__MAIN_TEXT__

Page 1

GENER 2020 · N.61

ESTIL

CLÍNICA NEXUS

HOSTALERIA SERVEIS

Objectiu 2020

CUIDEM LES DENTS Després de les festes

SLOW DECO

LEGAL DECORACIÓ IMMOBILIÀRIA

La tendència de l'any

EL PA DE MOTLLE Integral i fet a casa

FEM CASA INTEL·LIGENT amb els electrodomèstics

Revista mensual que s'encarta gratuïtament dins del diari "SEGRE"

MOTOR


dotzena edició

Fem de l’escriptura un joc....

Si ets alumne de 3r o 4t d’ESO, batx. o cicles participa i guanya! Inscriu-t’hi fins al 3 de febrer de 2020 a

Play Stations

iPhones

Smartphones

iPads

Auriculars sense fil


EDITORIAL

C

ada any per aquestes dates la mateixa història: Què vull començar aquest any i què vull deixar per tal de millorar l’estil de vida que porto? Proposar-s’ho és fàcil però durho a terme de vegades és complicat. Els propòsits més comuns, els que la majoria de gent es marca, són: passar més temps amb la família i els amics, posar-se en forma, perdre pes, deixar de fumar, gaudir més de la vida, deixar de beure, eliminar deutes, aprendre alguna cosa nova, ajudar als altres, llegir més... Que siguin fàcils o difícils d’aconseguir depèn de nosaltres, de la nostra força de voluntat, però sobretot, de què l’hàbit ens doni plaer i emocions positives. Segons els experts, aquesta és la clau perquè els propòsits es converteixin en hàbits. Perquè tinguin continuïtat i es materialitzin també és important establir-se metes moderades i progressives durant l’any. La planificació és molt important, així com ser optimista amb un mateix. Compartir els propòsits amb amics i família, acceptar els errors i recompensar-se de tant en tant, sobretot durant els primers dies, és un gran estímul que ens ajudarà a mantenir-nos fidels a les resolucions d’any nou. Una estratègia que també et pot ajudar a que aquest any compleixis allò que et proposes és el concepte ‘Smart’, paraula que vol dir ‘intel·ligent’ amb anglès i que t’ajudarà a recordar les sigles d’allò que les teves metes, accions i plans han de ser perquè es materialitzin: ‘Specific’, ‘Measurable’, ‘Achievable’, ‘Realistic’ i ‘Time’, és a dir, específics, mesurables, assequibles, realistes i temporals. A partir d’aquests adjectius, fer la llista de propòsits serà més fàcil i més efectiva.

04 ESTIL 26 HOSTALERIA 28 SERVEIS 42 LEGAL 50 DECORACIÓ 52 IMMOBILIÀRIA 56 MOTOR 58

El començament d’any també és un temps de reflexió, de pensar amb tot el que s’ha fet durant l’any, tot el que s’ha aconseguit i el que queda per aconseguir. Només a partir de la reflexió i de la mirada introspectiva es podran marcar propòsits reals que ajudin a treure a la llum el millor d’un mateix. A què esperes per escriure’ls? I recorda, sigues indulgent amb tu mateix, sobretot al principi. Els començaments són difícils però un cop l’hàbit està establert, portar un estil de vida que ens faci sentir-nos orgullosos de nosaltres mateixos cada cop és més a prop i és més assolible. Des de MGZ PUBLICACIONES desitgem que la nova dècada la comencis amb energia i positivisme

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicacions.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Verònica Gistau: produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 1107 - 2016 ISSN edició impresa: 2696 - 1180 ISSN edició online: 2696 - 1199

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 21 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


SALUT

l’hivern, en general, a causa del fred i les poques hores de sol, la majoria del temps el passem a casa. Mantenir el cos actiu i gaudir del sol i la natura és essencial per començar l’any amb bon peu.

vern, en què tot va més lent. A la feina, per exemple, és important que el ritme sigui assumible i no desbordant. Un altre factor que pot ajudar a disminuir l’estrès és anar a dormir aviat per despertar-se descansat i sense sensació de son. Això també millorarà el nostre rendiment i estat anímic.

L’hivern no només afecta el nostre cos. També la ment es veu influenciada pel temps i l’exposició a menys hores de llum. És per aquest motiu que durant aquests mesos tendim a estar més immersos en el nostre món interior. Mantenir un bon estat d’ànim dependrà de què cuidem el cos i la ment i de què seguim mantenint una actitud oberta al món. Apreciar tot el que aporta aquesta estació: festes i temps amb família i amics també ens ajudarà a mantenir l’equilibri cos ment.

Les hormones de l’estrés es relacionen amb el sistema immunitari. És per això que som més propensos als refredats, la grip i d’altres infeccions quan estem cansats i estressats. L’estrès també augmenta el consum de sucres i greixos, que fan que tinguem més alts i baixos i que ens irritem més fàcilment.

Per què comencis l’any amb salut i energia es recomana:

MANTENIR L’ESCALFOR CORPORAL Segons la Medicina tradicional xinesa l’hivern s’associa amb l’aigua i amb els òrgans vinculats a aquesta: els ronyons i la bufeta. També els ossos, especialment sensibles al fred, estan relacionats amb aquesta estació. Les persones que pateixen artrosi o artritis durant aquesta època acostumen a tenir més dolor articular. Mantenir l’esquena calenta i protegida evitarà que la zona lumbar es tensi i farà que els òrgans interns estiguin protegits. Els experts en Medicina xinesa remarquen la importància de tenir una bona relació amb el fred. Estar calents evita contractures i contraure’s corporalment i psicològicament. A banda d’abrigar-se bé i prendre begudes i plats calents, també ajuda visualitzar-se a un mateix expandint el seu foc interior, de dins cap a fora. Aquesta visualització també ajuda a enfortir el cos contra els elements externs i a no sentir-se vulnerable.

MODERAR L’ESTRÈS

Seguir un estil de vida frenètic és contradiu amb moments i èpoques com l’hi-

04

MENJAR ALIMENTS QUE AFAVOREIXIN UN BON ESTAT D’ÀNIM Per mantenir-se estable anímicament i amb energia cal menjar hidrats de carboni d’absorció lenta, com els cereals integrals (civada, arròs, blat...), els llegums, les hortalisses i els fruits secs. També són bons aliats els aliments rics en àcids grassos omega-3, vitamines del grup B i el magnesi, que equilibra el sistema nerviós.

APROFITAR LA LLUM DEL SOL La llum del sol té un paper extraordinari en l’estat emocional de les persones perquè activa la producció de serotonina i dopamina, hormones de l’ànim i el benestar. La falta de llum solar i les llargues

Realitzar exercici físic, connectar amb la natura i mantenir el bon humor seran claus perquè el nou any comenci de la millor manera possible

hores tancats i exposats a la llum artificial augmenten la presència de melatonina, l’hormona de la son, relacionada amb els sentiments de tristesa i l’aïllament. Per això, és fonamental buscar la llum solar sempre que sigui possible. El contacte amb la llum del sol també és molt important durant l’hivern perquè l’organime generi suficient vitamina D, la responsable d’absorbir el calci. El sol també ens aporta calor i recarrega la nostra energia.

BUSCAR NOUS ESTÍMULS I NOUS PROJECTES En una època en què la malenconia és present, viure amb passió i ganes és fonamental. Per fer-ho és important tenir una actitud positiva i el cos i la ment oberts als canvis. Buscar nous estímuls que et facin sentir viu és la clau per sentir-se realitzat i feliç. Aquesta també és una bona època per analitzar i reflexionar sobre els projectes en els quals estem immersos i per buscar-ne de nous. Visualitzar els nostres desitjos també ens ajudarà a saber de forma més clara què volem fer o cap a on ens volem encaminar aquest any nou. Realitzar exercici físic, connectar amb la natura i mantenir el bon humor seran claus perquè el nou any comenci de la millor manera possible MGZ Font: cuerpomente.com


Objectiu 1 propòsit saludable per a cada mes de l’any

Full de ruta “Objectiu 2020 saludable”

Q

uan dividim els grans objectius en petits objectius, és més fàcil treballar-los i aconseguir-los sense morir en l’intent. És per aquest motiu que aquest any us suggerim un propòsit personal i saludable per a cada mes. Ets de les persones que cada principi d’any et planteges cuidar-te més? Quants cops t’has assegut i has definit un pla per fer-ho? Simplement ens quedem amb els objectius, que si fer més esport, menjar millor... però mai s’acaba fent perquè no hi ha un pla de treball o full de ruta establert. Nosaltres l’hem preparat per a tu. Si alguna cosa no et fa falta treballar, canvia-la i personalitza el teu pla d’acció. Si cada mes tens un objectiu, el començaràs amb motivació i il·lusió, i sabem que acabaràs aconseguint-lo.

GENER: Baixar de pes Et proposem el pla de 21 dies de Lipodiet amb el que pots arribar a perdre fins a 7 kg sense reduir massa muscular, és a dir, eliminaràs greix general i local, cel·lulitis i tot això sense produir flacciditat. A més, desintoxicaràs el cos de tots els excessos inevitables de les festes.

FEBRER: Deixar de fumar

Amb la Biomodulació i l’acupuntura deixes de fumar sense patir ansietat ni efectes secundaris. T’imagines una vida sense fum? Sense dependre de l’ànsia que et provoca l’addicció? Sense sabor o olor de tabac? Calcula quants diners gastes l’any en tabac i proposa’t un regal amb aquests diners.

MARÇ: Portar una dieta més saludable No es tracta de menjar superaliments, més verdura, més o menys proteïna animal sense saber què necessita el teu cos. La nostra coach nutricional t’establirà una dieta personalitzada amb tots els nutrients que necessites segons estil de vida, salut, metabolisme, treball que desenvolupes i exercici físic. Comença ara amb temps a cuidar-te. I si necessites eliminar greix, tenim un gran ventall de tractaments.

ABRIL: Practicar esport No tens temps, fa anys que no fas esport, t’intimida anar a gimnasos plens de gent i prefereixes grups reduïts perquè el monitor t’assessori personalment. No saps quina activitat t’agradarà més. A Nexus Gym tens varietat i grups reduïts. Et vols moure més? Tonifica’t. Prefereixes treballar el teu cos de manera més relaxada? Prova el Pilates o els abdominals hipopressius. Reforça-ho amb els tractaments anticel·lulítics i reafirmants per obtenir un cos ideal.

MAIG: Dormir més Si l’estrès et provoca malestar, angoixa, tens astènia primaveral o un esgotament crònic perquè no dorms a les nits, les teràpies naturals són la solució. Sense contraindicacions t’ajudaran a millorar el teu estat d’ànim i sobretot la teva salut emocional, mental i física.

JUNY: Actuar des de la prevenció Ets de les persones que prefereixen actuar abans que el problema sobrevingui? La Medicina Preventiva esdevé la medicina del futur. Els

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10

680 315 500


estudis genètics ens ajuden a personalitzar la medicina actuant des de la prevenció i personalització dels tractaments. Pregunta per My Genome, Trichotest, Test Tat i estudis hormonals i apodera’t de la teva salut, i no a la inversa.

ELS MEUS PROPÒSITS PER AL 2020 Familiars

JULIOL: Portar una vida més saludable

Ja hem parlat de la dieta i l’esport. Ens referim aquí al dolor. Molts cops patim un dolor crònic i ens habituem a aquest. Hi ha solucions com l’ozó mèdic que ens ajuden a combatre’l, especialment a la zona vertebral. A més de ser revitalitzant, regenerador, antioxidant, antiinflamatori, antivíric i germicida, l’ozó mèdic fa que la teva vida guanyi en qualitat i salut.

Saludables

AGOST: Dedicar-te més temps a tu Al teu benestar i bellesa. El rostre és el mirall de l’ànima. Has estat treballant en els mesos anteriors en cuidar-te interiorment. És moment de potenciar els efectes que es reflecteixen al teu cutis. La medicina estètica facial t’ajuda a apaivagar signes de l’edat o la fatiga que s’han anat marcant al llarg del temps i a tornar a tenir un aspecte radiant i jove.

Demanar visita informativa gratuïta a Nexus Tel. 973 279 810 680 315 500

Socials

SETEMBRE: Controlar l’estrès Després de les vacances, no deixis que l’estrès torni a dominar-te. Relaxa’t una estona i deixa’t mimar. Para, respira i busca el teu moment. Fica’t a les nostres mans, fica’t en mode zen. Potencia l’energia vital, el teu benestar i bellesa. No, no ens oblidem també de dir-te que l’estrès és un dels factors que provoca caiguda del cabell, que la tardor és l’època de caiguda més activa i un dels grans complexos de qui ho pateix. Estàs d’enhorabona, tenim la solució: estudis genètics que diagnostiquen la causa d’arrel, nutricosmètica i cosmètica personalitzada, tractaments medicoestètics i implants capil·lars. Sigues tu de nou i no pateixis més per l’alopècia.

OCTUBRE: Eliminar tot el que no t’agrada

Professionals

Situació ideal/desitjada a aconseguir:

Greix localitzat, cel·lulitis, flacciditat, cicatrius, varius... perquè has de suportar res que t’acomplexa o que no t’agrada? Actualment existeixen tractaments corporals no invasius, sense cirurgia, que ofereixen uns resultats espectaculars. Confia en professionals, tecnologia d’avantguarda i protocols mèdics. Confia en nosaltres.

NOVEMBRE: Posa’t guap@ L’estètica avançada aconsegueix un manteniment facial i corporal que t’ajuda a obtenir la millor versió de tu. Packs protocol·litzats de tot allò que necessites per sentir-te i veure’t millor que mai es troben a la teva disposició.

Persones que em poden ajudar:

DESEMBRE: Celebrar tot el que has aconseguit durant l’any Desembre és el mes de la reflexió. Acomiades un any, i si mires enrere podràs veure tot el que has aconseguit durant l’any: les teves millores, els teus nous hàbits saludables adquirits i que ja no pots viure sense ells, perquè et senten tan bé i et fan estar orgullós o orgullosa de tu... Ara tan sols toca fer-te l’últim regal, un tractament flash i ja sí que estaràs de 10! Un plaer acompanyar-te durant tot l’any i celebrar amb tu totes les teves fites. Enhorabona

Com em sento quan ho he aconseguit:

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 25006 Lleida · 973 27 98 10


La respiración la maneja el sistema nervioso autónomo y es el encargado de controlar nuestro estrés a calidad de nuestra respiración determina el nivel de conexión con nuestro propio cuerpo. También tiene que ver en como nos manejamos con nuestro campo emocional, en como vivimos nuestra vida. La mente puede contribuir a esa falta de contacto si se encuentra muy caótica. Conectarse con nuestra respiración significa sintonizar con el sentir y con el proceso de ser conscientes. Por desgracia uno de los males de hoy en día es el estrés con el que vivimos, debido a nuestras obligaciones, en cumplir horarios y llegar a todos nuestros asuntos laborales, personales, familiares... Este proceso se cronifica de forma silenciosa y hace que entremos en una frecuencia de funcionamiento que supone un sobreesfuerzo mental, emocional y físico. ¿Cual es uno de los síntomas que surge entonces con el tiempo? El cansancio. ¿Cuantas veces tenemos la sensación de que se nos acaban las pilas, de que no podemos con todo y entonces estamos más irritables, tristes, malhumorados…? La solución la buscamos muchas veces de forma inconsciente en las adicciones de cualquier tipo o si lo queremos llamar de otra forma, en los malos hábitos. La teoría nos llega por la gran cantidad de información que hay en

el exterior. Las librerías están llenas de libros sobre vida saludable, consejos para una buena alimentación... Para mantener una ecuación de vida armónica y equilibrada tiene que haber espacio para practicar alguna actividad física, ya sea yendo al gimnasio, saliendo a correr o caminar, haciendo ejercicio en casa o de la forma que sea. El sedentarismo es un mal compañero para nuestra salud!

Hacer ejercicios para mantener una buena respiración nos proporcionará una salud óptima Muchas veces las resistencias nos impiden realizar acciones que sabemos que nos van a beneficiar pero que nunca encontramos el momento para poder activar. La estrategia para acercarnos a nosotros mismos, para reconectarnos, tiene que ser sencilla con el objetivo de poder promover esa nueva forma de estar, con simplicidad pero con efectividad! La respiración la maneja el sistema nervioso autónomo y se va alterando su ritmo de diversas maneras en función de cómo vivimos nuestra realidad y sobre todo en función de la interpretación que hacemos de lo que nos sucede.

Es cierto que muchas personas hoy en día tienen horarios laborales muy extensos y la conciliación de la vida familiar y personal es a menudo compleja. El día solo tiene 24h! Si la búsqueda de ese tiempo personal para armonizarnos nos va a implicar un estrés añadido por falta de tiempo, no vamos por buen camino. Yo siempre promuevo ejercicios muy sencillos que se puedan realizar, más o menos, en 5 o 10 minutos. El trabajo con el inconsciente es un trabajo de impacto! Poder encontrar la quietud en nosotros mismos puede empezar por dedicar unos momentos al día a respirar con conciencia. Este ejercicio se va a complementar con un cambio en la forma de percibir nuestra realidad de nuestro día a día, siendo en todo momento más conscientes de la misma

Psicòleg Sanitari ( Col. nº9624 COPC)

Tel. 657 271 298 / 973 242 028 oscarkst43@gmail.com www.oscarcastan.com


Guerra de preus en implants dentals foto © Alexandra Balaguer

Si vostè creu que la seva salut és important, comprovi tota oferta implantològica inclogui totes les fases del tractament ovint, assistim al lamentable espectacle del mercadeig de preus dels implants dentals. Sí, lamentable i mercadeig, dos termes que bé poden definir aquesta estratègia més pròpia del retail i les tècniques de venda d’aquells que es dediquen a la comercialització massiva de productes a clients, que de les formes de qui es dedica a la salut i tracta amb pacients. Així doncs, és habitual la promoció de tractaments implantològics inacabats o deficients, que són els que responen a les ofertes “des de (*)” que inunden els espais publicitaris de canals de televisió i diaris nacionals. Preus base que no es corresponen, en moltes ocasions, al cost final del tractament.

Així doncs, per a què serveix un tractament implantològic inacabat? Doncs per a res. I, encara més greu, per a què serveix un tractament de baixa qualitat? Doncs segurament, a més de no solucionar el problema, derivi en altres incidències i/o patologies que posin en risc la salut del pacient. Un tractament implantològic és tan bo, tant en la qualitat de qualsevol dels materials, tècniques, aparells utilitzats i, sobretot, experiència i competència de l’implantòleg (dentista especialista) que el realitzi.

El gran avanç que ha suposat la implantologia és precisament el seu caràcter definitiu. Un tractament que soluciona al 100% la mancança de peces dentals i les seves patologies associades. La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al 973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita on-line a

ilerdent @ ilerdent.com

En definitiva, si vostè creu que la seva salut és important, quan revisi una oferta implantològica comprovi que inclou totes les fases del tractament: visites, estudi complet i TAC 3D, cargol de tancament, pilar de cicatrització, pilar d’impressió, anàleg, pilar protètic, corona… per tal d’evitar haver de suspendre el tractament a mitges

Un tractament de baixa qualitat, a més de no solucionar el problema, segurament derivi en altres incidències i/o patologies que posin en risc la salut del pacient.

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


ls efectes de l’art i la cultura sobre la salut i el benestar cada cop són més presents en la nostra societat. La cultura, des d’un punt de vista terapèutic, cada vegada té més adeptes i això suposa un canvi de paradigma i un replantejament dels serveis mèdics i socials actuals. A Catalunya, diversos museus i centres culturals ofereixien propostes que vinculen l’art i la salut. L’interès en aquest camp creix com més s’indaga en aquest tema, ja que els resultats que mostren les persones que si veuen involucrades són visibles des dels primers dies. En aquesta línia, i degut a aquest interès creixent, es va crear ara fa un any una iniciativa anomenada Xarxa de Museus d’Art, on museus de tot el país volen fomentar el lligam entre salut i cultura. Ara bé, Catalunya no és l’únic indret on es fomenta la relació art-salut. L’Arts Council England, per exemple, va publicar un estudi ja fa uns anys que recull investigacions, avaluacions i evidències d’aquests tipus de pràctiques: l’informe Arts and culture in health and wellbeing and in the criminal justice system. A summary of evidence. El seu interès rau sobretot en les conclusions que es presenten, a favor de què la prescripció social vinculada a les arts sigui una realitat consolidada. A l’estudi s’estima que al Regne Unit una de cada cinc visites als centres d’atenció primària respon més a motius psicosocials que mèdics. 14

A Catalunya, diversos museus i centres culturals ofereixen propostes que vinculen l’art i la salut. La iniciativa Xarxa de Museus d’Art, creada fa un any i que agrupa diversos museus catalans, fomenta aquest lligam Per alleujar la pressió d’aquests centres i per estalviar despeses, la prescripció social (o no medicamentalitzada) és una mesura molt positiva i cada vegada més freqüent en les polítiques de salut dels països desenvolupats. El model mèdic de salut basat en la malaltia i l’entorn clínic perd rellevància i dona pas a un model social centrat en la prevenció, el benestar i la comunitat, importantíssims sobretot en patologies difícils de diagnosticar, malalties cròniques o mentals. També cada cop es posen més de manifest els vincles entre les dolències físiques i psíquiques. L’informe també recull diversos estudis que mostren els beneficis de l’art en la salut i el benestar. Disciplines com la música, el teatre, la dansa i la visita als museus són de gran ajuda en el tractament de moltes malalties i essencial en col·lectius que pateixen alguna demència i la tercera edat, sobretot pel que fa als programes de salut i benestar impulsats pels museus.

Sota el paraigües de l’Arts Council, diversos estudis analitzen la relació entre art i salut. A You do it for the moment (2009) persones amb demència van visitar la National Gallery of Australia durant un total de sis setmanes per descobrir obres d’art i No So Grip Up North, treball conjunt entre museus, universitats, centres de salut i d’assistència social i el tercer sector, es va investigar l’impacte de realitzar activitats en museus en tres grups de població concrets: col·lectius amb demència, persones que havien patit un ictus i usuaris de serveis de salut mental. Per últim, l’Arts Council conclou que hi ha evidències clares dels beneficis que té sobre la salut i el benestar participar en activitats artístiques i culturals. L’organisme també expressa que perquè la prescripció social basada en les arts i la cultura s’implanti de forma consolidada cal aportar més finançament per la recerca, una recerca i avaluació més estandaritzada, combinar una aproximació quantitativa amb una de qualitativa i completar la recerca amb advocacy per augmentar el nivell de comprensió i acceptació de les intervencions culturals en la salut a partir de la consolidació d’una opinió pública prou sòlida. En aquesta línia, a Canadà ja fa dos anys que es recepten visites als museus. L’entrada és gratuïta per a pacients i acompanyants. A banda de ser una experiència relaxant i revitalitzadora, estar en un lloc acollidor amb acompanyants enforteix els lligams i proporciona un moment de descans. A Catalunya, el MNAC va fer un curs sobre la relació de l’art amb la salut: L’Arts in Health, dirigit tant a professionals de la salut com de la cultura MGZ Font: cultura.gencat.cat


er festes nadalenques hi ha un augment de consum d’aliments que per costum no introduïm a la nostra dieta. Com per exemple els torrons, polvorons, bombons i dolços varis els quals contenen alts nivells de sucre, un dels causants de les càries, de la sensibilitat dental i, fins i tot, de les fractures dentals. Acompanyats de marisc i fruits secs, d’alcohol i cafeïna fan malbé la nostra dentadura. El vi o els cítrics poden desencadenar a un enfosquiment i/o erosió de l’esmalt de les dents. Però si seguim uns hàbits d’higiene correctes aconseguirem que les seves amenaces es neutralitzin. És aconsellable que després de festes fer-se una higiene dental ens ajudarà a continuar mantenint una boca sana.

No obstant, els dies posteriors a les festes nadalenques hem de continuar cuidant de manera curosa la nostra dentadura, on l’alimentació pren protagonisme. És igual d’important raspallar-se les dents, mínim dues vegades al dia, com l’alimentació que seguim. Els aliments que mengem i la seva freqüència d’ingesta afecten l’estat de salut general i, conseqüentment, també ho fa a les dents i les genives. Així doncs fes front a aquestes amenaces i uneix-te a la següent llista d’aliments que ajuden a tenir una bona salut bucodental; la llet i els seus derivats, les fruites i verdures, els aliments amb fibra i beure molta aigua. Seguir amb els bons hàbits ajudaran a tenir unes dents fortes i una boca sana, cada dia cal fer una bona raspallada amb pasta dentífrica fluorada, glopejar fluor i passar-nos el fil dental. A més els aliments rics en calci i

Després de festes visita al dentista per fer-te una higiene dental, evitaràs moltes infeccions en vitamina C són especialment útils per a poder reforçar les nostres dents. I si ets dels que menges entre hores, opta per aliments com el formatge, les hortalisses crues, les fruites o els iogurts, que gràcies a les seves composicions ajuden a mantenir una bona higiene bucal. Així doncs, no dubtis en visitar el dentista després de festes perquè t’aconselli de les solucions a realitzar perquè aquests àpats no afectin a les dents MGZ

ODONTOLOGIA IMPLANTOLOGIA ESTÈTICA PERIODÒNCIA

Nova imatge amb el servei i l’experiència de sempre

15


a seguretat alimentària, segons la definició de 2006 de l’organisme de les Nacions Unides per l’Alimentació (FAO), existeix quan les persones tenen en tot moment accés físic, social i econòmic als aliments suficients, innocus i nutritius que satisfan les seves necessitats i fan que puguin portar una vida sana i activa. La seguretat alimentària garanteix la innocuïtat dels aliments, és a dir, que el seu consum no produeixi un perjudici per la salut. Totes les empreses alimentàries, grans o petites, convencionals o ecològiques han de vetllar perquè els aliments siguin segurs. A Europa se segueixen directrius harmonitzades que són d’obligat compliment. La Comissió Europea s’encarrega d’assegurar un alt nivell de seguretat alimentària orientant a les empreses a dur a terme mesures en totes les etapes de producció. Cal dir que la legislació europea és molt àmplia i exigent i totes les empreses dedicades a l’alimentació i independentment de les seves característiques, han d’acollir-s’hi.

16

Aquest concepte, que va aparèixer als anys 70, ha anat evolucionant i actualment depassa la noció d’autosuficiència alimentària i cal distingir-la de seguretat sanitària. Aquesta última es refereix a la higiene, innocuïtat i manteniment de la salubritat dels aliments, substancial per garantir la seguretat alimentària. Per evitar consumir aliments contaminats és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i conservació dels menjars. Les toxiinfeccions són malalties que es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees. Quatre normes bàsiques d’higiene ajuden a prevenir les toxiinfeccions alimentàries: netejar, separar, coure i refredar.

Rentar-se les mans abans de començar a preparar aliments i cada cop que es manipuli algun objecte que pugui estar contaminat i netejar les superfícies i estris de cuina abans i després d’utilitzar-los, sobretot si s’han manipulat aliments crus com carn, peix i ous, és primordial. Rentar les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues. Separar els aliments crus dels aliments cuinats, tant si estan a la nevera o fora, és un dels hàbits que cal adquirir si es vol prevenir possibles toxiinfeccions alimentàries. A la nevera és important tenir els aliments en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells. També és important coure suficientment els aliments, sobretot la carn, els ous i el peix (la carn i ous han d’arribar com a mínim als 75ºC al centre del producte) i reescalfar bé el menjar. No mantenir els aliments a temperatura ambient durant més de dues hores, distribuïr el menjar en recipients petits per facilitar-ne el refredament i descongelar els aliments dins de la nevera o al microones just abans de preparar-los són pràctiques que facilitaran el refredament dels productes i n’asseguraran la salubritat i qualitat MGZ


17


els

PULMONS

un òrgan molt important

l cos té determinats òrgans d’eliminació que, si no els cuidem, poden acumular residus i, per tant, obstruir-se o sobrecarregar-se. Cal mantenir nets i sans els ronyons, els pulmons, els intestins, la pell, perquè quan el nostre cos està intoxicat han de treballar més per depurar-lo. En aquest article, ens centrarem amb els pulmons. Si no els cuidem bé, poden emmalaltir. Els pulmons els principals tòxics que rep són el tabac i la contaminació atmosfèrica. Cal cuidar els nostres principals filtres evitant el tabac i el fum dels cotxes, i també els productes de neteja tòxics i els pesticides. Deixar de fumar és la millor decisió que pots fer. Podem realitzar algunes tasques per mantenir en bon estat els nostres pulmons, com tenir un humidificador d’aire a les zones més seques, fer exercicis de respiració, prendre infusions de farigola, te verd, menta, eucaliptus... i beure dos litres d’aigua al dia, especialment, si tenim refredats i grips. Les tècniques de neteja pulmonar i els canvis en l’estil de vida són molt importants per mantenir els pulmons nets i, a més, ajuden a obrir les vies respiratòries, milloren la capacitat pulmonar i redueixen la inflamació i rebaixen els

efectes negatius que les substàncies nocives i les toxines poden causar. Com les inhalacions de vapor, aquesta tècnica ajuda a obrir les vies respiratòries i a drenar la mucositat dels pulmons. Es poden utilitzar, també, olis essencials perquè tinguin més efectivitat, com l’oli d’eucaliptus. El drenatge postural consisteix en ficar-se al llit en diferents posicions amb l’objectiu d’utilitzar la gravetat per eliminar la mucositat dels pulmons. Aquesta tècnica pot millorar la respiració i ajuda a tractar o prevenir infeccions pulmonars. Quan tothom parla de la importància de la pràctica d’exercici és per diferents motius, fer-ho de manera regular obliga als músculs a treballar més, cosa que augmenta la freqüència respiratòria del cos i oxigena tots els òrgans del cos, incloent els pulmons.

També millora la circulació, la qual cosa provoca que el cos sigui més eficient per eliminar l’excés de diòxid de carboni que el cos produeix quan es fa exercici. Existeixen determinats aliments que poden ajudar a mantenir els pulmons en bon estat. Per exemple, el te verd conté molts antioxidants que ajuden a reduir la inflamació als pulmons. Aquests compostos poden, fins i tot, protegir el teixit pulmonar dels efectes nocius de la inhalació de fum. Altres aliments antiinflamatoris com els nabius, les cireres, les nous, les llenties, les olives, els peixos grassos rics en omega 3, ajuden a combatre la inflamació de les vies respiratòries MGZ

Per mantenir en bona forma els òrgans d’eliminació són imprescindibles una bona nutrició i hàbits alimenticis saludables

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

18


* Promoció vàlida fins al 31 de gener del 2020. Descomptes aplicables en productes d’assistència sanitària (salut i dental) des de la contractació i fins al 31 de desembre del 2022. Productes implicats en la promoció: Asisa Próxima, Asisa Próxima Plus, Asisa Momento, Asisa Activa, Asisa Activa Plus, Asisa Integral 100.000, Asisa Integral 180.000, Asisa Integral 240.000, Asisa Estrella, Asisa Integral Pymes, Asisa Salud Pymes, Asisa Salud Pymes Plus, Asisa Dental, Asisa Dental Familiar, Asisa Dental Pymes, Asisa Dental Funcionarios, Asisa Dental Familiar Funcionarios, Asisa Vida Tranquilidad, Asisa Vida Tranquilidad Plus, Asisa Vida Mujer i Asisa Decesos. Promoció no vàlida per a Eivissa i Menorca. Més informació, a asisa.es.

ELECTROCARDIOGRAMES REVISIONS CARDIOLÒGIQUES CERTIFICATS i PERITATGES MÈDICS CARDIOLÒGICS PROVES D’ESFORÇ

Cuidem la

Dra. Ma M. Fernàndez Vives Dr. J.M. Casanova Sandoval Dra. Albina Aldomà Balasch

Col·labora: Dr. A. Ardíaca Capell

salut derl teu co

HOLTER DE 24 h. MAPA 24/48 h. ECOCARDIOGRAFIA DOPPLER COLOR

POLICLÍNIC LLEIDA · C/ Alcalde Sol, 4 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 282 600 19


www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

L

a depressió postvacacional és una síndrome que experimenta molta gent al final de vacances i a l’hora d’incorporar-se al lloc de feina. Es caracteritza per una sensació de manca d’energia, motivació o tristesa degut a la ruptura del procés d’adaptació o transició entre el temps d’oci i descans i la rutina laboral. El principal causant de la depressió postvacacional és la tornada a la feina després d’un llarg període de vacances en què influeixen el canvi d’horaris i la modificació de les hores de son. Els dies d’oci donen pas a llargues jornades laborals i de responsabilitat i, el veritable problema sorgeix quan aquesta sensació de desànim generalitzat es perllonga en el temps. Cal dir que per norma general, el període d’adaptació acostuma a durar entre una o dues setmanes.

Consells per combatre la depressió postvacacional • Tenir un pensament positiu i veure la tornada a la feina de forma positiva i no com una càrrega. • Dividir les vacances de forma periòdica al llarg de l’any. • Recuperar la rutina uns dies abans d’incorporar-se a la feina. És preferible començar a aixecar-se aviat o tornar a casa de les vacances uns dies abans de tornar a la feina. • Prioritzar els objectius i les tasques, assumint la tornada poc a poc. És aconsellable atendre primer l’immediat i realitzar un llistat de prioritats. • Fomentar una bona relació amb els companys, tenir una bona comunicació, cuidar la relació amb ells i fer equip. • Seguir gaudint del temps d’oci, aprofitar les estones lliures i desconnectar els caps de setmana. Saber gaudir ens farà enfrontar-nos a la feina amb més optimisme i bon humor. • Valorar el teu lloc de feina i tenir en compte la situació en la que ens trobem. No hem d’oblidar-nos què gaudim d’un període de vacances gràcies a que tenim ocupació. Els nens i nenes també poden patir aquesta depressió postvacacional a l’hora de tornar a l’escola, fet que els pot provocar una situació d’ansietat. Per això, cal tenir una compenetració entre pares i professors per ferlos sentir còmodes i anar-los introduint poc a poc als nous horaris. El millor és tenir una disciplina a l’hora d’aixecar-se, fer la migdiada, anar a dormir d’hora i gaudir amb ells del temps d’oci. A més, també és important motivar-los amb la tornada a l’escola i explicar-los els fets positius com aprendre coses noves i tornar a veure els amics MGZ 20


mb el començament d’any nou i amb la finalització de les festes nadalenques afloren els nous propòsits, molts d’ells venen associats pels excessos d’aquests dies. Hi ha certes promeses que es van repetint, any rere any, com el de fer més activitat física i/o apuntarse al gimnàs, perdre pes o iniciar una vida més saludable. Malauradament aquests propòsits acostumen a ser de curta durada per la major part de les persones. S’observa un alt índex de baixes al poc temps d’haver-se apuntat a una instal·lació de serveis d’activitat física, concretament entre els 3 primers mesos. A Equilibrium coneixem les causes de la baixada de la motivació i eufòria inicial, tenim estudiats els perquès d’aquesta conseqüència. Per aquest motiu sabem de la importància de fer un gran acompanyament durant els primers mesos, oferint un pla dietètic i d’activitat física que ajudaran a fer menys costa amunt el fet d’aconseguir els resultats esperats.

La desafecció cap a l’activitat física que t’ha acompanyat durant tots aquests anys, la recordaràs, fins i tot, amb estranyesa una vegada hagis iniciat l’experiència Equilibrium. A Equilibrium et plantejarem un pla totalment personalitzat i adaptat a les teves possibilitats on acotarem tots aquells aspectes que la investigació científica conclou com a clau per a la pèrdua de pes; l’activitat física adient a les teves possibilitats i efectiva per dur a terme els teus objectius, un pla dietètic totalment a mida al teu dia a dia, a partir d’un anàlisi detallat i un treball d’allò que més et costa... tot per satisfer els teus propòsits i així no haver de buscar mai més excuses. A Equilibrium et sentiràs com a casa, a través del nostre tracte personalitzat i proper, amb un ambient entre els usuaris magnífic Bon any nou.

Jordi Parés i Verdaguer Responsable de l’àrea del cos d’Equilibrium Cosment

Què et sembla? T’animes a tenir una experiència Equilibrium Cosment? No et deixarem indiferent! Ah! i pel preu no et preocupis, tenim les millors tarifes on inclouen molts serveis.

C/ Riu Ebre Nº 31-33 · LLEIDA T. 973 60 61 19 · 642 56 75 49 | www.equilibriumcosment.com web@equilibriumcosment.com

/ EquilibriumLld

/ equilibriumlld


par hipertensió. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d’hipertensió a la família. De tota manera, qualsevol persona de qualsevol edat pot desenvolupar hipertensió.

É

s té hipertensió arterial quan la pressió de la sang és massa elevada de manera continuada. És per això que la hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries. La hipertensió arterial incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars com l’ictus i l’infart de miocardi i és el factor de risc cardiovascular més important. Tot i així, també és el més fàcil de detectar i el que requereix un tractament més eficaç i senzill.

A Catalunya, una de cada 4 persones pateix hipertensió. Aquesta malaltia és el factor de risc cardiovascular més estès, però també el més fàcil de detectar i el que requereix un tractament més eficaç i senzill

22

A Catalunya, almenys una de cada quatre persones adultes és hipertensa. Aquest fet és comú a tots els països occidentals i en les societats industrialitzades. Els homes solen tenir la pressió arterial més alta que les dones fins als 50 anys. A partir d’aquesta edat, coincidint amb l’edat de la menopausa, passa el contrari. Les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, que consumeixen molt d’alcohol, que pateixen estrès o que no fan exercici tenen més probabilitats de desenvolu-

Els síntomes més comuns que són indicatius de tensió alta són mal de cap fort, brunzit o soroll a les orelles, hemorràgia nasal, fatiga, confusió, dolor al tòrax o canvis en la visió. Així doncs, la hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant un tractament higienicodietètic i, quan convé, amb fàrmacs. Només un mateix pot controlar la seva tensió arterial. Fer-ho és fàcil i important. Si es porta una vida saludable i es pren la medicació, el benestar augmenta i la qualitat de vida millora.


Les cinc recomanacions principals que cal seguir per controlar la pressió i augmentar la qualitat de vida són:

Menjar amb menys sal: Els aliments ja contenen totes les sals necessàries per a la salut. Per tant, no cal afegir-ne per cuinar o per preparar segons quins plats. També cal evitar els menjars preparats que en tinguin molta, com per exemple els embotits, les conserves o els aliments precuinats. Acostumar-s’hi és fàcil i els avantatges són molt grans. Vigilar el pes: A cada edat i alçada li correspon un pes adequat. Si es té excés de pes, caldrà seguir una dieta amb poques calories. Aprimar-se de mica en mica si es té sobrepès farà que millori la pressió i de retruc, la nostra salut.

Els homes solen

Fer una mica d’esport: Passejar una estona

tenir la pressió

cada dia o practicar algun tipus d’exercici físic adequat a l’edat de cadascú augmenta la qualitat de vida, l’agilitat i fa que un se senti millor amb ell mateix.

Reduir al màxim el consum d’alcohol:

Tot i que una mica de vi o de cervesa en els àpats no perjudica massa.

Respirar només aire pur: Deixar de fumar no només millora la salut en general, també és una de les recomanacions bàsiques perquè la hipertensió disminueixi.

Si es té en compte que la pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat, és molt important controlar la hipertensió per evitar les malalties cardiovasculars. Retardar o prevenir la hipertensió és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, fer esport regularment, no fumar i moderar el consum d’alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió MGZ

arterial més alta que les dones fins als 50 anys. A partir d’aquesta edat, coincidint amb l’edat de la menopausa, passa el contrari

23


Nervi ciàtic

Zones de dolor

S

egurament en un moment de la vostra vida, alguna persona del vostre voltant ha patit ciàtica o tu mateix ho has viscut en primera persona. Avui coneixem com la ciàtica afecta a la vida de les persones i com provoca que deixem de poder seguir amb la nostra rutina diària. Primerament, cal saber què és la ciàtica, ja que fa referència al dolor que s’estén des de la regió lumbar cap a la cuixa i la cama, més freqüentment per la part posterior o lateral de la cuixa fins al peu. Generalment, es presenta en un sol costat del cos. Es produeix per la compressió o la lesió del nervi ciàtic, habitualment, quan les arrels nervioses surten de la columna lumbar. Aquest nervi és el més llarg del cos, l’encarregat de controlar la funció dels músculs i proporcionar sensibilitat a l’extremitat inferior. Hi ha un tipus especial de ciàtica que pot ser greu, que afecta els nervis de la pelvis i provoca símptomes com la retenció d’orina. Entre les causes freqüents per les quals pots patir ciàtica, la més comuna és per compressió d’una arrel del nervi ciàtic a la columna vertebral, sigui per problemes d’artrosi o de lesió del disc intervertebral. En altres ocasions, si es pateix d’artrosi aquesta ocasiona una disminució del canal vertebral pel qual passen totes les arrels nervioses (estenosi del conducte raquidi) o un desplaçament d’una vèrtebra (espondilolistesi).

Disc herniat

Hèrnia discal

Nervi ciàtic

La ciàtica requereix fer repòs en la fase inicial, mantenint una posició de distensió del nervi. En els casos més freqüents, amb dolor al llarg de la cara externa o posterior de la cuixa s’ha de fer repòs al llit o en una butaca, mantenint els genolls flexionats. Un consell és donar escalfor a la regió lumbar i prendre algun analgèsic segons la intensitat del dolor. La ciàtica sol controlar-se en un termini d’entre quatre i sis setmanes. Les embarassades també poden patir ciàtica degut a que el pes del nadó pot recaure en aquest nervi. Per evitar la ciàtica, cal fer activitat física de manera regular, amb l'objectiu de mantenir una bona condició física general i de la zona de la musculatura abdominal i de l’esquena. És essencial adoptar les postures correctes de la regió lumbar en totes les activitats laborals i de lleure que es duen a terme al llarg del dia. No oblidis que, si pateixes sobrepès és probable que en algun moment de la teva vida tinguis aquest dolor, així com també evita el tabac, és una mesura de prevenció efectiva.

Cal acudir a l’especialista si tens algun dels següents signes: > Dificultat per doblegar-se cap endavant o cap endarrere.

Tot i que el dolor associat a la ciàtica pot arribar

> La sensació de debilitat a l’hora de moure el genoll o flexionar el peu, reflexos tendinosos anormals i lents.

> Dolor a l’aixecar la cama estirada quan es quedi a l’aire, entumiment i pèrdua de la sensibilitat.

a ser molt intens, la majoria de les persones es recuperen al cap d’unes setmanes 24

Davant d’aquestes molèsties, el metge et donarà les millors recomanacions i les tècniques que has de dur a terme per superar-ho amb èxit i que duri el menys temps possible MGZ


Que se entiende por ayuda a domicilio o atención domiciliaria a personas mayores ajo el calificativo de Servicios de ayuda a domicilio o también conocidos como Servicios de Atención Domiciliaria (SAD) se engloba a todo un conjunto de recursos dirigidos a prestar apoyo y cuidados en su domicilio a las personas cuando, por cualquier circunstancia, dejan de ser autónomos para llevar a cabo las actividades básicas de la vida diaria (normalmente son personas ancianas, aunque también se presta a personas que no son de la tercera edad sino discapacitadas no mayores). La asistencia en casa permite la prolongación de la permanencia del mayor en su hogar, en su entorno. Se estima que un 95% de las personas mayores pueden ser atendidas en sus casas si reciben ayuda a domicilio, complementado cuando se pueda con teleasistencia y centro de día. Esto hace que sólo un 5% de la tercera edad acabe necesitando ingresar en una residencia geriátrica. Los servicios básicos prestados bajo este concepto son aquellos vinculados a la atención personal y continuada de la persona mayor. Se distinguen generalmente tres ámbitos de actuación:

Servicios de atención personal Higiene y cuidado de la persona, ayuda físico-motriz, movilizaciones, preparación de comidas, control de la medicación, acompañamiento...

Servicios de atención al hogar Mantenimiento del entorno de la persona, compras, cuidado de la ropa, detección de situaciones de riesgo en la vivienda...

Servicios de integración en el entorno Desplazamientos fuera del domicilio, actividades para el mantenimiento de las facultades cognitivas facilitar la relación con la familia y amigos... La oferta de SAD en España proviene tanto de la iniciativa privada como de la iniciativa pública donde ayuntamientos y entes vinculados a las Administraciones Locales son los responsables en materia de asignación, prestación y evaluación de los recursos a domicilio. Por ello le invitamos a que se ponga en contacto con servicios sociales de su población para conocer más detalles

”Contamos con personal cualificado para las distintas situaciones que presentan nuestros usuarios con la finalidad de ofrecer bienestar y tranquilidad ”

Mejoramos su calidad de vida sin salir de su hogar

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS •Experiencia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as Fisioterapeutas · Podólogos · Psicólogos •Servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios •Servicio las 24 horas Internas · Media jornada Jornada completa · Por horas Ana M. Mejía

”El Paraíso de la tercera edad es una empresa dedicada a cuidar de nuestros mayores ”

C / Ermengol VI, 8 baixos 1 · 25008 LLEIDA

Teléfonos: 973 828 585 / 973 804 540 / 615 748 792

25


ESTIL

1.- Peeling labial Per als llavis secs, aplicar cada nit un granet de vaselina damunt dels llavis i fregar molt suaument amb un raspall de dents vell.

2.- Banys de luxe Cleopatra es feia un gran bany de llet per mantenir la seva pell. Tu pots fer el mateix sense haver de gastar una gran fortuna en ampolles de llet. Omple d’aigua la banyera i afegeix un litre de llet. La teva pell es mantindrà molt més ferma i suau. Aquest bany de llet s’aplica una vegada al mes.

3.- Oli d’oliva Tens les puntes del cabell molt obertes i fetes malbé? La solució a aquest problema és posar-se unes gotes d’oli d’oliva al cabell cada vegada que te’l rentis. Adéu a les puntes obertes i trencadisses!

4.- Menjar verdures El primer pas per tenir una pell bonica, sana i fresca és alimentar-se amb vegetals frescos. Menjar, per tant, una bona amanida, almenys una vegada al dia, i altres verdures per conservar una bona salut, com les albergínies, carxofes, entre altres.

5.- Taronges i llimones Si tens punts negre o una pell molt grassa, es convenient que cada matí et passis una rodanxa de llimona fresca pel rostre. Això eliminarà l’excés de greix no saludable i si ho combinem amb la ingesta d’un got de suc de taronja exprimit tots els matins, després d’uns mesos tindràs la pell més suau i bonica.

6.- Cogombre per als teus ulls El cogombre elimina la inflamació i refresca la pell. Si els teus ulls tenen una aparença cansada i inflamada, col·loca sobre ells una rodanxa de cogombre i millorarà el teu aspecte d’immediat.

26


7.- Beure iogurt El iogurt és el millor aliat per hidratar la pell seca. No hi ha necessitat de untar tot el rostre amb 15 cremes diferents. Simplement beure iogurt farà que la teva pell es vegi molt més natural.

8.- Mascaretes Si la teva pell és grassa, barreja una pastanaga rallada amb unes gotes d’oli. Deixa reposar durant 10 minuts, fins que el producte penetri a la pell. Si pel contrari, la teva pell és seca, cal preparar una mascareta casolana, amb formatge fresc i julivert. Aplica la barreja al teu rostre, deixa reposar durant 30 minuts i esbandeix amb aigua.

9.- Ungles fortes Si les teves ungles es trenquen molt ràpid o es dobleguen, segueix aquests consells: totes les nits abans d’anar a dormir, posa les teves ungles en sabó i remulla-les amb oli d’oliva durant dos minuts. Fes-ho durant 3 setmanes i veuràs com al final, les ungles lluiran casi tan fortes com sanes com els teus ossos.

10.- Meló

Per eliminar les cèl·lules mortes que queden a la teva pell, frega un tros de meló, incloses les llavors, per tot el cos. Aquest és el millor peeling natural que poden trobar MGZ

27


HOSTALERIA

Aliments Les temperatures per han baixat de manera dràstica combatre i el nostre cos en pateix les el fred conseqüències amb un descens tèrmic.

L’entorn ens roba calor i és necessari que introduïm plats calents al nostre cos per evitar contraure refredats, grips...

Els aliments més indicats són · Sopes:

Ens ajudaran a augmentar la temperature corporal, a la vegada que ens alimenta i nutreix sense gairebé aportar-nos greix.

· Infusions:  Les infusions ens aporten una gran quantitat de nutrients I antioxidants. A més hi ha una gran varietat de sabors. · Fruites:     Fruites fresques de temporada: Les fruites d’altres temporades de l’any acostumen a guarder-se en càmeres frigorífiques ( fet que fa que perdin nutrients), mentre que les pròpies de la temporada contenen un alt valor nutricional. Fruites seques: contenen àcids grassos d’un alt valor biològic. Per exemple, els cítrics ens aporten juna gran quantitate de vitamin C. Per aquest motiu se’l considera com a medicina natural, ja que ens reforcen el Sistema immunologic i ens protegeixen de les agressions de l’exterior MGZ És important que adaptem la nostra alimentació a les condicions exteriors, ja que a les èpoques de fred el nostre cos necessita més calories i un major aportació de nutrients per fer front als fenòmens adversos 28


on em pots trobar? C/ Saracíbar, 2 25002 LLEIDA

698 384 573

Bisbe Messeguer, 12 · 25003 LLEIDA

696 65 03 26

Descobreix les nostres propostes • Entrepà fred + cafè o suc 2€ • Entrepà fred + beguda 2,50€ • Entrepà calent + beguda 3,50€ • Entrepà + Suc natural 3,20€ C/ del Carme, 65 - 25007 LLEIDA

¿Cómo surge la idea de vuestro negocio? ¿Por qué decidisteis aventuraros en el mundo de la hostelería? El mundo de la hostelería no era desconocido para nosotros, teníamos experiencia en empresas familiares. Tuvimos la suerte de poder optar a tener nuestro propio negocio y lo aprovechamos, era nuestra oportunidad. Somos jóvenes y con muchas ganas de trabajar y servir al cliente como se merece. Los comienzos son siempre duros pero tenemos personas que nos quieren y nos apoyan. Con todo ello y nuestra ilusión empezó nuestra andadura.

¿Qué podemos encontrar detrás de vuestro negocio?

Av. de Catalunya, 26 25002 LLEIDA

973 788 982 plaza26lleida@hotmail.com

615 318 852

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

30

Detrás de nuestro negocio hay mucho de nosotros, nuestro esfuerzo, nuestra ilusión. Somos Angy y Kevin que con la ayuda de nuestros colaboradores levantamos la persiana cada día. Somos jóvenes, activos y preparados. Formamos una familia con nuestros dos pequeños que son, al fin y al cabo, el motivo de nuestro sacrificio.


¿Qué características te diferencian del resto de establecimientos? Las características que marcan la diferencia en nuestro establecimiento es el trato personalizado, la comida casera como la de antes, así como productos innovadores que incluimos en nuestra carta cada día y un ambiente tranquilo y cálido donde poder disfrutar de buenos momentos, tanto en nuestro interior de la cafetería como en nuestra terraza.

¿Qué se busca en un buen café? En un buen café se busca sabor, que cumpla la expectativa de los paladares más exigentes, aromáticos y con carácter. Nuestros clientes están encantados.

¿Por qué habéis escogido EMME CAFÈ? ¿Qué cualidades te aporta este producto? Desde el exquisito café a las deliciosas infusiones todo debe ser de calidad. Apostamos por EMME Cafè por todo lo que nos ofrecía y sobretodo por su trato cercano, joven y dinámico. Es muy importante una buena comunicación y con EMME Cafè la tenemos

esmorzars - menús diaris - sopars de grup

Rambla Ferran, 11 · 25007 LLEIDA

973 233 285

Vols formar part d’aquesta filosofia? Delegació Lleida:

T. 677 19 19 19 emmecafe@emmecafe.com

emmecafe.com


Amb les festes i el fred, és lògic que l’índex calòric dels aliments que mengem sigui molt més elevat que durant la resta de l’any. Tot i així, després de festes, si bé apeteix un plat calentó, els excessos dels llargs dinars i sopars amb amics i família fan que el cos ens demani alguna cosa lleugera. Així doncs, els purés són la millor opció. A continuació, quatre receptes nutritives molt top que de ben segur repetiràs al llarg de l’any:

de PÈSOLS Ideal en calent i en fred, aquest puré és deliciós i perfecte per afegir proteïna vegetal i vitamines al teu dia a dia. Només cal introduir a l’olla amb una mica d’oli, una ceba tallada i dos dents d’all trossejats. Quan comencin a agafar color, s’afegeix una mica d’aigua i els següents ingredients: 300 g de pèsols congelats, 1 litre de brou de verdures, 65 g d’anacards crus, preferiblement estovats, almenys durant dos hores, una mica de farigola seca i sal i pebre al gust de cadascú. Deixar coure durant 15 minuts, triturar fins que quedi uniforme i llest!

de CACAUETS Aquest puré combina dos ingredients deliciosos i reconfortants: la mantega de cacahuet i el curry. Espès i cremós, afegint-hi una mica de plàtan es realcen tots els gustos, sobretot el dolç. Primer de tot, cal afegir en una olla dos cullerades d’oli, una ceba tallada, quatre dents d’all trossejats i una cullerada de gingebre en pols. Al cap de tres minuts

afegir una mica d’aigua, un litre de caldo de verdures, una cullerada de curry, una de coriandre, una de pebre vermell i un polsim de pebre negre. Després d’un minut de cocció, posar a l’olla dos moniatos pelats i tallats a trossos, un plàtan, una pastanaga i 125 ml de mantega de cacauet. Quan arrenqui el bull i les patates estiguin cuites, triturar la barreja i servir amb una mica de llet de coco. T’encantarà!

de REMOLATXA Els ingredients principals d’aquest puré són el cogombret i la remolatxa. En una olla coure amb una mica d’oli una ceba, tres dents d’all, una pastanaga, un pebrot i un talló d’api tot trossejat. Deixar-ho a foc mitjà uns 2-3 minuts i afegir un litre de caldo de verdures o aigua, un tros de col llombarda, mitja poma, tres remolatxes crues i triturades, tres culleradetes de bot (fonoll pudent) fresc, dos de salsa de tomàquet, dos fulles de llorer, una culleradeta de suc de cogombret, dos de coriandre i sal i pebre al gust

Els purés de verdures són els millors aliats per estar calentó i ben alimentat en aquesta època de l’any 32 32

de cadascú. Quan la mescla arribi al bull i la remolatxa estigui cuita, després d’uns 15-20 minuts, traure les fulles de llorer i servir.

de VERDURES Aquest puré és rapidíssim de preparar i una bona manera d’utilitzar la verdura que queda a la nevera. Es posa tot el que tinguem en una paella amb espècies i es remena fins que estigui cuit i després es tritura tot. Així de fàcil! Si no tens verdures de sobra a la nevera, posahi una ceba morada, dos pebrots, un xile de Jalapa, dos pastanagues, sis dents d’all, mitja cullerada de comí, pebre vermell, sal i pebre. A banda, al forn es deixa coure mitja carabassa fins que quedi daurada i cruixent. Quan totes les verdures estan cuites, es posen en una olla amb 750 ml de caldo de verdures i 200 de llet vegetal, com la de coco, i es tritura i s’escalfa tot. Abans de servir, decorar el plat amb una mica de crema de coco i llavors de sèsam li donarà un toc delicat i el farà molt apetible MGZ Font: pickuplimes.com


avant d’aquesta tradició espanyola, la qual està molt arrelada a casa nostra, s’escriuen varies llegendes. Les tapes són els plats que se serveixen per acompanyar la beguda i són un sinònim d’aperitiu. Hi ha qui assegura que va sorgir arrel d’una anècdota protagonitzada per Alfons XIII, a l’Edat Mitjana, quan va visitar Cádiz. Abans de tornar a palau, el monarca va fer una parada al Ventorrillo del Chato i va demanar una copa de vi de Jerez, però no es va adonar que estava a punt d’aparèixer un remolí de vent pel local i amenaçava en omplir de sorra de platja la seva copa. Per evitar-ho, l’espavilat cambrer va reaccionar ràpidament i va cobrir la seva copa amb un tall de pernil.

Anar de tapes és una de les millors opcions per degustar la gastronomia típica de cada lloc que visitem

34 34

Quan el rei va voler donar un glop, va preguntar sorprès: "què és això?" I el cambrer va contestar: "perdoni el meu atreviment Majestat, li he posat una tapa per què no entres sorra a la copa". Alfonso XIII es va menjar el tall de pernil i va requerir que li servissin un altre Jerez, però “amb una altra tapa igual”. Tots els presents es van ficar a riure de l’espontaneïtat del cambrer i van demanar el mateix. Una altra anècdota seria quan, al segle XV, als hostalers se’ls obligava a servir alguna cosa de menjar per acompanyar el vi i així equilibrar els efectes de l’alcohol. Altres diuen que va ser al segle XIII quan el rei Alfonso el Sabio va caure malalt i el seu metge, per recuperar-se, li va recomanar que havia de prendre una copa de vi acompanyat de petites porcions de menjar. Amb els anys, aquests costums han anat evolucionant fins avui en dia, que ja trobem tot un món gastronòmic al voltant de les tapes.

Aquí tenim el costum de reunir-nos i compartir una copa de vi o una cervesa amb una tapa. Depèn de la zona, et poden oferir unes olives, uns pinxos o un plat d’arròs. També s’ha convertit en una tradició anar de bar en bar, fent tapes i visitant una ciutat. Es tracta doncs d'una manera especial de degustar la gastronomia típica de cada lloc.

Avui en dia ja existeix tot un món gastronòmic al voltant de les tapes Hi ha moltes ciutats d’Espanya que es disputen el guardó dels millors llocs per tapejar, com Màlaga, Granada, Madrid, Sevilla, Córdoba o San Sebastian. Però Lleida ja té aquest art implantat en molts bars de la ciutat, els quals serveixen unes tapes delicioses. També és habitual fer plats per compartir i així anar tapejant una mica de cadascun MGZ


BON AMBIENT I QUALITAT al teu lloc de reunió preferit

L

ondon Café és una cafeteria & cervesseria que es caracteritza pel seu tracte familiar i proper, que fa que els clients hi vagin per prendre la seva cervesa preferida amb els amics com una rutina, ja que molts d’ells afirmen que “anar al London és com anar casa”. La comoditat que trobarem en aquest indret és com l’abraçada que tots necessitem quan finalitzem la jornada laboral. La carta del London és molt extensa, però destaquem els "100 entrepans gourmet" que ens ofereixen cada dia, així com les hamburgueses, fetes amb carns selectes, com la del poltre o la d’estruç. Tots aquests àpats, acompanyats d’una bona cervesa d’importació única i especial, ja que el London Café té una àmplia carta de cerveses d'importació per a tots els gustos, són una molt bona opció. Una altra de les especialitats és la “degustació de pinxos”. un plat de 8 pinxos variats d'autor, que s'elabora i es cambia cada dia. D’aquesta forma els clients sempre gaudeixen de diferents gustos al paladar que els convida a tornar a l’endemà per descobrir de nou el que han preparat els professionals del London Café.

Sovint el bar organitza petits concerts per amenitzar el local i donar a conèixer cantants de la zona de Lleida. La tarda és el moment especial per descobrir tot tipus de cafès, fins a divuit sabors de xocolates i trentaquatre tipus d’infusions. Al London se senten especialment orgullosos dels anomenats Chivitos, els entrepans més grans de la carta. En pots escollir entre cinc tipus. No són els típics entrepans, sinó que estan fets amb receptes especials elaborades pel xef de la casa. I per amenitzar la nit, trobareu una carta extensa de gintònics que preparen al davant del client perquè pugui gaudir personalment de l’elaboració. "El Dia de la Pinta" és el dijous. El local serveix cerveses rosses i torrades de mig litre a 2 €. Al London Café trobareu infinitats de productes que cada dia us sorprendran. Veniu i deixeu-vos emportar pel bon gust

infinitats Al London Café trobareu dia us de productes que cada ixeu-vos sorprendran, veniu i de emportar pel bon gust 35


tradicionals de tota vida, d’allò fet a casa. I és que l’empresa s’encarrega de garantir una qualitat excel·lent en tot, ja sigui en el mató, els iogurts o els formatges frescos. Això ha donat peu a que les persones identifiquin els productes pel seu nom, Pastoret.

ot comença a les terres humils de Sant Guim de Freixenet, on la Carme inicià la producció casolana de mató a partir de l'excedent de llet dels seus ramats. La família sempre ha estat vinculada amb la terra, sobretot amb l’agricultura i la ramaderia, on han dedicat el seu temps a cuidar i mimar els ramats de cabres. Des de 1992, la família Pont no ha parat de treballar amb ganes i molt d'esforç. Juntament amb el matrimoni s’uní el seu fill, Xavier Pont, on amb el seu aire fresc va voler seguir donant idees. Pocs anys més tard, s'hi afegí la seva esposa Teresa. Entre tots han aconseguit tenir més de 70 referències de productes al mercat. El matrimoni sent una satisfacció molt gran en veure com el seu petit projecte, avui en dia, és una important empresa del sector làctic. I és que per aconseguir un reconeixement calen uns valors marcats que defineixin les accions, i tot l'equip de treball ho té clar; compromís amb el medi ambient i la natura, buscar sempre l'autenticitat i vetllar per la vida de les vaques. 36

En cada Pastoret hi ha alguna història darrere, alguna anècdota que explicar, i és que l’essència dels seus productes rau en la filosofia que segueixen des del primer dia; mantenir les receptes casolanes i seguir amb els processos artesanals d’elaboració. L’equip de treball lluita diàriament per innovar i aposta per la creativitat desenvolupant nous producte, així com també, en la implantació de tècniques naturals d’envasament i conservació dels productes artesanals Pastoret. Quan proves un Pastoret saps que estàs menjant els sabors i les textures

Les vaques de Pastoret pasturen en granges que tenen cura de la seva llibertat, com per exemple les de Can Gel, on tenen temps per a tot però, principalment, per a la felicitat. Les vaques són les protagonistes dels èxits, ja que gràcies a elles s’aconsegueixen sabors i textures inigualables. La granja Can Gel té molta vida, i els proporciona un gran benestar, un estat molt important per als Pont. Per aquest motiu es preocupen perquè tinguin espais amplis per sentir-se a gust, descansar i on cada dia poden passejar per les terres. A més, hi ha l’oportunitat de visitar-les i el privilegi de veure allí on viuen i s’alimenten, on t'adonaràs que tot és natural; el principal secret del sabor i la textura dels productes.


Demostrant així el compromís de respecte amb la fauna i flora local, la preservació dels boscos i el seu component cultural i social, el packaging de Pastoret rau en el paper reciclable 100%, el vidre i la ceràmica per tal de produir el mínim de residus i que tot pugui ser reutilitzat o reciclat.

Reportatge realitzat per MAGAZINE PUBLICACIONS

dicions climàtiques són excepcionals per al seu cultiu, a més, el procediment d’elaboració és únic i es preocupen per cuidar el medi ambient. Actualment, hi ha dues varietats de iogurt vegetal d’ametlla marcona, el de gerds i els de préssec i maracujà. Tots els productes de la casa estan elaborats a partir d’un procés de ferTrobaràs els Pastoret en diferents formats, mides i materials, cada un pensat perquè conservi les qualitats de cada ingredient d’una manera excepcional. Davant els valors marcats d’empresa com la naturalitat i l’artesania no se li podia dir que no a fer un producte vegetal. Ha sortit al mercat els iogurts vegetals d’ametlla marcona, seguint les directrius que defineixen i donen personalitat a la marca: elaborar productes que siguin tan autèntics com la mateixa natura. Així doncs, la manera de treballar aquest nou producte ha sigut buscant i seleccionant la millor ametlla del món, la marcona. Tenien clar que havia d’estar cultivada amb estima i, per això, van escollir la Finca del Molí, una terra treballada per famílies unides. Un lloc idoni ja que les seves con-

T’esperen moltes sorpreses i novetats a Pastoret. En definitiva, quan proves un Pastoret, saps que estàs contribuint amb la responsabilitat mediambiental, amb el compromís amb els ramaders de la terra i el treball artesà. Però, en qüestió de sabor saps que és un autèntic làctic i que estàs menjant un producte natural

mentació més lent que proporciona una textura cremosa i realça el sabor. Els has provat? Si vols estar al corrent de totes les novetats de Pastoret i assabentar-te de les seves experiències i curiositats, així com saber receptes delicioses, a la pàgina web trobaràs el teu petit espai i t’encapritxaràs, una mica més, de tot els seus productes.

37


E

l Celler Carviresa és el resultat de la fusió de tres famílies vinícoles. Totes tres tenen una llarga història dedicada a l’elaboració i comercialització dels vins. A partir del raïm de collita pròpia i del de viticultors de la zona, els vins Carviresa han destacat sempre per la seva qualitat, gust i aroma, i de seguida es van fer un lloc al mercat. L’origen del celler data del 1870 i avui dia, al capdavant de la societat, hi trobem els nets dels precursos de dos de les tres famílies inicials, que segueixen amb una gran visió empresarial i de futur. Els vins Carviresa provenen d’una terra ideal per al cultiu de vinya: la Vall del Corb. En aquesta localització, les vinyes i conreus es troben entre els 200 i 400 metres d’altitud, en un terreny calcari i uniforme. Va ser aquí

38

on es cultivà per primera vegada a Catalunya les varietats de cabernet sauvignon, merlot i chardonnay i on es van adoptar les tècniques californianes de vinificació. Envoltats de pedres centenàries, el celler ens destapa anys i anys de tradició i passió pel vi. Les bótes de roure, de torrats forts, emmagatzemen el vi blanc, i les de torrats mitjans o lleugers, el vi negre, que permetran una acció més atrevida de la fusta sobre el producte final.

Carviresa ofereix molt més que vi: assesorament sommelier, consultes sobre maridatge, tastos a domicili, cursos i jornades, lots i ampolles personalitzades i experts al servei del client D.O Costers del Segre i D.O Cava des del 1998, l’equip Carviresa no ha parat d’innovar. L’última aposta ha estat la inauguració de l’Agrobotiga i de la plataforma online, que posa a disposició dels clients un ampli ventall de productes vinícoles i d’alimentació. L’Agrobotiga, que es troba tant a Tàrrega com a Barcelona, destaca per vàries raons: és un establiment únic a la regió, ofereix una àmplia varietat de vins caves i ver-

muts, tant de la zona com d’arreu del país i de l’estranger, i una gran gamma de licors, aperitius i productes d’alimentació prèmium. L’equip que hi treballa és també un dels seus punts forts, ja que fa un assessorament personalitzat al client, tot aconsellant-lo sobre els millors productes alimentaris que es poden trobar avui dia al mercat. Tres paraules defineixen el treball i la línia d’actuació d’aquest gran celler: passió, sinceritat i inspiració. Segons ells és tot el que cal per fer un bon vi. Això i la voluntat de millorar constantment, per suposat. El celler ja fa anys que va ampliar les seves instal·lacions amb nous cellers a Verdú i nous magatzems a Tàrrega. A banda, també han millorat els serveis que posen a disposició del client i la gamma de productes que ofereixen a l’Agrobotiga i a la botiga online, com per exemple, un assortit d’olis de collita pròpia que juntament amb el vi fan de Carviresa una empresa total que abarca camps molt diferents.


Tres paraules defineixen el treball i la línia d’actuació d’aquest

Nascuda l’any 1870, Carviresa ha apostat sempre pels productes de qualitat i per la millora constant en el procès de producció i comercialització dels seus productes Així doncs, Carviresa ofereix molt més que vins. Adreçats a aquells que són autèntics sommeliers però també a aquell qui descobreix el món del vi per primera vegada, el celler posa a la disposició de tothom qui hi estigui interessat: assesorament sommelier, consultes sobre maridatge, tastos a domicili, cursos i jornades, lots i ampolles personalitzades i experts al servei del client. L’ empresa també dedica molts esforços a la investigació i recerca, i a encetar nous projectes, com per exemple, experiències enoturístiques que surten del circuit normal que organitzen altres cellers. En aquest sentit, un dels projectes més ambiciosos i emocionants en el qual el celler s’endinsa, és la mescla de vi, natura i equitació. Una aproximació ben diferent a la cultura del vi que troba en el paisatge de l’Urgell un marc incomparable on passar una estona genial amb família i amics. No és casualitat que els vins Carviresa siguin tan apreciats. D’una gran tasca a la vinya, mimant i cuidant els ceps i fidels al mètode tradicional de la gravetat que permet que el raïm arribi sencer a la seva fermentació, es creen noves propostes de caràcter atrevit, definit i original. Entre els vins que té al mercat el celler destaquen els joves i atrevits Sot Neral, Pocapena, Lo Traguet de Sant Eloi i Taratot. I pel que fa als olis: Molí de Sant Martí, d’oliva verge extra, neix de la millor collita i és actualment el seu oli més reconegut

gran celler: passió, sinceritat i inspiració

L'agrobotiga

Visita la nostra botiga online:

www.carviresa.com Av. Tarragona, s/n · 25300 TÀRREGA (Lleida) Tel. 973 310 732 C/ Rocafort, 9 · 08015 BARCELONA Tel. 931 067 627

carviresa@carviresa.com carviresa@carviresa.com


a industria alimentària cada vegada està més revolucionada i els ingredients que hi afegeixen no són sans. En tema de pa els supermercats s’omplen de prefabricats que no ens aporten cap nutrient saludable, sobretot, el pa de motlle. Per evitar errors a l’hora de comprar els aliments, és vital fer cas a l’etiquetatge i saber-lo llegir per tal de consumir productes de qualitat, ja que són els encarregats d’oferir una salut òptima. Pel que fa al pa de motlle ens adonem que un paquet quan l’obrim dura molts dies sense fer-se malbé, i això amb els productes naturals no passa, per tant estem consumint un producte ple de conservants i colorants. Tenir pa de motlle al rebost ens facilita la tasca a la cuina, sobretot, a l’hora de preparar esmorzars i berenars. Però cal ser conscients d’allò que comprem i consumim, i si t’agrada el pa de motlle, millor fes-te’l tu mateix. A l’hora d’adquirir els ingredients dubtem si hem de comprar la farina refinada o integral i si engreixen igual i quins beneficis ens proporcionen.

El pa integral engreixa menys perquè el nostre cos crema més calories per poder digerir-lo

40 40

El gra de blat, que s’obté de les espigues madures, es composa de 3 parts: la closca, on es troba la fibra, el germen de blat, ric en vitamina E i l’endosperma, ric en midó i proteïnes.

Si pot fer-te tu mateix el pa de motlle integral aconseguiràs consumir un producte 100% saludable La farina refinada o blanca s’elabora molent només l’endosperma fins a obtenir una pols fina i s’elimina la closca i el germen. En canvi, la farina integral es fa amb el gra sencer i es tritura amb la seva closca i el germen (d’aquí el nom d’integral). A nivell nutricional la millor opció sempre és la integral, ja que en la seva closca és on es troba tota la fibra i la major quantitat de nutrients, passa el mateix amb les fruites i les verdures. Per tant, la farina integral se n’aprofita totes les vitamines, minerals, fibra, mentre que la farina refinada només li queda el midó i part de les proteïnes.

Pel que fa a les calories tenen les mateixes el pa blanc que l’integral, però la diferència està en com el metabolisme n’aprofita els seus nutrients. La farina blanca és considerada un hidrat de carboni d’absorció ràpida, com el sucre. Això vol dir que passa molt ràpid pel torrent sanguini sense que el nostre cos hagi hagut de fer cap tipus de treball. Pel que fa a la farina integral es considera un hidrat d’absorció lenta. En aquest cas el nostre cos ha d’emprar una certa quantitat d’energia per transformar aquest aliment i tardarà més temps en fer-ho i es dirigeix més lentament. Aquest procés fa que tingui la mateixa aportació calòrica, però realment el pa integral engreixa menys perquè el nostre cos crema més calories per poder digerir-lo i és més saciant per la fibra MGZ

A nivell nutricional, el pa integral és més saludable que el pa blanc


El portal web Turisme Catalunya ĂŠs una il.lusionant iniciativa per tal de promoure el turisme de proximitat


SERVEIS

xavier@aluminislleida.com

42

A mesura que passa el temps, les cases intel·ligents deixen de ser una ficció. Actualment, les noves tendències en electrodomèstics així ho demostren, i és que cada vegada més els aparells que arriben al mercat són més moderns i fan que la casa estigui interconnectada. Augmentar el “coeficient intel·lectual” de refrigeradors, forns, màquines de rentar plats i fins i tot del vàter és un tendència a l’alça que cada vegada és més present al mercat, a les cases i el més important, al nostre imaginari, que fa que no veguem aquest tipus d’electrodomèstics com si fossin ciència ficció. Algunes prediccions de les tendències en electrodomèstics que es van veure l’any passat i que de ben segur també es veuran aquest any que encetem són electrodomèstics que es connecten amb el mòbil i que permeten posar en marxa o parar una rentadora, revisar els productes que hi ha a la nevera... i els que ofereixen diferents prestacions en un mateix producte com els forns SteakGrill o els que incorporen receptes. Pel que fa als dispositius intel·ligents que controlen la casa en general, com l’Alexa, s’espera que aquest any s’incorporin al bany juntament amb la intel·ligència artificial de miralls, vàters, banyeres, dutxes, raspalls de dents i altres objectes.


Electrodomèstics que es connecten amb el mòbil, dispositius intel·ligents que controlen els aparells de la casa i electrodomèstics que ofereixen diferents prestacions en un mateix producte seran les tendències d’aquest any nou

Ja fa uns anys que els electrodomèstics anunciaven que venien amb una aplicació capaç de fer que poguessis controlar l’aparell des de fora de casa. Avui dia aquest tipus d’anuncis han desaparegut perquè ja es sobreentèn que els aparells que tenim a casa porten incorporada aquesta funció. La novetat d’aquest any, però, no és que els electrodoméstics que podem adquirir al mercat siguin intel·ligents, sinó que cada cop ho són més. Aquest 2020, els botons Dash d’Amazon, els assistents de veu integrats i les cases intel·ligents seran una realitat i es podran adquirir fàcilment. Un altre tret característic dels nous electrodomèstics que arriben és que les grans empreses que els fabriquen s’associen amb altres empreses tecnològiques per oferir productes únics que satisfan les necessitats del públic més exigent. Un exemple d’aquesta unió són els els forns amb receptes incorporades, calaixos que escalfen la vaixella o plaques de cocció amb estractor integrat, entre altres.

Alcalde Porqueras, 8 · 25008 LLEIDA

Tel. 973 000 484 agendaoriginal@gmail.com

www.originaltattoo.es JosuFranchTrilla

Josu_Original_Tattoo

Pel que fa al disseny, els colors bàsics com el negre, el blanc o el platejat, que han acompanyat cuines durant generacions, aquest any ja no són tendència. L’acer inoxidable serà sempre una opció per als més tradicionals, però el mercat canvia a un ritme frenètic i l’aposta per aquest 2020 és arriscar amb colors diferents que donin a la nostra llar un aire diferent i original MGZ

Arriscar amb colors diferents als bàsics com el negre, el blanc o el platejat és una de les novetats que s’espera aquest 2020

w

.me ww

mbr

i

m e.co c i v s er

REPARACIONES · ELECTRICIDAD PINTURA · REFORMAS · CARPINTERÍA COMUNIDADES · FONTANERIA · BRICOLAJE

C / Salze, 9 · 25198 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membriservice@gmail.com

43


G

ener i tot torna a la normalitat, els horaris s’estableixen novament i les rutines agafen força. Després d’uns dies de canvis, on les estones de gimnàs han passat a un segon pla, arriba la tornada a l’activitat física. El fet d’haver reduït la pràctica d’activitat física durant els dies de festes nadalenques fa que s’hagi de tenir en compte els nostres músculs, ja que no es troben en la mateixa forma física que fa uns dies enrere. Per tant, els primers dies de tornada al gimnàs han de ser moderats i sense excedir-se, ja que en una setmana no perdrem el pes guanyat durant els àpats nadalencs. L’únic que aconseguirem serà una lesió si forcem el cos més del que està acostumat.

Anar entre dos i tres dies a la setmana al gimnàs és un bon començament. Estira abans i després de començar amb l’esport ja que aquests preparen la musculació per a l’exercici físic i serveixen per eliminar les tensions produïdes durant l’activitat, ajuden a millorar la circulació, a reduir el dolor dels músculs, garantiràs el teu benestar i milloraràs les sensacions d’entrenament. Tingues en compte el descans entre sessions, per assimilar millor el teu entrenament i obtenir millors resultats. La ingesta de líquids és molt important per mantenir un bon estat d’hidratació abans, durant i després de la pràctica esportiva. Fes de l’aigua la teva beguda principal. Redueix les quantitats i menja amb més freqüència. El passar gana no t’ajudarà a perdre pes ni a afrontar amb èxit l’entrenament, al contrari, el teu cos alentirà el teu metabolisme i gastarà menys calories. La fase inicial és la més difícil, superats els 30 primers dies l’esport diari ja és un dels teus hàbits. Segueix cap al teu objectiu! MGZ

dirigides tzat tivitats c A ersonali s itnes ament p n e ues tr Servei F iq n s E ves fí Walking ració pro a p re Cycling/ P e nutrició Servei d

Pg. de Ronda, 55-57 · 25006 LLEIDA Tel. 973 829 150 info@zonafitnesslleida.com

44


* Oferta vĂ lida fins 31/01/20 models e5 o superior, oferta no acumulable


F

er regals no és tan fàcil com sembla. Els següents consells t’ajudaran a que aquesta temporada l’acabis de la millor manera, fent regals que emocionin i encantin a les persones que estimes:

1. Preguntar: Tot i que sembla lògic preguntar què vol

la persona, moltes vegades, ja sigui per por o per vergonya, aquesta pregunta no s’arriba a fer mai, i si bé regalar allò que ens diuen elimina el factor sorpresa, és una aposta segura i la manera d’encertar el regal a la primera.

2. El mateix regal per tothom: Segons un estudi de la

Universitat de Cincinnati, quan comprem més d’un regal al mateix temps, acabem obsequiant a uns i perjudicant altres. Per tant, de vegades és convenient fer un mateix regal, sempre i quan s’adapti a les necessitats de totes i cadascuna de les persones que rebran el regal.

3. Pensar i empatitzar: Per molt que la persona que ha de rebre el regal sigui l’antítesi dels nostres gustos i preferències, cal posar-se a la seva pell i intentar imaginar què es compraria. És quan triem un regal pensant tal i com ho faria aquella persona que podem encertar-la. 4. Regala només una cosa: Aquest és un dels errors que

més es cometen a l’hora de fer un regal. Per molt que el regal sigui meravellós i ens hagi costat un ull de la cara, sempre acabem pensant que no es suficient i que quedaria millor afegir-hi un petit detall. Error! L’únic que fa el segon regal és restar valor al regal principal.

5. Sigues pràctic: La majoria de gent que regala pretén impressionar. Això pot ser positiu però també fa que puguem caure en l’error de comprar alguna cosa només pels detalls originals, extravagants i possiblement, poc pràctics. Pren nota: la gent prefereix rebre coses útils i fàcils d’utilitzar.

6. Els diners fan il·lusió a tothom: A priori no sembla que regalar diners sigui un gran regal. Tot i així, és la solució perfecta en cas de dubte. 7. No regalar res: Sí, sí, has llegit bé. Aquesta opció, pactada

previament amb família o amics, de vegades és de gran ajuda quan no tenim ni el pressupost ni el temps per regalar a cosins, nebots, tiets, etc. Si la idea de no fer regals és massa dràstica, sempre es poden proposar altres alternatives, com per exemple, regalar postres o manualitats, posar un límit al pressupost, fer regals només als petits de casa o demanar que els diners es donin a una organització benèfica MGZ

46


Com

e n dre V i r pra al per donar al geni e d i Una egon ús als articles un s

a implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus és molt conscient i cada vegada més reutilitzem, reparem i recuperem els productes ja utilitzats.

Aa

ro

n

Donar-li una segona vida als articles és gràcies a les empreses que es dediquen a la compra i venda d’objectes, sobretot de l’àmbit de l’electrònica, electricitat, electrodomèstics o material industrial i d’hostaleria. Així doncs, les empreses s’encarreguen de rebre l’aparell, revisar-lo, arreglar-lo i donar-li el vistiplau per tal d’assegurar-te que tot és correcte.

Pu

b

ill

Aconseguir un electrodomèstic de nt de “Galer Gere segona mà és una bona oporia 1 3” tunitat per estalviar i preocupar-te pel medi ambient. Quan apostes per visitar aquest tipus de botigues, t’adonaràs que el preu de venta és més baix que el seu preu original, ja que

el cost variarà segons la utilitat i l’ús que si li hagi donat amb anterioritat, però sempre assegurant una qualitat i garantia per tal de fer una compra segura.

Apropa’t a una botiga de segona mà i contribueix amb el medi ambient

Diferents botigues fiquen a la teva disposició tot tipus d’articles, només cal que els visiti’s, demani’s informació i no tinguis cap dubte de la seva fiabilitat. Apropar-te a una botiga de segona mà és fer una compra fàcil, ràpida i econòmica de tots aquells articles que necessitis per a la teva llar, així doncs equipa casa teva amb productes de baix cost però de bona qualitat. Aquest tipus de botigues disposen de varies marques que actualment hi ha al mercat. Ja ho saps si vols vendre allò que ja no utilitzes o vols comprar alguna cosa que necessitis a un cost més baix, no dubtis en visitar Galeria 13, allí hi trobaràs el que busques. T’atendran amb tota la professionalitat i et donaran un document de garantia de l’article que compris

COMPREM VENEM DEPOSITEM INTERCANVIEM

AT: NOVET FEM NCES MUDA

TAXEM P ER

WHA TS A

ÀMPLI A EXPOS ICIÓ D’ ELEC TRODO MÈSTI CS INDUS TRIALS

MATERIAL INDUSTRIAL A D’HOSTALERI ÈSTICS

ELECTRODOM

ELECTRÒNICA ELECTRICITAT

PP • DEPOSITI EL QUE NO FA SERVIR • NEGOCIÏ I COMPRI EL QUE NECESSITA AL MILLOR PREU

OBR

IM E

IUM LS D

ENGES

C/Indústria 2 Polígon de Torrefarrera

(Davant l’Àrea de Guissona)

25123 TORREFARRERA (Lleida) galeria_13@yahoo.es

Tel. 973 75 11 33 · 646 683 005 47


CURSOS SUBVENCIONATS 2020 CURSOS PER ATURATS • C.P. PROMOCIÓ TURÍSTICA LOCAL I INFORMACIÓ AL VISITANT • C.P. ACTIVITATS AUXILIARS AGRICULTURA • ACTIVITATS ADMINISTRATIVES EN RELACIÓ AMB EL CLIENT • FRANCÈS A-1 • ALEMANY A-1 • ANGLÈS A-1 • ANGLÈS A-2

CURSOS PER A TREBALLADORS I AUTÒNOMS • OPTIMITZA LA TEVA BOTIGA I COM VENDRE PER INTERNET

• NÒMINES I SEGURETAT SOCIAL

• MANIPULADOR DE PRODUCTES FITOSANITARIS

• SEGURETAT ALIMENTÀRIA, MANIPULACIÓ I CONTROL D’ALIMENTS

• PROGRAMACIÓ NEUROLINGÜÍSTICA

• ASSESSORAMENT CREACIÓ D’EMPRESES

• INFORMÀTICA BÀSICA

• NEUROMÀRQUETING

• MINDFULNESS

• ANÀLISI I CONTROL DE COSTOS

• COMMUNITY MANAGER • COMPTABILITAT INFORMATITZADA • COMPTABILITAT BÀSICA • MANIPULACIÓ D’ALIMENTS, AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES • NÒMINES I SEGURETAT SOCIAL • GESTIÓ DE L’ESTRÈS I TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ • INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL • BENESTAR ANIMAL DURANT EL SACRIFICI • NUTRICIÓ I DIETÈTICA • TÈCNIQUES DE VENDA I FORMACIÓ DE VENEDORS • LLEI DE PROTECCIÓ DE DADES 48

• PREPARACIÓ ACTIC


CURSOS D’IDIOMES ANGLÈS

FRANCÈS

ADULTS

ADULTS

• A1, A2, B1 (PET), B2 (FIRST), C1 (ADVANCED), SÈNIOR (A1 - A2)

• A1, A2, A2+, B2, C1

JOVES • B1 PREPARACIÓ PET (1r - 2n ESO) • B1 PREPARACIÓ PET • B2 1r CURS PREP FIRST (4t ESO - 1r BATX)

JOVES • A1, A2, B1 • PREPARACIÓ D’EXÀMENS (A2 - B1 - B2) • B2 PREPARACIÓ DELF

INFORMÀTICA

PETITS

• PREPARACIÓ ACTIC

• A1 PRIMÀRIA

• INFORMÀTICA SÈNIOR

REFORÇ

• B2 PREPARACIÓ FIRST

ALEMANY

PETITS

ADULTS

• BEGINNERS I (P3 - P4 - P5)

ADULTS

• CASTELLÀ • CATALÀ

• BEGINNERS II (1r - 2n PRIM)

• A1

SECUNDÀRIA

• STARTERS I (3r  PRIM)

JOVES I PETITS

• REFORÇ SECUNDÀRIA

• STARTERS II (4t  PRIM)

• A1, A2, B1

PRIMÀRIA

• FLYERS (5è - 6è PRIM - 1r ESO)

• REFORÇ PRIMÀRIA

REFORÇ • REFORÇ ENGLISH

Informa’t de les dates a: Gran Passeig de Ronda, 128 i 147 entresol · 25008 LLEIDA

www.cf-versailles.com

Telèfon 973 248 041 versailles@cf-versailles.com

49


LEGAL

Coberturas de tu

SEGURO DEL HOGAR que desconoces que existen uchos de nosotros tenemos contratado un seguro del Hogar (el cual no es obligatorio pero sí muy recomendable si tenemos propiedad o incluso si estamos viviendo de alquiler). Lo que mucha gente desconoce es que en el mismo las compañías integran coberturas que poco o nada tienen que ver con los daños que pueda causarse desde la finca, principal objeto de dicho contrato. Hoy vamos a comentar algunas de las coberturas que quizás ignores que tienes contratadas, por lo que te recomendamos que revises tu póliza y constates como ciertamente cubre más de lo que te imaginabas:

Reposición de documentos:

Accidentes domésticos:

Como escrituras u otros documentos públicos que estén depositados en registros. Lógicamente, no podremos solicitar al seguro la reposición de documentos no registrados, pues es imposible conseguir una copia de lo que no se ha guardado. Dependiendo de la tipología de la póliza, incluiría incluso la Asistencia informática, para la recuperación de los documentos guardados en el propio sistema.

Asistencia en viaje:

Daños ocasionados como consecuencia de la fluctuación eléctrica: Es una garantía complementaría de las pólizas que protegen la vivienda. En caso de que la comida se eche a perder, el seguro cubre la pérdida de los alimentos que estaban refrigerados hasta el máximo contratado. También se incluirán los daños sufridos en la instalación eléctrica, así como aparatos o equipos conectados, a consecuencia de corrientes anormales o cortocircuitos en la red, sin perjuicio que la cobertura se de a través de pago o a través de reclamar a la empresa eléctrica (tanto comercializadora como distribuidora)

Seguro de la mascota y los daños que pueda ocasionar: Generalmente la Responsabilidad Civil de la mascota queda cubierta por la póliza, sin perjuicio de la obligación para determinadas especies de la contratación de un seguro de responsabilidad civil. En algunos supuestos llega a incluir los gastos de veterinario. 50

Golpes, caídas, quemaduras, intoxicaciones, hemorragias, atragantamientos y electrocuciones son algunos de los riesgos cotidianos que algunos seguros cubren. Puede ser que estén contratados no sólo aquellos accidentes que han ocurrido dentro del hogar, sino fuera (caídas en la calle, en el monte, etc.) Si estás de viaje y enfermas, el seguro del hogar puede encargarse de todo, siempre que lo tengas contratado. Los principales servicios incluyen el viaje de vuelta y el transporte, hospitalización de un familiar y gastos complementarios, los gastos en el extranjero o repatriación en caso de fallecimiento. También puede incluir gastos de localización y salvamento.

Robo: Y no sólo estamos hablando del que se produce DENTRO del bien asegurado, sino que también si se produce un robo FUERA del mismo, siempre que haya habido violencia o intimidación para extraer los bienes, también el seguro suele cubrirlo. También puede cubrir la indemnización por joyas, relojes u objetos personales robados en el momento del robo. Lo primero que se deberá hacer antes de dar el parte, lógicamente, es presentar la correspondiente denuncia. Los hurtos suelen estar excluidos.

Servicio de bricolaje: Algunas compañías incluyen un servicio de bricolaje en el hogar, además del desplazamiento del


técnico y las primeras horas de la mano de obra, siempre que se utilicen los técnicos por la aseguradora remitidos. Los materiales, sin embargo, van a cargo del asegurado. Entre los servicios de bricolaje que suelen incluir están el montaje de muebles, la colocación de enchufes o la instalación de tiradores de puertas.

Uso fraudulento de tarjetas de crédito: en caso de pérdida o robo, y alguien usa la tarjeta sin consentimiento, la compañía de seguros se hace cargo de los gastos que se han generado. Al igual que sucede con el robo de objetos, se deberá interponer la correspondiente denuncia.

Accidentes cómo ciclista o usuario de otros vehículos (patinetes):

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

Muchas compañías, dentro del apartado de accidentes domésticos, incluyen aquellos que suceden como consecuencia de ir en bicicleta, monopatín, patinete, etc. Y no sólo tus daños, sino los que causes a tercera persona.

Defensa jurídica: Por último, y no menos importante, en algunos casos la compañía de seguros asume gastos en los que se tenga que incurrir el asegurado en algún proceso judicial o administrativo. El objetivo es la defensa ante reclamaciones o problemas por vía amistosa o legal. Incluye el asesoramiento a la persona, la reclamación en su nombre y la solicitud de una indemnización por el daño causado. En caso de optar por el abogado designado por la compañía no hay límites, en caso de optar por el abogado que elijas libremente, tendrás que comprobar el límite de cobertura y aportar una designa a la aseguradora

Jordi Mercado Advocat jordi.mercado@grup90.com

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

• Reformes de pisos • Cuines i banys • Treballs d’electricitat de tot tipus • Impermeabilització de dipòsits d’aigua potable • Fontaneria i calefacció • Cobertes convencionals de fusta

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA Tel. 973 20 86 11 info@grup90.com www.grup90.com

Carrer de l’Ermita, 8 . 25260 IVARS D’URGELL (Lleida)

Tel. 618 466 970

692 968 723 51


a decoració #slowdeco no tracta d’un tipus de mobles ni d’una tendència purament estètica, sinó d’un estil de vida. Viure en una casa slow fa que et sentis millor i ajuda a tornar a connectar amb les veritables necessitats. Una filosofia on l’estrès no existeix, amb l’slowdeco podràs aconseguir experimentar els instant de manera més reposada i conscient. El lloc i el disseny arquitectònic té la seva importància, però el factor més significatiu és l’actitud. Les persones que segueixen un estil de vida slow els hi agrada ocupar-se de la seva llar de manera afectiva. Cal aprendre a gaudir més de casa nostra i crear espais simples, oberts i funcionals. Els espais diàfans i comunitaris, amb el menor nombre possible d’envans i obstacles, fan que la transició d’una activitat a una altra resulti natural. Per aquest motiu, pren impor-

 A una casa slow la qualitat està sempre per damunt de la quantitat i l’aparença

tància la connexió entre la cuina i el menjador o entre el dormitori i el bany. Aquesta comunicació afavoreix la relació entre membres de la família, que tendeixen a compartir en lloc d’aïllar-se. Els experts en slow life, diuen que a qualsevol casa és indispensable tenir una taula o barra gran on poder menjar, treballar o xerrar a la cuina. En una casa slow no hi poden faltar les plantes aromàtiques i amb música ambiental ja que s’encarreguen d’alimentar la felicitat. Altres característiques de l’slow són la llum natural, la il·luminació de baix consum i electrodomèstics d’alta eficiència energètica els quals ajuden a que la casa sigui sostenible. 6 claus per a la decoració slow: • Aposta per espais senzills “menys és més”. Només cal allò que realment es necessita, perquè els ambients slow busquen la funcionalitat.

La simplicitat i la funcionalitat afavoreixen el manteniment, la neteja i l’ordre • Gaudeix del temps i de casa teva. Crea un espai a casa teva per fer el que més t’agrada ja sigui llegir, veure una pel·lícula o sèrie, practicar ioga... un lloc on gaudir dels petits plaers. • Un espai on connectar amb la teva família, parella o amb tu mateix/a. • Tenir-ho tot en ordre, és primordial mantenir un espai tranquil. • Els materials naturals com la fusta de pi és un bon complement per crear espais càlids i confortables. • La senzillesa, la calma i la llum, tres adjectius que respira una llar slow MGZ

Oferta vàlida fins a fi d’existències Sofà chaise longue premium

• Seients amb flocs d’escuma de 30 kg/m3 • Sistema extensible i reclinable • Coixins desenfundables • Estructura de fusta

C/ Parc, 31 · 25112 GIMENELLS (Lleida) · 52

Tel. 973 74 80 64


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


Banys Banys de de tendència tendència el el 2020 2020 aa Gamma Gamma Lleida Lleida S’acosta S’acosta S’acosta S’acostael el el el2020 2020 2020 2020iiia iaaaGrup Grup Grup GrupGamma Gamma Gamma GammaLleida Lleida Lleidaja ja jaens ens ensestem estem estempreparant preparant preparant per per peroferir-te oferir-te oferir-te oferir-teles les les lestendències tendències tendències tendènciesmés més més mésactuals actuals actualsper per perrenovar renovar renovarla la lateva teva teva llar, llar, llar,en en enespecial especial especial especialel el el elteu teu teu teubany. bany. bany. bany.Sabem Sabem Sabem Sabemel el elquè què quèes es esportarà portarà portaràl’any l’any l’anyque que que ve ve veii it’ho t’ho t’ho t’hovolem volem volem volemexplicar explicar explicar explicartot. tot. tot. tot.

GRUP GRUP GRUP GAMMA GAMMA GAMMA GAMMA LLEIDA LLEIDA LLEIDA C/Anselm C/Anselm C/AnselmClavé, Clavé, Clavé, Clavé,30-32 30-32 30-32 30-32 25004 25004 25004Lleida Lleida Lleida Lleida Tel. Tel. Tel.973 973 973247 247 247 247984 984 984 984----660 660 660 660305 305 305318 318 318

www.gamma.es www.gamma.es www.gamma.es www.gamma.es

Materials, Materials, Materials, Materials,colors, colors, colors, colors,formes... formes... formes... formes...el elel el2020 2020 2020 2020arribarà arribarà arribarà arribaràcarregat carregat carregat carregat de de de de tendèntendèntendèntendències cies ciesper per per peral alal alteu teu teu teubany bany bany banyii nosaltres inosaltres i nosaltres nosaltresles les les lesposem posem posem posemal alalalteu teu teu teuabast. abast. abast. abast.ConcreConcreConcreConcretament, tament, tament, tament,se se se seseguiran seguiran seguiran seguiranportant portant portant portantels els els elsmaterials materials materials materialsque que que queconnectin connectin connectin connectin amb amb amb amb la lalala naturalesa, naturalesa, naturalesa, naturalesa,com com com comla lala lafusta, fusta, fusta, fusta,la lala lapedra pedra pedra pedranatural, natural, natural, natural,la lalalanoguera noguera noguera nogueraItaliana, Italiana, Italiana, Italiana, el elelcànem, cànem, cànem, cànem,el elel elvímet vímet vímet vímetii iel ielel elmarbre. marbre. marbre. marbre.En En En Enquant quant quant quantaaaacolors, colors, colors, colors,dominen dominen dominen dominenels els els els tons tons tonsverds verds verds verdsmolsa, molsa, molsa, molsa,blaus blaus blaus blausintensos, intensos, intensos, intensos,taronges taronges taronges tarongesii inegres, negres, i negres, negres,aaaamés més més mésde de de de tot tot tottipus tipus tipus tipusde de de detons tons tons tonsterra, terra, terra, terra,verd verd verd verdii igroc groc i groc grocintens intens intens intensii iel el i elelneó. neó. neó. neó. AAAmés, més, més, més,seguiran seguiran seguiran seguiransent sent sent sentprotagonistes protagonistes protagonistes protagonistesles les les lesceràmiques ceràmiques ceràmiques ceràmiquesde de de degran gran gran gran format format format formatii iiles les les lesformes formes formes formesarrodonides. arrodonides. arrodonides. arrodonides.T’agrada? T’agrada? T’agrada? T’agrada?Doncs Doncs Doncs Doncsaquestes aquestes aquestes aquestes són són sónles les les lespautes pautes pautes pautesque que que quemarcaran marcaran marcaran marcaranla lala ladecoració decoració decoració decoracióde de de debanys banys banys banysel elelelproper proper proper proper any. any. any.Unes Unes Unes Unestendències tendències tendències tendènciesque que que quefaran faran faran farandel del del delteu teu teu teubany bany bany banyun un un unespai espai espai espaide de de derevisrevisrevisrevista ta taii ique que que queaaaaGamma Gamma Gamma GammaLleida Lleida Lleida Lleidat’ajudarem t’ajudarem t’ajudarem t’ajudaremaaaaaconseguir. aconseguir. aconseguir. aconseguir.Vine, Vine, Vine, Vine,ii it’ho t’ho i t’ho t’ho mostrarem! mostrarem! mostrarem! mostrarem!


C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4591 PISO CAPPONT 133.000 € 90 m2

3

2

65 m2

Ref. 4767 DÚPLEX CAPPONT 181.500 €

15.000 €

110 m2

3

3

15.000 €

Ref. 4619 DÚPLEX CIUTAT JARDÍ 312.000 € 245 m   4   4 Comunitària  +  +  18.000 €

Ref. 4757 ÁTICO CAPPONT 238.500 €

Ref. 4755 CASA VILANOVA DE LA BARCA 82.750 €

Ref. 4754 CASA CIUTAT JARDÍ 348.800 €

2

113 m

2

4

2

67 m

2

2

Ref. 4753 PISO INSTITUTS 143.000 € 110 m

2

4

2

 + 

15.000 €

116 m2

294 m2

3

2

4

70 m2

3

privado

15.000 €

2

3

Ref. 4743 CASA ROSELLÓ 176.175 € 199 m2

4

2

70 m2

30 m2

2


973 208 611 info@grup90.com www.grup90.com

Ref. 4736 PISO BORDETA 124.500 € 103 m2

4

2

113 m2

Ref. 4724 ÁTICO DÚPLEX AUDITORI 179.400 € 126 m

3

2

3

15 m

15.000 €

2

Ref. 4728 CASA LA CERDERA 249.500 € 259 m

2

897 m

4

2

2

 +

222 m

5

5

2

4

2

Ref. 4711 PISO PARDINYES 104.500 € 67 m2

2

1

15.000 €

Ref. 4665 PISO BORDETA 169.500 € 130 m2

Comunitària

Ref. 4572 CASA VILA MONTCADA 309.000 € 2

Ref. 4727 PISO AUDITORI 179.400 €

4

2

Ref. 4616 PISO CAPPONT 155.000 € 93 m2

3

2

15.000 €


MOTOR

E

El museu dona a conèixer la història de la motocicleta, en promou els seus valors i fomenta el seu ús responsable

El Museu també compta amb el taller original de Mario Soler, l’ideador de tot plegat. Soler, que va centrar la seva vida a la motocicleta, va ser l’impulsor

d’aquest projecte que va iniciar la primera meitat del segle XX, i el seu taller va ser transportat peça a peça des de Bassella perquè els visitants puguin conèixer de primera mà com treballava. Actualment, la Fundació privada Museu Moto Mario Soler és l’encarregada de gestionar el museu i la seva col·lecció de més de 190 motocicletes. La Fundació és una entitat sense ànim de lucre i propietat de la família Soler, que vol promoure i difondre els valors lligats a la motocicleta i la seva història, tot fomentant el seu ús responsable i cívic.

l Museu Moto Bassella és un dels millors de tota Europa. A mig camí d’Andorra, a la comarca de l’Alt Urgell, el Museu obre les portes a tot aquell apassionat del motor i de les dos rodes. Amb una exposició permanent i una altra de temporal, el museu cada any acull visitants nacionals i internacionals. Un viatge al llarg del segle XX, des dels inicis de la motocicleta fins l’actualitat, és el recorregut que fa el museu per explicar-nos no només l’evolució de la motocicleta, sinó com aquesta ha anat sempre lligada als canvis socials, econòmics i tecnològics de la societat.

58

L’ exposició permanent 100 anys d’història de la moto conté els primers models del segle XX, tota una col·lecció de models de competició i acompanya aquestes motos amb un repàs per la història de la motocicleta que de ben segur et sorprendrà. Pel que fa a l’exposició temporal, 50 anys de Cota, el tipus de motocicleta que s’exposa és la d’aquest típic model de trial. El museu ja porta moltes exposicions fetes des de la seva inauguració l’any 2002. Les últimes han estat: La moto catalana avui, La moto. Societat, indústria i competició i Scooters, un segle de motos urbanes.


El Museu Moto Bassella ha sigut el primer museu de Catalunya i de tota Espanya dedicat exclusivament a la història i cultura de la moto. A banda de les col·leccions, el museu també dona l’oportunitat als visitants de fer tallers, esdeveniments privats, activitats familiars... adaptant-se així a les necessitats del visitant i a les seves demandes. Per exemple, per grups estudiantils, el museu organitza tallers educatius, activitats d’educació viària, i fins i tot, visites tècniques per a estudiants de mecànica, enginyeria o disseny industrial.

El Museu Moto Bassella no et deixarà indiferent. Amb més de 190 motocicletes i més de 1000 metres quadrats d’exposició és un referent a nivell nacional i internacional Conjuntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el museu ha posat a l’abast dels motards la possibilitat de recórrer les Terres de Lleida i

‘Mototurisme Ara Lleida’ posa a l’abast dels aficionats de la moto rutes de gran atractiu pel Pirineu i les Terres de Lleida del Pirineu a partir del projecte ‘Mototurisme Ara Lleida’, i també organitza altres sortides moteres mítiques per a un públic més ampli: la Motoclàssica Barcelona i el Rally dels Museus. Aquesta última es tracta d’una trobada de motos i cotxes antics i clàssics per carreteres secundàries de Lleida que permet conèixer indrets desconeguts i paisatges de gran atractiu. No et perdis l’oportunitat de visitar el Museu Moto Bassella. Tant si ets un aficionat del motor com si no ho ets el museu t’encantarà, ja que la història de la moto és també la nostra, i és una magnífica ocasió de gaudir amb família o amics d’aquesta col·lecció única al món

Dilluns - Diumenge de 10:00 a 18:00 (Dimecres tancat)

Ctra. C-14 km. 134 25289 Bassella (LLEIDA)

Tel: 973 462 731 info@museumoto.com www.museumoto.com 59


Conduir a l’hivern Com conduir sobre neu?

E

l simple fet de conduir sobre neu requereix unes habilitats determinades i una elevada concentració, i encara més quan el paviment té grava o fins i tot, plaques de gel. Et donem alguns consells perquè la conducció sobre la neu o el gel sigui el més segura possible, tant per als passatgers com per al mateix vehicle.

Pneumàtics d’hivern El primer pas per conduir amb neu o sobre gel és disposar dels pneumàtics adequats en cada cas, que s’adaptin perfectament a l’estat de l’asfalt. En el cas de conduir sobre neu i gel, és important disposar dels anomenats pneumàtics d’hivern, els quals ofereixen una major adherència a la carretera en el moment d’accelerar i de frenar. Per contra, si utilitzem rodes d’hivern a l’estiu, les altes temperatures faran que la roda s’endureixi i se’n redueixi l’adherència a la via.

Abans de sortir, prepara el teu cotxe

1.- Comprova que tots els pneumàtics estan en bon estat i inflats correctament. 2.-

Porta cadenes o equipa el teu vehicle amb pneumàtics d’hivern.

3.- Revisa l’estat de la bateria. 4.- Revisa l’estat dels amortidors, els frens i la direcció. Durant el trajecte... •  Condueix suau perquè no hi hagi moviments violents o inesperats del vehicle i poder així establir un major control del cotxe. • Circula sempre amb les llums d’encreuament. 62


• Recorda que la vista és un factor molt important, però en casos extrems, com la neu o el gel, la vista es converteix en el nostre primeríssim aliat. • Redueix la velocitat i procura no accelerar o frenar bruscament. Per frenar, redueix primer la marxa i trepitja el pedal de fre molt suaument. • En les carreteres gelades o costa avall, redueix la marxa menor abans del que és habitual; així podràs reduir de velocitat sense brusquedats. Tot i els consells facilitats, és molt important mantenir la concentració i la calma en tot moment per saber respondre amb la major lògica i sentit comú en situacions extremes.

Com conduir en cas de boira?

A

mb les baixes temperatures i la humitat, és molt probable que es creïn grans bancs de boira que ens impediran poder circular amb normalitat. A continuació, us deixem una sèrie de consells sobre com actuar en cas de boira espessa a la carretera:

Emergència Davant de qualsevol contratemps, no hem de dubtar a connectar els llums d’emergència per advertir la resta de conductors. • Sempre hem de circular pel carril de la dreta, seguint les línies de la calçada. • Molta precaució amb els vehicles menys visibles, sobretot, amb els de dues rodes. • Impossibilitat de seguir la marxa: En aquest cas, el millor és que ens desviem i que esperem que la boira hagi desaparegut per seguir la nostra ruta MGZ

Enllumenat Portar sempre encès el llum d’enllumenat antiboira posterior. Aquest ens ajudarà a ser més visibles per a la resta de vehicles i així evitar accidents. Els llums davanters antiboira no són obligatoris, però sempre es recomana portar-los com a extra.

Reduir la velocitat Molt important per evitar que puguem xocar amb qualsevol altre vehicle dins del nostre espai de seguretat.

Frenades Hem d’evitar les frenades brusques, ja que poden provocar un accident en cadena amb la resta de vehicles de la via. 61


L

a nova gamma de Kia Niro Híbrid, Kia Niro Endollable i e-Niro 100% elèctric són els nous cotxes que es venen des del 2019. Aquests tenen el mateix sistema d’impulsió de 141 cavalls des de 2016 i 2017 respectivament. Però el que canvia és el disseny, lleugerament, i l’equipament, que és més modern. L’e-Niro és la versió totalment elèctrica que va sortir a la venta a principi de l’any 2019 i que continua vigent al mercat. Aquestes versions varien segons les prestacions de cada cotxe, és a dir, el preu, l’equipament i les dades tècniques amb les opcions de Concept, Drive i Emotion. El Kia Niro 2019 és un crossover de mida compacta, està equipat amb una mecànica híbrida i compta amb un consum ajustat d’una mitjana de 3,8L/100. La caixa de canvis és automàtica amb sis velocitats, de millor funcionament que les CVT. Amb gran capacitat d’equipament, amb possibilitat de tenir fars de xenó, detector d’objectes en angle mort, càmera posterior, assistent a l’aparcament, tapisseria de pell, seients elèctrics i arrencament sense clau, entre moltes altres prestacions, el fan un cotxe complet. El Kia e-Niro és la tercera versió electrificada del crossover coreà, un cotxe elèctric 100% que compta amb una autonomia màxima de 455 km a la versió més capaç “Long Range”, amb una bateria de 64 kWh i un motor de 204 cavalls de potència. Amb aquest model tenen previst convertir-se en la marca de referència de cotxes electrificats el 2022. Aquest cotxe és més llarg i tot és degut a que la part frontal ha canviat, on la graella “tiger-nose” integra la presa de càrrega i el logotip Niro al baix relleu. També canvia el seu para-xocs, i les llums davanteres són més afilades i completen els detalls en blau com el perfil de la graella. De fet, les tres opcions han tingut una gran acceptació al mercat i és una aposta segura per adquirir un híbrid o elèctric

62


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº61 Gener 2020  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº61 Gener 2020  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement