__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ABRIL 2018 · N.40

CLÍNICA NEXUS

Bioremodelació facial

L'ASTENIA

Un trastorn primaveral

SANT JORDI

Gaudeix de la Diada

ELS VIDRES als automòbils


EDITORIAL

A

05

l’abril s’omplen les llars de margarites, els ametllers floreixen i el calendari està replet de celebracions i esdeveniments. Comencem celebrant la mona, normalment, realitzant un àpat al camp on les postres són les protagonistes. El mes d’abril ens desperta les ganes de sortir, fer llargues passejades, visitar les terrasses i, senzillament, deixar que passi el temps envoltats dels que més estimem. Tornem a sentir els colors de la primavera i a veure com els carrers de Lleida s’omplen de vida. I és així com de mica en mica, i sense pressa, l’abril ens deixa veure la cara més afable del bon temps.

24 26

Però, aquest mes és especial, celebrem amb molta il·lusió un dels dies més emblemàtics de les terres catalanes, Sant Jordi, un dia molt marcat en el calendari on s’uneixen cultura i amor. Aquest dia es pot diferenciar de moltes maneres, però les roses i els llibres són els protagonistes. Els carrers s’omplen de paradetes, de gent i d’esdeveniments per tal de fer d’aquesta jornada, un dia per a recordar.

30 34

Des de Magazine us animem a ser molt feliços, i que tot sigui motiu de celebració. El més bonic de reunir-se amb els amics, família o companys de feina són les converses, els àpats i gaudir del bon temps rodejats de bones vibracions.

36

La primavera ens regala els primers rajos de sol a la terrassa, el vermut al migdia en qualsevol establiment i els dinars de sobretaula llarga que s’ajunten amb el sopar. Els nens gaudeixen de més estones al parc, el fred ja no s’apodera de les seves orelles i arriben els primers gelats, tan desitjats pels menuts de casa.

40 48

Catalunya és una comunitat on les fires i festes estan en ple rendiment, així que no et quedis a casa, agafa el cotxe i mou-te.

53

Magazine Lleida us convida a gaudir de tot el que us envolta però no us oblideu de llegir-vos els nostres articles mentre us preneu un capritx. És el plaer més gran de la vida.

66 70

Il·lustració per Arnau Lara

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


SALUT

agudesa visual és la característica de la visió que determina la capacitat de detectar, discriminar i reconèixer objectes sobre un fons. Amb l'edat, aquesta capacitat pot anar disminuint i afectant al nostre dia a dia. A més de l’edat, hi ha una sèrie d’hàbits i malalties, algunes relacionades amb l’envelliment, que afavoreixen l’aparició de trastorns visuals. La diabetis, per exemple, és un factor de risc que pot ocasionar retinopatia, glaucoma i cataractes. La hipertensió associada a la diabetis, augmenta encara més el risc de retinopatia diabètica. L’antecedent familiar de glaucoma també pot predisposar a patir aquest trastorn, així com el tabac, que està estretament relacionat amb la retinopatia diabètica i fins i tot amb les cataractes.

A més, una alimentació desequilibrada, especialment la rica en greixos i pobra en antioxidants, pot perjudicar la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE).

El glaucoma: És una lesió del nervi òptic produïda per l’augment de pressió que provoca una pèrdua de visió que pot derivar en ceguesa.

La degeneració macular i el glaucoma, entre altres patologies, tenen un millor pronòstic si són detectats amb temps. Per això, és aconsellable realitzar una revisió oftalmològica cada any. La presbícia: Amb l’edat, dismi-

nueix el mecanisme d’elasticitat i la capacitat de l’ull per enfocar els objectes, cosa que implica una disminució de la visió.

La cataracta: El cristal·lí de l’ull és una lent transparent, que travessa i enfoca sobre la retina produint una imatge nítida. Quan es forma la cataracta, la lent es torna més opaca, fet que comporta una falta de claredat, la llum no es pot transmetre

fàcilment a la retina i es produeix una visió enfosquida i borrosa.

La retinopatia: És una lesió progressiva de la retina de l’ull produïda en molts casos per la diabetis no controlada o per la hipertensió arterial, i que pot ocasionar pèrdua de visió.

DMAE: La màcula a la part central de la retina és el que permet veure les imatges al centre del camp de visió. La degeneració o aprimament de la màcula provoca una pèrdua de visió.

Com podem tenir cura dels ulls? • Cal revisar la vista periòdicament. Els malalts amb diabetis han de vigilar i controlar els nivells de glucosa a la sang i anar a l’oftalmòleg a fer-se una revisió anual o bianual. • Les persones amb antecedents familiars de glaucoma també han de fer-ne una revisió anual. • Convé controlar la hipertensió. • S’ha d’evitar l’excés de colesterol i de triglicèrids. • És important deixar de fumar. • Cal seguir una alimentació equilibrada 5


CLÍNICA NEXUS I BIOREMODELACIÓ FACIAL

BIOREMO DELACIÓ FACIAL La Bioremodelació facial és una tècnica que preveu i corregeix la flaccidesa facial, obtenint un rostre rejovenit i ferm. Envellir és un procés natural i inevitable, complir anys és sinònim de vida. Tot i així, veure reflectit en el físic el pas del temps, és cruel. I un dels llocs on es manifesta més fefaentment la seva cruesa, és en el rostre. Tant en dones com en homes, apareixen taques, arrugues i alteracions texturals cutànies que donen el típic aspecte envellit, als quals se sumen, per accentuar-lo, la flacciditat i el consegüent despenjament cutani. A més, paral·lelament es produeix una pèrdua de volum facial al minvar el teixit gras subcutani, muscular i ossi i, per acabar-ho d’arrodonir, el greix romanent es redistribueix i s’acumula en àrees no desitjades com les ulleres i la papada. Podríem seguir amb l’accentuació dels solcs nasogenians o les anomenades línies de marioneta.... Els tractaments per intentar pal·liar-ho han anat avançant, més enllà d’omplir arrugues o realitzar líftings quirúrgics, cap a un plantejament més enfocat a les causes que les produeixen, cercant volumitzar i reestructurar de forma natural i personalitzada. Seguint aquesta línia, us presentem avui la Bioremodelació Facial, una tècnica que millora l’envelliment facial des del punt de vista estructural, intervenint mitjançant injeccions de material d’implant biocompatible en punts claus de la cara, per així prevenir i corregir el despenjament facial i obtenir un rostre més rejovenit i ferm. 6

Gràcies a l'Àcid Hialurònic aconseguim un augment del to, hidratació i lluminositat de la zona tractada. Després d’avaluar al pacient i identificar les àrees amb major pèrdua de volum, s’injecta, amb una agulla molt fina i pràcticament indolora, determinades quantitats d’àcids hialurònics especialment dissenyats per aquest tractament, en punts estratègics facials. Gràcies a la composició del material injectat aconseguim un augment del to, hidratació i lluminositat de la zona, alhora que augmenta també la consistència i elasticitat. La, pràcticament, inexistent resposta inflamatòria i l’absència d’altres efectes secundaris posteriors, permeten la reincorporació immediata a les activitats quotidianes sense cap tipus de convalescència.


BIOREMODELACIÓ FACIAL

L’efecte es immediat, molt natural i de llarga duració. El tractament pot realitzar-se a qualsevol edat i, és especialment interesant en la vessant preventiva de l’envelliment ja que, com més aviat es tracti aquest, més retardarem la posterior aparició d’arrugues i flacciditat, de solució més complexa. Òbviament la Bioremodelació facial es compatible amb altres trac-

L'efecte és immediat, molt natural i de llarga duració. Resultats en la primera sessió. taments antienvelliment com la Biorrevitalització, el làser i sobretot la toxina botulínica, aconseguint-se amb aquesta darrera una especial potenciació de resultats quan s’utilitzen simultàniament. Generalment es realitza una sola sessió però, en determinats casos, passades unes setmanes, pot realitzar-se’n una altra per optimitzar-ne els resultats. Els productes que utilitzem són molt reticulats, amb gran poder volumitzador, però alhora modelables per poder aportar flexibilitat a la pell. A la vegada, augmenten també la hidratació e indueixen la neoformació de col·lagen i elastina amb la consegüent millora de la textura i qualitat de la pell. Estudis

Un equip professional al vostre servei cada dia

biomorfomètrics assenyalen que la milloria assolida en totes aquestes característiques de la pell equival a un rejoveniment cronològic d’entre 6 i 9 anys. En definitiva, dins de l’imparable tendència en l’àmbit medicoestètic de cercar tractaments ambulatoris d’alta eficàcia i poca o nul·la convalescència, la Bioremodelació facial s’erigeix com una de les tècniques més preeminents per prevenir i combatre l’envelliment estructural facial i, combinant-la amb altres tractaments de rejoveniment cutani, permet assolir cotes fins ara només reservades a tècniques quirúrgiques, però amb el gran avantatge d’uns resultats molt més naturals. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


ILERDENT: implantologia i regeneració òssia La Clínica Dental Ilerdent de Lleida, amb el seu afany continu per posar al seu abast els darrers avenços i coneixements en salut dental, aposta pel PRGF (Plasma Ric en Factors de Creixement), com a tècnica de regeneració òssia i de teixits. Fa anys que Ilerdent utilitza aquest procediment en els seus tractaments dentals i els resultats obtinguts són d’allò més satistactoris. Així, el Dr. Miquel Gensana ens explica com "amb aquest procediment estem aconseguint regenerar l'os de la mandíbula després d'extreure peces dentals o en cas de defectes o pèrdues de massa òssia de manera que si hem de col·locar implants, aquests queden molt més integrats i consolidats". I és que la Clínica Dental Ilerdent aconsegueix molts bons resultats amb aquesta tècnica que es basa en l'ús de les pròpies proteïnes del pacient per dur a terme o accelerar el procés de reparació ja que, com assenyala Gensana "el PRGF possibilita també la cicatrització de les ferides en menys temps o la regeneració de zones després d'extirpar un quist, alhora que disminueix les inflamacions i redueix el risc de complicacions". La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a ilerdent @ ilerdent.com

foto © Alexandra Balaguer

• En què consisteix el PRGF?

Quan ens fem una ferida, el nostre cos allibera un conjunt de proteïnes (senyals cel·lulars) per estimular el procés de reparació d'aquesta ferida, es tracta, doncs, d'aprofitar aquest mecanisme natural del cos humà; Gensana ens explica que "el PRGF consisteix a extreure una petita quantitat de sang del pacient de la qual s'aïllen les proteïnes responsables de la cicatrització i de la regeneració de teixits per poder-les aplicar sobre la zona que hem de tractar sempre segons unes dosis terapèutiques, així optimitzem el procés de curació i l'accelerem de forma natural".

• Avantatges del PRGF

Són molts els pacients tractats amb aquesta tècnica en diferents camps de la medicina

Implants zigomàtics

amb resultats satisfactoris. Hem de tenir en compte que parlem d'un procediment que fa ús de l'autofarmàcia de l'organisme perquè són les proteïnes del propi pacient les encarregades de la regeneració. Així doncs, "aquest tractament pot aplicar-se a la majoria de pacients i és especialment beneficiós en cas de persones diabètiques o fumadores, que sempre tenen més problemes per cicatritzar", diu Gensana. "L'Odontologia és un camp de la medicina en evolució que està experimentat avenços molt importants; a Ilerdent estem en innovació continua per poder oferir als nostres pacients les tècniques i tecnologies d'avantguarda com és el PRGF i el TAC que ens permet fer diagnòstics de manera més fiable i còmoda", conclou Gensana

La millor solució quan la regeneració A Ilerdent –clínica dental de referencia a Lleida–, tal com marca la normativa, òssia no és possible Quan la regeneració òssia no és possible, Ilerdent recomana els implants dentals zigomàtics que tenen aquest nom perquè van fixats a l’os cigoma (al maxil·lar). Els implants zigomàtics són una solució ideal i, a més, són tan resistents que multipliquen per deu la un un implant maxil·lar.

˝ La implantologia zigomàtica permet, en una única cirurgia, treure les peces malaltes, implantar els zigomàtics i carregar les peces noves ˝

aquest procediment implantològic es duu a terme per un cirurgià maxil·lofacial, –a quiròfan equipat amb els darrers aparells i avenços tecnològics– i un anestesista –responsable de la sedació conscient del pacient. A més, els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, fet que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori que donaran pas a la col·locació de la pròtesi definitiva.

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, · 25002 LLEIDA · Tel. ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) ·2)25002 LLEIDA · Tel. 973973 28 28 11 11 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, 9 a 20h • dissabte, 9 a 14h HORARI: de dilluns a divendres, de 9de a 20h • dissabte, de 9de a 14h


SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT Tractament a domicili

L

a palabra “logopedia” está compuesta por dos términos de origen griego: “logos”, que significa palabra, verbo, habla, lenguaje o discurso, y “paideia” que significa “educación de los niños”. Luego, si unimos ambos términos obtendríamos algo así como “educación del lenguaje en los niños”. Esto es así porque en sus inicios la logopedia surgió con el fin de atender aquellos trastornos relacionados con la comunicación de los más pequeños. Actualmente el tratamiento de la logopedia se ha extendido a adultos, y su campo de actuación es amplísimo.

REHABILITACIÓN DEL LENGUAJE COMPRENSIVO-EXPRESIVO EN ACCIDENTE CEREBRAL • Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius

•  Tractament i estudi de la fibromiàlgia

• Punció seca

• Fisioteràpia esportiva

• Osteopatia

• Precondicionament hipòxic

• Drenatge limfàtic

• Recuperació i rendiment esportiu

• Acupuntura i auriculoteràpia

• Massatges

• Reflexologia podal

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

Afasia Es un trastorno causado por lesiones en las partes

del cerebro que controlan el lenguaje. Puede dificultar la lectura, la escritura y expresar lo que se desea decir. Algunas de las causas pueden ser derrames cerebrales, tumores cerebrales, infecciones, lesiones y demencia. El tipo de problema que tenga y la gravedad dependerán de la parte del cerebro que sufrió el daño y de la magnitud del mismo.

ALTERACIONES DE LA FLUIDEZ VERBAL

Tartamudez Interrupciones en la fluidez del habla de

las personas, que se acompañan de tensión muscular, miedo y estrés, y que son la expresión visible de la interacción de determinados factores biológicos, psicológicos y sociales. Estas características biológicas, que se evidencian en una forma particular de expresión verbal, son condicionadas e incrementadas por el entorno a través de las evaluaciones negativas que se hacen de la manera en la que se expresa verbalmente, tanto por parte del interlocutor como del propio hablante.

ALTERACIONES RELACIONADAS CON LA VOZ

Disfonías

(nódulos, pólipos, edema de Reinke, parálisis cordal…) La disfonía es la alteración de una o más de las car-

acterísticas acústicas de la voz, que son el timbre, la intensidad y la altura tonal. Esta alteración puede ser percibida por el paciente o por el entorno. La afonía es la alteración máxima de la disfonía, es la pérdida total de la voz. La disfonía puede ser

temporal o permanente, y es causada por una alteración de


los mecanismos de adaptación y coordinación de las diferentes estructuras que intervienen en la producción de la voz. Es más frecuente en las mujeres que en los hombres, y se relaciona con el esfuerzo o abuso vocal. Los profesionales de la voz son los que lo hacen más precozmente, siendo los profesores escolares el grupo más afectado.

TERAPIA OROFACIAL Y MIOFUNCIONAL La terapia orofacial y miofuncional tiene como objetivo prevenir, evaluar, diagnosticar, educar y rehabilitar el desequilibrio presente en el sistema orofacial desde el nacimiento hasta la vejez, y cuya etiología puede ser muy diversa (anatómica, funcional, neurológica, etc.). Los sujetos candidatos a este tipo de terapia son: pacientes ortodóncicos, malos hábitos, problemas neurológicos y neuromusculares congénitos, problemas neurológicos adquiridos, cirugía maxilofacial, disfagias, etc. En terapia orofacial y miofuncional es importante tener en cuenta el principio de Claude Bernard, según el cual “la función crea al órgano y el órgano proporciona la función” (Peralta, 2001). Esto significa que si el órgano está afectado, a la larga no podrá desarrollar eficazmente su función, por lo que esta quedará alterada. De la misma manera, si la función está afectada acabará alterando el órgano.

TRATAMIENTO DEL LENGUAJE EN CASOS DE DEMENCIA SENIL Y ALZHEIMER

En la demencia senil

Uno de los síntomas principales son los problemas del lenguaje, donde aparece la incapacidad de comunicación, de comprensión lectora, imposibilidad del uso de la escritura, incapacidad de mantener una línea lógica en el pensamiento, incapacidad para expresar lo que se piensa, repeticiones, balbuceos, uso de palabrotas…

En el Alzheimer

Las alteraciones del lenguaje se consideran una de las manifestaciones más habituales. Los trastornos del lenguaje acostumbran a aparecer después de la afectación de la memoria y poseen un patrón de afectación característico, de forma que ya en fases tempranas de la EA pueden aparecer dificultades de lenguaje incluso antes de evidenciarse ninguna de las manifestaciones clínicas que caracterizan el inicio del deterioro más evidente. Recientemente, en la literatura científica ha aumentado la atención hacia los trastornos del lenguaje en la EA, no sólo porque pueden ser útiles en el diagnóstico, sino también porque su presencia puede distinguir subgrupos de pacientes con inicio precoz de demencia, los cuales pueden beneficiarse de una intervención en programas de tratamiento temprano de logopedia, psicoestimulación, etc.

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com 11


PSICOLOGIA Míriam, Anna y Núria nos abren las puertas para explicarnos sus objetivos para este año como sus motivaciones y su forma de trabajar. Conocemos de primera mano a Talents Psicologia, un centro con gran iniciativa empresarial a la ciudad de Lleida

MGZ: ¿Qué y quién nos encontramos detrás de TALENTS PSICOLOGIA? TALENTS PSICOLOGIA: Un equipo de profesionales de la psicología y psicopedagogía que pretende dar una respuesta a las demandas de sus pacientes.

MGZ: Si tengo un problema, ¿qué servicios ofrecéis a TALENTS PSICOLOGIA para solucionarlo? TP: En primer lugar, la palabra problema no es la que más nos gusta utilizar, antes hablaríamos de dificultades, aunque también tenemos motivos de demanda asociados a procesos de aprendizaje y crecimiento personal, así como gestión de las emociones o habilidades comunicativas que no tiene por qué ser propiamente un problema. Aun así, dando respuesta a vuestra pregunta, TALENTS PSICOLOGIA ofrece servicios de psicología y psicopedagogía que

El nombre de nuestro centro surgió a partir de la siguiente frase: Talento es saber sacar provecho de aquello que está por construir. Este es, des del principio, nuestro lema. 12

responden a dificultades de aprendizaje, trastornos de conducta, conflictos en las relaciones familiares y/o de pareja, así como orientación académica y laboral. También cuenta con una ESCUELA DE PADRES PROPIA, un espacio para que las familias puedan exponer sus dudas en charlas y talleres, expresar sus dificultades y miedos sin ser criticados ni juzgados. Además, este espacio también da la oportunidad de mejorar y potenciar las habilidades como padres y optimizar sus capacidades a la vez que descubren otras nuevas, y ayudar a otras familias a que lo hagan. De hecho, se trata de proporcionar un espacio de apoyo y aprendizaje mutuo y recíproco. “Al fin y al cabo, todos queremos ser felices, y para ellos debemos ser padres adecuados. El fracaso familiar incrementa la infelicidad en la persona independientemente del rol familiar.” – Carmen Herrera de Bel –

MGZ: ¿Qué os hizo escoger vuestra profesión? MIRIAM: Lo he dicho desde que era adolescente. Primero porque lo decía mi prima y posteriormente hice una asignatura de empresa en una escuela de educación especial en Lleida y, hablando con una logopeda me dijo: “Tienes que escoger una profesión que cuando te despiertes por la mañana tengas ganas de ir a trabajar más que quedarte en casa. Hacer aquello que te haga sentir feliz y realizada”. A partir de aquí, fui madurando la idea y me pregunté qué profesión me haría feliz. También mi fe cristiana me llevó a tener en mis oraciones una decisión tan importante com ésta. Se abrieron las puertas y entendí que esta profesión estaba en los planes de Dios para mí. Con el tiempo me he encontrado con distintas situaciones y anécdotas que me lo han confirmado, el

equipo que hemos formado con Núria y Anna es el más claro de los ejemplos. NÚRIA: La psicología siempre era una profesión que tenía en mente, pero no era mi primera opción. Cuando acabé bachillerato empecé a estudiar geología, pero, en el segundo año, en la residencia de estudiantes, había una chica que estudiaba psicología y me di cuenta que estaba leyendo más sus apuntes que los míos. Allí descubrí que la psicología me apasionaba y lo quise convertir en una parte importante de mi vida. ANNA: La vida me ha llevado delante de mi sueño laboral. Las decisiones que tomas en la vida te hacen ser lo que eres y yo soy psicopedagoga, un trabajo que me llena, me motiva y desde que entré en el primer centro, donde sigo trabajando, me ha abierto un mundo de posibilidades que me hacen querer cada caso, cada acción y cada intervención.

MGZ: ¿Qué consideráis que es lo mejor de vuestro trabajo? MIRIAM: Dar la oportunidad a nuestros pacientes de poder expresarse, reflexionar y acompañarlos en un proceso de mejora o cambio. De hecho, la idea de dar este nombre a nuestro centro surgió de la siguiente frase: “Talento es saber sacar provecho de aquello que está por construir”, la cual se ha convertido, desde el principio, en nuestro lema. Y de aquí, hemos creado un acróstico que lo resume: Tienes? Aprovéchalos Lánzate Emprende Nómbrate Transforma Supera


NÚRIA: La sonrisa de cada persona que atendemos cuando ve que avanza y va consiguiendo los pequeños progresos que se propone. ANNA: Mostrar a cada usuario todas aquellas capacidades que tiene para poder conseguir una meta. Optimizar las capacidades y destrezas de cada persona para así manejar y reducir con éxito sus dificultades.

MGZ: Después de estudiar psicología, ¿cuál es el sector de esta especialidad que más os gusta tratar? TP: Nos es indiferente. Nos gusta centrarnos en aquello que demanda la persona que solicita nuestra ayuda. Creemos que, a partir de aquí, se puede empezar un buen acompañamiento. Este servicio lo ofrecemos personalizado, ajustado a las dificultades y necesidades de la persona teniendo en cuenta también sus habilidades, fortalezas y oportunidades. Utilizamos una gran diversidad de materiales que nos permiten dinamizar las sesiones y somos flexibles en cuanto los espacios de trabajo. Si se tercia y firmando un consentimiento previo, salimos a la calle o espacios públicos que nos permiten dar respuesta a objetivos concretos de forma más amplia. Por tanto, intentamos que nuestra intervención se adapte a la persona y no al revés. De esta manera, utilizamos los diferentes marcos teóricos de la psicología y psicopedagogía de forma ecléctica según cada caso.

MGZ: Recientemente, os habéis cambiado de localización y ahora os encontráis en Príncep de Viana. ¿Cuál es el motivo del cambio y las ventajas que tenéis? TP: Estamos en una calle más céntrica, llegan las líneas de autobús a las calles más cercanas y en nuestras dependencias, tenemos más espacio para poder desarrollar nuestras actividades.

MGZ: En otros artículos que habéis publicado en nuestra revista, hablabais mucho de la psicología familiar y cómo actuar como padres.

@talents.psicologia

¿Seguís tratando casos de familia y/o niños? TP: Sin duda. Los temas de pareja y familia, incluyendo a los más pequeños de la casa, son los mayores motivos de demanda y lo han sido desde el principio.

MGZ: TALENS PSICOLOGIA es un centro de psicología y psicopedagogía con un recorrido de 5 años en Lleida. ¿Qué consejos les daríais a los estudiantes que empiezan ahora el grado de psicología? TP: Una de nuestras máximas es que antes de ser profesionales somos personas. Por lo tanto, creemos que, aunque tengamos limitaciones y algunos defectos, es muy necesario conocernos a nosotros mismos y saber hasta dónde podemos llegar. Por eso es conveniente hacer siempre, desde el principio, un proceso de introspección y aprender a gestionar nuestras emociones. Es muy oportuno, a la vez, conocer bien a las personas con las qué trabajamos, sus destrezas y dificultades. En definitiva, saber que tareas delegar a cada miembro del equipo. Ésto ayuda mucho a materializar con éxitos los resultados deseados.

MGZ: ¿Cuáles son los principales signos de alerta para acudir al psicólogo? TP: En función del punto de desarrollo evolutivo en que se encuentra una persona, podemos responder a esta pregunta de forma diferente. Por ejemplo, si se trata de bebés, cuando se detectan anomalías o retrasos por ejemplo en el habla, bipedestación, poca interacción con el entorno, alta irritabilidad... Por el contrario, en el caso de los niños, generalmente presentan falta de control emocional, irritabilidad o dificultades de aprendizaje que, a menudo, pueden presentarse de manera conjunta.

En la etapa adulta se amplía el abanico de signos y resulta difícil contestar a la pregunta con pocas palabras. Aun así, podríamos mencionar algunos ejemplos como la dificultad en la regulación emocional, conflictos graves de pareja y altos niveles de estrés mantenido en el tiempo. En la tercera edad, más allá de los signos de demencia, las personas pueden presentar complicaciones para elaborar los procesos de duelo y evitar la demanda de ayuda a otra persona. Así mismo, el deterioro físico, sensorial y/o cognitivo hace que resulte más difícil relacionarse con otras personas como lo han hecho hasta entonces y eso supone, a menudo, un gran obstáculo para gestionar sus emociones y, frecuentemente, les provoca un sentimiento de tristeza por deterioro evolutivo.

MGZ: Retomando vuestras publicaciones en la revista, ¿cuáles son los nuevos temas que nos ofreceréis? TP: El miedo, abordado desde diferentes situaciones que lo generan. Éste es el tema que hemos escogido para el ya estrenado 2018.

Ofrecemos un servicio personalizado, ajustado a las dificultades y necesidades de la persona considerando también sus habilidades, fortalezas y oportunidades.

Además, puede haber más situaciones como el mutismo, la enuresis, la encopresi, tics nerviosos, regresiones… Los adolescentes, frecuentemente, presentan desmotivación, fracaso escolar, oposición y/o desafíos de forma agresiva, aislamiento extremo, entre otros.

Míriam Simarro López - Psicòloga (col. 21.070) Anna Martínez Morell - Psicopedagoga (col. 1.463) Núria Manau Salvia - Psicòloga (col. 20.487)

Tel. 663 452 224 Tel. 973 236 821


CLÍNICA NEXUS I EXPERIÈNCIA NEXUS

EXPERIÈNCIA NEXUS Les opinions i satisfacció dels nostres Nexusfriends, són de gran valor per nosaltres, ens encoratgen a continuar treballant dia rere dia cercant l’excel·lència. Persones que han viscut l’experiència Nexus i, després de veure els resultats i, descobrir com els hem ajudat a aconseguir els seus objectius - sota estrictes protocols i rigor mèdic - han desitjat compartir-ho amb tots nosaltres. Des d’aquí volem agrair-los-hi la seva aportació.

Josep Ramon Perera: “Un punt extra de vitalitat amb l’Ozó” En Josep Ramon és un pacient que acaba d’entrar als 40 i des dels 30 anys cuida amb gran mesura del seu aspecte físic. Practica esport, du una dieta equilibrada i cuida la seva pell amb cremes antiaging. En Josep Ramon ha volgut incorporar en les seves rutines un nou tractament per començar a cuidar-se interiorment perquè el pas del temps no interrompi el dinamisme que el caracteritza.

“Només amb dues sessions he pogut sentir una gran vitalitat en el meu dia a dia, així que ho recomano a totes aquelles persones que vulguin aportar un punt extra d’energia a les seves vides”. Analitzant el seu tipus de vida i els seus propòsits, vam proposar-li sessions d’Autohemoteràpia amb Ozó Mèdic. Un tractament que consisteix a extraure una petita quantitat de sang (uns 100 ml.) mitjançant una via estèril, combinar-la amb l’ozó i, retornar-la ja ozonitzada a la vena per la mateixa via. Amb aquest tractament gaudim dels següents beneficis: antioxidant, regeneradora, germicida, aporta vitalitat, millora la capacitat física, mental i el rendiment esportiu.

Sandra Rivera: "En una sola sessió he perdut volum en la zona dels flancs i els abductors" Sandra Rivera, la fashion blogger i influencer d'àmbit nacional, més coneguda com a @sandra1mua, és una de les nostres pacients que, com moltes altres noies, degut al ritme de vida frenètic no duia una dieta equilibrada, ni practicava esport i, consegüentment va guanyar pes tot acumulant-se greix en les zones més freqüents: abdomen, flancs i abductors. Un cop complerts els 30 anys va voler buscar una solució.

14


EXPERIÈNCIA NEXUS

En el seu cas li vàrem aconsellar la Criolipòlisi Mèdica que permet la reducció del teixit adipós localitzat de forma no invasiva, segura, efectiva i permanent. Per mitjà de varis capçals de succió anatòmics i generació de fred controlat fins a -8 ºC, aconseguim cristal·litzar les cèl·lules de greix, tot produint-ne la destrucció definitiva i posteriorment l’expulsió pel propi metabolisme del cos.

Campionat Mundial Diamond Cup de Roma, així com el carnet professional de la IFBB Élite PRO per competir com a professional a nivell mundial”. Per poder estar radiant i triomfar, a Nexus li vam recomenar l’OxySystem, un mètode que combina les propietats regeneradores de la microdermoabrasió amb puntes de diamant i, els poders beneficiosos de l’oxigen. És realment sorprenent com la pell adquireix un aspecte més llis, lluminós i ple de vitalitat en tan sols una sessió.

"Porto 4 sessions i puc assegurar que els resultats són una meravella! En tan sols una sessió vaig perdre molt volum als flancs i als abductors. Gràcies a Clínica Nexus, vaig poder complir els meus objectius i he pogut sentirme millor amb mi mateixa! Ho recomano a tothom".

Karla Ferve: “Tractaments per triomfar” Després d’una gran trajectòria lluitant en la modalitat de “Bikini Fitness” i aconseguint els títols de Campiona d’Espanya i Subcampiona del Món, Karla Ferve va iniciar-se en una nova categoria: “Fitness Wellnes”, en la que es valora un físic bonic, treballat i bona actitud. Clínica Nexus va ser un dels factors clau per aconseguir el 100% d’ella mateixa i, tornar a guanyar campionats en aquesta nova modalitat:

Un equip professional al vostre servei cada dia

“Recomano Clínica Nexus a tots aquells que es volen sentir cuidats i bells tant per dins com per fora, ja que aquí trobareu tot allò que necessiteu en els àmbits de la salut, el benestar i la bellesa”.

Si vols estar al dia de l’opinió dels nostres Nexfriends, visita el nostre web www.grupnexus.com on, periòdicament publiquem nous articles de testimonis reals. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com 15


Diagnòstic precoç del càncer de pròstata Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears. Disposen de 25 centres de diagnòstic dotats amb equips tecnològics d’última generació, amb la més alta gamma de proves diagnòstiques.

En què consisteix el diagnòstic?

REVISIÓ UROLÒGICA Mitjançant una consulta exprés, es valorarà la seva història clínica, realitzant una ECO i una fluxometria a la mateix visita.

16

RESSONÀNCIA MAGNÈTICA La ressonància magnètica ha demostrat ser una tècnica no invasiva amb gran fiabilitat per detectar zones d’alta sospita turmoral.

BIÒPSIA PER FUSIÓ Mitjançant la fusió d’una imatge RM i una ecografia a temps real, es practiquen les biòpsies específiques sobre les àrees sospitoses.

DECISIÓ DEL TRACTAMENT Una vegada obtingut el diagnòstic definitiu, serà important valorar el millor tractament. Entre ells, trobem la vigilància activa, HIFU o la cirurgia robòtica.


Noves tecnologies en el diagnòstic del càncer de pròstata permeten la detecció de petites lesions neoplàstiques en casos d’alta sospita clínica. A Centre Mèdic Diagnòstic Alomar, disposen eines de detecció d’un nivell excepcional, amb un alt nivell de ressolució d’imatge en les proves per a un diagnòstic precoç i eficaç i amb l’equipament més potent del mercat de 3 Tesla. Dins dels nous centres especialitzats en RM multiparamètrica de pròstata, s’han incorporat el mètode de fusió ecogràfica. Aquesta nova tècnica per al diagnòstic del càncer de pròstata duplica la precisió diagnòstic i passa a ser del 40% al 90%. Mitjançant la fusió de la imatge RNM i l’ecografia a temps real, es practiquen biopsies específiques sobre les àrees sospitoses. Gràcies a l’elevat valor predictiu de la prova, podrem confiar en el diagnòstic per punció i evitar, en molts casos, les biopsies posteriors innecessàries (www.uroalomar.es)

La biopsia per fusió La majoria de les biopsies es realitzen a cegues i, en conseqüència, és necessari prendre entre 8 i 10 mostres de cada zona de la pròstata guiant-se únicament per l’ecografia. Al tractar-se de mostres

Centre Mèdic Diagnòstic Alomar és especialista en el diagnòstic per la imatge a través de la Ressonància Magnètica en l’àmbit de Catalunya i Balears i amb 25 centres de diagnòstic. aleatòries no dirigides específicament a la pròstata, hi ha un 25% menys de probabilitat de no detectar una pròstata amb un tumor. Gràcies a la fusió de les imatges ECORM, podem realitzar biopsies dirigides, disminuint així la quantitat de mostres necessàries adquirides, el percentatge d’infeccions i, el més important, el dubte de si s’ha aconseguit la mostra de la zona específica tumoral o no. A més, aquesta tècnica de biopsia per fusió també permet delimitar amb gran precisió la zona anatòmica de la pròstata.

La ressonància magnètica multiparamètrica • Què és la ressonància magnètica? La ressonància magnètica és una tècnica diagnòstica per imatge no invasiva que no utilitza radiacions ionitzants i és totalment innòcua. Per a realitzar-

se la prova, ha d’estirar-se sobre una llitera durant 30 – 40 minuts i, durant l’exploració, s’aplicarà un contrast endovenós que servirà per poder ressaltar estructures de la pròstata. • Tècnica d’elecció per al diagnòstic no invasiu del càncer de pròstata. El diagnòstic del càncer de pròstata està basat en xifres de PSA i biòpsies sistemàtiques convencionals que presenta series limitacions en l’eficàcia de la seva detecció i en la majoria de pacients, els deixa la incògnita de no saber si realment estan lliures de malaltia. La ressonància magnètica multiparamètrica ha demostrat ser la tècnica d’elecció per al diagnòstic inicial del càncer de pròstata ja que té la capacitat de poder valorar la pròstata en la seva totalitat. La ressonància magnètica multiparamètrica, permet millorar l’estratègia en del càncer de pròstata així com en el seu diagnòstic, estadificació, seguimente i monitorització terapèutica. La RM, permet també combinar informació morfològica i funcional al mateix temps mitjançant l’aplicació de seqüències com l’espectroscopia, la difusió i el contrast endovenós dinàmic en el mateix estudi, constituint així la RM multiparamètrica

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

17


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


rriba la temporada de florir els arbres i les flors, del canvi d’hora. Ens sentim cansats, ens manca l’energia i no hi ha manera de concentrar-se. Ha començat la primavera i el nostre cos ho ha notat, estem patint astènia. Una de les principals causes d'aquest trastorn el trobem en el canvi d’horari, el nostre cos necessita un període d’adaptació al fet de gaudir de més hores de llum solar provocant-nos més cansament. Un altre motiu seria el canvi de temperatura, un factor que provoca contrastos bruscos del nostre organisme. Tot aixó provoca també que ens costi més dormir. Un altre factor important és el canvi de la humitat, alterant les beta endorfines que tenim al cervell, responsables de marcar el nostre estat d’ànim. Fent una llista dels símptomes típics provocats per aquest trastorn trobaríem la fatiga muscular; la dificultat de concentració; la irritabilitat, la falta de gana; els trastorns del son; el mal de cap; la tristesa inexplicable; la desmotivació i fins i tot la disminució del desig sexual. Però un cop que som conscients de patir aquest trastorn no hauria de ser un motiu de gran preocupació ja que es tracta d’un trastorn temporal, lleu i transitori no d'una malaltia, pel qual no cal prendre cap medicament, ni cal anar al metge.

Les persones que pateixen algún tipus d'al·lèrgia, que prenen antihistamínics, hauran de parar compte ja que aquests tendeixen a provocar son i per tant poden tenir una sensació més gran de fatiga. Com a recomanacions, insistirem en la importància de mantenir un estil de vida saludable, dormir vuit hores, fer exercici, menjar més fruita, verdura i fruits secs. Practicar esport, ens ajudarà a alliberar endorfines (hormones de la felicitat), eliminant l'estrès, fent-nos sentir més positius. D’altra banda, podríem implementar totes aquestes recomanacions amb la ingesta d'un complement natural vitamínic com pot ser la gelea real, composta de vitamines, minerals, àcids grassos insaturats i aminoàcids que els converteixen en un excel·lent reconstituent en les carències nutricionals, porvocades per l'astènia primaveral

L'astenia és un trastorn temporal, lleu i transitori. No es tracta d'una malaltia ja que no precisa prendre cap medicament

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

Policlínic Lleida

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat

19


a pèrdua d’una dent té més conseqüències del que podem pensar en un primer moment. A més de l’evident inconvenient estètic, pot provocar problemes de salut, com la masticació incorrecta dels aliments i alteracions en l’articulació temporomandibular (la que uneix el crani amb la mandíbula) com a conseqüència de la migració que pateixen les altres peces dentals.

Tot sovint, la dent contrària, pateix una extrusió (sobresurt més del compte), exposant la seva arrel al mitjà bucal i augmentant la seva sensibilitat. Aquesta extrusió, també pot originar, en aquella dent, un trauma d’oclusió, en tenir un contacte anormal amb altres peces que produeix dolor. A més, les dents veïnes a la què hem perdut, pateixen un moviment cap a l’espai buit, que no acostuma a ser en paral·lel, sinò que es tomben

creant espais on desprès hi ha una acumulació de restes alimentàries. Com veieu, hi ha molts motius per substituir, el més aviat posible, una o més dents perdudes, per tal d’evitar diversos problemes que poden afectar a la nostra salut i comoditat. La millor solució, com sempre, us l’oferirà la vostra clínica dental de confiança La pèrdua d’una dent pot provocar un inconvenient estètic però també problemes de salut.

tic Diagnòs tal n o d perio ït u t gra

Clínica Dental Dra. Lídia Antúnez • Av. Segre, 1 1r 5a , 25007 Lleida • dentalantunez@gmail.com • www.dentalantunez.com

20


El manteniment d'una ment activa

S

ovint quan parlem d’entrenar la ment ho vinculem ràpidament a la prevenció de possibles malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer. Efectivament és un factor molt important a tenir en compte, però també cal pensar en el present; mantenir la ment desperta i activa ens ajuda a ser més ràpids a l’hora de relacionar conceptes o memoritzar millor.

Com entrenar la ment Hi ha infinitat d'exercicis mentals idonis per obligar la ment a exercitar-se, des dels jocs de taula tradicionals, com el dòmino, parxís, jocs de cartes, la resolució de sudokus, mots encreuats... fins a les actuals aplicacions en línia que ajuden a mesurar el teu progrés a base de petits jocs, entre aquestes últimes hi destacaríem les següents: •LUMOXITY, Brain Training que divideix els exercicis en cinc blocs: atenció, flexibilitat, memòria, rapidesa i resolució de problemes. Hi ha moltes aplicacions similars i la majoria estan disponibles per a les diferents plataformes mòbils existents (iPhone o iPad, mòbils amb Android, Blackberry, etc.). • Un altre exemple seria la pàgina web: Exercicis d’entrenament de la memòria, de la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Diputació de Barcelona. Els exercicis es di-

22

videixen en cinc àrees: memòria, llenguatge, atenció, càlcul i estratègia. De cada àmbit es pot escollir si fer dos, quatre o sis exercicis.

És molt important portar una alimentació equilibrada i dormir les hores que el cos necessita per a realitzar tot tipus d'activitats

• En la mateixa línia existeix també Activalament de l'Obra Social La Caixa. Pensat sobretot per a persones d’edat avançada, el programa ofereix 1.200 exercicis dividits en sis àrees cognitives (llenguatge, memòria, atenció i concentració, processament visual, processament auditiu i funcions executives). Permet que els usuaris es registrin per tal d‘ajustar l’itinerari i el rendiment en funció de cada persona. A part de mantenir la ment activa, es busca exercitar i estimular les capacitats cognitives i incrementar l’autonomia de cada persona


10 exercicis per a la ment 1.- Protegir la memòria i la salut mental, indispensable per a una bona qualitat de vida. 2.- Participar en activitats i ser actius contribueix a mantenir

una bona memòria i un benestar general.

3.- Compartir les experiències vitals i els coneixements en

Protegir la memòria i la nostra salut mental ajudarà a tenir una ment desperta i serà essencial a l'hora de memortizar i relacionar conceptes

diferents entorns afavoreix l’agilitat mental i les realitzacions socials i personals.

4.- Fer algun curset, llegir, fer manualitats, tot el que sigui adquirir coneixements és un element clau. Mai s’ha de deixar d’aprendre. 5.- Fer exercici de forma habitual i mantenir-se actiu contribueix a conservar la memòria. Un bon consell és passejar cada dia o fer petites excursions. 6.- Una bona manera de mantenir la ment activa és fer mots encreuats, sopes de lletres o jocs verbals que ens ajudaran a agilitzar la memòria. 7.- Una alimentació adequada també ens ajuda a mantenir la memòria activa. L’omega-3 (peix blau, oli d’oliva, soja…), la vitamina B (fruites i verdures de fulla verda, cereals integrals…) i els antioxidants, presents en fruites i verdures, són un aliat a l’hora de conservar la memòria. 8.- Envoltar-nos de la família i els amics resulta molt beneficiós per a la nostra salut cerebral. Socialitzar-nos és, sempre, altament profitós. 9.- Si notem que cada cop és més difícil recordar les coses,

podem adoptar diferents tècniques per a millorar-ho, com per exemple, anotar un llistats d'objectes i intentar-ho recordar.

10.- Tranquilitzar-nos i tenir confiança en nosaltres mateixos

quan no recordem alguna cosa serà útil per concentrar-nos millor; per contra, els nervis o l’estrès ens bloquejaran encara més.

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS

• experiéncia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as · Fisioterapeutas · Podólogos

• servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios • servicio las 24 horas

C / Abat Escarré, 6 baixos 25001 LLEIDA

Teléfono:

973 208 611 615 748 792 elparaisodelaterceraedad@gmail.com www.paraisoterceraedad.com 23


MODA i ESTILISME

A

quest mes ens inspirarem en l’amor que es viu durant la diada de Sant Jordi per escollir les nostres peces de vestir. Un temps en què es respira un clima primaveral i on predominen els colors purs com el blanc o la seva variant cromàtica, el nude, combinats amb els tons més romàntics i passionals com el rosa, el coral i el vermell. No obstant, això sense oblidar de fusionar els nostres “outfits” amb un dels “prints” per excel·lència d’aquesta temporada, el floral.

om

rchesa.c

www.ma

ra.com linaherre

www.caro

.com

nisbasso

www.den

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 24


C

omença una temporada nova i per tant, toca canviar de calçat. Deixem enrere les botes i els botins per posar-nos les novetats del mercat.

Un altre detall a tenir en compte és el color que es portarà, triunfaran aquelles que tenen un perfil setinat en tons vibrants.

Primerament, retorna el blanc en el calçat i aquesta vegada en forma de sandàlies i salons amb un aire retro dels anys 90. A més, s’hi afegeix una nova tendència, les sabates destalonades. Aquestes últimes, les podem trobar en totes les varietats possibles, el seu dissenyador referent és Gucci.

A més, un gran tret característic de les sandàlies d’estiu seran les sandàlies planes sense taló, però les ugly shoes segueixen essent tendència, encara que les sandàlies planes de goma seran l'epítom de la comoditat estiuenca. Al mercat en podem trobar de mil maneres i per a tots els gustos, des de les més extravertides a les més tímides.

D’altra banda, venen amb força els mules de punta i taló fi i taló descobert, aquestes són còmodes i s’adapten perfectament al dia a dia, des de planes fins a mides pròpies de stilettos i en tots els colors i matisos. Les més extremistes tenen detalls com un llaç a ser possible ben gran.

Per a les més festeres arriba la tendència de les sabates glitter o de tatxes, en tots els dissenys i colors possibles. A les que els hi agrada anar més còmodes les espardenyes segueixen essent un producte estrella del calçat estiuenc. Així com també les sabates tancades, amb sola de goma i amb un estil clàssic però còmode

at La moda en calç ra aquesta primave ve carregada de r diferents estils pe a tots els gustos

25


BELLESA

J

a comença el bon temps, i amb ell, les ganes de portar roba més fresca i lleugera. Llavors, és quan apareix el dilema de la delipació. Realment, t'has parat a pensar alguna vegada quin dels mètodes existents és el millor per a tu?

Amb Lumenis També anomenada fotorejoveniment, és una tècnica patent del grup MEDIFORM. Elimina el borrissol facial i obté un rejoveniment facial i corporatiu efectiu i indolor sense intervenció quirúrgica. Amb aquest mètode s'aconsegueix eliminar taques, vermellors, marques, petites venes i arrugues fines. Les sessions són cada quinze dies amb resultats visibles dia a dia.

Amb cera

Amb agulla elèctrica

Ja sigui freda, tèbia o calenta. Aquesta última és la més efectiva per al borrissol més fort i abundant, encara que, han de vigilar les persones que pateixen de varius o mala circulació. Amb aquest mètode el vell desapareix durant tres o quatre setmanes ja que és eliminat des d'arrel amb l'avantatge de poder-se aplicar a qualsevol part del cos.

Amb aquest mètode l'arrel del pèl és destruïda amb una agulla que s'introdueix en cada fol·licle amb la finalitat què el borrissol deixi de créixer poc a poc. Pot aplicar-se a tot el cos però es recomana per a zones molt petites ja que el fet de treballar pèl a pèl en cada sessió s'elimina una àrea molt limitada. És molt útil per aquells pèls que comencen a sortir a una edat avançada a la barbeta o el bigoti o per eliminar els que apareixen esporàdicament després d'un tractament definitiu amb fotodepilació. Com a inconvenient, hem de saber que és un sistema lent que requereix de molta precisió i es necessita anestèsia local per suportar una sessió

Maquineta amb fulla És la forma més ràpida i pràctica, però té un inconvenient. El pèl torna a sortir al dia següent amb més força. Les fulles s'adapten a totes les zones del cos femení, incorporant una banda lubricant i fils protectors. És el mètode ideal per a una urgència o per a persones amb poc borrissol, però pot produïr irritació i talls a la pell.

Maquinetes elèctriques Amb elles la depilació és ràpida, còmoda i neta. La màquina pinça el pèl i l'extrau des de l'arrel i, per tant, els resultats es mantenen durant tres o quatre setmanes. S'aconsella utilitzar-les a tot el cos, excepte la cara. Tenen molts accesoris com capçals per zones sensibles, per exfoliar la pell, d'efecte fred per evitar dolor...

Làser Es realitza directament sobre el borrissol en fase de creixement, aplicant la llum del làser cremant el fol·licle pilós. Per a un bon resultat s'ha de realitzar una sesió cada dos mesos fins a la desaparició del pèl. Es pot aplicar en tot el cos incloent les zones més sensibles. És un mètode molt ràpid, segur i eficaç en tot tipus de pell però s'ha de vigilar el moment en què es realitza, perquè la pell no pot estar bronzejada, ja que pot provocar cremades.

La fotodepilació Consisteix en aplicar un feix de llum (llum polsada intensa) a l'àrea de la pell a tractar, d'entre cinc a deu centímetres per a cremar el fol·licle del pèl. Es tracta d'un mètode definitiu amb un marge del 90% d'efectivitat. Normalment es necessiten de quatre a vuit sessions de deu minuts per a obtenir els resultats desitjats. Es recomana sobretot per a persones amb problemes d'hirsutisme, pseudofoliculitis o aparició de borrissol en zones anormals. 26

Abans d'escollir un mètode has de tenir en compte:

Quins resultats desitges? Com vols cuidar-te la pell? Quina zona vols depilar-te? Quin temps vols que duri la depilació?


L

a nostra pell és una de les parts més ignorades del nostre cos. Tot i que és la nostra principal defensa contra algunes malalties i altres problemes de salut, tendim a no cuidar-la del tot bé, i moltes vegades tampoc en som conscients. Un dels aspectes que no tenim gaire en compte és el sabó. La majoria de sabons del mercat són rics en ingredients nocius sintètics i en productes químics que poden conduir a greus problemes a la pell. Així doncs, com podem evitar aquest problema? Utilitzar sabó natural és la forma perfecta per aconseguir realment una pell sana, ja que conté només ingredients naturals que eviten qualsevol possibilitat de reaccions al·lèrgiques i altres problemes per a la pell. Els beneficis que ens proporcionen tots aquests sabons gràcies als seus ingredients naturals són diversos, i ajuden a mantenir una pell saludable, fresca i bonica. El sabó ecològic fet de coco i oli d’oliva és ric en vitamines que ajuden a les persones amb una pell sensible i amb malalties de la pell com l’acne, psoriasi, èczema i pell seca.

28

Aquest tipus de sabó, normalment fet a mà, es fabrica en petits lots i conserva una frescor permanent. Conté glicerina, un agent hidratant necessari que també es pot trobar en locions i cremes per a la pell. La majoria de sabons comercials no porten aquest ingredient i això fa que la pell es ressequi. Els olis naturals, com l’oli de jojoba, ajuden a equilibrar també la capa més superficial de la pell. Les olors dels sabons comercials, produïdes per fragàncies sintètiques, són eliminades en la fabricació del sabó natural, que conté fragàncies d’olis essencials naturals. Aquestes tenen un gran efecte d’aromateràpia relaxant per a la ment i el nostre cos. A més, aquests olis naturals posseeixen propietats antifúngiques i antibacterianes, cosa que fa que siguin bons netejadors del cos i útils especialment per a aquells cossos amb infeccions a la pell. Els sabons naturals no utilitzen colorants sintètics, que són molt perjudicials per a la pell a llarg termini. Així, el color que adopten aquest tipus de sabons s’obté de la font original. Per exemple, un sabó de color lila s’ha fet a partir d’extracte de l'espígol. Cal dir també que el sabó natural és totalment favorable al medi ambient, ja que no conté cap tipus de producte químic. La nostra pell té la capacitat d’absorbir tots els productes químics i altres partícules que poden ser una amenaça amb el temps, com els raigs de sol. La memòria de la pell és molt llarga i emmagatzema tot aquest tipus de problemes

El sabó natural, l’ecològic, afavoreix la cura de la pell i ajuda a mantenirla més fresca i suau garantint més seguretat i menys riscos de tenir problemes d’irritació o sequedat que, a la llarga, poden manifestar-se en forma de malalties greus. El procés que es du a terme per a la fabricació del sabó natural ajuda a mantenir els seus beneficis vitals, que també acabaran afavorint la nostra salut i el nostre benestar. Amb aquests beneficis, la nostra pell es veurà més cuidada, fina i suau

Els sabons naturals no utilitzen colorants sintètics, que són molt perjudicials per a la pell a llarg termini


PERRUQUERIA Estilo actual y los muchachos” homes no de moda, molts tà es a rb ba ar rt Po ament b la cara excessiv volen veure’s am r l'opció de deixar lli co es d' n ha i rasurada ls de i ha diferents esti H a. rb ba la r xe se créi afavoreixi scar el que més bu l ca és m no a, barb va personalitat. la teva cara i la te

• La perilla, recomanada en les cares ovalades, ja que afavoreix l’equilibri de les faccions però fa l’efecte contrari en les cares rodones. • Barba de tres dies, es necessari fer-li un bon manteniment, amb unes estisores o màquina d’afaitar, si no es veurà descuidada. La barba de tres dies necessita ser cuidada amb un xampú per a barba, per aconseguir mantenir la pell de forma sana. • Estil Bandholz, estil famós gràcies al popular Eric

Bandholz, el qual va deixar créixer la seva barba i va crear productes per al manteniment i cuidat de la barba. Per a persones agosarades i beneficia a casi tot tipus de cara, menys les rodones. Aquest tipus de barba necessita paciència, ja que per aconseguir la seva llargada cal esperar gairebé set mesos per donar-li la forma desitjada.

• Entre perilla i barba,un estil molt elegant que requereix de cures específiques amb les estisores per no semblar deixat, i l’àrea del coll requereix sobretot una atenció especial. • Barba completa i perfilada, si tens el borrissol gruixut i abundant, definitivament aquest és l’estil que més t’afavorirà.

Plaça Santa Maria Magdalena, 4 25006 LLEIDA Tel. 643 392 280

• Barba tipus Hipster,

cal deixar créixer la barba uns vint dies per aconseguir el volum de barba desitjada. A mesura que va creixent cal donar-li la forma correcta. Cal anar un cop per setmana a la barberia, durant el primer mes per començar a modelar-la.

29


DECORACIÓ

S

i t’acabes de comprar un pis o una casa o simplement estàs pensant en canviar el terra de la teva llar i tens dubtes en si ficar una tarima/parquet flotant o un sòl laminat, no et preocupis, te’n fem cinc cèntims de cadascun. Primer de tot, hem de tenir en compte en quin lloc de la casa vols col·locar aquest sòl i l’ús que li vols donar en aquesta determinada estància. La principal diferència rau en el material amb què estan fabricats. El sòl laminat s’aconsegueix gràcies a materials sintètics, mentre que els parquets flotants s’aconsegueixen gràcies a l’ús de la fusta.

EL SÒL LAMINAT ···················

Es caracteritza pel seu fàcil manteniment, el seu preu econòmic i la seva ràpida instal·lació. Es componen de diverses capes de resines de melamina i l’última imita, pel seu dibuix, a la fusta o fins i tot a la ceràmica o a la pedra. Els sòls laminats permeten una major adaptació als colors i a la decoració de tot tipus d’immobles gràcies a la seva varietat en tonalitats. 30

Existeixen de diferents preus i models, com ara de AC1 a AC5, sent sempre el de major nombre el més car però també el més resistent a cops, esgarrapades i al desgast. En definitiva els parquets laminats són tan acollidors com els de fusta massissa o multicapa però més econòmics i fàcils d’instal·lar ja que incorporen el sistema clic, perquè les lames encaixin entre si per pressió. Però aquest tipus de sòl no permet ser polit, si es deteriora haurà de ser substituït per un de nou.

ELS PARQUETS I/O TARIMES FLOTANTS ···························· Estan fetes de fusta natural i se composen de varies capes tenint com a base un panell de fibra d’alta densitat. En general són sòls amb una alta resistència a cops o impactes, amb un manteniment molt fàcil ja que se pot fregar tantes vegades com vulguem amb productes neutres, se poden instal·lar també sobre calefacció radiant i ens ofereixen unes garanties d’aproximadament entre 20 i 25 anys. Podem trobar el parquet de tota la vida, amb els seus clàssics parquets de tauleta de fusta

sense tractar que s’instal·laven anys enrere pegant-los amb cola a la base o clavant-los en llistons i posteriorment polint-los i envernissant-los. O la forma més moderna que són els parquets que ja venen acabats de fabrica que s’instal·len de forma flotant sense subjectar-les a la base i que tenen diferents mil·límetres de capa noble de fusta. Avui en dia existeixen les tarimes flotants especials també per a les estàncies de lavabos i cuina, on necessitem un paviment amb una fabricació especial i idoni per aquestes zones. Són els sòls vinílics que imiten a la fusta però gràcies als seus materials de fabricació són resistents a l’aigua i la humitat, per aquest motiu són ideals per als lavabos i per a les cuines A l'hora d'escollir entre les dues opcions és molt important determinar en quin espai de la casa el col·locareu, quin ús li donareu en aquest espai i de quin pressupost comptem.


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com

31


Mobles • Decoració • Menatge Electrodomèstics • Ferreteria • Jardí

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant 

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer 

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única


LEGAL

Y ahora que he vendido el piso, ¿cuánto me queda limpio?

Plusvalía e Impuestos a cargo del vendedor

P Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

34

or fin, después de tantos meses, anuncios, visitas y negociaciones ¡ya está vendido el piso! Y me han quedado unos... ¡un momento! ¿Tengo que pagar algo por haber vendido mi piso? Esta pregunta tan importante, a veces surge solo una vez que se ha vendido la propiedad, y es que algunos felices propietarios piensan que todo lo cobrado es dinero ganado. Pero atención, si usted vende un piso en el año 2018 va a tener que hacer frente a varios pagos.

Otros ayuntamientos, como el de Zaragoza o Huesca, directamente han dejado el cobro de este impuesto en suspenso, a raíz de la sentencia dictada en mayo 2017 por el Tribunal Constitucional, que anuló el cobro de este tributo cuando haya pérdida de valor. El tribunal consideró que el impuesto vulnera el principio constitucional de capacidad económica en la medida en que su cobro no depende de la existencia de un incremento real del valor del bien.

Por un lado está la plusvalía

Y por otro lado los impuestos (I.R.P.F.)

La plusvalía es el impuesto municipal sobre el incremento del valor de los terrenos de naturaleza urbana. La base imponible se calcula en función del valor catastral del bien y del tiempo transcurrido en poder de la parte vendedora. Cuando la propiedad se ha vendido por debajo de su valor de compra original, algunos ayuntamientos, previo recurso, exoneran del pago de la plusvalía.

La venta de pisos está sujeta a impuestos y debe, además, declararse en el IRPF. La pregunta surge al plantearse qué impuestos hay que pagar cuando vendemos un inmueble. Fiscalmente la venta de un inmueble tiene la consideración de una ganancia o pérdida patrimonial en la renta 2018, dependiendo de si se obtienen o no beneficios por la operación. Para que quede claro: sólo se pagarán impuestos


si ha habido ganancia. O dicho de otro modo, si se vende la una vivienda a un precio inferior al de la compra, no se pagarán impuestos de IRPF.

Cuántos impuestos pagas por vender tu propiedad. En general, las ganancias y pérdidas patrimoniales obtenidas por la transmisión de inmuebles se suman a la base imponible del ahorro cuando la vivienda haya permanecido más de un año en poder del contribuyente. Al hacerlo así tributarán, junto con el resto de inversión, en función de diferentes tramos. Por ejemplo, los tramos para la renta 2017 son los siguientes: • Ganancias hasta 6.000 euros: Tipo del 19%. • Ganancias entre 6.000 y 24.000 euros: Tipo del 21%. • Ganancias superiores a los 24.000 euros: Tipo del 24%.

Como calcular el beneficio Para determinar el resultado de la venta hay que restar el valor de la venta al valor de compra actualizado por coeficiente. En el caso del valor de compra, este se obtiene de la suma del coste de la casa más los gastos relacionados directamente con la misma, esto es: impuestos, notaría, registro y gestoría, pero no incluye los intereses pagados en concepto de hipoteca, por ejemplo.

¿Todo el mundo debe pagar impuestos por vender su casa? Pero no todas las plusvalías obtenidas por la venta de inmuebles deben declararse. Actualmente la legislación contempla una serie de supuestos en los que las ganancias se encuentran exentas de tributación.

Reinversión en vivienda habitual Si vendemos nuestra vivienda habitual y compramos otra propiedad que también será nuestro domicilio permanente, podemos estar exentos del pago de IRPF, siempre que se cumplan los siguientes requisitos. • Que la vivienda vendida sea la vivienda habitual. No una segunda residencia. • Que las ganancias se destinen a la compra de una nueva vivienda habitual. Si se destina sólo un porcentaje de las ganancias a la reinversión, el resto sí que deberá tributar tal como indica la legislación fiscal.

Excepciones: Mayores de 65 años, Dependencias Severa y Rentas Vitalicias Existe tres excepciones al pago de IRPF: • Personas mayores de 65 años. • Personas en situación de dependencia severa o de gran dependencia. • Inversión de los beneficios en una renta vitalicia. En estos tres casos los beneficios quedarían exentos de tributar En resumen,

Si se vende una propiedad y se obtiene beneficio hay que pagar la plusvalía y el IRPF, a menos que se cumplan algunos de los supuestos de exención

• Que la compra de la nueva vivienda habitual se produzca en un plazo de dos años desde la venta del piso o en su defecto dos años antes.

Consulte siempre antes de vender con un profesional debidamente cualificado, quien le informará en detalle sobre la normativa vigente en cada momento,así evitará sorpresas desagradables y podrá calcular con exactitud sus obligaciones tributarias y su beneficio neto real 35


IMMOBILIÀRIA

La Cristina

P

er què en una comunitat de veïns regni la pau, la serenitat i tot flueixi de manera correcta, cal tenir un administrador de finques professional, a poder ser, extern a la comunitat i que compleixi les condicions professionals legalment exigibles. La principal tasca d’un administrador de finques és encarregar-se de les qüestions financeres, legals i tècniques necessàries per al manteniment i la gestió econòmica de les propietats, a petició dels propietaris de finques urbanes o rústiques, o bé per decisió de la junta de propietaris.

36

Entrevista a M. José Sánchez, Gerent de MSC COMUNIDADES

L'

Andra

La

M. José

Així doncs, podem dir que els administradors han d’actuar com a mediadors, ja que una de les principals tasques i capacitats que tenen és la de vetllar per la bona relació entre propietaris i inquilins, així com entre copropietaris d’una comunitat. La seva figura representa el principal interlocutor per a resoldre conflictes i/o dubtes que es poden generar en la convivència de la comunitat, així com en assessorar tots els propietaris per tal que aquests compleixin la normativa legal, aconsellant les seves decisions, vetllant pel bon funcionament i seguint rigorosament els acords de les juntes.

L'

Eric

Segons el Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques d’Espanya, set de cada deu espanyols consideren molt important la feina que duen a terme els administradors de finques com a mediadors entre la comunitat de propietaris. I si llegint aquesta introducció, penses que tu també necessites el servei d’una empresa administradora de finques, en aquesta edició hem tingut l’oportunitat de descobrir la professionalitat i la feina ben feta de MSC Comunidades. Parlem amb la seva gerent, Mª José Sánchez, que ens explica satisfeta que aquest any compleix 10 anys com a administradora de finques.


Com es definiria MSC Comunidades? MSC Comunidades és una empresa lleidatana que es dedica a l’administració de finques per tal de vetllar pel bon funcionament de les comunitats de veïns, així també actuar com assessors legals per als seus propietaris. Quins serveis s’hi ofereixen? A MSC Comunidades treballem per al benestar dels propietaris d’una comunitat. Els serveis que oferim per aconseguir-ho són fer-nos càrrec del bon funcionament de totes les instal·lacions, de portar al dia l’economia de la comunitat quan a pagaments de factures, rebuts, quotes... i de fer complir els acords que s’han aprovat en les diferents juntes. Treballem seguint uns protocols ben organitzats amb totes les comunitats i vetllem per poder optimitzar les despeses i, sempre que sigui possible, reduir els costos oferint la mateixa qualitat i servei. A més de fa ja un temps, hem implementat els nostres serveis gràcies a l’ús de les noves tecnologies mitjançant una aplicació pels mòbils que ens permet enviar notificacions d’una manera ràpida i eficaç. Qui trobem darrere de MSC Comunidades? Qui forma el vostre equip? Darrere de MSC Comunidades hi trobareu un grup de persones eficients i molt professionals que treballen sota la màxima rigorositat per oferir una gran qualitat en els nostres serveis. Tenim a l’Andra per gestionar els rebuts, les incidències i la comptabilitat, a l’Eric per controlar la recepció telefònica, les factures i altres assumptes comptables i també estic jo, que m’encarrego de realitzar les reunions amb els propietaris amb el suport del nostre equip d’advocats, parlar amb els presidents de les comunitats quan hi ha algun problema, gestiono reclamacions i acudeixo a les juntes. A més, actualment també comptem amb l’ajuda de la Cristina, que està realitzant les seves pràctiques gràcies al conveni que tenim amb la Universitat de Lleida. Com es forma l’empresa MSC Comunidades? Sota quin objectiu? Porto 10 anys treballant com a administradora de finques i sempre m’ha agradat molt la meva feina. Durant 7 anys, vaig estar treballant en l’empresa “Grup 90” dins d’aquest sector on vaig poder adquirir molta experiència. Així doncs, després de valorar-ho molt, al 2014 vaig

decidir “fer-me meva” aquesta feina i dedicar-m’hi plenament ja com a empresària, però sempre mantenint la relació amb “Grup 90”. Quins són els millors aspectes de la teva feina? Per mi, el fet més satisfactori d’aquesta feina és quan un propietari et reconeix la feina ben feta a la seva comunitat i t’agraeix la teva atenció vers els problemes i solucions que podem oferir-li’s. Quines són les tasques habituals a realitzar en el seu dia a dia? Ens organitzem de manera que, cada dia, hem de realitzar dues feines de forma sistemàtica. La primera és realitzar un seguiment de les incidències (sol·licitar pressupostos, solucionar averies...) i la segona és dur a terme un control bancari de totes les comunitats, controlar les morositats, les devolucions i rebuts. Aquestes són les dues feines que tenim més protocol·litzades al nostre dia a dia. Després, sempre sorgeixen altres coses durant el dia que has d’anar solucionant. Quin procediment se segueix per solucionar una incidència? Quan un veí o president d’una comunitat es posa en contacte amb nosaltres, es tramita una incidència amb el problema i ja posem en marxa el procés per contactar les nostres empreses de confiança i oferir solucions. Per informar de la incidència, ens pot trucar qualsevol propietari de la comunitat però si el problema és molt greu, nosaltres igualment hem d’avisar al president per a que estigui al corrent de tot. Tenen algunes empreses externes amb qui treballen per solucionar els problemes? Nosaltres comptem amb el mateixos professionals de confiança per a cada

avaria (electricista, fontaner, tècnic d’ascensor...) ja que sabem que treballen bé i funcionen. Encara així, ens adaptem als desitjos de la comunitat i a les propostes que puguin fer-nos pel que fa a les empreses de serveis. A qui recomanaria especialment un administrador de finques? A totes les comunitats de veïns, ja siguin blocs de pisos, mancomunitats, cases adossades... Tots aquells habitatges que comparteixin una zona comuna, ja formen una comunitat i és convenient tenir un professional que s’encarregui de totes les tasques administratives i legals de la mateixa. Per a algú que vulgui dedicar-se professionalment com a administrador de finques, què recomanaria? S’ha de realitzar algun tipus d’estudi específic? Es pot accedir a la col·legiació d’administrador de finques mitjançant diverses titulacions universitàries, com per exemple ADE o Relacions Laborals, o a través de formació més específica en el sector. Això sí, el més important de tot és que, un cop obtinguda la titulació pertinent, s’ha de tramitar el número de col·legiat, que es converteix en la garantia que el professional està acreditat per poder realitzar aquesta feina

C / Abat Escarré, 6 baixos 25001 LLEIDA

M. José Sánchez, Gerent de MSC COMUNIDADES, 37 SL


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4219 AV. CATALUNYA 165.000 €

Ref. 4317 AV. GARRIGUES 174.000 €

Ref. 4213 ZONA AVE 65.000 €

Ref. 4252 LA BORDETA 125.000 €

Piso semireformado en zona estación AVE con 3 habitaciones, baño completo, cocina equipada, balcón, comedor con aire acondicionado y patio. Es muy soleado y se vende amueblado.

Ático dúplex muy acogedor con terraza de 38 m2. Diseño moderno y luminoso. Primera planta con salón comedor, cocina equipada, habitación suite y balcón. Segunda planta: baño completo, habitación doble, terraza de 38m2. Aire acondicionado. Parking y trastero.

Ref. 4249 PUIGVERD DE LLEIDA 172.000 €

Ref. 4377 DOCTORA CASTELLS 125.000 €

Piso con preciosas vistas a la Seu Vella y al Castillo de Gardeny, totalmente reformado. 2 habitaciones dobles, 1 individual, cocina de diseño, salón, balcón con galería y terraza. Aire acondicionado. Ascensor. Se vende con electrodomésticos y parte del mobiliario.

www.grup90.com

Chalet en la urbanización “ Lo Riuet” con 3 habitaciones dobles, un baño, cocina equipada y salón comedor. Parking de 80 m2 y piscina de 4x9m. Aseo exterior y barbacoa. Parcela de 1000 m2, 400 m2 de los cuales son de árboles frutales.

Ref. 4247 CAPPONT 240.000 € Ático dúplex. Primera planta de gran salón comedor con salida a gran balcón, aseo y cocina office con salida a galería. Segunda planta con 4 habitaciones, 2 grandes terrazas, dos baños completos. Parking y trastero.

Piso en Av. Garrigues, próximo al puente. 3 habitaciones, dos baños, salón comedor, balcón, cocina equipada con electrodomésticos y galería. Aire acondicionado en todas las habitaciones y con armarios empotrados. Parking y trastero opcionales.

Piso acogedor totalmente reformado compuesto por cocina office completa con despensa, 3 habitaciones, baño completo más un aseo y un luminoso salón comedor con salida a balcón. Ascensor y calefacción central.

Ref. 4298 CAPPONT 138.000 €

Gran piso con muchas posibilidades, compuesto por tres habitaciones dobles (originalmente había 4 habitaciones). Gran salón comedor con salida a balcón, cocina office con salida a galería y dos baños completos. Semiamueblado.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4112 ZONA RECTORAT 106.500 €

Ref. 4325 BALAFIA 69.000 €

Ref. 4300 CARRER COMERÇ 160.000 €

Piso en Pardinyes, compuesto por dos habitaciones dobles (una en suite), y una tercera individual, 2 baños, salón comedor con salida a balcón, gran cocina office con salida a la galería cerrada. Piso muy amplio, luminoso y acogedor. Parking y trastero opcional.

Piso en perfecto estado muy económico con 1 habitación doble, 2 individuales, baño completo, cocina con salida a galería y salón comedor. Aire acondicionado.

Ref. 4258 Casa adosada PARC DE L’AIGUA 334.000 €

Amplio piso de 4 dormitorios, baño y aseo en zona céntrica. Suelos de gres, bien conservado, cocina equipada con electrodomésticos. Calefacción individual de gas natural. Ascensor. Exterior. Plaza de parking y trastero incluidos.

En perfecto estado. Todo exterior. Dispone de 4 habitaciones (dos habitaciones dobles, dos individuales), dos baños, cocina, galería, salón comedor. Parking y trastero OPCIONAL (venta o alquiler).

Ref. 4312 CAPPONT (zona nueva) 206.700 €

Inmueble de 250 m2 con más 100 m2 de terrazas y jardín privado, gran zona comunitaria con piscina. Salón comedor, cocina office con despensa, 3 habs. dobles, 2 baños, 1 aseo, garaje para 2 coches, bodega- lavadero, buhardilla con chimenea. Preinstalación de ascensor.

Gran piso con 2 habitaciones dobles con salida a balcón, dos habitaciones individuales. Cocina con salida a galería, amplio salón comedor con salida a balcón y vistas despejadas. Parking y trastero opcionales.

Ref. 4304 CAPPONT 145.000 €

Ref. 4319 LA BORDETA 250.000 €

Piso para entrar con 3 habitaciones dobles (una en suite), dos baños completos, cocina office, galería, gran salón comedor y balcón.

Casa adosada en la Bordeta. Garaje para dos coches, trastero, cocina, salón comedor con salida a terraza desde la que se accede a la zona comunitaria con piscina. 3 habitaciones dobles, amplia habitación doble con salida a terraza, 2 baños y 1 aseo.

www.grup90.com

Ref. 4303 PARDINYES 162.000 €


GUIA DE SERVEIS

ols comptar amb un únic equip de professionals per a tot allò que necessites tu, la teva llar o la teva empresa? Doncs a Nonni Serveis, ho fan possible. “Som professionals i garantim un servei de qualitat, sempre amb un tracte amable i responsable per tal de guanyar-nos la vostra confiança”, ens explica Carmen Murillo, gerent de Nonni Serveis. Nonni Serveis és una empresa reconeguda a les terres de Lleida que ofereix serveis de neteja i assistència a persones grans o discapacitades. Es tracta d’una empresa de referència centrada i dedicada a cada una de les tasques que se li encomana, i és per això que ofereixen els millors serveis d’assistència a domicili i cures personals amb un equip qualificat i de confiança que s’adapta perfectament a totes les necessitats. “Si ens surten feines noves és perquè tota la gent que tenim 40

contractada i que defensa el nom de l’empresa són persones compromeses que es dediquen el 100% a fer la seva feina ben feta. Som treballadors molt responsables i complidors amb la nostra feina”, assegura Carmen Murillo. Nonni Serveis compta amb un equip format per professionals sanitaris, però també ofereixen serveis integrals d’assistència en neteja i manteniment professional i de la llar.

Els nostres professionals són persones compromeses que dediquen el 100% a fer la seva feina ben feta i sempre amb un tracte amable i responsable per tal d'obtenir la vostra confiança


C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Nonni Serveis treballa 24 hores al dia i 365 dies a l’any. Ofereix els seus serveis a tot Catalunya i té professionals treballant a Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona. La seva expansió fa que cada cop l’empresa sigui més reconeguda arreu i pugui treballar amb la màxima qualitat per clients de prestigi. Els serveis de neteja i manteniment que Nonni Serveis, ofereix es realitzen en comunitats, oficines, cases particulars, empreses, pàrquings i tot tipus d’establiments i locals. Pel que fa a l’assistència personal, la companyia a casa, acompanyar la gent gran a les visites al metge o en les sortides, són algunes de les activitats en les que treballa l’empresa. A NonniServeis, estan sempre disposats a oferir totes les ajudes necessàries així com també cobrir les necessitats de persones discapacitades. El seu lema es basa en l’amabilitat i la confiança i afirma que:

Nonni Serveis ofereix els seus serveis a tot Catalunya i té professionals treballant a Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona “el nostre servei no és qualsevol, sinó personalitzat per a cada client, seriós, compromès...i el nostre principal objectiu és que el client se senti a gust i feliç amb la nostra feina”. D’aquesta manera, les opinions que l’empresa rep dels seus clients i de la gent que la coneix la defineixen com una empresa exemplar. “Gràcies al nostre equip de professionals li podem garantir uns resultats òptims en les tasques de neteja i manteniment de llars, pàrquings, comunitats de veïns, d’empreses, així com oficines, cadenes i fàbriques, a més de la neteja en obres i reformes, de sales i pavellons per a l’organització d’esdeveniments”, conclou Murillo 41


D

urant la crisi les empreses de neteja també es van veure afectades negativament, però sembla que la seva activitat ha tornat amb força. Són les dades de la Seguretat Social que ens han permès comprovar que la confiança amb el sector de la neteja ha crescut satisfactòriament. S’han generat més d’un miler de llocs nous de treball en aquest àmbit. A poc a poc empreses, bars, comunitats, pisos, oficines, magatzems... confien en una empresa externa per a la cura de la higiene dels seus espais. Persones qualificades professionalment per a aquestes feines realitzen tot tipus de neteja i s’adapten als horaris de les empreses per intentar realitzar la seva tasca fora de l’horari d’obertura dels locals. Quan parlem de netejar la nostra pròpia llar i deixar-ho en mans de persones alienes a nosaltres, fa un cert respecte. Però compaginar la feina, els fills i les feines de la llar moltes vegades es fa una mica costa amunt. Gràcies a empreses fidels i compromeses amb la seva feina ens faciliten aquestes tasques i ens permeten confiar-hi. Aquestes empreses són serioses i reuneixen tots els requisits legals per acreditar una relació laboral en residències particulars o empreses. 42

Tanmateix, realitzen tasques puntuals, com ara en les celebracions d’aniversaris, comiats, festes nadalenques..., moment en què podem optar per contractar aquests serveis d’unes hores concretes, on hi ha una necessitat important, i que facilita que us pugueu despreocupar del tema de la neteja i gaudir més de l’esdeveniment. Aquestes empreses acostumen a utilitzar productes professionals i de qualitat per a la millor higiene possible, a més d’encarregar-se de saber el que es necessita per a cada tasca. Moltes vegades no tenim els estris o els coneixements suficients per realitzar algunes tasques més complicades de la llar. Així doncs, aquestes empreses ens ofereixen la possibilitat de contractar serveis addicionals, com polir el terra, abrillantarlo, tractaments especials... que només es poden dur a terme amb la utilització de maquinària industrial professional


Criteris indispensables que ha de tenir una bona empresa de neteja

Guia de Serveis

Qualitat en els serveis És la clau de l’èxit, ja que l’exigència en aquest àmbit és un factor important per guanyar-se la confiança dels clients. S’ha de tenir un personal professional i entregat a la feina per tal de complir amb les tasques correctament.

Professionalitat Per complir amb els compromisos adquirits amb els clients, cal fidelitzar-los cada dia amb cada tasca realitzada.

Responsabilitat

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

Dedicació del personal amb capacitat per oferir els serveis personalitzats i desenvolupar les diferents activitats del sector.

Proactivitat Dinamisme per part de la direcció per aconseguir totes aquelles certificacions i coneixements necessaris per al sector.

Compromís i seriositat Amb els clients envers les tasques realitzades i el tracte professional i personal adquirit amb ells.

La neteja és un factor diferencial, ja que representa la imatge de l’empresa o de la llar que es projecta tant als residents com a les persones que la visiten

43


La diada

de Sant Jordi

23 d’abril

OBERT

TOTS ELS DIES DE L’ANY

Telèfon 973 20 54 00 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA 44

a Diada de Sant Jordi, tal com la coneixem a Catalunya, és un aplec de tradicions i costums d’èpoques diferents. A la veneració per Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XV, amb les seves llegendes de dracs i princeses, s’hi va afegir la rosa i també el llibre.

Sant Jordi s’ha consolidat com una festa popular i pacífica, que exalta uns valors tan humans com són l’amor, la cultura i el patriotisme

Des de mitjans del segle XV, el 23 d’abril se celebra cada any a Catalunya la Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya des de l’any 1094 i, per als catalans, l’heroi protector que va vèncer al drac i va salvar la princesa, símbol de la victòria sobre el mal. Al llarg dels anys, s’ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual els enamorats s’intercanvien una rosa i un llibre. Es tracta d’una festa popular i pacífica, que exalta uns valors tan humans com són l’amor, la cultura i el patriotisme. Les roses i els llibres que es regalen, omplen per un dia els carrers i les places de totes les ciutats i pobles de Catalunya.


És per tant, una festa de participació popular amb unes característiques probablement úniques al món. Sant Jordi és per excel·lència el patró dels enamorats a Catalunya, i la majoria de gent segueix la tradició, la qual i com tots sabem, consisteix en què l’home regala a la dona una única rosa vermella amb una espiga de blat i la dona li regala al seu estimat un llibre. La llegenda de Sant Jordi i el drac és comú a gairebé tota Europa, i molts països com Anglaterra, Portugal o Grècia, l’han agafat com a seva. A Catalunya, és en la població de Montblanc on va arrelar amb més força i avui, coincidint amb la mateixa data, també se celebra la Setmana Medieval de Montblanc.

Difícil d’entendre per a qui no l’ha viscut mai, la diada de Sant Jordi és una jornada en la que els llibres i les roses prenen els carrers de totes les localitats catalanes. En aquesta setmana, al costat d’altres actes, es representa com el cavaller va matar al En aquesta setmana, al costat d'altres actes, es representa com el cavaller va matar al drac que tenia tiranitzada la capital de la Conca de Barberà. En les antigues muralles de la ciutat encara hi ha un portal conegut com a Portal de Sant Jordi, per on es diu que va sortir el cavaller després de matar a la bèstia. La venda de llibres i roses, a més del negoci i la reivindicació cultural, es converteix en una celebració popular en el qual es mesclen amb altres actes com sardanes, castellers, exposicions... que fan encara més especial aquesta diada catalana

ots sabem que la rosa és una de les flors més característiques de la nostra terra i la més representativa per expressar sentiments d’amor i afecte. La varietat dels colors i la seva elegància, la converteix en tot un símbol únic de la natura. La primavera és la millor època de l’any per plantar un roser, ja que el clima és fresc, el sol encara no crema amb molta força i els terrenys es mantenen humits. A la primavera les roses passen per una fase d’extasí que provocaran canvis en un futur. Per tant, cal seguir unes indicacions per tal de cuidar correctament el roser. Així doncs, el primer que hem de tenir en compte és la hidratació a l’estiu. Quan el sol comença a escalfar més pot arribar a castigar-les, ja que el terreny es resseca amb major facilitat i per tant, necessiten més aigua. Cal fer-ho pels matins i almenys un cop cada dues setmanes. D’altra banda, si detectem que el terreny on tenim plantat el roser mostra alguna alteració com que, no conserva bé la humitat o si el terra és massa fort, cal afegir una capa de compost al terreny i així ens evitarà les males herbes i mantindrà els terrenys humits. Cal tenir cura en no fer-ho en excés ja que poden sorgir fongs, per evitar-ho cal agregar trinxat de poda, escorça de pi o hummus aprop del tronc. A més, quan les fulles i flors s’assequen cal eliminarles, així com també anar podant les branques o troncs que vegis sortir de la terra o del tronc principal. Les roses és més fàcil mantenir-les quan existeix un sol tronc principal. Un altre punt a tenir en compte és la fertilització de forma orgànica per tal de no cremar-les i cal fer-ho tres vegades a l’any. Assegura’t de regar de forma profunda el mateix dia que les fertilitzis. A l’estiu tinguis cura de les plagues, cal fer una bona prevenció amb líquids preventius de plagues. Fes-ho de tal manera que ruixis les fulles per dalt i per sota. El major consell per als rosers és la previsió. Així doncs, no ho dubtis i planta un roser al jardí, a la teva floristeria de confiança trobaràs tot el que necessites


ÒSCAR ÀGUILA GIMENO

Sant Jordi es tracta d’una jornada vital per al sector editorial català, que acostuma a augmentar un 8% de les vendes en tot just 24 hores

illa • Bras Esmorzars de forqu

s • Vermuts a • Tapes • Aperitiu

Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places tot convertint la diada en una singular festa autonòmica. Per Sant Jordi, es ven un percentatge força apreciable de la producció literària anual, fet que aprofiten les editorials per presentar-hi les darreres novetats, especialment, les escrites en català. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si és diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d’espectacles acostumen a fer promocions especials. A més, es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’atrafegada agenda cultural catalana.

Perquè es regala un llibre per Sant Jordi? A part de Sant Jordi, el dia 23 d’abril també és el dia del llibre. A Catalunya, es va començar a celebrar l’any 1926 46

amb motiu de la mort de l’escriptor Miguel de Cervantes. Aquest mateix dia, a Anglaterra, se celebra també la mort de Shakespeare, al 1616. Mentre la festa del llibre en altres llocs desapareixia, a Catalunya es convertia en una de les celebracions més populars. Es per això que, el dia de Sant Jordi, també es regalen els llibres i, el motiu de l’èxit d’aquesta tradició, s’atribueix a la coincidència amb la festivitat del Patró de Catalunya i l’antiga tradició de regalar roses com a símbol d’amor.

I perquè una rosa? La llegenda explica que dels degotalls de la sang del drac que arribaven a terra en va néixer un roser. El cavaller en va arrencar una rosa, la va entregar a la princesa i junts van viure una feliç història d’amor. La història també diu que el roser floria amb energies renovades cada abril, l’element que ajuda a entendre perquè es va fixar un dia d’aquest mes com el més indicat per commemorar la gesta del cavaller


Recomanacions per aquest

Sant Jordi La Magia del Orden Marie Kondo

Marie Kondo, l’experta japonesa en l’ordre, t’ajudarà a acomodar els teus espais d’una vegada per totes al seu senzill mètode KonMari. La clau per mantenir l’ordre exitosament està en acomodar els objectes de casa teva de forma correcta, mantenint només el que realment vols i netejant-ho tot a la vegada.

Patria

Fernando Aramburu El dia que ETA va anunciar l’abandonament de les armes, Bittori es dirigeix al cementiri per explicar-li a la tomba del seu marit Txato que ha decidit tornar a la casa on vivien. Podrà conviure amb aquells que l’assetjaven abans i després de l’atemptat que va canviar la seva vida i la de la seva família?.

Wonder

Raquel J. Palacio “Se que no puc canviar la meva cara, però potser la gent podria canviar la forma de mirar” diu l’Auggie, a punt d’assistir per primera vegada a l’escola i fer front a la reacció dels companys de classe. Aquesta és la trama que ha atrapat a milers de nens a tot el món i ha convertit Wonder en tot un fenòmen editorial.

Spawn (Volum V) Todd McFarlane Segueixen les aventures de Al Simmons, un agent del govern a qui van assessinar els seus propis companys. Després de ressucitar des del més profund infern, torna a la terra convertit en Spawn, un guerrer que protegeix als marginats que viven als carrerons de Nova York. 47


LA IMPORTÀNCIA D’ESTUDIAR IDIOMES

EDUCACIÓ

La societat actual està marcada per un procés de globalització que ha afectat a tots els àmbits de la societat, però sobretot s’ha vist reflectida en l’educació. Actualment, estem en contacte constant amb persones de diferents races, creences, cultures però sobretot, ens relacionem amb persones que parlen idiomes diferents, fet que ens enriqueix cultural i personalment. 48

Avantatges d’aprendre un idioma

L’aprenentatge de diferents llengües és una necessitat primordial. Fa anys enrere no hi havia tanta conciència de la seva importància, però ara mateix és un fet necessari per a qualsevol estudiant i /o adult. Aprendre un idioma és una inversió a llarg termini ja que aquest aprenentatge ens farà millorar tan a nivell personal com professional, facilitant la relació cultural i empresarial. Davant d’aquest món tan globalitzat en que tothom està connectat en qualsevol moment i en el qual rebrem informació de tots els racons del món, saber més d’un idioma ens fa més receptius. Per aquest motiu aprendre una nova llengua ens serà una gran eina per tal de poder millorar com a estudiant o com a professional. Cal estudiar un idioma des de

ben petits, ja que així serem molt més hàbils en la edat adulta, tot i que mai és tard per començar. Així doncs, estudiar un idioma comporta nombrosos avantatges, per tal de tenir una bona comunicació envers a altres persones de parla diferent. Poder tenir una comunicació fluïda amb un altre idioma ens permet veure el món d’una altra manera, ja que així es pot gaudir molt millor dels viatges i interactuar amb les persones d’una forma més amistosa i sense problemes. Així com també, en l’àmbit laboral saber un idioma et permetrà ser més competitiu davant de la resta d’aspirants a un lloc de treball. Un cop dins de l’empresa podràs destacar davant dels companys i així accedir més fàcilment a un ascens i arribar a millorar el teu posicionament dins de l’empresa.


l’idioma és la clau de la cultura

No cal aprendre tots els idiomes del món, n’hi uns quants (apart del castellà) que tenen una importància clau per al futur. Tant en el món professional com en l’acadèmic és destaca l’anglès, l'alemany, el xinès mandarí, el portuguès, l'àrab, el francès i l’italià. Una bona manera per a poder millorar l’aprenentatge d’una nova llengua, sobretot de manera parlada és marxant una temporada a l’estranger i viure en primera persona la llengua nativa, ja que no queda d’altra que aprendre’l si

volem comunicar-nos de manera satisfactòria. Però, és important haver assistit abans a classes particulars en el nostre lloc de residència, ja que presentar-se a un lloc sense saber res de l’idioma no ens facilitarà l’aprenentatge.

Beneficis generals

Dalta banda, són molts els beneficis que van més enllà de l’aprenentatge professional i cultural, també és bo a nivell personal; millorarem la concentració i la flexibilitat cognitiva, adquirirem més agilitat mental durant més temps, retarda l’Alzheimer, ens

fa reaccionar més fàcilment davant d’una conversa o un moment concret. Augmenta la confiança en un mateix, entrena el cervell i sobretot fa obrir la ment davant d’altres cultures i pensaments. En definitiva, tinguis l’edat que tinguis apren un idioma, els seus resultats són molt satisfactoris en tots els àmbits de la vida, ja que ens ajudarà a relacionar-nos més fàcilment i comprendre la comunicació d’una forma més senzilla

49


C

al deixar d’enganyar-se, cal proposar-se metes que siguin fàcils d’aconseguir i que ens proporcionin un benestar en general, més enllà de tots els pròposits professionals que una persona es pugui plantejar. Aquests són els pròposits per a viure més feliç i saludablement, és a dir, per tenir una millor salut física i emocional, mitjançant la practica de ball.

Per a què flueixi la sang Practicar el

ball fa augmentar els nivells del colesterol bo (HDL) i fa disminuir els nivells de colesterol dolent (LDL). El ball és perfecte per a persones diabètiques, ja que ajuda a controlar els nivells de glucosa en la sang.

Cor sa El ball es recomana com a exercici

aeròbic per a reduïr els riscos de les malalties del cor, ja que ajuda a controlar la pressió arterial. Els experts recomanen ballar amb regularitat totes les setmanes.

Treballa el cervell El fet d’haver de coordinar cos i ment, el ball ajuda, a la llarga, a reduïr els riscos de patir Alzheimer. El American Council on Exercise va realitzar un estudi en que s’indica que les persones que ballen (mínim) dues vegades per setmana són menys propenses a desenvolupar demencia. Així s’exercita la ment recordant els pasos un, dos, tres; un dos tres; fa mantenir el cervell actiu. S’ha demostrat que l’esforç físic i mental que requereix el ball fa augmentar la memòria reduint el risc de patir demencia i disminueix els seus efectes, el que indica que ballar protegeix el cervell a llarg termini. Oblida’t del gimnàs Ballar crema calòries, i moltes... amb una classe de zumba d’una hora de duració es pot cremar fins a 500 i 800 calòries depen de la persona i la intensitat de la classe. Amb la salsa unes 250 o 400 calòries i amb el ballet clàssic unes 400 o 500. El millor de tot es que una hora de ball et semblarà poc. Tonificar la figura mentre t’ho passes bé, no té preu. El ball contra el Parkinson Aquesta

malaltia degenerativa i que no té cura, el ball pot ajudar a afavorir la motricitat. Els experts de Washington han realitzat un estudi on es va avalar que ballar resultava un exercici idoni per a millorar la capacitat de moviments en els pacients amb Parkinson.

Ballar és interactuar Sabem que es pot

ballar sol, però el cert es que grans quantitats de balls es realitzen en parella. Ballar invita a la interacció, a la sociabilització, a conèixer gent nova. 50 50

A mesura que assisteixes a classes veuràs la teva confiança reforçada, tindràs menys vergonya a enfrontar-te a una conversació amb gent desconeguda i et farà pujar l’autoestima.

EQUILIBRI i COORDINACIÓ El cos, segons el ball que es pràctica haurà de mantenir l’equilibri en multitud de posicions. Millorarà els reflexos i la coordinació, a més de la flexibilitat. I, per a què necessitem la flexibilitat? Doncs, per a mantenir el cos lliure de lesions i respondre millor en casos d’accidents. A més, també per millorar la postura, donant més flexibilitat a la columna vertebral.

EL MILLOR ANTIDEPRESSIU

MILLORA DE L’ESTAT D’ÀNIM Ballar suposa una distracció plaentera i relaxant que fa gaudir pràcticament a tot el món, per això és probable que si observem a les persones que ballen segurament les trobarem amb un somriure a la boca. Al suposar una distracció, ajuda a la ment a descentrar-se dels problemes i preocupacions, facilitant que deixem de pensar en clau negativa, reduïnt així els estats de tensió i estrès, obtenint sensacions de benestar. També ajuda a canalitzar la adrenalina i induïr a la alegria, augmentant la vitalitat, la motivació i la il·lusió per la vida, el que converteix en persones més positives

Ballar ens fa feliços. Aquest fet ho va demostrar el International Journal of Neuroscience en un estudi realitzat en el qual es confirmava que el ball ajuda a millorar la depressió i l’estrés mitjançant la regulació dels nivells de serotonina i dopamina.

BALLAR ENS AJUDA A CONNECTAR AMB NOSALTRES Ballar ens desperta emocions i fantasies a travès dels moviments, el que facilita l’expressió de sensacions, emocions, sentiments i estats d’ànim de forma natural i desinhibida. D’aquesta manera, es pot connectar amb nosaltres mateixos i amb les emocions que reprimim, com la rabia i la ira, o la ansietat i la angoixa, que ballant poden canalitzar-se de forma saludable, el que ajuda al

control emocional en el dia a dia.

A més, ballar és una forma d’expressió creativa, fet que ajuda a connectar amb un mateix, potenciant i fomentant la espontaneïtat i la creativitat que porten dins.

El 29 d'abril se celebra a tot el món EL DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA, no ho oblidis i balla!


51


Huawei P8 Lite, Libre B

de "el ojo de la verdad" funciona mejor que nunca. Con él podremos ver los puntos débiles de los Onis, también su vitalidad o los objetos que se encuentren por el escenario. Además, mantendremos la clásica "mano demoniaca", una poderosa mano capaz de destruir partes de Onis con mayor facilidad.

Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

67 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

94 € Cex tiendas venden por:

150  € Apple iPad Pro 10.5 Smart Keyboard Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

Tiendas Cex dan por el intercambio: 

40 €

56 €

Cex tiendas venden por:

90  €

Grand Theft Auto V (5) per PS3 Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

4 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

6 € Cex tiendas venden por:

10  €

Tras unos años de espera, Omega Force nos trae a Europa la segunda parte de su exitoso RPG de acción. Toukiden 2 se desprende un poco más de Monster Hunter ofreciendo unas características que ahora sí, lo hace un juego único en su categoría. En la saga Toukiden nos encontramos con un RPG donde controlamos un personaje personalizado que creamos nada más empezar. En esta segunda parte el mundo estará abierto, por lo que podremos explorarlo con mucha más libertad que en su antecesor. Ahora la recolección de objetos, las misiones secundarias y la caza libre serán posibles gracias a esta peculiaridad, y todo esto sin tener que esperar tiempos de carga. Para comentar la historia de Toukiden 2 es importante saber primero qué son los "Onis". Son unos temibles demonios de la mitología japonesa, normalmente son personajes populares en el arte, literatura, teatro japonés y como no, en videojuegos. En Toukiden 2 nos tocará llevar el papel de ser uno de los "cazadores de Onis" y seremos un Slayer entrenado para deshacernos de estos demonios, ya que por ciertos motivos, se ha abierto una fisura en el espacio tiempo donde a través de ellas aparecen unos enjambres de Onis que están dispuestos a toda costa a dar caza a los humanos. Omega Force ha querido potenciar la identidad propia del juego. Al ya comentado mundo abierto, hay que añadirle todo lo que hacía especial a la saga. La habilidad

Lo que realmente hace especial este tipo de juegos es el modo en el que consigues tu equipamiento. Para hacerte con ello tendrás que luchar con poderosos demonios una y otra vez hasta arrancarles ciertas partes específicas que el herrero te exigirá. Si quieres que te fabrique esa armadura que tanto deseas, es posible que esto a muchos les heche atrás porque requiere de mucho tiempo. Un usuario invirtió unas 10 horas en matar al mismo demonio debido al bajo porcentaje de aparición que tienen los objetos más raros. Esto a muchos les gusta ya que jugando con amigos u online pueden lucir con orgullo su preciado equipamiento haciendo la lucha mucho más fácil gracias al potencial de éste. Las armas siguen siendo variadas como en el primer Toukiden, a todas las vistas han añadido a esta versión otras 2: una cadena látigo y un conjunto de espada y escudo. En resumen, tenemos un juego muy extenso donde podremos superar el centenar de horas y aún así no nos quedaremos sin cosas que hacer dentro de él. El juego offline es entretenido gracias a la IA y los Mitamas pero lo que hace este juego adictivo es el modo multijugador. Se puede jugar hasta 4 jugadores simultáneamente tanto en PS4 como en PSV con la posibilidad de juego cruzado entre ambas consolas, pero no en PC. Si te gusta Monster Hunter y quieres probar algo distinto, este juego no te va a decepcionar si el inglés no es un impedimento para ti.

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

52


HOSTALERIA

A

pareixen a finals de l’hivern i ens acompanyen durant tota la primavera. Tenen un alt contingut en vitamina C, bioflavonoides i antocianines a més, tenen un efecte diürètic que ens ajuden a eliminar toxines i alleujar la retenció de líquids, a reduir el colesterol i tenen un gran poder antiinflamatori.

A

rriben a principis d’abril i duren només fins al juny. Són riques en fibra i tenen molt poques calories i contribueixen a la reducció del colesterol i dels triglicèrids. Són indispensables per a la vista i el manteniment de la pell, gràcies a tenir gran contingut de potassi, vitamina C, flavonoides, carotens i antioxidants. A més, també són molt diürètiques per la qual cosa ens ajuden a la eliminació de líquids.

Ctra. N 230 km 68 22580 BENABARRE ( Huesca )

Tel. 974 443 008 chocobresco@gmail.com

T

é una gran part d’aigua que la converteix en un potent diürètic ric en nutrients i vitamines, raó per la qual es recomana per a realitzar dietes. A més, té propietats antioxidants pròpies de tots els cítrics, així com propietats antibacterianes i astringents, la qual cosa la converteixen en el millor aliat per a la pell. Fruita alta en fibra, en vitamina C que ajuda a absorbir el ferro i prevenir l’anèmia, així com a la formació de col·lagen en els músculs, ossos, cartílags i vasos sanguinis.

www.chocolatesbresco.es

S

ón excel·lents per a prevenir de malalties urinàries. Ens prevé de la cistitis, problemes de ronyó, pròstata... Els nabius contenen molts pocs sucres, són rics en antioxidants i flavonoides. Ajuden a la digestió o a la eliminació de la pesadesa de l’estómac. Enforteixen els vasos capil·lars i a prevenir la pèrdua de visió. Ens ajuda a protegir els lligaments, tendons i el cartílag ja que enforteixen el col·lagen.

S

ón una bona font de vitamina C, carotenoides provitamina A, fibra i flavonoides. Les propietats antioxidants de la vitamina C ajuden a protegir contra diversos tipus de càncer al mateix temps que intensifica les funcions immunològiques. La pruna s’ha utilitzat des de l’antiguitat per desintoxicar l’organisme i combatre el restrenyiment. Un aliment molt energètic desaconsellat per a dietes però molt beneficiós per al esportistes 53


Gastronomia de referència a Lleida

ivim en una ciutat gastronòmica, on podem trobar un gran ventall de restaurants amb cartes delicioses cuinades amb productes de la terra. Lleida ens deixa assaborir tota una varietat de sabors, de mar i de muntanya, en llocs on voldràs tornar. Tan és així que avui parlem amb les xefs encarregades de preparar un boníssim arròs o un exquisit marisc. Tot un referent a la ciutat, presentem el restaurant La Clasca. Liderat per tres germanes des de ja fa anys, el seu caràcter ben proper i l’amabilitat a l’hora de preparar i servir les seves degustacions, et faran sentir com a casa. És un espai gastronòmic molt

singular amb productes d’alta qualitat, una preparació d’allò més autèntica i exquisida i, on les recomanacions de les xefs són essencials per encertar el plat idoni. La Clasca és un lloc ideal per dinar en bona companyia, ja sigui en parella, amics o companys de feina en un espai ampli i molt acollidor.

La carta és variada i per a tots els gustos, on cada àpat es converteix en una experiència gastronòmica única i deliciosa. La seva estima per als bons productes es veuen reflectits en cada recepta. Si ets un bon sibarita, deixa’t sorprendre; Cada degustació és diferent, sensacional i boníssima, que et satisfarà el paladar. Coneixem en persona a l’Anna, la Marta i la Laura, tres germanes amb una relació molt propera que comparteixen el seu dia a dia al seu restaurant, La Clasca. Ens obren les seves portes per descobrir la seva forma de treballar, de viure la cuina i de fer-nos partícips de la seva història gastronòmica. Un ambient relaxant t’acompanyarà durant una experiència gastronòmica única.


Quants anys fa que es dediquen al món de l’hostaleria? Estem a disposició dels nostres clients des de l’any 1982. Des del dia que vam obrir les portes fins avui, el món de l’hostaleria ens ha fet viure milers d’experiències enriquidores i ens hem dedicat cada dia a oferir un tracte personalitzat a cada client que ve a dinar amb nosaltres. D’on ve aquesta passió per la cuina? La xef del restaurant, la Marta, sempre ha tingut curiositats i inquietuds dins la cuina, on li agrada experimentar i innovar en diferents receptes i en preparar plats propis, amb personalitat. La Clasca va ser fundada per Miquel Ramon Castillo, conegut com “El Monxi”, el nostre germà. A partir d’aquesta passió de la Marta i de la creació d’en Miquel, La Clasca pren l’empenta de la nostra xef, a qui acompanya posteriorment l’Anna, que controla la sala, i la Laura, la segona cuinera. Avui en dia, a més de nosaltres tres, el restaurant també compta amb la Rebeca, la nostra ajudant que ja considerem com si fos de la família. Què és el que més els agrada de La Clasca, del seu negoci? L’agraïment i la confiança plena que ens transmeten els nostres clients, que ja considerem amics. Quan passem pel costat d’una taula i et diuen que tot està perfecte, és la màxima satisfacció per a nosaltres. Només que t’ho digui un sol client en tot el dia, ja és suficient. Què hi podem trobar a La Clasca? Qualitat, tradició, innovació... però sobretot un tracte molt proper, on cada taula té la seva recepta personalitzada, sigui el plat que sigui. Ens agrada tenir cura de tots els detalls, des del benestar dels nostres clients dins el nostre restaurant, centrant-nos en una atenció per sentirte com a casa i, evidentment, dins la cuina i en totes les nostres receptes. Fa uns anys, només acostumàvem a cuinar arrossos i marisc, però poc a poc vam anar introduint també la carn amb les receptes més tradicionals i creiem que això ens ha fet créixer quant a varietat i qualitat al nostre restaurant.

qualitat no ha deixat de ser mai la màxima possible, tant en l’atenció com en els nostres productes i receptes. És per això que creiem que la crisi va afectar en aquest àmbit, però no en el nostre concepte d’entendre la cuina. Avui en dia, creuen que preferim menjar bé i de qualitat per davant del “fast food”? Receptes tradicionals amb personalitat pròpia són les que defineixen la cuina de La Clasca.

Si haguessin de definir la seva professió, quina seria la paraula o frase? “Ens ho passem pipa!” Aquesta seria la frase que més definiria el nostre dia a dia dins el restaurant. Gaudim moltíssim de la nostra feina, ens encanta. Què les diferencia de la resta de restaurants de Lleida? Tots els professionals de l’hostaleria som companys de feina i compartim la mateixa passió, la cuina. Cadascú destaca en les seves fortaleses. Si hem de dir alguna cosa que ens pugui diferenciar, és que rebem un gran nombre de clients d’arreu del país. Quina és l’especialitat de la casa? Sense dubte, podem dir que són els nostres arrossos i el carpaccio de gamba vermella. No us els podeu perdre!

Quan alguna parella o família vol fer una celebració, sempre vol asseure’s a taula i fer un bon dinar amb tranquil·litat, gaudint del bon menjar i de la seva companyia. Creiem que això és un fet que ha passat sempre i, tot i el canvi d’estil de vida que s’ha experimentat en els últims anys, aquestes tradicions no s’han perdut. Així doncs, creiem fermament que l’experiència de fer un bon dinar amb els teus no és pot canviar per res. A quin tipus de públic van dirigides? Quin és el perfil del vostre client? A tothom. Volem obrir les portes de La Clasca a tots aquells que vulguin conèixer les nostres receptes i vulguin gaudir de la bona cuina. El tracte personalitzat que ens caracteritza, ens fa ser properes a totes les nostres taules i d’una manera molt familiar per a tothom que vulgui viure una experiència gastronòmica per recordar.

Tenen algun altre restaurant? No. Volem centrar tots els nostres esforços en oferir la màxima qualitat possible a La Clasca i és per això que mai hem valorat obrir un altre restaurant. Quin és el seu dia a dia com a professionals de la cuina? Cadascuna de nosaltres té la seva tasca a fer en el dia a dia. Tot i així, el que no pot faltar mai és la nostra xerradeta i el cafè amb llet a primera hora del matí quan arribem al restaurant. Ens posem al dia de la feina que hi ha per fer i després cadascú es posa a treballar. La previsió per als dinars del dia i els primers fumets de la Marta, l’organització i el muntatge de la sala de l’Anna i la coordinació de la Laura per a que tot surti perfecte dins la cuina. Creuen que arran de la crisi ha canviat el concepte de cuina? L’hostaleria en general va haver d’adaptarse al canvi, però en el nostre cas, la

Ens trobaràs tots els migdies de dilluns a dissabte. Restaurant La Clasca C/ Jaume II, 17 25001 Lleida Tel. 973 213 596

55


AIMIA

A

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

AGGIO

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

A TOPOS

C/ Acadèmia, 36 · Lleida Tel. 973 670 390

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

AMBROSIA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BAR BUENOSVINOS

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

BAR TÒFOL

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

BELLERA

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Llibertat, 65 · Lleida

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BAR CAFETERIA BISCOTTO

BRUTUS

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR CAFETERIA CLAROOO!!!

Plaça de les Missions, 8 · Lleida Tel. 973 274 110

BUCURESTI

Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BAR CAFETERIA PASKU

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

BUGGA’S

CAFÉ CLUB ATLÈTIC SEGRE C/ Riu Ebre, s/n · Lleida

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

BAR RESTAURANTE EL CAU

CAL LLANAS

C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

56

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

C/ Canonge Brugulat, 21 · Lleida Tel. 973 836 070


Descobreix la gamma de Cerveses Alhambra. Si vols incloure Cerveses Alhambra al teu establiment, contacta amb nosaltres.

Tlf: 973 791 566 Cervezas Alhambra recomienda el consumo responsable 7,2ยบ

carbo.basilio@carbonicasbasilio.com


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel.58973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


CAL NENET

CLASSUAL RESTAURANT

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016 C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

C

C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725 Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788

CLUB TENNIS LLEIDA C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CAN MIQUEL

CLUB TENNIS URGELL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

CAN RÚBIES

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

COFFEE SPOON

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CORAL BUFFET LLIURE

C/ Alfred Perenya, 89 · Lleida Tel. 973 234 250

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

DACHA!

C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

DA VINCI

CENT VINT-I-TRES Av. València, 19 · Lleida Tel. 973 830 130

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

CERVESERIA APPELWOI

DUCAL

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

tel. 973 220 337

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840 C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

25007 · lleida

CREPERIA FLASH

CASA CLUB PITCH & PUTT

CASA ESTER

RAMBLA FERRAN, 26

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

59


E

EL CAFÈ SELECTE

FERRERUELA

HOTEL CATALONIA TRANSIT

KIMO

EL CAFÈ DELS ARTISTES

FOOD MARQUET

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

L’ÀLZUMAR

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA

HOTEL NADAL

L’ANTIQUARI

FOSTER’S HOLLYWOOD

HOTEL CAL NIÑO

Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

HOTEL CONDES SENATOR

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909 Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

EL CELLER DEL ROSER

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 230 008

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533 C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413 Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESPURNA

C/Salmerón, 10 · Lleida Tel. 973 225 454

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESGLAÓ

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL REAL

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

L’ESTEL DE LA MERCÈ

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL PASTIFICCIO

LA BODEGUETA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IRUÑA

LA BRASA

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

ISIDRO

LA CAPITAL

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

IT... FOOD & DRINK

LA CASA DEL VERMUT

JARANA

LA CERDERA

JULIÁN

LA CUINA

JUST BAR

LA CLASCA

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200 Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230 Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

ENCI WOK

HISTORY

LA DOLÇETA

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

KAMBÁ

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

Plaça del Treball, 1 · Lleida Tel. 973 833 860

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

FECOLL

HOTEL AC

KILIM CAFÉ

LA ESQUINA

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

60

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190


H

61


L

LA ESTANCIA

LA SANGIOVESA

LA FONDA DEL NASTASI

LA PINTA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634 Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

LA LLAR DE FUSTA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

LA LLAR DOLÇA

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

LA LLENA RESTAURANT

C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 E. Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA POTA BLAVA

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA REPÚBLICA DEL FUM

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com 62

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LES 7 MERAVELLES

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739

LA ROCA DEL CORB

LO CARAGOL

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404

LA RODA

LOLA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789


63


M

MACAO

PADDOCK - BRASA

MÀGIC ROCK

PADDOCK - CAFE

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308 Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

ESMORZARS DE FORQUILLA, BRASA, entrepans, CALLOS i peus de porC C/ Doctor Combelles,9 · 25003 LLEIDA tel. 973 83 40 62

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MIL9NORANTA

Av.Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 675 186 593

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

NAVARRA

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

NEO PARC

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

NEW CLASS

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

O SOLE MIO

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PITY C/ Ramon Soldevila, 5 · Lleida Tel. 673 300 120

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

PUNTO ESTRELLA BAR

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

OH! KE BUENO

QR CAFÉ

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

ON QUEDEM

Q TOMAS BAR RESTAURANT

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197

C/Dra. Castells, 35 · Lleida Tel. 973 836 226

00H

RADENA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

64

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

Pol. Ind. el Segre - Parc. 202 · Lleida Tel. 973 670 813


RESTAURANT CATALUNYA

SUSHI TOKYO

RESTAURANT LLOBREGAT

SUKULEN

Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465 C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TE CONTÉ

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

Princep de Viana, 24 · Lleida Tel. 973 107 688 · 664 657 062 C/ Sant Pere Nolasc, 11 · Lleida Tel. 664 657 062

ROMA

TERESA CARLES

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RONA BEHI

C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 625 409 339

SANTA GADEA

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

SOL 9 TAST

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Sta. Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

R

Av. Prat de la Riba, 41 Lleida · Tel. 973 832 507

Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TOSCA C/ La Fusta, 26 · Lleida Tel. 973 212 177

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

TXOKO GASTROBAR

Cafè Club

C/ dels Comtes d'Urgell, 48 · Lleida Tel. 640 077 813

URGELL

Atlètic Segre

VAPORETTO

• Dissabte, els millors

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685 C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

menús de LLeida • Paelles per encàrrec

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

C / Riu Ebre s /n 25001 LLEIDA

• Diumenge, l’assortit

més gran de Lleida de “montaditos”

ZEKE

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 Lleida Tel. 973 216 695

Bon Profit !

P SCINESB E A C H CLUBALMATRET Tots els divendres i dissabtes

SOPARS I COPES Reserva la teva taula : 667 664 042 65


TURISME Sabem que la Lluna de Mel és un dels moments més especials i un record que passarà a la història de les vostres vides. És per això que cal estar ben assesorat. El nostre treball consisteix en acompanyar-vos en aquest maravellós ritual de prendre decisions i continuar al vostre costat durant el vostre viatge, per a que tot surti com ho teniu previst, fins la tornada a casa. Us proposarem una selecció d’experiències inoblidables per viatges de noces, elaborades a mida, arreu dels cinc continents. Des de platges idíl.liques per descansar i gaudir de paisatges únics, fins a ciutats del món plenes d’encant i romanticisme. Llocs per passejar, descobrir i endinsar-nos en la seva història i tradicions d'altres cultures o viatges de somni pels amants de la naturalesa amb excursions increïbles. Adequant-nos sempre als diferents perfils de cada parella, "Viatges Lleida" ofereix una impecable atenció i un servei personalizat, amb el compromís de mimar fins l'últim detall, i sobretot amb un servei de 24 hores per a que pogueu viatjar i gaudir de la vostra experiència amb tota tranquil.litat. A l'hora de contractar qualsevol viatge és aconsellable fer les reserves amb anticipació per poder beneficiar-se de les millors tarifes aèries.

Sra. Roser Dolcet Gerent de VIATGES LLEIDA

s e g t a i V vis de nu ció Gran selec ! de viatges

El millor ent! assessoram

Organització i solucions!


Experiències inoblidables!

Servei d'atenció les 24h!

Pressupostos a mida i atenció personalitzada!

1.- Paciència: Tenir càmera incorporada als telèfons mòbils ha fet que vulguem fer fotografies constantment. D’aquesta forma només aconseguim un gran banc d’imatges de poca qualitat. És important esperar per captar el moment perfecte, així que prente el teu temps per evitar errors. 2.-  Flexibilitat: Necessites ser flexible i adaptar els ajustos de la teva càmera als possibles canvis de llum. Assegura’t de fer fotografies des de diferents perspectives. 3.- Coneix la teva càmera i utilitza els ajustos: Controla l’obertura del diafragma, el temps

d’obturació... Has de conèixer bé la teva càmera i, per sobre de totes les coses, has de practicar. Els ajustos més típics són l’enfocament, la profunditat de camp i l’exposició.

4.- Escull una bona lent:

En escenaris amb poca llum són millors les òptiques fixes; en espais més grans és millor emprar un gran angular, i per captar objectes llunyans és millor un teleobjectiu.

5.-  Recorda sempre que has de portar les bateries i les targetes: És una regla d’or, atès que pots quedar-te sense bateria en qualsevol moment o sense espai en la targeta enmig d’una sessió. Per això, que sempre t’acompanyi una bateria i una targeta de recanvi.

6.-  Utilitza el trípode:

Un element clau per millorar l’estabilitat de la càmera, la nitidesa de les imatges i l’enfocament en temps de llarga exposició. El disparador a distància és una bona idea per evitar que la càmera es mogui en pressionar el botó.

7.-  Sigues creatiu: Prova diferents angles i perspectives. No tinguis por de fer fotografies en espais de llum intensa, perquè pots obtenir grans resultats.

Viatja amb nosaltres! Reserves: 609 370 437 Sra. Roser Dolcet viatges@viatgeslleida.com

8.- Cerca la senzillesa:

Els paisatges han de ser senzills i has de respectar la línia de l’horitzó. Pots acompanyar-ho amb un objecte en primer pla.

9.-  Apropa’t als objectes/persones:

Quan facis fotografies amb persones, atansa-t’hi. No només es tracta d’un bon retrat, sinó que també pots absorbir la realitat del lloc i generar situacions impressionats en la fotografia. Així captaràs millor la seva personalitat.

10.- No et rendeixis mai: Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA Tel. 973 228 091

Fer bones fotografies és molt difícil perquè has de tenir en compte moltes variables, però res és impossible. Si no et rendeixes i persisteixes, acabaràs millorant tots els teus petits errors


DIUMENGE, 1 d'Abril EL SUPERMES, durant tot el mes al Baix Llobregat.

DIVENDRES, 6 d'Abril RUMM FESTIVAL DE FOOD TRUCKS, del 6 al 8 d'abril a Lleida.

DISSABTE, 7 d'Abril FIRA COMARCAL DE PRIMAVERA, del 7 al 8 d'Abril a Campllong. 7a FIRA DE PRIMAVERA, a la Sènia. 3a JORNADA GASTRONÒMICA DE LES PLANTES OBLIDADES, a Igualada.

ECOFIRA, a Calaf.

MERCAT TOT 2A MÀ, a Santa Eulàlia de Ronçana.

DIMECRES, 11 d'Abril E-SHOW, del 11 al 12 d'Abril a Barcelona. EXPOJOVE, del 11 al 14 d'Abril a Girona.

DIJOUS, 12 d'Abril MOSTRA DE TEATRE, del 12 al 15 d'Abril a Igualada. SALÓ INTERNACIONAL DEL CÒMIC,

MERCAT MEDIEVAL, del 7 al 8 d'Abril a Arbeca.

del 12 al 15 d'Abril a Barcelona.

TROBADA MOTERA SOLIDÀRIA, del 7 al 8 d'Abril a Ulldemolins.

DIVENDRES, 13 d'Abril

MERCAT DE PAGÈS, a Canet de Mar. SONAB, a Balsareny.

DIUMENGE, 8 d'Abril

68

FIRA DE L'ESPÀRREC, al Port de la Selva.

FIRA DEL PÈSOL, del 13 al 15 d'Abril a St. Andreu de Llavaneres. AUTOTRAC, del 13 al 15 d'Abril a Mollerussa.

DISSABTE, 14 d'Abril

2a FESTA DE LA CLOTXA, a Bovera.

TOSSA INDIANA, del 14 al 15 d'abril a Tossa de Mar.

XXXVIII MARXA A LES ERMITES, a Lloret de Mar.

FIRA DE FORNELLS, del 14 al 15 d'abril a la Selva.

15a FIRA DEL SENGLAR, a Osor.

FIRA MODERNISTA DEL PENEDÈS, del 14 al 15 d'abril a l'Arboç.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DILLUNS, 16 d'Abril FIRA HOSTELCO, del 16 al 19 d'abril a l'Hospitalet de Llobregat.

DILLUNS, 23 d'Abril DIADA DE SANT JORDI, a tota Catalunya.

MYBA CHARTER SHOW, del 23 al 26 d'abril a Barcelona. BCN BRIDAL FASHION WEEK,

del 23 al 29 d'abril l'Hospitalet de Llobregat.

DIJOUS, 19 d'Abril FIRA DE FORMACIÓ I TREBALL, del 19 al 21 d'abril a Lleida.

DIVENDRES, 20 d'Abril SETMANA MEDIEVAL, del 20 al 29 d'abril a Montblanc. B-TRAVEL, del 20 al 22 d'abril a Barcelona. FIRA DE L'ARRÒS I EL COMERÇ, del 20 al 22 d'abril a l'Aldea. MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ,

DIJOUS, 26 d'Abril MOTORTOTAL, del 26 al 29 d'abril a Mataró.

DIVENDRES, 27 d'Abril FLORS I VIOLES, del 27 a l'1 de maig a Palafrugell. FERIA DE ABRIL, del 27 a l'1 de maig a Lleida. JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TONYINA,

del 20 al 27 d'abril a Lleida.

a l'Ametlla de Mar, a Vandellós i Hospitalet de l'Infant.

DISSABTE, 21 d'Abril

DISSABTE, 28 d'Abril

FIRA DE SANT CRIST, del 21 al 22 d'abril a Piera. FIRABRIL, del 21 al 22 d'abril al Perelló. FIRAESPORT, del 21 al 22 d'abril a Vilanova d'Escornalbou

DIUMENGE, 22 d'Abril FIRA DEL SABÓ, a Montgai.

FESTIVAL FLORAL A LA VILA VELLA, del 28 d'abril a l'1 de maig a Tossa de Mar.

TROBADA DE CAMPANERS, del 28 al 29 d'abril a Ós de Balaguer. FIRA Q BALAGUER, del 28 al 29 d'abril a Balaguer. FIRA DE LA TERRISA, del 28 d'abril a l'1 de maig a la Galera. EXPOEBRE, del 28 d'abril a l'1 de maig a Tortosa. 69


MOTOR

Els vidres

als automòbils Cambiar kit de embrague 150 € * Todas las marcas Cambios de aceite y filtros 65 € * kit de distribución 90 € * Cambiar C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA

Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

E

ls vidres del nostre automòbil també formen part de la nostra seguretat en el vehicle, encara que molt poques vegades se'ls hi dona la importància que mereixen. Per parlar de la visió adequada del conductor s’ha de tenir en compte tant la visió de la part davantera , com la dels costats i la del darrere. Per això, és important que les llunes dels parabrises i vidres estiguin en perfecte estat, sense cops, rallades ni esquerdes. Un vidre es pot trencar sobtadament, ja sigui per un petit cop, per un canvi de temperatura o per un impacte directe, independentment del temps que tingui aquest vidre. A més, en un moment donat ens poden arribar a immobilitzar el vehicle i no deixar-nos continuar amb el nostre recorregut. La lluna del parabrises és laminada, és a dir, es fabrica en varies lamines o “capes” per a millorar la resistència i en conseqüència la durabilitat. Un impacte al parabrises pot reduir la resistència del vidre en més d’un 60%, a més de dificultar la teva visió. Hem de tenir en compte que, per la seva ubicació, el risc de rebre impactes mentre el cotxe està en funcionament, és molt alt. Per tant, cal acudir ràpidament a un taller especialitzat en cristalleria. D’altra banda, els vidres dels automòbils poden tenir un lleuger tintat per a mitigar l’acció lluminosa del sol, aquest però ha de permetre una òptima visió en condicions de visibilitat reduïda ( nit, pluja...). En casos de pluja, molts vehicles, actualment incorporen un sensor de pluja, aquest dispositiu activa el funcionament de les escombretes eixugaparabrises i ajusta la velocitat d’aquestes automàticament quant detecta la humitat de l’aigua, permeten una visió adequada. També ens trobem amb vidres tèrmics, aquells que incorporen un dispositiu elèctric per al seu desentelat. Generalment, aquest dispositiu va al vidre del darrere i funciona mitjançant l’acció de pas de la corrent a través d’uns filaments, aquests escalfen la lluna per a evaporar la condensació de l’aigua acumulada

És important que les llunes dels parabrises i vidres estiguin en perfecte estat, sense cops, rallades ni esquerdes

70

Cal revisar els nostres vidres regularment per gaudir d'una conducció segura al 100%


VENDA i COMPRA de COTXES de SEGONA MÀ 973 832 592 • 629 834 466 Av. Sant Ruf, 6 • 25004 LLEIDA

MINI Couper Diesel · Any 2009 103.000 km 8.990 €

SEAT León FR · Any 2006 125.000 km 6.990 €

VOLVO XC - 90 · Any 2004 220.000 km 5.990 €

RENAULT Scenic 1.9 · Any 2004 130.000 km 3.990 €

MERCEDES C - 250 Coupe · Any 2016 49.000 km 39.990 €

MERCEDES Clase A - 180 CDI · 2008 150.000 km 5.490 €

GERENCIA

PER R ESTRENA

71


La hidroimpressió

L

Personalitza el teu objecte!

a hidroimpressió o Water Transfer Printing és el procés de transferència d’un disseny o un patró a qualsevol tipus de material, sense importar la complexitat de la seva forma.

  t ro b a rà s A  els millors professionals per a realitzar una hidroimpressió a qualsevol objecte, al teu vehicle, a un casc... o a aquell objecte que tan t’agrada.

El procés d’hidroimpressió consisteix en submergir la peça desitjada en un tanc d’aigua, a la superfície del qual hi trobem un paper de polivinil, el qual conté el motiu a estampar. En aquest procés l'estampat s’adhereix al objecte adaptant-se perfectament a qualsevol forma.

Disposem d'un gran ventall de motius i estampats, que s’adeqüen a les diferents estètiques i usos del objectes. Ja siguin motius de fibra de carboni per al teu cotxe o moto, textures de fusta per objectes de la llar, camuflatges per caça, airsoft... o vistosos estampats que donaran un acabat impressionant al teu equipament esportiu

Un tractament previ i posterior a la immersió dona possibilitat a modificar l'acabat de la peça, en brillant o mat. A més de preservar el nou gràfic durant anys.

L’estampat s’adherereix a l’objecte adaptant-se perfectament a qualsevol forma. Tu només has d’escollir l’objecte i l’estampat i s’ocuparan de la resta -------------------Vine a per descobrir el nostre mostrari, o be, envian’s un @ explicant-nos la teva idea

 @xapaipinturabrumar

Especialistes en hidroimpressió Reformes d’interiors de vehicles Pol. Industrial “Els Quatre Pilans” C/ Josep Serrate i Forga, nau 1 • 25191 LLEIDA • Tel. 973 213 098 • info@brumarxapaipintura.com

72


El següent? Ho decideixes tu. El futur mai no havia estat tan present. Amb el disseny del nou Audi A7 Sportback i les tecnologies de gamma superior, MMI touch response, fins a 29 sistemes d’assistència, fars HD Matrix LED i més de 400 ajustos personalitzables de manera intuïtiva, sentiràs que el demà ja és aquí.

Nou Audi A7 Sportback. Garaje Dalmau Av. de l’Exèrcit, 44 25194 Lleida Tel. 973 28 80 91 Nou Audi A7 Sportback de 210-250 kW (286 a 340 CV). Emissió CO₂ (g/km): de 147 a 163. Consum mitjà (l/100 km): de 5,6 a 7,2.

03/2018 GARAJE DALMAU 195x265 A7 SPORTBACK RED.indd 1

7322/3/18

17:51


TINTADO DE LUNAS Protección solar y seguridad para tu automóvil

L

o que comúnmente se conoce como tintado de lunas es, en realidad, el proceso de colocar al propio vidrio del coche una lámina de poliéster que incorpora un adhesivo. No es necesario sustituir ni desmontar los cristales del vehículo para tintar las lunas. Aunque el proceso de tintado de lunas puede parecer fácil, adaptar una lámina de poliéster a la curvatura del cristal del vehículo no es sencillo, por lo que tintar los cristales de un coche con láminas Solarcheck sólo puede hacerse en un Centro Solarcheck o un Punto de Servicio, que garantizarán la correcta instalación y permitirán disfrutar de la amplia garantía ofrecida por la marca Solarcheck. La calidad del poliéster, el adhesivo y el proceso utilizado para obtener el color, son factores determinantes para garantizar unas lunas tintadas de calidad, duraderas y que cumplan no sólo una función estética, sino de protección solar y seguridad pasiva

+ Seguridad Pasiva • Reducen los fragmentos en caso de rotura. • Reducen los deslumbramientos.

+ Comodidad • Sin reflejos • Menos calor • Menos radiación solar.

+ Ahorro • A menor calor interior menos utilización del aire condicionado y al final menor gasto en combustible.

www.solarchecklleida.com

Lleida

Nova lámina

UP ULTRA PERFORMANCE

Indívil i Mandoni, 3 · Zona Plaça dels Pagesos • 25003 LLEIDA Tel. i Fax 973 28 81 76 • lleida@centrosolarcheck.com 74 74


CANVI D’OLI - FILTRES - PNEUMÀTICS NOUS i D’OCASIÓ - ARRANJAMENT DE PUNXADES EQUILIBRATGE DE RODES - DISTRIBUCIÓ REVISIÓ PRE-ITV - CANVI DE PASTILLES DE FRE

E

l pneumàtic és la part elàstica del conjunt rodant i el responsable del comportament dinàmic del vehicle. Constitueix l’únic punt d’unió entre el vehicle i el terra. Damunt els pneumàtics descansa tot el pes del vehicle. És possible que sigui la part més important de les que formen la seguretat activa i, amb freqüència, no s’hi dona l’atenció necessària a l’hora de vigilar la pressió o substituir-los quan el desgast i altres signes de deteriorament ho aconsellin. Les principals propietats que han de reunir els pneumàtics són: • Aconseguir un perfecte ancoratge de la coberta i la llanta. • Afavorir l’estabilitat lateral. • Bona adherència al paviment tant en sec com mullat. • Màxima durada de la banda de rodada. • Produir la mínima quantitat de soroll. • Absorbir les petites irregularitats del terreny.

Les característiques geomètriques, així com la seva capacitat de càrrega i categoria de velocitat, condicionen les possibilitats d’instal·lació al vehicle, fet pel qual els fabricants informen dels tipus i les mesures que poden ser instal·lats en cas de substitució. La variació de l’amplada també hi influeix, de forma que, com més amples siguin en relació amb la seva alçada, més estabilitat i adherència proporcionaran. Els pneumàtics presenten uns dibuixos a la banda de rodada en forma de solcs que serveixen de canals d’evacuació d’aigua en cas que se circuli per carreteres molles, i afavoreixen el contacte directe pneumàtic-asfalt i un aprofitament superior de l’adherència, amb els avantatges que això comporta per a la frenada i control de la trajectòria. Els pneumàtics estan proveïts per uns indicadors de desgast que apareixen quan queden 1,6 mm de profunditat dels solcs de la coberta. Llavors recorden que s’han de substituir per uns de nous. És molt important el manteniment dels pneumàtics per garantir el bon funcionament. Així doncs, s’ha de comprovar periòdicament:

IVA + MUNTATGE + EQUILIBRATGE INCLOSOS PNEUMÀTIC NOU 165/70 R13 79T 175/70 R13 82T 175/70 R14 84T 165/65 R14 70T 175/65 R14 82T 185/65 R14 86H 185/60 R14 82H 185/65 R15 88H 185/60 R15 84H 195/60 R15 88V 205/60 R15 91V 185/55 R14 80H 185/55 R15 82V 195/55 R15 85V 205/55 R16 91V 215/55 R16 93V 225/55 R16 95V 195/50 R15 82V 205/50 R15 86V 205/60 R16 91V 215/45 R17 87W 225/45 R17 91W 225/40 R18 92W 205/65 R15 94V 195/65 R15 91V

44€ 46€ 48€ 47€ 49€ 49€ 52€ 60€ 54€ 60€ 55€ 54€ 58€ 56€ 55€ 62€ 62€ 58€ 60€ 60€ 64€ 65€ 65€ 60€ 55€

PNEUMÀTIC D’OCASIÓ TURISME LLANTA 13 LLANTA 14 LLANTA 15 LLANTA 16 LLANTA 17 LLANTA 18 LLANTA 19 LLANTA 20

25€ 28€ 30€ 35€ 40€ 45€ 55€ 70€

4x4 LLANTA 15 LLANTA 16 LLANTA 17 LLANTA 18 LLANTA 19 LLANTA 20

46€ 50€ 55€ 60€ 70€ 80€

FURGONETA LLANTA 14 LLANTA 15 LLANTA 16

40€ 45€ 50€

Per parelles i comprovats!

10 € EQUILIBRATGE DE RODES 5 € REPARAR PUNXADES

CANVI D’OLI 10W40 AMB FILTRE INCLÒS

45 €

Per a altres mides consultar

Av. Alcalde Porqueres, 85 BALÀFIA ( Lleida )

• La correcta pressió d’inflament. • La presència de deformacions, talls, esquerdes, trencament... • El desgast del dibuix de la banda de rodada Perfil

Amplada

Tipus

Llanda Índex càrrega i velocitat

Tel. 973 202 038 75 610 815 005


Aquest 2018...


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals:

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge: HVG a HVN HVP a HVZ HWB a HWL HWN a HXB HXC a HXN HXP a HYD HYF a HYT HYV a HZB HZC a HZL HZM a HZZ JBB a JBL JBM a JBY

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal Motocicletes

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

Ciclomotors

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

• Fins a 10 anys: cada any

• Més de 10 anys: semestral

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ FINANÇAMENT 100% TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables

77


Renault Captur S-Edition, nueva edición especial

El Renault Captur continúa siendo uno de los referentes del mercado del segmento de los SUV pequeños. La generación actual, lanzada en 2017 es una actualización del modelo presentado en 2013 y su ritmo de ventas continúa siendo muy bueno. Para animar las ventas llega ahora, por tiempo limitado, una edición limitada que se coloca en lo más alto de la gama, el Renault Captur S-Edition. Este nuevo acabado destaca por la terminación en dos colores de su carrocería, azul y negro (reservado este último para el techo y las carcasas de los espejos retrovisores. Cuenta también con llantas de aleación de 17 pulgadas y el logotipo S-Edition. No faltan lunas traseras sobretintadas, Faros Full LED y antiniebla con función de giro. En el interior del Renault Captur S-Edition lo más llamativo la tapicería en Alcántara con las costuras en contraste. Se trata solamente de un aperitivo del amplio equipamiento de serie. Y es que en el coche encontramos cierre centralizado, elevalunas eléctricos, climatizador automático, volante de cuero, reposabrazos central… además de todo lo habitual. También bastante tecnología, con elementos como la tarjeta manos libres de apertura y arranque, sensor de lluvia y luces, retrovisores exteriores de ajuste eléctrico y abatibles eléctricamente, aviso de objetos en el ángulo muerto.. y el distema de infoentretenimiento R-Link Evolution con pantalla táctil de 7 pulgadas compatible con Android Auto, además de todo lo habitual.

Renault EZ-GO, un eléctrico y autónomo del futuro

Una de las propuestas más llamativas del Salón de Ginebra fue el Renault EZ-GO, un prototipo que representa la visión de futuro de la marca francesa. Con este ejemplar parecen dejar una cosa clara: la movilidad dentro de unos años será eléctrica, autónoma y conectada. Otra de las cosas que parece que ganará popular es el car-sharing, una modalidad que también trabaja este prototipo que tiene unas cuantas singularidades llamativas. En primer lugar destacan unas dimensiones imponentes, con una longitud de 5,20 metros y una anchura de 2,20 metros. Su apariencia estética deja claro que todavía es un concept, con unas formas nada convencionales (llantas carenadas incluidas) y unas enormes superficies acristaladas. Aunque su característica principal quizá sea la gran puerta frontal que da paso al interior sin que el usuario se tenga que agachar.El habitáculo es un gran espacio abierto con unos asientos dispuestos de forma similar a la de un sofá y en el que pueden montar hasta seis personas. No hay que preocuparse por conducir el EZ-GO, pues se trata de un coche autónomo de nivel 4. Durante los viajes prima la comodidad de los usuarios, permitiendo que se muevan las personas que no pueden conducir: niños (carros para bebés incluidos), ancianos y personas de movilidad reducida

78

Fuente:www.noticias.coches.com


ESPLÉNDIDOS PISOS

Zona “Parc de l’Aigua”

junto al MERCADONA

4 habitaciones

Amplia terraza muy soleada

Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados

C/Abat Escarré, 6 - Baixos 25001 LLEIDA Tel. 973 208 611 info@grup90.com • www.grup90.com

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº40 Abril 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº40 Abril 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded