__MAIN_TEXT__

Page 1

JULIOL 2017 · N.31

CLÍNICA NEXUS

Greix localitzat, cel.lulitis i flacciditat

LES FAÇANES Renovar i millorar

L'ESTIL ZEN

Decoració al teu jardí

ESCAPE ROOMS Campi qui pugui!

GELATS "HEALTHY" Idees originals

SUZUKI

Nou S-Cross


4


06

L'estiu, Lleida i Magazine !

24

L’

estiu, Lleida i la calor. Tot i així, la ciutat ens regala moments únics. Com ara poder estar asseguts en una terrassa prenent una beguda refrescant en qualsevol establiment. Així mateix, la Seu Vella ens ofereix unes postes de sol esplèndides. Al vespre, agafar la bicicleta i passejar entre els arbres de la Mitjana. Els mesos de juliol i agost i les rebaixes, l’estona de desconnexió per l’Eix Comercial per aconseguir alguna ganga i fer la compra de l’estiu. Les zones esportives on es pot prendre un bany per fer front a la sufocant calor de la ciutat. Així com gaudir dels concerts i el cinema a la fresca, els àpats a la terrassa... L’estiu és l’època de l’any amb més retrobaments d’amics i familiars, de celebracions a l’aire lliure en què es pot contemplar la naturalesa. A la redacció de MAGAZINE no ens deixem aclaparar per la calor i, gràcies a l’aire condicionat, seguim treballant amb força i ganes perquè les edicions segueixin sortint amb la mateixa qualitat. Aquesta vegada us oferim una àmplia guia gastronòmica perquè us enamoreu del dia i la nit lleidatanes; uns articles de 10 sobre salut; consells de bellesa molt importants per a aquesta època de l’any i la nova revista de turisme i oci, amb una àmplia selecció d’espais únics catalans per gaudir del temps lliure. Si voleu que el vostre look sigui ideal en cada ocasió, tenim les botigues de moda perfectes per a vosaltres. Per fer totes aquestes activitats cal tenir el turisme en ordre. Així, us mostrem els millors tallers perquè el vostre cotxe funcioni a ple rendiment i viatgeu ben tranquils. No podem oblidar que ens encanta fotografiar tots els esdeveniments i que, per fer-ho, cal tenir la tecnologia en perfecte estat. Per això us aconsellem que consulteu la secció de tecnologia. Tal com us hem dit, la terrassa és l’espai que cal tenir a punt per rebre les visites i, perquè hi puguem tenir el millor mobiliari, hi ha empreses que ens ho posen fàcil. Mireu la nostra secció de decoració i us assabentareu de tot. Si teniu cap dubte legal o voleu aprofitar l’estiu per canviar de pis, us proposem dues seccions amb tota la informació que us cal. No ho dubteu i seguiu llegint: no us quedareu indiferents.

26 29 37 42 46 50 52 68 70

Vols descobrir món amb nosaltres?

77

Que tingueu un bon estiu !

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

5


SALUT

El preacondicionamiento hipóxico ( 1ª parte )

L

a hipoxia se describe como una disminución del número de moléculas de oxígeno disponibles para el funcionamiento celular. Esta condición en el área médica es reconocida como anómala, ya que muchas de las patologías más frecuentes y dramáticas que sufrimos se deben a una falta de oxigenación causada bien por oclusión o estrechamiento de un vaso o bien por un problema de captación del oxígeno a nivel pulmonar.

1985 El autor con bata blanca realizando los primeros estudios en nuestro país con una atmósfera simulada de 6.000m

Hipoxia inducida por patología: • Por falta de flujo vascular.

2000

• Por reducción de la presión parcial de O2 . • Por paradas respiratorias (SAOS).

Preacondicionamiento hipóxico: • Aclimatación o entreno del organismo en un medio reducido en O2.

En épocas antiguas, se hablaba de aire puro para la mejora de la salud, pero se desconocía la verdadera causa de los cambios que se producían en el organismo.

• En órganos o tejidos aislados, por isquemia o cámara climática. • En ambientes naturales (altitud). Aclimataciones cortas. Larga exposición. • Hipoxia contínua: cámara hipobárica, tienda de mezcla de gases. Hipoxia discontínua o intermitente (HIT) Mientras que la hipoxia en el organismo es una condición patológica como resultado de problemas respiratorios o disminución del flujo circulatorio, el entrenamiento a la hipoxia o preacondicionamiento hipóxico es una nueva concepción que se está utilizando desde hace unos años en el ámbito deportivo y en diferentes áreas de la medicina. La utilización de ambientes naturales en altitud para el tratamiento de anemias o problemas respiratorios data de hace muchísimos años.

Estudios de aclimatación en la primera cámara hipobárica del estado español creada por el autor

El preacondicionamiento hipóxico o entreno en hipóxia en el deporte La antigua URSS fue la primera que utilizó en sus atletas el entreno en un medio con disminución de oxígeno.

2005 Los primeros sistemas de producción de simulación de altitud en España con tecnología de intercambio de gases provinente de la Unión Soviética

Los individuos entrenados en condiciones hipóxicas mejoraban el sistema cardiovascular y el transporte de oxígeno a los tejidos, por tanto, alcanzaban una mayor condición física en deportes de resistencia.

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


Esta tecnología no se conoció hasta que la URSS se desmembró y empezaron a emigrar a otros países los médicos, biólogos y entrenadores que utilizaban este tipo de entrenamiento. Hoy en día son muchos deportistas que utilizan esta tecnología para mejorar su condición física o para realizar una adaptación más efectiva a la altitud. Es necesario conocer que existen dos tipos diferentes de entreno hipóxico: el método continuo (tiendas hipóxicas, cámaras hipobáricas…) y el método intermitente, que consiste en estar unos minutos en hipoxia y luego unos minutos respirando aire normal o enriquecido con oxígeno.

Pa O2 durante una sesión de hipoxia en cámara hipobárica y en tienda hipóxica:

Esta gráfica representa las presiones parciales de oxígeno que se mantienen bajas de forma continua durante un periodo de tiempo determinado respirando aire hipóxico (tiendas hipobáricas o hipóxicas).

Pa O2 durante una sesión de un intervalo de entrenamiento hipóxico:

Esta es una muestra de una sesión de entreno en hipoxia intermitente respirando aire con falta de oxígeno y luego aire ambiente normal.

Comentar que actualmente se ha demostrado que los resultados son mucho mejores cuando se utiliza el entreno en hipoxia intermitente (IHT, Intermittent Hypoxia Training) que en sesiones hipóxicas de forma continua.

El preacondicionamiento hipóxico en el ámbito médico La respuesta bioquímica del organismo a la hipoxia En situación de disminución de la concentración de oxígeno, el organismo se defiende secretando unos complejos proteicos llamados HIF (Hypoxia Inducible Factors), que son factores de transcripción que movilizan más de 200 genes creando una respuesta adaptativa. La respuesta adaptativa produce una cascada de efectos en el organismo, muchos de ellos utilizables como objetivos terapéuticos ( continuará el próximo mes )

Dr. Jordi Ibáñez Creador de la línea de adaptación a la Hipoxia de la Universidad de Barcelona

7


Com és de perillós fumar durant

L’EMBARÀS Fumar durant l’embaràs exposa el nadó a substàncies nocives com la nicotina, el monòxid de carboni i altres toxines que poden afectar el seu desenvolupament físic i cerebral. El nadó d’una embarassada que fumi un paquet de tabac al dia pesarà en néixer uns 226 grams menys de mitjana. Això és molt seriós, perquè néixer amb poc pes és un dels principals factors associats a malalties i possibles discapacitats. El fum del tabac també està relacionat amb una major taxa de complicacions durant la gestació, com l’embaràs extrauterí, avortaments espontanis, placenta prèvia, part prematur... Els nadons de les mares que van fumar durant el primer trimestre de l’embaràs tenen més probabilitats de patir defectes cardíacs congènits. Així ho afirmen els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, després d’un estudi publicat el febrer del 2011 en què van ser examinats més de dos mil nadons que havien nascut amb problemes cardíacs i més de tres mil nadons saludables. L’estudi va concloure que els nadons de mares que havien fumat durant l’embaràs tenen entre un 20% i un 70% més de probabilitats de néixer amb defectes congènits en l’obertura de les cambres superiors del cor i amb obstrucció del flux sanguini que va del ventricle dret als pulmons. Fumar durant l’embaràs té també conseqüències a llarg termini per al nadó, com els trastorns en l’aprenentatge, els problemes d’atenció i la hiperactivitat. Els nadons de mares fumadores també són més vulnerables a problemes respiratoris com l’asma MGZ Font: Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (EUA)

El nadó d’una embarassada que fumi pesarà en néixer uns 226 grams menys

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

9 C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat


SECCIÓ 3 a EDAT

Els nostres

AViS i L’ESTIU:

ESPECIAL ATENCIÓ !

L’

l’estiu ja és aquí i, per tant, també la calor. Per això cal tenir una certa cura dels nostres avis, ja que són un dels col·lectius més vulnerables a la deshidratació i més propensos a patir cops de calor o altres problemes de salut com a conseqüència d’una prolongada exposició al sol. El bon temps invita a realitzar activitats a l’aire lliure. Per aquest motiu volem transmetre les recomanacions que des dels serveis de salut, de forma específica, han desenvolupat:

Amb el beure: • Molta aigua. És molt important estar ben hidratat i refrescarse contínuament. Cal beure líquid fins i tot quan no es té set. Les persones grans acostumen a tenir-ne menys, motiu pel qual cal que se’ls recordi que han de beure aigua. • No ingerir begudes alcohòliques ni amb cafeïna. Són deshidratadores.

Amb el menjar: • Cal mantenir una dieta lleugera rica en fruites, verdures i llegums i evitar els àpats calents i copiosos de llarga digestió. Els avis han de consumir més peix que carn.

• Menjar menys quantitat i més vegades al dia. 10 10


SECCIÓ 3 a EDAT

Amb el sol: • S’ha d’evitar l’exposició directa al sol,

• Mantenir els medicaments en llocs frescos; a les

sobretot durant les hores de més calor. Acostumen a ser les de 12.00 a les 17.00 de la tarda.

residències és una pràctica rutinària.

• No s’han de fer grans esforços a les hores de més sol i convé oblidar-se de fer activitats esportives a l’aire lliure.

•  Cal protegir-se adequadament quan es fa una excursió o un passeig en hores fortes de sol —per exemple, utilitzant un parasol.

• La utilització de la protecció solar és imprescindible a l’hora de sortir de casa, ja que la pell de les persones grans és més sensible. S’aconsella un mínim de factor de protecció de 20.

• Cal fer servir roba de teixits naturals, lleugera, folgada i de colors clars, com el lli o el cotó.

A casa:

Altres consells importants són:

• Utilitzeu barrets i ulleres de sol.

• Mantenir la casa fresca. Cal pal·liar els efectes de la calor tancant les finestres i cortines de les façanes exposades al sol i obrir-les de nit per facilitar els corrents d’aire. Durant les hores més caloroses del dia és més apropiat estar-se a casa, tot i que cuidar la temperatura interior de l’habitatge també és una tasca necessària, ja que la calor de l’exterior afecta també la temperatura de la llar i provoca una sensació d’angoixa molt incòmoda per als avis. • Aire condicionat. Mantenir la casa refrigerada és una bona opció, però no es recomana reduir la temperatura a més de 22-24 graus.

• No deixar mai les persones dins del cotxe amb les finestres tancades.

• Portar aigua embotellada al cotxe, tant en viatges llargs com en viatges curts. Si no se’n porta, cal parar en una benzinera. •   Cal mantenir els aliments sempre a la nevera, no interrompre mai la cadena de fred i no consumir aquells que infonguin dubtes o hagin estat exposats al sol o a altes temperatures.

• A l’estiu s’alteren les hores del son. La calor ens fa dormir menys i, per tant, ens fa estar més cansats durant el dia. És molt important vigilar les persones grans, ja que les hores de son per a ells són essencials per a un correcte estat de salut. Per mantenir un control de les hores de son, cal que els seus horaris siguin fixos i que facin exercici durant el dia per augmentar el cansament i la sensació de son, cosa que els ajudarà a dormir millor.

• Els tractaments mèdics als quals se sotmeten les persones grans s’han de controlar de ben a prop, sobretot en el cas de les persones amb problemes de tensió arterial, la qual s’altera amb la calor MGZ

Cal gaudir de l’estiu, garantitzant el benestar de les persones grans

11


PUBLIREPORTATGE I CALDES DE BOÍ

Caldes de Boí,

un balneari mèdic a la Vall de Boí El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral... Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 12

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents... Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques… Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament. Les teràpies més indicades son:


CALDES DE BOÍ

Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades

prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi.

Fangoteràpia:

Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia.

Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta

banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia.

LÍNIA DE DERMATOLOGIA COSMÈTICA CALDES DE BOÍ IN YOUR SKIN El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm  ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes Vichy i massatges subaquàtics TÈCNIQUES ESPECÍFIQUES DE REHABILITACIÓ

Halliwick: aquesta teràpia específica en l’aigua està centrada en el control postural, ja que normalitza la rigidesa muscular i facilita el moviment. Halliwick està indicat principalment en neurorehabilitació i pediatria.

Bad Ragaz: és un concepte de tractament fisioterapèutic

complet que s’enfoca a la modulació del dolor i la relaxació muscular. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix millorar la mobilitat del pacient, reactivant els músculs febles, estabilitzant les articulacions i millorant l’amplitud de moviment.

Ai-Chi: mètode de teràpia aquàtica integral que ajuda a restablir l’equilibri fisicomental i emocional.

Circuit teraupètic sensorial CALDES DE BOÍ El circuit terapèutic sensorial 120’ és un tractament únic i exclusiu que multiplica els efectes de les teràpies del Balneari de Caldes de Boí amb l’aplicació de la ˝Cosmètica dermatològica termal˝ Caldes in your skin que fusiona: • Les excepcionals propietats de les aigües. • L’excel·lència dels massatges terapèutics. • Les actives i innovadores formules de ˝Caldes de Boí in your skin˝. Un circuit renovador, activador, tonificador, alliberador relaxant i depuratiu. Per a més informació consulti la web:

www.caldesdeboi.com

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


CLÍNICA NEXUS I CRIOLIPÒLISI MÈDICA

CRIOLIPÒLISI MÈDICA El revolucionari tractament d’aquest estiu! Redueix una talla per sessió mentre et refresques! La criolipòlisi mèdica selectiva, un nou mètode no invasiu per a l´eliminació del greix, va ser descoberta l´any 2008 pels reconeguts dermatòlegs americans Dieter Manstein, i R.Rox Anderson, que pertanyen a Wellman Center for Photomedicine del Hospital de Massachusetts i a la Harvard Medical School. Des de fa anys, és ben coneguda la utilització del fred per destruir alguns teixits de la pell, berrugues i altres lesions dermatològiques. Aparentment, tots els tipus de cèl·lules humanes són susceptibles de ser danyades per la criocirurgia convencional. 14

D´altra banda, hi havia indicis de que el teixit adipós és especialment sensible a lesionar-se amb el fred. Aquest fet, entre d´altres, va comportar avaluar si es podria fer un dany selectiu del greix subcutani a través de l’aplicació de fred controlat a la superfície de la pell, a una temperatura molt per sobre de la criocirurgia convencional i utilitzant temps d’aplicació suficients per extraure la calor del greix subcutani. En què consisteix? La criolipòlisi mèdica consisteix a abaixar la temperatura d’una zona corporal que contingui greix acumulat,fins a -8 °C durant uns 70 minuts, de manera controlada,


CRIOLIPÒLISI MÈDICA

cristal·litzant les cèl·lules de greix, tot produint-ne la destrucció definitiva i posteriorment l´expulsió pel propi metabolisme del cos.

CRIO= fred LIPO= greix LISI= eliminació

A qui va dirigit aquest tractament? Aquest tractament és ideal per aquelles persones no obeses, a les quals els sobra greix en algunes àrees del cos. És a dir, homes i dones amb greix localitzat. Quins resultats s’obtenen? La criolipòlisi redueix d´un 20% a un 50% el acúmul de greix tractat. El greix destruït és eliminat progressivament pel metabolisme natural del cos, al llarg dels 30 dies posteriors a la realització del tractament. Els resultats són visibles als 15 dies després de la sessió. La reducció mitja amb els nostres protocols personalitzats és d’una talla per sessió; i es recomana d’una a tres sessions per zona. Com és un tractament de criolipòlisi? El tractament és INDOLOR i dura uns 70 minuts, en funció de les zones que s´han de tractar i el gruix de greix d’aquestes. Primer fem l´anàlisi de composició corporal, en segon lloc calculem la densitat del teixit adipós de la zona seleccionada amb un plicòmetre, després es marca la zona que s´ha de tractar i a continuació la pacient es tomba còmodament a la llitera.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Tot seguit, la professional especialitzada li col.loca els capçals a les zones a tractar, realitzant una succió que posarà en contacte el teixit adipós amb les plaques refrigeradores. La pell començarà a refredar-se i sentirà una lleugera sensació de fred localitzat, que mai arriba a molestar, i en aquesta època de l´any pot ser fins i tot agradable. Aquest procés de refredament dura uns 70 min, durant els quals podrà llegir, escoltar música, relaxar-se, etc... Passats els minuts seleccionats es retiren les plaques i es realitza un agradable massatge drenant i una pressoteràpia mèdica de 30 min. Aquest procediment permet la incorporació immediata del pacient a la vida quotidiana. Per què la criolipòlisi té avantatges respecte altres tractaments? El refredament controlat destrueix exclusivament les cèl·lules de greix, i això suposa una gran avantatge respecte a altres procediments. La criolipòli no danya cap altre teixit, només afecta al teixit gras. NO INVASIVA, INDOLORA, RESULTATS IMMEDIATS I DEFINITIUS

Montse Monjo Fontanet

Directora Nexus Bioestètic MBA Executive (Master Direcció i Administració D´Empreses Grau Superior) Màster Especialista en Dermocosmètica Tècnic Superior d´Estètica Integral Especialista en Diagnòstics Facials i Corporals


FABRICATS A MIDA, EN FUNCIÓ DE LA DISCIPLINA I LA TENSIÓ MANDIBULAR DE CADA ESPORTISTA: TREU-LI PARTIT A LES TEVES DENTS!

95€

*

*OFERTA DE LLANÇAMENT Fins al 31/8/17 (Preu habitual 195€)

A mida!

RS - E25587830

www. missatges.com

MÀXIMA PROTECCIÓ ATM MÀXIM RENDIMENT MÀXIMA ADAPTACIÓ

cita on-line!

www.ilerdent.com 973 28 11 11 C/Germanetes 2. 25002 Lleida

negre, blanc transparent… qualsevol color i esport!


foto © Alexandra Balaguer

ILERDENT:

implantologia i regeneració òssia La Clínica Dental Ilerdent de Lleida, amb el seu afany continu per posar al seu abast els darrers avenços i coneixements en salut dental, aposta pel PRGF (Plasma Ric en Factors de Creixement) com a tècnica de regeneració òssia i de teixits. Fa anys que Ilerdent utilitza aquest procediment en els seus tractaments dentals i els resultats obtinguts són d’allò més satisfactoris. Així, el Dr. Miquel Gensana ens explica que “amb aquest procediment estem aconseguint regenerar l’os de la mandíbula després d’extreure peces dentals o en cas de defectes o pèrdues de massa òssia, de manera que, si hem de col·locar implants, aquests queden molt més integrats i consolidats”.

• En què consisteix el PRGF? Quan ens fem una ferida, el nostre cos allibera un conjunt de proteïnes (senyals cel·lulars) per estimular el procés de reparació. Es tracta, doncs, d’aprofitar aquest mecanisme natural del cos humà. Gensana ens explica que “el PRGF consisteix a extreure una petita quantitat de sang del pacient de la qual s’aïllen les proteïnes responsables de la cicatrització i de la regeneració de teixits per poder-les aplicar sobre la zona que hem de tractar sempre segons unes dosis terapèutiques; així optimitzem el procés de curació i l’accelerem de forma natural”.

• Avantatges del PRGF Són molts els pacients tractats amb aquesta tècnica en diferents camps de la medicina amb resultats satisfactoris. Hem de tenir en compte que parlem d’un procediment que fa ús de l’autofarmàcia de l’organisme perquè són les proteïnes del mateix pacient les encarregades de la regeneració. Així doncs, “aquest tractament pot aplicar-se a la majoria de pacients i és especialment beneficiós en cas de persones diabètiques o fumadores, que sempre tenen més problemes per cicatritzar”, diu Gensana. “L’odontologia és un camp de la medicina en evolució que està experimentat avenços molt importants; a Ilerdent estem en innovació contínua per poder oferir als nostres pacients les tècniques i tecnologies d’avantguarda, com el PRGF i el TAC, que ens permeten fer diagnòstics de manera més fiable i còmoda”, conclou Gensana

I és que la Clínica Dental Ilerdent aconsegueix molts bons resultats amb aquesta tècnica, que es basa en l’ús de les pròpies proteïnes del pacient per dur a terme o accelerar el procés de reparació, ja que, com assenyala Gensana, “el PRGF possibilita també la cicatrització de les ferides en menys temps o la regeneració de zones després d’extirpar un quist, alhora que disminueix les inflamacions i el risc de complicacions".

Implants zigomàtics La millor solució quan la regeneració òssia no és possible

Quan la regeneració òssia no és possible, Ilerdent recomana els implants dentals zigomàtics que tenen aquest nom perquè van fixats a l’os zigoma (al maxil·lar). Els implants zigomàtics són una solució ideal i, a més, són tan resistents que multipliquen per deu la resistència d'un implant maxil·lar.

“La implantologia zigomàtica permet, en una única cirurgia, treure les peces malaltes, implantar els zigomàtics i carregar les peces noves” A Ilerdent —clínica dental de referència a Lleida—, tal com marca la normativa, aquest procediment implantològic el duen a terme un cirurgià maxil·lofacial —en un quiròfan equipat amb els darrers aparells i avenços tecnològics— i un anestesista –responsable de la sedació conscient del pacient. A més, els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, cosa que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori que donaran pas a la col·locació de la pròtesi definitiva.

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

ilerdent @ ilerdent.com

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


CLÍNICA NEXUS I VELASHAPE III®

Velashape III®

L'equip més efectiu del món per eliminar el greix localitzat, la cel·lulitis i la flacciditat en una mateixa sessió Velashape III®, la tercera generació de l’aparell més famós i efectiu de l’actualitat per remodelar i reafirmar el contorn corporal, combatent com cap altre equip la cel·lulitis, el greix localitzat i la flacciditat en la mateixa sessió. La nova tecnologia de la famosa nissaga Velashape va més directa a la diana i obté en una sola sessió el que els seus antecessors (Velashape I i II) aconseguien en 4, és a dir, escurça el nombre de sessions. Els centres més capdavanters de l’estat, entre els quals hi ha, òbviament, Clínica Nexus, l’han incorporat ja al seu arsenal terapèutic, de manera que us podem brindar en exclusiva el que, sens dubte, ara com ara és el gold standard, la referència, en la remodelació corporal no invasiva. Funcionament El mecanisme d’acció de Velashape III® és la tecnologia Elos, patentada per Syneron, que consisteix en la combinació de llum infraroja, radiofreqüència i vacumteràpia. El capçal succiona la pell, el làser infraroig l’escalfa i, un cop està a la temperatura adequada, entra en acció la radiofreqüència bipolar, que escalfa el teixit a més profunditat i destrueix els adipòcits. Tots aquests efectes, en conjunt, afavoreixen la circulació, el drenatge limfàtic i el metabolisme cel·lular, estimulant, a més, la neoformació de col·lagen i fibroblasts i destruint, paral·lelament, el greix localitzat. A diferència d’altres equips o versions anteriors, tots els paràmetres de tractament d’aquestes tecnologies es poden regular, adaptar i personalitzar a cada cas concret, o fins i tot és possible no utilitzar-ne alguna, com en el cas de la flacciditat excessiva, en què l’ús de la vacumteràpia pot ser contraproduent.

18

El tractament està indicat tant en dones com en homes, i el protocol és de 5 sessions de mitjana per zona corporal, amb intervals quinzenals. La sessió dura aproximadament una hora, no és gens dolorosa i permet la immediata reincorporació a les activitats habituals. Aval d’estudis clínics i aprovat per FDA i CEE L’eficàcia de la tecnologia Elos ha estat científicament demostrada i nombrosos estudis clínics publicats en les revistes de medicina làser i medicina estètica més prestigioses del món l’avalen. Velashape III®, a més, ha estat aprovat i certificat en remodelació corporal no invasiva per l’ANMAT, la CE (Comunitat Europea) i la FDA americana, en oferir resultats excepcionals, juntament amb una seguretat màxima per als pacients.


VELASHAPE III®

Resultats

Els resultats ja són visibles des de la 1a sessió i sorprenents en tan sols 5 sessions!

Velashape III® ofereix una reducció de 3 a 6 cm de mitjana en finalitzar el tractament.

Està especialment indicat en el postpart, en què el tractament amb Velashape mostra una reducció mitjana del 10% per sessió en la zona tractada, i el nivell de satisfacció de les pacients

arriba al 97%.

En definitiva, Velashape III® és el tractament de referència actualment en remodelació del contorn corporal, no sols per la seva incomparable eficàcia, sinó també perquè tracta simultàniament els 3 principals problemes que l’afecten: la cel·lulitis, el greix localitzat i la flacciditat. A més, la seva rapidesa, comoditat, facilitat d’aplicació i les escasses sessions ne-

Un equip professional al vostre servei cada dia

Velashape III® és el tractament més evolucionat, còmode i eficaç per a la remodelació corporal cessàries el converteixen en un tractament molt agraït per als pacients. Si, a més, hi sumem els 10 anys d’experiència de la tecnologia Elos, els més de 5 milions de pacients tractats al món, la dotzena d’estudis clínics realitzats i l’aval de les principals agències sanitàries del món, que en corroboren l’eficàcia i la seguretat, no és exagerat afirmar que ens trobem davant d’un equip sense parangó al mercat i que marcarà, sens dubte, un punt d’inflexió en el tractament de la remodelació corporal no invasiva.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


20


21


22


23


MODA i ESTILISME

Ja arriben les

24


E

xpressions com ara “Per fi!, ja han arribat les rebaixes!” o bé “Me’n vaig de rebaixes” són habituals en aquesta època de l’any. I és que després dels excessos, tant de menjar com els que afecten a la butxaca, necessitem una mica de dieta i d’austeritat. Establiments comercials, botigues i botiguetes van abillats amb els mateixos guarniments: rètols o adhesius de totes mides on podem llegir “REBAIXES”, en vertical, horitzontal, diagonal, amb les síl·labes separades, etc. És cert que ja és un costum i fins i tot una tradició el fet de dedicar un dia de l'estiu a anar de rebaixes. És clar, però, que per trobar les millors ofertes hem de matinar, així és quan podem trobar les gangues més inversemblants i fins i tot la liquidació de saldos. Però, desenganyem-nos: anar de rebaixes no vol dir gastar poc, al contrari. Per això, normalment agafarem la targeta de crèdit per fer el pagament (sempre, això sí, després

d’haver comprovat que al compte corrent hi queda saldo!), orgullosos del descompte que ens fan, que pot arribar al seixanta o setanta per cent. N’hi ha que fins i tot demanen una rebaixa sobre el preu de l’oferta, però potser aquí ja entraríem en un altre món terminològic, que per cert s’estila molt en segons quines cultures i que fins i tot es fa necessari practicar-lo, que no és altre que el de regatejar. Nosaltres, aquí de moment no ens fa falta, clar que no es pot dir mai d’aquesta aigua no en beuré MGZ

N o obl idis m a i a q uestes

5 RECOM A NA CI ON S : 1.-

Fes una llista del que necessites per evitar compres compulsives.

2.- Els productes ofertats han degut

estar en botiga abans d'estar ofertats al menys durant un mes amb la mateixa qualitat.

3.- El producte rebaixat ha de mostrar el seu preu normal junt amb el rebaixat, indicant de forma ben visible el percentatge de la rebaixa. 4.- L'establiment ha de deixar ben

explicat les possibles condicions que poden exigir durant aquest període (pagament amb tarjeta, devolucions...).

5.- Conserva sempre el tiquet per possibles, futures reclamacions.

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409


CABELL a L'ESTIU El nostre

BELLESA

sandra difusió

L

’exposició prolongada al sol, les radiacions UV, el clor, l’aigua del mar, el vent... Són molts els factors als quals estem exposats que perjudiquen els cabells si no utilitzem cap tipus de protecció. A més, si hi afegim que a casa utilitzem assecadors i planxes, el cabell tendeix a sensibilitzar-se. Quan els cabells es queden en aquest estat acostumen a perdre la lluentor natural i a ressecar-se. El primer pas més important per a la salut i la bona cura dels cabells és evitar els ingredients químics, com els sulfats, que provoquen descamació del cuir cabellut, i és millor escollir productes amb bases sabonoses provinents de la sabonificació del sucre de coco o oli d’oliva.

Per protegir els cabells del sol us recomanem: b  Recollir-los i portar un barret o mocador per evitar-ne la radiació solar directa. b  No intenteu pentinar-vos a la platja amb el cabell moll o just després de banyar-vos a la piscina, ja que la fibra capil·lar és molt sensible i es trenca fàcilment, a més la sal marina i el clor impedeixen que la pinta rellisqui. b  És millor que us espereu a rentar-vos el cabell a casa i hi afegiu un condicionant (sempre millor sense sulfats i el més natural possibles) per poder-vos pentinar sense que els cabells es trenquin. b  Una vegada a la setmana, feu-vos un tractament capil·lar amb oli de coco o de jojoba. Per aconseguir un efecte òptim de les mascaretes, és millor aplicar-les amb els cabells nets i humits, deixar-les actuar uns deu minuts i esbandir-vos els cabells amb molta aigua. Un producte ideal és la mantega de karité, rica en àcids grassos insaturats i vitamina A, D i E. Un cop aplicada, protegeix davant d’agressions externes i ajuda a restaurar la flexibilitat i la vitalitat dels cabells. b  Abans d’exposar-vos al sol o banyar-vos, és millor hidratar, suavitzar i desembullar els cabells amb betaïna i glicerina naturals, que podem trobar en alguns esprais condicionadors capil·lars, com, per exemple, els de Logona MGZ 26


DECORACIÓ No hi ha res que millori més la imatge d’una ciutat que l’estat de les façanes dels edificis que la componen. Quan ens plantegem pintar la façana de casa nostra o de la nostra comunitat em de tenir en compte diversos factors Quin suport tenim i en quin estat es troba?

Quin tipus de pintura/revestiment és el més adient?

escollirem.

És molt important saber-ho abans de començar. Podem tenir material d’obra vist, pintures velles en bon o mal estat, humitats per capil·laritat o per filtracions dels terrats... Cada un d’aquests punts ens determinarà els primers passos del sistema de pintada que s’haurà de dur a terme.

Depèn. En façanes sempre treballarem amb els anomenats revestiments de façanes, que són un tipus de pintura molt més resistent al desgast de la pluja, el vent, el sol... De revestiments, n’hi ha de molts tipus: acrílics, siloxànics, silicats, de base calç... Cada un amb unes propietats concretes que s’adaptaran a la nostra façana: elàstics, autonetejables, transpirables, impermeables... Per exemple, una façana convencional exposada a un carrer amb molt trànsit de vehicles necessitarà un revestiment autorentable, que amb la pluja desprendrà la brutícia ocasionada per la pol·lució. Per contra, una façana amb un sistema d’aïllament tèrmic exterior necessitarà un revestiment siloxànic amb un punt de transpirabilitat determinat. Els edificis històrics o de patrimoni històric, atesa la naturalesa dels materials de construcció, s’han de pintar amb productes de base calç o silicats.

Com més dificultat logística hi hagi ( bastides, permisos, temps d’execució, molèsties als veïns, etc ) més qualitat de producte aplicarem, ja que no serà fàcil dur a terme aquest tipus d’actuacions amb regularitat.

Quines intervencions prèvies a pintar són necessàries? Aquí s’ha de determinar si hi ha fissures, si la pintura vella s’ha de retirar completament o no fa falta, si el morter es desgrana, si s’han d’impermeabilitzar terrats, si hem d’eliminar fongs... També és el moment de decidir si volem o no instal·lar un sistema d’aïllament tèrmic exterior (SATE) que ens evitarà les pèrdues de temperatura a través de les façanes, les condensacions per ponts tèrmics, les aparicions d’humitats... La instal·lació d’un SATE ens aportarà un important estalvi energètic, una millora substancial en la qualificació energètica de l’habitatge i una revaloració de l’edifici. Aquestes actuacions són el que es denomina preparació del suport.

Quin és el grau de dificultat a l’hora de dur a terme l’actuació? Això ens determinarà sobretot la qualitat del sistema de pintat i dels productes que

Quin és l’aspecte final que volem obtenir? En aquest punt, és quan escollirem el color o els colors, i la seva distribució a la façana, si volem posar o no elements decoratius, com ara cornises, rosetons, etc. A Comercial Pintures et farem una simulació de com quedarà un cop pintada i acabada la teva façana en una recreació fidel apartir de fotografies de bona qualitat. Vine i afrontarem junts el repte de donar una nova vida i un nou aspecte a la teva façana!

Ramón Ros Departament Professional i Indústria amb 30 anys d’experiència

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


CENTRE COMERCIAL DE LA LLAR Conjunt Rattan ADELE Tabac

Conjunt Rattan MARGOT Boira

Conjunt Rattan MONTSE Marró

Cadira apilable acer gris

Taula exterior acer gris 80 x 80 cm fins a 160 cm

Raconera acer gris 195 x 195 cm Conjunt CLASSIC

Conjunt Rattan VALERIE Talp

Taula jardí ferro / vidre

30

Conjunt THALIA

Cadira apilable ferro / textilè

Gandula ferro / textilè


Centre comercial de la llar

Centre comercial de la llar

Centre comercial de la llar

Conjunt Lounge MÒNACO (antracita /gris)

Centre comercial de la llar

299€

Centre comercial de la llar

Cadira BALI (marró / blanc / antracita)

Conjunt HARMONY

Taula

Cadira

Conjunt IOWA (antracita /beix)

119€

Conjunt TARIFA

Sofà + 2 butaques + taula (antracita / blanc)

Taula FUTURA (antracita / blanca)

94'90€ 31

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


dormitoris,menjadors, bufets,

129€

189€

Comodí JORDAN 60 x 100 x 40 cm

Bufet LOGAN 180 cm

169€

289€

Còmoda JORDAN 100 x 83 x 40 cm

Conjunt LOGAN

139€

329€

Capçal JORDAN 161 cm

Bufet MOON amb potes 200 cm

79€

249€

Tauleta de nit JORDAN 60 x 49 x 34,5 cm

Bufet MOON 150 cm

32


armaris, taules, cadires ...

144€ Taula quadrada llibre BRITANIA 90 x 90 -180 cm

289€ Bufet MOON amb potes 150cm

84€ Taula elevable CAMBRIAN 100 x 50 cm

479€ Armari JORDAN 180 x 211cm

189€

90 x 140 -240 cm

Taula rectangular extensible CAMBRIAN

Ofertes vàlides excepte error tipogràfic o fi d'existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb IVA inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements.

A 5 minuts de Lleida. Servei públic d'autobús, línia LP Polígons 33

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


RELLOTGES NOWLEY 8 - 5649

8 - 5650

D

ecorar un jardí zen sempre es beneficiós per a la salut ja que són espais que es construeixen per a la meditació i la reflexió. El que va començar com un espai fet per a la elit governant del Japó i per trobar la calma després de la lluita i les guerres, s’ha transformat en un art.

59,90 €

Què significa tenir un jardí Zen?

65,90 €

CISTELLA FLORAL

20 €

* Preus vàlids excepte error tipogràfic.

• FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com

• MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 34 www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com

Si la teva idea és aconseguir un jardí zen, has de recrearte en la cultura japonesa. No caiguis en l’error d’incorporar elements de la cultura xinesa. En moltes ocasions tendim a relacionar les dos cultures en una i realment, no tenen res a veure l’una amb l’altra. Com per exemple les flors penjants i ponts que cubreixen petits rierols són tradicions xines i es confundeixen amb el verdader jardí zen. La cultura japonesa no combina colors llamatius si no verds cromàtics, què són el color predominant de la tendència zen.

En un món que va molt depressa i una vida estressant, tenir un lloc per relaxar-se i inclús trobar la inspiració és molt important i beneficiós per a la salut.

Diferents tipus de jardins Zen, amb roca o molsa • El jardí de roques té com a protagonistes la roca i l’arena per tal de retratar una escena de montanyes i rius, però l’aigua no és la predominant, no té tanta importància. • Els jardins de molsa. La molsa creix en un clima natural humit i lluviós de Japó, però curiosament, la molsa no necessita una gran quantitat d’aigua per crèixer, per aquest motiu, aquest tipus de jardins són possibles a qualsevol indret. Aquest tipus de jardins estableixen una sensació suau i equilibrada que té la intenció de tranquil·litzar la ment i un cos cansat. És important recordar que, si cada un d’aquests jardins es un rèflex de la cultura japonesa, el teu propi jardí zen pot ser un híbrid de la calma


Decoració Pel que fa als materials S'ha de buscar sempre la simplicitat i la harmonia per tal d’aconseguir el propòsit de relaxació que persegueix la decoració zen. És molt útil construir una valla de bambú, que actuarà com a límit o perímetre del teu jardí, una manera natural i fàcil d’augmentar el disseny significatiu del teu jardí. Un recurs renovable que s'incorpora a la perfecció de la naturalesa. Un espai fet a mà, escenari ideal per a un jardí d'aquestes característiques. Els camins de pedra que serpentegen passant per figures de jardí són altres tàctiques i una bona pràctica per incorporar al teu jardí. La creació d’un jardí zen pot semblar una idea simple, però en realitat, és una forma d’art complexa amb la finalitat d’obtenir pau i relaxació. Crear línies o límits utilitzant el bambú, col·locar les plantes i elements essencials com l’arena i les roques, la utilització de diversos materials i la combinació dels seus colors, fan que la barreja d'aquests elements produeixi l’efecte de pau i relaxació desitjat MGZ

35


36


PISCINES COMUNITÀRIES

E

ncetat el període estival, és obligat parlar de les piscines comunitàries i de la normativa que s’hi ha d’aplicar. Primer de tot, s’ha de mantenir en bones condicions el recinte de la piscina, així com tenir cura del manteniment de l’aigua i que compleixi les condicions òptimes de salubritat. És aconsellable contractar un professional per al manteniment de la piscina.

IMMOBILIÀRIA DIRECTORI IMMOBILIARI:

És molt recomanable que la comunitat aprovi un reglament de règim intern per regular els horaris de la piscina i les condicions d’ús dels veïns. Per a la seva aprovació, s’hauria de tractar en un punt de l’ordre del dia de la reunió de la comunitat. Un exemple dels punts que es podrien incloure en el reglament de règim intern serien aquests:

1. Utilització (o no) de para-sols comunitaris i cadires al recinte de la piscina i el jardí. 2. Prohibició de circulació amb bicicleta o qualsevol altre tipus de vehicle per la zona comuna de la piscina i el jardí

3. Cal dutxar-se abans d’entrar a la piscina. No està permès l’ús de qualsevol tipus de sabó o gel a la dutxa de la piscina.

4. Els nens que no saben nedar han de dur un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.), adaptat a cada edat que afavoreixi la flotabilitat i que li mantingui el cap fora de l’aigua.

5. Els menors de 8 anys, en horari de bany lliure, han d’anar acompanyats d’una persona adulta per estar controlats en tot moment quan es trobin dins de l’aigua o a l’entorn de la piscina. 6. Prohibició (o no) d’inflables dins de la piscina o el recinte. 7. Prohibició de fumar, menjar i beure dins la piscina, així com a la zona comuna de la piscina i el jardí.

8. No està permesa la ingesta de substàncies estupefaents en tot el recinte de la piscina.

9. No està permès entrar ampolles de vidre a tot el recinte de la piscina.

10. No està permès l’accés de convidats si no van acompanyats del propietari i/o llogater, que en serà en tot moment el responsable. (Delimitació de nombre d’invitats).La responsabilitat de possibles accidents de persones convidades recau directament sobre el propietari i/o llogater que els hagi convidat, i en cap cas la Junta Directiva tindrà responsabilitat sobre tot allò que afecti els invitats. 11.  Prohibició de tirar objectes (pedres, terra...) a la piscina. 12.  Horari de la piscina. 13.  Tots els usuaris han de tenir un comportament cívic i respectuós amb la resta d’usuaris de la instal·lació. 14.  Els danys i/o desperfectes ocasionats a la instal·lació i/o material de fer-ne un mal ús comportarà la seva reposició.

15.  El compliment d’aquestes normes exigeix la col·laboració de tots els propietaris i/o llogaters. Mª JOSÉ SÁNCHEZ Administradora de finques (col·legiada núm. 6267) comunitats@grup90.com  •  Tel. 973 20 86 11

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 37


El agente inmobiliario: un negociador a su servicio uando decidimos vender una propiedad, es posible que ante la falta de experiencia práctica nos parezca una tarea fácil. Al fin y al cabo, todo consiste aparentemente en sacar cuatro fotos del piso, publicar un anuncio gratuito en algún portal inmobiliario con las fotos y esperar sentados a que llame el futuro comprador. Y en cuanto al contrato de compraventa, el documento de reserva o los trámites previos seguro que de la red nos podemos bajar alguna plantilla y rellenarla con los datos del comprador y vendedor y en cuatro días firmamos en el notario. Y nos habremos ahorrado los honorarios del Agente de la Propiedad Inmobiliaria (API). Pero ¿es esto cierto? Seamos serios, si uno tiene una enfermedad grave acude a un médico, si nuestro coche tiene una avería importante vamos a un mecánico, si tenemos un problema legal buscamos un abogado... ¿Por qué entonces, si vamos a realizar la que posiblemente será una de las pocas operaciones inmobiliarias de nuestra vida, decidimos prescindir de un profesional cualificado y nos aventuramos a hacerlo por nuestra cuenta?. La respuesta es clara: por la falta de conocimiento tanto de la complejidad que envuelve una compraventa como de la valiosa labor de un API.

Un API realiza una valoración realista y contrastada del valor comercial de nuestra propiedad, basada en criterios profesionales y bien fundamentados. 38

Para comenzar un API realiza una valoración realista y contrastada del valor comercial de nuestra propiedad, basada en criterios profesionales y bien fundamentados. A continuación, una vez firmada la nota de encargo inmobiliario que establece la legislación, procede a publicitar nuestros inmuebles de una manera seria y abarcadora que llegará, porque paga por ello, mucho más lejos y a muchos más potenciales compradores que nuestro sencillo anuncio gratuito, que en pocos días acabará relegado a las últimas páginas. Durante el proceso de selección del comprador el API apartará a los “paseantes” que simplemente quieren curiosear o a aquellos que aunque desean comprar nuestra propiedad, sus posibilidades económicas reales se lo impiden. Y se centrará en aquellos que realmente tienen la capacidad y el deseo de compra.


Además, el API, cuando encuentra un comprador, no se limita a enseñar el piso como si de un paseante se tratara, sino que previamente ha examinado los deseos, necesidades y posibilidades del comprador y sabe con exactitud qué puntos fuertes resaltar y cómo dar solución a aquellos puntos débiles que pudieran retraerle de adquirir el inmueble. Y a la hora de negociar el precio de compraventa, no se limita a aceptar cualquier oferta, ni tampoco se cierra en banda a toda negociación, sino que sabe jugar bien sus cartas, al tiempo que protege nuestros intereses, sin las ataduras de un sentimentalismo que en ocasiones nos ofusca como propietarios. Y esto puede revertir en un precio de venta superior al que nosotros habríamos alcanzado por nuestra cuenta y riesgo. Y por supuesto en la fase de cierre el API conoce con exactitud qué trámites se deben seguir, qué documentación es necesaria, y realiza los trámites necesarios para conseguirla y presentarla en los plazos establecidos. E incluso facilita diferentes opciones de financiación a través de entidades bancarias para que el futuro propietario tenga más fácil la adquisición de su nuevo hogar. Y claro está, nos asesorara, informándonos puntualmente durante todo el proceso de las gestiones realizadas, así como de las obligaciones fiscales y de los pagos a los que deberemos hacer frente como consecuencia de la venta. En resumen, como dice el proverbio popular “zapatero a tus zapatos”. Si hemos pensado vender una propiedad, acudamos a un agente de la propiedad inmobiliaria, con el que tendremos la tranquilidad de una gestión bien realizada y quizás incluso obtendremos un mayor beneficio que el que conseguiríamos gestionándolo nosotros directamente

www.comprarcasa.com/habit-art · habit-art@comprarcasa.com

www.grup90.com · info@grup90.com

C/ Roger de Llúria, 38 · 25005 LLEIDA · Tel. 973 043 579 / 652 457 371

C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 Cappont LLEIDA · Tel. 973 208 611


Durante el mes de JULIO PARKING y TRASTERO de REGALO * * A los cinco primeros compradores

Zona del “Parc de l’Aigua” junto al MERCADONA

3, 4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados

C/ Abat Escarré, 6, baixos 25001 · CAPPONT ( Lleida ) info@grup90.com


VENDA i LLOGUER DE TOT TIPUS D’IMMOBLES

PROPIETARI: li fem l’assegurança del seu immoble i del seu lloguer

s amb e t c a r t n o c i S del a d n e v a l s e nosaltr s i va , u l c x e n e s i teu p i f i c at t r e c l e m e f et tica è g r e n e a i c d ’ef icièn GRATUÏT !

C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA · immobiliaria@exem.eu 41


GUIA DE SERVEIS

Els actors i actrius del centre ocupacional de la Fundació Privada ILERSIS van delectar el públic assistent amb la representació de l’obra de teatre “Ulisses”

E L’obra teatral va donar a conèixer nous talents amb diferents capacitats

l públic assistent va gaudir de valent amb la funció i no va deixar de riure i aplaudir durant tota la sessió. Una desena d’actors i actrius del Centre Ocupacional de la Fundació Privada Ilersis, amb la col·laboració de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, van representar el passat divendres 2 de juny Ulisses al Teatre de l’Escorxador, una obra teatral que pretenia donar a conèixer nous talents amb diferents capacitats. La funció va fer gaudir d’allò més el públic assistent, que no va deixar de riure, animar i aplaudir durant els seixanta minuts que va durar la representació.

Col·labora amb nosaltres:

col·laborador/a

TOTS PODEM COL·LABORAR EN EL PROJECTE SOCIAL ILERSIS La teva col·laboració ens ajuda a desenvolupar projectes d’integració sociolaboral i contribuirà a la feina que exerceix la nostra entitat. Amb el teu compromís, col·labores en el projecte de vida de les persones que formen part d’Ilersis. 42


Guia de Serveis Els participants en la funció van treballar de valent les setmanes prèvies per representar aquesta obra, gràcies a un projecte de creació col·lectiva, una iniciativa en què cadascun dels participants va fer seu el personatge i li va donar forma a partir de les seves emocions i vivències. A través de l’obra, el públic, entregat en tot moment, va tenir l’oportunitat de viure el viatge particular d’Ulisses a la recerca de l’Escut de la Salut, a més de conèixer i compartir les dificultats que se’ls van plantejar per totes les terres estrangeres que van visitar, els personatges amb qui es trobaven i la sorpresa que els esperava en tornar a casa després de tants anys navegant

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com

Construcciones y Reformas Gestión Integral de Obras

CONSTRUCCIÓN

Reformas integrales de viviendas

La Fundació ILERSIS és una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, que té com a missió la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

Presupuestos a medida sin compromiso Albañilería • Pintura • Fontanería Alicatados • Electricidad • Carpintería Limpieza y mantenimiento de comunidades

43


Guia de Serveis

La gespa del Què cal per a un bon manteniment ? i tens un jardí o una terrassa amb gespa ja saps què és gaudir de la natura sense sortir de casa. La gespa és un element decoratiu incomparable per a jardins i terrasses. Quan està sana i ben cuidada ofereix un contrast perfecte amb les flors i els elements ornamentals. La gespa necessita unes cures específiques durant tot l’any perquè a l’estiu gaudim d’un jardí o un espai espectacular. Per aconseguir-ho, haurem de tenir en compte aquestes recomanacions:

• S’ha de tallar la gespa sovint

Fer-ho és vital per al procés de creixement. Cada estació de l’any creix d’una manera diferent, per això és molt important la manera i el moment a l’hora de tallar la gespa: - A la primavera i la tardor, com a mínim cada quinze dies. - A l’estiu, com a mínim cada setmana. - A l’hivern, cal tallar-la com a mínim un cop al mes.

SERVETO INGENIEROS

GESTIÓN ENERGÉTICA

C / Dr. Combelles, 1 · 25003 LLEIDA

T. 973 274 644 · 607 854 130 info@servetoing.com · www.servetoing.com 44

La gespa mai s’ha de tallar per sota dels 6 mm de terra


teu jardí

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

• El sistema de reg

És un element important perquè el jardí llueixi en perfecte estat i amb un color verd brillant. Aquest sistema ha de proporcionar un ruixat fi i ha de ser similar a la pluja.

• L’estat del sòl

Cal escarificar la zona amb un rampí, ja que a les arrels no els agrada el terra dur. Aquesta tasca cal fer-la en el moment que veiem gespa morta, pinassa i fullaraca per sota del nivell de tall. Es recomana escarificar almenys un cop a l’any, i la millor època per fer-ho és a finals d’estiu o principis de tardor. Després cal fer un arenament, que consisteix a escampar sorra de riu per millorar la textura del sòl. També cal fer airejats més profunds amb màquines airejadores o amb sabates amb claus, si és un jardí privat, per oxigenar les arrels a la primavera.

• L’adob i el tractament superficial

Són elements importants per a una bona cura de la gespa natural. A la primavera i a l’estiu, s’han d’utilitzar productes solubles cada vuit setmanes i a l’hivern si no plou en dos o tres dies. Els productes químics concentrats s’han de barrejar amb sorra, tot i que l’ideal és fer-ho un parell de vegades a l’any, preferiblement a la primavera i a finals de la tardor. L’adobament químic és també molt necessari per a la gespa a causa de les freqüents segues i les trepitjades a què és sotmesa, en contínua regeneració i creixement. Aquests aspectes fan que les exigències nutritives siguin molt elevades.

• La ressembra

Quan la gespa presenta un deteriorament en algunes àrees, zones seques o taques grogues, es pot solucionar efectuant una aportació de llavors. Aquestes zones despoblades solen tenir el sòl compactat i presenten un mal drenatge, per tant, és adient perforar-les abans de sembrar MGZ

Durant tot l’any hem de fer tasques de neteja, com recollir fulles, eliminar males herbes o ressembrar.

45


ESDEVENIMENTS

es galetes decoratives són perfectes per començar el dia juntament amb una tassa de cafè, gaudir del berenar amb una tassa de xocolata o simplement acabar el dia, degustant-les com a postre. La seva dolçor i originalitat no et deixaràn indiferent. Les pots fer tu mateix o demanar a una empresa especialitzada que ho facin per a tú. Per a fer-les, només es necessiten alguns ingredients que de ben segur ja tens a casa i una mica de temps a la cuina. El resultat és deliciós. Ens els útims anys s’ha fica’t de moda donar com a detall de cel·lebracions en bodes, batejos i comunicacions. És una opció original i el resultat és molt satisfactori per a qui ho rep, ja que a part de la grata sorpressa s’ho pot menjar i deleïtarse amb el seu sabor.

Bodes ANIVERSARIOS BODAS Y CELEBRACIONES GRADUACIONES

Nadal Les empreses que es dediquen a aquesta feina fan meravelles i ens faciliten el treball que comporta fer aquest tipus de galetes. 46


Halloween

Esdeveniments

Batejos

Les empreses especialitzades en aquest tipus de producte en realitzen per aniversaris o festes especials on l’amfitrió vol que siguin recordats d’una forma diferent. Els seus ingredients són fàcils de trobar al mercat, ja que els ingredients bàsics per a les galetes de mantega són sucre glaçé, mantega, farina de rebosteria i ou. Per a les que porten fondant només cal comprar la pasta especialitzada per a fer-ho així com també els seus respectius colorants. Evidentment no ens podem oblidar dels motlles especials per tal de donar-los-hi la forma desitjada. A més, cal decorar-los amb estil i idea, si no poden convertir-se en un detall desastrós MGZ

El component artístic és una part important per un bon resultat.

Busquem AGENT COMERCIAL amb experiència demostrada en VENDES DE PUBLICITAT Envieu C.V. amb foto a gerencia@magazinesalut.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

Joa

47


Campi qui pugui! Cada “Escape room” planteja una organització, ambientació i activitat diferents, però sempre amb la mateixa finalitat: aconseguir escapar de la situació conflictiva presentada.

obre la porta d’una habitació i entra un grup de persones. Al minut 1, s’activa el rellotge i comença la partida. Una hora, 60 minuts, per desxifrar els enigmes que fan falta per sortir de l’habitació abans que s’acabi el temps. Aquest és el principal objectiu del joc!

48

Les Escape room es regeixen per una mecànica senzilla. Davant de les quatre parets de les habitacions s’han de buscar diferents elements, com claus o trencaclosques, és a dir, objectes que cal investigar per poder resoldre enigmes i obtenir combinacions, i més elements que ens ajudaran a arribar a l’enigma final i així resoldre el joc per poder sortir de la sala. Els enigmes que cal resoldre van enllaçats entre si i tenen una història. Dins del joc, l’important és la lògica i l’enginy. L’activitat succeeix normalment en una sala. En algunes empreses tenen més d’una habitació, cosa que permet que més d’un grup estigui fent l’activitat al mateix moment. Però no us preocupeu, si no aconseguiu sortir-ne, no us quedareu tancats, ja que en tot moment els organitzadors estan pendents de vosaltres. Ells us controlen amb múltiples càmeres i vigilen que les persones no s’angoixin, n’estan molt pendents i se les deixa sortir de l’habitació en cas que sigui necessari, i es deixa que la resta de companys continuïn l’activitat. De vegades quan els grups no acaben de trobar els enigmes, es comuniquen amb els participants per ajudar-los i van donant pistes per facilitar-los una mica el joc i així continuar gaudint de l’activitat. Cada "Escape room" té una temàtica diferent, motiu pel qual els podeu fer tots, només varia la dinàmica de joc. També hi ha empreses que no són fixes en un lloc, és a dir, que si estàs en un comiat, una celebració... i vols sorprendre algú, sempre pots optar per les empreses que vénen al lloc on ets i en una habitació munten l’activitat.


Esdeveniments

Els “Escape rooms” són una molt bona opció per fer una activitat en família, amics o companys de feina, perquè posa a prova la vostra coordinació com a grup, a més d’unir-vos i conèixer-vos millor.

www.pro

p a in tba ll.es

Els Scape room és un fenomen que va arribar a Espanya fa només tres anys i que dia a dia reuneix més adeptes. Cada vegada s’estan creant més sales d’aquest tipus gràcies a la gran demanda. Ara mateix, a Catalunya ja funcionen 112 empreses que ofereixen 153 jocs en 39 localitats diferents, la majoria a Barcelona ciutat. A la província de Lleida, hi ha, concretament, 6 sales d’aventures, cada una diferent. Però els orígens dels Scape rooms els trobem el 2006 a Silicon Valley (San Francisco), quant un grup d’informàtics van crear un joc en equip en què s’havia de resoldre un enigma en un temps limitat inspirant-se en les històries de suspens d’Agatha Christie. Més tard arriba a Europa, a Budapest, de la mà d’Attila Gyurkovics, que va crear una activitat en què s’havia de buscar la forma de sortir d’una habitació en un temps limitat utilitzant la Teoria del Flow que havia desenvolupat Muhály Csíkszentmihályi, un psicòleg hongarès. Aquesta teoria està relacionada amb l’aprenentatge a través dels jocs i la felicitat, i assenyala que si s’està involucrat en una activitat d’oci i es gaudeix de moments per a cada un, és a dir, per al propi benestar, es quan es troba l’equilibri entre les habilitats de cada un i els reptes que es plantegen, ja que s’entra en un estat mental en què tot flueix. És llavor quan el temps vola i les idees sorgeixen lliurement a la ment MGZ

49


LEGAL

El dret de LES VACANCES

E JORDI MERCADO Advocat jordi.mercado@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

50 50

ns trobem en una època de l’any en què la majoria de la societat gaudeix de les seves vacances. Per aquest motiu, és important saber tots els aspectes legals al voltant de les vacances. Tot i que sembla un tema senzill, hi ha qüestions complexes, com ara: “Quants dies tinc?” “Es pot imposar el període de gaudi de les vacances?” “Si tinc vacances de l’any passat, les he perdut?” “Puc renunciar a fer vacances a canvi que me les paguin?

En primer lloc, cal remarcar que el dret a les vacances és irrenunciable i indisponible i, per tant, no es poden compensar econòmicament, amb una excepció: quan finalitza la relació laboral i el treballador no ha pogut gaudir de la totalitat de les vacances.

En aquest cas, el treballador té dret a percebre econòmicament els dies de vacances de què no ha gaudit i, en cas d’impagament, les pot reclamar judicialment en el termini d’un any, a comptar des de l’extinció de la relació laboral. Un altre aspecte que s’ha de tenir en compte és que les vacances s’han de gaudir durant l’any natural. Si finalitza l’any i no hem gaudit de les vacances, tan sols podrem fer-les l’any següent amb el consentiment de l’empresa. També es pot gaudir de les vacances posteriorment a l’any natural en què es generen quan existeix una situació d’incapacitat temporal. Per exemple, inicia una IT el 30 de juny del 2014 i li donen l’alta mèdica el 31 de desembre del 2015, l’any 2016 començarà l’any amb ple dret a gaudir de 45 dies de vacances de l’any 2014 i 2015, més les que vagi generant normalment el 2016. Anteriorment s’entenia que durant la situació d’IT no es generaven vacances, però el Tribunal Suprem va canviar d’opinió i, arran de la sentència


de 24 de juny de 2009, sí que es generen vacances, així com el dret a gaudir-les posteriorment a la IT. Fins i tot arran de la sentència de 3 d’octubre de 2012, en cas que un treballador iniciï una situació d’IT durant el període de vacances, aquestes s’interrompran i podrà gaudir dels dies que li quedaven posteriorment. La decisió del període en el qual s’han de gaudir les vacances és tant de l’empresa com del treballador, ja que ha d’existir un pacte entre ambdues parts. S’ha de tenir molt en compte, no obstant això, que marxar de vacances sense l’autorització de l’empresa pot ser causa d’acomiadament disciplinari i, per tant, en cas que no s’arribi a un acord, s’han d’utilitzar les eines legals, i en cap cas hem de tirar pel dret. En cas que no s’arribi a un acord amb l’empresa sobre el període en què hem de gaudir de les vacances, es pot interposar demanda davant el Jutjat Social, que es tramitarà amb un procediment especial. Es plantegen per a aquestes demandes dos tipus de terminis:

1. Quan la data de vacances està concretada S’ha de presentar la demanda en el termini de 20 dies hàbils de caducitat, a comptar des del moment en què el treballador tingui coneixement de la data en què les ha de gaudir.

2. Quan la data de vacances no estigui concretada S’ha de presentar la demanda amb una antelació d’almenys 2 mesos al moment en què vol gaudir-les. Aquest tipus de demanda té les següents especialitats: • S’interposa directament sense necessitat de conciliació ni reclamació prèvia. • La petició ha de limitar-se a la data de gaudi de les vacances. • Si hi ha controvèrsia amb les preferències atribuïdes als altres treballadors, aquests també han de estar demandats. Es tracta d’un procediment urgent en què la tramitació preferent es concreta en els següents punts: • La vista l’assenyala el secretari judicial en un termini de 5 dies des de la presentació de la demanda. • La sentència ha de dictar-se en el termini de 3 dies des de la vista del judici. Contra les sentències recaigudes en processos relatius a la data de gaudi de les vacances no hi cap recurs. Per tant, abans de resignar-se el treballador a gaudir de les vacances en un període diferent al desitjat, és recomanable anar a veure una advocat per conèixer els drets, de la mateixa manera que l’empresa s’ha d’assessorar en cas que no arribi a un acord amb els seus treballadors en aquesta matèria

Encara que pot semblar un tema senzill, els aspectes legals al voltant de les vacances són complexos i s’han de tenir sempre presents a l’hora de negociar amb l’empresa. 51 51


HOSTALERIA

N

ormalment els gelats són les postres preferides de la majoria de persones durant l’estiu, però mai ens parem a pensar que quan estem tan acalorats no és el millor moment per menjar-ne. Segons els nutricionistes, cal vigilar amb els aliments freds, perquè contràriament al que s’acostuma a creure, aquests aliments no fan passar la calor, o només ho fan momentàniament. L’explicació científica és que després d’ingerir un aliment fred el cos respon produint encara més calor per intentar recuperar la temperatura habitual. A banda d’això, el fred pot paralitzar el procés digestiu, ja que l’estómac necessita calor per funcionar. Un detall revelador és que les persones que viuen als països més calorosos no acostumen a ingerir aliments o begudes gaire fredes, sinó que prefereixen les infusions calentes. Són cada vegada més les persones que intenten menjar saludablement amb productes sense químics, és a dir, sense saboritzants, colorants i additius afegits. En el camp dels gelats, és tradueix a crear gelats que continguin pocs al·lèrgens, és a dir, sense llet, ni ou, ni gluten ni sucre refinat, i millor amb els productes naturals i ecològics. És per això que a l’hora de caure en la temptació de menjar gelats, hem de tenir en compte quina és l’opció més saludable. Els gelats de gel elaborats 100% amb fruita són l’últim caprici dels seguidors de l’estil de vida saludable. Després d’anys en l’oblit, els gelats de pal han tornat a despertar la curiositat dels consumidors, seduïts pels dogmes que professa el corrent saludable.

52

Aquest estil va iniciar-se farà cosa d’un any i mig a Nova York i ara ja ha arribat a les terres catalanes, on podem trobar diferents marques especialitzades en la gastronomia saludable, com Love Pop, una empresa que es dedica exclusivament als gelats, que elaboren amb fruita fresca i que, “tot i estar congelats, conserven les vitamines de la fruita i, a més, gairebé no engreixen”, perquè acostumen a tenir poques calories i són aptes per a celíacs i per a dietes crudistes. Arriba el moment, per tant, de posar-nos a la cuina i elaborar els nostres propis gelats. Primerament, us oferim alguns petits detalls per fer-los més saborosos i en què pugueu substituir algun ingredient si n’hi ha que no us agraden. Per exemple, es poden fer gelats només amb fruita i li hi podem afegir llet d’arròs, de coco o ametlles en lloc de llet animal.

segueix a la pàg. 54


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58 53 www.torrelsa.com


ve de la pàg. 52 Per gaudir d’un veritable gelat healthy, intentarem utilitzar aquests ingredients: • Fruites cremoses, com el plàtan o l’alvocat. • Llet vegetal d’ametlles, coco, arròs, espelta... • Iogurt vegetal o animal, millor si és desnatat. • Fruites amb gran quantitat d’aigua per elaborar sorbets, granissats... • Edulcorants naturals com l’estèvia líquida o en pols. • Xocolata amb més del 85% de cacau o cacau pur. • Fruita seca i mel.

Idees originals de

Gelats

• Sorbet de síndria: Es recomana substituir el sucre refinat per mel o estèvia líquida. • Bombons gelats de maduixa i iogurt: Són ideals per als més petits i podeu utilitzar iogurts de diferents gustos, millor si són vegetals. • Sorbet de plàtan: Una recepta sense greixos, si només s’utilitza la fruita. • Gelat cremós de maduixa i iogurt grec: Aquí podem emprar-hi iogurt grec i fruita triturada, i obviar sempre el sucre, perquè aquest tipus de iogurt ja en conté. • Gelats senzills de plàtan gelat amb xocolata: S’ha d’untar la fruita amb xocolata negra pura i estèvia, i directament al congelador. • Gelat de iogurt: Només cal iogurt natural sense sucre i mel, i si hi voleu posar alguna peça de fruita seca, quedarà ideal i molt complet. • Granissat de cafè: És la millor opció per ingerir líquids a l’estiu i continuar prenent cafeïna sense deshidratar-nos MGZ 54


L’

estiu ens porta els millors regals de la vida: gaudir de moments amb família, amics..., sopars a la fresca amb espelmes, un combinat o un còctel a la vora del mar... sense oblidar-nos dels moments de piscina i platja. Davant les caloroses temperatures que ens brinda l’estiu, cal refrescar-se sempre que es pugui. Menjar una bona amanida fresca, un plat de pasta o un bon tall de carn, però quina mandra posar-se a la cuina en aquests temps. Per sort, tenim empreses que ens faciliten aquesta feina. No cal recórrer als menjars preparats dels supermercats, que tenen una gran quantitat de colorants i conservants. Hi ha empreses que es dediquen a preparar menjars casolans, fets a casa amb les seves mans, i que ens brinden l’oportunitat de menjar de qualitat a uns preus excepcionals. Aquest estiu, no t’ho pensis més i quan surtis de la piscina, passa a recollir el teu menú o el de la família. Hi ha moltes combinacions per a tots els gustos, a més d’un ampli ventall d’opcions: menús per als més petits, amb els macarrons amb tomata i el pollastre arrebossat, o una bona ensaladilla. Per als més grans, unes delicioses albergínies farcides, una lasanya vegetal, uns calamars farcits... Mmm..., quina delícia només de pensar-ho. Els caps de setmana s’omplen d’activitats i compromisos socials que no ens deixen temps per dedicar a la cuina, però no volem menjar qualsevol manera. Per tant, quina bona opció poder recollir el menjar amb una sola trucada. Moltes d’aquestes empreses també ens ofereixen el servei de càtering per a celebracions, així com pollastres a l’ast, un menú molt recurrent els diumenges. Així doncs, no ho dubteu, aquest estiu no passeu calor a la cuina i opteu per l’opció d’escollir el menjar per emportar MGZ

Segueix-nos a

56

Menjar de qualitat a uns preus excepcionals


Formatge tradicional, de textura ferma. Saborós, equilibrat i persistent, amb una gran personalitat.

Els nostres productes s’elaboren exclusivament amb llet procedent de les nostres ramaderies del Pirineu (Alt Urgell-Cerdanya).

Formatge de textura cremosa, gust suau i amb aromes a tòfona, bolets i pastures humides, que evolucionen en complexitat.

Mantega amb DOP de maduració tradicional. Textura untuosa, amb aromes intensos a nata fresca i records d’avellana.

Formatge amb DOP. Crosta natural, textura cremosa i aromes amb notes de fruits secs, molsa i bolets.

L’essència del nostre Pirineu.

57


AIMIA

BAR TÒFOL

AGGIO

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

AL FASSIYA

C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

AMBROSIA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BAR CAFETERIA BISCOTTO Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR CAFETERIA CLAROOO!!!

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

BELLERA

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BAR CAFETERIA PASKU

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

58

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

BUGGA’S

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640

CAL NENET

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016


59


Naima Chrah és la propietària de la franquícia dels Supermercats DIA d’Almenar. La seva tasca com a cap de la botiga es va iniciar l’abril del 2016. DIA és un supermercat que ofereix productes de qualitat, fruita i verdura fresca i pa acabat de fer. La gerent i el seu equip de professionals de la venda al detall s’encarreguen diàriament que aquests tres requisits no faltin a la botiga. Al supermercat Dia d’Almenar es poden trobar una gran varietat d’aliments i una selecció acurada de vins. Aquest establiment obre tota la setmana, fins i tot els diumenges, ja que l’atenció al client és fonamental per a aquest supermercat. L’horari d’obertura els diumenges és de 10.00 a 14.00 hores. Cada dia hi trobaràs un ampli ventall d’ofertes actualitzades de productes de primera necessitat.

l’atenció al client és fonamental per al personal del supermercat

A més a més, per facilitar la feina, ofereixen el servei a domicili i la venda per catàleg. La filosofia de la botiga és el bon tracte al client, perquè la tasca de la compra sigui el més agradable possible.

HORARI D’OBERTURA: De dilluns a dijous de 9.00 a 13.45 h de 17.00 a 20.30 h Venda per De divendres i dissabtes CATÀLEG! de 9.00 a 14.00 h de 17.00 a 20.30 h Diumenges Servei a de 10.00 a 14.00 h DOMICILI!

compra online

www.dia.es 60

Plaça Catalunya, 11 · 25126 ALMENAR (Lleida)

646 198 506 · 673 211 370 60


CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA

Costers del Segre Verdú / Lleida

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

CERVESERIA APPELWOI

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

CLASSUAL RESTAURANT C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

D

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

61


Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

DUCAL

FECOLL

EL CAFÈ SELECTE

FERRERUELA

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

D

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

EL CELLER DEL ROSER

tel. 973 220 337

C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

ENCI WOK

HISTORY

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

62

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FRANKFURT RONDA WIENNER

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839


HONG KONG

KAMBÁ

HOTEL AC

KILIM CAFÉ

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825 C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860 C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

HOTEL CONDES SENATOR

L’ESGLAÓ

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL REAL

L’ESTEL DE LA MERCÈ

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

HOTEL ZENIT

LA BÁMBOLA

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL DUOMO

LA BODEGUETA

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IL PASTIFICCIO

LA BRASA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

IRUÑA

LA CAPITAL

ISIDRO

LA CASA DEL VERMUT

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755 Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

Segueix-nos: atoposrestaurant

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152 C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA COVA D VIDRE

C/ Alcalde Costa, 7 · Lleida Tel. 973 282 915

Braseria

Llobregat les Vine i gaudeix de a as br la a s rn millors ca res i coneix les nost ! receptes de l’àvia

L

C/Riu Llobregat, 7 (Cappont) 25001 Lleida · Tel.. 973 201 897 www.braseriallobregat.com

63


LA DOLÇETA

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

L

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA LLAR DE FUSTA

LA POTA BLAVA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA LLAR DOLÇA

LA REPÚBLICA DEL FUM

LA LLENA RESTAURANT

LA ROCA DEL CORB

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773 C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

MENÚ

9,50 €

de dimarts a divendres

BUFFETT LLIURE de marisc i braseria

14 € HORARI:

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

Dissabtes i diumenges de 13 a 16 hores

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

Dilluns tancat

Nova GERÈNCIA Nova DEGUSTACIÓ

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA PINTA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES

C/ Alfred Perenya, 89 · 25004 LLEIDA

Tel. 973 234 250 buffetcorallleida@gmail.com 64

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739


LO CARAGOL

ON QUEDEM

LOLA

00H

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

NAVARRA

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

NEO PARC

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

NEW CLASS

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PINOT GASTROTHÈQUE Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

PUNTO ESTRELLA BAR

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

O SOLE MIO

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

OH! KE BUENO

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227 C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

65

P


PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

SUMMUM VEGETARIÀ

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

QR CAFÉ

SUSHI SAKURA

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

RESTAURANT CATALUNYA Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465

RESTAURANT LLOBREGAT C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

SUKULEN

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

RITA COKO

TERRALL

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 973 142 935

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841 Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

VAPORETTO

SOL 9 TAST

WOK LLEIDA

SOUPS & SUCS

XALET SUÍS

SNOOPY

ZEKE

SPICE POINT

ZHANG

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769 Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815 Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666 Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

66

TRES REYES

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025 Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155 Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567 Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551 Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

Z


Ingredients (2 persones) •  6 tomàquets madurs •  ½ cogombre petit •  1 tros de pebrot verd •  1 gra d’all

•  2 llesques de pa de motlle •  3 cullerades d’oli •  1 cullerada de vinagre •  Sal

Elaboració Retireu la crosta de les llesques de pa, talleu-les en tires i després en daus. Col·loqueu-ho al got de la batedora. Renteu bé tots els tomàquets, amb un ganivet retireu-ne la tija, trossegeu-los i afegeixlos al vas batedor. Peleu el cogombre (reserveu-ne un tros), el gra d’all i el pebrot, piqueu-ho al gust i barregeu-ho tot amb la resta d’ingredients. Aboqueu-hi mig litre d’aigua, l’oli i el vinagre. Tireuhi la sal en la mesura que vulgueu i tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica. Un cop batut, passeu-ho per un colador i introduïu-ho a la nevera durant una hora com a mínim perquè estigui ben fresc. Quan el serviu, piqueu el trosset de cogombre reservat anteriorment en daus i empolseu-lo per la superfície MGZ

Menú diari:

13,50 € Vine a la nostra Terrassa d’Estiu Plaça Major, 2 25330 VILAGRASSA ( Lleida )

Telèfon reserves: 973 31 14 65

67


TECNOLOGIA

Descarregeu-ho a:

A

plicació desenvolupada a Barcelona que permet que les botigues físiques portin els seus productes al suport online com a aparador digital, la qual cosa ajuda a fer guanyar vendes presencials. Aquesta aplicació, activa des d’inicis d’any, ara mateix és troba molt bé posicionada. Els creadors d’Onair Shopping busquen amb aquesta aplicació donar resposta a una tendència anomenada webrooming, on els consumidors busquen els articles per Internet, però decideixen fer la compra a la botiga física.

Per a què serveix ONAIR SHOPPING?

Perquè us pugueu informar des de qualsevol lloc en quines botigues físiques hi ha el producte que esteu pensant comprar, el preu i la disponibilitat, a més que sereu els primers que us assabentareu si baixa o torna a estar disponible el producte a la botiga. Així estalviareu desplaçaments inútils, i tot això sense cap cost. Si trobem en una botiga un producte que us agrada però que no voleu comprar si no baixa de preu, podeu posar una alarma a través de la fitxa del producte perquè us avisi quan hi hagi una baixada de preu, a part d’avisar-vos de la disponibilitat. Si esteu pensant a anar de rebaixes, feu primer un cop d’ull al portal de productes rebaixats de la ciutat on voleu comprar i així podreu ser els primers a adquirir el producte, sense perdre temps. També existeix el portal de les novetats, on si sou addictes a l’última moda us assabentareu dels últims productes disponibles a les botigues més pròximes. Cal dir que aquesta aplicació no proporciona cap informació personal a les botigues per evitar així que us bombardegin amb missatges, llevat que ho autoritzeu MGZ Lleida

En stock

50,39€

68


¡Y ya van 60! ¡Hola CeX Terrassa!

¡Estamos de enhorabuena! Nos complace dar la bienvenida a nuestra nueva tienda que acaba de aterrizar en el Planeta CeX, en tierras catalanas... para ser más concretos, redoble de tambores por favor... ¡Terrassa! Esta es nada más y nada menos que nuestra tienda...¡¡¡número 60!!!, supone nuestra décima tienda en Cataluña y más concretamente, la primera tienda en la ciudad de Terrassa.

ansiada versión, "Final cut", donde tenemos los 5 capítulos (13 episodios, haciendo honor al original) reunidos, además de un parche que mejora muchos aspectos que daban problemas como las animaciones, el diseño de personajes, la iluminación o el propio gameplay. Su argumento tiene lugar en el mundo de Arcadia, un mundo que existe en paralelo y en equilibrio con el nuestro. Es un mundo de magia y caos, en contraposición a Stark, el mundo de la ciencia y el orden. El balance entre los mundos gemelos es vigilado por el Guardián, que canaliza las energías del Caos y el Orden entre Arcadia y Stark. Algunas personas son capaces de moverse libremente entre mundos, aunque no quedan muchos y los que pueden ocultan bien sus poderes. Otras personas pueden viajar de una manera diferente, soñando con otros mundos, existiendo en dos lugares a la vez. Estos son conocidos como Soñadores. En este momento, sólo hay un Soñador conocido en los mundos gemelos: Zoë Castillo.

Un fantástico equipo de apertura compuesto por nuestros mejores "Super CeX héroes" se encargó de dejar el local más que bonito y cuidado, compruébalo tú mismo si estás en la zona e igual te animes a abrir una también. ¿Tienes cosas viejas pillando polvo y ya no las quieres o no las usas? Móviles, películas, videojuegos, consolas, tablets, ordenadores... ¿Quieres renovar tu último cachivache electrónico y estar al día? ¡En CeX compramos, vendemos e intercambiamos tus cosas!

Dreamfall Chapters

Pasando a comentar un poco la Jugabilidad comentar que al tratarse de una aventura gráfica tendremos mucha interacción con el escenario, con el stick analógico izquierdo y señalando el objetivo con el que queremos interactuar con el derecho. Hay hasta cuatro acciones que podemos realizar en el mundo de los sueños: observar, detener el tiempo momentáneamente, utilizar la luz o leer la mente. También tenemos un inventario que nos permite usar o mirar los objetos que hemos recogido. Otro punto fuerte son los puzles, que aunque se sienten un poco forzados en algunos tramos del juego, son bastante entretenidos. Las conversaciones entre personajes son otro eje fundamental del titulo y son bastante entretenidas, ademas si queremos avanzar en ocasiones nos toca dar con la respuesta correcta. Lo mejor de todo es que a veces tenemos que tomar decisiones importantes que afectan al transcurso de la historia, ofreciendo mucha rejugabilidad por intentar descubrir todos los caminos de la trama. Dreamfall Chapters es un buen final para la saga, con una historia trabajada que pone fin a las aventuras de Zoë Castillo y Kiane Alvane, que además ata los cabos sueltos. Los personajes son muy carismáticos y su expresividad refleja perfectamente sus emociones.

Nos vemos en nuestra nueva tienda en Terrassa. Estamos en el carrer de la Font Vella, 73 ( a 5 min. de la Plaça Vella )

Dreamfall chapters es la tercera parte de una saga de videojuegos de aventuras gráficas, concretamente esta saga empezó con The Longest Journey desarrollado por la empresa noruega Funcom. Dreamfall Chapters da el salto a consolas este mes y nos llega a PC, PS4 y XBOX One la

Es una aventura muy emocional y que se diferencia de otros juegos del género por su tono adulto. No es necesario haber jugado a anteriores títulos para entender el argumento, ya que poco a poco nos van dando detalles sobre lo ocurrido y podéis ver un vídeo resumen en la sección de extras, aunque si es recomendable para tener una percepción más clara de ciertos elementos.

Esta historia trata sobre la fe, la esperanza y el cambio, sobre las elecciones que hacemos y las personas que estamos destinados a ser, donde exploramos estos mundos fantásticos y se tratan temas maduros a través de los ojos de tres personajes jugables, con momentos oscuros y desgarradores que os sorprenderán.

Los aficionados encontrarán en Dreamfall Chapters una experiencia muy satisfactoria con multitud de guiños a pasadas entregas de la saga, mientras que los recién llegados podrán disfrutar de una aventura muy recomendable siempre y cuando el idioma no sea un obstáculo

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02


MOTOR

! Elegancia y dinamismo en cada detalle ! DISEÑO EXTERIOR Su frontal fuerte y potente reafirma el robusto carácter de este SUV, capaz de llevarte a la aventura como cualquier todo terreno con las comodidades que te brinda un crossover. Disfruta de la conducción allá donde vayas, porque los proyectores LED, las luces diurnas LED y los faros antiniebla cromados te iluminarán el camino. Destacan las llantas, modernas y atléticas, y los rieles en el techo, diseñados para no perder aerodinamismo en ningún momento. DISEÑO INTERIOR Es el coche pensado para darte todas

las comodidades y mejorar tu experiencia de conducción, desde el sistema de arranque sin llave hasta los faros automáticos. Dentro del Suzuki S-Cross tendrás todo a mano con el panel de instrumentos más detallista. Reproduce tu música favorita en la pantalla táctil multifunción de 7’’, aparca sin miedo gracias a la cámara de visión trasera y conecta el manos libres bluetooth para no perder seguridad en ningún momento. Disfruta de la conducción sin perder ni un detalle de lo que te rodea con el techo solar panorámico y prepárate para unas vistas impresionantes desde cualquier asiento del coche. Este SUV está equipado con el climatizador automático dual que permite regular la temperatura de forma independiente para el conductor y el acompañante. Además, los asientos delanteros están equipados con calefacción en el respaldo y en el cojín, aportando bienestar a ambos pasajeros.

70


CUATRO MODOS DE CONDUCCIÓN SELECCIONABLES El sistema de tracción 4WD permite al conductor elegir entre cuatro modos de conducción utilizando un mando ubicado junto a la consola central:

•  Modo Auto. Uso en condiciones normales optimizando el consumo de combustible. El sistema activa la tracción 4WD si es necesario. •  Modo Sport. Diseñado para una conducción más deportiva. Incrementa el rendimiento y mejora también las prestaciones del motor y la aceleración del vehículo. •  Modo Snow. Idóneo para conducción sobre nieve o superficies deslizantes, optimizando la tracción y proporcionando estabilidad en superficies deslizantes. • Modo Lock. Para sacar el vehículo de atascos en barro, nieve o arena, transmitiendo fuerza motriz a todas las ruedas. El sistema de tracción actúa en consonancia con el ESP®* y otras tecnologías de control para liberar el vehículo. A 60 Km/h el sistema pasa a modo Snow

El destino lo eliges tú

Fuente: www.suzuki.es

71


MOTOR Honda España anuncia el inicio de la comercialización del nuevo Civic Type R

El nuevo Type R llega al mercado con una inmejorable carta de presentación al batir el récord del sinuoso trazado de Nürburgring con un crono de 7’43”. El Civic Type R cuenta con un motor evolucionado que alcanza una potencia de 235 kW (320 PS). El modelo dispone ahora de tres modos de conducción al incorporar la opción “Confort”, además de las ya conocidas “Sport” y “+R”. El chasis es de nueva factura y cuenta con una nueva plataforma con mayor distancia entre ejes que resulta más ligera y rígida que el modelo precedente. Estas características, unidas a una elaborada aerodinámica y a un sistema de suspensión adaptativa, aseguran una mayor estabilidad, a la vez que una conducción más dinámica y segura

El Nissan Pick-Up Navara, made in Spain, ya tiene la misma consideración que un turismo a efectos de circulación

La Dirección General de Tráfico ha emitido una instrucción por la cual los pick-up tendrán la misma consideración, a efectos de circulación, que los turismos. Esto supone que la configuración, uso y prestaciones de la Nissan Navara, a efectos de circulación, están ya dentro del ámbito propio de las de un vehículo tipo turismo y no de las de un camión, como estaba considerado hasta ahora. La instrucción resalta que los pick-up cuya masa máxima no sea superior a 3.500 kg, en los que las plazas de asiento y la zona de carga no estén situados en un compartimento único y cuya altura total no sea superior a 2 metros, les serán de aplicación las mismas normas de circulación que a los vehículos tipo turismo (uso de carriles en sentido contrario al habitual, orden de preferencia en ausencia de señalización, adelantamientos, velocidades, niveles de servicio en situaciones de vialidad invernal, uso de carriles VAO…). Además, la DGT habilitará un campo específico en el Registro de Vehículos para los vehículos pick-up 72


+ info: newsmotor.info

Nuevo SUV compacto Citroën cC3 Aircross: Citroën refuerza su ofensiva SUV internacional

La marca presenta el nuevo SUV Compacto Citroën C3 Aircross, preparado para conquistar un segmento que se ha multiplicado por cinco entre 2012 y 2016 en Europa y en el mundo. Los SUV people minded de la marca están inspirados por las personas y guiados desde su concepción por su manera de vivir el automóvil y su deseo de un universo automovilístico optimista y compartido. Se trata de una “nueva generación” de SUV que añade al carácter protector del estilo exterior el atractivo de una personalidad diferente, llena de energía, y son una nueva referencia en términos de confort, de modo de uso y de vida a bordo. Prueban todo el saber hacer de Citroën en materia de diseño, de espacio a bordo y de bienestar. Inspirado en el concept car C-Aircross presentado en el Salón de Ginebra 2017 y portador de los códigos Citroën, el nuevo C3 Aircross aporta aire fresco al universo de los SUV compactos. En el exterior, se diferencia por su morfología única y por una oferta de personalización sin precedentes que le hace tener una personalidad única. En el interior, innova por su confort Citroën, fruto del programa Citroën Advanced Comfort®, al servicio de la habitabilidad, la modularidad, y la luminosidad. Totalmente adaptado al modo de vida actual, el nuevo C3 Aircross está conectado y equipado con una gama de tecnologías que facilitan la vida tanto en ciudad como en carretera. En resumen, un SUV que invita a vivir una nueva experiencia a l@s fans del estilo, el bienestar y la aventura.

MOTOR

Peugeot 5008, un SUV amplio, polivalente y muy bien conectado

Peugeot Connect NAV ofrece una nueva generación de navegación 3D conectada, que puede gestionarse tanto por órdenes de voz o a través de la pantalla táctil. Su interfaz muestra el entorno con el máximo realismo. Cuenta con TomTom® Traffic, una herramienta imprescindible para planificar cualquier tipo de trayecto, ya que permite visualizar la situación del tráfico en tiempo real, ofreciendo datos como la causa de la retención y su duración estimada. De este modo se puede calcular, con total previsión, cuánto se va a tardar en llegar al punto de destino. Asimismo, ofrece datos sobre el tiempo y las condiciones de la carretera. Para obtener esta información, TomTom Trafic® recurre tanto a autoridades como la Dirección General de Tráfico o el Servei Català de Trànsit, como a las actualizaciones enviadas, en directo y desde el lugar de los hechos, por la comunidad de usuarios de esta aplicación. Como opción, es posible visualizar las zonas de peligro TomTom® y contar con datos fiables, comunicados por la comunidad, sobre zonas de riesgo permanente o temporal. La función Mirror Screen permite duplicar la pantalla del smartphone en la pantalla táctil del vehículo, para aprovechar al máximo sus aplicaciones. Es compatible con los protocolos Android AutoTM y Apple CarplayTM. Solo con apretar un botón situado en el volante, esta función permite reconocer la voz a través del smartphone. De este modo, se abren nuevas posibilidades para el conductor, sin apartar los ojos de la carretera. Puede, con total seguridad, gestionar llamadas o elegir música hasta leer y redactar mensajes de texto o disponer de un itinerario.

73


El transport d’equipatge

a l’exterior del vehícle

E

n els desplaçaments per vacances és normal portar molt equipatge. És quan el portaequipatges del cotxe se’ns queda petit i llavors pensem a recórrer a les baques per portar tot allò que no cap a l’interior. És important conèixer bé les normatives per evitar multes o posar en perill la nostra seguretat. Es pot trobar tota la normativa desenvolupada i especificada en el Reglament General de Circulació. En l’article 14 es comenta com ha d’anar subjectada la càrrega, i l’article 15 fa referència a les dimensions de la càrrega que es pot transportar en una baca d’un turisme o d’una furgoneta. També indica quant pot sobresortir i la forma de senyalitzar-la. En resum, destacaríem: • La càrrega ha d’anar col·locada de manera que no pugui caure, desplaçarse, comprometre l’estabilitat del vehicle, produir molèsties o pols. • Tampoc pot tapar els dispositius lluminosos del cotxe, plaques o qualsevol altra senyalització obligatòria.

74


• La càrrega pot sobresortir per la part posterior fins a un 10% de la longitud del cotxe. En cas que sigui indivisible, pot arribar al 15%. • La càrrega no pot sobresortir pels costats. • S’ha de senyalitzar-la càrrega que sobresurti amb els senyals que indica el reglament en l’article 173.

Pneumàtics d’ocasió primeres marques i en pneumàtic nou (consultar)

Transport de bicicletes En el cas del transport de bicicletes, avui dia hi ha cada vegada millors alternatives. Alguns cotxes, actualment, ja porten un portabicicletes que es pot incorporar de sèrie. Les barres per a bicicletes al sostre han d’estar homologades i es poden transportar en un turisme normal fins a quatre bicicletes. Han d’anar molt ben subjectades amb els fixadors homologats propis de la barra. A part de les barres del sostre, es permeten altres models de transport com: Portabicis de porta S’ha de tenir en compte que si tapa la matrícula o els llums s’hi ha d’instal·lar jocs addicionals. Es permet fins a tres bicicletes, depenent de la barra i el cotxe. Portabicis de bola de remolc Cal tenir prèviament la bola de remolc degudament homologada i amb tots els permisos en regla. Els portabicis ja solen incloure matrícula i joc de llums. Es poden transportar dues o tres bicicletes normalment MGZ

TOTES LES MIDES (Furgoneta, 4x4 i turisme) Muntats i equilibrats

HORARI COMERCIAL De dilluns a divendres: De 9:00 a 19:00 h (migdia obert) Dissabte i diumenge: de 10:00 a 14:00 h

75


76


78


Editorial

E

ns encanta viatjar. Descobrir racons en espais naturals, visitar monuments i gaudir de la gastronomia d’arreu. Respirar l’aire pur de les muntanyes, escoltar amb tranquil·litat les onades del mar al vespre, passejar per camins de pedra i trobar-nos amb llocs desconeguts. Som amants de les nostres terres, però també de totes aquelles que encara no coneixem, que es troben lluny de nosaltres però que tenim intenció de visitar algun dia. Ens agraden les aventures, les sensacions que et recorren el cos abans de marxar de casa mentre carregues les maletes al cotxe, pendent de tot el que descobriràs durant els propers dies. Per tot això i molt més, hem volgut crear aquesta nova secció sobre Turisme & Oci i ajudar-vos a descobrir i redescobrir indrets de la zona de Lleida, però també obrint nous camins cap a la costa, les muntanyes, balnearis, cases rurals, paradors, excursions, càmpings… i tot el que pugueu imaginar dins el nostre territori català i aragonés. Així doncs, ens plau poder compartir tot aquest patrimoni cultural amb vosaltres, per a que pugueu organitzar les vostres sortides i viure experiències turístiques úniques. Prepareu-vos per endinsarvos en noves rutes, en camins de senderisme, en aquella masia emblemàtica... en tot el patrimoni paisatgístic que ens envolta i que us farà sentir com mai.

Viatge a COSTA

RICA Costa DAURADA

80

Costa BRAVA

84

el SEGRIÀ

86

D´URGELL

88

l´ URGELL

90

el SOLSONÈS

92

el PLA

l´ALT

URGELL

82

100

la NOGUERA 104 el BAIX

CAMP

109

el BAGES 113 la SELVA 118

OSONA

123

el SOMONTANO 124


Viatges

osta Rica se localiza en América Central, ocupa un área de 51.100 km2 y limita con Nicaragua por el norte y con Panamá por el sur. Es uno de los países que alberga en extensión territorial uno de los mayores niveles de conservación, ya que más del 25% del país está conformado por parques nacionales y otras áreas protegidas. Es el hogar de más de 900 especies de aves, de las cuales más de 600 son residentes y el resto, migratorias, sobre todo de América del Norte, que llegan a pasar el inverno boreal al Trópico de Centro y Sudamérica. Costa Rica es uno de los destinos turísticos mundiales más aclamados. Este pequeño país es bendecido con un poco de todo para satisfacer los intereses de miles de viajeros cada año.

80

La división territorial política del país incluye siete provincias: San José, Alajuela, Cartago, Heredia, Guanacaste, Puntarenas y Limón, con la influencia del océano Pacífico al oeste y del mar del Caribe al este, lo que convierte al país en un destino atractivo de posibilidades ilimitadas. El país se extiende desde el océano Pacífico hasta el mar del Caribe, a una distancia de menos de 200 millas. Alberga cuatro ecozonas para las aves y biodiversidad, así como numerosos microecosistemas. Costa Rica es el hogar de más de 900 especies de aves, 12.000 plantas, más de 400 especies de anfibios y reptiles y 230 especies de mamíferos. Así, Costa Rica debe de estar en la lista de viajes para los naturalistas y amantes de las aves. La geografía de Costa Rica está dominada por dos costas y un sistema montañoso central, que cubre más de la mitad del territorio, lo que afecta directamente en el clima y la biodiversidad. Es por esta razón que el país se divide en 4 zonas de biodiversidad con diferentes climas, ecosistemas y una flora y fauna únicas: las llanuras del Caribe, las Tierras Altas, las lla-

nuras del Pacífico Central y Sur y las llanuras del Pacífico Norte. Para los observadores de aves, Costa Rica es uno de los destinos turísticos más importantes, y su principal ventaja comparativa es su sistema de parques nacionales y áreas protegidas, que constituye, porcentualmente, la mayor del planeta respecto al porcentaje del área del país y que alberga una rica variedad de flora y fauna, que forman un total del 5% de la biodiversidad del mundo. Su posición geográfica, sus dos costas y su sistema montañoso proveen de numerosos y variados microclimas, pisos altitudinales y zonas de vida, condiciones que explican la riqueza natural que posee, tanto en especies como en ecosistemas. Para recibir a todos los apasionados visitantes por las aves, Costa Rica ha desarrollado un servicio especializado con más de 40 años de experiencia en aviturismo, en el que además de una cómoda infraestructura de alojamiento y transporte, se ofrecen altos estándares de calidad, seguridad, accesibilidad y guías especializados de prestigio internacional. El país ha desarrollado la Ruta Nacional de Aves, compuesta por 12 nodos o sitios principales de observación de aves, que involucra 7 parques nacionales, 1 refugio nacional de vida silvestre, reservas privadas

Costa Rica es el hogar de más de 900 especies de aves, entre ellas el Tucan.


y comunidades aledañas; los mismo que presentan una alta diversidad de especies de aves y que se encuentran distribuidos prácticamente a lo larho de todo el país y diferenciados en 4 zonas avifaunística. La Ruta Nacional de Aves de Costa Rica ha sido desarrollada para observadores de aves como un circuito que integra prácticamente todo el territorio nacional con puntos y localidades seleccionadas, especialmente para permitir una experiencia de alto valor agregado, no solo por la alta diversidad de especies de aves que puede llegar a observar, sino por los complementos de cultura, ruralidad y comunidades locales que se integran en esta ruta.

PROPUESTAS PARA EL VERANO • Eslovènia Salida desde Lleida. 1596€ por persona. Todo incluído. 7 dias, del 17 al 24 de agosto.

• Canadá con Ballenas y Montreal 8 noches. Salidas del 26 Junio al 25 Septiembre con AA. Precio final desde 1.825€

• Vietnam Templos y Juncos Opción Camboya y Sapa, en español, MP, 12/14/16 días desde 2.222 € Tax Incl.

• Tailandia al Completo En español, MP/PC opción Phuket, Krabi o Samui 11/14 días desde 1.562 € Tax Incl.

• Cabo Verde Meliá Tortuga Beach. 7 noches. Salidas del 09Junio al 31Octubre. Precio final desde 1.069€ en TI

• La Habana - Varadero Oferta Julio desde 840€. Salidas 5, 7, 9 y 12 desde Madrid 7 noches.

• Tenerife Hotel Bahia Principe San Felipe desde 649 €, salidas 15,16 y 17 Julio desde Barcelona, 7 noches

• Contrastes de Centroeuropa 7 noches. Salidas en Julio y Agosto. Precio final desde 955€

Reserves:

609 370 437 · Sra. Roser Dolcet

El país es uno de los destinos turísticos más importantes por su sistema de parques nacionales y áreas protegidas, y constituye, por tanto, uno de los mayores del mundo


marimuntanya

Oferta grastronòmica basada en productes de proximitat, del nostre mar i de la nostra terra

Restaurant familiar,

obert des de 1975 que segueix apostant

per la gastonomia

tradicional

C/ Sant Pere, 11 43850 CAMBRILS Tarragona Tel. 977 36 10 73

restaurantelfarocambrils@gmail.com

www.elfarocambrils.com 82

a Costa Daurada és mar, però també muntanya. Sabeu que a pocs quilòmetres de platges com les de Cambrils, Salou o Miami Platja hi brollen fonts d’aigua fresca situades a gairebé mil metres d’alçada? Que en mitja hora escassa per carretera podeu passar de l’ambient del litoral a la calma dels petits pobles de muntanya? O que en un mateix dia es poden practicar windsurf al mar, BTT enmig de boscos frondosos i escalada als cingles més imponents? La zona de muntanya de la Costa Daurada ofereix nombrosos atractius per al turisme familiar, d’aventura, cultural o gastronòmic. Es tracta d’una oferta cada cop més coneguda, atès el seu innegable interès i la gran proximitat als principals nuclis turístics costaners. Aquest recurs interior esdevé un complement adient per al visitant d’aquesta zona del litoral català, i també una destinació turística en si mateixa, amb rutes de senderisme, bicicleta de muntanya i “touring”, paratges d’una bellesa incomparable, gastronomia tradicional, festes ancestrals, ermites, esglésies, miradors excepcionals, restaurants i allotjaments amb encís.

Els municipis de les Muntanyes de la Costa Daurada conformen un territori de paratges boscosos i agrícoles força diversos, però amb un denominador comú: el seu encís rural i mediterrani. Les muntanyes de la Costa Daurada se situen a la part interior del Baix Camp, una zona muntanyosa que encadena un seguit de serralades imponents (Llaberia, l’Argentera i Prades) que abracen el litoral d’oest a est. A tocar de les muntanyes trobem recursos turístics tan importants com Port Aventura, entre Salou i Vila-seca; el Gaudí Centre i la ruta modernista de Reus, ciutat amb un comerç molt actiu; la Tarragona romana, declarada Patrimoni de la Humanitat, o la ruta dels monestirs del Cister (Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges). Com a recursos limítrofs d’interès, també destaquen el conjunt medieval de Montblanc, els vins i cellers del Priorat, o el Parc Natural de la Serra del Montsant.


Descobriu la varietat dels paisatges del Baix Camp al ritme tranquil dels vostres passos.

El litoral de la Costa Daurada comprèn un total de 13 municipis, que al llarg de 81 quilòmetres ofereixen una seixantena de platges de tota mena, Un món de natura i des de petites cales a patrimoni al vostre Mont-roig del Camp o Coma-ruga amb sorra abast. fina i poca profunditat fins a Salou, i platges naturistes, com la platja del Torn de l’Hospitalet de l’Infant. Moltes de les platges de la Costa Daurada han estat guardonades amb la bandera blava de la Fundació per a l’Educació Ambiental d’Europa, a més d’altres reconeixements, com la distinció obtinguda per Creixell a la platja accessible a persones amb minusvalidesa, entre d’altres. La Costa Daurada és la destinació familiar per excel-lència. Tota la família hi trobarà el seu espai i la seva activitat per passar les vacances junts i a la vegada practicar les aficions personals de cadascú. Les opcions per gaudir del temps de lleure no s’acaben mai. Així, per passar el millor dia de platja es posen al vostre abast tots els equipaments, des de ludoteques per als més petits a la mateixa sorra fins a biblioteques per relaxar-se amb un bon llibre, passant pel lloguer d’equipaments aquàtics, per exemple. La natura de la Costa Daurada permetrà fer passejades relaxades, i la gran diversitat del patrimoni cultural mostrarà la cara més divertida i didàctica per als més petits, tot descobrint la cultura i les tradicions de la Costa Daurada.

www.muntanyescostadaurada.cat Consell Comarcal del Baix Camp Carrer Dr. Ferran, 8 43202 REUS

83


L

a Costa Brava és una suma de sensacions que et sorprendrà des de Blanes fins a Portbou. La natura hi té un protagonisme destacat, amb el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Tres escenaris diversos, tres paratges de gran valor biològic. El nostre litoral també et captivarà per la bellesa de les seves platges —de gran qualitat turística— i cales, algunes autèntics paradisos amagats entre penya-segats. Sense oblidar el caràcter mediterrani de viles com Cadaqués o Calella de Palafrugell. També cal prendre nota d’indrets tan singulars com la badia de Roses, l’estany de Banyoles, els jardins botànics de Santa Clotilde, Pinya de Rosa, Marimurtra i Cap-roig. La Costa Brava també et guarda un gran recull de propostes culturals: la gran empremta de Salvador Dalí a l’Empordà; el monestir de Sant Pere de Rodes o el castell de Peratallada; viles medievals com Tossa de Mar, Púbol o Pals; les ruïnes d’Empúries, testimonis excepcionals de les civilitzacions grega i romana; la tradició ceramista de la Bisbal, i la ciutat vella de Girona, amb una joia històrica de primer ordre en forma de barri jueu.

CADAQUÉS I CAP DE CREUS

Una de les platges més famoses i mítiques de la Costa Brava, gràcies al seu paisatge mariner és Cadaqués, un amor mediterrani a primera vista! El seu gran atractiu? Casetes blanques amb portes blaves, una badia tranquil·la i preciosa i barques de pescadors. És el lloc ideal per conèixer l’autèntica Costa Brava i visitar les petites cales.

84


TAMARIU

El més petit i salvatge però un dels més bonics nuclis costaners. Situat al nord del municipi, entre roques i vegetació. Tamariu està format per una platja principal de sorra gruixuda amb la cala dels Liris al sud, on hi destaca una barraca centenària, i la cala d'Aigua dolça al nord, formada per roques. Un poble costaner amb encant que t'enamorarà!

www.hotelhostalillo.com

LLAFRANC

Una altra població amb un passat mariner i plena d’encant és Llafranc. Des d’aquí, surten moltes de les excursions en barca per explorar les cales de la Costa Brava —una perspectiva ben diferent i recomanable. Un lloc que tampoc us podeu perdre

si ja sou a Llafranc és el far de Sant Sebastià, a cinc minuts en cotxe i des d’on es pot gaudir d’unes vistes excepcionals del que és, probablement, el millor balcó del Mediterrani.

“Les aigües netes i fresques, la seva infinitat de cales precioses per descobrir, els seus pobles medievals, les revetlles d’estiu, els festivals, la música i els paisatges de postal. La Costa Brava, un paradís imprescindible!”

C. Bella Vista, 22 17212 TAMARIU ( Girona )

Telèfon: 972 620 228

ventas@hotelhostalillo.com 85


el SEGRIÀ extensa de Catalunya, amb més de 12.000 km2, però es també la menys poblada. Un territori que amaga sorpreses a cada racó i que, a cada pas, esdevé una fantàstica troballa. Recórrer els seus quilòmetres i quilòmetres de territori és pujar a una muntanya russa de sensacions tant físiques com emocionals. Lleida ho té tot. Amants de la natura, de les aventures més salvatges, dels tresors amagats, de la velocitat, de l’aigua en estat pur, els que volen tocar el cel, els que busquen la mimetització amb la terra, el silenci, l’olor de sotabosc, la fauna… Lleida és el vostre paradís tot l’any.

S

i ens parem a pensar en Lleida, què és el primer que ens ve al cap? La plana amb les seves grans extensions de fruiters? Els pantans, grans extensions d’aigua blava? Els boscos, grans clapes verdes? O enormes pics punxeguts i muntanyes escarpades que semblen la porta d’entrada al cel? Hi ha moltes cares de Lleida, però una cosa queda clara: ens imaginem coses grans, extensions de terreny natural que abracen més enllà del que els nostres ulls poden veure. Perquè Lleida és tot això i més. La demarcació de Lleida és la més

86

Gaudeix de la diversitat i la singularitatpaisatgísticadelanostra terra. Descobreix la natura, la culturail'hospitalitatques'amagaa cada racó de Lleida.


NOTAR LA TERRA SOTA ELS PEUS Caminar, córrer o anar en bicicleta són activitats bàsiques per al dia a dia de moltes persones. Lleida, però, ens les ofereix en un clima i un entorn espectaculars. El senderisme i el ciclisme es converteixen, sobretot de cara al bon temps, des de la primavera i fins ben entrada la tardor, en dues de les activitats de lleure més populars. La demanda ha crescut força els darrers temps i, amb ella, les empreses o associacions que ofereixen rutes i paquets turístics. El sector turístic que treballa en el món del senderisme i ciclisme ha apostat per posar en valor tots aquells camins i caminets que l’obertura de les actuals vies principals de comunicació havien deixat en desús i que guarden en els seus recorreguts uns paisatges espectaculars i la historia de tots aquells que els van obrir i hi van passar durant anys. Lleida és com una al·legoria dels quatre elements clàssics.

Allò que els filòsofs presocràtics de l’antiga Grècia a la recerca de l’element original que conformava el cosmos van determinar com a base, la terra, l’aigua, el foc i l’aire és precisament el fonament que distingeix la demarcació de Lleida i que la situa al capdamunt de la pràctica dels esports d’aventura i de turisme actiu 365 dies a l’any.

Sentir l'entorn que ens envolta a cada pas, o a través d'alguna activitat de senderisme o BTT, és una forma de sentir la calma i el relax mentre practiques un turisme familiar i tranquilperlesterres de Lleida.

www.aralleida.cat

Desde 1947, oferint una cuidada elaboració dels nostres plats amb productes de primera qualitat, garantizant un excel·lent servei

Av. Vint i Set de Gener, 50 25182 AITONA (Lleida) T. 973 794 011 · M. 655 697 544 87


el PLA D'URGELL

P

er conèixer el Pla d’Urgell en dos dies, és imprescindible visitar l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, que permet descobrir la història de la comarca i la transformació paisatgística, econòmica i social del Clot del Dimoni en la planúria fèrtil que és actualment. Aquesta transformació no hauria estat possible sense la construcció de la infraestructura hidràulica més important del segle XIX a Catalunya: el Canal d’Urgell. Després de conèixer la “És recomanable visitar història de la comarca, és recomanable visitar l’Estany d’Ivars i Vila – l’Estany d’Ivars i Vila-sana, un espai natural singular, Sana, un espai natural molt accessible, apte per a vorejar en bici, a peu o singular molt accessible en cavall. Aquest estany i apte per a vorejar en és la llacuna més gran en superfície de Catalunya, bici, a peu o en cavall”. té un perímetre de 6 quilòmetres i constitueix un important espai natural per a més de dues-centes espècies d’ocells, per a amfibis, rèptils, mamífers i insectes. El visitant, quan hi és i admira el paisatge, se sol sorprendre del fet que l’estany que hi ha actualment és una llacuna recuperada l’any 2009, després que l’original fos dessecat per un reial decret de l’any 1951. La gastronomia del Pla d’Urgell reflecteix la manera de fer, els costums i els recursos del territori. Un bon exemple de plat típic de la comarca és la cassola de tros, feta amb verdures (patates i espinacs), carn (de porc, de conill) i caragols.

88


Aquest plat es preparava durant el matí al camp, amb els productes que cada pagès podia aportar, i es menjava a l’hora de dinar com a plat únic. El visitant del Pla d’Urgell pot degustar cassola de tros, segons el restaurant que triï, o bé plats tradicionals de la cuina catalana i mediterrània. En funció de les hores de llum i de les ganes que es tingui de recórrer la comarca, és recomanable triar alguna de les rutes que proposem per descobrir a peu, en bicicleta, en cotxe o en cavall indrets característics del Pla d’Urgell. A l’estiu, també es pot passar la tarda a l’aigua en qualsevol de les piscines municipals dels pobles de la comarca. El visitant no es pot perdre, en cap cas, la posta de sol que habitualment pinta el cel del Pla d’Urgell als vespres. Per poder apreciar millor aquest moment del dia, es pot buscar un punt alt de la comarca, com la Serra, que comprèn diversos termes municipals, com Mollerussa, Sidamon, Fondarella, Miralcamp o Linyola. Per acabar el dia, es pot sopar en qualsevol restaurant de la comarca i gaudir de la nit, especialment a Mollerussa i Golmés, on hi ha més oferta d’oci.

Ctra. Madrid-Barcelona, km 480 Tel. 973 56 02 79 · Mòbil 636 54 67 70 25222 SIDAMON ( Lleida )

"La gastronomia del Pla d'Urgell reflecteix la manera de fer, els costums i els recursos del territori. Un dels plats típics de la comarca és la cassola de tros, cassola de verdures i els caragols. 89


l'URGELL

L

a vall del Corb comprèn una vintena de pobles de les comarques de l’Urgell i la Conca de Barberà, i deu el seu nom al riu que travessa la vall, en mig d’oliveres, horts, vinyes, ametllers i sembrats. El riu Corb neix a la població de Rauric i ressegueix els pobles i els municipis del territori lleidatà fins a arribar al Segre. Passejar per la vall del Corb és un autèntic plaer. Perdre’s pels carrers estrets i costeruts de Nalec, els Omells de na Gaia o Rocafort de Vallbona, tot descobrint la història i els records que encara conserven els edificis i les cases. Gaudir del magnífic paisatge que ofereixen els espais més alts, com el santuari de la Bovera de Guimerà o el del Tallet de Rocallaura, des d’on es divisa una meravellosa panoràmica del territori cistercenc. La vall del Corb forma part de la Ruta del Cister i ha estat testimoni del pas del temps, de la transformació del paisatge, de la història i dels seus habitants. A la primavera és ideal per gaudir d’un paisatge florit i ple de vida, quan les roselles i els rosers floreixen, els ametllers mostren tota la seva esplendor, la verdor dels camps de blat que onegen amb el vent, l’arribada de la marinada de la tarda... el temps s’atura i els nostres sentits s’impregnen de les olors i les sensacions que ens regala la vall.

Passejar per la Vall de Corb és un autèntic plaer. Perdre's pels carrers estrets i costeruts de Nalec, els Omells de na Gaia o Rocafort de Vallbona, descobrint la història i els records que encara conserven els edificis i les cases. 90


Propostes per gaudir a la vall del Corb Hi ha diverses opcions per relaxar-se i gaudir de la vall: fer memòria història, assaborir els productes gastronòmics i deixarse mimar per algunes de les aigües termals, com els balnearis de Rocallaura i Vallfogona de Riucorb. La vall del Corb també us donarà la possibilitat d’admirar el llegat artístic i cultural que ens han deixat els nostres avantpassats, amb obres tan importants com el monestir de Vallbona de les Monges o el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Podreu viatjar a l’edat mitjana per saber com vivien els cavallers, els barons o les comtesses als castells de Ciutadilla, Verdú o Santa Coloma de Queralt. Coneixereu el patrimoni de l’arquitectura popular amb les cabanes de volta de Vallbona i els Omells de na Gaia, o els molins fariners de Maldà o Ciutadilla. Tindreu l’oportunitat d’assaborir els productes gastronòmics de la zona. L’oli d’oliva amb Denominació d’Origen Protegida les Garrigues, els vins amb DO Costers del Segre i acompanyar un bon àpat amb els embotits i formatges casolans, la fruita seca o el pa de pagès cuit al forn de llenya... Un plaer per als sentits. La vall del Corb ofereix al visitant un ampli ventall de possibilitats per passar una bona estona i gaudir del paisatge, la cultura, l’art i la tradició. El visitant que hi arriba descobrirà un espai tranquil, autèntic i únic, on es trobarà com a casa.

“Hi ha infinites opcions per relaxar-se i gaudir de la vall: fer memòria històrica, assaborir els productes gastronòmics i deixar-se mimar per les seves aigües termals”

Menú diari

11€

Menú cap de setmana i festius

18 €

91


el SOLSONÈS

E

l Solsonès és una comarca que ofereix racons naturals de gran bellesa on els boscos i l’aigua predominen amb abundància i es compaginen amb els camps de conreu i els paratges d’alta muntanya. També hi ha vuit espais naturals protegits que ocupen, majoritàriament, la part septentrional en ambients montans i subalpins. Un 30% de la superfície comarcal pertany a la Xarxa Natura 2000 i al Pla d’Espais d’Interès Natural.

L' aigua d'Ora

Aquest riu neix aproximadament al quilòmetre 12 de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys i al municipi del Capolat, baixa paral·lel a la carretera i, just a la cruïlla que va a Llinars, entra al municipi de Guixers i segueix cap a Navès, on dona nom a la vall d’Ora. En el curs del riu, trobem el monestir de Sant Pere de Graudescales, diversos molins i serradores i el monument al comte Guifré: som sota la serra de Busa.

www.elracodesolsona.com

92


per a tota la família TURISME & OCI

Vilamala

Pujant per la carretera de Solsona a coll de Jou, al quilòmetre 21,3, trobem la font Fenerals a peu de carretera i un petit aparcament des d’on podem observar la fondalada de Vilamala. Segons la llegenda que s’explica per aquestes contrades, Nostre Senyor va passar per aquest indret, que antigament es deia Vilabona, i va demanar allotjament. Només una casa li’n va donar i l’endemà era l’única que es mantenia dempeus; la resta van quedar sota la muntanya, tal com la veiem avui dia. I a partir d’aquell moment aquest indret es va anomenar Vilamala.

El Solsonès és una comarca que ofereix racons naturals de gran bellesa on els boscos i l'aigua predominen amb abundància i es compaginen amb els camps de conreu i els paratges d'alta muntanya.

93


el SOLSONÈS

Ribera Salada i Pont del Clop

Al quilòmetre 3,4, a la dreta, es troba un trencall que va cap a Cambrils. Al 15,6 hi ha el pont del Clop. En aquest indret, la conca del riu adopta formes curvilínies, raó per la qual aquest tramp rep el nom de canal Serpent. És un lloc d’aigües transparents on, si fa bon temps, podrem gaudir d’un bany. La Ribera Salada té una longitud d’uns 40 km i travessa terres dels municipis d’Odèn, Lladurs i Castellar de la Ribera. El caràcter salobre que té es manifesta fins i tot en el seu curs inferior, prop ja del Segre.

Un 30% de la superfície comarcal del Solsonès pertany a la Xarxa Natura 2000 i al Pla d'espais d'interès natural

La serra del verd

Per apropar-se a la serra del Verd, cal agafar la carretera de Sant Llorenç a la Coma, i al quilòmetre 4,7, agafar un trencall a la dreta. Continuem per la pista fins a trobar una cadena que tanca el camí. Per poder gaudir d’aquest indret, es recomana fer excursions a peu, que permetran conèixer la flora, la fauna i el paisatge d’aquest lloc. Aquesta comarca es caracteritza pel gran nombre de fonts que podem trobar en els recorreguts, tant al mig del bosc com a peu carretera. Les aigües d’algunes d’aquestes fonts tenen propietats medicinals, altres estan situades en llocs de gran bellesa i altres són molt apreciades per al consum diari dels habitants de la comarca.

94


per a tota la família TURISME & OCI

95


el SOLSONÈS Segons l’època de l’any, podem trobar unes esplèndides cascades i un raig d’aigua impressionant: som al naixement del riu Cardener, un paratge idíl·lic que ens permet escoltar el murmuri de l’aigua i contemplar les muntanyes que voregen aquest indret. L’entorn del naixement del Cardener és avui un acollidor espai de lleure.

Expliquen les llegendes que les dones de fum i aigua venien a pentinar-se i emmirallar-se a les aigües d’aquesta font. Aquests éssers místics, així com les petites dames, les bruixes o les dames verdes, eren creences molt arrelades en aquestes contrades. A l’altra banda de la carretera trobem un salt d’aigua anomenat Cal Sala.

Arribem a Sant Llorenç de Morunys. Una vegada allà, anem en direcció a la Coma. A 4 km, aproximadament, trobarem un trencall a la dreta que ens assenyala la font Puda que, com el seu nom indica, és d’aigües sulfuroses. Es diu que aquesta aigua quasi fa miracles per a les afeccions de la pell. Recentment, aquest font ha estat restaurada. Al costat de la font, i molt propera al riu, hi trobem una petita àrea de pícnic.

97


el SOLSONÈS

El projecte de l’embassament de la Llosa del Cavall, es va aprovar l’any 1989 per la necessitat d’augmentar els recursos disponibles segons el Pla Hidrològic de les Conques Internes de Catalunya. La conca aportadora a l’embassament comprèn tota la capçalera del riu Cardener, té una superfície de 200 km2 i una altitud mitjana aproximada de 1.400 m, amb una aportació mitjana anual de 76 hm3. Aquesta obra va comportar la construcció de l’actual carretera que uneix Solsona amb Sant Llorenç de Morunys, passant per la presa, la C-462. És un lloc interessant per practicar esports d’aventura, especialment el caiac.

Al Solsonès trobaràs vuit espais naturals protegits que ocupen, majoritàriament, la part septentrional en ambients montans i subalpins. Un 30% de la superfície comarcal pertany a la Xarxa Natura 2000 i al Pla d'espais d'interès natural.

NA (Lleida)

280 SOLSO Plaça Major, 4 · 25

4 T. 9 7 3 4 8 0 2 6l.com carnisseria@gmai

teresa

98

El Castellvell i el seu entorn enjardinat esdevenen una talaia impressionant del territori. Iniciem la baixada per un corriol que aviat es transforma en escales amples i empedrades que descendeixen fent ziga-zaga. Durant la baixada podem gaudir de vistes panoràmiques dels municipis de Solsona, part d’Olius i de Lladurs.


el SOLSONÈS

A

tirantmilles_magazinesalut.pdf 1 29/06/2017 22:53:50

U DE M NTAN ES

GU I

YA

la vall d’Ora es pot conèixer tota una forma de viure diferent visitant la serradorra i els molins de Ca l’Ambròs i Cal Guirre, que són activats per la força de l’aigua. A pocs metres, podreu admirar el petit, però magnífic, pont romànic i també entrar a l’antiga escola, que acull una mostra dels estris i les eines que havien estat utilitzats per dur a terme aquestes activitats. Són oficis que haurien quedat en l’oblit si no hagués estat per a la iniciativa dels mateixos veïns, que, amb el suport de les administracions locals, van voler restaurar aquestes instal·lacions. A l’Estudi d’aquest ecomuseu, troba- L'Estudi reu l’antiga escola dels nens de la vall d’Ora. A la planta baixa, es feien les classes i al pis de dalt hi vivia la mestra. Aquí podrem veure una petita mostra de les eines que utilitzaven els habitants de la vall, des d’utensilis propis de la llar fins a eines per treballar el camp, passant per tot tipus d’estris propis dels oficis que abans garantien la supervivència a la zona. A pocs metres de l’estudi, travessant un pont medieval, hi trobem Ca l’Ambròs. Aquí hi podem visitar la serradora i la sala de mòlta, dos espais amb una llarga història, ja que els trobem citats en la documentació escrita del segle XVI. Seguint el camí de l’aigua, uns 500 metres amunt, arribarem a Cal Guirre, un conjunt format pel molí, la serradora, la ferreria i la fusteria. Ca l'Ambròs Es tracta d’un conjunt arquitectònic restaurat i habilitat per a les visites, de manera que tant el molí com la serradora es poden veure en funcionament, i podrem visitar la ferreria tal com era quan encara hi treballava el ferrer. C

AN

R

Y

C

O

TI

M

M

T M IL LES.

CM

MY

CY

CMY

K

Cal Guirre 973 115 117 guies@tirantmilles.com

www.tirantmilles.com 99


l'ALT URGELL

S

ituada al bell mig del Pirineu i estructurada a l’entorn del riu Segre, entre el Grau Baridà i la Portella, hi ha una terra plena de contrastos, amb un ric passat històric i una impressionant varietat de paisatges; amb una personalitat pròpia i una diversitat de formes de vida: l’Alt Urgell. El passat històric de la Seu d’Urgell fa que aquesta ciutat tingui un atractiu turístic important. Seu del Bisbat d’Urgell, amb monuments com la catedral romànica de Santa Maria i el claustre, o el Museu Diocesà d’Urgell, que conté una mostra important de l’art romànic de l’extens Bisbat d’Urgell. Un art que trobem escampat arreu de la comarca, en esglésies, ermites i santuaris que ara podem visitar seguint les

100

rutes de la Via Romànica. El romànic no s’acaba amb les esglésies. A la majoria de pobles, munts de pedres recorden l’emplaçament d’un castell... ponts, camins excavats a la roca ens fan retornar al passat. I el paisatge? La comarca és una variada mostra de vegetació, de geologia, de fauna, de llums, de colors i d’arquitectura. Cada vall ofereix un al.licient nou al visitant, i cada poble es presenta al mig d’un paisatge diferent, ja sigui al peu d’una serra esquerpa i bella, com la de Cadí, o al mig d’una vall oberta i clara, com la de Cabó. Pobles enlairats, com Bescaran, Taús o Montan de Tost, o posats vora el riu, com Ogern, Adrall o Sorribes de la Vansa. Menció especial al Parc del Cadí-Moixeró i al Parc Natural de l’Alt Pirineu.


l'ALT URGELL

HOTEL L’Alt Urgell és un territori idoni per a la pràctica dels esports, que posen en contacte l’home i la natura; del piragüisme a l’escalada, de l’ala de pendent a la bicicleta de muntanya, de l’esquí nòrdic a l’hípica, de la simple passejada l’espeleologia. La ruta del oficis d’ahir, les rutes a peu, en bicicleta, a cavall, en 4 x 4 o la ruta dels artesans, ens donaran a conèixer les singularitats d’aquesta terra, on ens podem allotjar en alguna residència-casa de pagès, fonda o hotel i gaudir també de la gastronomia de la terra. Tota la informació la podeu consultar a: www.alturgell.cat

RESTAURANT

IIIIIIIII Cada vall ofereix un al.licient nou al visitant, i cada poble es presenta al mig d'un paisatge diferent, ja sigui al peu d'una serra esquerpa, com el Cadí, o en mig d'una vall oberta i clara.

101


La NOGUERA

A

mb una superfície de 1.733 quilòmetres quadrats, una població de més de 35.000 habitants i 30 municipis, la Noguera és una de les comarques més extenses de Catalunya. La comarca es pot dividir en dues parts: la Noguera alta, dominada pel relleu muntanyenc —amb el Montsec com a serra més característica— i la Noguera baixa, que coincideix amb la plana. Tant en una zona com en l’altra, la Noguera ofereix diferents rutes turístiques per descobrir tots els racons que amaga.

Llarg, però relativament suau recorregut circular per l’àrea nord-occidental de la comarca de la Noguera, amb bellíssimes raconades. Ambient de solitud i salvatgia. Discorre pels termes d’Algerri, Os de Balaguer i Ivars de Noguera. L’inici de l’itinerari és a Algerri, on s’arriba des de Balaguer per la carretera C-26 en direcció a Alfarràs. El km 0 és a l’esquerra de l’església d’Algerri. Cal anar al carrer del fons, girar a l’esquerra i sortir cap als afores en direcció nord per una pista. Es deixen diversos trencalls a dreta i esquerra, i, en pujada, s’arriba a l’ermita de Santa Maria de Cérvoles. Des de Santa Maria, cal anar, en descens, a Os de Balaguer; deixant un trencant a l’esquerra i un a la dreta, es passa el riu Farfanya i es puja a Os de Balaguer. Es travessa el poble, s’entra al nucli antic d’Os, se segueix l’indicador d’Alberola-Sant Salvador i es va a parar a una pista. Al km 19,6 hi ha una creu de terme. Cal seguir recte cap a Alberola. Al km 28,2 hi ha el trencant de l’ermita de Sant Salvador. L’itinerari segueix per la dreta fins a Alberola. Tot seguit ve un bonic descens que porta a l’embassament de Santa Anna i es deixa a la dreta el trencall a l’embassament de Canelles. Es deixen més trencants fins a arribar i resseguir l’embassament, sempre per la pista més ampla i evident. S’inicia la baixada, es deixen diversos trencants, es continua recte i s’arriba, a Ivars de Noguera, on cal seguir la carretera L-903 fins a la cruïlla amb la C-26 Balaguer-Alfarràs. Al km 52 se surt a la carretera de Balaguer. Cal girar a l’esquerra i dirigir-se a Algerri. L’últim tram de l’itinerari són 6,5 km per la carretera C-26 fins al punt final i inicial de la sortida.

@reialrestaurant

104

Reial Restaurant


Tradició i creativitat a

T

radició, innovació, matèria prima de la millor qualitat i un servei molt personal són els condiments bàsics del nostre restaurant per tal que el client en surti satisfet. Menjar a Cal Xirricló és en certa manera tornar als àpats de l’àvia. Els qui regentem ara el local hem intentat conservar el saber fer i la saviesa dels nostres avis quan l’any 1954 van muntar una petita taverna al vell mig de Balaguer. Amb el temps, la nostra gastronomia s’ha convertit en un referent per la comarca. Han passat més de cinquanta anys i és segueix parlant de la nostra cuina. Per aquest motiu, i sense oblidar les nostres arrels, hem continuat amb el mateix estil però amb un aire molt més creatiu, amb la intenció de créixer i evolucionar juntament amb les noves tendències. I un servei de sala que ajuda a tenir una experiència única i irrepetible en tots els sentits. Tot va començar l′any 1954 quan el balaguerí Josep Molins i Solé va obrir una petita bodega al carrer Santa Anna, al bell mig de la ciutat, juntament amb la seva esposa Antonieta Brescó i la seva filla Rosita. Actualment és el fill petit de la Rosa i el Salvador, el Francesc, qui juntament amb la seva mare regenten la nova etapa d′un negoci familiar que va perdurant de generació en generació. En Francesc Molins és el propietari i director del restaurant des dels seus inicis a la nova ubicació de Cal Xirriclo, al carrer Doctor Fleming. Fill de la casa i tercera generació de la família Molins, ell i la seva mare van apostar per un canvi d’ubicació del restaurant i apostar per una cuina creativa sense oblidar les arrels de casa seva. Des de l’any 2000, és el director i responsable últim de tots els èxits de la cuina i la sala de casa seva. El trobareu sempre amb un somriure i amb ganes de fer-vos gaudir moltíssim. Un ampli local decorat amb elements rústics i moderns. Un escenari agradable per menjar amb intimitat, per fer dinars familiars o trobades empresarials.

Descarrega la nostra app

105


la NOGUERA

R

ecorregut circular, plàcid i planer, que dóna una idea de l’extensa plana que s’estén a ponent del Principat, una zona dedicada bàsicament al conreu de cereals, productes de regadiu i ramaderia. Especialment recomanable a inicis de la primavera, quan la intensa verdor de l’herba trenca la monotonia aspra pròpia de l’aridesa d’aquestes terres. Es discorre pels termes d’Alguerri, Albesa, Balaguer i Castelló de Farfanya, a la comarca de la Noguera, i Alfarràs, Almenar, Alguaire i la Portella, al Segrià. El punt inicial de la sortida és a Algerri, al peu de la carretera C-26, que comunica Balaguer i Alfarràs. Es pren la carretera C-26 en direcció a ponent, vers Alfarràs.

La Noguera és una de les comarques més extenses de Catalunya i està dividida en dues parts: la Noguera alta i la baixa. Un cop s’arriba a Alfarràs, es deixa la carretera per pujar fortament pel carrer Calvari, que en arribar al pla deixa d’estar asfaltat. De seguida s’arriba a un altiplà elevat sobre la vall de la Ribagorçana. Ara l’itinerari gira a l’esquerra i continua recte cap al sud, fins que es passen les granges del Pla del Sas, pròximes a la població d’Almenar. En arribar a aquest punt, hi ha una confluència de camins. Cal seguir el de més a l’esquerra i continuar recte, sempre cap al sud. L’itinerari transcorre en paral·lel a la séquia de la Plana i al canalet de Sant Jaume, fins que arriba al pla de la Creu. A la cruïlla de camins d’aquest pla se segueix el camí de l’esquerra, que està pavimentat, fins que s’arriba al poble d’Alguaire.

Tant en una zona com en l'altra, la comarca de la Noguera ofereix diferents rutes turístiques per descobrir tots els racons que amaga. 106


la NOGUERA A Alguaire, després de creuar la N-230, cal seguir recte per la pista asfaltada que arriba fins a la Portella, que es travessa i se segueix en direcció a Albesa. Un cop a Albesa, s’ha de continuar recte i anar a parar a l’església, per després continua pel carrer de Balaguer i anar a cercar el camí de l’Eral nou que conflueix en una pista que arriba fins a Balaguer, després de creuar la carretera C-26. Una vegada a Balaguer, famosa per les imatges de l’església de Santa Maria, antiga col·legiata medieval, el santuari del Sant Crist i la plaça Mercadal, cal anar a buscar l’escorxador municipal, i pel carrer dels Erals, dirigir-se al nord fins a agafar una pista que, per l’esquerra, es dirigeix a la creu de terme. Allà se segueix una pista que discorre pel nord de la carretera C-26 i mena a Castelló de Farfanya. Es passa Castelló de Farfanya, poble presidit per les antiquíssimes ruïnes del castell de Castelló i la magnífica església de Santa Maria, i se segueix fins a Alguerri per la mateixa pista que se seguia. Amb algunes pujades i baixades, la pista condueix fins a Algerri, final del recorregut.

L

'itinerari s'endinsa, travessant barrancs, pels feréstecs i escarpats paratges de la serra del Montsec fins al congost de Mont-rebei, espectacular engorjat que estreta el pas del riu Noguera Ribagorçana vora l'embassament de Canelles. Cal visitar també l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI, i les ruïnes de l'antic castell del seu costat. Per arribar al punt de sortida de l'excursió des de Balaguer, es pren la carretera C-12 en direcció nord cap a Àger i, 2 km abans d'arribar-hi, es gira a mà esquerra per un desviament que porta a Agulló i, més endavant, a Corçà. Un cop en aquest poble, s'agafa una pista cap al nord-oest fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Es pot estacionar el cotxe a l'aparcament que hi ha davant (alçada: 674 m). S'inicia l'excursió pujant a l'ermita de la Pertusa per un sender que baixa i puja per la carena rocosa. Al costat d'aquest temple romànic, es troben també les restes d'un antic castell medieval. Un cop s'és de nou a l'aparcament, el trajecte segueix les marques blanques i vermelles del GR 1 (sender de gran recorregut) en direcció nord. L'itinerari proposat visita punts dels termes municipals d'Àger i de Sant Esteve de la Sarga al Pallars Jussà. Cal estar en bona forma física per realitzar aquesta excursió a causa del seu alt desnivell. Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa

107


L

a serra del Montsec, situada al Prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. Les mesures de contaminació lumínica realitzades en la darrera dècada han mostrat que una gran part de la zona del Montsec presenta unes condicions excepcionals de foscor i el fet que les afectacions dels municipis integrants de la zona siguin molt baixes garanteix la qualitat i la preservació d’aquest cel nocturn. L'any 2007, en el marc de la Conferència Internacional en Defensa de la Qualitat del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, celebrada a l’Illa de La Palma,

108

es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, coneguda internacionalment com la Declaració de La Palma o Declaració Starlight.

Està certificat oficialment que el Montsec i el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles. A partir d'aquesta declaració sorgeix el sistema de certificació Starlight, realitzat per la Fundació Starlight amb l'aval de la UNESCO amb el seu programa MaB (Home i Biosfera).

A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la idoneïtat del Montsec. L’avaluació realitzada va concloure, a inicis de l’any 2013, que un total de vint-iquatre termes municipals (total o parcialment) eren certificats com a Destinació Turística Starligth i que onze dels mateixos (total o parcialment), també eren certificats com a Reserva Starligth (cels excel·lents). La conclusió final de tot el procés és que el MONTSEC i el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles. Informació de www.parcastronomic.cat


el BAIX CAMP

Camins del

A 8 km de les platges de Cambrils i a 16 km de Reus Gaudeix la sensació d’un spa privat

L

a xarxa de camins del Baix Camp us permet descobrir el nostre territori a un ritme tranquil, gaudint del paisatge, dels seus pobles i de la seva gent. Uns camins que fins a principis del segle XX eren com autèntiques autopistes de comunicació entre els pobles. Aquests camins de carro, que s’estrenyen en camins de ferradura, sovint empedrats, per superar el desnivell a les zones muntanyoses, o en corriols estrets i costeruts, us parlen de la nostra història, de pagesos i esforç, d’exèrcits i bandolers, de la memòria col·lectiva lligada a aquest territori i a la seva gent. Recórrer la xarxa de camins del Baix Camp constitueix un plaer per als sentits, una experiència per gaudir de la natura, del paisatge conreat i del sabor dels seus productes d’alta qualitat. Un cop n’hàgiu fet el tast, voldreu tornar-hi per descobrir aquella raconada on no vau arribar, pujar aquell cim que vau veure de lluny i reviure aquella estada tan agradable. Des de pintoresques ermites envoltades de natura fins a un imponent monestir carregat d’història, les Muntanyes de la Costa Daurada són dipositàries d’un important llegat històric i monumental que dóna forma i embelleix el paisatge d’aquestes contrades. La història hi ha estat generosa, i hi ha deixat l’empremta de diferents cultures i estils arquitectònics: torres romanes i sarraïnes, temples romànics, gòtics, barrocs i renaixentistes, arquitectura industrial del segle XIX... De tots els elements patrimonials de més renom, destaca l’arquitectura tradicional i popular característica dels petits pobles d’aquestes contrades catalanes, adaptats a les imposicions d’un terreny irregular. Les façanes de les cases solen estar fetes de pedra, o bé pintades amb tons ocres. Tots aquests pobles de postal destaquen per la seva sobrietat, carrers estrets i costeruts i per l’abundància de racons plens d’encís. 109


• Vila de Prades i ermita de l'Abellera. En destaca l'església, la plaça Major porticada, la font renaixentista, i el portal d'accés. A l'ermita de l'Abellera s'hi venera la patrona dels apicultors catalans. • Castell - monestir de Sant Miquel d'Escornalbou. Originari del segle XII, va ser força restaurat a principi del segle XX. L'interior, obert a les visites, permet contemplar l'església romànica, la sala capitular, les restes del claustre i diverses estances senyorials amb objectes antics.

• Poble deshabitat de la Mussara. Aquest poble d'aire misteriós està deshabitat des de 1951. Només en resten dempeus les partes i el campanar de l'església de Sant Salvador, en procés de rehabilitació. • Ermita de la Mare de Déu de la Roca. Està situada a prop de Mont-roig del Camp. Sobre l'ermita s'alça la capella de Sant Ramon, de forma cúbica i pintada en blanc. • Nucli antic i castell de Pratdip. De les seves cases en sobresurten les restes del castell, que corona la vila, a l'interior de la qual destaquen les dues torres de defensa quadrades i l'església parroquial. • Torres de defensa de l'Arbocet. Aquest nucli pertanyent a Vilanova d'Escornalbou té dues torres de guaita: la rodona, que segons la tradició hostatjava els cristians i la quadrada, que va ser habitada pels moros. • Viaducte dels Masos. Construït el 1893 a Duesaigües, i catalogat com a Element del Patrimoni Industrial de Catalunya, inclou catorze arcades de totxo vermell i pedra, distribuïdes en dos nivells. • Església de Sant Martí de l'Aleixar. És un exemple de com eren les esglésies catalanes abans que fossin cremades durant la Guerra Civil Espanyola. El temple es va salvar de la destrucció i per això el seu interior conserva magnífics retaules barrocs i un orgue monumental de la mateixa època.

• Castell de l'Albiol. Situat al cim d'un turó de 867 m, sobre el poble de l'Albiol, és un mirador excel·lent, des d'on es pot guadir d'una impressionant panoràmica paisatgística que ens omple de sensacions i somnis d'èpoques passades.

• Forn de pa de Capafonts. Constitueix un exemple de forn medieval molt ben conservat, una raresa de Catalunya, d'un valor excepcional i un element molt important dins el patrimoni històric de Capafonts. • Alforja. El centre d'aquest municipi, gràcies als porxos i al portal de la muralla, conserva el seu encant medieval. 111


Vilar Rural d'Arnes

Camí del Port, s/n - 43597 Arnes (Tarragona) - Tel. 977 43 57 37 - infoarnes@vilarsrurals.com

• Piscina a l’aire lliure a l’estiu i climatitzada a l’hivern. • Gaudim del segell Babyfriendly: habitacions, activitats i gastronomia adaptada per al teu nadó.

• Àmplia oferta d’activitats per a nens i adults: tallers de manualitats i cuina a Ca la Masovera, esport i multiaventura, excursions per l’entorn, aprèn a treballar l’hort i gaudeix de la granja i els animals del corral!

112

Un nou concepte d’allotjament Rural estructurat en forma de poble amb un alt nivell de confort www.vilarsrurals.com

Un hotel rural per a tota la família


el BAGES

Parc natural de

L

a muntanya de Sal és un fenomen natural únic al món, i encara avui creix a mesura que la pluja l’erosiona. Els seus 120 metres són només la punta d’un enorme diapir de prop de dos quilòmetres de profunditat. Durant les visites guiades, us endinsareu fins a 86 metres i gaudireu de l’espectacle de formes i textures que ofereixen el massís salí. Durant anys, aquest espai turístic va esdevenir una de les mines de sal potàssica més importants del món, Mina Nieves de Cardona (1929 - 1990). Avui, el vell recinte miner és el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un gran equipament cultural que pretén divulgar la importància de la sal, l’excepcionalitat geològica del jaciment i l’aprofitament que l’home ha fet d’aquest recurs natural durant segles. Els dipòsits salins de La constitució Cardona pertanyen a l’anomenada conca d'aquesta muntanya és potàssica catalana. extremadament fràgil Al seu torn, aquest conca s’ha de i susceptible de ser contextualitzar en un àmbit més ampli, ja modificada per qualsevol que formen part del acció antròpica conjunt de materials evaporítics que es van dipositar a la conca de l’Ebre durant l’eocè superior. Aquest espai se situa a l’estructura anticlinal de Cardona, al nucli de la qual aflora la formació salina de Cardona. 113


114


L’estructura té els seus orígens en l’emplaçament del mantell frontal pirinenc, el qual deforma els sediments i afavoreix la formació d’estructures diapíriques, a causa de l’elevada plasticitat de les sals. El moviment ascendent de les sals va arribar a perforar i sobreeixir de l’estructura anticlinal. La deposició de les sals va tenir lloc a finals de l’eocè com a conseqüència de l’aixecament del Pirineu i del pas restringit d’aigua del mar a la conca. Tot plegat va desenvolupar una gran llacuna interior alimentada ocasionalment o periòdicament per les aigües marines, l’evaporació de les quals v a crear una densa massa d’aigua sobresaturada en sals. Es tracta d’un singular aflorament geològic que, per les seves excepcionals característiques, és únic a Catalunya. La constitució d’aquesta muntanya és extremadament fràgil i susceptible de ser modificada per qualsevol acció antròpica. Els processos erosius també hi juguen un paper important, no solament a la mateixa muntanya salada, sinó a les àrees de l’entorn, només cobertes per un mantell vegetal molt reduït, amb alguns poblaments dispersos de pins. Així mateix, aquests processos també són motiu d’interès, com les morfologies càrstiques desenvolupades a les sals. Els afloraments actuals de sals són els resultat dels moviments orogènics, que tenen com a conseqüència el desenvolupament d’un conjunt de plecs anticlinals orientats est-oest i nord-sud. Hi emergeixen les sals potàssiques, bigarrades, que fan la impressió que són una muntanya de sal, quan en realitat és una profunda clotada oberta per la riera Salda clivellada per nombroses bòfies de dissolució. El conjunt de les formacions geològiques de la zona constitueix una unitat de gran bellesa i espectacularitat.

La muntanya es pot descobrir per l'interior a través de les visites guiades que s'organitzen per a tota la família. Podràs fer un passeig per les antigues instal·lacions mineres, veure els diferents plegaments, vetes del jaciments i conèixer la diversitat dels minerals. 115


Parador de Cardona **** Disfruta de un Castillo medieval del siglo XI y revive la historia de los Duques de Cardona

• 54 habitaciones • Restaurante majestuoso abierto al público • Bar con terraza y vistas al pueblo. • Salones para realizar convenciones, comidas de empresas y celebraciones

Castell de cardona, s/n · 08261 Cardona, Barcelona · 938 69 12 75 · cardona@parador.es · www.parador.es


La SELVA

Raons per escollir

L

a Selva és una comarca molt heterogènia que ofereix al visitant una àmplia oferta per a tots els gustos. Des del litoral de la Costa Brava, passant per la plana o la zona del Ter Brugent fins a arribar a les muntanyes del Montseny–Guilleries, podreu descobrir indrets, paisatges, històries i tradicions que no us deixaran indiferents. Per això, aquí us deixem unes quantes raons per visitar la comarca de la Selva.

• COSTA BRAVA • La Selva és l’inici de la Costa Brava, on us esperen tot un conjunt de platges i cales perquè us relaxeu, contempleu els paisatges naturals, gaudiu de cada racó... Viviu cada una de les platges i cales de la comarca, i gaudiu de l’oferta d’activitats aquàtiques que hi trobareu.

• TERMALISME • Poques vegades es troben tantes poblacions balneàries en un territori tan proper com passa a la Selva. A Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella i Sant Hilari Sacalm brollen aigües termals i/o mineromedicinals que us permetran gaudir dels millors tractaments i de la pau dels seus balnearis.

• UNA COMARCA DE RUTES • Us proposem descobrir la comarca mitjançant l’extensa xarxa de rutes de senderisme, cicloturisme i BTT que recorren el territori. L’oferta engloba petits itineraris, llargs recorreguts, rutes a peu, en bicicleta, circulars, lineals..., però sempre buscant els racons i els indrets més interessants i amb un manteniment periòdic continu.

• JARDINS BOTÀNICS • Nombroses espècies i varietats de plantes han estat estrictament identificades i reunides en col·leccions que trobareu als tres jardins botànics de la Selva. Gaudiu d’una visita molt especial en un entorn privilegiat als penya-segats de la Costa Brava.

• GASTRONOMIA • A la Selva podreu descobrir la gastronomia selvatana, amb representació de la cuina del mar, de la muntanya i de la plana. Però també podreu fer un tastet i descobrir la cuina catalana en el seu conjunt al Centre Gastronòmic Domus Sent Soví. 118


119


122


OSONA

Les Piscines de Montseny CÀMPING & BUNGALOW PARK

BUNGALOWS

2/4 places i 4/5 places

PISCINA

en plena naturalesa

RESTAURANT SNACK BAR

entrepans, pizzes, arròs mar i muntanya, plats de temporada...

CÀMPING & PIC-NIC amb barbacoa

ACTIVITATS

quads, cavalls, esports d’aventura, pàdel, senderisme i parc infantil

E

ns agrada Osona, la nostra comarca, i et volem acompanyar a descobrir-la. Aquí trobaràs el teu lloc, tant si ets un caminant assedegat de nous paisatges per descobrir; una viatgera del temps que vol desvelar els secrets de la història i l’art; un amant de la bona taula amb el morro fi, o una cercadora impenitent de noves experiències i activitats i si sents la crida de la pau i la tranquil·litat dels nostres pobles i paisatges per allunyar-se del brogit de la vida quotidiana. La comarca d’Osona, amb capital a Vic, es troba ubicada en una situació estratègica a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava, i a una hora en cotxe de Barcelona i Girona. Amb una gran diversitat d’oferta turística en un entorn característic dels territoris d’interior, disposa de tot tipus d’allotjaments, que van des de càmpings fins a cases de turisme rural, hotels, hostals i apartaments. El turisme cultural a Osona engloba una rica diversitat de recursos històrics que es remunten a la prehistòria, amb importants vestigis del romànic, un estil molt arrelat a la comarca. El turisme literari i industrial també té el seu pes específic dins del territori. El paisatge i el territori osonencs també són idonis per a activitats a la natura, i la gran oferta de fires i mercats, festes i tradicions populars contribueixen, juntament amb la seva gastronomia, a ampliar les possibilitats de convertir una visita a la comarca en una gran experiència.

Tel. 93 847 30 70 / 679 685 675 info@piscinesmontseny.com

Ctra. de Sta. Ma de Palautordera de Montseny Km 12,300 · 08469 MONTSENY (BCN)

www.piscinesmontseny.com

La comarca d'Osona, es troba ubicada en una situació estratègica a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava i engloba una rica diversitat de paisatges, recursos històrics, gastronomia i tradicions.

123


Sabor a

arbastro, capital del Somontano, ciudad del Vero, ha sido tradicionalmente punto de encuentro e intercambio para los vecinos del Somontano y de las comarcas vecinas. Cruce de caminos que conduce a los valles pirenaicos, Barbastro está ubicado en un entorno privilegiado rico en paisajes, patrimonio histórico y cultural y productos de primera calidad. Un paseo por el conjunto histórico es uno de los imprescindibles en tu visita a Somontano. Comenzando por la Catedral y el Museo Diocesano, que reúne obras muy diversas de arte religioso, algunas de ellas de incalculable valor, como la mitra de san Victorián o un capitel de la antigua mezquita. Desde el Museo Diocesano se accede a la calle Hermanos Argensola, donde encontramos muestras de la arquitectura renacentista aragonesa: el Ayuntamiento, restaurado en los años 50, la sede de la Universidad Nacional de Educación a Distancia y el Palacio de los Argensola, con su alero del siglo XVI tallado en madera. La Plaza del Mercado, que nos encontramos durante el recorrido, constituye el rincón más popular de la ciudad, donde tienen lugar mercados diarios de verduras y hortalizas.

124


Día de mercado

En la Plaza del Mercado de Barbastro se reúnen los hortelanos de Somontano para ofrecer sus productos. Desde la tierra, se recomienda pasear por Barbastro y disfrutar de su vocación comercial, además de acercarte por sus establecimientos y llevarte algunos de los “sabores de Somontano”.

Ruta del vino Somontano

Cocineros que conocen el producto y crean una oferta de calidad, un equilibrio excelente entre cocina tradicional y propuestas originales. En la Ruta del Vino Somontano encontrarás diferentes tipos de restaurantes. Elige y ¡reserva! En nuestros bares de vinos, además de degustar una amplia selección de vinos y copas, también encontrarás propuestas gastronómicas que te van a gustar.

125


Citas enoturísticas

Desde el año 2000, el primer fin de semana de agosto, Somontano celebra el Festival del Vino. Cuatro días de propuestas de enoturismo, catas, visitas a bodegas, talleres, propuestas culturales… Y por las noches, la Muestra Gastronómica. Imagina un espacio al aire libre, 13.500 m2 con 25 restaurantes diferentes que ofrecen sus propuestas gastronómicas, carpas de servicio de vinos donde podrás degustar hasta 77 referencias de vinos a copas. En la Ruta del Vino Somontano encontrarás grandes obras arquitectónicas, pequeños tesoros, bodegas con historia, bodegas familiares, bodegas antiguas y otras modernas, bodegas muy especiales, todas diferentes… por eso se recomienda visitar más de una.

Imagina las noches de verano con amigos, en pareja, en familia, disfrutando del ambiente, del vino, de las propuestas gastronómicas y…

HOTEL MASMONZÓN Paseo San Juan del Bosco Nº10 22400 MONZÓN ( Huesca ) Nº Teléfono: +34 974 404 322 Email: recepcion@hotelmasmonzon.com

RESTAURANTE 126

HOTEL

EVENTOS


per a tota la família TURISME & OCI

127


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº31 Juliol 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº31 Juliol 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement