__MAIN_TEXT__

Page 1

SETEMBRE 2018 · N.45

LLEIDA

CLÍNICA NEXUS Tractaments postestiu

LA DISLÈXIA Causes i característiques

L'ALTA AUTOESTIMA La seva importància

HORTICULTURA BELLMUNT Passió per les flors i plantes

L'EMPRENEDORIA Claus i tècniques

EQUIPATGE El seu transport al vehicle


Fem de la teva empresa, una marca !


EDITORIAL

05

P

oc a poc els dies s’escurcen, refresca a primera hora del matí i la tornada a l’escola i les rutines estan a la cantonada. Però, setembre és el mes dels nous propòsits, de fer-se una llista de les coses que volem aconseguir durant tot aquest any. Per a moltes persones, l’any nou comença al setembre i no al gener. Pel simple fet de tenir una rutina.

28

La rutina no és dolenta, ja que tenir un equilibri en certs aspectes de la vida és necessari, igual que propòsits reals per aquest nou curs-any que comença. Aquests han de ser factibles amb el nostre nivell de vida, així la motivació serà més gran i arribar a la meta serà més fàcil i sobretot, satisfactòria.

30 36

Ens agrada saber que per a vosaltres, llegir la Magazine Lleida és una rutina per a cada mes. Això ens motiva a escriure i oferir coneixements als nostres lectors, de tots els temes possibles, salut, decoració, moda, immobiliària, motor... ens sentim pròxims a vosaltres i saber que us podem ajudar en algun moment, ens satisfà plenament. Volem que sigueu coneixedors de noves empreses i de tradicionals.

40

En aquesta edició us endinsareu en el món de l’alopècia postpart o la dislèxia, uns factors molt comuns en la nostra societat i que cal conèixer. Així com també, com depurar el cos, un aspecte important després dels accessos de les vacances o com cuidar l’autoestima. Si t’agrada la moda, us presentem la nova tendència per aquesta temporada. O conèixer de primera mà ˝l'Horticultura Bellmunt˝ o les novetats del ˝Caravista˝. Si estàs pensant en fer canvis a casa teva, t’oferim el significat dels colors a l’hora de pintar. O si tens un pis i vols un bon llogater, et donem algunes idees a tenir en compte. O si, dins d’aquests nous propòsits és la d’emprendre un nou negoci, també et donem eines per perfeccionar-ho. I el món gastronòmic és tan ampli i excepcional que sempre te’n llepes els dits, aquesta vegada us parlem d ’una delicatessen per a molts paladars. Pel que fa al motor, Drivim ve amb moltes innovacions.

44 46 49 50 58

La Magazine de setembre ve amb moltes novetats, dona-li un cop d’ull.

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


Segrià, 26-30 · Pg. Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · Tel. 973 27 98 10 ·

680 31 55 00 · www.grupnexus.com


SALUT

urant la gestació, el cos de la dona experimenta una revolució hormonal de la qual els cabells no queden exempts. Aquesta alteració pot provocar que, durant el primer trimestre d’embaràs, els cabells es debilitin i caiguin amb més facilitat. Després es recuperen i adopten un aspecte més brillant i voluminós. Tot i això, cal vigilar, ja que aquestes mateixes hormones en redueixen els nivells dràsticament un cop es dona a llum i desencadenen la coneguda i temporal alepècia postpart. Segons els experts, evitar l’alopècia postpart és impossible, ja que és un procés que ha d’assumir el nostre cos, però amb unes cures apropiades es pot controlar la caiguda dels cabells. Cal tenir en compte la salut, les emocions, l’alimentació i la forma del pentinat.

Segueix una dieta equilibrada L’ alimentació és un dels factors que més influeixen en la salut dels teus cabells. Seguir una dieta rica en fruita i verdura, especialment si tenen un alt contingut en antioxidants i flavonoides, protegeix el fol·licle pilós i impedeix la caiguda dels cabells. Recorda que també cal beure molta aigua, ja que la hidratació és un altre aliat imprescindible.

Complementa la teva dieta amb suplements nutricionals És aconsellable prendre suplements vitamínics de biotina o vitamina B i C com a complement d’una dieta rica en fruita i verdura. Tant la vitamina E com la B3, B6 i B5 estimulen l’arrel dels cabells i enforteixen la fibra capil·lar. Tot i això, recorda que els suplements no substitueixen els aliments i que és imprescindible seguir una dieta equilibrada.

Utilitza un condicionador voluminitzador Com més suaus estiguin els teus cabells, menys fricció patiran quan et pentinis i, així, n’evitaràs la caiguda posterior.

Tracta els cabells amb suavitat Asseca’ls i pentina’ls suaument; evita assecar-los bruscament amb una tovallola per no debilitar-los. Vigila, el fregament de les fibres capil·lars en desencadena el trencament.

No abusis de l’assecador o de les planxes Utilitzar-les en excés fa malbé l’arrel dels cabells i en provoca la caiguda.

Els cabells s’han d’assecar a una distància prudencial (a uns 20 centímetres aproximadament) i s’han d’evitar les temperatures altes.

No utilitzis tints ni productes allisadors Aquest tipus de productes debiliten els cabells. Per tant, durant l’etapa postpart és convenient no fer-ne ús.

Evita recollits tibants L’ús prolongat d’extensions o la utilització de gomes, ganxets o similars provoquen la caiguda dels cabells, encara més si aquests estan especialment dèbils

Utilitza un xampú suau d’ús diari Durant l’embaràs, s’incrementa la secreció de greix al cuir cabellut; per tant, els cabells s’han de tractar amb més freqüència. Utilitza un xampú per a ús diari adequat, que sigui el menys agressiu possible. 5


CLÍNICA NEXUS I TRACTAMENTS MEDICOESTÈTICS POSTESTIU

Tractaments medicoestètics postestiu Arribats a la tardor, és el moment de realitzar els tractaments medicoestètics que ens permetran contrarestar els efectes indesitjables que ha causat el sol a la nostra pell durant l’estiu. A continuació us presentem els tractaments més innovadors i efectius per aconseguir-ho:

Biorevitalització cutània Es tracta d'infiltracions dèrmiques de microdipòsits d’àcid hialurònic i còctels vitamínics amb els quals aconseguim una millora de totes les propietats de la pell (aspecte, hidratació, elasticitat, to i textura) i alhora protecció enfront dels radicals lliures, L’àcid hialurònic emprat s’obté biotecnològicament (no és d’origen animal) i es troba estabilitzat. Aquestes característiques converteixen aquest tractament en un mètode molt segur i de llarga durada. Gràcies a les propietats inherents de l’àcid hialurònic, aconseguim:

Hidratació de tot tipus de pell i millora de la funció d’hidroreserva. Aquesta funció avui sabem que es co-

mença a reduir abans dels 30 anys i s’accentua de manera notable entre els 45-50 anys, amb el climateri.

Millora de totes les propietats de la pell: aspecte,

elasticitat, to i textura.

Protecció davant els radicals lliures, especialment abans i després de l’exposició solar, fet que converteix aquest tractament en quasi imprescindible abans i/o després de l’època estival. La tardor, també, és el moment idoni per començar amb tots aquells tractaments que no eren compatibles amb l’exposició solar (com l’eliminació de taques i tatuatges, l’eliminació de varius i altres lesions vasculars, o la depilació làser mèdica), ja que la majoria d’aquests tractaments consten de 4 a 5 sessions, amb intervals entre ells de 2 mesos, per la qual cosa de mitjana són 9 mesos, i és ideal fer-ho coincidir amb el curs escolar. 6


TRACTAMENTS MEDICOESTÈTICS POSTESTIU

Eliminació de tatuatges Amb el làser PicoSure©, podem eliminar tot tipus de lesions pigmentades, independentment de la causa (hormonal, edat, sol…), i tatuatges, de tots els colors, incloent-hi els residuals i recalcitrants. Tot plegat, d’una manera molt efectiva i sense efectes secundaris.

PicoSure© deu la seva eficàcia inigualable al fet d’emetre polsos ultracurts en bilionèsimes de segon, la qual cosa li permet actuar principalment mitjançant un efecte fotomecànic en compte del fototèrmic que utilitzen els làsers tradicionals, o per dir-ho més planerament, actuar selectivament sobre la seva diana (melanina o tinta) per fragmentar-la en minúscules partícules en lloc d’escalfar-la. Aquest fet comporta un nombre de sessions menor, un respecte total sobre la pell circumdant, la utilització de menys quantitats d’energia (i, per tant, més comoditat per al pacient), la possibilitat de tractar tots els fototipus de pell i obtenir també, gràcies a la seva extraordinària selectivitat, més aclariment.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Oblida't de les varius amb la Pataforma Vascular Cynergy Eliminació varius làser Cynergy, la plataforma vascular més evolucionada del món, consta d’un làser de colorant polsat i un làser de Neodimi Yag que poden ser emesos de manera seqüencial per eliminar de manera efectiva lesions vasculars facials com cuperosi, rosàcia, telangièctasis, taques vasculars de naixement, etc. Per altra banda, aquest làser, també aconsegueix eliminar les varius amb grans resultats mitjançant la teràpia fotodinàmica, el procediment del qual combina l’escleroteràpia química amb la plataforma vascular Cynergy.

Depilació làser Mèdica La depilació làser mèdic d’avantguarda de Clínica Nexus, amb 10 sistemes diferents, permet personalitzar al màxim cada tractament i aconseguir així un resultat 10. Tots ells aprovats per l’FDA com de resultat permanent, absència d’efectes secundaris i Certificat de Seguretat del Servei Tècnic Oficial. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

Segrià, 26-30 · Pg. Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · Tel. 973 27 98 10 ·

680 31 55 00 · www.grupnexus.com


OZONEXUS | OZONOTERÀPIA

Ozonoteràpia Mèdica A continuació, us presentem la pionera unitat d’Ozonoteràpia Mèdica de Clínica Nexus, la qual complementa els tractaments medicoestètics i antienvelliment que hem realitzat fins ara. Aquesta nova unitat ens ofereix un ampli ventall de tractaments per a nombroses patologies mèdiques. Però, què és l’ozó mèdic? És una barreja d’oxigen i ozó que es genera gràcies a uns aparells específics: els generadors. A Clínica Nexus —no podia ser d’una altra manera— hem optat per la tecnologia més evolucionada i disposem en exclusiva de la marca de referència mundial en generadors d’ozó mèdic. En aquest procés, el metge especialista determina la concentració, dosi i via d’administració del gas segons la indicació clínica, la patologia i les condicions del pacient. Científicament provat i contrastat, l’ozó mèdic presenta com a principals beneficis el fet que és: Revitalitzant i regenerador Antioxidant Antiinflamatori Antivíric i germicida Tot aquest enorme potencial es canalitza, segons el pacient i la seva patologia, a través de diferents vies d’administració: infiltracions (subcutània, intramuscular, intraarticular, intradiscal, paravertebral), autohemoteràpia major i menor, aplicacions transcutànies, aplicacions tòpiques mitjançant olis i cremes ozonitzades, insuflacions rectals i vaginals, etc.

A Nexus estructurem la pràctica clínica de l'ozonoteràpia en 3 grans àrees:

Àrea de medicina estètica i antiaging: L’autohemoteràpia major és, sens dubte, un dels tractaments estel·lars amb ozó mèdic pel seu efecte preventiu i terapèutic sobre l’envelliment. Per la seva

8

importància, li dedicarem properament un article monogràfic. A més, millora també la sensació de benestar en general, incrementa la qualitat del son i augmenta les prestacions físiques en general. Dins de la medicina estètica, l’ozonoteràpia mèdica mitjançant infiltracions és, ara com ara, un tractament capdavanter i d’alta eficàcia, sol o combinat, per al rejoveniment facial i per combatre la cel·lulitis i les adipositats localitzades a l’abdomen, malucs, cuixes i genolls.

L’autohemoteràpia major és un dels tractaments estel·lars amb ozó mèdic pel seu efecte preventiu i terapèutic sobre l’envelliment. Àrea del dolor: L’ozó mèdic té un potent efecte antiinflamatori sense els efectes secundaris de la medicació antiinflamatòria, tant esteroide (corticoides) com no esteroide. A més, incrementa la microcirculació en les estructures musculotendinoses i té un efecte analgèsic immediat i durador. Per tot això, és un tractament molt indicat en patologies com: artrosi, lumbàlgia, ciatàlgia, hèrnies discals, conflictes discoradiculars, etc. Els tractaments s’efectuen mitjançant infiltracions locals, ja siguin subcutànies, intraarticulars, periarticulars, intramusculars o intradiscals. Són de tipus ambulatori, d’uns 10-20 minuts de durada i no requereixen hospitalització.


OZONOTERÀPIA | OZONEXUS Àrea de medicina esportiva: L’ozó (O3), gràcies al seu potent efecte vasodilatador, millora la capacitat física i el rendiment esportiu en general i estimula el transport i l’intercanvi d’oxigen. Millora l’arc de mobilitat articular i el balanç muscular. És l’agent antienvelliment i antioxidant més potent dels que coneixem. Millora l’estat de l’organisme, aporta vitalitat i millora l’estat anímic. En cas de lesions: És un potentíssim analgèsic i antiinflamatori, d’òptima tolerància i sense efectes secundaris. Escurça significativament el període de recuperació. Millora el grau de recuperació final. Disminueix la probabilitat de reincidència de la mateixa sessió. Millora espectacularment la cicatrització de les ferides i minimitza al màxim l’aparició de cicatrius residuals. Es compagina i es combina sense problemes amb tractaments d’altres especialitats. És el complement ideal d’altres teràpies regeneratives, com ara la que es duu a terme en factors de creixement i altres.

L’ozó (O3) millora la capacitat física i el rendiment esportiu Un equip altament qualificat i especialitzat en aquesta teràpia, l’aparatologia de referència mundial en aquest àmbit, la personalització del tractament i la col·laboració amb altres centres d’ozonoteràpia a escala nacional i internacional constitueixen les bases sobre les quals Nexus edifica uns tractaments amb el màxim prestigi, rigor científic i, sobretot, eficàcia.

Un equip professional al vostre servei cada dia Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster en Ozonoteràpia Mèdica Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus

Segrià, 26-30 · Pg. Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · Tel. 973 27 98 10 ·

680 31 55 00 · www.grupnexus.com 9


Odontologia emocional: Ilerdent inicia una campanya d’estètica dental amb primeres visites gratuïtes i “pen emblanquidor de regal”

Disseny de Somriure 3D amb Mock-up i emblanquiment dental

L’

Institut Dental Ilerdent de Lleida engega una campanya de promoció per apropar als pacients, solucions estètiques dentals i informar-los sobre els beneficis de l’odontologia emocional. És per això que s’obre un cicle de primeres visites gratuïtes per aquelles persones interessades a millorar el seu aspecte dental. En els darrers anys s’ha pres més consciència de la connexió directa entre l’emblanquiment dental i un seguit de beneficis emocionals (acceptació social, oportunitats laborals…) que deriven d’un aspecte bucodental saludable. Els pacients que demanin cita, rebran tota la informació i el pressupost sobre el tractament més adequats per millorar el color de les seves dents (Emblanquiment dental) o, fins i tot, remodelar el seu somriure redefinint l’aspecte morfològic de les seves peces (Somriure 3D amb mock-up). En acabar la visita gratuïta, a més del pressupost, rebran l’obsequi d’un “pen blanquejador”, d’ús domèstic que els permetrà, en un primer contacte, avaluar els beneficis d’aquest tipus de tractaments.

Emblanquim les teves dents L’emblanquiment és una tècnica d’estètica dental àmpliament reconeguda i implantada que permet recuperar el color natural de les dents. Moltes substàncies com el tabac o begudes colorants –com el cafè, el té o el vi, entre altres– enfosqueixen notablement les dents i afavoreixen l’aparició de taques. Ara bé, existeixen moltes més raons com la mateixa biologia i saliva, l’envelliment, determinades medicacions o malalties... que també afecten la fluorització i aspecte de les dents. Les tècniques d’emblanquiment dental són diverses i s’apliquen amb diferent intensitat segons el pacient, amb un previ estudi de color particular i avaluació de les expectatives de resultats. A Ilerdent apostem per tecnologia amb llum led de darrera generació. La major part dels pacients responen bé al tractament d’emblanquiment, excepte aquells amb tincions per tetraciclines (colors marrons o grisos), encara que en aquests

casos es recomana l’emblanquiment ambulatori per un període més llarg que pot arribar als tres o sis mesos. D’aquesta manera s’obtindran emblanquiments segurs i graduals encara que segueix resultant difícil fer un pronòstic sobre el color final.

Dissenyem el teu Somriure 3D amb mock-up A Ilerdent, fem un pas endavant respecte les simulacions per ordinador i oferim als nostres pacients Somriures 3D que es poden “emprovar”. L’estudi de disseny de somriures d’ilerdent permet una acurada avaluació de la morfologia dental de cada pacient i la reproducció (mock-up) en silicona de la pròtesi definitiva que durà el pacient. Així, es pot comprovar l’aspecte real de la nostra dentadura, sense simulacions ni “realitats virtuals”, un cop acabat el tractament

Podeu concertar cita informativa gratuïta sobre Odontologia Emocional, trucant al 973 28 11 11 mitjançant el servei de cita online a ilerdent@ilerdent.com o a http://www.ilerdent.com/cita/in/i/es

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


La dificultat d’identificar, comprendre i reproduir els símbols escrits

Què és?

La Dislèxia és una dificultat significativa i persistent en la forma escrita del llenguatge, que és independent de qualsevol causa intel·lectual, cultural i emocional i que, per tant, apareix malgrat tenir una intel·ligència adequada, una escolarització convencional i una situació sociocultural dins de la normalitat. Es caracteritza perquè les adquisicions de la persona en l’àmbit de la lectoescriptura es troben molt per sota del nivell esperat en funció de la seva intel·ligència i la seva edat cronològica. És un problema de tipus cognitiu, que afecta aquelles habilitats lingüístiques associades amb l’escriptura, particularment el pas de la codificació visual a la verbal, la memòria a curt termini, la percepció i la seqüenciació. Es manifesta amb una dificultat d’automatització especialment en la lectura, l’ortografia i, en ocasions, també en el càlcul aritmètic. Es manifesta, entre altres, una lectura de paraules que no és global, sinó síl·laba a síl·laba, o fins i tot, so a so; l’omissió, substitució o la inversió de lletres. Es pot manifestar en la dificultat d’agafar la paraula globalment a primer cop d’ull i en un desxifratge lletra per lletra. A l’hora d’escriure es pot presentar disgrafia (dificultat en la cal·ligrafia) i faltes d’ortografia.

Causes

Existeixen factors hereditaris que predisposen a tenir dislèxia. Tot i així, encara no són clars altres factors que poden estar implicats en el transcurs del trastorn, com ara causes genètiques, dificultats en l’embaràs o part, lesions cerebrals, problemes emocionals, dèficits espaciotemporals o problemes d’orientació seqüencial, de percepció visual o dificultats adaptatives a l’escola. Tanmateix, des de l’àmbit de la psicolingüística, s’ha vist que un dels dèficits centrals en la dislèxia, especialment en els nens més petits, és una baixa consciència fonològica. La consciència fonològica és el coneixement que tenim de les persones per dividir la parla i l’escriptura en estructures cada cop més petites. 12

Característiques que presenta la dislèxia

• Disortografia (Dificultat de l’aplicació de les normes ortogràfiques a l’escriptura). • Intel·ligència normal. • Més facilitat en exàmens orals que escrits. • Baixa autoestima, ja que es frustra fàcilment i no li agrada anar a l’escola, fer exàmens ni llegir. • Altres talents en art, música, teatre, esports... • Dificultats per fixar l’atenció. • Molta curiositat i creativitat. Senzillament, els dislèxics tenen una manera diferent d’aprendre. La majoria de les persones dislèxiques estan prou capacitades per accedir a qualsevol nivell d’ensenyament, però massa sovint el sistema educatiu barra el pas als dislèxics abocant-los al fracàs escolar o bé, oferint-los sortides per a les quals no estan gens motivats i que són l’origen de profundes frustracions personals.

Com a pares, heu d’ajudar al vostre fill/a. • Informar-se al màxim mitjançant fonts fiables. • Donar-li recolzament emocional. • Potenciar al màxim la lectura, sense forçar: - Anar a la biblioteca per a que esculli el llibre a llegir. - Buscar el moment i lloc més adequat per llegir. - Motivar-lo a través del reforçament positiu, valorant l’esforç. - Proposar un sistema de punts per pàgina llegida. • Coordinar-se amb l’escola. • Relativitzar i parlar del tema amb total normalitat.

Des de l’entorn escolar, els professionals de l’educació haurien de poder: • Detectar les dificultats en l’adquisició de la lectura i transmetre a les famílies aquestes dificultats. • Oferir un abordatge específic, individual o grupal, segons la necessitat de cada nen.


• Potenciar els seus punts forts. • Dissenyar unes adequacions escolars específiques per a cada nen. Valorar fer un Pla Individualitzat (PI). Les adequacions hauran d’adaptar-se a cada cas.

Les possibles acomodacions a l’escola per l’alumne dislèxic van dirigides a: • Evitar situacions que el puguin fer sentir incòmode. • Oferir-los temps extra. • Permetre’ls compensar les seves dificultats optimitzant el temps que dediquen als estudis. • Facilitar l’ús d’eines com l’ordinador (correctors ortogràfics), sintetitzadors de veu o programes informàtics específics per a alumnes dislèxics

La dislèxia és una dificultat significativa i persistent en la forma escrita del llenguatge, que és independent de qualsevol causa intel·lectual, cultural i emocional www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

13


Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió. Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic

No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no

tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció.

invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional.

Guiat per ressonància magnètica: Gràcies

Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme.

a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i reduir els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar.

Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació.

A Centre Mèdic Alomar som pioners en un nou tipus de tractament que pot destruir la petita peça del teixit cerebral que causa la tremolor sense necessitat d’obrir el crani

Cessament immediat del tremolor:

Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/ intervenció.


Com es realitza el tractament?

1. PREPARACIÓ DEL PACIENT

3. TRACTAMENT

El tractament s’efectua mentre el pacient es troba en el sistema de ressonància magnètica. Per a una major comoditat, s’administrarà anestèsia local i es col·locarà un marc d’immobilització per evitar moviments del cap durant el tractament. La freqüència cardíaca, la pressió sanguínia i els nivells d’oxigen a la sang seran monitoritzats en tot moment durant el tractament. En tot moment, el pacient estarà conscient durant el tractament, a diferència d’altres tipus d’intervencions, i es podrà comunicar amb el metge o infermeres.

Durant el procediment, se li demanarà al pacient que realitzi tasques específiques per poder verificar que la localització del punt seleccionat és el correcte. Un cop el neurocirurgià hagi trobat el punt exacte, s’utilitzaran els ultrasons focalitzats directament durant uns 10 a 40 segons. Aquest procediment s’anomena sonicació, on els doctors monitoritzaran l’efecte de la tremolor en temps real i continuaran amb més sonicacions addicionals per verificar que aquest punt és el que millors resultats li proporciona. La totalitat del tractament és aproximadament entre 3 i 4 hores des de que s’entra fins que se surt de la sala de la ressonància magnètica.

2. PLANIFICACIÓ Es realitzaran una sèrie d’imatges del cervell amb l’objectiu de realitzar la planificació del tractament. El neurocirurgià, marcarà a l’ordinador el punt que ha de ser tractar amb la major precisió que ens ofereix la tecnologia mèdica. Inicialment, se li administrarà baixes dosis d’ultrasons focalitzats per tenir la certesa i seguretat que el punt marcat és el correcte.

Un cop controlades les constants vitals, serà el moment en què el pacient podrà tombar-se a la taula de Resonància Magnètica, on es procedirà a planificar i realitzar el tractament.

sonores acústiques focalitzades, ofereixen la capacitat de proporcionar tractaments amb precisió mil·limètrica en l’objecte previst sense causar cap tipus de dany al teixit circumdant que no s’ha de tractar. Aquest tractament permet aturar la transmissió indeguda de les senyals elèctriques que produeixen la tremolor fent-lo desaparèixer. En el cas de la malaltia del Parkinson, no és una cura definitiva, però aquest tractament suposa una millora de la qualitat de vida, eliminant les tremolors de la persona afectada.

Abans del tractament

4. POST-TRACTAMENT Després del tractament, el pacient serà traslladat a la sala de recuperació per seguir en observació, on se li traurà el marc de fixació del cap. Just després, es farà una ressonància magnètica cranial convencional per validar el tractament realitzat i verificar que no s’ha causat cap efecte secundari o dany colateral. Si tot va bé, les visites de seguiment tindran lloc al cap d’un mes i a l’any del tractament.

Després del tractament

Per a realitzar aquesta prova, Resofus Alomar combina les imatges de ressonància magnètica i els ultrasons en la tecnologia d’Ultrasons Focalitzats, proporcionant un tractament transcraneal no invasiu guiat per imatges de RM sense radiació ionitzant. Aquesta combinació d’imatges de RM continues i les ones

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


esprés de l’estiu i de tots els seus excessos alimentaris, tornem a la rutina i és un bon moment per fer una depuració del nostre organisme. No es tracta de fer dietes extremes ni imposar-se mesures radicals en la dieta, sinò de reprendre els bons hàbits durant el nostre dia a dia i reequilibrar el cos. Per aconseguir-ho, a continuació et deixem un llista dels aliments que més afavoriran al teu organisme per tornar a la normalitat i al benestar des d’un punt de vista alimentari. Com ja sabem, els professionals de la salut sempre recorden la importància de beure molta aigua durant el dia. Es recomana beure uns 2 litres al dia per elimiar les substàncies de rebuig de l’organisme i així evitar també la retenció de líquids. Fruites com la poma, la pera, el kiwi, el raïm...i la vitamina C i la funció antioxidant de les taronges especialment, fan que la fruita sigui un aliment ideal per a reforçar el sistema immunitari alhora que equilibrem l’organisme. El seu consum promou l’eliminació de toxines i greixos i perllonga la sensació de sacietat.

Els seus beneficis són excepcionals i té propietats antioxidants, diürètiques i activa el metabolisme. Aquesta beguda, també resulta efectiva per cremar greixos, bloquejar l’absorció de carbohidrats i accelerar el procés de desintoxicació.

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

Les verdures com la bleda, l’api, el bròquil, les cols o l’enciam entre d’altres, aporten poques calories i tenen un gran valor alimentari per la seva riquesa en vitamines, minerals i fibra. Així doncs, són un aliment ideal per depurar l’estòmac pel seu alt nivell en clorofil·la i antioxidants. Per tal de poder adquirir novament els hàbits saludables, és important fer cinc àpats al dia per aportar al cos tot el que necessita, incloent un dinar complet amb cereal integral amb verdura i proteïna vegetal o peix, i un sopar més lleuger. Cal beure molt sovint i acompanyar aquests hàbits amb una pràctica d’exercici físic moderada

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

Policlínic Lleida 16

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


Les revisions dentals a l’escola

L

es revisions dentals que es fan a l’escola tenen com a objectiu prevenir i detectar precoçment possibles alteracions de la salut bucal dels nens i les nenes. A més, ajuden a programar les activitats preventives i d’educació sanitària per tal de millorar-la. Alguns professional posen en pràctica diferents programes de salut preventiva a les escoles, ja que cal seguir introduint la importància de la salut bucodental des de ben petits. Actualment els índexs de càries en nens i nenes de 6 anys són molt alts envers als valors desitjables. Per aquest motiu, des de l’escola es busquen professionals que vagin a explicar els beneficis de tenir unes dents i boca sanes, i que ensenyin les mètodes adequats per fer-ho.

A més, d’introduir els hàbits com una disciplina constant i necessària per al nostre dia a dia, i ho fan en unes classes magistrals on l’educació, la creativitat i la diversió prenen el protagonisme, per a que els més petits ho entenguin de la millor manera possible. Cal que coneguin quins riscos poden patir si no cuiden les seves dents i genives. Aquestes sessions s’acostumen a dur a terme amb professionals del sector on a més de “jugar” en fan un control periòdic, recomanen fer un dia a la setmana el glopeig de fluor en conjunt a les classes, i creen un informe de cada alumne per fer un seguiment i avisar als familiars de l’estat de la seva boca. D’altra banda, cal controlar als nens i nenes per a que es raspallin les dents dues vegades al dia i utilitzin almenys, un cop al dia, fluor. Prevenint les càries, el fluor es concentra en els ossos i en les dents en el moment de desenvolupament dels nens enfortint l’esmalt de les dents. Després de menjar, els àcids ocasionen la desmineralització, una dissolució del calci i el fòsfor que es troba per davall de la superfície dental, el fluor treballa en aquestos processos afavorint la salut bucal. En definitiva, l’educació bucodental és important per a tenir una bona salut, ja que la boca és un espai ple de bacteris, que si els cuidem aconseguirem que aquests no afectin en el nostre cos. Cal inculcar l’hàbit de raspallar-se les dents cada dia i fer una revisió, com a mínim, un cop a l’any al dentista

21

AL MES1

,36€

TAE 4,96%

IMPLANTE + CORONA Ven, te estamos esperando. Vitaldent Lleida

Avenida Prat de la Riba, 15-17 Tu salud empieza en tu boca. Tu salud empieza en Vitaldent.

973 24 79 69

1.Número de registro sanitario E25924115. Promoción y/o descuentos no acumulable a otras promociones. Consulta condiciones en vitaldent.com


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí,

amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes.

Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 20

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


Inhalacions i aerosol Estufes naturals: són grutes naturals situades prop

de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica. A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti dolor: artrosi, artritis, fibromiàlgia. • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depressió. •  Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Circuit terapèutic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, tonificador, alliberador relaxant i depuratiu. Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


l blanquejament dental és un tractament que s’aplica a les dents que han anat perdent el seu blanc natural i han arribat a tenir un color més fosc. Aquest enfosquiment, pot provenir de l’esmalt, la capa més superficial de la dent, o de la dentina, una capa més profunda. Pot estar ocasionada per l’envelliment de les dents, per algun traumatisme, per consum de certs aliments com el cafè o el vi, per determinats medicaments com les tetraciclines o per mals hàbits com el tabac. Les clíniques dentals ofereixen tractaments que tornen la blancor a les dents amb tècniques que inclouen pastes blanquejadores, tractaments amb fèrules i gels, amb o sense llums LED.

El més comú és utilitzar pastes blanquejadores, tot i que es recomana fer-ho sota prescripció mèdica i com a complement a un altre tractament més efectiu. Una altra tècnica per realitzar el tractament són els gels, els quals s’apliquen amb una fèrula de blanquejament i que s’han d’aplicar un mínim de 2 hores al dia. També s’utilitza el tractament que combina l’aplicació del gel de peròxid de carboni amb la llum freda LED, que activa i accelera el procés blanquejador, tot i que pot provocar una mica més de sensibilitat dental. Un altre tipus de blanquejament és el que s’aplica de forma individual a una dent endodonciada que s’ha enfosquit. En aquesta ocasió, el producte

blanquejador actua de dins a fora de la dent, per la qual cosa és més efectiu. Per realitzar qualsevol tipus de tractament blanquejador, és imprescindible fer un bon estudi previ, per diagnosticar l’estat en el qual es troben les dents. La teva salut dental serà clau per poder començar el tractament, així com evaluar les causes del enfosquiment de les dents i els factors de risc a tenir en compte. D'aquesta manera, s'aconsellarà quin tipus de blanquejament és el més adequat per cada persona per aconseguir un resultat satisfactori. Per tal de rebre un assessorament professional i valorar quina és la millor tècnica a utilitzar per a les teves dents, cal acudir al teu dentista de confiança

Per realitzar qualsevol tipus de tractament blanquejador, és imprescindible fer un bon estudi previ

upost Press ants l d’imp ït a r g tu e i sens ís m o r p com Clínica Dental Dra. Lídia Antúnez • Av. Segre, 1 1r 5a , 25007 Lleida • dentalantunez@gmail.com • www.dentalantunez.com

22


autoestima és el conjunt d’idees, sentiments i altres percepcions que tenim de nosaltres mateixos i és un dels principals elements de la personalitat i, en conseqüència, del caràcter. Si bé és part de la nostra formació emocional, l’autoestima s’integra per la nostra pròpia percepció en tots els aspectes de la vida, incloent-hi el nostre aspecte físic. Aquest estat anímic dicta, per tant, la nostra forma de ser i estar al món, en la vida quotidiana i en la nostra relació amb els altres. Una sana autoestima ens permet reconèixer i defensar les nostres idees, necessitats, aspiracions i drets, però a més, ens permet confiar en les nostres habilitats,

aptituds, capacitats i intel·ligència, la qual cosa ens permet sentir en valor i viure en confiança i seguretat en nosaltres mateixos. Tenir una autoestima alta, és la base elemental de la dignitat com a individus i és un dels aspectes clau en la prevenció de problemes emocionals i de convivència.

Una sana autoestima ens permet reconèixer i defensar les nostres idees, necessitats, aspiracions i drets i permet confiar en les nostres habilitats, aptituds, capacitats i intel.ligència. Continua a la pàg. 24

23


Continua de la pàg. 23

Una autoestima forta i consolidada en tu mateix també evitarà la codependència en les relacions de parella, el maltractament físic i emocional, problemes alimentaris, despressions...

Una autoestima alta, és la base elemental de la dignitat com a individus i és un dels aspectes claus en la prevenció de problemes emocionals i de convivència. Per aquesta raó, l’autoestima és essencial en molts aspectes de la vida, tant de salut i de benestar, com en les relacions amb la gent que ens envolta, ja sigui a casa, a la feina o en el nostre temps d’oci. La nostra forma d’actuar i el respecte a les nostres decisions també es consolidaran molt millor si tenim aquesta autoconfiança, fent augmentar així el valor propi i la nostra dignitat. Per la seva banda, la baixa autoestima redueix el respecte que ens

24

tenim a nosaltres mateixos i, al seu torn, anul·la la confiança que podem tenir en els nostres pensament, sentiments i la nostra manera d'actuar. Aquesta desconfiança i baix estat d'ànim fa que tinguem por de tot, i ens faci més respecte del normal el fet de prendre riscos i/o desicions. Fins i tot, s'arriba a tenir la sensació de no ser aptes per a la vida o d'estar cansats de tot, sense tenir vitalitat. I és que en conclusió a tot això, podem dir que sense tots aquests aspectes tant importants, sense confiança en nosaltres mateixos, sense donar valor al que pensem i sentim, no és possible aspirar a la felicitat.

I quan arribem a aquest punt, comencem a permetre la influència, més enllà del que és sa i saludable, de circumstàncies externes en el nostre ésser. Per això, siguis conscient de la importància de creure en tu mateix, estima’t i fes la teva vida més feliç amb les teves pròpies decisions, sentiments i objectius

La nostra forma d'actuar i el respecte a les nostres decisions també es consolidaran molt millor si tenim autoconfiança, augmentant així el nostre valor propi i la nostra dignitat.


25


OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

TRUCA’NS!

667 560 225

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com 26

Tallers i activitats Residom hem creat una iniciativa per a tots els municipis, per tal de crear una relació pròxima amb les persones de qualsevol edat. I és que, fem tallers i activitats per a tothom de la manera més lúdica possible, on l’aprenentatge és el màxim exponent. Ens traslladem als pobles que ho desitgin per a realitzar experiències grupals a tots aquells que vulguin participar, aportant coneixement i benestar per a tothom i promoure els valors de companyia, la empatia o el sentiment de pertinença al poble. Oferim tallers, cursos i/o activitats en sis àmbits diferents, només cal que escullis quin s’adapta més a les necessitats de cada poble. Les persones responsables de realitzar aquests serveis són professionals del sector. Juguem amb les noves tecnologies, per tal d’apropar a tothom la informació del funcionament de les noves tecnologies, internet i xarxes socials per aprendre la bona pràctica d’aquestes. La música i el teatre són dues corrents artístiques i culturals que aporten enriquiment interior a les persones, gaudint en grup d’una mateixa afició. Algunes activitats són la musicoteràpia, els balls de saló, country, sardanes o sevillanes. Les manualitats ens apassionen, per aquest motiu, donem l’oportunitat de fer cursos i tallers de tot tipus, per aprendre diferents hobbies i estimular al màxim la creativitat. Algunes activitats són els tallers de cuina, l’enfilem l’agulla o la pintura a l’oli. No ens oblidem del sector de la salut i el benestar, on l’aprenentatge d’habilitats i hàbits alimentaris permeten millorar la qualitat de vida de les persones. Igual que la formació i creixement personal, la manera de fer-ho és amb classes molt diverses per aportar coneixement i assessorar a tothom que tingui ganes d’aprendre la manera de millorar la seva vida. Amb aquestes activitats com estiraments i respiració, tallers de memòria, risoteràpia, gimnàstica i psicomotricitat, mètode pilates... aconseguim afrontar els problemes físics i fomentar la millora de les relacions socials i emocionals. Ens agrada ajudar a les persones, per aquest motiu, també realitzem cursos per a formar a les persones, per a que en un futur puguin trobar un lloc de feina i sobretot, dominar les llengües del país. En definitiva, ens adaptem a tot allò que se’ns demani, ja que estem especialitzats en diferents disciplines: classes de taitxí, ioga, zumba... El nostre principal objectiu és aportar el major benestar personal i que les persones es trobin millor amb elles mateixes, fent allò que més els agrada. Actualment, estem realitzant dos tallers per al mes de setembre. L’anomenat taller de memòria, el qual està compost d’activitats diverses d’estimulació de la memòria per evitar-ne el deteriorament. O, el taller de gimnàstica, fent exercicis físics i motrius per cuidar el nostre estat de salut i acostumar-nos a practicar esport moderat de forma regular. Truqueu-nos sense compromís i els informarem de tot el que fem


"Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin"

SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT

"Som especialistes en

Tractament a domicili

vetlles i acompanyaments Part dels nostres serveis:

hospitalaris"

Atenció a domicili · Serveis d'atenció a la persona. · Serveis d'acompanyament.

Cangurs Serveis de f isioteràpia · Fisioteràpia esportiva. · Fisioteràpia de recuperació. · Fisioteràpia de descàrrega.

Serveis de pedicura i manicura Serveis de podologia Centres de dia i pisos socials

• Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic

Serveis pel benestar de les persones C/ Àngel Guimerà, 40 25430 JUNEDA (Lleida) Tel. 973 150 316 648 653 416 / 648 653 417 info@residom.com

www.residom.org

• Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


MODA i ESTILISME

La teva

jaqueta ideal

(4)

(1)

(2)

28

Els dies d’estiu s’escurcen i els matins i nits comencen a ser més freds. I és que al setembre canviem d’estació, ens endinsem a la tardor. Per tant, arriba el canvi d'armari i la seva renovació. Una peça clau per aquests pròxims mesos són les jaquetes.


(5)

Començarem amb jaquetes amb gruix més aviat fi, com per exemple, la gavardina (1). La reina dels armaris de les itgirls. Queda bé amb la majoria de looks casual. Pots optar pel color camel com pel color i estil militar. Podem trobar les típiques llises, com les més atrevides amb adornaments per ferles més atractives i diferents. És la peça clau per ajudar-nos a combatre les primeres pluges. Les texanes (2) segueixen essent tendència, en totes les seves versions, oversize, en color fosc o clar, fins i tot, si vols rebuscar a l’armari de la teva mare o pare, triomfaràs i seràs l’enveja dels teus amics. L’efecte envellit i utilitzat, n’és tendència. Fins i tot, el coll de borreguet és una bona opció. Siguis atrevit o atrevida i aposta per les jaquetes amb colors cridaners (3), aquesta temporada les botigues n’estaran repletes, el color tendència serà el taronja. Així com també, amb estampats d’animal print i de quadres (4). Dos tendències que ja estaven als nostres armaris, però aquesta vegada arriben trepitjant fort. Aposta per elles, en el format que més s’adapti a tu, americanes, abrics... Quan comenci el fred de l’hivern les botigues s’ompliran d’abrics llargs, d’anoracs encoixinats, de pèl i tipus peluix i el borreguet (5). Aquests últims, són d’allò més top i t’encantaran, així com també, ho seran les plomes i serrells com a decoracions en els diferents formats de jaquetes

(3)

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 29


DECORACIÓ Escollir el color adient per a una determinada zona del nostre habitatge és, de vegades, complicat i costa de decidir-se. Aquesta elecció del color amb què decorarem casa nostra s’ha de plantejar de manera que es correspongui amb el que desitgem. Els colors es connecten amb les emocions del cervell i també s’ha pogut demostrar que els colors de les habitacions poden influir en l’estat d’ànim d’una persona.

TARONJA: El color taronja aporta optimisme i estimula la conversa i l’intercanvi d’idees. A més, una opció molt recurrent és utilitzar-lo en una sola part, allí on la decoracio sigui més neutra. Aquest to taronja dins l’espai donarà més vitalitat i diversió a la sala. Tot i així, si utilitzem aquest color en excés podria transformar l’espai en un lloc claustrofòbic i estressant. No és un color gaire adequat per als dormitoris, ja que dificulta la concentració i el descans.

GROC: Aquest color representa el sol i ens fa pensar en la vitalitat. El groc és un color que es relaciona amb l’energia i s’acostuma a utilitzar per als menjadors i cuines. Aquest color estimulant pot millorar la concetració i la velocitat del metabolisme. S’utilitza normalment per mantenir el cervell despert,

30

i per això també és interessant en la decoració dels estudis. Tot i així, tampoc es recomanable als dormitoris, ja que podria causar nerviosisme.

MORAT: Color artístic, lligat a la meditació i l’espiritualitat. En les tonalitats de morat més fosques, també està relacionat amb la passió i el foc. En canvi, les tonalitats més suaus produeixen efecte sedant. Per això, s’ha de tenir en compte a l’hora d’utilitzar-lo, perquè l’espai no sembli apagat i somnolent. En canvi, aquests tons són ideals per decorar els dormitoris.

CREMA: Molt popular, ja que és molt suau i neutral. Crea un ambient molt càlid i una sensació de neteja i amplitud. Afavoreix al descans i la tranquil·litat i aporta un caràcter elegant i sofisticat. Molt usual utilitzar-lo als menjadors i dormitoris.

BLAU: Aquest color està associat amb la tranquil·litat, la serenitat i el relax, i es relaciona amb l’energia de l’aigua. Tot i que hi ha gent que el blau l’escull com el color preferit, és un to fred i sembla poc acollidor per decorar casa nostra. El color blau estimula el pensament i l’activitat mental i per això no és recomanable emprar-lo als dormitoris i els menjadors.

VERD: El significat del verd és el de creixement, estimula els sentiments

d’harmonia i pau i es relaciona amb la naturalesa. També està associat amb la salut i la eficiència i, segons les tonalitats i la intensitat, es poden crear diferents efectes. Els tons de verd més brillants milloren la visió i creen un ambient refrescant, mentre que els verds més suaus són més naturals i produeixen una sensació de calma. Verds suaus i turqueses són

molt recurrents per a les habitacions dels nens i, a més, no acostumen a tenir cap connotació de gènere associada.

VERMELL: No és gens recomanable utilitzar el vermell com el principal de la decoració de casa. Tot i que és un color molt passional, cal utilitzar-lo amb moderació, perqué sinó podria crear un ambient dramàtic. A les sales més formals, el vermell intens com el bordeus pot complementar perfectament l’ambient i la decoració de l’espai.


31


Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.

EXPOSICIÓ DE PAVIMENTS, cuines I BANYS L’empresa distribueix les primeres marques en paviments i revestiments. Treballa en el disseny d’acabats i cuines amb els millors materials del mercat.


CONSTRUCCIÓ Es realitzen pressupostos sense cap tipus de compromís. A més, per transportar tots els materials hi ha diversos mitjans de transport, serveis de grua o contenidors per a poder portar-ho al lloc de l’obra

FERRETERIA Gran varietat de productes i eines de la màxima qualitat per a que l’obra a realitzar sigui un èxit en el seu acabat

Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

JARDINERIA Diverses opcions de testos, tant per a interior com per a exterior, així com diferents eines de treball per a la jardineria

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


Text: Marta Sanahuja Fotografia: Alícia Farré ns endinsem en el món de les flors i les plantes. Entre milers de varietats i d’hectàrees, vivim en primera persona què significa aquesta empresa per als seus gerents i treballadors. Ens obre la porta Horticultura Bellmunt. El senyor Bellmunt, un enamorat del món de la jardineria, va crear aquesta empresa l’any 1928. Entre la seva plantilla van arribar a passar moltes persones, però foren tres els que van sentir-se com a casa. I és que, fou el 2008 quan Joan Sumalla, Victòria Domingo i Juan Manuel Blázquez agafaren les rentes de l’empresa i des de llavors, cada dia s’aixequen amb el mateix objectiu: tirar endavant el negoci amb molt d’esforç i dedicació. Actualment, Blázquez ja s’ha jubilat, però Sumalla i Domingo segueixen al capdavant; en Joan s’encarrega dels cultius i la Victòria de l’administració i entre els dos fan un equip excel·lent. 34

Ens expliquen que amb aquests 10 anys, n’han passat de mil colors. Han superat un incendi molt important, que els va suposar una gran despesa i que avui en dia encara estan paint. I com moltes altres empreses, també han superat la crisi. Amb molt d’esforç per part dels gerents com de tota la seva plantilla, actualment ja són 40 treballadors, dels quals sempre han tingut el seu suport.

Horticultura Bellmunt treballa en diverses localitzacions segons el tipus de plantació i conservació. Així doncs, tenen instal.lacions pròpies a Lleida, Cambrils i el Masnou Els seus clients, sempre han sigut i segueixen essent molt fidels, i en temps de crisis no els van abandonar, és més,

van continuar comprant, menys, però van continuar confiant ells. Tot això és gràcies a la qualitat del producte i sobretot, pel tracte i professionalitat que donen en els seus serveis. Tenen una gran distinció en el mercat, i és que gairebé tot el seu gran ventall de productes és cultivat per ells mateixos, tot i que allò que per clima és impossible de mantenir aquí, l’importen des de diferents països europeus, com per exemple, Holanda. Horticultura Bellmunt té repartit el seu capital en diferents poblacions. Així doncs, per aconseguir la facilitat de plantació i conservació es troben a Lleida, Cambrils i el Masnou. A Lleida tenen el centre de distribució i el cultiu d’exterior que aguanta el fred; a Cambrils la principal producció amb milers d’hectàrees, on hi ha les plantes de temporada, com la poinsettia o els cactus a l'hivern, totes distribuïdes en grans hivernacles.


centrar-se en la clientela de Tarragona, la qual cosa suposa una inversió en equip comercial per tal d’ampliar el mercat de venta.

A Lleida, tenen el centre de distribució i el cultiu d'exterior i interior que millor suporta el fred, tot controlat sota temperatura regulada Aquesta destinació és perfecta pel clima càlid que té durant tot l’any. El Masnou segueix el mateix patró que Cambrils però amb menys hectàrees. Entre aquestes hectàrees pots trobar-hi la sansaviera Larentti o Hahnii, thuyas, callistemum, hortènsies, geranis, petúnies, crotons...i moltes més.

L'empresa disposa d'una gran distinció en el mercat, i és que gairebé tot el seu gran ventall de productes és cultivat per ells mateixos La seva manera de treballar és de cara al majorista, tot i que tenen una part dedicada a la venta al públic a Lleida. Els gardens, floristeries, jardiners i centrals de compres són la seva base, qui dia a dia els sustenta per a continuar. Des de Lleida, surten diàriament camions on reparteixen pel nord d’Espanya ( Navarra, Rioja, Aragó) i tot Catalunya. A Cambrils solament venen al majorista. A més, a Vilassar de Mar, reparteixen per diferents

parades dins del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya que se celebra en aquesta localitat. Davant de la competència, es destaquen per la qualitat i formalitat en la seva feina, a més de tenir una grandíssima varietat de producte i s’adapten a tot allò que els demana el client, sempre que estigui al seu abast. A Horticultura Bellmunt hi pots trobar de tot menys la flor tallada, és a dir, venen terra, que en aquest cas han creat la seva pròpia amb la que cultiven les seves plantes, ofereixen decoració, complements i composicions florals, cactus... A tot tipus de preus. Els Horticultura Bellmunt estan compromesos en la igualtat de gènere i condicions a la feina, creuen en les capacitats de tothom, i tenen molt clar que no presenten diferències en res. Durant la xerrada, ens fan sentir còmodes i mostren molta positivitat davant del seu futur, en el qual la perfecció i la modernització en el camp de treball són dos detalls que volen millorar a curt termini, així com també augmentar i

A llarg termini, un somni a complir. Que l’empresa tingui una nova vessant i que es converteixi en temàtica, és a dir, oferir activitats lúdiques per a tots els públics i que sigui tota una experiència per als seus assistents, a més dels beneficis saludables que la jardineria aporta a la nostra salut. Actualment, ofereixen visites guiades a escoles per a que els més petits i els futurs professionals del món de la jardineria coneguin de primera mà tot el procés que s’ha de seguir per tenir una plantació excepcional i un servei òptim. I una última cosa, a Horticultura Bellmunt els hi agrada mimar als seus clients, volen que els tinguin com a referència en el mercat. Una activitat que han dut a terme darrerament, són unes jornades completes i dinàmiques amb un dinar, xerrada i un audiovisual sobre com funciona l’empresa, a més de fer partícips en tot moment als assistents en aquest acte. Després de conèixer de primera mà aquesta empresa, ens adonem que hi ha un equip humà darrere excepcional i que lluita dia rere dia per oferir el millor producte al mercat però sempre pensant en el client. I és que l’amor i l’afecte per les flors i plantes són els dos pilars bàsics que més els identifica

Camí de Montcada, Pda. Bovà, 13 Tel. 973 245 412 • Lleida www.horticultura-bellmunt.com

La Victòria i el Joan, al capdavant de l'empresa avui en dia.


IMMOBILIÀRIA

Un lujo a tu alcance ESPLÉNDIDOS PISOS Zona “Parc de l’Aigua” junto al MERCADONA ¿UN PISO O UN AUTÉNTICO HOGAR?

4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina

Atrás quedaron los tiempos en que el comprador de una vivienda de obra nueva era un mero espectador atado a los designios del promotor de la obra. Ahora el cliente tiene poder de decisión, participa en las decisiones de acabados, elecciones de materiales e incluso en la distribución interior de las estancias. Ya no se conforma con comprar lo que haya en el mercado, es un ojeador profesional que busca, compara y cuando encuentra algo mejor, lo compra. Anteriormente quizás rastreaba dentro de su área de confort, buscando un piso cerca de sus padres, del trabajo o del colegio de los niños. Pero ahora ha ampliado su coto de caza, está dispuesto a trasladarse a nuevas zonas, nuevos barrios, donde la cercanía al centro urbano queda suplido por unos espacios de avenidas más anchos, una mayor facilidad para aparcar, una menor congestión de humanidad apretujada, unas viviendas de mayor calidad, más espaciosas, mejor equipadas y, en resumen, una mejor calidad de vida.

LOS PROMOTORES REFORMADOS

Alta calidad de acabados

¿A que ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, para ofrecer viviendas con alto nivel de calidad, en condiciones y precios asequibles.

Amplia terraza muy soleada

www.grup90.com


Fruto de estas conclusiones nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca. Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y sosiego.

RESIDENCIAL LA CANADENCA: SU NUEVO HOGAR La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actuales.

UBICACIÓN La ubicación es privilegiada, en el Parc de l'Aigua, entre la Avinguda La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

EDIFICACIÓN Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que le conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

CALIDADES Y ACABADOS Las viviendas de 4 habitaciones, dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá además de baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a una hermosa terraza de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, micro ondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas. Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como pared, la grifería monomando y termostática en la zona de la ducha y los sanitarios serán de la casa Roca. Los muebles de diseño estarán lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco. El suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de la cocina y baños, dónde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados. Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno. En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que 2 potentes equipos de aire acondicionado, refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital. Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? No te preocupes, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto, está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, de excelentes acabados y en una zona privilegiada

C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 208 611 · info@grup90.com


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4461 CAPPONT 124.800 €

Ref. 4430 C/SALMERÓN (zona Auditori) 174.500 €

Ref. 4466 CAPPONT 205.000 €

Ref. 4437 CAPPONT 124.500 €

Ref. 4444 CAPPONT (frente a MESTRE) 179.500 €

Ref. 4439 AV. DEL SEGRE - CAPPONT 169.000 €

Ref. 4458 PASSEIG DE RONDA 157.500 €

Ref. 4412 PRAT DE LA RIBA / AUDITORI 260.000 €

Piso céntrico compuesto por tres habitaciones, salón comedor, balcón, cocina comedor totalmente equipada con salida a galería, despensa, dos baños uno con bañera y el otro con ducha.

Si buscas un gran piso de 4 habitaciones, con buenas vistas, cerca de la universidad y en perfecto estado para entrar a vivir, y con muchos extras que hacen de este piso una gran oportunidad. 107 m2. Parking opcional.

www.grup90.com

Piso muy soleado. Para entrar a vivir, dispone de cuatro habitaciones, salón comedor con balcón, cocina comedor con salida a galería cerrada, dos baños. Parking y trastero incluido en el precio. Posibilidad de una segunda plaza de parking por 15.000 €.

¿Quiere disfrutar de las ventajas de vivir en uno de los mejores complejos residenciales tipo club de Lleida?. Servicio de portería, comedor y piscina. Compuesto por cocina independiente totalmente reformada y equipada, salón comedor con salida a balcón con toldo, tres habitaciones, baño y aseo. El precio incluye parking.

Gran piso de 5 habitaciones y 160 m2. Vistas impresionantes. Parking opcional. Magnífico piso señorial, gran salón comedor con vistas a la Seu y muy luminoso, amplia cocina comedor, dos baños y un aseo, balcón. (Foto representación artística).

¡Oportunidad! Piso alto (11º) totalmente Reformado en Cappont. Av. Garrigues. Vista impresionante. Acabados de diseño y gran calidad. Cocina americana con salón comedor. Dos habitaciones. Dos baños. Amplio balcón.

¿Quieres un piso muy amplio totalmente reformado con 6 habitaciones en el centro de la ciudad? Gran cocina con isla, salón comedor, balcón. Tres increíbles baños uno de ellos con sauna.

Fantástico piso a estrenar, en el centro de Lleida a pocos min. del Eix Comercial y de la estación de tren. Gran cocina office, amplio salón comedor con salida a terraza con vistas despejadas, 4 hab., 2 baños completos, uno con hidromasaje, ducha y sauna, el otro completo con bañera. Aire acondicionado centralizado. Piso con acabados de alta calidad. Amplio trastero y parking incluido en el precio.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Si buscas un piso céntrico, amplio para entrar a vivir, ya lo has encontrado. El piso está reformado y compuesto por 4 habitaciones dobles, dos baños, cocina office con salida a amplia galería, dos balcones, salón comedor con fuego a tierra y salida a balcón de 14 m2.

Piso reformado recientemente, muy luminoso y acogedor a un precio increíble. Compuesto por cocina office completa con despensa, tres habitaciones, un baño completo, un aseo, y un luminoso salón comedor con balcón. Ascensor. Calefacción central.

Ref. 4417 AV. JAUME II - CAPPONT 324.000 €

Ref. 4325 PARDINYES 69.000 €

Ref. 4405 ZONA DE L’ESCORXADOR 295.000 €

Ref. 4300 CARRER COMERÇ 160.000 €

Ref. 4388 AV. BARCELONA - CAPPONT 143.000 €

Ref. 4063 CAPPONT 65.000 €

Dúplex compuesto en primera planta por salón comedor con salida a balcón con vistas al río, aseo, habitación con salida a terraza, cocina office con despensa. En segunda planta encontramos habitación suitte con salida a balcón donde podrás relajarte con vistas a la Seu Vella, dos habitaciones individuales y un segundo baño.

Ático seminuevo. En la 1ª planta, 3 habitaciones una de ellas suite y 2 baños y balcón con galería, en la 2ª planta disponemos de la zona de día compuesta por gran cocina office con salida a amplia terraza, salón comedor con salida a una 2ª terraza la zona de día. También cuenta con un aseo de cortesía. El precio incluye parking y trastero.

Piso muy luminoso de tres habitaciones, (una doble en suite, más dos medianas), cocina office con salida a gran galería cerrada, salón comedor, dos baños completos (uno con ducha y el otro con bañera).

Oportunidad piso en perfecto estado muy económico. Compuesto por 3 habitaciones, baño completo, cocina con salida a galería y salón comedor con aire acondicionado. Ascensor. Fácil aparcamiento en la calle.

Piso seminuevo en zona céntrica, próximo al Gobierno Civil. Edificio del año 2004 en perfecto estado, todo exterior. Dispone de 4 habitaciones, dos baños, cocina office con salida a galería, salón comedor con salida a balcón.

Piso compuesto por tres habitaciones, cocina office, galería cerrada, salón comedor con balcón, baño completo, suelo de terrazo, ventanas PVC doble cristal, calefacción individual a gas natural, comunidad 60 €. Trastero. Portal recién reformado en 2018. Ascensor al nivel de la calle.

www.grup90.com

Ref. 4426 ZONA DE L’ESCORXADOR 179.000 € Ref. 4377 DRA. CASTELLS - CAPPONT 125.000 €


GUIA DE SERVEIS

ada cop més gent compra un pis amb la idea de reformar-lo, moblar-lo i alquilar-lo per a poder treure una rentabilitat als seus estalvis major que la que ofereixen els bancs. Tot i així, el repte no és aconseguir llogar l’immoble en sí (a la ciutat de Lleida costa entre 5 i 15 dies, segons les zones i els preus) com el fet de conservar el llogater durant molts anys, garantint d’aquesta manera que la inversió resulti vertaderament satisfactòria.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

El més important que hem de fer és tenir cura de la nostra propietat per a que, amb el pas dels anys, pateixi el menor deteriorament possible. Evidentment, això no dependrà només de nosaltres, sinò també de l’ocupant de l'habitatge. Per això, serà bo pactar una visita anual a l’immoble (respectant sempre la privacitat del mateix) per assegurar-nos de la seva bona conservació. En aquesta visita de control, donarem especial atenció al tema de les humitats de condensació (temperatura elevada de la calefacció a l’hivern, juntament amb la ventilació), a l’estat dels endolls (font de curtscircuits i incendis), estat del mobiliari i el funcionament correcte dels electrodomèstics.

I perquè tots aquests punts són importants? Perquè no tots els inquilins tindran cura del pis com si fos seu, encara que la majoria si ho faci, i potser permeten que petites deficiències sense arreglar fins que es produeixi un mal major. Si be és cert que l’inquilí és responsable del bon manteniment de la vivenda, a la pràctica, quan es produeix una averia, és difícil determinar amb certesa qui és el responsable de la seva reparació. L’ exemple clàssic el podem trobar amb la rentadora que s’espatlla i no queda clar, segons el tècnic que va a reparar-la si l’averia és per la edat i desgast natural o per un ús inadequat (maltracte de les parts mecàniques, sobrecàrrega de roba...). En aquests casos, normalment la responsabilitat recaurà sobre el propietari  

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 40


És molt important tenir cura de la nostra propietat per a que, amb el pas dels anys, pateixi el menor deteriorament possible. Això no dependrà només de nosaltres, sinò també de

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

l’ocupant de l'habitatge,

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

d'aquí la importància d'encertar a l'hora d'escollir un llogater

ja que, segons la llei, un cop el llogater informa al propietari d’un desperfecte o averia, aquest tindrà l’obligació de procedir a la seva reparació en un termini de temps breu. De fet, per regla general, les averies ha d’abonar-les el propietari, excepte que es demostri que hi ha hagut un mal ús, degligència o dany intencionat per part de l’inquilí. En la relació amb això, el art.1554.2 del Codi Civil indica que l’arrendatari està obligat a fer totes les reparacions necessàries de l’aparell en qüestió fins que aquest estigui en condicions òptimes per a un funcionament correcte. A més l’art.21.1r Llei d’Arrendataris Urbans (LAU), afegeix sota el subtema “conservació de l'habitatge” l’obligació i el deure del propietari de realitzar, sense dret a elevar la quota mensual, totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l'habitatge en les condicions d’habitabilitat per servir a l’ús convingut, excepte si el deteriorament en qüestió es tractés d’una mal acte de l’inquilí. Per tot això, cal seguir un consell important: val més la pena tardar una setmana més en alquilar el pis i escollir bé l’inquilí per tal d’assegurar-se que cuidarà bé l'habitatge, que precipitar-nos en un lloguer que després pugui esdevindre un focus continu de problemes. Un altre aspecte molt recomanable és acudir a un agent de la propietat immobiliària (API) qui, amb un bon anàlisi de la situació i amb la seva experiència, seleccionarà el llogater que millor s’adapti a les necessitats del propietari, redactarà el contracte de lloguer conforme a la Llei d’Arrendataris Urbans, tenint en compte tot el que la persona cregui necessari, i li assessorarà sobre el tractament fiscal relacionat amb les rentes obtingudes. Llogar un pis no és fàcil i hi ha molt en joc. És per això que cal valorar-ho tot i pensar sempre que s’estan entregant les claus d’una futura inversió, que tant temps ha costat d’aconseguir, a un desconegut

TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 / 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA 41


Tens una idea genial que t’agradaria desenvolupar? Vols treballar d’allò que t’apassiona i no saps quin camí has de seguir?

S

er emprenedor és difícil, però és de les activitats més gratificants a nivell professional si aconseguim dur-lo a terme amb èxit. Per això, a contuació donem uns quants consells per a que la teva idea de negoci pugui tirar endavant. Constància   No només s’ha de treballar, sinò que cal ser constant en totes les activitats del projecte, seguint tots els reptes que et vas plantejar abans de començar. Si has aconseguit obtenir uns bons resultats i la teva empresa tira endavant, no baixis mai els braços, encara que hi hagi moments difícils. Aquest és el primer pas d’un bon emprenedor. Creativitat    En el treball, no només hem de seguir la rutina diària de forma monòtona, sinò que cal ser creatiu, innovador i crear alguna cosa nova que la resta d’empreses del sector no realitzen. Si ens trobem en el cas que aquestes activitats no són dels tot noves, cal fer-les des d’un altre punt de vista, tant en la forma de plantejar-les com de dur-les a terme. Fer créixer la idea   És recomanable seguir amb el projecte des d’una idea sòlida, però cal innovar en cada moment aquesta idea inicial plantejant nous processos, idees futures per al negoci, possibles millores... Millores del producte/servei   No podem permetre que passin els dies i els mesos sense realitzar canvis i millores de la nostra idea, que es convertirà en producte o servei. Encara que seguim la coneguda frase “si alguna cosa funciona, més val no tocar-la”, qualsevol àrea de negoci té un cicle de vida que, després de l’ èxit, sempre té el risc d’acabar. Actitud positiva Treballa amb ganes, il·lusió i motivació. No oblidis que la teva màxima il·lusió és aconseguir el teu somni professional i és el que et va donar l’empenta necessària per empendre. Has de tenir el caràcter necessari per no decaure així com mantenir una actitud positiva. Evidentment, està permès caure però cal aixecar-se de nou.

42


Gaudeix del que fas   Amb aquest principi, sempre sortiràs guanyant, ja que et trobaràs en una situació en la què no només treballaràs per guanyar-te la vida, sino que gaudiràs fent el que t’agrada. Sigues original Tant en el contingut com en la forma, sigues creatiu, original i diferent a l’hora de crear el negoci, així com a l’hora de gestionar-lo i publicitar-lo. Sempre és millor que es representi amb un bon disseny, que agradi i cridi l’atenció per garantir l’aprovació del teu públic. Conscienciació  Estigues atent a les noves tendències, a les possibles crisis i properes oportunitats que poden surgir durant el dia a dia de la teva activitat empresarial. És recomanable veure, al menys, dues o tres vegades per setmana les notícies i està informat de tot el què passa, ja que són un baròmetre de l’actualitat més immediata. Sigues un bon líder És un requisit bàsic si t’encarregues de coordinar els diferents aspectes o departaments del teu negoci. Ser un bon comunicador és essencial per organitzar les diferents àrees i feines a fer, així com també saber delegar les diverses tasques. Els consells, no tots A l’hora d’emprendre, segurament molta gent del teu voltant et donarà diversos consells de què cal fer i el que no i de les diverses formes de fer-ho. Evidentment, els consells són molt útils i poden ajudar-te a resoldre dubtes, sobretot si venen de persones de confiança i/o d’aquells que tenen una experiència prou considerable. Encara així, hem de saber que l’èxit absolut és molt difícil d'aconseguir i hem de saber quins d’aquells consells ens poden servir, ja que no tots seran fiables. A més, cal seguir també el pensament d’un mateix i tenir la suficient autoconfiança i autoestima per valorar el que tu creus millor. No deixis de formar-te    No deixis mai d’aprendre sobre les noves tendències del mercat i de formar-te en la teva especialitat. Amb això aconseguiràs que la teva experiència i coneixements es consolidin i puguis oferir uns productes/ serveis molt més especialitzats i ben treballats. Cursos, graus, màsters, ponències, seminaris, llibres... tot és vàlid per no deixar mai d’aprendre. No dubtis de les teves decisions Ni de tu mateix, ni del teu projecte. Quan alguna cosa comença qüestionant-se en tot, és difícil que pugui tirar endavant. Si has pres decisions suficientment valorades i estudiades, no dubtis i estiguis convençut que el què has decidit serà el millor. Davant del dubte, el millor és arriscar-se

Ins. contraincendios Sistemas de seguridad Control de accesos Videovigilancia

Tel. 685 977 665 C/ Abat Escarré, 6 25001 LLEIDA

cfire@cfire.es

www.cfire.es

43


S

TECNOLOGIA

la nova manera d’adquirir un iphone, però a un preu més baix

Els iphone recondicionats són telèfons mòbil que han patit alguna avaria lleu o algun desperfecte, que han sigut preparats i revisats per ser posats a la venda de nou, amb un preu inferior al dispositiu nou. Optar per la comprar d’aquest tipus d’iphone, té tres avantatges clau:

• El PREU: Aquest, és sempre menor al preu del telèfon nou, per tant podràs adquirir un producte de qualitat amb un preu molt més baix que l’estimat. Estem parlant d’un estalvi del 30% al 60% del cost original de l’equip. •  La  GARANTIA: És un aspecte molt

important a tenir en compte. Degut a la procedència d’aquests equips, la manera de satisfer la compra i confiança dels usuaris és oferir una garantia especial d’un any. Durant aquest període de temps, podràs gaudir de la protecció de la teva compra.

de descompte mostrant aquest anunci amb compres superiors a 150 €

44

egurament has sentit anomenar aquest concepte, però realment, sabem què són?

•  La  QUALITAT:   a Waiphone  ens encarreguem de què un mòbil, abans de posar-lo a la venda, passi per diversos controls de qualitat. Tots els telèfons són revisats rigorosament i els components que oferim són originals. A més, totes les bateries que estan per sota del 80% de la vida útil, les substituïm per bateries totalment noves. El telèfon mòbil pot presentar diferents estats visuals, però tots parteixen de la base que funcionen perfectament i estan revisats. A Waiphone hem creat quatre graus estètics (descripció de com veurem el telèfon, si està nou, rallat...) per facilitar al client la seva elecció. En funció del grau estètic, el preu és més alt o més baix. • DIAMANT: està com a nou. • OR: pantalla nova però amb petites rallades a la carcassa. • PLATA: pot tenir petites rallades a la pantalla i a la carcassa.

•  BRONZE:

pot tenir rallades a la pantalla i a la carcassa


Samsung Galaxy S9 Plus 64GB, Azul Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

364 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

442 € Cex tiendas venden por:

650  € Beats by Dr. Dre Studio 3 Inalambrico Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

114 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

139 € Cex tiendas venden por:

205  € Batman: Arkham Origins Blackgate Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

5 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

7 € Cex tiendas venden por:

12  €

Steep nos propone un mundo abierto en plena montaña en el que podemos usar snowboard, ski, parapente o wingsuit, todos al servicio de más de 100 misiones repartidas por un mapa muy extenso y lleno de lugares donde avivar nuestra imaginación dejándonos llevar por la gravedad. Nada más comenzar nuestra expedición tendremos un pequeño tutorial en el que pasaremos por todas las variantes de deportes que podemos realizar y las pequeñas cosas que podemos hacer; como la búsqueda con los prismáticos de lugares desde donde lanzarnos, además de mostrarnos como funciona los niveles que iremos adquiriendo, que desbloquearan nuevos objetos y zonas disponibles. Los cuatro deportes están bien diferenciados y jugablemente son muy sencillos: con el snowboard y los skis podemos deslizarnos con un control bastante simple, un botón para saltar y realizar acrobacias. Con el wingsuit podemos controlar la altura a la que queremos descender y pasar a ras de las montañas y la nieve. Por último, el parapente, con misiones muy tranquilas (e incluso aburridas), relegando su uso para únicamente llegar a ciertas zonas lejanas de montañas a las que no puedes alcanzar automáticamente desde el mapa. Los trazados que vayas realizando libremente puedes ir guardándolos y crear desafíos para

otros jugadores o directamente guardar la repetición para subirlos a YouTube. Además, puedes editar el video desde el juego antes de enseñárselo a todo el mundo, algo que es de agradecer para los que no queremos pararnos demasiado tiempo frente a un PC. Algo destacable es la rapidez con la que podemos cambiar de desafío o, simplemente reiniciarlo dejando pulsado un botón durante un segundo y sin ningún tipo de carga, lo que provoca que la acción no se detenga nunca y puedas seguir disfrutando sin parar. Como punto “negativo” es su mundo persistente, que si bien es obligatorio tener acceso a internet sin tener que pagar la suscripción a Live/Plus, es casi del todo probable que en unos cuantos años no se pueda jugar ya que habrán eliminado el acceso a los servidores de Ubisoft Club, (en esto estamos todos curados de espanto). Si te gustan los deportes de riesgo en las montañas nevadas, Steep es un oasis en un desierto, y aunque no seas amante de ellos, con casi toda seguridad pasarás las horas intentando conseguir ese desafío, con el que debes pasar a ras de dos picos de montaña para conseguir ese preciado oro. Un juego increíble pero con caducidad, casi diríamos que programada. Mientras tanto, disfruta per Ivelias Zero

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

45


EDUCACIÓ

Helen Doron Fundadora i CEO DE Helen Doron Educational Group

El mètode Helen Doron English es basa en una metodologia especial que desperta el màxim potencial dels nens afavorint la seva capacitat sensorial a través de jocs i activitats divertides: moure’s, sentir, fer olor o tocar. Tot això facilita el procés d’aprenentatge, no solament de l’idioma, sinó de tots els aspectes de la seva vida, la seva motricitat, habilitats i flexibilitat mental es multipliquen, sense que ells mateixos siguin conscients, d’una forma senzilla i divertida. 46

ns complau anunciar l’oportunitat d’aprendre directament de l’educadora i científica lingüística Helen Doron. Fa 30 anys que es dedica a l’ensenyament de nens. És la fundadora i CEO de Helen Doron Educational Group i la creadora d’una metodologia única per a l’ensenyament d’anglès, matemàtiques i desenvolupament infantil a través dels seus originals i revolucionaris materials d’ensenyament. La pregunta de la setmana és: Com pot un nen arribar a parlar anglès amb una sola lliçó de 45 minuts a la setmana? Quin és el secret? Bé, una lliçó de 45 minuts no convertirà màgicament a un nen en un parlant d’anglès. Fins i tot dues classes a la setmana són insuficients per permetre que els nostres nens aprenguin anglès. El secret per a l’èxit a l’hora d’aprendre una segona llengua es basa en una metodologia provada que inclou l’escolta passiva diària a casa. Què és l’escolta passiva? L’escolta passiva és una manera d’assimilar el llenguatge audi-

tiu, que facilita l’aprenentatge de llengües estrangeres. Amb aquest mètode, un nen sent una sèrie d’àudios en anglès com a so de fons mentre juga, menja o va a dormir. Aquesta és una forma passiva d’absorbir el llenguatge, en la qual l’atenció del nen se centra perifèricament en la pista d’àudio que escolta de fons. L’escolta repetida sense necessitat de concentrar-se és similar a l’adquisició natural del llenguatge en la llengua materna. Les recerques lingüístiques consideren que l’adquisició perifèrica del llenguatge entra en la memòria a llarg termini i crea la xarxa de connexions del llenguatge en el cervell. L’escolta passiva del mètode Helen Doron 30 anys d’ensenyament m’han demostrat que l’ús de l’escolta passiva, repetida i diària a casa és una eina essencial per ajudar a un nen a aprendre anglès. El vocabulari, la gramàtica, les cançons... s’aprenen a través de tota l’escolta repetida. Aquesta escolta passiva no requereix concentració o comprensió de la llengua. Aquests materials especialment desenvolupats han d’escoltar-se a casa dues vegades al dia, cada dia.


Els materials de Helen Doron estan plens de cançons en anglès. La majoria són originals i creats especialment per als nostres programes d’anglès. Al principi, el nen no entén el que està sentint, però les cançons estan en segon pla mentre el nen està menjant, jugant, rentant-se, o preparant-se per al llit. D’aquesta forma el cervell està rebent una estimulació repetida; així es creen vies nervioses específiques per a l’aprenentatge d’anglès mitjançant el processament del so i el significat de la llengua. En aprendre així, els nens absorbeixen el que estan escoltant, de manera que quan arriben a la lliçó saben els sons, saben les cançons i les canten, encara que encara no saben el que signifiquen totes les paraules. El joc és un pilar bàsic per a l’aprenentatge d’un segon idioma Les activitats lúdiques són l’eix central de la metodologia de Helen Doron English i les classes es converteixen en un passatemps on els nens associen l’aprenentatge amb alguna cosa positiu i entretingut per a ells. Jugar no és una altra cosa que conèixer, investigar, relacionar-se, imaginar, crear...

Per als pedagogs i professors de Helen Doron English el joc és fonamental per als nens perquè els permet exterioritzar tots els processos mentals i intel·lectuals que l’ajudaran a convertir-se en adults. Per tant, aquesta etapa de contacte amb l’aprenentatge d’un idioma ha d’anar acompanyada d’un bon reforç positiu per part de pares i professors perquè els nens relacionin l’anglès amb alguna cosa positiva que els ofereix una recompensa com és el reconeixement dels seus pares i professors. Com podem aconseguir que els nostres nens siguin trilingües? • Els primers mesos i anys de vida d’un bebè són la millor etapa per aprendre un segon, i fins i tot, un tercer idioma.

nous coneixements pel que totes les connexions neuronals que s’estableixin durant aquesta etapa seran imperibles. En aquest sentit, incloure l’aprenentatge d’una segona llengua li serà tan fàcil com aprendre la seva pròpia. Durant aquesta etapa, l’individu desenvolupa la seva capacitat per comunicar-se, no entén d’idiomes ni de gramàtica, ho fa a través de l’escolta i la repetició continuada. És en aquest moment quan els experts recomanen incloure paraules en anglès, perquè facilitarà que aquest idioma entri en la seva vida com alguna cosa quotidiana i natural igual que ho fa la seva llengua materna

• L’aprenentatge de varis idiomes des d’edats primerenques afavoreix el desenvolupament de les habilitats matemàtiques com la resolució de problemes i raonament espacial i ajuda a prevenir malalties com l’Alzheimer. • Fins als set anys el cervell d’un nen és molt plàstic i susceptible a

47


Taller - Coaching de formació a càrrec d’Oscar Castán - Psicòleg i Marina P. Sullà - Musicterapeuta

29 i 30 de setembre de 2018 - TORRE MAGDALA, LLEIDA

DESAFIA LA TEVA PERSONALITAT, EDIFICA EL TEU CARÀCTER I TRANSFORMA EL TEU DESTÍ Organitza:

Aportació conscient de 55€ Horaris: Dissabte 29 de 10h a 14h / de 16 a 19h aprox. Diumenge 30 de 10 a 14h* Lloc: Torre Magdala, Lleida Contacte: 693 105 593 / 680 565 756 info@larcadivergent.com 48

*la tarda del diumenge es reservarà per realitzar meditacions, posada en comú del curs, tirada d’oracle, cartes, etc.


MASCOTES

Les persones i els animals s’assemblen en molts aspectes, ja que aquests poden expressar sentiments, mostrant felicitat, tristor, enfado o angoixa, i ho demostren en el seu comportament. Això es deu al fet que els animals, de la mateixa manera que les persones, creixen, s’eduquen i estan en contacte amb la realitat que va configurant la seva personalitat. Les mascotes es veuen afectades per la pressió del seu entorn, i l’estrès pot causar-los estralls i augmentar així els riscos de patir malalties. Els propietaris sovint pensen que els problemes físics dels animals són producte d’una mala alimentació, de falta d’higiene o de presència d’una infecció. No obstant, moltes vegades no tenen res a veure amb això. L’ambient que envolta la vostra mascota, ha de ser serè, un espai on no només es cobreixin les seves necessitats

bàsiques sinó que també pugui distreure’s i créixer de manera sana. En el cas dels gossos, per exemple, persones desconegudes, crits constants, visites al veterinari, canvis de casa o un enfrontament amb una altra raça pot generar traumes o depressió. Tot i que sovint, aquestes emocions es relacionin amb l’espècie humana, la psicologia canina ha demostrat que ells també pateixen els problemes que es generen al seu voltant. Davant d’aquestes circunstàncies, apareix la figura del psicòleg caní, l’encarregat de buscar la manera d’entendre el comportaments de l’animal i poder-los ajudar, més enllà de l’ensenyament de trucs o comportaments que moltes vegades no s’adeqüen a la seva naturalesa. Els gats, per la seva part, són animals que es caracteritzen per ser independents i controladors, i per tant, són encara més

sensibles a l’estrès. Rascar parets o el sofà és símptoma que hi ha alguna cosa que els inquieta, com l’arribada d’una nova mascota, un canvi de disseny o reparacions a la llar... o que se’ls ha deixat sols una llarga temporada. Els rèptils també pateixen estrès, i ho fan molt ràpidament. Aquests emmalalteixen i mostren canvis en la coloració, actuen de forma estranya o dormen durant llargs períodes. Aspectes com l’espai del seu habitatge, la temperatura, la il·luminació, la humitat o la mala higiene eleven els nivells d’ansietat i empitjoren el seu estat de salut. Per evitar aquest tipus de complicacions, es recomana no alterar la rutina de les mascotes i assegurar-ne el benestar a través de l’alimentació, una correcta vacunació o altres recomanacions que us pugui suggerir el vostre veterinari de confiança

C / Torres de Sanui, 1· 25006 LLEIDA Tel. 973 280 551 info@totmascota.com 49


HOSTALERIA

ESMORZARS DE FORQUILLA, BRASA, entrepans, CALLOS i peus de porC C/ Doctor Combelles,9 · 25003 LLEIDA tel. 973 83 40 62

Ins. contraincendios Sistemas de seguridad Control de accesos Videovigilancia

Tel. 685 977 665 C/ Abat Escarré, 6 25001 LLEIDA

cfire@cfire.es

50

www.cfire.es

L

a identificació d’un pernil d’unes característiques excepcionals ha de ser de pota fina, llarga i esterilitzada i el turmell estret. Aquests són els signes que denominen la puresa de la raça animal. Pel que fa al porc ha de ser rugós i estriat amb un tacte oliós i untuós, però no enganxós. L’olor, tot i que sembli obvi, ha de ser a pernil. El sabor del pernil ha de combinar el dolç i l’amarg, sense estar massa salat. I el retrogust ha de ser llarg i persistent, i en el moment que col·loquem el tall de pernil a la llengua i l’apropem al paladar, s’ha de desfer. Normalment, aquests paràmetres només els poden distingir els mestres artesans de pernils i que es dediquen professionalment en aquest sector. Pels consumidors una manera fàcil d’identificar-ho és mitjançant les etiquetes, ja que hem de comprovar que està correctament identificat amb totes les garanties i seguretats. Què un pernil sigui més bo que un altre depèn de dos factors, segons la qualitat del porc on pertany i del procés d’elaboració. Cada peça és diferent, individual i independent. Pernils o paletes de porc del mateix porc no evolucionen igual durant la seva curació. L’important és fixar-se sempre que estigui ben identificat, i a partir d’aquí valorar-ho individualment. Els millors pernils ibèrics s’han de criar en un entorn natural adequat, en una devesa d’alzines i sureres i després ha de passar per uns assecadors i bodegues naturals i com més temps passin els porcs a la fase de montanera, menjant glans en llibertat, serà l’opció més ideal. El mateix passa amb el procés de salat i curació, és millor no tenir pressa per tal d’aconseguir uns resultats d’èxit. El temps que passa a les bodegues, és on s’equilibren les temperatures i la humitat i on el pernil agafa la seva personalitat definitiva abans de convertir-se en talls fins. El procés pot arribar a durar entre quatre i cinc anys. Aquest tipus de pernil s’ha de tallar, sobretot, en talls molt fins per a que no perdi tots els beneficis explicats anteriorment, i així gaudir d’un espectacular pernil.


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel. 973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

52


PERNILERIA CERVESA DE BODEGA i molt més!

Av. Doctor Fleming, 10 · 25006 LLEIDA Tel. 973 007 940

53


Texto: Andrea Andrade y Catalina Arango Fotografía: Alícia Farré y Marta Sanahuja

magínense que están navegando por las aguas del Mediterráneo y buscan un lugar donde encontrar los grandes tesoros marinos.

¿Y si les dijésemos que no hace falta coger un barco para llegar a dicho paraíso? Como si de una isla se tratara, Caravista ofrece una experiencia única.

Caravista dispone de una cocina abierta y acristalada donde se elaboran todas las recetas en vivo y en directo

54


Esta pequeña isla de interior de doscientos metros cuadrados se encuentra en la ciudad de Lleida siguiendo las coordenadas cartográficas 41°37'07.5"N (latitud) 0°37'10.7"E (longitud). En ella habitan los tripulantes de pescadería, comedor, sala de máquinas y cocina que les guiarán en todo momento para proporcionarles una estancia inmemorable disfrutando del sabor del mar. La tripulación Caravista la reconocerán al momento por sus uniformes modernos de marinero. Cuando ustedes entren en el establecimiento, lo primero que se encontrarán es una pescadería de barrio de toda la vida. Anna, la guía pescadera de bienvenida, junto con Andrea, su ayudante, se encargarán de presentar el espectáculo visual de pescados y mariscos recién capturados.

A continuación les ofrecerá dos rutas. La primera consistirá en escoger cualquier producto del mostrador y llevárselo para su casa. La segunda ruta, y la más completa, será adentrarse y embarcarse en nuestra travesía gastronómica. Para llegar a su mesacamarote les acompañará Joana, la oficial jefa en sala. Las vistas de las mesas-camarote de la primera sala permiten contemplar la proa del restaurante donde se ubica una iluminada bodega. En cubierta se puede observar la barra con detalles náuticos, una antigua campana de cobre que destaca por su belleza y donde además podrán ver a la marinera Andrade. Justamente al

lado se encuentra la cabina de los comandantes Pablo, M. Ángeles y Mateu. Se trata de una cocina abierta Continúa a la pág.58

Cada miembro de Caravista es parte fundamental para que la experiencia sea perfecta

55


Continúa de la pág. 57

y acristalada donde se elaboran todas las recetas en vivo y en directo. ¡El “show cooking” está asegurado! Pese a que parte de la marinería no sea visible físicamente, en Caravista no se resta importancia a ninguno de sus preciados miembros. Cada uno de ellos es una parte fundamental para el correcto funcionamiento. En la sala de máquinas estará Fátima, dejando todo a punto para mantener el rumbo.

Una innovadora forma de cocinar y degustar el mar en Lleida

Las vistas de las mesascamarote de la primera sala permiten contemplar la proa del restaurante donde se ubica una iluminada bodega La segunda sala se encuentra en popa, un lugar más íntimo de mesascamarotes donde hay expuestos unos escritos que relatan las hazañas culinarias del capitán-chef. Una vez acomodados, recibirán las cartas de bodega y de restaurante, donde también se ofrecerán unos postres tradicionales y vanguardistas; seguidamente uno de los oficiales se encargará de recibir la tarjeta de embarque y permitirles dejarse llevar por la corriente. Porque cuando un viajero navega, disfruta de la gastronomía, la cultura y los paisajes y en Caravista se logra que cada viaje sea una experiencia única ofreciendo todo un mar de sensaciones

Avinguda de Balmes, 38, 25005 Lleida • Tel. 973 85 60 09


57


El transport d’equipatge

MOTOR

642 726 854 C/ BOQUÉ, 26 LLEIDA

(davant del CAP de La Bordeta)

E

n els desplaçaments per vacances és normal portar molt equipatge. És quan el portaequipatges del cotxe se’ns queda petit i llavors pensem a recórrer a les baques per portar tot allò que no cap a l’interior. És important conèixer bé les normatives per evitar multes o posar en perill la nostra seguretat. Es pot trobar tota la normativa desenvolupada i especificada en el Reglament General de Circulació. En l’article 14 es comenta com ha d’anar subjectada la càrrega, i l’article 15 fa referència a les dimensions de la càrrega que es pot transportar en una baca d’un turisme o d’una furgoneta. També indica quant pot sobresortir i la forma de senyalitzar-la. En resum, destacaríem: • La càrrega ha d’anar col·locada de manera que no pugui caure, desplaçar-se, comprometre l’estabilitat del vehicle, produir molèsties o pols. • Tampoc pot tapar els dispositius lluminosos del cotxe, plaques o qualsevol altra senyalització obligatòria.

58


• La càrrega pot sobresortir per la part posterior fins a un 10% de la longitud del cotxe. En cas que sigui indivisible, pot arribar al 15%. • La càrrega no pot sobresortir pels costats. • S’ha de senyalitzar-la càrrega que sobresurti amb els senyals que indica el reglament en l’article 173.

Transport de bicicletes En el cas del transport de bicicletes, avui dia hi ha cada vegada millors alternatives. Alguns cotxes, actualment, ja porten un portabicicletes que es pot incorporar de sèrie. Les barres per a bicicletes al sostre han d’estar homologades i es poden transportar en un turisme normal fins a quatre bicicletes. Han d’anar molt ben subjectades amb els fixadors homologats propis de la barra. A part de les barres del sostre, es permeten altres models de transport com: Portabicis de porta S’ha de tenir en compte que si tapa la matrícula o els llums s’hi ha d’instal·lar jocs addicionals. Es permet fins a tres bicicletes, depenent de la barra i el cotxe. Portabicis de bola de remolc Cal tenir prèviament la bola de remolc degudament homologada i amb tots els permisos en regla. Els portabicis ja solen incloure matrícula i joc de llums. Es poden transportar dues o tres bicicletes normalment

Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge: HVG a HVN HVP a HVZ HWB a HWL HWN a HXB HXC a HXN HXP a HYD HYF a HYT HYV a HZB HZC a HZL HZM a HZZ JBB a JBL JBM a JBY

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

• Fins a 10 anys: cada any

• Més de 10 anys: semestral


Accessoris de promoció

A Drivim tenim un ampli ventall d’accessoris i estem de promoció fins a final d’any. Tens l’oportunitat d’aconseguir fins a 10 ofertes exclusives. Entre aquestes podràs escollir el pack Citroën C3 Crossover en el que podràs transformar el teu C3 amb un SUV. O gaudir del 20% de descompte en tots els seus packs. Pots escollir el que millor s’adapti a les teves necessitats, com el Bike Premium o el de l'Enganxament Bàsic o Premium, que inclou a més, unes barres per al sostre del cotxe. Si estàs pensant en fer un viatge amb el teu propi cotxe, ara mateix pots trobar els Travel Bags per al cotxe. Ara és el moment, no t’ho pensis més i aposta per Drivim. Sempre pensem en tú. Tot això ho trobareu a la secció “promocions taller” de www.citroenlleida.com/postvenda o a www. drivim.com. Recordeu que podeu demanar cita prèvia al taller a través de www.citroenlleida.com/cita-previa o trucant al 973 21 20 20

Drivim present a la "Fira agrària Sant Miquel de Lleida"

La Fira agrària de Sant Miquel serà l'escenari perfecte per fer la presentació de la nova Citroën Berlingo. Té unes característiques excepcionals per a tot aquell que busqui comoditat, eficiència i modernitat en un mateixa furgoneta. Les seves particularitats més destacables són llantes d' aliatge 16", grip control con hill amb assist descent, climatizador automàtic bizona, encesa automàtica de fars i sensors de pluja. Navegador 3D. Trucada d'urgència i assistència localitzada per GPS. Tot d'avantatges per fer la teva conducció més segura. Si preferiu un altre model adaptat per empreses i autònoms, la Berlingo Van és la que estàs buscant. Han introduit 20 noves tecnologies que t'ajudaran a la conducció i 4 tecnologies de connectivitat, juntament amb la motorització d'última generació amb el nou diesel 1.5 BlueHDi, el gasolina 1.2 PureTech o la caixa automàtica EAT8. La revolució de les furgonetes. També la podreu trobar a la fira. Esperem que ens vingueu a veure, i si no podeu, us esperem al nostre concessionari

60

Font: www.drivim.com


COTXE DE 2a MÀ

No a qualsevol preu

L

a compra d’un cotxe de segona mà és una opció per a molts consumidors a tenir en compte. És una acció que s’ha de fer amb totes les garanties i amb la seguretat que estem realitzant una bona compra. És per això que us deixem una sèrie de consells perquè prengueu més consciència i eviteu riscos innecessaris.

1. ELECCIÓ DEL VEHICLE

5. MANIPULACIÓ DELS COMPTAQUILÒMETRES

Cal valorar les diferents opcions, com: Dièsel o gasolina? Dos, tres o cinc portes? Dinàmic o confortable? Per carretera o per ciutat? Manual o automàtic?

S’ha de mirar sempre el llibre de manteniment o la documentació de la ITV (inspecció tècnica de vehicles) on apareixen reflectits els quilòmetres reals de cada revisió.

2. PARTICULAR O CONCESSIONARI? De vegades, els venedors particulars amaguen els defectes dels seus vehicles, els quals surten a la llum poc després de la seva compra. Si després de la seva adquisició apareixen aquests errors tècnics, el nou propietari s’hauria de fer càrrec de les reparacions pertinents. Si el vehicle es compra en un concessionari i apareguessin aquests problemes tècnics, seria l’empresa especialitzada qui n’assumiria la reparació, fent ús de la garantia que té l’obligació d’oferir als seus clients.

3. DECISIONS SENSE PRESSA Quan s'estigui interessat en un vehicle de segona mà, és molt probable que el seu propietari digui que ja hi ha algú a punt de comprar-lo per fer decidir el comprador al més ràpid possible. No et deixis portar pel que et diguin i sigues tu mateix qui prengui les decisions amb calma.

4. CONÈIXER LA VIDA DEL VEHICLE Cal ser insistent i preguntar-ho tot diverses vegades per tal de rebre la informació i les dades del vehicle correctes. Com ha estat utilitzat fins al moment de la compra, quants propietaris ha tingut, si té cops o algun accident, revisions... 62

6. COMPROVACIÓ DELS ASPECTES BÀSICS • Els pneumàtics: Els talls o les esquerdes denoten un ús indegut o certa vellesa, i aquest desgast irregular pot provocar problemes a l’hora de fer funcionar el cotxe. • Els frens: És important comprovar l’eficàcia de la frenada, així com el tacte del pedal i l’estat dels discs i pastilles. • La corrosió: Convé revisar molt detalladament la carrosseria, les juntes i els baixos per veure si hi ha zones afectades per l’òxid. • La suspensió: Per comprovar la suspensió, es pot fer una prova aplicant pressió sobre el capó, just sobre una roda, i observar com es comporten els amortidors. Si el vehicle rebota més d’una vegada abans d’estabilitzar-se, vol dir que la suspensió està molt gastada. • Els vidres: S'han de mirar bé si els vidres tenen algun cop, fissura, ratlla o si funciona bé el mecanisme dels retrovisors.

7. LA DOCUMENTACIÓ S'ha de revisar si el propietari està al corrent del


pagament de l’impost de circulació, amb la revisió de la ITV i fins i tot amb les possibles multes.

8. REALITZAR UNA PROVA DEL VEHICLE Ja sigui amb el propietari d’acompanyant o amb la persona que el vol comprar, és molt recomanable fer una volta amb el vehicle, preferiblement llarga, per tal de comprovar que el motor funciona bé, verificar que el quadre de llums no marqui cap anomalia...

9. EL PREU Un cop examinat el vehicle de segona mà a consciència, s’ha de veure que el preu plantejat és just per les condicions en què es troba.

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

10. LA COMPRA En cas d’haver donat una paga com a senyal, exigeix sempre un rebut que ho verifiqui. També ha de figurar al contracte la forma amb què es realitzarà el pagament del vehicle. Quant a la garantia, no és exigible en una compravenda entre particulars, però s’ha de saber que el Codi Civil estableix que el venedor ha de ser responsable durant un període de temps de sis mesos de qualsevol problema ocult del vehicle en el moment de la seva compra

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ FINANÇAMENT 100% TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables


Delegaciรณ Barcelona: 93 249 71 71 Delegaciรณ Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº45 Setembre 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº45 Setembre 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement