MAGAZINE LLEIDA Nº97 Gener 2023

Page 1

Visita’ns al nostre NOU ESTABLIMENT al C/Alcarràs, 15 de Lleida on trobaràs un ampli stock disponible. També disposem de servei de recollida de comandes a través de la nostra Botiga online:

1) Registra’t a www.bonarea-foodservice.com

2) Realitzar la teva comanda online.

3) Recull la teva compra al nostre establiment Cash & Carry bonÀrea de Lleida.

Còmode, ràpid i sense cues! Esperem la teva comanda a bonarea-foodservice.com

CARRER ALCARRÀS, 15 LLEIDA

Tel. 973 237 047 mag.lleida@bonarea.com

editorial de gener de l’any 2023 l’escric des del cor a tots aquells que viuen el dia a dia amb esperança i amor, encara que la vida no sempre segueixi un camí planer.

viuen el dia a dia amb esperança i amor, encara que la vida no sempre segueixi un camí planer.

Com Magazine

Com a redactora de Magazine Lleida, em permeto el luxe de poder dedicar aquestes últimes paraules als meus companys i companyes de l’editorial, a les persones que sempre han confiat en mi i, sobretot, al meu jo del passat. Vaig començar amb poca experiència, amb ganes d’aprendre i omplir el meu cap d’il·lusions i nous projectes. Aquí em van donar l’oportunitat d’escalar i créixer professionalment, però també personalment. He conegut persones meravelloses amb qui he compartit moments inoblidables, que m’han permès conèixer i considerar la ciutat de Lleida la meva segona casa. Perquè ningú m’ho pot negar, la gent de ponent, és d’una altra pasta.

Ara toca seguir endavant, seguir experimentant i treballant per complir els meus objectius, resoldre les meves inquietuds i trobar el camí que em pertoca. Us animo, estimats lectors, a ser inconformistes, perquè de vida només en tenim una, i passa molt ràpid. I si alguna vegada us sentiu perduts, no dubteu en buscar ajuda! A vegades, només necessitem posar la ment en blanc, gaudir (sense remordiments) dels petits plaers de la vida i compartir-los amb les persones que més estimem.

Només em queda agrair-vos la confiança i esperar, de debò, que tots puguem tenir un any ple de moments bonics, canvis positius i noves il·lusions. Aques t escrit no és un adéu, és un fins aviat. Gràcies

persones que sempre han confiat en mi i, sobretot, al meu jo del passat. Vaig començar amb poca experiència, amb ganes d’aprendre i omplir el meu cap personalment. amb qui he compartit moments inoblidables, que m’han permès conèixer i ningú la gent de ponent, és d’una altra pasta. complir meus objectius, resoldre les meves inquietuds i trobar el camí que em pertoca. Us lectors, si ajuda! A vegades, només necessitem posar la ment en blanc, gaudir (sense més estimem. queda agrair-vos tenir un any ple de moments bonics, canvis positius i noves il·lusions. Aquest escrit no és un adéu, és un fins aviat. Gràcies

Foto portada: Claustre de la Seu Vella de Lleida

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222

Director

Lluis Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Disseny gràfic i maquetació: Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com Dept. Redacció

Chiara Di Nolfo, Maribel Chucamani i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com Dept. Web Sergi Terés: media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 1107 - 2016

ISSN edició impresa: 2696 - 1180

ISSN edició online: 2696 - 1199

Publicació associada a:

Edició digital:

SALUT 04 3a EDAT 18 GASTRONOMIA 22 SER VEIS 40 LEGAL 63 IMMOBILIÀRIA 64 PAERIA 67 CINEM A 72 PASSATEMPS 74 HOR ÒSCOP 78
Chiara Di Nolfo

Et convido a començar l’any fent una re exió. Pensa en el teu dia a dia, en les activitats quotidianes que dus a terme. Podries quanti car les hores o minuts que passes fora d’un habitacle, o cina, gimnàs o vehicle exposat/da a la llum solar?

En articles anteriors, ja vàrem relacionar aquest hàbit amb la millora del descans i el son, però perquè és tan important l’astre rei per a la nostra salut?

Evidentment, si parlem de sol, nutrició i salut, hem de fer menció a la vitamina D. Aquesta vitamina o hormona és essencial i presenta nombroses funcions en el nostre organisme.

Així com la resta de vitamines les obtenim a través dels aliments, per obtenir uns nivells idonis de vitamina D necessitarem també destapar la nostra pell i prendre el sol, a part de cuidar la nostra alimentació.

En general, coneixem la seva relació amb la salut òssia, ja que en edats més avançades, els suplements de calci i vitamina D són comuns, però resulta que tenim receptors d’aquesta molècula en gairebé tots els teixits del nostre organisme, mostra de la seva implicació en molts altres processos. Algunes de les seves funcions són: • Increment de l’absorció intestinal de calci i fòsfor.

• Reparació de l’ADN.

• Actuació en la secreció d’insulina.

• Tenir un paper actiu al llarg del creixement i desenvolupament del cos.

• Implicació en la regulació de la tensió arterial.

• Modulació dels processos in amatoris.

• Inhibició del creixement de cèl·lules tumorals.

• Estimulació del creixement i la diferenciació de cèl·lules del sistema immune.

Entre d’altres!

La seva relació amb la in amació i el sistema immunitari van ser motius claus per despertar l’interès d’aquest nutrient al llarg de la pandèmia de la Covid-19. Va ser el març de 2020 quan vam haver d’estar aïllats a casa, sota teulades, amb menys exposició solar, quedant en evidència el dè cit de vitamina D i els seus efectes. Aquest estat d’hipovitaminosi es va postular com una condició de risc que no només debilitava les defenses, sinó que deixava exposada a la població a complicacions majors i un major risc de mort envers la infecció pel SARS-CoV-2.

Tot i que en alguns hospitals van fer-se diversos assajos clínics amb resultats força favorables en pacients suplementats, no és fàcil simpli car, calen moltes proves per atribuir millores en la salut a un únic factor o nutrient.

La manca d’aquest nutrient comença a relacionar-se amb trastorns autoimmunes, com l’artritis reumatoide, la psoriasi, alguns trastorns de tiroides, el lupus, colitis ulcerosa... També infecciosos, al·lèrgics, cardiovasculars, neurològics, ossis i digestius, entre d’altres. Així que, esperem que cada vegada hi hagi resultats més especí cs que ens permetin contribuir, dins les nostres competències, en la prevenció

i millora del pronòstic d’aquests tipus d’afeccions.

És recomanable suplementar-se com a mesura preventiva?

El que NO és recomanable, de moment, és recórrer a la suplementació sense fer una valoració inicial i sense cap supervisió facultativa o de personal sanitari quali cat. És difícil que una suplementació arribés a produir toxicitat, però podria donar-se el cas si les dosis fossin exagerades.

Quanta exposició és necessària?

És difícil generalitzar, ja que el clima, l’edat, el fototip (coloració de pell), l’altitud, l’hora del dia, la roba, els bloquejadors solars, la pol·lució..., són factors que poden interferir en una síntesi més o menys efectiva. Les recomanacions podrien oscil·lar des de 5 a 30 o més minuts diaris.

En propers articles seguirem ampliant la informació

Tel. 660 441 282

martalorenzo.nutricionista@gmail.com

Dietista Nutricionista CAT001395
04 SALUT

l’hivern, la nostra pell necessita molta hidratació, ja que el fred pot alterar-la i ressecar-la. Els olis vegetals poden ajudar-nos a hidratar i nodrir la pell de manera natural, ja que aquests s’extreuen d’aliments rics en greixos saludables, com per exemple l’oli d’argània, l’oli de rosa mosqueta, l’oli de coco o el de karité, entre d’altres. Però en aquest article aprofundim sobre un altre tipus d’olis, els olis essencials.

Els olis essencials són extractes líquids de matèria primera vegetal i que s’obtenen per diferents mètodes a partir de ors, fulles o arrels: premsat, destil·lació en vapor d’aigua, extracció mecànica... Aquests olis concentrats tenen moltes propietats gràcies a la seva procedència 100% natural, i també moltes aplicacions diferents, sobretot per a la salut. Des de calmar i relaxar gràcies al seu aroma ns a combatre arrugues, cuidar el cabell o alleugerir problemes gastrointestinals o dolors musculars.

Com s’apliquen?

Es poden aplicar de diferents maneres, ja sigui per via tòpica, oral, inhala-

tòria o per difusió, però això sempre dependrà del tipus d’oli essencial i per a què serveix. Els més comuns són els següents:

Oli d’ESPÍGOL:

L’espígol és antimicrobià, antibacterià i antifúngic, ideal per a picades d’insectes, cremades o infeccions lleus de gola. També es recomana per a problemes d’acne, ja que és antiin amatori. S’utilitza molt per perfumar en ambientadors, suavitzants i productes d’higiene personal, ja que el seu aroma es considera molt relaxant.

Oli d’EUCALIPTUS:

Els nadius australians utilitzaven les fulles d’eucaliptus per curar ferides i infeccions. Més endavant, a Europa, es començà a emprar per curar bronquitis, tos i asma, ja que l’olor fresca i suau obtinguda del procés de destil·lació de les seves fulles i brots, proporciona una sensació i acció expectorant. També s’utilitza per alleugerir dolors musculars, reumàtics i artrítics.

Oli d’ARBRE DEL TE:

Alguns l’anomenen “l’oli dels mil remeis” per les seves propietats medicinals. És antibacterià i desinfectant,

per la qual cosa és molt e caç per curar i assecar imperfeccions causades per l’acne o reaccions al·lèrgiques. Posant dues gotes darrere de les orelles, també funciona com a repel·lent de polls!

Oli essencial de ROMANÍ:

A l’antiga Grècia, el romaní s’utilitzava per espantar els mals esperits i guarir malalties infeccioses. En l’actualitat, l’oli essencial obtingut d’aquesta planta s’utilitza en medicina i cosmetologia. Les seves propietats estabilitzants normalitzen el procés de digestió i milloren la circulació sanguínia.

Hem d’apro tar els bene cis que ens aporten les plantes, és un gest sostenible i saludable per al nostre cos. Per a qualsevol dubte, no dubteu a consultar la vostra farmàcia de con ança o herbolari MGZ

07 SALUT
Des de calmar i relaxar fins a combatre arrugues, cuidar el cabell o alleujar problemes gastrointestinals i dolors musculars

Una de les coses que hem après durant aquesta època és que tenir cura de la nostra salut és primordial. Hi ha moltes decisions que podem prendre al llarg del dia per poder col·laborar i ajudar al correcte funcionament del nostre organisme, com per exemple evitar menjar dolços, pujar per les escales en comptes d’agafar l’ascensor o posar-nos crema hidratant després de la dutxa. Són petits gestos que ajuden al nostre cos a estar més fort i saludable, sempre i quan es converteixin en costums. En aquest article, esmentarem diferents consells per poder mantenir un dels òrgans més importants del nostre cos actiu, els pulmons. El sistema respiratori és fonamental per a la nostra salut, una bona respiració ajuda a prevenir diferents malalties i a gaudir d’una bona qualitat de vida, per això aconsellem seguir aquests passos per poder millorar i mantenir aquest òrgan de la millor manera.

Aliments beneficiosos pels nostres pulmons

Un aliment com el gingebre, que conté propietats antioxidants i antiinflamatòries, afavoreix a l’eliminació i depuració dels elements contaminants dels pulmons. Les pomes contenen antioxidants, polifenols i flavonoides que ajuden a regular el sucre en sang i la carabassa conté potassi i vitamines A, C i E que redueixen el risc de patir càncer de pulmó. Les llavors de lli, segons diferents estudis, ajuden a protegir i reparar els teixits dels pulmons en cas de radiació.

Respirar aire de la natura

La contaminació és un dels principals factors que perjudiquen las salut pulmonar i respirar aire net és important. No només cal prestar atenció a la contaminació del carrer, també hem de tenir en compte l’aire que respirem a la nostra llar, per això, cal ventilar les habitacions a diari. Assegura’t de poder tenir un petit moment al dia per

respirar aire net, ja sigui al camp, a la platja o a la muntanya. Descobreix el teu entorn i les sensacions del plaer de connectar amb la natura.

Cuida la teva postura

Una postura correcta, evita dolències i lesions, especialmenta a l’esquena, cosa que influeix directament en la manera de respirar. Si passes hores davant de l’ordinador, mantenir-te recte permet que els teus pulmons tinguin més espai per cada inhalació i exhalació. Realitza estirament d’esquena cada dia i practica ioga o pilates, són disciplines que ensenyen a respirar de manera correcta.

Per últim, com sempre s’ha dit, allunya’t del tabac i de respirar de manera passiva el fum, els dies que estiguis congestionat fes-te bafs amb oli d’eucaliptol i netejat les fosses nasals per disminuir la mucositat acumulada amb aigua de mar, si és possible. Tots aquests consells ajudaran a mantenir els teus pulmons sans i forts MGZ

Vols mantenir els teus pulmons saludables? 08 Pots realitzar petits i simples canvis dia a dia que a la llarga, ajudaran el teu organisme Activitats com el ioga i el pilates són exercicis respiratoris que ajuden a disminuir la dificultat respiratòria SALUT
Tel. 973 282 994 Col·laboradors: Informa’t al C/ Alcalde Pujol, 3 · Lleida LLOGUER DE CONSULTES Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de lleida i amb fàcil aparcament NO TANQUEM AL MIGDIA T’OFERIM L’ESPAI ADIENT, PER FER-HO REALITAT! Ets PROFESSIONAL de la salut? Vols tenir la teva consulta? Més de El teu centre de referència a Lleida
SALUT

Els llavis són una de les zones més sensibles, atractives i seductores del nostre cos, ho sabies? S’hi concentren moltes terminacions nervioses i la seva superfície és molt sensible. Per aquest motiu, els llavis es poden fer malbé fàcilment, formant-se pells mortes i un aspecte descuidat. Hem d'aprendre a cuidar-los perquè es mantinguin hidratats, bonics i sans, sobretot a l’hivern. Si vols lluir-los perfectes, et deixem alguns consells que et poden ser d’ajuda!

Sempre que et notis els llavis secs i apagats, recorda aquests senzills passos: exfoliació, hidratació i protecció!

1. Exfoliació com a punt de partida

El primer pas per tenir uns llavis perfectes és exfoliar-los. Els llavis secs s'esquerden i la pell es renova molt ràpidament, de manera que apareixen pells mortes constantment. Una manera de desfer-nos d’elles és exfoliar-los, per obtenir una suavitat major i deixar respirar la pell sana. Tan sols exfoliant-los un cop per setmana serà més que su cient, ja sigui amb productes especí cs o amb productes naturals que tinguem a casa (amb oli d’oliva i sucre, per exemple).

2. Utilitza labial hidratant

Un bon bàlsam aportarà vitamina E, que es tradueix en pell suau i saludable. Aplica’l diverses vegades al dia, també abans d’aplicar el pintallavis o abans d’anar a dormir. En pocs dies notaràs la diferència!

3. Protegeix-los del clima

Evitar l’exposició al sol és crucial, ja que es poden cremar i, en conseqüència, deshidratar i ressecar. És important utilitzar un bàlsam labial amb protecció solar amb almenys 30 SPF (factor de protecció solar).

4. Hidrata’ls bé

Tots sabem que beure aigua és el secret darrere de tot truc de bellesa. Hidrata’t adequadament per presumir d’uns llavis més lluminosos, carnosos i saludables. Almenys dos litres al dia.

5. Evita mossegar-te i llepar-te els llavis

Tens la mania de mossegar-te els llavis tot el temps? Si és així, serà important que intentis evitar aquest gest, ja que la pressió de les dents damneja la pell na dels llavis. La saliva també els resseca i, a més ,elimina la capa de bàlsam natural que els protegeix.

6. Evita aliments salats

Els aliments salats són dolents per als nostres llavis, ja que la sal absorbeix la humitat que emmagatzema la pell. En tot cas, després dels àpats, esbandeix-te bé la boca i hidrata’ls MGZ

12
12

omos muchos los que nos toca vivir de cerca el proceso por el que pasan personas queridas, ya sean familia o amistades, cuando sufren una enfermedad grave. Cualquier afectación que repercute seriamente en la vida de una persona, ya sea mental o física, supone un cambio radical en la forma de afrontar su día a día. Hablando con una amiga que sufre una enfermedad poco común, me explicaba la cantidad de tratamientos experimentales por los que ha pasado y las expectativas de curación que había generado en cada uno de ellos. Pero sucede que llega un momento en el que esa motivación y esperanza por curarse se ha de replantear de otra forma, dado que los resultados no acompañan. El cansancio psicológico y físico se hace más latente y surgen emociones de rabia y frustración muy intensas. Finalmente, ha dado el paso de ir a un profesional de la psicología, aunque le haya costado dos meses de dudas para dar el paso. Una vez iniciadas las sesiones, reconoce que le ha venido bien poder soltar todo el lastre acumulado expresando como se siente, como le ha

cambiado la vida, reflexionando sobre el pasado, el presente y el futuro. Una forma que ha encontrado de elaborar su proceso día a día ha sido la de escribir. Y en la escritura ha encontrado una forma de reconciliarse consigo misma creando un personaje y una historia en forma de cuento en la que proyecta, de forma metafórica, todo su mundo interior. Ha descubierto una faceta liberadora en la escritura, una forma de canalizar todo aquello que había quedado bloqueado o enquistado en su interior y que clamaba para salir a la luz y liberarse. Es un clásico hablar de la mochila de vivencias de todo tipo con las que todos cargamos. Pero cobra un gran sentido cuando se pasa por el proceso de una enfermedad difícil y uno necesita liberar carga para sentirse más ligero y poder atender a los momentos que son realmente importantes en la vida de una forma más consciente. Todo ello puede implicar expresar la rabia, la tristeza que sentimos y, por otra parte, permitirnos ser amables y comprensivos con nosotros mismos. Admiro profundamente a todas las personas que, aún en circunstancias

complicadas, siempre tienen una sonrisa que regalar o son capaces de hacer broma de algún aspecto relacionado con su situación. El que escucha y acompaña también aprende lecciones muy profundas sobre el sentido de la vida. Aprender a relativizar según qué cosas y dar valor a las que realmente consideramos que lo merecen. Es un aprendizaje que nos va a ser de gran ayuda cuando los protagonistas de la historia seamos nosotros mismos

La escritura es una forma de canalizar todo aquello que queda bloqueado o enquistado en el interior y que clama para salir a la luz y liberarse

14 Carrer Cardenal Cisneros, 12, baixos · 25003 LLEIDA Tel. 973 289 689 · 655 891 074 WhatsApp 695 485 048 info@efislleida.com www.efislleida.com Segueix-nos! • OSTEOPATIA • Rehabilitació NEUROLÒGICA • Fisioteràpia RESPIRATÒRIA • Fisioteràpia PEDIÀTRICA • Reeducació POSTURAL GLOBAL • Fisioteràpia MUSCULESQUELÈTICA

oltes persones es queixen de no tenir temps o energia per fer esport, però la majoria pot trobar un espai per incorporar l’exercici en la seva vida quotidiana.

Si t'has estat posposant començar a fer exercici, ja és hora de deixar d’excusar-te i actuar. Actuar. Faig referència a aquesta paraula, ja que normalment és l’acció que falta a l’hora d’emprendre un nou projecte. Saps els motius per fer-ho: millorar la teva salut física i mental, ajudar a mantenir un pes saludable, millorar la qualitat del son, augmentar la teva energia, millorar la teva atenció i concentració, reduir el risc de patir malalties, sentir-te millor… Però al final, el que costa més és iniciar-ho.

Una de les claus per començar a entrenar de manera regular és trobar una activitat que t’agradi. Si no t’agrada córrer, no t’obliguis. Hi ha moltes altres activitats que pots fer, com ara anar a la piscina, fer esport a l’aire lliure, fer ioga o peses. Troba una activitat que t’agradi i que s’adapti als teus objectius i preferències, que t'ajudi a restar motivat per continuar fent-la.

Un altre aspecte important és establir un horari consistent per fer exercici.

Fixa’t un dia i una hora específica per anar al gimnàs i mantén aquesta rutina.

No deixis que la por o la inseguretat t’impedeixin prendre el primer pas cap a una vida més saludable.

L’esport és una activitat molt beneficiosa per a la salut física i mental de les persones, però a vegades ens trobem amb la vergonya o la pressió d’haver de fer-ho d’una determinada manera o de no estar a l'altura dels altres. No obstant això, és important recordar que l’esport és per a tothom, independentment del nostre nivell o condició física. No hi ha res de malament en començar a fer esport en qualsevol moment de la vida, i tampoc hi ha cap necessitat de fer-ho de forma competitiva si no ens agrada. L’important és que ens ho passem bé i que ens sentim còmodes amb el nostre cos mentre fem exercici. Gaudeix-ne i fes el que et faci sentir millor.

Una vegada que comences a fer exercici de manera regular, és essencial no donar-te per vençut. No esperis veure resultats de la nit al dia, ja que l’exercici requereix temps i esforç. Però si continues treballant de manera consistent, veuràs com la teva salut i la teva forma física comencen a millorar.

Artur Gòdia Campo

SALUT 15

Si saps que cada dilluns a les 7 del matí és el teu dia per anar al gimnàs, serà més fàcil per tu mantenir l’hàbit. També pots trobar un company de gimnàs amb qui puguis anar regularment, ja que això et pot donar més incentiu. Entrenador personal del centre Burpfit @burpfit Tel. 659 965 155
L’èxit comença amb la determinació de posarse en forma i fer el primer pas cap a un estil de vida més saludable. No deixis que les excuses o la manca de temps t’impedeixin assolir les teves metes d’entrenament. Cada dia és una oportunitat per millorar i fer-te més fort físicament i mentalment. Així que, agafa la iniciativa, tinguis compromís amb tu mateix i comença a entrenar! Pots aconseguir qualsevol cosa sempre que et comprometis de debò
www.ilerdent.com 973 28 11 11 C/ Germanetes 2 25002 Lleida RSE25587830 IMPLANTS + DENTS FIXES EL MATEIX DIA TECNOLOGIA 3D IMPLANTS ZIGOMÀTICS TAC DENTAL 3D SCÀNER INTRAORAL 3D FULL HD LABORATORI PROTÈTIC PROPI Finançament sense interessos Primera visita gratuïta!

Salut bucodental: implants i periodòncia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en el seu “Informe sobre la situació mundial de la salut bucodental” publicat el novembre de 2022, alerta que les malalties bucodentals més freqüents són la càries dental, la periodontitis greu, la pèrdua de dents i el càncer bucal.

Tant la caries dental no tractada, que afecta 2.500 milions de persones; i la periodontitis greu, amb més de 1.000 milions de casos diagnosticats, són les causes principals de la pèrdua de dents entre la població mundial. L’estudi també recull els factors de risc comuns en ambdues malalties, com són la ingesta elevada de sucres, totes les formes de consum de tabac o el consum nociu d’alcohol, a més d’altres substàncies tòxiques.

Davant aquest panorama, les autoritats sanitàries recomanen la visita a l’odontòleg per prevenir o reparar aquesta pèrdua dental i evitar altres problemes o malalties perifèriques associades a la carència de dents. I és per això que Ilerdent envia, regularment, comunicacions als seus pacients recordant-los la importància de concertar cita per a la revisió anual.

RESPOSTES / EL DIAGNÒSTIC

La revisió bucodental és la millor forma de supervisar l’estat de salut de les nostres dents. Un bon especialista i un bon equip de radiodiagnòstic digital són imprescindibles per avançar-se al problema.

SOLUCIONS / ELS TRACTAMENTS

Un cop diagnosticat el problema, Ilerdent facilita als seus pacients un pla de tractament complet, acompanyat sempre d’un pressupost tancat i una línia de nançament gratuïta, si s’escau. En funció dels resultats de l’avaluació de l’especialista, s’aplicarà un o altre tractament.

En el cas que l’actuació afecti les genives, Ilerdent ofereix una innovadora tècnica: la periodòncia amb làser de díode. Una opció menys dolorosa i més e cient que les tècniques tradicionals.

Quan la pèrdua de peces dentals ja s’ha produït o cal extreure-les, la clínica dental lleidatana ofereix tot tipus de solucions implantològiques i protètiques. Des de la tècnica “implants+dents el mateix dia” dels implants de càrrega immediata

o els implants zigomàtics per a pacients amb problema d’os, ns a la col·locació de pròtesis dentals removibles o xades amb mini implants.

GARANTIES / TECNOLOGIA, COORDINACIÓ I COMUNICACIÓ

L’èxit d’aquests tractaments es basa, principalment, en el control que Grup Ilerdent té sobre tot el procés. La coordinació dels equips d’especialistes i auxiliars de la clínica, que treballen braç a braç amb els equips protètics del laboratori dental propietat del grup (iLab-17), i els nombrosos recursos de tecnologia i simulació digital 3D a disposició d’aquests professionals, garanteixen un tractament satisfactori i una recuperació més ràpida

Descarregueu els xecs de PRIMERA VISITA GRATUÏTA A ILERDENT i ESTUDI GRATUÏT D’IMPLANTS

https://ilerdent.com/promocions/

17 ILERDENT: Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns
divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h · ilerdent@ilerdent.com
a
18 3a EDAT

om ja sabem, les persones grans, a mesura que passen els anys, requereixen més atenció, ja que la vellesa comporta un increment de les limitacions físiques i cognitives. Aquesta situació entorpeix les rutines de desplaçament i cura personal, però existeixen accessoris que poden facilitar les tasques. Caminadors, cadires de rodes, bastons... Un seguit d’elements que complementen i faciliten la feina del dia a dia a les persones amb mobilitat reduïda. T’exposem els principals:

El caminador

El seu ús aporta més seguretat en els desplaçaments. A més, en tractar-se d’un accessori amb seient, l’usuari podrà descansar quan el necessiti, a més de comptar amb un suport recobert d’escuma suau que augmenta el confort. També conté una cistella d’emmagatzematge sota el seient, ideal per guardar elements quotidians que es necessiti desplaçar. Poden ser sense o amb rodes, els primers són els que aporten més estabilitat, però requereixen més esforç per aixecar-los i moure’ls a cada pas.

Calçat adequat i ortopèdic

L’elecció del calçat adequat pot disminuir possibles caigudes, ferides, rascades, deformitats o lesions. Un bon calçat brinda seguretat i estabilitat durant la marxa, amb la consegüent independència i millora de la qualitat de vida de la persona. És important que aquest calçat sigui ample i amb sola grossa. També existeixen sabates antilliscants per a usuaris de cadires de rodes, ho sabies? I si cal material ortopèdic de manera puntual, per algun accident o lesió temporal, sempre hi ha la possibilitat de llogar-los.

El bastó

Millora l’equilibri i estabilitat durant la marxa, disminuint les possibles caigudes. A més a més, disminueix la fatiga de les persones que el porten. L’altura del bastó a d’estar adaptada a l’usuari, tenint en compte que l’empunyadura ha de quedar al mateix nivell que l’extremitat superior del fèmur.

Per acabar, l’ideal serà prendre complements alimentaris que ajudin a mantenir i millorar l’estat físic de les persones que ho necessitin, com per exemple àcid hialurònic, magnesi i col·lagen. Aquests ajudaran a enfortir les articulacions necessàries per a la mobilitat

19

Ens basem en pilars fonamentals com són les nostres instal·lacions, els serveis que oferim i sobretot, l’equip de recursos humans que treballa amb nosaltres. Al Joviar treballem amb la persona usuària al centre, tot respectant les seves preferències, gustos i interessos. Amb aquesta política de treball s’aconsegueix reforçar la identitat de cada resident, de manera que millorem la seva qualitat de vida i afavorim el seu benestar. Per tal de facilitar-lo, disposem d’unes instal·lacions emplaçades a l’Horta de Lleida, al Camí de Montcada, en un entorn natural privilegiat i envoltat per 4.000 metres quadrats de jardí. Esdevé un espai pensat tant per a funcionar com a centre residencial com per a centre de dia. Totes les dependències estan ubicades en la seva totalitat en la planta baixa, sense barreres arquitectòniques. Així facilitem la interrelació de les persones residents amb tot l’entorn residencial.

Per tal de prestar-los una atenció de qualitat, comptem amb sala de rehabilitació; sala d’activitats i teràpia ocupacional; sa-

les de menjadors adaptades als residents; sala de perruqueria; sala de podologia o sala de visites. També disposem de cuina pròpia, bugaderia, una àmplia zona enjardinada i un espai polivalent exterior.

Valors

El nostre dia a dia es fonamenta en uns valors. D’una banda, la solidaritat i cooperació, especialment en

Residència Joviar, al bell mig de l’Horta de Lleida

la relació amb el conjunt de la societat. De l’altra, garantir la dignitat de condicions laborals, professionals i de la persona resident. També mantenim el compromís per transmetre el conjunt de valors com la llibertat, la igualtat, el diàleg i el sentit crític. A més, fomentem la participació i l’autonomia per

potenciar un envelliment actiu. I volem que els nostres residents aspirin a una vida feliç, fomentant l’autoconfiança i honestedat, generositat, expressió de sentiments. En qualsevol cas, generem un sentiment de seguretat en els nostres majors quan cobrim totes les seves necessitats

L’únic centre de Lleida certificat com a lliure de contencions

El Centre Residencial Joviar és un centre residencial ubicat en un entorn immillorable com és l’Horta de Lleida, amb més de 25 anys d’experiència treballant amb gent gran, amb un servei d’acolliment residencial, de caràcter permanent o temporal. Som l’únic centre de Ponent certi cat amb la Norma Libera-Care, centre lliure de contencions, sense dispositius de subjecció per impulsar un nou paradigma de cures “individualitzades, motivadores i sense subjeccions”.

Vista aèrea de la residència i elpaisatge que l’envolta

Instal·lacions acollidores amb la màxima comoditat
22 Pda. Rufea, 72 LLEIDA · Situats als mercats de: BARRIS NORD (Pardinyes) - CAMP D’ESPORTS (Dr. Fleming) Pots fer la teva comanda mitjançant: comandes@deltrosalallar.es Compra directa, online i servei a domicili Subministrament a carnisseries, pastisseries i escoles. Estem a la vostra disposició, consulta la nostra oferta de productes a www.deltrosalallar.es Cuidem el medi ambient amb bosses compostables Ctra. N-230 km. 4,84 · 25196 LLEIDA Tel. 973 236 775 · torrelsa@torrelsa.com GASTRONOMIA 973 251 354 restaurant@elscomdals.com Ctra. N-II, Km 523, entre Pere dels Arquells i Vergos de Cervera (Cervera) www.elscomdals.com

El mes de gener està protagonitzat per les baixes temperatures de l’hivern i els àpats especialment calents. Normalment ve de gust un bon brou que ens escal , amb algun aliment que ens aporti proteïna (carn, peix i ou), i hortalisses de temporada. Alimentar-nos bé ens ajuda a mantenir-nos sans, i si volem evitar contagiar-nos de refredats, grips i mals de gola durant aquests dies de fred, l’ideal serà introduir l’all als nostres plats. A continuació t’expliquem perquè. L’all destaca pel seu alt contingut energètic, gràcies a l’abundància de proteïnes i d’hidrats de carboni que conté en comparació d’altres verdures. Té un efecte antibiòtic, ja que quan el triturem o piquem es crea un principi actiu anomenat al·licina, que ajuda a lluitar contra diversos patògens, ja siguin bacteris, fongs, virus i paràsits intestinals. Ens podem bene ciar d’aquest agent sempre i quan el consumim en cru, ja que si el cuinem a partir dels 60 graus, aquesta substància es perd.

Propietats

• Conté minerals i vitamines com el manganès, vitamina B (sobretot B1, B3 i B6), C i E (ric en antioxidants), seleni, calci, coure o potassi.

• És el millor antibiòtic, antivíric i antimicòtic natural que existeix.

• Al ser ric en antioxidants, magnesi i vitamina C, actua també com a antihistamínic i gràcies a l’al·licina, fa que tingui un efecte depressor de la reacció al·lèrgica associada a la psoriasi.

• Té un gran poder anticoagulant, per tant, millora la circulació de la sang.

• Ajuda a regular la funció tiroidal pel seu contingut en iode, essent especialment útil en els casos d’hipotiroïdisme.

• També actua com a expectorant, per la qual cosa resulta molt útil en afeccions respiratòries com l'asma i la bronquitis.

• Redueix el colesterol, ja que l'acció reguladora de l’all sobre el fetge aconsegueix reduir els nivells de colesterol totals.

L,all és un producte tradicional de la nostra terra

un producte la terra

Per tant, hem de xar-nos sempre en el seu origen i així donarem suport als productors locals. Trobarem alls al mercat durant tot l’any, ja sigui de la varietat blanca o la morada. La varietat d’all tendre la podem trobar a nals d’hivern i a principis de la primavera.

Segons la medicina

Segons la medicina tradicional xinesa..

L’all és un aliment generador de calor i, per tant, mobilitza l’energia del cos, desbloqueja els estancaments de la sang, redueix les coagulacions i el fred del cos.

23
J. Casañé S.A Partida Mariola, 76 · 25192 LLEIDA • Tel. 973 260 700 · 659 900 400 clients@gelatglas.com gelatsglas www.gelatsglas.com

Quan vaig complir els 50 anys la meva família em va regalar un blog en blanc i aquí va començar tot. Al blog de cuina, anomenat El Blog de cuina de la dolorss, poc a poc li vaig anar donant forma i contingut, ja que la

meva idea era que els meus lls tinguessin el seu receptari particular, sense llibretes, fent ús d’internet, molt més pràctic per a tots. Amb relativament poc temps vaig passar a tenir milers de lls “virtuals”. Les meves receptes són senzilles, del dia a dia, sense complicacions i amb ingredients que tenim a l’abast.

Em considero completament autodidacta en tots els aspectes (cuina, informàtica, fotogra a...), la qual cosa, crec que m’ha permès poder oferir bons resultats.

Una vegada obert el blog, van arribar col·laboracions amb empreses relacionades amb el món de la gastronomia, vaig començar a sortir en mitjans de comunicació, premsa, tallers, conferències... i, amb tot això, l’opor-

Tortell de Reis de pasta de full amb fruites i mousse de torró

Ingredients per a 8 persones

• 2 pastes de full rodones • fruita confitada

• 2 c/s d’ametlla laminada • 2 c/s sucre bolat • 1 ou

Per la mousse de torró

• 150 g de torró de crema torrada

• 250 g de formatge mascarpone • 400 g de nata per a muntar

• 1 c/s de sucre de llustre

Elaboració:

• Posar l’ametlla laminada amb una mica d’aigua perquè s’hidrati.

• Estendre la pasta de full rodona (damunt del paper amb la que ve embolcallada) a la safata de forn. Pintar la superfície amb aigua i col·locar l’altra pasta de full per damunt.

• Tallar al centre un cercle (amb un got o una tapa d’olla) per fer la forma del tortell.

• Col·locar per damunt la fruita confitada, l’ametlla laminada ben escorreguda i el sucre bolat. Pintar la superfície amb ou batut.

• Fornejar a 200 ºC, amb escalfor superior i inferior durant 15 minuts o fins que la pasta de full estigui daurada. Deixar refredar en una reixeta.

• Per elaborar la mousse de torró, picar el torró i barrejar-lo amb el formatge mascarpone. Reservar.

tunitat de poder publicar el meu propi llibre amb l’editorial Planeta, anomenat: “La cocina de Dolorss Mateu”. Després d’aquest, en van venir tres més, aquesta vegada en català amb l’editorial Susaeta anomenats: “Tapes molt catalanes”, “Cuina catalana de temporada” i “Calendari pastisser”.

La nalitat dels meus llibres són que no es perdi la nostra cuina, de casa, la de la nostra terra, la de tota la vida.

En de nitiva, la cuina m’apassiona i m’agrada compartir el que faig, és una manera d’aprendre.

© foto i text de dolorss

Si anem amb una mica de pressa i volem fer el nostre tortell, aquesta és una bona manera de fer-ho! És de pasta de full, decorat amb fruita confitada i ametlles, amb un farcit molt adequat i nadalenc per aquestes festes, una mousse de torró que ens ajudarà, a més, a treure-li partit a aquelles tauletes de torró que, sincerament, ja hi estem tips.

• Muntar la nata ben freda i afegir, quasi al final, una cullerada de sucre de llustre.

• Barrejar el torró i el formatge mascarpone amb la nata ja muntada amb moviments envoltants i posar en una mànega de pastisseria amb bec arrissat. Reservar a la nevera.

• Poc abans de servir, tallar horitzontalment el tronc per la meitat i farcir la part inferior amb la mousse de torró i, seguidament, col·locar l’altra part del tortell per damunt, i si es desitja, empolvorar amb una mica de sucre de llustre.

Nota:

* La fruita confitada que sigui preferiblement fina, ja que si pesa massa, el tortell podria no augmentar de volum durant l’enfornat.

* Si no tenim sucre bolat, es pot utilitzar sucre normal humitejat amb un parell de gotes d’aigua, pressionant-lo amb els dits i col·locant-lo per damunt de la pasta fullada!

25

a coneixem que a Figuerola del Camp s’hi cuina alguna cosa deliciosa, en concret, a Salses Fruits. Fa 28 anys que els germans Sans, en Jaumet i el Francesc, segona generació de la casa, s’esforcen diàriament per tirar endavant i oferir els millors productes del mercat, on la constància i dedicació són dues paraules que formen part de la seva loso a. Salses Fruits és una empresa familiar compromesa amb el seu territori i la seva gent, per aquest motiu busquen que els ingredients dels seus productes siguin, a poder ser, de la zona on viuen. Els treballadors que formen l’equip de l’empresa viuen al voltant de Figuerola del Camp, ja que per a ells és primordial que estimin i apreciïn la terra d’on provenen. La història d’aquesta empresa familiar comença amb la Isabel i el Jaume, en una petita habitació de la casa familiar a Figuerola del Camp, on les salses eren conegudes per gairebé tot el veïnat. Tallar, cuinar i tastar han sigut les tasques primordials per aconseguir establir positivament els seus productes en el mercat gastronòmic. Una calçotada amb la seva salsa romesco és convertir aquest àpat en un moment deliciós. I és que, la salsa de calçots és un dels seus productes estrella que ajuden a ser un bon am trió. Has de provar el seu gaspatxo, una delícia catalogada l'any 2011 com el millor gaspatxo envasat, en l'article d'opinió El Comidista, al diari El País. A més, et faciliten mantenir una dieta saludable i t’ajuden a tenir els àpats llestos, amb els seus brous de pollastre, les cremes de carbassó, pastanaga...o si et vols delectar amb una bona salsa allioli, brava, pesto... Uns avantatges culinaris fabulosos.

Consumir productes naturals i de km0 ens aporten grans bene cis a la nostra salut i ens deixen gaudir d’una bona gastronomia, on els sabors es potencien i ens ofereixen les seves propietats al 100%, per aquest motiu Salses

Fruits aposta fort per aquests criteris. Així, saben del cert que ofereixen un producte de proximitat i sobretot, de qualitat, on asseguren al client una compra ideal

Crta. Cabra del Camp, s/n · 43811 Figuerola del Camp (TGN) Tel. 977 631 333

www.fruitssp.com

GASTRONOMIA
27
Ofereixen sempre un producte fresc i artesà, la qual cosa els ha proporcionat poder créixer i ampliar la seva gamma de productes

100% ARBEQUINA OLI D’OLIVA VERGE EXTRA

es Garrigues es descriuen per tenir un clima força àrid i continental, i l’Albi, l’emplaçament del Molí del Set, és un indret ple de bellesa i història, que compta amb el terreny i clima idoni per convertir les olives en or líquid de primeríssima qualitat.

Per aconseguir un bon oli és necessari tenir en compte molts aspectes i el clima n’és un d’ells, el Molí del Set es troba en una zona seca, amb una gran amplitud tèrmica amb hiverns molt freds i estius molt calorosos i secs però on hi refresca la marinada al nal del dia, on les pluges són escasses. El tipus de terreny és calcari, amb marges, pendents i terres argiloses que fan que les oliveres creixin ufanoses. A més a més, les plantes autòctones (timó, romaní, boscos, etc.) també aporten uns matisos especials a l’oliva. Comptar amb aquestes ca-

racterístiques fan que l’oli sigui dens i tingui molta personalitat.

Les seves oliveres, moltes d’elles centenàries, han format part d’aquest paisatge i han estat testimonis silenciosos durant dècades, tirant arrels i obsequiant-nos amb els seus fruits.

Gaudir dels olis del Molí del Set és tot un plaer i deixar-los provar als vostres comensals us farà quedar com autèntics am trions. Cuinar i amanir un plat amb aquest or líquid és una exquisidesa que potencia els sabors a cada mossegada.

Vols saber què fa especial aquest oli?

Les oliveres d’on surt l’oli del Molí del Set són totalment arbequines, aquesta classe d’oliva és petita, arrodonida i de maduració primerenca que produeix un oli i delicat, gens astringent i molt aromàtic. A més, per aconseguir ser excepcional també es necessita la

la collita la nostra prioritat és el respecte per l’arbre
28

Si visiteu el molí o la seva pàgina web trobareu quatre formats d’ampolles i tipus d’oli per adquirir.

MOLÍ DEL SET

part humana i treballadora que cuida de la manera més curosa el terreny on creixen les oliveres, amb un control integral de tot el procés. Les persones que s’encarreguen de dur a terme el treball del camp saben en tot moment què necessita la terra i quin és el tractament a seguir en el seu moment idoni. També els fa especials perquè en el procés de cura de l’arbre utilitzen el mínim de tractaments tosanitaris i no utilitzen herbicides ni pesticides i el tipus d’abonament és de matèria orgànica convertint l’oli en un producte ideal per a la salut.

Son ells mateixos els que treballen el camp, la cura de l’arbre, la recollida i recepció al molí de les olives i fent tot el procediment d’elaboració. Per aquest motiu poden assegurar al consumidor un producte totalment treballat amb totes garanties possibles de ser un producte natural.

En de nitiva, aconseguir tenir un producte estrella és a base del treball ben fet en cada procés d’elaboració i estudiar els millors mecanismes per tal de marcar la diferència en el mercat i així oferir un oli amb caràcter i de qualitat

OLIVERUM

Oli verd amb molta potencia d’entrada, molt persistent i d’intens sabor. ÒLIM

Oli d’olives ecològiques.

LES

PUBILLES

Oli d’oliveres centenàries. Les oliveres centenàries transmeten molt més el potencial aromàtic i dona més profunditat a l’oliva. Però com a contrapartida són menys productives i moltes vegades la collita ha de ser manual.

T’oferim l’oportunitat de venir al nostre molí i viure en primera persona tota l’elaboració dels olis Molí del Set. Et farem passar una bona estona mentre aprens sobre l’ofici del pagès i la nostra història. Una experiència totalment innovadora que qui la viu, repeteix.

És la nostra gamma bàsica però autènticament deliciosa
C/  Cabassons, s/n 25450 ALBI (Lleida) 629 317 855 (Isabel) · info@molidelset.com www.molidelset.com Vine a fer un tast d’oli al nostre molí, t’esperem! Cada any la climatologia marca la collita: ens marca a les persones i també marca els fruits de l’olivera 29
30 GASTRONOMIA Av. de l’Exèrcit, 48 (antiga NII) · 25194 LLEIDA • Tel. 649 206 363 Tots els migdies de dimecres a diumenge • Totes les nits de dijous a dissabte Torres de Sanui, 12 25006 Lleida Telf: 973 091 701 / 633 496 562 Whatsapp: 633 496 562 Email: info@saroarestaurant.com es.saroarestaurant.com Cuina casolana amb productes de proximitat Carrer del Sindicat, 109 25181 SOSES (Lleida) Tel. 973 79 75 24 Mòb. 629 37 99 36 www.lotrull.com

vivim en un món globalitzat i la influencia gastronòmica entre diferents països és cada vegada més palpable. Ens agrada conèixer noves cultures, noves tradicions i, sobretot, nous plats. Són molts els restaurants que introdueixen a la seva carta sabors de diferents llocs del món, però també en són moltes les receptes i productes a l’abast per fer-les nosaltres mateixos. Si tens ganes de treure els estris de cuina i donar un toc exòtical teu paladar, et presentem l’origen d’alguns plats que, actualment, marquen tendència.

Pico de Gallo

(Cuina Mexicana)

És una amanida popular de la gastronomia mexicana a base de tomàquet, ceba, xili verd i coriandre, molt refrescant. És ideal per guarnir o acompanyar diversos plats, com el guacamole, i aliments, com ara carn, peix, tacos i coques. Aquesta amanida és nutritiva i molt fàcil de preparar, ja que calen pocs ingredients per elaborar-la.

Salsa tzatziki

(Cuina Grega)

Aquesta salsa està elaborada a base de iogurt, cogombre, oli d’oliva, all, suc de llimona i herbes aromàtiques, com la menta, l’anet i el julivert. Els seus ingredients estan relacionats amb la cuina mediterrània i el seu origen parteix de la cuina grega i turca. La salsa tzatziki pot utilitzar-se com adreç d’amanides o per acompanyar carn, pa o el que més vingui de gust. La recepta és molt versàtil i fresca, ideal per als mesos més calorosos.

Cebiche (Cuina Peruana)

El cebiche és un plat tradicional d’origen peruà, però també s’elabora amb diferents ingredients a altres països de Llatinoamèrica, com per exemple a Xile, Costa Rica o Mèxic. El seu origen es remunta a l’època dels antics pescadors peruans, que en temps prehistòrics, cuinaven el peix fresc amb el suc d’alguna fruita cítrica. Avui dia, aquest plat peruà forma part del patrimoni nacional del Perú i, ns i tot, s’hi celebra una festa en el seu honor!

Ramen (Cuina Japonesa)

A grans trets, el ramen és un bol de sopa de deus de blat o arròs, preparat amb un brou molt aromàtic i acompanyat de diferents ingredients, que s’afegeixen com a toppings. Es pot consumir fred o calent, amb carn, peix o verdures, picant o dolç, segons les espècies que vulguis afegir-hi. El ramen es prepara de diferents maneres segons la regió, però l’habitual és preparar el brou, d’una banda, servir-lo amb els deus i coronar-lo amb la resta components. S’ha de dir que és una mica laboriós, però molt saborós i complet saludablement.

o

Hummus (Cuina Àrab)

Avui dia, tothom coneix l’humus, una crema de cigrons cuits amb suc de llimona, pasta de sèsam, oli d’oliva, sal i algunes espècies. Aquest plat té origen als països àrabs i a l’Orient Mitjà, però ja fa uns anys que hi és present en molts supermercats d’Occident, ja que és el complement perfecte per aperitius amb crudités i torradetes. És versàtil, saludable i molt gustós!

Així doncs, aquest mes posa un toc exòtic en els teus menús i atreveix-te a cuinar i assaborir els plats de sempre.

GASTRONOMIA Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) 973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes www.restaurantlescomes.com Especialistes en esmorzars, menús diaris, festius i celebracions C/ Templers, 3 · 25002 · LLEIDA Reserves: 973 266 155 toni-mf62@hotmail.com www.restaurantaggio.es 32

Somos un área de servicio 24 horas con una peculiaridad: el diseño del local está ambientado al puro estilo americano y con la esencia más viva de la route 66. Encontrarás un gran salón acompañado de una zona de recreativos y muchas sorpresas que te dejará boquiabierto. También disponemos de una gran terraza cubierta y descubierta con un parque infantil un poco fuera de lo habitual.

Nuestra oferta es muy variada, desde almuerzos de cuchara y brasa hasta menús del día y de arroz, con una gran carta variada de tapas, bocadillos y platos combinados. Tampoco nos quedamos atrás con la bodega que disponemos, ya que podrás disfrutar de las variedades más populares del terri-

Ven a disfrutar en familia de Ficus & Persica y descubre toda la carta, tanto de día como de noche, así como el parking vigilado.

Ctra. Fraga – Torrente de Cinca, Pol 88 Parc 22-25, 22520 FRAGA (Huesca)

bans d’arribar al Monestir, la natura et dona la benvinguda on el silenci de les muntanyes del Montsec et regeneren. En aquests moments el Monestir té les portes obertes a tothom que vulgui trobar un lloc on estar tranquil amb ell mateix. El Monestir t’espera perquè compleixis amb els teus propòsits, per això estudien, sempre, la manera d’oferir-te el benestar en forma d’allotjament i gastronomia.

Menjar i dormir al Monestir és possible

Un hotel de 3 estrelles que compta amb 37 habitacions dobles exteriors amb les millors vistes de l’entorn natural, dissenyades per garantir una estada el més acollidora possible. Allotjar-se al Monestir es converteix en una experiència sensorial diferent Gaudir d’una bona jornada gastronòmica és primordial perquè un lloc sigui recordat. Així doncs, al Monestir ho pots viure al restaurant “El Claustre”.

Aquest establiment et dona l’oportunitat de menjar envoltat d’un entorn extraordinari on es fusiona la natura amb el marc històric i monàstic. Una cuina tradicional i típica del Montsec combinada amb la d’avantguarda per part del xef Bobby Cabral, acompanyat per un gran equip de professionals. El Monestir té preparades sales especials i privades per poder organitzar tot tipus d’esdeveniments. Si els truques t’informaran de totes les opcions. Les experiències també són per als petits de casa amb la casa de colònies “Els Quatre Vents”. Un espai, al bell mig de la natura, ideal per a convivències juvenils, activitats culturals, de temps lliure i de natura, per a colònies i campaments, on tothom hi és benvingut.

El Monestir posa a la teva disposició activitats perquè coneguis de prop la seva filosofia
Un entorn natural que evoca benestar
GASTRONOMIA 34
“El Claustre” compta amb el xef Bobby Cabral que et delecta amb cuina tradicional i d’avantguarda

Els germans Maristes obren diàriament per oferir serveis d’acolliment i benestar a tot aquell que estigui disposat a buscar la pau en la seva vida. Entre les activitats trobaràs la Casa d’Espiritualitat, pensada per aquelles persones o grups de persones amb interès per fer una estada espiritual en un sentit ampli, tot participant de la vida de la comunitat. Els Germans Maristes t’esperen per qui vulgui aconseguir la fraternitat universal.

El Monestir compta amb l’arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes i l’arxiu Gavín, aquest considerat de gran rellevància, ja que és un dels més grans d’Europa on s’hi recull un extens fons documental i fotogrà c de Catalunya.

El Monestir treballa diàriament per poder oferir activitats dinàmiques i de benestar per aquells qui els visiten i fer d’aquest indret un lloc comú i ideal per a molts, tot dins del programa Avellanes DO.

Primerament, quan vagis a veure el Monestir no deixis de passejar-te per tot aquest conjunt monumental, posen a la teva disposició guies que te’l mostraran amb tota la seva bondat. Les activitats van dirigides a la descoberta d’un mateix, de meditació, d’alliberament interior, del mindfulness, del silenci i la natura... Tot pensat per evocar benestar. Però també, altres de més actives com concerts, sopars medievals, Jornades d’Història...

El Monestir compta en una ubicació idònia per poder fer sortides de BTT, senderisme, caiac, packs turístics..., per conèixer d’una manera propera el que aquesta terra del Montsec ofereix a aquell que vulgui fer esport i sentir-se en pau amb un mateix. Informeu-vos de tot, el Monestir compta amb les característiques idònies per ajudar-te a trobar-te amb tu mateix i els teus ésser més estimats El

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes
permet gaudir de
història
gastronomia en un mateix lloc Ctra C-12, km. 181. 25612 Os de Balaguer (LLE) Tel. 973 43 80 06
35
Monestir de les Avellanes és aquell espai on el silenci, parla. Un lloc on el temps s’atura i et permet experimentar i valorar el que de veritat importa. Suma-t’hi! El
et
natura,
i
avellanes@maristes.org Fotogra es de Jordi Bonet

Passeig

Amics

Av.

Plaça

Plaça

36 GASTRONOMIA C. Esperanza González, 5 Tel. 973 21 35 35 Cap Pont · LLEIDA C. Hostal de la Bordeta, 4 Tel. 973 20 06 15 La Bordeta · LLEIDA C. Pla d’Urgell, 40 Tel. 973 04 10 61 La Bordeta · LLEIDA Av. Alcalde Pujol, 13 Tel. 973 67 46 83 Ciutat Jardí · LLEIDA
de Ronda, 42 LLEIDA Tel. 973 24 32 44 Info i comandes: 654 91 76 37
de Lleida,16 LLEIDA Tel. 973 23 09 34
Info i comandes: 691 093 313
Guillem de Rosselló, 5 ROSSELLÓ Tel. 973 73 07 72
Info i comandes: 691 092 954
de la Vila, 5 ALMACELLES Tel. 973 74 22 29
Info i comandes: 691 093 161
de Sant Pere, 5 ALFARRÀS Tel. 973 76 13 18
info@pastisseriamarques.com www.pastisseriamarques.com
Info i comandes: 629 76 13 81

l tortell de Reis és un dolç en forma d’anella fet de pasta de brioix i que pot estar farcit de massapà, nata, trufa, cabell d’àngel, melmelada o crema. El damunt es decora amb fruita con tada, fruita seca tallada i sucre de llustre.

El tortell de reis artesanal s’elabora la Nit de Reis, amb ingredients de primera qualitat, en un procés acurat i llarg, entre la preparació, la fermentació i la cocció i sense afegir conservants ni colorants arti cials, la qual cosa acurta la seva durada però li confereix la qualitat de producte saludable.

Els forners de les terres de Lleida elaboren els tortells amb matèries primeres de proximitat, i ofereixen als seus forns de pa gran varietat dels deliciosos tortells.

El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica de l’arribada dels Tres Reis d’Orient, tot i que té arrels paganes ja que l’imperi Romà ja celebrava

les festes d’hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de gues, dàtils i mel. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una gureta (normalment d’un dels Reis).

Segons la tradició, aquell qui troba la gureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Explica el costumari català que no tothom podia anar a l’adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, quali cat com el “rei de la fava”, era qui anava a la fun- ció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat, cada vegada que aquest personatge bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”

des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida

Els forners de Lleida elaboren els tortells amb matèries primeres de proximitat

37
Amb el suport de: Av. Madrid, 15, 1r - 1a · LLEIDA Tel. 973 273 638 / 973 267 422 gremi@fornerslleida.com

o Trull és un allotjament rural i restaurant de Soses , el lloc ideal on parar-s’hi durant una visita al municipi. Si vols gaudir d’uns dies de la tranquil·litat, de la bona cuina casolana i d’un entorn rústic i curat , aquest és el teu espai.

La Casa Massot

L’edi cació de Lo Trull fou construïda en el pati d’una antiga casa anomenada Casa Montull, datada de l'any 1700, on hi tenien el molí d’oli. S’ha volgut conservar l’essència i els elements tradicionals de l’època i per això, el visitant podrà fer un petit

viatge al passat i observar la reproducció de l’antiga premsa d’oli, que també servia pel vi. També, un pou de gairebé 4,5 metres de profunditat que continua amb un passadís de 23 metres, que porta a un petit celler, un indret secret que antigament servia com a escapatòria durant els con ictes bèl·lics.

La casa consta de quatre habitacions que conserven els elements constructius originals, però adaptades amb totes les comoditats. Si vols viure l’experiència i la gentilesa de dormir en un llit amb decoracions segle XVIII, l’habitació

Montull serà perfecta. La segona habitació anomenada Massot , consta d’unes arcades de pedra originals que creen un ambient únic i diferent, amb accés a la terrassa “chill out” i meravelloses vistes, ideal per relaxar-se una vesprada de floració. Per últim, a les golfes hi trobem les habitacions Segrià i Toba , així com una gran sala d’estar on antigament s’hi construïa el rusc d’abelles per l’obtenció de la mel, una autèntica obra d’art ressaltada amb il·luminació. Definitivament, el lloc perfecte per viure una experiència única i diferent.

38

El Restaurant Lo Trull

casolana i típica del Se-

de proximitat i km 0, el Restaurant Lo Trull podrà oferir-t’ho. Disposa una carta variada de cuina catalana que s’adaptarà a qualsevol gust i paladar. El tracte personalitzat, amable i proper és el que atrapa a tots els seus visitants, ja siguin clients nous o habituals. La família de Lo Trull s’encarregarà que qualsevol persona, un cop entri, se senti com a casa. Visita’ls, et rebran amb els braços oberts!

del restaurant
productes
Per a més informació: Carrer del Sindicat, 109, 25181 SOSES (Lleida) Tel. 973 79 75 24 Mòb. 629 37 99 36 www.lotrull.com
Molts dels plats
s’elaboren amb
del seu propi
tens
Del camp a la taula!
Si
ganes de provar la bona cuina
grià, amb els millors productes
hort

SERVEIS

Si t’has plantejat canviar el sòl de casa teva o d’alguna habitació però sense voler fer obres ni passar-te de pressupost, el sòl vinílic és la solució que busques!

Els sòls vinílics autoadhesius són una solució efectiva, senzilla i econòmica de renovar qualsevol classe de sòl, fàcils de posar i per fer-ho un mateix. Aquestes característiques fan que sigui un dels productes estrella del món del bricolatge casolà, així que t’animem a provar-ho. Fàcil de rentar, antiestàtic (evita l’acumulació de càrregues elèctriques), impermeable i compatible amb sistemes de climatització de sòl radiant, són uns dels avantatges del sòl vinílic. Existeixen diferents gammes de resistència, de colors i efectes, com per exemple imitacions de fusta i marbre, rajoles antigues o decorades estil vintage Pots escollir el que millor complementi el mobiliari de casa teva i a continuació, t’expliquem pas a pas com col·locar-lo:

Passos per col·locar el sòl vinílic:

1.- Abans d’aplicar el sòl, els experts aconsellen posar una capa de morter autoanivellant abans d’enganxar el vinil, ja que facilitarà que es pegui millor i ajudarà a anivellar i preparar la superfície.

2.- Per començar a enganxar, l’ideal és des d’un cantó de 90º i seguint la forma del sòcol de sòl. Pots ajudar-te amb un cúter per desfer-te dels trossos sobrants i preparar les formes corresponents que necessitis.

3.- Per pegar el sòl vinílic, l’únic que s’ha de fer és retirar la part protectora i llavors, enganxar... Així de fàcil!

4.- Pressiona de manera constant d’un cantó a l’altre de l’adhesiu per evitar imperfeccions per l’entrada d’aire.

5.- Per acabar de perfeccionar el resultat, pots optar de posar un rodapeu perquè l’acabat sigui encara més natural.

Fàcil de rentar, antiestàtic, impermeable i compatible amb sistemes de climatització són algunes de les seves característiques principals

Renova el sòl de casa i escull entre infinitats de decoracions que donaran un aspecte nou i modern al teu racó preferit
Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo Regístrate ya en obramat.es Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo Regístrate ya en obramat.es
GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS alumini pvc inox ferro vidre persianes seccionals automatismes manteniments portes metàl·liques metalialleida@gmail.com www.metalialleida.com Camí de Benavent, 18, nau 6 Pol. Ind. Rosselló 25124 ROSSELLÓ (Lleida) Tel. 645 781 292 · 655 845 483 Oficines: 873 991 063 656 906 278 C/ Jaume II, 9 bis, altell 1 · 25001 Lleida Tel. 973 200 196 info@b-biosca.cat www.b-biosca.cat REFORMAS EN GENERAL 10cm de hormigón (Ha200) · Mallazo Fibra de resistencia · Barniz (Disolvente)
GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS Instal·lacions de panells solars industrials, comunitats i habitatges 698 679 779 reformesintegrals25100@gmail.com C. Anastasi Pinós, 11, local LLEIDA Rehabilitació d’edificis, vivendes i locals comprem edificis a lleida màxima taxació DEMANA EL TEU PRESSUPOST C/ Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos: podrás revisar y actualizar en tiempo real tus datos y los de tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos: podrás revisar y actualizar en tiempo real tus datos y los de tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Gestión de datos: podrás revisar y actualizar en tiempo real tus datos y los de tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

¿Cómo darme de alta?

–Regístrate en obramat.es

¿Cómo darme de alta?

¿Cómo darme de alta?

–Regístrate en obramat.es

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

–Regístrate en obramat.es

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

Benefíciate de todas las novedades

Benefíciate de todas las novedades

Benefíciate de todas las novedades

a humitat pot penetrar a l’interior de les nostres llars amb molta facilitat, ja sigui per condensació o filtració. Poden causar el deteriorament de parets i sostres, però també afectar a la salut dels inquilins de casa. Per evitar les conseqüències de les humitats a la llar, cal saber detectar-les abans que siguin evidents, diferenciar de quin tipus són i actuar-hi ràpidament.

Humitat per condensació

Apareix als lavabos i cuines, i solen ser les més freqüents a les cases. La condensació es produeix per una ventilació i aïllament tèrmic insuficients, així com per una ubicació i ús incorrecte de la calefacció. Aquestes humitats es reconeixen fàcilment ja que tenen una forma molt característica: baf o gotes d’aigua sobre una superfície concreta, com per exemple vidres, o taques negres de floridura en racons llisos de la cambra. A més, ve acompanyat d’una intensa olor d’humitat.

Per evitar-la...

• És essencial ventilar, com a mínim, deu minuts al dia, perquè es renovi l’aire acumulat.

• No deixar el mobiliari pegat a la paret de l’estança en qüestió, sinó amb un mínim d’espai al mig per afavorir la ventilació.

• Utilitza un deshumidificador com a solució a curt termini.

Humitat per filtració

La humitat per filtració es produeix per la transferència del sòl exterior al mur o paret de l’habitatge, per falta de drenatge o per deficient impermeabilització. Aquest tipus d’humitat a casa és molt característica, ja que es troba en murs enterrats totalment o parcialment, com per exemple, en baixos, soterranis o pàrquings. Pot causar el deteriorament de parets, major sensació de fred, filtracions d’aigua... Per evitar-la...

• Optar per aplicar pintura impermeable per evitar la filtració.

• Plantar arbres o posar plantes pròximes a les zones de la humitat, ja que moltes viuen en climes humits i absorbeixen l’aigua. Un exemple seria el bambú, el llorer o els crisantems.

• Contactar amb una empresa experta en l’eliminació d’humitats, perquè en casos extrems, es necessitarà la injecció de resines absorbents, entre d’altres sistemes MGZ

Les humitats poden tenir conseqüències per a la salut i relacionar-se amb malalties asmàtiques i diversos tipus d’al·lèrgies. Impliquen la formació de fongs i microorganismes que afavoreixen l’ambient idoni per l’aparició d’àcars, pols i mala olor. No ho dubtis i posa-hi solució!

45
45 SERVEIS
46 Pol. Ind. Les Gaberneres · C/Comerç, 6 · 25660 ALCOLETGE (Lleida) Tel. 973 220 625 Fax 973 238 708 info@creusmunoz.com Segueix-nos a: FERRETERIA C/ La Fornal, 52 ( Pol. Ind. El Segre ) Tel. 973 210 811 - Fax 973 210 875 - 25191 LLEIDA C/ Bruc, 19 - Tel. 973 204 394 - 25001 LLEIDA admin@gorleans.es SERVICIO
1 Tel. 973 099 931 • Motores • Baterías • Cámaras • Cubiertas • Cargadores • Personalización SERVEIS
TÉCNICO: C/Anselm Clavé,

FRANQUÍCIA

Avui dia, les directrius que segueixen les empreses per seguir funcionant, ha canviat. El model tradicional encara segueix vigent, però poc a poc, amb l’arribada d’ internet, el concepte de negoci ha anat canviat i evolucionant.

Per començar, cal de nir model de negoci, que és la manera com funciona una empresa, és a dir, el sistema que utilitza una organització per crear i oferir valor al seu client a través de la seva activitat i obtenir bene cis per l'empresa i la resta d'agents relacionats.

Són

Quins tipus de model de negoci hi ha?:

el seu model

El model de negoci descriu les bases sobre les quals una empresa busca, crea, proporciona i capta valor. Són una projecció de l'estratègia empresarial a través d'un enfocament intuïtiu i pràctic. Per aquest motiu, tots els models d'empresa, ja sigui emprenedors, PIME i ns grans empreses, ha de dissenyar de negoci per cada una de les propostes que ofereix al mercat.

És una de les més conegudes actualment. La franquícia és un sistema de col·laboració contractual entre dues empreses en virtut de la qual una de les parts (anomenada empresa franquiciadora) cedeix a l'altra (franquiciada) el dret a utilitzar la seva marca i a comercialitzar una sèrie de serveis objecte de l'activitat del negoci, a canvi d'unes determinades contraprestacions econòmiques.

És un model de negoci que es construeix al voltant d’una subscripció que paga l’usuari a canvi d’uns productes o serveis amb una periodicitat xada i acordada per avançat. Alguns exemples podrien ser revistes, canals de televisió o alguns mitjans de comunicació d’internet.

Long Tail

També conegut com “cua llarga”, és un model oposat als models de negoci tradicionals: es centra en oferir una àmplia varietat de productes de poca demanda per generar una bona suma de petites vendes i crear rendibilitat. Un exemple d’aquest model de negoci serien les grans plataformes de venda per internet.

Aquest tipus de model de negoci recompensa a aquelles persones que aporten clients nous en forma de comissions, és a dir, l’empresa interessada estableix alguna recompensa als proveïdors, persones o altres empreses que aconsegueixin atraure nous clients interessats als productes o serveis que comercialitza.

BAIT & HOOK

Aquesta traducció literal de “tirar l’ham de pesca” constitueix en oferir un producte bàsic a un preu baix però amb serveis associats a un cost més elevat. Un exemple seria la estratègia que segueixen algunes companyies de telefonia, regalen telèfons mòbils de bona qualitat amb tarifes de permanència llargues per recuperar el capital invertit.

CROWDSOURCING

Aquest model de negoci neix com l’eina per a externalitzar una sèrie de tasques i treballs mitjançant l’ús de comunitats massives de professionals del sector, d’aquesta manera s’obtenen millors resultats i més solucions en menys temps, aconseguint augmentar l’estalvi de despeses.

FREEMIUM

Aquest model de negoci funciona oferint serveis bàsics gratuïts, però es cobra per altres més avançats que hi van associats.

Aquests són alguns models de negoci més coneguts i utilitzats per a les empreses, però s’ha d’investigar sempre quin és més competitiu, sostenible i quines eines es tenen a disposició per crear-lo MGZ

Subscripció afiliació
48 Casa teva és única Vitrina 249 € Taula despatx 109 € Book amb rodes 109 € Prestatgeria 149 € Prestatgeria 149 € Taula escriptori ANDREA 69 € Taules,cadires prestatgeries, escriptoris.... Prestatgeria CAROL 84 € i tot allò que necessitis!
49 Casa teva és única més informació a www.komak.es Cadira SOCHI 62 € Cadira SPIDER 159 € Cadira 2501 99 € Cadira VICTORIA 164 € Polígon El Segre • LLEIDA Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es Ofertes vàlides excepte error tipogrà c o d’existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb I.V.A. inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements. de dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. de 16:30 a 20:30 h dissabtes de 10:00 a 14:00 h de 16:30 a 20:30 h LL-11 direcció BARCELONA LLEIDA Rotonda Rotonda BORDETA Rotonda CEMENTIRI Rotonda C-13 direcció BALAGUER i ANDORRA Escriptori ESTIL 139 € Escriptori ATHENA 109 €

La cultura de les rebaixes for ma part de les nostres rutines, tant a l’hivern com a l’estiu. Ha començat l’any 2023 i amb ell, les rebaixes de la nostra ciutat. L’Or ganització de Consumidors i Usuaris (OCU), cada any elabora un llistat amb una sèrie de consells a tenir en compte per aprofitar bé les rebaixes de gener i no deixar-nos enganyar.

Tingues en compte que els productes rebaixats portin almenys, dins del ca tàleg o establiment, un mes.

Els objectes han de mostrar el preu rebaixat i el preu original, o indicar de forma clara el percentatge de la rebaixa.

La qualitat dels productes rebaixats no pot diferenciar-se dels que no ho estan, ni ser pitjor a la que tenia abans d'estar rebaixat.

La garantia i el servei postvenda és la mateixa, independentment de si s’adquireix en rebaixes o no.

En cas que s’estableixi algunes condi cions especials durant període de rebai xes (mitjà de pagament diferent o devo lucions concretes), els establiments han d’estar obligats a indicar-ho.

Conserva bé el rebut, és indispensa ble per qualsevol tipus de reclamació, canvi, devolució...

50% FINSESGOTAREXISTÈNCIES

els diners, poden canviar-lo per un altre article o val.

Aprofita les REBAIXES 70%

Per a les compres en línia, el consumidor manté el dret a retornar el producte rebaixat si ho comunica al venedor en els 14 dies naturals posteriors a l’entrega. Cal desconfiar de les ofertes que expliciten que no s’admeten devolucions.

Evita el consum excessiu, aprofita per equipar-te amb el que necessites i no et

RE BAI XES
51 SERVEIS
Font: ocu.org
52 www.coplag.es 621 228 086 coplag@coplag.es Diagnòstic previ GRATUÏT Rosegadors • Paneroles • Xinxes Tractaments de la fusta • Coloms Legionel·la • Fitosanitaris • Desinfeccions Processionària Servicios de aseo y limpieza: • Casas y pisos • Comunidades • Finales de obras • Locales comerciales • Oficinas • Terrazas SERVEIS

Cada vegada més creixen els utensilis i robots per a la cuina, amb la finalitat de facilitar la feina a l’hora de cuinar. Actualment, la màquina que ha guanyat terreny i que està a totes les wish list d’aniversaris és la fregidora d’aire, coneguda com a Air Fryer robot està dissenyat per cuinar els aliments fent circular l'aire calent al voltant del menjar. Aquest sistema requereix un mínim de vapor i humitat que ajuda als aliments a què conservin el seu caràcter suculent i cremós. No està limitada a certs aliments, sinó que pots cuinar qualsevol plat, ja siguin patates fregides naturals, pollastre arrebossat i nuggets fets a casa, congelats, peix, carn i verdures de tot tipus. Tot el considerat ultraprocessat, és a dir, que continguin olis i farines refinades i ingredients poc saludables, queden excloses ja que seguiran essent dolents per a la salut. Però, tenim l’oportunitat de fer-ho a casa i encarregar-nos que sigui saludable. Altres avantatges que ofereix la fregidora d’aire són la disminució de les olors a casa a diferència de les fregidores convencionals. Aquest electrodomèstic és molt eficient energèticament i cuina els aliments molt més ràpid en

comparació a un forn convencional, ja que necessita menys electricitat per cuinar. Són fàcils de netejar i d’utilitzar, hi ha varis models i cada un té unes funcions o unes altres al seu control però, en general, tots fan la mateixa feina. Per netejar-la és ben fàcil només necessites un drap humit. Si vols un consell per evitar netejar cada vegada que la utilitzes, pots col·locar paper de forn al fons. Optimitzaràs el temps a la cuina, ja que pots deixar els aliments dins de la fregidora i a la vegada fer altres tasques a la casa i gaudir de més temps lliure, tot i que de tant en tant, cal donar-li la volta al menjar. I és ideal per no augmentar la calor a la cuina com ho fa un forn.

Nosaltres no en tenim dubte, comprar una fregidora d’aire és una bona inversió, i tu? Si encara tens dubtes, busca informació per internet i aconsegueix la que més s’adapti a tu. A més, ara mateix hi ha llibres amb receptes que et sorprendrà tot el que s’hi pot arribar a cuinar MG

La fregidora d'aire sense oli, la nova aliada de la cuina
L'Air Fryer és beneficiosa per a la salut, ja que estarem reduint el consum de calories perquè deixarem de cuinar amb excés d’oli
54 SERVEIS CONTROL DE PLAGUES • Desinfecció • Desinsectació • Desratització • Tractaments contra xinxes • Tractaments de la fusta Ens avala l’experiència de més de 30 anys dins del sector Tel. 973 590 600 montsan@ambientservei.com www.ambientservei.com Per a més informació: info@abacformacio.com C/ Pica d’Estats, 22 - Lleida • Formacions amb Certificat de Professionalitat de nivell 3 • Totalment subvencionats per treballadors a l’atur • Certificats oficials • Pràctiques en empresa • Inici immediat Gran Passeig de Ronda,128 i 147 entresòl · 25008 LLEIDA Telèfon 973 248 041 versailles@cf-versailles.com www.cf-versailles.com CURSOS PER A ATURATS CURSOS PER A TREBALLADORS I AUTÒNOMS CURSOS D’IDIOMES INFORMÀTICA CLASSES DE REFORÇ

La #PostuCausa que destaquem aquest mes és lo «Metro de Ponent» per Iniciatives Solidàries Angel Olaran. Enguany vaig fer el disseny de les línies de "Lo Metro de Ponent"; un utòpic metro que connectés (gairebé) totes les poblacions de les comarques de Ponent. Un noi de Mollerussa, l'Arnau Gimeno, em va ajudar a les múltiples modificacions que ens hi va tocar fer... Per això, quan després en vaig voler fer una #PostuSamarreta solidària, li vaig proposar a ell que triés ell la causa. I així vam escollir l'organització solidària del missioner Àngel Olaran, que fa més de 25 anys que du a terme la seva labor solidària a Wukro, Etiopía.

Fa poc va ser l'enterrament d'un ex-professor meu, lo Salvador Nadal, a qui estimava molt. El grup de Jubilats de l'Escola Alba va decidir acomiadar-lo fent un donatiu amb #ILoveXiquets d'Afanoc Lleida (càncer infantil). Estic convençut que aquest detall a ell li hauria encantat, molt més que un ram o una corona... Algo per ajudar a nens i nenes que ho necessiten. Un gran homenatge (merescut). Moltíssimes gràcies #Lleidatanament.

La #PostuYaya també us desitja unes molt bones festes #PostuFans, plenes de felicitat, neules i cava! Diu que "Si això és guerra, que no vingo la pau!" Feliç 2023!!!

Em sembla guai això d'anar-lo a caçar i tal però vage, potser mos passem
La #PostuYaya us desitja bones festes!
Mireu quin radere se li ha fotut al Ninot de Sidamon Lo Messi, després de guanyar el mundial, va tenir lo detall d'enviar-nos aquesta foto. 'nMessi!
Detall solidari per despedir a un company

Joguines per desenvolupar la motricitat

Aquestes joguines indueixen a jocs que possibiliten l’exercitació de determinades habilitats emergents en relació amb el propi cos, com ara guanyar destresa o millorar la coordinació i l’equilibri. Una pilota incita l’infant a moure’s per anar-hi al darrere. En proposar-li experiències motrius noves, la joguina incita l’infant a progressar.

Joguines que desenvolupen les capacitats cognitives

El desenvolupament de la intel·ligència està estretament unit al desenvolupament sensorial i motor. En muntar i desmuntar una joguina, vestir i desvestir una nina, l’infant aprèn a analitzar els objectes, i aquest constitueix un pas cap a les activitats mentals d’anàlisi i de síntesi, de raonament. També aprèn a distingir els colors, les formes, les textures, les mides... Entre els jocs que afavoreixen aspectes intel·lectuals, hi ha els de preguntes i respostes, els d’associació i relació de lletres i d’imatges, els encaixos, els jocs de construcció, els llibres

Les joguines són alternatives de distracció i diversió per a estimular i afavorir l’adquisició d’habilitats i competències dels més petits. Actualment existeix una gran varietat de jocs amb continguts centrats en practicar i desenvolupar diferents àrees: matemàtiques, anglès, lletres, música, ciències... Si detectes que tenen un interès especial en alguna d’aquestes àrees, serà ideal donar-li opcions divertides per a que segueixi aprenent. Recorda ajudar-los, almenys ns els 6 primers anys de vida, i compartir amb ells moments inoblidables.

de contes o d’imatges, les cartes, els escacs, els jocs d’estratègia i tots els jocs de taula.

Joguines que desenvolupen l'afectivitat

Els infants tenen la necessitat de basar-se en les coses reals, de reviure situacions, d’identi car personatges per poder afermar-se, projectar-se, situar-se afectivament en el món dels adults i poder-lo entendre. En els primers anys, les joguines que afavoreixen l’afectivitat els permeten imitar les situacions de la vida adulta. En aquest grup trobaríem les nines, els ninots articulats o sense articular, els animals de peluix, les disfresses, els cotxes, les botigues, les casetes...

Joguines que desenvolupen

la sociabilitat

La sociabilitat es desenvolupa mitjançant els jocs que posen l’infant en contacte amb els altres i l’ensinistren per a la vida en comú: les nocions de propietat, de relació, de respecte i tots els vincles que mantenen la vida en grup. Als infants els agrada imitar les accions de les persones que hi ha al voltant seu, amb la qual cosa se’n facilita la integració social. Dins aquest grup, situarem les joguines que reprodueixen objectes, activitats i professions de la vida adulta com ara les eines de treball de qualsevol o ci, els elements relacionats amb el camp (granges, tractors, carretons…), els elements relacionats amb la vida del carrer (botigues, cotxes, garatges…) i els elements de la vida familiar (cuines, vaixelles, planxes, bricolatge, mobles…). Al nal, una joguina adequada serà la que permeti a l’infant apro tar al màxim les capacitats que desenvolupa, que li desperti la curiositat i la imaginació, que el convidi a superar-se i a expressar els seus sentiments i que respecti els seus interessos MGZ

57 SERVEIS
Una de les formes més dinàmiques i espontànies perquè els petits de casa puguin desenvolupar les seves capacitats físiques, creatives i intel·lectuals són les joguines
Font: Institut Obert de Catalunya
Consulta a pyrenees.ad les millors ofertes i rebaixes, t'hi esperem! DEL 23 DE DESEMBRE AL 12 DE MARÇ DEL 2023 EN MODA I COMPLEMENTS TARDOR-HIVERN 2022 Segueix-nos a:
www.magazinepublicaciones.com 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com C/Abat Escarré, 6 baixos, 25001 LLEIDA Informa-teʼn sense compromís: Enc a no tens pàgina web?

dota a Chr me d'un mode de baix consum energètic

oogle Chrome és el navegador web més utilitzat en el món des que superés, fa anys, al ja descatalogat Explorer, i es fa imprescindible en l'ús de funcionalitats lligades a la companyia del cercador com el treball o ine amb els documents del seu paquet o màtic.

Basat en un treball col·lectiu en forma de codi obert, al seu voltant, el mateix Google ha arribat a crear tot un sistema operatiu (Chrome US)H, i si bé el seu ús aporta molts avantatges - encara que es veu superat per la seva competència en alguns aspectes -, tampoc queda exempt de crítiques.

manualment, alguna cosa que per sort no és complicat de fer.

En primer lloc, hem d'assegurar-nos de tenir instal·lada l'última versió disponible de Chrome, i actualitzar-ho si no és així. La nova funcionalitat de baix consum es troba disponible a partir de la versió 108, que va ser llançada a nals del passat mes de novembre.

En principi, Chrome s'actualitza de manera automàtica, encara que en certs sistemes pot ser necessari forçar l'actualització manual, o bé reinstal·lar el navegador. Per a saber quina versió de Chrome tenim instal·lada, haurem de fer clic sobre el menú de l'aplicació, que és la icona dels tres punts situats en vertical i que trobem en la part dreta de la interfície, després de la barra de direccions.

Una vegada desplegat aquest menú, farem clic en la penúltima opció, 'Ajuda' i, en el menú que s'obrirà, clicarem l'opció 'Sobre Google Chrome', amb la qual cosa carregarem una pàgina d'informació en la qual trobarem de seguida el número de versió, que ha de ser almenys el 108.

Una d'aquestes, de fet la més recursiva, apunta directament a l'excessiu consum de recursos, especialment de memòria RAM i, en els ordinadors portàtils, també de bateria. I si bé Google ha realitzat algunes millores pel que concerneix el consum de recursos, la comparació amb la competència (com Firefox), encara fa enrojolar a la companyia.

Per això, ara sembla que ha volgut agafar els comandaments i ha inclòs, encara en manera experimental, una manera de baix consum energètic en Chrome, pensant especialment en els usuaris d'ordinadors portàtils, als quals tot estalvi energètic els ve bé per a allargar, ni que sigui una mica, l'autonomia dels seus aparells.

Com activar-ho:

A l'ésser una funcionalitat encara experimental, la nova manera d'estalvi no ve activada per defecte, haurem d'activar-la

Si no està actualitzat a la versió 108, el navegador tractarà d'actualitzar-se pel seu compte, i veurem en aquesta mateixa secció com apareix un missatge indicant-ho. Si no és possible l'actualització, segurament haurem d'eliminar el navegador i tornar-lo a instal·lar.

Una vegada assegurat aquest punt, passarem a carregar les con guracions experimentals del navegador, introduint el text chrome:// ags en la barra d'adreça i prement la tecla de retorn com si introduíssim l'adreça d'una pàgina web (URL).

El resultat d'aquesta operació és que ens carregarà una fulla amb una sèrie de con guracions, i un quadre de cerca, que podrem utilitzar per a estalviar-nos el fet de buscar manualment l'opció. Per a això, escriurem el text #battery-saver-mode-available en aquest cercador i premerem enter.

Una vegada localitzada, haurem de canviar-la d'estat deshabilitat, que és amb el qual ve per defecte, a habilitat, i rei-

niciar el navegador per a començar a gaudir de l'estalvi d'energia.

El mateix 'truc' és també vàlid per a Chrome US, el sistema operatiu del mateix Google basat en el navegador web homònim amb una base Linux. En aquest cas, i malgrat que podem reiniciar parcialment, és recomanable fer un reinici complet de l'ordinador per a començar a gaudir d'aquesta manera.

A tenir en compte

Com ja he indicat amb anterioritat, aquesta nova opció d'estalvi d'energia encara es troba en fase de desenvolupament, per la qual cosa podria no funcionar de la forma esperada, o provocar algun problema que acabi amb un tancament inesperat del navegador.

Activar-la, doncs, corre del compte i risc de cada usuari

Per Tecnonews | @TecnoNewsInfo / AMIC
61
“Una manera de baix consum energètic en Chrome, pensant especialment en els usuaris d’ordinadors portàtils”
62 C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT Turismes • Especialistes en calibratge de càmeres. • Col·laborem amb totes les companyies d’assegurances. • Més de 250 centres en tot el territori nacional AgrícolesObra Pública Furgonetes Camions LLEIDA - TÀRREGA - BALAGUER - FRAGA 610 596 596 Contact center / 24h. La cadena especialista en reparació i substitució de vidres. SERVEIS

EL NUEVO RÉGIMEN LEGAL DE LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD EN CATALU Ñ A

El 3 de septiembre de 2021 entró en vigor la Ley 8/2021 por la que se reforma la legislación civil y procesal para el apoyo de las personas con discapacidad en el ejercicio de su capacidad jurídica. Esta reforma obedeció a la necesidad de adaptar nuestro ordenamiento jurídico a la Convención Internacional de Nueva York de 2006 sobre los derechos de las personas con discapacidad y ha supuesto una modificación muy importante de un gran número de leyes. El objetivo principal de la modificación legislativa es respetar la voluntad, preferencias y deseos de la persona con discapacidad (desaparece el término “incapaz”) de forma que ésta pueda intervenir lo máximo posible en la toma de sus propias decisiones.

A la práctica ello ha supuesto la supresión del procedimiento de incapacitación judicial, así como las figuras del tutor, que ya sólo se constituirá para los menores de edad que no estén sujetos a la patria potestad, la patria potestad prorrogada o rehabilitada, la prodigalidad y la curatela (sólo suprimida en Cataluña).

En Cataluña, el Decreto Ley 19/2021 por el que se adapta el Código Civil de Cataluña a la reforma del procedimiento de modificación judicial de la capacidad ha introducido la figura del asistente que es la que reemplaza a todas las anteriores instituciones y que será la que velará por que la persona con discapacidad pueda “ejercer su capacidad jurídica en condiciones de igualdad” siempre y en todo caso teniendo en cuenta sus preferencias, voluntades y deseos y, en caso de que no pueda manifestarlos, en la interpretación de éstos atendiendo a su trayectoria vital, sus manifestaciones previas, la información de la que dispongan las personas de su confianza y cualquier otra información que pueda ser relevante.

La asistencia se puede constituir voluntariamente por la propia persona

mayor de edad en previsión de una fu tura necesidad de apoyo y mediante una escritura notarial en la que podrá dispo ner cómo debe funcionar este apoyo, así como las medidas de control que crea convenientes o judicialmente, nombrán dose por la autoridad judicial a la per sona o personas que deban desempeñar este cargo y delimitando su alcance tanto en la esfera personal, como patrimonial. Sólo en casos muy excepcionales el asistente tendrá funciones de representación de la persona asistida.

Todas aquellas tutelas, curatelas o potestades parentales prorrogadas o rehabilitadas existentes a fecha 3 de septiembre de 2021 se mantendrán hasta que la propia persona incapacitada o los legitimados al efecto soliciten la revisión de las medidas para adaptarlas a la nueva regulación. Si no se solicita esa revisión será el Ministerio Fiscal o la autoridad judicial quien, en el plazo de 3 años desde la entrada en vigor de la norma, lo haga de oficio.

En la actualidad se ha aprobado ya un anteproyecto de ley de modificación de determinados artículos del Código Civil con la intención, en el ámbito de la discapacidad, de dejar aún más claro que ninguna situación personal restringe la capacidad y que la voluntad de la persona se ha de tener en cuenta en todos los aspectos que la afecten.

En Grup90 Advocats i Assessors estamos a su disposición para asesorarles sobre esta materia y para ayudarles a constituir una asistencia notarial o solicitar la revisión de una tutela, curatela o potestad parental prorrogada o rehabilitada constituida antes de la reforma legal que hemos comentado

Todas aquellas tutelas, curatelas o potestades parentales prorrogadas o rehabilitadas existentes a fecha 3 de septiembre de 2021 se mantendrán hasta que la propia persona incapacitada o los legitimados al efecto soliciten la revisión de las medidas para adaptarlas a la nueva regulación

Advocat robert@grup90.com

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA Tel. 973 20 86 11 info@grup90.com www.grup90.com

Robert Sánchez
64 C/ Aba t Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611 Ref:5629 Casa a ALCOLETGE 195.500 € 218 m2 4 + 3 + golfes + + Ref: 5530 Pis en la zona BALMES 258.000 € 229 m2 + 5 + 3 + opcional Ref:5560 Pis a DOCTOR COMBELLES 198.000 € 134 m2 + 3 + 2 + + opcional Ref:5632 Pis a CAPPONT 180.600 € 83 m2 + 2 + 1 + Ref:5689 Casa adosada a ALPICAT 274.500 € 330 m2 + 4 + 2 + Ref:5406 Atic a ALGUAIRE 179.500 € 190 m2 + 5 + 3 + opcional Ref:5531 Pis a CAPPONT 202.000 € 100 m2 + 3 + 2 + opcional Ref:4702 Pis a ALBATÀRREC 148.000 € 110.m2 + 4 + 2 + opcional
65 Ref:5582 Pis a ZONA UNIVERSITAT 195.500 € 160 m2 + 4 + 2 + + + opcional Ref:5338 Pis a PASSEIG DE RONDA 121.000 € 125m2 + 4 + 2 Ref:5604 Casa a PTDA. VINATESA 745.000 € 511 m2 + 6 + 4 + Ref:5612 Pis a CAPPONT 114.500 € 113 m2 + 4 + 2 + balcó Ref:5550 Pis a ALCARRÀS 80.500 € 101 m2 + 3 + 2 + opcional Ref:5595 Pis zona BLONDEL 133.700 € 96 m2 + 4 + 2 info@grup90.com www.grup90.com @grup_90 Ref:5526 Pis JOC DE LA BOLA 150.150 € 131 m2 + 4 2 + opcional Ref:5487 Pis a DOCTOR COMBELLES 116.920 € 124 m2 + 4 + 2 + opcional
Valentí Almirall, 16 • Canonge Cristòfol de Boleda, 4 • HOSPITAL ARNAU DE Tarragona, 37 • Plaça Sant Joan de Mata, 7 PIÑOL PRIM Plaça de SHIKI PAPERERIA Av. Alacant, 10 TABACS exp. Nº30 Passeig QUIOSC DE L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA CAFETERIES, RESTAURANTS i altres establiments: RESTAURANT EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA AL GUST • CAFETERIA EUROPA • ALMENARA GOURMET • ALTAR CAFETERIA CAFETERIA ANNA • CAFETERIA SNOOPY • APPELWOI • ARTEPANS • CAFETERIA L’ARTESÀ • BISCOTTO • BAR BODEGA BLASI BLUE WASH • BOCCATAST - MR. KEBAB • CAFETERIA BODEGÓN • BODEGUETA • RESTAURANT BON GUST • RESTAURANT BOWLING RESTAURANT LA BRASA • BAR CAFETERIA BRUTUS • FUNATIC CAFETERIA • CAFÉ DELS ARTISTES • CAFÈ I MÉS • CAFELITO CAFETERIA CANALLA • CAÑAS Y TAPAS • CAFETERIA CANDY COFFEE • CANTINA • CASA AURORA • RESTAURANT CASA RONDA CASA TERE • CAFETERIA CAL CASTILLÓ • NEW CLASS • EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA CELESTE • CENTRAL PA PANADERIA • CIAO LA SIBIL·LA • HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA • HOSPITAL PROVINCIAL DE SANTA MARIA SALOMÉ PERRUQUERIA Si em trobes... GRATUÏTA Santa Cecilia, 4 • CIRUELA COMERCIAL PAPERERIA Corts Catalanes, 52 • COPIMPRES Brugulat, 8 • EL CUC Baró de Maials, 97 • EL FULL LA GRANOTA Folch i Torres, 1 • DE VILANOVA Av. Rovira Roure, 80 • JORDI PAPERERIA JOSOL Vallcalent, 36 • LA LLUNA MONTEL Unió, 13 • L’OSSET FI GROC Alcalde Porqueres, 32 • Camp de Mart, 1 • QUIOSC DE PLAÇA SANT JOAN Plaça de Sant Joan s/n • PAPERERIA LA PLOMA Pla D’Urgell, 65 • Carrer de la Llibertat, 42 • TABACS exp. Nº14 10 TABACS exp. Nº29 Passatge Sant Jeroni, 39 • Dra. Castell, 41 • TABACS exp. Nº36 Av. Artesa, 50 • TALEIA de Ronda, 43 • QUIOSC DE L’ESTACIÓ DE TRENS • ALTAR CAFETERIA ANNA • CAFETERIA SNOOPY RESTAURANT LA BRASA • BAR CAFETERIA BRUTUS • FUNATIC CAFETERIA CAFETERIA • CAFETERIA CLASSIC • HOTEL SANSI PARK • CAFETERIA HOTEL ZENITH •
67 GENER 2023 Segueix a la pàgina 69 >>>
centre de dia de Santa Clara amplia el seu horari als caps de setmana El Gran Camarlenc finalitza el seu periple a la plaça Paeria Els infants ingressats a l’Arnau de Vilanova reben els regals dels Reis d’Orient
de Lleida amplia la seva presència a les xarxes socials La màgia, la il·lusió i l’alegria omplen Lleida amb l’arribada dels Reis d’Orient La Paeria inicia les obres per portar el carril bici al polígon El Segre aquest dilluns Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA 67
El
L’Ajuntament
68 REP CADA MES L’EDICIÓ DIGITAL DE MAGAZINE LLEIDA SUBSCRIU-TE MITJANÇANT EL FORMULARI DEL WEB WWW.MAGAZINEPUBLICACIONES.COM

La Paeria dona material informàtic al Banc de Recursos perquè el destini a entitats del tercer sector

LaTemporada

La Paeria és pionera en l’activació d’un canal de WhatsApp que facilita a l’usuari l’entrega de documents amb el mòbil

Lleida

69 Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA 69 >>> Ve de la pàgina 67
La Paeria inicia la instal·lació de les noves màquines de zona blava
Lleida programa 52 espectacles i concerts entre el gener i el juny de 2023
se suma a la Marató de Donants de Sang de Catalunya
Lliurament dels premis del XXI Concurs de Dibuix dels Reis Mags d’Orient 2023
www.grupculturalgarrigues.com Carnaval, 18 de febrer Setmana Santa, 2 i 10 d’abril Festes de Lleida, maig 2023 Festes de Corpus, 11 d’abril Festival , 14 d’octubre 2023 Festes de la Tardor 2023 UN MAR D’ACTIVITATS ON TU ETS EL PROTAGONISTA Viure en plena llibertat, contra el racisme i la Xenofòbia www.acdclleidacat.com Festival d PARTICIPA I FES-TE SOCI 602921505 Trenca amb els prejudicis no et quedis mirant

A TOT RITME. ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

Activitat física per millorar la coordinació corporal, l’equilibri, la flexibilitat i la memòria, mitjançant el ritme, la música i el moviment.

Lloc: Centre Cívic Centre Històric, a la Plaça de l'Ereta.

Hora: de 17:30 a 19:30 h.

Preu: Gratuït.

+info: agendadelleida.paeria.cat Tel. 973 700 461

14, 21 i 28 de gener

VISITA COMENTADA A L'EXPOSICIÓ "PIXAR. CONSTRUINT PERSONATGES"

Gener - Febrer

15 de gener

CONCERT D'ELISABETH

La visita proposa fer un recorregut per l'exposició per trobar la fórmula secreta de l'estudi d'animació Pixar i descobrir per què les seves pel·lícules són tot un èxit entre tots els públics. Dirigida per un/a educador/a que, a partir del diàleg amb els participants, presenta els temes clau de l'exposició, els contextualitza i resol els possibles dubtes o preguntes que hi puguin sorgir.

Lloc: Caixa Fòrum de Lleida. Hora: a les 18:30h.

Preu: 4 €.

+info: caixaforum.org

*Les visites es realitzen en català, menys el segon dissabte de cada mes, que es fan en castellà.

Una de les grans dames del piano en concert, l’admirada Elisabeth Leonskaja, que interpretarà un dels concerts més meravellosos de Mozart, el núm. 12. A la segona part, Tomàs Grau dirigirà la cèlebre Simfonia núm. 5 de Schubert, una obra que farà viure en plenitud la puresa musical de Viena. També es viurà l’estrena absoluta de l’obra Meeresstille de Joan Magrané, obra que pren com a referència en el famós lied homònim de Franz Schubert i que Magrané ha escrit i dedicat a l’orquestra.

Lloc: Auditori Municipal Enric Granados. Hora: a les 19:00h.

Preu: 30€ / Amic/ga de Latemporada: 27€ +info i compra d'entrades: auditorienricgranados.cat/ Tel. 973 700 639 auditori@paeria.cat

fins el 27 de gener EXPOSICIÓ "SOCIETAT CANÍBAL", 3a col·lectiva de PROMETHEA

En aquesta ocasió 15 artistes de Promethea tractaran la relació entre la societat i l’individu, una relació que moltes vegades es basa en la normalització i la uniformitat, en el control i la vigilància... generant una relació tòxica i que atempta contra la individualitat i la desobediència.

Lloc: Local social de PROMETHEA, Plaça dels Gramàtics, 10 (Soterrani del Mercat del Pla).

19 de febrer 6a SAGRAT COR TRAIL A ALGUAIRE

El 19 de febrer a les 10:00 hores a Alguaire es durà a terme el Trail de 15 km amb 450 metres de desnivell i una caminada d’11 km. Sortida des del pavelló de la població a les 10 h i transcorrerà per la serra d’Alguaire i el Sagrat Cot. +info: www.lomakot.cat / www.iter5.cat

71 9 i 23 de
gener

OPERACION FORTUNE: EL GRAN ENGAÑO

4 de gen

Gènere: Thriller,acció i comèdia

Durada: 114 min

Director: Guy Ritchiea

Guió: Ivan Atkinson, Marn Davies, Guy Ritchie

Repartiment: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes, Hugh Grant, Bugzy Malone, Eugenia Kuzmina, Lourdes Faberes, Sam Douglas.

Música:DChristopher Benstead País: USA.

L'agent del MI6 Orson Fortune (Jason Statham) i el seu equip recluten una de les estrelles de cinema més importants de Hollywood (Josh Harnett) perquè els ajudi en una missió encoberta: rastrejar i aturar la venda de noves armes mortals tecnològiques en mans del multimilionari Greg Simmonds (Hugh Grant)

EL ASOMBROSO MAURICIO

20 de gen

Gènere: Animació. Durada: 93 min.

Director: Toby Genkel, Florian Westermann

Guió: Terry Rossio, Robert Chandler, Toby Genkel, Terry Pratchett.

Repartiment: Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis, Himesh Patel, Gemma Arterton, Hugh Bonneville

Música: Tom Howez. País: Regne Unit. En Maurice és un gat fora del comú, ja que recorre el món vivint aventures. El protagonista d’aquesta pel·lícula no viatja sol, té unes inusuals companyes, unes intrèpides rates. Arribaran a una nova ciutat on es dedicaran a estafar totes les persones que puguin i sortir-ne amb una enorme bossa de monedes d'or. Però, aquesta vegada, es trobaran amb nombrosos misteris que compliquen la seva missió

Més informació a www.filmaffinity.com CINEMA Pèl.let • Pinyol d’oliva • Pinyola • Clafoll sencer o trencat • Sacs • Saques grans • Descàrrega pneumàtica Contacta amb nosaltres: 609 570 999 · 619 010 160 info@biomassacotrans.cat www.biomassacotrans.cat 72

LA BALLENA

27 de gen

Gènere: Drama.

Durada: 117 min.

Director: Darren Aronofsky. Guió: Darren Aronofsky. Obra: Samuel D. Hunter.

Repartiment: Brendan Fraser, Sadie Sink, Samantha Morton, Ty Simpkins, Hong Chau, Sathya Sridharan, Jacey Sink.

Música: Rob Simonsen. País: USA.

Un solitari professor d'anglès amb obesitat severa (Brendan Fraser) intenta reconnectar amb la seva filla adolescent en una darrera oportunitat de redempció

LOBO FEROZ

27 de gen

Gènere: Thriller.

Durada: 105 min.

Director: Gustavo Hernández.

Guió: Juma Fodde, Conchi del Río. Remake: Aharon Keshales, Navot Papushado

Repartiment: Javier Gutiérrez, Adriana Ugarte, Rubén Ochandiano, Juana Acosta, Antonio Dechent, Fernando Tejero, Manuel Vega, Luna Fulgencio, Elena Martínez, José Chaves, María Alfonsa Rosso Música: Lucía González

País: Espanya

Un policia i una dona a la recerca de venjança creuen els seus camins per l’obsessió de voler descobrir l'assassí que s'amaga darrere dels brutals crims de diverses nenes. Tots dos estan disposats a fer el que sigui necessari per aconseguir la seva confessió, encara que s’hagi de fer justícia pel seu compte. Una modèlica detectiva lluitarà contrarellotge per evitar que es cometin errors irreparables i que aquesta desesperada recerca de la veritat es converteixi en la més ferotge

73

PASSATEMPS

HORITZONTALS: 1. Si l'han despatxada d'aquesta manera es pot considerar privilegiada. 2. És al lledoner com a la bacona el bacó. Soroll del caminar, quan es tresca pel mig. 3. Sis sense seguretat social. Li agrada tant la música que li diuen cap de meló. Poca gràcia. 4. Oliar fins a marejar la Marina. La Vanessa encara no sap com va i ja ha passat de moda. 5. Símptomes de caguera. Les més boniques les tinc als ulls. 6. Declarat rei com en Roc Boronat. Stop sense rotonda. 7. Amb dues dosis de cavall passa tot l'any. Nostàlgia de quan tenia otitis. 8. Entre l'orgue i el piano, però no ben bé en clau de si. Ala d'animalot. 9. Entrant al Zaire. De l'estranya forma ovada que té l'oboè. Al fons a la dreta. 10. Enganxaré per la banda contrària. Hi queda el pèl de l'espantat. 11. Mica de mica. Anivellen l'escreix de rasant. Un glopet a les cinc. 12. Per arribar-hi cal ser molt amics. Facin versos com els de l'Alcorà. 13. Li costi, entrar a Suïssa. Reproducció a base d'una monogàmia igual.

VERTICALS: 1. Os que passa prop de l'intestí. Malalties de la pell fins malsonants i tot. 2. Extrems del Neuchatel. Carregar-se el bon nom de la Immaculada. Vestit per posar. 3. Mira si és populista que promet que demà serà groga. Inventi l'ascensió. 4. Paradisíac club de carretera. Aportar idees noves a la qüestió direccional. 5. Rival quixotesc al Paral.lel. De color de vori. 6. Per nou li falta un ou. Riu molt cabalós perquè rep tota la pixera de coco. Per ingressar a l'associació. 7. Un ritme sense cap ni peus. No s'han mogudes de lloc. El melic del món. 8. Agressió de pati d'escola que no deixa rastre. Encès sermó sobre la malformació de la negra. 9. Per l'astrònom és el punt culminant. Entre l'anisià i el carnià: és un estatge. 10. Escassa aplicació. Escalfament de les relacions aprofitant la primavera. Abracen el mim. 11. Quantes vegades em va impedir fer un capbussó... Acreixi la flamarada. 12. De tots els ocells és el més de camp. Té fama de tronada i malgirbada, però és la planta que ha nodrit més generacions.

SUDOKU © AMIC MOT ENCREUAT per Pauet Vida / @ pauetvidal / © AMIC
74

Aquest any 2023 volem començar la secció “Sabies que” una mica diferent. Després d’haver estat dos anys donant a conèixer personatges femenins de la ciència, que van marcar un abans i un després en la història, aquestes pròximes edicions presentarem dones que lluiten, encara avui dia, pels seus drets. Activistes, artistes, escriptores, periodistes i polítiques a les quals hem d’estar agraïdes i agraïts pels seus esforços. Endavant!

Periodista i escriptora estatunidenca, és considerada una icona del feminisme al seu país, així com activista pels drets de les dones, especialment durant els anys 1960 i 1970.

Va néixer el 1934 a Ohio i, ja de petita, va rebre una educació inusual a causa de nombroses mudances recorrent país. Va tenir una adolescència complicada, ja que després de la separació dels seus pares, va haver de prendre’s cura de sa mare, que patia un problema de salut mental. Als anys 50 es va matricular a la universitat per estudiar “govern”, una opció poc habitual per a les dones en aquella època, però la seva mentalitat ja era diferent del que dictava la societat, per exemple, la maternitat i el matrimoni no entrava en els seus plans de futur. Després d’acabar la carrera, va passar per una terrible experiència d’avortament il·legal, un fet que va marcar els seus futurs discursos sobre la lliure elecció de les dones sobre

La seva carrera professional va ser molt destacada. Va ser directora de la “Independence Research Service”, una organització nançada per la CIA (Agència Central d’Intel·ligència) i posteriorment, començà la seva carrera de freelance com a periodista en diferents revistes del moment sobre temàtiques feministes, que van tocar els cors de la gent. El 1968 va formar part de l’equip fundador del “New York Magazine”, el moment en el qual va començar a fer-se coneguda per cobrir actes sobre la importància dels avortaments la llibertat de reproducció. Als anys 70 es va unir amb altres feministes del moment i amb elles va fundar la revista “Ms”, el primer mitjà feminista de la història, també pioner en treure de portada temes com la violència masclista. Cinquanta anys després, encara segueix essent membre del comitè de direcció.

Va protagonitzar una llegendària fotogra a en la qual surt amb Dorothy Pitman (una altra activista afroamericana de l’època i també fundadora de la

revista) aixecant el puny, representant l’apoderament femení de dues dones de diferent color.

Encara que els seus discursos van ser també criticats per altres feministes, per treballar suportada per la CIA o per qüestionar la seva imatge sempre elegant i glamurosa, no va deixar mai d’esforçar-se i treballar. El 1978 redactà una sàtira per la revista “Cosmopolitan” anomenada “Si els homes poguessin menstruar”, i el 1983 el seu primer llibre, anomenat “Actes escandalosos i rebel·lions quotidianes”, on abordava temàtiques com la importància del treball, la malnutrició, la discriminació femenina i la brutalitat de la mutilació genital de les dones.

Durant aquests últims anys, ha continuat activa donant conferències, assistint a manifestacions i escrivint la seva biogra a, un llibre anomenat “La meva vida a la carretera”, una obra de lectura obligatòria per a totes aquelles dones que lluiten per aconseguir la llibertat de la seva pròpia vida

75 SERVEIS
ser mares o no.

egurament hagis sentit a parlar en alguna conversa de les criptomonedes, un tema que porta anys tractant-se, però que actualment, s’està fent popular en boca de molts. Nosaltres t’expliquem els conceptes bàsics per a què entenguis una mica millor aquest món tan misteriós i a la vegada, interessant.

Les criptomonedes són monedes digitals o virtuals dissenyades per funcionar com a mitjà d’intercanvi, ja que tenen la mateixa funció que les monedes que utilitzem cada dia per pagar productes o serveis, però la seva tecnologia és digital i intangible, i no hi ha cap autoritat responsable del Govern que les controli. El seu preu varia constantment i existeixen més de 10.000 monedes virtuals en tot el món, la més utilitzada i valorada és el Bitcoin.

Concretament, la moneda Bitcoin és una clau criptogrà ca que s’associa a un moneder virtual o electrònic que pots utilitzar des de l’ordinador o mòbil, sempre que es descarregui l’aplicació. Amb aquest moneder pots rebre i enviar Bitcoins a altres persones que també en tinguin. Hi ha diferents maneres d’obtenir Bitcoins, una d’elles és comprar-los amb euros des del teu compte bancari. Una altra és vendre i que et paguin amb aquesta moneda i l’última, crear-los a partir d’un procés anomenat “mineria de bitcoin”, que consisteix en utilitzar una gran potència informàtica per processar transaccions i crear aquestes monedes.

Aquesta nova tecnologia no només està canviant internet com el coneixem ns ara, també està revolucionant la

economia a nivell mundial. Moltes persones que entenen de criptomonedes, inverteixen diners per poder obtenir un gran bene ci en un futur, esperant a que el valor de les divises que comprin, augmenti. Podríem dir que és semblant a jugar en borsa, però amb la diferència de que les monedes virtuals no tenen un responsable regulador ni ninguna autoritat nancera, llavors és lliure de qualsevol comissió o impost Sigui com sigui, és una manera d’obtenir bene cis arriscada, ja que els valors de les monedes virtuals són molt volàtils. Cal ser un gran expert en la temàtica i estudiar les uctuacions de valors constantment i per això, hi ha persones que s’hi dediquen en el món professional MGZ

Actualment, 1 Bitcoin equival a 16.081 euros, posicionant-se com a líder en el mercat digital, però el seu valor pot variar fàcilment

Quan les transaccions es realitzin de forma econòmica, ràpida, automàtica, sense la possibilitat d'alterar res i crear un sistema que no pugui ser atacat per pirates informàtics, llavors el futur de les transaccions canviarà per sempre
76

ACCÉS DIRECTE · ADSL · BARRA D'EINES · BARRA D'ESTAT · BASE DE DADES · CAPÇALERA · CLIC · COMPONENT · CURSIVA · DESTINATARI · DISC · ENCAMINADOR · FONS DE PANTALLA · GALETA · INFORMÀTICA · ITERACIÓ · LLOC WEB · MAPA DE BITS · MENÚ D'INICI · MINÚSCULES · MÒDUL · NAVEGADOR · ORDINADOR · ORDINADOR DE BUTXACA · PANTALLA TÀCTIL · PLATAFORMA · PORTA-RETALLS · PREGUNTES MÉS · FREQUENTS · PROCESSADOR DE TEXTOS · PROGRAMADOR · PROGRAMARI EDUCATIU · PROTECTOR DE PANTALLA · PUNTCOM · QUADRE COMBINAT · REMITENT · RESOLUCIÓ · SISTEMA OPERATIU · TARIFA PLANA · TECLA·

SOLUCIONS:

77
SOPA DE LLETRES de sopadelletres.cat

endavant per anar recopilant experiències i vivències que ens fan créixer. Cada instant és important i té la seva finalitat. Per tant, us desitjo que visqueu cada moment de la manera més intensa i oberta possible per sentir-vos vius a cada segon. Bones festes i feliç 2023!

ÀRIES

Tindreu un any ple de moments afortunats i d'ajudes inesperades. Sense cap mena de previsió, us heu de deixar portar pel que sentiu i les portes se us obriran soles al que pugui anar millor. Encara que visqueu alguna mala experiència, serà per millorar en algun altre aspecte que en aquell moment no veureu.

TAURE

Es prepara un any amb molts canvis, alguns dels quals relacionats amb la família i que, en molts aspectes, poden remoure la vostra part més emocional. D'alguna manera serà important que pareu atenció als vostres sentiments, per poder actuar en conseqüència i així poder tenir més a ratlla els vostres alts i baixos sentimentals. Serà un any especial.

BESSONS

Aquest any, la tendència a sentir-vos sols i a pensar que ningú no us té en compte pot ser un problema, i cal que feu front a aquesta situació d'una manera intel·ligent i sense entrar en mals rotllos que no us aportarien res de bo. La cosa estarà a ser vosaltres els que us mogueu per estar acompanyats i per compartir moments, així tot serà més fàcil.

CRANC

Hi haurà moments al llarg d'aquest any en els quals us veureu embolicats amb temes que no tenen res a veure amb vosaltres. No us agafeu les coses personalment i busqueu la manera de sortir d'on us vegeu immersos de la manera més ràpida que pugueu. Així evitareu sentir-vos malament sense cap mena de necessitat. És un any d'esquivar problemes.

LLEÓ

No sabreu com, però els altres admiraran el que feu i com gestioneu les coses que porteu entre mans. La vostra capacitat de canviar les situacions i de buscar bones sortides o solucions serà la millor eina que tindreu aquest any i la que sabreu fer servir millor. Apro teu-ho i, d'aquesta manera, fareu sentir molt millor a qui us envolta.

VERGE

Aquest any, a vosaltres us tocarà estar molt a l'aguait en les converses que se us posin al davant. Les paraules que fareu servir seran la clau perquè tot vagi molt millor. Si les feu servir bé, aconseguireu millores en la vostra vida, tant laboral com personal. A més, si us dediqueu a escriure podeu deixar una bona constància de les vostres experiències.

BALANÇA

És molt probable que aquest any decidiu fer un munt de coses que us donin l'estabilitat que creieu que necessiteu. Us enfocareu molt en la feina i a buscar la seguretat en tot el que teniu entre mans. La possibilitat que coses externes us entrebanquin hi és, però, tot i això, heu de ser valents i gestionar-ho tot amb força de voluntat i insistència.

ESCORPÍ

No cal que us digui que la vostra actitud és el que fa que les coses vagin millor o pitjor, perquè segurament d'això ja en sou conscients. De totes maneres, us ho recalco perquè aquest any notareu molt més aquesta tendència i, potser, si en sou més conscients podreu fer canviar les coses per millor en tots els aspectes de la vostra vida.

SAGITARI

Agafareu la directa en gairebé tot el que us passi pel cap. Això és genial si tenim en compte que el temps passa molt de pressa i que tot es viu d'una manera molt estressant. En el vostre cas, aquest serà un any d'iniciatives i de novetats en projectes que us passaran pel davant. Són trens als quals podeu pujar o no, però que val la pena tenir presents.

CAPRICORN

Aquest any serà intens per a vosaltres, si tenim present que el comenceu revolucionats i plens de moviment. La necessitat de sentir-vos útils i capaços de fer tot allò que pugui canviar la vida dels altres us donarà un sentit altruista important que us portarà a tenir contacte amb persones ben diferents i plenes de vivències per aprendre. Apro teu-ho.

AQUARI

El sentit de la responsabilitat i el creixement interior que fareu aquest any seran importants. Voldreu ser conscients de tot el que passa al vostre entorn i la curiositat us farà entendre molt millor tot el que conviu en vosaltres. Tindreu un any molt lligat amb el tema espiritual i el vostre creixement intellectual; per tant, serà un any immillorable en relació amb els estudis.

PEIXOS

La capacitat creativa serà el vostre punt fort; us naixeran idees de tota mena i pot ser divertit portar-les a terme o, si més no, aconseguir que algú les faci realitat. La imaginació que tindreu pot ser-vos de molta ajuda per canviar els vostres hàbits i fer que vegeu noves maneres de viure. Tindreu un any amb canvis importants, sobretot a la feina.

78
© Per Imma del Destí / Reclam Magazine / AMIC
el que teniu entre mans. La possibilitat que HORÓSCOP
PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com
Tel. 973 282 994 Col·laboradors: Informa’t al C/ Alcalde Pujol, 3 · Lleida Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de lleida i amb fàcil aparcament NO TANQUEM AL MIGDIA LLOGUER CONSULTES! Més de El teu centre de referència a Lleida Permís d’Armes Seguretat Privada Operador de Grua Busseig, Nàutica Tinença d’Animals Perillosos Certificats Mèdics i Esportius Fisioteràpia, Osteopatia Permís de Conduir ( sense passar per Trànsit )
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.