__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG 2019 • N.53

SANT HILARI SACALM

MATARÓ Viu el mar

ARBÚCIES

Flors i colors als carrers

PALLARS SOBIRÀ Valls de l’Alt Pirineu

TERRES DE L’EBRE

Temps de plantada

SANT JAUME DELS DOMENYS

Penedès en estat pur

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Senderisme i natura a Sant Hilari Sacalm

Festa i natura


BAGES 08

T

emps de flors, olors agradables i aquelles ganes de sortir al carrer, passejar i conèixer les tradicions més representatives de cada racó de Catalunya. Les agendes llueixen plenes i els actes i esdeveniments són el passatemps preferit. Els pobles vesteixen els carrers de festa i la música ens acompanya en cada pas per donar-li un ambient especial. El sol comença a oferir-nos la temperatura ideal per prendre un vermut en alguna terrassa però també, ens permet recórrer les muntanyes catalanes i fer senderisme pels indrets més inhòspits. Les primeres passejades per la platja mentre sentim la brisa de la primavera i gaudim d’una bonica posta de sol en alguna població costanera. El maig presenta un verd intens en tots els seus paisatges i ens deixa una imatge captivadora per a tothom. La primavera ens regala les primeres vegades, com menjar-se el gelat mentre sentim el xiuxiueig de la gent que camina pels carrers més emblemàtics dels pobles i ciutats. Tots els municipis emmarquen la seva autenticitat amb petits detalls que els fan diferents i això és l’esperit que marca el turisme. Uneix-te a les tradicions i llegendes de cada indret i enriqueix-te de la seva cultura que et farà sentir una mica més de cada lloc. Catalunya té molt a dir-te, i en aquesta edició podràs gaudir de diferents jornades gastronòmiques, fires i festes i lleure per als més petits de casa. Et fem, una vegada més, una pinzellada de tot allò que pots fer durant aquest mes de maig i principis de juny. Aprèn divertintte amb nosaltres i guarda al calaix dels records tot allò que ens regala Catalunya.

Viu el territori pas a pas!

el MARESME

10

el BERGUEDÀ

16

OSONA 18 la SELVA l’ALT

EMPORDÀ 32

la GARROTXA

40

l’ URGELL

42

el PALLARS l’ ALTA

22

SOBIRÀ 44

RIBAGORÇA 46 l’ ALT

URGELL 48

la NOGUERA

49

el TARRAGONÈS

50

el BAIX el BAIX

CAMP 52

PENEDÈS 58

el BAIX la RIBERA

EBRE 60

D’EBRE 66

el MONTSIÀ la TERRA

78

ALTA 82

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


La Val d’Aran

U

n lloc tranquil, solemne, de festes però també de calma. El territori t’obre camí per mostrar-te la sensació de benestar que t’oferirà en qualsevol dels seus racons. Panoràmiques paisatgístiques fins a fires dels pobles més petits, Catalunya et sorprèn amb un turisme exquisit, proper; aquell turisme que recordaràs i identificaràs amb una cultura rica, un patrimoni extens i amb identitat pròpia. Comencem recorrent Catalunya per la província de Barcelona i, a la comarca central, el Bages, coneixem els diferents serveis de la comarca mitjançant la fira multisectorial de l’Expobages. El Maresme, per la seva part, ens comparteix la seva essència marina amb les seves embarcacions i les festes del mar, així com llocs únics per desconnectar, com l’hotel Sa Voga. A la comarca d’Osona, Vilanova de Sau ens sorprèn amb la seva fira d’herbes remeieres i les seves curiositats, mentre que la Pobla de Lillet personalitza El Berguedà. Ja en terres gironines, La Selva ens dona a conèixer indrets tan singulars com Aiguaviva, Sant Hilari Sacalm, Tossa de Mar i Arbúcies, cadascuna amb les seves fires i festes autòctones. Naveguem per la comarca de l’Alt Empordà amb els canals d’Empuriabrava i Castelló d’Empúries, fem ruta marítima amb el Charter Sant Isidre i gaudim del turisme en família a Sant Pere Pescador. Pel que fa a la comarca de la Garrotxa, ens endinsem a la Vall d’en Bas, un indret envoltat dels sòls més fèrtils de Catalunya.

Caminem per la província de Lleida, on només començar per la comarca de l’Urgell ja ens rep el Balneari Rocallaura amb l’objectiu d’agafar forces i energia per la nostra ruta. En aquesta mateixa comarca, també coneixem el Museu Trepat. Més amunt, ja a les muntanyes del Pallars Sobirà, ens perdem per la seva natura i el seu patrimoni. Si seguim per la Noguera, descobrim un dels cels més impressionants de Catalunya, amb certificació Starlight, gràcies a les activitats del Parc Astronòmic del Montsec.

Alta Ribagorça

on podem degustar els productes de proximitat de Xarcuteria Pagès i el restaurant el Rastell.

Pallars Sobirà

Acabem en terres tarragonines, on l’ època de la plantada de l’arròs en pren un protagonisme important. Encara així, comencem pel Tarragonès caminant per Altafulla i seguim cap L’Alt Ur al Baix Camp amb experiències ben singulars a l’Albiol, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant. Vivim el Baix Penedès en estat pur a Sant JauPallars Jussà me dels Domenys i, ja a les Terres de l’Ebre, aprenem a plantar l’arròs i coneixem tota la història que aquest producte ha deixat en E les comarques d’aquesta zona. Al Baix Ebre, el cultiu de l’arròs és present a l’Ampolla i a l’Aldea i ja a la Ribera d’Ebre coneixem la natura i la La Noguera cultura del Delta a Riba-Roja, Tivissa, Torre de l’Espanyol, Garcia i Vinebre. La La comarca del MontSegarra sià ens obre les portes Pla a la festa de la plantada d’Urgell de l’arròs d’Amposta i a la singularitat del mar l’Urgell Segrià de Sant Carles de la Ràpita, mentre que la Terra Alta ens aproLes Garrigues Conca de pa a la fira de la mel Barberà d'Arnes. Un mes més, Catalunya ens enamora i comparteix amb nosaltres la seva essència més pura acompanyada del Terra Alta bon temps de primavera

Alt Camp Priorat

Pe Baix Camp

Tarragonès

Ribera d’Ebre

Seguim la mateixa ruta i arribem a l’Alt Urgell,

Província de Tarragona

Baix Ebre

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

04

Montsià


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

rgell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

El Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

Baix Penedès

Alt Penedès

Ma

res

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

me

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)


Nou portal web, descobreix

Q

uan estimes la teva terra, t’agrada el territori i vols cridar-ho als quatre vents, és quan sorgeix la idea de voler compartir-ho d’alguna manera creativa, interessant i cultural. Amb la principal voluntat de donar a conèixer aquesta terra catalana, neix el portal web Turisme Catalunya sota una il·lusionant iniciativa per tal de promoure el turisme de proximitat. Mitjançant una sinèrgia completa entre ciutats grans i pobles petits, TURISME CATALUNYA comparteix un elegant contrast entre indrets coneguts arreu amb aquells més secrets i encara inexplorats. Des de la constant activitat diària de les ciutats fins l’essència més pura de les viles i els pobles, el web dona l’oportunitat d’escollir on perdre’s i gaudir d’un turisme proper adaptat a les exigències de cada visitant, ja sigui sol o acompanyat. Endinsar-nos en la història i la cultura catalana, també ens nodreix d’un ampli coneixement i, per aquesta raó, des de TURISME CATALUNYA animem a realitzar diverses rutes museístiques per conèixer el patrimoni, és a dir, el present i el passat de cada indret. Tot un recull festiu i cultural, ballant les tradicions i degustant la gastronomia més típica, també forma part dels continguts del portal web, el qual s’acompanya de diferents propostes d’allotjament en hotels, dinars i sopars en restaurants i relax i benestar en balnearis.

TURISME CATALUNYA va més enllà dels nuclis de població i la seva excepcional riquesa, ja que també busca endinsar-se en parcs naturals, en fires i festes que creen la identitat purament catalana, així com una exquisida gastronomia estesa per tot el territori.

Passejant entre muntanyes i respirant l’aire més pur des dels cims i punts més alts, així com recorrent la costa mediterrània catalana, també descobrim panoràmiques singulars i explorem els petits paradisos catalans. 06

Obrim el portal web a tots aquells curiosos que volen endinsar-se en rutes, activitats i propostes d’oci en qualsevol racó de Catalunya, així com conèixer la cultura i la personalitat més arrelada de cada indret. TURISME CATALUNYA pretén que els seus lectors aprenguin llegint, descobrint i vivint el territori en primera persona, que sentin les paraules a flor de pell i que agafin la càmera per guardar tots els records en la seva motxilla d’aventures


Des de la constant activitat diària de les ciutats fins l’essència més pura de les viles i els pobles, el web dona l’oportunitat d’escollir on perdre’s i gaudir d’un turisme proper adaptat a les exigències de cada visitant Neix el portal web Turisme Catalunya sota una il.lusionant iniciativa per tal de promoure el turisme de proximitat

07


el BAGES

xpobages és un esdeveniment que defineix a la perfecció Manresa, ja que presenta tot un seguit de propostes innovadores que personalitzen la capital del Bages. És un punt de referència en el sector, ja que és un aparador d’activitats econòmiques tant per la ciutat com per la comarca. Expobages té la voluntat i capacitat per donar resposta a les demandes del teixit productiu i comercial de la comarca. Amb noves propostes per atendre les expectatives d’un públic cada vegada més informat, amb opcions d’elecció més variades i que els converteixen amb més exigents. El punt de trobada entre comerciants i consumidors, entre industrials i professionals, entre administracions i ciutadania. És un espai de relació entre persones, d’intercanvi d’idees i de projectes.

08

Un motiu per sortir al carrer i redescobrir la ciutat, viure la seva essència i sentira-se una mica més de Catalunya. Aquest any tindrà lloc el cap de setmana 17, 18 i 19 de maig i estarà replet d’activitats de tots els àmbits. Els organitzadors han estat treballant en diferents propostes, i en aquesta edició t’esperen novetats envers altres anys. Com per exemple l’espai 4.0, una nova proposta relacionada amb salut i la gastronomia, la participació de les Associacions de Veïns de Manresa i les novetats vingudes de la vessant més cultural i artística de la fira.

El lloc ideal per intercanviar idees i somnis en un mateix espai L’Expobages engloba gastronomia amb la cuina saludable i l’alimentació, tecnologia i futur amb drons, cotxes elèctrics i energies renovables, conèixer el patrimoni de Manresa i viure el turisme i la cultura de casa. Aquesta fira és sentir el comerç, ja que

durant tot el cap de setmana les botigues de Manresa estaran obertes al públic. La música i la festa són dos elements que acompanyen a la perfecció tot l’esdeveniment. No hi poden faltar les activitats infantils i les tradicions per completar l’agenda de tot aquell que assisteixi.

Un punt de referència en el sector firal per a moltes persones El bullici de la gent, les xerrades a qualsevol raconet de la ciutat o el vermut en alguna terrassa són imatges típiques que et trobaràs mentre passegis pels seus carrers. A l’Expobages hi trobaràs tot allò que busques en un cap de setmana d’ oci, cultura i ambient


el MARESME

31 de maig, 1 i 2

y n u j de

Trobada d’embarcacions tradicionals de Catalunya

renys de Mar i Sant Pol organitzen una de les activitats marítimes que busca promocionar la cultura del territori i del mar, on les embarcaciones més tradicionals de Catalunya s’exhibiran i lluiran en un patrimoni marítim força destacable. "La Festa de la Mar" és una trobada d’embarcacions tradicionals catalanes que, cada dos anys, convoca la Federació Catalana per a la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial amb alguna de les seves entitats membres. En aquesta V edició de la festa, es trepitjarà la sorra de la platja de Sant Pol i s’amarrarà i embarcarà des dels molls del Port d’Arenys. El programa farà una atenció especial a la vela d’esbarjo clàssica i en especial, els patins de vela, que van ser l’embrió de la vela lleugera a les platges maresmenques. Des de la dècada dels anys vint del segle passat, el patí de vela ha tingut un paper destacat de la nàutica recreativa a la costa de Barcelona i el Maresme. Per aquesta raó, conjuntament amb l’Associació Deportiva Internacional de Patí A Vela es preparen activitats nàutiques i divulgatives en el marc de la Festa de la Mar. El dia 25 de maig es farà una regata de patí de vela que sortirà de la Platja d'Arenys fins a Sant Pol.

La promoció i divulgació de diversos aspectes relacionats amb el mar serà present durant tot el mes de maig a Arenys de Mar i Sant Pol amb un conjunt d’activitats que s’organitzen amb entitats públiques i privades, les escoles i els mateixos ajuntaments. Durant el cap de setmana de "la Festa de la Mar", també hi ha previstes activitats festives a terra al Port d’Arenys i a les platges d’Arenys i Sant Pol. Durant els dies de 1 i 2 de juny es podrà veure navegar l'estol de barques des del Port d'Arenys per davant del litoral maresmenc. A més, d' un gran llistat de propostes culturals t’esperen al Maresme, on la programació continuada d’activitats diverses i per a tots els públics durant les setmanes prèvies i posteriors a la festa et faran viure al màxim el territori

La programació i divulgació de diversos aspectes relacionats amb el mar serà present a Arenys de Mar i Sant Pol amb activitats organitzades per entitats públiques i privades, escoles i ajuntaments


A l’hora de buscar un hotel per passar-hi uns dies tranquils, convé tenir en compte alguns requisits. Si la tria us ha portat a l’Hotel Sa Voga, no us sentireu decebuts. El compromís i el respecte pel benestar dels seus hostes són els principis que regeixen la filosofia d’aquest hotel.

L’hotel tranquil Descobrim-ne l’encant? Un hotelet de 4 estrelles al centre històric del poble d’Arenys de Mar, a la costa del Maresme. Situat en dues cases restaurades: una del segle XVIII i l’altra del XIX. En la reforma es va procurar mantenir l’encant original de les cases, però sense renunciar a incloure-hi elements funcionals i de modernitat. El resultat són unes instal·lacions confortables, adaptades a les comoditats i necessitats actuals. Si us hi allotgeu, comptareu amb unes habitacions acollidores, decorades d’una manera exquisida, que compleixen a la perfecció el deure de proporcionar benestar als seus hostes. Cadascun dels espais us fan sentir com si estiguéssiu a casa. L’amabilitat del personal és una característica intrínseca, cosa que afavoreix que l’experiència acabi essent del tot rodona.

Cadascú pot trobar el seu espai, prenent un deliciós cafè al Bar Honest, llegint un llibre al Racó de lectura, o seient al delicat pati interior per relaxarse i perdre el món de vista, tot escoltant com l’aigua brolla de la font. O simplement, seure en algun racó i contemplar el vaivé de la gent. Tot està treballat al mil·límetre per garantir una estada excel·lent i ja no tan sols per dormir, sinó també per gaudir de diferents activitats que organitzen perquè conegueu el poble de més a la vora. Podeu triar i remenar: gastronomia, oci, benestar, cultura... De ben segur que us emportareu un record inoblidable de l’Hotel Sa Voga. Al seu web hi trobareu amb detall totes les activitats, visiteu-lo. Mentre gaudiu de l’estada, no us n’adonareu però estareu guardant a la memòria una experiència fantàstica i serà un record bonic d’evocar un cop a casa


Sa Voga és fruit de l’amor per l’arquitectura i el desig de conservar el patrimoni. L’Hotel Sa Voga és un racó de món per sentirs’hi emparat.

Un hotel on cada detall compta i pensat amb tota la cura del món.

C/ Rial de sa Clavella, 12 · 08350 ARENYS DE MAR Tel. +34 937 959 293 reserves@savoga.cat


ACTIVITATS DESTACADES Dissabte 1 de juny De 10 a 19 h. • Sortides en Banana fun trip i en Banana fast ride. De 10.30 a 18.45h. • Tast de Caiac, Windsurf, Vela lleugera, Big paddel surf i Veler Transatlàntic Mini. D’11 a 14h. • Sortida en veler. De 17 a 18 h. • Taller divulgatiu al voltant dels microplàstics i el seu impacte al medi marí. De 17.30 a 19 h. • Taller de reciclatge d’ampolles de plàstic.

Diumenge 2 de juny De 10 a 19h. • Sortides en Fast Boat fun trip, en Sofa 4 i en Airstream. De 10.30 a 18.45h. • Tast de Caiac, Windsurf, Vela lleugera, Big paddel surf i Veler Transatlàntic Mini. De 10.30 a 13.30h. • Tast de Rem. D’11 a 14h. • Sortida en veler D’11 a 16h. • Sortides en la golondrina Dofijet. A les 17h. • Xerrada sobre l’àrea protegida “Costes del Maresme” i sortides en barca.

Mataró viu el mar

E

l privilegi de ser una ciutat costanera només es pot entendre quan es viu. Mataró viu el mar perquè aquest en determina el seu caràcter mediterrani, és part de la seva història, i del seu present i futur. El Front Marítim és un dels espais més estimats pels mataronins que l’omplen durant tot l’any i que gaudeixen de les nombroses activitats musicals, esportives o lúdiques que s’hi programen. Al passeig marítim sempre hi ha qui practica esport, passeja o contempla l’horitzó. Els bars, terrasses i restaurants amb diferents propostes gastronòmiques, s’omplen de gent els migdies assolellats d’hivern i, amb l’arribada de l’estiu, conviden a allargar el dia a la platja fins ben entrada la nit. Mataró té més de dos quilòmetres de platges repartits entre les de Ponent, El Varador, el Callao i Sant Simó. Són ideals per prendre el sol i fer tota mena d’activitats nàutiques més enllà de l’estiu. Les de Varador i el Callao estan certificades amb la “Q” de qualitat turística, que en reconeix la conservació, els nivells de qualitat en els serveis i mesures de seguretat i higiene, entre d’altres. El Port de Mataró és un punt de referència de la costa de Catalunya gràcies a una situació geogràfica privilegiada i a instal·lacions d’alt nivell en la vessant esportiva. En aquest entorn i amb aquests recursos, Mataró compta amb una oferta molt completa de propostes nàutiques i per a tots els públics, com la vela, les motos aquàtiques, el rem, el windsurf o la pesca. I per als amants del submarinisme, la costa mataronina amaga l’Alguer de Mataró, una extensa praderia de posidònia, una planta endèmica a la Mediterrània de gran importància dins de l’ecosistema marí.

La Festa al Port, 1 i 2 de juny La viutena edició de la Festa al Port, el primer cap de setmana de juny, donarà la benvinguda als intensos mesos d’estiu. Dos dies d’ambient familiar per poder conèixer i provar les activitats nàutiques que es fan el Port de Mataró durant tot l’any. A la mostra nàutica de dissabte, les empreses i entitats de la ciutat vinculades al mar mostraran als visitants els productes i serveis que ofereixen. Per als més entrèpids, hi haurà sortides en Fast Boat fun trip o en Airstream, així com també aquelles més relaxades en golondrina i catamarà. Es podran fer tastets de vela, caiac, pàdel surf i rem que gaudiran per igual grans i petits. Les quasi 3000 places disponibles són gratuïtes amb inscripció prèvia a www.visitmataro.cat entre el 20 i 29 de maig. També hi haurà un munt de propostes per a tota la família. Qui badi caminant pel mercat mariner trobarà una variada selecció d’artesans i es creaurà amb alguna cercavila; els nens gaudiran amb contes, animacions o jocs gegants de fusta; es visitaran exposicions i s’escoltaran les xerrades. I per recuperar forces o fer una aturada no hi faltarà una àmplia oferta gastronòmica


Festa AL Port Mataró

1 i 2 de juny 2019 Apropa’t al Port i fes un tast gratuït de diferents activitats nàutiques: sortides en golondrina i catamarà, vela, caiac, rem, remolcar-te en un sofà o una banana... passeja per la mostra nàutica i el mercat mariner, i no et perdis els espectacles infantils! Activitats gratuïtes prèvia inscripció fins esgotar places. Inscripcions del 20 al 29 de maig a: • www.visitmataro.cat • Telèfon d’atenció ciutadana 010* • Al punt d’informació** * 807 117 010 des de fora de Mataró. De 8 a 19 h, de dilluns a divendres. Cost de la trucada segons tarifes de cada operador. ** Durant la Festa a l’entrada principal del Port, si encara queden places.

www.visitmataro.cat

Visit Mataró

@visit_mataro


el BERGUEDÀ

La Pobla de Lillet A mig camí entre la natura i la cultura

L

a Vall de Lillet es troba a la part nord-oriental del Berguedà, a cavall entre aquesta comarca i el Ripollès. A principis del s.XX era un dels punts industrials més pròspers de la conca del Llobregat i centre d’estiueig degut als seus boscos propers a la població i l’aire pur que s’hi respira. Avui dia el passat medieval i el llegat industrial són part important de la cultura i el tarannà acollidor dels seus habitants. Antigament aquesta vall era un niu de masies estructurades i que amb els anys ha anat patint canvis, fins el que podem contemplar a dia d’avui.

Descobriu- la! El Monestir de Santa Maria de Lillet, principalment romànic però amb molts vestigis d’èpoques posteriors, té un claustre auster i elegant, on molt a prop hi trobem la Rotonda de Sant Miquel, un dels pocs exemples d’esglesiola de planta circular a Catalunya.

L’imponent Pont Vell del S. XIV, creua el Llobregat al centre de la vila, a tocar del centre històric ple de raconets, carrers empedrats i passos per sota de cases que s’eixamplen en petites i acollidores places. Al centre, a tocar de l’antic casal del Castell, l’Església Parroquial, amb una preciosa i erosionada portalada barroca, custodia una talla romànica de fusta policromada provinent del monestir, el Crist Majestat de Lillet i l’escultura de l’Assumpció de la Verge obra de Frederic Marès.

16

Text i fotos de Turisme la Pobla de Lillet

w w w.pob lalillet .cat


La perla de la vall són els Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí, l’únic jardí humit en les obres d’aquest geni. Aquests formen part del recorregut que es pot fer des del recuperat Tren del Ciment fins a l’antiga fàbrica de ciment Asland, reconvertida en museu. El Tren del Ciment, conegut com a Carrilet, servia per transportar el carbó per alimentar els forns de la fàbrica, per distribuir el producte acabat i més tard per al transport de passatgers. El carbó s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població i l’explotació va portar Güell a encarregar a l’arquitecte Antoni Gaudí la projecció del Xalet del Catllaràs, enmig d’aquesta meravellosa serra, com a habitatge pels enginyers de les mines. Durant la seva estada a la Vall, Gaudí s’allotjà a casa dels Artigas, propietaris d’una de les fàbriques tèxtils més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va obsequiar amb el disseny d’un jardí per a la seva propietat que la gent va anomenar popularment Font de la Magnèsia i avui dia reconegut arreu com a Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

Al sud, bressolant la població, la Serralada del Catllaràs és i ha estat lloc d’oci per a moltes generacions. Des de la nombrosa xarxa de camins senyalitzats que ens duen a través de fresques arbredes a cristal·lines fonts i sumptuosos miradors podem descobrir els seus més íntims secrets: el Xalet, obra de Gaudí en procés de restauració i el Santuari de Falgars, llar de la Verge de Falgars, patrona de la vall, una preciosa talla gòtica d’alabastre. Al Catllaràs hi han treballat els avantpassats però també ha estat lloc d’oci per a moltes generacions. Senders senyalitzats i pistes ens acosten als miradors sobre la vall, amb una fauna i flora característiques de la zona: flor de neu, orquídies, galls fers i ramats de cérvols, els bolets i la caça. A l’àrea recreativa del Santuari de Falgars hi ha el lloc ideal per fer un àpat qualsevol dia en família.

Ajuntament de La Pobla de Lillet

A la Pobla de Lillet trobareu una varietat d’allotjaments i restauradors que ofereixen un tracte familiar i delícies de la gastronomia local, així com establiments on es poden adquirir productes típics de la zona, des dels gustosos embotits a melmelades i conserves artesanes.

Plaça de l’Ajuntament s/n

La Vall de Lillet acull al visitant oferint-li tot el què atresora: cultura, natura, història, gastronomia, artesania, tradició...

08696 LA POBLA DE LILLET Tel. 93 823 60 11

Oficina de Turisme La Pobla de Lillet Estació del tren de La Pobla de Lillet

• tur.lillet@diba.cat • Tel. 687 99 17 85 41


OSONA

descobreix les herbes remeieres mb el principal objectiu de compartir les plantes i les seves propietats, Vilanova de Sau organitza una de les fires més reconegudes en l’àmbit natural, la “Fira d’Herbes Remeieres”. Mitjançant rutes botàniques, tallers, concursos, exposicions i conferències es vol apropar el coneixement sobre la diversitat de la flora, així com compartir la gran diversitat i múltiples propietats de cada planta en els diversos camps com la medicina, la gastronomia, l’horticultura i fins i tot la cosmètica. Des de l’organització de la fira, asseguren que aquest esdeveniment és tot un recull d’informació etnobotànica que s’ha anat treballant i recopilant durant tot l’any, proporcionant material gràfic a tota mena d’estudis sobre plantes que es facin en el territori. Així doncs, la “Fira d’Herbes Remeieres” vol documentar i divulgar a tots els assistents sobre qualsevol tema relacionat amb la botànica, la natura i les plantes del territori.

Ajuntament de Vilanova de Sau Passeig Jacint Verdaguer, 7 08519 VILANOVA DE SAU (BCN)

Tel. 93 884 70 06 vilanovas@diba.cat

www.vilanovadesau.cat

Les xerrades, que tractaran des de la gastronomia salvatge fins a les espècies dels diferents continents d’arreu del món, donaran a conèixer les diverses plantes silvestres i les noves formes d’alimentació, així com els nous sabors, plats i ingredients que es poden utilitzar a l’hora de cuinar amb flors i plantes. A més, es descobriran noves espècies foranes, el seu ús en salut i la seva procedència d’indrets llunyans, exòtics i misteriosos. I és que des de la “Fira d’Herbes Remeieres” s’assegura que hi ha herbes i plantes extraordinàries per al seu ús així com propietats molt útils i que moltes són estimulants sensorials a través de les quals es poden descobrir noves formes, textures i olors, així com colors i gustos. Amb aquesta finalitat divulgativa, els assistents podran passejar entre parades d’herbes i productes artesans, així com participar en activitats i propostes ben diverses i per a tots els públics. Gràcies a l’esforç de tots

aquells que col·laboren en la seva organització, aquesta fira s’instaura, any rere any, com un dels esdeveniments relacionats amb la natura amb més participació

Mitjançant rutes botàniques, tallers, concursos, exposicions i conferències, la fira vol apropar el coneixement sobre la diversitat de la flora, així com compartir la gran diversitat i múltiples propietats de cada planta.


20


RACONS DE CATALUNYA EL CALIU DE LA FIRA D’HERBES REMEIERES A VILANOVA DE SAU (Osona) Cedida per l’Ajuntament de Vilanova de Sau 21


la SELVA

a Toscana italiana presenta unes característiques molt particulars, i aquí a Catalunya en tenim una en petit format, Aiguaviva. Un poble petit amb un paisatge ondulat que presenta petits turons nets, camps de conreu, masies escampades i ben conservades que mostren un encant especial al capvespre, el qual no podràs dubtar de fotografiar. Un poble ple de vida on poder fer tastets en restaurants, dormir en cases rurals i comprar carn de proximitat i pa de tota la vida. Els nens i nenes del poble poden créixer amb l’educació rural tradicional a l’escola del poble, en la qual jugar i aprendre són dos característiques idònies que fomenta l’educació de sempre.

satge està composat per camps de conreu que et meravellen tot passant per les seves carreteres. Llocs distintius que presten a recórrer pels seus dos rius, Güell i Marroc, on hi predomina una vegetació molt pròpia del territori amb diferents camins per passejar o fer rutes en bicicleta BTT. Per la part més planera, hi consten dues rieres, la de Can Gibert i la riera de la Torre.

Un municipi ben comunicat amb la ciutat de Girona i l’aeroport, on el pai-

conreu situades

Aiguaviva convida a caminar entre amples planes de en un petit turó

22

El territori gironès és molt viu pels volcans. En aquesta zona s’hi troba una petita part del volcà Crosa, compartit entre els termes municipals de Vilobí d’Onyar i Bescanó que s’emporten la part més gran. Aquest volcà descansa damunt el contacte discordant entre materials paleozoics i terciaris. Cal dir que té el cràter més gran de la península i un dels més grans d’Europa i s’ha convertit en un espai natural protegit, el qual ha despertat un especial interès tant a nivell didàctic i científic com turístic. Si ressegueixes el seu terme t’adonaràs que hi va haver assentaments romans, ja que queden restes d’una torre sepulcral romana. La natura i els diferents punts històrics representats per arquitectures com la capella de la Mare de


Festa i natura a

ant Hilari Sacalm és la capital de Les Guilleries, el Km 0 d’un feréstec i encara poc conegut massís entre la Selva i Osona. Es tracta d’un km 0 on la natura i els boscos ens regalen amb generositat innumerables fruits, sensacions i productes on són més agraïts que mai amb qui els visita i estima, i on arriben als màxims nivells de bellesa, pau i autenticitat. Un lloc privilegiat on els amants de la natura poden gaudir-la de mil maneres diferents, i on es mostra i ens dona a nosaltres sense matisos, tal com és. Els boscos de Les Guilleries són un paratge natural que no deixen indiferent a ningú i que regalen meravellosos moments i paisatges a tothom

24 24

24

que els visita en cada una de les èpoques de l’any. Podràs descobrir el teu refugi autèntic on amagar-te de la calor i respirar aire pur, gaudir d’un espectacle de colors que esdevé art al mig de la natura, conèixer i provar els productes locals i de temporada de la zona com els bolets, castanyes, plantes remeieres, maduixes o l’aigua, un dels fruits que deriva d’aquests boscos i que han marcat el passat, present i futur d’aquesta vila. A Sant Hilari hi ha més de 100 fonts d’on brolla l’aigua més pura, aquella aigua que va servir d’amagatall a en Serrallonga, un dels bandolers més importants de Catalunya, que va presenciar el naixement del General Moragues o la que va ser repartida per l’entranyable Jaumet del Flabiol als visitants del municipi. Aquests personatges il·lutres van deixar una forta empremta al municipi hilarienc. La capital de Les Guilleries et regala una experiència vital que no oblidaràs. Podràs gaudir dels seus carrers, places, edificis històrics, miradors i

de la seva gent a la vegada que podràs provar la gastronomia local que fa gala dels productes de la terra. A més, els museus et permetran conèixer l’essència de Les Guilleries, la seva fauna i flora, la puresa de la seva aigua i la saviesa i experiència dels seus torners que, amb precisió, van transformant els troncs de fusta que ens regalen els boscos en petites peces de regal. Un munt d’activitats t’esperen per fusionar-te amb la natura, la història, la tradició i els productes del territori, com per exemple, una ruta guiada pels espectaculars boscos de Les Guilleries, parant a una font a esmorzar amb productes locals i autèntics que et faran despertar tots


els teus sentits o un bany de bosc si ets dels que vols connectar amb la natura i amb tu mateix. A més, al llarg de l’any se celebren una gran quantitat d’esdeveniments i fires que et captivaran. Al de juny, deixa’t encisar amb una de les festes amb més encant i misteri de la capital de Les Guilleries: “l’Embruix”. La festa neix l’any 2009 gràcies a la participació d’entitats locals, un gran nombre de col·laboradors, gent vinculada al món de l’espectacle i de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Un dels objectius principals d’aquest projecte és la conservació de la memòria col·lectiva de Les Guilleries, amb la recuperació de les llegendes i les històries escrites o de transmissió oral, així com donar a conèixer l’ofici de les trementinaries i la commemoració de fets històrics, com la crema de suposades bruixes i la seva persecució durant el segle XVII.

La ruta guiada pels espectacular boscos de les Guilleries et donarà l’oportunitat de connectar amb la natura i amb tu mateix Durant tot el cap de setmana, s’organitzen activitats relacionades amb la màgia, les herbes remeieres que utilitzaven les trementinaires per guarir els malalts, música per a grans i petits, actes solidaris... Encara així, el pilar fonamental de l’Embruix és l’espectacle “Sàbat de bruixes, guilla que fuig!”, que consisteix en una ruta en la qual s’interpreten diverses llegendes conegudes del territori i finalitza amb un aquelarre de bruixes. L’ edició d’enguany s’interpretarà a la zona de la font de Cal Sastre, sota una nova direcció i canvis substancials en l’argument de l’obra. Més de 80 persones faran que aquest espectacle sigui tot un èxit

Veniu a conèixer la nostra història i a viure una experiència única, us agradarà!

Les Guilleries Km0.cat Carrer Rectoria, 17 17403 SANT HILARI SACALM (Girona) Tel. 972 868 101 www.santhilari.cat

TURISME SANT HILARI SACALM Tel. 972 86 96 86

La festa de l’Embruix organitza activitats relacionades amb la màgia, llegendes del territori i històries de bruixes


10a edició de la campanya gastronòmica de l’1 al 30 de juny

D

urant tot el mes de juny, 13 restaurants de Tossa de Mar, que formen part del col·lectiu que potencia la cuina tradicional tossenca, participaran a la 10a edició de la campanya gastronòmica dels “Fideus a la Cassola”, un plat que ha estat present des de sempre a les llars de Tossa. Antigament, era costum que cada mestressa seguís les receptes de la seva pròpia tradició familiar i que, segons l’ època de l’any, la preparés amb uns ingredients o uns altres, a vegades amb productes del mar, d’altres amb productes de la terra o, fins i tot, barrejant productes de les dues procedències. Els restaurants que s’han adherit a la campanya d’enguany us proposen recuperar algunes d’aquestes receptes amb un menú complet de tres plats amb un entrant, un plat principal de fideus a la cassola a escollir entre un mínim de dues varietats diferents, uns postres, i aigua, vi o refresc Algunes de les opcions que s’oferiran són, entre d’altres: Fideus mariners a l’estil de Tossa, fideus de cullera amb lluerna; fideus a la cassola amb llobregant, fideus de senyoret, tot net i pelat; fideus amb verduretes de temporada; fideus amb costelló, salsitxa i galeres pelades amb puntets d’all i oli de safrà; fideus a la cassola amb llamàntol i cloïsses, a la crema de marisc; fideus negres amb sèpia i gamba de Blanes; fideus amb escamarlans; fideus al carbó; fideus amb carxofes i calamarsets; fideus amb cabra de mar; fideus a la cassola amb llagosta... Els establiments que participen en aquesta edició són: Bahia, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, l’Ajustada, Marina, Mestre d’Aixa, Sa Barca, Sa Muralla, Victòria i Víctor. Per més informació: OFICINA DE TURISME DE TOSSA DE MAR Av. Pelegrí, 25 · 17320 TOSSA DE MAR (Girona)

Tel. 972 340 108 www.infotossa.com


28


RACONS DE CATALUNYA TOSSA DE MAR ( La Selva )


E

l proper 16 de juny, Arbúcies es converteix en un punt de trobada on les catifes de flors protagonitzen “Les Enramades”, un esdeveniment festiu que vesteix tots els carrers del nucli urbà del municipi. La festivitat, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, és una autèntica exhibició d’obres singulars i úniques on les flors donen a conèixer la personalitat del municipi. La creació de catifes de flors omplen els carrers de creativitat, formant un espai viu i obert a tothom que vulgui conèixer una festa que ja fa més de 500 anys que se celebra i que formenta la participació del públic mitjançant una popular cercavila. Cada catifa té una història i un mètode de treball diferent, on el més habitual és començar escollint el tema sobre què es basarà. Es busquen diferents elements figuratius, temes d’actualitat o aquells aspectes que personalitzen Arbúcies per plasmar la idea escollida amb la composició d’una catifa. Les flors i fulles que s’utilitzen per a realitzar-ho són naturals de la zona, principalment del Montseny, i les seves varietats i colors donen la singularitat a cada composició. Un cop recolectades les flors, cal repartir-les de manera uniforme en un lloc fresc i sec per evitar que agafin humitat i que es puguin conservar de la millor manera possible. 30

A més, abans de posar les flors sobre les catifes, també cal un treball previ, ja que els dibuixos al terra guiaràn la composició i forma de la seva creació i disseny final. Per mantenir la catifa en les millors condicions es ruixa amb una capa fina d’aigua i, d’aquesta manera, les flors llueixen vives, no volen i no s’assequen. A les 18h de la tarda, s’anuncien les catifes guanyadores i tot seguit, la cercavila que passa per tots els carrers les trepitja fins deixar convertits els carrers en una estora multicolor irregular i deforme. Així doncs, aquestes obres efímeres i singulars són dignes de veure i descobrir, ja que mitjançant l’esforç i la dedicació de tots els participants es viu una festa única

La creació de catifes de flors omplen els carrers de creativitat, formant un eSPAI viu i obert a tothom que vulgui conèixer la festa, que ja fa més de 500 anys que se celebra


l’ ALT

EMPORDÀ

En família a

familiar

S

ant Pere Pescador, envoltat pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i vorejat pel riu Fluvià, està immers en la natura i gran part del seu territori està integrat dins del Parc Natural, creant un espai de gran valor agrícola i ecològic. És l’indret ideal per visitar una de les principales zones humides de Catalunya amb major varietat d’espècies animals, on hi habiten més de 300 espècies d’ocells. Per aquesta raó, es pot gaudir en família de rutes senyalitzades, miradors i torres d’oberservació així com participar en les visites i exposicions que el parc organitza. Sant Pere Pescador permet endinsar-se en els voltants naturals més immediats a través de senderisme i cicloturisme en família, enmig de camins rurals vorejant zones del Parc Natural.

Durant el recorregut, es descobreix l’entorn del riu Fluvià, el qual aporta una gran bellesa natural i paisatgística, i la reserva integral Illa Caramany, on es pot observar un gran nombre d’ocells com l’ànec collverd, el martinet marí o el bernat pescaire. Aquesta ruta s’inicia a l’Oficina de Turisme, està senyalitzada i té una durada d’una hora i mitja a peu, on es trobaran diversos miradors on aturar-se per descansar, observar el paisatge i fer fotografies. Certificat com a destinació de turisme familiar dins el segell Platja en Família de l’Agència Ca-

divertit

refrescant

educatiu


talana de Turisme, Sant Pere Pescador és el lloc perfecte per a la pràctica d’esports en família. S’ofereix una àmplia oferta turística d’allotjament, restauració, entreteniment i serveis especialitzats adaptats a les necessitats principals de les famílies. A més, els càmpings santperencs estan considerats, des de fa anys, entre els millors d’Europa gràcies a les distincions rebudes en reconeixement a la seva qualitat dins del sector. Endinsar-se en el món del windsurf i del kitesurf al mar, descobrir l’entorn amb caiac en

lúdic

família o practicar vela al riu Fluvià, són algunes de les opcions turístiques que ofereix el municipi, el qual es converteix en l’indret idoni per a l’observació de milers d’aus migratòries. Per a tots aquells amants dels esports nàutics, les característiques naturals de la platja fan que Sant Pere Pescador sigui un referent mundial en la pràctica d’aquest tipus d’esports. A més, el municipi celebra anualment el “Campionat del Món de Windsurf ” amb la participació d’esportistes de renom internacional

, amb gairebé mília a la platja fa en e -s tir er iv    D la seva poca s verges i amb ne du de s re et scador en un set quilòm a Sant Pere Pe ix te er nv co t, mílies amb profundita stic per a les fa rí tu iu ct ra at a oferta d’allò lloc de gran encara més un ir er of a r pe I 8 i 9 de juny, mainada. els propers dies a, iv ct ra at i a ic alunya, Hola més dinàm campanya “Cat la à ar br le ce i n descomptes el municip a on s’incloue tiv ia ic in a un ents adherits, a Família”, ílies als allotjam m fa s le a r pe especials les i excursions tallers, espectac més de visites, ar. s al públic famili en caiac destinat

Foto de Diego Espada (Arxiu Imatges PTCBG)

AJUNTAMENT DE SANT PERE PESCADOR C/ Verge del Portalet, 10 17470 Sant Pere Pescador (GIR) Tel. 972 520 050 www.santpere.cat

OFICINA DE TURISME DE SANT PERE PESCADOR

paisatgístic Foto de Diego Espada (Arxiu Imatges PTCBG)

actiu

Crta. de la Platja, s/n 17470 Sant Pere Pescador (GIR) Tel. 972 52 05 35 www.visitsantpere.com oficinaturisme@santpere.cat

Foto de Diego Espada (Arxiu Imatges PTCBG)

esportiu


34


RACONS DE CATALUNYA AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ ( Alt Empordà ) Fotografia cedida per l’ Ajuntament de Sant Pere Pescador


NAVEGA, CAMINA, VOLA...

Descobreix ! A

plena plana de l’Empordà, al bell mig de la Badia i al cor del Parc Natural dels Aiguamolls, s’aixeca la vila Medieval de Castelló d’Empúries i Empuriabrava, antiga capital del comtat i la qual encara conserva gran part del seu patrimoni monumental. Deixar-se perdre pels seus carrerors, descobrir les places, navegar pels seus canals i viure el petit comerç, construirà una estada autènticament local i de proximitat, on l’indret compartirà amb tu tots els seus encants singulars.

Ubicat al cor d’una de les badies més belles del món Castelló d’Empúries, exemple de constància de la preservació del seu patrimoni, conviu i promociona activament els seus valors, cultura i història durant tot l’any, amb visites a monuments i esdeveniments de referència, com el

36

festival medieval més important de Catalunya, Terra de Trobadors. A més, altres indrets turístics de gran consideració que comparteix Castelló d’Empúries és la Basílica de Santa Maria del s. XV, la Cúria Presó Medieval, l’antiga muralla o el Portal de la Gallarda. A només 3 km, trobem l’única Marina Residencial de tot l’estat, Empuriabrava, la qual ja s’ha consolidat com una destinació turística de primer ordre, així com residència habitual de gent de diverses nacionalitats, convertint-la en un gran resort cosmopolita. Té més de 25 km de canals navegables i 5.000 punts d’amarratge, fet que la converteixen en una xarxa de carrers d’aigua ben accessibles i còmodes. Per això, per als amants de la nàutica, Empuriabrava es converteix en un lloc ideal per compartir les vacances en família, navegant-hi i realitzant-hi les diverses activitats marítimes. La pràctica de vela o windsurf, així com altres propostes més novedoses com la pujada al riu la Muga en caiac, són activitats d’oci que es poden practicar tot l’any.

Els amants de la náutica tenen oportunitat de navegar per aquesta fantàstica zona Ubicats al cor d’una de les badies més belles del món, els amants del mar tenen l’oportunitat de navegar per aquesta fantàstica i diferencial zona, així com per la costa litoral del Parc Natural del Cap de Creus, a través de cales i camins de ronda. Es poden realitzar itineraris tot descobrint el territori, ja sigui per terra o per mar, o veure’l des d’un punt de vista privilegiat, des de l’aire. I és que Empuriabrava dona també l’oportunitat de viure aventures molt emocionants mitjançant el paracaigudisme, ja que el terme s’ha consolidat com un referent mundial dins el món d’aquesta pràctica esportiva


El Sant Isidre és un veler històric construït l’any 1925 a Mallorca i avui dia, és el llaüt de mitjana més gran que ens queda del nostre passat al Mediterrani. Amb una capacitat de fins a 36 passatgers, actualment està totalment restaurat i equipat per a poder acollir tot tipus d’esdeveniments, per a grups, sortides familiars, celebracions... Els serveis que donem amb el Sant Isidre són totalment personalitzats i ens adaptem a les propostes dels nostres clients. El nostre port base es troba a Cadaqués però també ens desplacem a tota la Costa Brava per realitzar els nostres serveis. A bord, podreu trobar tots els serveis per passar una jornada inoblidable al mar.

El vaixell ofereix serveis de càtering, catering, servei de bar, música en viu, equip lleuger de snorkel i tovalloles. Per més informació, podeu visitar el nostre web www.chartersantisidre.com i les nostres xarxes socials.

Charter Sant Isidre C/Figueres, 4 17488 Cadaqués (Girona) Tel. 626 960 298 www.chartersantisidre.com


la GARROTXA

Serrats, turons i natura envoltada de boscos i de planes amb un dels sòls més fèrtils de Catalunya, es forma el relleu de la Vall d’en Bas, un municipi que també acull cultura i història i que, amb un tracte ben amable, comparteix la seva personalitat. Essent un dels indrets de la Garrotxa on regna el turisme actiu i familiar, el municipi transmet tranquil·litat i dinamisme per a tots aquells curiosos que es perden pel seu territori.

Turisme familiar i dinàmic

D

escobrir tot el que forma la Vall d’en Bas és d’allò més curiós, però a la vegada fàcil i dinàmic. A partir del seu “Centre de Cultura i Natura de Can Trona”, podràs endinsar-te en tots els elements del patrimoni que el municipi ha anat heretant al llarg del temps i fins a convertir-se en el què representa avui en dia. Mitjançant exposicions, material didàctic i xerrades, el Centre d’Interpretació disposa d’una museografia innovadora, tecnològica i interactiva per transmetre l’essència del municipi i de tot el seu patrimoni cultural. Des de Can Trona, s’organitzen activitats educatives per tal que els més petits també coneguin les històries, llegendes i la cultura popular de la Vall d’en Bas. El principal objectiu d’aquestes propostes és compartir i fer conscients a nens i joves de la importància de la història del territori des d’un punt de vista crític, emocional i de reflexió. El turisme familiar s’instaurà en el territori de la Vall d’en Bas en una oferta lúdica adaptada a totes les edats i on es compleixen mesures específiques per als infants i les famílies. Per aquesta raó, el municipi està certificat amb el “Segell de Turisme Familiar de la Generalitat de Catalunya”, i a través del qual aporta serveis, equipaments i activitats turístiques per a realitzar un turisme familiar de qualitat, així com esdeveniments, actes i festes per a tots els públics.

40

40


La Vall d’en Bas forma camins per tot el seu voltant on passejar i praticar un senderisme accessible a tothom mentre també s’observa la flora i la fauna del territori. Gràcies al segell Turisme Familiar i al tractar-se d’una destinació d’interior, compta amb uns recursos naturals força extensos i diversos i on les experiències a la natura són sorprenents i excepcionals.

Descarrega’t l’app i descobreix: 7 rutes, 7 pobles i un munt de sorpreses i premis que t’esperen!

Un dels esdeveniments més concorreguts del municipi i relacionat amb la seva natura i els seus sòls és el “Dia de la Dalla”, el qual tindrà lloc els propers 1 i 2 de juny a Hostalets d’en Bas. Es tracta d’una festa que commemora els sistemes tradicionals dels pagesos als camps i amb el principal objectiu de fer homenatge a tots els avantpassats d’aquest ofici. Durant el marc del Dia de la Dalla, s’organitza un concurs on hi participen més de cinquanta dalladors de diverses comarques gironines així com d’altres indrets de tot l’Estat. A més, durant la celebració d’aquest esdeveniment, també hi haurà actuacions musicals i la Fira de la Terra

Ajuntament de la Vall d’en Bas C/Sant Esteve,3 · 17176 SANT ESTEVE D’EN BAS (Girona) Tel. 972 690 225

www.basdemagia.cat

La Vall d’en Bas té en funcionament “l’App Bas de Màgia”, una aplicació que també està estretament relacionada amb la cultura de l’indret, ja que permet descobrir 7 rutes de la vall a través de personatges màgics i diverses proves a superar. És tracta d’una proposta d’oci que engresca tant a petits com a grans i dona lloc a una activitat en família ben diferent, activa i dinàmica. Des del punt de sortida fins a l’arribada, Bas de Màgia et suggereix una aventura a través de la qual també podràs sumar punts amb els diferents reptes, així com obtenir premis i descomptes en estambliments i comerços artesans de la vila. L’app Bas de Màgia ha obtingut la segona posició en el guardó de Turisme de Catalunya 2018 en la categoria de millor experiència turística i ha obtingut el segon premi Ruralapps 2018 per la seva contribució en l’apropament en la valorització de la vida rural en la ciutadania.


l’URGELL

Urgell és una comarca d’interior situada a la plana de Lleida, molt accessible i ben comunicada que posa a l’abast del visitant tots els seus valors culturals i paisatgístics en un entorn que conserva la seva genuïtat. Comarca coneguda per la seva excel·lència en qualitat de desconnexió, l’Urgell aporta uns valors cada cop més preuats per aquells que busquen el refugi, la calma, el gaudir d’uns pobles i uns paisatges autèntics.

marca. Els museus conserven l’essència del que va ser l’Urgell en temps passats, les festes celebren totes les singularitats dels municipis i la gastronomia és essencial per sentir de ben a prop la seva història.

L’ Urgell és una comarca plena de contrastos, terra de castells i torres de defensa, llegendes i història presents en molts museus dels seus municipis. La història la podem veure en els castells que són exemplars captivadors del Patrimoni Monumental que té la co-

Per una banda, Tàrrega és la capital de la comarca de l’Urgell i és el centre comercial i de serveis destacat a l’àrea oriental de les Terres de Ponent. Els esdeveniments formen part de l’agenda d’aquesta població, en la qual destaca l’activitat cultural dedicada al teatre,

42

L’Urgell està replet de valors culturals i paisatgístics

amb la Fira de Teatre al Carrer – FiraTàrrega. Aquest certamen d’arts escèniques que esdevé cada mes de setembre el màxim altaveu de projecció de la localitat en l’àmbit nacional i internacional. Per altra banda, el municipi llueix un magnífic museu que representa Museu Trepat.


La fàbrica de Josep Trepat permet conèixer l’evolució del treball al camp És la representació fidel del que va ser la fàbrica del Josep Trepat al primer terç del s.XX fins a mitjan del 1960, en què va viure el seu moment més àlgid. Aquesta fàbrica va ser un punt d’atracció per a treballadors, ja que va donar feina a moltes persones gràcies a les innovacions agràries. La maquinària agrícola va ocasionar la transformació i mecanització del camp català com també espanyol. Aquesta mecanització li va donar vida a tot el centre urbà de Tàrrega, ja que si van construir petits tallers, i és que les màquines de Josep Trepat van ser tot un èxit comercial i una revolució en el treball del camp. Totes les màquines estaven adaptades a les necessitats dels pagesos essent lleugeres, manejables i amb un preu accessible

fet que ajudaria a la seva popularitat i acabarien transformant la feina i la vida del camp. Al llarg dels anys, s’ha conservat fins a l’actualitat l’antiga maquinària, les naus i la documentació, que ho transformen en un cas d’estudi singular, motiu pel qual tot el complex s’ha convertit actualment en un museu de la mecanització agrària. L’ edifici és una obra protegida com a bé cultural d’interès local, i la fàbrica fou nomenada productora nacional l’any 1931.

l’ oportunitat d’aprofundir en el sector mitjançant rutes guiades on t’expliquen les peculiaritats més importants que van succeir. Estan oberts a tot tipus de grups, ja sigui per a les escoles, tallers familiars així com assessoraments per aquells que vulguin aprendre d’una manera més acurada. Posen a l’abast material pedagògic dissenyat per donar la informació d’una manera fàcil. Només cal que organitzis la teva sortida al Museu Trepat i et rebran amb els braços oberts

Per tal de donar a conèixer d’una manera dinàmica el museu s’ha iniciat diferents activitats per donar-li més vida, on s’hi poden descobrir les funcions que aquestes eines van tenir per les feines del camp. Així com també, hi ha

43


el PALLARS

SOBIRÀ

ots els pobles d’aquesta comarca emmarquen una autenticitat personal, les cases de pedra amb teulades de pissarra i balcons de fusta et faran viure l’experiència d’un viatge als orígens històrics. La gran quantitat de petites ermites, ponts romànics i castells escampats arreu de la comarca del Pallars Sobirà et faran enamorar d’un llegat que s’ha preservat al llarg del temps.

Ens trobem en una comarca on tenen una de les millors aigües i muntanyes de tot el territori català Capbussa’t a la cultura en qualsevol dels museus i espais històrics. Reviu l’època d’esplendor de l’edat medieval als castells i a les torres de guaita. Coneix què va suposar la Guerra Civil als espais de memòria històrica. I si ets gormand, gaudeix de com s’elaboren els productes tradicionals i artesanals de la comarca, ja que la gastronomia de muntanya es distingeix per ser natural i deliciosa. Pots provar la carn de caça, les truites de riu i bolets de boscos els quals són probablement els productes més apreciats. Altres plats típics són

44

l’ olla aranesa, la vianda pallaresa, l’arròs de conill i el guisat de senglar o de cérvol. Tots cuinats a foc lent i amb molta delicadesa per a delectar el paladar de la millor manera i que cada mossegada et transporti a un altre món. Les entitats del Pallars Sobirà estan involucrades en fomentar el turisme de la comarca, creant diferents plataformes per tal de promoure la presència del mercat turístic contribuint a la seva promoció. Així doncs, si tens ganes de viure emocions intenses, el Pallars Sobirà ofereix una gran varietat d’activitats amb les quals podràs engegar el teu mecanisme i viure experiències inoblidables. Si t’agrada l’aigua i descarregar adrenalina pots gaudir del ràfting, piragüisme, hidrospeed i descensos de barrancs, així com també, si ets més tranquils, hi ha l’oportunitat de practicar canoa, paddlesurf o pesca. Però si el que et crida l’atenció són activitats de muntanya, tens les opcions de fer trekking, escalada, BTT, hípica, activitats amb 4x4, passejos a cavall i circuits de quads així com un bon grapat de curses de muntanya durant tota la temporada de primavera/estiu. No ens podem oblidar del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, un emblema d’aquesta comarca que comparteix amb el Pallars

Jussà i l’Alta Ribagorça, el qual regala espais molt singulars on es deixa veure tota una història mil·lenària amb un ric patrimoni cultural i natural.En aquests espais naturals, a més, hi creix una fauna apassionant i que permet a tot amant dels animals gaudir d’espècies autòctones de zona pirinenca. Endinsa’t en un entorn idíl·lic amb l’atractiu de les zones naturals, de tota la cultura i de totes les oportunitats esportives que té tota la comarca. Aquest territori té grans propostes d’allotjaments, de lleure i gastronomia adaptades a totes les necessitats, essent així una comarca singular de Catalunya

Les entitats del Pallars Sobirà estan involucrades en fomentar el turisme de la comarca, creant diferents plataformes per tal de promoure la presència del mercat turístic


Autor imatge: Òscar Rodbag - Arxiu del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Aquesta primavera no et quedis a casa, escapa’t i vine, t’ho passaràs bé al Pallars Sobirà!

Explorar la gran bellesa natural d’aquestes muntanyes és

UNA AVENTURA A L’AIRE LLIURE

VALLS DE L’ALT

Turisme Pallars Sobirà C / Camí Cabaner s/n · 25560 SORT Tel: +34 973 621 002

PIRINEU

Web: turisme.pallarssobira.cat Facebook: @ PallarsSobira.tourism Twitter: @ visitpallars Instagram: @ pallarssobiratourism


l’ ALTA

RIBAGORÇA

El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral...    Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 46

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents...

Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques…

Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès

Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament.


Les teràpies més indicades son: Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi. Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DERMATOLÒGICA COSMÈTICA BOI THERMAL

El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica.

Programes i tractaments AYURVEDA CALDES DE BOI Caldes de Boí incorpora els tractaments Ayurveda amb el Dr. Vijay Carolin, llicenciat en Medicina i Cirurgia Ayurveda per la Universitat de Kerala (India) amb el títol profesional de B.A.M.S. Actualment s’ofereixen 4 programes: • Cura Ayurveda de 7 dies.

Programes de 10/14 dies:

• Programa anti dolor: artrosi, artritis, fibromiàlgia.

• Tractament Ayurveda per a la inflamació crònica. • Tractament Ayurveda per l’insomni, ansietat i depressió. • Tractament Ayurveda per problemes articulars i musculars.

• Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Per a més informació consulti la web: www.caldesdeboi.com/tratamiento/ayurveda

A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depressió.

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


l’ ALT

URGELL

L’

 Agustí i l’ Adrià, dos germans de 30 i 23 anys respectivament, són nascuts a Arseguèl i afincats a la Seu d’Urgell. Són dos joves emprenedors que quan veuen una oportunitat de negoci que revaloritzi la seva comarca i els seus productes, s’hi llencen de cap. « El nostre projecte sorgeix gràcies al llegat tan important que ens han deixat els avis/es del territori. Ens han donat una gran oportunitat per seguir treballant per al nostre futur »

Primer va ser l’Agustí al quedar-se la xarcuteria en la qual hi havia treballat casi 6 anys en ella i després va ser el restaurant de nova creació, conjuntament amb l’Adrià, El Rastell. També tenen altres projectes en marxa com la bicicleta elèctrica per a repartir les comandes i un sistema online per a encomanar els seus productes. Aquesta bicicleta es tracta d’un projecte innovador, ja que està adaptada a persones

amb mobilitat reduïda per a poder oferir oportunitats laborals molt més àmplies. Els germans Porta Alsina van obrir El Rastell, amb la voluntat de potenciar els productes de l’Alt Urgell i una cuina que fusiona tradició i modernitat. És un projecte innovador a la Seu d’Urgell, ja que presenta una proposta diferenciada utilitzant productes ecològics i de proximitat (calculen que el 85% del total dels productes són de l’Alt Urgell). En tan sols vuit mesos, han aconseguit l’acreditació de Restaurant Slow Food – Km0. A més, formen part de l’Associació Menja’t l’Alt Urgell, on s’agrupen diversos productors de la comarca amb l’objectiu de potenciar els productes de la terra. L’ Adrià és el cuiner del Rastell. Va estudiar a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, on es va graduar en pastisseria, confiteria i forneria, i va obtenir el títol de cuiner tècnic superior en direcció de cuina. Té un gran domini de la cuina tradicional i de fusió. La seva experiència prové de diferents cuines de prestigi a Barcelona i del bagatge

obtingut durant la seva joventut al restaurant l’Oreneta d’Arsèguel, regentat durant molts anys per la seva família. L’ Agustí és ramader, xarcuter i emprenedor. És el que està al capdavant de la Xarcuteria Pagès on trobareu embotits elaborats artesanalment, carn ECO i de proximitat, els quals també són aptes per intolerants i al·lèrgics. Tots aquests productes es poden comprar mitjançant l’e-commerce de la seva pàgina web i realitzen enviaments nacionals i internacionals « Tots dos formem un equip i volem llençar un missatge, especialment als joves: Amb il.lusió, esforç i treball, aconsegueixes els teus reptes i t’obres portes a nous projectes de futur. Nosaltres continuarem la lluita »

Restaurant & Degustació El Rastell Pl. Jacint Verdaguer, 2 local 2 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) Tel. 873 451 303 • 621 216 347 www.elrastell.restaurant

PLATS PREPARATS EMBOTITS ARTESANALS Xarcuteria Pagès @rastell.restaurant

C/ Llorenç Tomàs i Costa, 74 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) Tel. 973 360 850 www.xarcuteriapages.cat @xarcuteriapages


la NOGUERA

a serra del Montsec, situada al Prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels indrets que mostren unes condicions d’ observació astronòmica excepcionals tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. Les mesures de contaminació lumínica realitzades en la darrera dècada han mostrat que una gran part de la zona del Montsec presenta unes condicions excepcionals de foscor i el fet que les afectacions dels municipis integrants de la zona siguin molt baixes garanteix la qualitat i la preservació d’aquest cel nocturn.

L’any 2007, en el marc de la Conferència Internacional en Defensa de la Qualitat del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, celebrada a l’Illa de La Palma, es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, coneguda internacionalment com la Declaració de La Palma o Declaració Starlight. A partir d’aquesta declaració sorgeix el sistema de certificació Starlight, realitzat per la Fundació Starlight amb l’aval de la UNESCO amb el seu programa MaB (Home i Biosfera). A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts

per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la idoneïtat del Montsec. L’avaluació realitzada va concloure, a inicis de l’any 2013, que un total de vinti-quatre termes municipals (total o parcialment) eren certificats com a Destinació Turística Starlight i que onze dels mateixos (total o parcialment), també eren certificats com a Reserva Starlight (cels excel·lents). La conclusió final de tot el procés és que el Montsec i el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles

+informació a: www.parcastronomic.cat

49


el TARRAGONÈS

ltafulla es presenta com una destinació amb personalitat pròpia dins de la Costa Daurada. La seva vocació de vila tranquil·la és ideal per a les famílies, amb serveis adaptats a les necessitats d’un turisme cada cop més exigent i informat que sap valorar els atractius culturals, paisatgístics, gastronòmics i esportius de les destinacions turístiques.

Visites guiades a la Vila Closa La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. La major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998, la Generalitat de Catalunya va declarar el seu conjunt historicoartístic com a Bé Cultural d’Interès Nacional. A més, t’espera un màgic passeig per la història d’Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita inclosa

a l’Església de Sant Martí, la qual té una durada d’una hora i mitja i el preu és de 4€. Entrada lliure per als menos de 12 anys. L’horari d’estiu és dilluns i dijous a les 19:00h, i la visita s’ha de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme, al telèfon 977 651 426. En cas de pluja, la visita quedarà ajornada.

Visites guiades a la vila romana dels Munts Al voltant de la gran ciutat romana de Tàrraco, van anar fundant-se nombroses viles dedicades a l’activitat agrícola i al lleure. Una d’elles és la vila dels Munts, situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina. En aquesta vila romana, la qual forma part del conjunt arqueològic de la Tàrraco romana declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, s’hi organitzen visites guiades teatralitzades durant l’estiu. La vil·la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns. Podeu fer les vostres reserves al telèfon 977 251 515 o al portal web www.mnat.cat.

La platja d’Altafulla La platja d’Altafulla és un dels atractius més importants del

50

municipi. De gran qualitat, per la seva sorra fina i daurada, i acompanyada d’un bon clima mediterrani, ofereix als visitants la possibilitat de gaudir tot l’any del mar, la natura i els esports en família. La platja és guardonada cada any amb el distintiu de qualitat Bandera Blava. Disposa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda i serveis de socorrisme.

Museu Etnogràfic d’Altafulla El Museu Etnogràfic d’Altafulla compta amb diferents elements d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municipi, recuperats i restaurants pel veí d’Altafulla i artesà, Salvador Gatell, l’any 2008. S’hi poden trobar unes 1.000 peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’objectes i elements, des dels més curiosos fins als més quotidians del món de la pagesia. Gràcies a una xarxa de persones voluntàries i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, el museu està obert tots els caps de setmana. Està ubicat a la Pallissa de l’Era del Senyor, al Camí de l’Ermita, 10


el BAIX

CAMP

Esbargeix-te a

CAMBRILS

Cambrils és una bona opció d’oci,

per aquest motiu els seus vilatans i vilatanes s’encarreguen de mostrar-ho i organitzar-ho de la millor manera a tot aquell qui els visita. Durant els següents mesos de l’any t’esperen diferents esdeveniments per gaudir dels teus dies lliures d’obligacions i convertir-los en moments per ser recordats.

Tendim a tenir el desig de provar i viure experiències noves, i la gastronomia ens permet fer ambdues, ja que és un intercanvi de sabors i opinions. Cada zona té la seva particular gastronomia, per aquest motiu els cambrilencs i cambrilenques organitzen diferents esdeveniments al voltant dels àpats. • Apropar-se a Cambrils del 7 de juny al 16 de juny és viure el “Mar de Tapes”, 9 dies per gaudir de més d’una trentena de propostes gastronòmiques locals tarraconenses. • Tens una altra oportunitat amb les “Jornades del Calamar” en què el calamar serà el protagonista dels menús en més de trenta restaurants. Tindrà lloc des del dia 27 de setembre al 13 d’octubre. • Més endavant celebren la 10a mostra de vi i gastronomia amb “Cambrils, entrada al País del Vi”, durant tot el cap de setmana de l’11 al 13 d’octubre on la diversitat d’actes completaran tot l’esdeveniment. •  Aquest any, al voltant de les tapes neix una nova proposta el “Concurs Provincial de Tapes” que tindrà lloc durant la setmana de l’11 de novembre al 19 novembre. • És tradició, al migdia anar a prendre el vermut i a Cambrils ho saben molt bé com fer-ho, per aquest motiu, no et perdis el segon “Vermuting Cambrils” que té lloc des del 17 de maig al 6 de juny. Podràs degustar el teu vermut amb un acompanyament. Busca la llista dels establiments adherits a aquesta iniciativa.

52

Durant tots els dies de l’any pots optar per rodejar Cambrils amb el trenet turístic, una manera de passejar diferent. O ves al Parc Samà és un espai formidable per conèixer un parc històric, botànic i zoològic de la Costa Daurada. És un majestuós jardí històric catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i descobreix el laberint humà. Esbargeix-te amb els petits de casa al segon “Hola Família! Llegendes en família”, que consisteix en la celebració de dos caps de setmana plens de sorpreses i activitats pensades especialment pel públic familiar arreu del territori. Llegendes en família neix amb l’objectiu de fer èmfasi en la història i la mitologia del territori i, donar vida a les ciutats i que les famílies amb infants gaudeixin de tot el que ofereixen les destinacions familiars catalanes. I participa al segon concurs de castells de sorra i al 45è Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC)

Un grapat d’oportunitats t’esperen a Cambrils, apunta-te-les a l’agenda i no te’n perdis ni una


CAMBRILS

t ’hi esperem!

AGENDA 2019

45è Festival internacional de Música de Cambrils FIMC 25/07 - 11/08

Trenet turístic de Cambrils Tots els dies

2n Hola Família! Llegendes en família 7/06 - 9/06 Visita al Parc Samà Tots els dies

2n Vermuting de Cambrils 17/05 - 02/06

8a La Mar de Tapes de Cambrils 7/06 - 16/06

2n Concurs de Castells de Sorra 6/07

5es Jornades del Calamar de Cambrils 27/09 - 13/10

10a Mostra de Vi i Gastronomia “Cambrils, entrada al País del Vi” 11/10 - 13/10 1r Concurs provincial de Tapes 11/11 - 18/11


E

ntrar a l’Albiol és nodrir-se de pedra i flora, i és que tenen un dels portals més privilegiats on, des del cim més alt del municipi, s’hi poden contemplar les serres de Prades. L’Albiol conserva una profunda petjada històrica representada en les cases i masies del seu voltant, moltes de les quals encara se’n conserva l’aspecte de pedra vista i apareixen de forma original des de la seva construcció.

L’Albiol es caracteritza per petits carrerons que connecten entre si i que et permeten recórrer tot l’entorn d’una manera senzilla però gojosa

54

L’ edifici de l’Ajuntament de l’Albiol és d’aquelles edificacions remarcables i notables de tot el municipi, i que el pots trobar al bell mig del centre històric. Al seu costat hi llueix la Plaça de la Font, petita però essent un emplaçament predilecte per les seves vistes. Com a bon poble, té una bonica Església dedicada a Sant Miquel, formada per una nau única amb capelles obertes entre contraforts i amb detalls que marquen la diferència.


Un municipi que et presenta totes les comoditats per gaudir d’un cap de setmana tranquil, amb tota la calidesa del seu ambient

AJUNTAMENT DE L’ALBIOL

Plaça de Sant Miquel, 5 43479 · ALBIOL (Tarragona) Tel. 977 846 160

+ informació: www.albiol.cat

A més, també hi ha localitzacions específiques per practicar l’escalada i un allotjament rural situat en un bell enclavament natural. Té diferents xarxes per gaudir caminant com realitzant activitats de BTT amb unes extraordinàries cingleres. Gràcies a totes les virtuts presents en els seus boscos, s’ha celebrat la “IV Trail de l’Albiol,” amb gairebé 200 participants entre les diferents modalitats que es poden fer, segons la distància. A més, l’Ajuntament fa dos anys que col·labora amb la “Cursa Almogàvers” que organitza l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades i que posa com a punt d’avituallament, el terme municipal de l’Albiol. L’ altra cursa a la que es dona suport és “l’Ultra Trail Muntanyes de la Costa Daurada”, una cursa d’ultra resistència de muntanya també molt concorreguda.

Com a lloc d’interès que actualment es troba en ruïnes, hi ha l’antic castell de l’Albiol, una arquitectura d’estil romànic, situat a 866,5 metres d’altitud. Cal pujar-hi expressament per trobar les últimes parts escampades per tot el seu territori. Per una altra banda, l’ermita de la Mare de Déu de les Virtuts, que feia lloc de reunió de la batllia de Samuntà, es troba al terme d’Alcover però pertany a la parròquia de l’Albiol, tot i que actualment està enrunada. L’ entorn privilegiat de l’Albiol fa que sigui un municipi especialment atractiu per als amants de l’esport i la muntanya. Actualment és creuat pel GR 65-5, també conegut com el camí de Sant Jaume. La silueta de la població està emmarcada per unes espectaculars zones verdes, les quals llueixen ben cuidades i que li donen vida a la població. Deixant el nucli urbà, l’Albiol s’expandeix en nombroses rutes de senderisme ben senyalitzades, que permeten descobrir el profund paisatge natural que el rodeja.

Dormir a l’Albiol és allotjar-se en un entorn acollidor, despertar amb el so dels ocells i esmorzar productes ecològics i fets amb tot l’afecte del món. Una combinació perfecta en una zona privilegiada que et meravella amb l’essència que ofereix situar-se entre el mar i la muntanya. L’Albiol és una bona opció per apostar per fer activitats a l’aire lliure i sentir la natura a flor de pell. També teniu opcions d’habitatges turístics amb cases rurals i un alberg a punt de ser posat en marxa. Una activitat molt activa ve per part dels dos ramats de cabres de producció ecològica. Per una banda, un ramat destinat a carn i l’altre a obtenir llet per produir làctics propis i ecològics. També hi ha producció de fruita i carn. Per últim, també es pot gaudir d’un conill exquisit criat al terme. Gràcies a aquestes particularitats, gaudim d’una gastronomia espectacular, on el plat estrella és l’estofat de porc senglar. D’altra banda, també s’hi localitzen dos cellers amb un total de 4 explotacions vinícoles. Els avellaners, olivers, vinyes i cereals regalen una agricultura molt marcada per aquest territori tarragoní


L’

Hospitalet de l’Infant compta amb una infinitat d’opcions de turisme de proximitat i oci per a tots els gustos. Per una banda, quatre platges naturals i tranquil·les amb una sorra fina i aigua transparent i per l’altra, la muntanya mediterrània que deixa anar una brisa fina i encantadora. Aquest bonic indret ofereix la particularitat de sentir-te a prop de tot i lluny de res. Es pot gaudir de la riquesa dels contrastos en pocs metres i un paisatge molt singular el defineix a la perfecció, deixant entreveure unes ofertes ben variades d’activitats a l’aire lliure per deixar volar els sentits. Platges on relaxar-se i trobar llocs privilegiats on tan sols prendre el sol, caminar o fer alguna activitat esportiva. La muntanya amb els seus boscos a tocar conviden a passejar i fer senderisme. I és que aquestes experiències emocionants i sorprenents són d’aquells moments que agrada viure. Com visitar la cova del Llop Marí, un dels punts més misteriosos de l’Hospitalet de l’Infant, on t’esperen activitats com el caiac o nedar per un espai au-

Un municipi que regala un paisatge ric en contrastos

56 56

tèntic i captivador. Un altre indret molt recomanable és anar a Castelló, un dels nuclis deshabitats del municipi situat entre Masboquera i Vandellòs, un poble medieval digne de ser visitat. Passejar pels seus carrers on reviure la vida avantpassada, enmig de les muntanyes i un entorn emblemàtic i molt singular, també és una opció excel·lent. No ens podem descuidar d’ anomenar la gastronomia de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant. Per una banda, la tonyina a la qual li dediquen unes jornades entre els mesos de maig i juny. Encara així, la Clotxa s’emporta la festa més popular de l’Hospitalet de l’Infant, la Clotxada, un acte tradicional i multitudinari que se celebra a finals de setembre. També formen part de l’oli, al desembre tens l’oportunitat d’anar a la seva festa i fer-ne un tast i segur que t’emportaràs una caixa sencera. O si et ve de gust pots endinsar-te en la seva Fira Fruits de la Terra i conèixer el producte local, la seva particular cuina i tenir l’oportunitat de degustar una clotxa. Llepa’t els dits i bon profit.

La natura que envolta el municipi aporta una gran singularitat i varietat de flora i fauna autòctones Aquesta primavera, Vandellòs i Hospitalet de l’Infant ofereix una variada agenda d’activitats per passar-ho bé,. Busca informació a la seva pàgina web www.hospitalet-vandellors.cat, truca al 977 823 328 o segueix les seves xarxes socials


el BAIX

PENEDÈS

PENEDÈS en estat pur!

Sant Jaume des de l’Hostal

Ens acompanyes a fer unes rutes per tot el municipi? Et convidem a passejar entre nosaltres, ja que Sant Jaume dels Domenys està format per varis pobles. Agafem la motxilla, un bon calçat i l’ampolla d’aigua i ens situem a Lletger. Un bonic poble amb carrers estrets i caragolats, allí podeu gaudir de la Torre de Guaita Medieval, tot un emblema per als seus vilatans i vilatanes. Al seu costat l’Ermita dedicada a Sant Andreu i Santa Marina. Lletger té una localització idònia, que ens permet fer una petita excursió d’un quilòmetre, agafem direcció a la roca i a la pujada, dins la riera de Marmellar, hi trobarem el Pèlag Gran, un bonic pèlag d’aigua, un espai on podrem passar una bona estona envoltats de natura. També descobrirem la Cova Gran i la Font de l’Hostal de l’Alzina, dos punts marcats per completar la caminada de Lletger.

Lletger amb la seva torre medieval

58 58

Seguidament ens dirigim cap a Cornu- Al nord del Papiolet, a un quilòmetre ja della, on als seus voltants hi trobem ben es veu la Torregassa i el Papagai, dos posenyalitzat el Pont d’Origen Romà, que bles més de Sant Jaume, al peu de la muncreua el torrent de Ca l’Antic. Una verita- tanya. Aquests dos nuclis permeten inicible joia que s’ha mantingut en bon estat ar tot un seguit de rutes, com per exemple de conservació fins a dia d’avui. I si ens pujar al Pi Sol, una muntanya des d’on girem cap a l’altre costat de poble, ens gaudir de la vista de tota la plana del topem amb l’Ermita dedicada a la Mare Penedès, fins on la terra s’endinsa al mar. de Déu dels Arquets, un lloc emblemàtic Una meravella per a qui ho veu i gaudeix. on el dilluns de pasqua la gent del poble Tot seguit ens dirigirem a l’Hostal, aquí hi celebra un aplec. Aquesta ruta la po- ens esperen unes espectaculars vistes a dem acabar a Sant Jaume dels Domenys. les vinyes, que et fan quedar amb la boca La següent opció és començar al Papio- oberta. let. Només arribar el primer que hi veiem Abans d’arribar al poble de Sant Jaume és l’Església de la Mare de Déu dels Àn- dels Domenys ens trobem les casetes de gels. Podem engegar tot fent una passejada Llobets, ens aturem i observem entre arbres, passant per un camí preel pi del pont o de les ciós on trobarem la font-safacasetes. Aquest mareig del Papiolet, aquí parem jestuós pi blanc i fem un bon glop d’aigua està considerat fresca i un descans sota el pi amb la els arbres, és una bona capçada més manera de fer una pauampla de tot sa. En aquest indret els Catalunya. més petits de casa poTot seguit, a den jugar i passar-ho uns 150 m, d’allò més bé. Un espai ens trobem natural on divertir-se i la Font Safarespirar aire pur. Font safareig del Papiolet


Fotos cedides per la Regidoria de Turisme Text escrit per la Regidoria de Turisme

reig de la Bassa Gran, un altre bonic lloc on berenar o passar una bona estona mentre expliquem alguna història. Finalment arribarem a Sant Jaume dels Domenys. Aquest compta amb diferents joies arquitectòniques, per un costat visitem l’Església dedicada a Sant Jaume Apòstol, on al seu interior hi ha una pica baptismal visigòtica, molt poques en queden a Catalunya. Tot just al seu costat hi ha la Rectoria, que alberga el Museu Litúrgic Parroquial, la cuina antiga i la Necròpolis Paleocristiana (tombes antropomorfes dels segles X- XI). Per visitar aquests espais cal concretar-ho amb antelació, trucant al telèfon 616 867 519 els dimecres, dijous i dissabtes per la tarda. I no ens oblidem de visitar l’Aqüeducte Romà de Sant Jaume dels Domenys, ningú pot marxar d’aquí sense veure’l Sant Jaume dels Domenys us captivarà per la seva particular natura, ja que us podreu perdre entre vinyes i muntanyes, arquitectura i història, passat romà i medieval. Si heu decidit acompanyar-nos en la ruta, oferir-vos el complement perfecte, uns encantadors hotels i establiments rurals que et garanteixen una bona estada. I no t’oblidis de fer un bon àpat en qualsevol restaurant o bar del municipi, on us sentireu com a casa. Passeu uns dies entre nosaltres, desconnecteu i gaudiu d’un entorn rural ple de bon ambient i tranquil·litat.

Plaça de Joan Roig, 2 · 43713 SANT JAUME DELS DOMENYS (TGN)

Tel. 977 677 113

Pont i Aqüeducte romà de Sant Jaume dels Domenys

Pica baptismal visigòtica i Església de Sant Jaume dels Domenys


el BAIX

EBRE

Cultiu d’arròs a

es festes de la plantada són un dels esdeveniments més característics de Catalunya, els quals tenen lloc a les Terres de l’Ebre i reivindiquen i promocionen el producte més arrelat del territori, l’arròs. Un dels pobles on se celebra aquesta activitat és l’Ampolla, un acollidor indret del Baix Ebre considerat com la porta al Delta i situat El cicle comença a finals al golf de Sant Jordi. de novembre, es passa la xaruga Aquesta població està estretament relacionada amb la pesca i les rutes per a fer solcs de 30 centímetres de marítimes, dues activitats que han marcat la història del territori, així com fondària i la terra es deixa oxigenar fins també ho ha fet la plantada i la sega de l’arròs. Es tracta d’una pràctica al mes de març, que es torna a fer la que mostra els processos de cultiu d’aquest producte i com els arrossaires mateixa operació. Al mes d’abril, s’inunden treballen el camp durant la seva plantada. El seu origen es remunta a la els camps i s’anivellen, es reparteix el llim i dècada del 1860, temps en què es va començar a fer arròs al voltant del s’abonen amb fem. Ja al mes de maig, Canal de Navegació, el qual anava de la Ràpita a Amposta. es neteja el terra en abundant aigua i se’n El més important d’aquesta festa és la participació; els plantadors fan una redueix el nivell, es passa la trisella i es tira demostració de plantada professional i els que ho volen aprendre tenen la llavor. A finals de juny se sequen l’oportunitat de fer-ho. Així doncs, a la vegada que es participa en una els camps durant sis dies, es tira el guano activitat d’un gran contingut cultural, es pot gaudir d’una manera lúdica i i la palomina i es torna a tirar l’aigua. econòmica dels beneficis terapèutics i físics de caminar per dins del fang Al juliol es birba l’arròs, a l’agost floreix i de l’aigua d’un arrossar. la planta, que dona lloc a l’espiga, i Així doncs, es tracta d’un esdeveniment ben curiós i singular de al setembre se sega. conèixer, on aquest cultiu de l’arròs et permet descobrir l’essència de les Terres de l’Ebre, on la gran varietat d’arrossos i la seva gastronomia també sorprèn a qualsevol

La plantada és una activitat d’un gran contingut cultural i, alhora, una manera lúdica ideal per conèixer els beneficis terapèutics i físics de caminar per dins del fang i l’aigua d’un arrosar 60


Festes de l’arros‘

CULTURA

I

www.ampollaturisme.com 977 593 011

TRADICIÓ

Festa de la Plantada 16 de JUNY

L’Ampolla

Porta del Delta

Festa de la Sega 22 de SETEMBRE


62


RACONS DE CATALUNYA PLANTADA ALS ARROSSARS DE L’AMPOLLA ( Baix Ebre ) Cedida per l’ Ajuntament de l’Ampolla 63


a zona del Baix Ebre resplendeix de poblacions molt valuoses i amb el seu especial encant marcat per aquesta zona. Al sud de Catalunya hi ha la població de l’Aldea, de poc més de 35 km2 on les persones i les tradicions formen tota la bellesa del municipi. De la invasió visigòtica i la posterior dominació àrab, ha quedat el nom Aldea, originari de l’àrab al-dái’a, que significa llogaret, granja. Des de fa molts anys, l’Aldea és un important nus de comunicació de Catalunya. El cultiu de l’arròs sempre ha estat present al terme dels aldeans i aldeanes i forma part de la gastronomia diària i de les festes més representatives del municipi. 64

Les festes de la plantada tenen lloc generalment al mes de juny i són les primeres d’un cicle de festes dedicades a l’arròs que acaba amb les Festes de la Sega a finals de setembre. La Festa de la Plantada de l’Arròs de l’Aldea pretén recuperar i mostrar les tasques agràries del segle XIX. La celebració es complementa amb música i balls tradicionals de la zona, com ara les jotes.

Les festes de l'Arròs són tradició, cultura, gastronomia i ambient familiar No hi falten els jocs tradicionals, com el de les birles, i com a cloenda de l’acte es realitza un dinar popular en què es poden tastar les millors receptes d’arròs del Delta. L’inici de la festa es reprodueix d’una manera única, una passejada amb carros i cavalls pel Xoperal de l’Aldea per donar el tret de sortida. Aquest moment és molt expectant, ja que al voltant del Xoperal s’hi reuneixen totes les mirades de la gent del poble i dels de fora de la vila, per viure en primera persona el moment en què els planta-


dors es disposen a entrar als camps d’arròs. Garbes carregades i plantada en marxa, això si, a ritme de jota. Els encarregats de representar-ho són homes i dones de totes les generacions juntament amb els més petits de cada casa. Tot junts s’uneixen per demostrar com era l’art de plantar l’arròs a mans quan la tecnologia no existia. Aquesta jornada permet mostrar les tradicions del territori i promoció de les Terres de l’Ebre. Entre les diferents activitats que es duen a terme en aquesta jornada, no hi pot faltar el concurs de cuina per a nens, degustacions d’arrossos i maridatge de tapes i vins. En aquesta festa hi ha l'oportunitat de conèixer els productes tradicionals del Delta i veure una bona ballada de jota.

Altres festes i actes populars són la Festa de la Mare de Déu de l’Aldea, la festa major amb actes populars com el correfocs, el correbous, ball a l’aire lliure, bou capllaçat o la Festa de la Carxofa que se celebra a mitjan gener a mitjan febrer amb la seva rostida de carxofes i mostra de gastronomia popular

Av. Catalunya, s/n. 43896 l'Aldea

Tel. 977 45 00 12 ajuntament@laldea.cat


la RIBERA

D’EBRE

Torre de l’Espanyol un poble a la vall de les muntanyes

Vista panoràmica de Torre de l’Espanyol

ntrar a la Torre de l’Espanyol és endinsar-se en un univers de colors i olors, i és que la Torre de l’Espanyol és terra de fruiters, oliveres i molins de vent. Es troba al mig de la vall de l’Ebre i l’envolta milers i milers d’arbres que en aquesta època de l’any són dignes de ser vistos. El poble, a 164 m d’altitud, a l’esquerra del riu de la Torre, és allargas-

Façana de l’Església de Sant Jaume 66

sat a migdia de la carretera de Vinebre i esglaonat als vessants septentrionals de la serra de Tormo. Ubicat enmig d’una vall encerclada per les serres del Rovelló, dels Aubellons i del Tormo que configuren un relleu diferencial amb zones planeres i cultivables al llarg de la vall i abruptes relleus a la resta. El paisatge de la vall és agrícola amb suaus pendents, zones abancalades i barrancs encaixats. Entre els seus camps també hi trobem algunes construccions de pedra en sec anomenades Anjubs, per emmagatzemar aigua de la pluja. Carrers amb les típiques cases de poble ben engalanats de flors, et fan sentir l’esperit rural que amaguen aquests llocs tan especials. Portes i finestrals curiosos són alguns detalls que trobes tot caminant pel seus carrerons. Al carrer Major s’hi pot observar, a més del campanar octogonal de l’església, algun que altre pont d’unió entre cases. Un racó agradable és la plaça del Comte, que ens espera amb

arbres i una font ben original de l’escultor Marçàginé. Entremig et trobes amb l’Església Parroquial, dedicada a Sant Jaume i fou acabada el 1787 i és de tradició barroca. Un altre espai arquitectònic religiós és l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, per arribar-hi cal agafar un camí llarg asfaltat, ja que es troba a les partides “Hortes del Molí”. Quan arribes, el primer que veus és el santuari petit, al peu més occidental de la serra del Tormo vorejat de xiprers, al seu voltant hi ha pinedes, garrigues, ametllers, oliveres i cirerers. L’ ermita és del 1861 i consta d’una nau amb absis no marcat en planta i coberta amb volta de canó.


Molt recomanable de visitar és la font de n’Horta, tot i que es troba a les afores de la Torre de l’Espanyol, és a mode de font i safareig públic format per dues bases rectangulars que amaga una font d’època romana. Un altre espai és la Mina, que esdevé per si mateix un Centre d’Interpretació situat al peu de la serra del Tormo. Constitueix un dels patrimonis culturals i etnològics més representatius del municipi que està directament relacionat amb l’explotació agrària i l’aprofitament de l’aigua.

Durant l’estiu se celebra la festa major per Sant Jaume el Major (25 de juliol) i a l’hivern la festa major per Sant Antoni Abat (17 de gener). Hi ha la tradició de fer un aplec de sardanes anual cap a finals de l’agost o principis de setembre. Anualment, se celebra la setmana cultural coincidint amb l’11 de setembre amb la tradicional pujada al Tormo. Hi ha altres actes com la Fira Tastafruit, per promocionar els productes locals, com ara la fruita dolça, la BTTorre la Transrabosenca o la festa del jabalí.

Campanar de l’Església Parroquial de Sant Jaume

Ermita de Sant Antoni de Pàdua Un acte que representa a tots els veïns i veïnes de la Torre de l’Espanyol és la plantada del pi de quintos. Els encarregats són els nois i noies que compleixen els 18 anys aquell any. Aquesta festa ve de fa molts anys enrere i l’objectiu principal és anar al camp a buscar el pi més alt de tots, més o menys que mesuri uns 18 metres. Llavors el planten al mig del carrer del poble, i a la nit han d’escalar-lo fins dalt de tot i col·locar la bandera del poble. Bé, aquest acte és tradicional i, antigament, representava que els nois tenien la suficient força i valentia per anar a la mili. Actualment hi participem les noies, també. Un poble ple de tradicions que acompanyen i gaudeixen tots els seus vilatans i vilatanes. I és que les seves vistes són fabuloses, només entrar voldràs fotografiar la postal de camps que et regala aquesta terra ebrenca. Des dels camps d’oliveres hi ha una vista distingida del poble, fer-hi una passejada és nodrir-se de la seva bellesa. Moltes de les cases són de segona residència, però el seu caràcter és de vila tranquil·la, apartada de les principals vies de la comarca. Els vilatans i vilatanes t’esperen amb un somriure d’orella a orella, tant joves, grans i una mica més grans creen tot el bon tarannà del poble que de ben segur, t’enamorarà

Plaça de la Pau 4, 43792 LA TORRE DE L’ESPANYOL (TGN)

Tel. 977 405 815

ajuntament@torredelespanyol.cat


“Camins de Futur” Foto de Dani Puig

uan parlem de Riba-roja, del seu entorn i de la seva essència, també descobrim alhora el significat de benestar, d’aigua, de natura i de l’Ebre. I és que la seva raó i origen neix de l’aigua, d’aquella que es percep en tots els sentits, tant com a un bé necessari per viure com tractar-la com a mitjà de lleure i turisme a la natura. Amb el riu Ebre com a principal protagonista de la zona, Riba-roja ofereix una natura diversa creada a partir de diversos paratges de pi, carrasca, alzines i roures.

L’aigua de l’Ebre aporta a Riba-roja un remarcable potencial en esports i activitats fluvials, com la navegació turística, facilitant el turisme familiar 68

Riba-roja és una destinació familiar turística ideal per viure la natura, per passejar i conèixer l’indret a un ritme lent i tranquil, amb l’objectiu d’assaborir el seu tarannà d’un indret típic de la zona de l’Ebre. És l’entorn ideal per descobrir la riquesa de flora i fauna, així com conèixer indrets concrets d’interès com les ermites de Santa Madrona i de Santa Magdalena de Berrús, un patrimoni també envoltat completament de natura.

Quan parlem de Riba-roja, podem dir que també és sinònim d’història, ja que en el municipi s’hi ha localitzat restes neolítiques i arqueològiques. Per exemple, hi ha constància d’un poblat ibèric proper a l’ermita de Santa Madrona, així com una vil·la romana a l’altra vora del riu. Es pot trobar espais per tenir una experiència dinàmica i activa ben agradable, contemplant els paratges més excepcionals que proporciona l’entorn. A més d’això, tant l’embassament com el nucli de població constitueixen un escenari hospitalari de pescadors provinents de diferents parts del món. L’aigua de l’Ebre, a part d’aquestes activitats, aporta a Riba-roja un potencial diferenciador en esports fluvials, com la navegació turística a través del lloguer “Ermita de Santa Madrona” Foto de Manuel Barrero


El municipi, on l’Ebre es fa català, també conegut com el regne de l’aigua, on el riu proporciona un lleure tranquil i relaxat amb activitats com la pesca i és el centre de les instal·lacions de diverses empreses turístiques i principals recursos d’interès de l’indret. Aquesta pesca esportiva és una de les activitats per excel·lència i relacionada amb la gran qualitat de l’aigua de Riba-roja, on els pescadors tenen un reclam de primera ordre a les ribes de l’Ebre. “El paradís de la pesca” Foto de Dani Jiménez

de vaixells a motor coberts i descoberts de diferents capacitats i amb èmfasi en el turisme familiar. Durant el recorregut d’aquestes rutes, es pot contemplar paratges com la unió del riu Matarranya amb l’Ebre o l’antic campanar de Faió, que emergeix del riu Ebre. La natura, més enllà de l’aigua, ofereix una completa xarxa de camins que travessen el terme de Riba-roja i que arriben fins a indrets admirables amb rutes tranquil·les i adaptades a tots els públics. El GR99, el Camí Natural de l’Ebre, és un dels senders de gran recorregut amb 1200 km, dividit en 42 etapes i una de les propostes més conegudes de la zona. Si ens endinsem al nucli de població de Riba-roja, sentim la seva essència i la seva història de ben aprop, recorrent els seus carrers, coneixent el seu castell i observant les seves antigues cases que formen vestigis de l’ època d’esplendor de la vila. Riba-roja ja posseeix tots els serveis necessaris per oferir un bon turisme de proximitat, amb un calendari festiu força dens.

“La festa del riu” Foto de Dani Puig

La comarca de Ribera d’Ebre, de gran atractiu, convida als visitants a viure-la en primera persona, a sentir la seva identitat en cada racó i espai natural així com conèixer tots els avantatges que el riu Ebre i la seva riquesa aporta a la zona

“Església i nucli antic” Foto de l’Ajuntament

El municipi organitza diversos esdeveniments culturals, de lleure i gastronòmics durant l’any on es dona a conèixer els productes més emblemàtics de la terra, les seves tradicions i la seva personalitat com a poble de la riba de l’Ebre. Tot l’entorn ofereix un gran atractiu natural, amb l’Ebre com a eix aglutinador i paisatges i panoràmiques de gran bellesa.

“Un bon oli fa una bona clotxa” Foto de l’Ajuntament

“Arbustos i boscos sobre l’embassament (EIN Riba-roja)” Foto de Jaume Agustí

www.riba-roja.cat Plaça de la Vila, 1· 43790 RIBA-ROJA D’EBRE (Tarragona) • Tel. 977 416 003

Àrea de Promoció Econòmica


er turisme per Catalunya és descobrir les meravelles que la història ha deixat presents en cada vilatge. A la Ribera d’Ebre, a dalt d’un turó, hi ha Tivissa, situada als peus dels vessants septentrionals d’una serralada a uns 310 metres sobre el nivell del mar. Està format per quatre nuclis de població: Llaberia, La Serra d’Almos, Darmós i Tivissa, aquest últim li dona nom a la població. Hi ha moltes maneres de viure

aventures i Tivissa sap com fer del teu temps lliure uns moments enriquidors, que molts envejaran, ja que aquest destí turístic està entre els cinc millors pobles de Catalunya (segons TimeOut). Tivissa és d’arrels històriques on els ibers hi van deixar una petjada molt marcada, ja que va ser una zona poblada des de molt antic. En el seus entorns es coneixen diferents coves habitades durant la prehistòria on s’hi troben pintures rupestres de les coves de Vilella, les quals han estat declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998 i també Bé Cultural d’In-

70

terés Nacional – Zona arqueològica (BCIN). No us deixeu perdre les primeres empremtes del territori tivissenc. No queden restes explícites del que foren les muralles de Tivissa, però aquestes, juntament amb els portals d’entrada al recinte fortificat, tenen la consideració de Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric.

Tivissa un poble reconegut com un dels més bonics de Catalunya Tivissa ofereix una visita memorable per diferents indrets del municipi i també de fora vila de la qual formen part. Una vila encimbellada i envoltada de muntanyes, amb portals a través dels que s’accedeix a un tramat de carrers estrets i sinuosos on es poden descobrir cases senyorials o l’església arxiprestal de Sant Jaume. Aquesta mostra la curiositat de conservar una part del temple de l’època gòtica dins del seu interior. Aquesta és caracteritzada per tenir la bella combinació dels

seus estils arquitectònics: gòtic, renaixentista i barroc. Aquesta població compta amb enumerats jaciments i fets cronològics més remarcables de la relació de Tivissa amb el món arqueològic. Un d’aquests jaciments és el Castellet de Banyoles, un dels més importants en actiu i que s’ha convertit en la primera magnitud dins del món de la cultura ibèrica. Tivissa és un poble que ha sabut anar mantenint i cuidant tot el seu patrimoni d’una manera excel·lent, essent així una de les ciutats de l’època ibèrica més grans conegudes a Catalunya.

Gràcies a tot el seu bonic entorn, ens regala l’oportunitat de fer senderisme per espais que et deixaran al·lucinat. Pots anar a les dunes tocant el cel i conèixer les obagues de Tivissa i jugar entre les muntanyes encantades. Tivissa té una extensa xarxa de

camins que permeten realitzar itineraris enmig d’un paratge natural molt bonic i gaudir de vistes espectaculars. Una manera de fer un tast dels seus recorreguts de muntanya és mitjançant la cursa de muntanya de Tivissa que


se celebra al mes d’octubre. Una cursa amb el seu ADN particular i la seva essència, que us farà patir i gaudir a la mateixa vegada, i que no deixarà a ningú indiferent. Les muntanyes de Tivissa són un lloc perfecte per anar en bicicleta i apte per tots els nivells. També pots viure l’experiència a cavall i gaudir de la natura en un paratge únic com el que ofereix Tivissa. Es tracta d’una molt bona opció per apropar-se al medi natural que envolta tot aquest municipi.

Una vila enlairada rodejada d’una flora envejable Els tivissencs i tivissenques són coneguts, també, per tenir una fruita de temporada que agrada a tothom, la cirera primerenca. Les seves qualitat són altíssimes, cosa que la converteix en un producte d’exportació excel·lent. L’agricultura en si ha sigut un potent factor econòmic per a la població i si l’observes des d’un punt alt, t’adonaràs que l’envolten oliveres, vinyes, noguers i ametllers, presseguers i evidentment, cirerers. Observaràs un paisatge que regala imatges precioses gràcies a la fabulosa terra de conreu tradicional. Tivissa et permet conèixer el passat però t’ofereix una infinitat d’oportunitats per viure el present i somiar amb el futur. Deixa’t perdre per aquest municipi de la Ribera d’Ebre, ja que et concedeix el plaer d’omplir, una vegada més, el llibre d’històries de la teva vida d’una manera màgica

www.turismetivissa.com Carrer Foig, 3 · 43746 TIVISSA (TGN)

Tel. 977 417 551 turisme@tivissa.cat

+ informació i reserves:

Tel. 977 327 362

TIVISSA UN TERRITORI IBER L’ emplaçament estratègic, de ben segur, va motivar la fundació d’una ciutat ibera – el Castellet de Banyoles – situada a escassos sis quilòmetres de la vila i considerada com un dels jaciments ibers més importants de Catalunya. No deixeu de visitar El Centre d’Interpretació Espai Ilercavònia, creat i pensat per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural iber de Tivissa. Està situat en un punt estratègic de control sobre el riu Ebre. Hi ha molt per veure així com activitats per descobrir-ho tot jugant el dissabte al matí. T’espera una activitat dinàmica on conèixer els tresors de Tivissa i poder fer un primer contacte amb el passat ibèric. És una activitat oberta per a tots els públics, reuneix als teus amics i/o familiars i apunta’t-hi! Per cert, seríeu capaços de viure com a autèntics ibers? Sabríeu descobrir-ne tots els secrets? No et quedis amb l’intriga i vés a viure-ho en primera persona.


e n v o ltat p e

sa e l r

igües del

riu

ebre Carrerons estrets, cases de pedra i insígnies que marquen el pas del temps, unes vistes panoràmiques meravelloses reclamen una visita obligada a Garcia. Si et col·loques en alguna part alta t’adonaràs de tota la bellesa incomparable que desprèn aquest municipi.

72 72


arcia, situat a la part alta de la comarca de la Ribera d’Ebre, estès a banda i banda de la confluència del riu Ebre amb el Siurana, instal·lat a dalt d’un turó. Aquest municipi té el nucli urbà i un centenar d’habitatges, a més d’un grup de cases anomenat les Sènies, també compta amb un conjunt important de terres de cultiu, boscos i garriga. Garcia com a poble que viu de cara al riu, posseeix la sort de tenir un bell passeig vora el riu Ebre, des d’on es pot contemplar la flora i fauna aquàtica típica de la Ribera d’Ebre. Té una comunicació exemplar amb els pobles veïns, ja que el seu terme limita al nord amb els municipis de Vinebre i la Torre de l’Espanyol, a l’est amb el Molar, el Masroig i els Guiamets, a l’oest amb Ascó, i al sud amb Móra d’Ebre, Móra la Nova i Tivissa. Hi ha només 6 km de la capital de la comarca, Móra d’Ebre. Impossible no passar a fer una passejada, ja que gaudeix d’una situació privilegiada.

Al nord amb Vinebre i la Torre de l'Espanyol, a l'est amb el Molar, el Masroig i els Guiamets, a l'oest amb Ascó, al sud amb Móra d'Ebre, Móra la Nova i Tivissa; fan de Garcia, un punt neuràlgic de la comarca de la Ribera d'Ebre

Garcia ha estat un indret habitat des de molt antic, primer va ser un poblat iber i posteriorment com a vila romana, però situada a l’alta riba del riu. Totes i cada una de les seves edificacions compten amb unes ubicacions excepcionals, i és que Garcia disposa d’una antiga Església Parroquial del segle XVI, que fou destruïda durant la Guerra Civil i reconstruïda fa pocs anys. Té una excel·lent situació dins la composició del poble, ja que el corona estant dalt del turó, al costat mateix del riu Ebre. Aquesta bona ubicació fa que la seva visita sigui una experiència difícil d’oblidar per les esplèndides vistes que poden contemplar. Encara així, a la que es realitzen els oficis religiosos és a l’actual parròquia. Aquesta està situada a la part baixa del poble, construïda l’any 1949, ambdues dedicades a la Nativitat de la Nostra Senyora. Per altra banda, l’Ermita de Santa Magdalena, construïda sota una immensa roca en forma d’antre que la cobreix, disposa d’un broll d’aigua natural de la roca. És un lloc molt pintoresc, rodejat de bosc i terreny cultivable des d’on es pot gaudir d’unes magnífiques vistes.

S’ha organitzat una caminada fins a l’ermita de Santa Magdalena que travessa el paisatge mediterrani típic, amb barrancs, pinars, cingles, roca conglomerada i vegetació perfectament adaptada al clima sec. El pont de l’ull de l’Asmà és un lloc a destacar pel seu atractiu visual i paisatgístic, ja que compta amb una ruta que va vorejant el riu Siurana, el riu que desemboca a l’Ebre. A més, l’embarcador nàutic gaudeix d’una situació incomparable, una zona d’acampada controlada i una de pícnic amb barbacoes per fer la teva estada més plaent. Com a bon municipi de les Terres de l’Ebre, ballen la jota i aquesta és present a la festa que celebren després del dissabte de Pasqua a la Romeria, que es fa a l’ermita de Santa Magdalena on es fa la subhasta de coques mentre es balla la jota. Conserven la festa major d’hivern i la d’estiu, una al tercer cap de setmana de gener en honor a Sant Antoni Abad, patró del municipi i a l’estiu el dia 15 d’agost. Cada una amb els seus actes més particulars i singulars que defineixen a la perfecció la població. Un tret destacable és el correfoc, un acte indispensable a les festes de Garcia, que les fan viure de manera alegre, amb molta diversió, olor a pólvora i foc

73


74


RACONS DE CATALUNYA GARCIA ( Ribera d'Ebre ) Cedida per l' Ajuntament de Garcia 75


Pati interior de Ca Don Joan inebre és una població situada al nord de la Ribera d’Ebre. Més concretament, la trobem dins d’una gran plana formada pel riu Ebre, entre el Pas d’Andisc i el Pas de l’Ase, fet que la converteix en un indret ideal per a les famílies que busquen practicar esport i relaxar-se enmig de la

Embarcador de Vinebre

76

natura i el riu. Així doncs, gràcies al gran potencial del seu voltant natural, Vinebre compta amb diverses rutes a peu i en bicicleta pel terme on el Camí Natural de l’Embarcador en pren el principal protagonisme. Es tracta d’un recorregut pla que voreja el riu Ebre, apte per a tota la família i el qual enllaça amb el GR-99 o Camí de Sirga, que compta amb tres zones de descans i esbarjo per descansar i deixar-se encisar pel paisatge. Un cop s’arriba a l’embarcador, s’hi troba una zona d’aparcament, un parc infantil i la zona de pícnic amb barbacoes. A part d’aquest encant natural, Vinebre també és sinònim de cultura, ja que el municipi compta amb diversos actius culturals i turístics per visitar, els més destacats dels quals són Ca Don Joan, l’Establiment Ibèric de Sant Miquel, la Casa Museu Enric d’Ossó, el Col·legi de les Teresianes, l’Ermi-

ta de Sant Miquel, l’edifici de l’Ajuntament i l’Embarcador. Així doncs, podem dir que Vinebre conserva un patrimoni arquitectònic i cultural molt ric i divers on, durant tot l’any, s’organitzen una gran varietat d’activitats culturals. El Premi de Narrativa Ribera d’Ebre i el Premi de Poesia Recitada de la Ribera d’Ebre són els més rellevants i coneguts en l’àmbit local i territorial.

Vinebre és sinònim de cultura, ja que el municipi compta amb diversos actius culturals i turístics per visitar, així com un ric i divers patrimoni arquitectònic


Vimblanc el vi de Vinebre El vimblanc és un vi de licor que actualment es fa servir en molts maridatges i el qual es tracta d’un dels productes que marquen la idiosincràsia de Vinebre. Està elaborat amb macabeu, que es pansifica per obtenir un most d’elevada concentració en sucres i, després, fermenta en bótes de roure. Essent un dels elements més característics del municipi, avui en dia hi ha molts veïns que n’elaboren de manera artesanal, mentre que altres empreses locals com Molí de Rué, en comercialitza amb el nom de Sol i Serena

Per més informació, podeu consultar les webs www.turismevinebre.cat i www.vinebre.cat o els perfils de les xarxes socials Vinebre Actiu i Vinebre Turisme.

Reserves: Ajuntament de Vinebre: Tel. 977 405 781 ajuntament@vinebre.cat

Serveis culturals i turisme: Tel. 638 570 163 turisme@scultur-fl.cat

Punt d’Informació:

Oficina de Vinebre Turisme (Ca Don Joan)

Dissabtes, diumenges i festius: 10:00 a 14:00h:

Informació i atenció turística 10:00 i 12:00h:

Ermita de Sant Miquel

Visites guiades sense reserves. Lloc de sortida: Ca Don Joan

Edifici de l’Ajuntament de Vinebre 77


el MONTSIÀ

n indret pesquer, a la vora del mar i amb un ambient afable. Respirem l’aire més pur del Delta de l’Ebre i descobrim un dels indrets ideals per endinsar-nos en la natura i el patrimoni marítim, però també practicar les activitats i el turisme més inèdit. Ens trobem a Sant Carles de la Ràpita, un lloc que desprèn benestar mitjançant una barreja excepcional de mar i muntanya i on el seu punt estratègic dins el Parc Natural del Delta de l’Ebre et dona l’oportunitat de viure una natura de primer ordre. Reconeguda com la capital gastronòmica de les Terres de l’Ebre, Sant Carles de la Ràpita es nodreix del Mediterrani per elaborar una cuina local única, on els productes del mar en prenen el protagonisme. Elaboracions marítimes i receptes típiques del territori es preparen en la majoria d’establiments, on els bons paladars queden ben satisfets. Així doncs, es tracta d’un indret on la tradició gastronòmica marina personalitza el tarannà hosta-

78 78

ler i acompanya a tota la resta d’activitats turístiques que es poden realitzar. El turisme actiu també dona veu a propostes característiques del municipi de Sant Carles, ja que les visites a les muscleres, activitats nàutiques a la Badia dels Alfacs o els banys a les platges de sorra fina i de poca profunditat, aporten grans avantatges i distinció en un turisme familiar de referència a la zona del Delta.

Navegar per la Badia dels Alfacs i tot el seu entorn és una oportunitat de luxe per observar la costa de la Ràpita des d’un punt de vista diferent i amb una parada obligatòria, les muscleres En aquesta temporada alta, Sant Carles de la Ràpita comparteix propostes ben diverses, com visites treatralitzades, tours marítims, activitats de pesca

i sortides en caiac, vela lleugera, bicicleta o quad. A més, també s’inclouen altres opcions per endinsar-se més a fons en la natura, com el safari pel Delta i la travessa de la desembocadura, visita guiada a les llacunes o conèixer fins l’últim racó de la Badia dels Alfacs. Un viatge fantàstic al passat de l’Ebre, espera a totes les famílies per endinsar-se en la història del municipi i saber com la unió de diverses cultures mediterrànies va formar-se amb la Mar de l’Ebre com a principal nexe. Es tracta d’una proposta turística anomenada “Entre Pirates i Pescadors” i dirigida a un públic familiar en l’escenari del Museu de la Mar de l’Ebre. Amb un alt contingut pedagògic, aquesta visita es representa mitjançant personatges i fa un recorregut extens i divers per gaudir en família. Navegar per la Badia dels Alfacs i tot el seu entorn és una oportunitat de luxe per veure el territori des d’un punt de vista diferent, observant la costa de la Ràpita i tota la reserva natural de la Punta de la Banya. Durant el recorregut, una parada obligatòria són les


Reconeguda com la capital gastronòmica de les Terres de l’Ebre, Sant Carles de la Ràpita es nodreix del Mediterrani per elaborar una cuina local única, on els productes del mar en prenen el protagonisme muscleres, un lloc que ofereix un dels fruits del mar més importants de la zona del Delta de l’Ebre i que aporten uns sabors únics a la gastronomia típica. Així doncs, aquesta ruta permet una activitat exclusiva on també s’inclouen tastos i degustacions dels productes. Per altra banda, cal mencionar també “La Pesca de la Pantena”, una proposta que t’apropa als pescadors de la Confraria de Sant Pere la Ràpita, conèixer els seus mètodes de treball, pescar crancs blaus i realitzar i degustar un vermut d’aquest fruit marítim. Així doncs, lluny d’aglomeracions i de circuits turístics convencials, el Delta de l’Ebre i Sant Carles de la Ràpita ofereix un turisme captivador, on és possible viure l’essència marítima de l’indret i on la personalitat amable del territori t’anima i et convida a conèixer un paratge únic on la terra abraça el mar

Informació i reserves:

Oficina de Turisme i Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita Tel. 977 744 624 / 977 10 10 10

turisme.larapita.cat / enlarapita.com

79


la TERRA

ALTA

rnes és un dels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. El seu terme municipal és de 42,53 km2 i es troba a una altitud de 508 m. La població es localitza en un turó al costat del riu Algars. El terme és molt accidentat perquè una part d’aquest l’ocupen els Ports. A la zona més plana hi trobem els rius Algars i Estrets, que conflueixen a l’Ullal de la Rosa. Es creu que el topònim de la població pot derivar d’ “arna”, i en l’escut de la vila n’hi apareixen dues. Té uns grans atractius

82

turístics que criden a ser visitats, però tenen una particularitat molt pròpia. I és que la recol·lecció de la mel —de sabor dolç i textura viscosa— és un ofici força arrelat a les Terres de l’Ebre, especialment als municipis del Perelló (Baix Ebre) i Arnes (Terra Alta). Les varietats més importants estan impregnades dels aromes del taronger i romaní, dues de les espècies vegetals més abundants als camps i boscos d’aquestes comarques. La mel és un producte de qualitat que pot condimentar pastissos, coques dolces o, simplement, una bona llesca de pa. El segon cap de setmana de juny té lloc la Festa de la Mel a Arnes, on es troben una setantena d’estands d’artesans amb degustació i venda de productes relacionats amb la mel, actuacions de circ, tallers i música. Aquesta població ha volgut donar una representació d’aquest aliment en forma de museu amb el Centre d’Interpretació de la mel a Arnes, un espai de divulgació i exposició sobre la mel, la cultura i la tradició que envolta aquest món, reforçant el vincle identificatiu

d’Arnes amb aquesta tradició centenària. L’ objectiu del centre és preservar i difondre la tradició de l’apicultura com a element essencial del patrimoni del poble, així com donar a conèixer el sorprenent món de les abelles. Aquest centre dirigit a un públic familiar, va ser inaugurat l’agost del 2008 i ha estat totalment remodelat l’any 2016. Consta de diferents espais didàctics i lúdics que, utilitzant les últimes tecnologies, ens mostren tot allò relacionat amb el món de la mel i les abelles de manera dinàmica i divertida. El Centre es pot visitar en diferents llengües: català, castellà, anglès i francès

El Centre d’Interpretació de la mel d’Arnes és un espai de divulgació i exposició on difondre la tradició de l’apicultura


83


Anuncia’t a

EL MIRADOR

la Noguera

publicitat @ magazine publicaciones.com

   667 560 225

En l’immillorable entorn del llac de Sant Llorenç de Montgai, s’hi troba el restaurant El Mirador. Un establiment que ofereix una calidesa envejable, que només llocs com aquest poden tenir. Les seves vistes són espectaculars i el seu menú és deliciós, el qual està pensat i cuinat com si fos de l’àvia. Aprofita per donar una volta i recarrega les piles al Mirador. Et faran sentir com a casa. Passeig del Segre, 19 · 25613 Sant Llorenç de Montgai (LLEIDA) Reserves: 973 420 003

www.hostalvalldaneu.com Una cuina avantguardista que treballa amb la combinació de gustos i textures

C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 · 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

C/ Sant Joan, 22 CASAFORT - 43887 NULLES (Tarragona) 43201 REUS info@fcrestaurant.cat Tel. 676 93 98 59

T. 977 945 142 www.fcrestaurant.cat quintaforca@gmail.com

Vola al món de les sensacions

Per visites guiades trucar al tel. 977 490 034

84


85


DISSABTE, 11 de Maig TEMPS DE FLORS, del 11 al 19 de maig a Girona.

DIVENDRES, 17 de Maig FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇA, del 17 al 19 de maig a Amposta. EXPOBAGES - ASCENSIÓ, del 17 al 19 de maig a Manresa.

2a VERMUTING, del 17 de maig al 2 de juny a Cambrils. 7è MERCAT DEL VEHICLE D'OCASIÓ, del 17 al 19 de maig a Tàrrega.

CONCERT SAU 30, a Alcanar. GASTROTOUR, del 17 al 26 de maig a Salou. VII MERCAT DEL VEHICLE D'OCASIÓ, del 17 al 19 de maig a Tàrrega.

DISSABTE, 18 de Maig 20a FESTA DELS TREMENTINAIRES, del 18 al 19 de maig a Tuixent. III FIRA ACTIU NATURA 2019, a Mora la Nova.

DIUMENGE, 19 de Maig XVII MERCAT BARROC - BARONIA D'AITONA, a Aitona. FIRA DEL CAÇADOR, a Solsona.

DIVENDRES, 24 de Maig FESTIVAL EMBARRAT, del 24 al 28 de maig al Museu Trepat de Tàrrega.

DISSABTE, 25 de Maig ESCANYABOCS, SUMANT ENERGIES! a la Seu d'Urgell. DVINS - VII MOSTRA DE VINC I CAVES, a Agramunt. XL APLEC DE LA SARDANA, a Mollerussa.

DIJOUS, 30 de Maig FIRA DE L'ASCENCIÓ, del 30 de maig al 2 de juny a Granollers.

DIVENDRES, 31 de Maig

11a EDICIÓ DE CARA AMON, a la Vall de Boí.

FIRANOIA, del 31 de maig al 6 de juny a Igualada.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS AL PALLARS SOBIRÀ,

APLEC DE CARAGOL, del 31 de maig al 2 de juny a Lleida.

del 18 al 19 de maig a Sort.

5a FESTA DE LA MAR - TROBADA D'EMBARCACIONS, del 31 de maig al 2 de juny a Arenys de Mar I Sant Pol de Mar.

FESTIVAL DE SENDERISME DE LA CONCA DENLLÀ, del 18 al 19 de maig a Isona i Conca Dellà.

XXIII FESTA DE MOROS I CRISTIANS, del 18 al 19 de maig a Lleida.

REMEIART, VERMUTS I LICORS, del 31 de maig al 16 de juny a Santa Margarida i els Monjos.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DISSABTE, 1 de Juny

DIVENDRES, 7 de Juny

FIRA MEDIEVAL - FESTA DE LA SAL, del 1 al 2 de juny a Cardona.

8a LA MAR DE TAPES, del 7 al 16 de juny a Cambrils.

7a FIRA DE LA CERVERA ARTESANA, a Tarrega.

2a HOLA FAMÍLIA! del 7 al 9 de juny a Cambrils i Salou.

LA FESTA DEL PORT, del 1 al 2 de juny a Mataró.

8a FIRA DEL VI DELS PIRINEUS, del 7 al 9 de juny a Talarn.

TRAMUNTANART, del 1 al 9 de juny al Port de la Selva. FIDEUS A LA CASSOLA, del 1 al 30 de juny a Tossa de Mar.

DISSABTE, 8 de Juny FIRA SANT ISIDRE, del 8 al 9 de juny a Cervera. FESTIVAL DEL MOTOR, a Granollers. MÚSICA SOTA LES ESTRELLES, al Parc Astronòmic del Montsec.

DIA DE LA DALLA, del 1 al 2 de juny a la Vall d'en Bas. 7a FIRA DE LA CERVESA ARTESANA, a Tàrrega. MERCAT DE NIT - MASIA CATALANA, del 1 de juny al 30 de setembre a Salou.

MERCAT MEDIEVAL DE CANONGES, del 1 al 2 de juny a la Seu d'Urgell.

DIUMENGE, 2 de Juny VIII FIRA DE LA MEL, a Abella de la Conca. XXVIII FIRA D'HERBES REMEIERES, a Vilanova de Sau.

JORNADES DE L'ARRÒS, del 8 al 16 de juny a Salou.

DIUMENGE, 9 de Juny FIRA DE L'OU, a Sant Guim de Freixenet.

DISSABTE, 15 de Juny FESTIVALOT MARKET, del 15 al 16 de juny al Girona.

DIUMENGE, 16 de Juny LES ENRAMADES - CATIFES DE FLORS, a Arbúcies. L'EMBRUIX, a Sant Hilari Sacalm. FESTA DE LA PLANTADA, a l'Ampolla.

DIMECRES, 5 de Juny XXXI CONGRÉS NACIONAL SEMES, del 5 al 7 de juny a Girona.

DIJOUS, 6 de Juny XXV MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ, del 6 al 13 de juny a Lleida.


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 938 692 798

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 938 784 090

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 938 777 701

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 938 696 984

VALLS C/ de la Cort, 61 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Tel. 972 450 802

ANOIA

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 938 680 833

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 938 680 366

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155

VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307

ALT PENEDÈS

CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Tel. 972 505 902

SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

90

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 938 368 254

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 128 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 934 832 990

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 932 853 834

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 932 853 834

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla de les flors, 88 · Tel. 932 853 834


Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 932 388 091 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 977 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 937 582 698

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 938 887 308

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 935 571 834

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 938 221 500

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 938 952 500 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Tel. 938 935 555

92

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 937 620 611

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 938 301 418

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 938 862 091 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 938 125 712

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 937 655 642

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 938 515 176

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 938 560 100

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 938 522 003

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546


Divendres 28 de juny A les 6 de la tarda a la biblioteca: • Espectacle de màgia “VET AQUÍ UN MAG” a càrrec de Eduard Juanola.

Dissabte 29 de juny Plaça Gravalosa, durant tot el dia: • Fira artesanal i esotèrica. • A la tarda hi haurà una bruixa practicant diverses màncies.

A les 11h: • Contes de bruixes i bruixots, a càrrec de Alma i la mar de contes.

A la sala Remeiera del Museu Guilleries • Taller d’ungüents, olis i hidrolats amb herbes fetilleres del solstici d’estiu. Gratuït. Places limitades. Cal fer inscripció prèvia al Museu Guilleries fins al 28 de juny.

A les 17h: • Actuació d’animació “Balla i no t’adormis a la palla” a càrrec de ¾ de 15.

A les 18.30h: • EXHIBICIÓ de la Colla Castellera “GUILLATS DE LA SELVA”, a la plaça Moragues.

A les 22h i a les 22.15h:

“SÀBAT DE BRUIXES, GUILLA QUE FUIG!” Ruta teatralitzada amb aquelarre final. Sortida des de Can Rovira. Preu: 2 €. Cal fer inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme “Can Rovira” o bé a la pàgina web www.embruixsanthilari.cat Menors de 8 anys gratuït. Cal anar ben calçat. Cal portar lot.

Diumenge 30 de juny Plaça Gravalosa, a les 10.00h: • Xocolatada solidària. Els beneficis aniran destinats a l’entitat Oncolliga (lliga catalana d’ajuda al malalt de càncer)

d’11 a 14h: • Has entrat mai a un Laberint? Vine i descobreix...

A les 11h: • Vine a cantar i a ballar amb en Jaume Barri!


Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Campucines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 480 103

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 937 273 534

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

94 94

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 936 759 952 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Tel. 938 670 171


Profile for MAGAZINE Publicaciones

TURISME CATALUNYA nº53 Maig 2019  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

TURISME CATALUNYA nº53 Maig 2019  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement