__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

JUNY 2018 · N.42

LLEIDA

CLÍNICA NEXUS

Nova tecnologia sinèrgica de radiofreqüència

LES CÀRIES

Què cal tenir en compte?

ELS TONS NEUTRES Descans, elegància i relax

SANT JOAN Festa i tradició

STOP AL BULLYING L'assetjament escolar


EDITORIAL

05

E

26

l sol del mes de juny ja escalfa a la nostra ciutat i els dies comencen a ser més calorosos. Els armaris s’omplen de colors i de roba estiuenca, les sandàlies i xancletes són les nostres aliades del dia a dia. La força dels raigs solars ens aporten més vitalitat i més energia. Els bars acullen a tots els assedegats amb uns refrescos d’allò més bons. Les passejades a la fresca menjant un deliciós gelat. Les nits d’estiu són les més desitjades de tot l’any, ja que ens permeten estar en una terrassa i gaudir dels espectacles a l’aire lliure. Com ja sabem, el dia 21 de juny arriba l’estiu i amb ell estones de sol, piscina, platja i gresca. Dies en què els més petits no paren ni un moment. És una temporada on gairebé tothom té dies de vacances per descansar i allunyar-se de la rutina. És l’època en què l’ambient càlid del capvespre pot arribar fàcilment fins a les deu de la nit, permetent passar més hores fora de casa.

Il·lustració per Helena Farré

Els nens acaben l’escola, els pares i els avis fan torns per cuidar els nens/es a la piscina o a la platja, les barbacoes treuen fum i les hamaques són les nostres companyes de les migdiades. El sol comença a cremar amb força i ens regala moments molt calorosos, però també jardins florits i àpats a la fresca. No ens podem oblidar, que el juny té la nit més curta de l’any, la del 23 de juny, Sant Joan. La gent aprofita la revetlla de Sant Joan per sopar a la fresca, tirar petards i encendre les fogueres a mitjanit. És una nit marcada en què els petards prenen el protagonisme de la nit. No obstant, la revetlla no és solament això, són les fogueres espetegant i espurnejant, espectaculars castells de foc, una nit en què el cel brilla i tothom es diverteix a les places dels pobles tot bevent una copeta de cava i menjant un trosset de coca, al so d’algun grup de música. Aire fresc a la redacció de Magazine, per a que mentre prens un cafè amb gel o un tros de fruita fresquet puguis llegir articles de salut per a cuidar-te de la millor manera, com aprofitar l’estiu redecorant la teva llar, com fer DIY’s amb els més petits de casa... un grapat de temes per desconnectar de la rutina i gaudir de moments ideals. No t’ho perdis i continua llegint. T’encantarà!

28 36 36 46 50 52 58 70 74

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Publicació associada a:

info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


SALUT

L

es meduses són animals marins que viuen en aigües obertes. Neden molt lentament i a la primavera i l’estiu són arrossegades cap a les costes pels corrents d’aigua. Si una persona les toca, encara que estiguin mortes, injecten una substància a la pell que produeix coïssor. En el moment en què es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S’inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix al cap de pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes. El contacte amb els tentacles de les meduses pot causar lesions, tant a la pell com a tot el cos en general. Les reaccions locals poden consistir en erupcions cutànies persistents (dies o mesos), envermelliment, inflor i sensació de picor local amb dolor intens. Qualsevol mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona eina de protecció. Les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal i altres robes, com les samarretes, són mesures que ens protegeixen del contacte amb els tentacles de les meduses.

Què hem de fer quan es produeix una picada de medusa? * Sortir de l’aigua * No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces. * Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles. * Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada. * Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s’hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més. * Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 vegades al dia, durant 48-76 hores.

Aquestes mesures han de prendre’s com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolors intensos, caldrà acudir a un centre sanitari.

La reacció que es produeix varia segons les característiques de la persona afectada. Són especialment sensibles totes les persones amb antecedents d’al·lèrgia, les que pateixen asma o malalties cardiovasculars i els nens. És molt important la quantitat de superfície corporal que rep l’impacte dels tentacles, la zona de la pell que es veu afectada i especialment els ulls. L’Institut de Ciències del Mar, dins del marc dels projectes VECTORS i MED-JELLYRISK i en col·laboració amb els ajuntaments costaners de Catalunya i els Serveis de Salvament i Socorrisme, han desenvolupat l’aplicació "MEDJELLY", una eina dissenyada per facilitar als ciutadans l’accés a un tema rellevant i emergent, i cada vegada més preocupant, com és la proliferació de meduses a les platges. El seu objectiu principal es basa en el lliurament d’informació clara, precisa i en temps real sobre les meduses: si hi són o no a les platges, quina espècie hi és present, quin tipus d’espècies existeixen, què fer davant una picada, i tota la informació rellevant sobre el tema

Disponible a: 5


CLÍNICA NEXUS I EXILIS

EXILIS Nova tecnologia sinèrgica de radiofreqüència facial, corporal i vaginal. Premi Best Skin Tightening Device en USA.

Què és exilis? És una plataforma de teràpia ràpida i no invasiva que, fusiona ones d'alta freqüència (radiofreqüència) que causen un escalfament profund, juntament amb ones mecàniques acústiques (ultrasons) que ocasionen una acció mecànica de dissociació de les cèl·lules grasses. En actuar els dos mecanismes alhora garanteixen resultats visibles en poques sessions. La sinèrgia de les dues tecnologies estimula la formació de neocol·lagen reafirmant la pell, deixant-la llisa i rejovenida.

Sense dolor | Sense anestèsia | Sense temps de repòs post-tractament Màxima seguretat | Clínicament provat

Tractaments facials i corporals

Resultats i beneficis

• Resultats visibles des de la 1a sessió

• Tractament d’unes 4 sessions, d’una durada màxima de 30 minuts • Permet tractar adipositats localitzades, cel·lulitis i flacciditat en la mateixa sessió

• Redueix els dipòsits de greix i la circumferència • Punts d'enclavament per aixecament de pits, doble mentó i glutis • Reestructura el col·lagen existent reafirmant la pell • Acció metabòlica sobre l'àrea tractada i el teixit adjacent a la zona de tractament • Garantia de màxima seguretat i gran control de manipulat gràcies al seu disseny innovador No és un tractament d’aprimament, però sí per modelar qualsevol part del cos. Tot i així, recomanem un estil de vida saludable, dur a terme una activitat física moderada, una ingesta de líquids abundants, drenatges limfàtics i, dieta personalitzada baixa en greixos.

6


EXILIS

EXILIS ULTRA FEMME 360TM

Rejoveniment vaginal amb radiofreqüència

Guardó a millor dispositiu de medicina estètica, aprovat per la F.D.A., per rejoveniment vaginal femení en els Premis d’Aesthetic Industry el 2017.

Resultats i beneficis

• En 2-3 sessions de tan sols 8 minuts cadascuna permet recuperar la pèrdua de to i de la sensibilitat vaginal, que s’ha anat perdent amb els anys i amb els parts. • Tracta el dolor secundari a l'episiotomia després del part, produït per adherències subcutànies. • Recupera el gruix de les parets vaginals mitjançant la formació de col·lagen, tractant l'atròfia vaginal produïda per la falta d'estrògens després de la menopausa, o causats per altres dolències o malalties. Millora les molèsties vaginals durant les relacions sexuals i sense necessitat de prendre estrògens (especialment important en dones amb antecedents de càncer ginecològics que no poden prendre aquests fàrmacs). • També és un tractament no invasiu, no quirúrgic i efectiu per a la incontinència urinària d'esforç lleu i moderada, que permet solucionar les pèrdues d'orina.

Un equip professional al vostre servei cada dia

A més a més, s’aconsegueix els següents efectes:

• Farcit de llavis majors • Reafirmat de llavis menors • Tensat del canal vaginal i / o perineu • Tancament del introit o obertura vaginal • Augment de la sensibilitat de l'orgasme vaginal i del clítoris (augmentant el flux sanguini) • Tractament del dolor durant les relacions sexuals Depenent del cas a tractar s’estipularà la durada del tractament, generalment amb 2 o 3 sessions, separades cadascuna d'elles d'1 a 4 setmanes és suficient, notant-se des de la primera sessió una millora en la laxitud vaginal. Es recomana realitzar 1 sessió anual de manteniment.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


Ilerdent és la clínica lleidatana de referència en implantologia dental. Sota la direcció del Dr. Miquel Gensana Talarn, l’Àrea d’Implantologia d’Ilerdent ofereix una àmplia gamma de tractaments en funció de les necessitats i realitats de cada pacient. fotos © Alexandra Balaguer

Implants dentals de càrrega immediata

La tècnica dels implants de càrrega immediata és un tractament que

permet col·locar la pròtesi dental el mateix dia i amb una única intervenció quirúrgica. Aquestes pròtesis, no definitives, permeten als nostres pacients mantenir l’estètica durant els mesos que dura el període de cicatrització en el qual l’implant s’integra amb l’os (osteointegració).

Tecnologia >>> La

complexitat d’aquest tipus de tractaments ha afavorit el desenvolupament d’equips tecnològics que milloren notablement el diagnòstic, la intervenció i el seguiment dels pacients. En aquest sentit, la clínica compta amb tot tipus d’equipaments i tecnologies entre els quals destaquen l’Ortopantomògraf per a radiografies panoràmiques maxil·lars o el Tac Dental per a imatges digitals 3D en alta definició; sistemes de monitoratge com l’Ostell ISQ® (Klockner) per controlar el procés d’osteointegració de l’implant; sedacions de tot tipus, incloses les sedacions conscient i per òxid nitrós; o quiròfan i boxes equipats amb plataformes tecnològiques, programari dental i instrumental sotmès a protocols certificats d’esterilització hospitalària.

Comunicació >>>  Ilerdent

treballa la comunicació entre professionals i amb el pacient com a referent. Doctors, protètics i auxiliars treballen en equip. La informació flueix des de la recepció fins a la finalització del tractament amb el pacient, com a centre. Ilerdent és de les poques clíniques dentals que disposen de laboratori propi (iLab17). A més, en el nostre cas, l’àrea Protètica s’ubica en el mateix edifici. Dissenyem i fabriquem les nostres pròtesis amb materials de màxima qualitat i en coordinació amb l’equip mèdic. Tots els professionals d’Ilerdent i d’iLab17 compten amb el suport tecnològic necessari per desenvolupar la seva feina. Proves, radiografies, tacs… estan a disposició del professional que requereixi aquesta informació per desenvolupar la seva tasca.

Experiència >>> Amb més de 30 anys d’experiència, Ilerdent acumula una àmplia cartera de pacients. Milers d’històries clíniques que aglutinen dades i casuístiques diverses… Informació molt valuosa que l’equip mèdic i protètic de la clínica dental lleidatana té a la seva disposició per documentar, estudiar nous casos i valorar protocols d’actuació amb base científica.

Aquesta tècnica permet al pacient reincorporar-se a la vida laboral l’endemà de la intervenció, doncs, el fet de portar una pròtesi provisional fixa elimina les molèsties que poden ocasionar les pròtesis removibles i també facilita l’adaptació de forma progressiva a la pròtesi definitiva que els nostres protètics, en col·laboració amb l’implantòleg, fabriquen a mida en el laboratori d’Ilerdent”.

Implants dentals zigomàtics

Els implants dentals zigomàtics són la solució als quadres mèdics amb absència o baixa qualitat d’os maxil·lar i són tan resistents que multipliquen per deu la d’un implant maxil·lar. La implantologia zigomàtica permet, en una única cirurgia, treure les peces malaltes, implantar els zigomàtics i carregar les peces noves. No hem d’oblidar que els zigomàtics són una solució versàtil compatible amb algun altre implant maxil·lar. A Ilerdent, tal com marca la normativa, aquest procediment implantològic es duu a terme per un cirurgià maxil·lofacial (a quiròfan equipat amb els darrers aparells i avenços tecnològics, i un anestesista) responsable de la sedació conscient del pacient. A més, els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, fet que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori que donaran pas a la col·locació de la pròtesi definitiva.

Mini implants

Ilerdent també és un referent en el camp de l’odontogeriatria, amb una solució implantològica als problemes de subjecció i masticatoris de les pròtesis dentals removibles: els mini-implants. El procés de col·locació és molt senzill. Es fa una radiografia panoràmica i, un cop escanejada la boca, es passa la imatge a un programa informàtic que calcula les mides i la ubicació exacta dels implants. Són mínimament invasius, ja que mitjançant un petit orifici a l’os es realitza la col·locació de l’implant; no és necessari fer una cirurgia oberta convencional i així evitem posar punts de sutura i les molèsties postoperatòries. A més, aquesta tècnica permet la subjecció de la pròtesi el mateix dia, en el mateix acte quirúrgic queda col·locada. Aquests implants són indicats per a gent gran amb pròtesi removible que no puguin optar a pròtesi fixa, ja que amb la col·locació de quatre implants s’aconsegueix una bona retenció a un preu ajustat. En la major part dels casos es pot aprofitar la pròtesi dental del pacient, fet que també contribueix a un important estalvi econòmic. El sistema de fixació és tipus xec; l’implant encaixa en unes “tapetes” que es posen a la pròtesi aconseguint una fixació mecànica que n’evita el bellugament. Els mini-implants odontogeriàtrics són còmodes, pràctics, econòmics i de fàcil col·locació La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ilerdent@ilerdent.com

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


COACHING  

personal P

rimerament, cal dir que el coaching va enllaçat amb la psicologia. No obstant, la psicologia és una professió regularitzada, amb coneixements sanitaris per tal d’entendre i comprendre la salut mental, en canvi el coaching és una eina vehicular amb recolzament psicològic orientat als objectius i la millora continua de la persona. Per tant, el terme coaching es refereix a un “entrenament” en el procés de desenvolupament personal, en l’aprenentatge, centrant-se en que cada vegada et sentis més capaç de prendre les teves pròpies decisions, confiïs més en tu mateix i siguis suficientment autònom i feliç amb el teu equipatge vital (virtuts, defectes i propòsits). El professional, que es dedica a al coaching, ha d’estar qualificat com a psicòleg, ja que necessita conèixer plenament l’estat mental de les persones per a poder-les tractar de la millor manera, i de forma personal. Així doncs, sempre que vulguem acudir a un coach, ens hem d’assabentar que aquesta persona està qualificada en psicologia i especialitzada en coaching. Aquesta serà la persona ideal per poder-te ajudar. Decidim demanar suport a un coach en el moment en què necessitem una millora personal, desitgem conèixer-nos i saber que volem. Quan s'acudeix a una sessió de coaching es presenta una sèrie de conversacions personals sobre les necessitats, preocupacions, problemes o metes que tingui el client, i les possibles solucions o sortides. Es prioritza l’absoluta confidencialitat, dins un entorn segur i confiable, per a que el diàleg succeeixi de manera fluida i lliure. S’estableixen compromisos de mutu acord i es fa un seguiment de compliment. El coach et presenta els beneficis d’aconseguir un equilibri entre l’àmbit personal, familiar i laboral. Alinear els valors personals amb els organitzadors, clarificar la visió personal per gestionar millor el futur i utilitzar l’intel·ligència emocional i corporal. Es tracta d’un aprenentatge que va més enllà de tot el tècnic, que té a veure amb la capacitat d’escoltar i conversar, amb les capacitats de diferenciar emocions i fluir amb elles.

10


Quan assistim a un coach? www.talentspsicologia.es

Quan necessitem un canvi a la nostra vida, però no sabem exactament que volem o al contrari sabem que volem canviar però no sabem com fer-ho. O simplement, sabem quin és el canvi que volem fer, però no el fem.

Què aconseguim amb un coach? • Agafar més consciència de nosaltres mateixos, donant un gran impuls a les nostres activitats. • Prendre accions més efectives i enfocades i no gastar energia en coses que no siguin importants. • Aprendre a enfrontar millor les decisions i anar aconseguint tot allò proposat. • Disposar d'una persona que t’acompanya a donar i avaluar cada pas. • Començar a entendre millor el nostre cos i la nostra ment per a saber com utilitzar-los en el nostre benefici

EL COACH treballa amb les fortaleses de la vida del client i està capacitat per a recolzar-lo a aconseguir el canvi o el resultat desitjat.

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

11


Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió. Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic

No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no

tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció.

invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional.

Guiat per ressonància magnètica: Gràcies

Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme.

a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i reduir els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar.

Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació.

A Centre Mèdic Alomar som pioners en un nou tipus de tractament que pot destruir la petita peça del teixit cerebral que causa la tremolor sense necessitat d’obrir el crani

Cessament immediat del tremolor:

Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/ intervenció.


Com es realitza el tractament?

1. PREPARACIÓ DEL PACIENT

3. TRACTAMENT

El tractament s’efectua mentre el pacient es troba en el sistema de ressonància magnètica. Per a una major comoditat, s’administrarà anestèsia local i es col·locarà un marc d’immobilització per evitar moviments del cap durant el tractament. La freqüència cardíaca, la pressió sanguínia i els nivells d’oxigen a la sang seran monitoritzats en tot moment durant el tractament. En tot moment, el pacient estarà conscient durant el tractament, a diferència d’altres tipus d’intervencions, i es podrà comunicar amb el metge o infermeres.

Durant el procediment, se li demanarà al pacient que realitzi tasques específiques per poder verificar que la localització del punt seleccionat és el correcte. Un cop el neurocirurgià hagi trobat el punt exacte, s’utilitzaran els ultrasons focalitzats directament durant uns 10 a 40 segons. Aquest procediment s’anomena sonicació, on els doctors monitoritzaran l’efecte de la tremolor en temps real i continuaran amb més sonicacions addicionals per verificar que aquest punt és el que millors resultats li proporciona. La totalitat del tractament és aproximadament entre 3 i 4 hores des de que s’entra fins que se surt de la sala de la ressonància magnètica.

2. PLANIFICACIÓ Es realitzaran una sèrie d’imatges del cervell amb l’objectiu de realitzar la planificació del tractament. El neurocirurgià, marcarà a l’ordinador el punt que ha de ser tractar amb la major precisió que ens ofereix la tecnologia mèdica. Inicialment, se li administrarà baixes dosis d’ultrasons focalitzats per tenir la certesa i seguretat que el punt marcat és el correcte.

Un cop controlades les constants vitals, serà el moment en què el pacient podrà tombar-se a la taula de Resonància Magnètica, on es procedirà a planificar i realitzar el tractament.

sonores acústiques focalitzades, ofereixen la capacitat de proporcionar tractaments amb precisió mil·limètrica en l’objecte previst sense causar cap tipus de dany al teixit circumdant que no s’ha de tractar. Aquest tractament permet aturar la transmissió indeguda de les senyals elèctriques que produeixen la tremolor fent-lo desaparèixer. En el cas de la malaltia del Parkinson, no és una cura definitiva, però aquest tractament suposa una millora de la qualitat de vida, eliminant les tremolors de la persona afectada.

Abans del tractament

4. POST-TRACTAMENT Després del tractament, el pacient serà traslladat a la sala de recuperació per seguir en observació, on se li traurà el marc de fixació del cap. Just després, es farà una ressonància magnètica cranial convencional per validar el tractament realitzat i verificar que no s’ha causat cap efecte secundari o dany colateral. Si tot va bé, les visites de seguiment tindran lloc al cap d’un mes i a l’any del tractament.

Després del tractament

Per a realitzar aquesta prova, Resofus Alomar combina les imatges de ressonància magnètica i els ultrasons en la tecnologia d’Ultrasons Focalitzats, proporcionant un tractament transcraneal no invasiu guiat per imatges de RM sense radiació ionitzant. Aquesta combinació d’imatges de RM continues i les ones

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


El restrenyiment

E

Info: scdigestologia.org

s tracta d’un quadre caracteritzat per una reducció del nombre i pes normal de les defecacions, i que amb freqüència s’associa a l’enduriment de la textura de les femtes. En una població generalment sana, la freqüència normal de les deposicions oscil·la entre tres per setmana i tres diàries que s’expulsen amb facilitat en el 75% dels casos. Tot i que, aquest trastorn digestiu pot afectar a gairebé el 30% de la població general.

Es considera que una persona té restrenyiment quan presenta 2 o més símptomes dels que nombrem a continuació: 1.- Nombre de deposicions menor a 3 a la setmana. 2.- Esforç excessiu en evacuar. 3.- Femtes dures. Quan són en forma de boles petites. 4.- Sensació d’haver evacuat de forma incompleta després d’una deposició. 5.- Sensació de bloqueig/obstrucció en voler fer una deposició. 6.- Necessitat externa d’ajuda per fer una deposició (lavatives, supositoris...) Si presenteu alguns d’aquests símptomes es recomana acudir al metge. El professional de la medicina et realitzarà unes certes proves per tal de detectar quin nivell de restrenyiment presenta el pacient. Farà un anàlisi de les explicacions que li donis. A més el metge buscarà símptomes com pèrdua de pes, durada del restrenyiment, mal de panxa, sang amb la femta, dolor anal amb la deposició així com l’ús crònic de medicaments. Segons les circumstàncies, demanarà que es facin altres proves per tancar el diagnòstic com una colonoscòpia, un ènema opac o una manometria anus-rectal

El millor tractament

La primera i més important, és la dieta. Que ha de ser rica en aliments que continguin fibra així com les verdures, llegums, fruites fresques, fruites seques, cereals, pa i farines integrals. L’hàbit deposicional és la regulació intestinal, és a dir, habituar al cos a defecar cada dia en el mateix moment i cal dedicar-li el temps necessari. Un dels millors moment, és després d’esmorzar. Els laxants són medicaments que s’han de prendre només en casos extrems. Mai fer-ho com a costum. Medicaments que augmenten els moviments del còlon, es diuen proxinètics i s’utilitzen conjuntament amb els laxants.

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

14

La reeducació enfinteriana és el tractament per als que pateixen alteració del moviment anal. Finalment, el tractament quirúrgic, la colectomia significa treure el còlon i enganxar el final de l’intestí prim i el recte. Només es fa en els casos més extrems

Policlínic Lleida

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


L'ODONTOPEDIATRiA

L

odontopediatria és l’especialitat dental per als nens, els encarregats d’explorar i tractar als nens/es i recent nascuts. Però, moltes vegades desconeixem el moment en què s’ha d’anar al dentista amb els nostres fills. Segons els odontòlegs, diuen que la primera visita s’hauria de fer entre els 2 i els 3 anys, just quan acaben de sortir les primeres dents de llet. Actualment, els estudis afirmen que les càries apareixen en edat prematura, per aquest motiu cal ser molt rigorós i convertir-ho en un hàbit per a tots i així prevenir malalties dentals. Cada pacient és diferent i segons el diagnòstic, els odontòlegs demanaran una revisió cada 6 o 12 mesos.

Als infants se’ls hi ha de transmetre des de ben petits, com cuidar i mantenir el benestar bucodental ensenyantlos-hi hàbits alimentaris i d’higiene dental correctes. Així com que els nens comencin a rentar-se des de que els hi surten les primeres dents. A l’inici serà necessari l’ajuda d’un adult per tal de supervisar que tot sigui correcte. A més, cal tenir en compte quin raspall i pasta de dents és més adequat per a la mida de la seva boca. A l’hora d’escollir quin dentista és el més adequat, s’ha de tenir en compte

La salut bucal durant la infància repercuteix directament en el desenvolupament del nen/a fins a la seva maduresa diferents punts de vista com el lloc escollit i l’amabilitat dels seus professionals. S’ha de ser agradable, ja que el nen ha de tenir un record positiu de la visita al dentista. És molt important mantenir una correcte salut bucodental per a tenir un bon desenvolupament infantil. Cal que els dentistes expliquin la importància de mantenir una boca sana


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí,

amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes.

Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 18

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosol Estufes naturals: són grutes naturals situades prop

de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica. A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti dolor: artrosi, atriti, fibromiàlgia. • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depresió. •  Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Circuit terapèutic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, alliberador relaxant i depuratiu.

tonificador,

Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


a càries dental es tracta d’un problema el qual consisteix en la destrucció dels teixits de les dents, causada per la presència d’àcids i bactèries a les superfícies dentals. Aquest deteriorament de les dents està molt influenciat per l’estil de vida de la persona referent a tot el que menja i la seva forma de tenir cura de les dents i la seva higiene. Encara que la càries és més aviat coneguda en els nens, els adults també tenen un gran risc de patir-la si no es duu a terme una cura correcta de la nostra boca. Els diversos tipus de càries són: • Càries de corona. Les quals són les més comunes i apareixen tant en nens com en adults, generalment a la superfície de masticació o entre les dents.

• Càries radicular. A mesura que ens fem grans, les genives es retreuen, deixant descobertes parts de l’arrel de la dent. Com aquestes arrels no estan recobertes per l’esmalt, poden afectar-se molt fàcilment per una càries. • Càries recurrents. Es poden formar al voltant de les obturacions i corones existents. Aquest tipus de càries s’originen degut a que aquestes zones de

La càries està relacionada amb l’estil de vida de la persona, tenint en compte tot el que menja i la seva forma de tenir cura de les dents i la seva higiene

l e s   d e nt s tendeixen a omplir-se de placa, fet que a llarg termini es produeixin càries. Els adults que pateixen sequedat de boca, tenen més risc de patir càries. Aquesta sequedat és un trastorn provocat per la carència de saliva degut a algunes malalties, ús de medicaments o tractaments. La càries doncs, poden ser greus si no es tracten i poden inclús arribar a destruir la dent i els nervis interns. És per aquesta raó que és molt important anar el teu dentista de confiança regularment, ja que és l’únic que podrà determinar amb seguretat si es té càries o no

upost Press ants l d’imp ït a gr tu e i sens ís rom comp

Clínica Dental Dra. Lídia Antúnez • Av. Segre, 1 1r 5a , 25007 Lleida • dentalantunez@gmail.com • www.dentalantunez.com

20


E

n tota residència són necessàries les tasques d’un treballador social, ja que són els responsables de tenir el primer contacte dels futurs residents i les seves famílies amb les residències.

Aquests ofereixen una atenció integral als residents i a les seves famílies per tal de satisfer les necessitats que puguin tenir, ajudant-los a desenvolupar les capacitats que els hi permetin aconseguir una millor qualitat de vida i benestar social. A més, detectaran els aspectes específics de la persona dependent i seran els encarregats de ficar solució, ja que tot diagnòstic necessita una visió social, és a dir, hi ha d’haver una persona que informi, assessori i orienti de manera legal les situacions per tal de dur a terme correctament la salut d’una persona. Per tant, el Treball Social té com a finalitat atendre, tractar i promocionar el benestar de l’usuari i de les seves famílies, sempre posant en primer lloc la opinió de la persona. A més, de dur a terme tasques d’informació, tramitació i gestió d’aspectes referents a l’àmbit social i de funcionament com a mitjà entre l’administració i els diferents recursos existents, així com, entre l’usuari i la seva família

Els treballadors socials vetllaran per una bona adaptació de la persona, progressiva i de qualitat dins del centre La Generalitat de Catalunya, en un informe explica les principals funcions d’un Treballador Social en relació a un centre:   Informar l’equip del centre respecte a les implicacions socials que comporta la malaltia mental i sensibilitzar-lo.    Participar en l’elaboració i actualització del reglament de règim intern.    Elaborar conjuntament la memòria anual d’activitats del centre i altres estudis i treballs, i facilitant les dades relatives a l’àmbit de la seva competència.    Vetllar pel respecte dels costums relacionals i de la diversitat cultural de les persones ateses.    Proporcionar a la resta de professionals informació sobre recursos i la seva disponibilitat.    Elaborar informes (entitats tutelars, informes de derivació i trasllat...)

21


Què les provoca?

L

es malalties neurodegeneratives són aquelles que estan provocades per un procés que accelera la mort cel·lular, provocant la degeneració del teixit nerviós. Algunes d’aquestes malalties serien, en primer lloc i la més coneguda, l’Alzheimer el tipus de demència més freqüent; el Parkison conegut per ser un trastorn del moviment, la Huntington és la malaltia que afecta els ganglis basals del cervell o l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia que ataca a les cèl·lules nervioses encarregades de controlar els músculs voluntaris, essent aquestes les més conegudes, tot i que n’hi ha moltes altres, que determinen amb la mateixa força el futur de qui les pateix.

Avui en dia es desconeixen les causes que provoquen la pèrdua neuronal en les malalties neurodegeneratives. Tot i que, s’han descrit alguns actors genètics o ambientals que podrien estar relacionats amb alguna d’aquestes malalties. Ara per ara, el principal factor de risc per a desenvolupar aquestes malalties és l’increment de l’edat, per la qual cosa és esperable que la prevalença d’aquestes malalties creix en un futur pròxim.

Quins símptomes produeixen?

L’aparició de símptomes en aquestes malalties depenen de la zona del sistema nerviós central afectada. En l’Alzheimer la degeneració es produeix en el còrtex cerebral per tant, els principals problemes que presenta són de tipus cognitiu-conductual.

Com es tracten?

En l'actualitat no es disposen de tractaments curatius d'aquests processos, per la qual cosa, els tractaments actuals són bàsicament simptomàtics per a pal·liar els símptomes o augmentar

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS

• experiéncia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as · Fisioterapeutas Podólogos · Psicólogos

• servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios • servicio las 24 horas 22

C / Abat Escarré, 6 baixos 25001 LLEIDA

Teléfono:

973 828 585 615 748 792 elparaisodelaterceraedad@gmail.com www.paraisoterceraedad.com


l’activitat de les neurones supervivents amb la finalitat de minimitzar els efectes clínics del procés degeneratiu. En aquest tipus de malalties resulta primordial actuar sobre el nivell d’activitat de l’individu, intentant mantenir-lo en les condicions més òptimes, prevenint complicacions futures, compensant els dèficits ja establerts mitjançant noves estratègies i entrenant aquelles habilitats que fins i tot, es mantenen. L’objectiu en aquest tipus de malalts és el d’aconseguir mantenir el màxim nivell d’autonomia personal durant el major temps possible. Les persones que pateixen una malaltia neurodegenerativa veuen afectats

els comportaments normals del seu dia a dia, i en moltes ocasions, no poden viure sols i han d’estar supervisats i controlats les 24 hores del dia. En aquests casos serà necessària una persona al seu costat per tal de facilitar-li les activitats del dia a dia. A vegades, els familiars no poden fer-se càrrec d’aquestes persones degut als horaris de treball, però el mercat residencial és ampli i d’adaptació fàcil en cada cas, gràcies a les residències que ofereixen la possibilitat d’acollir al malalt de forma interna o solament d’allotjament de dia. D’altra banda, també hi ha empreses que faciliten persones que van a les pròpies cases del malalt fent-los- companyia i cuidant-los

Les residències i professionals de l'assistència sanitària són la millor opció davant dels reptes d'aquestes malalties

23


SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT Tractament a domicili

Ens agrada ajudar a aquells que més ho necessiten i treballem perquè ningú es quedi sense la llibertat de fer tot el que es proposa”

S • Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic • Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512

24

Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

ón els principals objectius de Residom, un espai destinat a la convivència i residència de la gent gran i amb diversos serveis per a que se sentin com a casa. Tots els professionals de l’equip de Residom treballem per millorar la qualitat de vida de totes aquelles persones que passen per les nostres mans, amb la nostra màxima dedicació i atenció personalitzada. Oferim serveis d’atenció a la gent gran en els nostres tres centres, localitzats a Juneda, Bell-lloc d’Urgell i Fondarella, i en els nostres centres realitzem diferents tallers i activitats per a l’aprenentatge, la diversió, l’estimulació de l’entorn, així com també disposem del servei de menjador i serveis ambulatoris, entre d’altres. A través del dinamisme i la diversitat de les nostres activitats, volem fomentar una participació activa i amb una bona relació entre tots els nostres usuaris, gaudint d’experiències grupals i una convivència enriquidora. Des de Residom, donem molt valor a l’autonomia de cada usuari i vetllem perquè tots ells puguin rodejar-se d’una ambient ple d’estímuls i positivisme.

Tenim cura de les persones que necessiten qualsevol tipus d'atenció a domicili, ja sigui per la seva condició física o psíquica. A més de tots aquests serveis que oferim en els nostres centres de dia, Residom també es trasllada a domicili per a oferir una atenció totalment personalitzada. Garantim aquesta atenció en un espai molt més pròxim, acompanyant a les persones en les seves tasques diàries en les quals requereixen suport.


“Cuidar de les persones i que tothom pugui gaudir del seu dia a dia és la nostra prioritat"

Serveis pel benestar de les persones

Tenim cura de les persones que necessiten qualsevol tipus d’atenció a domicili, ja sigui per la seva condició física o psíquica, a l’edat que sigui. Els nostres professional ofereixen una ajuda experimentada, centrant-nos en aportar els recursos i eines per fer créixer totes les capacitats de la persona. Des de Residom, també volem donar suport en les tasques domèstiques com fer la compra, cuinar, netejar... Amb el nostre servei a domicili, ens encarreguem de la bona organització de totes aquestes feines quotidianes amb les condicions més òptimes dins del propi domicili. Volem potenciar, a més, la participació de totes les persones en activitats i gestions fora de la llar, per tal de poder vetllar per una bona integració amb el seu entorn.

Et dissenyem la teva pàgina web amb les últimes tecnologies

És per això que Residom també acompanya a tothom que ho necessiti a l’hospital, a les visites mèdiques i a tot arreu on calgui per a fomentar la comunicació, el diàleg i les relacions socials de tota persona que ho vulgui. El nostre servei a domicili, a part de tot això, també treballa per oferir una atenció personal formativa i emocional per millorar la relació entre la família i l’usuari i per a no perdre el vincle i la relació entre les persones. Amb aquest servei a domicili, la nostra fundació escolta la teva necessitat i t’assessora en totes les ajudes i tràmits que pugui necessitar. Aportem recursos de suport i atenció, gestionem també la burocràcia necessària, t’informem i et guiem en tot moment de les pautes a seguir

C/ Àngel Guimerà, 40 25430 Juneda Tel. 973 150 316 info@residom.com www.residom.org 25


MODA i ESTILISME

L'

e sdeveniment benèfic el qual dona sortida a l’exposició de moda anual de l’Institut del Vestit del Museu Metropolità de l’Art de la ciutat de Nova York. És l’esdeveniment social més important a l’agenda de Manhattan i on es reuneixen totes les celebritats, empresaris, reialesa, models, dissenyadors i socialities de tot el món. Aquesta festa està codirigida per Anna Wintour, editora de la revista Vogue, va néixer al maig de l’any 1948, tot i que va agafar fama el 1972, on tots els diners recol·lectats van destinats al museu. El tema escollit per l’esdeveniment va ser el catolicisme, tots els convidats van fer referència amb els seus vestits a aquesta religió. Primerament, arriben i caminen per la catifa vermella, recorren l’exhibició anual. La festa inclou espectacle d’artistes reconeguts del moment i inclou una hora de còctel i un sopar formal. A continuació us ensenyem alguns dels dissenys més destacats...

y vestides Blake Lively, Gigi Hadid i Katy Perr ISON MARGIELA per VERSACE, Rihanna per MA

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 26


Un actriu reconeguda per lluir espectacular en cada esdeveniment. En aquesta ocasió, no ha sigut menys. Va escollir un vestit molt d’acord amb la temàtica, creat per Versace, sense renunciar al seu estil personal carregat de sensualitat. Des de la redacció de Magazine creiem que és el millor vestit.

Tots coneixem a Rihanna per ser una de les reines de la cançó a més, de ser una bona empresària. Ella és coanfitriona de la gala, i tothom espera el seu look, el qual acostuma a ser atrevit. Aquesta vegada, va impactar amb un escot pronunciat i on la creació estava inspiració papal elaborat per Maison Margiela, i es creu que John Galliano va intervenir en el disseny. La mitra va ser confeccionada per Stephen Jones. Aquest vestit no passa desapercebut.

La cantant va ser una de les més impactants de la nit al convertir-se en un autèntic àngel. El vestit escollit va ser creat per Versace i les plomes de les seves ales van ser pintades a mà per un equip de la casa italiana. Tot un èxit en la catifa La top va presentar-se a la catifa vermella, amb un dels vestits més originals de la nit, una creació feta a mida pel dissenyador Versace on la idea era donar l’efecte de vidriera. Tot un encert a la idea principal, on va convertir-se en una de les representats més sexys de la nit. El vestit li quedava perfecte. 27


DECORACIÓ

ELS TONS NEUTRES:

DESCANS, ELEGÀNCIA I RELAX En el món de la decoració, com en qualsevol altre, hi ha mil i una coses que es poden utilitzar per personalitzar el nostre espai. Amb el temps, van apareixent i desapareixent modes: línies corbes, rectes, parets llises i minimalisme… però sempre hi ha clàssics que mai passen de moda i que sempre ens ve de gust utilitzar en algun racó de l’habitatge. És el cas dels tons neutres a l’hora de pintar casa nostra.

A què ens referim amb tons neutres?

Podem definir els tons neutres en pintura decorativa com a aquells que s’apropen al màxim a la gamma que es mou entre el blanc i negre, és a dir, els tons poc saturats. Els tons neutres no impliquen falta de color, sinó un ús moderat i equilibrat d’aquest.

Per què tons neutres en una habitació?

Els tons neutres són una opció ideal per al descans. Després d’un dia cansat i estressant, la ment necessita relaxament i poques distraccions. Així doncs, trobar-se en un ambient on els tons neutres adquireixen el protagonisme garanteix un estat òptim per descansar. Això és especialment interessant, també, per a les habitacions juvenils. 28

Avui, els nens i nens també tenen un horari ple d’activitats i és molt important que dormin bé. Per això, escollir una habitació on predominin els tons neutres podria resultar-los molt beneficiós. L’ús dels tons clars de fusta natural també ens pot aportar un ambient de calidesa dins el nostre habitatge. A més, si es combina un color saturat i fort amb un ambient neutre, es pot aportar molt caràcter i personalitat a l’espai. Així doncs, sempre que s’utilitzin notes de color equilibrades, s’obté estil i estètica, tranquil·litat i relaxament.

Com decorar amb tons neutres?

En el cas que es vulgui apostar per aquesta opció, es poden combinar tons de la gamma de beix, grisos i blancs. Aquests colors es poden

escollir tant en el color de la pintura com en l’ús de determinats materials naturals en els mobles i objectes decoratius. A més, per aconseguir un estil més personal, els colors neutres també donen la possibilitat de crear matisos per atorgar més importància a alguna part de l’espai. En el cas que es vulgui posar èmfasi en certes àrees, es pot fer mitjançant textures o altres motius gràfics, com ara ratlles o estampats en alguna de les parets

“Els tons neutres són una opció ideal per al descans i el relax, a més de donar un toc elegant a la decoració”


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com

29


Mobles • Decoració • Menatge Electrodomèstics • Ferreteria • Jardí

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant 

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer 

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única


Ramón Tomàs és una de les empreses

de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.

Gran varietat de productes i eines de la màxima qualitat per a que l’obra a it realitzar sigui un éx en el seu acabat

FERRETERIA

stos sense cap tipus Es realitzen pressupo transportar tots els de compromís i, per cles, rsos mitjans en vehi materials, hi ha dive r ntenidors per a pode serveis de grua o co l’obra portar-ho al lloc de 32

MATERIAL DE CONSTRU

CCIÓ


es ix les primeres marqu L’empresa distribue el stiments, i treballa en en paviments i reve ors cuines, amb els mill disseny d’acabats i t materials del merca

EXPOSICIÓ DE RAJOL

ES

jardineria r os, tant per a interio Gran varietat de test s xí com diferents eine com per a exterior, ai rdineria de treball per a la ja

Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net

33


A

mb el bon temps, arriben les flors i tots els jardins comencen a tenir ja milers de colors. Per això, i si creus que ja és hora de decorar-lo, per què no ho fas de la manera més original possible? Mitjançant objectes vells o aquells que ja no utilitzes pots crear el teu propi estil i diferenciar-te amb idees innovadores. Et donem algunes idees perquè el teu jardí quedi d’allò més bé i sense que suposi una gran despesa econòmica.

CARRETONS improvissant jardineres Els carretons poden quedar molt originals com a decoració dels jardins. Amb flors de colors o diferents tipus de plantes, vesteix-los de la forma més sorprenent.

Si creus que aquella escala ja no té més utilitat, t’equivoques. La pots col·locar en algun racó del jardí, utilitzar-la com una prestatgeria i omplir-la de flors, objectes decoratius, llums de jardí, espelmes, llibres, figures... A més d’un estil molt creatiu, també et donarà una decoració “vintage” i crearà un espai íntim i alhora modern.

BOTES D'AIGUA per a les teves flors

34

Les botes d’aigua són un altre dels objectes que es poden utilitzar perfectament com a testos. També donaran un toc molt creatiu i innovador al teu jardí. Si has de renovar les botes o als teus fills se’ls han quedat petites, pinta-les, decora-les i posa-hi flors, ja veuràs que el resultat et sorprendrà. Tal com es fa amb les llaunes d’alumini, també hauràs de fer un forat a la base perquè l’aigua dreni correctament. Si no vols foradar-les, sempre pots omplir-les de plantes seques que també donaran un toc romàntic.


Si tens una bicicleta vella també et pot servir per donar-li un toc diferent i convertir-la en un element més del teu jardí. Planta flors a la cistella, decora-la i pinta-la amb el color que vulguis, ja veuràs que quedarà genial.

Una altra opció per reciclar objectes i utilitzar-los al jardí és fer ús de pneumàtics. Només cal que deixis volar la imaginació i crear el teu propi objecte. Des dels gronxadors per als més petits fins a testos per a les flors o còmodes seients coberts amb teles. Els pots pintar, tapar-los amb teles de colors o plantar-hi flors. Facis el que facis, segur que queda divertit i original.

35


IMMOBILIÀRIA Catalunya ha estat una de les comunitats on més ha pujat el preu de l'habitatge en conjunt de tot l'Estat

L’increment dels preus dels pisos omprar o vendre suposa un canvi en l’economia d’una persona o família. Per tant, cal saber en quina situació es troba el mercat en el moment de voler vendre o comprar un habitatge. Cal dir que, després de passar uns anys de crisi immobiliària, sembla que el mercat s’ha normalitzat. El 2017 va tenir molts canvis, sobretot l’últim trimestre de l’any, on va presentar un increment de preu en els immobles. El 2018 apunta que la pujada d’oferta i demanda augmentarà, provocant que el preu continuï elevant-se a les grans ciutats. Així doncs, en el primer trimestre de l’any s’ha presentat un augment considerable 36

dels preus dels immobles a Catalunya, provinents de la pujada del 9,6% en el 2017. Les grans ciutats són les que pateixen aquestes pujades de preus, tot i que els experts asseguren que no seran tan elevades com el 2017. Catalunya ha estat una de les comunitats on més ha pujat el preu de l’habitatge en conjunt de tot l’Estat. A les comarques lleidatanes, el preu per metre quadrat s’ha situat en el primer trimestre en 868 euros, amb un descens del 0,8% en relació amb el mateix període del 2017. A Lleida, els preus dels pisos encara estan un 49,9% per sota dels màxims del 2007. Barcelona despunta en relació a la resta del país, amb un creixement per sobre del 12% en els preus dels habitatges.

Aquest any apunta que la pujada d'oferta i demanda augmentarà, provocant que el preu continuï elevant-se a les grans ciuats


Hi ha quatre districtes que registren els increments més alts, són Sant Andreu o Sants-Montjuïc, les Corts o l’Eixample. La ciutat més cara, arribant a valdre 3.174 € el metre quadrat de mitjana, amb un increment de l’11%. A Girona, la mitjana de preus dels pisos es va situar en 1.375 € el metre quadrat, el 2,4% menys que el valor de venda del primer trimestre del 2017. Els preus dels habitatges encara estan un 48,5% per sota dels màxims del 2007. A Tarragona els preus dels pisos s’han situat en el primer trimestre en 1.181 euros el metre quadrat, amb un increment del 5,4% en relació amb el mateix període del 2017. En aquesta zona, els preus dels pisos encara estan un 49,8% per sota dels màxims registrats el 2007. Abans de comprar o vendre cal acudir a un professional immobiliari per a que ens informi i gestioni sobre el tema, per tal de no caure en errors i fer el tràmit de la forma més correcta i segura. A l’hora d’escollir una immobiliària, tingues segur que els seus professionals que t’atendran estan totalment qualificats i que en el moment d’aconsellar-te ho faran de la manera més adequada possible.

Aquesta persona serà l’encarregada de buscar el pis que més s’adeqüi a les teves necessitats. En canvi, si el que vols es vendre un habitatge, intentarà buscar-te comprador el més ràpid possible i assegurant que cada pas a dur a terme sigui el més adient. L’assessor immobiliari ha de ser transparent en les gestions a dur a terme en el procés de compra-venta, és a dir, haurà d’informar-te sobre els drets i deures de la compra i/o venta d’un habitatge. Cal fer certes comprovacions dels immobles, així com veure l’estat de l’habitatge, càrregues i pagaments, qualificacions urbanístiques... per tal de fer aquest procés aplicat correctament a la llei. A més, el mercat immobiliari actualment, està en un canvi constant de preus, serà necessari que els professionals del sector revisin els immobles per tal d’assegurar uns preus competitius

A Lleida, els preus dels pisos encara estan un 49,9% per sota dels màxims del 2007, en el moment de la crisi immobiliària.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 37


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4213 ZONA ESTACIÓN AVE 58.400 €

Ref. 4249 PUIGVERD DE LLEIDA 159.500 €

Ref. 4359 RICARD VINYES 110.000 €

Ref. 4298 C/BRUC 138.000 €

Ref. 4381 ZONA AUDITORI 174.500 €

Ref. 4304 CAPPONT 145.000 €

Magnífico piso señorial exterior de 144 m con gran salón comedor con vistas a la Seu Vella, amplia cocina office, 5 dormitorios, 2 baños y 1 aseo. Parking opcional.

Piso amueblado para entrar de 3 habitaciones dobles (una en suite), dos baños completos, cocina office, galería, gran salón comedor y balcón.

Ref. 4377 CAPPONT (Dra. Castells) 125.000 €

Ref. 4300 C/COMERÇ 160.000 €

Acogedor piso totalmente reformado compuesto por cocina office completa con despensa, tres habitaciones, baño completo, aseo y un luminoso salón comedor con salida a balcón. Ascensor. Calefacción central.

Vivienda en perfecto estado toda exterior. Dispone de 4 habitaciones (dos dobles y dos individuales), dos baños, cocina, galería, salón comedor. Parking y trastero opcional (venta o alquiler).

¡OPORTUNIDAD! Piso semireformado con 3 habitaciones, baño completo, cocina equipada, balcón y patio. Es muy soleado y tiene aire acondicionado. Se vende amueblado.

Ático muy céntrico con tres habitaciones (una doble y dos sencillas), salón comedor con salida a balcón, baño, vestidor, cocina independiente con salida a galería cerrada y terraza.

www.grup90.com

2

Chalet en urbanización con 3 habitaciones dobles, baño completo, cocina equipada y salón comedor. Parking + almacén de 80 m2. Piscina de 4x9. Aseo exterior y barbacoa. Parcela de 1000 m2, 400 m2 de los cuales son árboles frutales.

¡OCASIÓN! Gran piso a 5 minutos del Eix Comercial. Tres habitaciones dobles (originalmente eran 4 habitaciones), amplio salón comedor con salida a balcón, cocina office con salida a galería y dos baños completos. Se vende semiamueblado.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4395 ALBATARREC 174.500 €

Ref. 4312 CAPPONT 206.700 €

Ref. 4390 ÁTICO DÚPLEX 209.500 €

Gran piso en zona Atlètic Segre con 2 habitaciones dobles con salida a balcón (una en suite) más dos habitaciones individuales. Cocina con salida a galería, amplio salón comedor con salida a balcón. Vistas despejadas. Parking y trastero opcionales (15.000 €)

Ubicación privilegiada. Gran cocina office, salón comedor, 2 balcones y 2 terrazas de 20 m2. 3 dormitorios, 2 baños completos. Con plaza de parking.

Ref. 4388 ZONA CINE LAUREN 153.500 €

Ref. 4391 LA BORDETA 169.500 €

Piso en perfecto estado muy luminoso con 3 habitaciones (una doble en suite y dos medianas), cocina office con salida a gran galería cerrada, salón comedor, dos baños completos. Piso muy acogedor.

Piso de 4 habitaciones con gran salón comedor, balcón, cocina equipada, galeria cerrada y 2 baños completos. Exterior con vistas despejadas. Amplio trastero y parking incluido en el precio.

Ref. 4389 CAPPONT 218.000 €

Ref. 4406 PARDINYES 183.000 €

Chalet adosado con garaje para dos coches, trastero, cocina, salón comedor con salida a terraza desde la que se accede a la zona comunitaria con piscina. 3 habitaciones dobles, amplia habitación doble con salida a terraza, 2 baños y 1 aseo.

Piso con gran terraza en conjunto residencial. Cocina equipada, tres habitaciones, dos baños, salón comedor. Terraza de 30 m2. Vistas a la zona comunitaria con piscina, pádel, zona infantil y jardín. Parking opcional.

Casa adosada de 2 plantas con ascensor y amplia cocina, garaje para un coche y jardín de 70 m2 . Pequeño balcón, aseo, salón comedor, 2 amplias habitaciones (originalmente eran 3 habitaciones, que se pueden volver a redistribuir), y espacioso baño con bañera y ducha.

Amplio piso de 112 m2 seminuevo con parking y trastero. Cocina office con salida a terraza y galería cerrada, amplio salón comedor con salida a una segunda terraza. 3 dormitorios (2 dobles y 1 individual) y dos baños completos. PARKING Y TRASTERO INCLUIDOS.

www.grup90.com

Ref. 4319 LA BORDETA 250.000 €


Un lujo a tu alcance ESPLÉNDIDOS PISOS Zona “Parc de l’Aigua” junto al MERCADONA ¿UN PISO O UN AUTÉNTICO HOGAR?

4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina

Atrás quedaron los tiempos en que el comprador de una vivienda de obra nueva era un mero espectador atado a los designios del promotor de la obra. Ahora el cliente tiene poder de decisión, participa en las decisiones de acabados, elecciones de materiales e incluso en la distribución interior de las estancias. Ya no se conforma con comprar lo que haya en el mercado, es un ojeador profesional que busca, compara y cuando encuentra algo mejor, lo compra. Anteriormente quizás rastreaba dentro de su área de confort, buscando un piso cerca de sus padres, del trabajo o del colegio de los niños. Pero ahora ha ampliado su coto de caza, está dispuesto a trasladarse a nuevas zonas, nuevos barrios, donde la cercanía al centro urbano queda suplido por unos espacios de avenidas más anchos, una mayor facilidad para aparcar, una menor congestión de humanidad apretujada, unas viviendas de mayor calidad, más espaciosas, mejor equipadas y, en resumen, una mejor calidad de vida.

LOS PROMOTORES REFORMADOS

Alta calidad de acabados

¿A que ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, para ofrecer viviendas con alto nivel de calidad, en condiciones y precios asequibles.

Amplia terraza muy soleada

www.grup90.com


Fruto de estas conclusiones nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca. Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y sosiego.

RESIDENCIAL LA CANADENCA: SU NUEVO HOGAR La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actuales.

UBICACIÓN La ubicación es privilegiada, en el Parc de l'Aigua, entre la Avinguda La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

EDIFICACIÓN Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que le conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

CALIDADES Y ACABADOS Las viviendas de 4 habitaciones, dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá además de baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a una hermosa terraza de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, micro ondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas. Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como pared, la grifería monomando y termostática en la zona de la ducha y los sanitarios serán de la casa Roca. Los muebles de diseño estarán lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco. El suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de la cocina y baños, dónde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados. Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno. En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que 2 potentes equipos de aire acondicionado, refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital. Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? No te preocupes, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto, está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, de excelentes acabados y en una zona privilegiada

C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 208 611 · info@grup90.com


LLEIDA CAPITAL ( Eix comercial )

Ref. 4413

Edificio compuesto en planta baja por local comercial de 65 m 2 alquilado actualmente (tienda de marca). El inmueble además cuenta con 4 pisos, el primero es un dúplex en buen estado, los otros tres pisos hay que reformarlos. Oportunidad para inversores.

Ingresos obtenibles por alquiler superiores a

43.000 € ANUALES

435.000 € LLEIDA CAPITAL ( Zona cèntrica )

Ref. 4366

Edificio de dos plantas con dos pisos por planta, 4 pisos en total, cada vivienda cuenta con 3 habitaciones, baño, cocina y comedor. En planta baja cuenta además con un almacén de 139 m2. Fachada en perfecto estado. Pisos a reformar.

Ingresos obtenibles por alquiler superiores a

24.000 € ANUALES

160.000 € C/Abat Escarré, 6 - Baixos · 25001 LLEIDA · Tel. 973 208 611


CON ALTA RENTABILIDAD LLEIDA CAPITAL ( Zona cèntrica )

Ref. 4383

Edificio de viviendas plurifamiliar semireformado Inmueble de 1100 m2 compuesto por 6 viviendas, un local y dos trasteros.

Ingresos obtenibles por alquiler superiores a

36.000 € ANUALES

498.000 € CASTELLBELL I EL VILAR ( Barcelona )

Ref. 4415

Comarca del Bages, a 18 Km de Terrassa y a 16 km de Manresa. Edificio de 6 viviendas plurifamiliar muy céntrico. Actualmente 4 de las 6 viviendas se encuentran alquiladas.

Ingresos obtenibles por alquiler superiores a

16.000 € ANUALES

75.000 € info@grup90.com · www.grup90.com


LEGAL

Nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD)

D JORDI MERCADO Advocat jordi.mercado@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001·Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

44

esde el pasado 25 de mayo se debe aplicar el nuevo Reglamento General de Protección de Datos (RGPD), el cual implementa los derechos que los consumidores y usuarios disponían ya desde la anterior normativa aplicable (LO 15/1999, de 13 de diciembre), además de facilitar todo el proceso para conocer detalladamente cuales son los datos que cedemos a terceros, y qué hacen los mismos con los datos recopilados. Como viene siendo habitual, no se ha venido informando debidamente del presente cambio normativo, ni a los usuarios ni a los que deben disponer de los instrumentos adecuados y legales para tratar los datos (empresas, instituciones o administraciones públicas y comunidades de vecinos, etc.), por lo que hemos decidido hacer un pequeño resumen de las novedades que comporta la nueva legislación. Comencemos pues por el principio...

¿Quién está obligado a cumplir la presente norma?

La respuesta es sencilla. Tal como sucedía con la LO15/1999 y el reglamento que la desarrollaba, están obligadas a cumplir

con la nueva LOPD tanto las empresas, organizaciones públicas o privadas que almacenen, utilicen o traten datos de clientes, usuarios, trabajadores, terceras personas (esto incluye grabaciones de cámaras de vigilancia, huellas dactilares, registro de e-mails, registros telefónicos, listado de direcciones, y otros tantos registros tendentes a guardar información de personas físicas).

¿Existen diferentes niveles de protección en los Registros?

Efectivamente, y tal como sucedía en la anterior normativa, dependiendo de la tipología del registro de datos, la seguridad de los mismos tienen la consideración (y por lo tanto se le deben aplicar diferentes niveles de protección y salvaguarda) de nivel básico, medio o alto. Así, se establecen varios niveles: • Nivel básico: Son datos identificativos como el NIF, número de la Seguridad Social, nombre, apellidos, dirección, teléfono, firma, imagen, voz, huella digital, e-mail, nombre de usuario, número de tarjeta, matrícula, y todos aquellos que no estén catalogados en los dos niveles superiores (datos sin tratamiento).


• Nivel medio: Son datos relacionados con infracciones administrativas o penales, de solvencia o crédito, datos tributarios o de la Seguridad Social, datos de prestación de servicios financieros y datos referentes a la personalidad o comportamiento de las personas como gustos, costumbres o aficiones. • Nivel alto: Son datos referentes a la ideología, religión, creencia, origen racial, salud, vida sexual o violencia de género.

¿Cuáles son las principales novedades de la nueva LOPD? Las principales novedades son las siguientes: • Consentimiento e interés legítimo. El consentimiento de las personas para el tratamiento de sus datos debe ser expreso mediante una declaración o acción clara que no lleve a equivocación y que sea verificable, expuesta de forma entendible por el cedente de datos. De este modo, el captante de datos debe acreditar que el consentimiento se ha obtenido respetando las directrices legales siendo un consentimiento previo. • Se amplía la edad mínima para prestar el consentimiento para el tratamiento de datos siendo la nueva los 13 años. Ello comporta que los datos recopilados de menores de dicha edad deben ser informados a sus legales representantes (padres, tutores, etc.). Toda captación de datos de menores de 13 años sin el debido consentimiento es una captación contra la ley. No está de más también notificar a dichos responsables aún cuando el cedente de datos es mayor de 13 años. •  Las empresas deberán proteger los datos de sus clientes no compartiéndolos ni filtrándolos sin su consentimiento y utilizando un cifrado fuerte para su protección dejando de utilizar cualquier cifrado obsoleto, e informando adecuadamente caso de ceder los datos a terceras personas, recabando el consentimiento expreso para dichas cesiones (no el genérico). • Se establece el principio de transparencia para que los usuarios sean

informados del tratamiento de los datos, siempre que les afecte, debiendo ser informados de forma clara y precisa con un lenguaje natural y entendible. El cedente debe conocer la trazabilidad de sus datos, y de qué forma fueron captados los mismos, así como cuál es su destino (simple control interno, publicidad, etc.) • Derechos A.R.C.O. (Acceso, Rectificación, Oposición o Cancelación), se amplían al de Limitación del Tratamiento o Portabilidad y al de Exclusión de la Imputabilidad del Responsable en caso de que haya tomado las medidas razonables para la supresión o rectificación de datos. En su conjunto todos estos principios y derechos conforman los nuevos derechos “ARCO”. Asimismo se regula y amplía el Derecho al Olvido (consecuencia última del derecho de Cancelación de datos), que venía siendo reconocido tras las Sentencias del Tribunal de Justicia de la Unión Europea (y el cual siempre está confrontado con el Derecho de Información siempre que sea relevante). • Establecimiento de mecanismos de autorregulación en el sector público y privado, así como la obligación de bloqueo por parte del cedente para garantizar que los datos queden a disposición de las autoridades (Agencia Española de Protección de Datos), de los tribunales o el Ministerio Fiscal frente a responsabilidades derivadas del tratamiento que se haga de los datos, evitando con ello que el captante pueda borrar los datos para encubrir un posible incumplimiento. • Listas Robinson: Las listas de exclusión publicitaria. Es un tipo de fichero que han sido creado para tratar el acoso publicitario mediante el SPAM, de tal forma que cualquier usuario que haya manifestado su oposición a recibir mensajería publicitaria (incluidas las llamadas de captación), dejen de recibir este tipo de comunicaciones comerciales. • Creación de la figura del Delegado de Protección de Datos: Dicho Delegado, es una persona física o jurídica cuya asignación debe ser comunicada a la Agencia Española de Protección

de Datos (AEPD) y que se encargará de supervisar el cumplimiento de lo dispuesto en la normativa relativa a la protección de datos. • Renovación del consentimiento: Establece la nueva normativa que aquellos datos que fueron captados de forma legal conforme a la anterior legislación y exista duda sobre que la captación que se efectuó no cumpliría los nuevos requisitos, deben ser renovados para adecuar y facilitar al cedente toda la información. • Nuevas sanciones por el incumplimiento o infracción de la nueva LOPD: Las empresas, organizaciones públicas o privadas que almacenen, utilicen o traten datos de clientes, usuarios, trabajadores o terceras personas, se pueden encontrar con elevadas sanciones en caso de incumplimiento de la normativa. Los importes de las mismas variarán en función del nivel de seguridad de los datos afectados y de la tipología de infracción cometida en el uso de los mismos. Así, se establecen las siguientes sanciones: 1.- Las infracciones leves serán sancionadas con multas de 900 a 40.000 euros. 2.- Las infracciones graves serán sancionadas con multas de 40.001 a 300.000 euros. 3.- Las infracciones muy graves serán sancionadas con multas de 300.001 a 600.000 euros

Las empresas, organizaciones públicas o privadas que almacenen, utilicen o traten datos de clientes, usuarios, trabajadores, terceras personas están obligadas a cumplir con la LOPD 45


GUIA DE SERVEIS

Una nova vida als objectes

L TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

a moda dels DIY fa temps que va arribar per quedar-se. El seu significat rau en la reivindicació de l’art de fer les coses per un mateix. Gràcies a aquest concepte, també s’ha vist involucrat el fet de donar una segona vida als envasos. S’ha acabat llençar les ampolles, les llaunes i els pots. Podem reutilitzar-los per crear objectes quotidians, senzills i pràctics i així decorar de forma original casa teva. Les opcions són infinites...

pots de vidre Guardiola infantil

T. 973 20 54 00 / 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA

OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

TRUCA’NS!

667 560 225 46

Per exemple, si tens un pot de vidre en forma arrodonida i sobretot amb tapa de plàstic. Amb aquest objecte podràs crear fàcilment una guardiola infantil, de la manera que fent una ranura a la tapa aconseguiràs fer el forat per ficar les monedes. D’altra banda, enganxa una altra tapa sobre el vidre per fer de base. Després ja pots fer un porquet amb adhesius en forma d’ulls i nas, així com enganxar un neteja-pipes com a cueta i utilitza feltre per fer les celles.

Coberts endreçats Dona-li un toc vintage a la teva cuina. Escull pots amples i folra’ls enganxant-los paper de diari o de còmics, revistes, fotografies, paper de regal... per fora. Utilitza cola transparent i, si vols, quan el paper s’hagi assecat, dona-li una capa de vernís. Aconseguiràs tenir una cuina molt original.


ampolles de plàstic

Gerros És tan senzill com folrar les ampolles de plàstic transparents amb restes de mitges, prèviament tallades, així els hi donaràs un toc personal. Emplena-les d’aigua i podràs utilitzar-les com a gerros per posar flors. El teu menjador lluirà més bonic que cap altre.

llaunes

un joier de paret Amb llaunes de diferents mides i formes podràs elaborar un original joier per la paret de la teva habitació. Per fixar-les utilitza cola forta. També pots unir les unes amb les altres i dissenyar així figures originals. Si vols pots pintar-les per donar-los-hi un toc personal.

Gobelet per bolígrafs Per crear un divertit pot pels llapis i bolígrafs dels teus fills, escull una llauna alta (com els de tomàquet); després pinta-la i adonar-la amb segells vistosos o amb adhesius. Aconseguiràs fer una activitat divertida amb els teus fills i a la vegada passar-ho d’allò més bé i treure la vena més creativa.

Tot tipus de r

oba

Centre de taula amb espelmes

Utilitza llaunes de tonyina o sardines per fer unes espelmes. Folrar-les amb sanefes encunyades de paper i llima les vores si ho vols més precís. Reomple-les amb cera desfeta i col·loca les metxes. Combina-les per aconseguir un vistós centre de taula. Amb tots aquests detalls faran que la teva casa sigui autèntica i molt personal. La creativitat és lliure 47


E

l 24 de juny és Sant Joan, la nit més curta de l’any i en ella se celebra la Revetlla de Sant Joan, una festa catalana amb una tradició molt marcada. En aquesta nit s’encenen les fogueres, els més petits i no tan petits gaudeixen amb les bengales, els petards, el foc i es reuneixen tot ballant, a la vora del foc per menjar-se una bona coca i beure una copeta de cava.

Però...per què ho celebrem? El fet de que sigui la nit més curta de l’any és degut al solstici d’estiu, el moment en què el sol passa pel punt més allunyat de l’equador. Els experts afirmen que, aquest fet ve des dels temps del Neolític, quan les primeres civilitzacions van realitzar unes particulars cerimònies a base de foc per conferir forces a l’astre rei la nit del 23 de juny, ja que veien que aquest dia el Sol començava a perdre força. Al llarg del temps s’han mantingut aquestes cerimònies, fins i tot, durant un temps, a Europa la Nit de Sant Joan s’organitzaven una multitud infinita de fogueres enceses amb les que la gent rendia homenatge a la màxima plenitud del Sol, l’astre considerat font de llum i de vida. Però, quan fem la Revetlla de Sant Joan el foc i els petards no hi poden faltar, i és que la festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: foc, misteris de la natura, menjar, cançons, dites, ball, curacions i pràctiques que configuren una transformació de la realitat quotidiana.

Una festa on s’uneixen la gresca, la gastronomia amb els rituals i la tradició! 48


El foc és el protagonista degut a que procedeix a la crema controlada de diversos elements amb l’objectiu de la purificació de la llar (en el cas de les fogueres d’andròmines), o dels vessants i camps ( cas de les baixades de falles i les rodes). Encendre fogueres fa que apartem de nosaltres la mala sort, la deixem enrere i comencem un nou cicle. A més, aquesta nit al ser més curta es diu que els fantasmes i els esperits aprofiten per voltar pels pobles. Per tant, els petards són els encarregats d’espantar-los i fer-los fora del poble.

El 23 de juny és la nit més  curta de l'any, i a Catalunya   coincideix amb una de les   seves festes més populars!

I perquè mengem coca? És habitual fer reunions familiars o fer festa popular amb taules preparades vora d’una foguera, on es menja tot una mena de coques. A Catalunya, és típic menjar la Coca de Sant Joan feta de pa de pessic i fruita confitada, però també se’n fan de recapte, de llardons, pinyons... Cal dir que, antigament, aquestes coques eren rodones amb un trau al mig relacionat amb un antic ritual solar. Tot i que avui en dia, la seva forma és canònica.

I si la fem nosaltres? Primerament, dissoldrem la farina dins d’un bol i la barrejarem amb llet tèbia i mentrestant deixem la mantega a temperatura ambient. Tot seguit, tamisarem la farina sobre un altre bol i hi afegirem el llevat, el sucre, la mantega i els ous. Procedirem a barrejar-ho tot fins a aconseguir una massa homogènia i suau. Donarem forma de bola a la massa i la deixarem reposar en un bol cobrint-la amb un drap de cotó i en un lloc a temperatura ambient fins que aconseguim el doble de volum. Quan així succeeixi, estirarem la massa amb un corró per acabar de donar-hi forma ovalada i hi afegirem les fruites confitades i els pinyons per sobre. Tornarem a tapar la massa amb el drap i deixarem que torni a pujar una mica més. Acabarem escampant el sucre i col·locarem la coca al forn, que prèviament haurem preescalfant a 180 graus i deixarem que es cogui durant uns vint-i-cinc minuts fins que observem que les vores es daurin. Un cop la traguem del forn, la decorarem amb la crema, que haurà d’estar freda. Formarem un enreixat, pintarem les vores amb una mica de rovell d’ou barrejat amb unes gotes d’aigua, acabarem decorant amb uns pinyons per sobre, escamparem una mica de sucre, la deixarem al forn una altra vegada durant deu minuts més i, finalment, deixarem que es refredi a temperatura ambient i ja podrem gaudir-ne per a la nit màgica de Sant Joan 

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

Ingredients: • 100 g de farina de força • 100 g de farina normal • 200 cl de llet • 4 ous • 40 g mantega

• 100 g de sucre • 50 g de pinyons • 100 g fruites confitades • 12 g llevat de flequer sec • 5 g de sal 49


MASCOTES

50 50

ot i que els gos és conegut com l’amic més fidel de l’home, els gats també s’estan convertint en una de les mascotes més comunes entres les nostres llars. Caracteritzat per la seva silenciosa manera de caminar, per la seva atenta mirada i la seves curiositats, els gats són animals nets i molt autònoms i, per això, també són uns companys meravellosos.

La comunicació dels gats és peculiar i el seu llenguatge corporal està molt desenvolupat. Per expressar el seu estat d'ànim, molts cops utilitzen els ulls i les pupil.les

El seu comportament afectuós, ha captivat a molts amos i la seva capacitat d’adaptar-se a diferents ambients i la facilitat de ser ensinistrats, ha convertit als gats en excel·lents mascotes que, tot i les seves particularitats, són animals amb una gran facilitat per conviure dins d’un mateix espai.

Normalment, les famílies involucren als nens que viuen a casa en el cuidat d’aquestes mascotes. Es tracta d’una actitud positiva i recomanable, però sense oblidar que la persona adulta ha de ser la responsable de proporcionar l’alimentació i els cuidats més importants a l’animal.

ELS SEUS CUIDATS BÀSICS

QUINA ATENCIÓ NECESSITEN?

L’alimentació, l’exercici i les necessitats fisiològiques habituals són aspectes a cuidar extremadament bé per tal que el gat tingui una vida saludable i feliç. Tots els gats de raça com els mestissos de pelatge llarg i espès, per exemple, han de ser raspallats diàriament per tal de prevenir que el seu cabell s’apagui i, com a conseqüència, s’irriti la pell.

Els gats es caracteritzen per ser animals molt independents i autònoms, però això no significa que no necessitin l’atenció dels seus amos. És important dedicar-li un temps d’entrenament i exercici físic, ja que la majoria dels gats necessiten tenir una activitat diària. És per això, que és essencial proporcionar-los-hi diferents tipus de diversió a través de


joguines o activitats per exercitar la seva ment. Una acurada supervisió de la seva activitat, facilita un aprenentatge molt ràpid de les normes de casa.

ADAPTAR LA LLAR PER A L’ANIMAL Primer de tot i com amb tots els animals, a l’hora comprar o adoptar una mascota s’ha de tenir molt clar que es cuidarà i se li donarà tota l’atenció per tota la seva vida, siguin els anys que siguin. És molt importat cobrir totes les seves necessitats i adaptar el seu lloc de vida per a les seves funcions fisiològiques i de benestar. La seguretat de l’animal és un aspecte fonamental, mantenint els perills fora del seu abast així com substàncies, plantes o productes. Les finestres han d’estar protegides amb malles fermes per evitar caigudes o que el gat pugui escapar-se.

CONÈIXER EL SEU ESPAI La qüestió de límits i la integració dels gats al seu hàbitat, normalment és un procés senzill ja que tendeixen a conservar sempre una distància que els resguarda del contacte extern al seu àmbit. A partir d’aquest respecte vers allò desconegut, els gats poden adaptarse a la majoria de situacions, tot i que

Es tracta d'un animal molt reservat i que, poc a poc, va integrant-se de forma distant per conèixer tots els espais de casa així com les persones que hi habiten i el seu espai d'hàbitat diari es prenen el seu temps. Si se’ls proporciona un lloc adequat, una bona alimentació i un correcte manteniment físic, l’animal no hauria de tenir cap problema en el seu procés d’adaptació.

QUAN VISITAR EL VETERINARI Per a que la seva vida transcorri amb normalitat, els gats com la majoria de mascotes, requereixen examinacions rutinàries cada cert temps, per tal de controlar la seva salut. Quan s’aprova l’acceptació d’una mascota a casa, s’ha d’establir un contacte habitual amb el veterinari, així com un programa de vacunació i altres cuidats preventius per garantir la màxima qualitat de vida de l’animal

C / Torres de Sanui, 1· 25006 LLEIDA Tel. 973 280 551 info@totmascota.com 51


EDUCACIÓ

L

L’assetjament escolar és una realitat cada cop més visible

es xifres parlen per si soles i segons l’últim informe d’ANAR ( Ajuda a Nens i Adolescent en Risc) 18,7% dels alumnes de 15 anys dels països de l’OCDE (Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos) pateixen assetjament escolar, com a mínim, uns quants cops al mes. La societat és conscient que el bullying no és un joc de nens. Actualment, hi ha moltes associacions i moviments que estan involucrats en aquesta causa, els quals han realitzat diferents campanyes. Aquestes han permès a la víctima demanar més fàcilment ajuda a la gent de l’entorn i que es tingui una mirada més crítica cap a aquesta realitat. Gràcies a totes les xerrades obertes els pares, mares i professors han creat una forma d’estar ben informats de tots els problemes que pot generar que un nen/a pugui estar patint

assetjament escolar. El fet de tenir molta informació, els permet saber a on han de recórrer quan es troben en un cas de bullying. Tot i que els estudis informen que, actualment és detecta de forma més ràpida. Ara mateix, les agressions són cada cop més greus i els alumnes són més joves (11 anys). Quan es detecta un cas d’assetjament escolar s’han de tractar tots els implicats, l’agressor, la víctima i l’espectador. L’espectador té una gran importància en aquest comportament, ja que no podem quedar-nos mirant com si allò no tingués res a veure amb nosaltres, ja que és una cosa que ens afecta a tots. El bullying es manifesta en agressions físiques, psicològiques... I ara, amb les xarxes socials, la víctima és perseguida les 24 hores del dia amb imatges i vídeos, on és difon

informació sobre ella que és falsa, se li pirategen els comptes personals... Tot un perill per a les persones.

Cal tenir en compte certes senyals i prevenir les situacions per poderho detectar a temps

SENYALS D’ALERTA Els adolescents poden presentar senyals que poden alertar-nos de que alguna cosa no va bé. Si observem que hi ha un canvi brusc de la conducta i de l’estat d’ànim, així com que està més trist, més melancòlic o més irritable i irascible. Altres senyals podrien ser com que està més aïllat a la seva habitació i li costa relacionar-se, així com també la verbalització del problema amb força, dient coses com que “No vull anar a l’escola” tot mostrant angoixa quan ho expressa. També ho podem detectar si trobeu que el material escolar està fet malbé o que li falten coses personals i/o diners. Així com, que mostri somatitzacions com que li fa molt mal el cap o la panxa i canvi d’hàbits: no vol anar a l’escola les primeres hores, vol sortir abans de classe... Cal observar si aquests comportaments succeeixen habitualment, si és així, cal parlar amb la persona i si no col· laboren en dir que els hi passa, cal contactar amb professionals per tal de solucionar els problemes l’abans possible.


COM HEM D'ACTUAR?

LES XARXES SOCIALS

Quan detectem aquests comporta-

L'assetjament per les xarxes socials pot arribar a ser molt perjudicial. Per evitar aquesta mena de buylling cal que els pares s’involucrin més en l’ús que fan els infants del món virtual.

ments estranys i no sabem com actuar hem d'acudir als professionals, en aquest cas, els psicòlegs aconsellen que primerament cal obrir una línia de diàleg per comprovar si és quelcom que es manté en el temps. Preguntar-li cada dia com li ha anat a l’escola, com està...la supervisió és sana, sempre i quan no l’aclaparem a preguntes. Si sospitem que li passa quelcom, cal intentar que ho verbalitzi, però amb molta tranquil·litat, perquè si no, pot fer-se enrere per no preocupar-nos. Com a pares i/o professors cal transmetre confiança, per a que ho expressi o a casa o a l’escola. Però, que expliqui que li passa. Tant en el centre escolar com en la llar, cal parlar amb el nen/a de com resoldre problemes tot posant exemples de situacions difícils per on hem passat i com les hem resolt. Per tal de que agafi consciència és a dir, transmetre-li que els problemes són transitoris, perquè entengui que el dolor que sent no durarà sempre. L’escola és la primera que ha de prendre mesures. Si no ho fan, cal dirigir-se a una inspecció educativa.

Cal explicar clar quins són els avantatges i els inconvenients d’utilitzar les xarxes socials. Què s’hi pot fer i que no. Establir normes molt consensuades pel que fa a les noves tecnologies: temps d’ús, continguts als quals tenen accés... Que entenguin que les imatges i vídeos que envien passen a ser públics i poden arribar a fer molt mal. Altres tècniques podrien ser, dissenyar un control sobre comptes, historial de navegació, contactes de whatsapp... Han de saber que els pares poden supervisar-los encara que no ho facin constantment

Els nens pensen que tenen més llibertat en el món virtual que en el presencial, i cal demostrar-los que no és cert a fi que no s’exposin

53


una associació que ofereix un espai d’acollida, on poder potenciar i expressar el teu jo veritable

n aquesta associació s’ofereix als socis un espai de trobada, on poder realitzar activitats artístiques, culturals, tecnològiques i esportives. Es tracta d’un lloc on poder sentir-se realitzat i amb evolució en el creixement personal a través d’una metodologia pròpia. L’Associació pretén apropar-se i connectar amb la realitat del que som.

Aquesta associació et permet harmonitzar amb el tot, així com també tenir una conciliació i fusió amb el teu jo veritable. Un lloc d’intercanvi, d’experiències, de coneixements i visions, on col·laborar, compartir i generar noves idees, sinèrgies i projectes. Amb una voluntat de canvi i transformació real de la societat, l’associació condueix a una nova perspectiva del món.

L’Arca Divergent és un espai inspirador i d’acollida, un lloc on poder expressar i potenciar tot el que tu ets.

L’Arca Divergent és una obertura a nous conceptes, idees, metodologies de treball que portaran a nous pa-

54

trons familiars, personals, empresarials, de govern i de direcció. Per tot aquell que se senti diferent o no.


Et sents que no encaixes?

Qui hi ha a A qui va dirigit? l’Arca Divergent? A FAMÍLIES i ALTRES Hi podeu trobar mares, pares, avis i àvies inquiets de ment, és a dir, divergents. Ells han hagut de fer un sobreesforç per tal d’adaptarse als rols establerts per la societat i encaixar en ella. Senten que, actualment, el camí a seguir és antic i està molt enfocat a l’aprenentatge a través de la por, la disciplina, l’estandardització i la competitivitat. Mares i pares que han patit o no, un diagnòstic “Epidèmic 5.0”, i què volen donar i buscar alternatives i activitats complementàries. Som un grup de persones que busquen una nova mirada, un nou enfocament social on tothom és benvingut. Mares i pares que se sumen a la causa del canvi, des de la necessitat d’evolucionar dirigit a l’autèntic ser i oferir als seus fills i néts, realment, un NOU MÓN, que avanci cap a nous paradigmes.

per un

DIVERGENTS

L’Arca Divergent pretén donar suport a les famílies amb nens/nenes que darrerament han patit un diagnòstic que entenem com a “Epidèmic 5.0” (problemes relacionals, de dispersió, concentració, hiperactivitat, agressivitat, conductes estranyes, falta d’atenció...), on els acompanyem, orientem, ajuden a normalitzar la situació etiquetada, sempre des d’una mirada holística i integradora basada en el respecte i l’amor

Les teves prioritats i valors no encaixen amb la dels altres? Sents que no estàs avançant en cap direcció? Vols canviar el món? Ets sents amb la voluntat d’ajudar, inspirar i evolucionar? Vols renovar els patrons i estructures actuals? Totes les respostes a ...


uestro colaborador habitual, Sergio G. Manterola, acaba de publicar su primera novela, ya disponible en Amazon en formato papel y digital, y le hemos entrevistado aprovechando la presentación oficial de la misma. ¿Es esta tu primera incursión en el mundo de la literatura? A decir verdad, me apasiona la literatura y llevo años escribiendo, pero casi siempre artículos técnicos o de opinión sobre diversos temas, que han sido publicados en prensa o revistas especializadas, pero nunca había publicado una novela. Este ha sido un proyecto, que sobre todo por las tareas de documentación ha requerido bastante dedicación y esfuerzo, pero ha valido la pena. Dinos en pocas palabras ¿cuál es el argumento de tu novela? La acción se ubica en el siglo segundo, en pleno imperio romano, y se desarrolla entre Roma y Jerusalén. Es una historia de sentimientos, de conflictos personales, de hombres y mujeres que se ven envueltos en situaciones difíciles que ponen a prueba sus principios y creencias. Pero también de misterios, tesoros y ocultos peligros que mantienen en vilo al lector y le hacen participe de la aventura. 56

El titulo en sí es enigmático ¿qué significado encierra? Te diría que tienes que leer el libro para entenderlo (sonrisas), pero ya adelanto que está relacionado con la duración de nuestra existencia y en como a veces, nos complicamos intentando vivir la vida de los demás en lugar de disfrutar de la nuestra, quizás por un sentido de malentendido apego o sentido de honor. Te garantizo que cuando leas el libro, lo entenderás a la perfección. ¿Es un relato solo para hombres o mujeres? Creo que todos pueden disfrutar con su lectura, porque tiene acción, pero también emoción y ternura, todo en su justa medida. El lenguaje utilizado es sencillo, pero profundo. Los amantes de la historia encontrarán detalles muy curiosos sobre la vida y costumbres de la época mientras que los más románticos disfrutaran con los conflictos personales de los protagonistas. Además su tamaño, apenas 200 páginas, la convierten en una lectura ligera y agradable para todo tipo de público. Por último, todos los días se publican nuevos títulos ¿por qué recomiendas que lean tu libro? Verás, sé muy bien que mi estilo puede no gustar a todo el mundo, yo mismo soy

un lector ávido y no todo lo que cae en mis manos me entusiasma, pero cuando encontramos algo auténtico y fresco a todos nos agrada. Y en este libro, que huye de la narración fácil y pobre de rápido consumo, el lector hallará una pequeña joya con la que disfrutar sumergiéndose durante unas cuantas horas en una historia maravillosa

Para saber más: www.elescritor.es info@elescritor.es twitter: @elultimograno


Samsung Galaxy S8 (64GB) libre A

el listón está por los suelos. Hablemos del aspecto jugable y, lo más obvio es, deciros que ha cambiado bastante al de la primera entrega.

Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

280 €

No voy a compararlo, porque creo que no es comparable ya que son sistemas de combate muy distintos unos de otros.

Tiendas Cex dan por el intercambio: 

340 € Cex tiendas venden por:

500  € Canon EF-S 18-135mm Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

80 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

112 € Cex tiendas venden por:

178  € Far Cry 5 (Sin DLC) Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

24 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

33 € Cex tiendas venden por:

52  €

El 9 de diciembre de 2010 en Nintendo 3DS se estrenó Ni no Kuni en nuestros hogares, un juego que, a parte de ser un JRPG clásico, se vendió con la novedad de que el estudio Ghibli estaba detrás del diseño de los personajes. Ahora con Ni no Kuni 2 volvemos a adentrarnos en un mundo donde el estudio Ghibli tiene mucho que contarnos. He de reconocer que cualquier crítica a este videojuego podría pecar de estar condicionada por el apartado artístico del mismo. No me malinterpretéis, el juego es precioso, aunque no tanto como la primera entrega, se nota que Miyazaki, en esta ocasión, ha delegado el aspecto visual y el diseño de personajes a otros compañeros (también capacitados, pero sin esa chispa que hace que Ghibli sea Ghibli) del mismo estudio, sí, pero no son Miyazaki. Y eso se nota de primeras con las animaciones del juego, no se ven tan fluidas o, mejor dicho, tan características del estudio Ghibli pero, aún así, siguen siendo preciosas, al igual que la parte de la presentación de personajes, no terminan de ser tan carismáticos como si que ocurría en la primera entrega. La forma de introducirnos a los personajes principales parece metida con calzador. Obviamente, no voy a nombrar nada al respecto para evitar spoilers, pero el principio del primer juego puso el listón muy alto y, en esta segunda entrega,

Pero si que voy a aventurarme y decir que, puede ser que, este nuevo sistema de combate no sea el que más favorezca a este tipo de juegos tan JRPGs. Los combates dinámicos y en tiempo real parecen sencillos de realizar, pero necesitan varios factores que hagan a este combate interesante. En este caso, a mi gusto, el juego estaba concebido para otro tipo de combate (por turnos, quizás) pero, por circunstancias que desconozco, el combate fue cambiando hasta lo que tenemos ahora con el juego final. Supongo que para adaptar o atrapar nuevos jugadores en esta nueva entrega, no lo sé, pero, el caso es que, hay cosas en este combate que no terminan de encajarme del todo. Esa transición de caminar por el mapeado (muy estilo World of Final Fantasy) que aparezca una transición y, de repente, introducirte en un combate a tiempo real, seguramente sea culpa mía y que no esté muy acostumbrado a esta mezcla de sensaciones, pero “me pega” mucho más un combate por turnos que un combate en tiempo real. Pero, salvando esos detalles (menores, a mi punto de vista) y olvidándonos que existe un Ni no Kuni 1, esta segunda entrega es casi perfecta, en todos los aspectos y, si no has jugado a la primera entrega te aseguro que este Ni no Kuni 2 te va a enganchar como, seguramente, enganchó a muchos la primera entrega de la saga per Dani Junny

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

57


HOSTALERIA

l proper 21 de juny, arriba l’estiu i, amb ell, tot un grapat d’aliments refrescants que caracteritzen aquesta època de l’any. El gaspatxo és d’aquests aliments, ideal per combatre la calor i el qual també aporta un considerable nombre de beneficis saludables. Hidrata, refresca, no engreixa, és ric en fibra, vitamines, minerals i greixos saludables són alguns de trets característics que més destaquen en aquest plat tradicional. Aquesta sopa freda, elaborada a partir d’hortalisses fresques, és una molt bona opció per anar combinant amb les amanides als àpats de l’estiu i on es poden barrejar diferents fruites i verdures en la seva elaboració. L’aigua, també forma un element clau en la preparació del gaspatxo i, com més aigua s’afegeixi, menys calories 58

tindrà finalment el plat. El gaspatxo és, generalment, baix en calories perquè està fet a base de vegetals i, si no compten amb grans quantitats d’oli i de pa, suposa un plat totalment saludable. Aquest oli, el pa i el vinagre, però, són ingredients opcionals i, depenent de la recepta, poden ser substituïts per altres. Com és un plat elaborat a partir d’aliments crus i naturals, el gaspatxo és ric en antioxidants i especialment en licopè, un compost que es troba al tomàquet i que pot ajudar al bronzejament de la pell, així com també a la seva hidratació, juntament amb la vitamina C que li aporta el pebrot. Per ajudar a prevenir els refredats, per exemple, el gaspatxo n’és un bon aliat perquè també és ric en minerals com el ferro, el fòsfor i calci i en vitamines A, C i E. Altres patologies com el colesterol i la hipertensió, també es poden prevenir duent a terme una millora de la dieta amb menjars baixos en calories, com el cas del gaspatxo. Com tots sabem, beure uns dos litres d’aigua diaris és un benefici important per a la nostra salut i el gaspatxo pot contribuir en aques-

ta hidratació. Aquesta sopa, porta una gran quantitat d’aquest apreciat líquid, avantatge força destacable quant a la millora del benestar del nostre organisme. Tenint en compte la varietat dels ingredients que té el gaspatxo, també podem dir que es tracta d’una elaboració força equilibrada si es té en compte que porta gran percentatge de verdures i hidrats de carboni, com el pa i l’oli. Nombrosos experts de l’àmbit de la nutrició i la dietètica, consideren el gaspatxo com una beguda isotònica a causa del seu alt contingut en aigua i sals minerals per mantenir un nivell d’hidratació òptim durant els mesos més calorosos de l’any. A més, aquest plat, ajuda a depurar l’organisme i eliminar residus que intoxiquen la pell


la importància de mantenir

CADENA DE FRED en el PEIX I EL MARISC la

ESMORZARS DE FORQUILLA, BRASA, entrepans, CALLOS i peus de porC C/ Doctor Combelles,9 · 25003 LLEIDA tel. 973 83 40 62

L

a congelació és reconeguda com un dels sistemes de conversació més eficaços en el tractament dels aliments frescos, a més d’oferir l’enorme avantatge de mantenir intactes tots els valors nutritius del producte. A baixes temperatures, la velocitat de les alteracions que fan malbé les matèries primeres es veu reduïda dràsticament mentre que, d’altra banda, la majoria de microorganismes responsables d’infeccions o intoxicacions també es veuen paralitzats. Actualment, el mètode més estès per a finalitats comercials és el de la ultracongelació, que consisteix a aconseguir una temperatura d’entre -18ºC i -20ºC fins al moment del consum final. En realitat, tot són avantatges, l’únic que s’ha de tenir en compte, és no trencar la cadena de fred. Aquest concepte designa el sistema lineal format per cadascun dels passos que constitueixen el procés de refrigeració ( o congelació) necessari perquè el peix i el marisc arribin de forma segura al consumidor final. Això comporta absolutament controlats els valors relatius a la temperatura i la humitat d’aquests tipus d’aliments, tan sensibles a les condicions ambientals.

El peix i el marisc han ser descongelats a una velocitat moderada i , cuinats per ser consumits just després sense passar per un segon procés de congelació 60


Hostaleria Si es dona alguna alteració mínimament significativa durant la cadena, -la qual va des de la producció del producte, el transport, l’emmagatzematge i la venda final-, el producte es degrada irremeiablement i perd les seves propietats sensorials ( olor, sabor i gust), a més de constituir un perill greu per la salut pública. Si trenquem la cadena del fred provocarem que es perdi la protecció del congelat ja que l’activitat microbiològica es reprèn a un ritme accelerat i la pèrdua de les qualitats del producte fresc ja és irreversible, la qual cosa fa impossible la seva adequada conservació. Els peixos i mariscos tenen establerts uns temps de conservació al congelador, el peix blau i els mariscos tenen un marge de fins a 2 mesos, i els peixos magres i blancs fins a 5 mesos. Podem descongelar els aliments en el microones o en el frigorífic, mai a temperatura ambient perquè creixen ràpidament de bacteris

CONSELLS DE CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS AL CONGELADOR 1.- La

temperatura ideal per conservar aliments congelats és -18ºC o menys.

2.- Els congeladors funcionen millor quan estan plens i sense gaire espai entre els aliments. 3.-  És convenient embolicar els productes en porcions d’un àpat. Així evitarem descongelar tota una peça sencera, en el moment que desitgem consumir una ració petita. Com més petites siguin les porcions a congelar, millor i més ràpida serà la congelació i descongelació. 4.- Els aliments han d’estar embolicats, per a fer-ho cal utilitzar bosses de plàstic hermètiques, sempre traient la major quantitat d’aire possible. No oblidar, d’apuntar la data de congelació. 5.- També, podem col·locar els aliments en recipients, però cal deixar un espai d’aproximadament 2,5cm entre la tapa i els aliments a causa que aquests s’expandeixen quan es congelen.

La qualitat dels seus productes intacta

6.-  Evitar congelar aliments prèviament descongelats. 7.-  No oblidis deixar refredar

els aliments abans d’introduir-los en el congelador, ja que en introduir-los calents pot afectar negativament a la temperatura d’els altres.

902 10 10 10 seur.com

61


Bar · Tapes Restaurant · Menú diari Hostaleria

Hostaleria

L

es tòfones són un fong subterrani que creix associat a les arrels d’alguns arbres com les alzines, avellaners, roures... A Europa existeixen al voltant de 40 espècies, de les quals la tòfona negra (Tuber melanosporum) és la més apreciada. Coneguda des de fa segles pel seu inigualable aroma, està considerat “el diamant negre” de les muntanyes espanyoles. Són molt escassos i la seva elevada demanda, degut al seu alt valor gastronòmic, fa que siguin un bé molt apreciat i car. Principals característiques que cal saber sobre aquest aliment tan apreciat.

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337

1.- La temporada òptima La temporada de la tòfona negra arranca normalment a principis o mitjans de desembre i s’allarga fins a principis de març. Per que sigui una bona temporada cal que el temps sigui fred i plujós.

2.- Característiques organolèptiques La tòfona negra té un aspecte de tubercle en forma de globus recobert de berrugues piramidals, amb pell fina i rugosa, de color negre brillant amb reflexos violacis. La carn es compacta i grisosa, solcada de venes blanques molt ramificades. La seva olor és intensa i picant, el seu sabor deliciós i lleugerament amarg. Mesuren entre 3 i 7 centímetres i pesen entre 20 i 250 grams. No hi ha cap tòfona igual, cada una té un sabor diferent a l’altra.

3.- On es recullen La tòfona negra és un fong que es troba associat a les arrels de varies espècies d’arbres com el roure, l’avellaner i els coscolls, tot i que el més comú és trobar-les a les arrels de l’alzina o Quercus ilex. Espanya té un 30% de la producció mundial de la tòfona negra. Les comunitats que lideren la producció són Aragó, Catalunya, Navarra, Castilla-La Mancha i Andalusia.

4.- Qui les busca? Les tòfones, actualment, són buscades per gossos ensinistrats i que les troben ràpidament per les seves olors. Quan són madures desprenen un olor molt forta.

5.- Preu La tòfona negra és un aliment de luxe que arriba a uns preus astronòmics al mercat. En temporada alta pot arribar a valdre 1.000€ el quilo a Espanya. Tot i que, són aptes per a molts, ja que normalment la tòfona de categoria mitjana d’uns 30 grams rondaria entren els 20 i 25 euros.

6.- Amb quins aliments combina Un aliment tradicional en la cuina francesa, italiana i espanyola. Es pot menjar de manera cuita com crua. Són un condiment o espècie de luxe, ideal per acompanyar pastes, ous, carns, bolets... Combinen perfectament amb aliments grassos que absorbeixen les aromes de la tòfona i els fixa. Es recomana no abusa perquè és molt aromàtica.

7.- i ...Vins? 62

Pel seu maridatge, cal apostar per uns vins que requereixin una gran permanència a la boca. Així aconseguirem degustar-la amb la seva màxima esplendor


Organiza una

S

FIESTA PERFECTA!

i lo que buscas es celebrar un evento, fiesta de cumpleaños, que recuerden durante mucho tiempo, Crisstal EVENTS es el lugar que buscas. Un espacio diáfano y con mucho encanto, un lugar especial en el que vuestro cumpleaños, fiesta temática, bautizo, comunión o encuentro familiar será todo un éxito. Cuenta con una sala para eventos y alquiler de espacio donde podréis celebrar fiestas privadas todos los días de la semana. Totalmente equipada, con zona de videojuegos (Wii, Play Station y WiFi gratis), y otros juegos como, parque de bolas, futbolín… También disponemos de cocina office con frigorífico, microondas y cafetera. Te ofrecemos el espacio que necesitas, si deseas te lo preparamos a tu gusto, personalizando la sala y preparándolo todo para que no tengas que preocuparte de nada, contamos con servicio de catering para poder llevar a cabo cualquier evento.

Disponemos de servicio de entretenimiento: cuenta cuentos, talleres de manualidades, pinta caras... para los pequeños pasen un rato de diversión. En Crisstal EVENTS puedes celebrar cualquier evento, pídenos lo que quieras para celebrar tus encuentros, si no lo tenemos, lo buscamos para que puedas disponer de todo lo que necesitas en tus fiestas.

ESDEVENIMENTS i REUNIONS D’EMPRESA I ANIVERSARIS I COMUNIONS i BATEIGS TROBADES FAMILIARS I ZONA INFANTIL (PLAY, WII, FUTBOLÍ, TV i MOLT MÉS)

C/Pica d’Estats, 23 · 25006 LLEIDA Cristina 672 122 038 @ CrisstalEvens

crisstalevents@gmail.com

Pe r s o n a l i t z e m l a sala al TEU GUST Po s s i b i l i t a t d e C ÀT E R I N G 63


DENOMINACIÓ D’ORIGEN

CONTINGUT AMPOLLA

Costers del Segre Catalunya

750 ml

VARIETAT Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de Llebre i Syrah

ALCOHOL 14,5 %

ANY VEREMA 2016

TIPUS DE VI Sec, negre, jove

VINYA TERRA DE PRODUCCIÓ Enclavada a la primera vall prepirenaica central, entre el riu Segre i el massís del Montsec, de sòls calcaris i profunds, amb un microclima singular, barreja de mediterrani, continental i de muntanya, amb estius càlids, secs i de nits fresques. Sòls calcaris, graverosos, pobres en matèria orgànica, ben drenats de manera natural.

VINIFICACIÓ Fermentació alcohòlica a temperatura controlada per mantenir el fruitat i frescor del raïm. Maceració de 8 dies amb la pell dels raïms ben madurats per extreure tots els components, i així dotar el vi d’una bona estructura i un complexe perfil aromàtic.

ASPECTE - TAST Color vermell violeta, ben cobert. Aromes i sabors de baies vermelles madures que recorden encara al fruitat del raïm, transmetent la varietat. Al pal·ladar és vellutat i rodó, de tanins sedosos i plens, sense arestes, gormand. Postgust llarg, dolç i afruitat

GUARDONS Or Premios Vinduero 2017

64

Bronze Giroví 2018


Text i entrevista: Alícia Farré / Fotografies: Marta Sanahuja

es redactores de la revista MGZ Lleida, estem assegudes en una taula rodona de la nostra oficina. Paper i bolígraf preparats i ben atentes per a tot el que ens han d’explicar en uns minuts. Al nostre davant, tenim un dels referents gastronòmics d’avui en dia, un lleidatà conegut arreu per les seves creacions i que ha tornat a la seva ciutat natal per a treballar en un nou projecte. Hem tingut el plaer de conèixer personalment a Mateu Blanch i, en primera persona, ens ha fet cinc cèntims sobre tota la seva experiència i llarga carrera professional. I el que més ens agrada de tot, és que ell també ho vol compartir amb tots vostès, estimats lectors, i hem creat la seva pròpia secció dins la revista, on ell hi escriurà cada mes. Hem pogut descobrir que Blanch té entre mans un nou projecte a Lleida i que molt aviat veurà la llum. En voleu descobrir una mica més? Quedeu-vos, tot seguit ens respon algunes preguntes.

volució gastronòmica d'avantguarda a mans del xef Ferran Adrià. L'estirada del xef Arzak va arrossegar a nous cuiners que van reinventar la cuina territorial. En el meu cas, vaig tenir la sort de treballar a Catalunya al costat del xef Joan Roca al Celler de Can Roca i amb el meu mestre i xef, Xixo Castaño, amb ell vaig tenir el plaer de treballar durant 6 anys al Restaurant Malena, premiat amb 1 estrella a la Guia Michelin. Aquesta trajectòria va influenciar, sens dubte, la meva visió de la cuina i em va impulsar cap a una cuina d'innovació però, alhora, sense deixar enrere els meus orígens; símbol de la meva identitat.

Que representa el nom Mateu Blanch en el món gastronòmic? Tothom em diu que sóc un enamorat de la meva professió, i sincerament és així. Per entendre millor qui sóc, començaré explicant les meves arrels. Es defineixen com una fusió entre cuina tradicional catalana i francesa. Recordo els meus inicis com a cuiner, tenia 18 anys... En aquella època, França era la primera potència mundial pel que fa la cuina. Aquells anys van ser intensos, ja que a la cuina espanyola sorgia una veritable reSegueix a la pàg. 66

de govern com Mariano Rajoy, jugadors de Primera Divisió com Gerard Piqué o Carles Puyol, models de la talla de Paola Turbay com Miss Colombia i Miss Universo, etc... De totes maneres, vull destacar que hi ha una cosa per damunt de totes. He trobat gent meravellosa dins de la gastronomia, bons professionals i bones persones a molts dels indrets del món en els quals he viatjat. Sens dubte, sóc molt afortunat en aquest sentit.

Quina és la teva font d’inspiració per a les teves creacions? Que destacaries de la teva àmplia experiència com a xef? M’agradaria destacar moltíssimes coses, estic molt orgullós perquè he cuinat per molta gent molt diversa. Cantants internacionals com la Shakira, directors de cine com Fernado Trueba, actors de cine com Antonio Resines, presidents

M’agrada molt la cuina de producte i respectar el sabor natural, és una de les meves prioritats com a cuiner. Per mi, la cuina tradicional és una font d’inspiració i m’encanta investigar amb receptes locals i internacionals. A part de cuiner, també sóc tècnic d’electricitat electrònica i això em facilita utilitzar tecnologia d’última generació. Les impressores de menjar en 3D en són un clar exemple. 65


Ve de la pàg. 65

Com anècdota, treballant com a Xef Corporatiu a l’empresa Distform, vàrem aconseguir un primer premi a la innovació a Madrid Fusion amb una patent “TSC” Termal Estability Control. Des del meu punt de vista, la creativitat està en aplicar els coneixements propis en el dia a dia per a que surti una bona recepta. Penso que la constància fa l'excel·lència i a mi, posar-ho en pràctica m´ha donat bons resultats.

Aquest nou projecte que comentàvem anteriorment, suposarà un abans i un després de la gastronomia a la ciutat i estem entusiasmats per a saber més. Podries fer un petit avançament als nostres lectors sobre què suposarà per als lleidatans? Caravista és un concepte gastronòmic, únic a tota la província de Lleida, que uneix la clàssica peixateria de tota la vida i un restaurant amb celler i cuina a la vista. Per als amants dels productes del mar, la peixateria és la millor passarel·la diària de marisc viu i peixos acabats de capturar dels diferents oceans, mars, rius i llacs. Caravista mostrarà la cuina al públic. És un establiment sense secrets, sense res a amagar, i això suposa un plus pels amants de la gastronomia.

Escollir en viu i en directe el què vas a menjar i veure tot el procés d'elaboració del producte forma un espectacle culinari, creant una sensació de transparència i proximitat.

Un altre avantatge és la proximitat del client respecte als cuiners, és a dir, abans eren els metres, cambrers i personal de sala i amb aquest tipus de cuina, el client sap quines són les mans que estan darrere del producte que consumirà. "Menjar pels ulls", a més de ser una dita popular, també és una realitat: gran part del gaudir sensorial a l'hora de dinar ve determinat per la vista. Això vol dir que, davant d'un producte fresc i atractiu visualment, el comensal té major predisposició a gaudir-lo de manera positiva. No hem oblidar, però, que l'últim "punt" el té sempre el gust, el qual forma l'essència i el jutge definitiu de cada plat. El servei i el cuiner juguen un paper fonamental en aquestes carícies gastronòmiques que són benvingudes en tota taula Doncs de moment, això és tot. Si teniu curiositat, com nosaltres, per descobrir més, no us perdeu la propera edició de juliol, on Mateu Blanch ens anirà destapant Caravista poc a poc. Estigueu ben atents!!!

Segueix la nova secció de Mateu Blanch en les properes edicions de MGZ Lleida! 66


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel. 973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


Hostaleria

Un país sabroso, sabroso!

A

Bolivia, en concreto a Santa Cruz, como en casi toda Suramérica, se come a la francesa: a las once de la mañana y a la seis de la tarde. Debido a la bondad del clima, se sirven manjares muy completos, que con solo un vistazo ponen en un dilema al estómago, esto quiero, esto también... El maíz, el plátano, el arroz, el huevo y el azúcar son los alimentos más utilizados en casi todas las recetas. Hay platos típicos, que si visitas la ciudad de Santa Cruz no puedes perderte, pero en Lleida, por suerte también encontrarás restaurantes especializados en comida boliviana.

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

Así que, os dejamos con una muestra de algunos de los platos más típicos y deliciosos para todos los curiosos de la cocina de Santa Cruz

  Lahua  

También conocida como sopa de viajero, muy fácil de cocinar. Con sopa de harina, con papas, maní, tomate, ajo, perejil y algún pedazo de carne.

Majao     Elaborado

con carque de res ( carne seca), arroz y urucú (pimentón) acompañado de huevo duro y plátano frito.

 Zonzo

Este plato se prepara a base de yuca, y queso o charque desmenuzado.

Pacumutu  

Los ingredientes son carne fileteada, tomate, cebollas medianas, pimentón morrón verde, jugo de limón, salsa de soja, aceite y sal.

Santa Cruz de la Sierra, la capital del Departamento de Santa Cruz de Bolivia. Está situada en el este del país, a orillas del río Piraí. Con una población de 1.749.000, es la ciudad más poblada del país. En los últimos años, la urbe cruceña se erigió como puerta de Bolivia al mundo, siendo sede de eventos internacionales. 68


Hostaleria

 Manjar blanco

Sus ingredientes son leche, azúcar, canela y harina de arroz.

Cuñape  

P SCINESB E A C H CLUBALMATRET Tots els divendres i dissabtes

Elaborado con quesillo o queso blanco, almidón o harina de yuca, huevo, sal y leche.

SOPARS I COPES Reserva la teva taula : 667 664 042

Pan de arroz

Cafè Club

Elaborado con arroz, harina de yuca, manteca, queso blanco rayado, azúcar cuajada y hojas de plátano.

Atlètic Segre • Dissabte, els millors

menús de LLeida

En los mercados típicos de las ciudades del país abundan las frutas y verduras, con las que se cocina la mayoría de los platos bolivianos

• Paelles per encàrrec

C / Riu Ebre s /n 25001 LLEIDA

• Diumenge, l’assortit

més gran de Lleida de “montaditos”

Disfruta de nuestras especialidades...

Vermuts

Carne a la brasa “Esmorzars de forquilla” Menús

C / Corregidor Escofet, 32 25005 LLEIDA

Tus celebraciones en un ambiente cálido y acogedor

Tel. 973 108 351 / 618 403 511 69


TURISME

Día 27 de septiembre (jueves): Chomu - Jaipur - Amber - Jaipur

Desayuno y salida hacia Jaipur. Durante la ruta visitaremos el Fuerte Amber al que se accede a lomos de elefantes. Una vez allí, recorreremos las dependencias del palacio, el Jagmandir, el Jaimahal y el Templo de Kali con sus jardines. Almuerzo en el hotel Hilton y por la tarde visitaremos el Palacio de la ciudad, el Palacio de los Vientos y el Observatorio Astrológico. Iniciaremos en regreso a Jaipur, donde asistiremos a la ceremonia de Arthi en el Templo Birla. Traslado al hotel, cena y alojamiento.

28 de septiembre (viernes):

Jaipur - Fatehpur Sikri - Agra (236 km)

DELHI • CHOMU JAIPUR • AMBER FATEHPUR SIKRI • AGRA JHANSI • ORCHHA KHAJURAHO • BENARES En el domesticado mundo del turismo, aún quedan destinos que producen sorpresa y desconcierto. La India es uno de ellos. Este país no es tan solo un destino turístico, sino que también te dará la oportunidad de adentrarte en un nuevo mundo, con sus costumbres, cultura y forma de vida que no te dejará indiferente.

Día 24 de septiembre (lunes): Lleida - Barcelona - Delhi

Salida desde Lleida dirección Barcelona para salir con el vuelo dirección Delhi, con escala en Helsinki.

Día 25 de septiembre (martes): Delhi Llegada a las 05:00h y traslado al hotel Crow Plaza para desayunar y realizar una breve panorámica. Visitaremos la zona de Vieja Delhi, la Mezquita de Jama Masjid y el Raj Ghat. Por la tarde, visita a Nueva Delhi con Qutub Minar, Puerta de la India, monumento de la Marcha de Sal, zona de los edificios del gobierno con su Parlamento y Palacio Presidencial y el centro comercial Connaught Place.

Día 26 de septiembre (miércoles): Delhi - Chomu Palace (256 km) Desayuno y salida por carretera hacia Jaipur. Llegada a Chomu, almuerzo en el hotel Chomu Palace y visitas a los bazares locales. Cena en el hotel.

¡Guía acompañante desde Lleida! A VIATGES LLEIDA tendrás la oportunidad de viajar con un guía acompañante durante todo el viaje.

Grupo de 20 pax. 70 70

Vistas del río Ganges

Desayuno y salida por carretera. En ruta, visitaremos Fatephur Sikri, la más impresionante de las ciudades fantasma de la India donde podremos ver la tumba de Salim Chisti y el Punch Mahal. Almuerzo en el Hotel Laxmi Niwas Palace Bharatpur. Llegada y traslado al hotel con cena y alojamiento (Double Tree By Hilton).

29 de septiembre (sábado): Agra Desayuno y visita al célebre monumento del Taj Mahal, hecho de mármol y de insuperable belleza. Almuerzo en el hotel y por la tarde visitaremos Fuerte Agra. Cena y alojamiento en Double Tree By Hilton.

30 de septiembre (domingo):

Agra – Jhansi – Orchha – Khajuraho (185 km) Desayuno y salida en tren. Llegada a Jhansi y traslado a Khajuraho. En ruta, visitaremos Orchha, famosa por sus templos y ruinas construido por la dinastía Bundelas. Seguiremos la ruta dirección Khajuraho. Llegada y alojamiento en el hotel. Tarde libre donde se podrá asistir a una ceremonia de Arthi. Cena y alojamiento hotel Radisson.

1 de octubre (lunes): Khajuraho – Benarés Desayuno y visita a los templos eróticos de la dinastía Chandela. Visitaremos también los templos de Chaunset Yogini, el


Hotel Chomu Palace

Templo de Mahadev, el Templo de Chitragupta, Templos de Vishwanath y Nandu, los Templos de Lakshmana y Visha. Después de todas las visitas, nos trasladaremos al aeropuerto, donde cogeremos el vuelo dirección Varanasi. Llegada, asistencia, traslado y almuerzo en el hotel. Por la tarde, visitaremos la ciudad, donde veremos el Templo de la Madre India, el cual posee un mapa tridimensional de la India en mármol blanco, el Templo de Durga y Tulsi Manas Mandir, la Mezquita del emperador Aurangazeb y la universidad de Benarés, que posee una galería de arte. Paseo en Cycle Rickshaw por los Ghats. Cena y alojamiento (Hotel Clarsk).

2 de octubre (martes): Benarés – Delhi Realizaremos un paseo en barca por el río Ganges al amanecer, donde observaremos ceremonias de purificación y los baños sagrados de los peregrinos en los Ghats. Además, también visitaremos Sarnath y almuerzo en el hotel. Traslado al aeropuerto para coger el avión con destino Delhi. Cena y alojamiento en Hotel Roseate House. Este precio incluye: • Vuelo de Finair vía Helsinki. • Asistencia en las llegadas y salidas del aeropuerto. • Traslados a las llegadas y salidas, visitas, excursiones y traslados por tierra usando vehículo con aire acondicionado. • Pensión completa • Porta - equipaje en el aeropuerto, hotel y estación de trenes. • Guía acompañante desde Lleida.

Preparació sanitària per a un viatge

3 de octubre (miércoles): Delhi – Barcelona

Desayuno en el hotel y traslado al aeropuerto para coger nuestro vuelo destino Barcelona.

or Precio p persona desde:

1.560 €

• Guía acompañante de habla hispana que viaja con los clientes. • Alojamiento por 8 noches en pensión completa (con todas las comidas) según el programa. • Subidas en los elefantes (salvo restricciones por parte de las autoridades). • Paseo en Rickshaw en Delhi y Jaipur. • Billete de tren de Agra a Jhansi con aire acondicionado (Ac chair car). • Todas las tasas aplicables en hoteles y transportes.

RESERVA TU VIAJE antes del 30 de junio y te regalamos

EL SEGURO DE CANCELACIÓN Reserves: 609 370 437 Sra. Roser Dolcet viatges@viatgeslleida.com

Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 228 091

n viatge exigeix sempre una preparació acurada, que inclogui també una correcta informació sanitària del país de destinació, així com dels riscos i les precaucions que cal prendre per gaudir-ne amb bona salut. Així doncs, abans de qualsevol viatge a un país considerat de risc per a la salut, convé fer una consulta a una unitat especialitzada de salut internacional. Si es va a països tropicals, els centres de vacunació de Sanitat Exterior i els especialitzats en medicina tropical t’informaran de quines vacunes són obligatòries i recomanables segons la destinació. És important anar-hi amb temps, perquè hi ha vacunes que només són efectives al cap de quinze dies o un mes. Durant el viatge, s’ha de tenir molta cura amb l’aigua i els aliments. Si són contaminats, poden transmetre malalties com la diarrea del viatger, l’hepatitis A, la febre tifoide i el còlera. Algunes recomanacions importants serien beure sempre aigua embotellada i precintada, així com evitar els glaçons, ja que podrien estar fets d’aigua contaminada. A més, es recomana no menjar aliments crus ni semicuits, fruites sense pelar o aliments dels llocs ambulants. Finalment, si en tornar del viatge et trobes malament, enfebrat, marejat amb vòmits o diarrees, visita el metge per explicar-li a quin país has anat recentment. També és important saber que algunes malalties tropicals es poden manifestar mesos després d’haver tornat. Les unitats de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut us ofereixen els serveis de consell al viatger, la vacunació internacional i, si es donés el cas, l’atenció a la patologia importada després del viatge 71


DIVENDRES, 1 de Juny JORNADES GASTRONÒMIQUES DELS FIDEUS ROSSEJATS, de l'1 al 10 de juny a l'Ametlla de Mar.

FESTA DEL CORPUS, a l'Ametlla de Mar. MOSTRA D'ARTESANIA, a l'Ametlla de Mar. VERMUT MUSICAL, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. V TRIATLÓ BUNKER, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

DIJOUS, 7 de Juny XII KALIKENYO ROCK, del 7 al 9 de juny a Juneda.

RUTA DE LES TAPES, a Olot. CAMPANYA GASTRONÒMICA DELS FIDEUS A LA CASSOLA, durant tot el mes a Tossa de Mar.

FIMAG, de l'1 al 3 de juny a Torroella de Montgrí. CERDANYA HAPPY WALKING, de l'1 al 3 de juny a diverses poblacions de la Cerdanya.

MOTO PIRINAIC'S, de l'1 al 3 de juny a Sort.

DISSABTE, 2 de Juny FIRA MEDIEVAL / LA FESTA DE LA SAL, del 2 al 3 de Juny a Cardona.

DIVENDRES, 8 de Juny NIT OBERTA ZONA ALTA, a Lleida. VIII FIRA DEL VI DEL PIRINEU, del 8 al 10 de juny Talarn.

DISSABTE, 9 de Juny PRIMAVERA ROAR FESTIVAL, a Cadaqués. 3a MARXA BTT TALARN VI-BIKEL, a Talarn. TROBADA DE GEGANTS, del 9 al 10 de juny a Alcanó.

FESTA D'INDIANS, del 2 al 3 de juny a Cadaqués. FIRA DE LA CERVESA ARTESANA, a Tàrrega.

XXII FESTA MEDIEVAL, del 9 al 10 de juny a Almenar.

DIUMENGE, 3 de Juny FIRA DE LA MEL, a l'Abella de la Conca. APLEC DE ST. BARTOMEU, a Figuerola d'Orcau.

MERCAT MEDIEVAL DE CANONGES, del 9 al 10 de juny a la Seu d'Urgell.

DIUMENGE, 10 de Juny

DIADA DEL PESCADOR, a Tossa de Mar.

APLEC DE LA SARDANA, a Igualada.

FIRA DE CORPUS, a Mont-ras.

MERCAT DEL PRÈSSEC D'ORDAL, a Subirats.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DISSABTE, 16 de Juny FESTA DE LA PELA DEL SURO LLOFRIU, a Palafrugell. COPA DIRT TRACK, a Barcelona. ALPIBLOC, a Alpicat.

DIUMENGE, 24 de Juny APLEC DE SANT QUIRI, a la Vall Fosca.

DIJOUS, 28 de Juny FESTA MAJOR DE SANT PERE, a Tossa de Mar.

BAIXADA DE FALLES, a Durro. CURSA LA RIBALERA, del 16 al 17 de juny a Tírvia. TRAIL CARLAC, del 16 al 17 de juny a Les. COPA CATALANA BTT VALL DE BOÍ, del 16 al 17 de juny a Taüll i Barruera.

RED MOUNTAIN BEER FEST, del 16 al 17 de juny a la Pobla de Segur.

BRICKÀNIA - FESTIVAL DE LEGO, del 16 al 17 de juny a Montblanc.

3è FESTIVAL DE RUMBA I MÚSICA CATALANA, del 28 al 30 de juny a Tossa de Mar.

DIVENDRES, 29 de Juny 40a DIADA DELS RAIERS DE LA NOGUERA PALLARESA, a la Pobla de Segur. NIT DE BRUIXES, del 29 al 30 de juny a Altafulla.

DISSABTE, 23 de Juny FIRA DE SOLSTICI D'ESTIU, a Canyelles. REVETLLA DE SANT JOAN, a tot Catalunya.

FESTIVAL CIRC PICAT, del 29 de juny al 1 de juliol a Alpicat. BUFF MOUNTAIN FESTIVAL, del 29 de juny al 1 de juliol a la Vall de Boí.

DISSABTE, 30 de Juny MOSTRA D'ARTESANIA,

APLEC DE LA SARDANA, a Agramunt. FESTA DEL FOC, a Les. FESTA DE LES FALLES, a Pont de Suert. FIRA CALIU - FIRA ARTESANA DE LA CASA PIRINENCA, a Esterri d'Àneu.

del 30 de juny al 1 de juliol a Santa Maria de Palautordera.

MOSTRA CULTURAL DE LES GARRIGUES,

a Cervià de les Garrigues.

PEDALS DE FOC NON STOP,

a Cervià de les Garrigues.

CURSA ELS TRES TOSSALS, a Alcoletge.


MOTOR

Fes un bon manteniment de les

E Cambiar kit de embrague 150 € * Todas las marcas * Cambios de aceite y filtros 65 € kit de distribución 90 € * Cambiar C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA

Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

74

ls cotxes són l’eina de transport més utilitzada. Aquests, estan composats de diferents peces, les quals s’han de cuidar i mantenir correctament per tal de garantir el seu bon funcionament. Una d'aquestes peces principals són les bateries les quals necessiten una revisió acurada. Són un dels elements clau en el funcionament del nostre vehicle, per aixó necessiten d'un manteniment bàsic que asseguri la seva duració i el correcte funcionament. Aquest manteniment és molt fàcil de realitzar i, fer-ho de manera periòdica et garantirà el bon funcionament i la prolongació de la vida útil de la bateria. Els mecànics afirmen que el 40% dels clients porten el cotxe al taller per qüestions relacionades amb la bateria, algunes errades venen per un fals contacte elèctric als borns de la bateria. La bateria és la peça que aporta l’energia imprescindible per engegar el cotxe i, perquè funcionin els sistemes bàsics com el rellotge, l’eixugaparabrises, la il·luminació o el tancament centralitzat. Almenys un cop l’any , es recomana que vagis al teu mecànic de confiança per a fer una revisió general del vehicle, per tal de tenir el cotxe en perfectes condicions, faran una revisió ràpida i t’informaran sobre el temps de vida útil que li queda a la bateria. O, per el contrari si necessita un canvi o modificació també t’ho diran i t’ho canviaran, ja que si està molt desgastada pot provocar que el vehicle pateixi averies a causa d’una alimentació elèctrica insuficient i de baixa qualitat. Per norma una bateria conserva integres les seves propietats durant uns quatre anys. Un període de temps molt relatiu i que pot variar si es produeix algun mal funcionament de l’alternador, si fas un ús excessiu de l’arrencada o si has tingut el cotxe inactiu durant una llarga temporada


Els cotxes de segona mà

L

a compra d’un cotxe de segona mà és una opció per a molts consumidors a tenir en compte. Però, és una acció que s’ha de fer amb totes les garanties i la seguretat que estem realitzant una bona compra. És per això que us deixem una sèrie de consells perquè prengueu més consciència i eviteu riscos innecessaris.

Elecció del vehicle

Abans de comprar un cotxe hem de tenir clar quines característiques són fonamentals per a nosaltres, com per exemple: gasolina o dièsel, dinàmic o confortable, manual o automàtic...

Particular o concessionari

Pel que fa al particular cal valorar certs aspectes, per tal de que no t’enganyin. Cal comprar-lo a una persona de confiança. Si optes per un concessionari, aquesta opció assegura que els desperfectes corrin a càrrec de l’empresa ja que tenen la obligació de presentar una garantia.

Decisions sense pressa

No deixar-se portar per les presses, cal pensar i reflexionar sobre el tema. Siguis tu mateix qui pren les decisions.

Conèixer la vida del vehicle

Cal que et mostrin els papers del cotxe, per assegurar-te que tot compleix la normativa.

Manipulació dels comptaquilòmetres

S’ha de mirar sempre el llibre de manteniment o la documentació de la ITV on apareixen reflectits els quilometres reals de cada revisió.

Revisió general

Els pneumàtics, els frens, la corrosió, la suspensió, els vidres.. cal que tots aquests aspectes estiguin en condicions òptimes abans de comprar-ho, i en qualsevol cas que s’hagi modificat algun complement, cal que presenti els papers legals i certificats d’aquests canvis.

La documentació

Revisar si el propietari està al corrent del pagament de l’impost de circulació, amb la ITV i fins i tot amb les possibles multes.

La prova del vehicle

Abans de comprar un vehicle i fer un pagament, cal provar-lo. Donar una volta i sentir-se segur amb ell i comprovar que tot funciona correctament.

El preu

Comprovar que les condicions del cotxe valen el que demanen, a més de comparar amb altres.

La compra

En cas d’haver donar una paga com a senyal, exigeix sempre un rebut que ho verifiqui, igual que en el moment de compra

VENDA i COMPRA de COTXES de SEGONA MÀ 973 832 592 • 629 834 466 Av. Sant Ruf, 6 • 25004 LLEIDA

MINI Couper Diesel · Any 2009 103.000 km 8.990 €

SEAT León FR · Any 2006 125.000 km 6.990 €

VOLVO XC - 90 · Any 2004 220.000 km 5.990 €

RENAULT Scenic 1.9 · Any 2004 130.000 km 3.990 €

MERCEDES C - 250 Coupe · Any 2016 49.000 km 39.990 €

MERCEDES Clase A - 180 CDI · 2008 150.000 km 5.490 €

75


El teu

COTXE

en PERFECTE ESTAT i ben DOCUMENTAT

E

l cotxe és un eina de transport fonamental per a la majoria de la població. És per això que hem de procurar de preservar el seu estat i hem d'estar assabentats de la documentació obligatòria que hem de dur sempre, per evitar rebre una sanció inesperada...

Quina documentació cal que portis al vehicle? • El permís de conduir (sempre l’actual, és una infracció portar dos permisos de conduir). • El permís de circulació del vehicle o autorització provisional expedida per Trànsit. • La targeta de les característiques tècniques del vehicle. • L’Informe favorable de la ITV i adhesiu, en els casos en què el vehicle ja l’hagi passat. * Hi ha dos documents que no és obligatori portar però sí recomanable: pòlissa i rebut de pagament de l’assegurança obligatòria i rebut de pagament de l’impost de circulació.

De tots aquests aspectes, el que ens pot ocasionar algun mal de cap, és la ITV. Què cal tenir en compte abans d’anar

a passar la ITV?

• Assegura’t que tots els llums del vehicle funcionen i estan ben regulats. • Revisa certs elements com el clàxon, el tancament de portes o els ancoratges de cinturons de seguretat... • Observa detingudament el parabrises i detecta si hi ha possibles rascades o copets que poguessin portar problemes a l’hora de la revisió. • Comprova els nivells de líquid eixugaparabrises i si les escombretes funcionen correctament. • Revisa també el nivell d’oli de motor, el líquid refrigerant i el líquid de frens. • Comprova que els pneumàtics estiguin en perfectes condicions (pressió i profunditat del dibuix). Hi ha molts usuaris que pensen en canviar, substituir o modificar algunes parts del seu vehicle o afegir accessoris o complements per donar-li un nou aspecte o millorar les seves prestacions. Sempre que decidim fer-ho, haurem de seguir la normativa vigent per no tenir problemes a l'hora de la inspecció. 76


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge: HVG a HVN HVP a HVZ HWB a HWL HWN a HXB HXC a HXN HXP a HYD HYF a HYT HYV a HZB HZC a HZL HZM a HZZ JBB a JBL JBM a JBY

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

Què entenem per complements per a vehicles?

Motocicletes

Ciclomotors

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Sempre s’han denominat complements amb accessoris funcionals o estètics, on la col·locació no implica realitzar canvis o reformes en l’estructura del vehicle, com ara: fundes per al volant, cortinetes enrotllables per a les finestres, para-sols, estoretes, fundes per seients... Lògicament, qualsevol d’aquests accessoris es poden dur tranquil·lament, sempre i quan no suposin un risc en la circulació d el vehicle, els quals no tenen la necessitat de realitzar cap tràmit ni de passar una inspecció tècnica. Però hi ha altres complements, que necessiten ser revisats i autoritzats. En els últims temps, s’han vist modificats els retrovisors, llandes, llums, volants, velocímetres, rodes, plaques de matrícula... aquestes són peces que formen part del vehicle i per tant, canviarles, retocar-les, afegir-les o substituir-les suposa que es canviïn les característiques del vehicle, i per tant significa que s’han de modificar dades de la targeta de la ITV. Davant d’aquests canvis cal consultar el Manual de Reformes, fet pel Ministeri d’Indústria. Tot canvi que realitzi’s al cotxe, cal que acudeixis a una estació d’ITV per passar la inspecció tècnica que certifiqui que el vehicle compleix les condicions de seguretat i mediambientals, i legalitzar la reforma realitzada al vehicle.

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

Tinguis això sempre en compte, perquè una cosa tan simple com afegir una bola d’enganxament al teu cotxe, si no està documentat ni recollit a la fitxa tècnica del vehicle, comportarà una possible sanció a la carretera o una ITV desfavorable • Fins a 10 anys: cada any

• Més de 10 anys: semestral


Personalitza el teu vehicle

E

ls vinils per a vehicles són adhesius que s’instal·len fàcilment amb una finalitat estètica i com una mesura més de protecció de superfície. La seva versatilitat et permet canviar el color i aspecte complet o de part del teu vehicle tantes vegades com desitgis. Existeix al mercat una gran varietat de models i dissenys, amb un ampli ventall de colors i textures... per a tots els gustos. Si tens una empresa amb vehicle comercial, el fet de personalitzar-lo, et permet publicitar la teva activitat empresarial mitjançant l’aplicació de la teva imatge corporativa, donant visibilitat i facil·litant la promoció dels teus productes o serveis

Més durabilitat i elegància Resistents a l’aigua i el vent Bona relació QUALITAT / PREU

TINTAT DE LLUNES Protecció solar i seguretat per al teu vehicle

+ Seguretat Passiva • Redueixen els fragments en cas de trencament. • Redueix els enlluernaments .

+ Comoditat • Sense reflexes • Menys calor • Menys radiació solar.

+ Estalvi • A menys calor interior menys utilització de l’aire condicionat i al final menys gasto en combustible .

www.solarchecklleida.com

Lleida

Nova lámina

UP ULTRA PERFORMANCE

Indívil i Mandoni, 3 · Zona Plaça dels Pagessos • 25003 LLEIDA Tel. i Fax 973 28 81 76 • lleida@centrosolarcheck.com 78


Los distintivos medioambientales Se estrenan los distintivos ambientales creados en función del impacto medioambiental que supone ese coche en el momento de circular. Dichas categorías vienen determinadas a partir del Plan Nacional de Calidad de Aire y Protección de la Atmósfera, de donde se afirma que gran parte de las partículas de dióxido de carbono tienen como origen el tráfico.

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ Tipos de distintivos

FINANÇAMENT 100%

0 emisiónes: Ciclomotores, triciclos, cuadriciclos y motocicletas; turismos; furgonetas ligeras, vehículos de más de 8 plazas y vehículos de transporte de mercancías clasificados en el Registro de Vehículos de la DGT como vehículos eléctricos de batería (BEV), vehículo eléctrico de autonomía extendida (REEV), vehículo eléctrico híbrido enchufable (PHEV) con una autonomía mínima de 40 kilómetros o vehículos de pila de combustible.

TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

ECO: Turismos, furgonetas ligeras, vehículos de más de 8 plazas y vehículos de transporte de mercancías clasificados en el Registro de Vehículos como vehículos híbridos enchufables con autonomía. En todo caso, deberán cumplir los criterios de la etiqueta C.

C: Turismos y furgonetas ligeras de gasolina matriculadas a

partir de enero de 2006 y diésel a partir de 2014. Vehículos de más de 8 plazas y de transporte de mercancías, tanto de gasolina como de diésel, matriculados a partir de 2014. Por tanto, los de gasolina deben cumplir la norma Euro 4,5 y 6 y en Diésel la Euro 6.

B: Turismos y furgonetas ligeras de gasolina matriculadas a partir de enero del año 2000 y de diésel a partir de enero de 2006.Vehículos de más de 8 plazas y de transporte de mercancías tanto de gasolina como de diésel matriculados a partir de 2005. Por tanto, los de gasolina deben cumplir la norma Euro 3 y en diésel, la Euro 4 y 5

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables

79


Fins al 30 de juny.

30% DESCOMPTE

en bateries i en frenada*. *Preu promocional condicionat al vehícle, Oferta vàlida fins al 30 de juny.

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº42 Juny 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº42 Juny 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded