__MAIN_TEXT__

Page 1


05 27

“La primavera la sang altera”. En aquest cas, la dita fa efecte en l’edició de MAGAZINE SALUT. Comencem el mes de març amb nous projectes, idees i noves metes en les quals ens estem deixant la pell perquè gaudiu de la millor revista mensual i gratuïta de Lleida. Per aconseguir-ho, potenciem les seccions en les quals s’anuncien tots els nostres clients per fer que aquestes creixin i els atorguem una bona dosi de qualitat i elegància.

41 46

Totes les edicions són un magnífic llenç en blanc en què projectem tots els nous objectius, no necessàriament ambiciosos, però sí tot allò que volem anar millorant i canviant, sense que afecti el desenvolupament de tota l’edició, com, per exemple, atorgar a la nostra, que és la vostra, revista més notorietat en el món digital. Ja podeu seguir-nos a les xarxes socials: ens trobareu a Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. També tenim el plaer de presentar-vos la nova pàgina web, www.magazinesalut.com, on podreu consultar, sempre que vulgueu, totes les edicions, així com petits consells sobre el món de la comunicació i petits trucs amb els programes amb els quals fem realitat tota la revista.

50 54 60 64

Estem satisfets de la feina feta. Sant Agustí d’Hipona ja ens ho va deixar escrit: “Ama et quod fac”, és a dir, estima el que fas i faràs el que vulguis. Així és com treballem a MAGAZINE: estimem la nostra feina, i per això podem compartir el nostre producte amb tots vosaltres.

68 70

La nostra meta és que MAGAZINE SALUT arribi a les teves mans plena de dissenys exclusius i meravelloses iniciatives amb sorpreses per celebrar amb tu tots els nostres èxits. L’objectiu és conquistar-te cada mes i cada dia.

72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


30 de junio


SALUT

L’al·lèrgia al pol·len és la més freqüent durant la primavera, seguida dels àcars de la pols. Davant la sospita, el metge us derivarà a l’al·lergòleg i realitzarà els test cutanis, analítica de sang i, en alguns casos, prova de provocació amb l’al·lergen causant. Quan arriba la primavera és inevitable parlar de l’al·lèrgia, ja que afecta una gran part de la població, tant en adults com en nens.

L

’al·lèrgia és una reacció exagerada del nostre organisme a una substància que reconeix com a maliciosa i que anomenem al·lergen. Els al·lèrgens acostumen a ser proteïnes. Moltes substàncies poden provocar reaccions al·lèrgiques, però les més freqüents són els aliments, els fàrmacs i inhalats, com el pol·len, el cabell o la caspa d’animals i els àcars de la pols. L’al·lèrgia és hereditària i és normal que els nens al·lèrgics tinguin familiars amb malalties al·lèrgiques com asma, rinitis, atòpia o al·lèrgia a alguns aliments. Acostumem a pensar que l’al·lèrgia és una malaltia banal i sense importància, però no és cert, ja que pot dificultar la qualitat de vida de qui la pateix, i per això és molt important realitzar un estudi al·lergològic si hi ha símptomes, per emprar el tractament més adient al més aviat possible. El diagnòstic de l’al·lèrgia es realitza quan existeix una sospita per part del metge de capçalera. Les proves les fa un al·lergòleg i consisteixen en uns test cutanis, una analítica de sang i, en alguns casos, una prova de provocació amb l’al·lergen causant dels símptomes. El principal agent causant de les al·lèrgies durant la primavera és el pol·len d’algunes plantes. En segon lloc, hi hauria els àcars de la pols, que, tot i que estan presents durant tot l’any, durant la primavera troben unes condicions de temperatura i humitat excel·lents per créixer.

Els arbres i les plantes que causen problemes al·lèrgics durant la primavera són gramínies, xiprers, plataners, oliveres i artemises. Els hiverns més plujosos provoquen floracions molt intenses a la primavera, de manera que els nivells de pol·len són molt alts a l’atmosfera i causen una major incidència d'al·lèrgies en aquest època. Els símptomes més freqüents en els nens o adults al·lèrgics al pol·len i als àcars són els respiratoris: • Picor nasal i ulls. • Ulls vermells i llagrimeig constant. • Mucositat liquida nasal. • Esternuts • Congestió nasal sense altres símptomes de refredat. • Asma, dificultat respiratòria.

Els nens al·lèrgics al pol·len presentaran els símptomes de forma estacional, és a dir, només durant unes setmanes determinades de l’any, que coincidiran amb l’època de floració de la planta a la qual són al·lèrgics. La resta de l’any, si no tenen cap altra al·lèrgia, no presentaran molèsties.

segueix a la pàg. 7 5


#ClinicaNexus #Ozonexus

Medicina estètica Medicina esportiva Medicina antienvelliment Medicina biològica Plataforma làser Cirurgia estètica Dietètica i nutrició Estètica avançada

www.ozonexus.info Dermoestètica Antienvelliment Medicina preventiva Àrea del dolor Patologies mèdiques


continua de la pàg. 5

Per portar una correcta prevenció i tractament s’ha de conèixer a què és al·lèrgic el pacient per poder així evitar o disminuir l’exposició a l’al·lergen causant dels símptomes. L’al·lèrgia té tractament. La mesura més important és evitar l’al·lergen. El metge podrà receptar antihistamínics, broncodilatadors, antiinflamatoris, etc. En alguns casos, és possible la prevenció de l’al·lèrgia amb vacunes.

Mesures per disminuir el contacte amb EL POL·LEN: • Conèixer el tipus de pol·len i l’època de floració. • Mantenir les finestres tancades de casa, sobretot a la nit, i també les del cotxe. • Portar ulleres de sol. • Rentar molt bé les verdures abans d’ingerir-les. • Evitar activitats a l’aire lliure. • Utilitzar filtres per a l’aire condicionat i canviarlos anualment. • Evitar activitats que mouen el pol·len, com tallar la gespa o escombrar la terrassa. • Polvoritzar l’habitació amb aigua abans d’anar a dormir.

És fonamental dur un control estricte i una constància en el compliment del tractament per poder controlar els símptomes al·lèrgics. És impossible evitar el contacte amb els àcars de la pols i amb el pol·len durant l’època de floració, però existeixen una sèrie de mesures per reduir-ne el contacte

Mesures per disminuir el contacte amb ELS ÀCARS: • Netejar la pols amb un drap humit. • Fregar i utilitzar l’aspiradora, no escombrar. • Aspirar setmanalment els sofàs, els somiers i els matalassos. • Ventilar diàriament les habitacions. • Evitar tenir molts objectes de decoració que facilitin l’acumulació de la pols: peluix, llibres, catifes, joguines, etc. • Evitar matalassos i coixins de llana o ploma. • Ventilar la roba guardada de l’armari abans d’utilitzar-la. • Evitar humidificadors. • Existeixen fundes especials antiàcars que poden ser molt útils.

7


8


9


10


11


12


C. Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat

Epicondilitis lateral:

colze de tenista

E

l colze de tenista és una lesió que afecta els tendons que s’insereixen a l’epicòndil. És una lesió que es caracteritza per la inflamació dels tendons dels músculs que s’insereixen a l’epicòndil lateral, una protuberància de l’extrem inferior, extern i lateral de l’húmer, situat al costat del colze. Malgrat el nom, no es tracta d’una lesió exclusiva dels tenistes, sinó de totes aquelles persones que per professió, com ara pintors, cuiners, carnissers, paletes, etc., realitzen de manera habitual moviments repetitius de supinació de l’avantbraç, és a dir, aquell que emprem per fer girar la mà de dins cap a fora amb extensió del canell, de manera que el palmell de la mà es mou cap amunt i cap endavant. Aquest tipus de reiteració acaba causant irritació o petites ruptures fibril·lars en el punt de fixació dels tendons a l’epicòndil lateral, la qual cosa genera inflamació i cursa amb dolor, que empitjora amb el temps i que irradia de la part externa del colze a l’avantbraç, i fins i tot la mà, i això fa que es perdi força en la funció d’haver d’agafar un objecte. El dolor es pot intensificar en pressionar la part exterior del colze o flexionar el canell cap enrere.

Com passa amb qualsevol tipus de tendinitis, el repòs és la mesura terapèutica més immediata, juntament amb l’aplicació de fred sobre l’epicòndil lateral dues o tres vegades al dia. Es poden utilitzar antiinflamatoris per reduir la inflamació i reduir el dolor si aquesta situació persisteix malgrat el repòs. Si sorgeix alguna anomalia muscular, és important programar una visita amb el metge especialista per un correcte diagnòstic i un millor tractament

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com 15


CLÍNICA NEXUS I UNITAT D'OZONOTERÀPIA MÈDICA

, Unitat d’Ozonoteràpia Mèdica La Unitat d'Ozonoteràpia Mèdica no sols complementa els tractaments medicoestètics i d'antienvelliment que realitzem, sinó que obre un ampli ventall de tractaments de nombroses patologies mèdiques. Però, què és l’ozó mèdic? És una barreja d’oxigen i ozó que es genera gràcies a uns aparells específics: els generadors. Com no podia ser de cap altra manera, a Nexus hem optat per la tecnologia més evolucionada i disposem en exclusiva de la marca de referència mundial en generadors d’ozó mèdic. En aquest procés, el metge especialista determina la concentració, dosi i via d’administració del gas segons la indicació clínica, la patologia i les condicions del pacient.

Millora la sensació de benestar i les prestacions físiques en general

Científicament provat i contrastat, l’ozó mèdic presenta com a principals beneficis que és: Revitalitzant i regenerador: estimula les defenses de l’organisme, promou la cicatrització d’úlceres i de teixits articulars malmesos, com en l’artrosi, i promou la recuperació funcional de nombroses malalties degeneratives.

A Nexus disposem en exclusiva de la marca de refèrencia mundial en generadors d’ozó mèdic 16

Antioxidant: és l’únic mitjà conegut que és capaç d’estimular els enzims cel·lulars antioxidants, eliminant els radicals lliures responsables de l’envelliment cel·lular i de processos degeneratius orgànics. Antiinflamatori: la seva aplicació local neutralitza els mediadors neuroquímics responsables de la sensació dolorosa i facilita la metabolització i eliminació dels mediadors inflamatoris.

Antivíric i germicida: inactiva o elimina tot tipus de gèrmens patògens, com bacteris, virus i fongs. Tot aquest enorme potencial es canalitza, segons el pacient i la seva patologia, a través de diferents vies d’administració:  Infiltracions (subcutània, intramuscular, intraarticular, intradiscal, paravertebral) Autohemoteràpia (major i menor) Aplicacions transcutànies Aplicacions tòpiques (mitjançant olis i cremes ozonitzades) Insuflacions (rectals i vaginals)


UNITAT D'OZONOTERÀPIA MÈDICA

Clínicament, estructurem la pràctica de l’ozonoteràpia mèdica en 3 grans àrees: Àrea de Medicina Estètica i Antiaging L’autohemoteràpia major és, sens dubte, un dels tractaments estel·lars amb ozó mèdic pel seu efecte preventiu i terapèutic de l’envelliment. Per la seva importància, hi dedicarem properament un article monogràfic. A més, millora també la sensació de benestar en general, incrementa la qualitat del son i augmenta les prestacions físiques en general. Dins de la Medicina Estètica, l’ozonoteràpia mèdica mitjançant infiltracions és, ara per ara, un tractament innovador i d’alta eficàcia, sol o combinat, per al rejoveniment facial i per combatre la cel·lulitis i les adipositats localitzades a l’abdomen, els malucs, les cuixes i els genolls. Àrea del Dolor L’ozó mèdic té un potent efecte antiinflamatori sense els efectes secundaris de la medicació antiinflamatòria, tant esteroide (corticoides) com no esteroide. A més, incrementa la microcirculació en les estructures musculotendinoses i té un efecte analgèsic immediat i durador. Per tot això, és un tractament molt indicat en patologies com: artrosi, lumbàlgia, ciatàlgia, hèrnies discals, conflictes discoradiculars, etc. Els tractaments s’efectuen mitjançant infiltracions locals, ja siguin subcutànies, intraarticulars, periarticulars, intramusculars o intradiscals, són de tipus ambulatori, d’uns 10-20 minuts de durada, i no requereixen hospitalització.

Un equip professional al vostre servei cada dia

L’ozó mèdic té un potent efecte antiinflamatori, sense els efectes secundaris de la medicació antiinflamatòria Àrea de Patologies Mèdiques Entre les patologies que es poden tractar amb ozonoteràpia mèdica, destacarem:  Angiologia i Flebologia: arteriopaties perifèriques i cerebrals, insuficiència venosa, nafres per decúbit, diabètiques i postflebítiques.  Pneumologia: bronquitis crònica, emfisema i asma bronquial.  Medicina interna: malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, hepatitis.  Neurologia: cefalees, depressió i ansietat, malalties neurodegeneratives.  Oftalmologia: degeneració macular associada a l’edat, retinopatia diabètica.  Dermatologia: múltiples acnes, dermatitis atòpica i psoriasi.  Ferides i nafres infectades  Candidiasi de repetició  Síndrome de la fatiga crònica  Coadjuvant en tractaments oncològics

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster en Ozonoteràpia Mèdica Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.ozonexus.info


18


LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

19


CLÍNICA NEXUS I 10 SISTEMES DE DEPILACIÓ LÀSER MÈDIC D’AVANTGUARDA PER A UN RESULTAT 10

10 Sistemes de Depilació Làser Mèdic d’Avantguarda per a un resultat 10 Tots ells aprovats per la FDA com de resultat permanent, absència d'efectes secundaris i Certificat de Seguretat del Servei Tècnic Oficial. No hi ha cap sistema làser que, per si sol, elimini tot tipus de pèl, de qualsevol color, en totes les àrees i en qualsevol fototipus. Per poder-ho aconseguir, cal combinar diversos sistemes de làsers mèdics, atenent a les característiques d’aquests i als canvis que es van produint durant el tractament. Els diferents sistemes làsers que han demostrat la seva eficacia són els que enumerem a continuació. A Clínica Nexus els tenim tots, i en les seves darreres versions, més efectius i menys dolorosos, fet que ens permet personalitzar al màxim el tractament i assolir els millors resultats en menys sessions.

 Làsers d’Alexandrita de pols llarg (755 nm):

GentleLasePro-U, GentleMax Pro de Syneron Candela. Com a principals avantatges d’aquests sistemes figuren el ser ràpids, versàtils i molt ben tolerats perquè incorporen un sistema de crioanestèsia (refrigerat per gas criogen). No requereixen rasurat previ. Especialment indicat en depilació corporal de pells clares, fototipus mitjà i facial en general, especialment en l’àrea peribucal. Són els més efectius pel pèl fi.

 Làsers de dióde (800-810 nm):

Lightsheer Duet I LightsheerDS Desire de Lumenis. Presenten una menor afinitat per la melanina que els anteriors, i per això requereixen energies de tractaments superiors. Porten incorporats

20

un sistema de refrigeració de la pell per contacte i els darrers models, els que tenim a Nexus, disposen d’un sistema pneumàtic per minimitzar el dolor i augmentar l’efectivitat, fet que suposa un salt qualitatiu vers models anteriors, menys efectius i ja obsolets com el Lightsheer ET. Al poder variar la durada del pols, permet poder tractar fototipus alts (IV-V). Per al pèl mitjà o gruixut exclusivament. No serveix per als pèls originalment fins ni per quan el pèl es debilita al llarg de les sessions. NOVETAT! Làser Vectus El làser de díode més efectiu i segur gràcies al mesurador quantitatiu intel·ligent de melanina anomenat Skintel©. Permet tractar tots els fototipus de pell. Especialment indicat en la depilació masculina. Ofereix major comoditat per al pacient gràcies a la seva tecnologia patentada de refredament Advanced Contact Cooling©.

 Làser de Neodimi-Yag de pols llarg (1064 nm):

GentleYagPro U de Syneron Candela, Mydon de WavelightLasers i Cynergy de Cynosure. Té una menor afinitat melànica que l’anterior però permet tractar fototipus alts sense riscs de complicacions i sobretot fol·licles profunds; per aquest motiu està especialment indicat per tractar certes àrees, com l’esquena masculina, o certs problemas com la pseudofoliculitis de la barba.


10 SISTEMES DE DEPILACIÓ LÀSER MÈDIC D’AVANTGUARDA PER A UN RESULTAT 10

 Llum polsada intensa mèdica:

Plataforma IPL-Vasculight Elite de Lumenis i E-Style de Syneron Candela. No és un làser, sinó un tipus especial de llum de la qual, mitjançant uns filtres, se selecciona l’espectre més adequat segons la pell i el pèl del pacient. És un sistema molt versàtil però molt tècnic-depenent. Els d’ús mèdic no són en absolut comparables als que es poden trobar en altres centres no mèdics. Indicat especialment en certs casos de depilació facial o pèl no negre.

 Llum polsada optimitzada:

Icon Max Rs de Cynosure: Elimina el pèl de tot tipus de pells inclús bronzejades.

Icon Max Ys de Cynosure: el més efectiu, per la seva especificitat, per tractar el pèl fi i clar.

En conclusió, per assolir el resultat desitjat i optimitzar el tractament cal combinar més d’un làser segons: *L’àrea: facial, corporal, femenina, masculina. *Problema a tractar: pèl gruixut, fi, de color clar, fototipus de pell alts, etc. *Els canvis que experimenta el pèl al llarg del tractament: pèl més finet, clar, menys abundant… i escollir-ne en cada cas el més convenient.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Més de 20 anys d’experiència en aquest camp, milers de tractaments finalitzats amb èxit i milers en curs ens avalen Per aconseguir això, òbviament cal anar a un centre mèdic, com Nexus, que disposi de tot aquest arsenal terapèutic i on l’experiència i la professionalitat del seu personal permeti seleccionar en cada cas el sistema més adient i, sobretot, els paràmetres a emprar.

En el cas del pèl blanc, no hi ha cap sistema fotolumínic avui dia que sigui efectiu. En aquests pacients, o en el cas de depilació de zones no abordables amb làser (com, per exemple, les celles), recorrem a tècniques basades en la ultrasonografia, EquipSelectif Pro per aconseguir resultats notables. Finalment, ressaltar que, en cas que el pèl que s’hagi de tractar es degui o es vegi condicionat per un problema hormonal, la millor tecnologia no té rés a fer sense el concurs previ d’un metge per diagnosticar i tractar el problema. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


PREVENCIÓ, la millor aliada per gaudir d’una bona salut dental

Ilerdent ofereix primeres visites gratuïtes per a la revisió bucodental

fotos ©Alexandra Balaguer

L

’Institut Dental Ilerdent de Lleida ha posat en marxa la campanya Primeres visites gratuïtes de revisió bucodental, orientades a la millora de la salut dental de la població mitjançant l’adopció de mesures preventives. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre el 60% i el 90% dels escolars —i gairebé el 100% dels adults— tenen càries dental. Així mateix, entre el 15% i el 20% dels adults d’entre 35 i 44 anys pateix malaltia periodontal greu que desemboca en una pèrdua prematura de peces dentals. Dades alarmants, no només per les mateixes xifres, sinó també per les conseqüències a curt i mitjà termini que tenen sobre la salut general de la població. En aquest sentit, Ilerdent programa primeres visites gratuïtes amb l’objectiu de realitzar una revisió exhaustiva del pacient que permeti establir els protocols i els tractaments (higiene dental, periodòncia, ortodòncia, implantologia...) per tallar qualsevol anomalia. A més, l’equip d’Ilerdent assessora sobre els factors de risc associats a cada patologia, com ara la mala alimentació, el tabaquisme, el consum nociu d’alcohol o la falta d’higiene bucodental

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al 973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita on-line a

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11


Dr. Jordi Ibáñez Responsable de la Unitat del Dolor de la Clínica Planas

>> El Dr. Ibáñez ha creat un nou tractament per al dolor que actua sobre les zones que el desencadenen amb una teràpia que combina l’exploració selectiva dels punts d’inflamació i posterior tractament amb factors antiinflamatoris i regeneratius. >> Després de tres mesos de tractament, s’aconsegueix eliminar el dolor localitzat pràcticament en el 100% dels casos.

l dolor a la part alta de l'esquena i el coll és un dels més comuns i que la majoria de persones pateix almenys una vegada a la vida. La majoria de vegades es tracta d'una afecció muscular que es deu al múscul trapezii que té el seu origen en el crani i l'apòfisi espinosa de les vèrtebres cervicals i dorsals, i s'insereix en diferents zona de l'esquena (vora superior de la clavícula, acromi, espina de l'omòplat ....) que pot crear una patologia de dolor molt florida. Molt d'aquests dolors es deuen a una tensió muscular continuada que acaba en una contractura seguida d'una inflamació. Si la inflamació i la tensió muscular no es corregeixen, pot acabar amb un dolor crònic que pot persistir durant mesos o anys. El dolor pot irradiar al braç, i fins i tot a les mans i als dits, i pot provocar formigueig i sensació d'adormiment o manca de sensibilitat. Aquest símptoma és important, ja que es tracta d'un problema de compressió nerviosa que

pot tenir un origen discal cervical o bé per una compressió dels nervis i/o vasos sanguinis.

La síndrome compartimental

S'origina per la inflamació d'una zona muscular. S'ha de conèixer que els músculs es troben separats entre si per un teixit anomenat fàscia, que és com un sac que conté cada grup muscular. Quan un grup muscular s'inflama, pot exercir una pressió important sobre la fàscia, tenint en compte que les fàscies musculars no es poden expandir, un augment de la pressió important dins d'un grup muscular exercirà una compressió sobre els nervis i els vasos que passa per la zona creant una disminució de la vascularització i un dany de tipus neurològic que pot variar en la seva gravetat. Fins i tot en ocasions pot deixar un dany permanent a la zona afectada. L'exploració i els exàmens complementaris són imprescindibles per descartar l'origen del dolor, principalment si hi ha una cervicàlgia d'origen raquidi o vertebral.

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, 4 baixos · 25008 LLEIDA Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA


Es poden classificar de diferents formes: • Mal d'esquena alta o cervical aguda sense que hi hagi irradiació en braços, mans i dits. Habitualment el seu inici és brusc, i el més habitual és que es tracti d'una inflamació muscular usualment anomenada torticoli. Té una durada aproximada d'entre 3 i 7 dies. De totes maneres, si hi ha un traumatisme anterior, s'han de descartar luxacions o fractures (per exemple, la síndrome de la fuetada quan hi ha un accident de trànsit i el cop és a la part posterior de l'automòbil).

• Dolor cervical o d'esquena i/o coll crònic. La durada sobrepassa les setmanes, mesos i fins i tot anys. La mobilitat es conserva més bé. Habitualment està relacionat amb un tipus de personalitat ansiosa (component psicosomàtic) o amb una determinada posició o treball laboral que manté el coll i/o esquena amb una tensió continuada. El tractament sempre dependrà del diagnòstic mèdic, però en tots els casos s'haurà de reduir la inflamació amb tractaments locals o generals i correcció de la situació que ha originat el problema. Hi ha una gran varietat de tractaments, i aquí es comentaran els que utilitzem i resulten eficaços. • Els tractaments amb injencions locals a les zones de màxim dolor i contractures són les que resulten més ràpides per reduir el dolor i la inflamació.

• S'utilitzen per a cada cas una varietat de substàncies, com els anestèsics locals, antiinflamatoris i fins i tot el plasma ric en plaquetes (PRP). Cal fer

prèviament un mapa complet de les zona "gallet" de dolor abans d'iniciar el tractament.

• Es pot completar el tractament amb l'aplicació de fred (crioteràpia) acompanyat amb massatges les primera s 72 hores que afavorirà la mobilitat i disminuirà la sensació de tensió.

• També en les cervicàlgies no traumàtiques es poden utilitzar els collarets tous i en el cas de lesions traumàtiques, es poden utilitzar els collarets rígids mentre s'estigui

pendent del diagnòstic de fractura o luxació.

• Dels relaxants musculars no se n'ha pogut demostrar l'efectivitat, i en el TEN 'so Electroestimulació i en l'acupuntura no existeixen experiència clíniques per a aquest tipus de patologia

• Assistència mèdica i tramitació de l'expedient amb la companyia. • Assistència a l'accidentat de trànsit. • Peritatge de danys corporals. • Treballem amb totes les companyies asseguradores.

25


HOSTALERIA

E

n l’hostaleria, és un requisit indispensable conèixer tots els aliments per tal de conservar-los i complir les lleis d’higiene i salubritat. Tot seguit, us deixem amb alguns consells sobre com conservar alguns dels aliments:

Per aconseguir que aquest aliment conservi el tacte, el gust i l’aroma, és molt útil conservar un tros de la primera capa de greix perquè quan acabis el servei el puguis tornar a posar sobre el pernil perquè conservi així totes les propietats. És imprescindible protegir la zona del tall amb un drap de cotó.

És molt important conservar les peces que encara estan sense obrir verticalment (sense que es toquin les unes amb les altres) en un lloc fresc i sec, amb ventilació i desproveït de llum. Un cop s’enceten, unteu-les amb una mica d’oli d’oliva a la zona del tall i tapeu-les amb film de cuina.

El formatge fresc s’ha de conservar en envasos de plàstics tancats i s’hi ha de col·locar diverses capes de paper absorbent per reduir la humitat. Amb els formatges curats, cal embolicar la zona del tall amb film transparent, sense tapar-lo tot, perquè si no, impedeix la ventilació que requereix.

L’enciam és una de les hortalisses més utilitzades. Primer retireu l’embalatge original i elimineu l’excés d’humitat de les fulles. Emboliqueu-lo amb una capa interna de paper de cuina i amb una altra d’exterior amb films transparent. Finalment, conserveu-lo al frigorífic, en un lloc fresc i sec. 27


i es consumeix cervesa amb moderació, aquesta beguda no és perjudicial per a la salut, sinó tot el contrari. A continuació, us deixem alguns beneficis de la cervesa que segur que desconeixies:

Beguda nutritiva Els ingredients principals de la cervesa, com l’ordi, el llúpol o el blat, fan que aquesta beguda estigui plena de nutrients, com el calci, el zinc, el potassi i el fòsfor. A més, conté una bona dosi de fibra soluble que prevé el trànsit lent i l’estrenyiment, al mateix temps que ajuda a millorar la digestió.

Prevé malalties Segons una investigació realitzada a la Xina, la cervesa podria prevenir patologies causades pel deteriorament de les neurones, com, per exemple, l’Alzheimer i el Parkinson. L’estudi revela que l’estrès oxidatiu de les cèl·lules que provoquen aquests tipus de malalties degeneratives es redueix gràcies al llúpol que conté la cervesa, sempre que es begui amb moderació. La beguda també podria reduir la possibilitat de patir osteoporosi perquè conté silici. Aquest mineral ajuda al creixement ossi i a l’enfortiment dels ossos.

Redueix el colesterol Quan bevem cervesa ajudem la sang a desprendre’s del greix acumulat a les parets de les arteries. Disminueix el colesterol dolent i augmenta el bo, també anomenat HDL .

Reforça el sistema immunitari en les dones Beure cervesa de forma moderada millora la resposta del sistema de les defenses en les dones adultes. Les malalties infecciones es mantindran allunyades de l’organisme, ja que el sistema immunitari s’encarregarà d’evitar que entrin al cos

28


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


es copes de vi són elements molt delicats, per això és important aprendre com s’han de netejar, ja que aquest factor condicionarà el gust del vi en aquella copa. És habitual que després de netejar la vaixella de vidre quedin taques que a simple vista poden no ser apreciables. Us mostrem els passos que cal seguir per netejar una copa de vi:

1r >> Eixugueu les copes de vi amb aigua tèbia. 2n >> Afegiu-hi una gota de sabó neutre i ompliu la

copa amb aigua tèbia.

3

r >> Subjecteu la copa pel calze i fregueu delicadament la vora i l’exterior de la campana. Gireu-la amb compte mentre en fregueu l’interior.

4

t >> Fregueu la copa per la part exterior. En aquest procés, també recomanem subjectar la copa pel calze, ja que, com que és especialment fràgil, si l’agafeu pel tall, es pot trencar.

5è >> Esbandiu i esterilitzeu-la en un bany amb una cullerada de lleixiu o vinagre.

6è >> Després de netejar-la i abans d’assecar-la, us aconsellem que en una olla o utensili similar poseu aigua a bullir. Subjecteu la copa pel peu. Situeu-la sobre el vapor de l’olla i comproveu que el vapor la cobreixi tota.

7è >> L’assecament s’ha de fer

amb un drap de farina o liti per treure qualsevol ditada o taca de la rentada.

8è >> Introduïu el drap

dins del calze, subjecteu la copa per la base suaument i aneu girant-la lentament per assecar tot el calze.

31


AIMIA

CERVESERIA APPELWOI

AGGIO

BAR RESTAURANTE EL CAU

AL FASSIYA

BAR TÒFOL

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155 C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

Plaça Espanya, 2 LLEIDA

Telèfon 652 909 532

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

ALMENARA GOURMET

Av. Doctor Fleming, 0 · Lleida Tel. 973 248 279

AMBROSIA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016 C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740 C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055 C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

BELLERA

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. Valencia, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586 C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR CAFETERIA BISCOTTO Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BAR FÈLIX

BRASERÍA EL ARGENTINO

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210 Tipos de cocina: casera, de proximidad. Especialidades de la casa: “esmorzars de forquilla”, brasa, tapeo, aperitivos y vermuts. Comida para llevar: por encargo.

32

BOWLING STEAK HOUSE

Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640


CAL NENET

CLASSUAL RESTAURANT

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016 C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725 Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879 Tipos de cocina: Casera, de proximidad. Especialidades de la casa: Caracoles y brasa.

CLUB TENNIS LLEIDA

CAN MIQUEL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL COFFEE SPOON

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784 Horario de cocina: de 7 a 21 h Cierre semanal: no. Precio medio: desayunos, 2 € Tipos de cocina: Cafetería Especialidades de la casa: café, chocolate, pastelería, bocatería, pizzas, pan de Torrefarrera, tetería.

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867 Horario de cocina: de 8 a 24 h Precio medio: 12,5 € Menú degustación: 15 €

Braseria

Llobregat les Vine i gaudeix de a as br la a s rn ca millors s re st no i coneix les ! via l’à de es pt ce re

D

C/Riu Llobregat, 7 (Cappont) 25001 Lleida · Tel.. 973 201 897 www.braseriallobregat.com GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

33


DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

D

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510 Envieu C.V. amb foto a gerencia@magazinesalut.com Per a consultes, truqueu al tel. 667 560 225

DUCAL

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

EL CAFÈ SELECTE

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

CAFETERIA RESTAURANT

EL ARGENTINO

Desayunos: de 7 a 12 h Cierre semanal: lunes. Precio medio: 20 € Menú de degustación: 25 € Tipos de cocina: tapas, menús, bocadillos y tostadas. Especialidades de la casa: jamón de bellota, queso reserva, anchoas del Cantábrico, sardina ahumada, patatas bravas, pasteles.

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 094 390 694 438 515

EL REBOST DE LES FADES

C. Acadèmia, 32 25002 LLEIDA Tel. 973 274 387

EL CALIU

EL RACÓ DEL GREGORI

escala32@gmail.com · www.restaurantlescala.com

C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

C/ Castella, 18 · Tel. 973 261 408

EL CELLERET DEL SEGRE EL CELLER DEL ROSER

C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

ELS TRULLS

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

ENCI WOK

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

FECOLL C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070 Capacidad de la sala: 52 Horario de cocina: de 13 a 16 h de 20 a 23 h Cierre semanal: domingo y lunes noche. Precio medio: 35 € Menú degustación: 19 € Menú mediodía: 11,80 € Tipos de cocina: catalana, tradicional, productos de proximidad. Especialidades de la casa: caracoles “a la llauna”, bacalao.

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO - BAR DE TAPES

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

FERRERUELA

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS

C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878 Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619 Capacidad de la sala: 49 Horario: de 12 a 16 h y de 20 a 23 h

34

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

FRANKFURT RONDA WIENNER

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430


GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88 Fax: 973 26 69 22

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037 Horari: 16:30h a 19h

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

GRAN MÓN

IL PASTIFICCIO

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GRÈVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

HISTORY

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

HONG KONG

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825

HOTEL AC

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

HOTEL CONDES SENATOR

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

IRUÑA

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755

ISIDRO

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

IT... FOOD & DRINK

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

KAMBÁ

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

KILIM CAFÉ

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687 senatorcondes@playasenator.com

L’ANTIQUARI

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESCALA

HOTEL REAL

L’ESGLAÓ

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199 Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

Costers del Segre Verdú / Lleida

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149 C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

35


L’ESTACIÓ CAFETERIA

LA LLAR DE FUSTA

L’ESTEL DE LA MERCÈ

LA LLAR DOLÇA

L’HORTET DE LLEIDA

LA MASIA

L’IMPASTO

LA MASIETA

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

L

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008 C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548 Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730 C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773 C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

LA BODEGUETA

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

LA BRASA

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 751 957

LA CAPITAL

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

LA CASA DEL VERMUT

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062 Cierre semanal: domingo Tipos de cocina: "Cuina casolana de la padrina". Especialidades de la casa: esqueixada de bacallà, casolà de trós, peus de porc, orella de porc, caps de corder.

LA MOSSADETA C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA ROCA DEL CORB

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA PINTA

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

LA DOLÇETA

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA GALERIA

LA PINTA Rock & Burguer

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

LA IMPREMTA

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

36

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 €


LA REPÚBLICA DEL FUM

MINI RESTAURANT

LA RODA

MISS SUSHI

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA

MUNN

C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

LA SANGIOVESA

NACHA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

LA TAGLIATELLA

NAVARRA

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

LA TABERNA DE TELEPINCHO

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

NEW CLASS

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

O SOLE MIO

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

OH! KE BUENO

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera Tel. 973 750 739

ON QUEDEM

LO CARAGOL

OOH

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404

LOLA

Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

P

PICADILLY Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

37


PINOT GASTROTHÈQUE

P

SOL 9 TAST

Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

PIÑANA

SOUPS & SUCS

C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

PUNTO ESTRELLA DALMAU

SNOOPY

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

QR CAFÉ

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651

RESTAURANT LLOBREGAT C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

SUKULEN

Poligon Industrial Torre-serona, Carrer Barcelona, 25, 25131 Torre-Serona, Lleida Tel. 973 100 963

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685 Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239 Horario de cocina: de 7 h a 24 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 10,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: carnes sargaire, “esmorzars de forquilla”, brasa, pastelería casera, bocatas especiales.

VAPORETTO

SEBAS

ZEKE

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

38

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567 Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

Z


Lamolla Tel. 973 21 29 39 Ctra. LL-11 Km 10 · LLEIDA

Dalmau Tel. 973 28 19 39 Av. Exèrcit, 44 · LLEIDA

Basses Tel. 973 23 10 06 Ctra. N-240 Km 96,4 · LLEIDA

Bar Tel. 973 72 56 96 Ctra. N-240 Km 96,4 · LLEIDA

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

39


40

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA


BELLESA Depilació làser de díode Resultats visibles des de la 1a sessió

centre d’Estètica

A

l Centre d’Estètica Durgal trobareu una àmplia varietat en tractaments de bellesa, facials i corporals. El primer que fem, quan un client arriba de nou al centre, és estudiar les seves necessitats i oferirli el servei que millor s’adapti a la seva pell i estructura facial. Dels entre els tractament estrella, destaquem els següents: • Radiofreqüència facial i corporal: per reafirmar totes les imperfeccions que han anat deixant petjada al cos amb el pas del temps. • Ultracavitació: tractament que s’utilitza per remodelar la silueta, amb l’eliminació del greix o el teixit adipós. Es una liposucció, però sense cirurgia. • Pressoteràpia: amb aquest tractament oferim el drenatge limfàtic per a la mala circulació. Podem eliminar la cel·lulitis i la retenció de líquids del cos. • Depilació làser de díode: resultats visibles des de la primera sessió. Un tractament tant per a ells com per a elles. El centre d’estètica compta amb una àmplia trajectòria professional, més de 10 anys al servei de la bellesa. És per això que coneixem perfectament les necessitats i els desitjos dels clients a l’hora d’oferir la millor solució. A més dels tractaments facials i corporals, també disposem d’altres serveis com:

• Manicura amb esmalt fix • Pedicura amb esmalt fix • Depilació a baixa temperatura • Permanent i tint de pestanyes • Pestanyes postisses • Maquillatges • Cursos d’automaquillatge personalitzats • Pack de nuvis ( 15% de descompte ) • Reflexologia podal • Massatge relaxant • Massatge decontracturant • Quiropràxia – osteopatia Demana cita prèvia: Telèfon: 973 27 31 31

HORARI: • De dilluns a divendres, de 9 a 19:30 h • Dissabte, de 9 a 14 h No tanquem al migdia. Demana cita prèvia i t’atendrem per solucionar totes les teves necessitats estètiques.

PROMOCIÓ: Durant tot el mes de març, els clients que hagin emprat el servei de radiofreqüència, podran gaudir d’una sessió gratuïta de pressoteràpia.

Whatsapp: 680 347 540 Facebook: Durgal, Centre d’Estètica

C. Segrià, 44 baixos • 25006 LLEIDA

Duentrrge da’els,tètica

el teu c de confiança!


Us deixem una sèrie de trucs per escollir la tonalitat que més bé s’adeqüi a cada tipus de pell. Per a pells clares El to de la teva pell és la millor referència que pots tenir a l’hora d’escollir el blush perfecte. Si tens la pell tan clara com Emma Stone, els tons més clars i empolsats són ideals per a tu. Aconseguiràs l’efecte bona cara, romàntic i revitalitzant. Un consell: aplica’ls amb una brotxa XXL per no deixar traços visibles, tan comuns en una pell clara, que desvetllen qualsevol error.

Per a tons mitjans Els tons mitjans de la pell, com els de l’actriu Dakota Johnson, podrien ser un bon exemple, perquè tenen truc: han de jugar amb dos tipus de blush: un de clar, que cobreixi tota la galta i es fongui amb el to de la pell, i un de més viu al centre de la galta, que anirem difuminant en cercles fins que es fongui amb el to clar. El motiu és senzill: aconseguirem la intensitat d’un efecte bona cara sense perdre un efecte natural i impecable.

Per a pells olivàcies i citrines Les pells olivàcies, com la de Jessica Alba, i les citrines (groguenques) són les més comunes entre les espanyoles a l’hivern. Per a aquests casos, l’ideal és apostar per tons vius de blush. Un to apagat mala cara es corregirà si triem els colorets més alegres. El truc per diferenciar aquest tipus de tonalitats és inequívoc: són els que més s’assemblen a fruita fresca com les cireres, les maduixes o els préssecs. 42


Quin t’afavoreix? Per a pells més fosques Els tons vius i molt saturats són els idonis per a les pells més fosques, com la de Zoë Kravitz, perquè realcen la bona cara que tenen de forma innata. No obstant això, a l’estiu és un altre tema. Quan arriba l’estació estival es recomana no fer servir colorets per no endurir. Llavors, què podem fer per aconseguir un efecte afavoridor? El truc consisteix a donar un toc de pols de sol lleugerament daurat.

Per a totes Si encara tens dubtes sobre la teva tonalitat perfecta, tria un blush que barregi dos tipus de pigment. Sí, parlem d'aquells amb un rosat vermellós com a base i un toc de partícules o pigments daurats per il·luminar i torrar molt subtilment la pell. No tindràs problemes per trobar l'ideal, ja que aquests colorets poden ser des de molt clars, per a les pells blanques, a molt intensos per cutis més foscos com el d'Adriana Lima.

Amaga defectes No és realment possible dissimular una mandíbula prominent com la d’Olivia Wilde a través del blush, hauríem de recórrer al contouring. El remei? Portar l’atenció cap a un altre lloc de la cara, com les galtes, aplicant un coloret lleugerament més apujat del to que, per lògica, hauríem de portar. Però abans, una recomanació: no apliqueu mai el coloret sota l’os del pòmul a manera de contouring, perquè marcareu més els ossos i la forma de la mandíbula. Feu-ho en cercles suaus sobre la galta. L’acabat serà més dolç i ajudarà a equilibrar la duresa d’aquest tret.

43


sandra difusiรณ

44


E

ncara que en una cabellera arrissada el tall no s’apreciï tant, hi ha moltes possibilitats a l’hora de tallar els cabells perquè els rinxols tinguin més moviment, estiguin més definits i afavoreixin més.

Què hem de tenir en compte abans de tallar? Tot i que cada professional té la seva tècnica, és important que l’estilista en qui confies sigui capaç de valorar (abans de tallar) aquests tres passos: • Saber com es posiciona el cabell. • Observar com creix a escala d’arrels. • Definir la qualitat dels rinxols, si són flexibles o atapeïts.

Es poden fer capes en els cabells rinxolats? Els cabells arrissats es poden capejar, però sempre tenint en compte que aquest tipus de cabells adquireixen molt volum i les capes han de ser controlades. Han de ser capes que aportin moviment, però que no dificultin el nostre dia a dia.

Sec o moll? En aquest cas, cada professional tria la tècnica que més bé sap treballar, és indiferent si en sec o moll. Tot i que, davant d’una cabellera afro cal fer-ho en sec.

Els talls perfectes, si tens molt cabell, són... Els talls que més bé van a aquestes cabelleres de molta densitat són els que no tenen gaires capes. Si, a més, el llarg sobrepassa la meitat de l’esquena, es recomana evitar una base excessivament en punta. Les cabelleres que van cap endavant i una mica simètriques són una bona opció, així com les puntes alleugades que aporten moviment i no un efecte bloc.

I si en tens poca quantitat... Llavors sí que pots permetre talls una mica més degradats per aportar volum i moviment als rinxols i més definició. Això sí, si es tracta d’un cabell arrissat no convé abusar de les capes, encara que es vulgui aportar volum


MODA i ESTILISME

L’estilista és el professional que busca la indumentària adient per resoldre looks en diferents àmbits de la moda en què es necessita captar una imatge potent i/o innovadora. Tens un esdeveniment? Una sessió fotogràfica? Necessites el teu book professional? Necessites realitzar el catàleg de la teva marca, botiga o negoci? Ets fotògraf i necessites els looks més adients per als teus shootings? En aquest cas, el que et cal és il·lustrar un concepte, una filosofia, una intenció, i, per tant, tindrem en compte que existeixi una reiteració estètica, coherent i atractiva en el vestuari elegit. Els estilismes es poden realitzar per a aparadors, passarel·la, catàlegs, esdeveniments personal, sessions fotogràfiques, lookbook personal, revistes...

SERVEIS D’ESTILISTA PERSONAL •  Tipologia corporal. •  Estudi de vistagisme.

Serveix per determinar el pentinat, l’òptica i el maquillatge més adequat i afavoridor.

•  Estudi de color. •  Anàlisi de necessitats

· Protocol "dress code", en cas que es tracti d’un esdeveniment. · Captador d’imatge, si realitzem un lookbook personal.

•  Propostes. 46


SERVEIS D’ESTILISTA CORPORATIVA • Estudi del projecte Què volem transmetre, a qui, com, etc.

• Càsting. • Recerca

de localització/atrezzo.

• Fitting.

• Preparació, organització i direcció del shooting.

se w w w .m ad em oi

lle pe rs on al sh

op pe r. co m

267 Te l. 6 7 9 3 7 9

L’estilista escull la roba i té la capacitat de dur a terme la direcció artística, t'assessora en la temàtica del shooting, la planificació, la localització, atrezzo, càsting de models, shopping per a la sessió, elecció dels professionals per a la fotografia,perruqueria, maquillatge, segons les necessitats i preferències

Moda Home i Dona

Tel. 630 034 667 · galabordeta@gmail.com

Av. Artesa, 3 · 25001 LLEIDA (La Bordeta)

Avinguda d’Artesa, 11 · 25001 LLEIDA

Telèfon: 973 20 46 95

47


Buscant l'encant sota les pedres hem trobat com brillar durant tot el març

ACTITUD I UN BON ESTILISME faran la resta!

Top 23,90 € (GALA) Faldilla 29,90 € (GALA) Jaqueta 45,95 € (GALA) Calçat Girlhoot 35 € (GALA)

Samarreta Mistery Jane 31,90 € (GALA) Faldilla 29,90 € (GALA) Polseres 26 € / cada una (GALA) Calçat Girlhoot 35 € (GALA)


Camisa La Vespita 49,95 € (GALA) Texans Sin Suegra 34 € (GALA) Calçat Lois 66 € (GALA)

Samarreta Fresh Band 11,90 € (GALA) Pantalons Biaggio 44.95 € (GALA) Calçat Lois 66 € (GALA)

sito i Gerard Models: Dana Expó Fotografia: Toni Prim tilista: Sandra Models Toni Prim Es Ruiz, de l'Escola de eries de Lleida fotogràfic Les Adob t en am aç pl Em Prunera


EMPRESARIAL

E

ls acords o contractes de confidencialitat (NDA, en les sigles angleses: Non Disclosure Agreement) són documents que obliguen les parts (socis fundadors, treballadors, equips, col·laboradors, inversors, socis industrials, etc.) a no compartir determinada informació sensible amb altres persones o entitats. La utilització d’un NDA pot venir motivada per diferents raons, però, en general, és un acord en virtut del qual les parts s’obliguen a respectar el secret i la confidencialitat de la informació que compartiran i a usar-la només per a la finalitat que s’acordi. Els NDA es poden signar entre dues empreses, entre els socis d’un projecte, entre els socis i membres del seu equip, entre una empresa i un inversor, entre una empresa i un

50

soci industrial, etc., i s'utilitzen quan s’ha de compartir una determinada informació o documentació d’una empresa o d’un projecte relativa al seu model de negoci, dades financeres, mètriques, propietat intel·lectual i industrial. La part que comparteix aquesta informació la considera rellevant i subjecta a confidencialitat i la vol protegir d’alguna manera. Els deures no són els mateixos si fas un NDA amb un soci inversor que amb un industrial. Els deures de diligència no han de ser els mateixos amb un que amb l’altre. Has de ser molt més caut quan vols fer un NDA amb un soci industrial que amb un capital risc, perquè aquest últim no es dedica a copiar idees a ningú. El contingut i la major o menor agressivitat (per exemple, les clàusules penals) dels NDA han d’estar d’acord tant amb la importància de la informació que es comparteix com amb qui es comparteix. No és el mateix un inversor de capital risc que vol

invertir en el teu projecte que una empresa del sector que pot tenir la capacitat d’iniciar una activitat competidora amb la teva. Hi ha molt desconeixement per part de les empreses sobre la importància que tenen els NDA per protegir el secret industrial, i cada vegada són més les que no tenen protecció via patent o que no poden pagar els costos d’una patent i no saben com encarar aquest procés de protecció. I els acords de confidencialitat són crucials en aquests casos.

SECRETS INDUSTRIALS Els NDA són instruments imprescindibles per a l’estructuració d’una política de protecció de secrets industrials adequada, especialment en aquelles companyies que, ja sigui per la seva naturalesa, oportunitat de negoci o, simplement, costos, no tenen una protecció del seu coneixement a través de patents o altres drets. Però no s’ha de confondre l’objecte d’una patent amb el d’un NDA, que no està disse-


nyat a priori per protegir una patent. Per fer-ho, hi ha altres mecanismes. Els NDA són molt útils per protegir la informació relativa a aquest potencial palès que una part vulgui compartir amb una altra. Molts emprenedors pensen que els acords de confidencialitat serveixen per protegir idees, però les idees de negoci no es protegeixen tant amb el NDA, sinó la informació de desenvolupament d’aquestes idees. Atesa la complexitat dels acords de confidencialitat, és millor comptar amb un expert per valorar quan cal signar un NDA. A més, és important investigar abans amb quin tipus de persona o empresa iniciarem una relació de confidencialitat per conèixer la seva trajectòria i la seva forma de treballar.

Els compromisos de no competència No s’han de confondre els NDA amb els compromisos de no competència, tot i que en un mateix contracte es poden regular l’un i l’altre de forma conjunta. En aquest sentit, és important fixar el termini de durada de la no competència (el normal és que sigui la mateixa de la relació contractual entre les parts), però se sol establir un termini addicional postcontractual, que generalment no pot ser superior a dos anys. Per exemple, en els contractes de franquícia, se solen establir acords de confidencialitat sobre el know how que el franquiciador cedeix al franquiciat i, en molts, amb l’obligatorietat de devolució, i fins i tot de destrucció de manuals, estudis, informes, etc. És molt important la contextualització dels NDA

¿Quieres saber cuánto te puedes ahorrar en 2017 en tu factura?

Delegación de Lleida Somos un equipo profesional con más de 5 años de experiencia en el sector energético. Asesoramos a nuestros clientes sobre las compañías que mejores ofertas tienen y nos encargamos de que su factura sea más barata. Nos responsabilizamos de todos los trámites, incluso de modificaciones de cualquier dato de la misma, sin ningún gasto. Disponemos de nuestra propia cartera de clientes, que mantenemos y revisamos en el momento que por ley corresponde. Aunque nuestra especialidad sean las empresas, también podemos asesoraros en vuestras facturas del hogar.

C. Abat Escarré 6, bajos 25001 LLEIDA tlook.com

endez  @  ou

merce.men

22 238 te l. 6 1 9 9

Cal explicar en el mateix acord el tipus d’informació que s’ha de compartir i el motiu pel qual es comparteix amb l’altra part

estibaliz.cv  @  outlook.c

om

te l. 67 2 06 6 50 5


SERVEIS INTEGRALS I MANTENIMENTS JARDINERIA Donem vida i alegria als jardins La Unitat de Jardineria i Medi Ambient del Centre Especial de Treball ILERSIS desenvolupa projectes integrals per a clients públics i privats. Està formada per un equip especialitzat a oferir un servei de qualitat, així com l’equipament tècnic necessari per dur a terme tasques de manteniment de jardins comunitaris i privats, instal·lacions esportives i espais públics.

Serveis integrals Som experts en el disseny d’espais enjardinats. Des de la creació d’un projecte privat fins a un espai comunitari o públic. Un servei integral d’un sol interlocutor amb recursos, equipaments i un equip de persones motivat i professional.

Manteniments Oferim acurats serveis de manteniment per a la perfecta conservació dels espais comunitats i públics.

52

Serveis ILERSIS • Projectes de gespa artificial. • Instal·lacions de reg per aspersió. • Obres de jardineria. • Fabricació i reparació d’elements de fusta. • Manteniment de piscines. • Manteniment de gespa artificial. • Manteniment integral de jardineria. • Manteniment de recintes de piscines. • Manteniment d’altres recintes públics.

Centre Especial de Treball Contractar serveis d’ILERSIS és contribuir i donar suport a la integració social i laboral de persones amb discapacitat.

Fàcil i ràpid Pressupostos ajustats i a la teva mida Plantes i arbres al millor preu Condicions especials a comunitats de propietaris

C / Ramon Argilés, 27 · 25005 Lleida

info@ilersis.org · www.ilersis.org


FUNDACIÓ ILERSIS

Un equip humà expert en qualitat de vida Descobreix els avantatges ILERSIS • Responsabilitat social i mediambiental. • Som una entitat de caràcter social sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública. • Certificació de qualitat ISO 9001:200

El jardí que sempre has somiat • Viu la terrassa o el jardí que sempre has somiat. • Gaudeix de manera esplèndida de casa teva. • Amb l’Operació Jardí Fantàstic d’ILERSIS, ho tens tot a l’abast. • Projectes nous d’enjardinat, reposició de plantes i arbres, tancaments, paviments (empedrats i sauló...) • Ens encarreguem de tot: obres de paleta, fusteria, pintura, neteja... • El teu jardiner ILERSIS és al teu costat...

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

53


GUIA DE SERVEIS Noves tendències

Aixetes encastades

L SERVETO INGENIEROS

GESTIÓN ENERGÉTICA

C / Dr. Combelles, 1 · 25003 LLEIDA

T. 973 274 644 · 607 854 130 info@servetoing.com · www.servetoing.com 54

es aixetes del bany són cada vegada més mportant en l'equipació i acondicionament d'aquesta estancia. A dia d'avui, existeix al mercat una gran gama d'aixetes diferènciada per dissenys, materials i inclòs els sistemes electrònics que incorporen. Les aixetes són elements que criden molt l'atenció i que potencien una decoració si estan ben escollits. Les aixetes estan presents en tot el bany: al lavabo, a la ducha o la banyera, al videt, etc. Per això, és important encertar amb l'elecció de les aixetes. Les aixetes encastades ofereixen una estètica contemporània, moderna i actual, ja que aporten una sensació d’amplitud al bany espectacular, factor molt important atès que molt sovint els banys acostumen a ser espai petits o reduïts i qualsevol objecte que ens ajudi a crear una sensació de més emmagatzematge o d’espai és benvingut. Avui dia podem trobar diversos models, tant per al bany com per a la dutxa o la banyera. Hi ha de diferents estils i funcionalitats, i, atès que cada persona té unes necessitats específiques, existeixen multitud d’aixetes encastades que s’adapten a les necessitats de cada bany i a les preferències de cadascú. Les aixetes mural són més que un element pràctic del bany, són una peça clau, perquè hi aporten un toc personal. Les aixetes murals estan de moda. S’han introduït en el món de les reformes i ja s’han anat guanyant pes al llarg dels anys. Els estils decoratius com el nòrdic o el minimal n’han afavorit l’auge, ja que es tracta de tendències que aposten per la simplicitat visual, per elements lleugers que intenten mantenir línies pures al bany. Les aixetes encastades no són una moda passatgera, estan revolucionant l’estètica dels banys. En aquest tipus d’estils, les aixetes encastades són la millor opció. Queden mimetitzades a la paret i aporten sensació de continuïtat i senzillesa. Dissenys moderns i pràctics que, pel fet d’estar integrades a la paret, poden

Guia de Serveis II I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I III


donar molt joc amb les rajoles, els colors, etc. A més, permeten guanyar espai al taulell del bany. Per a la dutxa i la banyera, també hi ha aixetes encastades amb dissenys moderns i actuals. Si hi ha nens petits a casa, les aixetes murals poden ser una gran opció per a l’espai de la dutxa i la banyera. No sobresurten tant com una aixeta convencional i això pot evitar cops als menuts. Les aixetes encastades són elements elegants i segurs. Un altre avantatge que els ha fet guanyar pes als banys és que són elements molt fàcils de netejar. Les aixetes encastades eliminen forats i racons de difícil accés, i aquest fet facilita la neteja per mantenir el bany en condicions higièniques òptimes. A part dels dissenys models, les aixetes murals conjuguen també l’elegància i el fet que són molt pràctics per al bany

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

Les aixetes encastades... Creen sensació d’amplitud al bany. Aporten continuïtat i senzillesa.

Permeten guanyar espai al taulell del bany.

Decorativament, reflecteixen simplicitat visual. Són elements elegants i segurs. Són molt fàcils de netejar. 55


Guia de Serveis IIIIIIIIIIIIIIIIIII I I I

ANIVERSARIOS BODAS Y CELEBRACIONES GRADUACIONES

Planificació Primer, heu d’alliberar l’espai d’objectes que podrien sortir malparats després de la reforma. Si pinteu primer la que està més buida, podreu alliberar la resta d’habitacions i això facilitarà el moviment. Comproveu que teniu tots els materials: cinta de pintor, plàstic i paper, massilla, paper de vidre, espàtula, corró gran, cubeta per a rodets, pintura i esmalt. També podeu utilitzar llençols vells per estalviar-vos el plàstic.

Àmplia gamma de colors Si teniu dubtes amb el color, pinteu una mica sobre les parets amb els colors que heu pensat, així acabareu de veure quin és el que s’adequa més al que busqueu. Les diferents firmes de pintura ofereixen una paleta extensa de referències de colors, entre els quals escollir, una opció molt practica, sobretot si més endavant voleu repintar alguna altra estança o fer alguna repassada en altres.

Prepareu les parets Cal polir les parets i retirar la pols que hem creat, donar emprimació i massillar abans de pintar, ja que la pintura per si sola no elimina imperfeccions. Segelleu petits forats i imperfeccions, espereu que s’assequi i torneu a polir la paret.

Paper i estucats En aquest cas, és millor contactar amb un professional atesa la complicació de la feina. Si hi ha estucat, l’ideal és treure’l, sobretot si és molt gruixut. Cal retirar-lo, polir i aplicar com a mínim tres capes de massilla. 56


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Mobles i superfícies Tapeu les cantonades dels sostres, les portes i els marcs que no siguin de fusta (si són de fusta, els haureu de pintar) i cobriu persianes i interruptors. A terra, poseu-hi paper de cartó per no tacar-lo.

Guia de Serveis

Construcciones y Reformas Gestión Integral de Obras

CONSTRUCCIÓN

Reformas integrales de viviendas

La pintura adient Si les parets estan en bon estat, podreu utilitzar pintura plàstica per a totes les habitacions, inclosos la cuina i el bany. Aquest tipus de pintura és ideal per a parets amb taques de greix, fum, humitat o fins i tot floritures.

Sostres, cantonades i parets

Presupuestos a medida sin compromiso Albañilería • Pintura • Fontanería Alicatados • Electricidad • Carpintería Limpieza y mantenimiento de comunidades

Comenceu pel sostre per poder tapar les gotes que caiguin sobre les parets. Cobriu totes les cantonades i aneu repassant les zones que no siguin del tot llises.

Fusters Pinteu les portes amb una brotxa petita i plana de pèl molt curt o d’escuma. Treballareu més bé amb una brotxa humida i amb una altra de seca per repassar millor les zones.

Una capa més de pintura Obriu les finestres perquè s’assequi tota la pintura. En cas de pintura plàstica, espereu almenys sis hores entre capa i capa. Si és esmalt, fixeu-vos bé en les indicacions de l’envàs.

Últims retocs

Disponemos de las últimas innovaciones en productos químicos y mecánicos, pudiendo así ofrecer cualquier tipo de servicio con la máxima calidad y eficiéncia

Servicios generales a las comunidades de propietarios Limpieza de locales, tiendas, comercios... Especialistat en interiores y exteriores. 10 años de experiencia, calidad y garantía. Otros servicios: espumado, fregado, barrido... Abrillantamiento del suelo de la entrada (2 veces al año). Abrillantamiento del suelo de la comunidad (el primer año a cargo de la empresa de limpieza).

Pintura de la entrada de la comunidad. Utilizamos todo tipo de maquinaria.

Una vegada s’hagi assecat tot, retireu tota la cinta de pintor perquè no s’assequi i faci malbé la feina feta. Netegeu les zones que hagin quedat més desendreçades i contempleu-ho tot. 57


Guia de Serveis I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I

Eguren Metàl·lics el sector metal·lúrgic

GUREN METÀL·LICS, SL és una empresa consolidada del sector metal·lúrgic, avalada per més de 15 anys d’experiència, amb un creixement progressiu i innovador. Proporcionem als nostres clients un servei integrat en la fabricació de components de caldereria, i treballem el metall com a matèria primera i la transformem en projectes fets a mida. Disposem de processos d’última generació, com el tall mitjançant làser de fibra òptica, plegadores de control numèric, soldadura TIG/MIG i acabats en pintura de gran qualitat. Per a més comoditat, realitzem la recepció de comandes via correu electrònic, on l’oficina tècnica treballa com a enllaç entre el client, els proveïdors i el taller, per aconseguir un producte acabat i llest per al seu acoblament

· Projectes a mida · Tall de xapa amb làser fibra · Òptica · Treballs en sèrie · Tall i plegat CNC · Fabricació de maquinària · Treballs per a l’obra pública · Equips de soldadura · Serralleria · Pintura al forn i inoxidable 58

· Disseny 2D i 3D


LEGAL

Centre de mediació Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida

Mercè Cirera

Ramiro Navío

LA MEDIACIÓ DINS L'ÀMBIT MERCANTIL

Advocats i Mediadors del CEMICALL

E

n les relacions empresarials, així com en tota interacció entrepersones, dins o fora de les organitzacions, es produeixen conflictes, doncs el conflicte es inevitable, al ser inherent a l’ésser humà. No té perquè ser negatiu això. Podem aprofitar l’aparició d’aquella discrepància i gestionar-la de manera positiva per crear una nova relació i obtenir un benefici. Els conflictes en l’àmbit empresarial, sempre comporten riscos i la seva resolució per la via judicial, que a vegades es necessària, pot comportar un alt cost econòmic i temporal, a la vegada que una pèrdua de reputació i deteriorament de les relacions comercials o de negoci. Segons la llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat, s'entén per mediació el procediment no jurisdiccional de caràcter voluntari i confidencial que s'adreça a facilitar la comunicació entre les persones, per tal que gestionin per elles mateixes una solució dels conflictes que els afecten, amb l'assistència d'una tercera persona mediadora que actua d'una manera imparcial i neutral. La mediació, com a mètode pacífic de resolució de conflictes, constitueix una eina molt eficaç en moltes situacions de conflicte, que requereixen solucions ràpides, àgils i discretes. I és especialment recomanable i fins i tot convenient dins l’àmbit mercantil, on la judicialització dels conflictes els hi pot comportar moltes conseqüències negatives si el plet s’allarga molt i la reputació, imatge empresarial, i les relacions comercials de l’empresa en surten perjudicades. La mediació en aquest àmbit és una bona eina, eficaç i ràpida, que permetrà les parts establir una nova relació comercial i no malmetre la seva relació.

Quins conflictes poden apareixer en l'àmbit mercantil? Els conflictes que es poden donar dins les empreses poden derivar de múltiples causes, originant-se discrepàncies per la gestió i direcció, en la pressa de decisions, per la mala comunicació, per interessos econòmics o patrimonials diferents, per confusió en les quotes de poder, conflictes amb i entre els treballadors, proveïdors i clients, derivats de l’activitat comercial, etc.

60

L’empresa familiar Mereix un apartat especial l’empresa familiar, on el complex món de les relacions familiars unit a la gestió, propietat i direcció de les empreses les converteix en cau de conflictes. Els conflictes més freqüents que afecten les empreses familiars, on la gestió, el capital i el govern de l’empresa està en mans d’una família, són: • Conflictes generacionals, derivats del traspàs de poders amb l’envelliment del fundador i nomenament del successor. • Confusió de parcel·les de poder entre els membres de la família. • Tracte desigual entre els membres i defectuosa comunicació. •  Retribucions salarials no adequades a les aptituds o formació i tot el component emocional que comporta ser part de l’empresa i membre de la família.

Quines son les avantatges de la mediació mercantil? Els empresaris que davant d’un conflicte han d'enprendre la decisió d'iniciar accions judicials o buscar una alternativa com la mediació han de tenir present les següents avantatges: •  Iniciar un procés de mediació té un cost econòmic i temporal molt més baix. • La satisfacció d’haver assolit acords sense la intervenció d’un tercer, doncs són les pròpies parts les que decideixen quina es la millor solució. • Les relacions entre les parts milloren. • La reputació i imatge de l’empresa es manté intacta en tot el procés de mediació, doncs tot el procés es confidencial. •  Es creen noves oportunitats de negoci i de relació comercial. • Es un procés flexible que els hi permet parlar i decidir totes les discrepàncies que tinguin. • Comporta un alt grau de compliment dels acords als que han arribat les parts i voluntat de col·laboració i flexibilitat davant possibles canvis o incidències que es puguin produir en un futur.

www.advocatslleida.org/mediacio · mediacio@advocatslleida.org


Tens algun conflicte? T’oferim la millor eina per resoldre’l

LA MEDIACIÓ

Cas real de mediació Dins l'àmbit mercantil Dues persones, socis de la mateixa empresa acudeixen al nostre centre. Comparteixen al cinquanta per cent la propietat i la gestió de l’empresa. Un d’ells gestiona la part comercial i l’altre la producció. Ambdós socis acudeixen al Centre perquè no poden continuar treballant conjuntament en la societat. L’empresa funciona força bé a nivell econòmic. Està dins un sector amb poca competència. Té prestigi i una bona cartera de clients. No obstant, a nivell de funcionament intern, les discussions són diàries. La relació entre els socis s’ha anat deteriorant amb el temps. Els mediadors en busquen l’origen, i el conflicte es remunta molts anys enrere. Un dels socis va crear l’empresa i l’altre era un dels seus treballadors. En un moment donat, el soci fundador ofereix al treballador de convertir-se en soci a canvi d’un deute per salaris impagats. Aquest començament, tal i com descobrirem més endavant es l’origen de tots els conflictes, doncs el soci fundador mai va considerar a l’altre soci com a igual, i el nou soci sempre va pensar que ell treballava més que l’altre. A nivell jurídic, l’empresa està bloquejada degut al repartiment de les participacions al 50 per cent. Tots dos busquen una solució a la seva relació, per tal d’evitar que aquest bloqueig afecti la producció i les ventes. El centre decideix fer la mediació amb dos mediadors. La primera sessió es conjunta i aparentment les dues parts estan d’acord en posar fi a la seva aventura empresarial. Es mostren col·laboradors, però quelcom falla. Si aparentment tot és tan senzill, perquè no han pogut arreglar les seves diferències?. Els demanem que es reuneixen per determinar l’actiu i el passiu de la seva societat. A la pròxima sessió ens manifesten que no s’han reunit i decidim fer sessions individuals, amb cada un per separat, on descobrim la gran desconfiança que tenen l’un vers l’altre. Decidim tractar l’origen de la seva relació i llavors apareix tot el que estava amagat, (el que denominem la part oculta del iceberg). L’entrada del treballador com un soci al cinquanta per cent, mai fou plenament acceptada. Per la seva banda, el que fora treballador, sempre va pensar que la tasca comercial de l’altre soci no aportava res. No obstant, després de tractar el tema a les sessions de mediació, els dos varen ser capaços de posar-se en el lloc de l’altre i comprendre que les dues feines havien estat imprescindibles i que ambdós havien aconseguit posicionar l’empresa en un bon lloc, fidelitzar una bona cartera de clients i obtenir quantiosos beneficis.

No deixis que una altre decideixi per tu

Aclarits els malentesos, els dos socis foren capaços de trobar un acord per repartir l’empresa, evitant el bloqueig jurídic i acceptant que cada un d’ells continues els seus propis projectes empresarials.

CONSELL: Si us trobeu immersos en un conflicte empresarial, no ho dubteu: aposteu per la mediació! Adreceu-vos al Centre de Mediació de Conflictes de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida (CEMICALL), el qual ofereix un servei gratuït de informació cada dimarts i cada dijous de 10h a 13h.Podeu sol·licitar cita prèvia trucant al 973.23.80.07, o acudir directament al Centre situat a Lleida, a la plaça Sant Joan nº 6-8, primer pis.

www.advocatslleida.org/mediacio mediacio@advocatslleida.org Tel. 973 23 80 07 · Fax. 973 23 44 57 Plaça Sant Joan n. 6-8, 1r · 25007 LLEIDA


T

odos hemos oído hablar de las cláusulas abusivas insertadas en nuestros préstamos hipotecarios, y la actuación por parte del gobierno para intentar vehicular una solución satisfactoria para las partes implicadas tras la sentencia del Tribunal de Justicia de la Unión Europea conocida el pasado 21 de diciembre.

JORDI MERCADO Advocat jordi.mercado@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

CLÁUSULAS SUELO

La problemática surge cuando, ante la herramienta que nos ofrece el gobierno, nos encontramos que solo es aplicable para la reclamación de las cláusulas abusivas denominadas “suelo”, artículo 1 del Real Decreto-ley 1/2017, de 20 de enero, obviando la inclusión de otras cláusulas que tanto el Tribunal Supremo como las diferentes Audiencias Provinciales vienen poniendo de relevancia en los últimos años. De esta forma, el procedimiento que el legislador ha previsto está viciado en su inicio, pues solamente se podrá utilizar, según el propio contenido de la norma, para la reclamación de las cantidades obtenidas en aplicación de cláusulas suelo en las hipotecas.

Dicho pacto establece un límite mínimo al interés a aplicar en la cuota variable, aunque el tipo de interés de referencia (Euribor, IRPH, Mibor, Libor, etc.) baje, impidiendo que los beneficios contractuales que pueda tener el consumidor ante dicha rebaja de tipos de interés se trasladen a su cuota mensual, quedando la misma limitada. Ya en sentencia de 9 de mayo de 2013 nuestro Tribunal Supremo dictaminó que se debía considerar cláusula abusiva, y por tanto nula, si bien limitaba la devolución de las cantidades cobradas por los bancos desde la fecha de la sentencia. Dicha doctrina ha sido, como hemos expuesto anteriormente, superada por la STJUE, de 21 de diciembre de 2016, y recogida en la posterior STS, de 15 de febrero de 2017. Existe un debate jurídico acerca del alcance de dicha sentencia en cuanto a los pactos alcanzados entre las partes en aplicación de la sentencia de 2013, pues estos acuerdos pueden estar viciados de consentimiento por parte del cliente/usuario bancario.

La lógica, y más la lógica jurídica, apunta, sin embargo, a extender la aplicación de dicha normativa de forma analógica, a la reclamación de las demás cláusulas que consideremos abusivas existentes en nuestro respectivo contrato. Para ello deberemos determinar aquellas que la justicia viene determinando como abusivas de cara al consumidor, con carácter general, pues no debemos olvidar que cada contrato, en principio, es un mundo.

Por último, se debe tener en cuenta la fiscalidad al percibir las devoluciones, pues las mismas no se integrarán en la base imponible ni se pagarán retrasos, sino que se deberían realizar declaraciones complementarias si gracias a lo pagado (y devuelto) se hubieran practicado deducciones en los ejercicios impositivos anteriores por inversión en vivienda habitual u otro tipo de gasto deducible (solo de aquellos ejercicios no prescritos).


COMISIONES POR RECLAMACIÓN DE POSICIONES DEUDORAS

Es una cláusula abusiva, que no solamente está presente en los contratos de préstamo hipotecario. En principio dicho pacto entra en juego al no realizar el pago debido en el plazo estipulado. El banco, o el acreedor, carga sin justificar, un importe preestablecido “para gastos de reclamación”, generalmente de entre 20 y 30 euros. Dicha comisión ha sido declarada ilegal. El acreedor, para poder cobrar, deberá justificar debidamente la existencia (y el coste) de las gestiones realizadas para el recobro de la cantidad debida.

REDONDEO AL ALZA Y CLÁUSULA AÑO COMERCIAL (360/365 DÍAS)

En este supuesto la entidad establece dentro de la hipoteca que el tipo de interés se redondeará al alza siempre que el numeral no se establezca en cuarto, medio, tres cuartos o punto entero. Lógicamente son pequeñas ganancias que obtiene la entidad, sirva como ejemplo el que sigue: si se tiene un préstamo contratado a Euribor+0,95, estando el Euribor en tipo de 1,08 en el momento de la revisión, nos arrojaría un tipo de interés variable para nuestra hipoteca de 2,03. La aplicación de la referida cláusula haría que nuestro interés aplicable fuese de 2,25, ¡0,22 puntos más de lo que en realidad correspondería! Similar a la anterior, es una cláusula de redondeo, que consiste en “redondear” el año natural (365/366 días) a año comercial (30 x 12 = 360 días). En aplicación de los pactos cada día usted paga unos intereses dependiendo del tipo de TAE o interés que firmó. Por ejemplo, si se firmó a un interés del 5%, el mismo se divide entre 360 días, abonando diariamente un 0,0138. Pero resulta que el banco no cobra a razón de 30 días todos los meses, sino que en enero, marzo, mayo, julio, agosto, octubre y diciembre le cobran uno más. Cada año le cobran 5 días de intereses de más (dado que febrero tiene 2 días menos), ello multiplicado por todos los años de vigencia del préstamo supone un enriquecimiento encubierto para el banco.

GASTOS DE CONSTITUCIÓN

Se trata de los gastos de formalización de la hipoteca (notaría, impuestos, registro y gestoría derivados de la escritura del préstamo hipotecario, no el de compraventa). La STS 705/2015, de 23 de diciembre de 2015, establece los condicionantes para declarar la imposición de dichos gastos como nulos por ser abusivos (en dicha sentencia son parte únicamente BBVA y Banco Pastor, pero puede ser citada para reclamar a otras entidades. En resumen, el T.S. establece que si usted no ha podido negociar con el banco el pago del notario, la inscripción en el Registro de la Propiedad y el Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (IAJD), se debe entender que la imposición a través del contrato de adhesión es abusivo y, por tanto, nulo. También se puede hacer extensivo a los gastos de preconstitución de la hipoteca cuando el banco impuso la entidad tasadora (tasación) o en los gastos derivados de la gestión de escritura cuando le impuso su gestor. Para un hipoteca media de unos 150.000 €, nos encontraríamos con una reclamación de entre 3.000 y 4.000 euros El legislador solo ha previsto el cauce extrajudicial para la reclamación de la primera cláusula abusiva expuesta, pero se recomienda acudir a su letrado de confianza, consultar los documentos que el banco le oferte con él, estudiar detalladamente los conceptos y, en caso de que el banco no lo realice de oficio, reclamar conjuntamente por todas las cláusulas que puedan considerarse abusivas en su contrato, utilizando primero los mecanismos amistosos (reclamación extrajudicial) o judiciales en caso de que el banco no se avenga a negociar o entienda usted lesionados sus derechos. Recuerde que las cláusulas expuestas son las más comunes, pudiendo encontrarse en su contrato de préstamo con garantía hipotecaría, otras muchas.

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 63


DECORACIÓ Eva Garcia Departament de decoració amb 16 anys d’experiència

A

cada llar hi ha zones humides que requereixen neteja diària, com ara la cuina, el bany, el celler o el rebost, i necessiten paviments de PVC, vinil o microciment, ja que són materials que no absorbeixen cap tipus de taca, greix o líquid. Els paviments PVC i vinils es poden trobar en diversos formats: bobines que s’encolen i lloses adhesives o amb un sistema clic, que en la majoria dels casos ens evitarà haver de rectificar les portes de les estances. Aquestes opcions de paviment són molt còmodes i fàcils d’instal·lar. D’altra banda, el microciment consisteix a aplicar una capa fina de material cimentós especialment formulat, totalment impermeable i sense juntes, molt resistent a l’aigua i al vapor i que aporta una estètica molt industrial al projecte de decoració. Pel que fa a les parts més càlides d’una llar, com les habitacions, la sala d’estar o el menjador, entre altres, són zones que demanen altres tipus de paviments, per exemple, els laminats o els parquets sintètics, les fustes naturals i les moquetes, que es poden trobar en diferents gammes, models i colors adaptables a qualsevol decoració. Cal destacar que són productes molt agradables al tacte i que mantenen la temperatura perfecta per ser trepitjats descalços, ja que no guarden ni el fred a l’hivern ni la calor a l’estiu. En les decoracions més extremes, o per als més atrevits i atrevides, podem optar per paviments d’efecte 3D, que consisteixen a aplicar un vinil, fotomural, pòsters... al terra anivellat de la nostra estança i aplicar-hi un tipus de resina especial per sobre. També existeix el mateix tipus de resina

Quin és el paviment idoni per a la teva llar?

amb efectes d’aigües metal·litzat. Són paviments ideals per a locals comercials, d’oci, oficines..., ja que marquen la diferència respecte als paviments convencionals. Totes aquestes solucions es poden instal·lar sense necessitat de retirar el sòl existent de la llar. Ara ja podeu modificar de forma rapida i fàcil els espais de la teva llar sense necessitat de fer obres! Per a més informació, consulteu amb Comercial Pintures.

L'equip professional dels professionals al teu servei C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER A CLIENTS DISSABTE TARDA, OBERT BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


D

iuen que les coses que veiem, sentim i olorem quan som petits són les que ens marquen quan som adults. Encara que tots recordem l’olor i la decoració de la nostra primera casa (aquella en la qual vivíem amb els nostres pares i germans), és de la nostra habitació de la que, sens dubte, millor record guardem. Sigui quin sigui el color de les parets o els mobles que donin vida a la cambra dels nens, del que no hi ha dubte és que es tracta d’un lloc màgic dins el conjunt de l’habitatge. Un espai habitat per petits éssers plens de somnis que busquen donar vida a cada nina, a cada guerrer i a cada il·lusió. Quina és la clau per aconseguir-ho? Fer d’aquesta habitació un lloc únic i especial. Pares primerencs, mares o pares en dificultats, avis i tutors, fora les pors! Això sí, empreu l’enginy, busqueu idees i parleu amb els nostres petits per saber què els agrada més i menys. Quin estil heu de triar? Com ho encertareu? Tot i que la decisió és vostra, hem recopilat una sèrie d’estils vintage de decoració perquè l’habitació del futur nadó sigui molt acollidora.

Compte amb les parets

Buscar l’equilibri i no sobrecarregar són dues de les notes que es contemplen en qualsevol manual d’interiorisme. Així doncs, sempre és bo tenir-ho en compte per a l’habitació del futur nadó, especialment en les parets. En lloc d’empaperar les parets o de pintar-les de diferents colors, aposteu per coses més senzilles, més elegants i molt més lleugeres a la vista. Alguns trucs passen per empaperar només un tros de paret o pintar algun mural senzill al costat del llit. són detalls que marcaran la diferència sense aclaparar.

segueix a la pàg. 67

65


continua de la pàg. 65

Organització abans de res

A més d’un pa, els petits porten sota el braç centenars de bolquers, infinitat de pitets, gases i molts altres complements que són especialment necessaris els seus primers mesos de vida. Un kit de supervivència que ens traurà un espai rellevant en aquesta habitació que volem decorar. Com gaudir de cada petit pas, de cada tarda de jocs o fins i tot de cada canvi de bolquer? Triant mobles que ens ajudin a tenir-ho tot ben organitzat. Mobles com algun aparador vintage (els de tipus nòrdic són molt bonics i molt efectius) o alguna caixa de fusta antiga que ens serveixi per guardar roba bruta o el que hem de planxar. Si sou més de tenir-ho tot a la vista, podeu optar per posar alguna lleixa de mida mitjana. Un truc per donar-hi un toc molt vintage és col·locar alguna joguina de fusta.

A la recerca del racó especial

Ja sigui per llegir un conte al nadó, per veure com dorm o perquè aquest llegeixi quan sigui més gran, no hi ha res com crear un racó especial que es mantingui amb el pas dels anys. Aprofiteu un raconet de l’habitació per posar-hi un sofà d’algun color bonic i una petita llum. Un racó especial per a una persona única.

67


TECNOLOGIA

973 20 86 11 www.cocomedia.es

• Diseñamos tu página web corporativa, e-commerce o catálogo. • La web de tu marca es el epicentro de tu negocio. • Con el posicionamiento SEO promocionamos tus páginas web hasta las primeras posiciones de los principales buscadores. • Páginas web Responsive, es decir adaptables a cualquier dispositivo (móvil, tablet, ordenador). 68


ESPORTS

’spinning és un exercici aeròbic amb què es treballen els músculs del tren inferior (glutis i cames), però també altres grups de músculs associats, la qual cosa fa d’aquest esport un exercici molt complet, ideal per tonificar el cos de forma general. Aquest exercici aeròbic es treballa en intervals, en sessions guiades per un entrenador especialitzat, i es basa en canvis cíclics d’intensitat i velocitat. Les sessions acostumen a durar entre 40 minuts i 1 hora, comencem amb un escalfament i finalitzen amb exercicis d’estiraments. Ambdues fases són necessàries per al correcte desenvolupament de l’exercici, tant per escalfar el cos i activar la circulació sanguínia, com per destensar i realçar els músculs, i evitar així possibles lesions posteriors. Aquest exercici ens aporta beneficis saludables per al cos:

Beneficis per al cor i el sistema cardiovascular

C. Pere Cabrera, 18 baixos

Tel. 973 525 281

mlgym2015@hotmail.com

s d’obertura t el primer me *Només duran

És un exercici que ens ajuda a tonificar la figura, ja que activa tot el metabolisme de forma que es consumeixi el greix de reserva com a font d’energia. Amb l’augment de la massa muscular es potencia el consum d’aquest greix i s’eliminen toxines.

Augmenta l’autoestima i la relaxació És un fantàstic exercici antiestrès. Després de fer-lo, el cos es queda relaxat i oxigenat. Això és perquè els nivells de serotonina i les endorfines augmenten l’exercici i ajuden a combatre la depressió, la ansietat i els estats baixos de moral.

Enforteix els ossos i els músculs Enforteix la musculatura i és un gran remei en casos de dolors musculars i contractures. D'altra banda, els ossos també es veuen enfortits guanyant així una major protecció davant de traumatismes. 70


L

es noves sabatilles són ideals per practicar l’esport més de moda últimament entre els atletes: el running. Sempre que sortim a córrer és important fer-ho amb seguretat; si ho fem a la nit, cal que portem objectes reflectants perquè la resta ens puguin veure amb claredat i no tenir cap accident. També és important duu a sobre una ampolla d’aigua per hidratar-se correctament i, el més important, PORTAR UNES BONES SABATES D’ESPORT, perquè els nostres peus són els encarregats de suportar tot el cos i l’impacte sobre el terra quan agafem velocitat en les curses. Les bambes esportives "Run on Clouds" són úniques per practicar el running, ja que quan entren en contacte amb el terra els elements de goma que tenen a les soles fan que siguin altament adaptatives i s’amorteixin les forces verticals i horitzontals per obtenir un aterratge molt més suau. Podreu gaudir d’una sensació de córrer més lleugera i us mantindreu allunyats del dolor i les lesions típiques de l’esport. Un cop a terra, els núvols de bloqueig proporcionem una base sòlida per a un enlairament natural i potent.

En poques paraules: és la primera sabata de córrer que proporciona amortiment només quan el necessitis i, per tant, podreu comptar amb el millor d’ambdós mons: aterratge esmorteït i sensació d’enlairament com si anessis sense sabates.

speedrepublik

L

a MOUNTAIN BIKE amb el temps ha anat evolucionant de 26 a 29 polsades. Fa menys de 10 anys que es fabriquen totes de 29 polsades, amb molts més avantatges, perquè són bicicletes més dinàmiques. Com les rodes són més grans, absorveix millor els cops; per tant, notareu menys l'impacte quan passeu per un lloc obstaculitzat, com, per exemple, arrels. D'aquesta forma, l'esquena també patirà menys. La bicicleta és més confortable, ja que el centre de gravetat és més alt, la qual cosa permet tenir un millor enfocament del terreny. La inèrcia de les rodes permetrà conservar de forma més fàcil velocitat altes. Actualment es fabriquen totes amb el materila més lleuger: el carboni. És el material estella, ja que és el més lleuger i permet transportar la bicicleta fàcilment. La FAT BIKE és la bicicleta per a l'oci, per passar-ho bé en terrenys de neu o deserts. Les rodes són molt grans i àmplies, cosa que fa que no es perdi tracció i puguis pedalar sense cap problema per terrenys més densos. Està fabricada amb carboni i, per tant, és lleugera i et permet mantenir molt més la velocitat.

1


MOTOR

ubicat perquè el pugueu utilitzar i veure-hi fàcilment, així podreu centrar tota l’atenció en la carretera.

E

Sistema d’ajuda per estacionar

l nou Kia Sportage 2017 es va presentar a l’Auto Show de Los Angeles a finals de l’any passat. Un vehicle que destaca pels elevats fars davanters i la graella àmplia i baixa, que li atorguen un aspecte imponent i una planta estable i sòlida. Les línies llargues i els trets més marcats creen un perfil dinàmic.

Disseny dinàmic

Dissenyat i produït a Europa, el seu perfil cridaner i el frontal esportiu amb les típiques característiques de la graella Kia i l’elegant marc cromat dels parabrises el converteixen en un cotxe amb personalitat. El disseny posterior amb les òptiques ho remata amb estil i elegància.

Interior refinat

Abunden les sorpreses a l’interior del nou Sportage. Els materials suaus al tacte, els acabats d’alta gamma i l’atenció al detall deixen veure i sentir la diferència, i fins i tot el lloc del conductor està totalment renovat, 72

El sistema automàtic d’assistència a l’estacionament guia per accedir a les places d’aparcament en línia i en bateria. La funció de maniobra de sortida ajuda per sortir d’una plaça d’aparcament en línia, l’única cosa que cal fer és regular la velocitat i canviar de marxa.


Panell de supervisió

Tota la informació important en un únic lloc. La pantalla TFT LCD de 4,2” està ubicada al panell d’instruments, i hi trobaràs tot el que necessiteu, des de la navegació pas a pas fins a la informació d’ajuda per la vostre viatge.

Càmera de visió posterior

La càmera de visió posterior crea una perspectiva completa i mostra guies dinàmiques en la pantalla del sistema de navegació, la qual cosa ajuda perquè us guieu al lloc correcte.

Ajuda proactiva

Sempre coneixereu el límit de velocitat amb el sistema d’informació de límits de velocitat del nou Sportatge. Una càmera detecta els senyals de trànsit i la velocitat màxima permesa apareix al panell d’informació. El sistema d’ajuda de canvi de carril utilitza la mateixa càmera i avisa si sortiu del carril sense accionar l’intermitent.

Sistema d’àudio JBL

Amb el nou Sportage podeu escoltar els vostres preferint en la millor qualitat. La tecnologia ClarifiTM de restauració de soroll i els 8 altaveus JBL augmenten la qualitat del so dels MP3 perquè gaudiu d’un so nítid i d’alta definició.

Connecteu-vos

Utilitzeu i carregeu els dispositius amb els ports USB i auxiliars a la consola frontal. Els amics i els familiars que us acompanyin agrairan el port USB de càrrega ràpida a la zona posterior. I gràcies al Bluetooth, mai perdreu cap trucada.

Sistema de frenada d’emergència

Un sensor i una càmera detecten vianants i cotxes a la calçada. El sistema avisa si hi ha algun risc potencial de col·lisió. Si no reaccioneu, el cotxe frena automàticament per evitar o mitigar un accident. 73


· Cinturón fabricado con un material muy parecido al cuero de color negro. · Radio Pioneer stereo din CD.

MICROCAR es líder en el mercado europeo y cuenta con 20 años de experiencia desarrollando y fabricando vehículos con las técnicas más innovadoras.

· Revestimientos desprendibles y lavables. · Carrocería con kit de montaña. · Colores: blanco metálico perla, bronce metálico, rojo metálico. motor: · Motor: Revolución dci, Lombardini, diésel. · Airbag piloto. · Bandeja trasera. · Climatizado. · Audio: Pioneer doble din pantalla táctil de gran tamaño, Bluetooth.

· Cinturón fabricado con un material muy parecido al cuero de color negro. · Elevalunas eléctrico · Toma 12 v · Maletero de 800 l. · Color blanco glaciar.

4


FLEXINITIAL

· Cinturón fabricado con un material muy parecido al cuero de color negro.

· Asideros interiores. · Ventana trasera de cabina. · Color blanco glaciar.

· Cierre centralizado a distancia. · Colores: blanco glaciar, blanco metálico perla, gris metálico mineral, negro ebony, metal bronce, rojo metálico, azul metálico, gris grafito metálico. · Motor: Revolución dci, Lombardini, diésel. · Airbag piloto. · Bandeja trasera. · Climatizado. · Audio: Pioneer doble din pantalla táctil de gran tamaño, Bluetooth.

FLEXDYNAMIC · Radio CD Pioneer.

· Cinturón fabricado con un material muy parecido al cuero de color negro. · Radio Pioneer stereo din CD. · Luces antiniebla traseras. · Parabrisas trasero. · Radar de marcha atrás. · Gran guantera y caja de alumbrado. · Colores: blanco glaciar, blanco metálico perla, gris mineral, negro ébano, bronce metálico, rojo metálico, azul metálico, gris grafito metálico. · Motor: Revolución dci, Lombardini, diésel. · Airbag piloto. · Bandeja trasera. · Climatizado. · Audio: Pioneer doble din pantalla táctil de gran tamaño, Bluetooth.

· Cierre centralizado. · Toma de 12 v. · Tapacubos 13''. · Colores: blanco glaciar, bronce metálico, azul metálico.

FLEXHIGHLANDX · Radio CD Pioneer.

· Cámara trasera. · Llantas de aleación de 14'', negro mate. · Colores: blanco glaciar, bronce metálico, azul metálico.

5


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge:

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal

- Fins als 3 anys: exempts - De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

- Fins a 2 anys: exempts - De 2 a 6 anys: biennal

- De 6 a 10 anys: anual - De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

76

- Fins a 10 anys: cada any

- Més de 10 anys: semestral


BATERIA de 4 PORTS 10.000 maH

48 €

49,90 €

14 € RELLOTGES NOWLEY

Memòries USB de 8 G

Navy Collection

6 € Encenedors i Portacigarretes

7,90 €

ORGANITZADOR de CLAUS ampliable

cada unita

t

• ACCESSORIUM: C. Sant Antoni, 9 i Pi i Margall, 22 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 989 299 • MÀRIUS JOIERS: pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 · www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com • EURORECLAMS: avinguda de les Garrigues, 101 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 206 353 · comercial@euroreclams.com


Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº27 Març 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº27 Març 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement