MAGAZINE LLEIDA Nº63 Març 2020

Page 1

MARÇ 2020 · N.63

3a EDAT HOSTALERIA DECORACIÓ SERVEIS TATTOOS LEGAL

CLÍNICA NEXUS

IMMOBILIÀRIA

Lipo Vaser High Definition

MINA RESTAURANT Una nova imatge

L'ASSESSORIA

Especialistes al teu costat

TITS & TATS

La seva història de creixement Revista mensual que s'encarta gratuïtament dins del diari "SEGRE"

TURISME MOTOREDITORIAL

04

E

l mes de març és un mes peculiar. El temps enganya i no saps mai com acabaràs el dia: amb pluja, vent, núvol, sol... Ja ho diu la famosa dita: “Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot”. Cal estar preparat per tot. Aquest també és el mes de la primavera i del canvi de llum, que farà que puguem gaudir de més hores de sol. El temps convida a fer canvis en el nostre dia a dia i a sortir i reprendre activitats que durant l’hivern hem oblidat o hem deixat més aparcades. El març era el primer mes de l’any del Calendari Romà antic. El seu origen, ret homenatge a Mart, Déu de la Guerra. A més a més, a l’antiga Roma era el mes que es planejaven les campanyes militars que tindrien lloc durant l’any. El març també és conegut com el mes de la collita, ja que acostuma a fer sol durant el dia però les nits són fredes, cosa que afavoreix al creixement del cultiu. No és casualitat que en la majoria de cultures aquest mes sigui un dels més estimats i honorats. L’arribada del bon temps se celebra a tot el món. Al Japó per exemple, és un fet molt especial. Anomenat Shubun No Hi, l’equinocci primaveral se celebra com una mostra de respecte i admiració cap a la natura i amor cap als éssers vius. Aquesta tradició és força contemporània (es va adquirir el 1948). Pels budistes, en canvi, es tracta d’una festa familiar que serveix per recordar i mostrar respecte als familiars morts, i pels mexicans de Chichén Itzá tota una festa, que aglutina més de 25.000 persones cada any per veure la famosa serp emplomallada descendre per l’escalinata del temple de Kukulkan. Des de Magazine Lleida t’animem a celebrar la primavera amb els teus i a deixar enrere tot allò que no et satisfà perquè amb el bon temps comenci també una nova època en la teva vida. Esperem que aquest mes de canvi sigui també un mes de calma i tranquil·litat perquè puguis gaudir al màxim de cada instant.

3a EDAT 20 HOSTALERIA 22 SERVEIS 30 TATTOOS 34 DECORACIÓ 36 LEGAL 38 IMMOBILIÀRIA 44 TURISME 48 MOTOR 56

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicacions.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Verònica Gistau: produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 1107 - 2016 ISSN edició impresa: 2696 - 1180 ISSN edició online: 2696 - 1199

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 21 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


L’al·lèrgia al pol·len és la més freqüent durant la primavera, seguida dels àcars de la pols.

SALUT

L’

al·lèrgia és una reacció exagerada del nostre or· ganisme a una substància que reconeix com a mali· ciosa i que s'anomena al·lergen. Els al·lèrgens acostumen a ser proteï· nes. Moltes substàncies poden provo· car reaccions al·lèrgiques, però les més freqüents són els aliments, els fàrmacs i inhalats, com el pol·len, el pel o la cas· pa d’animals i els àcars de la pols. L’al· lèrgia és hereditària i és normal que els nens al·lèrgics tinguin familiars amb malalties al·lèrgiques com asma, rini· tis, atòpia o al·lèrgia a alguns aliments. Acostumem a pensar que l’al·lèrgia és una malaltia banal i sense importància, però no és cert, ja que pot dificultar la qualitat de vida de qui la pateix, i per això és molt important realitzar un estudi al·lergològic si hi ha símpto· mes, per emprar el tractament més adient al més aviat possible. El diagnòstic de l’al·lèrgia es realitza quan existeix una sospita per part del metge de capçalera. Les proves les fa un al·lergòleg i consisteixen en uns tests cutanis, una analítica de sang i, en alguns casos, una prova de pro· vocació amb l’al·lergen causant dels símptomes. El principal agent causant de les al· lèrgies durant la primavera és el pol· len d’algunes plantes. En segon lloc, hi hauria els àcars de la pols que, tot i que estan presents durant tot l’any, durant la primavera troben unes condicions de temperatura i humitat excel·lents per créixer. Els arbres i les plantes que cau· sen problemes al·lèrgics durant la primavera són les gramínies, xiprers, plataners, oliveres i ar· temises.

04

Els hiverns més plujosos provoquen floracions molt intenses a la primave· ra, de manera que els nivells de pol· len són molt alts a l’atmosfera i causen una major incidència d'al·lèrgies en aquesta època. Els símptomes més freqüents en els nens o adults al·lèrgics al pol·len i als àcars són els respiratoris:

• Picor nasal i ulls. • Ulls vermells i llagrimeig constant. • Mucositat liquida nasal. • Esternuts. • Congestió nasal sense altres símptomes de refredat.

• Asma, dificultat respiratòria.

Davant la sospita, el metge us derivarà a l’al·lergòleg i realitzarà els tests cutanis, analítica de sang i, en alguns casos, prova de provocació amb l’al·lergen causant. Quan arriba la primavera és inevitable parlar de l’al·lèrgia, ja que afecta una gran part de la població, tant en adults com en nens. Els nens al·lèrgics al pol·len presen· taran els símptomes de forma esta· cional, és a dir, només durant unes setmanes determinades de l’any, que coincidiran amb l’època de floració de la planta a la qual són al·lèrgics. La res· ta de l’any, si no tenen cap altra al·lèr· gia, no presentaran molèsties. Per portar una correcta prevenció i tractament s’ha de conèixer a què és al·lèrgic el pacient per poder així evitar o disminuir l’exposició a l’al·lergen causant dels símptomes. L’al·lèrgia té tractament. La mesura més important és evitar l’al·lergen. El metge podrà receptar antihistamí· nics, broncodilatadors, antiinflama· toris, etc. En alguns casos, és possible la prevenció de l’al·lèrgia amb vacunes. És fonamental dur un control estricte i una constància en el compliment del tractament per poder controlar els símptomes al·lèrgics. És impossible evitar el contacte amb els àcars de la pols i amb el pol·len durant l’època de floració, però existeixen una sèrie de mesures per reduir-ne el contacte MGZ


Trasplantament capil·lar Tècnica FUE Zafiro

Sigues tu altre cop! des de

1.900€ PROMOCIÓ EXCLUSIVA PER AQUEST MES *Limitada a les 10 primeres sol·licituds contractades

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10     680 315 500 · www.grupnexus.com Centre autoritzat en medicina estètica i cirurgia ambulatòria per la Generalitat de Catalunya. Núm. E25560740


Lipo Vaser High Definition La nova tècnica de remodelació corporal La revolucionària alternativa a la liposucció convencional. Menys invasiva, mínima cicatriu, ràpida recuperació. a cirurgia corporal avança a passos gegants, la seva gran de· manda sobretot en liposucció, aconsegueix que s’evolucioni cap a noves tècniques que canvien el concepte de “Body Contouring”, que estan revolucionant el sector. El Dr. Fèlix Chavarría, especialista en cirurgia mamària, corporal i Lipo Vaser, s’acaba d’incorporar a l’equip de Clínica Nexus ampliant així la nostra cartera de serveis. El vam entrevistar perquè ens expliqui una mica més sobre la nova re· volució en liposucció. Què li demanen més ara els seus pacients que volen millorar el seu aspecte corporal? En el cas de les dones, volen una silueta definida i tonificada, cintura marcada, abdomen pla, glutis contornejats i, per descomptat, uns pits ferms. En el cas dels homes, majoritàriament redefinir pectorals, abdomi· nals (la desitjada rajola de xocolata o six pack), bíceps, tríceps i es· quena baixa.


ABANS DESPRÉS Dr. Fèlix Chavarría

Cirurgià plàstic, estètic i reparador de Clínica Nexus

La liposucció és una de les cirurgies més demandades. Quina tècnica és la més innovadora i que ofereix millors resultats?

resultats molt més ràpids. Podem destacar que, so· bretot per a aquelles dones que vulguin ressaltar la seva figura, aquesta tècnica ens permet utilitzar el greix que s’extreu per omplir pit o glutis.

Actualment, hi ha una alternativa a la li· posucció convencional, anomenada remodelació corporal d’alta definició amb Vaser que està revo· lucionant aquest tipus de tractament.Consisteix en una nova tecnologia de liposucció que, mitjan· çant ones ultrasòniques desfem el greix de forma selectiva, sense afectar el teixit connectiu, vascular i nerviós. A més, crea un efecte de retracció de la pell, amb menys morats i

Aquelles persones que no tinguin sobrepès i vulguin definir la musculatura. Homes i dones a partir dels 20 fins als 65 anys, a qui els agrada cuidar-se, tenir un cos modelat, però no aconsegueixen eliminar aquestes zones de greix localitzat.

Per què alta definició? Perquè aconseguim una major precisió i podem arribar a zones que una liposucció tradicional no aconsegueix fàcilment. Qui pot realitzar-se una Liposucció High Definition Vaser?

Quan parlem de cirurgia, implica parlar de cicatrius. Com aconsegueixen que cada vegada es vegin menys les cicatrius? Busquem l’excel·lència en els nostres tractaments i que els pacients estiguin altament satisfets amb els resultats. Hem estat pioners a Espanya aplicant, en acabar la cirurgia, la tecnologia làser específica Urgotouch, que permet minimitzar considerablement les cicatrius, accelerar la seva cicatrització i optimitzar l’organització de les fibres de col·lagen, obtenint així un resultat més homogeni

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10

680 315 500 www.grupnexus.com


rimerament, cal saber què és una càries dental; es trac· ta d’una descomposició dels teixits de la dent degut als àcids produïts per les bactèries presents a la cavitat oral. Una vegada les bactèries ataquen a les dents, la superfície de les dents pateix una càries que es converteix en una àrea permanentment afectada, desenvolupant petites obertures o forats. Així doncs, la càries és una combinació de diferents factors que afecten de ma· nera negativa a la salut bucodental, on els principals causants són les bactèries, els refrescos i aliments ensucrats i la poca neteja bucodental. Per aquest motiu, si veiem que apareix una càries s’ha de tractar de manera immediata i cal acudir al dentista, ja que sinó ens pot provocar un dolors intens, infecció i, fins i tot, la pèr· dua d’una dent.

ODONTOLOGIA IMPLANTOLOGIA ESTÈTICA PERIODÒNCIA

Nova imatge amb el servei i l’experiència de sempre

08

El signe de dolor d’una càries és quan aquesta arriba a la polpa de la dent El signe de dolor d’una dent és quan la càries arriba a la polpa de la dent. Aques· ta conté les terminacions nervioses que són molt sensibles al dolor, el qual es pot produir per pressió o estímuls calents o freds. El dolor pot perdurar més de 15 segons després que s’elimini l’estímul. A mesura que augmenta l’àrea d’inflama· ció, el dolor es torna més intens. El dolor i els problemes dentals greus poden evitar-se si seguim tres factors importants; primer de tot una dieta

sana on el sucre i els seus derivats passin a un segon pla, mantenir diàriament un correcte programa d’higiene bucoden· tal, a més de prevenir amb l’ús de fluor i, evidentment, eliminar el tabac- Totes aquestes són bones accions per evitar problemes dentals. El tractament d’una càries, si no ha ar· ribat fins al nervi de la dent, consisteix en eliminar el teixit afectat per poste· riorment reomplir la cavitat amb un empastament. Els empastaments són segurs i efectius, però en algunes oca· sions es pot experimentar molèsties o sensibilitat dental després de la seva realització, les quals tendeixen a desa· parèixer un o dos dies després. Si tens alguna molèstia visita al teu dentista


quest mes us volem par· lar de l’estrès, un estat d’ànim que con· viu amb moltes persones en l’actualitat. L’éstrès s’està convertint en epidèmia mundial. Segons la OMS és la segona causa de baixes laborals. Com funciona el nostre cos davant d’una situació d’estrès: Quan es percep una situació amena· çadora el nostre cos es prepara per fugir o lluitar. Aquesta reacció ha es· tat adaptativa durant milers d’anys, ja que als nostres avantpassats els van permetre defensar-se dels perills reals que l’espècie humana ha tingut que sobreposar-se per sobreviure. Per tant, aquesta reacció de fugida o llui· ta davant un perill ha estat totalment adaptativa, però en aquests darrers anys l’estrès ha deixat de ser adaptatiu en la major part de les situacions i s’ha convertit en quelcom tòxic pel nostre organisme i genera greus conseqüèn· cies per la nostra salut. I per què? Doncs perquè la persona avui en dia té el sistema d’alarma-es· très hiperactivat, presentant alts nivell de cortisol durant períodes de llarga duració (el sistema d’estrès està con· figurat per funcionar de forma aguda,

és a dir: resposta curta) i inclús en alguns casos és crònic. A Equilibrium tenim identificat que molta gent per supervivència busca augmentar el seu sistema de benestar (neutralitza les sensacions negatives que comporta el sistema d’estrès) amb conductes poc saludables (consum sucres i/o greixos, alcohol, alts nivells de cafeïna) i inclús amb conductes au· todestructives per fer augmentar els nivells de dopamina de forma ràpida però poc eficient. Per combatre els nivells de cortisol (hormona de l’estrès), s’ha d’equilibrar el nostre sistema de benestar, és a dir: neutralitzar aquest excés de cortisol, ja que d’aquesta forma incrementarem segur el nostre nivell de benestar físic i emocional. També haurem d’aprendre a canviar la percepció de la nostra re· alitat com a no amenaçant. Un dels objectius d’Equilibrium és ajudar a la persona a millorar la seva qualitat de vida augmentat les entrades de benestar. A Equilibrium unim els beneficis de l’activitat física i del treball de la ment donant un resultat potent i únic a l’hora de treballar amb persones que presenten alts nivells d’estrès, ansietat, depressió, mobbing, burnout, baixa autoestima, entre altres. Els beneficis de l’activitat física combinat amb un

treball de teràpia, mindfulness, ioga i/o meditació és una combinació perfecta per poder garantir resultats. Durant els nostres 3 anys i mig hem pogut aju· dar a molta gent

Judit Querol Responsable de l’àrea de Psicologia d’Equilibrium Cosment

Quan es percep una situació amenaçadora el nostre cos es prepara per fugir o lluitar Neutralitzant l’excés de cortisol, incrementarem el nostre nivell de benestar físic i emocional + informació:

C/ Riu Ebre Nº 31-33 · LLEIDA T. 973 60 61 19 · 642 56 75 49 | www.equilibriumcosment.com web@equilibriumcosment.com

/ EquilibriumLld

/ equilibriumlld

foto © Alexandra Balaguer

IMPLANT DENTAL: quan una dent ho és tot

L’

La pèrdua d’una peça dental és una alerta que cal atendre amb urgència

Organització Mundial de la Salut (OMS), en el seu informe sobre les malalties bucodentals (2016) alertava que aquestes són les malalties no transmissibles més comunes i afecten les persones durant tota la seva vida. Segons estimacions, les malalties bucodentals afecten la meitat de la població mundial (3.580 milions de persones). La pèrdua greu de dents i/o l’edentulisme total van ser algunes de les deu principals causes d’anys perduts per discapacitat, en alguns països d’alts ingressos. La caiguda d’una dent, a banda de raons genètiques o patologies concretes, pot ser ocasional (impacte) però, en la major part dels casos, és deguda a factors de risc comportamentals com una dieta malsana rica en sucres lliures, el consum de tabac o el consum nociu d’alcohol o la mala higiene, entre altres.

Així mateix, l’OMS defensa la salut bucodental com a indicador clau de la salut, el benestar i la qualitat de vida en general i alerta que la pèrdua de dents “limita la capacitat d’una persona per mossegar, mastegar, somriure i parlar, així com el seu benestar psicosocial”. La implantologia dental ha esdevingut una solució ràpida, còmoda i eficient per restituir la salut i el benestar dels pacients que pateixen la pèrdua de peces dentals i, tot i que ja és molt popular entre la població, encara sorgeixen molts dubtes sobre quan iniciar el tractament. La incògnita principal és: quantes peces cal perdre abans de posar-se en mans de l’implantòleg? Doncs, una. La pèrdua d’una única dent desestabilitza l’arc dental, una estructura en què cada peça juga un paper propi i irreemplaçable com a sostenidora del conjunt. Si una peça no es reposa, amb certa urgència, pot crear un efecte contagi en les peces restants que tendiran a ocupar l’espai buit i es desplaçaran adquirint una mobilitat que les farà inestables. A més, la manca d’una dent altera l’oclusió causant problemes al mastegar que deriven en males digestions i absorció de nutrients;

així com possibles lesions sobre la mandíbula (ATM), amb repercussió directa sobre l’estructura i equilibri ossi de l’esquelet, entre altres conseqüències en funció de l’estat de salut general del pacient. A Ilerdent, coneixedors de la importància de mantenir el 100% de la dentició dels nostres pacients, hem endegat una campanya de xecs regal d’Estudi d’Implants –valorats en 120 euros– que es poden descarregar gratuïtament a l’apartat de promocions del nostre web: https://www.ilerdent.com/promocions/ in/i/ca Per demanar cita, pot contactar amb el 973 28 11 11 i programarem la seva primera visita gratuïta

La implantologia dental ha esdevingut una solució ràpida, còmoda i eficient per restituir la salut i el benestar dels pacients que pateixen la pèrdua de peces dentals

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al 973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita on-line a ilerdent @ ilerdent.com

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h • dissabte, de 9 a 14h


uin tipus de corredor ets? Aquesta és una de les preguntes més freqüents entre els runners que comencen. Cadascú té una forma de correr única i irrepe· tible. Tot i així, els tipus de trepitjades es poden agrupar en tres grans grups: pronadora, supinadora i neutra.

PRONADORA

Els runners amb trepitjada pronadora recolzen el peu per la zona interna. La pronació es carac· teritza perquè els turmells del corredor tendeixen a girar cap dins. Aquesta tendència natural fa que el peu s’adap· ti a les irregularitats del sòl. La majoria dels runners són pronadors (un 50% aproximadament). Això no suposa un problema sempre i quan la pronació no sigui excessiva. Si el peu s’esfonsa en excés pot provocar mal als turmells, ge· nolls i fins i tot a la zona lumbar. Els casos més greus poden afectar les articulacions i la columna vertebral.

SUPINADORA

La trepitjada supinadora posa el pes a la part exterior del peu, la qual rep gairebé tot l’impacte. Els runners amb tendència a la supinació es distingeixen de la resta perquè acostumen a córrer amb les cames separa· des. Els supinadors suposen només un 10% dels corredors.

NEUTRA  La trepitjada neutra també es coneix com tre· pitjada universal. Almenys un 40% dels runners trepitgen d’aquesta manera. En aquest cas el moviment del peu co· mença amb l’exterior del taló i passa cap endavant a l’in· terior del peu. Córrer d’aquesta manera fa que el peu no es sobrecarregui ja que la trepitjada és totalment plana. Com saber quin tipus de corredor soc? Tot i que el més aconsellable és visitar un podòleg o biome· cànic perquè avalui i corregeixi la petjada, una sèrie d’exer· cicis et poden ajudar a conèixer la teva petjada: 1.-  Una manera fàcil de saber-ho és descalçar-se i observar ambdòs peus amb el cos recte i equilibrat. Si els peus bascu· len cap a l’interior és possible que siguis pronador, si per con· tra basculen cap a fora, el més segur és que siguis supinador. 2.- Un altre exercici fàcil és col·locar-se amb els peus des· calços i les cames una mica separades i flexionar-les poc a poc, al més natural que puguem. Després de flexionar-les tres vegades observa en quina posició es troben els genolls durant la flexió. Si els genolls s’ajunten ets pronador i si es separen, supinador. 3.-  Per l’últim exercici és necessària una palangana amb ai· gua i un diari. El primer que cal és col·locar un peu descalç dins de l’aigua i trepitjar el diari. Després caldrà repetir el mateix procediment amb l’altre peu i observar les petjades marcades. Quina és la part del peu que queda pintada?

14

A banda d’aquests trucs per saber si ets pronador o supina· dor és important que tinguis en compte que els peus no són simètrics i que és possible que un tendeixi a pronar i l’altre a supinar, sobretot en cas d’anteversió de cadera. Així doncs, és convenient que un professional t’ajudi a determinar el teu cas i a millorar-lo. A més a més, cal tenir present que tots els corredors tendei· xen a pronar i supinar durant un període llarg de carrera, quan el cos es cansa, i que és normal que les articulacions i els músculs estiguin adolorits, sobretot si ets un corredor principiant i no has adquirit encara la tècnica per córrer bé. De la mateixa manera que quan anem al gimnàs comptem amb un entrenador que ens guia, quan correm és igualment important tenir coneixements de com fer-ho correctament. Els següents consells t’ajudaran a millorar poc a poc la tèc· nica i a evitar lesions: 1.-  Treballa la força de cames i l’abdominal. Això t’ajudarà a ser més eficient i a tenir més mobilitat. 2.- Camina descalç. El barefoot ajuda a prendre consci· ència de la petjada i de la manera que tenim de caminar i córrer. 3.-  Compra’t un calçat que et sigui còmode. L’elecció d’uns bons keds per córrer és un punt important per evitar lesions i gaudir dels entrenaments. 4.-  Practica la cursa amb tanques per mantenir-te dret i amb bona postura. També pots provar altres tipus de salts perquè el cos s’acostumi a esmorteir correc· tament el pes del cos MGZ

Un exercici fàcil per saber si ets pronador, supinador o neutre és flexionar les cames descalç i de forma natural amb les cames una mica separades. Si els genolls s’ajunten tendeixes a la pronació i si es separen, a la supinació


15


ELECTROCARDIOGRAMES REVISIONS CARDIOLÒGIQUES CERTIFICATS i PERITATGES MÈDICS CARDIOLÒGICS PROVES D’ESFORÇ

Cuidem la

Dra. Ma M. Fernàndez Vives Dr. J.M. Casanova Sandoval Dra. Albina Aldomà Balasch

Col·labora: Dr. A. Ardíaca Capell

salut derl teu co

HOLTER DE 24 h. MAPA 24/48 h. ECOCARDIOGRAFIA DOPPLER COLOR

POLICLÍNIC LLEIDA · C/ Alcalde Sol, 4 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 282 600 16


M

antenir l’intestí sa és es· sencial per tenir salut, per això cal disposar d’una bona microbiota intes· tinal que ens asseguri l’assimilació correcta dels nutrients que ingerim. Millorar els hàbits alimentaris és la clau perquè l’intestí estigui en perfectes condicions, i per conseqüència, la salut de tot el nostre cos. L’organisme té aproximadament el ma· teix número de bacteries que de cèl·lu· les (entre 30 i 50 bilions) i la majoria es troben a l’intestí. Els microorganismes bons presents en aquest òrgan s’encar· reguen de metabolitzar els nutrients, ajuden al sistema immunitari i man· tenen l’estructura i el funcionament del tub gastrointestinal. Tot i així, la microbiota intestinal so· vint també conté bacteries menys útils. Els darrers estudis han relacionat el desequilibri entre bacteries bones i dolentes amb trastorns com l’artritis, la síndrome de l’intestí irritable, into· leràncies, al·lèrgies alimentàries, èc· zemes i problemes a la pell, obesitat,

càncer i depressió. L’edat, la genètica, l’alimentació i l’estil de vida afecten de manera directa en les bac· teries que formen la mi· crobiota. Alguns dels fac· tors més freqüents que la desequilibren són: un ex· cés d’estrès, nerviosisme o ansietat, la presa d’antibi· òtics i el consum excessiu d’aliments processats, de proteïnes animals i/o su· cres simples. Per contra, una alimenta· ció lliure de tots aquests elements i amb presència de prebiòtics i probiòtics equilibra la microflora, re· gula la funció intestinal i ajuda a l’organisme a elimi· nar tot allò que no neces· sita. Els prebiòtics són un tipus de fibra vegetal que es troba en aliments com les carxofes, la xicoira, el plàtan i la banana, les llegums, la patata, el moniato, l’all, la ceba, el porro, el blat, la civada, l’ordi i els espàrrecs. Els prebiòtics estimu· len el creixement i l’activitat de les es· pècies bacterianes beneficioses per a l’organisme i destaquen en substàncies com els oligosacàrids, la inulina i els hidrats de carboni d’estructura com· plexa i cadena curta. D’altra banda, els probiòtics són mi· croorganismes vius que es troben majoritàriament al grup dels bacteris làctics, en aliments com el iogurt, el quefir i llets fermentades.

L’edat, la genètica, l’alimentació i l’estil de vida afecten de manera directa en les bacteries que formen la microbiota de l’intestí

La presència de prebiòtics i probiòtics a l’intestí equilibra la microflora, regula la funció intestinal i ajuda a l’organisme a eliminar tot allò que no necessita Els probiòtics són els encarregats de millorar i protegir la flora intestinal destruint els bacteris patògens i les seves toxines. Així doncs, els probiò· tics estimulen la immunitat del tub digestiu i prevenen infeccions intes· tinals, entre altres. Tant els prebiòtics com els probiòtics juguen un impor· tant paper en l’organisme per preservar la salut i fins i tot actuen com a agents anticancerígens. Que a l’intestí se l’anomeni “el segon cervell” no és casualitat. Cada vegada es relacionen més malalties a la poca atenció que prestem a aquest òrgan que té una activitat metabòlica equi· parable a la del fetge. Així doncs, per mantenir i recuperar la salut intesti· nal cal evitar tot allò que pugui causar inflamació intestinal, les dietes bai· xes en fibres fermentables, cuidar la flora intestinal i regular l’acidesa de l’estòmac. A més dels prebiòtics i els probiòtics, els polifenols, que es troben als fruits vermells, al cacau i a les espècies, els greixos de qualitat, presents als fruits secs, als advocats, a l’oli d’oliva, al peix blau... i els aliments fermentats (xu· crut, quefir, kombucha...) són de gran ajuda alhora d’equilibrar i afavorir la presència de bacteries bones. Con· trolar els nivells d’estrès i la gestió de les emocions també és fonamental per tenir un intestí sa i practicar mindful· ness, yoga i meditació són bones opci· ons per aconseguir-ho MGZ 17


descubre cual es el motivo o hay nada que pueda de· finir mejor la complejidad de nuestra mente que el au· tosabotaje que nos hacemos a nosotros mismos en múltiples momentos de nuestra vida. En muchas ocasiones nos planteamos hacer cambios, establecer mejoras en algún aspecto, y nos venimos arriba animados por lo que sentire· mos cuando lo hayamos con· seguido.

Des de la constant activitat diària de les ciutats fins l’essència més pura de les viles i els pobles, el web dona l’oportunitat d’escollir on perdre’s i gaudir d’un turisme proper adaptat a les exigències de cada visitant

Pero suele pasar que los con· tratiempos que puedan sur· gir nos hagan pronto desistir y volver al punto de partida. A veces también pueden ser algunas emociones como la pereza las que nos venzan y nos hagan retirarnos. Al cabo de un tiempo volvemos a pensar en el mismo asunto y volvemos a intentarlo. De esta forma podemos entrar en un bucle de funcionamiento que los psicólogos llamamos patrón de conducta y que puede perdurar durante años o ¡toda una vida! Son muchas las áreas don· de se manifiesta con mucha claridad este mecanismo, por ejemplo cuando nos pro· ponemos perder peso, ir al gimansio, iniciar unos estu·

18

dios ... También a veces los planteamientos tienen que ver con corregir lo que con· sideramos malos hábitos o incluso comportamientos adictivos. Otras veces son actitudes las que nos moles· tan: ser impacientes, irasci· bles, apáticos, maniáticos... En el caso de la gente que hace dietas para perder peso es bien conocido el famo· so efecto yoyo. La fuerza de voluntad y la perseverancia pueden hacer que cumpla con mi objetivo pero cuando bajo la guardia mi yo más básico me reclama con fuerza (de allí lo de Yo! Yo!). Esta parte mía tiene sin duda un motivo para mantener el sobrepeso. Y si pones esto en duda te aseguro que va a ser muy difícil que logres conseguir tu meta. Hay dos partes que conviven en mi (bueno, son muchas más en realidad!), una de ellas produce el resultado de man· tener el sobrepeso y la otra quiere conseguir liberarse de él. El problema es que sole· mos mantener una actitud de lucha de las dos partes y ese es el error. Lo que seria realmente efectivo es poder establecer un diálogo y com· prender que motivo está por encima que hace que se frus· tren mis iniciativas.


Los profesionales de la psico· logía sabemos de la potencia que tienen las pautas inconsci· entes que nos manejan. Estas están llenas de condicionantes que tienen que ver con nuestras experiencias de vida, la influen· cia de nuestra familia, nuestro carácter, nuestras creencias, etc. Sino nos permitimos escuchar· las, negociar con ellas, la proba· bilidad de que nos autotraicio· nemos va a ser muy elevada

www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

19


3a EDAT

“La socialització és la clau per evitar la soledat en la tercera edat” “La solitud no només és una situació, també un sentiment” de la gent gran, una malaltia moderna

E

stà comprovat que la sole· dat en la tercera edat pro· voca depèndencia i fins i tot la mort entre les perso· nes que la pateixen. Considerada una epidemia de l’època en què vivim, es defineix com “una experiència subjectiva que es produeix quan no estem satisfets o quan les nostres relacions no són suficients o no són com ens agradaria que fossin”.

20

Què provoca la solitud? Com podem combatre-la i prevenir-la? La soledat en la tercera edat s’ha con· vertit en un fenomen cada cop més estès en la societat actual a causa del deteriorament de les relacions co· munitàries, de la cultura individua· lista i del menyspreu i estigmatitza· ció de les persones grans.

La solitud està considerada una epidemia de l'època en que vivim


No sentir-se comprès per la pa· rella, la família o els amics o aï· llar-se de manera voluntària són les principals causes que fan que una persona gran es pugui sentir sola. Trobar solucions adequades i adaptades a cada persona és la ma· nera de pal·liar la solitud. Des d’un enfocament més cognitiu, es poden distingir dos tipus de sole· dat: l’objectiva i la subjectiva.

L’objectiva es refereix a l’aïllament social, al fet de no tenir una xarxa relacional des d’un punt de vista quantitatiu. La subjectiva, en canvi, es pot generar quan hi ha relacions però aquestes no promocionen un recolzament social suficient. A Espanya, segons dades de l’Ins· titut Nacional d’Estadística, 2 de cada 10 persones tenen 65 anys o més i d’aquestes, 6 de cada 10 vi·

uen soles i reconeixen sentir-se soles. Sentir-se sol té conceqüèn· cies negatives per la salut. Segons un informe sobre la solitud a Gran Bretanya aquest sentiment equival a fumar 15 cigarrets al dia. La solitud també causa depressió, problemes psicològics i causa un deteriora· ment cognitiu més ràpid, així com insomni, estrès i ansietat. També s’ha demostrat darrerament la rela· ció entre la solitud i les malalties cardiovasculars.

Un problema general és la soledat que afecta a la societat en general i que requereix canvis molt profunds a llarg termini

Per tot això i més, per part de l’administració i d’altres entitats privades cada vegada es potencia més la prevenció i la creació de programes d’intervenció. Hi ha moltes entitats que es dediquen a visibilitzar i ajudar les persones grans que se senten soles: Amics de la Gent Gran, la Fundació Amics de la Gent Gran, Funda· ció Alicia y Guillermo, Avismon i Fundació Roure són les principals i des dels ajuntaments i els muni· cipis diversos programes impulsen les relacions intergeneracionals als barris. Val a dir que la sensació de soledat sol ser més freqüent a la ciutat que als pobles o entorns rurals, en què les relacions de ve· ïnatge i vida social són més fre· qüents i quotidianes MGZ

”Contamos con personal cualificado para las distintas situaciones que presentan nuestros usuarios con la finalidad de ofrecer bienestar y tranquilidad ”

Mejoramos su calidad de vida sin salir de su hogar

SERVICIOS SOCIOSANITARIOS •Experiencia y personal cualificado Auxiliares de geriatría · Enfermeros/as Fisioterapeutas · Podólogos · Psicólogos •Servicios de ayuda a domicilio y en centros hospitalarios •Servicio las 24 horas Internas · Media jornada Jornada completa · Por horas Ana M. Mejía

”El Paraíso de la tercera edad es una empresa dedicada a cuidar de nuestros mayores ”

C / Ermengol VI, 8 baixos 1 · 25008 LLEIDA

Teléfonos: 973 828 585 / 973 804 540 / 615 748 792

21


HOSTALERIA

a calçotada és un àpat comú que ha esdevingut la forma més tradicional de men· jar els calçots, essent així una manera d’unir conjuntament la festa, la retro· bada en família i la degustació d'un producte típic català. És costum que les calçotades s’acostumin a fer des de finals de la tardor fins al març o prin· cipis d’abril, segons la temporada.

Com va començar aquesta tradició?

Alguns diuen que la tradició de menjar calçots va iniciar-se al segle XIX, quan un pagès de Valls anomenat “Xat de Benaigues” va decidir provar una nova forma de plantar cebes blanques. Ell creà la seva pròpia forma de cultivar aquest aliment, de manera que les dei· xava germinar i créixer una mica, les desenterrava i després d’un temps les tornava a plantar però només a mitges, deixant mig bulb a l’aire i afegint terra al seu voltant. A mesura que aquesta anava creixent, aconseguia que la ceba s’estirés. Aquesta tècnica li va dir “cal· çar” i d’aquí ve el nom de calçot. Alguns historiadors situen la història del calçot molt més enrere, en ple imperi romà, gràcies a una pintura del segle III en la que apareix una figura devorant el porrus capitatus, nom que els romans atorgaven a aquestes cebes allargades. 22

Aquest procés de conreu de calçots segueix vigent en l’actualitat i comença els darrers mesos de l’any, en lluna plena, quan se sembra la llavor de la ceba blanca.

Com ens els mengem?

La forma tradicional de preparar-los és fer-los en una graella sobre foc de sarments i acompanyats de salses, la salvitxada o el romesco. Entre els in· gredients d’aquestes salses es troben les ametlles, avellanes, pa torrat, oli, nyores, all escalivat i vinagre. Encara que els ingredients poden ser els matei· xos, no trobaràs dos salses iguals, ja que cada cuiner té la seva recepta secreta amb més o menys ingredients i dife· rents quantitats de cadascun. Realment els calçots s’han de menjar amb les mans, separant el cor ten· dre de la ceba de les capes exteriors cremades al foc, i sucant-los amb la salsa que els acompanya per després portar-los a la boca aixecant-los per damunt del cap. A part dels evidents calçots i la seva salsa, per fer una bona calçotada es recomana menjar una bona carn d’anyell, llonganissa i botifarra negra a la brasa acom· panyada d’unes bones carxofes. Per postres, taronges, crema catalana i/o productes de pastisseria artesanals serien les opcions ideals per arrodonir una bona calçotada.

És costum celebrar les calçotades des de finals de la tardor fins al març o principis d’abril, segons la temporada Pel que fa a les begudes, que genuï· nament acompanyen aquest àpat, el vi i el cava prenen el protagonisme. S'acostuma a consumir entre 20 o 30 calçots per persona, on no hi pot faltar mai una bona llesca de pa de pagès per acabar de degustar la salsa sobrant dels calçots MGZ


PASTANAGA es múltiples propietats que conformen la pastana· ga beneficien la salut des de la vista fins a la pre· venció del càncer. La clau de tot plegat es troba en el seu color taronja, un color que promet salut, i el fet que sigui una ver· dura d’arrel li atribueix energia vital. Les verdures aporten hidrats de carboni, minerals i són una gran font de vitamines. En aquest cas, les pastanagues són les encarregades de donar riquesa, textura i color al plat, a més d’un grapat de propietats nutricionals. La pastanaga és un dels aliments que conté més betacarotè, provitamina A. Aquest és un potent antioxidant que protegeix contra el càncer. La pastanaga és idònia per ajudar als problemes de visió nocturns, les infeccions i mals d’oïda i sordesa. La pastanaga destaca per tenir una gran quantitat de silici en comparació a altres verdures, un mineral essencial per a l’organisme, ja que ajuda al metabolisme del calci i enforteix el teixit connectiu. Entre totes les propietats té molt ferro, po· tassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic. A més, una altra de les seves principals virtuts és el seu efecte alcalinitzant i depuratiu de la sang, convertint-se amb el millor aliat per a l’acne juvenil i altres problemes de la pell, boca, vies urinàries i digestives, perquè exerceix un gran efecte antiinflamatori so· bre les mucoses. És diürètic i estimula l’eliminació de residus i ajuda a treballar als ronyons, tonifica la zona digestiva, en casos de diarrea i restrenyiment i combat la indigestió, inclosa la cremor d’estómac. També cal saber que si es menja crua contribueix a millorar l’estat de les dents i genives. Crua, ratllada o en suc, servida amb una mica de llimona purifica el fetge. Finalment dir què, les pastanagues ajuden a incremen· tar el nivell de llet en les mares que alleten i en els nens a superar el xarampió i la varicel·la. I com molts La ciència sempre ha dit sabem la pastanaga és la que la pastanaga ajuda verdura autobronzeja· a prevenir el càncer, dora per excel·lència. gràcies al seu elevat I és que consumir pasta· nivell de betacarotè i nagues només ens pro· porciona salut, ara només l’oli essencial que mata cal buscar receptes perquè els paràsits amb la sigui més fàcil el seu con· singularitat de reduir les sum diari MGZ

acumulacions, com seria en el cas dels tumors

Més de 20 anys d’experiència C/Tarragona, 10 · SANT GUIM DE FREIXENET (Lleida) 973 556 268 616 439 160 www.coesma.com

23on em pots trobar?

Ens manté desperts

La cafeïna, tot i que és una droga psicoactiva, és el component més important del cafè i el psicoactiu més consumit del món. Millora diferents aspectes de la funció cerebral, com la memòria, l’ànim, la vigilància, els nivells d’energia i els temps de reacció.

Bisbe Messeguer, 12 · 25003 LLEIDA

Font de nutrients

Descobreix les nostres propostes • Entrepà fred + cafè o suc 2€ • Entrepà fred + beguda 2,50€ • Entrepà calent + beguda 3,50€

A part de ser una barreja d’aigua i cafeïna, també conté altres nutrients essencials per al nostre cos, com el potassi, el magnesi i vitamines B2 i B5. A més, és font d’antioxidants en la nostra dieta.

Ajuda a cremar greix

• Entrepà + Suc natural 3,20€

La cafeïna és una de les poques substàncies naturals que ajuden a cremar els greixos de l’organisme. Tot i això, si se’n beu ens grans quantitats i molt sovint, aquests beneficis van disminuint.

Millora del rendiment físic

La cafeïna augmenta els nivells d’adrenalina i, com a conseqüència, aquesta hormona permet que el nostre cos es prepari per a un esforç físic. L’adrenalina fa que les cèl·lules grasses descomponguin el greix corporal i que l’utilitzem com a combustible per fer exercici.

C/ del Carme, 65 - 25007 LLEIDA

615 318 852

Reducció del risc de patir malalties

La cafeïna pot aportar efectes positius en la malaltia de la diabetis, ja que la gent que consumeix cafè té un risc entre el 23 i el 50% menys de patir aquesta malaltia. D’altra banda, pel que fa a les malalties neurodegeneratives, basant-nos en les dades oficials, els bevedors de cafè podrien reduir el risc en un 65% de patir Alzheimer, i entre un 32 i 60% de patir Parkinson. També el cafè pot ajudar a prevenir una de les malalties més comunes del fetge: la cirrosi.

Combat la depressió

El risc de patir depressió disminueix quan augmenta el consum de cafè (disminueix en un 20% els casos) MGZ

696 65 03 26

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

Vols formar part d’aquesta filosofia? Delegació Lleida: T. 677 19 19 emmecafe@emmecafe.com

25

19


On anem a menjar? Vine a conèixer-nos, - Productes de proximitat -

Carta de tapes Racions Carrer de Jaume II, 5 · LLEIDA

Tel. 973 78 86 18

caudelbisbe@gmail.com

UN LLOC EXCEL·LENT I FAM

Menús diaris Vermuts Vins i caves

ILIAR!

PES · EN TREPANS... TA · S UP GR A R PE Ú EN ·M MENÚ DEL DI A · CARTA Tel. 973 223 392

@abvrestaurant

PARTIDA BALÀFIA, 71 · LLEIDA

Dins del Club Tennis Urgell. Obert de dilluns a diumenge de 9 a 24h

• Nova gerència • Especialitat en arrossos

C/ Acadèmia, 10 · 25002 LLEIDA · Tel. 973 289 132 · elcellerdelleida3.0@gmail.com 26


On anem a menjar? AMBÉ T M POSE ARIÀ O R P ET EGET V Ú MEN

C/ACADÈMIA, 40 T. 973 282 002

restaurantclick@gmail.com

Crta. C-12. KM. 102 MAIALS (Lleida)

T. 973 130 417 M. 635 697 734

Sense perdre l’essència de les nostres arrels i tradicions presentem una oferta gastronòmica plena de tocs, sabors i colors del món

Menú diari i Carta I Menú Cap de Setmana Esmorzars de forquilla I Menjar per emportar-se Diferents sales privades per a esdeveniments Sopars per a grups

Temps de calçots Vine a fer ta teva calçotada

Av. Balaguer, s/n MOLLERUSSA • Tel. 973 600 700 • restaurant@lotennis.cat • www.lotennis.cat 27


Així doncs, el nou restaurant se centra en donar-li un concep· te avantguardista a la cuina de sempre a partir de diferents me· nús adaptats per a cada moment. El recinte està composat per di· ferents sales on cadascuna té un nom i funció especial. Mina restaurant prioritza el ben· estar de les famílies quan volen anar a un restaurant a gaudir d’un bon àpat. Per aquest motiu, han creat la sala Imagina pensa· da perquè els més petits puguin passar una estona jugant amb la supervisió d’un professional qualificat amb educació infantil i especial. Però abans d’entrar-hi poden gaudir d’un menú especi· EL MENJAR DE SEMPRE al per a ells i després omplir un paper amb les dades personals AL LLOC DE SEMPRE del nen/a, pagar 5 euros i deixar que el temps passi. Els nens i nenes estan ina restaurant ha tor· amb videovigilància on el pare/mare nat per quedar-se, reno· els pot tenir controlats, des del seu vada i amb una imatge dispositiu mòbil. Però recorda que ben diferent. Aquesta mentre estiguis a Mina restaurant és vegada ve de la mà d’una família que moment de parlar, de relaxar-se i de s’uneix per crear un restaurant inno· degustar les delicioses receptes que vador a la ciutat de Lleida, juntament els cuiners han preparat per a tu. amb un equip de cuina i sala idonis Quan reobres un negoci sempre ho fas per fer realitat les seves idees. adaptant-he a les noves necessitats del Parlem amb els propietaris i ens expli· clients, com per exemple, facilitar quen que, abans d’obrir Mina restau· l’aparcament, carregar el cotxe rant, es van plantejar: Què faltava a elèctric, menús aptes per a in· Lleida? Ho tenien clar, un restaurant tolerants, vegetarians/vegans, on els pares poguessin gaudir de l’àpat celíacs... Mina restaurant ha mentre els seus fills i filles es divertis· pres nota hi ha plantejat aques· tes comoditats en el dia a dia. sin jugant i aprenent en A més, si vols organitzar el mateix recinte. una reunió empresarial,

M

28

d’amics o un esdeveniment important, tenen les sales destinades perquè si· guis el millor amfitrió. A Mina restaurant ja pots organit· zar aniversaris, comunions, bodes... compten amb un gran menjador amb capacitat per a 180 persones. A més, disposen d’ofertes especials, només cal que els hi preguntis.

MENÚS PER A CADA MOMENT ESPECIAL DEL DIA/NIT MENÚ DIARI (de dilluns a divendres) on poder escollir entre 12 primers, 12 segons i 8 postres que variaran segons la temporada. Per tant sols 14,70 € VI DE LA CASA, també compten amb una CARTA DE VINS extensa perquè l’àpat sigui excel·lent MENÚ DEL XEF 26 € MENÚ DE DISSABTE 18,50 € MENÚ DEL DIUMENGE 27 € MENÚ DE CARTA

amb opció de compartir els plats

UN PROJECTE FAMILIAR AMBICIÓS EN UN LLOC EMBLEMÀTIC, ON EL RETORN DEL PASSAT HI ÉS MOLT PRESENT


CUINA DE PROXIMITAT, ON SEMPRE ES VETLLA PEL PRODUCTOR LLEIDATÀ Un detall únic és que l’horari el mar· ca el client, és a dir, la particularitat del servei sempre és la rapidesa perquè quan vagis a dinar el temps no sigui un problema. El ritme d’un plat a l’altre el marca el comensal i no el restaurant. A més, Mina restaurant comp· ta amb una terrassa ideal per acabar l’àpat prenent el cafè o xarrup, tot prenent el sol als sofàs. La zona de la terrassa et garanteix una estona de pau en el temps frenètic que vivim. Les sorpreses, novetats i petits detalls s’aniran presentant al llarg de l’any segons la tempo· rada perquè els caps de setmana siguin d’allò més agradables. Per exemple, l’estiu passarà a ser el teu lloc predi· lecte per anar a prendre una copa mentre escoltes una mica de jazz a l’aire lliure. A més, els propietaris volen tornar als seus orígens inte· grant-se al barri amb aquells memo· rables sopars + ball.

HORARI

Tots els migdies de dilluns a diumenge de 13h a 16h i les nits de dijous, divendres i dissabte de 20h a 23h

ELS DETALLS DE LA CUINA DE

MINA RESTAURANT

La patata brava és peculiar amb una forma, tex· tura i gust sorprenent, entre les delícies de la carta l’acompanya la carxofa cuinada de manera tradicional que quan la menges et transporta al paradís dels sabors. Els caragols a la llauna al toc de sal són per llepar-se’n els dits. Entre les postres hi ha el racó del Glas perquè puguis gaudir dels plaers de sempre, tot i que l’acompanyen un arròs amb llet espectacular i un dolç coulant que deixa aclaparat a l’amant de la xocolata o l’autèntic pijama. En definitiva, Mina restaurant dona l’oportunitat de gaudir del menjar de sempre amb un toc delicat i sofisticat perquè el comensal quedi satisfet. L’acompanya un ambient distès i un personal atent i amable que convida a voler repetir

Camí de la Mariola, 56 25192 · LLEIDA Reserves:

Tel. 973 870 440 reserves.lamina@gmail.com 29


SERVEIS

REFORMES INTEGRALS Consells per fer-ho bé

xavier@aluminislleida.com

Consells pe asa teva no s’adapta a les teves necessitats? Tens ganes de canviar? Si estàs pensant fer una reforma integral a casa teva és probable que tinguis molts dubtes i que no sàpiguis per on començar. Una re· forma integral pot semblar a simple vista un procés complex i difícil, sobretot si no hi estem habituats, tot i així, tots tenim clar com hauria de ser casa nostra perquè fos més còmoda i l’espai ideal per viure-hi. Si volem fer una reforma de caràcter integral al nostre habitage és molt important tenir present que abans de pensar en materials, mobiliari i decoració caldrà renovar les instal·lacions. A continuació t’oferim diversos consells pràctics i senzills d’aplicar que et seran de gran ajuda per començar i acabar amb èxit el projecte de reforma integral:

Definir les necessitats Abans d’afrontar la rehabilitació de la casa és primordial de· terminar les necessitats i mentalitzar-se què som nosaltres qui hi hem d’acabar vivint. Així doncs, cal escoltar els consells dels professionals que faran la reforma però sempre tenir present què necessitem i els nostres gustos. Algunes de les preguntes més freqüents que s’acostumen a fer en aquesta primera fase de planificació de la reforma són: Quantes habitacions necessito? Tinc suficients espais d’emmagatzematge? Dutxa o banyera? Ne· cessito una cuina més gran?

Calcular les despeses de les obres i comparar pressupostos Sol·licitar pressupostos i comparar serveis, qualitats i preus és el següent pas que cal fer abans de començar una rehabilitació. Un arquitecte serà l’encarregat de configurar l’espai controlant les despeses de l’obra i informarà de si s’està complint amb la normativa vigent, de si és viable la realització de diferents ac· cions segons com es trobin les instal·lacions i també explicarà quines llicències s’han de contractar. Recorda que és important invertir en bons materials, que si bé són més cars al moment d’adquirir-los, a la llarga suposaran un estalvi. 30


Si estàs pensant en fer una reforma integral a casa teva pensa que necessites realment, calcula les despeses, compara pressupostos i tingues present que et caldrà signar un contracte d’obra i que és probable que necessitis permisos per fer la rehabilitació

er fer-ho bé

w

.me ww

mbr

v ic is e r

m e.co

REPARACIONES · ELECTRICIDAD

Contracte, assegurança i garanties És molt important elaborar i signar un contracte d’obra abans d’iniciar les reformes. Al contracte hi ha de constar el pressu· post, la durada i la garantia de la reforma. L’empresa contrac· tada ha de tenir una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi avaries o contratemps i cal tenir present que és proba· ble que es necessitin permisos per fer la rehabilitació. Gestionar tots aquests tràmits amb temps farà que guanyis tranquil·litat i seguretat durant la reforma. Quan comencin les obres és important comentar amb els professi· onal qualsevol dubte que pugui sorgir i informar amb anterioritat els veïns posant un cartell amb la data que començaran i finalitza· ran tot agraïnt la seva comprensió. Recorda que val la pena fer-ho tot d’una tongada perquè la reforma sigui al més efectiva possible i que val la pena fer especial atenció a finestres, portes, sostres, terra, parets i a l’instal·lació elèctrica i de canonades, així com a la rehabilitació de la cuina i el bany MGZ

PINTURA · REFORMAS · CARPINTERÍA COMUNIDADES · FONTANERIA · BRICOLAJE

C / Salze, 9 · 25198 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membriservice@gmail.com

• Reformes de pisos • Cuines i banys • Treballs d’electricitat de tot tipus • Impermeabilització de dipòsits d’aigua potable • Fontaneria i calefacció

Durant la reforma cal fer atenció a finestres, portes, sostres, terra, parets i a l’instal·lació elèctrica i de canonades, sobretot quan es rehabilita la cuina o el bany

• Cobertes convencionals de fusta

Carrer de l’Ermita, 8 . 25260 IVARS D’URGELL (Lleida)

Tel. 618 466 970

692 968 723 31


Els aràcnids que viuen entre nosaltres ls àcars pertanyen al grup dels aràcnids i, tot i que són microscòpics, mesuren entre 0,2 i 0,5 mm (més petits que la punta d’una agulla de cap), són els responsables del 50% de les manifestacions al·lèrgiques. La seva vida mitjana és molt curta, només d’unes sis setmanes, però es reprodueixen ràpidament, sobretot en medis que els hi són idonis, com ara els ambients càlids i humits es localitzen en els llocs on les persones passen més hores. Es multipliquen sobretot, en els matalassos i coixins on s’alimenten de les escates de la pell humana. També s’allotgen en mobles entapissats, butaques, coixins, llibres, roba, cortines, catifes... i proliferen quan la humitat ambiental és elevada i la temperatura es manté al voltant de 25ºC. Per exemple, un matalàs pot contenir fins a 2 milions d’àcars, 2.000 àcars per cada gram de pols. Els àcars no sobreviuen quan l’aire es massa sec o les temperatures són molt elevades. És per això que les èpoques en què predominen és a la primavera i especialment a la tardor encara que poden aparèixer durant la resta de l’any. Per tot això, és preferible utilitzar un matalàs de goma escuma o de molles. El de làtex pot ser una alternativa sempre que no es sigui al·lèrgic a ell.

Quins problemes pot ocasionar a la nostra salut?

Els quadres al·lèrgics en les persones sensibilitzades als àcars tenen lloc al principi de la tardor, degut a la seva major aparició en aquest període. El fet de tenir àcars al matalàs pot ocasionar malalties als pulmons, al·lèrgies, infeccions, asma... Per tant, si volem evitar patir alguna d’aquestes conseqüències, és recomanable seguir unes certes mesures per mantenir els nostres mobles i matalassos lluny d’aquests insectes.

La primavera i la tardor són les estacions més propícies per a l'aparició i proliferació dels àcars 32


Mesures preventives contra els àcars Ventilar el llit i l’habitació Si fem el llit immediatament desprès d’aixecar-nos de dormir, es quedaran atrapats milions d’àcars que s’alimentaran de cèl·lules mortes de la pell i suor. En canvi, un llit sense fer, exposa els insectes a l’aire fresc i a la llum, fet que ajudarà a deshidratar-los i eliminar-los.

Canviar els llençols Es recomana canviar els llençols un cop a la setmana.

Cobrir el coixí i el matalàs Cal cobrir-ho amb fundes protectores antiàcars.

Rentar la roba de llit a temperatures elevades Rentar els llençols, edredons, nòrdics... a una temperatura elevada (60º).

Triar la roba adequada per al llit El teixit dels llençols com dels cobertors han d’evitar atrapar la pols i han de ser fàcils de netejar.

Si tens animals a casa

Amb els animals de companyia el problema s'agreuja, ja que com les persones, també tenen els seus períodes de muda de pèl, formant milers de cèl·lules mortes cada dia que es converteixen en un banquet per als àcars. Per tant haurem de vetllar per una higiene freqüent de les nostres mascotes i augmentar la neteja de la nostra llar per tal d'eliminar tot el pèl i pell morta. En definitiva, si volem aconseguir tenir una casa lliure d’àcars és recomanable no utilitzar catifes, moquetes, tapisseries, cortines, peluixos..., si pel contrari a casa teva vols tenir-ho, és bo que almenys un cop a l’any una empresa especialitzada en desparasitació d’àcars vingui a casa teva a fer una neteja de tot el mobiliari MGZ

Una higiene constant i una bona ventilació de la llar prevenen els àcars

C/ Antoni Creus 1 (Balàfia - Barris Nord) LLEIDA

T. 973 107 581 - 601 178 781 info@robotescoba.es

33


TATTOOS

Entrevistem a ...

MIMI Manager

MARIA Tatuadora

GERARD Piercer avançat

Telèfons:

973 267 167 639 461 471 C/ Calderies, 4 • 25002 LLEIDA

/titsandtatslleida

/titsandtatstattoo

de TITS & TATS D’on va sorgir la idea d’obrir un estudi com el Tits and Tats? El moment just en el qual es va decidir obrir l’estudi de tattoos, va ser, com sorgeixen les millors idees, prenent un beure entre amics ara fa 5 anys. El perquè era molt clar. Tots nosaltres, artistes en di· ferents disciplines, crèiem que podíem aportar un aire renovat i un nou punt de vista al tatuatge i al pírcing a Lleida. El món del tattoo i el pírcing ha canviat molt els últims anys i en totes direccions. No tan sols hi ha hagut avenços en materials i tecnologia sinó que el canvi més gran segurament ha estat el “target” (qui es tatua o es fa un pírcing) i nosaltres hem tingut sempre molt en compte aquest fet. Els temps han canviat i viure ancorats al passat creiem que és un greu error. Pensem que saber escoltar, aconsellar i educar és bàsic i aquest és un tret que ens caracteritza.

D’on sorgeix el nom de l’estudi? Tits and Tats (pits i tatuatges) és un concepte que va sorgir als anys 90, quan als Estats Units es va posar molt de moda els canvis estètics, entre alguns d’ells: l’augment de pit i els tatuatges. Nosal· tres hem donat una volta a aquest concepte i utilitzem el joc de paraules per deixar palesa d’una realitat que no només passa al nostre gremi; les dones estan reivindicant la seva validesa en ac· tivitats i treballs als quals fins i tot ara no són fàcils d’accedir, i no tan sols són valides, sinó que molts cops els resultats són millors en molts aspectes, i el tattoo és un clar exemple. El Tits and Tats ha estat format majoritàriament per dones i en la nostra plantilla actual (residents i convidats) és el gènere que predomina, fet que ens diferencia i enorgulleix.

C/ Palauet, 109 25001 LLEIDA

Tel. 680 269 795 SeoneTattooStudio

Seone_Tattoo

Què destacaries del local i dels serveis que oferiu? El Tits and Tats està situat en un edifici de 4 plantes, al bell mig de l’eix comercial de Lleida, on s’hi distribueixen en vertical les dife· rents cabines higièniques on oferim els nostres serveis de tatuatges i

Secció patrocinada per : GRIP TATTOO SUPPLIES Distribuidora de material de Tattoo


ESTER Tatuadora

MARC Piercer

pírcings. També oferim altres serveis com l’eliminació de tatuatges o el maquillatge permanent, en celles, ulls i llavis. Dispo· sem de professionals especialitzats en cada servei i en tattoo oferim diferents estils com el tradicional, neotradicional, realis· me, blackwork, il·lustratiu... i molts més! mensualment tenim tatuadors convidats que ofereixen el seu estil al nostre estudi, així la gent té l’oportunitat de tatuar-se amb el professional sense haver de des· plaçar-se al seu lloc de treball habitual. En el pírcing portem dos anys treballant dur per a poder oferir les millors marques en joieria, un salt qualitatiu tant en material com en un millor polit de la joia, que fa que puguem oferir dissenys exclusius in· clús de primera posada. Tot això no tin· dria sentit sense el nostre constant apre· nentatge, ja que participem en seminaris i convencions de piercers d’arreu del món, on a part de formar-nos, millorar i reciclar les tècniques, obtenim una visió molt més global de la indústria per a poder oferir als nostres clients les últimes novetats en tèc· niques, joieria, higiene i asèpsia.

Quins plans de futur teniu? Com us imagineu el negoci de qui uns anys?

WendigoInk24

wendigoink

Ramon i Cajal, 32 · 25008 LLEIDA

Tel. 973 839 404 · 656 718 618

El Tits and Tats està en constant canvi, sempre estem intentant trobar la millor opció per a poder oferir el millor servei als nostres clients, ja sigui millorant les instal·lacions, com la gestió de les cites, l’atenció a l’estudi... D’aquí a uns anys ens veiem pràcticament igual, volent millorar en tots els aspectes i volent oferir la millor qualitat dels nostres productes i serveis, sent fidels a l’art de la mo· dificació corporal i a nosaltres mateixes

“TITS & TATS” disposa de professionals especialitzats en cada servei. Oferint diferents estils de tatuatges, com el tradicional, neotradicional, realisme, blackwork, il·lustratiu ... Tel. 973 304 51 04 / 677 659 773 • info@griptattoo.es

Alcalde Porqueras, 8 · 25008 LLEIDA

Tel. 973 000 484 agendaoriginal@gmail.com

www.originaltattoo.es JosuFranchTrilla

Josu_Original_Tattoo

griptattoosupplies www.griptattoo.es


DECORACIÓ

Busca la combinació que s’adapti al teu estil

E

ls coixins poden transformar l’estil del sofà i permetre’ns estrenar decoració, i per extensió, també la del menjador. Només cal buscar la millor combinació. Els coixins els podem escollir de diferents tons. Per una banda els tons pastel ens donaran un ambient lluminós i acollidor, en canvi amb els tons vius aconseguirem que el sofà guanyi protagonisme decoratiu. D’altra banda, els coixins negres, blancs, i fins i tot, vermells o taronges adquireixen un aspecte més desenfadat. Un consell, si el to del sofà és fosc el millor que podem fer és combinar coixins blancs o crus, sols o combinats amb altres coixins amb teles dels tons del sofà. Si la tapisseria és estampada millor escollir coixins que segueixin la seva gamma de color i trencar la monocromia amb un o dos coixins llisos totalment diferenciats.

La revista El Mueble ha fet un article amb una selecció de tipus de coixins, nosaltres ens hem quedat amb alguns exemples com:

perfecte. Pots buscar idees amb els coixins que presenten detalls ètnic, li faran perdre la serietat.

• El blau i el groc són una combinació de colors que enganxa, ja que el groc/mostassa aporta el calor que li falta al blau.

• Si tens el sofà amb el teu color preferit, pots combinar-lo amb coixins del mateix color però amb estampats divertits per trencar amb el monocolor. Barreja flors, greques i estampats geomètrics del mateix color.

• Pots escollir l’estil boho. Cal un sofà amb un to neutre i donar-li color amb els coixins de diferents estampats entrellaçats amb els llisos. • L’opció de crear un paradís tropical és ben encertada, sempre i quan combinem un estampat de fulles selvàtiques amb altres d’estil més retro. • Un sofà amb notes de living coral, aquest coral és un to que va bé pràcticament tots els colors. A més, li donaràs un punt extra d’estil al teu menjador. • L’efecte bicolor et garanteix l’equilibri

• Els coixins amb borles, serrells, bordats, volants, plomes... li donaran una perso· nalitat i volum espectaculars i seràs el més original de tots. • Ei, si sou dels que no us agraden els es· tampats podeu jugar amb els colors llisos però no plans, és a dir, heu de jugar amb les textures i no combinar més de tres colors. • Els colors crus juntament amb els blaus, sempre donen pau i harmonia en qualse· vol espai MGZ

Oferta vàlida fins a fi d’existències Sofà chaise longue premium

• Seients amb flocs d’escuma de 30 kg/m3 • Sistema extensible i reclinable • Coixins desenfundables • Estructura de fusta

C/ Parc, 31 · 25112 GIMENELLS (Lleida) ·

36

Tel. 973 74 80 64


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


LEGAL

DEPARTAMENT JURÍDIC • Alejandro Roig Cubino • Mariona Roig Roselló • Roser Cases Salud

DEPARTAMENT ECONÒMIC - FISCAL • Xavier Roig Cubino • Joan Carles Roig Cubino • Mar Corderas Pol • Romina Josa Mirada

DEPARTAMENT FISCAL I COMPTABLE • Meritxell Mor Cuadrat • Laura Castillo Fernandes • Laia Duran Puig

DEPARTAMENT LABORAL • Mercè Montalà Bosch • Cristina Bordalba Roselló • Judit Talarn Roige

DIRECCIÓ ESTRATÈGICA PLANS D’EMPRESA - START UPS • Thais Amor Bergé

SERVEIS IMMOBILIARIS ASSEGURANCES • Carles Roig Pol

CONTACTE:

C/ Lluís Companys 1, 8è - 1a (Edifici EUROFORUM) · 25003 LLEIDA 973 270 670

625 303 044

roig@roigiroig.com  www.roigiroig.com

JURÍDIC • FISCAL • LABORAL • IMMOBILIÀRIA • AUDITORIA • COMPTABILITAT • PERICIAL • DIRECCIÓ ESTRATÈGICA


NOVA NORMATIVA EN MATÈRIA DE LLOGUER Tens més

de 15 immobles? Has d’oferir lloguer social!

Carles Roig Pol i Roser Cases Salud

mb l’entrada en vigor del nou Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures ur· gents per a millorar l’accés a l’habitat· ge, es fa extensiva la definició de gran tenidor que fins ara afectava a entitats financeres i fons d’inversió, ampliant el ventall de subjectes obligats a fer oferi· ment de lloguer social a aquelles perso· nes físiques i jurídiques que ostentin en propietat més de 15 immobles i que, a partir d’ara, tenen una obligació legal sotmesa a sancions de fins a 90.000€ en cas d’incompliment. Cal posar de manifest que la nova regu· lació afecta tant als nous procediments judicials com als que estiguin en curs a dia d’avui, podent comportar la sus· pensió del llançament. En aquests pro· cediments, els ocupants queden exone· rats de provar que el que al·leguen és verídic, essent el propietari qui haurà de provar que s’ha dut a terme l’oferiment de lloguer social. La durada mínima d’aquests contractes de lloguer social serà de 5 anys en el cas de que l’arren· dador sigui persona física i de 7 anys en el cas que sigui persona jurídica.

L’incompliment de l’obligació pot comportar sancions fins a 90.000€

Quan s’ha d’oferir?

• Abans d’interposar demanda de des· nonament per impagament, si afecta a persones o unitats familiars que no tinguin alternativa d’habitatge i que es trobin dins els paràmetres de risc d’ex· clusió residencial. • Habitatges adquirits en demandes

d’execució hipotecaria o objecte de da· ció en pagament.

• En vèncer un contracte de lloguer

social, hi ha obligació de renovació quan els ocupants es trobin encara dins dels paràmetres de risc d’exclusió resi· dencial.

• En qualsevol acció executiva deri·

vada de la reclamació d’un deute hi· potecari.

• En demandes per venciment de la durada del títol jurídic que habilita l’ocupació de l’habitatge.

Departament Jurídic i Serveis Inmobiliaris

• Als ocupants sense títol que habiliti l’ocupació, popularment coneguts com “okupes”, si es compleixen una sèrie de requisits legals. S’ha de tenir en compte que, en tots els supòsits anteriors, hi ha un requisit comú i és que els afectats es trobin en risc d’exclusió residencial. Aquest risc s’avaluarà en cada cas concret, tenint en compte els paràmetres que marca la llei i en base a l’Índex de Renda de Suficièn· cia de Catalunya (IRSC). És el propie· tari qui haurà de sol·licitar la documen· tació necessària als afectats per analitzar cada cas i poder comprovar si es troben o no en situació de risc d’exclusió social. Si vols ampliar aquesta informació o creus que el que t’expliquem pot afec· tar-te, des de Roig & Roig posem a la teva disposició el nostre departament jurídic per analitzar el teu cas concret i poder trobar la millor solució per a tu

Consulta’ns sense compromís

Roser Cases Salud

Advocada col·legiada nº 2290 ICALL


Cláusulas bancarias

T

odos hemos oído hablar de las cláusulas abusivas inser· tadas en nuestros préstamos hipotecarios, y la actuación por parte del gobierno para intentar vehicular una solución satisfactoria para las partes im· plicadas tras la sentencia del Tribunal de Justicia de la Unión Europea conocida el pasado 21 de diciembre. La problemática surge cuando, ante la herramienta que nos ofrece el gobierno, nos encontramos que solo es aplicable para la reclamación de las cláusulas abusivas denominadas “suelo”, artículo 1 del Real Decretoley 1/2017, de 20 de enero, obviando la inclusión de otras cláusulas que tanto el Tribunal Supremo como las diferentes Audiencias Provinciales vienen poniendo de relevancia en los últimos años. De esta forma, el procedimiento que el legislador ha previsto está viciado en su inicio, pues solamente se podrá utilizar, según el propio contenido de la norma, para la reclamación de las cantidades obtenidas en aplicación de cláusulas suelo en las hipotecas. La lógica, y más la lógica jurídica, apunta, sin embargo, a extender la aplicación de dicha normativa de forma analógica, a la reclamación de las demás cláusulas que consideremos abusivas existentes en nuestro respectivo contrato. Para ello deberemos determinar aquellas que la justicia viene determinando como abusivas de cara al consumidor, con carácter general, pues no debemos olvidar que cada contrato, en principio, es un mundo.

CLÁUSULAS SUELO Dicho pacto establece un límite mínimo al interés a aplicar en la cuota variable, aunque el tipo de interés de referencia (Euribor, IRPH, Mibor, Libor, etc.) baje, impidiendo que los beneficios contractuales que pueda 40

ABUSIVAS un problema que afecta a muchos

tener el consumidor ante dicha rebaja de tipos de interés se trasladen a su cuota mensual, quedando la misma limitada. Ya en sentencia de 9 de mayo de 2013 nuestro Tribunal Supremo dictaminó que se debía considerar cláusula abusiva, y por tanto nula, si bien limitaba la devolución de las cantidades cobradas por los bancos desde la fecha de la sentencia. Dicha doctrina ha sido, como hemos expuesto anteriormente, superada por la STJUE, de 21 de diciembre de 2016, y recogida en la posterior STS, de 15 de febrero de 2017. Existe un debate jurídico acerca del alcance de dicha sentencia en cuanto a los pactos alcanzados entre las partes en aplicación de la sentencia de 2013, pues estos acuerdos pueden estar viciados de consentimiento por parte del cliente/usuario bancario. Por último, se debe tener en cuenta la fiscalidad al percibir las devoluciones, pues las mismas no se integrarán en la base imponible ni se pagarán retrasos, sino que se deberían realizar declara· ciones complementarias si gracias a lo pagado (y devuelto) se hubieran prac· ticado deducciones en los ejercicios impositivos anteriores por inversión en vivienda habitual u otro tipo de gasto deducible (solo de aquellos ejercicios no prescritos).

COMISIONES POR RECLAMACIÓN DE POSICIONES DEUDORAS Es una cláusula abusiva, que no solamente está presente en los contratos de préstamo hipotecario. En principio

dicho pacto entra en juego al no realizar el pago debido en el plazo estipulado. El banco, o el acreedor, carga sin justificar, un importe preestablecido “para gastos de reclamación”, generalmente de entre 20 y 30 euros. Dicha comisión ha sido declarada ilegal. El acreedor, para poder cobrar, deberá justificar debidamente la existencia (y el coste) de las gestiones realizadas para el recobro de la cantidad debida.

REDONDEO AL ALZA Y CLÁUSULA AÑO COMERCIAL (360/365 DÍAS) En este supuesto la entidad establece dentro de la hipoteca que el tipo de interés se redondeará al alza siempre que el numeral no se establezca en cuarto, medio, tres cuartos o punto entero. Lógicamente son pequeñas ganancias que obtiene la entidad, sirva como ejemplo el que sigue: si se tiene un préstamo contratado a Euribor+0,95, estando el Euribor en tipo de 1,08 en el momento de la revisión, nos arrojaría un tipo de interés variable para nuestra hipoteca de 2,03. La aplicación de la referida cláusula haría que nuestro interés aplicable fuese de 2,25, ¡0,22 puntos más de lo que en realidad correspondería! Similar a la anterior, es una cláusula de redondeo, que consiste en “redondear” el año natural (365/366


días) a año comercial (30 x 12 = 360 días). En aplicación de los pactos cada día usted paga unos intereses dependiendo del tipo de TAE o interés que firmó. Por ejemplo, si se firmó a un interés del 5%, el mismo se divide entre 360 días, abonando diariamente un 0,0138. Pero resulta que el banco no cobra a razón de 30 días todos los meses, sino que en enero, marzo, mayo, julio, agosto, octubre y diciembre le cobran uno más. Cada año le cobran 5 días de intereses de más (dado que febrero tiene 2 días menos), ello multiplicado por todos los años de vigencia del préstamo supone un enriquecimiento encubierto para el banco.

GASTOS DE CONSTITUCIÓN Se trata de los gastos de formalización de la hipoteca (notaría, impuestos, registro y gestoría derivados de la escritura del préstamo hipotecario, no el de compraventa). La STS 705/2015, de 23 de diciembre de 2015, establece los condicionantes para declarar la imposición de dichos gastos como nulos por ser abusivos (en dicha sentencia son parte únicamente BBVA y Banco Pastor, pero puede ser citada para reclamar a otras entidades. En resumen, el T.S. establece que si usted no ha podido negociar con el banco el pago del notario, la inscripción en el Registro de la Propiedad y el Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (IAJD), se debe entender que la imposición a través del contrato de adhesión es abusivo y, por tanto, nulo. También se puede hacer extensivo a los gastos de preconstitución de la hipoteca cuando el banco impuso la entidad tasadora (tasación) o en los gastos derivados de la gestión de escritura cuando le impuso su gestor. Para un hipoteca media de unos 150.000 €, nos encontraríamos con una reclamación de entre 3.000 y 4.000 euros MGZ El legislador solo ha previsto el cauce extrajudicial para la reclamación de la primera cláusula abusiva expuesta, pero se recomienda acudir a su letrado de confianza, consultar los documentos que el banco le oferte con él, estudiar detalladamente los conceptos y, en caso de que el banco no lo realice de oficio, reclamar conjuntamente por todas las cláusulas que puedan considerarse abusivas en su contrato, utilizando primero los mecanismos amistosos (reclamación extrajudicial) o judiciales en caso de que el banco no se avenga a negociar o entienda usted lesionados sus derechos. Recuerde que las cláusulas expuestas son las más comunes, pudiendo encontrarse en su contrato de préstamo con garantía hipotecaría, otras muchas.

Jordi Mercado

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

Advocat jordi.mercado@grup90.com

C/Abat Escarré, 6, baixos · 25001 Cappont LLEIDA Tel. 973 20 86 11 info@grup90.com

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 41


Especialistes al teu costat

Més de 30 anys d’experiència

T

ot va començar l’any 1986 de la mà d’Antonio Martínez, com assessoria laboral, que poc a poc va anar creixent fins aconseguir un servei integral per a l’empresari, l’autònom i també, el particular. Actualment, l’assessoria es divideix en dos apartats, el laboral i el fiscal, per tal de remarcar les especialitats de cada departament. La finalitat d’aquesta separació és garantir un servei fidel, amb un expert qualificat, per gestionar tots els assumptes dels clients. A més, compleixen una clàusula de confidencialitat de la informació del client molt estricta. Segueixen el funcionament de sempre però adaptats a la revolució digital i tecnològica que presenta actualment la societat. Tot evoluciona constantment i ells ho fan cada vegada que sorgeix una novetat.

DEPARTAMENT LABORAL En David Castellví i Roig és el responsable del departament, en aquesta secció es duen a terme tot tipus de tramitacions laborals i la defensa jurídica. El seu dia a dia és actiu, ja que el ritme de treball el marquen els conflictes que sorgeixen al llarg del dia.

DEPARTAMENT FISCAL

En Lluís Vilaseca Alavedra és el responsable del departament, en aquesta secció es duen a terme els serveis relacionats amb l’assessorament i gestions fiscals, comptables i mercantils. El seu dia a dia és connex amb les obligacions que marca el calendari, com per exemple liquidacions d’impostos, tramitació d’herències, compra-venda... és a dir, que hi ha un termini per realitzar-se. Dins l’assessoria compten, en el seu dia a dia, amb el servei d’un advocat especialista amb el dret civil, penal i administratiu, en Santi Serrano Masip. El seu treball diari és totalment digitalitzat, ja que totes les gestions han passat a realitzar-se de manera online, oferint la possibilitat de relacionar-se amb l’administració i els clients de manera totalment virtual i en línia. Aquí s’han adaptat a les noves tecnologies, que ara tot es gestiona via correu electrònic i trucades telefòniques. L’ empresa està composada per 25 treballadors units que treballen per un bé comú i, a causa d’aquests canvis, han format contínuament al seu personal per tal de garantir un servei complet i actual. A més, intenten ser una empresa conscient amb la conciliació familiar i tenen molt en compte a les persones i la seva vida personal.


La seva cartera de clients és ben extensa i variada però tenen una cosa en comú, que els clients “envelleixen” amb ells, és a dir, que molts hi són de tota la vida i, fins i tot, tenen les segones generacions de les famílies. El prototip de client és variat i molt fidel a ells, ja que l’Assessoria fa un acompanyament continu i són aplicats en les necessitats diàries. Gràcies a les noves tecnologies els seus serveis i clients han augmentat a nivell estatal. Veuen el futur amb positivitat però creuen que falta gent especialitzada en tots els sectors, això dificulta el creixement de les empreses, ja que si no es comença a treballar la formació el país tindrà un problema greu, una altra vegada.

Formen part de la xarxa d’assessories internacional IUSTIME i són un dels principals Punts d’Atenció a l’Emprenedor de Lleida (portal per poder donar-se d’alta com a empresari i així poder fer la posada en marxa dels emprenedors d’una manera immediata). Així doncs, si estàs pensant en crear la teva pròpia empresa, truca a l’Assessoria

Tot i haver passat la crisi, creuen que al final tot dona positivitat ja que, actualment, l’emprenedor és molt més conscient amb la realitat del país. Per aquest motiu acudeixen a ells per estar segurs que totes les gestions es realitzen de manera correcta i controlada per un professional. A més, la crisi ha ajudat a que les persones estiguin molt més al cas dels seus drets i deures com a treballadors i/o empresaris

PIMES, EMPRESES I AUTÒNOMS: Fiscal i comptable Consultoria laboral Tramitació laboral Jurídic laboral

PARTICULARS: Fiscal i comptable Defensa laboral Creació d’empreses Emprenedors

Av. Madrid, 50-52. 25002 Lleida - Tel: 973 26 99 88


IMMOBILIÀRIA

QUÉ ES UN PERSONAL SHOPPER

Para los que huimos de anglicismos, un personal shopper es sencillamente un profesional inmobiliario que se encar· ga de buscar y en muchos casos conse· guir la vivienda de nuestros sueños, de acuerdo a unos términos y pactos previ· amente acordados.

C0MO FUNCIONA ESTE SERVICIO

Este profesional tiene como objetivo encontrar el inmueble que su cliente desea, negociar el precio de compra y conseguirlo en las mejores condicio· nes. Y es que no debemos olvidar que la compra de una vivienda es para la mayoría de las personas, la mayor inver· sión que realizará, no solo económica, sino también emocional y sentimental. El experto puede vislumbrar aspectos de la propiedad que a un comprador oca· sional se le pueden pasar inadvertidos o que no podrá valorar correctamente por carecer de los debidos elementos de comparación y de la necesaria experi· encia, tales como el precio, la zona, los transportes, los servicios disponibles, la previsible revalorización o deprecia· ción del barrio, los posibles planes mu· nicipales de urbanismo que afectarán la zona, etc.

¿VALE LA PENA?

Los beneficios de este servicio son muchos y variados. Para empezar nos ahorrará un tiempo precioso en lo re· lacionado con la búsqueda de su futura vivienda. Le evitará muchos disgustos (vicios ocultos, derramas pendientes, tributos pendientes de pago, falta de cédula de habitabilidad, in· existencia de certificado de efi· ciencia energética, etc).

Se ocupará de obtener la documenta· ción necesaria para garantizar que la propiedad esté libre de cargas y cumple con lo establecido por la normativa so· bre vivienda. Y lo que es más importante aún, gestio· nará por nosotros el precio de compra, y es que como conocedor profesional del mercado inmobiliario, con su experien· cia y medios de consulta disponibles, es· tará en la mejor posición para establecer el importe adecuado, y una vez hecho esto, negociará en nuestro nombre hasta conseguir el mejor precio posible. Si está buscando un nuevo hogar, esta es una buena alternativa al trato habitual de las inmobiliarias tradicionales, y que le brindará a cambio de un coste muy razonable un servicio premium

Esta gestión significará un ahorro sobre el precio de salida de varios miles de euros, que si hubiéramos realizado nosotros a nivel particular difícilmente conseguiríamos, al margen del tiempo empleado o los enredos o enfrentamientos entre partes, en los que habríamos incurrido. ¿Porque afirmamos que es mejor com· prar a través de un personal shopper? Porque la experiencia demuestra que la adquisición de un bien de tamaño capi· tal, implica aspectos emocionales e ilu· siones, que en ocasiones, impide la fría capacidad de negociación que un pro· fesional sí tiene. De hecho, según algunas estadísticas hasta el 20% de los compradores particulares se arrepienten de la compra realizada, ya que reconocen que no tuvieron ni el cono· cimiento preciso, ni dedicaron el tiempo necesario para tan importante decisión.

¿ES UN SERVICIO CARO?

La respuesta es clara y contundente: no es caro. Y lo afirmamos así, porque los honorarios que fijemos con nuestro per· sonal shopper pueden variar en función de la dificultad del encargo o de la cu· antía de la compra, o bien ser un importe fijo, pero en todo caso, el ahorro que conseguiremos so· bre el precio de venta gracias a su arte negociador, el tiempo que ahorraremos en interminables trámites y consultas, y la tran· quilidad que nos dará el haber acertado con la compra, eso no tiene precio MGZ

Sergio González Assessor Immobiliari sergiogonzalez@grup90.com Tel. 973 208 611 · www.grup90.com

44


en mans de professionals El nostre concepte de serveis immobiliaris es basa en la garantia d’un equip professi· onal que forma part del Registre AICAT i és API, i que compta amb el suport i recol· zament dels advocats i economistes que integren el nostre despatx.

valoració econòmica i fiscal de cada ope· ració, comptant així amb la garantia què tota la documentació que es confeccioni s’adequa a la legalitat vigent i facilitant els tràmits legals i tributaris derivats de l’operació immobiliària.

Així, a banda dels serveis immobiliaris bà· sics, els nostres clients tenen al seu abast assessorament jurídic i l’opció de fer una

A Roig & Roig t’oferim un servei integral amb professionals especialistes amb garan· ties i professionalitat.

Consulta’ns sense compromís!

• Compra venda d’immobles • Lloguer d’immobles i gestió dels lloguers • Assessoria jurídica especialitzada • Assessoria fiscal especialitzada

LOCAL + PÀRQUING + TRASTER

GARATGE

35.000 € PREU NEGOCIABLE

275.000 € PREU NEGOCIABLE

Zona Balmes / Camp de Mart

Doctor Combelles

100m • 2-3 places de pàrquing

18-20 places + 6 trasters • Rendibilitat actual 1.500€ mensuals

2

Porta’ns els teus immobles per LLOGAR i VENDRE: • Màxima garantia i serietat • API Col·legiat • Serveis Jurídics propis • Anàlisi de solvència d’inquilins • Gestió del lloguer i venda roig@roigiroig.com www.roigiroig.com


C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4591 PISO CAPPONT 133.000 € 90 m2

3

2

65 m2

Ref. 4818 PISO PARDINYES 129.500 €

15.000 €

98 m2

3

2

Ref. 4665 BORDETA 169.500 € 130 m   4   2

Ref. 4669 DÚPLEX PARDINYES 138.000 €

Ref. 4830 PISO ALCOLETGE 109.500 €

Ref. 4727 PISO AUDITORI 169.500 €

84 m2

2

72 m

2

2

1

+ Zona comunitaria

Ref. 4753 PISO INSTITUTOS 138.500 € 121 m

2

4

2

+

17.000 €

2

100 m2

1

3

2

Ref. 4488 PISO RAMBLA FERRAN 130.000 € 132 m2

4

2

+

18.000 €


973 208 611 info@grup90.com www.grup90.com

Ref. 4702 PISO ALBATÀRREC 145.500 € 112 m2

4

2

+

10.000 €

Ref. 4651 PISO BALAGUER 122.900 € 104 m

3

2

Ref. 4755 CASA VILANOVA DE LA BARCA 79.500 € 113 m2

4

2

+ patio 67 m2

Ref. 4816 LOCAL CAPPONT 78.500 €

2

108 m2

GRAN OPORTUNITAT Ref. 4742 CASA TORREFARRERA 415.000 € 532 m

5

2

3

+

199 m2

Ref. 4572 CASA ZONA VILA MONTCADA 309.000 € 222 m

2

5

4

2

2

Ref. 4743 CASA ROSSELLÓ Consultar preu

Comunitaria

3 + buhardilla 50 m2

2

30 m2

2

Ref. 4821 CASA BORDETA 244.500 € 260 m 4 3 40m 2   + Comunitaria 2

2


TURISME

E

l poble de Rosselló s’enclava a 252 metres damunt del nivell del mar i el seu terme ocupa un total de 9,900 km2. Situat al nord de la comarca del Segrià, a 10 km de la capital, limita al nord amb Vilano· va del Segrià, al sud amb Torrefarrera, a l’est amb Benavent de Segrià i a l’oest amb Malpartit. La climatologia del poble és mediterrània interior i es caracterit· za, com altres pobles que es troben en aquest indret. La història de Rosselló es remunta al neolític, tal i com demostren unes

Un poble capdavanter i integrador

fosses excavades en una roca propera al poble, i en temps dels ibers, quan un assentament s’hi instal·là. D’aquest període destaca la necròpolis i diver· ses troballes arqueològiques. El lloc on s’hi assentaren fou anomenat Caniz, Canissia i finalment Al-Kanis, i la do· cumentació escrita explica que hi hagué una església paleocristiana dedicada a Sant Antolí, la construcció de la qual data dels segles IV i V. Prop d’Al-Kanis un altre turó conegut com “La Tossa” és testimoni de la cultura romana al po· ble durant els segles III i IV i s’hi han

trobat restes de mosaics, carreus, cerà· miques i altres peces arquitectòniques ornamentals. En plena reconquesta, la localitat fou conquerida pel Comte Ra· mon Berenguer IV i donada al cavaller Guillem de Roussillon, del qual pren· gué el nom la vila. Des dels seus inicis Rosselló no ha fet més que créixer econòmicament i de· mogràficament. Durant el primer quart del segle XVIII hi vivien tan sols 30 habitants, i avui dia, uns 2.100. Con· seqüència d’aquest augment és el crei· xement industrial i agrícola a la vila, que ha fet de Rosselló un dels pobles capdavanters de la comarca i un dels que gaudeix d’un nivell econòmic regular i equilibrat entre tots els seus vilatans. El fet que no existeixin classes socials mas· sa diferenciades ha fet que Rosselló sigui una societat amable i amb capacitat d’integració. Econòmicament el poble també ha evo· lucionat. Des del conreu de farratges, ce· reals, vinya, olives i hortalisses fins avui dia, on la majoria de producció agrícola és dedica a la fruita (un 75% del terme és de regadiu), la vila ha anat creixent en nombre de producció. Fou a Rosselló on s’instal·là la primera plantació de pome· res el 1952. Pel que fa a la indústria, la

48


vila començà tenint 12 molins fariners i dos de drapers que aprofitaven els corrents d’aigua del Canal de Pinyana i la Sèquia del Cap al llarg del s.XIII. La gran expansió industrial del segle XIX va fer que apareguessin el Molí d’Oli Bot· ta el 1864, el Molí d’Oli Clúa el 1871, el Molí Martí el 1875 i el Molí Jové el 1883. Actualment, el poble compta amb la moderna factoria pape· rera Alier S.A., que té gran incidència social i econòmica a la població, entre altres indústries de caràcter tèxtil i agroalimentari. El teixit associatiu, ciutadà i cultural al po· ble ha estat, des de sempre, molt actiu i ben avingut. L’associacionisme al poble començà a créixer a principis del segle XX, quan nasqué el Sindicat Agrícola, Cooperativa i Caixa Rural de Ros· selló, la Unión Rossellonense, el Cafè Unió, Cooperatiu i la Junta Gestora del Canalet. Més tard, a meitats de segle, l’any 1947, es formà la Cooperativa del Campo Rossellonense, que disposa avui dia d’una extensa àrea coberta i un gran volum de càmeres de fred. L’any 1968 es creà l’Esbart Rossellonès, entitat de gran incidència en la vida cívica local que encara està en actiu i que va ser l’impulsora del Casal Rossellonès i l’emissora local Rà· dio Rosselló l’any 1982. A banda de l’Esbart una dotzena d’associacions culturals, lúdiques i d’altres àmbits com l’Agrupació de teatre o el Grup Sardanista promouen la cultura i les tradicions fora i dins del poble. Visitar aquesta vila, que combina tradició i modernitat, en aquesta època de l’any és un gaudi i un plaer. Al nucli antic del poble es pot contemplar l’església de Sant Pere, del segle XVIII i recentment reformada, i l’Ajuntament, de construcció moderna i àmplies instal·lacions. L’edifici també compta amb una part destinada a la Llar de Jubi· lats Sant Antolí de disseny avantguardista

L’associacionisme ciutadà de Rosselló és dels més actius de la zona i es dedica a promoure les tradicions i la cultura dins i fora del poble

Des de que es va formar, el poble ha crescut demogràficament i econòmicament i va ser el primer en tenir una plantació de pomeres, l’any 1952

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT DE ROSSELLÓ

Telèfon 973 730 001 ajuntament@rossello.cat www.rossello.cat

49


Un poble referent al nord del Segrià

a vila d’Alcoletge ha anat configurant en els darrers anys una iden· titat pròpia que s’ha forjat fruit de les seves característi· ques úniques i inigualabless. Aquesta singularitat neix d’aspectes vinculats a la seva història, cultura i perfil soci· oeconòmic, però també, de com s’han anat creant sinèrgies amb els pobles del costat i sobretot amb Lleida. Tot plegat, li han configurat una idiosincràsia prò· pia al nord del Segrià. Així, una de les característiques més significatives del poble és la seva pe· culiar ubicació geogràfica, dalt d’un turó. Aquesta situació privilegiada enmig de la plana de Lleida té molt a veure amb els seus orígens, que molts historiadors situen en època romana. Amb tot, el seu nom sembla que prové de l’àrab al-qulàica (el castell petit), i de fet, al seu turó principal, conegut com a Tossal dels morts per la seva funció fu· 50

nerària en el passat, s’hi ha trobat restes arqueo· lògiques de les cultu· res ibera, musulmana i cristiana. En relació amb l’origen del topò· nim, en aquest tossal hi ha les restes d’un castell de petites dimensions d’origen andalusí que posteriorment va ser utilitzat pels cristians un cop consumada la reconquesta al segle XII. De tots els vestigis del tossal, el més evident i que té un valor més simbòlic que històric és, sens dubte, una construcció defensiva formada per un seguit de trinxeres construïdes per l’exercit republicà com a conten· ció per l’avanç de les tropes franquistes. Aquestes defenses, que van tenir un ús testimonial i que foren destruïdes per les mateixes forces republicanes abans de fugir, simbolitzen un del moments històrics més rellevants de la fase final de la guerra civil: el Front del Segre. Ambdós com· tesses, claus per entendre com es va desencadenar la fi de la Guerra Ci· vil, tenen a dia d’avui diferents espais d’in· terpretació. Així, a Alcoletge s’hi troba el Centre d’Inter· pretació Ermen· gol Piró, el qual, juntament amb la reconstrucció de les

Alcoletge és avui dia un punt neuràlgic del comerç de proximitat per a molts pobles veïns i crea un model sostenible i eficient tot i la proximitat amb la capital lleidatana trinxeres del Tossal dels Morts, contri· bueix amb el seu llegat i sobretot amb la seva vocació divulgativa per mitjà de cursos, conferències, taules rodones o exposicions temporals, a fomentar la memòria històrica des d’una perspec· tiva analítica, educativa i de recerca i ha convertit Alcoletge en un poble refe· rent en la divulgació històrica d’aquest període de la nostra història. Si l’aposta per la recerca rigorosa i fo· namentada del nostre llegat històric és un tret distintiu d’Alcoletge, també ho és l’interès en el foment de les tradicions pròpies i que formen part de la identi· tat singular del poble. En aquest sen· tit, un dels patrimonis més importants


ció Esportiva Alcolet· ge, Club Futbol Sala, Club Patí Alcoletge, Club Ciclista Alcolet· ge o Grup d’Escacs, que han donat visibilitat al poble més enllà dels seus límits.

El poble estrena el festival d’arts escèniques Mil Maneres Alcoletge els dies 24, 25 i 26 d’abril és, sens dubte, el seu teixit associatiu i marcadament cultural. Aquest teixit, té els seus inicis durant el franquisme per mitja d’associacions com Nova gene· ració i Estil Català, que va suposar, no només la creació d’una colla sardanista de llarga durada, sinó a més, una eina indispensable per l’intercanvi cultual i social amb altres pobles de la comarca i de la resta de Catalunya. Aquestes dues associacions conformen els fonaments de les futures associacions del poble com Els Timons, l’Ampa de l’escola, l’Associació de dones, l’Associació Al· coletge Jove, l’Associació de Teatre A4 Forques, la de caçadors o la de Escala Hi-Fi, on hom hi troba un espai d’aco· lliment i vincle amb la idiosincràsia del poble. En aquest sentit, també des· taquen pel seu dinamisme tot un seguit d’associacions esportives com Associa·

Alcoletge és a dia d’avui un punt neuràlgic del comerç de proximi· tat per a molts pobles veïns i crea un model sostenible i eficient tot i la proximitat de la ca· pital lleidatana. Enmig d’un context d’evolució demogràfica i amb els reptes d’esdevenir un motor sociocultural a la comarca, Alcoletge ha engegat un seguit de projectes que pretenen fer-lo un referent en diferents àmbits d’acció. Així, la situació geogràfica del poble, cruïlla de molts camins que el connecten per vies rurals amb altres poblacions veïnes, ha estat un reclam per molts esportistes que han volgut descobrir els paratges que l’en· volten. A més, Alcoletge forma part de la ruta del Camí de Sant Jaume. Per aquest motiu, disposa de l’Alberg del Pelegrí, per oferir allotjament a totes aquelles persones que realitzin aquest pelegrinat· ge. Amb tot, l’experiència esportiva que ha tingut més impacte en els darrers anys és la Cursa dels Tres Tossals, organitza· da per l’Associació de running Els Tres Tossals, un repte esportiu que congrega a cada edició més de 800 corredors i que s’ha convertit en un dels millors apara· dors pel poble conjugant a la perfecció l’esport i la descoberta de les riqueses paisatgístiques i naturals del poble.

Alcoletge també ha fet una aposta molt decidida per la difusió cultural. Així, en els darrers 5 anys s’ha realitzat el Fes· tival de pallassos i bufons a la gorra, BUUUF, i aquest any es dura a terme el nou festival Mil Maneres Alcoletge, festival d’arts escèniques, que tindrà lloc els propers dies 24, 25 i 26 d’abril de 2020. El festival, que comptarà amb més de 15 espectacles de diferent for· mat, neix amb la vocació d’innovar en l’àmbit de l’espectacle, la cultura i l’educació i amb la complicitat del tei· xit associatiu i del voluntariat local pretén ser un nou referent territorial. També la música té un impacte impor· tant en l’entramat cultural del poble, amb un vincle especial amb l’Orquestra Julià Carbonell que du el nom, com l’Esco· la Municipal de Música (EMMA), del prestigiós músic i pedagog amb molts vincles amb el poble. A més, com ja s’ha exposat, Alcoletge ha fet una aposta clara i decidida per la recuperació de la me· mòria històrica. Així, dins de les activi· tats vinculades al Centre d’Interpretació Ermengol Piró, hi destaquen els cursos realitzats per l’Escola d’Estiu de la UdL i el Certamen Literari de Cartes Episto· lae sobre la Guerra Civil Espanyola. Tot això i molt més és Alcoletge, una petita vila en dimensions però amb una vocació de crear una identitat pròpia dins la miscel·lània de viles que en· volten Lleida capital, amb un marcat caràcter integrador, amb vocació de progrés però sense perdre les arrels pròpies que el defineixen i amb la fer· ma voluntat d’esdevenir un referent davant dels reptes que ha d’afrontar el municipalisme del segle XXI Text escrit per JORDI CANO Fotografies de PACO LACASA Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT D'ALCOLETGE Telèfon 973 196 011 www.alcoletge.cat


Una vila encisadora al nord del Segrià

A

15 km de Lleida i tocant a la co· marca de la Noguera, de la qual en formà part fins l’any 1989, la Portella neix a 259 m d’altitud, en un entorn de calma a la ribera del riu Noguera Ribagorçana. El casc urbà del poble s’estén sobre una plana inclinada vers el riu i s’erigeix sobre una terra de barrancs i paisatges abruptes. L’origen d’aquest població sembla ser con· seqüència de la batalla d’Albesa del 1003, gràcies a la qual esdevingué un lloc es· tratègic contra els musulmans. El 1173, Ermengol VII, donà a la comarca d’Al· guaire la meitat del terme i l’altra a Pere de Bellvís, que més tard vengué als residents del municipi. La plena jurisdicció de la Portella no fou adquirida per la priora Blanca de Villalonga fins el 1424. A partir d’aleshores, Alguaire posseí tot el terme, fet que ajudà a que s’acabessin les disputes amb el senyor d’Albesa. La població, que fou vila closa, situa el casc antic entorn l’església de Sant Pere, reformada durant el segle XVI i amb una façana on es pot contemplar un magnífic ull de bou gòtic i un portal plateresc. Fins a la primeria de segle, la major part dels edificis del poble eren fets de toves o de tàpia. Posteriorment, molts es construïren de nou amb rajola o totxo.

52


La Portella s’erigeix en un entorn de calma a la vora del riu Noguera Ribagorçana. El casc urbà del poble s’estén sobre una plana inclinada on hi abunden els barrancs i els paisatges abruptes

La població, que

D’importància a la vila també és el Casal dels Teixidor, conegut també com Casa Gran, construït el segle passat, d’estil neoclàssic i situat al centre del poble, i la Necròpolis d’Escalç, situada a la partida d’Escalç, a 3 km del poble. La necròpolis presenta un total de 56 tombes excavades a la roca. De forma rectangular, trapezoïdal i amb els extremes arrodonits, totes elles es troben orientades a l’est o l’oest. Del conjunt de tombes, un 30% són infantils, segons s’ha pogut documentar. Proper a aquesta necròpolis, al mateix terme, la necròpolis de Corregó presenta unes característiques molt similars. L’economia de la Portella és bàsicament agrària i la terra conreada representa més de la meitat de l’extensió total del terme. La gran majoria dels conreus són de regadiu (s’aprofita el canal de Pinyana) i a l’horta hi ha sobretot pereres, pomeres i presseguers, com en la majoria de terrenys del nord del Segrià. La festa major se celebra per Sant Pere Màrtir (29 d’abril), el patró del poble, i el primer divendres de març és la festa del Sant Crist, on es fa un tradicional àpat popular (la típica cassola del poble)

fou vila closa, ofereix al visitant

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

diferents punts

Per a més informació:

d’interès: l’església de Sant Pere, el Casal dels Teixidor, conegut també com Casa Gran i la

AJUNTAMENT DE LA PORTELLA Telèfon 973 186 184

www.portella.ddl.net

Necròpolis d’Escalç, a 3 km del poble 53


PASSATEMPS

SOPA DE LETRAS

Aperitivo • Bandeja • Camarero • Carta • Chef • Cocinero Comanda • Comensal • Cuenta • Entremeses • Menú • Mesa Platos • Postre • Propina • Reserva • Servicio • Vinos

SUDOKU

Carrer Caldereries, 9 25002 LLEIDA

Tel. 690 94 92 85 www.viluagrow.es 54


CRUCIGRAMA

Ins. contraincendios Sistemas de seguridad Control de accesos Videovigilancia

HORIZONTALES: 1: Examen que se hace de una obra, de un escrito o de cualquier realidad susceptible de estudio intelectual. 2: Barco destinado a la pesca del atún. Unidad de masa atómica.

Tel. 973 042 079 Pol. Ind. Camí dels Frares, Parc. 69 · nº7 · 25190 LLEIDA cfire@cfire.es www.cfire.es

3: Bario. Caudillo militar. 4: Año del Señor (anno Dómine). Negación. Dueño o poseedor de algo. 5: Único satélite natural de la Tierra. Coger con la mano. 6: Reza. Preposición latina. Tate. 7: Tacaña, avara. Persona que destaca en su clase, profesión, etc.

www.desguacesabello.com

8: Vocal. Eludido, sorteado. 9: Que oprime. VERTICALES: 1: Quincalla. 2: Traba, impedimento. Símbolo químico del fósforo. 3: Naciones Unidas. Salir del vientre materno. 4: Piña tropical. Pájaro. 5: Alegre, contento, plácido. Aguardiente elaborado con semillas de una planta conocida también como hierva dulce. 6: Furia, cólera. Doblegué, debilité. 7: Únicas. Avenida. 8: Uno. Simulado, emulado. 9: Que está sudando mucho.

Tramitació baixa definitiva Compra vehicles sinistrats Venda de recanvis • Servei de grua Codi gestor de residus autoritzat

Camí de la Mariola, 66 · 25192 LLEIDA tirda @ desguacesabello.com

Tel. 973 24 30 33

55


MOTOR

Disseny d’avantvanguarda Sofisticació Atenció al detall Serenitat dinàmica Tecnologia avançada Estil High-Tech Varietat de colors 3 motors de benzina 2 motors dièsel 1 motor híbrid - E tense UN DISSENY POTENT I ESCULTURAL Conjugant elegància, confort i tecnologia, el nostre SUV compacte DS3 CROSSBACK es distingeix per la seva imponent silueta, una impressió emfatitzada per detalls que suggereixen modernitat i sofisticació.

UNA FIRMA LLUMINOSA CAPTIVADORA Realçant l’aspecte elegant del vehicle, els projectors d’última generació DS MATRIX LED VISION ofereixen, a més, al conductor un do excepcional: el de circular constantment amb màxima il·luminació sense enlluernar els altres usuaris de la carretera. Gràcies a la càmera situada a la part alta del parabrisa, aquests projectors intel·ligents s’adapten automàticament als feixos de llum en funció de les condicions de circulació.

UNA LÍNIA REALÇADA PER DETALLS IMPACTANTS El volant del DS 3CROSSBACK no deixarà a ningú indiferent. Dotat d’una silueta modelada i grans rodes, aquest SUV compacte presenta

DS 3 CROSSBACK El nou Urban SUV un estil avantguardista al mateix temps que potent i escultural.

SOFISTICACIÓ I SAVOIR-FAIRE Passeu una estada al cor de la sofisticació a bord del DS3 CROSSBACK. Al seu interior hem prestat una atenció particular a la noblesa dels materials i la delicadesa de cada detall.

UN DISSENY DISTINGIT Sota la pantalla tàctil, la consola central fa una aparició espectacular, fent ressò de les insígnies d’identitat de la nostra marca, els controls sensibles i els dos ventiladors centrals, que adopten la forma de diamants.

ESCOLLIU EL MOTOR QUE MÉS US AGRADI Hi ha tres tipus de motor disponibles per al DS3 CROSSBACK: gasolina PureTech, dièsel BlueHDi o 100% elèctric E-Tibi. El DS3 CROSSBACK està disponible amb una caixa de canvi automàtica de 8 velocitats o una manual de 6, depenent del motor. El selector de modes de conducció de la consola central permet al conductor adaptar el vehicle a les seves

expectatives i necessitats en termes de conducció: fins a 7 tipus de conducció (Manual, Sport, Normal, Eco) i maneres de tracció (Sorra, Fang, Neu), segons la situació.

UNA SENSACIÓ DE BENESTAR Tant en els trajectes curts com en els llargs, el confort del DS3 CROSSBACK és igual: excepcional. A l’espai davanter i posterior, els nostres enginyers han integrat en els seients escumes de bidensitat amb un tractament innovador per a un seient envoltant de gran qualitat. I com els moments de calma són tan preuats, sobretot a la ciutat, els nostres enginyers s’han assegurat que el vehicle presenti un nivell superior d’aïllament davant de sorolls i vibracions.

TECNOLOGIA I SOFISTICACIÓ Hem dissenyat l’interior del DS3 CROSSBACK E-tense de manera que pugui accedir directament a cada informació i cada control. Amb l’ajuda del nostre intuïtiu lloc de conducció d’alta tecnologia podrà concentrar-se en el més important: el plaer de conduir.

Esculli l’excel·lència DS amb ONLY YOU, un programa exclusiu que li ofereix una gamma de serveis personalitzats i adaptats 56

L l e i d a C /  M e q u i n e n s a , 6 · 9 3 5 1 5 4 8 8 8

a totes les seves necessitats.


UN DISSENY CARISMÀTIC DS7 CROSSBACK arrenca la segona generació de models de DS Automòbils. Aquest SUV sofisticat afirma tota la seva noblesa a través d’un frontal reconeixible entre tots: les DS WINGS. De perfil, les seves formes esculpides i l’estètica treballada de les seves llantes subratllen el seu dinamisme tallats com a peces de joieria, els DS ACTIVE LED VISION realcen el seu disseny exterior.

UNA FIRMA LLUMINOSA I CAPTIVADORA Mira l’invisible i converteix-te en el centre de totes les mirades amb el DS ACTIVE LED VISION. Els fars del DS7 CROSSBACK s’encenen i animen des del moment en què obres el cotxe. Un prodigi tecnològic i estilístic al servei de la seguretat. Directament inspirades en el prototip de la Marca DS les llums del darrere compten amb tecnologia 3D Full LED, són tractades amb un motiu tridimensional en forma d’escates, les quals són fascinants i reforcen el seu poder d’atracció.

L’OBSESSIÓ PEL DETALL Contemporani i chic, l’interior del DS7 CROSSBACK expressa tot el saber fer dels nostres dissenyadors, enginyers i guarnicioners. Tots els materials i detalls demostren la inspiració en l’alta costura. L’interior es distingeix per les seves creacions úniques: gravat ‘Clous de Pa-

ris’, comandaments encastats de vidre, rellotge B.R.M R180 i costures ‘punt de perla’. Una experiència sensorial sublimada per dues pantalles de 12’’.

SERENITAT I EXCEL·LÈNCIA Hem pensat l’interior del vehicle perquè tots els controls estiguin a l’abast de la mà. Així pot concentrar-se en el plaer de conduir o beneficiar-se del so excepcional del sistema HiFi FOCAL Electra® i els seus 14 altaveus.

UN LLOC DE CONDUCCIÓ DECIDIDAMENT TECNOLÒGIC El quadre d’instruments digital de 12’’, amb un elegant grafisme, és personalitzable i proposa al conductor una vista de totes les informacions de conducció a través d’un menú desplegable, que es controla directament des del volant. Hi ha sis modes disponibles que es controlen amb la pantalla de funcions del DS CONNECTED PILOT o DS NIGHT VISION. La pantalla tàctil de 12’’ HD central permet controlar totes les funcions del vehicle mitjançant una sèrie de botons ‘Universals’ sensibles, a més d’un comandament cromat amb vidre que dona accés directe a funcions de confort, multimèdia i connectivitat.

DS LOUNGE: LA SERENITAT DINÀMICA El seu interior ofereix una sensació de benestar i serenitat. Les seves innovacions tecnològiques i disseny avantguardista permeten un excel·lent nivell de confort, eficiència i serenitat.

DS 7 CROSSBACK

DS ACTIVE SCAN SUSPENSIÓ: REACCIÓ I DELICADESA Gràcies a la seva càmera i sensors, DS ACTIVE SCAN SUSPENSIÓ anticipa les imperfeccions de la carretera per pal·liar els defectes. El sistema transmet les dades en temps real a un ordinador, que actua sobre cada roda de manera independent per ajustar la duresa o flexibilitat de les suspensions i assegurar un major confort. Per a l’equipament de so, hem recorregut a FOCAL®, líder francès de l’acústica professional hi-fi i en automòbils. Aquest sistema de gamma alta, anomenat HiFi System FOCAL Electra®, es compon de catorze altaveus acuradament repartits per a l'interior, per a una experiència acústica immersiva única.

MOTORITZACIONS AMB TEMPERAMENT DINÀMIC Gaudeix de sensacions dinàmiques gràcies al nou motor PureTech 180 Automàtic. Potent i eficient, aquest motor respecta les últimes normes anticontaminació en vigor (Euro 6.2) i destaca per un panell notable. Guanya fluïdesa i reacció amb la nova caixa de canvis automàtica d’última generació de vuit velocitats (EAT8). Aquestes tecnologies, igual que la pressió d’injecció a 200 bars en el motor de gasolina PureTech o el sistema Stop & Start, permeten garantir un consum controlat i d'emissions de CO2 al millor nivell. Gaudiu de la conducció amb el nostre nou motor PureTech 180 Automàtic.

De l’audàcia neix  l’excel·lència Disseny carismàtic Excel·lència única Tecnologia punta Varietat de colors 3 motors de benzina 2 motors dièsel 1 motor híbrid - E tense MYDS APP: Accés directe a la gamma de serveis exclusius Only You que et mantindrà connectat en tot moment amb el teu DS. DS ASSISTANCE: Oferim assistència gratuïta 24/7 prement el botó DS Connect Box del teu cotxe per a accidents, avaries, pèrdues de claus o elecció de carburant incorrecte. DS CLUB PRIVILÈGE: Esdeveniments privats, inauguracions d’exposicions, cursos de cuina impartits per un xef amb estrella Michelin, a més de vendes privades de productes gurmets, escapades, i molt més... DS VALET: Un xofer li entregarà el seu nou DS o d’ocasió i recollirà el seu antic vehicle a la direcció que esculli, així com la recollida i devolució del seu DS quan l'hagi de portar al taller. DS RENT: Viu l’experiència de conduir un nou cotxe de la gamma DS, reservant directament des de l’App.


Arriba la 4TA generació del A3 SPORTBACK

L

a quarta generació del A3 Sportback és un dels models compactes d’Audi que porta incorporats importants avenços respecte al model que substitueix. Amb una carrosseria de 4,34 metres de llarg i 1,43 d’alt, és tres centímetres més ample que l’anterior (1,82m). Aquest fet és pot apreciar en els acabats, que li donen un aspecte més esportiu. Crida l’atenció el frontal, el capó i l’enllumenat, que inclou dibuixos diferents segons la versió que s’esculli: línies horitzontals o verticals. La resta de la carrosseria combina superfícies corbes amb perfils marcats, les llantes són de 16” a 19” i un aleró al darrera destaca en totes les versions. Tot i les novetats, l’exterior no deixa de ser un A3 Sportback. És a l’interior on l’evolució és més significativa. El quadre de comandament Audi Virtual Cockpit, per exemple, ofereix des de la versió bàsica (12,25”) fins a la seva variant (12,3”), tres opcions de visualització (una d’elles molt esportiva) i es complementa amb el head-up display en color (opcional). Juntament amb el quadre de comandament apareixen dos sortides de ventilació en posició elevada i al centre es desplega la pantalla de 10,1” del sistema d’infoentreteniment, des del qual tenir control de la ràdio, la connectivitat i la navegació (amb reconeixement de veu i amb amb capacitat de reconèixer les preferències del conductor en les versions amb MMI Navegació Plus) és fàcil i tot un gaudi. Una altra de les novetats de la tecnologia d’aquest nou model és la possibilitat de connectar-se amb altres cotxes i amb el seu entorn. El nou Sportback pot visualitzar les places d’aparcament lliures i com a complement a la ràdio DAB+ de sèrie ofereix l’opció ràdio online, que permet accedir a emissores de tot el món. Aquesta oferta tecnològica creixerà els propers mesos amb la inserció del servei Alexa de Google, que aportarà accés a informació, notícies, música i dispositius intel·ligents. Pel que fa als seients, disposen d’un vistós embuatat a la tapisseria, una bona subjecció lateral i uns reposacaps integrats que li donen un aspecte més esportiu. La comoditat que ofereixen és extraordinària i són més amples, sobretot a la part de darrera. Els motors es podran escollir amb canvi manual de sis velocitats o amb caixa de canvis S tronic de set marxes. Més endavant, la gamma oferirà noves versions TDI i TFSI, tracció quattro, un híbrid endollable disponible amb dos potències diferents i un model de gas natural comprimit (GNC)

58

Font audi.es


Atarse para siempre es un cuento del pasado.

Audi A3 Sportback con Easy Renting. Desde 250 €/mes*, un año de permanencia y todos los servicios incluidos. Con el nuevo Easy Renting de Audi, el lobo no tiene que atarse ni a Caperucita ni a nada. Y tú ahora puedes hacer lo mismo. Elige tu cuota y tu entrada y huye de ataduras en un Audi A3 Sportback con solo 12 meses de permanencia.

Garaje Dalmau Av. de l’Exèrcit, 44 25194 Lleida Tel. 973 28 80 91

Descubre Audi en su máxima expresión con la mejor selección de vehículos nuevos de Audi en el stand de Garaje Dalmau de la Fira de Sant Josep de Mollerussa (19, 20, 21 y 22 de marzo de 2020)

Gama Audi A3 Sportback. Consumo combinado de combustible: 5,1-7,9 l/100 km. Emisiones combinadas de CO₂: 127-178 g/km (NEDC: 111-149 g/km). Oferta Audi Financial Services calculada para un Audi A3 Sportback 30 TDI 85 kW (116 CV) 6 vel. con un contrato de Renting a 36 meses y 45.000 km totales, * abonando una entrada de 3.902 €, a través de Volkswagen Renting S.A. La cuota y la entrada incluyen IVA. Cambio de neumáticos no incluido. Incluye todos los servicios en Red Oficial Audi de mantenimiento y desgaste, garantía (reparación de averías), seguro a todo riesgo sin franquicia y asistencia en viaje durante el periodo contratado. Permanencia mínima de 12 meses. Para otras versiones y equipamientos consulte en su Concesionario Oficial Audi. Oferta válida hasta el 31/03/2020. Audi Financial Services es una marca comercializada por Volkswagen Renting S.A.

audi.garajedalmau.com

59


VOLKSWAGEN GOLF GTE 2020

E

l nou Volkswagen Golf GTE 2020 té la mateixa potència que el mític Golf GTI, 245 cavalls, gràcies a una mecànica híbrida endollable. Arriba amb una estètica (lleument) diferenciada i elements distintius en blau. Encara que de moment no s’ha anunciat cap versió totalment elèctrica, el vehicle ja disposa de l'etiqueta Zero Emissions i combina bones prestacions amb una autonomia elèctrica de fins a 60 km. Visualment, el Golf GTE no és un cotxe massa diferent del Golf normal. Ara bé, conté elements claus que es troben a l’interior que el diferencien aquesta nova versió equipa els para-xocs amb llums LED en forma d’X (opcionals), un nou aleró al darrera al costat del sostre i les característiques inscripcions GTE. Per primera vegada, el Golf GTE disposa d’il·luminació al radiador de color blau, i a diferència del GTI, no té tubs d’escapament visibles. Les llantes es poden escollir entre 17 i 19 polzades i les pinces de fre són de color roig (abans eren blaves). A l’interior es barreja la tradicional tapisseria de quadres amb les darreres novetats en connectivitat i també hi trobem un nou volant amb botons tàctils i inscripció GTE. A més a més, el Golf GTE ve equipat de sèrie amb “Innovision cockpit”, que inclou un quadre instrumental digital amb pantalla de 10,25 polzades i sistema d’infoentreteniment amb pantalla tàctil de 10 polzades. En aquesta versió, dins del sistema multimèdia, s’inclouen funcions específiques del sistema híbrid endollable. A banda dels serveis “We Connect”, que inclouen streaming, ràdio online i altres funcions online, el cotxe compta amb la tecnologia Car2X per comunicar-se amb altres vehicles o dispositius. El Volkswagen Golf GTE de nova generació combina motor de gasolina 1.4 TSI amb 150 CV i un motor elèctric de 116 CV, té tracció davantera i canvi automàtic DSG de doble embragatge i sis velocitats. Aquest nou vehicle també es diferencia del GTI perquè compta amb l’etiqueta Zero Emissions de la DGT, ja que pot circular a 60 km/h amb el mode 100% elèctric. Per poder fer-ho, el GTE porta una bateria de 13 kWh de capacitat (un 50% més que abans). Pel que fa a la suspensió, aquest model porta un esquema McPherson a l’eix davanter i un altre al posterior. Opcionalment es pot equipar la suspensió adaptativa DCC amb amortiguadors regulats electrònicament que permet la conducció en diferents modes (Comfort, Eco, Sport, Individual) i adaptar-la perquè sigui més còmoda o més ferma i esportiva. La direcció té assistència elèctrica i pot variar segons els diferents modes de conducció

60

Font: híbridosyelectricos.com Foto: volkswagen.es


Volkswagen GTE. Híbridos enchufables Eléctrico si lo necesitas. GTI si te apetece. - Hasta 57 km de autonomía eléctrica - Más de 200 CV de potencia combinada

- Motor eléctrico de hasta 85 kW (115 CV) - Motor gasolina de hasta 115 kW (160 CV)

Gama GTE: Consumo gasolina combinado (l/100km): de 1,3 a 2. Emisiones CO WLTP (NEDC): de 29 (34) a 45 (45). Eléctrico consumo combinado kWh/100 km: de 13,6 a 16,7.

volkswagen.es/quieroungte

Ven a nuestro concesionario y solicita un test drive Garaje Dalmau

Av. de l’Exèrcit, 44 · 25194 Lleida · Tel. 973 28 80 91 volkswagen.garajedalmau.com

61


Nuevo SKIA SPORTAGE DISEÑO DINÁMICO KIA SPORTAGE 1.6 GDI 132CV DRIVE

5.900 km · 2019 · Benzina

20.900 € subjecte a finançament

KIA STINGER 2.0 TGDI-LINE 245CV

4.500 km · 2019 · Benzina

38.000 € subjecte a finançament

Diseñado y producido en Europa, tiene un llamativo perfil y un deportivo frontal con la característica parrilla de Kia y el elegante marco cromado del parabrisas. El audaz diseño trasero con las ópticas envolventes lo remata con estilo y elegancia.

AUDAZ ESTILO SUV Del capó al maletero, de principio a fin, el Sportage es un auténtico SUV. Los elevados faros delanteros y la parrilla ancha y baja le otorgan un aspecto imponente y una planta estable y sólida. Las líneas largas y los rasgos marcados acentúan su perfil dinámico.

AVANZADO SISTEMA DE ILUMINACIÓN KIA NIRO 1.6 HEV EMOTION 141CV

KIA CEED TOURER 1.6 CRDI TECH 115CV

6.500 km · 2019 · Híbrid

7.600 km · 2019 · Diesel

24.900 € subjecte a finançament

18.000 € subjecte a finançament

Tecnologías de vanguardia para un viaje relajado. Los faros LED garantizan que el camino sea siempre seguro. El asistente dinámico para luces de carretera (HBA) detecta automáticamente a los automóviles que se encuentran delante y ajusta su intensidad. Los faros traseros LED te mantienen visible en la oscuridad.

INTERIOR REFINADO Abundan las sorpresas en el interior del nuevo Sportage. Los materiales suaves al tacto, los acabados de alta gama y la atención al detalle te dejan ver y sentir la diferencia. Incluso el puesto de conducción ha sido renovado, pensando siempre en el conductor, con todo perfectamente ubicado para que lo puedas usar o ver fácilmente. Así podrás centrar toda tu atención en la carretera.

SERVICIOS DE CONECTIVIDAD KIA SUZUKI S-CROSS 1.0 GLE 111CV

SUZUKI SWIFT 1.2 GLE 90CV

6.800 km · 2019 · Benzina

1.500 km · 2019 · Benzina

16.000 € subjecte a finançament

11.700 € subjecte a finançament

SUZUKI VITARA 1.0 GLE 4WD AUT 111CV

SUZUKI VITARA 1.4 GLX 2WD 140CV

2.500 km · 2019 · Benzina

500 km · 2019 · Benzina

19.600 € subjecte a finançament

19.300 € subjecte a finançament

62

El Sportage está lleno de sorpresas y una de ellas es nuestra moderna pantalla táctil multimedia de 8 pulgadas sin marco. El sistema de navegación avanzado ofrece una guía de ruta fiable gracias a los servicios conectados de Kia facilitados por TomTom Live Services®

Text i fotos kia.com


63Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.