__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG 2019 · N.53

BELLESA

CLÍNICA NEXUS La teva millor versió

ILERDENT Avança en tecnologia 3D

MAIG FESTIU Viu la ciutat!

VOLKSWAGEN Descobreix el nou T-Cross


05

EDITORIAL

BELLESA 24

25

D

es del primer dia fins l’últim, confetti, serpentines, focs artificials, gegants, capgrossos, carrosses, caragols i molts brindis personalitzen el mes de maig a la ciutat de Lleida. Una agenda ben dinàmica i activa arriba repleta d’activitats i festes tan consolidades com la Festa Major, la Fira de Titelles, la Batalla de les Flors, la Festa de Moros i Cristians o l’Aplec del Caragol. Cada una de les festes té un caire cultural i històric, ja que si rebusquem que en el passat, comprovarem totes han marcat la personalitat de la ciutat de Lleida.

40

Durant tots aquests dies de festa, també tenim l’honor de veure la icona festiva lleidatana per excel·lència, lo Marraco, el qual desprèn sorpresa en els més petits/ es i admiració i orgull en els més grans. La música està també preparada per a tots els actes i sonarà en cada activitat que se celebra en diferents punts de la ciutat, com la plaça Sant Joan o el carrer Major.

58

34

50

Les festes de maig també prenen un especial protagonisme als Camps Elisis, els quals acullen una gran varietat de concerts, espectacles a l’aire lliure, revetlles i la festa d’Interès Nacional més esperada, l’ Aplec del Caragol. Acompanyat per les firetes i amb més d’un centenar de colles, et convida a ballar fins a altes hores de la nit, on la festa i la diversió està assegurada per a tothom. Així doncs, en aquest mes de maig la ciutat es prepara per viure de festa en festa, per assaborir cada cap de setmana l’essència de les seves festes i convertir-se en el mes més festiu de l’any. Us desitgem unes bones festes de maig a Lleida i viviu plenament tots aquests dies acompanyats dels vostres.

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


SALUT

L’

endometriosi és la malaltia ginecològica crònica més freqüent en la qual l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle mestrual, és a dir, es desprèn i es descama durant la menstruació. S’estima que l’endometriosi afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones en edat fèrtil i, en la majoria de casos, se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals. Es tracta d’una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen, com causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals.

Se’n desconeix la causa, però hi ha diverses teories científiques sobre l’origen de la malaltia, entre les quals hi destaca la menstruació retrògrada, que és la més acceptada. És en aquest tipus de menstruació quan l’endometri flueix cap enrere a través de les trompes de Fal·lopi, en lloc de fer-ho cap endavant per ser expulsat en forma de sang menstrual. La freqüència i la intensitat dels símptomes varien en funció de la persona, i entre el 15% i el 30% dels casos, la malaltia cursa de manera asimptomàtica. Encara així, la manifestació principal de l’endometriosi és el dolor pelvià i abdominal durant la menstruació, en les relacions sexuales, durant el cicle menstrual o coincidint amb les deposicions i/o la micció. A més, la intensitat del dolor no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, ja que hi ha dones amb endometriosi lleu que tenen molt dolor o d’altres amb la malaltia greu i n’experimenten poc o gens.

Entre els factors de risc relacionats amb la malaltia, hi ha l’edat entre 25 i 35 anys, antecedents familiars, menstruació d’aparició precoç o desaparició tardana, cicles menstruals curts, menstruació de llarga durada, absència de fills o malformació que dificulti la sortida de la sangada menstraul fora del cos. L’ endometriosi és difícil de diagnosticar i, de vegades, la malaltia es detecta de manera casual. El seu tractament s’individualitza en funció dels símptomes de cada pacient, el desig gestacional i les necessitats de la dona en qüestió i els principals objectius són suprimir-se els símptomes, millorar la fertilitat, evitar la progressió de la malaltia i eliminar les recaigudes. Així doncs, tot i que es disposa de diverses opcions terapèutiques, actualment totes estan encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones afectades tenint en consideració tots aquests aspectes, centrant-se en la dona i no únicament en la biologia de l’endometriosi

La manifestació principal de l'endometriosi és el dolor pelvià i abdominal durant la menstruació, en les relacions sexuals, durant el cicle menstrual o coincidint amb les deposicions i/o la micció Trompes de Fal·lopi Uter

Endometriosi

Endometriosi Ovari Lligament de l’ovari Endometri

Lligament ample Canal cervical

Vagina Font: www.canalsalut.gencat.cat

05


CLÍNICA NEXUS CEL.LULITIS, FLACCIDITAT I GREIX LOCALITZAT

Cel·lulitis, flacciditat i greix localitzat


CEL.LULITIS, FLACCIDITAT I GREIX LOCALITZAT

És el mateix cel·lulitis que greix localitzat?

Tot i que molts cops va relacionat, no sempre és així.

La cel·lulitis, més coneguda com a pell de taronja, fa re-

ferència bàsicament a una degeneració del teixit adipós subcutani a conseqüència d’un trastorn circulatori local. Majoritàriament, està associada a retenció de lí· quids, fet pel qual pot arribar a ser molesta i doloro· sa. Provoca sensació de cames cansades i fins i tot pot arribar a produir varius. Hi ha tres tipus de cel· lulitis (tova, dura i edematosa) i 4 graus (I,II,III i IV).

I el greix localitzat és l’augment desproporcionat

de cèl·lules adiposes localitzades a la hipodermis. Normalment es concentra a les cartutxeres, abdomen, esquena, genolls i fins i tot papada i braços. Aquest però, no produeix dolor i altera estèticament el con· torn corporal.

Pel que fa a la flacciditat, és la pèrdua de to i fer· mesa de la pell i el teixit muscular. Normalment és degut a la disminució de l’elastina, responsable de proporcionar elasticitat a la pell, i el col·lagen, encarregat d’aportar resistència a aquesta. Ja sigui per edat, per canvis bruscos de pes o a causa dels embarassos.

Què podem fer per prevenir l’aparició d’aquests inestetismes?

Malauradament, molts cops és degut a factors genè· tics i hormonals, però sobretot la seva causa està en els mals hàbits de vida.

Aconsellem:

• Un pla d’exercici físic adient a la teva edat.

• Evitar el consum de greix, l’excés de sal i begudes gasoses. I optar per una dieta rica en fruites, verdures, fibra i proteïna. • Beure 2 litres d’aigua, ajudant-nos amb productes drenants (detox) i antioxidants, com el té, per afavorir l’eliminació de líquids.

• Evitar l’alcohol, el tabac i altres substàncies tòxiques. • Evitar estar moltes hores a peu dret o segut/da.

•  Aplicar-se cremes reductores, anticel.lulítiques i /o reafirmats diàriament.

•  No realitzar dietes ràpides que provoquin canvis bruscos de pes sense un degut control mèdic

Un cop han aparegut, és difícil fer-ne front, però no impossible. Existeixen diferents tractaments medicoestètics que ofereixen uns resultats molt satisfactoris.

TRACTAMENTS IDEALS PER ELIMINAR LA CEL•LULITIS Carboxiteràpia

‘Dioxage’ és l’equip més avançat i de darrera generació en Carboxiteràpia dermatoestètica, destacant-se de la

resta per la seva superior efectivitat i absència de molèsties durant la seva aplicació.

Consisteix en l’administració subcutània de diòxid de carboni (CO2) medicinal d’alta puresa, un gas amb nombroses aplicacions en aquest camp. Amb els diferents programes i protocols podem tractar tota mena de cel·lulitis, la flacciditat i el greix localitzat.

Velashape III

Consisteix en la combinació de llum infraroja, radi· ofreqüència i vacumteràpia. Indicat per remodelar i reafirmar el contorn corporal, combatent la cel•lulitis, el greix localitzat i la flacciditat en la mateixa sessió, oferint resultats excepcionals, juntament amb una seguretat màxima.

Ones de xoc

Amb l’última tecnologia d´ones de xoc que disposem, podem tractar tots els tipus de cel·lulitis, les adipositats localitzades, la flacciditat, el drenatge, les arrugues i la redensificació de l’oval, a través dels diferents pro· grames-protocols.

EL MILLOR TRACTAMENT CONTRA EL GREIX LOCALITZAT Criolipòlisi Mèdica Selectiva

Reducció mitjana d’una talla per sessió

Mètode no invasiu que consisteix a disminuir la tem· peratura d’una zona corporal, amb uns capçals anatòmics especials, que contingui greix acumulat fins – 8ºC durant uns 70 minuts, de manera controlada, cristal·litzant les cèl·lules de greix, produint-ne la destrucció definitiva i posteriorment l´expulsió pel propi metabolisme del cos. La Criolipòlisi redueix del teixit adipós localizat de forma no invasiva, segura, efectiva i permanent.

TRACTAMENTS MÉS DEMANDATS PER ELIMINAR LA FLACCIDITAT Venusfreeze

Reafirma la pell, remodela la silueta i redueix les arrugues i la cel·lulitis de manera indolora i sense necessitat de cirurgia.

Fils tensors

La implantació de fils bio-reabsorbibles a la dermis i/o subdermis formen una xarxa de suport (efecte lífting) i, alhora, estimulen paral·lelament la inducció de col· lagen dèrmic i elastina per actuar sobre la causa que el provoca (efecte antiaging).

Entrenament fitness amb electroestimulació

Mitjançant un pla d’exercicis físics de curta durada, juntament amb l’electroestimulació s’aconsegueix resultats ràpidament, reduint greix, incrementant la resistència i tonificant tots els grups musculars

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 www.grupnexus.com


“Quan no pots parar de tremolar, fins i tot les coses més simples són complicades” Cristina, 56 anys

Resofus Alomar: El Tractament del Tremolor Esencial i Tremolor del Parkinson Què és el Tremolor Essencial? El tremolor essencial és una malaltia crònica que es caracteritza per un tremolor involuntari i rítmic d'una part del cos. Normalment és més notori a les mans i els braços, però també pot comprometre a les cames, el cap o la veu.

Com es tracta el tremolor del Parkinson? En el cas de pacients amb Parkinson el tractament de Resofus no cura la malaltia, però sí que millora la qualitat de vida podent eliminar els tremolors de les mans. Els ultrasons focalitzats generen un camp elèctric que produeix una termolesió controlada que interromp els senyals neuronals que fan que es produeixi el tremolor.

El Parkinson té els mateixos símptomes? El Parkinson és un trastorn diferent al tremolor essencial. La malaltia del Parkinson genera moviments descontrolats en qualsevol moment, rigidesa en el cos, desequilibri i lentitud en caminar.

Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió.

En què consisteix el tractament Resofus per al tremolor essencial? Resofus utilitza la tecnologia d'ultrasons d'alta intensitat (HIFU- High Intensity Focused Ultrasound) guiats per ressonància magnètica de 3 Tesles. Es tracta d'una única intervenció de 4 hores, sense necessitat d'obertura cranial, altament precisa i amb resultats immediats i visibles en finalitzar el tractament.

Quins són els riscos? No existeixen efectes greus coneguts. En alguns casos després del tractament s'ha descrit entumiment temporal o inestabilitat, a causa de la inflamació de la zona tractada. Símptomes que a curt termini desapareixen. El tractament al ser realitzat a través de les imatges de la ressonància magnètica minimitza qualsevol possibilitat de lesionar un altre teixit. Abans del tractament

Després del tractament


Dr. Carles Raventós Uròleg

Tot són avantatges Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció. Guiat per ressonància magnètica: Gràcies a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i redueix els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar. Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació. No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional. Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme. Cessament immediat del tremolor: Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/intervenció.

“Quan es tracta de càncer de pròstata, la cirurgia robòtica da Vinci marca la diferència” La cirurgia robòtica da Vinci disponible per a més pacients amb càncer de pròstata gràcies al Grup Alomar En l'actualitat, el càncer de pròstata és el tumor més diagnosticat en homes a Europa, amb 28.000 nous casos cada any, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica. És a dir, un de cada set homes serà diagnosticat amb càncer de pròstata al llarg de la seva vida. Actualment la major part dels càncers de pròstata es diagnostiquen en un estadi precoç, gràcies a l'extens ús del PSA (Antigen Prostàtic Específic) i la realització de la biòpsia prostàtica per fusió. El que ha permès que avui dia, el 97% dels pacients sobrevisqui a aquest tumor.

La cirurgia robòtica per al tractament del càncer de pròstata, presenta nivells de preservació de la continència urinària i de la funció erèctil superiors al 80%.

Gràcies a la visió 3D d'immersió, El Grup Alomar l'ampli rang de moviments i disposa de concerts l'eliminació del tremolor fisiològic, amb entitats asseguradores. el cirurgià és capaç de realitzar procediments complexos de forma mínimament invasiva i amb millors resultats. La cirurgia robòtica supleix les limitacions de la cirurgia laparoscòpica convencional fent les intervencions quirúrgiques més còmodes, precises i segures, sobretot les més complexes i de difícil accés, com en el cas del càncer de pròstata. La cirurgia da Vinci és mínimament invasiva, evita la lesió de teixits sans en les intervencions, i facilita una ràpida recuperació del pacient, reduint els dies d'hospitalització i complicacions postquirúrgiques. El Grup Alomar és líder en el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata i altres patologies, treballant en col·laboració amb cirurgians de dilatada trajectòria en cirurgia robòtica garantint així qualitat i seguretat per als pacients.

ResoFus ALOMAR

www.resofusalomar.es

MOLLERUSSA LLEIDA Av. Pau, 21 C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010 Tel. 973 602 965

LA SEU D’URGELL C/ Comtat d’Urgell, 27 Tel. 973 350 004

BARCELONA C/ Berlín Tel. 934 394 160

ALOMAR

Centres Mèdics

www.centremedicalomar.es


a preparació i la cocció adequades dels aliments són importants per mantenir una bona salut, especialment en la gent gran. La majoria de persones grans, gasten menys energia que les joves, però igualment és essencial que mengin de tot, encara que ho facin en menys quantitat. I és que amb l’ edat, les defenses es poden debilitar i, per això cal extremar la higiene en la preparació dels menjars i així evitar malalties. Una alimentació equilibrada, variada, suficient i adaptada a les característiques fisiològiques de la persona serà essencial per tal de mantenir la seva bona qualitat de vida. Per aquesta raó, és força recomanable seguir els següents consells:

Planificar la compra Seleccionar els envasos adaptats al consum que s’ha de realitzar, cal fraccionar i congelar aquell aliment que no es farà servir immediatament en l’ àpat.

prat, així com guardar-los en recipients tapats o congelats un cop cuinats.

Dates de caducitat Un cop oberts els aliments, s’han de conservar a la nevera i cal comprovar sovint les dates de caducitat, especialment dels productes que tenim emmagatzemats.

Processos de cocció És important seguir amb els passos de preparació de tots els aliments, sense que quedin parts crues, descongelar els aliments a la nevera o al microones i no a temperatura ambient, i evitar prendre aliments crus.

Les fruites i les hortalisses

Regla de les dues hores

Cal rentar-les amb un bon raig d’aigua abans de menjar-les.

Guardar els aliments frescos a la nevera abans de dues hores d’haver-los com-

La gent gran és un col·lectiu especialment vulnerable a la desnutrició

10

i, per tant, un factor primordial és el manteniment del seu pes corporal. En cas de tenir uns nivells de colesterol elevats, l’alimentació equilibrada és el primer pas per a la prevenció i el possible tractament. A més, també cal tenir molt en compte que els canvis dietètics adequats per aquesta situació no suposin una restricció alimentària excessiva

Una alimentació equilibrada, variada, suficient i adaptada a les característiques fisiològiques de la persona serà essencial per tal de mantenir la seva bona qualitat de vida


C

uenta el Instituto Nacional de Estadística que, en los últimos 5 años hay un 35 % de mujeres de más de 40 años que se están planteando tener un hijo. La fertilidad es un estatus pasajero y todas las mujeres van a ser estériles en algún momento de su vida. La esterilidad por edad es, probablemente, la causa más frecuente en estos momentos en España. La primera causa de donación ovocitaria en España es la edad de la mujer. Actualmente estamos asistiendo a un crecimiento exponencial de las técnicas de reproducción asistida con óvulos de donantes.

CONGELA TUS ÓVULOS ANTES DE LOS 35 AÑOS

Según los datos del registro de la SEF (Sociedad Española de Fertilidad) en el año 2002, los ciclos de donación ovocitaria suponían un 18% y en el 2010 de un 28%. Mientras que los tratamientos de Fecundación in Vitro han aumentado un 55%, la donación ovocitaria ha aumentado un 144 %.

• El 50 % de las mujeres de 38 años son estériles. • Aunque tengas la regla hasta los 50 años no significa que puedas quedarte embarazada fácilmente hasta esa edad.

Hay que tener en cuenta que la mejor edad para tener hijos biológicos está entre los 20 y 30 años. A partir de aquí se reduce la fertilidad de una mujer ya que, es estéril unos 10 -15 años antes de la menopausia.

•  La fertilidad de una mujer desaparece 10 años antes de la menopausia. •  Que tu ginecólogo en las revisiones periódicas anuales que hagas te diga que está todo bien, no se refiere a la fertilidad. •  A partir de los 35 años la fertilidad de una mujer puede estar afectada. •  Tanto a nivel de cantidad como de calidad ovocitaria (más anomalías cromosómicas en sus ovocitos).

• Fecundació in Vitro • Inseminació artificial • Vitrificació d’òvuls • Donació d’òvuls • ROPA

El desig és el començament d ´una fita C / Governador Montcada, 13 • 25002 LLEIDA Tel. 973 273 069 • lleida@institutocefer.com www.institutocefer.com

La solución a esta situación pasaría por vitrificar ovocitos propios antes de los 35 años para preservar la fertilidad. Así, ninguna mujer tendrá que recurrir a una técnica de reproducción asistida con óvulos de donante cuando quiera ser madre. Aunque delante de estas situaciones haría falta un cambio sociocultural, un cambio laboral y educativo (cosa poco viable en la actualidad) Text CEFER


CLÍNICA NEXUS SEQÜENCIAR EL TEU GENOMA ÉS EL PRIMER PAS D’UN VIATGE QUE ET CANVIARÀ LA VIDA

Seqüenciar el teu genoma és el primer pas d’un viatge que et canviarà la vida • Protegeixes la teva salut i la dels teus familiars? • Vols mantenir una vida saludable i arribar a la vellesa amb qualitat de vida? • T’agradaria conèixer el teu risc a contraure malalties hereditàries per poder actuar amb antelació i prevenir-les?

• Coneixes com respon el teu cos i metabolisme als fàrmacs?

T’imagines saber quins fàrmacs són més eficaços per a tu, i quins poden afectar-te?

• Saps si ets portador d’alguna malaltia hereditària que podries transmetre als teus fills? • T’agradaria conèixer més informació sobre els teus avantpassats i trets genètics? La importància de la Medicina Predictiva

15-20 %

El 15-20 % dels càncers són deguts a l’herència d’una anomalia genètica que predisposa a patir un tumor.

20 %

Fins a un 20 % dels nounats ingressats a la UCI pediàtrica tenen una malaltia o síndrom genètic.

3 %

El 3% de les parelles que desitjin tenir descendència tenen el risc del 25% de tenir un fill afectat per una malaltia genètica.

15 %

El 15% de les morts sobtades cardíaques són degudes a anomalies genètiques en gens responsables de l’estructura del múscul cardíac o del ritme del cor.

6 %

El 6% de la població té risc augmentat a patir trombosi relacionada amb el repòs o la falta d’activitat física.

Medicina Personalitzada La medicina personalitzada té com a objectiu prescriure el medicament adeqüat al pacient adeqüat (farmacogenómica).

Si has respost que sí en una o més preguntes, “My Genome” és el test que necessites Aquesta és la base de la medicina preventiva i personalitzada del futur, feta realitat gràcies a “My Genome”. “My Genome” és un servei de seqüenciació i interpretació del genoma complet per ajudar-te a millorar la teva salut i la de la teva família, per viure una vida més llarga i saludable. Coneixent els teus paràmetres podràs actuar en el focus per prevenir possibles futures malalties cròniques, amb un pla

12

d’hàbits saludables personalitzat, i un pla mèdic per assegurar la teva salut o diagnòstic precoç. Moltes malalties poden abordar-se en un estat incipient arribant a erradicar-se amb un simple tractament. Alguns càncers, per exemple, com que no presenten simptomatologia es van desenvolupant sense que la persona se n’adoni, fins que arriba a un estat avançat en el qual s’han d’aplicar tractaments molt invasius per poder curar-se.


SEQÜENCIAR EL TEU GENOMA ÉS EL PRIMER PAS D’UN VIATGE QUE ET CANVIARÀ LA VIDA

Com es realitza la prova?

Clínica Nexus és pionera en la realització d’aquesta prova després d’haver signat un acord de col·laboració amb Veritas Intercontinental. Els nostres professionals t’assessoraran i t’acompanyaran en tot moment. T’explicaran en què consisteix, s’encarregaran de prendre la mostra i fer-la arribar a Veritas Intercontinental, qui a la vegada tramet el kit a Veritas-Boston on es seqüencien una mitjana de 30 vegades per oferir la major precisió en els resultats. La prova és indolora, ja que només es pren una mostra de saliva. I es realitza una anamnesi o història clínica del pacient.

•••• Àlex Serrahíma. Iberia Business Development Director de Veritas Intercontinental i Dr. Samuel Pinós. Fundador i Director Mèdic de Clínica Nexus

Aquesta prova genètica és una eina clau en la medicina preventiva i personalitzada que permet adaptar la teva atenció mèdica i hàbits de vida en funció de la teva genètica personal

Per prendre la mostra no has d’haver ingerit aliments o begudes en els 30 minuts previs a la recollida d’aquesta.

Què inclou l’informe de resultats?

• Resultats clínics: patologies severes que requereixen intervenció mèdica. • Resultats de portador: patologies que pots transmetre als teus fills.

• Resultats de risc: malalties multifactorials, és a dir, patologies complexes que depenen de gens i entorn. • Farmacogenòmica: la teva reacció a més de 300 fàrmacs d’acord amb la teva genètica. • Trets genètics: característiques individuals influïdes per gens i entorn. • Ascendència: informació sobre l’origen dels seus avantpassats.

Què faig una vegada tinc els resultats?

Tal com et comentàvem, ara és el moment en què comences a participar activament de la teva salut de manera efectiva i personalitzada.

L´equip d´experts de Clínica Nexus, ha d’establir amb tu un pla d’acció per actuar des de l’àmbit de la prevenció i preservació de la teva salut, segons el teu informe:

La seqüenciació del genoma complet et permet, a tu i al teu metge, prendre millors decisions per a la teva salut i la de la teva família

• Pla nutricional • Pla esportiu

• Pla antiaging

• Pla mèdic o clínic (derivació a l’especialista segons el cas, per a realitzar proves de control, cribratge o prevenció)

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 www.grupnexus.com


Ilerdent a v a n ç a e n t e c n o l o g i a 3 D

amb l’actualització i compatibilitat integral de l’aparatologia i softwares radiològics de la clínica El centre d’implantologia dental avançada lleidatà és pioner en diagnòstic amb TA C D e n t a l 3 D d e s d e fa més d’una dècada

Institut Dental Ilerdent segueix amb

la seva aposta per la tecnologia tridimensional per aconseguir planificar amb exactitud els tractaments dentals a partir de diagnòstics de màxima fiabilitat. Així doncs, a l’escàner intraoral 3D Full HD, adquirit per la clínica lleidatana fa pocs mesos, s’afegeix ara la renovació de l’actual TAC (escàner de tomografia axial computaritzada) substituït per un nou aparell que implementa el sistema radiològic CS 8100 3D, que permet obtenir una imatge altament precisa de l’estat de tot l’arc maxil·lar, mostrant unes imatges nítides que permeten a l’implantòleg realitzar una planificació altament precisa i acurada per

poder preparar tot el procés de col·locació de l’implant. A Ilerdent sabem que l’èxit de la col·locació de l’implant comença amb el procès de planificació. Per tant, cal identificar les diferents estructures i, per això, és necessari disposar d’una visió clara i realista de l’os. Amb l’escàner tridimensional CS 8100 s’aconsegueixen radiografies amb una alta qualitat d’imatge en un radi de 360 graus amb el gran avantatge que la càrrega de radiació sobre el pacient és baixa. Altres avantatges són la rapidesa i eficiència del diagnòstic o la velocitat d’aparició en la pantalla de la radiografia, la qual cosa estalvia temps d’espera al pacient.

El nou escàner CS 8100 3D de l’Institut Dental Ilerdent suposa una millora significativa en l’eficiència, la seguretat o la comunicació. És també una eina que garanteix més rapidesa i confiança i permet als pacients sentir-se més còmodes davant aquestes consultes

A Ilerdent sabem que l’èxit de la col·locació de l’implant comença amb el procès de planificació El sistema radiològic CS 8100 3D d’Ilerdent permet tenir un camp de visió des de 5x5 cm fins a 17x13,5 cm. A més, facilita el fàcil intercanvi de dades DICOM amb software d’implants propis i/o de tercers. Precisament, el software CS 3D Imaging té una biblioteca d’implants completa que inclou més de 60 fabricants i permet obtenir l’informe de l’implant en un sol clic. És compatible amb DICOM i té accés unificat a totes les imatges dentals i dades CAD/CAM a través d’un sol software

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11

11 o mitjançant el servei de cita online a

ilerdent @ ilerdent.com

SantAntoni Antoni (Germanetes, LLEIDA • Tel. 973 2828111111 ILERDENT • Sant (Germanetes,2)2)· 25002 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 11 HORARI: dilluns a divendres, a 20h • dissabte, a 14h HORARI: dede dilluns a divendres, dede 9 a9 20h • dissabte, dede 9 a9 14h


D

urant aquests últims anys, en els països desenvolupats hem controlat determinades malalties infeccioses i nutricionals però han augmentat les de l’asma, al·lèrgies, càncer, leucèmies, trastorns neurològics i discapacitats. Els tòxics ambientals són els responsables, en part, d’aquests canvis, ja que actualment els nens estan exposats a 15.000 productes químics sintètics, la majoria desenvolupats en els últims 50 anys. Aquestes substàncies són utilitzades en els productes de consum diari i repartits pel medi ambient. Els infants són més vulnerables als agents tòxics que les persones adultes perquè tenen major exposició i susceptibilitat biològica. El perquè recau en què respiren més aire, beuen i mengen més aliments per quilo de pes que els adults. Els seus òrgans immadurs estan en ple desenvolupament i això dificulta el funcionament correcte del metabolisme i excreció dels contaminants. Els nens i nenes tenen més activitat a l’aire lliure i estan més a prop del terra i això provoca un accès a les substancies tòxiques. Per tant, és important conèixer a què estan exposats els nostres fills: Què respiren? Què beuen i mengen? I com influeix en la salut les radiacions, camps electromagnètics, els canvis climàtics com fred extrem o calor excessiva, els sorolls...

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

Hi ha certs factors del medi ambient que afecten de manera directa en la salut dels infants com els contaminants ambientals, industrials i químics. Els principals contaminants són el tabaquisme que pot provocar infeccions respiratòries com otitis, asma i la síndrome de la mort sobtada; la barreja de partícules de components sòlids i líquids en aerosols; els insecticides com els organoclorats, els organofosforats i els carbamats; l’aigua és un bé valuós que cal vigilar-lo de prop, ja que han de presentar uns valors idonis per assegurar un bon consum; els contaminants mediambientals en l’alimentació com les bactèries i paràsits, restes de pesticides utilitzats en la producció i manipulació dels aliments; colorants, conservants i altres additius afegits als aliments; substàncies Els infants són químiques que s’incorporen als aliments: PBC, metalls, nitrats i compostos orgànics, més vulnerables així com els camps electromagnètics. Cal estar predisposat a tenir una actitud conscient sobre els perills que envolten als nostres infants, per evitar que el dia de demà siguin vulnerables a patir malalties. Els pares i mares hem de ser capaços d’ensenyar als nostres fills la forma correcta d’alimentar-se i de conservar el món d’una forma racional i amb visió de futur.

als agents tòxics ja que tenen major exposició i susceptibilitat biològica

Cal mantenir actituds positives i tenir cura de certs aspectes que poden ajudar a mantenir una vida més neta.

Policlínic Lleida

Cal ser conscients d’aquests  aspectes per viure en un món millor i de manera saludable. En definitiva, una de les bases és l’educació que li puguem donar els pares, mestres, educadors, monitors... als nens i nenes d’avui en dia

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


Tenir cura de les persones també és tenir cura dels seus millors amics Ara a Asisa també sabem tenir cura de la teva mascota. I és que amb Asisa Mascotas davant qualsevol imprevist que pugui sorgir en l’atenció diària dels teus gossos o gats tindràs sempre accés a una assistència veterinària de qualitat. Una assegurança que en tindrà cura com un membre més de la família, que inclou vacunes i consultes cobertes per la pòlissa sense franquícia i més de 100 serveis en condicions especials amb descomptes mitjans superiors al 40 % sobre tarifa*. Disposaràs d’una xarxa de centres especialitzats en l’àmbit nacional amb un ampli quadre veterinari, que s’encarregarà d’oferir-te la confiança i seguretat més grans perquè la teva mascota estigui sempre en les millors mans. A Asisa sabem com tenir cura de tot el que t’importa, inclòs del teu amic més fidel.

ASISA MASCOTAS ASISTENCIA VETERINARIA

Per

9 ,10 € mascota/mes

**

** Prima vàlida per a 2019. Impostos inclosos.

900 10 10 21 asisa.es

Asisa Lleida Carrer Ramón y Cajal, 2 973 72 71 31 * Vacunes canines: ràbia, tetravalent (brom, hepatitis, leptospirosi, parvovirosi), trivalent (brom, hepatitis, leptospirosi) i coronavirosi; i vacunes felines: ràbia, trivalent (rinotraqueïtis, panleucopènia, calicivirosi), leucèmia i tetravalent (rinotraqueïtis, panleucopènia, calicivirosi, clamidiosi) - Consultes: consulta general, revisió i consulta urgència vital. - Descomptes sobre tarifes mitjanes declarades per ASPAD (Assistència per a Animals Domèstics), empresa col·laboradora d’Asisa en la prestació d’assistència veterinària.


www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

FONDARELLA

E

l centre de dia de Fondarella és un dels centres que gestiona la FUNDACIÓ Residom.  Destaca per ser un centre completament nou, molt ben equipat i que ofereix una gran qualitat en tots els seus serveis. Suport en tasques diàries, higiene personal, activitats d'estimulació cognitiva... tot amb l'objectiu principal de fomentar l'autonomia personal i la participació activa dels usuaris. Està situat al bell mig del poble amb una inmillorable relació amb l'entorn ajudant a ampliar les opcions de benestar i atenció a la població. Gràcies al tracte proper i atenció personalitzada que els caracteritza, tot l’equip de professionals de Residom s’apropa una mica més a les famílies per a facilitar la seva convivència i crear un clima ideal on l’usuari se senti com si estigués a casa. Aquest nou centre a Fondarella es tracta d’un espai ampli i tranquil, situat al costat del consultori mèdic del poble i on es vetlla per tenir un ambient ple d’estímuls i bones experiències. Residom ofereix els serveis com a centre de dia amb activitats diàries per l’aprenentatge i l’estimulació i tenen un gran ventall de serveis aptes per a tota la població.

Part dels nostres serveis: Atenció a domicili · Serveis d'atenció a la persona · Serveis d'acompanyament

Cangurs Serveis de fisioteràpia · Fisioteràpia esportiva · Fisioteràpia de recuperació · Fisioteràpia de descàrrega

Serveis de pedicura i manicura Serveis de podologia 18

Centres de dia i pisos socials


El nou centre dona l’oportunitat de potenciar els serveis ambulatoris, com la fisioteràpia esportiva, rehabilitació, la podologia o la pedicura. A més, aquests serveis estan a l’abast de tots els habitants del municipi de Fondarella per a que també se’n puguin beneficiar. Jocs, tallers i activitats dinàmiques caracteritzen el dia a dia del centre, amb grups diversos on divertir-se, exercitar la ment i aprendre nous conceptes i hàbits. Totes aquestes propostes, ajudaran a millorar la mobilitat física de les persones usuàries així com també entretenirse amb nous estímuls, teràpies i experiències per augmentar la seva autoestima i benestar personal. Residom continua treballant respectant el seu objectiu i valor principal, aportar el major benestar personal i que les persones es trobin millor amb elles mateixes fent allò que més els agrada

L'objectiu principal de RESIDOM FUNDACIÓ és fomentar l'autonomia personal i la participació activa dels usuaris

"Som especialistes en vetlles i acompanyaments hospitalaris"

Serveis pel benestar de les persones

C/ Mossén Jesus, s/n • 25241 FONDARELLA (Lleida) Tel. 973 673 271 fondarella@residom.org

Invacare Leo

19


El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral...    Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 20

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents...

Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.

    Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques…

Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès

Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades

prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DERMATOLÒGICA COSMÈTICA BOI THERMAL

El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica.

Programes i tractaments AYURVEDA CALDES DE BOI Caldes de Boí incorpora els tractaments Ayurveda amb el Dr. Vijay Carolin, llicenciat en Medicina i Cirurgia Ayurveda per la Universitat de Kerala (India) amb el títol profesional de B.A.M.S. Actualment s’ofereixen 4 programes: • Cura Ayurveda de 7 dies.

Programes de 10/14 dies:

• Programa anti dolor: artrosi, artritis, fibromiàlgia.

• Tractament Ayurveda per a la inflamació crònica. • Tractament Ayurveda per l’insomni, ansietat i depressió. • Tractament Ayurveda per problemes articulars i musculars.

• Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Per a més informació consulti la web: www.caldesdeboi.com/tratamiento/ayurveda

A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depressió.

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


Productes ecològics sense envàs

V

ivim en un moment on les grans quantitats de plàstics estan contaminant el planeta de una forma molt preocupant i són pocs els negocis, empreses o grans marques que hi posen remei. Tot i així, la societat n'està prenent cada cop més consciència i, per això, el comerç de proximitat, el reciclatge i la sostenibilitat prenen força cada vegada més ràpid. Un clar exemple d'aquest compromís sostenible és Chia, una botiga d'alimentació a granel, ecològica i de proximitat que és pionera a la ciutat de Lleida en vendre els seus productes sense envàs. A part de la qualitat indiscutible dels ingredients, Chia ens explica el procediment a seguir per comprar a la seva botiga, on els consumidors també poden portar els seus envasos de casa per endur-se els productes. Tots aquests productes estan identificats per facilitar la compra, on cada client pot agafar la quantitat que vulgui, sen-

BOTIGA D’ALIMENTACIÓ A GRANEL

Troba’ns a chia.lleida     chia.lleida 22

se plàstics ni residus innecessaris i on es pot veure i olorar allò que es compra. Aquest fet afavoreix de forma molt considerable la seva contribució en el medi ambient, així com també en la salut dels consumidors, on els productes de la terra i ECO aporten grans beneficis dins la nostra dieta. Chia ofereix productes sense sucres afegits, els fruits secs són totalment naturals i sense fregir i la pasta artesana només porta farina i aigua, on l'ingredient base és de proximitat. L'origen dels llegums autòctons és d'Aragó i Múrcia, l'arròs és exclusiu del Delta de l'Ebre i les conserves i cerveses artesanes són de petits productors de la zona.

A més, els olis també es venen a granel i provenen de la producció d'una família lleidatana,   així com les galetes, elaborades amb farines integrals i també d'origen lleidatà. La botiga, et dona també l'oportunitat d'assistir a diferents cursos i tallers de cuina, així com obtenir productes higiènics, com sabons, xampús i olis corporals, els quals també es comercialitzen sense envàs. Per tot això, la botiga de Chia s'ha convertit en un referent sostenible i de qualitat a la ciutat, on la Cristina, la seva propietària, t'ajudarà i t'aconsellarà en tot moment segons les teves preferències de consum. No dubtis en fer-hi una visita i beneficiar-te dels seus excepcionals productes

Chia és un clar exemple de compromís sostenible i pionera a la ciutat de Lleida en vendre productes a granel sense envasos de plàstic ni residus innecessaris

ECOLÒGICA i DE PROXIMITAT

C/ Ramon i Cajal, 37 25003 LLEIDA Tel. 973 044 133

www.chiagranel.com


C/ Anselm Clavé 14 • 25007 Lleida • Tel. 973 23 69 95

@codina.dental


BELLESA

oneixem a Isabel Muñoz, el saló d’estilistes adaptat a les noves tendències. Es tracta d’un espai on, a més de cuidar el teu cabell i la teva imatge, tindràs l’oportunitat de relaxar-te i gaudir del màxim benestar. Perruqueria Isabel Muñoz treballa mitjançant productes orgànics, amb coloració sense amoníac i sense parabens. El saló de perruqueria també dona l’oportunitat de gaudir de teràpies i rituals personalitzats per a cada client. Són tractaments per reestructurar la

24

fibra capilar, aportant hidratació i tonificació, entre d’altres, per solucionar problemes com la descamació, problemes de pell i caigudes de cabell

Nova teràpia d’aquesta temporada: Luxury Ice Shive Treatment Es tracta d’un tractament reestructurant i hidratant per matisar cabell ros o cabell natural. La seva formulació permet neutralitzar els reflexos no desitjats en els cabells decolorants i emmexats, així com mantenir el color perfecte durant més temps.


Menja bé a Cappont

HOSTALERIA

durant les festes de maig l creixement del barri de Cappont en els últims anys, ha fet que la seva quantitat de serveis vagi en augment, oferint gairebé totes les comoditats i tot tipus d’establiments i comerços. El barri, gràcies a tot aquest canvi, també acull cada cop més esdeveniments i organització d’actes de diferent caire, com els de la Festa Major. Hi ha espais habilitats per a les fires i festes, com els pavellons firals o les explanades dels Camps Elisis, on s’hi organitza l’Aplec del Caragol i les firetes. Per tot això, si el que vols és menjar bé durant la Festa Major de maig, el barri de Cappont t’obre les portes a degustar diferents tipus de cuina, ja sigui la típica catalana, carns a la brasa o elaboracions italianes. Dins de tota la varietat, si hem d’escollir algun dels establiments més actuals i acollidors, conegut per la seva boníssima cuina italiana, no podem deixar de parlar de la pizzeria La Bufala.

Durant tot l’any i en especial en aquests dies de festes, es converteix en un lloc ideal per compartir en família o amics un bon àpat italià, ja sigui per dinar o per sopar. Gràcies a la seva varietat de pasta, pizza, amanides i altres elaboracions, La Bufala s’ha convertit en un restaurant ja ben conegut al barri de Cappont, on l’afluència de comensals és major cada dia. Des del restaurant, també s’ofereixen diverses opcions i ofertes durant la setmana, com els menús diaris o la promoció de les pizzes a 7€ els dimecres (a consumir al local i excepte festius). A més, no t’oblidis de provar les seves delicioses postres casolanes. Així doncs, durant aquest mes de festes, gaudeix de la ciutat i de totes les activitats festives que es preparen. Després de passar-ho bé a la Batalla de les Flors, a les firetes o després de la ballada de gegants a la plaça Sant Joan, acaba de completar la festa amb una bona pizza a La Bufala

Si vols menjar bé durant la Festa Major de maig, el barri de Cappont t’obre les portes a degustar diferents tipus de cuina, ja sigui la típica catalana, carns a la brasa o cuina italiana

25


FESTES DE MAIG VIU LA CIUTAT La festa major de Lleida se celebra del 9 al 12 de maig. Durant aquests tres dies es programen diferents activitats, concerts, jocs infantils i diversos actes a diferents punts de la ciutat. A més d’això, també hi ha diverses activitats que converteixen el maig en el mes més festiu de la ciutat. Així doncs, a continuació trobem informació relacionada amb les festes populars: el patró Sant Anastasi, la Festa de Moros i Cristians i l’Aplec del Caragol.

SANT ANASTASI En honor al patró de la ciutat, la festa major de Sant Anastasi es va originar fa 385 anys, quan els paers van acordar celebrar, el dia l’11 de maig, la festa en memòria al patró de la ciutat, fill d’una lleidatana romana i un màrtir cristià. El dia del patró està marcat per una ofrena floral, en la qual sempre hi ha una gran participació, seguida d’un ofici solemne amb els gegants de la ciutat. Els macers, les pubilles, els heralds, la banda municipal i un seguit de persones protagonitzen una desfilada pel Carrer Major fins a arribar a la plaça Sant Joan.

ta daten del segle XII, tot i que avui dia aquesta tradició s’ha recuperat i se celebra a la nostra ciutat durant aquests dies de maig. El cap de setmana de Moros i Cristians s’inicia a la plaça Paeria, amb les ambaixades i els parlaments dels ambaixadors moro i cristià, per evitar la batalla. Tot i això, el dia de la gran festa és diumenge, quan se celebra la denominada entrada infantil i es fa la presentació de les bandes. Diumenge a la tarda, les comparses mores i cristianes desfilen pels carrers del centre i, quan s’atansa la nit, s’inicien els parlaments satírics que finalment provoquen la coneguda batalla a la Seu Vella.

MOROS I CRISTIANS

FESTES POPULARS

El dia 18 i 19 de maig se celebra a Lleida la Festa de Moros i Cristians, una tradició els orígens més antics de la qual s’han documentat a la nostra ciutat. Els antecedents d’aquesta fes-

Les festes populars de maig vénen marcades per diverses activitats conegudes pels lleidatans de totes les edats. Milers de colors en forma de focs artificials donen la benvinguda a la festa major.

Durant els 4 dies, concerts, activitats infantils, trobades geganteres, música, la batalla de les flors, festa i  disbauxa arriben a la ciutat amb ganes de fer gaudir grans i petits.

APLEC DEL CARAGOL L’Aplec del Caragol, festa d’interès nacional, arriba a la ciutat els dies 29, 30 i 31 de maig. Milers de penyistes i visitants s’instal·len a les seves penyes, situades als Camps Elisis. Durant els tres dies, els caragols prenen el protagonisme durant els dinars. Molta festa i bons banquets per gaudir d’una de les majors festes de Lleida, reconeguda també en l’àmbit estatal i europeu

Durant les festes de maig, gaudeix de la bona gastronomia en els restaurants de la ciutat. Pren-te un bon cafè i comparteix totes les activitats amb els teus! Bona Festa Major!

Foto de Pau Bonet (@pau_89_)


on em pots trobar? C/ Calonge Gonzàlez, 1 · 25002 LLEIDA

Av. Catalunya, 26 · 25002 LLEIDA

652 381 289

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

C/ Miquel Parcerisa, 3 Bell-lloc d’Urgell 25220 (Lleida)

973 104 257

1

Com sorgeix la idea del vostre negoci?

2

Què podem trobar darrere del vostre negoci?

A la ciutat de Lleida, ens vam adonar que una de les elaboracions gastronòmiques més conegudes als països anglesos, el Fish & Chips, gairebé no existia. D’aquí és on va sorgir la idea d’obrir el nostre negoci, oferint novetats i productes sorprenents per a la nostra ciutat.

615 318 852

Comença el dia de la millor manera amb

C/ Vallcalent, 59 · 25006 LLEIDA

973 260 285

C/ Saracíbar, 2 25002 LLEIDA

Hi trobareu un lloc agradable, jove i dinàmic on hi predomina les elaboracions més novedoses i actuals del mercat gastronòmic. Ens identifiquen receptes com el ceviche d’escopinyes, el hummus amb papadum i alvocat chips, les quals trobareu delicioses. 698 384 573

C/ Centre, 45 · 25001 LLEIDA

28 28

973 805 638


on em pots trobar?

3

Av. d’Alacant, 1 25001 LLEIDA

Quines característiques et diferencien de la resta d’establiments?

622 822 075

Sobretot, la gran varietat de novetats que anem incloent a la nostra carta, així com les nostres elaboracions i cerveses artesanes. A més, ens agrada molt la creativitat i l’art i un tret que ens caracteritza és la nostra decoració, on trobareu els nostres quadres en un lloc que no és gaire habitual, el sostre.

alchimist1328@hotmail.com

C/ Joc de la Bola, 2 baixos · 25006 LLEIDA

973 275 031

C/ Calonge Gonzàlez, 1 25002 LLEIDA 973 104 257

4

Què es busca en un bon cafè?

El seu bon sabor. Prendre un cafè és un moment de relax, de compartir amb els teus una bona estona. A El Convidat trobaràs l’ambient ideal i aquest bon cafè, on desgutar-lo tranquilament t’aportarà aquella estona de descans de la teva rutina.

Vols formar part d’aquesta filosofia? Delegació Lleida:

T. 677 19 19 19 emmecafe@emmecafe.com

emmecafe.com 5

Per què has escollit EMME CAFÈ?

EMME CAFÈ t’ofereix un cafè excel·lent, amb aquest sabor intens i de qualitat que tot bon cafè necessita. Et convidem a que ens visitis i comparteixis amb nosaltres l'excepcionalitat d'EMME Cafè 29


30


On anem a menjar?

C/ Dr. Combelles, 9 25003 LLEIDA 973 102 523 De dilluns a dissabte de 8:00 a 1:00

Plaça Ricard Vinyes, 10 25006 LLEIDA

873 499 387

de dilluns a diumenge, de 9:00 a 00:00

CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida)

www.restaurantlescomes.com

973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes

31


On anem a menjar?

Menú complet per emportar 6€ Dijous, a partir de les 20:30 gaudeix de les millors tapes 615 318 8

C/ Baró de Maials, 119 · LLEIDA

32

52

C/ Miquel Parcerisa, 3 · BELL-LLOC D’URGELL


GARBUIX ORIGEN és el nom del nou vi del Celler del Montsec (D.O. Costers del Segre). Inspirat en la manera de fer ancestral, en quan el vi esdevenia d’un garbuix de varietats de la mateixa vinya. Elaborat amb tecnologia actual, respectant els sabors originals, i resultant un vi lleuger, ric en matisos, molt gastronòmic, carregat de sensualitat i d’una finesa increïble.

Tel. 973 40 00 98 · 609 694 272 celler@coopartesa.com

Ctra. d’Artesa de Segre - Montblanc, km1 · 25730 ARTESA DE SEGRE (Lleida)


SERVEIS

Donem-li una segona vida als electrodomèstics

Reuse & Repair

TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 . 615 18 74 30 Av. les Garrigues 27-29, 25001 LLEIDA C. Major 36, 25660 ALCOLETGE

ón moltes les iniciatives impulsades per diferents empreses, associacions, ajuntaments i entitats que actuen davant de l’elevada producció de residus. Idees que promouen la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus, i els motius pel que cal reutilitzar, reparar i recuperar els productes ja utilitzats. Les maneres de poder contribuïr amb el teu granet de sorra són infinites, com l’intercanvi de roba o donar-li una segona utilitat afegint-hi algun accessori per donar-li un aire nou. Els famosos DIY, és donar-li una vida nova a un objecte, com per exemple una botella d’aigua pot arribar a ser una torreta d’una planta. Les joguines les podem intercanviar entre cosins i amics així com utilitzar els gots retornables a les festes.

La compra i venda d’electrodomèstics és una manera d’estalviar amb consciència

34

Un altre àmbit que està en augment és la compra i venda d’electrodomèstics, i és que són moltes les situacions en les que llencem o canviem els televisors, mòbils, rentadores, rentaplats... que ràpid comprem els nous electrodomèstics! Donem-li una segona oportunitat a tot allò que s’ espatlla.


Cal conscienciar no només Reparar i sobre la necessitat de generar menys brossa, sinó reutilitzar els també sobre com reutilitzar objectes o donar-los electrodomèstics una segona oportunitat d’ús perquè no acabin en un conés preocupar-te tenidor. Per aquest motiu, hi ha empreses que donen pel medi ambient el servei d’electrodomèstics de segona mà; i què vol dir això? Doncs aquestes persones s’encarreguen d’aconseguir aquest aparell i revisar-lo, arreglar-lo i donar-li el vist-i-plau correcte, per assegurar-te el seu bon ús. Aconseguir un electrodomèstic de segona mà és una bona oportunitat per estalviar i preocupar-te per un millor medi ambient. El preu de venta és més baix que l'original i el seu cost variarà segons la utilitat i mal ús que si li hagi donat amb anterioritat, però sempre assegurant una qualitat i una garantia per saber que fas una compra segura.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

Diferents plataformes i botigues posen a la teva disposició tot tipus d’electrodomèstics, només cal que els visitis, demanis informació i no tinguis cap dubte de la seva fiabilitat

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

35


A partir de mayo hay que fichar en el trabajo El 13 de mayo 2019 entra en vigor la nueva normativa en relación con la obligación del registro de la jornada laboral según el Real Decreto Ley 08/2019

ace apenas unas semanas, concretamente el 12 de marzo pasado se publicó en el BOE el decreto de medidas urgentes como forma de protección social y de lucha contra la precariedad laboral en la jornada de trabajo. Este decreto es de obligado cumplimiento para todas las empresas desde el 13 de mayo del corriente. En este decreto encontramos hasta diez nuevas medidas destinadas a mejorar la situación laboral en nuestro país, de las cuáles hablaremos en otros artículos. Pero hoy daremos atención a la que quizás es la más llamativa, la relacionada con la necesidad de "fichar en el trabajo". Este decreto Ley, en su artículo 10, modifica el artículo 34 del Texto Refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores, concretamente el apartado 7º al tiempo que crea un apartado nuevo (9º), que establece que la empresa garantizará el registro diario de jornada, incluyendo el horario concreto de inicio y fin de la jornada laboral de cada empleado, sin que esto resulte en un perjuicio para la flexibilidad horaria.

¿Cuánto tiempo se deben conservar estos registros?¿Quién puede tener acceso a los mismos? Los registros deben estar disponibles durante cuatros años y tanto los propios trabajadores, como sus representantes legales, y por supuesto la Inspección de Trabajo, podrán tener acceso. El incumplimiento de esta normativa podrá acarrear sanciones desde 206 € hasta 6.250 €. 36


• Reformes de pisos • Cuines i banys • Treballs d’electricitat de tot tipus • Fontaneria i calefacció

Lo que el nuevo Decreto plasma de manera clara es que a partir de ahora, TODAS las empresas, independientemente de cuál sea su actividad, tamaño o número de empleados, deberán disponer de alguna clase de control horario efectivo, accesible a todos los empleados, independientemente del tipo de contrato que tengan. Este registro deberá incluir obligatoriamente la hora de entrada y de salida del empleado. La organización del citado registro podrá ser convenida y acordada mediante una negociación colectiva o bien según criterio del empleador, el cual deberá consultarlo con los representantes de los trabajadores. Esta nueva normativa no modifica lo reglamentado en el RDL 16/2013 de 20 de diciembre, en el cual se especificaba de manera clara que todas las empresas estaban obligadas a dejar constancia de la jornada diaria de los empleados con contratos a tiempo parcial, y a entregarles un informe o resumen mensual de las horas realmente trabajadas. Si tiene usted dudas sobre la aplicación en su empresa de la nueva normativa sobre el registro de la jornada de trabajo u otras cuestiones relacionadas con el derecho laboral, nuestro equipo legal está a su disposición en Grup 90 Advocats i Assessors

• Cobertes convencionals de fusta • Impermeabilització de dipòsits d’aigua potable Carrer de l’Ermita 8, 25260 IVARS D’URGELL (Lleida)

Tel. 618 466 970 692 968 723

C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

Josep Ma Olesa i Vallespí Graduat Social · Col·legiat n.539 josepmaria.olesa@grup90.com C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Advocat i Assessors

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com 37


E

Assessoria Imatge Personal

ls estudis d’assessor/a d’imatge personal capaciten al professional per dissenyar i coordinar projectes d’assessorament en imatge personal, empresarial i institucional. A més, organitza esdeveniments i planifica els processos d’entrenament personal en habilitats de comunicació, protocol i usos socials, tot respectant criteris de qualitat, seguretat, respecte al medi ambient i disseny per a tots.

38

Per tant, un/a assessor/a d’imatge personal ha de ser capaç de potenciar tant la imatge personal com empresarial d’una persona. La persona professional és l’encarregada d’assessorar i ajudar el client que viu de la seva imatge pública, ja sigui algun artista o famós com qualsevol altra persona. Aquesta persona intervé en el disseny de la seva imatge externa, les seves expressions, actituds i habilitats més adequades per transmetre al públic la seva identitat i valors. En definitiva, l’assessoria d’imatge personal ajuda als seus clients a treure el màxim partit del seu aspecte, per a que se sentin bé i segurs de si mateixos.

També mostren a la gent com crear una bona impressió a partir de la seva forma de parlar o de comportar-se. Així doncs, els clients acudeixen a un/a assessor/a d’imatge en un moment de la seva vida determinat, quan volen ajuda o consell sobre la seva imatge. Per exemple, és possible que desitgin crear una bona impressió amb la finalitat d’aconseguir un nou treball o guanyar un ascens, o quan han perdut pes i no saben quin tipus de roba han d’utilitzar. Un cop el client decideix ficar-se en mans d’un/a assessor/a d’imatge sap que li analitzaran la seva imatge i li faran varies preguntes, per tal d’assabentar-se de les seves preferències i gustos. Examinaran la roba i la seva aparença personal en general (els cabells, ulls i to de pell, la cara i la forma del cos). Una vegada analitzat, buscarà l’estil, els colors i els dissenys de roba que s’adaptin millor a la persona, tenint en compte la seva personalitat, el seu pressupost i l’estil de vida


Les xinxes

La calor com a mètode per a eliminar-les

a dificultat de detecció, eradicació i ressorgiment de les xinxes fa imprescindible tenir informació suficient per detectar la plaga de xinxes i saber que una vegada localitzada, hem de demanar la intervenció de professionals, ja que aquests són l’arma més eficaç per a l’eradicació. Sabrem que tenim xinxes, degut a que una de les proves més evidents són les picades, tot i que es poden confondre amb la d’un mosquit, puça, paparra, aranya o qualsevol altre insecte. No obstant, la presència de petites taques i restes de sang en els llençols és un senyal evident de l’existència d’aquest petit insecte de color cafè, de forma ovalada i amb sis potes. Les xinxes s’acostumen a amagar entre els matalassos, coixins, llits, tauletes de nit, somiers, armaris, sofàs, cadires i, fins

i tot, en el cablejat elèctric, els sòcols, tapajuntes o portes. Per combatre les plagues no és suficient amb utilitzar insecticides o productes d’ús domèstic, ja que requereixen la intervenció de professionals que recorren als tractaments químics més eficaços, com la calor seca. Hi ha diferents maneres de fer aquest tractament, però nosaltres ho podem prevenir, tot i que si ja han aparegut els professionals hi ficaran solució.

Per combatre les plagues de les xinxes no és suficient amb utilitzar insecticides sinò que es requereix la intervenció de professionals La calor és un bon mètode per eliminar-les, així doncs, en cas de prevenció

d’aquests insectes, cal fer una desinfecció total. És tan simple com rentar la roba a més de 60º, però el tractament d’estris especialitzats seran imprescindibles per aconseguir l’objectiu d’eradicació de la plaga. Normalment, el funcionament d’aquest mètode és instal·lar dins de casa una càmera on s’introdueixen tots els elements que volem tractar i s’augmenta la temperatura per sobrepassar els 50ºC. Si tens dubtes, només cal que contactis amb un professional, et faci un estudi i et digui si està infectat o no i quin és el millor mètode per al teu cas. Cal puntualitzar que la infestació de xinxes no té cap relació amb la higiene i es poden trobar en llocs nets. Tampoc transmeten malalties

39


DECORACIÓ

Treu mèrit al teu rebedor

inguis els metres que tinguis, hi ha moltes opcions per decorar el teu rebedor d’una manera original i bonica. Només cal que busquis quin és l’estil de la teva llar i seguir algunes pautes per no caure en errors i aconseguir una harmonia en tota la teva casa. Si l’espai per al teu rebedor és petit, no et preocupis, només cal que escullis tons clars i unifiquis tots els elements en un mateix color. Aquest truc et farà guanyar claredat i et donarà la sensació d’amplitud. A més, mantenir el rebedor amb pocs elements és fonamental. El millor és buscar maneres alternatives, com utilitzar un sol moble en comptes de varis auxiliars. La millor solució és que concentris la decoració a les parets, ja que pots sumar calidesa amb un paper pintat, alguna tècnica decorativa o un mirall. Si t’agrada l’estil clàssic, cal que planifiquis amb una distribució ordenada i col·loquis els mobles apegats a la paret. Aposta per mobles de fusta, butaques 40

entapissades i els miralls amb marcs treballats. Si hi ha vàries peces o quadres, reparteix-los de manera simètrica. Si t’agrada un estil ben marcat, és tendència reinterpretar l’estil anglès des d’una òptica més actual. Si prefereixes el rebedor amb un estil més actual, evita introduir elements grans amb fins tan sols decoratius, són millors les solucions integrades i les peces funcionals de línies netes. Això si, és imprescindible que escullis materials i complements amb un aspecte acollidor per evitar un ambient fred. Les decoracions més actuals es decanten pel nou blanc, el grisós, i es pot afegir notes de color per contrarestar. La introducció de làmpades, marcs de fotos i espelmes són els elements clau per acabar de donar-li el toc ideal. Els rebedors rústics són també una part ideal per ficar a les cases de camp, ja que l’entrada ha d’ambientar-se en calidesa. Per aconseguir-ho, utilitza materials naturals i acabats artesa-

nals, seran la teva millor carta de presentació. La fusta mai falla, les bigues recuperades són un clàssic i una peça d’antiquari sempre et donarà un toc ideal a l’estil que necessitis. La pinzellada final: decora amb plantes i verd. És indispensable en un ambient rústic. No obstant, saber que hi ha elements que proporcionen algunes sensacions o unes altres, com per exemple els miralls, que donen la sensació de profunditat, multipliquen la llum i amplien l’espai. Així doncs, busca el teu estil i aplica’l de manera idònia, cal seguir la dita de menys és més

Busca l’ estil que millor s’adapti a casa teva, aconseguiràs crear  un espai ideal


C

oneixem en primera persona qui hi ha al darrere de Tableros Barrachina, una empresa referent en el sector de la fusta i que ens obre les seves portes per explicar-nos la seva història i el seu funciomaent. L’  amabilitat i la professionalitat de la família Barrachina ha fet que l’empresa s’hagi consolidat en el territori i hagi anat creixent fins avui en dia, que ja té 56 anys d’experiència.

Com va començar la vostra trajectòria professional? La nostra història comença l’any 1963 quan l’empresa familiar Tableros Barrachina neix en un taller de talla de fusta. Poc a poc i amb el temps, els serveis de la nostra empresa augmenten amb diferents seccions i materials que avui en dia oferim. Tableros Barrachina ja compta amb tres generacions.

Quins serveis ofereix Tableros Barrachina? Estem especialitzats en el tall i aplacat de taulers i fusta, el nostre servei principal. Encara així, avui en dia també treballem amb ferreteria, on fem còpies de claus, mosquiteres a mida, manetes i forats i esmolats. A més, també hi trobareu emmarcacions a mida així com nous serveis en belles arts i manualitats, pintura i barnissos i reformes per a cuines, portes i parquets.

En quin àmbit territorial treballeu? Treballem amb clients de tota la província de Lleida, des de la Vall d’Aran fins al Segrià. A més, els nostres serveis s’estenen pel territori i abarquem zones d’Osca, Saragossa i Tarragona.

Què us diferencia en el sector? Sobretot, els nostres 56 anys d’experiència. Som l’única empresa del sector amb tant recorregut i volem agrair la confiança de tots aquells que ens han ajudat a créixer cada cop més. A més, la nostra quantitat i gamma de materials en fusta i altres seccions fa que les possibilitats de compra

44


siguin molt més amplies, oferint un servei de venda ben complet per a realitzar qualsevol feina.

Quins són els principals objectius de futur per a l’empresa? El nostre propòsit més immediat és el canvi de maquinària, on volem incloure sistemes més innovadors en els nostres serveis de tallat i tractament de les fustes. També tenim en ment poder oferir una ampliació dels nostres serveis per potenciar encara més la gran quantitat de productes que tenim en cada secció

56 anys

d’experiència en el sector de la fusta, creixent dia a dia en serveis i productes!

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 13:00h i de 15:30 a 19:00h i dissabtes de 9:00 a 13:00h

Pda. Rufea 65, Lleida • Tel. 973 263 900

www.tablerosbarrachina.com 45


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


ls àpats, la feina, la roba, la compra, els nens... el dia a dia és estressant, però quan arriba el moment d’assentar-se al sofà és tan gratificant... Però si ho fem en un que estigui en mal estat o no compleixi les funcions principals és un problema. Cal donar-li importància, ja que forma part del nostre descans. Escollir un bon sofà requereix d’unes idees bàsiques perquè aconsegueixi ser el nostre aliat. Primerament, cal tenir en compte l’ús que se li donarà i els costums dels habitants de la casa, ja que no és el mateix un sofà amb finalitat purament decoratives que els d’utilitat continua. El desgast del segon és més gran que el primer, per tant aquest ha de ser de material més durador i resistent i ha de complir la funció principal, comoditat.

La comoditat és un altre punt important a tenir en compte, ha de ser agradable a l’hora d’assentar-se i descansar, però el confort s’aprecia de diferent manera per a cada persona. En el mercat hi podem trobar diferents tipus, amb uns acabats més resistents i ferms o d’altres que presenten un farcit més tou i modelat, així com també ha de comptar amb un bon respatller, el qual ha de mesurar entre 85 i 90 cm. A més, la ploma i la fibra buida siliconada són els millors farciments per als coixins del sofà i, per als seients s’aconsella escuma d’alta densitat barrejada amb plomes, reforç de motlles i /o viscoelàstica. Aquest ha de tenir com a mínim una densitat de 30 kg al seient i 20 kg al respatller. La tapisseria determina l’estil de la decoració de l’estança i el material ha de garantir una durabili-

tat i confort excel·lent per complir una bona funció tant a l’hivern com a l’estiu. El color és clau, ja que ha de proporcionar un ambient agradable dins del menjador. Aquests colors són el color neutre, pastel o terra i sempre escollint els més llisos. Si ets partidari de donar-li un toc més chic, opta per ratlles o estampats fins. Si esculls un color llis pots jugar amb els coixins, un element decoratiu que li donarà el teu estil personal al teu menjador

El sofà forma part dels mobles amb més presència del menjador i també de la decoració de la llar

Oferta vàlida fins a fi d’existències Sofà chaise longue premium

• Seients amb flocs d’escuma de 30 kg/m3 • Sistema extensible i reclinable • Coixins desenfundables • Estructura de fusta

C/ Parc, 31 · 25112 GIMENELLS (Lleida) ·

Tel. 973 74 80 64


Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.


Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


CASES exclusives Casa rural a

Casa rural a

TORREBESSES

CERVIÀ DE LES GARRIGUES

150 m2

230 m2

2 habitacions

4 habitacions

80.000 €

135.000 €

Xalet a la partida

Casa adossada a

QUATRE PILANS

MONTOLIU DE LLEIDA

Parcel·la 2.000 m2

100 m2 d'hort

4 hab. / 150 m2

5 hab. / 180 m2

185.000 €

125.000 € Casa adossada a

Casa unifamiliar a

BELL-LLOC

ARTESA DE LLEIDA

Parcel·la 686 m2

220 m2 4 habitacions

4 hab. / 196 m2

170.000 €

180.000 €

CASES a reformar Casa adossada a

Casa adossada a

TORREBESSES

LLEIDA Secà de Sant Pere Possibilitat de fer 2 habitatges

188 m

2

Assequible i amb moltes possibilitats

6 hab./ 240 m2

32.000 €

85.000 € Casa adossada a

Xalet a

LLARDECANS

ALCOLETGE

353 m2

Terreny amb hort i piscina

3 habitacions

3 hab. / 152 m2

40.000 €

155.000 €

VENDA DE TOT TIPUS D'IMMOBLES C/Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA · immobiliaria@exem.eu


PISOS a Lleida en venda Av. de les Garrigues

C/ Boqué 143 m / 4 hab. pàrquing, box i altell inclòs. 2

112 m2 4 habitacions

130 m2 3 habitacions

99.000 € C/ Anselm Clavé

C/ Riu Ter

C/ Riu Francolí

115 m2 5 habitacions

104 m2 / 4 hab. molt ben situat.

110.000 €

95.000 €

85 m2 3 habitacions

95.000 €

100.000 €

CASES d'alt estànding Xalet a

Adossat a

SUDANELL

C/ Agramunt 151m2

586m2 / 6 hab. Amb terrassa.

495.000 € Adossat a

287 m2 4 habitacions

Piscina comunitària

LLEIDA

53.000 €

Piscina

Adossat a

269.000 €

LLEIDA

LLEIDA

10 ha de fruiters 725 m2 / 3 hab.

1.100.000 €

SÒL urbanitzable

LLEIDA

LLEIDA C/ Mollerussa des de 400m2

245.000 €

SERVEIS ESPECIALS • CERTIFICAT D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA • INSPECCIÓ TÈCNICA DE L'EDIFICI

des de

135.000 €

i seriet AT, at IT

QU AL

155.000 €

C/ Pius XII

• CÈDULA D'HABITABILITAT

COMPRA VENDA de tot tipus d'IMMOBLES

ASSEGURANÇES FINANÇAMENT Valoracions immobiliàries

VENEM i LLOGUEM el teu HABITATGE de forma RÀPIDA i EFICAÇ


1

3

2

PLAÇA EUROPA 3 HAB. 100 M 2

AP. PRÍNCEP DE VIANA 2 HABITACIONS 89.000€

BALÀFIA

8

3 4

CIUTAT JARDÍ

CAMP D’ESPORTS XALETS HUMBERT TORRES

PRINCEP VIANA 4 HAB. 133 M 2 JOC DE LA BOLA

7

UNIVERSITAT

7

5 LLUIS COMPANYS 4 HAB. 153 M 2

CENTRE HISTÒR

LA MARIOLA

CASA A LLÍVIA 3 HAB. 110 M 2 39.900€

XALET ALPICAT 4 HAB. 300M 2  +  2500M 2 TERRENY


4

5 COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO

PLAÇA EUROPA 3 HAB. 100 M 2

C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

1 6

PARDINYES

COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO

PRÍNCEP DE VIANA - CLOT

8

2

C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

RAMBLA DE FERRAN - ESTACIÓ

6

RIC

www.llarvida.com CAPPONT

Tel. 973 23 78 23

LA BORDETA

OPORTUNITAT ALCOLETGE 6 HAB. + 4 BANYS 500 M 2

CASA ROSSELLÓ 5 HAB. 490 M 2 187.000€

C/ Baró de Maials, 81 · 25005 LLEIDA


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4390 ZONA AUDITORI 171.000 €

Ref. 4579 ALCOLETGE 99.750 €

Ref. 4395 ALBATÀRREC 169.500 €

Ref. 4564 ZONA ESCORXADOR 84.500 €

Ref. 4559 BALAGUER 218.000 €

Ref. 4572 ZONA MONTCADA 343.000 €

Ref. 4587 PARTIDA CANALS LES 650.000 €

Ref. 4539 CASTELLDANS 126.000 €

Ático dúplex. 1ª planta con gran cocina office, salón comedor con salida a balcón, habitación individual y habitación doble. En 2ª planta, habitación de matrimonio en suite, baño y salida a 2 terrazas de 20m2. Parking opcional en el mismo edificio.

Casa adosada con ascensor. Dos amplias habitaciones, espacioso salón, cocina, jardín y gran garaje. Despensa, trastero y salida a jardín de 70 m2 con toldo.

www.grup90.com

Ático dúplex de diseño con 2 grandes terrazas, amplia cocina abierta al comedor, salón comedor con fuego a tierra. 5 dormitorios, 3 dobles (uno en suite) 2 individuales y 2 baños completos.

Terreno actualmente rústico (en breve recalificación industrial) de 12.700m2, a pie de la C13 al lado del Pol. del Segre y a 500m enlance A2. Nave industrial de 700m2, ideal para cualquier tipo de negocio, el terreno cuenta con una pequeña torre con piscina. Se escuchan ofertas.

Tres dormitorios, uno doble, dos individuales, baño completo con ducha, cocina independiente totalmente equipada, salón comedor con salida a balcón y galería cerrada. Trastero en la parte superior con salida a terraza privada de 15m2, almacén debajo de la vivienda de 71m2.

Piso céntrico amueblado, con 3 dormitorios (2 dobles y 1 individual), baño completo con ducha,1 aseo, salón-comedor con salida a balcón y cocina independiente con salida a galería cerrada.

Casa con garaje, dormitorio, galería, 1 baño, salón y jardín privado, piscina y barbacoa. Gran cocina office, salón comedor y aseo. 1ª planta: 4 dormitorios y 2 baños. Planta superior: 1 dormitorio suite.

Dúplex. Primera planta: salón-comedor con salida a balcón, aseo, habitación con salida a terraza, cocina office con despensa. Segunda planta: habitación suite con salida a balcón, dos habitaciones individuales y un baño.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4544 VILA MONTCADA 189.500 €

Ref. 4515 LLÍVIA 117.500 €

Ref. 4547 CAPPONT 165.500 €

Ref. 4577 LA BORDETA 133.500 €

Ref. 4549 PARTIDA RUFEA 186.500 €

Casa con sótano, planta baja y 2 plantas exteriores muy luminosas. En planta baja, almacén/garaje de 128m2. En 1ª planta, vivienda de 125m2 con salón-comedor, balcón, cocina office, lavadero, terraza, trastero, 3 habs dobles más una individual, un baño y una despensa. En la 2ª planta cuenta con una sala diáfana de 125m2 sin edificar.

Ático dúplex en Llívia (a 10 min de Lleida) distribuido en 2 plantas. Planta baja: salón-comedor, cocina independiente y aseo. Planta superior: 2 habitaciones dobles, 1 individual y baño completo. Dos terrazas. Semiamueblado con ascensor. Parking opcional.

Parcela detrás del Hospital Arnau de Vilanova. De 660 m2, 350 m2 para construir un chalet de 2 plantas (+ posibilidad de sótano). La céntrica ubicación de la parcela hace que ya disponga de todas las comodidades de la urbanización: calificación urbanística edificable, calle asfaltada con aceras habilitadas, alumbrado público, alcantarillado, agua, gas, luz y se encuentra frente a un parque público infantil.

Piso seminuevo muy luminoso con 3 habs., 2 dobles una de ellas en suite y una individual, 2 baños completos uno con bañera y otro con ducha, cocina independiente y salón comedor con salida al balcón. Aire acondicionado y bomba de calor. Parking y trastero opcional consúltenos precio. Zona comunitaria con piscina y zona infantil.

Solar de 178m2. Almacén con posibilidad de construir tres plantas. Comercializamos este inmueble en exclusiva, lo que garantiza el acceso a toda la información, a un servicio de calidad, un trato fácil y profesional. Si es agente inmobiliario, llámenos.

Finca de 2.800m2, torre con gran almacén/garaje de 120m2, en planta superior vivienda de 120m2, terraza de 15m2, salón comedor, cocina independiente, 4 habs., 3 dobles y 1 individual, amplio baño con ducha y un aseo. Barbacoa y jardín con posibilidad de construir una piscina.

Ref. 4543 PARDINYES - BARRIS NORD 159.700 €

Ref. 4567 AUDITORI (Residencial Gremial) 105.600 €

Salón comedor con salida a balcón, cocina independiente con lavadero, 3 habs., 2 dobles (uno en suite) y 1 individual, 2 baños completos uno con ducha y el otro con bañera. Suelo de parquet, ventanas de aluminio, puerta de seguridad, calefacción y techos altos con ojos de buey.

Piso exterior con vistas a la Seu Vella muy luminoso. Formado por 4 dormitorios (3 dobles y armarios empotrados, 1 individual), salón-comedor con salida a balcón, cocina independiente con salida a galería cerrada, un baño completo y trastero. A/A y calefacción central hasta el 2020, después individual. Párquing opcional. A reformar.

www.grup90.com

Ref. 4551 LA BORDETA 197.000 €


Azul Marino Viatges, la 6ª xarxa d’agències de viatges més gran de la península i la primera 100% familiar, ha inaugurat recentment dues flagship stores -botigues insígnia- a Catalunya: una a Barcelona i una altra a Lleida. Ambdues segueixen l’estètica corporativa del Grup AM, al qual pertany la marca, oferint una imatge fresca i moderna que convida el viatger a començar el seu viatge només situar-se al costat dels aparadors, captivats per les propostes inspiracionals que es visionen a les seves pantalles. A l’entrar, tots els detalls (des de l’atenció al client fins a la il·luminació) estan pensats perquè la visita sigui una experiència extraordinària que culmini amb el començament del viatge. Des de les flagships de Barcelona i Lleida, Azul Marino Viatges ja comercialitza els viatges que la distingeixen des de fa 40 anys com a agència diferent i innovadora. I és que van ser els primers a reprendre els viatges a Vietnam, Iran o Corea del Nord i són especialistes en crear rutes i itineraris diferents, no disponibles en altres agències. Aquest any, per exemple, seran la 1ª agència nacional a tornar a la zona costanera segura de Síria.

des de fa 40 anys com a agència especialista en crear rutes i itineraris diferents

56


Vols saber més? Vine a: LLEIDA: Av. Catalunya, 13 (cantonada Alcalde Costa) Tel: 973 272 411 lleida@viajesazulmarino.com BARCELONA: C/ Aribau, 57 Tel: 934 122 550 bcn@viajesazulmarino.com Altres agències AZUL MARINO VIATGES a Catalunya: • Lleida: Pardinyes, Mollerussa, Balaguer i Tàrrega. •  Tarragona: centre, Valls i Reus. •  Barcelona: Castelldefels.

Les agències de ˝Azul Marino Viatges˝ són una nova experiència que has de descobrir!

57


El nou KIA PROCEED, un model innovador

E

l nou Kia Proceed i la seva atractiva carrosseria Shooting Brake destaquen per el seu disseny innovador, el seu equipament selecte i la seva varietat dinàmica. El nou model de la marca és una variant del Ceed amb una estructura Shooting Brake entre un Wagon (familiar) i un coupé. A més, és un model dissenyat, desenvolupat i fabricat a Europa. L’interior del Proceed incorpora un disseny dinàmic i de composició moderna i funcional, amb un quadre de comandament molt net, en el qual hi destaca la pantalla de 7” de sèrie, amb l'opció de canviar-la a 8”. La consola central és idèntica a la del Ceed de cinc portes, encara que els panells de les portes i els seients d’estil esportiu, difereixen lleugerament entre les versions disponibles. En el cas de la versió GT, els reposacaps porten brodades les sigles en fil vermell sobre la tapisseria de pell negra i pell girada. En el GT Line, aquest entapissat és de pell sintètica gris de fàbrica. En quant a l’exterior, el ProCeed es diferencia del funcional Wagon, ja que incorpora una carrosseria estilitzada i molt baixa. El vehicle s’alça 1,42m des del sòl, i té una longitud de 4,60m, tot i això, no presenta una imatge desproporcionada. El maleter per la seva part, té una capacitat de 594 litres, un volum fantàstic per a un model compacte propi de models d’una categoria superior. A la ullada de la comoditat interior, la capacitat del maleter i el seu innegable atractiu estètic, el nou Kia ProCeed és l'opció perfecta per aquelles persones que estiguin buscant un cotxe familiar sense renunciar a un estil esportiu

58


Volkswagen presenta el T-Cross

Segunda mano La mejor opción en coches de segunda mano en Lleida

kilómetro 0 Coches seminuevos garantizados en Lleida

Las mejores ofertas

Volkswagen, en els últims temps, ha sigut una de les marques que estan fent una major inversió en SUV. Gaudeix del nou Volkswagen T-Cross, un SUV urbà creat per inconformistes, que no poden definir-se d’una sola manera, tan versàtil i original com tu. Deixa’t inspirar per un automòbil únic, autèntic i inclassificable. Han acabat de crear aquesta completa gamma, on el disseny manté les línies de la marca amb similituds d’altres models. El seu detall més cridaner apareix a la saga, ja que compta amb altres pilots darrere units pel centre mitjançant una banda LED. A l’interior s’hi pot observar una semblança al Polo, amb un disseny molt cridaner i personalitzable gràcies a les motllures de colors. La pantalla és l’habitual de 8 polzades i queda emmarcat amb la instrumentació, que pot ser digital de manera opcional.

VEHÍCULOS A PRECIOS INCREÍBLES

El seu maleter comptarà amb un espai entre 385 i 445 litres. Poden comptar amb quatre nivells d’equipament, pots optar per l’Edition, l’Advance, l’acabat Sport i el First Edition que és el més complet de tots.

El motor que es ven actualment, és de gasolina de 1.0 TSI de 95CV i té una versió més potent de 115cv. I en dièsel, serà el 1.6 cv TDI de 95 CV. Pots escollir entre canvis manuals o automàtics segons la potència.

C/ Nadal Meroles, 24 · 25008 Lleida Tel. 973 097 425 60 info@jm-cars.com

Aquest nou Volkswagen T-Cross aposta per la revolució de la tecnologia mobilística, fer-te la vida a la carretera més plaent i sobretot, que et converteixis amb el rei del motor. Descobreix totes les novetats d’aquest SUV, t’enamoraràs Font: www.volkswagen.es


Gama Nuevo T-Cross de 70-85 kW (95 a 115 CV). Emisiรณn CO2 (g/km): de 130 a 140 (NEDC: 111 a 112). Consumo medio (l/100 km): de 5,8 a 6,2


E

n el món del motor, les innovacions tecnològiques i les novetats estan a l’ordre del dia. Des de noves prestaciones en les marques automobilístiques fins als canvis de lleis i regulacions en el trànsit, el motor està en constant canvi. En els últims anys, un dels canvis més importants en el sector s’ha implementat en els combustibles, on la reforma més recent està relacionada amb les etiquetes. Fem un repàs de recordatori d’aquest canvi, el qual és va implantar a finals de l’any passat, per tal d’identificar aquest nou etiquetatge. La norma especifica 13 etiquetes diferents per a cada tipus de combustible, on s’inclouen els derivats del petroli, els biocombustibles, el gas natural, els gasos liquats del petroli i l’hidrogen, entre d’altres. Amb aquestes noves etiquetes, una de les principals novetats és el canvi de nom de la gasolina i per al dièsel. E5, E10 o E85 són els noms que identifiquen la gasolina, on l’etiquetatge és de forma circular i amb una lletra E, que indica els biocomponents específics presents a la gasolina. Pel que fa a la denominació B7, B10 o XTL, fa referència al dièsel o gasoil i l’etiqueta s’emmarca en un quadrat. Pel que a les etiquetes dels combustibles gaseosos, s’identifiquen amb la figura d’un rombe i les seves sigles es marquen amb la seva denominació en anglès. En el cas de l’hidrogen és H2, el gas liquat de petroli és LPG, el gas natural comprimit és CNG i el gas natural liquat, LNG. La normativa estableix que aquestes etiquetes, homogènies a tota Europa, han d’aparèixer representades de la següent forma: • A prop del tap d'emplenada o a la tapa del dipòsit dels vehicles nous. • En els manuals d’usuari dels nous vehicles, inclosos als manuals electrònics disponibles a través del centre multimèdia del vehicle. • En els sortidors de totes les estacions de servei d’accès públic. • En els concessionaris de vehicles

Tipus de Dièsel

Tipus de Benzina

Tipus de Gasos 62


250 €/mes

260 €/mes

173 €/mes

AUDI Q2 1.6 TDI · 2013

OPEL INSIGNIA 1.6 CDTIV · 2017

SKODA OCTAVIA 1.6 TDI · 2016

115 CV DESIGN EDITION · 40.000 km

136 CV EXCELLENCE · 5.000 km

115 CV COMBI STYLE · 51.000 km

259 €/mes

215 €/mes

151 €/mes

OPEL GRANDLAND X 1.6 CDTI · 2018

AUDI A3 1.6 TDI · 2017 ·115 CV

SEAT LEON 1.6 TDI · 2017

120 CV EXCELLENCE · 12.000 km

SPORTBACK SPORT LINE · 50.000 km

115 CV STYLE · 45.000 km

173 €/mes

293 €/mes

FORD CMAX 1.5 TDCI · 2017

AUDI A4 2.0 TDI · 2017 · 150 CV

125 CV TITANIUM · 50.000 km

DESIGN EDITION STRONIC · 30.000 km

108 €/mes OPEL CORSA 1.4 · 2016 ·90 CV SELECTIVE · 45.000 km

AVANTATGES: > Vehicles certificats > 2 anys de garantia > PVP clau en mà > Garantia de recompra > Possibilitat prova de conducció

Grup Lleidamòbil

Av. Barcelona, 83 · 25001LLEIDA · Tel. 973 203 258 · Fax 973 206 481

Tu tries la quota mensual. Si vens a peu... marxaràs amb cotxe!


TOLDOS Y PÉRGOLAS · CORTINAS DE CRISTAL · CORTINAS CERRAMIENTOS ALUMINIO Y PVC · CELOSÍAS AUTOMATISMOS · PERSIANAS TÉCNICAS

Carrer del Riu Ebre, 41 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 22 82 73

www.tecsun.es

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº53 Maig 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº53 Maig 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement