__MAIN_TEXT__

Page 1

ABRIL 2018 • N.40

TURISME · OCI · GASTRONOMIA

'95

TOSSA DE MAR

L'encant d'una vila emmurallada

SANT PAU

Descobreix el recinte modernista

ALTAFULLA

Relax entre mar i muntanya

MEDIONA

Un indret per descobrir

CASTELL DEL REMEI Fotografia: Tossa de Mar

Viticultura de referència

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya


un destí de maig

Quin gust de comarca!

Hem organitzat un maig amb més d’un centenar d’activitats excepcionals perquè pugueu gaudir de la primavera i del millor que ofereix la nostra comarca: cultura, tradicions, natura i gastronomia! Planifiqueu escapades fantàstiques a

elmesgastronomic.cat Oficina de Turisme del Solsonès Ctra. de Bassella, 1 25280 Solsona Tel. 973 48 23 10 turisme@turismesolsones.com


L

a primavera ja ens regala els primers rajos de sol a les terrasses, els vermuts al migdia en qualsevol establiment o els sopars a la fresca. Comença el mes d’abril i Catalunya et brinda noves propostes turístiques on el bon temps ja s’obre camí amb pas ferm. Les fires i festes que s’organitzen durant aquest mes esperen rebre’t amb ganes de desconnectar, de passar-ho bé amb els teus i de conèixer cada indret, amb les seves tradicions i els seus costums. És temps de bona cara. És temps de poder gaudir de tot allò que ens envolta i sentir els colors de la primavera a flor de pell. Passejos llargs, estades relaxants i un turisme proper que et farà sentir com a casa siguis on siguis. El territori et brinda un temps de primavera, de camps florits i de paisatges de verds intensos. Cada experiència, cada pas, cada indret... et deixarà empremta. Fem ruta per la Costa Brava, descobrint Tossa de Mar, i baixem cap a l’Ebre per conèixer l’Ametlla de Mar. Ens divertim amb el SuperMes del Baix Llobregat i ens relaxem a Casa Albets, al Solsonès. I així podríem continuar amb moltíssimes més opcions turístiques recorrent Catalunya, i que trobaràs en les properes pàgines d’aquesta edició d’abril. Per tot això i molt més, des de MGZ Turisme, volem viatjar amb tu. Volem endinsarte en tots aquells racons que ens han fet conèixer una mica més la nostra terra i tots els seus detalls. Sortides de cap de setmana o les vacances més llargues, totes les destinacions s’adapten al que tu vols. Prepara’t i comença a descobrir!

el  BARCELONÈS

12

l’  ANOIA

18

el BAGES

22

el  VALLÈS el BAIX

ORIENTAL 26

LLOBREGAT 28

l' ALT

PENEDÈS 32

el MARESME

34

la NOGUERA

36

el SEGRIÀ

40

el SOLSONÈS

48

la VAL

D'ARAN 54

el PALLARS

JUSSÀ 56

la

SELVA 60

l’ ALT

el BAIX

EMPORDÀ 64

EMPORDÀ 66

el TARRAGONÈS

74

la TERRA

ALTA 76

el BAIX

EBRE 80

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat@magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


La Val d’Aran

Alta Ribagorça ntre camps florits i un temps càlid que ens convida a sortir de casa, Catalunya ens deixa descobrir un cop més la seva identitat formada per ciutats, pobles, paisatges i espais naturals i els seus respectius trets distintius. Una terra de riquesa, d’abundància, de varietat i de milers d’opcions turístiques es vesteix de primavera on les flors regnen en les panoràmiques que podrem observar des de qualsevol racó del territori. Entorns de costa, d’interior o de muntanya, l’ecoturisme de Catalunya es basa en la qualitat dels seus espais i que, en un mateix dia, podràs endinsar-te en la seva diversitat natural. Observar, conèixer els valors i els recursos del territori així com també assaborir el mar i la muntanya són diverses opcions d’un turisme de proximitat exquisit. Propostes selectes familiars i acollidores per a tots els gustos. En temps de primavera, Catalunya ofereix activitats per a petits i grans i es caracteritza per les seves fires i festes pròpies i singulars que la fan única. La història explica la llegenda d’una princesa, un cavaller i un drac i que, avui en dia, han donat lloc a una de les festes més tradicionals de la

Pallars Sobirà

nostra terra. El dia 23 d’abril, els carrers de la gran majoria de ciutats catalanes s’omplen de roses i de llibres per celebrar la Diada de Sant Jordi, una festa popular que exalta valors tan humans com l’amor, la cultura i el patriotisme.

L’Alt Urge

Una festa singular que ens identifica i que molts dels catalans/es fan que, cada abril, se surti al carrer a viure l’ambient festiu de la jornada, comprar la seva rosa i el llibre i demostrar l’afecte i l’amor a la seva parella. Catalunya et vol fer partícip d’aquesta festa i de tota la resta de celebracions que s’organitzen arreu durant aquest mes d’abril, algunes de les quals pots consultar a la nostra agenda. Un turisme diferent, tranquil i excitant t’espera amb moltes ganes en unes destinacions que t’agradarà conèixer.

Pallars Jussà

El S La Noguera La Segarra Pla d’Urgell l’Urgell

Segrià

Les Garrigues

Conca de Barberà Alt Camp

Priorat Baix Camp Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre

Baix Ebre

Província de Tarragona Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

4

Montsià

Ba Pene


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

ell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

Solsonés Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

aix edès

Alt Penedès

M

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

e

sm are

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

La Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Marató)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l’Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


BARRACA OLESANA I TRACTOR A LES PLANES DE CAN LLIMONA Fotografia de Jaume Morera Cedida per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat


3 2

l i r b d’a

8 1 20

a Diada de Sant Jordi, tal com la coneixem a Catalunya, és un aplec de tradicions i costums d’èpoques diferents. A la veneració per Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XV, amb les seves llegendes de dracs i princeses, s’hi va afegir la rosa i també el llibre. Des de mitjans del segle XV, el 23 d’abril se celebra cada any a Catalunya la Diada de Sant Jordi, patró d’aquesta terra des de l’any 1094 i, per als catalans, l’heroi protector que va vèncer al drac i va salvar la princesa, símbol de la victòria sobre el mal. Al llarg dels anys, s’ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual els enamorats s’intercanvien una rosa i un llibre. Es tracta d’una festa popular i pacífica, que exalta uns valors tan humans com són l’amor, la cultura i el patriotisme. 8

Difícil d’entendre per a qui no l’ha viscut mai, la diada de Sant Jordi és una jornada en la que els llibres i les roses prenen els carrers de totes les localitats catalanes Les roses i els llibres que es regalen, omplen per un dia els carrers i les places de totes les ciutats i pobles de Catalunya. És per tant, una festa de participació popular amb unes característiques probablement úniques al món. Sant Jordi és per excel·lència el patró dels enamorats a Catalunya, i la majoria de gent segueix la tradició, la qual i com tots sabem, consisteix en què l’home regala a la dona una única rosa vermella amb una espiga de blat i la dona li regala al seu estimat un llibre.

La llegenda de Sant Jordi i el drac és comú a gairebé tot Europa, i molts països com Anglaterra, Portugal o Grècia, l’han agafat com a seva. A Catalunya, és en la població de Montblanc on va arrelar amb més força i avui, coincidint amb la mateixa data, també se celebra la Setmana Medieval de Montblanc. En aquesta setmana, al costat d’altres actes, es representa com el cavaller va matar al drac que tenia tiranitzada la capital de la Conca de Barberà. En les antigues muralles de la ciutat encara hi ha un portal conegut com a Portal de Sant Jordi, per on es diu que va sortir el cavaller després de matar a la bèstia. La venda de llibres i roses, a més del negoci i la reivindicació cultural, es converteix en una celebració popular en el qual es mesclen amb altres actes com sardanes, castellers, exposicions... que fan encara més especial aquesta diada catalana.


Es tracta d’una jornada vital per al sector editorial català, que acostuma a consumir un 8% de les vendes en tot just 24 hores.

Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places convertint la diada en una singular festa autonòmica. Per Sant Jordi es ven un percentatge força apreciable de la producció literària anual, fet que aprofiten les editorials per presentar-hi les darreres novetats, especialment, les escrites en català.

I per què una rosa?

La llegenda explica que dels degotalls de la sang del drac que arribaven a terra en va néixer un roser. El cavaller en va arrencar una rosa, la va entregar a la princesa i junts van viure una feliç història d’amor. La història també diu que el roser floria amb energies renovades cada abril, l’element que ajuda a entendre perquè es va fixar un dia d’aquest mes com el més indicat per commemorar la gesta del cavaller.

Sant Jordi s’ha consolidat com una festa popular i pacífica, que exalta uns Per què es regala un llibre per valors tan humans com Sant Jordi? són l’amor, la cultura A part de Sant Jordi, el dia 23 d’abril també és el dia del llibre. A Catalunya, i el patriotisme es va començar a celebrar l’any 1926, Per què una única rosa És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si és diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d’espectacles acostumen a fer promocions especials. A més, es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’atrafegada agenda cultural catalana.

en record de la mort de l’escriptor Miguel de Cervantes. Aquest mateix dia, a Anglaterra, se celebra també la mort de Shakespeare, al 1616. Mentre la festa del llibre en altres llocs desapareixia, a Catalunya es convertia en una de les celebracions més populars. És per això que, el dia de Sant Jordi, també es regalen els llibres i, el motiu de l’èxit d’aquesta tradició, s’atribueix a la coincidència amb la festivitat del Patró de Catalunya i l’antiga tradició de regalar roses com a símbol d’amor.

vermella acompanyada d’una espiga de blat i no qualsevol altra flor?

Segons la tradició, en aquest obsequi se sumen tres característiques: una flor única que simbolitza l’exclusivitat de l’amor, el color vermell de la rosa que simbolitza la passió i l’espiga, que simbolitza la fecunditat

Milers de parades de llibres i roses inunden els carrers de Catalunya durant la diada de Sant Jordi

9


10


11


el BARCELONÈS

el modernisme que et queda per descobrir

Fotografies: Robert Ramos / FPHSCSP 12


l Recinte Modernista de Sant Pau, Patrimoni Mundial per la UNESCO, compta amb un complet programa de visites per descobrir l’obra més important de Lluís Domènech i Montaner, arquitecte cabdal del modernisme català. L’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, construït entre 1902 i 1930, va acollir les instal·lacions sanitàries fins 2009, any en què es van traslladar al seu actual emplaçament. Aleshores va començar un ingent procés de rehabilitació del conjunt modernista que ha permès recuperar el seu valor patrimonial i les volumetries originals, tal com Domènech i Montaner ho va projectar.

L’obra més important de Lluís Domènech i Montaner i l’excepcionalitat de la seva bellesa. El recinte de Sant Pau s’ha convertit en un referent en l’art modernista per la singularitat arquitectònica i artística de tot el conjunt

C. de Sa n t Anto

ia C ni Mar

167 laret,

· 0802

El genial arquitecte va construir l’hospital amb una màxima, el benestar dels pacients. Domènech creia fermament en el poder terapèutic de la bellesa i així va resultar la seva obra, dotada d’una gran riquesa ornamental amb una forta presència de la natura, element recurrent en els modernistes. L’arquitecte va viatjar per tot Europa per conèixer els últims avenços en arquitectura hospitalària i va ser així com va idear una ciutat-jardí amb pavellons independents i tota una sèrie de tècniques i solucions per garantir la màxima presència de llum natural i una gran ventilació. Des de la reobertura del Recinte Modernista al públic, el 2014, s’ha desenvolupat un ampli programa de visites, tant lliures com guiades, que permet al visitant gaudir de la singularitat arquitectònica i la bellesa artística d’aquesta ciutat dins la ciutat. Alhora, hom pot conèixer la història de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, institució sanitària que data de 1401, i que tan present ha estat i continua sent per a la ciutat de Barcelona, aprofundir en l’obra de Lluís Domènech i Montaner, i reviure l’hospital i la medicina dels anys 20.

5 BA RCEL O N A Tel. visites: 93

553 78

01  visi

Després d’acollir durant molts anys les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau, que avui en dia es pot conèixer a partir de visites guiades o lliures A més d’aquest programa de divulgació artística i patrimonial, el Recinte Modernista vol contribuir a la dinamització artística i cultural de Barcelona, i és per això que organitza diversos cicles de concerts i un programa de conferències i visites especialitzades Per més informació podeu accedir a

www.santpaubarcelona.org.

Escaneja aquest codi QR amb el teu mòbil per fer un passeig virtual pel Recinte Modernista de Sant Pau.

tes.recin

te@santpau .ca t www.santpaubarcelona.o

13

rg


On? Museu Nacional d’Art de Catalunya - Parc de Montjuïc (Barcelona) Fins quan? Fins al 21 de maig de 2018 Visites comentades (a partir del 3 de març)

Dissabtes: 11h (castellà), 12:30h (català) / Durada: 1h 30 min. Incloses a l’entrada Per saber-ne més... Publicació Williams Morris i companyia: el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya. Disponible a la botiga del Museu.

O

rganitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fundación Juan March, aquesta exposició explora en profunditat les múltiples facetes del dissenyador, artesà, empresari, poeta, assagista i agitador social William Morris (1834-1896), així com de les principals figures del moviment britànic Arts and Crafts.

14

Aquest moviment compartia amb Morris la preocupació pels efectes negatius de la industrialització, tant sobre les condicions socials i laborals com sobre l’artesania tradicional britànica.

sobre el procés de treball, el disseny i la vida en general, no va trigar a traspassar les fronteres de Gran Bretanya, i es va estendre per la resta d’Europa, Estats Units i la resta del món.

William Morris (1834-1896) és una de les figures més rellevants de les arts, les lletres i la cultura britànica de finals del segle XIX. En vida, Morris va ser conegut sobretot com a escriptor, poeta, dissenyador i fundador de la companyia Morris, Marshall, Faulkner & Co. -a partir de 1875 anomenada Morris & Co.- dedicada a les arts decoratives i la decoració d’interiors. També és conegut per ser el fundador i líder indiscutible del moviment que avui en dia coneixem pel nom, simple i composat a la vegada, d’Arts and Crafts - les arts i oficis tradicionals-.

La mostra està organitzada en quatre seccions cronològiques i temàtiques i presenta 300 peces importants de mobiliari, tèxtils, papers pintats, joies, vidre, ceràmica, metal·listeria, enquadernacions, pintura, dibuix, gravat i fotografia.

La mostra està organitzada en quatre seccions cronològiques i temàtiques i presenta 300 peces importants.

El moviment Arts and Crafts va sorgir al voltant de 1880 i es va convertir en el corrent dominant en l’artesania i el disseny britànics fins aproximadament 1914; malgrat que la seva influència va persistir en algunes zones fins a ben entrat el segle xx. L’ideari del moviment, basat en les idees de William Morris

La gran majoria de les obres arriba d’institucions britàniques com el Victoria and Albert Museum, el Fitzwilliam Museum, la National Portrait Gallery, la Tate, la Whitworth Art Gallery, la William Morris Gallery o la William Morris Society, a més d’importants col·leccions particulars. Destaca un immens tapís realitzat per Morris & Co. a la dècada de 1890 que il· lustra la llegenda del Sant Grial, l’exquisit armari d’Ernest Gimson pintat per Alfred Powell amb imatges de la vida rural als Cotswolds, els magnífics panells brodats per Margaret Macdonald, o una gran finestra de Frank Lloyd Wright. Aquesta exposició s’inscriu en la línia de treball que porta a terme el Museu Nacional per presentar els grans moviments artístics europeus en diàleg amb la seva col·lecció, en aquest cas al modernisme


William Morris, Jeffrey & Co., Morris & Co. Paper pintat Pimpernel (Pimpinella). Detall, cap a 1876 Š Morris & Co.

Visites comentades gratuïtes incloses a l'entrada Tots els dissabtes a partir del 3 de març Organitzen

#WilliamMorris


El rodatge d‘’El perfum: història d’un as vingué, quasi en la seva totalitat, a Cata

Un dels sets del poblat Hobbit

l turisme ha ampliat horitzons i, en l’actualitat, conèixer un indret turístic és molt més que apropar-se a una capital concreta, a un poble emblemàtic o a un espai natural. Infinitat de persones escullen en les seves vacances destinacions per gaudir d’alguna de les disciplines que ofereix el turisme cultural. Una branca que se situa com el segon producte per importància en el model turístic de l’estat i demostra la seva re16

llevància dins el turisme mundial. Avui es coneix un concepte emergent, com és el Turisme Cinematogràfic i de Sèries, que no és altra que l’activitat d’oci lligada a aquells llocs que hem vist a la gran pantalla i a la petita pantalla.

Exemples de turisme cinematogràfic al món Trilogies com “El senyor dels anells” (2001-2003) i ‘’El Hobbit’’ (2012-2014) han tingut un impacte considerable en l’afluència de turisme a Nova Zelanda.

Són molts els qui s’apropen a la badia de Phang Nga (Tailàndia) per veure on esdevé l’enfrontament entre l’agent 007 (Roger Moore) i el malvat de torn (Christopher Lee). Gràcies a la seva aparició a la pel.lícula ‘’L’home de la pistola d’or’’ (1974) es coneix com l’illa de James Bond.


La projecció a les pantalles de tot el món de “Pandora i l’holandès errant’’ va fer que molts turistes d’arreu d’Europa i d’Amèrica coneguessin la costa catalana.

TRAS LAS HUELLAS DE NUESTROS HEROES DE TURISMO POR EL CINE y LAS SERIES

ssassí’’ (2006) esdealunya.

Rubén Molins, CEO Gokuraku i coordinador d’activitats culturals i exposicions, juntament amb Jaume Palau, expert en itineraris de cinema i autor de guies de viatge, entre d’altres sobre la sèrie del moment ‘’Game of Thrones’’, presentaran al B-Travel, el saló del turisme que se celebra del 20 al 22 d’aquest mes d’abril a Barcelona, al recinte firal de Montjuïc, TRAS LAS HUELLAS DE NUESTROS HEROES. DE TURISMO POR EL CINE y LAS SERIES. La exposició pretén difondre aquesta nova corrent turística cultural on el visitant s’endinsarà al fascinant món d’aquells espais on s’han gravat pel·lícules i sèries i tindrà l’oportunitat de veure algunes rèpliques i material inèdit relacionat amb les mateixes. Fragment de la pel·lícula "L'home de la pistola d'or".

Hollywood aterra a Catalunya El rodatge de la pel·lícula ‘’Pandora i l’holandès errant’’ a la Costa Brava el 1950, esdevingué el tret de sortida perquè la península ibèrica es convertís en un nou Hollywood per a les produccions americanes i anglosaxones. Resulta sumament curiós que llocs com Jordània, Cuba, la Sibèria russa, Turquia, l’oest americà o, fins i tot, el regne d’una galàxia molt, molt llunyana, hagin estat ambientats a les nostres fronteres Text i fotografies per Jaume Palau

17 17


l’ ANOIA

Reviu la història a través dels

CASTELLS DE L’ANOIA

Una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenques i la Plana de Lleida

A

l capdamunt d’un turó o esperant-nos al final d’un camí, la comarca de l’Anoia és territori de castells i torres de guaita, record d’un passat medieval convuls que ha deixat la seva empremta en forma d’edificis plens d’història. Sorgides per defensar el territori en un moment de lluita, aquestes construccions de l’Edat Mitjana són un bon punt de partida per a conèixer el passat de la comarca i de Catalunya. Visitar l’Anoia és descobrir una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenques i la Plana de Lleida. El fet de ser un espai de frontera va afavorir la construcció de torres i castells que van ser escenari de la reconquesta i el repoblament de les terres que estaven en mans dels sarraïns entre els segles IX i X. Un cop la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser centres administratius i lloc de residència de les famílies feudals de la zona, primer de famílies com els Claramunt,

Tous, Òdena o Montbui i posteriorment els Cardona, fins a arribar a perdre importància en benefici de les ciutats. Sempre, però, vigilant el paisatge anoienc des de la seva posició privilegiada.

Resseguint el camí dels castells L’abundància patrimonial del territori queda clara quan coneixem la xifra de castells inventariats: més de 75 construccions. El Consell Comarcal de l’Anoia amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, n’han triat les 25 més representatives i, gràcies a la col·laboració de les localitats on es troben, ha pogut bastir un mapa de castells amb el qual els visitants poden traslladar-se a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgística del territori i submergir-se de ple a la història de la comarca. Amb un objectiu clar: impulsar el projecte ˝Anoia, terra de castells˝. Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de l’Anoia ha creat tres rutes, dividides per zones segons l’època i els personatges, amb les quals els visitants poden conèixer els secrets dels castells: L’herència de Guifré el Pilós (segles XIXII) al nord de la comarca, A l’ombra al Rei Jaume I (Segle XIII) a l’est de la comarca i Al servei de Pere el Cerimoniós (segle XIV) a l’oest de la comarca. Però, per fer la capbussada més interessant, s’ha desenvolupat una aplicació per a mòbils anomenada també ˝Anoia, terra de castells˝ on, mitjançant una recreació històrica, es poden explorar les vivències de diferents personatges reals

App˝Anoia, terra de castells˝ Disponibles a:

18

i complementar-les amb dades dels elements patrimonials i turístics dels castells i els municipis on estan situats. L’app permet viure una experiència en temps real, ja que per conèixer el desenllaç de la història ens hem de desplaçar fins al mateix castell. Allà es pot descarregar un àudio que conté una petita representació teatralitzada amb la que endinsar-nos en els fets amagats de la història del castell.

Visitant aquests castells podràs traslladar-te a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgística del territori i submergir-te de ple a la història de la comarca A més, pels amants de les opcions analògiques, el Consell Comarcal acaba de reeditar la nova versió del mapa de castells i torres de guaita en versió bilingüe català/anglès i castellà/francès. El mapa compta amb una breu descripció i fotografies dels 24 castells més rellevants i es poden trobar tots els punts d’informació turística de la comarca i a les Oficines del Consell Comarcal. Alguns dels castells de la comarca també compten amb l’opció de fer una visita guiada pel seu interior de la mà d’un professional. Tota la informació necessària per a organitzar la vostra ruta per l’Anoia la podeu trobar a anoiaturisme.cat, juntament amb les dades de restaurants, allotjaments i tot tipus d’activitats d’oci


1 .- Castell de la Pobla de Claramunt 2 .- Castell de Tous 3 .- Castell de Vilademager 4 .- Castell d’Orpí 5 .- Castell d’Òdena 6 .- Torre de Claramunt Veniu a conèixer la màgia d’aquesta comarca enclavada a la Catalunya central, deixeu-vos perdre pels seus paisatges, tasteu la seva gastronomia i enamoreu-vos d’una història que té molt a dir-vos!

19


El territori des del cel a comarca de l’Anoia i tots els seus racons, ciutats i pobles que el formen tenen uns trets comuns: la seva identitat, tradicions i activitats que més els caracteritzen. Arreu de Catalunya ja és coneguda com una zona de miradors, terra de castells, museus, fires, mercats i gastronomia. Però la varietat de propostes de l’Anoia no acaba aquí, perquè podem seguir amb diverses rutes de senderisme, de camins, racons, patrimoni i activitats a l’aire lliure. Una activitat que hi pren protagonisme són els vols en globus. Com molts de nosaltres ja sabem a Igualada, la capital de l’Anoia se celebra anualment el European

20 20

Ballon Festival, la concentració internacional de globus aerostàtics més important del país i una de les líders a nivell europeu. El festival té lloc a la primera quinzena de juliol a Igualada i reuneix més de 25.000 espectadors i més de cinquanta globus aerostàtics procedents de tota la geografia espanyola, europea i mundial.

Volar en globus et dona l’oportunitat d’observar el territori immens sota els teus peus, i viure així una experiència única i excepcional Es tracta d’una concentració, un festival que complementa

l’aspecte lúdic del vol, la bellesa d’aquest esport i la competició. Així, es tracta d’una activitat força coneguda pels vilatans de la zona, així com per turistes i visitants. D’aquesta manera, són molts els curiosos que, després de tenir aquesta experiència lúdica durant el festival i les activitats que s’organitzen a la comarca durant l’any, els agafa les ganes i la motivació per convertir-se per un dia en un ocell, en un espectador del territori des del cel. La comarca de l’Anoia, doncs, dona aquesta oportunitat a tothom que senti curiositat per pujar a un globus i gaudir d’una experiència única a flor de pell. Per als anoiencs, els globus aerostàtics són els amos i senyors


del cel de l’Anoia. Enlairar-se en globus et brinda l’excepcional situació de gaudir del paisatge en tota la seva plenitud, observat des de dalt i, alhora, realitzar un esport d’una gran bellesa i espiritualitat. Volar a l’Anoia significa conèixer d’una forma màgica tots els seus racons, així com un dels emblemes de la nostra terra, la muntanya de Montserrat amb tots els seus matisos que us acompanyaran durant tot el viatge. Des d’aquest lloc privilegiat, també podràs descobrir una terra de contrastos entre els camps de cereals, boscos i vinyes que ofereix la comarca tot resseguint el riu Anoia al seu pas pel territori

Us animem a viure una experiència inoblidable volant pel cel, descobrint la nostra terra des d’un altre punt de vista que t’impressionarà

Situat en un entorn idíl·lic, cuina d’autor per només 10,50€. Terrassa interior, esdeveniments, menjadors íntims i especials.

I a més, casa rural, museum i obres d’art! C/Camí de l’Estació, 49 Anglesola • 973 308 328 www.calisidre.cat 21


el BAGES

Gastronomia de la terra

A

l bell mig del Passeig Pere III de Manresa, al primer pis del Teatre Kursaal, trobem un espai ideal per degustar una gastronomia de la terra, amb diferents propostes de menú en constant renovació adaptant-se als productes de temporada. El restaurant del Kursaal està situat en un dels emplaçaments amb més encant de la ciutat i té unes privilegiades vistes al Passeig des de la seva acollidora terrassa. El Menú Kursaal, és la principal fórmula gastronòmica, que permet per 22 euros gaudir d'un àpat que inclou diferents entrants, plats principals i postres a escollir. La cuina sempre innovadora

té una especial cura dels productes de proximitat i les novetats de la comarca reversionant les receptes més tradicionals. Els vins de la Denominació d' Origen Pla de Bages tenen una importància cabdal i són el maridatge ideal per cada un dels àpats al Kursaal.

Kursaal Espai Gastronòmic, a la primera planta del Teatre Kursaal, un dels espais més emblemàtics de Manresa, l'espai ideal per a la descoberta gastronòmica al Pla de Bages.

Si voleu gaudir d'un àpat especial en parella, cada mes el Kursaal elabora un “àpat en parella de temporada” que per un preu de 65 euros per parella que inclou 5 entrants a compartir, uns segons plats a escollir de la seva carta, les postres artesanes i una ampolla de vi de la D.O. Pla de Bages. Famílies, amics o equips de treball tenen Al Kursaal Espai Gastrònomic l'espai ideal per a tot tipus de reunions i celebracions, disposant de menjador privat i espais amb encant per poder gaudir d'un bon àpat en la millor de les companyies. Kursaal Espai Gastronòmic s’adapta a tot el que desitges, amb menús personalitzats i amb un tracte molt proper. Descobreix un lloc amb molt caliu, de dilluns a diumenge, en un dels llocs més coneguts i emblemàtics del centre de Manresa.

Kursaal Espai Gastronòmic • Passeig de Pere III, 35 • 08242 Manresa • Tel. 938 722 188 22


Regala gastronomia als teus amb un detall especial. Per dinars o sopars, les targetes regals de Kursaal farà n que el teu regal sigui tot un èxit. S’ofereix una gran varietat de preus i formats i no tenen data de caducitat.

Encerta amb un regal original!

www.restaurantkursaal.cat

23 23 23


el VALLÈS

ORIENTAL

n un territori muntanyós s’amaga la Serra de Sant Mateu, a mig camí entre el Maresme i el Vallès Oriental, s’hi troba el municipi de Vallromanes, a tan sols 25 km

de Barcelona. Aquesta serra mediterrània, formada per pi i alzina, n’és el punt de partida perfecte per a realitzar nombroses rutes que ens permeten gaudir d’un particular entorn natural. En els limítrofs del municipi podeu gaudir de diferents rutes de senderisme, BTT i trial , així com també d’unes magnífiques vistes del Castell de Sant Miquel, la Torre Tavernera i la curiosa formació prehistòrica de la Roca Foradada.

Vallromanes brinda unes serralades idònies per a realitzar esport 26 26

A més de ser un espai perfecte per practicar esports de contacte o simplement, passejar per tot aquest territori tan gloriós. En aquesta població compten amb dues hípiques, un càmping i un club de golf, per a complaure a tothom. Els patrimonis arquitectònics més destacats de Vallromanes són el Castell de Sant Miquel de Montornès datat de l’any 1108 i l’Església Parroquial de Vallromanes, aquesta dedicada a Sant Vicenç de l’any 1183. Però, si visiteu Vallromanes no us podeu oblidar d’anar al carrer més antic del poble, el carrer Vista Alegre on hi trobareu les primeres cases, el Celler de l’Avi i l’antiga escola d’aquest municipi. Tot amb la seva petjada històrica que ho fan únic. En particular, si parlem del celler cal dir que és una casa senyorial que pertanyia a la família Alba i Mogas.


Vallromanes pertany al Consorci Enoturístic de la DO Alella, fet que dona prestigi als seus vins

el primer Ecoresort d’Espanya, així com també membre de Bio Hotels. Vallromanes també compta amb una important oferta cultural i d’oci per a tots els gustos. A l’estiu, aprofitant les bones temperatures se celebren vetllades musicals, com "Les nits musicals", que han complert ja 30 anys i pel qual han passat músics de la talla d’Ara Malikian o actors com Abel Folk, qui va ser el responsable d’inaugurar el Casal, ara fa una dècada. L’oferta gastronòmica és un altre element destacable d'aquest poble. Un aspecte a remarcar és que el municipi pertany al Consorci Enoturístic de la DO Alella i participa en totes les activitats relacionades amb el vi. Quan visites aquesta població tindràs l’oportunitat de gaudir de 13 restaurants i bars on ofereixen propostes a l’altura de tots els gustos i butxaques. A més, una de les activitats més representatives del municipi és "La Jornada Gastronòmica de Tastets" on els dies 15 i 16 de setembre d’aquest any se celebrarà la 8a edició. Una fira on la gastronomia es fusiona amb el territori, el turisme i el paisatge singular de Vallromanes. Aquest últim any van ser més de 4.000 persones que van visitar la fira en la que es van servir més de 10.500

tastets. Tota una representació del terme de Vallromanes. Caminis per on caminis, miris per on miris t’adonaràs que Vallromanes és una població especial i que t’enlluernarà per qualsevol raconet, essent així una de les destinacions turístiques més enriquidores

Aquest setembre no dubtis en visitar La Jornada Gastronòmica de Tastets a Vallromanes

Ajuntament de Vallromanes Pl. de l'Església, 6 08188 Vallromanes Tel. 93 572 91 59 www.vallromanes.cat

Tampoc deixeu de visitar l’ermita de Sant Andreu on hi consten relíquies procedents de Roma. Al segle XX es va veure reformada tot i que, actualment consta d’una sola nau rectangular, coberta amb volta de canó i coronada per un absis semicircular amb altres modificacions exteriors com interiors que mereixen una visita. La torre foradada també forma part de la ruta turística per Vallromanes ja que, és una resta arqueològica d’aquesta població. Es tracta d’un gran bloc de granit de forma arrodonida però irregular, amb un forat al centre no massa gran ni profund on pot encabir una persona asseguda. Tot un misteri el seu origen i funció inicial. Allotjar-se a Vallromanes és altament recomanable, ja que aquest disposa d’una casa rural i dos hotels d’alt nivell: Hotel Can Galvany amb un centre de Spa & Wellness i l’Hotel Mas Salagros Ecoresort & Aire Ancient Baths, el qual va ser 27 27


el BAIX

LLOBREGAT

Diversió en família, oci, cultura i gastronomia Durant tot el mes d’abril, la comarca del Baix Llobregat, referent com a destí familiar, ofereix més d’un centenar de promocions i descomptes en establiments turístics, culturals, gastronòmics i d’oci durant els cinc caps de setmana d’abril, tots els divendres, dissabtes i diumenges. Totes aquestes activitats i promocions, conegudes com el Supermes, han estat ideades per a promocionar un turisme de proximitat en família, convertint als nens i nenes en superherois i superheroïnes. El Baix Llobregat, que té més d’un milió de visitants a l’any, promociona la seva terra amb propostes i descomptes exclusius en museus, allotjaments, restaurants, activitats d’oci... i s’inclouen llocs com les Coves de Montserrat, el Parc Arqueològic Mines de Gavà i Catalunya en miniatura, entre molts d’altres. Durant aquest mes d’abril, la comarca es converteix en un gran atractiu per a totes les famílies amb més d’un centenar d’ofertes completes i diferenciades. Convertir els infants en xefs de cuina, fer rutes a cavall i cuidar els ponis, superar un RoomEscape en família o veure i conèixer de nit com és la vida dels ratpenats, són només algunes de les opcions que formen el Supermes.

28

Com a novetat, en aquesta nova edició es dóna èmfasi especial als Superdivendres per tal de promocionar l’oferta dels divendres a la tarda amb la finalitat d’allargar al màxim els caps de setmana. La puput Punxetes, mascota turística del Baix Llobregat, serà l’encarregada de recórrer la comarca per promocionar les activitats del Supermes i donar el protagonisme als més petits. A més, durant aquesta edició, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat busca la Superfamília a través d’un sorteig amb el qual es podrà guanyar un cap de setmana a la comarca per gaudir de forma exclusiva. Per tal de gaudir de tots els descomptes, cal consultar la web elsupermes.cat des d’on serà possible descarregar-se cada promoció en qüestió

Durant tot el mes d’abril, tindrà lloc la 3a edició del Supermes al Baix Llobregat, un conjunt d’activitats i descomptes especials per a grans i petits


Un abril

d’aventures al Baix Llobregat

r ! e p ú S www.elsupermes.cat Activitats exclusives i superofertes per a tota la família Activa les promocions i descomptes en activitats, restaurants i allotjaments a:

TURISME BAIX LLOBREGAT

a un salt de barcelona

Consorci de Turisme del Baix Llobregat CN-340, Parc Torreblanca 08980 Sant Feliu de Llobregat · 93 685 24 00 turisme@elbaixllobregat.cat www.turismebaixllobregat.com

Amb el suport de:

29


OLESA DE MONTSERRAT,

als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

Què visitar:

Tant l'entorn com la pròpia vila, gaudeixen d'un ric patrimoni cultural i natural. Diverses rutes entre els diferents punts d'interès et donaràn a conèixer la tradició i la història de la vila i els seus voltants més immediats que et faran viure el territori d'Olesa de Montserrat al màxim. • L'ermita de Sant Salvador de les Espases: Dalt del turó i vinculada a la llegenda de la batalla entre cristians i musulmans per conquerir els terrenys, aquesta ermita té sota els seus peus unes vistes magnífiques de l'entorn i de Montserrat. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, està situada en el punt intermig entre els termes d'Olesa, Esparreguera i Vacarisses.

30

Olesa de Montserrat i els seus voltants es mereixen una visita, que segur no et deixaràn indiferent.

•  Sant Pere Sacama: Un indret amagat i sobre les roques de la muntanya, Sant Pere Sacama s'alça en forma d'una sola nau amb absis semicircular llombard i campanar en forma de cadireta i està dedicada a Sant Pere apòstol. A més, algunes intervencions arqueològiques han descobert importants restes històriques, tant al seu interior com a l'exterior. • Ribes blaves: Format a partir d'un moviment tectònic de fa més de 30 milions d'anys, el seu gran atractiu turístic destaca com a un dels punts geològics més importants de Catalunya i de nivell internacional. De formacions gegantines, es tracta d'un punt de referència quant a geologia a Catalunya, formant una separació natural entre la Serralada Prelitoral Catalana de la fossa tectònica del Vallès-Penedès. •  Espai natura Puigventós: Muntanya, natura i racons de gran bellesa. Es tracta d'un conjunt paisatgístic privilegiat a tocar del riu Llobregat i del Massís de Montserrat amb indrets protegits i d'alt valor patrimonial geològic amb una gran diversitat d'elements naturals. Amb una riquesa vegetal singular com una lloreda (una de les més al Nord d'Europa), orquídies (alguns botànics diuen "el paradís de les orquidees"), rouredes i animals com cabirols, àguiles cuabarrades... Qualificat com a Pla Especial d'Interès Natural i in-

Coll de les Espases

clòs dins de l'Espai d'Interès Natural de Montserrat i la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, es tracta d'un indret ideal per visitar i gaudir de la natura amb unes vistes úniques. •  Coll de les Espases: Camins, rutes i, al final, un mirador. Aquest lloc és un autèntic balcó a Montserrat, amb unes vistes panoràmiques dels paisatges emblemàtics així com també del conjunt que forma la Serralada Prelitoral Catalana i de diferents pobles del voltant.

Rutes:

Olesa de Montserrat ofereix una gran diversitat de rutes turístiques i de senderisme per les muntanyes del seu entorn. El poble aposta per un turisme actiu, amb itineraris culturals i històrics i visitant els llocs més emblemàtics de la zona. Es tracta d'un conjunt de rutes naturals amb les quals poder descobrir zones verges i de paisatges únics, moltes en forma de miradors. Algunes d'aquestes rutes que formen un senderisme natural, en podríem anomenar la ruta que va des de la Creu de Beca fins al Mirador de les Espases, la que recorre els camins de la Puda a Sant Salvador de les Espases o la Ruta de les tres ermites, que permet gaudir de l'entorn i visitar les tres ermites que conformen el patrimoni olesà.

Fotos i text de: www.turismeolesademontserrat.cat / www.lapassio.cat / www.trailermitesolesa.cat


és: temps de rutes

Passejant pel nucli antic d’Olesa de Montserrat El seu nucli urbà i el terme municipal tenen elements d’interès que mostren la llarga història i l’evolució del municipi, amb una població activa, oberta i participativa implicada en el seu ric teixit associatiu i calendari festiu.

és: temps d’olives és: temps d’oli

és: temps de passió Temporada 2018, representacions del 4 de març a l’1 de maig. Abril: 8, 22 al matí; 14 a la tarda. +informació: www.lapassio.cat

Des de 1538, la il·lusió i l’entusiasme de 500 anys d’esforç col·lectiu. Olesa de Montserrat, a través de la

seva Passió, és el marc des d’on es contempla una bella tradició que ha anat passant durant gairebé cinc segles de pares a fills fins a esdevenir un espectacle de primer ordre.

és: temps d’esport

Mai sabràs si ets capaç, si no ho intentes!

1 - Molí d’Oli 2 - La Clota 3 - Casa del prior Ramon de Viladegut 4 - Carrer de la Senyora Castellet 5 - Els enteixinats 6 - Convent i capella de les Escolàpies 7 - Cal Pel·la 8 - Memorial 158 9 - Cal Puigjaner 10 - Portal i capella de

Santa Oliva 11 - Convent de Sant Vicenç de Paüll 12 - Pou i mina de Santa Oliva 13 - Torre del Rellotge 14 - Casa i portal de l’Arc de l’Esglèsia 15 - Porxo i plaça de les Fonts 16 - Escola Povill 17 - Safareig de la plaça 18 - Cal Milà

19 - Cal Matas 20 - Cal Nicolau Ric 21 - Font d’en Roure A  Ajuntament B  Biblioteca C  Casa de Cultura D  Mercat municipal E  Teatre de la Passió F  Església parroquial

de Santa Maria G  Policia local

IV edició · 14 i 15 abril Un projecte de l’Associació Esportiva Escolar de l’Institut Daniel Blanxart i l’Ajuntament d’ Olesa de Montserrat. El dissabte dia 14, a la tarda, MiniTEO (cursa infantil) i la TEO Vertical. El diumenge dia 15, a les 9h (25 km), a les 9:30h (12 km).

Plaça Fèlix Figueras i Aragay, s/n Tel. 93 778 00 50

OLESA DE MONTSERRAT (BCN)

www.turismeolesademontserrat.cat 31


l’ ALT

PENEDÈS

llà on les planes de vinya s’alcen cap a les muntanyes de la Serralada Prelitoral hi trobem un territori de clima singular, és Mediona, una joia penedesenca per descobrir. Només a una hora de Barcelona, amaga molts secrets entre els seus carrers i camins que et porten a viure una estada especial i molt íntima. Nombroses rutes ens conviden a recórrer el seu territori -sigui a peu, en bici de carretera o BTT- tot enlla-

32 32

çant els diferents nuclis, salts d’aigua, fonts, arbres monumentals i que ens permeten veure espais magnífics com el Fondall de Valldellós, paratge protegit que mostra una bellesa única de la comarca. Rutes de llarg recorregut, uneixen Mediona amb altres pobles, com El Camí, el GR-172 o el Camí del Riu. Aquest darrer és un doble itinerari d’uns 38.7 km. que segueix el curs riu Mediona, que més avall pren el nom de Riudebitlles. Ofereix dues propostes, una només apta per fer a peu i una altra ciclable.

Els amants de l’escalada també podran gaudir d’aquesta activitat esportiva a la zona del congost de Mediona. El Castell de Mediona, que data del s. X, s’alça al capdamunt del congost de Mediona que era zona de pas natural cap a la veïna població de Sant Quintí de Mediona. El castell que és visitable ens permet endinsar-nos en la història del municipi. Escampades pel terme hi ha diverses esglésies i ermites, com l’Església de Sant Joan de Cunilles, l’Església de Sant Pere Sacarrera, o les ermites de Mas Xiprés, Sant Elies i Santa Marga-


Medimàgic Marca a l’agenda els dies 26 i 27 de maig, ja que arriba el festival MediMàgic a Sant Joan de Mediona, un festival internacional de màgia organitzat per l’ajuntament i dirigit a tots els públics per a gaudir de dos dies plens de disbauxa i entreteniment divertit.

rida, així com masies, marges i barraques de pedra seca.Per la seva orografia i clima, les vinyes de Mediona als Alts d’Ancosa, produeixen raïms amb personalitat pròpia dins la DO Penedès, que donen singularitat als seus vins i caves. Podeu veure tot el procés d’elaboració i tastar els seus vins en cellers com Can Vich, Mas Rodó, La Freixeneda i la Masia de Santa Margarida que acull el Celler Vardon Kennet de Cellers Torres. La cervesa té un paper destacat a Mediona, ja que s’hi produeix una de les

primeres cerveses artesanes de Catalunya, la Ales Agullons. A Mediona també podeu introduir-vos en l’atractiu món de la moda i de l’alta costura. La fàbrica de moda femenina Naulover, permet que vegis en primera persona com uns senzills fils es converteixen en roba etiquetada que desfila en passarel·les internacionals. Mediona un poble que convida a quedar-se. Gaudeix d’aquest petit paradís de l’Alt Penedès, et robarà el cor des del primer moment que el trepitgis

+ informació: www.mediona.cat

Mostra de cervesa artesana de Mediona Torna a agafar l’agenda, aquesta vegada marca el dia 9 de juny, ja que arriba la XIII Mostra de Cervesa de Mediona a Sant Joan de Mediona. Un esdeveniment ideal per a tots els amants de la cervesa artesana, tan nacional com internacional, ja que acudeixen gairebé un centenar de cervesers de tot el món. D’altra banda, en aquesta mostra també trobem artesania i gastronomia repartides en varies parades replets de productes locals. Cal dir, que com tot esdeveniment la música no hi pot faltar per tal d’amenitzar la festa.

AJUNTAMENT DE MEDIONA

Dr. Trueta, 10 08773 Mediona Tel. 93 898 5002

33


el MARESME

Arenys de Mar Vista aèria d’Arenys de Mar, el seu port i els seus voltants naturals.

a comarca del Maresme amaga una vila vora al mar, caracteritzada per la tranquil·litat, el benestar i per un paratge marítim excepcional. Coneixem Arenys de Mar. Quan els arenyencs expliquen la història d’aquesta població ho fan amb molt d’entusiasme i, de tant en tant, se’ls escapa alguna anècdota i una rialla. És un municipi que ha anat creixent a poc a poc i de manera equilibrada de cara al mar, a prop de la metròpoli de Barcelona però sense la marea de gent que aglutina aquesta ciutat. Arenys de Mar es caracteritza per tenir una gran activitat social i per estar ben comunicada amb els municipis del voltant. Com a punt a destacar, està agermanada amb la vila occitana d’Autariba. Té un seguit d’indrets que són 34

de visita obligada: les extenses platges, el Port, el centre comercial... i moltes festes i esdeveniments. Es defineix per tenir el litoral vorejat per unes extenses platges que queden emmarcades pels turons que arriben fins arran de mar. Per aquest motiu, les platges d’Arenys tenen un gran atractiu, sobretot per la seva extensió i per la sorra gruixuda que les cobreix; la platja del Cavaió és una de les més conegudes. Visitar aquesta platja és enamorar-se’n a primera vista. Però Arenys no solament és platja, ja que també hi podem descobrir el bonic parc de Lourdes, així com hi ha la

El port d’Arenys de Mar és un dels més importants de la costa catalana, gràcies al seu espai dedicat a les embarcacions esportives. Es tracta de l’exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila. possibilitat de passejar pels nombrosos camins i rials escampats per tot el municipi. El port d’Arenys és un dels més importants de la costa catalana, gràcies al gran espai dedicat a les embarcacions esportives. És l’exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila i s’ha convertit en una visita obligada. El Port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca, i les gambes són la pesca més coneguda. Cada any s’organitzen les jornades del Calamarenys, on el principal protagonista és el calamar d’Arenys. 6a Fira de la Cervesa Artesana d’Arenys de Mar


alguns treballs escultòrics de notable bellesa, obra d’artistes modernistes de renom com Josep Llimona i Venanci Vallmitjana. El port d’Arenys de Mar, on es concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca.

El marisc és, doncs, tot un emblema per a la població. El passat d’Arenys ha deixat una empremta en forma de pau i serenitat. Els preciosos Banys de Can Titus, amb més de dos-cents anys d’història, són un balneari remodelat en una forma moderna que deixa a tothom bocabadat gràcies a les seves aigües mineromedicinals de composició clorada sòdica i estan en constant renovació dels serveis, ofereixen els últims tractaments i les instal·lacions termals més modernes. Aquesta població ens brinda una gran varietat quant a allotjaments, que permeten gaudir d’unes vacances plenes i que s’adapten a tots els gustos i tots els preus. Una bona oportunitat per a aquells a qui agrada gaudir de destinacions costeres però sense aglomeracions. Els atractius artístics i monumentals, els museus, i tot el que envolta el mite de Sinera creat per Salvador Espriu també són bons arguments per visitar Arenys de Mar. No podem oblidar visitar l’església de Santa Maria, el Museu Marès de la Punta o l’antic edifici de l’Estudi de Pilots. Espais autèntics que et deixen ben sorprès i amb un sabor ben dolç d’aquesta població. Un altre indret característic i que forma part de la població és l’edifici del Calisay; es tracta d’una antiga destil·leria de licor d’herbes insígnia de la vila. Una visita d’oci mentre passeges per un espai cultural. Si ens endinsem en el Turó de la Pietat, on hi ha el cementiri d’Arenys, descobrirem un lloc particular ja que és un exemple de cementiri mariner mediterrani. Salvador Espriu va convertir-lo en mite literari amb l’obra poètica Cementiri de Sinera. A l’interior, es poden contemplar

Si ets un bon gormand, Arenys de Mar et brinda una gastronomia que no passa desapercebuda. Hi ha persones que recorren tot Catalunya per gaudir de la cuina arenyenca. No marxis d’aquesta vila sense realitzar un bon àpat als restaurants del port o en qualsevol establiment del municipi. Te’n lleparàs els dits degustant cada plat. La xerinola és un altre tret característic que els defineix, ja que hi ha diverses festes, fires i esdeveniments al llarg de l’any, com per exemple la Festa Major, que se celebra per Sant Zenon el 9 juliol, en què els principals protagonistes són els seus sis gegants que surten fent cercavila pel voltant de tot el poble. A més, a l’abril i al maig, Arenys de Mar es vesteix de fires. A l’abril, arriba la 6a edició de la Fira de la Cervesa Artesana d’Arenys de Mar on els cervesers artesans arenyencs són els protagonistes. Aquesta fira se celebra els dies 20 i 21 d’abril i està dedicada a la venda i degustació de cerveses artesanes i a parades d’alimentació complementària al tast de cervesa que acostumen a oferir els restaurants de la vila, així com l’oportunitat de poder gaudir de música en viu. Pel que fa als dies 5 i 6 de maig, se celebra la Fira dels Indians, que dona el tret de sortida al Mes dels Indians, dedicat al passat indià

La Fira d’Indians d’Arenys de Mar se celebra els propers 5 i 6 de maig.

de la vila. Aquesta fira reuneix cada any al voltant d’unes 40 parades entre alimentació i artesania. S’hi pot gaudir d’ambientació cubana i de l’actuació en directe de grups com La Vella Lola. Com a punt i final, cal dir que l’any 2018 ha estat declarat Any Europeu del Patrimoni Cultural i Arenys de Mar ho vol commemorar fent una ruta cultural teatralitzada per tota la població. Acompanyat per les Germanes Felicianes, podràs a conèixer la història de la vila, que et permetrà endinsar-te en el passat arenyenc i la seva relació amb el mar, els indians, la indústria de la punta, les escoles de pilots. Sempre envoltats de poesia però des de l’òptica femenina d’una puntaire... Cal fer inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme al 937 957 039

Ajuntament d’Arenys de Mar Riera del Bisbe Pol, 8 08350 Arenys de Mar Tel. 937 959 900 www.arenysdemar.cat


la NOGUERA

ncara que d’èpoques antigues hi ha constància de poblaments ibèrics, romans i visigots, no va ser fins al 1084 que Ermengol IV Compte d’Urgell va encomanar a Ramon Gombal la conquesta i repoblació del terme de Penelles fent un castell al costat d’una bassa d’aigua i aprofitant unes penyes (en llatí Pinnella d’on prové el nom del poble) que feien de muralla. Al 1186 Guillem de Meià va fer donació del poble als Cavallers del Temple, un cop suprimits va passar a l’Orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem coneguts com els Cavallers de Malta, que van conservar la jurisdicció civil i criminal fins els segle XIX. Aquest mateix segle amb la construcció del Canal d’Urgell, Penelles al igual que tots els pobles regats pel canal van créixer i van acollir moltes famílies que venien de terres de secà buscant feina i prosperitat per les seves famílies. L’aigua va portar vida al nostre territori.

Penelles és la porta del sud- est de la

comarca de la Noguera, límit amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, als peus de la Serra de Bellmunt-Almenara on comença la històrica Plana d’Urgell. Al nord del terme, Rocafinestres a 30 minuts caminant, on hi ha una vista privilegiada del Montsec i Pre-Pirineu per una banda i la plana de Lleida per l’altra.

El Gar gar Festival de Murals i d’Art Rural és una iniciativa que

vol difondre la cultura artística al món rural, fent de Penelles tot un referent 36

A l’extrem sud, la finca històrica del Castell del Remei, la llar Santa Anna i el nucli d’Almassor (amb el seu petit museu del cinema i la casa rural de la Masuca d’en Monfà), juntament amb grans masies com Torreneralt, la Toralla, cal Folch i la Granja Sant Vicenç Ferrer entre altres on hi podem arribar amb un bonic passeig d’una hora caminant des del poble per les banquetes històriques del Canal d’Urgell i les arbredes que recorren el camí de la Plana fins arribar al Castell del Remei on juntament amb el restaurant i el santuari a la Verge del Remei hi ha la coneguda bodega de vi que pot lluir, entre molts altres, del títol de ser el primer vi embotellat de Catalunya. Dins el nucli de Penelles, tot passejant entre els murals podreu trobar la font centenària, la plaça Major, el safareig, la creu gòtica de terme, les dues esglésies (les restes de la romànica i la modernista de Sant Joan Baptista construïda per en Danés i Puig Boada, deixebles de Gaudí). No podeu marxar sense degustar, a més a més del vi del Castell del Remei,  la cervesa artesana “Lo Perot” (l’obrador de la qual es pot visitar), pa i coques del Forn Artesà, embotits fets a ca l’Enriqueta i gaudir de les terrasses del bar Tres Escales a la plaça Major

i el restaurant “Lo Xaragall” al carrer Moragues i durant l’estiu les piscines. Per dormir la casa rural del “Cal Pauetó” és una molt bona opció. També es pot visitar l’Espai GarGar junt amb l’església vella (espai d’exposició d’artistes i món Rural). Aquest any inaugurem “la Sala B”, una petita sala d’exposicions, única a les terres de Ponent, situatda a la primera planta de l’edifici de la Germandat. Just al costat de l’església vella hi ha el punt d’informació, a l’antic cinema. Aquí també podreu visitar el taller d’Estampart (estampacions i obres en fusta), i on es pot descansar i degustar productes del poble, com a la zona del mural del Tato, una zona rural de descans tot seguint el camí del calvari

Esperem que juntament amb l’entorn i l’experiència Gar Gar pugueu gaudir d’aquest poble que us acull amb els braços oberts!

Un racó de la

Noguera, entre

la Serra i la

Plana d’Urgell,

un municipi amb una història per

conèixer


www.gargarfestival.com

GARGAR

Penelles és reconeguda

EDICIÓ #3 FESTIVAL DE MURALS I ART RURAL PENELLES, LLEDA

pels seus murals artístics que decoren els

carrers de la vila, vine i gaudeix-los

NER BKFOXX & @ZESO

GARGAR FESTIVAL és una iniciativa que vol difondre la cultura artística al món rural, fent de Penelles un referent i implicant la gent en un tema únic i diferent del què ens puguem sentir orgullosos, dinamitzant el poble i potenciant el turisme. El festival vol generar uns recursos que ens permetran corregir el pas del temps i el deteriorament dels nostres carrers, tornant a il·lusionar el nostre veïnat. Sempre amb la implicació de la seva gent, la gent de Penelles.

EL GARGAR, FESTIVAL DE MURALS I ART RURAL neix de la necessitat i la ferma voluntat d’atorgar un valor afegit al nostre poble. Un valor diferencial amb l’objectiu de valorar, impulsar i donar visibilitat als artistes i altres formes d’intervenció artística en l’espai públic rural. Gar-Gar té l’objectiu de realitzar intervencions artístiques i culturals en espais públics per millorar el poble, apropar l‘art a tothom i donar més recursos a la seva gent.

GARGAR és un festival semiobert i popular, que se celebrarà el primer cap de setmana del mes de maig a Penelles, amb intervencions a les parets del nostre poble.

DRAW & CONTRA

...“buscant projectes de diferents perfils artístics, creatius, on el seu suport són les parets de Penelles, potenciant el diàleg. La intenció és generar una programació estable d’intervencions i crear un festival de caire anual que sigui un punt de trobada d’artistes, tant del nostre territori com de figures de l’escena internacional.”

Plaça Major, 1 25335 PENELLES (Lleida)

Tel. 973 610 246

Un festival que fon art, música, cervesa artesana i food trucks, acompanyat de tallers relacionats amb diferents disciplines artístiques.

GARGAR és el reflex d’un programa de màxima qualitat, absolutament engrescador per a la nostra comarca i per a tota mena de públic. Organitzat per Binomic.cat, l’Ajuntament de Penelles amb el patrocini de la Diputació de Lleida i la col·laboració de la gent de Penelles.

+ informació:

www.penelles.cat

MURALISME MÚSICA TALLERS I ACTIVITATS PER A ADULTS I NENS EXPOSICIÓ I VENDA D’ART FOOD TRUCKS CERVESA ARTESANA


4

3

2 5 Complex del Castell del Remei, format pel celler (1), el santuari (2), el restaurant (3), el llac (4) i el propi castell (5).

Viticultura de referència a primera bodega de criança i marca pròpia, on la qualitat i l’excel·lència donen valor a una producció de referència en l’activitat vinícola catalana. Un destí enoturístic a la comarca de la Noguera, però reconegut arreu per la privilegiada elaboració, innovació i comercialització de grans vins. Ens trobem al Castell del Remei i ens deixem captivar pel seu

saber fer, la seva trajectòria i la seva història que fan dels seus productes una excepció qualitativa avui en dia. Un únic objectiu sota una vocació: elaborar vins de gran qualitat. El Castell del Remei viu en el context de la viticultura internacional i la seva gran trajectòria es demostra en la tradició i consolidació en el territori. Essent la cinquena marca més antiga d’Espanya en comercialitzar vi embotellat amb criança pròpia, el Castell del Remei és una bodega contemporània que s’ha consolidat com a referència de qualitat de la Denominació d’Origen Costers del Segre.

En uns sòls fèrtils, la bodega compta amb 162 hectàrees de vinyes en propietat i les quals acullen diverses varietats autòctones com Garnatxa, Ull de Llebre, Samsó, entre d’altres. Amb tot aquest conjunt de varietats, tant autòctones com d’origen francès, el Castell del Remei conforma actualment un conjunt de gran riquesa pel que fa als recursos.

Sala gran de bótes del celler.

38


1

El Castell del Remei realitza visites guiades a tot el seu complex per tal de fomentar l'enoturisme. T'endinsaràs en el celler, el santuari o a la sala d'exposicions Lucilla Atilia i podràs gaudir de degustacions, dinars o paisatges naturals únics. Des del seu celler, fins al restaurant obert al públic, passant pel llac, el santuari i el propi castell. Es tracta, doncs, d’un espai excepcional i de gran interès com a destí enoturístic. Les seves característiques com a propietat vinícola i la innovació quant a mitjans tècnics per a la producció de vins d’alta qualitat, cataloguen al Castell del Remei com a pionera en importacions de varietats d’origen francès, en la representació de la DO Costers del Segre o en algunes pràctiques tècniques de vinificació.

Un únic objectiu sota una vocació: elaborar vins de gran qualitat.

Els criteris de producció de la viticultura i l'enologia del complex, aposten per tenir cura del medi ambient, per realitzar els cuidats més exhaustius en tots els processos de producció i, a més de l’ecologia, per una innovació i un capital humà excepcional. La suma de tot això, és el que fa possible la creació d’un vins d’alta gamma.

TOMÀS CUSINÉ,

un enòleg de prestigi Darrere d’una bodega de referència com Castell del Remei, hi trobem la figura d’un dels enòlegs i empresaris viticultors amb major projecció de Catalunya, Tomàs Cusiné. Cusiné fou qui, l’octubre de 2014, va instaurar una reestructuració de les vinyes i renovà la imatge dels seus vins per tal de potenciar l’atractiu turístic de la finca que coneixem avui en dia. Desprès d’un bagatge remarcable i una experiència consolidada en el món del vi, Tomàs Cusiné s’ha convertit en l’impulsor del grup dinàmic vinícola de les quatre bodegues i ha assumit la màxima responsabilitat com a propietari i enòleg del Castell del Remei per continuar consolidant aquesta bodega històrica també de referència. Molt involucrat en la dinamització de l’enoturisme de denominació d’origen, Tomàs Cusiné és l’actual president de la Ruta del Vi de Lleida - Costers del Segre i és considerat per diversos especialistes com el millor assemblador de vins d’Espanya + informació: Finca Castell del Remei 25333 PENELLES (Lleida)

Tel. 973 580 200

info@castelldelremei.com

www.castelldelremei.com

De clima continental i pluviometria baixa, les condicions de la finca són idònies per a la producció vinícola. I un dels aspectes més importants de la climatologia, la Marinada, és el bé més preuat per als viticultors i es presenta a les tardes dels estius calorosos per refrigerar els carrolls. Seguint els més estrictes criteris sostenibles de l’agroecologia, la filosofia vinícola del Castell del Remei vetlla per l’exigència en les tasques de la vinya i en la producció de vins de la major qualitat. El complex del Castell del Remei està format per una estructura empresarial i un equip professional que treballen en un context d’un grup vinícola dinàmic, que compta amb quatre bodegues: Tomàs Cusiné, Cérvoles, Cara Nord i la pròpia del Castell del Remei. Aquest últim, pot lluir com un dels destacats entre tot el conjunt gràcies a la seva llarga història i al seu gran interès patrimonial. El complex del Castell del Remei en sí, està format per diferents edificis, els quals cadascun d’ells té la seva funció.

Tomas Cusiné i Mireia al pati del castell.

39


el SEGRIÀ

l Palau de la Paeria, l’obra més representativa de l’arquitectura civil romànica a Lleida, també és una de les construccions monumentals més emblemàtiques de Catalunya. La Morra (antiga presó del segle XVI situada al soterrani), l’arxiu municipal i el pati interior en són algunes de les joies. El seu aspecte presenta diverses intervencions. La façana que s’obre al riu Segre respon a l’arquitectura d’estil neoclàssic i el 1929 es va optar per una remodelació de caràcter neomedieval. El resultat és una construcció perfectament equilibrada. Construït a començament del segle XIII, s’alça sobre “estrats” d’història que els tècnics municipals i de la 40

Universitat de Lleida han posat al descobert després de successives excavacions. Al segle XIV —concretament el 1383— els senyors de Sanaüja, propietaris i precursors de la construcció actual, van cedir l’edifici a la ciutat perquè fos la seu del govern municipal. Avui dia, la Paeria, tal com la coneixen els lleidatans, és a dir, la casa del paer en cap (alcalde), acull nombrosos tresors que reflecteixen la identitat de la ciutat. El terme “paer” procedeix de la paraula llatina “patiarii”, que significa “home de pau”. Els batlles de la ciutat van adoptar aquest sobrenom després de la concessió del privilegi atorgat pel rei Jaume I el 1264 als antics cònsols de Lleida


www.garbinada.com

Passeig de les Garrigues, 17-19 GRANYENA DE LES GARRIGUES ( Lleida) Reserves: 973 136 275 | info@garbinada.com


Elegància, història,

majestuositat. En el punt

més alt de la ciutat hi regna

la Seu Vella, la catedral més emblemàtica i, sens dubte, el tret més distintiu de la ciutat

La Seu Vella està

considerada com un de les millors produccions artístiques de

l'arquitectura catalana

C

om tots sabem, la Seu Vella no és l’única catedral de la ciutat, així que també s’ha de nombrar la Catedral Nova, situada al carrer Major. La Seu, però, és la més antiga i està considerada com una de les millors produccions artístiques de l’arquitectura catalana del segle XIII i és singular i representativa quan a l’extensió de l’arquitectura medieval europea. Tot el conjunt de la Seu Vella està format per 4 zones ben diferenciades: la catedral antiga, el Castell del Rei o de la Suda, la fortificació militar i algunes restes arqueològiques que encara es conserven avui en dia.

42

Tot el conjunt

monumental de la Seu

Vella està format per 4 zones ben

diferenciades: la

catedral, el Castell

del Rei, la fortificació

militar i algunes restes

arqueològiques

Com s’explica a la pàgina web de la Seu Vella, a www.turoseuvella.cat, el joc de volums i perfils que genera el monument són un compendi de la història de Lleida i del turó en particular. La posició estratègica d’aquest tossal, enlairat en un paisatge de plana, ben comunicat en totes direccions i amb la proximitat del riu Segre, permeté des de l’antiguitat una ocupació ininterrompuda. La Iltirta ibèrica, la Ilerda romana i la Larida musulmana romanen sota el seu subsòl, així com l’excel·lent barri gòtic que s’hi anava aposentant de forma majestuosa a l’època medieval, deixant la Seu Vella i el Castell del Rei com a testimonis més destacats.


Text: Turó de la Seu Vella Fotos: ALFA Fotografia & Helena Farré

L'Església de la Seu

conserva una escultura

d'altíssima qualitat que permet situar-la com la

producció catalana més

siva, una fortificació militar. Els dos únics edificis que no es van enderrocar, el castell i la catedral, van ser transformats en tristes casernes militars, ús que malauradament es perllongaria fins a l’any 1948.

destacada del segle XIII

Les pèrdues irreparables i els usos indesitjables de l’emblemàtic monument arribarien amb l’època moderna i els conflictes bèl·lics d’abast europeu, quan tot el turó fou arrasat i en el seu lloc s’hi va instal·lar, de forma progres-

Amb una alçada de seixanta metres i una escala cargolada de dos-cents trenta-vuit graons, el campanar de la Seu Vella permet gaudir d’unes vistes inigualables de tota la ciutat. Es troba situat a l’angle sud-oest del claustre i va ser construït entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV. És

de planta octogonal i la seva estructura exterior consta de dos cossos, un de molt alt i ample amb finestres i un altre de més petit i estret coronat per gablets. Pel que fa a la seva estructura interior, destaca la caixa d’escales i diferents plantes amb usos diversos. La planta baixa va ser convertida en una capella privada i les altres estaven destinades per a la maquinària dels rellotges i la ubicació de les campanes. Definida com una de les millors produccions artístiques de l’arquitectura catalana del segle XIII i, per extensió, de l’arquitectura medieval europea, la Seu Vella és una catedral singular que no deixa indiferent ningú. 43 43


Les grans dimensions del claustre i la seva riquesa compositiva el caracteritzen com un dels més grans de l’arquitectura gòtica a Europa. Les traceries dels finestrals, així com el variat repertori dels capitells, el converteixen també en un espai únic. El claustre queda configurat per quatre galeries i disset finestrals apuntats, dotze dels quals envolten el pati central i els cinc restants es disposen oberta a la ciutat fent de mirador excepcional.

Les grans dimensions del claustre i la seva riquesa compositiva el caracteritzen com un dels més grans de l'arquitectura gòtica a Europa

A la banda contrària del mirador, s’hi troben les portes de comunicació de la Canonja, entre les quals destaquen les dues renaixentistes, la Porta de la Sala Capitular i, especialment, la Porta Nova de Santa Maria d’Antiga, considerada el millor exponent d’aquest nou llenguatge a les terres de Ponent.

L’Església del monument és de planta basilical de creu llatina, amb tres naus i un transsepte on s’obren 5 absis. El cimbori, l’originalitat del qual es basa en el seu doble cos mural que el circumda completament, és de planta octogonal sobre trompes. Regular i simètric, l’edifici que Pere de Coma va dissenyar imposa solemnitat. La perfecta interdependència entre els pilar cruciformes romànics i les voltes de creueria gòtiques donà com a resultat un espai monumental, ampli i carregat de plasticitat. Les setze columnes que envolten els potents pilars de suport evidencien el trànsit al gòtic i alhora palesen una clara voluntat d’embelliment escultòric que trobà continuïtat en finestres i portalades. La façana principal romànica comunica amb el claustre i consta de tres portes. Les laterals són més senzilles, i és la central la que rep tot el protagonisme. La porta de la nau central, o Portal Major, defineix el model de portalada de l’anomenada Escola de Lleida, sense timpà i amb arquivoltes en degradació profusament decorades.

Malgrat la pèrdua d’una importantíssima part del patrimoni artístic que ornamentava la catedral, l’església conserva una escultura d’altíssima qualitat que permet situar-la com la producció catalana més destacada del segle XIII. L’anàlisi de les seves característiques estilístiques ha permès identificar diferents tallers, que bé familiaritzats amb l’escultura italiana, o bé influenciats pels models del sud de França, han donat pas a un repertori ornamental que definirà l’anomenada Escola de Lleida d’escultura romànica. Antic i Nou Testament, cicles narratius d’alguns sants, entre els quals destaca el de Sant Jaume, escena de lluita entre el bé i el mal, entre l’home i el pecat, són termes habituals en l’escultura de l’església. 44 44


Tanmateix, dins del repertori hi ha un tema, el de l’Anunciació, que es repeteix reiteradament i que cal vincular amb la titularitat de la catedral, atès que quedà consagrada a Santa Maria. En canvi, el claustre és escenari d’una eclosió de motius vegetals, florals i animals on fulles de parra, raïms i éssers fantàstics intenten fer-se lloc enmig de tanta natura. Els capitells concentren bona part de l’escultura sense oblidar, però, les portalades, les cornisses, les mènsules o les claus de la vola, moltes d’aquestes encara amb restes de policromia.

Les poques restes pictòriques conservades a la Seu Vella, tant a l’interior com a l’exterior, són una mostra de les tasques d’embelliment que molt probablement ja s’iniciaren amb anterioritat a la consagració de l’església l’any 1278. La tècnica utilitzada majoritàriament és el fresc, per bé que també hi ha algun exemple de pintura al tremp, encara que menys freqüent. De la mateixa manera que en l’escultura, les influències del sud de França hi seran presents juntament amb altres de procedents de centres artístics situats al nord de Catalunya. Pel que fa a la cronologia, la majoria s’adscriuen al segle XIV dins del gòtic lineal. La policromia recuperada i restaurada es troba a l’interior de capelles on es decora els murs, però sense deixar de banda que la policromia també es féu extensible a l’escultura arquitectònica.

El campanar de la Seu Vella té una alçada de seixanta metres i l'escala cargolada compta amb un total de dos-cents trenta-vuit graons. És de planta octogonal i la seva estructura exterior consta de dos cossos, un d'ample i alt amb finestres i un altre de més petit i estret coronat per gablets

Un recorregut al voltant de la catedral ens permet comprovar com la façana de la catedral encarada al Castell del Rei és sòbria i austera. No passa el mateix amb la façana encarada al riu Segre, lliure d’obstacles per a la seva contemplació i amb gran protagonisme arquitectònic i escultòric. I un d’aquests espais de gran protagonisme són les portalades, un dels elements distinutius de la Seu. • Porta de Sant Berenguer: És la més senzilla de totes, on l’única decoració escultòrica es troba a la cornisa de coronament i al crismó que es localitza a la part central. Es diu que aquesta fou la primera porta que es va construir. • Porta de l’Anunciació: És considerada el punt de partida de l’Escola de Lleida, ja que concentra en arquivoltes, àbacs i capitells tot un món de petites figures contigües en motius vegetals o sanefes que posteriorment troben la seva màxima expressió a la porta de la nau central del temple i a la Porta dels Fillols. • Porta dels Fillols: És coneguda per ser el Portal de la Seu, ja que forma l’accés principal a la catedral. Els mateixos motius ornamentals hi tornen a ser presents de forma exuberant en arquivoltes, àbacs, capitells i frisos per acabar en una imponent cornisa. • Porta dels Apòstols: El nom de la portada ve de les dotze imatges dels apòstols que la presidiren i que es conserven molt fragmentades. Temps enrere, esdevingué l’accés principal al conjunt catedralici, atès que la façana romànica del temple havia quedat sacrificada amb la construcció del claustre

45


Gastronomia de referència a Lleida

ivim en una ciutat gastronòmica, on podem trobar un gran ventall de restaurants amb cartes delicioses cuinades amb productes de la terra. Lleida ens deixa assaborir tota una varietat de sabors, de mar i de muntanya, en llocs on voldràs tornar. Tan és així que avui parlem amb les xefs encarregades de preparar un boníssim arròs o un exquisit marisc. Tot un referent a la ciutat, presentem el restaurant La Clasca. Liderat per tres germanes des de ja fa anys, el seu caràcter ben proper i l’amabilitat a l’hora de preparar i servir les seves degustacions, et faran sentir com a casa. És un espai gastronòmic molt singular 46

amb productes d’alta qualitat, una preparació d’allò més autèntica i exquisida i, on les recomanacions de les xefs són essencials per encertar el plat idoni. La Clasca és un lloc ideal per dinar en bona companyia, ja sigui en parella, amics o companys de feina en un espai ampli i molt acollidor.

La carta és variada i per a tots els gustos, on cada àpat es converteix en una experiència gastronòmica única i deliciosa. La seva estima per als bons productes es veuen reflectits en cada recepta. Si ets un bon sibarita, deixa’t sorprendre; Cada degustació és diferent, sensacional i boníssima, que et satisfarà el paladar. Coneixem en persona a l’Anna, la Marta i la Laura, tres germanes amb una relació molt propera que comparteixen el seu dia a dia al seu restaurant, La Clasca. Ens obren les seves portes per descobrir la seva forma de treballar, de viure la cuina i de fer-nos partícips de la seva història gastronòmica.

Un ambient relaxant t’acompanyarà durant una experiència gastronòmica única.


Quants anys fa que es dediquen al món de l’hostaleria? Estem a disposició dels nostres clients des de l’any 1982. Des del dia que vam obrir les portes fins avui, el món de l’hostaleria ens ha fet viure milers d’experiències enriquidores i ens hem dedicat cada dia a oferir un tracte personalitzat a cada client que ve a dinar amb nosaltres. D’on ve aquesta passió per la cuina? La xef del restaurant, la Marta, sempre ha tingut curiositats i inquietuds dins la cuina, on li agrada experimentar i innovar en diferents receptes i en preparar plats propis, amb personalitat. La Clasca va ser fundada per Miquel Ramon Castillo, conegut com “El Monxi”, el nostre germà. A partir d’aquesta passió de la Marta i de la creació d’en Miquel, La Clasca pren l’empenta de la nostra xef, a qui acompanya posteriorment l’Anna, que controla la sala, i la Laura, la segona cuinera. Avui en dia, a més de nosaltres tres, el restaurant també compta amb la Rebeca, la nostra ajudant que ja considerem com si fos de la família. Què és el que més els agrada de La Clasca, del seu negoci? L’agraïment i la confiança plena que ens transmeten els nostres clients, que ja considerem amics. Quan passem pel costat d’una taula i et diuen que tot està perfecte, és la màxima satisfacció per a nosaltres. Només que t’ho digui un sol client en tot el dia, ja és suficient. Què hi podem trobar a La Clasca? Qualitat, tradició, innovació... però sobretot un tracte molt proper, on cada taula té la seva recepta personalitzada, sigui el plat que sigui. Ens agrada tenir cura de tots els detalls, des del benestar dels nostres clients dins el nostre restaurant, centrant-nos en una atenció per sentirte com a casa i, evidentment, dins la cuina i en totes les nostres receptes. Fa uns anys, només acostumàvem a cuinar arrossos i marisc, però poc a poc vam anar introduint també la carn amb les receptes més tradicionals i creiem que això ens ha fet créixer quant a varietat i qualitat al nostre restaurant.

qualitat no ha deixat de ser mai la màxima possible, tant en l’atenció com en els nostres productes i receptes. És per això que creiem que la crisi va afectar en aquest àmbit, però no en el nostre concepte d’entendre la cuina. Avui en dia, creuen que preferim menjar bé i de qualitat per davant del “fast food”? Receptes tradicionals amb personalitat pròpia són les que defineixen la cuina de La Clasca.

Si haguessin de definir la seva professió, quina seria la paraula o frase? “Ens ho passem pipa!” Aquesta seria la frase que més definiria el nostre dia a dia dins el restaurant. Gaudim moltíssim de la nostra feina, ens encanta. Què les diferencia de la resta de restaurants de Lleida? Tots els professionals de l’hostaleria som companys de feina i compartim la mateixa passió, la cuina. Cadascú destaca en les seves fortaleses. Si hem de dir alguna cosa que ens pugui diferenciar, és que rebem un gran nombre de clients d’arreu del país. Quina és l’especialitat de la casa? Sense dubte, podem dir que són els nostres arrossos i el carpaccio de gamba vermella. No us els podeu perdre!

Quan alguna parella o família vol fer una celebració, sempre vol asseure’s a taula i fer un bon dinar amb tranquil·litat, gaudint del bon menjar i de la seva companyia. Creiem que això és un fet que ha passat sempre i, tot i el canvi d’estil de vida que s’ha experimentat en els últims anys, aquestes tradicions no s’han perdut. Així doncs, creiem fermament que l’experiència de fer un bon dinar amb els teus no és pot canviar per res. A quin tipus de públic van dirigides? Quin és el perfil del vostre client? A tothom. Volem obrir les portes de La Clasca a tots aquells que vulguin conèixer les nostres receptes i vulguin gaudir de la bona cuina. El tracte personalitzat que ens caracteritza, ens fa ser properes a totes les nostres taules i d’una manera molt familiar per a tothom que vulgui viure una experiència gastronòmica per recordar.

Tenen algun altre restaurant? No. Volem centrar tots els nostres esforços en oferir la màxima qualitat possible a La Clasca i és per això que mai hem valorat obrir un altre restaurant. Quin és el seu dia a dia com a professionals de la cuina? Cadascuna de nosaltres té la seva tasca a fer en el dia a dia. Tot i així, el que no pot faltar mai és la nostra xerradeta i el cafè amb llet a primera hora del matí quan arribem al restaurant. Ens posem al dia de la feina que hi ha per fer i després cadascú es posa a treballar. La previsió per als dinars del dia i els primers fumets de la Marta, l’organització i el muntatge de la sala de l’Anna i la coordinació de la Laura per a que tot surti perfecte dins la cuina. Creuen que arran de la crisi ha canviat el concepte de cuina? L’hostaleria en general va haver d’adaptarse al canvi, però en el nostre cas, la

Ens trobaràs tots els migdies de dilluns a dissabte. Restaurant La Clasca C/ Jaume II, 17 25001 Lleida Tel. 973 213 596


el SOLSONÈS

Una fira de proximitat per a tothom!

E

nmig de la Catalunya Central, rodejada de muntanyes amb immensos camps de cultius i unes grans extensions de boscos, rius, fonts i paratges d’alta muntanya, hi trobem la comarca del Solsonès, lloc on també hi destaca una gastronomia molt particular. Aquesta demarcació és coneguda per ser “la comarca de les mil masies”, essent així un territori lluny de l’estrès de la ciutat i que convida a voler-hi viure, o si més no, a perdre-s’hi uns dies i gaudir de tot el que brinda aquesta zona, tot descobrint les joies que amaguen cada un dels seus municipis. Solsona, la seva capital, s’hi combina perfectament la calma i la serenitat amb la riquesa d’una localitat amb un gran patrimoni històric i cultural, s’organitzen durant l’any diferents esdeveniments importants on es fomenten els productes i serveis de qualitat del territori. Un d’aquests actes lúdics i festius més reconeguts de Solsona és la Fira de Sant Isidre, un certamen plenament consolidat essent reconegut arreu de Catalunya. La fira té diferents atractius i es tracta d’un certamen que esdevé un immillorable aparador comercial, social, cultural, empresarial i turístic del Solsonès. Aquesta fira se celebra des de fa molts i molts anys però quan va

48

tornar a agafar importància fou el 1953, fins a dia d’avui, que compleix la 66a edició. En un inici, aquesta fira solament era de bestiar, però poc a poc es va anar introduint la maquinària agrícola. Pel que fa al bestiar, actualment, es realitzen diferents concursos on es reuneixen ramaders de diverses comarques catalanes pirinenques així com també actes al voltant dels animals, com “la Fira del Cavall”, on hi participen associacions i entitats de tot Catalunya. Pel que fa a “la fira de l’artesania”, amb la demostració pertinent de com esquilar ovelles i del filat de llana, podràs descobrir els oficis dels artesans de la comarca què, amb els anys, han anat desapareixent. Aquesta fira, també s’especialitza en el sector alimentari, on hi trobaràs estands sobre formatges, mel, embotits casolans, coques de cabell d’àngel, olis aromàtics... afavorint sempre el producte de proximitat i fent així, una mica més especial aquest esdeveniment popular. Cal dir que, Sant Isidre és el patró de la pagesia i, a Solsona, en van voler fer honor. D’aquesta manera, aquest esdeveniment ha obtingut un gran reconeixement gràcies a tot l’esforç i perseverança de la comissió organitzadora

Unes jornades plenes d’activitats i d’esdeveniments diversos on gaudir del cap de setmana, tot passejant amb amics, família o parella.

Ens veiem a la Fira de Sant Isidre?


49


Casa Albets

Una experiència ecològica única en un hotel de 4****

Un tipus de cuina elaborada amb productes ecològics i de proximitat que s’inspira tant en la tradició com en la innovació.

50

nmig de la natura, immersos en un preciós entorn on poder-se perdre i gaudir plenament de l’espai. Un lloc on poder fer caminades i contemplar tot el que ofereix el paisatge solsonenc, ens trobem amb la Casa Albets. La Megan i el Joel són els responsables de crear l’hotel-restaurant ecològic de Lladurs, una parella que ha implantat la seva filosofia de vida en el seu projecte rural, la Casa Albets. Aquesta masia és totalment ecològica i vegana que té cura pel medi ambient i la comoditat dels seus hostes, oferint unes àmplies i còmodes habitacions amb caràcter rústic, sempre respectant l’entorn, en tots els sentits.

Aquesta casa és un tresor patrimonial datat del s. XI que ha passat de pares a fills durant segles. Darrere de cada paret, s’amaga molta història i tradició que han deixat empremta, que han gaudit del paradís que regala aquesta zona i que beneficien la salut emocional, ja que permeten omplir-te d’energia positiva.

A Casa Albets uneixen el respecte pel medi ambient amb els productes de Km 0, fomentant l’economia local, la sostenibilitat i l’autosuficiència amb els màxims estàndards de qualitat i confort


Conservant el caràcter rústic de la casa, s’incorporem les últimes tecnologies en les habitacions per oferir la màxima qualitat amb el mínim impacte ambiental possible.

Els mobles, el sistema elèctric i d’aigua, la gastronomia... Casa Albets és un hotel - restaurant ecològic en tots els sentits La il·lusió, la perseverança i l’esforç que han dipositat els propietaris, es veu reflectit en cada espai de la casa i activitat que realitzen. L’ecologisme i el veganisme són una forma de vida i creuen firmament que es pot viure en aquest àmbit sense haver de renunciar a res, al contrari, creuen que hi guanyem tots. Casa Albets és un hotel-restaurant ecològic en tots els sentits; els mobles, el sistema elèctric i d’aigua fins a la gastronomia. Uneixen el respecte amb el medi ambient, amb productes de km0, fomentant l’economia local, la sostenibilitat i l’autosuficiència amb els màxims estàndards de qualitat i confort. A més, la seva ubicació i la seva estructura estan

plenament enfocades a gaudir de les majors hores de sol i no passar ni fred ni calor, treballant amb energia 100% renovable. Són detallistes en tots els aspectes i la gastronomia és particular. Per aquest motiu, la cuina és totalment saludable amb productes d’alta gamma i ecològics, per tal de poder oferir un servei 100% pròxim i de gran qualitat. Tot és elaborat a la seva pròpia cuina, on cada aliment ofereix un gran ventall de propietats i sabors autèntics, que et transportaran al paradís de la degustació. Que no us espanti el fet que tot sigui vegà, us assegurem que us en llepareu els dits en cada plat. Deixa’t endur per una experiència única on els seus propietaris t’obriran les portes i et sentiràs com a casa. La seva generositat i bona fe són uns dels trets característics que els defineixen i que et faran l’estància més agradable i plaent. Un servei de tu a tu per a que et sentis pròxim i a gust, ja que la seva major preocupació és el teu benestar.

Els espais naturals i l’entorn més immediat de Casa Albert provoquen el relax necessari per a desconnectar amb els teus.

Un acollidor restaurant dirigit per Toni Rodríguez, t’espera amb les seves degustacions. El xef és de gran renom internacional en el món de la cuina vegana.

Casa Albets Casa Albets s/n 25283, Lladurs (Lleida) Tel. 973 059 024 651 364 656 www.casaalbets.cat Fotografies: Carles Llurda


52


la VAL

D'ARAN

aracteritzada pel seu paisatge alpí i la seva arquitectura rural, tradicional amb cases de pedra i fusta amb teulades de pissarra. Els pobles que formen la Val d’Aran personalitzen cada racó d’una terra on hi regna la passió per les muntanyes i un turisme de proximitat exquisit. Un passeig per cada camí, per cada prat, per cada vall. La Val d’Aran forma un conjunt de rutes que et faran descobrir els seus edificis romànics, les cases més típiques de muntanya, i també degustar els productes o plats típics d’aquesta terra. De nord a sud, d’est a oest, tots i cadascun dels pobles aranesos estan impregnats dels sabor de la història i d’un estil alpí que els fa incomparables. Visitar la Val d’Aran i deixar-te perdre pels seus indrets més especials i acollidors es convertirà en una experiència on la tranquil· litat i el relax inundaran el teu temps. Les altes muntanyes que envolten la Val d’Aran formen una barrera natural que condiciona, no només la climatologia sinó també les seves relacions amb altres pobles i la seva pròpia història. Gran part del territori es troba per sobre dels 2.000 metres d’alçada i és travessat per la carretera principal, la C28. Recórrer-la et donarà l’oportunitat de descobrir els racons més amagats i típics així com també el seu patrimoni artístic. 54 54

Baqueira, un dels pobles més típics i turístics de la Val d’Aran


La Val d’Aran és l’única comarca de Catalunya que pertany en gran part a la conca atlàntica. El riu Garona, que neix a la vall, la travessa per acabar desembocant a l’oceà Atlàntic. Tot i així, una petita part també és de la conca mediterrània, ja que el riu Noguera Pallaresa neix a pocs metres del Garona, però inicia el seu recorregut en direcció contrària. La seva orografia, amb valls penjades, cims i neu perpètua, la gastronomia, la riquesa cultural, la singularitat idiomàtica i una oferta turística d’alta qualitat, fan d’aquest racó del Pirineu, un lloc excepcional. Tot i que una de les principals activitats d’oci que es pot practicar és l’esquí, l’oferta hivernal alternativa és força variada. Des de passejos amb trineus de gossos, fins a excursions als pobles més propers, passant per activitats com raquetes o motos de neu. La qualitat i abundància de neu durant tota la temporada són la clau de l’èxit de la majoria de pistes d’esquí que acull la Val d’Aran, sense oblidar el prestigi que tenen per a tots els seus visitants d’arreu. 170x115.pdf or_anuncio_MAGAZINE

Enmig de l’espectacular bellesa i natura, visitar la Val d’Aran es convertirà en una experiència única en qualsevol moment de l’any

Una de les estacions més reconegudes per tot el país és Baqueira Beret, catalogada com la major estació d’esquí d’Espanya. Amb una capacitat de transport de gairebé 60.000 esquiadors l’hora, té al seu abast 155 km de pistes i es forma recorrent els vessants de les muntanyes amb un desnivell d’uns 1.00019:17 metres. 1 7/11/17

Per tots aquells que tenen ganes de descobrir l’alta muntanya i tot el seu patrimoni, la Val d’Aran ofereix milers de possibilitats per fer turisme i aconseguir una desconnexió que et farà gaudir de cada instant vivint el territori a flor de pell

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

55


el PALLARS

JUSSÀ

El Consell Comarcal ha condicionat i recuperat molts antics camins de ferradura i altres camins històrics i

53 rutes i més de 300 km de senders senyalitzats

tradicionals per adaptar-los a la pràctica del senderisme.

i adaptats en llocs d’interès estratègic

El Pallars Jussà ofereix moltes i variades postals: paisatges d’alta muntanya, serres prepirinenques i conques mediterrànies. Deixeu-vos endur per l’encant d’aquests paisatges i assaboriu novament el contacte amb la natura.

L

a diversitat del Pallars Jussà, ric en patrimoni cultural, paisatgístic, geològic, paleontològic i natural, fa que el senderisme en aquest territori sigui una de les activitats més gratificants de les que es poden fer arreu del Pirineu. La comarca destaca per tenir un dels paisatges més diversos del país, que va des de l’alta muntanya dels pics i les valls profundes de la Vall de Manyanet i la Vall Fosca –la qual dona accés al Parc Nacional d’Aigüestortes-, fins l’aire més mediterrani de la Conca de Tremp i el Montsec. Els castells de frontera, el romànic, els pobles amb herència medieval, els rius, els estanys, els embassaments i tot un seguit de diferents elements sorprenents, podran ser descoberts i interpretats pel senderista mentre gaudeix dels racons del Pallars. La creixent demanda d’activitats de lleure a l’aire lliure en general i del senderisme en particular, ha obtingut resposta per part de l‘administració pública i de la cooperació pública-privada. S’han habilitat antics camins, s’han creat propos56

tes turístiques de senderisme de diversos dies de durada i s’han dissenyat noves rutes amb criteris d’accessibilitat. A la vegada, l’àmplia oferta d’establiments de turisme rural, d’allotjaments turístics, d’empreses de restauració i d’activitats permeten planificar una estada inoblidable pel nostre territori

Dolmen de la Casa Encantada, Senterada


Volta al Roc de Pessonada

57


n instant de relax. Contrades amb encant i un entorn de benestar. Una escapada lluny de tot, amb moments en família, amics o parella. En un indret privilegiat de l’embassament de Terradets i de la serralada del Montsec, es troben l’hotel Terradets i el Restaurant del Llac, una empresa familiar que ha complert 70 anys. El silenci i benestar en un llac emmirallat, el cant dels ocells i el canvi de colors que ens marquen les estacions de l’any.

Experiències fetes per a tu, aventures que t’esperen en un entorn natural únic. A l’hotel Terradets podràs gaudir en família amb milers opcions de turisme i oci

Viuràs un entorn natural excepcional, i on la tranquil·litat regnarà durant tota la teva estada. Un lloc que et convida a descobrir la natura des d’una nova perspectiva, a viure aventures en contacte amb l’aigua, amb el bosc, amb els ocells... L’hotel Terradets et dona l’oportunitat d’endinsar-te al Pallars i conèixer tots els seus racons. Aventures, esports d’aigua, rutes, descans i desconnexió i una gastronomia exquisida fan un bon resum de tot el què t’ofereix aquest espai únic.

Ctra. Balaguer - Tremp C-13 • km 75 • 25631 Cellers (Lleida) • 973 651 120


Relax i tranquil·litat a les habitacions de l’hotel. Gaudeix d’una estada magnífica i desconencta de la rutina.

Diverses opcions d’activitats en família, ja sigui a peu, en bicicleta o aquàtiques.

Podràs aprofitar la teva estada per realitzar passejades per l’entorn del pantà de Terradets. Activitat per a totes les edats!

Potser n’has sentit a parlar alguna vegada pel menjar o per les vistes: al Restaurant del Llac tindràs l’oportunitat de poder degustar una cuina d’inspiració pallaresa, al costat del llac i amb les millors vistes tot assaborint els millors productes de la terra. Experiències fetes per a tu, a mida i segons els teus gustos.

Al Restaurant del Llac, hi trobaràs una gastronomia típica pallaresa, amb sabors de muntanya i productes de proximitat.

Degusta i gaudeix dels millors sabors del Pallars i deixa’t captivar per les vistes a la natura que  t’envolta

info@hotelterradets.com • www.hotelterradets.com

Tu i els teus decidiu allò que més us agrada per passar una experiència única. Una estada a l’hotel Terradets, no et deixarà indiferent


la SELVA

Tossa de Mar

l’encant d’una ciutat emmurallada

ntre torres enlairades, entre flors de primavera i passeigs per carrers de pedra, veiem per un forat el mar i les barques des de les altures del recinte emmurallat. La vida del poble no s’atura sota la presència d’unes muralles que regnen la zona vora el mar. Tossa de Mar és referència, és turisme, és el silenci de la tranquil·litat i l’encant d’una vila medieval de la Costa Brava. Platges i cales, rutes i excursions. Una barreja de sensacions úniques recorren el cos quan pots descobrir tots i cadas60

cun dels racons de Tossa, un indret que fa despertar els cinc sentits gràcies a la seva cultura, als seus monuments i història, l’oci en restaurants i allotjaments i els seus espais naturals.

Tossa de Mar és un veritable museu a l'aire lliure on el seu llegat patrimonial destaca per la seva bellesa i excepcionalitat que la converteixen en un mirador al mar ben bucòlic

L’olor del mar, la successió de penyasegats i els miradors, són un cúmul d’atractius que prenen el protagonisme en una vila reconeguda arreu de Catalunya per la seva bellesa. Per conèixer amb profunditat tot aquest espai natural que envolta Tossa de Mar, recorrem la sinuosa carretera que acompanya al mar, comunica Sant Feliu de Guíxols amb Tossa i travessa el massís per la seva franja litoral. Com a espai natural més reconegut i per admirar, podem identificar el Massís de Cadiretes. Per a conèixer aquest indret, ideal per visitar-lo en família i amb un gran valor natural i paisatgístic, Continua a la pàg. 62


CULTURA, NATURA I GASTRONOMIA AMB VISTES AL MEDITERRANI

Oficina Municipal de Turisme Avinguda del Pelegrí, 25 - Edifici La Nau · 17320 Tossa de Mar · Costa Brava · Girona · Spain Tel. +34 972 340 108 · email: info@infotossa.com · www.infotossa.com Segueix-nos a:

61


Ve de la pàg. 60 es poden realitzar recorreguts a peu o rutes amb bicicleta. Una de les activitats d’oci més reconegudes en aquesta zona són les anomenades Vies Braves, les quals formen una xarxa pública d’itineraris marins i aigües obertes destinada a la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques. A part d’aquests espais naturals pels quals destaca aquesta vila marítima, Tossa de Mar continua, perquè també coneixem una Tossa cultural, festiva i activa en activitats de lleure i oci, així com en festes i tradicions més antigues. Tossa vol acollir a tots aquells visitants que vulguin conèixer els seus indrets, ja siguin dins la vila o als seus voltants més propers.

Platges i cales, rutes i excursions. Una barreja de sensacions úniques recorren el cos quan pots descobrir tots i cadascun dels racons de Tossa. És una ciutat que s’adapta a tot, a les necessitats de les famílies, als gustos de les parelles, a la diversió dels grups d’amics o al relax i la desconnexió d’aquells que decideixen anar-hi sols. I amb tot això, els seus sabors típicament mediterranis i els plats elaborats a l’antiga manera dels pescadors fan de Tossa un lloc ideal per passar-hi unes vacances i gaudir del bon temps.

62

El Massís de Cadiretes és un espai natural que ocupa tot el terme municipal de Tossa i part de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Llagostera, Vidreres i Lloret. Format per petites valls i fondalades on es pot gaudir d'una gran varietat d'elements botànics i faunístics d’ afinitat atlàntica, es tracta d'un dels principals atractius ecològics de la zona.

• Tossa Indiana - 14 i 15 d'abril • Tossa Flor de Mar - del 27 d'abril a l'1 de maig) • Corpus Christi - 31 de maig • Campanya gastronòmica Fideus a la Cassola - tot el mes de Juny • Festa Major d'Estiu de Sant Pere - del 28 de juny a l'1 de juliol • Festival de Rumba i Música Catalana - 28, 29 i 30 de juny • Focs artificals - 1 de juliol

Gràcies a una col·laboració amb l'Associació Sèlvans, Tossa de Mar ha implementat un itinerari forestal terapèutic per tal de potenciar un turisme de salut que afavoreix el benestar de tots els seus visitants. Es tracta de vincular els boscos i la seva funcionalitat terapèutica amb les persones i valoritzar els serveis ecosistèmics dels boscos més madurs i els seus beneficis per a la salut. Aquesta activitat es començarà a realitzar a finals del mes d'abril.

Imagina l'olor del mar i gaudeix-la des d'un dels paisatges més espectaculars de la Costa Brava. Fes-ho realitat, descobreix Tossa de Mar!

• Toquen a còrrer, Ses Nou Sardanes - 2 de juliol • Carnaval d'Estiu de Tossa de Mar - 25 d'agost • 62è Premi Internacional Tossa de Mar de Pintura Ràpida - 26 d'agost • Campanya gastronòmica de la Cuina del Cim i Tomba - Tot el mes de Setembre • Fira Medieval - del 12 al 14 d'octubre • Trail Marató La Megalítica - 14 d'octubre

Turisme Tossa de Mar Av. del Pelegrí, 25 · Edifici la Nau 17320 Tossa de Mar (Girona) www.infotossa.com


Eclosió

Tel. 938 988 132 alsina@alsinasarda.com

Boires

Vestigis

Finca Olèrdola

Pinoir

Alsina & Sardà El Pla del Penedès (Barcelona) Barri Les Tarumbes s/n www.alsinasarda.com 63


l’ALT

EMPORDÀ

osep Martínez Lozano posa els peus per primer cop a Llançà l’any 1946 i inicia el seu treball a través de l’oli al costat de Joaquim Terruella; al mateix temps, s’inicia en l’aquarel·la de la mà de Ramon Reig a Figueres. És aleshores quan li neix la passió per aquesta tècnica. Conversant amb el seu mestre, neix la idea de crear un petit santuari on preservar i donar la importància que es mereix a l’aquarel·la, ja que mai no havia estat respectada com a tècnica principal o tècnica pictòrica, sinó que més aviat se l’havia considerat sempre una tècnica secundària o preparatòria. Amb la voluntat de dur a terme aquell somni que anys endarrere havia tingut al costat de Ramon Reig, l’any 1989 Josep M. Martínez Lozano fa una donació a l’ajuntament de Llançà d’un centenar d’aquarel·les provinents de la seva col·lecció particular, i és així com l’Ajuntament de Llançà, en agraïment a aquesta donació, crea el Museu de l’Aquarel·la - J. Martínez Lozano, per tal de deixar constància per al present i per al futur de la seva obra i el seu nom. En el moment de crear-se, es converteix en el primer museu dedicat a aquesta tècnica de tot Europa i situa la vila de Llançà com una referència internacional; és a dir, converteix la població en un centre de visita obligada per a tots els amants de la tècnica de l’aigua i el paper. La majoria de les aquerel·les que formen part de la donació fundacional duien la firma de l’artista mateix, però moltes d’altres eren aquarel·les que el pintor havia anat col·leccionant durant el pas dels anys i que duien la signatura de grans noms de l’aquarel·la com ara Ramon Reig, Frederic Lloveras, Guillem Fresquet i Emili Grau Sala. 64

En l’actualitat, el Museu de l’Aquarel·la té un fons de més de 200 aquarel·les que es va ampliant cada any fruit de les donacions i adquisicions que es fan per tal de que Llançà segueixi sent la capital de l’aquarel·la.

Josep Martínez Lozano

J. Martinez Lozano va ser un pintor marcat de ben petit per la mort de la seva mare i la difícil situació que vivia el país. En tot moment va tenir clar que la seva vocació era la pintura i de jove va marxar de casa per poder complir el seu somni. Fruit del seu caràcter i l’autoexigència, no va parar de treballar i aprendre per tal de fer evolucionar la seva obra. Va tenir com a mestres Domingo Soler, Ramon Sanvisens, Ramon Reig, Giuseppe Cherubini i Joaquim Terruella, i de tots ells va ser capaç d’absorbir allò que més necessitava per millorar la seva obra, però també es va sentir fortament arrelat o inspirat en grans mestres de la pintura com Francesc Gimeno, Sorolla, van Gogh i Marià Fortuny, de qui admirava profundament l’obra. Amb uns inicis més centrats en el paisatgisme i el figurativisme més clàssic, cada vegada aprofundeix més en el color i la llum, sense deixar de banda la composició, la tècnica del dibuix i la perspectiva. J. Martínez Lozano acaba portant la seva obra cap al postimpressionisme i en algun moment frega els límits de l’abstracció, però sense acabar-hi d’entrar ni sentir-s’hi còmode. Tot i que era coneguda la seva passió per l’aquarel·la, tècnica de

què crea a Llançà el primer museu de l’estat, ell mai no se sent tancat en una sola tècnica pictòrica, i desenvolupa i treballa tant l’oli com l’aquarel·la. Enèrgic i nerviós, obre múltiples estudis a diferents ciutats i països al llarg de la seva vida, però vertaderament on estableix fortes vinculacions i se sent com a casa és en el que ell anomenava el seu triangle, format per Llançà, Terrassa i Montblanc. A mesura que madura com a persona, també ho fa com a pintor, i els premis i reconeixements són constants com més avança la seva carrera, però el que li arriba per sorpresa i el satisfà especialment és ser membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Gràcies a la donació d’un centenar d’aquarel·les de Josep Martínez Lozano, es crea el Museu de l’Aquarel·la de Llançà l’any 1989.


65


el BAIX

P

EMPORDÀ

udir Convida a ga s “ iole del “ Flors i V

alafrugell, Calella, Llafranc i Tamariu acullen durant 4 dies més de 150 espectacles i activitats, la transformació de més de 40 espais i un munt de sorpreses que us animem a descobrir. Com és habitual per aquestes dates, del 27 d’abril a l’1 de maig arriba a Palafrugell una nova edició del ˝Flors i Violes˝, que enguany celebrarà la seva 9a edició. Es tracta d’una festa dedicada a la primavera i al bon temps, que combina flors, colors, olors, sabors, arts escèniques i plàstiques amb activitats per als 5 sentits. Enguany, l’itinerari entrellaçat de patis, espais, jardins i carrers del municipi decorats per a l’ocasió, segueix la proposta de l’any passat de seguir creixent i arribarà a una quarantena. La inauguració de la 9a edició del ˝Flors i Violes˝ serà el 27 d’abril a la plaça de Can Mario a les 21:30h. Tot seguit, a les 22h tindrà lloc el primer concert a càrrec d’un dels grups més representatius de la música del país,

66

Mishima, que oferirà el seu espectacle a l’Espai Els Forns La Brava (La Bòbila). El mateix lloc serà un dels espais destacats al llarg de tota la programació. En total, durant els 4 dies, s’oferiran més d’un centenar d’espectacles, de música i dansa en directe, totalment gratuïts. Entre les activitats més destacades s’hi troben els concerts Miquel Abras, Soweto Sara Terraza i molts altres. Pel que fa a les arts escèniques i plàstiques, entre les moltes activitats programades es poden destacar els diversos espectacles de circ amb les companyies Filigranes i Pessic de Circ, així com diverses exhibicions destinades a tot tipus de públic. Cal destacar el creixement exponencial que ha anat representant aquesta activitat en els darrers anys. A més a més, després de l’èxit de l’any passat, una mostra en va ser la Festa Holi que va omplir de música i color la plaça de Can Mario. Una activitat que va tornar a reunir prop de 1.500 persones.

D’altra banda, en l’apartat gastronòmic, durant tots el dies a l’Espai Els Forns La Brava hi tindrà lloc un dels esdeveniments amb més èxit del ˝Flors i Violes˝, els “food trucks” que ofereixen menjar d’arreu del món i música en directe. També una vintena de restaurants del municipi s’uneixen a la festa amb un menú especial “Flors i Violes”. Tota la informació referent a l’activitat, així com la programació detallada del diferents concerts i espectacles es pot consultar a l’aplicació per dispositius mòbils de ˝Flors i Violes”, inclosa dins l’app “palafrugell al mòbil” i al web www.florsivioles.cat. Un web que s’ha renovat per aquesta edició i que compta amb un contingut molt visual i fàcil de navegar


68

RACONS DE LA COSTA BRAVA Port de l’Estartit


69


a Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que aplega a un ampli grup de professionals de la cuina i de la restauració, i que porta molts anys treballant en la difusió de la cuina del Baix Empordà. Fou l’any 1995 quan el grup de restauradors que organitzava les mostres gastronòmiques de La Cuina de l’Empordanet des del 1983, va decidir convertir-se en una associació sense ànim de lucre per treballar en la millora i la difusió de la cuina d’aquest petit rodal. Cada dia i a tota hora, individual i col·lectivament.

70

Perfils i edats diferents, capaços d’intercanviar coneixement i criteris, de complementar propostes i de fer pinya per enlairar la qualitat i el prestigi d’una cuina ancestral. Ells s’han encarregat de preservar, però també de posar al dia i d’innovar quan ha convingut i quan la demanda del públic nostrat o forà així ho ha reclamat. Formen part de la història gastronòmica d’un país que ha assolit l’excel·lència gastronòmica i ha esdevingut un referent mundial; no només per ser el primer col·lectiu que va creure en la identitat de la cuina del territori, sinó també per la seva millora constant.

Alguns potser diran que en aquesta terra fer bona cuina és fàcil, perquè segurament tenim el millor rebost, però sense el seny i la rauxa, l’ofici i el compromís d’aquests professionals, res hauria estat com és ara.

"La cuina marca la identitat dels pobles. S'arrela en la terra i elabora la tradició i el gust dels que l'habiten" - Rosa Regàs.


Aigua Blava

Es Portal

Mas dels Arcs

Aradi

La Calèndula

Mas de Torrent

Aurum

La Costa

Sa Cova

Bo.TiC (1*Michelin)

La Gamba

Sa Punta

Casamar (1*Michelin)

La Plaça

Terramar

El Roser 2

La Xicra

Vicus

Els Tinars (1*Michelin)

Llevant

Begur www.restaurantaiguablava.com 972 62 20 58 Platja d’Aro www.restaurantaradi.com 972 81 73 76 Platja d’Aro www.hotelcaladelpi.com 972 82 84 29 Corçà www.bo-tic.com 972 63 08 69

Llafranc www.hotelcasamar.net 972 30 01 04 L’Escala www.elroser2.com 972 77 11 02 Llagostera www.elstinars.com 972 83 06 26

Pals www.esportalhotel.com 972 63 65 96 Regencós www.lacalendula.net 972 30 38 59 Platja de Pals www.resortlacosta.com 972 66 77 40 Palamós www.lagambapalamos.com 972 31 46 33 Madremanya www.restaurantlaplaca.com 972 49 04 87 Palafrugell www.restaurantlaxicra.com 972 30 56 30 Llafranc www.hotel-llevant.com 972 30 03 66

Palamós www.masdelsarcspalamos.com 972 31 51 35 Torrent www.hotelmastorrent.com 972 30 32 92 Platja d’Aro www.nm-suites.com 972 82 57 70 Platja de Pals www.hotelsapunta.com 972 66 73 76 Llafranc www.hterramar.com 972 30 02 00 Pals www.vicusrestaurant.com 972 63 60 88 CuinadelEmpordanet @CuinaEmpordanet cuinaempordanet

71


72


DIA

2

MARÇ

9

MARÇ

RESTAURANT

CELLER

Sa Punta

Roig Parals

Can Jeroni

Mas Llunes

Platja de Pals T. 972 63 64 10

Figueres T. 972 50 09 83

La Plaça

Hugas de Batlle

Madremanya T. 972 49 04 87

El Molí

Bodegues Trobat

El Roser 2

Martín Faixó

DIA

RESTAURANT

MARÇ

La Fornal dels Ferrers Espolla Terrades T. 972 56 90 95

23 MARÇ

4

MAIG

Clos d’Agon

Celler Gerisena

Platja d’Aro T. 972 81 73 76

6

ABRIL

Bo.TiC

11

MAIG

13 ABRIL

Porta de l’Albera

ABRIL

ABRIL

25 MAIG

Duran

Els Tinars

Llagostera T. 972 83 06 26

Els Pescadors

1

Mas Oller

Vinyes dels Aspres

Terramar

Arché Pagès

La Calèndula

Mas Anglada

Emporium

Vinyes d’Olivardots

La Costa

Masia Serra

Sa cova

Celler Gelamà

La Xicra

*la vinyeta

Amiel & Molins

Celler Gerisena

Mas dels Arcs

Cellers d’en Guilla

Llevant

Perelada

Aurum

Vinyes dels Aspres

Mas de Torrent

Mas Llunes

Voramar

Hugas de Batlle

Figueres T. 972 51 03 77

Regencós T. 972 30 38 59

Platja de Pals T. 972 66 77 40

Pont de Molins T. 972 52 93 58

Palamós T. 972 31 51 35

Martín Faixó

Vinyes d’Olivardots *la vinyeta

Vicus

Martí Fabra

La Cuina d’en Norat

Arché Pagès

Pals T. 972 63 60 88

Roses T. 972 25 61 54

Antaviana

Palafrugell T. 972 30 56 30

Palamós T. 972 31 46 33

Llançà T. 972 38 01 25

27

MAIG

JUNY

Figueres T. 972 50 12 50

20

18

Terra Remota

Mollet de Peralada T. 972 54 51 88

La Gamba

Pere Guardiola

Begur T. 972 62 20 58

Platja d’Aro T. 972 82 57 70

Corçà T. 972 63 08 69

Reina de Port-Lligat

Aigua Blava

Castelló d’Empúries T. 972 25 05 93

Pals T. 972 63 65 96

Aradi

Espelt

Llafranc T. 972 30 02 00

L’Escala T. 972 77 11 02

Es Portal

Casamar

Llafranc T. 972 30 01 04

Pont de Molins T. 972 52 92 71

16

CELLER

8

Llafranc T. 972 30 03 66

JUNY

Platja d’Aro T. 972 82 84 29

15 JUNY

Torrent T. 972 30 32 92 Portbou T. 972 39 00 16

Restaurants de la Cuina de l’Empordanet Restaurants de la Cuina del Vent

Amb els restaurants de la Cuina de l’Empordanet, la Cuina del Vent i els cellers de la DO Empordà

73


el TARRAGONÈS

E

Relax entre mar i muntanya

ntre racons emblemàtics i privilegiats de la Costa Daurada, ens trobem en un indret medieval on hi destaca un passeig marítim i un ric patrimoni artístic i cultural. A primera línia de mar i gaudint d’un clima suau i agradable, respirem fons i despertem davant de la tranquil·litat i bellesa d’una vila única. Descobrim Altafulla. Entre cultura, natura i una àmplia oferta turística, Altafulla és una vila ben conservada i respectuosa amb el seu entorn i es tracta d’un indret de relax entre l’ambient de ciutat i el turisme de masses. La seva vocació de

Platja d'Altafulla, amb una longitud de 1100 metres, s'estén des del cap Gros fins a prop de la Roca del Gaià.

74

vila tranquil·la, la converteix en una lloc ideal per passar en família, per desconnectar de la rutina i per oferir un turisme de proximitat de qualitat. Si parlem de la cultura que caracteritza Altafulla, no podem deixar de banda el seu castell que, amb l’aspecte d’una fortalesa, encara conserva el seu pati original i una galeria renaixentista. Es troba en un excel·lent estat de conservació i, és per aquesta raó, per la qual val la pena de fer-hi una visita mentre es descobreix la vila més medieval. Seguint aquest nucli urbà antic, ens podrem endinsar també en un recinte emmurallat i carrerons de pedra, conegut com la Vila Closa.

Les curtes distàncies amb poblacions i llocs de gran interès converteixen Altafulla en el principi i la fi de diverses rutes per conèixer de més a prop una part de Catalunya


Altafulla organitza diverses visites guiades per la vila les quals donen l'oportunitat de conèixer llocs com la Vila Closa, el Barri Marítim i la Vila romana dels Munts. Una gran varietat d'atractius caracteritzen la vila com una destinació turística amb personalitat pròpia

Passeig de Botigues de Mar format per petits magatzems antics on els pescadors desaven els estris de feina. Actualment, s'ha convertit en habitatges i residències d'estiueig

És en aquesta Vila Closa on es podrà conèixer en primera persona tot un conjunt medieval, format per uns carrers amb pendent, façanes de cases senyorials del segle XVIII i diverses places, on la tranquil·litat i l’elegància de l’espai prendran el gran protagonisme. El poble d’Altafulla està situat a la costa del mar Mediterrani, entre la muntanya de Sant Joan i la de Sant Antoni, a uns 80 metres d’altitud. Els seus atractius naturals, com ara la platja o les rutes que recorren el poble vora el mar, donen un prestigi que fa d’Altafulla un indret excepcional per gaudir dels seus paisatges. Si seguim parlant de platges, podem dir que la platja d’Altafulla, guardonada amb el distintiu de qualitat Bandera Blava, és un dels atractius més importants del municipi. De sorra fina i daurada, ofereix la possibilitat de passejar-hi i gaudir-la durant tot l’any i, a més, disposa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda. I per tots aquells que encara vulguin una tranquil·litat i desconnexió més absoluta, els espera un espai natural compartit entre Torredembarra i Altafulla, on hi trobarem una petita cala de 60 metres de longitud on gaudir d’una qualitat única, tant de la sorra com de l’aigua, i que es coneixem amb el nom de platja del Canyadell d’Altafulla.

Plaça del Pou, un dels espais emblemàtics de la Vila Closa d'Altafulla.

Altafulla doncs, es tracta d’una destinació turística on es promou un tipus de turisme pròxim, amb personalitat, de qualitat i ben exigent. La vila es vol mostrar als seus visitants com un indret ideal per viure, per visitar i per gaudir de totes i cadascuna de les seves ofertes turístiques, que no són poques. Gaudir de la natura amb el mar i la desembocadura del riu Gaià. Descobrir la seva història en el recinte emmurallat, les cases del carrer Sant Martí o l’ermita de Sant Antoni. Conèixer la seva gent en el passeig de Botigues de Mar o durant les visites guiades que s’organitzen. I no podem oblidar la seva gastronomia, la qual forma part de la cultura mediterrània immersa en els productes locals de mar i muntanya

Ajuntament d'Altafulla Plaça del Pou, 1 43893 Altafulla (Tarragona) Tel. 977 652 923 www.altafulla.cat

75


la TERRA

ALTA

ntre carrers estrets i sinuosos, recorrem l’antic recinte emmurallat entre coberts embigats i arcades de pedra. Ens trobem en un indret d’origen medieval on hi podrem descobrir llocs emblemàtics, cases pairals, creus de terme i pedres misterioses. A la comarca de la Terra Alta, parlem de la Fatarella. Es tracta d’un poble singular, amb una llarga història i amb uns punts d’interès que permeten endinsar-se en la seva tradició i en les rutes turístiques de proximitat que envolten la zona. Si ens deixem captivar per l’ambient tranquil del poble mentre passegem, veurem com la construcció del seu centre antic 76

es basa en unes formacions típiques i amb embigats amb arcades de pedra que es van formar al fer créixer les cases damunt dels carrers. Aquest conjunt d’arcades formen els anomenats perxes, els quals caracteritzen el poble i li atribueixen un atractiu singular. El perxe de Ca Felip, el de Cal Bo o el de Ca Belart, són alguns exemples d’aquestes construccions, formades a partir de diferents materials com pedra i fusta.

La història de la Fatarella ens parla de la Batalla de l’Ebre i de la empremta històrica que aquesta ha deixat al poble

Aquests perxes donen lloc a arcs de mig punt que uneixen les façanes de moltes cases, les quals tenen portalades de pedra esculpides amb símbols i inscripcions que donen a conèixer una mica més la història de la vila. La història de la Fatarella també ens parla de la Batalla de l’Ebre i de la empremta històrica que aquesta ha deixat al poble. Per a conèixer aquest esdeveniment i tot el que va passar durant aquells anys, la vila organitza diferents recorreguts turístics que t’endinsen a conèixer els fets bèl·lics que van ocórrer. Un dels més reconeguts és la Ruta de la Pau, la qual visita els principals indrets on es desenvolupà la batalla amb la finalitat de mantenir viu el record. És una ruta comarcal que uneix les poblacions de Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Bot i Prat de Compte,


Fotografies: Angela Llop Un dels carrers de cases empedrades al centre històric de la Fatarella.

tots en un circuit tancat. A part d’aquest recorregut més llarg, la vila de la Fatarella ofereix una variant que només es recorre a nivell local dins del mateix poble. Si seguim relacionant la Batalla de l’Ebre amb la Fatarella, no podem oblidar d’anomenar altres punts d’interès cultural que ens aproximen una mica més a la seva història. Les Trinxeres de les Devees, el Memorial de les Camposines i el nou Centre d’Interpretació “Internacionals a l’Ebre”, són llocs que expliquen l’evolució i el desenvolupament de la batalla així com també la importància que tingué la participació internacional en el conflicte. Les Camposines de la Fatarella, ja des dels seus orígens medievals, sempre han format un punt estratègic de creuament dels camins pel que fa a la comunicació del territori litoral i les terres d’interior. Tant és així que, durant la Batalla de l’Ebre, el seu valor estratègic va continuar sent molt important, esdevingué el nus central de comunicacions i es convertí en l’objectiu de les ofensives franquistes. És per aquesta raó, doncs, que aquest Memorial de les Camposines es localitza en aquest lloc tan simbòlic i va dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre.

La Fatarella, a banda del seu patrimoni més històric i cultural, també destaca per la seva gastronomia, basada principalment en productes típics de la terra com coques, embotits, olis o fruits secs. Es tracta d’una gastronomia rica, variada i de qualitat on els seus plats més típics la identifiquen com una terra de bon paladar. La clotxa o la tortada, la truita amb suc o la coca d’avellana, són algunes de les preparacions exquisides que et trobaràs en aquest indret on la gastronomia hi pren també un protagonisme important

La Fatarella, un indret d’origen medieval on descobrir llocs emblemàtics, cases pairals, creus de terme i pedres misterioses

Creu de terme a la vila de la Fatarella.

Perxe de Ca Belart, uns dels arcs de mig punt que personalitzen la vila de la Fatarella.

Ajuntament de la Fatarella Plaça Major, 7 · 43785 La Fatarella Tel. 977 413 609 www.lafatarella.cat


és un dels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. El seu terme municipal és de 42,53 km2 i es troba a una altitud de 508 m. La població es localitza en un turó al costat del riu Algars. El terme és molt accidentat perquè una part d’aquest l’ocupen els Ports. A la zona més plana hi trobem els rius Algars i Estrets, que conflueixen a l’Ullal de la Rosa. Es creu que el topònim de la població pot derivar d’“arna”, en l’escut de la vila n’hi apareixen dues. Al 1992 el Govern de la Generalitat declara Bé d’Interès Cultural, en la categoria de conjunt històric al poble d’Arnes.

Passejant pel seu centre històric hi trobarem: • Ajuntament d’Arnes. És l’edifici més rellevant del municipi i un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya que data de l’any 1584. Construït per Joan Vilabona de Queretes. La Casa de la Vila és una magnífica construcció, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis. Després d’unes cornises sobre les finestres esmentades, s’alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. És fet de carreu escairat i té planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon. • L’Església de Santa Magdalena. L’Església Parroquial dedicada a Santa Magdalena és d’estil barroc. Fou edificada sobre les runes d’una església gòtica al 1693. Consta de tres naus i té capelles laterals i un campanar de torre. Les restes de l’església anterior es poden veure al carrer de Sant Antoni.

•  Castell d’estil gòtic. Situat al mig del poble del que només es conserven unes restes. • Portals d’accés al nucli antic. Portal del Miquelet, del Sastre, del Portalet i de la Sardinera. • Barana de la plaça de la Vila. Des d’on podem gaudir de les millors vistes dels Ports. Altres llocs d’interés per visitar són: • El Molí de l’Oli. Antic molí d’oli on encara es conserva la maquinària per fer oli. Actualment, la planta baixa és un Punt d’Informació, on trobareu informació sobre els Ports, rutes, la via verda, on escalar... i exposicions temporals. • Antic jardí de l’Abadia. On actualment trobem els gronxadors. • Capelles. Cinc capelles distribuïdes pel municipi, la de Sant Roc; Santa Dolors; Sant Antoni; Sant Domènech i la de la Mare de Déu de Capdevila.

Actualment, podem recórrer “la Ruta de les Bruixes d’Arnes”, un recorregut inspirat en la novel·la del mateix nom escrita per David Martí, que us permetrà conéixer algun dels escenaris més representatius d’aquesta obra.

78


A les afores del poble, gaudirem de: • Ermita de Santa Madrona. Consta d’una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor. A una dels costats de l’absis s’hi va construir posteriorment la sagristia. En quan a la seva història, degut a que durant la Guerra Civil fou incendiada l’Església i tota la documentació existent, actualment ens troben totalment desinformats sobre la seva història. Encara que existeix una tradicional cançó demanant aigua a la Santa, com a patrona de la Vila, hi ha la tradició de temps immemorables, que tots els veïns d’Arnes el dia 15 de març, dia de la seva onomàstica, van en romeria fins a l’ermita, on es fan actes religiosos i lúdics per a tots els visitants, com ara la venda de pastes típiques del poble, la paella popular... A prop de l’ermita trobem l’àrea recreativa de la Font del Cigró. • El Povet de la neu. Patrimoni rural. Estructura circular aixecada en pedra on s’emmagatzemava, els mesos d’hivern, neu o gel per a usos medicinals i de conservació dels aliments. Diversos plafons interpretatius expliquen com funcionava el pou. • Els Ports. El Parc Natural dels Ports i els seus voltants representen un entorn únic per al nostre poble. Els rius Estrets i Algars, els tolls (Blau, del vidre, de beltran, de les Valls...) camins, sendes, muntanyes, formen un lloc ideal per a que hi visquin diferents i nombroses espècies vegetals i animals. • Els arbres monumentals: El Pimpoll i el pi Ramut. Aquests dos arbres monumentals, declarats com a tals per la Generalitat de Catalunya, són propietat de l’Ajuntament d’Arnes. Tots dos tenen 22 i 31 metres d’alçada i estan situats enmig de la zona natural dels Ports, paratge natural de gran bellesa i tranquil·litat. I altres llocs d’interés com l’Ermita Lo Calvari, les fonts municipals, de dins; la nova; la del cigró, la d’en Claret..., els antics safarejos. Activitats esportives i de lleure: Una de les activitats lúdiques més interesants d’aquest lloc és poder gaudir de “la Via Verda” ja sigui en bicicleta, caminant o a cavall. “La Via Verda” de les Terres de l’Ebre travessa les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre, entre la que va ser l’estació d’Arnes i la ciutat de Tortosa. Té una distància de 49,6 km i un desnivell de 450 m. Sense oblidar-nos de les rutes de muntanya familiars com la dels Estrets (Toll Blau) on també s’hi pot practicar l’escalada; el Toll del Vidre; el Coll de Miralles; Terranyes...

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA MEL Un espai de divulgació i exposició sobre la mel, la cultura i la tradició que envolta aquest món, reforçant el vincle identitari d’Arnes amb aquesta tradició centenària. L’objectiu del centre és preservar i difondre la tradició de l’apicultura com a element essencial del patrimoni del poble, així com donar a conèixer el sorprenent món de les abelles. Aquest centre dirigit a un públic familiar, va ser inaugurat l’agost del 2008 i ha estat totalment remodelat l’any 2016. Consta de diferents espais didàctics i lúdics que, utilitzant les últimes tecnologies, ens mostren tot allò relacionat amb el món de la mel i les abelles de manera dinàmica i divertida. El Centre es pot visitar en diferents llengües: català, castellà, anglès i francès.

Telèfon d’informació

630 325 118 Ajuntament d’Arnes Plaça de la Vila, 2 43597 ARNES (TGN) Tel. 977 435 134 aj.arnes@altanet.org

+ info: www.arnes.altanet.org

15a FESTA DE LA MEL el 27 de MAIG

museudelamel.arnes@gmail.com 79


el BAIX

EBRE

acons amagats, cales retallades i escarpades, d’aigües cristal· lines i pedra i sorra fina. Respirem profund al costat de les onades del mar i descobrim la més pura essència mediterrània. Resseguint el retall capriciós del litoral i passejant per indrets únics, ens trobem al golf de Sant Jordi, a la comarca del Baix Ebre, per conèixer en primera persona l’Ametlla de Mar. La qualitat de les seves aigües, del seu entorn i de les activitats turístiques relacionades amb l’espai natural, converteixen a l’Ametlla de Mar en el segon municipi de Catalunya amb més banderes blaves a les seves platges. Tot passejant, ens trobem amb els trams més verges de la costa catalana i els paisatges que s’hi presenten són d’allò més sorprenents. L’Ametlla de Mar compta amb dos espais protegits pel Pla d’Espais d’Interès Natural, la Plana de Sant Jordi i la 80 80

zona de Santes Creus. Definits com espais naturals de gran singularitat, doten a l’Ametlla de Mar com un indret únic i de destacat valor paisatgístic i biològic. En tot el seu litoral, l’Ametlla de Mar ofereix racons solitaris, on el mar i els pins són els únics acompanyants d’una experiència relaxant i tranquil·la per a poder gaudir de la natura que l’envolta. Les platges que s’hi formen, de sorra fina i línies suaus, les aigües transparents i els penya-segats magnífics, fan de l’Ametlla de Mar un indret típicament mediterrani on els colors i les aromes de la terra i del mar et fan viure una experiència amb els cinc sentits. L’Ametlla de Mar també es converteix en un lloc ideal per a la pràctica de l’esport i de múltiples activitats aquàtiques i a l’aire lliure. Rutes en BTT, caminades, submarinisme, pesca o esports de vela... són diverses les opcions que es formen en un marc ideal per a l’oci marítim i el turisme d’aventura. Per conèixer un fons marí excepcional i gaudir de la flora i la fauna que

s’hi amaga, l’Ametlla de Mar està considerada com un dels millors indrets per a realitzar submarinisme, una activitat guiada per professionals que et faran descobrir sensacions mai sentides. A més, per conèixer el mar i endinsar-te en l’esport recreatiu, l’Ametlla de Mar també ofereix sortides de pesca de la tonyina gegant per tal de descobrir la seva història, l’alimentació, la investigació, la biologia i el seu valor gastronòmic. Per tot això i molt més, descobrir l’Ametlla de Mar et farà viure la natura a flor de pell, en indrets excepcionals i en passeigs per un litoral propi, diferent i únic

AJUNTAMENT DE L’AMETLLA DE MAR


81


HOTEL NASTASI

Segrià

CASA CUIROLS

Berguedà

HOSTAL VALL D'ÀNEU

Pallars Sobirà

NOU CAMPING

Pallars Sobirà

Un complet i encantador hotel urbà situat a Lleida amb un servei i atenció personalitzat per a que se senti acollit en un entorn càlid. Complet i sofisticat Spa equipat, que el faran gaudir d’una experiència de relaxació inigualable. Restaurant amb més de 30 anys d’experiència, on l’hi oferiran l’autèntica cuina catalana de qualitat amb productes de mercat.

Des de l'alimentació de les cabres amb herbes de la pròpia finca, fins a l'etiquetatge final dels formatges. A casa Cuirols, els formatges són elaborats amb llet crua, és a dir, sense pasteuritzar. D'aquesta manera, es conserva el gust vertader de la llet. Coneix els seus productes artesans i degustaràs el veritable sabor d'un bon formatge. Visita i descobreix més a www.formatgescuirols.com

Relax, tranquilitat i natura. Gaudeix de la terra i de les vacances durant tot l'any envoltat de natura i muntanya. L'Hostal Vall d'Àneu, situat als Pirineus catalans, és un indret típic pirinenc que ofereix unes espectaculars vistes de la vall i dels seus voltants. A més, el restaurant serveix plats típics de la gastronomia de la zona i té servei de lloguer d'equips d'esquí.

Ambient familiar, natura, aventura, senderisme, esquí i relax a les Valls d’Àneu, a tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Ample espai que compta amb excel·lents instal·lacions i serveis: botiga, braseria, terrassa, barbacoa, piscines climatitzades, sala de jocs, activitats i animació, parc infantil...Tot al teu abast!

Avda. Alcalde Rovira Roure, 216 25198 LLEIDA Reserves: 973 249 222

La Nou de Berguedà 08689 LA NOU DE BERGUEDÀ ( BCN ) Reserves: 938 259 010

Carrer Major, 46 25580 ESTERRI D'ANEU ( Lleida ) Reserves: 973 626 097

Carretera C-13, km-156 25597 La Guingueta d'Àneu ( Lleida ) Reserves: 973 626 261

CAMPING RESORT

PARADOR 24H

CASA RURAL

Pallars Sobirà

Segrià

La situació tan estratègica d’Aigüestortes Càmping Resort, al centre d’una de les valls glacials més àmplies del Pirineu, fa que sigui el punt de partida ideal per a les teves excursions. Coneix el pais de l'ós bru, descobreix pobles carregats d’història i tradició, coneix les joies del romànic, gaudeix de la neu de les estacions d’esquí del Pallars Sobirà.

Som un restaurant i cafeteria 24 hores, amb gran experiència i trajectòria en sector de la restauració. Oferim un ampli menú i carta de plats originals, entre els quals destaquem les nostres especialitats de carn a la brasa d'alzina. Ens hem adaptat als nous temps, per satisfer als qui busquen el sabor tradicional i al paladar més exigent.

Carretera. C-13 25580 Esterri d'Àneu ( Lleida ) Reserves: 973 626 263

Carretera N-230, km 3, 25005 Torrefarrera ( Lleida ) Reserves: 973 752 043

627 574 003 ( Valentí ) www.agroviure.com Casa Rural SANT JOAN: A 3 Km. de SOLSONA 627 salada 57 40 03 Capacitat per a 10 persones • Piscina privada d’aigua Valentí ) Llar de Foc • Barbacoa • Calefacció • 5 Habitacions • 2( Banys Wi-Fi gratis • Pàrquing • Zona de Jocs: ping-pong, futbolí, bàsquet... www.agroviure.com

CASA ESPUNYES Solsonès

Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui. Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS ( Lleida ) Reserves: 973 481 443

La nostra secció, On anem? va destinada a totes aquelles persones que tinguin un negoci de turisme rural i/o restauració que vulguin promocionar els seus serveis d’una forma clara, concisa i directa als turistes a decidir-se.

Truca'ns! 932 497 171 973 071 222 83


Visita l’Espluga de Francolí La història com mai te l’han explicat


DIUMENGE, 1 d'Abril EL SUPERMES, durant tot el mes al Baix Llobregat.

DIVENDRES, 6 d'Abril RUMM FESTIVAL DE FOOD TRUCKS, del 6 al 8 d'abril a Lleida.

DISSABTE, 7 d'Abril FIRA COMARCAL DE PRIMAVERA, del 7 al 8 d'Abril a Campllong. 7a FIRA DE PRIMAVERA, a la Sènia. 3a JORNADA GASTRONÒMICA DE LES PLANTES OBLIDADES, a Igualada.

FIRA DE L'ESPÀRREC, al Port de la Selva. ECOFIRA, a Calaf.

MERCAT TOT 2A MÀ, a Santa Eulàlia de Ronçana.

DIMECRES, 11 d'Abril E-SHOW, del 11 al 12 d'Abril a Barcelona. EXPOJOVE, del 11 al 14 d'Abril a Girona.

DIJOUS, 12 d'Abril MOSTRA DE TEATRE, del 12 al 15 d'Abril a Igualada. SALÓ INTERNACIONAL DEL CÒMIC,

MERCAT MEDIEVAL, del 7 al 8 d'Abril a Arbeca.

del 12 al 15 d'Abril a Barcelona.

TROBADA MOTERA SOLIDÀRIA, del 7 al 8 d'Abril a Ulldemolins.

DIVENDRES, 13 d'Abril

MERCAT DE PAGÈS, a Canet de Mar. SONAB, a Balsareny.

DIUMENGE, 8 d'Abril

FIRA DEL PÈSOL, del 13 al 15 d'Abril a St. Andreu de Llavaneres. AUTOTRAC, del 13 al 15 d'Abril a Mollerussa.

DISSABTE, 14 d'Abril

2a FESTA DE LA CLOTXA, a la Bovera.

TOSSA INDIANA, del 14 al 15 d'abril a Tossa de Mar.

XXXVIII MARXA A LES ERMITES, a Lloret de Mar.

FIRA DE FORNELLS, del 14 al 15 d'abril a la Selva.

15a FIRA DEL SENGLAR, a Osor.

FIRA MODERNISTA DEL PENEDÈS, del 14 al 15 d'abril a l'Arboç. 85


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DILLUNS, 16 d'Abril FIRA HOSTELCO, del 16 al 19 d'abril a l'Hospitalet de Llobregat.

DILLUNS, 23 d'Abril DIADA DE SANT JORDI, a tot Catalunya.

MYBA CHARTER SHOW, del 23 al 26 d'abril a Barcelona. BCN BRIDAL FASHION WEEK,

del 23 al 29 d'abril l'Hospitalet de Llobregat.

DIJOUS, 19 d'Abril FIRA DE FORMACIÓ I TREBALL, del 19 al 21 d'abril a Lleida.

DIVENDRES, 20 d'Abril SETMANA MEDIEVAL, del 20 al 29 d'abril a Montblanc. B-TRAVEL, del 20 al 22 d'abril a Barcelona. FIRA DE L'ARRÒS I EL COMERÇ, del 20 al 22 d'abril a l'Aldea. MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ,

DIJOUS, 26 d'Abril MOTORTOTAL, del 26 al 29 d'abril a Mataró.

DIVENDRES, 27 d'Abril FLORS I VIOLES, del 27 a l'1 de maig a Palafrugell. FERIA DE ABRIL, del 27 a l'1 de maig a Lleida. JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TONYINA,

del 20 al 27 d'abril a Lleida.

a l'Ametlla de Mar, a Vandellós i Hospitalet de l'Infant.

DISSABTE, 21 d'Abril

DISSABTE, 28 d'Abril

FIRA DE SANT CRIST, del 21 al 22 d'abril a Piera. FIRABRIL, del 21 al 22 d'abril al Perelló. FIRAESPORT, del 21 al 22 d'abril a Vilanova d'Escornalbou

DIUMENGE, 22 d'Abril FIRA DEL SABÓ, a Montgai.

FESTIVAL FLORAL A LA VILA VELLA, del 28 d'abril a l'1 de maig a Tossa de Mar.

TROBADA DE CAMPANERS, del 28 al 29 d'abril a Ós de Balaguer. FIRA Q BALAGUER, del 28 al 29 d'abril a Balaguer. FIRA DE LA TERRISA, del 28 d'abril a l'1 de maig a la Galera. EXPOEBRE, del 28 d'abril a l'1 de maig a Tortosa. 87


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

NULLES C/ Estació, s/n · Nulles Tel. 977 602 522 SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560 VALLS C/ de la Cort, 61 · Valls Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431 CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Cadaquès Tel. 972 258 315 EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Empuria Brava Tel. 972450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Figueres Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · L'Escala Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Llançà Tel. 972 380 855 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Peralada Tel. 972 538 840 LA SELVA C/ de l'illa, 13 · El Port de la Selva Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rode, 79 · Roses Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra de la platja, s/n · Sant Pere Pescador · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 · Vilabertran Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Sant Sadurní d'Anoia Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Subirats Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

88

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Coll de Nargó · Tel. 973 383 048 LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · La Seu d'Urgell Tel. 973 351 511 OLIANA Av. Barcelona, 81 · Oliana Tel. 973 470 339 ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n · Organyà Tel. 973 370 030 TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tuixent Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353 EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 005 OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA PL. Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Calaf Tel. 938 680 833 L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Alta Anoia · Tel. 938 680 366 LA LLACUNA C/ Major, 4 · La Llacuna Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Capafonts Tel. 972 505 902 LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 · La Selva del Camp · Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1· Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Mont-roig del camp · Tel. 977 179 468

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 · Begur Tel. 972 624 520

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Prades Tel. 977 868 302

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) · Reus Tel. 977 010 670

L' ESTARTIT Passeig Marítim, s/n. · L'Estartit Tel. 972 751 910

BAGES OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 · Manresa · Tel. 936 930 350 CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Cardona Tel. 938 692 798 MANRESA Pl. Major, 10 · Manresa Tel. 938 784 090 MONTSERRAT Monestir de Montserrat Tel. 938 777 777 SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Súria Tel. 938 696 984 SANT JOAN DE VILATORRADA C/Major, 91-93 · Sant Joan de Vilatorrada · Tel. 938 764 040

BAIX EBRE OFICINA DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n L'Ametlla de mar · Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · L'Ampolla Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 · Benifallet Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Deltebre Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · El Perelló Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Deltebre Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Roquetes Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 ( edifici Torre Maria) La Bisbal de L'Empordà Tel. 972 645 500 PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 · Palafrugell Tel. 972 300 128 PALAMÓS Passeig del Mar, s/n · Palamós Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Pals Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Platja D'Aró · Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Sant Feliu de Guíxols · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Torroella de Montgrí Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · St. Feliu de Llobregat · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Castelldefels Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Collbató Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Santa Coloma de Cervelló · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Vallirana Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Vendrell Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · L'Arboç · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Calafell Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Coma-ruga Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Cunit Tel. 977 674 777


Oficines de Turisme de Catalunya VENDRELL Dr. Robert, 33 · El Vendrell Tel. 977 660 292

BARCELONÈS AEROPORT EL PRAT Aeroport El Prat (T1) · Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704 BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 · Badalona Tel. 934 832 990 BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Barcelona · Tel. 932 853 834 BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - AMADEU BAGUES Rambla de les flors, 88 · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Barcelona · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Barcelona · Tel. 932 388 091 BESOS C/ Mare de deu del Carme, 115 Sant Adrià de Besos · Tel. 977 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Berga Tel. 938 221 500 BAGÀ C/Raval, 18 · Bagà · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Castellar de n'Hug · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Gosol Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · La Pobla de Lillet Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Llívia Tel. 972 896 313

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Montblanc Tel. 977861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del castell, s/n · Santa Coloma de Queralt · Tel. 977 880 478 VIMBODI I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Pl. del Castell, 1 · Cubelles Tel. 938 952 500 SITGES Pl.Eduard Maristany · Sitges Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Vilanova i la Geltrú · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Vilanova i la Geltrú Tel. 938 935 555

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Arbeca Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Granadella Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 ( inici del Pont Vell) · Besalú · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Olot Tel. 972 260 141

MARESME OFICINA DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 ·Alella Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/Riera Bisbe i Pol, 8 · Arenys de Mar Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 baixos · Caldes D'Estrac · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant jaume, 231 · Calella Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Malgrat de Mar Tel. 937 655 642 MATARÓ C/ La Riera, 48 baixos · Mataró Tel. 937 582 698 MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Masnou Tel. 935 571 834 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1· Sant Pol de Mar Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Santa Susanna Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Pineda de Mar Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Pl. del Fòrum Palatiolo, s/n · Palafolls Tel. 937 620 611

MOIANÈS

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933 BALAGUER Avinguda Comte Jaume d’Urgell, 5 (dins del museu) · Balaguer Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · La Baronia de Rialb Tel. 973 460 234

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715 MANLLEU Pg. de Ter, 2· Manlleu Tel. 938 515 176 PRATS DE LLUÇANÈS Passeig de lluçanès, s/n · Prats de Lluçanès · Tel. 938 560 100 RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Rupit i Pruit · Tel. 938 522 003 TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia, 1 · Tavèrnoles Tel. 938 887 308 OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035 VIC Pl. del pes, edifici de l'Ajuntament, s/n · Vic · Tel. 938 862 091

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Moià Tel. 938 301 418

LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu La Seva · Tel. 938 125 712

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Sant Joan de les Fonts · Tel. 972 290 507

MONTSIÀ

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

VALL D'EN BAS Passatge Can Trona, s/n · Vall d'En Bas Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

AMPOSTA Av. Sant jaume, 42-52 · Amposta Tel. 977 703 453

CONCA DE BARBERÀ

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Llagostera Tel. 972 832 322

LA GALERA C/ Sant Llorenç, baixos, 36 · La Galera · Tel. 977 718 339

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Espluga de Francolí · Tel. 977 871 220

OF. DE T. DE CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 744 624

90

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Ulldecona Tel. 977 573 394

PRESES Antiga estació, s/n · Preses Tel. 972 694 904

ALCANAR C/Lepanto, s/n · Alcanar Tel. 977 737 639

PUIGCERDÀ pl. Santa Maria, s/n · Puigcerdà Tel. 972 880 542

LA SÈNIA Pg. de la clotada, 23 · La Sènia Tel. 977 713 000

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 4 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · La Pobla de Segur Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002


Oficines de Turisme de Catalunya ESTERRI D'ÀNEU C/Major, 40 bis · D'Esterri d'Àneu Tel. 973626345 LLAVORSÍ Crta. Vall de cardós, s/n · Llavorsí Tel. 973622008

PLA DE L'ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 · Banyoles Tel. 972 583 470

PLA D'URGELL OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PLA D'URGELL Av. Prat de la Riba, 1 · Mollerussa Tel. 973 711 313

PRIORAT CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n· Cornudella de Montsant Tel. 977 821 000 FALSET Pl. La quartera, 1· Falset Tel. 977 831 023 MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n · Margalef · Tel. 668 582 542 ULLDEMOLINS Pl. de l'Esglèsia, 1· Ulldemolins Tel. 977 561 546

RIBERA D'EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D'EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Mòra d'Ebre Tel. 977 401 851

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 ·Arbúcies Tel. 972162 477 BLANES Pl. de Catalunya · Blanes Tel. 972 480 103 CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera· Caldes de Malavella Tel. 972 480 103 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Hostalric Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Lloret de Mar Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Maçanet de la Selva · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Sant Hilari de Sacalm · Tel. 972 869 686 TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tossa de Mar Tel. 972 340 108

ASCÓ Carretera de Campucines, 21 · Ascó Tel. 977 406 583

VILOBI D'ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava · Vilobi d'Onyar · Tel. 972 942 955

SEGARRA

SOLSONÈS

OF. TURISME DE LA SEGARRA Passeig de Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONSÈS Crta. de la Bassella, 1 · Solsona · Tel. 973 482 310

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Cervera Tel. 973 534 442 GUISSONA C/Del Tint, 2, baixos · Guissona Tel. 973 551 414

SEGRIÀ OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800 OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Lleida Tel. 973 700 319

92 92

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Ripoll Tel. 972 702 351

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Arties Tel. 973 641 612

TARRAGONÈS

BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Bossost Tel. 973 648 157

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 OFICINA MUNICIPAL DE TURISME DE TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tarragona Tel. 977 250 795 PATRONAT MUNICIPAL DE TURISME DE TARRAGONA C/Major, 39 · Tarragona Tel. 977 250 795

LES Av. Sant jaume, 39 · Les Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Vielha Tel. 977 179 468

TERRA ALTA

VALLÈS OCCIDENTAL

GANDESA Av. Catalunya · Gandesa Tel. 977420 910

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL ctra. N-150, km. 15 · Terrassa Tel. 937 273 534

URGELL OFICINA DE TURISME DE L'URGELL C/ Agoders, 16 · Tàrrega Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Agramunt Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Bellpuig Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/Prat de la Riba, 6 · Vallbona de les Monges · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del bisbe Comelles, 13 · Verdú Tel. 973 347 216

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Sant Cugat del Vallès · Tel. 936 759 952 TERRASSA Pl. Josep Freixa i Argemí· Terrassa Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Granollers Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Caldes de Montbui · Tel. 938 634 140

VALL D'ARAN

LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900

OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D'ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CELONI C/Major, 53 · Sant Celoni Tel. 938 670 171

LA VALL DE LORD Crta. de Berga s/n · St. Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Camprodón Tel. 972 740 010 SANT JOAN DE LES ABADESSES Plaça de l’ Abadia, 9 · Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 599 SETCASES Pl.Major, 1 · Setcases Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Crta. de Bruguera, 2 · Vall de Ribes Tel. 972 727 728

Informació editada per

MAGAZINE PUBLICACIONES MEDIA, SL Per canvis o modificacions: Tel. 973 071 222 produccion@magazinepublicaciones.com


La col·lecció Històries Ibèriques

Un projecte editorial del Museu d’Arqueologia de Catalunya. De la ma de periodistes i escriptors destacats del sector cultural català. • Anna Sáez: ILERGETS: ˝ Els enigmes dels ibers a la plana de Lleida ˝ • Jacinto Antón: INDIGETS: ˝  Viatge al país dels indigets, espasa en mà ˝ • Julià Guillamon: AUSETANS: ˝  L’enigma Titus Livi  ˝ • Daniel Romaní: CERETANS / LACETANS: ˝ Ceretans / Lecetans ˝ • Ignacio Orovio: CESSETANS: ˝ Territori cesseta  ˝ • Carles Cols: ILERCAVONS: ˝ El país dels ilercavons  ˝ • José Ángel Montañés: LAIETANS: ˝  Terra de laietans ˝

www.mac.cat Passeig de Santa Madrona, 39-41 · Parc de Montjuïc · BARCELONA


Et dissenyem la teva pĂ gina web amb les Ăşltimes tecnologies


95


Antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el modernisme que et queda per descobrir

Metro: L5 Sant Pau | Dos de Maig www.santpau.barcelona #SantPauBCN

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE TURISME nº40 Abril 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

MAGAZINE TURISME nº40 Abril 2018  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement