__MAIN_TEXT__

Page 1

MAIG 2017 · N.29

CLÍNICA NEXUS

Prepara't per a l'estiu

HOSTALERIA

Ganes de caragols

PELOSTOP

Els beneficis de la depilació làser

KOMAK

Mobla la teva llar

GUIA DE SERVEIS Com mantenir neta l'aigua de la piscina

VIATGES LLEIDA Eslovènia

Revista mensual gratuïta que s'encarta dins del diari SEGRE


Gaudeix de la vida

la resta és cosa nostra ··· ··· ··· ··· ···

La cobertura de pròtesis més àmplia del mercat. Som els únics que cobrim íntegrament la técnica LASIK per a la cirurgia dels defectes de la refracció de l’ull *. Hospitalització en qualsevol centre del món*. Les parelles donades d’alta tenen cobertura total per a tractaments de reproducció assistida *. L’ozonoterapia i l’acupuntura estan cobertes *.

La teva assegurança de salut des de

39,35 € al mes **

* Per als casos que compleixin els requisits establerts al reglament. ** Prima mitjana any 2017 calculada per a una família de 5 membres (pare de 39 anys, mare de 38 anys, fills de 10, 7 i 5 anys), residents a Barcelona, que té contractada l’A-S Total i a la qual s’apliquen els descomptes vigents.

i gaudeix de l’espaimútua a les nostres of icines

Av. Prat de la Riba, 27 - 25008 Lleida - T. 973 27 80 13 | www.mgc.es | mgc@mgc.es


Alegria, és Festa Major!

E

l mes de maig, als lleidatans (i no lleidatans) se’ns omple l’agenda de festivitats. Com a bon ciutadà, no te’n perdràs ni una. Aquest mes arriba ple d’activitats per gaudir i fer disbauxa des del més petit fins al més gran de la família. Això us ho diem perquè s’organitzen activitats com la Batalla de les Flors en què els més menuts es diverteixen tirant confeti i serpentines, i els més grans xalen amb lo Marraco, els gegants, les carrosses i la música. Cal dir que a Lleida tenim la parella de gegants més antics de Catalunya, Marc Antoni i Cleòpatra, que van ser construïts l’any 1840 i que cada any surten a veure’ns. Una altra diversió és la Festa Major, que s’apodera de la ciutat del dia 10 al 14 de maig. Se celebra en honor a Sant Anastasi, un soldat romà fill de Lleida que va ser martiritzat a Badalona per ordre de Dioclecià l’any 303. Durant aquests dies es pot gaudir de les firetes, de concerts, dels espectacles a l’aire lliure, de les revetlles, entre moltes altres activitats. No ens podem oblidar de la festa més emblemàtica de la ciutat i que és reconeguda com a festa d’interès nacional. Sí, és l’Aplec del Caragol, que es durà a terme els dies 26, 27 i 28 de maig. En aquesta festa, qui té el protagonisme és el caragol, ja que se n’arriben a menjar 12 tones en tres dies, i tant els penyistes com els visitants gaudeixen de la gastronomia del país i, sobretot, se n’emporten un cap de setmana per recordar. No ens podem oblidar de la Festa de Moros i Cristians i la Fira dels Titelles, que no deixen ningú indiferent, ja que ens fan delir amb els seus espectacles. Bé, com ja us hem dit, tenim l’agenda una mica atapeïda, aquest mes de maig. Només ens queda desitjar-vos que gaudiu al màxim d’aquests dies de disbauxa.

05 28 42 44 46 54 56 64 68 70 72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


25 Hasta un

DESCUBRA NUESTRAS

COBERTURAS EXCLUSIVAS PENSADAS PARA USTED Y SU HOGAR

% dto.

en su Seguro de Hogar

LA LLAVE DE LA SEGURIDAD DE SU CASA MANITAS DEL HOGAR MANITAS DE ASISTENCIA MANITAS TECNOLÓGICO ASISTENCIA INFORMÁTICA

A.M.A. LLEIDA Passeig de Ronda, 175-177; bajo Tel. 973 22 47 83 lleida@amaseguros.com Síganos en

(*) Promoción válida para presupuestos de nueva contratación, realizados hasta el 31 de diciembre de 2016. No acumulable a otras ofertas. Consulte condiciones en su oficina provincial A.M.A.


Les pigues Tot el que n’hem de saber

L

a piga és un tumor benigne format per cèl·lules que sintetitzen el pigment de la pell o melanòcits (les cèl·lules que formen la melanina, la substància que dona color a la pell i als ulls). Es manifesta habitualment com a una taca de color marró o negre de mida petita (de mig centímetre a un centímetre) a la pell. Algunes pigues les tenim des de naixement i d’altres es formen durant la infància i aproximadament fins als 40 anys. La majoria dels adults tenim diverses pigues en les zones exposades al sol.

Què cal tenir en compte de la formació de pigues: • La seva asimetria: les pigues són uniformes; en cas contrari, cal tenir cura de la seva forma, textura, alçada o si apareixen com un bony. • Les vores irregulars: les pigues comunes són rodones i tenen les vores ben delimitades. • El color: les pigues poden ser més o menys fosques, però el que no han de fer és canviar de color. Les pigues vermelles, blanques o blavoses sobre color negre són les més sospitoses. • Diàmetre: les pigues comunes tenen un diàmetre inferior a 6 mm.

Quan acostumen aparèixer les pigues? Cal diferenciar entre les pigues de naixement (nevus congènits) i les que apareixen al llarg de la vida o adquirides.

Què origina l’aparició de pigues? No es pot fer una afirmació concreta sobre quins són els factors que provoquen l’aparició de les pigues, però el que sí que es pot dir és que el nombre i el tipus de pigues estan determinats genèticament. Un factor important i que cal tenir molt en compte és l’exposició al sol, ja que és un element que pot provocar greus conseqüències, com el càncer de pell.

SALUT Les persones amb més de cent pigues al cos tenen un risc cinc vegades més gran de tenir càncer de pell Les persones amb la pell molt blanca tenen un risc 20 vegades superior de tenir càncer de pell La revisió és essencial, ja que el melanoma creix molt de pressa, i el que és més perillós, provoca metàstasi ràpidament Cal protegir-se tot l’any: l’exposició al sol és una de les causes del creixement de les pigues No tots els canvis que es produexien en les pigues són sospitosos

Una piga, pot tornar-se maligna? Sí, però és un fenomen poc freqüent. El tumor maligne que deriva del melanoma maligne és un tumor que pot aparèixer a partir d’una pell normal o bé a partir d’una piga que ha canviat. És important detectar-ho precoçment, ja que un diagnòstic i un tractament precoços impliquen un augment importantíssim de les possibilitats de curació.

segueix a la pàg. 13

5


6


Av. Tortosa, 4 · 25005 LLEIDA

C. Bisbe Torres, 13 · 25002 LLEIDA

Informa-te'n sense compromís

www.vithas.es


8


El reflux

gastroesofàgic És una afecció en què els continguts estomacals es retornen de l’estómac cap a l’esòfag, el conducte que va des de la boca fins a l’estómac. Això pot irritar l’esòfag i causar acidesa gàstrica i altres símptomes.

CAUSES

Quan es menja, l’aliment passa des de la gola fins a l’estómac a través de l’esòfag. Un anell de fibres musculars a la part inferior de l’esòfag impedeix que l’aliment deglutit retorni. Aquestes fibres musculars s’anomenen esfínter esofàgic inferior o EEI. Quan aquest anell muscular no es tanca bé, els continguts de l’estómac poden retornar cap a l’esòfag. Això s’anomena reflux o reflux gastroesofàgic. Els àcids gàstrics forts poden danyar el revestiment de l’esòfag. Els factors de risc per al desenvolupament del reflux poden ser: • Consum d’alcohol • Hèrnia de hiat (una afecció en la qual part de l’estómac passa per sobre del diafragma, el múscul que separa el tòrax i la cavitat abdominal) • Obesitat • Embaràs • Esclerodèrmia • Tabaquisme • L’acidesa gàstrica i el reflux gastroesofàgic es poden produir o empitjorar per l’embaràs.

SÍMPTOMES

Els símptomes comuns són: • Notar que l’aliment s’atura per darrere de l’estèrnum • Acidesa gàstrica o dolor urent al pit • Nàusees després de dinar. Els símptomes menys comuns són: • Retornar l’aliment (regurgitació)

TRACTAMENT

La cirurgia antireflux pot ser una opció per a pacients en què els símptomes no desapareixen amb canvis en l’estil de vida i amb fàrmacs. L’acidesa gàstrica i altres símptomes han de millorar després de la cirurgia, però encara podria ser necessari prendre medicaments per a l’acidesa. Hi ha teràpies noves per al reflux que es poden dur a terme mitjançant un endoscopi (sonda flexible que passa a través de la boca fins a l’estómac). Consulteu amb el metge si els símptomes no milloren amb canvis en l’estil de vida o amb medicaments.

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat


ve de la pàg. 5 Les pigues, poden canviar al cap dels anys? Les congènites són les que persisteixen immodificables amb una gran activitat de pigment i, no rarament, amb pèls a sobre. Les adquirides normalment van canviant de forma lenta al llarg dels anys, amb una pèrdua de la quantitat de pigment, i sovint es fan més boterudes i la seva superfície es fa més verrucosa.

Hi ha zones on les pigues tenen més importància? En realitat, no hi ha zones perilloses per les pigues. Però cal tenir cura de les àrees de fregadissa (plecs, palmells, plantes del peu). En aquesta zona, normalment presenten canvis inflamatoris o traumàtics que poden dificultar-ne el seguiment. En cas que es trobin en zones de difícil control o seguiment, com la genital, cuir pilós…, és aconsellable extirpar-les.

Si tinc moltes pigues, he de mantenir alguna precaució?

Cal fer autoexploració de les pigues? S’ha demostrat que l’autoexploració és l’eina més eficaç en el diagnòstic del melanoma maligne. Cal tenir cura de totes aquelles pigues que continguin molta quantitat de pigment (que siguin molt fosques) o d’aquelles que no estan ben definides, és a dir, que tenen un aspecte irregular. També cal estar-ne pendents quan no estem segurs del moment en què han aparegut o quan han experimentat canvi recents

És recomanable consultar amb el metge qualsevol canvi anormal d’una piga que sagna, s'inflama o se n'altera la mida

S’han d’evitar les cremades solars i exposicions al sol intenses i és recomanable visitar periòdicament el metge.

Si a una piga li apareix una àrea rodona que l’envolta, té importància? És normal que en els nens aparegui un halo blanquinós al voltant d’alguna piga, però és completament benigne. També quan es pateix dermatitis atòpica, ja que es poden desenvolupar canvis eczematosos al voltant de les pigues, que són benignes.

13


Fibroma uterĂ­ Cirurgia no invasiva

per als miomes uterins i l’adenomiosi uterina

14


TUMOR ULTRASONS FOCALITZATS TRANSDUCTOR

LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

15


CLÍNICA NEXUS I HIPERHIDROSI

Hiperhidrosi El terme hiperhidrosi fa referència a l’excés de sudoració produïda per una alteració del Sistema nerviós vegetatiu que fa que es produeixi més suor del necessari per regular la temperatura del cos. Les causes d’aparició d’aquest trastorn són diverses: es distingeixen unes formes primàries o idiopàtiques, i unes altres de secundàries. Les primàries són localitzades i afecten els palmells, les plantes, la cara o les aixelles. Les formes secundàries acostumen a ser generalitzades, i entre les causes més freqüents hi ha infeccions, neoplàsies o endocrinopaties o per efecte d’alguns fàrmacs. La hiperhidrosi primària, que afecta un 3% de la població, comporta inseguretat, falta de confiança, angoixa i estrès en les persones que la pateixen, condicionant les relacions socials i alterant el desenvolupament natural de les seves activitats quotidianes com treure’s la jaqueta o portar certes peces de roba o teixits.

S’elimina l’excés de suor amb la toxina botulínica sense tractament quirúrgic Per eliminar l’excés de suor, la millor alternativa no quirúrgica, actualment, és el tractament amb toxina botulínica. Mitjançant aquesta tècnica aconseguim interrompre la hiperactivitat de les glàndules sudorípares en bloquejar les terminacions nervioses simpàtiques responsables d’estimular aquestes glàndules. El procediment de tractament és el següent: després de la pertinent història i exploració clínica, s’efectua un test per delimitar l’àrea a tractar, i tot seguit s’infiltra el producte a través d’una agulla extremadament fina.

16

La hiperhidrosi comporta inseguretat i condiciona les relacions socials


HIPERHIDROSI

La tècnica és ràpida, segura i pràcticament indolora, i es realitza ambulatòriament. En la zona de l’aixella, no requereix ni tan sols anestèsia (o com a molt una crema anestèsica tòpica) i amb poques infiltracions es completa el tractament. No requereix baixa laboral i, un cop finalitzat el tractament, el pacient pot reincorporar-se amb total normalitat a les seves activitats quotidianes. Els resultats s’observen de forma progressiva ja al cap de pocs dies de l’aplicació, i els efectes acostumen a durar entre 4 mesos i un any, segons la zona i les característiques particulars de cada cas. A l’aixella, per exemple, la durada mitjana és de 7-9 mesos. Es recomana un manteniment anual, si bé hi ha pacients que amb poques sessions l’excés de sudoració és definitiu. Finalment, no ens cansarem de repetir que resulta crucial anar a un centre mèdic autoritzat i que el tractament el realitzi un metge entrenat en aquesta tècnica en concret. Els tractaments amb toxina botulínica són en general molt segurs i amb escassos o nuls efectes secundaris, sempre que s’efectuïn sota aquestes condicions. No retalleu mai en seguretat.

Els resultats són progressius i si el manteniment és anual, l’eliminació de l’excés de sudoració és definitiva

Un equip professional al vostre servei cada dia

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


foto © Alexandra Balaguer

Guerra de preus en implants dentals

Si vostè creu que la seva salut és important, comprovi totes les ofertes implantològiques i totes les fases del tractament TAC dental 3D Ilerdent

S

ovint, assistim al lamentable espectacle del mercadeig de preus dels implants dentals. Sí, lamentable i mercadeig, dos termes que bé podrien definir aquesta estratègia, més pròpia del retail i les tècniques de venda d’aquells que es dediquen a la comercialització massiva de productes a clients que de les formes de qui es dedica a la salut i tracta amb pacients. Així doncs, és habitual la promoció de tractaments implantològics inacabats o deficients, que són els que responen a les ofertes “des de (*)” que inunden els espais publicitaris de canals de televisió i diaris nacionals. Preus base que no es corresponen, en moltes ocasions, al cost final del tractament. El gran avanç que ha suposat la implantologia és precisament el seu caràcter definitiu. Un tractament que soluciona al 100% la mancança de peces dentals i les seves patologies associades. Així doncs, per a què serveix un tractament implantològic inacabat? Doncs per a res. I, encara més greu, per a què serveix un tractament de baixa qualitat? Doncs, segurament, a més de no solucionar el problema, derivarà en altres incidències i/o patologies que poden posar en risc la salut del pacient.

Un tractament implantològic és tan bo com la qualitat dels materials, tècniques i aparells que s’hi utilitzin i, sobretot, com l’experiència i la competència de l’implantòleg (dentista especialista) que el realitzi. En definitiva, si vostè creu que la seva salut és important, quan revisi una oferta implantològica comprovi que inclou totes les fases del tractament: visites, estudi complet i TAC 3D, cargol de tancament, pilar de cicatrització, pilar d’impressió, anàleg, pilar protètic, corona… per tal d’evitar haver de suspendre el tractament a mitges

Un tractament de baixa qualitat no solucionarà el problema i, a més, segurament, derivarà en altres incidències i/o patologies que posaran en risc la salut del pacient

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita on-line a ilerdent @ ilerdent.com

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


La fibromialgia (FM) es una enfermedad crónica de origen no muy bien establecido, caracterizada por dolor generalizado, fatiga y otros síntomas funcionales.

L

a fibromialgia es un trastorno que causa dolores musculares y fatiga (cansancio). Las personas con fibromialgia tienen dolor y sensibilidad en todo el cuerpo. Las personas que padecen fibromialgia pueden también tener otros síntomas, tales como: • Dificultad para dormir. • Rigidez por la mañana. • Dolores de cabeza. • Periodos menstruales dolorosos. • Sensación de hormigueo o adormecimiento en las manos y los pies • Falta de memoria o dificultad para concentrarse (a estos lapsos de memoria a veces se les llama “fibroneblina”).

¿Quién sufre fibromialgia? Dr. Jordi Ibáñez Responsable de la Unitat del Dolor de la Clínica Planas

>> El Dr. Ibáñez ha creado un nuevo tratamiento para el dolor que actúa sobre las zonas que lo desencadena. >> Después de tres meses de tratamiento, se consigue eliminar el dolor localizado prácticamente en el 100% de los casos.

Entre el 80 y 90 por ciento de las personas a las que les diagnostican fibromialgia son mujeres. Sin embargo, los hombres y los niños también pueden tener el trastorno. La mayoría de los casos se diagnostican a una edad madura. La fibromialgia se diagnostica más frecuentemente en individuos que tienen ciertas enfermedades. Estas enfermedades incluyen: • Artritis reumatoide. • Lupus eritematoso sistémico (comúnmente llamado lupus). • Espondilitis anquilosante (artritis espinal). Las mujeres que tienen a un familiar con fibromialgia tienen mayor predisposición a sufrirla. La fibromialgia puede ser difícil de tratar. Es importante que consiga a un médico que está familiarizado con este trastorno y su tratamiento. Muchos médicos de cabecera, internistas generales o reumatólogos pueden tratar la fibromialgia.

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094

Los reumatólogos son médicos que se especializan en la artritis y otras condiciones que afectan a las articulaciones o tejidos blandos. El tratamiento para la fibromialgia a veces requiere que se trabaje en equipo. Este incluye a su médico, a un fisioterapeuta y, posiblemente, a otros proveedores de servicios de salud.

¿Qué puedo hacer para tratar de sentirme mejor? Hay muchas cosas que usted puede hacer para mejorar: • Tómese los medicamentos como le fueron recetados • Duerma lo suficiente • Haga ejercicio • Aliméntese bien • Haga los cambios necesarios en el trabajo. Aunque, a día de hoy, la fibromialgia no tiene un remedio médico, lo cierto es que hay muchas esperanzas puestas en el campo de la biotecnología para que esta pueda hallar una solución definitiva. La genética ya está desarrollando nuevos agentes terapéuticos. “Uno de ellos es el RNA de interferencia”, señala Lao. “Son pequeñas moléculas que lo que pretenden es bloquear específicamente el gen que los enfermos tienen más expresado”, añade. La genética ya permite un tratamiento individualizado para saber, en otras cosas, cómo los enfermos metabolizan los antiinflamatorios —como el ibuprofeno— que toman para minimizar los efectos de la fibromialgia, “y, sobre todo, cuál es la dosis eficaz y más segura, que es lo realmente importante”, explica Lao. Incluso se puede hacer medicina preventiva en familias con antecedentes. Y es que, en los entornos familiares donde hay un caso de fibromialgia, se multiplica por ocho la probabilidad de que aparezcan más casos, según demuestran las estadísticas


MEDICINA AVANÇADA

• • • • • • •

Traumatologia de l’esport Fisioteràpia esportiva Recuperació i rendiment esportiu Readaptació a l’esport Entrenament personal Restauració corporal Correcció, equilibri i consciència corporal

Tractament de dolor amb factors regeneratius

• • • •

Drenatge limfàtic Estiraments i tonificació Punció seca Teràpies naturals

Has tingut un accident?

T’OFERIM: • Peritatge de danys corporals. • Assistència a l’accidentat de trànsit. • Assistència mèdica i tramitació de l’expedient amb la companyia. • Treballem amb totes les companyies asseguradores.

21


22


i

23


CLÍNICA NEXUS I PREPARA’T PER A L’ESTIU

Prepara’t

per a l’estiu Ara és el moment ideal per iniciar la nostra posada a punt i emprendre els millors tractaments medicoestètics per estar a punt per a aquest estiu.

Velashape III

1. DIETA PROTEÏNADA PRONOKALÉs un programa mèdic personalitzat per aconseguir l’aprimament i el manteniment del pes a llarg termini. El mètode es basa en la dieta proteïnada, és a dir, en l’aportació de proteïnes d’alt valor biològic ajustades a les necessitats de l’organisme, juntament amb una ingesta molt baixa en calories, hidrats de carboni i gairebé sense greixos. D’aquesta manera, s’acondueix el pacient cap a una cetosi controlada que comporta una ràpida pèrdua de pes.

Revolucionari equip que elimina el greix localitzat, la cel·lulitis i la flacciditat en una mateixa

2. ELIMINACIÓ DEL GREIX LOCALITZAT Adipocitòlisi per intralipoteràpia S’injecta directament al teixit adipós una solució detergent que trenca l’adipòcit, la cèl·lula que emmagatzema el greix. A més, la tumescència que aquesta substància produeix en el teixit adipós permet que una aplicació posterior d’ultrasons externs amb unes característiques determinades n’augmenti l’eficàcia.  Lipolàser 

Representa la darrera evolució tecnològica dels equips per a tractaments de lipòlisi mitjançant làser.  Criolipòlisi Procediment indolor que s’aplica a la superfície de la pell i que condueix els adipòcits a l’apoptosi. 24

sessió. 

Sistema Noradrenalina

Release Revolucionària tècnica japonesa que, a través d’ultrasons, destrueix els greixos i els converteix en àcids grassos lliures que el cos elimina fàcilment.

3. TRACTAMENT DE LES ESTRIES 

PRGF

Plasma ric en factors de creixement: afavoreix la reparació cutània, amb la qual cosa s’obtenen uns magnífics resultats en estries, cicatrius, acne, alopècia, etc. 

Làser ICON 1540 i làser CO2 fraccionat

Són els tipus de làser més indicats per combatre les estries, fins i tot les de tonalitat blanca. El làser ICON 1540 es l’únic aprovat per la FDA per al tractament d’estries de tot tipus i el referent mundial en aquest àmbit.


4. ELIMINACIÓ DE TAQUES I TATUATGES El làser de picosegons PicoSure© és, sens dubte, la referència mundial per la seva incomparable eficàcia en el tractament d’aquest tipus de lesions i en l’eliminació de tatuatges de qualsevol color. Nexus Biomèdic l’ha incorporat darrerament a la seva plataforma làser en primícia a tot l’estat espanyol.

5. TERÀPIA FOTODINÀMICA DE VARIUS Combina l’escleroteràpia química i l’exclusiva tecnologia MultiplexTM del láser vascular Cynergy MPX que emet el làser de colorant polsat de 585 nm i el làser de Nd:Yag de 1.064 nm de manera seqüencial, optimitzant així al màxim el tractament i l’eficàcia. Cynergy també ens permet tractar tot tipus de lesions vasculars, incloent-hi telagectacies, hemangiomes, rosàcia, cuperosi, taques vi de Porto, etc. Tots els procedimentes són totalment ambulatoris i no incapaciten el pacient per a la seva activitat normal.

6. DEPILACIÓ MÈDICA LÀSER 10 làsers mèdics per a un resultat 10 Nexus disposa de tots els sistemes d’efectivitat contrastada i aprovats per la FDA per a la depilació permanent:

Un equip professional al vostre servei cada diaLàser d’Alexandrita de pols llarg (755 nm): indicat especialment en depilació corporal de pells clares, fototipus mitjà i facial en general, especialment de l’àrea peribucal. És el més efectiu per al pèl fi.Làser de díode (800-810 nm): permet poder tractar fototipus alts (IV-V). Per a pèl mitjà o gruixut exclusivament.Làser de Neodimi-Yag de pols llarg (1064 nm): permet tractar fototipus alts sense risc de complicacions. Especialment indicat per a la depilació masculina i per a determinats problemes, com la pseudofoliculitis de la barba.

En conclusió, en la majoria de casos, per assolir el resultat desitjat o optimitzar el tractament, cal combinar més d’un làser i, segons l’àrea i el problema a tractar, escollir-ne el més convenient. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


pendiente de

CONFIRMACIÓN


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


HOSTALERIA

ÁNGEL ABARDÍA Gestor Control Organismes Nocius AC PLAGUES URBANES tel. 973 245 571 acplagues@lleida.com

28

L

es empreses de control de plagues estan constatant la presència cada vegada més nombrosa al nostre país d’una plaga antiga, pràcticament inexistent des dels anys 50 i que actualment ha ressorgit de forma espectacular a tot el món: la xinxa del llit (Cimex lectularius; ordre: hemiptera; família: Cimicidae). La xinxa del llit és un insecte que pica i xucla la sang de les persones i d’altres mamífers. La picada és molt molesta i provoca uns símptomes que varien en funció de la sensibilitat de cada persona. La seva presència estava associada anteriorment a una manca d’higiene, però en l’actualitat ens la podem trobar en qualsevol indret on visquin persones, independentment de les seves condicions higienicosanitàries

i la seva condició socioeconòmica. Les xinxes són grans viatgeres i normalment poden aparèixer a casa, en hotels, albergs i altres llocs amb un gran moviment de població transportades per l’equipatge, roba, mobles de segona mà, matalassos, etc., des de qualsevol indret. La xinxa és de color marró i es fa més vermellosa després d’haver ingerit sang. En estat adult, fa uns 5 mm de llargada. Té cinc etapes juvenils, conegudes com a nimfes, que no deixen de ser versions en miniatura de l’estat adult. Cada etapa nimfal requereix almenys una ingesta de sang per mudar a la següent etapa. El desenvolupament nimfal pot durar entre 4 i 8 setmanes i, en estat d’adult, poden viure entre 6 i 12 mesos, depenent de la temperatura i de la disponibilitat d’aliment, fonamentalment.


Proveïdors d’Hostaleria

Les xinxes són grans viatgeres i poden aparèixer en llars, hotels...

S’alimenten de sang durant la nit i poden sobreviure llargs períodes de temps sense alimentar-se. En un principi, les infestacions solen produir-se al voltant del llit, encara que, per la seva gran capacitat de desplaçament, es poden escampar per totes les estances. Són molt més actives durant la nit i de dia es refugien en esquerdes, fissures i racons més protegits (sòcols, endolls, punts de llum, etc.). Normalment, la primera evidència de la seva existència són les picades que presenten les persones (encara que poden tardar a manifestar-se fins a vuit dies). També és fàcil d’observar taques fosques d’excrements secs al llit, llençols, matalassos, sòcols... Si sospiteu de la presència de xinxes al vostre 1 2 establiment hoteler, DEFINIR MONITORAR residència o habitatge, actueu amb LLINDARS DE I IDENTIFICAR rapidesa i contacPLAGA LES PLAGUES teu amb una empresa de control de 4 3 plagues urbanes. ESTABLIR ESTABLIR Assegureu-vos que MESURES DE MESURES DE l’empresa està inscriCONTROL PREVENCIÓ ta al Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides i que els tècnics disposin de la titulació i l’experiència necessàries que els capaciten per desenvolupar la feina. El control de xinxes no és una feina fàcil i requereix l’adopció d’un seguit de mesures físiques, estructurals, químiques i de maneig (gestió de la roba, mobles, fundes antixinxes...) i comptar amb la vostra col·laboració. Recordeu que aquestes mesures són de primordial importància per a negocis com hotels, albergs o hostals, però també per a la nostra llar 29


Com triar un bon

RENTAPLATS

E

n el món de l’hostaleria, els rentaplats professionals es diferencien per l’ús que es dóna a cada un (rentat de gots o de vaixella en general), tot i que, realment, són la mateixa màquina. Podem trobar dues mides diferents segons els productes: el rentagots industrials utilitzen normalment cistelles més petites, d’entre 35 i 40 centímetres, mentre que els rentavaixelles utilitzen cistelles de 50 centímetres. Normalment, els restaurants i bars que disposen d’una bona cuina tenen dues màquines de rentada: l’una, dedicada a la neteja de vaixella de vidre i l’altra, a la vaixella convencional. El motiu és simple: el funcionament del rentavaixella industrial i el del rentaplats són totalment diferents. El que comparteixen aquestes màquines és que acostumen a tenir un dipòsit d’aigua per al rentat que, quan es comença a utilitzar l’aparell, queda ple de restes de menjar i greix que deixen l’aigua una mica diferent de com estava en el primer ús. És per això que si utilitzes la mateixa aigua per netejar estris de vidre pots fer malbé o embrutar els gots amb restes de greix o menjar diluïdes en l’aigua utilitzada. Els rentaplats industrials utilitzen aquest mètode per estalviar aigua, tot i que tots sabem la quantitat de brossa i vaixella bruta que genera un restaurant en cada servei. Per això és bo comptar amb una màquina de rentat dedicada específicament a netejar gots o cristalleria.

Tipus de rentaplats industrials • Alçada de porta i alçada útil de rentada: molt important en un rentagots. Segons la mida dels vasos que tinguem, haurem de veure l’alçada que cal triar de la màquina. No és igual un got de cervesa que una copa de vi, per la qual cosa cal anar amb compte amb les alçades dels gots. • Rentagots de cistella 35 x 35 cm: s’utilitzen normalment en bars petits (fins a 60 m2). Solen ser bastant petits, així que no tindràs problemes d’espai si és que disposes de pocs metres. El més negatiu és que la cistella limita el nombre de gots que es poden posar a netejar en cada tanda. • Rentagots de cistella 40 x 40 cm: s’utilitzen normalment en bars de mida mitjana (fins a 100 m2) o com a complement de rentat en barra. Útil per al rentat de gots i tasses en barra, és el rentagots que se sol usar en qualsevol negoci d’hostaleria

30


AIMIA

BAR RESTAURANTE EL CAU

AGGIO

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

AL FASSIYA

BAR TÒFOL

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

ALMENARA GOURMET

BELLERA

Av. Doctor Fleming, 0 · Lleida Tel. 973 248 279

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

AMBROSIA

BLANC I NEGRE

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

ANTONI RÚBIES

BOCCATAST

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

AQUÍ MATEIX

BODEGÓN

ASTORIA RESTAURANT

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586 C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

BAR CAFETERIA BISCOTTO

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

32

C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102


CAL MOLÍ

CERVESERIA APPELWOI

CAL NENET

CLASSUAL RESTAURANT

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640 Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016 C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016 C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725 Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784 Horario de cocina: de 7 a 21 h Cierre semanal: no. Precio medio: desayunos, 2 € Tipos de cocina: Cafetería Especialidades de la casa: café, chocolate, pastelería, bocatería, pizzas, pan de Torrefarrera, tetería.

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

CAU DE SANT LLORENÇ

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

D

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

33


DON RODOLFO

EL RACÓ DEL GREGORI

DOS HERMANOS

ELS TRULLS

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

D

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

DUCAL

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

EL CAFÈ SELECTE

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Tel. 973 261 408

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815 C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

ENCI WOK

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

FECOLL

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

FERRERUELA

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

EL CELLERET DEL SEGRE

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

EL CELLER DEL ROSER

FRANKFURT LAS VEGAS

C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398 C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

GALINDO

EL LAGO

GASTROBAR

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

GASTRONÒMIC 2.0

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

RAMBLA FERRAN, 26 25007 · lleida tel. 973 220 337 34

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430 C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GREVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

GILDA

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037 Horari: 16:30h a 19h

EL PORTÓN

GRAN ASTORIA

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

EL REBOST DE LES FADES

GRAN MÓN

C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167


GRÈVOL

IT... FOOD & DRINK

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

JARANA

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

HISTORY

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

HONG KONG

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825

HOTEL AC

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

HOTEL CONDES SENATOR Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

HOTEL NH PIRINEOS

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

HOTEL REAL

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88 Fax: 973 26 69 22

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200 Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

KAMBÁ

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

KILIM CAFÉ

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESGLAÓ

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

L’ESTACIÓ CAFETERIA C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

L’ESTEL DE LA MERCÈ

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

L’IMPASTO

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

HOTEL ZENIT

LA BÁMBOLA

IL DUOMO

LA BODEGUETA

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IL PASTIFICCIO

LA BRASA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

IRUÑA

LA CAPITAL

ISIDRO

LA CASA DEL VERMUT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755 Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

Costers del Segre Verdú / Lleida

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

L

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

35


LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

L

LA PINTA

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA DOLÇETA

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

LA LLAR DE FUSTA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

LA LLAR DOLÇA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

LA LLENA RESTAURANT

C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA REPÚBLICA DEL FUM

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678

LA ROCA DEL CORB

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

36

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171


LES 7 MERAVELLES

O SOLE MIO

LES COMES

OH! KE BUENO

LO CARAGOL

ON QUEDEM

LOLA

00H

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833 C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739 C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227 C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780 C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PINOT GASTROTHÈQUE Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

PIÑANA

NACHA

C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

NAVARRA

PUNTO ESTRELLA DALMAU

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

NEO PARC

PUNTO ESTRELLA BAR

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

NEW CLASS

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

NYAM NYAM

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

P

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

37


PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

P

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella

QR CAFÉ

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

RESTAURANT LLOBREGAT C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

SUKULEN

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239 Horario de cocina: de 7 h a 24 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 10,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: carnes sargaire, “esmorzars de forquilla”, brasa, pastelería casera, bocatas.

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

SEBAS

WOK LLEIDA

SICORIS

XALET SUÍS

SOL 9 TAST

ZEKE

SOUPS & SUCS

ZHANG

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254 C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710 Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769 Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

38

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

VAPORETTO

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025 Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155 Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567 Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551 Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

Z


Naima Chrah és la propietària de la franquícia dels Supermercats DIA d’Almenar. La seva tasca com a cap de la botiga es va iniciar l’abril del 2016. DIA és un supermercat que ofereix productes de qualitat, fruita i verdura fresca i pa acabat de fer. La gerent i el seu equip de professionals de la venda al detall s’encarreguen diàriament que aquests tres requisits no faltin a la botiga. Al supermercat Dia d’Almenar es poden trobar una gran varietat d’aliments i una selecció acurada de vins. Aquest establiment obre tota la setmana, fins i tot els diumenges, ja que l’atenció al client és fonamental per a aquest supermercat. L’horari d’obertura els diumenges és de 10.00 a 14.00 hores. Cada dia hi trobaràs un ampli ventall d’ofertes actualitzades de productes de primera necessitat.

l’atenció al client és fonamental per al personal del supermercat

A més a més, per facilitar la feina, ofereixen el servei a domicili i la venda per catàleg. La filosofia de la botiga és el bon tracte al client, perquè la tasca de la compra sigui el més agradable possible.

HORARI D’OBERTURA: De dilluns a dijous de 9.00 a 13.45 h de 17.00 a 20.30 h Venda per De divendres i dissabtes CATÀLEG! de 9.00 a 14.00 h de 17.00 a 20.30 h Diumenges Servei a de 10.00 a 14.00 h DOMICILI!

compra online

www.dia.es Plaça Catalunya, 11 · 25126 ALMENAR (Lleida)

646 198 506 · 673 211 370


J

a som al maig, mes amb què arriba la festa gastronòmica i cultural més important de la nostra ciutat, l’Aplec del Caragol, que aquest any assolirà la 38a edició i que cada cop està més consolidada com a festa d’interès turístic nacional i tradicional. Durant els dies 26, 27 i 28 es reuneixen en el recinte dels Camps Elisis més de 13.000 penyistes de Lleida i de tot arreu, repartits entre 102 penyes, amb ganes de gaudir d’uns dies de germanor i diversió i, sobretot, de tastar els caragols en tots els seus vessants culinaris: a la gormanda, a la cassola... i, sobretot, a la llauna. És per això que arriben caragols de totes les parts de la Península i de la resta del món, fins a 12 tones, per satisfer tots els penyistes i visitants. Però no tot és menjar caragols: des de divendres a la tarda i durant tot el cap de setmana, el recinte firal acull una gran quantitat d’actes culturals, com revetlles, concerts, castells, concursos... Una gran quantitat d’esdeveniments per a tots els gustos i edats que fan que la festa sigui més divertida i amena.

13.000 penyistes 102 penyes 200.000 visitants 12 tones de caragols Especialidades : • Bacalao con piparras • Chuletón de Cantabria • Arroces • Rabo de toro • Callos

No t’ho pensis més i vine a gaudir d’aquesta festa culinària, ja sigui com a penyista o com a visitant: segur que no et deixarà indiferent. 40

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA


• Caragols de varietat bovers • Oli d’oliva · 1 cabeça d’alls • Julivert • Allioli • Pebre • Sal grossa i normal

Preparació: • Els caragols hauran d’haver estat almenys una setmana abans en dejú. • Primer, els rentem amb aigua freda per treure’n la terra i les restes de brutícia que puguin tenir a la closca. • A continuació, els cobrim amb sal grossa i els col·loquem en un llauna amb la part oberta cap a dalt. • Un cop col·locats, els salem amb la sal fina mentre preparem i encenem la brasa. • Quan la brasa estigui preparada, hi col·loquem la llauna i l’hi deixem un 10-15 minuts. • Mentre els caragols es couen, podem anar preparant el condiment amb els alls i l’oli. Per fer-ho, només cal pelar els alls i picar-los en un morter amb una mica d’oli. • Passats els minuts de cocció dels caragols, els traiem del foc i hi afegim un raig d’oli, els trossets d’alls i una mica de julivert, i els tornem a posar al foc 5 minuts més. • Passat aquest temps, els tornem a treure i hi afegim pebre negre i un raig d’oli. Els tornem a posar al foc uns minuts més, fins que vegem que la carn té un to daurat. GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

41


BELLESA

É

s important preparar i cuidar la pell abans de l’estiu, ja que és una de les parts del cos més delicades. No tenir-ne cura pot causar problemes greus al llarg dels anys. Per aquest motiu, cal preparar-la per tenir una millor protecció del sol i així també aconseguir un bronzejat benigne i sense riscos.

HIDRATACIÓ

Cal mantenir una bona hidratació de la pell, ja sigui mitjançant les cremes hidratants o bevent, com a mínim, dos litres d’aigua al dia. Es recomanable que cada dues setmanes es faci una exfoliació al cos i, un cop al mes, a la cara. D’aquesta manera s’eliminen les cèl·lules mortes i les impureses de la pell.

ALIMENTACIÓ

sandra difusió

Es recomana prendre dues racions d’aliments rics en betacarotè, un pigment groc que es troba en molts vegetals i fruita. Les principals fonts de betacarotè natural són la pastanaga, la carbassa, el moniato, el meló, el carabassó, l’albercoc, el bròquil, els espinacs i la majoria de les hortalisses de fulla verda.

COSMÈTICA

Depilació làser de díode Resultats visibles des de la 1a sessió

42

Les cremes autobronzejadores són excel·lents si es vol aconseguir un color de pell de forma immediata, però per tal de protegir-la cal utilitzar les cremes amb factor de fotoprotecció. D’aquesta manera, la pell estarà protegida diàriament i no es veurà afectada. També es poden utilitzar bases de maquillatge amb protecció solar, que resulten molt efectives


MODA i ESTILISME

44


www.alfafotografia.es

45


Impermeabilitzacions i manteniments de les piscines

DECORACIÓ

D

ues de les feines habituals durant la primavera són les impermeabilitzacions i els manteniments de les piscines. • Una manera relativament senzilla d’impermeabilitzar terrasses i teulats sense necessitat de fer obra és utilitzar productes a base de cautxú. Aquests productes, amb els gruixos adequats, aconsegueixen grans resultats. El procés que cal seguir és bastant senzill. Primer hem de fer una neteja a fons del suport que s’ha de protegir i l'hem de deixar assecar completament. En segon lloc, taparem amb alguna massilla d’exterior tots els forats i esquerdes més grans de 2 mm que hi hagi. Seguidament, farem una primera capa del producte diluït amb un 20 o un 30 per cent d’aigua i la deixarem assecar durant 24 hores. I, després, farem diferents capes del producte sense dissoldre fins a aconseguir el gruix que necessitem i deixarem passar 24 hores després de cada capa. Normalment s’ha de consumir entre 1,5 i 2 litres de pintura per metre quadrat. Amb aquest consum de pintura aconseguirem una impermeabilització molt efectiva. • L’altre manteniment típic a la primavera és el de les piscines. Normalment, en les que van pintades se sol fer una vegada a l’any, tot i que la freqüència pot variar una mica en funció de la pintura que decidim utilitzar. Bàsicament, hi ha tres classes de pintures de piscines: pintures a l’aigua, al clorocautxú i les acríliques al dissolvent. El més interessant és que totes aquestes pintures no són compatibles entre si, així que és important controlar de quina manera fem el manteniment de la nostra piscina per tal d’utilitzar la pintura que més s’adapti a les nostres necessitats i, al mateix temps, que sigui totalment compatible amb la pintura que ja tinguem aplicada anteriorment. Lògicament, és bàsica la neteja prèvia de la piscina per tal d’eliminar les parts de la pintura antiga que puguin estar soltes i, a més a més, fer desaparèixer tots els fongs que hi puguin haver aparegut. Un cop seca la piscina, farem dues capes de la pintura triada, i ho deixaríem assecar un mínim de vuit dies abans d’omplir la piscina d’aigua. I a gaudir!

Àlex del Campo Departament Tècnic 22 anys d’experiència

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


ENTREGA EN 48HORES


Trieu bé el

Proveu el matalàs a la botiga Cal que proveu el matalàs deu minuts com a mínim. Estireuvos-hi d’esquena i passeu una mà entre la zona lumbar i el matalàs. Si hi ha espai, és massa rígid, i si la mà no hi passa, és massa tou. Un consell: si necessiteu un matalàs per a dues persones, trieu-ne un de làtex o de molles ensacades, ja que us permetrà moure-us sense molestar l’altra persona.

Mesures D’alçada, ha de fer almenys 10-20 cm més que el que nosaltres mesurem i ha de tenir un gruix mínim de 15 cm. D’amplada, els individuals, com a mínim de 80 cm, i els dobles, de 135 cm.

Un matalàs a mida És possible personalitzar un llit compartit, ja sigui amb matalassos independents o amb una única peça amb una confecció dual. Si peseu poc, opteu per un matalàs flexible que s’adapti a la vostra forma. Per a més de 70 kg, un que sigui ferm per a una bona subjecció. Si sou dues persones amb pesos diferents, s’aconsella dos matalassos units pel centre amb una falca tapabuits.

• Fem tota classe de mobles a mida • Cinc generacions de fusteria ens avalen • Llits articulats, matalassos, somiers, fundes, complements, butaques relax... Llit articulat + matalàs viscoelàstic

398€

Duresa del matalàs Si acostumeu a dormir cap per avall, trieu un matalàs dur. Si sou de dormir de panxa enlaire, agafeu-ne un de duresa intermèdia. I si sou dels que us agrada dormir de costat, és aconsellable un matalàs menys dur perquè alleugi la pressió d’espatlles i malucs.

Chaise longue

Quan cal renovar el matalàs? Es recomana cada 10 anys. És una dada aproximada, ja que la vida d’un matalàs pot ser més o menys llarga en funció de la qualitat i l’ús. Un model amb garantia hauria de durar de 8 a 12 anys.

690€

Consells per a més durabilitat del matalàs Gireu el matalàs dels peus al cap cada estació i roteu-lo 180 graus. Poseu-hi un protector de cotó 100%, orgànic, perquè transpiri. Perquè no acumuli pols ni àcars, airegeu-lo cada dia entre 5 i 10 minuts abans de fer el llit i aspireu una vegada al mes.

Canapé 150 x 190 cm

295€

Somnis del Segrià

www.dreamscomfort.com Tel. 973 216 371 · info@dreamscomfort.com

C/ Agustí Durant i Santpere, 14 · 25001 LLEIDA


CENTRE COMERCIAL DE LA LLAR Conjunt Rattan ADELE Tabac

Conjunt Rattan MARGOT Boira

Conjunt Rattan MONTSE Marró

Cadira apilable acer gris

Taula exterior acer gris 80 x 80 cm fins a 160 cm

Conjunt THALIA

Raconera acer gris 195 x 195 cm Conjunt CLASSIC

Conjunt Rattan VALERIE Talp

Taula jardí ferro / vidre

Cadira apilable ferro / textilè

Gandula ferro / textilè


Centre comercial de la llar

Centre comercial de la llar

Centre comercial de la llar

Conjunt Lounge MÒNACO (antracita /gris)

Centre comercial de la llar

299€

Centre comercial de la llar

Cadira BALI (marró / blanc / antracita)

Conjunt HARMONY

Taula

Cadira

Conjunt IOWA (antracita /beix)

119€

Conjunt TARIFA

Sofà + 2 butaques + taula (antracita / blanc)

Taula FUTURA (antracita / blanca)

94'90€

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


129€

189€

Comodí JORDAN 60 x 100 x 40 cm

Bufet LOGAN 180 cm

169€

289€

Còmoda JORDAN 100 x 83 x 40 cm

Conjunt LOGAN

139€

329€

Capçal JORDAN 161 cm

Bufet MOON amb potes 200 cm

79€

249€

Tauleta de nit JORDAN 60 x 49 x 34,5 cm

Bufet MOON 150 cm


144€ Taula quadrada llibre BRITANIA 90 x 90 -180 cm

289€ Bufet MOON amb potes 150cm

84€ Taula elevable CAMBRIAN 100 x 50 cm

479€ Armari JORDAN 180 x 211cm

189€

90 x 140 -240 cm

Taula rectangular extensible CAMBRIAN

Ofertes vàlides excepte error tipogràfic o fi d'existències. Imprès sense direcció postal. Preus amb IVA inclòs. Els preus no inclouen transport ni muntatge. Els preus tampoc inclouen els elements decoratius ni els complements.

A 5 minuts de Lleida. Servei públic d'autobús, línia LP Polígons

Pol. Industrial El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • Fax 973 20 85 53 • info@komak.es


IMMOBILIÀRIA DIRECTORI IMMOBILIARI:

EL AGENTE INMOBILIARIO

Un negociador a su servicio

S

i decidimos vender una propiedad, es posible que, ante la falta de experiencia práctica, nos parezca una tarea fácil. Al fin y al cabo, todo consiste aparentemente en sacar 4 fotos del piso, publicar un anuncio gratuito en algún portal inmobiliario con las fotos y esperar sentados a que llame el futuro comprador. Seamos serios: si uno tiene una enfermedad grave, acude a un médico; si nuestro coche tiene una avería importante, acudimos a un mecánico; si tenemos un problema legal, buscamos un abogado. ¿Y por qué, entonces, si vamos a realizar la que posiblemente será una de las pocas operaciones inmobiliarias de nuestra vida, decidimos prescindir de un profesional cualificado y nos aventuramos a hacerlo por nuestra cuenta? Para comenzar, un API realiza una valoración realista y contrastada del valor comercial de nuestra propiedad, basada en criterios profesionales y bien fundamentados. A continuación, una vez firmada la nota de encargo inmobiliario que establece la legislación, procede a publicitar nuestros inmuebles de una manera seria y abarcadora, que llegará, porque paga por ello, mucho más lejos y a muchos más potenciales compradores que nuestro sencillo anuncio gratuito, que en pocos días acabará relegado a las últimas páginas. Además, el API, cuando encuentra a un comprador, sabe con exactitud qué puntos fuertes resaltar y cómo dar solución a aquellos puntos débiles que pudieran retraerle de adquirir el inmueble.

En resumen, como dice el proverbio popular, “zapatero a tus zapatos”. Si hemos pensado vender una propiedad, debemos acudir a un agente de la propiedad inmobiliaria, con el que tendremos la tranquilidad de una gestión bien realizada y quizás incluso obtendremos un mayor beneficio que el que conseguiríamos gestionando la venta nosotros directamente. SERGIO GONZÁLEZ MANTEROLA Asesor immobilario www.grup90.com • sergio.gonzalez@grup90.com


VENDA i LLOGUER DE TOT TIPUS D'IMMOBLES LLOGATER: li fem l'assegurança del seu immoble i del seu lloguer C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA

Tel. 973 944 044 immobiliaria@exem.eu A Immobiliària EXEM ens dediquem a les vendes de tota classe d’immobles amb TRANSPARÈNCIA en tota la gestió. Us assessorem i gestionem tot el relacionat amb les vostres operacions des del principi fins al final i us resolem tots els dubtes. Ens encarreguem de tots els aspectes que us preocupen en el procés de compra o venda: taxació, finançament, fiscalitat, tràmits...

VENDA : • Publicitat de la vostra propietat en mitjans de comunicació (Internet, revistes, diaris...) • Cartera de clients interessats a comprar la propietat (habitatge, finques, locals...) • Si voleu, us gestionem el certificat d’eficiència energètica i la cèdula d’habitabilitat.

COMPRA : • Assessorament en tots els tràmits que s’han de seguir per realitzar l’operació, de manera que us suposi poc temps i gens esforç • Us ajudem a buscar finançament

LLOGUER : • Tenim una cartera de clients interessats a llogar els seus habitatges. • Us oferim assegurança de cobraments en cas d’impagament del lloguer, destrosses d’habitatge, vandalisme...

ASSEGURANCES : • Us oferim tot tipus d’assegurances a través del nostre corredor d’assegurances.

55


GUIA DE SERVEIS

Campanya s o li d à ri a d e

#rosesambsomriure

per la Diada de Sant Jordi 2017

U

na trentena de persones amb discapacitat intel·lectual del Centre Ocupacional de la Fundació Privada ILERSIS van dissenyar per al passat Sant Jordi tres-centes roses solidàries, elaborades amb cartró i ganxet. La majoria estan creades amb cartró reciclat i treballades amb molt d’amor. Per donar-les a conèixer a la societat, l’entitat va dissenyar un vídeo i va crear una campanya a les xarxes socials amb el hashtag #rosesambsomriure amb l’objectiu de vendre totes les roses solidàries elaborades. Les roses de la Fundació ILERSIS, en què s’ha treballat durant els últims dos mesos, es van poder comprar amb molt èxit durant la Diada de Sant Jordi a BO de Shalom, l’establiment que té l’entitat a la Gremial i/o a la cafeteria de la Llotja, a partir de 3,5 euros. A més, durant el mateix dia de Sant Jordi van tenir una parada ubicada a l’Eix Comercial de Lleida.

56


FUNDACIÓ ILERSIS

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

Envieu C.V. amb foto a gerencia@magazinesalut.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

La Fundació ILERSIS és una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, que té com a missió la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

57


Guia de Serveis IIIIIIIIIIIIIIIIIII I I I I I I I I I I I I I I I I I I II I I

L

’aigua és un bé escàs i, per aquest motiu, cal fer-ne un bon ús. En el cas de les piscines, cal conservar l’aigua en perfecte estat i canviar-la poques vegades. És per això que us donem diferents opcions per mantenir-la neta: Pots escollir entre comprar un sistema de depuració o bomba per filtrar l’aigua o simplement seguir els següents consells:

Primerament, cal cobrir la piscina amb una lona protectora per evitar que hi caigui brutícia. Tot i que, anteriorment, cal haver-hi passat una xarxa (és recomanable fer-ho dues vegades al dia, una al matí i una altra a la nit). Si a aquesta hi afegeixes una mitja de niló, aconseguiràs recollir molta més brutícia. Per fer un tractament eficaç, és recomanable que un cop a la setmana hi posis una pastilla de clor i una petita quantitat de algicida (en pots trobar en qualsevol gran superfície). A més a més, sempre cal prestar atenció a les recomanacions del fabricant; d’aquesta manera, evitarem canviar unes quantes vegades l’aigua en la temporada d’estiu.

" L’aigua es

SERVETO INGENIEROS

GESTIÓN ENERGÉTICA

posa verda per la presència d’algues, que proliferen amb la llum. Per evitar-ne l’aparició necessitem un tractament químic a base de clor 

"

" La depuradora

C / Dr. Combelles, 1 · 25003 LLEIDA

T. 973 274 644 · 607 854 130 info@servetoing.com · www.servetoing.com 58

és només un filtre mecànic per retenir les impureses, les partícules en suspensió, pols, pol·len...

"


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

Disponemos de las últimas innovaciones en productos químicos y mecánicos, pudiendo así ofrecer cualquier tipo de servicio con la máxima calidad y eficiéncia

Servicios generales a las comunidades de propietarios Limpieza de locales, tiendas, comercios... Especialistat en interiores y exteriores. 10 años de experiencia, calidad y garantía.

PROBLEMES HABITUALS A LES PISCINES

Otros servicios: espumado, fregado, barrido... Abrillantamiento del suelo de la entrada (2 veces al año). Abrillantamiento del suelo de la comunidad (el primer año a cargo de la empresa de limpieza).

Pintura de la entrada de la comunidad. Utilizamos todo tipo de maquinaria.

Aigua bruta o tèrbola La falta de clor provoca que l’aigua de la piscina no arribi al seu punt òptim. També ho fa la falta d’un bon manteniment de neteja i un consum més elevat de clor del que és normal. Quan ens trobem en aquesta situació, hem de fer un tractament de xoc de clor fins que veiem que l’aigua torna a estar a la normalitat. Cal tenir cura del sistema de filtració per evitar aquesta situació.

Aigua verdosa En el cas que trobem que l’aigua comença a canviar de color i es torna verda, cal revisar-ne el pH. Si ens passa això, significa que el pH està massa baix. Si no actuem amb rapidesa, a la llarga poden sorgir algues. Un altre motiu pel qual l’aigua es torna verda és l’absència de floculació. Per solucionar-ho, cal ajustar el pH i tractar l’aigua amb clor i productes algicides.

Aparició d’algues verdes L’aparició d’algues verdes a l’aigua de la piscina és un dels problemes més freqüents amb què ens podem trobar. Les causes d’aquest problema poden ser que el pH de l’aigua de la piscina és massa alt; que el temps de filtració de la piscina no ha estat suficient o que s’estan acumulant impureses a les parets o al fons de la piscina. Un consell: prova de netejar amb un raspall el fons i les parets de la piscina. És recomanable tenir sempre un skimmer, ja que ajuda a fer una neteja molt més acurada, així com regular els valors del pH i connectar correctament el sistema de filtració fins que l’aigua torni a tenir el color que li pertoca 59


Busquem AGENT COMERCIAL amb experiència demostrada en VENDES DE PUBLICITAT Envieu C.V. amb foto a gerencia@magazinesalut.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

U Construcciones y Reformas Gestión Integral de Obras

CONSTRUCCIÓN

Reformas integrales de viviendas

na agència de lloguer de vehicles és una empresa que ofereix automòbils per a determinats períodes de temps. És habitual trobar-te aquest tipus d’agències on passa una gran quantitat de gent al dia, com les rodalies dels aeroports, estacions de trens o autobusos i llocs molt turístics. Normalment, aquestes agències es complementen amb pàgines web que permeten oferir les seves tarifes, ofertes i reserves a través d’Internet. A més, i a part de les webs pròpies de cada empresa, el lloguer de vehicles també es pot realitzar mitjançant agències de viatges o altres plataformes online, com els buscadors d’ofertes turístiques. Les empreses que lloguen vehicles cobreixen principalment necessitats de dos sectors: del turístic i de l’empresarial. A més, també poden satisfer necessitats de particulars que tenen el seu propi vehicle fora de servei i que poden utilitzar-ne un com a substitució. Atesa la gran varietat de vehicles i de mides, les empreses de lloguer de vehicles també poden ser útils per cobrir les necessitats de la indústria i altres interessos llogant furgonetes, minibusos, monovolums, vehicles especials amb frigorífics, tot terrenys i vehicles de gran luxe.

TIPUS DE LLOGUER:

Presupuestos a medida sin compromiso Albañilería • Pintura • Fontanería Alicatados • Electricidad • Carpintería Limpieza y mantenimiento de comunidades

Existeixen tres grups de companyies de lloguer de vehicles, els quals ofereixen diferents serveis:

1. Les empreses amb vehicles propis, que tenen una flota de vehicles i que poden tenir diferents acords amb els fabricants per tal que proporcionin vehicles per augmentar la flota en qüestió. 2. Empreses que estableixen acords comercials amb companyies de lloguer de vehicles que pertanyen al grup anterior per poder tenir accés a la flota dels seus vehicles. Aquestes empreses acostumen a treballar a través d’Internet, on, actualment, l’ús de les xarxes socials també ajuda a la comunicació directa entre client i empresa. 3. Empreses que ofereixen serveis de “renting” o el lloguer de

vehicles per a períodes de llarga durada, amb un mínim de 6 mesos a 1 any. Estan principalment destinades a empreses que necessiten vehicles per als seus treballadors.

60


Joa

CONDICIONS PER AL LLOGUER Segons la ubicació geogràfica on treballa l’empresa de lloguer, hi ha diferents condicions a l’hora de deixar un vehicle a mans dels clients. En general, el vehicle ha de ser retornat en les mateixes condicions en què es va deixar a l’usuari el primer dia. Per aquesta raó, hi ha diferents quotes i condicions pactades en el moment de realitzar la reserva del vehicle. Segons aquestes condicions, no es poden excedir els límits establerts quant a quilometratge, hores, dies, combustible...

ANIVERSARIOS BODAS Y CELEBRACIONES GRADUACIONES

En la majoria de països, aquestes agències estableixen un criteri bastant estricte amb l’edat del conductor per poder tenir una major seguretat. A part, una altra de les condicions que es poden trobar els diferents països és el fet que sigui necessari tenir una llicència vigent al país natal de la persona conductora, així com un permís de conduir internacional. La llicència internacional és un document que actualment té una validesa oficial a tots els països i és necessària per realitzar qualsevol ús d’un automòbil a l’estranger. L’última condició general que es demana a la majoria de les empreses és disposar d’una targeta de crèdit per poder tenir una seguretat a l’hora de cobrir els càrrecs addicionals que es puguin generar. Si no es disposa d’aquesta targeta, és molt probable que s’hagi de realitzar un pagament en efectiu en concepte de fiança que serà retornat al final del servei. A part d’aquestes condicions més generals, hi pot haver també altres requisits, segons l’empresa amb la qual es vulgui llogar el vehicle i les característiques i condicions dels seus vehicles

61


AXO GROUP

és una empresa italiana creada el 2003 que es dedica a la fabricació i comercialització de maquinària professional per a jardineria. Des de fa sis anys, en podem trobar una filial al polígon de Torrefarrera, la qual està dirigida per Cèsar Vilanova, responsable espanyol d’aquesta companyia. La seva activitat es basa en la venda i distribució de la maquinària. En aquesta empresa trobareu responsables que s’encarregaran de fer-vos les demostracions necessàries, ja sigui a la mateixa botiga o fora, i de resoldre tots els dubtes que pugueu tenir sobre la maquinària i el seu funcionament. Actualment hi ha una gran preocupació per la contaminació i és per això que Axo Group aposta per tenir una maquinària de baix impacte ambiental. Així, són els únics en el mercat europeu que tenen maquinària alimentada per GLP (gas liquat petroli). Axo Group té un compromís amb el medi ambient, un respecte per la salut pública i la voluntat d’economitzar en les decisions de compra dels consistoris espanyols. Cal dir que una màquina que treballa amb GLP ofereix una notable contribució ecològica, i és per això que garanteix una gran protecció de la salut pública, tant dels operaris que treballen amb les màquines com dels que són al seu voltant, ja sigui escoles infantils, parcs públics..., ja que es redueixen els fums i les partícules PM. Si voleu conèixer en profunditat AXO GROUP, els podeu anar a veure al polígon de Torrefarrera, però també a la Fira de Municipalia, del 24 al 26 d’octubre, on tindreu l’oportunitat de parlar amb el Cèsar Vilanova.

C / Variant, 8 ( Polígon Industrial de Torrefarrera ) · 25123 TORREFARRERA ( Lleida ) Tel. 973 751 041 · info@motor-maq.com


* Preus vàlids excepte error tipogràfic.

28€ Videojoc PS4 " Uncharted 4"

80 €

RAM DE NÚVIA

130 € RELLOTGES NOWLEY Objectiu NIKON AF-S DX 18-105mm F 3.5-5.6G ED VR

59,90 €

510 € 65,90 € Apple iPhone 6S 16GB Gris, lliure A

8 - 5649

8 - 5650

• CEX: Av. Blondel, 68 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 300 102 · www.webuy.com • FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com • MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 · www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com

63


LEGAL

Centre de mediació

Elda Michans Ariño Advocada i mediadora del CEMICALL

La MEDIACIÓN es un proceso basado en la libertad, en la imaginación, en el respeto de las necesidades particulares de cada una de las partes que decide acudir a él. Es un método más humano de concebir nuestra sociedad y las relaciones sociales en su seno; es un proceso en el que no se compromete a los intervinientes, amparados y protegidos por la confidencialidad; es un método en el que la libre exposición de las posiciones (que son, en realidad, la visión subjetiva del conflicto que cada una de las partes afectadas tiene ) permite al tercero imparcial (mediador) gestionar los factores que interfieren en la comunicación, para que las partes puedan entenderse y solucionar el conflicto viéndolo desde un nuevo ángulo. En un proceso de mediación se protegen las relaciones de futuro, la libertad que conlleva el que nadie decida por nosotros. Un proceso que nos permite hablar sin ser interrogados, en el que se recupera el derecho a decidir por uno mismo. En la mediación, nadie adquiere compromisos: las partes en conflicto, en pleno ejercicio de su libertad, autorizan a un tercero (mediador) a intervenir en el conflicto y este ayuda a las partes a dar

64

un enfoque distinto al problema a través de la comunicación, evitando interpretaciones erróneas o contraproducentes, consiguiéndose ya, desde un primer momento, adelgazar el problema. Con la ayuda del mediador se consigue contemplar el problema desde diversas perspectivas, delimitarlo tanto en el tiempo como en su coste, evitando que circunstancias externas a la voluntad de las partes enquisten el problema y comporten un coste económico innecesario En el proceso de mediación se establece un espacio neutral y de confianza, donde el profesional es capaz de dirigir el diálogo dotando a las personas de igualdad de oportunidades para que descubran sus capacidades de entenderse, lleguen a puntos en común y generen acuerdos. Los acuerdos de mediación, al ser fruto de la voluntad de las partes y no de la imposición o decisión de un tercero ajeno al problema, comportan un mayor compromiso, un reconocimiento y una implicación que garantiza su cumplimiento. Al ser los acuerdos fruto del respeto a las necesidades e intereses de cada una de las partes, todos ganan, nadie pierde.

www.advocatslleida.org/mediacio mediacio@advocatslleida.org

El proceso de mediación aporta, como hemos podido observar, múltiples ventajas para quienes se acogen a él, entre las que destacaremos:

1.-  Son los propios implicados en el conflicto quienes tienen la herramienta de crear un acuerdo que se ajuste a sus necesidades; toma en cuenta aquello que las partes desean.

2.-  Al alcanzar acuerdos que benefician a ambas partes, estos perduran en el tiempo y se evitan problemas en el futuro.

3.-  Es un medio que permite que los protagonistas del problema se desahoguen y puedan expresar cómo se han sentido.

4.-  Es un método que proporciona resultados mucho más rápidos que la vía judicial.

5.-  Tiene menor coste económico. 6.-   La mediación, a diferencia de los casos que se resuelven en los juzgados, es completamente confidencial, por lo que permite un mayor nivel de intimidad.

7.-  Permite que las relaciones interpersonales no se deterioren tanto como en un proceso judicial, evitando así el desgaste emocional que supone acudir al juzgado.

8.-  Aumenta la capacidad de autodeterminación.

9.-  Reduce los sentimientos negativos y, con ello, aporta calidad de vida

10.-  No hay ganadores ni perdedores, hay conflictos resueltos. Todo ciudadano tiene a su alcance la posibilidad de pedir una mediación ante casi cualquier tipo de situación o problema cotidiano, en el barrio, comunidad de propietarios, en la familia, en la asociación, en las relaciones económicas, en la empresa, en el trabajo, o en el centro educativo…


Caso real de mediación El presidente de una comunidad de propietarios solicita un proceso de mediación y expone que uno de los vecinos, el Sr. José (propietario de uno de los pisos del inmueble), lleva varios años sin abonar las cuotas mensuales de la comunidad. Le han reclamado en múltiples ocasiones los importes adeudados y últimamente ni siquiera se molesta en alegar alguna excusa o manifestar una mínima intención de regularizar su situación. Se invitó al Sr. José a mediación y este aceptó iniciar el proceso, pero no quería hablar con ninguno de sus vecinos y tampoco verlos. En una primera reunión mantenida con el representante, el presidente de la comunidad de propietarios, explica al mediador que en la última reunión de la comunidad se aprobó realizar diversas reparaciones eléctricas en las zonas comunes del edificio y en la zona de aparcamiento, para lo cual se necesitaba un dinero del que la comunidad no disponía. El coste de las reparaciones era inferior a la deuda que mantenía a favor de la comunidad de propietarios el vecino moroso, motivo por el cual el resto de propietarios se negaban a efectuar aportaciones complementarias para afrontar las obras si el deudor no saldaba su deuda. Las obras, que debían realizarse necesariamente, consistían en actualizar, sustituir o reparar el sistema de iluminación de las zonas comunes y trabajos de pintura en las mismas zonas. En la reunión mantenida con el Sr. José, este explicó que pasaba por momentos económicamente muy difíciles, tenía una familia que alimentar y estaba en situación de desempleo desde hacía más de dos años. Comentó que cuando le despidieron de la empresa para la que trabajaba, descubrió que el empresario no le había dado de alta en la Seguridad Social y que no tenía derecho a percibir prestación alguna por desempleo. Durante este tiempo, estaba subsistiendo de la prestación mínima del Servicio de Empleo Estatal y de las ayudas de sus familiares. El Sr. José nos informó de que era electricista y que cuando era más joven había trabajado de pintor junto con su padre. En el transcurso del proceso de mediación, el Sr. José reconoció su deuda con la comunidad y que si últimamente había dejado de hablar con los vecinos era porque se sentía avergonzado de su situación. Finalmente, el Sr. José aceptó una reunión conjunta con el representante de la comunidad de propietarios en la que se llegaron a acuerdos. Por parte de la comunidad de propietarios, se entendió que el impago de las cuotas por parte del Sr. José no era voluntario, sino por una imposibilidad real. El Sr. José se ofreció para ayudar en lo posible a cambio de la deuda que mantenía. Los acuerdos que se alcanzaron fueron: · La comunidad de propietarios asumiría el coste de los materiales necesarios para la realización de la obra. · El Sr. José realizaría los trabajos de pintura y electricidad por el mismo precio que el del presupuesto aprobado en su día por la comunidad de propietarios. · El precio de los trabajos se destinaría a compensar parte de la deuda que mantenía el Sr. José a favor de la comunidad de propietarios. · El mantenimiento de las instalaciones lo realizaría también el Sr. José; en este caso, una parte del precio se destinaría a compensar deuda con la comunidad hasta su total pago y el resto se entregaría al Sr. José. El acuerdo de mediación fue aceptado por todos los vecinos, quienes, al conocer la precaria situación económica del Sr. José y su familia, le encargaron también los trabajos de reparaciones eléctricas que debía realizar en sus domicilios, inicialmente en las mismas condiciones que se habían pactado para el mantenimiento de las instalaciones de las zonas comunes del edificio. En el momento en el que el Sr. José saldó su deuda, los vecinos siguieron contratando sus servicios profesionales y también continuó con el mantenimiento de las instalaciones de las zonas comunes del edificio. La relación entre los vecinos se restableció totalmente e incluso mejoró.

Toda la información sobre la mediación y sus ventajas la pueden encontrar los martes y jueves, de las 10.00 a las 13.00 horas, en el Centre de Mediació de Conflictes de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida ( CEMICALL), situado en la plaza Sant Joan, 6-8. Pueden solicitar cita previa llamando al 973 238 007, o acudiendo personalmente al Centre.

Tens algun conflicte? T’oferim la millor eina per resoldre’l

LA MEDIACIÓ

No deixis que un altre decideixi per tu

www.advocatslleida.org/mediacio mediacio@advocatslleida.org Tel. 973 23 80 07 · Fax. 973 23 44 57 Plaça Sant Joan n. 6-8, 1r · 25007 LLEIDA


El despido durante la baja médica Son muchos los despidos que se producen mientras el trabajador se encuentra de baja médica. Y la primera cuestión que nos viene a la cabeza es si la empresa nos puede despedir encontrándonos en dicha situación. Pues bien, la respuesta sería afirmativa, pero con matices, ya que deben regir una serie de circunstancias y requisitos.

E

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

CRISTINA BOLLÓ Advocada cristina.bollo@grup90.com

n la actualidad, un trabajador puede ser despedido estando de baja, eso sí, siempre que la empresa acredite una causa legal para ello que no sea la propia enfermedad del trabajador. Es decir, la empresa no puede alegar en la carta de despido como motivo de la extinción de la relación laboral la propia baja del trabajador, ya que la causa del despido tiene que ser independiente de la situación en la que se encuentre el trabajador. No obstante, existen determinadas situaciones protegidas por ley en las que se puede encontrar el trabajador, como pueden ser: la reducción o excedencia de jornada por cuidado de un menor o familiar con una enfermedad grave; los periodos durante el permiso de maternidad, de lactancia, de paternidad; la violación de los derechos fundamentales; aquellos trabajadores que hayan reclamado a la empresa, judicial o extrajudicialmente, algún derecho laboral. En estas situaciones, el despido sería declarado nulo, y la consecuencia sería la obligación de la readmisión inmediata del trabajador a su lugar de trabajo y el abono de los salarios dejados de percibir. Si el trabajador no está conforme con el despido, puede impugnarlo ante la jurisdicción social en el plazo de 20 días hábiles desde que tenga efectos el mismo. Y en caso de que finalmente se declarase

el despido improcedente, ya fuese porque la causa no está justificada, o bien porque el procedimiento seguido con el despido no ha sido el adecuado, le correspondería al trabajador una indemnización de 45 o 33 días por año trabajado, dependiendo de la antigüedad del trabajador en la empresa, ya que si la misma es anterior al 12 de febrero de 2012, se abonaría 45 días por año trabajado con un máximo de 42 mensualidades, y para los días posteriores de antigüedad al 12 de febrero de 2012, se pagaría la indemnización de 33 días de salario por año trabajado, con un máximo de 24 mensualidades. Ahora bien, si el motivo del despido está justificado y, por tanto, se trata de un despido procedente, y en dicho momento el trabajador continúa de baja médica, tendrá derecho a seguir cobrando su incapacidad temporal, pero lógicamente ya no de la empresa, con la cual ya no tiene ningún vinculo laboral, sino a través del INSS (Instituto Nacional de la Seguridad Social) o la mutua. En el caso de baja por enfermedad común o accidente no laboral, el trabajador cobrara una cantidad igual a la que le correspondería de la prestación por desempleo. Y, una vez ya de alta médica, el trabajador en el plazo de 15 días deberá solicitar, en caso de cumplir con los requisitos legales exigidos, la prestación de desempleo que le corresponda, a la cual se le habrá descontado la cantidad ya percibida y el período de tiempo que hubiese permanecido en incapacidad temporal desde el despido hasta la alta médica. Ahora bien, si la baja es por accidente de trabajo o enfermedad profesional, la cuantía que le corresponda cobrar


al trabajador no se le descontará de la prestación de desempleo. Por tanto, el trabajador seguirá cobrando lo mismo que le pagaban por la incapacidad temporal antes del despido y hasta la alta médica, y pasará a la situación legal de desempleo una vez finalizado el período de incapacidad temporal. Como se ha visto, se trata de un tema complejo, ya que depende de muchos factores que se trate de un despido procedente, improcedente o nulo, y siempre deberá ser analizado caso por caso, por eso, en caso de duda es mejor consultarle a un abogado especializado en estos temas

En la actualidad, un trabajador puede ser despedido estando de baja, eso sí, siempre que la empresa acredite una causa legal para ello que no sea la propia enfermedad del trabajador. Si el trabajador no está conforme con el despido, puede impugnarlo ante la jurisdicción social en el plazo de 20 días hábiles desde que tenga efectos el mismo.

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 67


E

n alguna ocasió t’has vist en la necessitat de traslladar algun document o imatge a format digital per emmagatzemarlo o compartir-lo a la xarxa, i has descobert que no n'hi ha prou de fer una fotografia, ja sigui per la deficient qualitat de la imatge o perquè l’arxiu que s’ha creat no és del tot adequat per enviar-lo a través de la xarxa? Si en casos com aquests hauries donat el que fos per un escàner portàtil que et facilités la feina, ara ja pots descarregar-te Scanbot, l’app que et permetrà dur a la butxaca l’escàner portàtil que necessites.

TECNOLOGIA

escanejat, el document es pot enviar a l’iCloud Drive, Google Drive, Dropbox, Evernote, WebDAV, Yandex.Disk, etc. o també es pot combinar amb altres apps, com Cloud Print, per poder imprimir-ho

Segons els seus creadors, Doo GmbH, l’aplicació utilitza l’última tecnologia disponible per escanejar des d’un dispositiu mòbil. D’aquí la qualitat del document, de fins a 200 ppp, similar a la d’escàners d’escriptoris actuals. Tens diferents tipus de color, optimització automàtica i reducció de desenfocament, molt important, ja que t’ajudarà a traure millor profit als teus escanejos. Entre les seves característiques també destaca la rapidesa del procés. En qüestió de segons escaneja qualsevol document col·locant el dispositiu a sobre (documents en paper, rebuts, factures o articles periodístics, etc.) i ho guarda en PDF. L’aplicació identifica els marges automàticament perquè nomes s’escanegi el document en si. Una vegada s’ha

68

Descarrega-ho a:


Titanfall 2

Titanfall   2 llega de la mano de Respawn Entertainment, un título que nos va a sorprender desde el principio del juego hasta el final. El punto principal que vamos a notar cuando empecemos es que tenemos un modo campaña bastante entretenido y que ha optado tanto por el “mata todo lo que puedas y avanza” como por un estilo algo más plataformero en niveles, en el que tendremos que buscar cómo ir avanzando desplazándonos por paredes o incluso por diferentes marcos temporales para poder defendernos del enemigo y llegar a nuestro objetivo. No nos engañemos, casi todos compramos este tipo de juego por el apartado multijugador, pero Titanfall  2 puede ser la excepción. Si bien su multijugador es realmente divertido, el modo campaña no puede ser ignorado. Desde el minuto uno que la iniciemos veremos cinemáticas muy bien trabajadas que nos van a sorprender. La campaña mejora aún más cuando vamos avanzando y observamos cómo se desarrolla la relación entre titán y humano, algo realmente interesante. No estoy diciendo que la historia sea digna de juegos tales como "Bioshock", ni mucho menos, pero no debemos obviarla por el simple hecho de ser un shooter y centrarnos en su multijugador. Nuestra relación con el titán no es lo único que irá mejorando, ya que el armamento del mismo también irá aumentando. Ahora bien, aquí tengo que añadir un pequeño punto negativo, y es que podemos notar que las armas que vamos obteniendo para el titán durante la campaña pueden estar un tanto desequilibradas, ignorando un poco a todas las demás. Pero esto es meramente personal, y que usemos una u otra ya dependerá de nuestra forma de jugar, si es más defensiva u ofensiva

Super Mario Maker

Samsung Galaxy S8

Es lógico pensar que Nintendo, con su actual política de llevar algunos de sus juegos desde la consola doméstica a la portátil, no iba a dejar escapar la oportunidad de llevar a esta su título "Super Mario Maker". El espíritu del juego se mantiene a la perfección y toma elementos de 4 juegos principales de la saga: "Super Mario Bros" y "Super Mario Bros 3" de NES, "Super Mario World" de Super Nintendo y "New Super Mario Bros". U de Wii U para poder crear niveles cual Miyamoto. Tendremos una libertad finita, pero suficiente para generar niveles infinitos y tremendamente divertidos, frustrantes, inimaginables y todos los adjetivos que se os ocurran gracias al editor que manejaremos desde nuestra pantalla táctil y que es muy sencillo de usar.

"Abzû" es una experiencia preciosa aunque no apta para todos los jugadores. Si buscas acción a raudales, no vas a encontrar esas características en este título. Si quieres algo pausado, que te haga sentir y desconectar de todo durante un rato, no dudes un momento y lánzate de lleno a vivirlo. Imaginaos en el fondo del mar, disfrutando de esa paz y recolectando nuevas clases de fauna, y todo esto acompañado de una amenaza constante. Aun así, Abzû es más que un argumento.: son todas esas sensaciones que te transmite.

Como añadido principal, para esta versión tenemos el llamado Desafío Super Mario: 100 niveles creados directamente por los desarrolladores de corte un poco más tradicional pero que mantiene la esencia principal del juego de añadir un poco de locura. "Super Mario Maker" puede ser para algunos el juego definitivo del famoso fontanero. 100 niveles creados por Nintendo y otros cientos de miles creados por los jugadores; es el juego de esta saga infinito y que podrás jugar hasta que te aburras. Puedes crear niveles por el mero placer de hacerlo, aunque probablemente nadie los disfrute exceptuando tu mismo, pero la sensación de ensayo y error hasta crear un nivel divertido y casi imposible hasta para su propio creador es impagable. Un juego que no puedo hacer otra cosa que recomendaros tener siempre muy cerca, porque uno no sabe cuándo puede llegar la inspiración o las ansias de jugar a Super Mario. Y ahí amigos, es donde reside su magia

Sobre la jugabilidad, nos encontramos de repente metidos en el agua sin ninguna muestra de tutorial de los controles básicos del juego…, pero es tan orgánico que en dos minutos ya te has hecho a ellos. Inspeccionar el fondo marino rodeado de fauna y corales, nadar con ballenas, resolver pequeños puzles muy intuitivos… Mecánicas sencillas pero que funcionan a la perfección. Sobre el apartado gráfico, Abzû no es una bestia técnica ni pretende serlo. Gráficos cell-shading y mucho color es lo que nos vamos a encontrar en nuestras pantallas. Desde el primer momento, entra por los ojos y empiezas a disfrutar de la experiencia sin importar nada más, y eso es primordial en una época en la que parece que lo único que importa es la resolución de un producto o la tasa de fps. En el apartado sonoro, la OST viene a mano de Austin Wintory y, como siempre, es un trabajo sublime. Gran parte de la belleza de este título radica en el buen acompañamiento sonoro que tiene toda la aventura, haciendo este tipo de experiencias únicas. Temas como “Balaenoptera musculus”, “Delphinus Delphis” o “Ichthyosaurus Communis” los llevo escuchando hace más de una semana a diario en momentos de mi día a día.

Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 30 01 02

Descubre nuestra web

webuy.com


VIATGES

Un respir de naturalesa pura Desconnecta entre ciutats històriques Paisatges emblèmatics que no que et deixaran indiferent Ljubljana, capital d´Eslovènia

L’

VOL DIRECTE

Inclou: · Autobús Lleida / Barcelona / Lleida · Bitllet aeri amb vol directe de Vueling · Taxes aèries. · 7 nits en hotels de 3 i 4* a Brdo, Maribor i Ljubljana · Autobús per als 7 dies segons programa (de l’aeroport de Ljubljana a l’aeroport de Ljubljana) · Guia en castellà per a 8 dies. · Entrades per als museus, castells, coves... · Pensió completa en tot el circuit. · Suplement habitació individual 265 €. No inclou: · Beguda i despeses individuals. · Propines per al guia i xofer.

agencia de viatges organitza una sortida de 8 dies i 7 nits a Eslovènia, que tindrà lloc del 17 al 24 d’agost. El vol directe serà de Barcelona a Ljubljana, amb la companyia de vols Vueling. Per poder realitzar-hi una estada còmoda, el transport entre ciutat i ciutat serà en autobús. A més, es compta amb un guia espanyol que els acompanyarà durant totes les visites a les ciutats, monuments... i que anirà explicant la història de tots els punts que es visitaran. Aquest viatge inclou estada en hotels de 3 i 4*, a més de pensió completa en tot el viatge. Aquest viatge permetrà gaudir de tota la natura que envolta el país d’Eslovènia, així com de castells, parcs, monuments, esglésies, vitivinícoles... Aquesta sortida ens portarà a veure ciutats i pobles emblemàtics com Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Kobarid, Goriska Brda, Hrastovlje, Postojna, Celje, Maribor, Jeruzalem, Ptuj (la ciutat més antiga d’Eslovènia), Ljubljana (capital eslovena), on es viurà una nit tradicional eslovena.

Llac de Bled

Més informació:

www.viatgeslleida.com Av. Flix, 88 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 228 091 Reserves:

609 370 437 · Sra. Roser Dolcet


Estret de Vintgar

Alps Julians No us perdeu l’oportunitat de contemplar el museu castell situat a dalt de tot del precipici del poble de Bled, un passeig pel llac de Bohinj, el més gran d’Eslovènia, l’estret de Vintgar, un dels llocs més turístics del país, una visita als Alps Julians i el Parc Nacional de Triglav. Un tast de vins a Goriska Brda, Piran, amb la seva arquitectura veneciana, així com les meravelloses coves de Postojna, que seran visitades en un tren elèctric. A Predjama es podrà contemplar el castell més enigmàtic. No pot faltar una visita al Museu Regional de Celje i a la segona ciutat més gran d’Eslovènia, Maribor, on tenen els millors vins del país. Ptuj no la podem deixar de visitar perquè és la ciutat més antiga del país.

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com

A més, es farà una caminada per la vall més bonica d’Eslovènia, la famosa Logarska, que és un centre de turisme ecològic rodejat d’altes muntanyes. Pel que fa a la capital d’Eslovènia, Ljubljana, no la podem oblidar, ja que s’ha de gaudir dels seus bonics i interessants edificis, esglésies, galeries d’art i museus. A més, podrem gaudir de temps lliure durant tota l’estada i de la seva gastronomia, vins i balls tradicionals Informació general :

· Capital : Ljubljana · Idiomes : Eslovè, italià i hongarès · Govern : República parlamentària · Superfície : 20.253 km 2 · PIB: 81é amb 44.429 millions € · Moneda: Euro HONGRIA ÀUSTRIA

ITÀLIA ESLOVÈNIA CROÀCIA

71


MOTOR

RE D E F I N E L A D I VER S I Ó N V UE LV E A IMA G I NAR LA AT R A C C I Ó N RE D E S C U B R E E L C O N F O RT V UE LV E A IN S PI R AR T U PA S I Ó N V UE LV E A E XPL ORAR T US I N S T I N T O S E X P E R IME N TA D E N UE V O L A S E G U RID AD V UE LV E A PE N S A R S I N L ÍMIT E S

E

l nou aspecte del Jeep Renegade presenta grans i contundents proporcions inspirat en la poderosa aparença del Wrangler. Amb els fars circulars situats sota el capó oferint un aspecte àgil i els passos de roda trapezoïdals, continuant amb la típica graella davantera amb set ranures, coronant la vista frontal amb el logotip de la marca. Destaca també el sostre solar practicable MySky, que permet gaudir d’increïbles vistes panoràmiques als passatgers durant el viatge. El quadre d’instruments de gran elegància combina molts i atractius elements funcionals. Com el fre de mà elèctric, que s’acciona mitjançant un botó situat al panell central.

72


Confort i entreteniment El vehicle va equipat amb un magnífic equip de so, amb nou altaveus i una sèrie de característiques tecnològiques integrades al volant.Conté sistema de navegació d’alta qualitat amb gràfics en 3D i GPS, amb sensor integrat que ajuda a garantir un posicionament precís. Al quadre d’instruments amb pantalla TFT de 7" el conductor pot visualitzar una gran quantitat d’informació, com les indicacions del navegador, la velocitat, el consum de combustible en temps real, les advertències de seguretat, la informació d’àudio i les característiques específiques de Jeep.

Pneumàtics d’ocasió primeres marques i en pneumàtic nou (consultar)

TOTES LES MIDES (Furgoneta, 4x4 i turisme) Muntats i equilibrats

Eficiència i prestacions

Tecnologia de primera classe i una personalitat valenta i irreverent

El Jeep Renegade incorpora el primer canvi automàtic de nou velocitats i els innovadors sistemes Jeep Active Drive, Active Drive Low i Selec-Terrain. La gamma de vuit combinacions de motors i canvis disponibles s’adapta a totes les necessitats d’eficiència i prestacions en tots els escenaris possibles, ja sigui en ciutat, carretera o en qualsevol situació pròpia per a un tot terreny. El model disposa de tracció davantera i tracció 4x4, amb potències que van des dels 110 CV fins als 170 CV i consums reduïts gràcies al sistema de desconnexió automàtica de l’eix posterior, exclusiu en aquesta categoria. Els sistemes Jeep Active Drive contenen el nou Selec-Terrain, que permet al conductor escollir una configuració de conducció per ciutat o tot terreny per a un òptim rendiment en qualsevol condició de carretera.

HORARI COMERCIAL De dilluns a divendres: De 9:00 a 19:00 h (migdia obert) Dissabte i diumenge: de 10:00 a 14:00 h

Seguretat El nou Jeep Renegade anteposa la seguretat a tota la resta, amb més de setanta sistemes de seguretat disponibles.

Versatilitat Al mercat podràs escollir entre quatre versions disponibles (Sport, Longitud, Limited i Trailhawk), i també entre una gran varietat de colors, i complementar el teu vehicle amb molts accessoris exclusius, fins a un total de cent deu, que combinen a la perfecció. També trobaràs una gran varietat de kits de vinils per a la carrosseria, embellidors per a la graella davantera, retrovisors exteriors en negre brillant i llantes d’aliatge específiques 73


Treballem amb totes les asseguradores i fem descomptes en l’aplicació de franquícies Pol. Ind. El Segre, C/ Enginyer Pau Agustí, 38 · 25191 LLEIDA

Tel. / Fax 973 213 376 · Mòbil 677 444 998 rayma.isma@gmail.com

COTXE DE 2a MÀ

No a qualsevol preu

L

a compra d’un cotxe de segona és una opció per a molts consumidors a tenir en compte. Però és una acció que s’ha de fer amb totes les garanties i la seguretat que estem realitzant una bona compra. És per això que us deixem una sèrie de consells perquè prengueu més consciència i eviteu riscos innecessaris.

1. ELECCIÓ DEL VEHICLE Cal valorar les diferents opcions, com: Dièsel o gasolina? Dos, tres o cinc portes? Dinàmic o confortable? Per carretera o per ciutat? Manual o automàtic?

2. PARTICULAR O CONCESSIONARI? De vegades, els venedors particulars amaguen els defectes dels seus vehicles, els quals surten a la llum poc després de la seva compra. Si després de la seva adquisició apareixen aquests errors tècnics, el nou propietari s’hauria de fer càrrec de les reparacions pertinents. Si el vehicle es compra en un concessionari i apareguessin aquests problemes tècnics, seria l’empresa especialitzada qui n’assumiria la reparació, fent ús de la garantia que té l’obligació d’oferir als seus clients.

3. DECISIONS SENSE PRESSA Quan s'estigui interessat en un vehicle de segona mà, és molt probable que el seu propietari digui que ja hi ha algú a punt de comprar-lo per fer decidir el comprador al més ràpid possible. No et deixis portar pel que et diguin i sigues tu mateix qui prengui les decisions amb calma.

4. CONÈIXER LA VIDA DEL VEHICLE Cal ser insistent i preguntar-ho tot diverses vegades per tal de rebre la informació i les dades del vehicle correctes. Com ha estat utilitzat fins al moment de la compra, quants propietaris ha tingut, si té cops o algun accident, revisions... 74


5. MANIPULACIÓ DELS COMPTAQUILÒMETRES S’ha de mirar sempre el llibre de manteniment o la documentació de la ITV (inspecció tècnica de vehicles) on apareixen reflectits els quilòmetres reals de cada revisió.

6. COMPROVACIÓ DELS ASPECTES BÀSICS

• Els pneumàtics: Els talls o les esquerdes denoten un ús indegut o certa vellesa, i aquest desgast irregular pot provocar problemes a l’hora de fer funcionar el cotxe. • Els frens: És important comprovar l’eficàcia de la frenada, així com el tacte del pedal i l’estat dels discs i pastilles. • La corrosió: Convé revisar molt detalladament la carrosseria, les juntes i els baixos per veure si hi ha zones afectades per l’òxid. • La suspensió: Per comprovar la suspensió, es pot fer una prova aplicant pressió sobre el capó, just sobre una roda, i observar com es comporten els amortidors. Si el vehicle rebota més d’una vegada abans d’estabilitzar-se, vol dir que la suspensió està molt gastada. • Els vidres: S'han de mirar bé si els vidres tenen algun cop, fissura, ratlla o si funciona bé el mecanisme dels retrovisors.

7. LA DOCUMENTACIÓ S'ha de revisar si el propietari està al corrent del pagament de l’impost de circulació, amb la revisió de la ITV i fins i tot amb les possibles multes.

8. REALITZAR UNA PROVA DEL VEHICLE Ja sigui amb el propietari d’acompanyant o amb la persona que el vol comprar, és molt recomanable fer una volta amb el vehicle, preferiblement llarga, per tal de comprovar que el motor funciona bé, verificar que el quadre de llums no marqui cap anomalia...

9. EL PREU Un cop examinat el vehicle de segona mà a consciència, s’ha de veure que el preu plantejat és just per les condicions en què es troba.

10. LA COMPRA En cas d’haver donat una paga com a senyal, exigeix sempre un rebut que ho verifiqui. També ha de figurar al contracte la forma amb què es realitzarà el pagament del vehicle. Quant a la garantia, no és exigible en una compravenda entre particulars, però s’ha de saber que el Codi Civil estableix que el venedor ha de ser responsable durant un període de temps de sis mesos de qualsevol problema ocult del vehicle en el moment de la seva compra

75


Cadena 100 Lleida presenta el concert de:

EnZeL

a la Festa Major de Lleida

Dissabte, 13 de maig a les 23h (escenari central)


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº29 Maig 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº29 Maig 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement