__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBRE 2018 · N.47

CLÍNICA NEXUS El poder dels fils tensors

LA VITAMINA C La seva importància

CUIDA'T LA VISTA L'agudesa visual

LA VEDELLA ANGUS La coneixes?

XARXES SOCIALS Els riscos d'un mal ús


EDITORIAL

Un novembre dolç

05 24

S

ense adonar-nos ens presentem a l’onzè mes de l’any del calendari gregorià, el novembre. Aquest mes és peculiar per tots els costums que es presenten, com la caiguda de les fulles que mostra molt bé en què consisteix la tardor. Novembre és l’intermediari entre la tardor i les primeres nevades i freds de la temporada d’hivern que ens fan córrer cap a l’armari a rescatar alguna peça de roba gruixuda. Aquest mes ens regala postes de sol al·lucinants i passejades per la muntanya en busca de bolets, per després cuinar-los a la llar de foc amb un tall de carn o moniato i de postres, uns panellets i unes delicioses castanyes.

30 46 48

Passada la castanyada comencen els preparatius nadalencs, els operaris de l’ajuntament col·loquen els llums pels carrers i les botigues decoren els seus aparadors. Els dies de tardor s’escurcen i conviden a guardar-se dins de casa. La melatonina augmenta i la serotonina disminueix. És una època que es caracteritza pels canvis i cal que el cos estigui preparat per adaptar-s’hi, tot augmentant i reforçant les defenses. Les magranes, els plàtans, les pomes, els alvocats, juntament amb els fruits secs, els bolets, les carxofes, les carabasses...ens mantindran en ple rendiment.

50 54 56

Magazine Lleida et vol fer més agradable aquesta tardor, fent que les estones de sofà i manta siguin més entretingudes amb els seus articles. No oblideu donar-li un cop d’ull a la part de salut, parlem de temes actuals i molt interessants. A més, us deixem amb reportatges gastronòmics i llocs on anar a menjar, els quals no et podràs resistir. També podràs descobrir tota la part de motor, de decoració i de tecnologia sobre les xarxes socials; t’assabentaràs de temes molt apassionants.

58

Us desitgem un novembre dolç rodejats dels vostres familiars i amics a la vora del foc.

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


Unitat de tractaments capil·lars

La solució a l’alopècia comuna o androgènica en homes i en dones Bioestimulació capil·lar mitjançant plasma ric en factors de creixement (PRGF) Revitalització capil·lar integral Dr. CYJ Hair Filler Mètode HR3 o dispositiu de díodes làser en format gorra Nutricosmètica capil·lar Mètodes sense cirurgia que, poden ser aplicats de manera simultània per reforçar el resultat.

Implants capil·lars amb la tecnologia més avançada


Viure amb la misofonia

SALUT

Has sentit mai alguna molèstia o irritabilitat a l’ escoltar un so quotidià? Et molesten els sons produits per altres persones mentre mengen, dormen o realitzen alguna activitat repetitiva?

E

l terme misofonia significa odi (miso-) al so (-fonia) i el pateixen aquelles persones que reaccionen de forma irracional a certs sons específics, com el so de mastegar, la tos, els copets sobre una taula o un grinyol. La misofonia es tracta d’un trastorn neurològic en què els estímuls auditius, i en ocasions també visuals, són malinterpretats pel sistema nerviós central i, per aquesta raó, es crea en la persona que la pateix una sensació de malestar i enuig. Els primers símptomes de la misofonia solen aparèixer al final de la infància, tot i que també poden sorgir a qualsevol edat. El procediment més habitual és sentir aquesta reacció de malestar vers un so específic i, posteriorment amb el temps, es van sumant altres sons detonants a aquesta llista. Aquesta afectació podria confondre’s també amb la hiperacusia, la qual consisteix en percebre certs sons d’una forma anormalment alts i sentir inclús dolor físic a l’escoltar-los.

Tant la misofonia com aquesta hiperacusia són trastorns relacionats amb una disminució de la tolerància als sons. Els símptomes de la misofonia es poden classificar en diferents nivells, del 0, sense símptomes, al 10, on hi ha ús de la violència física contra una altra persona o animal. En els nivells intermedis, del 4 al 6, el pacient manifesta un malestar psíquic important i una resposta de fugida o conductes que poden considerar-se socialment inadecuades, com tapar-se les orelles a l’escoltar el so que li molesta. Algunes persones intenten emmascarar els sons detonants de la fobia amb música, provocant altres sons més agradables o simplement evitant l’espai on es produeix el so irritant. Depenent de la gravetat i el nivell de misofonia que pugui patir una persona, les conseqüències poden arribar a ser serioses i on el pacient necessitarà visita mèdica per a posar-hi solució. En l’actualitat, no existeix un tractament o cura de la misofonia. Encara així, el metge pot recomanar diferents tipus de teràpies per a poder millorar la situació del pacient

La misofonia es tracta d'un trastorn neurològic en què els estímuls auditius són malinterpretats pel sistema nerviós central, creant en la persona una sensació de malestar i enuig. El procediment més habitual és sentir aquesta reacció de malestar vers un so específic i, posteriorment amb el temps, es van sumant altres sons detonats a la llista.

05


CLÍNICA NEXUS I FES FRONT A LA FLACCIDITAT

Fes front a la flacciditat amb

Bio-Thread Lift

Com ja sabeu, si hi ha un tret que caracteritza Nexus des dels seus orígens és que sempre està a l’avantguarda dels nous tractaments que l’incansable món de la medicina estètica va generant sense treva. Això, juntament amb la nostra incomparable tecnologia, experiència i professionalitat, ens permet adaptar-los i àdhuc millorar-los per poder oferir als nostres pacients i clients uns tractaments d’altíssima eficàcia i seguretat. Com a exemple d’aquesta irrenunciable filosofia de treball, volem presentar-vos avui aquesta tècnica que hem afegit al nostre catàleg i que, gràcies als excel·lents resultats que obtenim, és, ara com ara, un dels tractaments més sol·licitats pels nostres pacients. Bio-Thread Lift és una nova tècnica mèdica, no quirúrgica, basada en la implantació de fils bio-reabsorvibles a la dermis i/o subdermis, que té un doble efecte: millora significativament la flacciditat al teixit despenjat en formar una xarxa de suport (efecte lífting) i, alhora, estimula paral·lelament la inducció de col·lagen dèrmic i elastina per actuar sobre la causa que el provoca (efecte anti-aging). Els fils emprats són atòxics i apirògens i d’una seguretat absoluta. Es poden utilitzar en totes les àrees facials (sobretot en galtes, celles, solcs nasogenians i per

06

Els resultats s’observen immediatament redefinir l’oval facial), i també de manera corporal a les zones més castigades per la flacciditat, com cuixes, abdomen i cara posterior de braços. A part de com a tractament reparador del despenjament cutani, també s’utilitza com a tractament preventiu en persones més grans de 35 anys que ja presenten signes incipients de flacciditat. Abans del tractament es realitza sempre un estudi tensional cutani per determinar les àrees que cal tractar i quin nombre i tipus de fil emprar, ja que n’hi ha de molts tipus (monofilaments, multifilaments, espiculats, bidireccionals, combinacions, etc.) i no són comparables entre sí. Així, existeixen, per exemple, fils amb un efecte tensor 30 vegades superior al d’altres molt més simples i barats, i aquests darrers són, lògi-


FES FRONT A LA FLACCIDITAT

cament, els que ofereixen certs desaprensius per enganyar els pacients i fer-los creure que tots els fils són iguals. Cal, per tant, abans de sotmetre’s al tractament, preguntar el tipus de fil que s’emprarà per evitar ser estafats o que el tractament no tingui cap efectivitat. Així mateix, la tècnica, l’experiència i la habilitat del metge que realitza el tractament és de gran importància per assolir uns resultats satisfactoris. Aquesta tècnica es complementa perfectament amb altres tractaments tensors i regeneradors cutanis (com la biorestauració cutània de què ja us hem parlat a bastament) o amb altres tècniques instrumentals com la radiofreqüència, amb els què aconseguim un efecte sinèrgic molt notable que es tradueix finalment en una millora de l’efectivitat del tractament. Els resultats s’observen immediatament, però varien segons l’edat, el nivell de flacciditat i la qualitat prèvia de la pell, i cal esperar uns tres mesos per veure el final definitius. En termes generals, la durada del seu efecte sobrepassa l’any i mig, si bé s’aconsella un manteniment anual per assegurar la continuïtat i millora els resultats obtinguts.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Bio-Thread Lift és una nova tècnica mèdica, no quirúrgica, basada en la implantació de fils bio-reabsorvibles a la dermis i/o subdermis, que té un doble efecte: millora significativament la flacciditat (efecte lífting) i, alhora, estimula paral·lelament la inducció de col·lagen dèrmic i elastina (efecte anti-aging) Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

Segrià, 26-30 · Pg. Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · Tel. 973 27 98 10 ·

680 31 55 00 · www.grupnexus.com


SAD i vetlles hospitalàries

A Et dissenyem la teva pàgina web amb les últimes tecnologies

08

la Fundació Residom oferim un gran ventall de serveis per tal de garantir el millor benestar per a les persones. Som especialistes en el servei d’atenció domiciliària (SAD) i vetlles hospitalàries, ja que creiem que son serveis de suport per a moltes famílies. L’entitat té clar que la llar és l’espai de confiança dels nostres usuaris i, per això, intentem dur tots els nostres serveis a l’entorn més proper de cadascun d’ells per facilitar que puguin continuar vivint en l’entorn on han estat tota la seva vida. Per un costat, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) es basa en realitzar les tasques a la llar de les persones o famílies que es troben per motius físics i socials, en situacions de falta d’autonomia temporal o permanent per poder fer les tasques habituals de la vida quotidiana. Així doncs, el nostre paper davant d’aquesta situació és la de desenvolupar les tasques d’assistència, de prevenció i d’educació que els habilitin per una vida autònoma, acompanyant a la persona per millorarne la seva qualitat de vida. El principal objectiu és atendre les necessitats de totes les persones d’una forma personalitzada i individualitzada. Ens adaptem a qualsevol necessitat, donem servei en la neteja de la casa, si ets fora i no pots cuidar del teu familiar, nosaltres podem venir. Si vols que algú t’acompanyi en algun lloc, si t’has fet mal i has de fer rehabilitació o si necessites un suport extra amb el teu fill, t’ajudem. Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin. Pel que fa a les vetlles hospitalàries realitzem estades nocturnes als hospitals i acompanyaments en visites mèdiques, ingressos hospitalaris i altres desplaçaments. Així doncs, els professionals que s’encarreguen d’aquesta tasca, acompanyen a les persones quedant-se al seu costat si estan ingressades a l’hospital, també l’acompanyem a les visites mèdiques, realització de proves, tractament... Amb l’acompanyament es fomenta la comunicació i el diàleg, a més ens preocupem de que tothom pugui tenir el suport suficient per poder fer tot el que un vol. Sempre amb una finalitat, que puguin tenir algú amb qui parlar, comunicar-se i crear junts un vincle de confiança. Potenciant la participació en activitats i gestions fora de la llar per una bona integració amb l’entorn. Els beneficis de l’acompanyament i les vetlles es donar suport i seguretat en les activitats fora del domicili, millora de la comunicació i la integració social, fomentant els hàbits d’autonomia i la tranquil·litat sabent que tens algú al teu costat. No ho dubtis, volem ajudar-te i fer del teu dia a dia, una tasca fàcil. Treballem amb les persones residents a les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell. Truca’ns sense compromís i t’informarem de tot


"Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin"

SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT

"Som especialistes en

Tractament a domicili

vetlles i acompanyaments Part dels nostres serveis:

hospitalaris"

Atenció a domicili · Serveis d'atenció a la persona. · Serveis d'acompanyament.

Cangurs Serveis de f isioteràpia · Fisioteràpia esportiva. · Fisioteràpia de recuperació. · Fisioteràpia de descàrrega.

Serveis de pedicura i manicura Serveis de podologia Centres de dia i pisos socials

• Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic

Serveis pel benestar de les persones C/ Àngel Guimerà, 40 25430 JUNEDA (Lleida) Tel. 973 150 316 648 653 416 / 648 653 417 info@residom.com

www.residom.org

• Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


Àcars

Pols

  ÀCA R LS

S

Al·lèrgies

Bacteris

NO  A

Diguis

gràcies al DESPARASITADOR

Què és aquesta feina? per què es fa? per a què es fa?

Suor

Virus

Fongs

Amb la nostra ajuda vostè serà capaç de tenir un somni tranquil, obtenint una desinfecció inigualable del seu matalàs. Millora fins en un 80% la prevenció de molèsties, malalties al·lèrgiques i respiratòries, com la rinitis, asma...

F

a uns anys enrere les nostres mares i àvies, cada cap de setmana, agafaven els matalassos i els col·locaven al terrat, amb la finalitat d’espolsar-los i ventilar-los, per tal d’eliminar els àcars. Avui en dia, la tecnologia ha evolucionat i ha permès fer aquesta tasca més fàcil i amb uns resultats satisfactoris. Actualment, la professió del desparasitant d’àcars en superfícies entapissades s’ha convertit en la manera d’extreure aquests paràsits i garantir la salut i el benestar de les persones que habiten la llar. Aquesta feina es realitza mitjançant un aparell portàtil que genera una gran força de succió per tal d'expulsar els àcars de la pols i altres residus que es van acumulant als matalassos, els coixins, els sofàs i altres superfícies entapissades. Per fer funcionar la màquina no és necessari desmuntar cap element ni objecte de casa, és tracta d'un procediment no invasiu per a la salut ni per al medi ambient. El motiu principal pel qual es realitza aquesta feina és per evitar malalties, ja que aquests agents en el moment que es fiquen en contacte amb el nostre sistema respiratori provoquen una reacció inflamatòria que causa al·lèrgies. El matalàs és l’element de la llar que allotja més aràcnids, amb milions de bactèries i àcars, els quals són els responsables de diverses malalties i al·lèrgies respiratòries. Els àcars s’alimenten de les cèl·lules mortes del nostre cos o de les nostres mascotes, entre altres. Cal dir que els àcars són uns aràcnids de mida microscòpica que poden travessar el teixit dels llençols, tot i que s’han de canviar regularment els llençols, la presència d’àcars al matalàs pot seguir essent perillós. La suor i la humitat són factors que afavoreixen la seva alimentació i posterior reproducció. Així com també, és important desmaquillar-se, ja que els productes cosmètics en contacte amb els llençols deixen unes partícules, de les quals els àcars s’alimenten. D’altra banda, cal tenir cura amb les mascotes, ja que el seu pèl, com la seva pell, són un focus de secrecions que contenen al·lèrgens. Passa el mateix amb els peluixos, ja que dins del seu pèl s’emmagatzema brutícia que també pot arribar a ser aliment per als àcars. No ens podem oblidar dels productes cosmètics com els gels, xampús, cosmètics, maquillatge, cremes hidratants, locions d’afaitat... cal que siguin sense parabens, ja que aquest conservant que utilitza la indústria química és molt nociu per al cos humà i un bon aliment per als insectes. Finalment, dir que la tardor és la temporada de més reproducció i és vital realitzar el servei de desparasitació, per gaudir d’una bona salut

10


El único que puede interponerse entre tú y tu resultado eres tú mismo. Pero si tienes fe y perseveras, lo obtienes.

Sólo el 5% de las personas terminan sus tratamientos. Queremos un resultado ya! La inmediatez es la raíz de todos los problemas. La mayoría de las personas eligen hacer algo en su vida. Toman decisiones y se ponen en marcha. Con el tiempo se desesperan porque a veces las cosas van más lentas de lo que a uno le gustaría, entonces desenfocan la atención de sus metas y comienzan a mirar alrededor. Entonces ven cosas atractivas y dejan lo que están haciendo y emprenden nuevos caminos. Luego se dan cuenta de que esos nuevos caminos también tienen sus contras y deciden volver a lo que hacían antes. Pero han perdido un tiempo y un esfuerzo muy valioso. Si hubieran seguido haciendo lo que hacían con paciencia, fe y perseverancia, ya estarían disfrutando del premio y se darían cuenta de que el problema no era el terapeuta, sea quien sea, sino que el problema eres tú y que el que tiene que cambiar es uno mismo. Todo es un proceso y depende de la intención que le pongas. Obtendrás lo que quieres cuando te conviertas en el tipo de paciente capaz de obtenerlo. El único que puede interponerse entre tú y tu resultado eres tú mismo. Pero si tienes fe y perseveras, lo obtienes. Tus dudas y tus preocupaciones alejan de ti tu objetivo. Si eres capaz de eliminar esos conflictos, de limpiarte, entonces todo fluye hacia ti. Tu trabajo es eliminar los muros que has creado tu mismo y que te impiden alcanzar los resultados deseados. Estos te llevan a la duda, la duda a la preocupación, la preocupación al miedo y acabarás abandonando y todo seguirá igual. Si confias en el proceso y mantienes la calma y la actitud positiva, verás aparecer frente a ti todo aquello que quieres y mucho más. De verdad, os quiero ayudar. ¿Quién está hablando ahí fuera en estos términos? La gente quiere caerte bien. Yo no quiero caerte bien, yo quiero transformarte. El momento adecuado para planear cómo quieres que sea tu vida es ahora. Lo que va a marcar la diferencia es la manera que tengas de hacer las cosas en determinada situación Juan Carlos Bosch Tomás (Gerente del Centre Recuperatori Pardinyes)

11


Ilerdent

ofereix reparacions Xpress de pròtesis dentals per garantir la comoditat dels seus pacients

S

i no tenir dentadura ja és dolent, patir una pròtesi defectuosa no és millor: dentadures que “ballen” i no s’ajusten al paladar, fractures, peces que es mouen o cauen… una infinitat de contratemps que els pacients suporten estoicament per por d’haver de prescindir de la seva pròtesi durant dies, fins que no la reparen.

El manteniment de les pròtesis dentals és imprescindible per a la salut i comoditat del pacient

Conscients d’aquesta problemàtica, a Ilerdent, disposen d’una ÀREA PROTÈTICA DE REPARACIÓ XPRESS - 2 HORES situada en el seu laboratori protètic dental propi (Ilab17), ubicat en el mateix edifici. D’aquesta manera, l’equip tècnics protètics i ceramistes pot treballar en coordinació amb el quadre mèdic d’especialistes per àrea de la clínica, perquè la comunicació metge-protètic sigui fluida i així obtenir els millors resultats per als pacients. A més, són els doctors d’Ilerdent qui formen el seu propi equip de tècnics, participant i adaptant el procés de fabricació de les pròtesis a les particularitats de cada pacient. Fet que permet augmentar les prestacions dels serveis i garantir:

• L’ús de materials de màxima qualitat en les pròtesis. • Temps de lliurament ràpids i retocs immediats perquè les protésis siguin perfectes.

• Reparacions en 2 hores “garantides”. • Preus molt competitius.

Ilab17 fundat per Miquel Gensana Ruestes (Col·legiat 17)

del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya i amb més de 30 anys d’experiència en el sector dental– compta amb les últimes tecnologies del mercat per resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir en el procés protètic

Els doctors d’Ilerdent formen el seu propi equip de tècnics, participant i adaptant el procés de fabricació de les pròtesis a les particularitats de cada pacient ILERDENT

C / Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA

HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a:

trucant al 973

ilerdent@ilerdent.com www.ilerdent.com


www. missatges.com


La importància de la

VITAMINA C a vitamina C, també coneguda com vitamina antiescorbútica, és un compost imprescindible per al desenvolupament i el creixement, el qual també ajuda a la reparació de teixits del cos i funciona com a antioxidant. Aquesta vitamina s’utiliza per formar una proteïna important per produir la pell, els tendons, els lligaments i els vasos sanguinis. A més, és important per sanar ferides i formar teixit cicatricial, reparar els cartílags, els ossos i les dents. El nostre organisme disposa de mecanismes antioxidants fisiològics, però l’adaptació alimentària de substàncies antioxidants incrementa l’eficàcia d’aquest mecanisme, a més dels efectes derivats de la capacitat antioxidativa dels mateixos aliments ingerits. Alguns processos i substàncies poden incrementar l’oxidació en el nostre organisme i, per tant, afavorir el procés d’envelliment: la contaminació ambiental, fumar, el consum elevat de begudes alcohòliques, una ingesta excessiva de greixos... La vitamina C és un de molts antioxidants, els quals són nutrients que bloquegen part del dany causat pels radicals lliures, que es produeixen quan el cos descompon un aliment o quan està exposat al fum del tabac o a la radiació. L’acumulació d’aquests radicals lliures, amb el temps, és també responsable del procés d’envelliment i poden jugar un paper important en el càncer, la cardiopatia i en trastorns com l’artritis. El cos no pot produir aquesta vitamina C per si sol ni tampoc emmagatzemar-la, per aquesta raó, és molt important incloure molts aliments que continguin aquesta vitamina a la nostra dieta diària. Les fonts alimentàries més habituals de vitamina C són el pebrot, els cítrics, les maduixes, els kiwis, la pinya, el meló, els tomàquets i les verdures consumides crues, entre d’altres. Per a poder cobrir els requeriments bàsics d’aquest nutrient, els nens han d’ingerir diàriament entre 20 i 60 mg, mentre que la ingesta de vitamina C en adults hauria de ser de 60 mg/dia

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

Policlínic Lleida C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


Diagnòstic precoç del càncer de pròstata Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears. Disposen de 25 centres de diagnòstic dotats amb equips tecnològics d’última generació, amb la més alta gamma de proves diagnòstiques.

En què consisteix el diagnòstic?

REVISIÓ UROLÒGICA Mitjançant una consulta exprés, es valorarà la seva història clínica, realitzant una ECO i una fluxometria a la mateix visita.

RESSONÀNCIA MAGNÈTICA La ressonància magnètica ha demostrat ser una tècnica no invasiva amb gran fiabilitat per detectar zones d’alta sospita turmoral.

BIÒPSIA PER FUSIÓ Mitjançant la fusió d’una imatge RM i una ecografia a temps real, es practiquen les biòpsies específiques sobre les àrees sospitoses.

DECISIÓ DEL TRACTAMENT Una vegada obtingut el diagnòstic definitiu, serà important valorar el millor tractament. Entre ells, trobem la vigilància activa, HIFU o la cirurgia robòtica.


Noves tecnologies en el diagnòstic del càncer de pròstata permeten la detecció de petites lesions neoplàstiques en casos d’alta sospita clínica. A Centre Mèdic Diagnòstic Alomar, disposen eines de detecció d’un nivell excepcional, amb un alt nivell de ressolució d’imatge en les proves per a un diagnòstic precoç i eficaç i amb l’equipament més potent del mercat de 3 Tesla. Dins dels nous centres especialitzats en RM multiparamètrica de pròstata, s’han incorporat el mètode de fusió ecogràfica. Aquesta nova tècnica per al diagnòstic del càncer de pròstata duplica la precisió diagnòstic i passa a ser del 40% al 90%. Mitjançant la fusió de la imatge RNM i l’ecografia a temps real, es practiquen biopsies específiques sobre les àrees sospitoses. Gràcies a l’elevat valor predictiu de la prova, podrem confiar en el diagnòstic per punció i evitar, en molts casos, les biopsies posteriors innecessàries (www.uroalomar.es)

La biopsia per fusió La majoria de les biopsies es realitzen a cegues i, en conseqüència, és necessari prendre entre 8 i 10 mostres de cada zona de la pròstata guiant-se únicament per l’ecografia. Al tractar-se de mostres

Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears i amb 25 centres de diagnòstic. aleatòries no dirigides específicament a la pròstata, hi ha un 25% menys de probabilitat de no detectar una pròstata amb un tumor. Gràcies a la fusió de les imatges ECORM, podem realitzar biopsies dirigides, disminuint així la quantitat de mostres necessàries adquirides, el percentatge d’infeccions i, el més important, el dubte de si s’ha aconseguit la mostra de la zona específica tumoral o no. A més, aquesta tècnica de biopsia per fusió també permet delimitar amb gran precisió la zona anatòmica de la pròstata.

La ressonància magnètica multiparamètrica • Què és la ressonància magnètica? La ressonància magnètica és una tècnica diagnòstica per imatge no invasiva que no utilitza radiacions ionitzants i és totalment innòcua. Per a realitzar-

se la prova, ha d’estirar-se sobre una llitera durant 30 – 40 minuts i, durant l’exploració, s’aplicarà un contrast endovenós que servirà per poder ressaltar estructures de la pròstata. • Tècnica d’elecció per al diagnòstic no invasiu del càncer de pròstata. El diagnòstic del càncer de pròstata està basat en xifres de PSA i biòpsies sistemàtiques convencionals que presenta series limitacions en l’eficàcia de la seva detecció i en la majoria de pacients, els deixa la incògnita de no saber si realment estan lliures de malaltia. La ressonància magnètica multiparamètrica ha demostrat ser la tècnica d’elecció per al diagnòstic inicial del càncer de pròstata ja que té la capacitat de poder valorar la pròstata en la seva totalitat. La ressonància magnètica multiparamètrica, permet millorar l’estratègia en del càncer de pròstata així com en el seu diagnòstic, estadificació, seguimente i monitorització terapèutica. La RM, permet també combinar informació morfològica i funcional al mateix temps mitjançant l’aplicació de seqüències com l’espectroscopia, la difusió i el contrast endovenós dinàmic en el mateix estudi, constituint així la RM multiparamètrica

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


www.talentspsicologia.es

TERÀPIA

PSICOLÒGICA Necessària per a tothom

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

TRUCA’NS!

667 560 225 18

nar a teràpia psicològica és la manera d’estimular pensaments, sentiments, sensacions i coneixements que té el pacient però que no sap com aplicar-los o que no sap identificar-los plenament. La principal eina de treball en la teràpia és parlar encara que, de vegades, també s’utilitzen altres tècniques, com el dibuix o l’escriptura. Tenir una bona salut mental és necessari per fer front a la vida de manera satisfactòria, per aquest motiu, quan acudim a un psicòleg és perquè ens ajudi a canviar el diàleg, la comunicació, el pensament, les idees i també el comportament per tal d’aconseguir trobar-nos bé amb nosaltres mateixos. Així doncs, el fet d’anar a teràpia produirà beneficis en la persona, es practicaran noves formes de pensar i afrontar les situacions quotidianes, els problemes i sobretot allò que causa malestar. S’aprendrà a superar els sentiments i sensacions com l’estrès, la timidesa, la por... a més, t’ajudaran a trobar la solució a la depressió, l’ansietat, dol i, en general, qualsevol trastorn psicològic. Ens ensenyaran a gestionar de manera satisfactòria els nostres pensaments i sentiments davant dels aspectes de la vida i això generarà beneficis en la salut del nostre cos. Diferents estudis han demostrat que certs problemes de salut com l’obesitat, malalties cròniques com el càncer i la diabetis, poden tenir el seu origen a problemes emocionals que si les tractem amb temps, es poden solucionar amb l’ajuda de la psicoteràpia. Sortiu dels tòpics de que acudir a un psicòleg només ho fan els que estan malalts o que han tingut un incident traumàtic. La teràpia és per a tots, no hi ha edat, gènere, ofici, professió, nivell econòmic ni res que limiti la possibilitat de recórrer a la teràpia psicològica. Amb la teràpia, l’objectiu és aconseguir tenir els recursos per deixar de patir i arribar a ser feliç, perquè tots ens ho mereixem i és possible. L’autoestima és el conjunt d’idees, pensaments, sentiments i altres percepcions que tenim de nosaltres mateixos, essent un dels principals elements de la nostra personalitat i, en conseqüència, del caràcter. Una sana autoestima ens permet reconèixer les nostres idees, pensaments, necessitats, aspiracions, així com també confiar en les nostres habilitats, aptituds, capacitats i intel·ligència, la qual cosa ens permet sentir valor i viure amb confiança i seguretat. En definitiva, sense confiança i sense respecte en nosaltres mateixos no és possible aspirar a la felicitat. La baixa autoestima permet que tinguem por de tot, fins i tot s’arriba a tenir la sensació d’estar cansats de la vida. Tot això contribueix a l'aparició de la depressió, no ho permetis

Acudeix a un psicòleg perquè t’ajudi a afrontar els diferents moments de la vida, per tal de tenir una estabilitat emocional que et permetrà ser feliç en cada etapa de la teva vida


Cuida’t la vista!

Saps la importància de tenir una bona agudesa visual? abeu com funcionen els nostres ulls? Què significa agudesa visual? L’ull humà treballa com una càmera fotogràfica, la llum arriba a través de la còrnia, passa per l’iris, que actua com un diafragma regulant l’entrada de llum, traspassa la pupil·la i arriba al cristal·lí. És aquest últim l’encarregat d’enfocar amb precisió la imatge sobre la retina i, després

20

d’aquest pas, aquesta imatge arriba al cervell a través del nervi òptic.

Per mantenir una bona qualitat de la nostra visió és molt important tenir-ne cura i revisar-la de forma periòdica Per altra banda, l’ agudesa visual es defineix com la capacitat del nostre sistema visual per analitzar i enfocar detalls dels objectes en unes condi-

cions determinades com una certa il·luminació o una distància concreta. Com major sigui aquesta agudesa visual, més clars veurem definits aquests detalls en les característiques de l’espai on es troben. D’una forma més tècnica, podem dir que l’agudesa visual és la capacitat de percebre i diferenciar dos estímuls visuals separats per un determinat angle, o el que és el mateix, la capacitat de resolució espacial del nostre sistema visual.


Encara així, l’agudesa visual no és només la conseqüència del bon estat i funcionament de l’ull, sinò que també depèn de l’estat de la via òptica i de l’escorça visual. Això és degut a que, en la visió, també hi té molta importància el nostre sistema òptic, és a dir, entren en joc alguns factors neuronals. La pèrdua de visió, motivada per diversos tipus de trastorns visuals, es produeix fonamentalment en persones grans. Els defectes de refracció, com la miopia, la hipermetropia i/o l’astigmatisme, poden ser els principals desencadenants de la pèrdua de l’agudesa visual. Tot i que no es percep com una malaltia, ja que es considera un procés propi de l’edat, aquesta pèrdua afecta negativament a la qualitat de vida, dificulta la independència de qui la pateix, pot provocar caigudes o accidents i, fins i tot, problemes de mobilitat. Si es dona el cas de prescenciar canvis en el comportament de la visió en les activitats diàries com llegir, conduir o veure la televisió, convé detectar-ho el més aviat possible i posar-hi remei,

per tal que el problema no augmenti amb el temps i no forçar la nostra visió per intentar veure-hi millor. Si es noten aquestes problemàtiques, cal acudir a un especialista per tal de revisar la visió i comprovar si aquesta ha tingut alguna variació o pèrdua. Per aquesta raó i per mantenir la bona qualitat de la nostra visió, és molt important tenir-ne cura i assegurar-se de revisar-la de forma periòdica. En el cas de tenir diabetis, s’han de controlar els nivells de glucosa a la sang i realitzar revisions més constantment. Cal vigilar amb l’excés del colesterol, seguir una alimentació equilibrada, deixar de fumar (si és el cas) i protegir els ulls de les radiacions solars

L’agudesa visual es defineix com la capacitat del nostre sistema visual per analitzar i enfocar detalls dels objectes en unes condiciones determinades com una certa il·luminació o una distància concreta

“La tranquil·litat d’estar en bones mans” Acollidora i familiar • Places privades i concertades Tota estada i centre de dia • Cuina pròpia El millor equip de professionals!

C/ Pi i Margall, 21, 1r · 25004 Lleida · Tel. 973 22 26 49 / 610 43 40 56 info@residenciavergedemontserrat.com

www.residenciavergedemontserrat.com 21


Les dents i l’alimentació

Aquells aliments rics en calci i en vitamina C són especialment útils per a poder reforçar les nostres dents i salut bucal

I

gual d’important que raspallar-se les dents, l’alimentació també afecta a la salut i cura bucodental. Els aliments que mengem i la seva freqüència d’ingesta afecten l’estat de salut general i, conseqüentment, també ho fa a les dents i les genives. Segons els aliments i nutrients que mengem, poden afectar d’una forma negativa la nostra salut bucodental fent que la boca no resisteixi determinades infeccions. El dolç o les begudes ensucrades, per exemple, poden provocar el desenvolupament de càries, mentre que altres aliments com el vi o els cítrics, poden desencadenar un enfosquiment i/o l’erosió de l’esmalt de les dents.

22

Per tot això, cal tenir present la llista del millors aliments per aconseguir una bona salut bucodental, com són la llet i derivats, les fruites i verdures, els aliments amb fibra i beure aigua, entre d’altres, així com no deixar de banda la importància de controlar aquells que la perjudiquen, com les llaminadures, el tabac o l’alcohol. A banda d’una bona raspallada amb pasta dentífrica fluorada després dels àpats, aquestes mesures alimentàries ajudaran a tenir unes dents fortes i una boca sana. Una nutrició adequada és important per prevenir qualsevol tipus de malaltia, sigui bucadental com general. Per això, la qualitat i la consistència dels aliments, la seva composició nutricional i les combinacions amb les quals es mengen poden afectar a la salut bucal. A més, aquells aliments rics en calci i en vitamina C són especialment útils per a poder reforçar les notres dents. Si ets dels que menges entre hores, opta per aliments com el formatge, les hortalisses crues, les fruites o els iogurts, els quals formen alguns dels aliments nutricionalment importants i ajuden a mantenir una bona higiene bucal


SIGUIS MARE QUAN TU VULGUIS

U

na cosa tan important com la maternitat, sembla ser que per a les multinacionals com Facebook i Apple és un tema delicat, ja que aquestes dues empreses paguen a les seves treballadores la congelació d’òvuls. Facebook va iniciar aquesta activitat al 2014 i Apple ho va implementar el 2015. La cadena NBC News va dir que aquesta acció volia fomentar que l’edat fèrtil s’inverteixi treballant en aquestes empreses i no “perdent el temps dedicant-se a la maternitat”. Cal recordar que l’edat més fèrtil d’una dona està entre els 20-35 anys. Quan coincideix la maternitat i la vida professional, moltes vegades les dones es troben en un punt important de la carrera professional i potser no desitgen ser mares en aquell moment, i el que volen es posposar la maternitat. En aquests moment hi ha l’oportunitat de poder congelar els òvuls. Doncs bé, és fantàstic que a EE. UU (pioners en quasi tot) grans empreses com Facebook o Apple proporcionin a les seves treballadores aquesta possibilitat. El preu del tractament de vitrificació d’òvuls és d’uns 20.000 dòlars ( 15.760 €) als EE UU.

Cal recordar que l’edat fèrtil d’una dona està entre els 20-35 anys

La vitrificació d’òvuls és la tècnica que s’ofereix a les dones per no haver d’escollir entre “la carrera o els nens”. A vegades, la dona no pot ser mare per tenir els òvuls envellits (a vegades passa a partir dels 38 anys i s’accentua a partir dels 40), i es recorre a una donant (que serà una dona menor de 32 anys i anònima del país ). En canvi, amb el tractament de vitrificació d’òvuls s’aconsegueix que cada dona sigui la seva pròpia donant (i utilitzi els seus propis òvuls quan vulgui ser mare). És una tècnica molt senzilla i no cal anar als EE UU. Les clíniques de reproducció de tot Espanya oferim preus molt més econòmics. Actualment, la vitrificació d’òvuls costa uns 2.600€ i en el moment en que es volen utilitzar els òvuls valen uns 2.500€ més (molt lluny dels 20.000 dòlars dels EE UU ). Alguns aplaudeixen aquesta decisió de Facebook i Apple i altres afirmen que aquest tipus d’acció només serveix per confirmar que la carrera i la maternitat són incompatibles. Aquí, a Espanya, no existeixen dades oficials del nombre de dones que congelen els òvuls ni els motius, però les xifres estan al voltant del 60% per motius socials i un 40% per càncer Text CEFER

• Fecundació in Vitro • Inseminació artificial • Donació d’òvuls • ROPA

Només hi ha una força que ho mou tot, el desig. C / Governador Montcada, 13 • 25002 LLEIDA Tel. 973 273 069 • lleida@institutocefer.com www.institutocefer.com

23


DECORACIÓ

ESTALVI ENERGÈTIC

• Tingueu cura de mantenir els equips i sistemes de calefacció en bon estat per garantir-ne la màxima eficiència. Si teniu llar de foc o estufes que requereixen una combustió dins la llar, feu una revisió i neteja anual de les sortides de fum per assegurar-vos que no estan obstruïdes i evitar possibles intoxicacions per monòxid de carboni. Si teniu llar de foc o estufes que requereixen una combustió dins la llar, feu una revisió i neteja anual de les sortides de fum per assegurar-vos que no estan obstruïdes i evitar possibles intoxicacions per monòxid de carboni. • Per afavorir un adequat escalfament

Q

Salut al teu habitatge

uan arriba l’hivern i les baixes temperatures cal tenir en compte certs aspectes per tal de mantenir la llar en unes condicions òptimes per gaudir d’una bona salut. Cal tenir les cases ben aïllades i mantenir les estances a la temperatura adequada i així no patir una elevada despesa energètica ni de diners. Viure en una casa freda pot comportar riscos per a la salut, sobretot per als infants, gent gran o malalts crònics. Les baixes temperatures fan disminuir les defenses i produeixen canvis en l’organisme que afavoreixen l’aparició de malalties com, el refredat, la grip, la bronquitis o la pneumònia. La convivència amb baixes temperatures a casa pot agreujar malalties cròniques com poden ser les artrítiques o reumàtiques i, fins i tot, pot augmentar el risc de patir malalties respiratòries i cardiovasculars. Per això, cal preparar-se perquè aquests mesos no afectin el nostre benestar, equilibri personal ni la nostra qualitat de vida.

Mesures preventives a la vostra llar • Mantingueu la llar a una temperatura adequada, en què el mínim ha de ser de 18ºC a les habitacions d’ús diürn i mínim 15ºC a les habitacions d’ús nocturn. Si no podeu mantenir la calefacció tot el dia, tingueu l’estança més habitual calefactada i les habitacions escalfeu-les abans d’anar a dormir. Segons la OMS l’interval de temperatures adequades a la llar és d’entre 18º a 24º C. 24

de la llar i millorar-ne l’eficiència, no obstruïu els radiadors amb mobles o altres objectes al davant i poseu reflectors al darrere per afavorir la transmissió de calor. En el cas dels radiadors mòbils situeu-los sota les finestres i a les parets més fredes, així creareu una barrera i evitareu que l’aire fred penetri dins la llar.

• Eviteu les estufes de butà, poden ser molt perjudicials per a la nostra salut ja que generen humitat i diòxid de carboni, la qual cosa empitjora l’estat de l’aire i poden generar la sensació de fred. • Aprofiteu la calor del sol, procureu te-

nir les persianes obertes durant les hores d’insolació i tancar-les just quan es faci fosc. Així com també, aïlleu les canonades de la calefacció i l’aigua calenta en aquells trams que es trobin en zones no calefactades com ara l’exterior, els garatges o les habitacions que no feu servir.

• Porteu una vida saludable, un cos en bona salut és més fort contra les malalties com ara els refredats o la grip. Preneu begudes calentes o tèbies per augmentar la temperatura del cos. Feu una dieta equilibrada, lleugerament alta en greixos, per ajudar el vostre cos a lluitar contra el fred. Feu exercici moderat regularment.

Consells per estalviar energia i diners en la factura de la llum • Ajustar la temperatura de la nevera a 6ºC i del congelador a -18ºC. Tingueu cura de mantenir-los nets i sense gel i reviseu que les gomes de la porta estiguin en bon estat.

• Poseu la rentadora plena i amb programes ECO.

•  Eviteu l’assecat al rentaplats, només deixant la porta oberta els plats s’assequen sols.

• Tapeu les olles mentre cuineu i

apagueu el foc abans d’acabar, així aprofitareu més la calor. Utilitzeu olles i paelles més grans que la superfície del foc i sempre que pugueu cuineu amb l’olla de pressió.

•  El forn és un electrodomèstic que consumeix molta energia; sempre que l’utilitzeu feu-ho amb la mínima temperatura possible, no l’obriu mentre està cuinant i apagueu-lo una estona abans per evitar la calor residual.

•  No

us oblideu d’apagar els aparells electrònics que no estigueu fent servir com ara el televisor i l’ordinador. Utilitzeu regletes amb endolls per evitar l’standby.

•  Reguleu la temperatura de l’aigua

calenta a la caldera o el termo elèctric per evitar que cremi quan obriu l’aixeta.

• Substituïu les antigues bombetes per noves tecnologies com ara LED o baix consum

Les persones vulnerables i/o amb malalties cròniques poden visitar els serveis socials del seu municipi o barri que els ajudaran a poder fer front a aquestes situacions.

Info: gencat salut


Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.

EXPOSICIÓ DE PAVIMENTS, cuines I BANYS L’empresa distribueix les primeres marques en paviments i revestiments. Treballa en el disseny d’acabats i cuines amb els millors materials del mercat.


CONSTRUCCIÓ Es realitzen pressupostos sense cap tipus de compromís. A més, per transportar tots els materials hi ha diversos mitjans de transport, serveis de grua o contenidors per a poder portar-ho al lloc de l’obra

FERRETERIA Gran varietat de productes i eines de la màxima qualitat per a que l’obra a realitzar sigui un èxit en el seu acabat

Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

JARDINERIA Diverses opcions de testos, tant per a interior com per a exterior, així com diferents eines de treball per a la jardineria

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


Text: Marta Sanahuja Fotografia: Alícia Farré

Durant aquesta època de l'any, Horticultura Bellmunt també ofereix una gran varietat de flors, de diferents colors i formes, per donar vida al teu entorn ns tornem a rodejar de plantes i flors, ens endinsem en les varietats de tardor i hivern. Una vegada més, una gran quantitat de productes ens alegra l’esperit a Horticultura Bellmunt. Varietats com el Pensament, Ciclamen, Calluna, Assalea, Camèlies, tot tipus de flors que provenen de bulbs...així com també les que hi són tot l’any, els cactus i les crassules, tot això els envolta i els dona vida. Tant el Joan com la Victòria ens donen uns consells per tenir el nostre espai natural preciós i ens asseguren que amb el fred, també pots tenir-ho tot ben 28

alegre. En diverses ocasions i sobretot a l’hivern, desconeixem els cuidats de les flors però, igualment, podem dir que les dificultats són mínimes. Necessiten el sol de dia, tenir humitat però no omplir d’aigua el plat i regar-les sempre per baix. Cal recordar que és millor que les flors d’hivern passin una mica de set abans que tenir un excés d’aigua. Durant aquesta època de l’any, Horticultura Bellmunt també t’ofereix una gran varietat de flors, de diferents colors i formes, ja que la majoria estan cultivades per ells. Més enllà de les flors, Horticultura Bellmunt té com a objectiu millorar el medi ambient, així com també col·laborar i treballar amb empreses solidà-

ries que destinen els diners a alguna investigació de l’àmbit sanitari. Tenen distribuïts diferents contenidors per tots els metres d’hivernacles i terreny, cada un per reciclar diferents materials segons les seves característiques. La calefacció que utilitzen és de pi triturat (biomassa) per tal de beneficiar el medi ambient. Amb els palets, separen els europeus de la resta per tal de fer l’intercanvi i reutilitzar aquells que poden ser destinats per a aquest ús. Ens expliquen que des de que estan al capdavant de l’empresa, han intentat adaptar-se al que ha exigit el mercat, han millorat la tecnologia i la forma de fer més efectiva la seva feina. I és que, qui té una casa avorrida és perquè vol.


Flors de ciclam

La flor de Pasqua En el món de la floristeria, la flor de pasqua es coneix com a Euphorbia Pulcherrima, però el nom més corrent és Poinsettia. El seu origen és mexicà, ve dels països càlids i la podem trobar de moltes varietats i de molts colors diferents, però les conegudes com a oficials, són les vermelles. Aquest tipus de flors està entre les deu primeres plantes més venudes de tot el món. El seu nom de flor de Pasqua sorgeix degut a la coloració de les seves bràctees al voltant de Nadal, quan els dies són curts i els nits llargues, i el seu cultiu dura entre 6 i 7 mesos. Gairebé tothom es queixa que dura poc, però...

la sabem cuidar? 1r: Reproducció per esqueixos.

Necessita una temperatura aproximada de 24º amb molta humitat i els turbes de PH baix.

Flors de crisantem

2n: Durant el cultiu, la temperatura ha

de ser de 20-24º de dia i 16-18º de nit, mai per sota dels 10º.

3r: Regar sovint però no entollar. Si utilitzem l’aigua de l’aixeta, cal deixarla reposar 1 dia pel clor, a temperatura ambient i cal que tingui uns 20º, ja que si li fiquem aigua freda provoquem un bloqueig al sistema radicular.

4t: Es recomana tenir la terra amb molt de drenatge.

5è: Recordar que s'ha d'afegir adob sovint però de manera coherent, sense passar-se. Aquesta flor s'ha de col·locar en un lloc lluminós però mai darrera d’una finestra, ja que el vidre pot fer de lupa i cremar-la. No exposar-la al costat d’una font de calor (radiadors o bombes de calor), ja que poden cremar-se les seves fulles. A més, també podrien sorgir certes plagues com els àcars, trips, purgó o mosca blanca, entre d'altres.

Flors de calluna Cal saber que les flors i les plantes són éssers vius que, a banda de decorar la nostra llar o espai natural, aporten grans beneficis per a mantenir una bona qualitat de vida mitjançant una forma senzilla i natural. Per aquesta raó, és força recomanable incloure-les en el nostre entorn. I és que, les plantes milloren la qualitat de l’aire, humidifiquen l’ambient, creen una millor atmosfera, redueixen el soroll i milloren l’estat d’ànim, tot reduint l’estrès i creant una sensació de benestar

Camí de Montcada, Pda. Bovà, 13 Tel. 973 245 412 • Lleida www.horticultura-bellmunt.com

Flors de Ponsettia 29


HOSTALERIA

a coneguda vedella Angus, juntament amb la carn de Wagyu de Kobe, són una de les carns més exclusives i de més qualitat del món. L’ Angus és una raça originària d’Escòcia, concretament de la ciutat amb el mateix nom i, des del segle XIX, és exportada a Estats Units i posteriorment, a Argentina i Uruguai, països que ja s’han convertit en els principals productors d’aquest tipus de carn. Les principals característiques diferencials de la vedella d’Angus és el seu gust i textura, molt tendra i sucosa, i la seva significant quantitat de grases insaturades, fet que aclareix que té molt poc colesterol.

30

Aquesta carn conté un greix infiltrat que provoca aquestes característiques que l’identifiquen i que fan que sigui molt apreciada mundialment. Aquest tipus de vedella prové de les vaques de raça Angus, les quals són de pasturatge i contenen un alt contingut en Omega-3, un àcid gras insaturat, que pot reduir el risc de pressió arterial alta, millorar la circulació de la sang i augmentar la producció de la proteïna encarregada de coagular la sang. Es tracta d’una carn que és bona, no només pel seu gust i textura, sinò també perquè està qualificada d’orgànica i natural. La raça es caracteritza també per la seva resistència i, generalment, poden ser criats en zones de climes canviants, aconseguint així que es puguin criar en diverses zones del planeta i arribar a tenir una alta variabilitat genètica que els permet adaptar-se a les caracterísiques i necessitats de l’ambient on s’hi troben. Les vaques són criades en llibertat en extenses pastures durant el seu primer any i mig de vida i, després, són alimentades amb cereals i panís, fet que els permet guanyar

volum i profunditat, sempre d’una forma equilibrada i armoniosa. Amb formes suaus i de contorns arrodonits, les vaques de vedella d’Angus adquireixen també una bona massa muscular. Els animals de la raça Angus es caracteritzen per tenir un pelatge de color negre i per no tenir cap tipus de banyes. Totes aquestes característiques generen que aquest tipus de vedella, juntament amb el seu exquisit sabor, sigui considerada com una de les millors carns i amb un major prestigi a nivell internacional. Aquesta vedella es pot vendre i comercialitzar-se en diferents formats, com hamburgueses o entrecot, tot i que no es comercialitza gaire al nostre país, cada cop són més les empreses del sector les que aposten per aquest tipus de carn d’alta qualitat

Les vedelles Angus són de pasturatge i contenen un alt contingut en Omega 3, un àcid gras insaturat que pot reduir el risc de pressió arterial alta i millorar la circulació de la sang


MARTÍN FIERRO C/Baró de Maials, 99 25005 Lleida Tel. 973 245 808

ot i que el nom de Martín Fierro recorda a un personatge de ficció, a la ciutat de Lleida podem trobar-lo en forma de carnisseria des de fa més de 8 anys. Només entrar a la botiga, enamora la seva varietat de carns, embotits i preparats que ofereixen a la gran vitrina. Per tal d’aconseguir l’èxit i la màxima qualitat, és necessari treballar dur, i així ho saben els seus propietaris, l’Hugo i la Rosa, els quals han crescut darrere d’un taulell i saben molt bé com rebre i atendre als clients, amb un bon somriure. No ens podem oblidar que per aconseguir tot això és necessària l’ajuda de la Consuelo i la Roxana. Martín Fierro ofereix una gran varietat de productes de qualitat i on hi destaca una en particular, la vedella d’Angus, provinent del Pirineu català, amb grans valors nutricionals i criada de manera natural. A la botiga, la podràs trobar en diferents formats, per a que la cuinis de la manera que més t’agradi. Entre totes les especialitats, també hi ha la que s’anomena “el corte argentino”, la qual permet que la carn adquireixi una textura i sabor espectacular. L’ equip de Martín Fierro

Recent acabades de sortir del forn i amb una olor deliciosa, tenim l’oportunitat de degustar les seves empanades artesanes, amb la carn a foc lent i la pasta al seu punt ideal de cocció. Sí, ho podem confirmar amb tota seguretat: són una delícia excel·lent per a tots els paladars. Si teniu un esdeveniment important, a Martín Fierro també us prepararan un assortiment d’embotits i/o canapès que et faran quedar com el millor amfitrió. Al Nadal, també elaboren un menú per a que t’emportis el menjar a casa i el cuinis al teu gust, així segur que hi fiques tot allò que a tu t’agrada.

Les empanades artesanes. Boníssimes!

El tracte, el producte i el servei són excepcionals, cosa que els ha permès tenir una clientela fixa i fidel a la seva botiga. Fins i tot, tenen diferents establiments i empreses que confien en la seva qualitat i els encarreguen la comanda cada setmana. Des de Martín Fierro volen agrair a totes les persones que han permès fer realitat el seu somni i donar les gràcies a tots els seus clients Productes de vedella d’Angus


On anem a menjar? CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) 973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes

Av. Garrigues, 94 25001 LLEIDA 973 830 739 www.barrestauratesonakaylleida.com

C/ Dr. Combelles, 9 25003 LLEIDA 973 834 062 De dilluns a dissabte de 8:00 a 1:00

32

www.restaurantlescomes.com


PERNILERIA CERVESA DE BODEGA i molt més!

Av. Doctor Fleming, 10 · 25006 LLEIDA Tel. 973 007 940

33


Texto: Mateu Blanch Fotografía: Alícia Farré y Marta Sanahuja

aravista recibe con los brazos abiertos el frío y la niebla, paisaje tradicional y característico del invierno leridano. Esta estación fría nos trae una propuesta de mariscada desenfadada, la cual consiste en un festival de los mejores mariscos frescos del día seleccionados de nuestra pescadería. Encontrar la máxima pureza, aroma, sabor y textura es uno de nuestros principales valores. La experiencia desenfadada empieza degustando mariscos en su estado más puro,

Ctra. d’Artesa de Segre - Montblanc, km1 25730 ARTESA DE SEGRE (Lleida) Tel. 973 40 00 98 · 609 694 272 celler@coopartesa.com 34

tal y como nos ofrecen nuestros mares y océanos: ostras, erizos y almejas Fina del Carril al natural, presentadas con hielo pilé. Seguimos con las cocciones en agua mar: camarones, nécoras, centolla, buey de mar y canaíllas con dúo de salsas de cóctel y de romesco. Continuamos con la vaporada gallega de percebes y mejillones y, después, llega la cocción de plancha con zamburiñas, cigalas, gambas rojas de Palamós, carabinero XL y bogavante azul.


La experiencia desenfadada empieza degustando mariscos en su estado más puro, tal como nos ofrecen nuestros mares y océanos Para que la experiencia sea redonda, mimamos hasta el último bocado. Por eso, finalizamos con un cóctel comestible convertido en una seductora Torrija Colada. Se trata de un cremoso brioche de vainilla de Tahití con una lámina caramelizada de coco natural ahumado y nieve de

Avinguda de Balmes, 38 25005 Lleida • Tel. 973 85 60 09

piña tropical. Al probar este postre, tu imaginación empezará a viajar, ya que los sabores te transportan a otros lugares maravillosos del mundo. Este cóctel de coco y piña evoca la idea del paraíso, estar en la playa debajo de una palmera y contemplar el mar


On anem a menjar?

C/ Riu Ebre, 39 baixos 25001 LLEIDA 973 803 516 de dimarts a dissabte, de 9:30 a 00:00 Diumenge de 9:30 a 15:30

Pl. Blas Infante, 1 25001 LLEIDA 973 839 098 De dilluns a dissabte de 7:00 a 22:00 Diumenge de 8:00 a 14:00

36


www.restaurantplatz.com Dilluns tancat Dimarts, de 12:30 a 16:00 Dimecres i dijous, de 12:30 a 16:00 i de 20:00 a 24:00

Humbert Torres, 7 25008 LLEIDA 973 930 083

Divendres i dissabte de 12:30 a 16:00 i de 20:00 a 01:00 Diumenge, de 12:30 a 16:00

info@restaurantplatz.com

37


Plaça Paeria, 6 · 25007 Lleida Tel. 973 98 68 45

Fusió gastronòmica italiana i espanyola n ambient modern i transgressor però alhora càlid i íntim. Un dels restaurants - cafeteries més moderns i amb un disseny ben característic a la ciutat de Lleida, evoluciona per oferir un boníssim cafè i complementar-se amb una exquisida gastronomia italiana. Arriba una nova marca i la descobrim sota el nom de La Impremta & Di Giovanni. La cafeteria va començar el seu servei en un local ple d’història. S’hi trobava una antiga impremta, datada del 1700, materials de la qual es van aprofitar com a decoració per al nou racó gastronòmic. La Impremta & Di Giovanni posa a la disposició dels seus clients una carta elaborada d’antipasti, tapes, amanides, 38

pasta i pizza, així com també menús de degustació basats en una barreja de productes italians i espanyols de primera qualitat. Es tracten de menús ben complets i amb una gran varietat amb l’objectiu de satisfer aquells paladars més exigents. Darrere de tot el projecte hi trobem al Diego, un emprenedor del món de la gastronomia i que coneix la cuina italania des de ben petit. Comparteix amb nosaltres el seu entusiasme i ens explica que el restaurant és el seu somni fet realitat, el qual ha compartit amb dos dels seus germans. Encara així, no es conforma amb el que té, sinó que vol continuar treballant al màxim per aconseguir una major superació

personal, oferint la seva gastronomia i compartint la seva passió. Avui en dia, en Diego té en ment poder fer una remodelació al local per poder fer la cuina més gran i potenciar encara més la gastronomia que s’hi prepara. Per a les properes dates de Nadal, la Impremta & Di Giovanni prepara menús especials, els plats dels quals passaran a oferir-se diàriament a la seva carta després de les festes, així com també sopars d’empresa. Continuant amb dates marcades al calendari, el restaurant prepara decoració i ambients especials així com elaboracions gastronòmiques que s’adapten a cada festivitat, com ha realitzat en les recents dates de Halloween i la castanyada.


Un boníssim café i una exquisida gastronomia és el binomi perfecte per gaudir d’una bona estona amb productes de màxima qualitat

La Impremta & Di Giovanni posa a la disposició dels seus clients una carta elaborada d’antipasti, tapes, amanides, pasta i pizza, així com menús degustació en productes italians i espanyols de primera qualitat Tal com diu l’eslògan del restaurant, La Impremta & Di Giovanni, “per al cafè, el menjar i el després”, és per gaudir d’una estona excel·lent i degustar un binomi gastronòmic perfecte de productes de qualitat vinculant les dues gastronomies, l’italiana i l’espanyola, juntament amb música en directe els dissabtes. Una de les delícies més marcades dins la gastronomia italiana és la pizza napolitana, la qual està designada Patrimoni Immaterial de la Humanitat i s’ha convertit en una de les icones arreu del món. En Diego, també originari de Nàpols, ha adquirit tots els coneixements necessaris durant la seva carrera per oferir i vincular la

nostra terra amb la seva estimada Itàlia i compartir els secrets gastronòmics del seu país d’origen amb tots nosaltres, la pizza napolitana inclosa En Diego (dreta) i en Miki (esquerra), degustant un bon café.

La Impremta & Di Giovanni confia en Emme Cafè El restaurant confia en els millors proveedors per oferir un servei excel·lent i així ho fa també amb el cafè. La Impremta & Di Giovanni posa a disposició dels seus clients una varietat exquisida i ben selecta per complementar la seva gastronomia i crear una bona estona d’oci amb un bon cafè. Emme Cafè és l’empresa torradora d’aquesta beguda encarregada d’aportar la seva personalitat i bon gust del cafè al restaurant i està dirigida pel Miki, un enamorat del cafè i de la seva producció que aposta per projectes amb identitat pròpia, com ho és la Impremta & Di Giovanni.


n dels costums més característics del dia de Tots Sants a Catalunya és la Castanyada. Aquesta festa prové d’una antiga festa ritual funerària. Es tracta d’una celebració popular que consisteix en menjar castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada i com a beguda típica per acompanyar-ho, el moscatell. La castanyera és el personatge típic que es pot trobar pels carrers dels nostres pobles o ciutats venent castanyes torrades i ben calentes, i generalment, embolicades en una paperina. L’origen d’aquesta tradició es remunta a l’Edat Mitjana, època en la que per recordar als fidels, la necessitat de resar per les ànimes dels difunts. Durant la nit de Tots Sants es tocaven les campanes de totes les esglésies. El campaner necessitava una gran dosi d’energia per recuperar-se de l’esforç.

La castanya al ser el producte més abundant de la tardor i altament energètica, recuperaven la fatiga amb la seva ingesta combinant-les tot bevent vi blanc per fer-les més lleugeres. El número de campaners era molt elevat en aquells temps i, mentre tocaven s’anaven afegint familiars, amics... per compartir amb ell les penes i ajudar-lo amb aquesta dura tasca. És així com finalment tots van acabar menjant castanyes i bevent vi blanc. Més endavant, als pobles, per la tarda els homes recollien castanyes, moniatos i llenya. Les dones feien pastissos semblants als actuals panellets. A l’arribar la nit es reunien tots al voltant del foc per menjar-se tots junts les castanyes i els moniatos rostits amb llenya i els pastissets que havien fet les dones. D’aquesta manera celebraven el fi de la recol·lecta i resaven pels difunts

Carn amb salsa de castanyes Necessitareu 750 g de filet de bou, 1 ceba, 400 g de castanyes cuites i pelades, 200 g d’orellanes, 1 copeta de brandi, 1 gotet de Pedro Ximenés, 30 g de moll de l’os, 300 ml de brou de carn, 4-5 carquinyolis, 30 g de xocolata negra, 2-3 bitxos frescos (opcional), 1 gra d’all, sal, pebre negre, oli d’oliva verge extra, mantega. Una recepta ideal per ara que comença el fred, per agafar energia i omplir de gust la panxa.

40

Panellets

Croquetes de moniato i formatge Només necessitem mig quilo de moniato, 2 gemmes d’ou, 50 g de mantega, 200 g de formatge semidur tipus Edam, 2 cullerades de cibulet picat, 3 ous, pa rallar, sal i pebre, nou moscada i oli. Si li voleu donar un toc especial, podeu afegir-hi pernil cuinat picat. Aquesta recepta és una excel·lent opció, ja que d’una sola mossegada es reuneixen la combinació ideal de sabor que encantarà a tots els que ho provaran. >> text i foto de www.cuina.cat

Uns dolços tradicionals d’aquest mes de novembre, en que reuneix a petits i grans. Pots combinar-los dels gustos que més us agradin i convidar als amics a prendre el te i degustar uns bons panellets. Només cal que feu la llista de la compra per a que no us falti de res. Apunta, 500 g d’ametlla mòlta crua, 500 g sucre morè, 2 ous, 250 g de moniato o patata, la pell ratllada d’una llimona i mantega. Opcional segons els gustos de cadascú: pinyons, ametlles, coco, xocolata, cafè, cirera confitada, canyella... mmm...que bons!


Disposem d’un grup de furgons que ens permeten repartir els productes amb la màxima rapidesa i seguretat.

Els 42 anys d’experiència avalen la nostra serietat i compromís amb els nostres clients.

Tots aquests paràmetres ens porten a destacar que, per damunt de tot, ens importa la qualitat tant dels nostres productes com la del nostre servei.

Oferim un servei a tota la província de Lleida, Tarragona i també a la franja de Ponent fins a Barbastro.

Les nostres instal·lacions i furgons estan adaptats per tal de que no trenqui la cadena del fred i així arribi el producte al nostre destinatari en bon estat.

No tanquem per vacances. D’aquesta manera, podem oferir en la mesura del possible, servei tots els dies laborables de l’any.

Pol. Industrial Camí dels Frares · Carrer “J”, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA Tel. 973 257 310 · www.avicsa.com

41


On anem a menjar?

MENÚS per a GRUPS

Av. Rovira Roure, 18 · 25006 LLEIDA

973 246 000

C/Baró de Maials, 2 · 25005 LLEIDA (Pardinyes)

873 991 328

Passeig de Ronda, 2O · 25003 LLEIDA

973 82 86 04

de dilluns a divendres, de 8:00 a 23:30 · dissabte i diumenge, de 9:00 a 23:00

42


Plaça Ricard Vinyes, 10 25006 LLEIDA

873 499 387

de dilluns a diumenge, de 9:00 a 00:00

Plaça dels Pagesos, 12 25003 LLEIDA Paseo de Ronda, 2O · 25003 LLEIDA 973 83 07 58 973 28 27 35 de dilluns a diumenge, de 9:00 a 21:00 de dilluns a diumenge, de 12:00 a 24:00

Passeig de les Garrigues, 17-19 GRANYENA DE LES GARRIGUES ( Lleida) Reserves: 973 136 275 info@garbinada.com

CENA Y MÚSICA EN DIRECTO

25 €

por persona

PACK CENA Y ESPECTÁCULO + ALOJAMIENTO Y DESAYUNO

99 € por pareja

www.garbinada.com

43


inònim d’història, de família, de patrimoni arquitectònic. Un viatge d’anada i tornada per reviure el seu llegat indià, on una fusió d’estils i la mèmoria dels seus racons es representa a partir d’una bellesa i singularitat excepcional. Passejar pel Parc Samà és contemplar l’art i la naturalesa en un mateix espai, és comprovar els diferents temps que hi han passat i les empremtes que hi han deixat. Format per palmeres, roures, cedres i pins, l’espai natural del parc no deixa indiferent a ningú. Es tracta d’un jardí romàntic de gran interès cultural i una història que ha marcat tant el seu passat com el seu present.

44

El Parc Samà comença el camí de la seva història l’any 1881, quan Salvador Samà va voler construir una residència de descans envoltada de jardins i natura. L’ obra, realitzada per Josep Fontserè i Mestres, es basava en les formes i els colors de la pròpia natura, mitjançant una empremta modernista amb asimetries arrodonides en verds, blaus i ocres. I és que el Parc Samà és la fusió perfecta entre creativitat i natura, entre art i sensibilitat, un indret excepcional que també comparteix la genialitat del màxim representant del modernisme català, Antoni Gaudí, el qual va col·laborar en l’obra de les edificacions. La passió per la natura i el col·leccionisme d’animals de Salvador Samà va dotar el parc de diferents pavellons i gàbies on hi habitaven, lloros, monos, llops i, fins i tot, cocodrils.

Avui en dia, la fauna continua essent un element significatiu i identitari del parc, la qual es pot observar en diversos racons de l’indret. Des d’aquest punt de vista més exòtic i silvestre, paons, cèrvols i diferents aus prenen el protagonisme entre els jardins, amb el principal objectiu de conservar la idea i els gustos del fundador i recrear un espai que transporta al visitant a la Cuba Colonial ja que, en l’antiguitat, el parc va obtenir diferentes espècies vingudes de Centreamèrica. A més, la voluntat de recuperar aquesta dimensió animalista, també pretén servir com una aula d’educació, observació i conservació, on els visitants puguin admirar, gaudir i comprendre de ben a prop aquest fascinant món de les aus.

El Parc Samà és la fusió perfecta entre creativitat i natura, entre art i sensibilitat, un indret excepcional que també comparteix la genialitat del màxim representant del modernisme catala, Antoni Gaudí.


Edificacions en forma de palaus, ponts i miradors, fonts i escultures formen tot un conjunt arquitectònic que no et pots perdre. Es tracten d’icones emblemàtiques, de figures essencials per entendre la història i la vida del parc, així com la seva importància en el món de la cultura a Catalunya. A més, propostes més específiques com el Laberint dels Indians, et transportarà a l’ època colonial i dels indians. Atreveix-te, segueix les pistes i endinsa’t en un lloc màgic ple d’aventura i diversió. El Parc Samà rep a visitants i turistes amb les portes ben obertes. Si bé l’indret

El Halloween Scream Nights es tracta del Parc de Terror més gran d’Europa, on shows exclusius relacionats amb Halloween recrearan escenaris d’autèntics malsons, on hauràs de superar reptes de pur terror en diferents àrees del parc, laberints, tallers i concursos. Per als menos de 15 anys, s’organitzen activitats de halloween familiar com tallers de carabasses, maquillatge i disfresses. Diferents paisatges temàtics aptes per a tots els públics et sorprendran i et faran viure una experiència nova i plena d’emoció. Per als adults i més atrevits, endinsa’t en les 12 nits de terror, entra a les cases encantades i recorre els camins del laberint de panís... ningú sap el que et podràs trobar! Per oferir una experiència autèntica i única, els 7 passatges de terror compten amb 90 actors professionals repartits per les 14 hectàrees del parc, que t’estaran esperant.

pròpiament natural és digne de viure’l, també s’hi organitzen diverses activitats durant l’any per augmentar encara més el seu atractiu turístic. El Festival Internacional de Música Clàssica de Cambrils o concerts d’artistes de renom són algunes referències culturals que hi tenen lloc, així com també altres propostes d’oci temporals i temàtiques. És el cas de l’activitat que prendrà el gran protagonisme del 12 d’octubre al 10 de novembre sota el nom de Halloween Scream Nights

Crta. de Vinyols (T-314) s/n 43850 Cambrils (TGN) Tel. 977 826 514 www.parcsama.es

Ja pots comprar la teva entrada de forma online a www.parcsama.es o a www.screamnightspark.com i sent l’adrenalina al 100%

7 passatges de terror on viuràs emocions de tot tipus.

Atreveix-te!

45


inmuebles en EXCLUSIVIDAD Oportunidad en el centro de CAPPONT

Espectacular piso en CAPPONT Av. Tarradellas. “Residencial Tarradellas”, al lado de la zona verde de los Campos Elíseos, de la canalización del río Segre y a 3 min. del Eix Comercial. El complejo dispone de una fantástica zona comunitaria privada con 2 piscinas. La vivienda de moderna construcción está totalmente equipada con muebles de diseño hechos a medida. El piso se distribuye en 3 habitaciones, 2 dobles (una de ellas en suite con gran vestidor hecho a medida) y una 3ª individual, 2 baños, uno con bañera y otro con ducha, salón comedor de diseño, de 28 m2 con salida a una preciosa terraza exterior con vistas a la zona comunitaria.

Av. València.  No deje escapar esta oportunidad amplio piso de 5 habitaciones 3 dobles más dos sencillas, un baño completo, despensa (originalmente era una aseo y hay la posibilidad de volver a habilitarlo como tal), salón comedor con salida a balcón, cocina independiente con espacio para comer y con salida a galería cerrada. Además el piso cuenta con un trastero incluido en el precio.

Ref. 4489 74.500 €

Ref. 4480 199.000 €

Fantàstico piso céntrico, zona Rambla Ferran

Piso con gran vistas en CAPPONT

C / Comerç. Gran piso en zona céntrica de Lleida a pocos minutos caminando de l’Eix comercial y del rio Segre. El piso está distribuido en 4 habitaciones dobles, una en suitte, dos baños completos, salón comedor con salida a terraza con toldos, cocina office con salida a balcón también con toldo y una galería cerrada. El piso cuenta con parking y trastero opcional por el precio de 18.000 €. Calefacción y agua central.

Av. Dra. Castells. Si buscas un gran piso de 4 habitaciones, con buenas vistas, cerca de la universidad y en perfecto estado para entrar a vivir. Con muchos extras que hacen de este piso una gran oportunidad. 107 m2. Parking opcional.

Ref. 4488 159.500 €

Ref. 4466 187.000 €

Consulta más información y todas


Descubre nuestros inmuebles con los ANUNCIOS interactivos C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Piso céntrico en CAPPONT

Ático Dúplex con 2 terrazas en el Escorxador

Av. Barcelona. Piso en perfecto estado para entrar a vivir, dispone de 4 habitaciones, tres dobles y una individual, salón comedor con salida a gran balcón, cocina office con salida a galería cerrada, 2 baños, uno con bañera y otro con ducha. Cuenta con 2 aires acondicionados, carpintería interior de roble, cerramientos exteriores de aluminio con doble cristal, balcón con toldo automatizado. Opcionalmente se pueden adquirir 2 plazas de parking (15.000€ cada una) y 1 trastero (3.000 €).

C / Lluis Companys. ¿Quieres vivir en el centro de Lleida, a 2 min. de l’Eix Comercial en un ático seminuevo y con 2 terrazas para disfrutar de vistas al Escorxador? Entonces tienes que visitar este duplex y no dejar escapar esta oportunidad. En la 1ª planta encontramos 3 habitaciones, una de ellas suite, dos baños y balcón con galería. En la 2ª planta disponemos de la zona de día compuesta por gran cocina office con salida a amplia terraza ideal para comidas, salón comedor con salida a una segunda terraza ideal para relajarse con vistas al Escorxador. La zona de día también cuenta con un aseo de cortesía. El calor no será un problema ya que tiene aire acondicionado centralizado y splits, también dispone de persianas motorizadas. El precio incluye plaza de Aparcamiento y trastero. Hay que destacar que es un ático muy tranquilo y con una ubicación inmejorable.

Ref. 4444 161.500 €

Ref. 4405 295.000 €

Dúplex con terraza davant del riu Segre

Gran piso de 4 habitaciones dobles en Cappont

C / Jaume II. Si estas buscando un piso seminuevo en una de las mejores zonas de Lleida con vistas inmejorables a la Seu Vella y al río Segre, con todos los servicios del barrio de Cappont y a tocar de la calle mayor. Este es tu piso, en el que podrás disfrutar de comidas en la fantástica terraza de la que dispone. El dúplex está compuesto en 1ª planta por salón comedor con salida a balcón con vistas al río, aseo, habitación con salida a terraza, cocina office con despensa. En 2ª planta encontramos habitación suitte con salida a balcón donde podrás relajarte con vistas a la Seu Vella, dos habitaciones individuales y un segundo baño. Además cuenta con extras que te harán la vida más cómoda como sistema de aspiración centralizado en las dos plantas. Aire acondicionado por conductos en todas las estancias de la vivienda. Mosquiteras en todas las ventanas y puertas de la vivienda, ascensor con llave. Totalmente exterior muy soleado.El precio incluye plaza párquing coche grande y trastero. ¡Un sueño hecho realidad!

C / Bruc. El piso está compuesto por cocina independiente con salida a gran galería cerrada, salón comedor con salida a balcón, dos baños (uno pequeño con ducha y otro con bañera) y 4 habitaciones dobles. Piso muy luminoso, y con muy buena distribución separando la zona de noche del resto del piso. Ascensor. El aparcamiento no será un problema ya que cuenta con una amplia plaza en un parking moderno en edificio próximo. Con todos los servicios a su alcance, centro médico, comercios, parques. El edificio es de 1980 pero todo se encuentra en buen estado.

Ref. 4417 324.000 €

las fotos escaneando el código QR

Ref. 4392 112.000 €


Los derechos de los consumidores

LEGAL

El Real Decreto Legislativo 1/2007, de 16 de noviembre, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios y otras leyes complementarias es la norma que regula los derechos de los consumidores e usuarios, por tanto, si tenemos alguna duda sobre los derechos que nos asisten debemos acudir al mencionado texto legal.

n primer lugar, es importante conocer la definición de consumidor que prevé el citado texto legal, en concreto, establece que son consumidores o usuarios las personas físicas que actúen con un propósito ajeno a su actividad comercial, empresarial, oficio o profesión; y las personas jurídicas (por ejemplo sociedades anónimas o limitadas) y las entidades sin personalidad jurídica que actúen sin ánimo de lucro en un ámbito ajeno a una actividad comercial o empresarial. Una vez sabemos quién puede ampararse en la citada norma debemos destacar que la ley establece unos derechos básicos a todo consumidor y usuario, que a continuación reproducimos:

NURÍA GARCÍA Advocada nuria.garcia@grup90.com

1.- La protección contra los riesgos que puedan afectar su salud o seguridad. 2.-  La protección de sus legítimos intereses económicos y sociales; en particular

frente a las prácticas comerciales desleales y la inclusión de cláusulas abusivas en los contratos.

3.-  La indemnización de los daños y la reparación de los perjuicios sufridos. 4.-  La información correcta sobre los diferentes bienes o servicios y la educación y divulgación para facilitar el conocimiento sobre su adecuado uso, consumo o disfrute.

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

48

5.-  La audiencia en consulta, la participación en el procedimiento de elaboración de las disposiciones generales que les afectan directamente y la representación de sus intereses, a través de las asociaciones, agrupaciones, federaciones o confederaciones de consumidores y usuarios legalmente constituidas. 6.-  La protección de sus derechos mediante procedimientos eficaces, en especial ante situaciones de inferioridad, subordinación e indefensión.”

Todo y que los anteriores derechos sean generales a continuación exponemos algunas situaciones cuotidianas, a modo de ejemplo, en las que se materializan los mismos.


Adquirimos un producto (teléfono, una prenda de ropa, etc.) y una vez ya pagado, observamos que el mismo es defectuoso o no coincide con el producto anunciado. - Podemos exigir la reparación o la sustitución del producto, excepto que resulte imposible o desproporcionado el coste. El consumidor puede escoger entre una o la otra, no obstante, si la reparación es antieconómica, es decir, los gastos de reparación son superiores a la substitución por otro producto idéntico obviamente el empresario adoptará la substitución. - Tanto la reparación como la sustitución deben ser gratuitas, y no pueden cobrarse ni gastos de envió ni repercutir en el cliente los costes relacionados con la mano de obra y los materiales. Adquirimos un producto el mismo es defectuoso y el empresario procede a su reparación, no obstante, continúa sin funcionar. - Ante esta situación debemos tener en cuenta que una vez se realice una primera reparación, el vendedor responderá de las faltas de conformidad en la reparación cuando se reproduzcan en el producto defectos del mismo origen que los inicialmente manifestados. - Si sucede este supuesto el consumidor podrá optar entre: la sustitución del producto, salvo que esta opción resulte desproporcionada, la rebaja del precio o la resolución del contrato. - Precisar que en relación a la sustitución la misma no se puede solicitar respecto de productos fungibles o de segunda mano. Adquirimos un producto en un comercio minorista, y después al llegar a casa decidimos que no lo queremos. Volvemos a la tienda y solicitamos que nos devuelvan el dinero. - Ante esta situación debemos tener en cuenta que si el producto no tiene un defecto anterior a la compra, no es obligatorio que nos devuelvan el dinero. Por este motivo, es importante que antes de adquirir un producto nos informemos sobre las condiciones de las devoluciones. - Los comercios deciden libremente si aceptan o no devoluciones de productos no defectuosos, y las condiciones, por ejemplo, si nos devolverán el dinero o nos harán un vale o si el producto debe estar en el envoltorio o no. - También es muy importante conservar el ticket de la compra, ya que sin el mismo puede negarse a realizar la devolución. Adquirimos un producto vía página web y al recibirlo no nos gusta, o no se adecua al producto que queríamos comprar o está defectuoso. - El consumidor podrá desistir del contrato durante un período de 14 días naturales, sin necesidad de indicar el motivo, ni incurrir en coste. Además, antes de formalizar la compra deberá informarnos de todas las condiciones de la misma y especificar si se trata de un producto sobre el que no se puede ejercer el derecho de desistimiento. - No podrá ejercer el derecho de desistimiento respecto a los siguientes productos:

• El suministro de bienes confeccionados conforme a las especificaciones del consumidor y usuario o claramente personalizados. • El suministro de bienes que puedan deteriorarse o caducar con rapidez. • El suministro de bienes precintados que no sean aptos para ser devueltos por razones de protección de la salud o de higiene y que hayan sido desprecintados tras la entrega. • El suministro de bienes que después de su entrega y teniendo en cuenta su naturaleza se hayan mezclado de forma indisociable con otros bienes. • El suministro de bebidas alcohólicas cuyo precio haya sido acordado en el momento de celebrar el contrato de venta y que no puedan ser entregadas antes de 30 días, y cuyo valor real dependa de fluctuaciones del mercado que el empresario no pueda controlar. • El suministro de grabaciones sonoras o de vídeo precintadas o de programas informáticos precintados que hayan sido desprecintados por el consumidor y usuario después de la entrega. • El suministro de prensa diaria, publicaciones periódicas o revistas, con la excepción de los contratos de suscripción para el suministro de tales publicaciones. - El plazo de desistimiento concluirá a los 14 días desde el día que el consumidor y usuario o un tercero por él indicado, distinto del transportista, adquiera la posesión material de los bienes solicitados, o bien: • Si la entrega es de múltiples productos en un mismo pedido pero se entregan por separado, el plazo se iniciara el día en que adquiera la posesión material del último de los bienes. • Si se trata de un bien compuesto por múltiples piezas, día en que se adquiera la posesión material del último componente o pieza. • Si se trata de contrato para la entrega periódica de bienes durante un plazo determinado, el día que adquiera el primero de los bienes. Una vez ejercitado el desistimiento el empresario debe reembolsar al consumidor y usuarios el precio abonado por el producto y los costes de entrega antes del plazo de 14 días naturales desde la fecha en que haya sido informado de la decisión del desistimiento del contrato. El rembolso deberá realizarse por el mismo medio de pago empleado por el consumidor para la transacción inicial. El plazo de rembolso puede demorarse en los contratos de venta hasta que el empresario reciba los bienes o hasta que el consumidor presente prueba de la devolución de los mismos, según que condición se cumpla primero. Una vez más insistimos en que en el momento de realizar la compra el empresario debe informarnos de todas las condiciones de la devolución. Por último, debemos indicar que dichos ejemplos se exponen en líneas generales y que existen excepciones al respecto, por este motivo, en supuesto de duda consulte con un profesional o con las distintas asociaciones de consumidores e usuarios 49


GUIA DE SERVEIS

TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 / 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA

La instal·lació de canonades multicapes avant de les canonades de coure i plàstic és interessant conèixer les característiques i la instal·lació de les canonades multicapes, així com els seus avantatges, ja que podrien esdevenir la solució perfecta per a la teva llar. El tub que conforma la canonada multicapa és de polietilè d’alumini. Es tracta d’un tub de construcció híbrida que uneix metall i termoplàstic i que es compon de dues capes de polietilè i una d’alumini, entre les quals hi ha dues capes intermèdies adhesives per cohesionar el conjunt de les tres capes.

Avantatges de les canonades multicapes:

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

50

• Es poden utilitzar per al subministrament d’aigua freda i calenta a les instal·lacions de calefacció, fontaneria i sòl radiant. És resistent a temperatures de 95 °C de forma contínua i pujades puntuals de fins a 110 °C. • La instal·lació és més econòmica, senzilla i còmoda que les de plàstic o coure. El material és més fàcil de tractar, ja que en fred té millor curvatura i manté la forma donada. • És més lleuger i té una durada més llarga. La vida útil de la canonada multicapa arriba als 50 anys, sempre en funció de l’ús, el manteniment i el tipus de treball. • Les canonades multicapes superen el problema de dilatació longitudinal que tenen les canonades de plàstic. • Es recomanen per a instal·lacions visibles. Gràcies a la capa d’alumini que tenen es mantenen sempre rectes, encara que hi circuli aigua a altes temperatures. Gràcies a la seva resistència, necessiten menys grapes o suports de fixació. D’aquesta forma, la instal·lació queda més neta i atractiva a la vista. • Són més dures i resistents, perquè en les obres els tubs resisteixen sota fonaments, morters, escaioles..., pràcticament cap material d’obra les fa malbé. • Idònies per a les instal·lacions de calefacció. La capa d’alumini actua com una barrera contra l’oxigen i contribueix a retardar l’oxidació dels elements metàl·lics.


Per triar els millors materials per a les teves obres, reformes o nou habitatge, el més recomanable és tenir molt en compte l’opinió i l’experiència dels professionals que contractis per dur a terme el treball. En el cas que tu mateix facis l’obra, compta amb el consell expert que trobaràs allà on compris el material necessari. Podràs consultar dubtes puntuals i preguntar a propòsit de característiques concretes del teu cas. La importància d’unes canonades de qualitat i adequades és molt important en qualsevol habitatge. Les fuites, pèrdues i accidents que hi estan relacionats són més comuns del que seria desitjable i, en aquests casos, l’assegurança de la llar és sempre la sortida i la resposta amb més garanties i protecció, tant per a les teves canonades com per a tot el teu habitatge

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Les canonades multicapes són manipulables, lleugeres, econòmiques i resistents. Les seves instal·lacions són més senzilles, pràctiques, útils, segures i duradores.

51


Els riscos d’un mal ús de les

Xarxes Socials

a societat d’avui en dia i, sobretot, els adolescents s’enfronten cada dia més a una nova amenaça relacionada amb la tecnologia i el món d’Internet, les conegudes xarxes socials. El mal ús dels mòbils i els continguts compartits al món digital dispara cada cop més els problemes d’identitat i identificació entre els joves. Si bé és cert que no tots els problemes es troben en el mateix grau de gravetat, aquests poden ocasionar conflictes i problemàtiques a les aules o en la convivència amb les famílies. Els problemes més greus ocasionats per un mal ús de les xarxes són els que es relacionen amb la privacitat i falta d’intimitat, ja que moltes vegades els detalls personals són accessibles a tothom a través d’Internet a causa d’una publicació de fotografies excessiva. Tot això, ha provocat una revolució, moltes vegades negativa, en les relacions humanes, comportant inconvenients relacionats amb persones desconegudes i/o continguts no adients. I és que la nostra informació a la xarxa està exposada de forma vulnerable i es pot utilitzar de forma lliure per qualsevol persona arreu del món. Per aquesta raó, cal tenir molt en compte què compartim a Internet, ser conscients de qui ho visualitzarà i pensar que aquell contingut podrà estar disponible a la xarxa durant molt temps. Segons el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, aquests riscos van lligats directament amb el sistema de les mateixes xarxes i és difícil preveure quina repercussió tindrà aquell contingut compartit. Encara així, tot això depèn de la utilització que en faci l’usuari i la seva conscienciació sobre aquest tema.

Recomanacions per evitar tots aquests problemes: • Cal tenir en compte que existeixen perfils falsos i persones que s’hi amaguen darrere amb l’objectiu de conèixer persones i realitzar actes perjudicials per a altres persones com estafes, enganys, abusos... • Un mal d’ús d’Internet i de les xarxes socials pot comportar una pèrdua del control de la informació i ja no es pot eliminar. Cal gestionar bé els permisos i les autoritzacions per a que altres ususaris vegin aquesta informació. • Cada vegada els adolescents tenen més aviat ordinador i mòbil per connectar-se a les xarxes. En aquestes edats, encara no són prou conscients dels perills que poden comportar i les precaucions que cal adoptar. • Alguns joves, com a joc, envien fotografies als amics en situacions compromeses, sense pensar en l’ús que es pot fer d’aquesta imatge a posteriori i els problemes que poden comportar en un futur. • Cal advertir als joves que, en cas que el seu ordinador tingui una càmera incorporada, persones desconegudes la poden activar amb determinats programes i envair la seva intimitat. Per això, caldria tapar-la d’alguna manera per a que, si es dona el cas, no es pugui reproduir una imatge de l’espai. • De vegades els joves passen moltes hores connectats i deixen de fer altres activitats com fer esport, estudiar o relacionar-se amb amics. Aquest fet pot comportar aïllament i la dependència a les xarxes 52


Apple Iphone 8 Plus, 64GB Gris Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

422 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

487 € Cex tiendas venden por:

650  € Generic Action Camcorder Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

9 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

12 € Cex tiendas venden por:

20  € Videojuego "Red Dead II Redemption" Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

48 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

50 € Cex tiendas venden por:

60  €

Mucha polémica y controversia se ha dado alrededor de este juego, sobre todo en el tema de análisis. Ahora mismo al ponerme a los mandos de este título exclusivo de Nintendo Switch he de reconocer que parto con una gran presión. El juego me ha gustado. Me ha gustado mucho, pero… podría haber sido mejor de lo que ha sido. Eso es innegable. A pesar de que me gustara el juego, la nota que le he puesto así lo demuestra, no puedo dejar de pasar por alto la simpleza de la historia. Son 8 personajes, cada uno con su historia, y en ningún momento pasa el juego a algo más que 8 historietas independientes que apenas se unen en un par de escenas metidas casi con calzador. Mención aparte a la simpleza de las historias, una de ellas, por ejemplo, da la sensación de haber sido escrita deprisa y corriendo para llegar a cumplir los plazos de entrega, y no, los fans de los JRPG y sobre todo, los poseedores de una Nintendo Switch no se merecen esto.

A nivel jugable, estamos ante un juego de rol japonés de corte clásico con combates aleatorios por turnos en el que nos dan la posibilidad de jugar cada una de las historias en el orden que queramos. En apariencia, no hay muchas diferencias con lo que hemos visto en otros juegos similares, de modo que cada vez que le toque actuar a uno de nuestros protagonistas tendremos que seleccionar en una lista de comandos lo que queramos que hagan, como atacar, realizar una habilidad, lanzar un hechizo, defender o utilizar un ítem. Octopath Traveler es buen juego a pesar de ciertos fallos en la narrativa, en su estructura y en el diseño de niveles. Unas mazmorras decepcionantemente cortas y simples, le impiden alcanzar la excelencia que tanto buscaba, lo que no quita que sea un producto totalmente recomendable para cualquier fan del género que eche de menos sus convenciones más clásicas con un toque de modernidad per Dani Junny

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

53 53


TECNOLOGIA

RGPD:

REGLAMENT GENERAL DE PROTECCIÓ DE DADES

t’ajuda l’empresa HST fa més de 18 anys que ens dediquem a assessorar a empreses en l’àmbit de la informàtica, de la seguretat i de la protecció de dades. Treballem en tot moment perquè el client d’HST tingui a les seves mans tot un ventall de recursos per millorar el seu rendiment mitjançant la tecnologia i el dotem de les eines necessàries per optimitzar els seus resultats, així com garantir la seguretat informàtica dels seus sistemes. Cal saber que el RGPD (Reglament General de Protecció de Dades) és la normativa vigent sobre el tractament i seguretat de les dades personals. Les empreses, organitzacions, entitats, autònoms… que tractin amb dades personals han de consultar i complir correctament amb la normativa. Els principals objectius del Reglament General de Protecció de Dades A nivell europeu, intentar protegir a les persones i que prenguin el control sobre les seves dades personals. Reforçar els drets de cada persona (informació, accessos, eliminació de dades, modificacions, dret a l’oblit, limitació, portabilitat i dret a no ser objecte d’una decisió basada únicament al tractament automatitzat).

com que el consumidor revoqui el seu consentiment perquè l’empresa les utilitzi. • El dret d’oposició al tractament de les dades. • Dret a conèixer per a què s’utilitzen les dades, el termini de conservació d’aquests així com la seva finalitat. Una vegada es fiquin en pràctica aquests drets, s’ha de saber que, el particular en el moment que facilita les seves dades personals a una organització, ha de donar el consentiment explícit i separat de la resta de compliments així com també de cada un dels tractaments que es realitzaran de la nostra informació. Per exemple, com a ciutadà podem indicar al banc que pot tractar les nostres dades per complir amb el contracte que tenim amb ells, però no per realitzar accions comercials.

• Dret a rectificar les dades proporcionades. Per exemple, quan aquestes estiguin incompletes o siguin inexactes.

Un altre aspecte és quan volem denegar uns permisos, ha de ser tan fàcil com acceptar-los. Sempre amb excepcions i, entre altres coses, el ciutadà podrà sol·licitar de forma senzilla a l’organització que els tracta, quines dades personals té sobre ell, per a què els té i la seva modificació si no són correctes. L’empresa ha de permetre al ciutadà sol·licitar la seva eliminació en determinats casos i informar-lo si les seves dades s’utilitzen per prendre decisions automatitzades, com les utilitzades per predir el rendiment a la feina, la situació econòmica o qüestions de salut, podent denegar aquesta presa de decisions automàtiques.

• Dret a suprimir les dades. És tan simple

Finalment, el dret a la portabilitat perme-

Crear una llei única per tota la UE i que s’esdevingui per igual. Modificar la manera en la que s’autoregularà i verificarà el tractament de dades. Com diu el RGPD, un dels objectius és proporcionar més seguretat i control als consumidors sobre la seva informació personal. Per aquest motiu, s’han ampliat els drets dels afectats. Quins són aquests drets?

54

trà als ciutadans exportar en un format estructurat les dades personals que tingui una organització per transmetre-la a una altra. Quan un ciutadà executa algun dels seus drets, les organitzacions disposaran d’un període de temps definit per fer-les efectives. En general, el RGPD dona de termini un mes, ampliable segons el cas per altres dos més. Com m’afecta com a empresa? Si ets una empresa que emmagatzema o processa informació de caràcter personal de ciutadans de la Unió Europea, llavors estàs obligada a complir amb el nou RGPD. A què ens referim exactament amb informació de caràcter personal? El RGPD considera dades de caràcter personal tota aquella informació numèrica, alfabètica, gràfica, fotogràfica, acústica o de qualsevol altre tipus pertanyent a persones físiques identificades o identificables. És a dir, dades que ens permetin identificar a un particular. Normalment en una empresa hi ha dades identificatives com el nom, cognom i dni dels nostres clients, dels propis treballadors i de proveïdors. Aquestes dades són de caràcter personal. Així doncs, si tens una empresa i tractes amb aquest tipus d’informació hauràs de complir amb el nou reglament. Quins canvis ha d’aplicar l’empresa amb el nou Reglament? El nou Reglament suposa un major compromís per la teva empresa respecte a la protecció de dades. Aquestes són algunes de les noves obligacions que s’han de cumplir:


• Registre d’activitats de tractament de dades: El responsable de tractament (és a dir, l’empresa) ha de tenir documentat un registre d’activitats de tractaments de les dades, que a diferència de la LOPD, no s’ha d’inscriure ni notificar a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. • Contracte amb tercers (encarregats del tractament): L’RGPD defineix l’encarregat com la persona física o jurídica, autoritat pública, servei o qualsevol altre organisme que tracta dades personals per compte de la nostra empresa. S’haurà de regular mitjançant un contracte aquest accés a les nostres dades per aquests encarregats del tractament. En aquest contracte s’establiran tots els punts que exigeix el RGPD. Uns exemples d´ encarregats de tractament podrien ser la gestoria o el proveïdor de software. • Clàusules: Caldrà redactar les clàusules informatives quant a protecció de dades perque cumpleixin amb la nova normativa. Tenim el deure d’informar. • Consentiment exprés:  S’elimina el consentiment tàcit. El consentiment tàcit vol dir que no hi ha necessitat de signar o manifestar verbalment l’acceptació d’alguna cosa. L’RGPD requereix que l’interessat presti el consentiment al tractament de les seves dades mitjançant una declaració inequívoca o una acció afirmativa clara. Als efectes

del nou Reglament, les caselles ja marcades, el consentiment tàcit o la inacció no constitueixen un consentiment vàlid. Com a conseqüència, totes les empreses hauran de revisar les seves clàusules en aquesta matèria i refer-les. • Comunicació de violacions de seguretat: S’hauran de notificar les fallades de seguretat a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) en un termini límit de 72 hores. • La incorporació del Delegat de Protecció de Dades: Aquesta nova figura ve de la mà del RGPD. Té com a objectiu garantir el compliment del Reglament, igual que controlar que la gestió i el tractament de les dades que dugui a terme l’empresa es realitzi de forma adequada. Cal remarcar que no totes les empreses estan obligades a tenir un Delegat de Protecció de Dades. • Elaboració d’anàlisi de riscos: Totes les empreses han de garantir que estan en condicions de complir amb les regles, drets i garanties que el Reglament estableix, així com prevenir problemes futurs que puguin perjudicar la reputació de l’empresa. Per aquest motiu serà necessari realitzar aquesta anàlisi. • Mesures de seguretat: Establir i implementar les mesures de seguretat necessàries segons el risc detectat a cada

tractament de dades. Caldrà implementar mesures bàsiques a nivel informàtic, com sistemes de còpia de seguretat, antivirus, etc Què passa si com a empresa no compleixo amb el nou Reglament General de Protecció de Dades? Tot dependrà de la gravetat de l’article que es vulneri, però si que és cert que les sancions són elevades. La sanció podria arribar fins als 20.000.000 € (o el 4% del volum de negoci anual global de l’exercici anterior) HST adaptem la teva empresa al RGPD i t’assessorem en l’àmbit de protecció de dades i seguretat informàtica. Tant si ets un autònom com una pime, t’ajudarem a cumplir la normativa i assegurar les dades amb un servei a la teva mida.

No ho dubtis i demana més informació Truca al 973 72 71 72 o envia un mail a info@hst.cat

Eva Cullerés Vallés Assessora de protecció de dades a HST (DPD) Delegada de Protecció de Dades

HST, amb més de 18 anys d’experiència en el sector de la informàtica i les noves tecnologies, està format per un equip de professionals amb alta qualificació tècnica, que treballem contínuament per oferir una resposta immediata, fiable i eficient. El nostre tret diferencial és la capacitat per oferir un servei global en noves tecnologies. És per això que el nostre ventall de serveis cobreix tot el que una empresa pot necessitar en el món TIC. Amb HST disposaràs a cada moment d’un interlocutar preparat per oferir-te les solucions més adients a cada necessitat, tenint en compte les particularitats de la teva organització.

Baró de Maials, 11 · 25005 LLEIDA • Tel. 973 72 71 72 • info@hst.cat • www.hst.cat


EDUCACIÓ Correcció, adequació, fluïdesa, coherència, cohesió... són conceptes que hauríem de tenir presents quan escrivim i, sobretot, quan ho fem en públic i en documents que quedaran per a la prosperitat, com treballs i/o notificacions importants ’escriptura és la nostra carta de presentació. Hem de tenir en compte que les nostres paraules i allò que escrivim, diu molt de nosaltres. Correcció, adequació, fluïdesa, coherència, cohesió... són conceptes que hauríem de tenir presents quan escrivim i, sobretot, quan ho fem en públic i en documents que quedaran per a la prosperitat. De ben segur que no tothom li dona la mateixa importància a escriure bé,

56

però és essencial per tal de compartir una bona imatge i serietat de nosaltres mateixos. Com dèiem al principi, la manera d’expressar-nos reflecteix qui som. Així que ja sabeu, abans de publicar res, reviseu el text: consulteu diccionaris i la pàgina de normes lingüístiques del Gencat. Els vostres lectors us ho agrairan. Una de les bases de la comunicació és l’escriptura, perquè a través del que escrivim també donem imatge de

marca. Una bona redacció obre portes i, per això, cal tenir uns certs aspectes en compte: faltes ortogràfiques, correcció gramatical, estructura del text... Segueix les regles bàsiques: • Sigues directe. La claredat en els textos facilitarà la lectura a l’espectador. Utilitza frases curtes i evita les subordinades. Les negacions i les doble negacions dificulten la comprensió del text.


PREINSCRIPCIÓ OBERTA CURSOS SUBVENCIONATS per a TREBALLADORS i ATURATS

• IDIOMES:

ANGLÈS · FRANCÈS · ALEMANY

• CREACIÓ DE PÀGINES WEB

“Crea i edita pàgines web des de zero” • Segueix la primera regla de la gramàtica: subjecte + verb + predicat. Cal que cada paràgraf presenti una nova idea. • Respon a les preguntes clau: qui, què, com, on, quan i per què. • Empra un llenguatge professional. No abusis dels tecnicismes i evita l’argot o les paraules de moda. Acaben per no significar res per a qui està llegint un text.

Abans de donar per acabat un text, reviseu-lo, consulteu diccionaris i la pàgina de normes lingüístiques del Gencat • Simplifica el format. Pensa quina idea vols ressaltar i fes-ho. No cal que facis servir set colors per destacar alguna cosa, amb un ja serà suficient.

• Contracta serveis professionals de correcció. No importa a que et vulguis dedicar, no importa si en el teu dia a dia no has d’escriure grans textos, però és molt considerable que el moment en què haguem d’escriure alguna cosa, sigui de la manera correcta, igual que ho fem en la nostra professió. Ningú deixa la feina a mitges, així que tampoc ho facis amb l’escriptura. Avui en dia, trobem faltes d’ortografia en textos de l’administració, s’emeten documents o es publiquin pàgines amb errades. Si ens hi fixem, estem envoltats de paraules al carrer, als productes alimentaris, al diari, al mòbil... és necessari que quan llegim ho fem amb els cinc sentits

• OFIMÀTICA / INFORMÀTICA

“Treu-li el màxim partit al teu ordinador”

Renovació

35 hores

• Places limitades • Curs bonificable • Propers cursos: novembre, desembre, gener i febrer Centre acreditat per la

Direcció General de Transports i Mobilitat

Per a més informació i/o inscripcions:

C / Abat Escarré, 6 (baixos) · 25001 LLEIDA (Cappont)

690 383 208

973 208 611

info @ tecnoformacio.cat

www.tecnoformacio.cat


MOTOR Descobreix el nou Audi Q8

Arriba la revolució de la marca Audi per satisfer els més exigents. Compleix amb totes les expectatives i incorpora una tecnologia d'allò més innovadora. El seu aspecte esportiu evoca el model quattro original però li dona l'empenta al futur mitjançant la seva nova graella Audi Singleframe de disseny octogonal. El seu interior presenta un enlluernador aspecte, format per un gran espai, ambient relaxat i una excel·lent connectivitat, que et permetrà entrar a l'era digital. Els seus sistemes d'assistència a la conducció o navegació proporcionen tecnologia d'última generació, com el MMI Touch responsive o el control per veu. D'altra banda, no ens podem oblidar el seu tren de rodatge i la tracció quattro convertirà la conducció en un moment magnífic, en què connectaràs amb la carretera d'una manera excepcional. Descobreix un SUV de luxe

Nova imatge de l'Audi R8

Audi ha actualitzat les dos versions del R8 (Coupé i Spider) amb un nou disseny exterior i un nou motor V10 atmosfèric que compta amb dos variants de potència. Les dues versions es posaran a la venta a principis del 2019 i arribaran als concessionaris europeus durant el primer quadrimestre de l'any. El motor V10 atmosfèric del R8 està disponible en dues variants de potència. Es tracta del motor V10 amb una idèntica tecnologia a la que utilitzen els R8 LMS GT3 i R8 LMS GT4 de competició. La major part dels canvis estètics es concentren al frontal, tot estrenant mirada i una graella Singleframe més ampla i plana, amb unes barres que divideixen les enormes entrades d'aire i unes línies d'expressió sobre el capó denoten un fort caràcter. Aviat podreu descobrir-lo amb tots els sentits 58


NOU AUDI Q8

Sempre ha d’haver-hi alguna cosa entre l’abans i el després. Garaje Dalmau Av. de l’Exèrcit, 44 25194 Lleida Tel. 973 28 80 91 Audi Q8 50 TDI quattro 210 kW (286 CV) tiptronic. Emissió CO₂ (g/km): de 172 a 179. Consum mitjà (l/100 km): de 6,6 a 6,8.

audi.garajedalmau.com


El Restyling: Nou Kia Sportage El principal objectiu del restyling és reforçar les vendes d’un SUV ja popular als mercats europeus. A més de retocar lleugerament la seva estètica, anuncia una variant semihibrida en la qual s’associen un motor turbodièsel de 2,0 litres de cilindrada i una xarxa elèctrica de 48V, per donar forma a la variant EcoDynamics+.

Des del punt de vista del disseny, trobem tots els elements clàssics que solen caracteritzar a aquestes actualitzacions lleugeres: canvis en els para-xocs davanters i posteriors, fars i pilots renovats, llandes d’aliatge de 16,17 i 19 polzades de nou disseny... A més, apareixen opcions noves, com les taloneres cromades, unes proteccions metàl·liques per als baixos o fins a cinc colors d’estrena per a la carrosseria. Les versions més dinàmiques, com GT-Line, comptaran amb diferents detalls de color negre, nombroses insercions cromades i unes llandes de 19 polzades redissenyades. Dins s’apreciaran canvis en el volant, el quadre de comandament i la tapisseria. Segueix mantenint els seus 503 litres al maleter.

Entre els seus avantatges, apareix el fet de reduir un 4% les emissions de diòxid de carboni (CO2). També, incorpora ajudes electròniques a la conducció com un control de velocitat de creuer adaptatiu amb funció de detenció i arrencada, el sistema de visió perifèrica Around View Monitor i un altre d’alerta per cansament del conductor, conegut com Driver Attention Warning

Per saber més et convidem a que visitis el concessionari de KIA Callesa a Lleida o Tàrrega i t’informis sobre totes les novetats.


Nova BERLINGO VAN

Al concessionari Drivim arriba la nova Berlingo Van per a que descobreixis aquest model que suposa un gran canvi en tots els seus aspectes, tan d’estil com d’equipament. No et deixarà indiferent, serà el teu complement perfecte pel dia a dia. Resistent i coherent amb la identitat de la marca, augmenta les seves prestacions de confort i modularitat.

642 726 854 C/ BOQUÉ, 26 LLEIDA

(davant del CAP de La Bordeta)

La pots trobar en quatre versions diferents que garanteixen complir amb les teves necessitats. Versió WORKER, dissenyat per als professionals del transport de materials i treballadors de qualsevol àmbit. DRIVER, concebut per a les empreses i els seus treballadors que realitzen grans recorreguts o múltiples entregues a les zones urbanes. CLUB destaca per la seva polivalència i nivell de confort. I finalment, CONTROL presentat amb un preu atractiu i respon a l’imprescindible en el segment. La Berlingo Van és funcional i pràctica. No t’ho pensis més, aquest mes de novembre visita DRIVIM

Resistent i coherent amb la identitat de la marca

Outlet DRIVIM 72h. Els dies 15, 16 i 17 de novembre, arriba als concessionaris Drivim el GRAN OUTLET , en el qual podràs gaudir d’unitats limitades de cotxes nous, de gerència, km0 i d’ocasió de les marques Citroën, DS Automobils i Subaru a preus de liquidació, podràs trobar descomptes de fins a un 40%. Deixaràs passar l’oportunitat? Tots els clients que estiguin interessats en les ofertes hauran de demanar cita a drivim.com/outletdrivim indicant dia i hora. No t’ho pensis més, aquesta oportunitat està pensada exclusivament per a tu. És el moment de canviar de cotxe a uns preus irresistibles

62

Font:www.citroen.es www.citroen.es Font:


LLEIDA

Consulta condicions

90% de descompte

per la compra del segon pneumàtic*. *Oferta vàlida per totes les marques de cotxes amb pneumàtics Michelin o Kleber. Oferta vàlida fins al 30 de novembre.

30% de descompte

en pastilles de fre i bateries*. *Preu promocional condicionat al vehicle. Oferta vàlida fins al 30 de novembre.

Consulta ofertes de taller a www.drivim.com/posventa

Lleida


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº47 Novembre 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº47 Novembre 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement