MAGAZINE LLEIDA Nº98 Febrer 2023

Page 1

Descobreix la floració al Segrià i les Garrigues

Visita Eslovènia i Venècia

amb VIATGES LLEIDA

Temps de calçots amb SALSES FRUITS

Compromís i benestar al CENTRE RESIDENCIAL JOVIAR

Un any més, els arbres fruiters i els ametllers de la Terra Ferma començaran aquest febrer el seu procés de floració que cobrirà de color els camps lleidatans desencadenant un espectacle natural sorprenent. Aquest fenomen, que té el seu màxim esplendor a la fi de l’hivern i es concentra a la zona del Baix Segre, permet gaudir d’un mosaic paisatgístic efímer però alhora espectacular. Són diversos els municipis del Segrià que organitzen rutes turístiques pels seus camps de fruiters per apreciar sobre el terreny la floració. En aquest número de febrer de Magazine Lleida us proposem visitar la floració d’Alcarràs, Torres de Segre i Puigverd de Lleida. També us recomanem visitar altres municipis del Segrià que, tot i que no organitzen rutes de floració, volen mostrar-nos altres dels seus encants. Així, us suggerim deixarvos caure per Montoliu de Lleida, Rosselló, Alguaire, la Portella, Artesa de Lleida i Vilanova de la Barca. D’altres comarques us convidem a visitar Miralcamp, les Borges Blanques i Castelldans. Però el febrer també és temps de calçotades, i de Quaresma i, per descomptat, de Carnaval. Us donem les claus per celebrar una calçotada perfecta. L’Eva, una de les nostres cuineres, ens ensenya una recepta de bacallà, aliment típic del temps de Quaresma i, a l’agenda, trobareu la informació sobre el Carnestoltes, la festa per antonomàsia del mes de febrer.

A més a més, en la secció de Salut i Benestar trobareu un article sobre la bronquiolitis infantil que us ajudarà a detectar aquesta patologia que en aquestes dates té el seu màxim apogeu. En la mateixa secció continuem atansant-vos els consells sempre interessants dels nostres col·laboradors habituals i també alguna novetat, com Mon & Dol, que s’estrena en aquest número.

En definitiva, en aquesta nova edició del Magazine Lleida hi trobareu articles d’actualitat, consells, curiositats i propostes d’entreteniment per encarar el final de l’hivern

Foto portada: Font de la Plaça de la Pau de Sisco Acosta

SALUT&BENESTAR 04

LEGAL 37

GASTRONOMIA 16

IMMOBILIÀRIA 38

LA PAERIA 70

MOTOR 40

CINEM A 76

SERVEIS 24

TURISME 42

PASSATEMPS 78

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Tel. 973 071 222

Director

Lluis Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial

Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Disseny gràfic i maquetació: Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Redacció

Ivan Belilles, Maribel Chucamani i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Web

Sergi Terés: media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 1107 - 2016

ISSN edició impresa: 2696 - 1180

ISSN edició online: 2696 - 1199

Publicació associada a:

Edició digital:

seva època normal. Tot i que la majoria de casos poden sanar-se a casa, no està de més tenir algunes nocions per saber com actuar en detectar-se un cas.

QUÈ ÉS?

És una infecció pulmonar comú en nens petits i nadons que causa inflamació i congestió de les vies respiratòries (bronquíols) del pulmó. La bronquiolitis gairebé sempre es dona a causa d’un virus i, generalment, és més freqüent durant els mesos d’hivern. Els bronquíols s’inflamen i s’omplen de mucositats, fet que dificulta la respiració dels infants.

SÍMPTOMES

La bronquiolitis s’inicia amb una simptomatologia similar als d’un refredat comú, amb moqueig, però després s’hi afegeixen la tos, sibilància i, fins i tot, dificultat per respirar. La majoria dels infants que ho pateixen milloren amb les cures a casa i només un petit percentatge dels afectats requereix hospitalització.

Quan la bronquiolitis empitjora el nadó tus de forma persistent, rebutja els aliments i respira amb dificultat: amb cada inhalació se li marquen les costelles, se li mou molt l’abdomen i les aletes del nas. En aquest cas és clau que els pares detectin a temps quan el nadó està tenint problemes per respirar.

DIAGNÒSTIC

La manera que tenen els metges de diagnosticar una bronquiolitis és escoltant el pit dels seus pacients i mesurant l’oxigen mitjançant un oxímetre de pols. En altres casos també es pot fer una radiografia del tòrax si es detecta una baixa concentració d’oxigen o si hi ha sospites de pneumònia.

TRACTAMENT

El tractament se centra a alleugerir els símptomes. Els infants amb bronquiolitis necessiten temps per recuperar-se i una de les millors maneres és bevent líquids de forma abundant: petites quantitats però amb força freqüència.

També es recomana l’ús d’un humidificador de vapor fred a l’habitació de l’infant afectat per ajudar a fluïdificar les mucositats de les seves vies respiratòries. Per destapar el nas de l’infant es pot fer ús d’aspiradors nasals i gotes de solució salina.

DURADA

La bronquiolitis acostuma a durar d’una a dues setmanes, a vegades també diverses setmanes.

Els pitjors símptomes acostumen a durar entre cinc dies i una setmana. La major part dels casos es resolen satisfactòria-

orina menys

Coloració blavosa de la pell, sobretot llavis, llengua i ungles (cianosi)

04

la hidratació en l’esport

En cas que no respectem les nostres necessitats hídriques el nostre cos se’n veurà ressentit, ja que acumularà més el cansament, tindrà menys força muscular, tindrà menys capacitat de recuperació post entrenament i tot això es traduirà en un augment del risc de patir lesions.

• Hidratació abans de la pràctica esportiva:

L’objectiu serà arribar a la competició amb les reserves hídriques tan plenes com sigui possible, així doncs haurem de beure aigua en totes les ingestes que realitzem al llarg del dia.

•  Hidratació després de la pràctica esportiva:

Has provat mai de pesar-te abans i després de realitzar exercici físic?

Aquests quilograms de pes que perds no són de greix, sinó de líquid corporal! Consegüentment, el teu objectiu és restablir aquest equilibri hídric de nou com més aviat millor. Com es fa? Doncs ingerint en aigua el 150% del pes perdut en les pròximes hores.

Has perdut 1 quilogram?

Doncs hauràs de recuperar 1,5 litres d’aigua mitjançant la hidratació i l’alimentació.

Totes les persones sabem que una correcta hidratació és extremadament important per a tenir una vida sana, però realment sabem el perquè?

El cos humà pot aguantar molts dies (molts!) sense menjar, però no en duraria ni cinc, aproximadament, sense beure aigua. Això és degut al fet que l’aigua intervé en moltes funcions vitals del nostre organisme, com per exemple: transporta nutrients i oxigen a totes les cèl·lules del cos, regula la temperatura corporal, afavoreix l’eliminació de toxines i lubrica i proporciona suport estructural als teixits i a les articulacions, entre moltes d’altres funcions.

Per tant, conservar un equilibri hídric constant durant el desenvolupament d’un exercici físic, o en la vida quotidiana, és de vital importància per a poder mantenir el nostre rendiment

Una bona forma de saber el nostre grau d’hidratació és mitjançant l’observació del color de l’orina, com més groga sigui, més deshidratats estarem. En aquest cas, podem beure mig litre d’aigua dues hores abans de l’exercici físic. Tot i això, no cal patir, el nostre cos és intel·ligent, únicament hem d’aprendre a escoltar-lo.

• Hidratació durant la pràctica esportiva:

Cal entendre que quan a la persona esportista li apareix la sensació de set, això significa que ja està deshidratada, de manera que hem d’acostumar-nos a beure petits glops (150-250 ml) d’aigua cada 15-20 minuts per a evitar que aquesta sensació aparegui (o que ho faci en excés). Aquí arriba el moment també de valorar l’ús de begudes isotòniques, però això ja s’explicarà en futures edicions. Tanmateix, si duus a terme acti vitats d’aproximadament una hora de duració, a intensitat baixa-moderada i en llocs on les condicions climàtiques no són extremes (molta calor i humitat), en principi no en necessites.

S’ha de tenir en compte que hi ha molts factors que afecten les nostres necessitats hídriques i, per aquest motiu, cada persona té uns requisits diferents. L’edat, el sexe, la intensitat i duració de l’exercici, la temperatura i la humitat ambiental, el tipus de roba i la taxa de sudoració individual poden augmentar exponencialment aquestes necessitats.

En conclusió, mantenir una adequada hidratació abans, durant i després de la pràctica esportiva ens ajudarà al fet que aquesta sigui responsable, segura i amb un òptim rendiment. Qualsevol dubte, estic a la vostra disposició. Salut i bons aliments!

Especialitzat en Nutrició Esportiva enric.nutricionista@gmail.com

CAT001842

La importància de
SALUT & BENESTAR

En línies generals, tant la fisioteràpia com l’osteopatia tenen uns nexes d’unió comuns. Ambdues es basen en el funcionament anatòmic-fisiològic de l’organisme. La fisioteràpia ha tingut sempre una visió més parcial de la lesió, mentre que l’osteopatia tracta la lesió d’una manera global, entenent que tots els sistemes del cos treballen de manera conjunta i estan tots relacionats. D’aquesta manera, l’osteopatia postula que els trastorns en un sistema del cos poden afectar el funcionament dels altres.

L’osteopatia és una pràctica que considera el cos com un tot, una unitat on l’estructura (anatomia) i la funció (fisiologia) són interdependents i estan profundament coordinades. En aquest sentit, afirma que tots els sistemes del cos treballen conjuntament i que, per tant, els trastorns en un sistema poden afectar el funcionament dels altres i provocar la malaltia. L’osteopatia s’encarrega llavors de tornar a harmonitzar aquesta relació mitjançant una sèrie de tècniques que tenen en compte la integritat global del cos. És un tractament manual que s’anomena manipulació osteopàtica i que consisteix en un conjunt de tècniques pràctiques orientades a alleugerir el dolor, restaurar les fun-

cions i promoure la salut i el benestar. Segons els principis de l’osteopatia, mitjançant la manipulació del sistema múscul-esquelètic es poden guarir les afeccions d’òrgans vitals o malalties, ja que aquesta pràctica ajuda a revitalitzar el reg sanguini i torna el grau de mobilitat normal a l’articulació malmesa.

Trobar, desbloquejar i deixar el cos tranquil; la naturalesa farà la resta

Trobar: L’osteòpata busca els desequilibris i la manca de mobilitat a través de l’exploració global amb tests osteopàtics específics.

Desbloquejar: L’osteòpata tracta amb tècniques de teràpia manual osteopàtica aquesta restricció de mobilitat i prova de restablir la normalitat.

Deixar el cos tranquil: Un cop restablerta la mobilitat de les zones afectades l’osteopatia conclou que desapareixen els símptomes, milloren totes les funcions de l’organisme i així es torna a la normalitat.

L’osteopatia empra diferents tècniques en funció de l’estructura del cos on s’aplica.

Així, mitjançant les tècniques estructurals tracta l’aparell múscul-esquelètic, posant especial atenció a la columna vertebral i totes les lesions associades a aquesta. Per la seva banda, les tècniques crani-sacres van adreçades a guarir els problemes cranials i del sistema nerviós central. Les tècniques viscerals van enfocades a la curació d’òrgans i vísceres i les miofascials a les repercussions en altres sistemes (nerviós, circulatori, digestiu, endocrí...,)

David Clavera
Fisioteràpia i osteopatia Col.nº 2721. Centre mèdic Alcalde Pujol
Clavera
06
L’osteopatia va dirigida a persones de qualsevol edat i condició física,i adapta les diferents tècniques a les necessitats de cada pacient

Permís de Conduir ( sense passar per Trànsit )

Permís d’Armes

Seguretat Privada

Operador de Grua

Busseig, Nàutica

Tinença d’Animals Perillosos

Certificats Mèdics i Esportius

Fisioteràpia, Osteopatia

Col·laboradors:

Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de lleida i amb fàcil aparcament

Tel. 973 282 994
Informa’t al C/
Lleida
NO TANQUEM AL MIGDIA
CONSULTES!
El teu centre de referència a Lleida
Alcalde Pujol, 3 ·
LLOGUER
Més de

motius per tenir un entrenador personal

La figura de l’entrenador personal està creixent en els últims anys com a una alternativa als gimnasos convencionals. Aquí us explico 10 avantatges que s’aconsegueixen amb un entrenador personal:

Millorar la salut i la forma física: un entrenador personal pot ajudar a establir i assolir objectius de salut i forma físics específics, com ara perdre pes, guanyar massa muscular, millorar la flexibilitat o millorar el rendiment esportiu.

Programa d’entrenament personalitzat: un entrenador personal crea un programa d’entrenament personalitzat per adaptar-se a les necessitats i objectius individuals, així com a les limitacions físiques o lesiones preexistents.

Millorar la qualitat de vida: un entrenador personal pot millorar la salut i la forma física i ajudar a incrementar la qualitat de vida en general, augmentant l’energia, la capacitat per afrontar les tasques diàries i l’autoestima.

Evitar les lesions: un entrenador personal pot ajudar a evitar les lesions mitjançant la supervisió i la correcció dels exercicis i l’ajustament del programa d’entrenament per a les necessitats individuals.

Millorar la motivació: un entrenador personal ajuda a mantenir la motivació i proporciona suport i incentius per continuar treballant cap a les metes establertes.

Millorar la confiança: un entrenador personal permet millorar la forma física i les habilitats esportives i pot ajudar a fer augmentar la confiança en un mateix i a sentir-se més segur en les activitats diàries.

Millorar l’adherència a l’en trenament: un entrenador per sonal supervisa i individualitza l’entrenament i fa que millori molt l’adherència, ja que l’entrenament s’adapta perfectament als gustos i necessitats del client.

Ajudar en la nutrició: un entre nador personal pot proporcionar orientació sobre nutrició i ajudar a establir un pla alimentari equili brat per assolir les metes de forma física.

Guiar en la recuperació: un entrenador personal pot ajudar en la recuperació després d’una lesió o malaltia proporcionant un programa d’entrenament adaptat a les necessitats del client.

Millorar l’eficiència: un entrenador personal ajuda a fer un ús més eficient del temps mitjançant un programa d’entrenament eficaç i orientat als exercicis més adequats per assolir els objectius

Entrenador personal del centre Burpfit @burpfit Tel. 626 511 949 SALUT & BENESTAR 10
Marc Perelló Llabrés

La familia es una fuente de satisfacción infinita y, por desgracia, también a veces de sufrimiento. Los conflictos entre padres e hijos, entre hermanos, generan mucho malestar emocional, sobre todo en la etapa de la adolescencia y primera adultez. Son muy diversas las situaciones que surgen, a veces también con las familias políticas. Todo ello suele marcar profundamente nuestra historia de vida.

La identidad e intimidad que se genera con la familia en la que uno se siente acogido y protegido es una fuente de nutrición emocional muy importante. Cuando surgen tensiones, muchas veces se cronifican y se instalan dinámicas de funcionamiento tóxicas. Los sentimientos como los celos, la envidia, el rechazo, la ira, y muchos más se suceden y sustentan tramas en las que uno se puede sentir atrapado. Son estos conflictos originales y primarios los que condicionan y sustentan en muchas ocasiones aspectos de nuestra personalidad. Muchas veces la necesidad de establecer cambios en nuestras actitudes, creencias y comportamientos está muy ligada a la sistémi-

ca familiar. Los roles que, consciente o inconscientemente, sientes que te han asignado, hacen que uno a veces se revele porque siente que no se puede desprender de ellos.

El trabajo psicoterapéutico que una persona puede realizar en la consulta de un psicólogo tiene raíces que a menudo se extienden a lo vivido en la infancia y la adolescencia. Todo lo que sucede en la primera etapa de nuestra vida marca intensamente nuestros patrones de personalidad y nuestros mecanismos de defensa para afrontar la vida.

Poner orden en los pilares de nuestra familia nos ayuda a saber dónde estamos y qué aprendizajes nos toca integrar para avanzar, sintiendo que hemos revisado nuestra mochila y la asumimos con todo lo que ello implica.

Cuando experimentamos el calor de la unión familiar son momentos que atesoramos y que nos hacen sentir que estamos en casa. Son las personas que nunca fallan, que están allí contra viento y marea, pase lo que pase. En los momentos más difíciles que uno puede vivir en su vida, están para darte apoyo, cuidarte y curarte de las heridas emocionales que suceden de for-

ma inevitable en nuestra trayectoria vital. Las pérdidas que hemos de afrontar de todo tipo son dolorosas, pero si tenemos la suerte de recibir el apoyo de nuestra familia, siempre va a ser más fácil sobrellevarlas

11
Todo lo que sucede en la primera etapa de nuestra vida marca intensamente nuestros patrones de personalidad y nuestros mecanismos de defensa para afrontar la vida
www.ilerdent.com 973 28 11 11 C/ Germanetes 2 25002 Lleida RSE25587830 IMPLANTS + DENTS FIXES EL MATEIX DIA TECNOLOGIA 3D IMPLANTS ZIGOMÀTICS TAC DENTAL 3D SCÀNER INTRAORAL 3D FULL HD LABORATORI PROTÈTIC PROPI Finançament sense interessos Primera visita gratuïta!

dental: gent sana, gent guapa

El concepte de l’estètica i el de la salut dental estan íntimament lligats. Una boca en mal aspecte és, en moltes ocasions, el reflex de la malaltia bucodental o l’anunci d’altres patologies que es produiran si no es corregeix la situació.

També és notable, l’impacte psicològic que produeix tenir “una boca lletja”. Quan la situació provoca inseguretat sobre el propi aspecte o rebuig en les persones amb les quals ens relacionem, també acaba afectant la nostra vida quotidiana, personal i professional. És per això que qualsevol d’aquests símptomes estètics, apreciables a simple vista, és motiu més que suficient per visitar l’odontòleg.

L’estètica dental ha esdevingut en els últims anys un camp desenvolupat i innovador que ofereix múltiples i beneficioses solucions, moltes d’elles associades a l’alta tecnologia. En aquest sentit, la clínica dental Ilerdent incorpora aparells i software digital d’última generació, per oferir resultats de llarga durada, si no, definitius.

FACETES DENTALS (CARILLES)

Tenir unes dents irregulars o amb imperfeccions d’esmalt i color, distorsiona el nostre somriure. A Ilerdent  oferim una solució estètica d’alta qualitat mitjançant les facetes dentals (carilles). Es tracta d’uns laminats de porcellana o composite, fabricats a mida,  que se superposen sobre les dents naturals, redibuixant i alineant els perímetres den-

tals de totes les peces fins a encaixar en una dentadura perfecta en forma i color.

DISSENY DE SOMRIURES 3D: MOCK-UP

A Ilerdent, fem un pas endavant respecte de les simulacions per ordinador i oferim als nostres pacients Somriures 3D que es poden “emprovar”. L’estudi de disseny de somriures d’Ilerdent permet una acurada avaluació de la morfologia dental de cada pacient i la reproducció (mock-up) en silicona de la pròtesi definitiva que durà el pacient. Així, es pot comprovar l’aspecte real de la nostra dentadura, sense simulacions ni “realitats virtuals”, un cop acabat el tractament.

EMBLANQUIMENT DENTAL

L’emblanquiment és una tècnica d’estètica dental àmpliament reconeguda i implantada que permet recuperar el color natural de les dents. A Ilerdent apostem per tecnologia amb llum led de darrera generació. La major part dels pacients responen bé al tractament d’emblanquiment, excepte aquells amb tincions per tetraciclines (colors marrons o grisos), encara que en aquests

casos es recomana l’emblanquiment ambulatori per un període més llarg que pot arribar als tres o sis mesos. D’aquesta manera s’obtindran emblanquiments segurs i graduals encara que segueix resultant difícil fer un pronòstic sobre el color final

13 ILERDENT: Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h · ilerdent@ilerdent.com Descarregueu els xecs de PRIMERA VISITA GRATUÏTA i DEMANEU CITA PER INIFORMAR-VOS A ILERDENT https://ilerdent.com/promocions/ Estètica
SALUT & BENESTAR
14 SALUT & BENESTAR

Entre les infeccions més comunes en la població actual es troba la Infecció del Tracte Urinari (ITU), que suposa la segona causa d'infecció més freqüent després de la infecció del tracte respiratori. La incidència de l’ITU sol ser major en dones que en homes, no obstant això, a mesura que l'home envelleix, la proporció tendeix a igualar-se.

Alguns factors de risc que expliquen la prevalença més gran de la ITU en l'etapa de la vellesa poden ser: sonda urinària, anomalies anatòmiques o funcionals del tracte urinari, altres comorbiditats (diabetis mellitus), malalties prostàtiques, risc de contaminació per incontinència urinària i/o fecal que afavoreix la proliferació de gèrmens, disminució de la immunitat cel·lular, baixa ingesta hídrica, etc.

Conèixer els símptomes propis i saber detectar la ITU a temps pot evitar que la infecció s'agreugi.

Entre els símptomes més comuns

trobem:

Necessitat d'orinar amb major freqüència.

Molèsties, dolor o picor en orinar.

Mala olor.

Color diferent de l'orina o presència de sang en aquesta.

Envermelliment del gland o la vagina.

Dolor als ronyons. Augment de la febre.

No obstant això, és molt comú que aquests símptomes puguin quedar emmascarats per la presa diària d'antiinflamatoris o bé, per la dificultat de la persona gran per a expressar aquests símptomes en cas de deteriorament cognitiu o demència.

Per això, és important prestar atenció a altres símptomes menys coneguts, que ens poden estar indicant la presència d'una infecció d'orina:

Agitació i irritabilitat. Intranquil·litat.

Pèrdua de gana. Somnolència.

Confusió i major desorientació respecte al seu estat habitual.

Canvis en el seu humor o estat anímic habitual.

Malestar general.

Idees delirants o al·lucinacions.

Alteracions conductuals.

Empitjorament sobtat dels símptomes del deteriorament cognitiu o demència.

En la salut, la prevenció és clau per evitar l’aparició de qualsevol malaltia o atenuar-ne els símptomes. En el cas de la ITU, amb quines accions podem ajudar a prevenir-la?

Augmentar la ingesta hídrica. Procurar buidar la bufeta amb freqüència.

No rentar la zona íntima en excés. Assecar bé la zona íntima.

Correcta higiene (sempre de la zona genital a l'anal).

Utilitzar compreses o bolquers transpirables, així com canviar-los sovint o davant la humitat d'aquests. Si detecta alguns dels símptomes anomenats anteriorment o existeix la sospita que la persona gran pot patir una ITU, acudeix al teu Centre de Salut per fer les proves necessàries i adequar el tractament

SALUT & BENESTAR
Camí de Montcada, 90 · 25196 LLEIDA Tel. 973 727 181 info@residenciajoviar.com www.residenciajoviar.com
16 C. Torres de Sanui ,11 · 25006 Lleida · Tel. 973 272 613 · Mòbil 642 171 571 GASTRONOMIA C / Templers, 3 · 25002 · LLEIDA Reserves: 973 266 155 toni-mf62@hotmail.com www.restaurantaggio.es Torres de Sanui, 12 25006 Lleida Telf: 973 091 701 / 633 496 562 Whatsapp: 633 496 562 Email: info@saroarestaurant.com es.saroarestaurant.com

l porro és una hortalissa molt saborosa que pertany a la família de les Liliàcies igual que la ceba o l’all, i se sol trobar al mercat durant tot l’any, però es considera hivernal i no sols perquè aporta sabor a molts plats com els reconfortants brous en temps de fred o la famosa Vichyssoise estival, sinó que també els enriqueix amb les seves propietats saludables. La seva composició majoritàriament és aigua, raó per la qual aporta poques calories, però atipa bastant perquè és molt ric en fibra. Es caracteritza pel seu sabor semblant al de la ceba, una mica més suau. També destaca per les seves propietats culinàries i pels seus beneficis per a la salut, que comparteix en gran manera amb l’all (de qui vam parlar en l’edició anterior) tot i que amb menor concentració de principis actius.

A més, és un clar exemple de versatilitat a l’hora de cuinar, ja que els podem consumir tant crus com bullits, en amanides, guisats, potatges de verdures, pures, cremes... S’ha de dir que admet infinitat de preparacions i combinacions.

PROPIETATS

NUTRICIONALS:

Saciant i baix en calories: Com hem dit anteriorment els porros, són una de les millors fonts de fibra, cosa que ajuda a saciar el nostre or ganisme. També presenta un tingut calòric i té propietats diürèti ques, ja que aporta unes 40 calories per cada 100 grams, el que ho converteix en un aliment idoni per a mantenir els quilos a ratlla.

Ric en vitamines i minerals: Conté aigua i té una moderada quantitat d’hidrats de carboni, baix en proteïnes i ric en fibra. Respecte a les vitamines, sobresurt la vitamina C i la E, així com vitamines del grup B: folats (àcid fòlic), vitamina B6 i carotens , molt important pel nostre sistema nerviós i immunitari.

Ajuda a reduir el colesterol:

Al ser ric en fibra, la qual cosa ens ajuda a disminuir els nivells del colesterol i els triglicèrids del nostre organisme. A més, com és molt ric en sulfurs (deri-

radicals lliures que modifiquen l’ano menat colesterol “dolent”. Aquestes substàncies exerceixen un paper rellevant en la prevenció de les malalties dels vasos sanguinis i el cor.

Diürètic:

És una rellevant font de potassi i pobre en sodi. El potassi equilibra els nivells d’aigua i el pH de l’organisme, a més, és necessari per transmetre i generar l’impuls del sistema nerviós i per a l’activitat muscular normal.

En resum, el consum de porros aporta vitamines, minerals, fibra i antioxidants que promouen tant la salut cardiovascular com la salut renal, hepàtica i d’altres importants sistemes. I tu, ja els consumeixes?

17 C/Martí Gralla, 6 25005 LLEIDA 873 492 955

És temps de calçotades! La temporada d’un dels àpats més festius de l’hivern català ja ha començat. Una calçotada en família o amb amics al camp és tota una experiència que, si en teniu l’oportunitat, no podeu deixar escapar. Però, quins són els cànons d’aquesta tradició gastronòmica catalana?

El millor lloc per fer una calçotada és el camp.

Per cuinar i per menjar aquestes cebes no hi ha indret més idoni que l’aire lliure, perquè un aspecte essencial d’una calçotada com cal és la seva preparació.

Anar a collir la llenya, fer el foc i disposar els calçots a les graelles amb les fulles cap enfora mentre es gaudeix d’una bona conversa, cerveseta en mà, és un dels millors moments de la jornada.

I per què a l’aire lliure?

Doncs perquè es cuinen amb molta flama, es mengen amb les mans i el més probable és que us taqueu, per això en moltes calçotades és freqüent que els comensals duguin un pitet.

I, com s’han de menjar?

Doncs, s’agafa un calçot amb una mà i, amb l’altra, es fa lliscar de dalt a baix per extreure’n la pell socarrada pel foc. Un cop pelat, ens quedem amb la ceba tendra i la mullem dins la salsa. Escorrem, alcem el calçot ben amunt, boca oberta i, cap a dins que fa baixada.

Els cànons d’una calçotada com cal diuen que s’ha d’engolir tota la ceba sencera (la part blanca, sense la tija), però cadascú que ho faci com pugui. Asseguts o dempeus?

La millor manera de menjar els calçots és dempeus, ja que és més fàcil engolirlos donada la seva forma allargada. També cal embrutar-se les mans de sutge i, fins i tot, tacar-se la samarreta, sigui de salsa o de vi del porró. És clar que no es tracta d’obligacions, però és com més gaudireu d’aquesta tradició gastronòmica.

I que seria d’una calçotada sense carn a la brasa? Després de fer els calçots (una vintena per persona seria el càlcul mitjà), què millor que aprofitar les brases per coure unes llonganisses, unes costelles de corder o qualsevol altre tipus de carn per arrodonir la jornada campestre

S’ha acceptat que la salsa romesco no és exactament la salsa de calçots, però s’assemblen molt! Algunes de les diferències són:

• La salsa romesco fa servir el pebrot de romesco, que és d’un sabor més amarg, mentre que la salsa de calçots empra nyores (sense tall ni llavors), que són més dolces.

• La salsa romesco és menys espessa, més gruixuda i terrosa que la dels calçots, ja que aquesta última ha de ser més suau i digestiva per evitar una mala experiència.

• A la salsa de calçots no és habitual posar-li bitxo ni pebres picants, potser si, una mica de julivert, segons sigui el cas. El romesco se sol usar per sucar peix o marisc, per això s’acostuma a fer una mica més picant.

• Ambdues salses tenen una base d’avellanes i ametlles, i tomàquet i all escalivats.

Pel que hem vist, sembla ser, doncs, que hi poden haver tantes receptes com cuiners!

GASTRONOMIA
20 C/  Cabassons, s/n · 25450 L’ALBI (Lleida) Tel. 629 317 855 (Isabel) info@molidelset.com www.molidelset.com Cooperativa d'Aspa Ctra. del Cogul, S/N 25151 ASPA (Lleida) Tel. 973 122 083 608 192 091 info@oliaspa.com www.oliaspa.com

l temps passa tan de pressa que en res estarem en Quaresma, així que toca començar a pensar receptes típiques d’aquests dies.

Els hàbits alimentaris, per sort, ja no estan subjectes a prohibicions, però la tradició de menjar bacallà el divendres de Quaresma m’agrada, així que avui us proposo una recepta amb aquest ingredient.

Ingredients (4 persones):

4 lloms de bacallà

al punt de sal

20 gambes petites pelades

2 porros

500 ml de llet

50 g de farina

75 g de mantega

Passos a seguir:

3 c/p de formatge parmesà ratllat oli sal pebre negre molt nou moscada.

En una cassola baixa fonem 60 g de mantega, hi afegim la farina i la torrem uns dos minuts sense parar de remenar. Hi anem afegint la llet, a poc a poc, i sense deixar de barrejar, la sal, el pebre i la nou moscada i continuem remenant uns 5-6 minuts més fins que es faci espès, moment en què afegim el formatge parmesà ratllat i l’integrem. Reservem la beixamel.

Netegem els porros, els tallem a rodanxes fines i els sofregim amb la mantega restant i una mica d’oli d’oliva durant uns 10 minuts.

Escalfem el forn a 200 graus. Cobrim una safata apta per a forn amb una capa de beixamel, fiquem a sobre el bacallà net i sec, repartim per sobre el porro, les gambes i la resta de beixamel. Salpebrem i ho fornegem durant 20 minuts.

Servim acabat de fer.

+ info: cuinantentrellibres.blogspot.com
21
GASTRONOMIA 22 Ctra. N-230 km. 4,84 · 25196 LLEIDA Tel. 973 236 775 · torrelsa@torrelsa.com www.torrelsa

Somos un área de servicio 24 horas con una peculiaridad: el diseño del local está ambientado al puro estilo americano y con la esencia más viva de la route 66. Encontrarás un gran salón acompañado de una zona de recreativos y muchas sorpresas que te dejará boquiabierto. También disponemos de una gran terraza cubierta y descubierta con un parque infantil un poco fuera de lo habitual.

Nuestra oferta es muy variada, desde almuerzos de cuchara y brasa hasta menús del día y de arroz, con una gran carta variada de tapas, bocadillos y platos combinados. Tampoco nos quedamos atrás con la bodega que disponemos, ya que podrás disfrutar de las variedades más populares del terriCtra.

Ven a disfrutar en familia de Ficus & Persica y descubre toda la carta, tanto de día como de noche, así como el parking vigilado.

Fraga
Torrente de Cinca, Pol 88 Parc 22-25, 22520 FRAGA (Huesca)

L’aerotèrmia és una font d’energia renovable que, aplicada a la tecnologia, permet aprofitar la calor emmagatzemada en l’aire per generar calefacció, aigua calenta sanitària i refrigeració per a un habitatge o local.

Sabíeu que l’aire pot amagar calor a -10 ºC? I també fred, per més calorós que pugui ser un estiu? Els entrellats de la termodinàmica fan possible treure partit d’aquesta energia per climatitzar una llar o escalfar aigua. Aquest procés físic permet multiplicar l’eficiència dels sistemes de calor i fred, només cal saber com prendre-li aquesta energia a l’aire, i aquí és on entra l’aerotèrmia

Aquesta tecnologia, molt utilitzada a Europa des de fa dècades, s’està convertint en un dels sistemes de climatització més instal·lats a casa nostra en els darrers anys. Si encara no havíeu sentit a parlar de l’aerotèrmia, en aquest article intentarem explicar-vos algunes de les qüestions més comunes sobre aquesta tecnologia.

Els sistemes de climatització depenen en gran manera dels combustibles anomenats fòssils, sobretot del gas natural, el petroli i el carbó. Descarbonitzar aquests sistemes és clau per frenar l’emissió dels gasos que afecten el canvi climàtic i avançar en la transició energètica

L’aerotèrmia és una tecnologia que fa servir l’energia de l’aire per climatitzar espais, com ara pisos, locals, botigues, etc. És considerada com una font d’energia neta i altament eficient. Els seus usos principals són la climatització, tant calefacció com aire condicionat, i també produeix aigua calenta sanitària.

L’aerotèrmia és, bàsicament, l’extracció de l’energia tèrmica que conté l’aire mitjançant una bomba de calor aire-aigua. Se la pot considerar una font d’energia renovable, ja que, mentre l’escorça terrestre rebi radiació solar, l’aire sempre contindrà calories.

Com funciona?

El principi del funcionament de l’aerotèrmia és simple: una bomba de calor aspira l’aire de l’exterior i en recupera les seves calories transformant aquesta energia en calor i transferint-la al circuit de calefacció de la llar. Aquest procés físic es coneix com a termodinàmica

El mecanisme utilitzat és l’invers al que utilitzen les neveres: un fluid refrigerant, mitjançant canvis d’estat, extreu la calor que conté l’aire a temperatura inferior i el cedeix a l’aigua a temperatura superior, convertint això el flux natural de la calor. Per fer això, es necessiten dues unitats, una exterior i una altra (o varies) interiors. Les bombes de calor amb aerotèrmia generen més energia amb menys consum.

Avantatges:

És una font d’energia natural, renovable i inesgotable perquè majoritàriament prové de l’aire (en un 70%) i la resta de l’electricitat.

La bomba de calor no contamina, no genera fums ni residus.

No fa servir combustibles fòssils.

Alta rendibilitat: fins a un 75% d’estalvi energètic.

Un únic sistema serveix per obtenir calefacció, refrigeració i aigua calenta.

Inconvenients:

La inversió inicial és generalment elevada (tot i que existeixen ajudes relacionades amb l’eficiència energètica).

La instal·lació d’equips d’aerotèrmia sol implicar que s’hagi d’incrementar la potència elèctrica contractada, amb el consegüent cost.

No s’aconsella en àrees climàtiques molt fredes, ja que el seu rendiment baixa considerablement.

Requereix una unitat exterior de dimensions considerables que pot comportar problemes d’espai i estètics.

Conclusions:

Com en tots els casos, la conveniència o no d’aquest tipus d’equips depèn de les necessitats de cadascú i no existeix una solució definitiva en termes de climatització. Però, en general, podem concloure que l’aerotèrmia és una bona alternativa en la majoria dels casos i una opció a tenir en compte a l’hora d’escollir un tipus de solució

24
SERVEIS 24

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS alumini pvc inox ferro vidre persianes seccionals automatismes manteniments portes metàl·liques metalialleida@gmail.com www.metalialleida.com Camí de Benavent, 18, nau 6 Pol. Ind. Rosselló 25124 ROSSELLÓ (Lleida) Tel. 645 781 292 · 655 845 483 Oficines: 873 991 063 656 906 278 C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com C/ Jaume II, 9 bis, altell 1 · 25001 Lleida Tel. 973 200 196 info@b-biosca.cat www.b-biosca.cat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos:

¿Cómo darme de alta?

tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

–Regístrate en obramat.es

¿Cómo

darme

¿Cómo darme de alta?

de alta?

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

–Regístrate en obramat.es

–Regístrate en obramat.es

– Selecciona el botón

– Selecciona el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“Regístrate ahora” y date de alta.

“Regístrate ahora” y date de alta.

Benefíciate de todas las novedades

Benefíciate de todas las novedades

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS
Benefíciate de todas las novedades

Taules,cadires prestatgeries, escriptoris....

Cadira SOCHI

62 €

Escriptori ESTIL

139 €

Prestatgeria

149 €

Ofertes vàlides excepte error tipogràfic o fi d’existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb I.V.A. inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements.

Prestatgeria CAROL

84 €

Taula escriptori ANDREA

69 €

Cadira

VICTORIA

164 €

Tel.

de dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. de 16:30 a 20:30 h dissabtes de 10:00 a 14:00 h de 16:30 a 20:30 h

El Segre • LLEIDA
Polígon
973 20 80 80
Fax 973 20 85 53
info@komak.es
LL-11 direcció BARCELONA LLEIDA Rotonda Rotonda BORDETA Rotonda CEMENTIRI Rotonda
Casa teva és única
C-13 direcció BALAGUER i ANDORRA
29 Pol. Ind. Les Gaberneres · C/ Comerç, 6 · 25660 ALCOLETGE (Lleida) Tel. 973 220 625 Fax 973 238 708 info@creusmunoz.com Segueix-nos a: Servicios de aseo y limpieza: • Casas y pisos • Comunidades • Finales de obras • Locales comerciales • Oficinas • Terrazas SERVEIS

• Formacions amb Certificat de Professionalitat de nivell 3

• Totalment subvencionats per treballadors a l’atur

• Certificats oficials

• Pràctiques en empresa

• Inici immediat

Per a més informació: info@abacformacio.com C/ Pica d’Estats, 22 - Lleida

30 SERVEIS

El donatiu final del 2022 des de #PostureigLleida per més de 20 entitats de #Lleida i #Ponent: més de 24.500€! El 2022, a pesar de les diferents crisis, gràcies als donatius a través de #PostureigLleida hem pogut recollir més de 24.500 euros. En els 9 anys que portem, hem superat els 250.000 euros. (!) Si entreu als comptes a les xarxes de #PostureigLleida, trobareu fixada la publicació amb tots els detalls; 2400 euros per ADIMA (dones amb càncer), 1600 per l'Institut de Recerca Biomèdica, 3300 per la nova UCI neonatal... Moltes gràcies a tothom que hi ha collaborat! Al 2023, més i millor!

Els Gaudí més de l'oest!

SÍ! Els #PremisGaudí amb més gust ponentí!!! #Alcarràs: millor guió, direcció i pel·lícula, i #ElSostreGroc, millor d ocumental. Carla Simón: "Per tots els pagesos, la zona de #Lleida... per la gent de #Ponent" #Lleidatanament i #Ponentinament espectacular!

Homenatge a lo Joan Oró a la NASA en el seu any

Fa uns dies vaig poder visitar el Kennedy Space Center de la NASA a Florida, USA, un parc per conèixer més la història dels viatges espacials i com fan els llançaments dels coets. Enguany és l'Any Joan Oró i no vaig poder deixar de pensar en un dels lleidatans més internacionals, al que vaig tenir la sort de conèixer a l'estrena als Cinemes Lumiére de #Lleida de la pel·lícula Apol·lo XIII (a més d'anar a l'Institut Joan Oró). Aquest homenatge #Lleidatanament cap a ell en el seu any.

Li fot
Shaki Pos ara ja no vull 'ndéu
A les campanades... Ja tinc idea per carnestoltes #ILoveBoira
amb pala, la

AGAFA’M! Soc GRATUÏTA

QUIOSCOS de Lleida:

CIMADEVILLA Santa Cecilia, 4 • CIRUELA Valentí Almirall, 16 • COMERCIAL PAPERERIA Corts Catalanes, 52 • COPIMPRES Canonge Brugulat, 8 • EL CUC Baró de Maials, 97 • EL FULL Cristòfol de Boleda, 4 • LA GRANOTA Folch i Torres, 1 • HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA Av. Rovira Roure, 80 • JORDI PAPERERIA Tarragona, 37 • JOSOL Vallcalent, 36 • LA LLUNA Plaça Sant Joan de Mata, 7 MONTEL Unió, 13 • L’OSSET FI GROC Alcalde Porqueres, 32 • PIÑOL PRIM Camp de Mart, 1 • QUIOSC DE PLAÇA SANT JOAN Plaça de Sant Joan s/n • PAPERERIA LA PLOMA Pla D’Urgell, 65 • SHIKI PAPERERIA Carrer de la Llibertat, 42 • TABACS exp. Nº14 Av. Alacant, 10

TABACS exp. Nº29 Passatge Sant Jeroni, 39 • TABACS exp. Nº30 Dra. Castell, 41 • TABACS exp. Nº36 Av. Artesa, 50 • TALEIA Passeig de Ronda, 43 • QUIOSC DE L’ESTACIÓ DE TRENS • QUIOSC DE L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

CAFETERIES, RESTAURANTS i altres establiments:

RESTAURANT EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA AL GUST • CAFETERIA EUROPA • ALMENARA GOURMET • ALTAR CAFETERIA

CAFETERIA

ANNA • CAFETERIA SNOOPY • APPELWOI • ARTEPANS • CAFETERIA L’ARTESÀ • BISCOTTO • BAR BODEGA BLASI BLUE WASH • BOCCATAST - MR. KEBAB • CAFETERIA BODEGÓN • BODEGUETA • RESTAURANT BON GUST • RESTAURANT BOWLING RESTAURANT LA BRASA • BAR CAFETERIA BRUTUS • FUNATIC CAFETERIA • CAFÉ DELS ARTISTES • CAFÈ I MÉS • CAFELITO CAFETERIA CANALLA • CAÑAS Y TAPAS • CAFETERIA CANDY COFFEE • CANTINA • CASA AURORA • RESTAURANT CASA RONDA CASA TERE • CAFETERIA CAL CASTILLÓ • NEW CLASS • EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA CELESTE • CENTRAL PA PANADERIA • CIAO CAFETERIA • CAFETERIA CLASSIC • LA SIBIL·LA • HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA • HOSPITAL PROVINCIAL DE SANTA MARIA HOTEL SANSI PARK • CAFETERIA HOTEL ZENITH • SALOMÉ PERRUQUERIA ... i així fins a 300 expositors!
Si em trobes...

L’educació és l’única solució

HISTÒRIA

El 9 d’octubre de 2012 Malala Yousafzai sortia de l’escola a la seva Mingora natal com qualsevol altre dia. Va pujar a l’autobús per tornar a casa seva i es va posar a xerrar amb una amiga. Poc després que el vehicle es posés en marxa, dos homes van fer-lo aturar, van pujar-hi i van preguntar qui era Malala. Les seves companyes van explicar que, en aquell moment, van pensar que es tractava de dos periodistes que volien entrevistar Malala, ja que darrerament havia adquirit força notorietat en escriure en un blog per a la cadena britànica BBC. Signava amb pseudònim i parlava de les seves pors i esperances

QUI ÉS?

Malala Yousafzai (Mingora, 12 de juliol de 1997) és una jove activista pakistanesa coneguda per la seva lluita a favor de l’educació de les nenes i en contra de les restriccions a l’ensenyament de la dona que els talibans van imposar al seu país. La seva defensa dels drets humans va fer que els talibans intentessin assassinar-la quan només tenia 15 anys. Malala va sobreviure i, l’any 2014, va rebre el Premi Nobel de la Pau als 17 anys, el que la va convertir en la persona més jove en accedir a aquest guardó en qualsevol de les categories que s’atorguen.

de poder continuar anant a l’escola, i no dubtava a expressar públicament les seves opinions sobre el dret de les dones a l’educació. A més a més, Malala havia participat en un programa de televisió nacional i en un documental en els que va parlar del tema amb valentia, la qual cosa no va ser del gust del règim talibà.

Però els homes que van fer aturar l’autobús escolar en el que viatjava Malala no eren periodistes. Pertanyien al grup terrorista Moviment dels Talibans Pakistanesos i, en lloc d’una càmera i un micròfon, van treure dues pistoles i van començar a disparar contra la jove activista.

A conseqüència de l’atemptat, Malala va resultar greument ferida (una de les bales li va impactar al costat esquerre del front i el coll), així com dues companyes seves, que també van rebre trets.

Després de l’atemptat, Malala va ser hospitalitzada primer a Peshawar i després a Islamabad, però no es va despertar d’un coma induït fins a mitjans d’octubre, quan va ser traslladada a Anglaterra. Contra tot pronòstic, la seva recuperació va ser sorprenent, un tribut no només a la qualitat de les seves cures sinó també a la seva pròpia residència i determinació, segons van

remarcar els metges que la van atendre. Després d’una sèrie d’operacions, Malala poder tornar a rebre classes, aquest cop a Anglaterra, i va declarar: “Soc molt feliç per haver tornat a l’escola. El meu somni és que tots els nens i nenes del món puguin anar a l’escola perquè és un dret bàsic”.

Malala va celebrar el seu 16 aniversari amb un discurs davant una assemblea de joves a la seu central de les Nacions Unides, a Nova York. És aquí on va pronunciar una de les seves famoses frases: “Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món”.

En menys d’un any, la nena de la vall de Swat es va convertir en un fenomen global, fins al punt que va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 2014, essent la persona més jove en aconseguir aquest reconeixement

Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món.
33
Un país no és més fort pel nombre de soldats que té, sinó pel seu índex d’alfabetització
Av. Països Catalans, 1 · 25241 GOLMÉS (Lleida) · lumbra@lumbra.es
Tel. 973 71 27 39 689 57 40 92 www.lumbra.es SEGUEIX-NOS A: lumbrallums lumbra
C
ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT Turismes • Especialistes en calibratge de càmeres. • Col·laborem amb totes les companyies d’assegurances. • Més de 250 centres en tot el territori nacional AgrícolesObra Pública Furgonetes Camions LLEIDA - TÀRREGA - BALAGUER - FRAGA 610 596 596 Contact center / 24 h. La cadena especialista en reparació i substitució de vidres. 36
/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

De recho al olvido

En una sociedad en que cada vez más quedan registrados nuestros datos, anécdotas y circunstancias, tanto de forma voluntaria como involuntaria, tanto buenas o malas, de forma directa o indirecta, contamos con una serie de derechos básicos derivados del propio derecho fundamental a nuestra imagen

Antes de la irrupción de una serie de registros, el derecho al olvido estaba relegado, pues nadie podía solicitar que los demás borraran de las memorias propias las situaciones cotidianas que podían avergonzarnos, ponernos en un brete o simplemente no queríamos recordar. Actualmente, en la era de la información en la que nos encontramos, un video subido de forma voluntaria a una determinada red social, puede volver con fuerza para sacarnos los colores o cambiar nuestra perspectiva, que ya no es la misma que diez años atrás: lo que fue gracioso con 16 años puede convertirse en una información que tienen en consideración a la hora de darnos empleo. De ahí la necesidad de su regulación.

Cinco son las características que tiene el derecho al olvido:

1.-Puede ejercerse ante los buscadores. En la práctica, a partir de la Sentencia del Tribunal de Justicia de la Unión Europea en el caso Google Spain, los motores de búsqueda son considerados responsables del tratamiento de datos personales. Ello es así dado que sus algoritmos son los responsables de la visualización y ubicación de la información que aparece en la Red.

2.-También puede ejercerse ante los editores de páginas web, incluyéndose cualquier tipo de red social. Dicha circunstancia amplía la posibilidad de dirigirse contra las plataformas sociales.

3.-Prevalece sobre el interés económico y el interés del público. El derecho a la privacidad prevalecerá siempre sobre los intereses económicos. Sólo un mejor derecho (por ejemplo, a la memoria colectiva) se impondría sobre el mismo, y siempre sería ponderado por los tribunales (por ejemplo, el Derecho a la memoria histórica frente a torturadores franquistas o nazis).

4.- Aparece identificación del nombre y apellidos de una persona están enlazados a publicaciones que contienen información personal

5.-No hay un plazo para su ejercicio. El usu ario puede solicitar la anulación cuando tenga razones legítimas para hacerlo, ello deriva a que el derecho al honor y a la propia imagen es un derecho mutable.

Los requisitos para la aplicación del derecho al olvido básicamente se centran en la antigüedad de los datos o la falta de relevancia:

Que los datos personales ya no sean necesarios para el fin con el que fueron recogidos o tratados.

El administrador de los datos ya no los necesite para la finalidad con la que fueron recogidos.

Que el usuario retire su consentimiento para el uso de sus datos personales o se oponga a su procesamiento (derechos A.R.C.O.).

Que la empresa no tenga un interés legítimo primordial sobre los datos.

Se hayan recopilado de manera ilícita o sin el consentimiento del usuario.

Que exista una obligación legal de borrar los datos.

Ausencia de interés público en los datos.

Contenido relacionado con menores de edad o personas dependientes

Contenidos relacionados con antecedentes prescritos, exoneraciones y fallos absolutorios. Como todo derecho, no es un derecho absoluto y su ejercicio está limitado legalmente en los siguientes casos: 1. Ejercicio de la libertad de expresión e información; 2. Cumplimiento de una obligación legal que requiera el tratamiento de datos; 3. Por razones de interés público en el ámbito de la salud pública; y 4. Con fines de archivo de interés público, investigación científica o histórica.

No debemos confundir el derecho al olvido y derecho de supresión, pues mientras el segundo es la eliminación de nuestros datos personales de cualquier fichero en el que han sido incorporados (de forma lícita o ilícita); el

nuevas , dependiendo de los algoritmos de búsqueda, no afecta, por tanto, al Registro en donde esté la información, sino que solamente afecta a las vías para acceder a los mismos (enlaces).

El procedimiento para la retirada de resultados de búsqueda debe ser iniciado siempre por el afectado ante el buscador o página web que contiene los enlaces (“des indexación”), siendo que la mayoría de los buscadores cuentan con sus propios formularios por imperativo legal, generalmente especificando la dirección web (“URL”) desea eliminar, las razones por las que lo solicita, así como la identidad o representación por la que se actúa.

En todo caso, si la respuesta del buscador no es satisfactoria (tanto por omisión –no eliminan–o por negación -niegan directamente el derecho-), el usuario puede interponer queja ante la Agencia Española de Protección de Datos, con las consecuencias legales que ello comporta (sanción), así como demanda de obligación de hacer ante los tribunales

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA Tel. 973 20 86 11 info@grup90.com www.grup90.com
38 C/ Aba t Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611
CARDENAL
104.500
139 m2 4 2 + opcional
3
1 +
Ref. 5723 Pis a
CISNEROS
Ref. 5720 Pis a ROSSELLÓ 83.500 € 84 m2 +
+
opcional
PUIGVERD
3 +
Ref. 5726 Casa a
198.500 € 222m2 + 4 +
BENAVENT 199.500
230
+ 3 + 2 + +
172.500
+ 1 +
109 m2 + 3 + 2 + 1 balcó
Ref. 5722 Local a la BORDETA 49.800 € 83 m2 + 1 Ref. 5716 Casa a
m2
Ref. 5719 Oficines a DOCTOR COMBELLES
€ 290m2
aire acondicionat + opcional Ref. 5717 Pis a DOCTORA CASTELLS 94.500 €
144m2
4 + 2 + opcional
Ref. 5700 Pis al CARRER BONAIRE 229.000 €
+

Posicionament en 23 portals web Faci que el seu pis sigui dels més visualitzats als diferents portals on es publiquen.

Àmplia cartera de clients

Augmenti les possibilitats de venda gràcies als nostres potencials i possibles clients.

Garanties jurídiques

Li oferim un estudi fiscal que li permetrà saber quin benefici net obtindrà amb la venda del seu pis.

Truqui'ns sense compromís al 973 20 86 11

4
2
205
+ 5
2
Ref.
5696 Pis a PI I MARGALL 142.900 €
145 m2 +
+
+
balcó Ref. 5681 Casa a ALBATÀRREC 64.500 €
m2
+
+
Ref. 5667 Apartament a la BORDETA 76.500 € 47 m2 2 1 + balcó
info@grup90.com www.grup90.com @grup_90
Ref. 5678 Àtic dúplex a la BORDETA 124.500 € 66 m2 +
2 + 2 +
219m2 4 3 +
VENDRE EL SEU PIS?
LA SEVA
Ref. 5487 Pis a DOCTOR COMBELLES 116.920 € 124m2 + 4 +
2 + opcional Ref. 5629 Casa
a ALCOLETGE 195.500 €
VOL
SOM
OPCIÓ

un SUV amb visió de futur

El Volkswagen Tiguan t’agradarà més que abans. Gaudiràs de tot el que ja coneixies i de l´últim en innovació per al teu dia a dia. Més estil, més emoció. Potent, però precís. Compacte i dinàmic al mateix temps. Conserva allò que el fa únic i incorpora novetats.

El Tiguan ha arribat per ampliar el seu ventall de possibilitats. Si cada viatge era l’oportunitat de viure una nova aventura, ara serà amb més connexió, més potència i tot el caràcter d’aquest SUV. Una versió que se supera per estar al dia. El seu disseny demostra que és capaç de seguir reinventantse. El Tiguan destaca per la seva potència innovadora i per unes funcionalitats a prova de qualsevol desafiament. A més a més, se li pot afegir un extra d’esportivitat amb l’acabat R-Line. Amb els acabats a mida podràs equipar el teu Tiguan amb l’amplia gamma de llantes d’aliatge de fins a 20 polzades disponible. Qualsevol opció serà un encert. Amb el Digital Cockpit Pro tria si prefereixes veure la velocitat i l’estat del dipòsit, la teva música, els contactes de la teva agenda o les indicacions del navegador de la pantalla digital. El Tiguan s’adapta a les teves prioritats amb fins a tres vistes favorites.

L’ambient que vulguis al volant. Podràs generar fins a tres climes: un per al conductor, un altre pel copilot i un tercer per la resta de passatges. I no només això: la ventilació s’adapta a la velocitat de conducció per evitar sorolls mentre es gaudeix de la ruta. Tot un gust. Com també ho és el sistema de so Harman Kardon, dissenyat pels qui busquen una qualitat excepcional amb el disseny més elegant.

I per als que busquen connectivitat, amb internet al cotxe tot resulta més senzill. Rebeu informació en temps real o augmenteu l’entreteniment al volant gràcies als serveis digitals que duu incorporats.

I, per a una conducció superior: IQ.DRIVE. Fer trajectes llargs en el teu Tiguan mai havia estat tan còmode. Amb l’última generació d’assistents, la conducció serà més senzilla i només hauràs de pensar a gaudir del viatge. Control de creuer adaptatiu, per mantenir la velocitat i la distància adequades. Aquest assistent s’adapta al tràfic que t’envolta perquè, quan decideixis, el teu Tiguan mantingui una velocitat constant sense que hagis de trepitjar l’accelerador. A més, t’ajuda a prevenir accidents en ajustar en tot moment la velocitat i la distància amb el cotxe del davant.

L’assistent frontal detecta obstacles a la via i frena en cas de perill, corregeix la direcció si et desvies del carril i, en cas de detectar risc d’accident, tensa els cinturons i tanca les finestres per millorar l’eficàcia de l’airbag.

I, si et trobes amb una retenció de trànsit, el Tiguan fa que l’experiència sigui una mica més amena, ja que tu només hauràs de mantenir les mans al volant i el cotxe anirà avançant de forma automàtica juntament amb la resta de vehicles.

Ara només has de triar el model que més t’agradi: Tiguan, Tiguan R o Tiguan híbrid endollable

MOTOR 41
El Tiguan ha arribat per ampliar el seu ventall de possibilitats. Si cada viatge era l’oportunitat de viure una nova aventura, ara serà amb més connexió, més potència i tot el caràcter d’aquest SUV. Una versió que se supera per estar al dia com tu

Alcarràs florit, un mantell de colors per gaudir

a ruta Alcarràs Florit arriba enguany a la desena edició i oferirà una nova oportunitat per conèixer de primera mà la bellesa del paisatge alcarrassí en ple procés de floració dels fruiters. Els visitants a la ruta podran contemplar de prop un dels principals atractius turístics del Baix Segrià: els arbres fruiters en ple procés de floració estenent un gran mantell de colors davant els seus ulls.

L’oferta turística que proposa la ruta Alcarràs Florit per gaudir del paisatge encisador dels arbres en flor té molts atractius. Aquest any les rutes es faran en autobús per tal de donar una bona

qualitat a la visita, fent-la més sostenible ambientalment. Però la visita motoritzada també permetrà els visitants fer fotografies dels paisatges que van inspirar la cineasta Carla Simon per realitzar la seva premiada pel·lícula “Alcarràs”.

Aquest any els dies de la ruta Alcarràs Florit s’han designat pels caps de setmana del 4 i 5 i de l’11 i 12 del mes de març 9.30 hores un autobús recollirà els turistes a la plaça del Mercat, al cos tat del camp de futbol, i els durà fins al Pla de l’Alzina, on es troba un element patrimonial de gran importància per la vila: l’alzina centenària. Envoltats d’aquest paratge, els assistents seran obsequiats amb un esmorzar típic alcarrassí: pa amb tomàquet i el tradicional mondongo (botifarra blanca i negra), i pa amb oli i sucre, en collaboració de l’associació cultural Remember Company.

Un cop esmorzats, els visitants rebran una explicació de l’evolució vegetativa de l’estat de floració dels arbres, a càrrec dels tècnics del departament agronòmic de Fruits de Ponent. Seguidament, l’autobús iniciarà un recorregut pels diferents camps de fruiters per mostrar als turistes els diferents colors de la floració d’ametllers, presseguers i les varietats nectarines i platarines. Serà en aquest moment en què tothom

qui ho desitgi podrà immortalitzar els mantells de colors amb què les flors dels arbres fruiters oferiran als presents.

Per finalitzar la ruta està prevista una visita al pantà de l’Arròs, zona humida catalogada al PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) i que està inclosa dins l’espai de la Xarxa Natura 2000

A les 12.30 hores l’autocar deixarà els visitants l’Agrobotiga de Fruits de Ponent, on es farà un tast de productes locals. El preu de la ruta serà de 15 euros, que inclouen el desplaçament amb autocar, l’esmorzar, les xerrades explicatives i el tast de productes locals. Per a més informació i compra d’entrades es pot visitar el web:

www.alcarraras.cat/entrades

42
42 TURISME

Concurs d’Instagram

Pels amants de la fotografia, Alcarràs Florit ha convocat un any més un concurs a Instagram. Els assistents a la ruta que vulguin participar hauran de penjar en aquesta xarxa social fotografies de la floració fetes amb el seu telèfon mòbil amb el hashtag #AlcarrasFlorit23

Patrimoni històric

Qui vulgui aprofitar la jornada per continuar descobrint Alcarràs, pot fer-ho visitant el nombrós patrimoni històric amb què compta el municipi. Destaquen el pou de gel; les pedres de la muralla que són les restes de l’antic castell medieval del segle XIV, sobre el qual es va construir l’actual església; el mas de volta; el celler de cal Calistro, dues sitges del segle XV fetes de pedra picada; o el fossar, restes de l’església romànica del segle XII, entre moltes altres propostes.

També es pot optar per fer un viatge en el temps centrat en la pagesia visitant el centre d’interpretació del món rural, on s’hi exposen tota mena d’estris que feien servir els pagesos de la vila abans de la modernització de l’agricultura. I a pocs quilòmetres del nucli urbà hi ha Vallmanya, casa del segle XV que després de passar per diversos propietaris va anar a parar a mans de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, després del seu

Per a més informació: AJUNTAMENT D'ALCARRÀS Tel. 973 79 00 04 Lo Casino 973 79 57 00 patrimoni@alcarras.cat www.alcarras.cat
Aquest any els dies de la ruta Alcarràs
43
Florit s’han designat pels caps de setmana del 4 i 5 i de l’11 i 12 del mes de març. A les 9.30 hores un autobús recollirà els turistes a la plaça del Mercat, al costat del camp de futbol, i els durà fins al Pla de l’Alzina, on es troba un element patrimonial de gran importància per la vila: l’alzina centenària

ls arbres fruiters del Baix Segre comencen a florir, i una temporada més, coincidint amb aquest espectacle natural de la primavera, l’Ajuntament de Torres de Segre organitza rutes guiades durant els dos primers caps de setmana de març. Tothom que visiti Torres de Segre aquests dies podrà gaudir, amb tot detall, d’un entorn natural on destaquen la Reserva Natural d’Utxesa, el Turó de Carrassumada i el riu Segre.

>>> El turó de Carrassumada
QR vídeo promocional de YouTube

4 de març (dissabte) 5€

Floració i Carnaval

09:00 Trobada a l’Ajuntament.

09:30 Sortida en cotxe i visita a camps florits amb explicació tècnica.

10:30 Arribada al Turó de Carrassumada i visita al monument del Mai Més.

11:00 Espectacle teatral i visita a l’ermita.

12:00 Sortida cap a la Reserva Natural d’Utxesa.

12:30 Visita a l’exposició de fauna i caminada vora l’embassament.

14:00 Dinar.

16:30 Celebració del Carnaval de Torres de Segre.

5 de març (diumenge) 5€

Floració amb mascotes

09:00 Trobada al molí i visita al Museu de l’Evolució.

10:00 Sortida de la caminada fins al Turó de Carrassumada.

11:30 Espectacle teatral i visites al monument del Mai Més i l’ermita.

12:30 Vermut.

13:30 Tornada cap a Torres de Segre.

14:00 Dinar.

11 de març (dissabte) 5€ (10€ amb dinar)

Floració, visita als comerços locals i jornada multicultural

09:00 Trobada a l’Ajuntament.

09:30 Sortida en cotxe i visita a camps florits amb explicació tècnica.

11:00 Arribada al Turó de Carrassumada i visita al monument del Mai Més.

11:30 Espectacle teatral i visita a l’ermita.

12:00 Arribada a Torres de Segre i visita als comerços locals.

13:00 Dinar a la 2a Jornada Multicultural.

15:30 Sortida cap a la Reserva Natural d’Utxesa.

16:00 Explicació des del Mirador de les Comportes.

17:00 Visita al Museu de l’Evolució (optatiu).

12 de març (diumenge) 5€

Floració i trobada de vehicles antics

09:00 Trobada a l’Ajuntament.

09:30 Visita a la 12a Trobada de Vehicles Antics i esmorzar popular.

10:30 Sortida de la caminada fins al Turó de Carrassumada.

12:00 Arribada a Carrassumada i visita al monument del Mai Més.

12:30 Espectacle teatral i visita a l’ermita.

13:00 Tornada a Torres de Segre i dinar.

16:00 Visita al Museu de l’Evolució.

18 de març (dissabte) 5€

Floració i concert de música

09:00 Trobada a l’Ajuntament.

09:30 Sortida en cotxe i visita a camps florits amb explicació tècnica.

10:30 Arribada al Turó de Carrassumada i visita al monument del Mai Més.

11:00 Espectacle teatral i visita a l’ermita.

12:00 Sortida cap a la Reserva Natural d’Utxesa.

12:30 Visita a l’exposició de fauna i caminada vora l’embassament.

14:00 Dinar.

17:30 Concert de música a Utxesa amb Mashup Party Band i DJ Surda.

26 de març 20a Pedalada popular d'Utxesa

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE TORRES DE SEGRE

utxesa@utxesa.org

ajuntament@torressegre.cat

Les persones interessades a participar en les rutes guiades poden fer-ho a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Torres de Segre, on trobareu tota la informació. També podeu contactar amb el telèfons municipals.

El poble de Rosselló s’enclava a 252 metres damunt del nivell del mar i el seu terme ocupa un total de 9,900 km2. Situat al nord de la comarca del Segrià, a 10 km de la capital, limita al nord amb Vilanova del Segrià, al sud amb Torrefarrera, a l’est amb Benavent de Segrià i a l’oest amb Malpartit. La climatologia del poble és mediterrània interior.

La història de Rosselló es remunta al neolític, tal i com demostren unes fosses excavades en una roca propera al poble, i en temps dels ibers, quan un assentament s’hi instal·là. D’aquest període destaca la necròpolis i diverses troballes arqueològiques. El lloc on s’hi assentaren fou anomenat Caniz, Canissia i finalment Al-Kanis, i la documentació escrita explica que hi hagué una església paleocristiana dedicada a Sant Antolí, la construcció de la qual data dels segles IV i V. Prop d’Al-Kanis un altre turó conegut com “La Tossa” és testimoni de la cultura romana al poble durant els segles III i IV i s’hi han trobat restes de mosaics, carreus, ceràmiques i altres peces arquitectòniques ornamentals. En plena reconquesta, la localitat fou conquerida pel Compte Ramon Berenguer IV i donada al cavaller Guillem de Roussillon, del qual prengué el nom la vila. Des dels seus inicis Rosselló no ha fet més que créixer econòmicament i demogràficament. Durant

Necròpolis d’origen Iber

el primer quart del segle XVIII hi vivien tan sols 30 habitants, i avui dia, uns 3.100. Conseqüència d’aquest augment és el creixement industrial i agrícola a la vila, que ha fet de Rosselló un dels pobles capdavanters de la comarca i un dels que gaudeix d’un nivell econòmic regular i equilibrat entre tots els seus vilatans. El fet que no existeixin classes socials massa diferenciades ha fet que Rosselló sigui una societat amable i amb capacitat d’integració Econòmicament el poble també ha evolucionat. Des del conreu de farratges, cereals, raïm, olives i hortalisses

Des de que es va formar, el poble ha crescut demogràficament i econòmicament i va ser el primer en tenir una plantació de pomeres, l’any 1952
46

fins avui dia, on la majoria de producció agrícola és dedica a la fruita (un 75% del terme és de regadiu), la vila ha anat creixent en nombre de producció. Fou a Rosselló on s’instal·là la primera plantació de pomeres el 1952. Pel que fa a la indústria, la vila començà tenint 12 molins fariners i dos de drapers que aprofitaven els corrents d’aigua del Canal de Pinyana i la Sèquia del Cap al llarg del s. XIII. La gran expansió industrial del segle XIX va fer que apareguessin el Molí d’Oli Botta el 1864, el Molí d’Oli Clúa el 1871, el Molí Martí el 1875 i el Molí Jové el 1883. Actualment el poble compta amb la moderna factoria paperera Alier S.A., que té gran incidència social i econòmica a la població, entre altres indústries de caràcter tèxtil i agroalimentari

El teixit associatiu, ciutadà i cultural al poble ha estat des de sempre molt actiu i ben avingut. L’associacionisme al poble començà a crèixer a principis del segle XX, quan nasqué el Sindicat Agrícola, Cooperativa i Caixa Rural de Rosselló, la Unión Rossellonense, el Cafè Unió, Cooperatiu i la Junta Gestora del Canalet.

Més tard, a meitats de segle, l’any 1947, es formà la Cooperativa del Campo Rossellonense, que disposa avui dia d’una extensa àrea coberta i un gran volum de càmares de fred. L’any 1968 es creà l’Esbart Rossellonès, entitat de gran incidència en la vida cívica local que encara està en actiu i que va ser l’impulsora del Casal Rossellonès i l’emissora local Ràdio Rosselló l’any 1982. A banda de l’Esbart una dotzena d’associacions culturals, lúdiques i d’altres àmbits com l’Agrupació de teatre o el Grup Sardanista promouen la cultura i les tradicions fora i dins del poble. Visitar aquesta vila que combina tradició i modernitat en aquesta època de l’any és un gaudi i un plaer. Al nucli antic del poble es pot contemplar l’església de Sant Pere, del segle XVIII i re centment reformada, i l’Ajunta ment, de construcció moderna i àmplies instal·lacions. L’edifici tam bé compta amb una part destinada a la Llar de Jubilats Sant Antolí de disseny avantguardista

L’associacionisme ciutadà de Rosselló és dels més actius de la zona i es dedica a promoure les tradicions i la cultura dins i fora del poble Telèfon 973 730 001 ajuntament@rossello.cat www.rossello.cat
Vista aèria de Rosselló

lguaire, al peu d’un escarpament anomenat Serra del Convent, a 304 metres d’alçada, es caracteritza per ser un poble agrícola que compta amb terrenys de regadiu i de secà a parts iguals. Si vols contemplar unes vistes gairebé d’ocell, les pots observar des del punt més alt del poble, com el mirador del Segrià, el Sagrat Cor. Un dels símbols més importants de la localitat i on es pot observar la plana de Lleida en tota la seva esplendor.

La història d’aquest municipi ve des de la conquesta cristina del 1145-1147 que es va dur a terme per Ermengol VI d’Urgell. Des d’aleshores es va anar canviant de propietaris del municipi, segons les disputes que anaren surgint, però amb els anys prosperaren i buscaren la millor manera per repartir el territori i els béns, fins a dia d’avui que podem gaudir d’elements patrimonials ben singulars i bonics.

Alguaire compta, a banda del mirador del Sagrat Cor, amb altres monuments emblemàtics que el situen entre un dels

municipis més coneguts del Segrià, com l’aeroport d’Alguaire que és d’estil avantguardista amb instal·lacions modernes i amb un gran Patrimoni Natural, Artístic i Històric amb; L’Ermita del Merli, les restes del Castell d’Alguaire, l’església parroquial, l’antiga fàbrica de filatures, la zona del riu o les necròpolis de Roques de So Roig, entre altres que li han donat història a Alguaire i el seu propi caràcter.

ni Arquitectònic de Catalunya, es va reedificar entre els anys 1265 i 1278 sobre les runes d’una antiga església romànica gràcies a l’acció de les monges que residien al convent Santjoanista

L’Ermita destaca, a mé, per la talla de la Mare de Déu original del segle XII, verge trobada i un dels elements artístics més rellevants que podem trobar a l’interior de l’església juntament amb les pintures murals del segle XVIII

Entre tots ells podem anomenar Santuari de Merli, d’estil romànic de transició, és el signe d’identitat del poble per antonomàsia per la seva història i lligam amb els alguairencs des de temps ençà. Inclosa a l’Inventari del Patrimo-

D’altra banda, les ruïnes del Castell d’Alguaire, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i anteriorment castell d’origen àrab i Monestir Santjoanista, mostren la importància de la vila durant l’Edat Mitjana, que fou vora l’any 1250 el convent més important de Cataluya i fortalesa durant la Guerra dels Segadors. La natura ha deixat, també, una empremta marcada al municipi, on Alguaire juntament amb Almenar comparteixen l’Espai Natural Protegit dels Plans de la Unilla, una zona de caràcter estepari amb una cubeta endorreica de gran interès per la seva flora i fauna, sobretot d’algunes es-

Alguaire no és un municipi com qualsevol altre. A mig camí entre el secà i el regadiu ens mostra el bo i millor de la comarca del Segrià i un patrimoni natural, artístic i històric singular

pècies d’ocells esteparis. Conté conreus de cerealístics de secà que ocupen gairebé tot el territori i és un dels millors indrets per a l’observació d’aus estepàries del país, sobretot en períodes d’inundacions. S’hi presenten petites extensions de tamarigar i una espècie de flora molt rara a Catalunya com és la Chara connivens. Aquesta zona concentra al seu interior i als voltants gran part de la població hivernant de xurra. En aquest espai es poden arribar a trobar un gran nombre d’espècies diferents d’aus, essent un espai ornitològic digne de ser estudiat i visitat.

Alguaire compta amb l'Espai

Natural Protegit dels Plans de la Unilla que ofereix una gran varietat d'aus segons l'època de l'any

i animals úniques i de doble valor ecològic: els anys plujosos acull organismes vegetals i animals molt diferents dels anys secs. Aquest fet fa que també sigui una àrea molt preuada des del punt de vista ecològic i ornitològic

A més, també tenen el Riu d’Alguaire, el qual és conegut per oferir un espai d’oci i d’interès natural. En aquest riu hi transcorre el Noguera –Ribagorçana que acostuma a baixar aigua amb força, deixant una imatge d’aquelles dignes de ser fotografiades.

i la Fira de la Figa. Cal saber que, Alguaire és el poble de la figa per excel·lència i té, fins i tot, una varietat pròpia: la Figa d’Alguaire, que és una subvarietat de la figa Coll de Dama Negra, que es diferencia de la resta pel seu sabor i dolçor i és apreciada per la seva grandària i el color vermell intens de l’interior. Tal com diu l’expressió: “són figues d’un altre paner”, així que no t’ho pensis més i prova-les a la fira que organitzen al setembre

Reportatge realitzat per MGZ P UBLICACIONS

Per a més informació:

En definitiva, aquesta llacuna d’inundació temporal conté espècies vegetals

Alguaire organitza diferents festes durant l’any com, la Festa de la Mare de Déu del Merli, la Festa Major

49
49

Un poblet encantador al nord del Segrià

A15 km de Lleida i tocant amb la comarca de la Noguera, de la qual en formà part fins l’any 1989, la Portella neix a 259 m d’altitud, en un entorn de calma a la ribera del riu Noguera Ribagorçana. El casc urbà del poble s’estén sobre una plana inclinada vers el riu i s’erigeix sobre una terra de barrancs i paisatges abruptes

L’origen d’aquest població sembla ser conseqüència de la batalla d’Albesa del 1003, gràcies a la qual esdevingué un lloc estratègic contra els musulmans. El 1173, Ermengol VII, donà a la comarca d’Alguaire la meitat del terme i l’altra a Pere de Bellvís, que més tard vengué als residents del municipi. La plena jurisdicció de la Portella no fou adquirida per la priora Blanca de Villalonga fins el 1424. A partir d’aleshores, Alguaire posseí tot el terme de la Portella, fet que ajudà a que s’acabessin les disputes amb el senyor d’Albesa

La població, que fou vila closa, situa el casc antic entorn l’església de Sant Pere, reformada durant el segle XVI i amb una façana on es pot contemplar un magnífic ull de bou gòtic i un portal plateresc Fins a la primeria de segle, la major part dels edificis del poble eren fets de toves o de tàpia. Posteriorment, molts es construïren de nou amb rajola o totxo D’importància a la vila també és el Casal dels Teixidor, conegut també com Casa Gran, construït el segle passat, d’estil neoclàssic i situat al centre del poble, i la Necròpolis d’Escalç, situada a la partida d’Escalç, a 3 km del poble. La necròpolis presenta un total de 56 tombes excavades a la roca. De forma rectangular, trapezoïdal i amb els extremes arrodonits, totes elles es troben orientades a l’est o l’oest. Del conjunt de tombes, un 30% són infantils, segons s’ha pogut documentar. Proper a aquesta necròpolis, al mateix terme, la necròpolis de Corregó presenta unes característiques molt similars.

L’economia de la Portella és bàsicament agrària i la terra conreada representa més de la meitat de l’extensió total del terme. La gran majoria dels conreus són de regadiu (s’aprofita el canal de Pinyana) i a l’horta hi ha sobretot pereres, pomeres i presseguers, com en la majoria de terrenys del nord del Segrià

La Portella s’erigeix en un entorn de calma a la vora del riu Noguera Ribagorçana. El casc urbà del poble s’estén sobre una plana inclinada on hi abunden els barrancs i els paisatges abruptes

50

La població, que fou vila closa, ofereix al visitant diferents punts d’interès: l’església de Sant Pere, el Casal dels Teixidor, conegut també com Casa Gran, i la Necròpolis d’Escalç, a 3 km del poble

La festa major se celebra per Sant Pere Màrtir (29 d’abril), el patró del poble, i el primer divendres de març és la festa del Sant Crist, on es fa un tradicional àpat popular (la típica cassola del poble)

51 Reportatge realitzat per MGZ P UBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE LA PORTELLA Telèfon 973 186 184 www.laportella.cat
Església de Sant Pere Necròpolis d’Escalç

un poble entre el regadiu i el secà

ituat al sector meridional del pla de Lleida, es defineix com un poblet agrari el qual la seva situació geogràfica, el permet poder aprofitar-se dels conreus de regadiu i secà. La terra conreada de Montoliu representa més de la meitat de la superfície total del municipi, emplaçat entre els pobles d’Albatàrrec i Sudanell. El seu encant s’amaga entre la seva gent, la vida agrícola i el seu paisatge de bellesa singular. Et donem unes pinzellades d’aquest poble petit i encantador, per descobrir tota la intensitat de la terra del Segrià.

A 166 metres d’altitud, a migdia del canal d’Urgell i a ponent del de Seròs, trobem aquest municipi, Montoliu

de Lleida. El seu nucli antic es caracteritzat per l’església parroquial de la Nativitat de Maria i el carrer Major que conserva alguns edificis d’origen medieval actualment reformats. Amb poc més de 450 habitants, aquest municipi pot presumir de la seva varietat de conreus, la de regadiu a la zona alluvial fèrtil propera al riu i la de secà, que entre les dues s’hi cultiva els cereals com l’ordi i arbres fruiters com les pereres i l’olivera.

52
El seu encant s’amaga entre la seva gent, la vida agrícola i el seu paisatge de bellesa singular
52

Les plantes que caracteritzen la flora del municipi, creixen perfectament adaptades a sobreviure en condicions extremes. Durant la primavera al secà, es produeix una successió contínua de petites floracions que no duren massa dies però, en els turons, a la vora dels camins, als marges que separen els terrenys i en els camps que descansen aquell any o que han esdevingut erms, s’hi poden veure veritables meravelles. I per això t’animem a que facis una passejada perquè aquest entorn t’atrapi la ment i el cor, com la Ruta que es realitza de la Flor blanca dels perers de Montoliu. Durant la primavera, en aquest poble esclata en un mar de

Durant l’any, la vila celebra diferents festivitats com La Marxa de Tardor del Baix Set, una activitat de senderisme que combina quatre rutes on s’aprofita per observar la bellesa dels paisatges dels boscos de ribera propers al Segre, antics secans i zones actuals d’horta.

Ara és el moment de practicar el turisme de proximitat, t’animem a passejar per Montoliu de Lleida i descobrir els seus encants

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE MONTOLIU DE LLEIDA

Telèfon 973 720 280

montoliulleida.ddl.net

Aquesta primavera descobreix la Ruta de la Flor blanca dels perers de Montoliu, quan les hortes del poble esclaten en un mar de blancor

blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre. És ideal per realitzar una petita excursió pels camins de l’aigua, de la mà de pagesos i veïns que sense cap dilació, us explicaran tot el que hi ha darrere d’aquest paisatge únic. Coneixes els Patamolls de Montoliu? És la zona de bosc de ribera i herbassars humits situada al marge esquerra del riu Segre, a banda i banda, del tram final d’un rec de derivació del Canal d’Urgell que acaba al Segre, amb una ocupació de 20 hectàrees de superfície. Et convidem a perdre’t per aquest paisatge màgic ric de fauna i flora locals i exòtics.

la vall del riu Femosa hi trobem Puigverd de Lleida, un indret que destaca pel seus bancals de regadiu i altiplans de secà , que quan comença la primavera, s’omple de flors i colors . El poble format per un únic centre urbà i diverses urbanitzacions, destaca per diverses edificacions que li donen personalitat , com l’església parroquial de Sant Pere de la Plaça Major , una obra del segle XVIII de façana austera i un esvelt campanar vuitavat que dona forma a la silueta de la vila.

Com cada any, Puigverd de Lleida prepara la Caminada Florida , en la qual conviden a tothom qui vulgui a caminar pels camps florits i gaudir de la bellesa visual que ens regala l’entorn del Segrià. A més, també es podrà conèixer el patrimoni del municipi.

L'arribada del tren i la construcció de l'estació a mitjans del segle XIX va ser un agent més a la revolució econòmica que duien les aigües del Canal d'Urgell

Sabies que?

Històricament, la presència humana de Puigverd és molt més antiga que l'època medieval , tal i com ens remeten les seves restes arqueològiques documentades al terme i a la Vall de la Femosa. Des de l’època prehistòrica fins a la dominació romana, hom ha documentat diversos jaciments en aquest terme, com el de la Serreta i Secots (tallers de sílex) corresponents al paleolític mitjà i els del Secanet, Serra de Puigverd I i II, procedents de l’edat de Bronze. Per descobrir el passat i present del poble, s’ha creat una ruta pel terme amb la intenció de divulgar el seu patrimoni històric i natural , un trajecte encisador dels elements patrimonials més destacats tant a nivell històric com paisatgístic i medi ambiental, unint els secans del turó de la Pena fins al mirador de la Serra. El turó de la Pena és un antic campament militar durant els anys 40 i 50 del segle XX. A la base del turó hi ha el dipòsit d'aigua construït per Francesc Macià, antic President de la Generalitat.

54
54

Entre els seus carrers s’hi respira bon ambient dels seus vilatans i vilatanes, que els hi agrada fomentar la cultura, els esports i tot el relacionat amb el turisme de proximitat. Durant l’any les diferents associacions s’encarreguen d’organitzar esdeveniments perquè el poble estigui actiu. Pots visitar-los per la festa major de juliol on la música i les tradicions hi són molt presents; la diada de sant Jordi on sempre fan una processó de sardanes i venta de llibres, al maig la Festa de les Cassoles, entre moltes altres. Tot i que, en aquests moments estiguem vivint un cas excepcional on s’han vist afectades totes

les festes pròximes no hem de perdre l’esperança que el turisme local tornarà a tirar endavant i amb més força que mai. Els vilatans i vilatanes de Puigverd de Lleida t’esperen perquè gaudeixis del seu poble

Puigverd de Lleida ofereix una ruta de 12,3 quilòmetres per donar a conèixer el patrimoni històric, cultural i natural del municipi. Anima’t a fer-la i descobreix la millor panoràmica de la plana de Lleida

Reportatge realitzat per MGZ P UBLICACIONS

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE PUIGVERD DE LLEIDA

Plaça Major, 7, baixos · 25153

PUIGVERD DE LLEIDA (Lleida) Tel. 973 167 011 www.puigverdlleida.cat

55

l terme municipal d’Artes de Lleida es troba al sector llevant de la comarca del Segrià, només a deu quilòmetres de la capital. Situat a la vall del riu Femosa, et convidem a passejar pels seus carrers i descobrir el seu nucli antic, considerat Bé Cultural d’Interès Local.

Conegut com a Vileta, el centre antic encara s’hi conserven les antigues porxades que tancaven la vila closa i els portals fets amb arcades de pedra del segle XII. La Casa Gallart és una de les més representatives de l’època, era la llar de l’antic regidor, Vicenç Gallart, gran terratinent d’Artesa. Molt a prop, hi trobem l’església parroquial

de Sant Miquel, una obra neoclàssica del segle XVIII amb una portalada rectangular i columnes adossades i, a pocs metres de distància, el Museu Local Arqueològic, situat al soterrani de l’Ajuntament. Aquí es custodien els objectes trobats de diferents jaciments arqueològics del municipi, com la ceràmica campaniforme i les restes ibèriques i romanes. Encara s’hi pot veure el trull de l’oli i l’espai que ocupava l’enorme tina de vi!

Però si ets un apassionat de la natura, pots practicar l’ornitologia observant les aus estepàries del Mas de Melons, l’espai natural per excel·lència de ponent, o descobrir les diferents rutes de

BTT que hi ha als voltants del municipi. I per als que vulguin fer un curt però agradable passeig, recomanem sortir del poble pel carrer de Sant Ramon fins a arribar a l'ermita de Sant Ramon Nonat, un petit edifici del segle XVIII en el qual, els habitants d'Artesa de Lleida, van cada 31 d'agost a peregrinació.

No pots marxar d'Artesa de Lleida sense tastar els seus dos plats més típics: la cassola de tros i les orelletes.

56

Per altra banda, la gastronomia típica del municipi és molt rica, com la cassola de tros, que s’elabora amb ingredients del país com la patata, la llonganissa i costella de porc. Anualment se celebra el concurs de cassoles l’11 de setembre, un esdeveniment que els artesencs i artesenques gaudeixen molt. I per la Festa Major, el plat típic són les orelletes, un dolç cruixent a base d’ous i farina amb un toc d’anís, que has de provar obligatòriament durant la teva visita, ja que les trobaràs a qualsevol pastisseria de la zona. Així doncs, anima’t a passejar per Artesa de Lleida i descobrir tot el que té per oferir-te

El Museu Arqueològic ofereix una exposició permanent d’objectes prehistòrics procedents de jaciments de les valls dels rius Femosa i Set, des del paleolític inferior fins a la romanització del territori.

Per a més informació: AJUNTAMENT D'ARTESA DE LLEIDA

Telèfon 973 167 315

ajuntament@artesadelleida.cat

www.artesalleida.ddl.net

un passat històric molt present

Al nord-est de la comarca del Segrià hi trobem Vilanova de la Barca, un municipi amb un ric passat i vestigis històrics que cal descobrir i admirar. És el primer poble que trobem a la ruta de la Guerra Civil del Segrià, que passa per diferents municipis resseguint el curs del riu Segre.

L’origen del municipi es troba en el desaparegut Castell-Pagès, una fortificació del segle III que, després de passar per mans sarraïnes durant l’ocupació islàmica de la península Ibèrica, va ser atorgat a Berenguer de Grañana pel comte de Barcelona. Durant l’edat mitjana, el lloc va ser repoblat i conegut com Vilanova de Castell-Pagès fins ja entrat el segle XVII, quan va canviar a Vilanova de la Barca. L’apel·latiu “de la barca” es refereix a la barca amb la qual es creuava el riu Segre, l’origen de la qual es remunta a 1212, quan els templers la van instal·lar per unir les dues riberes del riu com a pas franc.

Un dels capítols més importants de la història del municipi és el que correspon a la Guerra Civil espanyola, quan va jugar un paper important en el Front del Segre. Del poble antic ja gairebé no en queda res, ja que més d’un 75% del poble va ser destruït durant aquesta guerra. El poble original era una vila closa amb tres portals d’accés, tres carrers importants i la plaça de l’església.

L’església vella dedicada a Santa Maria queda com a record del que va ser, ja que l’església parroquial actual és la de la Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil barroc i es troba a l’actual Plaça Major on comparteix importància amb l’edifici de l’Ajuntament. L’església vella però, s’ha restaurat respectant tots els elements arquitectònics originals, com la capçalera oriental, alguns fragments de les naus i la façana.

L’Ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Vilanova de la Barca fou construïda als anys 40 després de la

Guerra Civil espanyola juntament amb la construcció de nombrosos habitatges. Un l’altre punt històric de la guerra és el tanc soviètic T-26 recuperat del fons del Segre el 1986, que avui trobem a la Plaça de la Pau. A la partida de les Coves, al sud-oest del poble, es pot veure una necròpolis formada per diverses tombes que van ser excavades a les roques durant l’alta edat mitjana. Un dels trets característics de Vilanova de la Barca són els seus boscos fluvials. Sortint del poble, i seguint els camins per arribar al riu Segre, aigües amunt, arribarem al Sot del Fuster, un espai fluvial format per àlbers i salzes que deixa bocabadat a qualsevol. El bosc i els prats humits de ribera constitueixen un veritable oasi en el paisatge desforestat de la plana i esdevenen un lloc de pas i de referència per als ocells migratoris vinculats a l’aigua. Si vols conèixer el municipi, no ho dubtis, visita’l!

58
És el primer poble que trobem a la ruta de la Guerra Civil del Segrià, que passa per diferents municipis resseguint el curs del riu Segre.
Ajuntament de Vilanova de la Barca Plaça Major, 4, Tel. 973 190 005 ajuntament@vilanovabarca.cat www.vilanovadelabarca.cat Església vella dedicada a Santa Maria Ermita de la Mare de Déu de Montserrat Església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció Tanc soviètic T-26 de la Guerra Civil Espanyola

Miralcamp es troba situat a dalt d’un turó del pla d’Urgell, anomenat la Serra, des d’on es pot divisar tota la plana d’Urgell. Un lloc privilegiat que dona sentit al nom de la població. La primera informació documentada de la torre de Miralcamp és del segle XII, després de la reconquesta cristina de Lleida per part de Ramón Berenguer. Acompanya’ns a descobrir aquest poble històric i singular que, de ben segur, et deixarà bocabadat.

Comencem al nucli antic, a l’Església de Sant Miquel, presidint el turó on s’aixeca el municipi. L’església d’origen gòtic, també anomenada Catedral del Pla d’Urgell per ser la més gran i monumental de la comarca, presenta una planta de creu llatina i un interior que gaudeix d’un espai que s’ofereix com un lloc únic, trencat tan sols per petites capelles laterals situades entre els contraforts.

A la plaça Major del poble, just al davant de l’església, podem observar-hi la casa més antiga de la població, actualment en restauració, construïda sobre les muralles antigues de la vila.

Seguim la ruta cap a la Xemeneia de Cal Jan, que destaca per la seva antiguitat i per ser l’única de vapor que queda a la comarca. Catalogada dins del Patrimoni Cultural de Catalunya, forma part de tot el complex del Molí d’Oli. Aquest edifici fou propietat dels ducs de Medinaceli, introductors de l’oliva arbe-

quina en les contrades de Les Garrigues, importada des de Palestina el 1761. Els avantpassat de l’actual família propietària van adquirir el molí fa uns 120 anys i fins al 2007 s’hi elaborà oli d’oliva Extra Verge de forma artesanal. Durant tot l’any es pot concertar hora per visitar-lo. Al carrer de la Creu, molt a prop de la Plaça Sant Jaume on hi ha l’Ajuntament, hi trobem la Cooperativa Agrària de Miralcamp, fundada l’any 1954 i on s’hi reflecteix l’esperit agrícola de Miralcamp fins a l’actualitat. És el lloc ideal per adquirir tot tipus de productes autòctons de les comarques lleidatanes de denominació d’origen: vins, vinagre, oli, ametlles...

L'economia del municipi és principalment agrària, els arbres fruiters ocupen gran part dels conreus amb un clar predomini de les pomeres i pereres, dolces i delicioses. Fer una excursió per l’entorn rural i natural de Miralcamp, ens conduirà a descobrir l’embassament de la Bòbila i l’Alzinera del Quelàs, una alzina amalgamada d’història, llegenda i tradició, i reconeguda com l'ésser més vell de tota la comarca. Just al costat hi passa la carrera da “real”, la que antigament unia Saragossa i Barcelona, un punt de parada i via de comunicació d’antics vianants ferradura. Diu la llegenda que, al 1800, sota l’ombra de l’alzine-

ra, va descansar-hi la heroica Agustina d’Aragó. Descobrir aquest majestuós monument natural de més de 600 anys d’antiguitat, serà tota una aventura. Vine a Miralcamp!

Per a més informació:

T. 973 601 701

www.miralcamp.cat

DE MIRALCAMP
un lloc privilegiat que dona sentit al nom de la població
AJUNTAMENT
ajuntament@miralcamp.cat
Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS 60
61
Visita el Molí d’Oli centenari i la seva xemeneia de vapor, l’única conservada de tota la comarca

Les Garrigues

Et proposem viure una experiència entre ametllers florits, un bany entre flors, ple de sensacions, olors i degustacions.

Des de mitjans de febrer fins a principis de març podràs veure l’espectacle de la floració dels ametllers.

ZONA D’AMETLLERS FLORITS
Més informació a www.turismegarrigues.com

Les Garrigues té l’honor de ser la millor zona de Catalunya on gaudir del fenomen de la floració de l’ametller. Els seus camps tenyits del blanc rosat que emana de la flor d’aquest arbre conformen un paisatge espectacular i únic només propi d’aquesta època de l’any. Si voleu comprovar-ho, no us ho penseu més, perquè la floració de l’ametller deixa postals increïbles, però és efímer. La comarca de les Garrigues és una de les zones especialment agraciades en aquesta època de l’any, quan els nombrosos ametllers que arrelen a les seves terres comencen a florir i a mostrar tota la seva esplendor. Cada febrer els ametllers són els primers arbres de la temporada en treure flor i avisar-nos així de l’arribada de la fi de l’hivern amb un esclat de color.

I és en aquesta època, amb la floració dels ametllers, que té lloc entre finals de febrer i principis de març, quan arriba una de les èpoques més boniques i efímeres de l’any a les Garrigues. Per tal de promocionar i donar a conèixer aquest fenomen de la naturalesa, el consell comarcal de les Garrigues i diversos ajuntaments organitzen activitats i rutes per gaudir d’aquests paisatges naturals tan idíl·lics. En aquest sentit, es promouen passejades en zones senyalitzades per camps d’aquests arbrers fruiters perquè els visitants puguin adelitar-se de forma lliure d’aquest espectacle visual de la natura. Veure el contrast cromàtic dels camps esquitxats amb el blanc rosat de les vistoses flors

dels ametllers i els camps tenyits del verd dels cereals és una experiència que pot veure’s en molts racons de les Garrigues entre mitjans de febrer i principis de març i que no us podeu perdre si sou amants de la natura.

Arbeca és una de les millors zones del país per gaudir de l’espectacularitat de la floració de l’ametller. La bellesa del paisatge arbequí rau en les grans extensions d’ametllers, que a banda d’afalagar-nos la vista amb les seves flors blanques i rosades, tenen un punt fantasiós gràcies a les formes dels troncs i branques, són ametllers centenaris cuidats generació rere generació. El paisatge de la floració arbequina arriba al seu màxim esplendor amb la posta de sol, quan es genera un efecte visual únic.

Una de les rutes de floració que proposa el consell comarcal de les Garrigues ens porta a fer un recorregut des d’Arbeca a la Floresta (uns quatre quilòmetres) on els interessats poden endinsar-se en els terrenys per apreciar de prop la flor blanca i rosada de l’ametller. Especialment recomanable és passejar per les partides del Pla de la Floresta, el Pla de les Alzines, el Pla de Castellots i el Pla de les Borges

Una segona ruta és un tram secundari de carretera que va a la Floresta, on els visitants podran trobar un altre camp amb unes vistes espectaculars en plena floració ubicat al costat de la casa de l’artista Edit Schaar. De la Floresta als Omellons, per la carretera LV-2012, també es poden trobar camps florits d’ametllers, així com a la zona de l’Albi, Castelldans i la Granadella. Els primers

mesos de cada any també és un goig trobar-se el romaní de flor blava i el de flor blanca; els camps coberts de ravenisses, la florida de la farigola, els boixacs, etc. Mentre passegeu pels conreus admirant el fenomen de la floració també podreu observar el remarcable patrimoni rural de les Garrigues amb les construccions de pedra seca amb què els pagesos han humanitzat el territori: marges, cabanes de volta, aljubs i cisternes; caminant entre els camps se'n troben arreu.

Les rutes per les Garrigues florides es poden completar amb la visita a la fortalesa dels Vilars d’Arbeca, construïda fa 2.800 anys, que és única al món ibèric català. També es pot anar a les coves del Cogul, un dels jaciments més destacats d’art rupestre llevantí, a l’Espai Macià de les Borges Blanques o visitar alguns dels diferents castells de la comarca. No us ho penseu més i aneu a les Garrigues a gaudir l’època de la floració, no us en penedireu. Serà una visita inoblidable que sempre recordareu

63
El paisatge de la floració arbequina arriba al seu màxim esplendor amb la posta de sol, quan genera un efecte visual únic

Les Borges Blanques, capital administrativa de la comarca, amb 6.195 habitants, se situa entre la plana regada pel canal d’Urgell i els plans de la depressió central. Com a capital catalana de l’oli, l’any 1918 ja hi havia 62 molins i 90 premses hidràuliques. A la població es pot visitar l’Espai Macià, on s’explica la trajectòria del president Macià i se n’exposen objectes personals. Ofereix la possibilitat de presenciar els moments més importants de la vida del president en realitat virtual.

A la ciutat també hi ha l’antic molí d’oli de Cal Gineret, que és un centre d’interpretació de la Guerra Civil i la indústria de l’oli. Compta amb tretze cups monumentals i un antic refugi que s’utilitzava per salvaguardar la població civil dels bombardejos.

Així mateix, s’hi pot visitar la capelleta barroca de 1743, que era la capelleta de l’antic hospital medieval, i la plaça de l’U d’Octubre, amb àmplies porxades i elements renaixentistes. L’Església Parroquial de l’Assumpció, d’estil barroc-neoclàssic, fou decorada amb pintures monumentals del Nou Testament a principis dels anys noranta i des del seu campanar es pot veure gran part del Pirineu, l’Urgell i el Segrià.

Els Jardins del Terrall són l’autèntic pulmó verd de la ciutat, amb dues basses d’origen natural i una gran diversitat de fauna i flora. Acull una antiga premsa d’oli del segle XVII, el monument a la sardana, obra de Víctor Pérez Pallarés, i el monument a les víctimes garriguenques de Mauthausen.

La Festa Major s’hi celebra el primer cap de setmana de setembre, en la qual destaca la Trobada de Gegants i Correfocs, reconeguda com a Festa Popular d’Interès Cultural. La Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues s’hi celebra durant el mes de gener i és el principal referent del sector en l’àmbit de Catalunya.

L’Espai Macià

acull l’exposició permanent “El viatge de Macià”: que pretén generar un vincle afectiu amb l’època i transcendència del que fou president de la Generalitat de Catalunya i situar el visitant en aquell moment històric del país, però també en els anys posteriors fins a arribar a avui en dia, on el somni de llibertat i de progrés de Macià encara té vigència.

L’equipament cultural fa difusió del llegat de la figura, la trajectòria i la manera d’entendre el món de Francesc Macià i, a més a més, neix amb una clara vocació d’esdevenir un punt d’aturada imprescindible del turisme que visiti les Borges Blanques o les Terres de Lleida, i de ser el punt de partida des d’on iniciar la descoberta turística de la zona.

Veniu i escolteu la veu d’un home que ens va ensenyar a ser dignes de la llibertat.

Pl. de Ramon Arqués, 5 · Tel. 973 140 874 www.espaimacia.cat

64

Per a més informació:

L’antic molí d’oli de Cal Gineret era un dels seixanta molins que existien a les Borges Blanques durant el segle XIX, quan la indústria de l’oli estava en la seva esplendor. Els cups d’emmagatzematge de l’oli s’han museïtzat -deixant al descobert les voltes de canó que els contenen- i són accessibles als visitants.

L’equipament és també Espai de Memòria de la Xarxa del Memorial Democràtic, ja que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil Espanyola per amagar-se dels bombardejos. En aquesta estança s’ha incorporat un audiovisual permanent que permet viure una experiència immersiva, a través de les noves tecnologies mapping, blending i warping, que recrea la història d’una parella que vivia a les Borges durant el bombardeig del Nadal de l’any 1938.

C. de la Font Tel. 973 142 850 (Ajuntament)

Museu de Cal Pauet

Museu que recrea el paisatge de la infantesa i fa reviure la vida col·legial dels anys cinquanta i seixanta, els jocs de carrer, els llibres d’estudi, el cinema, els tebeos, els estris de les cases, les joguines ...

C. Vila de Carlet (passatge entre el carrer Nou i el carrer Marquès d’Olivart) Tel. 619 972 250

www.museulesborges.com

AJUNTAMENT DE LES BORGES BLANQUES

Telèfon 973 14 28 50

ajuntament@ lesborgesblanques.cat

65

Benvinguts a Castelldans

La població de Castelldans es presenta balconada sobre la gran planura de regs de les poblacions del Segrià i les Garrigues Nord. El canal d’Urgell i els regs del Segarà-Garrigues proporcionen al paisatge un canvi total durant la primavera, quan els camps de fruiters, ametllers i oliveres es vesteixen de diferents colors i matisos, deixant enrere els secans i arbustos aromàtics predominants a la banda sud del municipi.

Els productes que caracteritza el poble de Castelldans són: l’oli verge d’oliva, les ametlles i una gran varietat de fruita dolça que es pot trobar a les Cooperatives del Camps Sant fortunat i Castell fruit.

El terme municipal disposa d'uns 15,05 km2 d'espai natural entre dues partides anomenades Bessons i Melons. Melons és un espai d'excepcional singularitat faunística i un bon exemple de paisatge estèptic del país. L'espai de Melons, amb la característica alternança entre els conreus de secà i fragments importants de vegetació espontània, acull una rica i variada fauna guns elements de gran excepcionalitat per a Catalunya.

Història i Patrimoni

Al “Liber Feudorum maior”, l’any 1033, ja apareix per primer cop el nom del castell d’aquesta vila, en aquells temps anomenat Castrum Assinos, d’on deriva l’actual nom de Castelldans. Aquest castell, del qual només queden el cimal pelat de vegetació i restes dels seus fonaments, constituí un punt important a l’època islàmi

Castelldans destaca per la seva singularitat i especial diversitat, el seu poblament ornític amb diverses espècies estepàries que hi troben el seu límit nord-oriental per tota Europa

ca, on Castelldans fou un lloc defensiu de primer ordre de la Conquesta cristiana.

Per altra banda, un altre dels atractius d’aquest petit i acollidor indret és l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció, de façana renaixentista i campanar de torre quadrada. Avui en dia, s’hi conserva, en el seu interior, presidint l’altar, una imatge de pedra policromada de 157 cm d’alçada de la Mare de Déu amb el nen, del segle XIV del mestre Guillem de Seguer, restaurat per Carme Benet l’any 2002. A l’accés de la rectoria s’hi pot apreciar l’escut dels monjos cartoixans d’Scala Dei, els quals encara queden motius a l’antic carrer dels Frares.

Algunes de les façanes de les cases tenen les dates de construcció, totes de la primera meitat del segle XVII.

Sortint de l’església i caminant pels carrers, arribem a la Plaça Catalunya seguit d’un passeig que ens porta a l’ajuntament, les escoles, piscines i zona esportiva. L’any 1954 els Joves d’Acció catòlica de Castelldans, juntament amb el mossèn i la col·laboració de tot el poble van emprendre la construcció d’una ermita dedicada la Mare de Déu de Montserrat per tal de commemorar l’Any Sant Marià.

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS 66

L’oli verge d’oliva, les ametlles i una gran varietat de fruita dolça es poden trobar a les

Cooperatives

del Camps Sant fortunat i Castell fruit

Per a més informació:

Museus de l’Oli i el Món Rural

Està situat en un antic molí d’oli i guarda totes les eines, instruments i estris relacionats amb el conreu i la indústria de l’olivera. També s’hi exposen altres col·leccions d’eines i estris de treball que des de vell antuvi han estat emprades per la pagesia de les Garrigues

AJUNTAMENT DE CASTELLDANS

ajuntament@castelldans.cat

Telèfon 973 120 002

www.castelldans.cat

67
MAIGESLOVÈNIA &VENÈ JUNY Roser Dolcet C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA Tel. 609 370 437 viatges@viatgeslleida.com www.viatgeslleida.com VENÈCIA PORTOROSE MOST NA SOCI KOBARID BLED KRANJSKA GORA LAGO DE BOHINJ MARIBOR PTUJ JERUZALEM VALLE LOGARSKA LJUBLJANA CASTELL DE PREDJAMA POSTOJNA VENÈCIA Viatges exclusius! Sortida des de Lleida! Amb guia acompanyant!
YELROCÍO - HUELVA - SEV JULIOL CREUER MEDITERRANI SETEMBRE INDIA Lloc: C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA · Confirmació assistència: Tel. 609 370 437

L’aula Municipal de Teatre de Lleida celebra la segona Creative Week 2023

La Paeria instal·la nous contenidors de matèria orgànica per millorar la recollida porta a porta a Ciutat Jardí

Acció col·lectiva dels centres educatius de Lleida pel Dia Escolar de la No Violència i la Pau

Lleida recorda a les víctimes de l’Holocaust

En marxa el procés per activar el Pla Educatiu d’Entorn de Lleida per a aquest curs 2022-2023

El Centre Històric celebra la cultura de la boira de Lleida

71 Segueix a la pàgina 73 >>> Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA 71 FEBRER 2023

1) Registra’t a www.bonarea-foodservice.com

2) Realitzar la teva comanda online.

3) Recull la teva compra al nostre establiment Cash & Carry bonÀrea de Lleida.

Còmode, ràpid i sense cues! Esperem la teva comanda a bonarea-foodservice.com

72
C/Alcarràs,
Visita’ns al nostre NOU ESTABLIMENT al
15 de Lleida on trobaràs un ampli stock disponible. També disposem de servei de recollida de comandes a través de la nostra Tenda online:
CARRER ALCARRÀS, 15 LLEIDA Tel. 973 237 047 mag.lleida@bonarea.com

Tret de sortida a la campanya “Al Clot, en català” pel foment de la llengua

La Llar de Persones Sordes de Lleida celebra el seu 70è aniversari

La Paeria organitza una jornada per visibilitzar els beneficis i les garanties de contractar persones amb discapacitat

El Ple de la Paeria aprova el reglament del Nomenclàtor per a la denominació dels carrers de la ciutat

La Paeria arranja el carrer Indíbil i Mandoni per a millorar-ne l’accessibilitat

Visita a l’Escola de Música Sícoris i la Coral Shalom, al Centre Històric

73 Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA 73 >>> Ve de la pàgina 71

11 al 22 de febrer

CARNAVAL

CARNAVAL AITONA

l’11 de febrer a Aitona (Segrià).

CARNAVAL DE LLEIDA

del 16 al 22 de febrer a diversos espais de Lleida (Segrià).

19 de febrer CURSES

VI SAGRAT COR TRAIL el 19 de febrer a Alguaire (Segrià).

del 24 de febrer

al 12 de març

TURISME: FLORACIÓ DEL SEGRIÀ

FRUITURISME AITONA

des del 24 de febrer fins al 27 de març (aproximadament). Per a més informació visita la pàgina oficial de fruiturisme.cat

Nord de Lleida on trobaràs: fruita i verdura, accessoris per la llar, roba, calçat...

MERCAT DE LA RAMBLA

el primer diumenge de cada mes, vine al Mercat de la Rambla! Comerç local i de proximitat a la ciutat de Lleida. Té lloc a la Rambla Ferran de 10 a 14 hores.

15 de gener al 26 de febrer

OCI

26è JOC AL NI NOT

del 15 de gener al 12 de febrer a CaixaFòrum Lleida activitat organitzada pel Centre de Titelles de Lleida

ANIMAC - MOSTRA

INTERNACIONAL DE CINEMA

D’ANIMACIÓ DE CATALUNYA del 23 al 26 de febrer a Lleida (Segrià).

ALCARRÀS FLORIT

dades a escollir els dies: 4 i 5, i 11 i 12 de març. Per fer reserva i compra d’entrades fes-ho per la pàgina web: www.alcarras.cat/entrades fins dos dies abans de la ruta o truca al: 973 79 57 00.

FLORSERÒS EXPERIENCE

tots els caps de setmana del mes de març. Cal fer reserva prèvia a https:// inscripcions.cat/floracioseros

Per informació més detallada visita la nostra pàgina web: www.turismeacatalunya.cat

MERCATS SETMANALS

MERCAT DE L’HORT

a la Plaça Sant Joan cada primer dissabte de mes de 10 a 20 hores.

MERCAT DEL BARRIS NORD: tots els dissabtes, de 9 a 14 hores, és dur a terme el Mercat Setmanal al pàrquing davant del pavelló Barris

MERCAT DEL CAMP D’ESPORTS

és dur a terme tots els dijous de 9 a 14 hores al pàrquing del Camp d’Esports de Lleida on podràs trobar: fruita i verdura, accessoris per la llar, roba, calçat...

75
Febrer 75

CONTROL DE PLAGUES

• Desinfecció

• Desinsectació • Desratització

• Tractaments contra xinxes

• Tractaments de la fusta

Ens avala l’experiència de més de 30 anys dins del sector

Tel. 973 590 600 montsan@ambientservei.com

www.ambientservei.com

ALMAS EN PENA DE INISHERIN

3 de febrer

Gènere: Drama i comèdia.

Durada: 114 min.

Director: Martin McDonagh.

Guió: Martin McDonagh.

Repartiment: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt, David Pearse, Gary Lydon, Jon Kenny.

Música: Carter Burwell.

País: USA.

Ambientada en una illa remota davant de la costa oest d’Irlanda, “Almas en pena de Inisherin” conta la història de dos amics de tota la vida, Pádrac i Colm, els quals es troben en un carreró sense sortida quan Colm posa fi a la seva amistat de forma abrupta. Un Pádraic atònit, ajudat per la seva germana Siobhán i per Dominic (un jove amb problemes), s’esforça per reconstruir la relació, negant-se a acceptar les negatives del seu amic de sempre. Quan Colm li planteja a Pádraic un ultimàtum desesperat, els esdeveniments es precipiten i provoquen conseqüències traumàtiques

ASTÉRIX Y OBÉLIX Y EL REINO MEDIO 3 de febrer

Gènere: Ficció, aventura i comèdia.

Durada: 111 min.

Director: Guillaume Canet

Guió: Guillaume Canet, Julien Hervé, Philippe Mechelen. Personaje: René Goscinny, Albert Uderzo.

Repartiment: Hugh Laurie, Emilia

Clarke, David Thewlis, Himesh Patel, Gemma Arterton, Hugh Bonneville

Música: Matthieu Chedid.

País: França.

És l’any 50 aC, l’emperadriu de la Xina acaba de ser empresonada després d’un cop d’estat incitat per Dang Sin Kuing, un príncep traïdor. Ajudada per Grano de maíz, un comerciant fenici, i pel seu fidel guardaespatlles Wang Tah, l’única filla de l’emperadriu, la princesa Fo Yong, fuig de la Gàl·lia per demanar ajut a dos valents guerrers, Astérix i Obélix, que estan dotats d’una força sobrehumana gràcies a la seva poció màgica. Els nostres dos inseparables gals accepten ajudar la princesa a salvar a la seva mare i alliberar el país. I, així comença un gran viatge d’aventures rumb a la Xina. Però Cèsar i el seu poderós exèrcit, ansiosos per una nova conquesta, també fan cap al “Reino Medio”

CINEMA
Més informació a www.filmaffinity.com
76

TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS

3 de febrer

Gènere: Drama.

Durada: 101 min.

Director: Valentina Maurel.

Guió: Valentina Maurel.

Repartiment: Daniela Marín Navarro, Reinaldo Amien, Vivian Rodriguez, José Pablo Segreda Johanning.

Fotografia: Nicolas Wong.

País: Costa Rica.

En contra dels desitjos d’Eva, la seva mare vol reformar la casa i desfer-se del gat que, desorientat des del divorci, orina per tots els llocs. Eva vol anar a viure amb el seu pare, qui, desorientat com el gat, viu una segona adolescència

ANT-MAN Y LA AVISPA: QUANTUMANÍA

17 de febrer

Gènere: Ciència ficció, acció i comèdia.

Durada: 125 min.

Director: Peyton Reed

Guió: Jack Kirby, Jeff Loveness

Repartiment: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michelle Pfeiffer, Michael Douglas, Jonathan Majors, Kathryn Newton, Bill Murray, William Jackson Harper, Katy M. O'Brian, Randall Park.

Música: Christophe Beck.

País: USA.

77 FERRETERIA C/ La Fornal, 52 ( Pol. Ind. El Segre ) Tel. 973 210 811 - Fax 973 210 875 - 25191 LLEIDA C/ Bruc, 19 - Tel. 973 204 394 - 25001 LLEIDA admin@gorleans.es
La parella de superherois Scott Lang (Paul Rudd) i Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) tornen per continuar amb les seves aventures com a Ant-Man i

HORITZONTALS: 1.Banda sonora de la Vila de Gràcia. Processons de brasileres remenant el cul 2. De cap manera, petit garçon, una gambada. abric a l’estiu o vestit de bany a l’hivern. 3. Tanca la boca. Segona residència a Torredembarra. L’holandès errant 4. Begudes típiques del parvulari. Una manera com una altra de nedar. 5. Perjudicades per culpa d’un revolt massa tancat. El millor servei que es pot fer a un club de tennis. 6. Premissa alimentàia. Remena bé, però canta fatal. La part superior dels mapes. 7. Africà de socarel. Assimilat durant la migdiada. 8. La part méspeluda d’una promíscua. Com una cabra per la Vall de Núria. 9. Obre la dutxa. Col·leccionista de sogres. Proa i popa d’estribord. 10. Sortida a les espatlles del pùblic. Defectuós a la ganiveteria.

VERTICALS: 1. Escombraries a través de la fibra òptica. Els cinc primerspassos d’un bon procés d’alfabetització. 2. Centre historia de Kuwait. Bola de neu muntanya avall. 3. Llengua de terra que desmanega tots els mites. Un profeta o un nyap,questio de gustos. 4. La novena de Beethoven. Fort i valent a base de fosfat de calci. 5. Terna pitagòrica. Un disgust poc genuí. 6. Acabat de sortir de la mar salada. Baixa de l’hort aprofitant l’avinentesa. 7. Una o altra en deuen haver fet. En dues paraules amb persimònia. 8. El bou que ja només podem trobar a la Cerdanya. Sistema de comunicació a través del Volg. centre ocupacionalç. 9. en record deles tribus de l’Amazònia. Raig de llum que surt de l’interior. 10. Llantes deformades per les carretere del Bages. Puntes de diamant.

SUDOKU

PASSATEMPS
MOT ENCREUAT de jocs.ara.cat
de sudoku-online.org
78

MUNTANYISME ABISME

ABLACIÓ

ACAMPADA

ADHERÈNCIA

AFILADA

AGUILA

ALLAU

ALPINISTA

ANENÒMETRE

ARESTA

BARRANC

BLOC

BOTES

BRETXA

BRÚIXOLA

CORDA

CORONAR

COVA

CRESTA

DESNIVELL

ENCORDAR

ESCALADA

FAIXA

FITA

FONDALADA

INTEGRAL

LLAC

LLOM

MASSÍS

MUNTANYA

PAS DE CAVALL

RIERA

ROCA

SENDERA

SENDERISME

SERRALADA

SOLANA

VESSANT

SOLUCIONS:

SOPA DE LLETRES de sopesdelletres.cat
79
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.