__MAIN_TEXT__

Page 1

SETEMBRE 2017 • N.33

CLÍNICA NEXUS

Tractaments postestiu

MODA

Passió per les bosses de mà

COMERCIAL PINTURES Papers pintats

LEGAL

Deutors amb la comunitat de propietaris

Vols descobrir món amb nosaltres?


EDITORIAL

05

I després de les vacances... Magazine !

22 24 27 34

l setembre és el mes de la tornada a l’escola i a la vida saludable, i dels nous propòsits, com si un nou any estigués a punt de començar. Després d’unes merescudes vacances, la redacció de MAGAZINE torna amb més força que mai. Amb moltes ganes d’innovar i de créixer cada dia una mica més. Per aquest motiu, us convidem a fer un cop d’ull a tots els nostres articles. Us podreu delectar amb una apetitosa recepta d’arròs ecològic, conèixer detalls per continuar mantenint un jardí en perfecte estat i per acabar de donar vida a l’estiu, així com també iniciar la nova vida perdent aquell quilet que hem augmentat amb les tapetes tan bones que feien al xiringuito de la platja. No us descuideu de passar per la nostra Guia Gastronòmica, però, sobretot, feu un cop d’ull a la nova revista Turisme & Oci. Aquest setembre encara queden molts dies de calor i de ganes de gaudir de temps en família i amics, a més de conèixer espais que no sabíem que existien a les terres catalanes. No ens volem oblidar que aquest mes són les festes de Sant Miquel a Lleida, motiu pel qual us volem desitjar una molt bona festa major. Nosaltres farem un brindis a la salut de tots vosaltres. Moltes gràcies a tots els/les lectors/es i a tots els/les professionals que confien mes rere mes en nosaltres.

36 42 44 46 64 66

Vols descobrir món amb nosaltres?

73

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225

gerencia@magazinepublicaciones.com Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Comercial Susanna Santos: susanna@magazinepublicaciones.com Anna Arrom: anna@magazinepublicaciones.com Dept. Redacció i Disseny Gràfic Alícia Farré, Darío Mejón i Marta Sanahuja: produccion @magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


SALUT

rriba el mes de setembre, la tornada a l’escola i a la vida sana. A l’estiu ens agrada gaudir de la cerveseta en una terrassa, d’un gelat a la piscina o d’un bon àpat amb els amics a la platja... I aquests petits excessos (que es fan en els mesos més calorosos de l’any) acostumen a venir amb algun quilet de més. Quan arriba el mes de setembre volem tornar al nostre pes habitual. Ens agrada veure’ns i que ens vegin en la millor forma possible, però per presumir d’una bona silueta, no només ens hem d’agradar físicament, sinó que, a més, ens hem de sentir bé. No podem caure en l’error de les dietes miraculoses i de l’exercici excessiu per arribar al nostre pes amb el mínim temps. Hem d’apostar per uns hàbits saludables, tan físics com mentals, i que sembli que no estem fent una dieta, ja que aquest mètode serà el més eficient i correcte per a nosaltres. Agafa la llibreta i pren nota:

Incorpora fruites i verdures a cada àpat del dia. Recorda que s’ha de menjar com a mínim cinc peces de fruita i verdura al dia, perquè són aliments que contenen nutrients, fibra i antioxidants. Redueix al màxim el consum de dolços, sal, menjars processats, alcohol i pa blanc. Només s’han de consumir en determinats moments, i com a molt un cop per setmana. Surt a caminar una mitjana de tres vegades a la setmana. Quan ja tinguis l’hàbit adquirit, augmenta a poc a poc la intensitat i la durada. Cal menjar a poc a poc i mastegar unes vint vegades cada aliment que ens duem a la boca per tal d’afavorir la digestió, a més de gaudir del menjar. Cal treure’s del cap la frase “he de fer dieta”. Aquesta actitud solament ens crearà ansietat. Si seguim una dieta equilibrada i fem una mica d’exercici cada dia, aconseguirem mantenir-nos en forma. Les fites han de ser a llarg termini i factibles per a cada tipus de persona. Intenteu realitzar de cinc a sis menjades al dia. Menjar més vegades al dia i en menys quantitat ajudarà a arribar a l’àpat següent amb menys gana i evitarem així l’ansietat, a més de mantenir el metabolisme actiu. MGZ

5


CLÍNICA NEXUS I TRACTAMENTS POSTESTIU

Tractaments postestiu Un cop passada l’època estival i la major exposició solar que aquesta comporta, és el moment idoni per iniciar determinats tractaments medicoestètics que ens permetran apaivagar els efectes indesitjables que inexorablement ha causat el sol a la nostra pell o bé endegar-ne d’altres que no eren compatibles amb una exposició solar més o menys continuada. Vegem quins són els més representatius: BIORREVITALITZACIÓ CUTÀNIA.

Es tracta d’un sistema de rejoveniment de la pell basat en l’aplicació de microdipòsits d’àcid hialurònic, un component fisiològic de la matriu extracel·lular dèrmica. L’àcid hialurònic emprat s’obté biotecnològicament (no és d’origen animal) i es troba estabilitzat. Aquestes característiques converteixen aquest tractament en molt segur i de llarga durada. Gràcies a les propietats inherents de l’àcid hialurònic, aconseguim:

Hidratació de tot tipus de pell, que millora també la funció d’“hidroreserva”. Avui ja sabem que aquesta funció comença a minvar abans dels 30 anys i s’accentua de manera notable entre els 45 i els 50 anys amb el climateri.

Millora de totes les propietats de la pell: aspecte, elasticitat, to i textura.

Protecció davant els radicals lliures, especialment

abans i després de l’exposició solar, fet que converteix aquest tractament en gairebé imprescindible abans i/o després de l’època estival.

Segons cada cas en particular, es planifiquen programes individualitzats de biorrevitalització cutània, però, per fer-nos una idea, un tractament estàndard podria consistir en unes 3 sessions espaiades unes 2-4 setmanes i una pauta posterior de manteniment a raó d’una sessió cada 4-6 mesos. I com a “pauta d’estiu”, en prevenció del fotoenvelliment s’acostuma a fer una sessió un mes abans d’iniciar l’exposició solar continuada i una segona en finalitzar l’estiu. Les zones que s’han de tractar són la cara, el coll, l’escot i les mans, ja sigui de manera individualitzada o conjunta. La biorrevitalització es pot combinar, i de fet gairebé sempre es combina amb altres tractaments, com làser, IPL, radiofreqüència i sobretot el Botox, del qual parlarem àmpliament el proper mes. 6

TRACTAMENT DE LESIONS PIGMENTADES AMB LÀSER.

Actualment, mitjançant el làser es poden tractar un ampli ventall de lesions pigmentades. Els làsers en picosegons són els més efectius per a aquest finalitat. Entre aquests, l’estrella és, sens dubte, el làser PicoSure, de referència mundial per la seva incomparable eficàcia per al tractament d’aquestes lesions i l’eliminació de tatuatges de qualsevol color, i que Clínica Nexus, sempre a l’avantguarda de la tecnologia més capdavantera i efectiva, ha incorporat a la seva plataforma làser en primícia a tot l’Estat espanyol. Aquests làsers actuen selectivament sobre la melanina amb un mínim dany al teixit circumdant. Són altament efectius per a un amplíssim ventall de lesions, tant epidèrmiques com dèrmiques, tot i que en algunes, com el melasma o les hiperpigmentacions postinflamatòries, els resultats són pobres i en aquests casos s’utilitzen altres tipus de tractament com a primera línea. Requereixen gairebé sempre diverses sessions de tractament, en què el nombre és variable i depèn del tipus de lesió: per a les lesions pigmentades més comunes, com els lèntigs actínics, generalment n’hi ha prou amb un parell de sessions, mentre que altres tipus en poden requerir més. Els intervals entre sessions són habitualment de 4-8 setmanes. El tractament és molt ben tolerat, però s’empra anestèsia tòpica en nens, ancians i en pacients amb lesions a la cara o en altres zones sensibles.


TRACTAMENTS POSTESTIU

TERÀPIA FOTODINÀMICA DE VARIUS.

Amb aquest nom es descriu un nou procediment per al tractament de les varicositats de les extremitats inferiors que combina l’escleroteràpia química tradicional i el làser de Neodimi-Yag de 1.064 nm de longitud d’ona. Aquest nou procediment es basa en el fet que, mitjançant la injecció prèvia d’escuma de polidocanol (la substància generalment emprada en l’escleroteràpia química), s’indueix una transformació bioquímica de l’hemoglobina sanguínia (que n’incrementa la conversió a metahemoglobina i protoporfirina IX), i això comporta un canvi en les seves característiques òptiques i de conductivitat, que es tradueixen en un increment fins a 29 vegades superior en l’absorció de l’energia transmesa pel làser que s’aplica posteriorment . El resultat final es reflecteix en uns resultats millor versus les tècniques clàssiques aïllades, una menor incidència de fracassos i efectes secundaris, una disminució de les sessions necessàries per assolir uns resultats òptims i en la possibilitat de tractar vasos superiors als 5 mm de diàmetre, fet fins ara poc viable en tractaments exclusivament amb teràpies fotolumíniques. El procediment, a més, és totalment ambulatori i no incapacita el pacient per a la seva activitat normal. No requereix cap tipus d’anestèsia (o com a màxim, tòpica) i la seva tolerància és excel·lent. Posteriorment al tractament, només cal aplicar una crema antiinflamatòria durant uns dies i portar unes mitges elàstiques de compressió mitjana durant unes 4 setmanes. El tractament s’estructura en diverses sessions (unes 4 de mitjana) i l’interval entre si és d’aproximadament uns 2 mesos. En un seguiment practicat durant 2 anys a 150 pacients tractats amb aquesta tècnica no s’ha presentat cap cas de recidiva.

Un equip professional al vostre servei cada dia

El tractament s’estructura en diverses sessions (unes 4 de mitjana) i l’interval entre aquestes és d’aproximadament 2 mesos.

En resum, gràcies a aquesta tècnica que combina l’esclerosi química i el làser, s’ha aconseguit millorar substancialment en tots els àmbits els resultats que fins ara s’aconseguien amb cada una per separat i, per tant, s’ha erigit com una teràpia de primer ordre, en els casos indicats, per al tractament de les varius de les extremitats inferiors. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825 Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


La publicitat més agressiva sotmet el pacient a una mena de subhasta en què se sol acabar en mans del “pitjor” postor

S

i creieu que el tractament és el més complicat dels implants dentals, tingueu valor, perquè no us podeu imagina el que pot suposar informar-se sobre quin pot ser el millor. Només cal que fullegeu el diari, mireu la televisió, navegueu per una xarxa social o obriu la bústia per recopilar desenes de propostes. I, què en podem fer? Doncs bé, el més lògic seria que les poguéssiu ordenar per la qualitat del tractament implantològic que ofereixen, però, lluny d’això, només podreu ordenar-les per preu, i poca cosa més. Un criteri vàlid seria que optéssiu per fer-ho per colors, i obtindríeu el mateix resultat: cap. Així doncs, què podem fem? Llegiu, llegiu molt. Un cop supereu l’atractiu preu “amb asterístic” que ocupa la major part de l’oferta, llegiu la lletra —gran i petita— de la promoció.

Mireu de trobar alguna referència sobre la qualitat del material utilitzat i l’experiència del cirurgià o odontòleg que realitzarà la implantació. Preocupeu-vos pel tipus d’instal·lació en què es farà la intervenció: si disposa de quiròfan, sales d’esterilització, de recuperació... I, finalment, comproveu el que inclou i el que no el preu ofert. Un tractament implantològic ha d’incloure sempre les tres fases: base o cos (popularment conegut com a cargol), pilar (peça que connecta la base amb la corona) i corona (la pròtesi de peça dental), és a dir, ha de ser complet. Així doncs, qualsevol preu que no contempli la intervenció i tots els materials necessaris per consolidar el tractament es pot considerar, si més, no “insuficient”. En segon lloc, ha de respondre a la màxima qualitat. La implantologia és un tractament definitiu. Això vol dir que l’èxit permet solucionar els problemes de dentició de per vida. I quins factors marquen la qualitat del tractament? Doncs són, bàsicament, quatre: • La clínica dental Opteu sempre per un centre especialitzat, amb instal·lacions adequades i, si pot ser, amb quiròfan i sales de preoperatori i postoperatori.

• La qualitat dels materials implantològics i dels equips de diagnosi Demaneu garanties respecte al material que s’implantarà: cargol de tancament, pilar de cicatrització, pilar d’impressió, anàleg, pilar protètic, corona... Assegureu-vos també que els equips de diagnòstic són els adequats: ortopantomografies, TAC dental 3D… Amb una simple radiografia no n’hi ha prou per a un estudi previ o postoperacional. • El metge especialista Cirurgià implantòleg. Els dentistes no són tots iguals. Com en altres àrees de la medicina, hi ha l’especialització i, en funció del tractament que s’ha de desenvolupar, caldrà optar per un o per un altre. Trieu un implantòleg amb experiència demostrada, és a dir, un cirurgià especialitzat en implantologia dental. En el cas dels implants zigomàtics, comproveu que el metge és un cirurgià maxil·lofacial. En ambdós casos, valoreu que també hi hagi personal qualificat de suport durant la intervenció. - El postoperatori i el manteniment. La fase posterior a la intervenció pot marcar l’èxit o el fracàs d’un tractament implantològic. Valoreu que el tractament inclogui les visites del postoperatori i la programació del calendari del manteniment anual. Recordeu que els “superxollos” no existeixen i, sobretot, no veneu la vostra salut al “pitjor” postor.

A Ilerdent, la clínica dental de Lleida especialitzada en implantologia dental 3D, vetllem perquè els nostres pacients accedeixin a la informació i els tractaments de qualitat que assegurin el seu benestar.

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ilerdent @ ilerdent.com

ILERDENT ILERDENT •• Sant Sant Antoni Antoni (Germanetes, (Germanetes, 2) 2) ·· 25002 25002 LLEIDA LLEIDA ·· Tel. Tel. 973 973 28 28 11 11 11 11 HORARI: HORARI: de de dilluns dilluns aa divendres, divendres, de de 99 aa 20h 20h •• dissabte, dissabte, de de 99 aa 14h 14h


ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


CENTRES AUDITIUS INTEGRALS NATURAL AUDIO LA TRANQUIL·LITAT DE SENTIR-SE CUIDAT.

CAMPANYA 30 ANIVERSARI A Natural Audio cuidem de la teva salut auditiva

A NATURAL AUDIO, VENIR A REVISAR-TE TÉ PREMI!

DEMANA CITA AL:

Només per venir, emporta’t aquest petit detall de la natura.

973 247 249

973 670 845

Alcalde Porqueres, 21 Lleida

Pl. Ricard Viñes, 9 Lleida

PROFESSIONALS DE LA SALUT AUDITIVA

*

Provi els seus

450 PILES

,

1

+ ASSEGURANÇA

per trencament, robatori i pèrdua

90

+ 5 ANYS DE GARANTIA

ELS NOSTRES CENTRES ÒPTICS I AUDITIUS Lleida Ricard Viñes, 9 Tel. 973 670 845 Alcalde Porqueres, 21 Tel. 973 247 249 · Alcalde Porqueres, 23 Tel. 973 222 435 Next Vision - Av. Alcalde Rovira Roure, 5 Tel. 973 300 760 · Sant Antoni, 46 Tel. 973 278 003 Av. de Flix, 22 - La Bordeta Tel. 973 212 260 · Mollerussa Ciutat de Lleida, 2 Tel. 973 710 369 Tàrrega Sant Pelegrí, 29 Tel. 973 501 558 · Balaguer Passeig de l’Estació, 11 Tel. 973 443 691

XEC REGAL

Adreça:

Data de validesa:

Alcalde Porqueres, 21, Lleida Pl. Ricard Viñes, 9, Lleida

31 / 10 / 2017

CELEBREM EL 30è ANIVERSARI AMB TU - XEC REGAL

Al portador. A descomptar de la compra d’un audiòfon. Natural Audio Lleida

el natural és veure-hi bé

el natural és sentir-hi bé

500€ dte.*

*consulta condicions


La teva bellesa, en bones mans • Cirurgia Plàstica i Reconstructiva • Cirurgia Estètica • Medicina Estètica • Cirurgia Vascular • Dietètica i Nutrició • Psiconeuroimmunologia (PNEI) • Unitat d’Obesitat (Baló Gàstric, mètode POSE)

• Psicologia Clínica • Unitat Làser • Fisioteràpia • Dermopigmentació estètica i paramèdica • Electroestimulació Muscular • Dermocosmètica

Ricard Vinyes, 8 - 25006 Lleida - Tel. 973 23 36 31 – Jacint Verdaguer, 9 - 43003 Tarragona - Tel. 977 25 38 08 Mòbil. 673 190 693 www.clinicaferransola.com Centre agreditat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb el numero E25593470

segueix-nos


12


13


En la prevención • Mejora de la condición física general: - Sistema central (captación y transporte de O2) - Sistema periférico (capilarización y mejora mitocondrial) • Protección y mejora de las funciones del SNC. • Mejora en el balance del sistema oxidativo. • Mejora de la recuperación emocional (depresión, ansiedad) • Para la autotransfusión. • Para mejorar la recuperación postanestesia general.

En la rehabilitación

Aplicaciones de la hipoxia intermitente En el deporte • Mantenimiento y mejora de los procesos aero y anaeróbicos. - Mejora el sistema de transporte de O2 . - Mejora en la difusión y utilización del O2 a nivel muscular. • Aclimatación a la altitud. • Mejora de la capacidad aeróbica en la pretemporada. • Reducción del trabajo cardiovascular en los entrenamientos para la protección y recuperación del sistema articularmuscular. • Como antiinflamatorio. • Regeneración rápida de lesiones con estimulación y neoformación del tejido.

Como tratamiento • En anemias. • Problemas cardiovasculares (cardiopatía isquémica, trasplantados, HTA...) • Enfermedades respiratorias (epoc, asma...) • Traumatismos craneales con disfunción neuronal. • Tratamiento del sobrepeso y obesidad. • Enfermedades neurodegenerativas (Alzheimer, Esclerosis, Parkinson...) • En el tratamiento con radiaciones ionizantes, como protector de los tejidos sanos o para aumentar la dosis de radiación. • En la ansiedad y depresión.

¡NOVEDAD EN LLEIDA!

• Mantenimiento de la capacidad aeróbica durante la recuperación de las lesiones articulares o musculares - En deportistas. - En personas de edad avanzada o baja condición física aeróbica • Para la recuperación rápida y eficaz de las lesiones. - Estimula la regeneración del tejido dañado.

Test de hipoxia  (Test de Stage’s) Antes de iniciar una sesión de hipoxia, es necesario realizar un test para: • Confirmar que no existen alteraciones de la onda ST del electrocardiograma (marcador de isquemia coronaria) durante la exposición hipóxica, es decir, que no haya riesgo cardíaco. • Conocer el tipo de respuesta a la hipoxia de cada paciente (se conocen tres respuestas diferenciadas dentro de la población general). • A partir de la respuesta hipóxica, se crea el programa de acondicionamiento hipóxico para cada paciente. Dentro de los estudios que el autor ha realizado, es la aplicación de la hipoxia antes de la extracción de sangre para la obtención de un plasma más rico en factores de crecimiento y en células madre progenitoras, ya que existe una movilización en el sistema circulatorio cuando se realiza la exposición hipóxica en unas condiciones determinadas. Este plasma enriquecido tiene un poder regenerador mucho mayor que la utilización de los PRPGF (factores de crecimiento de las plaquetas) que se están utilizando habitualmente. Otra aplicación de la hipoxia que ha de cambiar el futuro de la rehabilitación musculoesquelética para el tratamiento de las lesiones, la aplicación de un sistema de hipoxia que reducirá el tiempo de curación de las lesiones sin aumentar el tiempo que el paciente dedica a las sesiones de rehabilitación clásicas. Estas nuevas técnicas se utilizan en este centro como novedad en Lleida

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


SERVEIS QUE OFERIM: Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT

• Traumatologia i traumatologia de l’esport

Tractament a domicili

• Fisoteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal

• Estudi del metabolisme energètic i d’esforç

• Correcció i conciència corporal

•  Tractament i estudi de la fibromialgia

• Pilates

• Fisioteràpia esportiva • Preacondicionament hipòxic • Recuperació i rendiment esportiu

• Hipopresius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge linfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoterapia

Dr. Jordi Ibáñez Creador de la línea de adaptación a la Hipoxia de la Universidad de Barcelona

15


La lumbàlgia

L

a lumbàlgia es caracteritza per dolors a la part baixa de l’esquena (regió lumbar). Pot anar acompanyada de rigidesa, disminució del moviment de la regió lumbar i dificultat per estar-se dret. Si, a més, el dolor s’estén fins a sota d’un genoll o dels dos, s’anomena ciàtica. Tot i que de vegades són molt doloroses, no es tracta d’una malaltia greu de l’esquena. Només és imprescindible consultar el metge o la metgessa si, a més del dolor lumbar, hi ha febre, debilitat sobtada en alguna de les cames o incontinència.

Causes

Les causes més freqüents de la lumbàlgia són els esforços continuats, els sobreesforços puntuals i les postures inadequades durant temps. L’exemple més clar és l’aixecament de pesos de manera inadequada, tant de forma contínua com sobtada.

Símptomes

Segons la causa, es pot experimentar debilitat a les cames o als peus, formigueig, sensació de cremor o dolor lleu o tan intens que la persona afectada sigui incapaç de moure’s. Si es tracta de ciàtica, els símptomes també inclouen dolor a la cama, al maluc o a la planta del peu.

Tractaments

La majoria dels símptomes de la lumbàlgia milloraran ràpidament amb mesures com l’aplicació de gel, analgèsics suaus, fisioteràpia i exercicis apropiats. Moltes persones es beneficien de la fisioteràpia, que primer utilitza mètodes per reduir el dolor i després ensenya als pacients maneres d’evitar que es repeteixin.

Prevenció

- Cal fer les postures adequades per disminuir els esforços, les que es recomanen per alleujar el dolor serveixen com a prevenció. - Perdre pes, en cas d’obesitat. - Mantenir una bona condició física general i local a la zona de la musculatura abdominal i de l’esquena. - Realitzar exercicis senzills que mantinguin i enforteixin la musculatura de l’esquena, els abdominals i els glutis. Font: Institut Català de la Salut. Departament de Salut

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com 17 C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat


SECCIÓ 3 a EDAT

La importància de

L'ACTIVITAT FÍSICA DIÀRIA en la gent gran La importància de mantenir-se actius i ser constants diàriment

L

es persones grans que es mantenen actives físicament aconsegueixen alentir o atenuar, i fins i tot revertir, molts dels efectes de l’edat, la qual cosa repercuteix favorablement tant en la persona directament com en la societat. Quan arribem a aquesta edat hem de ser constants i actius diàriament, però vigilant sempre de no arribar a l’esgotament. L’activitat física ajuda la gent gran a mantenir i restablir, en part, la força, l’equilibri, la flexibilitat i la resistència de l’aparell circulatori.

18

Així doncs, per mantenir-se en un estat saludable i ser independent cal intentar augmentar la força i la resistència muscular, ja que això ens facilitarà les coses a l’hora de fer accions diàries com pujar escales, portar bosses... A mesura que envellim arribem a perdre entre el 20% i el 40% del teixit muscular. És per això que són molt importants els exercicis de força diaris per ajudar a restablir aquesta pèrdua. El fet de millorar l’equilibri i ser més flexible també ajudarà a prevenir caigudes i recuperar-se més ràpidament en cas de patir alguna lesió.


SECCIÓ 3 a EDAT Finalment, cal remarcar que l’exercici i l’activitat física ajuden a sentir-se millor i a gaudir més de la vida, sigui quina sigui l’edat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que les persones més grans de 65 anys incorporin trenta minuts d’activitat física a la seva vida diària, com apuntar-se a les caminades, gaudir activament del lleure, col·laborar com a voluntaris fent tasques actives o jugar amb el néts. L’exercici es pot fer sol, acompanyat o en grup, però és important que, abans de començar, es consulti amb un professional sanitari, especialment si es té algun problema de salut o es prenen medicaments MGZ

L’activitat física ajuda la gent gran a mantenir i restablir la força, l’equilibri, la flexibilitat i la resistència de l’aparell circulatori. Ana M. Mejía C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA elparaisodelaterceraedad@gmail.com

19


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 20

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades

prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia:

Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia.

Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta

banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia.

LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm  ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes Vichy i massatges subaquàtics TÈCNIQUES ESPECÍFIQUES DE REHABILITACIÓ

Halliwick: aquesta teràpia específica en l’aigua està centrada en el control postural, ja que normalitza la rigidesa muscular i facilita el moviment. Halliwick està indicat principalment en neurorehabilitació i pediatria.

Bad Ragaz: és un concepte de tractament fisioterapèutic

complet que s’enfoca a la modulació del dolor i la relaxació muscular. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix millorar la mobilitat del pacient, reactivant els músculs febles, estabilitzant les articulacions i millorant l’amplitud de moviment.

Ai-Chi: mètode de teràpia aquàtica integral que ajuda a restablir l’equilibri fisicomental i emocional.

Circuit teraupètic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, tonificador, alliberador relaxant i depuratiu. Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


Ungles  de gel  o esmaltatge permanent?

BELLESA

T Celebració del 25 è Aniverari de Curves

22

ant una tècnica com l’altra són esmaltatges de llarga durada però amb diferents materials i formes de treball, i cal saber-ne les diferències per poder escollir l’alternativa més adequada per a nosaltres.

• Les ungles de gel - Té una durada molt més llarga que la manicura tradicional i que l’esmaltatge permanent. - Són una alternativa a les clàssiques ungles d’acrílic o porcellana, però més econòmiques que aquestes últimes. - El gel és molt més resistent que l’esmaltatge permanent. - Tenen més brillantor, no es tornen mai grogues ni desprenen olor. - Si es trenca una extensió d’una ungla de gel no es pot reparar, i, per tant, s’ha de retirar tota l’ungla i reconstruir-la de nou. - El gel és resistent a l’acetona, la qual cosa provoca que s’hagi de llimar. El més adequat per a aquest procés és una llima elèctrica, perquè respecta més l’ungla i redueix la pols que produeix la llimada. - Pot ser que faci falta una làmpada UV en el procés d’assecament. - Requereix un manteniment cada tres setmanes, quan la ungla ja ha crescut considerablement. - El desavantatge més important és que el procés de llimada debilita notablement les ungles, que perden la brillantor i les fa més dèbils i susceptibles a malalties, motiu pel qual no s’ha de realitzar de forma contínua. • L’esmaltatge permanent - La durada va de dues a tres setmanes a les mans i fins a un mes i mig als peus. - Abans del procés d’esmaltar s’ha de dur a terme una manicura tradicional per donar forma a l’ungla. - És un procés més natural perquè es fa directament a l’ungla amb un forma concreta, sense acrílics que l’estenguin. - La durada del tractament no és més de trenta minuts. - Els materials que s’utilitzen són especials, i per assecarles cal unes làmpades de llum UV. Les ungles s’assequen immediatament, per tant, no hi ha risc que es facin malbé o es danyin. - El creixement de l’ungla és la causa principal per la qual s’ha d’eliminar l’esmalt i realitzar el procés novament. S’elimina amb acetona pura. Per aquest motiu no fa tan mal a l’ungla, ja que no requereix llimar-la ni aplicar-la ni en el moment de retirar-lo. - No es recomana en persones amb les ungles grosses, ja que l’ungla rebutjarà l’esmaltatge i es desenganxarà abans. - Convé deixar descansar les ungles 15 dies entre esmaltatge i esmaltatge, perquè es rehidratin, per això podem utilitzar els olis específics o introduir-les cada nit amb oli d’oliva MGZ


MODA i ESTILISME

Al setembre ja comencem a veure les noves tendències per a la nova temporada tardor-hivern 2017

........ Una bona bossa de mà és el complement ideal per aconseguir un “outfit” ideal

........ A les botigues, trobareu una gran quantitat de varietats i estils per a tots els gustos

24


Bandolera

Continúa a la pàg. 26

La principal característica és la corretja llarga, que permet que es pugui penjar a l’espatlla o portarla creuada. La mida acostuma a ser mitjana. de Hermès

Sobre

És una bossa de mà o clutch, però té una solapa a manera de tancament. D’aquí ve l a semblança amb un sobre. de Givenchy

Shopper

de Carolina Herrera

Bossa gran amb dues nanses i perfecta per anar a la feina o de compres (d’aquí el nom). Generalment té només una butxaca, tot i que algunes poden tenir diferents compartiments interiors més petits.

Tote

Acostuma a ser de mida gran i normalment es denomina també shopper. La principal diferència és la forma menys regular i més similar a la d’un trapezi. de Carolina Herrera

Bowling

Tot i que aquest tipus de dissenys estan pensats per dur-los a la mà, acostumen a incorporar una corretja llarga per poder-los penjar. La principal característica és la forma rodona i, tot i que acostumen a ser àmplies, també hi ha la versió mini.

de Saint Laurent

Bossa de viatge

de Givenchy

És el tipus de bossa gran i allargada en què hi cap tot el necessari per passar un cap de setmana fora de casa. Acostuma a tenir més d’un compartiment, dues nanses curtes i una de llarga per poder-la dur penjada de diferents formes.

25


Clutch

És la clàssica bossa de mà que no té corretja ni nanses i acostuma a ser allargada. Tot i que va néixer per ser utilitzada en ocasions especials, actualment ja hi ha models per poder dur-la de manera informal.

Minibossa

de Cambridge Satchel

Satchel

És una bossa estructurada amb un tancament metàl·lic i amb una corretja que serveix per dur-la penjada. La podem trobar en diferents mides, dissenys i colors. de Jimmy Choo

Aquest tipus de bossa es caracteritza perquè fa pocs centímetres i incorpora una corretja llarga, com les de tipus bandolera. Aquestes són les principals característiques d’aquesta bossa que està envaint l’streetstyle i les passarel·les. de Marc Jacobs

Motxilla

No té gaire complicació. És la que utilitzàvem per anar a l’escola o d’excursió. Ara mateix ha arribat amb força, tant a les passarel·les com a les nostres botigues. La podem veure tant en els estilismes més urbans com en els formals. de Stella McCartney

Cabàs

de Alice+Oliva

La típica bossa que portem a la platja, tot i que a l’estiu la veiem fora. S’assembla a una cistella de vímet, amb forma de trapezi invertit i amb dos tipus de nanses, unes de llargues i les altres curtes, tot i que de vegades només en duu d’un tipus.

C. Príncep de Viana, 81  I 25008 LLEIDA    I Tel. 973 239 409

C. Príncep de Viana, 81  I       25008 LLEIDA    I   Tel. 973 239 409 26

Continúa de la pàg. 25


PAPERS       PINTATS

efinitivament, el paper pintat està de moda. Després de molts anys de sequera en el món de la decoració ha tornat amb força com una alternativa a la clàssica pintura de paret. I no és gens d’estrany, perquè el paper pintat és el material ideal per donar personalitat i caràcter a la nostra llar o negoci.

DECORACIÓ

no és un material dels més complicats de col·locar, si bé col·locat per un aplicador professional notarem la diferència en la qualitat d’aplicació i en els detalls. Sí que és cert que en la seva època d’esplendor als anys 60-70 el paper era molt més incòmode de posar i treure, però, com tot, el paper pintat també ha evolucionat i ja no té res a veure amb el que era. Només cal seguir les instruccions del fabricant i ser una mica meticulós i polit.

De papers pintats n’hi ha de tots els estils: clàssics, rústics, moderns, infantils, juvenils, discrets i extremats o atrevits. I tot això ho podem trobar en una infinita gamma de dissenys, textures i colors que s’adapten a tots Així doncs, perdem la por al paper els gustos: estampats geomètrics pintat i gaudim dels espectaculars amb ratlles, quadres o rodones; resultats que canviaran la cara florals amb estampats selvàtics o de la nostra llar! floretes petites i delicades; A Comercial Pintures disposem imitacions de pell d’animal, des de de més de 250 col·leccions de zebres fins a lleopards, elefants o papers pintats, i de ben segur poltres; limitacions de revestiments que trobareu el que s’adapta murals com fusta, pedra, totxo, al vostre projecte formigó o rajola... I, a més, si res del que hi ha al mercat ens agrada, gràcies manteniment molt fàcil i amb una llarga vida. Un a les noves tecnologies podem gran avantatge del paper pintat és que es pot adaptar dissenyar el nostre propi paper a qualsevol suport —llis, net i sec—, tot i que també personalitzat. És el que es coneix és adequat per dissimular petites imperfeccions com a fotomurals, que ens permeten, i fissures que la pintura convencional no amagaria. mitjançant il·lustracions o fotografies, fer volar la imaginació i que la decoració Tot això fa que s’obri un ampli ventall de de casa sigui única i exclusiva. El paper possibilitats a l’hora de decorar la llar o el negoci. A pintat el trobem en diferents qualitats, part de cobrir parets de menjador, habitacions, etc., com, per exemple, paper dúplex, que és el podem renovar la cuina i el bany amb paper a les més senzill i econòmic, però també el més parets, evitant la zona de la dutxa o banyera delicat a l’hora de col·locar i costa més de i la zona de cocció a la cuina. També podem treure, encara que hi ha productes que, ser originals renovant portes, armaris, barrejats amb aigua, estoven la cola i faciliten mobles... la feina. En canvi, el de teixit no teixit és molt Un cop triat el paper pintat, prendrem les més fàcil i ràpid de posar i de treure. Aquest mides de les parets o espais que vulguem últim, juntament amb el paper vinílic, són cobrir i demanarem el material tenint en molt resistents i rentables. compte les mides del roll i les característiques Cal tenir en compte, doncs, que el paper pintat és, en general, un material de

que subministra el fabricant. Contràriament al que molta gent pensa, el paper pintat

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT des del 16 de setembre

Helena Olivera Departament de decoració amb 20 anys d’experiència

BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


Taules amb calaixeres cadires regulables i prestatgeries d'escriptori Prestatgeria 4X4 KUBOX 29 cm de profunditat diferents mides 180 x 52x 25 cm blanc / groc / verd blanc brillant / blau / verd / lila taronja / negre

Prestatgeria iJOY

45 €

119€

Taula d'ordinador iPLAY 79 x 90 x 54 cm blanc brillant / blau / verd / lila

42 ,90€

Taula d'ordinador amb calaixeres TOUCH 74 x 38 x 60 cm - blanc brillant

79,90€ 28


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant 29 Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • info@komak.es • www.komak.es


dormitoris,menjadors, bufets,

129€

189€

Comodí JORDAN 60 x 100 x 40 cm

Bufet LOGAN 180 cm

169€

289€

Còmoda JORDAN 100 x 83 x 40 cm

Conjunt LOGAN

139€

329€

Capçal JORDAN 161 cm

Bufet MOON amb potes 200 cm

79€

249€

Tauleta de nit JORDAN 60 x 49 x 34,5 cm

Bufet MOON 150 cm

30


armaris, taules, cadires ...

144€ Taula quadrada llibre BRITANIA 90 x 90 -180 cm

289€ Bufet MOON amb potes 150cm

84€ Taula elevable CAMBRIAN 100 x 50 cm

479€ Armari JORDAN 180 x 211cm

189€

90 x 140 -240 cm

Taula rectangular extensible CAMBRIAN

Ofertes vàlides excepte error tipogràfic o fi d'existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb IVA inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements.

A 5 minuts de Lleida. Servei públic d'autobús, línia LP Polígons 31 Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • info@komak.es • www.komak.es


Decoració

• Lloc d’estudi

Ha de disposar dels elements necessaris per poder fer la tasca correctament i amb un espai suficient que us permeti organitzar-vos. Ha de ser sempre el mateix espai i ens hi hem de trobar còmodes. Si ha de ser compartit, s’ha d’establir un compromís perquè es respectin les hores de treball.

DISSENY INTEGRAL

IMPRESSIÓ I MERCHANDISING

DECORACIÓ I INTERIORISME

RETOLACIÓ DE VEHICLES

RETOLACIÓ EXTERIOR

ESDEVENIMENTS I FIRES

• La taula i la cadira

La taula ha de ser ampla i ordenada i, si és possible, amb calaixos, i també adequada a l’alçada de la cadira, que ha de tenir el respatller recte. És ideal que estigui al costat d’una finestra.

• Accessoris importants

Un plafó de suro per posar-hi l’horari setmanal i els pròxims exàmens. Hi ha d’haver prestatgeries properes a la taula per poder tenir tots els materials d’estudi a l’abast.

• La ventilació i temperatura de l’habitació

Segueix-nos a facebook.com/RetolsFalcon

RW RA CA

HE S AD D’ KIT

DE IT SQ U FO EN

Bonifaci VIII, 1 - 25005 Lleida

info@retolsfalcon.com tel. 973 24 32 69

32

P

IU

S

VI DR FA R

SI

NS PA R RA OT EC TO RT PR

•Il·luminació

ES

EN T

Aquests dos aspectes són importants per sentir-se còmode al lloc s’estudia i no distreure’s.

www.retolsfalcon.com

El més adequat és treballar amb llum natural, tot i que no sempre és possible i hem d’optar pel llum artificial, que ha de concentrar la llum a la zona de treball, i col·locat a la banda contrària de la mà amb què s’escriu. Una làmpada és l’estri més eficaç.

• Silenci

És bàsic que el lloc que s’esculli per estudiar no sigui sorollós. El menjador no és el millor lloc per fer-ho, perquè


Cal buscar el lloc més indicat per poder estudiar i treure el màxim profit de les hores invertides

Decoració

L’espai físic a l’hora d’estudiar és un element molt important per obtenir uns bons resultats segurament sigui el lloc de la casa on hi hagi més persones. I la música? No ajuda en l’estudi, ja que per concentrar-se és millor estar en un ambient silenciós. Tot i això, es pot posar música per realitzar alguns treballs o exercicis que no requereixin gaire concentració. Cal tenir en compte la importància d’estudiar sempre en un mateix espai o espais per facilitar la concentració, i es pot combinar estudiar a l’habitació i anar a la biblioteca, per exemple. El lloc que s’esculli ha de tenir a l’abast tot el material necessari per al desenvolupament de la feina: ordinador, llibres de text i de consulta, apunts, papers, bolígrafs, retoladors fluorescents, etc. També és important que l’espai d’estudi estigui endreçat i que, en cap cas, el desordre sigui el que desconcentri MGZ

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

33


IMMOBILIÀRIA

LES IMMOBILIÀRIES L’intermediari perfecte per als estudiants que busquen pis

A

mb l’arribada de l’estiu, els estudiants comencen a buscar allotjament per al curs vinent. Les immobiliàries, aquests mesos més calorosos, és quan més treballen. Quan busquem un pis és millor posar-se en mans d’un expert perquè no ens enganyin. El lloguer a estudiants queda recollit a la Llei d’Arrendaments Urbans i, per tant, en l’àmbit legal no existeixen diferències entre aquesta modalitat de lloguer i altres tipus d’arrendaments. Però sí que s’estableixen una sèrie de diferències respecte al nombre d’inquilins, la temporalitat del contracte...

1. La qüestió de la temporalitat Des d’Arrenta assenyalen que la quantitat d’inquilins ve definida en el contracte, en què apareixen diverses persones com a arrendatàries de l’habitatge. A més, el Pla de Protecció del Lloguer se n’assegura afegint els pares al contracte com a avaladors per la falta d’ingressos de molts estudiants i així tenir una garantia de cobrament.

2. Un contracte específic El document ha de contenir l’apartat “consideracions de seguretat quant a avals paternals i assegurances de lloguer”. A més, quant un estudiant deixa l’habitatge abans de finalitzar el contracte, la llei empara que els arrendataris estan obligats solidàriament a pagar la renda mensual i, per tant, és l’arrendador qui pot exigir la quantitat total del lloguer a tots i no a una sola part, llevat que el propietari faci una modificació del contracte.

4. Modalitats de pagament Al contracte sempre hi ha de figurar la modalitat de pagament, juntament amb el dia màxim de pagament. Normalment, s’acostuma a domiciliar un pagament mensual. I també cal pagar una fiança per assegurar qualsevol desperfecte o impagament.

5. Problemes amb la comunitat Cal incloure al contracte un apartat en què s’especifiquin unes clàusules de normativa i unes altres de resolució d’incompliment de normes.

6. El rol de les immobiliàries

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 34

Els particulars confien en les immobiliàries, ja que ofereixen molts avantatges per als arrendadors i gestionen totes les tasques que comporta el fet de llogar un pis. A més, donen la cara davant de possibles problemes dels arrendataris. Les immobiliàries s’encarreguen de saber si les persones figuren als documents de morositat i mai faran un contracte a una persona que està pendent de pagaments MGZ


La familia Puñet está

LA CASA DE LA FAMILIA

compuesta por Carme, la esposa, de 42 años; Joel, el marido, de 44, y sus dos hijos, Laia, de 14 años, y Xavi, de 17.

Carme es psicóloga y tiene montada la consulta en un despacho junto al comedor en la planta baja. Su ubicación es perfecta, la habitación es muy luminosa y amplia, y resulta muy acogedora para el desarrollo de su labor. Además, al trabajar en casa ella aprovecha sus ratos libres para realizar algunas gestiones con su flamante Imac, o simplemente descansa mientras lee un libro que comenzó hace ya algunas semanas, sentada plácidamente en la terraza del salón.

PUÑET

En cuanto a Joel, que trabaja en banca y tiene un horario de jornada intensiva, suele llegar a casa sobre las cuatro, guarda su coche junto al de su mujer, en su amplio garaje, en el que aún le queda sitio para sus herramientas y algunos trastos más que se van acumulando en todas las casas. Come algo rápido, y después de echar una merecida siesta, continúa trabajando en la que es su gran afición, el aeromodelismo, en ese modelo de aeronave de la Segunda Guerra Mundial que tanto le gusta. Para ello, en la planta bajocubierta, en la buhardilla, ha dispuesto de todo lo necesario para disfrutar plenamente de su hobby, ya que al ser tan amplia y diáfana esta habitación dispone de sitio para sus cosas, además de un espacio para los chavales, quienes, sobre todo los fines de semana, suben aquí con los amigos y pasan largas horas escuchando música, jugando con la videoconsolas y disfrutando de su terraza privada donde toman el sol y se lo pasan en grande haciendo planes y hablando de sus cosas, con la libertad y privacidad que les da tener toda una planta para ellos.

Pero donde verdaderamente disfrutan tanto  Laia como Xavi es en sus habitaciones privadas, las dos exteriores, muy soleadas y decoradas cada una con los gustos y caracteres que tanto diferencian uno de otro. Con sitio para su ropa y sus libros, con un buen escritorio y espacio para sus pósters y pegatinas ¡A veces es difícil de creer que sean hermanos, son tan distintos en tantas cosas! Pero en lo que están siempre de acuerdo es que no cambiarían su casa por nada. Además, como su casa tiene tres baños, pocas veces se pelean por ver quién los ocupa primero. Es lo bueno de vivir en un hogar de 250 m2. Y aunque durante el día a veces ni siquiera coinciden para desayunar, entre trabajo, exámenes y tantas otras actividades lo cierto es que por la noche toda la tribu Puñet se reúne en el gran salón: Joel y Carme en el gran sofá con chaise-longue, Laia en el sillón relax y por supuesto Xavi se tira en plancha para ocupar el otro sofá de dos plazas, que con lo que está creciendo se le antoja ya pequeño, a la vista de que le quedan las piernas colgando casi medio metro, más allá del reposabrazos del ya más que castigado sofá-planching. Pero no todo es reclusión familiar, los fines de semana la casa de los Puñet es una fiesta, y es que tanto sus amigos como la familia, sobre todo el cuñado de Joel, realmente “el cuñadísimo”, que sabe de todo y que siempre luce el último “wereable” de moda, se apuntan a las barbacoas, que no faltan desde abril hasta octubre, mientras haga buen tiempo. En fin, ¿qué más podemos contar de esta clásica familia? Por supuesto tienen inquietudes y problemas como todos, pero sin duda disfrutar de una casa como la suya, que convierte en algo muy placentero incluso las tareas más rutinarias.

¿Te gustaría vivir como ellos? En una agradable entorno, con unos acabados de calidad, en plena capital, a escasos minutos del Eix Comercial, con toda clase de servicios, comercios, colegios, centros médicos, con una buena red de comunicaciones, etc.

Pide información sobre la nueva promoción de casas adosadas que comenzamos a comercializar en el barrio de Pardinyes, cerca del Barris Nord No dejes escapar tu oportunidad, solo seis familias podrán disfrutar de vivir como los Puñet. ¿Eres una de ellas? ¡Corre, aún estás a tiempo!

P RÓXI MA C O N S T RU C C I Ó N E N Z O N A BA RRI S N O RD 6 CASAS A D O S A DA S C O N GA RA J E D O BL E , 4 D O RMI T O RI O S, 3 BA Ñ O S, BAJOCU BI E RTA , T E RRA Z A S. AC A BA D O S D E C A L I DA D. D E S D E 3 1 5 . 0 0 0 € ¡ H AGA YA S U RE S E RVA D E S O L O 3 . 0 0 0 € !

¡Ahora es tu oportunidad!

35 C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 CAPPONT ( Lleida ) · info@grup90.com


GUIA DE SERVEIS

rep una subvenció per continuar amb el projecte dels horts socials a Punt Eco

L

a Fundació Privada ILERSIS- Shalom Taller, juntament amb tres entitats lleidatanes més — ASPID, FeSalut i ProjecteEntorn-Ajuntament de Lleida—, ha rebut una subvenció per als seus horts socials amb l’objectiu de continuar amb l’activitat que realitzaven anteriorment a Punt Eco, un espai dedicat als horts socials a la ciutat de Lleida.

Cada entitat ha rebut: • Una quota de l’hort per un any als espais de Cappont i Pardinyes. • 200 quilos de compost. • 250 euros de material per a l’hort. • Un bagul per guardar les eines. • Un ajut en el tractament de plagues de forma ecològica.

Col·labora amb nosaltres:

col·laborador/a

TOTS PODEM COL·LABORAR EN EL PROJECTE SOCIAL ILERSIS La teva col·laboració ens ajuda a desenvolupar projectes d’integració sociolaboral i contribuirà a la feina que exerceix la nostra entitat. Amb el teu compromís, col·labores en el projecte de vida de les persones que formen part d’Ilersis. 36


Guia de Serveis

La Fundació ILERSIS va iniciar al mes d’abril del 2016 la col·laboració amb Punt Eco, i des d'aquell moment va començar a fer ús d’un hort social a les instal·lacions de Balàfia-Pardinyes, ubicades a escassos metres de l’entitat. Mitjançant un grup de voluntaris amb coneixement d’horticultura, la mateixa entitat és qui gestiona l’activitat a l’hort, sempre amb el suport i la coordinació dels professionals de Punt Eco i d’ILERSIS. L’acte de lliurament de la subvenció, que arriba gràcies a Caprabo i Humana-Fundación Pueblo para Pueblo, s’ha dut a terme aquest dimecres a l’aula de natura de Punt Eco, a la Partida de Sot de Fontanet, número 7, de Lleida. Aquests diners s’han aconseguit a través de la roba recollida al dipòsit que la Fundació Humana té als establiments Caprabo de Lleida, gràcies als quals s’ha pogut subvencionar el projecte d’horts socials que Punt Eco ofereix a la ciutat de Lleida La Fundació ILERSIS és una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, que té com a missió la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

37


IIII I I I I IIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

20 € ORQUÍDEA

RELLOTGES NOWLEY 8 - 5649

59,90 €

8 - 5650

65,90 € * Preus vàlids excepte error tipogràfic.

• FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com

• MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com 38 38

l setembre és un mes de transició, la temperatura és agradable i els dies s’escurcen. Comença la tardor i, per tant, cal tenir cura de la nostra vegetació. SEMBRA I PLANTACIÓ: Al mes de setembre cal sembrar les espècies bianuals que floreixen a l’hivern i primavera. Tot tipus de plantes en tests es poden plantar durant aquesta època, així com també a finals de mes els pensaments d’hivern i els cristantems de tardor per donar un toc de color al jardí ara que la majoria de les flors comencen a desaparèixer. REG: Cal assegurar-se de regar adequadament el que hem plantat més recentment, perquè són les més vulnerables. El reg ha de ser freqüent, ja que encara tenim les temperatures elevades, cal fer-ho quan hi ha l’alba o al capvespre, mai al migdia, perquè cremaríem les plantes. Les zones i les plantes afectades per la sequera requereixen un reg més intens, almenys un parell de vegades. Cal fer un reg molt profund als arbres. Les cistelles penjants requereixen més aigua perquè l’evaporació és més elevada. Les plantes crasses o suculentes i les plantes subtropicals com la lica, drago, drasenes i palmeres com el margalló requereixen menys reg. ADOBAMENT: Aquest mes es pot fer una última fertilització general de la temporada a la gespa, els arbres i les plantes en general amb un fertilitzant que les prepari no per créixer, sinó per resistir millor l’hivern. El producte escollit ha de tenir menys nitrogen i més potassi. Cal descarregar i adobar els geranis, així com aclarir i adobar les plantes entapissades. Un petit consell seria proporcionar cada 10 litres fertilitzant líquid a les plantes en tests i jardineres, o escampar una mica d’adobament a la terra del test. PODA: Pel que fa als arbustos i arbres, cal retallar les branques indesitjables, ja sigui perquè han crescut desmesuradament o per ordenar-les i donar-los formes. Si teniu bardisses, aprofiteu per podar-les. Cal acurtar les tiges i les flors seques de les plantes vivances i deixar tant de fullatge com sigui possible. Amb els lliris, s’ha de fer a final de mes, que és quan s’ha de retallar el fullatge i deixar només 1/3 de la fulla. Cal podar mates de lavanda o espígol i tallar les tiges que han de brollar aquest any.


Les plantes anuals estaran més saludables si es poden lleugerament i s’abonen amb un fertilitzant d’elevat contingut en fòsfor. Diàriament, cal eliminar flors velles per estimular la producció de flors noves. Cal treure les roses marcides, perquè la formació de llavors desgasta la planta, i eliminar els fruits en els arbres ornamentals joves perquè produeixen un desgast de la planta, així com els fruits de les heures, perquè afavoreixen l’aparició de ratolins. GESPA: És un dels millors mesos de l’any per sembrar una nova gespa. Aprofiteu per ressembrar, per omplir els espais on hagi desaparegut o estigui en mal estat. Tracteu amb fungicida les taques grogues o marrons que apareguin a la gespa si se sospita de fongs, així no s’estendran. En el cas d’un sol persistent, no s’ha de tallar la gespa gaire curta perquè podria cremar-la amb gran rapidesa. PLAGUES I MALALTIES: El setembre és un mes en què encara hi ha una bona temperatura i, per tant, poden proliferar el pugó, les cotxinilles, la mosca blanca i l’aranya vermella. Apliqueu un fungicida d’ampli espectre per prevenir fongs com botritis, oïdi, cendrada i míldiu. PLANTES D’INTERIOR: Netegeu amb una esponja molla en aigua tèbia totes les plantes de fulla. Obriu freqüentment les finestres i mireu que hi hagi una bona ventilació, ja que les plantes d’interior necessiten aire fresc. Dreneu la terra de tant en tant punxant amb una forquilla. I sobretot, recordeu que si durant l’any anem fent una bona cura de totes les plantes i la vegetació, així com eliminar les males herbes i les fulles mortes de les flors, la feina serà menys pesada al mes de setembre MGZ

Guia de Serveis

Treballem amb totes les asseguradores i fem descomptes en l’aplicació de franquícies Pol. Ind. El Segre, C/ Enginyer Pau Agustí, 38 · 25191 LLEIDA

Tel. / Fax 973 213 376 · Mòbil 677 444 998 rayma.isma@gmail.com

Joa

39


D

urant la crisi les empreses de neteja també se’n van veure afectades negativament, però sembla que la seva activitat ha tornat amb força. Són les dades de la Seguretat Social que ens han permès comprovar que la confiança amb el sector de la neteja ha crescut satisfactòriament. S’han generat més d’un miler de llocs nous de treball en aquest àmbit. A poc a poc empreses, bars, comunitats, pisos, oficines, magatzems... confien en una empresa externa per a la cura de la higiene dels seus espais. Persones qualificades professionalment per a aquestes feines realitzen tot tipus de neteja i s’adapten als horaris de les empreses per intentar realitzar la seva tasca fora de l’horari d’obertura dels locals. Quan parlem de netejar la nostra pròpia llar i deixar-ho en mans de persones alienes a nosaltres, fa un cert respecte. Però compaginar la feina, els fills i les feines de la llar moltes vegades es fa una mica costa amunt. Gràcies a empreses fidels i compromeses amb la seva feina ens faciliten aquestes tasques i ens permeten confiar-hi. Aquestes empreses són serioses i reuneixen tots els requisits legals per acreditar una relació laboral en residències particulars o empreses. 40

Tanmateix, realitzen tasques puntuals, com ara en les celebracions d’aniversaris, comiats, festes nadalenques..., moment en què podem optar per contractar aquests serveis d’unes hores concretes, on hi ha una necessitat important, i que facilita que us pugueu despreocupar del tema de la neteja i gaudir més de l’esdeveniment. Aquestes empreses acostumen a utilitzar productes professionals i de qualitat per a la millor higiene possible, a més d’encarregar-se de saber el que es necessita per a cada tasca. Moltes vegades no tenim els estris o els coneixements suficients per realitzar algunes tasques més complicades de la llar. Així doncs, aquestes empreses ens ofereixen la possibilitat de contractar serveis addicionals, com polir el terra, abrillantarlo, tractaments especials... que només es poden dur a terme amb la utilització de maquinària industrial professional MGZ


Criteris indispensables que ha de tenir una bona empresa de neteja

Guia de Serveis

Qualitat en els serveis És la clau de l’èxit, ja que l’exigència en aquest àmbit és un factor important per guanyar-se la confiança dels clients. S’ha de tenir un personal professional i entregat a la feina per tal de complir amb les tasques correctament.

Professionalitat Per complir amb els compromisos adquirits amb els clients, cal fidelitzar-los cada dia amb cada tasca realitzada.

Responsabilitat Dedicació del personal amb capacitat per oferir els serveis personalitzats i desenvolupar les diferents activitats del sector.

Proactivitat Dinamisme per part de la direcció per aconseguir totes aquelles certificacions i coneixements necessaris per al sector.

Compromís i seriositat Amb els clients envers les tasques realitzades i el tracte professional i personal adquirit amb ells.

La neteja és un factor diferencial, ja que representa la imatge de l’empresa o de la llar que es projecta tant als residents com a les persones que la visiten.

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com 41


Esdeveniments

ESDEVENIMENTS

E

l paintball és un joc col·lectiu en què els participants utilitzen unes marcadores. Aquestes pistoles marcadores són accionades per aire comprimit, CO2 o altres gasos, per disparar petites boles plenes de pintura a altres jugadors. Es tracta d’un joc d’estratègia complex en què s’enfronten dos equips amb la finalitat d’eliminar tots els jugadors de l’equip contrari o aconseguir l’objectiu proposat en un inici. Quan un jugador ha estat disparat amb una bola de pintura de color durant el joc serà eliminat d’aquest de manera transitòria de la partida. El nombre de boles de pintura que té un joc depèn de la modalitat de la partida i del jugador, ja que alguns disparen moltes boles en una sola partida i, en canvi, altres n’utilitzen ben poques. Hi ha diferents tipus de jocs dins del paintball, així com eliminar un jugador determinat de l’equip contrari, mantenir un territori durant un temps establert, agafar una bandera situada al centre del camp per tornar-la a la base... Aquest joc pot ser practicat per tot tipus de persones i de tots els estils de vida. Tant homes com dones competeixen al mateix nivell i la joventut no és un avantatge. El nombre de persones que han de participar en el joc varia segons les dimensions dels camps de joc i de cada empresa. Els participant aprenen a treballar en equip, a més de desenvolupar habilitats necessàries per ser uns bons líders i eliminar l’estrès. Aquest joc s’acostuma a practicar a l’aire lliure, enmig dels boscos o espais naturals. Tot i que inicialment pot semblar un joc que comporti risc, és totalment el contrari gràcies a les

42


Emoció, diversió, aventura, acció amb amics o família ! Proba-ho i repetiràs!

www.pro

p a in tba

proteccions i normes de seguretat que aquest joc comporta, encara que, això sí, cal seguir sempre totes les normes de seguretat. Sempre hi ha un àrbitre o àrbitres que asseguren que es respectin les normes al camp de joc. Per la seguretat de tots els jugadors i jutges, han de dur sempre una màscara protectora que de ser utilitzada sempre durant tota la partida o en qualsevol zona en què estigui permès disparar, com ara al camp de tir. No es permet el contacte físic durant el joc i si ho fan, són expulsats de la partida MGZ

Esdeveniments

ll.es

Són càpsules fines de gelatina rodona amb un líquid de color dins. El farcit de les càpsules no és tòxic, ja que es dissol amb aigua i es biodegradable. És de fàcil netejar tant a la roba com a la pell, utilitzant aigua i sabó. Quant una bola de pintura toca a un jugador la capa de gelatina es trenca i el líquid deixa una marca a la roba o màscara dels participants. Un cop et deixa la marca al vestuari, que l'organització et facilita, seràs eliminat de la partida. 43


LEGAL

Sistema especial de empleados del hogar ¿En su casa trabaja un empleado de hogar? ¿Trabaja usted como empleado de hogar? Entonces le interesa conocer bien en qué consiste el Sistema Especial de Empleados del Hogar, porque, aunque solo tenga servicio doméstico unas horas a la semana, está obligado a darle de alta en la Seguridad Social y pagar las cotizaciones que correspondan por las horas que trabaje ese empelado de hogar en su domicilio. Incumplir con esta obligatoriedad puede suponer la imposición de sanciones pecuniarias que oscilan entre los 626 euros y los 6.250 euros. Además, la Tesorería General de la Seguridad Social, de oficio, puede dar al empleado de alta desde la fecha en la que se pruebe que se inició la relación laboral, obligando al empleador a abonar las cotizaciones que hubieran debido pagarse desde dicho momento, con los recargos previstos por la normativa vigente.

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

CRISTINA BOLLÓ Advocada cristina.bollo@grup90.com

l régimen especial de empleados de hogar fue reformado por RD 1620/2011, de 14 de noviembre, por el que se regula la relación laboral de carácter especial del servicio del hogar familiar. Entrando en vigor el 18 de noviembre de 2011, y surtiendo efectos desde el 1 de enero de 2012. Se estableció el plazo de un año para que los empleadores/as procedieran a la formalización de los contratos por escrito. Con dicha reforma, el régimen especial de los empleados de hogar quedó integrado dentro del régimen general de la Seguridad Social como un sistema especial. Se pretendió, con esta regulación, mejorar los derechos de los empleados de hogar e intentar equipararlos, en la medida de lo posible, a los trabajadores del régimen general por cuenta ajena. A pesar de que una de las principales diferencias a destacar y de más repercusión, con el resto de trabajadores, es que los empleados del hogar carecen de la protección por desempleo. Actualmente el RDL 29/2012 es la norma que está vigente y regula las cotizaciones a la Seguridad Social.

44

Veamos ahora en qué consiste este sistema especial. Se considera relación laboral especial del servicio del hogar familiar aquella relación laboral que se concierta entre el titular de un hogar familiar (empleador) y el empelado del hogar, que dependientemente y por cuenta de aquel, presta servicios retribuidos en el ámbito del hogar familiar. Estos servicios son varios y pueden consistir en: • Cualquiera de las modalidades de las tareas domésticas (cocina, planchado, limpieza, etc. • La dirección o cuidado del hogar en su conjunto o de algunas de sus partes. • El cuidado o atención de los miembros de la familia o de las personas que forman parte del ámbito doméstico o familiar. •  Otros trabajos que se desarrollen formando parte del conjunto de tareas domésticas, tales como guardería, jardinería, conducción de vehículos y otros análogos. El empleador que tenga a su servicio empleados de hogar, cualquiera que sea el número de horas que estos realicen, deberá estar inscrito y disponer de un código de cuenta de cotización.


santiagochicoadvocat.blogspot.com.es El contrato podrá celebrarse por tiempo indefinido o por duración determinada en los casos legalmente previstos. Y se podrá acordar, por escrito, un periodo de prueba que no podrá exceder de 2 meses. Al no existir ningún convenio colectivo que regule dicha actividad, el salario fijado para los empleados de hogar no puede ser inferior al SMI (salario mínimo interprofesional) fijado anualmente para este año 2017 está establecido en 707,70 euros. Cuando exista salario en especie, este no podrá superar el 30 por ciento de las percepciones salariales. El empleado tendrá derecho, también, al percibo de dos pagas extraordinarias al año, de modo que se garantice como mínimo la percepción del SMI en compto anual. Salvo pacto en contrario, se abonaran en junio y diciembre, o mediante el prorrateo de las mismas. Su jornada máxima será de cuarenta horas semanales de trabajo efectivo, sin perjuicio de los tiempos de presencia, que pudiesen acordarse de mutuo acuerdo entra ambas partes, a disposición del empleador. Como norma general, el descanso semanal será de treinta y seis horas consecutivas, que comprenderán la tarde del sábado o la mañana del lunes y el día completo del domingo. El periodo de vacaciones anuales será de treinta días naturales, al menos quince de los cuales deberán ser consecutivos. Finalmente, la relación laboral se podrá extinguir al amparo del artículo 49 del Estatuto de los Trabajadores, salvo por despido colectivo, por causas objetivas y fuerza mayor. Por lo tanto, se podrá extinguir por despido disciplinario o bien por desistimiento por parte del empleador. Este último deberá comunicarse por escrito al trabajador, con un preaviso mínimo de 20 días si el servicio hubiese sido superior al año, o bien de 7 días si la relación laboral hubiera sido igual o menor al año. Asimismo, el empleado deberá poner a disposición del trabajador una indemnización de doce días naturales por año de servicio, con el límite de seis mensualidades. Para un mayor asesoramiento y gestión de todos los trámites necesarios a realizar en estos supuestos, es conveniente que consulten a su asesor de confianza

DEUTORS AMB LA COMUNITAT DE PROPIETARIS

U

n dels problemes mes importants que afecta les comunitats de propietaris és l’elevada morositat existent. En aquests casos, és recomanable, un cop exhaurida la via extrajudicial, exercitar la reclamació via judicial per evitar que el deute existent s’incrementi. L’acció que s’ha d’interposar es pot enfocar a través de diversos processos civils. Es recomana, però, acudir al procediment judicial especial del judici monitori que té el seu fonament en l’article 21 de la Llei de Propietat Horitzontal Estatal i en la Llei Catalana de l’any 2015. Les costes processals sempre seran a càrrec del deutor. Es necessari que l’acord de liquidació i reclamació del deute s’adopti per majoria simple en una junta de comuners degudament convocada. S’ha d’emetre l’acta a tots els veïns on consti aquest acord. Tanmateix, en especial, l’acord de liquidació s’ha de remetre al deutor via burofax certificat amb acusament de recepció. En cas que no sigui notificat, s’ha de publicar el certificat del deute al taulell d’anuncis de la comunitat durant un termini mínim de tres dies. Posteriorment, es pot interposar la corresponent demanda judicial. Com sempre, és recomanable realitzar totes aquestes reclamacions de la mà del seu advocat de confiança per fer el seguiment de tot el procés i poder cobrar el deute existent

ICALL 1.371 C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA T. 973 20 86 11 · 687 449 888 santi.chico@advocatslleida.org


HOSTALERIA

CONSELL PER ESCUMAR LA LLET

MAQUINÀRIA MANUAL

• La llet semidesnatada possiblement és la millor opció, ja que produeix escuma amb facilitat. Cal que sigui llet a temperatura ambient (la calenta és més difícil d’escumar). La llet semidesnatada té el greix necessari per aportar una mica de gust al cafè, no tant com la sencera. • Les escumadores de llet funcionen bé, però es si volen obtenir millors resultats, cal comprar una cafetera exprés automàtica o manual. Amb aquests tipus de màquines de cafè s’aconsegueixen els millors resultats.

Un vaporitzador manual és una olla amb un èmbol de malla. És molt fàcil d’utilitzar. La gerra s’omple amb llet calenta o freda i el mànec amb l’èmbol es bomba amunt i avall. La llet s’aireja a mesura que passa a través de la malla i es forma l’escuma. Amb els vaporitzadors no hauràs de preocupar-te de canviar les piles o per connectar-lo a la llum o recarregar-lo.

MAQUINÀRIA ELÈCTRICA Si no beus gaire cafè, però t’agraden les begudes amb llet escumosa, el vaporitzador de llet elèctric és el teu giny ideal. Amb aquest aparell simplement hauràs de posar la llet freda en una gerra fins al nivell requerit, prémer el boto i deixar que l’escuma vagi apareixent. Escalfa la llet a la temperatura requerida i produeix l’escuma de llet al mateix temps. Normalment aquests aparells s’apaguen automàticament. La majoria d’aquestes màquines tenen una funció per fer batuts de llet o cafès gelats. 46

ESCUMADORES ELÈCTRIQUES DE MÀ Aquests tipus d’escumadores són ràpides i fàcils d’utilitzar. Són molt bones per a begudes calentes o fredes i són capaces de produir llet escumosa en tan sols uns segons. Ideals per a un caputxino o per servir crema batuda a les postres. Només hi has de posar la llet calenta o freda, encendre-la i batre.

GERRA PER ESCUMAR LA LLET No pot faltar una bona gerra metàl·lica d’acer inoxidable. Aquests tipus de gerres s’utilitzen per servir la llet que hem preparat amb la cafetera. Té un petit mànec per subjectar-la correctament i una canalització perquè la llet vagi pel camí correcte.

Hi ha una gran varietat de màquines, gerres i batedores per fer escuma de llet per al cafè. Quin és el millor aparell per aconseguir una escuma abundant? Hi ha cafeteres que actualment vénen amb una escumadora de llet incorporada, però si la teva no disposa d’aquest tipus de mecanismes, cosa que succeeix en algunes cafeteres de càpsules, sempre podràs comprar algun aparell que faci aquesta funció de manera ràpida i senzilla. Podràs escollir entre elèctrics, elèctrics manuals, manuals i la típica gerra que necessitem per a la cafetera. EL MILLOR CAFÈ ÉS EL 100% ARÀBIC Aquest és, d’entre tots els tipus de grans de cafè, el que monopolitza totes les tasses de cafè del món. Actualment representa entre el 70 i el 80% de la producció mundial. És originari de les muntanyes del sud d’Etiòpia. Es caracteritza, principalment, perquè té un gust suau i agradable. A més, sol associar-se a aromes silvestres i fruita seca, complementades amb un toc dolç i àcid. Com en el món del vi, hi ha campionats de tastos. És interessant conèixer l’opinió d’aquests experts, perquè ens ajuda a ampliar la perspectiva dels sabors del cafè. Evidentment, aquests matisos tan detallats depenen de molts factors, com ara l’aigua, el gra i qualsevol procés involucrat en la preparació d’una única tassa. Per això és normal que variï. Del que no hi ha dubte és que el seu sabor és molt més complex que el robust MGZ


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58 47 www.torrelsa.com


L’ESTAT ÒPTIM DE LA FRUITA

L Distribuidor de productes gourmet! Distribuidors de primeres marques!

a fruita reuneix un gran nombre de vitamines i minerals, però també té altres quantitats de fructosa i sucre d’origen natural. Aquests nutrients varien segons el grau de maduració d’aquesta fruita. Al principi, la fruita conté menys sucres, però a mesura que va madurant i passant el temps augmenten aquestes quantitats de sucres i disminueixen les vitamines. Per això,s’ha de consumir quan és dolça però encara conserva bona part d’aquestes vitamines. Com més verda sigui la fruita, més alt és el contingut vitamínic, però no resulta tan bona per al consum, ja que no té un gust agradable i, en alguns casos, pot ser indigesta i provocar alguns problemes intestinals. Malgrat tot, el que és realment important és consumir-la en un estat òptim. Així, per conservar-la en aquest punt, hi ha diferents consells que ajudaran a allargar la vida de la fruita.

VENTILACIÓ I FRESCOR IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Un requisit important és trobar un lloc ventilat i fresc. La ventilació evitarà que s’hi acumuli l’etilè i que es posi en mal estat. L’etilè és un compost quimicoorgànic que es forma en llocs tancats on no circula l’aire i és el detonant que causa el mal estat de la fruita. D’altra banda, la frescor ajudarà a conservar l’estat de la fruita, ja que la calor accelera molt el procés de maduració.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII TRANSPIRACIÓ És essencial mantenir la fruita en un recipient de fibres naturals que en permeti la transpiració. Així doncs, un cop comprada, hem de treure la fruita dels envasos de plàstic que eviten aquesta transpiració. Aquests envasos creen un efecte catalitzador que accelera el procés de descomposició, ja que, en no transpirar, generen humitat i floridura i, com a conseqüència, la seva destrucció.

CONTROLAR LA MADURACIÓ IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Segueix-nos a

48

Moltes vegades la fruita que adquirim està massa verda i encara no es pot menjar. Per això és necessari que n’accelerem el procés de maduració. Per aconseguir-ho, podem barrejar la fruita verda amb un exemplar que ja estigui madur i que generi etilè. D’aquesta manera s’accelerarà també la maduració de la resta de peces. En cas contrari, si volem retardar aquesta maduració de la fruita per mantenir-la més temps, s’ha de conservar a la nevera. Tot i això, de vegades no és gaire correcte, ja que hi ha neveres que refreden massa i també n’acceleren la maduració. Per això, hem de controlar la humitat de la nevera i la temperatura, perquè la fruita no acabi gelada abans que sigui l’hora de menjar-la MGZ


AIMIA

A

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

AGGIO

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

A TOPOS

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BELLERA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28 C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

BAR BUENOSVINOS

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR CAFETERIA BISCOTTO

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Llibertat, 65 · Lleida

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

50

BAR TÒFOL

BEAT CAFÈ I SOUL

AMBROSIA

Av. València, 19 · 25001 LLEIDA (Cappont)

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Acadèmia, 36 · Lleida Tel. 973 670 390

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

Tel. 973 830 130

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida


51


C

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CENT VINT-I-TRES Av. València, 19 · Lleida Tel. 973 830 130

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

CERVESERIA APPELWOI

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

CLASSUAL RESTAURANT C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

52

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CORAL BUFFET LLIURE

C/ Alfred Perenya, 89 · Lleida Tel. 973 234 250

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510


Formatge tradicional, de textura ferma. Saborós, equilibrat i persistent, amb una gran personalitat.

Els nostres productes s’elaboren exclusivament amb llet procedent de les nostres ramaderies del Pirineu (Alt Urgell-Cerdanya).

Formatge de textura cremosa, gust suau i amb aromes a tòfona, bolets i pastures humides, que evolucionen en complexitat.

Mantega amb DOP de maduració tradicional. Textura untuosa, amb aromes intensos a nata fresca i records d’avellana.

Formatge amb DOP. Crosta natural, textura cremosa i aromes amb notes de fruits secs, molsa i bolets.

L’essència del nostre Pirineu.

53


D

DUCAL

FECOLL

EL CAFÈ SELECTE

FERRERUELA

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279 C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

Costers del Segre Verdú / Lleida

EL CELLER DEL ROSER

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473 C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

ENCI WOK

HISTORY

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

54

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839


Bar · Tapes Restaurant · Menú diari H

HONG KONG

KAMBÁ

HOTEL AC

KILIM CAFÉ

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825 C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

HOTEL CONDES SENATOR

L’ESGLAÓ

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL REAL

L’ESTEL DE LA MERCÈ

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

HOTEL ZENIT

LA BÁMBOLA

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL DUOMO

LA BODEGUETA

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IL PASTIFICCIO

LA BRASA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

IRUÑA

LA CAPITAL

ISIDRO

LA CASA DEL VERMUT

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755 Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

56

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152 C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA COVA D VIDRE

C/ Alcalde Costa, 7 · Lleida Tel. 973 282 915


LA DOLÇETA

L

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA LLAR DE FUSTA

LA POTA BLAVA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA LLAR DOLÇA

LA REPÚBLICA DEL FUM

LA LLENA RESTAURANT

LA ROCA DEL CORB

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773 C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA PINTA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y

58

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739


L

LO CARAGOL

ON QUEDEM

LOLA

00H

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MENÚ

9,50 €

de dimarts a divendres

BUFFETT LLIURE de marisc i braseria

14 € HORARI:

Dissabtes i diumenges de 13 a 16 hores Dilluns tancat

Nova GERÈNCIA Nova DEGUSTACIÓ

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

60

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PITY C/ Ramon Soldevila, 5 · Lleida Tel. 673 300 120

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

NEO PARC

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

NEW CLASS

PUNTO ESTRELLA BAR

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

NOU CASA JOSÉ

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

NYAM NYAM

Tel. 973 234 250 buffetcorallleida@gmail.com

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

NAVARRA

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

C/ Alfred Perenya, 89 · 25004 LLEIDA

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

O SOLE MIO

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

OH! KE BUENO

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

QR CAFÉ

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651


P

Q TOMAS BAR RESTAURANT

SUSHI SAKURA

RESTAURANT CATALUNYA

SUSHI SHOP 518

RESTAURANT LLOBREGAT

SUSHI TOKYO

RENO

SUKULEN

C/Dra. Castells, 35 · Lleida Tel. 973 836 226

Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465 C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302 Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062 Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507 Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

RITA COKO

TERRALL

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 973 142 935

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841 Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

TXOKO GASTROBAR

C/ dels Comtes d'Urgell, 48 · Lleida Tel. 640 077 813

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

URGELL

SOL 9 TAST

VAPORETTO

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

SOUPS & SUCS

WOK LLEIDA

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

SNOOPY

XALET SUÍS

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

SPICE POINT

ZEKE

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

SUMMUM VEGETARIÀ

ZHANG

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

62

TRES REYES

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695


Ingredients per a 2 persones:

• 20 0 gra ms d’a rrò s int eg ral .

C

uinar amb productes ecològics és similar a ferho amb productes convencionals. Són molts els ingredients que tenim per crear els millors plats. Us presentem una recepta ràpida i senzilla que us permetrà compaginar els productes ecològics amb el vostre ritme de vida.

Per a aquesta recepta, que té com a ingredient principal l’arròs integral, utilitzarem verdures de temporada, com la pastanaga i la mongeta tendra. Aquesta última us mantindrà hidratats i en línia, atès el seu alt contingut en aigua i en fibres solubles. També hem apostat per introduir una alga anomenada espagueti de mar. Us animem a començar a introduir algues a la vostra dieta, ja que són una gran font de mineral que, a més a més, ens ajuden a reduir el colesterol. Hi sou reticents perquè les associeu a les molestes algues de la platja? Tranquils, no hi tenen res a veure. Els espaguetis de mar creixen en roques de costes netes i la seva textura en boca no és viscosa, sinó que és similar a la de l’esmentada mongeta tendra. El seu sabor tampoc no és gaire potent, però sí que aporta un lleuger toc de mar,molt interessant des del punt de vista culinari MGZ

• 10 0 gra ms de mo ng ete s ve rde s. • 75 gra ms de pa sta na gu es. • 75 gra ms de bla t de mo ro do lç. • 5 gra ms d’e sp ag ue ti de ma r sec . • 1 ce ba ten dra . • 2 cu lle rad es de sès am tor rat . • Oli d’o liva, so ja i un pe ssi c de sal .

Elaboració:

1.- Comencem posant en marxa l’arròs integral. Posem aigua en un cassó

amb una mica de sal i la fem bullir. Mentrestant, agafem les algues i les deixem rehidratar-se en un recipient ple d’aigua a temperatura ambient.

2.- Tornant a l’arròs, un cop l’aigua està ben calenta, l’aboquem al

cassó, abaixem el foc al mínim i el tapem. El mantenim als fogons durant aproximadament uns 40 minuts.

3.- En un segon fogó, posem a escalfar una paella amb un raig d’oli. Tallem la

ceba a la juliana i l’hi aboquem. Hem de deixar-la ben feta. Un cop transcorreguts uns minuts, hi afegim quatre cullerades de soja i deixem la paella al foc durant uns quinze minuts més.

4.- Ara posem al foc un altre cassó amb aigua. Aprofitarem el temps que tarda l’aigua a bullir per laminar les pastanagues i les mongetes tendres. Un cop bulli l’aigua, hi submergim les verdures durant uns 3-4 minuts. Les retirem amb una escumadora i les passem per aigua freda per trencar la cocció.

5.- Quan faltin cinc minuts per finalitzar la cocció de l’arròs, saltarem amb la

ceba picada la mongeta tendra, la pastanaga, el blat de moro i els espaguetis de mar prèviament escorreguts i tallats a trossets més petits.

6.- Quan l’arròs estigui a

punt, el colem i el barregem amb la resta d’ingredients.

Ho saltem tot junt durant dos minuts i estarà a punt per servir.

7.- Un cop emplatat, ho reguem amb un rajolí d’oli d’oliva i empolvorem el sèsam

torrat sobre els plats, el qual, a més d’aportar gust a l’arròs, li donarà un toc cruixent molt interessant. A punt per gaudir!


TECNOLOGIA

Repsol Waylet és una aplicació que neix amb l’objectiu de fer la vida més fàcil als clients a les estacions de serveis, ja que permet estalviar temps i diners. Aquesta aplicació mòbil destaca perquè incorpora l’última innovació tecnològica, a més de comoditat, utilitat i de fàcil ús comparat amb altres aplicacions que hi ha al mercat. Els avantatges amb les quals juga Repsol Waylet són el pagament amb el mòbil en qualsevol de les estacions de servei Repsol d’una forma ràpida i còmoda sense necessitat de dur efectiu o targetes. Només es necessita mostrar el mòbil a la caixa de la botiga. Un altre avantatge és que es pot arribar a pagar sense haver de baixar del cotxe. A més, es pot accedir a totes les targetes de pagament (Visa, Mastercard o American Express), targetes de punts (Repsol Más, Travel, TravelClub, Iberia i SOY Mutua), i tiquets i cupons de descompte del client, que permeten simplificar la cartera a la vegada que es facilita l’ús dels mitjans de pagament i fidelització. Waylet ofereix recomanacions en viatges: estacions de serveis properes, buscador de lubricants, rutes i ofertes culturals, descomptes exclusius , entrades d’esdeveniments esportius...

Una ‘app’ on tot són avantatges per al client Descarregeu-ho a:

64

Convida un amic a registrar-se a l’aplicació i guanya 3 € de descompte!


Apple iphone 6 16 GB Gris, libre B Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

210 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

255 € Cex tiendas venden por:

375  € Samsung Galaxy Tab A (2016) 10.1 Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

100 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

122 € Cex tiendas venden por:

180  € Assassin’s Creed: Unity ( PS4 ) Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

9 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

13 € Cex tiendas venden por:

20  €

The Legend of Zelda: Breath of the Wild No hay saga que más HYPE despierte en la comunidad de Nintendo que “The Legend of Zelda”, y si encima viene de la mano de una nueva consola, las expectativas están por las nubes. En mi caso, y siendo poseedor de una WiiU, lanzarme a comprar el combo Switch+TLOZ no entraba en mis planes, por lo que me daba un poco de miedo que el port a la máquina abandonada de Nintendo no estuviese a la altura de lo que promete siempre un nuevo Zelda, pero, aunque con sus defectos, cumple de maravilla. En cuanto al argumento, nos sitúa hace diez mil años donde la región de Hyrule, altamente desarrollada con tecnología, en la que crearon unos artefactos para ayudar al héroe y la princesa en caso de volver a ocurrir el cataclismo. Cuatro bestias divinas que estarían controladas por cuatro campeones y un ejército de máquinas autónomas llamadas guardianes serían las piezas claves para combatir contra Ganon. Pero no todo sale como esperan y Link, nuestro héroe, es puesto en el santuario de la resurrección durante 100 años para recuperarse mientras Zelda mantiene la lucha contra Ganon, sellándolo en el castillo de Hyrule. En cuanto a la jugabilidad, nos encontramos ante un mundo enorme por descubrir y donde todo lo que está a nuestra vista es alcanzable de un modo u otro (nadando, escalando, volando, etc.). Es algo que me ha dejado gratamente satisfecho, ya que, en la mayoría de los sandbox, existen esos muros invisibles donde hay lugares inalcanzables.

Otra de las cosas que más me han gustado es que toda situación o puzle a resolver no tiene una única solución posible, por lo que la respuesta queda a mano de la imaginación del jugador que se enfrenta al reto. Como sandbox, está claro que este Zelda marcará un antes y un después del cómo se deben hacer las cosas en el género. En cuanto al combate, hay que andar con cuidado, ya que las armas tienen durabilidad y nos quedaremos sin ellas al usarlas. Lo mismo nos pasará con los escudos y los arcos. Además, contaremos con nuestra piedra Sheikah tanto para resolver puzles como para recopilar información del mapa en las torres o para ayudarnos en esos combates con las bestias de tamaño más grande. En cuanto al apartado gráfico, es verdad que la versión de WiiU ha salido algo peor parada al tener menos resolución y menos definición que la versión de Switch. Caídas de frames encontramos en las dos versiones, aunque son más frecuentes en la versión de WiiU pero no hacen que sea injugable ni excesivamente molesto. Artísticamente, es una delicia. No puedo ponerle ninguna pega, aunque habrá gente que esta estética cartoon no le llame la atención. El apartado sonoro puede que sea el más minimalista de toda la saga. Prácticamente, el juego solo muestra temas instrumentales más contundentes en los enfrentamientos y temas más ambientales durante el resto. Es alucinante como con tan poco se puede hacer sentir tanto. En conclusión, “Breath of the wild” es un juego que todo amante de los RPG y Sandbox debería de jugar. Su extensísima duración nos da juego y mil cosas por hacer durante más de un centenar de horas aunque con unas 50 horas más o menos se puede pasar el juego con nivel más que aceptable pero nos perderemos mucho contenido. Nota: 9,5 Lo mejor: el mapa, la variedad de soluciones a una misma situación. Lo peor: las caídas de frames.

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02


MOTOR

ogia La més avançada tecnol ible i un consum de combust excepcional

l Mazda6 2017 combina la més avançada tecnologia, una potència estimulant, una excel·lent eficiència de combustible i funcionalitats de seguretat avançada que proporcionen una experiència extraordinària. Un interior excepcionalment espaiós concebut al voltant del conductor, un volant redissenyat, la consola del darrere, el panell decoratiu del quadre de comandament centrat en el conductor i la carrosseria que uneix esportivitat i elegància del disseny exterior, cada detall del Mazda6 2017 s’ha estudiat acuradament per oferir la màxima comoditat.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Elegant i inconformista Les seves formes, elegants i característiques, potencien la sensació de dinamisme i moviment lleuger. Els fars Smart Full LED adaptatius creen una expressió resolta i solemne que accentua la sòlida presència del cotxe a la carretera.L’interior està confeccionat amb materials de la màxima qualitat amb l’objectiu d’oferir la comoditat pròpia d’un model d’alta gamma. Cada component incrementa el plaer de conducció, des de la tapisseria de cuir i el sistema de so Bose® d’11 altaveus, fins al sistema de seients Karakuri, que facilita l’ús de l’espai del maleter. L’espaiós habitacle també garanteix un viatge còmode i agradable sigui quina sigui la distància.

Mazda mai ha deixat de perfeccionar el concepte Jinba Ittai, que garanteix la connexió entre el conductor i el seu cotxe. 66

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII


D’aquesta manera, hem augmentat la comoditat de l’agafada del volant i hem reduït la mida dels interruptors i la tapa del coixí de seguretat per millorar l’ergonomia. Els sistemes d’assistència a la conducció han donat lloc a uns cotxes més segurs i fàcils de conduir, però en alguns casos resten control al conductor i, en conseqüència, plaer de conduir. El nou sistema G-Vectoring Control de Mazda compleix aquesta missió i forma part de la tecnologia dinàmica SKYACTIV, que integra el control del motor, la transmissió, el xassís i la carrosseria. Aquest sistema intel·ligent i, per a la majoria dels conductors, invisible aporta un plus de confiança, seguretat i confort al volant i permet conduir amb una precisió fins ara només a l’abast dels conductors més avesats. El sistema G-Vectoring Control transfereix una lleugera càrrega a la part davantera perquè les rodes reaccionin als nostres moviments amb precisió i puguem conduir amb més confiança. Aquest sistema permet girar amb precisió i sense necessitat de corregir el viratge per seguir en la línia bona. Tot i que la carretera sigui una recta perfecta, en conduir corregim la direcció contínuament. El sistema G-Vectoring Control minimitza aquests ajustaments, i això ens permet arribar al nostre destí més descansats, per més llarg que sigui el desplaçament. Els passatgers també ho agraeixen, ja que es redueix el balanceig del cos i el cap. El resultat és un viatge més agradable i amb menys probabilitats de mareig. Uns sensors controlen sempre la posició de la direcció i l’accelerador. En entrar en un revolt, el sistema G-Vectoring Control redueix el parell de les rodes davanteres i transfereix una lleugera càrrega cap endavant que els permet girar amb més precisió i evitar correccions en ple viratge

El resultat final és una conducció més suau, ja que es redueixen les sacsejades causades en girar i accelerar. I com que tot passa en microsegons, conduireu com uns professionals gairebé sense adonar-vos-en.

67


Seguretat vial

en els nens i adolescents

Des de la DGT ens arriben xifres alarmants sobre el nombre d’accidents de trànsit, i s’arriba a la conclusió que davant d’aquestes xifres tan caòtiques cal buscar una solució. Aquestes xifres evidencien la necessitat d’una educació viària als centres educatius i fora en què s’involucri les famílies, els nens i els adolescents, a més d’enriquir el professorat. En les xerrades i activitats s’han de donar uns recursos adients que garanteixin la seva integritat física i la dels que tinguin al seu voltant. Des del Servei Català de Trànsit es diu que l’educació viària s’emmarca dins de l’educació en valors i competències, ja que més enllà de coneixements hem de dotar els menors d’uns coneixements basats en la seguretat, el respecte i la prevenció davant de qualsevol situació. A més, des de ben petits cal fer consciència als nens del risc a què s’enfronten i de la vulnerabilitat, fent especial èmfasi en la prevenció i en la importància d’estar atents i evitar distraccions en tot moment. S’han posat d’acord les famílies, les escoles i les administracions per prendre consciència sobre la importància d’educar els nens i adolescents per ser uns bons conductors, a més d’uns vianants prudents i respectuosos per fer que la via pública sigui segura. Moltes companyies d’assegurances, així com autoescoles, donen l’oportunitat de realitzar xerrades de conscienciació amb professionals en seguretat viària i testimonis que hagin sofert algun accident de trànsit. El fet que els mateixos afectats expliquin la seva història provoca un interès i una afectació més elevats. Aquestes empreses també ofereixen diferents activitats per fer interactuar els professionals amb els nens i adolescents.

Cal prendre conciència que la via pública ha de ser un lloc segur. Hem de respectar els senyals, són la nostra seguretat.

68


Cal educar en el respecte a les normes de seguretat Pneumàtics d’ocasió primeres marques i en pneumàtic nou (consultar)

TOTES LES MIDES (Furgoneta, 4x4 i turisme) Muntats i equilibrats Ensenyar que els semàfors, els senyals de trànsit, els altres conductors i vianants, l’entorn i les normes de circulació formen part de la seguretat viària. És tan necessari posarse el cinturó de seguretat com circular amb bicicleta o moto amb el casc, tot sempre en la justa mesura, segons l’edat, el pes i l’alçada del nen en cada cas. Assegurances i/o autoescoles ofereixen activitats diverses com: PROGRAMES EDUCATIUS DE PREVENCIÓ I EDUCACIÓ VIAL Fomentar l’educació de la prevenció i la seguretat vials en l’entorn educatiu.

HORARI COMERCIAL De dilluns a divendres: De 9:00 a 19:00 h (migdia obert) Dissabte i diumenge: de 10:00 a 14:00 h

PARCS INFANTILS DE TRÀNSIT Activitats que inicialment es desenvolupen a les aules i després es passen al carrer per tal de posar en pràctica tot l’après anteriorment. ACTIVITATS EN FAMÍLIA Apropar els pares i les mares en la conscienciació vial, a més de realitzar activitats conjuntes de pares, mares i fills. ENSENYAMENT AL PROFESSORAT Se’ls realitza una classe magistral per donar-los tota la informació necessària perquè després ho puguin aplicar ells mateixos a les aules MGZ

69


Volkswagen Polo Edition 5p 1.0 BMT 44 kW (60 CV): Emissió de CO2 (g/km): 108. Consum mitjà (l/100 km): 4,8. *PVP recomanat a la Península i les Balears de 9.800 € per a un Volkswagen Polo Edition 5p 1.0 BMT 44 kW (60 CV) (IVA, transport, impost de matriculació, descompte de marca i concessionari i bonificació de Volkswagen Finance inclosos), si es finança a través de Volkswagen Finance EFC SA, segons condicions contractuals, un capital mínim de 8.450 €, amb una permanència mínima del finançament de 48 mesos. Oferta vàlida fins al 30/06/2017. Incompatible amb altres ofertes financeres. Model visualitzat: Polo Sport amb opcionals.

Servisimó Av. Barcelona, 19 Tel. 973 313 406 25300 Tàrrega

C. Alemanya, 32 Tel. 938 052 117 08700 Igualada

Av. Europa, XI - Pol. Golpark Tel. 973 602 963 25241 Golmés (Mollerussa)

www.servisimo.es


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº33 Setembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº33 Setembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement