__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ABRIL 2019 • N.52

GIRONA

LA VALL DE LLÉMENA Deixa petjada

TERRASSA

Viu la Fira Modernista

TERRA ALTA

Descobreix la seva essència

EL PONT DE SUERT El centre dels Pirineus

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Girona, Temps de Flors

Temps de flors


el BARCELONÈS el VALLÈS

om a l’abril, un mes marcat per Setmana Santa i Sant Jordi, uns dies especials en que petits i grans gaudeixen de la terra, de les tradicions, del bon temps i, sobretot, de les reunions d’ oci en família i amics. El nostre objectiu és superar-nos cada mes, destapar allò que sembla invisible i donar a conèixer poblacions, costums i racons especials que, sense adonar-nos, tenim ben a prop. Molts dels indrets, n’hem sentit a parlar, els coneixem d’oïdes o n’hem vist imatges en un reportatge, però del que es tracta és de viure’ls en primera persona. Som un poble viatger, ens agrada descobrir els indrets de casa nostra i sentir una mica més la terra catalana i la seva personalitat. Pobles i ciutats que brinden l’essència d’una manera singular i que només si els vius amb els cinc sentits podràs saber del què et parlem. Benvinguts al bon temps, on Catalunya s’ omple d’ ambient firal, un caliu acollidor i festes emblemàtiques arreu del territori. Turisme Catalunya té ganes de mostrar-te, una vegada més, tots els detalls d’una terra llegendària.

Viu-la amb nosaltres!

08

OCCIDENTAL 12 l’ANOIA

20

el MARESME

14

el GIRONÈS

22

BAGES 18 l’ALT

EMPORDÀ 30

el BAIX

EMPORDÀ 36

l’ALTA

la SELVA

40

la CERDANYA

42

l’URGELL

44

el SOLSONÈS

48

RIBAGORÇA 50 la NOGUERA

la TERRA

ALTA 58

el TARRAGONÈS el BAIX el BAIX el BAIX

54

68

EBRE 74

CAMP 78

PENEDÈS 80

el MONTSIÀ

82

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no es responsabilitza de les opiniones alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


La Val d’Aran

U

na vegada més Catalunya es prepara de festa per celebrar amb vosaltres les tradicions llegendàries, com Sant Jordi. Regalar una rosa, un llibre i la passió per viure la festa catalana, on cada poble organitza el seu propi esdeveniment. Les ganes de passar-ho bé, sempre són una primícia a les vides de tot ciutadà, el Tibidabo t’ajuda a fer-ho realitat. O si el que vols, en dies de descans, és viure la cultura vés al Museu Marítim i coneix les noves exposicions. Nosaltres no ens volem deixar de divertir i marxem cap a la Fira Modernista de Terrassa per vestir-nos d’època i sentir el seu tarannà. Amb la primavera arriba el temps de maduixes i el Maresme té la terra perfecta per cultivar les varietats més reconegudes i ens permet gaudir de la bona fruita de temporada. A finals de mes els actes de Setmana Santa omplen les agendes de molts municipis, et presentem les tradicions de Mataró en dies assenyalats com aquests. Si vols sorprendre a algun familiar, no dubtis en oferir un detall en format vinícola, el Celler Grau i Grau et presenta una de els seves activitats pròpies com l’enoturisme, els descobreixes? Els petits de casa poden passar-ho en gran fent de paleontòlegs a Hostalets de Pierola, una activitat lúdica molt educativa. Direcció a la província de Girona podrem viure un dels actes més particulars de la ciutat amb la seva festivitat de temps de flors on llueixen carrers i indrets inhòspits més ben vestits que mai. L’acompanya Campllong amb la seva fira de la primavera on la maquinària agrícola i actes envoltats de natura són les principals activitats que celebren aquesta població. Ens enamorem de zones costeres i zones d’interior, ens enlluernem amb El Port de la Selva i la Vall de Llémena, dos indrets igual i diferents en la mateixa proporció, olor de mar i olor de natura.

Alta Ribagorça

Pallars Sobirà

A Catalunya mengem bé i ens agrada tenir productes de gran qualitat, aquesta vegada ho descobrim amb les anxoves Solés. Seguim a la província de Girona per celebrar Flors i Violes i visitar el Museu del Suro a Palafrugell i viure la màgia a Caldes L’Alt Ur de Malavella. Les terres lleidatanes ens sorprenen amb l’essència de Vallbona de les Monges, les festes Pallars Jussà de Castellserà, els racons de les Avellanes i Santa Linya, així com les seves salines. Direcció a la muntanya, anem descobrint durant el camí fires i festes com E la del castell de Llívia, Sant Isidre a Solsona i els municipis de Pont de Suert i Vilaller. La Noguera Aquest mes vivim en ple rendiment la província de Tarragona, coneiLa xem en profunditat Segarra la Terra Alta amb Gandesa, Pinell de Pla Brai, Vilalba dels d’Urgell Arcs i la Fatarella. I l’Urgell Segrià recorrem l’interior cap a l’exterior amb Roda de Berà, Sant Jaume dels DoLes Garrigues Conca de menys, Altafulla, Barberà l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, l’Hospitalet de l’Infant Alt Camp i Amposta Priorat

Vens amb nosaltres a recorre totes aquestes poblacions?

Pe

Baix Camp Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre Província de Tarragona

Baix Ebre

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

Montsià


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

rgell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

El Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

Baix Penedès

Alt Penedès

Ma

res

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

me

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)


La Diada  de Sant Jordi Roses, llibres i tradició popular a diada de Sant Jordi, tal com la coneixem a Catalunya, és un aplec de tradicions i costums d’èpoques diferents. A la veneració per Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XV, amb les seves llegendes de dracs i princeses, s’hi va afegir la rosa i també el llibre. Des de mitjans del segle XV, el 23 d’abril se celebra cada any a Catalunya la Diada de Sant Jordi, patró d’aquesta terra des de l’any 1094 i, per als catalans, l’heroi protector que va vèncer el drac i va salvar la princesa, símbol de la victòria sobre el mal. Al llarg dels anys, s’ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual els enamorats s’intercanvien una rosa i un llibre. Es tracta d’una festa popular i pacífica, que exalta uns valors tan humans com són l’amor, la cultura i el patriotisme.

Difícil d’entendre per a qui no l’ha viscut mai, la diada de Sant Jordi és una jornada en la què els llibres i les roses prenen els carrers de totes les localitats catalanes 06

Les roses i les llibres que es regalen, omplen per un dia els carrers i les places de totes les ciutats i poble de Catalunya. És per tant, una festa de participació popular amb unes característiques probablement úniques al món. Sant Jordi és per excel·lència el patró dels enamorats a Catalunya, i la majoria de gent segueix la tradició, la qual i com tots sabem, consisteix en què l’home regala a la dona una única rosa vermella amb una espiga de blat i la dona li regala al seu estimat un llibre. La llegenda de Sant Jordi i el drac és comú a gairebé tota Europa, i molts dels països com Anglaterra, Portugal o Grècia ja l’ha agafat com a seva. A Catalunya, és a la població de Montblanc on va arrelar amb més força i avui, coincidint amb la mateixa data, també se celebra la Setmana Medieval de Montblanc. En aquesta setmana, al costat d’altres actes, es representa com el cavaller va matar al drac que tenia tiranitzada la capital de la Conca de Barberà. En les antigues muralles de la ciutat encara hi ha un portal conegut com a Portal de Sant Jordi, per on es diu que va sortir el cavaller després de matar a la bèstia.

La venda de llibres i roses, a més del negoci i la reivindicació cultural, es converteix en una celebració popular en el qual es mesclen amb altres actes com sardanes, castellers, exposicions... que fan encara més especial aquesta diada catalana. Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places convertint la diada en una singular festa autonòmica. Per Sant Jordi es ven un percentatge força apreciable de la producció literària anual, fet que aprofiten les editorials per presentar-hi les darrers novetats, espe-


cialment, les escrites en català. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si és diumenge. També hi ha lectures i els teatres i sales d’espectacles acostumen a fer promocions especials. A més, es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’atrafegada agenda cultural catalana.

I per què una rosa? La llegenda explica que dels degotalls de la sang del drac que arribaven a terra, en va néixer un roser. El cavaller en va arrencar una rosa, la va entregar a la princesa i junts van viure una feliç història d’amor. La història també diu que el roser floria amb energies renovades cada abril, l’element que ajuda a entendre perquè es va fixar un dia d’aquest mes com el més indicat per commemorar la gesta del cavaller.

Perquè una única rosa vermella acompanyada d’una espiga de blat i no qualsevol altra flor? Segons la tradició, en aquest obsequi se sumen tres característiques: una flor única que simbolitza l’exclusivitat de l’amor, el color vermell de la rosa que simbolitza la passió i l’espiga, que simbolitza la fecundació

Per què es regala un llibre per Sant Jordi? A part de Sant Jordi, el dia 23 d’abril també és el dia del llibre. A Catalunya, es va començar a celebrar l’any 1926, en record de la mort de l’escriptor Miguel de Cervantes. Aquest mateix dia, a Anglaterra, se celebra també la mort de William Shakespeare, al 1616. Mentre la festa del llibre en altres llocs desapareixia, a Catalunya es convertia en una de les celebracions més populars. És per això que, el dia de Sant Jordi, també es regalen els llibres, i el motiu de l’èxit de seguir aquesta tradició durant tants anys s’atribueix a la coincidència amb la festivitat del Patró de Catalunya i l’antiga tradició de regalar roses com a símbol d’amor.

Sant Jordi s’ha consolidat com una festa popular i pacífica, que exalta uns valors tan humans com són l’amor, la cultura i el patriotisme


el BARCELONÈS

n indret ple de màgia dibuixa un dels skylines més coneguts de Barcelona, el qual representa el parc temàtic centenari i de referència de Catalunya, el Tibidabo. Amb més de 30 atraccions per a totes les edats, els seus visitants hi tenen la diversió assegurada sense deixar mai de banda l’encant i la història convertint-se en un dels parcs més antics del món.

El parc del Tibidabo acull unes singulars atraccions, des de les més tradicionals i emblemàtiques fins a les que inclouen les tecnologies més avançades i d’última generació, així com espectacles i animació itinerant que converteix la ruta d’atracció en atracció en un espectacle més del Parc. L’ ànima pròpia de l’indret es pot comprovar en cada racó, en cada espai on els més petits i les seves famílies poden viure una experiència d’oci única i, alhora, gaudir d’unes impressionants vistes de la ciutat comtal.

L’ Àrea Panoràmica del Tibidabo és un espai de lliure accés al qual tothom pot accedir-hi lliurement i forma un autèntic balcó a tot el seu voltant i a la ciutat, a 500 metres sobre el nivell del mar, i amb atraccions tan emblemàtiques com la roda panoràmica, la Talaia o l’Avió.

Més de 30 atraccions per a totes les edats asseguren la diversió en aquest parc històric

L’ànima pròpia de l’indret es pot comprovar en cada racó, en cada espai on tota la família podrà viure una experiència d’oci única i, alhora, gaudir d’unes impressionants vistes de la ciutat 08


Aquesta temporada, el Parc ha presentat un bon grapat de noves experiències i activitats, entre les quals destaquen la inauguració de la Plaça del jardí, nous espectacles amb les mascotes Ti, Bi, Da i Bo o personatges com Gerónimo Stilton, així com les noves pel·lícules “Ocells” i “Retorn al Món Perdut”, al cinema 4D Dididado. Aquesta nova temporada segueix alineada amb els 4 eixos estratègics del Parc: les experiències, la solidaritat, l’educació i la sostenibilitat. Per aquesta raó, entre les novetats i diverses propostes en espais, espectacles i atraccions, també en destaquen la 9a edició de la Mostra de Titelles, les visites guiades a la Torre

de Collserola, on s’explica la seva història i usos actuals o el recorregut interactiu pels contes de tota la vida al Castell dels Contes, inaugurat a finals de l’any passat i que reivindica els contes com a patrimoni emocional i intel·lectual per a grans i petits. A més i com cada temporada, el Parc celebrarà una desena d’activitats i jornades solidàries en benefici de diferents entitats sense ànim de lucre, així com esdeveniments educatius com les activitats didàctiques de ciència i tecnologia, la 2a edició del Fisidabo i tallers LEGO Education

Sabies que... La construcció del Tibidabo va començar el 1900 i fou llavors quan s’iniciava també un projecte amb el qual la muntanya es convertiria en un indret de gran atracció turística. Amb la inauguració de l’avinguda, el tramvia i el funicular, la resposta dels habitants de Barcelona fou entusiasta, ja que per primer cop es podia accedir amb comoditat i rapidesa al cim de la ciutat i gaudir d’unes vistes excepcionals. Poc a poc, el Parc d’Atraccions del Tibidabo es va anar popularitzant i fins arribar a avui en dia, que ja és tot un referent turístic i d’oci de Barcelona i de tot Catalunya.

www.tibidabo.cat Plaça del Tibidabo, 3 - 4 · 08035 BARCELONA Tel. 93 211 79 42 • tibidabo@tibidabo.cat


es del passat 25 de febrer, el Museu Marítim de Barcelona s’ha convertit en un indret on la història de la marina catalana ha pres un protagonisme força remarcable. El discurs expositiu museogràfic entorn a aquesta Catalunya marítima compren des del segle XIII fins al segle XX, la qual aprofita tot l’espai d’exposició de les Naus del conjunt monumental de les Drassanes Reials del MMB.

La visita a l’exposició compta amb una audioguia disponible en 8 idiomes i inclosa en el preu de l’entrada, la qual acompanya al públic al llarg de totes les sales i permet aprofundir en els continguts exposats

“Catalunya mar enllà. Tres segles de marina catalana XVIII-XX” pretén explicar com un país petit, amb pocs recursos naturals i una demografia reduïda va esdevenir una potència industrial al sud d’Europa al segle XIX i com va contribuir en el comerç marítim amb Amèrica. A més, gràcies a aquesta exposició es té l’oportunitat de conèixer en primera persona com aquest comerç i la construcció naval van ajudar a la transformació i modernització de Catalunya en aquella època i esbrinar com ha canviat la relació de les persones amb el mar. Arxius audiovisuals i més de 140 peces procedents de diferents col·leccions del Museu Marítim com maquetes, instruments nàutics, pintures o models de vaixells, entre d’altres, es mostraran en 7 àmbits expositius i 2 sales de projecció. D’aquesta manera, s’aprofunditza en una exposició temàtica de referència sobre la marina catalana, la qual dona continuïtat al relat de l’exposició Drassanes i Galeres, que aborda el món de la navegació i les drassanes de Barcelona entre els segles XIII - XV. El relat museístic global del MMB es completa amb l’exposició   “Les Sorres X. Un vaixell medieval”, inaugurada al febrer i que presenta la museïtzació d’una barca medieval trobada a Castelldefels durant les obres de construcció del Canal Olímpic.

Les dues noves exposicions es poden visitar en l’horari habitual del museu, de dilluns a diumenge de 10 a 20h.

Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona Av. de les Drassanes, s/n · 08001 BARCELONA · Tel. 00 34 933 429 920 010

informacio@mmb.cat · www.mmb.cat

(accés fins a les 19.00h.)

El preu d’entrada general és 10€, reduïda: 5€ i grups: 8€


el VALLÈS

OCCIDENTAL

10, 11 i 12 de maig de 2019 urant un cap de setmana, Terrassa tornarà a viure l’esplendor modernista de finals del segle XIX i principis del XX amb més de 300 activitats per a tot tipus de públic. Recreacions d’ època, fira d’artesania, oficis antics, fira d’alimentació artesana, gastronomia, música, balls, teatre, visites guiades al patrimoni, tallers i espectacles infantils, i un variat programa d’activitats que fan de la Fira Modernista de Terrassa la gran festa del modernisme a Catalunya. Aquest any, els visitants de la Fira Modernista tindran l’oportunitat de gaudir d’espais on viure les primeres experiències precinematogràfiques amb llanterna màgica, exposicions amb peces úniques i originals de l’ època provinents d’arreu d’Europa i espectacles per reviure un període on la imaginació i la creativitat començaven a donar forma al futur del món del cinema.

EL CINEMA I EL MODERNISME DE PRINCIPIS DEL SEGLE XX SÓN ELS PROTAGONISTES DE LA XVII FIRA MODERNISTA DE TERRASSA

12

Vine a conèixer un entorn de cine i gaudeix de l’ambient del carrer amb els vestits d’època i les recreacions històriques. Participa de la cultura popular, apropa’t al patrimoni i tasta una oferta gastronòmica i modernista única i singular 

GAUDEIX DE LES VISITES GUIADES AL PATRIMONI I DE LA GASTRONOMIA DEL 1900 EN UN ENTORN DE CINE, MODERNISME I ACCIÓ


el MARESME

Ambaixadora

Gastronòmica de la comarca • Color vermell intens • Sabor molt dolç

amb un punt d’acidesa

• Textura carnosa • Agradable aroma

E

l conreu de la maduixa ha donat forma al paisatge de molts municipis del Maresme, el qual ha estat sempre vinculat amb l’agricultura. Són les condicions climàtiques i orogràfiques del Maresme que resulten ser molt favorables en la qualitat de les maduixes que s’hi produeixen. La zona més muntanyosa de la comarca compta amb un microclima i una situació molt beneficioses pel conreu de la maduixa: terrenys amb pendent, l’angle d’incidència dels rajos solars a l’hivern és major i per tant, reben més radiació i, per una altra banda, la capacitat de drenatge del sauló permet un millor desenvolupament de l’arrel de la planta. Les maduixes del Maresme es caracteritzen per un color vermell intens, un sabor molt dolç amb un punt d’acidesa, una textura carnosa i una

14

agradable aroma, especialment quan són acabades de collir.

Un plaer que

Hi ha molts tipus de maduixes i es distingeixen per les seves característiques organolèptiques. Actualment, es cultiven amb força 4 varietats, la més típica és "la Pájaro", seguidament de "l’Albion", "la Gaviota" i "la Monterrey".

ens permet gaudir d’un

Maduixes ara n’hi ha a qualsevol època de l’any i és magnífic, però, tot i així, aquesta fruita té la seva temporada òptima, de l'abril al juny. Aquí, a casa nostra, és ara el seu moment ideal i, per aquesta raó, agrupant els tres sectors més importants de l’economia, el turisme, la gastronomia i la cultura, s’han creat les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa per tal de donar-la a conèixer arreu del territori català.

comarca

Se celebren diferents actes en varies poblacions del Maresme entre les quals s’hi destaquen Sant Cebrià de Vallalta, Canet de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Arenys de Munt. És en aquestes fires on podem degustar les maduixes del Maresme, collides el mateix dia, sense que hagin patit un transport i en el seu punt òptim de maduració

dels gustos i aromes més arrelats a la


SETMANA L SANTA 2019

MATARÓ 14 al 21 d’abril

a primera referència de la celebració de la Setmana Santa a Mataró data de 1581. Pocs anys després, el 1605, hi ha constància de la creació d’una confraria i un segle més tard, el 1705, ja hi ha documentada l’existència dels Armats de Mataró. Després del trencament que suposa la Guerra Civil i el posterior intent de revifalla als anys 40, les processons desapareixen de la ciutat el 1969. L’ èxit i el reconeixement actual és fruit del naixement de la Comissió de la Setmana Santa de Mataró el 1986, que en aquestes tres dècades no només ha recuperat la celebració sinó que ha creat un model propi. Amb la idea de reprendre la tradició de principis de segle XX tot integrant nous trets identitaris de Mataró, la Setmana Santa ha aconseguit unir els ritus processionals de les tradicions catalanes i del sud d’Espanya, en una barreja de processons i formes de fer que manté un to uniforme. Gràcies a la tasca de la Comissió, formada per deu confraries i germandats i els Armats de Mataró, que treballa tot l’any per organitzar i escenificar les diferents processons i desfilades, la Setmana Santa mataronina és una de les més destacades de Catalunya, per la qualitat i quantitat d’actes que s’organitzen, i té el reconeixement de la ciutat. Les Desfilades dels Armats de Mataró, el 2002, i la Processó General de Mataró, el 2013, es van declarar Patrimoni Cultural de Mataró. Els Armats també van ser distingits amb la Medallla d’Or de la Ciutat el 2007. Entre d’altres actes, destaquen l’escenificació i la Processó del Prendiment, el Diumenge de Rams a la tarda, que té un tram molt popular a la Baixada de les Escaletes en què els portants pugen el pas corrent. La Processó de Dijous Sant destaca per l’accent andalús i és un exemple de la combinació d’elements tradicionals confrares d’arreu. També són d’especial interès les desfilades dels Armats pels carrers de Mataró i l’homenatge a la ciutat el Dijous Sant, o la Processó del Silenci.

16

Divendres Sant, la Processó General de Mataró compta amb la participació de totes les confraries, germandats i els Armats de Mataró i s’ha convertit en una de les processons més massives que es fan a Catalunya


ACTES MÉS DESTACATS: • Processó de la Maria al peu de la creu Divendres 12 d’abril. 19.00h Basílica de Santa Maria Amb aquesta processó s’inicia oficialment la Setmana Santa a Catalunya. Els portants i confrares van de rigorós negre portant la Mare de Déu dels Dolors.

• XXXI Matinal de saetes Diumenge 14 d’abril. 12.00h Parc de Cerdanyola Es poden sentir, a més de les clàssiques saetes, cançons pròpies del repertori de Setmana Santa.

• Escenificació del Prendiment Diumenge 14 d’abril. 18.00h Plaça de Santa Maria • Processó del Prendiment Diumenge 14 d’abril. 18.30h Basílica de Santa Maria S’aconsella viure i gaudir de la processó pels carrers de l’antic raval mariner de Mataró.

• Armats de Mataró. Recollida de la bandera i homenatge a la ciutat Dijous 18 d’abril. 19.15h Plaça de l’Ajuntament Els Armats de Mataró reten homenatge a la ciutat i el públic pot gaudir de diverses evolucions o quadres.

• Processó de Dijous Sant. Nit Morada Dijous 18 d’abril 19.00h Parròquia de Maria Auxiliadora • Processó Nit de Silenci Dijous 18 d’abril. 21.30h Basílica de Santa Maria L’essència de les processons del segle passat es pot viure a la Nit del Silenci, una processó molt espiritual.

• Processó General de Mataró Divendres 19 d’abril 19.30h Basílica de Santa Maria Uns moments amb un encant especial són el silenci a la sortida de la plaça de Santa Maria, el tram del carrer Argentona o la finalització a la plaça de Santa Anna.

 :  Visit Mataró  : @visit_mataro  : @visit_mataro

17


el BAGES

Cinc generacions,

una història

es del cim del turó més proper, veiem com l’horitzó abraça el cel i, si abaixem la mirada, les fulles de les vinyes es mouen mentre el suau vent les acaricia. L’ essència i la tradició de l’indret ens enamoren i es deixen entreveure amb petits tastets de benestar mentre caminem pel seu paisatge. El sol, radiant. Les vinyes, en el moment de màxim esplendor i envoltades de boscos de pins, roures i alzines. Coneixem el Celler Grau i Grau, l’origen dels bons vins, allí on la passió es converteix en productes d’alta qualitat. Al cor de Catalunya, a la terra del Bages, assaborim el vi de sempre, aquell que ha evolucionat des de la tradició familiar de 5 generacions, 18

aquell mateix que avui arriba a les nostres copes gràcies a l’esforç, la implicació, el desig i la voluntat de portar el nom Grau i Grau arreu del territori i del món. Els productes del celler volen ser descoberts per indrets encara inhòspits i dur més lluny la seva denominació D.O. Pla del Bages. Els productes viatgen i mostren com és el tarannà de la gent que hi treballa: des de les mans d’en Jordi, qui verema i elabora, fins a l’últim consell de la Marta i el Macari, per aconseguir un maridatge perfecte. I és que viure tot el procés    d’elaboració

dels vins de Celler Grau i Grau és tota una experiència que, amb gran dedicació i motivació, es vol compartir amb tots els amants de l’enoturisme. Realitza una ruta entre vinyes i descobreix l’essència del celler


Viure tot el procés d’elaboració dels vins del Celler Grau i Grau és un autèntic plaer, una experiència que, amb gran dedicació i motivació, es vol compartir amb tots els amants de l’enoturisme

de la família Grau de la mà de la cinquena generació i enòleg del Celler, en Jordi. Començant per les vinyes, de cultiu ecològic, fent un recorregut immersiu i dinàmic de totes les etapes de producció, la sala d’envelliment, i acabant amb la degustació de dos dels seus vins ecològics. El segon tipus de visita, es tracta d’una ruta per les diferents vinyes de la finca, amb tres punts de degustació dels nostres vins de Col·lecció juntament amb altres productes de proximitat. La passió, l’ esforç, la constància i la màxima dedicació identifiquen la cinquena generació del Celler, la qual ha aportat en els seus productes la Tota la identitat Grau i Grau rau en els més de 100 anys de tradició, aquella que tu mateix/a podràs conèixer mitjançant les visites guiades i activitats enològiques que el mateix celler organitza. Un recorregut professional que no et deixarà indiferent si realment estimes el vi, la terra, la història i l’essència més pura del món vitivinícola. Un clima continental mediterrani t’acompanyarà mentre camines entre les vinyes, ubicades a 600 metres d’alçada i envoltades de boscos. Una terra típica del Bages que dota els vins d’una gran personalitat, identitat i excepcionalitat. Celler Grau i Grau ofereix dos tipus de visites per conèixer de primera mà el territori i el producte. La primera, permet descobrir la tradició vinícola

Vins de Col·lecció que podràs catar durant la ruta enològica

mateixa delicadesa i personalitat des de principis del segle XX. Amb valors de tradició, família i qualitat, Grau i Grau volen obrir les portes a que puguis viure-ho en primera persona mitjançant un enoturisme de referència que despertarà tots els teus sentits

CELLER GRAU I GRAU Crta. C-37, d’Igualada a Manresa, Km. 75,5 • 08255 Maians (BCN) enoturisme@cellergrauigrau www.cellergrauigrau.com Tel. 938 356 002


T O T N E E T X I E T R CONVE G E L Ò T N O E L A aig P 4 i 5 de m UN l’ANOIA

Hostalets de Pierola, a la comarca de l’Anoia, et dona l’oportunitat d’experimentar una activitat ben singular i atractiva. Després d’endinsar-te en la història i fer un viatge a fa 12 milions d’anys, et convertiràs en tot un paleontòleg i podràs realitzar rutes interactives en família, participar en tallers i conèixer els secrets temàtics més sorprenents. Aquest municipi és una de les zones més importants de la paleontologia a Catalunya i al món i, per aquesta raó, també un dels territoris més rics en fòssils de primats de l’ època del Miocè i on es realitza un dels estudis més importants quan a l’evolució dels homínids. Per tot això, Hostalets de Pierola organitza una llarga proposta d’activitats dinàmiques i interactives on aprendre, jugar i endinsar-se en una història curiosa i que despertarà els sentits dels més petits. Es tracta d’una aventura pensada per a tota la família amb itineraris i rutes multimèdia per conèixer de ben a prop l’ ecosistema del Miocè així com totes les seves característiques i curiositats. El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) és un dels llocs que també et farà veure l’excepcionalitat del patrimoni paleontològic gràcies a importants troballes que s’han conservat al llarg del temps. Així doncs, el CRIP té com a missió principal donar valor i divulgar l’ extraordinària riquesa paleontològica dels jaciments del Miocè de tot el municipi. Fent excavacions sota terra i realitzant rutes pel territori i el seu entorn natural més immediat, viuràs una aventura immersiva i on els allotjaments i els restaurants del municipi t’acolliran per fer la teva estada científica, molt més autèntica i completa Per més informació podeu consultar

www.visitahostalets.cat

Plaça Cal Figueres, 1 · 08781 HOSTALETS DE PIEROLA (BCN)

20

20


el GIRONÈS

a ciutat de Girona es vesteix de gala un any més gràcies als milers de colors, formes i aromes que desprenen les seves flors. Del 11 al 19 de maig, la capital del Gironès acull un dels festivals més coneguts de Catalunya, Girona, Temps de Flors, on gairebé tots els espais, monuments i edificis públics, especialment al centre històric, queden engalanats per flors i ornamentacions diverses i ben atractives. Totes les flors i les instal·lacions florals atrauen cada any centenars de participants, professionals i visitants de tot tipus, i la ciutat es transforma en tot un espectacle de textures i colors que donen vida pròpia a cada racó del seu conjunt patrimonial. Durant la celebració de Girona, Temps de Flors l’oferta d’activitats i propostes turístiques augmenta de forma considerable, ja que la ciutat ofereix una gran varietat d’esdeveniments de caire cultural, gastronòmic i social que converteixen la capital en un indret de referència.

22

22

El creixement exponencial de la seva popularitat ha fet que Girona, Temps de Flors ja rebi centenars de visitants que arriben de diversos punts de la resta del territori i inclús de l’estranger. De forma entusiasmada i ben curiosa, tots aquests participants poden passejar pels carrers de Girona i ser partícips de l’elegància i l’excepcionalitat que adquireix la ciutat gràcies als esplèndids muntatges florals. Girona, Temps de Flors compta amb més de 150 punts de decoració, entre els quals es pot formar una ruta planificada amb l’objectiu de descobrir-los tots. A més, des de l’organització de la festa també s’organitzen visites guiades que inclouen l’entrada a alguns llocs històrics de la ciutat, com el Monestir de Sant Pere de Galligants, la Catedral o els Banys Àrabs. La festa de gran reconeixement també es converteix en un clar exemple entre modernitat i tradició, ja que aquests monuments tan emblemàtics i històrics adquireixen una nova percepció i vistositat que augmenta, encara més, el seu atractiu.

Durant el festival de Girona, Temps de Flors, les propostes gastronòmiques s’amplien, ja que diversos restaurants i bars de la ciutat s’uneixen a les iniciatives de Gastroflors i Flors de Nit, les quals inclouen les flors com a ingredients en les seves receptes i còctels. Pel que fa a la cultura, es programen actuacions i concerts a l’aire lliure així com també es munten parades de productes artesans en diferents punts de la ciutat com el Pont de Pedra o la Rambla de la Llibertat Per més informació, es pot consultar la web www.gironatempsdeflors.cat

Durant la celebració de Girona, Temps de Flors l’oferta d’activitats i propostes turístiques augmenta de forma considerable amb una gran varietat d’esdeveniments de caire cultural, gastronòmic i social


RACONS DE CATALUNYA BANYS ÀRABS. GIRONA, TEMPS DE FLORS ( El Gironès ) Fotografia de Joan Altes Cedida per l’Ajuntament de Girona


na de les fires referents del sector agrícola, ramader i multisectorial a les comarques gironines arriba en aquest mes d’abril amb una ampliada oferta de propostes i activitats. Es tracta de la 37a edició de la Fira Comarcal de Primavera de Campllong, a la comarca del Gironès, un important esdeveniment dins el món rural i comercial amb diverses mostres i expositors. Una fira multisectorial, motor econòmic del certamen, que any rere any ofereix les novetats en agricultura, ramaderia, serveis, alimentació, indústria o tecnologia, entre d’altres. Amb activitats, concursos i exhibicions relacionades amb tots aquests àmbits, es pot viure en primera persona una sinèrgia vibrant entre tradició i progrés, amb els avenços i la innovació que s’han anat experimentant al llarg dels anys. Així doncs, la fira ofereix tant activitats que es repeteixen cada any com novetats que sorgeixen per tal d’oferir, cada cop més, diverses opcions d’oci. És el cas de les jornades gastronòmiques del cargol, que ja compleixen la 4a edició i que inclouen com a novetat el tastet del cargol i el concurs de menjar cargols. Per altra banda, el tradicional concurs d’ obstacles de l’es-

26

pecialitat enganxe eqüestre esdevindrà, com a novetat, una prova puntuable pel Campionat de Catalunya. L’ aula tecnològica, circuits de robots o la tractorada de tractors antics són altres propostes remarcables d’ aquesta 37a edició de la fira i que formen atractius molt interessants per visitar el municipi. Com a activitats tradicionals que ja s’identifiquen en el marc de la fira, hi trobem, com cada any, el Concurs Morfològic de vaques de raça Frisona, un certamen on hi participen 80 de caps de bestiar de 15 explotacions lleteres de comarques gironines i d’arreu de Catalunya. A més, tots els visitants també tindran la possibilitat de veure el concurs de ramat i gos d’atura català i la tradicional exhibició del batre, amb maquinària antiga i tractors Lanz. La fira acull espais per a tots els públics, amb zones habilitades per als més petits i recintes per a realitzar diverses activitats, com exposicions, esmorzars, dinars o gimcanes

L’ entrada té un cost d’1€ i dona dret a visitar la fira comercial i les activitats, concursos i exposicions durant tot el dia

Així doncs, a continuació es detallen els horaris de les activitats més destacades: 9:30h: Concurs de Paletes 10h: Concurs de Burro Català 11h: Gimcana Tractors Lanz 11:30h: Concurs de Maquinistes 12h: Inauguració de la Fira 15h: 24a Tractorada de tractors antics 17h: Concurs de menjar cargols 17h: Cursa de mules per equips

9h: 7a trobada de vehicles clàssics 10h: 37è Concurs morfològic de vaques de raça Frisona 10h: 37è Concurs de treball monogràfic de ramat i gos d’atura català 11h: Enganxe, concurs d’obstacles (puntuable pel campionat de Catalunya) 16 - 18h: Passejades amb carreta estirada per bous 16:30h: Exhibició del batre 17h: Exhibició de balls country

Ajuntament de Campllong C/ Església 21 · 17459 CAMPLLONG (GIR) Tel. 972 461 504 ajuntament@campllong.cat


ituada en el sector més meridional de la serralada transversal i a cavall de dues comarques, el Gironès i la Garrotxa, trobem la Vall de Llémena, un dels principals pulmons verds de la demarcació de Girona, a tocar de la capital i d’accés directe des de la sortida de l’ AP7 a Sant Gregor. Emmarcada entre les serres de Finestres i Rocacorba per un costat, i per les Medes, Sant Roc, Santa Elena i Sant Grau per l’altre, la vida dels seus municipis gira a l’entorn de la riera de Llémena. Per Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic. L’any 2009 els quatre municipis van decidir encetar el camí de la dinamització turística supramunicipal i es va constituir la Mancomunitat de la Vall de Llémena, un ens públic a través del qual promouen els projectes d’interès i abast supralocal, entre ells, el turisme. Passejant per tota la Vall, trobarem una perfecta combinació entre camps de cultiu, els boscos, els volcans i la presència de l’aigua que conformen un paisatge ric i divers modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Un ampli repertori de camins i senders per recórrer a peu, a cavall o en bicicleta de muntanya, molts d’ells seleccionats i senyalitzats, ens apropa al seu patrimoni monumental. Existeixen més d’una dotzena de recorreguts per realitzar a peu i quatre recorreguts per fer-los en bicicleta de muntanya que representen un total de 50 km de BTT. Hi ha varies propostes per arribar fins a la Serra de Finestres (dins del Parc Natural de la Garrotxa), a les muntanyes de Rocacorba i el Santuari, o als imponents cingles de Sant Roc i Rocafesa, que mereixen una visita turística, tant per les vistes com per l’entorn natural que s’hi conserva. Altres recursos que es poden visitar a través d’aquests recorreguts són la muntanya i ermita de Església de Canet d’Adri. Sant Grau, les conegudes gorgues Fotografia cedida per alveolars de Canet d’Adri o els volMiquel Bohigas cans de la Banya del Boc i Puig d’Adri, entre molts altres. 28

Camí de ral Fotografia cedida per Miquel Bohigas


Des de boscos típicament mediterranis al pla de Sant Gregori, fins a boscos més continentals de roure, castanyer, pi blanc i alzina seguint Vista panoràmica de la part alta de la vall. Santa Maria de finestres Una de les principals activitats turístiques que defineixen la Vall és el turisme rural. Actualment és la zona del Gironès on trobem una major oferta d’allotjament de turisme rural, ubicat en masos antics i cases de poble que permeten tenir un contacte directe amb l’entorn natural de la zona. Els afloraments del vulcanisme se Els racons i recursos naturals formen sumen a la singularitat de l’entorn, deiuna part important del seu paisatge i xant de penyora varis cràters dibuixats de la vida de la Vall, com l’aigua, el bé i lava ensorrada. Els volcans de la Vall natural que ha dibuixat el paisatge a de Llémena tenen una especial importota la Vall formant part del desenvolu- tància degut a la diversitat de fenòmens pament d’activitats tradicionals, com eruptius que esdevingueren en la seva la pagesia o treballs desapareguts, com formació. La seva riquesa volcànica fa una de les àrees més destacades de Cal’activitat molinera. talunya. De ponent a llevant es troben L’ entorn patrimonial històric i po- 6 volcans: Puig de les Medes, aquest pular és ric en més d’una quinzena és un dels límits del Parc Natural de la d’esglésies, capelles i ermites romà- Zona Volcànica de la Garrotxa, l’únic niques per tota la Vall. Tot i el pas de la Vall amb qualificació de Reserdels anys, aquestes arquitectures con- va Natural. El Puig d’Adri, el Clot de serven alguns elements decoratius la Omera, el Puig de la Banya del Boc i estructures que reivindiquen el seu (un dels millors exponents del vulpassat romànic. Entre totes, cal des- canisme quaternari a Catalunya tacar l’Església de Sant Pere de Llo- situat fora de la zona volcànica rà on s’han descobert excepcionals de la Garrotxa) aquests tres pintures romàniques a la part baixa estan inclosos a l’inventari de l’absis, així com vestigis de l’edifici d’espais d’interès geològic, antic al subsòl. També són destacables també hi el Puig de Gral’ermita de Sant Joan, les esglésies de nollers de Rocacorba i el Sant Aniol de Finestres, Santa Lena, Puig Moner. Els volcans Sant Vicenç de Canet i Sant Gregori. del Puig d’Adri i de la BaLa vegetació de la Vall de Llémena nya del Boc i el Clot són està fortament condicionada per les els volcans de més fàcil variants climàtiques i paisatgístiques. accés a través de la xarxa

de senders. La Vall de Llémena es troba protegida pel PEIN en tres espais concrets: la zona volcànica de la Garrotxa, les muntanyes de Rocacorba i el Puig de la Banya del Boc.

La gastronomia reina a la cuina de pagès, amb els seus brous, productes de l’hort, de caça o de corral, així com excel·lents embotits i receptes on els bolets de la terra són uns dels principals protagonistes, amb una cuina que es nodreix del camp i del saber fer del país, i que incorpora a la seva carta els productes de cada temporada. Les postres típiques catalanes són el seu punt final d’una experiència culinària que segurament quedarà a la memòria dels comensals. Tot acompanyat d’una bodega rica i diversa

Ermita de Sant Joan del Pla

Mancomunitat de

la Vall de Llémena


l’ ALT

EMPORDÀ

Mar, terra i roca

Tres elements que fan molt especial aquest indret


er una ruta amb barca resseguint tota la costa est del Cap de Creus, et donarà l’oportunitat d’observar les petjades de la tramuntana, el vent del nord tan característic d’aquesta terra. Un cop hi siguis, agafa la càmera i fotografia les roques esculpides per la força d’aquest vent, les quals tenen un color rogenc i ataronjat únic, que les doten de personalitat i vida pròpia. Les cales i les platges també són una referència d’aquesta població costera i n’hi ha per a tots els gustos. Per als més familiars, que els hi agrada estar a prop de tot, hi ha les platges del Pas o les Clisques. Per als més atrevits, Cala Taballera, Cala Prona, Cala Fornells i Cala Tamariua són una opció ideal per endinsar-se al mar i conèixer la part més íntima i profunda d’aquesta zona. Més enllà del dia, a la nit viuràs noves sensacions que són aquells petits detalls que fan de la vida, molt més bonica.

No t’ho pensis més, vés al Port de la Selva quan estigui a punt de caure el sol, treu-te les sabates i passeja per la sorra, mentre les llums de les cases i dels locals s’encenen i deixen una resplendor al mar fascinant, conjugant els colors d’un cel i mar blavosos i el blanc de les seves cases. Fica’t el teu millor vestit i deixa que els xefs dels restaurants del port et delectin amb les seves meravelles amb les millors vistes possibles. O simplement, menja’t un gelat mentre escoltes l’aigua del mar, moguda per les barquetes que, de ben segur, en veuràs alguna navegant. Moments tan simples com aquests t’esperen a un lloc tan emblemàtic i únic com és El Port de la Selva, un poble molt vinculat amb les vessants artístiques, la música i el teatre, de les quals s’organitzen diferents esdeveniments culturals durant tot l’any, que fan el poble més viu i actiu.

La zona marítima és l’espai ideal per desconnectar i a la vegada enriquir-te coneixent unes cales d’allò més abruptes i inhòspites on gaudiràs de la població de manera tranquil·la

Un esdeveniment curiós i que convida a anar-hi, per ser únic, és el “Tramuntanart”, un festival d’art contemporani a l’aire lliure que se celebra al juny i que té com a objectiu experimentar i reflexionar amb el vent, interpretant i actuant amb la natura, el material urbà, sobre el mateix ésser humà, des de diferents sensibilitats i perspectives, per tal d’entrar i sentir a flor de pell, la tramuntana. L’ esport és el mitjà de diversió que poden compartir tant petits com grans. I és que aquesta població llueix una gran bellesa en el mar, en les muntanyes i en tot el que el rodeja, un lloc idoni per practicar windsurf, vela, submarinisme, caiac, paddle surf, en quant


a esports aquàtics. Pel que fa als esports relacionats amb la muntanya, seria ideal per agafar la bicicleta, fer running o caminades a prop del mar. I una activitat preciosa de realitzar són les caminades pels molls on poder sentir, veure i conèixer com arriben les barques de pesca al port. El Port de la Selva s’hi pot gaudir de moltes maneres, ja sigui tot prenent el sol a la platja, passejant entre els seus carrerons, prenent alguna cosa a les terrasses, observant les espectaculars postes de sol, vivint les festes i activitats a la llum de la lluna o tombant-se a veure les estrelles. No obstant, les zones arquitectòniques no deixen a ningú versemblant, ja que presumeixen de llocs meravellosos com el Monestir de Sant Pere de Rodes. Una obra arquitectònica d’estil romànic català, construïda amb pedres de l’entorn, especialment pissarra, amb unes dimensions clarament espectaculars. Si puges per allí et sentiràs que conquereixes El Port de la Selva, ja que les seves vistes són impressionants, i et rodegen unes muntanyes meravelloses i a la vegada contemples des d’alt unes vistes fabuloses de tot el poble, mentre brindes amb una copa i gaudeixes d’un àpat exquisit

AJUNTAMENT DEL PORT DE LA SELVA C/ Mar, 1 17489 El Port de la Selva Tel. 972 38 70 25 www.elportdelaselva.cat


n dels productes més coneguts i arrelats de Catalunya, comencen a l’Escala l’any 1888. Després de 5 generacions mantenint la tradició i el respecte pel mar, la salaó de peix blau continua essent una activitat empresarial força activa a la Costa Brava. En concret, parlem de les conegudes anxoves de l’Escala i una de les empreses més antigues i referents en el comerç d’aquest producte, “ANXOVES SOLÉS”. Situat a la Costa Brava, al sud de l’Alt Empordà, i amb una gran tradició marinera, l’Escala és coneguda especialment per l’elaboració d’anxoves en salaó i, des de fa segles, part del creixement de la vida de la població ha anat lligat al comerç d’aquest valuós producte del mar. Els mestres anxovers de Solés, mantenint la seva tradició durant 130 anys, conserven les millors tècniques de pesca, respectant els processos òptims de la captura del peix així com el medi ambient i el fons marí. Durant la conserva de la salaó, hi pren protagonisme un procés artesanal cuidat fins l’últim detall, tenint cura del producte per garantir la màxima qualitat de la matèria prima del peix.

34

Les delicioses anxoves de l’Escala, de gran valor gastronòmic i identitari, són un emblemàtic ingredient dins la dieta mediterrània i amb una gran tradició. “ANXOVES SOLÉS”, també ho tenen molt present i, per aquesta raó, ofereixen una gran varietat de productes basats en aquest preciat ingredient. Des d’anxoves en oli d’oliva, sal o vinagre fins a receptes pròpies de semiconserves d’altres productes del mar com calamar, pop, sardines, sèpia o tonyina. Amb tot el gust i la garantia de màxima qualitat de Solés, la marca treballa cada dia per innovar i ampliar la llista dels seus productes, estimats i valorats tant per als seus consumidors locals com els forasters.

Les delicioses anxoves Solés,  de gran valor gastronòmic i identitari, són un emblemàtic ingredient dins la dieta mediterrània i amb una gran tradició

Les aigües de la Costa Brava garanteixen peix blau d’una frescor, sabor i qualitat úniques i difícils de trobar en altres indrets del territori. Gràcies a l’elaboració artesanal d’Anxoves Solés i la seva cura dels recursos naturals del medi marítim gironí, s’obté un equilibri perfecte entre la mida del peix i el període més adient per a la pesca, afegint-hi un punt extra essencial, l’experiència dels seus pescadors. Per a poder conèixer la seva història, els processos d’ elaboració i les fàbriques de salaó on hi treballen, “ANXOVES SOLÉS” ofereixen visites a les seves instal·lacions, les quals es troben a l’Escala i són les més antigues del sector dins de la població. Així doncs, la seva fàbrica-museu permet viure aquesta experiència de forma interactiva i adaptada a totes les edats. Al nucli antic de l’Escala, en un dels edificis històrics més singulars del poble, “ANXOVES SOLÉS” hi té situada la seva botiga de venta al públic. En l’ establiment, s’hi poden trobar tots els seus productes, un bar-botiga amb terrassa amb vistes al mar i on també es té l’oportunitat de degustar tapes, entrants i les seves especialitats.


SOLÉS Platja

Avui en dia, els productors locals de l’Escala tenen una Unió de Saladors, la qual assegura uns controls sanitaris rigorosos i uns processos d’elaboració que garanteixen alhora una excel·lent qualitat del producte

SOLÉS Fàbrica Museu

I, com no, es podrà degustar l’autèntica anxova de l’Escala, aquella que es caracteritza per la seva proximitat i qualitat, i menjar-la amb una bona torrada de pa amb tomàquet i oli d’oliva

SOLÉS Fàbrica Museu Botiga i visites guiades: Closa d’en Llop, 40 · 17130 L’ESCALA (Girona - Costa Brava) · tel: 972 77 03 57 · e-mail: soles@anchoas.com

SOLÉS Platja Bar i botiga: Carrer del Port, 2 17130 L’ESCALA · Tel: 972 77 03 01


el BAIX

EMPORDÀ

n any més, Palafrugell es vesteix de festa per celebrar una nova edició de Flors i Violes, un festival ple de música, espectacles, colors i gastronomia. Es tracta d’un esdeveniment de referència dedicat a la primavera i al bon temps, on les arts escèniques, les activitats per a tota la família i la diversió estan assegurades i es converteixen també en les protagonistes. Aquesta edició tindrà lloc els propers 3, 4 i 5 de maig i diferents espais, carrers, places i jardins es transformaran en l’escenari per als artistes i comerciants del municipi sota l’atenta mirada d’un públic curiós i amb ganes de viure Palafrugell i la seva cultura.

36 36

Com a novetat d’aquesta edició, la festa s’inaugurarà amb un gran espectacle de mapping a la façana del Centre Fraternal, a la Plaça Nova, i que donarà pas a dues nits de llum i color pels carrers de la vila. A més, també hi haurà la versió Flors i Violes Nit, amb concerts i activitats lumíniques i espectacles de llums i interactius. Així doncs, tots els nuclis com Palafrugell, Calella, Llafranc i Tamariu és converteixen en punt de trobada per acollir durant 3 dies més de 150 espectacles i amb la sorprenent transformació i adaptació de 50 espais. Flors i Violes també acollirà durant el marc de la festa, la Fira d’artesans i les corresponents activitats entorn al mercat artesà, on hi participen els productors més importants i de primera qualitat. Pel que fa a l’àmbit més gastronòmic, Flors i Violes també acull les food trucks, els quals ofereixen menjar d’arreu del món i música en directe.

LA FESTA S’INAUGURARÀ AMB UN GRAN ESPECTACLE DE MAPPING, QUE DONARÀ PAS A DUES NITS DE LLUM I COLOR PELS CARRERS DE LA VILA A més, diversos restaurants del municipi s’uneixen a la festa i elaboren menús especials Flors i Violes. En els últims anys, la festa Flors i Violes ha anat experimentant un creixement exponencial, el qual ja arriba a tenir visitants d’arreu del país i ja s’ha convertit en una festa de referència a les terres catalanes. Tota la informació referent a l’activitat, així com la programació detallada dels diferents concerts i espectacles es pot consultar en l’app per a dispositius mòbils “Palafrugell al mòbil”, dins l’apartat de Flors i Violes, i al web www.florsivioles.cat


una visita obligada al Baix Empordà

L

a vila de Palafrugell, i per extensió el territori surer, s’han definit gràcies a la indústria surera i al treball associat de milers de persones. El propi edifici del Museu del Suro és un símbol del que ha estat aquest procés, és la imatge de la importància que aquesta indústria va aconseguir a nivell de tot l’estat espanyol. Aquest bagatge li permet ser la icona on en l’actualitat es reculli el coneixement del suro a nivell de Catalunya. El primer objecte del museu és el propi edifici, una fàbrica modernista projectada per General Guitart, construïda entre els anys 1900 i 1907. Hi podreu trobar un tastet destil·lat de boscos d’alzines sureres, de suro, de la seva transformació artesanal i industrial en objectes diversos. L’ oferta expositiva es complementa amb una projecció dins l’auditori sobre la història de la fàbrica que va ser la més gran de l’estat espanyol i una de les més importants del món.


A part de l’exposició permanent, sempre trobareu algun motiu per fer una visita, ja que el museu integra una gran sala d’exposicions temporals amb una programació continuada i organitza moltes activitats i tallers infantils o familiars. El museu està situat en el recinte que ocupava l’antiga fàbrica Manufacturas de Corcho, de la que es conserven alguns elements rellevants, i és el recinte surer rehabilitat més gran d’Europa. En destaca el dipòsit d’aigua, que està catalogat des de l’any 2000 com Bé Cultural d’Interès Nacional, l’únic vinculat al sector surer. Es tracta d’un dipòsit acabat de construir el 1905, sustentat sobre una estructura metàl·lica amb un cos central de rajol que oculta les canonades i s’assenta sobre una base cilíndrica de pedra. S’hi accedeix a través d’un petit centre d’interpretació que explica la seva història. Finalment es pot pujar per l’escala de cargol fins a 30 metres d’alçada, observant els detalls de forja poc comuns en aquest tipus de construccions i gaudir d’unes vistes panoràmiques magnífiques i irrepetibles de Palafrugell i l’Empordanet

Placeta del Museu del Suro, s/n ·17200 PALAFRUGELL (GIR)

Tel. 972 30 78 25 info@museudelsuro.cat

museudelsuro.cat


la SELVA

aldes de Malavella es prepara per rebre una de les festes més misterioses d’arreu el territori. Es tracta d’una celebració que té com a principal objectiu recuperar i promocionar la llegenda més emblemàtica del poble, la Llegenda de la Malavella. Així doncs, l’esoterisme i el misteri invaeixen els carrers de la vila per celebrar una edició més de La Festa de la Malavella, la qual va néixer l’any 2010. La Festa de la Malavella és una eina ideal per tal de projectar el patrimoni de Caldes, potenciar la identitat

40

cultural col·lectiva i compartir el seu folklore. Per això, s’hi organitzen diverses propostes d’oci relacionades entre les que hi destaca La Dansa de la Malavella, l’activitat central de la festa i al voltant de la qual s’estructura la resta de la programació. Entre dansaires, gegants i música, hi participen fins a un centenar de persones i, mitjançant les danses, es representa la coneguda llegenda de la Malavella. Altres activitats interessants en el marc de la festa són la Cursa de la Malavella, la Cercavila de bruixes i bruixots, la caminada popular a Sant Maurici, el mercat esotèric o el concurs d’aparadors i façanes, entre d’altres. Actuacions musicals, cercaviles i pregons donaran forma a un cap de setmana màgic a Caldes de Malavella amb la intenció de descobrir la seva vessant més trepidant i desconeguda, però alhora, sorprenent. Deixa’t encantar pels bruixots, passeja fins al castell,

disfrassa’t o participa en els concursos; totes les activitats que hi ha preparades destaparan tots els secrets d’una llegenda feudal de referència. L’ esdeveniment, que tindrà lloc l’últim cap de setmana d’abril (26, 27 i 28 d’abril), s’organitza en diferents localitzacions del municipi tot i que el punt central és el Parc de la Sardana

La Festa de la Malavella és una eina ideal per tal de projectar el patrimoni de Caldes, potenciar la identitat cultural col·lectiva i compartir el seu folklore


e cultura catalana, província gironina i en territori francès, Llívia, una acollidora població de Catalunya localitzada a França i pertanyent a la comarca de la Cerdanya. Un municipi que conserva un gran interès cultural i històric digne de descobrir. El seu territori et dona l’oportunitat de sentir l’ambient pirinenc i medieval a flor de pell amb un turisme actiu, variat i de qualitat. Llívia està arrelada amb les tradicions, per aquest motiu, un any més celebren la Festa del Castell, que es durà a terme el 12 de maig. És la setena edició d’aquesta festa emblemàtica, la qual està repleta d’activitats lúdiques mentre es gaudeix del mercat medieval. Una desena de parades amb productes de tot tipus t’esperen al mercat medieval, que se situa a al costat de l’Església Nostra Senyora dels Àngels. Entre altres activitats, podràs pujar al castell amb bus o amb burros, una experiència

42

Fotografies realitzades per Anselm Pallàs

la CERDANYA

novedosa. Un cop allí, pots acudir a la visita guiada a les runes del Castell realitzada per l’arqueòleg Eduard Sánchez, on també hi haurà l’oportunitat d’assistir a la representació teatral a càrrec dels nens i nenes de l’escola Jaume I. Aquesta obra mostrarà l’oferiment del privilegi que el rei Jaume I va atorgar als veïns de Llívia per poder habitar la falda del Castell.

Entre les diferents actuacions també tindreu l’oportunitat de ser presents de l’actuació de l’esbart dansaire que ballarà diferents danses populars que donaran pas al dinar popular medieval. Viureu

en primera persona el ball de tarda, un taller de circ medieval, recreacions i activitats medievals amb Terra d’Arquers de Vall-llobera i un camp de tir amb arc. Un esdeveniment divers per passar-ho d’allò més bé, una festa que és l’excusa perfecta per visitar les restes del castell per anar descobrint cada vegada més la història de les peces arquitectòniques de la vila. Aquest any, com a novetat, tornen els gegants de Llívia amb la intenció de recuperar la tradició. L’ Ajuntament de Llívia vol fer d’aquesta jornada un recordatori de l’ època en què es va erigir el castell i per això anima als visitants a vestir-se també d’ època. Si no es disposa, no passa res, amb temps, es poden sol·licitar la compra de vestits d’ època i l’ Ajuntament els financia amb 5€. No ho dubtis més i escapa’t a Llívia a caminar, respirar, observar i sentir totes les sensacions que aquesta festa permet al visitant


l’ URGELL

Panoràmica de Vallbona florida allbona de les Monges es troba al sud de la comarca de l’Urgell, en una de les valls entre la Serra del Tallat i la Vall del Corb, just al límit provincial de les Terres de Lleida i el Camp de Tarragona. En els seus paisatges combinats entre planúries, serres i turons, envoltats per marges i cabanes de pedra seca, predominen els camps de cereal, de vinya, d’ametllers i d’olivera, principals activitats de l’ economia local. Vallbona de les Monges és cap del municipi, amb 230 habitants, que està format també pels nuclis de població de Rocallaura (a 7 km) i Montblanquet (a 10 km).

44

44

Montblanquet Petit i bonic poble situat sota els peus de la Serra del Tallat on es pot veure l’exterior de l’església de Sant Andreu, d’estil cistercenc i des del centre es pot anar també cap a la Font Vella, un dels espais més meravellosos amb molt bones vistes i envoltat de natura en estat pur. Cal fer una visita als antics safarejos i a més, a l’antic forn de pa.

Rocallaura Situat a 649 metres d’altitud, en un turó des d’on es divisa el magnífic paisatge de la Serra del Tallat i de la riera del Maldanell, el nucli ens convida a visitar l’Església del segle XIII amb vestigis d’estil romànic i neogòtic dedicada a Sant Llorenç i endinsar-nos en la història a través dels portals que formaven l’antic castell.

Panoràmica de Montblanquet

Llocs d’interès a Vallbona Reial Monestir cistercenc de Santa Maria És el monestir cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història i de vida ininterrompuda. Hi reposen les despulles de la Reina Violant d’Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor i llur filla, Sança d’Aragó.

Espai Museístic del Cinema Col·lecció Josep Maria Queraltó Primer espai a la província de Lleida que recull una mostra d’objectes i peces úniques sobre la cinematografia fins l’ era


digital, amb peces curioses i úniques com llanternes màgiques, projectors, filmadores, ràdios, etc. de la col·lecció del vallboní Josep Maria Queraltó.

d’artilleria, bastides per l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil.

El Molinot Molí fariner, que sembla ser que antigament depenia del monestir i dels seus picapedrers, del qual en destaca el seu interior amb una refinada arquitectura.

Més d’una trentena de figures a l’aire lliure han capgirat el sentit a la paraula “espantaocell”, dins dels diferents projectes actius que es fan al municipi relacionats amb la biodiversitat, la fauna i la natura.

Antics safarejos

La geoguia

Als 3 nuclis hi ha els espais emblemàtics i arrelats a la tradició rural: els antics safarejos públics. Tots estan rehabilitats i visitables i el de Vallbona, és, a més, el centre d’interpretació de la Ruta L-2.

Vallbona de les Monges és pionera en disposar d’una app turística amb un mapa interactiu i amb audioguies que ens explica què es pot fer al municipi i quins punts d’interès hi ha a més de proposar rutes, apropar la gastronomia i productes autòctons, donar a conèixer la història dels pobles i els secrets i les curiositats del municipi. És gratuïta, disponible per a mòbil o per a tablet en iOs i Android amb el nom “ViuVallbona” o a través de la pàgina:

El santuari del Tallat Edifici amb diferents estils arquitectònics que data del segle XIV, i que a més és un excel·lent mirador amb vistes a tot el camp de Tarragona i la plana de Lleida, en el qual s’hi venera la Mare de Déu del Tallat.

Propostes d’oci La Ruta L2 Ruta senyalitzada de 26 km que recorre diferents construccions, trinxeres, nius de metralladores, búnquers, observatoris

La cruïlla dels “estimaocells” i els projectes de natura i biodiversitat

A més a més, no us perdeu el recent inaugurat ESPAI MONTESQUIU, dedicat al poble avui abandonat, els habitants del qual abandonaren el lloc per establir-se al que és avui Vallbona de les Monges.

OFICINA MUNICIPAL DE TURISME C. Prat de la Riba, 6 (Ed. Centre de Recursos) 25268 VALLBONA DE LES MONGES (Lleida)

Tel. 973 982 500 turisme@vallbonadelesmonges.cat

Panoràmica de Rocallaura

www.viuvallbona.cat A la població de Vallbona hi ha xarxa wifi gratuïta, aparcament per a autocars i autocaravanes amb tots els serveis i àrees d’esbarjo i pícnic a tots els nuclis del municipi.

Espai Museístic del Cinema

Coneix la seva història i patrimoni, descobreix les millors rutes, els llocs d’interès històric o, senzillament, gaudeix dels seus comerços i ofertes d’oci. Audioguies, mapes, infografies, fotos immersives i molt més.

45

45


Ens trobem a la comarca de l’Urgell i ens perdem pels carrers de Castellserà per endinsar-nos en la seva història i patrimoni però, sobretot, conèixer les dues festes que celebra properament el municipi. Es tracten de dos esdeveniments que parlen sobre la identitat del poble i que li aporten un valor afegit a la seva cultura.

La Fira de l’Horticultura

13 i 14 d’abril

És la primera fira del país dedicada exclusivament a aquest sector, el qual es mostra formant un binomi força interessant entre tradició i modernitat, amb horts de sempre i aquelles noves tècniques i innovacions que milloren la seva producció. Durant el marc d’aquest esdeveniment, Castellserà oferirà diverses propostes com activitats, conferències, tallers i jornades tècniques per a que es pugui conèixer de primera mà tots els processos i tècniques de producció de l’àmbit de l’horticultura, fent partícip a un públic de totes les edats. A més, s’oferiran activitats ben atractives i dinàmiques com plantades d’arbres, conèixer tècniques bàsiques per elaborar compost casolà, cuidar i plantar una hortalissa per part dels més petits i assistir a xerrades interessants sobre llavors, varietats tradicionals per al teu hort, plagues i malalties en el cultiu o sistemes de reg, entre d’altres. Durant la fira, el municipi de Castellserà també habilitarà diferents espais per a la instal·lació de foodtrucks o zona de pícnic, així com un espai d’hort per a demostracions i tallers i zones infantils

11 i 12 de maig

La 15a Festa del Bandoler

Declarada d’Interès Comarcal, farà reviure els fets ocorreguts a la localitat a finals del segle XV i principis del XVI, amb la presència dels bandolers. Durant aquest esdeveniment històric, hi haurà diverses actuacions musicals, representacions teatrals, danses, concerts, així com parades de productes artesans i gastronòmics. Moltes entitats i veïns/es del municipi s’involucren plenament en la festa, per tal d’oferir en cada nova edició, un atractiu turístic referent a la comarca. Durant la Festa, el dia 12 de maig, tindrà lloc el nou Festival Petits Bandolers, amb activitats preparades per als més petits, com “Pigs” de la mà de Campi qui Pugui Produccions, el concert El Pot Petit i música tradicional infantil amb Ksonronda. L’ estrena d’aquest festival coincidirà amb l’entrega del premi Pedrenyal d’Honor, el qual es concedeix cada any a una persona o entitat relacionada amb la història de Catalunya i, més concretament, amb els bandolers. Així doncs, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellserà farà entrega d’aquest premi a la il·lustradora Roser Capdevila, coneguda per la creació dels dibuixos de “Les Tres Bessones” i la qual serà present al municipi durant el festival 46


Per tot això i més, Castellserà es converteix properament en un indret festiu, on les dues activitats prendran forma i compartiran amb tothom la seva cultura, història i patrimoni. Els acompanyes?

Ajuntament de Castellserà Av. Catalunya, 4 25334 CASTELLSERÀ (Lleida) Tel. 973 610 005 ajuntament@castellsera.cat

La Fira d’Horticultura i La Festa del Bandoler parlen sobre la identitat del poble i li aporten un valor afegit a la seva cultura

47


el SOLSONÈS

Una fira de proximitat per a tothom! nmig de la Catalunya Central, rodejada de muntanyes amb immensos camps de cultius i unes grans extensions de boscos, rius, fonts i paratges de muntanya, hi trobem la comarca del Solsonès, lloc on també hi destaca una gastronomia molt particular. Aquesta demarcació és coneguda per ser “la comarca de les mil masies”, essent així un territori lluny de l’estrès de la ciutat i que convida a voler-hi viure, o si més no, a perdre-s’hi uns dies i gaudir de tot el que brinda aquesta zona, tot descobrint les joies que amaguen cada un dels seus municipis. A Solsona, la seva capital, on s’hi combina perfectament la calma i la serenitat amb la riquesa d’una localitat amb un gran patrimoni històric i cultural, s’organitzen durant l’any diferents esdeveniments importants on es fomenten els productes i serveis de qualitat del territori. Un d’aquests actes lúdics i festius més reconeguts de Solsona és la Fira de Sant Isidre, un certamen plenament consolidat essent reconegut arreu de tot el territori català. La fira té diferents atractius es i esdevé un immillorable aparador comercial, social, cultural, empresarial i turístic del Solsonès. Aquesta fira se celebra des de fa molts i molts anys però quan va

48

tornar a agafar importància fou el 1953, fins a dia d’avui, que compleix la 67a edició. En un inici, aquesta fira solament era de bestiar, però poc a poc es va anar introduint la maquinària agrícola. Pel que fa al bestiar, actualment, es realitzen diferents concursos on es reuneixen ramaders de diverses comarques catalanes pirinenques així com també actes al voltant dels animals, com “la fira del Cavall”, on hi participen associacions i entitats de tot Catalunya. Pel que fa a “la Fira de l’artesania”, amb la demostració pertinent de com esquilar ovelles i del filat de llana, podràs descobrir els oficis dels artesans de la comarca que, amb els anys, han anat desapareixent. Aquesta fira, també s’especialitza en el sector alimentari, on hi trobaràs estands sobre formatges, mel, embotits casolans, coques de cabell d’àngel, olis aromàtics... afavorint sempre el producte de proximitat i fent així una mica més especial aquest esdeveniment popular. Cal dir que Sant Isidre és el patró de la pagesia i, a Solsona, en van voler fer honor. D’aquesta manera, aquest esdeveniment ha obtingut un gran reconeixement gràcies a tot l’esforç i perseverança de la comissió organitzadora

Unes jornades plenes d’activitats i d’esdeveniments diversos on gaudir del cap de setmana, tot passejant amb amics, família o parella.

Ens veiem a la Fira de Sant Isidre?


l’ ALTA

RIBAGORÇA

Ruta del Camí de l'Aigua fins a l'embassament de Llesp voltant, però sense oblidar la preservació i protecció mediambiental. Es tracta d'un indret amb una situació geogràfica privilegiada, entre la muntanya catalana, aragonesa i francesa, que es distingeix per ser el centre comercial i econòmic de la comarca de l'Alta Ribargorça.

identitat típica ribagorçana, El Pont de Suert convida a passejar, a observar i a valorar un estil de vida ramader i agrícola, on el turisme actiu rural t'ofereix un ampli ventall de propostes. Entre la capital i un seguit de pobles agregats que li aporten aquesta personalitat singular i artesana, podràs descobrir en primera persona les seves formes de vida pròpies de la muntanya compartint-les alhora amb tota la natura que l'envolta. Zones de natura gairebé verges, paisatges tranquils i relaxants on tothom pot oblidar les presses i gaudir de la natura més pura i sense contaminar. El Pont de Suert vetlla per oferir un turisme d'alta qualitat en tot el seu 50

El municipi té molt present el gran valor que la natura aporta al seu estil de vida i, per això, vol compartir en forma d'activitats, fires i festes aquesta personalitat rural. Pel que fa al patrimoni històric i arquitectònic, a cada poble s'hi troben empremtes del romànic pirinenc tan típic de la zona, així com esglésies, ermites i restes de castells que harmonitzen el territori. El municipi del Pont de Suert està integrat per un total de vint-i-quatre nuclis agregats, els quals han mantingut una forma de vida artesanal, donant caràcter i consolidant la seva ruralia per continuar sent un motor agrícola i ramader i, a més, afavorint de forma molt positiva el seu turisme rural.

Les tradicions i els esdeveniments relacionats amb tota aquesta cultura s'organitzen durant tot l'any, fet que fa que el calendari festiu del Pont de Suert sigui ben actiu i dinàmic. Des de les Jornades Gastronòmiques de l'Alta Ribargorça, que pretenen potenciar la qualitat de la cuina i els productes del territori, fins al tradicional Ball de Bastons, que encara conserva aquelles danses ben arrelades i acompanyades rítmicament dels bastons. I l'oferta festiva no acaba aquí, ja que El Pont de Suert té altres propostes tan conegudes com la seva Festa Major, La Cofraria i la Festivitat de Sant Sebastià, Les Falles de Sant Joan, la Fira de la Girella o la Fira Gust.

Església romànica de Santa Llúcia de Viu de Llevata


Properament, les festes que prendran més protagonisme són les Falles de Sant Joan i el tradicional Ball de Bastons, les quals prendran els carrers del Pont de Suert durant el mes de juny. Per una banda, el costum de córrer les falles la nit de Sant Joan ja és tota una popular festa, la qual està relacionada amb el culte solar i es realitzava, en l'antiguitat, per donar gràcies als déus per l'èxit de les collites i l'arribada del bon temps. Durant la baixada de les falles, es crea un riu de foc per la muntanya, acompanyat pel so de les campanes i s'arriba fins al Barri Històric, on els fallaires acaben fent una gran foguera. Per altra banda, el conegut Ball de Bastons tindrà lloc el 29 de juny i cal dir que el Pont de Suert és l'únic poble de la comarca que conserva aquesta singular activitat cultural. Grups de dansaires armats d'un bastó de fusta a cada mà interpreten una coreografia mentre colpegen acompassadament els bastons propis amb els dels seus companys. Aquesta proposta turística coincideix amb la Festa Major de Sant Pere.

Pont Medieval de Castilló de Tor

Església de l'Assumpció

Baixada de les Falles a la nit de Sant Joan

Centre històric del Pont de Suert

Ball de bastons

El Pont de Suert és un clar exemple del desenvolupament industrial modern, on la indústria hidroelèctrica ha estat el factor de desenvolupament econòmic ribagorçà mitjançant la construcció d'embassaments i centrals hidroelèctriques que han contribuït a l'augment de la població en aquesta zona de muntanya. Actualment, El Pont de Suert és el principal centre comercial de la comarca i on la seva activitat quant a serveis està fortament consolidada i adaptada a la principal font d'ingressos del territori, el turisme

AJUNTAMENT DEL PONT DE SUERT Plaça Major, 9

www.visitaelpontdesuert.com

25520 EL PONT DE SUERT ( Lleida ) Tel. 973 690 005 ajuntament@elpontdesuert.cat

51


PRIMERA LLAR  de les ALTES VALLS la muralla amb arcades del segle XI i les restes de apital de la Vall de Barravés, la presó més antiga de de camí a la Val d'Aran, i a 981 m d'altila província de Lleida, tud, Vilaller s'alça amb harmonia i pertambé del segle XVII. sonalitat com a típic poble d'alta munPer la seva banda, el tanya. El municipi, format pels nuclis Molí del Blasi i el Molí de Senet i Artiga, es tracta d'un indret Vell també són consamb restes medievals, on el barri antic truccions que han deixat conserva elements d'alt interès històric i emprenta en l'avui en dia on el pas del temps es pot presenciar en del municipi de Vilaller, els cadascun dels carrers i racons d'aquest quals han tingut diverses funcaracterístic municipi medieval. cions al llarg de la seva història, Vilaller llueix enmig dels prats entre com proporcionar electricitat al poble muntanyes, convertint-se en un nucli o funcionar com a fàbrica de pa. turístic d'una àmplia oferta de serveis, Pel que fa a la cultura, Vilaller organitza els quals inclouen des d'excursions per diversos esdeveniments al llarg de l'any, la natura més propera fins a rutes de així com fires i festes pròpies per tal de fauna i recorreguts històrics. Es camina promocionar la seva personalitat. Un per un paisatge on es podran descobrir clar exemple és la conservació del Viacrucis - Camí de la Creu, una procesUn dels monuments més emblemàtics és só que ressegueix els diferents episodis l'Església de Sant Climent, de la qual en del Calvari de Jesucrist, des de l'Esglédestaca principalment el seu campanar sia de Sant Climent fins a l'ermita de octogonal d'estil barroc. Riupedrós. Les peces noves d'aquest Altres elements que l'acompanyen i Calvari, anomenades "Les Estacions", força remarcables quant a patrimo- són representades en unes escultures de ni són el Pont Vell del segle XVII, ferro, obra de l'artista lleidatà Víctor P. Pallarés, pintor de renom i Vilaller llueix enmig dels prats entre muntanyes, fill adoptiu de Vilaller. convertint-se en un nucli històric d'una àmplia oferta de A més, altres propostes força serveis, els quals inclouen des d'excursions per la natura remarcables són la Fira Mil· lenària Ramadera de Tots més propera fins a rutes de fauna i recorreguts històrics conreus i prats de sega, boscos, espècies de flora i fauna autòctona així com petites construccions de pedra seca. En tot aquest entorn, també es poden trobar importants monuments megalítics i necròpolis antropomorfes medievals. A més, la sinuositat de les aigües del Noguera Ribagorçana aporten al municipi un toc extra de natura i benestar, el qual ajuda a formar una experiència de relax completa, pròpia dels indrets de pura muntanya. La part més alta del poble de Vilaller conserva el seu particular toc d'història més arrelada, on el protagonisme es distribueix entre part de la Vila Closa Medieval. A més, hi ha diverses ermites que vesteixen encara més la zona, com la de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós o la de Sant Mamés.

52


Sants (2 de novembre) o el tradicional Ball del Tatero. Per la seva banda, la baixada de Falles de Sant Joan (23 de juny) és la festa de foc per excel·lència, celebració de la qual Vilaller conserva el document més antic, de l'any 1763. Actualment, Vilaller forma part del Projecte Viles Florides de Catalunya i ha obtingut el Certificat Starlight per la UNESCO. A més, el municipi també està inclòs al tram "Camino de Santiago" Pirineus-Aran, fet que permet oferir un gran ventall d'activitats turístiques i poder gaudir de la natura en estat pur

L'ermita de Riupedrós acollirà el final del Viacrucis de Vilaller, com cada any, pel Divendres Sant

L'església neoclàssica de Sant Climent, de finals del segle XVIII, és el monument més emblemàtic del municipi de Vilaller

Des d'un patrimoni històric excepcional fins a paisatges panoràmics impressionants, Vilaller t'ofereix un indret de tranquil·litat i natura per a poder gaudir d'un llarg llistat d'activitat d'alta muntanya C/ Sant Climent, 3 · 25552 VILALLER (Lleida) · Tel.973698159 / 973697014 ajuntament@vilaller.ddl.net www.ajuntamentdevilaller.cat


la NOGUERA

Quatre pobles amb paisatges idíl·lics

n temps de connexió instantània és necessari trobar la pau entre tanta revolució tecnològica. La Noguera ens brinda l’oportunitat d’endinsarnos en un territori on s’apleguen totes les virtuts de la natura. Aire pur, aigua fresca i olors sensorials. Enmig d’un paisatge verdós i replet de camins, muntanyes i rierols, a l’oest de la comarca de la Noguera, a la zona de contacte entre la plana i la muntanya del Montsec, per sobre de Balaguer, es troba el municipi de Les Avellanes i Santa Linya. Composat per quatre pobles Les Avellanes (cap administratiu), Santa Linya, Tartareu i Vilanova de la Sal. La natura ha estat molt generosa amb totes les poblacions, deixant l’empremta en els seus paisatges que llueixen una bellesa envejable, tant a la pri54

mavera, amb l’esclat de colors de mil flors vorejant els verds camps sembrats; com a l’estiu, quan es tornen grocs i ofereixen una gran sensació de calma; a la tardor, amb tota la gamma de daurats, marrons i, fins i tot, de vegades amb alguna que altra nevada a l’hivern, agafant forces per tornar a esclatar a la primavera. Tot el municipi està esquitxat de fonts naturals, ermites romàniques i paisatges idíl·lics. La fauna complementa els seus camins, entre els quals podràs trobar-te amb guineus, porcs senglars, perdius... i algun que altre cabirol. Tot fent senderisme et permeten conèixer d’una manera amena i encisadora tots els emblemes d’aquests pobles. Només trepitjar aquesta terra catalana, els seus amables vilatans us oferiran sempre una rialla perquè passeu una bona estona en companyia mentre t’expliquen alguna historieta, t’indiquen algun camí o racó a visitar. El turista que s’atura en qualsevol dels seus quatre pobles per passar-hi uns dies

o unes hores, desconnecta, gaudeix, es relaxa, s’oxigena i s’omple de l’autèntic sabor de poble. Ens segueixes la pista?

Les Avellanes. Situat entre la plana i la muntanya. Com a curiositat, alguns carrers del poble són encantadors i fascinants, ja que les cases estan construïdes sobre les mateixes roques. Podràs enriquir-te tot visitant l’església de Santa Maria de les Avellanes o l’ermita de Sant Roc. Les festes, també formen part d’aquest poble i a l’octubre, celebren la Fira de la Sal. Santa Linya. Al seu punt més alt,

s’hi troba el castell, vorejat pel poble i on trobar tota la seva riquesa arquitectònica romànica, com l’ermita de Sant Urbà, ubicada al capdamunt d’una muntanya que li dona una certa


personalitat. Paratges naturals amb una reconeguda bellesa de la qual seria bo que us delectéssiu, com el Balconet, un mirador sorprenent, apartat dels ulls de tothom però ben indicat, entremig de camps de conreu esquitxats per restes d’antics masos. Si optes per seguir el camí, et dura a un raconet que et deixarà meravellat, ja que allí s’hi troben les parets del Doll i el pantà de Camarasa. I des d’aquest punt també podeu veure gairebé tot el Montsec, a una banda del Congost de Terradets i el Montsec d’Ares, i a l’altra el Montsec de Rúbies o de Meià. Des d’allí es bifurquen un parell de camins que et duran a altres paratges emblemàtics d’aquesta zona. No deixeu de visitar la Cova Gran on s’hi

Les Avellanes i Santa Linya t’esperen perquè connectis amb la natura i el romànic

han fet i se segueixen fent troballes arqueològiques molt importants.

Tartareu. Un poble

petit assentat al peu de la muntanya de la Malera, sota les restes d’un antic castell. Aquesta zona ens vetlla uns agradables paratges naturals amb petites pinzellades del romànic esteses per tot el seu territori. La Font la Mora, perfectament adequada per anar-hi de pícnic. Hi ha una visita obligada al Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural, projecte de dinamització territorial que vol posar en valor i promoure el patrimoni paleontològic, arquitectònic i cultural del municipi. Trobareu diferents fòssils provinents de jaciments paleontològics, a més de veure una exposició sobre la prehistòria i viure l’ època medieval. Als caps de setmana s’organitzen diferents activitats i tallers per a tots els públics, per així donar-li vida.

Vilanova de la Sal. Té aspecte me-

dieval i conserva un dels portals d’accés, així com també la Font de la Sal, que dona nom al poble, i que era explotada el 1036 pels sarraïns. A les rodalies existeixen diferents esglésies, pendents de restaurar, com les de Sant Miquel o Santa Margarida de Privà. També pots visitar el Santuari de Montalegre, un mirador sobre tota la plana de la Noguera i tot el Montsec. Tens diferents dies a l’any per passar-t’ho bé amb els vilatants d’aquests municipis, consulta la seva pàgina web i t’assabentaràs de les activitats de la seva agenda. T’agradarà coneixer-los

Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya C. Baixada de l’Església, 3-5 25612 · LES AVELLANES (Lleida) Tel. 973 454 004

www.lesavellanes.com

Enamora’t de les vistes que ofereix el Balconet de Santa Linya

55


ntre panoràmiques paisatgístiques i terra d’història i patrimoni, Vilanova de la Sal acull en el seu territori una de les explotacions salines més importants de Catalunya, lloc on també es localitzen diferents assentaments d’aquest caire en tot el seu entorn. Les Salines, gestionades actualment per l’ Associació Catalana de Lleure Formatiu, tenen un passat me-

dieval, on la gran importància econòmica que va aportar la sal a la comarca va fer que esdevinguessin un important indret d’explotació.

Recollida de la Sal

Aquesta Associació està formada per un grup de voluntaris/es, professionals i especialistes de diferents àmbits i que comparteixen uns mateixos objetius: la conservació 56

del patrimoni natural, cultural, etnològic i paisatgístic, i el fet de vetllar i promoure l’educació i la formació mitjançant el temps de lleure. Així doncs, sota aquestes premises i per tal de conservar aquest patrimoni salí, l’ Associació Catalana de Lleure Formatiu ha impulsat un projecte de restauració i recuperació de les salines com a eix principal d’una Àrea d’Interpretació Ambiental, la qual pretén que Les Salines esdevinguin el centre d’un interessant referent cultural, pedagògic i mediambiental. Per aconseguir-ho, l’ Associació realitza activitats molt variades i dirigides a tots els públics, adaptades a les necessitats de cada grup i especialment pensades per la població escolar, colles d’amics, grups organitzats, famílies, instituacions i empreses. Es realitzen des d’estades en cases de colònies, sortides pedagògiques, tallers i organització de festes fins a viatges, camps de treball o cursos específics, entre d’al-


tres. Tot això, es realitza sota un mateix objectiu com és la important protecció d’aquestes salines tradicionals de Vilanova, així com el seu patrimoni cultural, natural, històric i etnològic d’aquesta terra dels Aspres del Montsec. L’Associació Catalana de Lleure Formatiu, per tal de compartir tota aquesta història salina així com l’estat i la preservació de les explotacions, treballa en aules de centres educatius, allotjaments, a la natura, en poblacions, en comunitat veïnes...i promou el temps de lleure i oci tenint com a base el creixement personal, el respecte, l’educació i la formació de les persones.

L’any 2010, es va iniciar un projecte per a la fabricació de sal i oferir-la als visitants. Avui en dia, aquesta sal, analitzada mineralògicament, es caracteritza per ser una de les més completes per a l’alimentació, amb una gran concentració de calci i de sals magnèsiques. Actualment, l’Associació està duent a terme un projecte pedagògic especial per les escoles i instituts, organitzant visites amb tallers o recorreguts de natura i cultura per la zona. Aquestes visites són guiades i el visitant podrà

Sínia d’estil romà

conèixer les raons d’haver-hi sal en aquest territori, la vàlua de la sal al llarg de la història i altres anècdotes relacionades amb aquest mineral. A més, a través d’aquestes visites, també es tindrà l’oportunitat de saber els processos d’obtenció d’aquesta sal, amb mètodes tradicionals, i realitzar un tast de la flor de sal, el producte estrella. Les visites guiades són sempre concertades i es pot consultar més informació relacionada al web

Carrer Sant Cap, 28 25612 VILANOVA DE LA SAL (Lleida)

Tel. 607 838 780 ascalfo@gmail.com

www.ascalfo.cat

L’Associació ofereix diferents tallers per a escoles i instituts

Salí en plena collita

57


la TERRA

ALTA

Vila històrica a les Terres de l’Ebre na vila històrica, capital de la Terra Alta i situada en un entorn natural entre la Serra de Pàndols i Cavalls, ens endinsa un dels espais testimonials més importants de la Batalla de l’Ebre. Coneixem Gandesa, un indret que esdevingué estratègic enmig de tres corones: Catalunya, València i Aragó, i que comparteix una remarcable empremta històrica de tot el seu passat entre els carrers, places i béns arquitectònics. Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant les guerres carlines i la Guerra Civil Espanyola, avui en dia Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre

Gandesa conserva una part força important del patrimoni històric i arquitectònic de Catalunya, així com interessants atractius turístics. Passejar pels carrers del centre històric et donarà l’oportunitat de contemplar les porxades de la plaça de l’Església Arxiprestal de l’Assumpció, romànica i declarada monument historicoartístic des del 1980, així com també descobrir racons amagats i cases pairals excepcionals del passat noble i senyorial del municipi. A més, l’antiga Casa de la Vila deixa entreveure el seu singular finestral d’estil gòtic, mentre que l’antiga presó, un edifici d’origen medieval i templari del segle XIII, està oberta a rebre visites per conèixer la seva història i saber com formava part de la defensa de l’antic castell. Per la seva banda, el Celler Corporatiu de Gandesa, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, aquest any compleix 100 anys. És un edifici modernista, digne de visitar, on hi destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’una teulada i els seus arcs parabòlics en el seu interior. A més, fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2002 i

58 58

s’hi realitzen visites guiades amb degustació de vins locals.

Passejar pel centre històric de Gandesa et donarà l’oportunitat de contemplar el seu patrimoni i descobrir racons amagats i cases pairals excepcionals del passat noble i senyorial del municipi Un altre dels punts turístics del municipi és la bassa que es conserva de l’antic balneari de La Fontcalda, amb aigua mineral medicinal la qual es conserva a 28 graus durant tot l’any. En el mateix indret, també s’hi localitza l’ermita de la Mare de Déu de la Fontcalda, situada al fons de la vall i a la vora del riu Canaletes. El municipi de Gandesa també destaca pel Conjunt Arqueològic del Coll del Moro, el qual es troba dins del terme de Gandesa. Està composat per un poblat


Oli d’Oliva Verge Extra de la D.O. Terra Alta Festivitat a l’ermita de la Mare de Déu de la Fontcalda Espai natural vora el riu Canaletes i la Fontcalda

ibèric i una necròpolis dels més importants de Catalunya, així com també té el trull més antic del territori català; i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, el qual forma un museu històric de la Guerra Civil Espanyola amb un exposició de material bèl·lic, documental i testimonial del transcurs de la guerra. Pel que fa a la festa, la tradició i la cultura, Gandesa organitza una àmplia varietat d’esdeveniments com la Festa del Vi (el primer diumenge de novembre), on es pot gaudir dels excel·lents vins de la zona i d’un dels plats típics del territori: la clotxa. Altres actes festius remarcables són la Festa Major (primer dissabte de setembre), la Romeria al Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda (primer diumenge de maig), Sant Antoni (el 17 de gener) i la representació teatralitzada del Casament Reial entre el primogènit de Jaume II i la Princesa Caste-

llana Leonor. Aquesta actuació tindrà lloc els dies 19 i 20 d’octubre.

Gandesa destaca per l’excel·lent qualitat dels seus vins D.O. Terra Alta, així com productes de pastisseria típica i olis d’oliva verge Extra de la D.O. protegida Gandesa destaca per l’excel·lent qualitat dels seus vins DO Terra Alta, que es caracteritzen amb el seu cos i ànima i entre les seves varietats autòctones es poden remarcar la garnatxa blanca i macabeu, carinyena, garnatxa negra i morenillo. A part del vins, també cal anomenar alguns productes de pastisseria típica, com els ametllats, els carquinyolis o el coc de sagí;

i els seus olis d’oliva Verge Extra de la DO protegida, amb un ventall molt ampli de sabor i aromes. Pel tal de reivindicar tota aquesta gastronomia de la terra, Gandesa organitza a la primavera i a la tardor les Jornades Gastronòmiques del Corder, on hi participen gairebé tots els restaurants de la comarca

Ajuntament de Gandesa Plaça Ajuntament, 1 43780 GANDESA (TGN)

Tel. 977 42 00 07 ajuntament@gandesa.cat

Tel. 977 42 09 10 turisme@gandesa.cat

Gandesa elabora vins d’excel·lent qualitat 59


Tranquil·litat, paisatge, artesania, bellesa de l’entorn i molt bona gastronomia. Un d’aquests pobles que no et deixen indiferent. mb uns paisatges espectaculars, la Via Verda de la Vall de Zafàn per passejar a peu o en bicicleta, la joia arquitectònica de La Catedral del Vi o els grans artesans locals, el Pinell de Brai és un poble ple de vida amb molts plaers per oferir-te! Els simpàtics carrers del municipi amaguen sorpreses d’allò més agradables. Si vols menjar bé, descansar, aprendre, comprar, tastar o, senzillament, desconnectar coneixent un poble ple de vida, estàs al lloc adequat!

Història, arquitectura i màgia El Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, conegut com La Catedral del Vi, va ser construït a principis del segle passat amb l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, al capdavant. Aquest espectacular tresor arquitectònic, monument històric-artístic des del 2002, es pot visitar tots els dies de la setmana amb un recorregut guiat per l’edifici i una degustació del vi i oli del Pinell. 60

+info: www.catedraldelvi.com


, Terres de l Ebre Via verda i paisatge A la Terra Alta hi ha 13 rutes que recorren tota la comarca. Un total de 266 Km de camins que permeten compaginar l’esport amb el coneixement dels indrets més característics de la contrada: el massís dels Ports, les ribes del riu Algars i Canaletes, les Serres de Cavalls i Pàndols o els escenaris de la Batalla de l’Ebre.

Pinell de Brai Terra Alta

Les Terres de l’Ebre són una destinació turística emergent, lluny de les aglomeracions dels circuits turístics convencionals, amb un clima estable i favorable durant tot l’any. Són sens dubte una destinació per gaudir-ne en família i amb els amics.

Plaça Catalunya, 1 · 43594 EL PINELL DE BRAU (Tarragona)

Tel. 977 426 231 www.mesviuquemai.cat

61


RACONS DE CATALUNYA VINYES DE LA TERRA ALTA ( Terra Alta ) Cedida pel Celler Les Vinyes del Convent 62


63


Temple parroquial de Sant Llorenç

l terme municipal es troba a 442 m d’altitud, al nord de la comarca de la Terra Alta, en concret a la vall de Voravall i amb algunes formacions que pertanyen a les muntanyes de la Fatarella. El centre històric es dibuixat de forma arrodonida amb els seus carrers estrets i costeruts, els quals conserven l’aire antic tant comú en els pobles de la comarca. Tot el territori és molt accidentat, ja que està solcat pels barrancs que porten les aigües a l’Ebre. Si resseguim els seus carrer, ens portaran cap a la Plaça Major, on allí hi podreu contemplar l’antiga casa de la vila, de mitjan del segle XIX. La petjada de la Guerra Civil fou marcada per l’enderrocament d’algunes cases nobles, però que foren reconstruïdes com vindria a ser la Casa Martell, des d’on Sant Vicent Ferrer va predicar en les seves estades a la vila. O la Casa Coll que acull el museu sobre el camí de Sant 64

Jaume i una exposició permanent dedicada al “Terç de Requetés de la Mare de Déu de Montserrat”. Si ens plantem a la plaça de l’església, allí s’hi aixeca el temple parroquial de Sant Llorenç, un notable exemplar renaixentista i barroc. Va ser construït durant la segona meitat del segle XVI. La seva estructura és presentada en un edifici de pedra, de nau única i volta de creueria, absis poligonal, amb una portalada al costat de migdia amb arc de mig punt, ornada amb dos escuts de Vilalba i datada el 1601. Presenta una bellesa molt atractiva per al visitant. Aquí també hi trobem la capella de la Mare de Déu de Gràcia, un petit edifici amb portal adovellat que havia estat la

El temple parroquial de Sant Llorenç, un clar exponent de l’arquitectura renaixentista i barroca

primitiva església parroquial, construïda a mitjan segle XIII i que avui resta tancada al culte. Va ser edificada pels templers, com ho demostren els escuts esculpits a les arcades. Al voltant de Vilalba dels Arcs, avui en dia, encara es conserven restes del conjunt emmurallat i diverses cases de tipus senyorial, entre les quals destaca, al carrer major, la coneguda com Casa de la Senyora. Un edifici molt significatiu, segurament residència dels comandadors de la vila, que té una façana de silleria acabada en una filera de finestres de mig punt i baixa barbacana de lloses de pedra amb dibuix geomètric. Als afores de la vila, a llevant, hi ha l’antic indret conegut com el Calvari, amb alts xiprers i la capella de la Mare de Déu dels Dolors, edifici d’una nau i campanar d’espadanya


amb un cos més petit adossat a l’entrada que va ser construït el 1724. Al turó del Calvari, el 2005, s’hi va inaugurar un jaciment arqueològic de la primera edat del ferro. Allí s’hi pot contemplar una imatge elegant i majestuosa de la població de Vilalba dels Arcs. Vilalba dels Arcs és, també, coneguda pel seu molí d’oli anomenat el Molí de Granyena, que va restar en funcionament fins al 1933, un molí de premsa hidràulica. L’objectiu de la recuperació de l’edifici rau en voler convertir-lo en un centre d’interpretació de l’oli únic a la comarca. En definitiva, crear un espai on poder aprendre i rememorar el significat de l’oli per a la població.

El Molí de Granyena, un espai on conèixer el significat de l’oli Entre els diferents esdeveniments que organitza la població, per Setmana Santa no hi falta la Passió de Jesús la més reconeguda arreu de Catalunya. Viu l’espectacle cultural a l’aire lliure de la Passió de Vilalba dels Arcs, que ha estat declarada Patrimoni Festiu de Catalunya. Deixa’t seduir pels colors, la música i les olors les quals conviden a viure l’espectacle amb alegria fins al crepuscle, on les fogueres tornen a cremar anunciant el final de la història.

Aquesta festa ens apropa a la realitat social i cultural que va viure Jesucrist durant els darrers dies de la seva vida, des de l’entrada a Jerusalem fins a la crucifixió. L’ obra transcorre pels carrers i places del centre històric de la població, un clar exemple del teatre més pur, ja que el públic és partícip en les dotze escenes barrejant-se fins i tot amb els actors i actrius, dotant així de realisme a la representació. I és que les llums d’oli, la claror de les teies, la roba de sac, l’olor de les herbes aromàtiques i el so de les gralles són els elements que composen aquesta humil passió sense efectes especials, on la importància de la paraula i el diàleg en són els principals protagonistes. El Mercat d’Artesania i Productes Típics ofereix l’oportunitat de donar a conèixer elsartesans i artesanes, així com degustar els olis, fruits secs, pastes, embotits... i fins i tot el pa artesà cuit a l’antic forn de la vila. A més de la Ruta del Vi, amb tast de vins de gran qualitat i el concurs de Pintura Ràpida on gaudireu de l’art en estat pur, veient com els quadres cobren vida mentre passegeu els carrers medievals i admireu les eines i estris del camp al museu rural. A tot això l’acompanya la bona música, els balls tradicionals propis i el parlar típic de la zona, que són l’essència del territori ebrenc i terratlí.

Capella de la Mare de Déu dels Dolors

Els seus vilatants us esperen amb el seu bon tarannà perquè la vostra visita sigui el més plaent possible

Ajuntament de Vilalba dels Arcs Pl. de la Vila, 3 43782 VILALBA DELS ARCS (TGN)

Tel. 977 43 80 02 aj.vilalba@altanet.org

La Passió de Vilalba dels arcs és un esdeveniment per viure en primera persona

Castell de Vilalba dels Arcs

65


un indret d’origen medieval

Entre carrers estrets i sinuosos, recorrem l’antic recinte emmurallat entre coberts embigats i arcades de pedra. Ens trobem en un indret d’origen medieval on hi podrem descobrir llocs emblemàtics, cases pairals, creus de terme i pedres misterioses. A la comarca de la Terra Alta, parlem de la Fatarella. s tracta d’un poble singular, amb una llarga història i amb uns punts d’interès que permeten endinsar-se en la seva tradició i en les rutes turístiques de proximitat que envolten la zona. Si ens deixem captivar per l’ambient tranquil del poble mentre passegem, veurem com la construcció del seu centre històric es basa en unes formacions típiques i amb embigats amb arcades de pedra que es van formar al fer créixer les cases damunt dels carrers. Aquest conjunt d’arcades formen els anomenats perxes, els quals caracteritzen el poble i li atribueixen un atractiu singular. 66

El perxe de Ca Felip, el de Cal Bo o el de Ca Belart, són alguns exemples d’aquestes construccions, formades a partir de diferents materials com pedra i fusta. Aquests perxes donen lloc a arcs de mig punt que uneixen les façanes de moltes cases, les quals tenen portalades de pedra esculpides amb símbols i inscripcions que donen a conèixer una mica més la història de la vila.

La Fatarella, un indret d’origen medieval on descobrir llocs emblemàtics, cases pairals, creus de terme i pedres misterioses.

La història de la Fatarella també ens parla de la Batalla de l’Ebre i de la empremta històrica que aquesta ha deixat al poble. Per a conèixer aquest esdeveniment i tot el que va passar durant aquells


anys, la vila organitza diferents recorreguts turístics que t’endinsen a conèixer els fets bèl·lics que van ocórrer. Un dels més reconeguts és la Ruta de la Pau, la qual visita els principals indrets on es desenvolupà la batalla amb la fi-

nalitat de mantenir viu el record. És una ruta comarcal que uneix les poblacions de Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Bot i Prat de Compte, tots en un circuit tancat. A part d’aquest recorregut més llarg, la vila de la Fatarella ofereix una variant que només es recorre a nivell local dins del mateix poble. Si seguim relacionant la Batalla de l’Ebre amb la Fatarella, no podem oblidar d’anomenar altres punts d’interès cultural que ens aproximen una mica més a la seva història. Les Trinxeres de les Devees, el Memorial de les Camposines i el nou Centre d’Interpretació  “Internacionals a l’Ebre”, són llocs que expliquen l’evolució i el desenvolupament de la batalla així com també la importància que tingué la participació internacional en el conflicte. Les Camposines de la Fatarella, ja des dels seus orígens medievals, sempre han format un punt estratègic de creuament dels camins pel que fa a la comunicació del territori litoral i les terres d’interior.

Ajuntament

La Fatarella TERRA ALTA Terres de l’Ebre

www.lafatarella.cat Plaça Major, 7 43785 LA FATARELLA (TGN) Tel. 977 413 609

La història de la Fatarella ens parla de la Batalla de l’Ebre i de la empremta històrica que aquesta ha deixat al poble. Tant és així que, durant la Batalla de l’Ebre, el seu valor estratègic va continuar sent molt important, esdevingué el nus central de comunicacions i es convertí en l’objectiu de les ofensives franquistes. És per aquesta raó, doncs, que aquest Memorial de les Camposines es localitza en aquest lloc tan simbòlic i va dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre. La Fatarella, a banda del seu patrimoni més històric i cultural, també destaca per la seva gastronomia, basada principalment en productes típics de la terra com coques, embotits, olis o fruits secs. Es tracta d’una gastronomia rica, variada i de qualitat on els seus plats més típics la identifiquen com una terra de bon paladar. La clotxa o la tortada, la truita amb suc o la coca d’avellana, són algunes de les preparacions exquisides que et trobaràs en aquest indret on la gastronomia hi pren també un protagonisme important


el TARRAGONÈS

68 68


L’encant de la Costa Daurada Un indret amb platges de sorra fina, envoltat de boscos i acompanyat per la llum màgica del capvespre. Recorrem els carrers de Roda de Berà, a la comarca del Tarragonès, i descobrim racons plens d’història i personalitat que aporten un gran valor en aquest idíl·lic indret al costat del Mar Mediterrani.


ituat en un lloc privilegiat de la Costa Daurada, entre el mar i la muntanya i a només 25 quilòmetres de Tarragona i a 63 de la ciutat de Barcelona, es troba Roda de Berà, la porta d’entrada a la Tarraco Romana. Un enclavament on la història, la cultura, la natura i la llum del Mediterrani es fonen en una invitació per descobrir cada un dels seus racons. Els seus tres quilòmetres de costa, amb platges de sorra fina daurada, et donen l’oportunitat de poder respirar tranquil·litat, viure llocs encantadors on emocionar-se i gaudir en família del mar, el sol i la natura. 70

La qualitat de les platges de Roda de Berà està certificada per guardons de reconegut prestigi com el Certificat Europeu EMAS, la Bandera Blava i el certificat ISO 14001, així com també el recent estrenat distintiu de Destinació Turística Sostenible i de Garantia Ambiental. A més, ja s’han iniciat els tràmits per a l’obtenció del segell de Destí de Turisme Familiar Platja en Família amb l’Agència Catalana de Turisme. A la mateixa Via Augusta Romana, actual carretera nacional 340, trobem l’Arc de Berà, construït pels romans a finals del segle I aC i un dels arcs honorífics millor conservats del món. Fou proclamat Bé

Cultural d’Interés Nacional i, des de l’any 2000, forma part del conjunt monumental de la Tarraco declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Un altre dels lloc de visita obligada és el Roc de Sant Gaietà, una pintoresca urbanització edificada sobre el mar a l’estil dels pobles de pescadors típics del Mediterrani. Al seu interior, podrem apreciar elements constructius de diversos estils presents a la geografia espanyola. Situat dins d’aquest incomparable marc, trobarem el centre cívic La Roca Foradada que, des de l’any 2012, acull el Museu de la Ràdio Luis del Olmo. Conformat per més de 400 aparells


radiofònics de diferents estils i èpoques, està considerat un dels museus dedicats a la ràdio més complets del món. Sortint des del Roc de Sant Gaietà, es troba el Camí de Ronda, un passeig que discorre per tota la vessant meridional del turó de Berà, bordejant la costa. Aquest passeig forma part de la xarxa de rutes verdes del Baix Gaià i es troba dins del catàleg de rutes saludables de Roda de Berà, formada per un total de vuit recorreguts verds que et permetran descobrir diferents racons i gaudir de la natura en estat pur. Totes les rutes surten de la plaça de La Sardana i estan senyalitzades per fletxes de diferent color.

Al finalitzar el Camí de Ronda trobarem l’ermita de la Mare de Déu de Berà, una edificació d’estil renaixentista, construïda al lloc que ocupava l’antiga Església de Sant Pere de Berà, documentada del segle XII i que durant aquest any commemora el Tricentenari de la col·locació de la seva primera pedra. Una altra de les visites imprescindibles és la capella de Mas Carreras, de Josep M. Jvjol, una petita capella construïda durant el primer quart del segle XX, ampliada i reformada per l’artista tarragoní, qui es va encarregar personalment d’elaborar la decoració pictòrica i els elements litúrgics i ornamentals.

L’ atractiu històric i cultural del seu patrimoni, la gastronomia, el caràcter acollidor dels seus habitants i la qualitat de les seves platges converteixen Roda de Berà en l’encant de la Costa Daurada

C/ Joan Carles I, 15 43883 RODA DE BERÀ (TGN) Tel. 977 657 009 www.rodadebera.cat

71


La Setmana Santa a Altafulla Una vegada més, l’Ajuntament d’Altafulla juntament amb diferents entitats del municipi es vesteixen de festa i organitzen un ampli ventall d’activitats per Setmana Santa, aptes per a tots els públics. El seu objectiu és donar a conèixer la població d’una manera diferent, on es combina l’esport, la cultura, la música i el cinema. Estàs preparat? Pren nota, t’expliquem de primera mà tot el que t’espera a Altafulla.

Divendres,12 d’abril

Divendres,19 d’abril

Diumenge,14 d’abril

Tot el cap de setmana,del 19 al 21 d’abril

Dimecres,17 d’abril

Dilluns de Pasqua,el 22 d’abril

Serà el tret de sortida a totes les activitats. L’exposició a la sala Forum, anomenada “La Setmana Santa d’Altafulla fins el 2000” tindrà el plaer d’inaugurar tots els actes, els quals aniran del 12 al 23 d’abril. Aquest dia, la música agafarà embranzida i delectarà a l’espectador amb un concert de música sacra amb el Cor de Badaveus, a l’Església de Sant Martí d’Altafulla.

Es rebran les Jornades Esportives més commemoratives, celebrant la Copa Catalana de Bike Trial amb l’assistència de gairebé 150 pilots. Aquest acte tindrà lloc al Parc del Comunidor i durarà des de les 9:00 h del matí fins a la 13.30 h. Aquest mateix dia, qui vulgui viure la tradicional Benedicció de Rams, podrà fer-ho a l’Església de Sant Martí a les 11:45h del matí. Quan comenci a caure el dia, a les 19:30 h de la tarda, al mateix espai, s’hi acollirà l’actuació musical d’ Àries per a Soprano, Oboè i Clavicèmbal.

Li toca el torn al Camí de la Creu d’Altafulla, que aquest any celebra la 19a edició, amb canvi d’escenari i format. Tindrà lloc a l’Església Santa Maria, a Baix a Mar, on allí podreu viure en primera persona una lectura dramatitzada amb fons musical en directe.

No podia faltar la tradició i solemnitat, de bon matí (a les 9:00h) se celebrarà el Via Crucis a Sant Antoni. A les 20:00 h de la tarda, a la Sala Teresa Manero, s’acollirà la projecció del Cineclub Link “El Reino” de Rodrigo Sorogoyen. A la nit, a les 22:00 h, hi haurà la Processó del Sant Enterrament per tots els carrers i places del centre històric d’Altafulla.

Tindran lloc diferents esdeveniments. Per la part esportiva, hi haurà el campionat de la Copa d’Europa de Patí a Vela Júnior i Sènior 2019 que aproparà a 150 regatistes de tot el continent a la platja d’Altafulla. Per la part tradicional, hi haurà l’assistència i actuació de les caramelles amb la coral Nous Rebots d’Altafulla. Per la part més dinàmica i diversa i, oberta per tots els públics, hi haurà el 5è Pleamar Vintage Market que posarà el colofó final al Parc Voramar amb diferents actuacions musicals com la Fundació Tony Manero, The Soul Machine i Reggae per Xics.

AAltafulla és tradició que es mengi la mona a l’entorn de l’Ermita de Sant Antoni, on també s’hi celebrarà la missa votiva i es farà una ballada de sardanes abans del dinar. Aquest dia el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona oferirà una Jornada de Portes Obertes a la Vil•la Romana dels Munts.

Sant Jordi, el 23 d’abril

Coincidint amb el dia de festa local i amb la Diada de Sant Jordi, l’espai firal del carrer Marquès de Tamarit albergarà la Fira de Sant Jordi on es preveu una vintena de parades de llibres, roses i diferents articles, acompanyats d’un ampli programa d’activitats.

Altafulla t’ espera amb desenes d’ activitats per viure uns dies plens d’ oci, 72 72

cultura i disbauxa


73


el BAIX

EBRE

mb unes indiscutibles arrels marineres, l’Ampolla és un poble de costa, només cal que passegis pel port i gaudeixis de l’activitat més singular d’aquest espai, la subhasta del peix. I és que la pesca, és l’activitat econòmica més tradicional de la qual presumeixen, sense deixar de banda el cultius d’arròs. Aquest és un dels trets característics que presenten els pobles del Delta de l’Ebre i que també formen part de la gastronomia de la zona. La veritat és que compten amb els millors productes del mar, com l’ ostra del Delta, que pots degustar al natural amb un toc de llimona o cuinada descobrint nous sabors i aromes. Quan els visitis no dubtis en delectar-te amb una de les seves delicatessen tan pròpies d’allí, com la fideuada, l’arròs negre, l’arròs a banda, el marisc de la badia i el suquet de peix. L’ Ampolla compta amb una ubicació geogràfica excepcional, essent ella la porta del Delta de l’Ebre. Llueix

74

uns paisatges fabulosos que es caracteritzen per una variada configuració, oferint un mosaic únic del litoral català. I és que les platges formen una part indiscutible de la riquesa natural del poble i no és per casualitat. Lluny de les aglomeracions que pateixen altres municipis de costa. I si ets dels que gaudeixen del sol, del mar i d’una bona passejada, et recomanem la ruta dels penya-segats, que et donarà accés a les diferents platges i cales. Cales íntimes i refugiades on poder-te submergir. Grans platges guardonades per les seves qualitats paisatgístiques. Platges verges que són solament per a tu i que tenen uns penya-segats preciosos que contraresten amb les pedres i l’aigua del mar. D’altra banda, l’ecoturisme és una bona alternativa per realitzar el turisme sostenible a la natura, i l’Ampolla ho fica fàcil. Una població molt conscient amb el seu gran patrimoni natural com és el Delta de l’Ebre, ha creat aquesta alternativa per poder protegir-lo i preservar-lo per a les futures generacions.

D’una altra banda, compten amb la majestuosa Bassa de les Olles de l’Ampolla, que és la llacuna més petita del Parc Natural del Delta de l’Ebre i també la que dona la benvinguda a aquest escenari natural tan privilegiat. Sembla que la Bassa de les Olles és el resultat d’una de les desembocadures més antigues de l’Ebre. Entre arrossars i dunes, i comunicada directament amb la badia del Fangar. Permet ser una combinació perfecta per ser una de les zones amb més riquesa natural i varietat d’ambients del Delta de l’Ebre. Aquest escenari és refugi d’una important població nidificant d’aus aquàtiques, com ara flamencs, ànecs collverd, agrons blancs, blauets i camallargues. Fotografiar aquestes aus són una fantasia per a tot amant de les fotografies

A l’Ampolla gaudeixen d’un turisme cada vegada més conscient, responsable i sostenible


Festa gastronòmica a l’

Racons amagats, cales retallades i escarpades, aigües cristal·lines i sorra fina espirem profund al costat de les onades del mar i descobrim la més pura essència mediterrània. Resseguint el retall capriciós del litoral i passejant per indrets únics, ens trobem al golf de Sant Jordi, a la comarca del Baix Ebre, per conèixer en primera persona l’Ametlla de Mar. No ens volem perdre tot el que té preparat aquest municipi en aquest mes d’abril, el qual es vesteix de festa i presenta una vegada més les “Jornades Gastronòmiques de la Tonyina Roja del Mediterrani”. El principal objectiu d’aquest esdeveniment és donar a conèi76

xer i gaudir de la Tonyina del Mediterrani, la qual converteix l’Ametlla de Mar en una gran festa on tots poden viure el singular univers de la tonyina. Podràs experimentar un món culinari curiós i majúscul, on es combinen les tècniques tradicionals amb les més innovadores. Els restaurants ens delectaran amb els diferents menús que oferiran durant les Jornades Gastronòmiques. La Tonyina Roja del Mediterrani és un producte d’alta qualitat gastronòmica que ha estat durant segles un element destacat a la dieta mediterrània, en virtut de les seves nombroses propietats nutricional. Aquest acte va dirigit a totes aquelles persones interessades en viure en primera persona el món de la Tonyina

Roja en un entorn on coincideixen la bona gastronomia amb l’olor del mar, les aventures entre arbredes, la festa per divertir-se en uns dies de descans, jocs per passar-ho d’allò més bé, el mercat de productes que trobaràs en cada cantonada, i sobretot, els menús exclusius amb la Tonyina Roja als millors restaurants de l’Ametlla de Mar. Aquestes Jornades tenen una durada de tres setmanes on es podrà degustar la tonyina en diverses modalitats culinàries. Els restaurants, encarregats de fer-te delectar, proposen menús d’entre 30 i 48 euros, amb alguns sorprenents plats, com poden ser el tàrtar de tonyina marinada, passant pel carpaccio fins a un canaló d’albergínia, samfaina i tonyina; i molt més. Tots els menús estan maridats per la DO Terra Alta. També podràs seguir la ruta de la tapa per tota l’Ametlla de Mar i fer un petit tast d’aquesta delícia. Quan finalitzis els menús o hagis degustat les tapes, l’únic que podràs fer, tornant cap a casa, és xuclar-te els dits per continuar sentint el plaer de menjar el que es bo. Per finalitzar, comentar que l’Ametlla de Mar compta amb una de les més grans flotes pesqueres dedicades a la pesca d’aquest preuat peix, on presenten un rigorós procés de producció per aconseguir la màxima qualitat i la millor garantia pel consumidor

Uns dies al voltant d’un dels millors productes gastronòmics del món. L’Ametlla de Mar és l’aparador ideal de la Tonyina Roja, on hi ha la mostra de les millors receptes dels seus restauradors


77


el BAIX

CAMP

ins a 10 quilòmetres de costa, 5 platges, 5 nuclis urbans i 3 entorns rurals. Tot això i molt més és el que t’espera en un indret màgic, que et vol fer gaudir tant de la muntanya mediterrània com de les aigües tranquil·les i relaxants. Enmig d’un paisatge ric en contrastos, Hospitalet de l’Infant i Vandellòs ofereix una variada proposta d’activitats a la natura i apta per compartir-la amb tota la família. Cadascun dels nuclis que formen el municipi et sorprendran amb el seu propi encant, la seva història i tradicions que han dotat de personalitat a la població d’avui en dia. Aquesta agrupació de nuclis multiplica les diverses opcions de compartir i endinsar-te en el municipi, ja que cadascun d’ells pot aportar diferents possibilitats i ofertes d’oci. Està format per 5 municipis: tres d’interior, Vandellòs, Masboquera i Masriudoms; i dos de costa, l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava.

Tot l’indret que envolta el municipi ofereix la possibilitat de realitzar diverses rutes, ja sigui a peu, en bicicleta o inclús a cavall, fet que et farà descobrir indrets i racons inhòspits i ben característics. En un entorn rural, l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors conserva també restes de nuclis deshabitats i masies dels mitjans del segle XX, deixant empremta de tot el que va ser l’indret anys enrere i destapant les curiositats de la vida al camp i els seus avantpassats que van formar la personalitat i el tarannà d’avui en dia. D’aquesta manera, visitar el municipi també és una opció ideal per apropar-se una mica més a la història del territori i conèixer tots els detalls sobre el contrast entre el litoral i la part més interior.

saic perfecte entre colors dels camps, l’ambient marítim i una primavera ideal per gaudir-la. Platges gairebé verges i de sorra ben fina, amb moltes espais naturals i protegits et delectaran amb el més alt valor d’una biodiversitat única. La destinació familiar i turística de l’Hospitalet de l’Infant et farà viure mil i una aventures, ja siguin esportives, de relax i benestar o de rutes pel territori, amb diverses activitats que podràs compartir amb els teus, tinguin l’edat que tinguin. Deixa’t sorprendre i visita la Costa Daurada més natural i verge

La natura de mar i de muntanya que envolta tot el municipi aporta una gran singularitat i varietat de flora i fauna autòctones, ja que hi ha espècies tant d’interior com de costa i, juntament amb el bosc que personalitza la Vall de Llors, es forma un mo-

La natura que envolta el municipi aporta una gran singularitat i varietat de flora i fauna autòctones

78


el BAIX

PENEDÈS

PENEDÈS en estat pur!

a primavera ja és aquí i tot canvia de color, anem deixant els matisos tristos i marrons de l’hivern, per deixar pas al verd alegre de la primavera. Els ceps broten i ja es comença a albirar el fruit d’on sortiran els bons vins i caves del Penedès. Sant Jaume dels Domenys compta amb un terreny fabulós, i d’aquí els Cellers Domenys en treu el màxim profit i, per aquest motiu, es converteix amb el gran productor del nostre municipi, tot i que també compten amb altres petits (i bons) productors. D’altra banda, al centre del poble hi trobarem l’Agrobotiga Domenys, allí tindreu l’oportunitat de conèixer i adquirir tot tipus de productes de qualitat de les nostres contrades.

Tal i com hem anat parlant en les edicions anteriors, al municipi de Sant Jaume dels Domenys podreu visitar el passat romà, amb el Pont Romà de Cornudella, i sense dubte, la nostra joia i emblema municipal, l’Aqüeducte Romà de Sant Jaume dels Domenys. Un altre punt d’interès vindria a ser la Torre Medieval de Lletger, de la qual el seu veïnat n’està molt orgullós. Pel que fa a tota la riquesa arquitectònica religiosa, les nostres esglésies llueixen una fesomia elegant i atractiva per a la vista, una d’elles la de Sant Jaume dels Domenys dedicada a Sant Jaume Apòstol que compta amb la seva pica baptismal visigòtica. També hi ha la del Papiolet, la qual està dedicada a la Mare de Déu dels Àngels. Per altra banda, les ermites presenten una imatge captivadora, visita la de Lletger, la de Sant Antoni de la Torregassa i la de la Mare de Déu dels Arquets, on dilluns de Pasqua s’hi celebra un aplec, t’agradaran. Altres espais que us recomanem que no us deixeu perdre són el museu litúrgic parroquial, la cuina antiga i les tombes antropomorfes dels segles X-XI, a la rectoria.

Per visitar aquests espais cal concertar-ho amb antelació, trucant al telèfon 616 867 519 els dimecres, dijous i dissabtes per la tarda. Els racons naturals més amagats són aquelles espectacularitats que tenen els pobles com Sant Jaume dels Domenys. En aquest municipi s’hi troben els espais incògnits de la Bassa Gran, el Pi del Pont o Pi de les casetes, amb la seva majestuosa capçada a St. Jaume, el Pèlag Gran a Lletger o la font del Papiolet.

Torre medieval de Lletger 80


Fotos cedides per l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys Text escrit amb la col·laboració de la Regidoria de Turisme

Deixant de banda tots els espais emblemàtics que dibuixen tot el municipi, us podem oferir el més bonic de tot, les passejades entre vinyes, les magnífiques rutes de senderisme que podeu fer per les nostres muntanyes, sempre tenint en compte no enfilarvos molt amunt, allí tindreu l’oportunitat de gaudir d’unes espectaculars vistes de la plana del Penedès, on ens deixa veure com la terra s’endinsa al mar a la costa daurada, una veritable experiència per als vostres sentits. Aquesta Setmana Santa convida a la teva família i amics a visitar Sant Jaume dels Domenys, disposem d’allotjaments perquè us sentiu com a casa. Us esperen els hotels i establiments rurals del municipi, n’hi ha per tots els gustos i

Museu litúrgic parroquial preus.També podeu delectar-vos amb un bon àpat, tant als hotels com en els restaurants, cada lloc us atendran magníficament i us oferiran uns plats per llepar-vosen els dits. Passar uns dies entre nosaltres seran del tot positiu ja que desconnectareu en un lloc rural ple de bon ambient i tranquil·litat

Plaça de Joan Roig, 2 43713 SANT JAUME DELS DOMENYS (TGN) Tel. 977 677 113

Aqüeducte Romà de Sant Jaume dels Domenys


el MONTSIÀ

questa reconeguda festa, la qual commemora aquells anys quan la petita vila va esdevenir en ciutat, si pot viure la recreació de com vivien aquells pagesos que van fer possible la transformació d’Amposta. Es tractava d’una època d’arribada d’innovacions que va revolucionar la manera de treballar i de viure i, poc a poc, ha anat esdevenint-se amb una població única. Fent memòria de la vida de la capital del Montsià, en aquesta festa es comparteix d’una manera especial el seu patrimoni amb les terres del seu voltant, deixant descobrir a tots els seus visitants la vida de finals del segle XIX fins als anys 20 del segle XX. Entre mantons i faldetes, entre carros i cavalls, entre cants i ballades, i amb la mateixa il·lusió que el primer any, se celebra la Festa del Mercat a la Plaça i tot un seguit d’activitats, actes i esdeveniments d’ època tradicional recordant els oficis, la cultura, l’art, la gastronomia, la història i la literatura que la van caracteritzar en el passat. Davant d’una oferta turística envejable, avui en dia, els ampostins i ampostines, orgullosos de la seva feina, viuen molt intensament i presumeixen d’aquesta festa a tot visitant.

Tot ve de quan era habitual que en moltes viles i ciutats, el mercat setmanal tenia lloc a la Plaça Major, on hi havia l’edifici de l’ajuntament i de l’església. La celebració del mercat comportava un important moviment de gent, carros i tartanes del poble i d’altres vinguts de 82

Els seus esforços durant tots aquests anys per consolidar aquesta festa han estat plasmats en diferents actes, que ocupen totes les hores del dia al llarg del cap de setmana. Aquest any arriba amb més empenta que mai i, durant els dies 17, 18 i 19 de maig a Amposta tothom es vesteix de tradició, tal i com anaven els avantpassats del municipi a principi del segle XX. Et volen mostrar per uns dies com era tot abans, deixant una petjada d’allò que ens fa ser avui en dia als ciutadans. Gaudeix de les petites coses que són les que ens fan grans, tot passant per tallers, personatges centenaris, jocs i tradicions, de música, de cultura, de tradició, d’espectacles, gastronomia, mercat i concursos, entre moltes altres activitats. Els artesans omplen carrers del nucli, i els actors dels espectacles en locals de la ciutat, han aconseguit crear un pols vital festiu on s’han unit treball, il·lusió i complicitat. Essent així un espai ple vitalitat, de compromís i germanor que fan que l’esforç de tots, any rere any, sigui una realitat

les poblacions properes, que entraven i sortien pels carrers pròxims a la plaça. Dir que el Pont Penjant és un dels espais emblemàtics de la ciutat i té un protagonisme destacat en la festa.


83


Anuncia’t a

CASA ESPUNYES

Solsonès

publicitat @ magazine publicaciones.com

   667 560 225

MAS ROSSELL

Alt Camp

www.masrossell.cat

EL MIRADOR

la Noguera

Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui.

Un allotjament rural situat al municipi d’El Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp. Una masia de vuit hectàrees i envoltada de terres de secà, cereals, vinyes i boscos. Un espai ideal per la desconnexió. La masia té la capacitat per a 15 persones i compta amb unes comoditats i instal·lacions excel·lents per gaudir plenament de l’estada a la casa. Viu el turisme rural a Mas Rossell, descobreix-los.

En l’immillorable entorn del llac de Sant Llorenç de Montgai, s’hi troba el restaurant El Mirador. Un establiment que ofereix una calidesa envejable, que només llocs com aquest poden tenir. Les seves vistes són espectaculars i el seu menú és deliciós, el qual està pensat i cuinat com si fos de l’àvia. Aprofita per donar una volta i recarrega les piles al Mirador. Et faran sentir com a casa.

Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS ( Lleida ) Reserves: 973 481 443

Carretera C-37, km-21’9 43810 El Pla de Santa María (TGN) Reserves: 620 960 024

Passeig del Segre, 19 · 25613 Sant Llorenç de Montgai (LLEIDA) Reserves: 973 420 003

Una cuina avantguardista que treballa amb la combinació de gustos i textures

Un lloc addictiu per a tot amant de l’alta muntanya, del descans i el benestar C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 • 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

C/ Sant Joan, 22 CASAFORT - 43887 NULLES (Tarragona) 43201 REUS info@fcrestaurant.cat Tel. 676 93 98 59

T. 977 945 142 www.fcrestaurant.cat quintaforca@gmail.com

17489 EL PORT DE LA SELVA Girona, Alt Empordà Tel. 972 194 233

84


85


DIVENDRES, 12 d'Abril SETMANA SANTA D'ALTAFULLA, del 12 al 23 d'Abril a Altafulla.

DISSABTE, 20 d'Abril V PLEAMAR VINTAGE MARKET, del 20 al 21 d'abril a Altafulla.

DILLUNS, 15 d'Abril CUCALÒCUM PRIMAVERA, del 15 al 18 d'Abril a Lleida. SETMANA SANTA MATARÓ, del 15 al 21 d'Abril a Mataró.

INAUGURACIÓ SALÍ DE PRIVÀ, a les Avellanes.

DIUMENGE, 21 d'Abril XI “NET, FIRA DEL SABÓ”, a Montgai.

DIMARTS, 16 d'Abril RECERCA D'OR EN FAMILIA, 16 i 21 d'abril a Balaguer.

DIMECRES, 17 d'Abril FESTIVAL CÒMIC, del 17 al 21 d'abril a Figueres.

DIJOUS, 18 d'Abril VOLCAT FESTIVAL, del 18 al 21 d'abril a Igualada.

DIVENDRES, 19 d'Abril FIRA DELS BROCANTERS, del 19 al 20 d'abril a Llívia.

DIMARTS, 23 d'Abril DIADA DE SANT JORDI, a tot Catalunya. SETMANA MEDIEVAL A MONTBLANC, del 23 d'abril al 5 de maig a Montblanc.

FESTA DE LA ROSA I EL LLIBRE, a Lloret de Mar.

DIVENDRES, 26 d'Abril FESTA DE LA MALAVELLA, del 26 al 28 d'abril a Caldes de Malavella. VIII JORNADES DE LA TONYINA ROJA, del 26 d'abril al 12 de maig a l'Ametlla de Mar.

XXXVIII BUNYOLADA POPULAR, a Lloret de Mar. MOSTRA DE FORMATGES ARTESANS, del 19 al 20 d'abril a Sort. SETMANA SANTA A TARTAREU, del 19 al 21 d'abril a les Avellanes. XXIII FIRA MEDIEVAL D'HOSTALRIC, del 19 al 21 d'abril a Hostalric.

DISSABTE, 27 d'Abril TEMPS DE MADUIXES, del 27 d'abril al 2 de juny al Maresme. FESTA DEL PÈSOL 2019, del 27 al 28 d'abril a Sant Andreu de Llavaneres.

FIRA COMARCAL DE PRIMAVERA, del 27 al 28 d'abril a Campllong.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

FIRA DE LA PRIMAVERA, del 27 al 28 d'abril a Martorell. 59ª FIRA D'ARTÉS, del 27 al 28 d'abril a Artés.

DIVENDRES, 10 de maig XVII FIRA MODERNISTA, del 11 al 12 de maig a Terrassa.

FIRA DEL BESTIAR DE LA PRIMAVERA, a Puigcerdà.

67a FIRA DE SANT ISIDRE, del 10 al 12 de maig a Solsona.

XXXII TROBADA DE CAMPANERS, del 27 al 28 d'abril a Ós de Balaguer.

CALAFELL FAMILY WEEKEND, del 10 al 12 de maig a Calafell.

FIRA Q, del 27 al 28 d'abril a Balaguer.

DIVENDRES, 3 de maig 7es JORNADES GASTRONÒMIQUES DELS FIDEUS ROSSOS,

DISSABTE, 11 de maig FIRACÓC, del 11 al 12 de maig a Tàrrega. TEMPS DE FLORS, de l'11 al 19 de maig a Girona.

del 3 al 19 de maig a Cambrils.

III GAR GAR STREET ART FESTIVAL, del 3 al 5 de maig a Penelles. FLORS I VIOLES, del 3 al 5 de maig a Palafrugell.

FIRA DEL MERCAT DEL TRASTÓ, a Agramunt. FESTA DEL BANDOLER, de l'11 al 12 de maig a Castellserà. FIRA DEL VI, del 3 al 5 de maig a Falset. XXX FIRA DE TEATRE DE TITELLES, del 3 al 5 de maig a Lleida.

DISSABTE, 4 de maig

EL VERMUT DE PALAMÓS, de l'11 al 12 de maig a Palamós.

DIUMENGE, 12 de maig FIRA DELS MATINERS, a Avinyó.

AEROSPORT, del 4 al 5 de maig a Òdena.

XXXVI APLEC DE LA SARDANA, a Tàrrega.

24a EXPOCLÀSSIC, del 4 al 5 de maig a Mollerussa.

VII MARXA-TRAIL LES PEÜLLES, a Les Avellanes i Santa Linya.

FIRA MERCAT DE SANT PONÇ, del 4 al 5 de maig a Mataró.

FESTA DEL CASTELL, a Llívia.

PETIT PALEONTÒLEG, del 4 al 5 de maig a Hostalets de Pierola.

DIVENDRES, 17 de maig FESTA DEL MERCAT, del 17 al 19 de maig a Amposta.

DIMECRES, 8 de maig FESTES DE MAIG DE LLEIDA, del 8 al 12 de maig a Lleida.


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 938 692 798

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 938 784 090

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 938 777 701

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 938 696 984

VALLS C/ de la Cort, 61 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Tel. 972 450 802

ANOIA

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 938 680 833

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 938 680 366

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155

VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307

ALT PENEDÈS

CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Tel. 972 505 902

SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

90

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 938 368 254

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 128 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 934 832 990

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 932 853 834

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 932 853 834

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla de les flors, 88 · Tel. 932 853 834


/turismegirones #Gironès

Una comarca d'interior situada entre el mar i la muntanya, que acull i acarona poblets rurals i racons idíl·lics cadascun amb encants diferents i emblemàtics, molt a prop de la seva esplèndida capital, Girona. Vine a descobrir el Gironès, terra de passeig!

Fes rutes a peu o en bicicleta, navega pel riu Ter en caiac, passeja a cavall per les Gavarres... El Gironès és un territori ideal per fer un munt de propostes interessants a l'aire lliure!

Un patrimoni que s'escampa per tota la comarca des dels seus orígens amb jaciments arqueològics, poblets medievals i, per descomptat, els monuments de Girona.

Hospitalitat, servei personalitzat, tracte familiar i acollida càlida són valors que defineixen els nostres allotjaments. Ja sigui en un hotel cèntric i exclusiu, en una casa rural amb encant o en un càmping en plena natura!

Descobreix l'encant dels pobles a través de les seves festes i tradicions més emblemàtiques. Una programació rica i diversa que converteix el Gironès en una destinació ideal pel turisme familiar!

Punt de Benvinguda Girona Gironès C/ Berenguer Carnicer 3, 17001 Girona 972 011 669 · turisme@girones.cat

Els restaurants de la comarca ofereixen una gran diversitat, des de la millor cuina tradicional catalana fins als plats més elaborats de la cuina creativa d'autor.


Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 932 388 091 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 977 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 937 582 698

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 938 887 308

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 935 571 834

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 938 221 500

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 938 952 500 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Tel. 938 935 555

92

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 937 620 611

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 938 301 418

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 938 862 091 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 938 125 712

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 937 655 642

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 938 515 176

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 938 560 100

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 938 522 003

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546


Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Campucines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 480 103

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 937 273 534

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

94 94

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 936 759 952 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Tel. 938 670 171


@turismeterraalta @TurismeTerraAlta @turismeterraalta

Bassa d’en Gaire, 1 43780 GANDESA · Terres de l’Ebre Tel. 977 420 018 · Fax 977 420 395 turisme@terra-alta.org

Profile for MAGAZINE Publicaciones

TURISME CATALUNYA nº52 Abril 2019  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

TURISME CATALUNYA nº52 Abril 2019  

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded