MAGAZINE LLEIDA Nº55 Juliol 2019

Page 1

JULIOL 2019 · N.55

HOSTALERIA SERVEIS DECORACIÓ IMMOBILIÀRIA MOTOR

CLÍNICA NEXUS Modelat corporal exprés

SUCS DETOX Per un estiu refrescant

DECORACIÓ Amb fotografies

CONDUCCIÓ SEGURA Combatre la calorEDITORIAL

05

E

ls imprescindibles de l’estiu són el para-sol, l’aire condicionat i una bona beguda refrescant. I és que aquesta època de l’any té un encant molt especial. El bon temps dona vida al carrer, ofereix passejades diürnes o nocturnes pels carrerons de la ciutat i sopars a la fresca, essent així els dies calorosos més agradables i plaents. Com també les vetllades a la llum d’un fanalet, les tardes de gelats i les nits ballant en alguna plaça. Que aquestes estones et serveixin per agafar embranzida la resta de l’any.

Les quedades i retrobaments amb els amics i familiars són dels millors plans per fer durant els dies d’estiu. La ciutat de Lleida ens regala moments únics com una posta de sol des de la Seu Vella; una passejada en bicicleta per la Mitjana; unes estones de rebaixes per l’Eix Comercial; un àpat en alguna terrassa degustant la bona gastronomia lleidatana... i centenars d’opcions més per gaudir aquest estiu de Lleida. Una bellesa envejable desprèn cada racó, espais emblemàtics i indrets per descobrir que et faran enamorar una mica més de la ciutat. A nosaltres ens agrada Lleida i tot el que es mou en ella, milers d’esdeveniments per viure tant el dia com la nit. Aquest mes la revista ve carregada d’articles interessants i curiosos que faran la teva estona de lectura més entretinguda, t’ho perdràs? Segueix-nos a l’aventura en la que ens endinsem cada mes. Fes-ho tot recorrent les seccions que més t’interessin però no et descuidis de llegir la resta. Estimat lector desitgem que gaudeixis al màxim d’aquests mesos d’estiu, i si tens uns dies de vacances els aprofitis, desconnectis i agafis forces per continuar. Si pel contrari et toca treballar, no et preocupis, quan arribin els dies de descans els gaudiràs més que mai. Lleidatans i lleidatanes, des de l’editorial de Magazine Lleida, us desitgem un bon estiu. Entre bany i bany, sigui a la piscina o a la platja, no dubtis en emportar-te la Magazine Lleida, serà la teva millor acompanyant per als moments de relax.

HOSTALERIA 23 SERVEIS 34 DECORACIÓ 43 IMMOBILIÀRIA 52 MOTOR 57 Fotografia de la portada gràcies a la col·laboració del Consorci del Turó de la Seu Vella

www.turoseuvella.cat

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanahuja i Verònica Gistau: produccio@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Web Xavi Bonet: media@magazinepublicaciones.com Dipòsit legal: L 1107 - 2016 ISSN edició impresa: 2604 - 9627 ISSN edició online: 2604 - 9635

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 21 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l'editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10

680 315 500 · www.grupnexus.com


SALUT

U

n donant d’òrgans pot arribar a salvar la vida a 8 persones. I un cos donat a la ciència pot ser investigat de tal manera que s'aconsegueixi descobrir una cura per a una malaltia.

SER DONANT D’ÒRGANS Cal saber que la donació d’òrgans és una decisió voluntària, un acte d’altruisme en què una persona decideix què, un cop esdevingui cadàver li siguin extrets un o diversos òrgans del seu cos per donar-los a persones que es troben en llistes d’espera per rebre un trasplantament. En alguns casos es pot fer la donació en vida, encara que el més comú és fer la donació un cop la persona ha mort. Cal saber que a més dels òrgans, els teixits (conjunt de cèl·lules amb funcions similars) també es poden donar i trasplantar, així com també la còrnia, la pell, els ossos, tendons i músculs, les vàlvules cardíaques i les artèries o venes, probablement no puguin salvar vides però les milloraran considerablement. Quan una persona pren aquesta decisió, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la de-

cisió a la família i als amics més íntims. Ells seran els primers a qui es consultarà la possibilitat de la donació després de la mort, tot esperant que respectin la voluntat del o la donant. D’altra banda, també pots emplenar el carnet de donant, redactar el document de voluntats anticipades o activar la casella de donació a La Meva Salut. Els trasplantaments d’òrgans i teixits humans són, de vegades, l’única alternativa de vida per a molts malalts. Amb els avenços tècnics i científics, augmenta dia a dia el nombre de persones què, gràcies a la seva generositat poden salvar una vida.

Donar el cos a la ciència La donació del cos a la ciència és un acte voluntari i altruista mitjançant el qual la persona fa cessió del seu cos perquè, un cop mort, es destini a la docència, la recerca i la formació continuada en l’àmbit de l’anatomia humana. Aquesta voluntat s’ha de manifestar en vida i, per fer-ho, cal ser major d’edat i tenir plenes capacitats intel·lectuals. D’aquesta decisió se n’ha d’informar

els familiars i/o responsables legals. Si una persona desitja donar el seu cos per a la ciència s’ha de posar en contacte amb les facultats de medicina o centres de recerca del seu àmbit. Cal saber que al 2016, Catalunya va superar la barrera dels 1.000 transplantaments d’òrgans anuals, una xifra que no té cap altre país del món. I aquest resultat ha estat gràcies a les donacions d’òrgans, tant en vida com una vegada morts. Així doncs, ens trobem en el millor lloc del món si necessitem un trasplantament. Per últim, com a coneixement saber que com a ciutadà has d’escollir quina és l’opció que s’adapta més al teu pensament, ja que entre elles són incompatibles Informació extreta de gencat.cat/salut

ó de tot el que “la donaci u di s en ut al ssible si no Gencat S e només és po qu ó ci op . L’ estudi a cos és un rgans i teixits ò   d’ nt na do da neixements s’ és a la vega cionar nous co or op pr ació t po s del co t útil en la form alties i és mol rò és al pe m s t, le lu e sa br so cies de la èn ci de s al al nia d’ tres de profession nació simultà do la b am le incompatib . parts del cos”

05


CLÍNICA NEXUS MODELAT CORPORAL EXPRÉS

Amb l’aplicació dels protocols 8D de Clínica Nexus, el tractament consta de diferents fases:

• Diagnòstic acurat amb tecnologia puntera. • Es recomana preparar la pell o la zona a tractar, amb peelings, cosmètica i/o nutricosmètica.

Les noves tecnologies permeten modelar el cos de manera ràpida i sense cirurgia, oferint uns resultats sorprenents. En una mateixa sessió, en molts casos, podem tractar diferents afectacions: cel·lulitis, greix localitzat i flacciditat. Les zones més habituals a treballar, tan en homes com en dones, són l’abdomen, els glutis, les cames, la cintura i els malucs. El braç superior també és una zona molt demandada per la dona, a partir dels 45 anys. Un dels avantatges més preuat alhora d’escollir aquest tipus de tractaments, a més dels resultats, és la comoditat de poder-te incorporar en les tasques diàries de manera immediata, sense haver de passar per un preoperatori i un postoperatori o temps de repòs

Aquest estiu no t’amaguis darrera un gran barret. Llueix un contorn corporal ferm i definit

• Aplicació de tecnologia capdavantera segons cada cas: Velashape III, Venusfreeze, Criolipòlisi o Lipolàser. • En alguns pacients, els injectables a través de la carboxiteràpia o mesoteràpia, aconsegueixen resultats més precisos. • Teràpia fotobiodinàmica LedsMedical. • Tractament reforç a domicilia amb cosmètica mèdica d’alta gama i/o pautes nutricionals.


MODELAT CORPORAL EXPRÉS

VELASHAPE III Indicat per remodelar i reafirmar el contorn corporal, combatent la cel·lulitis, el greix localitzat i la flacciditat en la mateixa sessió, oferint resultats excepcionals mitjançant la tecnologia Elos©, que consisteix en la combinació de llum infraroja, radiofreqüència i vacumteràpia.

VENUSFREEZE Basat en la innovadora tecnologia (MP) ², Venus Freeze ® crea una sinergia de polsos electromagnètics i de radiofreqüència (RF) multipolar 3D que produeixen un potent efecte lipolític, reduint la cel·lulitis i aconseguint una silueta més modelada. CRIOLIPÒLISI MÈDICA COOLTECH Consisteix a abaixar la temperatura d’una zona corporal que contingui greix acumulat, fins a -8ºC durant uns 70 minuts, de manera controlada, cristal•litzant les cèl.lules de greix, tot produintne la destrucció definitiva i posteriorment l´expulsió pel propi metabolisme del cos.

LIPOLÀSER Un revolucionari tractament pel greix localitzat, una tècnica de triple acció, Adipolàser + Radiofreqüència + Electroporació, que metabolitza el greix i desfà la cel·lulitis, modelant el contorn del cos des de la primera sessió.

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10

680 315 500 www.grupnexus.com


“Quan no pots parar de tremolar, fins i tot les coses més simples són complicades” Cristina, 56 anys

Resofus Alomar: El Tractament del Tremolor Esencial i Tremolor del Parkinson Què és el Tremolor Essencial? El tremolor essencial és una malaltia crònica que es caracteritza per un tremolor involuntari i rítmic d'una part del cos. Normalment és més notori a les mans i els braços, però també pot comprometre a les cames, el cap o la veu.

Com es tracta el tremolor del Parkinson? En el cas de pacients amb Parkinson el tractament de Resofus no cura la malaltia, però sí que millora la qualitat de vida podent eliminar els tremolors de les mans. Els ultrasons focalitzats generen un camp elèctric que produeix una termolesió controlada que interromp els senyals neuronals que fan que es produeixi el tremolor.

El Parkinson té els mateixos símptomes? El Parkinson és un trastorn diferent al tremolor essencial. La malaltia del Parkinson genera moviments descontrolats en qualsevol moment, rigidesa en el cos, desequilibri i lentitud en caminar.

Imagini que el seu metge pogués veure l’interior del seu cos, trobar-li el problema i tractar-lo sense realitzar cap tipus de tall o incisió.

En què consisteix el tractament Resofus per al tremolor essencial? Resofus utilitza la tecnologia d'ultrasons d'alta intensitat (HIFU- High Intensity Focused Ultrasound) guiats per ressonància magnètica de 3 Tesles. Es tracta d'una única intervenció de 4 hores, sense necessitat d'obertura cranial, altament precisa i amb resultats immediats i visibles en finalitzar el tractament.

Quins són els riscos? No existeixen efectes greus coneguts. En alguns casos després del tractament s'ha descrit entumiment temporal o inestabilitat, a causa de la inflamació de la zona tractada. Símptomes que a curt termini desapareixen. El tractament al ser realitzat a través de les imatges de la ressonància magnètica minimitza qualsevol possibilitat de lesionar un altre teixit. Abans del tractament

Després del tractament


Dr. Carles Raventós Uròleg

Tot són avantatges Ràpida recuperació: Es tracta d’un únic tractament, no invasiu, que proporciona als pacients una ràpida recuperació i la possibilitat de tornar a les activitats de la vida diària al dia següent de la intervenció. Guiat per ressonància magnètica: Gràcies a que és una tècnica guiada mitjançant la RM, li aporta seguretat i redueix els efectes secundaris per lesió o estructures que no es volen danyar. Sense radiació: A diferència del tractament realitzat amb radiocirurgia estèreo-tàctica, els ultrasons focalitzats no utilitzen radiació ionitzant. D’aquesta manera, s’eviten els efectes secundaris a l’exposició de radiació. No invasiu: Al tractar-se d’una tècnica no invasiva, els ultrasons focalitzats poden ser una opció per als pacients amb tremolor essencial farmaco-resistents o pacients d’elevada edat que actualment no són candidats a una cirurgia convencional. Reducció del risc: Comparat amb la radiofreqüència o l’estimulació cerebral profunda, els ultrasons focalitzats ofereixen la reducció del risc d’infecció postoperatòria, lesió d’àrees no desitjades i formació de trombo-embolisme. Cessament immediat del tremolor: Els ultrasons focalitzats ofereixen una resolució ràpida dels símptomes. El tremolor desapareix durant el mateix tractament/intervenció.

“Quan es tracta de càncer de pròstata, la cirurgia robòtica da Vinci marca la diferència” La cirurgia robòtica da Vinci disponible per a més pacients amb càncer de pròstata gràcies al Grup Alomar En l'actualitat, el càncer de pròstata és el tumor més diagnosticat en homes a Europa, amb 28.000 nous casos cada any, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica. És a dir, un de cada set homes serà diagnosticat amb càncer de pròstata al llarg de la seva vida. Actualment la major part dels càncers de pròstata es diagnostiquen en un estadi precoç, gràcies a l'extens ús del PSA (Antigen Prostàtic Específic) i la realització de la biòpsia prostàtica per fusió. El que ha permès que avui dia, el 97% dels pacients sobrevisqui a aquest tumor.

La cirurgia robòtica per al tractament del càncer de pròstata, presenta nivells de preservació de la continència urinària i de la funció erèctil superiors al 80%.

Gràcies a la visió 3D d'immersió, El Grup Alomar l'ampli rang de moviments i disposa de concerts l'eliminació del tremolor fisiològic, amb entitats asseguradores. el cirurgià és capaç de realitzar procediments complexos de forma mínimament invasiva i amb millors resultats. La cirurgia robòtica supleix les limitacions de la cirurgia laparoscòpica convencional fent les intervencions quirúrgiques més còmodes, precises i segures, sobretot les més complexes i de difícil accés, com en el cas del càncer de pròstata. La cirurgia da Vinci és mínimament invasiva, evita la lesió de teixits sans en les intervencions, i facilita una ràpida recuperació del pacient, reduint els dies d'hospitalització i complicacions postquirúrgiques. El Grup Alomar és líder en el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata i altres patologies, treballant en col·laboració amb cirurgians de dilatada trajectòria en cirurgia robòtica garantint així qualitat i seguretat per als pacients.

ResoFus ALOMAR

www.resofusalomar.es

MOLLERUSSA LLEIDA Av. Pau, 21 C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010 Tel. 973 602 965

LA SEU D’URGELL C/ Comtat d’Urgell, 27 Tel. 973 350 004

BARCELONA C/ Berlín Tel. 934 394 160

ALOMAR

Centres Mèdics

www.centremedicalomar.es


Ara que arriba l’estiu cal tenir cura dels col·lectius vulnerables de la nostra societat. En concret, els avis majors de 75 anys són els més propensos a patir cops de calor o insolacions i per tant, cal extremar les precaucions. L’Agència de Salut Pública de Catalunya i CatSalut recomana:

Beure aigua És important estar ben hidratat i refrescar-se contínuament. Cal beure fins i tot quan no es té sensació de set. Les persones grans acostumen a tenir-ne menys, per tant, cal que se’ls recordi que han de beure sovint.

Utilitzar protecció solar La gent gran té la pell més sensible i per tant, l’ús de protecció solar és imprescindible. S’aconsella un mínim de factor de protecció de 20.

Invacare Leo

10


Augmentar el consum de fruites i verdures Les fruites i verdures són una gran font d’hidratació i per això, la seva ingesta és tan reconfortant a l’estiu. Per tant, s’aconsella menjar-ne asíduament i evitar els plats molt calents i els que aporten moltes calories, ja que dificulten la digestió. També és preferible menjar peix en comptes de carn.

Utilitzar roba lleugera i transpirable El lli i el cotó són els millors aliats a l’estiu, ja que afavoreixen la transpirabilitat i s’evita la sensació d’asfixia quan les temperatures són més altes. També es recomana que la roba no quedi massa ajustada al cos i que si es duu camisa, no es cordin els botons que queden prop del coll. L’ús de calçat fresc també disminueix considerablement la calor.

Evitar les hores de màxima calor Sobretot de 12.00 a 17.00 de la tarda. Sempre que hi hagi exposició solar i calgui sortir de casa és recomanable portar gorra, ulleres de sol i passar per l’ombra per protegir-se encara més de la calor.

Mantenir la casa fresca Cal pal·liar els efectes de la calor tancant les finestres i cortines exposades al sol i obrir-les de nit per facilitar els corrents d’aire. Cuidar la temperatura interior de l’habitatge és una tasca necessària, perquè la percepció de calor a la llar pot provocar sensació d’angoixa i asfixia. Si es manté la

casa refrigerada amb aire condicionat no es recomana reduir la temperatura per sota dels 22-24 graus.

Controlar les hores de son A l’estiu s’alteren les hores del son, la calor ens fa dormir menys i estem més cansats durant el dia. Les hores de son per la gent gran són essencials, per tant, és important mantenir horaris fixes i fer una mica d’exercici físic durant el dia, ja que amb el cansament augmenta la sensació de son.

Evitar la cafeïna i l’alcohol Les begudes alcohòliques i amb cafeïna afavoreixen la deshidratació, per això és important reduir-ne la ingesta de cara a l’estiu.

Vigilar la tensió arterial

sobre elsinformar? horaris dels On• Informeu-vos us en podeu

centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances. • Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliària. • Recordeu que a les farmàcies podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor. • Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan la informació sobre els dies més calorosos. • Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

La gent gran que es sotmet a tractaments mèdics sol tenir la tensió arterial alterada. Així doncs, el seu control és indispensable perquè la salut estigui en perfectes condicions. A l’estiu, aquest control s’ha de fer de manera periòdica perquè la calor tendeix a augmentar-la encara més. També cal comprovar si la medicació que es pren afecta a la termoregulació del cos o bé si provoca fotosensibilitat i cremades amb l’exposició solar

11


Ilerdent

ofereix reparacions Xpress de pròtesis dentals per garantir la comoditat dels seus pacients

S

i no tenir dentadura ja és dolent, patir una pròtesi defectuosa no és millor: dentadures que “ballen” i no s’ajusten al paladar, fractures, peces que es mouen o cauen… una infinitat de contratemps que els pacients suporten estoicament per por d’haver de prescindir de la seva pròtesi durant dies, fins que no la reparen.

El manteniment de les pròtesis dentals és imprescindible per a la salut i comoditat del pacient

Conscients d’aquesta problemàtica, a Ilerdent, disposen d’una ÀREA PROTÈTICA DE REPARACIÓ XPRESS - 2 HORES situada en el seu laboratori protètic dental propi (Ilab17), ubicat en el mateix edifici. D’aquesta manera, l’equip de tècnics protètics i ceramistes pot treballar en coordinació amb el quadre mèdic d’especialistes per àrea de la clínica, essent la comunicació metge-protètic més fluida i així obtenir els millors resultats per als pacients. A més, són els doctors d’Ilerdent qui formen el seu propi equip de tècnics, participant i adaptant el procés de fabricació de les pròtesis a les particularitats de cada pacient. Fet que permet augmentar les prestacions dels serveis i garantir:

• L’ús de materials de màxima qualitat en les pròtesis. • Temps de lliurament ràpids i retocs immediats perquè les pròtesis siguin perfectes.

• Reparacions en 2 hores “garantides”. • Preus molt competitius. fundat per Miquel Gensana Ruestes (Col·legiat 17) del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya i amb més de 30 anys d’experiència en el sector dental– compta amb les últimes tecnologies del mercat per resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir en el procés protètic

Els doctors d’Ilerdent formen el seu propi equip de tècnics, participant i adaptant el procés de fabricació de les pròtesis a les particularitats de cada pacient ILERDENT

C / Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA

HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h

La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a:

trucant al 973

ilerdent@ilerdent.com www.ilerdent.comEntrevista a

RUBÉN VINDEL RAMON Gerent de TRAUMARE i President del GRUP DE TREBALL DE TRÀNSIT DE CATALUNYA ¿Quins aspectes del Conveni haurien de millorar i quins són els obstacles més importants per aconseguir aquesta millora ara mateix? Un dels principals obstacles, que tinc la sensació que es manté i empitjora amb el temps és la manca de comunicació entre les asseguradores i els centres sanitaris. La implantació del sistema CAS ha estat molt profitosa en línies generals. No obstant, el seu funcionament no ha ajudat a fomentar la comunicació directa amb les companyies.

Després de la signatura del nou Conveni de trànsit 2019-2022, quins objectius s’ha marcat el vostre grup de treball de manera prioritària? Un cop que el conveni ja ha estat signat per totes les parts, és important definir unes directrius de treball per tal d’anar-lo millorant durant aquests 4 anys i alhora agafar una posició de força. Cal tenir les coses molt clares i quan comencin les negociacions del proper conveni, estar ben posicionats per aconseguir un acord millor. Tant per les entitats com pels lesionats. En primer lloc, l’objectiu del grup és continuar la línia que es va marcar ACES en la passada negociació i continuar lluitant per millorar les condicions del conveni. D’aquest desig de millora neix el grup de treball, que es marca aquest propòsit com un dels objectius principals. En aquest sentit, des del grup de treball tenim molt clar que compartir informació, així com el treball del dia a dia dels diferents centres serà clau per establir propostes interessants i presentar-les en ferm a UNESPA. Òbviament aquestes propostes hauran de tenir pes més que suficient per forçar a UNESPA almenys, a estudiar-les. Estem treballant també en solucionar totes les incidències originades pel sistema CAS que tants maldecaps ens esta causant a nivell administratiu. Tot i que des d’ACES es va insistir en la necessitat de posposar l’entrada del nou sistema fins haver comprovat el correcte funcionament del mateix, la pressió per part de les companyies a estat crucial per posar-lo en marxa durant el mes de gener. Per aquest motiu des de el primer míting del grup de treball es va posar el tema sobre la taula i en breu es mantindrà una reunió amb tècnics de TIREA per solucionar-ho urgentment. I com no pot ser d’un altra manera, estem molt implicats en el mòdul ambulatori imposat per UNESPA als centres C. Aquest és un punt que vam discutir molt durant la negociació i es nota que també es una prioritat i motivació dins del grup de treball.

Malauradament la falta de comunicació acostuma a generar certa desconfiança entre les parts i sense confiança és molt difícil negociar i arribar a bon port. No crec que aquest sigui un tema prioritari ara mateix, però sí que seria bo tenir-ho present i treballar per fomentar aquesta confiança. D’aspectes a millorar del conveni ja en tenim de definits, però estic segur que tal i com l’anirem estudiant, coneixent i sobretot convivint amb ell, anirem trobant més punts a millorar. Com a punt immediat, i com ja he comentat, estem treballant en la millora del sistema CAS. I a banda de la reunió pendent amb els tècnics de TIREA, els membres del grup de treball ja estem reportant i compartint les incidències que van sorgint en els diferents centres associats. Tot i el maldecap que estan causant, crec que aquest serà un problema que no es mantindrà en el temps i que espero es resoldrà en breu. Tenim molt present millorar les condicions del mòdul ambulatori, si més no la prioritat no és només presentar una proposta a UNESPA que millori aquestes condicions, també es treballarà per maximitzar al màxim les eines de què disposen els centres C per tal de rendibilitzar el mòdul sense tenir que baixar la qualitat dels serveis. És important també que el manual de criteris estigui enllestit al més aviat possible, donat que alguns punts no són prou clars i permeten diferents interpretacions. D’altra banda, existeix un malestar i una preocupació creixent vers les plataformes aparegudes en els darrers anys. Aquestes plataformes al no estar adherides al conveni no han de passar cap filtre ni complir cap requisit mínim, tot i que sí que hem de fer-ho la resta de centres adherits. És evident que això crea una desigualtat, a banda d’anar en perjudici dels lesionats de trànsit. De vegades les asseguradores sembla que obliden que els perjudicats són persones que mereixen tenir els millors serveis a la seva disposició i que una mala recuperació o retardar l’inici del tractament rehabilitador pot ocasionar-los greus perjudicis. En aquest sentit per part d’ACES i dels mateixos centres es manté la idea d’informar a les víctimes de tots els drets, però principalment del dret a escollir el centre on rebre el tractament.

Av. Blondel, 98 · 25002 LLEIDA TEL. 973 268 599

Quantes persones participen en el grup? Quins perfils tenen? I quin mètode de treball segueixen? Som un grup format per 20 persones amb perfils ben variats. Comptem amb responsables de reconeguts centres hospitalaris i també amb propietaris de centres de nivell C. La idea ha estat formar un grup capaç de treballar en conjunt, agrupant-hi persones claus de diferents centres hospitalaris, totes elles coneixedores del conveni de trànsit i les problemàtiques que en deriven. El funcionament de l’equip, com m’agrada anomenar-lo, és cooperatiu sense jerarquies definides, però es crea al voltant i tenint molt en compte l’opinió de dos tècnics en la matèria com són l’Eduard Bermejo i en Jose Molinos, els quals han estat figures claus en la negociació de l’actual conveni. L’aportació de tots dos serà clau en el bon fer del grup com així va quedar patent a la primera reunió. Tots els membres de l’equip tenim plena confiança en ells i ells no dubten en compartir els coneixements i experiència amb la resta de l’equip. El resultat és un grup espectacular, on a la primera reunió ja va quedar palesa la implicació de cadascun dels membres per treballar en la direcció correcta i defensar els nostres interessos. Si més no, tots els integrants tenen una àmplia experiència en la assistència al lesionat de trànsit, tant a nivell facultatiu com administratiu. També són uns grans coneixedors del conveni i les seves particularitats. Com valora la feina portada a terme pel grup fins a aquest moment? Penso que el sol fet de crear el grup de treball ja és motiu per estar il·lusionats, però just estem a la línia de sortida i pot ser aviat per fer grans valoracions. Encara queda molt camí per recórrer. Però les primeres impressions són molt positives, el grup es nota ple d’energia i amb moltes ganes de participar. A més, la diversitat dins del grup i l’intercanvi de diferents punts de vista, genera una dinàmica que fomenta la participació activa i constant de tots els membres, mantenint unes reunions d’allò més intenses i productives. En el que portem d’any, ACES ha mantingut varies reunions amb UNESPA i ja s’estan preparant més propostes del grup de treball. D’altra banda, la comunicació amb els socis està resultant molt efectiva per traslladar les incidències a TIREA i que aquesta pugui solucionar els problemes. Després d’haver-nos format ens hem guanyat una bona posició de sortida. La cursa de 4 anys serà intensa, però tenim un equip molt capaç i amb moltes ganes de treballar.


E

l coaching està a l’ordre del dia. Aquesta tècnica ajuda a desenvolupar habilitats comunicatives i de lideratge a partir de l’autoconeixement i es pot aplicar tant a nivell laboral com personal. Però, en definitiva, el que compta és millorar les nostres habilitats i competències per aconseguir els nostres objectius, i per fer-ho ens cal motivació. El coaching motivacional ens ajuda a dirigir la nostra conducta per aconseguir els objectius que ens marquem. Segons aquesta tècnica, tots tenim unes habilitats i talent especials. L’únic que ens cal és saber identificar-los i potenciar-los tant com puguem. El perfil dels psicòlegs o entrenadors personals és molt important per ajudar-nos a identificar aquestes capacitats. Ells són qui ens guiaran per trobar la motivació i conseqüentment, el camí cap a l’èxit, ja que és quan tenim una visió clara de les metes i possibilitats que podem crèixer personal i professionalment.

Cada vegada més gent s’interessa pel coaching o contacta amb algún coach o psicòleg perquè l’aconsellin. Demanar ajuda en casos de baixa motivació no és res estrany. Un professional ens podrà assessorar adequadament i de manera personalitzada. A banda del coaching, la psicoteràpia cognitiva o conductual també dona molts bons resultats. Sobretot en aquells casos on la falta de motivació va lligada algun problema emocional com la depressió.

Tal com diu una de les bases del coaching: “És més fàcil animar que motivar” i per motivar-se el que cal és marcar-nos uns objectius i tenir la confiança de poder fer el que volem fer. La motivació ens impulsa a aconseguir els nostres somnis, desitjos, anhels i metes. Per això és tan important. I tu? Ja has identificat les teves fortaleses i debilitats? Saps quins són els teus objectius?

L’autoconeixement és la clau per assolir la motivació i aconseguir els nostres objectius Motivació no és tenir ànims, és tenir motius 15


Delegació Barcelona: 93 249 71 71 Delegació Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

n de cada tres catalans té problemes per agafar el son i dorm malament, símptoma que s’agreuja a l’estiu. Les altes temperatures provoquen un son més superficial i més fragmentat. Cal tenir l’habitació ben fresca, la seva temperatura ha de rondar entre els 19 i 23 graus i, sobretot, vigilar amb l’aire condicionat. En canvi, els ventiladors són un bon aliat per aconseguir la temperatura adequada i no patir un refredat, ja que qualsevol corrent d’aire ha de ser com més indirecte millor. L’aire fred directe al nostre cos durant períodes llargs pot ser perjudicial, així ho expliquen els experts. També ens recomanen dormir sense roba a l’estiu, ja que té molts beneficis per a la salut. Com a curiositat, els estudis conclouen que el 57% de les persones que dormen despullades són més felices en la seva relació de parella. Però, cal tenir un llençol finet de cotó i transpirable per quan arriba la matinada i la nostra temperatura corporal disminueix. Pel que fa al matalàs i al coixí es recomana que sigui el més còmode per aquell que hi dorm. Un altre consell que proposen els experts és de fer-nos una dutxa d’aigua temperada abans de ficar-nos al llit, ens refrescarà tot el cos i evitarà que anem a dormir suats o acalorats. No fer-ho amb aigua freda, ja que el xoc tèrmic de l’aigua freda produeix una sensació de frescor instantània però reactiva l’organisme i fa que la temperatura corporal augmenti. Com a cas extrem, pots dormir a l’exterior, un lloc adequat és la terrassa, de ben segur que per les ciutats has vist alguna vegada una persona amb el seu matalàs al balcó.

Policlínic Lleida C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

www.policliniclleida.cat

Segueix a la pàgina 18 >>>> Ve de la pàgina 16

Seguir els consell dels experts ens ajudarà a soportar millor el son a l'estiu

www.talentspsicologia.es

PSICOLOGIA

Miriam Simarro López PSICÒLOGA

Anna Martínez Morell PSICOPEDAGOGA Núria Manau Salvia PSICÒLOGA

• Atenció individualitzada i de parella. • Psicologia per a totes les edats. • Orientació en les dificultats d’aprenentatge. • Activitats en grup, tallers i xerrades.

Talents PSICOLOGIA Compta també amb una ESCOLA DE PARES

663 452 224 973 236 821

facebook: @talents.psicologia

18

No obstant, cal tenir en compte que, els aparells electrònics com més lluny del llit millor, ja que així evitarem que escalfin la zona. Les llums blaves poden retardar l’alliberament de la melatonina inductora del somni, augmentar l’estat d’alerta i restablir el rellotge intern del cos a un horari posterior. Un altre punt de vista, recomanat pels experts, és els sopars d’estiu, com més lleugers millors. Una bona opció és un gaspatxo natural o una amanida acompanyada d'una peça de fruita fresca. La digestió serà més fàcil i no ens provocarà un augment de temperatura corporal. Un altre consell, tot i que sembli fred però molt recomanable, és el de dormir sols. Com menys persones hi hagi a l’habitació molt millor, ja que aconseguirem baixar la temperatura de l’habitació. Tot i així, aquesta ha de ser funcional i adaptada a les necessitats de descans. Cal que l’habitació sigui saludable i a poder ser despertar-se amb llum natural, ja que ens ajudarà a regular el ritme biològic. Així com també, tenir una llum tènue una estona abans d’anar a dormir, ja que així augmentarà l’hormona del somni. A l'habitació segueix una decoració “Feng Shui”, pocs objectes, colors suaus i teixits naturals i mobles de fusta. Si seguim aquestes directrius aconseguirem una habitació més confortable per al descans. Altres aspectes importants són, per una banda, el soroll ambiental, que dificulta el son. Per altra banda, la posició del llit és fonamental, ja que ha de quedar a la cara nord de l’habitació. Tot un seguit d’hàbits que si els complim ens resultaran imprescindibles per estar sans i poder rendir durant el dia


experts en tractaments de fertilitat CEFER, amb 40 anys d’ex- Actualment, el 50% de periència, ha pogut ana- les dones als 38 anys són litzar els canvis en la ferti- estèrils i com que la tenlitat dels seus pacients. Els dència avui dia és tenir els resultats mostren que les fills cada cop més tard, les parelles estèrils han aug- probabilitats d’embaràs mentat a un 17% i que disminueixen moltíssim. la natalitat ha baixat Estudis recents mostren més d’un 40% en la que la fertilitat desapareix entre 10 i 12 anys abans última dècada. En concret, hi ha de la menopausa. Així que una disminució no esperis més! Si dubtes de la mobilitat sobre la teva situació, a dels esperma- CEFER et poden assessotozous i si la rar adequadament i expliprogressió se- car-te fins quan pots espegueix amb aques- rar per l’embaràs. ta línia, es calcula Des de CEFER es duen a que al 2040 tots els terme diferents tècniques espermatozous se- de reproducció assistida: ran immòbils. Pel la Inseminació Artificial que fa a les dones, (IA), la Fecundació In Vitro el panorama no és (FIV), la Recepció d’Ovuls millor. Text CEFER(ROD), la Doble Donació,

l’Adopció d’embrions, la Congelació d’òvuls, la Congelació de semen i el Mètode ROPA. A més, també es fan estudis per planificar la futura maternitat i així ajudar-te a decidir si avançar el moment de l’embaràs o vitrificar els òvuls perquè puguis ser mare quan tu decideixis

Si tens més de 33 anys i vols conèixer la teva fertilitat, és hora de demanar-nos consell! No perdis el temps i truca’ns! A CEFER tractarem específicament el teu cas sense compromís

• Fecundació in Vitro • Inseminació artificial • Vitrificació d’òvuls • Donació d’òvuls • ROPA

El desig és el començament d ´una fita C / Governador Montcada, 13 • 25002 LLEIDA Tel. 973 273 069 • lleida@institutocefer.com www.institutocefer.com

19


El Balneari de Caldes de Boí, amb 37 fonts que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques, és un dels balnearis amb més possibilitats terapèutiques. Amb unes temperatures dels 4 ºC als 56 ºC, les aigües de Caldes són clorurades, sulfurades, sulfatades i bicarbonatades, i predomina el sodi a les més calentes i el calci a les més fredes. Com que és el balneari amb més varietat d’aigües, és possible oferir una àmplia oferta de tractaments, tant per a nens com per a adults, tan variats i diversos com ara cures per a malalties reumatològiques, respiratòries, neurològiques, dermatològiques, de ronyó i vies urinàries, recondicionament cardiovascular, aprimament i desintoxicació, aparell digestiu, antiestrès i recondicionament físic posttractament oncològic. Tractament reumatològic i traumatològic: indicat per a artrosis, per a seqüeles d’artritis reumatoide (no en fase aguda), per a postcirurgies de maluc, genoll, columna, patologies de la columna vertebral...    Tractament respiratori: indicat tant per a nens com per a adults que presenten patologies com rinitis, sinusitis, faringitis crònica, amigdalitis crònica, asma, malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC), bronquitis crònica… A més a més, s’ofereix un programa antitabac que combina la balneoteràpia amb l’homeopatia. 20

Tractament neurològic: teràpia indicada tant per a nens com per a adults que presenten alguna malaltia neurològica amb hipertonia, recuperació d’accidents cerebrovasculars (ACV), Parkinson, esclerosi múltiple, seqüeles neurològiques per accidents...

Tractament dermatològic: tant per a nens com per a adults amb dermatitis atòpica, psoriasi, cicatrius per cremades o altres causes. Aplicació del fang Sulphaterm.     Recondicionament físic posttractament oncològic: per a persones que es recuperen d’una teràpia oncològica, bàsicament radioteràpia o quimioteràpia. Caldes de Boí és l’únic balneari a Catalunya que ofereix un programa de cures integrals per a dones que han patit un càncer de mama. Tractament de ronyó vies urinàries: litiasi urinària, infeccions urinàries, quists renals a causa d’obstruccions cròniques…

Recondicionament vascular: indicat per a persones amb malalties cardíaques isquèmiques, hipertensió I i II, cardiopatia reumàtica en fase inicial, postcirurgia de pròtesi valvular cardíaca, postcirurgia coronària, recuperació després d’una miocarditis, insuficiències venoses cròniques, arteriopatia... Tractament aprimament i desintoxicant Tractament de l’aparell digestiu Tractament antiestrès

Tots els tractaments que s’ofereixen a Caldes de Boí s’inicien amb una visita mèdica del mateix servei mèdic del balneari, en què s’indica la combinació de teràpies termals de cada tractament.


Les teràpies més indicades son: Inhalacions i aerosols Estufes naturals: són grutes naturals situades prop de les fonts de la Tartera, a una temperatura de 44 ºC i en un ambient saturat de vapor que actua sobre el sistema nerviós vegetatiu i que té un efecte sedant i analgèsic. Té indicació per a reumatismes crònics, específicament per a l’artrosi. Fangoteràpia: Els fangs estan indicats específicament per a l’artrosi. La calor que s’aconsegueix transmetre amb aquests fangs permet disminuir la rigidesa causada pel Parkinson o per un accident cerebrovascular (ACV) o per dolors musculars causats per contractures o la fibromiàlgia. Bany de Tartera: el tret característic d’aquesta banyera i el que la fa tan recomanable és l’aigua sulfurada que s’hi utilitza, perquè produeix un massatge descontracturant que facilita la mobilitat articular i actua sobre vasos i nervis i produeix vasodilatació i anestèsia. LÍNIA DERMATOLÒGICA COSMÈTICA BOI THERMAL

El Balneari Caldes de Boí es l’únic balneari a Espanya que fabrica dos tipus de fangs. Des de fa més de 50 anys el fang termal de la Font de la Tartera, un fang que obté excel·lents resultats aplicats en tractaments reumatològics. El nou fang Sulphaterm ® esdevé el primer fang termal terapèutic de venta en farmàcies. La investigació realitzada, la riquesa de les seves propietats i els resultats obtinguts en els darrers anys, han donat lloc a la creació de la primera marca de cosmètica dermatològica de venta en farmàcies creada a partir de las diferents aigües dels manantials del Balneari Caldes de Boí.

Massatges amb efecte terapèutic    Drenatge limfàtic, reflexologia, dutxes   Vichy i massatges subaquàtics.

Tractaments DR. JORDI BOSCH Durant els mesos d'agost i setembre us podem oferir al balneari tractaments de Biotermalisme on combinem les tècniques termals amb la medicina biològica i bioenergètica.

Programes i tractaments AYURVEDA CALDES DE BOI Caldes de Boí incorpora els tractaments Ayurveda amb el Dr. Vijay Carolin, llicenciat en Medicina i Cirurgia Ayurveda per la Universitat de Kerala (India) amb el títol profesional de B.A.M.S. Actualment s’ofereixen 4 programes: • Cura Ayurveda de 7 dies.

Programes de 10/14 dies:

• Programa anti dolor: artrosi, artritis, fibromiàlgia.

• Tractament Ayurveda per a la inflamació crònica. • Tractament Ayurveda per l’insomni, ansietat i depressió. • Tractament Ayurveda per problemes articulars i musculars.

• Programa medicina estètica: tractament anti oxidant.

Per a més informació consulti la web: www.caldesdeboi.com/tratamiento/ayurveda

A través de tècniques com la Teràpia neural, Biomagnetisme, Mesoteràpia i altres portem a terme diversos programes com: • Programa anti estrès: angoixa, ansietat, depressió.

www.caldesdeboi.com 973 69 62 10


C/ Anselm Clavé 14 • 25007 Lleida • Tel. 973 23 69 95

@codina.dental


HOSTALERIA Suc de pastanaga, poma, maduixa i gINGEBRE

L’

estiu és la millor època de l’any per començar a cuidar-se. El bon temps convida a compartir amb els amics un refresc, fer alguna escapada, anar-se’n de vacances... tots aquests canvis influeixen en la nostra salut intestinal i, per això passar-se a la moda ‘detox’ ens ajuda a contrarestar els inevitables excessos. Però, què és exactament un suc “detox”? Els sucs “detox”, també anomenats sucs verds, són sucs a base de verdures i fruites riques en vitamines, fibra i minerals que ajuden a regular el trànsit intestinal, a mantenir la línea, ens donen energia, retarden l’envelliment (per la gran quantitat d’antioxidants que contenen) i a prevenir la retenció de líquids. Les combinacions de fruites i verdures són múltiples, així com les propietats que ens poden aportar. A més, nutricionistes i dietistes els recomanen, ja que estan carregats de nutrients de fàcil absorció pel nostre organisme i també contenen substàncies que ajuden a processar els greixos. Ara bé, cal dir que el consum d’aquesta beguda no supleix la quantitat de fruita i verdura recomanada per l’OMS i que cal acompanyar-la d’un estil de vida i una alimentació saludable. A què esperes per provar-los? No saps per on començar? A continuació et proposem alguns dels sucs més fàcils i nutritius per aquest estiu. Només necessites liquadora i 5 minuts!

Ideal per protegir la pell, ja que conté antioxidants, beta-carotè, vitamina A i vitamina C. Per fer-lo necessitaràs tres pastanagues, dues pomes, una tassa de maduixes i un polsim de gingebre.

Suc d’espinacs, pastanaga i poma

Ric en fibra, ferro, beta-carotè i vitamina C. A la liquadora hauràs d’afegir dos grapats d’espinacs, una pastanaga, una poma i un got d’aigua. Pren-ne nota!

Suc de pinya, cogombre i canonges

És el suc perfecte per la depuració intestinal, ja que la pinya és molt digestiva i el cogombre i les canonges aporten bona quantitat de vitamina C. La proporció és, aproximadament, un 60% de pinya, un 30% de cogombre i un 10% de canonges.

Suc de remolatxa, pera i llimona

Una remolatxa, dues peres madures, el suc de mitja llimona i un got d’aigua és

La millor hora per consumir-los és pel matí en dejú i es recomana deixar passar unes hores abans d’ingerir qualsevol altre aliment perquè s’absorbeixin millor els nutrients

tot el que necessitaràs per elaborar aquest suc. Àcid fòlic, vitamina B, C i potassi són els principals nutrients que conté aquest suc.

Suc de carabassa, api, plàtan i gingebre Ric en fibra, vitamina A i C, potassi, magnesi i calci és ideal per començar a endinsar-se en el món dels sucs ‘detox’, ja que el gust és suau al paladar a diferència dels sucs de fulla verda, amb més presència de clorofil·la. Per fer-lo posa a la liquadora els següents ingredients: un tros de carabassa crua, un bocí d’api, un plàtan sencer, un got d’aigua i un polsim de gingebre.

Suc de bledes, api i taronja

Necessitaràs tres grapats de bledes (només les fulles), un tros d’api i dos taronges. Si t’agraden les bledes aquest suc és perfecte per a tu! Aquesta combinació deliciosa t’aporta sobretot vitamina A i C i molta fibra.

Suc de kiwi, espinacs, enciam i mel

Aquest suc és recomanable per cremar greixos. A la liquadora hi has de posar un kiwi, cinc fulles d’espinacs, tres fulles d’enciam i una cullerada de mel natural. Segur que en repetiràs!


L

a Paeria de Lleida, al 2018, va posar en vigor la marca Horta de Lleida, un nou distintiu que va néixer amb l’objectiu de difondre els valors de qualitat alimentària, bellesa paisatgística i conservació del medi ambient associat amb l’Horta. Actualment, ja hi ha més d’una vintena de productors de proximitat que estan utilitzant aquest nom. Aquest distintiu és vincula, entre altres, amb els productes agroalimentaris produïts al voltant de Lleida. Aquesta marca serveix perquè els consumidors puguin localitzar clarament aquells productes d’aquest  àmbit geogràfic i que compleixen amb l e s    d i r e c t r i u s que  s’han  establert per aquesta marca.

En un entorn privilegiat de Butsènit s’hi troben els restaurants més representatius d’aquesta zona, que brinda una calma aclaparadora. Escollir un establiment que ofereixi producte de proximitat amb el distintiu Horta de Lleida és assegurar-se productes excel·lents. és una bona opció per menjar a Butsènit, ja que a la seva carta hi predominen els productes típics de la cuina catalana sota els estàndards que marca la Horta de Lleida. Plats de la cuina tradicional lleidatana, en què alguns són recuperats de les receptes de les àvies, i que de ben segur guarden algun secret. Combinats amb els plats innovadors i moderns que et delecten amb la millor gastronomia lleidatana. "Can Rúbies" és un restaurant petit però acollidor, aposta pels caragols a la llauna, la carn a la brasa i sobretot, escull plats on hi predomini l’agricultura lleidatana.

Tot l’entorn d’aquest establiment és ideal per passar-hi una estona molt agradable reunit amb els teus familiars o amics. Ara amb el bon temps, demana l’opció de menjar a la seva espectacular terrassa, ja que gaudeixen d’unes vistes meravelloses de cara a l’Horta de Lleida. Et donen l’oportunitat de poder celebrar esdeveniments familiars, ja que compten amb un ampli aparcament i sala adaptada a cada acte. La major satisfacció consisteix en oferir als clients la millor qualitat en tots els aspectes. El seu equip de professionals t’atendran fenomenal mentre omples la panxa amb la cuina de mercat, és a dir, amb el menjar de sempre

I a la temporada de calçots, no dubtis en visitar-los, tenen un menú exclusiu per a ells. Deixa’t un raconet pels seus postres casolans, te’n lleparàs els dits.

Cuina típica catalana de qualitat Especialistes en cuina a la brasa 24

Partida Butsènit, 11 · NII - Km 458 25194 BUTSÈNIT (Lleida) • Tel. 973 261 481 OBERT de dimarts a diumengeon em pots trobar? C/ Calonge Gonzàlez, 1 25002 LLEIDA

Pl. Josep Piñol, 1 · 25005 LLEIDA

973 223 895

Com sorgeix la idea del vostre negoci? Perquè decideixes endinsar-te en el món de l’hostaleria?

973 104 257

C/ Baró de Maials, 119 25005 LLEIDA

C/ Miquel Parcerisa, 3 Bell-lloc d’Urgell 25220 (Lleida)

Som una família unida amb molta passió pel món hostaler, que vam voler iniciar el nostre projecte a la ciutat de Lleida. Sentir el caliu d’aquesta ciutat és una de les coses que més ens satisfà i que ens va motivar per començar amb aquest negoci a Pardinyes.

615 318 852

Comença el dia de la millor manera amb

C/ Vallcalent, 59 · 25006 LLEIDA

973 260 285

Nosaltres hem agafat el que abans es coneixia com a Cafeteria Pasku. Ens agradava tot el que s’oferia en ell i hem volgut continuar amb la tradició dels seus plats i del seu bon tarannà.

C/ Saracíbar, 2 25002 LLEIDA

698 384 573

esmorzars - menús diaris - sopars de grup

Rambla Ferran, 11 · 25007 LLEIDA

26 26

Què podem trobar darrere del vostre negoci?

973 233 285


on em pots trobar?

C/ la Pau nº19 ALMACELLES ·

973 742 207

Quines característiques et diferencien de la resta d’establiments? Sortir a prendre alguna cosa en una bonica terrassa, on a les nits d’estiu i corre un aire que et permet degustar les nostres delícies del dia d’una manera plaent. Una qualitat molt buscada a Lleida en aquests dies calorosos.

C/ Joc de la Bola, 2 baixos · 25006 LLEIDA

Pl. Josep Piñol, 1 · 25005 LLEIDA

973 275 031

973 223 895

Vols formar part d’aquesta filosofia? Què es busca en un bon cafè? Que el recordis. Que quan vulguis prendre un bon cafè estiguis pensant en el Brutus de Pardinyes. I això pocs cafès ho aconsegueixen.

Delegació Lleida:

T. 677 19 19 19 emmecafe@emmecafe.com

emmecafe.com

27


Está marca trabaja con unas directrices muy marcadas y establecidas en el mercado deportivo. Cada producto lo elaboran con la máxima calidad posible y con las mejores materias primas contando con marcas como:

Ventas de suplementos deportivos, batidos proteicos, brownie del día, tortitas de avena y flan proteico

La harina de avena de Vitness Nutrition llega como una magnífica alternativa a la harina de trigo convencional, ofreciendo unos resultados mucho más completos y saludables para nuestro organismo. Entre las diferentes variedades puedes escoger el sabor que más te guste. Puedes deleitarte con el cookies, el black cookies, chocolate, nocichoc… O también sus proteínas de calidad certificada. Si quieres conocer sus sabores, entra en su página web y descubre todas sus opciones, te van a encantar.

E

n los últimos tiempos el deporte, la comida sana y la suplementación se han unido para conseguir una vida más saludable. Por este motivo, dentro de la filosofía que sigue Cafetería Maite’s, la suplementación Vitness Nutrition se adapta perfectamente.

Carta Proteica PLATOS - 5.90€ 1. Pechugas de pollo - pavo 2. Bistec de ternerar 3. Salmón - merluza

Brownie del día - Tortitas de avena - Flan Proteico

BATIDOS PROTEICOS Proteina ISO 2.50€ 2.25€ Proteina WHEY 2.25€ 2.00€

Granizado 2.50€ 2.25€

C/ Baró de Maials, 119 · LLEIDA 28

Día 10 evento Vitness Nutrition Degustación de 18:00 a 21:00h 20% de descuento durante el evento en todos los artículos Tendrás la oportunidad de participar en un sorteo único

Agua de 1.5l o Coca Cola Zero - Pan de espelta - Plato a elegir - Postre a eligir

1. Arroz integral 2. Pasta 3. Patatas cocidas

Agua

Y es que la nutrición deportiva Vitness Nutrition te ayudará a lograr tus objetivos y autosuperarte con la máxima calidad. Apostar por buenos productos te garantizará un resultado óptimo, real y efectivo. Para todos los interesados y interesadas, este mes de julio realizamos conjuntamente Cafetería Maite’s y Vitness Nutrition un evento único. Te lo vas a perder?

MENÚ - 8.00€

POSTRES - 2.90€

Leche

ARLA, KYOWA QUALITY, CREAPORE, SPLENDA…

El 10 de julio prepárate para asistir al evento del mes. Te presentamos todos los productos y donde resolveremos todas las dudas sobre Vitness Nutrition. Ven a conocernos.

1. Brócoli 2. Espárragos 3. Ensalada

PRESENTANDO LA TARJETA DE SOCIO ROYAL LLEIDA CENTER OBTÉN 1€ DE DESCUENTO EN EL MENÚ 10% de descuento en suplementos deportivos VITNESS NUTRITION

615 318 8

52

Día 10 evento Vitness Nutrition Degustación de 18:00 a 21:00h 20% de descuento durante el evento en todos los artículos Tendrás la oportunidad de participar en un sorteo único


On anem a menjar?

C/ Dr. Combelles, 9 25003 LLEIDA 973 102 523 De dilluns a dissabte de 8:00 a 1:00

CamĂ­ de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida)

www.restaurantlescomes.com

973 750 739 De dilluns a divendres, de 7:00 a 21:00 Diumenge de 7:00 a 17:00 Dissabte tancat /restaurantlescomes

29


nit l’ensaladilla a la nevera aconseguiràs que aquesta agafi més gust i estigui més consistent. Aprofita per aconseguir pèsols de temporada, és millor que siguin frescos, marcaran la diferència. I aquests fica’ls a la paella amb un rajolí d’oli. s veritat que pots arribar a fer una ruta per diferents bars i restaurants i no trobar cap ensaladilla igual. Cada cuiner té la seva pròpia recepta, però només alguns aconsegueixen trobar el punt clau per fer d’una recepta senzilla un plat espectacular. Les varietats d’ingredients són infinites però la tradicional duu patates, pastanagues, pèsols, tonyina, ous durs i maionesa. Així doncs, vols saber com aconseguir fer una ensaladilla russa perfecta? Alguns petits consells faran que siguis un bon amfitrió.

30 30

De les primeres labors a fer i que són primordials, és la de bullir els ingredients sencers per separat, ja que d’aquesta manera aconseguirem que el sabor i el punt de cocció sigui l’adequat per a cada ingredient. Així ho tallarem tot en quadrats quan ja estiguin cuinats i freds. Un altre secret dels bons cuiners és el tipus de patata, les millors varietats reben el nom de Kennebec, Monalisa, Buffet, Spunta, Flamenco, Jaerla o Red Pontiac. Aquests tipus aguanten millor la refrigeració a la nevera sense deixar la patata amb un sabor i textura estranya. Si deixes descansar durant tota la

Un altre punt clau és la maionesa, per tant sempre que puguis, fes-la tu. Per elaborar-la escull un oli suau, fins i tot, si vols pots barrejar una mica d’oliva amb girasol. El seu gust serà més agradable al paladar i s’adherirà molt millor amb tot el conjunt d’ingredients. Una curiositat, els ous quan bullin amb l’aigua, afegeixi sal aconseguiràs pelar-los millor. També li pots donar el teu toc decorant amb els pebrots escalivats, olives i gemma d’ou ratllat. Ja ho veus, la seva preparació és ben fàcil, només cal adquirir aquests petits detalls i obtindràs una ensaladilla de 10. Te’n lleparàs els ditstambé és una bona opció, només cal escollir el millor lloc

ada vegada ens agrada més reunir-nos amb els nostres més estimats, família i amics. Sempre hi ha alguna bona raó per quedar, només cal buscar un establiment on poder menjar alguna cosa. Depenent del moment, escollirem un lloc o un altre. Lleida presenta diferents oportunitats per passar una bona estona i, a la vegada, menjar alguna delícia. Les opcions són diverses i s’adapten a les necessitats de cada persona. En algunes ocasions ens pot venir de gust assentar-nos una bona estona i degustar plats ben originals, altres vegades menjar la cuina catalana. També hi ha l’opció del menjar ràpid amb els plats típics alemanys i americans. I és que el menjar ràpid sorgeix de les noves necessitats socials i de la influ-

ència de les modes i val la pena conèixer els avantatges i els inconvenients a l’hora d’incorporar-lo en els costums alimentaris individuals. El menjar ràpid no significa necessàriament menjar escombraria. Una selecció adequada i una freqüència correcta el poden fer una oferta equilibrada, sempre hi quan s’integrin dins d’uns hàbits alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de cadascú. Les amanides són un bon complement per garantir un millor equilibri. A la ciutat comptem amb varies companyies multinacionals, però hi ha altres establiments que són de la terra i ofereixen menjar més nutritiu i que defineix la nostra cultura gastronòmica. Productes ecològics, de proximitat i sobretot, tot allò fet amb les pròpies mans, però amb la inspiració alemanya i americana. De la gastronomia alemanya hem adquirit els frankfurts, la mítica salsitxa que agrada a tothom. Al mercat en podem trobar de diferents varietats com la Bratwurst, que està feta de carn de porc picada molt fina adobada amb espècies com nou moscada, pebre o gingebre. Dels americans hem agafat les hamburgueses, que nosaltres hem revolucionat

Plaça Ricard Vinyes, 10 25006 LLEIDA

873 499 387

de dilluns a diumenge, de 9:00 a 00:00

32

i adaptat a una dieta més equilibrada i amb uns aliments més sans. L’hamburguesa tradicional es fa amb carn de boví o de porc, però últimament proliferen les hamburgueses d’aviram, de peix o vegetals. Cada una acompanyada dels ingredients que més ens agraden, formatge, ceba caramel·litzada, pebrots, cogombre, tomàquet... Sigui com sigui, busca el millor lloc per assaborir-ne alguna i sobretot, assegura’t que són de bona qualitat. I si vols una combinació de les dues coses, opta per establiments on s’uneixi, la professionalitat, el bon servei i sobretot el bon àpat, com a Las Vegas

Frankfurts, hamburgueses i amanides són una bona elecció si vols menjar ràpid i bé a la Zona Alta de Lleida


GARBUIX ORIGEN és el nom del nou vi del Celler del Montsec (D.O. Costers del Segre). Inspirat en la manera de fer ancestral, en quan el vi esdevenia d’un garbuix de varietats de la mateixa vinya. Elaborat amb tecnologia actual, respectant els sabors originals, i resultant un vi lleuger, ric en matisos, molt gastronòmic, carregat de sensualitat i d’una finesa increïble.

Tel. 973 40 00 98 · 609 694 272 celler@coopartesa.com

Ctra. d’Artesa de Segre - Montblanc, km1 · 25730 ARTESA DE SEGRE (Lleida)


ANDREU

SERVEIS

Tot tipus de r

o

PARQUETS, S.L. La fusta és la millor combinació per casa teva e tre b a d b al l

uan pensem en la decoració de casa nostra tenim clar que volem que llueixi de manera impecable. Un dels elements importants que aconseguiran aquest resultat és el parquet, ja que els seus atributs són elegant, acollidor i càlid.

“El parquet és el material més adequat per vestir un paviment, ja sigui enganxat o de tarima flotant” exclama Andreu Rojas, l’expert d’Andreu Parquets. El mercat del parquet és canviant, actualment, tornen els dissenys geomètrics com són les espigues o també anomenat Punt Hungria, amb peces tallades a 45 o 60 graus unides entre si. Altres novetats són els tons grisos i/o l’aspecte rústic, tot i que a Lleida predominen els tons foscos, ens explica Rojas. La utilització de materials reciclats també formen part de la cartera de productes, tot i que aquests s’acostumen a col·locar en espais exteriors, com la terrassa. Amb els anys ha canviat molt l’oferta i els formats dels parquets, com la feina de col·locar-los. Per exemple, perquè no es perdi la calor, el parquet s’enganxa directament al terra, així no queda càmera d’aire i la calor es transmet directament. Si ja fa temps que vas invertir en parquet natural i necessita una renovació, des de Andreu Parquets s’encarregaran de deixar-lo com a nou, mitjançant el poliment i l’envernissament. Actualment, el vernís es presenta de manera que no desprèn olor i per tant, no és molest, la junta queda més natural i l’acabat és perfecte. Des d’Andreu Parquets ens expliquen què, la tarima de parquet flotant, actualment, es pot polir, envernissar i jugar amb el color. Encara que és una categoria més, es pot revestir amb el color que vulguis i dura 20 o 30 anys més. En canvi, la fusta natural té més avantatges, ja que sempre es pot arreglar, envernissar i polir, per tant, la seva duració és infinita. Una altra opció que ens presenten és el laminat, tot i que llueix de manera òptima, no podem oblidar que és un producte sintètic i no ofereix el mateix resultat. Andreu Rojas diu què “A vegades, per estalviar-nos uns diners poden sorgir problemes amb les juntes, les peces es desenganxin o que ja no fabriquin el model” però fa èmfasi a que si vols un laminat de qualitat, aquest té un cost més elevat. En definitiva, la fusta natural domina en un paviment de llarga durada, tons variats i és molt adequada per tenir un terra radiant, tot un encert per fer casa teva més acollidora i elegant 34


TOTS E

OBERTDE L’ANY

www.flairesiflors.com

LS DIES

T. 973 20 54 00 . 615 18 74 30 Av. les Garrigues 27-29, 25001 LLEIDA C. Major 36, 25660 ALCOLETGE

35


• Reformes de pisos • Cuines i banys • Treballs d’electricitat de tot tipus • Impermeabilització de dipòsits d’aigua potable • Fontaneria i calefacció

¿Puede la empresa acceder al historial de navegación de los empleados?

• Cobertes convencionals de fusta

Carrer de l’Ermita, 8 . 25260 IVARS D’URGELL (Lleida)

Tel. 618 466 970

692 968 723

Los Antecedentes

En general, podemos afirmar que el derecho a la intimidad en lo relacionado con el uso del PC de la empresa por parte de los trabajadores, queda amparado por la justicia, quien rechaza que por norma general se acceda al contenido del historial, con el fin de vigilar o controlar su productividad laboral. En relación con esta corriente analizamos la reciente sentencia del TSJ de Andalucía (Sentencia 905/2019 de 28 Mar. 2019, Rec. 744/2018), en relación con el despido de un empleado, donde queda establecido que el historial de las páginas web visitadas por el trabajador, aunque no estén en modo alguno relacionadas con su trabajo, queda amparado por el derecho a la protección de datos, por lo que dejó sin efecto la prueba presentada por la empresa, fundamento en el que se basaba principalmente el despido.

C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA

Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

La Argumentación

La empresa alegaba que al constatar que el trabajador, que llevaba trabajando en la misma empresa los últimos 26 años, había disminuido su rendimiento de manera alarmante (hasta un 90%), se decidió averiguar las causas y como parte de tal investigación se recurrió a una empresa para que accediera al historial web del ordenador que habitualmente usaba el trabajador. Como resultado de tal intervención se comprobó que diariamente el trabajador entraba como promedio, unas 130 veces al día en webs que nada tenían que ver con el normal desempeño de su labor. Es decir que cada hora como promedio entraba más de 15 veces por hora en páginas web o lo que es lo mismo, cada tres minutos se conectaba a la red. En total accedió lo largo del periodo investigado unas 130.000 veces a internet. Las páginas, según expuso la empresa en su carta de despido, eran de lo más variopinto e incluían entre otros contenidos, portales de claro contenido sexual, webs de apuestas online, o portales con información o programas para decodificar ilegalmente canales de pago. La empresa declaraba que "que tras un desfase en la actividad de reparación de electrodomésticos de más de tres meses dio lugar a una

36


investigación que concluyó con un informe técnico-informático, del que se concluye que ha desobedecido las órdenes del empresario, pues aprovechando el somero control que realizaba la empresa en su actividad, ha aprovechado tal circunstancia para perjudicar a la empresa, dedicándose en tiempo y con equipos de la empresa a cuestiones personales e incluso ilícitas, que nada tenían que ver con su función y verdadera obligación en la empresa".

La Sentencia

Cuando el caso llega al juzgado de primera instancia, este dicta sentencia a favor de la empresa, indicando específicamente en su auto "que se había producido un abuso de confianza y que se había transgredido la buena fe por parte del empleado para con la empresa". Pero posteriormente el TSJ de Andalucía, se pronuncia en contra de tales argumentos, dictaminado además que se ha producido una "vulneración de los derechos del trabajador". La base jurídica para tal dictamen del TSJ se basa en las sentencias anteriores del Tribunal Supremo en varios litigios similares, en los que se rechazó de plano que las empresas, pudieran acceder a los archivos de carácter personal, que se hallarán dentro de los ordenadores de la compañía. Y esta prohibición incluía también los emails recibidos y/o enviados. La argumentación sobre la utilización de los medios electrónicos de la empresa en horario de trabajo, según desglosan tales sentencias, se basa en el supuesto de una "expectativa razonable de confidencialidad", entendiendo que, únicamente si la empresa notifica con anterioridad al hecho que va a acceder a los datos para controlar su productividad, puede verse tal acción justificada legalmente. Como fuera que, en este caso que nos ocupa del TSJ, la empresa ni previamente prohibió de manera concreta el uso "particular" de los medios electrónicos de la entidad, ya fuera mediante mención expresa en el contrato de trabajo o bien a través del convenio colectivo, ni tampoco comunicó al empleado de manera fehaciente el derecho que se reservaba el empleador de acceder al historial de navegación o a los archivos del disco duro del ordenador de la empresa, la "expectativa razonable de confidencialidad" estaba vigente y no podía ser vulnerada.

C/ Doctora Castells, 42 · 25001 LLEIDA

Tel: 973 249 641 · 631 014 415

Así es que, en aplicación del artículo 18.4 de la Constitución, sobre el derecho a la protección de datos, la prueba aportada por la empresa para justificar el despido no fue considerada válida y la sentencia del tribunal inferior fue declarada nula. Y si bien es cierto que la sentencia se dictó al amparo de la anterior reglamentación LOPD, podemos concluir que la actual normativa RGPD, en su artículo 87 (Derecho a la intimidad y uso de dispositivos digitales en el ámbito laboral), apunta en esa misma dirección.

ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT

Si tiene dudas sobre asuntos de derecho laboral, nuestro equipo está a su disposición para asesorarle y defender sus derechos

Josep Ma Olesa i Vallespí Graduat Social · Col·legiat n.539 · josepmaria.olesa@grup90.com

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11

Advocat i Assessors

www.grup90.com

C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA 37


OFERTA LABORAL Busquem TELEOPERADOR/A a les nostres oficines de Lleida Incorporació immediata Condicions econòmiques: FIXE + incentius Horari flexible

Durant les vacances assegura’t que a la teva llar no hi entrarà ningú

L

es vacances d’estiu és el període de l’any que es produeixen més robatoris, tant si vius en un pis com en una casa unifamiliar, cal tenir cura de deixar-ho tot prepara’t per marxar de vacances amb tranquil·litat, ja que els lladres aprofiten la desocupació dels pisos per entrar a robar. Les forces de seguretat recomanen: • Desar els objectes valuosos en llocs segurs. •  Comprovar que portes i finestres queden ben tancades i connectar l’alarma. •  Avisar a les persones de confiança de la nostra absència. • Demanar a algú que ens reculli la correspondència i faci un cop d’ull, de tant en tant, a l’habitatge. • Ser discrets a l’hora de comentar l’absència, evitar donar detalls a les xarxes socials o comentar-ho amb gent desconeguda.

TRUCA’NS!

667 560 225 Nuevo Real Decreto-ley 8/2019

Instalaciones contraincendios Sistemas de seguridad Control de accesos Videovigilancia

Tel. 685 977 665 C/ Abat Escarré, 6 · 25001 LLEIDA cfire@cfire.es www.cfire.es

38

• No tancar del tot les persianes o porticons i no deixar senyals visibles que facin pensar que som fora de casa. • No deixar al contestador automàtic cap missatge en què es dedueixi que som fora. Es pot activar el desviament de trucades per poder respondre sempre. • És convenient tenir un inventari d’objectes amb el número de sèrie, la marca i el model: facilita la identificació dels objectes en cas de robatori. Els mossos d’esquadra també recomanen trucar a la policia si hi ha persones amb actitud sospitosa prop del domicili, si hi ha indicis de què s’hagi pogut produir un robatori (una porta o finestra forçada, per exemple) i seguir sempre les indicacions que dona la policia. També és important no tocar res si es detecta que algú a entrat a robar al domicili


però igual d’important que les anteriors, és conèixer i seguir el protocol a dur a terme cada dia. Així doncs, segons els especialistes recomanen netejar-se la cara mínim dues vegades al dia, tant homes com dones.

M

antenir el rostre radiant requereix d’una rutina marcada i exigent de neteja i hidratació diària que es basa en la continuïtat, la utilització d’un producte adequat per a la teva pell i una correcta aplicació. Per tant, els aspectes bàsics ha complir són la constància i la necessitat acudir a un especialista per a que determini quin és el tipus de producte més adequat per a la teva pell. I per últim,

Les cremes han de tenir uns certs components hidratants que compleixin a la perfecció les funcions bàsiques per mantenir la nostra pell esplèndida. Tres components bàsics són l’àcid hialurònic, col·lagen i els AHA. Dos grans aliats de la cosmètica són el cogombre i el julivert per les seves grans propietats hidratants. El cogombre és una font d’aigua, vitamines i minerals que ajuden a hidratar i protegir la pell. Aquest aliment té propietats antioxidants, refrescants, hidratants i analgèsiques, a més dona lluminositat a les pells “apagades”. El julivert és conegut per les seves propietats regeneradores i blanquejadores. L’extracte de julivert és ric en vitamina C, provitamina A, B2, B3, B9 i E, minerals i oligoelements. També té els seus efectes antioxidants i protectors davant dels radicals lliures. A més, nodreix i refresca la pell, prevé les vermellós i les irritacions. Estimula la producció de col·lagen i afavoreix la cicatrització. No t’ho pensis ,i aconsegueix un cosmètic que contingui

cogombre i julivert com a ingredients, són dos components que s'esdevenen de manera òptima per aconseguir cobrir les necessitats de la pell. Els experts recomanen que, mínim, un cop a la setmana fem una exfoliació, ja que així ajudarem a que la pell estigui més neta i sigui capaç d’absorbir millor els productes hidratants. Així com també, cal apostar per la col·locació d’una mascareta un cop a la setmana. No t’oblidis del protector solar, és necessari tant a l’hivern com a l’estiu, evitarem l’envelliment prematur de la pell i possibles malalties. Beure força aigua i l’alimentació és clau per lluir una pell ideal, on no hi poden faltar les proteïnes, vitamines i àcids grassos. Fer-te tractament específic en un centre especialitzat. Dormir bé i descansar almenys 8 hores al dia és primordial per a la recuperació de la funció del sistema immunitari i a la producció de col·lagen. Sobretot, deixa que la pell respiri, no vagis mai a dormir amb la cara bruta o maquillada

La crema hidratant és necessària tant pel matí com per la nit, sobretot en aquelles pells madures o seques

39


Les xinxes

La calor com a mètode per a eliminar-les

a dificultat de detecció, eradicació i ressorgiment de les xinxes fa imprescindible tenir informació suficient per detectar la plaga de xinxes i saber que una vegada localitzada, hem de demanar la intervenció de professionals, ja que aquests són l’arma més eficaç per a l’eradicació. Sabrem que tenim xinxes, amb una de les proves més evidents, les picades, encara que es poden confondre amb la d’un mosquit, puça, paparra, aranya o qualsevol altre insecte. No obstant, la presència de petites taques i restes de sang en els llençols és un senyal evident de l’existència d’aquest petit insecte de color cafè, de forma ovalada i amb sis potes. Les xinxes s’acostumen a amagar entre els matalassos, coixins, llits, tauletes de nit, somiers, armaris, sofàs, cadires i, fins

40

i tot, en el cablejat elèctric, els sòcols, tapajuntes o portes. Per combatre les plagues no és suficient amb utilitzar insecticides o productes d’ús domèstic, ja que requereixen la intervenció de professionals que recorren als tractaments químics més eficaços, com la calor seca. Hi ha diferents maneres de fer aquest tractament, però nosaltres ho podem prevenir, tot i que si ja han aparegut els professionals hi ficaran solució.

Per combatre les plagues de les xinxes no és suficient amb utilitzar insecticides sinó que es requereix la intervenció de professionals La calor és un bon mètode per eliminar-les, així doncs, en cas de prevenció

d’aquests insectes, cal fer una desinfecció total. És tan simple com rentar la roba a més de 60º, però el tractament d’estris especialitzats seran imprescindibles per aconseguir l’objectiu d’eradicació de la plaga. Normalment, el funcionament d’aquest mètode és instal·lar dins de casa una càmera on s’introdueixin tots els elements que volem tractar i s’augmenta la temperatura per sobrepassar els 50ºC. Si tens dubtes, només cal que contactis amb un professional, et faci un estudi i et digui si està infectat o no i quin és el millor mètode per al teu cas. Cal puntualitzar que la infestació de xinxes no té cap relació amb la higiene i es poden trobar en llocs nets. Tampoc transmeten malalties


Us presentem Salting Lleida el lloc ideal per passar-ho d’allò més bé entre els teus amics i família. Un espai únic al voltant de llits elàstics, dissenyats tant per infants, joves com adults. Allí t’hi espera un equip de joves amb l’esperit alegre i treballador que convertiran el teu temps lliure en una experiència innovadora. Lleida necessitava un nou espai de lleure. Situat al polígon de Torrefarrera aquest “trampoline park” combina esport i diversió, estàs prepara’t? Fes Salting!

Què hi trobaràs?

Un sala gran amb zones habilitades per realitzar activitats diverses, els llits elàstics engloben tot l’espai de lleure. Per una banda, l’apartat multinivell amb la possibilitat de fer parkour; la piscina d’escuma on poder tirar-se i provar acrobàcies; pels amants del bàsquet hi ha la possibilitat de viure una experiència molt divertida i innovadora, tirar canastres mentre saltes en un llit elàstic. Per altra banda, la pista d’skate en forma de V per saltar de costat a costat i molt més. A “Salting Lleida” trobaràs llits elàstics de tot tipus. El local està molt ben ambientat, les parets pintades amb graffitis molt originals, acompanyats de música ambiental per tot arreu creant una autèntica vivència sensorial. La il·luminació, també forma part de l’ambient acollidor del Salting. Cada part està pensada perquè la teva visita sigui una gran experiència i vulguis repetir.

A curt termini s’ampliarà el projecte i oferiran nous serveis, com per exemple classes d’acrobàcies, activitats extraescolars on obrir la ment i poder viure-ho d’una manera diferent. Classes de zumba en llits elàstics on la tasca es dificulta i fa cremar més calories.

Organitza la teva festa d’aniversari Tens tres opcions a escollir, només cal que triïs la que més s’adapti al teu tipus d’esdeveniment. No t’ho pensis i viu la intensitat d’aquesta activitat, tot celebrant el teu aniversari

Els menors de 5 anys han d’anar acompanyats d’un adult. Obert a tots els públics, tots els dies de la setmana. Possibilitat de fer reserves privades i fer l’activitat sol.

+ info: www.saltingcenters.com


els

Extin tors a seguretat a l’empresa és fonamental igual que a casa teva, per aquest motiu cal tenir els estris necessaris per ajudar en cas d’accident. Un element fonamental que ha de tenir tot tipus d’empresa, edifici, restaurant o hospital és l’extintor. Cada any, els incendis provoquen, a les empreses i a la societat en general, lesions greus, pèrdues de vides humanes i danys materials. La seguretat contra incendis contempla tot un conjunt de mesures encaminades no solament a evitar l’inici del foc, sinó a controlar-ne i eliminar-ne la propagació i les greus conseqüències que, potencialment pot produir en totes i cadascuna de les empreses, centres de treball i llars.

Ins. contraincendios Sistemas de seguridad Control de accesos Videovigilancia

Hi ha dos tipus d’extintors que ens serviran segons el lloc, ja que no serveixen pel mateix, l'extintor de pols i extintor de diòxid de carboni. Aquests han de passar un manteniment i una seguretat per tal de garantir la seva fiabilitat en el moment de la utilització. Cal que cada 3 mesos comprovin l’estat exterior de l’extintor, que no hagi patit cap contratemps. Si veus algun desperfecte, cal que consulti’s el telèfon que hi ha al mateix extintor. Tot i així, les empreses professionals del sector s’encarreguen cada any que els tècnics facin una visita, ja sigui l’empresa, a les llars, a l’edifici o a qualsevol establiment. Així com també, cada 5 anys s’ha de procedir a fer el retimbrat de l’extintor. Després de cada visita et proporcionaran un certificat amb les noves dades i la relació de les tasques realitzades en l’extintor per justificar que tot és correcte. Aquesta tasca sempre ha d’estar feta per un/a professional, ja que les característiques i funcions són conegudes per les persones especialitzades en el sector. Cal consultar sempre amb una empresa professional per assegurar que tot compleix la normativa

Tel. 685 977 665 C/ Abat Escarré, 6 25001 LLEIDA

cfire@cfire.es

42

www.cfire.es


DECORACIÓ

ecuperar les teves millors fotografies per a la decoració de casa és una idea que, actualment, és molt recurrent per donar un aire nou i innovador a l’espai. La moda de les xarxes socials de fotografies, liderada per Instagram, s’ha imposat amb força i ha influït, fins i tot, en la forma de decorar les habitacions. Si bé les fotografies en paper sembla que ja no estan tan presents, en decoració es converteixen un dels elements més representatius que personalitzen l’espai. A més, gràcies també a les xarxes i a totes les idees que hi apareixen, s’han descobert noves formes de reciclar antics records impresos amb diversos materials en un món 2.0 molt més modern. Us mostrem algunes idees i consells per treure el màxim rendiment a aquest tipus de decoració fotogràfica.

Vintage

Dona una imatge vintage i, alhora, moderna i original. Les fotografies es poden penjar amb un filferro i amb l’ajuda d’unes pinces de fusta. Si estan impreses com si fossin fotos polaroid, aconseguiràs un resultat molt més original. A més, també es pot triar una bona col·lecció de marcs de diferents formes, materials, mides i colors i afegir-hi algun detall, com una carta, postal o una flor, per donar-li un toc més atractiu.

Collage

Triant les fotografies que descriuen millor la teva vida i muntant-les en un sol quadre, formant un collage, donaran personalitat i calidesa a l’espai.

Fotografies  XXL

El gran format guanyen protagonsime dins l’espai. A través de marcs cridaners, es pot fer la impressió de fotografies de la mateixa temàtica per decorar la cuina, per exemple, o altres estances de la casa.

Decoupage

Es tracta d’una tècnica decorativa molt apreciada que consisteix a utilitzar paper imprès, com pàgines de diari per renovar el mobiliari. Per aplicar aquesta tècnica, es poden imprimir algunes fotografies en un paper normal de poc gramatge, retallar-les i enganxar-les sobre l’objecte que es vulgui decorar i cobrir-lo amb diverses capes de vernís.

, CartrO ploma

Aquest suport versàtil, lleuger i econòmic és el preferit per molts professionals de la fotografia per reproduir els seus treballs, a més de respectar la qualitat de les instantànies. És una opció ideal, ja que aporta dinamisme i originalitat i es pot canviar sovint

43


E

l Feng Shui és la disciplina que busca millorar l’entorn on ens trobem (la nostra llar, l’oficina, el jardí...) a partir de l’equilibri i l’harmonia. Es diu que partir dels principis i tècniques del Feng Shui s’aconsegueix portar ordre i control en l’àmbit laboral, esportiu o personal, segons quina sigui la línia d’actuació. Quan apliquem l’art del Feng Shui a casa nostra, els beneficis que ens pot aportar són: calma, renovació de l’energia, pau interior, entre d’altres. La tècnica consisteix en situar elements de casa (mobles, complements, decoració) de manera que entrin en harmonia amb el lloc on vivim i amb nosaltres mateixos. D’aquesta manera crearem un espai positiu, estable i amb bones vibracions.

japonesa Marie Kondo, allò que et fa feliç. 2. La llum és la clau

Un cop t’hagis desfet de tot allò que no necessites veuràs que els espais agafen una altra dimensió i que tota la casa guanya llum. Prenent en consideració aquest factor, procura que les fonts de llum naturals que tens a casa no estiguin tapades per mobles i altres objectes. 3. Fusta, metalls i teixits naturals

Quins passos puc seguir per introduïr l’art del Feng Shui a casa meva?

Introduïr aquests elements a través del mobiliari ajuda a millorar el Feng Shui. Així, si creus que ja és hora de canviar algun electrodomèstic o moble, opta per l’acer i la fusta i obtindràs l’equilibri segur.

1. Buida, ordena i neteja

4. L’aigua i les plantes naturals

Aquest és el pas fonamental d’iniciació al Feng Shui. Si la casa no està ben ordenada i no s’ha fet una bona neteja d’objectes i mobles innecessaris no es pot començar a trobar l’equilibri. Assegura’t que a la teva llar tinguis allò fonamental i útil i, sobretot, tal com diria la reina de l’ordre, la

L’aigua que flueix és una de les imatges més recurrents del Feng Shui i es pot integrar de moltes maneres. L’ideal és tenir espai per una petita font, sobretot si es té jardí i suficient espai per posar-ne una. No obstant, l’aigua es pot incorporar en gerros amb flors o plantes. D’aquesta ma-

nera també incorporem verd al nostre espai. Les plantes relaxen, renoven l’energia i ens connecten amb la natura sense necessitat de sortir de casa. 5. Ventila cada dia

Sembla lògic recordar que cal ventilar sovint, no només perquè es refresqui la casa, sinó també perquè les energies es renovin. Una bona ventilació atrau la inspiració i el benestar general. Així doncs, trobar la calma i l’estabilitat al lloc on vivim és fonamental. El Feng Shui ens aporta això i molt més! Noves perspectives, claredat mental i “good vibes” per afrontar el dia a dia amb entusiasme i positivisme

Objectiu: espai positiu, estable i amb bones vibracions

Oferta vàlida fins a fi d’existències Sofà chaise longue premium

• Seients amb flocs d’escuma de 30 kg/m3 • Sistema extensible i reclinable • Coixins desenfundables • Estructura de fusta

C/ Parc, 31 · 25112 GIMENELLS (Lleida) ·

Tel. 973 74 80 64


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com
Com

e n dre V i r pra l per donar a genia e d i Una segon ús als articles un

a implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus és molt conscient i, cada vegada més reutilitzem, reparem i recuperem els productes ja utilitzats.

Pu

Aa

ro

n

Donar-li una segona vida als articles és gràcies a les empreses que es dediquen a la compra i venda d’objectes, sobretot de l’àmbit de l’electrònica, electricitat, electrodomèstics o material industrial i d’hostaleria. Així doncs, les empreses s’encarreguen de rebre l’aparell, revisar-lo, arreglar-lo i donar-li el vistiplau per tal d’assegurar-te que tot és correcte.

b

ill

Aconseguir un electrodomèstic de nt de “Galer Gere segona mà és una bona oporia 1 3” tunitat per estalviar i preocupar-te pel medi ambient. Quan apostes per visitar aquest tipus de botigues, t’adonaràs que el preu de venta és més baix que el seu preu original, ja que

el cost variarà segons la utilitat i l’ús que si li hagi donat amb anterioritat, però sempre assegurant una qualitat i garantia per tal de fer una compra segura.

Apropa’t a una botiga de segona mà i contribueix amb el medi ambient

Diferents botigues fiquen a la teva disposició tot tipus d’articles, només cal que els visiti’s, demani’s informació i no tinguis cap dubte de la seva fiabilitat. Apropar-te a una botiga de segona mà és fer una compra fàcil, ràpida i econòmica de tots aquells articles que necessitis per a la teva llar, així doncs, equipa casa teva amb productes de baix cost però de bona qualitat. Aquest tipus de botigues disposen de varies marques que actualment hi ha al mercat. Ja ho saps si vols vendre allò que ja no utilitzes o vols comprar alguna cosa que necessitis a un cost més baix, no dubtis en visitar Galeria 13, allí hi trobaràs el que busques. T’atendran amb tota la professionalitat i et donaran un document de garantia de l’article que compris

COMPREM VENEM DEPOSITEM INTERCANVIEM

AT: NOVET FEM NCES MUDA

TAXEM P ER

WHA TS A

MATERIAL INDUSTRIAL A D’HOSTALERI ÈSTICS

ELECTRODOM

ELECTRÒNICA ELECTRICITAT

PP • DEPOSITI EL QUE NO FA SERVIR • NEGOCIÏ I COMPRI EL QUE NECESSITA AL MILLOR PREU 48

ÀMPLI A EXPOS ICIÓ D’ ELEC TRODO MÈSTI CS INDUS TRIALS

OBR

IM E

IUM LS D

ENGES

C/Indústria 2 Polígon de Torrefarrera

(Davant l’Àrea de Guissona)

25123 TORREFARRERA (Lleida) galeria_13@yahoo.es

Tel. 973 75 11 33 · 646 683 005Ramón Tomàs és una de les empreses de referència en distribució de materials per la construcció. Situada a Alcarràs des de 1969, l’empresa aposta per la innovació i les novetats en els seus serveis per tal d’oferir la màxima qualitat, tant a empreses com a particulars. Després de tants anys d’experiència, l’empresa aposta per una renovació integral on s’ofereix la millor qualitat en materials i assessorament professional.


Ramón Tomàs amplia la seva oferta en productes i serveis per tal de satisfer les necessitats d’un mateix client. D’aquesta manera, quan un client visita Ramón Tomàs, tindrà al seu abast tots els seus serveis que es complementen entre ells per oferir al complet els elements i materials necessaris per a la seva obra, des del primer cargol fins al transport final al seu destí. Vine a descobrir-nos a Alcarràs i troba tot allò que busques!

50 anys d’experiència amb la màxima professionalitat !

Av. Catalunya, 227 25180 ALCARRÀS (Lleida) Tel. 973 79 50 50 materials@rtomas.net


CASES fora de Lleida en venda

CASES a Lleida en venda

Xalet a Alpicat

Adossada al C/ Agramunt

516m , 3 habitacions, 1 estudi i 3 banys. Sala d’estar amb llar de foc i cuina-office. Zona enjardinada amb piscina.

260m2, 3 hab. dobles i 1 suite amb bany, 2 banys i 1 lavabo, cuina independent. Pàrquing i zona comunitària amb piscina.

Preu: 350.000 €

Preu: 245.000 €

2

Adossada al C/ Bellavista

Casa adossada a Puigverd de Lleida

586m2, garatge de 188m2, saló de 50m2 amb llar de foc. Terrassa de 120m2 amb piscina. 4 plantes amb ascensor, 6 hab., 3 banys, 2 lavabos.

230m2, 4 habitacions, 2 banys. Garatge i magatzem a la planta baixa. Edificada al 2005.

Preu: 170.000 €

Preu: 495.000 € Casa Bell-lloc d’Urgell

Adossada a l’Av. Amposta

187m , 4 habitacions, 2 banys. Garatge per a 2 places i piscina. Parcel·la de 1.020m2.

220m2, 80m2 de jardí, 3 hab. dobles i, 1 suite i 4 banys, 2 terrasses. Garatge per a 3 places.

Preu: 180.000 €

Preu: 290.000 €

2

Preu: 180.000 €

Casa adossada a Artesa de Lleida

Torre a Partida Quatre Pilans

222m2, obra nova. 4 hab., 2 banys i 1 servei. Saló amb sortida a jardí. Edificada al 2007.

150m2, jardí i piscina. 4 hab., 1 bany complet. Sala d’estar amb llar de foc / garatge de 42m2.

Preu: 170.000 €

Preu: 185.000 €

VENDA DE TOT TIPUS D'IMMOBLES

C/Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA immobiliaria@exem.eu


PISOS ideals a Lleida per invertir

PISOS a Lleida en venda

Pis al C/ Albert Porqueras

Pis a C/ Goya

83m , 2 hab., 1 bany complet, cuina independent, moblat i equipat. Zona comunitària amb piscina.

166m2, 3 habitacions dobles, una suite i 2 banys. Àmplia cuina i sala d'estar amb llar de foc.

2

Preu: 100.000 €

Preu: 91.000 € Pis al C/ Tarragona (Pardinyes)

Pis a Av. Garrigues 103m , 3 habitacions i 2 banys complets. Cuina independent amb galeria i safareig. Terrassa coberta i 2

80m2, 3 habitacions i 1 bany reformat. Comunitat amb ascensor.

traster. Preu: 93.000 €

Preu: 68.000 € Pis al C/ Les Corts Catalanes (Balafia)

Pis a C/ Col·legi 100m2, cuina-office equipada, 2 habitacions i 1 suite amb bany. Pàrquing opcional.

79m , 3 habitacions i 1 bany. Cuina independent amb sortida al balcó. 2

Preu: 139.000 €

Preu: 63.000 € Pis a  l'Av. Sant Ruf

Pis a Av. Estudi General

85m , 3 habitacions i 1 bany. Sala d’estar amb sortida a balcó / cuina independent amb galeria. Recent reformat.

157m2, 5 habitacions, 3 banys, cuina independent equipada. 2 balcons, pàrquing i traster opcional.

2

Preu: 57.000 €

Preu: 249.000€

Consulta tota la informació dels immobles a la nostra web

COMPRA VENDA de tot tipus d'IMMOBLES

• CERTIFICAT D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA • INSPECCIÓ TÈCNICA DE L'EDIFICI • CÈDULA D'HABITABILITAT

i seriet AT, at IT

QU AL

SERVEIS ESPECIALS


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4588 SIDAMON 197.500 €

Casa con 1.000m2 de parcela. Cuenta con gran salón comedor, 6 dormitorios dobles, 2 baños completos, cocina office, porche cerrado con cocina y chimenea, porche abierto con barbacoa, cuarto de lavado, terraza de 40m2, piscina y garaje cerrado.

Ref. 4616 CAPPONT 149.500 €

Ref. 4629 CAPPONT 133.000 €

Ref. 4543 PARDINYES 149.700 €

Ref. 4628 PARTIDA MALGOVERN 114.700 €

Piso seminuevo, salón comedor, 2 balcones, cocina, galería cerrada, 3 dormitorios, 2 baños completos, parking opcional en el mismo edificio.

www.grup90.com

Ref. 4597 ALCOLETGE 239.500 €

Casa seminueva a 19km de Lleida. Garaje para dos coches, jardín de 200m2, 4 dormitorios, 2 baños completos, salón comedor, cocina y terraza.

Piso seminuevo, con 2 dormitorios, baño completo, cocina independiente, salón comedor, balcón. Zona comunitaria con piscina. Piso muy luminoso. Plaza de parking opcional.

El piso para entrar a vivir compuesto por cocina independiente, salón comedor, tres dormitorios, 2 baños y un balcón. Posibilidad de comprar o alquilar plaza de parking en el mismo edificio.

Torre a 4.5 Km de Lleida. Cuenta con salón comedor, 5 habitaciones, cocina independiente con chimenea, baño y una gran sala de 60 m2 diáfana, lo que da muchas posibilidades de redistribución a tu gusto. Más un gran almacén de 125m2 y 15.000m2 de terreno.

Ref. 4614 CAPPONT 228.000 €

Ref. 4572 ZONA MONTCADA 343.000 €

Ático luminoso, con acabados de primera calidad. 3 dormitorios, salón comedor, con 2 balcones, cocina independiente, dos baños completos. Electrodomésticos de alta gamma, soporte energético con placas solares, zona comunitaria con piscina. Parking y trastero opcional.

Casa a pocos minutos del centro de la ciudad. Cuenta con, garaje para dos coches, galería cerrada con zona de lavado, salón polivalente con chimenea, jardín privado, cocina office, salón comedor con chimenea, 2 terrazas, 5 dormitorios, 4 baños, un aseo. Zona comunitaria (de más de 1000 m2) con jardín, piscina y zona de barbacoa.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ref. 4511 LA BORDETA 83.800 €

Ref. 4587 PARTIDA CANALS 595.000 €

Ref. 4593 ZONA AUDITORI 101.000 €

Ref. 4390 ZONA AUDITORI 163.000 €

Ref. 4544 ZONA MONTCADA 189.500 €

Torre con jardín, piscina privada, gran porche con pérgola y barbacoa, cuenta con cocina office, salón comedor, baño completo, aseo, sala lavadero, 3 dormitorios más terreno de 6.000 m2 y un cobertizo.

Terreno de 12.700m2, a pie de la carretera C13 al lado del Pol. del Segre y a 500m enlace autovía A2 Nave industrial de 700m2. Ideal para cualquier tipo de negocio. Se escuchan ofertas.

Vivienda para entrar a vivir equipada con muebles y electrodomésticos. 2 dormitorios, cocina, galería, salón comedor, baño. Aire acondicionado central. ¡Todo exterior! Trastero incluido en el precio. Parking opcional.

Piso céntrico en perfecto estado para entrar a vivir, todo exterior. Salón comedor, cocina independiente, galería, 2 dormitorios, baño completo. Plaza de parking opcional en el mismo edificio.

Acogedor ático dúplex. Cuenta con gran cocina office, salón comedor con salida a balcón, tres dormitorios, galería cerrada, dos baños completos. Parking opcional en el mismo edificio. Destaca por sus dos terrazas.

Parcela detrás del Hospital Arnau de Vilanova, consta de 660m2, de los cuales 350m2 se pueden disponer para construir un chalet de 2 plantas (+ posibilidad de sótano).

Ref. 4619 CIUTAT JARDÍ 369.500 €

Ref. 4558 BALAGUER 132.300 €

Dúplex esquinero con 4 dormitorios, cocina office, 2 salones, 4 baños, 2 balcones y 1 gran terraza esquinera. Gran zona comunitaria con piscina y pista de pádel. Plaza de parking opcional.

Pack compuesto por ático dúplex de 2 habitaciones, cocina abierta, salón comedor, baño completo y 2 terrazas + piso de 3 habitaciones, baño y cocina.

www.grup90.com

Ref. 4539 CASTELLDANS 117.000 €


LAS TERRAZAS ¿comunitarias o privadas?

COMPRA, VENTA, ALQUILERES, TRASPASOS, PERITACIONES INMOBILIARIAS Y VALORACIONES DE CONTENIDO C/Onze de Setembre, 127 · Baixos 25007 LLEIDA Tel. 973 672 327

www.llarvida.com

Tel. 973 23 78 23

C/ Baró de Maials, 81 · 25005 LLEIDA

E

s típico, en las reuniones de comunidades de propietarios, encontrarnos con las discusiones referentes a la propiedad de las terrazas de áticos de las comunidades, sobre todo cuando se tiene que hacer frente a gastos imprevistos en el mantenimiento y adecuación de las mismas. Lo más fácil es acudir a la escritura del título constitutivo de la comunidad, donde normalmente leeremos que las terrazas de los áticos (aún siendo parte estructural del edificio) el propietario de la vivienda desde la cual se tiene acceso disfrutará del uso exclusivo de la misma, eso sí, viéndose obligado a mantenerla en un correcto estado de higiene, limpieza y conservación, pero los gastos de mantenimiento y posibles averías de la terraza irán a cargo del conjunto de la comunidad. La avería más típica que se puede dar es la de filtraciones y humedades que perjudiquen al piso inferior debido al uso cotidiano de la misma. Siempre y cuando no se demuestre que se ha hecho un mal uso de ella, toda reparación y el gasto que conlleve deberá asumirse por el conjunto de la comunidad de vecinos. En el caso, como hemos anticipado, de que se demuestre que los desperfectos producidos en la terraza vengan como consecuencia de la mala instalación de elementos externos o por haber modificado un elemento común por parte del propietario del ático, este deberá hacerse cargo de los costes de reparación. No debemos confundir las terrazas de áticos con la terraza de la comunidad de vecinos, si la hubiese. Esta se trata de espacios comunitarios, patios de luces, al cual todos los vecinos tienen el mismo acceso libre y es considerada de uso conjunto, de zona común

La terraza de un ático es de uso exclusivo del propietario del ático, ya que tiene carácter de uso privativo, al ser de acceso y uso exclusivo.

56


24.990 €

33.990 €

17.990 €

BMW X6 3.0 D · 2010

AUDI A6 ALLROAD 3.0 C · 2015

AUDI Q7 3.0 D · 2010

120.000 km

218 CV · 125.000 km

245 CV· 150.000 km

23.990 €

7.990 €

17.990 €

MERCEDES CLA 200 CDI AMG 2015

AUDI A3 2.0 TDI · 2009

MERCEDES ML 280 CDI 4MATIC

· 136 CV · 60.000 km

140 CV · 150.000 km

2010 · 190 CV · 120.000 km

16.990 €

26.990 €

15.990 €

MERCEDES CLS 55 AMG · 2006

MERCEDES GLA 220 CDI 4 MATIC

MERCEDES CLASE A 200 AUTOMÀTIC

476 CV

2015 · 170 CV · 40.000 km

2013 · Gasolina · 156 CV · 75.000 km

Gestionem la venda del teu cotxe amb el màxim benefici per a tu. Financiació 100 x 100 Ens encarreguem de tot! Av. Carretera de Lleida, 29 · 25123 TORREFARRERA (Lleida)

973 443125 / 630 641 426

De dilluns a divendres de 9:30a 13h. i de 16a 20h. Diumenges de 10 a 13h.

info@pere-anton.com


Ctra. N-II · Km 456 · 25194 LLEIDA Tel. 973 136 384 · 645 491 970

info@caravanasmiguel.com

Vent a y a lq ui ler de CA R A VA N A S y A UT OCA R A VA N A S Exposición de caravanas, autocaravanas, remolques, casas móviles y todo tipo de material para el camping

GRANDES OFERTAS EN ACCESORIOS Y SERVICIOS

Alquiler de trasteros y parquings

L’

CONSELLS PER COMBATRE LA CALOR A L’HORA DE CONDUIR

equipament del nostre turisme és la part més important per tal d’aconseguir una conducció agradable i sense patiment. El color del cotxe forma part de la temperatura interior del turisme, el millor és el blanc, encara que els sòlids són millors que els metal·litzats. Per exemple, quan és fosc o vermell tendeix a absorbir més les radiacions solars i per tant, a augmentar la temperatura interior del cotxe. Hi ha altres elements que també tenen importància davant d’aquesta particularitat, com la tapisseria interior, la qual és recomanable que sigui clara. Pel que fa als materials, els seients de cuir acostumen a ser més gruixuts i aquests assoleixen més temperatura, en comparació amb els de tela a l’hora de rebre la radiació solar. És més, un cotxe amb la tapisseria de cuir aparcat al sol pot convertir-se en un forn i rostir les parts del teu cos al moment d’asseure’t al seient. Així doncs, les tapisseries amb la tela clara són molt més fresques. Un avantatge que tenen les tapisseries de cuir és que poden enviar aire fresc des del seient. No obstant, cal conduir, a poder ser, amb una samarreta de cotó de color clar, però no blanca, per evitar els reflexos al parabrises que fan entorpir la visió. És recomanable, per no afavorir la sensació de fatiga o d’excés de temperatura, conduir amb peces de roba lleugeres que permetin la transpiració i la ventilació, a més d’aportar comoditat a l’hora de realitzar moviments. Si és possible, sobretot si fem viatges llargs, d’intentar evitar les hores centrals del dia, és a dir les de major calor. En definitiva, si vius en una zona que durant l’estiu pateix temperatures elevades, el teu turisme hauria de presentar les següents característiques: • Pintura de color clar, preferiblement blanc • Sense sostre solar. • Vidres tintats • Climatitzador • Tapisseria clara • Seient ventilats • Parabrises amb recobriment atèrmic • Guantera refrigerada. No oblidis de fer parades, és necessari per airejar el cotxe i mantenir-te despert i fresc, a més, és un bon moment per refrescar-se la cara, així com també canviar de samarreta

Que tinguis bon viatge, precaució i salut al volant!

58SUZUKI IGNIS, El SUV urbà més versàtil La qualitat dels seus productes intacta

902 10 10 10 seur.com

V

ersàtil és sinònim de lleuger i adaptable, amb lo qual en un vehicle de disseny urbà disposem de àmplies possibilitats de ser utilitzat en ciutat o compatible amb tot tipus de terrenys.

Aquest model incorpora un sistema de tracció total que Suzuki denomina All Grip i un sistema semi híbrid SHVS, dos opcions interessants que no són habituals en el seu segment. El principal avantatge de la versió semihibrid és que a més, del poc consum, té la possibilitat de comptar amb l’adhesiu ECO. El Suzuki Ignis és ideal per a aquelles persones que busquen un vehicle diferent. El Ignis combina un exterior senzill i carregat d’estil amb funcionalitats que el converteixen en la perfecta opció per a la teva vida quotidiana i en qualsevol plaça d'aparcament. El seu disseny de línies innovadores el distingeix per sobre dels de la seva categoria.

Pel que fa al disseny interior, proporciona una gran comoditat al volant de caràcter esportiu, els seients davanters són calefactables, els quals faran els teus viatges més agradables i tenint tota la tecnologia a l’abast de les teves mans. Tots els seients són independents, així cada passatger podrà personalitzar la seva plaça al seu gust. L’espai interior està molt ben economitzat i permet espai per a tot 60Audi Q5 55 TFSIE QUATRO: el primer Q5 híbrid

E

ls híbrids estan a l’ordre del dia. Cada vegada més, els objectius de contaminació fan que les marques estiguin en plena carrera cap a la electrificació dels seus vehicles i Audi no es queda enrere. El nou Audi Q5 TFSIe quattro és la primera versió híbrida endollable d’una nova família d’híbrids que, poc a poc, s’aniran presentant al mercat. El Q5 55 TFSIE QUATTRO es troba dins del grup de vehicles “premium”, els que utilitzen una bateria, un motor elèctric i un motor de gasolina com a sistema de propulsió. En concret, aquest híbrid utilitza un motor de gasolina 2.0 TFSI, una caixa de canvis STronic de 7 velocitats i una bateria de ió liti, situada sota el maleter i capaç d’emmagatzemar energia a una velocitat de 14,1 kWh. L’autonomia d’aquest vehicle és superior als 40 km amb una velocitat màxima de 135 km/h i per recarregar-lo, Audi ofereix l’Audi e-tron Charging Service i l’aplicació myAudi. A més, a Espanya, els propietaris del Q5 55 TFSIe quattro poden gaudir d’avantatges fiscals amb la utilització del distintiu Zero emissions. Aquest senyal fa que aquest model sigui l’ideal tant per un particular com per vehicle d’empresa. Un altra característica destacable d’aquest nou vehicle és la tracció quattro permanent a les quatre rodes amb la tecnologia ultra. El Q5 55 TFSIe quattro utilitza per primera vegada tracció total d’eficiència optimitzada en combinació amb un motor elèctric. Aquest sistema de control intel·ligent de tracció a les quatre rodes funciona de manera predictiva, mitjançant sensors, les dades emmagatzemades sobre la dinàmica de la conducció i el comportament al volant del conductor, de manera que la tracció està sempre preparada quan és necessari. A més d’això, mitjançant la connexió a la xarxa el conductor pot ajustar aquestes característiques segons li convingui més Especialment silenciós i amb zero emissions a la ciutat, el Q5 TFSIE quattro també destaca per la seva gran autonomia en viatges llargs, pel seu mode híbrid que s’activa de manera automàtica juntament amb el sistema de navegació i pels modes EV i Battery Hold, que faciliten un control de la bateria encara més individualitzat. Informa-te’n! L’Audi Q5 TFSIe quattro sortirà al mercat a finals d’any però ja el pots reservar. Aquest any passa’t a la tecnologia híbrida!

62

Font: www.audi.es
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.