TURISME CATALUNYA nº46 Octubre 2018

Page 1

OCTUBRE 2018 • N.46

'95

CARDONA

Els senyors de la Muntanya de Sal

FESTA DEL VI DE LLEIDA Referència en vi i gastronomia

Puja’t al tren de la fira

PARC SAMÀ

Un jardí amb memòria

SETCASES

Un petit paradís terrenal

RIPOLL

Bressol de Catalunya Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Castell de Cardona

MATARÓL

es estacions de canvi normalment expressen la seva evolució a través d’una transformació cromàtica inimitable i es converteixen en mirall per a molts pintors i artistes. Octubre és temps de tardor. En aquest període, les fulles verdes dels arbres es tornen groguenques i marrons, s’assequen i cauen amb l’ajuda del vent, que ja bufa amb més força. L’ energia que abans tenien les fulles de les plantes, baixa cap a les arrels per mantenir-se durant les dures condicions que patiran durant l’estació següent. Amb l’arribada de la tardor, comencen a caure les fulles i això ens brinda uns paisatges excepcionals. La part més interessant la podem gaudir gràcies a la disminució de les hores de llum, que farà que puguem veure postes de sol extraordinàries, tenyides d’un sol daurat que magnificarà el vermell del cel i matissarà els grocs i marrons de la natura, propis dels mesos que venen. Qualsevol paratge de Catalunya ofereix moments ideals, mentre gaudeixes de fires, mercats i esdeveniments emblemàtics. Conèixer el territori més amagat fa estimar la nostra terra d’una manera especial. A fem un recull de propostes variades que engloben el turisme actiu, on la seva finalitat, mes rere mes, és enamorar-te del territori més ric a través d’un turisme familiar i de proximitat. En aquesta edició, us parlem d’una de les tradicions més arrelades en aquesta época de l’any, anar a buscar bolets. Teniu tots els consells i tècniques per a fer un bona collita i de forma segura, així com també els principals bolets que podreu trobar en territori català. Pobles, ciutats, restauració, festes, mercats i un grapat de tradicions són algunes de les propostes que podràs fullejar en una edició d’octubre que wdona la benvinguda a la tardor.

el BARCELONÈS

10

el MARESME

12

el BERGUEDÀ

14

OSONA 18 el BAGES

30

el SEGRIÀ

36

la NOGUERA

42

el SOLSONÈS

48

el PALLARS

JUSSÀ 50

les GARRIGUES

54

el GIRONÈS

58

el RIPOLLÈS

60

la CERDANYA

76

el BAIX

CAMP 82

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

120.000 lectors a tot Catalunya

Tel. 667 560 225

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


La Val d’Aran

ecorrem Catalunya de nord a sud, d’est a oest. Caminem per senders, mengem de gust, descobrim paisatges únics i visitem indrets encara desconeguts. Catalunya ens amaga tradició i història, patrimoni i cultura. Aquest mes d’octubre, pots aprofitar per conèixer d’una manera diferent la nostra terra, mitjançant la Ruta del Pirineu Comtal. Una ruta històrica per viatjar als orígens i naixement de Catalunya on recordar els nostres avantpassats. Amb aquest nou mes arriba la temporada dels bolets i Catalunya és un territori que gaudeix d’un terreny excepcional per aquest aliment tan preuat, en aquesta edició donem l’oportunitat de descobrir aquest fascinant món. Si recorrem el mapa, comencem el nostre camí des del nord de les terres lleidatanes, on la primera parada és el Segrià on celebrar la festa del vi. Viure la història i cultura del territori de part del Museu de Lleida. També en forma part Torrebesses, el poble de la pedra seca. Un passet més al tenim la Noguera, que ve carregada de gastronomia amb els restaurants Apagallums i el Rialb. Dins d’aquesta comarca coneixem de primera mà Artesa de Segre, el qual està conformat per un conjunt d’indrets amb molta història. De camí cap al Solsonès, una zona molt agraïda per al creixement de bolets, on també s’hi cultiva el trumfo i s’hi genera la sal, a Odèn s’hi celebra el mercat dedicat a ell. Una zona ideal per connectar amb la natura és el Pallars Jussà. Les Garrigues, per la seva banda, ens deixa participar en totes les activitats de la seva agenda turística, així com també provar les mostres gastronòmiques de mà dels restaurants adscrits en aquesta jornada, on degustar l’oli del primer raig. O, visitar el restaurant Masia les Garrigues i conèixer la seva essència. Entrem a terres tarragonines i coneixem el Parc Samà un jardí amb memòria, que es 4

Alta

Pallars Sobirà

troba a Cambrils i aquest mes ve promociRibagorça onant el seu particular Halloween Scream Night, que no us podeu perdre. Ja hem arribat a la costa i la província de Barcelona ens dona la benvinguda. El Maresme ens obre les portes per conèixer Mataró i la seva fira ferroviària, el Berguedà amb els seus camins i senders, L’Alt Ur ens endinsa en un poble molt singular, Vilada. Osona ens apropa a Montesquiu, la Seva, Viladrau i Oristà cada un té alPallars Jussà gun detall que el fa únic. D’altra banda, el Bages una comarca que rep la vinya com una forma de vida. En aquesta bonica El comarca hi ha la població dedicada a la sal, Cardona. També hi ha Súria, que presenta la seva Fira Medieval d’Oficis. La Noguera Ens apropem a les terres gironines i coneixem Ripoll, Setcases, Sant Joan de La les Abadesses, Ogassa, Segarra Cerdanya, Puigcerdà, Pla Llívia i la comarca del d’Urgell Ripollès ens ofereix tot l’Urgell Segrià un seguit de packs per aprofundir de la manera més dinàmica aquests indrets. Les Garrigues Conca de Amb tota aquesta Barberà experiència rica i variada gràcies a la realització d’aquesta Alt Camp edició, ja hem Priorat omplert una Pe mica més la Tarragonès Baix Camp nostra motxilla d’avenTerra Alta Ribera tures a través d’un turisme d’Ebre de proximitat exquisit. Volem Província de Tarragona viureu-ho Província de Lleida Baix Ebre amb tots Província de Barcelona vosaltres.

Veniu?

Província de Girona

Montsià


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

rgell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

l Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

Baix enedès

Alt Penedès

Ma

res

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

me

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

La Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


Una ruta històrica per viatjar als orígens i naixement de Catalunya per recordar els avantpassats

E

l tema central de la Ruta del Pirineu Comtal és la història del naixement de Catalunya, la història de com una societat hereva del món romà i visigòtic, a les valls pirinenques catalanes entre els segles IX i XII, va adquirir una identitat diferenciada manifestada en una llengua pròpia, el català, i un nom de país, Catalunya. Des de l’Empordà fins a la Ribagorça, amb el Pirineu com a teló de fons, la ruta travessa un paisatge d’una bellesa colpidora, un escenari històric farcit de fets, personatges i llegendes, i esquitxat d’esglésies, monestirs, castells i viles que guarden el record d’aquells temps, que són també els de la infància d’Europa, del feudalisme, de les croades i del romànic.

6

Tot i que la majoria dels elements que la integren pertanyen als segles XI, XII i XIII, la ruta abasta cronològicament des dels anys del segle IX, quan Guifré el Pilós inicia el camí que portarà a la independència dels comtats catalans, fins al segle XV, quan la mort sense descendència del rei Martí I l’Humà significarà la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de cinc-cents anys


L

a Ruta del Pirineu Comtal consisteix en una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya. Consta de tretze punts destacats lligats per una selecció de carreteres de trànsit lent, la majoria panoràmiques.

Text i fotos de empresa.gencat.cat

Martí I l’Humà (Girona, 29 de juliol de 1356-Barcelona 31 de maig de 1410)

anomenat també Martí I el Vell i Martín I d’Aragó, va ser entre 1396 i 1410, rei d’Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya i comte de Barcelona. Igualment va ser rei de Sicília entre 1409 i 1410.

7


TERRASSA,

S

ituada al peu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, Terrassa, amb una població de 218.834 habitants (Font: Padró Municipal, gener 2018), és la co-capital del Vallès Occidental i una de les poblacions mitjanes més importants de Catalunya. És una ciutat universitària i industrial, amb un ric patrimoni cultural i artístic. Terrassa té una personalitat molt marcada, influenciada pel seu passat industrial, que ha deixat una petjada molt particular en el municipi. Els monuments, la història i el seu patrimoni fan de Terrassa un atractiu punt d’interès per a les persones amb inquietuds culturals i amb ganes de conèixer coses noves. Però Terrassa també es una ciutat viva, amb una oferta cultural i d’oci molt dinàmica, i també amb una gran activitat esportiva i amb grans àrees verdes i de relació ciutadana. «El Festival de Jazz», «La Fira Modernista», l’hoquei, les temporades de dansa, música i teatre, les exhibicions castelleres o el golf, completen una àmplia oferta per gaudir d’una ciutat dinàmica i de serveis.

SANT CUGAT,

É

s avui una ciutat jove i moderna que, alhora, ha sabut conservar l’esperit tradicional d’aquell poble agrícola i d’estiueig de no fa tants anys. Ciutat verda i innovadora, el seu repte és seguir avançant en un model basat en la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental. Situada als peus de la serra de Collserola i en un dels principals eixos econòmics del país, un lloc on viure i gaudir, estudiar i treballar. Amb prop de 90.000 habitants, la població de Sant Cugat és una de les més joves i més qualificades de Catalunya. Ciutat dels infants, terra d’artistes, campus universitaris, pol de recerca i seu d’empreses i multinacionals, és també una ciutat acollidora i diversa, amb un ric teixit associatiu. àudioguia al Monestir de Sant Cugat i un obsequi a Mercantic. L’activitat ofereix la possibilitat de conèixer la història mil·lenària d’aquesta vila i gaudir del mercat vintage més autèntic de Catalunya. Per obtenir l’obsequi només heu de mostrar el vostre bitllet combinat a la cafeteria de Mercantic. Combinat Monestir – Collserola – eBike Sant Cugat

Turistren:

El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès fins a Terrassa Rambla amb FGC, l’entrada al mNACTEC i a la Seu d’Ègara. La visita us farà descobrir l’essència de Terrassa a través del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb el seu patrimoni industrial i científic, que us transportarà als orígens de la Terrassa industrial, i de la Seu d’Ègara, un conjunt arquitectònic i monumental únic a Europa, que està preparant la seva candidatura a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A totes les màquines expenedores de bitllets de qualsevol estació d’FGC de la línia Barcelona-Vallès.

Turistren: A la ciutat de Sant Cugat les opcions que ofereix són: Combinat Monestir El Reial Monestir de Sant Cugat és un recinte mil·lenari amb origen al segle IX, que al llarg de la història ha incorporat tots els estils arquitectònics des del romànic, el gòtic i el barroc. Inclou un claustre magnífic amb un dels conjunts d’escultura romànica únics a Catalunya. Situat al bell mig de Sant Cugat, el conjunt arquitectònic conserva tot l’esplendor de l’època medieval, amb el campanar, l’església, el palau Abacial i una part de l’antiga muralla de la ciutat. El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Sant Cugat, des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès d’FGC i una visita amb àudioguia al recinte del Monestir. Combinat Monestir – Mercantic Sant Cugat El combinat ideal per gaudir de Sant Cugat d’una manera tranquil·la i distreta. El bitllet combinat inclou els trajectes d’anada i tornada en tren fins a Sant Cugat des de qualsevol estació de la línia Barcelona-Vallès d’FGC, una visita amb

8

+ informació:

La millor opció per gaudir de la cultura i de la natura a Sant Cugat del Vallès. El bitllet combinat inclou els trajectes d’anada i tornada en tren fins a Sant Cugat des de qualsevol estació de la línia Barcelona – Vallès d’FGC, una visita amb àudioguia al Monestir de Sant Cugat i el lloguer d’una bicicleta elèctrica equipada amb GPS i amb una ruta programada pel Parc Natural de Collserola. Per reatlizar aquesta activitat és necessari reservar-ho prèviament a través de www.turistren.cat. Les bicicletes es recullen a VAIC, pl. Lluís Millet 13, just al costat de l’estació d’FGC a Sant Cugat. Si viatgen menors que necessitin cadireta cal indicar-ho prèviament. Combinat Museu Marilyn Monroe i Monestir de Sant Cugat A l’edifici Cal Garrer trobareu l’únic museu d’Europa dedicat a Marilyn Monroe. Un passeig per la vida de l’actriu a través dels seus objectes personals, fotografies inèdites i mítiques, la biblioteca més completa del món, i fins i tot els seus cabells. Des del terrat una estàtua de Marilyn observa la magnífica vista del conjunt monàstic. És el moment d’endinsar-se en la història i l’arquitectura del Reial Monestir de Sant Cugat. Amb l’àudio guia podreu descobrir el monestir més poderós del Comtat de Barcelona i admirar un dels millors claustres d’Europa per la qualitat artística dels seus 144 capitells, tots diferents. El bitllet combinat inclou els trajectes d’anada i tornada en tren fins a Sant Cugat, des de qualsevol estació de la línia Barcelona – Vallès d’FGC, una entrada al Museu Marilyn Monroe i una àudio guia i entrada al recinte del Monestir de Sant Cugat. Vintage Market, Mercantic El primer diumenge de cada mes obre el Vintage Market de Mercantic, a Sant Cugat del Vallès, un mercat vintage singular a l’alçada de Camden i Portobello a Londres, o el mercat de les Puces de París. Més de 150 parades ofereixen la possibilitat d’adquirir una antiguitat, una artesania o una peça de col·leccionista singular i també gaudir d’una oferta gastronòmica molt variada a càrrec del Siglo, el Xiringuito i el Cafè Belgrado. Més de 10.000 m2 per passejar, mirar, remenar, comprar i gaudir d’una bona estona. Hi podeu arribar còmodament amb FGC i a cinc minuts caminant des de l’estació de Volpelleres.


e EC d T c NA sa ras ter DE STIR E N MO AT CUG T N SA


el BARCELONÈS

a història d’ un mirador comença des de les altures de la ciutat comptal. En aquest indret, hi trobem una combinació perfecta entre història i cultura, entre zones de rodatge i unes vistes panoràmiques excepcionals. Ens trobem al cel de Barcelona, al Turó de la Rovira, des d’ on coneixem en primera persona un dels indrets amb més personalitat de la ciutat catalana, els Bunkers del Carmel.

10

Aquest indret, convertit avui en dia en un mirador privilegiat, dota a la zona d’un clar testimoni del pas del temps i de la història a la ciutat i és un espai turístic força important de Barcelona. A més, els Bunkers han esdevingut els sets de rodatge de diverses pel·lícules nacionals així com videoclips i curtmetratges. Tot i que la zona es coneix amb aquest nom, al turó no hi ha hagut mai cap búnquer, sinò que el què hi pren el protagonisme són les restes d’una bateria antiarea de la Guerra Civil Espanyola, ja que fou l’indret on es

col·locaren algunes de les tropes antifeixistes per protegir la ciutat durant la guerra. Barcelona tenia com a única defensa una amplia xarxa de refugis subterranis i aquest sistema de bateries antiaèries instal·lat pel Govern de la República.

Al turó no hi ha hagut mai cap búnquer, el què hi pren el protagonisme són les restes d’una bateria antièrea de la Guerra Civil


La història parla que després de la Guerra Civil, els canyons que es trobaven a la zona van ser destruïts i en la seva localització s’hi va construïr un nou barri, conegut com el barri dels canyons, format per barraques i amb unes condicions força adverses i antihigiètiques.

Els canyons que es trobaven a la zona van ser destruïts i en la seva localització s’hi va construïr un nou barri

Durant els anys previs als Jocs Olímpics del 1992, es van concedir pisos als habitants de les barraques, i es van enderrocar totes les que quedaven, deixant el turó de la Rovira abandonat. Amb el temps, els visitants van començar a visitar la zona fins que ja s’ha convertit en un dels miradors principals i més turístics de la ciutat de Barcelona. Situat al barri del Carmel, el turó té una alçada de 262 metres en el punt més alt, des d’on podràs gaudir de la ciutat a 360º i on l’accés és totalment lliure i sense restriccions horàries.

Situat al barri del Carmel, el turó té una alçada de 262 metres, des d’on podràs gaudir de la ciutat a 360º i on l’accés és totalment lliure i sense restriccions horàries Així doncs, no us oblideu la càmera de fotos en el dia de visita als Bunkers del Carmel, us endureu un record en forma d’ skyline que us encantarà

11


el MARESME

U

n any més, arriba a Mataró la fira que celebra l'arribada del primer tren a la península, la Fira Ferroviària, on podràs descobrir estands relacionats amb el tren, mostres de maquetisme ferroviari i diferents recorreguts en aquest mitjà de transport, entre d'altres. Es tracta d'una fira per a tot tipus de públic, tant especialitzat i professional com per al públic aficionat i familiar, i on hi destaca una important concentració de maquetes de trens a diferents escales per poder conèixer el seu funcionament i descobrir-ne les principals característiques. Durant el marc de la 14a Fira Ferroviària Mataró Tren, s'hi organitzen conferències, xerrades, tallers i demostracions sobre la tecnologia ferroviària, les quals se sumen a un important desplegament a la zona comercial d'exposició i mercat d'ocasions amb fabricants nacionals i internacionals. A més, hi haurà un circuit de tren tripulat i un de locomotores de vapor, així com demostracions d'una maqueta del tren magnètic. Aquesta fira, es tracta d'una bona oportunitat per ensenyar als més petits la història relacionada amb els trens així com el seu funcionament. Encara així, les activitats, exposicions i demostracions, estan vinculades amb el sector més tècnic i especialitzat, fet que forma un gran atractiu també per a adults. La Fira Ferroviària Mataró Tren tindrà lloc els dies 27 i 28 d'octubre al parc TecnoCampus Mataró Maresme, el qual disposa de dos aparcaments, un soterrani de pagament i un altre gratuït a l'exterior. A més, també està cobert el servei de barrestaurant que atendrà durant tot el cap de setmana els visitants de la fira l'horari de la fira és dissabte de 10 a 21h i diumenge de 10 a 14h.

Per a més informació, podeu consultar la web

www.visitmataro.cat 12el BERGUEDÀ

Camins i senders

al BERGUEDÀ

om tots ja sabem, estem en època de bolets i, gràcies a les temperatures i a l'estat de la natura, també és una bona temporada per caminar i fer excursions i senderisme entre camins enmig d'arbres, muntanyes i rius. Sentir la natura tan a prop et farà sentir relaxat i serà una bona proposta per desconnectar. El Berguedà, t'ofereix tot un seguit de camins i senders que et faran endinsar en el territori, en aquells llocs inèdits que no coneixes i descobrir racons naturals únics. La comarca del Berguedà, situada a la província de Barcelona, està dividida en dues àrees ben diferenciades, la meitat sud i la meitat nord. La primera, el Baix Berguedà, es forma entorn al riu Llobregat i el seu relleu és suau i de mitja muntanya, mentre que la segona es tracta d'un territori molt més muntanyós i, per aquesta raó, és conegut amb el nom d'Alt Berguedà. Així doncs, aquesta zona ofereix una gran varietat d'itineraris de senderisme i rutes d'alta muntanya.

14

El massís del Pedraforca, el Camí dels Bons Homes o els camins de la Portella són algunes de les opcions per practicar un turisme actiu de proximitat a les terres berguedanes. Ja sigui per les muntanyes de l'Alt Berguedà o el terreny menys abrupte del Baix Berguedà, la comarca es beneficia d'una ubicació privilegiada per a poder practicar diversos esports, com BTT, escalada, parapent, pesca, rutes en cavalls, caiacs... fet que fa de la comarca un atractiu destí turístic. Espectaculars cingles, paisatges, rius i rierols i muntanyes; és tot el que t'espera en un indret de pura natura, d'un Berguedà amb mil i una propostes turístiques de qualitat i per a tots les edats. Per als més familiars, hi ha diverses rutes més planeres i fàcils com la Via Nicolau o la Ruta del Trencapinyes, ideals per a realitzar amb nens i on, a més, podran descobrir per ells mateixos cada racó de la natura així com la seva flora i la fauna. Per als més atrevits, existeixen diversos senders més complicats o rutes en btt amb forts desnivells com el Camí dels Bons Homes de Anibal o la ruta de Berga, Rasos de Peguera i Sant Jordi de Cercs.

Es tracta d'una comarca amb una gran diversitat de paisatges, amb un gran patrimoni natural ric en contrastos i amb racons ben sorprenents i únics. Si t'endinses al Berguedà, podràs trobar bolets, però també una diversa riquesa geològica que s'hi amaga, acompanyada pel trajecte del riu Llobregat que recorre les seves terres, des de l'alta muntanya fins als camps de blat. A les seves terres més baixes, podràs descobrir els animals mediterranis, mentre que a les zones més altes, hi trobaràs les espècies més alpines típiques de l'Europa central. Durant tota la teva estada al Berguedà recorrent camins i senders, no oblidis degustar la gastronomia pròpia del territori. Es tracta d'un tipus de cuina típica de muntanya i on els bolets són un dels principals ingredients en la majoria de receptes. Plats tradicionals de cuina catalana amb les peculiaritats d'una zona que ha mantingut una tradició culinària que posa valor a la comarca i als seus productes de km 0

El Berguedà, una comarca amb una gran diversitat de paisatges, un gran patrimoni natural ric en contrastos, amb racons sorprenents i únicsnclavat a pocs quilòmetres de la capital del Berguedà i a tocar de l’Eix del Llobregat (C-16). Vilada és un municipi de l’Alt Berguedà on es respira tranquil·litat, enmig de boscos frondosos i muntanyes singulars amb una natura generosa i molts llocs per visitar. Església de Sant Joan de Vilada Foto de CIC-Moià

La vida de Vilada s’ha mogut successivament a l’aixopluc de l’empremta romànica del castell de Roset, l’església municipal Sant Joan de Vilada i la de Sant Miquel a l’ombra de l’abadia de la Portella, a l’entorn de les masies la Masó i les Eres de Guardiolans i amb l’empenta industrial que ha permès una economia innegable per a la població. La seva flora i fauna formen part de la riquesa turística de Vilada. La vegetació del terme és típica d’una zona prepirinenca i, per tant, molt homogènia. Si t’endinses en els seus terrenys observaràs unes arbredes mixtes, on hi predominen els arbusts i vegetals inferiors, a més d’una gran varietat de fongs i bolets que afloren els boscos, com el rovelló, el rossinyol o la llenega, molt apreciats pel món gastronòmic.

16

La fauna és molt variada amb una gran afluència d’aus de mitja muntanya, mamífers curiosos i típics de la zona com l’eriçó, les guineus, els cérvols, daines i exemplars de senglars. Els rèptils, els amfibis i els peixos també formen part del territori aquàtic. Si pugem a dalt de tot d’una muntanya ens adonarem que Vilada és coberta de pedregars, boscos de pins i pasturatges on la pràctica agrària i la ramadera hi són molt presents. Antigament hi havia una forta activitat industrial, ara desapareguda, tot i que es conserva la fàbrica de galetes. Encara així els serveis primaris que necessita la població també hi són presents. Gran repertori turístic esportiu en el que poder realitzar rutes i excursions, fer bonics passejos i practicar esports varis gràcies a les diferents localitzacions i instal·lacions que conforma Vilada. Aquesta població està formada per indrets idíl·lics com el pantà de Baells, el Molí del Cavaller que inclou un berenador o el jaciment de fòssils els Terrers.


Si visites el municipi us oferiran un tríptic informatiu on descobrir cada amagatall de Vilada que et farà la trobada molt agradable Per als amants de l’esport, i sobretot de la muntanya, trobaran a Vilada el lloc ideal, on practicar BTT amb múltiples rutes, activitats nàutiques, excursions a peu, realitzar escalada o esports tradicionals com el bàsquet, el futbol, el tennis... És més, en els últims anys gran part de l’afluència turística que arriba a Vilada és gairebé sempre fruït de les activitats que es duen a terme a l’entorn de la població. Hi ha dos senders, un de petit recorregut (PR-C-147) i un altre de llarg recorregut (GR-241) per fer a peu, a més Passar uns dies a d’altres caminades que es poden fer al voltant de la població. També podem trobar diferents rutes, les quals pots trobar Vilada és renovar-se a l’aplicació “Naturalocal” o a la web www.vilada.cat on es senyalitzen els camins. D’altra banda, els camins de per dins i per fora la Portella s’han habilitat, netejat i senyalitzat per poder realitzar una excursió satisfactòria. La tranquil·litat que ofereix l’indret es veu reflectida en la qualitat de les cases d’agroturisme que permeten un descans esplèndid, una desconnexió perfecta i sentir completament l’aire de la natura.

No et pots perdre

La Fira de bolets i productes artesans que se celebra la segona setmana d’octubre, que consta dels productes més típics berguedans, i un dels més abundants en el municipi. En el decurs de tot el dia hi haurà un mercat d’artesans, una mostra d’antics oficis, una exposició i un taller de bolets. A més s’organitzen activitats i espectacles vinculats amb la muntanya com l’exhibició del domini del ramat amb gossos de pastor Rellotge de sol

Plaça de la Vila, 1 • 08613 VILADA (Barcelona) Tel. 93 823 81 28 www.vilada.cat

al centre de la vila

Església de Santa Magdalena de Guardiolans del s.XII, monument protegit com a bé cultural d’interès local

AJUNTAMENT DE VILADA

17


OSONA

eguim descobrint pobles d’Osona i aquest cop, ens perdem pels carrers de Montesquiu, un petit indret situat al nord de la comarca en plena tranquil·litat i en zona de transició entre clima mediterrani i pirinenc. Lloc de pas entre muntanya i plana, els referents històrics del municipi es remunten a l’edat mitjana, època en què es construí un dels elements més notables i atractius, el castell de Montesquiu. Juntament amb el parc natural del mateix nom, sempre han estat molt vinculats amb la vida social del poble i formen els atractius turístics més rellevants. Possiblement, l’origen del Castell de Montesquiu fou l’enclavament d’una torrassa de guàrdia que, a mitjans del segle XIV, va passar de ser un casalot de defensa en una residència fortificada. Poc a poc i amb el temps, el castell ha experimentat diverses intervencions per conservar els seus testimonis arquitectònics més notables i 18

significatius, ha recuperat la seva vinculació amb el territori i s’ha intengrat dins el conjunt del seu parc. El parc del Castell de Montesquiu és un indret ideal per compartir en família, passejar-hi, respirar la seva tranquil·litat i la natura que l’envolta. La protecció i la conservació del parc avui en dia suposa una garantia de qualitat de totes les fonts i rieres de la zona, fet que li suma una raó considerable per gaudir d’una natura excepcional. A més, a causa de les característiques del clima, que el fan únic a la zona, la vegetació és abundant tant en varietat com en qualitat. Així doncs, el parc i jardins del castell, ofereixen indrets de gran bellesa que justifiquen una visita relaxada i preparada per sorprendre’t. En aquest espai, s’hi pot accedir sempre, ja sigui per les coníferes de la zona més baixa o bé per l’enjardinament més clàssic de la zona més propera a l’edificació del castell. Una de les activitats que més destaquen durant l’any en els jardins del castell és la commemoració de l’esdeveniment histò-

ric de la Batalla de Montesquiu de 1714. En aquest espai, es realitza una recreació i teatralització de la batalla, amb el setge que es va produir, amb fusellers i cavalleria fins a la batalla final, amb la baixada des dels jardins del Castell de Montesquiu amb torxes, actuacions de castellers, bastonaires i corals. Montesquiu també destaca pels seus boscos densos de roure i pi roig que envolten la zona i que són atravessats pel riu Ter. Entre aquestes rouredes doncs, es formen camins i senders per on realitzar activitats de turisme actiu a la natura, així com caminades i passejades en plena temporada de tardor, que el clima encara no és massa fred. Durant aquesta temporada de tardor, Montesquiu celebra una nova edició de la Fira de la Nou, amb l’objectiu de compartir la seva cultura i tradició amb els visitants que hi participen. Es tracta d’un certamen destinat a la venda de nous i productes relacionats amb aquest fruit sec, així com també productes artesans


i gastronomia de proximitat. Aquesta fira temàtica es caracteritza per un entorn agradable que acull tant a locals com forasters amb l’objectiu d’oferir productes de qualitat. El principal productor de nous les ofereix a la fira sense tòxics, fet que li permet treballar les nogueres sense mascareta i sense patir. Aquest fet aporta al producte una major qualitat i un augment en la seva producció. La Fira de la Nou, única en la seva temàtica, se celebrarà els propers 13 (a partir de les 20:30h amb un sopar-tastet) i 14 d’octubre, la qual anualment rep visitants d’arreu Catalunya per comprar nous i altres productes elaborats amb aquest fruit com oli, cervesa, formatge, pa, cremes... Pel que fa als espais i parades, aquestes s’instal·len en diversos punts del poble com la pèrgola, la placeta i la plaça Emili Juncadella, i n’hi haurà de tot tipus, des de productes alimentaris fins a espais d’exposició, venda de vehicles d’ocasió, antiguitats i col·leccionisme. A més, també s’hi organitzen diverses activitats com tastos i degustacions, animació i propostes infantils per a la família i exhibicions d’activitats més artesanes i artístiques.

A part de la tradició més agrícola d’aquesta fira, Montesquiu també vol compartir durant la resta de l’any la seva gastronomia típica de la zona, caracteritzada com un tipus de cuina de proximitat que dona valor als productes del seu territori. Cuina catalana de mercat que vol enriquir a tots els seus visitants per consolidar una agricultura de muntanya i ramadera, acompanyada per la caça i els fruits del bosc. A més, el municipi té una rica programació cultural que gira al voltant del castell. Durant l’any, aquesta cultura es comparteix en diverses fires i festes que donen valor a la seva personalitat i caracterització com a indret típic osonenc. Montesquiu és una porta oberta a la vida rural i de natura, a un turisme de proximitat i al punt de partida de qui vol conèixer la bellesa i els racons més bonics de la Vall de Ges, Orís i Bisaura. Sortir a buscar bolets o observar una nit estrellada

de tardor formen unes experiències indiscutibles en una vila plena d’història i encant situada a la ribera del riu Ter

Ajuntament de Montesquiu Pl. Emili Juncadella 08585 Montesquiu Tel. 938 529 100

www.montesquiu.cat

Montesquiu celebra una nova edicio de la Fira de la Nou, un certamen destinat a la venda de nous, productes artesans i gastronomia de proximitat

19 19


RACONS DE CATALUNYA CENTRE HISTÒRIC DE SEVA ( Osona ) Foto cedida per l’Ajuntament de SevaE

ns endinsem a la vila de Seva, un petit i característic indret de la comarca d' Osona que es localitza en un lloc privilegiat enmig de la natura, on l'aigua és un dels elements fonamentals a l'hora de modelar el seu paisatge i entorn. Aquesta riquesa natural fa que les excursions i activitats a l'aire lliure prenguin un important protagonsime al municipi i, en plena temporada de bolets, es converteix en un indret ideal per sortir a anar a buscar-ne. Per aquesta raó i amb l'objectiu de potenciar aquesta tradició boletaire, Seva celebra una nova edició de la Festa del Bolet. El proper dia 14 d'octubre, tindrà lloc la 21a edició d'aquesta festa tan coneguda a la zona, caracteritzada com una fira artesanal popular de gastronomia i vi.

22

Desenvolupada als peus del Montseny, destaca sobretot pel concurs de recerca de bolets, però també s'hi organitzen xerrades, degustacions, activitats i actuacions per a tots els públics. La fira es forma a partir d'una cinquantena de parades de productes autòctons i artesanals del poble i es reparteixen unes 2000 racions de bolets en diverses degustacions. Així doncs, el món micològic envolta tot el marc temàtic de la fira que, any rere any, va augmentant el nombre d'assistents de tot Catalunya. A més, en cada edició de la Festa del Bolet, s'hi afegeixen noves propostes i activitats per tal de sumar-hi un atractiu extra. La Festa del Bolet de Seva té lloc al centre històric de la vila, format per cases tradicionals, algunes d'elles de pedra, i carrerons estrets. D'aquesta manera, a més de gaudir de la fira, també es tindrà l'oportunitat de conèixer i endinsar-se en una petita localitat plena d'encant i pròpia de la Catalunya Central.

Productes alimentaris de proximitat, artesania i tradició, on no hi faltaran tastets i exposicions de bolets i concursos, són els principals atractius d'una fira que t'espera amb molt d'entusiasme

Desenvolupada als peus del Montseny, la Fira destaca sobretot pel concurs de recerca de bolets i on també s’organitzen xerrades, degustacions,activitats i actuacions per a tot tipus de públicA la tardor, CASTANYES

E

l Montseny està rodejat de castanyers convertint tot aquest entorn en un lloc idíl·lic i a la vegada, privilegiat. Un producte arrelat a aquesta terra des de fa molts segles, però és que la castanya és un fruit que aporta molts beneficis, tant a la terra com a la nostra salut. Cal saber que la castanya és rica en hidrats de carboni i fibra, té un 50% d’aigua i conté poques calories, en comparació a la resta de fruita seca,

així com també grans quantitats de proteïnes, vitamines i minerals. No podem oblidar que aquest aliment és apte per a les persones celíaques. La singularitat de les castanyes del Montseny és únic, essent així al segle XX, la castanya de Viladrau la més ben valorada de tot Catalunya. Aquesta fruita seca es distingeix per tenir un color pujat i brillant, dolça i fàcil de coure i es recull en unes condicions ambientals controlades dins el Parc Natural del Montseny.

Viladrau té molt a oferir-te aquesta tardor, no deixis de provar la seva castanya, t’encantarà!

24

La població de Viladrau li va voler donar més importància, realitzant un esdeveniment destinat únicament a la castanya. Així doncs, des del 1995 celebren la Fira de la Castanya de Viladrau amb la finalitat de desenvolupar una activitat comercial que relaciona cultura, natura i la recuperació d’un producte de la terra tan desconegut com és la castanya de Viladrau del Montseny. Actualment aquesta fira s’ha convertit en un esdeveniment únic, que se situa al Parc Natural del Montseny, on la gastronomia, l’oci i els espectacles no hi falten. La cultura i la tradició juntament amb un paisatge preciós omplen la fira d’una essència fascinant, que et farà sentir afortunat de poder-ho viure en primera persona

La Fira de la Castanya et sorprendrà per totes les singularitats que es presenten com els productes artesans, l’esclat de colors dels paisatges tardorencs i per les castanyedes


25


Fira d’Oristà la part sud del Lluçanès, a Osona s’hi troba el poble d’Oristà. A l’actualitat, i administrativament, el municipi d’Oristà consta de 3 nuclis de població: Oristà (460m d’altitud) del

Vista general de la Torre 26 26

qual rep el nom el municipi; La Torre d’Oristà (570m) que presenta una estructura típica de poble – carrer i el raval de Sant Feliu (670m), barri molt proper a Sant Feliu Sasserra. No va ser fins al segle XVII quan el nucli va créixer d’una manera important, tot i que aquest creixement es va aturar amb el tràgic pas de les tropes filipistes el 7 de febrer de 1714, quan van cremar diverses cases i espoliar béns, especialment a l’església. El seu patrimoni cultural és divers, on hi predominen les esglésies i ermites. Tota una gran diversitat d’emblemes arquitectònics conformen aquesta població, com l’Església de Sant Andreu d’Oristà, l’Església de Santa Maria de la Torre, l’Ermita de Sant Nazari de la Garriga, l’Ermita de Sant Salvador de Serrallops o el Mirador de l’Ermita de Sant Sebastià, un espai natural per contemplar el terme d’Oristà. Les fonts de la baga, font Salada i font de La Torre i el castell d’Olost i el de Tornamira. Hi ha diverses cases rurals on poder allotjar-se i viure de primera mà un poble envoltat de natura.

Domina el clima mediterrani de muntanya amb tendència continental. La seva configuració geogràfica resulta molt diversificada. És un terme més aviat muntanyós, no gaire planer però sense presentar grans desnivells, farcit de serres, bagues, fonts, torrents, planes, valls, cingles i una vegetació i fauna molt variada. Des de sempre la base de l’economia d’aquest municipi ha estat l’agricultura i la ramaderia. Al sector primari li dona suport la indústria i els serveis, en diferents continguts i apartats, unes activitats que avui dia es troben en fase de promoció. El terreny d’Oristà és molt agraït pel cultiu de cigrons, en aquesta població s’hi conrea la varietat no determinada de l’espècie “Cicer Arietium” de petit calibre amb el nom de Cigró d’Oristà. Aquest és treballat de manera tradicional pel consum domèstic a la vila osonenca d’Oristà, distinguit per la seva mida reduïda. Les seves característiques el fan únic per ser molt gustós i, sobretot, de cocció ràpida, de color pàl·lid, és més petit que el cigró habitual i d’una pell molt fina. La seva comercialització és en petites quantitats,


així que si trobes en alguna botiga cigró d’Oristà no dubtis ni un segon en comprar-lo, t’encantarà. Oristà té un terreny molt distintiu vers a altres territoris, fet que els beneficia per poder oferir unes activitats de senderisme i de BTT que, tot aquell que aprecia el bon terreny, es troba còmode. El lloc ideal per tot aquell que li agrada poder fer una escapada on s’uneixen el bon clima, una terra agraïda i, sobretot, una natura espectacular. Hi ha tot un seguit de rutes senyalitzades per poder endinsar-te a Oristà d’una manera saludable.

Un entorn natural admirable és el Cingle dels Tres Còdols. Es tracta d’una cinglera excavada per la riera Gavarresa, aigües avall del poble d’Oristà, on s’hi conserva un conjunt de gravats de dibuixos i signatures relacionats amb el bandoler, a prop de la masia on va néixer Perot Rocaguinarda. És un indret popular de la comarca. Com a tota bona vila, les fires i festes no hi falten. Durant l’any celebren varies festes majors: la del Porquet per Sant Antoni al mes de gener, la de La Torre d’Oristà al setembre i al novembre per Sant Andreu la Festa Major d’Oristà. També celebren Sant Sebastià el dia 20 de gener i l’Aplec de Sant Sebastià l’1 de maig. Una fira distingida és la Fira d’Artesania d’Oristà que se celebra el diumenge anterior a la Festa Major d’Oristà. Aquest any serà la 25a edició, un esdeveniment que cada any va evolucionant, on hi ha mostra i venta de productes de proximitat, a més de demostracions d’oficis tradicionals i tallers. Paral·lelament, s’han organitzat altres activitats com una exposició de vehicles clàssics, el concurs de pintura ràpida, jocs infantils i ex-

posicions. I sempre, podem trobar alguna novetat. Nogensmenys, Oristà té el Museu de la Terrissa Catalana on durant tot l’any podràs visitar-lo (prèvia visita concertada) que completa una col·lecció d’unes 4.000 peces de terrissa catalana i ceràmica. Tampoc us podeu perdre una visitat al jaciment arqueològic de Puig Ciutat. Situat al cim d’un turó voltat per la riera Gavarresa i el torrent d’Olost, i a tocar del castell de Tornamira. La fàcil defensa de l’indret i el bon control visual sobre els camins que seguien els cursos fluvials va fer que el lloc fou ocupat durant el període romà tardorepublicà. En la seva última fase l’assentament hauria estat un punt d’allotjament de la tropa. S’han excavat diversos àmbits dedicats a habitatges, i un edifici singular que podria haver acollit tasques administratives i d’allotjament dels comandaments. L’assentament es va veure involucrat en la guerra civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu a mitjans del segle I aC quan va ser destruït violentament. L’espai és visitable a través de plafons informatius i obert a tothom. Si vols passar un cap de setmana o uns dies de desconnexió, a Oristà pots gaudir de diferents cases rurals on poder descansar i si et vols delectar de la bona gastronomia lluçanesa varis restaurants t’oferiran els plats més típics catalans amb productes de proximitat. Tot un plaer passar uns dies per aquesta terra

Cripta romànica de Sant Andreu d’Oristà

Jaciment arqueològic de Puigciutat

Església parroquial de la Torre d’Oristà

AJUNTAMENT D’ORISTÀ Plaça Major, 1 08518 - Oristà Tel. 938 128 006

www.orista.cat Museu de Terrissa

27 27


RACONS DE CATALUNYA PARC DEL CASTELL DE MONTESQUIU ( Osona ) Foto cedida per l’Ajuntament de Montesquiu 28el BAGES

E

l Bages té moltes qualitats turístiques, un dels seus grans atractius és la vinya. El vi és creativitat pura, és fer volar la imaginació. Un vi determina les propietats de la terra on es cultiva. L’acidesa, la dolçor, la textura, el color o l’olor poden conduir a un territori concret. Qui es dedica al vi sent la terra i la vinya com si de la seva pell es tractés, ja que l’elaboració del vi acostuma a estar en mans de persones que sempre han respirat l’olor de la terra i de la vinya. Aquest sector reclama sacrifici i esforç, ja que el vi va més enllà del seu significat, és tot un univers segons qui se’l mira. La vinculació amb el món vinícola que pot tenir un viticultor, un enòleg, un sommelier o una persona que es dedica a l´enoturisme és especial. Les característiques del sòl i el clima del Bages donen com a fruit uns vins amb molta frescor, d’amable concentració i amb bona capacitat per envellir. Aquesta comarca gaudeix del vi que marca part del seu paisatge deixant una petjada molt marcada al territori deixant veure els elements culturals i antropològics importants per a la història d’aquesta comarca. Al Bages s’hi conrea la varietat de raïm autòcton Picapoll sent un vi blanc afruitat, d’aroma fresc, d’esplèndida textura i personalitat. D’altra banda, els viticultors de la zona han volgut recuperar tres tipus, que antigament, van deixar de cultivar, vindria a ser el Picapoll negre, el Sumoll i el Mandó. També pots trobar varietats com el Macabeu, Perellada, Chardonay, Sauvignon blanc, Gewürztraimer, la Garnatxa, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Carbernet franc i Syrah. El Pla del Bages és una zona privilegiada, situada enmig de les formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el massís del Montcau, entre molts altres atractius. La comarca presenta una atractiva oferta constant d’expansió, tant a nivell lúdic i cultural com gastronòmic. Els cellers DO Pla del Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats per enriquir la cultura del vi

˝La vinya evoca màgia a cada temporada regalant paisatges d’allò més curiosos, elegants i esclatants de formes i colors˝ 30


31


ituats en un entorn natural privilegiat a la comarca del Bages, ens trobem a Cardona, un indret caracteritzat per un ric patrimoni històric i on el seu castell i la muntanya de sal prenen un important protagonisme. Ja sigui en bicicleta o a peu, gaudir dels voltants de la vila és tot un privilegi, ja que el municipi està format per grans paratges on realitzar activitats per a tot tipus de públic. Cardona se summergeix des de ja fa anys en diversos projectes per augmentar i promoure el seu turisme, amb el qual es potencia la seva oferta turística per acollir els seus visitants. Deixa't perdre pel centre històric de Cardona i sent la seva història a flor de pell. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, els orígens del conjunt arquitectònic se situa a la primera meitat del segle XI i està format per carrerons

32 32

estrets de pedra, caracteritzant-lo com a indret medieval. Als peus del castell, en aquest tramat de carrers amb un gran encant coneixeràs majestuosos casals i obres tan singulars com l'església de Sant Miquel. A més, es tracta de l'indret ideal per gaudir del comerç i gastronomia de proximitat de la zona i reviure l'essència de la vila-mercat que té lloc cada diumenge al matí. Gràcies a l'entorn de la riquesa de la sal i l'estratègica cruïlla de camins, va créixer aquesta vila medieval regida per mercaders i traginers que van construir el centre històric. Per poder aprofundir encara més en el centre històric i conèixer tots els detalls ben a fons, es realitzen visites guiades amb la principal voluntat de protegir i promoure aquesta zona de la vila i on, mitjançant aquesta proposta interpretativa, s'explica el naixement i creixement d’aquesta població. Cardona ofereix al públic familiar propostes interessants per seguir coneixent el patrimoni. Un dels imprescindibles de Cardona és el seu Castell, construit fa dos mil cinc-cents

anys i que esdevingué residència dels senyors de la vila durant l'Edat Mitjana. Segles i segles d'història s'amaguen dins d'aquesta fortalesa, on també s'hi troba la col·legiata de Sant Vicenç, una joia del romànic llombard català. El Castell ofereix al visitant dues propostes diferents de visita: visites teatralitzades per a tota la família i visites guiades interpretatives del conjunt monumental.

Reviu la història i comparteix amb els teus un dels indrets més excepcionals de Catalunya, el Castell de Cardona Endinsa't a la Muntanya de Sal, un fenomen natural únic al món, la qual encara avui en dia continua creixent i on també s'hi realitzen visites guiades i visites teatralitzades


Si després de tot això vols acabar de viure una experiència ben completa, també pots menjar, comprar i dormir a Cardona. La vila ofereix una gran varietat de serveis i opcions turístiques per a tota la família per a gaudir dels seus restaurants, botigues singulars i del mercat dels diumenges. Dorm a qualsevol dels hotels i allotjaments rurals que faran que la teva experiència sigui única Per a més informació sobre visites, passejades i activitats a Cardona podeu visitar la web:

Descobreix la muntanya de sal en família i realitza l'activitat per trobar la pedra màgica

per a tota la família. Els seus 120 metres són només la punta d'un enorme diapir de prop de dos quilòmetres de profunditat. Així doncs, si vols compartir una experiència única i conèixer aquest indret tan característic, endinsa't en aquest massís salí, el qual et sorprendrà degut a les seves formes i textures.

Zona interior de la Col·legiata de Sant Vicenç

El centre històric de Cardona, indret ideal per a compres i diverses opcions turístiques


Súria, 10 i 11 de novembre de 2018

l’oportunitat de viure en directe el treball d’oficis antics i fer consciència al públic assistent de la seva importància i valor.

A

ntics oficis, música i teatre, activitats infantils i demostracions. Tot aquest conjunt de propostes són les que ompliran els carrers de Súria dins el marc de la Fira Medieval i d’Oficis. L’ acollidora localitat de Súria, a la comarca del Bages, organitza una nova edició d’aquesta emblemàtica fira els dies 10 i 11 de novembre. Catalunya ja l’ha près com a referent pel que fa a la tradició medieval i emmarcada en el nucli antic del poble Vell, la Fira Medieval i d’Oficis et dona 34

La fira és força interactiva, on petits i grans participen en activitats i demostracions en un ambient ideal dins una estructura de petit poble medieval com és Súria. Els seus carrers i places es guarneixen de palla, domassos i altres elements per convertir la visita a la fira en un autèntic viatge en el temps. A més, s’organitzen tallers adreçats a nens i adolescents com destil·lació d’aromes i perfums, treballs amb ceràmica o teixits, entre d’altres. La Fira Medieval i d’Oficis de Súria es caracteritza també per l’alta presència d’entitats locals i per una àmplia i diversa oferta d’activitats així com un gran nombre de parades d’artesans, demostracions dels seus oficis i nombrosos atractius més per a tots els visitants. A més, s’han incorporat altres

activitats i espectacles que augmenten cada vegada més l’oferta turística a la fira com, per exemple, la recreació d’una


mina de sal subterrània amb personatges que interactuen amb els visitants. Un dels principals objectius de la fira és apropar la realitat dels temps passats a les noves generacions. Per tal d’aconseguir-ho, és necessari mantenir un alt nivell de rigorositat pel que fa a la recuperació història, evitant una massificació que pugui deteriorar l’entorn i la qualitat del certamen. Amb el propòsit de viure les activitats encara més en primera persona i experimentar-ho tot, s’ofereix la possibilitat de convertir-se en artesans i transformar materials amb les pròpies mans, gràcies a l’extensa oferta de tallers. Les activitats considerades com a imprescindibles en el marc de la fira són: • Espectacle Salats!: Es tracta d’una obra curta de recreació treatral sobre embolics medievals, que es realitza al voltant del descobriment d’un jaciment de sal i és obra original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius. L’obra compta amb una música i coreografia pensades expressament per a aquest espectacle, del cantautor Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra. • Berros de la Cort: Grup musical que realitzarà diverses animacions itinerants, un espectacle i el pregó musical ja consolidat en l’esdeveniment de la fira. •  Bambolea: Aquesta companyia serà l’encarregada de realitzar les accions d’animació itinerants, amb diverses actuacions, espectacles, acrobàcies i dansa. Es tracta d’una companyia de gran renom dins els mercats medievals amb uns espectacles de gran atractiu visual. Aquest any, se celebra ja la 17ª edició de la fira, la qual té un caràcter bàsicament familiar i rep visitants procedents de la Catalunya C entral, l’àrea metropolitana de Barcelona i, cada cop més, s’expandeix la seva àrea d’influència a altres indrets, considerant-se com una de les fires medievals més importants del territori

C/ Ernest Solvay, 13 • 08260 SÚRIA (Barcelona) Tel. 938 682 800

Per a més informació sobre la fira podeu consultar la web

www.suriaturisme.cat

35


el SEGRIÀ

na nova edició de la Festa del Vi, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, a través de Turisme de Lleida, arriba a la capital del Segrià per compartir amb tots els seus participants les millors mostres vitícoles i gastronòmiques de proximitat a més de promocionar els vins i cellers de la Ruta del Vi de Lleida - Costers del Segre. Una iniciativa de referència i pionera a la ciutat, que expandeix la seva repercussió per tot Catalunya i que ja s’ha convertit en una festa força reconeguda. I és que una de les principals voluntats dels organitzadors de la Festa del Vi és atreure públic i visitants de les ciutats properes com Barcelona i Saragossa. 36

La Festa del Vi, organitzada per Turisme de la Paeria, tindrà lloc a la Plaça de la Llotja de Lleida el 27 i 28 d’octubre i aquest any ja se celebra la seva 10a edició. Durant totes les edicions anteriors, s’hi han exposat més de 200 expositors i han tingut una gran afluència de visitants, uns 5.000 en cada edició, consolidant-se cada cop més com un referent dins el calendari enogastronòmic de Catalunya.

La mostra acull els cellers de la Denominació d’Origen Costers del Segre inscrits en la xarxa de promoció del turisme enològic que sota el nom “Ruta del Vi de Lleida - Costers del Segre” lidera l’Ajuntament de Lleida. Durant la festa, s’hi realitzaran tastos de vins blancs, rosats o negres, d’innovadors i tradicionals, amb activitats d’oci i festives com concerts, animació infantil, tallers de cuina o degustacions. A més, abans de la festa s’organitzaran degustacions de vins de la DO Costers del Segre a l’Oficina de Turisme de Lleida en motiu dels 20 anys de l’oficina i els 10 de la Festa del Vi.


© Fotografies: Ajuntament de Lleida - Turisme de Lleida

Aquest any, s’han creat nous paquets turístics per als visitants amb l’objectiu d’atreure el màxim de públic possible de Lleida i d’altres ciutats de Catalunya.

S’ofereix una gran oferta de referències en vi i gastronomia durant tot el cap de setmana i l’ambient distès i agradable de la festa et farà viure una excel·lent experiència en maridatge de vi i gastronomia de proximitat d’alta qualitat. Per tal de fer partíceps als visitants, la Festa del Vi organitza cada

any un concurs de fotografia a Instagram sota el hashtag #festadelvidelleida i es realitzen visites guiades a la Cobla dels Joglars i a la Poderosa Comanda de Gardeny. A més, es programen altres activitats paral·leles de caràcter lúdic i enològic com la piada infantil de raïm o diverses activitats musicals. La Festa del Vi, organitzada per l’Ajuntament de Lleida a través de Turisme de Lleida, patrocinada per Hyundai i amb la col·laboració de DO Costers del Segre, la Ruta del Vi de Lleida, l’Escola d’hostaleria de Lleida i Plusfresc tindrà lloc l’últim cap de setmana d’octubre en horari de dissabte de 19h a 00h i diumenge de 11h a 15h.

Per a més informació sobre la festa i inscripcions a algunes de les activitats com “Els 7 paisatges de la DO Costers del Segre” o “Tast de vins i maridatges de tapes”, podeu adreçar-vos a les oficines de Turisme de Lleida

C/Major, 31 (Lleida) Tel. 973 700 319 www.turismedelleida.cat infoturisme@paeria.es 37


Fotografies: Marta Sanahuja

estapem la cultura, la història i un gran i divers patrimoni de les terres lleidatanes, des de la seva capital i fins tot el territori que l’envolta. Teixim una xarxa entre troballes i restes, entre èpoques i territoris que han format la vida que coneixem avui en dia, que ens situen i ens expliquen tot el que va succeir als nostres carrers, pobles i ciutats.

Tenim l’oportunitat de visitar el Museu de Lleida, l’indret ideal per conèixer tota aquesta història i enriquir-nos a partir de col·leccions, exposicions i activitats. El museu creix a partir de dues grans col·leccions: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i l'artística, de l'antic Museu Diocesà de Lleida; i forma un recorregut cronològic de la vida avantpassada, des de la prehistòria fins a l'edat moderna, on s'inclou tot tipus de representacions de cada època així com la seva gran importància per a la cultura catalana.

La majoria de les peces que acull el museu són de la zona de les terres de Lleida i de la seva cultura amb l'objectiu de relacionarles amb la societat i territori actuals

El museu també integra algunes peces cedides per la Generalitat de Catalunya, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu d'Arqueologia de Catalunya, entre d'altres. Des del museu es comparteix una gran intencionalitat didàctica, on el principal objectiu és divulgar els coneixements de forma amena, pràctica i experimental a tots els visitants, ja siguin adults, nens, famílies o visites guiades per a grups escolars. Cadascuna d'aquestes visites estan adaptades, organitzades i orientades a les necessitats dels seus participants i es poden realitzar de forma general o temàtica. Comencem la nostra ruta dins el museu coneixent en primera persona la prehistòria amb les seves restes i representacions de coves i pintures rupestres, en un ambient fresc i tranquil entre les vitrines del museu. La institució conté grans peces i restes importants d'aquesta època, així com diverses tipologies ceràmiques com


a demostració de la vida quotidiana avantpassada. També hi trobem mostres de ceràmica ibèrica i ceràmica negra, fet que deixa entreveure l'existència d'alguna colònia grega dins el territori català, les restes de la qual hi havien arribat degut a intercanvis de comerç entre territoris. Així doncs, a través d'aquestes representacions, s'expliquen les activitats del dia a dia, de com es vivia a les ciutats i de les seves rutines. La gran majoria de les peces que acull el museu estan centrades en la zona de les terres de Lleida, en la seva cultura, i com aquestes es relacionen en un context del territori per entendre la societat en el seu conjunt. I és que, segons els experts del museu, no podríem entendre la cultura sense aquesta important sinèrgia entre territoris, pobles i ciutats.

Des del museu es comparteix una gran intencionalitat didàctica, on el principal objectiu és divulgar els coneixements de forma amena, pràctica i experimental Seguim per endinsar-nos en l'època de romanització i coneixem diferents tipologies de vil·les, com la mansió del Romeral d'Albesa i la vil·la Fortunatus de Fraga. Es tracten de dues peces importants d'aquesta època que té en posesió el Museu de Lleida i que representen perfectament les característiques formals de les edificacions d'aquells temps. Continuem el recorregut i entrem a la època visigòtica, on una construcció del Baptisteri de Bobalà de Seròs i algunes altres referències a la Basílica de Bobalà ens esperen per compartir els trets de la seva història i la seva relació com a troballes del territori. I és que aquest, és un dels altres principals objectius del museu. Es vol potenciar, a partir de tot el que hi ha exposat, el coneixement de les restes que s'han trobat a les terres del voltant i, d'aquesta manera, teixir una xarxa dins el territori per incentivar les visites a tots els punts de sortida d'aquestes troballes i als seus llocs d'origen. El Museu de Lleida doncs, vol oferir un petit tastet del que es trobarà als centres d'interpretació

de les terres del voltant, formant així la col·laboració i la unió entre diverses institucions culturals amb l'objectiu de donar el valor que totes les troballes mereixen dins la nostra cultura. Pel que fa a l'època islàmica, el museu també conserva vaixelles, troballes o l'excepcional jocs d'escacs de la Col·legiata de Sant Pere d'Àger, fet de vidre de cristall de roca. Durant aquesta época i gràcies a les obres, també es pot comprovar l'excel·lent convivència que existia entre cristians, musulmans i jueus que vivien en una mateixa ciutat. Un altre dels grans reclams del museu és la secció dedicada a la Seu Vella, la icona més representativa de la ciutat de Lleida i una de les més importants de l'època gòtica de Catalunya. En els anys de la construcció de la catedral, la ciutat vivia uns temps d'esplendor i, en les instal·lacions del museu, podreu comprovar-ho en primera persona gràcies al bon estat de les restes en forma de murals, retaules de pedra i diferents obres artístiques. El Museu de Lleida, a part de les seves col·leccions, també ofereix diverses activitats per tal de relacionar oci i cultura amb tot tipus de públic. Per una banda, s'organitzen de forma anual les Nits Gastronòmiques, dedicades a un tema específic de la col·lecció del museu i que, posteriorment a la visita, es prepara un menú degustació relacionat amb aquella mateixa època.

Fotografia de Museu de Lleida (Jordi V. Pou)

Per altra banda i més encarats a la comunitat educativa, des del museu també es forma una sèrie d'itineraris temàtics que aborden un gran ventall d'àrees de coneixements adaptades a tots els cicles educatius. El Camí de Sant Jaume, les tres cultures a la Lleida Medieval, Mites i Llegendes i La Mediterrània del segle XX són alguns dels temes que s'hi tracten. El Museu de Lleida està integrat per cinc institucions diferents, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida. Per qualsevol informació referent al museu, pots consultar la web www.museudelleida.cat C/del Sant Crist, 1 25002 Lleida Tel. 973 283 075 www.museudelleida.cat museu@museudelleida.cat

Descobreix un recorregut únic i endinsa't en el patrimoni de les terres lleidatanes

39


ituat al sud-est de la comarca del Segrià, al quilòmetre 130 de la C-12 (Eix de l’Ebre), a 25 km de Lleida, a 21 km de Flix, a 17 km de l’Ap-2 (sortida Lleida), a 188 km de Barcelona i a 47 km de l’aeroport d’Alguaire. Torrebesses té un admirable i divers conjunt de construccions de pedra format pel castell, l’església romànica i alguns casals renaixentistes i barrocs que constitueixen la Vileta, el nucli antic del municipi. Aquest es troba més enlairat, conservant els antics portals i la distribució típica dels carrers què li atorga un ambient tradicional. Només entrar pel Carrer Major podreu contemplar la quantitat de cases de pedra, moltes d’elles amb gran història i de remarcable interès. En arribar a la plaça dels Pagesos trobareu l’Església Nova del segle XIX, un edifici de grans dimensions que va quedar a mig construir. En tot el terme municipal hi ha catalogades i inventariades més de 400 construccions de pedra seca, essent les més significatives les cabanes de volta, els aljubs, les basses, sèquies, els pous i les cadolles, així

40

com 500 km de marges o espones. Moltes d’aquestes construccions tenen com a finalitat retenir l’aigua o fer d’aixopluc en cas d’ inclemència meteorològica. Però, no solament té aquestes edificacions repartides per tot el territori, també podem veure totes les meravelles que va deixar el passat.

Per un costat, trobem l’Església de Sant Salvador, situada al nord de la població i d’estil romànica amb orígens datats a la segona meitat del segle XII amb un retaule de pedra policromada. És un temple d’estructura senzilla però manté molt bé la seva aparença medieval romànica de transició amb el gòtic, construït cap a l’any 1170. A l’interior, dins de la capella de Sant Joan Baptista trobareu un retaule del segle XIV i una figura del sant declarat Monument Històric Artístic des de l’any

1985 així com tota l’església està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Es coneix que a Torrebesses hi havia cinc molins, comptant que el Moli del Bep de Canut, era el més important degut a la seva activitat. Es tracta d’un moli d’oli del segle XIX, que es dedicava a la premsa d’olives per elaborar oli de manera tradicional. Dividit en dues parts, es poden veure les instal·lacions que s’utilitzaren durant bona part del segle XIX, com les conduccions i les reserves d’aigua a l’interior o l’exterior del molí, totes elles construïdes amb pedra, on hi destaca la mina d’aigua. Els casals notables també hi són presents a la vila, distribuïts en dues cases senyorials, anomenades la Casa Gort i la Casa Oró. La primera és una de les més belles edificacions del poble. Es va construir en dues èpoques: la primera al segle XIV i la segona al segle XVIII, l’edifici és de transició entre el romànic i el gòtic. A la part alta, per damunt dels balcons i sota la teulada hi ha una renglera d´arcades, amb balcons i finestres d´ aquella època que fan un bon conjunt i donen a l’edifici un aire especial. La casa fou construïda fora de la muralla, al costat de l’ampliació. La segona construïda al 1628 al lloc per on passava


la muralla àrab, construïda amb uns murs d’un metre d’ ample, que funcionaven com a defensa. Presenta connotacions d’estil barroc antic, tota elaborada de pedra ben tallada. Presenta les finestres ben situades, de cara a llevant, i algunes de les seves estances semblen conservar part de l’estructura de la muralla. Amb el temps s’ hi construí un terrat amb una barana de ferro. Aquestes cases són de gran importància arquitectònica. El Museu local Josep Jané i Periu, museu col·lecció etnològica Josep Jané i Periu. Des del 1983 Josep Jané ha instal·lat un interessant museu d’objectes de la llar, de la pagesia i la menestralia local, amb col·leccions de ceràmica, imatgeria i documents i troballes prehistòriques que constitueixen un dels millors museus locals de la comarca. El Castell Palau és un antic edifici que fou propietat durant 400 anys dels monjos d’Escala Dei. Actualment és de propietat privada i un dels símbols de la població, ja que va ser construït pels àrabs per tal de vigilar i protegir-se dels atacs cristians. Envoltat per uns murs d’aparell ciclopi a la base, sembla anterior a la dominació sarraïna, manté una bona part de la construcció romànica i gòtica, mentre que la façana, datada el 1730, és d’un barroc ja tardà. Cal dir que va ser llogat a mestres i alcaldes i va ser escola i hospital durant la Guerra Civil. D’altra banda, la pedra seca és present a tota la població representada en diferents espais com els Aljubs que són construccions fonamentalment de pedra seca, amb parets acabades amb pedres de petites dimensions i molt ben tancades, les quals es remataven amb algun tipus de construcció amb finestra per accedir-hi. En aquestes edificacions s’hi pot contemplar la màxima expressió d’un esforç i una tècnica constructiva basada fonamentalment en el treball de la pedra seca.

O les cabanes de volta, construccions de pedra seca per aixoplugar-se els pagesos, per resguardar-se de l’aigua quan plovia, també s’hi guardaven les eines del camp i els animals, així com també servien per assecar els fruits de la collita. Veure-les et fa entendre millor la vida del segle passat. Si més no, també es poden veure altres construccions de pedra que conformen tot el terme.

Davant de totes les edificacions i conjunts monumentals que presenta, la població va voler crear un espai destinat a la pedra seca, anomenat Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. El CIPS és un equipament destinat a difondre la tècnica constructiva de la pedra seca i consta de tres plantes. El soterrani amb les eines del picapedrer, a la planta baixa amb un espai d’exposició temporal i la primera planta consta d’una exposició permanent amb les explicacions de la pedra seca i l’aula de formació. Elaboren diferents activitats dins del centre per tal d’oferir als interessats, una manera divertida de poder aprofundir en el món de la pedra seca. En definitiva aquest espai és el punt de sortida de les rutes, el lloc de reunió per parlar d’arquitectura popular. On s’organit-

zen diverses exposicions i sortides de senderisme per veure les construccions de pedra seca i el patrimoni del terme. Cada any organitzen un concurs de fotografia, en el qual participa un bon grup de persones. La funció principal és l’estudi i la divulgació del patrimoni de Torrebesses, principalment tot allò relacionat amb el treball dels pagesos, la vida rural i la pedra seca. Torrebesses té aquesta particular vida rural on la pedra és molt present en tot l’entorn d’aquesta vila. En cada part podem entendre una mica dels nostres avantpassats i tot el que amb les seves mans van construir i sobretot, què van viure. No deixis de conèixer aquest món tant interessant, quan el descobreixis quedaràs bocabadat i en voldràs saber més

41


L’

essència del restaurant es viu tan sols trepitjar el terra del local. Quin encant, només arribar els treballadors ens reben amb els braços oberts i la Roser, l’encarregada, amb la seva rialla ens obre les portes per què descobrim tot el que s’amaga en aquelles parets. Hores de sacrifici, de creativitat i d’enginy per poder donar el millor d’ells i oferir-te tota una vivència gastronòmica.

42

Reportatge i fotografia: Marta Sanahuja Mas

la NOGUERA

Un ambient càlid i proper és el que es respira mentre parlem amb la Roser, que poc a poc ens explica la història de l’Apagallums. Arriba el moment dels serveis i tenim el plaer de compartir taula. Un menjar exquisit i variat a base de tapes. La seva carta és extensa en la que ofereixen plats de tot tipus, innovadors, propis i els típics de sempre. Ens explica que hi ha plats fixes que no es poden treure mai de la carta, en canvi, n’hi ha

d’altres que varien segons el preu del mercat o temporada. No pots marxar de l’Apagallums sense provar algun dels seus plats característics com les exquisites braves que són totalment originals i diferents, o el tataki de tonyina, el rissotto de puntalette, el carpaccio o la seva meravellosa coca de verdures i tou de til·lers. Tot elaborat per les seves pròpies mans. Ens confessen la Roser i la Carol, les cuineres, que cada dia s’encarreguen de


preparar les salses, de netejar el peix, de marinar-lo... i és que tot, absolutament tot, està fet per elles. El secret de la seva bona cuina és el temps, la paciència i el bon producte. I si més no, unes mans que facin meravelles. Us direm un secret, tenen una truita de patates molt peculiar que de ben segur, te’n lleparàs el dits.Una sangria handmade i vins de proximitat espectaculars. També pots anar-hi a prendre un vermut a la terrassa o un còctel boníssim. Ens atent un equip jove, curós, proper i familiar que et mostra la seva cara més transparent, fent-te sentir molt a gust i com si els coneguessis de tota la vida. A cada minut que passa, entren més persones al restaurant i és que reben gent de tot arreu i el millor de tot, tenen clients fixes i fidels. Es tracta d’un lloc ideal per degustar uns suculents plats o simplement prendre un beure i una tapa, adaptant-se a tot tipus de preus amb una qualitat i presentació excel·lents.

El fet que tots els treballadors de cuina estiguin formats professionalment per una escola d’hostaleria els beneficia a l’hora de crear nous plats, però sobretot, de tenir el mateix esperit gastronòmic, on mai falten les ganes de

treballar i d’innovar. El bon servei és una de les qualitats que els representa, tornareu pels bons àpats, però també per l’encant i l’afecte que mostren els treballadors, que aconsegueixen que sigui tot un èxit l’experiència gastronòmica a l’Apagallums.

El bon servei és una de les qualitats que els representa

La idea inicial era fusionar la vida de dia i la de nit, pel motiu que quan s’acaba el servei de menjars, comença el de les begudes i s’abaixen les llums. D’aquí el nom. Assentar-se a l’Apagallums és gaudir d’una estona molt agradable, amb un ambient relaxant amenitzat per una música suau, que fan de l’estada un moment ideal, on poder degustar plats esclatants de sabors varis i innovadors combinats amb la cuina més tradicional

Plaça Planell, 1 25740 PONTS Tel. 973 462 128 • 628 181 642 obert de dijous a diumenge

Segurament, us estigueu preguntant d’on ve aquest nom per aquest restaurant. Doncs, té una dualitat de significat, com molts sabem l’apagallums és un bolet de la zona i, antigament, aquest local era un pub.

43


Reportatge i fotografies: Alícia Farré sseguts a la nostra taula i gaudint d’un ambient excel·lent, tranquil i relaxat. L’ espai que ens envolta pren vida gràcies a una il·luminació íntima, una música ambient ideal i el so dels estris de cuina ressonant mentre es preparen les receptes úniques de la casa.

Gràcies a les seves receptes, ens endinsem en una gastronomia basada principalment en els productes de proximitat com el cabrit i el formatge de Tórrec, embotits de la Baronia de Rialb, la tòfona amb DO de la Baronia de Rialb o els caragols de Ponts, entre d’altres. A més, durant la temporada de la tòfona, de novembre a febrer, el restaurant

Ens trobem en un petit indret de la Baronia de Rialb, al poble de Gualter, en l’únic restaurant dels seus 17 km de paratge Caragols de Ponts paisagístic i natural, a la a la gormanta comarca de La Noguera. El restaurant Rialb ens obre les seves portes per conèixer a les dues persones que es vesteixen cada dia de cuiners, el Ramon i el Salvador, els quals vetllen per una cuina única i que ens donen l’oportunitat de degustar les seves elaboracions. 44

també prepara un menú especial de degustació basat en la tòfona com a ingredient principal.

S’ elabora una cuina variada amb arrels tradicionals i que s’identifica molt amb el territori, però mai sense deixar d’innovar i buscar l’autosuperació per trobar noves receptes de la terra. El restaurant es tracta d’una concessió de la Baronia de Rialb i forma un gran complement turístic de tota la zona i del


Marinat de gamba amb picada de ceps i espàrrecs verds municipi. Així doncs i a nomès 5 minuts de Ponts, el poble de Gualter acull una parada obligatòria per descobrir la gastronomia de la zona i degustar unes receptes d’allò més impressionants. A través d’una cuina tradicional elaborada amb propostes variades i atrevides i amb productes autòctons de sabors típics, s’aporta un valor artesanal al plat que et farà viure mil i una sensacions al paladar. El restaurant Rialb t’ofereix una cuina variada amb arrels tradicionals i que s’identifica molt amb el territori, però mai sense deixar d’innovar per trobar noves elaboracions i receptes.

En Ramon i en Salvador, juntament amb l’ ajuda de l’Anna, t’oferiran una cuina exquisida a més del seu amable tracte i cordialitat. A la sala, la Mari et donarà l’oportunitat de posar-t’hi ben còmode per començar a gaudir d’una experiència gastronòmica única.

Des de ja fa 9 anys, el restaurant, format per una sala acollidora i una terrassa de pedra ben tranquila, es converteix en el lloc ideal per passar-hi una vetllada en bona companyia. Enmig de paisatges i turons, la zona ofereix tot un conjunt de cases rurals i un turisme familiar i proper per fer-hi ruta, en la qual el restaurant hi suma una aportació important per acabar d’arrodonir l’atractiu turístic de la zona. El restaurant Rialb t’espera, no deixis escapar l’oportunitat de gaudir de la bona gastronomia

Coca de brandada de bacallà amb pera escalivada

C/ Camí del Pont 25747 Gualter (Lleida) Tel. 973 462 038

Arròs melòs de bacallà

45


Un conjunt d’indrets amb història

A

rtesa de Segre té la gran particularitat de poder unir tota la tranquil·litat que ofereix un entorn natural amb la tradició històrica representada en petites i boniques esglésies, ermites i castells. La plaça de l’Ajuntament és un punt de partida immillorable per visitar el nucli d’Artesa de Segre, originat al neolític. Aquest municipi està format per un ampli conjunt d’entitats de poblacions, creant una amplia xarxa de camins i carreteres aptes per practicarhi senderisme i cicloturisme o per ferhi rutes a cavall. Artesa de Segre està situada al Prepirineu, al nord-est de la ciutat de Lleida, envoltada per un conjunt de localitzacions ideals a la riba esquerra del riu Segre, a uns 318 metres d’altitud, al peu del Castellot o tossal de Sant Jordi.

Artesa de Segre gaudeix d’un clima mediterrani continental, amb els seus estius calorosos i els hivern freds on la boira hi és present més d’un dia Tot el que circumda aquesta població rau en edificacions que han marcat la història de la població, deixant una petjada molt marcada. Cada racó manifesta

46

un significat del seu passat i que crida a ser visitat, però sobretot, a ser descobert. Es recomana pujar al cim del Castellot, el turó que resguardava la ciutat a l’edat mitjana i on s’hi trobava les restes del Castell, que actualment conserva una torre circular pertanyent al castell andalusí que hi va haver. Realment, el castell d’Artesa és la història dels orígens de la mateixa població, el qual està documentat a finals del segle X. En aquest mateix paratge també es poden visitar dos punts més, la Roca de Cudós, on es commemora l’11 de setembre amb la penjada de la senyera a dalt del rocam, i el Forat Rodó. Mentre passeges pel centre de la ciutat, hi trobaràs punts claus on enriquir-se del seu patrimoni arquitectònic com la plaça de l’Ajuntament, l’Avinguda Maria Anzizu, la plaça Major, l’església de l’Assumpció, els rentadors, La Granja o el carrer Bisbe Bernaus, entre d’altres. Els rentadors van ser una obra impulsada per la Mancomunitat de Catalunya els anys 1917-1920, on el seu objectiu era cobrir les necessitats bàsiques de salubritat pública. Es tractava d’un safareig que va tenir varies funcions com a bugaderia, així com a lloc de joc per a nens a l’estiu, entre altres funcions. Si passeges pels rentadors, et donaran accés al centre històric d’Artesa de Segre, on també hi trobaràs La Granja, un edifici declarat Bé Cultura d’Interès Nacional

En l’àmbit més cultural i festiu, Artesa de Segre organitza diferents esdeveniments durant l’any, els quals aporten vitalitat i festivitat al municipi per donar valors als seus trets més identitaris. Alguns exemples són la Festa Major, la Fira de Sant Bartomeu, la Cantada de Caramelles, Sant Sebastià i la Matança del porc que se celebra el dimarts de Carnestoltes


Artesa de Segre i els seus 21 nuclis A part del nucli principal de població d’Artesa de Segre, el municipi també inclou 21 nuclis diferents. Us donem alguna pinzellada de cada un, tot i que descobrir-los per tu mateix, serà la millor forma de conèixer aquest entorn característic que brinda la Noguera.

ANYA, població coneguda pels seus Trulls, destinats antigament a la fabricació de vi i oli d’oliva, l’església de Mare de Déu de l’Ascensió i les restes de poble medieval. El nucli està construït sobre roca des d’èpoques medievals i on encara s’hi conversen alguns dels carrers més antics.

ALENTORN, un municipi agregat a Anya, el qual conserva molts trets característics de poble fortificat, amb portals, carrers i cases que mostren el seu patrimoni històric. La seva gran distinció són els oficis artesans, coneguts per la creació de forques.

BALDOMAR, té una extensa contextualització històrica i cultural gràcies als diversos vestigis arqueològics que expliquen el seu passat. Algunes d’aquestes restes fan pensar, fins i tot, que els seus orígens podrien ser àrabs.

COLLDELRAT, destaca per la conservació de les restes del seu castell i la capella romànica de Sant Miquel. Avui en dia, encara es mantenen alguns edificis dels segles XVIII i XIX als carrers principals.

Sant Marc de Batlliu

COLLFRED, conegut per la conservació d’un tresor artístic, l’església de Sant Martí, d’estil romànic i amb elements tan característics com la pedra, finestres d’arc de mig punt o l’entrada original encarada a Orient. Les notícies que es conserven d’aquesta relíquia arquitectònica són de l’any 1054. COMIOLS, té el seu nucli de població abandonat

Museu del Montsec

des dels anys quaranta i amb una població disseminada. Tot i que hi ha l’església de Sant Romà que va ser restaurada sobre l’any 2000.

FOLQUER, era el punt de parada de la diligència que feia la ruta entre Artesa i Tremp. Hi destaca l’església de Sant Gil, un temple rectangular d’una sola nau, amb una capella adossada al lateral que sorgeix de la reconquista sota la senyoria de Montmagastre. LA CLUA, ens els seus orígens, els nois i noies rebels van iniciar una nova vida en comú, lluny de l’activitat urbana i van començar a reconstruir el poble. La seva activitat es basava en l’elaboració de formatge de cabra artesanal i, avui en dia, hi ha projectes de reconstrucció del poble per tal d’oferir un turisme rural.

Plaça Major

LA COLÒNIA LA FÀBRICA, es tracta d’un conjunt d’edificis d’estil neoclàssic que encara conserven l’antiga Fàbrica de Filats i els edificis que configuraven el conjunt arquitectònic de la Colònia Tèxtil d’Artesa de Segre. Avui en dia, encara s’hi conserven els edificis de les colònies industrials dels treballadors, l’església i l’escola.

MONTMAGASTRE, és una població disseminada situada sota la muntanya del mateix nom, la qual fou un referent a l’edat mitjana pel seu castell, cabdal en la formació del Comtat d’Urgell. La Guerra Civil va deixar una empremta a Montmagastre en forma de trinxeres, refugis i búnquers distribuïts per tot el territori. EL PONT D’ALENTORN, tot i que va ser destruït a la Primera Guerra Carlina, Artesa de Segre va permetre revitalitzar el moviment de persones i mercaderies al nucli de Pont d’Alentorn. Actualment, el nucli és de grandària sorprenent, però de diferent construcció i continua sent un nus essencial de comunicació. SANT MARC DE BATLLIU, on s’hi troba l’església d’estil romànic que ha generat diverses hipotèsis sobre la seva construcció.

SERÓ, es conegut pel gran casal de pedra, l’església de Santa Maria de Seró, el seu castell i l’espai transmissor de Seró, un centre d’interpretació on s’hi conversa i exposa restes arqueològiques del monument megalític dels jaciments arqueològics de Reguers de Seró.

TUDELA DE SEGRE, un poble que encara conserva part del seu patrimoni medieval, com el castell de Tudela, i l’església Parroquial de Sant Pere de Tudela, la qual s’emplaça al centre de nucli. VALL D’ARIET, es tracta d’un conjunt de masies disseminades dins d’un espai territorial subdividit en Ariet de Sols, Ariet del Mig i Ariet de Caps. Vall d’Ariet també conserva les restes del seu castell i jaciments de petjades de dinosaures en la zona coneguda com Les Llinasques. VALL LLEBRERA, consta d’un nucli, que aglutina la majoria de les seves cases, amb forma de vila closa i una part més disseminada anomenada Les Masies. Avui dia, el castell Vall-llebrera és habitat com un habitatge particular.

VALL LLEBREROLA, el poble té un carrer principal que conserva l’encant de poble medieval amb una porta d’entrada i el seu nucli al fons. També es manté el seu castell, el qual ja fou esmentat el 1011.

VEDRENYA, és un nucli caracteritzat per la dispersió de les seves masies, al qual s’hi accedeix per la carretera de Tremp.

MONTARGULL, el seu patrimoni històric deixa

VERNET, localitzat sobre un turó a la riba dreta del Segre, Vernet conserva unes construccions de forma cúbica, fetes de pedra i fang, i les quals donen lloc als trulls de Vernet, el punt d’interès turístic més important. A més, també hi trobem l’església de Santa Maria.

veure les ruïnes de l’antiga església de Santa Maria de Montargull i la nova església construïda als peus del turo. La seva història està associada a la Baronia de Montmagastre.

d’Artesa de Segre en direcció Tremp i on cal destacar el castell de Vilves, situat al centre del poble i al mig d’una propietat privada.

VILVES, és un poble situat a uns cinc quilòmetres

47


el SOLSONÈS

ots coneixem el Solsonès pels seus extensos boscos i per tenir un dels aliments gastronòmics més preuats en la gastronomia solsonina, els bolets. És més, anar a buscar bolets s’ha convertit, gairebé, en un esport. Aquesta activitat ens permet gaudir de la natura i de tot els beneficis que brinda el fet de passejar pels boscos, a més d’estar pendents de buscar les delícies per al paladar. Valorem, estimem i gaudim la terra que ens regala uns aliments tan valorats com els bolets. Però, cal recordar que una vegada visitem el bosc s’ha de respectar i mantenir en perfectes condicions per a que la seva conservació sigui sempre perfecta. A la comarca de Solsona s’hi poden trobar diferents varietats de bolets, així com també varies maneres de cuinar-los amb milers de receptes i plats on sempre predomina l’essència del bolet. Aquest aliment típic català és molt saludable. Així doncs, no dubtis a treure-li el màxim de partit. Cada casa i cada restaurant crea la seva pròpia recepta. Si us falta imaginació us donem algunes idees de com cuinar-los, per a que sorprenguis als teus comensals.

Les trompetes de la mort

Els camagrocs

S’ha de vigilar de no utilitzar-ne moltes. Les podem cuinar amb una deliciosa recepta de carbassa amb taronja o ja que estem a una de les zones on la carn és impressionant, filet de bou amb cruixent de trompeta de la mort.

Són un bolet molt agraït a la cuina, ja que combina a la perfecció amb molts ingredients. Necessita poca cocció, amb un simple sofregit de ceba es torna l’acompanyament ideal per a l’arròs o la pasta.

Els fredolics

Els rossinyols

Aquest tipus de bolet necessita paciència a la cuina, però es típic de les receptes catalanes en que podem fer una escudella amb base de fredolics.

Si vols un plat calent d’allò més bo, fes un puré cremós de moniatos i carabassa amb rossinyols.

El rovelló

Un dels bolets més popular, no cal treballar-s’ho gaire, només necessitem una bona brasa, all i julivert i llestos. Però, si vols sorprendre amb alguna recepta d’aquestes per llepar-se els dits, fes-los confitats. 48

Els ceps

Un tipus de bolet molt valuós, que forma part del repertori de bolets de la comarca del Solsonès. Aquest tipus de fong és l’ideal per als rissotos, però també us el podeu menjar cru o fer-ne una crema de ceps i agafar una bona botifarra blanca d’aquesta zona i crear un plat espectacular


49


el PALLARS

JUSSÀ

La gastronomia del Pallars Jussà suposa un veritable plaer per als qui saben gaudir de les excel·lències de la bona taula

50

L

a gastronomia pallaresa enfonsa les seves arrels en la tradició, i la tradició es fonamenta en els productes de la terra. Hi ha productes que només els podreu tastar aquí, com la girella, un embotit elaborat amb arròs i menuts de corder amb més de 500 anys d’història, o l’allioli de codony, que aprofita aquest fruit tardorenc per elaborar una salsa típica de muntanya, que es pot untar en una torrada o utilitzar-lo per enriquir diversos plats. També podeu assaborir el civet, d’isard o de senglar, un estofat d’origen

medieval elaborat amb carn de cacera, el xolís, un embotit de carn de porc d’elaboració hivernal, o els gossets, un altre embotit d’aprofitament que es feia als masos després de la matança. La botifarra traïdora és una saborosa botifarra crua que es menja tot just acabada de fer. Altres plaers de la gastronomia pallaresa són els formatges, en què destaquen el de tupí i el brossat, la coca d’enciam o el mostillo, unes postres elaborades amb most de raïm, nous i farina, lligat a la verema i que compta amb una fira que se celebra a Llimiana: La Fira del Mostillo (14 d’octubre). Segueix a la pàgina 52 >>>>>> Ve de la pàgina 50

Un dels productes estrella del Pallars són els bolets. En trobareu una gran varietat d’espècies que s’escampen per nombrosos plats de la gastronomia del país. També podreu participar en

Les Jornades Micològiques del Pallars Jussà,

que se celebren els caps de setmana del mes d’octubre, i que inclouen conferències, sortides guiades o tallers de cuina. Altres mostres gastronòmiques que es duran a terme les properes setmanes són La Fira Boletus d’Isona (del 27 al 28 d’octubre) o La Fira del Codony de Tremp (3 de novembre). A més, durant la celebració de La Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (6 i 7 d’octubre) o de La Diada de Rememoració de la Fira de Salàs (10 i 11 de novembre) podreu assaborir els productes de la terra i els plats més típics de les fires, ja que diversos restaurants de la comarca hi participen incloent-hi a la seva carta els plats típics de la cuina de fira. Altres iniciatives, com ara els programes “Amb els 5 sentits” i “Al teu gust”, donen a conèixer la diversitat d’una gastronomia de qualitat, elaborada per mestres artesans i amb tots els sabors d’aquestes terres.

El Pallars compta amb una cuina que recull el bo i millor: productes autòctons (elaborats i comercialitzats a la comarca) i receptes mil·lenàries, capaces de satisfer els paladars més exigents i que es poden degustar en els acollidors hotels, restaurants i cases de pagès que es reparteixen pel territori Trobareu més informació sobre la gastronomia pallaresa, veureu l’atapeïda agenda de fires agroalimentàries i de tot tipus celebrades al Pallars Jussà, i sobre els productors agroalimentaris a la web: www.pallarsjussa.net

La cuina del Pallars aprofita el millor dels productes autòctons de la terra, així com de l’herència de les receptes tradicionals

52les GARRIGUES

mbient càlid, íntim i distès. Una gastronomia exquisida se’ns presenta de forma creativa i els seus colors cridaners formen una experiència per a tots els sentits. Se’ls hi suma una barreja de sabor d’allò més excel·lent i únic, que fan del menjar una gran aventura. Masia Les Garrigues es caracteritza per ser creadora d’aquestes aventures gastronòmiques, acompanyades d’un servei amable i atent, pendent de

totes les necessitats dels seus clients. Qui hi hagi tingut l’oportunitat de gaudir d’algun esdeveniment, algun àpat romàntic o qui hi va a diari, segurament, coincideixi amb el mateix concepte, un lloc amb essència, un espai on trobar-s’hi còmode. Fent un recorregut per tot el seu complex, ens adonem que Masia Les Garrigues està completament adaptada i preparada per acollir tot tipus de celebracions, ja siguin més íntimes i en família o bodes, comunions i bateigs així com també

reunions empresarials o festes privades. Així doncs podem dir que la varietat de sales i menjadors és àmplia, totes adaptades per a cada ocasió amb l’objectiu d’aconseguir celebracions d’ensomni.


ofereix un pack romàntic d’aniversari de bodes on rememorar el gran dia durant els anys següents.

Per a les bodes i cerimònies civils dins el mateix complex, Masia Les Garrigues ha aconseguit un nou servei que molt poques empreses del sector poden oferir a les terres de Lleida. En els seus jardins és possible gaudir d’una festa i celebració ideal però, en cas de pluja, s’organitzen cerimònies en una sala interior tancada però amb el mateix encant que en els jardins. A més, les últimes novetats dins les instal·lacions s’han convertit en un hotel, amb habitacions àmplies i lluminoses, cuidades fins a l’últim detall, per aconseguir un ambient amb molta privacitat i intimitat. Es tracta d’un hotel adaptat amb totes les comoditats per als núvis i per tots els seus convidats, ja siguin parelles o famílies. La parella protagonista del gran dia, té l’oportunitat de gaudir de la seva suite nupcial amb tots els serveis per continuar la seva estada romànica al dia següent. Masia Les Garrigues, també

Per als més petits, les instal·lacions també estan molt ben adaptades, amb un gran xiquiparc condicionat, monitors al seu servei durant tota la celebració i sistemes de videovigilància amb pantalles a la seva discoteca Borgia, coneguda per la seva llarga trajectòria, per a que grans i petits tinguin una bona experiència gaudint d’una festa engrescadora i d’aventura. L’ olor de cuina casolana fusionada amb la més innovadora és el que pots trobar a les cartes de la Masia Les Garrigues. Entre setmana, combinen els menús diaris amb una exquisida carta on la creativitat del xef pren el protagonisme i on el secret de la seva bona cuina rau en unes receptes tradicionals que recorden els plats de sempre.

Una experiència gastronòmicament satisfactòria t’espera de portes endins del restaurant, format per diferents menjadors, tots amb un ambient característic que els identifica. L’ oferta gastronòmica, basa-

da en productes frescos i de proximitat, s’adapta a les necessitats i gustos de cada client i són des de dinars/sopars més informals a base de pizzes, tapes o sushi fins a menús de degustació o de “chuletón”, cuinat a la seva pròpia brasa d’alzina. Gràcies a la cordialitat d’en Jaume, el gerent, i de tot el seu equip, hem tingut l’oportunitat de viure en primera persona aquesta experiència i conèixer els secrets del seu èxit, amb una trajectòria de més de 40 anys. En Jaume trepitja el terra de Masia Les Garrigues des de ben petit i cada dia s’aixeca amb nous propòsits, ganes d’innovar i oferir els seus millors productes i serveis. Masia Les Garrigues participa a la Mostra Gastronòmica de Les Garrigues, del 3 de novembre al 16 de desembre, amb l’objectiu de compartir les seves receptes basades en productes de proximitat i donar valor a la cuina garriguenca

Ctra. Tarragona Km. 67,700 25400 Les Borges Blanques Tel. 973 141 033

www.masialesgarrigues.com

55
La història en cases de colors

el GIRONÈS

Porxades, façanes irregulars, ponts i edificis de colors. En un centre històric que destaca per la seva personalitat, s’alça vora el riu una de les zones més característiques de la ciutat de Girona, les cases de l’Onyar, les quals deuen el seu nom al mateix riu que atravessa la capital gironina.

A

quest centre històric de Girona està situat al nord-est de la trama urbana actual, en l’espai definit entre el massís de les Gavarres i els rius Galligants i Onyar. La morfologia i l’estructura bàsica d’aquesta zona són les que es van configurar als segles XIV - XV i corresponen a un assentament protegit per tres emmurallats successius: un a cada banda del riu Onyar i “La Força Vella”, al voltant de l’antiga ciutat romana.

Les cases de l’Onyar, anomenades també cases del riu o cases penjades, són aquelles que s’identifiquen ràpidament per la diversitat de colors en les seves façanes, situades al tram de la Rambla i el carrer Plateria del centre històric de la ciutat. Gairebé totes són construccions del segle XX i, en conjunt, presenten una gran varietat de volums i materials que fan encara més característica aquesta zona. Originàriament aquestes cases estaven situades sobre la muralla medieval de l’areny de l’Onyar, construïda entre 1367 i 1380, i van anar creixent en altura durant el segle XIX, tot i que amb el temps, es van anar degradant. Totes aquestes façanes que avui en dia miren al riu, en els seus orígens, no tenien cap obertura, sinò que eren la part posterior que estaven adossades a aquesta muralla de protecció, per tal de crear un cinturó de seguretat per protegir la ciutat. Aquesta muralla era la que protegia la meitat més antiga de la ciutat de Girona, mentre que la Muralla del Mercadal, era la que 58

Les cases de l’Onyar, també anomenades cases del riu o cases penjades’identifiquen ràpidament per la diversitat de colors en les seves façanes protegia els altres barris de la ciutat. Tant una com l’altra, foren construccions defensives que van anar creixent durant segles, fins que els francesos les van destruir quan van abandonar la ciutat. Fou quan la freqüència dels episodis bèl·lics van començar a disminuir quan la vida quotidiana va començar a ser més pacífica i aquesta part de la ciutat experimentà els primers canvis de la seva evolució. Poc a poc, es va anar dibuixant l’extensa façana cromàtica que coneixem avui en dia amb diverses restauracions, rehabilitacions i construccions dels ponts, com el Pont de Pedra o el Pont de Sant Agustí, entre d’altres.


Tots els ponts que creuen el riu en aquesta zona comuniquen la part més vella de la ciutat amb la més nova i, fins i tot, també és la zona on s’instal·len diversos mercadets d’artesans. Un altre d’aquests ponts més coneguts és el Pont de les Peixateries Velles, amb el terra de fusta, unes cridaneres barres de ferro vermelles que l’envolten i construït al 1876 per Gustave Eiffel, el mateix creador que la Torre Eiffel de París.

La Catedral de Santa Maria és la seu del Bisbat de Girona, d’estil romànic i gòtic català i un dels seus atractius és la nau gòtica més àmplia del món

La vista més característica d’aquest bonic racó és la paleta cromàtica de colors ocres, grocs i taronges, fetes de fusta, amb grans finestrals i persianes enrotllables. Al fons i sobresurtint en altura, la famosa catedral de Girona regna donant encara més personalitat al conjunt turístic de les cases de colors

El Pont de les Peixateries Velles d’Eiffel, amb el terra de fusta i unes cridaneres barres de ferro vermelles que l’envolten és un dels reclams turístics més importants del centre històric de Girona

59


el RIPOLLÈS

Bressol de Catalunya un moment de clar progrés i industrialització als voltants dels rius Ter i Freser, on la remor de les seves aigües acompanyen al visitant en tot moment.

El nostre Patrimoni Cultural

ipoll ha estat un poble industrial durant molts anys i encara ho és, oblidant a vegades la seva importància patrimonial i cultural, no es fins fa uns anys que es comença a plantejar la necessitat de mostrar a la gent aquest patrimoni cultural, donant-li la importància que sempre ha tingut. De tots és sabut que a Ripoll es troba un dels monuments més importants de l’art romànic a Catalunya, no només per la seva arquitectura sinó per la seva vinculació històrica, no sense motiu, a finals del segle XIX després de les últimes reformes del Monestir es fa referència a Ripoll com a “Bressol de Catalunya”. Un dels nostres il·lustríssims escriptors catalans Mossèn Jacint Verdaguer en el seu llibre Canigó, fa una magnífica descripció de la Portalada del Monestir en el fragment del Cant XI: Oliba. Però, no només tenim el Monestir de Santa Maria, també trobem una de les col·leccions del patrimoni etnogràfic de rellevant importància, que ens ajudarà a conèixer millor les costums i les tradicions més destacades de la comarca ripollesa i de Catalunya. Si ens passegem pel centre de la vila descobrirem edificis modernistes i d’interès arquitectònic que varen ser edificats en

60 60

•  Centre d’Interpretació del monestir:   La Capella de la Congregació, situada a l’església de Sant Pere de Ripoll que data de l’any 890, constitueix l’espai principal Centre d’Interpretació del Monestir de Santa Maria de Ripoll. El centre d’interpretació dóna les claus de l’existència del monestir, presenta un recorregut per la seva història, ens endinsa en la seva essència i descriu la importància que Ripoll va tenir per a Catalunya. • Monestir de Santa Maria: La primera església va ser fundada pel Comte Guifré el Pelós l’any 879. Va arribar a la màxima esplendor en mans de l’Abat Oliba. Al seu interior es conserva l’element romànic més important, la portada del segle XII, altrament coneguda com la Bíblia en Pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre altres. A l’altar, la imatge de la verge Maria feta en mosaic, i a la capella de sant Joaquim, sant Eudald, patró de Ripoll. El claustre de doble planta està situat al costat sud de l’església. Es va construir en diverses etapes. Cal destacar-ne l’ala nord, amb capitells ricament adornats, que pertany al segle XII. La resta, fruit de la reconstrucció del segle XIX, s’adscriu en el neogòtic. • L’Scriptorium: És una exposició permanent que, de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el monestir de Santa Maria va tenir, al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, alguns dels quals van ser dels més importants d’Europa.

•  Museu  Etnogràfic: El Museu Etnogràfic de Ripoll és el primer museu d’etnografia de Catalunya. Inaugurat el 1929, conserva un nombrós i interessant fons de patrimoni material i immaterial, del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, la religiositat popular, el ferro forjat i la farga catalana i les armes de foc portàtils ripolleses. La seva exposició convida a fer un recorregut, atractiu per a grans i petits, que permet descobrir el passat recent i la identitat de les nostres contrades i també reconèixer una manera de viure i de sentir. •  Farga Palau: Ripoll ha estat al llarg de la història el bressol de la protoindustrialització de Catalunya perquè s’han realitzat diverses activitats industrials. La Farga Palau de Ripoll és un dels darrers exemples d’una indústria històrica, la Farga Catalana, que va tenir un paper molt important en el desenvolupament industrial per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII. Els productes més importants sortits de la Farga eren les armes de focs, els claus i les reixes.


Un passeig per la història (Del romànic al modernisme)

Petit recorregut a peu pel centre de la població:

1.- Església de sant Pere: Fou consagrada al 890 com a església parroquial. Destaca, a la part posterior, un fragment de muralla del segle XIV, sobre la qual s’aixeca el campanar. A la façana, un rellotge de sol. 2.- Ajuntament: Va ser construït al segle XVII i formava part del conjunt monàstic. 3.- Casa Muntades: Edifici d’estil neoclàssic (1868).

Mestre d’obres: Eudald Sadurní. Destaquen les pilastres, els capitells corintis, la cornisa de grans dimensions i els elements neogòtics.

4.- Capella de Sant Miquel de la Roqueta: Capella d’estil modernista (1912), de l’arquitecte Joan Rubió i Bellvé (deixeble d’Antoni Gaudí). Marià de Delàs, decidí aixecar-la en substitució d’una antiga capella dedicada a sant Miquel. 5.- Casa Bonada: Edifici d’estil modernista (1912) de l’arquitecte Joan Rubió i Bellvé. Casal projectat amb una doble façana i tractat amb pedra carejada. La glorieta i la torre articulen el gir de l’estructura. Coronaments punxeguts i irregulars i una expressada falta d’acabats. 6.- Casa Siqués: Edifici d’estil postmodernista (1916), de

l’arquitecte Joan Rubió i Bellvé. Originàriament la coberta era de fusta i de forma punxeguda. Era coneguda com la casa del Barco, per la semblança de la façana principal amb un vaixell.

7.- Casa Alòs: Casa del marquès de Dou, edifici d’estil modernista (1908), de l’arquitecte Josep Ma. Pericas. Combina de forma elegant i equilibrada els elements modernistes i la simplicitat característica del noucentisme. 8.- Mapa de la muralla: Al pont de l’Arquet hi ha el di-

buix de com havia estat emmurallada la població al s. XIV.

9.- Fragment de muralla: Llenç de muralla que, des

de l’època medieval fins a mitjan segle XIX, envoltava les dependències del monestir i el nucli antic de Ripoll.

10.- Pont del Raval: Es bastí el pont en el període medieval. Al 1585 va ser reconstruït. Avui en dia conserva, a banda i banda del riu Freser, els arcs auxiliars i l’arrencada de la volta. També hi ha un fragment que queda dins les aigües. 11.- Casal dels Taurinyà: Segle XVII. Al carreró que ve del pont del Raval, damunt una porta tapiada, hi ha representat un toro, emblema del llinatge. Si entreu a l’interior del portal veureu un arc de mig punt rebaixat i pilastres amb figures humanes esculpides en alt relleu.

12.- Casa Codina: Edifici d’influència modernista (1918). Torre de simetria central accentuada per les galeries sortides i el coronament del cos principal. Destaca com a solució alternativa a l’estil constructiu ripollès fins al moment, i per la pulcra disposició volumètrica i estructural.

13.- Cal Metge Agustí: La casa construïda per encàrrec de l’industrial Josep Buixó Costa, va ser adquirida pel metge Jaume Agustí Trilla i la seva esposa, Concepció Segarra Vives, el 1919. Les façanes orientades al sud i a l’oest presenten una gran riquesa ornamental. Els anys 2015-15 l’edifici es va rehabilitar. Es va aixecar el pis superior i es van remodelar les façanes.

61 61


62


63


etcases és un petit poble enclavat al fons d’una vall que, en la seva capçalera, alberga muntanyes tan majestuoses com el Gra de Fajol o el pic de Bastiments que, juntament amb d’altres, configuren el circ glacial d’ Ulldeter, on hi neix, com ben bé expressa el nom, el riu Ter, un dels principals rius de Catalunya. Aquestes muntanyes de gairebé 3.000 m d’alçada són emblemàtiques per a l’alpinisme català: els pioners que anys més tard esdevindrien els principals referents a tots els cims del món, hi varen trobar el terreny de joc perfecte per a practicar i experimentar totes les tècniques inherents a aquest esport.

64

En aquest enclavament hi trobem l’estació d’esquí Vallter 2000 on, a l’hivern, és pot practicar tot un ventall d’esports de neu mentre es gaudeix d’unes vistes espectaculars, arribant-se a albirar en dies clars, la Badia de Roses, a la Costa Brava. Aquest, doncs, juntament amb altres racons secrets i amagats per l’entorn muntanyós, configura un ric i ampli patrimoni natural amb una gran diversitat de flora i fauna autòctones. La flamant creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, ha de servir per a posar en valor tota la seva esplèndida identitat. El nucli urbà de Setcases es configura com un petit i preciós poble rural d’alta muntanya. Son característics els seus carrers empedrats i costeruts; les cases, avui de pedra vista, configuren l’estret i particular entorn on, veïns i visitants, passegen o reposen tot gaudint de l’aire fresquívol muntanyenc. Carrers, places i cases, juntament amb l’església de St. Miquel i el seu meravellós retaule barroc (únic a la vall) esdevenen un atractiu i singular patrimoni arquitectònic.

Setcases, també és famós per la seva excel·lent i abundant oferta gastronòmica. Plats típics amb productes tradicionals de la zona, esdevenen menges delicioses que segur que captivaran el paladar de tot aquell que s’entauli en algun dels seus restaurants. Bolets, fruits del bosc, herbes de muntanya, xai, vedella, poltre, caça, trumfes, embotits, formatges... són alguns dels excel·lents productes que es poden assaborir als restaurants o adquirir als comerços del poble.

Del riu Ter, del poble de Setcases, de les seves muntanyes i la seva gent n’existeixen contes i llegendes que ens volen explicar l’origen mitològic d’aquest indret tant fantàstic, gairebé màgic; contar-les, però, serà tema per a una pròxima ocasió


Plaรงa Major, 1 โ ข 17869 SETCASES

Tel. 972 136 089

65


Descobreix el Ripollès , Pirineu de Girona

A

ctivitats culturals, rutes, museus i història et faran viure una nova experiència. El Ripollès t’obre els seus camins per descobrir territori, endinsar-te en els seus orígens i gaudir d’una fascinant vessant del Pirineu de Girona que encara no coneixes. Situada al vessant sud del Pirineu Oriental, la comarca del Ripollès està constituïda per 19 municipis i està estructurada per la vall de Camprodon, la vall de Ribes i el baix Ripollès i es forma a partir d’un territori muntanyós de serralades que també t’aproparà a la seva natura i patrimoni paisatgístic.

La comarca potencia un turisme de muntanya excepcional, on deixar-se perdre per senders i camins, així com també una vida rural d’activitats més ramaderes i altres propostes d’oci. A més i sobretot a la seva capital, Ripoll, també hi trobaràs activitats i serveis, on un turisme cultural s’obre pas per oferir allotjaments, restaurants i propostes d’oci per descobrir el territori. Més enllà d’això, el Ripollès es caracteritza per la seva natura, pels seus espais verds i muntanyosos distribuïts en valls i en Parcs Naturals, com el de les Capçaleres del Ter i del Freser, inclòs íntegrament dins la comarca des

de setembre de 2015. La comarca del Ripollès inclou 32.000 ha de zones d’interès natural protegides dins la Xarxa Natura 2000. Per compartir totes les seves propostes turístiques, la comarca del Ripollès ha organitzat un conjunt de packs turístics per endinsar-te a les seves terres i descobrir els racons més característics de la zona. A preus especials i amb entrades, visites i activitats incloses, el Ripollès ofereix diferents opcions de viure la comarca, de visitar el seu patrimoni, de poder compartir una experiència única i descobrir diversos indrets molt característics

La Vall de Núria Un paisatge excepcional d’alta muntanya et sorprendrà! El tren cremallera de la Vall de Núria, amb un recorregut de 12,5 km, t’aproparà a un dels indrets on més es respira la natura i amb diverses propostes d’oci com fer excursions, pujar a cavall, remar al llac, pujar el telecadira... i molt més! Un cop arribats a la vall, ens topem amb el Santuari de la Mare de Déu de Núria, el llac, l’hotel i moltes activitats per fer en família i/o amics. Si anem seguint els camins de la vall, descobrirem també els indrets més amagats i els racons més característics de la natura, on hi trobem una gran quantitat d’ espècies animals i vegetals típiques del Pirineu que t’envolten. www.valldenuria.cat

Estiulaventura  Un parc d’aventures per experimentar mil i una emocions. Podràs divertir-te damunt dels arbres, amb circuits familiars, activitats per a totes les edats i, fins i tot, on podràs pujar a la tirolina més gran de Catalunya. Viuràs una experiència inoblidable i un dia fantàstic en plena natura. www.estiulaventura.cat

66


Molló Parc Coneix en primera persona els animals autòctons del Pirineu a la Vall de Camprodon i realitza un recorregut a l’aire lliure passejant pel bosc i els prats ubicats al cor de la vall. Per als més petits, també hi trobareu una granja, amb diversos animals com ànecs, conells, xais i inclús l’autèntic burro català. Tindràs l’oportunitat d’observar-los, acariciar-los i donar-los menjar. www.molloparc.com

Conjunt Monàstic de Ripoll  Esdevingué un dels centres culturals més importants de l’Europa medieval. Tindràs l’oportunitat de descobrir la història del Bressol de Catalunya, passejant per la Basílica, el claustre a doble planta i la necròpolis. En aquest indret, també s’hi localitza la majestuosa Portalada del segle XII i la peça romànica més important i coneguda com la Bíblia en pedra, candidata a ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. www.monestirderipoll.cat

Scriptorium Descobriràs el passat cultural de la població i la importància que va tenir l’escriptori del Monestir de Santa Maria de Ripoll al llarg dels segles X-XII en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d’Europa. Podràs escriure amb ploma d’oca, com feien els monjos copistes i fer-te un punt de llibre de record. www.museuderipoll.org 67


La Farga Palau Fundada al segle XVIII, va estar activa fins al 1978. Tot i que originàriament era una farga de ferro va ser transformada i va acabar treballant l’aram. Actualment encara s’hi poden veure en perfecte estat les trompes, els martinets, la roda hidràulica i el forn. www.museuderipoll.org

Museu Etnogràfic de Ripoll  És el primer Museu d’Etnografia de Catalunya! El Museu convida a fer un recorregut interessant per a grans i petits que permet descobrir el passat recent, la cultura i la tradició del Pirineu de Girona a partir del qual es pot reconèixer una manera de viure i de sentir. www.museuderipoll.org

Sant Joan de les Abadesses El Monestir És un dels monuments més importants del Romànic Català, amb una església de planta de creu llatina, una sola nau i cinc absis. Destaca el conjunt escultòric del Davallament o el Santíssim Misteri, obra molt remarcable del Romànic català, i un claustre d’estil gòtic.

Palau de l’Abadia Destaquen els elements gòtics i el petit claustre, molt ben conservat, que comunica les diferents parts del palau. Acull l’Espai Art Abadia amb una programació regular d’exposicions i una mostra permanent de maquetes que fan un recorregut per algunes de les petites esglésies romàniques que es troben en 19 pobles del Ripollès.

Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau El Centre vol donar les claus per a entendre l’origen i l’evolució de la figura del comte Arnau des d’una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura. Descobriràs la cançó popular on l’ànima del comte dialoga amb la seva esposa per explicar-li per què està condemnat a recórrer les muntanyes de la comarca.

El Molí Petit Es tracta de l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses. La roda hidràulica del molí transforma l’energia de l’aigua en el moviment rotatori i fa girar la mola que aixafa el gra. Després d’una important rehabilitació, tant de l’estructura exterior com de l’interior, el Molí Petit pot tornar a fer farina després de 50 anys. www.santjoandelesabadesses.cat

68

Deixa’t endur per mil i una sensacions, per diverses propostes turístiques que no et deixaran indiferent. Endinsa’t al Ripollès!


69
ligat a la llegenda del Comte Arnau, Sant Joan de les Abadesses comparteix el seu patrimoni amb l’objectiu de demostrar el seu important llegat dins la cultura de referència catalana. La vila posseeix algunes de les edificacions romàniques més importants de la comarca, com l’impressionant monestir romànic, del segle XII, i que regna amb elegància al municipi. En el seu interior, un magnífic grup escultòric, conegut com a Santíssim Misteri, forma una obra impressionant de l’època de transició entre el romànic i el gòtic. També s’hi troben retaules gòtics dedicats a Sant Agustí, a Santa Maria la Blanca i el sepulcre del Beat Miró. Les tres peces són exemples de la producció de l’important taller d’escultura que va acollir la vila al segle XIV.

En la mateixa línia històrica, també podem visitar el Palau de l’Abadia, la residència dels abats datada als segles XII-XV. Avui en dia, és el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, el qual dona la informació necessària per entendre l’origen i l’evolució de la figura del comte des del folklore, la història, la música i la literatura. “Romànic, una volta pel Ripollès” és l’exposició permanent que comparteix amb els seus visitants un recorregut per les esglésies romàniques de la comarca 72

a través de maquetes realitzades amb els mateixos materials que les obres originals. Si seguim la curiosa i atractiva ruta pel centre històric de la vila, coneixem la Plaça Major, lloc des d’on surten els principals carrers empedrats de la vila vella. Un encant especial es respira entre parets, cases porxades i columnes d’elements gòtics. Els materials com la pedra prenen el protagonisme per formar un ambient pròpiament medieval, que recorda a les èpoques passades de la vila seguint l’esquema de les ciutats romanes. Encara així, Sant Joan de les Abadesses s’organitza segons una sèrie de carrers paral·lels i perpendiculars amb una plaça principal com a centre, un traçat poc habitual que el diferencia d’altres viles medievals.

Un dels elements que més destaquen a la vila i que es fa visible només arribar-hi, és la construcció d’un pont romànic, el qual forma la porta d’entrada al nucli de Sant Joan. Es tracta d’un pont amb volta gòtica i petites arcades de pont romànic, des d’on es pot veure l’antiga fàbrica Espona dedicada al sector tèxtil. Així doncs, aquesta construcció tan característica és testimoni del patrimoni industrial que es conserva al llarg del riu Ter. Després del pont, el camí s’endinsava a la vall, on s’hi trobava el primer nucli urbà i on hi destacava l’Església de Sant Pol. Avui, aquesta construcció és un original conjunt pedagògic que et farà conèixer el procés de construcció de les esglésies de l’ època. De tradició agrícola i ramadera, Sant Joan de les Abadesses també conserva avui en dia el molí fariner d’origen medieval, conegut com l’Ecomuseu El Molí Petit, que actualment comparteix la seva història gràcies al Centre d’Interpretació dels molins hidràulics i dels ecosistemes fluvials que es troba al seu interior.


Una exposició permanent ens dona l’  oportunitat de conèixer el seu mecanisme i tota la vida que tingué el molí durant els seus anys d’activitat, així com altres propostes d’educació i divulgació mediambiental als voltants de les instal·lacions.

Per tot i això i molt més, visitar Sant Joan de les Abadesses t’omplirà la motxilla de bons records, d’una experiència al Ripollès única i on tindràs l’oportunitat de conèixer un territori que té molt a dir

L’ entorn on es troba Sant Joan de les Abadesses permet realitzar diverses propostes a l’aire lliure per respirar la natura més pura del Ripollès. Un bon exemple és la Ruta del Ferro i del Carbó, un itinerari que uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa seguint l’antic traçat de la via del tren. És una oportunitat ideal per reviure el passat a través del patrimoni industrial de la vila, que encara avui conserva algunes estacions i caselles de la línia ferroviària. La cultura de Sant Joan de les Abadesses es comparteix en forma de fires i festes durant l’any. Des de la Festa Major fins als Tres Dies Trial Santigosa, passant per l’Aplec de Sant Antoni i la Fira de Sant Isidre, entre d’altres. Es tracten de propostes amb un objectiu ben clar, divulgar orgullosament la seva tradició i patrimoni cultural mitjançant festivals, concursos, llegendes, danses i mostres gastronòmiques.

Plaça Major, 3 17860 SANT JOAN DE LES ABADESSES (Girona) Tel. 972 720 100 www.santjoandelesabadesses.cat


l bell mig de la comarca del Ripollès, Ogassa limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Villalonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol. Està format per cinc veïnats, dels quals només dos són nuclis urbans, Santa Maria de Vidabona, i Surroca de Baix i el barri del Prat del Pinter. Aquest municipi és conegut arreu de Catalunya per les mines de carbó que s’explotaren entre finals del segle XVII i el 1967. Aquestes foren les responsables de l’arribada del ferrocarril al Ripollès l’any 1880, a fi de traslladar ràpidament el carbó cap a Barcelona. Cal dir que el primer document que esmenta la presència de carbó a Ogassa és del 1761. A partir de llavors, es treballà a petita escala, en diversos meners. Un altre factor econòmic que va ajudar a créixer Ogassa van ser les indústries cimenteres Balaguer i Benet. També consta d’altres trets atractius de visita turística com la gran diversitat de vegetació, gràcies a la seva gran extensió, que ofereix la possibilitat de passejar per boscos de pi roig, roure, faig i bedoll. A més de poder contemplar zones de matoll 74

i àrees de pastura d’alta muntanya, el territori promou tenir una diversitat de flora que contribueix a que hi visqui una fauna molt variada. Tot això conforma uns paisatges excepcionals i únics, fent d’aquesta zona un lloc idíl·lic. Les coves i les baumes formen part de tot el seu atractiu que criden als amants de la natura, ja que s’hi crea una vegetació exuberant. El municipi es creuat per nombrosos torrents, on l’abundància d’aigua es fa evident amb les diferents fonts que brollen dins del municipi, anomenades La Nina, la Mona, la Dou, Can Xisquet, el Miner, del Freixe i la font Gran, que donen cos al poble. La Nina el 1987 va permetre a la població rebre una distinció com a “Vila en flor de Catalunya”.

Una extensa orografia permet a l’excursionista adorar les muntanyes amb els seus respectius cims i gaudir de diversos punts

emblemàtics d’aquesta situació, com la Serra Cavallera, situada al nord del municipi, on hi ha les muntanyes més importants d’Ogassa. El cim més emblemàtic, de més alçada de la serra i alhora de l’interior del Ripollès, és la Taga (2035m), amb la característica forma de mugró, punt des d’on es pot contemplar la serra d’Encija, el Pedraforca, la serra del Cadí, el Puigllançada i la Tossa d’Alp. Altres cims però de menys altitud serien el puig Estela (2007m), el puig de Coma d’Olla (1930m), el puig del Pla de les Pasteres (1893m) i la Portella d’Ogassa (1790m). D’altra banda, igual d’important que la resta, aquest municipi compta amb la muntanya de Sant Amand (1854m), un punt de referència per als excursionistes, situada entre el coll de Jou, al nord, i el coll de Corones o de Saltor, a migjorn. La seva presència visible des de la plana de Vic, fa que es conegui com El Balcó del Ripollès, que permet gaudir de l’aire fresc de les muntanyes i sobretot, de la tranquil· litat i les vistes que brinda el cim. El municipi té, en el subsòl, materials petris formats en diversos períodes geològics. Així doncs, pels aficionats a la geologia, Ogassa és el seu paradís, degut a la gènesi del carbó vinculada totalment amb


Vista de Surroca.

mineria. Entrada a la

t gran. Riu de la fon els fòssils, i aquesta població n’està repleta. Aquest fet, fa que Ogassa tingui un seguit de detalls monumentals que engloben el seu terreny, on es pot contemplar cims, fòssils i itineraris que complementen a la perfecció aquesta població. Per al més curiós, a qui li agrada la història o l’excursionista que li interessa conèixer les arrels més remotes del municipi, Ogassa dona l’oportunitat d’endinsar-se al període medieval gràcies a tot el patrimoni arquitectònic basat en nombroses esglésies romàniques. Gaudir de tota l’ arquitectura més íntima i personal que llueixen aquestes parròquies fa indispensable visitar la de Sant Julià de Saltor (s.XI), Santa Maria de Vidabona (s.XII) i la capella de Santa Bàrbara (18811882), la qual fou edificada pels miners perquè els protegís de la feixuga tasca minera. Altres indrets també interessants són l’església de Sant Martí d’Ogassa (s.XI) i Sant Martí de Surroca (s.XI). La ramaderia ha estat i és una de les principals fonts d’ingressos per a l’economia

del municipi. La majoria del bestiar pastura en les forests comunals d’Ogassa i de Surroca. Hi ha varietat de bestiar, però les vaques i les ovelles són les que dibuixen el paisatge Ogassenc. A l’estiu, pasturen a la part alta del municipi, en canvi, a l’hivern es poden veure als vessants de menys altitud. No obstant, la Festa Major és l’esdeveniment més important de la població, que té lloc el primer cap de setmana de desembre. No hi falten les misses, les sardanes,

els balls típics, concerts, a més de la presentació d’escrits institucionals, aspectes de la població i reportatges fotogràfics. Les festes que es van celebrar fins a la formació dels nuclis miners estan relacionades amb les primitives esglésies del municipi. La festa de la germandat se celebra a l’estiu i té una durada de tres dies, on les diferents activitats estan pensades per a totes les edats i on gaudeixen petits i grans. Com a bon poble miner, li dediquen una festivitat l’últim diumenge del mes de maig

Ajuntament d’Ogassa Avda. de les Mines, 13 17861 Ogassa Tel. 972 720 380

ogassa@correugi.cat

75


la CERDANYA

uigcerdà té una llarga tradició de fires i mercats. Concretament, després de la repoblació de la vila pel Rei Alfons I l'any 1177, al juny de 1182 ja es va establir la fira de Puigcerdà. En aquella època, la fira es va crear amb l'objectiu de ser perpètua i anual, posant els firaires sota la protecció reial, un privilegi que fou confirmat repetidament pels monarques successors. Fruit del volum comercial assolit i de la necessitat d'expansió, l'infant Jaume de Mallorca concedí, el maig de 1270, permís per celebrar una segona fira, la qual tindré lloc per Tots Sants i que encara perdura fins avui en dia.

76

L'emblema de la fira és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar. Aquest tradicional concurs, aquest any ja arriba a la 38a edició i tindrà lloc el 10 i 11 de novembre. L'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya i els ramaders de la comarca són els principals protagonistes d'aquest certamen, que es complementa amb les diferents parades de la fira multisectorial, les quals estaran ubicades a la zona industrial, al centre de la vila i als carrers del voltant de l'estany i el parc Schierbeck.

La fira l'organitza l'Ajuntament de Puigcerdà amb el suport de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Diputació de Girona, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, el Departament d'Agricultura i la seva oficina comarcal, "La Caixa", Cadí i diversos ajuntaments, entitats, empreses i particulars de la comarca

El Concurs i la Fira

de Cavalls,

esdevé la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar.


77


e cultura catalana, província gironina i en territori francès. Ens trobem a Llívia, un poble acollidor de Catalunya però localitzat a França i pertanyent a la comarca de La Cerdanya. Estanys, boscos, prats i espais naturals, et conviden a caminar, a observar i a conèixer en primera persona el territori i el poble. Llívia és la vila més antiga de la comarca i la qual conserva un gran interès cultural i històric digne de descobrir. Gaudeix de Llívia tot l’any gràcies a la gran diversitat de propostes turístiques relacionades amb la seva cultura, gastronomia, patrimoni històric i arquitectònic, així com de tota la natura 78

que l’envolta. El seu territori et dona l’oportunitat de sentir l’ambient a flor de pell amb un turisme actiu variat i de qualitat. Activitats d’aventura durant totes les èpoques de l’any et faran treure tota l’adrenalina mentre conectes amb la natura i altres propostes d’oci en família t’aportaran una experiència més que enriquidora. Llívia, situat a la falda del pic del Carlit, acull al seu nucli antic un dels monuments més importants i rellevants de la zona, la torre de Bernat de So i l’església, els quals formen uns especials i reconeguts testimonis del seu passat medieval. La Torre del Bernat de So està situada al punt més alt de la ciutat i, en l’antiguitat, va formar part d’una

fortalesa defensiva. Amb el pas del temps, ha tingut diferents funcions, des d’una presó fins a sala d’exposicions i avui en dia forma un dels atractius turístics més remarcats.

Gaudeix de Llívia tot

l’any gràcies a la gran diversitat de propostes turístiques relacionades amb la seva cultura, gastronomia, patrimoni històric i arquitectònic, així com de tota la natura que l’envolta


Per altra banda, l’església de la Mare de Déu dels Àngels forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. De nau única, absis poligonal, capelles laterals i campanar de torre adossat, l’edifici conversa en el seu interior un objecte de gran valor en exposició, un Crist considerat una de les obres més improtants de transició romànico-gòtica dels segles XIII - XIV. Un altre dels atractius històrics és la farmàcia més antiga d’Europa, la qual està dividida en diferents seccions i on es pot realitzar una visita en forma de recorregut per tot el seu interior. Amb l’objectiu de descobrir tots els materials i departaments antics de la farmàcia, l’ espai et farà reviure el seu passat i experimentar l’evolució farmacèutica en tots els sentits.

Objectes farmacèutics antics que podràs observar al museu

Dins el Museu Municipal, el qual també acull una important col·lecció de material arqueològic sobre la història de la població, també descobriràs un singular conjunt d’estris i documentació d’aquesta farmàcia. La Cerdanya és sinònim de tradició i festes populars, les quals s’engloben cada any en diverses fires i celebracions a gairebé totes les viles i ciutats. Llívia no es queda enrere, ja que és territori de bona gastronomia, de cultura i diversitat patrimonial. Així doncs, tots aquests trets distintius es poden experimentar de diverses formes, ja sigui en la celebració d’aquestes fires i festes, com en visites espontànies durant l’any. Més d’una trentena de llocs t’esperen a Llívia per degustar una cuina excepcional del Pirineu. Es tracta d’una gastronomia autèntica del territori, marcada per una naturalesa muntanyenca i de tradició ramadera. Tots els punts turístics et conviden a passejar i descobrir Llívia a través dels seus carrerons, lleugerament empinats, fets de pedra i amb un singular encant. Petites i grans construccions et donaran la benvinguda en un ambient

Vista general de Llívia i el seu entorn natural més proper

arquitectònic sorprenent i on es denota una combinació de diferents estils artístics. Caminar, respirar, observar i sentir. Llívia es converteix en una porta oberta de paratges, d’història i de bona cuina i és l’indret ideal per destapar i conèixer totes les vessants de La Cerdanya

Ajuntament de Llívia C/dels Forns, 10 17527 Llívia (Girona) Tel. 972 896 313 www.llivia.org


L’Hotel boutique GRAN CLAUSTRE, Restaurant & Spa és un hotel monument,

www.granclaustre.com

ubicat en un edifici del segle XVIII, en ple centre històric de la Vila Closa d’Altafulla. Les 39 habitacions tenen un equilibri perfecte entre les seves parets centenàries i l’interiorisme més actual, i estan distribuïdes en dos edificis.

La cuina és un dels punts més forts que ofereix l’hotel i que es coneix sota el nom de ˝ Restaurant Bruixes de Burriac˝ dirigit per Jaume Drudis. El complex forma part del segell d’hotels gastronòmics de Catalunya amb sabors mediterranis, matèries primeres locals, de km 0 i cuina de mercat amb un toc afrancesat, original i modern.

MARÍTIM RESTAURANT Restaurant de cuina mediterrània que se situa en el mateix edifici del Club Marítim d’Altafulla. Trobaràs un ambient de complicitat i professionalitat amb el client. En aquest lloc podràs gaudir d’una excel·lent experiència gastronòmica amb vistes al mar i a la platja d’Altafulla. Comptem amb una carta variada d’aperitius i menjars a l’estil mediterrani amb el nostre toc personal.

MARÍTIM TERRASSA

Un spa íntim amb tres cabines de massatge i un espai acollidor amb piscines d’aigua freda i calenta, sauna finlandesa i hammam on gaudir i evadir-se del dia a dia. Suggerim uns tractaments que tenen cura de la teva salut, una oportunitat per a renovar el teu cos, la ment i l’esperit, amb un tracte personalitzat de la mà dels nostres professionals de la salut i bellesa.

Es troba a l’última planta del Club Marítim i és una meravellosa terrassa amb vistes espectaculars al mar, a la platja d’Altafulla i Tamarit. Aquí podràs gaudir de la impressionant posta de sol mentre acompanyes l’ocasió amb una copa o un còctel i la nostra música lounge. Descobreix l’ àmplia carta de còctels i la nostra divertida i original proposta gastronòmica per als teus sopars d’estiu.

MARITIME BEACH CLUB Edifici Club Marítim C. dels Pescadors, s / n · 43893 ALTAFULLA Tel. 977.651.305 · maritime@granclaustre.com 80

HOTEL GRAN CLAUSTRE: C. del Cup, 2-5 · 43893 ALTAFULLA (TGN) • Tel. 977 651 557 • Spa 977 651 567 Reserves: reservas@granclaustre.com · info@spagranclaustre.com


Visita l’Espluga de Francolí La història com mai te l’han explicat


el BAIX

CAMP

inònim d’història, de família, de patrimoni arquitectònic. Un viatge d’anada i tornada per reviure el seu llegat indià, on una fusió d’estils i la mèmoria dels seus racons es representa a partir d’una bellesa i singularitat excepcional. Passejar pel Parc Samà és contemplar l’art i la naturalesa en un mateix espai, és comprovar els diferents temps que hi han passat i les emprentes que hi han deixat. Format per palmeres, roures, cedres i pins, l’espai natural del parc no deixa indiferent a ningú. Es tracta d’un jardí romàntic de gran interès cultural i una història que ha marcat tant el seu passat com el seu present.

82

El Parc Samà comença el camí de la seva història l’any 1881, quan Salvador Samà va voler construir una residència de descans envoltada de jardins i natura. L’ obra, realitzada per Josep Fontserè i Mestres, es basava en les formes i els colors de la pròpia natura, mitjançant una empremta modernista amb asimetries arrodonides en verds, blaus i ocres. I és que el Parc Samà és la fusió perfecta entre creativitat i natura, entre art i sensibilitat, un indret excepcional que també comparteix la genialitat del màxim representant del modernisme català, Antoni Gaudí, el qual va col·laborar en l’obra de les edificacions. La passió per la natura i el col·leccionisme d’animals de Salvador Samà va dotar el parc de diferents pavellons i gàbies on hi habitaven llops, lloros, monos i, fins i tot, cocodrils.

Avui en dia, la fauna continua essent un element significatiu i identitari del parc, la qual es pot observar en diversos racons de l’indret. Des d’aquest punt de vista més exòtic i silvestre, paons, cèrvols i diferents aus prenen el protagonisme entre els jardins, amb el principal objectiu de conservar la idea i els gustos del fundador i recrear un espai que transporta al visitant a la Cuba Colonial ja que, en l’antiguitat, el parc va obtenir diferentes espècies vingudes de Centreamèrica. A més, la voluntat de recuperar aquesta dimensió animalista, també pretén servir com una aula d’educació, observació i conservació, on els visitants puguin admirar, gaudir i comprendre de ben a prop aquest fascinant món de les aus.

El Parc Samà és la fusió perfecta entre creativitat i natura, entre art i sensibilitat, un indret excepcional que també comparteix la genialitat del màxim representant del modernisme catala, Antoni Gaudí.


Edificacions en forma de palaus, ponts i miradors, fonts i escultures formen tot un conjunt arquitectònic que no et pots perdre. Es tracten d’icones emblemàtiques, de figures essencials per entendre la història i la vida del parc, així com la seva importància en el món de la cultura a Catalunya. A més, propostes més específiques com el Laberint dels Indians, et transportarà a l’ època colonial i dels indians. Atreveix-te, segueix les pistes i endinsa’t en un lloc màgic ple d’aventura i diversió. El Parc Samà rep a visitants i turistes amb les portes ben obertes. Si bé l’indret

El Halloween Scream Nights es tracta del Parc de Terror més gran d’Europa, on shows exclusius relacionats amb Halloween recrearan escenaris d’autèntics malsons, on hauràs de superar reptes de pur terror en diferents àrees del parc, laberints, tallers i concursos. Per als menos de 15 anys, s’organitzen activitats de halloween familiar com tallers de carabasses, maquillatge i disfresses. Diferents paisatges temàtics aptes per a tots els públics et sorprendran i et faran viure una experiència nova i plena d’emoció. Per als adults i més atrevits, endinsa’t en les 12 nits de terror, entra a les cases encantades i recorre els camins del laberint de panís... ningú sap el que et podràs trobar! Per oferir una experiència autèntica i única, els 7 passatges de terror compten amb 90 actors professionals repartits per les 14 hectàrres del parc, que t’estaran esperant.

pròpiament natural és digne de viure’l, també s’hi organitzen diverses activitats durant l’any per augmentar encara més el seu atractiu turístic. El Festival Internacional de Música Clàssica de Cambrils o concerts d’artistes de renom són algunes referències culturals que hi tenen lloc, així com també altres propostes d’oci temporals i temàtiques. És el cas de l’activitat que prendrà el gran protagonisme del 12 d’octubre al 10 de novembre sota el nom de Halloween Scream Nights.

Crta. de Vinyols (T-314) s/n 43850 Cambrils (TGN) Tel. 977 826 514 www.parcsama.es

Ja pots comprar la teva entrada de forma online a www.parcsama.es o a www.screamnightspark.com i sent l’adrenalina al 100%

7 passatges de terror on viuràs emocions de tot tipus.

Atreveix-te!

83


CASA ESPUNYES

Solsonès Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui. Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS (Lleida) Reserves: 973 481 443

RESTAURANT LA CURENYA

La Garrotxa Cuina casolana, de la terra de la Garrotxa, sempre de qualitat. Amb receptes tradicionals i innovadores. Oferim menú de temporada, típic segons les festivitats i d’altres a mida del client per a tot tipus de celebració o esdeveniment. Acollidors menjadors amb grans finestrals on contemplar unes vistes espectaculars. Oberts de divendres a diumenge i festius. Ctra. Santa Coloma, s/n, km 57 17172 LES PLANES D’HOSTOLES (Olot) Reserves: 972 117 772 · 673 303 641

HOSTAL VALL D'ÀNEU

Anuncia’t a

Pallars Sobirà Relax, tranquilitat i natura. Gaudeix de la terra i de les vacances durant tot l'any envoltat de natura i muntanya. L'Hostal Vall d'Àneu, situat als Pirineus catalans, és un indret típic pirinenc que ofereix unes espectaculars vistes de la vall i dels seus voltants. A més, el restaurant serveix plats típics de la gastronomia de la zona i té servei de lloguer d'equips d'esquí.

publicitat @ magazine publicaciones.com

667 560 225

Carrer Major, 46 25580 ESTERRI D'ÀNEU (Lleida) Reserves: 973 626 097

Masoveries de turisme rural a la Catalunya Central El Forner de 10 a 13 places Viver i Serrateix ( Berguedà )

Ctra. Palautordera - km 11.250 08469 MONTSENY (Barcelona) Reserves: 938 473 049 www.oudereig.com

Escapa’t al Montseny per a gaudir del descans, la natura i gastronomia. Petit hostal familiar, davant del riu la Tordera, fes excursions Parc 627 57 al40 03 Natural i acaba el dia amb un bon àpat. T’oferim una cuina acurada amb productes de temporada i proximitat. Descansa en les nostres acollidores habitacions amb vistes al Montseny.

Altres masoveries: La Casanova d’Escardívol Viver i Serrateix ( Berguedà ) L’Arceda Llobera ( Solsonès )

Mas Escardívol s/n · 08673 VIVER I SERRATEIX (BCN) 93 839 07 54 / 659 733 381 info@escardivol.com

www.escardivol.com

CASA RURAL

627 574 003 ( Valentí ) www.agroviure.com Casa Rural SANT JOAN: A 3 Km. de SOLSONA 627 salada 57 40 03 Capacitat per a 10 persones • Piscina privada d’aigua Valentí ) Llar de Foc • Barbacoa • Calefacció • 5 Habitacions • 2( Banys Wi-Fi gratis • Pàrquing • Zona de Jocs: ping-pong, futbolí, bàsquet... www.agroviure.com 84

“Hotel rural amb encant al Cor de la Terra Alta” Avda. Catalunya, 34 • 43785 BOT (Tarragona) info@canjosep.com www.canjosep.com Reserves: 977 428 240DIVENDRES, 5 d'Octubre JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL BOLET, del 5 al 28 d'Octubre a la Vall de Boí.

DISSABTE, 13 d'Octubre OKTOBERFEST, a la Pobla de Segur. DIADA DE L'ARROSSEJAT, a l'Ametlla de Mar. FIRA DEL VENT, del 13 al 14 d'octubre a Pla de Santa Maria.

DIUMENGE, 14 d'Octubre 9a FIRA DEL MOSTILLO I PRODUCTES DE TARDOR + 6a TROBADA DE FORJA, a Llimiana.

DILLUNS, 15 d'Octubre FIRA DE SANTA ÚRSULA I FÒRUM CASTELLER DE CATALUNYA, del 15 al 21 d'octubre a Valls.

DIMECRES, 10 d'Octubre EXPROREUS, del 10 al 14 d'octubre a Reus.

DIJOUS, 11 d'Octubre 24è FESTIVAL DE JAZZ COSTA BRAVA, de l'11 al 14 d'octubre a Palafrugell.

MOSTRA DE VI I GASTRONOMIA, de l'11 al 14 d'octubre a Cambrils.

FIRA RAMADERA, de l'11 al 12 d'octubre a Bellver de Cerdanya. FIRATAST, de l'11 al 14 d'octubre a Girona.

DIVENDRES, 12 d'Octubre JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI, del 12 al 14 d'octubre a Solsona.

FIRA DEL TORRÓ I DE LA XOCOLATA A LA PEDRA, del 12 al 14 d'octubre a Agramunt.

DIJOUS, 18 d'Octubre 6a FIRA DE BIOMASSA DE CATALUNYA I 1r SALÓ DEL BIOGAS I TRACTAMENT DE PURINS, del 18 al 20 d'octubre a Vic.

DIVENDRES, 19 d'Octubre 5es JORNADES GASTRONÒMIQUES AMB OLI NOU D'OLIVA VERGE EXTRA, del 19 d'octubre al 4 de novembre a Cambrils. CERVISIA, del 19 al 21 d'octubre a Lleida.

GIROCÒMIC, del 12 al 14 d'octubre a Girona.

86

FIRA DEL FORMATGE, a Camprodón.

EBREOKASIO, del 19 al 21 d'octubre a Tortosa.

FIRA DEL BOLET I PRODUCTES ARTESANS, a Vilada.

GANXOTAPES, del 19 d'octubre al 18 de novembre a St. Feliu de Guíxols88


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DISSABTE, 20 d'Octubre FIRA DEL BOLET I EL BOLETAIRE, del 20 al 21 d'octubre a Solsona.

14a FIRA FERROVIÀRIA MATARÓ TREN, del 27 al 28 d'octubre a Mataró.

FESTIVAL CORDEVI, del 20 al 21 d'octubre a la Pobla de Segur. FESTA MODERNISTA DE LA COLÒNIA GÜELL, del 20 al 21 d'octubre a Santa Coloma de Cervelló.

FIRAUTO, del 20 al 21 d'octubre a Balaguer.

FIRA ALIMENTACIÓ I SALUT, del 27 al 28 d'octubre a Balaguer. 3r BOLETAST, a Isona i Conca Dellà. ECOVIURE, del 27 al 28 d'octubre a Manresa. FIRA DE LA COCA I EL MATÓ, del 27 al 28 d'octubre FIRA NUVIS DEL VALLÈS, del 20 al 21 d'octubre a Sabadell.

DIUMENGE, 21 d'Octubre TRAIL DE LES TRES FONTS, a Masquefa.

DIJOUS, 25 d'Octubre 187a FIRA AGRÍCOLA, RAMADERA I INDUSTRIAL, del 25 al 28 d'octubre a Móra la Nova.

a Monistrol de Montserrat.

DIUMENGE, 28 d'Octubre FIRA DE LA LLENEGA, a Cardona. APLEC DE SANT SERNI D’AVIÀ, a Avià. FIRA DE LA CASTANYERA, del 28 al 29 d'octubre a Begur.

DIMECRES, 31 d'Octubre FIRA DE LES BRUIXES, del 31 d'octubre a l'1 de novembre a Sant Feliu de Sasserra.

DIJOUS, 1 de Novembre SALÓ DEL MANGA, del 1 al 4 de novembre a Barcelona. FIRA DE LA CARBASSA, a Calaf.

DISSABTE, 3 de Novembre MOSTRA GASTRONÓMICA DE LES GARRIGUES,

DIVENDRES, 26 d'Octubre

del 3 de novembre al 16 de desembre a poblacions de les Garrigues.

AUTOTARDOR, del 26 al 28 d'octubre a Mollerussa. 29a FIRA ARTESANA I 5è FESTIVAL CLOWNIC, del 26 al 28 d'octubre a Torrelles de Foix.

FIRES DE SANT NARCÍS, del 26 d’octubre al 4 de novembre a Girona.

DISSABTE, 27 d'Octubre EXPOSICIÓ INTERNACIONAL I NACIONAL CANINA, del 27 al 28 d'octubre a Valls.

89


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP

ALT URGELL

OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

NULLES C/ Estació, s/n · Nulles Tel. 977 602 522 SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560 VALLS C/ de la Cort, 61 · Valls Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431 CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Cadaquès Tel. 972 258 315 EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Empuria Brava Tel. 972450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Figueres Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · L'Escala Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Llançà Tel. 972 380 855 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Peralada Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · El Port de la Selva Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rode, 79 · Roses Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra de la platja, s/n · Sant Pere Pescador · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 · Vilabertran Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Sant Sadurní d'Anoia Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Subirats Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

90

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Coll de Nargó Tel. 973 383 048 LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · La Seu d'Urgell Tel. 973 351 511 OLIANA Av. Barcelona, 81 · Oliana Tel. 973 470 339 ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n · Organyà Tel. 973 370 030 TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tuixent Tel. 973 370 030

ALTA RIBAGORÇA OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353 EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 005 OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA PL. Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Calaf Tel. 938 680 833 L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Alta Anoia · Tel. 938 680 366 LA LLACUNA C/ Major, 4 · La Llacuna Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Capafonts Tel. 972 505 902 LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 · La Selva del Camp · Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1· Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant · Tel. 977 823 328

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Mont-roig del camp · Tel. 977 179 468

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 · Begur Tel. 972 624 520

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Prades Tel. 977 868 302

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) · Reus Tel. 977 010 670

L' ESTARTIT Passeig Marítim, s/n. · L'Estartit Tel. 972 751 910

BAGES OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350 CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Cardona Tel. 938 692 798 MANRESA Pl. Major, 10 · Manresa Tel. 938 784 090 MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n Tel. 938 777 701 SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Súria Tel. 938 696 984 RAJADELL Estació, s/n Tel. 938 368 254

BAIX EBRE OFICINA DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n L'Ametlla de mar · Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · L'Ampolla Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 · Benifallet Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Deltebre Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · El Perelló Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Deltebre Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Roquetes Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 ( edifici Torre Maria) La Bisbal de L'Empordà Tel. 972 645 500 PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 · Palafrugell Tel. 972 300 128 PALAMÓS Passeig del Mar, s/n · Palamós Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Pals Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Platja D'Aró · Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Sant Feliu de Guíxols · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Torroella de Montgrí Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · St. Feliu de Llobregat · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Castelldefels Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Collbató Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Santa Coloma de Cervelló · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Vallirana Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Vendrell Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · L'Arboç · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Calafell Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Coma-ruga Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Cunit Tel. 977 674 777Oficines de Turisme de Catalunya VENDRELL Dr. Robert, 33 · El Vendrell Tel. 977 660 292

BARCELONÈS AEROPORT EL PRAT Aeroport El Prat (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704 BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 · Badalona Tel. 934 832 990 BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Barcelona · Tel. 932 853 834 BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - AMADEU BAGUES Rambla de les flors, 88 · Barcelona Tel. 932 853 834 BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Barcelona · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Barcelona · Tel. 932 388 091 BESOS C/ Mare de deu del Carme, 115 Sant Adrià de Besos · Tel. 977 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Berga Tel. 938 221 500 BAGÀ C/Raval, 18 · Bagà · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Castellar de n'Hug · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Gosol Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · La Pobla de Lillet Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Llívia Tel. 972 896 313

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Montblanc Tel. 977861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del castell, s/n · Santa Coloma de Queralt · Tel. 977 880 478 VIMBODI I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Pl. del Castell, 1 · Cubelles Tel. 938 952 500 SITGES Pl.Eduard Maristany · Sitges Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Vilanova i la Geltrú · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Vilanova i la Geltrú Tel. 938 935 555

GARRIGUES OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658 ARBECA C/Lleida, 32 · Arbeca Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Granadella Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900 BESALÚ C/ del Pont, 1 ( inici del Pont Vell) Besalú · Tel. 972 591 240 OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Olot Tel. 972 260 141

MARESME OFICINA DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 ·Alella Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/Riera Bisbe i Pol, 8 · Arenys de Mar Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 baixos · Caldes D'Estrac · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant jaume, 231 · Calella Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Malgrat de Mar Tel. 937 655 642 MATARÓ C/ La Riera, 48 baixos · Mataró Tel. 937 582 698 MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Masnou Tel. 935 571 834 SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1· Sant Pol de Mar Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Santa Susanna Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Pineda de Mar Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Pl. del Fòrum Palatiolo, s/n · Palafolls Tel. 937 620 611

MOIANÈS

NOGUERA OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933 BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Balaguer Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · La Baronia de Rialb Tel. 973 460 234

OSONA OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715 MANLLEU Pg. de Ter, 2· Manlleu Tel. 938 515 176 PRATS DE LLUÇANÈS Passeig de lluçanès, s/n · Prats de Lluçanès · Tel. 938 560 100 RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Rupit i Pruit · Tel. 938 522 003 TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia, 1 · Tavèrnoles Tel. 938 887 308 OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035 VIC Pl. del Pes, edifici de l'Ajuntament, s/n · Vic · Tel. 938 862 091

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Moià Tel. 938 301 418

LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu La Seva · Tel. 938 125 712

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Sant Joan de les Fonts · Tel. 972 290 507

MONTSIÀ

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470

VALL D'EN BAS Passatge Can Trona, s/n · Vall d'En Bas Tel. 972 692 177

GIRONÈS OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

AMPOSTA Av. Sant jaume, 42-52 · Amposta Tel. 977 703 453

CONCA DE BARBERÀ

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Llagostera Tel. 972 832 322

LA GALERA C/ Sant Llorenç, baixos, 36 · La Galera · Tel. 977 718 339

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Espluga de Francolí · Tel. 977 871 220

OF. DE T. DE CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 744 624

92

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Ulldecona Tel. 977 573 394

PRESES Antiga estació, s/n · Preses Tel. 972 694 904

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Alcanar Tel. 977 737 639

PUIGCERDÀ pl. Santa Maria, s/n · Puigcerdà Tel. 972 880 542

LA SÈNIA Pg. de la clotada, 23 · La Sènia Tel. 977 713 000

ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · La Pobla de Segur Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002


Una estança situada en un entorn privilegiat on gaudir de la natura, la cultura i l’esport

www.casajou.com CASA JOU • Turisme Rural Passatge Sant Roc, 1 ABELLA DE LA CONCA ( Lleida ) casajou@casajou.com Tel. 627 009 722 / 625 443 090


Oficines de Turisme de Catalunya ESTERRI D'ÀNEU C/Major, 40 bis · D'Esterri d'Àneu Tel. 973626345 LLAVORSÍ Crta. Vall de cardós, s/n · Llavorsí Tel. 973622008

PLA DE L'ESTANY BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 · Banyoles Tel. 972 583 470

PLA D'URGELL OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PLA D'URGELL Av. Prat de la Riba, 1 · Mollerussa Tel. 973 711 313

PRIORAT CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n· Cornudella de Montsant Tel. 977 821 000 FALSET Pl. La quartera, 1· Falset Tel. 977 831 023 MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Margalef · Tel. 668 582 542 ULLDEMOLINS Pl. de l'Esglèsia, 1· Ulldemolins Tel. 977 561 546

RIBERA D'EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D'EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Mòra d'Ebre Tel. 977 401 851

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

SELVA OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 ·Arbúcies Tel. 972162 477 BLANES Pl. de Catalunya · Blanes Tel. 972 480 103 CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera· Caldes de Malavella Tel. 972 480 103 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà Rieres Buscarons i Gavarra · Canet de Mar · Tel. 937 940 898 HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Hostalric Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Lloret de Mar Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Maçanet de la Selva · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Sant Hilari de Sacalm · Tel. 972 869 686 TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tossa de Mar Tel. 972 340 108

ASCÓ Carretera de Campucines, 21 · Ascó Tel. 977 406 583

VILOBI D'ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava · Vilobi d'Onyar · Tel. 972 942 955

SEGARRA

SOLSONÈS

OF. TURISME DE LA SEGARRA Passeig de Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Crta. de la Bassella, 1 · Solsona · Tel. 973 482 310

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Cervera Tel. 973 534 442 GUISSONA C/Del Tint, 2, baixos · Guissona Tel. 973 551 414

SEGRIÀ OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800 OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Lleida Tel. 973 700 319

94 94

LA VALL DE LORD Crta. de Berga s/n · St. Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Camprodón Tel. 972 740 010 SANT JOAN DE LES ABADESSES Plaça de l’ Abadia, 9 · Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 599 SETCASES Pl.Major, 1 · Setcases Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Crta. de Bruguera, 2 · Vall de Ribes Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Ripoll Tel. 972 702 351

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Arties Tel. 973 641 612

TARRAGONÈS

BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Bossost Tel. 973 648 157

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Passeig Palmeres, 1 · Cambrils Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Passeig Pau Casals, 67 La Pineda - Vilaseca Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Salou Tel. 977 350 102 TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tarragona Tel. 977 250 795

LES Av. Sant jaume, 39 · Les Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Vielha Tel. 977 179 468

VALLÈS OCCIDENTAL OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL ctra. N-150, km. 15 · Terrassa Tel. 937 273 534

TERRA ALTA

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Sant Cugat del Vallès · Tel. 936 759 952

GANDESA Av. Catalunya · Gandesa Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L'URGELL C/ Agoders, 16 · Tàrrega Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Agramunt Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Bellpuig Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/Prat de la Riba, 6 · Vallbona de les Monges · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del bisbe Comelles, 13 · Verdú Tel. 973 347 216

TERRASSA Pl. Josep Freixa i Argemí· Terrassa Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Granollers Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Caldes de Montbui · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Sant Celoni Tel. 938 670 171

VALL D'ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D'ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

Informació editada per

MAGAZINE PUBLICACIONES MEDIA, SL Per canvis o modificacions: Tel. 973 071 222 produccion@magazinepublicaciones.com