MAGAZINE SALUT nº28 Abril 2017

Page 1

ABRIL 2017 · N.28

CLÍNICA NEXUS Efectivitat màxima en estries i varius

SALUT

Rubèola: complicacions en l'embaràs

BELLESA

Posa't guapa!

KOMAK

Gaudeix del bon temps

LEGAL

La mediació comunitària o veïnal


Revista mensual que s’encarta dins el Diari SEGRE

Vols anunciar- te ? Si ens truques ara, et farem la teva PÀGINA WEB ... totalment “GRATUÏTA”

INFORMA’T !!!

( Promoció mes d’Abril )

973 20 86 11 667 56 02 25


Tenim dret a ser feliços

05

E

l mes d’abril ve carregat de festivitats i celebracions importants, com el naixement d’Abraham Maslow; el de Hans Christian Andersen, l’escriptor de La Sirenita i El patito feo; la fundació de l’empresa Microsoft; els primer Jocs Olímpics de l’era moderna, i el naixement de Charles Chaplin, entre molts altres. Però nosaltres aquest mes celebrarem amb molta il·lusió l’esdeveniment més marcat en el calendari català: el 23 d’abril, Sant Jordi, tot un símbol de cultura i amor. Aquest dia es pot caracteritzar de moltes maneres, però són les roses i els llibres els que adquireixen el protagonisme. Des de MAGAZINE us animem a triar com ser feliç aquest dia tan especial. Tenim el dret a escollir i a ser feliços, perquè tenim molt per celebrar. El mes d’abril ens torna a despertar les ganes de sortir, fer llargues passejades, visitar les terrasses dels millors restaurants de Lleida i, senzillament, deixar que passi el temps envoltats dels que més estimem. Tornem a sentir els colors de la primavera i a veure com els carrers de Lleida s’omplen de gom a gom. I és així com de mica en mica, i sense pressa, l’abril ens deixa veure la cara més amable de l’esperada primavera. Aquest mes té com a característica principal que els dies s’allarguen i les hores de sol augmenten progressivament amb el pas dels dies. Tot i això, la dita “no donis l’hivern per passat fins que l’abril no hagi acabat” ens recorda que encara no hem de guardar gaire lluny la roba més gruixuda i els paraigües, i estar sempre alerta perquè, com ja sabem, “a l’abril, aigües mil”. MAGAZINE SALUT us convida a gaudir de tot el que us envolta en el vostre dia a dia, perquè entre tots plegats fem d’aquest mes una edició especial i única.

23 37 40 44 48 56 60 64 68 70

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


30 de junio


Rubèola:

SALUT

complicacions en l’embaràs contregui la rubèola El fet que la futura mare mportar perills per durant l’embaràs pot co r el contagi per al fetus. Com es pot evita en cas d’infecció? rubèola i què s’ha de fer

L

’arribada d’un nadó al nucli familiar suposa estar alerta a totes les necessitats que pot necessitar, així com conèixer les possibles malalties que es poden contraure durant l’embaràs: és important ser-ne conscients per evitar problemes perquè la criatura arribi al món sense complicacions i problemes. Són moltes les dones que es queden embarassades sense saber si són immunes a la rubèola, quan, per estar segures, només cal una simple anàlisi de sang. Si el resultat indica que no s’ha contret la malaltia, per quedarvos tranquil·les és recomanable vacunar-se abans de la concepció.

En què consisteix la rubèola?

La rubèola, també coneguda com xarampió alemany, que no és el mateix que el xarampió comú, és una infecció vírica. Es transmet a través de la tos i els esternuts i durant l’embaràs la mare la pot transmetre al nadó. La rubèola és una malaltia exantemàtica vírica típica de la infància, que té un curs benigne i pot passar desapercebuda, ja que els símptomes són febrícula i erupció cutània, sobretot a la part superior del tronc. Els símptomes no són especialment evidents i és fàcil confondrela amb altres infeccions. Un cop contreta, la rubèola deixa immunitat permanent i, per tant, no és possible tornar a emmalaltir. No obstant això, si mai s’ha patit, o si la futura mare es contagia

de rubèola durant l’embaràs, sobretot en el primer trimestre, pot ser molt perillós, ja que podria provocar un avortament espontani o malformacions en el fetus.

Com sé si tinc la rubèola?

Recordeu que és molt difícil que us contagieu, perquè el més probable és que ja sigueu immunes a aquesta malaltia. No obstant això, la meitat de les persones que tenen rubèola no presenten símptomes i, per tant, no saben que la tenen o l’han tingut. Si pateixes aquesta malaltia, notareu aquest símptomes:

• Febrícula baixa

Uns dies després, pot haver-hi una erupció o puntets vermells a la cara o el coll, que de vegades causen picor. La granellada es pot estendre a altres parts del cos i durar fins a cinc dies. Com en qualsevol altra granellada o erupció, si teniu aquests símptomes durant l'embaràs, heu de consultar immediatament el metge o la llevadora.

El contagi de la rubèola durant el primer trimestre de l’embaràs pot provocar un avortament espontani o malformacions en el fetus

• Molèsties i infecció als ulls, com conjuntivitis • Símptomes similars als del refredat, com secreció nasal, mal de gola o tos • Cansament • Dolor a les articulacions

segueix a la pàg. 13 5


6


Av. Tortosa, 4 · 25005 LLEIDA

C. Bisbe Torres, 13 · 25002 LLEIDA

Informa-te'n sense compromís

www.vithas.es


8
C. Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat

La qualitat de l’os prediu el risc de fractura

L

a histomorfometria òssia i l’espectroscòpia amb infrarojos revelen les propietats anormals i desconegudes dels ossos en nens amb fractures vertebrals i en els que s’havien sotmès a un trasplantament d’òrgans, segons un estudi realitzat a la Universitat Est de Finlàndia. Investigadors d’aquesta universitat han analitzat mostres d’ossos mitjançant la histomorfometria òssia. Els nens que tenien fractures vertebrals i els que havien patit algun trasplantament d’òrgans van experimentar canvis en la composició de l’os, com ara una baixa porció de carbonatofosfat i un augment de la maduresa del col·lagen. Els resultats mostren que més de la densitat mineral òssia baixa, la qualitat dels ossos és determinant a l’hora de predir el risc de fractura. La detecció primerenca d’aquests canvis en la qualitat òssia podria ajudar a prevenir fractures. Els nens sotmesos a un trasplantament de cor, de fetge o ronyó també van experimentar canvis relacionats amb la microarquitectura òssia. Aquest diagnòstic, basat en la mesura de la densitat mineral òssia, afirma que els canvis en la qualitat de l’os podrien explicar la creixent fragilitat relacionada amb l’osteoporosi. Els resultats van confirmar que la histomorfometria òssia és necessària en la pràctica clínica per estudiar l’equilibri de remodelació òssia en certs grups de pacients amb osteoporosi L’estudi ha estat publicat a “Journal of Bone and Mineral Research” i a “Journal of Bone and Mineral Metabolism”

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com 11ve de la pàg. 5 Com es pot evitar el contagi de la rubèola?

Abans fins i tot de concebre el nadó, el metge farà a la dona una sèrie d’exàmens preconcepcionals i li indicarà la pràctica d’una anàlisi per detectar la presència d’anticossos contra la rubèola per comprovar si la futura mare és immune. Si el resultat és negatiu, s’ administrarà la vacuna antirubèola i es podrà buscar l’embaràs al cap de tres mesos. La vacuna protegeix al 100% del risc d’infecció. Si l’embarassada no s’ha realitzat la prova de la rubèola i es descobreix que no és immune, cal evitar que contregui la infecció els tres o quatre primers mesos, ja que hi ha un elevat risc d’avortament o de malformacions en el fetus (al voltant d’un 80%). Transcorregut aquest període, la probabilitat de transmissió del virus al fetus a través de la placenta és cada vegada més baixa i, encara que la infecció arribés al nadó, el risc de malformacions deixa d’existir.

Què cal fer en cas de contraure la rubèola en l’embaràs?

Què poden fer les dones que ja estan embarassades i no s’han realitzat la prova de la rubèola abans de la concepció? Si això passa, en primer lloc, cal anar a un centre hospitalari dotat d’una unitat d’embarassos de risc per comprovar que es tracta de la malaltia. Si la resposta és positiva, és indispensable intentar esbrinar quan s’ha contret la malaltia, buscar informació clínica i realitzar les proves necessàries per dosificar el nivell d’anticossos per esbrinar si la infecció s’ha produït fa més o menys de tres mesos. Només en aquest moment es mantindrà una entrevista prenatal amb els pares per informar-los dels riscos de malformació, sobretot ceguesa, sordesa i malformacions cardíaques. Aquest tipus de malformacions no es detecten amb les ecografies que es realitzen durant l’embaràs i, per tant, són impossibles de diagnosticar abans del naixement.

Altres consells importants

• El contagi per rubèola es pot prevenir evitant els llocs massificats, atès que es transmet fàcilment a través de les vies respiratòries. • La vacuna de la rubèola forma part de les vacunes sistemàtiques dels nens, però la cobertura no és total. Si la futura mare ja té un altre fill que s’ha de vacunar contra la rubèola, pot fer-ho, ja que el virus injectat a través de la vacuna no es transmet a altres persones. • En cas d’exposició a situacions d’especial risc (si la dona treballa en un col·legi), el ginecòleg pot efectuar un tractament preventiu per potenciar les defenses immunitàries

Un cop contreta, la rubèola deixa immunitat permanent i, per tant, no és possible tornar a emmalaltir. Els símptomes més comuns són febrícula i erupció cutània, sobretot a la part superior del tronc.

13


14


15


CLÍNICA NEXUS I EFECTIVITAT MÀXIMA EN ESTRIES I VARIUS

ICON:

Una nova era en el làser i llum polsada optimitzada La darrera incorporació a la Plataforma Làser de Clínica Nexus és la Plataforma ICON, un sistema polivalent que permet, mitjançant l’aplicació de diversos capçals, el tractament de nombroses patologies cutànies i inestetismes. La Plataforma ICON permet tractar, entre d’altres: Lesions pigmentades Lesions vasculars Arrugues Envelliment cutani

Estries i cicatrius L’eficàcia i versatilitat d’aquesta plataforma multifuncional ve donada per les innovacions patentades i en exclusiva, entre les quals consta: Skintel Lector de MelaninaTM: revolucionari sistema que determina quantitativament l’índex melànic anterior a la realització del tractament. Advanced Contact CoolingSM: la temperatura es manté a 5 graus centígrads durant el tractament per millorar el confort del pacient i protegir la pell. Lent Hexagonal XFTM: la lent XF permet realitzar tractaments fraccionals no ablatius d’una manera més ràpida.

Fotos cedides per Cynosure

16

AccuSpectrumSM: filtres duals que minimitzen l’exposició de la pell, millorant la comoditat del pacient.

Photon RecyclingSM: maximitza l’efectivitat dels tractaments reduint la pèrdua d’energia. Smooth PulseSM: permet l’ús de més quantitats d’energia sense molèsties. Dels diversos capçals dels quals consta, destaquem el làser 1540. Es tracta d’un làser fraccionat no ablatiu per al tractament de les cicatrius tant hipertròfiques (postquirúrgiques i postraumàtiques) com atròfiques (marques d’acne) i, sobretot, estries. El làser ICON 1540 és l’únic que té l’aprovació de la FDA pel tractament d’estries. Les microcolumnes de calor que crea el làser 1540 generen noves fibres de col·lagen i elastina que disminueixen la profunditat i la mida de l’estria o cicatriu, així com també milloren la textura i flacciditat de la pell en l’àrea tractada. Els resultats són incomparables als obtinguts amb altres sistemes i, a més, amb un mínim temps de recuperació, ja que el làser deixa pràcticament indemne la superfície cutània. Permet tractar tant estries vermelles com blanques, encara que s’obtenen millors resultats en les primeres. Si bé en aquest primer article dedicat a l’ICON hem volgut destacar el làser 1540 per la seva incomparable eficàcia amb qualsevol altre sistema en el tractament d’estries i cicatrius, anirem explicant en successius articles l’ampli ventall de tractaments que aquesta Plataforma permet realitzar, i parlarem també d’un nou tipus de llum que incorpora en exclusiva, la llum polsada optimitzada, que deixa gairebé obsolets els tractaments actuals amb llum polsada intensa convencional.


EFECTIVITAT MÀXIMA EN ESTRIES I VARIUS

CYNERGY

Nexus, sempre a l’avantguarda tecnològica, presenta en exclusiva la plataforma làser vascular més evolucionada del món: Cynergy amb l’exclusiu sistema Multiplex™ Cynergy tracta les lesions vasculars amb més eficiència que els equips amb una sola longitud d’ona, ja que consta d’un làser de colorant polsat de 585 nm i un làser Nd:Yag de 1064 nm que, a més, poden ser emesos de manera seqüencial. Aquest sistema patentat anomenat Multiplex™, és exclusiu d’aquest equip i n’optimitza l’efectivitat i la seguretat del tractament, a la vegada que augmenta la comoditat i satisfacció dels pacients. Amb Cinergy podem tractar amb eficàcia inigualable: Rosàcia Cuperosis Angiomes Hemangiomes Taques vi de Porto Telangiectàsies i aranyes vasculars facials Poiquilodermia I naturalment, les telagiectàsies i varius de les cames. Aquest nou làser combinat amb l’esclerosi en escuma

Un equip professional al vostre servei cada dia

Fotos cedides per Cynosure

dins del tractament de Teràpia Fotodinàmica de varius, que tantes vegades us hem explicat, en millora encara més els resultats, i sobretot, el confort dels pacients, ja que a l’emetre seqüencialment les dues longituds d’ona, permet la utilització d’energies menors. A més a més, l’equip porta un sistema de refredament incorporat (SmartCool™) que minimitza al màxim qualsevol tipus de molèstia. Amb aquesta sonada incorporació, la Plataforma Làser de la Clínica Nexus, ara per ara pràcticament sense comparació a l’estat espanyol, enriqueix encara més el seu nodrit arsenal tecnològic pel tractament de patologies vasculars de tot tipus i li permet seguir liderant en el camp de la Fototeràpia Mèdica on ha esdevingut per mèrits propis un referent nacional i internacional. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.comfotos © Alexandra Balaguer

URGÈNCIES DENTALS:

pacients prioritaris a Ilerdent

L

es urgències dentals van més enllà d’un fort mal de queixals que no es calma amb antiinflamatoris. Tenir un dolor intens a la zona bucal, sentir molèsties en ingerir aliments o begudes fredes o calentes, patir una hemorràgia, una inflor considerable o un cop fort a la zona bucal són motius justificats per buscar assistència odontològica immediata. Un dolor intens a la zona bucal indica una inflamació de les mucoses o una infecció dental que s’ha de tractar sense retard. En el primer cas parlaríem o bé d’aftes bucals, d’origen víric i molt dolorosos, o d’estomatitis, una inflamació a la mucosa de les estructures de la boca que requereix l’administració d’un tractament. La intervenció odontològica d’urgència és important també en els supòsits d’infeccions dentals com la pulpitis (inflamació del teixit nerviós que nodreix la dent), la infecció periapical (augment del volum dels teixits tous vora la dent causat per la proliferació de la placa bacteriana), l’abscés dental (conegut popularment com a flegmó), la pericoronaritis (infecció del teixit tou que cobreix la corona dels molars) i la gingivitis aguda (inflamació de les genives que causa sagnat, entre altres símptomes).

Miquel Gensana Ruestes Gerent d’Ilerdent. Protètic dental (col·legiat núm. 17)

Si hi ha, però, un cas en què l’assistència odontològica urgent pot marcar la diferència entre salvar o perdre una dent és en una fractura dental. Davant una caiguda o traumatisme a la zona de la boca que afecti una o diverses dents, primer cal mantenir la dent, o el tros recuperat, en humitat (entre la galta i les genives o submergida en llet) i acudir al dentista ràpidament. Si la fractura provoca desperfectes en pròtesis o ortodòncies, o si es produeix una luxació mandibular, també cal atenció urgent. Finalment, quan hi ha un sagnat provocat per l’extracció d’una dent que es perllonga més temps de l’habitual, cal anar al dentista de seguida. En tots aquests supòsits, l’assistència immediata per part d’un dentista és molt important no només per calmar el dolor, sinó també per evitar que el problema empitjori i en provoqui altres de més greus. A Ilerdent, clínica dental de referència a Lleida, som conscients d’aquest fet, i és per això que gestionem curosament les programacions per tal d’actuar ràpidament en cas d’urgència i reduir els temps d’espera dels nostres pacients. El nostre ampli quadre mèdic i l’equip protètic del nostre laboratori dental (iLab17) —ubicat al mateix edifici— ens permet, a més, atendre qualsevol tipus d’incidència, així com reparar pròtesis, fabricar-ne de noves o fabricar peces en un temps rècord

Les claus de l’èxit: una bona gestió de les programacions, un ampli quadre d’especialistes i laboratori protètic dental propi

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11


La fibromialgia (FM) es una enfermedad crónica de origen no

muy bien establecido, caracterizada por dolor generalizado, fatiga y otros síntomas funcionales.

L Dr. Jordi Ibáñez Responsable de la Unitat del Dolor de la Clínica Planas

>> El Dr. Ibáñez ha creado un nuevo tratamiento para el dolor que actúa sobre las zonas que lo desencadena con una terapia que combina la exploración selectiva de los puntos de inflamación y posterior tratamiento con factores antiinflamatorios y regenerativos. >> Después de tres meses de tratamiento, se consigue eliminar el dolor localizado prácticamente en el 100% de los casos.

a fibromialgia es un síndrome que causa dolor en los músculos y cansancio. Las personas que la sufren sienten dolor en unos “puntos sensibles” de su cuerpo. Habitualmente se encuentran en cuello, hombros, espalda, cadera, brazos y piernas, y son dolorosos a la presión. La determinación de estos puntos dolorosos también se utiliza para el diagnóstico de esta enfermedad.

Los síntomas más comunes que muestra la FM son los siguientes: • Rigidez por la mañana • Dolor de cabeza • Alteración del sueño • Menstruación dolorosa • Sensación de hormigueo  en manos y pies

• Dificultad de concentración  y falta de memoria En ocasiones, se suman varias afecciones crónicas, como el síndrome de fatiga crónico, la enfermedad inflamatoria del intestino, la cistitis, el dolor de la articulación temporomaxilar y la vulvodinia.

Causas de la fibromialgia

• Situaciones traumáticas vividas, como los accidentes automovilísticos, o situaciones estresantes familiares o laborales. • Algunas enfermedades la pueden provocar. • Malestar o lesiones de forma recurrente. A pesar de que en ocasiones no existe una causa razonada, las últimas investigaciones apuntan a un problema de origen neurológico, resultado de desequilibrios neuroquímicos a nivel del sistema nervioso

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

central que se encuentran representados en marcadores genéticos específicos asociados a la fibromialgia. En la fibromialgia también se han encontrado alteraciones de la función mitocondrial, y en los estudios que hemos realizado en nuestros centros hemos podido desarrollar una metodología que nos indica el grado de fatiga de cada persona (enfermos con una patología que afecta al grado de fatiga y calidad de vida), que en el caso de la fibromialgia, o también en el llamado síndrome de fatiga crónico, son especialmente importantes debido a la dificultad de valorar el grado de fatiga que causa dicha enfermedad. Con una prueba de esfuerzo especial metabólica, donde se valora la función mitocondrial o lo que es equivalente, la cantidad de energía que puede producir una persona, se puede clasificar el grado de fatiga sin que el paciente pueda influir en el resultado. Por tanto, es una prueba que estamos utilizando como peritaje para determinar el grado de incapacidad laboral. En España se calcula que un 2,4% de la población padece fibromialgia. La fibromialgia puede ser difícil de tratar. Es importante que se consiga a un médico que esté familiarizado con este trastorno y su tratamiento. En el tratamiento para la fibromialgia es necesario que se que se trabaje en equipo, que incluye a un médico que conozca la enfermedad y a un fisioterapeuta. Un centro donde se trate el dolor de los tejidos blandos inflamados es un buen lugar para obtener unos resultados efectivos


MEDICINA AVANÇADA • Traumatologia de l’esport • Fisioteràpia esportiva • Recuperació i rendiment esportiu • Readaptació a l’esport • Entrenament personal • Restauració corporal • Correcció, equilibri i consciència corporal • Tractament de dolor amb factors regeneratius • Drenatge limfàtic • Estiraments i tonificació • Punció seca • Teràpies naturals

Has tingut un accident?

T’OFERIM:

• Assistència mèdica i tramitació de l’expedient amb la companyia • Assistència a l’accidentat de trànsit • Peritatge de danys corporals • Treballem amb totes les companyies asseguradores.

21


pendiente de

CONFIRMACIÓN


HOSTALERIA

ordre tradicional dels àpats és: entremesos o entrants suaus; crema, sopa o puré; peix; plat principal, i, finalment rebosteria, formatges i fruita. Les amanides se serveixen normalment després de les sopes. El menjar s’ha de servir per l’esquerra del comensal i es retira per la dreta. Si es fan passar les safates i les fonts per la taula, s’ha de fer d’esquerra a dreta, en sentit contrari a les agulles del rellotge. Abans de servir les postres, tots els plats, coberts, salers, etc. s’han de retirar de la taula i posar-hi en el seu lloc la coberteria apropiada per a les postres. Hi ha molts estils de servir la taula i en destaquem els següents:

Servei a la francesa Els aliments es presenten per l’esquerra del comensal, en una font, i el mateix convidat se serveix el seu plat, amb els coberts que es presenten a la font. Mai s’han d’utilitzar els coberts de cada un per servir-se els aliments. El cost d’aquest servei sol ser més alt perquè fa falta més personal de servei.

Servei a l’anglesa Els aliments es presenten en una font al comensal, per la banda esquerra, i el cambrer, amb els coberts adequats en cada cas, serveix el comensal. El cost pel que fa a personal de servei és alt, perquè es necessiten bastants cambrers per realitzar el servei quan el nombre de comensals és elevat.

Servei a la russa El servei de taula es fa al costat del mateix client en un carret auxiliar. És un servei molt exclusiu i el cost és molt elevat per la dedicació en exclusiva del personal de servei a cada client. És un servei pràcticament desaparegut, que només queda en restaurants molt exclusius.

Servei Guéridon Sol consistir, en la majoria dels casos, a servir un plat ja cuinat, però que es presenta en una font o en una peça. Es mostra i després, a la taula auxiliar, o Guéridon, es preparen les racions individuals per servir el comensal per la dreta

23


La venda de productes agroalimentaris procedents de la terra o de la ramaderia i/o resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que es realitza a favor del consumidor o consumidora final, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària, per part dels productors o agrupacions de productors agraris. La venda de proximitat inclou la venda directa i la venda en circuit curt.

V

ivim un moment de canvi en el món del comerç i el consum dels aliments, i es comença a fixar el nou escenari del consum que acabarà definint per un llarg termini les demandes dels consumidors contemporanis, que avancen molt ràpidament cap a la racionalitat de les compres i l’exigència de preus barats més ajustats al valor dels productes i serveis que reclamen. El comerç de proximitat a la ciutat de Lleida s’enfronta a un seguit de reptes, entre els quals, el comerç electrònic, que és una gran realitat, però no el principal. Aquests són els reptes:

• Oferir un establiment singular • Adreçar-se a un determinat grup de compradors (target) • Ajustar la dimensió del negoci als factors productius • Definir els horaris i el calendari comercials al servei dels clients i de la conciliació familiar i social • Utilitzar les tecnologies • Presència a Internet Enfront dels que creuen que el comerç de proximitat anirà perdent influència per acabar sent minoritari i irrellevant, val a dir que el 60% dels europeus afirmen que pensen donar prioritat els propers anys al comerç autònom, a les botigues de proximitat, artesans i mercats. I malgrat que creixeran fortament les compres per Internet, només el 9% indica que ho farà a través d’aquest mitjà (Observatorio Cetelem, 2013). Lluny d’asseure's davant la porta de la botiga a esperar que entrin els clients, els comerciants només recuperaran el que s’ha escapat durant la crisi si afronten els reptes de la singularitat, de la dimensió econòmica adequada, dels horaris comercials que conciliïn les necessitats dels clients i la de cada un tenint en compte la visió global de la ciutat i la introducció de les tecnologies per oferir el servei demanat. L’escenari competitiu és ferotge, tant en l’alimentació com en la resta de les activitats econòmiques, i això vol dir que exigirà molt més a les estructures empresarials

24


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


AIMIA

BAR RESTAURANTE EL CAU

AGGIO

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

AL FASSIYA

Plaça Espanya, 2 LLEIDA

Telèfon 652 909 532

BAR TÒFOL

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

ALMENARA GOURMET

BELLERA

Av. Doctor Fleming, 0 · Lleida Tel. 973 248 279

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

AMBROSIA

BLANC I NEGRE

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

Av. Valencia, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

ANTONI RÚBIES

BOCCATAST

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

AQUÍ MATEIX

BODEGÓN

ASTORIA RESTAURANT

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586 C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

BAR CAFETERIA BISCOTTO

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

26

C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L'Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102


CAL MOLÍ

CERVESERIA APPELWOI

CAL NENET

CLASSUAL RESTAURANT

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640 Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016 C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016 C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725 Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784 Horario de cocina: de 7 a 21 h Cierre semanal: no. Precio medio: desayunos, 2 € Tipos de cocina: Cafetería Especialidades de la casa: café, chocolate, pastelería, bocatería, pizzas, pan de Torrefarrera, tetería.

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

CAU DE SANT LLORENÇ

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

D

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

27


DON RODOLFO

EL PORTÓN

DOS HERMANOS

EL REBOST DE LES FADES

DREAMS AMERICAN COFFEE

EL RACÓ DEL GREGORI

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

D

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656 C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

DUCAL

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

EL CAFÈ SELECTE

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Tel. 973 261 408

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

EL CELLER DEL ROSER

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304 C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

ELS TRULLS

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

ENCI WOK

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

FECOLL

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

FERRERUELA

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO - BAR DE TAPES

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104 Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337 28

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GREVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037 Horari: 16:30h a 19h


GRAN ASTORIA

IL PASTIFICCIO

GRAN MÓN

IRUÑA

GRÈVOL

ISIDRO

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059 Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167 Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

HISTORY

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

HONG KONG

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825

HOTEL AC

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

HOTEL CONDES SENATOR Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

HOTEL NH PIRINEOS

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

HOTEL REAL

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88 Fax: 973 26 69 22

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295 C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755 Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

KAMBÁ

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

Costers del Segre Verdú / Lleida

KILIM CAFÉ

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESGLAÓ

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

L’ESTACIÓ CAFETERIA C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

L’ESTEL DE LA MERCÈ

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

L

LA BODEGUETA Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

29


LA BRASA

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

L

LA MASIETA

LA CAPITAL

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

LA CASA DEL VERMUT

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA PINTA

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA DOLÇETA

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

LA LLAR DE FUSTA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

LA LLAR DOLÇA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

LA LLENA RESTAURANT

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678

LA RODA

LA MASIA

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA

LA MOSSADETA

LA SANGIOVESA

LA ROCA DEL CORB

LA TABERNA DE TELEPINCHO

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536 C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

LA REPÚBLICA DEL FUM

C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674 C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

30

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172 C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708 Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280 C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370


LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

NEW CLASS

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

LES 7 MERAVELLES

O SOLE MIO

LES COMES

OH! KE BUENO

LO CARAGOL

ON QUEDEM

LOLA

00H

C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833 C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739 C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331 C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227 C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780 C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PINOT GASTROTHÈQUE Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

NAVARRA

PUNTO ESTRELLA DALMAU

NEO PARC

PUNTO ESTRELLA BAR

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258 Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

P

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

31


PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

P

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

QR CAFÉ

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

RESTAURANT LLOBREGAT C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

SUKULEN

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086 Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239 Horario de cocina: de 7 h a 24 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 10,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: carnes sargaire, “esmorzars de forquilla”, brasa, pastelería casera, bocatas.

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SOL 9 TAST

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

32

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

VAPORETTO

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

ZEKE

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

Z


Un restaurant que no us deixarà indiferents!

L’

abril del 2012 va començar una nova etapa de , i ara, l’abril del 2017, celebren el 5è aniversari. En els temps en què vivim, la innovació és gairebé , de la mà de la obligatòria, però a Iolanda i el Xavi, han apostat per la cuina de casa, pels sabors amb què ens sentim identificats, per aquelles olors que sabem reconèixer, perquè són el pilar de la gastronomia lleidatana. Els plats tradicionals són la carta de presentació d’una cuina pròpia, rica i saludable, pels variats productes de la nostra terra: caragols, hortalisses, carn, fruita, olis i vins. En tots i cada un dels plats han sabut recuperar els productes i els sabors més autòctons i de proximitat. Un bon exemple són els caragols a la llauna, les carns i el peix a la brasa i les verdures de temporada, sempre arrodonits amb l’oli de la DO Garrigues. En la proximitat, són col·laboradors de Restaurants de la Ruta del Vi de Lleida, sense renunciar a altres vins catalans i nacionals. Un restaurant que no us deixarà indiferents. I així els ho reconeix un nombrós públic que ha donat la , que els ha seva opinió a concedit el Certificat d’Excel·lència el 2015 i el 2016.

Horari: de dimarts a dissabte, de 8.30 a 16.00 h i de 20.30 a 22.30 h Diumenges, de 13.00 a 16.00 h Diumenge a la nit i dilluns, tancat

Els plats tradicionals són la carta de presentació d’una cuina pròpia, rica i saludable pels variats productes de la nostra terra

La nostra recompensa és la satisfacció dels nostres clients!

Z

PÀRQUING PROPI PER A CLIENTS

al C / Unió 21

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

33


T

ot i que expressions col·loquials com "fer el vermut" o "l'hora del vermut" no estan incloses en el DIEC com a accepcions vinculades a la beguda, seguirem pensant que es tracta d'un dels moments més representatius si parlem en termes de socialització al voltant del menjar a Espanya. El vermut és una beguda alcohòlica que s'acostuma a acompanyar amb l'aperitiu. Està composta per vi (negre, blanc o rosat) i bàsicament n'existeixen dues versions del vermut: dolç i sec. L'origen d'aquest preparat tan especial, de gust entre amarg i dolç, es remunta a l'antiguitat, tot i que la versió moderna la trobem per primera vegada a Itàlia el 1786. A Espanya, hi va entrar més tard, a mitjans del segle XIX.

Com se serveix un bon vermut?

Especialidades : • Bacalao con piparras • Chuletón de Cantabria • Arroces • Rabo de toro • Callos

Des del principi, i amb la voluntat de rebaixar els 13 i els 18° que de mitjana pot tenir aquesta beguda, es barreja amb sifó, encara que trobem altres versions també molt típiques, com la que combina el vermut amb gel o vermut molt fred, olives verdes farcides i rodanxa de taronja. I fins i tot combinacions com "el masclet", típic de Reus, que barreja a parts iguals vermut "Plim", refresc oriünd d'aquesta ciutat. O versions més modernes com les que ens expliquen els nois de La Vermutista que consisteix a combinar el vermut amb angostura o fins i tot amb el líquid sobrant de les escopinyes servit en pipeta.

I amb què l'acompanyem? Bàsicament depèn dels gustos i les opcions personals, perquè hi ha mil possibilitats, fins i tot versions contemporànies de receptes amb vermut. Pots prende'ls amb tapes, pinxos, fregits, truites... I qualsevol aperitiu que et vingui de gust. Això sí, si optem per la versió més tradicional a Espanya, que en tot cas podrà variar segons la zona, les banderilles, les conserves (escopinyes, navalles, musclos... O vegetals...), els adobats (olives, anxoves, seitons...) i les típiques patates de bossa artesanals són les formes més típiques i populars d'acompanyar-lo

34

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA


Naima Chrah és la propietària de la franquícia dels “Supermercats DIA” d’Almenar. La seva tasca com a cap de la botiga es va iniciar l’abril del 2016. DIA és un supermercat que ofereix productes de qualitat, fruita i verdura fresca i pa acabat de fer. La gerent i el seu equip de professionals de la venda al detall s’encarreguen diariàment que aquests tres requisits no faltin a la botiga. Al Supermercat Dia d’Almenar es poden trobar una gran varietat d’aliments i una selecció acurada de vins. Aquest establiment obre tota la setmana, fins i tot els diumenges, ja que l’atenció al client és fonamental per a aquest supermercat. L’horari d’obertura els diumenges és de 10:00 a 14:00 hores. Cada dia trobaràs un ampli ventall d’ofertes actualitzades de productes de primera necessitat.

l’atenció al client és fonamental per al personal del supermercat

A més a més, per facilitar la feina ofereixen el servei a domicili i la venda per catàleg. La filosofia de la botiga és el bon tracte amb el client, perquè la tasca de la compra sigui el més agradable possible.

HORARI D’OBERTURA: De dilluns a dijous de 9:00 a 13:45 h de 17:00 a 20:30 h Venda per De divendres i dissabtes CATÀLEG! de 9:00 a 14:00 h de 17:00 a 20:30 h Servei a Diumenges de 10:00 a 14:00 h DOMICILI!

compra online

www.dia.es Plaça Catalunya, 11 · 25126 ALMENAR (Lleida)

646 198 506 · 673 211 370


36


BELLESA

E

ls massatges són els aliats perfectes per a aquells dies en què estàs totalment esgotat i et fa mal tot el cos. Amb els massatges aconseguirem relaxar-nos i sentir-nos una mica millor. A tots ens agrada que ens facin un bon massatge, ja sigui a l’esquena, al coll, els peus o a la cara, sigui on sigui, segur que ens ajudarà a sentir-nos reconfortats. La relaxació no és l’únic benefici que es pot a atribuir aquesta pràctica, sinó que els massatges ofereixen molts altres avantatges no tan coneguts, des de millorar la immunitat del cos fins a reduir el mal de cap, passant per millorar la teva bellesa. Perquè sàpigues la quantitat de coses bones que t’ofereixen, to seguit te'n deixem 10 beneficis.

1. Relax

Els músculs es descarreguen i, per tant, la tensió acumulada per l’esforç físic s’allibera. Els massatges són una forma ideal de recompensar un cos cansat.

2. Control

Els massatges tenen el poder de controlar l’ansietat i la depressió. Ajuden a reduir els nivells d’una hormona anomenada cortisol, que s’allibera com a resposta a l’estrès, i això és el que fa que ens millori l’ànim i disminueix la pressió arterial.

3. Alleugen el dolor

Estudis asseguren que els massatges ajuden a apaivagar el dolor crònic a l’esquena. També han estat vinculats a una disminució en la rigidesa i milloren també la mobilitat de les persones que pateixen osteoartritis.

8. Mal de cap

Són efectius per a les migranyes, ja que en disminueixen i atenuen les molèsties.

9. Bellesa

Els massatges a la cara i el cap són relaxants i fan que la pell es vegi més radiant i el cabell més saludable perquè augmenta el flux sanguini.

10. Alleugen la fatiga

Els massatges són particularment útils per les a persones a qui les malalties els provoquen molts dolors. Molts estudis han demostrat que un bon massatge pot alleujar la fatiga, el dolor, l’ansietat, la depressió i les nàusees

4. Milloren el son

Augmenten les ones deltes del cervell, que estan relacionades amb el son més profund. Així doncs, si sou dels que us costa conciliar el son, ja sabeu una bona manera de caure plans al llit.

5. Augmenten la immunitat

Amb els massatges pot evitar posar-te malalt, experimenta canvis en el sistema immune i endocrí.

6. Síndrome premenstrual

Les dones compten amb més beneficis que els homes, ja que els massatges poden disminuir els angoixants símptomes premenstruals.

7. Millora l’estat d’alerta Diversos estudis han demostrat que les persones que reben massatges tenen un augment de velocitat i precisió.

37


L

es opcions per a la cura dels cabells, per al maquillatge, la pell, les ungles i per a productes corporals són infinites. En lloc de sentir-vos aclaparades per la varietat o comprar productes miraculosos coneguts, us suggerim que seguiu llegint aquest article per resoldre molts dels dubtes sobre la bellesa i alguns trucs que podreu emprar.

Depilació làser de díode Resultats visibles des de la 1a sessió

Si sou de les que teniu uns cabells fins, mitjans o amb textura gruixuda, llisos, ondulats o arrissats, el condicionador és el primer producte que heu de tenir. Mantenir el teu cabell a condicionat fa més fàcil pentinar-lo i protegeix la salut del cabell. Deixar d’utilitzar l'a condicionador pot provocar que el cabell s’esquerdi, perdi brillo i que sigui menys manejable. Cal que en busqueu un que vagi bé per al vostre tipus de cabells i l’empreu cada vegada que us renteu els cabells.

Tenir les ungles netes és important, especialment en les primeres impressions. Si les llimeu periòdicament, tindran un aspecte tan bonic com si els haguéssiu aplicat esmalt. Les ungles saludables són la base per a una bona manicura, per això és bo emprar oli per a cutícules com a part de la teva rutina perquè creixin bé i per mantenir-les boniques.

38


Per mantenir la pell del cos flexible i hidratada, la loció o l’oli per el cos han de ser un element bàsic diari. Per obtenir els màxims beneficis, assegureu-vos d’aplicar la loció que més us agradi quan sortiu de la dutxa, mentre la pell encara està lleugerament humida. Algunes persones prefereixen l’oli en lloc de la loció, perquè noten que s’absorbeix ràpidament. És una qüestió de gustos. La pell absorbeix tot el que se li aplica. Algunes dones es queixen de les ulleres, altres volen uns llavis més gruixuts. El maquillatge pot actualitzar i refrescar la mirada, però escollir un sol producte indispensable pot ser difícil. Cada dona té un perfilador d’ulls fosc i cremós. Si bé un perfilador negre pot ser massa fort per a un ús diari per a alguns tons de pell, hi ha diversos tons de marró que funcionen per a totes les pells i per a qualsevol ocasió. La idea bàsica és destacar els ulls. Per a les que us agrada experimentar, l’indi, el gris fosc i el verd bosc també són bones opcions. La majoria de la gent està acostumada a una rutina de tres passos per a tenir cura de la pell: netejar, tonificar i hidratar. Per això és indispensable utilitzar diferents cremes per a cada pas. La prevenció dels danys ha de ser el més important en la teva rutina de la cura de la pell. Moltes cremes hidratants tenen un factor de protecció solar i és preferible emprar primer una crema i després aplicar el protector com a segon pas. Busqueu una fórmula de protecció solar que no només sigui adient per al vostre tipus de pell (hi ha fórmules molt lleugeres per a la pell greixosa i de més espesses per a la seca), sinó que ofereixi un ampli espectre de protecció contra les cremades del sol amb una mínima quantitat de productes químics

sandra difusió

39


MODA i ESTILISME

ASSESSORIA D’IMATGE

CORPORATIVA

Per què hem d’invertir en imatge corporativa? Què provoca o quins efectes té sobre els clients? A qui va adreçat el servei d’assessoria d’imatge corporativa?

Tel. 630 034 667 · galabordeta@gmail.com Avinguda d’Artesa, 11 · 25001 LLEIDA 40

L’assessoria d’imatge corporativa es dissenya per provocar un interès entre els consumidors, per crear un buit en la seva ment i per generar riquesa de marca, amb la finalitat de facilitar vendes del producte o servei. El que fa és revalorar un actiu intangible, com la imatge, i transformar una personalitat corporativa (quantitat i qualitat de les seves instal·lacions i productes, qualitat de feina, valors, personalitat dels seus fundadors, directius, presidents i equip, forma i tècniques d’interrelació...) en identitat corporativa, utilitzant la iconologia:


• La imatge del seu hàbitat (llums, colors, formes, volums, olors, tacte dels objectes, sons ambientals o de funcionament, etc.). •  La imatge del paisatge i arquitectònica. Cal considerar, també, aspectes com la ubicació, el transport, el recorregut, la senyalització per arribar-hi, l’acollida quan ja hi som, etc. •  La imatge de gestió (assemblees, reunions, atenció de visites, aniversaris i premis, entre d’altres) •  La cultura corporativa o forma de fer de l’organització. •  La imatge col·lectiva per aconseguir la complicitat de l’equip que s’ha de veure millorat i valorat amb la imatge col·lectiva que els imposa l’organització. A l’assessoria d’imatge corporativa li interessa conèixer els valors que l’organització vol transmetre perquè puguin ser transformats en elements que es percebin sensorialment.

PER QUÈ HEM D’INVERTIR EN IMATGE CORPORATIVA? •   Grans avantatges sobre els nostres competidors. •  Una imatge poderosa porta intrínseca la preferència dels clients. •   Atorgar notorietat, prestigi i credibilitat a l’empresa i els seus productes o serveis.

•  Una empresa que té bones eines de comunicació i una imatge ben articulada aconsegueix més vendes i construeix un suport intern per a l’estratègia de creixement de l’empresa. La concreció de la identitat corporativa és la peça clau de la imatge corporativa, i ha de ser com més fidedigna i prospectiva possible. Per tant, cal fer una auditoria d’imatge per a cada un dels àmbits i espais d’aplicació on puguem actuar. Un projecte exhaustiu d’anàlisi per concretar el “temperament” i el “caràcter” corporatiu, definir les qualitats i els missatges que es volen transmetre d’acord amb els objectius que es volen aconseguir, establir la cultura corporativa, les seves actuacions i les estratègies o plans de transmissió. Amb aquesta tasca efectuada ja es pot concretar la imatge corporativa, configurar l’argument corporatiu i implementar-la amb un pla d’acció sobre els àmbits i els espais on actuar. Finalment, en farem la divulgació interna i externa i, sobretot, no s’ha d’oblidar el manteniment i el compliment de les promeses als nostres clients al llarg del temps, ja que això produeix confiança, seguretat i satisfacció envers la nostra marca, la qual cosa es tradueix en fidelització.

A qui va adreçat el servei d’imatge d’assessoria d’imatge corporativa? L’assessoria d’imatge corporativa és per a qualsevol configuració en forma d’organització, grup musical, entitat, fundació, institució, empresa, patronal, sindicat o ONG que vulgui establir un pla estratègic per saber com vol ser identificat en un futur

w w w. m a d e m o i s e l l e p e r s o n a l s h o p p e r. c o m 41


i enmig de l'arquitectura de la nostra ciutat es veuen brollar els colors vius i els "prints florals" que vesteixen les dones lleidatanes.

Vestit GAL·LA CAPPONT 36 € Mocador GAL·LA CAPPONT 5 € Sabates de la model

Brusa GAL·LA CAPPONT 24 € Pantalons GAL·LA CAPPONT 26 € Joies de l'estilista

Vestit GAL·LA CAPPONT 36 € Sabates de la model

42

Joies de l'estilista


Sabates de la model

Joies de l'estilista

43

Fotografia: Toni Prim Models: Mireia Ramos de l'Escola de Models Toni Prim Estilista: Sandra Prunera Emplaçament: Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya - COAC, demarcació de Lleida

Vestit GAL·LA CAPPONT 36 €


EMPRESARIAL

Els bons treballadors tenen més probabilitat de marxar si treballen amb persones tòxiques

l’empresa li pot costar diners, suor i llàgrimes, i també a l’organització i la resta de l’equip. Per això és important identificar-los a temps. Sabies que els bons treballadors tenen un 54% més de probabilitats de marxar si treballen amb persones tòxiques, sobretot en equips de menys de 20 persones? Això és, almenys, el que mostra l’estudi Toxic employees in the workplace, de Cornestone. Així doncs, el cost de tenir una persona conflictiva és fins a tres vegades més que a tenir-ne una que no ho és. L’informe va més enllà i afirma que la presència d’una poma podrida pot rebaixar la productivitat de la resta del grup entre un 30 i un 40%. Tot i que és cert que, segons l’últim Ranstad Workmonitor, el 73% dels espanyols es mostren satisfets amb la feina, hi ha un 27% que no ho està i que és susceptible de convertir-se en un treballador problemàtic. En aquest tema, és important establir les bases d’un concepte clau: que és un treballador conflictiu? La tendència generalitzada és a categoritzar-lo com aquell que, voluntàriament o involuntàriament, 44

provoca disfuncions en el desenvolupament normal de la feina, ja sigui perquè no arriba als resultats desitjats o perquè planteja problemes de comunicació o relació amb el seu entorn. Les causes més habituals per les quals sorgeix la conflictivitat les podríem englobar sota aquests epígrafs:

• Massa brillant per a aquest lloc de treball L’empresa necessita talent, i aquest talent tot sovint és difícil de gestionar, especialment per part de qui no en té. Normalment són gent brillant, amb una important dosi d’ego i mostra possiblement complexos en les relacions socials, però són molt efectius amb la seva feina.

• No puc donar més de mi Aquesta afirmació entraria dins de la categoria conflictiu-destructiu. És l’incompetent pur, el que pot arribar a convertir-se en un llast per a la resta de l’equip, perquè a la gent bona els molesta estar amb els que no donen la talla, i això crea conflicte.

• Avui no estic motivat


La desmotivació és un dels grans gèrmens de conflicte. Provocada per algun tipus de revés o menyspreu patit pel treballador perquè o bé no es tenen en compte, cap de les seves aportacions o perquè ha estat manipulat.

• De què es parla, que jo m’hi oposo Aquest és qui boicoteja, aquell que per sistema està en contra de tot el que planteja la direcció. Moltes vegades les raons cal buscar-les en una afany de notorietat, un lideratge mal entès o fins i tot en un victimisme. Hem tractat les raons més habituals que hi ha darrere d’una actitud conflictiva, però abans de perdre mesures convé revisar

si es tracta d’un comportament ocasional o si és repetitiu, i, de l’altra, si la identificació del treballador com a conflictiu es basa en dades objectives o és una simple apreciació subjectiva. Per evitar aquest biaix, el més recomanable és sondejar la resta de l’equip i estar atent a algun d’aquests senyals:

COMUNICACIÓ:

actituds de rebuig o queixes, estils de comunicació agressius, augmenten els rumors i la mentida, la informació no influencia com hauria de ser i no hi ha transparència.

PRODUCTIVITAT: hi

ha un incompliment reiterat de procediments, horaris, formes de fer, etc.

TREBALL EN EQUIP: si té persones a càrrec seu, descontent, baixes laborals, malestar físic, rotació i absentisme excessiu, caiguda del rendiment de l’equip, descontrol i desorganització. S’apropien de mèrits que no són seus, etc. Per detectar objectivament aquest disfuncions, el millor és optar per tres eines:

• L’avaluació de l’acompliment • Les enquestes de clima laboral • Les dinàmiques grupals


gestiona des del passat 1 de març el servei de cafeteria i restaurant a la Llotja ssumeix la gestió per part de la Paeria de manera temporal fins que es resolgui la licitació definitiva. Bo de Shalom ha iniciat aquest mes de març el servei de cafeteria i restauració a la Llotja de Lleida, que s’ha estrenat coincidint amb l’Animac i que continuarà en els dies successius en horari de 08.30 a 21.00 hores, ininterrompudament, excepte els dies amb esdeveniments programats, en què donarà servei fins que finalitzin. L’entitat assumeix aquest servei de manera provisional fins que la Paeria en tregui a licitació l’explotació. 46

Bo de Shalom és una unitat de negoci amb cafeteria, restauració i botiga ubicada als carrers de Pi i Maragall i de Pardinyes Baixes, que pertany a la Fundació privada ILERSIS, una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública. La dilatada experiència de Shalom en serveis de restauració, càtering i organització d’esdeveniments han estat clau perquè se’ls hagi proposat la gestió de la cafeteria, que en un temps rècord s’ha posat en marxa per no deixar sense aquest servei el públic de l’Animac altres esdeveniments ja programats. El servei de Bo de Shalom La Llotja el portaran en part persones

amb algun tipus de discapacitat, fidels a un dels principis de l’entitat que és la inclusió social d’aquest col·lectiu. Amb aquesta iniciativa, s’obre una nova porta per donar visibilitat i oportunitat a aquest tipus de persones de treballar en un equipament per a la ciutat de Lleida. Des de l’1 de març, la cafeteriarestaurant de la Llotja ofereix al públic menús a un preu a partir de 15 euros i diversos serveis elaborats amb productes de

Un projecte social amb la finalitat d’integrar laboralment i socialment les persones amb discapacitat en una entitat amb viabilitat econòmica pròpia


Secció SHALOM • FUNDACIÓ ILERSIS

Envieu C.V. amb foto a gerencia@magazinesalut.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

proximitat, cuidant al màxim la qualitat, amb propostes sense gluten i aptes per a celíacs. Sucs ecològics, fruita, iogurts de la terra, cafès prèmium, embotits del Pirineu, formatges i vi de les terres de Lleida són algunes de les propostes que l’entitat ofereix al públic. L’objectiu és que Bo de Shalom La Llotja sigui també un aparador dels productes de les terres de Lleida per als centenars de persones que hi passin, ja siguin d’aquí o d’altres indrets

Plaça Mossèn Jacint Verdaguer 25004 LLEIDA · Tel. 973 103 986 comercial@ilersis.org o bé, a la botiga online : www.vinsisomriures.cat

www.ilersis.org · info@ilersis.org C/ Ramon Argilés, 27 · 25005 LLEIDA Tel. 973 221 788 47


GUIA DE SERVEIS

E

ls banys de vapor, també coneguts com banys turcs o hammam (“bany”, en àrab), es practica des de fa mil·lennis. Els banys turcs són la versió otomana de les termes romanes. Són un lloc creat per combinar la neteja del cos i la relaxació, tot i que també compleixen una funció social i cultural. Un bany turc tradicionalment és una variant més humida de la sauna i es divideix en diverses parts: atri, fred, temperada i caldàrium. L’interior dels banys està decorat amb marbre, un material que conserva molt bé la calor.

A la major part dels banys d’Istanbul, l’entrada inclou rentat exfoliant i diferents massatges. Cal dir que els massatges turcs són bastant forts i poden recordar el massatge tailandès. Es tracta d’un bany de calor humit en què la temperatura no es uniforme: a terra hi ha entre 20 i 25 graus; a un metre i mig, uns 40 graus, i a la resta, 50 graus a l’altura del cap. A més, té una humitat relativa del 99%, que produeix la clàssica boira. En aquests habitacles, la calor es genera gràcies a l’aigua calenta que circula a través de canonades i radiadors situats a les parets de les sales. El bany de vapor té indiscutibles beneficis sobre la salut i l’estat de la pell. Un ús regular permet prevenir malalties o desequilibris de l’organisme. És un mètode que alterna calor i fred, que s’utilitzen amb finalitats higièniques i/o terapèutiques. La diferència amb la sauna és que, mentre en aquesta es crea una calor elevada i seca, al bany turc la temperatura és menor i hi ha més grau d'humitat, la qual cosa fa que, en contra del que pugui semblar, en aquest últim se suï menys que a la sauna.

Instal.lació d’un bany de vapor A l’hora d’instal·lar un bany de vapor, el primer que s’ha de fer és decidir si la cabina és acrílica o d’obra encara que, independent de quina sigui la nostra decisió, haurem de posar el sostre inclinat perquè l’aigua condensada no caigui sobre nosaltres. També haurem de decidir l’habitació in col·locarem el bany de vapor per a la preinstal·lació: un desguàs per a la recollida d’aigües i un llum de voltatge baix. A la sala on ubicarem la maquinària hi caldrà un desguàs per al generador de vapor, una presa d’aigua i una de corrent. 48

Guia de Serveis II I I I I


L

es aixetes del bany són cada vegada més mportant en l'equipació i acondicionament d'aquesta estancia. A dia d'avui, existeix al mercat una gran gama d'aixetes diferènciada per dissenys, materials i inclòs els sistemes electrònics que incorporen. Les aixetes són elements que criden L’interior dels banys molt l'atenció i que potencien una decoració si estan ben escollits. Les aixetesamb estan presents en tot el bany: al està decorat lavabo, a la ducha o la banyera, al videt, etc. Per això, és marbre, unamb material important encertar l'elecció de les aixetes. Les conserva aixetes encastades ofereixen una estètica que molt contemporània, moderna i actual, ja que aporten una bésensació la calor. d’amplitud al bany espectacular, factor molt important atès que molt sovint els banys acostumen a ser espai petits o reduïts i qualsevol objecte que ens ajudi a crear una sensació de més emmagatzematge o d’espai és benvingut. Avui dia podem trobar diversos models, tant

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

És molt important que la porta obri sempre cap a fora i que tingui un vidre de seguretat. Com a complements, es pot instal·lar un equip de dosificació d’essències (llimona, maduixa, pi, eucaliptus, etc.) per una olor agradable a l’hora de prendre la sessió de vapor i una dutxa dins de l’habitació per refrescar-nos. Els banys turcs prosperen en totes les cultures occidentals com una activitat de relax i culte al cos, induïts per la moda dels balnearis urbans de les capitals. Una de les millors opcions de hammam són els banys arabs Hammam Alandalus, situats a Granada, Còrdova, Madrid i Màlaga. Autentiques recreacions de hammam, tot i que estan adaptats a les necessitats dels nostres temps

SERVETO INGENIEROS

GESTIÓN ENERGÉTICA

La temperatura no ha de ser superior als 45 ºC, ja que la humitat és molt elevada. La calor es genera gràcies a l’aigua calenta que circula a través de canonades i radiadors situats a les parets de les sales.

C / Dr. Combelles, 1 · 25003 LLEIDA

T. 973 274 644 · 607 854 130 info@servetoing.com · www.servetoing.com 49


N

onni Serveis és una empresa reconeguda a les terres de Lleida que ofereix serveis de neteja i assistència a persones grans o discapacitades. Som una empresa centrada i dedicada a cada una de les tasques que se’ns encomana, i és per això que oferim els millors serveis d’assistència a domicili i cures personals amb un equip qualificat i de confiança que s’adapta perfectament a les vostres necessitats. El nostre equip està format per professionals sanitaris. També oferim el servei integral d’assistència en neteja i manteniment professional i de la llar. Som treballadors molt responsables i complidors amb la nostra feina.

nals i “Som professio ervei de garantim un s re amb qualitat, semp ble i un tracte ama er tal de responsable p vostra guanyar-nos la confiança”

Carme Murillo,

rveis Gerent de Nonni Se 50

Si ens surten feines noves és perquè tota la gent que tenim contractada i que defensa el nom de l’empresa són persones compromeses que dediquen el 100% a fer la seva feina ben feta. Els serveis de neteja i manteniment es realitzen en comunitats, oficines, cases particulars, empreses, pàrquings i tot tipus d’establiments i locals. Pel que fa a l’asssistència personal, s’ofereixen serveis per fer companyia a casa, acompanyar la gent gran en les visites al metge, sortides i viatges, entre altres activitats. A Nonni Serveis estem disposats a oferir totes les ajudes que necessiteu. A més, també es treballa per cobrir les necessitats de persones discapacitades.

El nostre lema és l’amabilitat i la confiança:

“El nostre no és un servei qualsevol, sinó personalitzat per a cada client, seriós, compromès..., i el nostre principal objectiu és que el client se senti a gust i feliç amb la nostra feina” D’aquesta manera, les opinions que l’empresa rep dels seus clients i de la gent que la coneix la defineixen com una empresa exemplar.

Nonni Serveis treballa 24 hores al dia i 365 dies a l’any. Ofereix els seus serveis a tot Catalunya i té persones contractades a Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona, Nonni Serveis i actualment compta amb nova seu a Manresa, que ha estat possible gràcies al nostre compromís amb els clients i els serveis que realitzem per aconseguir fer l’empresa

“Imagina que puguis comptar amb un únic equip de professiona ls per a tot allò que neces sitis tu, la teva llar o la teva empresa”

Tel. 646 43 54 71 670 29 36 39

www.nonniserveis.es nonniserveis@gmail.com


Gaudeix dels nostres

especials

packs

durant el mes d’abril:

ALS ON I C I ADD  € S 5 E R HO a 8,

Servei d'assistència durant la nit

(de 21:00 a 8:00 h. )

• Acompanyament a persones grans • Acompanyament hospitalari • Atenció a la higiene personal • Administració de medicaments • Mobilitzacions • Rentar i planxar la roba

Servei de neteja i manteniment • Parquings • Fàbriques • Domicilis • Oficines • Col·legis

• Ajuntaments • Comunitats • Hosteleria • Bugaderia • Pintura

* L'oferta inclou una neteja gratuïta del pàrquing de la comunitat per contractes anuals.

• Lampisteria • Electricitat • Reformes

PR FEINE EU PER SD DE 4 hE MÉS .

* Preus vàlids durant el mes d’abril, que són sense IVA. Ofertes vàlides excepte errada tipogràfica

51


Guia de Serveis IIIIIIIIIIIIIIIIIII I I I

A

rriba el bon temps i els amants dels jardins i les flors comencen a arreglar el jardí perquè sigui el més bonic. Un jardí comporta moltes responsabilitats: conèixer l’època en la qual és millor plantar unes plantes o unes altres, quan s’ha de regar... I és per això que en aquest article us parlarem del sistema de reg automàtic, perquè ens facilitarà la tasca. Un sistema de reg automàtic pot aportar molta comoditat,i una distribució de l’aigua més uniforme i eficient. Es posarà en funcionament les hores que indiquem mitjançant el programador i consumirà la quantitat justa d’aigua, la qual cosa suposarà una despesa menor. Per aquests motius, no és estrany que valgui la pena implantar-lo en un jardí o en una parcel·la. El procés d’instal·lació no és complicat, tot i que requereix certa destresa. En aquest article t’indiquem els passos per dur a terme una instal·lació i perquè coneguis el funcionament d’aquest tipus de sistema de reg per aspersió.

ANIVERSARIOS BODAS Y CELEBRACIONES GRADUACIONES

Elements del sistema de reg El sistema de reg automàtic per aspersió que us explicarem constarà dels següents elements principals: · Programador És el cervell, la unitat de control que administra el temps de reg de cada sector. · Electrovàlvules Es connecten mitjançant cables al programador i són les encarregades d’obrir i tancar els diferents sectors de reg en funció del que aquest indica per fer funcionar cada àrea o fase de reg de forma independent · Canonada de polietilè De diferents mesures, hi discorrerà l’aigua dels emissors. La canonada que utilitzem ha de ser flexible i fàcil de tallar. · Emissores de reg Són els elements que projecten l’aigua per tota la superfície, els responsables de realitzar el reg. S’escull en funció del que s’ha de regar i de l’extensió de la superfície. Cada tipus d'emissor té una utilitat, un abast i un angle de reg. Normalment, per a petites zones de gespa s’utilitzen difusors amb un abast de 4 metres i mig o bé microaspersors. Per abastir superfícies més grans, s’empren aspersors de reg que poden ser de diferents tipus. · Accessoris de reg de polietilè Segons el tipus i les característiques de la instal·lació, necessitarem altres accessoris addicionals, que veurem més endavant, quan expliquem els passos per realitzar el muntatge. Els més freqüents són collarins, col·lectors per a electrovàlvules i colzes de diferents mides.

52


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

Construcciones y Reformas Gestión Integral de Obras

CONSTRUCCIÓN

Reformas integrales de viviendas

Presupuestos a medida sin compromiso Albañilería • Pintura • Fontanería Alicatados • Electricidad • Carpintería Limpieza y mantenimiento de comunidades

Mesures inicials i plantejament Ara que ja sabem quins components principals utilitzarem, hem de fer un plantejament: · Localitzar la presa d’aigua Aquest és el punt de partida: hem de saber d’on treure’m l’aigua que després distribuirem. Normalment podem utilitzar com a presa d’aigua la canonada general d’entrada a la casa; en qualsevol cas, emprarem una “Te” per treure la línia destinada a l’aigua per al reg o bé una aixeta que hi hagi al jardí.

C. Pere Cabrera, 18 baixos

Tel. 973 525 281

mlgym2015@hotmail.com

s d’obertura t el primer me *Només duran

· Ubicació per al capçal de reg Cada àrea de reg en què dividim la parcel·la compta amb una línia de canonada o circuit propi controlat per una electrovàlvula situada a l’inici del circuit. · Ubicació del programador de reg Cal tenir en compte que s’haurà de connectar mitjançant cables a l’electrovàlvula. · Mesura del cabal Aquesta dada ens servirà per determinar quin tipus i quantes emissores podrem utilitzar. Com més cabal, més regadores podrem instal·lar per àrea, ja que cada un consumeix una part d’aquest cabal total.

53


Guia de Serveis I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I

AQUÍ

NO! DETERGENT

Joa

Conté fosfats que quan entren en contacte amb l’aigua poden afavorir l’aparició d’algues i altres éssers vius, i el cost d’eliminar-les és molt elevat.

Tovalloletes, bolquers, estris d’higiene personal, cotons, preservatius...

Aquests productes són els causants de la majoria dels embussos, ja que són els que més es llencen al vàter.

Cigarrets i burilles

Si ho llences a la tassa, el més probable és que surin fins que no hagis estirat diverses vegades la cadena, i això provoca un malbaratament d’aigua del tot innecessari. Aquests productes no es degraden amb facilitat i desprenen una quantitat de químics que s’alliberen a la xarxa de les aigües fecals. Disponemos de las últimas innovaciones en productos químicos y mecánicos, pudiendo así ofrecer cualquier tipo de servicio con la máxima calidad y eficiéncia

Servicios generales a las comunidades de propietarios Limpieza de locales, tiendas, comercios... Especialistat en interiores y exteriores. 10 años de experiencia, calidad y garantía. Otros servicios: espumado, fregado, barrido... Abrillantamiento del suelo de la entrada (2 veces al año). Abrillantamiento del suelo de la comunidad (el primer año a cargo de la empresa de limpieza).

Pintura de la entrada de la comunidad. Utilizamos todo tipo de maquinaria.

Oli

Aquest producte forma boles de greix que poden generar embussos. A més, és molt complicat per a les depuradores separar-lo de l’aigua, fet que provoca que l’aboquin en un entorn natural.

Pastilles i maquillatge

Poden provocar una alteració en el desenvolupament dels organismes vius que estan en contacte amb les aigües en les quals són abocats, i els pot arribar a generar disfunció sexual i altres problemes genètics.

Tubs de paper higiènic

Trigaran molt de temps a descompondre’s i també poden causar molts embussos.

Pintures i productes químics

Aquests tipus de productes és millor dipositar-los en un punt net, ubicats als envasos originals i amb la corresponent tapadora. Són altament contaminants.

54LEGAL

Centre de mediació Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida

Anna Llauradó Sabaté Advocada i mediadora del CEMICALL

E

n el dia a dia, són múltiples les esferes de relació en què es forja la convivència. La relació entre veïns i veïnes, ja siguin d’un mateix immoble, d’un mateix carrer o entre finques confrontades, es configura com a nucli bàsic de convivència i de vida en comunitat. Viure en societat exigeix la promoció de sentiments i la creació de vincles de pertinença a la comunitat i l’entesa des de la conciliació dels diferents interessos individuals amb els col·lectius; en síntesi, una actitud de respecte vers l’altre. Sens dubte és en aquest nucli bàsic de convivència on molt sovint sorgeixen conflictes que posen en perill aquesta convivència i pertorben la convivència en comunitat pacífica. Quantes persones es troben en la situació que, després d’haver fet o estar fent un important esforç econòmic, amb la compra d’un pis, d’una casa o d’una finca, veuen perillar la seva satisfacció per una mala convivència veïnal? És precisament la mediació comunitària o veïnal un mètode alternatiu per a la resolució dels conflictes que es poden arribar a plantejar en el dia a dia de les persones que viuen i conviuen al mateix barri, carrer o edifici, i, en general, als conflictes fruit de la mateixa convivència i la vida en societat. Per iniciar el procés de mediació, cal que es donin alguns requisits. El primer, que les parts prenguin consciència i acceptin l’existència d’un problema o conflicte; la segona, la voluntat inequívoca de posar- hi fi, o si més no de minimitzar-lo, i la tercera, voler prendre part en un procés de diàleg,

56

LA MEDIACIÓ COMUNITÀRIA O VEÏNAL

escolta i comunicació amb l’altra part, en la qual la figura del mediador és tan sols un garant del bon funcionament del procés, però en cap cas dels resultats. El resultat del procés és únicament a les mans dels seus participants. En la mediació, la solució la proposen i l’accepten les parts, no és un tercer aliè a la relació qui, amb el seu criteri, imposa una resolució a la controvèrsia. La imposició per part d’un tercer no és, en aquests casos, la solució al problema de convivència. No hi posa fi. Val a dir que, com que es tracta d’un procediment en què la resolució depèn únicament de les parts, això permet una major creativitat, originalitat i diversitat de solucions. A la vegada, i molt important, els acords es compleixen voluntàriament, ja que per arribar a la solució pactada les parts han realitzat una reflexió prèvia i una acceptació de l’acord. No hi ha imposicions externes.

De quins conflictes parlem? Dins l’àmbit de les relacions veïnals poden sorgir molts conflictes, i de ben segur que a tothom n’hi ve al cap algun que s’ha donat entre veïns de la seva escala, o en comunitats de propietaris veïnes o de familiars. Parlem de conflictes com, per exemple, els causats per sorolls, per humitats, els de distribució del manteniment de determinats serveis per coeficients o parts iguals, els d’ús, manteniment o neteja dels espais comuns, els de tinença d’animals domèstics, els d’horari de reg de plantes, els de les burilles que embruten els patis comunitaris o fins i tot que poden produir danys al tendal del veí de baix, els del veí que no paga la quota comunitària, els d’aires

condicionats, els de molèsties per activitats, els de fites entre propietats confrontants... i podríem seguir amb un llarg etcètera. Per desgràcia molts d’aquest conflictes es van enquistant en el temps. Molts cops el que en un començament és, per exemple, un conflicte de sorolls amb el veí de dalt pot acabar derivant en una escalada de denúncies penals, gairebé sempre creuades, per amenaces, danys i fins i tot, alguns cops, per lesions. El conflicte va en augment i s’agreuja fins a extrems insostenibles.

És per això que poques vegades la judicialització resol aquest tipus de conflictes. Judicialitzat el conflicte, el jutge dictarà resolució respecte als fets de la denúncia penal o demanda concreta. La resolució ens pot agradar o no, però la convivència amb aquell veí ha de continuar. Ens seguirem trobant a l’ascensor, o a la reunió de la comunitat o al replà, i el conflicte persistirà, perquè no n’hem solucionat el rerefons. En aquests conflictes la mediació és una eina alternativa de gran ajuda, perquè si les parts troben per si mateixes una solució que els satisfà a ambdues, el conflicte desapareix. Si les parts, amb l’ajuda del mediador, poden trobar un clima de diàleg, de comunicació assertiva que els ajudi a poder empatitzar l’una amb l’altra, de ben segur que la comunicació entre les parts millorarà i, per tant, s’evitaran nous conflictes. Si és així, no sols les parts en resultaran ambdues guanyadores, sinó també la resta de veïns i veïnes de tota l’escala o edifici

www.advocatslleida.org/mediacio · mediacio@advocatslleida.org


Tens algun conflicte? T’oferim la millor eina per resoldre’l

Cas real de mediació

comunitària

En Carles, casat i pare de família de dos nens de 9 i 12 anys, acudeix al nostre centre i ens exposa que des de fa un any aproximadament la relació amb els veïns de la seva escala ha esdevingut insostenible, i que fins i tot fa sis mesos va presentar una denúncia contra un dels veïns, Xavier, per les repetides denúncies d’amenaces, algun cop realitzades fins i tot davant dels seus fills. Tot i haver celebrat el judici, com que no hi havia proves, perquè les amenaces sempre han estat al replà o a l’ascensor de l’edifici, en un àmbit no públic, la resolució va ser absolutòria. Des de llavors, les actituds verbals agressives s’estan agreujant en el temps, i ja no només s’adrecen a ell, sinó també a la seva dona.

LA MEDIACIÓ

Se li explica que pot acollir-se a un procés de mediació, que és una eina a la qual les parts es poden acollir de forma voluntària. L’opció li sembla i ens demana que ens comuniquem amb la resta de veïns. El centre es comunica, en aquest cas, amb el president de la comunitat, se li explica la demanda realitzada pel Carles i li sembla bé la mediació. Tot i això, se li demana que convoqui una reunió amb la resta de veïns, i un mediador es reuneix amb tots ells. Es fa una sessió informativa amb la intenció que tots legitimin com a representant dels propietaris el president i, a més, es demana la participació d’un altre veí que els representi. Com que cap propietari pren la iniciativa, el mediador aprofita i li pregunta al Xavier si vol representar-los i si a la resta els sembla bé. El Xavier hi està d’acord i la resta de veïns ho veuen bé. En aquest cas, el mediador ha provocat la tria del Xavier, la persona que el Carles va referir com a veí amb qui havia tingut més conflicte. Es fa una primera sessió individual amb cada una de les parts i el mediador obté informació que evidencia que el rerefons del conflicte és econòmic. Perquè hi hagi un equilibri de parts a la segona sessió, aquesta ja conjunta, hi acudeixen el Carles; la seva dona, Josefina; el president de l’escala, Antoni, i en Xavier. El clima és molt tens entre les parts. El mediador demana a les parts que una a una intentin explicar on situen el punt d’origen del conflicte. Totes les parts coincideixen que en un inici la relació era bona i que tot comença per motius econòmics. En Carles fa més d’un any que no paga les quotes de la comunitat. La comunitat ha reclamat judicialment el deute, però com que només cobra l’ajuda familiar no se li pot embargar cap quantitat i el deute es va incrementant. El Carles explica que fa un any se li va acabar la prestació d’atur i que ara només compta amb l’ajuda familiar i els ingressos de la seva dona, que està donada d’alta com a autònoma i que realitza serveis de neteja i que aquests ingressos els serveixen per pagar la hipoteca, la llum i l’aigua, però poca cosa més. Que en ocasions s’han vist obligats a anar als serveis socials per obtenir productes alimentaris. L’explicació provoca en l’altra part una reacció d’empatia amb la situació en què es troba la família, i és en aquest moment quan el clima de tensió es rebaixa.

No deixis que una altre decideixi per tu

Les parts comencen a buscar solucions. En Carles reconeix que no és just que no afrontin les despeses comunes, quan ells també en fan ús. La seva dona planteja una possible contraprestació i proposa que mentre no puguin fer front a la quota ella podria encarregar-se de fer la neteja de l’escala i no cobrar a la comunitat. En Carles, per la seva part, diu que ell podria encarregar-se del manteniment de la zona enjardinada comuna. La proposta va ser vista amb bons ulls per l’Antonio i el Xavier. En aquesta ocasió la mediació va acabar amb acords, i cal dir que la tensió inicial entre les parts es va esvair fins al punt que el Xavier li va dir al Carles en finalitzar la sessió que volia donar-li el lot de Nadal que li havia regalat l’empresa. CONSELL: Si teniu un conflicte amb el veí, si sou administrador de finques i la gestió de la comunitat es veu dificultada pels conflictes veïnals que hi ha, no ho dubteu: aposteu per la MEDIACIÓ. Acudiu al nostre Centre de Mediació de Conflictes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Lleida (CEMICALL), que ofereix un servei gratuït d’informació cada dimarts i cada dijous, de 10 a 13 h. Podeu sol·licitar cita prèvia trucant al 973 238 007 o anar directament al centre, situat a la plaça Sant Joan, 6-8 de Lleida.

www.advocatslleida.org/mediacio mediacio@advocatslleida.org Tel. 973 23 80 07 · Fax. 973 23 44 57 Plaça Sant Joan n. 6-8, 1r · 25007 LLEIDA


LEGAL

Los hipotecados hacen valer sus derechos ¡ ¡Se acabó el IRPH! Es hora de reclamar lo suyo

L ROBERT SÁNCHEZ Advocat robert@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

58

a gran mayoría de los créditos hipotecarios concedidos en nuestro país están referenciados al Euríbor más un diferencial. Sin embargo, una parte importante de las hipotecas, más de un millón, según algunos cálculos, concretamente las concedidas por las cajas de ahorros, se han basado durante muchos años en el denominado “IRPH”, un índice establecido por las cajas de ahorro que, según algunas sentencias, “era fácilmente manipulable y con total seguridad, opaco”. Este baremo era supuestamente más estable que el Euríbor, pero en la práctica no resultó tan beneficioso como cabía considerar. De hecho, los que firmaron hipotecas con este sistema, al margen del diferencial que se añadía al índice, han

“ Todos aquellos préstamos que han sido vinculados a este tipo de índice (IRPH) pueden ser reclamados por vía judicial ” llegado a pagar hasta 2 puntos más que los que contrataron las hipotecas equivalentes baremadas con el Euríbor. En una hipoteca tipo de 150.000 €, esto pudiera significar hasta 2.000 € de más cada año.


Como consecuencia de esta situación, en agosto de 2013 el gobierno estableció una disposición adicional a la Ley de Emprendedores (Ley 14/2013, de 27 septiembre), que incluía una nueva fórmula de cálculo de este índice y que sustituía y anulaba el hasta entonces aplicado (IRPH). A colación de esta disposición, el 1 de noviembre del mismo año entró en vigor el denominado IRPH Entidades. ¿Cómo afectó este cambio a todas las hipotecas referenciadas con el IRPH? De una manera clara y rotunda. Basándonos en las sentencias al respecto ya establecidas, como la del Tribunal Supremo del 9 de mayo de 2015 y la del TJCE de 14 marzo de 2013, podemos concluir de manera razonable que todos aquellos préstamos que han sido vinculados a este tipo de índice pueden ser reclamados por vía judicial.

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

En resumen, si tiene un préstamo hipotecario basado en este índice, no espere más, acuda a nuestro despacho de abogados, donde estudiaremos su caso y le asesoraremos para que pueda hacer valer sus derechos y reclamar su dinero

“ El IRPH Entidades está en vigor desde el 1 de noviembre de 2013 ” “ Usted puede recuperar su dinero y evitar que le continúe perjudicando un sistema parcial y claramente abusivo ”

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

59


DECORACIÓ

Ramón Ros

un dels elements més utilitzats en construcció i decoració

L

a podem classificar bàsicament en dos grans grups: • fustes dures, nobles i tropicals. • fustes toves, com les autòctones: pi, avet, xop...

Un altre factor que hem de tenir present a l’hora de protegir la fusta és la ubicació: si és a l’interior o a l’exterior, així com si es tracta de parament vertical o horitzontal (transitable o no). Cada tipus de fusta i cada ubicació requerirà tractaments diferents perquè ens duri i llueixi radiant. En tots els casos, el primer pas és aplicar un fons protector que nodrirà la fusta i evitarà que s’hi posin els insectes xilòfags i els fongs; si volem canviar-la de color, li aplicarem un tint per adaptar-la al nostre gust i, finalment, en funció d’on vagi ubicada, hi aplicarem una o dues capes de protecció final.

Departament Professional i Indústria amb 30 anys d’experiència

que deixen una fina pel·lícula i són més duradors, però tenen l’inconvenient que quan es deterioren s’han d’eliminar totalment i repetir de nou el tractament. Quan parlem de parquets o terra de fusta, el procés és similar: nodrir la fusta, tenyir, si escau, i acabar-ho amb un vernís de poliuretà, perquè és més resistent al desgast. En el cas dels manteniments, obrirem porus amb un abrasiu fi i aplicarem una o dues capes del vernís d’acabat. Per a la fusta a l’exterior, cal fer dues capes d’acabat amb protecció als raigs UV (ultraviolats) amb el grau de lluentor desitjat. En aquests casos, es recomana un tractament amb productes de porus obert, o lasurs, que deixen transpirar el suport i són més elàstics davant les dilatacions de la mateixa fusta. Amb els protectors de porus obert, a l’hora de fer el manteniment n’hi ha prou a passar-hi una mica d’abrasiu i fer-hi una altra capa a sobre perquè la fusta torni a lluir nova. Si tenim tarimes exteriors o mobles de fustes tropicals, com la teca, l’ip, l’iroc..., es recomana aplicar productes oliosos (tipus oli de teca, oli de tung, protectors de fusta nàutica...) un mínim de dos cops a l’any. Abans d’impregnar-hi l’oli, només cal netejar amb aigua i un desengreixant per a fustes i deixar que s’eixugui bé. És la manera que lluirà més bonica.

En llocs públics o en habitatges, quan s’ha de protegir contra incendis, existeixen vernissos ignífugs i intumescents En interiors, un cop que en contacte amb el foc formen una barrera tèrmica preparada i tenyida (reactiva en el cas dels intumescents) que perllongarà el la fusta, n’hi ha prou temps de cremat de la fusta. amb una capa d’acabat amb el grau de Com a dada important, si tenim fusta, no hem de deixar lluentor que més esgotar-ne l’ estat de conservació, ja que s’anirà deteens agradi: mat, riorant i el tractament i el manteniment posteriors seran setinat o lluent. significativament més complexos. La fusta, a diferència d’altres suports, requereix un manteniment constant i En aquest cas, adequat per lluir en tot el seu esplendor. s’utilitzen els acabats de po- A Comercial Pintures us aconsellarem el millor tractarus tancat, com ment per a qualsevol tipus de fusta, procés de decoració els vernissos, o restauració.

L'equip professional dels professionals al teu servei C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS

IMMOBILIÀRIA

DIRECTORI IMMOBILIARI

L

a tasca comercial està carregada d’obstacles, i més en un mercat complex i un producte que representa un gran desemborsament, al qual hem d’afegir un procés de venda dilatat en el temps en el cas del sector immobiliari. Si a més la persona amb qui interactuem, pel seu caràcter o situació, és de tracte complicat, convé tenir un pla. Quan cataloguem un client com a “difícil” és perquè les tècniques de tancament de venda immobiliària que normalment emprem no obtenen els resultats esperats. Per això és necessari definir primer què entenem per persona difícil, és a dir, que presenten un marcat egocentrisme i manca de seguretat en ells mateixos. Això els porta a comportaments del tipus “aquí mano jo” o “això no és per a mi”. William Ury, antropòleg social i doctorat a Harvard, és conegut com “el rei de la negociació”. Va fundar, conjuntament amb l’expresident nord-americà Jimmy Carter, la Xarxa Internacional de Negociació amb l’objectiu de posar fi a les guerres civils a tot el món a través del diàleg. És autor de diversos llibres i manuals de negociació, com el conegut El poder d’un NO positiu: com dir no i encara arribar al sí (2007), publicat en més de 30 idiomes.

El mètode Ury

és una eina que ajuda els negociadors a veure una situació complexa de forma més clara, precisament perquè en aquest tipus de conflictes es perden de vista els elements importants. Es basa en cinc principis: Separar les persones del problema. En el cas dels negocis immobiliaris, és important adonar-se, i fer-ho veure al contrari. L’objectiu és comú: el traspàs d’una propietat. Frases com “és el que tots volem” o “estem al mateix vaixell” estan orientades a emfatitzar aquest objectiu comú. Centrar en els interessos, no les posicions. En l’exercici del poder, aquest tret tan característic de les persones difícils, hi haurà moments en què les postures semblin irreconciliables. El negociador ha de centrar llavors el procés en els interessos d’ambdues parts. En el cas d’una agència immobiliària, aquests interessos són clars: un nou començament. Centrar la conversa. Deixar de banda les coses que no siguin aquest nou començament farà que les persones puguin saltar per sobre de la casuística i centrar-se en el que és veritablement important.

"L’ingredient més important de la formula de l’èxit és saber-se portar bé amb els altres" Teodor Roosvelt 64

Inventar opcions en benefici mutu. Les persones complicades també tendeixen a ser desconfiades. Per guanyar-se aquesta confiança, és primordial fer-los veure que les dues parts en surten beneficiades. Si ressaltem els beneficis mutus, estem enviant el missatge “estic implicat en aquest procés i, com tu, vull el millor. Ajudem-nos l’un a l'altre”. Insistir a utilitzar criteris objectius. Com totes les persones que estan excessivament centrades en si mateixes, les persones difícils tendeixen a ser subjectives. Per vèncer aquest escull, utilitzeu criteris objectius. No hi ha res millor que la literatura de vendes exhaustiva per presentar aquestes dades i forçar un acord.


CASES UNIFAMILIARS, LOCALS COMERCIALS, NAUS,

i seriet AT, at IT

QU AL

VENDA i LLOGUER DE PISOS,

PÀRQUINGS, PARCEL·LES, FINQUES RÚSTIQUES...

C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA Tel. 973 944 044 •  immobiliaria@exem.eu A Immobiliària EXEM ens dediquem a les vendes de tota classe d’immobles amb TRANSPARÈNCIA en tota la gestió. Us assessorem i gestionem tot el relacionat amb les vostres operacions des del principi fins al final i us resolem tots els dubtes. Ens encarreguem de tots els aspectes que us preocupen en el procés de compra o venda: taxació, finançament, fiscalitat, tràmits...

VENDA : • Publicitat de la vostra propietat en mitjans de comunicació (Internet, revistes, diaris...) • Cartera de clients interessats a comprar la propietat (habitatge, finques, locals...) • Si voleu, us gestionem el certificat d’eficiència energètica i la cèdula d’habitabilitat.

COMPRA : • Assessorament en tots els tràmits que s’han de seguir per realitzar l’operació, de manera que us suposi poc temps i gens esforç • Us ajudem a buscar finançament

LLOGUER : • Tenim una cartera de clients interessats a llogar el seus habitatges • Us oferim assegurança de cobraments en cas d’impagament del lloguer, destrosses d’habitatge, vandalisme...

ASSEGURANCES : • Us oferim tot tipus d’assegurances a través del nostre corredor d’assegurances.

65


3 y 4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados Zona del Parc de l’Aigua, junto al Mercadona

D

Porque tú lo vales espués de varios años de incertidumbre económica, las aguas por fin vuelven a su cauce. También en lo relacionado con la compra de viviendas de obra nueva.

Sin embargo, algo ha cambiado en la mentalidad del comprador. Ahora está mucho mejor informado, es consciente de su situación de dominio frente a la oferta existente y, lo que es más importante, se ha vuelto mucho más exigente: quiere conseguir lo máximo por cada euro invertido en su nuevo hogar. Como consecuencia, ahora más que nunca se valoran diversos aspectos, como la ubicación del inmueble, los servicios cercanos (colegios, centros médicos, supermercados, transportes, zonas de ocio, etc.), la calidad de la construcción y los acabados, el diseño de la estructura, la distribución interior y las zonas comunitarias. ¿A qué ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, porque tú, querido comprador, eres la estrella. Fruto de estas conclusiones, nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca.

66

Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y al sosiego.

Hagamos un poco de historia El nombre de La Canadenca no ha sido escogido por casualidad, sino que hace referencia a la compañía fundada en Canadá, el 12 de septiembre de 1911, por el ingeniero Frederick S. Pearson, denominada Barcelona Traction, Light and Power Company Limited, que con el tiempo, a causa de su origen, paso a conocerse coloquialmente con el nombre primero de La Canadiense y más adelante, La Canadenca, y de ahí el nombre también de la avenida junto al canal donde se ubicará la nueva promoción. ¿Recuerdan la avenida Pearson y el cercano Museo del Agua La Canadiense? Pues bien, ahora ya saben de donde proceden esos nombres.


Los trabajos de esta empresa, encargada de la electrificación de Cataluña, se caracterizaron por su complejidad y respeto a la naturaleza, así como por la robustez de sus construcciones, como los embalses de Tremp y Camarasa, las centrales hidroeléctricas y el tendido de líneas de alta tensión hasta la Capital Condal. Y ese mismo espíritu hemos querido mantener al diseñar el Residencial La Canadenca, para que resulte ser un verdadero hogar para todos los que allí residan.

Y ahora hablemos de su nuevo hogar

La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actúales.

Ubicación La ubicación es privilegiada, en el Parc del Aigua, entre la avenida La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

Edificación Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, con excelentes acabados y en una zona privilegiada.

Calidades y acabados Las viviendas de 4 habitaciones dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá, además un baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a unas hermosas terrazas de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, microondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas.

En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que dos potentes equipos de aire acondicionado refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital.

Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como en pared; la grifería, monomando y termostática en la zona de la ducha; los sanitarios serán de la casa Roca, y los muebles, de diseño y lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco, el suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de cocina y baños, donde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados.

Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? Pues esto es lo mejor, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y ofrecerte la posibilidad de personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. Porque tú lo vales Nota: Las informaciones aquí expuestas están basadas en el proyecto inicial y pueden sufrir variaciones. Su valor es meramente informativo y no vinculante.

C /Abat Escarré, 6, baixos · 25001 CAPPONT ( Lleida ) • info@grup90.com


TECNOLOGIA

973 20 86 11 www.cocomedia.es

• Diseñamos tu página web corporativa, e-commerce o catálogo. • La web de tu marca es el epicentro de tu negocio. • Con el posicionamiento SEO promocionamos tus páginas web hasta las primeras posiciones de los principales buscadores. • Páginas web Responsive, es decir, adaptables a cualquier dispositivo (móvil, tablet, ordenador). 68


Doctor Strange

Samsung Galaxy S8

Stephen Strange, un célebre neurocirujano de éxito, sufre un accidente de graves consecuencias para sus manos. Su profesión es su vida, así que se ve sumido en una profunda crisis que le hace buscar soluciones para sus problemas de movilidad. En su búsqueda de alternativas para sus afecciones de salud, oye hablar de un misterioso lugar llamado Kamartag, de modo que viaja hasta la India en pos de alguna solución milagrosa.

Una de las principales características es la mejora de la seguridad del dispositivo, incluye un potente escáner de iris y reconocimiento facial, así como escáner de huellas. También lanza un nuevo asistente virtual llamado Bixby y, como gran novedad, no tendrá botón en la parte frontal. Tendrá dos referencias, el S8 y el S8+, con pantallas de 5,8 pulgadas (148,9 x 68,1 mm) y 6,2 pulgadas (159,5 x 73,4 mm), respectivamente. El Galaxy S8 cuenta con Android 7.0, una memoria RAM de 4 GB, y una memoria de almacenamiento de 64 GB, pudiéndose ampliar hasta 256 GB. El procesador también mejora con un Octa Core de 64 bit; aumentando un diez por ciento la capacidad gráfica y la fluidez del dispositivo al usar varias aplicaciones al tiempo. Dispone de una cámara Premium trasera Dual Pixel de 12 megapíxeles con apertura f/1.7 y una cámara delantera de 8MP con el mismo nivel de apertura. Ambas fueron mejoradas para capturar fotos y vídeos con poca luz, un zoom que mantenga la nitidez y el efecto de desenfoque

Allí descubrirá que la ciencia no es suficiente para curar su estado, y se adentrará, a pesar de sus reticencias, a creer en una doctrina donde magia y misticismo se unen. Durante su adoctrinamiento, irrumpirá un antiguo mal que amenazará el futuro de la tierra y al que tendrá que hacer frente gracias a sus nuevas habilidades y a su excepcional intelecto. Como ocurre en este tipo de superproducciones, podéis esperar efectos visuales del más alto nivel; pero además, debido a las características y mitología de la propia historia, la personalidad de estos son muy fuertes. Algunas secuencias os recordarán a efectos vistos en origen y otros simplemente serán puramente lisérgicos y creativos. Durante varios pasajes del film podréis disfrutar de auténticas maravillas audiovisuales

Nintendo Switch ¿Qué es lo que ya conocíamos sobre esta ambiciosa consola? Nintendo Switch es un sistema portátil con una pantalla de 6.2”, resolución de 720p y panel multitáctil de 10 puntos terminando los laterales en dos controles (llamados Joy-Cons) que se pueden unir y separar según sea necesario. Un soporte incorporado permite que el dispositivo se mantenga erguido como una pequeña televisión, por lo que los controles se pueden utilizar para jugar con la consola en cualquier lugar. La consola se puede conectar a una TV para jugar en pantallas grandes, y los dos controles también se pueden conectar a un módulo central (Joy-Con Grip) y ser usados como un único control, o si se prefiere se puede utilizar un control estilo Xbox llamado Switch Pro Controller. La Switch utilizará juegos, como The Legend of Zelda: Breath of the Wild, en cartuchos en lugar de discos (sin mucha sorpresa debido a la naturaleza portátil de la consola). Algunos expertos creen que Switch podría ser “la última bala en la recámara de Nintendo”, tras el patinazo de Wii U y siendo Wii a estas alturas un recuerdo distante. Entonces, ¿qué hemos aprendido de la nueva presentación de Nintendo? ¿Va salir Nintendo de un golpe o va a permanecer un tiempo todavía?

Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 30 01 02

Descubre nuestra web

webuy.com


MOTOR

ogía La más avanzada tecnol stible y un consumo de combu excepcional

l Mazda6 2017 combina la més avançada tecnologia, una potència estimulant, una excel·lent eficiència de combustible i funcionalitats de seguretat avançada que proporcionen una experiència extraordinària. Un interior excepcionalment espaiós concebut al voltant del conductor, un volant redissenyat, la consola del darrere, el panell decoratiu del quadre de comandament centrat en el conductor i la carrosseria que uneix esportivitat i elegància del disseny exterior, cada detall del Mazda6 2017 s’ha estudiat acuradament per oferir la màxima comoditat.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Elegant i inconformista Les seves formes, elegants i característiques, potencien la sensació de dinamisme i moviment lleuger. Els fars Smart Full LED adaptatius creen una expressió resolta i solemne que accentua la sòlida presència del cotxe a la carretera. L’interior està confeccionat amb materials de la màxima qualitat amb l’objectiu d’oferir la comoditat pròpia d’un model d’alta gamma. Cada component incrementa el plaer de conducció, des de la tapisseria de cuir i el sistema de so Bose® d’11 altaveus, fins al sistema de seients Karakuri, que facilita l’ús de l’espai del maleter. L’espaiós habitacle també garanteix un viatge còmode i agradable sigui quina sigui la distància.

Mazda mai ha deixat de perfeccionar el concepte Jinba Ittai, que garanteix la connexió entre el conductor i el seu cotxe. 70

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII


D’aquesta manera, hem augmentat la comoditat de l’agafada del volant i hem reduït la mida dels interruptors i la tapa del coixí de seguretat per millorar l’ergonomia. Els sistemes d’assistència a la conducció han donat lloc a uns cotxes més segurs i fàcils de conduir, però en alguns casos resten control al conductor i, en conseqüència, plaer de conduir. A Mazda el protagonista ha estat sempre el conductor, de manera que només introdueix una nova tecnologia si realment millora l’experiència al volant. El nou sistema G-Vectoring Control de Mazda compleix aquesta missió i forma part de la tecnologia dinàmica SKYACTIV, que integra el control del motor, la transmissió, el xassís i la carrosseria. Aquest sistema intel·ligent i, per a la majoria dels conductors, invisible aporta un plus de confiança, seguretat i confort al volant i permet conduir amb una precisió fins ara només a l’abast dels conductors més avesats. El sistema G-Vectoring Control transfereix una lleugera càrrega a la part davantera perquè les rodes reaccionin als nostres moviments amb precisió i puguem conduir amb més confiança. Aquest sistema permet girar amb precisió i sense necessitat de corregir el viratge per seguir en la línia bona, la qual cosa s’agraeix especialment en superfícies relliscoses, ja que els pneumàtics mantenen més bé l’adherència. Tot i que la carretera sigui una recta perfecta, en conduir corregim la direcció contínuament. El sistema G-Vectoring Control minimitza aquests ajustaments, i això ens permet arribar al nostre destí més descansats, per més llarg que sigui el desplaçament. Els passatgers també ho agraeixen, ja que es redueix el balanceig del cos i el cap. El resultat és un viatge més agradable i amb menys probabilitats de mareig. Uns sensors controlen sempre la posició de la direcció i l’accelerador. En entrar en un revolt, el sistema G-Vectoring Control redueix el parell de les rodes davanteres i transfereix una lleugera càrrega cap endavant que els permet girar amb més precisió i evitar correccions en ple viratge

El resultat és una conducció més suau, ja que es redueixen les sacsejades causades en girar i accelerar. I com que tot passa en microsegons, conduireu com uns professionals gairebé sense adonar-vos-en.

71


El AEB, nuevo sistema inteligente de seguridad activa

Es un sistema inteligente de seguridad activa y consiste en reducir por sí solo la velocidad del automóvil en el momento que se detecta peligro de colisión. Este sistema se activa sin que el conductor intervenga aumentando la presión de frenado ante una situación de riesgo. Hay que tener en cuenta que un sistema de frenado automático está diseñado para evitar colisiones durante la circulación por ciudad a una velocidad entorno a los 30 km/h, ya que el sistema localiza obstáculos a máximo 10 metros por delante del vehículo y activa la frenada si considera que nos aproximamos a una velocidad no adecuada. Si después de la frenada no se pisa el embrague, el coche se cala y seguidamente pone en funcionamiento los indicadores de emergencia. En caso de que el conductor del coche actúe y maniobre para evitar una colisión, entonces el dispositivo AEB se desactiva automáticamente.

¿Cómo funciona?

RALARSA, una solución para cada necesidad

Unidad móvil: Servicio de recuperación y sustitució a domicilio Colaboramos con todas las compañías de seguros Más de 180 centros La cadena especialista en reparación y sutitución de lunas RALARSA Lleida Gran Passeig de Ronda, 147 25008 LLEIDA · Tel. 973 727 832

72

El AEB es un sistema que calcula la velocidad de movimiento de nuestro vehículo y la relaciona con los objetos móviles e inmóviles que tenemos delante. Actúa de dos formas. Primero, avisando al conductor cuando se produce una situación crítica, con el fin de que pueda reaccionar a tiempo, y la otra, al frenar automáticamente para evitar o minimizar una colisión. En general se puede distinguir entre dos tipos de frenada de emergencia autónoma. Una, la que podemos llamar “urbana”, que detiene el vehículo generalmente cuando éste circula hasta una velocidad de 50 km/h (aunque muchas veces es solo de 30 km/h). El otro está pensado para carretera o autopista y actúa a velocidades muy superiores incluso a las máximas permitidas legalmente. Aunque no hace milagros, sí que garantiza que el vehículo frenará tanto como lo permitan el conjunto de los sistemas. Para medir la distancia al obstáculo y actuar en consecuencia, en ciudad el cálculo lo hace habitualmente el sensor LIDAR (detección y medición de distancia por láser). En carretera o autopista, la tecnología más típica es la que se basa en la emisión de ondas de radio (RADAR). Para identificar a los peatones y medir las distancias se suele usar una cámara situada en el parabrisas delantero. Algunas marcas instalan más de una tipología de sensor y fusionan la información proporcionada por éstos con la finalidad de mejorar la eficacia del sistema AEB


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència...

Pneumàtics d’ocasió primeres marques i en pneumàtic nou (consultar)

Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals:

TOTES LES MIDES

Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge:

(Furgoneta, 4x4 i turisme) Muntats i equilibrats

HORARI COMERCIAL De dilluns a divendres: De 9:00 a 19:00 h (migdia obert) Dissabte i diumenge: de 10:00 a 14:00 h

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal

- Fins als 3 anys: exempts - De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

- Fins a 2 anys: exempts - De 2 a 6 anys: biennal

- De 6 a 10 anys: anual - De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

- Fins a 10 anys: cada any

- Més de 10 anys: semestral

73


RELLOTGES NOWLEY

59,90 €

62 €

Videojoc " Legend of Zelda: Breath of the wild "

65,90 €

20 €

8 - 5649

8 - 5650

70 €

Apple TV 3rd Gen

7,90 €

cada unit

at

Encenedors i portacigarretes

* Preus vàlids excepte error tipogràfic.

Comandament sense fils Genèric PS3

• CEX: Av. Blondel, 68 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 300 102 · www.webuy.com • ACCESSORIUM: C. Sant Antoni, 9 i Pi i Margall, 22 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 989 299 • MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 · www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com76


77