__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG 2018 · N.41

LLEIDA

CLÍNICA NEXUS

Prepara't per a l'estiu

ELS IMPLANTS Una gran solució

MINIMALISME

La simplicitat en decoració

FESTA MAJOR

Del 9 al 13 de maig

L'OLI DEL COTXE

Quan l'hem de canviar?


EDITORIAL

05

De festa en festa!

26

A

l maig els carrers de Lleida s’omplen de gent, gràcies a totes les seves festivitats. Hi ha gresca des del dia 1 fins al 31 de maig. Confeti, serpentines, focs artificials, gegants, capgrossos, carrosses, caragols i molts brindis són el que defineixen el mes de maig per als lleidatans i no lleidatans. Una agenda ajustada començant pel dia del treballador i acabant per la festa d’Interès Nacional, l’Aplec del Caragol. No obstant, no ens podem oblidar de la Fira de Titelles; de la Festa Major per Sant Anastasi (patró de Lleida) que fou un soldat romà fill de Lleida que va ser martiritzat a Badalona per ordre de Dioclecià l’any 303; la Batalla de Flors en honor a la parella de gegants més antics de Catalunya, Marc Antoni i Cleòpatra i de la Festa de Moros i Cristians. Finalment, acaba el mes amb l’Aplec del Caragol, la festa més esperada per a tots els penyistes que recull dies plens de festa, de retrobades i de moments únics que permeten desconnectar de qualsevol mal de cap.

28 36 38 46

Il·lustració per Arnau Lara

Realment, cada una de les festes tenen un caire cultural ja que, si rebusquem en cada una trobarem amagada una història que ha marcat la ciutat de Lleida.

50

A més, aquests dies tenim l’honor de veure la icona festiva lleidatana, lo Marraco, que en cada sortida regala felicitat i alegria per a tothom. La música estarà present en cada un dels actes, per fer més amena cada festa, incitant-nos a ballar fins que les cames no puguin més. Durant aquests dies es pot gaudir de les firetes, de concerts, dels espectacles a l’aire lliure, de les revetlles i moltes més activitats.

52 57

Així doncs, el mes de maig ens brinda tot un ventall de festes que ens faran cantar i ballar, gaudir de cada racó de Lleida i beneficiant-nos positivament de l’alegria que tot això provoca al cos.

68

Finalment, estimats lectors/es només ens queda desitjar-vos unes bones festes i que viviu plenament aquest dies de diversió en què les ganes de gaudir no poden faltar.

72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


SALUT Saps quins són els símptomes i el tractament que cal seguir?

es malalties infeccioses estan causades per microorganismes patògens que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen una malaltia. Es poden produir per bacteris, virus, protozous o fongs i es transmeten d’uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona. En aquesta ocasió, parlem de la tinya, una malaltia infecciosa comuna produïda per fongs dermatòfits i que afecta a la pell, el cuir cabellut, les ungles, els engonals i els peus. Pot aparèixer en persones de totes les edats i desenvolupar-se alhora en diverses parts del cos. La seva aparició dependrà de si s’ha estat en contacte amb algun dels fongs causants, de si hi ha petites lesions a la pell per on pugui introduir-se la infecció, de si hi ha un excés d’humitat que l’estova o bé de si la persona es troba baixa de defenses. La tinya pot aparèixer entre una setmana i diversos mesos després d’haver estat en contacte amb una persona malalta o un animal infectat. La infecció es presenta de diferents formes en funció de la zona del cos que afecta.

Un dels símptomes més freqüents són les escames blanques, com caspa, en el cuir cabellut. Alguns cops es presenten clapes molt localitzades o zones de cabells trencats. També es comuna la inflamació dels ganglis situats a la part posterior del coll. Pel que fa a les lesions de la pell, solen ser arrodonides, de color vermell i lleugerament elevades, amb una zona de pell normal en el centre que els dona el típic aspecte d’anell.

La tinya és una malaltia infecciosa comuna que pot aparèixer en persones de totes les edats i desenvolupar-se alhora en diverses parts del cos Als peus, el símptoma més característic és la pell clivellada entre els dits i amb escames. La zona afectada apareix vermella i amb picor. De vegades, hi ha també sensació d’ardor i surten butllofes i crostes. La zona de les ungles es descoloreixen, es fan més gruixudes

i algunes trencadisses. Pel que fa als engonals, la tinya es presenta en forma de picor a la zona i taques vermelloses amb escames. La majoria dels casos es tracten amb cremes i locions antimicòtiques i en general es resolen en un període de quatre setmanes. En el cas d’infeccions severes o persistents, es poden receptar medicaments tòpics i/o reforçar el tractament per via oral. Les infeccions de cuir cabellut han de tractar-se sempre amb medicaments orals, atès que es tracta d’una infecció que afecta l’arrel del cabell, on no hi arriben les cremes o pomades que s’apliquen a la pell. És important mantenir la pell neta i ben eixuta, així com rentar la roba, els llençols i les tovalloles cada dia mentre duri la infecció. El diagnòstic es realitza bàsicament a partir dels símptomes i de l’aspecte de les lesions a les zones afectades. La confirmació del diagnòstic es fa evidenciant la presència del fong dermatòfit causal ja sigui per observació directa al microscopi d’una mostra de cabells, ungles o escama cutània, o pel seu cultiu en un medi de creixement adequat per aïllar el fong i així poder identificar-lo

5


CLÍNICA NEXUS I PREPARA’T PER A L’ESTIU

Prepara't per a l'estiu En unes setmanes donem la benvinguda a l’estiu, la platja, la piscina i la roba fresca i lleugera. És ara quan ens adonem d’aquelles imperfeccions que fan que no ens sentim còmodes i que volem millorar o, fins i tot oblidar-nos-en. La primavera és una de les èpoques de l’any, que tant homes com dones, inverteixen més en tractaments mèdic-estètics, avançant-se a l’imminent arribada de l’estiu. Us revelem els tractaments més demanats i recomanables i, us en destaquem els trets més rellevants de cada un.

Tractament per excés de sudació Per eliminar l’excés de suor, la millor alternativa no quirúrgica, actualment, és el tractament amb toxina botulínica. Mitjançant aquesta, aconseguim interrompre la hiperactivitat de les glàndules sudorípares al bloquejar les terminacions nervioses simpàtiques responsables d’estimular aquestes glàndules. La tècnica es ràpida, segura i pràcticament indolora, realitzant-se ambulatòriament. Habitualment es tracten les mans, peus i aixelles. En aquesta última, per exemple, no requereix ni tan sols anestèsia (o com a molt una crema anestèsica tòpica) i amb poques infiltracions es completa el tractament. Els resultats ja s’observen de forma progressiva pocs dies després de la seva aplicació, i els seus efectes acostumen a durar entre 4 mesos i un any, depenent de la zona i les característiques particulars de cada cas.

Cel·lulitis i flacciditat · Ozonoteràpia. Aplicació subcutània d’ozó, un gas que posseeix tres àtoms d’oxigen. Aquest gas té la capacitat de reaccionar enfront dels àcids grassos que componen la cèl·lula adiposa, tornant-los hidròfils (que absorbeixen la humitat) reduint el dipòsit 6

de greix i activant la circulació perquè la cel·lulitis no torni a formar-se novament. Les capacitats oxigenants, revitalitzants i regeneradores de l’ozó, s’utilitzen també per tractar altres alteracions dermoestètiques com les estries i la flacciditat. · Carboxiteràpia. Aplicació subcutània de diòxid de carboni. És una de les millors teràpies per combatre la cel·lulitis, la flacciditat i els cúmuls de greix. Cada sessió dura uns 30 minuts aproximadament, en la qual, apliquem petites injeccions, amb una agulla molt fina que està acoblada a una cànula connectada al Dioxage, que s’encarrega de la regulació del CO2. Aquesta tècnica produeix múltiples efectes fisiològics oferint excel·lents resultats terapèutics i estètics, sobretot regeneradors i rejovenidors, de forma personalitzada i segura. · Mesoteràpia. Infiltració dèrmica de diferents principis actius, al·lopàtics o homeopàtics, que milloren tant l’aspecte extern com les causes de fons que les originen. · Velashape III. Sistema de remodelació corporal aprovat per la FDA pel tractament de la cel·lulitis, flacciditat i greix localitzat, amb resultats excepcionals des de la primera sessió. · Venusfreeze. Tractament no invasiu que combina Radiofreqüència (RF) i Impulsos magnètics en una tecnologia anomenada (MP)2. Combinació única que proporciona uns resultats inigualables per la flacciditat tant facial com corporal. · Fils tensors. Excel·lents resultats per a la flacciditat facial i corporal. Gràcies a Bio-Thread Lift es basa en la implantació de fils bio-reabsorbibles


PREPARA’T PER A L’ESTIU

A més compta amb l´avantatja addicional d’evitar la flacciditat posterior, millorant l’aspecte i la textura de la pell. La reducció del greix que s’aconsegueix és permanent. · Criolipòlisis (Coolsculping). La criolipòlisis mèdica consisteix a abaixar la temperatura d’una zona corporal que contingui greix acumulat fins -8ºC, durant 60 minuts i de manera controlada, cristallitzant així les cèl·lules de greix, tot produint-ne la destrucció definitiva i posteriorment l’expulsió pel propi cos. La reducció mitja amb els nostres protocols personalitzats és d’una talla per sessió; i es recomana d’una a tres sessions per zona.

a la dermis i/o subdermis, que milloren significativament la flacciditat al teixit despenjat formant una xarxa de suport (efecte lífting) i, alhora, estimula paral·lelament la inducció de col·lagen dèrmic i elastina per actuar sobre la causa que el provoca (efecte anti-aging).

Greix localitzat · Adipocitolisi. És un del referent per tractar el greix localitzat, essent per la seva seguretat i eficàcia, un dels més sol·licitats en l’època pre-estival i estival. És l’única alternativa comparable a la liposucció i tècniques quirúrgiques afins. Mitjançant la tècnica de la intralipoterapia, (una tècnica molt específica d’ús exclusiu per metges entrenats), s’injecta directament en el teixit adipós una solució detergent que trenca l’adipòcit, la cèl·lula que emmagatzema el greix, el qual un cop dissolt s’eliminarà via limfàtica i urinària.

Un equip professional al vostre servei cada dia

· Sistema Noradrenalina Release. Revolucionària tècnica japonesa que, a través d’ultrasons d´intensitats i freqüències específiques, que estimulen el sistema nerviós, tot produint la difusió de noradrenalina, destruint el greix i convertint-lo en àcids grassos lliures que el cos elimina fàcilment.

Estries · Làser IconTM 1540 és l’únic aprovat per la FDA pel tractament d’estries recents i antigues (blanques o vermelles) del pit, abdomen o flancs. Aquest tipus de làser fraccionat permet actuar a la dermis, la capa intermèdia de la pell, i estimular la producció de col·lagen i elastina, oferint així els millors resultats. · Plasma ric en factors de creixement (PRGF): Augmenta la vascularització de la zona i el gruix de la pell afavorint l’aparició d’una pell nova, disminuint els efectes sobre l’oxidació cel·lular, tot obtenint uns magnífics resultats en estries, cicatrius, acne, fins i tot en l’alopècia, etc... · Làser CO2 fraccional: també és un dels tipus de làser més indicat per combatre les estries, fins i tot les de tonalitat blanca.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


ILERDENT:

Preparem la visita a l’odontopediatra

fotos © Alexandra Balaguer

a Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP) recomana que, des de l’erupció de la primera dent o abans de fer el primer any, el nadó visiti l’odontopediatra per a una primera exploració. Els Serveis d’Odontopediatria de l’Institut Dental Ilerdent us assessorem sobre la salut dental dels vostres fills i filles.

És possible que els nens acudeixin a la consulta de l’odontopediatra i es deixin mirar la boca sense plorar?

Partim de la base que a ningú li agrada anar al metge, sigui nen o adult. Per aconseguir que les visites dels nens a l’odontopediatra no siguin un problema, el que s’intenta és fer-ho tot més agradable. Per exemple, un fet tan senzill com portar una bata blanca pot fer que els nens l’associïn a dolor i, per això, els odontopediatres portem el pijama clínic amb motius infantils.

Com preparar als nens per anar a la primera visita i a partir de quina edat?

Es recomana portar els nens a l’odontopediatra a partir de l’any. D’aquesta manera podem anar comprovant l’erupció de les peces temporals i donar els consells pertinents als pares sobre hàbits d’higiene per realitzar una correcta prevenció i educació bucodental. És ideal que els nens acudeixin a la consulta abans que presentin cap alteració dental o bucal perquè la visita sigui més agradable per a ells i, sobretot, el que és més important és que els infants surtin de la consulta amb una bona sensació. Els pares no haurien de maquillar les converses amb els nens en relació a la visita a l’odontopediatra, sinó que se’ls ha d’explicar d’una manera natural que aniran a la consulta: la doctora els comptarà que tinguin totes les dentetes, mirarà que estiguin totes bé...

Per què un odontopediatra i no un odontòleg general?

Senzillament perquè, a part d’haver estudiat la carrera d’odontologia, s’ha especialitzat en pediatria. Això permet que la valoració de les peces temporals i del creixement dental i ossi del nen sigui un tema que domina molt més que un odontòleg general. Durant l’especialització en pediatria també es treballa com tractar un infant ja que, tot i que els tractaments que realitzen siguin similars als dels adults, la paciència i el tracte en un nen és diferent. No pel fet de ser un especialista el tractament és més car. La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al 973

Quines patologies són les més comunes en odontopediatria?

Les visites a la consulta de l’odontopediatra són bàsicament per càries en dents temporals, malposició dental o traumatismes. És molt important curar les càries de les dents temporals perquè, encara que aquestes peces han de caure, si no les arreglem poden afectar les dents definitives causant-hi càries, deformacions i/o canvis de coloració. Quant als traumatismes, és a dir, davant de qualsevol cop a les dents, es recomana visitar sempre l’especialista

Es recomana portar els nens a l’odontopediatra a partir de l’any. D’aquesta manera podem anar comprovant l’erupció de les peces temporals i donar els consells pertinents per una correcta prevenció i educació bucodental

28 11 11

o mitjançant el servei de cita online a ilerdent@ilerdent.com

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT Tractament a domicili

• Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic • Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

El drenatge limfàtic és ideal per a la disminució d’edemes ( facials i/o corporals), per a la prevenció d’estries en el cas dels embarassos, d’ajuda per a la descàrrega de cames i ideal per al moment posterior de les extirpacions mamàries, per després d’intervencions quirúrgiques, per a malalties respiratòries, per la retenció líquids i les varius. D’altra banda, també funciona positivament per als limfoedemes congènits o adquirits, ja siguin traumàtics o per l’esclerosi del sistema limfàtic. Té un gran poder per a la disminució del dolor d’artrosis, artritis, inflamacions cròniques i subagudes. També és beneficiós perquè serveix de mètode de relaxació, d’antiestrès, per a l’insomni, pels hematomes, i és un bon regenerador de teixits de ferides i cremades. Amb què ens ajuda el drenatge limfàtic?

Aquest sistema té la propietat de drenar, és a dir, ajuda a que el sistema limfàtic pugui absorbir el líquid que pot haver-se acumulat en els teixits i s’elimini de manera normal. El drenatge limfàtic té la propietat depurativa per la seva contribució en l'eliminació de toxines, sedació del sistema nerviós i inhibició dels estímuls dolorosos. Ens ajuda amb la regulació del to muscular, tant de la musculatura esquelètica com de la intestinal i capil·lar a més d’una bona potenciació del sistema immunitari.

El sistema limfàtic es considera part del sistema circulatori i és un dels components principals del sistema immunitari del cos. Està format per una xarxa

d’òrgans, ganglis, conductes i vasos pels quals circula la limfa, un líquid transparent i blanquinós que transporta alguns nutrients, especialment greixos, i distribueix els glòbuls blancs per l’organisme. El líquid va des dels teixits fins al torrent sanguini. Aquest sistema funciona com un filtre de depuració excel·lent que atrapa bacteris i residus de l’organisme i, a més, exerceix un paper fonamental en la nutrició dels teixits. Així doncs, ens activa la circulació i millora l’aspecte de la pell, redueix els símptomes de cames inflades, beneficia els trastorns circulatoris i la retenció de líquids i actua eficaçment sobre la cel·lulitis.


En un drenatge limfàtic es realitzen moviments rítmics, molt suaus i lents, a cada zona en una direcció concreta de manera que estimula el bon funcionament del sistema limfàtic Per tal de millorar el sistema limfàtic és necessari ferse un tractament de drenatge limfàtic. Aquest és una tècnica de massatge que va desenvolupar el doctor danès Emil Vodder a principis del segle XX. Aquesta tècnica fa servir moviments rítmics, molt suaus i lents, a cada zona en una direcció concreta de manera que estimula el bon funcionament del sistema limfàtic. Per realitzar aquests massatges es recomana utilitzar olis essencials de qualitat, que ens afavoriran tenir una bona absorció dels principals actius i ens ajudaran a prevenir la congestió i acumulació de toxines, accelerant l’eliminació de residus tòxics i millorant el drenatge limfàtic i l’estat general de l’organisme. Els olis idonis seran els olis de jojoba, sèsam, de macadàmia, d’ametlles dolces, de xiprer, de menta i de gerani i cal barrejar-los amb olis vehiculars o olis base, per tal d’aconseguir una barreja terapèutica. Per un drenatge limfàtic, cal acudir a un especialista ja que és millor ficar-se en mans d’un professional per tal d’assegurar-se un resultat òptim i de qualitat

11


Diagnòstic precoç del càncer de pròstata Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears. Disposen de 25 centres de diagnòstic dotats amb equips tecnològics d’última generació, amb la més alta gamma de proves diagnòstiques.

En què consisteix el diagnòstic?

REVISIÓ UROLÒGICA Mitjançant una consulta exprés, es valorarà la seva història clínica, realitzant una ECO i una fluxometria a la mateix visita.

RESSONÀNCIA MAGNÈTICA La ressonància magnètica ha demostrat ser una tècnica no invasiva amb gran fiabilitat per detectar zones d’alta sospita turmoral.

BIÒPSIA PER FUSIÓ Mitjançant la fusió d’una imatge RM i una ecografia a temps real, es practiquen les biòpsies específiques sobre les àrees sospitoses.

DECISIÓ DEL TRACTAMENT Una vegada obtingut el diagnòstic definitiu, serà important valorar el millor tractament. Entre ells, trobem la vigilància activa, HIFU o la cirurgia robòtica.


Noves tecnologies en el diagnòstic del càncer de pròstata permeten la detecció de petites lesions neoplàstiques en casos d’alta sospita clínica. A Centre Mèdic Diagnòstic Alomar, disposen eines de detecció d’un nivell excepcional, amb un alt nivell de ressolució d’imatge en les proves per a un diagnòstic precoç i eficaç i amb l’equipament més potent del mercat de 3 Tesla. Dins dels nous centres especialitzats en RM multiparamètrica de pròstata, s’han incorporat el mètode de fusió ecogràfica. Aquesta nova tècnica per al diagnòstic del càncer de pròstata duplica la precisió diagnòstic i passa a ser del 40% al 90%. Mitjançant la fusió de la imatge RNM i l’ecografia a temps real, es practiquen biopsies específiques sobre les àrees sospitoses. Gràcies a l’elevat valor predictiu de la prova, podrem confiar en el diagnòstic per punció i evitar, en molts casos, les biopsies posteriors innecessàries (www.uroalomar.es)

La biopsia per fusió La majoria de les biopsies es realitzen a cegues i, en conseqüència, és necessari prendre entre 8 i 10 mostres de cada zona de la pròstata guiant-se únicament per l’ecografia. Al tractar-se de mostres

Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears i amb 25 centres de diagnòstic. aleatòries no dirigides específicament a la pròstata, hi ha un 25% menys de probabilitat de no detectar una pròstata amb un tumor. Gràcies a la fusió de les imatges ECORM, podem realitzar biopsies dirigides, disminuint així la quantitat de mostres necessàries adquirides, el percentatge d’infeccions i, el més important, el dubte de si s’ha aconseguit la mostra de la zona específica tumoral o no. A més, aquesta tècnica de biopsia per fusió també permet delimitar amb gran precisió la zona anatòmica de la pròstata.

La ressonància magnètica multiparamètrica • Què és la ressonància magnètica? La ressonància magnètica és una tècnica diagnòstica per imatge no invasiva que no utilitza radiacions ionitzants i és totalment innòcua. Per a realitzar-

se la prova, ha d’estirar-se sobre una llitera durant 30 – 40 minuts i, durant l’exploració, s’aplicarà un contrast endovenós que servirà per poder ressaltar estructures de la pròstata. • Tècnica d’elecció per al diagnòstic no invasiu del càncer de pròstata. El diagnòstic del càncer de pròstata està basat en xifres de PSA i biòpsies sistemàtiques convencionals que presenta series limitacions en l’eficàcia de la seva detecció i en la majoria de pacients, els deixa la incògnita de no saber si realment estan lliures de malaltia. La ressonància magnètica multiparamètrica ha demostrat ser la tècnica d’elecció per al diagnòstic inicial del càncer de pròstata ja que té la capacitat de poder valorar la pròstata en la seva totalitat. La ressonància magnètica multiparamètrica, permet millorar l’estratègia en del càncer de pròstata així com en el seu diagnòstic, estadificació, seguimente i monitorització terapèutica. La RM, permet també combinar informació morfològica i funcional al mateix temps mitjançant l’aplicació de seqüències com l’espectroscopia, la difusió i el contrast endovenós dinàmic en el mateix estudi, constituint així la RM multiparamètrica

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


Infeccions urinàries Prevenim-les!

U

na infecció a les vies urinàries és un contagi que es produeix en qualsevol part de l’aparell urinari: els ronyons, els urèters, la bufeta i la uretra. La majoria de les infeccions succeeixen en les vies urinàries inferiors (la bufeta i la uretra). Cal dir que les dones són més propenses a patir infeccions urinàries. Aquestes acostumen a ser doloroses i molestes, però en el moment que es deriven cap als ronyons, les conseqüències s’agreugen i s’ha d'acudir ràpidament al metge. Els principals símptomes d’una infecció urinària seria la necessitat constant d’orinar, així com també la sensació d’ardor en el moment de miccionar, a més de fer-ho en petites quantitats i més vegades. L’aspecte visual d’aquesta orina és tèrbol i amb una olor forta i en ocasions, pot aparèixer de color vermell o rosat que vol dir que conté sang i per tant, cal donar-li el doble d’importància.

Les dones són més propenses a patir infeccions urinàries Com ho podem prevenir Beure molt líquid, especialment aigua. Fer-ho ajudarà a diluir l'orina i anar al bany més freqüentment i per tant, et permetrà expulsar les bactèries de les vies urinàries abans que pugui començar la infecció. Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia

Beure suc de nabius vermells. Aquesta fruita silvestre ajuda

a netejar les vies urinàries i per tant, a eliminar les bactèries. És un mètode preventiu, no curatiu. Netejar-se de davant a darrere, fer-ho d’aquesta manera després d’orinar i buidar els intestins ens ajuda a evitar que les bactèries del voltant de la regió anal se propagui cap a la vagina i la uretra. Buidar la bufeta després de mantenir relacions sexuals. Aquest fet ens permet expulsar les bactèries que ens hagin pogut ocasionar les relacions sexuals, a més si bevem un got d’aigua després, ens ajudarà a eliminar-ho més fàcilment. Evitar utilitzar producte potencialment irritants. El fet d’utilitzar desodorants d’aerosol o altres productes a la zona genital pot irritar la uretra i ocasionar una infecció. Canvia el teu mètode anticonceptiu. Els diafragmes i els preservatius sense lubricant o amb espermicida poden contribuir al creixement de les bactèries. Dutxar-se i no banyar-se, sobretot en el cas de les dones, tenir cura de la roba interior, millor que sigui de cotó, ja que és més transpirable. En canvi, les sintètiques poden afavorir a les infeccions d'orina. Estar assegut molta estona amb les cames creuades pot afavorir l'aparició d'infeccions. Evitar substàncies que irriten la bufeta, com la cafeïna i l'alcohol. Una dieta de fruites i verdures i molta aigua ajudarà a evitar les infeccions d'orina

C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

14

Policlínic Lleida

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


¿Sabías que tu dolor de espalda o de cabeza podría tener su origen en el estado de tu boca? uando hablamos de problemas en nuestra salud oral, la mayoría pensamos en caries, dolores de muelas o dientes torcidos. Sin embargo, la realidad es bien distinta. Muchas enfermedades de nuestro organismo tienen su origen en la boca, por lo que cuidar de nuestra salud oral se convierte no tanto en una cuestión estética como de salud general. Por ejemplo, la ausencia de dientes puede afectar a nuestra autoestima, a la vez que provoca un prematuro envejecimiento facial. Además, la falta de piezas dentales nos impide masticar correctamente lo que puede acarrearnos problemas digestivos. La malposición de nuestros dientes nos ocasiona problemas al morder que,

en muchas ocasiones pueden afectar a nuestra mandíbula ocasionándonos frecuentes dolores de cabeza. Por eso es tan importante acudir regularmente al odontólogo, al menos cada seis meses, no solo para mantener una buena higiene bucodental, sino también para prevenir posibles enfermedades. Mediante una sencilla revisión, nuestro dentista podrá detectar a tiempo y prevenir cualquier afección en nuestra boca. Ciertos hábitos perjudiciales para nuestra salud dental como el bruxismo, se pueden controlar con la ayuda del odontólogo

Consejos para ti • Cepillarse al menos tres veces al día y siempre después de ingerir algún alimento, especialmente si se trata de dulces o bebidas azucaradas. • Al menos una vez al día, preferiblemente por la noche, realicemos una limpieza más completa de nuestra boca utilizando además de cepillo y pasta dentífrica, hilo dental y colutorio. • Vigilemos nuestra alimentación muy de cerca. Una dieta variada y saludable nos ayudará a mantener a raya las enfermedades y a fortalecer nuestros dientes. •  Acudir al dentista al menos dos veces al año para prevenir cualquier dolencia, y en su defecto, ponerle remedio lo antes posible. •  Cambiar el cepillo dental cada tres meses. Hay que recordar que un cepillo dental gastado no sólo no realiza su función de limpieza, sino que además puede herirnos las encías.

CON TU TRATAMIENTO

TE REGALAMOS ESTE CEPILLO ELÉCTRICO

Ven, te estamos esperando. Vitaldent Lleida

Avenida Prat de la Riba, 15-17

973 24 79 69 TU SALUD EMPIEZA EN TU BOCA. TU SALUD EMPIEZA EN VITALDENT.

16

Consulta condiciones en clínica. Número de registro sanitario E25924115.Hasta fin de existencias (25). No acumulable a otros descuentos y/o promociones.


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí,

amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes.

Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 18

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades prop

de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica. A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti dolor: artrosi, atriti, fibromiàlgia. • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depresió. •  Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Circuit terapèutic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, alliberador relaxant i depuratiu.

tonificador,

Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


ls implants dentals ofereixen moltes solucions per substituir dents que s’han perdut. Fan la funció “d’arrel artificial” sobre la qual es pot caragolar o cimentar diferents opcions de pròtesi dental, fixa o removible que, sense aquests grans aliats, seria impossible. A més de tornar a gaudir de tenir totes les dents, la col· locació dels implants ajuda a mantenir el gruix i l’alçada de l’os maxil·lar que, amb altres pròtesis, sobretot les removibles, tendeix a reabsorbir-se.

No tots els implants, però, són iguals. Al mercat, igual que amb qualsevol altre producte, hi ha moltes marques comercials i models. Per això, només un bon professional qualificat pot decidir quin és el més adient en cada cas

La cirurgia dels implants dentals acostuma a ser ràpida i indolora. En alguns casos, es pot col·locar l’implant i la dent el mateix dia

Escrit per la Dra. Lídia Antúnez

upost Press ants l d’imp ït gratu e i sens ís om r p m co Clínica Dental Dra. Lídia Antúnez • Av. Segre, 1 1r 5a , 25007 Lleida • dentalantunez@gmail.com • www.dentalantunez.com

21


or su seguridad y la de toda su familia, gane calidad de vida en su hogar. Desde la marca Thyssenkrupp Home Solutions, se ofrece un nuevo servicio de sillas, plataformas y elevadores verticales que dan lugar a la solución perfecta para cada casa. Con estos mecanismos de adaptación, se adecuan todos los salvaescaleras a las necesidades y gustos de cada cliente. Pioneros en la investigación, desarrollo, fabricación e innovación de salvaescaleras para su hogar, ofrecen servicios para adaptarlas a todo tipo de espacios, tanto exteriores como interiores. Además, se adaptan también a aquellos espacios del hogar con diferentes formas de escaleras, rectas y curvas, así como también espacios amplios y/o reducidos. El Paraíso de la Tercera Edad ofrece el servicio de Thyssenkrupp Home Solutions, sinónimo de seguridad,

fiabilidad y garantía de calidad y el único con servicio técnico oficial. Para seguir disfrutando de su hogar como el primer día, la solución salvaescaleras le permitirá mantener su ritmo de vida habitual

Pioneros en la investigación, desarrollo, fabricación e innovación de salvaescaleras para su hogar, se ofrecen servicios para adaptarlas a todo tipo de espacios, tanto exteriores como interiores

¡Infórmese sin compromiso!

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS

• experiéncia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as · Fisioterapeutas Podólogos · Psicólogos

• servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios • servicio las 24 horas 22

C / Abat Escarré, 6 baixos 25001 LLEIDA

Teléfono:

973 828 585 615 748 792 elparaisodelaterceraedad@gmail.com www.paraisoterceraedad.com


Quan una persona gran ingressa en una residència

L

es residències de gent gran i centres de dia estan considerats llocs on les persones grans reben les cures i l’atenció que necessiten durant l’última etapa de la seva vida. No obstant això, no sempre s’ha tingut aquesta visió sobre l’ingrés d’un familiar en una residència geriàtrica. Fa un temps enrere, portar una persona en un centre es considerava que l’ “abandonava”. Però, gràcies al treball dels professionals, aquesta idea ha anat canviant, i s’ha pogut comprovar que la convivència i la socialització dins d’una residència permet augmentar l’esperança de vida.

La convivència i la socialització dins d’una residència permet augmentar l’esperança de vida

El trasllat a una residència no ha de significar que vostè renúncia al seu paper de cuidador per complet, llevat que això sigui el que es vol; és només una forma diferent de cuidar a aquesta persona. La participació i cuidats per part dels seus familiars, són molt importants en aquesta fase, ja que se sentirà més proper i estimat. Cal ajudar al familiar a habituar-se al canvi, que no ens gens fàcil però s’ha d’intentar fer entendre a la persona que ferho el beneficiarà quant a salut emocional i física. Les residències i centres de dia faciliten les visites i els feedback entre residents i familiars per tal d’aconseguir que aquesta persona estigui feliç. Els professionals de la residència ajuden a les persones a millorar en el seu dia a dia, a més de treballar la socialització, l’estimulació cerebral, dur una dieta equilibrada adequada al seu estat de salut, estar actius i sentir-se realitzats cada dia, sempre adaptant-se a les necessitats de cada pacient

23


'aïllament social, que fa referència a la carència d'un entorn social per a la persona, comporta el sentiment de sentirse sol. Els sentiments de nostàlgia, tristesa i enyorança provoquen en la gent gran un envelliment regnat per la solitud i això pot comportar canvis importants en la conducta, en l’estat d’ànim i inclús en el desenvolupament de malalties. És per tot això que és molt important tenir en compte les situacions de cada persona i el seu estat i aportar un suport social necessari per implicar l’ajuda, l’afecte i l’afirmació pertinents. • Suport emocional: Es tracta de donar una interacció íntima i personal. Consisteix en transmetre

24

afecte i confiança, escoltar, mostrar empatia, fer companyia i compartir vivències. D’aquesta manera, el grau de comunicació de la persona gran serà molt major i farà que el seu estat d’ànim i autoestima augmenti. • Suport cognitiu: Proporcionar informació, consells o opinions farà reflexionar i mantenir la ment activa en les converses amb aquesta persona. A l’hora de controlar les situacions, la persona gran se sentirà més capaç de prendre decisions per si mateixa i la seva confiança se sentirà reforçada. • Suport instrumental: En el cas de les persones grans, la seva mobilitat i energia per realitzar les activitats quotidianes normalment és més

reduïda. Per això, és important donar assistència física, ajudar a fer els encàrrecs o tasques domèstiques així com oferir-se per a realitzar desplaçaments. • Suport material: Quan es tracta d’aquest tipus de suport, normalment la gent gran no gosa a demanar-ho per no causar molèsties familiars. És important mantenir-se alerta per tal d’adonar-se de les diferents situacions i deixar o donar diners, allotjament, menjar o roba quan sigui necessari


vui en dia, escoltar que una persona pateix intolerància a la lactosa s’ha convertit en una situació més habitual. Aquest símptoma és la incapacitat de digerir quantitats normals de lactosa, és a dir, el sucre de la llet. Tan sols beure un got de llet, es converteix en un problema. Els símptomes es produeixen quan la lactosa no és absorbida a l’intestí prim (on s’absorbeixen la majoria dels nutrients), i quan arriba al colon es fermenten les bactèries intestinals, produint flatulències, inflamació, còlics...

Però què és realment, la lactosa? La lactosa és el sucre principal de la llet de tots els mamífers (inclosos els humans) i engloba tota l’àmplia gamma dels derivats làctics. Està formada per la unió d’una molècula de galactosa i una de glucosa. Aquesta molècula no és digerible en el tub digestiu, per la qual cosa cal trencar-la, separant la glucosa de la galactosa, cosa que permetrà l’absorció a través de la mucosa intestinal. Per dur a terme aquesta funció, l’organisme disposa d’un enzim específic denominat lactasa produït en el budell prim. És a dir, com a conclusió a aquest procediment, podem dir que és necessari tenir uns bons nivells de lactasa per tal d’absorbir correctament la lactosa.

La intolerància a la lactosa és un trastorn que requereix una adaptació alimentària per evitar-ne les conseqüències. És necessari fer-ne un diagnòstic previ i cal estar ben assessorats sobre aquestes adaptacions. Cal diferenciar entre la intolerància a la lactosa i al·lèrgia a la proteïna de la llet. La primera afecta principalment als adults i l’origen és la deficiència enzimàtica. La segona, en canvi, és més comuna durant la infància i es produeix per una reacció

immunològica. La intolerància presenta flatulències, inflor i distinció abdominal, nàusees, vòmits, espasmes, entre altres, a diferència que l’al·lèrgia acostuma a provocar alteracions cutànies, respiratòries i en casos més greus, anafilaxi, una reacció que afecta tot el cos. La diarrea és un símptoma comú en els dos casos. Pel que fa al tractament, en el cas de la intolerància consisteix a reduir o eliminar la ingesta de lactosa, mentre que si pateix al·lèrgia a la proteïna de la llet, s’ha d’eliminar totalment el consum de productes làctics de tot tipus, a més de tenir certes fórmules especials de substitució. A més, les persones amb intolerància a la lactosa presenten altres alteracions, com cansament, dolor en extremitats, problemes de pell, manca de concentració, nerviosisme i trastorn del son. Cal tenir en compte, que la incapacitat de digerir la lactosa també pot ser asimptomàtica. Qui pateix la intolerància no s’ha de medicar, ja que no es tracta d’una malaltia. És un trastorn que requereix una adaptació alimentària per evitar patir-ne les conseqüències. És necessari fer-se un diagnòstic previ i cal estar ben assessorats sobre les adaptacions alimentàries, per tal d’evitar possibles carències nutricionals. Hi ha diferents maneres de diagnosticar-ho mitjançant proves com: el test d’hidrogen en l’alè, l’anàlisi de sang de sobrecàrrega de lactosa, la biòpsia de l’intestí prim, una prova genètica o fer un estudi de les femtes. Una dieta sense llet i derivats pot provocar un dèficit de calci que cal evitar amb el consum d’altres aliments que també contenen aquest mineral com: hortalisses de fulles verdes, fruits secs, llegums, llet de soja, tofu i alguns tipus de peix, com sardines, i també musclos o escopinyes. Cal consumir productes rics en vitamina D, necessaris per a l’absorció del calci, com ous, fetge, salmó i tonyina. Una forma d’adquirir la vitamina D, també és mitjançant l’exposició al

sol durant 15 o 20 minuts, evitant les hores de màxima radiació i sense protecció.

Una dada a tenir en compte:

Una persona intolerant pot arribar a suportar 12 grams de lactosa que, si els repartim durant el dia, aconseguirem no patir-ne les conseqüències. Cal dir que, la llet en pols, l’evaporada, condensada o concentrada conté més lactosa que la llet provinent de mamífers. Avui en dia, el 70% de la població és intolerant a la lactosa. Per aquest motiu, quan anem al supermercat ens trobem amb molts productes làctics sense lactosa, afavorint així que les persones puguin seguir consumint els productes Font: canalsalut.gencat.cat

Una dieta sense llet i derivats pot provocar un dèficit de calci que cal evitar amb el consum d’altres aliments que també contenen aquest mineral


MODA i ESTILISME

A

questa primavera aposta per un vestit jaqueta, és la nova tendència del street style. Cal dir que Marlene Dietrich fou la primera actriu que va posar-se un vestit jaqueta trencant esquemes el 1930 i que seguit els dissenyadors Yves Saint Laurent i Coco Chanel van començar a fomentar. I des de llavors, en alguna temporada o altra els hem vist a les passarel·les. Les influencers ja s’han encarregat de fer-ho saber a tots els seus seguidors i les botigues s’han emplenat de diferents models per a tots els gustos. Ja ho diuen que una vegada en compris un en voldràs tenir molts més. Hi ha el clàssic negre, el blanc, i venen amb força els vestits jaqueta de color vermell, rosa i blau, amb ratlles i florejats, de diferents teixits i formes. A continuació, us mostrem quatre estils diferents però en podeu trobar de mil combinacions possibles.

26

ACAMPANAT

PRINCEP DE GALES Aquest estil ha estat sempre present en la moda. Aquesta temporada està sent un estampat estrella pel que fa als pantalons, però els vestits jaqueta s’emporten el número u. Apostar per un vestit jaqueta amb estampat Príncep de Gales és fer-ho en seguretat i certesa.

Poc a poc, la moda passada torna per estar present. Així ha passat amb els pantalons acampanats, que apareixen cada vegada més en les prestatgeries de les botigues de roba. La nova tendència dels vestits jaqueta també s’ha apuntat als pantalons acampanats, però aquest tipus és per les més atrevides.


DE  RATLLES

Les ratlles sempre han creat tendència en qualsevol peça de roba i ens aquest cas, no ha estat menys. Les podem trobar de ratlles diplomàtiques o gruixudes, en vertical o horitzontal, que permeten combinar-ho de dos maneres diferents. Es pot combinar tot el conjunt a ratlles o solament una de les dos peces a ratlles i l’altra llisa.

QUADRES VICHY L’estampat vichy ja va arribar l’estiu passat, però sembla ser que aquesta temporada primavera-estiu torna per estar present als nostres armaris. Per aquesta primavera el veurem als vestits jaqueta, ja que aporten el toc ideal necessari per ser perfecte.

FLOREJAT

Les flors mai passen de moda. Si la teva idea és trencar amb els tòpics de les ratlles i els quadres, aquest és el teu look ideal. Amb un vestit jaqueta florejat no passaràs desapercebuda i captivaràs totes les mirades.

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 27


DECORACIÓ

Quan la simpilicitat es transforma en sofisticació

l minimalisme en decoració és una tendència i corrent artística que en el terreny de l'interiorisme persegueix reduir al màxim la decoració interior, utilitzar el menor número d’elements bàsics possibles amb l’objectiu de guanyar en funcionalitat, sobrietat i espai, on l’ornament excessiu i els elements arquitectònics no hi tenen cabuda. Aquest tipus de decoració rau en el fet d’aprofitar tot l’espai de l’estada, on no es pot saturar la mateixa amb un excés d’elements com taules, cadires o diferents mobles. Aquest estil només requereix col·locar el just i necessari.

28

És important no carregar l’ambient, l'entorn s'ha de constituïr de manera útil, aprofitable, senzilla i precisant els acabats. Les llars han de ser per viure i no per instal·larhi mobles que ens treguin l'espai. Per seguir tots aquests preceptes, primerament, caldrà fer un reconeixement de l’espai del què disposem. Cal fixar-se quin és l’objectiu i quina és la finalitat de l’espai a decorar, però sobretot pensar quina activitat i assiduïtat tindrà l’espai. O si més no, pensar si serà una habitació on hi estarà tota la família o si és una habitació més de caire individual i més personal. A l’hora començar a decorar una casa sempre és una bona idea començar des del menjador i anar sortint a la resta de les habitacions procurant, per tots els mitjans, eliminar tots aquells elements que únicament siguin per decorar i que no aportin cap funcionalitat. Cada habitació a decorar serà diferent segons la seva funcionalitat, així doncs trobarem habitacions més transitables i comunes com el menjador, on encara que el número de mobles sigui més gran haurem d'esforçar-nos per a que siguin els justos i necessaris. Després trobarem la cuina com un dels espais més importants de la casa on l'estil minimalista ha de prioritzar i fusionar l’estètica amb la funcionalitat. Optarem per espais nets d’objectes, perquè siguin amples, amb colors clars, preferentment el blanc i les seves tonalitats successives en mobles i armaris i a poder ser sense guarniments, en definitiva optimitzarem l’espai augmentant la seva funcionalitat, que és cuinar.


Amb una decoració minimalista es persegueix funcionalitat, sobrietat i amplitud d'espai Quant als banys, l’ideal són les parets llises i sense enrajolar, escollir colors clars i línies rectes pels mobles i els materials han de ser nobles, fusta, acer o inclús vidre. Els objectes com els saboners o tovallolers quan més petits millor. L'estil minimalista recomana escollir colors monocromàtics, utilitzant tons que no es diferencien molt els uns amb els altres. És millor no caure en l’error d’introduir molts contrastos i a poder ser que no siguin molt estridents. Per decorar les habitacions petites, si els sostres són baixos s’han de pintar de colors clars, a poder ser de color blanc, així donarem la sensació d’amplitud a l’habitació. Per les habitacions grans amb sostres més alts s'han de pintar intentant donar la sensació visual més coherent a l’espai.

S MOBILIARI DE TOTS ELS ESTIL DA MI VA TE PRESSUPOSTOS A LA s Per més informació, truca’n

973 20 24 06

C/ Costa dels Magraners, 11 · 25001 Lleida

Utilitzar el vidre a les habitacions pot venir molt bé, ja que aporta una certa subtilesa de transparència i, es pot prendre com a fil conductor que connecti tots els elements de la resta d'habitacions. Als mobles han de predominar dissenys de línies rectes, amb plans bàsics, sense ornaments, amb acabats perfectes inspirant simplicitat però utilitat a la vegada. Els millors materials poden ser l'acer o la fusta. S'aconsella millor mobles de baixa altura amb tons que poden ser crus o clars. Un consell és utilitzar mobles rectangulars

L'estil minimalista busca omplir les habitacions únicament amb all`o que és necessari 29


mb el bon temps, les terrasses i els balcons de casa comencen a prendre més vida i es converteixen en els espais habituals per a un bon esmorzar o sopar a la fresca. És per això, que arriba l’època d’acondicionarho com cal i de decorar-ho al vostre gust adaptant-vos a l’estil i l’espai dels què disposeu. A continuació, uns quants consells per dotar de vida aquest espai: Una il·luminació ambient: Deixa que el sol sigui la principal font de llum durant el dia i crea un ambient relaxant amb alguns punts de llum suau per a les nits. A més, pots incorporar en algun arbre o planta un focus de llum des de la part de baix, el qual proporcionarà un punt de llum indirecte i que donarà un toc chic al jardí. Mobles amb calidesa: La fusta dona calidesa a les zones de llum, tot i que es desgasta i requereix un manteniment molt freqüent. Per sort, avui en dia existeixen materials nous fets a base de resines amb el mateix aspecte que la fusta d’exterior i no necessiten un manteniment tan constant. Zona amb ombra: L’ombra també és fonamental per a crear una sala d’estar a l’exterior. Als jardins, les pèrgoles són 30 30

ideals i poden cobrir-se posteriorment amb alguna planta per dissimular-les. La mida i la forma dels objectes: Si l’espai de la terrassa o jardí és reduït, la millor opció és col·locar mobles o objectes amb línies corbes, que donaran major sensació d’espai. Els elements decoratius: Els objectes com els gerros, escultures o testos constitueixen un gran focus d’atenció visual, així que preferim col·locar-ne pocs però ben escollits en quan a forma i color. La importància de les plantes: És essencial escollir-les en conjunt per a què les formes i els colors creïn una harmonia visual i de composició unes amb les altres. A més, cal informar-se prèviament de quina quantitat de llum necessita cada espècie i ubicar-les a la zona més favorable. Plantes aromàtiques: A prop de la zona d’estar del jardí, podem incloure algunes plantes aromàtiques que ompliran l’ambient d’una olor agradable. A més, també ens poden servir a l’hora de cuinar i preparar els sofregits! Els arbres: Si aquests són de fulla caduca, cal plantar-los a la zona sud-est del jardí. D’aquesta manera, a l’estiu tindran ombra i a l’hivern, es beneficiaran de la llum del sol.

L’aigua, un aspecte important: Tot i que de vegades és difícil incloure un punt d’aigua per falta d’espai, sempre quedarà molt bé poder instal·lar una font, un mur o una cortina d’aigua. Es tracta d’un element que aporta frescor i el so és molt relaxant. Amb aquestes idees per decorar la terrassa, un àtic o un jardí, podràs lluir d’espai


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com

31


Mobles • Decoració • Menatge Electrodomèstics • Ferreteria • Jardí

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant 

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer 

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única


Ramón Tomàs és una de les empreses

de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.

Gran varietat de productes i eines de la màxima qualitat per a que l’obra a it realitzar sigui un éx en el seu acabat

FERRETERIA

stos sense cap tipus Es realitzen pressupo transportar tots els de compromís i, per cles, rsos mitjans en vehi materials, hi ha dive r ntenidors per a pode serveis de grua o co l’obra portar-ho al lloc de 34

MATERIAL DE CONSTRU

CCIÓ


es ix les primeres marqu L’empresa distribue el stiments, i treballa en en paviments i reve ors cuines, amb els mill disseny d’acabats i t materials del merca

EXPOSICIÓ DE RAJOL

ES

jardineria r os, tant per a interio Gran varietat de test s xí com diferents eine com per a exterior, ai rdineria de treball per a la ja

Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net

35


LEGAL

RECLAMACIONES LEGALES EN ACCIDENTES POR MAL ESTADO DE LA CARRETERA

E JORDI MERCADO Advocat jordi.mercado@grup90.com

Advocat i Assessors

C/ Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com 36

stimado lector, pongamos que usted va conduciendo por la ciudad cuando, debido a la falta de un correcto mantenimiento, introduce una de las ruedas de su vehículo en un bache de la calle y sufre un reventón. ¿Qué puede hacer (además de cambiar la rueda o llamar a la asistencia para que se la cambien)?. Reclamar a la Administración competente sobre la vía donde haya sufrido el accidente. La acción jurídica de exigencia de responsabilidad patrimonial de las Administraciones Públicas se corresponde con el ejercicio del derecho conferido a los ciudadanos por el artículo 106.2 de la Constitución para verse resarcidos de toda lesión que sufran en cualquiera de sus bienes y derechos como consecuencia del funcionamiento de los servicios públicos, salvo en los casos de fuerza mayor. El régimen de la responsabilidad patrimonial de las Administraciones Públicas aparece regulado en los artículos 139 y siguientes de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las

Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común, y en el Real Decreto 429/1993, de 26 de marzo, por el que se aprueba el Reglamento de los procedimientos de las Administraciones Públicas en materia de responsabilidad patrimonial.

La acción u omisión administrativa con la que se conecta el daño producido se inserta en materia de competencia municipal, por lo que esta administración local, según legislación, tiene la obligación de mantener las vías en buen estada para la circulación.


Una nutrida jurisprudencia ha definido los requisitos de éxito de la acción de responsabilidad patrimonial de la Administración en torno a las siguientes proposiciones: a) La acreditación de la realidad del resultado dañoso - “en todo caso, el daño alegado habrá de ser efectivo, evaluable económicamente e individualizado con relación a una persona o grupo de personas”. b) La antijuridicidad de la lesión producida por no concurrir en la persona afectada el deber jurídico de soportar el perjuicio patrimonial producido. c) La imputabilidad a la Administración demandada delaactividad,entendiéndose la referencia al “funcionamiento de los servicios públicos” como comprensiva de toda clase de actividad pública, tanto en sentido jurídico como material e incluida la actuación por omisión o pasividad; y entendiéndose la fórmula de articulación causal como la apreciación de que el despliegue de poder público haya sido determinante en la producción del efecto lesivo; debiéndose precisar que para la apreciación de esta imputabilidad resulta indiferente el carácter lícito o ilícito de la actuación administrativa que provoca el daño, o la culpa subjetiva de la autoridad o agente que lo causa.

En el accidente que nos ocupa, es evidente que existe un nexo causal entre el daño producido y el incumplimiento del Ayuntamiento de mantener la vía en condiciones de circular, siendo que el asfalto se encontraba en deficientes condiciones. Para acreditarlo, tome usted fotografías del socavón con algún objeto que permita concretar su profundidad, por ejemplo, un bolígrafo, o contacte para realizar una acta de manifestaciones con la Policía Local para que acrediten la realidad de los hechos. En este sentido, es indiferente que el asfalto se hubiera desgastado con el transcurso del tiempo o lo hubiera roto otro vehículo, pues si la calzada de la calle está en mal estado, se supone la responsabilidad del Ayuntamiento. Por último, si usted cree lesionados sus derechos en un caso similar, deberá interponer la reclamación patrimonial respectiva, previa siempre a la demanda, siendo la misma requisito indispensable para poder accionar más adelante por la vía judicial. Le recomendamos que, antes de emprender cualquier acción, se informe a través de su abogado de confianza

Si usted cree lesionados sus derechos en algun caso, debará interponer la reclamación patrimonial respectiva, siendo requisito indispensable para poder accionar más adelante la vía judicial.

d) La salvedad exonerante en los supuestos de fuerza mayor. e) La sujeción del ejercicio del derecho al requisito temporal de que la reclamación se cause antes del transcurso del año desde el hecho motivador de la responsabilidad. En su caso, la acción u omisión administrativa con la que se conecta el daño producido se inserta en materia de competencia municipal, en tanto que la vía en la que se haya producido el accidente es de titularidad del Ayuntamiento, por lo que es a esta administración local a la que, según la legislación vigente, corresponde el mantenimiento de las vías públicas, de modo que tiene obligación de conservar y mantener aquéllas en estado que permita la normal circulación, debiendo evitar la existencia de obstáculos en la vía, incluyendo baches o socavones que pongan en peligro para los usuarios de la vía su adecuada utilización. 37


IMMOBILIÀRIA Inspe cció Tècn ica de l'Edif ici

D

arrerament està en boca de tots i augmenten les consultes sobre les ITE, és a dir lesInspeccions Tècniques dels Edificis. La Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya informativa mitjançant correu postal en la que adverteix a les comunitats sobre l’obligatorietat de realitzar l’ITE dins dels terminis legalment establerts. Tot i que la campanya és recent, el Decret que les regula va entrar en vigor l’any 2010 (i modificat al 2015) i ara, un cop esgotats els terminis d’adaptació, s’informa de l’obligatorietat de dur-les a terme. Però fiquem-nos en situació... anem a respondre els principals dubtes:

Quins edificis han de passar la ITE?

En general, és obligatoria per a tots els edificis d’habitatges abans que compleixin els 45 anys d’antiguitat. A més, és un requisit indispensable per sol·licitar algun tipus d’ajuda o subvenció per l’edifici, sigui quina sigui la seva antiguitat. La responsabilitat de realitzar la ITE recau sobre la comunitat o els propietaris de l’edifici, que han de contractar un tècnic i vetllar per a que es dugui a terme la inspecció de les diferents parts de l’edifici. Cal tenir present que la Generalitat de Catalunya preveu un règim de Que és la ITE? La Inspecció Tècnica de l’Edifici (o ITE) sancions per aquells edificis que no és una inspecció visual duta a terme realitzin la seva ITE dins de termini. per un tècnic competent, de la que Qui pot fer la inspecció? se n’extreu un informe de l’estat D’acord amb el Decret 67/2015, de conservació de l’edifici. Com a els únics tècnics competents per a concepte, es pot fer el símil amb la ITV realitzar ITE en edificis d’habitatges dels vehicles però aplicada als edificis. són els Aparelladors, els Arquitectes En el cas de la ITE, la inspecció es Tècnics i els Arquitectes. dirigeix als elements comuns de l’edifici, com són les fa- Quins resultats es poden çanes, la coberta, l’estrucobtenir amb la ITE? tura, les instal·lacions En cas de que es detectin d’aigua i evacuació o la deficiències en l’edifici, aquestes instal·lació elèctrica podran classificar-se com a lleus, de l’escala. importants, greus o molt greus, en funció de la seva magnitud. I així, d’acord amb el tipus de deficiències detectades l’edifici podrà obtenir un dels següents certificats d’aptitud:

38

• Apte sense deficiències. Amb una validesa de 10 anys. • Apte amb deficiències lleus. Amb una validesa de 10 anys. • Apte provisional. (amb deficiències importants) Amb una validesa de 6 anys. • No apte. (amb deficiències greus o molt greus). L’edifici necessitarà realizar obres de reparació o, com a mínim, mesures cautelars per a obtenir un certificat d’aptitud.

Quins beneficis aporta la ITE als propietaris?

Dur a terme la ITE sempre és positiu per a la comunitat o els propietaris de l’edifici. Els resultats de la inspecció proporcionaran una radiografia de l’estat real de l’edifici i permetran realitzar una planificació d’obres amb una millor administració dels recursos que pugui necessitar l’edifici a curt i a mig termini. Podrà obtenirse una orientació sobre les accions de manteniment a realitzar sobre l’edifici. En aquest sentit és molt recomanable demanar al tècnic redactor de la ITE que elabori un pla de manteniment per a l’edifici.S’obtindran recomanacions sobre millores d’accessibilitat i millora energètica de l’edifici.


Robert Garreta Roig i Tere Chavalera Crisol Arquitectes Tècnics Q1 ARQUITECTURA TÈCNICA

Quin cost té la ITE?

El cost de la ITE varia per a cada edifici. Aquest dependrà del seu volum, el nombre d’entitats que el composen, etc. En qualsevol cas la majoria de tècnics es mouen en franges d’honoraris molt similars, per tant el preu del tècnic no resulta un factor diferencial. El punt principal que cal tenir en compte a l’hora de contractar un tècnic, sempre ha de ser la seva professionalitat i la confiança que ens transmeti.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

I després què?

Un cop realitzada la inspecció a l’edifici, el tècnic emetrà un informe del qual n’haurà de donar còpia a la comunitat o als propietaris. De la mateixa manera en remetrà una còpia a la Generalitat per tal d’obtenir el certificat d’aptitud corresponent. Si s’escau, caldrà planificar i executar les obres necessàries per a corregir les deficiències detectades. Un cop esgotada la vigència del certificat d’aptitud, tornar a realitzar la ITE

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

La ITE és obligatoria per a tots els edificis d'habitatges abans que compleixin els 45 anys d'antiguitat, la inspecció es dirigeix als elements comuns de l'edifici, de la que se n'extreu un informe de l'estat de coservació de l'edifici

39


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4363 UTXESA 69.500 €

Ref. 4303 PARDINYES 162.000 €

Ref. 4359 RICARD VINYES 110.000 €

Ref. 4325 BARRIS NORD 69.000 €

Ref. 4381 ZONA AUDITORI 174.500 €

Ref. 4304 CAPPONT 145.000 €

Torre con vistas al pantano. Salón comedor con fuego a tierra, dos habitaciones dobles, cocina, baño y bodega. Gran terraza superior de 60 m2. Terreno de 2100 m2. Se vende con muebles, tractor y herramientas para el cultivo. Vivienda legalizada, con electricidad y agua. Propiedad vallada.

www.grup90.com

Ático muy céntrico con tres habitaciones (una doble y dos sencillas), salón comedor con salida a balcón, baño, vestidor, cocina independiente con salida a galería cerrada y terraza.

Piso de dos habitaciones dobles (una en suite) y una individual, 2 baños, salón comedor con salida a balcón, gran cocina office con salida a galería cerrada. Piso muy amplio, luminoso y acogedor. Parking y trastero opcional.

Piso en perfecto estado muy económico. Una habitación doble y 2 individuales, baño completo, cocina, galería y salón comedor. Aire acondicionado.

Magnífico piso señorial exterior de 144 m2 con gran salón comedor con vistas a la Seu Vella, amplia cocina office, 5 dormitorios, 2 baños y 1 aseo. Parking opcional.

Piso amueblado para entrar de 3 habitaciones dobles (una en suite), dos baños completos, cocina office, galería, gran salón comedor y balcón.

Ref. 4377 CAPPONT (Dra. Castells) 125.000 €

Ref. 4300 C/COMERÇ 160.000 €

Acogedor piso totalmente reformado compuesto por cocina office completa con despensa, tres habitaciones, baño completo, aseo y un luminoso salón comedor con salida a balcón. Ascensor. Calefacción central.

Vivienda en perfecto estado toda exterior. Dispone de 4 habitaciones (dos dobles y dos individuales), dos baños, cocina, galería, salón comedor. Parking y trastero opcional (venta o alquiler).


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4397 ELS ALAMUS 84.500 €

Chalet adosado con garaje para dos coches, trastero, cocina, salón comedor con salida a terraza desde la que se accede a la zona comunitaria con piscina. 3 habitaciones dobles, amplia habitación doble con salida a terraza, 2 baños y 1 aseo.

Torre en Els Alamus. La torre se encuentra en una pequeña urbanización rural de fácil acceso compuesta por una docena de casas. Cuenta con dos habitaciones dobles, cocina independiente totalmente equipada, aseo y salón comedor. Porche cerrado de 15 m2. Jardín con piscina, horno y barbacoa. Invernadero y almacén. La parcela tiene 1000 m2.

Ref. 4312 CAPPONT 206.700 €

Ref. 4390 ÁTICO DÚPLEX 209.500 €

Ref. 4388 ZONA CINE LAUREN 153.500 €

Ref. 4391 LA BORDETA 169.500 €

Ref. 4389 CAPPONT 218.000 €

Ref. 4400 EIX COMERCIAL 67.000 €

Gran piso en zona Atlètic Segre con 2 habitaciones dobles con salida a balcón (una en suite) más dos habitaciones individuales. Cocina con salida a galería, amplio salón comedor con salida a balcón. Vistas despejadas. Parking y trastero opcionales (15.000 €)

Piso en perfecto estado muy luminoso con 3 habitaciones (una doble en suite y dos medianas), cocina office con salida a gran galería cerrada, salón comedor, dos baños completos. Piso muy acogedor.

Piso con gran terraza en conjunto residencial. Cocina equipada, tres habitaciones, dos baños, salón comedor. Terraza de 30 m2. Vistas a la zona comunitaria con piscina, pádel, zona infantil y jardín. Parking opcional.

Ubicación privilegiada. Gran cocina office, salón comedor, 2 balcones y 2 terrazas de 20 m2. 3 dormitorios, 2 baños completos. Con plaza de parking.

Piso de 4 habitaciones con gran salón comedor, balcón, cocina equipada, galeria cerrada y 2 baños completos. Exterior con vistas despejadas. Amplio trastero y parking incluido en el precio.

Apartamento en el Eix Comercial compuesto por cocina americana, salón comedor con salida a balcón, habitación de matrimonio con salida a un segundo balcón y baño con ducha. Edificio rehabilitado en 2004, con ascensor.

www.grup90.com

Ref. 4319 LA BORDETA 250.000 €


ente m l a t o t ¡Casa a! equipad

00 € 0 . 0 2 e ¡Más d ras! en ext

¿Quieres vivir en una casa en el Parc de l’Aigua con acabados de primera calidad y totalmente equipada para entrar a vivir, sin tener que esperar a que se construya?

¡Esta es tu casa!

Casa con toldos de regulación y funcionamiento automático según intensidad de sol y viento. Mosquiteras en todas las ventanas y alarma radial.

Te presentamos una vivienda unifamiliar adosada, situada en una de las áreas con mayor interés de la capital lleidatana. Además, cuenta con una serie de mejoras, valoradas en 20.000 €, respecto a las otras casas de obra nueva. Se trata de una gran vivienda de 250 m2, con más de 100 m2 de terrazas y jardín privado para disfrutar de comidas y relajarse al aire libre, donde también disfrutarás de una impresionante zona comunitaria con piscina, a la que podrás acceder desde tu jardín. La casa dispone de un gran salón comedor con salida a jardín, una cocina office con gran despensa, 3 dormitorios dobles, el principal con baño privado tipo suite junto con un impresionante vestidor, un segundo baño y un aseo de cortesía en la planta baja. Además, tiene una fantástica buhardilla con chimenea y salida a terraza. Para el aparcamiento, cuenta con un garaje para dos coches, junto a bodega lavadero.

Algunos de los extras son: En el exterior: En el jardín de la entrada, encontramos jardín de diseño con olivo escultural y moderna fuente de acero efecto corrosivo. El jardín del comedor, cuenta con césped, setos, macetas decorativas, fuente de piedra y ténues puntos de luz encastrados en el suelo, todo pensado para tus momentos de relax, toldos de regulación y funcionamiento automático según intensidad de sol y viento, mosquiteras en todas las ventanas, alarma radial y mobiliario de jardín y terrazas. En el interior: Parquet sintético de alta calidad y resistencia anti-arañazos en planta baja, aire acondicionado, bomba de calor y muebles de diseño. Cocina de calidad superior a la de obra en color blanco y elementos de diseño. Adicionalmente, incluye una despensa de almacenaje y electrodomésticos de alta gama. Todas las ventanas de las habitaciones con mosquiteras. Buhardilla con pared forrada con piedra decorativa y fuego a tierra con bio-alcohol. Habitación de lavado y plancha totalmente equipada. Hueco para la instalación de ascensor y, en todos los pisos, aprovechamiento de este espacio con armarios empotrados hechos a medida.

¡No dejes escapar esta oportunidad! C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont)


Cocina de calidad superior a la de obra, en color blanco y elementos de diseño. Además, también incluye una despensa de almacenaje y electrodomésticos de alta gama.

Amplia habitación de matrimonio tipo suite. Incluye una impresionante habitación-vestidor.

Buhardilla con pared forrada con piedra decorativa y fuego a tierra con bio-alcohol.

€ 0 0 0 . 334 ¡Infórmate sin compromiso! info@grup90.com


Un lujo a tu alcance ESPLÉNDIDOS PISOS Zona “Parc de l’Aigua” junto al MERCADONA ¿UN PISO O UN AUTÉNTICO HOGAR?

4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados Amplia terraza muy soleada

Atrás quedaron los tiempos en que el comprador de una vivienda de obra nueva era un mero espectador atado a los designios del promotor de la obra. Ahora el cliente tiene poder de decisión, participa en las decisiones de acabados, elecciones de materiales e incluso en la distribución interior de las estancias. Ya no se conforma con comprar lo que haya en el mercado, es un ojeador profesional que busca, compara y cuando encuentra algo mejor, lo compra. Anteriormente quizás rastreaba dentro de su área de confort, buscando un piso cerca de sus padres, del trabajo o del colegio de los niños. Pero ahora ha ampliado su coto de caza, está dispuesto a trasladarse a nuevas zonas, nuevos barrios, donde la cercanía al centro urbano queda suplido por unos espacios de avenidas más anchos, una mayor facilidad para aparcar, una menor congestión de humanidad apretujada, unas viviendas de mayor calidad, más espaciosas, mejor equipadas y, en resumen, una mejor calidad de vida.

LOS PROMOTORES REFORMADOS ¿A que ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, para ofrecer viviendas con alto nivel de calidad, en condiciones y precios asequibles.


Fruto de estas conclusiones nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca. Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y sosiego.

RESIDENCIAL LA CANADENCA: SU NUEVO HOGAR La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actuales.

UBICACIÓN La ubicación es privilegiada, en el Parc de l'Aigua, entre la Avinguda La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

EDIFICACIÓN Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que le conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

CALIDADES Y ACABADOS Las viviendas de 4 habitaciones, dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá además de baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a una hermosa terraza de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, micro ondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas. Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como pared, la grifería monomando y termostática en la zona de la ducha y los sanitarios serán de la casa Roca. Los muebles de diseño estarán lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco. El suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de la cocina y baños, dónde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados. Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno. En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que 2 potentes equipos de aire acondicionado, refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital. Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? No te preocupes, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto, está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, de excelentes acabados y en una zona privilegiada

C/Abat Escarré, 6 - Baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 208 611


GUIA DE SERVEIS

Com planificar una reforma integral d’una casa

O B E RT

L TOTS E

S DIES

Y DE L’AN

www.flairesiflors.com

T. 973 20 54 00 / 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA

R

ealitzar una reforma de tot un habitatge comporta haver de tenir moltes coses en compte. Així com, fontaneria, electricitat, gas, climatització, calefacció, il·luminació, telecomunicacions, fusteria d’alumini, pintura, decoració.... per tant, cal comptar amb una empresa professional que se dediqui totalment a reformes integrals per tal d’aconseguir acabats perfectes i tenir menys mal de caps. Les empreses que es dediquen a les reformes integrals s’encarreguen de tenir tots els professionals per a cada sector, on ofereixen els millors resultats possibles per tal de facilitar la feina al client. Aquests professionals serveixen tant per les persones que compren un habitatge antic i li volen rentar la cara o per aquelles persones que volen fer un canvi a casa seva, així com per exemple unir cuina amb menjador, entre altres. Així doncs, si vols adquirir la casa dels teus somnis, no ho dubtis i contracta a un professional que es dediqui a les reformes integrals. Podem tenir moltes idees al cap però moltes vegades no sabem com dur-les a terme, per tant cal seguir uns passos clau perquè tot sigui un èxit:

1.- Cal pensar en les característi-

ques que presenta la casa i quines són les possibilitats. Hem de ser conscients de l’espai que disposem i cal adaptar-nos a ell. A més, d’analitzar quin tipus de vida fem a la nostra llar. Serà necessari fer un llistat detallat sobre el nombre d’habitacions que volem, si l’espai de cuina que existeix és suficient, si necessitem més armaris, canviar finestres...

2.-  Cal dibuixar la nova distribu-

ció i/o canvis i calcular el cost. S’ha d’intentar que els canvis siguin beneficiosos per a tots i faciliti la convivència. Una vegada tinguem totes les idees recollides en un paper, cal acudir a l’empresa adequada.

46


"si vols adquirir la casa dels teus somnis, no ho dubtis i contracta a professionals que es dediquin a les reformes integrals"

3.- Els professionals ens ajudaran a saber si podem col·locar un punt de llum en un lloc o en un altre, si ficar una llar de foc enmig del menjador és factible... i ens aconsellaran de la millor manera. Així com també, ens informaran dels costos aproximats, normatives vigents i llicències i fins i tot com comunicar-ho a la comunitat de propietaris si fos el cas de ser un pis. A més, ens ajudarà a controlar el pressupost dels costos que suposa cada reforma i els canvis. Aquest tipus d’empreses disposen de les infraestructures, coneixements, maquinària i equip de professionals necessàris per a dur una reforma 100% correcta, en l’abans, durant i després de l’obra de l’habitatge i es faran càrrec en cada moment de qualsevol imprevist establert. Cal saber en quina empresa confiar, és fonamental que hi hagi una bona relació per tal de dur a terme correctament el contracte firmat

47


L

a festa major de Lleida se celebra del 9 a l’13 de maig. Durant aquests tres dies es programen diferents activitats, concerts, jocs infantils i diversos actes en certs punts de la ciutat. A més d’això, també hi ha diverses activitats que converteixen el maig en el mes més festiu de la ciutat. Així doncs, a continuació trobem informació relacionada amb les festes populars: el patró Sant Anastasi, la Festa de Moros i Cristians i l’Aplec del Caragol.

Sant Anastasi

E Tot tipus de r

de treba obna honor llal patró de la ciutat, la festa major de Sant Anastasi es va originar fa 388 anys, quan els paers van acordar celebrar, el dia l’11 de maig, la festa en memòria al patró de la ciutat, fill d’una lleidatana

48

romana i un màrtir cristià. No va ser fins l’any 1863 que es va organitzar la primera festa major tal com l’entenem avui, amb actes lúdics i populars el dia del sant. El dia del patró està marcat per una ofrena floral, en la qual sempre hi ha una gran participació, seguida d’un ofici solemne amb els gegants de la ciutat. Els macers, les pubilles, els heralds, la banda municipal i un seguit de persones protagonitzen una desfilada pel carrer Major fins arribar a la plaça Sant Joan. A la catedral, el Bisbe oficia una missa en honor al Sant i, un cop la gent va arribant a la plaça, van deixant les flors i les ofrenes sota la figura de Sant Anastasi mentre també es realitzen balls i altres activitats.

Moros i cristians

E

ls dies 19 i 20 de maig se celebra a Lleida la Festa de Moros i Cristians, tota una tradició per a la ciutat. Els antecedents d’aquesta festa daten del segle XII. A Lleida durant tot el cap de setmana s'organitza una desfilada de tots els pro-


benvinguda a la festa major. Durant els 4 dies, concerts, activitats infantils, trobades geganteres, música, la batalla de les flors, festa i diversió arriben a la ciutat amb ganes de fer gaudir grans i petits.

Aplec del caragol

tagonistes d'aquesta festa. Aquest esdeveniment s’inicia a la plaça Paeria, amb les ambaixades i els parlaments dels ambaixadors moro i cristià, per evitar la batalla. Tot i això, el dia de la gran festa és diumenge, quan se celebra la denominada entrada infantil i es fa la presentació de les bandes. Diumenge a la tarda, les comparses mores i cristianes desfilen pels carrers del centre i, quan s’atansa la nit, s’inicien els parlaments satírics que finalment provoquen la coneguda batalla a la Seu Vella.

L

’Aplec del Caragol, festa d’Interès Nacional, arriba a la ciutat els dies 25, 26 i 27 de maig. Milers de penyistes i visitants s’instal·len a les seves penyes, situades als Camps Elisis. Durant els tres dies, els caragols prenen el protagonisme durant els dinars. Molta festa i bons banquets per gaudir d’una festa reconeguda per a tothom, fins i tot ho és a nivell estatal i europeu

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

Festes populars

L

es festes populars de maig vénen marcades per diverses activitats conegudes pels lleidatans de totes les edats. Milers de colors en forma de focs artificials donen la 49


MASCOTES

10 principis per establir una convivència sana

Ensenya al teu gos a demanar permís Quan el teu gos vulgui alguna cosa (jugar, carícies...) demana-li que faci alguna cosa, asseure’s, per exemple. D’aquesta manera establirem una forma de demanar permís. Si el gos no obeeix l’ordre, ignora’l, surt fora de l’escenari, no el miris ni et quedis amb ell. Després d’una pausa, crida’l i tornar-li a donar l’ordre un cop més.

aquell comportament és l’adequat. Felicita’l quan jugui amb els seus objectes, quan estigui tombat i tranquil, quan durant els passejos, et segueixi les ordres.

Un comportament pacífic Ignora els comportaments en què t’exigeixi el cumpliment d’una necessitat: sortir al carrer, jugar, menjar... Reforça cada comportament que, en aquestes situaciones, estigui calmat i educat.

Reforça els bons comportaments

Gestió de l’espai

Els gossos reclamen la teva atenció positiva. Reforça les seves conductes que més t’agradin i fes-li entendre que

Els gossos són criatures territorials, ensenyem-los a gestionar el seu espai. Molts gossos es tomben davant d’una

tel. 686 234 542 Ptda. Sant Just, 55 LLEIDA

50 50

porta, tancant el pas o espai d’entrada. Fes entendre-li que tu necessites estar en aquell espai i fes que es mogui amb algun premi.

Tu comences i acabes el joc El joc crea un vincle, relació i una confiança amb ell molt important per la seva vida diària, sempre tenint el

Lili Femella · 10 mesos

Virtu Femella · 1mes i mig

Menta Femella · 1 any

Mani Mascle · 1 any

protectoraanimalslydiaargiles@hotmail.com


control de les decisions: quan comença el joc i quan acaba. Si juguem amb algun objecte, és important tenir controlades les ordres d’agafar-lo i deixar-lo anar en tot moment. Cal guardar els objectes després del joc.

Estimulació mental Als gossos els encanta utilitzar la seva ment i depèn de nosaltres que se sentin satisfets. Si un gos passa moltes hores sol sense estímuls, s’avorrirà i començarà a fer comportaments no desitjats. Joguines interactives o exercicis de recerca per casa són importants per augmentar la seva estimulació mental. Siguis creatiu, ensenya-li unes quantes habilitats i exercita la seva ment.

El seu lloc de descans Els gossos necessiten un lloc segur per descansar. Estableix una ordre per a que vagi al seu lloc i estigui tranquil quan, per exemple, sigui l’hora de dormir. El seu lloc no ha d’estar lluny de nosaltres ja que ells necessiten la nostra companyia. Per a que tingui una

bona relació amb el seu espai, pots deixar-li alguna cosa per menjar o alguna joguina.

“Si em dones alguna cosa, jo et dono una altra” El camí més fàcil per ensenyar a un gos a no ser possesiu és prenent-li un objecte que ha agafat. Ensenya-li a intercanviar objectes i, d’aquesta manera, estarà sempre disposat a donar-te allò que tingui. Si té algun objecte, atansa-t’hi tranquil·lament per agafar-li. Si es comporta bé, premia’l per haver cedit. Mai el persegueixis o l’agafis del collar per a que et torni l’objecte.

És necessari establir una estructura jeràrquica clara i sana amb el teu gos per a que hi hagi una bona i correcta relació

Limita l’accés a les seves joguines Guarda els seus objectes a algun lloc on no hi tingui accés. Dona-li una joguina després d’obeir una ordre. No el deixis sol amb joguines com pilotes o objectes petits.

L’ordre de menjar Dona-li accés al seu bol només a l’hora de menjar i ordena’l només quan el bol estigui al lloc per a que pugui començar. Si no s’ho menja tot, retira-li el bol després d’uns minuts

C / Torres de Sanui, 1 25006 LLEIDA

51 51


EDUCACIÓ

n un dia a dia totalment estructurat i amb rutines de treball molt marcades, la nostra ment necesita desconnectar, fer de les rutines actes més dispersos i amens i potenciar una mica més allò que ens agrada sense deixar de fer les nostres obligacions. Intentar crear nous hàbits i maneres de fer, tant per a la satisfacció personal com per arribar a l’èxit de les nostres activitats diàries. Tant per petits com per grans, la creativitat s’ha convertit en un d’aquests nous hàbits per aporten una mirada oberta i diferent a les nostres rutines diàries i fan que l’assoliment dels nostres èxits siguin més assequibles i d’una manera més distesa. 52

Si ens centrem en el procés educatiu, cada cop són més les escoles que practiquen processos d’aprenentatge creatius, innovadors i experimentals per fer de les emocions una de les vies principals per a l’adquisició dels coneixements en els infants. Els processos creatius afavoreixen en la formació de la personalitat, del caràcter i del pensament capaços de poder

La creativitat i exploració per un mateix, dona l’oportunitat de potenciar un esperit crític en els més petits vers allò que viuen i que comparteixen amb els companys

adapart-se en un entorn cada cop més canviant. Aquests infants doncs, podran trobar respostes a diferents situacions per si mateixos a través de les seves idees i de la seva observació. La creativitat no només és l’art o la plàstica, sinó que avui en dia aquest aspecte es pot relacionar en la majoria d’àmbits educatius que ajudaran als nens i nenes a sentir-se millor amb allò que fan i arribant a adquirir els coneixements de forma més consolidada, autodidàcta i amb una major autocrítica. Cal potenciar els talents dels alumnes i fer-los partícips en tots els processos, fent-los veure les oportunitats que tenen al compartir la seva opinió o reflexió amb els altres i interactuant amb diferents materials i/o espais.


L’àmbit familiar és una peça clau en tot procés educatiu i ajuda també a la creació d’idees, al desenvolupament de l’autocrítica i a la millora en la valoració dels problemes. El concepte de creativitat va associat a la novetat, a alguna cosa que encara està per fer o descobrir. A l’escola, els mestres han de presentar aquest procés com una curiositat, com un enigma que els propis alumnes hagin de trobar una resposta a allò que se’ls planteja. Aquesta curiositat, desperta els sentiments d’inquietud, de voler descobrir què passarà i la motivació necessària per trobar aquella resposta que es busca. És en aquest moment, quan la creativitat els ajuda a voler endinsar-se en els coneixements que s’expliquen i a adquirir les habilitats òptimes per a poder solucionar el problema.

El treball en equip i els projectes compartits són també essencials per a que els processos creatius en l’aprenentatge siguin satisfactoris. Poder valorar pensaments i reflexions alienes afavoreix a construir una ment oberta, qüestionant la realitat a través de preguntes, reflexions i reptes. Per últim, cal dir també que una altra peça clau en tot procés educatiu és l’entorn familiar, ja que l’aprenentatge fora de l’escola és una eina potentíssima en els coneixements i valors dels infants. En quant a la creativitat, la família també ajuda molt en la creació de noves idees i en potenciar la millora de l’autocrítica, la valoració dels problemes i dels reptes a superar

53


una associació que ofereix un espai d’acollida, on poder potenciar i expressar el teu jo veritable

n aquesta associació s’ofereix als socis un espai de trobada, on poder realitzar activitats artístiques, culturals, tecnològiques i esportives. Es tracta d’un lloc on poder sentir-se realitzat i amb evolució en el creixement personal a través d’una metodologia pròpia. L’Associació pretén apropar-se i connectar amb la realitat del que som.

Aquesta associació et permet harmonitzar amb el tot, així com també tenir una conciliació i fusió amb el teu jo veritable. Un lloc d’intercanvi, d’experiències, de coneixements i visions, on col·laborar, compartir i generar noves idees, sinèrgies i projectes. Amb una voluntat de canvi i transformació real de la societat, l’associació condueix a una nova perspectiva del món.

L’Arca Divergent és un espai inspirador i d’acollida, un lloc on poder expressar i potenciar tot el que tu ets.

L’Arca Divergent és una obertura a nous conceptes, idees, metodologies de treball que portaran a nous pa-

54

trons familiars, personals, empresarials, de govern i de direcció. Per tot aquell que se senti diferent o no.


Et sents que no encaixes?

Qui hi ha a A qui va dirigit? l’Arca Divergent? A FAMÍLIES i ALTRES Hi podeu trobar mares, pares, avis i àvies inquiets de ment, és a dir, divergents. Ells han hagut de fer un sobreesforç per tal d’adaptarse als rols establerts per la societat i encaixar en ella. Senten que, actualment, el camí a seguir és antic i està molt enfocat a l’aprenentatge a través de la por, la disciplina, l’estandardització i la competitivitat. Mares i pares que han patit o no, un diagnòstic “Epidèmic 5.0”, i què volen donar i buscar alternatives i activitats complementàries. Som un grup de persones que busquen una nova mirada, un nou enfocament social on tothom és benvingut. Mares i pares que se sumen a la causa del canvi, des de la necessitat d’evolucionar dirigit a l’autèntic ser i oferir als seus fills i néts, realment, un NOU MÓN, que avanci cap a nous paradigmes.

per un

DIVERGENTS

L’Arca Divergent pretén donar suport a les famílies amb nens/nenes que darrerament han patit un diagnòstic que entenem com a “Epidèmic 5.0” (problemes relacionals, de dispersió, concentració, hiperactivitat, agressivitat, conductes estranyes, falta d’atenció...), on els acompanyem, orientem, ajuden a normalitzar la situació etiquetada, sempre des d’una mirada holística i integradora basada en el respecte i l’amor

Les teves prioritats i valors no encaixen amb la dels altres? Sents que no estàs avançant en cap direcció? Vols canviar el món? Ets sents amb la voluntat d’ajudar, inspirar i evolucionar? Vols renovar els patrons i estructures actuals? Totes les respostes a ...


Apple iPhone 6 16GB Gris, libre C Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

132 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

176 € Cex tiendas venden por:

265  € Xiaomi Mi Band 2 Activity Tracker, A Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

13 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

18 € Cex tiendas venden por:

30  € God Of War (2018) sin DLC Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

45 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

50 € Cex tiendas venden por:

65  €

Ya tenemos entre nosotros la saga Far Cry que, en esta ocasión, llega a América en esta quinta entrega para PlayStation 4 y Xbox One. Nos adentraremos en el corazón de Estados Unidos y nos armaremos de valor y ayuda divina para adentrarnos en este juego de acción con mundo abierto. El juego se desarrolla en Hope County, en Montana, en el cual nos sumergimos en un lugar idílico en el que viviremos con una comunidad de gente amante de la libertad y de una secta de ideología apocalíptica conocida como “Las Puertas del Edén”. Esta secta está liderada por el profeta Joseph Seed, una persona tan carismática como odiosa, y acompañado por sus devotos hermanos, los Heralds. Esta secta se ha ido infiltrando gradualmente en prácticamente todos y cada uno los aspectos de la vida cotidiana de Hope City, dejando a un lado la tranquilidad de la que presumía dicho pueblo. Pero cuando tu llegada incita a “Las Puertas del Edén” a hacerse violentamente con el control de la región, tendrás que alzarte y avivar la llama de la resistencia para liberar a una comunidad sitiada y oprimida. Explora el condado de forma libre a través de sus ríos, tierras y cielo, con el arsenal de armas y vehículos más amplio que se haya visto jamás en un título Far Cry.

Eres el héroe de la historia en un mundo lleno de vida y absolutamente interactivo, que responderá a cada uno de tus golpes; un mundo en el que los lugares que descubras y la gente con la que te alíes darán forma a la historia de una forma que nunca habrías supuesto. Atrapado en un territorio hostil, buscaremos en la comunidad que nos rodea toda la fuerza que necesitamos para poder ser los líderes de la rebelión y la resistencia contra una secta que se ha sumido en el caos a Hope City. Entre las novedades que destacan en este Far Cry 5 tenemos el modo cooperativo tanto online como offline, destacando, en este último modo, distintos personajes memorables, como por ejemplo, Mary May, dueña de la cafetería local, Nick Rye, hombre de familia y amante de los aviones, y el reverendo Jerome, pastor de un rebaño descarriado. No quiero pasar por alto el hablar de las distintas formas de reclutar a los compañeros como, por ejemplo, “Armas de Alquiler” que aprovecharemos las habilidades de hasta 3 compañeros distintos para intentar dar caza a los líderes de la secta. También, conseguiremos la ayuda especializada, con “Colmillos de Alquiler” de diferentes animales que puedes utilizar para apoyar nuestro estilo de juego. Otra forma de buscar aliados es con la función “Amigos de Alquiler” para que nos ayuden a terminar con la secta de una vez por todas gracias, entre otras cosas, al modo cooperativo de dos jugadores que se extiende a lo largo de todo el modo campaña. Para acabar, cabe destacar que, aunque no seamos fans de este tipo de juegos Far Cry 5 es altamente recomendable.

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

56


HOSTALERIA

E

ls caps de setmana del mes de maig estan replets d’esdeveniments diversos i entre ells, d’àpats amb família i/o amics en què es fa algun excés que altre. Nosaltres us volem ajudar en les digestions i en fer desintoxicacions del cos per a sentir-vos més bé. Aquí és on entra un aliment de tota la vida, l’api. Aquest és d’un sabor amarg i peculiar però quan en sapigueu tots els seus beneficis, no faltarà mai més a la vostra nevera. L’api és una verdura difícil per a molta gent pel seu gust fort, però precisament aquest sabor amaga moltes propietats saludables. Aquesta hortalissa té molta aigua, poques calories i fibra. A més de vitamines A, C, E, B1 i B2 i minerals com sodi, potassi, calci, magnesi, ferro, sofre, fòsfor, zinc, coure i silici. Conté àcid fòlic i beta carotè. Sobre el nostre organisme té uns efectes molt beneficiosos ja que cuida l’estómac, el pàncrees, la melsa i el fetge i, per tant, és el millor aliat per a tenir unes bones digestions. Podem consumir-ho com a verdura o preparar suc per obtenir els màxims beneficis. Els investigadors han demostrat que el suc d’api és ric en nutrients necessaris per a l’organisme i el consum regular d’aquest líquid pot ajudar a aconseguir una sèrie de beneficis per a la nostra salut la pell i el cabell. L’api és una hortalissa que trobareu al mercat tot l’any però el període òptim és a la tardor i l’hivern. Així doncs, ves a la nevera i apunta: comprar api

• Prevé el càncer

• Manté l’equilibri àcid-base

• Redueix el colesterol

• És antiinflamatori

• Controla la pressió arterial

• Ajuda a la pèrdua de pes

• Preveu malalties de l’aparell digestiu • Evita la calcificació • Hidrata la pell

Ctra. N 230 km 68 22580 BENABARRE ( Huesca )

Tel. 974 443 008 chocobresco@gmail.com

www.chocolatesbresco.es

• S’utilitza per tractar l’insomni • Prevé el dany de la pell • Assegura la pell brillant • Manté la pell jove

• És diürètic

57


58


uin és el millor cafè? El de Colòmbia? El d’Etiòpia? Normalment el millor cafè es cultiva a l’alta muntanya, el cafè d’altura, on la temperatura i les pluges son més favorables; és un cafè de major acidesa. El cafè té quatre varietats diferents, l’aràbica, la robusta, la ibèrica i l’excelsa. Les més reconegudes i distribuïdes arreu del món són les dues primeres, l’aràbica i la robusta.

• Varietat aràbica:

Engloba gairebé un 80% de la producció mundial de cafè i procedeix del sud d’Etiòpia. La concentració de cafeïna d’aquests grans de cafè és d’un 1 a 1,5%, el que suposa un valor baix. El seu sabor és suau i agradable per al paladar i recorda a aromes silvestres i fruits secs. D’aquesta varietat existeixen diferents tipus com el cafè Moka, el Tarrazú, el Java o el Blue Mountain, entre d’altres.

• Varietat robusta: Es tracta d’un gra de cafè procedent d’un arbust molt més resistent en comparació a la varietat anterior. Per aquesta raó, és possible cultivar-lo en una major varietat de terrenys.

La concentració de cafeïna en el seu gra supera bastant a la del cafè Aràbica, ja que arriba a ser fins a un 2 o 3%. Aquesta característica li proporciona una sabor més fort i amarg amb una olor menys perfumada però una textura més aspra.

• Varietat libèrica: Procedeix dels voltants de Monròvia, a Libèria. Es tracta d’un gra de cafè que proporciona una sabor particularment diferent i aquesta és la raó per la qual el seu consum no està molt estès. Aquest tipus de cafè és molt apreciat i consumit als països escandinaus. • Varietat excelsa: Va ser descobert per primera vegada al Llac Chad, a l’Àfrica. Tot i que és molt similar al cafè de varietat libèrica en la mida de l’arbre i les seves fulles, la diferent rau en les seves flors, fruits i grans que són de mida més petita i d’una qualitat inferior. Actualment, Brasil és el major exportador de cafè del món, cultivant el 80% de la varietat Arábica i un 20% de la Robusta. Per la seva part, Colòmbia per exemple, només cultiva l’Aràbica i és un cafè de gust suau, d’una acidesa mitjana-alta i un cos lleuger.

Els cafès de l'Àfrica tenen un major grau d’acidesa i sabors més complexos. Etiòpia es des d’on s’expandeix la planta de cafè a tot el món, on encara se'n troba als boscos, on el fruit es desenvolupa més lentament i dona un cafè més fort i amb un gra més gran. El cafè de Kenia és cèlebre pel seu aroma, un sabor intens i una alta acidesa; el de Tanzània és menys àcid i el d’Uganda es coneix sobretot per les seves robustes. Si passem cap a Asia, el cafè del Vietnam és el que més hi destaca ja que és el segon productor mundial i el primer en quant a la producció de la varietat robustes. Altres productors que també cal anomenar dins aquest continent són Indonesia i l’Índia. Al nostre país, el cafè no és només una beguda, sinó que també és una forma de vida. En els descansos de la feina, quan quedem en algun bar, a les sobretaules... el cafè sempre ens acompanya. Després de fer una pinzellada a les diferents varietats més conegudes i esteses arreu del món, ja podeu conèixer quina és la què més us agrada i, si us bé de gust, provar totes les altres 59


T

ots sabem que, els aliments ecològics són aquells produïts sense elements químics. Però quan anem a comprar ens trobem amb tres noms que ens fan dubtar del seu significat, entre ells són ECO, BIO i ORGANIC. Primerament s'ha de saber que els tres termes són sinònims i des de l’organització de consumidors i usuaris aclareixen que solament és una qüestió idiomàtica: ecològic ve del castellà, biològic del francès i orgànic de l’anglès. Però, tot i així, existeixen diferències respecte als aliments convencionals. Un dels principals aspectes a contemplar és el preu, ja que la seva variació d’un producte convencional a un de producció ecològica és elevat degut a que la productivitat és més baixa, no hi ha mètodes de producció intensiva i la seva distribució és més limitada, i això fa que augmenti el seu preu. Però sobretot, la gran diferència és la qualitat i les diferents maneres de treballar aquests productes. Els aliments eco, bio i orgànics fan referència clarament a l’ecologia, als organismes i al medi ambient. En definitiva, aquesta manera de produir ha de beneficiar al medi ambient, en tots els aspectes, és a dir, els aliments ecològics són aquells on les seves llavors són ecològiques, la terra i l’aigua no està contaminada, i hi ha d’haver un aprofitament de les condicions naturals per al desenvolupament tant del clima com de la terra, a més en l’àmbit dels grangers, la criança ha de ser en una zona lliure de contaminació, els aliments dels animals han de ser ecològics; sense la intervenció d’hormones de creixement o antibiòtics, és a dir, no han d’estar modificats genèticament. Per tant, l’agricultura i la ramaderia rauen en les produccions de proximitat i de qualitat, evitant l’ús de productes químics (adobs, pesticides i d’altres) afavorint així el consum d’aquests aliments. En definitiva, cal fomentar la producció i el consum dels aliments ecològics, biològics o orgànics, ja que és una bona política de futur

El consum de productes ecològics són una opció raonable que s’emmarca en un concepte de qualitat de vida

60


Et dissenyem la teva pĂ gina web amb les Ăşltimes tecnologies


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel.62973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


Bar · Tapes Restaurant Hostaleria · Menú diari

“Promou la sudoració” “Millora la digestió” “Poder afrodisíac” “Crema calories”

“Estimula la circulació” Beneficis del menjar picant ..........

Existeixen força mites sobre el menjar picant: provoca acidesa d’estómac, hemorroides o fins i tot s’ha dit que pot accelerar les contraccions en les embarassades. Però, d’altra banda, trobem diversos estudis científics que demostren que algunes substàncies químiques presents als aliments picants tenen efectes positius en la salut. Ja des de l’antiguitat s’han utilitzat els aliments picants com a medicina natural per estimular la circulació sanguínia, promoure la sudoració, millorar la digestió i aprofitar-ne les propietats antisèptiques i antiinflamatòries que tenen.

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337

.......................... El picant aprima

L’acció aprimant de la capsaïcina es basa en el fet que estimula l’organisme, augmenta la calor corporal i s’accelera, per tant, la velocitat amb què el cos crema calories. Un estudi realitzat a Austràlia demostra que el picant pot, a més, ajudar a millorar els nivells de colesterol en sang i reduir la demanda d’insulina, fet que pot ser clau en la prevenció de la diabetis. A més, són molts els que suggereixen que els aliments picants tenen poder afrodisíac.

Beneficis per a la salut .................

El gust picant es deu a una substància química anomenada capsaïcina, que és la causant de la sensació de cremor o picor quan entra en contacte amb la mucosa bucal. Segons els investigadors, aquest compost ajuda l’organisme a eliminar cèl·lules cancerígenes sense que afecti gaire les benignes. L’ús tòpic d’aquesta substància pot calmar el dolor neuropàtic i la capsaïcina ha estat, a més, capaç de reduir la pressió arterial en animals de laboratori. Aquestes propietats en l’ús analgèsic en patologies com la psoriasi o l’artritis estan fent que cada cop s’investiguin més les propietats dels aliments picants i així poder introduir dietes amb un consum controlat d’aliments amb capsaïcina en pacients amb aquestes patologies 63


DENOMINACIÓ D’ORIGEN

CONTINGUT AMPOLLA

Costers del Segre Catalunya

750 ml

VARIETAT

CRIANÇA

Macabeu i Sauvignon Blanc

3 mesos en barriques de roure, cirerer, castany i lenca

ANY VEREMA

ALCOHOL

2017

12,5 %

TIPUS DE VI Sec, blanc, una part envellit en fusta

VINYA TERRA DE PRODUCCIÓ Enclavada a la primera vall pre-pirenaica central, entre el riu Segre i el massís del Montsec, de sòls calcaris i profunds, amb un microclima singular, barreja de mediterrani, continental i de muntanya, amb estius càlids, secs i de nits fresques. Sòls calcaris, graverosos, pobres en matèria orgànica, ben drenats de manera natural.

VINIFICACIÓ Fermentació alcohòlica a baixa temperatura controlada per mantenir el fruitat i frescor del raïm. Batonage en barrica.

ASPECTE - TAST Color groc palla, brillant. Aromes afruitats, cítrics, pinya, meló, prèssec, florals com rosa blanca i tarongina. Al pal·ladar és franc, amb una acidesa integrada, domada pel seu pas en fusta. Postgust persistent, àcid i fruitat.

ETIQUETA L’etiqueta és el primer premi del concurs de dibuix promogut conjuntament per Celler del Montsec i l’Escola Els Planells d’Artesa de Segre, entre els alumnes d’Educació Primària d’aquest centre.

Isàia Boliart del cicle mitjà de l’escola Els Planells d’Artesa va ser la guanyadora del concurs de dibuix de l’etiqueta del vi.

64

Foto del diari “SEGRE”


É

s un celler petit, resultat de la cooperació de petits productors, profundament arrelats a aquesta terra, amants del nostre entorn natural, al peu de la serralada del Montsec. Produïm utilitzant només tècniques respectuoses amb aquest entorn, tant a la vinya com al celler, interferint mínimament al llarg de tot el procés, i així contribuïm a mantenir i potenciar els ecosistemes naturals. La història del Celler de la Cooperativa d’Artesa comença l’any 1958, quan un grup de viticultors van construir el celler vell, actualment enderrocat. Als anys 80 del segle XX, la Cooperativa participa activament, juntament amb un parell més de cellers de la província de Lleida, en la gestació i creació de la Denominació d’Origen Costers del Segre. A partir d’aquest moment es comencen a embotellar els primers vins del celler. Actualment, la denominació comercial és CELLER DEL MONTSEC, sota la qual s’hi elaboren diferents tipus de vi, joves, negres, blancs, vins de criança, conservant la marca original Castells d’Artesa, i afegint-hi les marques SYMER, MONTSEC i DELIRIS. Pel que fa a les característiques organolèptiques dels vins, els negres són vins tànnics, amb estructura, molta intensitat colorant, alcohòlics, els blancs més àcids i aromàtics. Tot això proporcionat per les condicions microclimàtiques que ens ofereix la situació de les vinyes, les quals es troben enclavades a la primera vall pre-pirenaica, al peu de la serralada del Montsec, amb unes altituts que van des dels 400 fins als 700 metres sobre el nivell del mar. Aquesta situació ens dona unes condicions ambientals singulars, amb un microclima que és una barreja de continental, mediterrani i de muntanya, que ens proporciona uns hiverns freds i humits, i uns estius normalment secs i càlids, i amb una amplitud tèrmica entre dies i nits, a l’època de maduració del raïm, important, de fins a 20-25 ºC. Tot aquest conjunt de condicions ambientals, juntament amb uns sòls calcaris, graverosos, pobres en matèria orgànica, fan que els raïms madurin de manera lenta i sintetitzin una gran quantitat de substàncies com són antocians, polifenols, tanins, aromes, que després es poden apreciar en els vins elaborats pel celler

Un ce ll er d e pe ti ts u ei x pr od u ct or s qu e pr od cn iq u es u ti li tz an t n om és tè re sp et u os es am b el m ed i am bi en t

65


Hostaleria

V

ivim en una terra on els caragols són essencials en qualsevol menú de restaurant de cuina catalana. Són un plat que agrada molt o no agrada gens. A més, semblen fàcil de cuinar però no és així. Hi ha mil receptes i a l’hora de fer-los no sabem quina és la més adient. Avui us ensenyem a fer-los de dues maneres diferents però igual de delicioses.

CARAGOLS A LA LLAUNA ESMORZARS DE FORQUILLA, BRASA, entrepans, CALLOS i peus de porC

Primerament cal rentar-los amb aigua i/o vinagre o fins i tot bullir-los abans. A l’hora de ficar-los al foc ho podem fer tant al forn com al foc de brasa.

Ingredients • Caragol bover • Oli d’Oliva Verge Extra

C/ Doctor Combelles,9 · 25003 LLEIDA tel. 973 83 40 62

• Sal • Pebre negre • Pebre vermell • Herbes aromàtiques (opcional)

Preparació Primerament, rentar els caragols amb aigua, i un cop nets els col·loquem en una llauna. Sempre a poder ser que mirin boca amunt i els ruixem amb oli d’oliva verge extra. A continuació, hi afegim el pebre i posem la llauna a sobre el fogó per enganyar-los fins que surtin de la closca. Tot seguit els salem i els posem entre 1012 minuts al forn ben calent fins que siguin cuits. Si disposem de brasa, col·locarem la llauna directament al foc i seguirem el mateix procés que en el forn. I finalment, fer un bon allioli

66


Hostaleria Cafè Club Atlètic Segre • Dissabte, els millors

menús de LLeida • Paelles per encàrrec

C / Riu Ebre s /n 25001 LLEIDA

• Diumenge, l’assortit

més gran de Lleida de “montaditos”

Ingredients • 3 o 4 kg de caragols • herbes aromàtiques lligades juntes, sajolida, farigola, una miqueta de romaní • 200gr de cansalada viada assecada • 150gr de botifarra negra • 150gr tastet tendre de botifarra crua • 150gr xoriç sec • 150gr de pernil salat • un tros de llonganissa seca tallada a talls petits • 200gr de conill • 200gr de costella de porc • 1 ceba gran • 3 o 4 alls • 1 fulla de llorer • 2 cullerades de tomàquet triturat • pebre vermell picant o 2 o 3 bitxos secs • 250ml d’aigua o brou • pebre negre • sal • oli d’oliva

P SCINESB E A C H CLUBALMATRET Tots els divendres i dissabtes

SOPARS I COPES Reserva la teva taula : 667 664 042

Preparació Si els caragols són frescos és recomanable rentar-los. Els posem en una galleda i els tirem vinagre i sal per damunt i una mica d’aigua. Els anem canviant de galleda i d’aigua fins que siguin nets. Preparem una olla gran al foc i quan bulli hi aboquem els caragols. Els deixem fins que torni a trencar el bull. Els aboquem a la pica i els anem rentant i triant ( si n’hi ha algun que té la closca trencada, el traiem). Tornarem a posar una altra vegada l’olla amb aigua neta, el lligat d’herbes aromàtiques i sal. Abocarem els caragols i ho deixarem bullir durant 1 hora i 30 minuts aproximadament. En una cassola amb oli d’oliva fem coure totes les carns tallades ben petites (primer les crues i després l’embotit). En una paella, fem un sofregit amb la ceba, els alls, el tomàquet i la fulla de llorer. Ho afegim l’aigua o el brou i 2 cullerades de farina. També hi afegim el pebre negre i el vermell o els bitxos. Ho deixem bullir uns minuts a foc lent. Posem els caragols ja bullits en una cassola o bé olla gran hi aboquem les carns amb l’oli que han deixat el sofregit. Si veiem que hi falta aigua, n’hi afegim. Han de quedar una mica caldosos. Els deixem bullir durant 1 hora i mitja o dues hores a foc lent. Els tastem per si hi falta pebre o sal i ja estarien

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com 67


TURISME

Día 27 de septiembre (jueves): Chomu - Jaipur - Amber - Jaipur

Desayuno y salida hacia Jaipur. Durante la ruta visitaremos el Fuerte Amber al que se accede a lomos de elefantes. Una vez allí, recorreremos las dependencias del palacio, el Jagmandir, el Jaimahal y el Templo de Kali con sus jardines. Almuerzo en el hotel Hilton y por la tarde visitaremos el Palacio de la ciudad, el Palacio de los Vientos y el Observatorio Astrológico. Iniciaremos en regreso a Jaipur, donde asistiremos a la ceremonia de Arthi en el Templo Birla. Traslado al hotel, cena y alojamiento.

28 de septiembre (viernes):

Jaipur - Fatehpur Sikri - Agra (236 km)

DELHI • CHOMU JAIPUR • AMBER FATEHPUR SIKRI • AGRA JHANSI • ORCHHA KHAJURAHO • BENARES En el domesticado mundo del turismo, aún quedan destinos que producen sorpresa y desconcierto. La India es uno de ellos. Este país no es tan solo un destino turístico, sino que también te dará la oportunidad de adentrarte en un nuevo mundo, con sus costumbres, cultura y forma de vida que no te dejará indiferente.

Día 24 de septiembre (lunes): Lleida - Barcelona - Delhi

Salida desde Lleida dirección Barcelona para salir con el vuelo dirección Delhi, con escala en Helsinki.

Día 25 de septiembre (martes): Delhi Llegada a las 05:00h y traslado al hotel Crow Plaza para desayunar y realizar una breve panorámica. Visitaremos la zona de Vieja Delhi, la Mezquita de Jama Masjid y el Raj Ghat. Por la tarde, visita a Nueva Delhi con Qutub Minar, Puerta de la India, monumento de la Marcha de Sal, zona de los edificios del gobierno con su Parlamento y Palacio Presidencial y el centro comercial Connaught Place.

Día 26 de septiembre (miércoles): Delhi - Chomu Palace (256 km) Desayuno y salida por carretera hacia Jaipur. Llegada a Chomu, almuerzo en el hotel Chomu Palace y visitas a los bazares locales. Cena en el hotel.

¡Guía acompañante desde Lleida! A VIATGES LLEIDA tendrás la oportunidad de viajar con un guía acompañante durante todo el viaje.

Grupo de 20 pax. 68 68

Vistas del río Ganges

Desayuno y salida por carretera. En ruta, visitaremos Fatephur Sikri, la más impresionante de las ciudades fantasma de la India donde podremos ver la tumba de Salim Chisti y el Punch Mahal. Almuerzo en el Hotel Laxmi Niwas Palace Bharatpur. Llegada y traslado al hotel con cena y alojamiento (Double Tree By Hilton).

29 de septiembre (sábado): Agra Desayuno y visita al célebre monumento del Taj Mahal, hecho de mármol y de insuperable belleza. Almuerzo en el hotel y por la tarde visitaremos Fuerte Agra. Cena y alojamiento en Double Tree By Hilton.

30 de septiembre (domingo):

Agra – Jhansi – Orchha – Khajuraho (185 km) Desayuno y salida en tren. Llegada a Jhansi y traslado a Khajuraho. En ruta, visitaremos Orchha, famosa por sus templos y ruinas construido por la dinastía Bundelas. Seguiremos la ruta dirección Khajuraho. Llegada y alojamiento en el hotel. Tarde libre donde se podrá asistir a una ceremonia de Arthi. Cena y alojamiento hotel Radisson.

1 de octubre (lunes): Khajuraho – Benarés Desayuno y visita a los templos eróticos de la dinastía Chandela. Visitaremos también los templos de Chaunset Yogini, el


Hotel Chomu Palace

Templo de Mahadev, el Templo de Chitragupta, Templos de Vishwanath y Nandu, los Templos de Lakshmana y Visha. Después de todas las visitas, nos trasladaremos al aeropuerto, donde cogeremos el vuelo dirección Varanasi. Llegada, asistencia, traslado y almuerzo en el hotel. Por la tarde, visitaremos la ciudad, donde veremos el Templo de la Madre India, el cual posee un mapa tridimensional de la India en mármol blanco, el Templo de Durga y Tulsi Manas Mandir, la Mezquita del emperador Aurangazeb y la universidad de Benarés, que posee una galería de arte. Paseo en Cycle Rickshaw por los Ghats. Cena y alojamiento (Hotel Clarsk).

2 de octubre (martes):

3 de octubre (miércoles): Delhi – Barcelona

Desayuno en el hotel y traslado al aeropuerto para coger nuestro vuelo destino Barcelona.

Benarés – Delhi Realizaremos un paseo en barca por el río Ganges al amanecer, donde observaremos ceremonias de purificación y los baños sagrados de los peregrinos en los Ghats. Además, también visitaremos Sarnath y almuerzo en el hotel. Traslado al aeropuerto para coger el avión con destino Delhi. Cena y alojamiento en Hotel Roseate House. Este precio incluye: • Vuelo de Finair vía Helsinki. • Asistencia en las llegadas y salidas del aeropuerto. • Traslados a las llegadas y salidas, visitas, excursiones y traslados por tierra usando vehículo con aire acondicionado. • Pensión completa • Porta - equipaje en el aeropuerto, hotel y estación de trenes. • Guía acompañante desde Lleida.

Precio por persona desde:

1.560 €

• Guía acompañante de habla hispana que viaja con los clientes. • Alojamiento por 8 noches en pensión completa (con todas las comidas) según el programa. • Subidas en los elefantes (salvo restricciones por parte de las autoridades). • Paseo en Rickshaw en Delhi y Jaipur. • Billete de tren de Agra a Jhansi con aire acondicionado (Ac chair car). • Todas las tasas aplicables en hoteles y transportes.

¡PRESENTACIÓN DEL VIAJE! Te esperemos el próximo 22 de mayo a las 19:00h. en la sala de actos de Grup90 (C/Abat Escarré, 6 bajos)

Reserves: 609 370 437 Sra. Roser Dolcet viatges@viatgeslleida.com

Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 228 091

69


DIMARTS, 1 de Maig

DIUMENGE, 6 de Maig

V CURSA DE MUNTANYA LO MELÓ, a Artesa de Segre.

FIRA DE SANT PONÇ, a Prades de la Molsosa.

APLEC A LA FONT DE SANTA MAGDALENA, a Verdú.

VOLTA AL SOLSONÈS, a Solsona.

EL MES GASTRONÒMIC, de l'1 al 31 de maig al Solsonès.

DIMECRES, 9 de Maig FESTES DE MAIG, del 9 al 13 de maig a Lleida.

DIVENDRES, 11 de Maig FIRA DE SANT ISIDRE, de l'11 al 13 de maig a Solsona.

XXV FIRA DE LA TERRISSA, a la Galera.

DIVENDRES, 4 de Maig FIRA ANOIA, a Igualada. FIRA DE TEATRE DE TITELLES, del 4 al 6 de maig a Lleida.

DISSABTE, 5 de Maig FIRA MERCAT DE ST. PONÇ, del 5 al 6 de maig a Mataró. MOSTRA ARTS I FLORS ALS BALCÓNS, a Alcanar.

FIRA MOTO EMPORDÀ, de l'11 al 13 de maig a Sant Antoni de Calonge.

FESTA MAJOR DE ST. ISIDRE, de l'11 al 13 de maig a l'Albi.

DISSABTE, 12 de Maig

MERCAT MEDIEVAL, del 5 al 6 de maig a Palau Solità i Plegamans.

FIRA-MERCAT DEL TRASTO, a Agramunt.

MASROIG FOODTRUCK, a Masroig.

FIRA DE SANT ISIDRE, a Viladecans.

FESTA "POSA'T LA GORRA", del 5 al 6 de maig a Balaguer.

CONSTEL·LACIONS DEL ZODIAC, a Rubió de Baix (Foradada).

23a EXPOCLÀSSIC, del 5 al 6 de maig a Mollerussa.

LACTIUM, del 12 al 13 de maig a Vic.

FIRA PLAYMOBIL, del 5 al 6 de maig a Sabadell.

FESTA DEL BANDOLER, del 12 al 13 de maig a Castellserà.

III GAR GAR STREET ART FESTIVAL,

FIRACÓC, del 12 al 13 de maig a Tàrrega.

del 5 al 6 de maig a Penelles.

54a FIRA DE PRIMAVERA, del 5 al 6 de maig a Tremp.

DIUMENGE, 13 de Maig FIRA DELS MATINERS, a Avinyó.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

FIRAVERD DE CARME, a Carme.

XVI MERCAT BARROC, a Aitona.

VI MARXA-TRAIL LES PEÜLLES, a Les Avellanes i Santa Linya.

CAMINADA PER LA BARONIA DE RIALB, a la Baronia de Rialb.

19a CAMINADA POPULAR DE L'ANOIA, a Vallbona d'Anoia.

DIJOUS, 17 de Maig FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇA D'AMPOSTA, del 17 al 20 de maig a Amposta.

FESTA DE L'ARBRE DE MAIG, a Igualada. FIRA DEL CAÇADOR, a Solsona.

DIVENDRES, 25 de Maig APLEC DEL CARAGOL, del 25 al 27 de maig a Lleida.

DIVENDRES, 18 de Maig FIRES I FESTES DELS ENAMORATS, del 18 al 20 de maig a Vilafranca del Penedès.

DISSABTE, 19 de Maig ESCANYABOCS, a la Seu d'Urgell. LES GARRIGUES EN FLOR,

del 19 de maig al 3 de juny a Les Garrigues.

SHOPPING NIGHT, a Malgrat de Mar. AEROSPORT - FESTIVAL DE L'AERONÀUTICA, a Òdena. FESTIVALET, a Santa Susanna. XXII FESTA DE MOROS I CRISTIANS,

del 19 al 20 de maig a Lleida.

VI MERCAT DEL VEHICLE D'OCASIÓ, del 25 al 27 de maig a Tàrrega.

DISSABTE, 26 de Maig FIRA DEL VAPOR, del 26 al 27 de maig a St. Vicenç de Castellet. FIRA DE LA ROSA, del 26 al 27 de maig a Roses. FESTIVAL DE SENDERISME DE LA VALL DE SIARB, el 26 al 27 de maig a Llagunes.

DIUMENGE, 27 de Maig FIRA DE PRIMAVERA, a Sant Llorenç de Morunys. PEDALADA POPULAR D'UTXESA, a Torres de Segre. NATURALMENT CANALLA, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

DIUMENGE, 20 de Maig FIRA DE L'ASCENSIÓ, a Manresa.

DIJOUS, 31 de Maig CORPUS CHRISTI, a Tossa de Mar.


Quan i com hem canviar

MOTOR

l’oli del cotxe?

Cambiar kit de embrague 150 € * Todas las marcas * Cambios de aceite y filtros 65 € kit de distribución 90 € * Cambiar C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA

E

n l’últim segle, el cotxe s’ha convertit en una mitjà de transport fonamental a la vida de les persones. És el vehicle que permet comunicar-nos de forma fàcil i ràpida entre nosaltres. El fet que puguem recórrer quilometres en poc temps, fa que estiguem actius i que la comunicació sigui més assolible. A més, podem establir relacions empresarials, familiars i d’oci més instantànies, pel simple fet que podem reunir-nos en els llocs fàcilment, sense haver d’estar pendents dels transports públics, com per exemple, els trens.

Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

Així doncs, si som assidus a utilitzar el cotxe, com a transport diari, cal mantenir-lo en bon estat. Un aspecte fonamental per evitar accidents i avaries en el nostre vehicle, és fent-li les revisions anuals necessàries, per tal de no tenir contratemps.

C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

Una de les coses a tenir en compte és el bon estat de l’oli del motor, ja que és l’encarregat del bon funcionament i conservació del vehicle. Mantenir un oli en bon estat garanteix una menor fricció dels elements mecànics del motor i assegurarem un millor rendiment general i minimitzarem les possibilitats de patir una avaria. Cada cotxe té unes característiques diferents i cal seguir les pautes de cada fabricant però, per norma general cal canviar l’oli un cop l’any o cada 10.000 quilòmetres aproximadament i sobretot, mai superar els 15.000 quilòmetres amb el mateix oli, sobretot si circulem per ciutat. En el cas d’utilitzar poc el cotxe també cal fer-li el canvi de l’oli freqüentment, pel fet que el pas del temps i el poc ús disminueix la capacitat del lubricant. Però, alerta, passar-nos amb la quantitat de l’oli que dipositem al motor quan el reomplim pot ser perillós, ja que podria fer malbé les juntes del motor o el catalitzador. Tot i que algunes persones opten per fer-ho elles, la millor opció és que un professional faci el canvi de l’oli, ja que és la persona encarregada de saber si el nostre vehicle està en perfecte estat. Sobretot, si l’utilitzem cada dia cal que el motor i la seva estructura estigui en les millors condicions

72


La correcta posición de conducción

todo los brazos ya que esto nos podría provocar lesiones.

Los retrovisores: Tienen que estar regulados de tal manera que tenemos que abarcar el máximo ángulo posible sin ver en este caso nuestro vehículo. El central tiene que estar alineado con nuestra luna trasera. Las manos: Tienen que estar situadas en la posición 10:10 para tener una correcta ergonomía en el caso de tener que hace cualquier “volantazo”.

El calzado: La distancia:

La distancia tiene que ser la óptima para poder maniobrar de manera cómoda. Un buen truco para saber si estamos bien sentados es que la pierna izquierda del embrague, no puede estar del todo estirada sino que ligeramente flexionada.

La altura: La altura del asiento tiene que ser la correcta para ver a lo lejos y la cabeza siempre tiene que impactar en el cristal del vehículo en caso de colisión y no con la parte rígida de arriba.

La inclinación:

La inclinación idónea es la que respeta el ángulo de 90º del respaldo.

El reposacabeza: Tiene que estar centrado con nuestra cabeza para que en caso de colisión evitemos tirones cervicales y posibles lesiones en nuestra columna. El volante: Al igual que en la distancia

del asiento, no tiene que permitir que en caso de colisión estiremos del

Debe ser cómodo y tenemos que evitar tacones o chanclas ya que en este ultimo caso es multa, al igual que hacerlo descalzo.

La ropa:

Nada abultada que nos permita tener movilidad en el interior del habitáculo.

El cinturón: Parte indispensable tiene

que ir tenso para que en caso de accidente no nos deje desplazarnos hacia delante. Una vez nos sentemos y tengamos la correcta posición tiramos de él para ajustarlo. Tiene que tener el cinturón por debajo de nuestro cuello ya que sino nos puede dañar en caso de colisión

VENDA i COMPRA de COTXES de SEGONA MÀ 973 832 592 • 629 834 466 Av. Sant Ruf, 6 • 25004 LLEIDA

MINI Couper Diesel · Any 2009 103.000 km 8.990 €

SEAT León FR · Any 2006 125.000 km 6.990 €

VOLVO XC - 90 · Any 2004 220.000 km 5.990 €

RENAULT Scenic 1.9 · Any 2004 130.000 km 3.990 €

MERCEDES C - 250 Coupe · Any 2016 49.000 km 39.990 €

MERCEDES Clase A - 180 CDI · 2008 150.000 km 5.490 € 73


Pierre Oriola, nou ambaixador del Grup Drivim

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

El jugador de bàsquet del FC Barcelona, Pierre Oriola ha estat anomenat nou ambaixador de la marca DS Automòbil de grup Drivim. Aquest grup Drivim és l’encarregat de vendre cotxes de la marca Citroën, cotxes DS i Subaru i el concessionari de Citroën Lleida ha passat a formar part del grup. Així doncs a Citroën Lleida també es poden adquirir a partir d’ara els vehicles de marca DS, així com trobar les millors oportunitats per als vehicles Citroën i Subaru. La incorporació de Pierre a DS Automòbils ha aportar a Grup Drivim l’energia i la passió que el caracteritza a la pista de joc, a la vegada que formen una simbiosi perfecta per aconseguir les seves trajectòries professionals

Nou servei de planxa i pintura a Lleida Citroën Lleida, que ja pertany a Grup Drivim, ofereix un nou servei de xapa i pintura no només per a vehicles Citroën, sinó que treballen amb totes les marques de cotxes i on la qualitat-preu del servei destaca per ser una de les més bones. Per poder utilitzar el servei, cal demanar cita prèvia online a www.citroenlleida.com i escollir quin servei es vol reservar. A més, a Drivim treballen amb totes les companyies per a que tot vagi sobre rodes!

74

Font:www.drivim.com


C/ Mequinensa 6 - 25001, LLEIDA 973 25 91 00 - info@drivim.com www.drivim.com 75


Consells per tenir

ELS VIDRES DEL COTXE IMPECABLES Treure la pols o la terra que tingui el vidre utilitzant una mànega amb aigua a pressió. És recomanable agafar una baieta específica per aquest tipus de superfície, fabricada amb un material sintètic que no deixa restes. El producte a utilitzar el pots trobar en qualsevol botiga especialitzada en automòbils, també hi ha l’opció de crear la barreja tu mateix. Aquest líquid estarà composat per aigua i vinagre o aigua, desengreixant i amoníac. No oblidis que si tens els vidres tintats, els components corrosius poden fer mal bé els vidres. Si vols aconseguir netejar els vidres amb el menor esforç possible, t’aconsellem

que apliquis el líquid i el deixis actuar durant uns minuts sobre la superfície, per quan arribi el moment de aclarir-ho, sigui més fàcil d’eliminar la brossa que pugui estar empegada. Retirar tot el producte és la clau per a que no quedi cap rastre d’espuma i així no deixi cap taca. En el cas que quedi alguna taca d’aigua a la lluna, després d'aclarir-la, un dels trucs que millor funciona és passar un paper de diari. També, es pot substituir per paper de cuina absorbent o un drap que sapiguem que asseca a la perfecció. A l’hora de netejar els vidres del cotxe per dins, aplicarem els mateixos con-

sells anteriors, excepte quan la lluna està laminada. En aquest cas, haurem d’extremar les precaucions i no utilitzar cap utensili o producte que pugui espatllar la làmina. Abans de ficar en pràctica qualsevol truc de neteja, cal saber en quin estat es troba el cotxe de brutícia acumulada, ja que s’hauran d’utilitzar un tipus de producte o altre per tal de combatre-ho correctament. Així com també, ficar més o menys quantitat de producte. És molt important tenir els vidres del cotxe nets per a tenir una conducció segura, ja que la visibilitat al volant ha de ser el més important de tot

www.solarchecklleida.com

Lleida

Nova lámina

UP ULTRA PERFORMANCE

Indívil i Mandoni, 3 · Zona Plaça dels Pagesos • 25003 LLEIDA Tel. i Fax 973 28 81 76 • lleida@centrosolarcheck.com 76


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals:

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge: HVG a HVN HVP a HVZ HWB a HWL HWN a HXB HXC a HXN HXP a HYD HYF a HYT HYV a HZB HZC a HZL HZM a HZZ JBB a JBL JBM a JBY

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal Motocicletes

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

Ciclomotors

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

• Fins a 10 anys: cada any

• Més de 10 anys: semestral

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ FINANÇAMENT 100% TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables

77


Renault Scénic Limited, la serie especial La cuarta generación del Renault Scénic está situada como el segundo monovolumen compacto más vendido en nuestro país, tan solo superado por el Citroën CS Picasso. Como principal novedad, el Scénic incorpora a su gama el acabado Limited, sustituyendo al actual Intens. Otros modelos como el Megane y Talismán ya cuanto con esta terminación y, pese a ser una serie especial, Renault por el momento, no lo contempla como un acabado temporal. De serie, el monovolumen integra regulador y limitador de velocidad, sensor de aparcamiento trasero, ayuda a la frenada de emergencia, alerta por cambio involuntario de carril, detector de fatiga, pantalla táctil de 7 pulgadas, llantas de aleación de 20” y otros muchos elementos y asistentes a la conducción. En cuanto a las transmisiones disponibles, el Scénic puede equipar caja manual de seis velocidades o la automática de doble embrague de siete relaciones en función de la motorización. Aquellos potenciales clientes que opten por la combinación Limited sólo podrán adquirir el Scénic con los motores diésel de 110 y 130 CV y en gasolina, 140 y 160 CV

Renault Captur ‘S-Edition: estrena de motor y con más equipamiento La gama Renault Captur crece con la incorporación de la incorporación de la serie limitada S-Edition, que incorpora sistema multimedia “R-Link Evolution” con cartografía europea, climatizador automático con sensor de luminosidad, sistema de aparcamiento sin manos “Easy Park Assist”, aviso de ángulos muertos, cámara trasera y radares tanto delanteros y traseros como laterales. Por lo que toca a su estética, el S-Edition se reconoce por las llantas específicas de 17”, la tapicería en alcantara TEP, los pedales de aluminio y los distintivos S-Edition, entre otros elementos. Esta nueva versión está disponible con los motores diésel dCi de 110 CV, gasolina TCe de 120 y, como novedad en la gama Captur, con el nuevo TCe de 150 CV, que desde ahora se sitúa como el propulsor más potente para pequeño SUV urbano y puede llevar una caja de cambios manual u otra automática EDC

78

Fuente:www.marca.com


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº41 Maig 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº41 Maig 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement