__MAIN_TEXT__

Page 1

JUNY 2018 • N.42

TURISME · OCI · GASTRONOMIA

'95

EMPURIABRAVA Singular i única

EL PONT DE SUERT Època de falles

VILAFRANCA DEL PENEDÈS La capital del vi

PALAMÓS El mar, la mar

SANT JAUME D'ENVEJA

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Empuriabrava

Festa de la Plantada


l’  ALT el  VALLÈS

E

l sol del mes de juny ja escalfa els carrers i els dies comencen a ser més calorosos. Els armaris s’omplen de colors i de roba estiuenca, les sandàlies i xancletes són les nostres aliades del dia a dia. La força dels raigs solars ens aporten més vitalitat i més energia. Els bars acullen a tots els assedegats amb uns refrescos d’allò més bons. Les passejades a la fresca menjant un deliciós gelat. Les nits d’estiu són les més desitjades de tot l’any, ja que ens permeten estar en una terrassa i gaudir dels espectacles a l’aire lliure. Com ja sabem, el dia 21 de juny arriba l’estiu i amb ell estones de sol, piscina, platja i gresca. Dies en què els més petits no paren ni un moment. És una temporada on gairebé tothom té dies de vacances per descansar i allunyar-se de la rutina. És l’ època en què l’ambient càlid del capvespre pot arribar fàcilment fins a les deu de la nit, permetent passar més hores fora de casa. Els nens acaben l’escola, els pares i els avis fan torns per cuidar els nens/es a la piscina o a la platja, les barbacoes treuen fum i les hamaques són les nostres companyes de les migdiades. El sol comença a cremar amb força i ens regala moments molt calorosos, però també jardins florits i àpats a la fresca. No ens podem oblidar, que el juny té la nit més curta de l’any, la del 23 de juny, Sant Joan. La gent aprofita la revetlla de Sant Joan per sopar a la fresca, tirar petards i encendre les fogueres a mitjanit. És una nit marcada en què els petards prenen el protagonisme de la nit. No obstant, la revetlla no és solament això, són les fogueres espetegant i espurnejant, espectaculars castells de foc, una nit en què el cel brilla i tothom es diverteix a les places dels pobles tot bevent una copeta de cava i menjant un trosset de coca, al so d’algun grup de música. Aire fresc a la redacció de Magazine, per a que mentre prens un cafè amb gel o un tros de fruita fresquet puguis trobar el teu moment i et deixis seduir per tots els pobles de la Costa Brava, descobreixis les propostes enoturístiques, i coneguis la tradició de les falles i Sant Joan. T’encantarà!

el VALLÈS

PENEDÈS 18

ORIENTAL 24

OCCIDENTAL 28 el BAGES

30

el BERGUEDÀ

32

la VAL

D’ARAN 36

el PALLARS l’

SOBIRÀ 38

ALTA RIBAGORÇA 40 el PALLARS

JUSSÀ 44

la SELVA

el BAIX

48

EMPORDÀ 50

l’ ALT

EMPORDÀ 54

la CERDANYA

60

el RIPOLLÈS

62

el TARRAGONÈS

64

el BAIX el BAIX

CAMP 66

PENEDÈS 70

el MONTSIÀ el BAIX la CONCA

72

EBRE 76

DE BARBERÀ 78

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


La Val d’Aran

Alta Ribagorça ar i muntanya. Paisatges de secà i de regadiu. Prats d'arbres fruites i d'espigues. Masies i cases de pagès. Pa amb tomàquet i caragols. Indrets que enamoren, una gastronomia exquisida i vins i caves que identifiquen la terra. Catalunya vol compartir les seves terres amb tu per a que visitis tots els racons naturals, llocs turístics, les platges i cales i els monuments Patrimoni de la Humanitat. Un lloc característic, una terra que estima el que té i que es fa estimar. Volem descobrir amb tu tot el que ens amaga i gaudir-ho junts. Per això, des de la redacció de tot el que trobaràs en les properes pàgines d'aquesta edició volem que et relaxin, que les sensacions et transportin a sentir la tranquil·litat i et provoquin el desig de voler visitar tots i cadascun dels indrets.

on els camins et formen rutes, tant a peu o en bicicleta. Ens endisem en una Catalunya única, familiar i acollidora, que vol mostrar-se al món com un dels destins més turístics i culturals per part dels nostres visitants.

L’Alt Urge Pallars Jussà

Una Catalunya on hi podrem trobar infinites activitats per a fer en família però també amb destinacions ideals per trobar la pau interior d'un mateix i respirar l'aire pur. Us animem a descobrir la nostra terra, tal com hem fet nosaltres, i a conéixer aquells racons desconeguts que tenim molt a prop de casa nostra.

Pallars Sobirà

El So La Noguera La Segarra Pla d’Urgell l’Urgell

Segrià

Les Garrigues

Ens endinsem en una Catalunya cultural, de fires i festes i de museus singulars. Parcs naturals

Conca de Barberà Alt Camp

Priorat Baix Camp Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre

Baix Ebre

Província de Tarragona Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

4

Montsià

Bai Pene


Unica

Festiva Cultural

ANDORRA

La Cerdanya

El Ripollès

ell

Diversa

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

olsonés Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

ix edès

Alt Penedès

M

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

e

sm are

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

La Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Marató)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


RACONS DE CATALUNYA VISTA AÈRIA DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES I EMPURIABRAVA Fotògraf: Mike Burdon Cedida per Ajuntament de Castelló d’Empúries


RACONS DE CATALUNYA VISTA AÈRIA DEL CAP DE SALOU Cedida per Patronat de Turisme de Salou 8


9


RACONS DE CATALUNYA CASTELL DE MONTGRÍ Fotògraf: Jordi Renart Cedida per Turisme de Torroella de Montgrí - L’Estartit - Illes Medes


LA NIT DE SANT JOAN

U

n any més, durant el mes de juny, arriba a Catalunya la nit més curta de l’any i amb ella, la celebració de la revetlla de Sant Joan, una festa típica catalana i amb una tradició que s’estén per la majoria d’indrets dels Països Catalans. Aquesta festa, que coincideix amb el solstici d’estiu, es representa en forma de petards i fogueres, que petits i grans preparen i encenen durant la nit. La festa està formada per una gran riquesa ritual i simbòlica, ja que aquest foc i petards tenen un significat més enllà de la tradició. I és que totes les festes que tenen el foc com a protagonista, procedeixen a la crema

12

d’objectes com a protecció de llar i de les persones que hi habiten i prenen el significat d'aquest ritual per la resta dels dies de l’any. En aquesta nit de fogueres, la celebració es trasllada no només a les cases i torres de les famílies, sinó que les platges es converteixen en el lloc ideal per passar-hi la festa fins a altes hores de la matinada, i on els petards i la música es converteixen en els acompanyants imprescindibles. La Coca de Sant Joan i la Flama del Canigó, també formen dos elements claus en aquesta tradicional festa catalana, però...

Sabem el perquè de tot això? Què significa la nit de Sant Joan?

Començant per l’astrologia, el fet que la nit de Sant Joan sigui la més cur-

ta de l’any és degut al solstici d’estiu, el moment en què el Sol passa pel punt més allunyat de l’equador. Els experts afirmen que, les primeres civilitzacions neolítiques ja realitzen les seves pròpies cerimònies on el foc es convertia en el principal aliat per aportar força al Sol, que la nit del 23 de juny comença a perdre força.

La celebració de la revetlla de Sant Joan, una festa típica catalana, s'estén per la majoria d'indrets dels Països Catalans


Al llarg dels anys, aquesta tradició s’ha anat mantenint i la multitud de fogueres enceses prenien el significat d’homenatge a la màxima plenitud de l’astre rei, considerat la font de llum i de vida.

Un dels elements típics gastronòmics d'aquesta festa és la coneguda coca de Sant Joan, símbol clau durant el sopar de la revetlla A part d’això, el significat del foc a la nit de Sant Joan també està relacionat amb els misteris, la transformació de la realitat i la sort. I és en aquesta nit, quan grans i petits envolten la foguera per fer fora i espantar els fantasmes i esperits, per dotar a la família de benestar i protecció. Així doncs, aquest foc, juntament amb els petards, són la forma més tradicional de representar aquest ritual festiu i simbòlic. Un altre dels elements típics gastronòmics d’aquesta festa és la coneguda Coca de Sant Joan, el postre clau durant el sopar de la nit de la revetlla. Aquest producte es menja habitualment en totes les trobades i reunions familiars o també en alguna festa popular al voltant de les fogueres. Si bé és cert que existeixen diverses coques de Sant Joan, la més coneguda i típica a Catalunya és aquella feta amb massa de brioix i fruita confitada, tot i que també se’n fan de pinyons, crema o altres ingredients.

Aquesta coca s’ha consolidat a gairebé tots els racons de Catalunya però també ha traspassat fronteres cap a la resta dels Països Catalans, on la festa s’uneix a la gastronomia, als rituals i a la tradició. “La Flama del Canigó, encén la nit de Sant Joan”. És l’afirmació més coneguda de la tradició, que vincula aquesta flama de foc amb la història de la festa i que dona la força necessària per encendre totes les fogueres. Vinculada també amb el solstici d’estiu, diversos indrets de Catalunya reben la Flama des del Cim del Canigó que, portada per diversos voluntaris, es reparteix per tot el territori. A més d’això, la Flama del Canigó té gran simbologia vinculada amb la persistència i vitalitat de la cultura catalana. Sant Joan, una festa única amb milers de celebracions diferents però amb un mateix objectiu: passar-ho bé en família amb un bon sopar compartit amb focs i tradició

El significat del foc de la nit de Sant Joan també està relacionat amb els misteris i la transformació. En aquesta nit, grans i petits envolten les fogueres per fer fora els esperits i dotar la família de benestar i protecció

13


atalunya està ben situada al mapa, i la seva geografia és extensa i favorable per a tothom, amb zones de muntanya i zones de platja. D’aquesta última en volem parlar. Arriba el bon temps (tot i que a l’hivern, també té el seu atractiu) i en ell, les ganes de refrescar-nos, la millor manera i la més saludable és anant a la platja. En temporada alta, les platges s’omplen de gent de tot arreu, però el juny ens regala moments únics com gaudir de la sorra daurada i neta, passejar sense trepitjar a ningú i nedar en una aigua transparent i a la vegada, congelada, la qual activa el cos. El litoral català té més de 300 platges i moltes d’elles desprenen una màgia particular, Catalunya té unes zones costeres precioses que ens permeten gaudir d’aigües cristal·lines, cales encisadores amb un entorn únic i ple d’encant. 14

Quatre zones i cada una amb un toc distintiu i especial; Costa Brava, Costa de Barcelona, Costa Daurada i Costa Terres de l’Ebre.

Descobreix i enriqueix-te del que ofereix cada zona costanera de Catalunya COSTA BRAVA La província de Girona té la seva Costa Brava que ofereix un paisatge meravellós on combina els diferents tons blaus del mar amb el verd de la muntanya, tot un paradís natural a prop de casa. El territori gironí té espais extraordinaris amb unes cales petites perdudes enmig

de la natura o platges més grans que et transporten a un poble mariner on sembla haver-se aturat el temps. Cada raconet brinda una espectacular bellesa que enamora el cor de qualsevol. Cada platja té el seu encant particular però hi ha algunes que almenys un cop a la vida, has de visitar: Cala Tavellera, Cala Canadell, Platja de Sa Tuna, Platja de Castell, Platja de Vallpresona.

COSTA DE BARCELONA Si baixem una mica, ens trobem amb la Costa de Barcelona. A prop de la metròpoli barcelonina, ens podem banyar en unes platges idíl·liques i que fugen del rebombori de la ciutat. En elles podràs banyar-te i jugar amb la sorra des de que surt el sol fins que es pon. Veure l’horitzó del mar produeix una sensació de benestar inigualable. Sentir les onades o percebre l’olor de sal inconfusible omple l’ànima i et renova tant per dins com per fora. La província de Barcelona


(1) (2) (3) (4)

té tots els extrems possibles i així passa també amb les platges, on cada una val la pena passar-hi una estona. Però, n’hi ha 5 que mereixen ser visitades: La Platja de la Murtra, Platja del Prat, Platja del Garraf, Cales de l’Home Mort i la Desenrocada i la Platja del Far.

COSTA DAURADA Tota la part tarragonina ens ofereix una costa realment encantadora, amb aigües cristal·lines, banys reparadors, paisatges naturals de penya-segats i pinedes. El contacte amb l’aigua de la Costa Daurada et transporta a un paradís caribeny. En algunes ocasions és necessari caminar per trobar les platges més captivadores i de les quals no en voldràs marxar. Cada una té algun element que la fa diferent però et transmeten una sensació de pau i harmonia que no tenen la resta de parts costeres. Moltes són conegudes per la majoria dels amants de les platges i que gairebé

tots els dies pots trobar alguna persona caminant, gràcies a la temperatura que Tarragona té durant tot l’any. Les platges més conegudes però amb aquest toc distintiu a la resta són la Platja de Comarruga, Cala Canyadell, Platja de la Savinosa, Platja Llarga, Platja de la Llosa, Platja Cristall, Platja del Torn.

COSTA TERRES DE L’EBRE Al Delta de l’Ebre li explota un paisatge d’una forta personalitat que el fa únic al nostre país. Una terra delicada però immensa, insòlita i misteriosa, d’un caràcter indubtable i especial. Un lloc tranquil però amb molta vida. Un indret on el fet de passejar i banyar-se es converteix en una aventura sobrenatural. En el moment que busques quina és la millor platja, no et pots decantar per cap, ja que cadascuna és ideal i màgica. Però, us en parlem d’algunes que desprenen vida només

Costa Brava Costa de Barcelona Costa Daurada Costa Terres del Ebre

trepitjar i que no pararàs de fotografiar-les: Platja de la Punta del Fangar, Platja de la Marquesa, Platja de Riumar, Platja de Migjorn, Platja de l’Alcafada, Platja del Serrallo, Platja del Trabucador. Siguis amant o no de la sorra, de les ombrel·les o de la crema solar, en algun moment, has de visitar les zones de platja, en la època que sigui, t’assegurem que val la pena. Passejar pel mar et dona més del que et puguis imaginar. Són llocs ideals i esplèndids

Endinsar-te en els pararatges més idíl·lics del mar Mediterrani no et deixarà indiferent 15


U

n projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat. Un conjunt únic, on trobareu un monestir medieval a escassos metres d’un innovador centre internacional de recerca en cuina. Innovadores visites guiades al monestir, una oferta gastronòmica variada i d’alta qualitat, visites i activitats a la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència)... Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics. El monestir benedictí de Sant Benet de Bages, situat al terme municipal de Sant Fruitós de Bages, és un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya. Des que el 2007 es va inaugurar com a Món Sant Benet, el monestir ha aconseguit recuperar l’esplendor arquitectònica i patrimonial que el va distingir a l’Edat Mitjana.

me i a, turis un entorn r u t l u C n omia e gastron comparable l in  natura

Els espais a Sant Benet • La Fàbrica: a l’edifici de la fàbrica hi ha la recepció i venda d’entrades de les visites, el restaurant La Fonda, la Botiga i sales de congressos. • Monestir de Sant Benet de Bages: el monestir té una part més monumental que parteix de l’època medieval, i la part modernista que va ser residència d’estiueig del pintor Ramon Casas. Ofereixen diferents recorreguts per la part medieval i modernista, i finalment pujar al campanar per gaudir de les visites. El monestir disposa també de sales per a congressos. • Fundació Alícia: centre d’investigació en cuina en el qual hi trobem la cuina - laboratori, l’auditori i la cuina infantil. • Casa de l’Amo: antiga residència dels amos de la fàbrica quan aquesta estava en funcionament. Actualment alberga sales de congressos i despatxos. • Hotel Món: suggerent allotjament 4* amb dos restaurants; el Món i L’Ó. També ofereix servei de bar.

n e r t o En

eix ya o f e r n u l a t de Ca isme n e ra l s e G enotur s ’ l l i r r r a a i c c F e r ro poten es el Bag te per d c u s l d a o r r un p cultu espais s l a s e sit i les vi

FGC, l’Ajuntament de Manresa i la D.O. Pla de Bages s’uneixen per promocionar el turisme vinícola i les activitats d’oci del territori Els usuaris d’FGC i qualsevol persona interessada poden adquirir diferents bitllets combinats Turistren que inclouen el viatge en tren, l’entrada a espais d’interès i tiquets degustació de productes bagencs. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Fira de Manresa i la Denominació d’Origen Pla de Bages per impulsar l’Enotren, una iniciativa per donar valor a tota l’oferta lúdica i turística a la comarca del Bages i que és propera a la línia Llobregat - Anoia estació - Alta d’FGC. Els eixos sobre els quals s’ha definit i estructurat l’oferta de Turistren al Bages són: • L’enoturisme: a partir de la D.O. Pla de Bages, una de les zones vitivinícoles amb més riquesa patrimonial i paisatgística; • El turisme cultural i espiritual: a partir dels centres espirituals i de pelegrinatge (Montserrat i la Cova de Sant Ignasi) i, sobretot, de la ciutat de Manresa, a partir del seu patrimoni històric i com a destinació internacional de pelegrinatge al voltant de la figura de Sant Ignasi i la seva connexió amb el Camí Ignasià i de Sant Jaume. 16


l’ ALT

PENEDÈS

MONTESQUIU, ENTRE LA PLANA I LA MUNTANYA

l Penedès, terra de vi i de cava, a 45 quilòmetres de Barcelona i a 10 minuts de la platja, us espera Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi. Una de les anomenades ciutat mitjanes de Catalunya, amb caràcter, història i patrimoni material i immaterial, i un bon equilibri entre el món rural i l’agrícola. La història viscuda per la vila ha anat sembrant de petjades històriques en forma d’edificis que permeten, en alguns casos, saltar enrere en el temps; esglésies i palaus al centre de la vila que ens evoquen a èpoques anteriors. 18

La tradició té un paper important en el tarannà de la vila, dotant-la d’esdeveniments que li donen caràcter, un exemple és el mercat dels dissabtes, un mercat que quasi és mil·lenari i que pinta de colors les parades al centre de Vilafranca. Caminar pel centre de Vilafranca del Penedès amb una mirada atenta permet descobrir joies arquitectòniques, començant per la Basílica de Santa Maria amb la seva cripta i el seu campanar. Caminar per fora de la vila, amb les diferents rutes i paratges, convida inevitablement a gaudir del paisatge característic del Penedès, la vinya. La Capital del Vi ens parla de la vinculació de Vilafranca del Penedès amb aquest producte i la seva reper-

cussió en el desenvolupament de la vila tant comercial com urbanísticament, en el seu paisatge, en les seves tradicions i en les propostes actuals com el Vijazz (juliol) i el Most Festival (novembre). I que dona com a resultat comptar amb el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, un lloc on, a part de poder participar en les seves diverses activitats, experimentar la cultura del vi i tot allò que l’envolta. Una de les ensenyes de Vilafranca del Penedès són els castells, amb una plaça de la vila que ha vist les construccions més impressionants i que per aquest motiu se la considera la plaça més castellera. Els castellers de Vilafranca, els verds, són ambaixadors a tot el món de les tradicions catalanes.


A finals d’agost (29) arriba la Festa Major, Festa Patrimonial d’Interès Nacional, omplint la vila de folklore tradicional i genuí (amb els seus nombrosos balls), de diades castelleres i de música que s’escola per tots el racons.

nibilitat, corroborat amb la certificació Biosphere de destinació sostenible. I incorporant les noves tecnologies com la senyalització turística intel·ligent que facilitat l’obtenció d’informació entre els senyals i el mòbil a través del Bluetooth.

Seure’s a taula és un altre dels plaers que es poden gaudir a Vilafranca, construïda en bases a la cuina de productes de proximitat, de Km0, i vins de la DO Penedès. Un dels productes estrelles és el Gall del Penedès, una au amb IGP (identificació geogràfica protegida) que dona nom a un dels esdeveniments més importants a Vilafranca i que n’és protagonista, es tracta de la Fira del Gall que se celebra abans de Nadal.

En temps d’estiu pots gaudir de les passejades de natura als voltants de la vila, com el Camí del Vi, un recorregut que mostra la relació entre la vinya i la ciutat. O de les terrasses de les enoteques i restaurants; de la variada oferta cultural i també de les rutes urbanes i de les visites guiades, entre les que destaquem la posta del sol al campanar de Santa Maria els dissabtes, una activitat amb patrimoni, història, paisatge i vi.

El territori que envolta la ciutat, el Penedès, ofereix una àmplia gamma d’experiències relacionades la majoria amb l’enoturisme: cases rurals, visites a cellers, empreses de serveis turístics,... Però també són camins itineraris establerts com la Carretera del Vi, el Miravinya, i fins i tot el Penedès 360º.

Un munt d’arguments que et conviden a viure la Capital del Vi

Vilafranca del Penedès no és només tradició també és una vila moderna que treballa per la soste-

“El territori del Penedès ofereix un àmplia gamma d’experiències d’enoturisme”

w

ww

.v i l a

fra n c a . c at

Segueix-nos a:

www.turismevilafranca.org


S

ant Sadurní es resumeix en paisatge vinícola, en essències mediterrànies i en la personalitat de les seves terres i tot l’entorn que l’envolta. Es tracta d’un indret ple d’història que ofereix una gran varietat d’activitats, rutes i visites per descobrir tot el seu patrimoni, tant natural com cultural. Sant Sadurní d’Anoia és coneguda com la Capital del Cava. Tots els cavistes de la zona vetllen per la bona qualitat de les terres i tenen l’objectiu de promoure conjuntament els establiments i productes, incentivant el seu coneixement i consum i generar així un gran potencial turístic i de riquesa en el territori. A més de la gran quantitat d’empreses del sector dins la vila, Sant Sadurní d’Anoia ofereix visites guiades gairebé cada dia en totes les seves bodegues. La vila del Penedès també és història i monuments emblemàtics. Des d’edificis gòtics fins a modernistes, passant per cases senyorials i edificacions d’inspiració medieval. Fent una caminada per Sant Sadurní, descobrim el carrer Raval, encapçalada per una antiga torre de defensa, i que recorre el centre fins arribar a la plaça de l’Església, on el campanar de l’edifici és d’estil gòtic. Aquest eix del centre històric, denota personalitat en tots els seus racons i t’endinsa en la història dels diversos edificis que el formen.

Ca la Maria Sàbat, Cal Rigol o Cal Calixtus, en són alguns dels exemples més representatius i que anirem trobant durant el nostre trajecte turístic pel centre del poble. Si seguim relacionant Sant Sadurní d’Anoia amb el cava i la seva elaboració en el territori, podem dir que la vila acull als afores un dels edificis modernistes per excel·lència, on hi treballa una de les empreses referents en el món del cava. L’edifici de Caves Codorníu, impulsat per Manuel Raventós i Domènech, permet apreciar una de les joies del modernisme català i conèixer un dels seus models més rellevants quant a edificacions industrials. Aquesta construcció del complex deixa veure totes les grans qualitats de Puig i Cadafalch, referent en l’arquitectura catalana. Sant Sadurní d’Anoia i tots els seus trets que el doten de personalitat, també té mostres de gòtic i romànic, com l’Església Parroquial, de la qual destaca el seu campanar octogonal, l’Església Romànica de St. Benet d’Espiells i l’edifici de l’antic hospital, entre d’altres.

AJUNTAMENT DE SANT SADURNÍ D’ANOIA 20

Plaça de l’Ajuntament, 1 · 08770 SANT SADURNÍ D’ANOIA (BCN)


Vinyes, muntanya i plana, cruïlla de camins de tradició i cultura La vila de Sant Sadurní també és cultura. Són diverses les fires i festes que s’organitzen al poble durant l’any, ja siguin relacionades amb la tradició, amb la gastronomia o amb la cultura. Podem destacar la Festa de la Fil·loxera que se celebra el 7 i 8 de setembre, una festa de caire popular i molt participativa (www.festadelafiloxera.cat).Una altra de les referents és el Cavatast, que se celebra el primer cap de setmana d’octubre. Els propers 16 i 17 de juny és Cava Market, una mercat idoni per comprar els millors caves. S’hi troben més d’una vintena de caves i cellers de Sant Sadurní així com també els seus productes més destacats. A més, el mercat, també dona l’oportunitat de fer compres i gaudir de l’enoturisme, amb una excel·lent gastronomia, música en directe, visites al Centre d’Interpretació del Cava - CIC Fassina i el XIII Ral·li País del Cava, per a més informació de totes aquests esdeveniments i festes no deixeu de visitar www.turismesantsadurni.cat

Sant Sadurní d’Anoia ofereix visites guiades gairebé cada dia en totes les seves bodegues

fo to

a eC sd

s

va

Carrer de l’Hospital, 23 · 08770 Sant Sadurní d’Anoia ( BCN ) • Tel. 93 891 31 88

Tel. 93 891 03 25

www.turismesantsadurni.cat

Co

do

r ni u

21


ilarnau és una cava ubicada al paratge de “Vilarnau d’Espiells” al municipi de Sant Sadurní d’ Anoia. Envoltat de vinyes, bosc mediterrani, serralada litoral i muntanyes de Montserrat. El primer cava amb etiqueta Vilarnau neix el 1949. Des de llavors, Vilarnau ha estat associat a un cava de noble personalitat, elaborat sota exigents estàndards de qualitat i que cuida al màxim el detall. Des de la inauguració del nou celler l’octubre del 2005, han basat sempre les seves activitats en el respecte i la cura del medi ambient, la terra i la natura, en apropar d’inici a fi el nostre territori i cultura vivint experiències de primera mà i per a tot tipus de públic. Aposten per un celler sostenible. Han dut a terme durant els últims anys canvis cap a la preservació del

22

medi ambient: viticultura ecològica, reutilització de l’aigua de la pluja, reciclatge dels residus del celler, la utilització de biomassa per l’obtenció d’aigua calenta i així fer la neteja de la maquinària, monitoratge de l’aigua i l’electricitat utilitzada per tal de detectar millores en eficiència. Gràcies a aquestes millores han aconseguit certificats com la de la ISO 14001 o la de Wineries for Climate Protection.

pel cava Rosé Delicat i el SAKURA WOMEN’S WINE AWARDS pel Cava Brut Reserva, entre molts d’altres.

Els nostres caves

Enoturisme

Cada any, l’equip de Vilarnau s’esforça en millorar, cada vegada més, la qualitat dels caves. Les modernes instal·lacions de la cava, la constant introducció de mètodes de millora en elaboració i criança, l’aprovisionament de raïm amb vinya pròpia i amb viticultors de la zona amb una llarga relació, asseguren la qualitat de cadascuna de les seves ampolles. Són caves de llarga criança i bombolla fina, sempre preservant frescor i complexitat en tots els productes. Això els ha merescut premis internacionals com la medalla d’or al concurs MUNDUS VINI

Vilarnau obre les seves portes a tot tipus de públic per tal que tots puguem gaudir de la vinya, del vi i del cava. Volen apropar aquest món també als menors. Ells són el nostre futur, que vinguin i que trobin el seu espai. Ofereixen visites per escoles durant la setmana i per famílies els caps de setmana. Els nens poden gaudir d’un recorregut especial on coneixeran què és la vinya i d’on neixen les bombolles del cava. Tasten most, juguen amb els aromes del vi i tenen la possibilitat de trepitjar el raïm durant l’època de verema. També col·laboren amb altres serveis turístics de la zona, com l’Espai


Xocolata Simón Coll, Vinseum, CIC Fassina perquè es coneixin varis encants del territori. Per últim, i no menys important, volen oferir un espai per desconnectar a les famílies, parelles, grups d’amics i empreses que ho desitgin. Organitzen activitats a mida per gaudir de l’entorn del Penedès mentre tasteu un bon cava acompanyat de gastronomia (showcooking, chefmelier, concurs de paelles, casino groumet...)

“ Veniu a gaudir d’aquest entorn

i a conèixer una mica més i millor la màgia de les bombolles del cava i l’entorn del Penedès ”

Un cava de noble personalitat, treballat fins al punt d ’obtenir la suavitat i sofisticacio’, que dona identitat a Vilarnau

Finca Can Petit Ctra d’Espiells, km 1,4 08770 Sant Sadurní d’Anoia (BCN) Tel. +34 93 891 23 61 +34 902 44 00 77 enoturisme@vilarnau.es

www.vilarnau.es

un sabor exquisit, una viticultura sostenible


el VALLÈS

ORIENTAL

ituat al Parc Natural del Montseny, entre arbres i la més pura tranquil·litat que ens proporciona l’espai, s’alça un racó rústic, amb vistes a les muntayes i en un ambient relaxant. Ens trobem a l’ hostal l’Ou de Reig, un lloc acollidor per compartir milers d’experiències en família i realitzar un turisme actiu de proximitat per tots els seus voltants. I és que totes les opcions que t’ofereix la seva localització són infinites. La casa rural està formada per 7 habitacions dobles, una sala d’estar i una terrassa exterior per gaudir del menjar i de la natura alhora. Tots els espais dispo24

sen d’un gran nombre d’equipaments per a tenir la màxima comoditat possible i proporcionar així un comfort excepcional. A més del servei d’allotjament, la casa rural també ofereix menjadors exclusius per a grups i festes familiars. L’ hostal - Restaurant l’Ou de Reig està regentat per la família Munné Presas amb una trajectòria de 40 anys i, aquest

L’ Hostal - restaurant disposa d’una carta gastronòmica acurada i variada, basada en diversos plats cuinats amb bolets

fet, fa que el tracte familiar i proper no falti mai en la teva estada a l’Ou de Reig. Els pares de la família, ara ja jubilats, han deixat al capdavant del negoci a les seves filles, que vetllen per continuar la bona feina de la seva família amb la mateixa implicació i dedicació de sempre. La mare, la senyora Joana Presas, sempre ha estat la cuinera de l’hostal i, per continuar la seva tradició, ha deixat la cuina a les mans de la Roser, la seva deixeble incondicional, seguint l’estil de cuina catalana de proximitat i gran qualitat. L’ hostal - Restaurant l’Ou de Reig, disposa d’una carta gastronòmica acurada i variada, basada en diversos plats cuinats amb bolets, però sense deixar de banda altres plats típics catalans i


A més del servei d’allotjament, també ofereix menjadors exclusius per a grups i festes familiars propis de la zona com guisats, rostits, brasa, diferents tipus de bacallà o peix fresc de mercat. A més, aquesta varietat va canviant segons la temporada, on s’inclouen plats extres segons els productes de cada època de l’any. Cal destacar les postres, fetes a casa, i la gran varietat de vins. L’ Ou de Reig és el lloc ideal per passar-hi una estada i realitzar també di-

verses rutes i excursions pel Montseny, un espai natural muntanyós de referència a Catalunya i amb uns paisatges mediterranis únics. Està obert tots els divendres, dissabtes, diumenges i festius i tots els dies de la primera quinzena d’Agost. Durant la segona quinzena d’agost i les festes de Nadal, l’establiment tanca per vacances

L’ Ou de Reig et convida a compartir milers d’ experiències en família i realitzar un turisme actiu de proximitat

Hostal l’Ou de Reig Crta. Palautordera km 11,250 08469 Montseny-BCN Tel. 938 473 049

www.oudereig.com instagram : hostaloudereig 25


É

s un municipi ubicat a la zona est del Vallès Oriental, una bonica localitat situada a la vall del riu La Tordera, amb una esplèndida vista del massís del Montseny i, per tant, és el “Camí del Montseny”. A les portes del Parc Natural del Montseny, espai protegit i declarat a l’any 1978 per la UNESCO Reserva de la Biosfera. Santa Maria de Palautordera és un indret molt ric en varietat forestal, el qual gaudeix d’un ampli terme municipal eminentment boscós, on hi podem trobar boscos d’alzines, pins, bosc de ribera... La ubicació a la solana del massís del Montseny dona una diversitat paisatgística, però també té una gran riquesa pel que fa al patrimoni rural i urbà, per tant, s’han senyalitzat masies com a patrimoni rural. El municipi ofereix un seguit de llocs a visitar com l’Església Parroquial, un edifici gòtic tardà acabat el 1563, com a reforma de la primitiva Església de Santa Maria. La Plaça de Santa Maria i

26

el Carrer del Peix s’hi troben els inicis de Palautordera, és a dir, els orígens del que avui dia podem contemplar, si passegem pels seus carrers. La plaça de la Vila, un espai ampli que permet els dissabtes fer-hi el mercat, fins i tot en els carrers del voltant, de manera que obren la vila cap al seu creixement enfora, on hi ha l’ Ajuntament, el qual és un edifici del 1929 de l’arquitecte municipal Josep Domènech i Mansana, destaca per ser un edifici d’estil modernista, amb una utilització dels materials tradicionals, al 2012 es va remodelar i ampliar i llueix en perfectes condicions. També hi trobem l’ Esplai, un edifici que es va construir el 1923 per tal de rebre els actes del Centre Autonomista, amb planta rectangular, els murs i els pilars són de maó, i coberta en dues vessants de teula àrab, avui un edifici polivalent per a la gent gran. Un altre espai seria el Centre Cívic Mestre Salvador Fàbregas, construït com escoles al 1930, actualment d’usos polivalents. No deixeu de caminar

per la Plaça Major, el Carrer Major i el Passeig del Remei, on hi trobareu l’ermita del Remei. Santa Maria de Palautordera té una sèrie de zones verdes i de lleure on us hi sentireu molt de gust, com el parc Pau Casals, un lloc ideal per desconnectar i sentir-se com a casa, el trobareu entre el passeig del Remei i el passeig Vitamènia i al costat de la biblioteca municipal Ferran Soldevila. El parc de l’ Arboretum “l’ Arbreda del Montseny”, una iniciativa pensada per posar a l’  abast de tothom, el coneixement i la comprensió del medi natural del Montseny i, en especial des de les espècies forestals més representatives, recull una mostra de les aproximadament 80 espècies llenyoses que hi ha al massís del Montseny i que són una bona representació de les que hi ha a Europa, un espai natural on també podreu veure ànecs, tortugues i peixos. Aquest parc connecta amb el parc del Reguissol, un gran parc ubicat a l’entrada del poble, als marges


de la riera del Reguissol. En aquest parc s’hi troba l’Auditori, on se celebren concerts i tot tipus d’activitats d’estiu i també una àrea de pícnic. També podem trobar torres d’estiueig d’inicis del s. XX, com la Torre de Sant Josep, un edifici que amb els anys ha passat a ser un internat religiós, una escola-taller i que actualment és seu d’algunes de les dependències municipals. Com les cases modernistes del passeig del Remei i del passeig de l’ Estatut, la torre Deó, la torre de Can Boxeda. Altres llocs d’interès, alguns més allunyats del centre, com el carrer de la Creu, l’Escorxador, el pont de Ferro, la masia de Can Sala, el Pont Trencat. D’altra banda podreu gaudir d’indrets més boscosos mitjançant els 9 itineraris, degudament senyalitzats pels entorns naturals de la vila, per passejar fent salut i conèixer una mica d’història del nostre entorn, o també amb els itineraris de cicloturisme que tenim marcats. A Santa Maria de Palautordera podem trobar tota mena de comerços, encara que tenen un pes molt important les botigues artesanes, comestibles d’elaboració pròpia, i la confecció de productes artesanals, destaquen per la seva importància l’elaboració d’ embotits i carns, pa i pastissos. Anar a Palautordera no pots deixar de buscar productes que tinguin l’etiqueta amb el distintiu Producte Artesà i de Qualitat. Els col·lectius de forners i pastissers del municipi van crear com a producte genuí, típic i exclusiu del poble la “Coca de Palau”. I com bons amants de la gastronomia artesana, a Palau es poden trobar un bon assortiment d’establiments on poder degustar la nostra gastronomia, una cuina tradicional catalana de qualitat arrelada a la terra, de gran tradició i basada en productes mediterranis

Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Fes una escapada a Santa Maria de Palautordera i gaudeix dels seus conjunts arquitectònics, dels carrers i del seu paisatge

Plaça de la Vila, 1 Tel. 93 847 96 20 ajuntament@smpalautordera.cat

www.smpalautordera.cat

27


el VALLÈS

OCCIDENTAL

mitjans del segle XIX, Terrassa va ser una de les ciutats catalanes i espanyoles capdavanteres en la Revolució Industrial. Va ser durant més d'un segle, el sector tèxtil, en concret la indústria de la llana, el motor econòmic de Terrassa. Gràcies al creixement econòmic, Terrassa va obtenir com a llegat un patrimoni arquitectònic únic en el seu gènere a Catalunya. I així fou com la burgesia industrial va impulsar moviments culturals com el modernisme i el noucentisme. Pel que fa a l'estil modernista aplicat al patrimoni industrial, va lligat al treball personal de l'arquitecte més prolífic durant aquest període a la ciutat: Lluís Muncunill. Si recorrem la ciutat de Terrassa, ens trobem amb antigues fàbriques i vapors, habitatges, 28

magatzems, xemeneies... que permeten conèixer de prop l'arquitectura, les arts i l'estil de vida del segle XIX i començament del segle XX a Terrassa. Un dels edificis destacats per la seva arquitectura és La Masia Freixa, que es troba situada dins d’un parc i va ser dissenyada pel mateix arquitecte Muncunill, la qual es destaca per tenir un color blanc molt personal , la seva lluminositat i les formes i detalls ben originals. És una de les icones del Modernisme Català. Actualment s’hi ha instal·lat l’Oficina de Turisme, i és el punt de sortida de les diferents rutes per la ciutat. A la Rambla hi ha el Vapor Aymerich, Amat i Jover, creat el 1907 per l’arquitecte Muncunill, per encàrrec de la Societat Aymerich, Amat i Jover, tres industrials terrassencs. El Vapor es dedicava a la fabricació de teixits de llana i es duia a terme tot el procés tèxtil. Actualment és la seu del mNACTEC i es pot visitar com a vapor industrial modernista. Una altra arquitectura emblemàtica, és la Casa Alegre de Sagrera, una antiga residència burgesa situada al centre de la ciutat, amb un pati i uns vitralls

excepcionals, que acull al seu interior mobiliari de l’època i diferents col·leccions museístiques, decoracions modernistes i també murals i pintures de principis del segle XIX. El ric patrimoni de la ciutat permet realitzar un viatge al llarg de la història catalana i europea. Sobretot si recorreu La Seu d’Ègara i el seu patrimoni medieval, un conjunt monumental excepcional a Europa per les seves característiques. Fundada a mitjans del segle V, la Seu d'Ègara permet viatjar en el temps fins a l'època final de l'Imperi Romà i els primers segles del cristianisme. La Torre del Palau i el Castell Cartoixa de Vallparadís formen part del seu patrimoni medieval. La Seu d’Ègara i les seves excepcionals pintures murals aspiren actualment a ser reconegudes per la UNESCO dins del catàleg del Patrimoni Mundial. Dins d’aquest marc arquitectònic, s’organitza La Fira Modernista considerada com “La gran festa del Modernisme Català”. Des de l'any 2007, la Fira Modernista de Terrassa està declarada per la Generalitat de Catalunya com a Festa Local d'Interès Turístic. La XVI de la Fira Modernista 2018 va ser dedicada a la Cuina Modernista, un sorprenent viatge al passat per reproduir l’esplendor modernista de Terrassa de finals de segle XIX i principis del XX


Un tastet tastet pel pelmodernisme modernisme industrial terrassenc industrial terrassenc

Masia Freixa, la singularitat del Modernisme a Terrassa Masia Freixa, la singularitat del Modernisme a Terrassa

Flors i Jardins Modernistes Flors i Jardins Modernistes

La Seu d’Ègara, un tresor amagat Fàbrica i somnis La Seu d’Ègara, un tresor amagat Fàbrica i somnis

Torre del Palau: Terracium Castellum, el sentinella de la ciutat Torre del Palau: Terracium Castellum, el sentinella de la ciutat

Viu una experiència única a Terrassa: Viu una experiència única a Terrassa: Regala’t una ruta turística! Regala’t una ruta turística! Descobreix Terrassa: Tria entre alguna de les rutes turístiques que et permetran gaudir de la ciutat i conèixer de prop algunes de les joies del modernisme industrial més destacades del nostre país com la Masia Freixa, Descobreix Terrassa: Tria entre alguna de les rutes turístiques que et permetran gaudir de la ciutat i conèixer de el Vapor Aymerich, Amat i Jover (seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya), prop algunes de les joies del modernisme industrial més destacades del nostre país com la Masia Freixa, la Casa Alegre de Sagrera i la Seu d’Ègara, un conjunt medieval únic a Europa. el Vapor Aymerich, Amat i Jover (seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya), I després dede la ruta, queda’t a dinar o sopar. la Casa Alegre Sagrera i la Seu d’Ègara, un conjunt medieval únic a Europa. Consulta www.visitaterrassa.cat/restauracio I després de la ruta, queda’t a dinar o sopar. 93 739 70 19 Cal reserva prèvia 93 739 74 21 Consulta www.visitaterrassa.cat/restauracio Cal reserva prèvia

93 739 70 19 visitaterrassa.cat 93 739 74 21 visitaterrassa.cat terrassaturisme terrassaturisme terrassaturisme terrassaturisme @ visitaterrassa

@visitaterrassa


el BAGES

l Pla de Bages és una zona distingida, gràcies a la seva situació geogràfica, ja que es troba enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montserrat, la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el Montcau. Aquesta comarca té una gran història que ha fet créixer i ser coneguda com ho és ara, gràcies al treball de tots els habitants, de la seva constància i esforç diari, permetent al territori créixer en el conreu de l’oliva. Des de fa segles, aquesta comarca vivia de l’agricultura, però amb l’arribada del tèxtil a la comarca, aquest primer sector es va veure afectat, tot i que encara anava sobrevivint. Arran de les grans glaçades del 1956 que van durar més de 8 anys seguits, va haver-hi un abandonament gairebé total de la terra.

30

No obstant, des de fa uns anys ençà, el cultiu d’olivera ha tornat a florir en l’esperit dels agricultors. A hores d’ara, són tot un grup de petits productors que lluiten per recuperar el cultiu de l’olivera i les seves varietats autòctones com la corbella, la verdal de Manresa i la Vera. Actualment, el mercat és molt competitiu i, per això, es realitzen diverses activitats per a donar-ho a conèixer d’una forma creativa, formant una experiència diferent i gratificant. D’aquesta manera, els molins de la DO Pla del Bages ofereixen visites guiades, tastos i activitats per a enriquir la cultura de l’oli. El Pla del Bages ens presenta tot un seguit de propostes oleturístisques, com visites guiades a les oliveres, tastos d’oli i maridatges gastronòmics, cursos d’iniciació al tast d’oli, collita de les olives, visites a molins, la pedra seca, cabanes de volta... entre moltes altres opcions que

et faran descobrir cada racó, a més de conèixer l’excel·lent qualitat de l’oli d’oliva verge extra. Els productors del Bages obren les portes de casa seva per tal que visquis l’experiència en primera persona. Gràcies a tots els beneficis i el deliciós sabor de l’oli, els permet tenir una gastronomia exquisida, on aconsegueixen uns plats d’allò més saborosos i deliciosos

Viu una aventura enmig de les oliveres del Bages!


EL BAGES UNA TERRA PER

MENJAR-SE-LA

Assaboreix-lo!

L’OLI, EL VI I ELS PRODUCTES DE LA TERRA ET CONVIDEN A VENIR Al Bages la relació entre geologia, el vi i la gastronomia en general ve de lluny. La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el nostre paisatge, i és gaudint d’aquest paisatge únic que t’oferim experiències gastronòmiques singulars com visites a cellers d’oli, visites a cellers de la DO Pla de Bages i experiències enoturístiques, degustacions als restaurants dels Fogons Gastronòmics del Bages o la descoberta dels productes del Rebost del Bages.

bagesturisme.cat

SOBREN EXCUSES PER GAUDIR DE LA GASTRONOMIA DEL BAGES. 31


el BERGUEDÀ

L

a bellesa i la diversitat dels paisatges es fa entreveure entre les fulles dels arbres i els racons rocosos de les muntanyes. El Berguedà, amb el seu patrimoni natural ric en contrastos, rep al seu visitant per endinsar-lo en racons sorprenents i descobrir-ne la riquesa geològica de la comarca. Ens trobem a les portes del Cadí-Moixeró, un dels Parcs Naturals més grans de Catalunya, on la terra ens dona l’oportunitat de poder compartir experiències de relax, de contemplar les seves espècies de la natura i de gaudir de temps de pau.

El Berguedà és excepcionalitat, és diversitat, és muntanya i és plana. És tot un conjunt de terres que es fundeixen entre les muntanyes més altes fins als camps de blat acabats de segar. És indret de fauna, de camins i rutes que t’aproparan a sensacions úniques. A més de la natura, altres opcions infinites delecten aquest indret ja que la seva cultura, gastronomia i patrimoni hi prenen un protagonisme destacable. Per a tots aquells enamorats de la cultura catalana, el Berguedà aporta elements museístics i patrimonials per conèixer l’evolució de la seva terra, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Aquesta comarca es diferencia també gràcies a un identitat gastronòmica pròpia, basada en una gran varietat de productes de proximitat. S’ofereix una cuina típica de muntanya complementada pels preuats bolets. I és que et caldran els cinc sentits per assaborir tots els matisos d’una de les gastronomies amb més història de Catalunya. Gustos medievals s’alien amb la cuina de l’àvia per donar com a resultat una cuina moderna que no perd el gust de la tradició. Un altre aspecte important que es converteix en un fet distintiu i turístic de la comarca és el conjunt de colònies tèxtils, que es van començar a construir durant la segona meitat del segle XIX, com

32


la colonia Rosal, la de la família Viladomiu o la de Vidal de Puig-Reig, i que se situen a tocar del riu Llobregat. Es tracta d’una concentració única de colònies industrials, on han viscut i treballat milers de persones que, avui en dia, conformen un conjunt patrimonial de gran valor. A tocar de les fàbriques, hi vivien les famílies treballadores de la colònia. En aquest espai, a més dels habitatges dels obres, també s’hi construien tota mena de serveis i equipaments per a la població i per a ús d’aquests treballadors. És així doncs, és tracta d’un espai on es recorda un dels capítols essencials del procés d’industrialització de Catalunya.

El Berguedà, posa a l’abast de tothom rutes i activitats per a totes les edats, ja sigui fent senderisme, BTT, escalada o natació en aigües obertes. El territori obre les seves portes davant de tots aquells que vulguin endinsar-s’hi per compartir cadascuna de les peculiaritats que més el caracteritzen i enamorar-se a partir dels seus paisatges i racons

+ informació sobre el tema: www.femturisme.cat

La oferta i diversitat cultural i gastronòmica de la comarca, fan del Berguedà, un lloc turístic de primer nivell per a tota la família

33


Masoveries de turisme rural a la Catalunya Central Masies restaurades per la pràctica del turisme rural, mantenint el respecte per les característiques tradicionals de les cases de pagès catalanes, però afegint l’equipament per gaudir de tots els serveis necessaris avui en dia

La Casanova d’Escardívol

8 places Viver i Serrateix ( Berguedà )

Una casa de pagès totalment aillada, envoltada d’un paisatge que combina boscos i camps de conreu del Berguedà, que convida a les estades tranquil·les, a les passejades en bona companyia i a gaudir de la pau de l’autèntic entorn rural de la Catalunya Central.

Més informació Mas Escardívol s/n · 08673 VIVER I SERRATEIX (BCN) Tel. +34 93 839 07 54 +34 659 733 381

email: info@escardivol.com

www.escardivol.com


El Forner

de 10 a 13 places Viver i Serrateix ( Berguedà )

L’Arceda

de 15 a 24 places Llobera ( Solsonès)

Una masia enmig dels altiplans del Berguedà, envoltada d’un paisatge excepcional. Al nord, tenim molt a prop el Pirineu; girant cap a ponent, contemplem la depressió del Baix Berguedà i el Solsonès; i trencant l’horitzó, veiem el massís de Montserrat al sud i el Montseny a l’est. Un plaer per als nostres sentits.

Gran casa de turisme rural al municipi de Llobera, al Solsonès, en un bonic paratge de la Catalunya Central. Envoltada de camps de cereals i boscos, prou lluny de les carreteres per gaudir de tranquil·litat absoluta, ens trobarem a prop de Solsona amb tots els seus serveis.


la VAL

D'ARAN

L’

activitat balneària, la podem dividir en dos conceptes diferents: termae, relatiu a les propietats tèrmiques de l’aigua, i balnea relacionat amb la funció del bany. El termalisme ha viscut els darrers anys un auge important, ja que el ritme de vida modern i l’estrès han propiciat que moltes persones busquin moments i espais de relaxament com els que ofereixen els spa i balnearis. D’altra banda, s’ha generalitzat una tendència cap a les teràpies naturals i no agressives per millorar el nostre benestar i prevenir malalties.

Acudir a un balneari és una bona manera natural de millorar la teva36 qualitat de vida

A això, cal sumar-hi que molts estudis científics han donar dades el coneixement sobre la hidroteràpia i també que les administracions públiques han impulsat programes de termalisme social per donar resposta, sobretot, a alguns problemes de salut de la gent gran. Les propietats terapèutiques demostrades i el benestar físic i mental cada dia atrauen més gent que estan rendits a la màgia de l’aigua. Acudir a un balneari és la manera més òptima i natural de millorar la qualitat de vida. Tant els grecs com els romans coneixien els beneficis de les aigües termals, amb l’aprofitament de les propietats de l’aigua van construir termes públiques en la majoria de les ciutats.

Els efectes terapèutics de l’aigua és vinculen a la seva composició mineral i temperatura, però també a la via d’administració i a les tècniques d’aplicació. Als centres termals també es tenen en compte les circumstàncies ambientals i la dieta, l’activitat física i el repòs que acompanyen el tractament. La cura balneària fa servir, a part de l’aigua, altres elements naturals: fang, argiles, gas, vapor, llum… En general, es tracta d’una teràpia ben tolerada, però val la pena que en parlem amb el nostre metge en cas de patir malalties cardiovasculars o renals.


Els efectes terapèutics de l’aigua es vinculen a la seva composició mineral i temperatura Als balnearis catalans actuals, s’hi troben elements de la cultura clàssica grecoromana i elements de renovació, relacionats amb el contacte amb la natura i amb les cures higièniques. En tot cas, el seu fonament continua sent la hidrologia, vinculada amb la climatologia i determinades prescripcions mèdiques. En l’actualitat s’ha integrat una nova disciplina en els espais de balneari, l’anomenat wellness: activitat física personalitzada, dieta alimentària equilibrada i peror_anuncio_MAGAZINE 170x115.pdf sonalitzada per a l’equilibri

1

mental i millora de l’estètica personal. Així doncs, també s’hi troben sales d’estètica, variants de les saunes finlandesa i turca i espais esportius a l’aire lliure. Tot això va més enllà de fer turisme i oci, també hi ha el turisme de salut que es defineix com a “turisme jove” i innovador que practica un ampli segment d’edat i nivell socioeconòmic. La incorporació de les noves tecnologies i la creació de nous productes derivats han impulsat i promogut la renovació del sector hoteler 7/11/17 19:17 i l’actualització dels establi-

ments balnearis. Per últim, la relaxació física i psicològica que es produeix en els centres termals contribueix a reduir l’estrès i l’ansietat i ajuda els pacients que pateixen depressió. Per tot plegat, amb una atenció mèdica adequada, els balnearis es converteixen en un indret ideal per al tractament de moltes patologies, però també per posar-hi en pràctica la prevenció i l’educació sanitària necessàries per aconseguir una millor qualitat de vida

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

37


el PALLARS

U

SOBIRÀ

n dels grans atractius, tradicionals o innovadors, per descobrir a les terres del Pallars Sobirà. Descobrim productes i plats típics de la muntanya, totes aquelles desgustacions que formen l’excepcional gastronomia pallaresa. Assaboriu-la! Noves sensacions per al paladar sense oblidar-se de les receptes més tradicionals de la terra. És l’objectiu que busca la cuina pallaresa, basada en productes que ofereix la muntanya segons la temporada, que demostren l’autenticitat i la gran qualitat de la comarca.

El Sobirà és territori de bon menjar i ofereix els seus millors productes de proximitat, la seva elaboració i les degustacions en un gran nombre de restaurants, jornades, fires i festes que es realitzen durant l’any. El territori vol promocionar la seva gastronomia i per aquesta raó també s’organitzen diversos tallers de cuina, degustacions i dinars populars per donar a conèixer aquest bé tan identificatiu. Sort, la capital de la comarca, disposa de l’aula de cuina “El leader gastronòmic” on es poden realitzar diferents cursos i jornades dirigides tant al sector professional com per a tots els públics. En aquest espai, es dona l’oportunitat de conèixer els productes de proximitat així com les receptes més pròpies d’una terra gastronòmicament destacable. Per la seva part, “l’Associació Gastronòmica La Xicoia”, pretèn també difondre els atractius i les característiques de la cuina del Pallars Sobirà.

Tots aquests productes locals transmeten a la perfecció el paisatge i l’essència pirinenca, la cura de la seva elaboració i els orígens més arrelats de la comarca. I és que, sens dubte, la millor manera d’assaborir el Pallars Sobirà és tastar els productes elaborats a les seves terres: tot tipus de carn i embotits, formatges, iogurts, peix de riu, galetes artesanes, pa de llenya, mel, vins i la reconeguda sal de Gerri. Així doncs, deixa’t conquistar per mil i un sabors de muntanya a partir d’una cuina innovadora, potenciant els productes km 0 del territori

El Pallars Sobirà et soprendrà amb l’enginy i la professionalitat dels seus cuiners, que et faran viure una experiència saborosa per recordar

imprescindibles de la cuina pallaresa: La Girella: És un embotit típic de les festes majors fet a partir del corder, la freixura, cansalada viada, ous, arròs, pa ratllat, all, julivert, sal i pebre. És tracta d’una delícia tradicional que es pot trobar a les carnisseries i a molts restaurants de la comarca. El Tupí: Fet a partir de llet d’ovella i aiguardent, és un formatge de textura untuosa, de gust fort i olor marcada, ideal per als amants dels bons formatges.

La Vianda: Es coneix com un tipus d’escudella típica del Pallars, ideal per a l’hivern, fet a partir de carn de gallina, porc, botifarra, cansalada, fideus, col, patates, fesols i peres.

Arròs amb carreretes: És el plat d’arròs més conegut del Pallars que

s’elabora amb carreretes, un bolets de temporada que aporten al plat un gust singular, així com també altres ingredients com fesols, confitat, ceba i oli.

El palpís: A partir de cuixa de corder, cansalada, ceba, porro i pastanaga s’elabora el palpís, un plat de corder fet a la cassola. El resultat? Una recepta ben sorprenent i deliciosa. 38


PALLARS SOBIRÀ Valls de l’Alt Pirineu

Autor imatge: @photoset.es

A caminar, a córrer, a viure una aventura, a descobrir l’entorn que ens envolta, a tastar la nostra cuina i celebrar les nostres festes i tradicions, amb la família o amb els teus amics, ... amb qui tu prefereixis.

Visita’ns i tria la teva experiència més a prop de la

NATURA

VALLS DE L’ALT

Turisme Pallars Sobirà C / Camí Cabaner s/n · 25560 Sort Tel: +34 973 621 002

PIRINEU Web: turisme.pallarssobira.cat Facebook: @ PallarsSobira.tourism Twitter: @ visitpallars Instagram: @ pallarssobiratourism


l’ ALTA

RIBAGORÇA

el 9 al 10 de juny, l’Alta Ribagorça acull la iniciativa Benvinguts a Pagès impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat i que compta amb el suport del Consell Comarcal i de productors i empresaris de la comarca. Durant aquests tres dies, s’han programat diverses activitats amb l’objectiu d’ensenyar com i on es produeix allò que mengem. Les explotacions agràries Casa Farré d’Avall i la Formatgeria de Taüll se sumen a la iniciativa per mostrar, respectivament, el procés d’engreix de vaques o l’elaboració de formatges. També el Parc de les Olors, ubicat a Vilaller, obrirà les portes de la finca agrícola de plantes aromàtiques i medicinals. 40

Sota l’etiqueta de producció ecològica, les explotacions mostraran el procés d’elaboració dels seus productes i donaran l’opció de comprar in situ. Per reforçar la campanya, diversos establiments hotelers faran descomptes d’entre un 10 i un 15%. En alguns casos hi ha la possibilitat de visitar de forma gratuïta les explotacions ramaderes pròpies o collir productes d’hort ecològics per degustar-los a taula. En aquest sentit, el restaurant Edelweiss del Pont de Suert oferirà productes de proximitat als menús. Les empreses que formen part d’aquesta iniciativa són: Casa Farré d’Avall (Barruera), La Formatgeria de Taüll (Taüll), Parc de les Olors-Prat de Sala (Vilaller), Apartaments la Peguera (Boí), Balneari Caldes de Boí, Casa Coll (Barruera), Casa Hortal-Pubill (Barruera), Hotel Farré d’Avall (Bar-

ruera), Hotel Flor de Neu (El Pont de Suert), Restaurant Edelweiss (El Pont de Suert), La Rutlla (Barruera), Carnisseria Elena (El Pont de Suert), Casa Quintana (Llesp), Casa colònies Casa Llavasa (Durro), La Bordeta (Taüll), Casa Dula (Pla de l’Ermita) i el Portal del Romànic (Llesp)

L'objectiu d'aquesta iniciativa és mostrar com i on es produeix tot allò que mengem, com el procés d'engreix de vaques o l'elaboració de formatges


41


a tradició oral diu que des de temps immemorials per la vetlla de Sant Joan i a l’entrada de fosc es corren les Falles al Pont de Suert. Aquest costum, és una festa popular i tradicional de l’Alta Ribagorça relacionada amb el culte solar.

Les Falles són uns troncs resinosos d’uns dos metres de llargada Les Falles són uns troncs resinosos d’uns dos metres de llargada, es confeccionen amb teia de pi que s’enganxa a un mànec de freixe o avellaner amb puntes i aram. Al Pont de Suert, durant dos caps de setmana de juny es realitzen 42

Tallers de Falles organitzats pel l’Associació Cultural Fallaires del Pont amb la col·laboració de l’Ajuntament. Durant el primer cap de setmana de juny es realitza també la Plantada del Faro. En aquest acte, en un lloc elevat de la muntanya visible des del poble, es planta un pi anomenat “faro”, que és des d’on s’encenen les falles abans de començar la baixada. El dia 23 de juny, a mitja tarda, els fallaires inicien el camí de pujada al Faro, transportant les falles a l’espatlla. Quan es fa fosc, s’encén per tal que els fallaires puguin fer cremar les seves falles. Amb les falles enceses es comença el descens muntanya avall. La filera de foc discorre per la muntanya, amb el so de les campanes del Campanar Vell, passa pels carrers del Casc Antic i la Plaça Mercadal fins arribar al pàrquing de Blai, on els fallaires amunteguen les falles enceses al mig, formant,

així, una gran foguera. L’horari d’inici de la baixada infantil és a les 22 hores i la d’adults, a les 23 hores.

Les Falles del Pont de Suert van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO Al desembre de 2015, junt a 23 pobles pirinencs de Catalunya, Aragó, França i Andorra, les Falles del Pont de Suert van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, dins de la candidatura “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus”


La plantada del faro Imatge cedida per l’Associació de fallaires del Pont de Suert

Els tallers de falles Imatge cedida per Xep de Moner

AJUNTAMENT DEL PONT DE SUERT

Plaça Major, 9 25520, El Pont de Suert ( Lleida ) Tel. 973 690 005  

ajuntament@elpontdesuert.cat

La gran foguera del Pont de Suert Imatge cedida per Xep de Moner 43


el PALLARS

JUSSÀ

quest mes arriba l'estiu, i amb ell les valoracions i decisions d’on passarem les notres vacances. Mentre per uns la platja és el destí ideal, per altres poder caminar entremig de muntanyes és un pla immillorable. La comarca del Pallars Jussà, a la província de Lleida, té una de les millors destinacions per a aquells que els hi agradi descobrir estanys, rius i embassaments mentre recorren un dels paisatges més verds, naturals i emblemàtics de Catalunya. És cert que el Pallars Jussà és conegut per tenir tot un conjunt d'emplaçaments aquàtics per tot el seu territori, formant un dels paisatges més espectaculars de la província de Lleida. L'aigua del Pallars està molt ben valorada, i no pots parlar d'aquesta comarca sense anomenar aquest bé tan preuat per la humanitat. L'aigua és un dels motius pels quals els turistes visiten aquesta 44

comarca, gràcies al paper tan important que ha jugat durant tota la història. Podríem dir que parlar d'aigua és parlar del Pallars Jussà. El Pallars Jussà sempre ha mantingut un vincle molt especial amb l'aigua, un vincle que segurament continuarà existint, i que els pallaresos sabran mantenir-lo per tal de continuar conservant aquesta riquesa natural tal com han fet fins a dia d'avui.

L'aigua és un dels motius pels quals els turistes visiten el Jussà, gràcies al paper tan important que ha jugat durant tota la història L'aigua ha estat important per aquesta comarca, un bé que ha presentat una important economia per als vilatans

pallaresos. Des dels inicis del segle XX, ha estat un mitjà d'abastiment d'energia, tal i com funcionava en un passat. Això és degut a que els rius han significat la connexió d'aquestes terres amb la resta del país. Ha sigut tan important que, en segles passats, els raiers feien servir les aigües per traslladar mercaderies i cultura, perquè per l'aigua també anaven i venien les idees. La història ha deixat una empremta amb la Central Hidroelèctrica de Capdella, ja que va proporcionar als vilatans d'aquesta comarca beneficiar-se econòmicament d'aquesta oportunitat empresarial. Actualment, s'ha convertit en un museu, un tret turístic per a molts visitants. Si t'agrada conèixer la història de Catalunya i sobretot, vols descobrir més sobre el món de l'aigua, anar al Pallars és fer-ho per doble partida. A més, tindràs l'oportunitat d'estar rodejat d'una natura molt particular d'aquesta zona que, de ben segur, voldràs fotografiar


arcat per un patrimoni historicoartístic, jaciments i una gran quantitat de vestigis històrics, vivim les sensacions del passat a flor de pell en un territori referència dins de Catalunya. Envoltat per diferents serralades i el riu Noguera Pallaresa, coneixem Isona i la Conca Dellà, un indret d’època i punt estratègic que fou essencial en el desenvolupament d’aquesta zona del Pallars Jussà. D’ecomonia agrícola i ramadera, ens trobem en un territori caracteritzat per ser un dels grans productors porcins i d’aviram, els quals aporten grans ingressos a la comarca i fan que molts dels seus habitants puguin seguir implementant noves tècniques de producció i augmentar així el patrimoni del municipi en conjunt.

Aquesta tradició agrícola però, té els seus orígens en una època antiga, en la qual la Conca Dellà experimentà la fundació de la ciutat romana d’Aeso, la qual estava formada per un assentament important de viles dedicades a l’explotació d’aquest sector primari. Fou a partir d’aquesta població, de la qual encara s’hi conserva part de la seva muralla, que en va néixer la població d’Isona, la qual encara viu avui la seva essència més antiga i que ha

El Castell d’Orcau. De planta quadrada, està construït entre finals del segle XII i inicis del XIII i, en cadascun dels quatre angles, s’hi construïren torres circulars

46

evolucionat gràcies a importants canvis urbanístics al llarg dels anys. La població d’Aeso com a vila romana, forma un dels punts turístics d’Isona més importants i emblemàtics per tot el què representa i, per part de l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Pallars Jussà,

s’hi destinaran uns 120.000 € en formar un itinerari turístic de visites per tal de poder conèixer-lo ben a fons. A més, les institucions també estan en procés de crear futures campanyes d’excavacions arqueològiques per tal de fer visible algunes de les restes de l’exterior de la ciutat. Un dels establiments turístics del poble i que també està molt relacionat amb la seva història, és el Museu de la Conca Dellà, el qual ofereix la possibilitat de descobrir el territori actual però també fent referència a la importància que aportà la cultura romana i fins i tot, milions d’anys enrere, els dinosaures. I és que avui en dia, la Conca Dellà conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més importants de Catalunya. Així doncs, tots aquests circuits turístics i diferents itineraris que s’ofereixen des del Museu, formen una activitat ideal per descobrir el passat del territori i com ha deixat empremta en la vida d’avui en dia. Així doncs, a més de poder veure jaciments de petjades i ous de dinosaures, també es tindrà l’oportunitat de visitar la ciutat romana, esglésies i castells que formen el ric patrimoni cultural i natural que envolta la vila. Isona i la Conca Dellà també mostra diverses edificacions en forma d’ermites, esglésies i castells que són testimonis de l’ època medieval. Un d’ells és el Castell de Llordà, situat al cim d’un turó al poble de Llordà i un dels millors exemples d’arquitectura de caire residencial, considerat un dels més importants de l’ època alt-medieval de Catalunya.


Castell de Llordà. Un dels millors exemples d’arquitectura de caire residencial.

Jaciments. Conjunt

paleontològic de referència a Catalunya amb restes de dinosaures.

Una altra de les edificacions de referència de la zona és l’església romànica de Santa Maria de Covet, de façana principal amb una portalada d’escultura romànica més excepcional de Catalunya.

Durant la visita a Isona i Conca Dellà, tindràs l’oportunitat de descobrir un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més importants de Catalunya En la renovació d’aquesta església, en la conservació dels seus materials i en sistemes d’innovació, el Programa Romànic Obert, acordat entre l’Obra Social de “La Caixa” i la Generalitat de Catalunya, hi ha destinat 300.000 € com a inversió per tal de fomentar el seu atractiu turístic i potenciar la importància de l’edifici en el territori.

Santa Maria de Covet. Una església emblema d’una escultura romànica excepcional.

Basat en un creixent atractiu turístic, el poble d’Isona i la Conca Dellà dona molt valor a les inversions culturals i turístiques i treballa cada cop més per tenir cura de tot el seu patrimoni i conversar-lo en el màxim bon estat possible. Figuerola d’Orcau, Orcau i el seu castell, també formen un conjunt patrimonial a destacar en la zona. El conjunt arquitectònic del Castell i l’Església de la Pietat estan units per un mur perimetral i doten al territori d’una història singular. Per demostrar aquest important patrimoni, podem dir que les pintures murals que hi havia a l’absis de l’església es conserven actualment al MNAC, a Barcelona. Si ens situem ja en una història no tan llunyana, cal recordar que Isona i la Conca Dellà fou zona de trinxeres, búnquers i nius de metralladora durant la Guerra Civil Espanyola i, per tant, aquesta batalla hi va deixar una petjada destacable. Per això, la vila posseeix diferents indrets senyalitzats

Mont de Conques. A

la zona, hi queden restes dels búnquers i trinxeres de la Guerra Civil.

com a espais de memòria democràtica per la Generalitat de Catalunya, com el Mont de Conques o el Front Republicà de La Posa, entre d’altres. Per últim i per acabar el recorregut per Isona i la Conca Dellà, cal anomenar també els seus espais naturals de rellevància, com els estanys de Basturs. Aquesta zona, juntament amb els estanys de Banyoles i el de Montcortès, són els únics d’origen càrstic a Catalunya. En les seves aigües, d’elevat contingut en calç, hi viuen espècies vegetals i animals úniques i, gràcies a aquesta singularitat, els estanys de Basturs estan inclosos dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya Ajuntament d’Isona i Conca Dellà Plaça Bisbe Badia, 1 25650 Isona (Lleida) Tel. 973 664 008 www.isona.cat

Estanys de Basturs. Juntament amb els estanys de Banyoles i el de Montcortès, són els únics d’origen càrstic a Catalunya

47


la SELVA

a Costa Brava és una les zones de platja més representatives de Catalunya, per regalar espais espectaculars on poder desconnectar i gaudir de moments enmig de la natura rodejats de mar i terra, tant a la taula com al carrer. Aquest mes de juny, Tossa de Mar organitza una festa gastronòmica on presenten un dels seus plats més deliciosos: els fideus a la cassola. Però abans, situem-nos. Aquest municipi es troba a la comarca de La Selva i és tot un emblema per la Costa Brava, gràcies a la bellesa de les seves platges, boscos i el seu patrimoni històric i cultural, fent d’aquest indret un punt de referència obligada per al turisme. A qui no li agrada un bon arrosset al costat del mar? Un vinet blanc amb un bon marisc? Un geladet en una terrasseta? Aquests moments et permeten disposar d’un bon entorn, d’una gastronomia espectacular i d’una companyia genial, els quals et recarregaran les piles al 200%. La gastronomia és un punt clau per visitar una zona o una altra. Com ja hem dit, durant tot el mes de juny, 48

Tossa de Mar ens brinda l’oportunitat gastronòmica per degustar els millors fideus a la cassola. En aquesta campanya, s’uneixen diversos restaurants per tal de promocionar la cuina tradicional tossenca. Aquest any compleixen la novena edició, on cada restaurant presenta un menú basat en aquest plat, el qual està cuinat de diferents maneres segons l’estil de cada casa. Podem trobar els fideus amb llamàntol, fideus negres amb calamarsets amb rap i marisc, fideus a l’aroma de carbó, fideus de “senyorito”, fideus de pescador... n’hi ha de tantes maneres com es vulgui. I és que, els fideus a la cassola han estat i seguiran estan un plat estrella a la cuina catalana.

Durant tot el mes de juny, Tossa de Mar ens brinda l'oportunitat gastronòmica per degustar els millors fideus a la cassola Si visites Tossa de Mar, podràs fer més que menjar, en aquest poble la vida no s'atura ni un segon. És un municipi turístic de referència, ja que entre les

muralles que toquen vora al mar s'hi amaga el silenci de la tranquil·litat i l’encant d’un poble medieval a la Costa Brava. Una vila que ofereix platges i cales impressionants, rutes i excursions per fer el millor senderisme, rodejat de zones verdes d’allò més boniques. Tossa de Mar et dona una barreja de sensacions úniques que recorren tot el cos, provocant un estat de benestar que et fan sentir al paradís. Una localitat que fa despertar els cinc sentits per a que no et perdis res. Descobreix la seva cultura, els seus monuments i història, viu al màxim tot el seu oci i sobretot gaudeix dels seus espais naturals. Aprofitar aquestes coses mentre sents l’olor del mar fa que Tossa de Mar sigui tot un veritable museu a l’aire lliure convertint-se en un lloc d’allò més estimat. No ho dubtis, fes un escapada a Tossa de Mar aquest mes de juny i viu en primera persona tots els beneficis que presenta aquest municipi. A més, tens l’oportunitat de degustar els millors fideus a la cassola. Busqueu els restaurants que hi participen i prova el que més t’agradi. Nosaltres ja tenim els nostres preferits


el BAIX

EMPORDÀ

l Mar, la Mar. Aquesta és la forma més senzilla de descriure Palamós. El Mar és present arreu i sempre a Palamós. I no tan sols el Mar físic, el geogràfic, sinó el Mar de l’ànima, el Mar en tota la seva expressió. El Mar ha definit la personalitat de la pròpia vila i dels palamosins; ha escrit la seva història, ha donat sentit i vocació als oficis, caràcter a la seva cuina i color i forma al seu paisatge. Palamós té -sempre ha tingut i tindràel Mar com a referent de la seva pròpia existència com a poble. La pesca, les barques, les platges, els vents, la gastronomia… tot, a Palamós, porta el segell, l’aroma i el color del Mar. 50

Una de les millors maneres de gaudir del litoral Palamosí és visitar les seves platges i cales. Totes les platges del municipi són de fàcil accés a peu o amb vehicle i donen opció al banyista a triar entre diferents varietats: platges de sorra ho són la Gran de Palamós, la platja de La Fosca o la platja de Castell. De roca, trobaran la cala Margarida o la cala S’Alguer.

Una de les millors maneres de gaudir del litoral Palamosí és visitar les seves platges i cales

...

N’hi ha fins i tot de mixtes – sorra i rocacom per exemple cala Estreta. El camí de ronda que recorre el litoral Palamosí uneix totes aquestes platges i cales, i li permetrà gaudir d’un paisatge únic, entre pins, al peu del mar. Des del mateix passeig marítim comença aquesta ruta, el Camí de Ronda, que tot vorejant la costa, arriba fins a Calella de Palafrugell. Pel camí, s’hi troben cales, platges, vestigis del passat de Palamós (poblat ibèric de castell), i l’Espai Natural de Castell-Cap Roig, una veritable fortalesa natural difícil de contemplar en el conjunt del litoral català. I si sou dels més aventurers, per a conèixer el ric litoral de Palamós amb les seves platges, cales i el paisatge rocós que el caracteritzen, Palamós us ofereix tot l’any un ampli ventall d’activitats nàu-


tiques per a totes les edats i nivells d’experiència: submarinisme, caiac, lloguer d’embarcacions, vela, catamarà vela lleugera, ski-bus, snorkelling, excursions marítimes, surf, paddle surf, etc…

La gamba és el tret diferencial de Palamós degut a la Marca de Garantia que la fa singular

...

I no podem parlar de la relació entre Palamós i la mar i no parlar de la nostra gastronomia... La gastronomia és un dels pilars de l’oferta turística, cultural i patrimonial de la vila de Palamós. Els productes autòctons provinents de la mar, el peix, el marisc, la gamba... tractats amb cura per les mans expertes dels millors xefs o per les mans sàvies de tradicions dels pescadors, de les àvies, dels palamosins i palamosines, han projectat Palamós mitjançant la descoberta de la seva oferta gastronòmica. La gamba és el tret diferencial de Palamós degut a la

Marca de Garantia que la fa singular. Aquesta certificació assegura que la gamba que arribi al client mantenint el màxim nivell de qualitat: un sabor exquisit, un aroma inconfusible, un aspecte atractiu i un grau de frescor immillorable. L’alta qualitat s’aconsegueix amb l’aplicació de mesures estrictes en la seva pesca, en el tractament, la manipulació de les gambes i la seva distribució, i amb un control rigorós de la cadena de fred (temperatura entre 0º i 4ºC) des del mar fins al consumidor final. La seva traçabilitat queda garantida pel comitè de certificació de la marca. I si voleu conèixer perquè podem gaudir d’aquest producte estrella, us recomanem visitar el port de pesca, on cada tarda de dilluns a divendres podreu visitar el mercat del peix, i on podreu tenir més informació sobre el desconegut art de la pesca i el món pesquer al Museu de la Pesca

Segueix-nos a:

Oficina de Turisme de Palamós Passeig del mar s/n 972 600 500

www.visitpalamos.cat Facebook: @turisme.palamos Twitter: @visitpalamos Instagram: @visitpalamos


Viu la cultura tradicional es illes Medes i la Mediterrània com a teló de fons converteix a Torroella de Montgrí i l’Estartit en una zona incomparable. Descobrim aquest poble de la Costa Brava? Primer de tot, Torroella de Montgrí és un poble amb una personalitat molt marcada, que el fa ser un indret magnífic, el qual et concedeix l’oportunitat d’imaginar-te a cada pas que fas, les diferents èpoques que l’han conformat. Un poble que t’omple l’esperit només de caminar pels seus carrerons estrets que ofereixen unes sensacions indescriptibles que et faran viatjar en el temps en un obrir i tancar d’ulls.

Torroella de Montgrí desperta sensacions indiscriptibles que et faran viatjar en el temps 52

Recórrer Torroella us permetrà assaborir amb calma i sense presses l’ encant d’aquesta vila històrica i gaudir de l’impressionant conjunt històric medieval, on es palpa la instensa vida cultural. Un poble immers en la varietat de l’art, la música i la culura, fent d’aquest municipi un dels destins més importants de Catalunya. Si parlem de l’Estartit, podem dir que és un indret privilegiat molt lligat al mar, amb uns paisatges ben diferents als que podem estar acostumats, gràcies a la seva extensa platja i tota l’oferta turística, comercial i de lleure. Totes aquestes oportunitats fan d’aquesta zona de la Costa Brava, un lloc ideal per passar unes vacances agradables i confortables en qualsevol època de l’any. Passejar tranquil·lament per l’Estartit mentre descobreixes la història d’un nucli pesquer, amb molta tradició, convertint-se en el pla ideal. Podràs viure en primera persona les tradicions marineres, la vida de les tavernes i les processions de les festes assenyalades que, avui en dia, encara es conserven tot caminant pels seus carrers. Hi ha un itinerari que mostra tot el patrimoni

cultural i arquitectònic de la vila, lligat a les arts de pesca tradicionals. La natura és la marca de qualitat per excel·lència de Torroella de Montgrí i l’Estartit. La seva empremta n’ és centerània i esplèndida en muntanyes, valls, hortes, el riu Ter, aiguamolls, tenint la particularitat de platges de sorra fina, tranquil·les cales i penya-segats espectaculars. Durant la visita podreu gaudir del sol i la platja, passejades, itineraris pel Parc Natural, activitats de lleure i nàutiques per a tota la família. El Parc Natural de Montgrí ofereix 17 itineraris i una varietat de paisatges naturals i culturals. Torroella de Montgrí - l’Estartit és la seu de nombroses entitats i agrupacions que mantenen vives les diverses expressions culturals, tradicionals i innovadores, i que porten a terme una important tasca de manteniment i difusió del pòsit del municipi en aquesta matèria. Cal dir que, és el desè municipi de Catalunya en ingressos culturals. Part del seu patrimoni va destinat a la tradició de fires i festes, que han perdurat al llarg dels segles. La Fira de Sant Andreu


és la més antiga de les fires d’aquestes característiques que se celebren a Catalunya. Les fires i festes més tradicionals han estat sempre un element vital de la cultura torroellenca com les festes de carrer, les festes majors, les ballades de sardanes, d’havaneres cantades, cercaviles de gegants, processons marineres, tot allò que fa un poble i l’identifica amb les seves arrels. La música i els festivals musicals sempre són actes de l’agenda dels torroellencs i no torroellencs. L’heretatge ve de lluny i al fil del temps, fent de la música tot un símbol per a la població. Torroella agrupa durant tot l’any un variat programa d’audicions, concerts i ballades de sardanes, i cada estiu acull el prestigiós Festival Internacional de Músiques. Compten amb el Museu de la Mediterrània i Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. En aquest espai es viu una vivència molt intensa per a petits i grans, en la qual podran olorar les aromes de la Mediterrània, escoltar els sons i músiques i tocar la història del Mediterrani. Una població compromesa amb la cultura, ja que treballen diàriament per intentar interpretar, difondre, custodiar el llegat natural i històric del Montgrí, el Baix Ter i les illes Medes. L’art també forma part de cada racó de Torroella de Montgrí,

Els Aiguamolls del Riu Ter

essent així una terra de pintors, escultors, escriptors i fotògrafs. El dinamisme cultural ha generat la presència de fundacions privades i galeries d’art que s’han establert a la vila: Fundació Vila Casas, Fundació Mascort - Casa Galibern, Michael Dunev Art Projects, Atrium Roca Sans i Traç d’Art... una completa xarxa de sales d’exposicions i galeries d’art. La part més comercial també té un atractiu molt personal, conformat pels productes de casa, pel bon tarannà de la gent i l’ambient cordial de tots els vilatans. Donar un tomb per Torroella et brinda l’oportunitat de conèixer tot això, que es troba entre el nucli antic i els carrers principals; a l’Estarit, l’entorn del carrer de Santa Anna, el passeig marítim i l’avinguda de Grècia, en són tot un referent. La gastronomia no passa desapercebuda, ja que es pot gaudir de bons àpats, cuina de casa i cuina creativa. Tot un conjunt de restauradors elaboren contínuament menús per a sorprendre als més exigents, tots fets amb productes de la terra i pensats per a tots els gustos. Aquest poble té dues jornades gastronòmiques anuals, on la seva

Vista aèrea del Riu Ter

cuina s’ha fet un nom dins les activitats turístiques de Catalunya. Visitar Torroella de Montgrí - l’Estartit et farà despertar la teva part més creativa, ja que ho voldràs fotografiar tot. A més, et deixarà una sensació de benestar espectacular. Anar a Torroella de Montgrí - l’Estartit és reviure la història marinera i enamorar-se de l’olor de mar

Postes de sol espectaculars

L’Estartit, un indret privilegiat molt lligat al mar, ideal per passar unes vacances

Submarinisme a les illes Medes 53


l’ ALT

54

EMPORDÀ


A plena plana de l’Empordà, al vell mig de la Badia i al cor del Parc Natural dels Aiguamolls, s’aixeca la vila Medieval de Castelló d’Empúries i Empuriabrava.

55


astelló d’Empúries, antiga capital del comtat, conserva gran part del patrimoni monumental i conviu a diari amb tots els seu vilatans. Defuig del típic poble pessebre i conviu activament amb una població bolcada a preservar els seus valors, cultura i història. Un gran exemple d’aquesta constància i tasca és visualitza amb un dels festivals medievals més importants de Catalunya, Terra de Trobadors, el qual està formada per una vintena d’associacions culturals i populars que donen vida a aquest festival des de fa 24 anys. Deixar-se perdre pels seus carrerons, descobrir les places, el petit comerç, restaurants i petits hotels amb encant ofereixen al visitant una estada agradable i autènticament local. És totalment recomanable visitar la Basílica de Santa 56

Maria del S. XV, la Cúria Presó Medieval del s. XIV, l’Ecomuseu – Farinera, el call jueu, l’antiga muralla i el Portal de la Gallarda, entre d’altres.

Ubicat al cor d’una de les badies més belles del món, els amants de la nàutica tenen oportunitat de navegar per aquesta fantàstica badia i per la costa litoral del Parc Natural del Cap de Creus amb les seves fantàstiques cales i camins de ronda

A només 3 km, trobem l’única Marina Residencial de tot l’estat, Empuriabrava. Començada a construir a finals de 1960 i principis de 1970, s’ha consolidat fins el dia d’avui com una destinació turística i també residència habitual d’estrangers, convertint-la en gran resort cosmopolita. Té més de 25 km de canals navegables que es converteixen en una xarxa de carrers d’aigua. Pels amants de la nàutica, Empuriabrava es converteix en un lloc ideal per gaudir de les vacances, ja que còmodament té l’embarcació amarrada al jardí de casa. Empuriabrava també és una icona pels amants de l’esport, tant nàutics com aeris. Skydive Empuriabrava és un dels centres de paracaigudisme més grans i coneguts del món. La construcció del Túnel de Vent al costat, està consolidant el terme com un referent mundial


Deixar-se perdre pels seus carrerons, descobrir les places, el petit comerç, restaurants i petits hotels amb encant ofereixen al visitant una estada agradable i autènticament local dins del món del paracaigudisme. A més, també ofereixen una increïble experiència pels que s’atreveixen a volar, tant saltant des d’una avioneta, fent un tàndem o volant dins el túnel amb un instructor. Ubicats al cor d’una de les badies més belles del món, els amants de les nàutica tenen oportunitat de navegar per aquesta fantàstica badia i per la costa litoral del Parc Natural del Cap de Creus, amb les seves fantàstiques cales i camins de ronda. La pràctica de vela, windsurf, kitesurf i d’altres

activitats més novedoses, com el Paddel Sup i la pujada al riu la Muga en kayak, són activitats que es poden realitzar pràcticament tot l’any. A més, també es un indret ideal per practicar senderisme i cicloturisme. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, conegut per ser refugi d’aus migratòries, ofereix un entorn molt agradable per poder realitzar totes aquestes activitats. Es compta amb creuaments de les rutes del GR 92 i 11, de la xarxa de senders d’itinerània, de la ruta cicloturística de Pirinexus i la Ruta dels Estanys, que cobreix un total de 25 km

Empuriabrava també és una icona pels amants de l’esport, tant nàutics com aeris. Skydrive Empuriabrava és un dels centres de paracaigudisme més grans i coneguts del món

Per més informació: www.castelloempuriabrava.com Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries Plaça dels Homes, s/n 17486 Castelló d’Empúries (Girona) Tel. 972 15 62 33 turisme@castello.cat castellodempuriesturisme Oficina de Turisme d’Empuriabrava Av. Pompeu Fabra, s/n 17487 Empuriabrava (Girona) Tel. 972 45 08 02 turisme@empuriabrava.cat empuriabravaturisme Ajuntament de la comtal vila de Castelló d’Empúries

Empuriabrava Castelló d’Empúries

57


RACONS DE CATALUNYA PANORÀMICA DE PUIGCERDÀ Fotògraf: Keith Vinyet Cedida per Ajuntament de Puigcerdà 58


59


la CERDANYA

uigcerdà, un poble de muntanya reconegut per tenir uns paisatges molt propis de la terra pirinenca, no es queda solament en els esports d’aventura. Aquest municipi és la capital històrica de La Cerdanya, de la província de Girona, on el seu terme municipal limita al nord d’Ur, Enveig, Tor de Querol, la Guingueta d’Ix i Palau de Cerdanya i al sud amb Guils de Cerdanya, Alp, Bolvir i Fontanals de Cerdanya. Puigcerdà té un llac preciós on poder-se perdre, el qual en cada estació de l’any ens brinda un paisatge totalment diferent. Com tots sabem, Puigcerdà té un clima pirinenc, els hiverns són molt freds i amb temperatures mitjanes entre 2ºC i els -3ºC, i els estius són suaus, amb unes temperatures d’entre els 14ºC i els 18ºC. L’ oci forma part de Puigcerdà, sobretot el familiar. Un dels espais més coneguts és l’Estany artificial, envoltat per cases 60

modernistes de començaments de segle i el Parc Schierbeck, per poder passar una estona divertida. El Parc Shierbeck és un parc situat al nord-est de l’ estany de Puigcerdà i que porta el nom de German Schierbeck el qual va ser el Cònsol, General de Dinamarca a Barcelona. German es va construir la seva residència d’estiu, anomenada Ro de Rigolisa i, al 1884, va sorgir la idea de fer un parc al costat de l’estany. Fou l’any 1890 quan se’l va anomenar “camp de l’estany”. El creador va morir sense veure la seva obra acabada però la seva filla ho va continuar. Dins del parc, s’hi troben els colomers, els quioscs i bars, botigues de records i la zona de gronxadors i el parc infantil. Pel que fa a l’ estany, hi ha un espai de pesca infantil i s’hi poden veure ànecs, cignes i peixos. El recorregut és senzill, circular i molt planer. Tot el llac es troba rodejat d’arbres i és un lloc ideal per anar en bici, passejar amb la família, o per descansar a la seva vora. Durant la caminada, podrem observar vil·les

on es respira la petjada del passat, de la burgesia barcelonina que estiuejava en aquest indret. La passejada pel jardí botànic és molt agradable hi podreu trobar una zona de jocs infantils. Ara que arriba el bon temps, escollir Puigcerdà segueix essent un destí perfecte per passar una bona estona i divertir-te per tots els seus racons. A més, el proper mes de juliol celebren la Festa del Roser, una oportunitat per visitar-la i a la vegada passar-ho d’allò més bé, amb mil activitats per fer


el RIPOLLÈS

na vall pirinenca, la natura i tu. Tanca els ulls i imagina't en un lloc on només hi sents els cants dels ocells, el so de la gespa quan la trepitges i com el sol t'acaricia els cabells i la cara. Imagina't que ets en una de les valls més característiques de Catalunya que t'acull per oferir-te un turisme familiar, la tranquil·litat i el relax necessari per desconnectar de la teva rutina. Obre els ulls. Ja no cal que t'ho imaginis. Ets a la Vall de Núria. Com la majoria de nosaltres ja sabem, aquesta bonica vall és accessible mitjançant el conegut tren cremallera o bé fent una excursió a peu, per un d'aquells camins de muntanya que arriben fins a Núria. Un cop arribats a la vall, ens topem amb el Santuari de la Mare de Déu de Núria, el llac, l'hotel i milers d'activitats

62

per fer en família i/o amics. Núria es troba al bell mig de l'alta muntanya dels Pirineus i el seu Santuari és al punt on conflueixen tres valls: la Vall de Finestrelles, la vall d'Eina i la vall de les Molleres. El conjunt de totes aquestes valls constitueixen una capçalera muntanyenca encerclada per una llarga i alta carena semicircular, que la tanca per l'est, el nord i l'oest per damunt del 2700 metres. Anem seguint els camins de la vall per descobrir els indrets més amagats

Núria es troba al bell mig de l'alta muntanya dels Pirineus i el seu Santuari és el punt on conflueixen tres valls: Finestrelles, Eina i Molleres

i els racons més característics de la natura, on hi trobem milers d'espècies animals i vegetals típiques del Pirineu que t'envolten. Si visites la vall de Núria, has de saber que la seva climatologia particular es basa en un clima d'alta muntanya, essent així un relleu abrupte i de clima fred i plujós. Un fet també característic d'aquesta vall són les seves aigües del riu de Núria, que transcorren només per unes estretes i profundes gorges excavades enmig de la roca, fins a trobar-se amb la Vall de Freser i el riu Ripoll que s'uneix amb el Ter. Entre arbres, roques i aigua, també hi trobem el substrat rocós que caracteritza la vall de Núria i que es converteix en un dels més antics del Pirineu. Per tot això i molt més, la Vall de Núria et dona la benvinguda per a descobrir-la fins a l'últim detall


el TARRAGONÈS

i recorrem pel passeig marítim d’una de les costes del mediterrani dins d’un indret medieval, coneixem la seva Vila Closa i la vila romana dels Munts i tenim el plaer d’observar la desembocadura del riu Gaià, ja podem esbrinar de quin lloc estem parlant. A primera línia de mar i gaudint d’un clima ben agradable, Altafulla és una vila que fuig del turisme de masses i es basa en oferir un turisme de proximitat selecte i de relax per a descobrir tots els seus racons. Una gran varietat d’atractius caracteritzen la vila com una destinació turística amb personalitat pròpia, formada per un nucli urbà antic, el seu castell en forma de fortalesa o el Barri Marítim, entre d’altres. Altafulla et dona l’oportunitat de compartir experiències a la natura, en la història i en un ambient marítim i forma així una sinèrgia turística ideal per viure-la.

64

I, a part de tot això i molt més, Altafulla també és ciutat de fires i festes ben reconegudes i turísticament destacables. És el cas de la Nit de Bruixes, una festivitat dedicada al món místic de la bruixeria que se celebrarà a la localitat els propers 29 i 30 de juny. Les bruxies i els bruixots prenen els carrers d’Altafulla, on s’espera un ampli programa d’espectacles, conferències especialitzades i rituals, així com també tallers infantils i un mercat esotèric i artesà. Aquesta fira, que abarca el cap de setmana de 18 a 24h, és força característic, ja que tracta un tema desconegut per la majoria de visitants i dona a conèixer un bon grapat de curiositats i experiències que mai abans havies viscut. La Nit de Bruixes d’Altafulla compta amb una vuitantena de parades artesanes relacionades amb les pràctiques i disciplines estotèriques i les bruixes seran les encarregades

de rebre i guiar als visitants per les diferents mostres d’oficis i entreteniments que formen la festa. Aquesta fira sobre la bruixeria és ideal per a totes les edats, ja que també s’organitzen diferents activitats per als més petits, per a que ells mateixos puguin experimentar i conèixer tot aquest món. A més, també es compta amb l’organització de diferents foodtrucks els quals ofereixen una gran oferta gastronòmica. La fira, que s’organitza per tota la Vila Closa de la ciutat, també té un caire reivindicatiu sobre la figura de la dona, ja que en aquest cas les bruixes, sempre han estat dones amb una visió de futur que en molts casos van ser discriminades injustament


65


el BAIX

CAMP

n un ric entorn natural i agrícola i en un territori de gran tradició, Riudoms forma l’epicentre de la vida i obra d’Antoni Gaudí, un dels arquitectes de gran referència de Catalunya i el qual es va inspirar, des de petit, de les formes, colors i textures del seu poble natal per a realitzar les seves obres.

L’obra de Gaudí, està inspirada en les formes, els colors i les textures del seu poble natal Riudoms s’alça gairebé al mig de la comarca del Baix Camp, prop del mar i rodejat de natura i camps fruiters,

66

horts, oliveres i avellaners. Es tracta d’un indret històric on hi regna la personalitat de Gaudí i que en molts racons, es recorda l’ambient familiar de l’arquitecte. Un dels espais de refèrencia quant a la vida d’Antoni Gaudí és la Casa Pairal, una casa-museu que t’apropa a un dels espais fonamentals en la vida de l’artista, on va començar a experimentar en el taller del seu avi i on es creu que va iniciar a desevolupar la seva capacitat d’abstracció i domini de les formes, que més tard traslladaria als seus edificis. Riudoms ofereix visites guiades a aquesta Casa Pairal tots els caps de setmana, d’abril a l’agost, i on els seus visitants podran descobrir en primera persona l’ambient i la intimitat en què vivia Gaudí, així com també els seus orígens i l’entorn urbà i natural que el va inspirar per a les seves obres. La Casa Pairal d’ Antoní Gaudí és un espai força singular i atractiu, format per tres plantes distribuïdes en habitacions, menjadors, exposicions i estances on la famí-

lia de l’arquitecte i ell mateix hi van viure. A més, la casa compta amb unes golfes, formades per una terrassa i una gran sala original que acull una exposició de l’arquitecte japonés Hiroya Tanaka. Aquest artista exposa els plànols d’alguns dels edificis de Gaudí elaborats a escala i fets amb tinta xina i, gràcies a aquest treball, es pot observar la perfecció de l’arquitectura gaudiniana. Aquesta col·lecció, exposada avui en dia a Riudoms, ha estat presentada en més de 20 països arreu del món.

Riudoms ofereix visites guiades a la Casa Pairal els caps de setmana Les visites a la Casa Pairal es realitzen a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h en dissabte o en diumenge d’abril a agost.


Refugi Antiaeri

Casa Pairal d’ Antoni Gaudí

Poden ser en català, en castellà o en anglès, el preu per persona és de 5 € i per a grups de més de 10 persones, el preu baixa fins a 3 € per persona. Riudoms també és història, arquitectura i vida social. Un dels esdeveniments històrics que més van marcar la vila de Riudoms és la Guerra Civil i, degut a això, al poble conserva uns dels seus llocs més emblemàtics. Es tracta d’un refugi antiaeri excavat durant la guerra i que s’utilitzava com a resguard per als habitants del poble. Aquesta instal·lació disposava de dos serveis sanitaris, instal·lació elèctrica i senyalització de circulació i s’hi podia entrar des de diferents boques d’accés, tant públiques com privades. Un altre dels llocs històrics emblemàtics de Riudoms és la Cisterna Vella, construïda per afavorir la higiene i garantir el subministrament d’una bona qualitat de l’aigua, degut a una epidèmia que va tenir lloc l’any 1727 i que provocà al voltant d’un 20% de mortalitat de la població.

Cisterna Vella

Plaça de l’Església

Riudoms és indret de fires, festes i celebracions  Tant la Cisterna Vella com el refugi excavat, es poden conèixer mitjançant visites guiades que es realitzen al poble. I a part de tot això, Riudoms també és indret de fires, festes i celebracions. Les més conegudes són la Fira de Sant Llorenç i la Fira de l’Avellana, les quals coincideixen amb la festivitat d’aquest sant, al mes d’agost. Es tracten d’unes de les fires amb més història de tota la demarcació de Tarragona, on s’organitzen diversos actes i activitats així com l’excepcional oferta musical de l’ Avellana Sound. Per als apassionats de les rutes de muntaya, s’organitza també una caminada nocturna anomenada “Les llàgrimes de Sant Llorenç - Riudoms - La Mussara” la qual es converteix en

Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes una oportunitat ideal per contemplar la pluja d’estels de les Perseides. Altres activitats que es realitzen durant aquesta festa són una tradicional diada castellera, que aquest any participen els Xiquets de Reus i els Xiquets de Vila-seca, i l’imprescindible Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes, on els participants recorren 1,5 km carregant un sac d’avellanes de 58 kg. Per tot això i molt més, Riudoms es converteix en un lloc d’imprescindible visita. Descobreix-lo!

C/ Major, 52 43330 Riudoms

Tel: 977 85 03 50

www.riudoms.cat

67


nmig de la província de Tarragona, s’hi troba un petit poble, Figuerola del Camp. Allí, hi trobem l'empresa Salses Fruits, S&P, creada fa 24 anys pel pare dels germans Sans, els actuals propietaris. Ells, dues persones diferents però que s’adapten a la perfecció. El seu dia a dia, és estar entre verdures, salses i pots. El seu èxit rau, per una banda, en l’esforç i la constància diària per oferir els millors productes al mercat, i per altra banda, en la dedicació per fer una pro-

68

ducció artesanal, basada en una matèria prima de primeríssima qualitat on la majoria dels seus ingredients són de la zona. La seva filosofia d’empresa, i sobretot el seu principal objectiu diari, és satisfer al consumidor, donant qualitat en els seus productes i seguint les polítiques de qualitat i medi ambient. El que queda clar és que són una empresa familiar compromesa amb el seu territori i la seva gent. Sempre mirant de donar feina a les persones que són de la comarca, fomenten així que els treballadors i l'equip que forma Salses Fruits S&P estimi la terra i l’apreciï com si fos or. Realment, tot va començar en una petita habitació de casa dels seus pares, on les salses ja eren conegudes per gairebé tot el veïnat. Fou llavors, quan es donaren compte que aquell espai es quedava petit, i van haver de buscar unes instal·lacions més grans. El fet d’oferir sempre un producte fresc i artesà els ha permès créixer cada ve-

gada més, ampliant la gamma de productes, tot i que la salsa de calçotada, sempre ha sigut el producte estrella.


No obstant, una altra delícia per a tots els paladars i que, ara que ve el bon temps apeteix a qualsevol, és el seu fabulós gaspatxo, el qual està molt ben considerat al mercat. Confirmen els germans Sans que, actualment, ja es ven durant tot l’any. Però no deixeu de provar les cremes de carbassó, pastanaga i porro, el brou de pollastre... A més de la picada d’all i julivert, amanides diverses, sofregit casolà... Salses com la maionesa, brava, pesto i verda, altres com ceba caramel·litzada, hummus, truita de patates, escalivada, tires de pebrot... Actualment, han incorporat a la seva gamma de productes els plats preparats com l'ama-

nida de pasta, els callos..., juntament amb l'orxata, que podràs trobar a les botigues de proximitat, tot un avantatge deliciós per al nostre dia a dia. Salses Fruits S&P distribueix els seus productes en grans superfícies, sense oblidar-se del comerç de proximitat. El nostre dia a dia, de vegades, ens insta a menjar ràpid i a no donar l’atenció suficient als bons productes. Parem-nos a pensar per un moment. I si canviem d’hàbits? I si pensem en tots els beneficis que ens aporten els productes naturals o de km 0? El nostre benestar augmentarà sabent que som consumidors de la bona gastronomia, d’aquella que cuida fins l’últim detall i que ofereix al mercat uns

productes exquisits, com Salses Fruits S&P, que vetlla per una gastronomia amb ingredients naturals oferint productes de bon paladar. No t’ho pensis més, opta per productes de la terra, com Salses Fruits S&P

Crta. Cabra del Camp, s/n 43811 Figuerola del Camp (Tarragona) Tel. 977 631 333 www.fruitssp.com

69


el BAIX

PENEDÈS

s una de les festes més arrelades a la comunitat i la més popular de la vila. Com a festa d’arrel tradicional, manté intactes els elements, els actes i l’estructura que li són propis i que l’identifiquen com a tal des de gairebé mitjans del segle XIX.

Fotografia: DGC Fotografia

La Festa Major del Vendrell (del 25 al 28 de juliol) té la particularitat de ser organitzada cada any per sis persones, anomenades administradors de Santa Anna. Aquestes són escollides per l’àrea de cultura de l’Ajuntament del Vendrell, el Consell d’Entitats i els exadministradors. Ells són els que administren i gestionen els recursos municipals destinats a la Festa Major, i obtenen les col·laboracions voluntàries necessàries de les empreses del Vendrell, comarca i rodalia per finançar-la. Els actes tradicionals i elements folklòrics que omplen els quatre dies oficials de la festa, donen a la Festa Major un caràcter únic de tradició i continuïtat. Entorn de la figura de Santa Anna, patrona de la vila, tenen lloc

actes emblemàtics com el trasllat de la imatge a casa dels Portants d’Honor de l’any, la Cercavila de Foc, l’encesa del campanar, el castell de focs, els balls a plaça i les cercaviles dels vint-i-un balls folklòrics: Ball de Diablons, Ball de Diables, Àliga, Aligueta, Lleó, Lleonet, Ball de les Panderetes, Ball de la Patatuf, Ball dels Cercolets, Ball de Figuetaires, Ball de Faixes, Ball de Panderos, Ball de Pastorets, Ball de Gitanes, Ball de bastons, Ball de Cintes, Ball de Cavallets, Gegants, Nans, Nnes del Vendrell i l’Agrupació Musical de Santa Anna, acompanyats cadascun per les colles de grallers o música que els pertoca. També s’hi poden trobar les representacions del Ball de Malcasats, espectacles infantils als carrers, al vespre les millors


Fotografia: DGC Fotografia

Fotografia: DGC Fotografia

orquestres a la Rambla i, per als més joves, concerts de nit. Durant quatre dies, els carrers s’omplen de gent per acompanyar els entremesos i balls populars en les seves actuacions durant les cercaviles, per emocionar-se amb la ballada d’honor a Santa Anna i la diada castellera, o per presenciar l’espectacle pirotècnic més gran de la contrada amb la Cercavila de Foc dels quinze grups (Ball de Diablons, Ball de Diables, La Víbria, el Caramot, les Puces, el Tallot, el Cabrot, el Bou de Foc, la Mulassa, el Borinot, i deu colles convidades) que finalitza amb l’emblemàtica Carretillada a càrrec del Ball de Diables (colla centenària) i culmina amb l’emblemàtica encesa del campanar, element simbòlic datat de l’any 1700 i únic de tot el

territori, que combina l’espectacle pirotècnic amb l’encesa de l’estructura del campanar

Els actes tradicionals i elements folklòrics que omplen els quatre dies oficials de la festa, donen a la Festa Major un caràcter únic de tradició i continuïtat Fotografia: Joan Capdevila Vallvè

71


el MONTSIÀ

E

72

l conreu de l’arròs a les Terres de l’Ebre és una característica pròpia de les comarques del Baix Ebre i del Montsià i en concret de la zona del delta de l’Ebre. L’arròs és actualment un producte clau per al desenvolupament socioeconòmic de la zona. És un cereal, una planta herbàcia i semiaquàtica, de tija llarga i fina que en el procés de maduració produeix el gra, l’arròs, que tot i que és la llavor de la planta, una vegada madura i quan agafa el color groc característic, l’ésser humà el recull per alimentar-se. El consum de l’arròs comporta inevitablement un procés de transformació. Això implica manipular el gra, retirar-ne el pallús, assecar-lo i posteriorment, un procés de cocció, tant en forma de gra com transformat en farina o altres productes que impliquen altres tipus d’elaboracions. L’arròs del Delta està protegit per la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, que és un producte natural elaborat, és a dir, són els grans d’arròs blanc de l’espècie Oryza Sativa L., però únicament de les varietats bahía, gleva, tebre, fonsa, bomba i montsianell, gra que es comercialitza exclusivament dins la categoria comercial Extra. Se’n diu arròs blanc pel color que presenta en ser envasat després de moldre’l, treure’n el pericarpi —la clofolla— i les impureses mitjançant un procés de poliment per fer-lo digestiu.

Al delta de l’Ebre, actualment, la major part de la producció d’arròs es fa seguint el mètode d’inundació continuada mitjançant un sistema d’abastiment i desguàs d’aigua dolça obert. És un model generalitzat d’agricultura intensiva i altament mecanitzada. L’actual grau de mecanització del conreu de l’arròs ha incidit, no tant en el canvi de les fases de treball del conreu, sinó en les tècniques, en les eines relacionades i en la implicació o relació de la població en el conreu d’aquest producte. Encara avui, en referir-nos al conreu de l’arròs al delta de l’Ebre, hem de tenir en compte les dues maneres de conrear l’arròs, manual i mecanitzat, perquè actualment les dues es poden observar tot i que amb objectius finals diferents de producció o distribució. Per una part, en la majoria de finques que produeixen arròs, es treballa amb les tècniques mecanitzades i l’objectiu és produir per comercialitzar-lo posteriorment, principalment a través de les dues cooperatives, la Cambra Arrossera del Montsià i la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre. Paral·lelament i relacionat amb els productors menys mecanitzats, ocupant una extensió territorial molt menor però amb un alt grau de visualització, es treballa i es conrea l’arròs de forma manual i amb tracció animal. En aquest cas, l’objectiu principal no és la productivitat i la distribució del producte sinó que pretén dina-


mitzar l’oferta turística del territori i del producte mitjançant la recuperació o demostració d’unes tècniques del conreu de l’arròs que representen el model previ a la mecanització. Les fases de treball que es recuperen són les que a la vegada són referents comunitaris generalitzats perquè, d’una manera o altra, tots hi participaven. Aquestes feines són les relacionades amb la plantada, al juny, i la sega, al setembre. Per tant, tot i que la major part del Delta produeix arròs de forma convencional, aprofitant les millores tècniques, cada any, els caps de setmana de juny per la plantada, i els de setembre per la sega, en diversos municipis del Delta, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, l’Aldea i l’Ampolla, s’organitza un espai on se celebra i es representa com es feia la plantada o la sega de l’arròs abans de la mecanització de les feines. Mitjançant la celebració de la Festa de la Plantada o la Festa de la Sega es mostren parts importants de les feines que tenia associat el conreu de l’arròs i que permeten transmetre i mostrar un coneixement gairebé desaparegut en la pràctica, i fins no fa gaires anys, també en la memòria de bona part de

la població. Són festes identificatives, promogudes actualment com un actiu turístic de qualitat. Per tant, tot i que per ús, extensió en el territori i pes en el teixit socioeconòmic, el treball mecanitzat de l’arròs és majoritari. Les festes dedicades a les fases de treball de l’arròs, mitjançant l’ús de tècniques manuals escenificades, representades i participatives, s’han convertit en un referent turístic a la província de Tarragona. En l’àmbit intern, posicionen l’arròs i el seu conreu com un actiu no exclusiu del sector primari sinó del sector serveis i que a la vegada, serveixen de crossa als

Al Delta, la major part de la producció d'arròs es fa seguint el mètode d'inundació continuada mitjançant un sistema d'abastiment i desguàs d'aigua dolça obert.

productors d’arròs perquè reafirmen a ulls externs la relació del Delta de l’Ebre amb l’arròs. D’aquesta manera, el conreu de l’arròs s’explica i és referent, tant a partir del procés propi de caràcter agrícola productiu com des d’un punt de vista simbòlic. A les festes de la Plantada i de la Sega, es ven territori i identitat des de la imatge construïda a partir de la memòria local. Són espais dinàmics i actius configurats a partir d’un discurs relacionat amb l’arròs. A l’espai de la festa, és també habitual la presència de productors locals, tant d’aliments relacionats amb l’arròs com de ceràmica, o altres de característiques diverses, llepolies, embotits, objectes elaborats amb roba i, en algun cas, d’origen divers comú, com joguines, roba i altres articles. Aquest model d’activitat productiva relacionada amb l’arròs, busca ser un dinamitzador que doni suport a la producció d’arròs a la vegada que ven una imatge de destí turístic de les Terres de l’Ebre, en concret del Delta de l’Ebre. Per tant, l’arròs, en dinamització i conreu, incideix en diversos àmbits d’acció que fan que n’augmenti el pes i la influència en el teixit socioeconòmic de la zona

73


n homenatge als nostres avantpassats, representant davant dels visitants com era la feina dels pagesos, tota a mà, de plantar un arrossar. Feina dura, que l’assistent a la jornada, pot veure i experimentar de primera mà. Es realitza, com cada any, a l’Arrossar Interactiu, un lloc únic on el turista pot entrar dins un arrossar i comprovar com era el dia a dia d’un colonitzador del delta, inaugurat l’any 2016. Està situat al Passeig Fluvial, al costat d’un meravellós bosc d’eucaliptus centenaris. La festa començarà a les 11h, amb l’arribada dels plantadors amb una rua de carros, com antigament arribaven al “tros”, i la rondalla i el grup de jota amb música típica del delta els fan la rebuda. Comencen les feines amb l’arrancada del planter, repartiment de garbes i inici de la plantada, tot amenitzat i teatrealizat. Arriba l’hora del “Cigarret”, quan surten els plantadors a descansar de l’arrossar i tornen a cantar i ballar al seu honor. Quan tornen a la feina, ja ho fan acompanyats del turista que voluntàriament, entrarà dins l’arrossar i plantarà assessorat pel pagès. La jornada acabarà teatralizada. Al costat de l’arrossar, està el bosc d’eucaliptus on es munta “la Taverna Típica” i les mestresses ofereixen el seu servei. Hi haurà degustació d’arròs, baldanes i més productes típics per a tots aquells que es vulguin quedar a dinar. L’ Ajuntament posarà taules, cadires i serveis a disposició lliure del visitant. També hi haurà una petita fira d’artesania local, un “photocall” i activitats diverses per la tarda, com poder remar amb llagut pel riu i veure un torneig comarcal de lluita tradicional de BAC. La cloenda de la festa serà a les 18:00h, amb un berenar popular del dolç més típic del nostre poble elaborat al moment i davant del públic per les mestresses, “LA PARACOTA” Col·laboren:

L’ Arrossar Interactiu Un lloc únic on el turista pot entrar dins d’un arrossar i comprovar com era el dia a dia d’un colonitzador del delta

Organitza: Ajuntament de

SANT JAUME D’ENVEJA Av. de Catalunya, 22-30 · 43877 SANT JAUME D’ENVEJA (Tarragona) Tels. 977 468 039 / 977 478 056 • Fax 977 468 555

Colla de Plantadors • Cavallistes Sant Jaume d’Enveja Rondalla • Sant Jaume d’Enveja • Grup de Jota Sarabastall Tempo Teatre • Mestresses de casa de Sant Jaume • Associació de Comerç • Club de Karate Kusing Kai • Agrofuser Club de rem Delta • Càmara Arrosera del Montsià • Protecció Civil Sant Jaume d’Enveja

977 468 165 oficina de turisme

www.santjaumeturisme.cat 75


el BAIX

EBRE

ls 17 km de costa de l’Ametlla de Mar són pura essència mediterrània, amb unes aigües cristal·lines i gran diversitat de paisatges, amb cales escarpades i també platges de sorra fina. Una completa infraestructura turística i la seva riquesa gastronòmica farà que el visitant hi passi unes vacances extraordinàries.

El litoral de l'Ametlla de Mar representa una costa única amb més de 25 cales d'un relleu que sorprendrà Les seves platges renoven any rere any les cinc banderes blaves, concretament a cala Calafató, Sant Jordi d’Alfama, Calaforn, Pixavaques i l’Alguer, juntament amb el Club Nàutic de la població, a qui també se li atorga la bandera blava. El litoral de l’Ametlla de Mar

76

representa una costa única amb més de 25 cales d’un relleu que sorprendrà gratament el visitant, que es trobarà cara al mar embolcallat per una densa vegetació, amb els pins i el mar com a únics companys. A l’Ametlla de Mar, el turista trobarà nombroses propostes de lleure, com el bateig en immersió, una experiència per descobrir sensacions com la ingravidesa, respirar amb un equip autònom i admirar i ser admirat per la gran diversitat de peixos que habita al fons marí. També ens proposen el lloguer d’embarcacions i xàrters de pesca, poder passar un dia amb els pescadors o el Tuna-Tour, una opció única i sorprenent, per nedar entre tonyines gegants. Els amants de la natura també podran gaudir del camí de ronda GR92 de la costa, que recorre els 17 km arran del mar. A la vegada, els amants de la gastronomia, gaudiran de la cuina marinera i de mercat. El peix i marisc acabat de pescar arriba a la llotja cada dia i els restaurants de la zona proposen els plats més emblemàtics, amb gran di-

versitat d’arrossos i diferents receptes tradicionals. Un bon exemple són les Jornades Gastronòmiques del Peix de Llotja, que se celebren a l’octubre, o les dels fideus arrossejats, que es duran a terme aquest mes de juny (de l’1 al 10 de juny). Els amants de la gastronomia, podran degustar la tonyina, que cada any protagonitza unes jornades gastronòmiques específiques que es celebren a finals d’abril i començament de maig

Els amants de la gastronomia podran gaudir de la cuina marinera i de mercat. El peix i marisc acabat de pescar arriba a la llotja cada dia i els restaurants de la zona proposen els plats més emblemàtics


77


la CONCA

DE BARBERÀ Monestir de Poblet

La Conca de Barberà

es troba situada al cor de la Ruta el Cister, a l’interior de la Costa Daurada, i acull un dels indrets més singulars de Catalunya declarat Patrimoni de la Humanitat, el monestir de Santa Maria de Poblet.

Montblanc

A poc més d’una hora en cotxe de la ciutat de Barcelona i a una mitja hora de Lleida, de les platges i de Tarragona, la Conca de Barberà ofereix un ventall de propostes i activitats culturals, de natura i d’oci per gaudir d’unes bones vacances en qualsevol època de l’any. A la comarca és fàcil trobar diferents propostes per passar-hi uns dies en família, parella o amics; allotjarte i assaborir-ne la gastronomia, els productes típics i els vins de Denominació d’Origen Conca de Barberà. A partir de la visita al monestir de Poblet o de passejar pels carrers medievals de Montblanc, el visitant pot retrocedir en el temps. Pot anar fins a la prehistòria, visitant les Coves de l’Espluga de Francolí o les pintures rupestres de Montblanc, que són Patrimoni de la Humanitat. Per continuar en el temps i descobrir altres pobles medievals, podem visitar Conesa, Forès, Solivella, Santa Coloma de Queralt o Vallfogona de Riucorb, entre d’altres. Seguim amb les empremtes del modernisme, un estil que dona resposta a la necessitat d’adaptar-se als avenços tecnològics i a les noves necessitats socials i mercantils d’inicis del segle XX, i on podrem visitar els cellers modernistes, per fer un tast de vins de la DO i passejar per les vinyes, fer activitats a la natura, caminar pels espais protegits com el Paratge Natural de Poblet, les muntanyes de Prades, el tossal Gros... Visitar els museus, espais culturals i conèixer el treball dels artesans, són altres propostes que t’endinsaran en el territori. I és que els ajuntaments i el sector privat dels municipis de la Conca de Barberà com l’Espluga de Francolí, Vallclara, Vilaverd, Vilanova de Prades, Vimbodí i Poblet han rebut el Segell de Natura i Muntanya en família que atorga l’Agència Catalana de Turisme 78

L’espluga de Francolí


79


Fotografia d’ Antoni Vilalta

Les primeres referències de Vilanova de Prades les trobem l’any 1159 en la carta de poblament de Prades com a límit d’aquest lloc, i fou aprisiat per concessió de Ramon Berenguer IV. A mitjan segle XII, se li concedeix a Pere de Pinós, capellà de l’Espluga de Francolí, però és al febrer del 1163 quan el rei Alfons I, juntament amb el castlà de Siurana, Arbert de Castellvell, donà el lloc a Pere d’Avellà, el nebot del clergue espluguí, sota condició de poblar-lo i construir-hi una fortalesa. Pocs anys després, el 1175, el monarca en precisava els límits i el concedia als seus habitants perquè el tinguessin lliurement i amb les mateixes condicions jurídiques que els pobladors de Prades. L’any 1324 s’integrà al comtat de Prades, en crear-lo Jaume II a favor del seu fill Ramon Beren-

80

guer. El castell de Vilanova de Prades ha conduït a moltes especulacions i rumors sobre la seva vertadera existència. És cert que, quan hom arriba al petit turó que s’alça al municipi, amb aquest mateix nom de castell, no hi trobarà més que una era amb espectaculars visites. Però que no us enganyi el fet de no tenir-ne evidències físiques. La pròpia història ens el documenta. L’any 1163, el rei Alfons II n’encomana per escrit la construcció, i el propi Pere d’Avellà, testamentàriament, el deixà en herència al seu fill Eimeric. Qui saps si potser algun dia, alguna excavació ens el mostrarà. El municipi dedica aquest any 2018 a commemorar aquesta donació reial de

Vilanova a Pere d’Avellà; i l’Ajuntament de Vilanova de Prades ha organitzat diversos actes durant tot l’any 2018 per celebrar aquesta efemèride de tanta rellevància històrica per a la localitat. L’ església i la Font Vella són els exemples més representatius d’aquesta població. En tot el terme municipal de Vilanova de Prades, trobem fins a vuit fonts associades a barrancs i torrents, a més d’edificacions vinculades a l’aprofitament hidràulic com els molins fariners; testimonis de la riquesa hidrològica del territori. Però sens dubte, la Font Vella és la font més rellevant i coneguda del poble per les seves propietats de mineralització dèbil. Si bé en un dels carrers hi ha


inscrita la data 1769, el cert és que apareix ja documentada al segle XVI. La construcció es compon d’un arc de mig punt cegat on a la part inferior hi trobem la font. Hi ha una banqueta de pedra que se situa a la dreta on s’hi poden observar les marques circulars per deixar-hi els gerros i càntirs. D’altra banda, Vilanova de Prades, erigida sobre la cinglera de la Llena, té una singularitat que la fa molt especial, i és que aquesta població té un dels paisatges més espectaculars de tota la Conca de Barberà; formada per boscos i camins que el fan un lloc privilegiat per a la pràctica de senderisme i bicicleta de muntanya, disposa d’una gran varietat de rutes i itineraris per a tots els nivells. Els propis vilatans de Vilanova de Prades recomanen quatre rutes, les quals tenen una bona senyalització i que, de ben segur, en sortireu contents. No dubteu en consultar la seva Oficina de Turisme, allí trobareu en més detall les rutes. Tot i així us en deixem els noms. La Ruta de Patrimoni i dels portals adovellats, indicada per fer a peu. PR-C184 – Vilanova de Prades – Prades, una ruta per fer a peu. Vimbodí i Poblet, Vallclara i Vilanova de Prades, aquesta està preparada per fer a peu i en BTT. El Camí a la Cova del Calaixos i la Punta Curull, recomanada per fer a peu. També és un dels llocs ideals per als escaladors, gràcies a la Serra La Llena, una serralada amb roca conglomerada en el seu interior i calcària en l’exterior. Actualment, hi ha més de 400 vies de tot tipus de nivells. Evidentment, aquesta població té allotjaments i locals de restauració per a tota aquella persona que vulgui descansar i gaudir de la natura.

DESTINACIÓ DE TURISME FAMILIAR

La seva terra els permet tenir un excel·lent vi d’altura i un dels fruits secs més ben valorats, la castanya, un dels elements més representatius del municipi. Les castanyes de Vilanova de Prades estan considerades una de les millors del país per les seves característiques de mida petita i de profund sabor. El darrer cap de setmana d’ octubre celebren la Festa i Mercat de la Castanya, festa amb més de 40 edicions i declarada d’interès comarcal. Vilanova de Prades és un municipi que posa en valor el seu territori i productes, per això, si el visiteu a mitjans de gener, també coneixereu la Fira de la tòfona i el Concurs de gossos tofonaires, que aplega participants d’arreu del territori AJUNTAMENT DE VILANOVA DE PRADES C/ Major, 3 43439 Vilanova de Prades Tel. 977 86 90 56

www.vilanovadeprades.cat


L’escapada perfecta a

i tens ganes de desconnectar o simplement vols sorprendre a alguna persona especial per a tu, fer una escapada a Andorra, és ideal. Nosaltres, et volem ajudar a fer-ho realitat i que es converteixi en uns dies perfectes i inoblidables. Andorra és extraordinària en tots els sentits. La seva proximitat amb Catalunya i França fa que tingui un gran atractiu turístic i la seva temperatura a la primavera és perfecta per a poder passar uns dies fantàstics. 82

Així doncs, Andorra té una gran oportunitat d’opcions turístiques, que afavoreixen a tots els gustos. Des d’opcions d’oci fins a esportives o gastronòmiques.

A Andorra tens un grapat d’oportunitats turístiques per a gaudir d’uns dies de desconnexió

Aquest Principat ens regala hostatgeries de tot tipus, adaptant-se a totes les necessitats i gustos. L’oferta d’allotjaments és tan àmplia com puguis imaginar, cases rurals, albergs, càmpings per a famílies amb nens, balnearis amb tot inclòs, apartaments amb totes les comoditats, així com hotels urbans i d’alta muntanya. Tots ofereixen un tracte cordial amb el client, fent-te sentir com a casa, ja que tenen espais ideals per al teu descans. Relaxa’t envoltat de natura i de tranquil·litat gràcies als seus paratges de muntanya espectaculars.


La cultura gastronòmica és un bon al·licient, ja que té un gran repertori de restaurants i bars on poder gaudir de la cuina andorrana, ideals per a qualsevol degustador. Menjar a Andorra és un plaer que s’adapta a les teves preferències i a la teva butxaca. L’oferta gastronòmica és molt variada i exquisida per a qualsevol paladar. Hi ha una gran varietat de restaurants tradicionals com internacionals. Els fogons d’Andorra no paren en tot el dia, per a que puguis degustar qualsevol àpat, convertint-se així en experiències que van més enllà de la taula i que només podràs viure si visites Andorra. Hi ha establiments per a cada moment del dia, on beneficiar-se de cada instant d’aquest Principat. Moments com prendre un cafè en tranquil·litat, un vermut en alguna terrassa mentre respires l’aire dels pirineus o prens una copa a la fosca nit d’Andorra i poder anar al ritme que un vol.

Andorra és coneguda per totes les oportunitats d’oci destinades al benestar. Hi ha tot un recorregut de diferents balnearis i d’establiments en els quals poder relaxar-se després d’un dia de no parar. Poder recuperar-se i desconnectar de l’estrès del nostre dia a dia, Andorra és converteix en el destí turístic ideal per al descans.

Aquest territori té tot un gran ventall de possibilitats per poder gaudir de l’alta muntanya, a més de totes les rutes de senderisme. Hi ha moltes empreses que es dediquen als esports d’aventura en L’espai comercial de l’Avinguda Meritxell

Esglèsia de Sant Miquel d’Engolasters

els quals poder treure tota l’adrenalina. Si els vostres acompanyants són atrevits, no dubteu en contractar alguna oferta de turisme actiu. Gaudir de la natura és un dels plaers més grans que ofereix Andorra i que ningú hauria de marxar d’aquest país, sense perdre’s en algun dels seus camins.

D’altra banda, podeu optar per unes sortides més tranquil·les i culturals, on visitar museus i espais històrics en els que podreu conèixer més a fons el Principat. Trobareu activitats culturals com el Museu del Tabac, que explica la importància d’aquesta activitat econòmica per al país. El Museu del Perfum, que posseeix una gran varietat de fragàncies per a tots els gustos i el Museu de les Roques al Carrer, que està format per roques sedimentàries de diferents mides i formes acompanyades d’un panell explicatiu, us donaràn l’oportunitat de profunditzar en la història d’Andorra.

Per tots aquells que els hi agrada anar de compres, hi ha tota l’avinguda Meritxell repleta de botigues, on poder adquirir productes de tota mena, i fins i tot pots arribar a trobar ofertes en algun article. No podràs marxar d’Andorra sense adquirir algun souvenir. Agafa l’agenda i comença a buscar, perquè les opcions no te les acabaràs. No et descuidis cap apartat perquè cada un t’ofereix un benefici diferent. Un cop vas a Andorra, hi voldràs tornar cada temporada. Aquest país et permet crear la teva pròpia experiència! Andorra és el lloc ideal per anar de relax

83


PARADOR 24H

Segrià

HOTEL NASTASI

Segrià

Som un restaurant i cafeteria 24 hores, amb gran experiència i trajectòria en sector de la restauració. Oferim un ampli menú i carta de plats originals, entre els quals destaquem les nostres especialitats de carn a la brasa d'alzina. Ens hem adaptat als nous temps, per satisfer als qui busquen el sabor tradicional i al paladar més exigent.

Un complet i encantador hotel urbà situat a Lleida amb un servei i atenció personalitzat per a que se senti acollit en un entorn càlid. Complet i sofisticat Spa equipat, que el faran gaudir d’una experiència de relaxació inigualable. Restaurant amb més de 30 anys d’experiència, on l’hi oferiran l’autèntica cuina catalana de qualitat amb productes de mercat.

Carretera N-230, km 3, 25005 TORREFARRERA ( Lleida ) Reserves: 973 752 043

Avda. Alcalde Rovira Roure, 216 25198 LLEIDA Reserves: 973 249 222

HOSTAL VALL D'ÀNEU

CASA ESPUNYES

Viu l’Experiència Nou Càmping! Ambient familiar, natura, aventura, senderisme, BTT, pesca, esports d’hivern i relax a les Valls d’Àneu, just davant del llac de La Torrassa i a tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Parcel·les per acampada i bungalows, barrestaurant, barbacoa, piscines climatitzades, parc infantil, camp de futbol, botiga de queviures i activitats d’animació a l’estiu.

Ctra. C-13, Km 156 • 25597 LA GUINGUETA D’ÀNEU ( Lleida ) Reserves al 973 62 62 61 · 973 62 62 66 Fax 973 62 67 06 noucamping @ noucamping.com www.noucamping.com

Solsonès

Pallars Sobirà Relax, tranquil·litat i natura. Gaudeix de la terra i de les vacances durant tot l'any envoltat de natura i muntanya. L'Hostal Vall d'Àneu, situat als Pirineus Catalans, és un indret típic pirinenc que ofereix unes espectaculars vistes de la vall i dels seus voltants. A més, el restaurant serveix plats típics de la gastronomia de la zona i té servei de lloguer d'equips d'esquí.

Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui.

Carrer Major, 46 25580 ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) Reserves: 973 626 097

Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS ( Lleida ) Reserves: 973 481 443

Ctra. Palautordera - km 11.250 08469 MONTSENY (Barcelona) Reserves: 938 473 049 www.oudereig.com

Escapa’t al Montseny per a gaudir del descans , la natura i gastronomia. Petit hostal familiar, davant del riu la Tordera, fes excursions al Parc Natural i acaba el dia amb un bon àpat. T’oferim una cuina acurada amb productes de temporada i proximitat. Descansa en les nostres acollidores habitacions amb vistes al Montseny.

627 57 40 03

PROMOCIÓ ESPECIAL MENCIONANT L’ ANUNCI: Mesos de maig i juny, reserva a la nostra web i t’oferim un 5% de descompte en la mitja pensió.

aiguestortescampingresort@gmail.com www.aiguestortescampingresort.com

“Hotel rural amb encant al Cor de la Terra Alta” Avda. Catalunya, 34 • 43785 BOT (Tarragona) info@canjosep.com www.canjosep.com Reserves: 977 428 240

Ctra. C-13 • 25580 ESTERRI D’ÀNEU ( Lleida ) Reserves: 973

62 62 63

Ubicat al cor de les Valls d’Àneu, és punt de partida ideal per a les teves excursions. Endinsa’t al país de l’ós bru i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, descobreix pobles carregats d’història, coneix les joies del romànic i gaudeix dels esports d’aventura i d’hivern. Parcel·les per acampada, bungalows i apartaments, piscina, barbacoa, parc infantil i camp de futbol, activitats d’animació a l’estiu.

85


DIVENDRES, 1 de Juny JORNADES GASTRONÒMIQUES DELS FIDEUS ROSSEJATS, de l'1 al 10 de juny a l'Ametlla de Mar.

FESTA DEL CORPUS, a l'Ametlla de Mar. MOSTRA D'ARTESANIA, a l'Ametlla de Mar. VERMUT MUSICAL, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. V TRIATLÓ BUNKER, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

DIJOUS, 7 de Juny XII KALIKENYO ROCK, del 7 al 9 de juny a Juneda.

RUTA DE LES TAPES, a Olot. CAMPANYA GASTRONÒMICA DELS FIDEUS A LA CASSOLA, durant tot el mes a Tossa de Mar.

FIMAG, de l'1 al 3 de juny a Torroella de Montgrí. CERDANYA HAPPY WALKING, de l'1 al 3 de juny a diverses poblacions de la Cerdanya.

MOTO PIRINAIC'S, de l'1 al 3 de juny a Sort.

DISSABTE, 2 de Juny FIRA MEDIEVAL / LA FESTA DE LA SAL, del 2 al 3 de Juny a Cardona.

DIVENDRES, 8 de Juny NIT OBERTA ZONA ALTA, a Lleida. VIII FIRA DEL VI DEL PIRINEU, del 8 al 10 de juny Talarn.

DISSABTE, 9 de Juny PRIMAVERA ROAR FESTIVAL, a Cadaqués. 3a MARXA BTT TALARN VI-BIKEL, a Talarn. TROBADA DE GEGANTS, del 9 al 10 de juny a Alcanó.

FESTA D'INDIANS, del 2 al 3 de juny a Cadaqués. FIRA DE LA CERVESA ARTESANA, a Tàrrega.

XXII FESTA MEDIEVAL, del 9 al 10 de juny a Almenar.

DIUMENGE, 3 de Juny FIRA DE LA MEL, a l'Abella de la Conca. APLEC DE ST. BARTOMEU, a Figuerola d'Orcau.

MERCAT MEDIEVAL DE CANONGES, del 9 al 10 de juny a la Seu d'Urgell.

DIUMENGE, 10 de Juny

DIADA DEL PESCADOR, a Tossa de Mar.

APLEC DE LA SARDANA, a Igualada.

FIRA DE CORPUS, a Mont-ras.

MERCAT DEL PRÈSSEC D'ORDAL, a Subirats.

86


87


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DISSABTE, 16 de Juny FESTA DE LA PELA DEL SURO LLOFRIU, a Palafrugell. COPA DIRT TRACK, a Barcelona. ALPIBLOC, a Alpicat.

DIUMENGE, 24 de Juny APLEC DE SANT QUIRI, a la Vall Fosca.

DIJOUS, 28 de Juny FESTA MAJOR DE SANT PERE, a Tossa de Mar.

BAIXADA DE FALLES, a Durro. CURSA LA RIBALERA, del 16 al 17 de juny a Tírvia. TRAIL CARLAC, del 16 al 17 de juny a Les. COPA CATALANA BTT VALL DE BOÍ, del 16 al 17 de juny a Taüll i Barruera.

RED MOUNTAIN BEER FEST, del 16 al 17 de juny a la Pobla de Segur.

BRICKÀNIA - FESTIVAL DE LEGO, del 16 al 17 de juny a Montblanc.

3è FESTIVAL DE RUMBA I MÚSICA CATALANA, del 28 al 30 de juny a Tossa de Mar.

DIVENDRES, 29 de Juny 40a DIADA DELS RAIERS DE LA NOGUERA PALLARESA, a la Pobla de Segur. NIT DE BRUIXES, del 29 al 30 de juny a Altafulla.

DISSABTE, 23 de Juny FIRA DE SOLSTICI D'ESTIU, a Canyelles. REVETLLA DE SANT JOAN, a tot Catalunya.

FESTIVAL CIRC PICAT, del 29 de juny al 1 de juliol a Alpicat. BUFF MOUNTAIN FESTIVAL, del 29 de juny al 1 de juliol a la Vall de Boí.

DISSABTE, 30 de Juny MOSTRA D'ARTESANIA,

APLEC DE LA SARDANA, a Agramunt. FESTA DEL FOC, a Les. FESTA DE LES FALLES, a Pont de Suert. FIRA CALIU - FIRA ARTESANA DE LA CASA PIRINENCA, a Esterri d'Àneu.

del 30 de juny al 1 de juliol a Santa Maria de Palautordera.

MOSTRA CULTURAL DE LES GARRIGUES,

a Cervià de les Garrigues.

PEDALS DE FOC NON STOP,

a Cervià de les Garrigues.

CURSA ELS TRES TOSSALS, a Alcoletge.

89


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

NULLES C/ Estació, s/n · Nulles Tel. 977 602 522 SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560 VALLS C/ de la Cort, 61 · Valls Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431 CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Cadaquès Tel. 972 258 315 EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Empuria Brava Tel. 972450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Figueres Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · L'Escala Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Llançà Tel. 972 380 855 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Peralada Tel. 972 538 840 LA SELVA C/ de l'illa, 13 · El Port de la Selva Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rode, 79 · Roses Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra de la platja, s/n · Sant Pere Pescador · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 · Vilabertran Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Sant Sadurní d'Anoia Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Subirats Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

90

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Coll de Nargó Tel. 973 383 048 LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · La Seu d'Urgell Tel. 973 351 511 OLIANA Av. Barcelona, 81 · Oliana Tel. 973 470 339 ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n · Organyà Tel. 973 370 030 TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tuixent Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353 EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 005 OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA PL. Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Calaf Tel. 938 680 833 L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Alta Anoia · Tel. 938 680 366 LA LLACUNA C/ Major, 4 · La Llacuna Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Capafonts Tel. 972 505 902 LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 · La Selva del Camp · Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1· Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Mont-roig del camp · Tel. 977 179 468

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 · Begur Tel. 972 624 520

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Prades Tel. 977 868 302

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) · Reus Tel. 977 010 670

L' ESTARTIT Passeig Marítim, s/n. · L'Estartit Tel. 972 751 910

BAGES OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350 CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Cardona Tel. 938 692 798 MANRESA Pl. Major, 10 · Manresa Tel. 938 784 090 MONTSERRAT Monestir de Montserrat Tel. 938 777 777 SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Súria Tel. 938 696 984 SANT JOAN DE VILATORRADA C/Major, 91-93 · Sant Joan de Vilatorrada · Tel. 938 764 040

BAIX EBRE OFICINA DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n L'Ametlla de mar · Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · L'Ampolla Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 · Benifallet Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Deltebre Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · El Perelló Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Deltebre Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Roquetes Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 ( edifici Torre Maria) La Bisbal de L'Empordà Tel. 972 645 500 PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 · Palafrugell Tel. 972 300 128 PALAMÓS Passeig del Mar, s/n · Palamós Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Pals Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Platja D'Aró · Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Sant Feliu de Guíxols · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Torroella de Montgrí Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · St. Feliu de Llobregat · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Castelldefels Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Collbató Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Santa Coloma de Cervelló · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Vallirana Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Vendrell Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · L'Arboç · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Calafell Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Coma-ruga Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Cunit Tel. 977 674 777


Oficines de Turisme de Catalunya VENDRELL Dr. Robert, 33 · El Vendrell Tel. 977 660 292

BARCELONÈS AEROPORT EL PRAT Aeroport El Prat (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704 BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 · Badalona Tel. 934 832 990 BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Barcelona · Tel. 932 853 834 BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - AMADEU BAGUES Rambla de les flors, 88 · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Barcelona · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Barcelona · Tel. 932 388 091 BESOS C/ Mare de deu del Carme, 115 Sant Adrià de Besos · Tel. 977 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Berga Tel. 938 221 500 BAGÀ C/Raval, 18 · Bagà · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Castellar de n'Hug · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Gosol Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · La Pobla de Lillet Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Llívia Tel. 972 896 313

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Montblanc Tel. 977861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del castell, s/n · Santa Coloma de Queralt · Tel. 977 880 478 VIMBODI I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Pl. del Castell, 1 · Cubelles Tel. 938 952 500 SITGES Pl.Eduard Maristany · Sitges Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Vilanova i la Geltrú · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Vilanova i la Geltrú Tel. 938 935 555

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Arbeca Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Granadella Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 ( inici del Pont Vell) Besalú · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Olot Tel. 972 260 141

MARESME OFICINA DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 ·Alella Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/Riera Bisbe i Pol, 8 · Arenys de Mar Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 baixos · Caldes D'Estrac · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant jaume, 231 · Calella Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Malgrat de Mar Tel. 937 655 642 MATARÓ C/ La Riera, 48 baixos · Mataró Tel. 937 582 698 MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Masnou Tel. 935 571 834 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1· Sant Pol de Mar Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Santa Susanna Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Pineda de Mar Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Pl. del Fòrum Palatiolo, s/n · Palafolls Tel. 937 620 611

MOIANÈS

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933 BALAGUER Avinguda Comte Jaume d’Urgell, 5 (dins del museu) · Balaguer Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · La Baronia de Rialb Tel. 973 460 234

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715 MANLLEU Pg. de Ter, 2· Manlleu Tel. 938 515 176 PRATS DE LLUÇANÈS Passeig de lluçanès, s/n · Prats de Lluçanès · Tel. 938 560 100 RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Rupit i Pruit · Tel. 938 522 003 TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia, 1 · Tavèrnoles Tel. 938 887 308 OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035 VIC Pl. del pes, edifici de l'Ajuntament, s/n · Vic · Tel. 938 862 091

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Moià Tel. 938 301 418

LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu La Seva · Tel. 938 125 712

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Sant Joan de les Fonts · Tel. 972 290 507

MONTSIÀ

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

VALL D'EN BAS Passatge Can Trona, s/n · Vall d'En Bas Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

AMPOSTA Av. Sant jaume, 42-52 · Amposta Tel. 977 703 453

CONCA DE BARBERÀ

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Llagostera Tel. 972 832 322

LA GALERA C/ Sant Llorenç, baixos, 36 · La Galera · Tel. 977 718 339

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Espluga de Francolí · Tel. 977 871 220

OF. DE T. DE CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 744 624

92

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Ulldecona Tel. 977 573 394

PRESES Antiga estació, s/n · Preses Tel. 972 694 904

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Alcanar Tel. 977 737 639

PUIGCERDÀ pl. Santa Maria, s/n · Puigcerdà Tel. 972 880 542

LA SÈNIA Pg. de la clotada, 23 · La Sènia Tel. 977 713 000

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 4 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · La Pobla de Segur Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002


Oficines de Turisme de Catalunya ESTERRI D'ÀNEU C/Major, 40 bis · D'Esterri d'Àneu Tel. 973626345 LLAVORSÍ Crta. Vall de cardós, s/n · Llavorsí Tel. 973622008

PLA DE L'ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 · Banyoles Tel. 972 583 470

PLA D'URGELL OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PLA D'URGELL Av. Prat de la Riba, 1 · Mollerussa Tel. 973 711 313

PRIORAT CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n· Cornudella de Montsant Tel. 977 821 000 FALSET Pl. La quartera, 1· Falset Tel. 977 831 023 MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Margalef · Tel. 668 582 542 ULLDEMOLINS Pl. de l'Esglèsia, 1· Ulldemolins Tel. 977 561 546

RIBERA D'EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D'EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Mòra d'Ebre Tel. 977 401 851

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 ·Arbúcies Tel. 972162 477 BLANES Pl. de Catalunya · Blanes Tel. 972 480 103 CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera· Caldes de Malavella Tel. 972 480 103 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Hostalric Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Lloret de Mar Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Maçanet de la Selva · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Sant Hilari de Sacalm · Tel. 972 869 686 TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tossa de Mar Tel. 972 340 108

ASCÓ Carretera de Campucines, 21 · Ascó Tel. 977 406 583

VILOBI D'ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava · Vilobi d'Onyar · Tel. 972 942 955

SEGARRA

SOLSONÈS

OF. TURISME DE LA SEGARRA Passeig de Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Crta. de la Bassella, 1 · Solsona · Tel. 973 482 310

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Cervera Tel. 973 534 442 GUISSONA C/Del Tint, 2, baixos · Guissona Tel. 973 551 414

SEGRIÀ OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800 OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Lleida Tel. 973 700 319

94 94

LA VALL DE LORD Crta. de Berga s/n · St. Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Camprodón Tel. 972 740 010 SANT JOAN DE LES ABADESSES Plaça de l’ Abadia, 9 · Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 599 SETCASES Pl.Major, 1 · Setcases Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Crta. de Bruguera, 2 · Vall de Ribes Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Ripoll Tel. 972 702 351

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Arties Tel. 973 641 612

TARRAGONÈS

BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Bossost Tel. 973 648 157

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Passeig Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Passeig Pau Casals, 67 La Pineda - Vilaseca Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Salou Tel. 977 350 102 TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tarragona Tel. 977 250 795

LES Av. Sant jaume, 39 · Les Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Vielha Tel. 977 179 468

VALLÈS OCCIDENTAL OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL ctra. N-150, km. 15 · Terrassa Tel. 937 273 534

TERRA ALTA

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Sant Cugat del Vallès · Tel. 936 759 952

GANDESA Av. Catalunya · Gandesa Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L'URGELL C/ Agoders, 16 · Tàrrega Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Agramunt Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Bellpuig Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/Prat de la Riba, 6 · Vallbona de les Monges · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del bisbe Comelles, 13 · Verdú Tel. 973 347 216

TERRASSA Pl. Josep Freixa i Argemí· Terrassa Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Granollers Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Caldes de Montbui · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Sant Celoni Tel. 938 670 171

VALL D'ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D'ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

Informació editada per

MAGAZINE PUBLICACIONES MEDIA, SL Per canvis o modificacions: Tel. 973 071 222 produccion@magazinepublicaciones.com


autor obra: Rodolfo Candelària · disseny: Grafic Art Studio

www.havanerescalella.cat | tel. 972 300 228 Organitzen

Patrocina

Col·laboren


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE TURISME nº42 Juny 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

MAGAZINE TURISME nº42 Juny 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement