noguera, a la qual pertany, el Pla d’Urgell i el Segrià

de roques que creua el riu i que el pas dels temps i l’aigua han anat donant-li forma, així com l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana. Al web de l’Ajuntament de Térmens està disponible un inventari del patrimoni cultural i natural de la vila que us ajudarà en la descoberta d’altres llocs d’interès d’aquesta zona i en acabar de traçar la nostra ruta: el canal de Balaguer i algun dels ponts al seu pas per Térmens, així com el seu soterrament a través d’un túnel que arriba fins a la Central Hidroelèctrica de Térmens, la Sèquia Vella, anomenada La Mina, les diferents partides que conformen el municipi... Si el que ve més de gust és un ruta per l’interior de la vila, també està al nostre abast una passejada poèticomusical en família. Es tracta d’un itinerari de 21 faristols instal·lats en punts destacats del poble que contenen 33 poemes de l’escriptor Ramon Besora il·lustrats, musicats, cantats i recitats per artistes d’arreu del país i per alumnes de les escoles Alfred Potrony de Térmens i la Concepció de Barcelona. La idea és que els menuts puguin descobrir els animals a través de la poesia, el joc, la natura i les sensacions. Els poemes es poden escoltar gràcies al QR inclosos als plafons. El trajecte de la passejada es pot consultar al web de l’Ajuntament

durant la primera meitat del segle XVI i la torre del campanar del segle XVIII. L’enclavament també regala unes vistes privilegiades sobre el riu i la plana. Tot plegat, un testimoni del passat que ens recorda la importància de l’aigua i la influència que ha tingut en el transcurs de la història en aquest territori. Un cop deixem enrere la vila, ens endinsem en un entorn natural apte per fer senderisme i rutes de BTT. A través d’un camí modelat pel curs del Segre podrem descobrir un espai on predomina el bosc de ribera, al marge del riu, i el paisatge agrícola, a l’altre costat del sender. Al llarg del trajecte topem amb llocs tan singulars com una formació

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE TÉRMENS

Telèfon 973 18 00 10 ajuntament@termens.cat

www.termens.cat


P

enelles prepara la 7ª edició del GarGar, Festival de Murals i Art Rural de Penelles, que es celebrarà durant els dies 30 d’abril i 1 de maig del 2022. El festival, que vol difondre la cultura artística al món rural, ha fet de Penelles tot un referent dins del món del Street Art. Cada any, artistes d’arreu del territori nacional i internacional es troben en aquest petit poblet de la Noguera per apoder fer allò que més els hi agrada, l’expressió artística mural a gran format. Amb l’objectiu de valorar, impulsar i donar visibilitat als artistes i altres formes d’intervenció artística, aquest any el festival recupera l’antic format tornant a un sol cap de setmana. Durant aquests dies podreu observar els artistes pintant diferents parets del poble, i com ja és costum d’altres anys, el festival també ofereix una amplia gamma de tallers per a totes les edats, els quals podreu trobar a la programació del festival a la pàgina web www.gargarfestival.com i apuntarvos el mateix dia del festival. A més a més, durant aquests dies, també trobareu una petita fira d’artistes i artesans amb diversitat de productes de creació manual i una zona de foodtrucks on, durant tot el dia, hi haurà concerts i actuacions.

18

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS


VISITA PENELLES EN FAMÍLIA

VISITES

• Vols saber la història de Penelles amb els més petits abans de visitar-nos? Penelles ofereix l’opció de conèixer la seva història amb els més petits des de casa gràcies al projecte ‘Territori de Valor’ impulsat pel Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord. Dins de la seva pàgina web, a l’apartat de turisme, trobaràs material per a descarregar i per poder treballar amb els nens.

L’església nova de Sant Joan Baptista mostra un mural de gran format realitzat per l’artista visual Berni Puig. L’obra resultant és un mosaic de colors únic i original, una reinterpretació pictòrica del mapa de Penelles i el territori que l’envolta, que ocupa tots els murs interiors de l’església parroquial. L’obra es pot visitar tots els dimecres, dijous, divendres, dissabtes i diumenges a la una del migdia. Durant els dies de cada dia també s’ofereix visites guiades per a centres educatius, agències de viatge i associacions.

• Tens al cap una proposta didàctica diferent? Descobreix Penelles en família realitzant diferents proves per ajudar a la Bruna a recuperar els codis per obrir el seu baül. Te’n sortiràs? Fes la teva reserva enviant un correu a gargar@penelles.cat • T’agrada fer esport? Una de les novetats d’aquest any és el lloguer de bicicletes per descobrir el poble sobre rodes. Mobilitat sostenible, respectuosa i divertida. Contracta el servei a través de la web voltz.cat • O prefereixes veure el poble a peu? Si agafes el mapa a l’oficina de turisme podràs dur a terme el joc d’observació. Totes les nenes i nens de 3 a 15 anys que trobin les sis pistes, rebran un premi.

SENDERISME La zona de la plana d’Urgell engloba diferents indrets de bellesa única, un d’ells és l’espai natural de la Serra de BellmuntAlmenara. En aquests secans encara hi podem trobar fauna i flora molt més representativa del nord d’Àfrica que no pas del nostre continent. Descobreix una atractiva i entretinguda ruta per les proximitats de Penelles, rica en patrimoni i amb atractius paisatges que no us decepcionaran. El recorregut passa per la Séquia primera del canal d’Urgell i el Bosc de Boldú, on s’observa la Cabana de volta de Rocafinestres i la del Parranda, i com a punt culminant es gaudeix de les vistes infinites des del Tossal de Rocafinestres damunt de la serralada del Montsec i de tota la plana d’Urgell.

Horari de visites a l’església: de dimecres a diumenge a les 13:00 h DORMIR A PENELLES Estàs valorant l’opció de passar tot el cap de setmana per la zona? Estiguis atent a totes les opcions que oferim! Tens des de cases i allotjaments rurals com la Casa Taller, Cal Pauetó i Cal Balagueró a l’opció de llogar una o vàries nits a l’alberg El Galliner. Tens una furgoneta o autocaravana? Doncs, a l’àrea d’autocaravanes dins del poble, on hi trobaràs de tot

Cada any, artistes d’arreu del territori es troben en aquest petit poblet de la Noguera per a poder fer allò que més els hi agrada, l’expressió artística mural a gran format

www.gargarfestival.com Oficina de Turisme de Penelles: C/ Carme, 3 Tel. 621 266 167 gargar@penelles.cat


20


RACONS DE CATALUNYA

Penelles Vista aèrea del centre de la població


Descobreix

Baronia de Rialb P atrimoni, natura i oci es fusionen en aquest extens municipi prepirinenc que és la Baronia de Rialb, localitzat al nordest de la Noguera, a la riba dreta del Segre. El riu Rialb, nascut al Pallars Jussà, davalla batejant el paisatge abrupte de La Baronia, alhora que li dona nom al municipi i al pantà on, poc abans de Gualter, s'aiguabarreja amb el seu germà gran. Un generós reguitzell de vint-i-quatre esglésies i capelles romàniques quasi mil·lenàries repartides entre els seus onze nuclis són testimoni de la religiositat dels seus primers pobladors, que estaven sota la protecció dels comtes de Barcelona i dels d’Urgell. El seu territori, amb una extensió de 170 km² densament ocupat per boscos carregats de bells entorns naturals, el converteixen en un espai ideal per a la desconnexió del visitant i pel seu retrobament amb la natura. A això li hem d'afegir el valor de la seva baixa densitat poblacional, amb 240 habitants repartits en els petits nuclis i masies de la Vall de Rialb. Ara, amb l'arribada del bon temps, les opcions d'oci i d'aventura prenen protagonisme a la Baronia a mercè de la marcada personalitat del riu Ri-

22

alb, com és el cas del Forat del Buli, indret on el riu s'engorja i que el fa ideal per practicar el barranquisme, i al llarg del seu curs, d'altres activitats aquàtiques. O bé, simplement prendre una refrescant remullada en les seves aigües caracteritzades pels seus tons blaus cristal·lins. Cal dir que, des de la Baronia, s'ha fet un esforç important instal·lant diversos equipaments vora el trajecte fluvial, com l’àrea de pàrquing i les zones de pícnic que, passant per l’església de Sant Martí de Terrassola, arriben fins a Mas Barrat. Infraestructures necessàries per poder gaudir d’un dia d’esbarjo a redós de l'ombra dels arbres i a tocar de l'aigua. El pantà de Rialb també es troba actualment adequat mitjançant dos molls fluvials que, gestionats per dues empreses especialitzades, ofereixen diferents opcions per a la pràctica d'esports aquàtics com són el caiac, pàdel-surf, o simplement, llogar una embarcació sense conductor. A la seva vora es pot accedir a l'àrea de Sòls del Riu, un espai de descans destinat a pernoctar com a màxim una nit, on a més, descobrireu un bon exemple del passat prehistòric de la Baronia, amb el dolmen del Sòls del

Trajecte per arribar al pàrquing dels Gorgs del Riu Rialb


Riu, monument funerari de més de quatre mil anys d'antiguitat. A tocar d'aquest, la petita església romànica de Santa Eulàlia de Pomanyons, i entremig, una curiosa doble cisterna de pedra d'època medieval. Aquests tres elements van ser traslladats dels seus llocs originals amb la finalitat de preservar-los i que no quedessin enfonsats per les aigües del pantà. A la dreta de l'àrea de descans, i tot havent passat el pont, destaca el bell poblet de la Torre de Rialb, una de les visites també força recomanables. I per aquells que vulguin allargar la seva estada a la Baronia, disposen de 25 establiments dedicats al turisme rural, així com d’altres albergs. Aquests establiments s’han adaptat no només a la funció d’allotjament, sinó també a l’entorn i a la seva sostenibilitat, mantenint l’arquitectura original, tot plegat, al servei d’oferir una atenció d’excel·lència al visitant. Cal destacar, a nivell patrimonial, dos monuments que han assolit la merescuda categoria de Béns Culturals d'Interès Nacional com són el monestir romànic de Santa Maria de Gualter dels segles XI-XIII i l'església romànica del s. XI de Santa Maria de Palau de Rialb. Aquest monestir benedictí fou un dels primers que s'establiren en aquesta part de la Noguera, domini que ja fou pres amb aquesta intenció a les acaballes del s. IX pel comte Guifré el Pilós i que el donà al monestir de Ripoll. Però, fins passats cent anys, no s'hi establí el priorat de manera definitiva, i poc després, en el 1207, es consagrà la nova església de Santa Maria de Gualter, acte en el qual assistiren nombrosos bisbes i personatges importants de la jove Catalunya. Aquest monestir va tenir una vida força activa en el període comprés entre els segles XII-XIV, i les dimensions del recinte, església, claustre i dependències monàstiques així ho demostren. Malauradament, entrà en declivi a les acaballes del s. XVI, romanent la seva església com a temple parroquial. Si visiteu l'església, veureu que li falta la majoria de la seva coberta, deixant les voltes a la vista. Això va ser a conseqüència del seu ús com a dipòsit de municions durant la Guerra Civil i, veient la proximitat de l'exèrcit franquista, es decidí la desesperada solució de fer-lo explotar. Tot i això, la seva visita és força interessant. Gràcies a l'esforç del Patronat d'Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter i romànic de la Baronia de Rialb, el recinte ha estat preservat i condicionat per a fer-lo visitable. A més, hi ha l'oficina de Turisme de la Baronia de Rialb i l'Ajuntament, on se suposa que foren les parts nobles del recinte monàstic. Ben a prop d'ell, el poble de Gualter, que fou posterior a l'establiment del recinte benedictí i que juntament amb els altres nuclis com són La Serra, La Torre, Politg, Pallerols, Vilaplana, Bellfort, Palau, El Puig, Sant Cristòfol de la Donzell i Sant Martí, conformen el municipi de la Baronia de Rialb

Per a més informació: AJUNTAMENT DE BARONIA DE RIALB ajuntament@baroniarialb.cat Tel. 973 460 234 www.baroniarialb.cat


TIURANA

Paratge d’Emocions

T

iurana és plena d’història, certificada per troballes d’època romana en excavacions arqueològiques i, fins i tot, amb la llegenda del pas d’Anníbal i els seus elefants pel camí ral direcció a Roma. Posteriorment, es dispersà en masies fins a crear, al segle XII. una vila closa medieval per protegir-se del vandalisme. L’esdevenir dels anys va tornar la tranquil·litat. I, finalment, el fet més tràgic: desaparèixer sota les aigües per la construcció de l’embassament de Rialb als anys 90. Però, els tiuranencs i tiuraneques van voler ressorgir amb la creació d’un nou poble al voltant de l’ermita de la Mare de Déu de Solés. Un poble del segle XXI, inaugurat l’any 2007, que cerca atraure turisme cultural, sostenible i actiu. D’aquesta manera, des de l’oficina de turisme s’ofereix la visita guiada ‘Tiurana Monumental’, un viatge en el temps on podran veure una barreja de patrimoni traslladat pedra a pedra de l’antic poble desaparegut, com la façana de l’església de Sant Pere, i la nova arquitectura amb la font ‘Sol aigua’ al capdavant, una escultura cinètica d’aigua i que és un homenatge a l’esforç i la tenacitat d’un poble unit per ressorgir de l’aigua creant-ne un de nou per no perdre les seves arrels i continuar fent la seva pròpia història. El visitant també podrà veure l’ermita romànica de la Mare de Déu de Solés, al voltant de la qual s’alça la nova Tiurana i que alberga pintures murals barroques, i el Museu d’Oficis, un homenatge a les eines del camp i als oficis que van desaparèixer amb l’antic poble. Alhora s'hi realitzen activitats amb marcat caràcter familiar i per a tots els públics com el Festival de Contes, el Festival Astronòmic Starlight Tiurana o el Festival de Música Antiga dels Pirineus, amb tallers, visites guiades, xerrades, teatre o concerts.

24


I des de Sant Joan fins la Festa Major (l’últim cap de setmana d’agost) teniu l’agenda ‘Estiurana’, activitats d’estiu com cinema, concurs de fotografia o ioga per fer a la fresca o a la piscina.

Tiurana és una destinació per gaudir-la plenament, t’esperen milers de racons i activitats durant l’any! També hi trobareu un paisatge ple de natura. En primer lloc, podreu contemplar-lo des d’un dels quatre miradors, gaudint de les magnífiques postes de sol reflectides sobre l’embassament i de l’excel·lent cel nocturn. Tiurana és destinació turística Starlight i es troba dins l’àrea d’influència del punt de referència de l’observatori astronòmic del Montsec i podreu observar l’estrella polar des del mirador astronòmic de l’ermita de Sant Ermengol. En segon lloc, podreu visitar el jardí botànic, on s’hi troben prop de noranta espècies d’arreu del món. Finalment, us oferim Tiuranatura, un projecte de més de quinze rutes a peu i amb bicicleta i activitats de lleure amb la natura com a protagonista, tenint en compte la conscienciació mediambiental. Tiurana disposa de diversos habitatges d’ús turístic i un gastrobar on fer una aturada per recarregar energia. Podeu trobar tota la informació a la nostra pàgina web www.tiurana.cat i seguir el dia a dia de les nostres activitats a les xarxes socials d’Instgram (@tiurana_turisme) i Facebook (Tiurana Paratge d’Emocions)

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE TIURANA ajuntament@tiurana.cat Tel. 973 056 046 www.tiurana.cat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS


RACONS DE CATALUNYA

T iurana Vista panoràmica de l'embassament

26


27


Torrelameu, un municipi per viure'l!

S

ituat al sud-est de la comarca de la Noguera, just al límit amb el Segrià, Torrelameu és una localitat que discorre a prop del riu Noguera Ribagorçana, on s’uneix amb el Segre per desembocar. Aquest territori té una xarxa hidroelèctrica molt destacada gràcies a la seva orografia. La seva totalitat gairebé queda conreada pel cultiu de regadiu i els seus paratges fluvials són de gran interès per tot aquell que vulgui descobrir-los fent una excursió a peu o en bicicleta. Tot i així, descobrir el seu nucli històric i la història a través del patrimoni, amb petjades deixades pels sarraïns o l'ordre dels Templers, serà tota una aventura! Comencem pel punt principal turístic del poble, l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, una capella romànica modificada sobre un temple primitiu en diferents remodelacions als segles XVI i XVIII. L’església és una nau amb capelles laterals que s’obren mitjançant arcs de mig punt, i als seus peus hi ha un cor elevat, sostingut per una volta estrellada. També hi ha la capella del Roser, coberta amb una volta de canó, amb

28

cassetons decorats per motius florals de guix. L’Antiga Casa de la Vila, que antigament va albergar una presó, amb accés des del carrer Major, i l’escola dels més petits, amb un pati. Actualment, l’espai ocupat per l’antiga casa del consistori, s’ha convertit en la Plaça de la Vila i algunes pedres de l’edifici foren reaprofitades per aixecar una paret d’aquesta plaça.


Els carrers i l’ambient rural de poble, així com les antigues cases, et transportaran a un altre lloc, de pau i tranquil·litat. Algunes d’aquestes cases, construïdes entre els segles XVI i XIX, conserven les façanes de pedra sorrenca escairada, algunes d’elles particularment destacades per la seva bona conservació. Una visita pels carrer Major, Boteres, March, La creu i Balaguer o per la Plaça de l’Església o de La Creu permetrà observar-les.

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Poder recórrer la Sèquia de Torrelameu i aturar-se als diferents edificis i elements que s'han integrat al paisatge del municipi gràcies al pas de l'aigua pels seus camps, com les nòries, pot ser una excursió emocionant. Un dels elements és el Molí del Duc, de l’any 1929, que gràcies a una acurada restauració, conserva les diferents màquines necessàries per al procés d’elaboració de la farina. Aquesta farinera esdevingué una de les més importants de la comarca. També les tres nòries, que antigament s’usaven per a regar els camps, i els ponts per salvar la clamor de la Gombalda, un d’ells situat la confluència dels camins que duen als camps de les partides de La Plana i Comejar, al nord-oest del nucli urbà. Per acabar, l’interessant calendari festiu de Torrelameu convida a passar-s’hi i quedar-s’hi a celebrar, com la Festa Major al gener en honor al patró del poble, Sant Sebastià, o al maig la Festa del Roser. Al mes d’octubre, el municipi ret homenatge al pintor torrudà Miquel Viladrich, organitzant un concurs de pintura, on hi arriben obres d’arreu del món

Així doncs, no t’ho pensis més, i viu Torrelameu! Per a més informació:

AJUNTAMENT DE TORRELAMEU ajuntament@torrelameu.cat Tel. 973 190 267 www.torrelameu.cat

Els seus carrers d'ambient rural que contrasten amb la modernitat d'una ciutat tan propera com Lleida, conviden a perdre's una bona estona pel centre d'aquest poble que viu, sobretot, del cultiu d'arbres fruiters


bans d’arribar al Monestir, la natura et dona la benvinguda on el silenci de les muntanyes del Montsec et regeneren. En aquests moments el Monestir té les portes obertes a tothom que vulgui trobar un lloc on estar tranquil amb ell mateix. El Monestir t’espera perquè compleixis amb els teus propòsits, per això estudien, sempre, la manera d’oferir-te el benestar en forma d’allotjament i gastronomia.

“El Claustre” compta amb el xef Bobby Cabral que et delecta amb una cuina tradicional i d’avantguarda

Menjar i dormir al Monestir és possible Un hotel de 3 estrelles que compta amb 37 habitacions dobles exteriors amb les millors vistes de l’entorn natural, dissenyades per garantir una estada el més acollidora possible. Allotjar-se al Monestir es converteix en una experiència sensorial diferent. Gaudir d’una bona jornada gastronòmica és primordial perquè un lloc sigui recordat. Així doncs, al Monestir ho pots viure al restaurant “El Claustre”.

Aquest establiment et dona l’oportunitat de menjar envoltat d’un entorn extraordinari on es fusiona la natura amb el marc històric i monàstic. Una cuina tradicional i típica del Montsec combinada amb la d’avantguarda per part del xef Bobby Cabral, acompanyat per un gran equip de professionals. El Monestir té preparades sales especials i privades per poder organitzar tot tipus d’esdeveniments. Si els truques t’informaran de totes les opcions. A més, segons l’època de l’any preparen menús especials. Les experiències també són per als petits de casa amb la casa de colònies “Els Quatre Vents”. Un espai, al bell mig de la natura, ideal per a convivències juvenils, activitats culturals, de temps lliure i de natura, per a colònies i campaments, on tothom és benvingut.

Un entorn natural que evoca benestar

El Monestir posa a la teva disposició activitats perquè coneguis de prop la seva filosofia


Els germans Maristes obren diàriament per oferir serveis d’acolliment i benestar a tot aquell que estigui disposat en cercar la pau en la seva vida. Entre les activitats trobaràs la Casa d’Espiritualitat, pensada per aquelles persones o grups de persones amb interès per fer una estada espiritual en el sentit ampli, tot participant de la vida de la comunitat. Els Germans Maristes t’esperen per qui vulgui aconseguir la fraternitat universal. El Monestir compta amb l’arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes i l’arxiu Gavín, aquest considerat de gran rellevància, ja que és un dels més grans d’Europa on s’hi recull un extens fons documental i fotogràfic de Catalunya. El Monestir treballa diàriament per poder oferir activitats dinàmiques i de benestar per aquells qui els visiten i fer d’aquest indret un lloc comú i ideal per a molts, tot dins del programa Avellanes DO. Primerament, quan vagis a veure el Monestir no deixis de passejar-te per tot aquest conjunt monumental, posen a la teva disposició guies que te’l mostraran amb tota la seva bondat. Les activitats van dirigides a la descoberta d’un mateix, de meditació, d’alliberament interior, del mindfulness, del silenci i la natura... tot pensat per evocar benestar. Però també, altres de més actives com concerts, sopars medievals, Jornades d’Història... El Monestir compta en una ubicació idònia per poder fer sortides de BTT, senderisme, caiac, packs turístics... per conèixer d’una manera propera el que aquesta terra del Montsec ofereix a aquell que vulgui fer esport i sentir-se en pau amb un mateix. Informeu-vos de tot, el Monestir compta amb les característiques idònies per ajudar a trobar-te amb tu mateix i els teus éssers més estimats

El Monestir de les Avellanes és aquell espai on el silenci, parla. Un lloc on el temps s’atura i et permet experimentar i valorar el que de veritat importa. Suma-t’hi! Fotografies de Jordi Bonet

El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes et permet gaudir de natura, història i gastronomia en un mateix espai Ctra C-12, km. 181. 25612 Os de Balaguer (LLE) Tel. 973 43 80 06 avellanes@maristes.org


E

un racó a la vall del riu Sió

l municipi de Preixens es troba situat a la vall del riu Sió, entre Balaguer i Agramunt, un indret de la Noguera que ha sabut conservar i mantenir el patrimoni natural i rural a la perfecció. La seva situació geogràfica va facilitar, durant l’edat mitjana, la comunicació entre diversos punts de ponent, així com el seu desenvolupament. Preixens és ric en patrimoni cultural i és un bon exemple per conèixer com era la vida fa gairebé un mil·lenni en aquestes contrades. Us animem a seguir aquesta lectura i a descobrir tot el que aquest municipi té per oferir! Antigament, al voltant de l’antiga fortalesa es van formar tres nuclis de població: Preixens, Pradell i les Ventoses. Tots tres mantenen vestigis i edificis d’aquella època, fortaleses medievals i religioses com castells, muralles i esglésies. A Preixens hi trobem el castell, d’origen sarraí, que destaca per sobre de la resta d’edificacions del poble. Va ser una de les fortaleses aixecades per controlar les comunicacions entre Balaguer i Agramunt. L’actual edifici és del segle XVI, quan es va convertir en una casa senyorial, i és d’estil renaixentista. També hi trobem l’església de Sant Pere, d’estil neoclàssic i construïda al segle XVIII, un temple de petites dimensions, amb un campanar de planta quadrada i arc de mig punt a l’entrada. Pradell també té un castell, fortalesa originària del segle XII, que es va construir després de la conquesta dels cristians. Al segle XV va ser modificat i al XVIII es va convertir en una residència particular. En el mateix complex, hi ha l’església de l’Assumpció de Pradell, del XVIII. Aquests dos edificis formen un conjunt que sobresurt en el perfil del petit nucli del municipi.

32

A les Ventoses s’hi troba l’església de Sant Pere, d’estil romànic i part de la muralla que protegia el nucli a l’Edat Mitjana. Es tracta d’un tram d’uns vuitanta metres i que arriba a una alçada màxima de deu. Si ets un apassionat de la natura, et proposem passejar per l’entorn del riu Sió i del canal d’Urgell, també visitar el santuari de la Mare de Déu de la Gorja, avui en ruïnes, al nord-est del municipi. Una data ideal per anar-hi és durant les festes patronals o la festa dels gegants de Pradell el 16 d’agost, una celebració molt estimada per tots els vilatans i vilatanes


Apropa’t a Preixens i deixa’t enamorar!


NATURA RADICAL

VIU L’AVENTURA EXTREMA EN UN DELS RIUS MÉS PODEROSOS D’EUROPA

GAUDEIX DE LA GASTRONOMIA I PASSEJA ENTRE ELS COLORS D’UN ENTORN ÚNIC


PA L L A R S S O B I R À . VOLS VIURE TOT EL QUE HI HA PER VEURE?

turisme.pallarssobira.cat


El Forn de Dalt d'Alcoletge

Conservació i difusió del patrimoni històric rural

E

l Forn de Dalt d’Alcoletge actualment ocupa la planta baixa del Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil i gràcies als veïns i veïnes, i a l’Ajuntament d’Alcoletge, s’ha pogut preservar. La seva museïtzació el converteix en un dels elements més remarcables del patrimoni arquitectònic rural del municipi. La història coneguda del Forn de Dalt comença amb l’acte de l’escriptura el 1909, per part d'una vuitantena de veïns i socis del municipi. Els socis portaven la massa perquè el forner fes el pa, les accions s’heretaven de pares a fills i va estar en funcionament fins a la dècada dels setanta. L’any 2003 els titulars actuals, hereus dels primers socis del forn van signar una escriptura de donació de la finca “Forn de Dalt” a l’Ajuntament d’Alcoletge amb la premissa que el terreny fos destinat a fins d’interès general i social al servei del poble. Des de l'Ajuntament d'Alcoletge fem l'esforç per recuperar, preservar i difondre el patrimoni històric i cultural del municipi, amb el convenciment que és la nostra obligació com a responsables d'una institució que ha de tenir aquesta sensibilitat. 36

Tipològicament, el Forn de Dalt és un forn de llenya amb una gran cambra circular de combustió. L'estat actual del forn és deficient a causa de les alteracions que ha sofert al llarg dels anys per diversos factors. La causa principal d'alteració és l'aparició de sals, tant en la superfície, com en l'interior de les pedres i morter que constitueixen el forn. L’aparició de les sals es deuen a la filtració per capil·laritat d'aigua o humitat del subsòl, que conté sals dissoltes, que posteriorment, cristal·litzen a l'interior de les pedres. Les alteracions més destacables són la fracturació de les pedres, així com la seva disgregació. Per tant, la intervenció d’aquest Bé patrimonial, era primordial. La restauració constarà de diverses fases, en les quals s'inclouen la neteja de brutícia superficial, la consolidació de les pedres, l'extracció i neteja de sals i els reforços estructurals. El projecte està a càrrec de María Martínez, Llicenciada en Restauració i Belles Arts, amb una àmplia experiència en l’àmbit de la conservació del patrimoni històric i cultural.

També són de gran rellevància els elements patrimonials del municipi de vestigis d'arquitectura bèl·lica, com les Trinxeres del Tossal de la Nora, i l'Observatori del Tossal dels Morts. Des de l’Ajuntament d’Alcoletge ja s’està treballant en futurs projectes de restauració i adequació d’aquests elements. Aquesta aposta per la conservació del patrimoni també pretén promocionar el nostre municipi d'un vessant turístic per tal que s'esdevingui un referent en les rutes del Segrià i de Ponent. Desitgem que la població actual i les futures generacions continuïn valorant i podent gaudir d'aquests elements patrimonials, que reflecteixen els esdeveniments històrics, culturals i socials d’Alcoletge. Per conèixer més de la història del Forn de Dalt i dels elements patrimonials del municipi:

https://visitalcoletge.cat/

Jezabel Pizarro Barberà Tècnica de Cultura i Turisme. Ajuntament d'Alcoletge María Martínez Hernández Restauradora


L'Ajuntament d'Alcoletge es caracteritza pel seu dinamisme de promoure l'àmbit cultural i patrimonial del municipi, sempre amb diversos projectes engegats

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació:

AJUNTAMENT D'ALCOLETGE ajuntament@alcoletge.cat Tel. 973 19 60 11 www.alcoletge.cat


Els castells del Sió a la Segarra A mitjans del segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida pels àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. És així com, el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres, a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica. La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra segueix el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior entre els segles X i XI, i ens ofereixen una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir. Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la Segarra, apte per a tota mena d’excursions familiars, tant en cotxe com a peu o en BTT.

El Riu Sió El naixement del riu Sió: l’aigua brolla del subsòl com una font a Gàver, a la Segarra, per començar a dibuixar el llit del riu que baixarà en un recorregut de 77 km fins a desembocar al riu Segre. Es tracta d’un riu de règim pluvial. Des d’antic, la localització d’aigua era un element indispensable i estratègic per als assentaments humans, motiu pel qual la ribera del riu Sió va acollir diferents cultures. En època de reconquesta cristiana, hi van proliferar torres de defensa i, posteriorment, nuclis urbans.

CASTELLS VISITABLES Al llarg de la Ruta trobareu una sèrie de castells que ofereixen visites guiades.

Castell de Concabella Les primeres notícies del castell són de principis del segle XI. De seguida és dominat per la nissaga dels Concabella, que mantindrien el senyoriu fins al s. XIV, moment a partir del qual passà en mans de diferents llinatges. Els Erill

38

(s. XVI) transformaren la fortalesa en castell-palau. Actualment s’hi ubica el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, que ofereixen els paràmetres per entendre una part essencial de la nostra història: l’expansió feudal sobre l’Al-Andalus, la creació d’una línia defensiva cristiana, i la pervivència del règim senyorial a l’època moderna. El castell acull l’espai i el fons documental Manuel de Pedrolo i l’exposició permanent dels Secans de Ponent.

Castell de les Sitges El castell de les Sitges es documenta al segle XI amb el nom de Castrum Ciges. Gràcies a la seva situació estratègica, es va convertir en protagonista de les lluites entre cristians i musulmans. El castell conserva un aspecte genuïnament medieval, amb una torre d’homenatge (s. XIII) al centre del conjunt. L’interior mostra els espais propis d’una residència aristocràtica. Conserva el celler, la


masmorra, els espais destinats a la cuina, forn i cavallerisses.

Castell de Castellmeià Castellmeià (Castrum Mediani) ja existia l’any 1044. Al segle XVI l’antiga fortalesa va ser transformada en el castell-palau que es pot veure actualment i que presideix el llogaret homònim.

Castell de Florejacs Arnau Mir de Tost, senyor d’Àger, va construir aquest castell al s.XI sobre una fortalesa més antiga. De fet, el seu nom té arrels iberes: loreac, “elevació fortificada de les flors”. L’actual castell és un gran casal d’estil renaixentista que conserva alguns elements medievals, com els murs de l’antiga muralla i una torre de planta quadrangular. Compta amb una gran col·lecció d’objectes històrics, des de joguines i vestits de diferents èpoques fins a armes.

Castell de les Oluges El poble de les Oluges originàriament (s. XI) estava format per dos nuclis, l’Oluja Alta o Sobirana i l’Oluja Baixa o Jussana, cadascun amb un castell i una església. Actualment, el castell que destaca és de l’Oluja Baixa, una notable construcció renaixentista del segle XVI.

ALTRES CASTELLS AL LLARG DE LA RUTA Castell de Vergós Guerrejat Tot i que el castell de Vergós Guerrejat està documentat a començaments del s.XII, el que avui podem veure correspon a les obres de reforma dutes a terme durant el s. XVI.

Castell de Vicfred

Castell de Pallargues Les primeres referències al castell de les Pallargues es remunten a mitjan segle XI, quan el trobem documentat amb el nom “Espallargues”. En aquell moment, constava d’una torre de vigilància i defensa i poca cosa més. El castell actual pertany al tipus de castell-palau que és tan abundant a la Segarra. Presenta una planta molt irregular fruit de les diverses etapes constructives. A l’interior es poden visitar les dependències destinades als serveis, la planta noble i els calabossos, el pou de gel, el celler…

L’actual edifici recorda més una bella residència senyorial que no pas un castell de frontera, però, des de molt aviat apareix esmentat com a Castrum de Bechfreit.

Torre de Mejanell De l’antic castell del s. XI només es conserva la torre de defensa circular, a la qual, en època moderna, s’hi va adossar una casa. La torre i la masia que estan integrades han estat convertides en allotjament rural.

Castell d’Alta-riba El castell d’Alta–riba, esmentat des del 1110, va ser venut el 1238 per Guillem de Cervera al monestir de Santes Creus, que el tingué fins a la desamortització.

Sota la plaça Major, es conserva l’antiga cisterna del castell (s. XIII), actualment restaurada i accessible.

Castell de Montcortès El primitiu castell de Montcortès ja està documentat al segle XI, però, com molts altres castells de frontera a les acaballes del segle XV, va ser reformat i substituït per l’edifici que avui podem contemplar.

Castell de l’Aranyó L’edifici actual és el resultat de les reformes endegades al segle XVI i que van canviar totalment la fesomia de la fortalesa medieval. Al segle XIX, el castell de l’Aranyó, va pertànyer a la família de l’escriptor Manuel de Pedrolo, que hi va néixer l’any 1918.

Castell molí de Ratera El castell de Ratera ja existia l’any 1008, als segles XIV i XV ja havia estat convertit en un casal gòtic i, poc després, va ser dotat d’un molí que aprofitava les aigües del Sió. Així, l’antic castell fronterer es va convertir en un complex militar, residencial i productiu.

Actualment, s’hi conserven les ruïnes d’un castell que, segons la seva estructura, és anterior a l’època gòtica. Fotografies: Maria Josep Jové i Helena Planes

CONSELLL COMARCAL DE LA SEGARRA Tel. 973 531 300 - comunicacio@segarra.cat www.ccsegarra.cat


40Tot a punt per celebrar la 38a Fira Comarcal de Primavera de Campllong

D

esprés de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia, Campllong ho té tot a punt per celebrar la 38a Fira Comarcal de Primavera prevista enguany pels dies 23 i 24 d’abril. Des del seu inici l’any 1982, la Fira Comarcal de Primavera de Campllong ha anat augmentant i diversificant l’oferta de propostes i activitats fins arribar a convertir-se en un esdeveniment de referència dins del món rural i comercial, i un reclam per al visitant, arribant a acollir més de 30.000 visitants en les darreres edicions. Enguany, la fira compta amb un centenar d’expositors, una trentena d’activitats i una vintena de mostres i exposicions. Una fira multisectorial, motor econòmic del certamen que any rere any ofereix als visitants les novetats de sectors com l’agricultura, la ramaderia, els serveis, l’alimentació, la indústria, la tecnologia, la jardineria, la construcció, els mobles i decoració, el motor, entre d’altres, complementat amb activitats, concursos i exhibicions relacionades amb l’agricultura i ramaderia tradicional, sumant sinèrgies entre tradició i progrés. La Fira Comarcal de Primavera de Campllong està organitzada per l’Ajuntament i l’Associació de Fires i Festes del municipi amb la col·laboració d’empreses, entitats i voluntaris. L’alcalde de Campllong, Lluís Freixas, ha agraït “la implicació i la il·lusió de tots el que fan possible la celebració de la Fira” confiant en repetir l’èxit de les edicions passades amb més de 30.000 visitants. CONCURSOS I EXHIBICIONS Una de les activitats destacades, prevista per diumenge 24 d’abril, és el Concurs Morfològic de vaques de raça Frisona. Un certamen on hi participen una cinquantena de caps de bestiar de 10 explotacions lleteres de les comarques gironines i d’arreu de Catalunya. També el diumenge els visitants tenen la possibilitat de veure el 38è concurs de ramat i gos d’atura català i la tradicional exhibició del batre, amb maquinària antiga i tractors Lanz.

42 42

Altres activitats destacades són el 23è concurs de paletes, el 17è concurs de pintura ràpida, el 15è concurs de Ratafia, el 15è concurs de maquinistes, les exhibicions eqüestres i la tractorada de tractors antics anteriors al 1965 on hi participen cada any un centenar de tractors històrics. JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL CARGOL Plenament consolidades dins el marc de la Fira, les jornades gastronòmiques del cargol: l’Encargola’t acolliran el concurs de menjar cargols obert a tothom qui li agradi aquest plat; i el tastet del cargol de la fira, una elaboració feta expressament amb el cargol de protagonista per a tots els visitants de la fira que el vulguin tastar. L’Encargola’t va néixer l’any 2016 amb la voluntat de promocionar el municipi i la gastronomia local com a terra de cargols. NOVETATS D’ENGUANY Com a novetat d’aquesta edició, pels amants dels vehicles de dues rodes, s’ha organitzat una exhibició de pilots professionals i s’instal·larà un circuit on superar obstacles dissenyats per a tots els nivells i públics per provar el BikeTrial a càrrec de Peu a Baix. També hi haurà un curs obert d’autocontrol i socialització de gossos a càrrec de Rockendall – Residència Canina, una exhibició de carrusel amb cavalls a càrrec de La Crinera i Volteig de competició amb el Club Volteig Girona. ESPAIS PER A TOTS ELS GUSTOS I EDATS El públic familiar és cada vegada més nombrós a la fira i per això, durant tot el cap de setmana, hi haurà diverses activitats per als infants i joves. Hi haurà una aula tecnològica on es podrà imprimir en 3D, un circuit de minidrons amb bateig de vol, Eggbot, Leds race i un braç robòtic. A la Fira no hi faltarà una zona infantil amb conta contes, tallers, ins-

Tindrà lloc els dies 23 i 24 d’abril amb un centenar d’expositors, una trentena d’activitats i una vintena de mostres i exposicions tal·lacions de joc itinerants (art, construccions, joc lliure i joc al quadrat) a càrrec de la Tribu Juganera i una zona d’atraccions i passejades amb poni. L’entrada de la Fira té un cost d’1€ i dona dret a visitar la Fira comercial i les activitats, concursos i exposicions durant tot el dia. Amb l’entrada a la Fira s’obsequiarà amb una entrada per poder visitar el Museu del Camp de Campllong. MÉS DE 40.000 M2 Amb més de 40.000m2 el recinte firal és un veritable aparador de l'activitat econòmica i social, no solament del municipi de Campllong sinó del conjunt de les comarques gironines. La Fira disposa d’un servei de bar menjador amb esmorzars, dinars i berenars amb menús de carn a la brasa, entrepans i infantil L’horari de la Fira és de 10h a 20h. Consulta el programa de a la web www.firacampllong.cat i a les xarxes socials de Facebook, Twitter i Instagram @firacamllongon s’hi amaguen infinitat de racons i tresors per descobrir

A

l bell mig del Baix Empordà, entre les millors cales i platges de la Costa Brava i el singular massís de les Gavarres, hi trobareu el municipi de Forallac, que aplega els nuclis històrics de Vulpellac, Fonteta, Canapost, Peratallada, Sant Climent de Peralta, Santa Susanna de Peralta i Fitor. Aquests pobles configuren una realitat històrica, cultural i natural que permet apropar-nos a l’essència més genuïna de l’Empordà. Tots ells són dipositaris d’un extens llegat patrimonial perquè es troben emplaçats en un territori estratègic, que ha estat cruïlla de cultures al llarg dels segles, especialment durant l’edat antiga i l’edat mitjana. Vulpellac és el nucli administratiu del municipi de Forallac i és on hi ha la Casa de la Vila. El poble està format per un nucli antic de gran interès arquitectònic que va créixer

44

al voltant del castell palau i l’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa, d’estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes. Fent un passeig pels carrers estrets i empedrats del poble, podreu intuir el traçat del nucli fortificat on encara s’observen restes de l’antiga muralla, així com d’algunes torres de defensa. El nucli antic del poble va ser declarat, l’any 2009 per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric. El conjunt conserva bona part de les característiques pròpies dels nuclis medievals catalans. La vila de Peratallada, també declarada conjunt historicoartístic i Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), és un important nucli d’arquitectura medieval.

El poble es troba assentat damunt d’una roca de gres i conserva el seu antic aspecte feudal, amb racons encantadors on perdre’s una bona estona. Durant la visita al nucli antic podreu descobrir diferents perspectives del majestuós castell palau, de les muralles i del conjunt d’arquitectura civil. La facilitat d’accés, el bon clima, la riquesa del patrimoni històric i l’ampli ventall d’oferta d’allotjament, fan de Peratallada un lloc ideal per passar-hi unes bones vacances. A banda dels seus atractius arquitectònics i històrics, la vila és reconeguda per la seva important oferta artesanal i gastronòmica, els carrerons del nucli són plens de suggestius restaurants de tota mena, que ofereixen el complement idoni a una visita al poble.


A mig camí entre Peratallada i Vulpellac, hi trobem el conjunt medieval de Canapost, que està format per l’església de Sant Clet i per la necròpolis medieval. Aquest nucli format per un grupet de masies situades a la vora de l’església parroquial de Sant Esteve, és un dels monuments arqueològics més destacables de la comarca. L’església de Sant Clet de Canapost és un edifici singular perquè conserva pintures murals romàniques a l’interior. Al seu nivell inferior, actualment visitable, hi ha la necròpolis medieval amb tombes que van del segle X al XV amb cent tres sepultures i divuit sarcòfags de pedra. Val la pena fer una visita a aquest indret per gaudir de la pau i la tranquil·litat que s’hi respira i observar les restes arqueològiques descobertes, ja que es tracta d’una de les necròpolis medievals amb els sarcòfags de pedra més espectaculars de Catalunya. El poble de Fonteta es troba situat just al peu del massís de les Gavarres i en un marc immillorable per a la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu, ja que la seva localització és un punt de sortida i d’arribada de diverses rutes de cicloturisme i senderisme. Els carrers conserven encara l’antic traçat i li donen un característic aspecte rural de poble marcadament empordanès. La font que va donar nom al poble, antigament conegut com a Fonsedictus, es troba a poca distància de l’església romànica

de Santa Maria, que pertany a la rectoria, per la qual cosa l’interior de l’edifici no és visitable. Sant Climent i Santa Susanna de Peralta també es troben inclosos dins el municipi. Es tracta de dos petits nuclis que limiten entre ells, formats per antics monestirs i cases pairals del s. XVIII que dominen una plana de conreus de gran bellesa. Esglésies romàniques, restes d’un vell monestir i les ruïnes d’un castell es poden visitar en un entorn típicament empordanès envoltat de boscos i terres de conreu. El patrimoni etnològic al municipi és molt remarcable i està format per un gran nombre de forns i pous de calç, rajoleries o elements diversos associats a l’explotació dels recursos forestals o el treball del camp, i són nombrosos els esforços que es destinen a la seva preservació i posada en valor. Fitor, també dins del terme de Forallac, és un indret situat al mig del bosc, al cor de les Gavarres i amb un encant i personalitat molt particulars. Amb boscos frondosos d’alzines sureres i pinedes amb algunes clarianes de camp, és un entorn acollidor per a caminants, ciclistes, excursionistes i per a tothom que hi passi.

Un lloc tranquil, ple d’història, que transmet una màgia especial. A Fitor hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya. Un important nombre d’aquestes construccions funeràries es troben encara en bon estat de conservació. Fetes amb grans lloses de pedra, mantenen visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor es coneixen quinze dòlmens, un menhir i diverses pedres de sacrificis. Els més coneguts es troben a la serra d’en Cals. L’element més simbòlic de Fitor, a banda dels seus boscos, camins i rieres, és sens cap mena de dubte l’església de Santa Coloma. Fitor és un lloc especial, sobretot per a aquelles persones que busquen tranquil·litat Per a més informació:

ajuntament@forallac.cat Tel. 972 645 522 www.forallac.cat


torna a acollir el Festival de Flors i Violes

E

ls dies 29, 30 d’abril i l’1 de maig, Palafrugell acull la 13a edició del Festival Flors i Violes. Enguany s’està treballant en un festival organitzat dins de l’antiga normalitat i, per aquest motiu, es planteja un recorregut a través d’espais i carrers que acolliran decoracions, concerts, espectacles i activitats diverses. Recuperarem espais emblemàtics com ara la Plaça Nova, el pati de la Biblioteca, la plaça de l’Església, la casa Tano Pissano, els Forns de la Bòbila, la plaça de Can Mario, els porxos del Mercat o la plaça d’Ermengarda, i descobrirem espais inèdits com ara la glorieta de l’Ajuntament, l’antiga quadra de l’Hostal l’Estrella o l’antic magatzem Pruneda Carbó. També hi prendran part una vintena de carrers del centre i d’altres espais, oferint una gran conjunció de colors i formes. Tots els concerts i espectacles seràn gratuïts, excepte els “Tastets indians” a càrrec de la Gastronòmica, amb tast de 3 vins maridats i 3 xocolates, activitat inclosa dins del Pla d’accions 2022 de la Xarxa de municipis indians dins el festival Flors i Violes. Tindrà un cost de 5€ per persona amb aforament limitat a 25 persones i el circ, situat a la plaça de Can Mario “Sin Remite”, que tindrà un cost de 4€.

46

Així mateix, aquest any, repetim la bona experiència i, conjuntament amb l’àrea de cultura, organitzem el 2n concurs “Palafrugell canta”, un concurs per donar a conèixer el talent musical de joves del municipi. Entre tots els participants, els 5 finalistes tindran l’oportunitat de tocar al pati de la Biblioteca el dissabte 30 d’abril. El premi pel guanyador serà l’enregistrament d’un EP, ajudant-los així a promoure i difondre la seva música.

Una vintena de carrers del municipi

De la mateixa manera, els espais culturals del municipi faran jornades de portes obertes i alguna activitat, amb motiu del Festival. Informa’t de totes les activitats, concerts, concursos i espais de l’esdeveniment a la web de florsivioles.cat. No ho deixis passar i gaudeix-lo!

oferiran una gran conjugació de flors de diferents

Per a més informació:

colors i formes, un espectacle visual inconfusible! Altres activitats com el ja habitual menú Flors i Violes que ofereixen diversos restaurants del municipi, així com el concurs d’aparadors organitzat per Oohx!gen, que acabaran de complementar el cap de setmana de l’1 de maig i donar una bona benvinguda a la primavera.

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL ajuntament@palafrugell.cat Tel. 972 613 100 www.palafrugell.cat

Aquesta primavera, passeja per Puigcerdà La primavera ja és aquí, els dies són més llargs i assolellats, és per això que us proposem dues passejades per gaudir amb la família.

El Camí de Sant Marc

Aquesta passejada ens portarà, a través d’un itinerari planer i agradable, des de Puigcerdà a l’ermita de Sant Marc, ubicada dins del terme municipal d’aquesta població. Després, anirem fins a la riba del Segre i tornarem a Puigcerdà pel camí que ve de Les Pereres. Aquest itinerari forma part d’un dels itineraris saludables de DipSalut (Diputació de Girona).

Després de deixar el Mas Prat a l’esquerra del camí, aquest segueix entre prats i arbres fins a una petita baixada que ens porta a tocar el riu Segre, el qual passem a través d’un pont original. Estem en una cruïlla de camins en la qual els rètols ens indiquen la direcció a Queixans, a la dreta, o a Puigcerdà (4,3km) a l’esquerra, que seguirem. En aquesta direcció el camí ens porta novament per un recorregut d’uns tres-cents metres dins a la carretera asfaltada. L’afegim en la mateixa direcció fins que trobem l’ampli pont, apte per a vehicles, que torna a creuar el riu i, seguint cap al nord, ens condueix novament fins al camp de golf i a l’ermita de Sant Marc, des d’on tornem, pel camí ja conegut, al punt de sortida.

Dificultat: Molt fàcil Altitud màxima: 1.200 metres Desnivell: Inapreciable Durada total: 1.45 hores Observacions: Recorregut recomanat per fer amb tota la família.

Podem deixar el vehicle als aparcaments situats al costat sud de la N-152, als voltants de la plaça Sant Martí del Canigó i a prop de la zona del “Polígon Sant Marc”. Al començament de la carretera d’Age, veurem un rètol situat al camí que ens indica: “Camí de Sant Marc”. Aquí comença l’itinerari ressenyat. El camí, completament planer i asfaltat, pren clarament la direcció sud. Comencem a caminar tranquil·lament seguint la recta que traça aquest ample camí. Estem rodejats, a banda i banda, d’una filera d’arbres que ens acompanyen en tot moment de freixes, verns, populines, plàtans... Aquest trajecte, d’uns nou-cents metres, ens portarà fins a la plaça que hi ha davant de l’ermita de Sant Marc. Des d’aquí podrem contemplar, fent un gir de 360º, els massissos que envolten la Cerdanya: Puigperdós, Carlit, Puigmal, Tossa d’Alp, Moixeró i Cadí. Per completar aquesta passejada, seguirem per la carretera local asfaltada que passa a tocar l’ermita i que, en direcció oest, segueix entre prats; finalment, passa a tocar del camp de golf Sant Marc. Hem d’agafar el primer desviament a l’esquerra i continuar en direcció sud per un bonic passeig, ara sense asfaltar i atapeït d’arbres a cada costat.

50


El Camí dels Enamorats – Rigolisa Es tracta d'un itinerari molt freqüentat que es duu a terme sortint principalment dels vorals de l'estany de Puigcerdà. El seu recorregut, envoltat d'arbres i amb bones vistes de la Cerdanya, ressegueix la xarxa de Senders de Cerdanya i un tram de la sèquia que transporta l'aigua a l'estany. Aquest era l'antic camí de Sant Jaume. També forma part de la xarxa d’itineraris saludables de la Diputació de Girona. Situats a la plaça d'en Dionis Puig, a la part nord-est de l'estany de Puigcerdà, seguim les indicacions dels rètols de Senders de Cerdanya que ens marquen la direcció del camí d'Ur (itinerari 221). Així doncs, prenem la direcció d'aquest camí (nord), i deixem a la dreta l'edificació de la Villa San Antonio, la qual es troba dins l'itinerari de la Ruta Literària Ruiz Zafón de Puigcerdà. Aviat deixem les últimes cases de la vila i ens dirigim cap a l'edifici de l'Hospital Transfronterer de Cerdanya.

Passat aquest hospital, les vistes de les muntanyes situades al nord de la Cerdanya, com el Puigpedrós, Coll Roig, Pic dels Moros... són espectaculars. El camí asfaltat contínua fins arribar a un encreuament de camins on trobem la sèquia i més rètols indicadors. En aquest lloc hem de girar a la dreta i agafar l'itinerari marcat amb el número 222, amb el nom de "El camí dels Enamorats" (1.6 km). Aquest recorregut ressegueix un tram de la sèquia i és molt bonic, sobretot a la tarda, ja que es troba completament envoltat d'arbres que li atorguen un aspecte força bucòlic. A mig camí dels Enamorats, podem seguir per aquest sender o, si volem, podem desviar-nos a l'esquerra per tal de prendre una altra pista sense asfaltar que ens duu a la plaça on es troba l'església de Sant Jaume de Rigolisa, amb una capella d'estil neogòtic que consta de tres parts: una cripta sota el presbiteri, la pròpia capella i un campanar quadrat de 17 m d’alçària. Deixem enrere aquest indret i agafem, cap a l'oest, un ample passeig amb un traçat que ens condueix novament a l'acabament del passeig dels Enamorats, en aquest cas, a l'entrada sud.

Des d'aquí, seguim el passeig de Rigolisa, de nou amb la sèquia a la nostra dreta i, emparats per l'ampla estructura de la paret que custodiava l'antiga presó de Puigcerdà, arribem novament al traçat de la Ruta Zafón i al punt de sortida

Dificultat: Molt fàcil Altitud màxima: 1.230 metres Durada: 45 min – 1 hora Observacions: La longitud d’aquesta passejada és de 3,5 km si prenem l’itinerari directe pel passeig dels Enamorats, i de 4,1 km si agafem la variant de Rigolisa. Recomanat per fer-ho amb tota la família, a peu o passejant amb bicicleta.

Per a més informació:

PUIGCERDÀ TURISME turisme@puigcerda.cat Tel. 972 880 542 www.puigcerdaturisme.cat


Els tresors més ben guardats del paradís blau és reconeguda mundialment com una de les icones de la Costa Brava, però pocs coneixen tots els tresors que amaga...

La postal del cap de Tossa, amb les seves muralles, és una de les fotografies més repetides del litoral català. La bellesa pictòrica del paisatge, font d’inspiració d’artistes i escenari de pel·lícules de Hollywood, ha fet que passin desapercebuts altres atractius, tant els culturals i històrics com els del seu entorn natural.

Tossa de Mar... i de muntanya Tossa és l’únic municipi de la Costa Brava que disposa de mar i muntanya alhora. La vila queda protegida dins d’una vall que arriba fins al mar, però a les seves esquenes hi trobem l’espai protegit del Massís de Cadiretes, un gran pulmó verd d’alzinars, suredes, pinedes i boscos de ribera que, des del seu punt més alt del Puig de ses Cadiretes, de 519m d’altitud, ofereix vistes espectaculars fins al mar, la comarca de La Selva i la plana del Gironès. El Massís arriba fins a la costa, on s’imposen els penya-segats, els pins dominats pel vent i una successió de cales que han anat trobant el seu espai entre les roques. Aquest paisatge tant característic de la Costa Brava és accessible a través del camí de ronda, l’antic sender que utilitzaven els carabiners per controlar el contraban al litoral. Tossa conserva un bon tram d’aquest modest corriol, que travessa paisatges i escenaris naturals veritablement imponents. Des de l’Ajuntament de Tossa s’ofereixen sortides guiades fins a encisadors paratges

52

interiors i diversos trams del camí de ronda des del mes d’abril fins al mes d’octubre. El municipi també disposa de senders i rutes senyalitzades, amb diferents graus de dificultat que hom pot seguir a peu o en bicicleta de muntanya.

Passejar pels carrers de tossa sempre és un plaer per als sentits i una experiència plena d’autenticitat Tossa, font d’inspiració artística i cultural de les avantguardes europees Entre els anys 1930 i 1936, Tossa es convertí en pol d’atracció d’artistes de totes les disciplines i procedències, transformant-se en un important nucli d’avantguarda internacional. Als artistes del país, que ja sojornaven a Tossa, com Rafael Benet o Pere Créixams, se’ls van afegir artistes de la talla de Marc Chagall, Jean Metzinguer, André Masson, Dora Maar, Georges Kars... o intel·lectuals com Georges Bataille que van instal·lar-se i treballar durant llargs períodes a la vila. Aquesta va ser una època tan eclèctica que Rafael Benet qualificà Tossa de “Babel de les Arts”. Com a resultat de l’estada d’aquests i d’altres artistes a Tossa, i amb la intenció de mostrar part de l’obra que van crear aquí mateix, l’1 de setembre del 1935 es va obrir el Museu Municipal de Tossa, on s’exhibeix, entre d’altres, El Violinista Celest de Marc Chagall. El Museu Municipal de Tossa és un petit co-

fre ple de joies que val la pena descobrir. Tossa encara manté avui aquest atractiu com a font d’inspiració, paisatge, entorn i testimoni d’una història viva que segueix captivant a creadors, intel·lectuals i visitants interessats en la cultura i l’art.

Vila marinera, històrica i gastronòmica Tossa ha estat mereixedora del distintiu de “Vila Marinera” que atorga l’Agència Catalana del Turisme a aquelles poblacions que conserven viva la cultura lligada al mar. Vinculats a la tradició marinera tossenca trobem elements tan característics com la Vila Vella, amb les muralles a tocar de mar, construïdes per defensar la vila dels atacs dels pirates; el barri de pescadors de Sa Roqueta, amb cases edificades sobre la roca mare com Can Ganga, actual Museu de la Dona; la Torre dels Moros, antiga torre de vigilància del s. XVI, que ofereix vistes excepcionals de la vila, la badia i la costa; el Far i l’espai expositiu relacionat amb el món dels fars; i també les antigues peixateries i tot un recull d’escultures que embelleixen racons i miradors rememorant feines i escenes relacionades amb el món mariner. Per reblar l’estada a Tossa cal saber gaudir també de la seva gastronomia. S’hi poden trobar una bona varietat de restaurants de nivell, especialitzats en cuina marinera, cuina catalana, cuina creativa i cuina tradicional tossenca. Destaca el “Cim i Tomba”, el plat típic tossenc, i una excel·lent cuina de peix

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Tossa de Mar


53


Pleamar Vintage Market d’Altafulla Torna a apostar fort per una programació musical continuada “potent i il·lusionant”

L

’organització del Pleamar Vintage Market d’Altafulla ja ho té tot a punt per afrontar una nova edició que s’espera que sigui com les anteriors a la pandèmia, amb el format tradicional i la convivència a parts iguals del mercat amb les propostes musicals. Unes propostes que es consoliden en la plaça Consolat de Mar, després de l’experiència de l’any passat que va tenir bona acollida. Aquest espai viurà una constant d’actuacions durant les dues jornades del certamen, el 16 i el 17 d’abril, segon cap de setmana de les vacances de Setmana Santa. Una música que gairebé no deixarà de sonar mentre duri el festival i que presenta un cartell “potent i il·lusionant”, segons ha explicat el responsable de l’associació Pleamar, Nico Leo, amb “plats forts” com Miqui Puig, dissabte al migdia. El gran plat fort d’aquesta edició, però, és l’actuació de Los Mambo Jambo, el mateix dissabte a la tarda, amb la presència de l’experimentat músic Dani Nel·lo. Aquest és l’únic concert per al que caldrà adquirir una entrada, al preu de 5€, per poder regular l’aforament i que no hi hagi grans concentracions de persones a l’espai. Leo assegura que la proposta dels Mambo Jambo és “espectacular”.

54

El cartell del Pleamar s’inicia el matí de dissabte amb Gemita Dinamita i es completa amb propostes ja conegudes pels habituals del certamen com Vinilo Travieso, de Torredembarra o David Monoman, dissabte a la tarda. A més d’una sessió de Remember Music Club Altafulla, ja al vespre de dissabte, a partir de les 21h. La segona jornada, musicalment parlant del Pleamar, aposta novament per una actuació musical atractiva per als més petits de la casa i un públic familiar amb Laundry El Rumbero. L’hora del vermut serà pel punxa-discos d’Altafulla Juan Cruz i les primeres hores de la tarda estaran amenitzades per una selecció musical del Pleamar a més de l’actuació d’Àlex Oró. La traca final es reserva per a Los Bengala, una aposta “més agressiva”, amb protagonisme per la guitarra. Des de l’organització, Nico Leo confia que aquesta sigui l’edició de la represa després que el 2020 es pogués celebrar el certamen de manera satisfactòria però encara força encotillada

Per a més informació:

turisme@altafulla.cat Tel. 977 65 14 26 www.altafulla.catU

na bona manera d’iniciar una escapada de dos dies a l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors és començar per l’actual origen del principal nucli del municipi: l’Hospitalet de l’Infant. En aquest sentit, ens podem apropar fins a l’hospital gòtic del Coll de Balaguer on descobrirem les peculiaritats d’aquest antic emplaçament militar fortificat i ens endinsarem a la plaça del Pou on podem veure la reproducció d’una antiga sínia per treure l’aigua que abastia als habitants. Si volem, hi ha la possibilitat de fer una visita guiada al conjunt monumental del segle XIV i, en determinats

moments de l’any, una gimcana amb tota la família per conèixer la història d’aquesta fortalesa a través del joc. Seguidament, podem continuar passejant pel centre de la localitat fins arribar a la desembocadura del riu Llastres. En aquest espai, podrem descobrir la vegetació típica i un bon exemple de les zones humides mediterrànies. Des d’aquí, continuarem caminant direcció a la platja de l’Arenal, però abans passarem per davant del port esportiu, un espai que compta amb diversos restaurants i que és una molt bona opció per recarregar les piles. Si seguim avançant, arribarem al mirador de la Plaça Marina. Des d’aquest punt, obtindrem unes bones panoràmiques del litoral de l’Hospitalet i, a continuació, podem concloure aquesta part de la ruta caminant tranquil·lament pel passeig marítim davant de l’extensa platja de l’Arenal. L’endemà ens podem dirigir a la part més interior de la destinació per conèixer la vida rural. Així, iniciarem el nostre recorregut per Masriudoms on visitarem l’antiga església romànica amb el seu campanar del segle XIII que, en origen, era una torre de defensa medieval, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La vida rural també deixa sentir-se i viure’s als rentadors de la Plaça de la Font, testimoni de quan

56

la bugada era pública i es feia al mateix carrer. Seguidament ens aproparem a Masboquera, un típic poble de l’interior del Mediterrani, de cases baixes i carrers estrets. Al centre del poble s’hi troba un dels seus elements arquitectònics més característics: la Torre de les Hores. De fet, aquest és un bon punt de partida per fer algunes rutes de senderisme que connecten diferents nuclis d’interior. Precisament, després de passejar per Masboquera podem tornar a agafar el cotxe o fer la ruta senderista que ens porta fins a la Masia de Castelló. Una ruta circular senzilla, tot i el desnivell inicial, d’uns 6 quilòmetres. La Masia de Castelló, paradoxalment, i al contrari del que ha passat en altres casos, és un poble abandonat que s’ha anat recuperant a poc a poc, gràcies als veïns i a l’Ajuntament. A l’actualitat, cobra vida en diversos moments de l’any amb activitats com la Rústic Festa o el Pessebre dels Estels. A més, és un indret idoni per fer-se una idea de com es vivia fa 100 anys, veure la distribució dels carrers i els diferents tipus d’habitatge orientats a una vida rural. Una escapada amb atractius de mar i muntanya per a tota la família Per a més informació, visita hospitalet-valldellors.cat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Una escapada primaveral per gaudir en familiaL

es Coves de l’Espluga de Francolí són una porta oberta al passat geològic i prehistòric del nostre país. L’extensa Cova transcorre pel subsòl de l’actual nucli de l’Espluga de Francolí. Les exploracions espeleològiques que s’iniciaren al 1956 han permès recórrer i topografiar fins l’actualitat 3.600 metres de galeries que la converteixen en una de les coves més llargues del món formades en roca de conglomerats.

La gran troballa del Santuari de Gravats Les troballes arqueològiques de l’interior d’aquestes cavitats demostren l’ocupació d’aquestes des del paleolític i al llarg de la història. La darrera descoberta fou el 30 d’octubre de 2019, quan un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) durant una excavació arqueològica sota la direcció de l’investigador d’aquest centre de recerca i professor associat de la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona), Josep Maria Vergès, van trobar un santuari paleolític integrat per més de 300 gravats, els més antics de fa uns 36.000 anys. El santuari de gravats més antic descobert fins a l’actualitat a Catalunya, convertint aquesta data en un referent en la història de l’arqueologia catalana.

58

El conjunt d’art rupestre descobert a les parets de la cavitat, es va dur a terme exclusivament mitjançant la tècnica del gravats i es compon de més de 300 motius, entre símbols abstractes (signes) i representacions figuratives d’animals, principalment cérvoles, cavalls i bous. La majoria de les representacions es poden atribuir, pel seu estil, a diferents moments del Paleolític Superior, si bé n’hi ha que podrien relacionar-se amb el neolític i etapes més recents. Es tracta d’una descoberta excepcional. Tots els conjunts d’art rupestre catalans d’aquestes característiques coneguts fins a la data eren d’època postpaleolítica. Per tant, es tracta d’una fita en la història de l’arqueologia a Catalunya. A més, pel nombre i qualitat de les representacions és un dels conjunts més significatius de l’anomenada província paleolítica mediterrània. Els gravats es van crear sobre una capa de llims arenosos força tous, inclosa dins dels conglomerats en els quals es formà la Cova, en una zona de difícil accés i de dimensions reduïdes. L’escassa consistència ha fet que algunes figures es trobin malmeses i d’altres han desaparegut a causa del trànsit dels visitants. Per aquests motius, no es permet la visita en aquest espai però es poden entendre i veure’n imatges a través d’un audiovisual i amb l’ajuda de les explicacions dels guies de la visita.

Visita guiada a les Coves de l’Espluga Les visites a les Coves són sempre guiades i tenen una durada aproximada d’1.15h. En aquesta visita es fa un recorregut per les diferents etapes de la prehistòria en que s’ha pogut evidenciar presència humana i s’explica la formació geològica de les cavitats. Tot i que les visites es solen programar en català, hi ha un servei d’audioguies gratuït en castellà, anglès, francès i rus. La visita transcorre per dues cavitats, la primera cova, anomenada Cova de la Vila i la segona, la Cova de la Font Major. Després d’explicar tots els detalls de cada cova, es continua el recorregut fent referèn-


Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

cia a la Sala del Llac, un indret a pocs metres de les galeries dels gravats, que fou utilitzada com a santuari durant la protohistòria. La visita acaba amb les explicacions de la formació geològica de la Cova i el seu descobriment.

Ruta aventura a les Coves de l’Espluga Pels més aventurers i aventureres, a la Cova de la Font Major hi ha la possibilitat de realitzar un segon recorregut espeleològic, l’anomenada Ruta d’aventura. La visita s’inicia al final de la part museïtzada i discorre per les galeries més profundes de la Cova tot remuntant el riu subterrani, passant per la Sala del Llac fins arribar a la Sala del Pou de la Biela, on es troba el primer sifó que ja no es pot franquejar.

Equipats amb vestit de neoprè, casc amb llum frontal i amb grups reduïts i sempre acompanyats de guies especialitzats, es realitza tot el recorregut d’aventura que té una durada d’entre 3 a 4 hores. L’activitat és apte per tots els públics a partir de 8 anys.

Les Coves de l’Espluga pels centres educatius Pels grups escolars, les Coves de l’Espluga disposen de diferents tallers com el d’excavació arqueològica que es realitza a l’interior d’una reproducció d’una cabana neolítica i on els estudiants poden posar-se a la pell, per una estona, d’un arqueòleg per descobrir què es pot amagar sota el terra que trepitgem. Pels alumnes de primària, s’ofereix el taller de prehistòria que es realitza a l’interior d’una altra cova, una mica més apartada, anomenada la Cova Castell, més petita que les anteriors (130 m de galeries), i on als alumnes se’ls explica l’evolució de les eines a la prehistòria, se’ls ensenya a construir una cabana amb pals i pells, realitzen una pintura rupestre i un gravat amb un buril de sílex damunt d’una lloseta de pedra que es poden endur de record. Uns tallers complementaris a la visita escolar a les Coves de l’Espluga per aprendre i experimentar en la vida a la prehistòria

Coves de l’Espluga www.esplugaturisme.cat

www.covesdelespluga.info Telèfon: 977 87 12 20


És una antiga fàbrica d’aiguardent de meitats del segle XIX, restaurada i condicionada perquè el visitant conegui el procés productiu d’obtenció d’alcohol a partir de la brisa del raïm. Descobrireu les màquines, les persones i la societat que la feien funcionar i sabreu que la reutilització dels materials, no és cap innovació actual. És un dels 27 museus industrials del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

És un centre cultural de la Fundació Carulla que, a partir de la preservació de la memòria, la reflexió i transformació sostenible, posa en debat els processos de transformació social des de l’òptica del món rural. El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis. Una col·lecció dividida en 12 seccions instal·lades museogràficament en els 5.500 m² dels diferents edificis del museu, amb diverses escenografies, 18 audiovisuals i un ciclorama-calidoscopi de grans dimensions.

El museu de prehistòria i geologia instal·lat a l’interior d’una de les coves més llargues del món, formades amb roca de conglomerat. La important troballa d’un jaciment format per més de 300 gravats de fa 37.000 anys, converteixen les Coves de l’Espluga en el primer santuari amb art rupestre parietal figuratiu i abstracte del paleolític que es troba a Catalunya. Per la quantitat i qualitat de les representacions és un dels conjunts més significatius de la denominada província mediterrània.

Descobreix l’Espluga a través d’un recorregut pel barri antic on diferents audiovisuals us endinsaran en la vida quotidiana dels senyors, dels pagesos, dels jueus o dels menestrals. Visitareu l’Església Vella del segle XIII, l’antic Hospital gòtic del segle XII i us sorprendreu amb la recreació del castell hospitaler que dominava la Vila fins al s. XIV. La ruta inclou la tecnologia de la realitat virtual augmentada amb ulleres i dispositiu mòbil.

A l’Espluga de Francolí es poden realitzar diferents rutes de senderisme senyalitzades pels voltants de la vila i pel Paratge Natural de Poblet. El municipi gaudeix dels serveis d’una hípica amb els que podeu conèixer els voltants del municipi a cavall i una empresa d’activitats esportives i d’aventura que ofereix guies de senderisme, lloguer de bicicletes de muntanya, bicicletes elèctriques, rocòdrom i tota mena d'activitats a la natura.

60 060LOVE OF LESBIAN en concert a MANRESA

E

l pròxim 30 d’abril tindrà lloc a Manresa un esdeveniment que farà vibrar tota la ciutat. Es tracta del concert de Love of Lesbian, els quals actuaran al Palau Firal en el marc del projecte Manresa 2022. Les entrades estan disponibles a través de la web www.lolmanresa2022.cat. El grup català presentarà el seu aclamat i nou àlbum, V.E.H.N. (Viaje épico hacia la nada), un treball discogràfic que va arribar, ja fa quasi un any, i que va suposar un pas més en la carrera de la banda. Un disc que, com els anteriors, està ple de poesia, d’art i de màgia. Però també està carregat d’emotivitat, d’introspecció i de maduresa. Un disc amb el qual tornen a trencar qualsevol tipus de límit, i amb el que tornen a mostrar aquest potent imaginari que han sabut construir al seu voltant. Uns trets marca de la casa, especialment d’ençà que donaren un pas de gegant amb el seu disc ‘1999’ i que

s’afermessin anys després amb ‘La noche eterna/ Los días no vividos’ i ‘El poeta Halley’. I així és com han aconseguit ferse un espai com un dels majors referents de l’escena del pop espanyol.

nica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

El concert de Love of Lesbian forma part d’un programa que conté més de 40 accions i 100 activitats i que està distribuït en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfò-

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració (de relleu mundial) permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià

Un esdeveniment que farà 62

vibrar tota la ciutat


LOVE OF LESBIAN Música i festa

30 d’abril Manresa

Entrades a: www.lolmanresa2022.cat


FIGARÓMONTMANY

Un poble a banda i banda del riu Congost Can Gallart- @Manel Cuesta

Can Mestre - @Manel Cuesta

l nord de la comarca del Vallès Oriental, al bell mig de la Vall del Congost entre els cingles del Bertí i el Parc Natural del Montseny, hi trobem el municipi de Figaró-Montmany, un paratge de muntanya molt a prop de Barcelona. Són pocs els pobles que poden presumir d’aquestes característiques, un nucli encabit entre dos espais naturals inconfusibles, molt

Fer una excursió al Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós és fer-ho al bell mig de la natura, al cor del

64

Ca nG

allar t- @Manel Cuesta

Vallès Oriental accessible per a tots aquells cosmopolites que busquen gaudir en plenitud de la natura, passejar i carregar piles de la forma més natural i sostenible. Porta d’entrada a la Vall del Congost, és un municipi ideal per als amants del senderisme, ja que al seu entorn

hi descobrim dos indrets molt visitats, les cingleres del Bertí i el massís del Montseny, considerat Parc Natural i Reserva Mundial de la Biosfera, figura de protecció de la Unesco per haver preservat un territori on l’activitat humana ha sabut conviure bé amb el medi natural. La bellesa i la diversitat dels paisatges del massís han inspirat nombrosos artistes i escriptors, i cada any atrauen prop de dos milions de turistes. T’aconsellem diferents rutes poc exigents, perfectes per fruir de la naturalesa en companyia, com aquella que porta al Pla de la Calma, un altiplà que uneix els principals cims del Massís del Montseny i des d’on observar, a vista d’ocell, un paisatge panoràmic de la vall. Una altra opció és arribar fins a l’alzina de Can Valls, una excursió preciosa que recorre ambients boscosos de ribera i alzina, amb parada a l’ermita de Sant Pere de Vallcàrquera. Es tracta una església romànica, construïda el 1595, que conserva retaules amb pintures del segle XVII i que es troba


inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquesta ermita, que ha de ser visitada, està ubicada a la vall del mateix nom i al costat de la riera de Vallcàrquera, més coneguda com "la Riereta", que és un dels afluents més ben conservats de tota la conca del riu Congost. Tampoc ens podem deixar perdre l’ermita romànica de Sant Cristòfol de Monteugues, a mig camí entre la Garriga i Figaró, molt a prop del Pla de la Calma. Un cop arribats a l’alzina, podem gaudir de la natura esclatant, que és digna de fotografiar, i d’unes precioses vistes dels cingles i el Montseny. Pel que fa a l’altra banda de la vall, a la zona de Montmany que ressegueix els peus dels cingles de Bertí, es poden conèixer tres llocs emblemàtics de la zona: la petita Vall del Sot del Bac; Puiggraciós des d’on es poden admirar les vistes del Montseny i del Vallès, i els Sots Feréstecs, famosos perquè van ser l’escenari on Raimon Caselles va ambientar la novel·la titulada amb el seu nom. 'Els sots feréstecs' és la seva novel·la més emblemàtica, publicada l'any 1901 i considerada com la primera novel·la modernista.

A més, fer una excursió al Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós és fer-ho al bell mig de la natura, al cor del Vallès Oriental. En aquest emplaçament hi viu una petita comunitat de religioses que ofereix un espai d’acollida i d’acompanyament, de trobada, de pregària, de silenci i de celebració. Però, si prefereixes conèixer el vessant més cultural, et proposem fer una ruta modernista amb parada a les principals torres noucentistes del municipi, com el portal de Can Gambús, conegut per la seva monumentalitat, que contrasta amb figures de nens jugant amb el gos i de nenes llegint, activitats pròpies de l’estiueig. Justament per accedir a Can Gambús, l’arquitecte Amadeu Llopart i Vilalta va dissenyar les Escales de l’Àngelus, que avui dia són l’element més emblemàtic del patrimoni arquitectònic del nucli urbà de Figaró-Montmany. Construïdes entre els anys 1928 i 1931 i formaven part d’un projecte de connexió a peu entre l’estació del ferrocarril i la part alta de la població, on hi ha l’edifici de Can Gambús, enfilat a la falda del Montseny. Altres elements destacables són l’edifici Can Mestre, que és una construcció aïllada de tipologia ciutat-jardí inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, així com Can Gallart, una altra obra mestra digna d'admirar. Tot plegat un seguit d'elements que es poden conèixer de manera divertida a través de la Gimcana Cultural gratuïta que s'inicia des de davant de l'edifici de l'Ajuntament. En definitiva, Figaró és un municipi del Vallès Oriental que té moltes possibilitats a l’hora de voler descobrir-lo. No et quedis amb les ganes i proposa una sortida amb els amics i aprofita per fer senderisme i conèixer tot el seu patrimoni natural i cultural. Figaró-Montmany és immens

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE FIGARÓ-MONTMANY

Tel. 93 842 9111 www.figaro-montmany.cat

Casa Consistorial - @Manel Cuesta

Escales de l'Àngelus - @Manel Cuesta

Portal de Can Gambús - @Manel Cuesta

Antic Hotel Congost - @Manel Cuesta


L’empresa més gran d’Andorra està a punt de fer un pas de gegant

Descobriu l’experiència del millor ‘shopping’ a la vostra propera visita a Andorra

www.pyrenees.ad

P

yrénées Andorra celebra enguany el seu 75è aniversari. La tercera generació d’aquesta empresa familiar ha aconseguit situar el grup entre les companyies més rellevants del Principat. A les seves diferents divisions de negoci, Pyrénées té presència als sectors del comerç, l’automoció, la restauració, la distribució, el financer i el de serveis, entre d’altres, i pròximament s’hi afegirà un nou projecte que tindrà un fort ressò: l’obertura d’un gran centre comercial a prop de la frontera hispano-andorrana que durà per nom Epizen. Aquesta inauguració coincidirà amb el desplegament arreu del país d’una nova cadena de supermercats de proximitat, conjuntament amb Carrefour i Ametller Origen, així com la participació d’empreses tecnològiques. Tot plegat, el grup viurà un creixement extraordinari, passant dels 1.200 treballadors actuals als prop de 2.000 previstos per a finals del 2022. Pyrénées és la companyia més gran del país i el referent del luxe i l’exclusivitat al Principat. Pyrénées és la destina-

ció perfecta per als amants del turisme de compres i per a ells ha desenvolupat un pla comercial que ha comportat una profunda renovació de la seva oferta. Per exemple, només en l’últim any, Pyrénées ha incorporat més de 100 marques de prestigi als sectors de la moda, complements, bellesa i cura personal. A més, a mitjans de 2021 va adquirir l’estandard del luxe Gallery, que té una boutique a l’avinguda Meritxell -el carrer més conegut i important per al shopping i centre neuràlgic d’Andorra-, un espai propi als grans magatzems i un marketplace de productes de luxe Farfetch, de reconeixement mundial. Klein, Diadora, Converse, Recycled, North Sails, Pedro Gómez, Karhu, EA7, Munich o Xouxou; en llenceria Intima Cherry, Belcor, Lia, Mey, Bestform, Proof, La Nouvelle... I per als més joves, Tutto Piccolo, Zippy, Lagerfeld, Jack & Jones, Carrément Beau, Karinú, Bonjour Bebé, The Marc Jacobs, Oli & Carol, Kenzo Kids i Baby... No existeix un univers com aquest, ple d’emocions. Pyrénées és el paradís de les compres, presencials i online, i els seus grans ma-

gatzems són una visita obligada a Andorra la Vella. Però el Grup Pyrénées és molt més i la revolució que ha posat en marxa per aquest 2022 deixarà empremta en moltes més àrees. La tecnologia, l’I+D i la digitalització conformen un dels pilars estratègics de Grup Pyrénées, transformacions que s’estan duent a terme amb l’objectiu de liderar el comerç electrònic al seu territori i amb vocació internacional. Un altre eix de la seva filosofia empresarial és la sostenibilitat. Andorra és un dels països més motoritzats del món, ara es troba immers en un procés de transformació elèctrica i Pyrénées encapçala aquest canvi de la mobilitat, representant a automobilístiques com BMW o Mercedes-Benz. I amb tots aquests elements, ha assolit la fita i complir 75 anys al servei dels seus clients. Compromesa sempre amb la innovació, la solidaritat (a través de la Fundació Jacqueline Pradère), l’esport (patrocinant l’equip del pilot de Moto GP Alex Rins) i la qualitat

Pyrénées Pas de la Casa Pyrénées Andorra la Vella Avinguda Meritxell, 11AD500 Tel. (+) 376- 880 000 parlem@pyrenees.ad

Carrer Sant Jordi s/n Plaça Co-Prìnceps s/n AD200 Tel.: (+) 376- 880 500 srvclipas@pyrenees.adTEMPS DE PÈSOLS de l’11 de març a l’1 de maig al Maresme

MITJA MARATÓ el 16 d’abril a Miami Platja (Baix Camp)

LA PASSIÓ D’OLESA DE MONTSERRAT del 20 de març a l’1 de

LES CARAMELLES del 16 al 18 d’abril a Cardona (Bages)

maig a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

PLEAMAR VINTAGE MARKET el 16 i 17 d’abril a Altafulla (Tarragonès) 5a FIRA INTERNACIONAL DE PUNTES del 22 al 24 d’abril a Arenys de Mar (Maresme)

DIADA DE SANT JORDI el 23 d’abril a tota Catalunya

FESTIVAL STRENES del 26 de març a l’1 de maig a Girona, Salt i Barcelona (Gironès / Barcelonès)

LA PASSIÓ DE CERVERA del 27 de març al 30 d’abril a Cervera (Segarra) TASTETS DE FOMATGE AL RIPOLLÈS del 27 de març al 16 d’octubre a Les Llosses (Ripollès)

FESTIVAL TEATRE MÀGIC del 3 al 29 d’abril a Tarragona (Tarragonès)

FIRA COMARCAL DE PRIMAVERA el 23 i 24 d’abril a Campllong (Gironès)

XVII FIRA DE LES HERBES el 24 d’abril a Peratallada (Baix Empordà)

LA PASSIÓ D’ULLDECONA del 3 d’abril a l’1 de maig a Ulldecona (Montsià) SETMANA SANTA A REUS del 10 al 17 d’abril a Reus (Baix Camp)

NET - FIRA DEL SABÓ I LA COSMÈTICA NATURAL el 24 d’abril

XXV FIRA MEDIEVAL D’HOSTALRIC del 15 al 17 d’abril a Hostalric (Selva)

a Montgai (Noguera)

PROMOCIONA GRATUÏTAMENT EL TEU ESDEVENIMENT A L’AGENDA


XXVII FIRA DE LA TERRISSA del 29 d’abril a l’1 de maig a La

OFFF BARCELONA del 5 al 7 de maig a Barcelona (Barcelonès)

Galera (Montsià)

FIM - FIRA DE MÚSICA EMERGENT I FAMILIAR del 6 al 8 de

7a EDICIÓ DEL GARGAR, FESTIVAL DE MURALS I ART RURAL DE PENELLES del 29 d’abril a l’1 de maig a Penelles (Noguera)

maig a Vila-Seca (Tarragonès)

FESTIVAL FLORS I VIOLES del 29 d’abril a l’1 de maig a Palafrugell

de maig a Palafrugell (Baix Empordà)

(Baix Empordà)

PERE BAHÍ, SOPARS CANTATS divendres i dissabtes, del 6 al 28 18a FIRA GASTRONÒMICA DE LA SÉNIA del 7 al 8 de maig a la Sénia (Montsià)

JORNADES GASTRONÒMIQUES DE L'OSTRA del 7 al 22 de maig a l'Ampolla (Baix Ebre)

JORNADES DE LA TONYINA ROJA DEL MEDITERRANI del 29 d’abril al 15 de maig a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre)

TROBADA DE GRUPS DE RECREACIÓ MEDIEVAL del 29 d’abril a l’1 de maig a Ciutadilla (Urgell)

CONCERT DE LOVE OF LESBIAN 30 d’abril a Manresa (Bages)

XXXI DIADA DE L'OSTRA 8 de maig a l'Ampolla (Baix Ebre) FESTA DE MOROS I CRISTIANS el 14 i 15 de maig a Lleida (Segrià)

FIRA Q BALAGUER del 30 d’abril a l'1 de maig a Balaguer (Noguera) CAMPANYA GASTRONÒMICA "PEIX DE ROCA" del 30 d’abril al 5 de juny a Begur (Baix Empordà)

SABOR SALOU del 5 al 8 de maig a Salou (Tarragonès) FIRA MODERNISTA DE TERRASSA del 6 al 8 de maig a Terrassa

6a EDICIÓ DE LES GARRIGUES EN FLOR del 20 de maig al 5 de juny a Les Garrigues

PIRINEUS DE FERRO el 20, 21 i 22 de maig a Alpens (Osona)

(Vallès Occidental)

Els esdeveniments publicats en aquesta pàgina es poden veure alterats per la situació sanitària causada per la Covid-19. De totes maneres, si voleu que apareguin les vostres propostes de manera gratuïta cada mes, només cal que contacteu amb nosaltres mitjançant els telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222, a través del portal web www.turismeacatalunya.cat/comparteix-el-teu-esdeveniment o el correu turisme@magazinepublicacions.com


CIRCUIT 55-84 la Noguera

OCTUBR

E 2021

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles!

• N.82

San tC uga t Va llès Vine a

del

Fem

NOGU ERA eig

un pass

Una

per la

SOLSO comarca NA riènc

expe

ia gega

nt Expe

PALAU MÚSIC #ce lebre A mlav ida PALA FRUGE ia cultu LL rals

riènc

per a

totho

m

LA FUSTERIA DEL CASAT el Pallars Jussà

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix! C / Sant Miquel, 5 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida ) Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

70

Polígon 505, parcela 58 25139 MENÀRGUENS ( Lleida ) Reserves: 625 244 652 www.circuito55-84.com

CASA FARRÉ l'Alta Ribagorça

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic, tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes. C / Únic s/n 25526 CARDET ( Lleida ) Reserves: 629 792 476

CASA MACIÀ el Pallars Jussà

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i es accepta animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat! C / Únic s/n 25594 RONÍ ( Lleida ) Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

EL MOLÍ DE LA LLAVINA Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família. Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona ) Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

CAL GABARRA

Berguedà el Berguedà

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardiant. Totalment reformades, es caracteritzen per seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat! C / Masoveria, 3 08673 VIVER I SERRATEIX ( Barcelona) Reserves: 656 926 412 www.calgabarra.com

MAS EL GÜELL Osona

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular. Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola) 08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( Barcelona ) Reserves: 937 447 109 www.elguell.comvisitem

MUSEUS

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA Garraf

Av. Palfuriana 67 · Platja de Sant Salvador ·info@fcrestaurant.cat 43880 El Vendrell Tel. 977 684 276 museu@paucasals.org www.fcrestaurant.cat www.paucasals.org

ECOMUSEU FARINERA Alt Empordà

Vine a gaudir del món dels viatges en tren al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. En les seves històriques edificacions i diferents espais, podreu viure experiències úniques en família i descobrir una valuosa col·lecció de 25 locomotores de vapor i d’altres vehícles històrics. Benvinguts a “La Casa dels Trens”!

La Farinera és una fàbrica de farines que conserva tota la maquinària, datada de final del segle XIX i inicis del XX. Endinseu-vos en el recorregut que us portarà d’un pis a l’altre, tot seguint el complex viatge del gra de blat. Us proposen moltes activitats, tallers i visites guiades!

Pl. Eduard Maristany s/n 08800 VILANOVA I LA GELTRÚ ( Barcelona ) Tel. 938 158 491 www.museudelferrocarril.org

C/ Sant Francesc, 5-7 17486 CASTELLÓ D’EMPÚRIES ( Girona ) Tel. 972 250 512 www.ecomuseu-farinera.org

VISITES SHOW-COOKING TALLERS

Tel. 972 600 424 infomuseu@palamos.cat

Moll pesquer, s/n · 17230 PALAMÓS

info@fcrestaurant.cat C/ Major, 43-47 · 17700 La Jonquera Tel. 972 556 533

info@museuexili.cat www.museuexili.cat www.fcrestaurant.cat

Anuncia’t a

publicitat@magazinepublicaciones.com

www.museucoloniavidal.org Carretera C-16, km.78 Pl. Puríssima, s/n info@fcrestaurant.cat 08692 PUIG-REIG

Tel. 93 829 04 58

72

museu@museucoloniavidal.org www.fcrestaurant.cat

El portal de TURISME de referència www.turismeacatalunya.catOficines de Turisme ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 93 693 03 96

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 622

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

VALLS C/ de la Cort, 3 · Tel. 977 612 530

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 382 002

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

ALT EMPORDÀ

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

CADAQUÉS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 402

CASTELLÓ D'EMPÚRIES Plaça dels Homes, s/n · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

EL PONT DE SUERT Av. Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 640

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabra, s/n · Tel. 972 450 802

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

ANOIA

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 93 805 15 85

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855 MAÇANET DE CABRENYS Pl. de la vila · Tel. 872 202 645

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66

EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 93 897 60 63

ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636

BAIX CAMP

SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99 VILAFRANCA DEL PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 817 01 60

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 228 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 637 380 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 93 635 27 27 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 936 832 262

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977 167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 93 285 38 34

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34Oficines de Turisme BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00 BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141 PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904 SANT JOAN LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507 VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

ALP C. Nord, s/n · Tel. 972 890 385

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LLÍVIA C/ dels Forns, 10-12 · Tel. 972 896 313

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ

MARESME

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220

OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 93 744 16 16

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733

ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50

SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478

ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39

VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17 Pl. de la Vila, 11 · Tel. 93 814 00 00

CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 93 794 08 98

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

MOIANÈS

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35 VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ

MONTSIÀ

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

LA POBLA DE SEGUR Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

PALLARS SOBIRÀ

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339 SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 051 060 LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000 ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345 LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

PLA DE L’ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15 MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

PRIORAT OFICINA DE TURISME DEL PRIORAT Pl. La Quartera, 1 · Falset Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 2 · Tel. 977 561 546Oficines de Turisme RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Camposines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Jaume Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC C/ Raval, 45 · Tel. 972 874 165 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 ALTAFULLA Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93 867 01 71
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.