__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBRE 2016

CLÍNICA NEXUS

La depilació làser mèdica més efectiva i segura

SALUT

Símptomes i prevenció per als refredats

BIOFOOD

Una nova alimentació

EMPRESARIAL

La prevenció de riscos laborals a la petita empresa i en autònoms

LEGAL

La nova regulació de la jubilació

MOTOR

Nou Seat Ateca

GUIA DE NIT

Aquesta revista s’encarta gratuïtament amb el diari “SEGRE”

MASCOTES


60 Hasta un

% bonificación

en su seguro de Automóvil NUEVOS SERVICIOS DE ITV Y GESTORÍA AMPLIA RED DE TALLERES PREFERENTES REPARACIÓN Y SUSTITUCIÓN DE LUNAS A DOMICILIO CON DESCUENTOS DE UN 50% POR NO SINIESTRALIDAD PÓLIZAS DE REMOLQUE LIBRE ELECCIÓN DE TALLER ASISTENCIA EN VIAJE 24 HORAS DESDE KILÓMETRO CERO PERITACIONES EN 24-48 HORAS RECURSOS DE MULTAS DECLARACIÓN DE SINIESTROS POR TELÉFONO E INTERNET

A.M.A. LLEIDA Passeig de Ronda, 175-177; bajo Tel. 973 22 47 83 lleida@amaseguros.com Síganos en

(*) Promoción válida para presupuestos de nueva contratación, realizados hasta el 31 de diciembre de 2016. No acumulable a otras ofertas. Consulte condiciones en su oficina provincial A.M.A.


04

A

24

rribem al penúltim mes de l’any amb molt força i positivitat dins de la nostra revista. Ens arriben noves influències, col·laboracions i opinions que caracteritzen MAGAZINE com una feina professional, treballada i feta amb molta il·lusió. Per tot això, estimats lectors i lectores, volíem compartir amb tots vosaltres la nostra felicitat, il·lusió i energia. Si bé no ha estat una feina fàcil, podem dir que amb esforç i dedicació contínua hem aconseguit posicionar-nos com la revista referent gratuïta a Lleida i l’única que s’encarta mensualment amb el diari “Segre”.

MASCOTES 28

Abans d’acabar l’any tenim intencions prometedores que faran que la revista encara pugui créixer més i millorar cada cop més la seva presència per a tots vosaltres. Creixem amb les col·laboracions d’entitats, empreses i clients que vulguin fer de la nostra revista el seu principal mitjà de comunicació.

60

ECOLOGIA 26

30 54 62

Volem tenir més potencial i anar augmentant el nombre de pàgines amb contingut informatiu i articles interessants per a tots aquells que gaudeixen de la nostra revista.

64

A poc a poc, per tant, el lloc de la revista està més consolidat i ens sentim satisfets de la seva repercussió dins de la nostra ciutat i del nostre mercat de distribució.

68

Així doncs, un cop més, moltes gràcies per fer de MAGAZINE SALUT Lleida un projecte il·lusionant i prometedor amb el qual, dia a dia, anem creixent com a professionals del sector amb valoracions positives que ens ajuden a millorar i a fer-nos grans.

70

COL·LABORADORS OFICIALS

74

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

MAGAZINE & SALUT LLEIDA, S.L. CIF: B25814815 C/ Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA gerencia@magazinesalut.com Tel. 973 208 611 Departament Disseny Gràfic produccion@magazinesalut.com Dept. Premsa i Redacció produccion@magazinesalut.com Dept. Comercial i Publicitat publicitat@magazinesalut.com Tel. 667 560 225 Correcció i Traducció TORSITRAD: Roca Labrador, 29 · 25003 LLEIDA Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 torsitrad@torsitrad.com · www.torsitrad.com

Tel. 667 560 225 Tel. 609 358 893 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

Dipòsit legal: L - 1107 - 2016 3


SALUT

L

a grip és una malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada per un virus. Entre les seves característiques més importants, destaca l’elevada capacitat de transmissió d’una persona a una altra. Es presenta generalment a l’hivern i de forma epidèmica.

Cada any ens enfrontem a una temporada en què pot produir-se una gran activitat i circulació del virus de la grip (predominantment als mesos del novembre al març). Existeixen tres tipus de virus gripals: A, B i C. Els més importants són els tipus A i B, ja que el C no es produeix en epidèmies i només provoca infeccions sense símptomes o amb quadres clínics poc transcendents i en casos aïllats.

4

El virus A és el principal causant de les epidèmies que es produeixen cada any, mentre que el virus gripal B es presenta generalment en brots més localitzats.

Com es transmet?

La font de la infecció està constituïda per les persones malaltes. La transmissió és fonamentalment per via aèria mitjançant petites gotes que són originades quan la persona malalta parla o tus, i que arriben a una persona sense grip, però capaç de patir-la. El virus entra pel nas, la gola o els pulmons i comença a multiplicar-se causant els símptomes de la grip. També es pot transmetre, amb molta menys freqüència, per contacte directe, per exemple, quan una persona toca una superfície que conté el virus de la grip (la mà d’un malalt) i posteriorment es toca el nas o la boca. Les persones malaltes són capaces de transmetre la malaltia des d’un dia abans del començament dels símptomes fins a uns 3 o 7 dies després del principi de la malaltia. Els nens poden transmetre la grip durant més de 7 dies després del començament dels símptomes. Aquests símptomes comencen d’un a quatre dies després que el virus entri dins l’organisme. Algunes persones són infectades pel virus, però

no mostren símptomes. No obstant això, aquestes persones sí que poden transmetre la malaltia a altres persones. La font de la grip en les infeccions humanes és l’home. Tot i això, els virus gripals infecten freqüentment animals com aus, cavalls o porcs, que poden ser fonts de nous subtipus per a l’home. I és per això que la grip no pot ser considerada com una malaltia eradicable.

Quins són els símptomes?

El quadre inicial típic sol iniciar-se de forma abrupta, amb febre i calfreds, acompanyat de mal de cap, congestió nasal, molèsties a la gola, malestar general, dolors musculars, pèrdua de la gana i tos seca.

Vacunació

Excepte per a les persones que no han de ser vacunades (al·lèrgics a l’ou, menors de 6 mesos o malalts aguts amb febre alta), es recomana vacunar-se cada any. La data d’inici de la campanya vacunal ve determinada per l’època on habitualment comença a circular el virus, és a dir, octubrenovembre. La vacuna prevé entre el 70 i el 90% de la grip en subjectes sans menors de 65 anys.


Grups de població als quals es recomana la vacunació antigripal • Persones d’edat major o igual a 65 anys.

•  Nens

més grans de sis mesos i adults amb problemes d’obesitat, insuficiència renal, asplènia, asma, malalties cròniques cardiovasculars o metabòliques...

• Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions (treballadors de centres sanitaris, d’institucions geriàtriques...) Les vacunes inactivades s’administren als adults per via intramuscular o subcutània profunda al múscul deltoides (part superior del braç) i als nens, per via intramuscular a la cuixa. A partir dels 3 anys, el contingut de la vacuna ha de ser de 0,5 ml. A les persones incloses als grups als quals se’ls recomana la vacunació se’ls administrarà la vacuna de franc als centres de salut. Les persones que no s’hi poden atansar seran vacunats als seus domicilis. La vacuna de la grip conté 3 soques (dues de tipus A i una de tipus B) que representen els virus que més probablement circulin l’hivern pròxim. La majoria de les vacunes es fabriquen a partir dels virus cultivats en ous embrionats de gallina que posteriorment són inactivats i fraccionats.

Recomanacions per tractar la grip

El tractament de la grip va enfocat a tractar el símptomes que la malaltia produeix. Tot i això, actualment existeixen quatre antivirals que fan front als virus gripals (amantadina, rimantadina, zanamivir i oseltamivir), però el seu ús és molt limitat.

Què cal fer en cas de tenir la grip? Descansar Beure líquids abundants Prendre la medicació corresponent Com que es tracta d’un virus, els antibiòtics NO n’acceleren la curació

S

iempre digo que cada persona es un mundo. Y que cada uno vive las experiencias de una manera muy particular. Pero hay algo que no falla. La biología habla por ti, por tu inconsciente. Si desarrollas quistes o tumores en los ovarios, esto tiene un sentido biológico, que es producir más estrógeno para atraer al macho o impedir tener hijos, o todo lo contrario, hacerte más fértil. Los conflictos que puedes estar viviendo si tienes quistes o tumores en el ovario tienen relación con la pérdida de un ser querido. Pérdida real o simbólica. Puede que hayas perdido un hijo porque se haya muerto, hayas abortado o incluso se haya ido a estudiar a otro país. O tu pareja esté ausente real o simbólicamente y tú quieras atraerla. Puede que hayas perdido a tu mascota, o a tu padre o tu madre porque se hayan separado. A eso me refiero cuando hablo de real o simbólico. Otro conflicto que puede que estés viviendo es el de haber sido denigrado, mancillado con connotaciones sexuales por una persona del sexo opuesto. O simplemente tu biología te está poniendo obstáculos para quedarte embarazada. Si es así, pregúntate si estás con Una consulta de la pareja adecuada. Tu biología no te engaña.

Bioneuroemoción

En una consulta de Bioneuroemoción vamos es para ti si: a buscar qué está sucediendo en la vida de la persona justo antes del síntoma o enfermedad, por qué su cuerpo “Estás harto de sentirte y su biología se expresan de esta víctima de tu síntoma o manera. Una vez localizado el conflicto, enfermedad” indagaremos la historia que hay detrás “Estás harto de solo de la del consultante. Vamos a buscar esa emoción oculta para que su cuerpo esconder el dolor con deje de expresarse con este síntoma o medicamento y no atajar enfermedad. el problema” El cuerpo siempre da una respuesta biológica al estrés que la persona está viviendo Soy Teresa Dies, acompañante de Bioneuroemoción y Máster en PNL certificada por el Instituto Español de Bioneuroemocion por Enric Corbera.

“Eres un inconformista con el diagnóstico” “Quieres acelerar el camino de tu curación”

Si quieres saber más sobre Bioneuroemoción o concertar una consulta, visita la página www.cambioholistico.com o llama al teléfono

648 08 34 36

No s’ha de donar aspirina a nens ni adolescents (prodria

provocar una síndrome estranya, però greu, anomenada “síndrome de Reye”)

5


Actualitat sanitària La UE perd a l’any més de 10.200 milions per la falsificació de medicaments

econòmic de la vulneració dels drets de propietat intel·lectual en la indústria farmacèutica”, i que suposen el 4,4% de les vendes legítimes anuals del sector.

Aquestes són les dades que mostra l’últim informe de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), anomenat “El cost

Com a conseqüència d’aquest fet, prop de 37.700 llocs de treball es perden en el sector farmacèutic de la UE, ja que els fabricants i distribuïdors legítims de medicaments contracten un nombre inferior de treballadors. Si s’hi afegeixen els efectes en cadena d’aquesta falsificació de medicaments, es poden sumar fàcilment a la pèrdua fàcilment uns 53.200 llocs de treballs en altres àmbits de l’economia de la UE.

La contaminació ambiental sembla que redueix la fertilitat humana Un grup d’investigadors de l’Hospital del Mar ha desenvolupat dues revisions de la literatura científica per tal de determinar quin impacte té l’exposició de contaminants atmosfèrics sobre la infertilitat. En aquest estudi es mostra com la contaminació afecta críticament la fertilitat de la dona, ja sigui fèrtil o subfèrtil, en procés de tècniques de reproducció assistides. En una de les revisions produïda per aquests

L’any 2017 augmentarà el pressupost destinat a la salut mental El conseller de Salut, Antoni Comín, ha defensat aquesta injecció econòmica com a “imprescindible” i “urgent”. Mentre que d’altres indicadors en salut han millorat o s’han consolidat durant la crisi econòmica, la salut mental se n’ha vist molt afectada: “És una obligació que hi hagi un augment pressupostari”, ha subratllat. La millora es vol dur a terme implantant un model comunitari en salut mental

professionals, els resultats obtinguts sobre els nivells de fertilitat femenins són evidents: “En dones fèrtils, la contaminació atmosfèrica redueix la taxa de fertilitat i incrementa el risc d’avortaments.”

Tanmateix, s’ha calculat que aquests productes falsificats han generat pèrdues de 1.700 milions d’euros en ingressos fiscals en terme d’impostos sobre la renda de les famílies, cotitzacions a la Seguretat Social i impost de societats. A Espanya, s'estima que fins a 1.170 milions euros es perden cada any com a resultat de les falsificacions, fet que provoca, a més, “una pèrdua directa de 3.223 llocs de treball”. Aquest informe s’ha presentat en un esdeveniment organitzat per la EUIPO i l’Associació General de Consumidors d’Espanya (ASGECO). amb ovòcits i espermatozous animals, sí que hem trobat un efecte clarament tòxic de certs components de la contaminació atmosfèrica.”

La qualitat de l’esperma de l’home també es veuria alterada. Els autors afirmen que “els resultats en humans no són concloents, però es mostra com la pol·lució de l’aire podria contribuir a canvis en la morfologia dels espermatozous”. De fet, en els animals la primera funció que es perd quan hi ha contaminació és la reproductora: “En els estudis que estem realitzant a la UAB que rebrà bona part dels nous recursos per tal de seguir en aquest camí. Un dels temes més importants és fer més tasca de prevenció, posar èmfasi en les poblacions més vulnerables i que aquestes siguin acompanyades per la ciutadania. Per tal d’aconseguir-ho, un dels objectius del departament per al 2020 és que el 60% dels pressupostos en salut mental aniran destinats al camp comunitari i la resta, a l’hospitalari, una circumstància que ara per ara no es dóna. L’altre repte, segons el conseller, és lluitar contra l’estigma que “una de cada quatre persones al llarg de la seva vida patirà un trastorn mental.

La malaltia hi és i hi serà, per tant, l’hem d’incorporar a la nostra vida, al supermercat o a la cua del cinema. Hem de fer una reprogramació de valors”. A més, Comín ha volgut reivindicar el paper de les famílies: “S’ha acabat que estiguin soles. Tindran la comunitat al seu costat.” La presidenta de l’associació Salut Mental Ponent, Eva Barta, afirma que només a les comarques de Lleida es calcula que hi ha unes 11.000 persones que tenen algun problema de salut mental, segons dades d’un estudi elaborat el 2012 per la Universitat de Lleida i la coordinadora d’Associacions de Familiars i Persones Afectades.

7


La salut emocional (i, en general, la salut mental) és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l’individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient.

Factors que hi influeixen Factors de la persona: com les característiques psicològiques, l’estil de vida o també la predisposició genètica de la persona. Factors relatius a les xarxes socials properes: com la família, els amics o la mateixa comunitat (en la seva capacitat d’oferir suport o fomentar la inclusió i la participació). Factors de la mateixa societat: com la cultura o les polítiques públiques de treball, sanitat, etc. Alguns factors protectors són, per exemple, el fet de tenir una xarxa social que doni suport o el fet de mantenir uns hàbits de vida saludables. Per altra banda, fer un consum irresponsable de drogues o viure en una societat amb una cultura que estigmatitza les persones amb problemes de salut mental són alguns exemples de factors de risc. És important tenir en compte que les persones tenen diferents sensibilitats davant dels factors de risc i protecció, i que aquests poden afectar més unes persones que d’altres. Avui sabem que molts d’aquests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones. Si bé alguns dels factors són externs a l’individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o institucions, s’ha vist que cada persona també pot realitzar canvis per millorar el seu benestar, reduint l’exposició a alguns dels factors de risc i incrementant el contacte amb els protectors. De fet, cada vegada tenim més evidència que els hàbits, comportaments i estils de vida de les persones poden tenir un efecte beneficiós en la salut emocional. 8

Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d’altres.

Consells per tenir-ne cura És important tenir clar que no existeix una recepta única, ja que, com hem dit, cada persona té unes predisposicions particulars i també una situació personal i unes condicions de vida determinades. Tanmateix, hi ha un nombre d’accions que són aplicables a la majoria de la gent de totes les edats i s’engloben en el que anomenem hàbits saludables per al benestar emocional. Aquests inclouen aspectes com l’estil de vida, les relacions personals o les activitats que fem. Sempre que sigui possible, és recomanable intentar complementar aquestes pautes generals amb una reflexió personal sobre les coses que considerem importants per al nostre benestar emocional i que potser hauríem de prioritzar més en el nostre dia a dia. En termes generals, podem considerar com una bona recepta intentar augmentar el temps dedicat a accions que ja fem i sabem que milloren el nostre benestar (i també reduir allò que el perjudica) amb l’inici d’alguna activitat nova i motivadora. Aquesta combinació pot ser més fàcil de portar a terme que intentar incorporar un conjunt complert d’activitats noves o de canvis en els nostres hàbits.


LA MENT DIRIGEIX LA MATÈRIA

"Aquell món de la ciència “Aquell món de la ciència és com un eixam de mecanismes que ens subministren objectes que no són sinó ombres.

La ment tancada

Encara que el teu cervell va ser dissenyat per rebre cada freqüència de pensament de la ment de DÉU, de la totalitat del coneixement, s’activarà solament per rebre aquelles freqüències que tu permetis rebre. I tots els pensaments meravellosos que bombardegen al DÉU que hi ha dins teu.

Perquè hi ha un altre món més real per a nosaltres. El veiem, el sentim i totes les nostres emocions ens hi enllacen.

L’única raó per la qual algú és un geni i sap coses que tu no saps és que ell té la ment oberta per contemplar les seves possibilitats extraordinàries i brillants. Saps que ser un geni és molt simple? L’únic que has de fer és pensar en tu mateix. Qui és aquesta figura religiosa anomenada DÉU, aquest misteri inifinit que l’home ha estat buscant tan desesperadament durant mil·lennis?

És el pensament i la seva capacitat de rebre’s a si mateix. Això és el que és DÉU, la totalitat del pensament, l’eminència de la vida. Ser DÉU és ser el coneixement il·limitat. Ser HOME és ser la criatura limitada que no obre la seva ment.

No podem analitzar-lo ni mesurar-lo, el seu misteri és infinit. Només podem dir: ETS AQUÍ. Aquell món de l’emoció es troba lluny de la ciència i és l’art qui l’ocupa.”

LES TERÀPIES NATURALS i LES ENERGIES UNIVERSALS

L

a Pepita Bernis fa 9 anys que es dedica en cos i ànima al món de les teràpies naturals i les energies. Les seves sessions són totalment naturals i són ideals per trobar l’equilibri entre cos i ànima. Durant la teràpia, el pacient aconsegueix alliberar-se i crear una connexió entre la seva ment i la seva ànima. En la sessió, el client està tombat a la llitera gaudint d’una experiència relaxant i va descobrint sensacions noves en el seu cos i el seu esperit.

"Agraïm i beneïm tot el que rebem cada dia, la gratitud ha de ser la base de nostra vida" "Tinc la força suficient per tirar endavant"

Totes les experiències que, al llarg de la nostra vida, anem tenint, poden ser bones o dolentes, i a vegades no sabem com canalitzar les nostres emocions. La Pepita ens pot ajudar a canalitzar molt millor totes aquestes experiències de vida, ja que durant les seves sessions aconseguim una vivència única des d’un punt de vista físic, mental i emocional. El món està en constant moviment, tot vibra al nostre voltant, però també podem veure que tot pot aturar-se per relaxar el cos i la ment, i és llavors que la llum entra a les nostres vides, una llum plena d’energia que és la que rebem quan apliquem totes les teràpies en el nostre dia a dia.

Rabindranath Tagore

Els pensaments, les paraules, els sentiments són quelcom intangible que mai podrem tocar, però sí que ens podem servir de l’energia que desprenen. Dependrà de com les canalitzem, ja que som nosaltres els únics responsables de les nostres actuacions. Haurem d’afrontar la vida amb serenitat, pau i reflexionant sobre els nostres actes per tal que l’energia que torna a nosaltres sigui sempre positiva. Per un moment, ens podem aturar i pensar que realment formem part d’un gran camp magnètic. Igual que la Mare Terra, l’ésser humà, els animals, les plantes tenen els seus punts energètics o txakres.

Pepita Bernis Professional de les teràpies naturals i el món de les energies Si voleu més informació o concertar una sessió, C/ Davant, 28 · 25180 ALCARRÀS (Lleida)

973 790 776 616 111 987 pbernis@hotmail.com


ASISA VIDA

Envoltar-te de persones positives és bo per a la teva salut Quan comptes amb persones que et fan sentir bé, alliberes endorfines i alleuges l’estrès. I perquè elles també puguin comptar amb tu sempre, t’oferim Asisa Vida. Una assegurança que va més enllà de la teva salut, per protegir els teus passi el que passi. A Asisa només ens importa la teva salut. Per això invertim tots els nostres recursos a cuidar-te, començant per aquest anunci. Descobreix-ho a publiterapia.com

ASISA Lleida. Gran Passeig de Ronda, 170, entresol 973 72 70 43

asisa.es

Des de

38 ,14€ persona/any* Res més que la teva salut Ni més ni menys que la teva salut

901 10 10 10

*Prima neta anual vàlida per al 2016 per a assegurats d’Asisa de 30 anys amb un capital assegurat de 30.000 €, i per a la cobertura d’assegurança de defunció per qualsevol causa. Per a la contractació de cobertures opcionals, cal consultar-ho. Impostos no inclosos.


weet Nails nace de la mano de la profesional Dayana Iglesias. Tras años de trabajo y formación continuada, logra afianzar su proyecto y ofrece sus conocimientos y servicios dentro de su acogedor Centro de Belleza y Salud situado en Lleida. El cliente se encuentra en un ambiente tranquilo, alejado de todos los problemas del día a día, donde puede recibir todos los tratamientos, al mismo tiempo que disfruta de una buena infusión, té o café. En Sweet Nails encontrarás todo lo que necesites para estar bella por dentro y por fuera.

¡Conoce el secreto de las celebrities!

En Sweet Nails trabajan para conseguir proporcionar a sus clientes las técnicas más innovadoras. El tratamiento facial CARBOXIGENANTE es lo ultimo de Utsukusy Medical. Contiene una exclusiva mezcla de carbono y oxígeno que consigue un efecto revitalizante y antiedad, aportando vitalidad a las células más dañadas. La carboxiterapia es un tratamiento que consiste en la aplicación subcutánea de la mezcla de los componentes a fin de conseguir una mejora terapéutica y estética. Actúa contra las líneas de expresión, bolsas y ojeras, flacidez, tonalidad y las cicatrices ocasionadas por el acné. Y a nivel coporal , trata las estrías y la celulitis.

Resulta especialmente beneficioso para aquellas personas que tienen la piel apagada o deshidratada, o que están faltas de tono y vitalidad y es ideal para viajeros frecuentes, fumadores, fumadores pasivos o personas que viven expuestas a un entorno contaminado (estrés medioambiental). El resultado es inmediato, se difuminan las líneas de expresión, incrementándose la elasticidad, la piel recupera su aspecto sano, aterciopelado, tonificado y radiante.

Una amplia variedad de tratamientos

Además, ofrecen una amplia variedad de tratamientos y productos destinados a la belleza y cuidado personal como:

ANTES

DESPUÉS

Mirada de película

También podrás lucir unas pestañas dignas de una producción cinematográfica, ya que ofrecen el servicio de extensiones de pelo a pelo.

manicuras, pedicuras, masajes, depilación con cera, fotodepilación IPL, maquillajes, extensiones de pestañas, reiki, tratamientos faciales y corporales y bonos especiales.

Tratamientos personalizados

Consulta tus necesidades en una primera visita de forma gratuita, ya que es vital el buen asesoramiento del cliente para lograr el mejor servicio adaptado a las necesidades de cada uno.

f

C. Bisbe Meseguer, 16 baixos · 25003 LLEIDA facebook.com / Sweet Nails Reserva cita: 973 300 518 / 644 473 860 · sweetnails_@hotmail.com Horario: de lunes a jueves, de 9:30 a 13:30 h  / 15:30 a 19:30 h Viernes: de 9:30 a 19:30 h


Policlínic Lleida

C. Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 27 31 00

SÍMPTOMES i PREVENCIÓ

Protegeix la teva salut i la dels que t'envolten! Convivint amb el fred Durant els mesos de tardor i hivern, la gent passa més temps dins de recintes tancats com restaurants, centres comercials o botigues. D'aquesta manera, símptomes com la febre, la tos i els esternuts s'expandeixen més ràpidament. Per tal d'evitar-ho, una bona pràctica és mantenir sempre les mans ben netes. També cal tenir en compte que el fred actua com un vasoconstrictor i incrementant la possibilitat de patir un atac de cor. A més, la gent gran ha d'estar més alerta, ja que pateixen el risc de disminuir massa la seva temperatura corporal. Fins i tot una exposició prolongada a una temperatura mig freda pot provocar hipotèrmia. Així doncs, és molt important tapar-se bé i estar atents als senyals que emet el cos quan no obté la temperatura adequada.

Malalties reumàtiques No està comprovat que el fred i la humitat siguin la causa de diverses d'aquestes malalties. El que sí que és veritat és que les condicions meteorològiques n'agreugen els símptomes d'algunes, com l'artrosi, l'artritis, la tendinitis, la lumbàlgia... 12

De tota manera, no succeeix igual amb tots els casos. En cas que noteu empitjorament, la millor opció és parlar-ho amb algun professional. La necessitat d'estimar el sol i cuidar-se la pell. Prendre el sol de manera regular és una molt bona manera d'evitar els efectes col·laterals del fred. Amb un mínim de 15 minuts diaris, durant 3 dies a la setmana, farem que la pell produeixi vitamina D que ajuda a la correcta absorció de calci i té altres efectes beneficiosos sobre els ossos, els músculs i el sistema immunològic. La pell es resseca amb un clima de fred sec, ja que aquest elimina la humitat de la dermis. Una bona pràctica que podem dur a terme és aplicar-nos crema hidratant per evitar l'evaporació. També hi ajuden les dutxes amb aigua tèbia i l'ús d'un humidificador.

Quan arriba el fred, tots comencem a notar una sèrie de canvis produïts per la baixada de les temperatures. I aquesta condició meteorològica deixa petjada en el nostre cos.


Davant d’un quadre gripal és fonamental fer repòs i seguir les instruccions indicades per el metge. No obstant això, també tenim al nostre abast altres remeis que ens en poden alleujar el malestar. A continuació, us deixem tot un seguit d'exemples d’infusions favorables per a la teva salut:

Infusió de gingebre En la primera posició de la llista, una les millors infusions antigripals. Es prepara amb arrel de gingebre. Aquest remei s’utilitza molt a la Xina, ja que conté múltiples propietats beneficioses per a la salut i també és excel·lent per combatre els símptomes propis de la grip. Alleuja la congestió nasal, el mal de gola i estómac. A més a més, en casos de febre, fa que baixi i també actua eficaçment contra la tos. Per preparar la teva infusió de gingebre, tan sols necessites un litre d’aigua i arrel de gingebre.

Te de llimona i mel Una altra infusió per combatre la grip és la que s’elabora amb mel i llimona. Aquest és un fruit cítric que conté vitamina C i antioxidants, que ajuda a combatre els virus reforçant el sistema immunològic i augmenta les defenses. D’altra banda, la mel és expectorant i antibacteriana, molt útil per reduir la congestió nasal i la tos. Només necessites una llimona, una culleradeta de mel i una tassa ben calenta.

Infusió de saüc

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

El saüc és un arbre del qual s’utilitzen les fulles i baies com un bon remei natural en els processos gripals. D'una banda, és antipirètic i analgèsic. De l'altra alleuja el mal de gola, de cap i musculars. Conté propietats sudorífiques, antiinflamatòries i depuratives i ajuda a reduir la tos i la febre. Si vols preparar una infusió de saüc per a la grip necessites dues culleradetes de fulles seques de saüc i un litre d’aigua.

13


14


15


CLÍNICA NEXUS I VECTUS, LA DEPILACIÓ LÀSER MÈDICA MÉS EFECTIVA I SEGURA

Vectus Ja res tornarà a ser igual en depilació mèdica làser Directament del Wellman Institute de l’Universitat de Harvard, arriba a Nexus el làser més evolucionat i efectiu del món per a la depilació mèdica: el làser de díode Vectus. Gràcies a les seves incomparables característiques tècniques que deixen enrere tots els altres sistemes de depilació làser, sobretot els sistemes de díode actuals. Amb Vectus aconseguim, des del punt de vista clínic, els següents avantatges: Menys nombre de sessions.

Menys durada dels tractaments. Màxima eficàcia en pèl fi i clar.

Possibilitat de tractament de tots els fototipus de pell, incloent-hi els bronzejats.

Màxima comoditat per al pacient gràcies a la seva tecnologia patentada de refredament Advanced Contact Cooling©

I, sobretot, més seguretat.Vectus té incorporat un mesurador quantitatiu intel·ligent de melanina anomenat Skintel© que determina objectivament la quantitat d’aquest pigment a l’àrea que s'ha de tractar i, mitjançant una connexió sense

16

fils, envia a la màquina els paràmetres ideals que cal utilitzar per optimitzar l’eficàcia i evitar qualsevol tipus d’efecte indesitjable. La major eficàcia de Vectus ve donada, entre altres, per l'entrega uniforme d’energia (a diferència de la resta, que la concentren en la zona central de l'spot), el reciclatge de fotons (Photo-recycling) gràcies a l’estructura interna dels seus cristalls i per una altra subtilesa tecnològica batejada amb el nom d'Smooth Pulse, que permet que un pols d’aquest equip equivalgui a 4 d’altres sistemes de díode actuals. Per totes aquestes raons d’eficàcia, rapidesa, seguretat, comoditat i pel fet de disposar de la mida de spot més gran de tots els làsers actuals, Vectus és el làser més indicat per a la depilació mèdica làser masculina, com així ho testifiquen les principals agències sanitàries del planeta.


VECTUS, LA DEPILACIÓ LÀSER MÈDICA MÉS EFECTIVA I SEGURA

Vectus es el làser d’elecció per a la depilació mèdica masculina Òbviament, si un equip amb aquesta incomparable tecnologia i prestacions s’integra dins d’una plataforma amb altres equips capdavanters d’altres sistemes làser per depilació, com la que té Clínica Nexus, les possibilitats de personalització i d’optimització de l’eficàcia dels tractaments assoleixen cotes inigualables. Amb aquesta darrera i sonada incorporació, la Secció de Depilació Mèdica de la Plataforma Làser de Clínica Nexus es consolida encara més com un dels referents nacionals i internacionals en aquest tractament i en medicina làser, i es desmarca diametralment de les enganyifes que, aprofitant el buit legal espanyol, inunden els nostres carrers i que, a falta de poder oferir una altra cosa, com tecnologia, professionalitat i formació, prostitueixen la tècnica i els preus fins l’esperpent.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


Implants i dents en un sol dia

Miquel Gensana i Talarn, responsable de l’Àrea d’Implantologia de l’Institut Dental Ilerdent de Lleida, ens explica la tècnica dels implants de càrrega immediata, un tractament que, amb els darrers avenços, et permet no passar ni un sol dia sense dents.

E

ls implants dentals amb càrrega immediata ( implants+dents en un sol dia, tal com fem a Ilerdent ) permeten col·locar la pròtesi dental el mateix dia i amb una única intervenció quirúrgica. Aquestes pròtesis no definitives fan que els pacients mantinguin l’estètica durant els 3/4 mesos que dura el període de cicatrització en el qual l’implant s’integra amb l’os (osteointegració). És dolorosa la intervenció d’implants dentals amb càrrega immediata? Gens ni mica. A més, en el cas de pacients amb alta sensibilitat, apliquem la sedació conscient, supervisada per un anestesista que, unida a les proves prèvies diagnòstiques, com la radiografia panoràmica amb TAC 3D, garanteixen els resultats de la forma menys invasiva possible.

Quins avantatges té la “càrrega immediata”? Doncs, són molts. Per exemple, un pacient que s’hagi sotmès al tractament es pot reincorporar a la vida laboral l’endemà. També cal destacar que el fet de portar una pròtesi provisional fixa elimina les molèsties que poden ocasionar les pròtesis amovibles i també facilita l’adaptació de forma progressiva a la pròtesi definitiva que els nostres protètics, en col·laboració amb l’implantòleg, fabriquen a mida al laboratori d’Ilerdent.

Tothom pot accedir a aquest tractament? Excepte en casos excepcionals, la major part dels pacients poden optar per aquest tipus de tractament. I fins i tot en casos de manca d’os, a Ilerdent oferim alternatives, com els implants zigomàtics.

www.ilerdent.com 18

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


NEURO LLEIDA

SERVEI DE REHABILITACIÓ FUNCIONAL D’ASPID

“Aprenent a viure després d’un ictus”

Compartim amb tu les experiències de testimonis que es refan a les adversitats A causa d’un ictus vaig començar a tenir dificultats per caminar i a utilitzar la mà esquerra. A partir d’aquest moment, vaig deixar de sortir sola de casa per por a caure i, activitats senzilles com vestirme, mantenir la higiene personal, cuinar i altres van resultar ser molt més difícils. Fins llavors treballava en una oficina i era mestressa de casa, feia natació, bicicleta i anava al gimnàs. Però la meva autonomia es va veure reduïda i necessitava ajuda per fer algunes activitats que, en el dia a dia, quan no tens cap limitació, no tenen importància, però quan la teva vida fa un canvi tan radical comencen a prendre rellevància. Havia de lluitar contra la inestabilitat, la tremolor, la falta de coordinació i la manca de força a la mà. Després d’un procés de rehabilitació intensiu, el metge em va recomanar continuar-lo i em va parlar de NeuroLleida, el servei de neurorehabilitació d’ASPID. Tot va començar amb una valoració inicial, en la qual va detectar una sèrie de dificultats que restringien un bon desenvolupament de les activitats en la vida diària. Per aquest motiu, vaig començar intervenció amb teràpia ocupacional, una disciplina que era totalment desconeguda per a mi.

Comença el tractament, l’abordatge en teràpia ocupacional de NeuroLleida El terapeuta ocupacional em va fer una sèrie de valoracions en què va tenir en compte les activitats bàsiques de la vida diària, com córrer, dutxar-me o vestir-me, així com altres aspectes, com els meus antecedents laborals o les meves activitats d’oci i temps lliure. El desenvolupament de cada un d’aquests aspectes es van veure limitats com a conseqüència de l’ictus. 20


SERVEI DE REHABILITACIÓ FUNCIONAL D’ASPID Entrenament de les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària i rehabilitació de la mà Aquest tractament consistia a aprendre noves tècniques per realitzar activitats que, “a priori”, resulten molt senzilles, com botonar-me les camises, lligar-me els cordons o posar-me una jaqueta. Tasques que em requerien un gran esforç, perquè la coordinació em suposava un repte cada dia. Eren tantes les meves dificultats que fins a aquell moment moltes de les tasques, amb freqüència, les acabaven fent els familiars. Per aconseguir arribar a ser autònoma, tant en les activitats bàsiques de la vida diària com en les instrumentals, era necessari treballar prèviament la mà afectada. El treball de la mà va consistir a reentrenar les meves habilitats i el control motor mitjançant una sèrie d’exercicis adaptats a les meves necessitats i que són prèviament planificats per la terapeuta. Aquests exercicis es fan durant les diferents sessions al centre i sobretot a casa. Durant les sessions, la terapeuta corregeix postures inadequades, que les realitzo perquè no puc controlar els moviments de la mà i que causen la sobrecàrrega d’altres parts del cos.

“L’abordatge de teràpia ocupacional que t’oferim des de NeuroLleida actua amb l’objectiu de millorar les teves capacitats, perquè puguis fer coses per tu mateix i aconsegueixis més autonomia personal". Orientació i assessorament La terapeuta ocupacional m’ha facilitat una sèrie d’estratègies compensatòries, o bé recomanacions sobre l’ús productes de suport, que em permetin, malgrat les meves limitacions funcionals de la mà esquerra causades per les tremolors, ser el més autònoma possible en tasques com cuinar, menjar, etc.

21


NEURO LLEIDA

SERVEI DE REHABILITACIÓ FUNCIONAL D’ASPID

Petits canvis per als altres, però grans i imparables per a mi... En l’actualitat, continuo amb el tractament que m’ofereix NeuroLleida, i amb la teràpia ocupacional estic aconseguint: • Més control del moviment dels dits i a través de les ajudes tècniques en algunes de les tasques que realitzo. • Sortir sola de casa, i continuo fent esport. La natació, per exemple, forma part del meu procés de rehabilitació. • Les meves habilitats per utilitzar correctament l’ordinador, van millorant amb el temps. Encara estic en plena adaptació a aquesta nova situació. He après que, sigui quin sigui l’escenari que em toca viure, he de lluitar i no deixar-me emportar per la desgana, la qual cosa suposa esforçar-me per integrar la mà esquerra, realitzar els diferents exercicis, adonar-me que la vida continua i que puc fer moltes més coses de les que em crec capaç. El meu objectiu final no és tornar a tenir la vida que tenia abans de la malaltia, però si aconseguir petits canvis, que són molt importants per a mi, en recuperar l’autonomia perduda amb l’ajuda de la terapeuta ocupacional.

“NeuroLleida treballa amb tu i el teu entorn per oferir-te un procés de rehabilitació especialitzada i global, i a l'hora t'orienta i esdevé el teu suport perqué puguis abordar les conseqüències originades per l’ictus, tot aconseguint la màxima autonomia possible" 22


SERVEI DE REHABILITACIÓ FUNCIONAL D’ASPID

NeuroLleida compta amb un equip de professionals interdisciplinaris que treballen de manera coordinada per proporcionar una atenció d’excel·lència basada prèviament en una valoració integral de les necessitats de cada persona i en l’aplicació d’un tractament el màxim d’individualitzat i adaptat a cada persona.

NeuroLleida som el servei d’Aspid especialitzat en la neurorehabilitació i la prevenció de les patologies d’origen neurològic. EL NOSTRE EQUIP:

• Olga Gelonch - Direcció Assistencial, psicòloga sanitària i psicòloga experta en neuropsicologia. • Anna Carnes - Psicòloga clínica i Màster en Neuropsicologia. • Carol Naudi - Fisioterapeuta amb formació en fisioteràpia neurològica. • Alba Sánchez Ardanuy - Logopeda especialitzada en teràpia miofuncional. • Leidiana Campusano - Terapeuta ocupacional, Màster en Neurorehabilitació i formada com a terapeuta de mans. • Joan Enric - Psicòleg sanitari, psicologia profunda i hipnosi clínica. • Laia Ribas - Direcció de programes sociosanitaris.

CONTACTE: Per sol·licitar informació sobre els nostres serveis, podeu adreçar-vos a Olga Gelonch a:

NEUROLLEIDA, servei de rehabilitació funcional d 'ASPID C / Roger de Llúria, 6 · 25005 LLEIDA Tel. 973 228 980 info@neurolleida.com www.neurolleida.cat

23


BELLESA

Cuida l’alimentació. Una dieta variada i equilibrada és fonamental perquè els cabells mostrin un aspecte sa i fort. Els vegetals de fulla verda són excel·lents per cuidar els cabells, perquè aporten vitamina A i C, que estimulen la segregació de les substàncies greixoses, responsables de mantenir els cabells hidratats i condicionats de forma natural. Els cítrics, rics en vitamina C (produeix col·lagen), promouen el creixement dels cabells i els mantenen saludables.

Vols que els cabells creixin ràpidament? Doncs fes-te amiga de la pinta i del raspall cada dia. Un truc molt senzill, que realment no costa gens, per tenir els cabells sans i bufons és pentinar-los i raspallar-los almenys tres cops al dia, una abans de posar-nos al llit per dormir. Això estimula la circulació sanguínia del cuir cabellut, la qual cosa permet que els cabells creixin més saludables.

L’oli de coco és altament recomanable per nodrir i reparar els cabells secs, perquè és ric en vitamina E, que va molt bé per hidratar. El pots utilitzar directament sobre els cabells col·locant-ne unes gotes al palmell de la mà i escampant-ho fins a les puntes. Deixa’l actuar unes hores i després renta’l com ho fas habitualment També funciona molt bé l’oli d'oliva, que nodreix en profunditat i torna la flexibilitat als cabells, els deixa sedosos i ajuda a reduir el “frizz”. Només has d’escampar una mica d’oli sobre els més llargs i les puntes del cabell, deixar-lo actuar de dues a tres hores i després rentar-los bé fins que marxi tot l’excedent.

24

Com passa amb la pell, la hidratació també és un pilar molt important en la cura dels cabells. A més d’utilitzar condicionants i altres productes per humectar, també és fonamental incrementar el consum d’aigua per hidratar-los des de dins. Una mascareta perfecta per aconseguir dir adéu a la sequedat dels cabells es realitza amb la carn d’un alvocat i una mica d’oli d’oliva.


Si el que busques és donar cos als cabells lacis, mentre els rentes, frega amb l’escuma del xampú el pèl des de l’arrel fins a les puntes. Després asseca’ls amb aire calent primer, amb el cap mirant a terra, i després, floc per floc, per sota, amb un raspall rodó.

No abusis de les tintures ni dels tractaments amb productes químics. Tingues en compte que són un agent estrany, no natural, i poden danyar els cabells. Assegura’t que els productes que utilitzes siguin de bona qualitat.

Evita utilitzar assecadors, planxes, Stylers... En definitiva, eines que normalment ressequen molt els cabells, ja que el sol, les altes temperatures, l’aigua de la platja o la piscina empitjoren l’estat dels cabells. Sempre que puguis, asseca els cabells a l’aire lliure.

Finalment, però molt important, ves a la teva perruqueria habitual. Hauria de ser cita obligada després de l’estiu per sanejar les puntes, canviar el tipus de tall, recuperar el teu color habitual o les metxes i aplicarte alguna mena de tractament específic per reparar els cabells danyats. Així, a més, començaràs la temporada amb un nou look!

25


ECOLOGIA

L

a nostra societat viu cada cop més estressada, sense temps per fer ni un àpat decent en tot el dia, i el cos i la salut se’n ressenten. La producció industrialitzada de la majoria d’aliments que consumin no ajuda a millorar la nostra qualitat de vida. Aquesta mala alimentació ha fet que en els darrers anys augmentin certes patologies relacionades amb el menjar, com el sobreprès, la diabetis tipus 2, la celiaquia, la intolerància a la lactosa...

una bona forma de cuidar-se

És per això que avui dia ha crescut la demanda de gent que optar per una millor alimentació, més natural i equilibrada. Cada dia hi ha més vegetarians i vegans, apareixen dietes com ara la macrobiòtica, la paleolítica o fins i tot moviments relacionats amb tot allò que mengem, com el moviment de l’Slow Food, tendències que sovint transcendeixen la dieta i es converteixen en filosofies de vida.

Aquest fet ha donat lloc que es consolidi un nou model de producció arreu del món: l’agricultura i ramaderia ecològiques.

L’alimentació ecològica té una sèrie d’avantatges per al nostre cos davant l’alimentació processada. La manca de químics i

additius artificials fa que el menjar biològic sigui més gustós i, sobretot, més sa. Tampoc cal oblidar un dels grans enemics de la nutrició equilibrada: els sucres afegits. La producció ecològica no abusa dels sucres, com passa amb els aliments processats. No només trobem sucre afegit en refrescos o pastisseria, sinó que n’hi ha en salses, paquets de pasta, pans de motlle... I això fa que el 80% del sucre que consumim sigui provinent d’aquests aliments processats, un sucre que consumim inconscientment.

De fet, la majoria d’aliments provinents de la producció ecològica no utilitzen sucres afegits, i si ho fan, empren sucre de canya o edulcorants més saludables, com l’estèvia, el xarop d’atzavara o el suc de poma. Apareixen alternatives i nous productes interessantíssims a l’hora d’enriquir la nostra dieta que tomben tòpics, com ara que l’alimentació sana equival a menjars avorrits i insípids.

Hi ha molts aliments amb grans beneficis nutricionals, sobretot els de producció ecològica, que són deliciosos i que podem incorporar perfectament a la nostra cuina. Podem redescobrir alguns dels cereals dels nostres avantpassats, com el kamut, l’espelta, el sègol..., cereals amb característiques nutricionals interessantíssimes i nous sabors que aporten esmorzars, entrepans, productes de pastisseria, galetes... diferents, originals i molt més sans. Tampoc podem oblidar les llavors (lli, rosella, xia, carabassa...), que ens poden ajudar a millorar el trànsit intestinal i el sistema digestiu, suplir carències com la del ferro o calci, i fins i tot a millorar l’estat d’ànim. Un altre descobriment que podem fer gràcies a l’alimentació ecològica és trobar nous productes procedents d’altres cultures gastronòmiques. Les dietes xinesa o japonesa són baixes en greixos i riques en antioxidants i ajuden l’organisme a tenir una salut millor. Incorporar aliments com el mebosi, la kombutxa, el kuzu o les algues aportarà una cuina molt més saludable, exòtica i 26


saborosa, a més de poder comptar amb remeis casolans per a problemes tan típics com estrenyiment, males digestions o refredats. La popularització d’aquestes opcions dietètiques ha fet que al mercat cada dia surtin nous productes substitutius d’aliments d’origen animal. Ja no només podem trobar llets o begudes vegetals, sinó que hi ha una àmplia gamma de formatges, embotits i fins i tot carns 100% vegetals. El consum d’aquests productes ja ha transcendit de les dietes vegetarianes i veganes, i ha entrat cada dia en més cuines, sobretot per reduir l’excessiva ingesta de productes càrnics que pateix la nostra societat amb els riscos per a la salut que això comporta.

Un altre dels conceptes que sovint es lliguen amb l’alimentació de producció ecològica és l’alimentació apta per a diferents intoleràncies, com, per exemple, dietes per a celíacs o intolerants a la lactosa. El fet de ser al·lèrgic o no poder tolerar un aliment no vol dir que no hi hagi alternatives que enriqueixin la dieta. Per exemple, per als intolerants a la lactosa o persones que directament no vulguin consumir productes lactis, trobem un bon grapat d’alternatives. Molta gent creu que el món de les llets vegetals s’acaba amb la llet de soja, però podem trobar altres begudes o llets vegetals, com la de civada, de coco, d’espelta, d’arròs, d’ametlles, d’escaiola... El mateix passa amb els celíacs. Afortunadament, cada dia trobem més alternatives sense gluten, tot i que encara quedi molta feina per fer.

“Biofood Segrià és un projecte engegat per dos lleidatans que estimen la seva

terra i que hi volen contribuir de la millor manera possible: quedant-s’hi i oferint productes de qualitat”

A Biofood Segrià trobarem alimentació ecològica en general, productes a granel, aliments aptes per a diferents intoleràncies i al·lèrgies, com la celiaquia; una selecció d’aliments vegans, i fins i tot un apartat de adrogueria i higiene personal amb productes que respecten el medi ambient i que no han estat testats en animals. La varietat, tant de productes (més de 850!) com de marques, present a la botiga fa que s’hi pugui trobar de tot: pa del dia, cerveses, llaminadures, ous, tot tipus de tes i infusions i galetes, entre molts altres. A Biofood Segrià, malgrat que és una botiga d’alimentació especialitzada, som un comerç de proximitat, de barri, proper a les persones, en què es combina l’autoservei amb l’atenció personalitzada. Oferim assessorament, receptes, fulletons informatius... per tenir el coneixement necessari sobre allò que es menja. Us resoldrem els dubtes i intentarem aclarir qualsevol pregunta, així com trobar-vos el millor aliment per a les vostres necessitats. Oferim la cerca de productes difícils de trobar en una ciutat com Lleida. Demaneu el que necessiteu i nosaltres farem tot el possible per trobar-ho.

Per a qualsevol dubte, consulta o encàrrec:

Biofood Segrià C/ Baró de Maials, 23 · 25005 LLEIDA Tels. 650 005 / 661 704 706 · biofoodsegria @ gmail.com 27


MASCOTES

Els cans que pateixen ansietat durant l’absència dels amos borden i destrossen mobles, no perquè siguin entremaliats, sinó per l’angoixa que senten en els moments que es troben sols a casa.

Q

ue els gossos pateixin estrès per separació és molt freqüent, de fet, és el motiu més recurrent que fan els amos a les consultes veterinàries. Els símptomes són clars: gossos bordant desesperadament, rascant les portes, udolant desconsolats... Fins que arriba la família humana a casa. Aquest recull de peculiaritats són un senyal inequívoc d’alerta: el gos demostra que pateix ansietat per separació dels seus propietaris. Però, per què es produeix l’ansietat? La por a allunyarse de les seves mares és natural en cadells: es tracta d’un mecanisme de defensa que evita que el petit explorador caní s’allunyi en excés de la seva progenitora. Els cadells que se separen de la mare molt d’hora solen aguditzar aquest estrès: se senten desvalguts, fora de protecció. Això passa perquè la cria encara no està preparada per separar-se de la mare i, com a resposta, agafa una afecció excessiva per la nova família humana. Aquesta estima desmesurada del cadell pel seu amic de dues cames pot transformar-se en una falta d’autonomia poc saludable. L’ansietat per separació és un trastorn de conducta dolorós que, per desgràcia, pateixen molts gossos que han estat separats de la mare quan eren encara molt petits.

Símptomes menys freqüents, però més seriosos, poden ser els vòmits o la diarrea que es produeixen en la nostra absència. Quan l’angoixa és molt pronunciada, el gos pot arribar a provocar-se clapes i ferides a la pell perquè es llepa constantment determinades zones del cos. També haurem de vigilar si té un alt grau de nerviosisme o un baveig constant que no li permet desenvolupar una vida tranquil·la.

L’ansietat per separació en gossos és una por exagerada a la solitud i la llunyania dels amos. Els animals que sofreixen aquest trastorn de conducta poden bordar desmesuradament, rasquen portes i fins i tot fan les seves necessitats dins de casa.

Com podem reconèixer si el nostre gos sofreix molt quan marxem de casa?

Què podem fer?

Un gos amb ansietat per separació és habitual que ho manifesti amb destrosses a casa: mossegades als coixins o esgarrapades al sofà poden ser avisos que l’animal pateix un temor inusitat a la solitud, també que el gos bordi o plori contínuament, esgarrapi la porta per on marxem de casa o defequi dins la casa.

Un gos temorós i dependent no és un animal feliç. Però, què podem fer quan sofreix d’ansietat per separació? A continuació, us deixem uns senzills consells que poden ajudar el pelut a recuperar la confiança en ell mateix i a no enganxar-se en els moments de solitud.

28


1.- Ensenyeu el gos que el fet d’agafar les claus no sempre significa sortir de casa. L’animal temorós no tardarà a identificar senyals que antecedeixen a la sortida de l’amo: posar-se les sabates, agafar les claus, etc. Per això, el primer pas per evitar l’ansietat per separació és ensenyar-li que aquests gestos no sempre van acompanyats d’una sortida. Agafar les claus de casa mentre descansem a la saleta, jugar-hi o passejar amb sabates per casa poden ajudar-lo a no fer l’associació.

2.- Sortides cada cop més llargues. Un gos és un amic i és responsabilitat dels amos cuidar-lo com cal. Això inclou evitar a l’animal els moments de solitud excessius. Tot i això, les absències de la família són normals i el ca s’hi ha d’habituar. La clau és començar amb sortides curtes i anar allargant-les a poc a poc perquè es vagi habituant al fet que no siguem a casa.

3.- Un ca amb la ment ocupada és un animal menys ansiós. L’exercici, els jocs mentals per a gossos, així com les tasques que puguem encomanar al nostre amic pelut —com transportar la seva pròpia motxilla durant els passejos— serveixen per ocupar la ment de l’animal i evitar-li l’avorriment. D’aquesta manera, es reduiran, a més, alguns dels problemes d’ansietat. 4.- Respecteu els horaris de les menjades i les passejades. Això afavoreix que el gos recobri la serenitat. Aquests canvis miren de potenciar la felicitat i reduir l’angoixa que experimenta en el moment de la separació. Portar un ritme de vida estructurat i monòton el pot ajudar a comprendre que marxem a una hora determinada, però que tornarem més tard per alimentar-lo i jugar amb ell. 5.- Tractament per part d’un veterinari o un educador caní. L’ansietat per separació dels gossos pot aguditzar-se i convertir-se en un problema de salut per al nostre animal. És per això que el veterinari de confiança o educador caní seran els millors consellers en cada cas, ja que en moltes ocasions pot ser necessari algun tipus de tractament.

29


HOSTALERIA

LES TENDÈNCIES DE FUTUR EN ALLOTJAMENT

L

a comunicació de masses, el món digital i les xarxes estan revolucionant gairebé tots els sectors empresarials i, més concretament, el sector hoteler és un dels que ha experimentat més canvis. Així doncs, aquestes tendències lligades a les noves tecnologies i les plataformes P2P creixen cada cop amb més força. Les P2P fan referència a les xarxes d’igual a igual (“peer to peer”, en anglès) i són un sistema de comunicació per Internet que no té servidors fixos, sinó una sèrie d’ordinadors connectats entre si sense tenir un servidor fix. Això permet l’intercanvi de fitxers en xarxa sense que calgui un servidor central que ho faci, i els usuaris es comporten alhora com a clients i com a servidors, i intercanvien així la informació al marge de la World Wide Web (pàgina web). A més d’aquestes plataformes, les marques Lifestyle van a l’alça. Aquests tipus d’espai es caracteritzen perquè creen un ambient de relax, alliberador de problemes i d’estrès. Aquests tipus d’hotels aposten per una gran personalització, sobretot en la decoració, perquè el client pugui viure una experiència única i original i que destaqui de la resta d’allotjaments pel seu estil i ambient més “chill out”, i s’inverteix, per tant, en les últimes innovacions tecnològiques. Així doncs, aquestes noves tendències i portals no semblen tenir fi ara 30

per ara, fet que contribuirà al seu posicionament en el mercat del turisme de negocis i de luxe gràcies al binomi competitiu qualitat-preu. Per contra, de les tendències que van a la baixa quant a allotjament hoteler, podem dir que els hotels de gamma mitjana experimentaran un descens en reserves, ja que es troben entre els “low cost”, que han millorat el servei per diferenciar-se del lloguer vocacional, i els de luxe, que segueixen exercint atracció al client al qual no li importa pagar més per gaudir de serveis de màxima qualitat.

GRAN POTENCIAL PER ALS HOTELS MÉS INNOVADORS

El turisme mundial creixerà fins al 2020 a un ritme del 3,8% anual, segons dades de l’Organització Mundial del Turisme. Aquest any, 832 milions de turistes s’han mogut al voltant del planeta i s’han allotjat en hotels, hostals i pensions. La gran majoria d’aquests turistes fan ús dels seus dispositius mòbils, ja que els mantenen connectats amb els seus i, alhora, donen la possibilitat d’expressar l’opinió del turista sobre l’establiment on es troba. Així doncs, accedint a aquestes apps mòbils es contribueix a personalitzar l’estada del client. Aquest és un enorme potencial de

negoci per a aquest tipus d’establiments, que sempre persegueixen oferir als seus clients el millor servei amb l’objectiu de fidelitzar-los. Es calcula que, si el ritme de creixement d’aquesta innovació continua, en finalitzar l’any 2016, el nombre de viatgers en hotels podria arribar als 1.000 milions. Per aquest motiu, el sector hoteler creu que es pot rendibilitzar el creixent ús que les persones fan dels smartphones i les tauletes, oferint-los una aplicació mòbil d’aquest caire capaç de millorar l’experiència de l’usuari i, alhora, incrementar els seus ingressos per a la promoció de serveis i activitats, la fidelització del client o l’augment de les reserves.

Les tendències lligades a les noves tecnologies són les que tenen més força per crear-se un bon posicionament en el mercat del turisme de negocis i de gamma alta


Proveïdors d’Hostaleria DISMINUEIX EL PREU DELS VIATGES ORGANITZATS

Durant els passats mesos d’octubre i novembre, es va experimentar un descens mensual del 5% en el preu dels viatges organitzats venuts en exclusiva a les agències de viatges. Tot i això, la variació anual es manté en indicis de creixement (2,3%), segons l’Institut Nacional d’Estadística. Aquest descens és estacional i habitual després de les vendes dels principals mesos d’estiu, temps durant el qual els preus tendeixen a pujar. Així doncs, a aquest índex negatiu el succeeix el descens del 10,5% de setembre i l’augment del 3,6% a l’agost (que va ser el tercer creixement consecutiu, després del 10,6% de juliol i el 4,2% al juny). Aquests valors, incloent-hi el descens de l’octubre i el novembre, situen en el 3,7% el descens de preus aquest any, mentre que la variació anual se situa en un augment de 2,3% en comparació al mateix període de l’any passat

El sector hoteler creu que es pot rendibilitzar l’ús dels smartphones amb les aplicacions mòbils que permeten fer més atractiva l’estada 31


Proveïdors d’Hostaleria

CLAUS DE L’ESTRATÈGIA DE MÀRQUETING HOTELER ON LINE Pàgina web La part més important de qualsevol estratègia on line és la pròpia web de l’hotel. És important actualitzar les fotografies i els continguts perquè el públic vegi que la pàgina està activa i que l’hotel o l’establiment continuen la seva activitat diària. A més, un dels processons fonamentals de venda és penjar vídeos del mateix hotel per mostrar de forma més propera l’espai i els serveis que ofereixen. També és important realitzar un “feedback” amb els clients, així com promoure els seus comentaris per tal de mantenir converses i opinions on line. Un altre dels aspectes importants dins la web d’un hotel és la disponibilitat en diferents idiomes. Nombrosos estudis demostren que quan la pàgina de l’hotel està traduïda a l’idioma dels seus clients és més probable que aquests facin la reserva directament des de la mateixa web de l’hotel.

Motors de reserva El sistema i els motors de les reserves han de ser fàcils d’utilitzar per a l’usuari i oferir el servei per plataformes amb resultats efectius, com Booking, Kayak o Trivago, que també seria una estratègia a tenir a compte. I no cal escollir només una d’aquestes plataformes, sinó que el resultat virtual de l’hotel tindrà més èxit com més gent el conegui.

Publicitat S’ha demostrat que invertir en plataformes com Google Adwords o en els anuncis “retargeting” acostuma a donar bons resultats. El “retargeting” és una tècnica de publicitat on line utilitzada per anunciants i agències per recapturar els consumidors potencials que durant la visita a la pàgina web no realitzen cap compra o reserva. Per exemple, per tornar a cridar l’atenció del possible client, es poden utilitzar bàners dins d’altres pàgines web. A banda d’això, l’hotel s’ha d’assegurar que la seva web està actualitzada en paraules claus, descripció SEO i títols per a totes les seves planes.

Xarxes socials A les seves xarxes socials hi ha d’haver interacció i conversa entre empresa i client. Un regla que s’ha de tenir en compte és que a les xarxes només el 20% del contingut hauria de ser promocional, la resta s’hauria de centrar en esdeveniments, històries interessants, entrevistes i “feedback” amb els clients. També és una opció interessant crear un canal de YouTube amb vídeos de l’hotel, entrevistes i comentaris dels clients. El 40% de totes les recerques és de vídeos i es preveu que aquest percentatge augmentarà fins al 70% el 2018. 32


AIMIA

BAR L’ANTIQUARI

AGGIO

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

AL FASSIYA

C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

AL VEO TRATTORIA RESTAURANTE

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

CERVESERIA APPELWOI

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

ALMENARA GOURMET

BAR TÒFOL

Av. Doctor Fleming, 0 · Lleida Tel. 973 248 279

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

AMBROSIA

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

ANTONI RUBIES

BELLERA

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

AQUÍ MATEIX

BLANC I NEGRE

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

Av. Valencia, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

ASTORIA RESTAURANT

BOCCATAST

C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BAR AUDITORIUM

BODEGÓN

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BAR BODEGA BLASI

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BAR CAFETERIA BISCOTTO

BONUM RESTAURANT

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586

BAR FÈLIX

BOWLING STEAK HOUSE

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210 Tipos de cocina: casera, de proximidad. Especialidades de la casa: “esmorzars de forquilla”, brasa, tapeo, aperitivos y vermuts. Comida para llevar: por encargo.

BAR CAFETERIA CLAROOO!!!

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BAR CAFETERIA PASKU

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA'S Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910 Horario de cocina: de 8.00 a 16.00 h - de 20 a 23 h Cierre semanal: lunes. Menú degustación: 10 € Tipos de cocina: mediterránea. Especialidades de la casa: ensaladas, tapas y ”torrades”.

34

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404


CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640

CAL NENET

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

CAL PEP

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ

C/ Sant Martí, 70 · Lleida Tel. 973 222 463

C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAL RICARD BRASERIA

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

CLASSUAL RESTAURANT C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879 Tipos de cocina: Casera, de proximidad. Especialidades de la casa: Caracoles y brasa.

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

CLEA TOUSHÉ

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151

CLICK MENÚ

C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO'S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940 Tipos de cocina: Jamoneria. Especialidades de la casa: Jamón Iberico, jamon de bellota, quesos, embutidos ibéricos, cerveza de bodega.

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784 Horario de cocina: de 7 a 21 h Cierre semanal: no. Precio medio: desayunos, 2 € Tipos de cocina: Cafetería Especialidades de la casa: café, chocolate, pastelería, bocatería, pizzas, pan de Torrefarrera, tetería.

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

COPE

CASA ESTER

CREPERIA FLASH

Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300 C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

Braseria

Llobregat les Vine i gaudeix de a as br la a s rn ca millors s re st no i coneix les ! via l’à de es pt ce re

C

C/Riu Llobregat, 7 (Cappont) 25001 Lleida · Tel.. 973 201 897 www.braseriallobregat.com GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

35


DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

D

EL CELLER DEL ROSER

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867 Horario de cocina: de 8 a 24 h Precio medio: 12,5 € Menú degustación: 15 € Tipos de cocina: mediterránea, cafetería selecta. Especialidades de la casa: tapas, “fals d’arròs amb tòfona”, vegi-burguer, provolón con fondo de verduras, “torrades".

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070 Capacidad de la sala: 52 Horario de cocina: de 13 a 16 h de 20 a 23 h Cierre semanal: domingo y lunes noche. Precio medio: 35 € Menú degustación: 19 € Menú mediodía: 11,80 € Tipos de cocina: catalana, tradicional, productos de proximidad. Especialidades de la casa: caracoles “a la llauna”, bacalao.

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO - BAR DE TAPES

DOS HERMANOS

Esmorzars de forqu

illa • Brasa • Tapes

uts • Aperitius • Verm

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE

C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384 Tipos de cocina: Cafeteria americana, take away. Especialidades de la casa: cafès, frappés, smoothies, xocolata, tes, infusions, amanides, sandwiches, brioixeria americana.

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

DUCAL

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

EL CAFÈ SELECTE

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL ARGENTINO

Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 094 390

EL CALIU

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248 horario de cocina: de 9 a 24 h Cierre semanal: lunes. Precio menú: 8 € Tipos de cocina: colombiana Especialidades de la casa: bandeja paisa, chuleta, picado de cerdo con chorizo colombiano, arepas y san cacho colombiano.

EL PORTÓN

C/ Castella, 18 · Tel. 973 261 408

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL CELLERET DEL SEGRE

EL REBOST DE LES FADES

C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

36

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619 Capacidad de la sala: 49 Horario: de 12 a 16 h y de 20 a 23 h Desayunos: de 7 a 12 h Cierre semanal: lunes. Precio medio: 20 € Menú de degustación: 25 € Tipos de cocina: tapas, menús, bocadillos y tostadas. Especialidades de la casa: jamón de bellota, queso reserva, anchoas del Cantábrico, sardina ahumada, patatas bravas, croquetas y pasteles.

C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275


EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

ELS TRULLS

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

ENCI WOK

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

FECOLL

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

FERRERUELA

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS

C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

HISTORY

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

HONG KONG

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825

HOTEL AC

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799 hotelnadal@hotelnadal.es www.hotelnadal.es

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

HOTEL CONDES SENATOR Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

HOTEL NH PIRINEOS

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

HOTEL REAL

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532 Horario: de 7.30 a 22 h

GENIAL

IL PASTIFICCIO

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GRÈVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

IRUÑA

C/ Sant Llorenç, 35 · Lleida Tel. 973 274 755

ISIDRO

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

J

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

37


JULIÁN

LA CLASCA

KAMBÁ

LA DOLÇETA

KILIM CAFÉ

LA ESQUINA

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

K

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860 C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190 Horario: de 10  a 13.30 h Tipos de cocina: caribeña. Especialidades de la casa: fritura dominicana, orejitas, tripitas.

L’ÀLZUMAR

LA ESTANCIA

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESGLAÓ

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

L’ESTACIÓ CAFETERIA

lleida@jaranarestaurant.es www.jaranarestaurant.es

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

L’ESTEL DE LA MERCÈ

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

LA BODEGUETA

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864 Horario: de 8.30 a 24 h Cierre semanal: no Precio medio: 25 € Tipos de cocina: degustación, gourmet. Especialidades de la casa: jamón ibérico, quesos manchegos, cata de vinos, anchoas del cantábrico, vermuts.

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d'Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

LA LLAR DE FUSTA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

LA LLAR DOLÇA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MASIETA

LA BRASA

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 751 957

LA CAPITAL

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

C/ Acadèmia, 46 · Lleida Tel. 973 273 037

C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062 Cierre semanal: domingo Tipos de cocina: "Cuina casolana de la padrina". Especialidades de la casa: esqueixada de bacallà, casolà de trós, peus de porc, orella de porc, caps de corder.

LA CERDERA

LA MOSSADETA

LA CASA DEL VERMUT

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CANTONADA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

38

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536


LA ROCA DEL CORB

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA PINTA

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171 Horario de cocina: de 13.30 a 15.30  h - de 20.30 a 23.30 h. Tipos de cocina: carnes, tapas, burgers. Especialidades de la casa: hamburguesas, entrecot, tapas, postres, steak tartar, T-Bone.

LES 7 MERAVELLES

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 · Torrefarrera Tel. 973 750 739

Costers del Segre Verdú / Lleida

LO CARAGOL

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404

LOLA C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

LA REPÚBLICA DEL FUM

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 Horario de cocina: de 8 a 24 h Cierre semanal: martes Precio menú: 9,50 € Menú fin de semana: 14,90 €. Tipos de cocina: mediterránea con productos de proximidad. Especialidades de la casa: carnes y pescados ahumados, tapas y vermuts.

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017 Cierre semanal: domingo tarde y lunes. Precio menú: 10 € Tipos de cocina: casera, leridana, brasa. Especialidades de la casa: caracoles, oreja, "cassola de trós", tapeo y creps. Menjador privat amb projector per a grups i empresses.

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

M

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

39


MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

M

PADDOCK - BRASA

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462 www.restaurantpaddock.com Horario de cocina: de 8 a 24 h Cierre semanal: No. Precio medio: 12,50 € Tipos de cocina: casera, leridana. Especialidades de la casa: carnes a la brasa.

MUNN

PADDOCK - CAFE

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

NAVARRA

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

NEW CLASS

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814 www.restaurantpaddock.com Horario de cocina: de 12 a 17 h / de 19.30 a 24 h Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: tradicional, casera, brasería. Especialidades de la casa: carnes a la brasa, caracoles, pulpo a la gallega y berberechos a la plancha.

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961 Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328 Horario de cocina: de 7.30 a 00.30 h Cierre semanal: no. Tipos de cocina: bocatería. Especialidades de la casa: hamburguesa New Class, serranito Jerez, assen, mallorquín, montmeló, cartujano.

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

O SOLE MIO

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

OASIS

C/ Agustins, 1 · Lleida Tel. 973 202 749

ON QUEDEM C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 C/ República del Paraguai, 29 Tel. 973 834 110 Horario de cocina: de 11.30 a 24 h Cierre semanal: lunes. Precio medio: 10 € Tipos de cocina: hamburguesería, pizzería. Especialidades de la casa: paninis, pizzas, hamburguesas gigantes, tostadas y platos combinados.

OOH Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

40

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822 Horario de cocina: de 7 a 24 h Cierre semanal: no. Precio medio: 10 € Tipos de cocinas: tapas, raciones. Especialidades de la casa: vinos Ribera del Duero, Rioja y todo tipo de productos ibéricos. Comida para llevar: sí.

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PICADILLY Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PINOT GASTROTHÈQUE Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

PUNTO ESTRELLA DALMAU Av. de l'exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393


PUNTO ESTRELLA LAMOLLA Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

SANTA GADEA

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239 Horario de cocina: de 7 h a 24 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 10,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: carnes sargaire, “esmorzars de forquilla”, brasa, pastelería casera, bocatas especiales.

QUER'S

SAPATA LLEIDA

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

QR CAFÉ

Vins embotellats Vins a granel Vermuts Caves

Av. Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 973 834 383

RISUEÑA

C/ Pere de Cabrera, 12 · Lleida Tel. 973 200 681

RESTAURANT LLOBREGAT

C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897 Horario de cocina: de 8 a 23.15 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 12,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: tradicional, catalana, brasería. Especialidades: caracoles, carnes a la brasa, chipirones.

C/ Torres de Sanui, 11 · Lleida Tel. 973 266 549 Horario de cocina: de 13 a 16.30 h y de 20 a 24 h Cierre semanal: lunes, martes Tipos de cocinas: mejicana. Especialidades de la casa: caracoles, costillas barbacoa, picado de carnes.

RENO

SEBAS

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

RINCÓN DE MARAGALL

SICORIS

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

SNOOPY

Restaurant

Cuina p non sto

Taperia & Creperia

Lounge bar

MagicRock68

Av. Prat de la Riba, 80 • 25004 LLEIDA • Tel. 973 233 017

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

C/ Bisbe Messeguer, 1· Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236 Horario de cocina: de 10 a 16 h Cierre semanal: abierto toda la semana. Menú semanal: 5,50 € Menú especial: 4 € Tipos de cocina: mediterránea, criolla. Especialidades: arroces diferentes.

SUSHI SHOP 518

RITA COKO

TANINS

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

Telèfon 652 909 532

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SOL 9 TAST

C/ Maragall, 66 · Lleida Tel. 973 988 811 Horario de cocina: de 6 a 14.30 h Precio medio: 6 € Tipos de cocina: ecuatoriana. Especialidades: encebollados, ceviche, caldo de gallina, chaulafan.

Plaça Espanya, 2 LLEIDA

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

TAJ MAHAL

C/ Corregidor Escofet, 32 · Lleida Tel. 612 579 678

T

C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

41


TERESA CARLES

T

URGELL

Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

THE BAKERY SHOP

VAPORETTO

C/ Lluis Companys, 8 · Lleida Tel. 973 045 247

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

TRANSILVANIA

WOK LLEIDA

C/ Viejo de Altea, 36 · Lleida Tel. 966 864 199

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

TRATTORIA

XALET SUÍS

C/ Serra del Cadí, 7 · Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígraf Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

ZEKE

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

NACIONAL ARROCERÍAS ANTONI RÚBIES (Lleida) BONUM RESTAURANT (Lleida) CASA DON PACO (Lleida) CASA MARTÍ (Lleida) EL RACÓ DEL GREGORI (Torrefarrera) LA BONA CUINA (Lleida) LA HUERTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) LES COMES (Torrefarrera) MESÓN GAUDÍ (Lleida) PALERMO (Lleida)

ASADORES Y BRASERÍAS BAR FÈLIX (Lleida) BRASERIA ISIDRO (Lleida) CAN MIQUEL (Lleida) CASA AURORA (Lleida) CASA DON PACO (Lleida) CASA TERE (Lleida) EL ARGENTINO (Lleida) EL CELLERET DEL SEGRE (Lleida) EL RACÓ DEL GREGORI (Torrefarrera) ELS TRULLS (Lleida) GORKA (Lleida) LA BRASA (Torrefarrera) LA CERDERA (Alpicat) LA HUERTA (Lleida) LA ROCA (Lleida) LES COMES (Torrefarrera) MALENA (Gimenells) SANTA GADEA (Alpicat)

CAFETERÍA SELECTA BISCOTTO (Lleida) COFEE SPOON (Lleida) DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida) DREAMS AMERICAN COFFEE (Lleida) IL DUOMO (Lleida) FORN LA CAFETERIA ROJA (Lleida) L’ESTACIÓ CAFETERIA (Lleida) SANTA GADEA (Lleida)

CATALANA AGGIO (Lleida)

42

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

AMBROSIA (Lleida) BAR FÈLIX (Lleida) BAR TÒFOL (Lleida) BAR BODEGA BLASI (Lleida) BONUM RESTAURANT (Lleida) CASA PEPITA (Alpicat) CAFÈ SELECTE (Lleida) CAL PEP (Lleida) CAL NENET (Lleida) CAN RÚBIES (Lleida) CAN MIQUEL (Lleida) CASA ESTER (Torrefarrera) CREPERÍA FLASH (Lleida) CUINA DEL PAÍS (Lleida) DA VINCI (Lleida) DELILLEIDA (Lleida) EL CAFÈ DELS ARTISTES (Lleida) EL CELLER DEL ROSER (Lleida) EL FANAL (Lleida) EL GALEÓ (Lleida) EL NOU SANT JORDI (Lleida) ELS TRULLS (Lleida) FECOLL (Lleida) FERRERUELA (Lleida) GASTRONÒMIC 2.0 (Lleida) GILDA (Lleida) KIMO (Lleida) LA ESTANCIA (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA FONDA DEL NASTASI (Lleida) LA HUERTA (Lleida) LA IMPRENTA (Lleida) LA LLAR DE FUSTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) LA REPÚBLICA DEL FUM (Lleida) LA SANDVITXERIA DE LLEIDA (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓVOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) L’ESGLAÓ (Lleida) L’ESCALA (Lleida)

Z


LO CARGOL (Lleida) L’ HORTET (Lleida) MALENA (Gimenells) MESÓN GAUDÍ (Lleida) PALERMO (Lleida) QR CAFÉ (Lleida) PITCH & PUTT (Torrefarrera) SANTA GADEA (Lleida) SHEYTON (Lleida) TANINS (Lleida) XALET SUIS (Lleida)

CERVECERÍAS ...ON THE ROCKS (Lleida) APPELWOI (Lleida) BAR COFFEE SCANDIE (Lleida) BUGGA'S (Lleida) CARLITO’S HAM (Lleida) LA BODEGUETA (Lleida) LES 7 MERAVELLES (Lleida) PINOT GASTROTHÈQUE (Lleida)

COMIDA PARA LLEVAR (ASADORES) LA BONA CUINA (Lleida) NOSTRUM (Lleida) FOOD MARQUET (Lleida)

HAMBURGUESERÍAS CLEA TOUSHÉ ( Lleida) CREPERÍA FLASH (Lleida) DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida) EL CAU (Lleida) LA CAPITAL (Lleida) LA IMPRENTA (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA MOSSADETA (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) ON QUEDEM (Lleida) NYAM NYAM (Lleida) NEW CLASS (Lleida) SANTA GADEA (Lleida) HISTORY (Lleida)

MARISQUERÍAS BELLERA (Lleida) CARBALLEIDA (Lleida) CASA MARTÍ (Lleida) CASA PACO (Lleida) CASA PEPITA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA CLASCA (Lleida) LA LLAR DE FUSTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) MARINADA (Lleida) NOU CASA JOSÉ (Lleida) RESTAURANT JULIÁN (Lleida)

MEDITERRÁNEA AGGIO (Lleida) AMBROSIA (Lleida) BAR BODEGA BLASI (Lleida) BONUM RESTAURANT (Lleida) BEAT CAFÈ I SOUL (Lleida) CAFETERIA LA CANACA (Lleida) COPE (Lleida)

COMBA (Lleida) CREPERÍA FLASH (Lleida) CLASSUAL RESTAURANT (Lleida) DELILLEIDA (Lleida) DUCAL (Lleida) EL CAFÈ DELS ARTISTES (Lleida) EL GALEÓ (Lleida) EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS (Lleida) EL REBOST DE LES FADES (Lleida) ELS TRULLS (Lleida) FERRERUELA (Lleida) GASTRONÒMIC 2.0 (Lleida) IBIS STYLES (Lleida) IT... FOOD & DRINK (Lleida) IRUÑA (Lleida) LA LLAR DOLÇA (Lleida) LA CAMACA (Lleida) LA FONDA DEL NASTASI (Lleida) LA LLAR DOLÇA (Lleida) LA LLAR DE FUSTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) LA CANTONADA (Lleida) LO CARGOL (Lleida) L’ÀLZUMAR (Lleida) L’ANTIQUARI (Lleida) L’ HORTET (Lleida) MAGIC ROCK (Lleida) MALENA (Lleida) MERCADET DE ST. MARTÍ (Lleida) MESÓN GAUDÍ (Lleida) MINI (Lleida) NEW CLASS (Lleida) OASIS (Lleida) PALERMO (Lleida) RESTARAUNTE DUC (Lleida) RESTAURANT JULIAN (Lleida) RENO (Lleida) SISCO (Lleida) SNOOPY (Lleida)

TAPAS BAR AUDITORI (Lleida) BAR AUDITORIUM (Lleida) BAR CAFETERIA PASKU (Lleida) BONUM (Lleida) CARLITO’S HAM (Lleida) CAFÈ SELECTE (Lleida) DACHA! (Lleida) DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida) EL CAFÉ DELS ARTISTES (Lleida) EL CALIU (Lleida) EL LAGO BAR DE TAPES (Lleida) EL PASSEIG (Lleida) FRANKFURT PERIKO (Lleida) IRUÑA (Lleida) KIMO (Lleida) LA CAPITAL (Lleida) LA CASA DEL VERMUT (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA REPÚBLICA DEL FUM (Lleida) LA TABERNA DE TELEPINCHO (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) LA LLAR DOLÇA (Lleida) LA MOSSADETA (Lleida) L’ANCORA (Lleida) L’ANTIQUARI (Lleida)

NYAM NYAM (Lleida) NEW CLASS (Lleida) ON QUEDEM (Lleida) PECADITOS (Lleida) QR CAFÈ (Lleida) RESTAURANT JULIÁN (Lleida) ROMEU (Lleida) RITA COKO (Lleida) VIENA (Lleida) PADDOCK (Lleida) ZEKE (Lleida)

VEGETARIANOS DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida)

TERESA CARLES (Lleida) SUMMUN (Lleida)

VERMUTS BAR BODEGA BLASI (Lleida) BAR FÈLIX (Lleida) EL LAGO BAR DE TAPES (Lleida) GILDA (Lleida) LA BODEGA CAL MOIX (Lleida) LA BODEGUETA (Lleida) LA CASA DEL VERMUT (Lleida) LA MOSSADETA (Lleida) LA REPÚBLICA DEL FUM (Lleida) PECADITOS (Lleida)

INTERNACIONAL ARGENTINA EL ARGENTINO (Lleida) EL RANCHO ARGENTINO (Lleida)

AMERICANA FOSTER’S HOLLYWOOD (Lleida)

CHINA ENCI WOK (Lleida) GRAN MÓN (Lleida) HONG KONG (Lleida) LLARGUI (Lleida) PALACIO DE ORIENTE (Lleida) PEKIN (Lleida) HONG KONG (Lleida)

L’ AUTÈNTICA (Lleida) LA TAGLIATELLA (Lleida)

JAPONESA BOKOTO SUSHI CLUB (Lleida) MACAO (Lleida) GASTROBAR (Lleida) SUSHI SAKURA (Lleida) SUSHI SHOP 518 (Lleida) SUSHI TOKYO (Lleida) UN LOUGE CLUB & SUSHI BAR (Lleida)

KEBABS

EL PAISA (LLEIDA)

AL FASSIYA (Lleida) DOS HERMANOS (Lleida) SPICE POINT (Lleida) TAJ MAHAL (Lleida) TRES REYES (Lleida) KILIM CAFÉ (Lleida)

ITALIANA

MEJICANA

CARIBEÑA BAR LA ESQUINA (LLEIDA)

COLOMBIANA

AGGIO (Lleida) AL VEO (Lleida) BISCOTTO (Lleida) IL DUOMO (Lleida) lL PASTIFICCIO (Lleida) LA IMPRENTA (Lleida)

EL ÁGAVE AZUL (Lleida) SAPATA (Lleida)

RUMANA BUCURESTI (Lleida)

COMIDA A DOMICILIO: DOMINO’S PIZZA

SUSHI SHOP LLEIDA

C/ Balmes, 30 ( Lleida) Tel. 973 22 26 66

Plaça Espanya, 1 ( Lleida) Tel. 973 10 30 62

GRAN MÓN Av. de les Garrigues, 19 ( Lleida) Tel. 973 525 167

KEBAB LARIDA Plaça dels Pagesos, 12 ( Lleida) Tel. 659 44 99 50

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 ( Lleida) Tel. 973 26 68 96

PIZZA NAPOLI C/ Esperança González, 3 ( Lleida) Tel. 973 20 08 08

SUSHI TOKYO LLEIDA Av. Prat de la Riba, 41 ( Lleida) Tel. 973 83 25 07

TBL THE BOCATA’S LAB C/ Isaac Albéniz, 1 ( Lleida) Tel. 691 71 71 18

TELEPIZZA Cappont C/ Jaume II, 17 ( Lleida) Tel. 973 20 46 11

TELEPIZZA Ronda Passeig de Ronda, 52 ( Lleida) Tel. 973 28 18 88

SUSHI SAKURA LLEIDA

TICK TACKY

Rambla de Ferran, 37 ( Lleida) Tel. 973 30 03 02

C/ Del Carme, 63 ( Lleida) Tel. 973 27 98 91


Els nostres proveïdors

per A aquest nadal a secrets de ponent ELEGEIX ELS TEUS PRODUCTES DE PROXIMITAT ESCULL LA TEVA PRESENTACIÓ GAUDEIX dels teus regals

"confeccionem des de

el teu lot 10€ Caixes de fusta artesanals amb melmelades, conserves, cerveses, galetes, torrons, xocolata, olis, vermuts, vins i caves. Amb productes de proximitat, elaborats de forma artesanal, d'alta qualitat i disseny, i que contenen valor social. LOT DE PRODUCTES ARTESANS

JAMONES Y EMBUTIDOS ALT URGELL

25795 NOVES DE SEGRE (Lleida) · Tel.: 973 387 147 · FAX: 973 387 235

44

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

Model simple


LOT DE PRODUCTES ARTESANS

Model doble

Visita el nostre facebook

LOT DE PRODUCTES ARTESANS

Model triple

melmelades i conserves Fes les teves comandes a

secrets de ponent LA TEVA BOTIGA DE PROXIMITAT

T. 973 300 410 info@fruitablanch.com C/ Camí de Corbins,15 · Lleida (Pardinyes) GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

45


BRASERIA · ROSTISSERIA

L

a rostisseria El Argentino és un restaurant únic a Lleida per la seva especialitat: els pollastres a la brasa amb guarnició, que podreu trobar per tan sols 9,90 €. L’especialitat de la casa està feta amb barreja de carbó argentí i llenya d’alzina, productes únics que només utilitzen a El Argentino. El pollastre a la brasa, a més, us el podreu emportar per menjar a casa tranquil·lament. El Argentino també ofereix el servei de càtering per a casaments, batejos i aniversaris. Et preparen la teva festa amb molta cura i delicadesa perquè tot estigui com desitges. Alhora, també organitza sopars d’empresa i esdeveniments per a grups més grans. Podeu reservar als telèfons següents: 973 09 43 90 o bé al 694 43 85 15. La braseria compta amb un gran xef de Lleida, en Daniel. Aquest gran cuiner va començar la seva trajectòria professional amb tan sols 17 anys. Des de ben petit va viure els seus millors moments a les “parrillas”, les cuines tal com es coneixen a l’Argentina. És especialista en cuina tradicional argentina, ja que ha estat als millors restaurants argentins. Si esteu pensant a passar una bona estona i gaudir dels plats estrella de la rostisseria El Argentino, el podeu trobar a l’avinguda de Balàfia número 9. Podeu reservar taula al telèfon 973 09 43 90 o bé al 694 43 85 15.

46

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


DistribuĂŻdor:


Som una empresa amb un equip qualificat i format degudament, la qual cosa ens permet dur a terme amb garantia qualsevol tipus d’instal·lació, tant en hostaleria com en col·lectivitats.

· Elements de cocció · Petita maquinària · Mobles inox. estàndard i fabricació a mida · Fred comercial · Rentat

698 570 908 667 705 234

Polígon Industrial Camí dels Frares carrer B, parc. 13, Nau 4. LLEIDA ih@interhotelera.com www.interhotelera.com

973 049 348


GUIA de NIT

Qualsevol època de l’any és bona per gaudir d’un bon còctel. Te’n deixem una selecció dels més refrescants i coneguts.

Tequila Sunrise O Acapulco, és un còctel preparat de dues maneres diferents: l’original, amb tequila, crema de cassís i suc de llima amb gas, i la forma més coneguda està feta amb tequila, suc de taronja i granadina. És el còctel que originalment se servia a Arizona Biltmore (EUA).

Mojito cubà És un popular còctel originari de Cuba que conté rom, sucre (o xarop de sucre), llimona dolça, menta i aigua amb gas. Originàriament es pensa que el mojito va ser inventat al restaurant cubà La Bodeguita del Medio.

Daiquiri de maduixa Còctel elaborat a partir de rom blanc i suc de llimona o llima. Es va popularitzar amb el pas del temps i va arribar a ser una de les begudes favorites de l’escriptor Ernest Hemingway, client d’honor del Floridita, un dels bars mes famosos de l’Havana. 50


GUIA de NIT

Margarita Els primers còctels Margarita daten de la dècada de 1940 i es van ferr a Ciudad Juárez o Acapulco. És el còctel mexicà més comú. Està fet amb tequila, suc de llimona, suc de llima dolça i triple sec, i sovint se serveix amb sal a les vores del got.

Sex on the Beach

+ Informació :

Tel. 619 283 174 traganits@gmail.com

Els orígens daten dels anys 80 a Miami. Es prepara amb vodka, licor de préssec, suc de taronja, glaçons de gel, una rodanxa de taronja i cirera.

Bloody Mary Còctel de fama internacional. Es diu que la seva creació es deu a Fernand Petiot, que va preparar per primera vegada aquesta beguda l’any 1921 al bar New York de París, tot i que també podria fer referència a la reina Maria I d’Anglaterra, que va rebre aquest apel·latiu tan singular després d’ordenar una cruel persecució contra els protestants al segle XVI. Està elaborat amb vodka, suc de tomàquet, salsa tabasco, un pessic de sal, un rajolí de suc de llimona i pebre negre, i es remata amb una branqueta d’api. 51


GUIA de NIT

TEATRE 5 de novembre, a les 22 h

"EL FLORIDO PENSIL...  NENES!" D'Andrés Sopeña Teatre Municipal de Balaguer

••••••••••••••••••••••••••

TEATRE 9 de novembre, a les 22 h

"JOSÉ CORBACHO" De José Corbacho Teatre Municipal de Balaguer

••••••••••••••••••••••••••

HUMOR 11 de novembre, a les 21 h

" DOS " amb Juanra Bonet i David Fernández Teatre Principal de Lleida ••••••••••• 52


GUIA de NIT

MÚSICA 11 de novembre, a les 22:15  h

TEATRE 20 de novembre, a les 18  h

" A CORAZÓN ABIERTO "

" ZORBA, EL GREC "

amb Mikel Erentxun

amb Igor Yebra

Sala Manolita de Lleida

Teatre de la Llotja de Lleida •••••••••••••••••••

TEATRE 25 de novembre, a les 21 h

" LA CAPUTXETA GALÀCTICA " amb Insectotròpics  Teatre de la Llotja de Leida ••••••••••••••••••• ••••••••••••••••••••••••••

HUMOR 12 de noviembre, a les 21 h

" JANDRO.TV "

MÚSICA 26 de novembre, a les 21 h

" ÚNICO " amb Antonio Orozco Teatre la Llotja de Lleida •••••••••••••••••••

Teatre la Llotja de Lleida •••••••••••

MAGIA 13 de noviembre, a les 19  h

" BLAKE,

+ allá de la imaginación " Teatre la Llotja de Lleida •••••••••••

MÚSICA 19 de novembre, a les 18  h

"THE BEST ON 5è aniversari " Teatre de la Llotja de Lleida

53


EMPRESARIAL

Diagnòstics gratuïts al comerç minorista de Lleida per millorar la seva situació i ajudar-lo a innovar >> L’acció s’emmarca dins el Pla Integral de Suport al Comerç Minorista i està cofinançat pel FEDER i la Secretaria d’Estat de Comerç.

L

a Cambra de Comerç de Lleida ha iniciat ja les actuacions per ajudar les petites i mitjanes empreses del sector del comerç minorista per realitzar un diagnòstic de la seva situació que els permeti fer front a la innovació comercial que necessita el sector. El pla s’emmarca en el Pla Integral de Suport al Comerç Minorista i està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Secretaria d’Estat de Comerç i, per tant, les diagnosis seran gratuïtes per als comerciants que s’hi adhereixin, que només s’han d’inscriure a la Cambra de Lleida. La realització de diagnòstics d’innovació comercial vol dotar el sector

54

de mesures de suport per afavorir el seu creixement competitiu i equilibrat. D’aquesta manera, el pla inclou diferents tipus d’accions: diagnòstics individualitzats, tallers de capacitació, accions de promoció i ajuts a la modernització d’equipaments i de zones comercials. En aquest marc, la Cambra de Comerç de Lleida ja ha fet un taller a Solsona, a les Borges i a Mollerussa, i està previst fer-ne un altre a Balaguer. Aquests tallers tenen com a objectiu millorar i incentivar la capacitat de les pimes comercials en diferents àrees o matèries estratègiques que estan lligades a cinc grans eixos: el comerç electrònic, el

turisme de compres, l’emprenedoria en el sector del comerç minorista, el finançament i altres matèries d’interès, com les darreres tendències en aparadorisme, tècniques de venda, gestió d’estocs...

Està previst que en el conjunt de l’Estat les actuacions puguin beneficiar més de 12.500 establiments comercials.


SECCIÓ EMPRESARIAL • CAMBRA DE COMERÇ DE LLEIDA A Lleida, des de la posada en marxa del pla, se n’han beneficiat 75 comerços, però aquest és un servei que des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida ja s’ofereix des del 2006 i beneficia a tota la demarcació lleidatana

Les diagnosis consisteixen a avaluar l’estat actual del comerç, la qualitat i eficiència dels mètodes de gestió en totes les àrees del negoci, identificar els problemes i riscos existents i analitzar les inversions i els costos per millorar el rendiment del negoci.

Tot tipus de r

oba

C. Anselm Clavé, 2 · 25007 LLEIDA • Tel. 973 23 61 61 Fax. 973 24 74 67 • lleida@cambralleida.org

55


LA QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL ÉS CLAU PER REDUIR L’ATUR JUVENIL

H

om coincidirà que una de les pitjors conseqüències de la crisi econòmica que hem viscut els darrers anys ha estat l’increment del nombre d’aturats, ja sigui per la reducció de plantilles, pel tancament de negocis o per la impossibilitat d’absorció de la nova mà d’obra que s’havia d’incorporar al mercat laboral. I una de les xifres més dramàtiques que tenim a les mans és, sens dubte, l’atur juvenil, que a Catalunya ratlla el 26% entre els joves de 16 a 29 anys, sense que hi hagi gaire diferència per sexes. D’aquests, un 9,6% és ja considerat atur de llarga durada i un 87,9% no rep cap tipus de prestació o subsidi, segons les dades de l’Observatori Català de la Joventut. A Lleida, les dades no són gaire més esperançadores, ja que, segons l’Institut Català d’Estadística, el segon semestre del 2016 el 52,1% dels joves de 16 a 19 anys estaven aturats, una dada que se situava en el 32,3% en els de 20 a 24 anys. És en aquest marc, les iniciatives des de les diferents administracions per mirar de capgirar la situació s’han multiplicat exponencialment. Una d’aquestes opcions arriba des del Fons Social Europeu i del Ministeri de Treball, en el que s’ha denominat Sistema Nacional de Garantia Juvenil. Un pla que es concreta en el Programa Integral de Cualificación y Empleo (PICE) que porta a terme la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida i que té com a objectiu formar els joves de 16 a 29 anys que ni estudien ni treballen. La proposta vol oferir una sortida a aquests joves, i ho fa formantlos en activitats específiques adreçades a cobrir un lloc de treball concret en el qual s’ha detectat que hi ha demanda per part de les empreses. L’any 2016, des de la Cambra de Comerç de Lleida s’han fet 90 orientacions laborals a joves que estan buscant feina. Es tracta de persones que majoritàriament només tenen els estudis primaris i la ESO, tot i que alguns —una minoria— han

56


SECCIÓ EMPRESARIAL • CAMBRA DE COMERÇ DE LLEIDA cursat algun grau mitjà o tenen estudis universitaris. Una dada que se suma als 143 que van ser orientats l’any 2015 en el marc del programa. Des de la Cambra de Comerç de Lleida s’ha preparat, per tant, vuit joves en un curs d’auxiliar de jardineria, als quals es va fer l’acompanyament a l’empresa Natur Grup Integral, SL; un curs de manipuladors d’aliments, també amb vuit inscrits, que van fer l’acompanyament i les entrevistes de treball a l’empresa Domingo Català, i un curs de peixateria, l’acompanyament laboral del qual es va fer als Supermercats Pujol (Plusfresc). Alhora, en aquest moment s’està desenvolupant un curs de magatzem i logística que inclou l’obtenció del carnet per conduir carretons elevadors de forca (toros), en què prenen part 12 alumnes; un curs d’hostaleria que se centra en l’especialitat de bar-cafeteria, també amb 12 assistents; un curs d’atenció al client centrat en joves amb discapacitat, que s’organitza conjuntament amb l’Associació Down Lleida i en què prenen part 8 alumnes, i, finalment, un curs de carnisseria que compta amb la participació d’15 alumnes. El programa formatiu demana de l’alumne un interès per millorar la seva capacitació i a prendre part en el curs, en què se li ensenya a desenvolupar tant les seves habilitats comunicatives i socials com a adquirir els coneixements bàsics mitjançant la formació troncal. Els jovent, doncs, aprenen a gestionar les seves competències digitals en l’entorn de treball i adquireixen unes nocions d’idiomes. Una vegada superat aquest procés, s’entra ja en la formació específica, que els dotarà d’eines per desenvolupar correctament una determinada activitat. El programa, però, vol també implicar les empreses en aquest viatge, i per això s’han habilitat incentius econòmics directes als contractes que es realitzin a joves que han participat el PICE, uns ajuts que suposen uns 1.500 euros per contracte de sis mesos que facin. Uns ajuts que se sumen a les bonificacions a la Seguretat Social ja existents. Un dels principals avantatges per a l’empresa és precisament el fet que els joves que contracta procedents del PICE hauran estat formats per ocupar aquell lloc de treball específic i, per tant, resoldran necessitats concretes Esther Garcia

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Els joves interessats a participar en aquest programa només s’han d’adreçar a les oficines de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, on, mitjançant una sessió d’orientació, se’ls informarà de les seves possibilitats d’inserció i se’ls dissenyarà un pla formatiu a mida.

Els joves interessats en participar en aquest programa només s’han d’adreçar a les oficines de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida on, mitjançant una sessió d’orientació, se’ls informarà de les seves possibilitats d’inserció i se’ls dissenyarà un pla formatiu a mida.

57


BO de Shalom és un projecte social amb la finalitat d’integrar laboralment i socialment les persones amb discapacitat en una entitat amb viabilitat econòmica pròpia per, garantir l’atenció i la integració a la trama social en el transcurs de la seva vida. Per aquest motiu, adquirir productes a BO de Shalom és contribuir i donar suport a la integració social i laboral de persones amb discapacitats intel·lectual i malaltia mental. Teresa Benet ens ha obert aquest matí les portes de la Fundació Privada Ilersis i ens ha deixat conèixer totes les activitats de BO de Shalom.

C COMPRA I REGALA

SOLIDARITAT CAIXA DE REGAL 36

Cistella de Nadal amb torrons Alemany, ametlles, paté i formatge de cabra, elaborada amb grans dosis d'afecte i passió per persones de la Fundació Ilersis per a la integració de persones amb discapacitat intel·lectual, en risc d'exclusió social o laboral.

CAIXA DE REGAL 64 Cistella de Nadal amb cava, vins, formatge, varietat de dolços i torrons, elaborada amb grans dosis d'afecte i passió per persones de la Fundació Ilersis per a la integració de persones amb discapacitat intel·lectual, en risc d'exclusió social o laboral.

JOC DE CASTELLERS Les peces han estat elaborades artesanalment.

omprar a BO de Shalom és contribuir a la creació de llocs de treball per a persones amb discapacitats intel·lectuals i fer que el regal que vols fer arribar a la gent que tu estimes sigui un regal solidari. Un regal fet amb productes de la terra, amb productes exclusius de Lleida. El que es busca és regalar compromís de territori i contribuir a generar llocs de treball a Lleida.

Comprant a BO de Shalom les empreses i entitats es poden acollir als beneficis de l'acompliment de contratació de persones discapacitat contemplades a la LLISMI. La matèria primera, els diferents tipus de fusta seleccionada per a cada projecte (totes en les seves textures), els certificats de procedència i la traçabilitat són els factors que identifiquen la qualitat de tot el procés de producció. Altres factors són, però, determinats: els acabats, fruit de l'aplicació de tints i envernissats ecològics; les tapes, les frontisses i els tancaments de diferents estils d'acord amb la personalitat de la caixa o estoig i finalment, els complements i les nanses que hi afegeixen el toc personal i inconfusible. Les caixes Shalom són molt més que productes, són idees de "packaging" creades des del concepte original fins a l'últim detall. Cada caixa té un atribut essencial: la funcionalitat per la que està concebuda. Aquesta característica és visibile, no solament externament, sinó en el seu disseny, acabats i complements. També ho és en el més petit detall de l'interior: la distribució, els compartiments, els separadors i tots els detalls que s'adapten i ressalten el producte. La finalitat és crear "packaging" de qualitat per a les necessitats de les empreses. Podeu adquirir tots els productes a la botiga: Plaça Mossèn Jacint Verdaguer · 25004 LLEIDA Tel. 973 103 986 · comercial@ilersis.org o bé, a la botiga online : www.vinsisomriures.cat


FUNDACIÓ PRIVADA ILERSIS

É

s una entitat social sense ànim de lucre, creada a Lleida l'any 1979 i declarada d'utilitat pública. La missió de la fundació és la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental. La Fundació Privada Ilersis és sòcia de la Cambra de Comerç de Lleida per garantir el compromís social de tots els seus treballadors i totes les seves necessitats.

• ¿No entiendes tu factura de la luz? • ¿Sabes lo que deberías pagar? • ¿Te han asesorado alguna vez sobre tu factura? Somos un equipo de profesionales que nos dedicamos al asesoramiento gratuito sobre facturas de luz y gas. Nos dedicamos básicamente a las PYME, aunque también te podemos ayudar en tus facturas del hogar. Llevamos 5 años asesorando a empresas, las cuales mantenemos en cartera de clientes.

La plantilla actual està formada per 324 persones: 78 usuaris i usuàries amb discapacitats diverses al centre ocupacional, 86 treballadors i treballadores amb discapacitat i/o malaltia mental contractades al centre especial de treball i un equip interdisciplinari de personal administratiu i de gestió, comercial, psicosocial i terapèutic, especialistes en oficis diversos: jardiners, fusters, etc, de 75 persones.

QUALITAT DE PRODUCTES I SERVEIS Competir al mercat amb l'empresa ordinària i un món globalizat requereix els màxims estàndards de qualitat.

Ofrecemos un servicio totalmente transparente y sin ningún tipo de compromiso. Mucha gente no sabe realmente desglosar su factura y no conocen todas las ofertas que se le pueden ofrecer. Nosotras te las mostramos. Nuestro equipo te ayudara a ahorrarte ese dinero que puedes destinar a otros gastos. También nos dedicamos a gestiones como, cambios de titular, modificación de potencia, cambios y/o modificaciones de datos personales entre otros. Así como las revisiones de las condiciones en el momento óptimo y legal para evitar que se incremente su factura de la luz y el gas. Nos podéis encontrar en nuestras oficinas o poneros en contacto vía mail o teléfono.

MOTIVACIÓ Les ganes de superar-se cada dia de tot un equip doten l'empresa d'un esperit innovador constant. La qualitat del producte i la qualitat de vida de les persones no poden anar separades de la promoció de la de l'entorn.

RELACIONS RESPONSABLES La diària adaptació a les necessitats de les persones ens facilita la capacitat per adaptar-nos a la clientela. L'element més diferenciador de les persones que formen part del projecte dóna una sensibilitat especial a la diversitat en les relacions amb les parts interessades.

www.ilersis.org · info@ilersis.org C/ Ramon Argilés, 27 · 25005 LLEIDA · Tel. 973 221 788

C. Anselm Clavé, 2 · 25007 LLEIDA • Tel. 973 23 61 61 Fax. 973 24 74 67 • lleida@cambralleida.org

C. Abat Escarré 6, bajos  ·  25001 LLEIDA

merce.menendez  @  otlook.com

tel. 619 922 238 estibaliz.cv  @  outlook.com

tel. 672 066 505


LEGAL

A

La nova regulació de la jubilació

causa de les recents reformes dutes a terme dins el sistema de pensions, poden sorgir certs dubtes que és convenient resoldre, explicant les principals novetats que ha sofert aquesta prestació en els darrers anys. La normativa vigent estableix que l’edat ordinària de jubilació serà als 67 anys. Ara bé, des de l’any 2013 s’ha obert un període transitori, de manera que aquesta edat no serà d’aplicació automàtica a partir de la reforma, sinó que anirà augmentant gradualment fins a arribar a l’any 2027. És a dir, tots aquells que per a l’any 2027 i endavant tinguin cotitzats menys de 38 anys i 6 mesos s’hauran de jubilar als 67 anys. Si, per contra, s’acrediten 38 anys i 6 mesos o més cotitzats, ho podran fer als 65. Per tant, aquest any 2016, l’edat de jubilació serà de 65 anys per a aquells que hagin cotitzat 36 anys o més, o bé 65 anys i 4 mesos per a tots aquells que tinguin un període de cotització menor de 36 anys. No obstant això, s’ha de tenir en compte que per poder gaudir de la pensió contributiva de jubilació cal el compliment d’un període de carència, amb anterioritat a la reforma implicava haver cotitzat en qualsevol dels règims de la Seguretat Social almenys 15 anys abans del moment del fet causant. Però amb la nova regulació, aquesta exigència canvia, ja que per determinar la quantia de la pensió, des de l’any 2013 s’ha anat augmentant un any, fins a arribar a l’any 2022, que caldran les cotitzacions dels últims

CRISTINA BOLLÓ Àrea Dret Laboral cristina.bollo@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com 60

25 anys immediatament anteriors al fet causant. Així doncs, per a aquest any 2016, seran necessaris 19 anys. Una altra de les modalitats conegudes es la jubilació anticipada. Cal distingir dues modalitats: la involuntària i la voluntària o forçosa. La primera exigeix per poder accedir-hi, tenir completa una edat inferior com a màxim a 4 anys a l’edat ordinària de jubilació vigent a cada moment. Per exemple, aquest any, en ser l’edat ordinària de jubilació els 65 anys (per els que tinguin cotitzats 36 anys o més), l’edat de jubilació anticipada involuntària seria a partir dels 61 anys. I el període de cotització, amb la nova regulació, s’eleva a 33 anys. En el cas de la jubilació voluntària, es requereix tenir completa una edat que sigui inferior com a màxim a 2 anys de l’edat ordinària de jubilació vigent en cada moment. Així, per exemple, tots aquells que volguessin accedir a aquesta modalitat de jubilació el 2016 haurien de tenir com a mínim 63 anys. Aquí el període de cotització també és major que a la involuntària, que s’augmenta a 35 anys. Per tant, davant de tot aquest entramat de modificacions, és convenient abans que arribi el moment de jubilar-se dedicar un temps per intentar gestionar-ho tot de la millor manera perquè aquesta no es vegi repercutida o minvada en un futur

Aquest any, l’edat de jubilació serà de 65 anys per a aquells que hagin cotitzat 36 anys o més, o bé 65 anys i 4 mesos per a tots aquells que tinguin un període de cotització menor de 36 anys


A manera de resum, a continuació us facilitem un quadre perquè pugueu comprovar, segons els anys cotitzats, quina és l’edat a què és possible accedir a l’esmentada prestació: ANY

2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026

Períodes cotitzats

EDAT

36 anys o més

65 anys

Menys de 36 anys

65 anys i 4 mesos

36 anys i 3 mesos o més

65 anys

Menys de 36 anys i 3 mesos 65 anys i 5 mesos 36 anys i 6 mesos o més

65 anys

Menys de 36 anys i 6 mesos 65 anys i 6 mesos 36 anys i 9 mesos o més

65 anys

Menys de 36 anys i 9 mesos 65 anys i 8 mesos 37 anys o més

65 anys

Menys de 37 anys

65 anys i 10 mesos

37 anys i 3 mesos o més

65 anys

Menys de 37 anys i 3 mesos

66 anys

37 anys i 6 mesos o més

65 anys

Menys de 37 anys i 6 mesos 66 anys i 2 mesos 37 anys i 9 mesos o més

65 anys

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Menys de 37 anys i 9 mesos 66 anys i 4 mesos 38 anys o més

65 anys

Menys 38 anys

66 anys i 6 mesos

38 anys i 3 mesos o més

65 anys

Menys de 38 anys i 3 mesos 66 anys i 8 mesos 38 anys i 3 mesos o més

65 anys

Menys de 38 anys i 3 mesos 66 anys i 10 mesos

a partir del

38 anys i 6 mesos o més

65 anys

2027

Menys de 38 anys i 6 mesos

67 anys

Disseny i fabricació de caixes de fusta

Centre d’atenció a la discapacitat

Jardineria, manteniments i serveis

61


IMMOBILIÀRIA

El Col·legi d'agents de la Propietat Immobiliària de Lleida organitza la segona edició del Saló Immobiliari Ciutat de Lleida

"El millor moment i el millor preu per comprar casa teva"

E

l Col·legi d'agents de la Propietat Immobiliària de Lleida i Província, és una corporació de dret públic actiu a la ciutat de Lleida des del 6 juny de l'any 1949 i que englobant, amb les prop de 200 agències immobiliàries que pertanyen al Col·legi, la major part del sector immobiliari de Lleida i província. El Col·legi vetlla perquè els agents que formen part d'aquest col·lectiu treballin amb transparència i professionalitat, i compleixin tota la normativa existent i per donar garanties econòmiques als seus clients mitjançant les assegurances de responsabilitat civil i Caució que tenen contractades. És prioritat dels nostres agents de la propietat immobiliària (API) que les persones que vulguin realitzar qualsevol tipus d'intermediació immobiliària (lloguer, compra, venda...) ho facin amb la tranquil·litat que compten amb l'experiència, la professionalitat, les garanties i el saber fer dels millors professionals que estaran al seu costat en tot moment per ajudar-lo i assessorar-lo en un dels moments més importants de la seva vida: adquirir un habitatge. I tot això, sempre amb el suport del Col·legi. Per aquest motiu, creiem que Lleida necessitava un Saló on totes les persones que estiguin buscant habitatge (lloguer/ compra) o vulguin vendre o llogar algun immoble, local... tinguin tot un cap de setmana un espai per poder anar, on trobaran els millors professionals del sector disposats a ajudar-los i aconseguir el seu objectiu. Aquest és ja el segon any que s'organitza i sols podem dir que l'edició de l'any passat va ser tot un èxit, amb gran afluència de públic i gran satisfacció també per part de les agències que van participar-hi. Va ser un Saló que va tenir

62


molta repercussió mediàtica i del qual és va fer ressò gran part de la premsa escrita, ràdios i televisions locals. A més, hem de tenir en compte que venim de la setmana de la Barcelona Meeting Point (important fira immobiliària de caire internacional). Per això aquest any tornem, i amb més força i ganes que mai, perquè creiem que és, sens dubte, el millor moment i el millor preu per comprar casa teva. Tal com expliquen els grans economistes, com, per exemple, el Sr. Gonzalo Bernardos (economista especialitzat en assessorament immobiliari), en la millor època per accedir a un habitatge propi, i tot això ve acompanyat pel bon moment financer que viu avui dia al mercat, ja que una família pot aconseguir una hipoteca a 30 anys amb un interès fix que no arribi al 3%, la qual cosa suposa tenir una quota mensual inferior al 30% del seu salari, i evitar així una possible morositat, i el banc té la garantia que fins i tot amb el suposat cas que aquesta família no pogués pagar, podria vendre'l sense problemes ja que la tendència dels preus són a l'alça.

DIRECTORI IMMOBILIARI

Josep M. Esteve Olom, presidente del Col·legi d'API de Lleida Així doncs, us esperem els dies 12 i 13 de novembre al II Saló Immobiliari Ciutat de Lleida que tindrà lloc a la Llotja de Lleida, de 10:00 a 21:00 h Per a qualsevol dubte, o si voleu més informació, podeu trucar al telèfon 973 24 29 48 o enviar un correu electrònic a info@apilleida.com

63


DECORACIÓ

mobles de bany plats de dutxa mampares

revestiments accessoris griferia

C/ Enric Arderiu, 5 · 25005 LLEIDA

Tel. / fax 973 72 56 70 www.totmampara.com totmampara@totmampara.com


L

consells de decoració per a banys petits

es dimensions de l’espai no han de suposar un problema per aconseguir la funcionalitat i l’estètica que necessiteu. Si el banys és de dimensions escasses i no sabeu per on començar a col·locar les coses que necessiteu, i tampoc sou capaços d’entendre què podries col·locar a les parets i al terra per aconseguir la funcionalitat justa amb l’estètica adequada i esteu pensant a reformar una de les habitacions més importants de la casa, us deixem 5 consells pràctics perquè aconseguiu el que us proposeu:

Organització, l'espai és or Per aprofitar l’espai, cal replantejar-se tot el disseny. Empreu mobles auxiliars que tinguin més d’una utilitat, és a dir, on pugueu guardar les tovalloles, els productes de cosmètica o les pintes. Cal organitzar molt bé l’espai de què es disposa per tal d’aconseguir tot el que necessiteu.

Els mobles han de decorar L’estètica és realment important. En espais molt petits, la decoració, com els quadres o els marcs, saturarien l’habitació, per tant, és millor que trieu uns mobles que vesteixin el lloc, perquè la resta d’objectes no seran possibles.

Els objectes minimalistes Ocupar poc espai no implica no aprofitar-lo. En realitat, un estant petit pot ser perfecte per col·locar-hi un cistell provençal on emmagatzemar-hi tot el que us pugueu imaginar. Aquest tipus de decoracions ofereixen mobles pensats per a espais petits.

"En tiempo de crisis comprar con sentido siempre es la mejor opción"

Especialistas en MUEBLES, SOFÁS, SILLONES, COLCHONES Y ARTÍCULOS PARA EL DESCANSO

Aprofiteu les cantonades i els espais petits La manca d’espai al bany és una consideració que per a molts implica que està malament i no té solució. Cal canviar el xip i veure el que està ocult. Com? Per exemple, l’espai que ocupa l’escombreta es podria substituir per un carret estret com els que presenten algunes firmes de disseny. Així s’aconseguiria un espai extra per guardar-hi coses i, al mateix temps, un moble estèticament bonic .

Elimineu el que no necessiteu Són molts els banys que continuen mantenint un producte que amb prou feines s’utilitza. Si el bany és petit, potser convé treure el bidet per aconseguir espai lliure. En el seu lloc pots col·locar un armari que ajudi a aconseguir emmagatzematge senzill. Alhora, també podeu utilitzar caixes auxiliars que permetin organitzar-ho tot encara millor.

VISÍTENOS SIN COMPROMISO Y SE SORPRENDERÁ ENCONTRARÁ LA MEJOR RELACIÓN CALIDAD PRECIO Tel. 973 049 769 • 685 888 640 Av. Alcalde Porqueras, 87 · 25005 (Balàfia) LLEIDA 65


A continuació, et deixem les instruccions perquè t’endinsis en el món del DIY amb una manualitat fàcil, divertida i molt decorativa...

un portaespelmes fet amb els gots dels iogurts! DIY és l’abreviatura en anglès de “Do It Yourself”, que en català significa “Fes-ho tu mateix”. Aquest terme va arribar directament des dels Estats Units i s’ha implantat al nostre ideari ràpidament; en comptes de dir que farem manualitats diem que farem un DIY. Orígens anticapitalistes de l’expressió Aquesta expressió té un origen més econòmic que pràctic. Es tractava d’un lema que utilitzaven els moviments anticapitalistes que no volien entrar en el mercat establert: el que feien era reparar i fabricar-se les seves pròpies coses.

Un lema que transcendeix als nostres dies Aquest lema ha transcendit fins als nostres dies i s’ha reconvertit, i ara l’utilitzem per referir-nos a les coses que podem fer nosaltres mateixos amb materials reciclats o materials que trobem en botigues d’art especialitzades i que gràcies a les nostres mans es converteixen en bonics objectes artesanals.

Més que una moda... un moviment És un moviment amb moltíssim seguiment; de fet, podríem dir que està de moda, ja que en un món industrialitzat on els objectes es fabriquen en cadena solen ser tots iguals. En canvi, si fem un DIY aconseguirem una peça exclusiva i amb un valor personal i sentimental alt.

Per què passar-nos al DIY? • És una forma econòmica de tenir nova decoració a casa. Estalvies diners! • Gaudeixes mentre el realitzes. • Conserves el medi ambient... Reciclant! • El protagonista principal és la creativitat.

• Espelmes especials per a portaespelmes • Cordó de color marró • Cartrons i fulls de colors • Sal de cuina gruixuda • Retoladors de colors o segells • Gots de iogurt

Aquest DIY es realitza d’una forma molt senzilla que fins i tot pots compartir amb els més petits de la casa per passar una tarda plujosa de tardor.

1.- Renteu els gots de iogurt (no cal que en conservis la tapa).

2.- Agafeu els papers de colors i talleu-los amb una forma divertida, tenint en compte que a l’interior hi haureu de fer un forat per passar-hi el cordó. A més, el podeu decorar amb els retoladors perquè quedi més bonic.

3.- Mesureu el coll dels gots amb el cordó, feu-hi 3 tombs i talleu-lo. Passeu el cordó per l’interior del forat que hem fet als cartells decoratius i anuseu-lo.

4.- Poseu la sal de cuina al cul del got de iogurt; si voleu que aquest DIY sigui més colorit, podeu pintar la sal amb guixos de colors. 5.- Poseu l’espelma sobre la sal. 66


199 €

SALÓ MODULAR 240 CM CAMBRIA BLANC


EDUCACIÓ

A

prendre a llegir correctament és un procés llarg i el seu aprenentatge és complex. L’entonació adequada, pronunciar correctament les paraules i fonemes o la velocitat amb què es llegeix són alguns dels aspectes importants en l’educació dels nens i les nenes. Així doncs, hi ha diversos consells per poder ensenyar a llegir aquells que es troben en aquest procés educatiu. Llegir en veu alta és una de les millors maneres per ajudar el nen/a. A més, si es fa amb emoció i demostrant els sentiments que produeix aquesta lectura, el nen/a gaudirà encara més mentre aprèn. El més important és que ell marqui el ritme d’aquesta lectura i que pugui anar comprenent el que està llegint.

68

Existeixen diferents pautes perquè el procés de lectura sigui productiu: • Fer córrer el dit per sota les paraules a mesura que es va llegint el text per ensenyar-li que el que s’assenyala és el que s’està explicant. • Fer sons o veus divertides pot fer que el nen/a comprengui millor el que explica la història i s’hi entusiasmi. • Fer una parada quan trobem alguna imatge i preguntar-li al nen/a que descrigui què hi veu. Aquesta és una bona forma per ensenyar-li que les imatges també relaten la història. • Fer-lo partícip de qualsevol frase que es vagi repetint al llarg del conte i que ell la vagi repetint. • Ensenya-li que els esdeveniments que tenen lloc al llibre poden ser similars als que ell viu en el dia a dia. Fes-li comparacions amb situacions amb què s’hagi trobat.


LLEGIR EN VEU ALTA Un cop el nen comenci a llegir pel seu compte, fes-lo llegir en veu alta. Això l’ajudarà a agafar confiança en l’habilitat de llegir i també el farà gaudir de l’aprenentatge de noves tècniques de lectura. És important fer torns de lectura perquè pugui aprendre habilitats més avançades. Si el nen demana ajuda en alguna paraula, és important explicar-li ràpidament el significat perquè no perdi el fil de la història. Si en algun cas substitueix una paraula per una altra mentre llegeix, observa si té sentit. Si no té cap sentit, demana-li que torni a llegir el mateix per veure si ho corregeix ell mateix. S’han de reconèixer també els límits d’energia del nen, parant en cada sessió davant de qualsevol senyal de fatiga, cansament o frustració.

CONSELLS PER A LA LECTURA Aquests són alguns consells que cal tenir en compte mentre el nen aprèn a llegir:

• Dedicar-li un temps cada dia. A molts nens els encanta que els expliquin un conte abans d’anar a dormir. Aquesta és una bona manera de relaxar el nen després d’un dia d’activitat.

• Deixar els llibres a l’habitació. Del nen perquè en pugui gaudir quan vulgui. És important assegurar-se que l’habitació té les millors condicions per a una bona lectura: un llit, un sofà o cadira confortable, prestatgeries per als llibres i un llum adequat.

• Utilitzar els llibres que al nen/a li agradin més. Al cap d’un temps, ja se sabrà les frases de memòria i podrà anar relatant ell mateix la història. Desprès de tot aquest procediment i dels passos a seguir, és important també felicitar al nen/a pels seus progressos. Ell valorarà molt aquest suport i se sentirà segur d’ell mateix en el procés de lectura i aprenentatge.

Aprendre a llegir correctament és un procés llarg i el seu aprenentatge és complex

69


TECNOLOGIA

Pendrive iDiskk

Altaveu portàtil • Gran qualitat de so. • De 6 a 10 hores de reproducció.

• Podreu veure directament les fotografies, documents, música, sèries de televisió i pel·lícules emmagatzemades al vostre iDiskk a qualsevol dispositiu iOS sense que us hàgiu de preocupar per la capacitat d’emmagatzematge del dispositiu.

16 Gb

• Bluetooth - NFC

44'90

99'90

euros

euros

32 Gb

59'90

• Fàcil d’instal·lar i utilitzar. Quan connecteu el iDiskk, surt al dispositiu Apple la descàrrega de l’app, molt intuïtiva i senzilla.

24'90

euros

• Disponible en 16 i 32 Gb d’emmagatzematge.

Lighting to USB

Ulleres de realitat virtual

euros

KENSINGTON keyfolio thin x3 • Funda amb teclat incorporat per a iPad Air2

19

euros euros a Apple Store

• Disseny funcional i amb seguretat. • Interfície: bluetooth • Color: negre

75

euros

Cable connector USB 2.0 per a iPhone, iPad o iPod. Connecteu directament al port USB de l’ordinador per sincronitzar o carregar, o a l’adaptador de corrent USB d’Apple per carregar a un endoll de paret.

C/ Segrià, 35 · 25006 Lleida

sat @ ireparo.es


TG Q3 299 monocicle euros elèctric Scooter

15-20 quilòmetres/hora amb sensor de moviment TG-Q3, un monocicle elèctric intel·ligent que et portarà dia a dia on tu li demanis. Integra un sensor a cada plataforma on es col·loquen els peus, que reben els impulsos i els moviments que realitzem perquè es mogui cap a un costat o l’altre, endavant o enrere. · Velocitat màxima: 15-20 km · Inclinació màxima: 15º - 30º · Bateria: 36V* 4.4AH (145WH) Bateria de liti. · Càrrega màxima: 120 kg · Voltatge de la càrrega: 110-240 V 50-60 HZ · Temps de càrrega: 60-120 min · Mida: 584 x 168 x 178 mm · Mesura de la roda: 170 mm · Pes: 12 kg · Llum LED: s’engega amb l’arrencada del monocicle.

Smartphones nous i de 2a mà Seminous amb un any de

· Samsung S4 16Gb : 159 € · Samsung S6 32Gb : 349 € · Samsung S7 32Gb : 509 € · iPhone 6s 64Gb: 589 € · iPhone 6s 16Gb: 519 € · iPhone 6 64Gb: 489 € · iPhone 6 16Gb: 399 € · iPhone 5s 32Gb: 299 € · iPhone 5s 16Gb: 259 € · iPhone 5c: 189 € · iPhone 5: 199 €

i ha qui diu que l’art canvia el món. Com a artista, no hi ha res que desitgi més; tanmateix, crec que és l’art el que tendeix a canviar amb el món, ja sigui pels avenços en la tècnica, per l’evolució de les problemàtiques socials o pel canvi de públic objectiu. No parlem de l’art elitista de grans exposicions pomposes i exclusives, parlem de l’art accessible a la gent, parlem de cinema, de literatura, de música, parlem de còmics. A això em dedico jo, venc còmics a la gent. Els he llegit tota la vida i he vist com han canviat amb la societat. Si bé és cert que sempre ha existit un important corrent subversiu dins el còmic, els diners els han fet les grans editorials americanes (manga a part), i d’un temps ençà hem viscut un canvi dràstic en la seva relació amb la realitat social. Enrere han quedat les portades protagonitzades per superheroïnes sexualitzades en postures impossibles per donar pas a protagonistes fortes i empoderades. L’hegemonia blanca ha deixat de ser així per convertir els grups de superherois en un gresol de cultures i ètnies diverses, les bodes i els idil·lis ja no són exclusius de personatges heterosexuals i la denúncia social, sempre present, és més palpable (i necessària) que mai. És un orgull veure que avui dia se sap que les dones que llegeixen còmics Marvel són el 46% del total, trencant el mite que els còmics de gent en pijama són per a homes solitaris. És un orgull penjar a la meva botiga una vinyeta d’una poderosa Thor parlant a favor del feminisme, un orgull poder vendre còmics de personatges emblemàtics de DC que ara són LGTBI, un orgull poder ensenyar a dibuixar nenes i nens que se senten identificades amb personatges sans i conseqüents. És un orgull vendre un número de la nova col·lecció d’Spiderman a un nen del barri que per fi se sent representat per un superheroi negre de primera fila que no és un clixé racial. Visca l’art, i que no deixi de canviar (i canviar-nos).

· iPhone 4s: 129 € Especialistes en:

Serveis tècnic autoritzat

C/ Igualada 4, LLEIDA

Tel. 685 577 238


Microsoft Con Phil Spencer de cabeza visible, sigue intentando arreglar el descalabro del Kinect y apuesta por sus tres grandes franquicias, Gears, Forza y Halo, para mantener a flote la XBOXONE hasta la llegada en Navidades de 2017 de su nueva consola Project Scorpio (veremos si se atreven con un nombre tan pretencioso), aunque la estrategia está clara. A partir de ya, XBOX y PC son lo mismo. Lo que compres en ONE está en Este año, la feria más importante de videojuegos del PC, y viceversa, lo que deja a Project Scorpio, como la primera mundo, el E3, celebrado en Los Ángeles, dejó clara la consola, con CERO exclusivos en su catálogo. ¿Suicidio? ¿Acierto? tendencia de los tres grandes: Veremos, desde luego puede parecer un canto de cisne de la marca XBOX, y la retirada de careta de Microsoft, dejando claro que lo que quiere y realmente interesa es WINDOWS 10 y que Como siempre, en su mundo, presentaron un Zelda increíble, pero todo el mundo lo use. sigue sin soltar nada de la sucesora de wiiU, consola buenísima pero con poca repercusión. El gigante japonés aprendió Hay rumores de que NX la lección y ha hecho una será una mezcla de portátil y PS4 que parece más una sobremesa, pero lo que nos alumna aventajada de importa a los jugadores es xbox360 que la sucesora de que salgan nuevas joyas de la PS3,y ha pasado como una apisonadora por el E3, guardándose factoría de sueños japonesa... PS4 NEO para más adelante y con una cantidad de exclusivos ¡¡¡Esperamos lo mejor!!! tremenda, además de sus gafas de realidad virtual, que esta Navidad serán el objeto deseado por todos los jugadores del mundo. Sony lo está petando, y lo saben. Exclusivos, el nuevo God of War, lo nuevo de Kojima, Naughty Dog y, en la recámara, nombres como Gran Turismo o Shenmue 3 hacen de PS4 la consola que tienes que tener, ¡y en Cex la vendemos barata! Creo que es la máquina que todo “gamer” debería tener.

Nintendo

Sony

En definitiva, el E3 ha sido fantástico! ¡Ahora corre a casa! ¡Tráenos tus cosas! WiiU! Y llévate una consola, ya sea XBOX ONE, PS4 o

¡¡¡En CEX las tenemos todas!!!

Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 30 01 02

Descubre nuestra web

webuy.com


WiGig ja és una realitat

E

l 2009 ja es començava a parlar del nou Wi-Fi que revolucionaria les connexions sense fils, sobretot en la llar: WiGig (de Wireless Gigabit). S’identifica sota l’estàndard IEEE 802.11ad i es va aprovar oficialment el 2013, i des de llavors hem estat esperant la certificació final que significaria l’arribada dels primers dispositius compatibles. Després d’una llarga espera, la WiFi Alliance ja ha anunciat la certificació final, una connexió d’alta velocitat capaç d’oferir velocitats de fins a 8 Gbps, però això només és l’iniciï, ja que l’objectiu a curt termini és obtenir velocitat d’entre 80 i 100 Gbps.

WiGig o 802.22ad és l’evolució que en teoria és capaç d’oferir connexions de fins a 3 Gbps. El gran avantatge és la capacitat per transmetre una gran quantitat de dades a gran velocitat. No obstant això, no tot són beneficis, ja que un dels handicaps és la limitació d’espais, atès que només pot oferir connexió a una distancia màxima de 10 metres. La WiFi Alliance està informant que ja estan preparats els primers dispositius amb certificació WiGig, que sortiran a la venda durant el 2017 i dels quals destaquen l’ordinador Latitude E7450 / 70 de Dell, routers d'Intel, Qualcomm, Socionext i Peraso, així com SoCs, actualment compatibles amb l’estàndard 802.11ad com els Snapdragon 820 i 821.

WiGig OFERIRÀ connexions de fins a 3 Gbps TRANSMETRÀ una gran quantitat de dades a gran velocitat oferirà connexió a una distància màxima de 10 metres 73


MOTOR

Nuevo

SEAT ATECA

DISEÑO

SEGURIDAD

Una mirada llena de confianza

Vida urbana sin estrés

El nuevo Seat Ateca afronta el día a día lleno de confianza gracias al inconfundible y dinámico estilo que crean las definidas líneas de su diseño exterior. En su interior, todo ha sido concebido para que la rutina sea una experiencia fantástica. Desde su consola central ergonómica hasta su espacio más que generoso, este SUV hace que tu día a día supere todas las expectativas.

La seguridad en la ciudad se consigue anticipándote para simplificar cualquier situación para que tu día discurra sin tropiezos. El asistente de atasco te ayuda a detenerte y arrancar durante una congestión de tráfico y, gracias a la detección de ángulos muertos con alerta de tráfico posterior, los cambios de carril serán más seguros.

TECNOLOGÍA

Motores con gran rendimiento

Un animal de ciudad Consigue que tu rutina diaria discurra a la perfección con una tecnología avanzada diseñada para ofrecerte la experiencia urbana más optimizada. Con la tecnología Full Link, podrás conectar tu smartphone y disfrutar de tus apps mientras conduces, y con el cargador inalámbrico, cargar el móvil ya no te supondrá ningún esfuerzo.

74

EFICIENCIA El nuevo Seat Ateca está equipado con un potente y eficiente motor que te

ofrece la experiencia de conducción más avanzada. Conducir por la ciudad siempre es un placer cuando tu nuevo Seat Ateca te permite disfrutar de un gran rendimiento urbano en todos los sentidos. Un coche fabricado para el día a día tiene que ir equipado con un motor que no solo sea potente sino también eficiente. El nuevo Seat Ateca no renuncia a la potencia en pos de la eficiencia, lo que significa que tú podrás disfrutar siempre de tu SUV y de la experiencia de conducción más avanzada.


INTERIOR Y EXTERIOR Detalles extraordinarios Cada detalle del interior y exterior del nuevo Seat Ateca ha sido diseñado meticulosamente para que tu rutina diaria sea siempre especial. Te ofrece todo lo que necesitas en términos de tecnología y diseño para transformar todo lo cotidiano en algo maravilloso.

LÍNEAS EXTERIORES Una ciudad con estilo Todas las líneas del nuevo Seat Ateca han sido meticulosamente diseñadas para crear un SUV con un bonito diseño exterior que pueda afrontar cualquier aventura cotidiana con la máxima confianza.

ACCESORIOS Extras para el día a día El nuevo Seat Ateca te ofrece una amplia gama de accesorios entre los que elegir para conseguir que sea perfecto para lo que tú necesitas. Tanto si quieres llevar más cosas contigo como si lo que necesitas es que el trayecto sea aún más confortable.

75


Conducció eficient i segura A APPLUS + ITEUVE estem compromesos amb la seguretat vial i amb la millora del medi ambient mitjançant el control dels elements essencials per a la seguretat del vehicle i de les seves emissions. Conscients que la seguretat vial i el respecte pel medi ambient és responsabilitat de tots els usuaris, li oferim els següents consells, amb què aconseguirà una conducció més segura, mediambientalment responsable i fins i tot més econòmica.

Operacions preventives que l’usuari ha d’efectuar per a una conducció més eficient i segura:

1.-   Revisar els nivells d’oli del motor, oli de la servodirecció,

líquid refrigerant, líquid de fre i l’aigua de l’eixugaparabrises.

2.-  Revisar l’estat de les escombretes de l’eixugaparabrises. 3.-  Comprovar els sortidors de l’eixugaparabrises. 4.-    Revisar correctament la pressió de l’inflat dels pneumàtics      (inclosa la roda de recanvi).

5.-    Revisar visualment el desgast dels pneumàtics i possibles    deformacions anormals a la banda de rodament.

6.-        Revisar el funcionament de tots els dispositius de senyalització,   

    intermitents, ordinaris, llum de fre, marxa enrere, etc.

7.-   Verificar el retorn a repòs de la palanca d’intermitents. 8.-         Revisar el funcionament dels llums de carretera, curts i boira. 9.-       Revisar la il·luminació i el correcte funcionament dels indicadors          del quadre de comandaments.

10.- Comprovar els retrovisors i el seu reglatge. 11.- Comprovar la bateria i la instal·lació elèctrica. 12.- Comprovar el retorn automàtic i el bloqueig per inèrcia de tots els cinturons de seguretat.

13.-  Comprovar i posar en funcionament el sistema de calefacció fora de l’època d’ús.

14.- Comprovar les manetes i sistemes de portes i finestres. 15.- Comprovar el tancament del capó. 16.- Comprovar els revestiments i verificar la inexistència de jocs excessius dels pedals d’accionament.

17.-  Verificar l’existència d’eines, recanvis i triangles de pre-senyalització homologats.

76

Una conducció eficient pot suposar un estalvi d'entre el 10 i el 25% de la factura del combustible i de les emissions relacionades amb el seu ús del mateix. Aplicar les tècniques de conducció eficient en els viatges permet estalviar combustible i reduir l'emissió de gasos contaminants, en especial de CO2 , a l'atmosfera.


77


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l'antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge:

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal

- Fins als 3 anys: exempts - De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

RALARSA, una solución para cada necesidad - Fins a 2 anys: exempts - De 2 a 6 anys: biennal Unidad móvil: Servicio de recuperación y sustitució a domicilio Colaboramos con todas las compañías de seguros

- De 6 a 10 anys: anual - De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

Más de 180 centros La cadena especialista en reparación y sutitución de lunas RALARSA Lleida Gran Passeig de Ronda, 147 25008 LLEIDA · Tel. 973 727 832

78

- Fins a 10 anys: cada any

- Més de 10 anys: semestral


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº23 Novembre 2016  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº23 Novembre 2016  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

Advertisement