__MAIN_TEXT__

Page 1

DESEMBRE 2017 · N.36

CLÍNICA NEXUS Bellesa flash especial festes

ELS PENTINATS Per aquest Nadal

DECORACIÓ DE NADAL A casa nostra

GINGER BREAD

Les galetes de Nadal

LA SEGURETAT A les joguines


EDITORIAL

Desembre,

Arriba el fred Aquella frescor que

de bon matí fa congelar les orelles, les mans, la cara... però, tot i així , el fred ens deixa gaudir dels cinc minutets més dins del llit tapats amb la manta, del cafè calentet, del brou de la iaia o d’estar tranquils vora el foc. Però el desembre ens dóna molt més que un gèlid hivern, ja que s’esdevenen les festes nadalenques.

Arriba el Nadal

La festa en què als infants se’ls il·lumina la cara i ho viuen tot amb molta emoció, la qual encomanen als més grans, convertint-nos per uns dies en nens petits. El desembre és temps de carrers plens d’ornaments i enllumenats; dels aparadors ben engalanats; les cases s’embaldraguen d’avets, de pessebres, de taules ben parades, de dolços i llaminadures... i la mainada fa disbauxa amb el tió. Però no podem oblidar, que també és el mes de la sort, qui espera el dia 22 amb moltes ganes.

Arriba el mes de la il·lusió

dels somnis i de fer un repàs de totes les coses que han passat durant l’any i quedar-se amb tot el positiu i eliminar el negatiu. Però també

el mes de la il·lusió

arriben els menjars copiosos i les reunions familiars, els àpats s’ajunten i ens sobrepassem amb certs aliments però igualment gaudim de dies d’esbargiment i retrobaments. La redacció de MGZ Publicaciones s’ha vestit de nadal i us hem donat consells per combatre els àpats nadalencs, saber decorar les llars de la millor manera i també tenir cura de les dents, la recepta d’una bona sarsuela de peix, els nous cotxes que hi han al mercat, entre molts altres que no us hauríeu de perdre. Entre tantes festivitats, esperem que tingueu algunes estonetes per desconnectar i llegir la revista.

Tot l’equip de "Magazine Publicaciones" us desitja unes Bones Festes!

05 26 29 33 38 44 50 54 72 76 CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


4


Un

SALUT

feliç i saludable

S'apropen les festes de Nadal, sempre esperades per a nosaltres ja que ens apropen a la gent que més estimem. Aquests dies cal multipliquar-se per tal d'arribar a un conjunt d'esdeveniments on, a part de compartir sentiments, alegries i experiències, ens dediquem a menjar i beure per celebrar-ho. És llavors quan hem de ser conscients que estem canviant les nostres rutines i hem de fer un esforç per a què la nostra salut no es vegi afectada, tant a nivell físic, mental o anímic. Seguidament, us proposem una sèrie de consells per ajudar-te a que les festes siguin més saludables i les gaudeixis més plenament.

Planificació i organització • Utilitzar una agenda o calendari per visualitzar i organitzar tots els compromisos d'aquests dies. • No esperar fins l'últim dia per realitzar les teves compres, aconseguiràs estalviar diners, temps i mals de cap. • No deixar de fer allò que habitualment fas durant l'any i que et fa feliç, dedica't temps a tu mateix.

El menjar i el beure • Procurar no menjar en excés. • Fer el possible per triar aliments frescos. • Introdueir verdures i llegums als vostres àpats. • Intentar no barrejar diferents tipus d'alcohol i beure amb moderació. Sobretot, no consumir amb l'estomac buit. • Si veus alcohol, no oblidis que no pots conduïr ni fer tasques complicades o perilloses.

• Acabar els dies amb una mica de fruita i fibra per depurar. • Esmorzar contundent per no arribar amb molta gana a l'hora de dinar. • Tenir cura amb els dolços. Altres recomanacions; prendre medicaments si realment són imprescindibles. És habitual què, durant aquests dies hi hagi certs malestars físics o mentals que provoquen l'automedicació, acció què, en moltes ocasions en comptes de millorar, empitjori la situació. Davant d'aquesta situació, el millor és recorrer a un professional de la salut. Una altra acció aconsellable és no deixar de practicar esport, ja que ens ajudarà a seguir amb la nostra rutina diària. L'exercici manté el nostre cos i ens ajuda a prevenir els símptomes que puguin derivar-se d'aquestes festes, a més, ens relaxa la ment davant de tants dies de celebracions i estrés aconseguint equilibrar el nostre organisme MGZ

5


CLÍNICA NEXUS I BELLESA FLASH ESPECIAL FESTES

Bellesa Flash especial festes El desembre és un dels mesos en què més augmenta la demanda de tractaments medicoestètics i de bellesa Flash, ja que tothom vol sentir-se bé a l’hora de celebrar aquestes festes. La creixent sol·licitud per part dels pacients de tècniques mínimament invasives i de poca o nul·la convalescència ha comportat un canvi en l’enfocament i la planificació d’aquests tractaments. A més, es tendeix a combinar diverses d’aquestes tècniques en un mateix pacient a fi i efecte d’individualitzar cada cas concret, tractar diferents problemes alhora i, en definitiva, millorar els resultats. Després del pertinent estudi dermatològic i morfològic facial emprem, soles o combinades, algunes de les següents tècniques per restaurar volums, elevar teixits, eliminar arrugues i hidratar i millorar la qualitat i la textura de la pell:

Implants: Injecció de biomaterials per omplir i eliminar arrugues o crear volums.

Toxina botulínica: Tractament de referència per a les arrugues d’expressió que proporciona un incomparable efecte tensor i gran lluminositat.

Remodelació labial: Redefinició del contorn labial i millora de la seva forma i volum mitjançant la injecció d’implants biocompatibles.

Biorevitalització cutània: Mesoteràpia ampliada en què es realitza, a més, la microinjecció de precursors de la matriu dèrmica per millorar-ne la turgència i l’elasticitat. Biorevitalització cutània amb làser de picosegons: Aporta gran lluminositat a la pell, la tensa i tanca els porus. Elimina taques i cicatrius. Indicat per a la zona facial, coll, escot o mans. Amb una incomparable eficàcia i cap tipus de desconfort, dolor ni convalescència.

Plasma ric en factors de creixement ozonitzats: Injecció dels propis factors de creixement epidèrmic provinents de les plaquetes, que comporten un efecte revitalitzador i rejovenidor incomparable. 6


BELLESA FLASH ESPECIAL FESTES

Pílings mèdics: Renovació de les capes de la pell mitjançant l’aplicació de substàncies químiques externes. Pílings específics per a contorns d’ulls, zona peribucal, facial, coll, escot i mans. Radiofreqüència mèdica: Tecnologia per tractar la flacciditat cutània de la cara, el coll, l’escot i les zones corporals. Fotorejoveniment: Una font de llum que frena i combat l’envelliment de la pell, millorant-ne gradualment la tonalitat i la textura i eliminant-ne alhora les taques, les rojors, els porus dilatats i les arrugues fines. Làsers mèdics: Per eliminar lesions pigmentades, vasculars, cicatrius i renovar les capes de la pell. Fils tensors: És una nova tècnica mèdica, no quirúrgica, basada en la implantació de fils bioreabsorbibles a la dermis que millora significativament la flacciditat des de l’interior (efecte lífting), alhora que estimula la inducció de col·lagen dèrmic (efecte antiaging). Algunes combinacions d’aquestes tècniques, per la seva eficàcia o popularitat, ja tenen fins i tot nom propi, com la mesoplàstia facial o l’anomenat lífting líquid. La primera consisteix en la injecció d’un còctel de substàncies bioestimuladores, oligoelements, vitamines i antioxidants, juntament amb àcid hialurònic de diferents graus de reticulació segons els volums a corregir, toxina botulínica per a les arrugues dinàmiques, i altres substàncies específiques per al tractament del despenjament del teixit cutani.

Un equip professional al vostre servei cada dia

El lífting líquid és una mesoplàstia ampliada en què es tracten, de manera personalitzada, els tres terços facials en funció de les necessitats del pacient i també les àrees malar (pòmuls) i mandibular, restaurant-les, redefinint-les i redibuixant-les. Els resultats d’ambdues tècniques són espectaculars i, a la vegada, molt naturals. Els seus efectes duren 6-10 mesos.

En resum, un gran ventall de possibilitats que adaptem segons les necessitats i l’objectiu de cada pacient.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


AQUEST NADAL,

MÀXIMA PROTECCIÓ ATM MÀXIM RENDIMENT MÀXIMA ADAPTACIÓ

I, si portes ortodòncia, també, amb càmera d’aire

No te la juguis!

*Preu vàlid fins al 15 de gener de 2018. El preu habitual del protector és de 195 euros. CONSULTEU LES PROMOCIONS PER A CLUBS ESPORTIUS

www. missatges.com

75€

*

A mida!

RS - E25587830

“REGALA…

negre, blanc transparent… qualsevol color i esport!

www.ilerdent.com 973 28 11 11 PROVEÏDOR OFICIAL Si sou socis/es d’aquests clubs, el preu és de 60€ durant tota la temporada.

C/Germanetes 2. 25002 Lleida


Dr. Miquel Gensana i Talarn Responsable de l’Àrea d’Implantologia de l’Institut Dental Ilerdent

Implants: les

altres dents que també cal cuidar foto © Alexandra Balaguer

na de les preguntes més freqüents davant la col·locació d'implants dentals és si seran per a tota la vida. Per respondre aquesta qüestió, el doctor Miquel Gensana Talarn, responsable de l’Àrea d’Implantologia de l’Institut Dental Ilerdent de Lleida, ens explica els factors que cal tenir en compte, com la qualitat de l’implant, la tècnica d’implantació o la bona higiene dental diària, però, per damunt de tot, el factor determinant que marcarà la durada de la nova peça és el bon manteniment, sempre supervisat per un odontòleg que efectuï controls i revisions periòdiques. El manteniment mitjançant revisions periòdiques és l’eina fonamental per garantir la llarga durada de les peces dentals substituïdes per implants, unes peces que, tot i no ser susceptibles de tenir càries, poden arribar a perdre’s per una manca de manteniment que porti a l’acumulació de placa dental i carrall (sarro) que es produeix, especialment, en els pilars que subjecten les noves dents amb les genives. I és que el principal perill per als implants és l’acumulació de placa dental o bacteriana sobre les dents, sobretot si aquestes no es raspallen correctament. Aquesta placa està formada per restes d’aliments, cèl·lules mortes de la cavitat oral, components de la saliva i bacteris, i, a més, es pot calcificar quan les sals càlciques de la saliva s’hi dipositen al damunt. En definitiva, es produeix una acumulació d’agents nocius per a les genives i els implants que hi ha dins de l’os. Una acumulació que no és exactament igual que la que es produeix en les peces naturals, ja que als implants hi ha més racons. Tot això fa que la higiene sigui extremadament important en el manteniment de les peces. Una higiene que necessita

Factors que cal tenir en compte en la col·locació d’implants: • La qualitat de l’implant. • La tècnica d’implantació. • El bon manteniment. • La bona higiene dental diària. instrumental especial, com el que utilitzem a Ilerdent, i la intervenció de professionals qualificats que realitzin les neteges de forma periòdica. Un altre factor vital per a la salut dels implants és el tabac. Els fumadors tenen més risc de patir complicacions perquè els elements nocius del tabac afecten el procés normal d’osteointegració. A tall d’exemple, les genives del voltant d’un implant reben menys aportació sanguínia i oxigen en el cas d’un pacient fumador, alhora que els seus mecanismes defensius contra els bacteris també disminueixen. Per tant, deixar aquest hàbit beneficiarà la nostra salut bucodental i contribuirà enormement a allargar la vida de les noves peces dentals. En el cas de genives que sagnen, cal que es raspallin correctament amb pastes dentals i col·lutoris que continguin clorhexidina per eliminar la inflamació. En aquest cas, la supervisió tècnica d’un professional resulta bàsica i determinant. En resum, per maximitzar la durada dels implants dentals, resulta indispensable un bon manteniment, fonamentat en la higiene bucal diària i, sobretot, en els controls, les revisions periòdiques i els tractaments recomanats per l’odontòleg, així com la realització d’eventuals higienes dentals fetes per professionals qualificats

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ilerdent @ ilerdent.

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, · 25002 LLEIDA · Tel. ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) ·2)25002 LLEIDA · Tel. 973973 28 28 11 11 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, 9 a 20h • dissabte, 9 a 14h HORARI: de dilluns a divendres, de 9de a 20h • dissabte, de 9de a 14h


CLÍNICA NEXUS I THREEFORME®

ThreeForMe®

Eliminació de taques, lesions vasculars i arrugues Nexus, sempre a l’avantguarda tecnològica, presenta en exclusiva ThreeForMe® una tècnica que permet tractar en una mateixa sessió totes aquestes alteracions de la pell, amb mínima o nul·la convalescència i amb resultats excepcionals L’envelliment, l’exposició solar i els factors genètics són les tres grans causes del deteriorament progressiu en la qualitat i la textura de la pell, i alhora de l’aparició de taques i alteracions vasculars cutànies. Fins ara calia tractar aquests problemes per separat, fet que comportava uns tractaments llargs i de vegades costosos. Per pal·liar-ho, el líder mundial en tecnologia làser Cynosure ha desenvolupat una tècnica anomenada ThreeForMe® que permet tractar en una mateixa sessió totes aquestes alteracions de la pell, amb mínima o nulla convalescència i amb resultats excepcionals. Aquesta tècnica només es pot realitzar mitjançant la tecnologia d’última generació de la Plataforma Icon™ de Cynosure que, com no podia ser d’una altra manera, Nexus té en exclusiva a la nostra demarcació.

En el segon pas s’empra una tecnologia làser “microbeam” mitjançant un làser fraccional no ablatiu que renovarà suaument la superfície de la pell i amb què s’aconseguirà una millora en la textura i la qualitat cutànies, i alhora es reduiran les línies fines, arrugues, cicatrius i altres imperfeccions. Aquesta tecnologia única funciona mitjançant l’estimulació de nou col·lagen i elastina, les peces fonamentals de l’estructura de suport de la nostra pell. ThreeForMe® es pot utilitzar amb seguretat en pràcticament tots els tipus de pell, si bé, com és obvi, cal valorar prèviament al tractament la

El procediment es realitza en dos passos: En el primer, s’utilitza la tecnologia de llum polsada optimitzada d’última generació (OPL), exclusiva de la Plataforma Icon, per tractar les alteracions pigmentàries per dany solar, pigues, o taques de l’edat. Aquest pas també s’ocupa de les venes facials no desitjades, incloent-hi els “vasos sanguinis trencats”, les aranyes vasculars i la rosàcia. Fotos cedides per Cynosure

10


THREEFORME®

ThreeForMe® es pot utilitzar amb seguretat en pràcticament tots els tipus de pell, si bé, com és obvi, cal valorar prèviament al tractament la idoneïtat per a cada cas en particular idoneïtat per a cada cas en particular. La sessió dura entre 20 i 30 minuts i permet la reincorporació a les tasques habituals de manera immediata, si bé hi pot haver durant 24-48 h un lleuger envermelliment que es pot camuflar perfectament amb maquillatge. El tractament és molt suportable, tot i que per minimitzar qualsevol molèstia en pacients amb baixa tolerància al dolor s’aplica prèviament una crema anestèsica tòpica. Per treure tot el benefici que pot aportar el tractament, cal realitzar entre 3-4 sessions mensuals, si bé els resultats es fan evidents des de la primera i, a mesura que avança el tractament, augmenten encara més de manera progressiva. En resum, amb ThreeForMe® neix un tractament altament efectiu que permet abordar en una mateixa sessió totes les manifestacions indesitjables que l’acció de l’envelliment i del dany solar provoquen en la superfície cutània, no és gens dolorós ni té convalescència i resul-

Un equip professional al vostre servei cada dia

Fotos cedides per Cynosure

ta menys onerós i més rendible per al pacient perquè no ha de destinar tant temps i sessions al tractament d’aquests problemes. En definitiva, una nova fita de la tecnologia làser que Nexus incorpora en exclusiva i que reafirma, si és possible més, el seu lideratge en aquest àmbit. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

11 C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


¿Qué es un dietista - nutricionista?

U Nutrición en etapas de la vida: • Nutrición infantil • Embarazo y lactancia • Menopausia • Nutrición deportiva

n dietista-nutricionista es un profesional sanitario experto en alimentación, nutrición y dietética. Se encarga principalmente del tratamiento nutricional de enfermedades, prevención de patologías mediante la alimentación y de adecuar la alimentación de cada persona a cualquier situación fisiológica. A través de la alimentación, podemos mejorar mucho nuestra calidad de vida. Aprender a comer adecuadamente es fundamental para llevar una vida saludable, equilibrada y conseguir estar en nuestro peso ideal. Una alimentación variada nos ayudará a encontrarnos mejor física y psicológicamente, además de descansar mejor por las noches. Al mejorar la alimentación, nos encontraremos mejor por dentro y desde luego se reflejará en nuestro físico. El objetivo de un nutricionista es lograr que nos encontremos en nuestro peso saludable y que no volvamos a recuperar esos quilos de más. En las diferentes visitas, se van trabajando muchos aspectos para ayudarnos a saber más sobre las materias primas, los alimentos procesados, tipos de cocciones, recetas nuevas, combinación de alimentos, interpretación de etiquetado, etc. Hay diferentes formas de alimentación como pueden ser los vegetarianos, veganos, ovolactovegetarianos, omnívoros, orgánicos, macrobióticos, ... El nutricionista ayuda a equilibrar las dietas y que no se sufran déficits de nutrientes, sobre todo en formas de alimentación restrictivas

Prevención y mejora de patologías: Hidratos

“Que tu alimento sea tu medicina, y tu medicina tu alimento” Hipócrates “Si aprendes a comer, jamás volverás a hacer dieta”

Verduras

Proteinas

Lacteos

Grasas • Colesterol   • Hipertensión

• Sobrepeso u obesidad • Intolerancias alimentarias

• Diabetes • Trastornos alimentarios

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


SERVEIS QUE OFERIM: Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

Busquem AGENT COMERCIAL amb experiència demostrada en VENDES DE PUBLICITAT Envieu C.V. amb foto a info@magazinepublicaciones.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

MUTUES I PRIVAT

Tractam ent a domic ili

• Traumatologia i traumatologia de l’esport

• Entrenament personal

• Fisoteràpia i rehabilitació

• Correcció i consciència corporal

• Tractament del dolor amb factors regeneratius

• Pilates

• Estudi del metabolisme energètic i d’esforç

• Punció seca

• Hipopressius

•  Tractament i estudi de la fibromiàlgia

• Massatges

• Fisioteràpia esportiva

• Drenatge limfàtic

• Precondicionament hipòxic

• Reflexologia podal

• Recuperació i rendiment esportiu

• Osteopatia

• Acupuntura i auriculoteràpia

• Readaptació a l’esport

w.c

.e

s

w

w

urves

13


15


Nuevas Oficinas

 En asisa

aseguramos mucho más que tu salud

Carrer Ramón i Cajal, 2 · LLEIDA

(Xamfrà Rambla Aragó)


La meditación,

No obstante, si te mantienes, esa sensación va desapareciendo y va dando paso a la calma y a la luz de tu interior. La meditación es un conjunto de técnicas de concentración y existen diferentes que seguro te suenan: vibrando mantras, con la respiración, caminando, bailando, en silencio, mediante posturas, con mudras (posiciones de las manos), con mala (collar de cuentas), en grupo o individual o combinando las anteriores y todas ellas puedes experimentarlas practicando kundalini yoga.

salud y bienestar

C

a tu alcance

uando pensamos en meditar muchos de nosotros nos llevamos las manos a la cabeza creyendo que jamás podremos conseguir un estado en el que nuestra mente se pare o se quede en blanco. Sin embargo, con el tiempo y la práctica he aprendido que meditar no es otra cosa que permitir y tolerar todo aquello que soy en ese preciso instante de mi vida y que para conseguir semejante tarea, nada fácil por cierto, existen disciplinas como el yoga y, concretamente, kundalini yoga, que te ofrecen técnicas para lograr este estado de calma y sosiego. Como os decía, mucha gente cree que meditar significa poner la mente en blanco y claro ¡eso es casi imposible! Nuestra mente genera mil ondas de pensamiento por segundo. Cuando nos concentramos en nuestra respiración, una postura o en un mantra estamos practicando técnicas de concentración con el objetivo de alcanzar estados meditativos. Durante esos momentos empiezas a sentir como pasan por tu mente todos los pensamientos, lo que hiciste ayer, lo que se te ha olvidado, lo que tienes que hacer luego… en lugar de ser un momento de calma para la mente parece que ocurra justamente lo contrario. No hay porque preocuparse porque justo ese es el proceso de limpieza que te da la meditación, una liberación de pensamientos, tan sólo tienes que irlos dejando pasar sin retenerlos. La mente comienza a liberar pensamientos recientes para continuar luego con los más antiguos. Durante este tiempo sientes deseos de parar y retener esos pensamientos, sin embargo, lo verdaderamente importante cuando practicamos estas técnicas yóguicas, es poder mantenerte el tiempo que te has propuesto sin dejar de ser consciente de tu punto de concentración. La meditación es un proceso propio de la mente y hay que hacerla por uno mismo, nadie puede hacerlo por ti. A veces, cuando estamos muy agitados, puede resultar inquietante e incluso desagradable.

Pero ¿Por qué es tan beneficiosa la meditación? Cuando te dispones a practicar una técnica de concentración se crea una comunicación entre tu mente y tu cuerpo, es decir, entras en un estado de conexión y de conciencia. Es un momento de apertura hacia ti, hacía tus sensaciones, emociones, pensamientos y estado físico. Este momento te permite reflexionar y decidir sobre cuál es el mejor camino hacia tu bienestar, te abre a tomar decisiones. Además, las meditaciones que usan mantra actúan sobre los puntos meridianos del paladar que a la vez actúan sobre el sistema nervioso, los impulsos del cerebro y el sistema límbico, llevándote rápidamente a un estado de calma y enfoque mental. La meditación fomenta un sentido de bienestar, paz interna, estabilidad y calma. Desarrolla la intuición y libera reacciones y hábitos inconscientes, así como miedos y bloqueos subconscientes. Te ayuda a enfocarte en las tareas prioritarias de tu vida y te aporta la capacidad de estar presente y consciente en cada instante. Además disuelve las emisiones principales de patrones conductores de estrés, libera ansiedades y tristezas, flexibiliza cuerpo y mente y fomenta la autoestima. A fin de cuentas, meditando te sientes mejor, feliz y más sano.

Meditar es mucho más fácil de lo que parece, está al alcance de todos. No tienes por qué estar sentado con las piernas cruzadas, puedes probar tumbado o sentado en una silla. Existen, además, centros de yoga que te guían para que puedas aprender estas técnicas y conocer y apoyarte en otros practicantes de yoga. El yoga y la meditación han llegado a occidente para que mejoremos nuestro estado de salud y bienestar desde nosotros mismos ¿Por qué perder esta oportunidad?

Marta Galindo

Instructora de Kundalini Yoga y profesora de yoga para niños

“La tarea real de cada persona y de toda la humanidad es liberar los fragmentos que están atrapados en el subconsciente: los deseos insatisfechos, las ilusiones, las pesadillas y miedos. Si todos estos miedos son liberados y los pensamientos desempañados entonces, con concentración y una oración sincera nuestros sueños de felicidad se harán realidad” Yogi Bhajan

“APREN a MEDITAR” Nou curs de meditació

Kundalini Yoga :: Sat Nam Rasayan :: Tai Chi Reiki :: Yoga para niños :: Yoga para embarazadas Meditación :: Terapias Naturales Plaça Pagesos 12, entresol 1 · 25002 Lleida info@sadhanayoga.org Tel. 669 338 496


No et sentis trist al

S

Nadal

empre que arriben aquestes festes ens trobem amb persones que per diferents motius, com poden ser la nostalgia i la tristesa, la pèrdua d'un ésser estimat, la solitud, l'angoixa per motius econòmics o pèrdues emocionals com les separacions, fan que no puguin gaudir de la mateixa manera aquest dies tan assenyalats. Els pot provocar una baixada emocional temporal però important, a la que hem d'estar atents per si necessiten la nostra ajuda o en casos més extrems cal derivar-los als especialistes oportuns. És per aixó que si observem aquests símptomes en terceres persones o en nosaltres mateixos hem d'intentar afrontar aquestes dates amb una actitud positiva però realista al mateix temps. Aquests dies hem de gaudir de l'alegria, la unió familiar, l'afecte i la generositat sense oblidar-nos que aquests sentiments cal practicar-los durant tot l'any. Hem de ser lliures a l'hora d'innovar, crear i transformar qualsevol dels actes tradicionals i esdeveniments nadalencs ambs els que no ens sentim còmodes, gaudir del Nadal no ha de ser una obligació. És important que durant aquest dies no deixem de realitzar les activitats d'oci personal a les que estem acostumats, respectant sempre el nostre terreny més individual. Per evitar tensions no desitjades, en totes les reunions familiars o d'amistat cal evitar els temes polèmics que puguin confrontar al grup, com la religió, la política.. En el cas de coincidir amb persones que sabem que no ho estan passant gaire bé s'ha d'intentar no forçar-los, ni exigir-los a què estiguin alegres, per evitar que siguin el centre d'atenció en les reunions. Procurar en no donar ànims explícits, no cal recordar-los-hi en cada moment la seva situació. Com a consell definitiu intentar riure en grup tot el que puguem. El riure és contagiós i augmenta l'estat d'ànim i la sensació de benestar de tots MGZ

20


Aliments

que faciliten una bona digestió

L

a majoria dels problemes estomacals estan provocats per la mala digestió dels aliments. Es per això qu`2, els bons hàbits alimentaris són necessaris per tal de regular els processos digestius. Una mala digestió fa que els nutrients dels aliments es perdin ja que l’organisme no els aprofita i té dificultats per digerir-los. A continuació us presentem una llista d'aliments que afavoreixen notablement el procés de la digestió:

IOGURT

És el millor aliat de l’aparell digestiu, protegeix contra l’acidesa natural de l’estómac i controla les infeccions, diarrees, l'estrenyiment i colitis.

CARNS BLANQUES

Totes les carns, especialment el pollastre, són de fàcil digestió. Tot el contrari, de les carns vermelles, que contenen més greixos i que acostumen a interrompre els processos digestius.

ARRÒS

És una bona font de fibra, sobretot l’integral.Ajuda a fer una bona digestió i a reduir el colesterol.

PLÀTANS

És una de les fruites més digeribles i amb les millors propietats per combatre l’acidesa estomacal. En canvi, hi ha alguns aliments i sobretot begudes que no faciliten una bona digestió com són els lactis, per les persones intolerants a la lactosa; l’alcohol, un consum excessiu impedeix que els nutrients siguin absorbits d’una manera adequada; el cafè, el té i les begudes amb carbonatades, irriten l’esòfag i augmenta els nivells d’acidesa estomacal font: salutconfidencial

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

Policlínic Lleida

www.policliniclleida.cat

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

21


Arriba el nadal i és el moment de recordar la importància de tenir cura de les nostres dents i genives. És per això que cal prestar atenció i seguir alguns consells per tal de gaudir d’una bona salut dental mentre duren les festes de nadal.

L

es festes nadalenques són per gaudir de la família, dels amics però sobretot, de la il·lusió i innocència dels nens, però també són festes en què fem un abús dels dolços i dels àpats copiosos, què patim pels canvis d’hàbits i d’horaris... És per tot aixó, que no podem deixar de banda la salut bucodental, cal tenir especial cura de les dents i les genives. Hi han aliments típics d'aquestes festes que demanen que prenguem més consciència a l'hora de consumir-los. Per descomptat els dolços com els torrons, bombons, polvorons i massapans contenen alts nivells de sucre, el qual potencia el risc de patir càries i de sensibilitat dental, ja que poden crear fins i tot alguna fractura dental. Els mariscs i els fruits secs, són els altres aliments que poden provocar alguna fractura de peces dentals, pròtesis o ortòdoncia. L’alcohol, la cafeïna poden tacar l’esmalt i provocar halitosi. Tanmateix les begudes ensucrades o carbonatades incrementen el risc de patir càries i sensibilitat dental.

Com podem evitar aquests problemes? • Evitar menjar dolços fora dels àpats de festivitats i evitar l’excès de consum. • Vigilar com es mosseguen els aliments durs i buscar-ne de més tous. Cal evitar mossegar amb les dents del davant i cal fer-ho de forma molt curosa. 22

Nadal

El

 dents

i les

• No oblidar la higiene bucodental, cal dur un kit d’higiene bucodental per quan mengem fora de casa, ja que en aquestes dates és molt habitual. • Mastegar xiclet sense sucre, o amb probiòtics si no podem rentar-nos les dents. Mastegar-lo exerceix un efecte d’arrossegament de les restes d’aliment i bacteris, i afavoreix la producció de saliva, la qual cosa genera un efecte protector sobre les dents neutralitzant l’acidesa. • Evitar els canvis sobtats de temperatura, ja que provoca un increment de la sensibilitat dental i inflamacions dels vasos sanguinis. • Si estem en algun tractament dental, seguir-lo al peu de la lletra intentant no oblidar-nos d'ell. • Fer una revisió prèvia al odontòleg per precaució. • Un cop passades les festes, cal fer-se una higiene dental per tal de seguir mantenint la boca neta. • Incloure oli d'oliva a les receptes, ja que és un bon aliat de la salut dental degut a que, crea una pel·lícula que protegeix del desgast i la càries. • Acabar els àpats amb un iogurt o formatge ajudarà a protegir les nostres dents. El formatge aporta més beneficis que d’altres làctics. • Per a les persones que fan 5-6 àpats al dia la recomanació habitual, és raspallar-se després de cada àpat pot ser perjudical per a les seves dents, cal fer-ho després de cada àpat principal i sobretot, abans d’anar a dormir MGZ

Els dolços nadalencs contenen alts nivells de sucre poden provocar càries, sensibilitat dental i alguna

fractura dental


SECCIÓ 3 a EDAT

E

l Nadal és una època carregada d’emocions molt important, on cal recordar que no només es tracta d'una cosa de nens. Les nostres necessitats van canviant a mesura que assolim etapes a la vida, però tot i així, a ningú li agrada sentir-se sol i menys en aquesta època de l’any. Normalment associem el Nadal amb l'alegria i la felicitat, però amb el pas dels anys, sobretot per a les persones grans, el significat del Nadal pot estar marcat per la solitud i la tristesa. Els psicòlegs parlen de què si hi ha una població a la qual afecta més el Nadal és la tercera edat. El sentiment de solitud, la pèrdua d’algun familiar i el deteriorament físic i psíquic afecten sobretot, en aquesta època de l’any. Però també, és veritat que tots aquests sentiments són viscuts de diferent manera quan la persona gran, està rodejada de gent i sobretot recolzada per la seva família. Per a les persones que no tenen una altra realitat que la soledat és millor que s’ajuntin amb altra gent de la mateixa condició, provocant així que el sentiment de solitud, disminueixi i augmenti el grau de satisfacció. Així doncs, les relacions socials són fonamentals per sentir-se acompanyat i per promoure els sentiments de benestar. Com ja hem dit, en aquesta època de l’any els sentiments negatius en les persones grans tendeixen a intensificar-se ja que reben recordatoris constants a través de la televisió, els diaris, la decoració... i això els porta a recordar amb més intensitat que familiars i amics ja no hi són i s’adonen de la seva situació actual i de les seves limitacions. La majoria de les vegades l’estat físic o cognitiu de les persones grans que viuen en centres, dificulta els desplaçaments fora de les residències, impedint així reunir-se amb tota la família o mantenir les seves tradicions nadalenques.

les relacions socials són fonamentals per sentir-se acompanyat i per promoure els sentiments de benestar

24


SECCIÓ 3 a EDAT

Què podem fer per ajudar a que la gent gran passi un Bon Nadal? Segons els professionals, cal buscar la manera de passar més temps amb ells i donar-los-hi el doble d’afecte, sempre que sigui possible cal anar-los a veure a la residència. Si no es possible visitar-los en persona, cal fer-los una trucada o enviar-los-hi una carta. En el cas, que la persona pugui sortir del centre, és millor que passi els dies marcats entre els familiars. Cal tenir un petit detall amb ells, no cal que siguin grans regals. Els farà il·lusió rebre qualsevol cosa que els faci saber que hem estat pensant en ells. No oblidem que rebre un petit detall ens fa contents a tots. En la mesura del possible, adaptarem els menjars nadalencs i tradicions a les seves necessitats actuals, per exemple, si no poden anar a veure la cavalcada de reis, podem veure-la al costat d’ells per la televisió i portar-los-hi uns caramels; si no poden menjar dolços, oferim-los-hi dolços sense sucre; si no poden estar a casa per obrir els regals el dia de Nadal, fem-los-hi un regal o deixem que participin a l’hora d’embolicar els regals dels més petits de la família.

Recordar-los-hi aquelles persones que ja no hi són entre nosaltres amb naturalitat. No tractar l’enyorança i la mort com un tema tabú. Tinguem converses amb ells sobre les seves vides, ajudem-los a recordar la història de la seva vida per donar-los-hi valor i augmentar la seva autoestima. En resum, l’objectiu és que les persones que viuen soles i en residències gaudeixin del Nadal, òbviament això no podrà ser com sempre havia estat sinó que haurem d’adaptar-nos a la nova situació i aprofitar per crear noves tradicions que els incloguin a ells també. A més, les residències, intenten apaivagar aquests sentiments i celebren aquestes festes amb diversos actes i activitats. Els residents acostumen a ser els principals protagonistes en decorar els centres, en participar en les diferents activitats proposades i en actuar en els diversos espectacles que es preparen. Hi han molts voluntaris que s’ofereixen aquests dies en fer companyia a totes aquestes persones que estan completament soles. Lluiten contra la soledat, escoltant-les i respectant-les amb tot l’efecte i compromís possible MGZ

L'objectiu és que les persones que viuen soles i en residències gaudeixin del Nadal adaptant-nos a les noves situacions i aprofitar per crear noves tradicions que els incloguin a ells també.

25


BELLESA

R i t ua l Conn e ct S ki n

o,

impátic sistema paras el Beneficios te en am d a profun ego • Trabaj o • Aporta sosi ente y cuerp or • Relaja m ri te in o tr es nu tal. para serenar ad y paz men de tranquilid ón ci sa n se • Gran

Disfruta de una hora de tratamiento que sobrepasa los sentidos. Este ritual trabaja el agua y la energía yin del cuerpo. A través de la vista, el olfato y del tacto. La visión en 3D + los aceites esenciales y las manipulaciones hace que disfrutemos de un momento mágico para tu mente y cuerpo.

Los japoneses dicen que la memoria no esta en la mente, sino en el agua, y en ella retenemos toda la información. Somos 70% de agua y con este ritual, dibujamos en la memoria un viaje sensorial.

26


Com pentinar-se per aquest

NADAL Ja estem a les portes del Nadal, una època de l'any plena de festes i esdeveniments on ens agrada lluir al màxim la nostra aparença. És per aixó que et proposem les millors opcions per aconseguir un look elegant, modern i especial que busques, sempre tenint en compte la teva llargada i volum de cabell.

PÈL LLARG: • Apostar per les ones. Què podem aconseguir passant una simple planxa, i que podem lluir amb un serrell recte o potser amb una ratlla marcada al mig.

PÈL CURT:

Gestiona la teva cita amb

TM-salon-de-belleza C.Dra. Castells, 28 baixos A · 25001 LLEIDA (Cappont)

• Res com triar un estil que sigui fresc i que et permeti poder canviar de "look" amb facilitat. Com un tall "pixie", asimètric i que pots lluir a més pentinat de costat. L'única cosa que necessites és tallar més la zona dels costats, deixant una mica més de cabell a la zona central per a "jugar" amb aquest serrell.

MITJA MELENA: • D'acord a la tendència actual optarem per un pentinat amb un tall asimètric, amb els cabells lleugerament ondulats.

RECOLLITS: • Un bonic recollit que podem lluir més amb una bonica trena. • Fer una trena que vagi alternant el cabell solt amb els flocs que anem trenant, el resultat serà un recollit elegant i molt clàssic. • Un recollit del tipus "hel·lènic", amb un aire clàssic i amb una trena creuant tot el cap.

SEMIRECOLLITS: • Deixar una trena una mica solta de manera que obtinguem un estil més "bohemi". • Realitzar una trena que creui la part del darrere del nostre cabell, deixant la resta, o el que queda sota completament solt.

CABELL LLIURE AMB SERRELL: • Portar el cabell marcat d'una banda, per una ratlla al mig i de l'altra, per ones, que es caracteritzen per ser unes ones obertes o no massa marcades.

Comtes d’Urgell, 9 . LLEIDA

650 345 658 27


DIAMANT

MODA i ESTILISME

Un 

és per sempre

l diamant és, en l’actualitat, la joia més preuada del món. És un dels principals al·lòtrops del carboni que usualment té forma cúbica o romboïdal. L’explotació dels mantells diamantífers constitueix una ferma línia per a la mineria i, finalment, la venda d’aquestes gemmes constitueix una font molt important d’ingressos. La importància del diamant no només es xifra per la seva innegable bellesa, sinó també per la seva gran duresa. S’ha de dir que, sense el diamant, moltes activitats industrials estarien seriosament limitades.

El seu nom prové del grec ˝adamas˝ o ˝adamantem˝, el que significa “l’invencible”. En efecte, s’ha utilitzat amb freqüència per a simbolitzar l’etern i l’infinit. Antigament, li conferien tota classe de poders estranys.

marquesa

radiant

trillió

princesa

brillant rodó

asscher

baguette

cushion

L’Índia donà al món cònica els més preciosos diamants, com el Ko-i-nor que pesa, en brut, 78,5 quirats. Les proporcions determinen la brillantor del diamant.

La majoria es situan entre una escala que van des de l'incolor al més o menys groc.

El diamant cristalogràficament més perfecte i químicament pur és transparent, incolor i són els més cars, però pocs són així.

També podem classificar els diamants segons el seu tall, així trobarem una gran varietat de diamants segons les seves diferentes formes MGZ

cor

pera

oval

maragda

Fundada al 1890

Bones Festes! 29


Arriba el fred?

! s o n m e Abrigu

i, un cop més, ja ha arribat! Al principi tots els comentaris són els mateixos, amb la calor que feia; quina mandra; amb lo bé que s'està al solet.... Però quan ja superes aquesta etapa i ho acceptes, comences adonar-te de que totes les etapes de l'any guarden el seu encant. Quan notem el fred gaudim d'allò més tapant-nos amb els nostres abrics, que teníem aparcats als nostres armaris. Aquestes peces també es veuen immerses en un procés constant d'actualització segons l'esdevenir de la moda, a vegades amb propostes molt trencadores i altres derivades d'una transformació de dissenys ja clàssics. Per aquesta temporada Tardor-Hivern 2017/2018 arriben abrics de disseny molt variats per a que ningú es quedi fora de lloc. A continuació et presentem una selecció d'ells per a què el fred no t'agafi per sorpresa.

Estil militar, de camuflatge personalitzat, guerrer però càlid a l'hora.

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 30


Moda

Els plumes, per totes les edats, amb gran assortiment de colors.

De tall clĂ ssic, Un abric que no passa mai de moda.

Amb pèl, per fredoliques i atrevides.

"d'ovella" per a looks mĂŠs indies i despreocupats. Fotografies

31


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


FAÇANES

DECORACIÓ

Sistemes d’aillament tèrmic exterior (SATE)

P

er tots és conegut, que avui en dia, l'estalvi energètic, és un dels objectius plantejats, tant en el disseny de noves edificacions, així com en la rehabilitació de les ja existents. Aquest objectiu, ha motivat al desenvolupament de diferents sistemes d'aïllament tèrmic exterior (SATE).

SATE (EPS-G)

Hem de tenir en compte que aïllar un habitatge per l'exterior, és més eficient que aïllar-lo per l'interior ja que s’eliminen ponts tèrmics (fuites de temperatura entre l’interior i l'exterior). D’aquesta forma generem una menor demanda energètica i en conseqüència un major estalvi econòmic, sense reduir la superfície útil de l'habitatge. Amb la instal·lació d’un SATE eliminem els possibles problemes d’humitats creades per la condensació, que es generen a les zones més fredes: tancaments, façanes, parets que donen a l’exterior,... Les humitats son font de patologies que afecten tant al nostre habitatge, com a la nostra pròpia salut. No tots els sistemes són iguals, varien en funció de les necessitats pròpies de l’obra així com del tipus d’aïllament que vulguem obtenir. • SATE amb panells de poliestirè expandit (EPS): És la solució més coneguda i usada, en la qual es fixen uns panells aïllants d'aquest material a la façana, i posteriorment, és revestit amb morter, i acabat decoratiu. Principalment, aquest sistema, aporta a més d'aïllament, impermeabilització i transpirabilitat.

SATE (EPS)

Estructura del sistema d'aillament tèrmic

• SATE amb panells de poliestirè expandit amb grafit (Dalmatiner o EPS-G): Similar a l'anterior, però usa una combinació de poliestirè amb grafit, la diferència de les densitats dels dos materials aporta un gran increment de la capacitat aïllant. • SATE amb panells de suro triturat: Com indica el nom, es componen de partícules de suro, que aporten un millor aïllament acústic, sense descuidar l'aïllament tèrmic. Són recomanats per a zones de contaminació acústica elevada. Aquests tres sistemes nomenats determinaran les característiques i propietats de l’aïllament. Però, si apart de les propietats aïllants es busca un component estètic, cosa més habitual cada dia, a Comercial Pintures tenim la més amplia varietat de revestiments per aquests sistemes:

1 3

1- Estructura de la paret, existent o de nova construcció.

2

2

2- Adhesiu en funció del tipus i estat del soport.

4

3- Capatect-Panell d'aillament híbrid d'escuma rígida de poliestiré blanc i neopor Dalmatiner.

2 5

4- Capa d'armadura, mineral o orgànica.

6

5- Meldorfer Ansatzmörtel 080, morter d'unió. 6- Meldorfer Flachverblender, plaquetes decoratives.

• Acabats siloxans llisos (pintures) • Acabats amb morters acrílics o siloxans amb diferents granulometries. • Acabats artesanals tipus estuc venecià, travertí o marmora romana. • Acabats amb aspecte pedra, totxo cara vista, etc.

Si estàs valorant la possibilitat d’instal·lar un SATE no dubtis en contactar amb nosaltres i junts trobarem la solució més idònia.

L'equip professional dels professionals al teu servei!

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT

Eduard Josa 8 anys d’experiència

BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


Decoració

La decoració de a casa nostra

A

rriba l’època del Nadal i, amb aquesta, les ganes d’omplir casa nostra amb els ornaments i llums per fer festivitat. Així doncs, perquè el nostre espai quedi ben acollidor, a continuació us donem alguns consells i idees que faran que casa vostra quedi d'allò més bé.

Ctra. N-230, km 4.3 LLEIDA Tel. 973 220 245 www.comercialsidos.com comercial@comercialsidos.com

34

Una de les tendències al Nadal és la decoració minimalista, en què els elements massa recarregats donen pas a ornaments més senzills i elegants. Així doncs, una primera idea és embolicar els portatests de les plantes de casa amb cintes de paper fent un llaç al voltant. La tendència actual apunta cap al color daurat, vermell o blau. A més, actualment també està molt de moda crear i dissenyar la nostra pròpia decoració mitjançant el reciclatge o altres tècniques com l’“scrap”. Una idea molt creativa és dissenyar l'arbre de Nadal amb ampolles de plàstic, fusta o revistes. D’aquesta manera es donarà un toc molt personal i diferent a l’espai. Per crear els ornaments de l’arbre en qüestió, es poden utilitzar CD vells, nous pintades amb color o esprais, cartró, papers... Els colors que més es porten en els ornaments de Nadal són el blanc i el platejat i els dels materials com el cartró o la fusta.


Decoració També hi ha diferents articles més objectes que ens poden ajudar a l’hora de crear la decoració, com les nous, les pinyes, els troncs o el feltre. En quan a la il·luminació nadalenca queda molt elegant utilitzar bombetes i llums fixes de color blanc, tant a l'interior com a l'exterior. Pel que fa a la decoració de l'ambient la combinació dels colors de casa, com les parets, els mobles..., també és més adequat, col·locar un tipus de llum més neutra. Però si hi ha un ornament que cada cop està agafant més acceptació són les guirnaldes i bombetes d'il·luminació LED, una decoració més respetuosa amb el medi ambient i que cada cop resulta més econòmica per les nostres butxaques. Però assegura’t sempre de quin tipus d’il·luminació compres i si compleix amb totes les normes de seguretat de la Unió Europea: • Què els plàstics siguin de qualitat, tot i que les llums LED ja no generen calor com fan les incandescents. • Quan instal·lis les llums no facis entroncaments amb els cables, pots provocar un curtcircuit MGZ

35


Desperta't! El Nadal ja ĂŠs a


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

Festius oberts: 6,8,10, 17 d'11 a 14h. i de 17 a 20:30h. i 24 d'11 a 17h. Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • komak.cat


IMMOBILIÀRIA

CÓMO CONSERVAR AL BUEN INQUILINO Y NO PERDERLO EN EL INTENTO

C

ada vez más personas compran un piso con la idea de reformarlo, amueblarlo y ponerlo en alquiler para poder sacar por sus ahorros una rentabilidad bastante mayor que la que ofrecen las entidades bancarias. Sin embargo, el reto no es tanto conseguir alquilar el inmueble —en nuestra ciudad, Lleida, cuesta entre 5 y 15 días, según zonas y precios—, como el hecho de conservar al arrendatario durante muchos años, garantizando de esa manera que nuestra inversión resulte verdaderamente satisfactoria. Lo más importante que tenemos que hacer es cuidar nuestra propiedad para que, con el paso de los años, sufra el menor deterioro posible. Evidentemente, esto no dependerá solo de nosotros, sino también del ocupante de la vivienda. De manera que será bueno pactar una visita anual al inmueble (respetando siempre la inviolabilidad del mismo) para asegurarnos de su buena conservación. Aquí daremos especial atención al tema de humedades de condensación (temperatura elevada de la calefacción en invierno, junto con deficiente ventilación), estado de los enchufes (fuente de cortocircuitos e incendios), estado del mobiliario (sillas desencoladas) y funcionamiento correcto de los electrodomésticos.

¿Por qué son importantes estos puntos?

Acuda a un agente de la propiedad inmobiliaria, quien seleccionará por usted al inquilino que mejor se adapte a sus exigencias. 38

Porque no todos los inquilinos cuidarán del piso como si fuera suyo, aunque la mayoría sí lo hagan, y quizás permitan que pequeñas deficiencias continúen sin arreglar hasta que se ocasiona un mal mayor. Entonces será cuando le llamarán para exigir su reparación inmediata. Si bien es cierto que el inquilino es responsable del buen mantenimiento de la vivienda, en la práctica, cuando se produce una avería es difícil en muchas ocasiones determinar con certeza quién es el responsable de su reparación. El ejemplo clásico lo podemos encontrar con la lavadora que se estropea y no queda claro, según el técnico que viene a repararla, si la avería es por la edad y desgaste natural o por un uso inadecuado (maltrato de las partes mecánicas, sobrecarga de ropa, etc.). Aquí, casi siempre, el que lleva las de perder es el dueño del piso, ya que, por ley, una vez que el inquilino, de manera fehaciente, ha informado al propietario del desperfecto o avería, este tiene la obligación de proceder a su reparación en un plazo breve. De hecho, por regla general, las averías debe abonarlas el propietario, excepto que quede demostrado un mal uso (negligencia) o daño intencionado (dolo) por parte del inquilino.


SERGIO GONZÁLEZ MANTEROLA Assessor Immobiliari • www.grup90.com sergio.gonzalez@grup90.com • Tel. 973 20 86 11

En relación con lo anteriormente comentado, el art. 1554.2 del Código Civil indica que el arrendador está obligado a hacer “todas las reparaciones necesarias a fin de conservarla (la cosa arrendada) en estado de servir para el uso a que ha sido destinada”. Y el art. 21.1º Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU) añade, bajo el subtema “conservación de la vivienda”, la obligación y el deber del propietario de “realizar, sin derecho a elevar por ello la renta, todas las reparaciones que sean necesarias para conservar la vivienda en las condiciones de habitabilidad para servir al uso convenido, salvo que el deterioro de cuya reparación se trate sea imputable al arrendatario...”. Consejo importante: más vale tardar una semana más en alquilar el piso, “escoger” bien al inquilino, y asegurarse de que cuide bien la vivienda que precipitarnos y meter dentro de la vivienda a un posible foco continuo de problemas. O mejor aún, acuda a un agente de la propiedad inmobiliaria (API), quien, con buen juicio y sobrada experiencia, seleccionará por usted al inquilino que mejor se adapte a sus exigencias, redactará el contrato de alquiler conforme a la Ley de Arrendamientos Urbanos, cuidando de plasmar todo lo que usted vea necesario, y le asesorará sobre el tratamiento fiscal relacionados con las rentas obtenidas. No se la juegue, alquilar un piso es fácil, pero hay mucho en juego. Piense que está entregando literalmente las llaves de su futura inversión, que tanto le ha costado, a un desconocido MGZ

Más vale tardar en alquilar el piso, pero “escoger” bien al inquilino, que precipitarnos y meter dentro de la vivienda a un foco de problemas.

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

39


Ref. 01 AMPLIO DÚPLEX EN ROSSELLÓ! 120.000 €

Ref. 04 PISO SEMINUEVO EN BALAFIA! 110.000 €

120m2. Planta baja, comedor, cocina con balcón, aseo y armario. 2ª planta consta de 3 habitaciones, una con vestidor. 2 terrazas, una con pérgola. Todas las ventanas de la vivienda constan de porticones venecianos, suelo de parquet sintético en toda la vivienda excepto baños y cocina.

De 110m2 distribuidos en 4 habitaciones amplias, una con suit y baño completo, 2º baño. Cocina independiente con salida a lavadero. Amplio salón comedor con balcón exterior. Calefacción individual a gas, aire acondicionado. La vivienda se encuentra en perfecto estado.

Ref. 08 PISO EN BARÓ DE MAIALS 178.000 €

Ref. 14 PISO ECONÓMICO EN BALAFIA 43.000 €

Consta de 4 habitaciones amplias, una con suit y baño completo. Salón comedor de 30m2 con salida a balcón, amplia cocina independiente con salida a terraza de 45m2. 2º baño completo. Aire acondicionado, calefacción a gas. Plaza de parking y trastero incluidos.

OPORTUNIDAD QUE NO PUEDES DEJAR ESCAPAR!!! PISO ECONÓMICO, Amplio piso en Balafia. Consta de tres habitaciones, un baño completo reformado. Cocina independiente, salón comedor con salida a balcón exterior. Finca con ascensor. Ven a verlo!!

Ref. 16 PRECIOSO PISO EN BALAFIA!!! 130.000 €

Ref. 37 OBRA NUEVA EN LA BORDETA 139.000 €

Consta de 96m2 distribuidos en tres habitaciones amplias, habitación principal con vestidor, dos baños completos. Amplio salón comedor de 22m2 con salida a balcón exterior, cocina independiente con galería. El piso se encuentra en perfecto estado. PLAZA DE PARKING INCLUIDA.

De 90m2 en la Bordeta. Consta de 3 habitaciones, una con suit y baño completo, 2º baño completo. Amplio salón comedor con salida a balcón, cocina bien equipada. Suelo de parquet, aire acondicionado, calefacción individual a gas. Acabados de muy buena calidad.

Ref. 38 OBRA NUEVA EN LLEIDA 165.000 €

Ref. 49 INCREIBLE PISO EN LA BORDETA! 139.000 €

Obra nueva situada en la Calle Salmeron. Edificio de 12 viviendas en construcción. Consta de 96m2, distribuidos en cuatro habitaciones, una de ellas suit con baño completo, segundo baño completo. Amplio salón comedor de 26m2, cocina independiente . Balcón exterior.

Precioso piso de diseño en la Bordeta (Edificio Marfil), consta de 3 habitaciones, 2 baños, espectacular comedor y cocina independiente, súper luminoso, persianas a motor, aire acondicionado por conductos, llama y te informamos!!!

40


Ref. 51 ÁTICO DÚPLEX ZONA BALAFIA 170.000 €

Ref. 71 CASA ADOSADA EN ALPICAT 210.000 €

Planta baja: 4 dorm.: Habit. principal con vestidor, habit. doble y 2 individuales + 2 baños.Armariosempotrados.Plantaprincipal:cocinaamplia,salónconchimenea, aseo y rincón de trabajo. Terraza con barbacoa de 40 m². Parquet de madera de roble. A/a. Carpintería de aluminio. Vivienda exterior. PARKING DE 17.000€.

De 3 plantas + garaje para 3 coches. En la 1ª planta: salón comedor amplio con jardín de 70m2, cocina independiente con lavadero, un aseo y vestidor. 2ª planta 2 habit. amplias y suit de 30m2 con baño completo, 2º completo. 3ª buhardilla de 65m2 con terraza. Toldos, mosquiteras, A/a, suelo de parquet.

Ref. 75 BONITO CHALET EN RODA DE BARÀ 350.000 €

Ref. 82 ESPECTACULAR PISO EN CAPPONT 149.500 €

Parcela de 210m2. Casa de 175m2, con 2 plantas. En la 1ª: amplio salón con fuego a tierra, cocina independiente, 1 baño. 2ª planta: 4 habit. dobles con terraza y un baño.3ªplantasoláriumconvistasalmar.Parcelaajardinadaconriegoautomático en todo el jardín. Casa vallada de madera, porche privado, y garaje para 2 coches.

Consta de 4 habitaciones amplias, una con suit y baño completo. Salón comedor de 30m2 con salida a balcón, amplia cocina independiente con salida a terraza de 45m2. 2º baño completo. Aire acondicionado, calefacción a gas. Plaza de parking y trastero incluidos.

Ref. 85 COQUETO PISO EN BALAFIA !! 38.000 €

Ref. 90 OPORTUNIDAD DÚPLEX EN BALAFIA 140.000 €

Zona muy tranquila junto a un parque. El piso esta completamente reformado, consta de 2 habitaciones y un baño, cocina independiente y un espacioso comedor, el piso tiene todas las ventanas de aluminio. VEN A VERLO NO LO DEJES ESCAPAR !!!

Bonito dúplex en Plaza Magnolies (Balafia), consta de cuatro habitaciones, dos baños completos. cocina independiente muy amplia, salón comedor de 25 m2. Vivienda exterior y muy luminosa. EN PERFECTO ESTADO, VEN A VERLO NO LO DEJES ESCAPAR !!!

PISOS DE ALQUILER: Grandes oportunidades de pisos de alquiler. Consulta nuestra web para poder ver todas las ofertas. • Piso en Lleida (Zona Escorxador) - 45m2 - 1 h. 490€/mes • Apartamento en Lleida (Pere de Coma, 1) - 90m - 2 h. 2 b. 390€/mes 2

• Piso en Lleida (Comptes d'Urgell) - 85m2 - 3 h. 2 b. 550€/mes • Piso en Lleida (Acadèmia) - 110m2 - 4 h. 1 b. 650€/mes

.co a d i v r .lla www

• Apartamento en Lleida (C. Pascual Madoz) - 45m2 1 h. 1 b. 380€/mes • Piso en Lleida (Albert Porqueras) - 85m2 - 3 h. 1 b. 500€/mes • Dúplex en Alcarràs (Dr. Huguet) - 90m2 - 3 h. 2 b. 500€/mes • Dúplex en Torreserona (C. Major) - 140m2 - 3 h. 2 b. 500€/mes

m Baró de Maials 81 · 25005 Lleida

Tel. 973 23 78 23 · 655 660 566 · 655 666 066 (Silvia)

llarvida2006@hotmail.com


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4244 CAPPONT 204.000 €

Ref. 4303 PARDINYES 180.000 €

Ref. 4305 PARDINYES 149.500 €

Ref. 4219 AV. CATALUNYA 180.000 €

Ref. 4246 ZONA RONDA / PIO XII 140.000 €

Ref. 4213 ZONA ESTACIÓN AVE 65.000 €

Piso con 4 habitaciones, dos baños, cocina independiente, salón comedor, hall distribuidor, dos balcones. Zona comunitaria con 2 piscinas y jardín, espacios de juegos infantiles. Todo se halla en buen estado de conservación. Párquing opcional

Piso muy acogedor, compuesto por tres habitaciones doble una en suitte, dos baños completos, salón comedor, cocina. Terraza de 30 m2. Parking incluido.

3 habitaciones dobles, salón comedor, balcón, 2 baños completos, cocina office con salida a galería. Semi amueblado. Con trastero.

Piso de 4 habitaciones (dos dobles, una en suitte, y una individual), salón comedor, balcón, gran cocina office, galería cerrada. Muy amplio, luminoso y acogedor. Parking y trastero.

Excelente piso, con preciosas vistas, totalmente reformado. 3 dormitorios, cocina de diseño moderno con electrodomésticos, salón, balcón con galería y terraza. Calefacción individual. Suelos de parquet y gres. Aire acondicionado. Ascensor. Semiamueblado.

Piso reformado en zona estación AVE. 3 habitaciones, baño, cocina, balcón, patio 5m2. Salón comedor con aire acondicionado y pequeño balcón con toldo, armarios empotrados. Semi amueblado.

www.grup90.com

¡REBAJADO!

Ref. 4304 CAPPONT 145.000 €

3 habitaciones dobles (una en suitte), dos baños completos, cocina office con salida a galería, gran salón comedor con salida a balcón. Amueblado, sin electrodomésticos.

Ref. 4289 ZONA HOSPITALS 480.000 €

Chalet adosado, salón comedor con salida a jardín/terraza, increíble zona comunitaria con piscina, gran cocina office, baño, aseo, 4 dormitorios, gran buhardilla. Garaje para dos coches y un cuarto de lavadero /despensa.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ático reformado, exterior, 4 habitaciones, 2 baños completos, cocina amplia, salón comedor, 2 terrazas y 1 balcón. Suelos de gres rústico, armarios empotrados, ventanas de aluminio con doble cristal, calefacción individual. Bomba de calor y aire acondicionado. Trastero.

Ref. 4300 ZONA RAMBLA FERRAN 160.000 €

Ref. 4288 C / CRISTÒFOL DE BOLEDA 150.000 €

Piso acogedor, bien situado en Lleida, reformado. 3 habitaciones dobles, un baño con ducha, un aseo, cocina independiente, galería, salón comedor, dos balcones. Piscina comunitaria, parking y trastero.

Ref. 4232 PLAZA EUROPA 145.000 €

Vivienda seminueva perfecto estado, todo exterior. 4 habitaciones, (dos habitaciones, una en suitte, dos individuales), dos baños, cocina office, galería, salón comedor, balcón. Parking y trastero opcional.

Plaza Europa. 3 dormitorios. Armarios empotrados, 2 baños y cocina office. Suelo de gres, calefacción individual a gas natural, aire acondicionado, puerta blindada, vídeo portero, Semiamueblado.

Ref. 4297 ALCARRÀS 126.000 €

Ref. 4287 PARDINYES / LA LLOTJA 128.000 €

Ref. 4295 PARDINYES - Obra nueva

Ref. 4257 CAPPONT 194.000 €

Ático dúplex muy luminoso, 4 habitaciones, (1 doble en suitte y 3 individuales), tres baños, cocina office, gran salón comedor de 27m2. 2 fantásticas terrazas. Parking y trastero.

Próxima construcción de 13 viviendas de calidad, con un diseño moderno y práctico, tanto apartamentos de 75 m2 y 2 habitaciones, como pisos de 3 Habitaciones y unos fantásticos áticos duplex con grandes terrazas de hasta 34 m2. Con raya de parking o garaje cerrado individual opcional.

CONSULTE PRECIOS

Acogedor piso en Pardinyes, cerca de La Llotja, compuesto por cocina office con salida a gran galería, salón comedor con salida a balcón, dos habitaciones dobles y una individual, (de origen eran 4 habitaciones), dos baños completos, un segundo balcón cerrado.

Ático dúplex de 160m2 útiles. En primera planta: terraza de 27m2 con toldos, salón comedor, cocina office con salida a galería cerrada, 2 habitaciones, baño y despensa. Segunda planta: baño completo, tres habitaciones, sala recibidor muy amplia. Semiamueblado.

¡OPORTUNIDAD

www.grup90.com

Ref. 4298 ZONA ROVIRA ROURE 138.000 €


GUIA DE SERVEIS

N

onni Serveis és una empresa reconeguda a les terres de Lleida que ofereix serveis de neteja i assistència a persones grans o discapacitades.

Som una empresa centrada i dedicada a cada una de les tasques que se’ns encomana, i és per això que oferim els millors serveis d’assistència a domicili i cures personals amb un equip qualificat i de confiança que s’adapta perfectament a les vostres necessitats.

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Joa

El nostre equip està format per professionals molt responsables i complidors. També oferim el servei integral d’assistència en neteja i manteniment professional i de la llar. Si ens surten feines noves és perquè tota la gent que tenim contractada i que defensa el nom de l’empresa són persones compromeses que dediquen el 100% a fer la seva feina ben feta. Els serveis de neteja i manteniment es realitzen en comunitats, oficines, cases particulars, empreses, pàrquings i tot tipus d’establiments i locals. Pel que fa a l’asssistència personal, s’ofereixen serveis per fer companyia a casa, acompanyar la gent gran en les visites al metge, sortides i viatges, entre altres activitats. A Nonni Serveis estem disposats a oferir totes les ajudes que necessiteu. A més, també es treballa per cobrir les necessitats de persones discapacitades. D’aquesta manera, les opinions que l’empresa rep dels seus clients i de la gent que la coneix la defineixen com una empresa exemplar.

Nonni Serveis treballa 24 hores al dia i 365 dies a l’any. Ofereix els seus serveis a tot Catalunya i té persones contractades a Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona, i actualment Nonni Serveis compta amb nova seu a Manresa, que ha estat possible gràcies al nostre compromís amb els clients i els serveis que realitzem per aconseguir fer l’empresa

“El nostre no és un servei qualsevol, sinó personalitzat per a cada client, seriós, compromès..., i el nostre principal objectiu és que el client se senti a gust i feliç amb la nostra feina”

Carme Murillo, 44

Gerent de Nonni Serveis


El nostre lema és l’amabilitat i la confiança

Servei d'assistència domiciliària • • • • • •

Acompanyament a persones grans Acompanyament hospitalari Atenció a la higiene personal Administració de medicaments Mobilitzacions • Rentar i planxar la roba Assistència durant la nit (de 21:00 a 8:00h.)

Servei de neteja i manteniment

• Reformes • Pàrquings

• Oficines

• Comunitats

• Pintura

• Fàbriques

• Col·legis

• Hosteleria

• Lampisteria

• Domicilis

• Ajuntaments • Bugaderia

• Electricitat

Gràcies al nostre equip de professionals li podem garantir uns resultats òptims en les tasques de neteja i manteniment de llars, pàrquings, comunitats de veïns, d'empreses, així com oficines, cadenes o fàbriques, a més de la neteja en obres i reformes, de sales i pavellons per a l'organització d'esdeveniments.

Tel. 646 43 54 71 · 670 29 36 39

www.nonniserveis.es nonniserveis@gmail.com

45


Guia de Serveis

Ginger bread Les galetes del nadal

es galetes de Nadal són un dels dolços més habituals de les taules nadalenques, sobretot, si hi ha mainada. La decoració de les galetes nadalenques se remunta al segle XIV quan a Baviera i Austria es tallaven motlles de fusta per a fer galetes ˝springerle˝ i imprimir motius bíblics. El primer ˝gingerbread˝ (pa de gingebre), nom que se li donen a aquestes galetes quan les van adoptar els angloxasons, s’acredita a la reina Isabel I d’Anglaterra, que obsequiava als seus il·lustres visitants de la cort, amb aquests dolços, que tenen forma d'homenets. Fou al 1812 quan molts arbres de nadal de l’època victoriana ja s’adornaven amb galetes decorades en diverses formes. A Amèrica, també hi ha molta tradició galetera per aquestes dates. L’origen de la tradició la van dur des d’Europa, moltes famílies que van emigrar cap allí, amb les seves cultures i què, amb el pas dels anys han donat significat al Nadal. Aquestes galetes, molt típiques dels països escandinaus, actualment també ho són a Catalunya. Aquest dolç anuncia l’arribada del nadal i de l’entrada de la nova estació, l’hivern. Són ideals per prendre amb una tassa de xocolata, amb un te o amb un bon cafè amb llet, durant aquestes dates quan et reuneixes amb la teva gent MGZ

Les formes de les galetes són molt variades, però sempre evocant motius nadalencs 46


Que necessitem per fer de 25 a 30 galetes: • 130gr de mantega pomada • 200 gr. de sucre • 300 gr. de farina • 1 ou • 1 cullerada de postres de llevat • 1 cullerada de mel • 2 cullerades de gingebre • 1 culleradeta de postres de canyella

Preparació: En un bol aboqui-hi el sucre; la mantega pomada a trossets; l’ou; la farina i el llevat tamisats. Amasseu-ho fins que tots els ingredients quedin amalgamats i es formi una massa homogènia i que no s’enganxi. Aquesta massa afegiu-hi la cullerada de mel, les 2 cullerades de gingebre i la culleradeta de canyella, si en poseu. Amasseu-ho fins que tot quedi amalgamat i homogeni. Entre dos llistons de fusta de 3-4mm i, sobre un paper vegetal, aboquemhi la massa que l’estirareu amb un corró. Un cop estirada feu-hi les figuretes amb els motlles. A mida que aneu formant les galetes col·loqueu-les sobre la safata del forn folrada amb paper vegetal. El forn l’heu de preescalfar a 180ºC. Les galetes han de coure a 180ºC uns 15’ aprox. amb el forn de dalt i abaix. Han de quedar daurades, no torrades. Un cop cuites; retireu amb una espàtula i les col·loqueu sobre una reixeta. Quan hi siguin dures ja les podeu decorar si ho desitgeu. I a menjar!

Engega el forn i dona caliu i escalfor a la casa amb aquestes delicioses galetes

47


RELLOTGES NOWLEY 8 - 5649

8 - 5650

des de

8 €

FLOR DE NADAL

59,90 €

65,90 €

0 €

199,9

des de

20 €

JAQUETA DAYTONA HELSTONS * Preus

vàlids excepte error tipogràfic.

COLLARETS DE PLATA DE LLEI I MINERALS

• FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com • MÀRIUS JOIERS: Plaça Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 · www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com • FLUK: C / Cavallers, 8 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 237 227 • BLACK ROSS: C / La Palma, 1 · 25002 LLEIDA · Tel. 697 879 518 48 844 101 · 640 642 233 48 C / Nadal Meroles, 22 · 25008 LLEIDA · Tel. 632 • GOYAMOTO:


GORRES

des de

18 €

Frigopoesía

Tot sobre l’univers Tintín

Guant tàctil

Coixins d’emoticones

Memòries USB originals Organitzador de claus

Horari:

s e n o B s! e t s Fe

Dilluns a divendres 9h a 14h - 17h a 20h. Dissabtes 9,30h - 13,30h. Tots els dissabtes de novembre de Desembre: tardes de 17h a 20h. Festius autoritzats matins de 10h a 13h.

info@regalateloquequieras.com www.regalateloquequieras.com

49


LEGAL

E

Novedades introducidas en el

ESTATUTO DEL TRABAJO AUTÓNOMO

l día 25 de octubre de 2017 se publicó en el Boletín Oficial del Estado, la Ley 6/2017 de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo, y entró en vigor al día siguiente de publicación, a excepción de algunos artículos que entrarán en vigor a partir del día 1 de enero de 2018. La finalidad de de la reforma, según el legislador, es apoyar el desarrollo de la actividad emprendedora del colectivo de trabajadores autónomos, colectivo que en los últimos años, debido a la crisis económica, ha incrementado así como el número de trabajadores por cuenta ajena contratados por trabajadores autónomos. Ante esta situación de incremento del trabajo autónomo, el legislador debía dictar medidas dirigidas a fortalecer la creación de empleo autónomo de calidad y reducir cargas a los trabajadores. A continuación, expondremos algunas de las reducciones y bonificaciones en las cuotas del trabajador autónomo que prevé la reforma. Asimismo, hay que tener en cuenta que los importes que indicaremos a modo de ejemplo en algunas de las bonificaciones (a excepción de las cuotas fijas) se calculan partiendo de la base mínima de cotización para los trabajadores autónomos fijada actualmente (919, 80€.-/mes), es decir, los importes a modo de ejemplo pueden variar si se modifica la base mínima de cotización. En el presente artículo destacamos las siguientes reformas:

Ampliación de la tarifa plana ya incluida en la anterior reforma Esta tarifa plana es aplicable a los trabajadores que causen alta por primera vez en el Régimen Especial de Trabajadores Autónomos, o los que no hubieran estado de alta en los 2 años inmediatamente anteriores, a contar desde la fecha de alta. Asimismo, si los trabajadores han disfrutado anteriormente de los derechos que a continuación expondremos, el periodo de baja en el Régimen Especial de Trabajadores Autónomos será de 3 años inmediatamente anteriores a casar alta, para que puedan beneficiarse nuevamente. El beneficio al que podrán acogerse es una reducción en la cotización por contingencias comunes durante los primeros 24 meses.

El primer año, en el supuesto que el trabajador opte por cotizar por la base mínima, abonará una cuota fija de 50€.-/mes. Asimismo, si opta por cotizar por una base superior a la mínima podrá aplicarse una reducción del 80% sobre la cuota mínima, es decir, se le aplicará un descuento de 219,28€.-/mes. Una vez transcurrido el primer año, durante los dos 12

meses siguientes hasta llegar a completar un total de 24 meses, también podrán beneficiarse de reducciones y bonificaciones, con independencia de la base de cotización que hayan escogido:

• Los 6 primeros meses podrán acogerse a una reducción del 50% de la cuota mínima (que representa una descuento de 17,05€.-/mes). • Los 3 meses siguientes una reducción equivalente al 30% de la cuota mínima (que representa un descuento de 82,23€.-/mes). • Los últimos 3 meses una bonificación equivalente al 30% de la cuota. Asimismo, en el supuesto que el trabajador autónomo, en el momento en que cause alta, tenga menos de 30 años (hombres) o menos de 35 años (mujeres) tendrán una bonificación adicional, después de 50

haber transcurrido los 24 meses. Podrán beneficiarse durante 12 meses más de una bonificación del 30% de la cuota mínima, es decir, la nueva tarifa plana ellos se aplicará durante 36meses. Por último, debe tenerse en cuenta que han de cumplirse una serie de requisitos para poder acogerse a dicha tarifa plana, y que a continuación indicamos:

1º- Estar al corriente de pago. 2º- Que el alta se realice en plazo. 3º- No ser un autónomo societario (trabajador que tiene la

misma condición que el trabajador autónomo con el añadido de haber constituido una sociedad mercantil), ni familiares colaboradores del trabajador autónomo.

Nueva tarifa plana para mujeres que se reincorporen tras la maternidad Las trabajadoras autónomas que habiendo cesado su actividad por maternidad, adopción, guarda con fines de adopción, acogimiento y tutela que vuelvan a realizar una actividad por cuenta propia, es decir, que vuelvan a causar alta en el régimen especial de trabajadores autónomos en los dos años siguientes a la fecha de cese, podrán beneficiarse durante los 12 meses

siguientes a su reincorporación del abono de una tarifa plana, consistente en: • Una cuota de 50€.-/mes si optan por cotizar por la base mínima. • Una bonificación del 80% de la base mínima de cotización en el supuesto que opten por cotizar por una base superior a la mínima, es decir, se le aplicará una bonificación de 219,28€.-mes.

Bonificación cuotas a los trabajadores durante el descanso por maternidad, paternidad, adopción, guarda con fines de adopción, acogimiento, riesgo durante el embarazo riesgo durante la lactancia natural Esta bonificación ya existía anteriormente, no obstante, se han introducido varias modificaciones, destacables, como el método de cálculo que se basará en la base media de los últimos 12 meses. Dicha bonificación será del 100% de la cuota de autónomos por contingencias comunes, y a partir de la reforma, no será necesaria la contratación de un trabajador por el tiempo de ausencia del autónomo. Además esta bonificación es compatible con la bonificación del 100 por 100 en las cuotas empresariales de la Seguridad Social, incluidas las de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales, y en las aportaciones empresariales de las cuotas de recaudación conjunta, cuando el autónomo que disfrute del descanso contrate a un trabajador por cuenta ajena mediante un contrato de interinidad.

Bonificación por la contratación de familiares del trabajador autónomo El trabajador autónomo podrá contratar indefinidamente como trabajador por cuenta ajena a su cónyuge, ascendientes, descendientes o demás parientes hasta el segundo grado, por consanguineidad o por afinidad, y bonificarse el 100% de la cuota empresarial del trabajador por contingencias comunes durante 12 meses.


santiagochicoadvocat.blogspot.com.es No obstante, para poder tener derecho a esta bonificación se exigen los siguientes requisitos: • Que no haya extinguido contratos de trabajo (despidos por causas objetivas o disciplinarios declarados improcedentes judicialmente, ni en despidos colectivos declarados no ajustados a derecho) en un plazo de 12 meses anteriores a la fecha del contrato bonificado. No se tendrán en cuenta los despidos procedentes ni los supuestos de dimisión, jubilación, invalidez (total, absoluta y gran invalidez) del trabajador por cuenta ajena, ni la expiración del plazo del contrato de trabajo. • Que mantenga el nivel de empleo en los 6 meses posteriores a la celebración del contrato bonificado, es decir, no podrá extinguir ningún contrato suscrito con anterioridad a la contratación de su cónyuge, descendiente, ascendiente, etc. Es importante tener en cuenta que no se prevé la contratación indefinida de la pareja de hecho, y que el legislador incluye la advertencia que dichos contratos serán revisados por la Inspección del Trabajo y la Seguridad Social.

Bonificación por altas de familiares colaboradores de trabajadores autónomos Esta bonificación ya estaba prevista, en concreto, podían darse de alta como autónomos colaboradores del trabajador autónomo: el cónyuge, familiares de trabajadores autónomos por consanguineidad o afinidad hasta el segundo grado inclusive, en su caso por adopción. Pues bien, la nueva reforma, incluye a la pareja de hecho, que deberá acreditar: • Que los integrantes de la pareja de hecho no tengan impedimento para contraer matrimonio, y que no tienen vínculo matrimonial con otra persona. • Que existe una convivencia notable, estable e ininterrumpida no inferior a 5 años, mediante el correspondiente certificado de empadronamiento. •Que la pareja de hecho esté inscrita en un registro específico de parejas de hecho, o constituida mediante documento público (por ejemplo otorgado ante notario). Como hemos indicado al inicio del presente artículo estas son algunas las reducciones/ bonificaciones a destacar reguladas en la Ley 6/2017, pero no son las únicas. Asimismo, la mencionada ley no solo incluye modificaciones en el Estatuto del Trabajo Autónomo, también modifica otros textos legales, como por ejemplo, la Ley General de la Seguridad Social o la Ley del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas; destacando los cambios que realiza respecto de los recargos por ingreso fuera de plazo, las cotizaciones en supuestos de pluriactividad del trabador autónomo, los gastos deducibles en el impuesto de la declaración de la renta, el cambio de base de cotización durante un ejercicio y la inclusión de nuevas prestaciones

CLÀUSULA TERRA DE LES HIPOTEQUES

A

vui en dia, encara són molts els afectats per les clàusules terra, que encara tenen dubtes sobre l'eliminació i la devolució dels interessos pagats amb excés a conseqüència d'aquestes clàusules. La seva terminologia es pot trobar en les escriptures notarials de préstecs sota les denominacions: límits a l'aplicació de l'interès variable, límit de la variabilitat o tipus d'interés variables. La Sentencia del TSJ de la Unió Europea del passat 22 de desembre de 2016, obliga a les entitats bancaries a retornar els interessos excesius satisfets pels clients afectats per aquestes clàusules des de la data en que es va signar la seva escriptura de préstec hipotecari. Cal recordar que aquesta sentència afecta únicament als consumidors o clients particulars. Per tant, els professionals o empresaris que es vegin afectats, hauràn d'argumentar altres motius perque es declari la nul·litat de les seves clàusules terra. Abans d'anar per la via judicial és convenient fer la corresponent reclamació extrajudicial i no deixar-se influenciar per la entitat financera, recordant que aquesta condició la va col·locar la mateixa entitat, de manera abusiva, i ara molt probablement ens intentará oferir un pacte. Un cop exhaurida la via amistosa sense èxit, és convenient acudir al seu advocat de confiança, perque un un cop analitzada la documentació, i sempre que sigui oportú, presenti la pertinent reclamació judicial. L'objectiu serà obtenir la declaració de nul·litat de la clàusula terra, la devolució de les quantitats pagades de més amb els corresponentes interessos i obtenir un nou càlcul del quadre d'amortització. I tot això, amb condemna de les costes processals al Banc, amb el que no haurà de pagar al seu lletrat i procurador. També es poden acumular altres accions de nul.litat referents a altres clàusules "fosques" (despesses constitució hipoteca, interès de demora, comissions, venciment anticipat, etc...), però això ja ho comentarem en un altre article

Advocat i Assessors

NURÍA GARCÍA

Advocada nuria.garcia@grup90.com

C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

ICALL 1.371 C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA T. 973 20 86 11 · 687 449 888 51 santi.chico@advocatslleida.org


A

Per garantir la seguretat dels infants hem de considerar certs aspectes que no poden faltar en cap joguina: • Totes les joguines s’han de regir per unes normes de fabricació. • Han de portar una etiqueta informativa en què constin les instruccions del fincionament i l’edat mínima per utilitzar-la. • Es demana responsabilitat de les persones adultes, pares i mares, educadors, mestres... Les joguines han d'indicar si contenen peçes petites i desmontables així com també si funcionen amb batèries, pil·les... i si les mateixes van incloses. Hi han diferents organismes que vetllen per la qualitat i la seguretat de les joguines i que supervisen i • Normativa: Ha de dur el logotip de investiguen les diferents empreses , a més els hi donen suport perquè les la CE vigent. joguines surtin al mercat amb una • Informació: Comprovar que garantia de qualitat i seguretat per portin el manual d'instruccions i de als consumidors. seguretat de les joguines. L’ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE • Consum: Fer un ús responsable de NORMALITZACIÓ I CERTIFICACIÓ (AENOR) les joguines i que tinguin un valor lúdic i educatiu.

ra que som a dates assenyalades és molt important ser coneixedors de la seguretat de les joguines a l’hora de comprar-les. Ens hem d’assegurar que les joguines, a part de ser adequades per l’edat també han de complir una sèrie de condicions que garantitzin la seguretat dels infants mentre juguen amb elles Les joguines han de complir uns requisits mínims per tal de garantir una seguretat i per tant, que es puguin comercialitzar sense riscos, els quals han d’estar establerts per una normativa específica a tots els països de la Unió Europea. Per a entendre totes aquestes especificacions hem d'entendre aquestes condicions bàsiques:

• Ús: Pensa que les joguines van destinades als més petits i que aquestes han de complir uns mínims de seguretat. Cal que en un lloc visible estigui indicada l'edat recomanable de la joguina.

52

L’INSTITUT TECNOLÒGIC DE LA JOGUINA (AIJU)

La marca CE és símbol de garantia i és conforme a les disposicions legals sobre la seguretat dels usuaris

L’ORGANITZACIÓ DE CONSUMIDORS I USUARIS (OCU)


HOSTALERIA

Material indústrial • Electrodomèstics • Ferreteria Electrònica • Electricitat • Videojocs • i molt més... C/Indústria 2 Polígon · 25123 TORREFARRERA ( Lleida )

Tel. 973 75 11 33

(Davant l’Àrea de Guissona)

galeria_13@yahoo.es

a les cuines aquest Nadal

E

l peix i el marisc formen part de la dieta mediterrània i de la nostra gastronomia. Menjar productes de mar de dues a tres vegades a la setmana (peix blanc, blau o marisc) és una recomanació sana i saborosa. I és ara amb les festes de Nadal quan el seu consum i el seu preu es dispara, és per aixó que s'aconsella comprar i congelar segons quines peces, per tal d'estalviar uns diners. El peix és un aliment d’una qualitat nutricional excel·lent, amb una proporció elevada de proteïnes, de la mateixa qualitat que les carns, però amb menys quantitat de greix. El peix blanc és molt magre i el blau és més ric en greix, concretament en àcids grassos omega-3 i greixos cardiosaludables. Les sardines, els seitons, les anxoves i el verat són els peixos més saludables per al cor. Els productes de mar proporcionen també quantitats importants de vitamines i minerals. A les dones embarassades i durant el períodes de lactància i als nens/es petits/es els resulta beneficiós consumir espècies variades de peix dues vegades a la setmana, per l’aportació d’àcids grassos omega-3, que són convenients per al bon desenvolupament neurològic. En aquests grups de població es recomana no consumir grans peixos predadors, com el peix espasa o emperador i la tonyina, pel contingut elevat en mercuri que tenen.

54


CONSELLS PER A UNA BONA TRIA DEL PEIX I EL MARISC

ELS BENEFICIS PER A LA SALUT

Per tal de triar, comprar, preparar, conservar i menjar aquest tipus d’aliments de forma adequada, es recomana comprarlo en establiments comercials sotmesos a control sanitari periòdic. L’extracció de mol·luscs bivalves, com els musclos, les petxines i altres productes del mar, pot comportar un risc per a la vostra salut, si no es coneix l’estat sanitari de l’aigua de la zona de la qual han estat extrets. És important també verificar les etiquetes a l’hora de comprar el peix. És important assegurar que es coneixin les espècies que s’adquireixen i que es consumeixen. Hi ha peixos que no es poden menjar i, per tant, no es poden comercialitzar, ja que són verinosos, com el peix globus.

El peix i marisc formen part dels aliments essencials de la piràmide dels aliments gràcies al seu alt valor nutricional i beneficis per a l’organisme. Aporten nutrients, com proteïnes, vitamines, minerals i omega 3 —vitamina A, D, B, iode, potassi, ferro i calci. L’omega 3 és un aliat per a la prevenció de malalties cardiovasculars. A més, el peix conté poques calories, entre 80 i 200 kcal per El peix conté poques cada 100 g, depenent de si és peix blanc o blau, i calories, depenent de si és conté entre un 15 i 20% peix blanc o blau, i conté de proteïnes d’alt valor nutricional entre un 15 i un 20% de MGZ

proteïnes d’un alt valor nutricional.

CUINAR EL PEIX DE FORMES DIFERENTS Hi ha moltes opcions per cuinar els productes del mar sense afegir-hi un extra de greix. Es poden rostir, cuinar a la planxa, a la graella, al vapor... L’arrebossat i el fregit en oli d’oliva són bones opcions, però no les úniques i tampoc se n’ha d’abusar. Es pot condimentar amb espècies o amb herbes, com el julivert, el pebre, l’all o el suc de llimona, ja que potencia el sabor sense necessitat d’afegir-hi sal. Si a l’hora de cuinar-lo en sobra, abans de llençar-lo, es pot pensar a preparar algun altre tipus de recepta, com croquetes, sopes, flams, pastissos, bunyols...

A prop teu

PROMOCIONS

Adaptades al servei dels nostres clients i dels seus negocis

QUALITAT

Garantim la máxima qualitat en el servei per a la satisfacció dels nostres clients

Líders en nombre de cash & carry a nivell nacional

Exclusiu per a professionals d’hostaleria i alimentació

TRACTE PERSONALITZAT

ASSORTIT

Assessorem als nostres clients per trobar la millor solució a les seves necessitats professionals

Més de 20.000 referències. I entre elles, formats específics per donar resposta al sector de l’hostaleria i alimentació

Pol. Ind. Neo-Park C/ Del Cogul 5 (Lleida) colleida@covalco.es 973 195 648

dsegre_magazinesalut_nadal.indd 1

Segueix-nos!

Comerco us desitja,

www.comerco.es

Bones Festes! 23/11/17 15:14

55


Distribuïdor oficial de ...

“ Un vino hecho en el viñedo, el sueño hecho realidad ” www.vallobera.com

“ La satisfacción de todos aquellos que degusten nuestross vinos ”

“ El corazón de los cafetales en cada taza ”

Per a les festes nadalenques la seva major tasca és la de distribuir lots de nadal de la marca

Líder en la fabricació de lots de Nadal

www.cavasmasachs.com

“ Tradició i dedicació”


Polígon Polinasa, Parcel·la 5 - 6 - 21 - 22 · 25180 ALCARRÀS (Lleida)

S

i parlem d’Alcarràs ho relacionem directament a l’empresa familiar CARBÒNIQUES BASILIO.

Però, aquesta distribuïdora de begudes va començar a Seròs quan encara s’anava per les botigues i per tots els negocis de restauració amb el carretó ple i a veure qui comprava. Estem parlant de l’any 1949 quan Basilio Jové Aresté va iniciar el negoci i que poc a poc les generacions següents han continuat i que cada dia creix més. Actualment, a la gerència hi trobem el Josep Maria i els seus dos fills, en Jordi i en Josep Maria però a l’empresa s’hi dedica tota la família. És una empresa familiar amb 15 treballadors en plantilla, que han aconseguit gràcies a la majoria dels seus clients fidels arribar a Lleida ciutat, els pobles voltants com Aitona, Seròs,... com també el Baix Segrià, les Garrigues i part de l’Aragó, els quals confien plenament en ells. Parlant amb el Josep Maria, se’ns escapa una pregunta:

QUIN ÉS EL SECRET PER A QUÈ TOT SURTI BÉ CADA DIA? Ell sense dubte, ens respon

L’organització. Tot és una cadena, no pot fallar res. El servei és el que ens destaca de la resta de competidors A CARBÒNIQUES BASILIO hi podem trobar tot tipus de begudes, cafès, patates fregides, licors, estovalles, productes de neteja... així com també cerveses i vins especials, és a dir, tot l’imprescindible per a poder obrir un negoci de restauració. Però ells, no en tenen prou en distribuir begudes, van més enllà. Volen tractar als seus clients de la millor manera i que estiguin convençuts d’allò que compren.

Els hi ofereixen la possibilitat de fer cates de vins, de cerveses així com també els porten a veure bodegues i gaudir de la vida vitivinícola o de la cervesa de primera mà. En aquells dies en que tiraries la tovallola, el gerent ens confirma que la gratitud dels clients és el seu major reconfort per tirar cada dia endavant i lluitar davant de les adversitats. Des de un bon inici CARBÒNIQUES BASILIO distribueix San Miguel,i poc a poc s’han anat sumant marques al seu portafoli. L’empresa és fidel a elles, tot i que els canvis també els hi agraden i estan oberts a les novetats. Continuant la conversa amb el Josep Maria, - que en tot moment ens dona la sensació de conèixer-nos de tota la vida-, em remarca un valor de l’empresa que em deixa amb la boca oberta.

No pot evitar dir-me què,

Dins de l’empresa no hi ha jerarquia per part dels de dalt, és a dir, que allí tots són importants i ningú és millor que ningú Tothom és tractat de la mateixa manera. Una virtut què, avui en dia, costa moltíssim de trobar en les empreses. Per finalitzar la conversa li demanem al Josep Maria que ens doni un consell per als futurs empresaris, per a què les coses els hi funcionin de la millor manera possible i ens comenta...

S’ha de ser valent, constant i no decaure quan les coses no van bé


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


Cafè i Xocolata

La parella perfecta

E

ls amants de la xocolata i els apassionats del cafè estan units per a crear la delícia més esclatant. Per aquest motiu, les millors cafeteries ens serveixen la tassa de cafè amb una xocolatina de cortesia i no es d’estranyar que tantes receptes cafeteres afegeixin el cacau en pols als seus ingredients.

En fem un bon maridatge?

El terme maridatge ens fa pensar directament amb el món del vi. Però aquesta paraula prové del verb maridar i que a la vegada es relaciona com a “matrimoni”. El maridatge realment és la unió entre dos elements que es complementen entre si. Al món de la gastronomia, maridar consisteix en combinar al mateix temps una beguda amb un menjar de forma harmònica i equilibrada. En un maridatge tant la beguda com l’aliment han de potenciar mútuament les seves qualitats, fent que l’experiència de prendre-ho al mateix temp sigui plaentera. El cafè és una beguda de qualitat què, si es prepara correctament, és digne dels paladars dels més sibarites. El maridatge ens permet explorar els sabors i aromes de diferents tipus de cafès i, no hi ha millor aliment que la xocolata per treure el millor del cafè.

Però perquè el cafè i la xocolata fan tan bona parella? El cafè té moltes varietats, gustos i aromes diferents.

Què millor que prendre un cafè acompanyat d’un irresistible dolç de xocolata?

Hi ha varietats com un cafè aràbica, un robust així com un americà no ofereix la mateixa intensitat que un espresso. El cafè també varia segons el tipus de mòlt i el torrat ja que provoca canvis en el gust i l’aroma. Per aquest motiu, el cafè i la xocolata ens ofereixen un món de possibilitats per El cafè ens presenta un món de perfils crear un maridatge deliciós. organolèptics amb els que treballar i El ventall de possibilitats per a crear experimentar i la xocolata no es queda combinacions incontenibles per als més enrere pel que fa a la varietat, sempre llaminers. Un tallat amb una xocolatina hi quan parlem de xocolates de qualitat del 52% de cacau amb ametlles. elaborats amb bones materies primes. Tant el cafè com el cacau són productes Capuccino amb xocolatines amb llet o gourmet, que requereixen molts cuidats. galetes. Cafè vianes amb coulant... MGZ Curiosament, els dos productes han arribat des d’Amèrica i es van popularitzar a Europa com a beguda. Es pot considerar que tenen un ADN similar, sobretot pels cultius en les terres de Ctra. N 230 km 68 centreàmerica. 22580 BENABARRE També hi ha molts ( Huesca ) tipus de xocolata, fent que alguns siguin més o menys intensos, dolços, amargs, cruixents o cremosos. El seu gust també pot variar si li afegim llet, fruits secs, cremes, aromes Tel. 974 443 008 o espècies. chocobresco@gmail.com

www.chocolatesbresco.es 59


AIMIA

A

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

AGGIO

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

A TOPOS

C/ Acadèmia, 36 · Lleida Tel. 973 670 390

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

AMBROSIA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

BELLERA

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR BUENOSVINOS

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

60

BAR TÒFOL

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

BAR CAFETERIA BISCOTTO

Av. València, 19 · 25001 LLEIDA (Cappont)

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817 C/ Llibertat, 65 · Lleida

Tel. 973 830 130

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640

CAL NENET

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA comandes.falco@avicsa.com

Tel. 973257310 I Fax 973257292

61


C

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CORAL BUFFET LLIURE

C/ Alfred Perenya, 89 · Lleida Tel. 973 234 250

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

DA VINCI

CASA ESTER

DAVALL

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

CENT VINT-I-TRES

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Av. València, 19 · Lleida Tel. 973 830 130

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

CASA TERE

DON RODOLFO

C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

CASA TIELL

DOS HERMANOS

C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

CASA MARTÍ

DREAMS AMERICAN COFFEE

C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

CAU DE SANT LLORENÇ

DUC

Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

CERVESERIA APPELWOI

DUCAL

CLASSUAL RESTAURANT

EL CAFÈ SELECTE

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016 C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

62

CLUB TENNIS LLEIDA

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279 C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909


63


E

EL CAFÈ DELS ARTISTES

FOOD MARQUET

EL BODEGÓN

FORN LA CAFETERA ROJA

Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

EL CELLER DEL ROSER

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415 Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER

Costers del Segre Verdú / Lleida

C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

ENCI WOK

HISTORY

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

FECOLL

HOTEL AC

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

FERRERUELA

HOTEL CATALONIA TRANSIT

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

64

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08


HOTEL IBIS STYLES

L’ÀLZUMAR

HOTEL NADAL

L’ANTIQUARI

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338 C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

HOTEL CONDES SENATOR Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESPURNA

C/Salmerón, 10 · Lleida Tel. 973 225 454

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESGLAÓ

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL REAL

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

L’ESTEL DE LA MERCÈ

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL PASTIFICCIO

LA BODEGUETA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IRUÑA

LA BRASA

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

ISIDRO

LA CAPITAL

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

IT... FOOD & DRINK

LA CASA DEL VERMUT

JARANA

LA CERDERA

JULIÁN

LA CUINA

JUST BAR

LA CLASCA

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

KAMBÁ

LA DOLÇETA

Plaça del Treball, 1 · Lleida Tel. 973 833 860

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

KILIM CAFÉ

LA ESQUINA

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200 Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541 C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230 Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175 C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

KIMO

LA ESTANCIA

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

H

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337 65


LA FONDA DEL NASTASI

L

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA PINTA

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

LA LLAR DE FUSTA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

LA LLAR DOLÇA

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

LA LLENA RESTAURANT

C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA POTA BLAVA

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA REPÚBLICA DEL FUM

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678

LA ROCA DEL CORB

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

66

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739

LO CARAGOL

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404

LOLA

Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789


S

ón les 11 del matí i entrem al Piñana. Olora a cafè recent fet i a croissant. A simple vista, veiem a diverses persones assentades a la barra amb el seu cafè amb llet i el diari. Les taules plenes de treballadors i treballadores alguns amb vestit de jaqueta i d’altres amb l’uniforme de la feina, però tots degustant algun entrepà que la Isabel cuina amb tot el seu amor per als clients. Tant pels que són habituals com pels que són de passada. El local té un gran finestral que proporciona una llum natural que permet desconnectar de la rutina per uns minuts i assaborir tot allò que t’emportis a la boca. El Piñana ens ofereix totes aquestes virtuts des de fa molts anys, en concret des d’abans del 1982 però aquest estava ubicat en un altre local, des de 1998 ofereix el servei al carrer Alcalde Fuster, tot un emblema per a la ciutat de Lleida. Un referent de ponent. La Isabel Noguer, qui regenta la cafeteria li encanta la cuina casolana i catalana i cada dia crea plats únics però essent com si estiguéssim al menjador de casa de l’avià amb el seu plats autèntics. Us recordeu del que era menjar un pa fet al foc de llenya? Doncs, el Piñana aposta per aquest tipus de pa en els seus menús i entrepans a més d’estar molt conscienciats amb el producte de proximitat i garanteix que tots els seus aliments i productes siguin d’agricultors i ramaders lleidatans i a poder ser la resta de productes assegurin ser de les terres catalanes i del petit comerç. Tornant al nostre dia, arriba l’hora de dinar i com sempre, sense temps

C / Alcalde Fuster, 5 • 25007 LLEIDA cafeteriapinyana@yahoo.es

Tel. 973 237 696

per cuinar. No ho dubtem, al carrer fa fred i tenim molta gana, tornem al Piñana, on cada dia ofereixen un menú molt assequible per a totes les butxaques. La cap s’encarrega de tot però té un equip molt professional qui l’ajuda amb el dia a dia. Una cambrera ens para la taula i poc després ens comença a “cantar” la carta: Olla barrejada, llenties amb llamàntol, callos, truites casolanes i variades... quina delícia. Tot està fet per les mans dels ajudants de cuina i per la Isabel. Cal dir que, una de les nostres companyes pateix d’intoleràncies i al·lèrgies a certs aliments, aquest aspecte no es cap problema per al servei del local. Ofereixen tot tipus d’alternatives per aquestes persones i tenen el menú adaptat sense renunciar a la qualitat. Passada una bona estona, en concret, als postres veiem com la Isabel amb el seu caràcter tan familiar i amable no dubta en sortir de la cuina per saber com estan els seus clients, si tot està al seu gust. Tots estan meravellats amb la paella i el ternasco, els plats més forts del Piñana, a més dels callos i el gaspatxo a l’estiu, les persones que ho saben de debò no dubten en anar-ne a buscar per emportar cap a casa. Així com també, moltes famílies els dissabtes van a buscar la paella recent feta. No us hem dit que el local permet fer àpats en grups grans ja que disposa d’espai per a fer-ho. A més, pels amants de la gastronomia i de la fotografia el local no deixa indiferent a ningú i no marxen sense fotografiar algun racó peculiar de la cafeteria. No ho dubteu, anar al piñana és assaborir un ratet de pau

Menús i esmorzars de dilluns a dissabte Menjars per encàrrec paella, fideuà i altres Sopars i dinars per grups menjadors privats


M

MACAO

PADDOCK - BRASA

MÀGIC ROCK

PADDOCK - CAFE

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308 Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

Gaudeix de la nova revista

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MIL9NORANTA

Av.Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 675 186 593

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

que trobaràs a totes les oficines de Turisme de Catalunya on trobaràs infinitat de propostes turístiques per tu i la teva família.

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

NAVARRA

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

NEO PARC

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

NEW CLASS

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

O SOLE MIO

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

Delegació Barcelona: 93 249 71 71 Delegació Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

68

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462 C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PITY C/ Ramon Soldevila, 5 · Lleida Tel. 673 300 120

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

PUNTO ESTRELLA BAR

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

OH! KE BUENO

QR CAFÉ

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

ON QUEDEM

Q TOMAS BAR RESTAURANT

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197

C/Dra. Castells, 35 · Lleida Tel. 973 836 226

00H

RADENA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

Pol. Ind. el Segre - Parc. 202 · Lleida Tel. 973 670 813


RESTAURANT CATALUNYA Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465

RESTAURANT LLOBREGAT C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA

SUKULEN

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TERRALL Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 973 142 935

TOSCA C/ La Fusta, 26 · Lleida Tel. 973 212 177

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

TXOKO GASTROBAR

C/ dels Comtes d'Urgell, 48 · Lleida Tel. 640 077 813

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

URGELL

SOL 9 TAST

VAPORETTO

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

SOUPS & SUCS

WOK LLEIDA

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

SNOOPY

XALET SUÍS

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

SPICE POINT

ZEKE

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 Lleida Tel. 973 216 695

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

Ctra. Madrid-Barcelona, km 480 Tel. 973 56 02 79 · Mòbil 636 54 67 70 25222 SIDAMON ( Lleida ) 69


Sarsuela

Gran assortiment de tapes 2 menús diaris · Carta OBERT TOTS ELS DIES www.restaurantelgaleo.com

C/ Anselm Clavé, 17 · 25007 LLEIDA · Tel. 973 223 222 elgaleo@restaurantelgaleo.com

de dilluns a divendres

4’50 €

dissabte, diumenge i festius

5’50 € Dra. Castells, 35 · 25001 · (Cappont) Lleida

Segueix-nos a

70

F

de peix

et amb diferents peixos de roca i mariscs cuinats tradicionalment en una cassola de fang, encara que també es pot fer en una paellera, mai en una cassola massa fonda i acompanyada amb un sofregit i una picada, és un dels grans plats de la restauració catalana molt comú en aquestes festes. La seva preparació és laboriosa però el resultat ho mereix.

Per al peix:

• 4 rodanxes de rap • 4 rodanxes de lluç • 1 calamar fresc • 8 cloïsses

Ingredients:

• 4 gambes vermelles • 4 escamarlans • 100 g de farina • un raig d’oli d’oliva verge extra

Per al sofregit:

• 1 ceba • 1 gra d’all • 1 pebrot

Preparació:


verd • 1 pebrot vermell 5 tomàquets • 1 raig de conyac • 1 l de caldo de peix • pebre negre

Per a la picada:

• 20 g d’avellanes torrades • 20 g d’ametlles torrades • 1 gra d’all • 8 branquetes de julivert • 1 raig d’aigua

• En una cassola amb un raig d’oli d’oliva, fregiu els talls de rap i de lluç, prèviament enfarinats i salpebrats • Retireu-los • Sofregiu també les gambes i els escamarlans, i reserveu-los • Talleu el calamar a daus i daureu-lo, a la mateixa cassola • Reserveulo • A la mateixa cassola, feu el sofregit: piqueu la ceba i l’all finament, sofregiu-lo a foc lent amb una mica d’oli d’oliva verge extra • Quan hagin agafat una mica de color, afegiu-hi els pebrots tallats a daus i feu-los coure a foc suau • Quan tingueu el sofregit ben cuit, afegiu-hi el conyac, flamegeu-ho i afegiu-hi els tomàquets ratllats sense la pela. Deixeu que s’evapori l’aigua perquè quedi un bon sofregit • Afegiu-hi el caldo de peix i deixeu-ho bullir a foc lent, 20 min • Per a la picada: amb una batedora elèctrica, tritureu les ametlles, les avellanes, el gra d’all i les fulles de julivert, amb l’aigua • Coleu el caldo prement bé el sofregit i torneu-lo a posar a la cassola • Incorporeu tot el peix i el marisc a la cassola; poseu-hi les cloïsses i la picada • Deixeu-ho coure 10 min, fins que la salsa quedi lligada, i comproveu-ne el punt de sal • Muntatge: serviu en cada plat un tros de cada peix, un parell de cloïsses, uns daus de calamar, la gamba i l’escamarlà, i salseu el conjunt MGZ

CARGOLS A LA GORMANTA

20 €/KG

ESQUEIXADA DE BACALLÀ

Primers

TÀRREGA C/ Raval del Carme, 16 Tel. 973 313 935 BALAGUER C/ Pare Sanahüja, 25 Tel. 973 443 074 LLEIDA C/ Abat Escarré, 5 Tel. 973 200 750

Preu/Pers.

Fideuà .............................................................................................................................6€ Canelons (4 unitats) ........................................................................................6€ Risotto ............................................................................................................................7€ Brandada de bacallà .........................................................................................7€ Crep de pollastre amb foiè ..........................................................................7€ Amanida Cru i Cuit ..............................................................................................7€ (Brots Frescos, formatge de cabra, nous i cherrys)

Pebrots del piquillo farcits (Lluç i gambes baby)

.......................................................................... 8€

Segons Fricandó de vedella amb bolets variats ............................................7€ Rodó de vedella farcit d’ibèrics amb cruixent de porro..............8€ Cassoleta de lluç...........................................................................................................................7€ Pollastre amb cargols i rovellons ............................................................................7€ Bacallà amb poma gratinat a la mel ....................................................................7€ Melós de tocino amb prunes i salsa de canela .....................................8€ Ternasco al forn .................................................................................................................... 14€

7€ 71


MASCOTES

col·labora activament amb la ONG "Protectora d'animals Lydia Argilés" amb el 10% de la facturació de la publicitat contractada en aquesta secció.

Doguito Mascle · 2 mesos

Hans Mascle · 1 any

Mastineta Femella · 7 mesos

Piki Mascle · 2 mesos

E

ls nadals són molt bonics, es reuneix tota la famíli a i com sempre, començen les festes de consum, roba, joguines, bons menjars... pero no tothom és conscient de l'irresponsabilitat que repres enta regalar un ésser viu. Els regals de Nadal no poder ser impulsius, ja que hi ha el perill que d'aquí a 4 dies, quan passin els dies de la il·lusió i la sorpresa pels infants de la casa, siguin abandonats pels pares irresp onsables!

Lola Femella · 10 anys

tel. 686 234 542 Ptda. Sant Just, 55 LLEIDA protectoraanimalslydiaargiles@hotmail.com


Empreses col·laboradores amb

´ PROTECTORA D’ANIMALS de Lleida LYDIA ARGILES C /Penedés, 87 · 25005 LLEIDA • Tel. 973 249 950 www.cortinessantjordi.com info@cortinessantjordi.com

S´ha de saber que, després d'un Nadal ve un altre, que aquest animalet que tant us va agradar quan el vau regalar, creixerà, no serà un peluix, que necessitarà atenció veterinària, el xip, vacunes, esterilització, menjar, llitet..., que aquet fidel amic estarà al teu costat durant 17 o 18 anys, que quan arribin les vacances, has de pensar en ell, el seu passaport i que l'ideal és que viatgi també amb la família, en hotels o càmpings que permetin el gosset... Amb tot això no vull dir que no tingueu cap animal, només vull recordar-vos que això implica fer-se responsable de les necessitats d'aquest ésser viu. La paraula regalar, quan parlem d'éssers vius és desencertada, millor utilitzar la paraula ADOPTAR, però no necessàriament ha de ser per festes. Es pot fer tot l'any, ja que per desgràcia són molts els gossos que estan esperant que donguis la segona oportunitat que es mereixen. Pares, només us demano en nom dels nostres amics "els 4 potes", no regaleu cap animal, no jugueu amb les seves vides i la seva il·lusió, perqué ells no ho farien mai. Sigueu responsables!

Lydia Argilés Gerent de la "Protectora d'Animals de Lleida Lydia Argilés"

73


Bones festes

Amb la TARGETA CLIENT aconsegueix el teu sac de pinso GRATIS.


iPhone X 64GB Gris Espacial, Libre A

Madden NFL 18

Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

955 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

1.092 € Cex tiendas venden por:

1.365  € Samsung Galaxy Tab 2 16GB, WiFi B

Tiendas Cex Tiendas Cex compran por dan por el dinero en efectivo:  intercambio: 

60 €

85 €

Cex tiendas venden por:

135  €

FIFA 18 Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

31 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

42 € Cex tiendas venden por:

65  €

Madden NFL 18 es el videojuego con licencia de la más alta competición del fútbol americano para la temporada 2017-2018. Editado por EA Sports, esta entrega apuesta por ofrecer los mejores gráficos vistos hasta el momento sobre este deporte gracias al motor Frostbite, con nuevos exteriores en los estados rodeados de paisajes urbanos para vivir más de cerca cómo cobra vida la pasión por este espectáculo. Como anteriores producciones, el título contará con distintos modos para disfrute en solitario y multijugador, un modo dinastía y el ya tradicional Ultimate Team. Madden NFL 18 ofrece un salto visual significativo gracias al motor gráfico Frostbite. Podremos disfrutar de los nuevos e impresionantes exteriores de los estadios rodeados de grandes paisajes urbanos y observaremos como el espectáculo de la NFL cobra vida dentro del juego de la manera más realista hasta la fecha. Podremos jugar cada encuentro según tus especificaciones seleccionando uno de los tres diferentes estilos de Juego o probando en nuestras propias carnes las mejores partidas reales cada semana en Play Now Live. Con la introducción de más maneras de jugar, junto con tus modos favoritos, Madden Ultimate Team se ha convertido en un Madden como nunca antes lo has visto. Con Madden 18 podremos disfrutar y deleitarnos de los nuevos e impresionantes exteriores de los estadios rodeados de grandes paisajes urbanos para poder ver

como el espectáculo de la NFL cobra vida dentro del juego de la manera más real hasta la fecha en un simulador deportivo, destacando, entre otras cosas, las nuevas animaciones en lo que se refiere a elementos externos al gameplay como pueden ser los realistas fuegos artificiales, salidas de los jugadores al terreno de juego y sorprendentes elementos climáticos. Como EA ya adelantó en su conferencia del E3 2017 Madden 18 incorpora un nuevo modo de historia como ya lo hizo en su día FIFA 17 con ‘El Camino’. Dispondremos de una emotiva campaña en donde nuestras decisiones tomarán un importante papel hasta alcanzar la gloria como jugador de la NFL. En el modo campaña podemos ver, entre otros, al mismísimo Mahershala Ali como parte del elenco de personajes que veremos en Long Shot.

Resumiendo y para acabar, podemos decir que nunca hemos sido muy fans de los juegos de futbol americano pero, gracias a este modo historia, Madden 18 nos ha ayudado no sólo a engancharnos al juego sino también a familiarizarnos y entender el deporte rey de los Estados Unidos. Madden NFL 18 sale a la venta tanto para PlayStation 4 y Xbox One, pero con el principal punto negativo de no tener traducción ni subtítulos al castellano por lo que si no tenemos un alto nivel de inglés nos costará bastante introducirnos en el ambiente que Madden 18 tiene para nosotros. Si obviamos ese detalle, estamos ante un juego redondo que hará las delícias tanto de los fans de la NFL como los que no

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02


MOTOR

EL NUEVO FORD FIESTA ES PARA TI El Nuevo Fiesta conjuga un diseño a la última con numerosas opciones de personalización, así podrás imprimirle tu propio carácter y convertirlo en un vehículo a tu medida. A todo eso súmale la tecnología más avanzada y un sinfín de funciones de conducción innovadoras pensadas para que te diviertas al máximo cuando estés al volante. El Nuevo Fiesta esconde muchos secretos. Te cautivará a primera vista, aunque no comprenderás su verdadera dimensión hasta que no te sientes en él y lo pruebes.

¿Estás preparado?

76

Tecnología inteligente a tu servicio ¿Más tecnología? Claro. Pero siempre con un fin: que tus viajes sean especiales. El Nuevo Fiesta incorpora multitud de funciones avanzadas que facilitan la conducción. Sistemas inteligentes como el asistente de aparcamiento, el control de crucero adaptativo, el asistente de mantenimiento de carril o el reconocimiento de señales de tráfico, entre otros muchos, te resultarán tan útiles que te preguntarás cómo habías podido vivir sin ellas hasta ahora.

Inteligente y cómodo La tecnología está invadiendo todos los aspectos de la vida, y tu coche no puede ser menos. El Nuevo Fiesta está equipado con SYNC 3, un sistema multimedia que se activa por voz y con un equipo de sonido B&O PLAY con el que disfrutarás a tope de tus canciones favoritas. Además, dispone de un techo panorámico que puede abrirse para que sientas la velocidad y vivas una experiencia al volante aún más intensa.


Haz que tu Fiesta sea único

Diferentes modelos Eficiente y divertido ¿Por qué tienes que elegir entre diversión y ahorro? En el Nuevo Fiesta lo tienes todo. Con el propulsor de gasolina EcoBoost de 1 litro, ganador cinco veces del premio ‘Motor Internacional del Año’, no tendrás que renunciar a una conducción divertida por miedo a gastar mucho. Por ejemplo, gracias a su sistema de arranque y parada automático (Auto-Start-Stop) ahorrarás combustible cuando te pares en los semáforos. Así podrás vivir tu Fiesta con toda la intensidad que se merece.

Hay muchos Fiestas en el Nuevo Fiesta. Entre ellos, el tuyo, un Fiesta hecho a tu medida gracias a la cantidad de opciones de personalización disponibles en toda la gama. Colores básicos, metalizados, bitonos, estilos de tapicería, costuras, diseños de llantas… Los paquetes de personalización del Nuevo Fiesta te permitirán diseñar el modelo que mejor se adapta a tus gustos y preferencias.

Fiesta ha sido diseñada para protegerte a ti, a tus pasajeros y a tu Fiesta. Algunas funciones destacadas son la parada urbana activa, los protectores de los bordes de las puertas o el SYNC 3 con asistencia de emergencia. Pero la nueva generación del Fiesta incorpora muchos otros sistemas y dispositivos creados para que todo vaya sobre ruedas en tus trayectos

Nuestra prioridad es tu seguridad No hay nada más importante que tú y los tuyos. Por eso, una parte importante de toda la tecnología que incorpora el Nuevo

77


Marc Màrquez, Dani Pedrosa y Toni Bou prueban el nuevo HONDA CIVIC TYPE R en el circuito del Jarama Los pilotos de Honda Marc Màrquez, Dani Pedrosa y Toni Bou realizaron un test drive en el Circuito del Jarama (San Sebastián de los Reyes, Madrid), al volante de la nueva versión del Honda Civic Type R, modelo deportivo mítico de la marca japonesa que, desde su lanzamiento en 1997, se ha establecido como un icono para miles de fans en todo el mundo. Honda España reunió a un trío de campeones mundiales en la disciplina de las dos ruedas: Marc Márquez y Dani Pedrosa -mundial de velocidady el 22 veces vencedor en la categoría de trial, Toni Bou. Los pilotos conducieron el Civic Type R por el asfalto del Jarama, probando el vehículo a lo largo de los 3.850 metros de trazado madrileño y exprimiendo su capacidad en las 12 curvas del circuito. Tras el test, los pilotos Honda compartieron sus impresiones de la conducción en una posterior rueda de prensa.

Fuente:www.honda.es

En la rueda de prensa celebrada posteriormente, los tres pilotos Honda describieron sus sensaciones en el circuito del Jarama, destacando el equilibrio entre velocidad y estabilidad al volante, así como la flexibilidad del vehículo a la hora de trazar las curvas. Márquez, Pedrosa y Bou, que se pusieron al volante del Civic Type R, valoraron muy positivamente la facilidad de conducción, la potencia, la aerodinámica y la estabilidad del vehículo, que les ha permitido una suave transición al deporte de las cuatro ruedas, en el que no son unos habituales

Honda CR-V Lifestyle Plus: más equipamiento Honda completa la gama de su SUV CR-V con una nueva versión llamada Lifestyle Plus, que añade, sobre la ya existente versión Lifestyle un complemento de equipamiento valorado en 1.500 euros y que la marca ofrece sin coste adicional para el comprador de este modelo. El coche incorpora nuevos parachoques aerodinámicos y un alerón trasero, todo ello en el color de la carrocería, y unas llantas de 18” con acabado bicolor mientras que en el habitáculo, los asientos están tapizados en piel. Esta nueva versión Lyfestyle Plus está disponible tanto con el motor diésel 1.6 de 120 CV y tracción delantera como con el más potente de 160 CV asociado a la transmisión integral 4x4, en este caso tanto con caja de cambios manual como automática. La marca ofrece este modelo en cuatro colores de carrocería combinados siempre con un interior de piel negra. Los precios arrancan en los 27.900 € de la versión diésel de 120 CV y llegan a los 36.200 € que cuesta la variante de 160 CV con caja de cambios automática de nueve velocidades y tracción integral. Por otra parte, Honda ha anunciado la desaparición de las versiones de gasolina con el motor de dos litros y 150 CV con tracción a las cuatro ruedas y su sustitución por una única versión de gasolina de tracción delantera con el acabado Elegance Plus Navi facturada a unos competitivos 24.250 €

78

Fuente:www.coches.net


SEDAN

ÚLTIMA TECNOLOGIA DE CONNECTIVITAT I SEGURETAT DE SÈRIE HONDA SENSING

MY HONDA

HONDA CONNECT

NOU HONDA CIVIC SEDAN 1.5 VTEC TURBO ELEGANCE NAVI PER 199 €/MES Entrada 9.396,10 € I 36 quotes 199 € I Quota final 12.096 € I TAE 8,32% Consum mixt (l/100 km): 5,8. Emissions CO 2 (g/km): 131. PVP recomanat a la Península i les Balears per a Civic Sedan 1.5 VTEC TURBO Elegance Navi: 25.200 € incloent-hi IVA, transport, impost de matriculació, aportació del Concessionari i marca. (Oferta subjecta a finançament amb permanència mínima 24 mesos). Entrada 9.396,10 €, despeses d’obertura finançades 474,12 €. Import total del crèdit 16.278,02 €. 36 quotes de 199 € i 1 quota final de 12.096 €. Import total degut 19.260 €. Preu total a terminis 28.656,10 €. TIN 6,80%, TAE 8,32%. Oferta financera d’Honda Bank GmbH S.E. vàlida fins al 31/12/2017. Passats 3 anys, podràs quedar-te’l, canviar-lo o retornar-lo com a pagament de l’última quota. Subjecta a aprovació de l’entitat financera. *5 anys de garantia (3 anys de l’original + 2 d’extensió de garantia mecànica) sense límit de km, segons condicions contractuals a consultar a través de la Xarxa Honda. No inclou pintura metal·litzada ni despeses de matriculació.

Ilermotor.

Ctra. NII, km 458,5. Tel. 973 28 02 05*. LLEIDA. *Contacti amb nosaltres per a més informació i sol·licitud de prova.


Volkswagen presenta el nuevo Polo fabricado en Navarra: más deportivo, interconectado y personalizable Volkswagen ha presentado hoy en Navarra la nueva generación de uno de sus modelos más emblemáticos. Urbano y polivalente, el Polo lleva décadas marcando referencias en su segmento, y esta nueva versión continúa con la senda marcada por sus predecesores con un diseño más deportivo y emocional que incorpora lo último en sistemas de asistencia, opciones de conectividad y seguridad. La sexta generación del bestseller de Volkswagen se inscribe dentro de una larga historia de éxitos que, con más de 14 millones de unidades vendidas en 42 años, ha situado a este modelo entre los más vendidos de la marca alemana, tanto en España como en el resto de Europa.

Salón del Automóvil de Los Ángeles 2017: Volkswagen dará forma a la movilidad eléctrica del futuro Volkswagen presentó tres prototipos en el salón californiano – el compacto I.D., el espacioso I.D. BUZZ y el elegante I.D. CROZZ SUV. Los tres presentan una arquitectura completamente nueva, que ha sido específicamente diseñada con los sistemas de propulsión eléctrica en mente. Para 2025, la marca Volkswagen espera vender un millón de coches eléctricos al año, y aspira a ser líder del mercado de la movilidad eléctrica. El primer modelo para Europa de la Familia I.D., compuesta por coches totalmente eléctricos, será un modelo compacto, mientras que en EE.UU. el primer modelo será un SUV.

80

Fuente:www.newsmotor.info


Vas néixer per obrir camí. Nou T-Roc.

NOMÉS UN ÚNIC. Tens raó, és un crossover. I sí, també és un SUV compacte. Si t’inspira un caràcter únic, vas pel bon camí. I la motllura cromada li proporciona aspecte de cupè, és veritat. Semblava impossible concentrar tot això en un mateix model, però som davant d’una naixement nou, autèntic i original. Es diu Volkswagen T-Roc. Gamma del nou T-Roc: consum mitjà (l/100 km), de 5,1 a 6,8. Emissió de CO2 (g/km), de 117 a 153.

#SoloUnoUnico.

Garaje Dalmau

Av. de l’Exèrcit, 44 - Tel. 973 288 090 - 25002 Lleida

www.volkswagenlleida.com


Renault Mégane Sport Tourer GT Energy dCi 165 CV EDC Entre la gama del popular modelo de la marca del rombo se encuentra una versión que busca encontrar un equilibrio entre el confort y la deportividad, entre el espacio y la diversión al volante. Su nombre es Mégane Sport Tourer GT y está disponible junto con una versión de gasolina de 205 CV y otra diésel de 165 CV, que es la escogida para esta prueba. El propulsor se combina con un cambio automático EDC y con un chasis pensado no solo para explotar un notable nivel de comodidad en conducción tranquila sino también de ofrecer un óptimo comportamiento dinámico al subir el ritmo. Dados su equipamiento y sus características deportivas, esta versión exige un esfuerzo mayor que en el resto de terminaciones de la gama del Mégane Sport Tourer, por lo que el precio de serie es de 25.985 euros. Entre sus rivales se encuentran modelos como el Ford Focus ST, el Seat León ST FR o el Peugeot 308 SW GT, tres modelos que ya pusimos frente a frente en una comparativa

Renault Mégane R.S.: Más y mejor Renault ha desvelado en su stand del Salón de Frankfurt el nuevo y muy esperado Mégane R.S. Aparte de, obviamente, adaptarse a la actual generación del Renault Mégane (y por tanto, sólo con carrocería de 5 puertas), la versión más deportiva del compacto francés eleva su potencia hasta los 280 CV e incorpora la tecnología 4Control de cuatro ruedas direccionales. El nuevo chasis desarrollado por Renault Sport da lugar a un ensanchamiento del ancho de vías en 6 cm sobre el eje delantero y otros 4 cm sobre el posterior si lo comparamos con el modelo precedente. Hablando de chasis, podremos elegir entre las variantes Cup y Sport, más radical la primera y más confortable la segunda. La otra gran novedad es el mencionado sistema 4Control de ruedas traseras directrices ya presente en el Megáne GT, modelo que hasta la fecha era el más dinámico los Mégane actuales

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com 82

Fuente:www.coches.net


83


Citroën SpaceTourer Rip Curl Concept, transformación surfera Citroën, con la colaboración de Dangel, ha creado una versión única y especial del SpaceTourer inspirada en el deporte del surf, con colores bitono y una adaptación interior que lo convierte en una autocaravana compacta. El SpaceTourer Rip Curl Concept luce un color caqui oscuro en la parte superior de la carrocería y un beige luminoso en la parte inferior, junto con una moldura amarillo fluorescente que remarca la línea de cintura del coche. El techo, también pintado en color caqui, cuando está abierto muestra una gran tela mosquitera textil con ribetes amarillo fluorescente, a juego con la moldura de la carrocería; Y las llantas de aluminio de 17” tienen tonos beige, a juego también con la parte baja del coche. Para dar un aire “aventurero” a este SpaceTourer, los diseñadores han colocado unas protecciones de color gris satinado en los paragolpes. También se ha previsto una ducha con cortina, integrada en el portón trasero, una bolsa estanca para la ropa, una estación meteorológica y una caja fuerte para poder dejar las llaves mientras se sale al agua a buscar la ola perfecta. En el interior se han instalado cintas fijadas en el techo para sujetar dos planchas de surf, y diversos accesorios de Fatboy así como un canapé de Lamzac, entre otros. Este SpaceTourer monta cocina integrada con fogón de gas, fregadero y espacio para guardar objetos, refrigerador, una mesa ancha y deslizante para comer, así como banquetas pivotantes para crear un espacio de reunión en torno a la mesa En este Citroën pueden viajar hasta siete pasajeros y dormir cuatro en dos literas de dos plazas cada una. El techo elevable permite, por otro lado, poder estar de pie dentro del furgón de forma cómoda

El nuevo suv compacto CITROËN C3 AIRCROSS, finalista en la elección del “coche del año 2018” Cada año desde 1964, el comité de organización “Car of the Year” recompensa al coche del año. 60 periodistas, procedentes de 23 países europeos, participan con su voto en la elección. Los coches galardonados son elegidos en base a criterios como la relación calidad-precio, el diseño, el confort, la seguridad, las tecnologías y el comportamiento medioambiental.

Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross demuestra la renovación de la marca y contribuye a los resultados de Citroën. Tras las pruebas comparativas entre los 7 finalistas, que se realizarán en febrero de 2018, el modelo que consiga más votos obtendrá el título de esta prestigiosa elección y será coronado el 5 de marzo de 2018, en vísperas de la apertura del Salón de Ginebra

El Nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross es uno de los 7 finalistas que compiten por el premio de Coche del Año 2018. Con su silueta única y su actitud llena de fuerza y de frescura, el Nuevo C3 Aircross, lanzado en octubre, registra ya más de 25.000 pedidos en Europa. Conquista por su habitáculo que se beneficia de la experiencia única de Citroën en términos de espacio a bordo, de modularidad y de luminosidad. Con un alto nivel de confort y de seguridad, dispone de 12 tecnologías de ayuda a la conducción modernas, 4 tecnologías de conectividad y ha obtenido 5 estrellas en los test Euro NCAP. Con 426.000 matriculaciones en Europa en el primer semestre de 2017, Citroën supera un récord de hace seis años, con una progresión en Europa de +5,6% con relación al mismo periodo de 2016. Un año después del Nuevo C3, best seller de la gama Citroën, que registra más de 200.000 ventas desde su lanzamiento, el

84

Fuente:www.coches.net


85


Manteniment i prevenció del teu vehicle • Revisar el funcionament de tots els dispositius de senyalització, intermitents, ordinaris, llum de fre, marxa enrere... • Revisar els nivells d’oli del motor, oli de la servodirecció, líquid refrigerant, líquid de fre i l’aigua de l’eixugaparabrises. • Revisar l’estat de les escombretes de l’eixugaparabrises.

• Revisar la il·luminació i el funcionament dels indicadors del quadre de llums. • Comprovar la bateria i la instal·lació elèctrica.

• Comprovar els sortidors de l’eixugaparabrises.

• Comprovar el retorn automàtic i el bloqueig per inèrcia de tots els cinturons de seguretat.

• Revisar correctament la pressió de l’inflat dels pneumàtics (inclosa la de recanvi).

• Comprovar i posar en funcionament el sistema de calefacció fora de l’època d’ús.

• Comprovar i posar en funcionament el sistema de calefacció fora de l’época d’ús.

• Comprovar les manetes i sistemes de portes i finestres.

• Verificar el retorn a repòs de la palanca d’intermitents.

• Revisar el funcionament dels llums de carretera, curts i boira.

• Revisar el funcionament dels llums de carretera, curts i boira.

• Comprovar el tancament del capó. • Comprovar els revestiments i verificar la inexistència de jocs excessius dels pedals d’accionament.

• Comprovar els retrovisors i el seu reglatge. • Revisar visualment el desgast dels pneumàtics i possibles deformacions anormals a la banda de rodament.

86

nseguir Per aco s cció mé u d n o c una i segura eficient

• Verificar l’existència d’eines, recanvis i triangles de pre-senyalització homologats.

Fotos: Pedrós Boxes


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals:

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge:

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal Motocicletes

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

Ciclomotors

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

• Fins a 10 anys: cada any

• Més de 10 anys: semestral

FINANÇAMENT 100% TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables

87


Sabem que la Lluna de Mel és un dels moments més especials i un record que passarà a la història de les vostres vides. És per això que cal estar ben assesorat. El nostre treball consisteix en acompanyar-vos en aquest maravellós ritual de prendre decisions i continuar al vostre costat durant el vostre viatge, per a que tot surti com ho teniu previst, fins la tornada a casa. Us proposarem una selecció d’experiències inoblidables per viatges de noces, elaborades a mida, arreu dels cinc continents. Des de platges idíl.liques per descansar i gaudir de paisatges únics, fins a ciutats del món plenes d’encant i romanticisme. Llocs per passejar, descobrir i endinsar-nos en la seva història i tradicions d'altres cultures o viatges de somni pels amants de la naturalesa amb excursions increïbles. Adequant-nos sempre als diferents perfils de cada parella, "Viatges Lleida" ofereix una impecable atenció i un servei personalizat, amb el compromís de mimar fins l'últim detall, i sobretot amb un servei de 24 hores per a que pogueu viatjar i gaudir de la vostra experiència amb tota tranquil.litat. A l'hora de contractar qualsevol viatge és aconsellable fer les reserves amb anticipació per poder beneficiar-se de les millors tarifes aèries.

Sra. Roser Dolcet Gerent de VIATGES LLEIDA

s e g t a i V vis de nu ció Gran selec ! de viatges

El millor ent! assessoram

Organització i solucions!


Experiències inoblidables!

Servei d'atenció les 24h!

Pressupostos a mida i atenció personalitzada! RESTAURANTE

Viatja amb nosaltres!

RESTAURANTE RESTAURANTE

Reserves: 609 370 437 · Sra. Roser Dolcet

HOTEL

RESTAURANTE HOTEL HOTEL

EVENTOS EVENTOS


PASATIEMP0S:

90

LAS 7 DIFERENCIAS


SUDOKU

PASATIEMP0S:

www.phonecenterlleida.com

Tel. 973 098 207

SOPA DE LETRAS Afilado Ancho Blando Cilíndrico Circular Corto Cuadrado Curvo Diáfano Duro Estrecho Grande Impermeable Liso Metálico Opáco Pequeño Rectangular Rugoso Transparente 91


Plans de Pensions BBVA

“El que donaria per viure estius a l’hivern”

I si comences a donar-ho ara mateix? Porta’ns el Pla de Pensions i et donem un

3%

de bonificació, sobre qualsevol import.

Dona’t aquesta oportunitat. Pots fer-ho des de l’app de BBVA, bbva.es o a les nostres oficines.

Consulta a bbva.es les alertes de liquiditat, l’indicador de risc i el document amb les dades fonamentals per al partícip de cada Pla de Pensions. Informa’t de les condicions de la bonificació a bbva.es. Promoció vàlida des de l’1 d’octubre de 2017 al 31 de gener de 2018. El client s’ha d’adherir al Butlletí de Bonificació i mantenir-se en el Pla contractat almenys 5 anys. Entitat promotora i dipositària: BBVA. Entitat gestora: BBVA Pensiones S.A. EGFP.

Creant Oportunitats


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº36 Desembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº36 Desembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

Advertisement