__MAIN_TEXT__

Page 1

SETEMBRE 2018 • N.45

'95

CASTELLDEFELS

Ciutat mil.lenària vora el mar

SANT JAUME D’ENVEJA RIALP

Un indret autèntic del Pallars

MONTAGUT I OIX Enmig de la natura

LA SEU D’URGELL Fira de Sant Ermengol

MÓRA LA NOVA

Esperit entusiasta

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Castell de Castelldefels

Descobreix la Fira de la Sega


el BERGUEDÀ

Ens agrada. Ens agrada viure moments únics, sentir-nos especials i sobretot, ens agrada la sensació de conèixer un indret nou. L’ estiu ens permet recórrer platges, cales i muntanyes. Pobles i ciutats, en què veiem els emblemes de cada lloc. Però nevi, plogui o faci sol ens agrada veure llocs nous, espais culturals i d’oci, per aprendre de la vida. Ens enamora reviure el passat i també passar uns dies on desconnectar la ment de la rutina i connectar amb nosaltres. Ens agrada provar nous sabors i que aquests et delectin en sensacions innovadores. Viure la gastronomia a ple rendiment et fa viure de manera diferent. El món gastronòmic i el de la viticultura és molt ampli però sobretot, sorprenent. Això fa augmentar les ganes de conèixer paratges nous i descobrir els plats típics de cada lloc. Les pàgines web ens proporcionen molta informació, però amb la revista Turisme a Catalunya el que volem és que tinguis un paper on poder subratllar les coses importants, que englobis les paraules i frases locals, donar-te consells per saber com moure’t en un territori desconegut... Així doncs, el millor és tenir la nostra revista a la prestatgeria, i en el moment que vulguis fer una escapada per Catalunya, consultar-la i encertar amb el pla. Turisme a Catalunya és un recull de propostes variades que engloben tot el turisme actiu de Catalunya on la seva finalitat, mes rere mes, és enamorar-te del territori més ric a través d’un turisme familiar i de proximitat. Així doncs, continua sortint tots els dies que puguis i descobreix món, però sobretot, descobreix Catalunya, té molt a ensenyar-te. Recorre els indrets més desconeguts i també nodreix-te dels llocs més coneguts, cada un et dona l’oportunitat d’omplir la motxilla de records, vivències i sensacions noves que et faran sentir ple d’energia. Una terra plena de tradicions que la identifiquen plenament.

el  BAIX

12

LLOBREGAT 18 OSONA 24

el VALLÈS

ORIENTAL 32 el BAGES

el PALLARS el PALLARS les

JUSSÀ 38

SOBIRÀ 42

GARRIGUES 46

l’

ALT URGELL 52 la SELVA

la

60

GARROTXA 64

el BAIX

EMPORDÀ 68

el BAIX

CAMP 72

el TARRAGONÈS la

34

74

CONCA DE BARBERÀ 78 el MONTSIÀ la RIBERA

80

D’EBRE 82

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

3


La Val d’Aran

ecorrem Catalunya de nord a sud, d’est a oest. Caminem per senders, mengem de gust, descobrim paisatges únics i visitem indrets encara desconeguts. Catalunya ens amaga tradició i història, patrimoni i cultura. Tota una terra autèntica des de les terres gironines fins les tarragonines, passant per les lleidatanes i barcelonines. Aquest mes de setembre, sentirem encara més la nostra terra a flor de pell, ja que coneixerem la història de la Diada, que se celebra el proper dia 11 de setembre i que forma un dia de reconeixement i reivindicació de la cultura catalana. Si recorrem el mapa, comencem el nostre camí des del nord de les terres lleidatanes, on la primera parada és el Pallars Sobirà. El poble de Rialp, d’autenticitat pallaresa i al més pur estil pirinenc, t’espera amb activitats, festes i musicals que no et pots perdre. Un passet més avall, ens trobem amb l’altre Pallars, el Jussà, on descobrirem la Serra del Boumort. A l’Alt Urgell, la gastronomia pren el gran protagonisme. De camí cap a la Seu d’Urgell, ens trobem amb Oliana, un indret ideal per connectar amb la natura i conèixer el seu pantà. Un cop arribats a la capital de la comarca, podrem degustar els seus formatges i ser partícips d’una de les fires gastronòmiques més importants de Catalunya, la Fira de Sant Ermengol. Les Garrigues, per la seva banda, ens deixen participar en totes les activitats de la seva agenda turística, així com també provar les diferents varietats d’oli de primera qualitat de la mà de la Cooperativa de Cervià de Les Garrigues. Boníssim! Entrem a terres tarragonines per la Conca de Barberà, on visitarem i coneixerem el món rural, explicat per un dels seus coneguts museus, el Museu Vida Rural. Si seguim baixant, ja ens trobem al Tarragonès, on ens endinsarem a la vessant més natural de Salou. Fent ruta per la comarca veïna, el Baix Camp, coneixerem Riudecols i ja arribant a la zona del Delta de l’Ebre, recorrerem pels

Alta Ribagorça

camins més excepcionals de Sant Jaume d’Enveja i la seva Festa de la Sega així com també per les Jornades de l’Arròs a Amposta, al Montsià i a Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre. Ja hem arribat a la costa i la província de Barcelona ens dona la benvinguda. El Baix Llobregat ens obre les portes per conèixer Castelldefels i els seus atractius, el Bages ens ofereix els seus vins i el Berguedà ens apropa al Pedraforca. Estem a prop de les terres gironines, però abans ens queda una parada més, a Osona, per visitar Prats de Lluçanès i Oristà. Ah! I passar-ho bé a les festes de La Garriga, al Vallès Oriental.

L’Alt Urg Pallars Jussà

El

La Selva vol compartir amb tots els seus visitants unes de les fires més reconegudes, Les Guilleries, impulsada per Sant Hilari Sacalm. Entre els volcans de La Garrotxa hi trobarem Montagut i Oix i acabem el nostre recorregut escoltant jazz vora la platja a Palafrugell, al Baix Empordà. Segrià Amb tota aquesta experiència rica i variada gràcies a la realització d’aquesta edició, ja hem omplert una mica més la nostra motxilla d’aventures a través d'un turisme de proximitat exquisit. Volem compartirho amb tots vosaltres. Ens acompanyeu?

Pallars Sobirà

La Noguera La Segarra Pla d’Urgell l’Urgell

Les Garrigues

Conca de Barberà Alt Camp

Priorat Baix Camp Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre Província de Tarragona

Baix Ebre

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

Montsià

B Pe


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

gell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

l Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

Baix enedès

Alt Penedès

Ma

res

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

me

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

La Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


RACONS DE CATALUNYA PONT PENJANT D’AMPOSTA ( el Montsià ) Foto cedida per l’Ajuntament d’Amposta 6


7


e t s e m e b d re 11 L’

11 de setembre, sona l’himne dels Segadors i els balcons s’omplen de senyeres. Per als catalans, és un dia d’orgull, de sentir la terra més a prop que mai, de fer-nos nostra una cultura única i que ens identifica. I és que a Catalunya, celebrem la Diada.

Una mica d’història... Commemorant la darrera defensa de Barcelona de l’11 de setembre de 1714, la Diada representa una festa d’afirmació col·lectiva i de reivindicació de les llibertats nacionals i recordant la derrota i la resistència activa davant l’opressió. I és que la darrera fase del conflicte es 8

va centrar en el setge de Barcelona, entre el juliol de 1713 i el setembre del 1714 i que va captar l’atenció de tot el continent. La ciutat va ser defensada per les companyies creades pels gremiers, sota les ordres d’Antonio Villarroel i Rafael Casanova. El 1714, Catalunya estava immersa en la Guerra de Successió Espanyola.

canvi del respecte cap a les nostres lleis, es comprometien a facilitar el desembarcament de tropes de la Gran Aliança a la costa catalana.

La terra catalana temia que una monarquia encapçalada per Felip V, de tarannà absolutista, topés amb l’organització política catalana, de tall parlamentari i pactista. A més, els mercaders del país aspiraven a desenvolupar un capitalisme comercial inspirat en el model holandès, que se sustentava en una base republicana. Tot i això, Catalunya es va mantenir lleial a Felip V fins al 1705, quan l’actuació hostil dels representants reials va causar el malestar del poble i les autoritats del Principat. Una representació de prohoms catalans va signar a Gènova un pacte amb Anglaterra pel qual, a

Efectuada aquesta operació, els caps borbònics van ser expulsats i l’arxiduc Carles, ja amb el nom de Carles III, va establir la seva cort a Barcelona.

La Diada és un dia de sentiments i de fer-nos nostra una cultura única i que ens identifica


El Cant dels Segadors, himne de Catalunya, és un altre element simbòlic imprescindible en aquesta data simbòlica Aquesta força aliada va ser breu. Mentre a Europa les seves armes assolien victòries, a la Península Ibèrica no van aconseguir cap èxit rotund. Per contra, el triomf borbònic a la batalla d’Almansa, el 25 d’abril del 1707, va permetre la conquesta de València i d’Aragó, la supressió dels seus furs i l’inici de la invasió de Catalunya. Barcelona va ser la gran derrotada després d’un setge de 20 mesos, però el darrer bastió català que va caure va ser la vila de Cardona el 18 de setembre de 1714. Set anys abans ho va fer la ciutat de Lleida, i també va ser important la torre circular de la Manresana, a Prats de Rei, on es va enfrontar les tropes per controlar l’altiplà de Calaf per facilitar l’assalt definitiu cap a Cardona. Així, tot Catalunya, d’una manera o altra, va quedar marcada per la Guerra de Successió.

colors de la senyera en la majoria de balcons. El Cant dels Segadors, himne de Catalunya, és un altre element simbòlic imprescindible d’aquesta data. Jornades castelleres i balls tradicionals també prenen protagonisme en diversos actes arreu de Catalunya Font: gencat.cat

Avui en dia...

Cada 11 de setembre, Catalunya celebra la festa nacional i recorda els fets de la defensa de Barcelona durant la Guerra de Successió Espanyola del 1714. La senyera, el Cant dels Segadors i les manifestacions en són els elements principals. Ciutats i pobles de tot el país es tenyeixen amb els 9


S

ituat en l’incomparable marc del port de la Barceloneta, al costat del mar, L’ Aquàrium de Barcelona és el centre lúdic marí més important del món en temàtica mediterrània. Els 35 aquaris, 11.000 exemplars de 450 espècies diferents, 6 milions de litres d’aigua i un immens Oceanari, fan d’aquest centre un espectacle únic i una referència d’oci per a totes les edats. L’ Aquàrium de Barcelona organitza, entre moltes altres activitats, divertides festes infantils per a tots aquells nens i nenes que vulguin celebrar el seu aniversari envoltats d’amics, de taurons, pops, ratlles, cavallets de mar i molts peixos més. L’Oceanari, a través d’un túnel transparent de més de 80 metres de longitud, t’aproparà als diferents tipus de taurons, morenes, peixos guitarra, i moltes altres espècies. L’ exposició permanent al Planeta Aqua i a l’Explora! us mostrarà la importància del medi aquàtic pel planeta terra i on els més petits podran descobrir el món del mar mitjançant els sentits.

L

A les màquines expenedores de bitllets de les estacions d’FGC de la línia Barcelona-Vallès es pot comprar sense reserva prèvia el bitllet combinat L’ AQUÀRIUM que inclou: el bitllet d’anada i tornada a l’estació de Plaça Catalunya des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès de FGC i una visita lliure a L’ Aquàrium.

ïda

nstru guard fou co s e ll e , amb B e 1 r i r 1900 909 a To audí entre a

iG als per Anton poc habitu rectes molt val de es ie rm ed fo m l es un el castel en a es d a ir ta , insp stia ca lan la seva obra , últim rei de la dina ard u sg le el à um iure a B v a v i u Martí I l’H q , a x un e Barcelon dí construei òtic au G . del Casal d 0 1 4 1 i el g a mort el odernisme m l e fins a la sev e tr n e ue formen ig camí medieval q u la castell a m a p el d s restes ca. i restaura le ins de la fin rd ja s timament part del ard està ín u sg le el olts els B e d nya. Són m lu a La història at C e d rodueixen història cs que es p ri lligada a la tò is h ts i els fe i inspiren a personatges els quals influencien ves obres d, a Bellesguar per crear una de les se ts. an dí Antoni Gau , simbòliques i fascin ls a n o rs e p més acions. ni aglomer Sense cues

+ informació:

www.turistren.cat

A les màquines expenedores de bitllets de les estacions d’FGC de la línia BarcelonaVallès es pot comprar sense reserva prèvia el bitllet combinat Torre Bellesguard que inclou: el bitllet d’anada i tornada a l’estació de l’Avinguda Tibidabo des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès de FGC i una visita lliure amb audio guia.


E TORR A RD ESGU

BELL À AQU

RIUM


el BERGUEDÀ

Els colors de la tardor i els bolets us acolliran al Berguedà. Veniu a descobrir els mercats, les festes i la cuina del bolet!

Oficina d’Informació Turística Comarcal (+34) 938 221 500 | www.elbergueda.cat 12


ug

llar de n’H

at a Caste l Llobreg

Fonts de

Entra a l’enllaç d’aquest codi QR i inscriu-te per guanyar un menú degustació de la cuina del Bolet al Berguedà per a dues persones. Tens fins el 25 d’octubre!

Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug

Mina de

petroli a

Descobriu camins amb història, tasteu els fruits de la terra, viatgeu al passat miner i tèxtil, gaudiu del romànic, escolteu el soroll de l’aigua al naixement dels rius Llobregat i Bastareny, sentiu-vos com a casa... visiteu el Berguedà, terra de futurs!

Riutort

Església romànica de Sant Jaume de Frontanyà Jardins Artigas a la Pobla de Lillet

13


RACONS DE CATALUNYA VISTES DEL PEDRAFORCA ( el Berguedà ) Foto cedida per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà 14


15


EN VOLS CONÈIXER EL SEU SIGNIFICAT?

EL TEU LLOC PER GAUDIR DE LA GASTRONOMIA DE BERGA Aire de ponent, terra prepirinenca en fan de Berga un lloc ideal per a la creativitat i així ho ha comprovat el xef Pere Venturós. La seva trajectòria professional l’hi ha permès crear el seu propi restaurant a la seva ciutat natal. Rep el nom de Restaurant Terra, situat al bell mig de Berga, on abans hi havia el reconegut Restaurant Sala. El nom del restaurant i tot el que es cuina dins, ve donat per les experiències i vivències de la vida del xef. L’ objectiu d’ell és tenir un gran equip humà per tal d’oferir un servei i uns plats excel·lents, amb una única finalitat, que la gent surti molt contenta del seu restaurant. Vol que tothom, almenys, un cop a la seva vida, provi els seus plats. Per aquest motiu ofereix menús assequibles. Una de les particularitats de la cuina de Venturós, és que és de producte i tradicional.

Per al Pere, Terra té un significat molt familiar, ja que originàriament els seu avi utilitzava “La Terra” per referirse a una petita finca familiar a l’Alt Berguedà. Allà, s’hi cultivaven fruites i hortalisses on, fins i tot, hi havia cavalls. La seva infància és viscuda en aquesta Terra, convertintse pel xef en un dels seus indrets predilectes de reflexió, escapada i d’inspiració. És el lloc que el fa tocar de peus a terra. El defineix com el propi nom ho indica, un tros de terra, de sentiment. Aquesta mateixa sintonia és la que vol donar el ˝Restaurant Terra˝. Un projecte d’il·lusió, empenta personal i professional. Amb ganes de continuar un dels grans referents de Berga i, sobretot, en el Berguedà.

  Passeig de la Pau, 27 • 08600 BERGA (BCN)

93 821 11 85


Tres tipus de menú per poder gaudir d’aquesta gastronomia de diferents formes però amb la mateixa finalitat. Sentir el plaer de degustar plats especialment creats per viure una experiència gastronòmica espectacular. Cal viure l’essència de la cuina mediterrània conjuntament amb una bodega de vins exemplars, per sentir ˝el Terra˝ més teu. Pots escollir entre el menú diari tradició, menú degustació de l’hort i menú degustació de la terra. Cada un ambientat en elements diferents però sempre seguint la mateixa línia.

L’equip de ˝Terra˝ està format per professionals altament qualificats per així oferir els millors plats i servei. En cada plat hi ha involucrada molta il·lusió, per aquest motiu, us esperen per presentar-vos l’equip al complet i sobretot, que sentiu el plaer de menjar com a casa.

Per reservar Pots fer-ho de dues maneres, mitjançant online, a la seva pàgina web amb 24 hores d’antelació o trucant al telèfon 938 21 11 85

El plaer de degustar plats especialment creats per viure una experiència gastronòmica espectacular

elterrarestaurant@gmail.com • www.elterrarestaurant.com


el BAIX

LLOBREGAT

foto de Ramon Josa

na ciutat oberta al mar, privilegiada per la seva localització costera entre dos espais d’Interés Natural amb una gran vocació de turisme familiar. Parlem d’un gran valor paisatgístic entre la seva extensa platja de sorra fina banyada pel Mar Mediterrani i l’excepcional ambient natural del Parc Natural del Garraf. Benvinguts a Castelldefels, una bonica ciutat mil·lenària vora el mar. La platja de Castelldefels és una llarga làmina de 5 km de sorra fina, situada a uns 18 km al sud de la ciutat de Barcelona, entre el delta del riu Llobregat i el massís calcari del Parc 18

Natural del Garraf. 500.000 m2 repartits entre la Platja de la Pineda, la Platja de Lluminetes i Castelldefels Platja, les quals fan una platja de bandera per practicar esports aquàtics, realitzar activitats amb nens, banyar-se a les aigües calmades del Mediterrani, prendre el sol o passejar tranquil·lament. Amb un vibrant vida social al carrer i el seu esperit cosmopolita, Castelldefels ofereix tots els recursos i serveis de qualitat, especialitzats en família, allotjaments i restauració adaptada a totes les necessitats. Amb la seva amplia proposta d’entreteniment i un extens programa d’animació, la localitat dedica gran part de les seves activitats als més petits de la família per a que l’estada es converteixi en unes vacances excepcionals. Gràcies a totes aquestes activitats, Castelldefels compta amb el segell de “Destinació de Turisme Familiar” que otorga l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya, un certificat el qual distingeix els municipis que són especialment sensibles a les necessitats de les famílies amb nens. A més, des de l’any 2015, Castelldefels també compta amb la distinció del segell de “Turisme Familiar”.

Castelldefels ofereix tots els recursos i serveis de qualitat, especialitzats en família, allotjaments i restauració adaptada a totes les necessitats. A part de la platja, Castelldefels és molt més. Les diverses opcions turístiques de la localitat segueixen amb el seu castell i la seva història, el qual fou el vigilant de la localitat durant més de deu segles. El castell ofereix portes obertes gratuïtes tots els dijous, divendres, dissabtes i diumenges de 10 a 14h. Pel que fa al Parc Natural del Garraf, endinsa’t en les infinites opcions de turisme actiu que t’ofereix la naturalesa, ja siguin rutes a peu o en bicicleta amb tota la família.

foto de Ramon Josa


Com a porta d’entrada al parc, trobarem el Centre d’Activitats Ambientals, Cal Ganxo, on es realitzen activitats d’educació i sensibilització ambiental o actes a l’Observatori Astronòmic. Situada a la Costa de Barcelona, a 10 minuts de l’aeroport i a 15 minuts del centre de Barcelona, la localitat de Castelldefels també et farà viure fortes emocions gràcies a les seves instal·lacions per a esportistes d’èlit, professionals, amateurs i/o turistes. La seva climatologia ideal, fa de l’indret un lloc excepcional per a la pràctica esportiva, garantint unes condicions òptimes durant tot l’any i equipaments adequats per a cada esport, donant especial atenció als serveis sanitaris i de medicina esportiva.

I per si tot això encara no fos suficient, el turisme cultural també és un dels grans atractius de la localitat costanera. Festes, concerts, cinema, exposicions, teatre... es tracta d’un turisme de proximitat que t’apropa a la cultura i que et fa sentir dins d’una història pròpia de la ciutat. Així doncs, aquesta gran varietat d’oferta cultural fa de Castelldefels una destinació turística de referència


RACONS DE CATALUNYA PLATJA DE CASTELLDEFELS ( el Baix Llobregat ) Foto cedida per l’Ajuntament de Castelldefels


os adentramos en un paraíso relajante, en una experiencia mediterranea y con una localización excepcional. Descubrimos que significa la tranquilidad, las vacaciones ideales y vivir en un entorno de sol, playa, naturaleza, cultura y gastronomía. Situado frente al mar, Masd Mediterráneo cuenta con 45 alojamientos entre apartamentos y habitaciones y dispone de dos piscinas privadas, restaurante, salas de conferencias y centro wellness.

Un perfecto equilibrio entre un ambiente familiar y acogedor en un aparthotel de calidad con especial encanto y frente al mar 22

Relax con vistas al mar Construido frente a la costa de Castelldefels, se trata de un complejo con estilo vanguardista inspirado en los pueblos pescadores siguiendo una línea marina y cuidando todos y cada uno de los detalles. Las habitaciones con acabados de primera calidad y exquisita decoración, te haran sentir en un relajado ambiente familiar y acogedor, con el máximo confort y servicios de calidad. Se tratan de habitaciones confortables con decoración moderna y vistas al mar, con opciones de upgrade a unidades con terraza privada en dúplex y opción de jacuzzi. Inundado por luz natural en todos sus rincones, el complejo hotelero de

Masd Mediterráneo evoca el oleaje y representa la curva del horizonte marino en todos sus sentidos.

¡Relájate, es tu momento! Déjate cuidar por manos expertas y disfruta de los tratamientos en la zona termal y de wellness. El spa cuenta con una pequeña estación balneario y centro de bienestar, equipado con sauna de vapor, sauna finlandesa, ducha de sensaciones, jacuzzi y cabinas de tratamientos y masajes. Además, en temporada de otoño/invierno, la piscina está cubierta y climatizada. Con más de 120 m2 de lámina de agua, la zona cuenta de 3 piscinas: una infantil, una de temporada y una cubierta telescópica opertativa todo el año.


Espacios singulares a tu disposición ¿Tienes un evento especial que celebrar con los tuyos? Masd Mediterráneo te da la oportunidad compartiendo y organizándolos contigo en espacios únicos frente al mar. Disponen de un salón interior de 173 m2, perfecto para comuniones, bodas, bautizos, cenas o reuniones de empresa donde disfrutar de la singularidad de sus ambientes y conseguir un resultado sorprendente. A parte de estos espacios interiores, Masd Mediterráneo te ofrece zonas exteriores con las mejores vistas y luz natural, para hacer tus eventos aún más especiales.

Exquisita gastronomia mediterránea El restaurante dispone de 2 salones y una terraza exterior con zona cubierta y excepcionales vistas al mar. Con la colaboración especial del restaurante “Baci di Mare” se organizan eventos sociales como celebraciones especiales, cumpleaños, bodas o comuniones así como eventos y cenas de empresa. Además, tendrás la oportunidad de degustar su especialidad, la cocina mediterránea

Un espacio ideal para una experiencia única

Passeig Marítim, 50 08860 Castelldefels (BCN) Tel. 936 647 200 events@masdmediterraneo.com

Descubre todos los descuentos y beneficios de reservar directamente en nuestra web www.masdmediterraneo.com


OSONA

La tardor convida a descobrir racons catalans i, no podem evitar visitar Prats de Lluçanès, al Lluçanès. Una població que arreplega la màgia de la vida rural.

Turisme Té un magnífic clima mediterrani de muntanya amb tendència continental, gràcies a la seva situació geogràfica, que permet tenir unes zones naturals molt importants on descobrir racons espectaculars. Despertar en aquesta població és fer-ho enmig d’una matinada rosada, d’aquelles que recarreguen al màxim. Fes-ho qualsevol dia de l’any, te’n meravellaràs. Si hi vas a l’hivern notaràs el fred, tot i que a l’estiu té una de les millors coses, les nits fresques. Passar un dia a Prats de Lluçanès és gaudir de tota una varietat monumental d’allò més distingida i variada, només cal passejar pel voltant del municipi, on hi trobareu el Roc Foradat, protagonista de la llegenda de la Bruixa Napa. Forma part de la ruta de les bruixes de Lluçanès.

el ROC

24

La font de les coves, es troba enmig de la natura, on s’hi pot gaudir de la zona de pícnic. Al costat de la carretera en direcció a Navàs, es troba la font del Clotet, un dels racons més frescos i salvatges del municipi. A pocs minuts, hi trobem l’església romànica de Sant Andreu de Llanars. L’edificació actual és del segle XII, rodejada de boscos i conreus, fan d’aquest indret un punt imprescindible de la visita al municipi. Si continuem la ruta cap al poble no hem de deixar-nos perdre Sant Sebastià i la panoràmica que tindrem de tot el poble. La Cadira d’en Galceran, un lloc estratègic on es diu que el general carlí, que dona nom a la cadira, podia observar el moviment de les seves tropes i les de l’enemic a la Vall de Merlès.

FORADAT

Al nucli urbà, hi trobem Les tres Fonts, és un lloc tradicional de pas en la cercavila de les festes dels Elois. Les fonts són el cel, el purgatori i l’infern. El safareig municipal es troba situat a tocar del torrent Merdinyol, a uns 100 metres al sud de les Tres Fonts. L’interior presenta un terra enrajolat i un safareig de grans dimensions amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta i un passadís al seu voltant. La capella de la Bona Sort, pels documents que es conserven, és lícit de suposar que el naixement de Prats de Lluçanès es va fer al voltant d’aquesta.

Tradicions Tot passejant pel nucli, s’hi conserven edificis de l’època modernista i nou-

la font

la FONT de les coves

del clotet


centista, entre els més interessants, s’hi pot destacar l’escorxador municipal, l’antiga fàbrica de Cal Casals, la torre Malla i la de l’Andreuet, entre molts altres, que són dignes de ser “descoberts”. Comparteixen tradicions entre tot aquell que visiti el poble, ja que els encanta rebre als nouvinguts. Una d’aquestes costums és menjar coca amb llonga-

nissa. Una bona proposta és fer la Ruta de la coca i la llonganissa, dos

productes típics de Prats de Lluçanès, aquesta combinació és tota una tradició per al municipi, on hi ha la barreja del dolç amb el salat. Han creat el recorregut per vuit establiments de la població marcats en un mapa en el quals podeu degustar i adquirir diferents especialitats de coca i llonganissa que s’hi elaboren. La ruta no està preestablerta, tu mateix pots crear la teva pròpia. Els establiments són Ca La Loreto, Fleca Fusté, Pastisseria Girvent, Forn de pa Vilamú, Cal Janet, Ca la Rosa, Forn J.Brunch, El Taulell.

El mercat setmanal és tota una gran tradició comercial. Cada diumenge hi ha mercat. Aquest mercat està situat al centre de Prats de Lluçanès. S’hi poden trobar productes molt diversos com roba, fruita, verdura, flors, accessoris i complements, entre d’altres. I, si continuem parlant de tradicions, les festes formen part d’aquest seguit de costums. Si parlem de festes grans en tenen dues, a l’hivern, la Festa Major de Sant Vicenç, el 22 de gener; i a

l’estiu les festes de Sant Joan i els

Elois, al juny.

Poble de fires La Fira de Santa Llúcia, se celebra el diumenge 16 de desembre. És una fira de tradició centenària que s’ha realitzat de forma continuada des del segle XVIII, dedicada especialment a l’agricultura i la ramaderia. El seu principal atractiu és l’exposició de bestiar, maquinària agrícola i automoció així com les parades d’artesans i altres firaires. La Fira de Sant Jaume una festa tradicional i centenària que se celebra al juliol, compta amb diversos actes durant tot el cap de setmana, com espectacles, exposicions, xerrades, sent el principal atractiu el diumenge amb les parades d’artesans i firaires. A la vigília de la fira se celebra el TastaQmarca, la mostra gastronòmica del Lluçanès. I la festa de Santa Àgata que se celebra el 5 de febrer. En aquesta data, al migdia, des del campanar de l’església parroquial hi ha un repic de campanes per part de veïns i quitxalla per commemorar que el 5 de febrer de 1714 es va sobreviure dels atacs de les tropes de Felip V, comandades pel comte de Montemar, i que van cremar la vila. Actualment, Santa Àgata es complementa amb uns actes que se celebren el cap de setmana més proper. Un municipi amb una població molt activa, que col·labora contínuament en la majoria d’actes que s’organitzen per a potenciar la vida del poble. Compten amb diferents espais destinats a diverses activitats, entitats i associacions per a dur a terme l’activitat diària. No marxis de Prats de Lluçanès sense haver visitat alguna de les seves particularitats tan úniques que tenen en tot el seu entorn, que gaudeixis de la seva vida rural i sobretot, que sentis la màgia que desprèn el poble

la CADIRA D'EN GALCERAN

Des del 2017 Prats de Lluçanès disposa d’una àrea d’autocaravanes, la única àrea al Lluçanès. Compta amb serveis de subministrament d’aigua, punts d’electricitat, punt de recollida d’aigües residuals, un mòdul de lavabo i dutxa, WI-FI gratuït i zona de pícnic. Un plaer per a tots els camperistes allotjar-se en aquesta zona.

Prats de Lluçanès es troba a menys de mitja hora de Vic i Berga. Segons d’on vinguis l’eix transversal (C-25) sortida 170 direcció a Prats de Lluçanès. L’Eix del Llobregat (C-16) sortida 90 direcció a Olvan-Prats de Lluçanès ( C-62). El municipi es troba a només a 1 km de la C-62.

Ajuntament de Prats de Lluçanès Oficina de turisme Passeig del Lluçanès, s/n (Cal Bach) 08513 • Prats de Lluçanès (BCN) Tel. 93 856 01 00 • turisme@pratsdellucanes.cat Obert: De dilluns a divendres de 8 a 15h Dissabte, diumenge i festius de 10 a 14h

www.pratsdellucanes.cat

+ informació a l’APP de Prats de Lluçanès

el safareig

les Tres fonts


RACONS DE CATALUNYA ROQUES DAMUNT EL GRAU A PRATS DE LLUÇANÈS ( Osona ) Foto cedida per l’Ajuntament de Prats de Lluçanès 26


27


n una localització privilegiada, en un municipi tranquil com és Santa Eulàlia de Riuprimer a Osona, en plena natura i envoltat d’extensos jardins, s’hi troba l’hotel ˝La Torre del Vilar˝. Una propietat que permet endinsar-vos en el s.XIX. Des de fa cinc anys està regentat per l’Assumpta i el Josep,  un matrimoni que amb molt d’esforç  ha restaurat tot el mobiliari original

de l’hotel, deixant l’essència del passat. Un petit hotel rural atípic reconstruït d’ una mansió senyorial amb la presència de l’estil indià, actualment disposa de 7 suites, totes elles decorades amb antiguitats del s.XIX, però amb les comoditats del s.XX. L’entorn està rodejat per arbres, jardins, una piscina a l’aire lliure equipada amb hamaques i para-sols, on poder refrescar-se i gaudir d’un bon moment, en què el cos s’oblida de tot. La casa es destaca per tenir un espectacular pati central que commemora el típic pati andalús amb petits detalls de l’Alhambra de Granada, que recorda a una casa d’estiu per oferir frescor, un aspecte important que han d’oferir aquest tipus d’espais. Quan fas una escapada de benestar el millor per acabar un dia és gaudir d’una estona de relaxació. T’ofereixen la possibilitat de realitzar-ho al seu jacuzzi, on poder acomodar-te i gaudir d’uns moments de desconnexió ideals. L’hotel conserva una senzilla i cuidada capella que recorda la tradició religiosa de les antigues famílies benestants catalanes. Les habitacions reben el nom de qui dormia en un passat, com per exemple ˝la suite del bisbe˝. Les seves característiques són espectaculars, amples i en unes

condicions òptimes i d’estil rústic. Tenen una habitació a la planta baixa, adaptada per gent amb mobilitat reduïda. També hi ha un espai destinat a una biblioteca repleta de llibres religiosos, seminaris enquadernats, llibres tècnics, novel·les, enciclopèdies... de finals del s.XIX i principis del s.XX. Tot i que, la modernitat s’apodera de l’espai amb un ordenador i connexió a internet. La Torre del Vilar agrupa una excel·lent cuina típica d’Osona amb productes directes de pagès, anomenada ˝Cuina del Cinto˝. Està composada per productes de proximitat i receptes tradicionals de l’àvia amb varietat de carn i peix fresc, embotits i formatges artesans on la innovació no hi falta mai. L’especialitat de la casa és la paella marinera. I, al temps de bolets aquests no falten al plat. Tot compartit en plats de proporcions decents i preus competitius. El local et condeix el plaer d’estar en un entorn relaxant creat per unes espelmes i música d’ambient.


Su

El fet d’estar a 15 minuts de Vic i a una hora de Barcelona i la Costa Brava, és excel·lent per poder realitzar tot tipus de plans, com anar al mercat de Vic, veure la catedral, el temple romà o els estrets carrers del centre històric. O, fer una excursió al Pantà de Sau, Ripoll, Rupit, l’Estany, Moià o el Montseny... ˝La Torre del Vilar˝ és un destí ideal ja que organitzen nombroses activitats a l’aire lliure com excursions, sortides a buscar bolets, rutes a peu i/o bicicleta...

ite d el B

e d e l He re u

isbe

it Su

D’altra banda, ˝la Torre del Vilar˝ et brinda un grapat d’oportunitats per fer de la teva estància un moment ideal, ja que té diferents espais destinats a l’oci, com la pista multiesportiva, les bicicletes per fer excursions, biblioteca i jocs de taula, dvdteca, geocoaching d’aventura..., o senzillament, llegir en algun dels seus racons especials i deixar volar la imaginació

S ui

te d

el H e re u e

it Su

e d el s Am o

s

t

La finalitat de ˝La Torre del Vilar˝ és oferir un turisme tranquil, sense preses, en contacte amb la natura i basat en la manera tradicional de fer les coses.

Su

ite d

el s

Volem convertir la teva estada en un record agradable i plaent

Av i s

e la P ub ill te d i u

a

S

Su

ite d e l e s Mi

  Ctra. de Vic a Avinyó, s/n 08505 SANTA EULALIA DE RIUPRIMER (BCN)

on

es

www.latorredelvilar.com

ny

93 813 70 24 / 609 841 607 informacio@latorredelvilar.com

29


RACONS DE CATALUNYA VISTA AÈREA D’ORISTÀ ( Osona ) Foto cedida per l’Ajuntament d’Oristà 30


31


el VALLÈS

ORIENTAL

Divendres, 5 d’octubre

Escenes teatralitzades: Manuel Joaquim Raspall i la minyona a les 19:00h a Can Raspall Petites teatralitzacions de 20 minuts que mostraran M.J. Raspall i una persona del servei a casa seva a l’inici del segle XX, quan feia pocs anys que l’arquitecte havia acabat la seva primera obra. Conferència de l’Any Fabra: “Seny ordenador de la llengua catalana” a les 19:00h. a Can Raspall A càrrec de Mònica Montserrat, farà un recorregut cronològic per les diferents etapes vitals de Pompeu Fabra. Inauguració de les VII Jornades Modernistes de La Garriga a les 20:30h. a Can Raspall Parlaments institucionals i brindis amb una copa de cava per a tothom.

Dissabte, 6 d’octubre

Visita guiada: “El Modernisme que no va poder ser” Centre de Visitants de la Garriga El modernisme, el noucentisme, l’eclecticisme... l’arquitectura de l’estiueig burgès de fa 100 anys és per tot arreu de La Garriga. Però no hi és tota. Hi ha projectes que mai no van veure la llum, d’altres que van quedar a mitges i, amb el temps, han desaparegut, s’han transformat del tot o només en queda algun element. I encara d’altres que han estat definitivament eliminats pel progrés. Ens acompanyeu a descobrir aquest modernisme invisible? Escenes teatralitzades: Manuel Joaquim Raspall i la minyona a les 11h, 12h, 17h, 18h i 19h a Can Raspall Petites teatralitzacions de 20 minuts que mostraran M.J. Raspall i una persona del servei a casa seva a l’inici del segle XX, quan feia pocs anys que l’arquitecte havia acabat la seva primera obra. Taller d’esgrafiats modernistes d’11 a 13h a la plaça de Can Dachs Reinterpretació de la tècnica de l’esgrafiat a la mida dels infants artesans. Recomanat a partir de 5 anys. El Senyor de les Baldufes a les 11:30h i a les 18h a la pl. Can Dachs El Senyor de les Baldufes ve des de llocs desconeguts per capturar-nos amb el seu misteri i presentar-nos l’univers baldufesc que ha creat, on cada baldufa pren vida pròpia, en un món únic i delirant.

32 32

Concert-vermut de Pianola a les 12:30h a la plaça de Santa Isabel Una pianola oferirà en directe la música que s’escoltava i es ballava als ambients burgesos de fa 100 anys enrere. Puces Cirkus Moner a les 17:00h i 18:30h a la Pl. Narcisa Freixas L’únic circ de puces del món format exclusivament per puces femelles. Tallers de vitralls modernistes de 17 a 19h a la plaça Can Dachs Reinterpretació de la tècnica del vitrall emplomat a la mida dels infants artesans. Trencadís de danses a les 17:45h a la Plaça Narcisa Freixas L’Esbart Dansaire de Granollers ens presenta un recull de danses de diferents èpoques, especialment de l’estil modernista. Visita guiada + sopar-soirée: “Raspall i el seu imaginari: l’arquitectura modernista en estat pur” Descobrim conjuntamnet un dels aspectes més curiosos de Raspall i els seus treballs i culminem amb un sopar-soirée a casa seva, a base de productes locals. Cal realitzar inscripció prèvia a info@visitalagarriga.cat o els telèfons 93 113 70 31 o 610 47 78 23. El preu és de 8€ per persona i inclou visita i sopar.

Diumenge, 7 d’octubre

Visita guiada: “L’arquitectura d’estiueig més enllà de Raspall” a les 11h a la Plaça del Silenci Descobrim tots els arquitectes que van passar per La Garriga hi van deixar la seva empremta als seus edificis. Clown, humor gestual i circ de carrer: Minut a les 11:30h a la Plaça de Can Dachs Un aficionat a la fotografia es passeja per pobles i ciutats amb la seva antiga càmera de fotos, cercant aquelles cares més fotogèniques. La ciutat és l’escenari perfecte i tu pots ser el seu proper retrat. Desfilada de moda modernista a les 12:30h a la pl. de Santa Isabel Vestits i complements magnífics confeccionats per l’alumnat del Taller de costura modernista de La Garriga.


33


el BAGES

Callús Avinyó

Aguilar de Segarra

Cardona

Balsareny Artés

Fonollosa

Castellgalí

Castellbell i el Vilar

Gaià

s

Castellnou del Bage

ix

Castellfollit del Bo

a comarca del Bages està repleta de paratges per explorar i aventurar-te. Per agafar la motxilla i no parar de fer activitats d’allò més enriquidores i satisfactòries. Per poder compartir amb amics o en família. Us en parlem d’algunes activitats, que faran treure fum a l’agenda. Els seus vilatans estan molts entusiasmats en fer més visible aquesta comarca, per aquest motiu diferents entitats i empreses han creat oportunitats per a que puguis fer els teus dies més engrescadors. Així és que, el Bages es troba enmig de coves prehistòriques, arcs naturals, muntanyes, camps de vinya, boscos, arquitectures arqueològiques, joies del modernisme presentant tot un conjunt d’allò més fascinant i que, un cop trepitgi’s aquest territori no en podràs marxar. T’enganxaràs a la seva essència i sobretot, t’enamoraràs de la manera com et fa sentir aquesta comarca. Són diferents els plans que pots organitzar pel teu cap de setmana o dies de vacances, només cal que escullis quina població s’adapta als teus gustos:

• Així com, fer el Bages a cop de pedal realitzant un bici-tast a granges i cellers

amb bicicleta, on la combinació d’esport i la viticultura s’adapten a la perfecció.

• Els avantpassats dels viticultors han

els valors històrics, patrimonials i mediambientals.

• Montserrat té infinitats d’excursions a la muntanya entre altres activitats d’allò més entusiastes i innovadores.

deixat una gran empremta en aquesta comarca, així són les tines del Llobregat, essent així l’agricultura una tasca important per al Bages.

• Mura també té el seu encant particular

• Cardona ens delecta amb la muntanya de

• Navàs t’apropa a la seva natura d’una

sal que és única al món i que per als més petits serà una excursió on poder explorar i submergir-se en una aventura geològica.

• Castellbell i el Vilar té un entorn d’allò

més envejable i és que, és un lloc ideal per poder practicar el senderisme i les vies ferrades.

• Castellnou de Bages està format per uns

bons camins per poder agafar la bicicleta i travessar els seus boscos i tenir unes bones vistes de Montserrat i els seus elements patrimonials.

• El poble de Gaià et permet gaudir d’una activitat ben divertida, la d’anar amb cavall entre vinyes i boscos. O també, amb carro per la població.

•  La ciutat de Manresa et permet recórrer

l’últim tram del camí Ignasià, fer itineraris per l’anella verda o fer una caminada pel Parc de la Sèquia o, fins i tot, visitar el Centre d’Interpretació de la Sèquia i conèixer

amb unes rutes guiades per la natura que fan renovar a qualsevol.

forma especial i diferent per compartir de manera educativa tot el que brinda aquesta zona.

• Tan Rajadell com el Pont de Vilomara i

Rocafort tenen mil oportunitats per complir els teus somnis i fer realitat totes aquelles activitats més atrevides, i és que Sallent té la seva pròpia màgia a l’hora de volar.

• Tant Sant Fruitós de Bages, Sant Mateu de Bages com Sant Vicenç de Castellet o Talamanca segueixen la mateixa filosofia que la resta de poblacions anomenades, i fan rutes de caravanes amb cavalls, activitats com el Outdoor Sports and Musical Festival o excursions per llocs intrèpids per introduir-se en els orígens medievals de les poblacions

Manresa

Marganell

Monistrol de Montserrat

Mura

Navarcles

Navàs

Pont de Vilomara i Rocafort

Rajadell

Sallent

Sant Fruitós de Bages

Sant Feliu Sasserra

Sant Joan de Vilatorrada

Sant Mateu de Bages

Sant Salvador de Guardiola

Sant Vicenç de Castellet

Santpedor

Súria

Talamanca

34


Escoltem la terra U

En cada ampolla d’Artium hi trobareu la passió pel bon gust i l’excel·lència de la qualitat d’un producte d’elaboració artesana

bicat al bell mig del poble d’Artés, amb 110 anys d’història representa una indústria molt important a la nostra comarca, la vinícola. Vuit socis van firmar els primers estatuts al 1908. La cooperativa es va fundar per protestar pel preu que es pagava pel raïm. A l’agrupar-se van poder fer compres i elaborar conjuntament el vi per aconseguir ser més competitius i així poder tirar endavant. Als anys 50 s’arribà a tenir 1.400 socis, no només d’Artés sinó de tota la comarca del Bages, aconseguint una collida de 5 milions de quilos de raïm. En la seva història hi ha 2 fets importants que la defineixen i la diferencien:

l’arrencada de picapoll, ja que fins a llavors aquesta varietat de raïm era poc productiva. Més endavant, a l’any 1995, juntament amb 6 bodegues més, es crea la DO PLA DE BAGES, apostant així per la qualitat tant a la vinya com en l’elaboració en bodega.

1.- L’any 1949, es converteixen en la primera cooperativa a

elaborar cava a l’Estat Espanyol. Després de 9 anys de proves van aconseguir elaborar un vi escumós a partir de la segona fermentació en ampolla.

2 .- L’any 1955, protegeixen i salven el picapoll, l’embotellen en ampolla de 3/4 de litre com a vi monovarietal (gran innovació), poden pagar millor el preu del raïm i així aturar

36 36

A dia d’avui la cooperativa la formen 130 socis, i a més de formar part de la DO Pla de Bages, també estan dins de la DO CAVA


Foto d’Agustí Farrés i Crespi

Actualment disposa de celler i caves, agrobotiga i Espai Artium “espai de degustació i venda de productes de proximitat

Foto d’Agustí Farrés i Crespi

A la cooperativa hi ha un gran ventall d’oferta enoturística

Foto d’Agustí Farrés i Crespi

Elaboren caves, vins, vins de licor, vermuts, ratafia sota les marques Artium, Lluís Guitart i Roques Albes, on predominen els vins elaborats amb picapoll, fins a 4 referències, també comercialitzen vins a doll i embotellats sense denominació Carrer Rocafort, 44 • 08271 ARTES (Barcelona) • Tel. 93 830 53 25 • artium@cavesartium.com

@Artium1908

@cavesartium

@Artiumvinsicaves 37


el PALLARS

JUSSÀ

La serra del

Boumort VOLTORS I LA BRAMA DEL CÉRVOL

La Reserva Nacional de Caça del Boumort (RNC), situada al nord-est del Pallars Jussà, és un espai d’interès natural que forma part de la Xarxa Natura 2000. El Boumort és una serra molt extensa, d’unes 15.000 hectàrees de superfície, amb barrancs que la travessen d’est a oest i en delimiten diferents sectors: el roc de Pessonada, la vall de Careu, la solana del Boumort o la coma d’Orient, entre d’altres. Hi trobem un paisatge típicament prepirinenc, amb serres abruptes i relleu força accidentat, que dona peu a forts contrastos, fet que afavoreix una gran diversitat de la zona. Es tracta de l’espai natural més extens i ben conservat del Prepirineu occidental català, un referent en la gestió de la fauna cinegètica i protegida a Catalunya. Foto cedida per “Casa Churchill”

EL PARADÍS DELS VOLTORS El Boumort és el paradís dels voltors, el millor espai natural de Catalunya per observar ocells carronyaires, atesa l’abundància de penyasegats on nidificar, l’escassa activitat humana i la tranquil·litat de l’espai, i la bona gestió de la fauna que s’hi du a terme. Actualment, la serra del Boumort és l’únic indret d’Europa on nidifiquen les quatre espècies d’ocells carronyaires del continent. 38 38

Segueix a la pàgina 40 >>>


>>> Segueix de la pàgina 38

LA BRAMA DEL CÉRVOL les empreses del Pallars Jussà que ofereixen activitats turístiques úniques. Des de diverses cases rurals i agències espeFoto cedida per “Casa Churchill” cialitzades s’ofereixen paquets El Boumort també acull una de les millors que combinen l’allotjament amb la comunitats d’ungulats salvatges de Catasortida guiada amb 4x4 a la reserva del lunya, amb cérvols, isards i cabirols. La Boumort en època de brama. població de cérvol és molt abundant i és fàcil observar-hi rastres de la seva activi- Per als que accediu a la reserva del Boumort tat i grups de femelles pasturant o esmun- pel vostre compte, durant els caps de setmana de mitjans de setembre a mitjans yint-se entre els matollars. d’ octubre, l’Estació Biològica del Pallars De mig setembre a mig octubre, el cérvol Jussà oferirà el servei d’interpretació de entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle la brama del cérvol mitjançant un guia natural més impressionant de la natura a especialista que, situat en un punt estratègic, casa nostra. facilitarà als visitants les claus per gaudir de De nit, als matins i als capvespres, pels l’experiència de la brama barrancs del Boumort, ressonen els brams dels mascles, que intenten atreure femelles Per a més informació, podeu contactar amb cap als seus harems. Per tal de gaudir de la l’oficina de turisme de l’Epicentre: visita del Boumort, sigui o no en època de www.oficinaturisme@pallarsjussa.cat • www.pallarsjussa.net brama, us recomanem que contacteu amb 40


el PALLARS

SOBIRÀ

E

untanyes, valls, prats i rius. Parets de pedra, teulades de pissarra i l’ambient pur del Pallars. Recorrem els carrers de la vila de Rialp, un indret regnat pel seu castell i amb una autenticitat ben marcada. Gràcies a la seva situació geogràfica, Rialp s’ha convertit en un dels pobles més turístics del Pallars Sobirà i es troba enmig d’un entorn natural privilegit que dona l’oportunitat de gaudir qualsevol activitat a la natura. I és que l’oferta turística és molt diversa, des d’esports d’aventura, fins a senderisme, i

42

passant per experiències gastronòmiques, festivals de música i fires tradicionals. Rialp continua mantenint l’empremta de la seva història com a poble d’oficis i menestrals. Poc a poc i amb el temps, el turisme ha ocasionat la seva transformació i l’ha convertit en una referència turística pallaresa, no només en l’essència de la seva població, sinò també en la resta de nuclis que formen el municipi. Història, natura i un gran patrimoni cultural per descobrir donen lloc a una experiència única que Rialp vol compartir amb tots els seus visitants. La majoria d’activitats que ofereix estan directament relacionades amb la natura, com els fabulosos itineraris de senderisme pels antics camins del municipi o totes aquelles activitats que es

sia sg l é

urp de S

vinculen amb el riu. Però l’oferta no acabava aquí, perquè Rialp mostra també la seva gastronomia en restaurants, les seves cases rurals i hotels típics en allotjaments únics així com també la seva història al castell, la seva vila closa o l’Església de Nostra Senyora de Valldeflors. Rialp també es relaciona directament amb espais de gran interés natural com la vall d’Àssua, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el Parc Natural de l’Alt Pirineu; i culturals, com l’Església de Surp. Durant els propers mesos, igual que durant la resta de l’any, s’hi organitzen diverses activitats de gran afluència i que personalitzen la vila compartint els seus principals trets d’identitat


© Fotografia

de Jordi Rulló

43


Les quatre comarques que envolten Aigüestortes compten amb infraestructures turístiques de qualitat entre les quals es pot escollir. Per allotjar-s’hi, el visitant pot elegir des dels albergs del Parc Nacional fins a hotels amb totes les comoditats, hostals, cases de vacances, càmpings, etc.

E

l Parc Nacional d’Aigüestortes és una part del paradís del Pirineu català. Amb una extensió de terreny d’aproximadament 40.000 hectàrees, protegides des del 1995, aquesta zona s’ha convertit per la seva flora i fauna en un paratge únic al sud d’Europa. El parc té dues entrades principals entre les quals s’amaguen al voltant de 200 llacs d’alta muntanya i una gran quantitat de rius i cascades entre cims de més de 3.000 metres d’alçada. Podem endinsar-nos al Parc Nacional d’Aigüestortes pel municipi

d’Espot, per on es pot accedir als rius Escrita i Peguera, amb l’estany de Sant Maurici i els Encantats, amb 2.747 metres d’alçada. També podem accedir al parc per la Vall de Boí, per arribar a la ribera de Sant Nicolau, amb el pla d’Aigüestortes i els estanys de Redó, Llebrera i Llong. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ofereix múltiples possibilitats per realitzar activitats en qualsevol època de l’any. A l’estiu, el parc recull molts senderistes que recorren totes les rutes que s’ofereixen, que es poden fer a peu, amb bicicleta o en 4x4, de totes les dificultats, i algunes disposen de facilitats per a persones amb mobilitat reduïda. A les Cases del Parc, situades a Boí i Espot, s’hi pot trobar informació sobre senders senyalitzats i activitats que s’organitzen al llarg de l’any. La ruta batejada com ˝Carros de Foc˝ www.carrosdefoc.com s’ha convertit en un dels seus principals atractius. Consisteix a recórrer nou refugis del Parc en diverses etapes, amb un total de 55 km de recorregut i un desnivell acumulat de 9.200 m. A més dels GR que travessen el parc (senders de gran recorregut), una altra alternativa és visitar el parc en bicicleta. En aquest cas, s’ha habilitat una travessia circular de 220 km i 5.800 m de desnivell positiu acumulat, ˝Els Pedals de Foc˝ www.pedalsdefoc.com que

44

recorre el perímetre del parc per l’exterior i permet allotjar-se en cases rurals, hotels i refugis. Novament, la durada de la travessia depèn de la voluntat dels seus participants, ja que l’àmplia oferta d’allotjaments permet una gran varietat d’etapes. També existeix la proposta ˝Camins Vius˝ www.caminsvius.com una iniciativa que consisteix en la recuperació de 230 km d’antics camins dins de l’àrea d’influència de l’espai natural, un itinerari de circumval·lació que passa per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran. Altres activitats de muntanya com l’alpinisme o l’escalada, també es poden dur a terme a l’interior del Parc Nacional, que ofereix moltes oportunitats per als esportistes. Es tracta d’un espai natural bastant ampli que requereix diversos dies per a una adequada visita. A més, els voltants del mateix Parc compten també amb múltiples atractius turístics, com les mostres d’art romànic entre les quals destaquen les esglésies de Boí, declarades patrimoni de la humanitat o la gastronomia local. Això fa més que recomanable romandre i gaudir de la zona alguns dies. Els refugis de muntanya, on necessàriament cal dirigir-se per pernoctar, són espais que faciliten poder aconseguir objectius més ambiciosos. La majoria dels refugis disposen de guarda una part de l’any i s’hi pot trobar menjar i lliteres amb mantes. En absència del guarda, roman una part lliure i tots estan equipats amb emissora d’auxili. És molt important reservar plaça amb anterioritat trucant a la central de refugis


PALLARS SOBIRÀ Valls de l’Alt Pirineu

Autor imatge: @photoset.es

A caminar, a córrer, a viure una aventura, a descobrir l’entorn que ens envolta, a tastar la nostra cuina i celebrar les nostres festes i tradicions, amb la família o amb els teus amics, ... amb qui tu prefereixis.

Visita’ns i tria la teva experiència més a prop de la

NATURA

VALLS DE L’ALT

Turisme Pallars Sobirà C / Camí Cabaner s/n · 25560 Sort Tel: +34 973 621 002

PIRINEU Web: turisme.pallarssobira.cat Facebook: @ PallarsSobira.tourism Twitter: @ visitpallars Instagram: @ pallarssobiratourism


S E U G I R 9 LES GAR

fires

01 2 8 1 0 2

i

festes

Diumenge, 7/10/2018 5a FIRA MASCOTES LES BORGES BLANQUES

tardor/hivern

Tel. 973 142 805 www.lesborgesblanques.cat

5a FIRA OLEOTÈXTIL

Dissabte, 20/10/2018

FIRRA: FIRA DE LA CERVESA ARTESANA

Tel. 973 156 013 www.olisdesplugacalba.com

LES BORGES BLANQUES

FirraBorges

Dissabte, 8/12/2018 L’ESPLUGA CALBA

firraborges@gmail.com

2019

Dissabte, 28/10/2018

Diumenge, 9/12/2018 FESTA DE L’OLI NOU ELS TORMS Tel. 973 128 190 / 973 128 113 www.elstorms.cat/cooperativa

6a FESTA DE LA ROSA DEL SAFRÀ

CERVIÀ DE LES GARRIGUES

Tel. 638 399 828

Diumenge, 16/12/2018

FESTA DE L’OLI I DE LES ORELLETES

LA POBLA DE CÉRVOLES

Diumenge, 4/11/2018

LA PRIMERA PREMSADA. OLI, ART I GASTRONOMIA. Vol4

LA GRANADELLA

Tel. 973 094101 / 973 133 012 www.culturadeloli.cat

MOSTRA DE L’OLI VERD DE LA COOPERATIVA SANT ISIDRE

LES BORGES BLANQUES

www.terrall.cat

Diumenge, 25/11/2018

11a FIRA DE L’OLI I DE PRODUCTES ARTESANS

JUNCOSA

Tel. 973 128 010

www.olilescabanes.com

Diumenge, 25/11/2018

ARBECA

FIRA DE Sta CATERINA, L’OLIVA ARBEQUINA I EL GOS CAÇADOR

(Activitats durant tot el cap de setmana)

Tel. 973 160 182 / 973 160 008

Diumenge, 13/01/2019

FESTA DE L’OLI

GRANYENA DE LES GARRIGUES

Diumenge, 18/11/2018 Tel. 973 142 950

Tel. 973 175 151 / 973 175 152 www.agropobla.com

www.arbeca.cat

Diumenge, 2/12/2018 FESTA DE L’OLI NOU CASTELLDANS

Tel. 973 136 185 www.olidegranyena.com Consultar el programa específic de cada fira als webs

Divendres, diumenge, Tel. 973 dissabte 160 182 /i 973 160 008

www.arbeca.cat

18, 19 i 20/01/2019

MERCAT MEDIEVAL DEL DUC 56a FIRA DE L’OLI QUALITAT VERGE EXTRA I LESARBECA GARRIGUES

Dissabte i LES diumenge, i 7/04/2019 BORGES6BLANQUES Tel. 973 142 850 www.firaoli.cat Tel. 973 133 139

bovera.ddl.net

Diumenge, 3/03/2019 FESTA DE LA CLOTXA BOVERA FESTA DE L’OLI i CENTENARI DE LA COOPERATIVA L’ALBI Diumenge, 7/04/2019

Tel. 973 175 009 / 973 175 004 www.agricolaalbi.es

Diumenge, 31/03/2019 FIRA DE L’OLI I LA PEDRA VINAIXA Tel. 973 175 309 / 973 175 722 www.coperativadevinaixa.cat

Tel. 973 120 022 / 973 120 002 www.santfortunat.cat

Diumenge, 2/12/2018

Consell Comarcal de

JORNADA DE PORTES OBERTES I FESTA DE L’OLI NOU

Les Garrigues

EL SOLERÀS

Tel. 973 133 234 / 973 050 148 www.coopelsoleras.es

46

“Aquesta acció està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport al desenvolupament local”


Les Garrigues, viu-les!

www.turismegarrigues.com Consell Comarcal de OFICINA DE TURISME · 973 142 658 · www.ccgarrigues.com

Les Garrigues


descobreix una terra de pins, alzines i oliveres ituat a la vall del riu Set i amb 700 habitants, visitem Cervià de les Garrigues, un petit indret de la comarca de l’oli que ens deixa conèixer de ben a prop la seva essència com a poble proper i ben familiar. Cervià deixa entreveure a través dels seus carrers una història ben marcada, on encara aquesta s’hi conversa i es fa visible en alguns dels edificis més emblemàtics. És el cas, per exemple, de l’Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, reedificada al segle XVIII, que encara conserva la façana clàssica i que, amb la seva elegància i solemnitat, pren un gran

48 48


Entre els principals cultius d’olives, ametllers i vinyes, els terrenys de Cervià de Les Garrigues ofereixen diverses rutes a peu i en bicicleta, les quals et donen l’oportunitat de descobrir el territori:

Ruta de Les Besses >>>

Dins el terme, hi ha el despoblat i antic terme de les Besses. Gràcies al recorregut de la ruta, podràs descobrir tot el que va significar la història d’aquest poblat així com viure i conèixer en primera persona les restes de l’antic castell feudal de Les Besses, situades dalt d’una roca. A més, en aquesta zona està situada l’Ermita de Santa Maria de les Besses, un interessant edifici de transició del romànic al gòtic.

<<<   Ruta de

Cervià a la punta dels Marquesos i el Tossal de Sant Blai

protagonisme al bell mig del poble. Està formada per una part central coronada per un frontó triangular, un petit rosetó, una àmplia nau i capelles als contraforts i un campanar de planta quadrada amb un cos damunt vuitavat. Per la seva banda, també hi trobem La Casa Consistorial o Casa de la Vila, destacable per la seva majestuosa construcció totalment de pedra i on hi destaca principalment la Sala Capitular o de Sessions, conservada de la mateixa forma de quan va ser construïda, al 1912. Situada a la primera planta del cos central de l’edicifi, avui en dia és el lloc on es prenen les decisions més importants, com actes i reunions per a l’organització d’esdeveniments i acords del poble.

www.cervia.ddl.net

Tindràs l’oportunitat de visitar una excel·lent talaia i enriquir-te amb les millors panoràmiques de la plana lleidatana, les serralades prepirinenques i dels Pirineus. Encara que hi hagi un fort desnivell en el conjunt de la ruta, es pot fer a peu i en bicicleta i forma un gran atractiu turístic per endinsar-se en les terres garriguenques. Durant aquesta mateixa ruta, també podràs desviar-te per un ramal fins al Tossal de Sant Blai on encara es poden apreciar les restes de l’ermita i pujar al capdamunt de la muntanya, on s’ha instal·lat un mirador que permet observar tota la vall del riu Set.

Ruta dels 7 sentits >>>

Es tracta d’un recorregut ben singular i característic garriguenc, on es pot gaudir de la natura i de l’art en forma d’escultures. Durant aquesta ruta, descobriràs la vida professional i artística de la seva autora, Marta Pruna i coneixeràs el camí del llenguatge intuïtiu més creatiu. ˝La Ruta dels 7 sentits˝ es forma gràcies a 16 escultures distribuïdes per tot el recorregut, on cadascuna d’elles et provocarà diferents sensacions durant el camí. Un viatge de 7 sentits a través de l’olor, el gust, el tacte, l’oïda, la mirada, la intuïció i la reflexió que no et deixarà indiferent (+info: www.martapruna.com)

Ajuntament de Cervià de les Garrigues Carrer Francesc Palau, 1 25460 CERVIÀ DE LES GARRIGUES (Lleida)

Tel. 973 178 002 ajuntament@cerviadelesgarrigues.com49


Oli de primera qualitat

l cor de la comarca de Les Garrigues trobem la vila de Cervià, la qual se sustenta amb el conreu de l’olivera adaptat a la perfecció a les condicions climatològiques extremes de les Garrigues. L’ oliva arbequina, la més estesa de Cervià, dona un oli de gran prestigi i qualitat reconegut mundialment per les seves característiques. En aquest entorn neix, l’any 1914, el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Cervià. El 20 de setembre d’aquell mateix any, els 15 fundadors signaren l’acta constitucional d’una futura gran revolució del poble. Quatre anys després de la seva fundació, es construeix la primera fàbrica d’oli, la qual comptava amb una mola i dues premses hidràuliques.

Gràcies a l’ajuda dels tractors i sistemes de vibració, la tasca de la recol·lecció del fruit és més ràpida i menys pesada

50

Amb el temps i gràcies a la bona producció i les altes quotes de les quarteres d’aquella campanya, van començar a augmentar en nombre de socis. Pel que fa a la recol·lecció del fruit i l’agricultura, també han sofert grans canvis al llarg d’aquests 104 anys d’història de la cooperativa de Cervià. La forma de collir olives, antigament, era una feina completament manual. Actualment, la tecnificació i la maquinària han canviat força aquest procés gràcies a l’ajuda de tractors i sistemes de vibració. Tota aquesta innovació ha convertit aquesta activitat en una tasca més ràpida i menys pesada i, a més, la cooperativa també s’encarrega avui en dia de la neteja del fruit, feina que antigament realitzaven les cases amb triadors i de forma també manual.

A finals dels anys 80, la coopertiva de Cervià es va fusionar amb la cooperativa de Vallclara i el Vilosell, integrant els socis de les mateixes. La seva etapa més contemporània, iniciada als anys 80 i 90, ve marcada per renovacions de maquinària de recepció del fruit, creació i pertinença a la DOP Les Garrigues, canvis en l’etiquetatge i la imatge corporativa del producte envasat. Entre les diferents distincions i premis de la cooperativa, compten amb el Premi del públic al Millor Oli en la 54ª Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra Les Garrigues, a Les Borges Blanques l’any 2017; Premi al Millor Producte Gastronòmic Ibèric, al Salón Gourmet de Mónaco 2009 i fou l’oli oficial en el sopar de Gala dels Premis Nobel a Estocolm 3 anys consecutius. L’ oli de Cervià, que es comercialitza amb les marques “Verllum”, “Vergroc” i “Ecològic”, s’elabora amb olives arbequines collides manualment de l’arbre que, el mateix dia, entra a la cooperativa, on es molturen en fred. La qualitat de l’oli es garanteix, també, arran del procés de modernització del molí, des de la zona de recepció del fruit fins a la bodega. Així doncs, aquestes tres varietats venen caracteritzades pels següent trets distintius:


Fruitat. Aromes que recorden principalment el tomàquet i l’ametlla crua. Intensitat i aroma amb predomini del dolç, degut a la collita tardana de l’oliva, madurada i daurada en l’arbre. Suau i molt equilibrat. Gràcies a les seves notes i suaus matissos, es pot utilitzar tant en cuina com en cru. Oli procedent d’oliva arbequina cultivada ecològicament, sense pesticides ni herbicides. De recol·lecció manual i molturada abans de 24 hores. Fruit en el seu punt òptim de maduració, predomini de l’oliva madura d’intens color morat. L’ Oli Verge Extra Ecològic adquireix unes tonalitats daurades i conserva el sabor i aroma profunds de l’oliva madura. El Camp de Cervià està certificat pel CCPAE, el qual garanteix al consumidor que les tècniques utilitzades en la producció agrària ecològica són respectuoses amb el medi ambient i amb les persones.

A més del consum nacional, la Cooperativa lleidatana de Cervià de les Garrigues té un mercat consolidat i un públic fidel al sud de França, on exporta un 10% de la seva producció.

Complexitat d’aromes i gustos que es manifesten intensament per la collita de l’oliva, encara verda, i pel seu procès d’elaboració per decantació. Dens, amb connotacions d’herba fresca i fulla. Espès i potent. Entrada dolça en boca fent-se present l’amarg i el picant de forma notòria i equilibrada.

Carrer Albi, 83 25460 CERVIÀ DE LES GARRIGUES (Lleida) Tel. 973 178 006 coop@campdecervia.com


l’ ALT

E

URGELL

nvoltats de natura en un territori dominat per la serra del Cadí, ens trobem a la Seu d’Urgell, capital de la comarca de l’Alt Urgell i una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Història, turisme actiu, esports d’aventura i un entorn privilegiat aporten a la Seu els trets distintius que més la personalitzen. Encara així, tot i el seu gran patrimoni natural, en aquesta edició volem donar principal èmfasi a la seva gastronomia i a una de les fires més antigues de Catalunya, la mil·lenària Fira de Sant Ermengol, citada per primer cop l’any 1048, i la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus. La Fira té lloc durant el tercer cap de setmana d’ octubre, la qual acull una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Gràcies al progressiu canvi econòmic de l’entorn urgellec, amb un pes cada cop més clar en el desenvolupament del sec-

52

tor terciari, es va provocar un canvi important en la concepció de la Fira de Sant Ermengol a finals del segle XX. Sense deixar de costat un notable pes de la venda ambulant, l’any 1995 es va celebrar durant les mateixes dates la I Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Una iniciativa i un format, amb concursos, venda i degustació, que s’ha consolidat extraordinàriament i ha convertit la Fira de Sant Ermengol en un referent també en el món del formatge artesà del nostre país.

El pavelló poliesportiu municipal de la Seu d’Urgell, situat just davant de la fira dels formatges, serà el marc, un any més, de les empreses, entitats i associacions de la ciutat. Davant del poliesportiu, en una sala polivalent, s’hi

instal·laran un total de 48 formatgeries i on hi podrem trobar formatges del Pirineu Català, del Pirineu Basc-Navarrès, del Pirineu Aragonès i del Pirineu Francès. En total s’oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats pels mateixos artesans. A més, l’Espai Tast Km0 també acollirà diversos productors alimentaris de l’Alt Urgell i la Cerdanya, amb embotits, carn, cervesa, pa... En aquesta mateix espai firal, la Diputació de Lleida també promou una mostra culinària en el marc del programa Aliments del Territori i Tu, el qual consisteix en un calendari de degustacions i tallers centrats en els productes de proximitat presents a la fira i en la feina de diversos restauradors locals que els treballen. L’ entrada al recinte firal és gratuïta, però els visitants, a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació, amb un cost de 8€, per a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana a més d’un


tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast Km0-Gustum. Entre el pavelló dels formatges i el d’empreses, associacions i Km0, trobem l’Aula de Tast, espai on es realitzen sessions dirigides pels millors professionals del formatge. En la jornada de dissabte dia 20 d’octubre, a partir de les 10 del matí, se celebrarà el concurs de formatges artesans dels Pirineus on s’hi presenten més de 150 formatges artesans de producció pròpia i elaborats en qualsevol territori del Pirineu que es presenta en l’edició d’enguany. En aquesta edició, el concurs consta de 12 categories diferents on es lliuraran 3 premis per cadascuna. El jurat del concurs està format per un cinquantena d’experts en formatges que tastaran i valoraran els diferents formatges presentats al concurs. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament del concurs. El formatge convidat d’aquesta vint-i-quatrena edició és Heretat de Pere, de València. Els formatges que produeixen són fets directament de la llet de les seves cabres, les quals tenen una alimentació lliure, cosa que els proporciona una matèria primera d’ excel·lent qualitat. Ha estat 1r premi com a millor formatger artesà de la Comunitat Valenciana a Gastrònoma 2017. La fira també comptarà amb la presència d’empreses subministradores de vi com el Castell del Remei, Aigua Pineo i Cervesa La Minera, així com també estarà formada per més de 300 parades de venda ambulant pels carrers de la ciutat de la Seu d’Urgell i una setantena de parades d’artesania a la plaça dels Oms. El proper mes d’ octubre tens una cita gastronòmica i artesana a la Seu d’Urgell. Endinsa’t en la seva tradició formatgera i en la seva cultura i descobreix la Fira de Sant Ermengol, tota una refèrencia de la nostra terra catalana 53


RACONS DE CATALUNYA CENTRE HISTÒRIC DE LA SEU D’URGELL 54


55


Oliana és un poble de 1.800 habitants situat al sud de l’Alt Urgell i que es caracteritza per estar envoltat d’aigua. Ens trobem en el curs del riu Segre, entre l’embassament d’Oliana i l’embassament de Rialb. Oliana i el seu entorn són un lloc ideal per entrar en contacte amb la natura, per practicar esports com el senderisme, l’escalada o el

caiac. També podràs gaudir de la gastronomia típica de la zona als bars i restaurants del poble. A més, t’animem a descobrir la història d’Oliana a través d’alguns dels seus llocs més emblemàtics com són la font de la Vila, l’ermita romànica de Sant Andreu del Castell o el museu del Pou del Gel.

Sant Andreu del Castell L’església romànica dels orígens d’Oliana. Església romànico-llombarda consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040. Catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949. L’església de sant Andreu està lligada a la història del castell i de la primitiva vila d’Oliana. Està situada a la vessant sud de la Serra de les Canals al nord de l’actual Oliana i a part de ser la capella de la fortalesa complia funcions parroquials fins que la vila fou abandonada definitivament abans del XVI. Fou consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040. L’any 1977 es va dur a terme la restauració del Castell. El 27 de novembre d’aquell mateix any, s’hi va celebrar una missa d’inauguració. Amb la restauració es col·locaren al campanar del castell les campanes de les esglésies de Les Anoves, el Salzer i la Móra Comtal. L’última fase de la restauració va consistir en portar al Castell una imatge de Sant 56

Andreu, una talla de fusta de cirerer que es va encomanar el 1980 a l’artista andorrà Sergi Mas. La talla es porta al Castell cada 11 de setembre per celebrar-hi la tradicional missa, i en acabar es reparteixen pans beneïts.

Església Parroquial de Sant Andreu En ple centre històric hi trobem l’església del segle XV dedicada al patró del poble.

Sant Jaume de Graell Una ermita de construcció moderna amb unes vistes magnífiques de l’horta i les serres que envolten Oliana.

Font de la Vila Va ser el primer i durant molts anys l’única font del poble. Antigament comptava amb uns cóms que servien d’abeurador pels animals que arrossegaven les tartanes i els viatgers que passaven per Oliana.


Muralla i Arc de la muralla Oliana va ser temps enrere una vila closa, la muralla i la disposició dels carrers tancaven el poble. Al centre històric s’hi conserva una de les arcades romàniques que feia d’entrada al poble.

Plaça del Lledoner i casa de la Vila Suportada per una part de la muralla medieval i arreglada per ser un excel·lent mirador. Situada a la mateixa plaça del Lledoner, l’antiga Casa de la Vila té l’escut d’Oliana al dintell, format per una O i una olivera flanquejant l’aspa de Sant Andreu, patró de la vila.

Pou del Gel El pou del gel d’Oliana és un petit museu on podreu descobrir l’activitat de conservació del gel en una edificació a cavall dels s. XVII i S.XVIII. Una de les contalles que circulen al voltant del pou de gel era el fet que a Oliana els nadons venien d’allà. Encara hi ha memòria dels nens d’Oliana que s’acostaven al pou per escoltar els plors dels nounats. El museu es pot visitar pel vostre compte demanant les claus a l’oficina de turisme o bé amb visita guiada.

Carrer Major Des dels seus inicis el Carrer Major ha acollit alguns dels emplaçaments més emblemàtics d’Oliana com la casa del campaner, la casa del bandoler Ros d’Eroles, algun escorxador, un forn de xocolata, l’Ajuntament i fins i tot una presó

Un lloc ideal per entrar en contacte amb la natura, per practicar esports com el senderisme, l’escalada o el caiac. Per gaudir de la gastronomia típica de la zona als bars i restaurants del poble.

Ajuntament d’Oliana Plaça Reguereta, s/n 25790 OLIANA (Lleida) Tel. 973 470 035 ajuntament@oliana.cat www.ajuntamentoliana.cat www.camidelpirineu.cat


RACONS DE CATALUNYA VISTA PANORÀMICA D’OLIANA ( l’Alt Urgell ) Foto cedida per l’Oficina de Turisme d’Oliana 58 58


59


la SELVA

Sant Hilari Sacalm. Història: bicat al bell mig de les Guilleries, Sant Hilari Sacalm és el municipi més muntanyós de la comarca de La Selva, envoltat pel Pla de les Arenes (1.086 m), la serra de la Gavarra (1.182 m), la muntanya de Sant Miquel (1.204 m), i la serra del Pedró (929 m). La seva situació fa que bona part del terme sigui bosc, de manera que el seu entorn és un dels béns més preuats pels seus visitants. Sant Hilari Sacalm té una tradició centenària de poble d’estiueig que ofereix als visitants aquesta naturalesa extraordinària i una riquesa en aigües que li han valgut el qualificatiu de la vila de les 100 fonts. A la segona meitat del segle XIX, Sant Hilari es va convertir en un gran centre balneari, després que les ai60

gües de la font Picant fossin declarades d’utilitat pública l’any 1880. Des de l’any 1918, en què ja es comercialitzaven les garrafes d’aigua de taula Font Vella des de Sant Hilari Sacalm fins a la ciutat de Barcelona, aquestes aigües han estat considerades de gran qualitat. Aquest fet va comportar una gran prosperitat pel poble. Anys després, l’embotellament de les aigües minerals del municipi va suposar un gran creixement econòmic.

Un lloc ideal per gaudir d’una natura extraordinària i fer salut. Però és el seu caràcter de poble d’estiueig el que més el defineix actualment. El clima refrescant a l’estiu, els museus, els carrers del nucli antic, les rutes per passejar o per pedalar, les instal·lacions esportives, la remodelada zona d’autocaravanes, l’espai

d’acampada lliure, els hotels i les cases rurals... són molts els arguments que atrauen els visitants al municipi.

Sant Hilari Sacalm és un lloc d’estiueig de molta tradició La tradició de lloc de destí del turisme de salut va començar l’any 1879 quan el Dr. Gravalosa va analitzar les seves aigües i va donar a conèixer públicament les seves propietats medicinals. Des d’aquell moment, Sant Hilari va passar a ser un dels llocs d’estiueig més rellevants d’Espanya. Això encara es pot veure avui visitant les instal·lacions del Balneari Font Picant, destí de la gent benestant que hi anaven a


fer cures de salut. Actualment encara s’hi pot anar a fer una visita guiada al balneari i gaudir de la seva història i de les seves aigües. Això també es pot fer assistint a la representació del “Tast d’aigües” al centre d’Informació i turisme, Can Rovira. Aquesta representació dona la possibilitat als visitants de convertir-se per unes hores en aquells estiuejants del segle passat que omplien “La Taverna de l’aigua” per prendre les aigües medicinals del municipi. Els boscos de la comarca, producte d’una barreja de climes atlàntic i mediterrani, sorprenen els visitants per la seva varietat i frondositat, inusuals en zones tan properes a nuclis urbans. Com a conseqüència d’aquesta riquesa en boscos, les Guilleries han estat identificades amb més de 700 espècies diferents de bolets. La tradició i l’interès del poble de Sant Hilari Sacalm

per l’estudi dels bolets es perden en la història. Aquest any s’hi celebrarà la 35a exposició de bolets en el marc de la fira. Aquesta riquesa també ha permès que Sant Hilari formi part de la xarxa de boscos madurs que s’està fent a Catalunya. En els boscos de la serra d’heures es pot practicar

Una barreja de climes atlàntic i mediterrani, sorprenen els visitants per la seva varietat i frondositat

amb tota mena de garanties els anomenats “banys de bosc”, pràctica importada del Japó que consisteix a fer unes rutes en mig del bosc pensades per gaudir de les seves

propietats terapèutiques i que és molt recomanada per fer salut. Especialment en casos de malalties que afecten el sistema nerviós central com són la fibromialgia i la fatiga crònica i en processos de desintoxicació. Aquesta pràctica s’afegeix a les rutes per recollir plantes remeieres que ja existeixen i les activitats que es fan al voltant d’aquestes plantes. Les característiques geològiques del terreny, amb unes roques àcides i permeables que permeten la filtració de l’aigua, fan que aquest territori gaudeixi d’una riquesa d’aigües singular. La gran quantitat de fonts que esquitxen el paisatge han desenvolupat un paper important per ser lloc de trobada i passejada i també per facilitar el descobriment de l’entorn i els paisatges. L’aigua és el tema central de la Fira Guilleries 2018. 61


La fira Guilleries Els dies 13 i 14 d’octubre tindrà lloc a Sant Hilari Sacalm la 3a edició de la Fira Guilleries que, té l’objectiu de donar a conèixer les característiques i riqueses d’aquesta comarca natural. A la fira hi participen Osor, Vilanova de Sau, Espinelves, Susqueda, Viladrau, Sant Julià de Vilatorta, la Cellera de Ter i, el municipi impulsor, Sant Hilari Sacalm. Inclou tot allò que s’origina, defineix i s’ofereix a les Guilleries. A l’edició d’enguany de la Fira hi destaquen les nombroses novetats que s’ofereixen i que pretenen ser un nou impuls per aquesta tercera edició de la Fira Guilleries. Hi trobareu des de productes locals, mostres i tasts de gastronomia local, xerrades i conferències, exposicions d’artistes, demostracions d’oficis, tot tipus d’artesania, música en directe, trenet turístic amb visites a l’espai Aqua, balls tradicionals, activitats infantils, trobades, exposició de bolets... i un llarg etcètera

C/ Rectoria, 17 17403 Sant Hilari Sacalm (GIR)

Tel. 972 868 101 ajuntament@santhilari.cat

62


63


64


RACONS DE CATALUNYA PANORÀMICA DE MONTAGUT I OIX ( la Garrotxa ) Foto cedida per l’Ajuntament de Montagut i Oix


STREET JAZZ COSTA BRAVA 2018

24è FESTIVAL DE JAZZ COSTA BRAVA

Divendres, 31 d’agost

Dijous, 11 d’octubre

21.00h Plaça de Can Mario: Joan Rubau Quintet

17.30h Biblioteca: Jazz & Kids. Activitat familiar. Gratuïta

de l’11 al 14 d’octubre de 2018

En el marc de la 38a Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava

22.00h TMP: Jazz & Cinema. Preu: 5 € Organitza: Cine Club Garbí

Dissabte, 1 de setembre

Divendres, 12 d’octubre

21.00h Plaça de Can Mario: Aurora Arenare

19.00h Plaça Nova: The Diego Brothers

En el marc de la 38a Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava

Diumenge, 2 de setembre 21.00h Plaça de Can Mario: Arecio Smith Organ Quartet En el marc de la 38a Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava

Dissabte, 8 de setembre 20.00h Plaça Nova: The Lucky Dices

Diumenge, 9 de setembre 12.00h Plaça Nova: The Secret Investment

21.00h Centre Fraternal: Jazz & Rouge. Anna Saez + Restaurant L’Arc by Toni Saez. Amb la participació del fotògraf Jordi Cané. Preu: 23 € (places limitades)

Dissabte, 13 d’octubre 12.00h Plaça Nova: Laura Simó & L’Energia Big Band i els Combos de L’Escola de Música de Palafrugell 19.00h Plaça Nova: King Pug 21.00h TMP: Robin Mckelle. Preu: 20 €

Diumenge, 14 d’octubre 11.00h Plaça Nova: L’Escola de Música de Palafrugell. Xaranga de L’Escola de Música/L’Energia. Cercavila pels carrers del centre. Sortida des de L’Energia i arribada a la plaça Nova 12.00h Plaça Nova: Janine Johnson 20.00h Els Ametllers: Concert. Organitzen: Àrea de Joventut + Nosa Col·lectiu

OFF FESTIVAL

14 i 15 de setembre + 21 i 22 de setembre + 28 i 29 de setembre + 5 i 6 d’octubre Concerts amb sopars, tapes, copes i còctels als locals Gretel, Gretel, Can Mario, Mediterrània Espai Forum i La Guitarra (Palafrugell), Hotel Llevant, Hotel Terralet i Hotel Terramar (Llafranc) i Hotel Tamariu (Tamariu).

www.visitpalafrugell.cat X BIENNAL DE FOTOGRAFIA XAVIER MISERACHS Del 4 d’agost al 14 d’octubre

www.biennalmiserachs.org


RACONS DE CATALUNYA CALELLA DE PALAFRUGELL ( el Baix Empordà )


el BAIX

CAMP

Senderisme i natura per descobrir

R

iudecols és un municipi de 1.165 habitants (2017) distribuïts en tres nuclis de població, Riudecols, les Voltes i les Irles, tot i que compta també amb diverses urbanitzacions. Situat a l’oest de la comarca del Baix Camp, la seva estructura urbanística està marcada per les rieres i barrancs que travessen el terme (les rieres de Riudecols i les Voltes i el barranc de les Irles) i pel pas de la carretera N-420, principal via de connexió del Baix Camp i el Camp de Tarragona amb el Priorat. La principal activitat econòmica del municipi gira entorn a la fàbrica metal·lúrgica de precisió Teixidó, empresa familiar fundada l’any 1952. Per la seva banda, el sector agrari és minoritari i se centra en l’olivera sota la DO Siurana, l’avellana de la DO Avellana de Reus i l’ametlla. Riudecols s’ubica en un terreny muntanyós, amb una altitud que va dels 200 als 800 metres. Així, envoltat pel Puigcerver de 831 metres d’altitud i pel Puigmarí de 660 metres, Riudecols ofereix un paisatge molt interessant per al senderisme i per als practicants de bicicleta de muntanya. Un paisatge tan interessant com desconegut. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Riudecols ha iniciat algunes accions per donar a conèixer i difondre el patrimoni natural i paisatgístic del seu municipi, com ara la ubicació d’un magnífic mirador al Camí de Puigcerver, des d’on gaudir d’una bona vista sobre el Camp de

72

Tarragona. El mirador compta també amb una taula interpretativa del paisatge. L’ermita de Puigcerver, compartida entre Alforja i Riudecols, ja consta des del segle XIII i no té l’arquitectura típica d’aquest tipus de temples. Més aviat té forma de casalici amb una capella interior amb diverses dependències avui habilitades com a hostatgeria. El passeig a peu o en BTT pels entorns de Riudecols ens portaran a descobrir el paisatge més genuí d’aquesta part de la Mediterrània. El patrimoni natural convida a gaudir dels paisatges d’avellaners, alzines i pins, així com de les plantes remeires que podem trobar en tota la zona (romaní, fonoll, herba de sant Joan, cua de cavall i moltes altres). Els Ponts són un aqüeducte construït als segles XVIII i XIX per portar aigua al Mas d’en Valls, mentre la Torre dels Moros està declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional i data del segle XVI amb la funció de vigilància per prevenir els atacs dels pirates que en aquella època assolaven la Costa Daurada.

El consistori ha apostat per l’app Natura Local des de la qual es pot accedir a diverses rutes senderistes com ara la de Riudecols a les Irles, la de l’ermita de Puigcerver, la dels Ponts del Mas d’en Vall, les Crestes Meridionals o la Pujada a Sant Bartomeu.

Situat a l’oest de la comarca del Baix Camp, la seva estructura urbanística està marcada per les rieres i barrancs que travessen el terme El patrimoni de Riudecols es completa amb l’església de Sant Pere, d’estil renaixentista, que destaca pel seu campanar inacabat i per l’esgrafiat geomètric, mentre que l’ermita de Sant Bartomeu, d’orígens medievals va ser destruïda durant la primera guerra carlina de 1833-39 i avui només es poden visitar les seves ruïnes. En l’àmbit religiós també es pot visitar l’església de les Irles, sota l’advocació de Sant Antoni, que data del 1700 i l’església de les Voltes, dedicada a la Mare de Deu de la Puríssima,del segle XVIII. Dins el poble de Riudecols també es refrescant gaudir dels Canalots, la font amb sis grans brocs construïda l’any 1935.


Menjar, dormir o fer festa a RIUDECOLS Per recuperar energia, Riudecols ofereix diversos establiments per reconfortar l’esforç del caminant, del ciclista i del visitant o per a celebrar-hi un gran esdeveniment.

On menjar: • Restaurant ˝ La Graella˝, al km 864 de la N-420 Tel 977 26 21 83 Per conèixer a fons Riudecols, a més del seu patrimoni i del seu paisatge cal conèixer també les seves festes: la festa major de Sant Pere el 29 de juny; la festa de Santa Eulàlia el segon dissabte de febrer; la de la Mare de Déu del Roser el primer dissabte d’octubre; la festa major de Sant Antoni a les Irles el 13 de juny, la festa La Puríssima de Les Voltes el 6 de desembre i la tradicional Anada a Puigcerver el primer diumenge d’agost

• Restaurant ˝ La Sala, Plaça d’Euterpe, 18 Tel 619 96 85 12 • Bar restaurant ˝ Can Sota˝, Carrer de Baix, 1 Tel 977 81 73 59 • Pastisseria ˝ Els Canalots˝ Ctra. Alcolea, s/n Tel 605 228 269 • Bar ˝ El Cau˝, Carrer dels Pins s/n Tel 691 241 495

On dormir: a Les Voltes: • Habitatges d’ús turístic Francisca Soulere Puig de la Bellacasa Carrer Concepció, 1 Tel 646 98 40 15

Ajuntament de Riudecols Carrer de la Parra, 2 43390 RIUDECOLS Baix Camp - Tarragona Tel. 977 817 009 ajuntament@riudecols.cat

www.riudecols.cat L’app també ofereix informació sobre els llocs d’interès que es poden visitar com els Ponts i Sant Bartomeu, a més d’altres com la Torre dels Moros, l’església de Sant Pere o la Font del Canalots, sense oblidar les Irles i les Voltes.

• Habitatges d’ús turístic Anna Vilanova Guixé Carrer Concepció, 15 Tel 660 54 09 99 a Riudecols: • Habitatges d’ús turístic Francisco Fernández Irigaray Carrer dels Pins, 14 Tel 670 20 62 70 • Habitatges d’ús turístic Martinez Boronat, CB Carrer dels Pins, s/n Tel 977 75 22 22 a les Irles: • Casa Rural Les Velles Escoles Carrer del Mig, 3 Tel 977 81 72 46

Banquets i celebracions: • Banquets i celebracions per noces, comunions i batejos L’Avellana Mas d’en Cabré Partida Mas d’en Cabré Tel 650 823 627


el TARRAGONÈS

l camí de Ronda de Salou és un sender, de 5,5 quilòmetres que recorre el litoral, a tocar del mar, des de la zona de Pilons -en ple nucli turístic- i fins a Replanells, al Cap Salou. Històricament, els camins de Ronda resseguien el litoral i eren utilitzats per a la vigilància de la costa o els pescadors. La recuperació d’aquesta via retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts on havia estat impossible fer-ho des de fa molts anys i des d’on descobrireu un altre Salou. El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A banda de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per platges i cales alhora que es converteix en una manera ben diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

El camí de Ronda de Salou és un sender de 5,5 quilòmetres que recorre el litoral, a tocar del mar, des de la zona de Pilons i fins a Replanells, al Cap Salou. 74

Des de Pilons, el sender es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans, on es poden veure les restes de l’antic Llatzeret, construït el 1829. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la Guerra Civil. El darrer tram correspon a la platja Llarga, un entorn natural i ja allunyat de la zona turística. Aquest estiu, Salou ha obert un nou mirador i parc públic a la cala Morisca, a la part més abrupta de Cap Salou. Amb la intervenció de recuperació i regeneració d’aquesta zona, s’ha convertit un espai privat en un espai públic, formant un entorn únic per les vistes, el paisatge i la vegetació arran de mar, amb espectaculars roques. A més, aquesta zona, ubicada al turó del costat de Cala Crancs on hi havia el conegut xalet de Pedrol Rius, es converteix en un racó privilegiat que s’incorpora al recorregut del camí de Ronda que voreja aquesta part més

abrupta del litoral del nostre municipi fins ara poc coneguda. El Cap Salou ens descobreix una altra possibilitat, a més de descobrir un passeig vora el mar. Per la seva situació, és un lloc d’interès per a l’observació d’aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l’ajuda de telescopis i altre tipus d’instrumental òptic, és possible observar baldrigues, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l’ànec negre o l’ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor.


Les vies braves, una forma diferent de descobrir Cap Salou Una altra forma de gaudir de l’entorn natural de Cap Salou, és des de les aigües del Mar Mediterrani que banyen les nostres costes. Disposem de dues rutes marines d’allò més espectaculars: la primera (de 970 metres i dificultat baixa) que va de Cala Font i fins a la Platja Llarga en un temps estimat d’entre 15 a 22min; i una segona (de dificultat mitjana) amb un recorregut de 962 metres, els que separen la Platja dels Capellans i la Platja Llarga en un

temps molt semblant. Es poden realitzar en ambdós sentits i enllaçar-les, així com combinar la natació i l’snorkel al ritme de cadascú, sense presses. També es pot fer un tram per l’aigua i tornar gaudint del camí de ronda. Així, durant els mesos d’agost i setembre, el Patronat de Turism de Salou i l’empresa ˝Vies Braves Swimming˝ ofereix un programa d’activitats totalment gratuïtes, amb el suport d’autèntics experts i senyalització especialitzada per descobrir aquests itineraris

Tot i que el camí assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part és practicable per a tothom.

Passeig de Jaume I, 4 43840 SALOU (Tarragona) Tel. 977 350 102

75


L’Hotel boutique GRAN CLAUSTRE, Restaurant & Spa és un hotel monument,

www.granclaustre.com

ubicat en un edifici del segle XVIII, en ple centre històric de la Vila Closa d’Altafulla. Les 39 habitacions tenen un equilibri perfecte entre les seves parets centenàries i l’interiorisme més actual, i estan distribuïdes en dos edificis.

La cuina és un dels punts més forts que ofereix l’hotel i que es coneix sota el nom de ˝ Restaurant Bruixes de Burriac˝ dirigit per Jaume Drudis. El complex forma part del segell d’hotels gastronòmics de Catalunya amb sabors mediterranis, matèries primeres locals, de km 0 i cuina de mercat amb un toc afrancesat, original i modern.

MARÍTIM RESTAURANT Restaurant de cuina mediterrània que se situa en el mateix edifici del Club Marítim d’Altafulla. Trobaràs un ambient de complicitat i professionalitat amb el client. En aquest lloc podràs gaudir d’una excel·lent experiència gastronòmica amb vistes al mar i a la platja d’Altafulla. Comptem amb una carta variada d’aperitius i menjars a l’estil mediterrani amb el nostre toc personal.

MARÍTIM TERRASSA

Un spa íntim amb tres cabines de massatge i un espai acollidor amb piscines d’aigua freda i calenta, sauna finlandesa i hammam on gaudir i evadir-se del dia a dia. Suggerim uns tractaments que tenen cura de la teva salut, una oportunitat per a renovar el teu cos, la ment i l’esperit, amb un tracte personalitzat de la mà dels nostres professionals de la salut i bellesa.

Es troba a l’última planta del Club Marítim i és una meravellosa terrassa amb vistes espectaculars al mar, a la platja d’Altafulla i Tamarit. Aquí podràs gaudir de la impressionant posta de sol mentre acompanyes l’ocasió amb una copa o un còctel i la nostra música lounge. Descobreix l’ àmplia carta de còctels i la nostra divertida i original proposta gastronòmica per als teus sopars d’estiu.

MARITIME BEACH CLUB Edifici Club Marítim C. dels Pescadors, s / n · 43893 ALTAFULLA Tel. 977.651.305 · maritime@granclaustre.com 76 76

HOTEL GRAN CLAUSTRE: C. del Cup, 2-5 · 43893 ALTAFULLA (TGN) • Tel. 977 651 557 • Spa 977 651 567 Reserves: reservas@granclaustre.com · info@spagranclaustre.com


la CONCA

DE BARBERÀ

un patrimoni ric i extens i d’un valor incalculable. Totes les exposicions mostren com la revolució industrial i tecnològica ens porta a un present urbà i global. n un món tecnològic, globalitzat i on predomina el sector terciari, tenim ganes de descobrir la terra, la societat, la cultura, l’agricultura, els oficis i la memòria del món rural. Benvinguts al Museu Vida Rural, un centre cultural on hi regna la reflexió sobre la transformació sostenible des del món rural i on, a través de les seves exposicions i col·leccions, tenim clar que per saber on anem, cal saber d’on venim. El museu pertany a la Fundació Carulla, va ser inaugurat l’any 1988 i s’hi preserva, genera i comparteix coneixement alhora que promou el debat sobre la transformació de la nostra societat. Té un extens fons de peces en exposició permanent sobre la societat, cultura, agricultura, art i oficis, que presenta 78

Les instal·lacions del museu també compten amb espais exteriors, arquitectura i obres d’art exclusives, així com una programació d’activitats i exposicions per oferir una experiència única per a tots els públics. Totes aquestes activitats et donaran l’oportunitat d’experimentar en primera persona com la petjada de l’home ha transformat el territori i entendre les relacions entre els seus habitants al llarg del temps.


S’organitzen visites a les col·leccions o exposicions, debats, tallers, workshops i activitats artístiques per viure en primera persona el coneixement que ens aporta el passat, contribuint a imaginar entorns futurs més sostenibles on la cultura i l’educació esdevinguin elements centrals de transformació social. A més, el Museu Vida Rural també vol ser partícip i contribuir en projectes pedagògics. Per aquesta raó, tenen a disposició de les diverses comunitats educatives col·leccions, exposicions, actes, activitats, professionals i espais del museu dedicats als més petits, on es treballa en qualsevol projecte vinculat amb la cultura rural i la sostenibilitat

Des del museu, s’aposta per la cultura i la sostenibilitat, s’inspira curiositat i mirades crítiques i es treballa pel compromís i la participació social

Des del museu, s’organitzen visites a les col·leccions o exposicions, debats, tallers, workshops i activitats artístiques.

Les diverses exposicions et faran viure una experiència única d’un viatge al passat i al món més rural.

Ctra. de Montblanc, 35 43440 L’ Espluga de Francolí (TGN) Tel. 977 870 576 www.museuvidarural.cat Museu Vida Rural et dona l’oportunitat de conèixer com la petjada de l’home ha transformat el territori al llarg del temps.

El museu disposa d’un extens fons de peces en exposició sobre la societat, cultura, agricultura, art i oficis.


el MONTSIÀ

E

l proper 30 de setembre, Sant Jaume d’Enveja celebrarà una edició més de la seva Festa de la Sega. Es tracta d’una activitat típica de la zona, amb trets identitaris del Delta i que formen un dels actes més representatius de la terra. Tindràs l’oportunitat de conèixer en primera persona la tasca de segar l’arròs i on també s’organitzaran diverses activitats tradicionals relacionades amb la música i la gastronomia del Delta de l’Ebre.

Una activitat autèntica, pròpia del Delta de l’Ebre.

El terme municipal de Sant Jaume d’Enveja era un territori inhòspit d’aiguamolls. La seva transformació va arribar amb la construcció del Canal del la Dreta de l’Ebre, l’any 1860, i que va fer possible en conreu i la introducció de la plantació de l’arròs. La construcció de tota la xarxa de reg, les feines de dessecament i el progressiu conreu de milers d’hectàrees van ser força dures i s’allargaren fins al segle XX. És per això i després de tot l’esforç, que els orígens del municipi han determinat la vida d’avui en dia i que han donat lloc al seu caràcter amb gran estima per la seva terra. Les Festes de l’Arròs, amb la Plantada a la primavera i la Sega a la tardor, formen un homenatge als seus avantpassats i són l’ ocasió perfecta per compartir les seves tradicions, la seva personalitat i les seves pràctiques tant característiques relacionades amb l’arròs i el Delta.

En aquesta propera edició de la Festa de La Sega, tindran lloc diverses activitats i actes festius, com les trobades dels segadors, balls tradicionals, concursos, degustacions de dolços típics i sega de l’arròs guiada i amenitzada

A la Festa de la Sega tindràs l’oportunitat de conèixer en primera persona la tasca de segar l’arròs i participar en diverses activitats tradicionals del Delta de l’Ebre Organitza: Ajuntament de

SANT JAUME D’ENVEJA

Av. de Catalunya, 22-30 · 43877 SANT JAUME D’ENVEJA (Tarragona) Tels. 977 468 039 / 977 478 056 Fax 977 468 555

977 468 165 oficina de turisme

www.santjaumeturisme.cat 80 80


81


la RIBERA

D’EBRE

D’altra banda, també compten amb l’Embarcador, un espai de gran interès per tot el que ofereix el riu. A l’estiu, pren protagonisme per convertir-se en un espai d’esbarjo i d’esports per als amants de l’aigua. Una de les activitats que s’organitzen per festa major és la cursa de muletes, una embarcació típica de la zona. En la localitat, hi trobem també el llegendari Mas de la Coixa que, construït al segle XVIII, era un dels masos més emblemàtics de Móra i un dels pocs que s’han conservat avui en dia. Amb l’objectiu d’aportar-li un ús més turístic, l’edifici del mas és actualment un alberg i s’integra dins de l’ oferta turística més remarcada del municipi. L ’Ateneu Casa de la Cultura, actualment és l’espai de cultura de la població i on s’hi troba la Ràdio Móra la Nova, la Biblioteca municipal, l’Espai Kau-Kaus, l’escola de música, la sala de conferències i els diferents centres associatius i entitats socioculturals de la vila. També hi ha instal·lada l’escola d’arts plàstiques i disseny de Móra la Nova.

om ens agrada descobrir carrers, places i espais emblemàtics que ens expliquen la història dels nostres avantpassats. La província de Tarragona amaga destinacions, a vegades, desconegudes. I és que al centre neuràlgic de la Ribera d’Ebre s’hi troba Móra la Nova, una població molt ben comunicada amb la resta de la comarca on hi travessa el riu Ebre, que els permet gaudir d’aire pur i de natura. Tot i que conserva restes del seu passat, actualment mostra una imatge renovada i moderna, amb un nucli petit però ben encisador. Móra la Nova té particularitats molt curioses que donen vida a la població, és més, només trepitjar-la, t’adonaràs del dinamisme econòmic, social i cultural que envolta tot el municipi. Els llocs a visitar i les fires que organitzen durant tot l’any presenten a Móra la Nova com una oportunitat de turisme de proximitat d’allò més entusiasta. Hi ha llocs de Móra la Nova que reuneixen tradició i que criden ser visitats, si o si. Dues arquitectures emblemàtiques són l’Ermita de Sant Pau, ubicada al turó de Sant Pau a 150 metres sobre el nivell del mar. No és la més antiga, ja que es va deteriorar i en 82

van construir una de nova i més moderna. Durant l’any s’hi organitzen algun que altre esdeveniment religiós. Pel que fa a l’Església Mare de Déu del Remei, ja té més de 64 anys i es va construir gràcies a l’esforç personal de tota la població. Es troba al bell mig del poble, on també s'hi localitza la plaça més important. Aquesta població és coneguda per tot el que va suposar el món ferroviari, és més, tenen el Museu del Ferrocarril, un espai que et farà descobrir en primera persona la vida dels ferrocarrils. Et permet investigar sobre com les noves tecnologies han fet que els trens siguin més eficaços i segurs, conèixer el funcionament de les locomotores de vapor, així com també els oficis dels treballadors ferroviaris del segle passat. Només cal que compris l’entrada i et deixis endur per l’essència del món ferroviari. No et pots oblidar de pujar al tren de la història, el qual trobaràs a l’estació de tren que té més de 100 anys d’història i serveix de control de circulació del transport de la línia Reus-Saragossa. Aquesta estació va ser centre econòmic de la població i RENFE va donar feina a un miler de persones.

El Parc 26 d’Octubre és el lloc ideal per als nens i nenes i, sobretot, per als pares. És un espai preciós amb una moderna il·luminació, fonts espectaculars i arbres que donen una sensació de benestar mentre passeges.

Tot i que conserva restes del seu passat, Móra la Nova mostra una imatge renovada i moderna, amb un nucli petit però ben encisador


Compten amb l’Espai Firal, en el qual s’organitzen diferents esdeveniments durant l’any que acullen a milers de visitants. No te’n perdis ni una!

FIRA DEL PLAYMOBIL, S’organitza els dies 8 i 9 de setembre i està repleta d’activitats i tallers per divertirse de la millor manera. Hi haurà una exposició de diorames playmobils de gran format, més de 200 diorames de temàtiques diferents, punts de venda de productes i la segona exposició de Lego. Sorteig solidari a favor a “La Fundació Noèlia”. L’ entrada és gratuïta i hi col·labora Hispalug i Somosclicks.

187a FIRA AGRÍCOLA, RAMADERA I INDUSTRIAL Aquest esdeveniment és tota una tradició per al municipi, ja que se celebra des del 1831 i s'ha convertit en la més antiga de la demarcació. Aquest any tindrà lloc del 25 al 28 d’octubre, i es tracta d'un certamen en el que acudeixen professionals dels sectors de tota la província. Aquest acte és la oportunitat per aconseguir les millors ofertes i conèixer de primera mà les novetats en el mercat de la maquinària agrícola i industrial, sobre ramaderia i agricultura. És tot un referent per a la comarca, ja que té més d’un centenar d’expositors on es mostra un ampli ventall de productes, exposicions permanents de bestiar, conferències i jornades monogràfiques que fan d’aquesta fira, tot una atracció per als visitants. La població aprofita aquest dia per organitzar un gran parc d’atraccions per a petits i grans. Aquesta fira està destinada a tots els públics, ja que pots gaudir de tot tipus de parades, on hi destaca la gastronomia i tot tipus de vins.

FIRA INTERCOMARCAL DE L’OLI Una fira amb un objectiu clar: difondre i promocionar els diferents olis que es produeixen a les terres catalanes, sobretot, els de la zona de la Ribera d’Ebre. L'excel·lent situació geogràfica del municipi permet produir olis de gran qualitat. Diferents textures, sabors i olors per descobrir tot el món de l’oli, degustar els diferents tipus i escollir el que més t'agradi. En aquest esdeveniment, el qual se celebra l’últim cap de setmana de gener, podràs gaudir de les prestigioses DOP de Siurana, Terra Alta i Ribera d’Ebre, i apreciar els seus olis segons el seu origen que presenten les seves pròpies qualitats. Durant la jornada s’organitzen diversos actes lúdics, com el concurs d’all i oli així com també se serveix el plat típic de la Ribera d’Ebre, la clotxa. Aquest es presenta amb un petit pa de pagès buidat parcialment de molla i reomplert d'arengades, ceba, tomàquets, alls, oli d'oliva i sal.

FIRA ACTIU NATURA Aquest esdeveniment té com a finalitat diversificar i ampliar el sector turístic del poble, on hi ha ofertes relacionades amb la natura, el senderisme, passejades amb bicicleta, escalada... i sobretot, oportunitats de turisme familiar per a que puguis conèixer de ben a prop tot el ofereix la comarca de la Ribera d’Ebre. A més, compta amb activitats organitzades per diferents entitats i associacions. Durant aquest fira, també tindrà lloc la Cursa del Caspolino, la qual forma part de la lliga de Tretzesports de les comarques de Tarragona.

FIRA DEL COMERÇ DE NADAL Des del 2004, es va iniciar amb l’objectiu de promocionar l'activitat comercial, els productes i, de retruc, l’economia de Móra la Nova. Són diferents comerciants que hi participen i on s'hi organitzen diferents actes per fer més atractiva aquesta fira.

LA 12a FIRA DE BROCANTERS És referent per arreplegar tot tipus d’objectes antics relacionats amb el món militar, rememorant el què van suposar aquells anys a Catalunya. Records que inevitablement transportaran al passat. Tindrà lloc el 16 de setembre del 2018. Ja ho veieu, Móra la Nova compta amb una infinitat d’esdeveniments per poder-la visitar en qualsevol època de l’any, per poder gaudir del seu encant en cada temporada i sobretot, viure en primera persona tot el que els seus habitants us poden oferir, que és molt Major, 88 43770 Mora La Nova (TGN) Tel. 977 400 347 www.moralanova.cat

83


HOSTAL VALL D'ÀNEU

Anuncia’t a

Pallars Sobirà Relax, tranquilitat i natura. Gaudeix de la terra i de les vacances durant tot l'any envoltat de natura i muntanya. L'Hostal Vall d'Àneu, situat als Pirineus catalans, és un indret típic pirinenc que ofereix unes espectaculars vistes de la vall i dels seus voltants. A més, el restaurant serveix plats típics de la gastronomia de la zona i té servei de lloguer d'equips d'esquí.

publicitat @ magazine publicaciones.com

   667 560 225

Carrer Major, 46 25580 ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) Reserves: 973 626 097

Masoveries de turisme rural a la Catalunya Central

Ctra. Palautordera - km 11.250 08469 MONTSENY (Barcelona) Reserves: 938 473 049 www.oudereig.com

Escapa’t al Montseny per a gaudir del descans, la natura i gastronomia. Petit hostal familiar, davant del riu la Tordera, fes excursions Parc 627 57 al40 03 Natural i acaba el dia amb un bon àpat. T’oferim una cuina acurada amb productes de temporada i proximitat. Descansa en les nostres acollidores habitacions amb vistes al Montseny.

El Forner de 10 a 13 places Viver i Serrateix ( Berguedà )

Altres masoveries: La Casanova d’Escardívol Viver i Serrateix ( Berguedà ) L’Arceda Llobera ( Solsonès )

Mas Escardívol s/n · 08673 VIVER I SERRATEIX (BCN) 93 839 07 54 / 659 733 381 info@escardivol.com

www.escardivol.com

www.campinglabordadelpubill.com Ctra.de Tavascan, km 9,5 • 25570 RIBERA DE CARDÓS ( Lleida ) Fax 973 623 280 info@campinglabordadelpubill.com

Telèfon: 84

Sortides tot l’any, excepte gener i febrer. Diferents opcions de sortides, on gaudiràs d’un trajecte que passa per La Pedrosa, La Foradada, Les Tres Coves i les Illes Medes. Viu i coneix el parc de ben aprop. www.fadri.cat www.creuers2mes2.com

Reserves a: 607 840 296 info@creuers2mes2.com


DIJOUS, 6 de Setembre FIRA TÀRREGA 2018, del 6 al 9 de setembre a Tàrrega.

DIMECRES, 12 de Setembre 8è FESTIVAL CORALS CANÇÓ MEDITERRÀNIA, del 12 al 15 de setembre a Lloret de Mar.

MERCAT DE MÚSICA VIVA, del 12 al 16 de setembre a Vic.

DIVENDRES, 14 de Setembre FESTA MAJOR DE SANTA TECLA, del 14 al 24 de setembre a Tarragona.

DIVENDRES, 7 de Setembre FESTA MAJOR, del 7 al 10 de setembre a Oristà, Tremp i Guissona. AGRO ALTA SEGARRA, del 7 al 8 de setembre a Calaf. FESTES DEL TURA, del 7 al 11 de setembre a Olot. XXXI FESTA DE LA VEREMA, del 7 al 9 de setembre a Cubelles.

DISSABTE, 8 de Setembre FIRA ALIMENTÀRIA DE PRODUCTES ARTESANS, a Lloret de Mar.

DIXIELAND MAR TAST, a Canyelles. FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA MISERICÒRDIA,

APLEC DEL CASTELL, a Cardona. JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES DE CATALUNYA, del 14 al 24 de setembre a Calella.

DISSABTE, 15 de Setembre IX RIALP MATXICOTS, del 15 al 16 de setembre a Rialp.

a Canet de Mar.

DIUMENGE, 9 de Setembre FIRA DEL PLAYMOBIL, a Mora la Nova. ANELLAMENT D'OCELLS EN FAMÍLIA, a la Vall Fosca.

DIMARTS, 11 de Setembre DIADA NACIONAL, a tota Catalunya. FESTA MAJOR PETITA, del 15 al 16 de setembre a Salàs de Pallars.

DIUMENGE, 16 de Setembre FIRA DE LA VINYALA, a Òdena. CURSA DELS SALTS D’AIGUA, a Cabrera d'Anoia. 12a FIRA DE BROCANTERS, a Mora la Nova.


88


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DIVENDRES, 21 de Setembre FESTES DE LA MERCÈ, del 21 al 24 de setembre a Barcelona.

DIVENDRES, 28 de Setembre FESTES DE LA TARDOR, del 28 al 30 de setembre a Lleida.

FIRA DE LA FIGA, del 21 al 22 de setembre a Alguaire.

DISSABTE, 22 de Setembre 7a FIRA DE LA CERVESA ARTESANA DE L’ESPELT, a Òdena. FIRA DE L'AMETLLA, del 22 al 23 de setembre a Vilagrassa.

TERRÀNIA - FESTIVAL INTERNACIONAL DE CERÀMICA, del 28 al 30 de setembre a Montblanc.

DIUMENGE, 30 de Setembre FESTA DE LA VEREMA DEL BAGES, del 30 de setembre a l'1 d'octubre a Artés.

DIUMENGE, 23 de Setembre FESTA MAJOR DE BLANCS I BLAUS, del 23 al 30 de Setembre a Granollers.

LA PODEROSA COMANDA DE GARDENY, a Lleida.

DILLUNS, 24 de Setembre SELÈNIKA - MARXA DE RESISTÈNCIA EN BTT, a Navarcles.

FIRA DEL CAÇADOR, a Tàrrega. FIRA DE SANT MIQUEL, a Sant Pedor. APLEC DE SANT SALVADOR DEL MONTSEC, a Llimiana. MOSTRA DE CUINA I COMERÇ LOCAL, a Castelldefels.

DISSABTE, 6 d'Octubre FIRA MEDITERRÀNIA, del 6 al 8 d'octubre a Manresa. FESTA DE LA VEREMA DEL BAGES, del 6 al 7 d'octubre a Artés. MONTGAI MÀGIC, del 6 al 7 d'octubre a Montgai. FESTA DE LA CERVESA ARTESANA, del 6 al 7 d'octubre a l'Espluga de Francolí.

DIUMENGE, 7 d'Octubre FIRA EL DISC DE LES TERRES DE L'EBRE, a Amposta. FESTA DE LA SEGA DE L’ARRÒS, a Amposta.

DIMARTS, 25 de Setembre FESTA MAJOR DE VERGE DE LA MISERICÒRDIA, a Reus.

DIJOUS, 27 de Setembre FIRA AGRÀRIA DE SANT MIQUEL-SALÓ EUROFRUIT, del 27 al 30 de setembre a Lleida.

89


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

NULLES C/ Estació, s/n · Nulles Tel. 977 602 522 SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560 VALLS C/ de la Cort, 61 · Valls Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431 CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Cadaquès Tel. 972 258 315 EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Empuria Brava Tel. 972450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Figueres Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · L'Escala Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Llançà Tel. 972 380 855 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Peralada Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · El Port de la Selva Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rode, 79 · Roses Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra de la platja, s/n · Sant Pere Pescador · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 · Vilabertran Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Sant Sadurní d'Anoia Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Subirats Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

90

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Coll de Nargó Tel. 973 383 048 LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · La Seu d'Urgell Tel. 973 351 511 OLIANA Av. Barcelona, 81 · Oliana Tel. 973 470 339 ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n · Organyà Tel. 973 370 030 TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tuixent Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353 EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 005 OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA PL. Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Calaf Tel. 938 680 833 L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Alta Anoia · Tel. 938 680 366 LA LLACUNA C/ Major, 4 · La Llacuna Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Capafonts Tel. 972 505 902 LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 · La Selva del Camp · Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1· Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Mont-roig del camp · Tel. 977 179 468

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 · Begur Tel. 972 624 520

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Prades Tel. 977 868 302

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) · Reus Tel. 977 010 670

L' ESTARTIT Passeig Marítim, s/n. · L'Estartit Tel. 972 751 910

BAGES OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350 CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Cardona Tel. 938 692 798 MANRESA Pl. Major, 10 · Manresa Tel. 938 784 090 MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n Tel. 938 777 701 SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Súria Tel. 938 696 984 RAJADELL Estació, s/n Tel. 938 368 254

BAIX EBRE OFICINA DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n L'Ametlla de mar · Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · L'Ampolla Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 · Benifallet Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Deltebre Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · El Perelló Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Deltebre Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Roquetes Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 ( edifici Torre Maria) La Bisbal de L'Empordà Tel. 972 645 500 PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 · Palafrugell Tel. 972 300 128 PALAMÓS Passeig del Mar, s/n · Palamós Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Pals Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Platja D'Aró · Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Sant Feliu de Guíxols · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Torroella de Montgrí Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · St. Feliu de Llobregat · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Castelldefels Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Collbató Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Santa Coloma de Cervelló · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Vallirana Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Vendrell Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · L'Arboç · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Calafell Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Coma-ruga Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Cunit Tel. 977 674 777


Oficines de Turisme de Catalunya VENDRELL Dr. Robert, 33 · El Vendrell Tel. 977 660 292

BARCELONÈS AEROPORT EL PRAT Aeroport El Prat (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704 BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 · Badalona Tel. 934 832 990 BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Barcelona · Tel. 932 853 834 BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - AMADEU BAGUES Rambla de les flors, 88 · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Barcelona · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Barcelona · Tel. 932 388 091 BESOS C/ Mare de deu del Carme, 115 Sant Adrià de Besos · Tel. 977 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Berga Tel. 938 221 500 BAGÀ C/Raval, 18 · Bagà · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Castellar de n'Hug · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Gosol Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · La Pobla de Lillet Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Llívia Tel. 972 896 313

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Montblanc Tel. 977861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del castell, s/n · Santa Coloma de Queralt · Tel. 977 880 478 VIMBODI I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Pl. del Castell, 1 · Cubelles Tel. 938 952 500 SITGES Pl.Eduard Maristany · Sitges Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Vilanova i la Geltrú · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Vilanova i la Geltrú Tel. 938 935 555

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Arbeca Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Granadella Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 ( inici del Pont Vell) Besalú · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Olot Tel. 972 260 141

MARESME OFICINA DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 ·Alella Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/Riera Bisbe i Pol, 8 · Arenys de Mar Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 baixos · Caldes D'Estrac · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant jaume, 231 · Calella Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Malgrat de Mar Tel. 937 655 642 MATARÓ C/ La Riera, 48 baixos · Mataró Tel. 937 582 698 MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Masnou Tel. 935 571 834 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1· Sant Pol de Mar Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Santa Susanna Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Pineda de Mar Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Pl. del Fòrum Palatiolo, s/n · Palafolls Tel. 937 620 611

MOIANÈS

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933 BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Balaguer Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · La Baronia de Rialb Tel. 973 460 234

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715 MANLLEU Pg. de Ter, 2· Manlleu Tel. 938 515 176 PRATS DE LLUÇANÈS Passeig de lluçanès, s/n · Prats de Lluçanès · Tel. 938 560 100 RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Rupit i Pruit · Tel. 938 522 003 TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia, 1 · Tavèrnoles Tel. 938 887 308 OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035 VIC Pl. del Pes, edifici de l'Ajuntament, s/n · Vic · Tel. 938 862 091

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Moià Tel. 938 301 418

LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu La Seva · Tel. 938 125 712

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Sant Joan de les Fonts · Tel. 972 290 507

MONTSIÀ

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

VALL D'EN BAS Passatge Can Trona, s/n · Vall d'En Bas Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

AMPOSTA Av. Sant jaume, 42-52 · Amposta Tel. 977 703 453

CONCA DE BARBERÀ

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Llagostera Tel. 972 832 322

LA GALERA C/ Sant Llorenç, baixos, 36 · La Galera · Tel. 977 718 339

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Espluga de Francolí · Tel. 977 871 220

OF. DE T. DE CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 744 624

92

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Ulldecona Tel. 977 573 394

PRESES Antiga estació, s/n · Preses Tel. 972 694 904

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Alcanar Tel. 977 737 639

PUIGCERDÀ pl. Santa Maria, s/n · Puigcerdà Tel. 972 880 542

LA SÈNIA Pg. de la clotada, 23 · La Sènia Tel. 977 713 000

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · La Pobla de Segur Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002


Oficines de Turisme de Catalunya ESTERRI D'ÀNEU C/Major, 40 bis · D'Esterri d'Àneu Tel. 973626345 LLAVORSÍ Crta. Vall de cardós, s/n · Llavorsí Tel. 973622008

PLA DE L'ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 · Banyoles Tel. 972 583 470

PLA D'URGELL OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PLA D'URGELL Av. Prat de la Riba, 1 · Mollerussa Tel. 973 711 313

PRIORAT CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n· Cornudella de Montsant Tel. 977 821 000 FALSET Pl. La quartera, 1· Falset Tel. 977 831 023 MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Margalef · Tel. 668 582 542 ULLDEMOLINS Pl. de l'Esglèsia, 1· Ulldemolins Tel. 977 561 546

RIBERA D'EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D'EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Mòra d'Ebre Tel. 977 401 851

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 ·Arbúcies Tel. 972162 477 BLANES Pl. de Catalunya · Blanes Tel. 972 480 103 CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera· Caldes de Malavella Tel. 972 480 103 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Hostalric Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Lloret de Mar Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Maçanet de la Selva · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Sant Hilari de Sacalm · Tel. 972 869 686 TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tossa de Mar Tel. 972 340 108

ASCÓ Carretera de Campucines, 21 · Ascó Tel. 977 406 583

VILOBI D'ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava · Vilobi d'Onyar · Tel. 972 942 955

SEGARRA

SOLSONÈS

OF. TURISME DE LA SEGARRA Passeig de Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Crta. de la Bassella, 1 · Solsona · Tel. 973 482 310

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Cervera Tel. 973 534 442 GUISSONA C/Del Tint, 2, baixos · Guissona Tel. 973 551 414

SEGRIÀ OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800 OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Lleida Tel. 973 700 319

94 94

LA VALL DE LORD Crta. de Berga s/n · St. Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Camprodón Tel. 972 740 010 SANT JOAN DE LES ABADESSES Plaça de l’ Abadia, 9 · Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 599 SETCASES Pl.Major, 1 · Setcases Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Crta. de Bruguera, 2 · Vall de Ribes Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Ripoll Tel. 972 702 351

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Arties Tel. 973 641 612

TARRAGONÈS

BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Bossost Tel. 973 648 157

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Passeig Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Passeig Pau Casals, 67 La Pineda - Vilaseca Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Salou Tel. 977 350 102 TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tarragona Tel. 977 250 795

LES Av. Sant jaume, 39 · Les Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Vielha Tel. 977 179 468

VALLÈS OCCIDENTAL OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL ctra. N-150, km. 15 · Terrassa Tel. 937 273 534

TERRA ALTA

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Sant Cugat del Vallès · Tel. 936 759 952

GANDESA Av. Catalunya · Gandesa Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L'URGELL C/ Agoders, 16 · Tàrrega Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Agramunt Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Bellpuig Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/Prat de la Riba, 6 · Vallbona de les Monges · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del bisbe Comelles, 13 · Verdú Tel. 973 347 216

TERRASSA Pl. Josep Freixa i Argemí· Terrassa Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Granollers Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Caldes de Montbui · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Sant Celoni Tel. 938 670 171

VALL D'ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D'ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

Informació editada per

MAGAZINE PUBLICACIONES MEDIA, SL Per canvis o modificacions: Tel. 973 071 222 produccion@magazinepublicaciones.com


Profile for MAGAZINE Publicaciones

TURISME CATALUNYA nº45 Setembre 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

TURISME CATALUNYA nº45 Setembre 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement