__MAIN_TEXT__

Page 1

FEBRER 2019 · N.50

LITERATURA

CLÍNICA NEXUS L'eliminació de taques a la pell

STONEHERR Té molt per explicar-te

EMME CAFÈ Degusta un bon cafè

VOLKSWAGEN Insuperable gamma SUV


TREBALLEM PER A COMPARTIR AMB TU TOT EL QUE ENS ENVOLTA


05 22

EDITORIAL

Temps de neu

LITERATURA 23

24

Poc a poc, les tardes de sol s'allarguen però les nevades es fan presents en molts indrets, les quals ja cobreixen moltes muntanyes. La neu permet gaudir de mil activitats en l'alta muntanya, i és que les zones d'esquí són el paradís per a molts catalans. Els paisatges van canviant amb el pas dels dies i la natura ens brinda oportunitats per continuar admirant tot el que ofereix. L'admiració és un instint innat que tenim des de que naixem i que ens permet reconèixer allò que ens senta bé.

36

Quan viatgis estiguis atent al teu voltant, observa i deixa't sorprendre per les meravelles de la vida i sobretot, pregunta i escolta tot allò que les parets, carrers i camins tenen a dirte. No observis només amb la vista, fes-ho també amb la resta de sentits.

51

42

54

Aquest any cau tard i el Carnaval no arriba fins al 2 de març. Durant aquells dies, els carrers del pobles i les ciutats s'omplen de color i alegria. Prepara la teva disfressa, viu la rua de Carnestoltes i gaudeix amb els teus la festa que se celebra al centre de la nostra ciutat.

57

Arribem a l'edició número 50 i MGZ Lleida t'ofereix els millors consells i recomanacions per fer-te el teu dia a dia una mica més fàcil. Saps que el suc de taronja és un bon remei per als refredats? Coneixes els establiments a Lleida on prendre un bon cafè? O potser vols acabar de decidir quin cotxe comprar-te? A les properes pàgines, trobaràs les respostes a totes aquestes preguntes. Una edició més, gràcies per seguir sent lector/a de la nostra revista; cada mes treballem per a poder oferir-te la millor qualitat informativa i tots els serveis que Lleida t'ofereix. Esperem que la gaudiu al màxim!

59 CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


SALUT Prenent vitamina C natural prepararem el nostre cos per defensar-lo dels refredats habituals d’aquesta època de l’any

E

l 75% dels fruits cítrics que es produeixen al planeta són taronges: sucoses, dolces, àcides i amargues. Les taronges han estat, des de fa temps, reconegudes com un fruit molt interessant pel seu alt contingut en vitamina C i les seves propietats són molt conegudes. L'hivern és l'època en la què els tarongers es troben en plena producció i el consum d’aquest fruit garanteix una prevenció de refredats.

El suc de taronja ocupa un lloc molt important en la nostra alimentació i ja s’ha demostrat en diversos estudis que destaca el seu paper sobre la salut. Es tracta d’un aliment que afavoreix la disminució de factors inflamatoris, de l’estrès oxidatiu, de malalties metabòliques i l’envelliment. Consumir taronja habitualment ens ajuda a tenir les defenses altes durant l’any i a combatre així algunes malalties com el mal de gola, el refredat, el mal d’estómac o l’estrenyiment. Aquesta beguda natural, ens proporciona una gran quantitat d’aigua, fet que ajuda a mantenir una bona hidratació i aconseguir una eficient producció d’energia, accelerar el metabolisme i mantenir la pell sana. Com ja s’ha explicat anteriorment, és una font extraordinària de vitamina C, la qual, a part de prevenir malalties, també ajuda a fabricar col·lagen, l’encarregat de conservar els teixits en bon estat. El fet que hi hagi diferents tipus de taronges (dolces i amargues, agres i àcides) les converteix en un aliment molt versàtil, que podem incorporar a la nostra dieta diària amb facilitat i de la forma que més ens agradi. Qualsevol hora del dia és bona per prendre un got de suc de taronja. Als matins, ens omplirà d’energia i durant la resta del dia ens ajudarà a rebaixar els dinars i a facilitar-nos les digestions. Si el suc és natural, és convenient consumir-lo abans que passin 15 o 20 minuts després d’haver espremut les taronges per tal de conservar totes les propietats

05


CLÍNICA NEXUS I TAQUES A LA PELL: COM ELIMINAR-LES I REJOVENIR AL MATEIX TEMPS

Taques a la pell Com eliminar-les i rejovenir al mateix temps Clínica Nexus, referent tecnològic en l’àrea Dermoestètica, ha estat la primera de l’Estat espanyol i la tercera d’Europa a incorporar la longitud d’ona de 1.064 nanòmetres amb el làser de picosegons PicoSure® L’edat i l’exposició solar es tradueixen en l’aparició de taques a la pell, o agreujament d’aquestes amb el pas del temps. Melasmes, lentígens solars, lesions pigmentades... que habitualment surten a la cara, escot i mans, fan que s’accentuï la percepció d’envelliment cutani. PicoSure® és el primer làser dermoestètic a picosegons, reconegut com la referència mundial per a l’eliminació de taques i lesions pigmentades.

Deu la seva eficàcia inigualable al fet d’emetre polsos ultracurts en bilionèsimes de segon, la qual cosa li permet actuar principalment mitjançant un efecte fotomecànic en compte del fototèrmic que utilitzen els làsers tradicionals, és a dir, actua selectivament sobre la seva diana (melanina) per fragmentar-la en minúscules partícules en lloc d’escalfar-la.

Aquest fet comporta un nombre de sessions menor, un respecte total sobre la pell circumdant, la utilització de menys quantitats d’energia (i, per tant, més comoditat per al pacient), la possibilitat de tractar tots els fototipus de pell i obtenir també, gràcies a la seva extraordinària selectivitat, més aclariment. La tecnologia PressureWave® incrementa i reforça encara més aquest desitjable mecanisme d’acció.

Clínica Nexus és líder en el sector i, un dels màxims referents nacionals i internacionals en l’àmbit de la medicina estètica i la teràpia amb làser.

06


TAQUES A LA PELL: COM ELIMINAR-LES I REJOVENIR AL MATEIX TEMPS

Amb PicoSure® s’inicia una nova era en l’àmbit dels tractaments làser caracteritzada per una màxima eficàcia i uns mínims inconvenients per al pacient. PicoSure® permet alhora, realitzar tractaments de rejoveniment cutani (ja sigui facial, d’escot i mans) mitjançant una sistema òptic que fracciona i magnifica fins a 20 vegades l’emissió, i sense patir cap tipus de disconfort ni convalescència. Els efectes secundaris que en altres sistemes duraven dies o setmanes, amb PicoSure® duren d’1 a 2 hores i permeten, per tant, fer tractaments de notable intensitat sense molèsties i amb reincorporació immediata a les tasques quotidianes.

Picosure és el millor tractament, sens dubte, per l’eliminació de taques de la pell i tatuatges

Les diferents parametritzacions del tractament permeten realitzar des d’una revitalització cutània de major o menor grau fins a un tractament de cicatrius d’acne, sense dolor ni temps d’inactivitat posterior.

A més, Picosure® elimina tatuatges indesitjats en poques sessions. Siguin del color que siguin, incloent-hi els residuals i recalcitrants. Els seus polsos a picosegons actuen directament sobre la tinta, trecant-la en molècules molt petites, que són absorbides per processos naturals del cos.

Un equip professional al vostre servei cada dia

En definitiva, amb PicoSure® s’inicia una nova era en l’àmbit dels tractaments làser caracteritzada per una màxima eficàcia i uns mínims inconvenients per al pacient. Amb només 4 equips de moment a l’Estat espanyol (i un d’aquests a Nexus), aquesta darrera innovació tecnològica és ja per mèrits propis el “gold standard” dels làsers medicoestètics en l’actualitat i el futur proper. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

Demana visita informativa gratuïta · C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida Tel: 973 27 98 10 · Whatsapp: 680 31 55 00 · www.grupnexus.com


SAD i vetlles hospitalàries "Els nostres professionals estan la Fundació Residom oferim un gran ventall de serveis per tal de garantir el millor benestar per a les persones. Som especialistes en el servei d’atenció domiciliària (SAD) i vetlles hospitalàries, ja que creiem que son serveis de suport per a moltes famílies. L’entitat té clar que la llar és l’espai de confiança dels nostres usuaris i, per això, intentem dur tots els nostres serveis a l’entorn més proper de cadascun d’ells per facilitar que puguin continuar vivint en l’entorn on han estat tota la seva vida. Per un costat, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) es basa en realitzar les tasques a la llar de les persones o famílies que es troben per motius físics i socials, en situacions de falta d’autonomia temporal o permanent per poder fer les tasques habituals de la vida quotidiana. Així doncs, el nostre paper davant d’aquesta situació és la de desenvolupar les tasques d’assistència, de prevenció i d’educació que els habilitin per una vida autònoma, acompanyant a la persona per millorar-ne la seva qualitat de vida. El principal objectiu és atendre les necessitats de totes les persones d’una forma personalitzada i individualitzada. Ens adaptem a qualsevol necessitat, donem servei en la neteja de la casa, si ets fora i no pots cuidar del teu familiar, nosaltres podem venir. Si vols que algú t’acompanyi en algun lloc, si t’has fet mal i has de fer rehabilitació o si necessites un suport extra amb el teu fill, t’ajudem.

preparats per atendre i solucionar

dant-se al seu costat si esles tan ingressades a l’hospital, també l’acompanyem a les visites mèdiques, realització de proves, tractament... Amb l’acompanyament es fomenta la comunicació i el diàleg, a més ens preocupem de que tothom pugui tenir el suport suficient per poder fer tot el que un vol. Sempre amb una finalitat, que puguin tenir algú amb qui parlar, comunicar-se i crear junts un vincle de confiança. Potenciant la participació en activitats i gestions fora de la llar per una bona integració amb l’entorn. Els beneficis de l’acompanyament i les vetlles es donar suport i seguretat en les activitats fora del domicili, millora de la comunicació i la integració social, fomentant els hàbits d’autonomia i la tranquil·litat sabent que tens algú al teu costat. No ho dubtis, volem ajudar-te i fer del teu dia a dia, una tasca fàcil. Treballem amb les persones residents a les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell. Truca’ns sense compromís i t’informarem de tot

necessitats que es presentin"

"Som especialistes en vetlles i acompanyaments hospitalaris" Part dels nostres serveis: Atenció a domicili · Serveis d'atenció a la persona. · Serveis d'acompanyament.

Cangurs Serveis de fisioteràpia · Fisioteràpia esportiva. · Fisioteràpia de recuperació. · Fisioteràpia de descàrrega.

Serveis de pedicura i manicura Serveis de podologia Centres de dia i pisos socials

Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin. Pel que fa a les vetlles hospitalàries realitzem estades nocturnes als hospitals i acompanyaments en visites mèdiques, ingressos hospitalaris i altres desplaçaments. Així doncs, els professionals que s’encarreguen d’aquesta tasca, acompanyen a les persones que08

Serveis pel benestar de les persones C/ Àngel Guimerà, 40 25430 JUNEDA (Lleida) Tel. 973 150 316 648 653 416 / 648 653 417 info@residom.com

www.residom.org


SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

La gimnasia abdominal HI POP RES I VA

MUTUES I PRIVAT Tractament a domicili

Las técnicas hipopresivas fueron creadas por Marcel Caufriez que, tras dedicarse a la reeducación uroginecológica, se dio cuenta que los abdominales tradicionales en el post parto perjudicaban el suelo pélvico, aumentando los problemas de incontinencia urinaria, entre otros. Por lo que creó el Método Hipopresivo. as técnicas hipopresivas tienen la característica de lograr una disminución de la presión torácica e intra-abdominal debido a que durante la fase de apnea espiratoria, el diafragma se relaja y es succionado como consecuencia de la apertura costal y elevación de la caja torácica. Por ello, se diferencian del resto de métodos de abdominales tradicionales, ya que la mayoría de estos métodos y técnicas aumentan la presión en el abdomen haciendo que los órganos y el suelo pélvico desciendan o sean empujados hacia fuera durante esa actividad. Es recomendable la práctica de la gimnasia hipopresiva por muchas razones, entre las más destacadas se encuentra la alteración de la musculatura de la faja abdominal y del suelo pélvico. Esta parte se ve sometida constantemente a un aumento de presión abdominal haciendo que vaya perdiendo su normofuncionalidad, es decir, su función de sostén de los órganos internos, por lo que con los ejercicios hipopresivos devolvemos su tonicidad necesaria evitando la caída de éstos. Además, nos encontramos que son otras muchas más las razones que nos llevan a recomendar la realización de la gimnasia abdominal hipopresiva. Por ejemplo, mejorar el aspecto estético del abdomen reduciendo el perímetro abdominal en un tiempo relativamente corto, disminuir las lumbalgias y dorsalgias y otros dolores de espalda, mejorar la vida sexual, aumento del rendimiento deportivo, mejora de problemas vasculares, preparación en la etapa preparto y recuperación durante el postparto, y muy importante el de la prevención y solución ante la incontinencia urinaria Bárbara Pérez Espín

• Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic • Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, fet que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori

ILERDENT:

• Avantatges del PRGF

implantologia i regeneració òssia La Clínica Dental Ilerdent de Lleida, aposta pel PRGF (Plasma Ric en Factors de Creixement), com a tècnica de regeneració òssia i de teixits. Fa anys que Ilerdent utilitza aquest procediment en els seus tractaments dentals i els resultats obtinguts són d’allò més satistactoris. Així, el Dr. Miquel Gensana ens explica com "amb aquest procediment estem aconseguint regenerar l'os de la mandíbula després d'extreure peces dentals o en cas de defectes o pèrdues de massa òssia de manera que si hem de col·locar implants, aquests queden molt més integrats i consolidats". I és que la Clínica Dental Ilerdent aconsegueix molts bons resultats amb aquesta tècnica que es basa en l'ús de les pròpies proteïnes del pacient per dur a terme o accelerar el procés de reparació ja que, com assenyala Gensana "el PRGF possibilita també la cicatrització de les ferides en menys temps o la regeneració de zones després d'extirpar un quist, alhora que disminueix les inflamacions i redueix el risc de complicacions". La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a ilerdent @ ilerdent.com

Són molts els pacients tractats amb aquesta tècnica en diferents camps de la medicina amb resultats satisfactoris. Hem de tenir en compte que parlem d'un procediment foto © Alexandra Balaguer que fa ús de l'autofarmàcia de l'organisme perquè són les proteïnes del propi pacient les en•En què consisteix el PRGF? Quan ens fem una ferida, el nostre cos carregades de la regeneració. Així doncs, allibera un conjunt de proteïnes (senyals "aquest tractament pot aplicar-se a la cel·lulars) per estimular el procés de majoria de pacients i és especialment bereparació d'aquesta ferida, es tracta, neficiós en cas de persones diabètiques doncs, d'aprofitar aquest mecanisme o fumadores, que sempre tenen més natural del cos humà; Gensana ens explica problemes per cicatritzar", diu Gensana. que "el PRGF consisteix a extreure una "L'Odontologia és un camp de la medipetita quantitat de sang del pacient de la cina en evolució que està experimentat qual s'aïllen les proteïnes responsables avenços molt importants; a Ilerdent esde la cicatrització i de la regeneració de tem en innovació continua per poder teixits per poder-les aplicar sobre la zona oferir als nostres pacients les tècniques que hem de tractar sempre segons unes i tecnologies d'avantguarda com és el dosis terapèutiques, així optimitzem el PRGF i el TAC que ens permet fer diagnòsprocés de curació i l'accelerem de forma tics de manera més fiable i còmoda", conclou Gensana natural".

Implants zigomàtics

La millor solució quan la regeneració òssia no és possible Quan la regeneració òssia no és possible, Ilerdent recomana els implants dentals zigomàtics que tenen aquest nom perquè van fixats a l’os cigoma (al maxil·lar). Els implants zigomàtics són una solució ideal i, a més, són tan resistents que multipliquen per deu la d’un implant maxil·lar. ˝La implantologia zigomàtica permet, en una única cirurgia, treure les peces malaltes, implantar els zigomàtics i carregar les peces noves˝

es duu a terme per un cirurgià maxil·lofacial, (a quiròfan equipat amb els darrers aparells i avenços tecnològics) i un anestesista, responsable de la sedació conscient del pacient. A més, els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, fet que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori que donaran pas a la col·locació de la pròtesi definitiva.

A Ilerdent (clínica dental de referència a Lleida) tal com marca la normativa, aquest procediment implantològic

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, · 25002 LLEIDA · Tel. ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) ·2)25002 LLEIDA · Tel. 973973 28 28 11 11 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, 9 a 20h • dissabte, 9 a 14h HORARI: de dilluns a divendres, de 9de a 20h • dissabte, de 9de a 14h


ls primers auxilis són l’atenció més immediata i provisonal que es dona a una persona accidentada o malalta abans de ser atesa en un centre sanitari o per professionals dels equips d’emergències. Davant d’una situació d’emergència de qualsevol tipus sempre cal seguir tres passos, conegut com sistema PAS, sense alterarne l’ordre: • Protegir-se, protegir l’entorn i la víctima en el lloc on s’ha produït l’accident. • Alertar els serveis d’emergències mitjançant una trucada telefònica al 112. • Socórrer les víctimes accidentades o malaltes, sempre tenint en compte que davant del dubte és millor no actuar. També cal tenir en compte la cadena de la supervivència, la qual es forma a partir d’un seguit d’actuacions que faciliten l’activació dels sistemes d’emergències i les urgències hospitalàries per atendre de la millor manera i en el menor temps possible les emergències.

El sistema ABC són les mesures que hem de realitzar d'entrada per valorar ràpidament i sense mitjans tècnics la gravetat de la persona accidentada o malalta

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

Aquesta cadena comença per l’alerta als sistemes d’emergències mitjançant el 112, seguir amb l’aplicació de les mesures inicials o els primers auxilis i acaba amb el trasllat especialitzat a l’atenció als serveis d’urgències. En casos d’emergència mèdica, també és molt important tenir present el sistema ABC, el qual simbolitza les mesures que hem de realitzar d’entrada per valorar ràpidament i sense mitjans tècnics la gravetat de la persona accidentada o malalta. Es tracta de valorar la via aèria (A), comprovar la respiració (B) i veure si hi ha una correcta circulació sanguínia (C)

Policlínic Lleida C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió. Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic

No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no

tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció.

invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional.

Guiat per ressonància magnètica: Gràcies

Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme.

a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i reduir els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar.

Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació.

A Centre Mèdic Alomar som pioners en un nou tipus de tractament que pot destruir la petita peça del teixit cerebral que causa la tremolor sense necessitat d’obrir el crani

Cessament immediat del tremolor:

Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/ intervenció.


Com es realitza el tractament?

1. PREPARACIÓ DEL PACIENT

3. TRACTAMENT

El tractament s’efectua mentre el pacient es troba en el sistema de ressonància magnètica. Per a una major comoditat, s’administrarà anestèsia local i es col·locarà un marc d’immobilització per evitar moviments del cap durant el tractament. La freqüència cardíaca, la pressió sanguínia i els nivells d’oxigen a la sang seran monitoritzats en tot moment durant el tractament. En tot moment, el pacient estarà conscient durant el tractament, a diferència d’altres tipus d’intervencions, i es podrà comunicar amb el metge o infermeres.

Durant el procediment, se li demanarà al pacient que realitzi tasques específiques per poder verificar que la localització del punt seleccionat és el correcte. Un cop el neurocirurgià hagi trobat el punt exacte, s’utilitzaran els ultrasons focalitzats directament durant uns 10 a 40 segons. Aquest procediment s’anomena sonicació, on els doctors monitoritzaran l’efecte de la tremolor en temps real i continuaran amb més sonicacions addicionals per verificar que aquest punt és el que millors resultats li proporciona. La totalitat del tractament és aproximadament entre 3 i 4 hores des de que s’entra fins que se surt de la sala de la ressonància magnètica.

2. PLANIFICACIÓ Es realitzaran una sèrie d’imatges del cervell amb l’objectiu de realitzar la planificació del tractament. El neurocirurgià, marcarà a l’ordinador el punt que ha de ser tractar amb la major precisió que ens ofereix la tecnologia mèdica. Inicialment, se li administrarà baixes dosis d’ultrasons focalitzats per tenir la certesa i seguretat que el punt marcat és el correcte.

Un cop controlades les constants vitals, serà el moment en què el pacient podrà tombar-se a la taula de Resonància Magnètica, on es procedirà a planificar i realitzar el tractament.

sonores acústiques focalitzades, ofereixen la capacitat de proporcionar tractaments amb precisió mil·limètrica en l’objecte previst sense causar cap tipus de dany al teixit circumdant que no s’ha de tractar. Aquest tractament permet aturar la transmissió indeguda de les senyals elèctriques que produeixen la tremolor fent-lo desaparèixer. En el cas de la malaltia del Parkinson, no és una cura definitiva, però aquest tractament suposa una millora de la qualitat de vida, eliminant les tremolors de la persona afectada.

Abans del tractament

4. POST-TRACTAMENT Després del tractament, el pacient serà traslladat a la sala de recuperació per seguir en observació, on se li traurà el marc de fixació del cap. Just després, es farà una ressonància magnètica cranial convencional per validar el tractament realitzat i verificar que no s’ha causat cap efecte secundari o dany colateral. Si tot va bé, les visites de seguiment tindran lloc al cap d’un mes i a l’any del tractament.

Després del tractament

Per a realitzar aquesta prova, Resofus Alomar combina les imatges de ressonància magnètica i els ultrasons en la tecnologia d’Ultrasons Focalitzats, proporcionant un tractament transcraneal no invasiu guiat per imatges de RM sense radiació ionitzant. Aquesta combinació d’imatges de RM continues i les ones

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


optimisme és el fet d'esperar que el futur proporcioni resultats favorables; ens permet veure allò positiu del que ens envolta. És el valor que ens ajuda a enfrontar-nos a les dificultats amb bon estat d'ànim i perseverança. Gràcies a l’optimisme descobrim tot allò positiu que tenim les persones i ens permet confiar en les nostres capacitats i possibilitats. L’optimisme és molt més que un estat d’ànim, és una actitud davant la vida que ens permet veure el millor de nosaltres mateixos i també dels altres. Ens impedeix caure en l’apatia, la desesperació o la tristesa davant les adversitats. Ser pares optimistes és molt més que ser alegres i divertits. L’optimisme és un hàbit del pensament que aporta a la nostra família seguretat i confiança, per veure en els errors, en els problemes i en les dificultats oportunitats de millora, de canvi i de creixement.

Els nostres fills estan en constant aprenentatge i per

www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

16

això, en contínues equivocacions. Senten un interès per trobar explicacions a les coses. La manera com interpreten les coses en els primers anys de la vida té relació amb com els seus pares els expliquen tot el què passa al seu voltant. L’actitud que es mostra en aquestes situacions serà vital per afavorir l’optimisme. Cal posar els errors i les imperfeccions en el lloc adequat, sense dramatismes ni judicis exagerats. Aconseguirem així una educació equilibrada, engrescadora, sana, que malgrat no estigui exempta de conflicte, si que ens permetrà posar distància entre el que els nostres fills són i què fan. És important saber com a pares i educadors, la forma en com corregim als nostres fills. Ells es fixen, i no solament en el L’optimisme contingut de la reprimenda, sinó també en la forma, és a dir, en és un hàbit del la manera en què la plantegem. pensament que Uns pares optimistes veuen aporta seguretat els problemes dels fills com i confiança a la a oportunitats per enfortir la relació i créixer junts en comptes nostra família de veure-ho com a situacions irritants i tenses


E

l efecto protector del pescado se ha atribuido a los ácidos grasos Omega-3, por lo que se recomienda “comer pescado al menos 2 veces a la semana, una de las cuales debe ser pescado azul”. El pescado y los mariscos son las principales fuentes dietéticas de los Omega-3. En la mujer los Omega-3 son especialmente beneficiosos en las distintas etapas de la vida, mostrando su efecto favorable para el alivio de síntomas relacionados con la menstruación (disminuyen significativamente el dolor menstrual), en el embarazo, la lactancia y en la menopausia (a nivel cardiovascular y de salud ósea).

Pueden algunos causar mal aliento, molestia estomacal, diarrea, pérdida de apetito…. Sólo deberán ser utilizados con precaución en personas que tomen anticoagulantes, pues la única interacción descrita hasta el momento ha sido en pacientes que toman dosis superiores de 4 g. de Omega-3 y fármacos anticoagulantes orales en las que se ha observado un aumento del efecto anticoagulante. Los Omega-3 funcionan mejor si se toman con alimentos que incorporen algo de grasa saludable (aceite de oliva, pescado azul, ….)

En el embarazo se considera fundamental para el desarrollo neurológico y el crecimiento del recién nacido.

Vegetal: nueces, avellanas, almendras, lino, chia, algas marinas, col...

A nivel postparto disminuyen el riesgo de depresión postparto materna.

Animal: pescados azules grasos (anchoa, arenque, atún, salmón, caballa), krill antártico, huevos...

ALIMENTOS FUENTE DE OMEGA-3

En la menopausia el consumo de pescado puede proteger frente a la pérdida ósea, disminuye las concentraciones de Una mayor triglicéridos, así como distintos estudios han demostrado proporción de que el consumo de pescado y de suplementos de Omega-3/Omega-6 Omega-3 previene las enfermedades cardiovasculares en el tejido (efecto antiinflamatorio, disminuye la presión arterial, favorece la función cardíaca, acción mamario puede antiagregante...) relacionarse con En cuanto a los suplementos de Omega-3 (existen distintas casas comerciales) tienen pocos efectos secundarios, y no son muy frecuentes.

una menor tasa de cáncer de mama

• GINECÒLOGA • EXPERTA I MÀSTER EN REPRODUCCIÓ ASSISTIDA • EXPERTA EN MENOPAUSA C/Cavallers, 3, 1r · 25002 LLEIDA Tel. 973 260 376 gemmavallsginecologia@gmail.com gemma valls ginecòloga

www.gemmavalls.com 17


Els virus que porten la grip circulen amb més freqüència i el contagi augmenta sobretot en llocs tancats i mal ventilats. Es recomana rentar-nos les mans amb freqüència, un costum que continua sent una de les millors maneres d’evitar el contagi. També es recomana tapar-se el nas o la boca en el moment d’estornudar o tossir per evitar la propagació dels gèrmens.

Les tempertures extremes són perjudicials en aquesta època de l’any. Cal tenir en compte que la temperatura aconsellable dins l’habitatge ha d'estar al voltant dels 22 ºC. És recomanable ventilar periòdicament els ambients.

18

A l’hivern, el cos necessita més calories per fer front al fred, la qual cosa, pot suposar un probable augment de pes. Per controlar-ho, és recomanable respectar els horaris dels àpats modificant la temperatura dels aliments i afegir a la dieta alguna varietat de fruits secs.

Es recomana augmentar la ingesta de vitamines A, C i D que porten els aliments com els cítrics, les verdures o els lactis.

Per a moltes persones els mesos d’hivern representen temps d’estrés i tristor. Per aquest motiu, és important mantenir una actitud i una disposició mental positiva. Descansar o dormir en un ambient agradable i amb una temperatura adequada ajuda molt.

La pràctica d’exercici físic, pot ajudar a entrar en calor i combatre el fred. Per això, és ideal programar activitats físiques en espais coberts i que estiguin ventilats, això sí, amb un calentament previ fet a conciència.

Si el clima és molt fred és millor vestir-se amb roba tèrmica. Els més petits han de portar una peça de roba més que els adults, en les mateixes condicions de temperatura. Es recomana no dur roba massa tancada i cenyida al cos que pot impedir una correcta transpiració

Tenir cura de no contagiar-nos, vetllar per la temperatura ambient dels llocs on habitem, cuidar la nostra dieta, prendre més vitamina A, C i D... ens ajudarà a suportar l'hivern de la millor manera possible

Font: Divisió OTC Sanofi-Aventis


Font: Institut Català de la Salut. (Departament de Salut)

T

ot i que de vegades provoca dolors molt forts, no es tracta d’una malaltia greu de l’esquena. La lumbàlgia es caracteritza per episodis de dolors a la part baixa de l’esquena, la qual pot anar acompanyada de rigidesa, disminució del moviment de la regió lumbar i dificultat per estar dret/a. Si, el dolor s’ estén i baixa per les cames i arriba els genolls, pot provocar la ciàtica.

Les causes més freqüents de la lumbàlgia són els esforços continuats, els sobreesforços i les postures inadequades durant un llarg període de temps. Segons la causa, es pot experimentar debilitat a les cames o als peus, formigueig, sensació de cremor o un dolor tan intens que, fins i tot, pot provocar una immobilitat a la persona. Si es tracta de ciàtica, els símptomes també inclouen dolor a la cama, al maluc o a la planta del peu. Per tot això, existeixen una sèrie de recomanacions i pautes a seguir per tal de poder evitar aquest dolor lumbar o, si ja exisiteix, reduir les molèsties i aconseguir així un major benestar. La

20

majoria dels casos de lumbàlgia aguda milloren ràpidament amb l’aplicació d’escalfor i/o analgèsics suaus. •  Quan camineu, l’esquena ben recta.

mantingueu

•  Quan aixequeu objectes, agafeulos de cara, flexionant els genolls en comptes de la cintura, sense forçar l’esquena. •  Per arribar a objectes alts, feu servir un tamboret o una escala, no forceu l’esquena fent puntetes. •  Porteu el pes repartit de manera equilibrada. És millor portar dos objectes més petits (un a cada mà) que un de sol, gran i pesant.

•  Quan conduïu, recolzeu l'esquena fermament contra el seient. Mantingueu l’esquena recta i no reposeu el pes del cos sobre la columna vertebral. Per entrar al vehicle, primer asseieu-vos i després introduïu els peus. •  Si treballeu asseguts, eviteu doblegar l’esquena cap endavant. Heu de seure en cadires giratòries per no torçar l'esquena. La cadira ha de tenir un respatller graduable per respectar la forma de la columna lumbar. A més, ha d'haver-hi un reposapeus sota les taules. Si treballeu dempeus, mantingueu un peu alt, sobre un escaló o un petit suport


¿Qué pasta de dientes nos conviene más? a oferta actual de dentífricos y colutorios en supermercados y farmacias es múltiple hasta tal punto que llega un momento en que no sabemos entre cuáles elegir. Ante tal disponibilidad, no son pocos los ciudadanos que dudan y se plantean qué pasta deben elegir y utilizar. Hoy en día podemos encontrar todo tipo de pastas, desde la tradicional contra la caries, pasando por específicas para sensibilidad, periodontales (encías) o las denominadas blanqueadoras. El problema más común y extendido es la caries por ello, las principales recomendaciones para tener una boca libre de caries pasan por una constante higiene bucal, utilizar un dentífrico que lleve una cantidad adecuada de flúor y realizar al menos una visita anual al dentista. Las pastas que se recomiendan para prevenir las caries son aquellas que tienen una cantidad de flúor. ¿Pero cuánto debe llevar? Te aconsejamos que el dentífrico tenga una cantidad de flúor superior a 1.000 partículas por millón (ppm). ¿Por

qué? Con el objetivo de aumentar la resistencia del esmalte, actuar frente al crecimiento de bacterias que producen el sarro y, además, permitir remineralizar la capa del esmalte y hacerla más fuerte. De hecho, comprar aquellos que estén por debajo de mil partículas por millón es equivalente a cepillárselos sin pasta en lo que a protección de caries se refiere. En el caso de los niños, el contenido de flúor de la pasta de dientes a utilizar, viene determinado por el riesgo de caries y la edad del niño ya que en los menores la ingesta de pasta es muy común. Las pastas dentales con menos de 1000 ppm. de flúor no han demostrado tener efectos preventivos y por eso se recomienda su uso como herramienta de aprendizaje al inicio del cepillado con la salida de los primeros dientes. En menores de 6 años, se recomienda pasta de 1.000 ppm. En cantidad de mancha o grano de arroz hasta los 3 años y cantidad como un guisante hasta los 6 años. A partir de los 6 años se recomienda pasta de 1450 ppm. en cantidad de un guisante.

En los casos de enfermedades periodontales, como la gingivitis (que provoca el sangrado de las encías) también es posible utilizar una pasta de dientes más fuerte que además de la parte de flúor para combatir las caries utilice algún antiséptico. Eso sí, no deberán utilizarse más de 15 días seguidos. Y si el problema continúa, debemos acudir a nuestro odontólogo porque puede tratarse de algo más importante y él será el encargado de diagnosticarlo. Las pastas dentífricas blanqueadoras, cabe reseñar que su efecto es muy limitado ya que por sí solas no son efectivas más allá de una limpieza efectiva de restos en los dientes. Sí son recomendables como apoyo de un tratamiento de blanqueamiento dental realizado en la consulta de nuestro dentista

21


BELLESA

Tractaments Facials tots ens agrada cuidar-nos i mimar-nos per estar bé per dins i per fora. Per aquest motiu, cada vegada creixen més els tractaments facials que ajuden a millorar l’aspecte de la nostra pell, a més les marques de cosmètica aposten per productes naturals i busquen que els tractaments siguin més específics per donar uns resultats més òptims. Els centres d’estètica escullen productes que els proporcionin seguretat i èxits en els seus serveis, i que el permeti adaptar-se a cada tipus de pell i que el client se senti còmode i satisfet amb els resultats finals.

FICA LA TEVA PELL SEMPRE EN BONES MANS

22

Existeixen línies de productes cosmètics que ofereixen una qualitat excel· lent, combinant diferents ingredients per tal d’aconseguir els efectes desitjats a partir de la primera sessió. Alguns dels tractaments més reclamats actualment contenen, vitamines, àcid hialurònic, col·lagen o silici, entre molts d’altres. Per aconseguir resultats visibles, cal adherir-nos al nostre centre d’estètica de confiança, per a que et facin un diagnòstic facial i et recomanin el tractament més adequat per a la teva problemàtica. Cal apostar per les marques més innovadores, les quals utilitzen productes més naturals combinats amb la biotecnologia, per tal d’aconseguir el millor resultat visible a la teva pell.

Recorda sempre que els hàbits per gaudir d’una pell radiant són: una bona higiene, tonificació, exfoliació i hidratació diàries

DEIXA’T ASSESSORAR PER L’EXPERIÈNCIA DELS PROFESSIONALS EN EL SECTOR DE L’ESTÈTICA


LITERATURA El amor duele. Y no hay nada tan desgarrador y tormentoso como el primer amor, cuando se rompe, se desvanece, se evapora, dejándonos rotos por dentro y por fuera. Estas páginas surgen de lo más profundo de un corazón que está hecho pedazos, que sufre, que ahora ya solo es un alma en pena. Su dueño Pedro, se cree que es un joven muchacho y se lamenta por la pérdida de su amada, Cristina, su primer gran amor, que le ha abandonado. Él trata de volver a la normalidad, aunque le cuesta tanto hacerlo que sufre. Sabe que el olvido... no llega. ¿Podrá superar su tristeza y volver a ser feliz? Esta es la historia que conocerás a través de las palabras de Maria de los Ángeles Piedra, una escritora que presenta su nueva obra en Lleida. Conocida con el nombre artístico de Stoneherr, su obra literaria sale a la luz en forma de prosa narrada y, de esa forma, consigue por fin su sueño. La obra será distribuida en Lleida con una primera tirada de 3.000 copias y la previsión de la escritora en los próximos meses es llevarlo a Madrid, con unas 25.000 copias. Durante mucho tiempo, ha estado preparando y escribiendo esta obra, la cual explica una historia real vivida en la piel de sus personajes. La escritora ha dotado de vida a sus protagonistas, aquellos que comparten historias y vivencias del amor y del alma, de los sentimientos y emociones. Memorias de un corazón hecho pedazos, conseguirá conquistar tu corazón y descubrirás una historia inédita única. ¿Puede el amor consumir el alma de un ser humano?

Descúbrelo con el nuevo CD narrado de Stoneherr 

Para conseguir el CD contacta directamente con su autora “Memoria de un corazón hecho pedazos” una historia de Maria de los Ángeles Piedra

23


HOSTALERIA

L’

agricultura i la ramaderia ecològiques tenen avantatges indiscutibles davant de la producció convencional, no només perquè produeixen aliments d’alta qualitat que beneficien la salut dels seus consumidors, sinó perquè són grans aliats socials i mediambientals. És cert que els productes ecològics acostumen a ser un 25% més cars que els convencionals, però en l’alimentació industrial un dels objectius que més s’ha prioritzat és aconseguir el millor preu del mercat. L’alimentació ecològica va més enllà, busca millorar la qualitat del producte, la salut del consumidor i la del medi ambient. La producció ecològica és un sistema integral de gestió agrícola i ramadera, així com de producció d’aliments, que combina les millors pràctiques ambientals, un elevat nivell de biodiversitat, la preservació de recursos naturals així com també, l’aplicació de normes exigents sobre benestar animal. Els mètodes de producció ecològics tenen un paper social doble. D’una banda, aporten productes a un mercat específic que respon a la demanda de qualitat alimentària dels consumidors i, de l’altra, compleixen el paper com a béns públics que contribueixen a la protecció del medi ambient, al benestar animals i al desenvolupament rural. Qualsevol tècnica en la producció ecològica comporta la producció d’aliments d’alt valor nutricional i lliures de residus, a més d’un embolcall agroecològic, pel qual el sistema de producció es converteix en un aliat de la natura.

Així doncs, es pot dir que els diferents mètodes de producció ecològics tenen les següents característiques positives, classificades segons el sector on hi treballen: • Factors mediambientals: A través d’aquest tipus de producció, la qualitat del sòl és més bona, ja que es frena l’erosió, s’ajuda a recuperar la qualitat de l’aire i de l’aigua i no es malmet la cap d’ozó. Tots aquests aspectes, afavoreixen la biodiversitat i es consumeix menys energia. • Factors socials: Existeix més autonomia per al productor, més suport a la població rural, menys despesa pública i un comerç just. La producció ecològica proposa alternatives i canvis en la idea de mercat que afavoreixen una alimentació de qualitat per sobre de la lluita de preus amb la competència. • Factors d’ocupació: En tractar-se d’una activitat molt més agrícola i no industrial, l’agricultura ecològica requereix el treball i la presència d’agricultors i pagesos al camp. • Factors econòmics: La producció agrícola també afavoreix el comerç local i estacional, posant en contacte persones amb interessos sostenibles comuns que poden arribar a establir relacions a llarg termini. • Factors sanitaris: Amb aquest tipus de processament i producció, s’aconsegueixen productes de més qualitat, amb una concentració molt gran de nutrients, sense pesticides ni cap tipus de residus tòxics ni additius artificials. Això fa que la qualitat de vida dels seus consumidors augmenti i la seva dieta diària sigui equilibrada i saludable

Un aliment ecològic, orgànic o també anomenat aliment bio és aquell fabricat d’acord amb els estàndards particulars de la producció ecològica, en què l’ús de productes agroquímics és fortament restringit 24


, on em pots trobar? C/ Verge de Montserrat, 9 25123 TORREFARRERA (Lleida)

696 730 453

C/ Vallcalent, 59 · 25006 LLEIDA

652 381 289

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

C/ Miquel Parcerisa, 3 Bell-lloc d’Urgell 25220 (Lleida)

Com sorgeix la idea del vostre negoci? Per què va decidir endinsar-se en el món de l’hostaleria?

1

Av. Catalunya, 26 25002 LLEIDA

973 260 285

Amb 19 anys, la Noemí va començar de manera autònoma en aquesta cafeteria, que s’ha convertit en tot un somni per a ella. I és que, el món del cafè ens apassiona, fer sentir bé als clients és un art, oferint-los-hi un esmorzar i un bon cafè. Moltes vegades, els clients ens diuen que no podrien començar el dia sense el nostre cafè, i això és un orgull per a nosaltres.

615 318 852

C/ Centre, 41 · 25001 LLEIDA

973 805 638

698 384 573

973 104 257

26

Què podem trobar darrere del vostre negoci?

Darrere del nostre negoci trobaràs molta passió i molta estima per allò que fem. Som molt lluitadors, ens caracteritza el tracte proper i "d’anar per casa" que fa sentir còmode al client.

C/ Saracíbar, 2 25002 LLEIDA

C/ Calonge Gonzàlez, 1 25002 LLEIDA

2


, on em pots trobar?

3

Quines característiques et diferencien de la resta d’establiments?

Creiem que la més important és el fet de fugir dels productes industrialitzats. Ens agrada el producte artesà de tota la vida i apostem fort per això. Dins del nostre dia a dia, preparem càterings i esmorzars per a moltes empreses. Traslladem el nostre cafè, entrepà i dolç allí on ens demanen. I per últim, i més important, dir-vos que tenim una especialitat, el coc de poma. Una delícia que s’ha de gaudir si t’agrada el dolç i la cuina de tota la vida.

Av. d’Alacant, 1 25001 LLEIDA 622 822 075 alchimist1328@hotmail.com

C/ Joc de la Bola, 2 baixos · 25006 LLEIDA

973 275 031

Comença el dia de la millor manera amb

4

Què es busca en un bon cafè?

Un bon cafè ha de tenir un bon color, un aroma excel·lent i un sabor equilibrat. Existeix el mite què, el cafè quan més amarg, més bo. Per nosaltres el millor cafè és aquell que, mantenint el to amarg, té un sabor suau i agradable, en definitiva, que tot estigui ben equilibri. Al cafè el complementa la tassa, l’ambient, el moment del dia... Un bon cafè és més que tot això, és un moment de descans, un parèntesis al dia de feina, un petit plaer. I és això el que volem transmetre als clients.

5

Per què has escollit EMME CAFÈ? Quines qualitats t’aporta aquest producte?

Vam escollir EMME CAFÈ per molts motius, el principal rau en la qualitat que ofereix aquest cafè. EMME CAFÈ és més que això, és una cultura, un art i una passió. I el Micky (d’EMME CAFÈ), així ho viu i així ho transmet als altres.

C/ Vallcalent, 59 · 25006 LLEIDA

973 260 285

Vols formar part d’aquesta filosofia? Delegació Lleida:

T. 677 19 19 19 emmecafe@emmecafe.com

emmecafe.com @emme_cafe EMME Cafè @Emme_Cafe

27


Actualment, existeix una gran varietat de vi, que es pot classificar segons el color, el contingut de gas carbònic, la denominació, l’envelliment, la quantitat de sucre, el grau alcohòlic, el cupatge o els cànons. EL COLOR

Segons el color, un vi pot ser: • Blanc: De color daurat, aquest tipus de vi està elaborat per fermentació del most sense pellofa. • Blanc de blancs: És un vi tranquil o escumós realitzat exclusivament amb raïms blancs. • Rosat: Vi de color rosa o vermell clar fet a partir de la fermentació de raïms negres i només parcialment amb la seva pellofa. • Gris: Vi rosat elaborat com un vi blanc amb raïms negres. • Rosé: Tipus de vi escumós de color lleugerament rosat, obtingut després d’afegir-hi vi rosat. • Claret: Vi rosat obtingut per fermentació parcial de raïms blancs i negres. • Vi negre: Vi vermellós elaborat per fermentació del most amb la pellofa i les llavors. • Verd: Elaborat amb raïms encara una mica verds, poc madurats, i que presenta un gust àcid.

28

DENOMINACIÓ

• De taula: Vi tranquil elaborat sense processos especials. • De la terra: Vi de taula amb indicació geogràfica protegida. • Denominació d’origen: Vi amb indicació geogràfica protegida i amb una qualitat de productes del terreny i de la tradició.

ENVELLIMENT

• Vi jove o novell: Vi que té com a màxim 6 mesos d’envelliment. • De criança: Envellit com a mínim 6 mesos en ampolla i 18 mesos en bóta. • De reserva: Envellit entre 6 i 12 mesos en ampolla i entre 18 i 24 en bóta. • De gran reserva: Envellit entre 6 i 24 mesos en ampolla i entre 36 i 42 mesos en bóta.

GRAU ALCOHÒLIC

• Generós: Vi anyenc d’entre 14 i 23 °, obtingut per addició d’alcohol al most. • Dolç: Semifermentat d’entre 13 i 18 ° que s’obté per un afegiment d’alcohol al most que provoca una aturada fermentativa; en resulta un vi de gust dolç. • De licor sec: Vi de 15 °, com a mínim. • De ranci: Vi generós sec envellit amb oxidació. • Vi licorós o de licor: Vi amb un contingut de sucres superior a 50 g/l


On anem a menjar?

d’11 a 16:30 i de 19:00 al tancament Av. Prat de la Riba, 80 · LLEIDA

673 64 87 41 · 973 803 454

newmagicrock@gmail.com 29


ració, el que dibuixa una tendència significativa cap als productes frescos. El món de l’hostaleria s’ha hagut d’adaptar a les exigències dels consumidors i introduir noves tècniques de cuina i productes poc tradicionals. Els restaurants han creat una oferta gastronòmica basada en aliments purs, naturals i orgànics. Els aliments principals en les seves receptes són llavors de xía, llí, sesàm... també les begudes vegetals, el gingebre i el kéfir. Així com també, l’elaboració de smoothies verds, la hortalissa kale, snacks de verdures, bols o amanides completes, fets amb productes 100% orgànics i de proximitat, que ara mateix són els reis del mercat. A més la importància recau sobre la manera Imatges dels plats de Maite’s en com es cuinen tots aquests aliments, on el vapor i el forn són els reis de la cuina. No cal que tot sigui vegà o vegetarià, però cal

a vida sana està en creixement a tot el món, cada vegada ens preocupem més pel que mengem. La salut del nostre cos es manté sana pel que ingerim. El fet de “menjar saludable” que és així com se li denomina al concepte “healthy food”, es recolza a la idea de seguir una vida equilibrada, on l’alimentació pren el màxim protagonisme. El healthy està associat a què menjo, com ho menjo, perquè ho menjo i d’on ve el que menjo. L’alimentació saludable està basada en la simplicitat, tant en els aliments en si, com en els mètodes de prepa-

Els restaurants espanyols han rebut un augment considerable de la demanda de menjar saludable que estigui ben cuinat i que es pensin en menús equilibrats per a que no els hi falti cap nutrient essencial. Per exemple, els establiments ofereixen esmorzars amb pa integral, sucs naturals i cafès amb begudes vegetals d’ametlles o civada. Un bon inici per complir amb el propòsit de menjar més sa i cuidar la salut des de primera hora del matí

ORGANITZEM FESTES D’ANIVERSARI MENJAR CASOLÀ I PLATS VEGANS

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

615 318 852

SERVEI DE CÀTERING

Menú complet per emportar 6€

1 DE MARÇ - ESPECTACLE DE “EL PENÚLTIMO” - TRIBUT A “EL ÚLTIMO DE LA FILA”

30


On anem a menjar?

Plaça Ricard Vinyes, 10 25006 LLEIDA

873 499 387

de dilluns a diumenge, de 9:00 a 00:00

CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida)

www.restaurantlescomes.com

973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes

C/ Dr. Combelles, 9 25003 LLEIDA 973 102 523 De dilluns a dissabte de 8:00 a 1:00

31


uin és el millor cafè? El de Colòmbia? El d’Etiòpia? Normalment el millor cafè es cultiva a l’alta muntanya, el cafè d’altura, on la temperatura i les pluges son més favorables; és un cafè de major acidesa. El cafè té quatre varietats diferents, l’aràbica, la robusta, la ibèrica i l’excelsa. Les més reconegudes i distribuïdes arreu del món són les dues primeres, l’aràbica i la robusta.

• Varietat

aràbica:

Engloba gairebé un 80% de la producció mundial de cafè i procedeix del sud d’Etiòpia. La concentració de cafeïna d’aquests grans de cafè és d’un 1 a 1,5%, el que suposa un valor baix. El seu sabor és suau i agradable per al paladar i recorda a aromes silvestres i fruits secs. D’aquesta varietat existeixen diferents tipus com el cafè Moka, el Tarrazú, el Java o el Blue Mountain, entre d’altres.

• Varietat robusta: Es tracta d’un gra de cafè procedent d’un arbust molt més resistent en comparació a la varietat anterior. Per aquesta raó, és possible cultivar-lo en una major varietat de terrenys. 32

La concentració de cafeïna en el seu gra supera bastant a la del cafè Aràbica, ja que arriba a ser fins a un 2 o 3%. Aquesta característica li proporciona una sabor més fort i amarg amb una olor menys perfumada però una textura més aspra.

• Varietat libèrica: Procedeix dels voltants de Monròvia, a Libèria. Es tracta d’un gra de cafè que proporciona una sabor particularment diferent i aquesta és la raó per la qual el seu consum no està molt estès. Aquest tipus de cafè és molt apreciat i consumit als països escandinaus. • Varietat excelsa: Va ser descobert per primera vegada al Llac Chad, a l’Àfrica. Tot i que és molt similar al cafè de varietat libèrica en la mida de l’arbre i les seves fulles, la diferent rau en les seves flors, fruits i grans que són de mida més petita i d’una qualitat inferior. Actualment, Brasil és el major exportador de cafè del món, cultivant el 80% de la varietat Arábica i un 20% de la Robusta. Per la seva part, Colòmbia per exemple, només cultiva l’Aràbica i és un cafè de gust suau, d’una acidesa mitjana-alta i un cos lleuger.

Els cafès de l'Àfrica tenen un major grau d’acidesa i sabors més complexos. Etiòpia es des d’on s’expandeix la planta de cafè a tot el món, on encara se'n troba als boscos, on el fruit es desenvolupa més lentament i dona un cafè més fort i amb un gra més gran. El cafè de Kenia és cèlebre pel seu aroma, un sabor intens i una alta acidesa; el de Tanzània és menys àcid i el d’Uganda es coneix sobretot per les seves robustes. Si passem cap a Asia, el cafè del Vietnam és el que més hi destaca ja que és el segon productor mundial i el primer en quant a la producció de la varietat robustes. Altres productors que també cal anomenar dins aquest continent són Indonesia i l’Índia. Al nostre país, el cafè no és només una beguda, sinó que també és una forma de vida. En els descansos de la feina, quan quedem en algun bar, a les sobretaules... el cafè sempre ens acompanya. Després de fer una pinzellada a les diferents varietats més conegudes i esteses arreu del món, ja podeu conèixer quina és la què més us agrada i, si us bé de gust, provar totes les altres


On anem a menjar?

33


On anem a menjar?

ivim en una terra on els caragols són essencials en qualsevol menú de restaurant de cuina catalana. Són un plat que agrada molt o no agrada gens. A més, semblen fàcil de cuinar però no és així. Hi ha mil receptes i a l’hora de fer-los no sabem quina és la més adient. Avui us ensenyem a fer-los d'una de les maneres més populars i delicioses.

A l’hora de ficar-los al foc ho podem fer tant al forn com al foc de brasa.

Caragols a la brasa

Preparació:

Primerament, cal rentar-los amb aigua i/o vinagre o fins i tot bullir-los abans.

Un cop nets els col·loquem en una llauna. Sempre a poder ser que mirin

34

Ingredients:

• Caragols bovers • Oli d’Oliva Verge Extra • Sal • Pebre negre • Pebre vermell • Herbes aromàtiques (opcional)

boca amunt i els ruixem amb oli d’oliva verge extra. A continuació, hi afegim el pebre i posem la llauna a sobre el fogó per enganyar-los fins que surtin de la closca. Tot seguit els salem i els posem entre 10-12 minuts al forn ben calent fins que siguin cuits. Si disposem de brasa, col·locarem la llauna directament al foc i seguirem el mateix procés que en el forn. I finalment, fer un bon allioli


35


DECORACIÓ

Col·locar les sabates de manera ordenada i que entri tot el calçat dins de l’armari és una tasca difícil, però nosaltres us donem idees i consells per fer-ho més fàcil. Els sabaters tipus moble ofereixen un lloc per mantenir l’ordre i que el calçat estigui ben cuidat, tot i que moltes persones els guarden a les seves pròpies caixes i això no és una bona idea. Hi ha diferents models que s’adapten perfectament a l’estil de cada casa, només has de trobar el que millor s’adapti al teu gust. Us presentem cinc idees de sabaters bonics però, sobretot, funcionals.

Tradicional Ideal per a decoracions d’estil clàssic, són de fusta i consten de dos o més calaixeres. A l’obrir-les trobem el lloc per col·locar el calçat. Serveix tant per a l’habitació com per al rebedor. Si vols donar-li un toc més personal li pots canviar els tiradors.

A la vista! Ideal per a col·locar-lo al rebedor de casa. Aquest té bancades baixes amb compartiments i disposa de doble funció, ja que si col·loquem un coixí, el podem utilitzar com a seient per posar-nos i treure'ns les sabates a l’entrar i sortir de casa. L’únic a tenir en compte és la neteja, al ser compartiments oberts s’omplen de pols i s’haurà de netejar més sovint. Aquesta opció també serveix per si tens una habitació-vestidor.

Prestatgeries Un altre de semblant és el sabater tipus prestatgeria. Està composat per diferents plataformes col·locades de manera vertical i els compartiments poden ser de diferents mides, per poder col· locar tant les botes com les esportives. O fer-ho més còmode i combinar calçat amb bosses de mà o altres objectes i així crear un espai multifuncional.

Modulars

Ideal per a llocs amb poc espai, ja que 36

permet muntar-ho d e la manera que més ens convingui i visualment són diferents i originals. Per exemple, pots col·locar-ho en forma d’escala i posar-hi elements decoratius.

Amb mirall Una altra idea de sabater és el que combina la porta i un mirall i així aconseguim tenir dos en un. La seva forma acostuma a ser vertical. És perfecte per a les entrades de casa ja que permet mirar-te just abans de sortir de casa


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.


Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


a decoració zen està pensada per transmetre tranquil·litat i calma als espais de casa nostra. Relaxació, harmonia, ordre... és el que es pot aconseguir en un habitatge decorat a partir dels principis de l'estil zen. Aquest tipus de decoració oriental posa els seus objectius a crear ambients antiestrès, que millorin l'estat d'ànim dels habitants d'una casa sense la necessitat de tenir grans despeses econòmiques. Els mobles de decoració zen són simples, baixos i de línies rectes. Conviden a l’ordre i, normalment, conserven el color de la fusta natural. És important evitar mobles amb moltes corbes i detalls barrocs així com fustes de colors foscos, tot i que es poden utilitzar tons foscos en algunes peces concretes, entre altres elements decoratius més clars. Les tonalitats i colors que s’utilitzen en aquest tipus de decoració són principalment el blanc i tota la seva 41

gamma de colors neutres, com els ocres, grisos i beixos, ja que aporten amplitud i calidesa. Si es vol introduir algun altre element d’un altre color, es pot optar per petits objectes decoratius que reflecteixin alguns tons presents a la natura, com els verds o blaus. Al menjador, que sovint és la part principal i més gran de l’habitatge, és millor crear un espai ampli i senzill, així com pintar les paret de color beix, ja que és un color neutre que fa que la vista i la ment puguin descansar.

A les habitacions, el color més adient és el blanc, ja que transmet tranquil· litat i puresa. Es poden utilitzar diverses tècniques, com buscar mobles de fusta, els llençols també blancs i una il·luminació baixa i suau per augmentar la sensació d’harmonia en l’espai. Pel que fa als materials zen, són aquells que es troben en un estat natural, poc industrialitzats, com ara la fusta natural o la pedra


IMMOBILIÀRIA

Comencen les obres d’aquest projecte tan esperat! Quim Arenas, arquitecte de “M2A Arquitectura” i responsable de les obres de “La Canadenca” ens explica el projecte.

Quina va ser la idea conceptual d’aquest projecte? Es pretén aconseguir un edifici sòlid i estàtic, amb unes línies mestres rectes i inclinades, proporcionals entre elles per poder generar moviment, generar vida. Una imatge emblemàtica i diferent, estudiada des de dins cap a fora, des de la vida interior, amb espais ben definits, assolellats, ordenats i pensats per al seu ús diari, fins a les terrasses generoses que abracen els espais de dia, la zona de cuina i menjador.

ESPLÈNDIDS PISOS 4 habitacions Zona comunitaria amb jardí i piscina Alta qualitat en els acabats Ampla terrassa molt assolellada 42 42

Zona “Parc de l’Aigua” al costat del MERCADONA

Per què al Parc de l’Aigua? Per què aquest emplaçament? La ubicació del projecte és idònia, l’edifici es troba emplaçat en una orientació que permet l’entrada de llum directa en totes les seves unitats, ja sigui al matí o a la tarda. Un edifici espectador, en la seva façana oest, de la Seu Vella, amb una gran i ampla avinguda per on passa el Canal i amb espai obert en la seva façana principal. Aquesta posició, oxigena el voltant de l’edifici, ubicat en una trama urbana perfecta per al seu ús residencial amb una densitat i espais lliures i oberts, entre el barri de la Bordeta i Cappont, i a prop de tots els serveis primaris.

www.grup90.com


Quins avantatges tenen aquests pisos?

La distribució interior dels habitatges fan d’aquest edifici un producte òptim i equilibrat. La seva composició separa la zona de dia i de nit, acompanyada d’espais exteriors porxats i d’altres zones de servei, juntament amb la gran qualitat d’acabats, tant materials com d’instal·lacions, i la zona comunitària enjardinada.

A qui els recomana? Qualsevol tipologia de família, de diverses edats, ja que les característiques internes dels habitatges, zona comunitària i serveis pròxims a l’edifici ho permeten. Ideal per gent nascuda i amb arrels als barris de Cappont i La Bordeta.

Quants en queden lliures? En l’actualitat només queden 9 pisos disponibles. Per més informació, consulteu amb “Grup90”

Dissenya:

Promotor:

Comercialitza:

C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 208 611 · info@grup90.com

43


1

C/Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA Tel. 973 944 044 www.immobiliariaexem.eu immobiliaria@exem.eu

13

2

PIS GRAN PASSEIG DE RONDA

DÚPLEX C/ALBAGÉS

3 habitacions 155.000 €

2 habitacions 110.000 € BALÀFIA

CIUTAT JARDÍ

PRÍNCEP DE VIANA - CLOT CAMP D’ESPORTS

XALETS HUMBERT TORRES

RAMBLA DE FERRAN - ESTACIÓ

JOC DE LA BOLA

PIS GRAN PASSEIG DE RONDA

UNIVERSITAT

3 habitacions 85.000 €

CENTRE HISTÒRIC

12 LA MARIOLA CAPPONT

PIS AV. BARCELONA

3 habitacions 143.000 €

11

PIS AV. DE L’ESTUDI GENERAL 5 habitacions 265.000 €

10

PIS AV. DE LES GARRIGUES 3 habitacions 99.000 €

9

PIS C/GOYA

4 habitacions 155.000 €


3

4 Busquem IMMOBLES per VENDRE o LLOGAR

PIS C/CASTELLDANS

PIS C/ANSELM CLAVÉ

4 habitacions 65.000 €

immobiliaria@exem.eu

4 habitacions 110.000 €

5

Fora de LLEIDA

PARDINYES

• Xalet a Alpicat : 3 habitacions · 350.000 € 

• Xalet a Sudanell : 3 habitacions · 9 ha de fruiters 1.100.000 €

• Pis a Rosselló C/ Secla :

PIS C/MANUEL GAYA I TOMÀS 2 habitacions 125.000 €

2 habitacions · 85.000 €

• Cases adossades a Artesa de Lleida :

6

4 habitacions · 170.000 €

LA BORDETA

PIS C/CENTRE

4 habitacions 65.000 €

8

7 DESCOBREIX LES TEVES POSSIBILITATS

PIS C/COL·LEGI

3 habitacions 145.000 €

PIS C/ VENUS

2 habitacions 65.000 €

immobiliaria.exem.eu


2

1

3

COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

3 LOCALS AMB RENTABILITAT EN VENTA 35.000€

MAGATZEM CARDENAL CISNEROS 95.000€

BALÀFIA

6

CIUTAT JARDÍ

CAMP D’ESPORTS XALETS HUMBERT TORRES

C.CISNEROS LOCAL 96m2 - ALTELL 50m2 MAGATZEM 88m2 75.000€

JOC DE LA BOLA

8

UNIVERSITAT

8 5

lloguerslleida@gmail.com www.alquilercenter.com www.llarvida.com

Dedicats al lloguer gràcies a la vostra confiança

Tel. 9732223(cantonada 78 23 Pius XII, 9) C/Bisbe Messeguer, C/ Baró de •Maials, 81023 · 25005 25003 LLEIDA M 687 539 • T 973LLEIDA 049 379

10

2

6 1

3 LA MARIOLA

4

7

CENTRE HISTÒR


4

5 COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO

ALTELL CARD. LLOGUER 550€/mes VENDA 60.000€ CISNEROS

BAR EN LLOGUER PIUS XII 485€

C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

10 9

7 PARDINYES

PRÍNCEP DE VIANA - CLOT

11 PIS GASPAR DE PORTOLÀ 72m2 3 HAB 46.000€ RAMBLA DE FERRAN - ESTACIÓ

9

RIC

www.llarvida.com CAPPONT

Tel. 973 23 78 23

LA BORDETA

11

C/ Baró de Maials, 81 · 25005 LLEIDA


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4298 CAPPONT 138.000 €

Ref. 4395 ALBATARREC 169.500 €

Ref. 4300 R. FERRAN - AV. DEL SEGRE 149.500 €

Ref. 4404 RICARD VINYES 164.500 €

www.grup90.com

Gran piso de 3 habitaciones dobles, gran salón comedor con salida a balcón, cocina office con salida a galería y dos baños completos. Se vende semiamueblado.

Casa adosada con ascensor. Dos amplias habitaciones, espacioso salón, cocina, jardín y gran garaje. Despensa, trastero y salida a jardín de 70 m2 con toldo.

Vivienda de 4 habitaciones (2 dobles y 2 individuales), 2 baños, cocina office y salón comedor con salida a balcón. Suelo de parquet y carpintería interior de haya natural.

Piso de 177 m2 compuesto por 7 habitaciones (4 dobles y 3 individuales), dos baños completos, salón-comedor con salida a balcón, cocina independiente, despensa y lavandería.

Ref. 4312 CAPPONT 206.700 €

Ref. 4409 PARTIDA MALGOVERN 184.500 €

Piso 4 habitaciones (2 dobles y dos individuales), 2 baños completos, cocina equipada con salida a galería y salón comedor con salida a balcón. Exterior.

Casa con salón comedor, 3 habitaciones dobles, 1 habitación-estudio con salida al patio. Cocina independiente equipada con salida a patio. Jardín, patio con barbacoa y amplio garaje para 2 coches.

Ref. 4390 ZONA AUDITORI 171.000 €

Ref. 4417 JAUME II 309.000 €

Ático dúplex. Primera planta con gran cocina office, salón comedor con salida a balcón, habitación individual y habitación doble. En segunda planta, habitación de matrimonio en suite, baño y salida a dos terrazas de 20 m2. Parking opcional en el mismo edificio.

Dúplex. Primera planta: salón comedor con salida a balcón, aseo, habitación con salida a terraza, cocina office con despensa. Segunda planta: habitación suitte con salida a balcón, dos habitaciones individuales y un baño.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4496 CAPPONT (Residencial Ecuador) 209.500 €

Piso con 4 habitaciones (3 dobles y 1 individual), salón comedor con salida a gran balcón, cocina office con salida a galería cerrada, 2 baños. Dos aires acondicionados, carpintería interior de roble, aluminio con doble cristal y balcón con toldo automatizado.

¡PISO A ESTRENAR! Cocina independiente, salida a balcón, 3 habitaciones dobles, dos baños completos, salón comedor, 2 balcones. Zona comunitaria con gran piscina, zona ajardinada y espacio infantil. Parking opcional.

Ref. 4522 CAMI DE PICOS 190.000 €

Ref. 4515 LLÍVIA 117.500 €

Ref. 4480 RESIDENCIAL TARRADELLAS187.000 €

Ref. 4518 CAPPONT 78.500 €

Ref. 4539 CASTELLDANS 128.500 €

Ref. 4519 VILANOVA DE SEGRIÀ 154.000 €

Piso seminuevo con 4 habitaciones, dos baños, cocina independiente, amplio comedor muy luminoso, amplio cuarto para la lavandería. Se vende semiamueblado. Zona comunitaria con piscina y zona infantil. Parking y trastero opcional.

Piso en perfecto estado. 3 habitaciones, 2 baños, salón comedor de diseño con salida a balcón exterior con vistas a la zona comunitaria. Plaza de parking y trastero opcionales. Zona comunitaria privada con dos piscinas.

Torre con jardín y piscina privada. Planta baja: gran cocina office equipada, salón comedor, baño completo y sala lavadero. Planta superior con 3 habitaciones dobles y un aseo. Terreno de más de 6.000 m2

Ático dúplex en Llívia (a 10 min de Lleida) distribuido en dos plantas. Planta baja: salón comedor, cocina independiente, aseo. Planta superior: 2 habitaciones dobles, 1 individual, baño completo. 2 terrazas. Semiamueblado con ascensor. Parking opcional.

Piso con salón comedor con salida a balcón, cocina independiente con salida a galería, 4 habitaciones (2 dobles y dos sencillas), baño y aseo. Aire acondicionado. Se vende amueblado.

Casa en tres plantas. Planta baja: garaje para 2 coches y acceso a jardín. Primera planta: salón comedor con salida a terraza, cocina independiente, lavadero y aseo. Segunda planta: 2 habitaciones dobles y 1 individual, 2 baños. Tercera planta: Buhardilla con salida a 2 terrazas.

www.grup90.com

Ref. 4444 AV. BARCELONA 159.900 €


ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

S

El rey de las inversiones ¡otra vez!

i un inversor desea alcanzar una rentabilidad, no desmedida, sino muy razonable, digamos de un 5% a un 8%, solo la puede conseguir, o bien invirtiendo en mercados bursátiles de alta volatilidad y riesgo, con la probabilidad de perder gran parte de lo aportado, o incluso la totalidad, o debe refugiarse en el "tocho" o ladrillo de toda la vida. Esta no es una afirmación gratuita, sino una realidad bien fundamentada, basada en los crecimientos estables y alcistas que está experimentando el sector inmobiliario, sin prácticamente ninguna excepción, en todo el territorio nacional. Cuatro factores principalmente han contribuido a ello:

1.- La mejoría de la economía en general, que ya se percibe a nivel

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

TRUCA’NS!

667 560 225 50

del ciudadano común, por un mayor aumento en el gasto de consumo y un menor ahorro. 2.- El alza de los precios de propio mercado inmobiliario, que acumula varios trimestres de subidas constantes. 3.- Las facilidades de las entidades financieras para la concesión de hipotecas a intereses atrayentes y con condiciones muy favorables. 4.- Los escasos intereses, hasta nulos incluso, que ofrecen los bancos e incluso el propio estado (letras, bonos, obligaciones) por nuestro dinero a plazo fijo, llegando al punto, pudiendo llegar en algunos casos de cobrarnos comisiones por trabajar con nuestros dinero. En conjunto de estos factores, unidos a esa sensación que ya todos percibimos en la calle de "que todo va bien", están confluyendo para que los pisos y locales comiencen a ser, de nuevo, objeto de nuestra devoción. Dicho esto, la pregunta pertinente es ¿Que hago, compro un piso o un local, donde conseguiré mayor rentabilidad? Lo cierto es que en Lleida, sobre todo la capital, la demanda de pisos de arrendamiento es muy alta y algunas inmobiliarias ya cuelgan el cartel de "necesitamos pisos en alquiler". Por eso si desea hacer una pequeña inversión digamos entre 50 a 100.000 euros, en la compra de un piso, podrá obtener alquilándolo una rentabilidad incluso superior al 7%. Y si desea hacer una inversión mayor, puede pensar en adquirir un local en buena zona, que una vez arrendado le devengue unos pingües beneficios con rentabilidades superiores al 8%. Pero no se engañe, no es oro todo lo que reluce. Para obtener beneficios hay que saber qué comprar, a qué precio y gestionar posteriormente bien los recursos, controlando los gastos y vigilando de cerca los beneficios

Si se va a introducir en el mundo de las inversiones inmobiliarias déjese asesorar por un agente profesional (API) que le guiará, de acuerdo a su posibilidades, para que realice una buena compra y obtenga una excelente rentabilidad


GUIA DE SERVEIS

L

es dades de la Seguretat Social han demostrat que la confiança amb el sector de la neteja ha crescut satisfactòriament. I és que s’han generat més d’un miler de llocs nous de treball en el sector. Cada vegada més, les empreses, bars, comunitats, pisos, oficines, magatzems...confien en una empresa externa per a la higiene dels seus espais. Les empreses compten amb un equip de professionals per dur a terme tot tipus de neteja, a més s’adapten als horaris de les empreses i persones, per tal de complir satisfactòriament amb les tasques. Aquestes empreses són series i reuneixen tots els requisits legals per acreditar favorablement una relació laboral en residències, empreses i particulars. Actualment, compaginar la feina, els fills i les feines de la llar moltes vegades es fa una mica costa amunt. Gràcies a empreses fidels i compromeses amb la seva feina ens faciliten aquestes tasques i ens permeten confiar-hi. Són moltes les famílies que tenen contractat el servei de neteja a casa seva. Tanmateix, realitzen tasques puntuals, com ara en celebracions d’aniversaris, comiats, festes nadalenques..., moment en què podem optar per contractar aquests serveis en hores concretes, ja que permet despreocupar-te del tema de la neteja i gaudir més de l’esdeveniment. Aquestes empreses acostumen a utilitzar productes professionals i de qualitat per aconseguir el millor resultat, a més compten amb la maquinària necessària per fer front a tot tipus de neteges. Ofereixen la possibilitat de contractar serveis addicionals, com polir el terra, abrillantar-lo, tractaments especials... que només es poden dur a terme amb la utilització de maquinària industrial professional. Confiar amb una empresa de neteja és la millor solució

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

51


Davant de les canonades de coure i plàstic, és interessant conèixer les característiques i la instal·lació de les canonades multicapes, així com els seus avantatges, ja que podrien esdevenir la solució perfecta per a la teva llar. El tub que conforma la canonada multicapa és de polietilè d’alumini. Es tracta d’un tub de construcció híbrida que uneix metall i termoplàstic i que es compon de dues capes de polietilè i una d’alumini, entre les quals hi ha dues capes intermèdies adhesives per cohesionar el conjunt de les tres capes.

Avantatges de les canonades multicapes: • Es poden utilitzar per al subministrament d’aigua freda i calenta a les instal·lacions de calefacció, fontaneria i sòl radiant. És resistent a temperatures de 95 °C de forma contínua i pujades puntuals de fins a 110 °C. • La instal·lació és més econòmica, senzilla i còmoda que les de plàstic o coure. El material és més fàcil de tractar, ja que en fred té millor curvatura i manté la forma donada.

T

OBERTDE L’ANY

S DIES OTS EL

• És més lleuger i té una durada més llarga. La vida útil de la canonada multicapa arriba als 50 anys, sempre en funció de l’ús, el manteniment i el tipus de treball. • Les canonades multicapes superen el problema de dilatació longitudinal que tenen les canonades de plàstic. • Es recomanen per a instal·lacions visibles. Gràcies a la capa d’alumini que tenen, es mantenen sempre rectes, encara que hi circuli aigua a altes temperatures. Gràcies a la resistència que tenen, necessiten menys grapes o suports de fixació. D’aquesta forma, la instal·lació queda més neta i atractiva a la vista. • Són més dures i resistents, perquè en les obres els tubs resisteixen sota fonaments, morters, escaioles..., pràcticament cap material d’obra les fa malbé. • Idònies per a les instal·lacions de calefacció. La capa d’alumini que tenen actua com una barrera contra l’oxigen i contribueix a retardar l’oxidació dels elements metàl·lics. Encara que coneguis les característiques i la instal·lació de canonades multicapa, per triar els millors materials per a les teves obres, reformes o nou habitatge, el més recomanable és tenir molt en compte l’opinió i l’experiència dels professionals que contractis per dur a terme el treball. En el cas que tu mateix facis l’obra, compta amb el consell expert que trobaràs allà on compris el material necessari. Podràs consultar dubtes puntuals i preguntar a propòsit de característiques concretes del teu cas. La importància d’unes canonades de qualitat i adequades és molt important en qualsevol habitatge. Les fuites, pèrdues i accidents que hi estan relacionats són més comuns del que seria desitjable i, en aquests casos, l’assegurança de la llar és sempre la sortida i la resposta amb més garanties i protecció, tant per a les teves canonades com per a tot el teu habitatge

Les canonades multicapes són • manipulables • lleugeres • econòmiques • resistents • pràctiques • segures • duraderes

52


Les

plagues d’hivern l nostre voltant sempre han viscut una gran diversitat d’éssers vius: formigues, aranyes, mosques, escarabats, rates... N’hi ha molts que són inofensius i la seva presència no ens produeix cap mena de problema, però quan troben les condicions óptimes de temperatura i humitat i els aliments suficients, es multipliquen ràpidament fins a convertir-se en una plaga. És en aquest moment quan tots aquests insectes i éssers causen molèsties importants a casa, a les comunitats o al carrer.

Ara és un bon moment per eradicar aquells insectes que s'amaguen del fred, ja que així evitarem la seva sortida durant els mesos de primavera i tardor

Hi ha certs animals i insectes que poder suportar tant el fred com la calor i, durant els mesos d’hivern, també hi poden aparèixer plagues. És el cas dels tèrmits i les rates, els quals busquen ambients càlids i aprofiten qualsevol espai i racó de casa per entrar-hi.

Si la plaga ja hi és, cal eliminar-la sense posar en perill la salut de les persones. El més recomanable és confiar amb un bon professional

Fins ara, els productes químics com els insecticides, han estat un dels mètodes més coneguts per combatre les plagues. Encara així, la seva finalitat principal és eliminar organismes vius i, per tant, aquests productes poder ser perillosos també per a les persones. Per aquesta raó, el més recomanable és confiar amb professionals del sector per tal de combatre, i inclús prevenir, tot tipus de plagues

En els cas dels tèrmits, consumeixen fusta durant tot l’any, ja que dins les cases, sempre hi ha humitat. Per altra banda, les rates poden trobar espais d’entrada per tot arreu i són capaces de suportar el fred d’hivern amb facilitat.

53


TECNOLOGIA

LOPDGDD:

LA NOVA LLEI DE PROTECCIÓ DE DADES

t’ajuda l’empresa HST fa més de 18 anys que ens dediquem a assessorar a empreses en l’àmbit de la informàtica, de la seguretat i de la protecció de dades. Treballem en tot moment perquè el client d’HST tingui a les seves mans tot un ventall de recursos per millorar el seu rendiment mitjançant la tecnologia i el dotem de les eines necessàries per optimitzar els seus resultats, així com garantir la seguretat informàtica dels seus sistemes. El 6 de desembre de 2018 es va publicar al BOE la nova LOPDGDD. Es tracta de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals. En matèria de protecció de dades personals, des del passat 25 de maig, a tota la Unió Europea és obligatori el compliment del Reglament de la UE 2016/679 de 27 d’abril del 2016 (l’anomenat RGPD). La nova LOPDGDD adapta el dret espanyol al model establert pel RGPD europeu i introdueix també algunes novetats mitjançant el desenvolupament de matèries contingudes en aquest Reglament.

NOVETATS DESTACADES DE LA NOVA LOPDGDD Els canvis que introdueix la nova Llei Orgànica 3/2018 afecten la majoria d’empreses espanyoles (petites, mitjanes i grans). Les empreses han d’ assegurar-se que compleixen completament amb la nova LOPDGDD perquè sinó, podrien enfrontar-se a importants sancions per part de l’AEPD. • La nova LOPDGDD dona l’oportunitat als ciutadans d’exigir els seus drets, i facilitar els mitjans per ferho de forma més fàcil i accessible. També regula com s’ha d’informar a les persones sobre el tractament de les seves dades. En l’àmbit d’Internet, la nova LOPDGDD parla 54

d’un sistema d’informació per capes, la qual cosa permetrà al ciutadà conèixer de forma clara i senzilla els aspectes més importants del tractament. També, podran punxar en un enllaç directe per tal d’aprofundir en els detalls del tractament. • El text regula el dret a l’oblit, que ja apareixia en el RGPD però no havia estat desenvolupat. Parla del dret a l’oblit en xarxes socials i tots els serveis de la societat de la informació equivalents. No obstant això, s’exceptua la supressió quan, les dades hagin estat facilitades per tercers en l’exercici d’activitats personals o domèstiques. • Pel que fa als difunts, per primera vegada, es reconeixen el dret d’accés i, si escau, de rectificació o supressió de les seves dades per part dels seus familiars o dels hereus. La nova LOPDGDD limita l’exercici d’aquests drets si el difunt ho hagués prohibit abans de morir. • La nova LOPDGDD reforça les obligacions del sistema educatiu per garantir la formació de l’alumnat en l’ús segur i adequat d’Internet. Inclou aquesta formació en els currículums acadèmics i exigeix que el professorat rebi una adequada instrucció en aquesta matèria. Per això, en el termini d’un any, el Govern haurà de remetre un projec-

te de llei dirigit a garantir aquests drets. Les administracions educatives han de tenir el mateix termini per a la inclusió d’aquesta formació en els currículums. • Modificació de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, afegint un nou article 58 bis, en el qual es permet l’enviament de propaganda electoral per mitjans electrònics o sistemes de missatgeria. Així com també la contractació de propaganda electoral en xarxes socials o mitjans equivalents, i poder obtenir les dades personals en pàgines web o altres fonts d’accés públic, per fer activitats polítiques durant el període electoral, sense tenir la consideració d’activitat comercial.

Recordem a totes les empreses, professionals, associacions i comunitats de veïns, entre d’altres, que encara no s’hagin adaptat a la nova legislació de protecció de dades, que busquin assessorament professional per complir amb el RGPD i la nova LOPDGDD


I A L’EMPRESA, COM M’AFECTA LA NOVA LOPDGDD? En l’àmbit laboral hi ha canvis importants. La nova LOPDGDD actualitza les garanties del dret a la intimitat davant l’ús de dispositius de videovigilància i de gravació de sons en el lloc de treball. També reforça les garanties del dret a la intimitat, en relació a l’ús de dispositius digitals posats a disposició dels treballadors. Tot complementant la regulació del dret a la intimitat davant la utilització de sistemes de geolocalització, dels quals hauran de ser informats. Modifica també el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, afegint un nou article 20 bis, que recull la desconnexió laboral: especifica els usos autoritzats dels dispositius digitals en l’àmbit laboral, per preservar la intimitat dels treballadors, establint períodes en els quals aquests dispositius puguin ser usats per a fins provats. Hi ha un canvi del període màxim per mantenir en els sistemes d’informació creditícia les dades personals relatives a l’incompliment d’obligacions dineràries, financeres o de crèdit (els coneguts com fitxers de morosos). Es redueix de 6 a 5 anys i s’exigeix una quantia mínima de 50 euros per poder incorporar els deutes

a aquests sistemes. En l’anterior Llei, no existia una quantitat mínima. Les següents entitats han de nomenar obligatoriament, un delegat de protecció de dades i notificar-ho a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades: • Col·legis professionals • Centres sanitaris amb obligació de conservar històries clíniques • Centres docents de formació reglada • Prestadors de serveis de la informació • Empreses de seguretat privada • Federacions esportives que tractin dades de menors • Publicitat i prospecció comercial basada en perfils

Tenir la teva empresa al dia et facilitarà les coses, així doncs, evita les sancions. Aquestes poden arribar, en els casos més greus, des dels 10.000.000 € (o el 2% del volum de negoci anual global de l'exercici anterior) fins als 20.000.000 € (o el 4% del volum de negoci anual global de l'exercici anterior) A HST adaptem la teva empresa al RGPD i a la nova LOPDGDD, t’assessorem en l’àmbit de protecció de dades i seguretat informàtica. No ho dubtis i demana més informació:

Truca al 973 72 71 72

o envia un mail a info@hst.cat

Eva Cullerés Vallés

Consultora en Protecció de Dades

HST, amb més de 18 anys d’experiència en el sector de la informàtica i les noves tecnologies, està format per un equip de professionals amb alta qualificació tècnica, que treballem contínuament per oferir una resposta immediata, fiable i eficient. El nostre tret diferencial és la capacitat per oferir un servei global en noves tecnologies. És per això que el nostre ventall de serveis cobreix tot el que una empresa pot necessitar en el món TIC. Amb HST disposaràs a cada moment d’un interlocutar preparat per oferir-te les solucions més adients a cada necessitat, tenint en compte les particularitats de la teva organització.

Baró de Maials, 11 · 25005 LLEIDA • Tel. 973 72 71 72 • info@hst.cat • www.hst.cat 55


Samsung Galaxy J7 16 GB Negro, Libre B Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

77 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

103 € Cex tiendas venden por:

155  € Resident Evil 2 Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

38 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

42 € Cex tiendas venden por:

55  € Apple AirPods MMEF2ZM/A interno de botón Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

97 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

113 € Cex tiendas venden por:

A

rkane Studios nos trajo a finales de 2016 la segunda entrega de su exitosa IP Dishonored. A lo largo de la primera parte Corvo Attano consiguió limpiar su nombre y reconstruir su vida junto con Emily Kaldwin, su hija, la que a la postre consiguió erigirse como emperatriz. Técnicamente el juego luce bien, con unos diseños con gran carisma y donde los juegos de luces tienen un gran papel. Pero no son perfectos. Las animaciones de los guardas son simples, sus expresiones faciales son faciales son pobres al igual que los detalles de los personajes secundarios. Además encontrarás algunos bugs, que resultarán más graciosos que molestos: por ejemplo algún guarda andando y golpeándose contra una pared continuamente, mientras habla solo. Pero volviendo a los detalles buenos, los escenarios tienen un diseño espectacular y que repercuten de manera muy positiva en el desarrollo de la jugabilidad. Brilla especialmente el escenario de la Mansión mecánica, cuya estructura y mapeado puede volver loco al más cuerdo de los jugadores. Palancas dispuestas por la casa activan mecanismos que transforman el escenario y acaban siendo herramientas indispensables para avanzar por su mapeado. Aunque la Mansión Mecánica es posiblemente el culmen del diseño de niveles en este juego, el resto no desmerecen en absoluto. Por ejemplo, las misiones en Karnaka son muy complejas, disponiendo siempre de alternativas y rutas variadas. La jugabilidad está inevitablemente ligada al sigilo. Aunque puedes optar con unos enfrentamientos más directos, te verás sin darte cuenta acuclillado una y otra vez en rincones oscuros, evitando a los guardias y avanzando lentamente para no ser descubierto. Por supuesto tendrás herramientas para poder abrirte paso entre los enemigos: El arma principal será el cuchillo, pero tendrás todo un arsenal a tu disposición según avances en la trama. Ballesta, diversos virotes, pistola, granadas, trampas y como colofón, los poderes que otorga la marca del Forastero. Estas habilidades aplicadas al sigilo dan mucha riqueza y posibilidades

al gameplay: te permite teletransportarte, hipnotizar a varios enemigos, poseer otras criaturas o transformarte en un espectro oscuro. Por si esto fuera poco, todos los poderes y herramientas se podrán combinar y mejorar, ofreciendo al jugador diversos árboles de habilidades para potenciarlos. La manera de conseguir estas mejoras será compleja, pues habrá que encontrar runas destinadas a ello y algunas de ellas son realmente difíciles de conseguir. Pero una vez las tienes te permiten comprar estas mejoras vitales para la aventura. El juego dura más de la media y es muy rejugable, gracias a sus amplios mapeados con múltiples posibilidades, sus misiones secundarias y sus dos protagonistas que alteran sensiblemente la manera de jugar. En contrapartida, un aspecto que cuesta asimilar en ciertos momentos son los tiempos de carga, que me parecen un poco largos para la actual generación. Sin embargo, si estilo de juego os gusta, será un precio menor a pagar a cambio del gustazo que os dará recorrer las calles de Karnaka. Para redondear el aspecto técnico el audio es muy bueno, sobresaliendo el trabajo en el doblaje totalmente traducido al español. El resultado te permite jugar sin tener que leer subtítulos, lo que se agradece sobremanera. Sin embargo no llega a ser perfecto, pues algunas líneas de diálogos suenan al mismo tiempo a veces y en ciertos momentos se abusa de efectos de sonido, haciendo muy difícil su comprensión. A pesar de los bugs y de algunos problemas técnicos, no hemos de olvidar lo más importante en un juego: es muy divertido. Si te gustan los juegos con argumento adulto y complejo y te gusta el sigilo, el misterio y la magia, este juego te va a encantar. Si por el contrario quieres juegos directos, punteros en el nivel gráfico o solo disfrutar del multijugador olvídate de Dishonored 2. Pero mi consejo es: pruébalo, juégalo tranquilamente y piérdete en los rincones de Karnaka. El Forastero te está buscando.

Francisco Cubel Sanz 155  € Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

56 56


EDUCACIÓ

Continua a la pàgina 58 n un dia a dia totalment estructurat i amb rutines de treball molt marcades, la nostra ment necesita desconnectar, fer de les rutines actes més dispersos i amens i potenciar una mica més allò que ens agrada sense deixar de fer les nostres obligacions. Intentar crear nous hàbits i maneres de fer, tant per a la satisfacció personal com per arribar a l’èxit de les nostres activitats diàries. Tant per petits com per grans, la creativitat s’ha convertit en un d’aquests nous hàbits per aporten una mirada oberta i diferent a les nostres rutines diàries i fan que l’assoliment dels nostres èxits siguin més assequibles i d’una manera més distesa.

Si ens centrem en el procés educatiu, cada cop són més les escoles que practiquen processos d’aprenentatge creatius, innovadors i experimentals per fer de les emocions una de les vies principals per a l’adquisició dels coneixements en els infants. Els processos creatius afavoreixen en la formació de la personalitat, del caràcter i del pensament capaços de poder adapart-se en un entorn cada cop més canviant. Aquests infants doncs, podran trobar respostes a diferents situacions per si mateixos a través de les seves idees i de la seva observació. La creativitat no només és l’art o la plàstica, sinó que avui en dia aquest aspecte es pot relacionar en la majoria d’àmbits educatius que ajudaran als nens i nenes a sentir-se millor amb

allò que fan i arribant a adquirir els coneixements de forma més consolidada, autodidacta i amb una major autocrítica. Cal potenciar els talents dels alumnes i fer-los partícips en tots els processos, fent-los veure les oportunitats que tenen al compartir la seva opinió o reflexió amb els altres i interactuant amb diferents materials i/o espais.

La creativitat i exploració per un mateix, dona l’oportunitat de potenciar un esperit crític en els més petits vers allò que viuen i que comparteixen amb els companys 57


Ve de la pàgina 57

L’àmbit familiar és una peça clau en tot procés educatiu i ajuda també a la creació d’idees, al desenvolupament de l’autocrítica i a la millora en la valoració dels problemes.

Places limitades FES LA TEVA RESERVA

Renovació

35 hores

• Places limitades • Curs bonificable • Propers cursos: novembre, desembre, gener i febrer Centre acreditat per la

Direcció General de Transports i Mobilitat

Per a més informació i/o inscripcions:

C / Abat Escarré, 6 (baixos) · 25001 LLEIDA (Cappont)

690 383 208

973 208 611

info @ tecnoformacio.cat

www.tecnoformacio.cat 58

El concepte de creativitat va associat a la novetat, a alguna cosa que encara està per fer o descobrir. A l’escola, els mestres han de presentar aquest procés com una curiositat, com un enigma que els propis alumnes hagin de trobar una resposta a allò que se’ls planteja. Aquesta curiositat, desperta els sentiments d’inquietud, de voler descobrir què passarà i la motivació necessària per trobar aquella resposta que es busca. És en aquest moment, quan la creativitat els ajuda a voler endinsar-se en els coneixements que s’expliquen i a adquirir les habilitats òptimes per a poder solucionar el problema. El treball en equip i els projectes compartits són també essencials per a que els processos creatius en l’aprenentatge siguin satisfactoris. Poder valorar pensaments i reflexions alienes afavoreix a construir una ment oberta, qüestionant la realitat a través de preguntes, reflexions i reptes. Per últim, cal dir també que una altra peça clau en tot procés educatiu és l’entorn familiar, ja que l’aprenentatge fora de l’escola és una eina potentíssima en els coneixements i valors dels infants. En quant a la creativitat, la família també ajuda molt en la creació de noves idees i en potenciar la millora de l’autocrítica, la valoració dels problemes i dels reptes a superar


Els vidres

MOTOR

als automòbils

E

ls vidres del nostre automòbil formen part de la nostra seguretat en el vehicle, encara que molt poques vegades se'ls hi dona la importància que mereixen. Per parlar de la visió adequada del conductor s’ha de tenir en compte tant la visió de la part davantera com la dels costats i la del darrere. Per això, és important que les llunes dels parabrises i vidres estiguin en perfecte estat, sense cops, rallades ni esquerdes. Un vidre es pot trencar sobtadament, ja sigui per un petit cop, per un canvi de temperatura o per un impacte directe, independentment del temps que tingui aquest vidre. A més, en un moment donat ens poden arribar a immobilitzar el vehicle i no deixar-nos continuar amb el nostre recorregut. La lluna del parabrises és laminada, és a dir, es fabrica en varies lamines o “capes” per millorar la resistència i en conseqüència la durabilitat. Un impacte al parabrises pot reduir la resistència del vidre en més d’un 60%, a més de dificultar la teva visió. Hem de tenir en compte que, per la seva ubicació, el risc de rebre impactes mentre el cotxe està en funcionament és molt alt. Per tant, cal acudir ràpidament a un taller especialitzat en cristalleria. D’altra banda, els vidres dels automòbils poden tenir un lleuger tintat per a mitigar l’acció lluminosa del sol, aquest però ha de permetre una òptima visió en condicions de visibilitat reduïda ( nit, pluja...). En casos de pluja, molts vehicles, actualment incorporen un sensor de pluja, el qual activa el funcionament de les escombretes eixugaparabrises i ajusta la velocitat d’aquestes automàticament quan detecta la humitat de l’aigua, permetent una visió adequada. També ens trobem amb vidres tèrmics, aquells que incorporen un dispositiu elèctric per al seu desentelat. Generalment, aquest dispositiu va al vidre del darrere i funciona mitjançant l’acció de pas de la corrent a través d’uns filaments, aquests escalfen la lluna per evaporar la condensació de l’aigua acumulada

59


Volkswagen llança el nou T-Cross a Espanya

El nou T-Cross, últim membre en incorporar-se a la família SUV de Volkswagen, ja ha arribat al mercat espanyol. Els clients ja poden fer les seves comandes d'aquest nou model pràctic i versàtil, que culmina l'ofensiva de la marca en un segment que no deixa de créixer. El T-Cross, que surt de la fàbrica de Volkswagen a Landaben (Navarra), està disponible en tres nivells d'equipament que subratllen el seu esperit urbà i les seves altes prestacions tecnològiques. A més, la marca ofereix una edició limitada de llançament per als 300 primers clients que trien aquest nou SUV: el T-Cross First Edition, que incorpora un atractiu paquet de disseny i confort. El nou Volkswagen T-Cross està disponible amb tres acabats. La versió Edition, d'entrada a la gamma, inclou de sèrie els sistemes Lane Assist i Front Assist, a més del volant multifunció. L'acabat Advance afegeix, entre altres coses, el climatitzador Climatronic, el volant de cuir i els sensors d'aparcament davant i al darrera "Park Pilot". Finalment, l'acabat superior Sport afegeix al seu equipament de sèrie elements com els fars LED diürns i de carretera, la càmera del darrere "Rear View" i el Digital Cockpit

Volkswagen presenta la generació més tecnològica del Touareg

El nou interior presenta nombroses innovacions tècniques com el «Innovision Cockpit», de sèrie per a l'acabat R-Line, que integra el Volkswagen Digital Cockpit amb pantalla de 12 "i una pantalla tàctil TFT de 15" del sistema de navegació «Discover Premium». Les dues pantalles es fonen en una nova unitat digital d'ús, informació, comunicació i entreteniment que està sempre activa i que es controla de forma intuïtiva i es pot personalitzar al màxim. Mitjançant el «Innovision Cockpit», el conductor també adapta els sistemes d'assistència, de dinàmica de marxa i de confort als seus gustos personals i podrà utilitzar de manera intuïtiva el potencial de nous sistemes com el «Assistent de visió nocturna» i el «Assistent per creus ». Un altre dels elements que fa la conducció més segura és el Head-Up display de sèrie per al R-Line, que permet projectar la imatge directament sobre el parabrisa davanter. La tecnologia App-Connect i el sistema de navegació "Discover Pro", que compta amb una pantalla tàctil de 9,2 polzades i control gestual, s'incorporen de sèrie en el Touareg. Un altre dels elements que fa més confortable al nou Touareg són els seients amb calefacció i ventilació, que incorporen la funció de massatge amb vuit programes diferents 60

Font: www.volkswagen.es


Àger C-13

NOGUERA Camarasa

Alfarràs

Castelló de Farfanya

Algerri A-14

C-26

BALAGUER

Alguaire Roselló

SEGRIÀ Alcarràs Soses Aitona Torrebesses Seròs

C-45

Torrefarrera

MOLLERUSSA Miralcamp

LLEIDA Puiggròs LES BORGES BLANQUES

PLA D'URGELL

Castelldans El Cogul Granyena de GARRIGUES les Garrigues

Maials

Àger - Camarasa - Balaguer - Alfarràs Lleida - Alcarràs - Seròs - Maials El Cogul - Les Borges Blanques - Mollerussa

200 km 3 h.

Una ruta curta per gaudir de la natura. T'esperen tot un seguit de paisatges espectaculars, els quals et permetran viure els contrastos de les quatre comarques lleidatanes, com el Pla d’Urgell, les Garrigues, el Segrià i la Noguera. Us encantaran els canvis paisatgístics, culturals, econòmics i socials que ofereixen els diferents pobles. Cal dir que, aquesta ruta presenta trams rectes i llargs on el bon motorista gaudeix de la conducció gràcies a un entorn agradable que afavoreix la conducció. Aquesta ruta té una durada aproximada de tres hores, fent uns 200 km i es pot realitzar durant tot l'any.


Manteniment i prevenció del teu vehicle

TALLER

per aconseguir una conducció més eficient i segura

¡EL MEJOR SERVICIO AL MEJOR PRECIO! • Mecánica general de turismo y motocicletas • Personalización Revisar els nivells d’oli del motor, oli de la servodirecció, líquid refrigerant, líquid de fre i l’aigua de l’eixugaparabrises. Revisar l’estat de les escombretes de l’eixugaparabrises i comprovar els seus sortidors. Revisar correctament la pressió de l’inflat dels pneumàtics (inclosa la de recanvi).  Comprovar i posar en funcionament el sistema de calefacció fora de l’època d’ús. Verificar el retorn a repòs de la palanca d’intermitents. Revisar el funcionament dels llums de carretera, curts i boira.

• Reprogramación de centralitas • Mejora de prestaciones y consumo • Preparación de vehículos y motocicletas de competición • Tratamientos de limpieza de carrocería Cambio de aceite

Comprovar els retrovisors i el seu reglatge. Revisar visualment el desgast dels pneumàtics i possibles deformacions anormals a la banda de rodament. Revisar el funcionament de tots els dispositius de senyalització, intermitents, ordinaris, llum de fre, marxa enrere...

Filtro de aceite Revisión de 64 puntos de seguridad del vehículo

Revisar la il·luminació i el funcionament dels indicadors del quadre de llums. Comprovar la bateria i la instal·lació elèctrica. Comprovar el retorn automàtic i el bloqueig per inèrcia de tots els cinturons de seguretat. Posar en funcionament el sistema de calefacció fora de l’època d’ús. Comprovar les manetes i sistemes de portes i finestres, així com el tancament del capó. Comprovar els revestiments i verificar la inexistència de jocs excessius dels pedals d’accionament. Examinar l’existència d’eines, recanvis i triangles de presenyalització homologats.

C/ Valentí Almirall, 8 25004 LLEIDA TEL. 973 093 358 / 622 944 689 lextaller@hotmail.com

¡Tu taller LOW COST!


Ressonància Magnètica

Un diagnòstic no pot esperar.

Truca’ns i et donarem solució a la mateixa trucada. Lliurament de resultats en 24 hores. Disposem d’equips no claustrofòbics. Equips d’alta definició per a una completa gamma de proves de tot el cos. Tarifes especials per a majors de 65 anys, proves múltiples i família nombrosa.

Lleida

C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010

Mollerussa

Av. Pau, 21 Tel. 973 602 965

24 centres a tota Catalunya i Balears ALTRES TRACTAMENTS ALOMAR: · Diagnòstic precoç i tractament del càncer de pròstata. · DaVinci, la Cirurgia Robòtica mínimament invasiva. · Tractaments no invasius del tremolor essencial i Parkinson.

www.centremedicalomar.es

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº50 Febrer 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº50 Febrer 2019  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement