TURISME CATALUNYA nº74 Febrer 2021

Page 1

FEBRER 2021 • N.74

Imatge portada: LA SEU VELLA DE LLEIDA

Terra de Ponent

ALTAFULLA

SALSES FRUITS

Un màgic passeig

Salsa calçots per excel·lència

AGRÍCOLA SANT ISIDRE

AMER

L’oli de les Cabanes

Un indret per descobrirl plaer de sortir al carrer i respirar aire pur, asseure's en un banc, mirar a l’horitzó i deixar la ment en blanc. Temps per a tu, tant necessari per gaudir d’una salut mental satisfactòria. Fa un any enrere, la majoria de les persones, no ens dedicàvem temps, però amb l’arribava de la pandèmia hem après a escoltar-nos a nosaltres mateixos. Poc a poc, les restriccions són menys severes, permentent-nos sortir a fer turisme per la comarca, sempre seguint les recomanacions de seguretat. Quin plaer tornar a fer caminades, visites als Parcs i Museus o fer un bon àpat, moments que ens omplen de felicitat. Aquella espurna d’esperança, de la que parlàvem el mes passat, es converteix en una realitat. Reconnectar amb el que fèiem però ara ho fem d’una manera més conscient. Hem vist que si cuidem la natura ella ens ho retorna amb uns paisatges esclatants de bellesa, amb arbres florits, camps de blats espectaculars amb els seus particulars canvis de colors en cada època de l’any, que per aquells que els hi agrada fotografiar els permet tenir instantànies per enquadrar. Els rius més nets i plens de fauna marítima, que donen la sensació de tenir un entorn magnífic, provocant sensacions noves quan visitem els indrets. Ara us fem nosaltres la pregunta, - Quina sensació us provoca fer turisme? A nosaltres, salut i felicitat, perquè l’aigua del mar o l’aire de la muntanya li donen al cos una dosi de medicament que no es pot comparar amb res proporcionant salut. La terra, des de totes les vessants, té tant a donar-nos

el SEGRIÀ

14

les GARRIGUES

38

el TARRAGONÈS

40

CAMP

42

la CERDANYA

44

SELVA

46

LLOBREGAT

50

el BAIX

la el BAIX

Amb la col·laboració de

info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Marta Sanahuja i Chiara Di Nolfo produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Web media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 177-2017 ISSN (Edició impresa): 2604-9627 ISSN (Edició online): 2604-9635 Publicació associada a

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opinions alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


la V la Val all d d’ d’Aran Aran Ar

quest mes de febrer hem volgut mostrar-vos, entre d’altres, la bellesa del Segrià. Els seus paisatges, els monuments històrics i la seva gastronomia, en especial l’oli, que comparteix especialitat amb la comarca de les Garrigues. La Cooperativa d’Aspa i l'Agrícola Sant Isidre de Juncosa presumeixen de tenir un producte d’altíssima qualitat que ha aconseguit premis molt reconeguts pel sector culinari, per això t’animem a que les descobreixis. Mentrestant, pots fullejar entre els diferents municipis de la comarca, com Puigverd de Lleida i el seu paisatge, Alcoletge i la seva història o Alguaire i el seu mirador del Segrià. La vila de Rosselló té les característiques més fidels de ponent, així com Massalcoreig, que compta amb l’Aiguabarreig, l'espai d’unió fluvial més gran dels Països Catalans. I si a més, ets un fanàtic dels animals i la natura, et presentem Torres de Segre i la seva Reserva Natural d’Utxesa, així com també el paisatge i la història emblemàtica d’Amer. L'Aitona més floral amb el pas del temps representat en els seus camps i gaudir de la fruita típica del Segrià de la mà de Cal Kika, mentre la paeixes pots anar a veure els camps de conreu a punt de florir. En aquesta edició també hi trobaràs racons de costa, com l'Hospitalet de l’Infant, Castelldefels i Altafulla, on poder fer un passeig màgic pels seus carrers. Descobreix els esdeveniments en els quals pots participar de manera online, tot de manera segura les tradicions i les festes que aquests temps, per desgràcia s'han vist afectades però que hem volgut recuperat i impulsar. Bona lectura!

Catalunya et regala experiències i sensacions inigualables que et deixen amb ganes de més. Nosaltres et deixem un petit bocí perquè puguis viure el territori i sentir les paraules a flor de pell

Pallars Pallla Pa arrs Sobirà S bi So b rà à

Alta Alta ltta Rib Ribagorça iba ba b ago gorç ça

l’Al l’ l’Alt Alt Urgel Urrge U gel P Pa Pallars lllar ars Ju Jussà uss ssà

e So Sols Solso ols so la Noguera Nog o ue era a

la la Segarra Se ega garr rrra

Pla Pla l d’Urgell d Ur d’ Urge gell l ll l’Urgell l’’Ur Urge gell ge ll

Segrià Segr Se g ià à les les Garrigues Garr Ga rrig rr igue ig ue es

C Conca on nca c de de B Ba Barberà r er rb erà à A Al Altt Ca C Camp amp

P Pr Priorat iora io ratt ra

Terra Terr Te rrra Alta Alta

Ribera R be Ri bera ra a d’Ebre d’E ’Ebr brre b

B Baix aix ai x Camp C Ca amp mp

T Ta Tarragonès rrag rr agon onès on

Província de Tarragona

Baix Baix Ebre Ebr bre e

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona Principat d'Andorra

04

Monttsi Montsià Mont sà

Ba Bai ai Pene Pe ne e


aromàtica Andorra

ponentina

gustosa Cerdanya C rrd Ce dan any ya a

lll

Alt Al lt Empordà Empo Em po pord ordà rd dà

el Ripollès Rip pol ollè llè lès s la Garrotxa Ga Garr arr r ottxa Be Berguedà erg rgue u dà ue à

el e o ès on onès è

genuïna

Plla Pla P a de l’Estany l’’Es E tany ta any y

Osona O on Os ona a

Gironès G Gi ro onès

B Baix aix ai x Empo Em Empordà mpo ord r à

la la Selva Sel ev va a Moianès Mo M oia ianè nès nè s

Bage Ba Bages ges ge s

Val Vallès allè lè ès Or Oriental Orie ient ie n al nt al V Vallès alllè lès s Occi Oc Occidental c de ci dent nttal a

Anoia A oi An oa

Altt Al Pene Pe Penedès n dè ne dès s

i ix edès edè dès

B Baix aix ai aix L Ll Llobregat lob obre ega gatt

Maresm Mar Ma re resm esm sme

arc Barc Barcelonès B

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Garraf G rr Ga rraf a af

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

Andorra (Andorra la Vella)

05


Trinxat

És un plat popular i saludable típic de la Cerdanya, on la protagonista és la col, acompanyada de patates, cansalada, all, oli d’oliva i sal. Antigament, es cuinava a les cases per sopar, per tal d’aprofitar les sobres de manera intel· ligent. Avui en dia, s’ha convertit en un àpat molt apreciat i que es pot trobar en moltes cartes de restaurants de la comarca i de la resta dels Pirineus.

I ELS SEUS PLATS MÉS TÍPICS il sabors, tradicions, productes frescos i de proximitat. Tot això és el que alberga aquesta terra gastronòmica, Catalunya. Volem aprofundir en la cultura del sabor i destacar els plats de cullera més típics, aquells que es transmeten de generació en generació, servits a taules de casa, restaurants. Així doncs, acompanya’ns en aquesta lectura que, de ben segur, t’obrirà la gana!

Escudella

El nom d'escudella es relaciona a l'Edat Mitjana amb el bol amb què se servien les sopes i plats amb salsa que menjaven amb pa, tot i que, segons la localització geogràfica s'anomena diferent. L'escudella tradicional és un brou típic de Catalunya que ve de bullir carn d’olla amb cigrons, patata, col i fideus. Un plat emblemàtic i centenari entre les famílies de la nostra terra, pel seu sabor intens i l’escalfor que aporta els dies de més fred. Es consumeix els dies de cada dia i per Nadal. Una delícia!

06

Arròs o Fideus rossejats

És una tècnica de cuina típica per a l’elaboració de molts plats amb arròs o fideus a la conca Mediterrània. Un plat típic de pescadors i d’origen humil, preparat a la mar per aprofitar el peix que no venien. Es degusta a moltes poblacions costaneres del Mediterrani, sobretot a les Terres de l’Ebre. La particularitat d’aquest arròs és que es rosseja en oli d’oliva abans d’acabar-se de coure al brou o aigua, i és precisament d’aquesta tècnica característica d’on li ve el nom.

Continua a la pàg.  09


1,5 m

parlament2021.cat #infoEleccions2021 Cost de la trucada: segons operadora.F ricandó

Aquest àpat, d’origen medieval i tan tradicional de la cuina catalana, es prepara a base de filets fins de carn de vedella i bolets (normalment, moixernons o cama-secs). La millor temporada per la seva elaboració és la tardor. El procés de cocció és de més d’una hora, el brou li dona un sabor al guisat exquisit, amb textures que es desfan a la boca. Un plat ideal per sucar-hi pa!

Caragols

Mol·lusc típic de les terres de Lleida, la seva màxima representació en són els “Caragols a la llauna”. La cuina catalana ha adoptat formes molt diverses de preparar-los, ja siguin a la cassola, estofats o en arrossos. A Catalunya, també s’organitzen àpats al voltant dels caragols, com per exemple, l'Aplec del Caragol a Lleida, on és tradició menjar grans quantitats de caragols.

@tour.deco

© Patronat de Turisme Terres de l’Ebre

COMENÇA a la pàg.  06

Tots aquests plats i molts altres, com el pa amb tomàquet, la secallona, els calçots o la coca de recapte són presents en moltes fires i festes gastronòmiques arreu del territori. Moltes ciutats catalanes comparteixen els seus plats i productes típics de la zona mitjançant esdeveniments festius. Com a enamorats d’aquesta terra, t’animem a elaborar-los o tastar-los als restaurants, impulsant així al sector de la

restauració que, avui en dia, necessiten més que mai el nostre suport. Que aprofiti!

Les calçotades de Valls, la Carxofa del Prat al

Baix Llobregat, l’Aplec del Caragol a Lleida, la Fira de l’oli a les

Garrigues o la Garoinada de Palafrugell són

alguns dels exemples més representatius i que qualifiquen

Catalunya com un

territori gastronòmic de referència

09RACONS DE CATALUNYA INTERIOR DEL CLAUSTRE DE LA SEU VELLA (el Segrià) © Fotografia cedida pel CONSORCI DEL TURÓ DE LA SEU VELLA (@turoseuvella)RACONS DE CATALUNYA PONT VELL DE LLEIDA AMB LA SEU VELLA DE FONS (el Segrià) © Fotografia de MAGDA TORRELLES (@magtorrelles)


Terra de Ponent A continuació fem un petit recorregut per alguns dels pobles que formen part de la comarca del Segrià

14


Fotografia © La Pometa

Amb la col·laboració de:


un indret especial del Segrià l municipi de Gimenells i Pla de Font compta amb característiques dignes d’una bellesa i particularitat especial. De la comarca del Segrià, aquest petit municipi composat pels nuclis de Gimenells, Pla de la Font i Santa Maria de Gimenells, té història, cultura, monuments i aventura. Vols descobrir per què?

Comencem pel Castell de Gimenells, unes ruïnes que han viscut històries de més de 1.000 anys. Situat als afores del municipi, en un tossal direcció Sucs, trobem tres estructures perfectament diferenciades i la seva visita és perfecta per complementar-la amb una ruta en bicicleta i gaudir de les vistes dels dominis de la Vall de Camarasa i tot el territori del Pla de la Font.

Juntament amb el nucli de Gimenells, s’hi troben molts camins i carreteres secundàries que donen accés a una gran abundància d’hectàrees destinades a terrenys rústics, finques i boscos. Això fa que aquestes vies d’accés siguin perfectes per gaudir d’una jornada a la natura, en bicicleta, a peu, sol o en companyia, al mateix temps que es gaudeix d’unes vistes i un entorn únic.

Un poble que té molt per oferir-te, pots escollir entre cultura, història, gastronomia i esports. Què prefereixes? El Mirador de Pla de la Font es troba a dalt d’un turó envoltat de pins. És el lloc ideal des d’on poder observar, des de les altures, els colors verds de la vegetació, les pinedes, les serres, els embassaments i tot el terreny destinat al cultiu de cereals, farratges o fruiters de tots aquells pagesos que hi treballen cada dia. Encara que sigui un indret en plena natura, no ens podem oblidar del nucli urbà

16


de Gimenells, el cor de poble. A prop de la plaça Espanya, hi ha situada l’església de la Verge del Roser, la caserna de la Guàrdia Civil i l’Ajuntament, uns dels llocs més emblemàtics del poble de Gimenells. L'estructura i l'entorn són de colors blancs i porxades típiques dels pobles sud-americans, van ser dissenyades durant el període de colonització pel prestigiós arquitecte Alejandro de la Sota, reconegut mundialment per haver donat forma a tots els pobles colonitzats durant l’època. El Pla de la Font també conserva aquest toc peculiar, sobretot pel que fa als habitatges propers a l’església de Sant Josep Obrer i l’Ajuntament.

El Restaurant Malena presumeix de la seva estrella Michelin a Gimenells amb els seus sabors únics, autèntics i naturals. Complementa la teva visita amb un àpat extraordinari en aquest espai gastronòmic que de ben segur, no et deixarà indiferent

Per tots aquells amants de l’adrenalina i dels esports aquàtics hi ha els dos embassaments on s'hi troba el centre 2 llacs. Un espai d’aventures que acull competicions i campionats d’esquí nàutic, on poder practicar el caiac, el paddle surf, la canoa, entre d’altres, de manera individual o en grup. La millor proposta d’oci del Segrià!

Gimenells té cura de l’aspecte dels seus carrers amb la col·laboració de tots els seus veïns i veïnes. Gaudeixen de carrers amples, habitatges baixos, zones verdes i l’encant dels edificis, que obren la porta a qualsevol visitant curiós i fascinat del turisme de proximitat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT DE GIMENELLS Telèfon 973 74 80 84 www.gimenells.cat

17RACONS DE CATALUNYA PANORÀMICA DEL CASTELL DE GIMENELLS (el Segrià)


l’ autèntica experiència visual dels quatre paisatges estacionals itona, situat a la comarca natural del Baix Segre, és un poble agrícola considerat pioner en arbres fruiters, productors de fruites com el préssec, el paraguaià, la nectarina i el préssec roig. La riquesa cultural, el patrimoni arquitectònic i el seu entorn natural fan d’Aitona un indret envejable i amb un gran camí per recórrer. El seu paisatge de regadiu, des de fa més de 60 anys, ha proporcionat fruita dolça d’altíssima qualitat i, durant les diferents estacions de l’any, els colors d’aquests paisatges van canviant, proporcionant unes vistes espectaculars dels cultius de la vila. Durant tot l’any, Aitona té totes les característiques per sorprendre. La seva varietat visual durant les diferents estacions de l’any, proporciona un estímul de tots els sentits, sobretot el visual. Pots endinsar-te a descobrir els seus encants gràcies al treball constant dels seus pagesos, que amb molt de gust, t’explicaran tot el que cal saber d’aquesta feina durant les visites guiades que s’organitzen, per conèixer de primera mà el món de l’agricultura

20

i la seva importància. I després d’observar el meravellós paisatge, pots descobrir amb guies locals, el patrimoni històric i cultural del poble. Segueix-nos a descobrir totes les característiques estacionals del paisatge d’Aitona!

El municipi d’Aitona ha vist la transformació dels seus paisatges de secà a uns paisatges agraris de regadiu, plens de colors, sabors i aromes que conviden a degustar la seva fruita dolça, els préssecs i les nectarines, amb molt de gust! Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT D’AITONA Telèfon 973 794 010 fruiturisme.cat

Fotografies estacionals d'Aitona realitzades per GALA ORÓ

Aitona

en repòs

El repòs hivernal és l’estació amb més pau del camp agrícola. L’arbre descansa però es manté viu, esperant de nou la seva floració. La boira típica de Lleida i els dies assolellats del fred hivern, donen una tonalitat granatosa al paisatge dels presseguers, que delecta qualsevol vista que mira a l’horitzó i, els dies més gèlids, el paisatge es torna de blanc.

Aitona

en fruita

A l’estiu, la flor es converteix en fruita i el color verd envaeix els camps de regadiu, donant un fruit gustós i dolç. Des del mes de juny, els fruits van creixent als arbres, formant un conjunt panoràmic excepcional que convida a passejar i degustar tot el que neix d’aquesta terra tan rica.


Aitona

en flor

Després del repòs hivernal, l’arbre fruiter comença a despertar-se, naixent els primers brots fins a esdevenir flors, inundant així l’horta d’Aitona d’un color rosa i creant així un espectacle natural sense precedents. Des de fa 10 anys, s’han anat organitzant diferents visites durant la floració, tant a peu, com en bicicleta o fins i tot en globus terraqüi!

Aitona

en fulla

A la tardor, l’arbre ja ha donat el seu fruit i inicia el seu proper repòs, abans de l’hivern, amb la caiguda de la fulla. Ja despullats dels seus fruits, van deixant les seves fulles ocres i ataronjades a la terra fèrtil sota les rames. Després del ritme frenètic de l’estiu, la tardor inicia un estat de calma esperant la premonició de l’època hivernal.


LA DELÍCIA MÉS DOLÇA D’AITONA

ucs, melmelades, almívars... amb aquestes delícies s’omplen les prestatgeries de Cal Kika. Un projecte ple d’il·lusió i treball ubicat a Aitona, que neix de la mà d’una família pagesa que busca destacar-se en el mercat per oferir un producte de proximitat pensat pel paladar més gormand. L’empresa està formada pel Gaietà, qui s’encarrega de cuidar els arbres fruiters i, per l’Eva, qui elabora les melmelades, els sucs i els almívars de la seva pròpia fruita. A més, compten amb l’ajuda del seus fills, l’Adrià i la Mariona, que sempre que poden els hi donen un cop de mà.

22

El projecte és creat amb la intenció d’aconseguir una nova manera d’elaborar els dolços de la terra, de sortir dels productes habituals. Han agafant les receptes dels seus avis i pares i les han millorat per tal d’oferir un producte més exclusiu, que de fet, ja ho és, perquè el producte és collit i elaborat per ells mateixos. I és que

treballar els productes des de 0 els hi dona el toc diferencial en el mercat. S’encarreguen de la seva producció, és a dir, conreen la fruita, la cuiden i l’elaboren amb les seves pròpies mans. Entre les diferents varietats de fruita, podríem destacar la nectarina i el paraguaià com a punts estrella. I si vols adquirir un producte original i distintiu els chirlets, que els hi donen exclusivitat, ja que són ideals per donar aquell toc als plats i les begudes. Cal Kika alegra qualsevol àpat. Et proposem que donis la benvinguda als plats saludables amb una bona amanida de tomàquet, enciam, mozzarella i uns deliciosos chirlets de nectarina. O pots fer un aperitiu divertit amb les melmelades i un bon foie, et farà quedar com un bon amfitrió. Cal Kika és una bona opció per descobrir nous sabors i combinacions que enriqueixen els paladars. Sorprèn i sorprendre’t!

A Aitona els capritxos tenen personalitat, es diuen chirlets


Si et ve de gust un suc de nectarina, d’albercoc, de prèssec, de cirera, paraguaià o de pera, no et preocupis t’ho portem a casa!

Endolceix els teus dies amb Cal Kika L’ obrador de Cal Kika es troba ubicat al carrer Sant Antolí, num. 16 d’Aitona. Podeu trobar els productes arreu de Catalunya i si no t’ho enviem a casa, pregunta’ns i t’informarem. Si sou una empresa i esteu interessats en tenir els nostres productes, només cal que us poseu en contacte amb nosaltres

POTS FER LA COMANDA AL 636 228 680 O A MELMELADES@CALKIKA.COM Carrer Sant Antolí, 16 25182 Aitona (Lleida)

Tel. 636 228 680 melmelades@calkika.com

23


la cooperativa oli d’aspa  ofereix visites perquè tothom qui vulgui pugui conèixer el procés de producció de l’oli i degustar-lo

24

A partir de la producció d’oliva del poble, la Cooperativa d’Aspa produeix un oli amb unes característiques organolèptiques excepcionals Els primers anys que es formà la cooperativa es xafava el 60% de les olives del poble. Avui dia se’n xafa el 100% i també s’emmagatzema l’ametlla, el segon producte estrella del poble, i cereals. La producció d’oli s’ha anat concentrant al llarg dels anys i des de la creació de la cooperativa no ha minvat cap any. Actualment, la porten un 10% dels socis. A més a més, gràcies a la construcció d’instal· lacions d’última generació n’ha afavorit moltíssim la producció i qualitat. A la Cooperativa d’Aspa s’elabora un oli d’oliva verge extra de màxima qualitat, ja que es té molta cura de tot el procés d’elaboració: des de la recepció de l’oliva fins l’envasament i venda del producte final. La major part del volum d’olives es recol·lecta als camps del Terme Municipal d’Aspa i als seus voltants i l’oli que se n’extreu té unes característiques organolèptiques que li han fet valer el seu reconeixement internacional.

Reportatge realitzat per MAGAZINE PUBLICACIONS

dalt d’un turó sobre la Vall del riu Set, el poble d’Aspa és conegut per l’oli d’oliva arbequina verge extra, un producte excel·lent molt ben elaborat i d’alta qualitat. La Cooperativa d’Aspa és la responsable de recollir les olives de tot el poble i voltants. Es va inaugurar l’any 1917 gràcies a un grup de pagesos que van decidir crear-la. Avui dia aplega 122 socis i transforma tota la producció d’oliva del poble.

Aquesta cooperativa de modernes i n st a l · l a c i on s , estrenades l’any 2013, es troba a les afores de la localitat i ofereix visites que ensenyen el procés de producció de l’oli i permeten al visitant degustar-lo. L’antic molí tradicional, que data del 1917 i es troba al nucli urbà, també està obert al visitant perquè pugui conèixer com es produïa l'oli al poble abans de l'existència de la cooperativa.


La cooperativa produeix diferents tipus d’oli. El primer que elaboren és el que es comença a collir el 25 d’octubre fins el 10 de novembre, aproximadament. Aquest oli, de color verd intens, és el que es comercialitza principalment a Itàlia i el seu gust té un punt picant i l'olor és d’herba recent tallada. Quan es tasta també es nota el gust de fruita verda (poma i plàtan). Aquest tipus d’oli té una gran quantitat de clorofil·la i polifenols. ASPA, POBLE Amb les olives recol·lectades entre el 10 i el 30 de novemD’OLIVERES bre es produeix un oli afruiARBEQUINES, tat que conserva un punt COMPTA AMB amarg i picant i que es coUN OLI D’UNA mercialitza a nivell nacional. L’últim, el menys afruitat de QUALITAT tots, es fa a partir de les olives EXCEL·LENT més madures, les que es cullen a partir de l’1 de desembre. Aquest oli, de color groc, es comercialitza, sobretot, al mercat espanyol, francès, alemà i anglès, països que prefereixen el gust de l’oli poc amarg i poc picant

Cooperativa d'Aspa Ctra. del Cogul, S/N 25151 ASPA (Lleida) Tel. 973 122 083 | 608 192 091

info@oliaspa.com www.oliaspa.com

25


ns endinsem al terme de Puigverd de Lleida, a la vall del riu la Femosa, que ofereix un paisatge d'altiplans de secà típics de la Plana de Lleida combinats amb els bancals de regadiu. El poble format per un únic centre urbà i diverses urbanitzacions, destaca per les seves característiques edificacions que donen personalitat a aquest indret del Segrià. L’església parroquial de Sant Pere de la Plaça Major és una obra del segle XVIII, de façana austera i un esvelt campanar vuitavat que dona forma a la silueta de la vila. Un altre element estimat pel poble i molt interessant és Cal Pons o Cal Gregori, la casa pairal de la padrina de Màrius Torres, bellament retratada per l'escriptor al text "Cal Gregori de Puigvert". Històricament, la presència humana de Puigverd és molt més antiga que l'època medieval, tal i com ens reme-

26

ten les seves restes arqueològiques documentades al terme i a la Vall de la Femosa. Des de l’època prehistòrica fins a la dominació romana, hom ha documentat diversos jaciments en aquest terme, com el de la Serreta i Secots (tallers de sílex) corresponents al paleolític mitjà i els del Secanet, Serra de Puigverd I i II, procedents de l’edat de Bronze. És molt interessant descobrir el passat i present d’aquest poble, per això s’ha creat una ruta pel terme amb la intenció de divulgar el seu patrimoni històric i natural, un trajecte encisador dels elements patrimonials més destacats, tant a nivell històric com paisatgístic i medi ambiental, unint els secans del turó de la Pena fins al mirador de la Serra. El final del trajecte permet gaudir d’una vista panoràmica de la Vall de la Femosa inigualable, des de les Borges Blanques fins a la Seu Vella de Lleida i que per arribar-hi, s’ha de cre-

Puigverd de Lleida ofereix una ruta de 12,3 km per donar a conèixer el patrimoni històric, cultural i natural del municipi. Anima’t a fer-la i descobreix la millor panoràmica de la plana de Lleida uar bancals d'oliveres, ametllers, pinedes i les planes de cereals de Matxarri, puntejades per grups de roques. El turó de la Pena és un antic campament militar durant els anys 40 i 50 del segle XX. A la base del turó hi ha el dipòsit d'aigua construït per Francesc Macià, antic President de la Generalitat.


El barri de l’Estació fou originat per l’estació del ferrocarril de Lleida a Reus i Tarragona, que s’edificà el 1866. L'arribada del tren i la construcció de l'estació a mitjans del segle XIX va ser un agent més a la revolució econòmica que duien les aigües del Canal d'Urgell. L'estació va ser un gran centre del comerç agrari, on els pagesos i comerciants dels pobles veïns hi duien els seus productes. El punt més àlgid va tenir lloc durant l'expansió del conreu de la remolatxa, la qual servia per fer sucre a la Sucrera de Menàrguens. Avui en dia, Puigverd de Lleida és la seu d'una important empresa de construcció i reparació de material ferroviari que treballa a nivell nacional i internacional. La vida cultural i esportiva del poble està dinamitzada per les diverses associacions i entitats, a més del programa municipal d'activats i festes. Entre els vilatans i vilatanes se celebren festivitats com la diada de Sant Reportatge realitzat per Jordi, on sempre fan una procesMGZ PUBLICACIONS só de sardanes i venda de llibres, o la Festa de les Cassoles al maig, Per a més informació: una trobada amb més de 40 anys AJUNTAMENT DE d’història. També la festa major al PUIGVERD DE LLEIDA juliol i el Correllengua, una festivitat amb activitats culturals de tradició catalana i de defensa a la llengua. Puigverd de Lleida t’espera perquè gaudeixis del poble, Telèfon 973 167 011 de la seva gent i dels seus racons www.puigverdlleida.cat que amaguen història


Història local i cultura a l'abast de tothom es de l’Ajuntament d’Alcoletge estem fent l’esforç per recuperar, investigar, preservar i difondre la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra cultura. Ho fem amb el convenciment que és la nostra obligació com a responsables d’una institució que ha tenir aquesta sensibilitat. També perquè és una aposta estratègica per promocionar el nostre municipi d’un vessant turístic per tal que esdevingui un referent en les rutes del Segrià i de ponent. Amb aquests objectius, tenim diversos projectes en els quals treballar aquest any 2021. Per tal de donar a conèixer tot el patrimoni, les rutes, les activitats culturals del municipi i les notícies d’actualitat, tindrem una plataforma digital que ho englobarà tot: www.visitalcoletge.com. Esperem que aquest sigui el portal de referència per qualsevol persona que vulgui conèixer més a fons la nostra vila i a partir d’aquí, com diu el propi nom, que ens visiti i ens conegui. Un altre projecte, que ja és una realitat, és el “Alcoletge, història local a l’abast de tothom”, subvencionat pel Memorial Democràtic, que consta de diferents audiovisuals

que expliquen diferents apartats del nostre patrimoni, dels elements del Centre d’Interpretació del Front del Segre i de la nostra història i també d’un llibre: “Viatge al passat, memòria present: Alcoletge en el Front del Segre”. Aquesta lectura pretén ser una eina divulgativa sobre la nostra història local d’abans de la Guerra Civil i dels anys de la mateixa guerra i de tots els elements que romanen al nostre municipi i que esdevenen allò que s’anomena arquitectura de guerra. El Centre d’Interpretació del Front del Segre és un equipament, el qual aquest any farà deu anys de la seva obertura. És l'únic Centre d’Interpretació sobre el Front del Segre i que des de l’Ajuntament l’utilitzem també com a epicentre de la promoció cultural del municipi. És precisament la promoció de la cultura, un altre aspecte que creiem que ja forma part de la nostra identitat com a poble. Durant l’any 2020, que ha estat tan dur en tots els aspectes, no hem deixat de realitzar activitats culturals, sempre d’una forma segura i amb tots els protocols de salut. En plena pandèmia, durant l’estiu hem programat diverses activitats de cinema, teatre i concerts musicals. Al mes d’octubre es va rea-

Història, patrimoni i cultura formen part dels elements del municipi que volem difondre i donar a conèixer com els eixos de la nostra vila i de la seva promoció turística

28

litzar la primera edició del Festival Mil Maneres, un festival d’arts escèniques. Aquest festival, neix amb vocació de continuïtat i està previst aquest any els dies 23, 24 i 25 d’abril. Al desembre del 2020 vam editar el disc solidari, amb cançons pròpies de nou artistes del municipi sota el nom Alcovida, amb la finalitat de recaptar fons per a la investigació de la Covid-19. Un altre projecte cultural que demostra el talent i la solidaritat de veïns i veïnes d’Alcoletge. Un dels temes d’aquest disc, “a un pam del cel”, està dedicat al municipi d’Alcoletge, amb la idea que esdevingui com el nostre himne. Al voltant del Centre d’Interpretació del Front del Segre s’organitzen diferents xerrades, exposicions i l’Escola d’Estiu de la Universitat de Lleida. Cal destacar també el certamen literari “Epistolae”, sobre cartes relacionades amb la Guerra Civil, del qual hem convocat ja la VII edició, que consta de la categoria adulta i la juvenil. D’altra banda, a l’Alberg del Pelegrí s’ofereix allotjament a les persones


Centre d’Interpretació del Front del Segre

que realitzen el Camí de Sant Fotografía de Paco Lacasa Tossal dels Morts Jaume, ja sigui a peu o en bicicleta. Han sigut trimoni i cultura formen part moltes persones de procedències ben diEsglésia Parroquial dels elements del municipi que verses i llunyanes que ens han visitat. Esvolem difondre i donar a conèi- Sant Miquel Arcàngel perem que, quan les circumstàncies saxer com els eixos de la nostra vila nitàries ho permetin, continuïn venint. Museu d'Alcoletge i de la seva promoció turística En definitiva, Alcoletge és un municipi viu, modern i amb creixement, Amb tots els recursos però que té la seva pròpia identitat, que explicats, amb tots els reivindica la seva història, el seu patrimoni i la seva particular ubicació, dalt projectes ja realitzats d’un tossal. I és que els tossals d’Alcoi aquells que aviat letge són les joies del nostre paisatge, anomenats el de la nora, el dels morts finalitzarem, esperem i el de l’Agustinet, des dels quals poque pugueu conèixer dreu gaudir d’unes vistes magnífiques millor el nostre de la plana de Lleida. A més, Alcoletge és un municipi que aposta de forma municipi i que no el clara per la cultura com un dels eleveieu només com un ments que han determinat al llarg de la seva història i ha creat la seva identitat. territori de pas en la Així doncs, per nosaltres, història, pa-

vostra ruta sinó que

també sigui un destí Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

Text escrit per M. LLUÏSA PRAT BONETA Regidora de Cultura, Turisme i Participació Ciutadana de l'Ajuntament d’Alcoletge AJUNTAMENT D'ALCOLETGE Telèfon 973 196 011 www.alcoletge.cat Fotografía de Paco Lacasa


Ponent en estat pur lguaire, al peu d’un escarpament anomenat Serra del Convent, a 304 metres d’alçada, es caracteritza per ser un poble agrícola que compta amb terrenys de regadiu i de secà a parts iguals. Si vols contemplar unes vistes gairebé d'ocell, les pots observar des del punt més alt del poble, com el mirador del Segrià, el Sagrat Cor. Un dels símbols més importants de la localitat i on es pot observar la plana de Lleida en tota la seva esplendor. La història d'aquest municipi ve des de la conquesta cristiana del 1145-1147 que es va dur a terme per Ermengol VI d'Urgell. Des d'aleshores es va anar canviant de propietaris del municipi, segons les disputes que anaren surgint, però amb els anys prosperaren i buscaren la millor manera per repartir el territori i els béns, fins a dia d'avui que podem gaudir d'elements patrimonials ben singulars i bonics. Alguaire compta, a banda del mirador del Sagrat Cor, amb altres monuments emblemàtics que el situen entre un dels municipis més coneguts del Segrià, com l'aeroport d'Alguaire que és d’estil avantguardista amb instal· lacions modernes i amb un gran Patrimoni Natural, Artístic i Històric amb; L’Ermita del Merli, les restes

30

del Castell d’Alguaire, l’església parroquial, l’antiga fàbrica de filatures, la zona del riu o les necròpolis de Roques de So Roig, entre altres que li han donat història a Alguaire i el seu propi caràcter. Entre tots ells podem anomenar Santuari de Merli, d’estil romànic de transició, és el signe d’identitat del poble per antonomàsia per la seva història i lligam amb els alguairencs des de temps ençà. Inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, es va reedificar entre els anys 1265 i 1278 sobre les runes d’una antiga església romànica gràcies a l’acció de les monges que residien al convent Santjoanista. L’Ermita destaca, a més, per la talla de la Mare de Déu original del segle XII, verge trobada i un dels elements artístics més rellevants que podem trobar a l’interior de l’església juntament amb les pintures murals del segle XVIII.

Alguaire no és un municipi com qualsevol altre. A mig camí entre el secà i el regadiu ens mostra el bo i millor de la comarca del Segrià i un patrimoni natural, artístic i històric singular

D’altra banda, les ruïnes del Castell d’Alguaire, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i anteriorment castell d’origen àrab i Monestir Santjoanista, mostren la importància de la vila durant l’Edat Mitjana, que fou vora l’any 1250 el convent més important de Cataluya i fortalesa durant la Guerra dels Segadors. La natura ha deixat, també, una empremta marcada al municipi, on Alguaire juntament amb Almenar comparteixen l'Espai Natural Protegit dels Plans


de la Unilla, una zona de caràcter estepari amb una cubeta endorreica de gran interès per la seva flora i fauna, sobretot d'algunes espècies d'ocells esteparis. Conté conreus de cerealístics de secà que ocupen gairebé tot el territori i és un dels millors indrets per a l'observació d'aus estepàries del país, sobretot en períodes d'inundacions. S'hi presenten petites extensions de tamarigar i una espècie de flora molt rara a Catalunya com és la Chara connivens. Aquesta zona concentra al seu interior i als voltants gran part de la població hivernant de xurra. En aquest espai es poden arribar a trobar un gran nombre d'espècies diferents d'aus, essent un espai ornitològic digne de ser estudiat i visitat. En definitiva, aquesta llacuna d’inundació temporal conté espècies vegetals i animals úniques i de doble valor ecològic: els anys plujosos acull organismes vegetals i animals molt diferents dels anys secs. Aquest fet fa que també sigui una àrea molt preuada des del punt de vista ecològic i ornitològic. A més, també tenen el Riu d’Alguaire, el qual és conegut per oferir un espai d’oci i d’interès natural. En aquest riu hi transcorre el Noguera –Ribagorçana que acostuma a baixar aigua amb força, deixant una imatge d'aquelles dignes de ser fotografiades. Alguaire organitza diferents festes durant l'any com, la Festa de la Mare de Déu del Merli, la Festa Major i la Fira de la Figa. Cal saber que, Alguaire és el poble de la figa per excel·lència i té, fins i tot, una varietat pròpia: la Figa d'Alguaire, que és una subvarietat de la figa Coll de Dama Negra, que es diferencia de la resta pel seu sabor i dolçor i és apreciada per la seva grandària i el color vermell intens de l’interior. Tal com diu l’expressió: “són figues d’un altre paner”, així que no t’ho pensis més i prova-les a la fira que organitzen al setembre

Alguaire compta amb l'Espai Natural Protegit dels Plans de la Unilla que ofereix una gran varietat d'aus segons l'època de l'any

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT D'ALGUAIRE Telèfon 973 756 006 www.alguaire.cat


Un poble capdavanter i integrador

E

l poble de Rosselló s’enclava a 252 metres damunt del nivell del mar i el seu terme ocupa un total de 9,900 km2. Situat al nord de la comarca del Segrià, a 10 km de la capital, limita al nord amb Vilanova del Segrià, al sud amb Torrefarrera, a l’est amb Benavent de Segrià i a l’oest amb Malpartit. La climatologia del poble és de mediterrània interior i es caracteritza com altres pobles que es troben en aquest indret. La història de Rosselló es remunta al neolític, tal i com demostren unes fosses excavades en una roca propera

al poble, i en temps dels ibers, quan un assentament s’hi instal·là. D’aquest període destaca la necròpolis i diverses troballes arqueològiques. El lloc on s’hi assentaren fou anomenat Caniz, Canissia i finalment Al-Kanis, i la documentació escrita explica que hi hagué una església paleocristiana dedicada a Sant Antolí, la construcció de la qual data dels segles IV i V. Prop d’Al-Kanis un altre turó conegut com “La Tossa” és testimoni de la cultura romana al poble durant els segles III i IV i s’hi han trobat restes de mosaics, carreus, ceràmiques i altres peces ar-

quitectòniques ornamentals. En plena reconquesta, la localitat fou conquerida pel Comte Ramon Berenguer IV i donada al cavaller Guillem de Roussillon, del qual prengué el nom la vila. Des dels seus inicis Rosselló no ha fet més que créixer econòmicament i demogràficament. Durant el primer quart del segle XVIII hi vivien tan sols 30 habitants, i avui dia, uns 3.100. Conseqüència d’aquest augment és el creixement industrial i agrícola a la vila, que ha fet de Rosselló un dels pobles capdavanters de la comarca i un dels que gaudeix d’un nivell econòmic regular i equilibrat entre tots els seus vilatans. El fet que no existeixin classes socials massa diferenciades ha fet que Rosselló sigui una societat amable i amb capacitat d’integració. Econòmicament el poble també ha evolucionat. Des del conreu de farratges, cereals, raïm, olives i hortalisses fins avui dia, on la majoria de producció agrícola és dedica a la fruita (un 75% del terme és de regadiu), la vila ha anat creixent en nombre de producció. Fou a Rosselló on s’instal·là la primera plantació de pomeres el 1952. Pel que fa a la indústria, la vila començà tenint 12 molins fariners i dos de drapers que

32


aprofitaven els corrents d’aigua del Canal de Pinyana i la Sèquia del Cap al llarg del s. XIII. La gran expansió industrial del segle XIX va fer que apareguessin el Molí d’Oli Botta el 1864, el Molí d’Oli Clúa el 1871, el Molí Martí el 1875 i el Molí Jové el 1883. Actualment el poble compta amb la moderna factoria paperera Alier S.A., que té gran incidència social i econòmica a la població, entre altres indústries de caràcter tèxtil i agroalimentari. El teixit associatiu, ciutadà i cultural al poble ha estat des de sempre molt actiu i ben avingut. L’associacionisme al poble començà a crèixer a principis del segle XX, quan nasqué el Sindicat Agrícola, Cooperativa i Caixa Rural de Rosselló, la Unión Rossellonense, el Cafè Unió, Cooperatiu i la Junta Gestora del Canalet. Més tard, a meitats de segle, l’any 1947, es formà la Cooperativa del Campo Rossellonense, que disposa avui dia d’una extensa àrea coberta i un gran volum de càmares de fred. L’any 1968 es creà l’Esbart Rossellonès, entitat de gran incidència en la vida cívica local que encara està en actiu i que va ser l’impulsora del Casal Rossellonès i l’emissora local Ràdio Rosselló l’any 1982. A banda de l’Esbart, una dotzena d’associacions culturals, lúdiques i d’altres àmbits com l’Agrupació de teatre o el Grup Sardanista promouen la cultura i les tradicions fora i dins del poble. Visitar aquesta vila que combina tradició i modernitat en aquesta època de l’any és un gaudi i un plaer. Al nucli antic del poble es pot contemplar l’església de Sant Pere, del segle XVIII i recentment reformada, i l’Ajuntament, de construcció moderna i àmplies instal·lacions. L’edifici també compta amb una part destinada a la Llar de Jubilats Sant Antolí de disseny avantguardista

L’associacionisme ciutadà de Rosselló és dels més actius de la zona i es dedica a promoure les tradicions i la cultura dins i fora del poble

Des de que es va formar, el poble ha crescut demogràficament i econòmicament i va ser el primer en tenir una plantació de pomeres, l’any 1952

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT DE ROSSELLÓ

Telèfon 973 730 001 ajuntament@rossello.cat www.rossello.cat


a vila i municipi del sector de ponent del Segrià, et convida a conèixer el seu patrimoni rural i tradicional envoltat de natura i arrels històriques. Acompanya’ns a fer una petita ruta pels seus carres i a descobrir l’Espai Natural que l’acompanya, la Reserva Natural d’Utxesa. Per poder començar a captar l’essència de Torres de Segre és obligatòria una visita al Museu de l’Evolució, o també anomenat el Molí de Torres, que esdevé una de les construccions que representen el patrimoni cultural del poble. Aquest antic molí fariner del municipi conté una mostra de més de mil peces de diferents èpoques que donen una visió global de l’evolució dels nostres avantpassats. Aquesta primera visita et posarà en context abans de descobrir altres elements històrics que no deixen indiferent a ningú, com l’Església parroquial de la Mare de Déu Assumpta, una construcció d’estil neoclàssic amb influència barroca declarada bé cultural d’interès local.

34

TORRES DE SEGRE VOL QUE CONEGUIS EL SEU PATRIMONI HISTÒRIC, RURAL I TRADICIONAL Malgrat la gran destrucció que va patir l’edifici durant la guerra civil, degut principalment a què Torres de Segre es trobava l’any 1938 en primera línia del front de guerra, l’església té prou valors arquitectònics com perquè el municipi vetlli per la seva conservació. Com a últim indret per visitar, t’aconsellem un passeig entre camps de presseguer fins a arribar al Santuari de l’Ermita de la Mare de Déu de Carrasumada, situada a l’extrem occidental de la Serra de Carrassumada i marcant el límit meridional del Pla de Lleida. Des d’aquest indret pots gaudir d’unes vistes increïbles de la major part de la comarca i visitar l’ermita que amaga molts anys d’història.


sa ia d’Utxe Vista aèr

nt/J.Clar l de Pone ra tu a N is - Espa

Volem que descobreixis els dos espais naturals que envolten aquest municipi: la Reserva Natural d’Utxesa i una part de l’Aiguabarreig Segre-Cinca. Ambdós espais aporten una gran varietat d’espècies de flora i fauna a la zona del Baix Segrià, on Torres de Segre comparteix els seus grans atractius naturals organitzant activitats i rutes. Aquests espais estan units per la ruta anomenada Camí Natural, Riu Segre i Embassament d’Utxesa i la qual forma l’eix vertebrador per l’ús públic i turístic de l’indret.

ianes

La Reserva Natural d’Utxesa és un dels espais de la Catalunya interior que presenta un major interès ecoturístic i ornitològic per la seva gran qualitat i barreja d’ecosistemes. TDSNaTur és la marca que representa a la Regidoria de Medi Ambient i Promoció Turística de Torres de Segre, mitjançant la qual s’organitzen activitats lúdiques, formatives, d’educació ambiental i/o sensibilització social adreçada a tota mena de col·lectius, fent èmfasis en escoles, instituts i universitats. T’ofereixen diferents activitats organitzades o per lliure, com per exemple les rutes en bicicleta, molt aconsellable per fer en família i gaudir de les magnífiques vistes. I per observar tot l’ecosistema del pantà, t’aconsellem pujar al Mirador del Molí, situat al damunt d’un turonet que domina bona part de l’entorn.

NO ET PERDIS L’EMBASSAMENT D’UTXESA, UN DELS ESPAIS DE LA CATALUNYA INTERIOR AMB MAJOR INTERÈS ORNITOLÒGIC Així doncs vine a Torres de Segre i descobreix tota la riquesa que el seu patrimoni natural i cultural tenen per oferir-te. Sent el ponent en estat pur! Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE TORRES DE SEGRE Telèfon 973 796 005 utxesa@utxesa.org www.torressegre.cat

35


de paisatge purament segrianenc L’església de Massalcoreig, del segle XVIII, està dedicada a Sant Bartomeu, patró de la població

l poble de Massalcoreig es troba situat al sud-oest de la comarca del Segrià. El seu terme municipal limita amb el Baix Cinca a l’interfluvi dels rius Cinca i Segre, que conflueixen al extrem sudoest del territori. El relleu del poble està format per planes amb elevacions estretes i allargades de poca altitud que es troben perpendiculars al riu Cinca i com tots els pobles del seu voltant, Massalcoreig basa la seva economia principalment en l’agricultura. El 52,6% del terme és de regadiu, del qual la totalitat es dedica al conreu de fruiters. A banda de la fructicultura, també hi ha explotacions de bestiar porcí i boví i serveis que cobreixen les necessitats del poble. Situat a 94 metres sobre el nivell del mar i amb una extensió de 14 km2, Massalcoreig es troba en una zona estratègica, ja que té control sobre dos rius i una vall. Això ha fet que el poble hagi estat habitat des de temps immemorials. De fet, tres jaciments prop de la vila són anteriors a l’Edat Mitjana:

36

el de Bellavista, tossal fortificat creat durant l’Edat de Bronze pel qual es creu que hi passava la via romana, el de Benito, que domina estratègicament tota la població, el riu i la confluència i és probablement el més gran de la vall del Segre-Cinca i el més important de la Cultura dels Camps d’Urnes, i el Tossal Punxegut, l’únic jaciment que conserva una construcció més o menys definida creada durant la primera meitat del segle XII, la Torre dels Budells. De l’època de l’ocupació romana, destaca la vil·la romana de les Torrasses, l’últim jaciment situat sobre la terrassa inferior del riu Cinca.

Massalcoreig es troba en un punt estratègic, que compta amb l’Aiguabarreig, l’espai d’unió fluvial més gran dels Països Catalans


Un dels elements arquitectònics d’època medieval més interessants al poble és l’antic monestir d’Escarp de l’ordre del Císter, fundat l’any 1213 per Arnau II, abat de Citaux. Com la major part dels monestirs del Císter, estava dedicat a Santa Maria d’Escarp i la congregació de monjos hi estigué instal·lada fins l’any 1835. L’edifici actual el constitueixen les restes de la reforma realitzada el segle XVIII, de la qual destaca el campanar. Una bona manera de visitar-lo és a partir de l’Itinerari de la Badina. Pel que fa a l’església de Massalcoreig, dedicada a Sant Bartomeu, patró de la població i d’estil neoclàssic, es formà al segle XVIII a partir d’una antiga església romànica de la qual no en queda cap resta. Un altre lloc d’interès prop del poble és l’Aiguabarreig, un espai protegit que s’estén per 450 ha dels termes de Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Seròs. Aquest espai es tracta de la zona d’unió fluvial més gran dels Països

Catalans i la que conté els boscos de ribera més extensos. Del paisatge destaca el fort contrast entre la vegetació de ribera i les planes eixutes dels voltants, de vegetació més modesta. Per la unió de zones humides i àrides (planes de fruiters i cingles verticals), la zona presenta una riquesa biològica excepcional, la qual acull espècies de fauna i flora d’ambients ben diferents. L’espai natural d’Aiguabarreig es troba inclòs al Pla d’Espais d’Interés Natural (PEIN) i disposa d’un seguit d’infraestructures que faciliten la vista i l’observació d’aquest entorn natural. Prop de Massalcoreig també es troba l’Espai d’Interés Natural de Montllober, una de les mostres més importants dels sistemes naturals propis del territori més continental de Catalunya. A banda de tot el que es pot visitar, Massalcoreig és un poble festiu. Les diferents festivitats que se celebren al llarg de l’any ho demostren, tot i que

aquest es vegin alterades a causa de la Covid-19. Però, des de fa molts anys, després de Sant Antoni esplendorós, celebren l’anomenada festa major d’hivern, que ret homenatge al patró de la vila. També té lloc la Festa de les Dones a la segona quinzena de febrer en honor a Sta. Àgata i Sta. Apol·lònia, i per conseqüència, a totes les dones del poble. Aquesta festa s’uneix a la de carnaval i se celebra amb una cercavila on tothom es disfressa Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE MASSALCOREIG

Telèfon 973 793 601

www.massalcoreig.cat


les GARRIGUES

L’ESFORÇ D’UNA TERRA. EL FRUIT D’UN POBLE. EL SABOR DEL BON OLI.

undada l’any 1919 per un grup de pagesos units per comercialitzar l’oli de forma conjunta i disposats a unir esforços per treballar junts, neix la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre, lligada a la història i l'economia del poble i on pràcticament tots els agricultors en són socis. Gràcies al seu molí de maquinària totalment avançada i amb l’última tecnologia del mercat, produeixen l’Oli Verge Extra Les Cabanes, un oli totalment garriguenc, 100% natural sense additius ni conservants, sense barreges amb altres varietats d'oliva i de producció pròpia. Obtingut directament per extracció en fred d'olives 100% arbequines de Juncosa de les Garrigues, verge i de qualitat extra, digne de ser apreciat per la seva puresa i distinció. En poques paraules, un producte de categoria superior a l’abast de tothom. L’oli Les Cabanes ha estat reconegut mundialment com un dels més premiats del món, aquest 2020 ha assolit la setena posició en la varietat arbequina a l’EVOO World Ranking, una associació que va ser creada per promocionar mundialment els OOVE més premiats del món, de cara als con-

38

Troba els seus productes al Mercat de la Concepció de Barcelona a la parada de Garrigues, colors i emocions. Oli, vi i productes de la terra garriguenca

La cooperativa celebra el seu centenari amb l’edició especial i limitada “Taste of Earth”, un format únic i especial que conté oli d’oliva verge extra Prèmium de collita primerenca, d’olives 100% arbequines seleccionades sumidors. I és que, l’esforç constant de tots els que formen la família de la Cooperativa de Juncosa per realçar la seva producció d’oli d’oliva extra verge, ha comptat al llarg dels anys i fins l’actualitat amb reconeixements d’alguns dels concursos internacionals més reconeguts dins del sector. Uns guardons que suposen la consecució d’una fita única, que reivindiquen l’orientació de la Cooperativa cap a la qualitat i la innovació. No només produeixen “Les Cabanes”, també s’especialitzen en l’extracció d’oli d’olives procedents de cultiu ecològic, amb el que obtenen ECOCabanes, donant un intens aroma a afruitat com


La qualitat d’aquest oli ha quedat palesa en les múltiples nominacions de concursos internacionals com els d’Estats Units, França, Regne Unit, Xina, Japó, Israel i Grècia en els quals ha obtingut nombrosos guardons, descobreix-lo i prova’l!

d’ametlles o tomàquet. Una altra marca és l’anomenada Oli Verd un oli de les primeres olives, més afruitat i aromàtic, d’edició limitada, ja que només envasen una petita quantitat al principi de la collita. Seguint la tècnica de decantació natural, sense filtrar i també premsat en fred, a uns 25ºC. El lligam a la terra, les coses ben fetes, la tradició, la senzillesa, la durabilitat, el fet de perdurar de forma intacta, com sempre, per sempre i l'autenticitat dels processos d’obtenció d’oli, fan d’aquesta Cooperativa, un exemple a seguir. Tasta els seus productes, que no et deixaran indiferent


el TARRAGONÈS

Es reprenen les visites guiades al Castell i a la Vila Closa d’Altafulla oincidint amb el pas del confinament municipal a comarcal el passat 8 de febrer, l’àrea de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla ha decidit reprendre les visites guiades, tant al Castell dels Montserrat com a la Vila Closa d’Altafulla. Anima’t i descobreix-les! La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. La major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el seu conjunt historicoartístic. De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre, especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres i darrere l’església, reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana. Per la seva banda, el Castell d’Altafulla, de titularitat privada i propietat del Marquès de Tamarit i família dels Montserrat, és visitable al públic general des de l’octubre de 2019 arran de l’acord que es va tancar entre la propietat del Castell, l’Ajuntament d’Altafulla i la Direcció General del Patrimoni Cultural del

Passeja per la història d’Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita inclosa a l’església de Sant Martí Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, tal com així ho confirma una resolució amb data de 7 de maig de 2019, que obliga a fer visitable un edifici declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional segons la Llei 9/1993 sobre el patrimoni cultural català, com és el cas del Castell d’Altafulla. El Castell d’Altafulla o palau dels Montserrat, que data de l’any 1059, és un gran edifici de planta poligonal irregular amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets, i diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa. Al centre disposa d’un pati interior, la part alta del qual té una magnífica galeria renaixentista. El seu estat actual és difícil entreveure si conserva elements arquitectònics d’època romànica, ja que la construcció ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps, sobretot al

segle XVII, moment en què es va renovar la major part de la seva estructura. La visita, amb una durada d’uns 30 minuts, es realitza el primer dimarts i l’últim dissabte de cada mes, a excepció de la Setmana Santa i de l’estiu, períodes en què resideix la família propietària. La trajecte recorre el jardí de davant de la façana nord, els espais comuns de la planta baixa del pati d’armes, l’escala entre planta baixa i primera planta i el replà de l’escala amb galeria renaixentista ubicat a la planta primera

Castell dels Montserrat Cada primer dimarts i últim dissabte de mes, excepte Setmana Santa, juliol i agost, en torns: 10:00 h - 11:00 h 11:45 h - 12:30 h

Vila Closa d’Altafulla Cada primer dissabte del mes a les 11:00 h Totes dues visites es recuperen seguint les mesures que marca el PROCICAT per contenir la pandèmia.

Descobreix Altafulla! Fes la reserva prèvia a l’Oficina de Turisme o

al telèfon 977 65 14 26

www.altafulla.cat 40

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS


Jo compro a Altafulla A partir del dia 26 de febrer fins al 9 d’abril

Targetes

Preu

De Regal

Total

500

20€

20€

40€

Vine a l’Oficina de Turisme i adquireix la teva targeta Oficina de Turisme de dillunas a dissabte de 9 a 14 hores. Per més informació al 977 651 426.


Més informació a: www.hospitalet-valldellors.cat

© Rafael López Monné

M

ar i muntanya. Els que trien l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors com a destinació turística no han d’enfrontar-se al dilema d’escollir entre el mar i la muntanya, gràcies a que aquest indret fusiona els dos elements. Destaca per les seves platges tranquil·les, de sorra fina i aigües transparents, ideals per a les famílies; i per un paisatge ric en contrastos. Aquest fet permet oferir una àmplia varietat de propostes per descobrir un entorn, situat a la Costa Daurada, amb un alt valor natural i també històric. Entre aquestes destaquen l’Hospital del Coll de Balaguer, fundat l’any 1344; el Molí de l’oli de Vandellòs; el Petit Museu Antonio Bonet Castellana i el Poblat HIFRENSA; i el poble medieval de Castelló, entre d’altres atractius patrimonials. Els que prefereixen alternatives de lleure més lligades a l’esport tenen al seu abast un oferta d’activitats nàutiques com caiacs, paddle surf, vela, banana,

42

snorkel, etc. A més, cada estiu s’habiliten unes rutes submarines que es poden fer per lliure o amb monitor. I molt a prop de les platges, hi ha la possibilitat de recórrer un bon nombre de senders de diferents dificultats i distàncies, a peu o amb bicicleta.

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors ofereix una àmplia varietat de propostes, entre aquestes destaquen l’Hospital del Coll de Balaguer, el Molí de l'oli de Vandellòs,el Petit Museu Antonio Bonet Castellana, el Poblat HIFRENSA i el poble medieval de Castelló, entre d’altres atractius patrimonials

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors té una extensa xarxa de camins que connecten els diferents nuclis del municipi i que permeten gaudir a aquells que els recorren d’unes vistes espectaculars, com panoràmiques de la costa i les muntanyes litorals, paisatges protagonitzats pels característics marges de pedra seca de la zona; pels barrancs de la part més plana de les muntanyes o per l’espai natural protegit del Torn. Als que simplement volen relaxar-se, els recomanem estirar-se sobre la sorra de qualsevol de les quatre platges del municipi, amples i gens massificades: la de l’Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn o la de l’Almadrava; i banyar-se en les seves aigües transparents. Totes tenen un certificat de qualitat ambiental EMAS i la Bandera Ecoplayas; i les tres primeres també llueixen la Bandera Blava Per més informació: www.hospitalet-valldellors.cat

Imatges cedides per TURISME L’HOSPITALET DE L’INFANT I LA VALL DE LLORS

CAMP

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

el BAIXla CERDANYA

Oci p er a to thom

uigcerdà és una vila de muntanya reconeguda per tenir uns paisatges molt propis de la terra pirinenca, que permet gaudir d’esports d’aventura i endinsar-se en la història més representativa d’aquesta zona. Aquest municipi és la capital històrica de la Cerdanya, quan la visites segurament no et puguis quedar en un sol racó de tot Puigcerdà.

A Puigcerdà s'hi troba: cultura, tradicions, comerç, esports i gastronomia perquè tothom hi tingui cabuda

Compta amb un llac preciós on poder-se perdre, que a cada estació de l’any es fa especial, ja que brinda una imatge totalment diferent del seu paisatge.

Com tots sabem Puigcerdà té un clima ben pirinenc, on els hiverns són molt freds amb temperatures de 2ºC i els -3ºC de mitjana, i els estius són suaus amb unes temperatures d’entre 14ºC i els 18ºC.

La natura és meravellosa

regalant paisatges i espais de pel·lícula com l’Estany de Puigcerdà, la Font del Cucurú, la Rigolisa o el riu Segre, entre altres. L’oci forma part de Puigcerdà, sobretot el familiar amb nens, ja que engloba la cultura i la tradició, els esports, la gran oferta en restauració i els més de 250 establiments de comerç, on fer “shopping” és tot un plaer. A més pots allotjar-te en establiments diversos, ja sigui en un hotel, pensió, alberg, càmping, casa rural o apartaments turístics com habitatges d’ús turístic.

A Puigcerdà se celebren mercats setmanals i trimestrals, juntament amb fires artesanals, actuacions teatrals i de dansa, tot ben acompanyat de música al carrer i concerts. Tradicions

com les Trobades de Gegants i els espais destinats a l’art. I és que Puigcerdà gaudeix d’una extensa oferta cultural.

"Poder fer un mos com Déu mana” a Puigcerdà és possible, ja que hi ha una extensa oferta de bars i restaurants per a tots els gustos i paladars més exigents. Amb cuina tradicional, de proximitat i sobretot “Cuina Pirinenca de Cerdanya” que promociona el territori i el producte local de la comarca. Atreveix-te a gaudir de la cuina de la Cerdanya.

Els esports s’emporten la medalla d’or, ja que és una de les millors zones on poder practicar tot tipus d’activitat i, on, gràcies a la seva situació privilegiada al bell mig de la vall, es poden practicar activitats a l’aire lliure així com també, hi ha la possibilitat de practicar esports d’hivern. Puigcerdà sempre és un destí perfecte per passar una bona estona i divertir-se per tots els seus racons

+ informació:

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

44

www.puigcerda.cat info@puigcerda.cat turisme@puigcerda.cat


Vacances i escapades tot l’any! www.puigcerda.cat

Viu l’hivern a la Cerdanya!


la SELVA

D es cobreix Entre la Selva i la Garrotxa 46


un gran valor patrimonial. Per altra, l’ermita de Santa Brígida es troba situada dalt d’un espadat i amb unes magnífiques vistes sobre la vall, construïda al segle XI com una capella dependent del monestir d’Amer. El Grup Excursionista Amerenc Esquelles (GEAE) l’ha reconstruïda i habilitada com a refugi.

arrers petits, una gran plaça porxada i indrets particulars com l’antiga estació “El Carrilet” juntament amb una natura i un gran patrimoni històric que defineixen el poble d’Amer. Aquest municipi, de més de 2.000 habitants, es troba en una petita vall entre les comarques de la Selva i la Garrotxa, a mig camí entre Girona i Olot, rodejat d’una gran riquesa forestal. Pots conèixer els encants de diferents maneres ja sigui passejant prop de la riera, caminant pels boscos d’alzinar i pins, vorejant les penyes escarpades, abeurant-se en una de les fonts o fer una passejada per la Via Verda.

Tot un repertori de béns catalogats han marcat el pas del temps com la Vila vella d’Amer D’altra banda, el Monestir de Santa Maria, fundat l’any 949 al costat del riu Amera, és un temple religiós que forma part del conjunt monàstic benedictí, vinculat amb el bisbat de Girona i que durant els s. XI i XII es va mantenir independent. El conjunt d’horts del monestir, que es conserven a banda de ponent de l’església, constitueixen

Gràcies al seu esforç ha permès que sigui digna de veure, tant per dins com per fora. Les vistes són impressionants ja que l’ermita és abraçada per uns grandiosos penya-segats i des d’allí es veu el poble amb vista d’ocell.

El nucli antic d’Amer conserva l’entramat antic de carrers i places i tot un repertori de béns catalogats que han marcat el pas del temps com la Vila vella d’Amer, del conjunt arquitectònic de cases adjacents a l’antiga muralla i monestir de Santa Maria d’Amer amb cases d’interès històric com Can Gasull, Can Boles, Can La, Can Gultresa i Can Mont; El Castell d’Estela actualment són unes restes de l’antic punt de vigilància amb unes vistes impressionants del Ter i la seva obertura a la plana i obra d’estil romànic del s. XI – XV (protecció: BCIN); La Torre de Rocasalva es troba situada a la falda del Puigdalí, masia amb torre circular reformada el s. XIX d’una alçada de 16 m ben bonica de veure i que Pertanyia a la família Roca-Salva, senyors del Castell d’Estela.

47


Tanmateix, la riera principal que ressegueix tota la vall d’Amer és un lloc tranquil i fresc, on passejar dona gust. El riu Brugent és petit però suficient per trobar-hi gorgs on poder pescar carpes, barbs i alguna truita de riu, a més hi ha una zona reservada per a la pesca de mosca. La visita a Amer es pot fer de moltes maneres, una de ben especial, és veure-la des del cel tot practicant vol en parapent. Un luxe a l’abast de tot aquell que no tingui por a les altures. Si t’agrada viure emocions practicant esport, també pots optar per l’escalada, ja que Amer és un municipi rodejat per muntanyes idònies pels amants de les cingleres i les penyes

48

escarpades amb unes vies senyalades com la de Santa Brígida o els cingles de Sant Roc.

La visita a Amer es pot fer de moltes maneres, una de ben especial, és veure-la des del cel tot practicant vol en parapent. Un luxe a l’abast de tot aquell que no tingui por a les altures

El senderisme és un altre atractiu per deixar-se enamorar d’Amer, el qual està preparat amb multitud de rutes marcades pel GEAE, on contemplar serralades i deixar-se captivar per les vistes de la vall. Amer també és per aquells que els hi agrada fer quilòmetres amb bicicleta de muntanya, amb diferents rutes i camins de diferents desnivells. Aquest indret és fantàstic també per aquells que prefereixen una ruta més tranquil·la caminant per la Via Verda – El Carrilet. El recorregut travessa les comarques del Gironès, la Selva i la Garrotxa, i el seu traçat respon a l’antiga via ferroviària del tren Carrilet que unia Olot i Girona. Es tracta d’una ruta de 57 km de camí molt planer, amb sauló compactat i una dificultat mínima per a bicicletes i vianants.


Durant el seu traçat, la ruta travessa paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural, com la Zona Volcànica de la Garrotxa, la vall del Ter, les deveses de Salt, entre d’altres. Sense donar-li més voltes, Amer és un indret a l’ordre del dia, tant a nivell d’excursions i activitats de tota mena com de vida cultural i activa, tot ben amenitzat per un paisatge digne dels millors documentals. No podem deixar d’anomenar que ha sigut important per a la història de Catalunya, ja que al llarg dels anys ha donat quatre presidents a la Generalitat, tres d’ells foren abats del monestir d’Amer, els

quals van arribar a ocupar el màxim càrrec polític català, essent un dels motius el fet de ser els únics que sabien llegir i escriure. Segons el recull històric, el primer monjo va ser Francesc de Giginta (1566-68). Posteriorment, fou el torn de Miquel d’Alentorn i de Salbà (1635-37) i finalment, Andreu Pont d’Osseja (1647-49.) Atribuint així que el quart president és Carles Puigdemont i Casamajó. Però, a Amer hi ha també un altre personatge il·lustre, l’exalcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles i Colomer, el batlle que va estar més anys en el càrrec durant la dictadura franquista

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

Amer conserva un patrimoni arquitectònic ferroviari únic a Catalunya, gràcies a la importància que va adquirir l’estació del poble en la Ruta del Carrilet

AJUNTAMENT D’AMER Telèfon 972 431 112 www.amer.cat

49


el BAIX

LLOBREGAT

Al costat de Barcelona, l’ aeroport i la fira, una ciutat ben connectada i accessible Una ciutat connectada i accessible. La seva ubicació privilegiada, al costat de Barcelona, de l’aeroport internacional d’El Prat, del port i de la fira, fa de Castelldefels una ciutat

accessible al món i connectada amb els principals motors econòmics del territori terra endins, amb el Penedès més proper, marítim i fresc, així com també amb les comarques de l’interior de Barcelona, troben la seva finestra oberta al mar.

La gran platja de la costa Barcelona sud, amb 5 km de fina sorra i 365 dies de sol i mar Parlar de Castelldefels és parlar de les seves platges, les millors de la costa de Barcelona sud per la seva dimensió. També és parlar de la qualitat de l’aigua, de la sorra i dels serveis, a més de les importants certificacions obtingudes any rere any per la seva gran oferta d’activitats per a tots els públics. Cas-

50

telldefels compta amb unes platges obertes tot l’any per practicar esports, passejar o, senzillament, per gaudir de la vida.

Pensant en les famílies Tota la destinació turística de Castelldefels està articulada de manera que les famílies, siguin de les característiques que siguin, trobin les millors propostes per gaudir junts d’uns dies d’esbarjo. Un gran assortiment d’allotjaments, restaurants, comerços i serveis, esports de platja i d’aigua, esdeveniments, activitats lúdiques… sorpreses i experiències per recordar perquè a Castelldefels ens agraden les famílies! Castelldefels compta amb el segell de Turisme Familiar atorgat per l’Agencia Catalana de turisme de la Generalitat de Catalunya.


Una ciutat que viu l’esport: canal olímpic, la major concentració d’esports de platja-sorra, un referent en esport femení de diferents disciplines, competicions i estatges esportius tot l’ anY Castelldefels viu l’esport, tant per la qualitat i diversitat de les seves instal·lacions i equipaments, -on destaca el canal olímpic, únic a Catalunya i empremta activa dels JJOO del 92-, com per la xarxa associativa i de clubs, amb la força de l’esport femení de diferents disciplines, una gran concentració d’esports nàutics i aquàtics, i en especial de platjasorra, que fan de Castelldefels una destinació referent en la pràctica esportiva a l’aire lliure en qualsevol època de l’any.

Una ciutat que aposta per la diversitat gastronòmica i la formació de joves promeses On trobar restaurants tradicionals i propostes innovadores, les millors guinguetes de platja (obertes tot l’any) i una escola d’hostaleria que promou l’aparició de joves promeses. Tot aquest conjunt garanteix que la gastronomia de Castelldefels es trobi permanentment en renovació per oferir la millor qualitat en productes, així com també, en serveis. Una escapada a Castelldefels per gaudir de la millor gastronomia al costat del mar o al centre de la ciutat, és sempre un bon pla.

Entrada al parc del Garraf: itineraris i senders, passejos, astronomia, aula de natura... Són més de 12.000 hectàrees les que t’esperen per fer caminades, rutes i itineraris, amb vistes al mar o terra endins, a peu o en bicicleta. Sempre gaudint de la natura amb un paisatge de

roca calcària esquitxat de capritxoses formes càrstiques, nits d’estels i planetes, activitats ambientals i aules de natura. El Parc del Garraf compta amb miradors naturals i passejades culturals tot l’any, essent un petit paradís natural al costat de la ciutat.

Ciutat d’esdeveniments i de reunions Una extensa oferta, de primer nivell, en sales d’hotels o en espais singulars, tècnicament preparats per acollir reunions de petit i mitjà format en un entorn especial, entre el mar i el Garraf. Amb una proposta completa d’activitats “after meeting” i gastronòmiques que garanteixen l’èxit de la trobada. A més, d’un parc científic i universitari que atreu talent internacional. Tot a 20 minuts de l’aeroport i de la fira, al costat de Barcelona.

Una petita -  gran ciutat: bona oferta de serveis i equipaments, tot a prop, ambient tranquil Castelldefels és multicultural i acollidora. Una ciutat mediterrània i amable, que acull residents i visitants tot l’any, oferint serveis, comerç i equipaments de qualitat, perquè tothom se senti com a casa. El municipi es defineix per tenir un estil de vida propi, urbà i mediterrani, on trobar de tot. Castelldefels està sempre a prop de les famílies, parelles,

amics, joves i grans, esportistes d’elit i noves promeses, investigadors i estudiants... Castelldefels és la casa de tots.

Comerç de proximitat El comerç de Castelldefels és una de les activitats econòmiques més importants de la ciutat, comptant amb un teixit comercial de més de 1.500 empreses, de les quals un 75% correspon a empreses minoristes de comerç i serveis, concentrades al centre de la ciutat. També hi destaca el centre comercial l’ànec blau, amb una superfície comercial de 30.000 m2 i una àmplia oferta de productes, principalment d’establiments de moda i complements, així com botigues especialitzades. És l’únic centre comercial de la costa Barcelona sud que obre tots els diumenges de l’any Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE CASTELLDEFELS Telèfon 93 665 11 50 www.castelldefels.org


visitem

MUSEUS

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA el Garraf

Av. Palfuriana 67 · Platja de Sant Salvador ·info@fcrestaurant.cat 43880 El Vendrell Tel. 977 684 276 museu@paucasals.org www.fcrestaurant.cat www.paucasals.org

ECOMUSEU - FARINERA Alt Empordà

Vine a gaudir del món dels viatges en tren al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. En les seves històriques edificacions i diferents espais, podreu viure experiències úniques en família i descobrir una valuosa col·lecció de 25 locomotores de vapor i d’altres vehícles històrics. Benvinguts a “La Casa dels Trens”!

La Farinera és una fàbrica de farines que conserva tota la maquinària, datada de final del segle XIX i inicis del XX. Endinseu-vos en el recorregut que us portarà d’un pis a l’altre, tot seguint el complex viatge del gra de blat. Us proposen moltes activitats, tallers i visites guiades!

Pl. Eduard Maristany s/n 08800 Vilanova i la Geltrú ( BCN ) Tel. 938 158 491 www.museudelferrocarril.org

C/ Sant Francesc, 5-7 17486 CASTELLÓ D’EMPÚRIES Informació: 972 250 512 www.ecomuseu-farinera.org

VISITES SHOW-COOKING TALLERS

Tel. 972 600 424 infomuseu@palamos.cat

Moll pesquer, s/n · 17230 PALAMÓS

info@fcrestaurant.cat C/ Major, 43-47 · 17700 La Jonquera Tel. 972 556 533

info@museuexili.cat www.museuexili.cat www.fcrestaurant.cat

Anuncia’t a

publicitat@magazinepublicaciones.com

www.museucoloniavidal.org Carretera C-16, km.78 Pl. Puríssima, s/n info@fcrestaurant.cat 08692 PUIG-REIG

Tel. 93 829 04 58

52

museu@museucoloniavidal.org www.fcrestaurant.cat

El portal de TURISME de referència www.turismeacatalunya.cat


CAMBRILS

VINE A CAMBRILS VINE A CASA TEVA www.cambrils-turisme.com


VAMPIRS AL FÒRUM

Fins al 14 de març de 2021 Al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Barcelonès)

EXPOSICIÓ JOSEP PALLACH “PER L’EDUCACIÓ I EL COMPROMÍS SOCIAL” Fins al 28 de febrer

Museu del Suro (Baix Empordà)

RUTA GUIADA: VALLS, TERRA DE CALÇOTS Fins al 27 de febrer

Oficina d’Informació Turística de Valls (Alt Camp)

25è FESTIVAL ARA POESIA Fins al 28 de febrer

Casa de Cultura de Girona (Gironès)

EXPOSICIÓ “RITMES: JOSEP CAMPENY I SANTAMARIA” Fins al 28 de febrer

Museu de la Pell d’Igualada (Anoia)

17è FESTIVAL DE CINEMA I DRETS HUMANS DE BARCELONA Fins al 5 de març de 2021

LA GAROINADA DE PALAFRUGELL Fins al 2 de març

Restaurants de Palafrugell (Baix Empordà)

Online

VISITES A LA SÈQUIA MAJOR DE VILA-SECA Tots els diumenges de febrer del 2021 A Vila-Seca (Tarragonès)

WINTER VICENS A CASA VICENS GAUDÍ Fins al 21 de març del 2021

Casa Vicens a Barcelona (Barcelonès)

34è TRADICIONÀRIUS Fins al 26 de març

Online i al Centre Artesà Tradicionàrius (Baix Empordà)

31è FESTIVAL DE JAZZ DE GRANOLLERS Fins al 30 d’abril

Casino de Granollers (Vallès Oriental)

TEMPORADA ALTA - FESTIVAL D’ARTS ESCÈNIQUES EXPOSICIÓ “FINA MIRALLES. SOC TOTES LES QUE HE SIGUT”

Fins al 12 de desembre del 2021 Teatre de Salt (Barcelonès)

Fins al 5 d’abril de 2021

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Barcelonès)

PROMOCIONA GRATUÏTAMENT EL TEU ESDEVENIMENT A L’AGENDA Els esdeveniments publicats en aquesta pàgina es poden veure alterats per la situació sanitària causada per la Covid-19. De totes maneres, si voleu que apareguin les vostres propostes de manera gratuïta cada mes, només cal que contacteu amb nosaltres mitjançant els telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222, a través del portal web www.turismeacatalunya.cat/comparteix-el-teu-esdeveniment o el correu turisme@magazinepublicacions.comAnuncia’t a

publicitat @ magazine publicaciones.com

667 560 225

LA FUSTERIA DEL CASAT el Pallars Jussà

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix! C/ Sant Miquel, 5 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida ) Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

CIRCUIT 55-84 la Noguera

CAL GABARRA

Berguedà el Berguedà

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardiant. Totalment reformades, es caracteritzen per seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat!

Polígon 505, parcela 58 25139 Menàrguens ( Lleida ) Reserves: 625 244 652 www.circuito55-84.com

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i es accepta animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat! Carrer Únic s/n 25594 RONÍ ( Lleida ) Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

CASA FARRÉ

EL MOLÍ DE LA LLAVINA

MAS EL GÜELL

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles!

l'Alta Ribagorça

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic, tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes. Carrer únic s/n 25526 CARDET ( Lleida ) Reserves: 629 792 476

www.hostalvalldaneu.com

C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 · 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

56

CASA MACIÀ el Pallars Jussà

Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família. Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona ) Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

TALLER JOSEP BUSQUETS l'Alt Camp

Un indret emblemàtic a Valls, un espai creat per comprendre l’obra de l’artista i escultor de la ciutat, Josep Busquets. Vine a fer un recorregut per veure els 50 anys de la seva obra i les seves col·leccions més importants. Cal demanar visita concertada tant per a grups com individuals. Descobreix-lo. Avinguda de les Comarques, 11 43800 VALLS ( Tarragona ) Reserves: 676 235 891 www.tallerjosepbusquets.com

Carrer Masoveria, 3 08673 Viver i Serrateix ( BCN) Reserves: 656 926 412 www.calgabarra.com

Osona

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular. Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola) 08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( BARCELONA ) Reserves: 937 447 109 www.elguell.com

LA TORRE DE DALT Pla de l’Estany

Gran masia rural situada a Camós, a 5 km de Banyoles (i el seu estany) i a 15 km de Girona ciutat. Molt bon accés i rodejada de natura i tranquil·litat. Amb tots els serveis per passar uns dies en un lloc únic. Mas la Torre s/n 17834 CAMÓS ( Girona ) Reserves: 972 571 179 / 628 735 999 www.latorrededalt.com
Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 93 693 03 50

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

VALLS C/ de la Cort, 3 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÉS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

CASTELLÓ D'EMPÚRIES Plaça dels Homes, s/n · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabra, s/n · Tel. 972 450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855 MAÇANET DE CABRENYS Pl. de la vila · Tel. 872 202 645 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99 VILAFRANCA DEL PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 818 12 54

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 93 805 15 85 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33 OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66 LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 93 897 68 30

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 228 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 93 635 27 27 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977 167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 93 285 38 34

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34

59 59


• Vídeos per conèixer les activitats guiades que podeu viure a l’Alt Pirineu i Aran

• Directori en línia de guies (de muntanya, de natura...)

www.sompirineu.cat/ deixatguiar

Rafael López-Monné | IDAPA

• Tríptics amb els 10 motius per pagar per un guiatge


Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ dels Forns, 10-12 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17 Pl. de la Vila, 11 · Tel. 93 814 00 00

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 93 744 16 16 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 93 794 08 98 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546

61


Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Camposines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 ALTAFULLA Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

URGELL

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93 867 01 71

1 any (12 exemplars) www.turismeacatalunya.cat/subscripcions IVA + Despeses d’enviament inclosos en el preu.

62

**El subscriptor rebrà la revista durant la primera quinzena del mes.