__MAIN_TEXT__

Page 1

JULIOL 2018 · N.43

LLEIDA

CLÍNICA NEXUS Carboxiteràpia d'avantguarda

LA SALUT EMOCIONAL Què és?

LA MEDIACIÓ Els efectes amb els aliments

ÈXIT LABORAL Les claus per aconseguir-lo

ELS ANIMALS Com a medicina preventiva

FOTOGRAFIA


EDITORIAL

05 29

A

ire condicionat i una beguda refrescant és l’únic que ens ve de gust aquests dies. Aquests són els imprescindibles a la redacció de Magazine Lleida. Aquest mes ve replet de gastronomia per a que les vostres quedades i retrobaments amb els amics i/o familiars siguin d’allò més entretingudes i diverses. Que les vetllades a la llum d’un fanalet, les tardes de gelats i les nits de diversió serveixin per agafar embranzida la resta de l’any. L’estiu dona vida al carrer, les passejades nocturnes explicant historietes o sopant en alguna terrassa fan aquests dies calorós més agradables i plaents. Entre bany i bany, sigui a la piscina o a la platja no dubtis en emportar-te la Magazine, serà la teva millor acompanyant per aquests moments de relax. Et donem consells per a les picades d’insectes, et parlem de la salut emocional, de com funciona el mètode Montessori, t’ensenyem com decorar la teva terrassa chill out, com fer-te un te refrescant i tens una agència de viatges que t’ajudarà a escollir les teves millors vacances... Això i molt més, t’espera aquest mes de juliol a la revista. La ciutat de Lleida ens regala moments únics com una posta de sol des de les millors vistes de la ciutat, la Seu Vella, o una passejada amb bicicleta pel parc de La Mitjana, unes estones de rebaixes per l’Eix Comercial...tots aquests moments mereixen ser fotografiats i guardats per al record. Nosaltres encara no marxem de vacances però ja les tenim reservades. Quines ganes, oi? Estimat lector, esperem que tinguis uns dies per passar-ho d’allò més bé. I si et toca treballar, no et preocupis, els dies de descans arribaran i els gaudiràs més que mai.

FOTOGRAFIA

30 32 36 42 44 48 50 53 68 72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L - 1107 - 2017 ISSN: 2604 - 1219

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


SALUT

A l’estiu és molt habitual patir picades d’insectes. L’ideal per evitar-les és utilitzar repel·lents en esprai, crema, roll-on i fins i tot pegats i polseres. En general, els símptomes de les picades no són greus, però si molt molestos. A la farmàcia hi trobarem diversos productes que ajuden a alleujar la picor o la inflamació de la pell. Per què piquen els insectes? Normalment, són les femelles de les diverses espècies d’insectes les que piquen, ja que necessiten la sang per poder dur a terme al seu cicle reproductiu. Les reaccions que provoquen a la pell són el resultat d’una resposta defensiva del nostre sistema immunològic contra la saliva o el verí dels insectes, i es pot formar una pàpula (lesió petita) dolorosa i molesta amb picor. Quins insectes són els que piquen més freqüentment? Al nostre entorn hi viuen i s’hi reprodueixen una gran varietat i nombre d’espècies de mosquits i altres insectes i artròpodes, com ara la mosca negra, les puces, els polls i les paparres, entre d’altres, que acostumen a picar durant les èpoques més caloroses. Amb l’arribada del mosquit tigre, hi ha més necessitat d’utilitzar repel·lents per les molèsties que causen les seves picades. No obstant, el mosquit comú o conegut com

Un cop ens han picat hi ha

diferents maneres d’alleujar les picades, com per exemple l’amoníac, els antihistamínics tòpics i els corticoides tòpics. Cal acudir a una farmàcia per a que ens recomanin la millor opció, segons el tipus de picada. En els menors de 2 anys, podem calmar i refrescar l’envermelliment a base de gels de calèndula. També es poden prendre medicaments homeopàtics.

“Culex” continua sent el gènere de mosquit que pica més freqüentment. Uns altres gèneres de mosquits que cal tenir en compte són els “Aedes”, al qual hi pertany el mosquit tigre i l’ “Anopheles”, que és el responsable de la transmissió del paludisme o malària. Sempre que es comercialitza un nou repel·lent, cal saber sobre quins tipus de mosquits ofereix protecció i quins són els usos més eficaços. Quins efectes poden causar les picades? La majoria d’insectes i aràcnids produeixen molèsties locals a causa de les seves picades: picor, dolor i reaccions al·lèrgiques. Els mosquits, a les zones tropicals, poden transmetre malalties infeccioses, algunes de greus com ara el paludisme. Cal saber que al nostre entorn algunes paparres també poden transmetre infeccions. Segons diferents organismes internacionals, els repel·lents d’insectes es poden classificar en dues categories: REPEL·LENTS SINTÈTICS CONVENCIONALS (1a categoria) • DEET: És el repel·lent més estudiat i utilitzat. És eficaç per a la majoria d’espècies d’insectes i aràcnids. El DEET s’ha preparat en formats diferents: locions, cremes, gels, aerosols, espais, i tovalloletes impregnades. • Icaridin: Aquest principi actiu és un dels més coneguts i utilitzats al nostre entorn com a repel·lent (Autan). Té una toxicitat molt baixa, no és greixós i l’olor no és desagradable. No fa malbé els plàstics ni els teixits.

REPEL·LENTS BIOPESTICIDES (2a categoria) • Olis essencials Citronel·la: és un oli essencial d’origen vegetal que es troba en molts repel·lents d’insectes basats en herbes naturals. Fa olor a llimona i s’extreu de les plantes “Cymbopogon nardus” i “Cymbogon winterianus”. En general, proporcionen considerablement menys temps de protecció que els repel·lents amb DEET. L’oli de citronel·la és poc tòxic i la seva aplicació tòpica no sol provocar reaccions adverses. Citriodiol: s’obté d’un tipus d’eucaliptus (“Eucaliptus citriodora˝) que genera un compost químic amb capacitat repel·lent. Aquest compost presenta un bon efecte com a repel·lent de les picades de molts insectes i aràcnids: mosquits, mosques, polls, puces i paparres. Té una olor agradable, no presenta efectes adversos importants, però pot produir irritació ocular. • Piretrina: És un compost originari de la planta “Chrysanthemum cinerariifolium”. És un insecticida de contacte, que genera una potent acció repel·lent d’insectes i, fins i tot, és utilitzat com a component de diferents netejadors domèstics. La permetria és un tòxic per al sistema nerviós dels insectes que els comporta a la mort quan hi entren en contacte. És eficaç contra mosquits, mosques, paparres, puces, polls i nigües 5


CLÍNICA NEXUS I CARBOXITERÀPIA D'AVANTGUARDA

Carboxiteràpia d’avantguarda Mou-te amb fermesa i estigues segur de tu 'Dioxage' és l'equip més avançat i de darrera generació en Carboxiteràpia dermatoestètica, destacant-se de la resta per la seva superior efectivitat i absència de molèsties durant la seva aplicació. La carboxiteràpia consisteix en l'administració subcutània de diòxid de carboni (CO2) medicinal d'alta puresa, un gas amb nombroses aplicacions en aquest camp, tal com especifiquem tot seguit. El Diòxid de carboni és un vell conegut de la Ciència en general i de la Medicina en particular, ja que s'ha emprat i s'utilitza en nombrosos àmbits, a part del medico estètic, en produir múltiples efectes fisiològics beneficiosos i, en conseqüència, excel·lents resultats tant terapèutics com estètics.

Quan es recomana la Carboxiteràpia? Aquesta tècnica està especialment aconsellada en: Rejoveniment facial i corporal, per la seva estimulació de col·lagen. Regenera cicatrius, estries, úlceres i, és una gran aliada en teràpies postquirúrgiques. 

6

Tractament de la zona periocular i les ulleres, pel seu efecte lipolític i drenant. I, a nivell corporal, per les mateixes raons, és especialment eficaç en el tractament de cel·lulitis, la flacciditat i el greix localitzat. També es recomana en tractaments capil·lars per evitar i/o mitigar l’alopècia.

L'avançada teràpia de diòxid de carboni ajuda a l'estimulació del col·lagen, i ofereix un potent tractament de rejoveniment facial.


CARBOXITERÀPIA D'AVANTGUARDA

Aquest estiu, treu-te les ulleres

Com es du a terme el tractament?

Cada sessió dura uns 30 minuts aproximadament, en la qual, apliquem petites injeccions, amb una agulla molt fina que està acoblada a una cànula connectada al Dioxage, que s’encarrega de la regulació del CO2. A més d’escalfar el gas, aquest equip permet, regular la velocitat del flux de CO2, el temps d’injecció i, monitoritzar el percentatge de dosi administrada o fluència, de forma individualitzada segons les necessitats de cada pacient.

Es recomana fer un manteniment? L’ideal és poder efectuar d’una a dues sessions per setmana en un total de 10 sessions, cada una amb una durada de 30 minuts aproximadament, com hem comentat abans.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


Implants i dents en un sol dia

Miquel Gensana i Talarn,

responsable de l’Àrea d’Implantologia de l’Institut Dental Ilerdent de Lleida, ens explica la tècnica dels implants de càrrega immediata, un tractament que, amb els darrers avenços, et permet no passar ni un sol dia sense dents.

fotos © Alexandra Balaguer

E

ls implants dentals amb càrrega immediata ( implants+dents en un sol dia, tal com fem a Ilerdent ) permeten col·locar la pròtesi dental el mateix dia i amb una única intervenció quirúrgica. Aquestes pròtesis no definitives fan que els pacients mantinguin l’estètica durant els 3/4 mesos que dura el període de cicatrització en el qual l’implant s’integra amb l’os (osteointegració). És dolorosa la intervenció d’implants dentals amb càrrega immediata? Gens ni mica. A més, en el cas de pacients amb alta sensibilitat, apliquem la sedació conscient, supervisada per un anestesista que, unida a les proves prèvies diagnòstiques, com la radiografia panoràmica amb TAC 3D, garanteixen els resultats de la forma menys invasiva possible. Tothom pot accedir a aquest tractament? Excepte en casos excepcionals, la major part dels pacients poden optar per aquest tipus de tractament. I fins i tot en casos de manca d’os, a Ilerdent oferim alternatives, com els implants zigomàtics. Quins avantatges té la “càrrega immediata”? Doncs, són molts. Per exemple, un pacient que s’hagi sotmès al tractament es pot reincorporar a la vida laboral l’endemà. També cal destacar que el fet de portar una pròtesi provisional fixa elimina les molèsties que poden ocasionar les pròtesis amovibles i també facilita l’adaptació de forma progressiva a la pròtesi definitiva que els nostres protètics, en col·laboració amb l’implantòleg, fabriquen a mida al laboratori d’Ilerdent

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ilerdent@ilerdent.com

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


RS - E25587830 www. missatges.com Foto©Alexandra Balaguer Studio

IMPLANTOLOGIA TECNOLOGIA 3D

www.ilerdent.com 973 28 11 11 Sant Antoni (Germanetes 2). 25002 Lleida

cita on-line!

Primera visita gratuïta + Diagnòstic amb TAC Dental 3D + Fabricació de pròtesis en laboratori propi, al mateix edifici + Sedacions, conscient i amb òxid nitrós + Intervencions en quiròfan i boxes totalment equipats + Equip professional multidisciplinari i cirurgia assistida per ordinador durant tot el tractament i seguiment!

IMPLANTS+DENTS FIXES EL MATEIX DIA


L

a salut emocional (i, en general, la salut mental) és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Una bona salut emocional implica l’estat de benestar psicològic en què l’individu se sent bé, on pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d’altres. Davant de totes aquestes coses hi ha diferents factors que fan tenir una millor o pitjor salut emocional:

• Tenir una bona xarxa social que doni suport en allò que fas, et proporciona una seguretat en tu mateix.

• Tenir hàbits de vida saludables, els quals et fan sentir molt bé amb tu mateix. Per altra banda, hi ha els factors de risc que poden desequilibrar la teva vida, com per exemple: • Fer un consum irresponsable de drogues i substàncies exògenes al nostre organisme que generen dependència. • Viure en una societat amb una cultura que estigmatitzi les persones amb problemes de salut mental.

Com cuidar i millorar la nostra salut emocional Cal saber que les situacions no afecten de la mateixa manera a les persones. Caldrà tenir una cura individualitzada per a tots aquells que presentin símptomes de tenir una mala salut emocional. És important tenir clar que no existeix una recepta única, ja que, com hem dit, cada persona té unes predisposicions particulars, una situació personal i unes condicions de vida determinades. Tanmateix, hi ha un nombre d’accions que són aplicables a la majoria de les persones de qualsevol edat i que s’engloben en el que anomenem hàbits saludables per al benestar emocional. Aquests inclouen aspectes com l’estil de vida, les relacions personals o les activitats que fem. Sempre que sigui possible, és recomanable intentar complementar aquestes pautes generals amb una reflexió personal sobre les coses que considerem importants per al nostre benestar emocional i que hauríem de prioritzar més en el nostre dia a dia. En termes generals, podem considerar com una bona recepta intentar augmentar el temps dedicat a accions que milloren el nostre benestar, i reduir aquelles que ens perjudiquen, amb l’inici d’alguna activitat nova i motivadora. 10


Aquesta combinació pot ser més fàcil de dur a terme que intentar incorporar un conjunt complert d’activitats noves o de canvis en els nostres hàbits. Moltes vegades no sabem quan estem patint una salut emocional negativa, per tant cal saber quan i on hem de demanar ajuda. Quan una persona se sent angoixada per algun problema o és incapaç de continuar amb les rutines i obligacions diàries, pot ser un signe d'alerta. Amb freqüència aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o amb l’ajuda de familiars o amics que ofereixen suport emocional, escoltant en les situacions difícils i donant ajuda. Tanmateix, no sempre el malestar és transitori i aquesta ajuda pot resultar insuficient. En aquests casos, és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació més aviat possible i amb el menor patiment possible per a la persona. És recomanable consultar el metge o metgessa de capçalera o un psicòleg especialitzat si teniu sentiments, pensaments o un nivell d’ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitats i rutines, relacionar-vos amb la resta o descansar de forma adequada durant més de dues setmanes consecutives.Si els canvis són de molta intensitat o sobtats, podria ser recomanable una consulta abans d’aquest temps. Si teniu pensaments de suïcidi, demaneu ajuda el més aviat possible. No sempre és fàcil decidir-se a demanar ajuda, però penseu que els problemes de salut emocional són molt freqüents (una de cada quatre persones a Catalunya els presentarà al llarg de la seva vida, i els símptomes emocionals són unes de les causes de consulta més freqüents a l’atenció primària). Avui en dia, hi ha moltes persones que es dediquen solament a l’estudi de la salut emocional, que treballen diàriament per saber com tractar aquestes persones i les diferents situacions que presenten

www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge.

Hem de demanar ajuda quan una persona se sent angoixada per algun problema o és incapaç de continuar amb les rutines i obligacions diàries Demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut emocional Cal acudir als professionals al primer símptoma per tal de no agreujar els problemes i solucionar-ho l’abans possible

• Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

11


Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió. Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic

No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no

tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció.

invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional.

Guiat per ressonància magnètica: Gràcies

Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme.

a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i reduir els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar.

Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació.

A Centre Mèdic Alomar som pioners en un nou tipus de tractament que pot destruir la petita peça del teixit cerebral que causa la tremolor sense necessitat d’obrir el crani

Cessament immediat del tremolor:

Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/ intervenció.


Com es realitza el tractament?

1. PREPARACIÓ DEL PACIENT

3. TRACTAMENT

El tractament s’efectua mentre el pacient es troba en el sistema de ressonància magnètica. Per a una major comoditat, s’administrarà anestèsia local i es col·locarà un marc d’immobilització per evitar moviments del cap durant el tractament. La freqüència cardíaca, la pressió sanguínia i els nivells d’oxigen a la sang seran monitoritzats en tot moment durant el tractament. En tot moment, el pacient estarà conscient durant el tractament, a diferència d’altres tipus d’intervencions, i es podrà comunicar amb el metge o infermeres.

Durant el procediment, se li demanarà al pacient que realitzi tasques específiques per poder verificar que la localització del punt seleccionat és el correcte. Un cop el neurocirurgià hagi trobat el punt exacte, s’utilitzaran els ultrasons focalitzats directament durant uns 10 a 40 segons. Aquest procediment s’anomena sonicació, on els doctors monitoritzaran l’efecte de la tremolor en temps real i continuaran amb més sonicacions addicionals per verificar que aquest punt és el que millors resultats li proporciona. La totalitat del tractament és aproximadament entre 3 i 4 hores des de que s’entra fins que se surt de la sala de la ressonància magnètica.

2. PLANIFICACIÓ Es realitzaran una sèrie d’imatges del cervell amb l’objectiu de realitzar la planificació del tractament. El neurocirurgià, marcarà a l’ordinador el punt que ha de ser tractar amb la major precisió que ens ofereix la tecnologia mèdica. Inicialment, se li administrarà baixes dosis d’ultrasons focalitzats per tenir la certesa i seguretat que el punt marcat és el correcte.

Un cop controlades les constants vitals, serà el moment en què el pacient podrà tombar-se a la taula de Resonància Magnètica, on es procedirà a planificar i realitzar el tractament.

sonores acústiques focalitzades, ofereixen la capacitat de proporcionar tractaments amb precisió mil·limètrica en l’objecte previst sense causar cap tipus de dany al teixit circumdant que no s’ha de tractar. Aquest tractament permet aturar la transmissió indeguda de les senyals elèctriques que produeixen la tremolor fent-lo desaparèixer. En el cas de la malaltia del Parkinson, no és una cura definitiva, però aquest tractament suposa una millora de la qualitat de vida, eliminant les tremolors de la persona afectada.

Abans del tractament

4. POST-TRACTAMENT Després del tractament, el pacient serà traslladat a la sala de recuperació per seguir en observació, on se li traurà el marc de fixació del cap. Just després, es farà una ressonància magnètica cranial convencional per validar el tractament realitzat i verificar que no s’ha causat cap efecte secundari o dany colateral. Si tot va bé, les visites de seguiment tindran lloc al cap d’un mes i a l’any del tractament.

Després del tractament

Per a realitzar aquesta prova, Resofus Alomar combina les imatges de ressonància magnètica i els ultrasons en la tecnologia d’Ultrasons Focalitzats, proporcionant un tractament transcraneal no invasiu guiat per imatges de RM sense radiació ionitzant. Aquesta combinació d’imatges de RM continues i les ones

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres


com escollir el

PROTECTOR SOLAR més adequat

Ens serveix qualsevol model? El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics informa que s’han de tenir en compte una sèrie de factors: A qui va dirigit: nens o adults. La zona del cos on s’aplicarà. Quin tipus de pell tenim: normal, seca o greixosa. Les característiques físiques de la persona. La força del sol segons la zona geogràfica. Cal recordar també que la protecció s’ha d’aplicar la resta de l’any, no tan sols per protegir l’envelliment, sinó també per evitar tumors malignes a la pell. Un protector solar no serveix igual per a tota la família, sinó que cal tenir en compte el tipus de pell i l’edat. Per tant, la recomanació és molt clara: cal informar-se amb un professional (el farmacèutic és el més escaient) abans d’adquirir el protector. Habitualment, el protector que no hem utilitzat de l’any anterior no es troba en condicions de ser efectiu per a la temporada següent.

Consells per a persones de més de 50 anys A partir dels 50 anys la pell ha perdut el 30% del seu gruix i, a més, els canvis hormonals provoquen que la producció de melanina es desorganitzi, i això fa que el cutis es torni cada vegada més fi i, per tant, més vulnerable si s’exposa al sol sense protecció. En la pell de les persones més grans, a causa de l’envelliment cutani, és més freqüent que apareguin taques i cremades. Un factor que cal tenir en compte, és que aquestes persones acostumen a prendre medicaments de forma crònica i això fa que es produeixin reaccions de sensibilitat a la pell quan la persona s’exposa a la radiació solar. Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

El farmacèutic és el professional sanitari més proper a la població i, per tant, la persona adequada a qui se li poden plantejar els dubtes que es tinguin sobre la utilització del protector. Segur que ens donarà els consells necessaris per a una protecció solar més eficaç

Policlínic Lleida 14

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 · www.policliniclleida.cat


SALUD

DENTAL

VIDA

ACCIDENTES

DECESOS

Tenir cura de les persones és molt més que tenir cura de la vostra salut A Asisa, portem 40 anys tenint cura de la salut de les persones i això ens ha portat a voler cuidar-te més i millor. Per això, ara, a més de salut, també tenim assegurances dentals, vida, accidents i decessos. Perquè tenir cura de les persones, és molt més que tenir cura de la vostra salut.

900 10 10 21 asisa.es

Empresa col•laboradora:


Unes DENTS fortes i sanes

L

a placa dental ens fa malbè les dents i, en conseqüència, empitjora la nostra salut bucodental. Aquesta placa, formada per bacteris i secrecions bacterianes, és fràgil i s’elimina fàcilment amb el raspallat diari de les dents. Però, si no ens raspallem sovint, la placa es solidifica i es transforma en tosca, i llavors caldrà l’atenció d’un dentista per a netejar-la. A més, les bacteries de la placa dental també alliberen àcids que danyen l’esmalt, ens carien la dent i provoquen gengivitis. Per això, és molt important mantenir uns hàbits saludables per aconseguir unes dents sanes i fortes. Cal raspallarse regularment, al menys dues vegades

al dia, de forma suau i arribant a tots els racons de la boca. Utilitza una pasta dentífrica amb fluor i renova el raspall periòdicament. També pots utilitzar el bicarbonat de sodi, ja que és un remei natural contra la placa dental que ajuda a crear un ambient hostil per als bacteris que provoquen la càries. El raspall no arriba a l’espai interdental, però la placa si que s’hi acumula. Per això, per tal d’eliminar aquesta placa és important utilitzar el fil dental diàriament. A més, per tal d’ajudar a reduir la placa, dur a terme glopeigs bucals amb fluor formaran barreres als destructors potencials de les dents. A part de tot, el més essencial és visitar el

Evita les llaminadures i els dolços i opta per aquells aliments que actuen com raspalls de dents naturals, com les pastanagues, les pomes i els cogombres crus, per exemple, que ajuden també a prevenir la formació de placa dental teu dentista de confiança periòdicament. El raspall, la seda dental i el glopeig funcionen, però pot haver llocs de difícil accés on hi quedi placa o que aquesta s’endureixi i que només el dentista podrà netejar correctament. Per mantenir una bona salut dental, una neteja dental anual, com a mínim, és molt recomanable


L

a OMS defineix la Rehabilitació Cardíaca com el conjunt d’activitats necessàries per a que el malalt coronari (o qualsevol altre malalt cardiovascular), arribi a un nivell funcional òptim des del punt de vista físic, mental i social, mitjançant el qual pugui reintegrar-se pels seus propis mitjans a la societat. És un programa integral i multidisciplinari pel qual es modifiquen els aspectes més importants del pacient amb malalties del cor. Les diferents accions estàn encaminades a:

Millorar l’estat físic, muscular i cardiorespiratori. Controlar els factors de risc cardiovascular o condicions perjudicials (hipertensió, colesterol, diabetes, tabaquisme, obesitat, estrés). Disminuir l’ansietat i la depressió. Estimular la motivació i adherència al programa. Enfortir sentiments positius i elevar l’autoestima. Educar sobre la malaltia i reconèixer les complicacions. Orientar als camps laboral, social i sexual.


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí,

amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes.

Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 18

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


Inhalacions i aerosol Estufes naturals: són grutes naturals situades prop

de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica. A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti dolor: artrosi, atriti, fibromiàlgia. • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depresió. •  Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Circuit terapèutic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, alliberador relaxant i depuratiu.

tonificador,

Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


ALIMENTS PER HIDRATAR LA PELL

E

n els dies més calorosos de l’estiu és molt important tenir cura de la nostra alimentació, de la hidratació i del nostre cos. Una de les parts més importants i alhora delicades és la pell. Per lluir-la hidratada, sana i bonica, l’ús de cremes o cosmètics no és suficient, si no seguim una bona alimentació amb vitamines i minerals essencials. Aquests aliments ajuden a mantenir la dermis en bones condicions i evitar així que es torni resseca. Així doncs, és fonamental tenir en compte el que mengem i optar per consumir de forma habitual aquells aliments que hidraten la pell de manera completament saludable i que, a més, són molt nutritius i beneficiosos per a l’organisme. Així doncs, tingues cura de la pell des de l’interior!

EL COGOMBRE Aconseguir i mantenir un nivell d’humitat intern òptim és essencial per mantenir la pell hidratada també de forma externa. Per això, una de les millors opcions és afegir a la dieta aquells aliments que continguin un alt percentatge d’aigua. Sens dubte, un dels aliments més rics en aigua és el cogombre, amb un 97%, a més de contenir també vitamina A, C i E, excel·lents per hidratar la dermis des de l’interior i aportar-li moltíssima més vitalitat i flexibilitat.

LA PINYA La pinya és una fruita tropical amb un gust deliciós i molt refrescant, i si la consumim de manera habitual, trobarem una bona aliada per lluir una pell cuidada i jove. Conté antioxidants, vitamina C i un enzim anomenat bromelina, excel·lent per eliminar cèl·lules mortes i deixar els porus completament nets. La pinya, a més, també és depurativa i ajuda a eliminar líquids que s’acumulen i prevenir així la retenció d’aquests líquids.

20

LA PAPAIA La papaia, a més de ser molt beneficiosa per a l’organisme, també és apreciada per les seves propietats cosmètiques. Destaca perquè és rica en enzims, betacarotè, vitamina C i molts aminoàcids que afavoreixen la regeneració cel·lular. A més, també ajuda a prevenir l’envelliment prematur, hidrata la pell i la deixa, per tant, més radiant. Cal destacar, especialment, que la papaia funciona perfectament com a tractament natural per a l’acne, ja que neteja, disminueix la inflamació i afavoreix la cicatrització dels teixits.

FRUITES CÍTRIQUES Les fruites cítriques, com la taronja, la llimona, la mandarina o l’aranja, són els aliments més hidratants que existeixen i, a més, són grans fonts d’antioxidants i vitamina C. Aquests antioxidants i vitamines són molt bons per lluitar contra l’acció dels radicals lliures, responsables de l’oxidació cel·lular o l’envelliment de la pell. Afavoreixen també l’augment dels nivells de col·lagen, fet que fa que el resultat sigui una dermis molt més hidratada, elàstica i ferma. Bevent un batut d’aquestes fruites per esmorzar s’aprofitaran al màxim totes aquestes propietats.

La pell és la nostra capa protectora i té memòria dels mals hàbits. Per això, és molt important cuidar-la per mantenir-la sana


VEGETALS DE FULLA VERDA Els vegetals de fulla verda són aliments que ajuden a lluir la pell radiant i revitalitzada. Espinacs, bròquil, col, enciam... suposen una gran aportació de fibra, antioxidants, vitamina A i C i molts minerals essencials. Així doncs, tots aquests minerals permetran que la pell es repari, no es ressequi i quedi lliure d’impureses.

EL SALMÓ Tots aquells aliments rics en omega-3 són ideals per protegir la salut de la pell i mantenir-la en bones condicions davant l’acció agressiva dels agents externs, hidratar-la en profunditat i controlar l’excés de greixos. Tots aquests beneficis, per tant, es poden trobar en el salmó, un peix blau ric en omega-3 que servirà per ajudar en la lluita contra l’aparició d’arrugues i línies d’expressió.

AIGUA No s’ha de deixar de pensar en la importància de beure aigua molt sovint durant el dia, entre 1,5 i 2 litres al dia. Ens ajudarà molt a eliminar toxines i a impedir que la dermis vagi perden fermesa i flexibilitat.

LES AMETLLES Les ametlles es consideren reconstructores de l’estructura bàsica del cos i el seu oli com un nodridor molt potent de la pell. Així doncs, amb el consum de 5 ametlles al dia podrem notar que la pell es veurà cada cop més fina

Per lluir una pell hidratada i sana, l’ús de cremes no és suficient, s’ha de seguir també una bona alimentació amb vitamines i minerals

21


entar-se les dents és un aspecte essencial de la higiene bucodental habitual, per tal de tenir una boca i un somriure sa. Es recomana rentar-se les dents dues o tres vegades al dia amb un raspall de duresa mitjana i amb la mida i la forma del raspall que millor s’adapti a la boca per tal de poder arribar a totes les zones amb facilitat. Substitueix el raspall de dents cada tres o quatre mesos, o abans si els filaments es desgasten. Un raspall de dents desgastat no serveix per netejar correctament les dents. A més, assegura’t d’utilitzar una pasta dentífrica fluorada acceptada per l’Associació ADA (American Dental Association).

No tothom coneix la forma correcta de rentar-se les dents. Un bon raspallat dura, com a mínim, 2 minuts i és important no deixar-se cap superfície sense netejar així com fer el raspallat de manera sistemàtica seguint sempre el mateix ordre. Segons l’American Dental Association, per tal de tenir les dents en perfecte estat, primerament cal col·locar el raspall en un angle de 45 graus a la geniva. Cal tenir present que s’ha de raspallar en el sentit correcte de la cara externa (què és la que es veu) de totes les dents, tant de les superiors com de les inferiors, sempre des de la geniva cap a la dent i de forma circular. Per tal de raspallar la superfície trituradora, (que és la que mastega els aliments) el raspall s’ha de moure horitzontalment, de davant cap enrere i a l’inrevés.

Cal subjectar el mànec del raspall verticalment i raspallar de la mateixa manera la cara interna (que és la que no es veu) de totes les dents, sempre del vermell al blanc. Raspalla la teva llengua per eliminar les bactèries i per mantenir un alè fresc. Un cop acabat el raspallat, glopegeu una mica d’aigua. Evidentment, rentar-se les dents és només una part de la cura bucodental rutinària completa. També hem de netejar-nos les dents a diari amb la seda dental o un netejador interdental. Serà essencial, a més, seguir una dieta equilibrada i anar al dentista freqüentment per a neteges i revisions bucals professionals

Un bon raspallat dura com a mínim 2 minuts i és important no deixar-se cap superfície sense netejar

upost Press ants l d’imp ït gratu e i sens ís m o r comp Clínica Dental Dra. Lídia Antúnez • Av. Segre, 1 1r 5a , 25007 Lleida • dentalantunez@gmail.com • www.dentalantunez.com

22


É

s una malaltia degenerativa, és a dir, que progressa amb el temps i l’edat, i afecta la zona central de la retina o màcula. És la primera causa de ceguera en la població adulta als països occidentals.

La màcula és una àrea petita de la retina, responsable de la visió central, que permet veure els detalls fins amb més claredat. Aquesta patologia provoca una pèrdua de la visió central, que és la que ens permet realitzar tasques tant quotidianes com llegir la lletra petita, enfilar una agulla o conduir. La DMAE és una malaltia degenerativa, però hi ha certs factors que poden agreujar-ne el desencadenament, com l’edat, el tabaquisme, la hipertensió o la predisposició genètica. La malaltia es desenvolupa primer en un ull, però acaba afectant els dos. És per això, perquè afecta primer un ull, que el pacient no acostuma a adonar-se d’aquesta disminució de la visió, ja que l'ull sa compensa l’ull malalt. La DMAE és una malaltia que no es pot prevenir, ja que va lligada a

l’envelliment. No obstant això, sí que es poden prendre mesures per retardar-ne els efectes, com dur una dieta sana, no fumar i sotmetre’s a revisions oculars periòdiques a partir dels 50 anys, sobretot si hi ha antecedents familiars d’aquest patologia.

la població, es caracteritza pel creixement de nous vasos sanguinis anòmals per sota la retina. La pèrdua de visió és molt ràpida i s’ha de tractar immediatament, i iniciar un tractament amb fàrmacs intravitris antiangiogènics, que ajuden a frenar el creixement dels vasos sanguinis anòmals

Hi ha dues tipologies de DMAE:

• La DMAE seca, que és la que afecta aproximadament el 80% dels pacients. La seva evolució és lenta i progressiva. La màcula es va atrofiant i provoca que el pacient perdi lentament la visió de la zona central del camp de visió. No existeix un tractament que curi la DMAE seca, tot i que existeixen una sèrie de vitamines que poden ajudar, però tot això ha d’anar unit a un seguiment mèdic.

La DMAE no es pot prevenir, però, sí que es poden prendre mesures per retardar-ne els efectes

• La DMAE humida,

que afecta un terç més petit de

23


tar l'estómac i produir molèsties gàstriques o indigestió si es pren amb l'estómac buit. En canvi, els antiàcids (com, per exemple, Almax©) convé prendre'ls millor entre mitja hora i una hora després dels àpats.

Begudes alcohòliques

i ha medicaments que no fan cap efecte si es prenen conjuntament amb un determinat aliment. En general, en aquests casos no cal que es suprimeixi aquest aliment de la dieta, sinó que simplement s'ha de prendre per separat del medicament, deixant-hi un espai de dues hores. Però, d'altra banda, hi ha aliments i begudes força habituals que poder fer variar l'efecte de determinats medicaments, així com algunes reaccions que cal tenir en compte. • Medicació en dejú Són aquells medicaments que s'han de prendre almenys una hora abans de

24

menjar o bé dues hores després de l'àpat. Fer-ho d'aquesta manera, millora la correcta absorció del medicament i, en conseqüència, del seu efecte. • Medicació just després dels àpats Són aquells medicament que s'ha de prendre amb l'estómac ple per facilitar la seva absorció. Així s'administren també els medicaments que poden provocar trastorns a l'estómac (dolor, nàusees, vòmits...) si es prenen amb la panxa buida. Per exemple, l'àcid acetilsalicílic (Aspirina©) és millor prendre'l amb els àpats, ja que pot irri-

En general, es recomana no consumir begudes alcohòliques si esteu prenent medicaments, especialment si es tracta d'un àcid acetilsalicílic (Aspirina©), paracetamol o antiinflamatoris no esteroïdals, com per exemple, l'ibuprofè. També convé evitar l'alcohol si us mediqueu amb qualsevol tipus d'antipsicòtic o alguns antidepressius com la fluvoxamina, mirtazapina o amitriptilina.

Llet i derivats

El calci que contenen aquests aliments fa que alguns medicaments no s'absorbeixin bé i que no facin prou efecte.

Els medicaments que interaccionen amb el calci són els antibiòtics, com ciprofloxacina i norfloxacina, i alguns medicaments per a l'osteoporosi.


La sal

Pot disminuir l'efecte dels medicaments que s'utilitzen per abaixar la pressió (contra la hipertensió). Si patiu aquest trastorn i el metge o metgessa us ha recomanat seguir una dieta sense sal, eviteu especialment els medicaments que continguin molt sodi en la seva composició, com els medicaments efervescents.

Cafè, te, begudes energètiques i refrescos

Les substàncies que contenen aquestes begudes (cafeïna, teïna...) són estimulants del sistema nerviós i, per això, convé no barrejar aquestes begudes amb medicaments que també ho són. Podria provocar nerviosisme, irritabilitat, tremolors, insomni o arítmies cardíaques. També caldria evitar prendre aquestes begudes si prenem medicaments per a l'insomni o liti, ja que aquestes begudes disminueixen el seu efecte o l'anul·len.

Aliments rics en potassi

Hi ha medicaments que augmenten la quantitat de potassi present al nostre

cos. Per això, és recomanable no prendre al mateix temps grans quantitats d'aliments rics en potassi per no sobrepassar la quantitat de potassi que el nostre cos necessita. Aquests aliments rics en potassi són el plàtan, el meló, el kiwi, l'albercoc, els espinacs, l'alvocat, les figues seques, les ametlles, les nous, el tomàquet, la xocolata, la llet en pols i la melmelada. Especialment, cal no barrejar aquest tipus d'aliments amb medicaments diürètics o per la pressió

És important conèixer els efectes sobre els medicaments per tal d'evitar possibles reaccions o canvis d'efecte en el tractament

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS

• experiéncia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as · Fisioterapeutas Podólogos · Psicólogos

• servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios • servicio las 24 horas

C / Abat Escarré, 6 baixos 25001 LLEIDA

Teléfono:

973 828 585 615 748 792 elparaisodelaterceraedad@gmail.com www.paraisoterceraedad.com 25


SAD i vetlles hospitalàries

SERVEIS QUE OFERIM:

Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT Tractament a domicili

• Traumatologia i traumatologia de l’esport • Fisioteràpia i rehabilitació • Tractament del dolor amb factors regeneratius • Estudi del metabolisme energètic i d’esforç •  Tractament i estudi de la fibromiàlgia • Fisioteràpia esportiva • Precondicionament hipòxic • Recuperació i rendiment esportiu

• Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Correcció i consciència corporal • Pilates • Hipopressius • Punció seca • Massatges • Osteopatia • Drenatge limfàtic • Reflexologia podal • Acupuntura i auriculoteràpia

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili

MEDICINA AVANÇADA Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512

26

Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

A

la Fundació Residom oferim un gran ventall de serveis per tal de garantir el millor benestar per a les persones. Som especialistes en el servei d’atenció domiciliària (SAD) i vetlles hospitalàries, ja que creiem que son serveis de suport per a moltes famílies. L’entitat té clar que la llar és l’espai de confiança dels nostres usuaris i, per això, intentem dur tots els nostres serveis a l’entorn més proper de cadascun d’ells per facilitar que puguin continuar vivint en l’entorn on han estat tota la seva vida. Per un costat, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) es basa en realitzar les tasques a la llar de les persones o famílies que es troben per motius físics i socials, en situacions de falta d’autonomia temporal o permanent per poder fer les tasques habituals de la vida quotidiana. Així doncs, el nostre paper davant d’aquesta situació és la de desenvolupar les tasques d’assistència, de prevenció i d’educació que els habilitin per una vida autònoma, acompanyant a la persona per millorar-ne la seva qualitat de vida. El principal objectiu és atendre les necessitats de totes les persones d’una forma personalitzada i individualitzada. Ens adaptem a qualsevol necessitat, donem servei en la neteja de la casa, si ets fora i no pots cuidar del teu familiar, nosaltres podem venir. Si vols que algú t’acompanyi en algun lloc, si t’has fet mal i has de fer rehabilitació o si necessites un suport extra amb el teu fill, t’ajudem. Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin. Pel que fa a les vetlles hospitalàries realitzem estades nocturnes als hospitals i acompanyaments en visites mèdiques, ingressos hospitalaris i altres desplaçaments. Així doncs, els professionals que s’encarreguen d’aquesta tasca, acompanyen a les persones quedant-se al seu costat si estan ingressades a l’hospital, també l’acompanyem a les visites mèdiques, realització de proves, tractament... Amb l’acompanyament es fomenta la comunicació i el diàleg, a més ens preocupem de que tothom pugui tenir el suport suficient per poder fer tot el que un vol. Sempre amb una finalitat, que puguin tenir algú amb qui parlar, comunicar-se i crear junts un vincle de confiança. Potenciant la participació en activitats i gestions fora de la llar per una bona integració amb l’entorn. Els beneficis de l’acompanyament i les vetlles es donar suport i seguretat en les activitats fora del domicili, millora de la comunicació i la integració social, fomentant els hàbits d’autonomia i la tranquil·litat sabent que tens algú al teu costat. No ho dubtis, volem ajudar-te i fer del teu dia a dia, una tasca fàcil. Treballem amb les persones residents a les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell. Truca’ns sense compromís i t’informarem de tot


"Els nostres professionals estan preparats per atendre i solucionar les necessitats que es presentin"

Et dissenyem la teva pàgina web amb les últimes tecnologies "Som especialistes en vetlles i acompanyaments Part dels nostres serveis:

hospitalaris"

Atenció a domicili · Serveis d'atenció a la persona. · Serveis d'acompanyament.

Cangurs Serveis de f isioteràpia · Fisioteràpia esportiva. · Fisioteràpia de recuperació. · Fisioteràpia de descàrrega.

Serveis de pedicura i manicura Serveis de podologia Centres de dia i pisos socials

Serveis pel benestar de les persones C/ Àngel Guimerà, 40 25430 JUNEDA (Lleida) Tel. 973 150 316 648 653 416 / 648 653 417 info@residom.com

www.residom.org

27


28


MODA i ESTILISME

B

iquini o banyador? Aquesta és, inevitablement, la pregunta que un gran nombre de dones es pregunten quan arriba la temporada d’estiu. Durant molt temps, la primera opció es va mantenir molt popular al ser considerada com la més adequada per aconseguir un cos bronzejat amb facilitat, mentre que el banyador semblava que es quedava més oblidat. El banyador quedava restringit majoritàriament en aquelles persones preocupades per ocultar parts del seu cos i/o per a la pràctica de l’esport. Tot i això, les tendències han canviat gairebé al 100% i, en els últims anys, ens mostren un clar retorn del banyador, sigui quina sigui l’edat o el físic de la persona. No podem dir que el biquini ha desaparegut, perquè realment no és veritat, però si que podem afirmar que aquell de dos peces, ha quedat a un segon pla. I ja és oficial. El banyador ha près el protagonisme en el swimwear d'aquesta temporada amb més força que mai.

Durant l’estiu passat, les propostes de les firmes deixaven clara la tornada d’aquesta peça estiuenca, però aquest any són ja moltes les models que l’utilitzen en el seu moment de platja. Així doncs, podem afirmar: adéu al biquini de triangle o als conjunts Kiini al sol. El banyador d’una sola peça és el rei i tot apunta que les seves característiques també seran ben definides i marcades durant aquesta temporada. La tendència porta cap a un estil minimalista i amb colors llisos, alguns amb siluetes que dibuixen els tops i bodies i altres amb formes sinuoses que recorden a la lycra dels vuitanta. A més, moltes de les firmes han apostat també per conjunts bicolors, però també comparteixen una altra caracterísitca: són asimètrics. Blancs, negres, verds, grocs... s’ajusten a tots els cossos i edats i es converteix així en una de les tendències més marcades d’aquest estiu que més veurem a les platges i piscines

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 29


FOTOGRAFIA

Per:

Genaro Massot olts cops em pregunten com aconseguir fer un retrat espectacular i sobretot com es pot fer amb el telèfon mòbil. La imatge que més agrada és la de la persona perfectament nítida - o enfocada - i el fons desenfocat o borrós (anomenat així més col·loquialment). Aquesta capacitat de fer que la nitidesa sigui en poca o molta distància, l’anomenem control de la profunditat de camp, però passaré a explicarvos la tècnica en un llenguatge més planer. El cas és que amb un telèfon mòbil que no tingui doble objectiu és impossible, millor fer-ho amb una càmera fotogràfica. Aquest desenfocament "borrositat" o "bokeh" el proporciona la capacitat d'entrada de llum que té un objectiu (obertura) i la 30

distància en mil·límetres de l'òptica. Per això, necessitem fer les fotos amb un objectiu de diafragma molt obert f:1,8 o f:2,8 i com més teleobjectiu sigui l'objectiu (50mm, 85mm, 100mm, 250mm...) més gran serà aquest efecte.

El desenfocament el proporciona la capacitat d’entrada de llum que té un objectiu, l’obertura, i la distància en mil·límetres de l’òptica

Objectiu Canon EF 85 mm f/1.8

El problema està en què si ens passem dels 100mm, també obtenim un efecte no desitjat d'atansament de plànols, és a dir, que semblarà que les orelles ens surten dels pòmuls en lloc de la seva situació normal. Per als professionals, l’objectiu idoni per aconseguir un retrat de qualitat en el que podem observar aquest efecte és el 85mm. Depenent del preu que volem pagar per aquest objectiu, tenim un 85mm amb diafragma de màxima obertura f:1,8 de un preu raonable (uns 300€) fins a un amb f:1,2 que sobrepassa els 2000€. Sovint, també em pregunten si hi ha alguna alternativa més econòmica i de qualitat acceptable per aconseguir fer aquest tipus de retrats, i la resposta és que sí. Els que disposen d'una càmera amb sensor APS-C (en el cas de les Nikon DX i en el cas de Canon EF-S) tenen l'opció d'adquirir un 50mm Full Frame, que surt per uns 100-150€. En aquest


Per aconseguir aquest efecte en les fotografies de retrat, necessitem un objectiu de diafragma molt obert f/1.8 o f/2.8 i com més teleobjectiu sigui, més gran serà l’efecte cas, posarem un objectiu destinat a un sensor gran en un sensor més petit i això farà que l'efecte visual sigui com si s'estigués utilitzant un objectiu de 75mm (multipliquem els 50mm x 1,5 en el cas de Nikon) i un 80mm (multipliquem els 50mm x 1,6 en el de Canon). Haurem de tenir en compte que, a diafragmes molt oberts, la zona de

nitidesa és mínima, de pocs centímetres i l'enfocament es produeix en un plànol virtual (per entendre això, ens podem imaginar que volem fotografiar una fina làmina d'aigua que cau en forma de cascada. En aquesta làmina és on es produeix l'enfocament, tot el que està davant o darrere quedarà desenfocat). Per això, s'ha de tenir cura de la zona que volem enfocar per no cometre l'error d'equivocar-nos lleugerament i després, en mirar les imatges a l'ordinador, ens adonarem de l'errada

Reportatge i fotografies: Genaro Massot Localització: Aromes Can Rosselló

Objectiu Canon EF 85 mm f/1.2

Per als professionals, l’objectiu idoni per aconseguir un retrat de qualitat en el que podrem observar aquest efecte és el 85 mm


DECORACIÓ

A

casa nostra, la terrassa ha de ser el nostre lloc ideal per poder-nos relaxar, i una molt bona opció per aconseguir-ho és convertir la nostra terrassa en un espai “chill out”. Es tracta d'un concepte que es refereix a la música electrònica i que es caracteritza per un ritme relaxat i el predomini de la melodia sobre la veu, sovint absent. Però quan ho traslladem a l’ambient de la casa es refereix a un espai relaxant. Així doncs, amb una mica d’imaginació i uns petits trucs podrem personalitzar la terrassa i convertir-la en una zona per relaxar-se.

un mur, aprofiteu-lo per posar-hi plantes trepadores. Uns quants testos amb plantes aromàtiques, com la lavanda, la menta o el romaní, perfumaran l’ambient de forma natural.

L’ESPAI Segons les dimensions de la zona haurem de prioritzar, o zona de descans o zona de menjador exterior.

ELS COIXINS Barregeu colors neutres amb estampats de colors, que sempre donen alegria a l’espai. Són una peça imprescindible perquè conviden al descans.

EL PAVIMENT Un element bàsic per poder aconseguir aquest espai relaxant. El més habitual és posar-hi pissarra, gres o terra empedrat, però si el pressupost és limitat, dissimuleu les avorrides rajoles amb colorides catifes de cotó. PLANTES, FRESQUES I NATURALS Seran les aliades perfectes. Si teniu 32

LES CORTINES També seran una aposta positiva. Cal col·locar-les a les cantonades. Ens protegiran del sol durant les hores de més calor i crearan un espai més íntim. Trieu teixits lleugers i clars, com el lli i el cotó. MOBLES VINTAGE Aprofiteu que estan de moda, donaran un toc desenfadat a la terrassa.

ESPELMES, FANALETS AMB LLUM TÈNUE... Seran la il·luminació perfecta per a les nits d’estiu. Crearan un ambient més romàntic. LA PÈRGOLA En una terrassa no hi pot faltar, sempre serà molt més bonica que un para-sol. Cal escollir-la de qualitat i d’un material adequat perquè protegeixi correctament i creï un espai d’intimitat perfecte


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com

33


Ramón Tomàs és una de les empreses

de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.

Gran varietat de productes i eines de màxima qualitat per a que l’obra a it realitzar sigui un èx en el seu acabat

FERRETERIA

stos sense cap Es realitzen pressupo . Per transportar tots tipus de compromís diversos mitjans de els materials, hi ha r ua o contenidors pe gr de s ei rv se rt, po trans lloc de l’obra a poder portar-ho al 34

MATERIAL DE CONSTRU

CCIÓ


es ix les primeres marqu L’empresa distribue el stiments, i treballa en en paviments i reve ors cuines, amb els mill disseny d’acabats i t materials del merca

EXPOSICIÓ DE RAJOL

ES

jardineria r os, tant per a interio Gran varietat de test s xí com diferents eine com per a exterior, ai rdineria de treball per a la ja

Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net

35


IMMOBILIÀRIA

CONTRATOS

de gestió n inmobiliaria en exclusiva ¿Son la mejor opción?

Sergio González Manterola Asesor Inmobiliario sergio.gonzalez@grup90.com Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

Queremos vender nuestro piso y hemos decidido acudir a un profesional para que nos gestione la venta, pero nos propone firmar "una exclusiva"¿Nos conviene hacerlo? Qué ventajas y desventajas me ofrece este servicio?

¿Qué es una exclusiva inmobiliaria? Al hablar de exclusivas nos referimos a un contrato escrito de gestión e intermediación inmobiliaria por el cual se acuerdan unas determinadas condiciones de actuación, y solo en caso de vender la propiedad del cliente, la agencia cobra unos honorarios. Y si bien es cierto que la contratación de este servicio no es aún obligatoria por ley en otras CCAA, en Catalunya sí lo es, ya sea con carácter de exclusiva o no. 36

Es un contrato escrito, en el que consten con claridad las condiciones. Concretamente, la normativa autonómica exige que conste por escrito, antes de que se realice, cualquier gestión relativa a esta intermediación, con una indicación expresa de los honorarios.

¿Qué datos básicos debe incluir? Deben aparecer claramente identificadas todas las partes (propiedad/agencia), así como el bien a comercializar, el precio de venta acordado y los honorarios estipulados en caso de producirse. También es muy importante que se refleje con claridad el tiempo que durará

la exclusiva, así como si esta se renovará automáticamente a su vencimiento o el plazo de antelación y el medio por el que se puede rescindir su renovación.

¿Quién debe firmar el contrato de exclusiva? Como en cualquier acuerdo escrito, debe ser firmado por las personas con autoridad legal para ello, es decir, por parte de la propiedad no puede firmar un contrato el hijo/a o el hermano/a del dueño/a del inmueble, a menos que tenga poderes de representación legalmente establecidos. Igualmente si son varios propietarios, todos deben firmar, a menos que deleguen notarialmente en uno


de ellos en representación de los demás. Y por parte de la inmobiliaria igualmente debe firmar una persona con la autoridad necesaria o poder de representación, no cualquiera que trabaje allí, sino alguien con capacidad y autoridad para asegurar el compromiso adquirido de gestión.

Otros aspectos importantes El contrato podrá igualmente detallar qué acciones comerciales o publicitarias realizará la agencia inmobiliaria, en que medios (Internet, escaparate, prensa escrita, red propia de oficinas, colaboración con otras redes o agencias, etc.), durante cuánto tiempo las realizará, así como en qué momento del proceso de venta las llevará a cabo.

La exclusiva compartida ¿qué es? Algunas inmobiliarias ofrecen una "exclusiva compartida" que resulta ser una alternativa muy interesante a la "exclusiva cerrada" tradicional. Mediante esta opción, aunque una agencia gestione la venta, si otra inmobiliaria aporta un comprador o si bien el propietario contacta con un interesado directamente, la agencia gestora compartirá sus hono-

El contrato podrá igualmente detallar qué acciones comerciales o publicitarias realizará la agencia inmobiliaria para la venta de la propiedad rarios con la otra inmobiliaria o con el propietario, según sea el caso. De este modo, se impide que un buen producto quede solo en manos de una agencia y por tanto se multiplican las opciones de venta, al tiempo que se mantiene el control de la gestión y existe un solo interlocutor válido.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

En resumen... Si deseamos vender nuestra propiedad, la opción de dar en exclusiva la gestión a una inmobiliaria es una buena opción, siempre que las clausulas se atengan a lo previsto en la normativa y lo hagamos con una inmobiliaria de primer orden que garantice por sus medios técnicos y humanos, que cuenta con la debida capacidad para gestionar la compraventa de nuestro inmueble y tener altas posibilidades de éxito

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

37


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4247 AV. GARRIGUES 193.500 €

Magnífico piso de 160 m2 construidos, salón comedor, 2 balcones, gran cocina office con despensa, amplia galería, aseo, gran recibidor, cinco habitaciones y dos baños. Parking opcional en edificio próximo. Opcionalmente, se vende llaves en mano rehabilitado íntegramente. Consulte diseño, precio y condiciones. (Foto representación artística)

Ref. 4325 VIDAL I CODINA (BALAFIA) 69.000 €

Ref. 4388 ZONA CINES LAUREN 153.500 €

Ref. 3327 ALPICAT 244.000 €

Ref. 4390 CENTRO DE LLEIDA 209.500 €

¡OPORTUNIDAD! Piso en perfecto estado muy económico. Una habitación doble, dos individuales, baño completo, cocina con salida a galería y salón comedor con aire acondicionado. Bloque de 1960 pero reformado íntegramente en 2001. Con ascensor.

Bonito chalet individual en Urbanización Buenos Aires. 6 habitaciones dobles, distribuidas 2 plantas. Planta baja: salón comedor, lavadero, cuarto de plancha, sala de calderas, cocina, baño completo y 2 habitaciones. Segunda planta: cuatro habitaciones dobles y un baño completo.

www.grup90.com

Ref. 4430 C/SALMERÓN 174.500 €

Ático dúplex con dos terrazas, gran salón comedor con salida a balcón, aseo y cocina office con salida a galería. Una suite con salida a gran terraza con pérgola y barbacoa, otra doble con salida a terraza, dos individuales y dos baños completos. Armarios empotrados, aire acondicionado. Amueblado. Parking y trastero por 16.500 € más.

Piso en perfecto estado de 2001, tres habitaciones (una doble en suite, más dos medianas), cocina office con salida a amplia galería cerrada, salón comedor, dos baños completos (uno con ducha y el otro con bañera)

¿Buscas un ático dúplex en el centro de Lleida donde disfrutar de dos terrazas? Primera planta: gran cocina office muy luminosa, salón comedor, 2 balcones, baño con ducha, habitación individual, galería cerrada, habitación doble. Segunda planta: habitación de matrimonio en suite, baño con ducha, 2 terrazas de 20 m2. Con parking.

Ref. 4377 CAPPONT (Dra. Castells) 125.000 € Ref. 4391 LA BORDETA 169.500 € Piso reformado con 3 habitaciones y amueblado. Compuesto por amplia cocina office, tres habitaciones (dos dobles y una individual), baño completo, aseo y un luminoso salón comedor con salida a balcón largo. Ascensor, calefacción central y con electrodomésticos.

Piso con 4 habitaciones, gran salón comedor, balcón, cocina equipada, galería cerrada, 2 baños completos. Exterior y vistas despejadas. Amplio trastero y parking incluido en el precio.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4409 PARTIDAS DE LLEIDA 218.000 €

Ref. 4395 ALBATÀRREC 174.500 €

Ref. 4063 CAPPONT (DRA. CASTELLS) 80.000 €

Local comercial en Pardinyes de 94 m2 con salida de humos, un baño y una despensa. Al lado de la Rambla Corregidor Escofet. Ideal para autónomos.

Chalet a sólo 5 km de Lleida, compuesto por salón comedor, tres habitaciones dobles, cocina office con salida a patio con barbacoa donde disfrutar de comidas en un espacio con mucho encanto que te enamorará. También dispone de un estudio/biblioteca con salida al patio, trastero y garaje para dos coches. Terreno de 15.000 m2.

Casa adosada con ascensor. ¿Estas buscando una casa donde poder disfrutar de un cuidado jardín de 70 m2, 2 habitaciones dobles, un salón comedor, una amplia cocina y garaje privado, sin tener que preocuparte por las escaleras? ¡Esta es tu casa donde disfrutarás! A tan solo unos pocos minutos del centro de Lleida.

Piso con tres habitaciones, cocina office, galería cerrada, salón comedor, amplio balcón, baño con ducha, suelo de terrazo, ventanas PVC doble cristal, calefacción individual a gas natural. Trastero de 4 m2 incluido en el precio. Portal recién reformado en 2018. Ascensor al nivel de la calle. Inmueble ideal para alquilar.

Ref. 4397 ELS ALAMÚS 84.500 €

Ref. 4412 EIX COMERCIAL 260.000 €

Ref. 4406 PARDINYES 165.000 €

Ref. 4424 C/RIU EBRE (CAPPONT) 65.000 €

Amplio piso seminuevo en C/ Xavier Gosé. Gran piso de 112 m2, cocina office con salida a terraza y galería cerrada, amplio salón comedor con salida a una segunda terraza. Tres dormitorios (2 dobles, 1 individual), dos baños completos. Parking y trastero por 18.000 € más.

Piso de 3 habitaciones dobles, un baño, cocina independiente con salida a despensa/lavadero, salón comedor con salida a balcón cerrado. Inmueble ideal para alquilar.

La torre se encuentra en una pequeña urbanización rural compuesta por una docena de casas, a tres kilómetros del centro de Els Alamús. Cuenta con dos habitaciones dobles, cocina independiente totalmente equipada, aseo y salón comedor, porche cerrado de 15 m2. Jardín con piscina, horno y barbacoa. Parcela 1000 m2.

Fantástico piso a estrenar, a pocos minutos del Eix Comercial. Compuesto por gran cocina office, galería cerrada, amplio salón comedor, terraza con vistas despejadas, 4 habitaciones, dos baños completos, aire acondicionado centralizado.

www.grup90.com

Ref. 4394 PARDINYES 40.000 €


Un lujo a tu alcance ESPLÉNDIDOS PISOS Zona “Parc de l’Aigua” junto al MERCADONA ¿UN PISO O UN AUTÉNTICO HOGAR?

4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina

Atrás quedaron los tiempos en que el comprador de una vivienda de obra nueva era un mero espectador atado a los designios del promotor de la obra. Ahora el cliente tiene poder de decisión, participa en las decisiones de acabados, elecciones de materiales e incluso en la distribución interior de las estancias. Ya no se conforma con comprar lo que haya en el mercado, es un ojeador profesional que busca, compara y cuando encuentra algo mejor, lo compra. Anteriormente quizás rastreaba dentro de su área de confort, buscando un piso cerca de sus padres, del trabajo o del colegio de los niños. Pero ahora ha ampliado su coto de caza, está dispuesto a trasladarse a nuevas zonas, nuevos barrios, donde la cercanía al centro urbano queda suplido por unos espacios de avenidas más anchos, una mayor facilidad para aparcar, una menor congestión de humanidad apretujada, unas viviendas de mayor calidad, más espaciosas, mejor equipadas y, en resumen, una mejor calidad de vida.

LOS PROMOTORES REFORMADOS

Alta calidad de acabados

¿A que ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, para ofrecer viviendas con alto nivel de calidad, en condiciones y precios asequibles.

Amplia terraza muy soleada

www.grup90.com


Fruto de estas conclusiones nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca. Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y sosiego.

RESIDENCIAL LA CANADENCA: SU NUEVO HOGAR La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actuales.

UBICACIÓN La ubicación es privilegiada, en el Parc de l'Aigua, entre la Avinguda La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

EDIFICACIÓN Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que le conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

CALIDADES Y ACABADOS Las viviendas de 4 habitaciones, dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá además de baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a una hermosa terraza de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, micro ondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas. Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como pared, la grifería monomando y termostática en la zona de la ducha y los sanitarios serán de la casa Roca. Los muebles de diseño estarán lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco. El suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de la cocina y baños, dónde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados. Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno. En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que 2 potentes equipos de aire acondicionado, refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital. Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? No te preocupes, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto, está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, de excelentes acabados y en una zona privilegiada

C/Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 208 611 · info@grup90.com


LEGAL

 Los derechos

de los consumidores El Real Decreto Legislativo 1/2007, de 16 de noviembre, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios y otras leyes complementarias es la norma que regula los derechos de los consumidores e usuarios, por tanto, si tenemos alguna duda sobre los derechos que nos asisten debemos acudir al mencionado texto legal.

NÚRIA GARCÍA Advocada nuria.garcia@grup90.com

n primer lugar, es importante conocer la definición de consumidor que prevé el citado texto legal, en concreto, establece que son consumidores o usuarios las personas físicas que actúen con un propósito ajeno a su actividad comercial, empresarial, oficio o profesión; y las personas jurídicas (por ejemplo sociedades anónimas o limitadas) y las entidades sin personalidad jurídica que actúen sin ánimo de lucro en un ámbito ajeno a una actividad comercial o empresarial. Una vez sabemos quién puede ampararse en la citada norma debemos destacar que la ley establece unos derechos básicos a todo consumidor y usuario, que a continuación reproducimos:

1.- La protección contra los riesgos que puedan afectar su salud o seguridad. 2.-  La protección de sus legítimos intereses económicos y sociales; en particular

frente a las prácticas comerciales desleales y la inclusión de cláusulas abusivas en los contratos.

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

42

3.-  La indemnización de los daños y la reparación de los perjuicios sufridos. 4.-  La información correcta sobre los diferentes bienes o servicios y la educación y divulgación para facilitar el conocimiento sobre su adecuado uso, consumo o disfrute. 5.-  La audiencia en consulta, la participación en el procedimiento de elaboración de las disposiciones generales que les afectan directamente y la representación de sus intereses, a través de las asociaciones, agrupaciones, federaciones o confederaciones de consumidores y usuarios legalmente constituidas. 6.-  La protección de sus derechos mediante procedimientos eficaces, en especial ante situaciones de inferioridad, subordinación e indefensión.”

Todo y que los anteriores derechos sean generales a continuación exponemos algunas situaciones cuotidianas, a modo de ejemplo, en las que se materializan los mismos.


Adquirimos un producto (teléfono, una prenda de ropa, etc.) y una vez ya pagado, observamos que el mismo es defectuoso o no coincide con el producto anunciado. - Podemos exigir la reparación o la sustitución del producto, excepto que resulte imposible o desproporcionado el coste. El consumidor puede escoger entre una o la otra, no obstante, si la reparación es antieconómica, es decir, los gastos de reparación son superiores a la substitución por otro producto idéntico obviamente el empresario adoptará la substitución. - Tanto la reparación como la sustitución deben ser gratuitas, y no pueden cobrarse ni gastos de envió ni repercutir en el cliente los costes relacionados con la mano de obra y los materiales. Adquirimos un producto el mismo es defectuoso y el empresario procede a su reparación, no obstante, continúa sin funcionar. - Ante esta situación debemos tener en cuenta que una vez se realice una primera reparación, el vendedor responderá de las faltas de conformidad en la reparación cuando se reproduzcan en el producto defectos del mismo origen que los inicialmente manifestados. - Si sucede este supuesto el consumidor podrá optar entre: la sustitución del producto, salvo que esta opción resulte desproporcionada, la rebaja del precio o la resolución del contrato. - Precisar que en relación a la sustitución la misma no se puede solicitar respecto de productos fungibles o de segunda mano. Adquirimos un producto en un comercio minorista, y después al llegar a casa decidimos que no lo queremos. Volvemos a la tienda y solicitamos que nos devuelvan el dinero. - Ante esta situación debemos tener en cuenta que si el producto no tiene un defecto anterior a la compra, no es obligatorio que nos devuelvan el dinero. Por este motivo, es importante que antes de adquirir un producto nos informemos sobre las condiciones de las devoluciones. - Los comercios deciden libremente si aceptan o no devoluciones de productos no defectuosos, y las condiciones, por ejemplo, si nos devolverán el dinero o nos harán un vale o si el producto debe estar en el envoltorio o no. - También es muy importante conservar el ticket de la compra, ya que sin el mismo puede negarse a realizar la devolución. Adquirimos un producto vía página web y al recibirlo no nos gusta, o no se adecua al producto que queríamos comprar o está defectuoso. - El consumidor podrá desistir del contrato durante un período de 14 días naturales, sin necesidad de indicar el motivo, ni incurrir en coste. Además, antes de formalizar la compra deberá informarnos de todas las condiciones de la misma y especificar si se trata de un producto sobre el que no se puede ejercer el derecho de desistimiento. - No podrá ejercer el derecho de desistimiento respecto a los siguientes productos:

• El suministro de bienes confeccionados conforme a las especificaciones del consumidor y usuario o claramente personalizados. • El suministro de bienes que puedan deteriorarse o caducar con rapidez. • El suministro de bienes precintados que no sean aptos para ser devueltos por razones de protección de la salud o de higiene y que hayan sido desprecintados tras la entrega. • El suministro de bienes que después de su entrega y teniendo en cuenta su naturaleza se hayan mezclado de forma indisociable con otros bienes. • El suministro de bebidas alcohólicas cuyo precio haya sido acordado en el momento de celebrar el contrato de venta y que no puedan ser entregadas antes de 30 días, y cuyo valor real dependa de fluctuaciones del mercado que el empresario no pueda controlar. • El suministro de grabaciones sonoras o de vídeo precintadas o de programas informáticos precintados que hayan sido desprecintados por el consumidor y usuario después de la entrega. • El suministro de prensa diaria, publicaciones periódicas o revistas, con la excepción de los contratos de suscripción para el suministro de tales publicaciones. - El plazo de desistimiento concluirá a los 14 días desde el día que el consumidor y usuario o un tercero por él indicado, distinto del transportista, adquiera la posesión material de los bienes solicitados, o bien: • Si la entrega es de múltiples productos en un mismo pedido pero se entregan por separado, el plazo se iniciara el día en que adquiera la posesión material del último de los bienes. • Si se trata de un bien compuesto por múltiples piezas, día en que se adquiera la posesión material del último componente o pieza. • Si se trata de contrato para la entrega periódica de bienes durante un plazo determinado, el día que adquiera el primero de los bienes. Una vez ejercitado el desistimiento el empresario debe reembolsar al consumidor y usuarios el precio abonado por el producto y los costes de entrega antes del plazo de 14 días naturales desde la fecha en que haya sido informado de la decisión del desistimiento del contrato. El reembolso deberá realizarse por el mismo medio de pago empleado por el consumidor para la transacción inicial. El plazo de reembolso puede demorarse en los contratos de venta hasta que el empresario reciba los bienes o hasta que el consumidor presente prueba de la devolución de los mismos, según que condición se cumpla primero. Una vez más insistimos en que en el momento de realizar la compra el empresario debe informarnos de todas las condiciones de la devolución. Por último, debemos indicar que dichos ejemplos se exponen en líneas generales y que existen excepciones al respecto, por este motivo, en supuesto de duda consulte con un profesional o con las distintas asociaciones de consumidores e usuarios 43


GUIA DE SERVEIS

C / San Salvador, 6 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

C

ada terra és una història diferent i cal cuidar-los de la millor manera per a que perdurin en el temps. Segons els tipus de materials, requeriran una cuidat o un altre, sobretot si parlem de grans superfícies molt concorregudes com, pàrquings, naus, oficines... dels quals se n’encarreguen d’aquesta tasca empreses professionals dedicades a la neteja, que estan especialitzades en la cura de cada tipus de terra i per tant, garanteixen un bon manteniment.

Linòleum

OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

TRUCA’NS!

667 560 225 44

És un dels terres de gran resistència però que no podem mullar amb molta freqüència ja que s’espatllaria. Si el terra està fet d’aquest material, la millor manera i més eficaç de netejar-ho és utilitzant el pal de fregar, amb el qual aplicarem aigua amb una mica de detergent, a poder ser lliure de químics. Si el problema són les petjades dels peus, aquestes desapareixeran si les freguem amb un fregall humit amb alcohol blanc o trementina.

Vinil El terra de vinil es caracteritza per ser més fàcil de mantenir i ser més durador. Només caldrà que l’escombrem amb regularitat. Quan estigui brut, caldrà agafar el pal de fregar i un cubell, on afegirem aigua calenta amb detergent diluït, i ho deixarà impecable. Si hi ha alguna taca persistent, només caldrà aplicar cera i desapareixerà.

Suro El suro, a més de l’escombrat obligatori, s’ha de fregar amb aigua sabonosa i encerar-ho de tant en tant, amb la precaució de que no s’acumuli a les cantonades. A més, si el terra està composat per rajoles de suro, haurem d’assegurar-nos de que els costats estiguin ben impermeabilitzats per evitar que l’aigua coli i ho espatlli.

Rajoles Aquestes sempre requereixen una mica més de cuidat. Aquest tipus de terra s’ha de fregar regularment amb aigua i un netejador general. Justament després de col·locar les rajoles no s’ha d’oblidar aplicar oli de llinosa i deixar que passin dos setmanes abans de netejar-ho.


Les empreses professionals de neteja estan especialitzades en la neteja de tot tipus de superfície de terra, garantint sempre un corrrecte manteniment Fusta El terra de fusta s’ha d’escombrar o aspirar abans de fregar-lo. Una vegada fet això, s’ha de netejar utilitzant el mètode dels dos cubs: un ha de dur el netejador diluït o una mica de vinagre a l’aigua i, l’altre, amb aigua neta per aclarir-ho. És important escorre bé el pal de fregar abans de cada passada perquè, pel contrari, mullarem en excés el terra. Per aconseguir un acabat més brillant, podem recórrer a l’encerat. Al parquet o la tarima serà necessari utilitzar la mopa amb assiduïtat. Aquesta ha d’estar ben escorreguda i sobretot utilitzar un producte especial per aquest tipus de material. Evitar el sol directe i la humitat, ja que s’espatllaria fàcilment sobretot quan està envernissat, per tant no és recomanable netejar-lo amb assiduïtat.

TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 / 615 18 74 30

Av. les Garrigues, 27-29 . 25001 LLEIDA Av. de Madrid, 28 . 25002 LLEIDA

Gres Amb el terra de gres, el millor és utilitzar aigua calenta i un bon raig de qualsevol producte netejaterres, o afegir a l'aigua unes gotes de rentavaixelles i una mica d'amoníac. Aconseguirem que el terra quedi brillant i impecable.

Goma El terra de goma que utilitzem pels nens necessita una bona higiene. Hi ha diferents maneres de netejar-ho segons el brut que pugui estar. Cal fer-ho amb un raspall i un sabó dissolt en aigua tèbia. Caldrà fregar amb força fins que surti tota la brutícia. Després passarem el pal de fregar per aclarir i amb les finestres obertes deixarem que s’assequi. Cal fer un manteniment diari, així com passar l’aspiradora, la mopa o escombrar i després fregar bé i donar-li una passada. Així estarem tranquils i podran jugar amb tota la seguretat

Una neteja correcta del terra ens aporta sempre seguretat 45


Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com

om feliços quan ens aixequem al matí per anar a treballar? És la pregunta que fa l’escriptor nord-americà Daniel Goleman en el seu llibre “focus” que, després d’una investigació realitzada a les universitats de Stanford, Harvard i Claremont, destaca que una persona és feliç al seu lloc de treball quan fa el que li agrada i, al mateix temps, és reconeguda i destacada. Tot i això, segons un mostreig a l’atzar, la major part del temps estem estressats o avorrits.

Preveniu l’estrès Sovint som nosaltres mateixos els que ens exigim més del que podem donar. No deixeu que l’estrès acabi amb vosaltres. Mireu de complir els horaris, planifiqueu-vos i organitzeuvos. Intenteu no emportarvos feina a casa i, sobretot, reflexioneu sobre la veritable importància de la feina a la vostra vida. Molts de nosaltres sabem que desconnectar completament de la feina és un gran repte, fins i tot quan estem de vacances. Si teniu 46

uns dies festius, gaudiu-ne al màxim, deixeu cobertes les tasques que tingueu amb antelació i oblideu la tensió laboral.

Una bona actitud La forma com encarem la nostra vida i l’actitud que transmetem és determinant per canviar el color i la dimensió de les coses. En l’àmbit laboral, com més bona sigui la nostra disposició, més possibilitats hi ha que tinguem èxit. Normalment, és molt senzill treure les connotacions negatives davant qualsevol situació, i més difícil és ubicar el costat bo. Esforceu-vos per aconseguir i per veure el got mig ple, no només beneficiarà a la feina, sinó que també ho farà en tots els aspectes de la vida.


Creieu en vosaltres mateixos i en les vostres capacitats. Si sou al vostre lloc de treball és perquè sou vàlids i aptes per resoldre els conflictes quotidians

Cuideu la postura i l’espai Gairebé el 50% de les persones es dediquen a feines que requereixen estar de peu la major part de la jornada, sense efectuar gran desplaçaments o esforços. D’altra banda, una gran part de la població activa passa moltes hores assegut davant un ordinador. Si heu de passar moltes hores de peu, busqueu un bon calçat que us aporti estabilitat i que us ajudi a millorar la postura. Busqueu unes bones sabates esportives còmodes o un calçat que protegeixi el turmell i el taló, i que, a més, tingui amortiment suficient per sostenir el pes del cos.

D’altra banda, si passeu moltes hores asseguts, proveu una cadira ergonòmica que us permeti ajustar-la a la vostra l’alçada i a la distància entre vosaltres, l’ordinador i el teclat. Aquestes pràctiques no només milloraran el vostre benestar laboral i personal, sinó que us permetran incrementar la qualitat de vida i millorar així la productivitat. No tot és qüestió d’actitud i postura a la feina, també podeu millorar l’estat d’ànim durant la jornada laboral si aconseguiu un espai de treball còmode i relaxant.

Doneu-vos un respir Podeu utilitzar el temps lliure de l’esmorzar o del dinar per trencar amb la rutina laboral. No mengeu davant l’ordinador, allunyeu-vos de la taula de treball i relaxeu-vos. Canviar d’aires, encara que sigui 20 minuts, no només us ajudarà a recarregar energia, sinó que també tornareu amb més bon humor

La forma com encarem la nostra vida i l'actitud que transmetem és determinant per canviar el color i la dimensió de les coses 47


MASCOTES

lguns estudis han demostrat que, el fet d’acariciar la vostra mascota uns minuts al dia genera en ambdues parts un augment de les hormones d'oxitocina (hormona de l’amor) i la prolactina (el químic de la tendresa) que ajuden a crear vincles afectius. En el moment que acariciem una mascota s’alliberen neurotransmissors, com la serotonina i la feniletilamina, que actuen com a inhibidors de símptomes depressius. Jugar amb la vostra mascota durant uns minuts farà que desconnecteu de les vostres preocupacions, us relaxarà la ment, us ajudarà a controlar l’estrès, a reduir l’ansietat i millorar el vostre sistema immunològic i, per tant, disminuiran les possibilitats de contraure un virus o infecció.

Un estudi realitzat per la Fundació Affinity sobre el vincle entre persones i animals conclou que els propietaris de mascotes van un 15% menys al metge respecte a les persones que no tenen cap animal de companyia. A més, si entre les vostres responsabilitats hi ha passejar o fer una activitat física, tenir una mascota us ajudarà a exercitarvos i per tant, us beneficiarà el vostre ritme cardíac, el flux sanguini i la salut general del cor. Els resultats d’una altra investigació, realitzada a Detroit, en una mostra de més de 450 nadons durant els primers 7 anys de vida, van revelar que els que conviuen amb gossos o gats tenen un 50% menys de probabilitats de patir al·lèrgies, rinitis o asma, perquè el seu sistema immunològic es veu obligat a desenvolupar-se millor i més ràpidament.

En pacients de la tercera edat amb Alzheimer, nens amb dèficit d’atenció o persones amb baixa autoestima, el fet de tenir una mascota representa una teràpia natural: el seu afecte proporciona seguretat i companyia, a més d’enfortir el valor de la responsabilitat. Els nens que tenen mascotes afermen valors com l’amor, l’amistat o el respecte, no només vers els animals, sinó també en el seu entorn general, i això els ajuda a desenvolupar-se socialment. D’altra banda, l’organització nordamericana Pet Partners, ha realitzat un anàlisis sobre la relació entre persones i animals, hi assegura que el fet de tenir una mascota manté saludables els nivells de triglicèrids i el colesterol. A més, contribueix a desenvolupar una sensibilitat paternal i de responsabilitat, disminuint el 3% els atacs de cor,

Un estudi de la fundació Affinity sobre el vincle entre persones i animals conclou que els propietaris de mascotes van un 15% menys al metge respecte a les persones que no tenen cap animal de companyia.

48


accelerant la recuperació de malalties o cirurgies, reduint el sentiment de soledat i estimulant el contacte social. Per assegurar aquests beneficis, també és important que la mascota compti amb una cura i una higiene adequada. D’aquesta forma aportarà alegria i una vida més saludable a la família. El fet de tenir una mascota pot ser una experiència plaent i plena d’aspectes positius, hi ha casos puntuals en què el fet de tenir-ne una pot arribar a convertir-se en una càrrega familiar i ser motiu de discussions entre els seus membres. Per això, és vital prendre una decisió correcta ja que un animal és per a tota la vida i aquest, com un ésser humà, necessita grans atencions.

Les mascotes també s’estressen Les persones i els animals s’assemblen en molts aspectes ja que aquests poden expressar sentiments, mostrant felicitat, tristor, enuig o angoixa, i ho demostren en el seu comportament. Això es deu al fet que els animals, de la mateixa manera que les persones, creixen, s’eduquen i estan en contacte amb la realitat que va configurant la seva personalitat.

Les persones i els animals s'assemblen en molts aspectes, ja que aquests poden expressar sentiments i ho demostren en el seu comportament

Les mascotes es veuen afectades per la pressió del seu entorn, i l’estrès pot causarlos estralls i augmentar així els riscos de patir malalties. Els propietaris sovint pensen que els problemes físics dels animals són a causa d’una mala alimentació, de falta d’higiene o de presència d’una infecció. Tot i això, moltes vegades no tenen res a veure amb aquest aspecte. L’ambient que envolta la vostra mascota ha de ser serè, un espai on no només es cobreixin les seves necessitats bàsiques sinó que també pugui distreure’s i créixer de manera sana. En el cas dels gossos, per exemple, persones desconegudes, crits constants, visites al veterinari, canvis de casa o un enfrontament amb una altra raça pot generar traumes o depressió. Tot i que sovint aquestes emocions es relacionin amb l’espècie humana, la psicologia canina ha demostrat que ells també pateixen els

problemes que es generen al seu voltant. Davant d’aquests problemes, apareix la figura del psicòleg caní, l’encarregat de buscar la manera d’entendre el comportaments de l’animal i poderlos ajudar, més enllà de l’ensenyament de trucs o comportaments que moltes vegades no s’adeqüen a la seva naturalesa. Els gats, per la seva part, són animals que es caracteritzen per ser independents i controladors, i per tant, són encara més sensibles a l’estrès. Rascar parets o el sofà és símptoma que hi ha alguna cosa que els inquieta, com l’arribada d’una nova mascota, un canvi de disseny, reparacions a la llar... o que se’ls ha deixat sols una llarga temporada. Els rèptils també pateixen estrès, i ho fan molt ràpidament. Aquests emmalalteixen i mostren canvis en la coloració, actuen de forma estranya o dormen durant llargs períodes. Aspectes com l’espai del seu habitatge, la temperatura, la il·luminació, la humitat o la mala higiene eleven els nivells d’ansietat i empitjoren el seu estat de salut. Per evitar aquest tipus de complicacions, es recomana no alterar la rutina de les mascotes i assegurar-ne el benestar a través de l’alimentació, una correcta vacunació o altres recomanacions que us pugui suggerir el vostre veterinari de confiança

C / Torres de Sanui, 1· 25006 LLEIDA Tel. 973 280 551 info@totmascota.com 49


EDUCACIÓ

En què consisteix aquest innovador mètode d'aprenentatge? Qui fou Maria Montessori, creadora d'aquest sistema?

Descobriex una nova forma d'adquirir coneixements per als més petits.

n lloc ampli, obert, ordenat, estètic i simple, on cada element té la seva raó de ser en el desenvolupament del nen. L’ambient Montessori és totalment proporcionat a la mesura dels nens, amb estanteries baixes i de diferents mides i colors, el qual promou la independència del nen en l’explicació i el procés d’aprenentatge. Avui en dia, cada cop són més les escoles, hàbits familiars, centres i acadèmies que posen en pràctica un sistema d’aprenentatge on la llibertat i l’autodisciplina fan possible que cada nen trobi les activitats que donen resposta a les seves necessitats evolutives. Entre molts d’altres sistemes que funcionen a partir d’aquesta manera de treballar, en aquesta edició ens centrem en l’anomenat mètode Montessori. 50

El mètode Montessori integra edats agrupades en períodes de 3 anys, fet que promou la socialització, el respecte i la solidaritat entre els nens. L’ambient està sempre preparat per oferir al nen les oportunitats per endinsar-se en un treball o activitat interessant, escollit lliurement, que li aporta períodes de concentració que no han de ser interromputs. La llibertat es desenvolupa dins d’uns límits clars, permetent als nens conviure en la petita societat de l’aula. Mitjançant aquests sistemes, els nens treballen amb materials concrets científicament dissenyats, que brinden les claus per explorar el món i desenvolupar les seves habilitats cognitives bàsiques. Aquests materials, estan dissenyats de manera que permeten als nens investigar i explorar de forma individual i possibiliten la repetició, fet que promou la concentració.

A més, els materials tenen el control d’error: és el mateix material que li mostrarà al nen si l’ha utilitzat correctament. D’aquesta manera, els nens saben que l’error forma part del procès d’aprenentatge, aconseguint establir una actitud positiva i fer-se responsable del seu propi coneixement desenvolupant la confiança en si mateix. En el mètode Montessori, l’adult és un observador i un guia que ajuda i estimula al nen en tots els seus esforços. Li permet actuar i pensar per ell mateix, ajudant-lo a desenvolupar la seva confiança i disciplina interior.


Qui fou Maria Montessori?

sense discapacitat d’una forma sorprenent i meravellosa”.

Maria Montessori va nèixer a Chiaravalle i fou la primera dona en practicar medicina a Italia. Fou directora d’una clínica psiquiàtrica associada a la Universitat de Roma i dedicada al cuidat dels nens amb retards mentals. Fou allí quan va començar a posar en pràctica la idea d’un enfocament científic en l’educació, basat en l’observació i l’experimentació. En dos anys treballant en aquesta idea, va aconseguir que vuit dels seus nens aprovessin l’examen oficial d’aptitud en lectura i escriptura per a nens sense cap discapacitat de la mateixa edat.

La mestra Montessori, observava cada nen, les seves necessitats, capacitats i interessos i li oferia oportunitats de treball intel·ligent amb el propòsit concret de la cura d’ell mateix i de la petita comunitat que formava l’aula. Segons Montessori, quan el nen, segons el seu desenvolupament evolutiu, està preparat per una lliçó, l’adult introdueix l’ús de nous materials i presenta activitats de forma individual o en grups reduïts.

Aquest fet, que va meravellar el món, a dur a Maria Montessori a la següent reflexió: "Encara que tothom admirava el progrés dels meus nens discapacitats, jo buscava les raons que mantenien als nens sense discapacitats en les escoles a un nivell tan baix que podien ser igualats als exàmens d’intel·ligència pels meus nens. Em vaig arribar a convèncer que els mètodes que jo havia treballat podien desenvolupar i alliberar també la personalitat dels nens

Pels que fa als materials, els que utilitzava Montessori foren dissenyats científicament en un context experimental dins de l’aula, donant principal atenció a l’interés dels nens segons la seva etapa evolutiva i amb la convicció que la manipulació d’aquells objectes ajudessin al desenvolupament dels seus coneixements i del seu pensament. L’aula Montessori reuneix nens en grups de quatre edats diferents: menors de 3 anys, de 3 a 6 anys, de 6 a 9 anys i de 9 a 13 anys.

Maria Montessori va ser una educadora, científica, psiquiatra, metgessa, filòloga, psicòloga i feminista italiana, que sempre havia tingut clar que volia ser mestra. Gràcies a la seva experiència amb nens discapacitats, va poder començar a treballar en un nou sistema educatiu que, amb el temps, va acabar implementant en l'aprenentatge dels més petits.

Les aules integrades afavoreixen la cooperació espontània, el desig d’aprendre, el respecte pels companys i la incorporació avançada de coneixements compartint el propi aprenentatge i experimentació amb la resta de nens

51


Apple iPhone 8 64GB Gris Espacial, Libre A Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

451 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

521 € Cex tiendas venden por:

695  € Apple iPad Mini 16GB Wi-Fi Negro/Gris Espacial, B Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

65 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

91 € Cex tiendas venden por:

145  € FIFA 18 Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

12 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

16 € Cex tiendas venden por:

25  €

La realidad virtual viene pisando fuerte desde hace varios años pero gracias a PlayStation VR parece que, por fin, se adaptan a los pequeños bolsillos y llegan las gafas de RV más económicas del mercado. Estamos ante un dispositivo dedicado a los más fans de la tecnología que no puedan (o no quieran) invertir una gran cantidad de dinero en montar un ordenador de alta gama sumando los excesivos, a mi parecer, precios que tienen las gafas de HTC u Oculus, ya que para poder disfrutar de la realidad virtual que nos ofrece Sony simplemente deberemos tener una PlayStation 4 e invertir un poco en hacerse con sus VR. Estamos ante un casco especialmente cómodo y además posee una cinta trasera y un regulador de altura de las gafas para adaptar el dispositivo perfectamente a nuestra cabeza. Para evitar los temidos mareos y que la tasa de frames sea la adecuada, Sony ha reducido un poco la resolución de sus juegos para que la consola mueva a velocidad constante todas sus experiencias. Por lo tanto, aunque esto siempre dependerá de cada persona, la posibilidad de sufrir mareos cuando llevas algo de tiempo con las gafas puestas es muy baja, aunque la cosa se puede complicar si dedicas sesiones maratonianas a las VR. Todo en exceso es malo.

Pero estamos ante un producto low-cost por lo que para poder trackear nuestros movimientos necesitamos de la PlayStation cámara y los PlayStation Move ya que el casco no tiene esa capacidad, al contrario de los ya mencionados HTC Vive y Oculus Rift. El catálogo de juegos es extenso, sí, pero deja cierto sabor agridulce ya que, como bien pone en la caja de los juegos (VR Experience) no dejan de ser experiencias cortas con distintos minijuegos muy parecidos entre ellos, si bien es cierto que en conjunto es una buena forma de comenzar nuestra andadura en los mundos de la realidad virtual se echa en falta algo de novedad en los títulos y algo más allá de experiencias contemplativas en las cuales el personaje se encuentra quieto y debes lanzar objetos a dianas para que te den una puntuación. A primera vista la sensación es muy buena, pero cuando llevas bastante tiempo haciendo siempre lo mismo te terminas cansando y olvidando en la estantería tu casco de realidad virtual. No deja de ser la primera inclusión de la realidad virtual en nuestros hogares y se nota que la cosa está muy verde, pero de aquí a unos años gracias a las VR podemos tener la certeza de que el futuro tanto de los videojuegos como de la tecnología estará ligado a la realidad virtual por lo que si queréis sentiros partícipes del futuro y os encantan las nuevas tecnologías no hay duda, PlayStation VR es vuestro nuevo mejor amigo per Dani Junny

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02

52


HOSTALERIA Alguns estudis indiquen que els productes congelats tenen més nutrients que els productes frescos i, tot i així, són moltes les persones que miren de reüll els menjars congelats

om molts de nosaltres els que, a l’hora de fer la compra, ens plantegem certes preguntes vers els productes congelats: Són iguals de sans? Quines propietats tenen? Són millors els frescos que els congelats? Tots aquests dubtes sorgeixen en la comparativa d’aquests dos estats en els productes vegetals i sovint, no sabem ben bé les respostes. Així doncs, resolem alguns dubtes que existeixen en la majoria de la població vers aquest tema. Podem començar dient que alguns estudis indiquen que els vegetals congelats tenen més nutrients que els productes frescos però, tot i així, són moltes les persones que miren de reüll els menjars congelats. A més, aquells que defensen els congelats, sostenen que el procés evita que es perdin nutrients en el temps que passa des que el producte surt del camp fins que arriba a les llars. Fins i tot aquells que defensen aferrissadament els aliments frescos, admeten que els vegetals congelats també són una opció sana. Així doncs, perquè existeix una certa antipatia cap al menjar congelat?

Hi ha diversos estudis realitzats per part de molts processadors de menjars que fan proves cegues dels seus productes que, en cadascuna d’elles, es demana al consumidor que compari dues mostres, una d’un producte congelat i l’altra d’un fresc. Gairebé sempre, es prefereix la de la varietat de congelats però, si després se’ls mostra quin era el producte congelat i el fresc, gairebé sempre es tria el fresc. Els experts suggereixen que el preu pot ser un factor que expliqui aquesta actitud de menyspreu. El menjar congelat es pot produir d’una forma més eficient que el fresc i, per tant, el preu al públic és significativament menor. Per altra banda, una recerca realitzada per la Universitat de Chester i el Leatherhead Food Research, va determinar que dos de cada tres casos de vegetals i fruites congelades tenien més antioxidants i nutrients que els productes frescos. Asseguren que en el moment que aquests aliments surten de la terra o els reculls de l’arbre o planta, perden part de les vitamines i dels antioxidants i, per tant, si es congelen, es preserven aquestes qualitats durant més temps.

Científicament parlant, és cert que es comencen a perdre alguns nutrients tan aviat com el producte es recull, però tampoc es tracta d’una pèrdua molt important i per això, continua sent un producte increïblement sa. Amb aquesta afirmació doncs, podem dir que en la cadena alimentària, el producte fresc i el congelat no són rivals. I és que la quantitat de fruites i vegetals, particularment les primeres, que s’aconsegueixen en els congelats és relativament limitada. Si pensem en les fruites més venudes, com el plàtan, les taronges, les pomes o les peres, ens adonarem que realment no es veuen en els congelats. Després de tot això, els especialistes aclareixen que cal fer distincions de menjars congelats i que, com en molts altres aspectes, el tipus de producte, l’empaquetatge i la marca hi tenen un paper important

53


ESMORZARS DE FORQUILLA, BRASA, entrepans, CALLOS i peus de porC C/ Doctor Combelles,9 · 25003 LLEIDA tel. 973 83 40 62

Només té dues calories i hi ha originals receptes, ideals per degustar als capvespres estiuencs o en una terrassa prenent el sol. T’apuntes a l’‘ice tea’?

te gelat amb fruites

El te gelat va ser una invenció de l’americà Richard Blechynden. El va crear per a la fira mundial de St. Louis el 1904. Des d’aleshores, ha evolucionat i, avui dia, hi ha nombroses opcions per preparar-lo. El te gelat amb fruites és una d’elles. El recomanable per preparar-lo és comptar amb un te de qualitat i amb aigua mineral natural. Els ingredients són senzills: 1 litre d’aigua, 15-20g de te (6-8 culleradetes de te), fruita trossejada i gel. Cal tenir en compte que amb el te gelat cal afegir més quantitat de te del normal, ja que s’afegeix el gel al final. Les fruites sempre s’agreguen al final.

te gelat amb vainilla i fruites

Una altra opció molt suggerent és la de barrejar el te amb vainilla, és un valor segur i com a beguda refrescant guanya encara més. Els ingredients per preparar un te gelat amb vainilla i fruites són: 1 litre d’aigua mineral natural, te verd Sencha amb vainilla (temperatura d’aigua: 70-80 ° C, temps d’infusió: 2 minuts), 50g de pinya o 1/2 papaia, 1 albercoc, vainilla sencera (afegir la vainilla a la gerra i retirar en servir) i gel.

te fred de suc de magrana amb llima

Si has a sortir d’excursió amb nens, també es poden elaborar tes gelats per als més petits. Aquesta és l’opció que donen les infusions de rooibos, ja que no porten teïna i els nens en poden consumir. Com a proposta amb rooibos hi ha el te fred de suc de magrana amb llima. La preparació és molt senzilla i només es necessita: 1 litre d’aigua, 20g de rooibos, 3 llimes molt fines, 2 54


Temps de preparació: • 1-2 min si és te verd • 5 o 7min si és te negre • 7 o 10 min si és rooibos.

tasses de suc de magrana i sucre bru al gust si no s’afegeix un altre edulcorant sense calories.

TE FRED DE SÍNDRIA I ALFÀBREGA

Barrejar fruites de temporada amb el te és una de les propostes més desitjables i més fàcils, ja que sempre se sol tenir molt a mà aquest tipus de fruites. És el cas de la síndria. És possible combinar-la de manera molt encertada amb el te. Si a això li afegim un toc d’alfàbrega, la barreja és perfecta. Per aquest sabor? Ice tea? Cal comptar amb: 1 litre d’aigua, 20g de te negre, síndria a trossos, una branqueta d’alfàbrega i sucre bru per a qui el vulgui més dolç

COM HO PREPAREM? En totes les receptes de te gelat el procediment és molt senzill. El primer és bullir l’aigua a uns 95 graus (menys el te verd que sap millor si s’utilitza aigua just abans de bullir), després, introduir el te (perduda en filtre). Després d’això, deixar reposar uns minuts, fins que agafi el color (com més temps més fort el gust a te). Aquí haurem de tenir en compte que seran uns 1-2 min si és te verd, 5 o 7min si és te negre i 7 o 10 min si és rooibos. Finalment, s’aboca el te en una gerra, s’afegeix la fruita o suc de la recepta i es deixa refredar.

55


es de 1915, Canals & Munné estima la terra i vetlla per la qualitat dels seus productes en la seva finca a Sant Sadurní d’Anoia. A partir d’un procés 100% artesanal, és un dels pioners en l’elaboració de vins segons els mètode tradicional Champegnoise i treballa per oferir sempre la màxima qualitat i excepcionalitat en les seves ampolles. El seu creador, Josep Mª Canals i Capellades, va apostar per l’elaboració de caves i vins vetllant per la qualitat de les matèries primeres, dels productes de la terra i oferir així un clar exemple de producte de referència. Aquestes arrels de qualitat de Canals & Munné es basen en dos grans pilars que li han aportat notorietat i diferència durant tota la seva trajectòria. Es tracta d’una gran tradició familiar, formada per 100 anys d’història i 5 generacions, i una màxima dedicació al cultiu de la vinya en la seva finca.

56

L’ empresa, amb una selecció dels millors raïms i processos d’elaboració, han creat productes d’alta gamma i de gran qualitat, pels quals han estat premiats amb diversos certamens com la Gran Medalla d’Or a la Qualitat, entre d’altres. Un complet i complex procés d’elaboració, juntament amb la més avançada modernitat, fan que Canals & Munné pugui oferir sempre un producte únic i destacable. Com a resultat a aquesta filosofia, molts dels caves i vins que s’elaboren a la finca han merescut, a través de la seva història, notables i importants premis i distincions en concursos nacionals i internacionals més reconeguts i de major prestigi amb puntuacions altes obtingudes en les guies vinícoles i gastronòmiques. Amb els anys, gràcies als coneixements i experiència de cada generació al capdavant de l’empresa, s’han anat construint noves caves, dotades d’avançada tecnologia per a una millor preparació

i elaboració de tots els seus productes, conservant així un caràcter artesà i amb tota la dedicació necessària. El cava és sinònim de celebració, de felicitat, perquè qualsevol moment normal es converteix en excepcional si el combinem amb les bombolles, el sabor i l’aroma d’un bon cava. Gaudir d’una copa de cava de Canals & Munné és un clar exemple de qualitat, tradició i modernitat. Ja sigui per dinar, fer l’aperitiu, berenar o sopar, constitueix una experiència única en qualsevol moment del dia, tots els dies de l’any. Per a tots aquells que ho desitgin, els caps de setmana i festius, es pot gaudir de visites guiades a les caves amb degustació de productes.


Es tracta d’una visita enològica, guiada i comentada a la Cava Nova, que permetrà descobrir 100 anys d’història, convertint-se en enòleg per un dia. Aquestes visites finalitzen amb un dinar amb productes de temporada típics catalans segons l’època de l’any.

A més, també et donen l’oportunitat de conèixer la terra, trepitjar les vinyes, observar les barriques i conèixer fins a l’últim detall els processos que Canals & Munné duen a terme per a arribar a l’exclusivitat dels seus vins i caves

Cava Vella Restaurant Plaça Pau Casals, 6 Cava Nova Visites Ctra. de Sant Sadurní a Vilafranca, Km 0,5 SANT SADURNÍ D’ANOIA

Barcelona

Tel. 34 93 891 03 18

info@canalsimunne.com


Maridatge amb vi blanc Menut, del celler Montsec

by Mateu Blanch Text: Marta Sanahuja i Mateu Blanch Fotografia: Alícia Farré

aravista neix a Lleida per fer-nos viatjar a través dels sentits, a un dels més preciats tresors del món: el mar. A més de restaurant on poder degustar els sabors més exquisits dels oceans, Caravista vol fusionar-los amb els millors sabors de la terra i el fruit de la vinya, el raïm. Així doncs, s’aconsegueix una

Ctra. d’Artesa de Segre - Montblanc, km1 25730 ARTESA DE SEGRE (Lleida) Tel. 973 40 00 98 · 609 694 272 celler@coopartesa.com 58

perfecta fusió, un perfecte maridatge per conquistar fins el més exigent paladar. I és que els vins també són els protagonistes a Caravista, ja que a la nostra bodega, el client podrà escollir quin vi és l’encaix perfecte al seu plat, aconseguint així aquest anel·lat maridatge. Perquè entenguem més bé aquest concepte, us explico què significa “maridatge”.


Aquest nom prové del mot francés “mariage”, és a dir, matrimoni, unió, fusió entre les sensacions que provoca un plat amb un vi determinat.

Per profunditzar més amb aquest terme, permeteu-me que viatgi fins a Perú, país d’on prové una de les millors tècniques en peix i marisc en cru; el ceviche. L’origen d’aquesta pràctica s’atribueix als mariners anglesos. Quan aquests arribaven al port, els indis els oferien ceviche per menjar, i quan el degustaven,

Les cloïsses són els productes estrella de Caravista i són ideals per consumir-les vives i en cru

el gust de la llimona i l’aji els extasiava de tal forma que cridaven “son of bitch”. I és que en aquest sentit, les costes de Galicia ofereixen una cloïssa fina, un bivalve d'extraordinària qualitat, incomparables amb altres. És també coneguda com cloïssa de Carril, per ser aquest poble mariner un gran productor d'aquest tipus de cloïssa.

Amb la meva experiència, puc afirmar que són els productes estrella que oferim a Caravista i és ideal per consumir-la viva i en cru.

Caravista vol fusionar-se amb els millors sabors de la terra i el fruit de la vinya, el raïm

Continua a la pàg. 60

59


Ve de la pàg. 59

de cloïsses i cireres

Elaboració: Obrir les cloïsses amb un ganivet, separant el suc

i la carn amb un colador. En un bol, ficar daus petits de pebrot verd, tomàquets, cireres, escalunyes, ratlladura de llimona, suc de llimona, oli d'oliva verge extra, aji picat, coriandre picat, el suc resultant de les cloïsses (anomenat llet de tigre) i sal. En el moment de fer la degustació, col·locar sal gruixuda damunt la cloïssa, juntament amb la seva carn i la picada, i afegir unes gotes per damunt de les cloïsses de llet de tigre. Aquestra recepta es degusta ben freda.

Maridatge: En general, els vins blancs mariden perfectament amb els mol·luscs, concretament les cloïsses, ja que posseeixen una carn tova i delicada i un sabor marí, salí, metàl·lic, fresc i iodat. El vi blanc Menut del celler Montsec del 2017 és marcat amb les varietats de macabeu i sauvignon blanc amb notes afruitades tropicals com la pinya, tocs cítrics i florals com rosa blanca i tarongina. Les sensacions del vi i el plat se situen en un mateix plànol de força i de relació

Sens dubte un maridatge per gaudir en tots els sentits! 60


www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel. 973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


Bar · Tapes Restaurant · Menú diari Hostaleria

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337 airebé tothom, alguns diumenges al migida, hem sortit de casa abans de dinar per fer el vermut. És una bona estona per passar en família i amics que, normalment, es caracteritza per fer un beure i menjar alguna tapa, com escopinyes amb olives o unes patates. Tot i així, segur que molts de nosaltres no sabem el seu origen i podem dir que ja fa unes quantes dècades que el vermut s’ha convertit en una tradició de cap de setmana per a molts. El vermut està considerat com l’aperitiu més conegut i

L'herba més abundant en el vermut, el donzell, s'utilitza també com a medicina natural per corregir problemes digestius 62

elegant d’avui en dia però, sabem què és realment?

Coneixem la seva història? En primer lloc, és interessant conèixer l’etimologia de la paraula, ja que és un terme de molts anys, el qual prové del francès vermout o vermouth o del vermut alemany. El vermut es tracta d’un vi macerat en herbes, composat per un vi negre i altres substàncies amargues que donen lloc a aquesta beguda de gust peculiar. El seu sabor pot variar entre el dolç fins al sec gairebé picant i amarg. El vermut és un tipus de vi aromàtic al qual s'agreguen herbes com el donzell, la camamilla, el ginebre, el coriandre, entre d'altres. Aquest vi és típicament europeu, amb un aroma característic que li dona una elegància particular per un còctel o aperitiu.


Hostaleria

Generalment, s'hi poden trobar de dos tipus, blanc i negre, tot i que la majoria dels aperitius estan fets a partir de vins blanc. A més, en el seu procés de producció, intervenen complexes barrejes d'herbes similars a les que trobem als biters o als licors. Tradicionalment, a Catalunya el vermut es realitza els dies de primavera i estiu, a la terrassa d'un bar o restaurant o fins i tot a les torres familiars. És tracta d'un costum català on, normalment, els adults beuen vermut però també cervesa. Tot i que la tradició s'havia perdut una mica fa uns anys, últimament l'hora del vermut ha experimentat

El vermut és un tipus de vi aromàtic al qual s'agreguen herbes com el donzell, la camamilla, el ginebre o el coriandre, entre d'altres una forta revifada, afavorint l'aparició de nous productes o la recuperació d'algunes marques especialistes en aquesta beguda. A més, i especialment a les grans ciutats, estan proliferant els bars per fer el vermut o vermuteries, que conviuen amb el renovat èxit dels celleres o bodegues de tota la vida

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

Disfruta de nuestras especialidades...

Vermuts

Carne a la brasa “Esmorzars de forquilla” Menús

C / Corregidor Escofet, 32 25005 LLEIDA

Tus celebraciones en un ambiente cálido y acogedor

Tel. 973 108 351 / 618 403 511 63


Llopart Microcosmos Rosé Brut Nature Reserva

Llopart Leopardi Brut Nature Gran Reserva

lopart, un dels cellers amb més història de Catalunya, ofereix una vitivinicultura de referència en la nostra terra. Viticultors des de 1385 i elaboradors des de 1887, la família Llopart té una llarguíssima trajectòria lligada a les vinyes, i on les primeres generacions van compaginar el conreu dels productes tradicionals de la Mediterrània: la mateixa vinya, el blat i l’olivera. Des de la primera ampolla de Llopart, ja n’han passat 131 anys i l’activitat del celler continua vetllant per una essència pròpia que s’identifica a través dels seus productes. A Llopart s’elaboren escumosos de llarga criança, reserva, gran reserva i de paratge a partir de vinyes pròpies i on hi destaquen les tres varietats autòctones i clàssiques en l’elaboració del cava com són el macabeu, el xarel·lo i el parellada.

Llopart és una de les empreses més antigues del sector vinícola i la seva tradició es deixa entreveure en tots els processos d’elaboració dels seus vins i caves. El rigor dels seus mètodes de viticultura i el respecte per la natura, ha donat lloc a una filosofia d’empresa que respecta els processos naturals de la vinya i una agricultura ecològica. Aquest procés de creació dels caves, doncs, es basa en heretar les formes de l’agricultura tradicional, fusionant-se amb la tecnologia i la innovació més actuals.

Llopart organitza diversos projectes relacionats amb l’enoturisme, amb activitats i visites guiades per les instal·lacions i l’entorn


Llopart Original 1887 Brut Nature Cava de Paratge

Llopart Exvite Brut Cava de Paratge

“Ex vite Vita, del cep ve la vida”, és el lema de l’empresa i explica que el cep és la base del bon vi, el què li dona la vida. Llopart s’agafa aquesta frase com a pròpia per identificar-se en una elaboració que li dona molta importància al cep, sempre respectant la terra com a principal objectiu. Amb aquesta màxima, s’obtenen caves únics, amb molta personalitat, que expressen la seva essència i qualifiquen Llopart com un referent. Mitjançant les seves vinyes pròpies, està caracteritzat com un celler pioner en l’elaboració del cava artesanal i és un dels cellers amb més extensió dins les empreses de la seva dimensió. Està format per 95 hectàrees de vinyes de muntanya,

situades a una alçada superior de la resta d’elaboradors del sector i, per aquesta raó, la seva localització és privilegiada i afavoreix l’elaboració dels vins i caves així com la seva màxima qualitat. Tota la vinificació de les collites es duu a terme exclusivament dins la propietat i amb l’aplicació de les millors tècniques. Per tal de descobrir el món viticultor de Llopart, l’empresa també organitza diversos projectes relacionats amb l’enoturisme, amb activitats i visites guiades per totes les instal·lacions que et donaran l’oportunitat d’endinsar-te en tots els seus productes així com també en els processos d’elaboració i un entorn privilegiat. Llopart forma part de Corpinnat, una marca col·lectiva de la Unió Europea creada amb l’objectiu de distingir els grans vins espumosos elaborats al cor del Penedès, a partir d’un raïm 100% ecològic, recol·lectat a mà i vinificat íntegrament en la propietat de cada empresa. El compromís dels cellers Corpinnat amb la viticultura sostenible i la conservació del paisatge, juntament amb la dignificació del paper del viticultor, comporta l’ús del raïm de collites

pròpies o d’aliances de llarga durada amb viticultors. A partir de collites manuals de raïm ecològic certificat, basat fonamentalment en les varietats històriques del Penedès, Corpinnat fa un pas més a favor de la sostenibilitat del territori i el paisatge amb un profund respecte per les varietats autòctones. Aquests cellers, apliquen els principis d’autoexigència en tota la cadena de valor del seu producte i acrediten el compliment dels estrictes requisits que estableix el Reglament d’Ús de la Marca a través d’auditories anuals externes. L’any 2017, la Generalitat de Catalunya va voler distingir la trajectòria de Caves Llopart i la seva aposta ferma per la innovació constant. Per aquesta raó, l’empresa va estar premiada amb la distinció de la Creu de Sant Jordi

Trobaràs a Caves Llopart...

HERETAT CAN LLOPART

Crta. de Sant Sadurní a Ordal, km 4 Els Casots · 08739 Subirats (BCN) Tel. 93 899 31 25 www.llopart.com


Les cireres i els seus beneficis

Gràcies a la seva textura carnosa i al seu gust, les cireres són una de les fruites amb més èxit consumides per grans i petits. Hem de saber que, a part d’aquest sabor excepcional, són riques en antioxidants i tenen un alt contingut de vitamines. Per tot això i molt més, a continuació us donem a conèixer els beneficis que les cireres proporcionen al nostre organisme.

ties cardíaques i en les probabilitats de patir càncer.

2

Són una de les poques fonts alimentàries que contenen melatonina, un antioxidant que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles de son del nostre cos.

3 4 otes les varietats de cireres proporcionen vitamina A i vitamina C, fibra, potassi i flavonoides. Així doncs, podem dir que una ració de 140 grams de cireres dolces subministren aproximadament un 2% de la ingesta diària recomanada de vitamina A i un 15% de vitamina C. La vitamina A és essencial per a la vista, el creixement, el desenvolupament dels ossos, el manteniment dels teixits corporals, la reproducció i el desenvolupament de les funcions hormonals. D’altra banda, la vitamina C és un poderós antioxidant, de manera que pot protegir contra diversos tipus de càncer i augmenta les funcions immunològiques. La cirera és aliada per a millorar inflamacions de vies urinàries i són 66

molt aconsellades per a persones amb problemes renals o reumatisme. Aquesta fruita és essencial per a persones amb carències de ferro i anèmies, ja que és rica en vitamina A, B, C i E, i en ferro, calci, magnesi, potassi i sofre. Podem dir que la composició mitjana de cirera per 100 grams és de 82% d’aigua, 15 grams de glúcids, 0 g de proteïnes, 0 g de lípids i 250 Kj d’energia.

Els punts clau de les cireres Després de conèixer les propietats nutritives i els beneficis saludables de les cireres, podem afirmar que...

1

Les cireres tenen un alt contingut d’antioxidants, anomenats antocianines, que ajuden a la reducció de malal-

Són riques en vitamina C i E, i potassi, magnesi, ferro, àcid fòlic i fibra.

Les cireres són conegudes com l’“aliment del cervell”, perquè ajuden en la seva salut i en la prevenció de la pèrdua de memòria.

5

Són una bona opció per reduir inflamacions i els símptomes de l’artritis i la gota, així com disminuir el risc de diabetis.

6 7

Les cireres són una bona font de fibra, important per a la salut digestiva.

Gràcies a la poca quantitat de calories que aporten, són ideals per al berenar o les postres, ja que també ajuden a mantenir el pes.

8

Atesos també els seus poderosos beneficis antiinflamatoris, les cireres poden actuar en la reducció dels dolors. Tal com s’ha explicat anteriorment, són molt aconsellables per als dolors de tendons i músculs que pateixen per sobrecàrregues


TURISME

Aquest estiu et proposa Arriben les tan esperades vacances estiuenques i des de "Viatges Lleida" et volem proposar unes destinacions increíbles amb preus únics i formidables per a tots els gustos i tipus de viatgers. Així que, pren nota i a viatjar!

JORDANIA clàssica

El Reino Hashemita

des de

• 8 dies, 7 nits d'hotel. • Ammàn, Jerash, Mar Mort, Madaba, Mont Nebo, Kerak, Petra, Wadi Rum.

1.025€

• Fins al 31 d'octubre.

XINA des de

1.395€

clàssica

• 10 dies, 7 nits d'hotel. • Pequín, Xi'an, Shanghai. • Fins al 30 de novembre. • Taxes incloses.

EGIPTE

El Caire i el Nil

• 8 dies, 7 nits (3 nits de creuer i 4 d'hotel). • Taxes i visat inclosos. • Vall dels Reis, Tebas, Colosos de Memnon, Luxor, Karnak, Esna, Edfú, Kom Ombo, Aswan, Abu Simbel, El Caire, la mesquita d'Alabastre, el museu egipci, el Gran Basar i les Piràmides de Giza.

• Del 27 de juliol fins al 2 de novembre.

des de

1.080€


des de

990€

• Tot inclós. • 9 dies, 7 nits d'hotel.

• Sortida del 29 d'agost fins al 5 septembre.

s Últime ! places

des de

1.560€ • Del 24 de septembre al 4 d'octubre. • Delhi, Chomu, Jaipur, Amber, Fatehpur Sikri, Agra, Jhansi, Orchha, Khajuraho, Benarés.

• Sortida amb guia acompanyant des de Lleida.

Creuer pel "OASIS OF THE SEAS"

Preu amb IVA inclòs, per a enviaments de fins a 10 kg amb origen i destinació peninsular. Oferta aplicable per a enviaments contractats a ports pagats. Per a enviaments d’altres característiques, cal consultar condicions. Oferta vàlida fins al 15/09/2018.

MEDITERRANI

des de

• 7 nits. • Sortida, 15 de setembre.

1.029€

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

• Des de Bacelona.

Reserves: 609 370 437 Sra. Roser Dolcet

* Reserva durant el mes de JULIOL i tindràs l'assegurança d'assistència i cancel·lació

GRATUÏTA C/Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 228 091 viatges@viatgeslleida.com www.viatgeslleida.com

69


DILLUNS, 2 de Juliol FESTIVAL DE SENDERISME DE LA VAL D'ARAN, del 2 al 8 de juliol a Vielha.

MOU - FESTIVAL DE DANSA I MOVIMENT,

DILLUNS, 9 de Juliol XXII TORNEIG VOLEI PLATJA, del 9 al 14 de juliol a Puig-reig.

DIUMENGE, 12 de Juliol

del 2 al 8 de juliol a Figueres.

FESTIVAL DEL SENDERISME, del 12 al 15 de juliol a la Vallfosca.

DIVENDRES, 6 de Juliol

PAUPATERRES, del 12 al 15 de juliol a Tàrrega.

LABERINT DE BLAT DE MORO,

FESTA MAJOR DEL ROSER, del 12 al 16 de juliol a Puigcerdà.

fins a principis d'Octubre a Castellserà.

FESTA MAJOR D'HOSTALRIC, del 6 al 9 de juliol a Hostalric.

DIVENDRES, 13 de Juliol DISSABTE, 7 de Juliol ARGILLÀ - FIRA INTERNACIONAL DE CERÀMICA, del 7 al 8 de juliol a Argentona.

LA MÓRA DE MORISCA, del 7 al 8 de juliol a Móra d'Ebre. FIRA D'ARTESANIA, a Canet de Mar. TASTASONS, a Preixana. FIRA DEL VI, a Cervera. CANET ROCK, a Canet de Mar.

DIUMENGE, 8 de Juliol

FESTA DE LES FALLES DE TAÜLL, a la Vall de Boí.

DISSABTE, 14 de Juliol FESTA DELS BOMBERS, a la Pobla de Segur. VIII FIRA OCCITANO-CÀTAR A LA VALL DE LORD, del 14 al 15 de juliol a Sant Llorenç de Morunys.

DIUMENGE, 15 de Juliol XIV FESTIVAL DEL ROMÀNIC I DELS CASTELLS FRONTERA, del 15 al 29 de juliol a Castell de Mur.

30è FESTA DEL SEGAR I BATRE, a Avià.

39è FESTES DEL SEGAR I BATRE, del 15 al 29 de juliol a la Fulliola. 31a CAMINADA POPULAR, a Gósol.

70


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DIMARTS, 17 de Juliol CUCAESTIU, del 17 al 31 de juliol a Tremp.

DISSABTE, 21 de Juliol MERCAT ROMÀ DE IESSO, a Guissona.

DISSABTE, 28 de Juliol FIRA DEL PESCADOR, del 28 al 30 de juliol a Roda de Ter. XIX FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA, del 28 de juliol al 4 d'agost a Prades.

DIMARTS, 31 de Juliol FIRAGOST, del 31 de juliol al 1 d'agost a Valls.

FIRA DEL VI, del 21 al 22 de juliol a Prades. FALLES, a Llesp. CAMINADA NOCTURNA MONTSERRAT - MANRESA, Sortida des de Montserrat a les 19h.

DIUMENGE, 22 de Juliol FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS, a la Pobla de Segur.

DIMARTS, 24 de Juliol FESTA MAJOR DE LES SANTES, a Mataró.

DIMECRES, 25 de Juliol FESTIVAL DE LA GUITARRA, del 25 al 29 de juliol a l'Hospitalet de l'Infant.

DIVENDRES, 27 de Juliol FESTIVAL TALARN MUSIC EXPERIENCE TME 2018, del 27 al 29 de juliol a Talarn.

DILLUNS, 2 d'Agost LO BALCONET DE CAN COLAPI, del 2 al 5 d'agost a Tàrrega.

DISSABTE, 4 d'Agost FESTA DE SANT SALVADOR, a les Borges Blanques. VANDEKAMES, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA, a Cadaqués.

DIUMENGE, 5 d'Agost XXXI CONCURS GOSSOS D'ATURA, a Prades. FIRA DE BRUIXES, a Prades. PIRAGUADA DE GARCIA, a Garcia.

DILLUNS, 6 d'Agost FESTIVAL D'HAVANERES, a Tona.

71


MOTOR

posible

Garaje Dalmau

El nou Volkswagen Touareg

Distribuïdor oficial de

nnovision Hacerlo tú o hacer posible evo Touareg con Innovision n todo atrix... Un SUV con todo

a Lleida

73.

Cambiar kit de embrague 150 € * Todas las marcas www.volkswagenlleida.com * Cambios de aceite y filtros 65 € kit de distribución 90 € * Cambiar C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA www.volkswagenlleida.com

Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

C/ Escultor Corselles 4 · 25005 (Balafia) LLEIDA Tel. 973 041 270 · 666 372 262 userviauto@outlook.com

Al març es va presentar, a Pequín, la tercera generació de Volkswagen Touareg, i des del mes passat s’ha començat a comercialitzar a Espanya. Presenta unes característiques immillorables on la comoditat pren el protagonisme. Un cotxe amb un silenci de marxa, filtrat de la suspensió i un bon equipament, compta amb cinc places, disponible en motors dièsel de sis cilindres i un de gasolina de sis. El nou Touareg és més ample (4.878mm) i més llarg (1.984mm), el que es tradueix en una millor optimització de l’espai interior. També hi ha un augment de la capacitat del maleter, que passa dels 697 als 810 litres. La seva carrosseria és d’un 48% d’alumini i un 52% d’acer d’alta tecnologia. En totes les versions, la tracció és totalment permanent i la caixa de canvis, automàtica de vuit relacions. Els motors Dièsel necessiten d’un catalitzador de reducció selectiva que requereix d’Adblue per complir amb la normativa europea de contaminació. Pots escollir diferents acabats Pure, Premium i R-Line. A més incorpora tecnologia aplicada a sistemes de seguretat i d’assistència al conductor, infoentreteniment, connectivitat i confort, gràcies a la seva plataforma modular MLB. Si vols conèixer més detalls, no dubtis en consultar la pàgina web de www.volkswagen.es Text:www.coches.net / Foto: www.volkswagen.es

Nou Volkswagen Golf VIII

Volkswagen Golf és un dels models més coneguts de la firma alemanya, essent un dels més venuts per a la marca. Sempre ha seguit la mateixa estètica moderna, juvenil, agressiva però també amb una certa classe. Al tercer trimestre d’aquest any arriba el nou model de golf, amb una nova versió que suposarà un avançament respecte a la generació anterior. En aquest nou model podrem trobar un reforç del SUV, i on hi haurà un canvi notable és a la motorització. Els nous motors tricilíndrics dièsel seran 1,5TSI con 130 o 150 CV segons la versió. Volen millorar l’autonomia, reduir els temps de carga... incorporarà nombroses opcions d’equipament que li donaran molta vida i serà més fàcil tant pel conductor com per als passatgers. Pantalla tàctil de 15” de sèrie, que respon a comandos i ordres de veu. Se’n coneixen poques coses sobre el seu preu però si vols conèixer més característiques, no dubtis en consultar la seva pàgina web. www.volkswagen.es Text:www.espaciocoches.com / Foto: www.autobild.es

72


Nada que demostrar.

Nuevo Volkswagen Touareg. ¿Dar ejemplo o dar consejos? ¿Ser mejor o ser el primero? ¿Hacerlo tú o hacer posible que otros lo hagan? ¿Influir o tener seguidores? Llega el nuevo Touareg con Innovision Cockpit, Asistente de visión nocturna, Faros IQ Light LED Matrix... Un SUV con todo y nada que demostrar. Nuevo Touareg: consumo medio (l/100 km) de 6,6. Emisión de CO (g/km): 173.

Garaje Dalmau

Av. de l’Exèrcit, 44 - Tel. 973 288 090 - 25002 Lleida

www.volkswagenlleida.com


Nou Audi Q2, impossible d’etiquetar

El millor és impossible de definir i el nou Audi Q2 no té etiqueta. El nou Q2 és un SUV, un vehicle urbà, un compacte amb un disseny nou, trencador, esportiu i diferent. Impossible d’etiquetar-lo. Un nou concepte de vehicle disposat a revolucionar. Marcadament esportiu i dinàmic, gràcies als motors TFSI i TDI de 116 CV fins a 190 CV i, opcionalment, disponible amb tracció quattro permanent a les quatre rodes. El seu equipament supera totes les expectatives i inclou característiques revolucionàries. Pel que fa a la connectivitat, el nou Audi Q2 es presenta amb Audi Smartphone interfície i l’última generació de sistemes d’infotainment i so. Es tracta d’un model d’Audi que es redefineix a si mateix i torna a marcar tendència en el disseny automobilístic. Esportivitat, dinamisme i innovació són les etiquetes que converteixen a l’Audi Q2 en revolucionari també per la seva estètica. El seu interior compleix també amb totes les expectatives d’un SUV. I ho aconsegueix amb la seva altura, un bon camp de visió i la gran capacitat del maleter. A més, també ofereix innumerables opcions de personalització

Audi A6 Allroad, decideix el teu propi camí Perquè utilitzem únicament aquelles rutes que són freqüentades per la majoria? L’Audi A6 Allroad permet descobrir per tu mateix noves carreteres i superar nous reptes amb l’ajuda de la suspensió pneumàtica adaptativa, entre altres prestacions. El sistema de suspensió pneumàtica s’adapta de forma automàtica a la situació de la conducció existent en cada moment. El nou A6 és la forma més personal de recórrer els seus propis camins. Es reconeix a primera vista gràcies a la seva carrosseria aerodinàmica, per les línies marcades, per les insercions d’acer en llindars o pels passos de rodes ampliats. Totes les característiques li aporten una vista fascinant, en especial amb els fars amb tecnologia LED Audi Matrix opcional. La generositat i exclusivitat en els detalls, com les insercions decoratives realitzades en alumini Delta opcionals, fascinen a qualsevol. Els seients esportius de cuir opcionals amb exclusives costures en color de contrast, proporcionen, a més, una increïble i còmoda subjecció. Amb el camí sempre a la vista: gràcies a l’indicador d’angle d’inclinació de sèrie, quan es recorrin terrenys amb desnivells, l’Audi A6 percebrà immediatament en quina situació es troba el vehicle en cada moment

Text i fotos: www.audi.es

74


Ese momento que no llega nunca, siempre llega.

Tu Audi Q2 design edition por 240 €/mes*. It’s Audi Time, del 1 de junio al 31 de julio. Toda espera tiene su recompensa. Y la espera por tu Audi Q2 tiene la mejor. Porque ahora lo tienes con unas condiciones increíbles y todos los servicios incluidos. Ven a Garaje Dalmau y encuentra la oferta que demuestra que en la vida todo llega y que no hay nada como cuando lo que llega es un Audi Q2.

Garaje Dalmau Av. de l’Exèrcit, 44 25194 Lleida Tel. 973 28 80 91 Audi Q2 design edition 1.6 TDI 85 kW (116 CV) 6 vel. Emisión CO₂ (g/km): 120. Consumo medio (l/100 km): 4,6. *Oferta Audi Financial Services calculada para un Audi Q2 design edition 1.6 TDI 85 kW (116 CV) 6 vel. con un contrato de Renting a 36 meses y 45.000 km totales, abonando una entrada de 4.443 € a través de Volkswagen Renting S.A. La cuota y la entrada no incluyen IVA. Incluye todos los servicios en Red Oficial Audi de mantenimiento y desgaste, garantía (reparación de averías), seguro a todo riesgo sin franquicia y asistencia en viaje durante el periodo contratado. Cambio de neumáticos no incluido. Para otras versiones y equipamientos consulte en su Concesionario Oficial Audi. Oferta válida hasta el 31/07/2018 para vehículos matriculados hasta el 29/08/2018. Audi Financial Services es una marca comercializada por Volkswagen Renting S.A. Modelo visualizado no corresponde con la oferta.

75


TINTADO DE LUNAS Protección solar y seguridad para tu automóvil

L

o que comúnmente se conoce como tintado de lunas es, en realidad, el proceso de colocar al propio vidrio del coche una lámina de poliéster que incorpora un adhesivo. No es necesario sustituir ni desmontar los cristales del vehículo para tintar las lunas. Aunque el proceso de tintado de lunas puede parecer fácil, adaptar una lámina de poliéster a la curvatura del cristal del vehículo no es sencillo, por lo que tintar los cristales de un coche con láminas Solarcheck sólo puede hacerse en un Centro Solarcheck o un Punto de Servicio, que garantizarán la correcta instalación y permitirán disfrutar de la amplia garantía ofrecida por la marca Solarcheck. La calidad del poliéster, el adhesivo y el proceso utilizado para obtener el color, son factores determinantes para garantizar unas lunas tintadas de calidad, duraderas y que cumplan no sólo una función estética, sino de protección solar y seguridad pasiva

+ Seguridad Pasiva • Reducen los fragmentos en caso de rotura. • Reducen los deslumbramientos.

+ Comodidad • Sin reflejos • Menos calor • Menos radiación solar.

+ Ahorro • A menor calor interior menos utilización del aire condicionado y al final menor gasto en combustible.

www.solarchecklleida.com

Lleida

Nova lámina

UP ULTRA PERFORMANCE

Indívil i Mandoni, 3 · Zona Plaça dels Pagesos • 25003 LLEIDA Tel. i Fax 973 28 81 76 • lleida@centrosolarcheck.com 76


Unes bones vacances al volant Per una conducció eficient i segura Cal ser molt conscient a l’hora d’agafar el cotxe per anar de vacances. La seguretat del vehicle és essencial, cal prevenir per tal d’efectuar una conducció més eficient i segura. A l’hora de fer llargs recorreguts cal revisar el següent: • MIRAR ELS NIVELLS de l’oli del motor, oli de la servodirecció, líquid refrigerant, líquid de fre i l’aigua de l’eixugaparabrises. • REVISAR L’ESTAT DE LES ESCOMBRETES de l’eixugaparabrises i canviar-les si es necessari. • COMPROVAR ELS SORTIDORS de l’eixugaparabrises. • REVISAR LA PRESSIÓ DE L’AIRE dels pneumàtics (inclosa la roda de recanvi). • REVISAR EL DESGAST DELS PNEUMÀTICS i possibles deformacions anormals a la banda de rodament, així com també el funcionament de tots els dispositius de senyalització, intermitents, ordinaris, llums de fre, marxa enrere... • Verificar el retorn a repòs de la palanca dels INTERMITENTS. • REVISAR EL FUNCIONAMENT DELS LLUMS de carretera, curts i de boira, la il·luminació i el correcte funcionament dels indicadors del quadre de comandaments. • COMPROVAR ELEMENTS IMPORTANTS DEL COTXE com, els retrovisors, la bateria i la instal·lació elèctrica, el retorn automàtic i el bloqueig de tots els cinturons de seguretat, les manetes i sistemes de portes i finestres, el tancament del capó, els revestiments i verificar la inexistència de jocs excessius dels pedals d’accionament, l’existència d’eines, recanvis i triangles de presenyalització homologats

Una conducció eficient pot suposar un estalvi d’entre el 10 i el 25% de la factura del combustible i de les emissions relacionades amb el seu ús.

Així que ja ho saps, abans d’agafar el cotxe, revisa’l!

AV. AV. MADRID, MADRID, 7 7 -- LLEIDA LLEIDA tel. 973 27 80 78

www.nacarnayox.com

MÉS DE 100 COTXES EXPOSATS SEMINOUS I D’OCASIÓ FINANÇAMENT 100% TAXEM I COMPREM EL TEU VEHICLE... AL MOMENT!

Selecció de les millors Marques amb els millors Acabats i a uns Preus Immillorables


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge: HVG a HVN HVP a HVZ HWB a HWL HWN a HXB HXC a HXN HXP a HYD HYF a HYT HYV a HZB HZC a HZL HZM a HZZ JBB a JBL JBM a JBY

• Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

Oferta d'estiu:

Revisió del sistema de climatització per tal d’assegurar un bon funcionament del cotxe, a més d’una seguretat a la carretera i una conducció satisfactòria. Aquesta revisió inclou un control visual de la corretja d’accessoris i de l’estat dels maniguets, verificació del funcionament de l’embragatge del compressor i control del rendiment del fred, control de condensador i dels electroventiladors, control de l’estat del filtre de l’habitacle i del funcionament de l’impulsor de l’aire. No inclou la reposició de l’oli compressor, si fos necessària, ni l’ampolla per a la detecció de fuites. L’oferta vàlida fins el 31/08/2018 i més informació a www.drivim.com. Podeu demanar cita prèvia i més promocions de postvenda a www.citroenlleida.com. Drivim té més de 600 vehicles en stock als seus concessionaris de tots els models amb un servei d'entrega immediata

Citroën Berlingo Multispace • Fins als 4 anys: exempts • De més de 4 anys: biennal

• Fins als 3 anys: exempts • De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

• Fins a 2 anys: exempts • De 2 a 6 anys: biennal

• De 6 a 10 anys: anual • De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

• Fins a 10 anys: cada any 78

• Més de 10 anys: semestral

Apta tant com a vehicle de treball com a transport de passatgers. Amb un preu de venta competitiu, de gran versatilitat, que arriba a tenir set places, amb una arquitectura que garanteix la modularitat i l’habitabilitat. La seguretat és un dels complements més importants, per aquest motiu introdueixen en aquest cotxe els fars diürns led, airbags laterals davanters, cinturons de seguretat amb pretensor i limitador d’esforç i l’ESP (control dinàmic d’estabilitat) + ASR ( control de tracció). Incorpora una pantalla tàctil de 17,8”, una navegació tàctil amb una vista del mapa 3D, amb els límits de velocitat i informació del tràfic, una nova graella i nou paraxocs. Equipat amb les motoritzacions BlueHDi i dotat amb la tecnologia de contaminació més eficaç del mercat per als motors dièsel per assegurar una conducció òptima. El consum de mitjana (L/100): 4,2 a 6,5. Emissions de CO2 (g/km): 109 a 150. Els Berlingo Multispace tenen una climatització manual, el connectin box (bluetooth, USB, TOMA AUDIO), la radio CD MP3, el pack look XTR i llantes d’alineació 16”. Dos motors de gasolina potents i econòmics disponibles per al Citroën Berlingo Multispace, a més dels VTi 100 i el VTi 120. PREU: DES DE 13.300 euros. Els berlingos són sinònims de modern, agradable i confortable. A Drivim compten amb Berlingos de km0, ocasió, renting, industrials, elèctrics... i fins i tot un 47% de descompte. Podeu trobar més ofertes a citroenlleida.com o a ww.drivim.com. Les oportunitats que presenten són infinites i s’adapten a les necessitats del seus clients Text i fotos: www.drivim.es


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE LLEIDA nº43 Juliol 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE LLEIDA nº43 Juliol 2018  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement