__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG 2018 • N.41

'95

TURISME · OCI · GASTRONOMIA

BALAGUER

Una ciutat amb història

SANTA SUSANNA Activitats familiars de maig

L'APLEC DEL CARAGOL Festa gastronòmica de referència

CAMBRILS

Descobreix la Costa Daurada

POBLES MEDIEVALS

Fotografia: Balaguer

Ruta pel Baix Empordà

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya


el  BARCELONÈS

14

el  MARESME

16

l' ANOIA

18

el BAGES

22

el BERGUEDÀ

28

E

l maig és un mes florejat, d’olors agradables i de ganes de gaudir de la vida al carrer. Les nostres agendes s’omplen d’actes i esdeveniments entre familiars i amics, els pobles vesteixen els carrers de festa i la música no falta en cap acte. A tots ens agrada descobrir racons de Catalunya, fer rutes en bicicleta, a peu o fins i tot, a cavall. Gaudir de festes, de la gastronomia mediterrània, destapar els espais arquitectònics més emblemàtics dels municipis i deixar-te perdre pels paisatges més encisadors de Catalunya. Les ganes de trepitjar la sorra de la platja, d’asseure's en una terrassa a menjar-se un bon arròs, o de veure com els nens es diverteixen fins que es pon el sol i gaudir de la tranquil·litat que ens regalen els espais d’oci destinats al benestar. Activitats a la fresca i els primers gelats són un dels atractius que ens comença a regalar el bon temps. Tots esperem els dies de festa per gaudir de tot això i més. Si vols descobrir espais emblemàtics, poblacions que enamoren o trobar activitats per fer amb amics i /o família, obre la següent pàgina i trobaràs tot un grapat d’oportunitats per realitzar amb els teus durant el propers mesos. Catalunya té molt a dir-vos, i en aquesta edició podràs gaudir de diferents jornades gastronòmiques, de cellers amb vins espectaculars i pobles que deixen empremta a qualsevol amb els seus carrers i edificis més històrics. Submergeix-te en la història de les comarques de Catalunya i sobretot, intenta viure en totes les ocasions possibles per passar-s’ho bé amb activitats de lleure per a petits i grans. Beneficia’t de totes aquestes coses que fan la vida més atractiva, ja que tota experiència t'enriquirà personalment al màxim. Nosaltres, solament us donem algunes pinzellades per a que els caps de setmana i dies festius estiguin replets de moments per recordar. Catalunya regala màgia per tots els seus racons!

el

l'

MOIANÈS 30 el  SEGRIÀ

32

l' URGELL

36

la NOGUERA

38

el SOLSONÈS

42

ALTA RIBAGORÇA 44 la VAL

D'ARAN 46

el PALLARS

SOBIRÀ 48

el PALLARS

el BAIX

JUSSÀ 52

EMPORDÀ 58 el MONTSIÀ

la TERRA l' ALT la CONCA

60

ALTA 64

CAMP 68

DE BARBERÀ 70

el BAIX

CAMP 74

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


La Val d’Aran

Alta Ribagorça n lloc tranquil, solemne, de festes però també de calma. El territori t’obra camí per mostrar-te la sensació de benestar que t’oferirà en qualsevol dels seus racons. Panoràmiques de paisatges fins a fires del pobles més petits, Catalunya et sorprèn amb un turisme exquisit, proper, aquell turisme que recordaràs i identificaràs amb una cultura rica, amb un patrimoni extens, amb una identitat. Recorrem els camins d’una Catalunya singular, que acull a tots els curiosos que volen passar-ho bé, que volen aprendre i endinsar-se en les seves tradicions, en la seva gastronomia i en les seves propostes turístiques. Podràs divertir-te tot passejant pel REC.0 d’Igualada, menjant caragols a l’Aplec de Lleida o fins hi tot degustar un bon llagostí a les Jornades Gastronòmiques

d’Alcanar. Apropar-te a la comarca de l’Urgell o relaxar-te per Caldes de Boi o Termes de Baronia de Les i descansar al Mas de Villaró del Bosc. Fer un tast de vins a Vidbertus o l’Agrícola Sant Josep o caminar pel port de Cambrils, desconnectar per la festa del mercat d’Amposta, i descobrir petits pobles amb molta història, com Bot, Santa Coloma de Queralt, Valls... o viu en tota la seva màxima esplendor les comarques de Pallars Sobirà i Pallars Jussà... No t’oblidis del Bages i el Berguedà, tenen molt a dir. Tot això i molt més t’oferim en aquesta edició. Trobaràs una selecció d’oportunitats per tal de passar-ho d’allò més bé. Catalunya està plena de monuments representatius i carismàtics que fan d’aquestes demarcacions, un territori polivalent que en tot moment et farà sentir com a casa.

Pallars Sobirà

L’Alt Urge Pallars Jussà

El So La Noguera La Segarra Pla d’Urgell l’Urgell

Segrià

Les Garrigues

Conca de Barberà Alt Camp

Priorat Baix Camp

Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre

Baix Ebre

Província de Tarragona Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

4

Montsià

Bai Pene


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

ell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

olsonés Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

ix edès

Alt Penedès

M

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

e

sm are

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

La Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Marató)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


PORT DE CAMBRILS. ELS VOGADORS Fotògraf: Joan Capdevila Cedida per Turisme de Cambrils


Un país de parcs naturals Diferents racons naturals, entorns de costa, d'interior o de muntanya.

S

Ecoturisme de qualitat i indrets de Catalunya que et sorprendran.

i tanques els ulls i t’imagines envoltat d’espais verds on hi regna la calma i la tranquil·litat o t’imagines escoltar les onades del mar, és el moment de desconnectar i fer aquestes sensacions realitat. I és que a Catalunya, trobaràs entorns únics, de gran bellesa i paratges per perdre-s’hi i connectar amb la natura. Tant sigui al costat del mar o a la muntanya, la nostra terra acull 18 Parcs Naturals que no et deixaran indiferent. Cada parc natural té un encant especial. Pots descobrir entorns de costa, d’interior o de muntanya, com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És un indret d’una gran espectacularitat pels seus espais, muntanyes i d’una bellesa excepcional. A més, podem dir que és l’únic Parc Nacional de Catalunya, on l’aigua és la protagonista. Hi podràs trobar gairebé uns 200 estanys, envoltats de cingleres i d’una flora i fauna molt riques.

8

Descobreix-los!

Molt diferent a aquesta zona humida on hi regna l’aigua i els seus estanys, al paisatge de les terres de Girona hi trobem la Zona Volcànica de la Garrotxa, que podria recordar a una reproducció verda de la superfície lunar. Hi trobem més de 40 cràters volcànics que recorden al terreny irregular de la Lluna però recoberta per una vegetació rica i enlluernadora. I d’aquí, ens traslladem a l’única Reserva de la Biosfera declarada per la Unesco a Catalunya, el Delta de l’Ebre. Hi destaca una fauna salvatge, l’esplendor de la zona i els seus espais i s’ha convertit en l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. És un dels espais ideals per a l’observació d’aus i de la característica fauna del Delta, on hi viuen més de 370 espècies. Però aquests no són els únics parcs amb gran importància a Catalunya sinó que en trobarem uns

quants més que amaguen milers de racons per descobrir, i que conserven una gran riquesa patrimonial i natural. Més del 30% del territori català està protegit per preservar l’ecosistema natural. El turisme de natura o la variant d’ecoturisme t’obre les portes a observar i conèixer els valors i recursos que ens ofereix el territori català dins aquests espais naturals únics: conèixer la fauna salvatge, la flora i els paisatges.

Més del 30% del territori català està protegit per preservar l'ecosistema natural


Altres parcs, zones naturals i espais protegits on gaudir dels paratges són:

Parc Natural del Cadí - Moixeró Les dues grans serralades del Cadí i Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una barrera muntanyosa allà on es troben el Pirineu i el Prepirineu. En aquesta zona se situa el Parc Natural del Cadí – Moixeró. Els seus vessants formen cingleres escarpades. Els massissos del Pedraforca, la Tosa i el Puigllançada formen unitats diferenciades. La vegetació és riquíssima: es coneixen unes 1.400 espècies i subespècies vegetals, algunes d’endèmiques, com el julivert d’isard. Quant a la fauna, és rica i variada, i en aquesta destaca el picot negre, símbol del parc. Hi ha multitud de rutes senyalitzades que es poden fer a peu, a cavall o en bicicleta, i hi abunden instal·lacions de lleure, que ajuden en la realització d’aquestes activitats. Els pobles mantenen la seva arquitectura tradicional i alguns conserven nuclis medievals. Destaquen les esglésies romàniques de Sant Llorenç i de Talló. Camins històrics travessen la serra, com el camí de Coll de Jou o el pas dels Gosolans.

El turisme de natura o la variant d'ecoturisme t'obre les portes a observar i conèixer els valors i recursos que ofereix aquest territori

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat Montserrat és un massís emblemàtic situat al Bages, el Baix Llobregat i l’Anoia. El cim més alt és el Sant Jeroni i entre els més destacats hi ha els Ecos,

El Pedraforca, situat al Parc Natural del Cadí - Moixeró

el Cavall Bernat, els Frares Encantats i les Agulles. La vegetació és d’alzinars, rouredes i pinedes i un gran nombre d’arbusts. L’excursionisme, activitats com l’escalada i l’espeleologia hi són activitats freqüents. Els excursionistes gaudeixen de camins i senders de diversa dificultat, igual que els escaladors. Els espeleòlegs tenen a l’abast cavitat notables com les coves de Salnitre, a Collbató.

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Vilaüt) i una zona de parcial. Al parc hi trobem un flora i una fauna variades.

Destaquen els tamarius, el jonc marí, el canyís i la salicòrnia. Pel que fa a la fauna, hi podem trobar gran quantitat de rèptils, amfibis, peixos i mamífers. També els omnipresents insectes i els animals més emblemàtics de les zones humides, els ocells, tant els que hi viuen tot l’any com els que s’hi estan una temporada, en la seva ruta cap al sud, al final de l’estiu, o cap al nord, a la primavera

El Delta de l'Ebre és l'única Reserva de la Biosfera declarada per la UNESCO a Catalunya

Antigament aquests aiguamolls s’estenien per tota la plana de la Badia de Roses i la del Baix Ter, de manera que el massís de Montgrí, entre l’Escala i Torroella límit de l’Alt i el Baix Empordà, s’aixecava com una illa enmig de les aigües. Gran part de les zones protegides corresponen al terme municipal de Castelló d’Empúries, però el parc també s’estén per Palau - Saverdera, Pau i Peralada, entre altres municipis.

Els flamencs són uns dels principals atractius del Delta de l'Ebre.

El parc consta de tres zones de reserva natural integral: l’illa de Caramany (amb llacunes litorals salobres), les Llaunes i els Estanys (entre els quals hi ha el de 9


Font: www.aplec.org Fotografies: ©Julià Escudé / FECOLL

s temps de caragols i Catalunya es prepara per una de les festes gastronòmiques més reconegudes a nivell nacional. En un esdeveniment format per 105 colles, on es mengen fins a 12 tones de caragols i es reben 200.000 visitants de fora de la ciutat, Lleida acull la 39a edició de l’Aplec del Caragol els propers 25,26 i 27 de maig.

10

L’ Aplec del Caragol és una gran festa gastronòmica organitzada al voltant de la cuina on els principals protagonistes, són els caragols. Coneguda arreu de Catalunya, de l’Estat i d’Europa, es tracta d’una festa de referència i oberta a tots aquells que sentin la curiositat de conèixer la nostra gastronomia i una de les ciutats més singulars del territori, la ciutat de Lleida. El recinte de l’Aplec del Caragol es munta, any rere any, als Camps Elisis de la ciutat de Lleida, on s’organitzen

diferents activitats per a grans i petits, des de jocs, concerts, dinars i sopars, fins a cercaviles que recorren la ciutat al ritme de la música i la gresca.

L'Aplec del Caragol és una gran festa gastronòmica que gira vers la cuina dels principals protagonistes, els caragols.


Dins del recinte de la festa, hi ha també una zona de degustació oberta al públic en general, per a tots aquells que no són penyistes però que també volen probar els caragols de l’Aplec. Aquests visitants doncs, poden degustar diversos tipus de caragols a uns preus populars.

A part de la gastronomia, l'Aplec forma un esdeveniment molt festiu amb un extens programa d'activitats entre jocs, espectacles, xarangues, castellers i cercaviles. Envoltats d’horta i camps fruiters, els lleidatans sempre han convertit el caragol en un protagonista de la seva taula. És per això que aquest animal és un símbol molt ben consolidat a la cuina tradicional de Lleida. Per aquesta raó, molts dels restaurants de la ciutat ofereixen receptes amb caragols a les seves cartes i, en els últims anys, s’està convertint en un element indispensable en la cuina d’autor i en les noves tendències gastronòmiques. Durant l’Aplec, es consumeixen unes 12 tones de caragols i es cuinen de diverses formes, ja sigui a la gormanda, a la cassola o a la llauna. Al voltant de la gastronomia, l’Aplec també gaudeix d’un extens programa d’activitats: els espectacles, la música de les xarangues, les revetlles, dansa i castellers... tot de caràcter gratuït i obert a tohtom. Declarada com a Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa Tradicional d’Interès

Nacional, l’Aplec és, durant tot el cap de setmana, una festa molt animada, divertida i entretinguda. L’origen d’aquesta festa es remunta a l’any 1980, amb només 300 persones, prop de 12 colles i una organització improvisada i informal. L’Aplec sorgeix per la unió de tres idees diferents: la proposta de Jose Luís González, regidor d’UCS, de fer una caragolada propular; l’organització d’un concurs gastronòmic que l’Ajuntament de Lleida va encarregar a l’hostaler Antoni Costa; i la notificació de l’Ajuntament de Lleida, per part de Manolo Calpe, de la intenció de fer un àpat col·lectiu a la vora del riu Segre. Finalment, la idea de Manolo Calpe va veure la llum al 1980, amb la creació de la primera colla de l’Aplec: l’Ordre del Caragol. Actualment, la Fecoll és l’entitat que engloba les colles participants en l’Aplec del Caragol. La Federació es regeix per una Junta Directiva permanent i s’estructura en àrees de treball diferenciades que compten amb el suport del Consell de Colles i els membres de la Comissió de Festes. Aquesta federació concentra la major part de les seves feines en l’organització de l’Aplec del Caragol, al maig i de l’Aplec de Tardor o Trobada de Colles, a l’octubre

Dins el recinte de la festa, hi ha una zona de degustació oberta a tothom i on es poden probar tot tipus de caragols.

11


Un tomb per La Pobla de Segur La línia ferroviària Lleida - La Pobla de Segur uneix aquests dos municipis catalans des de 1951. La infraestructura és propietat d’FGC des de 2005. Actualment ofereix la possiblilitat de fer una activitat molt enriquidora, amb el Tren dels Llacs on podràs gaudir de diferents punts d’interès:

Conjunt Modernista Casa Mauri

Podràs fer una visita per les instal·lacions de l’Antic Molí d’Oli de La Pobla de Segur. Aquest molí disposa de tota la maquinària que s’utilitzava antigament per l’elaboració de l‘oli. A més podreu gaudir de la façana on està situada l’escultura de Sant Josep obra de l’escultor Josep Llimona. La Casa Mauri és un palauet modernista que integra materials i una decoració que entronquen amb aquest estil. Així com també, els mosaics que són obra de Lluís Bru.

Espai Raier

On podreu veure l’antic ofici de la transformació de la fusta i del transport fluvial pel riu. També, hi podeu trobar les eines que s’utilitzaven, una mostra dels vestits tradicionals, un fons bibliogràfic molt important i un rai de mida real.

Vall Fosca

Una vall estreta que s’estén de nord a sud, per la qual s’obre pas el riu Flamisell. Cal visitar dos punts importants: el telefèric dels llacs i el Museu de la Central Hidroelèctrica de Capdella.

Serra de Boumort – la brama de cérvol

Un massís muntanyós que arriba als 2.070m d’altitud, situat molt a prop de La Pobla de Segur. En aquesta zona, cada tardor es pot viure el zel dels cérvols, un fenomen conegut com a crit de la brama. Els visitants poden veure els cérvols i sentir l’eco de les fortes bramades que ressonen a tot el Boumort.

Congost de Collegats

Un corredor natural molt estret que forma el riu Noguera Pallaresa abans d’arribar a La Pobla de Segur. Abans, la carretera hi passava, amb nombroses giravolts que anaven resseguint el traçat espectacular de Collegats. Actualment, es pot visitar a peu i en bicicleta i gaudir de les formes geològiques més impressionants.

Estany de Montcortés L’Estany de Montcortés és un espai idíl·lic per als més romàntics. Es troba a 1065m d’altitud i té una extensió de 500m de diàmetre per 35m de profunditat.

+ informació:

www.turistren.cat

12

Pallars nostàlgic Paquet turístic de cap de setmana, amb tots els serveis inclosos, que permet descobrir els encants del Pallars Jussà més autèntic, a través de la nostàlgia dels antics oficis i costums.

DISSABTE: 07:50 h. Sortida de Lleida amb el Tren dels Llacs per la línia panoràmica de la Noguera Pallaresa. Arribada a La Pobla de Segur a les 09:33 h. A partir de aquí, tots els trasllats i visites es realitzaran en taxi o autocar. Visites guiades: • Museu dels Raiers, Fàbrica de cervesa Ctretze, Fàbrica de licors Portet, Molí de l´Oli i Casa Mauri, Botigues-museu de Salàs de Pallars i Torre de Barta. Dinar menú pallarès en un restaurant local. Trasllat a l’allotjament escollit en règim de mitja pensió, sopar, allotjament i esmorzar.

DIUMENGE: 09:30 h. Recollida a l’allotjament Visites guiades: • Museu Hidroelèctric i la central de Capdella i Salins de Gerri de la Sal. Visites panoràmiques: • Capdella, Llac de Montcortès i Congost de Collegats. Dinar menú pallarès en un restaurant local. Viatge de retorn amb el Tren dels Llacs, Sortida a les 19:00 h. de La Pobla de Segur, arribada a Lleida a las 20:35 h.


13


el BARCELONÈS

E

l primer districte de Barcelona, el número 1, va sorgir del recinte emmurallat que envoltava l’antiga ciutat. És el que es coneix com Ciutat Vella, un fascinant entramat de carrers i places per on es pot anar resseguint la història de Barcelona. Ciutat Vella aplega quatre barris, en què cada un té una importància cabdal en la construcció de Barcelona i que s’han convertit en ruta de peregrinació per a qualsevol visitant: el Gòtic, que és el nucli urbà més antic de la ciutat, el lloc on es podria dir que va començar tot; Sant Pere, Santa Caterina, el Born i la Ribera, que és el barri medieval; el Raval, el nucli que es va articular al voltant dels camins rurals fora de la muralla i la Barceloneta, un barri mariner a tocar del port que es va construir a mitjans del segle XVIII sota la vigilància de la Ciutadella, la fortalesa militar construïda per reprimir els barcelonins després de la revolta del 1714. Tot i el seu nom, Ciutat Vella és un dels districtes més vius i variats de Barcelona. La serenor dels seus racons, els carrers estrets i foscos i les places quasi encantades 14

respiren vida i diversitat. A Ciutat Vella es poden seguir les petjades dels romans antics, pregar en temples gòtics que volen tocar el cel, passejar per palaus que els indians van construir per a les seves mestresses, seguir el rastre dels grans arquitectes modernistes o gaudir de l’oferta cultural més contemporània de la ciutat al barri del Raval. Es poden viure antigues professions a través del noms dels seus carrers, i fins i tot reviure la passió de grans artistes de totes les arts, des del pintor Pablo Picasso fins a la bailaora de flamenc Carmen Amaya. Perquè Barcelona és cosmopolita i elegant, és burgesa i moderna, però no ha perdut la seva essència portuària i canalla, antiga i decadent, que encara ara es pot sentir pels carrers de Ciutat Vella, el primer districte, on tot va començar.

EL GÒTIC

Endinsar-se pel barri Gòtic és fer-ho pels orígens de Barcelona, pel lloc on fa uns dos mil anys els romans van fundar Barcino. Els carrerons i les placetes d’aquest barri conviden a passejar-hi sense rumb i deixar-se sorprendre pel seu encant i pel seu ambient sempre animat.


Essència antiga però única. Descobreix els seus carrerons i viu la seva història.

Hi ha molts racons sorprenents, com la plaça dels Traginers, sota una de les torres de les muralles romanes, i la plaça de Sant Just, amb la font medieval més antiga de les ciutat i una església gòtica imponent.

EL BORN

Caminar sense rumb per les places i els carrers del Born i la Ribera transporta a l’època medieval, quan aquesta zona era un dels barris principals de la ciutat, ple de palaus i cases senyorials que van construir els mercaders adinerats. Amb recintes gòtics imponents, com la Llotja, on es feien els negocis que els mantenien vius, però també amb una forta presència d’artesans humils, gremis i mariners, que van ser capaços de construir l’església de Santa Maria del Mar, el millor exponent de l’art gòtic català, en només 55 anys i sense l’ajuda de les classes poderoses.

Ciutat Vella és un dels districtes més vius i variats de Barcelona

EL RAVAL L’edifici més antic que conserva el Raval és el monestir de Sant Pau del Camp, d’estil romànic i originari del segle X, quan la zona quedava fora de la Barcelona emmurallada. Va ser durant l’època medieval quan el barri, ple de camps de cultiu i convents, també va quedar protegit per les terceres muralles de la ciutat. D’aquell temps, i construïdes segons l’estil gòtic predominant a Barcelona, es conserven importants construccions, com les imponents Drassanes, que delimiten el barri per la banda del mar, i l’edifici de l’antic Hospital de la Santa Creu, avui transformat en Biblioteca Nacional de Catalunya i amb un pati interior obert a tothom i ple de tarongers que convida al descans.

barri de nova planta, amb un traçat barroc i quadriculat que es conserva gairebé intacte. En aquella època, la zona era un sorral que quedava als afores de l’antiga ciutat emmurallada, al qual s’accedia des del portal del Mar, situat aproximadament on avui dia hi ha el Museu d’Història de Catalunya, el Palau del Mar

BARCELONETA La Barceloneta, el barri mariner del districte de Ciutat Vella, sempre ha estat lligada al mar. La seva història es remunta al segle XVIII, quan va ser creat com a 15


el MARESME

Santa Susanna Entre el verd del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i el blau del Mediterrani

Consorci de Promoció Turística del Maresme Fotògraf: Joan Maria Arenaza 16

la comarca del Maresme s’hi troba un poble coster molt particular, Santa Susanna. Un territori entre el verd del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i el blau del Mediterrani, un municipi que amaga grans oportunitats d’oci. Una de les destinacions que ha sapigut modernitzar-se, és considerada un lloc turístic excel·lent. Santa Susanna té unes infraestructures que els converteix en una destinació turística emergent, distingida per la marca Turisme Familiar, la marca Turisme Esportiu i el segell de Cicloturisme gràcies a les instal·lacions preparades per acollir als esportistes. Si visites Santa Susanna podràs gaudir de la platja, de la natura, de la cultura i de l’esport, un oci adaptat a qualsevol gust, podent escollir sempre el que més et vingui de gust. Cal dir que, aquesta localitat està repleta d’espais destinats a l’esport on acullen esdeveniments importants. Algunes de les activitats complementàries que es poden realitzar es troben a l’Estació Nàutica, així com les activitats d’aventura i de ciclisme que es poden trobar a Portes del Montnegre. A Santa Susanna s’organitzen esdeveniments de tot tipus, així com culturals i esportius, entre ells el Raid Hípic Internacional o el Campionat Mundial de Fitness. Actes que fan que el turisme augmenti en consideració. Per aquest motiu, Santa Susanna ha sigut designada com a destí de turisme esportiu en les categories de ciclisme, vela lleugera, futbol i esports col·lectius. D’altra banda, també són un clar exemple en el Turisme de Reunions, gràcies a tots els centres que permeten l’organització de reunions de treball i/o convencions i on, ofereixen coordinació de visites per als professionals que desitgen conèixer el poble. D’altra banda, per als excursionistes és un lloc de passada per a tots aquells que volen fer el camí de Sant Jaume, ja que tenen la Via Marina que passa per el municipi. Evidentment, no descuiden a tots aquells aficionats al Turisme Cultural, ja que tenen una gran quantitat de llocs que han de ser visitats. Santa Susanna integra a les seves rutes turístiques els espais arquitectònics i històrics, uns exemples serien la ruta “Torres a la vista” i no ens podem oblidar de la Masia de Can Ratés, una torre refugi que és un espai singular on s’organitzen diferents esdeveniments durant l’any. Santa Susanna és molt activa, sempre que la visitis trobaràs alguna oportunitat per passar-ho bé. L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Santa Susanna vol anticipar-se i agrair a tothom que escull Santa Susanna com a lloc de destí per a les seves vacances. Us desitgen una bona estada i que gaudiu d’aquest model de destinació turística per excel·lència


ACTIVITATS I ESDEVENIMENTS MES DE MAIG/JUNY Del 4 de maig al 7 de maig: Campionat de Fitness Dia 13 de maig: Sardanes (Rambla Països Catalans) a les 18:00 de la tarda

Masia de Can Ratés

Gimcana familiar Santa Susanna té un grapat d’esdeveniments per tal de divertir-se durant tot el mes de maig. Gràcies al gran èxit de participació en actes anteriors, continuen fent poble. Així doncs, vine a descobrir Santa Susanna fent la Gimcana familiar. Aquesta activitat té com a apassionant que és lliure, per tal de poder descobrir poc a poc tots els indrets del poble i a més, poder passar una bona estona en família. Aquesta gimcana té una protagonista i és l’arrel de l’ésser de Santa Susanna, “La dona de l’aigua”. Per assistir-hi només cal dir-ho a l’Oficina de Turisme (davant de l’estació de tren). Un cop s’hagi realitza’t, s’entregarà un petit premi als participants (fins a esgotar existències). Animeu-vos. Us hi esperem a tots!

HORARI DE RECOLLIDA I ENTREGA:

Dia 19 de maig: Festivalet (Pl. Catalunya) a les 16:00 de la tarda Dia 20 de maig: Festa Major Petita de Sant Isidre (Pl.Catalunya) Dia 26 de maig i 2, 9, 15 de juny: Festivalet (Local Social) a les 16:00 de la tarda Dia 27 de maig: Sardanes (Pl. Catalunya) a les 18:00 de la tarda Dia 16 de juny al 17 de juny: Festa del solstici d’estiu (Can Ratés)

De dilluns a divendres de 9:00 a 13:30h. Caps de setmana i dies festius de 10:00 a 14:00h.

Dia 17 de juny: Sardanes (Pl. de Catalunya) a les 17:30 a la tarda Dia 23 de juny: Flama del Canigó (Pl. de Catalunya) Durant el mes de maig i juny no pots faltar al Festivalet, un festival familiar de petit format on podràs passar-ho genial amb propostes lúdiques de tota mena. No et perdis actuacions com «Els exploradors de l’Aigua», «Alquimia», «Tribut als Tres Tenors», «Cösmix», o «Cabaret Patufet». Consulta el cartell complet a la web de Santa Susanna. + info: www.stasusanna-barcelona.com

Dia 29 de juny: Show de Folklore Internacional (Av. del Mar, davant galeries Pins) a les 19:30 de la tarda

Entrades: 3 €

tictactiquet.cat

Festa del solstici d’estiu És un festival pensat per a un públic familiar, on podran gaudir de la cultura en la seva major esplendor. Aquesta festa vol transmetre diferents disciplines en un mateix espai. Tot això, unit amb la salut, és a dir, un festival què pretén incentivar la qualitat de vida, a través de les bones vibracions, del riure i de la felicitat que ens dona la música, els humoristes, la màgia, el

Oficina de Turisme de Santa Susanna Av. Del Mar s/n (Mercury Village) 08398 Santa Susanna

teatre, els tallers i les conferències. La finalitat d’aquesta festa és aconseguir que la gent sigui més feliç.

Tel. 93 767 90 08 oi.turisme@stasusanna.org www.stasusanna-barcelona.com 17


l’ ANOIA

Reviu la història a través dels

CASTELLS DE L’ANOIA

Una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenques i la Plana de Lleida

A

l capdamunt d’un turó o esperant-nos al final d’un camí, la comarca de l’Anoia és territori de castells i torres de guaita, record d’un passat medieval convuls que ha deixat la seva empremta en forma d’edificis plens d’història. Sorgides per defensar el territori en un moment de lluita, aquestes construccions de l’Edat Mitjana són un bon punt de partida per a conèixer el passat de la comarca i de Catalunya. Visitar l’Anoia és descobrir una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenques i la Plana de Lleida. El fet de ser un espai de frontera va afavorir la construcció de torres i castells que van ser escenari de la reconquesta i el repoblament de les terres que estaven en mans dels sarraïns entre els segles IX i X. Un cop la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser centres administratius i lloc de residència de les famílies feudals de la zona, primer de famílies com els Claramunt,

Tous, Òdena o Montbui i posteriorment els Cardona, fins a arribar a perdre importància en benefici de les ciutats. Sempre, però, vigilant el paisatge anoienc des de la seva posició privilegiada.

Resseguint el camí dels castells L’abundància patrimonial del territori queda clara quan coneixem la xifra de castells inventariats: més de 75 construccions. El Consell Comarcal de l’Anoia amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, n’han triat les 25 més representatives i, gràcies a la col·laboració de les localitats on es troben, ha pogut bastir un mapa de castells amb el qual els visitants poden traslladar-se a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgística del territori i submergir-se de ple a la història de la comarca. Amb un objectiu clar: impulsar el projecte ˝Anoia, terra de castells˝. Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de l’Anoia ha creat tres rutes, dividides per zones segons l’època i els personatges, amb les quals els visitants poden conèixer els secrets dels castells: L’herència de Guifré el Pilós (segles XIXII) al nord de la comarca, A l’ombra al Rei Jaume I (Segle XIII) a l’est de la comarca i Al servei de Pere el Cerimoniós (segle XIV) a l’oest de la comarca. Però, per fer la capbussada més interessant, s’ha desenvolupat una aplicació per a mòbils anomenada també ˝Anoia, terra de castells˝ on, mitjançant una recreació històrica, es poden explorar les vivències de diferents personatges reals

App˝Anoia, terra de castells˝ Disponibles a:

18

i complementar-les amb dades dels elements patrimonials i turístics dels castells i els municipis on estan situats. L’app permet viure una experiència en temps real, ja que per conèixer el desenllaç de la història ens hem de desplaçar fins al mateix castell. Allà es pot descarregar un àudio que conté una petita representació teatralitzada amb la que endinsar-nos en els fets amagats de la història del castell.

Visitant aquests castells podràs traslladar-te a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgística del territori i submergir-te de ple a la història de la comarca A més, pels amants de les opcions analògiques, el Consell Comarcal acaba de reeditar la nova versió del mapa de castells i torres de guaita en versió bilingüe català/anglès i castellà/francès. El mapa compta amb una breu descripció i fotografies dels 24 castells més rellevants i es poden trobar tots els punts d’informació turística de la comarca i a les Oficines del Consell Comarcal. Alguns dels castells de la comarca també compten amb l’opció de fer una visita guiada pel seu interior de la mà d’un professional. Tota la informació necessària per a organitzar la vostra ruta per l’Anoia la podeu trobar a anoiaturisme.cat, juntament amb les dades de restaurants, allotjaments i tot tipus d’activitats d’oci


1 .- Castell de la Pobla de Claramunt 2 .- Castell de Tous 3 .- Castell de Vilademager 4 .- Castell d’Orpí 5 .- Castell d’Òdena 6 .- Torre de Claramunt Veniu a conèixer la màgia d’aquesta comarca enclavada a la Catalunya central, deixeu-vos perdre pels seus paisatges, tasteu la seva gastronomia i enamoreu-vos d’una història que té molt a dir-vos!

19


REC Stores 9,10,11,12 de maig 2018

Igualada és una ciutat i municipi de l’Anoia, situada a la banda esquerra de la comarca. El seu origen rau en una cruïlla de camins, un de militar des de Manresa, a través d’Òdena i Montbui, fins als castells més llunyans del camp de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella. És per aquest motiu que Igualada sempre ha estat un punt d’intercanvi de mercaderies i un indret de comerç actiu. Aquest comerç ha estat sempre un element molt important en la història de la ciutat, i no només per l’activitat econòmica, sinó també per ser un factor essencial en el desenvolupament social i urbà. Igualada és un gran centre comercial que combina la modernitat de la majoria dels comerços amb establiments de caràcter tradicional i centenaris. L’oferta comercial de la capital de l’Anoia ha contribuït a crear un determinat model de ciutat amb una trama urbana en la qual conviuen

20

una multiplicitat d’usos que fan que en als carrers es pugui treballar, comprar, passejar, ocupar el temps de lleure i que esdevingui un factor més de qualitat de vida. Igualada té principalment una associació de comerciants, la Unió de Botiguers i Comerciants d’Igualada-UBIC, que es responsabilitza, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada, de les principals activitats de dinamització comercial del municipi. Després de diferents etapes, actualment el comerç d’Igualada gaudeix d’una bona salut. És un dels referents de Catalunya i un importantíssim pol d’atracció, amb la concentració de més de 700 establiments en un lloc privilegiat. I després d’una petita introducció sobre el comerç d’Igualada, els seus moviments i la seva tradició, no podem deixar de parlar d’un dels festivals de referència a les terres catalanes que se celebra dos cops a l’any.

Rec.0 Experimental Stores és la transformació efímera d’un vell barri industrial, el barri del Rec, a Igualada. Dues vegades a l’any, i només durant quatre dies, les antigues fàbriques i adoberies es converteixen en pop up stores de moda en què marques de primer nivell hi venen els estocs i els mostraris a preus únics.

Igualada és un gran centre comercial que combina la modernitat de la majoria dels seus comerços amb establiments de caràcter tradicional i centenaris Cada edició de Rec.0 Experimental Stores és diferent. S’obren espais nous, molts d’ells desconeguts, i s’incorporen també


noves marques, de forma que es configura un circuit que sempre és diferent. La visita al Rec.0 ha de ser una bona oportunitat per a trobar moda de marques de prestigi a preus únics en un entorn molt especial que només es transforma durant quatre dies. Després, el barri torna a la normalitat, amb una activitat que barreja la indústria adobera amb els estudis de disseny i altres professions. Però Rec.0 no és només moda, sinó que hi ha molt més. El Rec Street Food, un festival de menjar de carrer amb 40 food trucks i pop up bars és també una proposta que guanya cada vegada més seguidors. La cultura i, especialment, la música, també tenen el seu espai amb el Rec Music Festival, amb la programació de quinze concerts repartits en diferents espais del circuit Rec.0. Rec.0 Experimental Stores va néixer el nombre de l’any 2009 de la mà d’un grup de sis persones compromeses amb

el barri del Rec, que volien donar-lo a conèixer al màxim de gent i vincular-lo amb la creativitat del món de la moda. Després de diverses edicions, el Rec.0 s’ha convertit en un esdeveniment de moda, patrimoni i cultura de referència a Catalunya que s’organitza dues vegades l’any. A part de tot el món de la moda, el REC també hi trobaràs un dels festivals de referència de menjar de carrer. El Rec Street Food és el festival gastronòmic de menjar de carrer que complementa el Rec.0 Experimental Stores, i on es representen diferents cultures i gustos. Cada food truck aporta algun valor nou en gastronomia i, tots junts, formen un conjunt gourmet atractiu que completa l’experiència del visitant del Rec.0. Aquests food trucks estan repartits en cinc zones del circuit del festival, on s’hi ubiquen també els espais d’Estrella Damm, patrocinador oficial del Rec i l’espai de Cellers Torres.

Aquestes furgonetes gastronòmiques estan seleccionats amb delicadesa, perquè en cada zona del circuit s’hi pugui trobar una proposta de qualitat i de tots els gustos. Creps, hamburgueses gurmet i plats per a vegetarians, vegans i celíacs només són algunes de les ofertes que s’ofereixen. La cuina sobre rodes es caracteritza, doncs, en aquestes propostes culinàries inspirades en cuina de tot el món i elaborada amb productes de proximitat i de primera qualitat

Espais nous, antigues fàbriques, marques de prestigi i emergents. REC Experimental Stores és tota una experiència de moda, cultura i música al barri del Rec 21


el BAGES

La gastronomia del

l Bages és una de les comarques més gastronòmiques particulars de tot el territori català. Podem trobar receptes de tot tipus, algunes més senzilles i altres més elaborades. Algunes d’elles com el singular POTIPOTI; una amanida de bacallà fresca i agradable, la qual està composada per tomàquets d’amanir tallats a rodanxes, patates, ceba tallada a tires, pebrot vermell a tires, bacallà esqueixat i dessalat, olives arbequines i oli d’oliva i sal. Depèn de quin restaurant hi afegeix el seu toc, amb ou dur trinxat, pebrot verd, olives negres, botifarra negra i blanca, i/o coliflor confitada amb vinagre, així com també hi afegeixen enciam. El CONILL, també forma part de la cuina típica del Bages, l’anomenen el conill a la manresana. Aquest té una singularitat pròpia, on els moixerons és un dels ingredients principals que acompanyen al conill, a més de ceba, all, fulles de llorer, canyella, anís sec, vi blanc, sal i pebre. Per a la maceració del conill serà necessari ceba, porro, farigola, romaní, pastanaga i all. mmm...quina oloreta, i quin gust més de la terra.

22

Pel que fa al peix, el BACALLÀ és el peix més utilitzat en tota la cuina del Bages. Una recepta seria el bacallà a la talamanquina. Aquest té els ingredients més habituals en la cuina catalana. Primer de tot, escollir una bona peixateria per aconseguir un bacallà fresc i bo. A més, de farina, oli, panses netes i escaldades, vi blanc, clares d’ou, una tasseta de llet i sal. Aquest bacallà està elaborat per una picada deliciosa, la qual dur ametlles torrades, alls, julivert, canyella i una cullerada de pebre vermell. Doncs, ja podem ficar-nos a la cuina i delitar als nostres convidats amb un bacallà al·lucinant. Els DOLÇOS també són una delicatessen de la cuina del Bages. Tenen varietats com el borregos de Sant Pare d’Artes, els panellets del Castellbell i Vilars, els Joanets de Sant Joan de Vilatorrada, les tosques de Moià o el mató de Montserrat. Nosaltres, us deixem els ingredients dels borregos. Aquest dolç tan llaminer, es tracta d’un pa de pessic tou i s’elaboren amb ous batuts, sucre, farina i un quart ingredient secret i s’hi han de fer

dues coccions amb llenya de pi per tal de que quedi a la seva textura idònia. Aquest bescuit és ideal per sucar a la llet o per beure amb una copeta de moscatell. Com anècdota, dir que aquest dolç va aparèixer de casualitat, a la pastisseria centenària Cal Quintana. No podem deixar de parlar del VI i de l’OLI dos elements fonamentals per aquesta comarca, ja que la meitat del seu paisatge està composat de vinyes i oliveres, que han donat part de l’economia a la comarca. El vi és el que pren importància al Bages, gràcies a la distinció DO Pla del Bages. Tot i que l’oli és un producte bastant desconegut a la resta de la província, el Bages compta amb cooperatives que elaboren el tradicional oli d’oliva verge extra. Cal dir que és l’ingredient perfecte per fer més gustosos els plats típics del Bages. No deixeu d’assaborir aquestes receptes, dolços, vins i olis que deliten el paladar de la millor manera. Agrupeu-vos uns quants i quedeu per gaudir de la gastronomia del Bages


EL BAGES UNA TERRA PER

MENJAR-SE-LA

Assaboreix-lo!

L’OLI, EL VI I ELS PRODUCTES DE LA TERRA ET CONVIDEN A VENIR Al Bages la relació entre geologia, el vi i la gastronomia en general ve de lluny. La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el nostre paisatge, i és gaudint d’aquest paisatge únic que t’oferim experiències gastronòmiques singulars com visites a cellers d’oli, visites a cellers de la DO Pla de Bages i experiències enoturístiques, degustacions als restaurants dels Fogons Gastronòmics del Bages o la descoberta dels productes del Rebost del Bages.

bagesturisme.cat

SOBREN EXCUSES PER GAUDIR DE LA GASTRONOMIA DEL BAGES. 23


Manresa, és la capital del Bages i es reconeguda per la seva cultura així com també els diversos llocs emblemàtics que li aporten riquesa patrimonial. És per això que tots els seus visitants no es poden perdre...

La

Seu

És el principal monument manresà. La concepció arquitectònica és característica del gòtic català: austeritat en la decoració i predomini dels volums horitzontals, amb una gran amplada de nau. La façana principal és neogòtica, dissenyada per Alexandre Soler i March, assessorat per Antoni Gaudí. La Seu també resulta de gran interès per les obres d’art que conserva a l’interior, especialment pel conjunt de retaules gòtics.

La cova de

Sant Ignasi

Amb els anys, una senzilla coveta s’ha convertit en l’edifici més monumental i fastuós de la ciutat. Damunt de la cova s’hi ha aixecat literalment un gran santuari, que s’ha convertit indiscutiblement en un lloc ignasià per excel·lència i en un dels referents universals del món jesuític. A la cova, paisatge i arquitectura es fusionen d’una manera sorprenent tot formant una façana artificial sobre el puig de Sant Bartomeu, que és un dels elements més visibles de l’entrada a Manresa.

24

Carrer del Balç

El carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l’entorn del mercat, a la plaça Major, és un magnífic exemple de l’urbanisme medieval. De traçat estret i sinuós, el carrer s’adapta al perfil d’una balcera, amb diferents nivells esglaonats, i discorre sota els porxos que s’aixequen entre casa i casa per tal d’aprofitar l’espai escàs que hi havia a l’interior de la ciutat emmurallada.

Museu comarcal

La visita al museu ens fa participar en un recorregut en el temps de més de 6.000 anys: des de la prehistòria fins al present, resseguirem el fil de la història i l’art del país. Al llarg d’aquest itinerari es recordaran alguns fets i es gaudirà de peces especialment atractives i col·leccions rellevants, com la ceràmica medieval decorada en verd o l’important conjunt d’obres d’escultura daurada i policromada, de l’època del barroc


MONTESQUIU, ENTRE LA PLANA I LA MUNTANYA

nmig de la Catalunya Central, s’hi troba la comarca del Bages i en ella, un poble amb pinzellades medievals encara presents, parlem de Súria. Un poble que rep aires dels Pirineus i creix amb l’essència del litoral més turístic però sempre amb la vessant històrica ben marcada. El nucli urbà que va donar lloc a Súria, és el turó del Poble Vell, ubicat al marge esquerre del riu Cardener. Avui dia, podem veure’l en el seu màxim esplendor. Aquesta part dona un criteri turístic elevat que fa que aquesta població tingui un atractiu turístic arquitectònic-artístic molt important, ja que el Poble Vell de Súria és de finals de l’Edat Mitjana. Als segles XVII i XVIII es convertí en una autèntica vila fortificada, emplaçada dalt d’un turó que dominava la ruta de la sal pel pas del riu Cardener, i ha sigut escenari de nombroses batalles, sobretot durant les guerres carlines. Si visites la part del Poble Vell, et permet gaudir d’una fisonomia de poble medieval, passejant per uns carrers estrets, plens de façanes de pedra, arcs i porxos, que ofereixen una gran perspectiva sobre la vila i el riu. 26

Actualment, les administracions públiques estan centrades en la rehabilitació del seu espai urbà i duent varies iniciatives de dinamització social i cultural, ja que la Generalitat va incloure el Poble Vell dins del catàleg del Patrimoni Artístic Monumental de Catalunya. Deixa’t captivar per Súria, tot caminant pels seus carrers que t’encisaran de tal manera, que et sentiràs en plena edat medieval. El Poble Vell conté un patrimoni històric encisador, amb l’Església del Roser, el Centre d’Interpretació del Castell, la Plaça Major, el Portal de Cardona o la Bateria de la Mura com a punts destacats. Súria també compta amb un entorn natural i paisatgístic molt

Torre de la pobla


Carrer de Sant Climent

Monument a la Mineria

Casa de la Vila de Súria

interessant, amb el riu Cardener, un dels boscos de ribera més rics de Catalunya i camins i vistes que enamoren el cor. Súria té grans oportunitats per fer senderisme gràcies a les rutes marcades al llarg de tot el seu territori. Entre elles pots trobar curts i llargs recorreguts, essent el poble el punt de sortida, algunes d’elles són: la ruta de Súria a Coaner per la Font del Ferro, o la de Súria a Cardona, essent la Ruta del Samuntà la més coneguda. Aquesta última és coneguda per poder recórrer un sender local molt ben senyalitzat de 9,5 quilometres amb sortida i arribada al Poble Vell, on a la vegada podràs gaudir de tot l’entorn d’aquesta vila emmurallada, a més de passar per espais molt emblemàtics del municipi. Escolliu la ruta que vulgueu, que us encantarà descobrir aquests indrets plens de vida, fent-te viure moments especials. A més, totes aquestes rutes les pots consultar a la seva pàgina web i informar-te de cada una, segons la seva dificultat i el temps de durada, i baixar-te el mapa. A l’Oficina de Turisme t’informaran de tot i et donaran l’oportunitat d’escollir visites guiades pel Poble Vell i el Centre d’Interpretació, sempre amb reserva prèvia.

D’altra banda, també té un punt d’interès geològic molt curiós i important per a la vila, el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, un projecte que té la implicació de tota la comarca del Bages i el municipi de Collbató vetllant per la protecció del seu patrimoni geològic i realitzant l’estratègia territorial per un desenvolupament econòmic sostenible. El Geoturisme és l’activitat que sustenta el caràcter geogràfic d’un territori, en la seva cultura, el medi ambient, el patrimoni i el benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en trets identificatius i propis del territori. Un d’aquests trets característics és el plegament geològic de Migmón, tot un símbol per al municipi, i que va donar origen a una llegenda local segons la qual aquest és el punt on se separen les dues meitats de la Terra, que es tornaran a ajuntar quan arribi la fi del món. Quan visitis Súria no podràs marxar sense emplenar el carro. Una vegada degustis els seus productes surienencs, no en deixaràs ni una engruna. Com per exemple el Donegal, un embotit artesanal, elaborat amb les carns més selectes del porc, i cuites al budell gros. Aquest embotit ens permet endin-

C/ Ernest Solvay, 13 08260 - Súria Tel. 938 682 800

sar-nos en la seva tradició de fer embotits, que es distingeixen per ser de gran consistència i amb un gust suau. Un dolç molt gormand i que t’emportaràs de ben segur de Súria, són les falletes de Migmón, una pasta seca artesanal, feta a mà, que està inspirada en la forma de l’estructura geològica de la falla de Migmón. Altres productes que et fan llepar els dits són el seu oli verd, un pa amb una textura molt singular, i una xocolata deliciosa a més d’una varietat pròpia de tomàquet, que s’anomena rosa del Cardener. Súria és un escenari destacat de festes i esdeveniments, amb dues festes importants que se celebren durant l’any. Entre elles, trobem la Fira Medieval d’Oficis, que se celebra el segon cap de setmana de novembre i que omple els carrerons i places del Poble Vell d’ambient, olors, artesans i oficis d’aquella època, on no hi falta música, balls i espectacles que rememoren a les nostres arrels. Una altra celebració destacada són les Caramelles de Súria, que tenen lloc el Diumenge de Pasqua i s’han consolidat com les més grans de Catalunya. Súria, un poble encantador que brilla en la seva màxima magnificència

Seguiu-nos a:

www.suria.cat

Riba del riu Cardener 27


el BERGUEDÀ BERGUEDÀ el

astellar de n’Hug és un petit poble de la comarca del Berguedà, conegut per ser on trobem l’origen del riu Llobregat, és a dir, de les Fonts del Llobregat. Aquestes fonts ens permeten gaudir d’un paisatge preciós. Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu Llobregat brollen directament dels cingles que voregen Castellar de n’Hug i dels cims propers com el Puigllançada i la Tossa d’Alp. L’aigua que surt de la roca calcària i la vegetació és el resultat de les aigües de la pluja i de la neu que durant l’hivern s’han anat acumulant muntanya amunt. El riu Llobregat travessa Catalunya de nord a sud passant per les comarques del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat i desemboca finalment al Mediterrani formant el delta del Llobregat. Aquestes fonts ens permeten realitzar una excursió amb parella, família i/o amics. És un passeig curt i fàcil que des de Castellar de n’Hug ens condueix per un camí ben senyalitzat i en bon estat fins al naixement d’un dels rius més importants de Catalunya, el Llobregat. En aproximadament uns 20 min i 1 km de recorregut (solament d’anada), fa una baixada el sender empedrat i ple d’escales que ens porta fins al lloc on l’aigua brolla des de dins mateix de la muntanya formant una bonica cascada. Es tracta d’una visita apta per a totes les edats i un clàssic de l’Alt Berguedà. 28

S’hi pot arribar en cotxe, encara que és recomanable anar-hi a peu pel camí marcat que surt del poble de Castellar de n’Hug, en el qual anirem trobant indicacions sobre la vegetació i fauna de la zona. El recorregut seria, prendre com a punt de partida la població de la Pobla de Lillet, d’allà per la carretera BV-4031 ens encaminarem direcció La Molina i Castellar de n’Hug, passarem pel Clot del Moro (que queda a l’esquerra), on si teniu temps, us podeu parar a visitar el museu del Ciment Asland i fer una volta amb el Tren del Ciment que baixava aquest material fins a la Pobla de Lillet (si dueu mainada, és la millor opció). Si seguim amunt, passats un vuit quilòmetres, a l’esquerra, s’hi troba l’hostal “Les Fonts”, just on hi havia la farga vella. D'aquest lloc surt el camí que hem d’agafar direcció al nostre destí, a no ser que vulgueu fer-ho tot a peu (més o menys un quilòmetre més). Si és així, deixarem el cotxe per als voltants del restaurant, si no, només cal seguir els indicadors pel desviament de terra amb el cotxe, hi ha un bon camí. Sense adornar-vos travessareu la boscúria i arribeu a un altre restaurant, on hi ha una zona de pícnic i lloc on deixar el cotxe (coordinades pel GPS: N-42º 16’ 52.6” E-2º 00’ 39.9”). Des d’aquest punt a les fonts hi ha uns cinc minuts, com a molt deu si aneu observant la natura, ja que val la pena admirar i gaudir de tot el que

aneu trobant pel recorregut. No oblidis d’endur-te la càmera, no podreu deixar de fotografiar-ho tot. Llavors, cal pujar quatre escales fins a arribar a un petit mirador que queda davant mateix d’on surt l’aigua de dins de la muntanya, entremig de les roques. Al nostre davant neix el riu tot veient les fonts des de diferents angles fins a situar-nos al seu costat i poder gaudir d’aquesta meravella de la natura. Si es vol allargar l’excursió, el camí segueix pujant fins al poble de Castellar de n’Hug. Una sortida que et permet gaudir en ple rediment de les fantàstiques creacions que ocasiona la natura. Així doncs, podreu delitar-vos del so de l’aigua caient i d’uns tons rosats del paisatge que podreu contemplar durant tot trajecte. Cal dir-vos que hi ha diverses cascades que brollen expulsant l’aigua des de dins de la roca. Tot just en aquest indret, s’hi ha habilitat un mirador per veure la cascada central i gaudir de la força i la bellesa de l’aigua. Es tracta del salt d’aigua de l’antic Molí Fariner de les Fonts que actualment s’ha convertit en una petita central hidroelèctrica. Entre els atractius de Castellar de n’Hug cal destacar també l’espectacular gastronomia local, el Museu del Pastor, la Casa de la Vila i la bonica església de Santa Maria de n’Hug. Per si voleu acabar d’arrodonir el dia, no deixeu de visitar-ho


29


el MOIANÈS

s e d e r u o r e r t n e Un indret

l gran ventall d’opcions rurals t’esperen al Moianès, una comarca activa en turisme, cultura, activitats familiars i entorns naturals. Situada a la Catalunya Central, la comarca presenta una geografia pròpia ben precisa, una climatologia diferenciada, una vegetació i uns ecosistemes particulars, una economia distintiva i diversificada i un patrimoni cultural original i únic. Es caracteritza per una història viva i intensa, amb una població amb personalitat pròpia i que, amb el temps, s’ha convertit en un indret d’interès turístic i cultural molt interessant. I enmig de tot aquest ambient natural, hi trobem una de les seves petites poblacions, Collsuspina. El nom de l’indret prové del “Mas de l’Espina”, antics propietaris de bona part de la contrada.

Format al peu del collet de la Pollosa, el poble es troba en una localització planera i suau. Collsuspina es forma a partir del nucli antic i dos ravals, els barris de Picanyol, diverses cases i una vintena de masos. El terme de Collsuspina és ric en troballes arqueològiques i restes de tombes i d’habitatges que revelen la seva història i les èpoques més medievals. El poble fou hàbitat de mil·lennis, com ho han revelat aquestes troballes arqueològiques fetes a la mateixa població i als seus voltants. A part d’aquest patrimoni històric tan important, l’indret de Collsuspina és ideal per a una escapada on buscar la desconnexió i el relax, on descobrir un paratge natural únic i on els allotjaments rurals regnen en el territori.

Les seves propostes són plenes de personalitat, qualitat i servei a la disposició de tots els seus visitants. En qualsevol dels seus racons, la tranquil·litat, el tracte familiar i proper i el contacte directe amb la natura i el món rural es deixarà entreveure per tal de viure una experiència enriquidora. El poble de Collsuspina és un poble de creació moderna del camí ral. El seu nucli antic, convertit en un indret de gran interès turístic, es va formar al segle XVIII a partir de diversos hostals situats arran d’aquest camí ral i actualment està molt ben conservat. Aquest casc antic, destaca per la seva gran bellesa arquitectònica i és un dels llocs més emblemàtics de la vila. Un altre dels edificis de gran reconeixement i que caracteritza

Vine al GIRACIRC Gaudeix de 3 dies de festival de circ al carrer del 17 al 19 d’agost +informació:

www.giracirc.cat 30


Església Parroquial

Collsuspina és l’Església Parroquial, la qual té per patrona Santa Maria dels Socors i situada també al mig del nucli antic del poble. Gràcies al seu clima fresc i plujós, Collsuspina està rodejat d’una de les vegetacions autòctones més boniques del país, els roures, i que formen uns prats sempre verds i d’un gran atractiu paisatgístic. Per poder endinsar-se en aquest patrimoni natural, hi ha diverses rutes, excursions i camins per on perdre’s entre la vegetació i la natura més excepcional. En un petit indret, són infinites les opcions turístiques que s’ofereixen per descobrir el territori i submergir-se per les terres del Moianès

Imatge d’Araceli Merino per a Wikimedia

Ermita de Sant Cugat de Gavadons

Prop de l’ermita de Sant Cugat de Gavadons (S. Xll), hi ha un vèrtex hidrogràfic en el que convergeixen les conques dels rius Ter, Besòs i Llobregat Imatge de Vincent van Zeijst per a Wikimedia

Ajuntament de Collsuspina

Plaça Major, 3 • 08178 COLLSUSPINA (Barcelona)

wwww.collsuspina.cat 31


el SEGRIÀ

Dies de Festes a Lleida L

a festa major de Lleida se celebra del 9 a l’13 de maig. Durant aquests tres dies es programen diferents activitats, concerts, jocs infantils i diversos actes en certs punts de la ciutat. A més d’això, també hi ha activitats que converteixen el maig en el mes més festiu de la ciutat. Així doncs, a continuació trobem informació relacionada amb les festes populars: el patró Sant Anastasi, la Festa de Moros i Cristians i l’Aplec del Caragol.

Sant Anastasi

E

n honor al patró de la ciutat, la festa major de Sant Anastasi es va originar fa 388 anys, quan els paers van acordar celebrar, el dia l’11 de maig, la festa en memòria al patró de la ciutat, fill d’una lleidatana romana i un màrtir cristià. No va ser fins l’any 1863 que es va organitzar la primera festa major tal com l’entenem avui, amb actes lúdics i populars el dia del sant. El dia del patró està marcat per una ofrena floral, en la qual sempre hi ha una gran participació, seguida d’un ofici solemne amb els gegants de la ciutat. 32 32

Els macers, les pubilles, els heralds, la banda municipal i un seguit de persones protagonitzen una desfilada pel carrer Major fins arribar a la plaça Sant Joan. A la catedral, el bisbe oficia una missa en honor al Sant i, un cop la gent va arribant a la plaça, van deixant les flors i les ofrenes sota la figura de Sant Anastasi mentre també es realitzen balls i altres activitats.

Moros i cristians

E

ls dies 19 i 20 de maig se celebra a Lleida la Festa de Moros i Cristians, tota una tradició per a la ciutat. Els antecedents d’aquesta festa daten del segle XII. A Lleida durant tot el cap de setmana s'organitza una desfilada de tots els protagonistes d'aquesta festa. Aquest esdeveniment s’inicia a la plaça Paeria, amb les ambaixades i els parlaments dels ambaixadors moro i cristià, per evitar la batalla. Tot i això, el dia de la gran festa és diumenge, quan se celebra la denominada entrada infantil i es fa la presentació de les bandes. Diumenge a la tarda, les comparses mores i cristianes desfilen pels carrers del centre i, quan s’atansa la nit, s’inicien els parlaments satírics que finalment provoquen la coneguda batalla a la Seu Vella.

Festes populars

L

es festes populars de maig vénen marcades per diverses activitats conegudes pels lleidatans de totes les edats. Milers de colors en forma de focs artificials donen la benvinguda a la

festa major. Durant els 4 dies, concerts, activitats infantils, trobades geganteres, música, la batalla de les flors, festa i disbauxa arriben a la ciutat amb ganes de fer gaudir grans i petits.

Aplec del caragol

L’

Aplec del Caragol, festa d’Interès Nacional, arriba a la ciutat els dies 25, 26 i 27 de maig. Milers de penyistes i visitants s’instal·len a les seves penyes, situades als Camps Elisis. Durant els tres dies, els caragols prenen el protagonisme durant els dinars. Molta festa i bons banquets per gaudir d’una festa reconeguda per a tothom, fins i tot ho és a nivell estatal i europeu


33


Dins els espais urbans de la ciutat de Lleida, hi destaquen zones de tranquil.litat, envoltats de la natura i relaxants on poder desconnectar de les rutines laborals. La Mitjana és una àrea natural que s’estén pel límit de la ciutat, ideal per passejar-hi, fer esport i observar la fauna i la flora. Es tracta d’una zona humida de tipus fluvial amb una superfície aproximada de 90 hectàrees declarada, el 1979, Àrea d’Interès Natural. El microclima de la zona ha afavorit el creixement d’un frondós bosc de ribera. Pollancres, àlbers, verns i freixes; plantes arbustives com salzes, tamarius o esbarzers i un estrat herbaci on abunden les llenties d’aigua, la boga, el canyís, el lliri groc i el jonc conformen la flora de la zona. 34

La fauna, per la seva banda, és un altre punt d’atenció destacable de la Mitjana. Els ocells són, pels seus hàbitats, animals especialment fàcils d’observar. A les zones amb aigua conviuen l’ànec collverd, la polla d’aigua, la gavina, el martinet blanc i el bernat pescaire. L’àrea és sobrevolada per diferents rapinyaires com ara l’arpella, l’esparver o, fins i tot, l’àguila pescadora.


Fotografies: Darío Mejón

Els ocells són, pels seus hàbitats, animals especialment fàcils d’observar en aquestes zones naturals

35

35


l´ URGELL

ns trobem en una terra de mil sabors. L’Urgell t’apropa a un territori d’història viva, de tradicions, de personalitat i valors culturals i paisatgístics. La seva història hi ha deixat una forta empremta amb joies arquitectòniques, amb indrets singulars i amb una calma i relax que caracteritza cadascun dels seus pobles. Aquesta comarca, plena de tonalitats verdes a la primavera, ens dona l’oportunitat de gaudir d’itineraris excepcionals pels seus camps de conreu, vinyes i oliveres. Es tracta, doncs, d’una terra única amb espais i llocs que l’identifiquen com una de les comarques amb més varietat i tradició. L’Urgell és l’aroma d’una terra de vinyes i de productes que es convertiran en un regal per al paladar. A part de tota la seva història i patrimoni, aquesta comarca de la província de Lleida es caracteritza per la seva gastronomia i la cuina 36 36

de qualitat. En moltes de les seves fires i festes, l’Urgell ofereix uns productes propis reconeguts arreu i que s’identifiquen amb diversos productes catalans de referència. La terra de l’Urgell demostra la seva passió pel vi i forma la subzona Vall del Corb, que pertany a la Denominació d’Origen Costers del Segre. Durant tot el mes de maduració de la vinya, les nits són fresques a la vall del riu Corb i la concentració de color dels vins és més alta. El valor de la vall del riu Corb es vol donar a conèixer mitjançant tastos i maridatges dels seus vins amb l’objectiu de promocionar el territori des d’un punt de vista enoturístic, combinant la promoció del vi amb els atractius paisatgístics i arquitectònics.

L’Urgell és l’aroma d’una terra de vinyes i de productes que es convertiran en un regal per al paladar La Pera de Lleida, una Denominació d’Origen protegida del fruit i amb les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference.

En alguns dels municipis on estan ubicats els cellers que formen part de la DO Costers del Segre, com per exemple Verdú, la vinya i el món del vi ocupa fins al 80% de la població. Un altre dels productes que es cultiva a l’Urgell, el qual també li aporta un valor gastronòmic important, és la Pera de Lleida, una denominació d’origen protegida del fruit i amb les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference. Les peres d’aquesta DOP Pera de Lleida destaquen per la seva elevada aportació d’aigua, fibra i potassi i la seva producció en les terres de l’Urgell li aporten qualitat gràcies al microclima característic d’alguns dels seus municipis, ideals per al cultiu de la pera.


“Tasta’l, no en trobaràs cap de millor”. És l’afirmació que utilitzen els urgellencs per promocionar aquells establiments on es ven el seu Pa de Pagès Català, que és d’Indicació Geogràfica Protegida. Es tracta d’un pa tradicional, rodó i d’imatge rústica, de crosta gruixuda i cruixent, molla esponjosa i alveolat gran i irregular. Un producte típic de la nostra terra catalana i que garanteix excel·lència i identificació amb un territori de referència. D’altra banda, l’oli és un element marcat per a l’Urgell, un oli amb Qualitat Denominació d’Origen Les Garrigues. Aquesta distinció és gràcies a l’espectacular territori que composa tota la comarca, on hi intervé la tradició i l’excel·lència en l’elaboració d’aquest producte. Ofereixen un oli organolèptic amb unes característiques particulars que el defineixen com afruitat, d’oliva fresca, dens, amb “cos” i d’entrada dolça a la boca, com també es fan presents l’amarg i el picant de forma El pa tradicional de pagès, no n’hi ha cap de millor.

La terra de l’Urgell demostra la seva passió pel vi formant la subzona Vall del Corb, que pertany a la Denominació d’Origen Costers del Segre notòria i equilibrada. Aquesta complexitat d’aromes i gustos el fan propi del seu territori, manifestant-se segons el seu punt de maduració, donant-li personalitat i fent d’aquest oli una delícia al paladar. Per últim, no podem oblidar un dels productes de l’Urgell més reconeguts arreu de Catalunya, el torró d’Agramunt i la seva Indicació Geogràfica Protegida. Es tracta d’un fruit d’una acurada barreja d’avellanes o ametlles, mel, sucre, pa d’àngel i clares d’ou que destaca per la seva producció i sabor i que té diversos distintius de qualitat. Així doncs, el torró d’Agramunt és un dels productes estrella que trobarem en

gairebé totes les fires i festes gastronòmiques del territori. Per tot això i molt més, descobreix l’Urgell. Endinsa’t en una terra de castells, de pobles amb un encant especial que t’endinsaran en els seus sabors més tradicionals El torró d’Agramunt amb la Distinció d’Indicació Geogràfica Protegida

L’Oli de l’Urgell compta amb el distintiu de Qualitat DO Les Garrigues

37

37


la NOGUERA

Balaguer

Històrica ciutat del Comtat d’Urgell Capital de la comarca de la Noguera

L

a Noguera és la comarca més extensa de tot el territori català. Balaguer està poblada per uns 17.000 habitants, té una altitud d’uns 250m i la seva superfície ocupa uns 57,4km2. El seu Centre Històric té els seus orígens en la primitiva ciutat islàmica que, després d’assentarse provisionalment al Pla d’Almatà, va créixer definitivament al voltant del Castell Formós i de la mesquita d’Avimoni (a la plaça Sant Salvador). Una vegada conquerida la ciutat per part dels comtes d’Urgell, el 1105, l’antic barri es mantindrà intacte i només hi haurà petits canvis, conseqüència dels nous edificis de culte (esglèsia de Sant Salvador), de nous espais oberts i de la reparació del recinte murat. Els grans canvis es produiran al segle XIV amb l’expulsió dels jueus: la configuració de la plaça Mercadal i l’ampliació de les muralles. Un seguit d’obres civils i religioses (pont de Sant Miquel, església de Santa Maria, convent de Sant Domènec...) influiran en el canvi d’aspecte de la ciutat.

38

Les muralles com a teló de fons de la ciutat, la meravellosa façana que el carrer del Pont ofereix al riu i el gran espai obert del Mercadal tanquen una densa trama de carrers i passatges irregulars de característiques excepcionals. Destaquen també les places interiors com la Plaça del Pou i la Plaça de Sant Salvador i l’antic safareig públic, “la Reguereta”.


El Museu de la Noguera va ser fundat l’any 1983 amb la

voluntat de gestionar el patrimoni arqueològic de la ciutat de Balaguer i establir vincles de recerca i difusió entre la institució i el territori, i amb la idea de ser una plataforma per entendre el nostre patrimoni i la nostra cultura des de les seves arrels, tant andalusines com feudals; i és que el patrimoni andalusí i feudal de la comarca de la Noguera, i especialment el de la ciutat de Balaguer, conforma un dels conjunts més importants d’aquesta època a Catalunya, tant per la quantitat com per la qualitat de les seves restes. A més, s’ha convertit en un dels punts de referència per entendre la petjada de l’Islam a Catalunya. La planta primera s’usa íntegrament com a sala d’exposició permanent, dividida en quatre sales. La primera se centra en el marc territorial i polític d’allò que fou la Marca Superior d’al-Àndalus i dels comtats catalans; la segona, sota el títol Madina-Balagi, tracta de la ciutat islàmica, on destaca el Pla d’Almatà, el jaciment arqueològic islàmic més important de Catalunya; Hisn Balagi, títol de la tercera sala, presenta el Castell com a centre de poder, tant en l’època islàmica com en la comtal; l’última sala està dedicada a la ciutat de Balaguer dels segles XIV-XV, període en què fou capital del comtat d’Urgell.

El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre  és un espai

ubicat en l’edifici annex al Molí de l’Esquerrà, que va més enllà del recorregut per la història de l’explotació de l’or al riu Segre i que convida al visitant a posar-se en la pell dels buscadors d’or. Des de l’entrada, s’accedeix a l’exposició pròpiament dita on, a través de diferents plafons i vitrines envoltats per una reproducció d’un bosc de ribera o bultra, es fa un recorregut històric per l’explotació de l’or al riu Segre, documentada ja des d’època romana, però que tingué moments d’especial activitat en època islàmica i posteriorment als segles XVI i XVII, quan es comença a utilitzar el mercuri com a amalgamant per poder extreure l’or de l’arena.

A continuació, s’accedeix a la sala dels safareigs, distribuïda en dos espais, un per als més petits i un altre per al públic en general, on el visitant pot fer una pràctica de recerca d’or, amb la batea o àbac, amb arena aurífera del Segre. Al centre es pot adquirir una petita bossa d’arena, amb un contingut aproximat de 50 mg. d’or, per a poder realitzar la pràctica. Segons les investigacions del Dr. Manel Viladevall, geòleg i professor de la Universitat de Barcelona, aquest or es concentra especialment en zones d’aigua tranquil·la anomenades “placers”.  A l’alçada de Balaguer, a les arenes del riu Segre, s’hi poden trobar dipositades de 4 a 8 partícules o palletes d’or per cada 10 litres de grava i arenes

Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 · 25600 BALAGUER (Lleida) Tel. 973 445 194 museu@balaguer.net

www.museucn.com

w

w

w

a g u e r. c a t l a .b

Plaça Mercadal, 1• 25600 BALAGUER (Lleida) Tel. 973 44 52 00 ajuntament@balaguer.cat

39


refugi formidable

S

ituat a l’extrem nord-est de la comarca de la Noguera i amb una extensió de 145 km2 La Baronia de Rialb és un dels municipis més grans de la comarca format per onze nuclis de població i un dels menys poblats. El terme forma una gran vall que té com a capçalera la serra de Comiols i la de Sant Marc, enfront de Peramola. Els petits nuclis s’arreceren en les raconades, petites serres, carenades i valls secundàries estenent-se des del Segre cap al nord limitant amb el Pallars Jussà. Pel municipi, hi transcorre el curs mitjà i baix del riu Rialb tot estructurant-se com a corredor destacat enmig de zones amb un relleu molt irregular i feréstec, on hi trobem l’anomenat Forat de Bulí, lloc on el riu s’engorja i on convergeixen quatre torrents tot formant un indret espectacular. L’extens municipi està format per una munió d’antigues parròquies, pobles i caserius, masies, torres i fins antics monestirs d’història i passat divers, units en temps moderns dins d’aquest únic i gran terme.

Antigues parròquies, pobles i caserius, masies, torres i fins antics monestirs units dins d’aquest únic i gran terme

Així, el terme comprèn el poble de Gualter, que ha esdevingut cap del municipi, les caseries de la Torre de Rialb, del Puig de Rialb, Bellfort, Palau de Rialb, Pallerols, Politg, Sant Cristòfol de la Donzell, Sant Martí de Rialb, la Serra de Rialb i Vilaplana. Per revaloritzar l’arquitectura tradicional, molts dels masos i caserius s’han convertit en allotjament de turisme rural respectant les construccions i els materials propis de l’entorn, diversificant l’economia del territori cap al sector turístic i buscant un turisme tranquil, sostenible, familiar i amant de la natura. Dins l’oferta gastronòmica, destaca la Tòfona de La Baronia de Rialb (tubber melanosporum), la truita de riu, criada a les piscifactories Palou i Molí Nou i els embotits de Masia Perdigués. La construcció de l’embassament de Rialb ha convertit aquesta zona en el marc ideal per a la pràctica d’esports aquàtics com el piragüisme, la vela, la pesca de la truita del país i variables modalitats d’esports d’aigua que podràs practicar amb l’empresa Lapica Trips o Port de Pomanyons.

Per coordinar la promoció turística i el desenvolupament econòmic dels municipis afectats per la construcció del pantà de Rialb, s’ha creat el Consorci Segre-Rialb, que té l’objectiu de posar en valor l’embassament i el seu entorn natural i patrimonial, dinamitzar turísticament la zona i generar activitat que ajudi a corregir l’economia dels municipis pertinents.

Gualter • Les caseries de la Torre de Rialb, del Puig de Rialb • Bellfort • Palau de Rialb • Pallerols 40Politg • Sant Cristòfol de la Donzell • Sant Martí de Rialb • La Serra de Rialb • Vilaplana


Descobreix en un dia La Baronia de Rialb La ruta comença visitant el Monestir de Sta. Maria de Gualter (s.XII) un conjunt arquitectònic, format per una església monàstica de planta basilical i un recinte claustral d’època romànica seu de l’ajuntament i l’oficina de turisme de La Baronia de Rialb >>> Ens dirigim per la C-1412b direcció Tremp i ens desviem a la carretera Perimetral al km 5,6. Voregem l’embassament fins arribar a l’Àrea del Dolmen. El monument funerari va ser alçat fa més de 4.000 anys i traslladat del seu emplaçament original durant la construcció del pantà de Rialb >>> A l’altre costat del pont, es troba el nucli de La Torre amb l’església de St. Iscle i Sta. Victòria (s.X) característica per la seva peculiar estructura interior dins l’arquitectura alt-medieval catalana >>> Seguim la carretera perimetral que voreja el pantà direcció Masia La Pedra fins arribar al nucli de Vilaplana on l’església de St. Miquel ha estat recentment restaurada >>> La mateixa carretera porta fins a Pallerols de Rialb, on s’hi troba l’església de St. Esteve de Pallerols de construcció neoclàssica que conserva bona part de l’estructura romànica >>> Tornem direcció Gualter per la carretera de Politg parant al respectiu nucli on podem observar

les restes de l’antic nucli medieval i el retaule gòtic de St. Iscle i Sta. Victòria de La Torre (s.XIV), un conjunt escultòric policromat i tridimensional completament restaurat >>> Seguim per la LV-5118 fins arribar a la cruïlla de Politg i ens dirigim direcció Tremp, ben aviat a l’esquerra apareix Palau de Rialb.

25ª Trobada cultural al MONESTIR DE GUALTER el dia 21 de juliol de 2018 Anualment, la trobada se celebra el penúltim dissabte de juliol, que enguany serà el dissabte 21 i arribarem a la 25ª Trobada. Es farà la celebració de la Missa i concert a l’església i també la cantada d’havaneres del grup “PORT BO” a l’incomparable escenari del claustre del Monestir amb el repartiment de rom cremat a la mitja part. Es podrà menjar l’entrepà tot escoltant la música i també hi hauran exposicions de pintures i altres sorpreses.

L’església s’inscriu plenament en les formes de l’arquitectura llombarda i conserva algunes de les pintures del s.XV. Una parada obligada pels amants del romànic >>> Tornem a la C-1412b i ens dirigim direcció Ponts on acabem el nostre recorregut. Hi ha la possibilitat de visitar les esglésies de Palau, La Torre, St. Esteve de Pallerols i el retaule de St. Iscle i Sta. Victòria de La Torre posant-vos en contacte amb l’oficina de Turisme de La Baronia de Rialb Text de Bettina Costafreda

www.baroniarialb.cat

Monestir, 1 · 25747 Gualter - La Baronia de Rialb (Lleida)

Tel. 973 460 234 ajuntament@baroniarialb.cat


el SOLSONÈS

un idíl·lic racó al camp l cor de la província de Lleida, a la comarca del Solsonès, trobem un espai natural on poder respirar l’aire més pur, beneficiar-se de la tranquil·litat de la natura i on també podràs gaudir d’una gran varietat d’activitats de turisme actiu com rutes a peu, a cavall o en bicicleta. Ens trobem en un encantador allotjament d’estil rural, el Hotel Villaró del Bosc, construït amb fusta i pedra i amb acabats de qualitat que faran de la teva estada tota una experiència. L’establiment està localitzat a Freixinet, envoltat d’espais naturals. Està format per detalls rústics i moderns, per tal L’hotel està format per detalls rústics i moderns, per tal d’aconseguir una atmosfera relaxada, íntima i propera. 42


L’espai està format per una piscina, la biblioteca, el restaurant, el jardí, terrassa i aparcament així com tota la zona de descans amb les seves habitacions.

Mas Villaró, s/n 25290 Freixinet · Lleida Tel. 973 05 90 90 www.hotelvillarodelbosc.com

d’aconseguir una atmosfera relaxada, íntima i propera. L’hotel disposa de 8 habitacions ben confortables i còmodes, cadascuna anomenada com els arbres de la zona, tenen vistes als paisatges del voltant i amb una decoració pròpia i singular.

Envoltat d’espais naturals, el mas Villaró del Bosc t’aporta un relax i tranquil·litat excepcionals Els serveis de l’hotel fan que el seu visitant tingui una estada d’allò més

Les especialitats gastronòmiques situen al Villaró del Bosc com un dels referents de la cuina catalana de tradició.

relaxada gràcies a les seves acollidores intal·lacions i la proximitat del seu servei. L’espai està format per una piscina, la biblioteca, el restaurant, jardí, terrassa i aparcament així com un servei d’informació turística. Les especialitats gastronòmiques situen al Villaró del Bosc com un dels referents de la cuina catalana de tradició, gràcies als seus plats on es mesclen aromes, textures i sabors de caràcter propi a l’altura dels paladars més exigents. La seva carta de restaurant ofereix plats d’avanguarda innovant sempre en noves receptes però sense deixar mai de banda les arrels i les receptes més tradicionals.

Un encantador allotjament d’estil rural, l’hotel Villaró del Bosc està construït amb fusta i pedra i amb acabats d’alta qualitat Les instal·lacions doncs, reuneixen una sèrie de comoditats que aporten un perfecte descans i desconnexió per a tots aquells que vulguin gaudir d’un lloc excepcional. Hotel Villaró del Bosc t’espera amb les portes ben obertes, descobreix-lo! 43

43


l’ ALTA

RIBAGORÇA

PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí,

amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 44

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades prop

de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica. A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti dolor: artrosi, atriti, fibromiàlgia. • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depresió. •  Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Circuit terapèutic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, tonificador, alliberador relaxant i depuratiu. Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


la VAL

D'ARAN

L

a Val d’Aran brinda un gran ventall de possibilitats per gaudir de tots els seus racons, des dels més turístics als més desconeguts. Una comarca que permet tenir un passeig reparador per a l’ànima, com un relaxant pícnic en algun parador, amb vistes panoràmiques de qualsevol riu. A la Val d’Aran hi trobaràs tot allò que desitges per viure moments inoblidables i plens d’anècdotes. Hi ha una gran varietat d’oportunitats d’esbarjo, des de cims de més de 3.000 metres per als més atrevits, increïbles llacs i salts d’aigua per als més inquiets, recorreguts senyalitzats per fer a peu o amb bicicleta i una gran oferta d’oci per gaudir a l’aire lliure i de centres termals on l’aigua té tot el protagonisme. També et permet adelitar-te amb conjunts arquitectònics únics al món, ja que està envoltada de numerosos exemples que esdevenen patrimoni cultural integrats amb la natura. Així doncs, una de les meravelles principals que

46

brinda la Val d’Aran és presenciar l’espectacle natural dels impressionants salts d’aigua dels Uelhs deth Joèu a l’Artiga de Lin, o el Saut deth Pish a la Val de Varradòs, que en aquesta època arriben a la seva màxima potència. També us recomanem visitar les esglésies romàniques de la Vall i, en especial, Santa Eurlària d’Unha, Santa Maria d’Arties i Sant Andreu de Salardú, amb excepcionals talles i pintures. També us proposem altres idees per a poder viure amb el màxim esplendor tota la vida que hi ha a la comarca, com experimentar l’emoció de practicar diferents esports d’aventura sobre les aigües braves del Garona durant el desgel; practicar senderisme pel Circ Lacustre de Colomèrs, l’Estanh de Mar o l’Estanh Obago, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici (per als amants de la fotografia, és un espai ideal per fer retrats impressionants); pujar pics com el besiberri Nòrd, al Montardo o a Molières i gaudir de la


LA BASSA D’OLES

Llac d’origen natural situat a 1.600 metres d’altitud en les proximitats de Vielha, a l’entorn del bosc de Baricauba, als peus del pic de Montcorbison.

bellesa de les vistes a 3.000m d’alçada; viure l’aventura des del cim d’un arbre i llençar-te per una tirolina, un pont tibetà i un rocòdrom al parc d’aventura Naturaran; passejar amb bicicleta per Bordius, Montgarri, Bausen o la Val de Toran, són alguns dels pobles que es resisteixen a quedar-se buits; caminar entre anior_anuncio_MAGAZINE 170x115.pdf mals autòctons com llops, ossos... al

parc de fauna, Aran Park; degustar la gastronomia de la zona en els més de 100 restaurants de la Vall: delícies com l’esturió, la truita, el foie, els formatges, les carns de caça en totes les seves varietats, i per finalitzar, relaxar-se en algun dels hotels i centres termals de la zona, els quals estan equipats amb espais on cuidar el cos 1 i la7/11/17 ment 19:17

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

47


el PALLARS

SOBIRÀ

Els pics del Encantats, amb una alçada de 2.748 m el gran i 2.734 m el petit, regnen en el perfil del Parc Nacional d’Aigüestortes ots els pobles d’aquesta comarca emmarquen una autenticitat personal, les cases de pedra amb teulades de pissarra i balcons de fusta et faran viure l’experiència d’un viatge als orígens històrics. La gran quantitat de petites ermites, ponts romànics i castells escampats arreu de la comarca del Pallars Sobirà et faran enamorar d’un llegat que s’ha preservat al llarg del temps.

Pots provar la carn de caça, les truites de riu i bolets de boscos, els quals són probablement els productes més apreciats. Altres plats típics són l’olla aranesa, la vianda pallaresa, l’arròs de conill i el guisat de senglar o de cérvol.

Capbussa’t a la cultura en qualsevol dels museus i espais històrics. Reviu l’època d’esplendor de l’edat medieval als castells i a les torres de guaita. Coneix què va suposar la Guerra Civil als espais de memòria històrica. I si ets gormand, gaudeix de com s’elaboren els productes tradicionals i artesanals de la comarca, ja que la gastronomia de muntanya es distingeix per ser natural i deliciosa.

I, en aquest mes de maig, per què no descobreixes tota l’oferta de turisme actiu que té el Pallars Sobirà?

48

Tots cuinats a foc lent i amb molta delicadesa per a delitar el paladar de la millor manera i que cada mossegada et transporti a un altre món.

Les activitats de muntanya que ofereix el Pallars Sobirà són amplies i variades i adaptades a tots els gustos. Les entitats del Pallars Sobirà estan involucrades a fomentar el turisme de la comarca, creant diferents plataformes per tal de promoure la presència del

mercat turístic contribuint a la promoció de la comarca. Així doncs, si tens ganes de viure emocions intenses, el Pallars Sobirà ofereix una gran varietat d’activitats, amb les quals podràs engegar el teu mecanisme i viure experiències inoblidables. Si t’agrada l’aigua i descarregar adrenalina pots gaudir del ràfting, piragüisme, hidrospeeds i descensos de barrancs, així com també, per als més tranquils, hi ha l’oportunitat de practicar canoa, paddlesurf o pesca. Però si el que et crida l’atenció són activitats de muntanya, tens les opcions com el trekking, escalada, BTT, hípica, activitats amb 4x4, passejos a cavall i circuits de quads així com un bon grapat de curses de muntanya durant tota la temporada de primavera/estiu. Continua a la pàg. 50


PALLARS SOBIRÀ Valls de l’Alt Pirineu

Autor imatge: @photoset.es

A caminar, a córrer, a viure una aventura, a descobrir l’entorn que ens envolta, a tastar la nostra cuina i celebrar les nostres festes i tradicions, amb la família o amb els teus amics, ... amb qui tu prefereixis.

Visita’ns i tria la teva experiència més a prop de la

NATURA

VALLS DE L’ALT

Turisme Pallars Sobirà C / Camí Cabaner s/n · 25560 Sort Tel: +34 973 621 002

PIRINEU Web: turisme.pallarssobira.cat Facebook: @ PallarsSobira.tourism Twitter: @ visitpallars Instagram: @ pallarssobiratourism 49


Ve de la pàg. 48

Endinsa't en un entorn idíl·lic amb l'atractiu de les zones naturals, de tota la cultura i de totes les activitats esportives que aporta la comarca. Ens trobem en una comarca on tenen una de les millors aigües i muntanyes de tot el territori català. El seu paisatge de muntanya, amb els seus colors blancs a l’hivern i els verdosos a la primavera, fan que sigui tot un espectacle per als ulls. No ens podem oblidar del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, un emblema d’aquesta comarca que comparteix amb el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. El Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, és des del 1955, l’únic Parc Nacional de Catalunya i el Parc Natural de l’Alt Pirineu es considerat l’espai protegit més gran de tot Catalunya.

Tot això, regala espais naturals molt singulars on es deixa veure tota una història mil·lenària amb un ric patrimoni cultural i històric. En aquests espais naturals, hi creix una fauna apassionant i que permet a tot amant dels animals gaudir d’espècies autòctones de zona pirinenca. Passejar per qualsevol dels municipis del Pallars Sobirà i gaudir de qualsevol de les activitats de natura que té la comarca, et faran sentir part de la natura. Endinsa’t en un entorn idíl·lic amb l’atractiu de les zones naturals, de tota la cultura i de les oportunitats esportives que té tota la comarca. Aquest territori té grans propostes d’allotjaments, de lleure i gastronomia adaptats a totes les necessitats, essent així una comarca singular de Catalunya. No ens podem oblidar que aquesta comarca pirinenca és travessada pel riu Noguera Pallaresa, i que posseeix al seu territori la muntanya més alta de Catalunya i el llac més gran dels Pirineus: la Pica d’Estats i el llac de Certascan. Dos trets turístics únics que, almenys un cop a la vida, cal experimentar. Cal saber però que pujar la Pica d’Estats reclama estar en plena forma, ja que el desnivell és elevat, el seu cim és de 3.143 metres d’altura. Alins, Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu, Farrera, Gerri de la Sal, Guingueta, Lladorre, Llavorsí, Llessui, Rialp, Sort, Soriguera, Tavascan, Tírvia i Tornafort, Vall de Cardós, són els pobles que engloben la comarca del Pallars Sobirà. Quin prefereixes? Cada un és especial i et donarà quelcom diferent. D’altra banda, cal dir que la millor manera de conèixer la comarca és fer un recorregut pel seus pobles, ja sigui pel seu patrimoni arquitectònic o pel seu entorn natural.

50


Us recomanem algunes idees per guiar-vos: • De pas per Esterri d’Àneu podreu passar per un dels paratges més bonics que es troben a la ribera del riu Noguera Pallaresa. • Descobrir l’antiga Escola de Llessui on s’hi ha instal·lat l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, un centre divulgador sobre la figura tradicional dels pobles de muntanya, ja que la història de Llessui va molt lligada a la ramaderia. • A Rialp, no us podeu oblidar de visitar el castell medieval situat en alt al costat del marge dret del riu Noguera Pallaresa i des d’allí tens unes vistes magnífiques vistes sobre la Vall d’Àssua. • Tornafort és un dels pobles amb més hores de sol de la comarca i encara es conserven els traçats tradicionals dels seus carrers. • Gerri de la Sal fa honor al seu nom i va lligat amb la sal, i ha estat una de les principals fonts d’ingressos del poble, i avui en dia encara es poden visitar les salines. Finalment, us situem al mapa de Catalunya, la comarca del Pallars Sobirà està situat en el nord-est de Catalunya. Al nord limita amb la frontera francesa dels Pirineus, a l’oest amb les comarques de la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà. Per tot això, fa que es trobi en molt bona situació pirinenca i regali tantes oportunitats i experiències

Enamora't dels seus aromes i sabors, dels llocs peculiars i autèntics però sobretot, gaudeix de cada instant que viuràs quan recorris tot el Pirineu del Pallars Sabirà.

La perdiu blanca, l’ermini, l’isard, l’ocell fuster, el gall fer, el mussol, el cabirol, la daina, el cérvol, la fagina, la marta, el senglar, l’ós bru, la truita, la merla la llúdriga, el voltor, el trencalòs i l’àguila són un exemple de l’extensa fauna que trobarem a la comarca

51


el PALLARS

JUSSÀ

El Pallars Jussà mostra al visitant els vestigis de quan aquestes serres formaven part de la Marca Hispànica, una terra de frontera entre el món cristià del nord i el califat de Còrdova del sud. El resultat són múltiples torres de defensa, castells i fortificacions de les més espectaculars dels Pirineus, que es complementen amb un ampli nombre d’esglésies romàniques.

L

’inabastable tapís de castells, torres i esglésies medievals que es poden observar en diversos punts estratègics del Pallars Jussà són testimonis excepcionals dels temps en què el comtat de Pallars formava part de la frontera amb el món musulmà. És l’època d’Arnau Mir de Tost, important militar i noble, propietari del castell de Llordà i conqueridor d’Àger als musulmans vers el 1048. També de Ramon V de Pallars, el segon comte del Pallars Jussà, que es va casar amb Valença, filla d’Arnau Mir de Tost, i va contribuir així a la pau i l’estabilitat del comtat. Conjuntament van fundar la col·legiata de Mur el 1069. Alguns dels elements visitables més destacats són: • El castell de Mur, una de les fortaleses més impressionants del segle XI. Bastit sobre la roca, va esdevenir el centre de poder del comte Ramon V de Pallars i va dominar un extens territori, on va impulsar la repoblació i la feudalització. • La canònica de Santa Maria de Mur destaca pel seu claustre i per la magnífica còpia de les pintures romàniques de l’absis central, traslladades al Museum of Fine Arts de Boston el 1915. • El castell de Llordà és un dels castells-palau més evolucionats del període medieval, dissenyat al segle XI com a residència d’Arnau Mir de Tost i de la seva esposa, Arsenda. 52

• L’església de Sant Sadurní, consagrada el 1040, permet al visitant copsar la magnificència del romànic, malgrat que no conserva la coberta de les naus. • L’església de Santa Maria de Covet (s. XII) és un temple de gran bellesa que gaudeix d’un tresor ben especial: la seva portalada escultòrica. De notable singularitat dins del romànic català, presenta un ric repertori iconogràfic. •  L’església romànica de Sant Esteve (s. XI). Dominant la part més alta del poble vell d’Abella de la Conca, s’alça la contemplació d’aquesta joia romànica permet gaudir també de tot l’esplendor de la serra de Carreu. • L’església de la Verge de la Cinta de Llimiana (s. XI) és una de les més grans i espectaculars dels Pirineus, tant per la seva capçalera triabsidal, obra mestra

Vine, i emociona  t Panoràmica d’Abella de la Conca on trobem l’església de Sant Esteve

del romànic català, com per la seva ubicació en un mirador privilegiat sobre la serra del Montsec. La Vall Fosca també conserva un important i desconegut patrimoni arquitectònic, visible en les esglésies romàniques de molts dels seus pobles. • Sant Vicenç de Cabdella (s. XII) n’és una bona mostra. Situada damunt d’una roca i a la part més alta del poble, consta d’un edifici d’una sola nau i de capçalera absidal. Des de la porta d’entrada es pot veure el seu interior

Trobareu més informació sobre castells, torres i esglésies romàniques al Centre de Visitants del Pallars Jussà i a la web

www.pallarsjussa.net

Església de la Verge de la Cinta de Llimiana


Volta al Roc de Pessonada

53


T

remp és el municipi més gran de Catalunya, amb una extensió de 302 km2 i 29 nuclis de població repartits per tot aquest territori. Aquestes dimensions fa que a Tremp pugui gaudir d’un entorn natural privilegiat que cal cuidar diàriament. Cal explorar la natura de Tremp, ja que és un territori replet d’indrets per descobrir, una riquesa natural extraordinària, amb molts racons per poder explorar i enamorar-se d’aquesta terra, ja que no deixa indiferent a ningú. Per fer-ho, cal buscar la manera més eficient i favorable per a la terra, així doncs, us proposem fer ecoturisme a Tremp. La majoria de nosaltres estem acostumats a realitzar el turisme de sol, de platja, rural, actiu i fins i tot a fer activitats de lleure però ha arribat el torn de l’ecoturisme.

54

Consisteix en visitar espais naturals per conèixer els animals i les plantes que hi viuen i per contemplar-ne els paisatges fent-ho de la manera més sostenible i responsable.

En la natura, l’ecoturisme es practica en qualsevol espai o paisatge natural que tingui un cert interès, ja sigui perquè hi viuen espècies animals o plantes emblemàtiques o protegides (óssos, aus rapinyaires, cérvols,...) o perquè s’hi poden observar paisatges i

Tremp és el municipi més extens de Catalunya i li pertany un entorn natural privilegiat

ecosistemes d’una gran bellesa i espectacularitat (estanys, congostos, boscos frondosos...) En els espais protegits, l’ecoturisme té lloc, sobretot, en espais que han estat protegits per l’Administració Pública (parcs naturals i altres) o per la iniciativa privada. Aquests espais tenen uns atractius notables i a més disposen de les infraestructures, com ara miradors, itineraris, aparcaments i els serveis òptims per practicar aquest tipus de turisme.

• Contribuïm a conservar la natura que visitem. • Ajudem al desenvolupament de la població i a l’economia local. • Reduïm el nostre impacte en l’entorn. • Aprenem sobre els espais natural.


L'ecoturisme consisteix en conèixer els animals i les plantes que hi viuen i contemplar-ne els paisatges fent-ho de la manera més sostenible i responsable Poca gent sap que Tremp és el municipi més extens de Catalunya, amb una superfície ( 30.200 hectàrees) que supera, de llarg, la de la majoria de parcs naturals del nostre país. Un territori que acull uns espais naturals agrestes, solitaris, inhòspits i on hi trobareu la tranquil·litat que busqueu. I, alhora, uns paisatges treballats al llarg dels segles per la gent de la terra. Trobem els ocells més grans del país, uns boscos d’un valor incalculable i les cingleres vertiginoses i una geologia de 1r nivell.

Els atractius notables de la zona disposen de miradors, itineraris i diverses rutes per descobrir el territori

LA TERRETA I LA SERRA DE SANT GERVÀS És el Prepirineu en estat pur. Un espai privilegiat on veure, de ben a prop, un pòquer de voltors, a més d’un paisatge espectacular de cingleres i coves. GURP I LA SERRA DE SANTA ENGRÀCIA Dos pobles on sembla que el món s’aturi: Gurp i Santa Engràcia. Al seu voltant, serres vertiginoses esquitxades de coves i balmes que amaguen sorpreses.

EL RIU NOGUERA PALLARESA Al seu pas per Tremp, la Pallaresa acull aiguamolls i boscos rics en biodiversitat. Passejar-hi amb els cants dels ocells com música de fons és una agradable experiència.

1. Conegueu bé el medi ambient 2. Escolliu empreses certificades 3. Porteu material adequat 4. Moveu-vos amb consciència 5. Sigueu respectuosos 6. Entreu als centres de visitants 7. Compreu productes locals

DE TREMP AL PONT DE MONTANYANA Fa 55 milions d’anys la Conca de Tremp era un mar interior on hi desembocaven rius torrencials. En aquesta zona entendreu aquest sorprenent passat geològic. LA SERRA DELS NERETS Aquesta serra 100% mediterrània i d’extrema sequedat destaca per un paisatge lunar tacat de grans alzines i barrancs abruptes.

55


una forma diferent de conèixer el territori

D

es de la plana de Lleida fins a les portes dels Pirineus hi ha tot un espectacle paisatgístic per recórrer. Amb el Tren dels Llacs, resseguim el curs del riu Segre i després el de la Noguera Pallaresa per descobrir el món de colors dels camps lleidatans, travessar les parets aspres i rectes dels congostos i vorejar fins a quatre immensos embassaments; tot plegat, a través de gairebé 90 quilòmetres, 41 túnels. El Tren dels Llacs és un projecte turístic ambiciós i original que des de les institucions que el promouen pretenen que es converteixi en una icona de les nostre terres. Pujar a un tren històric estirat per una màquina de vapor és una experiència captivadora, amb un to de melangia d’altres temps, que ens transporta tranquil·lament des de Lleida ciutat fins a Balaguer, ens permet gaudir del soroll propi d’un tren d’època, de l’olor, i sobretot, de la visualització

56 56

d’un paisatge canviant a mesura que avança el trajecte. Els encants d’aquest tren són tant dins del propi mitjà de transport com fora, d’on ens ve un dels millors regals per la vista observant els paisatges de llacs i muntanyes de les nostres comarques, una experiència apta per tots els públics i especialment recomanable a qualsevol persona sensible a la terra, al paisatge i a la natura. El tren, però, és molt més que un viatge, doncs ens permet fer excursions diverses des dels seus llocs de parada, a

El viatge, que uneix Lleida amb La Pobla de Segur, fa parada a un total de disset estacions amb un atractiu turístic que fa que el Tren dels Llacs ofereixi un trajecte únic

peu, en bicicleta o amb altres mitjans, i degustar la rica gastronomia dels nostres pobles. De fet, existeix un llibre publicat amb propostes en aquest sentit i un conte per a nens i nenes. Aquestes dues iniciatives culturals, són alguns dels exemples que s’han dut a terme per tal d’enfortir aquest tipus de turisme i per a que l’oferta agafi una bona embranzida. El turisme ferroviari és un element turístic molt explotat en altres països que ja compta amb una demanda important, de manera que també pot ser un motiu prou significatiu per visitar les terres de Lleida i contribuir a la dinamització de la nostra economia i del turisme. Avui dia, la línia que uneix Lleida amb La Pobla de Segur para a un total de disset estacions amb un atractiu turístic que fa que el Tren dels Llacs ofereixi un trajecte únic, amb diverses i interessants visites en què ens podem endinsar en l’essència que ofereixen les seves terres. A bord d’un tren emblemàtic equipat fins i tot amb fum blanc i xiulet, La Garrafeta és la locomotora que us aproparà a una de les geografies més verges del nostre país.


cabal força generós, sobretot durant la primavera amb el desglaç de la neu pirinenca Els encants i que, al seu pas per d'aquest tren són les terres lleidatanes fan parada als llacs i tant dins com fora embassaments on les del mitjà, des d'on seves aigües reposen i es converteixen podrem observar els en miralls. Quan parlem dels llacs, paisatges de llacs de fet es tracta i muntanyes de les d’embassaments. Construccions alçades nostres terres durant el primer terç del segle XX per tal de proveir reserves d’aigua per a boca i reg i, alhora, per dotar d’energia elèctrica les ciutats i pobles del país. Si iniciem el trajecte a Lleida el primer dels llacs que trobem és el de Sant El comboi incorpora 3 cotxes i un vagó Llorenç de Montgai, un espai perfecte cafeteria per tenir totes les comoditats per l’observació ornitològica a més de a l’abast i hi ha fins i tot un tercer tren ser una reserva de fauna destacada per de línia turística per tal que el trajecte la gran diversitat d’espècies aquàtiques no quedi mai desatès. que alberga. Si seguim el curs del tren, Durant 1 hora i 50 minuts de trajecte, i alhora el del riu, ens trobem amb un la mirada se’ns perd entre els conreus, embassament de 20 quilòmetres de les terres agrestes, les parets verticals longitud que acull l’aiguabarreig de la i les aigües que reflecteixen un paisatge Noguera Pallaresa amb la del Segre, auster i alhora exuberant, el de les es tracta de Camarasa. Més endavant serres del Mont Roig i el Montsec que el l’embassament de Cellers destaca per tren travessa literalment. ser l’últim gran contrafort del Pirineu: Si fa un dia clar, fins i tot podem veure els les seves aigües gairebé sempre es cims dels Pirineus emblanquinats. I si el troben a un nivell estable, per la qual tren és anomenat el dels Llacs no és en va; cosa al seu voltant ha crescut un bosc durant el seu recorregut discorre primer de ribera que li dóna l’aparença d’un en companyia del Segre per després llac natural que s’estén des de la plana vigilar de ben a prop del curs de la Noguera de la Conca de Tremp fins a l’interior del Pallaresa, dos rius que transporten un Congost de Terradets.

El viatge amb el Tren dels Llacs permet fer excursions diverses des dels seus llocs de parada, ja sigui en bici o a peu, i degustar la gastronomia dels pobles Finalment, ens trobem amb el pantà de Sant Antoni, la superfície d’aigua més gran de Catalunya. Amb una profunditat de fins a 86 metres i 972 hectàrees d’extensió, el de Sant Antoni és l’escenari rei tant per la pràctica d’activitats aquàtiques com per la tranquil·litat de les platges que es dibuixen als seus marges, molts d’ells només accessibles per aigua. I els atractius pels quals es viatja al Tren dels Llacs, van molt més enllà dels embassaments que recorre, tant com cadascú desitgi aprofundir a cada parada. Per més informació: www.trendelsllacs.cat

57


el BAIX

EMPORDÀ

Ruta dels

pel Baix Empordà

odejats per pobles medievals i elements patrimonials de l’edat mitjana. Descobrim llocs plens d’història, de milers d’anys, pobles emmurallats i indrets amb una peculiar forma medieval. Fem una ruta pel Baix Empordà, una comarca plena de nuclis antics únics, acollidors i turístics on hi trobaràs emblemes i edificacions antigues així com també els serveis més actuals que acullen turistes i autòctons de la zona. 58

La ruta dels pobles medievals pel Baix Empordà recorre tot un seguit d’ indrets connectats entre si, en un total d’uns 50 km, els quals formaven el conjunt de pobles medievals de l’anomenat Empordanet. Passa i descobreix llocs com Pals, Fontclara, Peratallada Rupià o Púbol, que són alguns dels pobles que donen lloc a un entramat històric digne de conèixer. Aquesta ruta doncs, ens transporta a l’edat mitjana, amb tot el que això comporta, per conèixer la història de la terra, així com també el seu conjunt de patrimoni cultural amb els costums i les tradicions de tots aquells llocs que un dia foren medievals.

La ruta dels pobles medievals recorre tot un seguit de indrets connectats entre si en un total d’uns 50 km, els quals formaven el conjunt de pobles de l’anomenat Empordanet Traçats urbans, carrerons estrets i curioses raconades. El Baix Empordà més medieval t’endinsa en grans atractius turístics, en llocs que et faran veure la història des de diferents punts de vista i on podràs passejar-hi tranquil·lament per carrers empedrats on hi trobaràs els comerços més típics i artesans de la zona. Aquesta ruta comença el seu recorregut a la vila de Pals, amb la seva singular estètica en la major part de construccions i on hi destaca especialment l’església gò-


Pintoresc poble de Peratallada

tica de Sant Pere i la Torre de les Hores. El petit poble està envoltat de muralles, que encara es conserven en bon estat amb presència de sis torres de defensa. Seguim el camí de la ruta i parem a Sant Feliu de Boada, un poble format per sis masies del qual es conserva la seva petita església preromànica. Continuem per la mateixa carretera, i arribem al següent poble que inclou aquesta ruta medieval, Fontclara. Aquesta petita vila enamora als seus visitants gràcies al seu tramat urbà clarament medieval i on també hi destaca la seva església d’estil romànic bastida entorn del segle XI. Seguim fent via i arribem al poble de Palau-Sator, un lloc que encara manté l’entramat més típic de l’època i el seu recinte emmurallat encara segueix en peu i ben definit. Peratallada, un dels pobles medievals més coneguts de l’Empordà, també forma part d’aquesta ruta i serà la nostra propera parada seguint el recorregut. És un indret força turístic, on hi presideix el seu castell i l’església romànica de Sant Esteve. A més, es tracta d’un lloc ple de restaurants i serveis, fet que provoca una major atracció turística. Canapost, Ullastret, Serra de Daró, Sant Iscle i Rupià. Aquests indrets i en aquest ordre, són els propers pobles que anirem trobant seguint aquesta ruta medieval. Tots caracteritzats pel seu alt valor dels conjunts arquitectònics, deixen empremta del seu estil, de la seva història i de la seva elegància per tots aquells que hi passen. Passada aquesta zona, arribem aproximadament a la meitat de la ruta, on parem a la següent vila, Foixà.

Centre històric de la vila de Pals

Des del punt més alt de la vila, allà on s’alça el casCarrer medieval tell, es pot contemdel centre històric, plar una excepcional a Peratallada. panoràmica de tota la plana empordanesa. I un cop arribats a La Pera, el següent poble, po- El Castell de la Bisbal és un edifici de drem observar tota la seva vall així com finals del segle XI i inicis del XII construït els seus encants i racons més medievals. pels bisbes de Girona com a centre Apropant-nos ja al final de la ruta i abans d’administració de les seves possessions. d’arribar a la Bisbal de l’Empordà, tro- Es tracta d’una mostra molt important barem altres característics indrets com d’arquitectura civil a Catalunya. Púbol, Cassà de Pelràs, Corçà, Monells o Per a realitzar aquesta ruta, que té un Cruïlles, llocs d’edificacions i estructures temps estimat de dues hores, només cal que conserven el seu estil propi de l’Edat tenir curiositat per descobrir un Empordà Mitjana i amb un gran interès cultural i totalment medieval i ganes d’endinsar-se patrimonial. en un territori únic Per últim, arribem a la Bisbal de l’Empordà, capital de la comarca i un important centre terrissaire. Des del punt de vista arquitectònic, destaquen especialment les Voltes -construïdes a mitjans del segle XIX i que conformen una successió de El Baix Empordà més medieval cases porticades- i el conjunt del nucli t’endinsa en grans atractius antic. D’aquest espai, esmentar-ne especialment la plaça Major, on hi ha l’església de Santa Maria, així com el carrer del Call, lloc on es va establir la comunitat jueva durant l’Edat Mitjana.

turístics, en llocs que et faran veure la història des de diferents punts de vista

Plaça medieval de Monells

Castell medieval de Púbol

Plaça Major de la Bisbal de l’Empordà

59


el MONTSIÀ

Alcanar

Aposta per un turisme respectuós amb el medi ambient atalunya brinda zones costeres precioses i entre elles, a la província de Tarragona, el Montsià. Aquesta és la més meridional de Catalunya, que fa frontera amb el País Valencià. Aquest territori tarragonès, ens regala espais espectaculars, com per exemple, la situació del Delta de l’Ebre, que ha marcat el desenvolupament de tots els diferents municipis de la comarca. La majoria dels habitants viuen gràcies als arts de l’agricultura i de la pesca, que ha estat impulsada en els últims anys per un turisme no agressiu i respectuós amb l’apreciat medi ambient d’aquestes terres. Amposta és la capital de la comarca, on hi viu la majoria de la població, coneguda pel pont penjant que travessa el curs fluvial de l’Ebre. Anar al Montsià significa gaudir d’experiències i espais naturals com pujar a alguna de les torres d’observació d’aus del Parc Natural del Delta de l’Ebre per contemplar la bellesa del paisatge. Relaxar-se a les tranquil·les platges del litoral del Montsià. Quedarem satisfets i encantats amb una de les millors i més variades cuines del país, on a l’interior de la comarca predominen els plats de carns com el be al forn o la botifarra d’arròs. Als Ports val la pena demanar algun plat elaborat amb caça, com conill o senglar. Del port de Sant Carles en surt el peix fresc amb què s’elaboren en els restaurants de la costa uns magnífics arrossos, suquets i mariscades. I, finalment, la cuina del Delta, de la qual destaquen els plats elaborats amb angules, granota o ànec, i no cal dir, l’arròs. 60

Així doncs, la cuina de la costa es destaca pels seus rossejats i paelles marineres, així com els suquets, les graellades i tota mena de marisc. Podrem realitzar altres activitats ideals com passejar amb bicicleta pels petits camins que travessen els camps d’arròs. Acudir al port de Sant Carles de la Ràpita quan arriben els pescadors. Llogar una barqueta i descobrir racons desconeguts del riu, d’impossible accés per terra. També, podem anar a Alcanar, on són especialistes en el cultiu de tarongers i mandariners. Qui no ha menjat alguna vegada un cítric d’Alcanar? Mmmhhh...quina delícia, i conegut també per les Cases d’Alcanar, un barri pescador que, tot i que la comarca sencera ha viscut els últims anys un augment notable de turisme, manté el seu sabor mariner que llueix especialment en el blanc de les cases i en els plats dels seus restaurants. No ens podem oblidar de les seves platges de sorra fina i d’altres de rocalloses i codolars, que s’estenen al llarg de tot el litoral. La comarca té una gran varietat d’allotjaments que permeten fer més còmoda la visita

Amposta Freginals La Galera Godall Mas de Barberans Masdenverge Els Muntells Sant Jaume d’Enveja Sant Carles de la Ràpita Santa Bàrbara La Sénia Ulldecona


Fotografies: www.festadelmercat.cat n l’any que ja celebra el seu desè aniversari, La Festa del Mercat d’Amposta arriba amb més força que mai. Aquesta reconeguda festa, commemora aquells anys quan la petita vila va esdevenir en ciutat, recreant com vivien aquells pagesos que van fer possible la transformació que va viure Amposta. Es tractava d’una època d’arribada d’innovacions que va revolucionar la manera de treballar i de viure i que, poc a poc, va anar consolidant la ciutat d’Amposta com una de referència de la zona i que, 100 anys més tard, encara es continua dinamitzant. La Festa del Mercat a la Plaça s’ha convertit en un acte festiu de referència a les Terres de l’Ebre i, gràcies a la seva promoció, s’ha anat obrint territori cap a la resta del país i al nord de Castelló. 62 62

Aquesta festa de recreació històrica fa memòria de la vida de la capital del Montsià i vol compartir el seu patrimoni amb les terres del seu voltant, deixant descobrir a tots els seus visitants la vida dels finals dels segles XIX fins als anys 20 del segle XX. Un seguit d’activitats, actes i esdeveniments d’època tradicional convertiran Amposta en aquella ciutat que va ser en el seu dia, mostrant així l’evolució fins avui en dia i recordant tots els oficis, la cultura, l’art, la gastronomia, la història i la literatura que la van caracteritzar en el passat. Diferents tallers, personatges centenàris, jocs i tradicions, també tindran lloc durant els dies de la Festa del Mercat, on podran gaudir grans i petits de la música, de la cultura, de la tradició, d’espectacles, gastronomia, mercat i concursos, entre d’altres activitats.

La Festa del Mercat es concentra al nucli antic del municipi, allí on es desenvolupava l’activitat comercial de la ciutat a principis del segle XX. El carrer Major, la plaça de l’Ajuntament, el carrer Nou, el carrer Corsini i la plaça de l’Aube, són alguns dels indrets Avui en dia, aquesta festa s’ha convertit en un referent per als ampostins i ampostines i la viuen molt intensament, pressumint d’ella i amb la intenció de transmetre aquest orgull a tots els visitants que vagin a Amposta durant aquests dies. Del 17 al 20 de maig, a Amposta tothom es vesteix de tradició, tal i com anaven els avantpassats del municipi a principis del segle XX, ajundant així a recrear la història durant aquest període


63


la TERRA

ALTA

Vista aèria de Bot, situat a la Terra Alta

s pensa que el poble s’assenta al damunt d’algun antic i petit nucli de poblament ibèric. L’origen del nom de Bot es remunta a l’any 1039, en què la família musulmana dels Banu-Hud substitueixen els tubujís en el govern de la vall de l’Ebre i les taifes de Saragossa i Lleida. Durant els anys de predomini dels Banu-Hud en aquestes valls, és de creure que alguns s’instal·lessin al lloc que ocupa el poble de Bot, tot aprofitant, potser, antigues edificacions. Aquestes foren suficients per donar-li prou entitat i nom; li digueren, amb tota probabilitat, i segons ens explica Joan Coromines, Bu-Hud. Atès que Bu vol dir “pare de” o “avantpassat de”, el nom primer del poble, Bu-Hud, vindria a dir “descendents dels Hud.” El nom de Bot el trobem escrit al document amb que el comte Ramon Berenguer IV dona el castell de Miravet a l’Ordre del Temple, el 24 d’agost de 1153. 64

Aquí es cita Bot per assenyalar els límits territorials d’aquest castell, juntament amb Caseres, indicant que pertanyen al terme d’Orta. No hi ha dubte que, si hi havia nom, és perquè hi havia població anterior a l’arribada del comte Berenguer IV i la seva gent. Amb aquesta donació, llevat d’Orta, Arnes, Caseres i Bot va fer que tota la Terra Alta passes a formar part dels dominis del castell de Miravet, en mans dels templers.

de conjunts arquitectònics del poble. Aquesta església fou construïda a principis del segle XVII i està dedicada a Sant Blai, un dels patrons del poble juntament amb la Candelera.

Al 1165, el rei Alfons, fill de Berenguer IV i Peronella d’Aragó va donar carta de població als pobladors que volgueren acudir a repoblar les terres d’Orta. Les primeres dades de població sobre Bot, a les quals ens podem remetre, daten d’un cens de 1359, on diu que Bot té trenta-tres cases. Poc a poc, amb els anys va anar creixent, tot i que va patir les conseqüències de les diferents guerres que va sofrir el territori.

Aquesta arquitectura religiosa està situada a dalt d’un turó i està dedicada a Sant Josep. Des d’aquest espai hi ha una panoràmica espectacular de tota la vall del riu Canaletes. El turó està recolzat per tres muntanyes emblemàtiques: l’Agulla, la Plana i la Migdia i que permeten fascinar-te d’unes imatges impressionants en qualsevol època de l’any. A part de l’església i l’ermita, a Bot podem trobar algunes cases significatives

El terme de Bot té una extensió de 34,70 km2, envoltat de petites serralades amb una església de línies senzilles però ben treballades, de finals del renaixement la qual està ben consolidada amb la resta

En un dels turons que envolten el poble, hi trobem una ermita preciosa a la qual els botencs i les botenques acudeixen en romiatge dos cops a l’any.


de l’arquitectura civil, en concret dels segles XVII al XIX i cal destacar Casa Paladella, la qual durant la Guerra Civil va esdevenir un hospital de sang. D’altra banda, l’aparició i expansió del ferrocarril va afectar positivament a aquesta població, ja que es va convertir en un punt de pas entre Alcanyís i Tortosa. Un dels efectes que va provocar, l’any 1938, va ser convertir Bot en una estació receptora d’homes i material, i a la vegada s’utilitzava com a punt d’evacuació de ferits. Actualment, l’antic traçat del ferrocarril de la Vall de Zafan s’ha convertit en una Via Verda per on es poden fer rutes en bicicleta, a peu i a cavall. Però Bot, és molt més que tot això, sobretot pels amants del vi i de l’oli. Es tracta d’un lloc ideal per degustar aquests productes i per gaudir d’allò relacionat amb la cultura vinícola i oleícola amb itineraris que passen per cellers, almàsseres i finques de cultius. Es pot concertar una visita i beneficar-se d’aquest món gastronòmic tan diví que brinda Bot. Per una banda, els olis tenen denominació d’origen protegida Terra Alta i s’elaboren bàsicament amb la varietat d’oliva d’Empeltre i, en menor grau, amb arbequina, morruda i farga. A més, a partir de l’oliva, també s’elaboren patés i olivades de tot tipus, convertits en una delícia directade la terra per al paladar.

Quant al vi, Bot disposa de la prestigiosa denominació d’origen Terra Alta on elaboren vins d’alta qualitat. Les varietats més característiques són les garnatxes, en especial la blanca i la carinyena. No ens podem oblidar de la gastronomia de Bot, que es basa en plats elaborats amb productes de proximitat de primera qualitat: corder, de caça, conill, aus de corral, productes de l’horta, fruits secs, olives, mel... on també són preuats els embotits del porc i les carns i productes elaborats a partir de cabra salvatge dels Ports, així com la rebosteria i dolços elaborats amb fruits secs, cabell d’àngel o mel, tot típic de la cuina de Bot.

Una de les muntanyes que caracteritzen els voltants de Bot, l’Agulla

En aquesta població també els hi agrada la gresca, tan és així que se celebren les festes majors, dedicades a la Candelera i Sant Blai, patrons del poble, i tenen lloc els primers dies del mes de febrer. Durant les festes, es combinen els actes religiosos amb d’altres de populars. Durant l’any, també s’organitzen diferents actes i activitats, per tal de donar vida al poble. “Viu el Nadal a Bot”, “Viu la Setmana Santa a Bot” i “Viu l’estiu a Bot”, són algunes de les festes que caracteritzen la vila així com també ho fan “la Romeria a l’ermita de Sant Josep”, “La Festa del vi novell i l’oli nou”, o “la Fira del Mondongo”. Com a punt final, no ens podem oblidar d’anomenar el seu ball característic anomenat “La Dansada” una jota ebrenca que els botencs i botenques ballen a la plaça del poble des de fa més de cent anys. És un ball curiós, ja no solament per la seva coreografia, que es composa de ballar en parella i a ritme de Jota de Bot, ni per la vestimenta, on les dones vesteixen en falda ampla i mantó de Manila i els homes amb tratge. Aquest ball, es realitza en les festes majors i en algunes ocasions especials, el caracteritza un fet típic: mentre les parelles ballen, els familiars i amics els tiren caramels al so de la música

Camps d’olivers, típics de la Terra Alta

Festes de Bot i mantons de Manila

Esglèsia parroquial de Sant Blai, a Bot

Ajuntament de Bot

Pl. de l'Església, 1 43785 Bot (Tarragona) Tel. 977 428 077 + info: www.bot.altanet.org

Processó de Sant Blai, durant la festa major

65


Agrícola Sant Josep és una empresa cooperativa fundada al poble de Bot l’any 1962. Es dediquen a transformar i comercialitzar els fruits dels tres conreus llenyosos més tradicionals de l’agricultura mediterrània: la vinya, l’olivera i l’ametller. Tota la producció és de collita pròpia i procedeix de les terres que conreen els socis i sòcies a la comarca de la Terra Alta.

Durant aquell període, Martí va aconseguir el suport social necessari per concentrar els esforços de la cooperativa en desenvolupar el negoci del vi amb marca pròpia. La sensibilitat per la qualitat, la professionalització de la gestió i les marques Clot d’encís i Llàgrimes de tardor, ambdues proposades per Martí, representen el principal llegat d’aquella època.

El poble de Bot fou el bressol de la majoria dels socis fundadors. Aquí hi tenen la seu corporativa, totes les instal·lacions industrials i de serveis, i la majoria de les 750 hectàrees que conreen. Avui, fruit de les dinàmiques socials i econòmiques existents al territori, han enriquit el seu rol local amb la incorporació de persones sòcies dels municipis veïns.

Fruit de tot plegat, recentment Sant Josep Vins ha aconseguit 6 medalles al concurs Grenaches du Monde 2018, celebrat a la Terra Alta.

Les persones sòcies són l’ànima de l’Agrícola Sant Josep. Són més de tres-centes, la meitat de les quals, productors i productores d’una llarga tradició pagesa familiar, de com a mínim dos o tres generacions. En aquestes persones recau la responsabilitat de govern de la cooperativa. Entre elles, hem de destacar la figura de Francisco Martí Alcoverro (Bot, 1950), soci que va presidir l’Agrícola Sant Josep entre els anys 1993 i 2005.

66

Avui, l’Agrícola Sant Josep té un model de gestió propi i un equip professional altament qualificat. Tots plegats, treballen per garantir el relleu generacional dels socis i sòcies amb un alt compromís per la sostenibilitat i la qualitat de la producció que us ofereixen


Visites i tastos al celler Al mateix celler tenen una botiga on es poden comprar i degustar els vins i olis que fan. També ofereixen visites i tastos al celler amb reserva prèvia tots els dies de l’any

Massís del Port 1898 A part dels vins, destaca un oli d’oliva que rendeix homentatge al territori que treballen i a la varietat empeltre.

Agrícola Sant Josep C/ de l’Estació, 2 · 43785 BOT Terres de l’Ebre visites@santjosepwines.com Telèfon 977 428 352 + info: www.santjosepwines.com

67


l’ ALT

CAMP

MONTESQUIU, ENTRE LA PLANA I LA MUNTANYA

La festa major de Sant Joan, gran revetlla de Catalunya al juny, dona la benvinguda a l'estiu i a uns mesos de bon temps, una excel·lent oportunitat per conèixer la història i tradicions vallenques iuen que a Valls ens agrada mirar al cel, ja sigui per admirar els castells, menjar els calçots, beure en porró o per mostrar el campanar més alt de Catalunya. Però més enllà dels tòpics, Valls és una ciutat per descobrir en molts més aspectes. En teniu una oportunitat ben aviat, per la Festa Major de Sant Joan del 20 al 25 de juny, gran revetlla de Catalunya que dona la benvinguda a l’estiu i a la temporada castellera que obren els Xiquets de Valls des de la plaça del Blat, Km0 del fet casteller declarat per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Les nits i els dies de festa major són jornades de gresca, grans concerts i tradicions al carrer. La ciutat s’hi bolca en el que és una de les grans festes de Catalunya, sens dubte una gran oportunitat 68

per descobrir la història i la bellesa de la ciutat a través de les moltes rutes que us ofereixen des de l’Oficina Municipal de Turisme. Una d’elles, La Ruta 800 anys de Places i Mercats, és la millor proposta per conèixer la història comercial de Valls, tot recorrent les principals artèries de la trama urbana i el seu mercat amb vuit segles d’història. L’activitat comercial de Valls va ser un dels motius principals que va fer possible l’arribada d’una destacada comunitat de jueus. La primera referència documental data del 1277 i fins a l’expulsió dels jueus no conversos, el 1492, la comunitat es va instal·lar en diferents carrerons del barri antic que encara avui preserven l’estructura original del call. En podeu conèixer tota la història amb la ruta pel Call Jueu de Valls. Un total de 2.538 rajoles, probablement obra de Llorens Passoles, recreen

la batalla de Lepant, que es va viure al mar Mediterrani -davant de la costa de l’actual Grècia- el 7 d’octubre de 1571. El conjunt monumental es troba a l’interior de la capella del Roser, que curiosament es va construir al segle XIV inicialment sota l’advocació de Santa Anna. Si voleu visitar aquest conjunt de rajoles que conflueixen en tres plafons d’una bellesa extraordinària, no us podeu perdre la ruta el cor de la ciutat. La plaça del Blat és el quilòmetre zero casteller. Aquí, els Xiquets de Valls hi han bastit, des de fa més de dos segles, les seves millors gestes. Però sabíeu que el subsòl amaga un refugi antiaeri construït, amb la col·laboració de cen-


Castel l

s da va nt

a

l

la de sa Ca

tenars de veïns, durant la guerra civil espanyola? Ara podeu recórrer les seves galeries i posar-vos en la pell dels veïns que van escriure aquesta pàgina de la història contemporània a través de la ruta Espais Amagats Sota terra. I de la terra al cel! Perquè per descobrir Valls també es pot fer pujant els més de tres-cents graons que separen el carrer de l’Església fins al capdamunt del campanar de Sant Joan. És el més alt del país, amb 74 metres d’alçada, i pujar-hi és un esforç amb recompensa final per observar, des d’una perspectiva gairebé a vol d’ocell, el Camp de Tarragona. Podeu descobrir-ho amb la ruta el campanar més alt de Catalunya. Si us agraden les alçades, sempre podeu fer un repàs a la història dels Xiquets de Valls. La força, l’equilibri, el valor i el seny han esdevingut comuns denominadors d’una passió que, sempre es viu a flor de pell. A Valls, bressol casteller, els castells es viuen tot l’any. La rutaValls km0 Món Casteller, us descobrirà els símbols, però també els temples de les dues colles dels Xiquets de Valls: la Vella i la Jove.

D’altra banda, la ciutat també es pot fer resseguint l’obra de Narcís Oller. El pare de la novel·la catalana contemporània va néixer a Valls i va ser aquí on va situar Vilaniu, una obra que parla de les nostres tradicions i caràcter. Descobriu la ciutat que el va veure néixer amb la ruta Narcís Oller. El Valls contemporani també té arrels d’arquitectura modernista. Són immobles signats per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i autor de nombroses catedrals del vi, que va néixer a la ciutat, on també va exercir d’arquitecte municipal. Amb la ruta Cèsar Martinell podreu conèixer tots els detalls d’aquest singular creador.

L’ Àliga de Valls i els aguilons

Vila

De novembre a desembre, coincidint amb la temporada de collida d’oli a Valls, us convidem a gaudir d’una experiència sensorial on el groc n’és el fil conductor. El groc del dia que s’acomiada vist des del campanar de Sant Joan, continuant per la cooperativa de Valls, on podreu fer un tast d’oli, per continuar amb un massatge d’oli i un sopar on l’oli en serà el protagonista. Per a complementar la descoberta de Valls, us proposem la ruta Històries i Llegendes de Valls, que us permetrà descobrir indrets singulars, com ara la plaça del Pati o l’església de Sant Joan i fer-ho a través de les llegendes

Ajuntament de Valls Plaça del Blat, 1 43800 Valls (Tarragona) Tel. 977 636 010

Monument als Xiquets de Valls

Segueix - nos a:

www.valls.cat

69

69


la CONCA

DE BARBERÀ

quest municipi es troba situat a la comarca natural de la Baixa Segarra, a la Conca de Barberà, dins de la Ruta del Cister, molt a prop d’Igualada i de Montblanc, ben comunicat amb la Costa Daurada i la resta de poblacions. Aquest poble ofereix un ventall de monuments i d’espais on rememorar la història del poble. Santa Coloma de Queralt et permet passejar tranquil·lament pels seus carrers i contemplar les cases i balcons, seure a l’ombra de les seves places i deixar-se captivar per la bellesa dels seus monuments i que els bons moments sorgeixin sols i es converteixin en únics. Al mes de maig, Santa Coloma de Queralt es vesteix de festa, celebren durant tot un cap de setmana la festa del turisme i de les tradicions, que anomenen Som terra de patrimoni.

És una festa dedicada a la divulgació i promoció de tots aquells elements que formen part de la identitat colomina. Aquest esdeveniment combina tot un seguit d’activitats que reuneixen tradició, cultura, gastronomia i natura propis del poble de Santa Coloma de Queralt i el seu entorn. Els dies 18, 19 i 20 de maig cal visitar Santa Coloma de Queralt, per tal de gaudir de tots els actes que s’esdevenen durant aquest cap de setmana. Podrem gaudir Tast de Productes de la Terra, en el seu mercat de productes artesanals i de proximitat i degustar vins i cerveses de la Vall del Corb o de la comarca, així com també, els seus plats típics com el romesco colomí, que podreu descobrir i tastar el diumenge al matí. Una altra activitat marcada és el Tros Food, una ruta etnogastronòmica per la Vall del Corb on, mentre es camina, es fan parades per tal de fer tast de plats i tapes amb vins i cerveses artesanes de la Vall.

Els dies 18, 19 i 20 de maig cal visitar Santa Coloma de Queralt i gaudir de l’encant de la seva festa 70 70


1

2

3

Un poble on gaudir de les tradicions i la cultura popular en tot el seu esplendor

5

4 Imatge 1 cedida pel diari «delCamp» i 2, 3 per «startap.cat»

En aquestes festes gaudeixen de la gresca tant els petits com els grans, gràcies a les diferents exposicions, tallers, espectacles infantils, el vermut electrònic, el correfocs així com les portes obertes a diferents monuments del poble que són de visita obligada. A més, un grup de batucada amenitza el dissabte.

Però abans d’acabar, no ens podem oblidar de Cal Jaume Punto, una botiga del passat que, ara fa un any, es va reobrir com a punt turístic i cultural. Aquesta botiga era una xocolateria, cereria, drogueria i petit obrador que produïa productes ben variats, des de torrons, xocolata, pastissos, pasta fins a ciris.

Per tant, els menuts de la família es poden divertir durant tot el cap de setmana amb espectacles, jocs i berenars tradicionals. En canvi, els més grans tenen la primícia de poder anar a la presentació del llibre de Magí Balcells, a la visita a Santa Maria de Bell-lloc, o descobrir com l’art pot transformar les tradicionals eines del camp. La música també marca el cap de setmana, amb la celebració de la cinquena edició del Festival Maig a Sant Gallard i que tancarà el dissabte a Santa Coloma amb una festa electrònica a càrrec de DJ’s fins a altes hores de la matinada.

Hi podreu conèixer el món del petit comerç familiar des de mitjans del s. XIX fins als anys 60 del segle XX. El fet que li atorga més atractiu i la distinció d’altres botigues antigues, és que tot el material que s’hi exposa a les lleixes i aparadors és de la pròpia botiga. A Cal Jaume Punto podreu trobar tot allò i més que va estar venent en Joan Farrés fa més de 50 anys, tot un emblema per a la població que no podeu deixar de visitar. Juntament a aquest espai patrimonial, Santa Coloma obrirà aquests dies les portes de tots els seus monuments i podreu pujar a la torre del Castell, visitar les esglésies de Santa Maria, Santa Magadalena, Santa Maria de Bell-lloc i la Capelleta de Sant Magí.

Santa Coloma de Queralt és un poble tradicional català i en fan honor realitzant diferents actes dedicats a la cultura tradicional amb la col·laboració de grallers, diables, esbart dansaire, geganters, puntaires així com el ball de bastons a càrrec del grup Bastoners de Montblanc.

Però si el que us agrada és el paisatge, teniu una petita ruta, la Transermites, que us permetrà descobrir no només la bellesa d’aquest indret en aquesta època sinó que gaudireu durant el camí de la visita a diferents ermites.

Si visites Santa Coloma no deixis de veure la plaça Major, un espai de reunió per als vilatans del poble, així com visitar la plaça de l’Església i el castell on hi haurà diferents actes. Aquests dies són portes obertes a tots els monuments de la població on tots els colomins i colomines obren el cor a tot aquell curiós que vulgui descobrir un poble ple d’encant i que t’enamorarà des del primer moment que trepitgis Santa Coloma de Queralt

Ajuntament de Santa Coloma de Queralt Oficina Municipal de Turisme Castell dels Comtes 43420 - Santa Coloma de Queralt 977 88 04 78

of.turisme@stacqueralt.altanet.org www.stacqueralt.altanet.org

@turismescq

71


ocalitzat en l’espai d’un antic celler de l’Espluga de Francolí, VidBertus destaca per la seva personalitat. Buscant la singularitat i la perfecta expressió de cada un dels seus raïms, el celler vol donar valor a les varietats típiques i autòctones de la terra, oferint una selecció de productes d’alta qualitat i exclusivitat. La intenció del celler és reivindicar i reinterpretar dues varietats tradicionals de la Denominació d’Origen Conca de Barberà: la Parellada i el Trepat; acompanyar-lo amb la introducció del raïm mediterrani per excel·lència: la Garnatxa; i el creixement d’un raïm insòlit i gairebé exclusiu: el Monastrell. 72

En el celler, tenen devoció pel Trepat, el qual forma la base exclusiva del seu rosat, T de Trepat, així com també la part fonamental del seu negre més jove, el Cup3. Pel que fa a la Parellada, base del vi Ude2, consta d’un raïm present en abundància i tradicional de la comarca, amb un conreu adequat i una supervisió constant.

VidBertus busca la singularitat i la perfecta expressió de cada un dels seus vins, a partir d’una viticultura acurada, de rendiments baixos i intensa maduració.

A més, la mediterraneïtat que identifica a Vidbertus dona lloc a les dues varietats molt mediterrànies: la Garnatxa Negra i el Monastrell, originals també de la comarca, menys presents i que connecten amb el passat. Per últim, el Merlot és una altra de les varietats que es conrea a les vinyes, d’origen atlàntic i amb una base de color i estructura per als seus vins.


VirBertus treballa a partir d’una viticultura acurada, de rendiments baixos i intensa maduració. A partir d’això, doncs, hi sorgeix la personalitat i la qualitat dels raïms de la zona, amb vins de grans pes i concentració, sempre amb la màxima harmonia i elegància. El conreu de la vinya segueix les pautes de l’agricultura ecològica, sense utilitzar cap tipus d’herbicides ni abods químics, promocionant així un producte final que afavoreix el desenvolupament d’un ric ecosistema. Aquesta mateixa vinya creix sota una cobertura natural d’herbes silvestres amb l’objectiu de mantenir el sòl actiu.

Inscrit a la Denominació d’Origen Conca de Barberà, el celler té com a principal objectiu reivindicar les varietats típiques i autòctones de la terra.

El terreny es construeix a partir d’un vigor i una producció equilibrada a les vinyes, amb l’obtenció de raïms d’alta qualitat i vins de gran singularitat.

Aquests terrenys del celler, situats a més de 500 metres d’alçada, estan envoltats de cereals i bosquines de pi blanc i socoll, amb marinades fresques i una temperatura moderada. Aquestes característiques, aporten un vigor i una producció equilibrada a les vinyes, amb l’obtenció de raïms de bona maduració i vins de notable concentració i singularitat. El Celler VidBertus, inscrit a la Denominació d’Origen Conca de Barberà, busca sempre l’excepcionalitat i la diferenciació emmarcat dins el típic clima continental-mediterrani propi. Per tot això i molt més, descobreix tot un món vinícola de referència a Celler VidBertus on t’esperen uns vins únics, elaborats amb el màxim rigor i sensibilitat

C/ Anselm Clavé, 13 43440 L’Espluga de Francolí · Tarragona Tel. 626 330 511 www.vidbertus.com

VidBertus ofereix una gran selecció de vins exclusius, únic i elaborats amb el màxim rigor i sensibilitat.

VidBertus dona principal valor a la proximitat dels seus vins, aprofitant al màxim els béns que aporta la terra on es troben les seves vinyes. 73


el BAIX

CAMP

S

i recorrem la costa catalana en sentit sud, ens topem amb Cambrils, considerada la capital gastronòmica de la Costa Daurada gràcies a l’excel·lència dels seus restaurants, tant de cuina tradicional com d’avantguarda.

La tradició i la modernitat s’uneixen en aquest racó del mediterrani, on mar i terra donen els seus fruits, que són la matèria primera fonamental per nodrir la cuina cambrilenca. Un luxe per al paladar, amb més de 150 restaurants, molts dels quals han rebut diferents distincions i guardons. Dos restaurants han obtingut l’Estrella Michelin, i d’altres són citats i premiats en guies i revistes gastronòmiques i turístiques. Cambrils compta amb un Institut Escola d’Hoteleria i Turisme, únic en tota la província de Tarragona, bressol per a futurs professionals. 74

Tant és així, que Cambrils ha elaborat un calendari gastronòmic anual, en què cada època de l’any, s’organitzen diferents jornades gastronòmiques per tal de degustar els productes i receptes de temporada. En el mes de febrer hi ha les Jornades Gastronòmiques de la Galera i de la cuina Marinera. A l’abril tenen les Jornades dels Fideus Rossos a Cambrils. Al juny, quan arriba el bon temps, gaudeixen de l’esdeveniment Mar de Tapes de Primavera. En el moment que el sol comença a durar menys, en el mes de setembre, organitzen les Jornades del Calamar. Pel que fa al mes d’octubre, aquest és molt complet, amb la Mostra de Vi i Gastronomia, Cambrils entrada al país del vi i les Jornades Gastronòmiques amb l’Oli nou d’Oliva Verge Extra. Quan comença la frescor, al mes de novembre, hi ha el Mar de Tapes de Tardor i al desembre celebren les Jornades del Romesco.

D’altra banda, Cambrils està certificat com a Destinació de Turisme Esportiu, especialitzat en atletisme, futbol, vela i ciclisme. Per això, és un municipi excel· lent per a la pràctica d’aquests i d’altres esports. Del ciclisme es pot destacar el “Catàleg de Producte de Cicloturisme” amb preus i paquets adreçats a ciclistes professionals; els més de 20 km de carril bici per circular per tot Cambrils; el plànol amb rutes ecoturístiques per fer en bici de muntanya i de carretera sortint de Cambrils i recórrer tota la Costa Daurada, i el mapa amb diferents itineraris, pels camins de Cambrils més rurals, on poder fer-los tan a peu o en BTT.

Quatre platges de Cambrils han estat premiades per la Unió Europea amb la distinció de qualitat “Banderes Blaves”


Capital gastronòmica de la

Costa Daurada La marca golf també va lligada a Cambrils, on disposen d’un camp de Pitch&Putt i estan envoltats de 4 camps de golf en un radi de 15 km, on s’ofereixen camps no massificats i sense temps d’espera. Cambrils és municipi de mar, on compta amb l’Estació Nàutica Costa Daurada, amb els seus associats i el Club Nàutic de Cambrils, el qual també proposa activitats al mar durant tot l’any. Gràcies a aquest distintiu esportiu, a Cambrils s’hi pot trobar un variat i extens calendari esportiu amb competicions destacables com la Mitja Marató, la Setmana Catalana de Vela, el Campionat d’Espanya de Làser 4.7, el Mundialito, la Triatló de Cambrils, el Campionat de Catalunya de Volei Platja i la Gran Fondo Cambrils Park. Si en vols saber més, consulta l’agenda esportiva a www.cambrils-turisme.com/esports Molts de nosaltres, segurament, en algun moment de la vida hem trepitjat la platja

de Cambrils, i si no ho has fet, almenys, la coneixes. Per aquest motiu, és reconeguda com a destinació vacacional de qualitat idònia per a les famílies. Aquest municipi ens regala moments com veure l’arribada de les barques, com feinegen els pescadors i passejar pel barri antic amb escenes que rememoren el passat més tradicional i autèntic de Cambrils.

Imatges cedides per Turisme de Cambrils

de qualitat “Banderes Blaves”: la Llosa, el Prat d’en Forès-Regueral, Cavet i la Platja de Vilafortuny. I és que, aquestes platges tenen molt més que sorra, ja que resulten idònies i estan pensades per als més petits, amb oasis de palmeres, jocs per a l’aprenentatge, plataformes flotants, llits elàstics i un miniclub. El millor lleure per a tota la família

A més, compten amb un jardí botànic “amb memòria” recentment remodelat, anomenat el Parc Samà. Aquest és un espai natural i històric, declarat Bé d’Interès Cultural, d’exuberant vegetació, arquitectura singular i exotisme que el converteixen en un lloc meravellós on perdre’s i que us enamorarà. A més, les platges també són una distinció i un aspecte important per a Cambrils. Aquestes tenen unes certes singularitats que les fan molt especials. El 2017, en concret, quatre d’elles van estar premiades per la Unió Europea amb la distinció

Turisme de Cambrils Pg. de les Palmeres, 1 43850 Cambrils Tel. 977 79 23 07

www.cambrils-turisme.com 75


n un dels indrets més turístics i atractius de la Costa Daurada, la calma del mar i els seus productes donen l’oportunitat de degustar una gastronomia típica de cuina mediterrània amb productes de proximitat. La seva carta destaca per la combinació entre la cuina de sempre i els plats més innovadors, amb les tendències més actuals. Tenim el plaer de visitar Cambrils i asseure’ns a la taula del restaurant Denver, un dels llocs més reconeguts de la ciutat i on la tranquil·litat, el plaer i el bon gust regnen en la nostra estada.

Espai ampli i tranquil. El restaurant ofereix el màxim benestar per a que tu i els teus pugueu gaudir d’un ambient relaxat.

La història del Denver comença ja fa 24 anys, a peu de platja i amb vistes al mar. Va obrir les seves portes en forma d’un acollidor xiringuito a tocar del mar Mediterrani i on les seves tapes i plats combinats es van anar consolidant al llarg del temps. El seu reconeixement per part dels clients i el boca a boca d’aquells que els visitaven, els donava la força necessària per anar augmentant la seva oferta gastronòmica i adquirint productes de la terra més exquisits.

Tant va ser així que, des del 2011, va arribar Denver en forma de restaurant, un espai molt més ampli, tranquil i selecte on poder descobrir una cuina de mercat i avantguardista basada en el producte de temporada. Són especialistes en arrossos i peix salvatge, tot i que també inclouen la carn en la seva carta. A més de tenir una àmplia oferta d’entrants i carta de vins, on gairebé tota la seva bodega és D.O de Catalunya, comple-

Denver vol oferir als seus clients una nova experiència gastronòmica, una evolució d’aquella cuina que va començar al seu xiringuito ja fa 24 anys mentada amb altres vins de D.O d’Espanya i resta del món. D’altra banda, tots els seus plats estan elaborats amb oli personal, és a dir, de la seva pròpia collita, convertint-lo en únic, aportant un sabor

RESTAURANT DENVER • C/ Mont-roig, nº9 •


molt personal en cada plat. No ens podem oblidar de la rebosteria, ja que a la cuina del Denver cada dia es fan els seus propis dolços, podent oferir postres sense colorants, ni conservants on solament hi ha complements naturals. Els productes de la terra el caracteritzen com un restaurant que aposta per la qualitat i per la proximitat, aconseguint així una essència pròpia que els ha acompanyat durant tota la seva història. L’evolució de la seva cuina des dels seus inicis fins a avui en dia, han denotat un gran canvi cap a una nova experiència gastronòmica que els seus clients podran viure en primera persona.

Tot i això, sense perdre mai un tracte proper, amable i servicial d’aquell primer dia. Tant és així, que aquest any han estat guardonats amb el reconeixement per ser un dels dos únics restaurants que compren el peix directament de la Llotja de Cambrils.

La història del Denver comença al costat del mar, al seu xiringuito de platja. Anys després, el seu creixement continua i ja s’ha consolidat com un dels més reconeguts de la ciutat de Cambrils sense perdre la seva essència inicial.

D’altra banda, Denver és destacat per tenir una amplia oferta en plats vegetarians i vegans, així com també estan adaptats per a totes aquelles persones que pateixen de celiaquia, intoleràncies i/o al·lèrgies. Permeten que qualsevol persona pugui gaudir de la seva fabulosa cuina, sense perdre la qualitat i el bon sabor dels aliments

Innovació i creixement. Gran selecció de vins de D.O. Catalunya i de la resta del món.

De la llotja a la taula. Els productes de proximitat destaquen en una carta variada i selecta.

Denver es caracteritza per la seva gran varietat gastronòmica amb productes de la terra

Cambrils (Tarragona) • Tel. 977 360 023 • www.restaurantdenvercambrils.com


L’escapada perfecta a

i tens ganes de desconnectar o simplement vols sorprendre a alguna persona especial per a tu, fer una escapada a Andorra, és ideal. Nosaltres, et volem ajudar a fer-ho realitat i que es converteixi en uns dies perfectes i inoblidables. Andorra és extraordinària en tots els sentits. La seva proximitat amb Catalunya i França fa que tingui un gran atractiu turístic i la seva temperatura a la primavera és perfecta per a poder passar uns dies fantàstics. 78

Així doncs, Andorra té una gran oportunitat d’opcions turístiques, que afavoreixen a tots els gustos. Des d’opcions d’oci fins a esportives o gastronòmiques.

A Andorra tens un grapat d’oportunitats turístiques per a gaudir d’uns dies de desconnexió

Aquest Principat ens regala hostatgeries de tot tipus, adaptant-se a totes les necessitats i gustos. L’oferta d’allotjaments és tan àmplia com puguis imaginar, cases rurals, albergs, càmpings per a famílies amb nens, balnearis amb tot inclòs, apartaments amb totes les comoditats, així com hotels urbans i d’alta muntanya. Tots ofereixen un tracte cordial amb el client, fent-te sentir com a casa, ja que tenen espais ideals per al teu descans. Relaxa’t envoltat de natura i de tranquil·litat gràcies als seus paratges de muntanya espectaculars.


La cultura gastronòmica és un bon al·licient, ja que té un gran repertori de restaurants i bars on poder gaudir de la cuina andorrana, ideals per a qualsevol degustador. Menjar a Andorra és un plaer que s’adapta a les teves preferències i a la teva butxaca. L’oferta gastronòmica és molt variada i exquisida per a qualsevol paladar. Hi ha una gran varietat de restaurants tradicionals com internacionals. Els fogons d’Andorra no paren en tot el dia, per a que puguis degustar qualsevol àpat, convertint-se així en experiències que van més enllà de la taula i que només podràs viure si visites Andorra. Hi ha establiments per a cada moment del dia, on beneficiar-se de cada instant d’aquest Principat. Moments com prendre un cafè en tranquil·litat, un vermut en alguna terrassa mentre respires l’aire dels pirineus o prens una copa a la fosca nit d’Andorra i poder anar al ritme que un vol.

Andorra és coneguda per totes les oportunitats d’oci destinades al benestar. Hi ha tot un recorregut de diferents balnearis i d’establiments en els quals poder relaxar-se després d’un dia de no parar. Poder recuperar-se i desconnectar de l’estrès del nostre dia a dia, Andorra és converteix en el destí turístic ideal per al descans.

Aquest territori té tot un gran ventall de possibilitats per poder gaudir de l’alta muntanya, a més de totes les rutes de senderisme. Hi ha moltes empreses que es dediquen als esports d’aventura en L’espai comercial de l’Avinguda Meritxell

Esglèsia de Sant Miquel d’Engolasters

els quals poder treure tota l’adrenalina. Si els vostres acompanyants són atrevits, no dubteu en contractar alguna oferta de turisme actiu. Gaudir de la natura és un dels plaers més grans que ofereix Andorra i que ningú hauria de marxar d’aquest país, sense perdre’s en algun dels seus camins.

D’altra banda, podeu optar per unes sortides més tranquil·les i culturals, on visitar museus i espais històrics en els que podreu conèixer més a fons el Principat. Trobareu activitats culturals com el Museu del Tabac, que explica la importància d’aquesta activitat econòmica per al país. El Museu del Perfum, que posseeix una gran varietat de fragàncies per a tots els gustos i el Museu de les Roques al Carrer, que està format per roques sedimentàries de diferents mides i formes acompanyades d’un panell explicatiu, us donaràn l’oportunitat de profunditzar en la història d’Andorra.

Per tots aquells que els hi agrada anar de compres, hi ha tota l’avinguda Meritxell repleta de botigues, on poder adquirir productes de tota mena, i fins i tot pots arribar a trobar ofertes en algun article. No podràs marxar d’Andorra sense adquirir algun souvenir. Agafa l’agenda i comença a buscar, perquè les opcions no te les acabaràs. No et descuidis cap apartat perquè cada un t’ofereix un benefici diferent. Un cop vas a Andorra, hi voldràs tornar cada temporada. Aquest país et permet crear la teva pròpia experiència! Andorra és el lloc ideal per anar de relax

79


Tel. 973 402 045 montsonis@castellscatalunya.com www.castellscatalunya.com

La Fundació promou la recuperació dels castells catalans mitjançant un seguit d’activitats, com la “Ruta de Castells amb visita guiada”, els Premis Catalunya Nostra i el cicle “Música als castells”.

CASTELL DE BALSARENY

E

l castell de Balsareny és, sens dubte, el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca del Bages. És ben visible, no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i el bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble, l’actual fesomia de l’edificació correspon al més pur estil gòtic civil català i data del segle XIV. Es tracta d’un castell-palau gòtic organitzat a partir d’un pati central. A causa d’haver estat ben planificat i edificat, d’acord amb el pla previ i en una sola campanya constructiva, és un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. És aturonat (420 m d’altitud) i està situat a la vora dreta del Llobregat, al nord del poble.

De planta pentagonal, l’espai central és ocupat per un pati, quasi rectangular, envoltat d’una galeria, amb un nivell a peu pla i un nivell superior, al qual s’accedeix per una escalinata. Al mig del pati hi ha una gran cisterna, que rep l’aigua de la teulada mitjançant dues canonades. En una posició central, hi ha la boca de la cisterna amb un brocal. Al nivell de peu pla hi ha una gran sala, connectada amb una sala més petita, on encara hi ha una tina. També hi ha quatre sales i una cambra. En aquest nivell, a l’Edat Mitjana, hi devia haver els cellers, les quadres, els graners i les cambres destinades als servidors i guardians. A la planta principal és on hi havia la sala que servia de menjador, la cuina i les diverses cambres. La sala principal agafa tota l’amplada de l’edifici. Totes les cambres d’aquesta planta són cobertes per un sostre de bigues. Al cim hi ha els merlets, amb una espitllera al mig, característics dels darrers segles medievals. De l’època romànica, queden unes filades de pedres de la part septentrional i l’estructura del pati. La seva història està lligada al llinatge dels Balsareny. El primer personatge que apareix amb aquest nom és un vicari comtal, Guifred de Balsareny. El seu fill Guillem, substituí el cèlebre abat Oliba com a bisbe de Vic, i la seva néta Guisla, es casà amb el comte de Barcelona Berenguer Ramón I.

80

Es tracta d’un castellpalau gotic organitzat a partir d’un pati central amb molt bon estat de conservacio.


Castell de les PALLARGUES

La Segarra

Castell de CIUTADILLA

L’Urgell

Castell de BALAGUER

La Noguera

Castell del Rei / Suda de LLEIDA

El Segrià

El castell de les Pallargues és una barreja d’arquitectura del segle XI al XVI. Cal destacar l’impressionant arc gòtic de la façana. Entrar al castell ens transportarà a la vida quotidiana dels seus habitants. L’entrada, la cuina, el celler, la sala, la capella, la presó, etc. estan ambientades perquè el visitant gaudeixi d’una visita inoblidable.

El castell de Ciutadilla és una antiga fortalesa medieval que dominava les planes de l’Urgell. Aquesta fortalesa del segle XI d’origen militar es va reconvertir en un palau renaixentista al segle XVI, moment en què es va aixecar la seva magnífica atalaia. Veniu a descobrir la seva història i els secrets d’aquesta ciutadella de l’Urgell.

El castell va ser construït l’any 897-898 quan Lubb b. Muhammad va derrotar Guifré el Pilós. Durant el segle XI, el castell passa de ser un lloc purament defensiu a convertir-se en un palau andalusí, residència senyorial. L’any 1105, amb la conquesta d’Ermengol VI, el castell entra en fase cristiana i passa a ser residència temporal dels successius comtes d’Urgell fins a l’any 1314.

Aquest castell va caure en l’oblit ja fa anys i fa poc temps que ha recuperat la seva esplendor gràcies a l’obertura al públic L’origen del castell és la construcció andalusina del segle IX que va servir de refugi de l’últim califa de Còrdova, Hisham III, d’on ve el nom de Suda. En l’època cristiana era el palau on residia el monarca durant les seves estades a Lleida.

Castell de les Pallargues

Castell de Ciutadilla

Castell de Balaguer

TURÓ DE LA SEU VELLA

Prat de la Riba, 5 25212 LES PALLARGUES ( Lleida ) +info: Tel. 973 520 041 info@castelldepallargues.com www.castelldepallargues.com

CIUTADILLA ( Lleida ) +info: Tel. 973 303 010 amicscastell@ciutadillamedieval.cat www.castellciutadilla.com

BALAGUER ( Lleida ) +info: Oficina de Turisme Tel. 973 445 194 turisme@balaguer.cat www.balaguer.cat/turisme

Turó de la Seu Vella 25002 LLEIDA +info: Tel. 973 230 653 infoturisme@paeria.es www.turoseuvella.cat

Castell de l’ESPLUGA CALBA

Castell de CERVERA

Castell de GARDENY

Castell de FLOREJACS

Les Garrigues

La Segarra

El Segrià

El Bages

La repoblació de l’Espluga Calba va rebre una important empemta de Ramon Berenguer IV, que sense haver ocupat la comarca de Lleida, i durant el setge a la ciutat de Tortosa, el 22 de desembre de 1148, va atorgar la carta de població de la vila a favor del seu batlle, Porcel de Cervera, i dels quatre cultivadors, Vives de Cruzillada, Guillem Bertran Arnau Bosquet i Mir de Fluvià.

Damunt un tossal anomenat Montseré que domina la vall del riu d’Ondara. Documentat per 1a vegada el 1026 en què la comtessa Ermessenda de Carcassona i el seu fill el comte Berenguer Ramon I feren donació de la terra erma situada a la marca del comtat d’Osona amb el puig i el castellar anomenat Cervera, delimitant a més un gran terme en bona part encara en mans sarraïnes.

El castell de Gardeny és un conjunt monumental situat damunt del turó de Gardeny, un dels dos turons de la ciutat de Lleida. Fou seu d’una de les principals comandes catalanes de l’orde del Temple. El castell, pròpiament dit, consta de dues construccions d’època templera (torre habitació i capella conventual) i un recinte emmurallat de baluards dels segles XVII-XVIII, que ho encercla tot.

El castell de Balsareny està ubicat en l’alt d’un turó de 420 m a la riba dreta del riu Llobregat, sobre el poble de Balsareny, és una fortificació d’estil gòtic civil català. Ha estat vinculació sempre al llinatge dels Balsareny i Es troba en un excel·lent estat de conservació.Té Elements dels segles XIV i XV i es va refer al XIX.

Ajuntament de l’Espluga Calba

Consell Comarcal de la Segarra

TURISME DE LLEIDA

CASTELL DE BALSARENY

Av. Pau Casals, 15 25410 L’ESPLUGA CALBA ( Lleida ) +info: Tel. 973 156 005 ajuntament@esplugacalba.ddl.net www.esplugacalba.ddl.net

Pg. Jaume Balmes, 3 25200 CERVERA (Lleida) +info: 973 531 300 / 973 531 303 turisme@ccsegarra.cat www.lasegarra.org

C/ Major, 31 bis 25007 LLEIDA +info: 973 700 319 infoturisme@paeria.es www.turismedelleida.cat

Plaça de l’Ajuntament, 1 08660 BALSARENY (Barcelona) +info: 93 839 61 00 balsareny@balsareny.cat www.balsareny.cat

Castell de MONTCLAR

Castell de MUR

Castell de CARDONA

Castell de MONTSONÍS

L’Urgell

El Pallars Jussà

El Bagès

La Noguera

El majestuós castell de Montclar, declarat monument historicoartístic de caràcter nacional, obre les portes al públic per oferir la possibilitat de gaudir d’una jornada medieval i posa a disposició les sales del castell pe a dinars o sopars, meú medieval, vestuari i possibilitat d’espectacle per a tots els assistents que reviuran l’època medieval.

Un dels més antics a la província de Lleida. Segons, els últims estudis publicats, data de l’any 969. Situat a la part més alta del poble, al costat de la llera del riure Noguera Pallaresa, s’hi aixequen el castell i la col·legiata agustiana de Santa Maria de Mur, amb dues construccions en excel·lent estat de conservació i, per tant, un magnífic exemple del romànic català.

Castell d’estil romànic i gòtic situat en un turó al costat de Cardona (Bages). Considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya situat dalt d’un turó que domina la vall salina i la del Cardener. Dins del conjunt destaquen la torre de la Minyona (del segle XI), de 15 metres d’alçada i més de 10 metres de diàmetre, i l’església romànica de Sant Vicenç.

Viatja en el temps...visites teatralitzades nocturnes, en què diferents personatges vestits com al segle XII expliquen varies facetes de la vida al castell, tot combinant la visita amb l’ús de torxes i altres sistemes d’il·luminació i a través d’un fil conductor al voltant dels dies revolts que es vivien en aquestes terres de frontera en temps de la reconquesta, amb les lluites entre àrabs i cristians.

Castell de Montclar

Viatges Montiline

Turisme de Cardona

Viatges Montiline

MONTCLAR ( Lleida ) +info: Tel. 973 402 045 info@castelldemontclar.com www.castelldemontclar.com

C / del Pi, 5 25737 MONTSONÍS ( Lleida ) +info: Tel. 973 400 265 info@castelldelleida.com www.castelldemur.com

Av. del Rastrillo, s/n 08261 CARDONA (Barcelona) +info: Tel. 93 869 27 98 oficinaturisme@cardona.cat www.cardonaturisme.cat

C / del Pi, 5 25737 MONTSONÍS ( Lleida ) +info: Tel. 973 400 265 info@castelldelleida.com www.castelldemontsonis.com

81 81


v

ESCAPADAS EN TREN 1 de Mayo al 20 de Diciembre 2018

Salidas diarias

Tren + 1 Noche en AD + Seguro de viaje Confirmación inmediata - Plazas limitadas MADRID

SEVILLA

CÓRDOBA

Precio por persona en doble desde

212 €

Precio por persona en doble desde

Hotel HRC 3*

245€

Precio por persona en doble desde

Noche extra 62€

Hotel Virgen de los Reyes 3* Noche extra 59€

Hotel Averroes 3* Noche extra 62€

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

07:04 19:30

09:15 21:29

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

09:34 14:50

14:02 19:16

272€

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

09:34 15:42

13:12 19:16

PAMPLONA

BILBAO

SAN SEBASTIÁN

Precio por persona en doble desde

162 €

Precio por persona en doble desde

Hotel Avenida 3*

195 €

Precio por persona en doble desde

Noche extra 62€

Hotel Silken Indautxu 4* Noche extra 65€

Hotel Codina 3* Noche extra 79€

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

08:44 17:54

11:17 20:49

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

08:44 15:20

14:04 20:49

210 €

Ida Regreso

SALIDA

LLEGADA

08:44 16:10

13:03 20:49

Consultar precio Julio y Agosto

Nuestro viaje incluye:

PARA RESERVAS

• Billete de tren Lleida - ciudad elegida - Lleida en asiento turista. • Estancia de 1 noche en el hotel elegido, en habitación estándar con desayuno.

Roser Dolcet Aige

• Seguro de viaje Basic Plus. Los precios estan calculados en una tarifa especial en caso de no tener disponibiidad existe un suplemento de 49 € por persona en ida y vuelta.

Cita previa

Tel. 609 370 437

Suplemento opcional seguro Escapada Plus con cobertura de gastos de cancelación hasta 600€ 12 €. Los precios están calculados en tarifas especiales, según disponibilidad en el momento de realizar la reserva. Consultar descuento en habitación triple. Para pasajeros con nacionalidad española se requiere DNI o pasaporte en vigor. • Oferta válida para reservas realizadas a partir del 18 de Abril de 2018. Plazas limitadas. • Los precios indicados podrán verse incrementados con los gastos de gestión de la agencia de viajes minorista. • Consultar condiciones de reserva y emisión. • Condiciones Generales en catálogo AVIOTREN o visite www.aviotren.com • Precios no válidos para puentes, ferias y congresos.


HOTEL NASTASI

HOSTAL VALL D'ÀNEU

Segrià

Pallars Sobirà

Un complet i encantador hotel urbà situat a Lleida amb un servei i atenció personalitzat per a que se senti acollit en un entorn càlid. Complet i sofisticat Spa equipat, que el faran gaudir d’una experiència de relaxació inigualable. Restaurant amb més de 30 anys d’experiència, on l’hi oferiran l’autèntica cuina catalana de qualitat amb productes de mercat.

Relax, tranquil·litat i natura. Gaudeix de la terra i de les vacances durant tot l'any envoltat de natura i muntanya. L'Hostal Vall d'Àneu, situat als Pirineus Catalans, és un indret típic pirinenc que ofereix unes espectaculars vistes de la vall i dels seus voltants. A més, el restaurant serveix plats típics de la gastronomia de la zona i té servei de lloguer d'equips d'esquí.

Avda. Alcalde Rovira Roure, 216 25198 LLEIDA Reserves: 973 249 222

Carrer Major, 46 25580 ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) Reserves: 973 626 097

CASA ESPUNYES

PARADOR 24H

“Hotel rural amb encant al Cor de la Terra Alta” Avda. Catalunya, 34 • 43785 BOT (Tarragona) info@canjosep.com www.canjosep.com Reserves: 977 428 240

Solsonès

Segrià Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui.

Som un restaurant i cafeteria 24 hores, amb gran experiència i trajectòria en sector de la restauració. Oferim un ampli menú i carta de plats originals, entre els quals destaquem les nostres especialitats de carn a la brasa d'alzina. Ens hem adaptat als nous temps, per satisfer als qui busquen el sabor tradicional i al paladar més exigent.

Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS ( Lleida ) Reserves: 973 481 443

Carretera N-230, km 3, 25005 TORREFARRERA ( Lleida ) Reserves: 973 752 043

Viu l’Experiència Nou Càmping! Ambient familiar, natura, aventura, senderisme, BTT, pesca, esports d’hivern i relax a les Valls d’Àneu, just davant del llac de La Torrassa i a tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Parcel·les per acampada i bungalows, barrestaurant, barbacoa, piscines climatitzades, parc infantil, camp de futbol, botiga de queviures i activitats d’animació a l’estiu.

Ctra. C-13, Km 156 • 25597 LA GUINGUETA D’ÀNEU ( Lleida ) Reserves al 973 62 62 61 · 973 62 62 66 Fax 973 62 67 06 noucamping @ noucamping.com www.noucamping.com

aiguestortescampingresort@gmail.com www.aiguestortescampingresort.com

Ctra. C-13 • 25580 ESTERRI D’ÀNEU ( Lleida ) Reserves: 973

62 62 63

Ubicat al cor de les Valls d’Àneu, és punt de partida ideal per a les teves excursions. Endinsa’t al país de l’ós bru i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, descobreix pobles carregats d’història, coneix les joies del romànic i gaudeix dels esports d’aventura i d’hivern. Parcel·les per acampada, bungalows i apartaments, piscina, barbacoa, parc infantil i camp de futbol, activitats d’animació a l’estiu.

Ctra. Palautordera - km 11.250 08469 MONTSENY (Barcelona) Reserves: 938 473 049 www.oudereig.com

Escapa’t al Montseny per a gaudir del descans , la natura i gastronomia. Petit hostal familiar, davant del riu la Tordera, fes excursions al Parc Natural i acaba el dia amb un bon àpat. T’oferim una cuina acurada amb productes de temporada i proximitat. Descansa en les nostres acollidores habitacions amb vistes al Montseny.

627 57 40 03

PROMOCIÓ ESPECIAL MENCIONANT L’ ANUNCI: Mesos de maig i juny, reserva a la nostra web i t’oferim un 5% de descompte en la mitja pensió.

83


‘18 4 20

19

18

- 2018


DIMARTS, 1 de Maig

DIUMENGE, 6 de Maig

V CURSA DE MUNTANYA LO MELÓ, a Artesa de Segre.

FIRA DE SANT PONÇ, a Prades de la Molsosa.

APLEC A LA FONT DE SANTA MAGDALENA, a Verdú.

VOLTA AL SOLSONÈS, a Solsona.

EL MES GASTRONÒMIC, de l'1 al 31 de maig al Solsonès.

DIMECRES, 9 de Maig FESTES DE MAIG, del 9 al 13 de maig a Lleida.

DIVENDRES, 11 de Maig FIRA DE SANT ISIDRE, de l'11 al 13 de maig a Solsona.

XXV FIRA DE LA TERRISSA, a la Galera.

DIVENDRES, 4 de Maig FIRA ANOIA, a Igualada. FIRA DE TEATRE DE TITELLES, del 4 al 6 de maig a Lleida.

DISSABTE, 5 de Maig FIRA MERCAT DE ST. PONÇ, del 5 al 6 de maig a Mataró. MOSTRA ARTS I FLORS ALS BALCÓNS, a Alcanar.

FIRA MOTO EMPORDÀ, de l'11 al 13 de maig a Sant Antoni de Calonge.

FESTA MAJOR DE ST. ISIDRE, de l'11 al 13 de maig a l'Albí.

DISSABTE, 12 de Maig

MERCAT MEDIEVAL, del 5 al 6 de maig a Palau Solità i Plegamans.

FIRA-MERCAT DEL TRASTO, a Agramunt.

MASROIG FOODTRUCK, a Masroig.

FIRA DE SANT ISIDRE, a Viladecans.

FESTA "POSA'T LA GORRA", del 5 al 6 de maig a Balaguer.

CONSTEL·LACIONS DEL ZODIAC, a Rubió de Baix (Foradada).

23a EXPOCLÀSSIC, del 5 al 6 de maig a Mollerussa.

LACTIUM, del 12 al 13 de maig a Vic.

FIRA PLAYMOBIL, del 5 al 6 de maig a Sabadell.

FESTA DEL BANDOLER, del 12 al 13 de maig a Castellserà.

III GAR GAR STREET ART FESTIVAL,

FIRACÓC, del 12 al 13 de maig a Tàrrega.

del 5 al 6 de maig a Penelles.

54a FIRA DE PRIMAVERA, del 5 al 6 de maig a Tremp.

DIUMENGE, 13 de Maig FIRA DELS MATINERS, a Avinyó.


QUÈ VOLS FER AQUEST ESTIU?

No et pots perdre les activitats que tenim preparades al Museu Marítim de Barcelona! ACTIVITATS FAMILIARS

ACTIVITATS INFANTILS

ACTIVITATS D’ESTIU

EL PLANETARI FAMILIAR VIATGE AL FONS DEL MAR EN BATISCAF ELS TRESORS AMAGATS DELS GUITART

EXPLORADORS DE GALERES UN VAIXELL AL LABORATORI

UN DIA DE PESCA EL PLANETARI FAMILIAR

Tots els diumenges

Tots els diumenges

Tots els dijous de juliol


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

FIRAVERD DE CARME, a Carme.

XVI MERCAT BARROC, a Aitona.

VI MARXA-TRAIL LES PEÜLLES, a Les Avellanes i Santa Linya.

CAMINADA PER LA BARONIA DE RIALB, a la Baronia de Rialb.

19a CAMINADA POPULAR DE L'ANOIA, a Vallbona d'Anoia.

DIJOUS, 17 de Maig FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇA D'AMPOSTA, del 17 al 20 de maig a Amposta.

FESTA DE L'ARBRE DE MAIG, a Igualada. FIRA DEL CAÇADOR, a Solsona.

DIVENDRES, 25 de Maig APLEC DEL CARAGOL, del 25 al 27 de maig a Lleida.

DIVENDRES, 18 de Maig FIRES I FESTES DELS ENAMORATS, del 18 al 20 de maig a Vilafranca del Penedès.

DISSABTE, 19 de Maig ESCANYABOCS, a la Seu d'Urgell. LES GARRIGUES EN FLOR,

del 19 de maig al 3 de juny a Les Garrigues.

SHOPPING NIGHT, a Malgrat de Mar. AEROSPORT - FESTIVAL DE L'AERONÀUTICA, a Òdena. FESTIVALET, a Santa Susanna. XXII FESTA DE MOROS I CRISTIANS,

del 19 al 20 de maig a Lleida.

VI MERCAT DEL VEHICLE D'OCASIÓ, del 25 al 27 de maig a Tàrrega.

DISSABTE, 26 de Maig FIRA DEL VAPOR, del 26 al 27 de maig a St. Vicenç de Castellet. FIRA DE LA ROSA, del 26 al 27 de maig a Roses. FESTIVAL DE SENDERISME DE LA VALL DE SIARB, el 26 al 27 de maig a Llagunes.

DIUMENGE, 27 de Maig FIRA DE PRIMAVERA, a Sant Llorenç de Morunys. PEDALADA POPULAR D'UTXESA, a Torres de Segre. NATURALMENT CANALLA, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

DIUMENGE, 20 de Maig FIRA DE L'ASCENSIÓ, a Manresa.

DIJOUS, 31 de Maig CORPUS CHRISTI, a Tossa de Mar.


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

NULLES C/ Estació, s/n · Nulles Tel. 977 602 522 SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560 VALLS C/ de la Cort, 61 · Valls Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431 CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Cadaquès Tel. 972 258 315 EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Empuria Brava Tel. 972450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Figueres Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · L'Escala Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Llançà Tel. 972 380 855 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Peralada Tel. 972 538 840 LA SELVA C/ de l'illa, 13 · El Port de la Selva Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rode, 79 · Roses Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra de la platja, s/n · Sant Pere Pescador · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 · Vilabertran Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Sant Sadurní d'Anoia Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Subirats Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

88

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Coll de Nargó · Tel. 973 383 048 LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · La Seu d'Urgell Tel. 973 351 511 OLIANA Av. Barcelona, 81 · Oliana Tel. 973 470 339 ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n · Organyà Tel. 973 370 030 TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tuixent Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353 EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 005 OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA PL. Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Calaf Tel. 938 680 833 L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Alta Anoia · Tel. 938 680 366 LA LLACUNA C/ Major, 4 · La Llacuna Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Capafonts Tel. 972 505 902 LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 · La Selva del Camp · Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1· Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Mont-roig del camp · Tel. 977 179 468

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 · Begur Tel. 972 624 520

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Prades Tel. 977 868 302

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) · Reus Tel. 977 010 670

L' ESTARTIT Passeig Marítim, s/n. · L'Estartit Tel. 972 751 910

BAGES OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 · Manresa · Tel. 936 930 350 CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Cardona Tel. 938 692 798 MANRESA Pl. Major, 10 · Manresa Tel. 938 784 090 MONTSERRAT Monestir de Montserrat Tel. 938 777 777 SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Súria Tel. 938 696 984 SANT JOAN DE VILATORRADA C/Major, 91-93 · Sant Joan de Vilatorrada · Tel. 938 764 040

BAIX EBRE OFICINA DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n L'Ametlla de mar · Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · L'Ampolla Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 · Benifallet Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Deltebre Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · El Perelló Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Deltebre Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Roquetes Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 ( edifici Torre Maria) La Bisbal de L'Empordà Tel. 972 645 500 PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 · Palafrugell Tel. 972 300 128 PALAMÓS Passeig del Mar, s/n · Palamós Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Pals Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Platja D'Aró · Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Sant Feliu de Guíxols · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Torroella de Montgrí Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · St. Feliu de Llobregat · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Castelldefels Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Collbató Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Santa Coloma de Cervelló · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Vallirana Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Vendrell Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · L'Arboç · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Calafell Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Coma-ruga Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Cunit Tel. 977 674 777


Oficines de Turisme de Catalunya VENDRELL Dr. Robert, 33 · El Vendrell Tel. 977 660 292

BARCELONÈS AEROPORT EL PRAT Aeroport El Prat (T1) · Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704 BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 · Badalona Tel. 934 832 990 BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Barcelona · Tel. 932 853 834 BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - AMADEU BAGUES Rambla de les flors, 88 · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Barcelona · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Barcelona · Tel. 932 388 091 BESOS C/ Mare de deu del Carme, 115 Sant Adrià de Besos · Tel. 977 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Berga Tel. 938 221 500 BAGÀ C/Raval, 18 · Bagà · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Castellar de n'Hug · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Gosol Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · La Pobla de Lillet Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Llívia Tel. 972 896 313

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Montblanc Tel. 977861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del castell, s/n · Santa Coloma de Queralt · Tel. 977 880 478 VIMBODI I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Pl. del Castell, 1 · Cubelles Tel. 938 952 500 SITGES Pl.Eduard Maristany · Sitges Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Vilanova i la Geltrú · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Vilanova i la Geltrú Tel. 938 935 555

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Arbeca Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Granadella Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 ( inici del Pont Vell) · Besalú · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Olot Tel. 972 260 141

MARESME OFICINA DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 ·Alella Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/Riera Bisbe i Pol, 8 · Arenys de Mar Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 baixos · Caldes D'Estrac · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant jaume, 231 · Calella Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Malgrat de Mar Tel. 937 655 642 MATARÓ C/ La Riera, 48 baixos · Mataró Tel. 937 582 698 MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Masnou Tel. 935 571 834 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1· Sant Pol de Mar Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Santa Susanna Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Pineda de Mar Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Pl. del Fòrum Palatiolo, s/n · Palafolls Tel. 937 620 611

MOIANÈS

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933 BALAGUER Avinguda Comte Jaume d’Urgell, 5 (dins del museu) · Balaguer Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · La Baronia de Rialb Tel. 973 460 234

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715 MANLLEU Pg. de Ter, 2· Manlleu Tel. 938 515 176 PRATS DE LLUÇANÈS Passeig de lluçanès, s/n · Prats de Lluçanès · Tel. 938 560 100 RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Rupit i Pruit · Tel. 938 522 003 TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia, 1 · Tavèrnoles Tel. 938 887 308 OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035 VIC Pl. del pes, edifici de l'Ajuntament, s/n · Vic · Tel. 938 862 091

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Moià Tel. 938 301 418

LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu La Seva · Tel. 938 125 712

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Sant Joan de les Fonts · Tel. 972 290 507

MONTSIÀ

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

VALL D'EN BAS Passatge Can Trona, s/n · Vall d'En Bas Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

AMPOSTA Av. Sant jaume, 42-52 · Amposta Tel. 977 703 453

CONCA DE BARBERÀ

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Llagostera Tel. 972 832 322

LA GALERA C/ Sant Llorenç, baixos, 36 · La Galera · Tel. 977 718 339

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Espluga de Francolí · Tel. 977 871 220

OF. DE T. DE CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 744 624

90

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Ulldecona Tel. 977 573 394

PRESES Antiga estació, s/n · Preses Tel. 972 694 904

ALCANAR C/Lepanto, s/n · Alcanar Tel. 977 737 639

PUIGCERDÀ pl. Santa Maria, s/n · Puigcerdà Tel. 972 880 542

LA SÈNIA Pg. de la clotada, 23 · La Sènia Tel. 977 713 000

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 4 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · La Pobla de Segur Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002


Oficines de Turisme de Catalunya ESTERRI D'ÀNEU C/Major, 40 bis · D'Esterri d'Àneu Tel. 973626345 LLAVORSÍ Crta. Vall de cardós, s/n · Llavorsí Tel. 973622008

PLA DE L'ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 · Banyoles Tel. 972 583 470

PLA D'URGELL OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PLA D'URGELL Av. Prat de la Riba, 1 · Mollerussa Tel. 973 711 313

PRIORAT CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n· Cornudella de Montsant Tel. 977 821 000 FALSET Pl. La quartera, 1· Falset Tel. 977 831 023 MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n · Margalef · Tel. 668 582 542 ULLDEMOLINS Pl. de l'Esglèsia, 1· Ulldemolins Tel. 977 561 546

RIBERA D'EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D'EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Mòra d'Ebre Tel. 977 401 851

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 ·Arbúcies Tel. 972162 477 BLANES Pl. de Catalunya · Blanes Tel. 972 480 103 CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera· Caldes de Malavella Tel. 972 480 103 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Hostalric Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Lloret de Mar Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Maçanet de la Selva · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Sant Hilari de Sacalm · Tel. 972 869 686 TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tossa de Mar Tel. 972 340 108

ASCÓ Carretera de Campucines, 21 · Ascó Tel. 977 406 583

VILOBI D'ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava · Vilobi d'Onyar · Tel. 972 942 955

SEGARRA

SOLSONÈS

OF. TURISME DE LA SEGARRA Passeig de Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONSÈS Crta. de la Bassella, 1 · Solsona · Tel. 973 482 310

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Cervera Tel. 973 534 442 GUISSONA C/Del Tint, 2, baixos · Guissona Tel. 973 551 414

SEGRIÀ OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800 OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Lleida Tel. 973 700 319

92 92

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Ripoll Tel. 972 702 351

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Arties Tel. 973 641 612

TARRAGONÈS

BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Bossost Tel. 973 648 157

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 OFICINA MUNICIPAL DE TURISME DE TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tarragona Tel. 977 250 795 PATRONAT MUNICIPAL DE TURISME DE TARRAGONA C/Major, 39 · Tarragona Tel. 977 250 795

LES Av. Sant jaume, 39 · Les Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Vielha Tel. 977 179 468

TERRA ALTA

VALLÈS OCCIDENTAL

GANDESA Av. Catalunya · Gandesa Tel. 977420 910

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL ctra. N-150, km. 15 · Terrassa Tel. 937 273 534

URGELL OFICINA DE TURISME DE L'URGELL C/ Agoders, 16 · Tàrrega Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Agramunt Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Bellpuig Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/Prat de la Riba, 6 · Vallbona de les Monges · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del bisbe Comelles, 13 · Verdú Tel. 973 347 216

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Sant Cugat del Vallès · Tel. 936 759 952 TERRASSA Pl. Josep Freixa i Argemí· Terrassa Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Granollers Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Caldes de Montbui · Tel. 938 634 140

VALL D'ARAN

LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900

OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D'ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CELONI C/Major, 53 · Sant Celoni Tel. 938 670 171

LA VALL DE LORD Crta. de Berga s/n · St. Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Camprodón Tel. 972 740 010 SANT JOAN DE LES ABADESSES Plaça de l’ Abadia, 9 · Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 599 SETCASES Pl.Major, 1 · Setcases Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Crta. de Bruguera, 2 · Vall de Ribes Tel. 972 727 728

Informació editada per

MAGAZINE PUBLICACIONES MEDIA, SL Per canvis o modificacions: Tel. 973 071 222 produccion@magazinepublicaciones.com


Visita l’Espluga de Francolí La història com mai te l’han explicat


Et dissenyem la teva pĂ gina web amb les Ăşltimes tecnologies


El vaixell emblema de la flota del Museu Marítim de Barcelona celebra els seus cent anys navegant per la costa catalana i més enllà, per tota la Mediterrània.

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE TURISME nº41 Maig 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

MAGAZINE TURISME nº41 Maig 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement