__MAIN_TEXT__

Page 1

FEBRER 2017 .  N.26

GUIA DE NIT


SEO p

50 € or

mensu

ales


05 20

D

39 42

eixem enrere les festes nadalenques i l’any 2016 per donar pas a un nou any que arriba carregat d’energia i molta creativitat. El mes de febrer és el més curt de l’any, i és per això que a les nostres mans és aprofitar-lo al màxim. Durant el febrer viurem festivitats com el carnestoltes i, a més, també celebrem el Dia dels Enamorats, el 14 de febrer, en què tots enamorats i enamorades obsequien les seves parelles amb un petit detall. Febrer és un mes carregat de disfresses, música i espectacles que fan de la nostra ciutat un lloc meravellós. Com la resta de carnavals mundials, aquest suposa una suma de diferents festes paganes associades a les celebracions cristianes, en aquest cas, a la Quaresma. Amb el carnaval podem jugar a crear-nos una identitat nova i, sobretot, a deixar anar el nostre enginy i creativitat per mirar la realitat i a nosaltres mateixos des de l’humor i la ironia. La vida no hauria de ser un viatge cap a la tomba amb la intenció d’arribar sans i estalvis amb un cos bonic i ben conservat, sinó més aviat arribar-hi derrapant de costat, entre un núvol de fum, completament desgastat i destrossat, i proclamar en veu alta: “Uf! Quin viatge!"

46 50 58 64 00 68 70

Des de MAGAZINE SALUT us volem desitjar un feliç carnestoltes!

72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinesalut.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

5


30 de junio


SALUT

E

l fred es relaciona amb la majoria de les malalties respiratòries, però en realitat no és pas el culpable que els infants es posin malalts. Abans d’explicar com prevenir les malalties pròpies de l’hivern en els nens, és interessant conèixer per què hi ha un gran risc de posar-se malalt en aquesta època de l’any. Els cilis (petites vellositats) i les mucoses nasals (el sistema de defensa natural que tenim al nas) perden mobilitat amb el fred, i això impedeix que es controli el pas de microorganismes, que penetren amb més profunditat en l’organisme. Tampoc poden escalfar l’aire perquè arribin als pulmons a la temperatura adequada.

També s’han trobat determinats virus, com, per exemple, el de la grip, que es cobreixen amb una capa resistent que els protegeixen durant el fred quelcom que li ofereix la protecció que necessita per passar de persona a persona. Altres factors associats a les malalties típiques de l’hivern són la contaminació domiciliària provocada per la falta de ventilació. Estar en indrets tancats i en contacte amb altres nens facilita el contagi, així com els canvis bruscos de temperatura.

El fred no és el principal responsable que els infants es posin malalts

1.- Obrir les finestres de les habitacions durant deu minuts al dia.

2.- Emprar estufes de gas. 3.- Evitar els ambients carregats de gent i de fum. 4.- Evitar canvis bruscos de temperatura. 5.- Crear un ambient càlid a la llar,

no posar la calefacció al màxim, sinó a temperatura ambient, perquè el nostre cos s’adequiï a la temperatura del lloc.

6.- 

Evitar llocs tancats i amb massa gent per evitar el contagi.

7.- Abrigar-se bé cobrint la boca i el nas. 8.- Mantenir als nens allunyats de persones amb malalties contagioses, com la grip. 9.- Rentar-se les mans amb freqüència per eliminar bacteris. 10.- No compartir estris com gots, plats, coberts o tovalloles entre la resta dels nens de l’escola.

11.- Prendre fruites i verdures, i sobretot aliments rics en vitamina A i C.

La contaminació domiciliària, provocada per la falta de ventilació. 7


BRONQUIOLITIS. És una malaltia provocada per la infecció dels bronquíols causada pel virus respiratori sincític (VRS o SRV), que afecta menors de 2 anys, especial mentals menors de 6 mesos. Comença com un refredat de vies altes, amb febre o sense, però pocs dies després es nota un empitjorament a nivell respiratori.

FARINGITIS. És la inflamació de la faringe ocasionada por la infecció d’un virus o per bacteris. Pot iniciar-se després d’un procés infecciós com una grip, un constipat o una amigdalitis. Durant l’època hivernal és freqüent la faringitis d’origen viral, mentre que les de tipus bacterià acostumen a incrementar-se en el canvi d’estacions, sobretot la primera. Les més freqüents són les faringitis produïdes pel bacteri de l’estreptococ, que produeixen una ràpida irritació i un mal de gola agut acompanyats de febre.

BRONQUITIS. Ocasionada per la infecció de virus o bacteris que provoquen la inflamació dels bronquis, que són els conductes que connecten la tràquea amb els pulmons. En inflamar-se els bronquis, la respiració es dificulta i les membranes que cobreixen les vies respiratòries produeixen grans quantitats de moc espès que provoca tos, mal al pit i congestió. PNEUMÒNIA O PULMONIA. És una malaltia especialment perillosa en els lactants i es caracteritza per la inflamació d’un segment dels pulmons, generalment d’origen infecciós. La majoria dels casos són produïts per la infecció d’un virus, tot i que en els nens menors de 6 mesos i en nens més grans pot ser un bacteri, un dels més freqüents, el pneumococ. De vegades, s’origina després d’una grip o un constipat. Entre els símptomes més freqüents de pneumònia, destaquen febre alta, calfreds, tos amb mucositat i mal al pit en respirar. GRIP. És una infecció vírica

AMIGDALITIS. És la inflamació de les amígdales produïdes per un virus o un bacteri. La infecció també pot estar present en la gola i ocasionar inflamació a la faringe. Es pot observar un envermelliment i un augment de les amígdales, en ocasions acompanyat de taques blanques i mal als ganglis submaxil·lars.

OTITIS. És la inflamació de les oïdes, que es manifesta amb dolors molt forts que poden ser constants o intermitents, sords i aguts. Són moltes les causes que poden produir otitis, entre aquestes, les infeccioses, com l’otitis bacteriana o causada per fongs, tot i que també n’hi ha de víriques. És habitual que abans d’un quadre d’otitis, especialment la mitjana, hi hagi un antecedent de constipat o faringitis.

8

provocada pel virus de la Influencia, que afecta principalment les vies respiratòries i es contagia fàcilment. És una de les malalties més freqüents i es pot tenir diverses vegades durant l'any. Els símptomes són febre alta, mal de cap, tos i mocs. És important que es curi bé perquè no es compliqui i es converteixi en una malaltia més greu, com la pneumònia.


C. Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387 www.policliniclleida.cat

Reproducció

assistida L

a reproducció assistida és el conjunt de tècniques i tractaments destinats afavorir l’embaràs en casos de problemes de fertilitat masculins, femenins o ambdós. La reproducció assistida es pot fer amb diferents tècniques, i cada cas determinarà la que més s’adequa al pacient. Les seqüències de tècniques, de menys a més complexa i invasiva, són les següents:

Coit programat Està indicat a parelles joves, menors de 35 anys, que faci poc temps que estan intentant quedar-se embarassada, menys de 6 mesos, que presenten poca ansietat i la causa de l’esterilitat sigui d’origen desconegut, ja que totes les proves bàsiques a les quals han estat sotmesos han donat resultats normals.

Cicle natural Indicat en parelles amb al·lèrgia a medicaments o conviccions ètiques o religioses que les porten a rebutjar qualsevol altra tècnica de reproducció assistida que no sigui natural. El pacient no rep cap tipus de medicació, sinó que simplement es controla el creixement del fol·licle dominant.

Introducció de l’ovulació S'administra via intravenosa UI d’hCG en el moment en què es constata, mitjançant una ecografia, l’existència d’un fol·licle madur ovulatori. Després de l’administració intravenosa, el fol·licle ovularà entre 37 i 38 hores més tard. La hCG i la LH són hormones molt similars, ja que provoquen i mantenen la luteïnització. Aquesta tècnica fa que hi hagi un major control sobre el moment de l’ovulació i per tant, permet programar el coit (0 i 48 hores), la inseminació (24 i 48 hores) o l’aspiració fol·licular (als matins, 36 hores després). D'aquesta manera es facilita la planificació de la clínica i sobretot del laboratori FIV

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com 11


CLÍNICA NEXUS I LA PLATAFORMA LÀSER VASCULAR MÉS EVOLUCIONADA DEL MÓN

CYNERGY™ Nexus, sempre a l’avantguarda tecnològica, presenta en exclusiva la plataforma làser vascular més evolucionada del món: Cynergy™, amb l’exclusiu sistema Multiplex™ Cynergy™ tracta les lesions vasculars amb més eficiència que els equips amb una sola longitud d’ona, ja que disposa d’un làser de colorant polsat de 585 nm i un làser Nd:Yag de 1.064 nm que, a més, poden ser emesos de manera seqüencial. Aquest sistema patentat anomenat Multiplex™ és exclusiu d’aquest equip, amb la qual cosa s’optimitzen l’efectivitat i la seguretat del tractament, a la vegada que augmenten la comoditat i la satisfacció dels pacients. Amb Cynergy™ podem tractar amb eficàcia inigualable:  Rosàcia  Cuperosi  Angiomes  Hemangiomes  Taques vi de Porto  Telangièctasis i aranyes vasculars facials  Poiquilodèrmia  I, per descomptat, les telangièctasis i varius de les cames. Aquest nou làser, combinat amb l’esclerosi en escuma dins del tractament de teràpia fotodinàmica de varius de què us hem parlat tantes vegades, millora encara més els resultats i, sobretot, el confort 12

dels pacients, perquè, en emetre seqüencialment les dues longituds d’ona, permet la utilització d’energies menors. A més, l’equip porta incorporat un sistema de refredament (SmartCool™) que minimitza al màxim qualsevol tipus de molèstia. La seva incomparable eficàcia la marquen els següents factors, exclusius de Cynergy™: Les dues longituds d’ona són ideals per a tractaments vasculars. El làser de colorant polsat és el gold standard per a lesions vasculars com les taques de vi de Porto, així com els vasos vermells més petits, cicatrius i rosàcia. De la mateixa manera, el làser de Nd:YAG és particularment eficaç en el tractament de grans venes facials i de les cames.

Fotos cedides per Cynosure


LA PLATAFORMA LÀSER VASCULAR MÉS EVOLUCIONADA DEL MÓN

La Plataforma Làser de Clínica Nexus enriqueix encara més el seu nodrit arsenal tecnològic per al tractament de patologies vasculars de tot tipus La tecnologia de doble longitud d’ona seqüencial Multiplex™ ha demostrat en nombrosos estudis que és més eficaç que la tecnologia de longitud d’ona única i ens permet desenvolupar opcions de tractament específiques per a cada pacient.

Fotos cedides per Cynosure

El làser de colorant polsat converteix l’oxihemoglobina en metahemoglobina, de manera que augmenta l’absorció del làser Nd:YAG d’un 300 a un 500%, la qual cosa permet la reducció de la seva fluència i millora, per tant, la seguretat del pacient. A més, com que s’aconsegueix una major profunditat de penetració, els resultats s’optimitzen. Cynergy™ incorpora paràmetres òptims de tractament, raó per la qual els efectes secundaris són pràcticament inexistents. Mitjançant l’emissió de longituds d’ona duals, Cynergy™ ofereix resultats segurs i eficaços en menys temps que els sistemes de longitud d’ona única, cosa que significa més comoditat i satisfacció per als nostres pacients.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Amb aquesta sonada incorporació, la Plataforma Làser de Clínica Nexus, ara com ara pràcticament sense comparació a l’estat espanyol, enriqueix encara més el seu nodrit arsenal tecnològic per al tractament de patologies vasculars de tot tipus, i pot continuar liderant el camp de la fototeràpia mèdica, en què ha esdevingut, per mèrits propis, un referent nacional i internacional. Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus Màster en Ozonoteràpia Mèdica

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


PUBLIREPORTATGE I RESSONÀNCIA MAGNÈTICA

CENTRE MÈDIC DIGNÒSTIC ALOMAR és una empresa especialitzada en el diagnòstic per la imatge mitjançant RMN des de fa més de 20 anys, en l’àmbit geogràfic de Catalunya i lesBalears. La filosofia de l’empresa ha estat, des dels incis, aproximar el servei de diagnòstic a tota la població i als metges especialistes, i facilitar l’accés, escurçar les distàncies i milllorar la qualitat assistencial mèdica de la ciutat, població o comarca, sigui on sigui. CENTRE MÈDIC DIGNÒSTIC ALOMAR compta amb 19 centres de diagnòstic amb un equip de professionals altament qualificats, liderats per la Dra. Núria Bargalló al departament de Neuro, i investigació, el Dr. Carles Nicolau al departament de body (especialista en pròstata i pelvis femenina), el Dr. Víctor Pineda al departament de càrdio, sota la direcció mèdica del Dr. Jordi Català. Els nostres centres estan equipats amb més de 30 equips de ressonància d’ultima generació: equips oberts no claustrofòbics, equips d’alt camp d’1.5 Tesla o 3 Tesla totalmet equipats per oferir la més alta i completa gamma de proves diagnòstiques.

QUINS ESTUDIS DE RESSONÀNCIA REALITZEM? RMN osteoarticular (genoll, espatlla, malucs, turmell, canell...). · Estudis de cartílag (dGemric). · Cartigram. · Artroressonància (genoll, espatlla, maluc...).

RMN cranial (ATM, hipòfisi, CAIS...). · Estudis neuronals avançats amb equip de 3 Tesla. · RM cranial funcional (DTI i funcional).

RMN columna (cervical, dorsal, lumbar, sacre). · Estudis de columna cervical i lumbar amb càrrega. · Estudis funcionals de columna cervicals i lumbar (amb moviment). RMN abdominal i pelviana (abdomen, fetge, rebls, rectal...). · Colangiografia (vesícula i via biliar). · Enteroressonància (malaltia de Crohn). · Pelvis femenina (estudis de patologies de l’úter, ovaris, trompes i vagina). · Estudis de pròstata amb i sense antena transrectal i espectroscòpia. · Uroressonància

RMN vascular i angioressonància (Cranial, troncs supraaòrtics, renals...). · Estudis arterials d’extremitats superiors i inferiors. · Estudis limfàtics.

14

RMN de mama i de control de pròtesis mamàries. RMN cardíaca (morfològica i funcional).

RMN fetal (imatges d’alta definició anatòmica del fetus).

RMN cos sencer (important en la recerca de metàstasi en pacients amb neoplàsia coneguda).

Tècnica Mavric (permet la realització d’estudis en pacients amb implants metàl·lics). L’exploració dura aproximadament entre 20 i 30 minuts


CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR té una llarga experiència en diagnòstics mèdics mitjançant imatges de ressonància magnètica i ara, atesa la política de reinversió continuada en alta tecnologia, l’hi hem de sumar la innovació dels tractaments amb MRgFUS (ResoFus), tècnica de cirurgia no invasiva que combina l’energia generada per un fleix d’ultrasons innocus que es concentren en un punt (per al tractament) amb les imatges generades per ressonància magnètica. CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR ha estat primícia en el àmbit mèdic espanyol en el tractament de la tremolor essencial, amb la realització de la primera intervenció de cervell sense obrir el crani, dirigida per l’equip clínic del Dr. Jordi Rumià, Dr. Valldeoriola i Dra. Bargallò. Es va dur a terme al Centre Alomar Barcelona, del carrer Berlín, 67. Amb aquesta tècnica també realitzem tractaments per a miomes uternins i adenomiosi i tractament de la Síndrome faceteria, amb resultats molt satisfactoris.

Estudi RM de crani

Màxima rapidesa en la citació i entrega de resultats en 24 hores Concerts amb entitats asseguradores, pòlisses de reemborsament i particulars

ABANS

Dr. J. Rumià

DESPRÉS

Especialista sènior en neurocirugia funcional i esterotàctica

Dr. F. Valldeoriola Neuròleg consultor de la unitat de trastorns de moviment

Dra. N. Bargalló

Es valora la gravetat de la temblor a través d’un test de dibuix abans i després del tractament.

Directora i consultora sènior en neuroradiologia

Visiteu la nostra web per a més informació o truqueu-nos i us atendrem personalment. Tel. 931 002 262 • www.resofusalomar.es

CENTRE MÈDIC DIAGNÒSTIC ALOMAR Ressonància magnètica LLEIDA · C/ Alfarràs, 4

MOLLERUSSA · Av. Pau, 21

LA SEU D’URGELL · C/ Comtat d’Urgell, 27

Tel. 973 245 010

Tel. 973 602 965

Tel. 973 350 004

Fax 973 230 847

Fax 973 601 167

Fax 973 350 783

lleida@centremedicalomar.es

mollerussa@centremedicalomar.es

laseu@centremedicalomar.es

Horari: de 8 a 22 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

Horari: de 9 a 13 h - de 16 a 20 h

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

De dilluns a divendres

15


E

ls implants dentals zigomàtics tenen aquest nom perquè van fixats a l’os zigoma, a part de l’os maxil·lar. Són la solució als quadres mèdics amb absència o baixa qualitat d’os maxil·lar i són tan resistents que multipliquen per deu l’implant maxil·lar. També poden ser una gran opció per a la major part dels casos. La implantologia zigomàtica permet, en una única cirurgia, treure les peces malaltes, implantar els zigomàtics i carregar les peces noves. No hem d’oblidar que els zigomàtics són una solució versàtil compatible amb algun altre implant maxil·lar.

AMB GARANTIES A Ilerdent (clínica dental de referència a Lleida), tal com marca la normativa, aquest procediment implantològic el duu a terme un cirurgià maxil·lofacial, en un quiròfan equipat amb els darrers aparells i avenços tecnològics, i un anestesista, responsable de la sedació conscient del pacient. A més, els implants zigomàtics i les dents fixes es col·loquen el mateix dia, fet que contribueix a escurçar la recuperació i el postoperatori, que donaran pas a la col·locació de la pròtesi definitiva.

Ilerdent compta amb tot tipus d’equipaments i tecnologies, entre els quals destaquen l’ortopantomògraf per a radiografies panoràmiques maxil·lars, o el TAC dental per a imatges digitals 3D en alta definició; sistemes de monitoratge, com l’Ostell ISQ® (Klockner) per controlar el procés d’osteointegració de l’implant; o quiròfan i boxes equipats amb plataformes tecnològiques, programari dental i instrumental sotmès a protocols certificats d’esterilització hospitalària.

Els zigomàtics són la solució implantològica a l’absència o baixa qualitat d’os maxil·lar Implants i dents fixes que es col·loquen el mateix dia per escurçar la recuperació del pacient i donar pas a la pròtesi definitiva

www.ilerdent.com ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11


Un nou enfocament mèdic per reduir el dolor localitzat >> El Dr. Ibáñez ha creat un nou tractament per al dolor que actua sobre les zones desencadenants del dolor amb una teràpia que combina l’exploració selectiva dels punts d’inflamació i posterior tractament amb factors antiinflamatoris i regeneratius. >> Després de tres mesos de tractament, s’aconsegueix eliminar el dolor localitzat pràcticament en el 100% dels casos. Dr. Jordi Ibáñez Responsable de la Unitat del Dolor de la Clínica Planas

La lumbàlgia

o dolor a la part inferior de l'esquena és una de les afeccions més comunes que es troben en la pràctica clínica diària. Cal recordar que la zona inferior de l'esquena, inclosa la part glútia, està composta per una estructura complexa formada pels discos intervertebrals, nuclis gelatinosos, arrels nervioses que passen pels glutis i innerven les cames i els peus i, sobretot, tendons, músculs, fàscies i altres parts toves. Malgrat que aquest tipus de patologia és molt comuna, la clínica que pot donar és molt variada, així com la limitació al moviment que pot crear. Atesa precisament, a aquesta diversitat de símptomes que pot provocar, l'exploració per determinar-ne la causa és un pas previ fonamental.

Causes més comunes de lumbàlgia

Una de les causes més comunes de la lumbàlgia aguda és la distensió que pot donar-se d'algun lligament o múscul de l'esquena. Pot desencadenarse aixecant algun objecte pesant o simplement realitzant algun gest que pot ser d'alló més habitual. El dolor que es produeix a continuació pot ser lleu o fins i tot tan sever que limiti la deambulació. En alguns casos es troba un espasme o contracció de tota la musculatura de la part inferior de l'esquena acompanyada d'un intens dolor en repòs. Dins de les lumbàlgies cròniques més freqüents es troba el dolor en les insercions tendinoses de les crestes ilíaques. És un mal de diverses setmanes o mesos d'evolució principalment en persones d'edat en forma de cinturó i que responen molt poc als tractaments farmacològics

generals. Això és perqué els fàrmacs es distribueixen a través de la sang i, desgraciadament, els tendons, fàscies, lligaments i articulacions són estructures que amb prou feines tenen circulació, raó per la qual gairebé no hi arriba el tractament farmacològic. Aquest tipus de patologia la pateix bona part de la població adulta, que no troba el remei per fer desaparèixer el dolor.

Dolor lumbar localitzat per sota de les crestes ilíaques

En una gran proporció de pacients, el dolor se centra en el múscul piramidal o piriforme. El múscul piramidal és un múscul profund i petit que es localitza per sota del gluti, a la zona mitjana de la cara anterior del sacre i surt de la pelvis pel forat sacrociàtic més gran. Quan està afectat, la molèstia es troba a la zona de la natja, i es pot estendre per la cara posterior de la cuixa donar lloc, en ocasions, a formigueig o esponjament,

• TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, 4 baixos · 25008 LLEiDA / Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA


o dolor punxant. Aquesta afecció també se s'anomena fals dolor ciàtic per l'atrapament dels nervis que discorren al seu voltant i la simptomatologia del dolor que irradia a la part posterior de la cama. S'ha de recordar que qualsevol contractura de la musculatura profunda de les natges pot crear una compressió a la xarxa nerviosa i vascular. Aquesta síndrome compartimental pot crear un mal reflex en zones inferiors de les cames seguint el recorregut del nervi ciàtic. Finalment, hi ha els dolors situats a la zona de les articulacions vertebrals deguts a discopaties (hèrnies, desplaçaments del disc, artrosi) que poden crear un atrapament dels nervis adjacents i/o compressió medul·lar. S'ha de tenir molta cura amb el diagnòstic en aquest tipus de patologia, ja que actualment s'estan diagnosticant moltes causes de dolor lumbociàtic d'origen vertebral que no ho són. El problema és que es realitza directament el diagnòstic per la imatge (principalment ressonàncies o electromiografia) sense realitzar una exploració adequada del pacient. En la majoria de ressonàncies, realitzades a pacients d'una certa edat sempre es troba alguna hèrnia o desplaçament del disc o artrosi vertebral, però no és freqüent trobar compressió medul·lar, motiu pel qual el diagnòstic de dolor lumbar d'origen vertebral no ha de ser realitzat només a costa de les ressonàncies, sinó també per l'exploració detallada al pacient. Sempre cal conèixer si juntament amb el dolor hi ha altres símptomes (febre, pèrdua de pes, pèrdua de força a les cames, incontinència intenstinal o vesical, dolors abdominals forts), ja que hi ha diferents tipus de patologies greus que han de descartar (neoplàsies, fractures, vasculopaties) i poden donar una simptomatologia semblant a les lumbàlgies comunes.

Els tractaments

Hi ha una bateria de tractaments que es poden utilitzar (antiinflamatoris, mobilitzacions, fred i calor, tractaments locals), però el seu ús dependrà del diagnòstic realitzat anteriorment, en què l'exploració ha d'ocupar un lloc fonamental. Cal destacar que els tractaments localitzats tenen un paper principal, i entre aquests, els tractaments antiinflamatoris en suspensió, els factors de creixement (PRP) i fins i tot els anestèsics locals per al diagnòstic precís del lloc de l'afecció. Finalment, i encara que sigui molt reiteratiu, s'ha de recordar que en les lumbàlgies el diagnòstic per l'exploració és fonamental abans de realitzar qualsevol programa de tractament

Assistència mèdica i tramitació de l'expedient amb la companyia. Assistència a l'accidentat de trànsit. Peritatge de danys corporals. Treballem amb totes les companyies asseguradores. 19


HOSTALERIA

a carta amb els al·lèrgens és fonamental per a aquelles persones que pateixen intoleràncies i/o al·lèrgies, ja que d’això en pot dependre en molts casos la seva salut i, en el pitjor dels casos, la seva vida. A Espanya existeix un elevat percentatge de persones amb intolerància i/o al·lèrgies, i la millor mesura per no patir cap reacció és, sens dubte, conèixer tot allò que mengem i molts cops fins i tot que es toca, perquè també hi pot haver reaccions per contacte. Les reaccions poden desencadenar diversos símptomes, des d’erupcions fins a picors, nàusees, rampes abdominals, sensació d’asfíxia, opressió a la gola, etc. Els símptomes poden aparèixer en minuts i fins a una hora, i solen requerir tractament amb adrenalina. Des del punt de vista sanitari, i per al consumidor, és una mesura molt favorable amb la finalitat d’evitar possibles reaccions, però entenem que moltes vegades acaba sent un mal de cap per al personal d’hostaleria.

Quin tipus de coneixement ha de tenir el personal de sala per ajudar i assessorar els clients? Els cambrers haurien de tenir nocions sobre al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, i conèixer els aliments que amb freqüència les produeixen. No hi ha res pitjor que no informar bé el client. No tan sols pel tema de les al·lèrgies i les intoleràncies, sinó en tot el que fa a l’experiència gastronòmica. Hauran de conèixer també les mesures necessàries per evitar contaminacions creuades entre els diferents plats, així com mesures higièniques. És molt important també que estigui instruït en com comunicar al client la informació sobre al·lèrgens per poder ajudar a escollir entre les possibilitats de la carta. 20

Com un hostaler pot tenir una carta adaptada la normativa? L’adaptació de la carta s’ha de fer partint d’una anàlisi de tots els ingredients presents en els plats per tal de localitzar aquelles substàncies que estiguin a la llista d’al·lèrgens i complir amb les normes bàsiques d’higiene per evitar les contaminacions creuades.

L’hostaler pot comunicar el llistat d’al·lèrgens mitjançant: Per escrit, a les cartes, amb llegendes, insígnies, etc. Comunicar-ho de forma oral Amb suports informàtics, codis QR, etc.

La carta es pot realitzar en molts formats Un d’aquests podria ser directament a la carta que s’ofereix al client amb insígnies representatives o bé podem oferir una carta paral·lela amb tota la informació. Un nou mètode s’està sol·licitant molt és la inserció de codis QR a les cartes, de manera que el disseny no canviaria, però d’aquesta forma s’ofereix tota la informació que el client necessita. En aquests casos, també s’inclou informació nutricional de cada plat perquè el client en pugui conèixer la composició, perquè no hem d’ oblidar que també poden patir alguna altra mena de patologia i, per tant, hagin de limitar la ingesta de determinats aliments.


Quins al·lèrgens he de declarar o sobre quins he d’informar?

Proveïdors d’Hostaleria

Tot i que hi ha infinitat de possibles al·lèrgens dins dels aliments, només és obligatori declarar aquells que continguin algun dels 14 elements següents:

• Cereals que continguin gluten Blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats

• Crustacis i productes a base de crustacis • Ous i productes a base d’ou • Peix i productes a base de peix • Cacauets i productes a base de cacauets • Soja i productes a base de soja • Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa) • Fruits de closca

Ametlles (Amygdalus communis L.), avellanes (Corylus avellana), nous (Juglans regia), anacards (Anacardium), pacanes [Carya illinoensis (Wangenh.) K. Koch], nous del Brasil (Bertholletia excelsa), festucs (Pistacia vera), macadàmies o nous d’Austràlia (Macadamia ternifolia) i productes derivats.

• Api i productes derivats • Mostassa i productes derivats • Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam • Diòxid de sofre i sulfits • Tramussos i productes a base de tramussos • Mol·luscs i productes a base de mol·luscs Aquest llistat no és tancat ni definitiu, sinó que la Unió Europea podrà variarlo o ampliar-lo segons l’evolució de la societat i les necessitats del consumidor i el sector de l’alimentació. Per tant, s’ha d’actualitzar aquest requisit de forma contínua, sempre que normativament es modifiqui aquest llistat. 21


Proveïdors d’Hostaleria

L

a mel posseeix grans riqueses naturals que són molt beneficioses per a l’ésser humà. I és que una cosa tan natural ha de ser bona. No només és un dels edulcorants naturals més rics que existeixen, sinó que molts remeis casolans per alleujar diversos malestars es fan amb mel d’abella. La mel natural conté minerals com sodi, potassi, magnesi, calci, ferro, manganès, coure, fòsfor, zinc i seleni, i vitamines A, C i del complex B. Té propietats alimentàries i curatives que es coneixen des de l’antiguitat. D’altra banda, la mel pot arribar a endolcir fins a 25 vegades més que el sucre comú i, a més, és de digestió fàcil. La mel, com a remei, és antibiòtica, cura el raquitisme, l’escorbut, l’anèmia, la inflamació de l’intestí, la hidropesia, el restrenyiment, el reumatisme, els mals de cap i els vertígens. És el millor sucre que els ronyons accepten. És considerada tònica i relaxant perquè afavoreix l’absorció de triptòfan, substància precursora de la serotonina, inductora del son. Per això se sap que la mel combat l’insomni. Representa una excel·lent font de carbohidrats i, per tant, se la considera un aliment summament energètic. Funciona també com un poderós regenerador cel·lular. Se la considera un reconstituent cerebral pel seu contingut en sodi, ferro i fòsfor, indispensables per al bon manteniment del sistema nerviós. El consum regular de mel millora l’assimilació d’altres aliments perquè és molt digestiva. Les seves propietats suavitzants i antisèptiques la converteixen en un excel·lent auxiliar en el tractament de la grip, la gola irritada i el dolor muscular. Ateses les propietats de la mel i riquesa natural, ajuda el cos a protegir-se o combatre un seguit de problemes de salut, i és un producte usat des de fa molts anys, sobretot quan parlem de la mel pura. Ens ajuda a combatre problemes d’asma, insomni, cremades lleus, trastorns intestinals o descomposicions, colitis i estrenyiment, entre altres malalties.

22


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


Ganivet de cuina

Existeixen molts ganivets de cuina, però el que realment sempre acompanya el mestre cuiner és el de petites dimensions, fàcil de manipular i lleuger. És l’eina per excel·lència de la cuina. Un estri ideal per tallar verduretes o per pelar patates, aliments molt típics en la gastronomia mediterrània.

Afilador

Un bon afilador és bàsic per mantenir tots els ganivets ben afilats. Un ganivet afilat és més segur que un de sense afilar, perquè els talls són més rectes i ràpids i no cal que el cuiner faci tanta força i, per tant, s’evita que es fereixi. A la cuina, les petites diferències marquen el valor afegit, i un bon afilador és una assegurança de vida.

Fusta de tallar

Una pràctica habitual és tallar els aliments, i per fer-ho cal una fusta especial i no fer malbé la cuina. Una bona taula és aquella que no es ratlla amb facilitat i que es pot posar al rentavaixelles.

Suport magnètic

L’ordre a la cuina és un factor molt important. Cal tenir tots els estris endreçats i saber on són a cada moment. Si treballem amb totes les eines escampades al lloc on treballem, no aconseguirem els resultats esperats. Amb un suport magnètic aconseguirem reunir totes les eines que anem emprant.

Olles

Sense les olles un bon xef no podria cuinar tots els plats. Les olles han de ser superfícies antiadherents i molt resistents. Només així obtindrem uns bons resultats a la cuina.

Tots els cuiners, ja siguin amateurs o professionals, tenen a la cuina cinc elements indispensables per poder elaborar els suculents plats que preparen diàriament.

25


AIMIA

CERVESERIA APPELWOI

AGGIO

BAR RESTAURANTE EL CAU

AL FASSIYA

BAR TÒFOL

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BEAT CAFÈ I SOUL

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

A

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155 C/ Lluís Roca, 10 · Lleida Tel. 973 105 751

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

ALMENARA GOURMET

Av. Doctor Fleming, 0 · Lleida Tel. 973 248 279

AMBROSIA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016 C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740 C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055 C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28

BELLERA

C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. Valencia, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586 C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

BRASA D’OR

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR CAFETERIA BISCOTTO Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BAR FÈLIX

BRASERÍA EL ARGENTINO

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210 Tipos de cocina: casera, de proximidad. Especialidades de la casa: “esmorzars de forquilla”, brasa, tapeo, aperitivos y vermuts. Comida para llevar: por encargo.

26

BOWLING STEAK HOUSE

Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida Tel. 973 246 640


CAL NENET

CLASSUAL RESTAURANT

CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

Partida de Butsènit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016 C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725 Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879 Tipos de cocina: Casera, de proximidad. Especialidades de la casa: Caracoles y brasa.

CLUB TENNIS LLEIDA

CAN MIQUEL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL COFFEE SPOON

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CASA PEPITA C/ Lleida, 90 · Alpicat Tel. 646 435 872

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784 Horario de cocina: de 7 a 21 h Cierre semanal: no. Precio medio: desayunos, 2 € Tipos de cocina: Cafetería Especialidades de la casa: café, chocolate, pastelería, bocatería, pizzas, pan de Torrefarrera, tetería.

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CREPERIE BRETONNE

Plaça Cervantes, s/n · Lleida Tel. 973 984 715

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867 Horario de cocina: de 8 a 24 h Precio medio: 12,5 € Menú degustación: 15 €

Braseria

Llobregat les Vine i gaudeix de a as br la a s rn ca millors s re st no i coneix les ! via l’à de es pt ce re

D

C/Riu Llobregat, 7 (Cappont) 25001 Lleida · Tel.. 973 201 897 www.braseriallobregat.com GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

27


DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

D

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

CAFETERIA RESTAURANT

DREAMS AMERICAN COFFEE

C. Acadèmia, 32 25002 LLEIDA Tel. 973 274 387

DUC

escala32@gmail.com · www.restaurantlescala.com

C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

DUCAL

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279

EL CAFÈ SELECTE

C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL ARGENTINO

Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 094 390 694 438 515

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Tel. 973 261 408

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

EL CELLER DEL ROSER

Desayunos: de 7 a 12 h Cierre semanal: lunes. Precio medio: 20 € Menú de degustación: 25 € Tipos de cocina: tapas, menús, bocadillos y tostadas. Especialidades de la casa: jamón de bellota, queso reserva, anchoas del Cantábrico, sardina ahumada, patatas bravas, croquetas y pasteles.

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248 horario de cocina: de 9 a 24 h Cierre semanal: lunes. Precio menú: 8 € Tipos de cocina: colombiana Especialidades de la casa: bandeja paisa, chuleta, picado de cerdo con chorizo colombiano, arepas y san cacho colombiano.

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815 C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070 Capacidad de la sala: 52 Horario de cocina: de 13 a 16 h de 20 a 23 h Cierre semanal: domingo y lunes noche. Precio medio: 35 € Menú degustación: 19 € Menú mediodía: 11,80 € Tipos de cocina: catalana, tradicional, productos de proximidad. Especialidades de la casa: caracoles “a la llauna”, bacalao.

ELS TRULLS

EL GALEÓ

FOOD MARQUET

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

EL LAGO - BAR DE TAPES

FORN LA CAFETERA ROJA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

ENCI WOK

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

FECOLL

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473

FERRERUELA

C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389 Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619 Capacidad de la sala: 49 Horario: de 12 a 16 h y de 20 a 23 h

28

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398


FRANKFURT LAS VEGAS

HOTEL CONDES SENATOR

FRANKFURT RONDA WIENNER

HOTEL NH PIRINEOS

C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687 senatorcondes@playasenator.com Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

HOTEL REAL

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

GASTROBAR

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

GASTRONÒMIC 2.0

HOTEL GOYA

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037 Horari: 16:30h a 19h

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45 Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88 Fax: 973 26 69 22

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

IL DUOMO

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GRÈVOL

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

IL PASTIFICCIO

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

IRUÑA

C/ Sant Llorenç, 35 · Lleida Tel. 973 274 755

ISIDRO

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

HISTORY

IT... FOOD & DRINK

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

HONG KONG

JARANA

C/ Alfred Pereña, 41 · Lleida Tel. 973 220 825

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

HOTEL AC

JULIÁN

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910

HOTEL CATALONIA TRANSIT Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799 hotelnadal@hotelnadal.es www.hotelnadal.es

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

KAMBÁ

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

KILIM CAFÉ

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

KIMO

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

29


L’ANTIQUARI

LA GALERIA

L’ESCALA

LA HUERTA

L’ESGLAÓ

LA IMPREMTA

L’ESTACIÓ CAFETERIA

LA LLAR DE FUSTA

L’ESTEL DE LA MERCÈ

LA LLAR DOLÇA

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406 Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395 C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827 Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040 Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845 C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730 C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MASIETA

LA BODEGUETA

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864 Horario: de 8.30 a 24 h

LA BRASA

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 751 957

LA CAPITAL

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

LA CASA DEL VERMUT

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596

C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062 Cierre semanal: domingo Tipos de cocina: "Cuina casolana de la padrina". Especialidades de la casa: esqueixada de bacallà, casolà de trós, peus de porc, orella de porc, caps de corder.

LA MOSSADETA C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA ROCA DEL CORB

C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA PINTA

LA DOLÇETA

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190 Horario: de 10  a 13.30 h Especialidades de la casa: fritura dominicana, orejitas, tripitas.

HORARIO: Lunes de 19:00 a 00:00 h.

De martes a domingo de 12:30 a 16:00 h. y de 19:00 a 00:00 h.

Teléfono para reservas

638 754 204 / 873 499 215 Espacio para 130 personas para eventos, cumpleaños y reuniones

Av. l’Estudi General , 10 · 25001 LLEIDA (Cappont) 30

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.


LA PINTA Rock & Burguer

LO CARAGOL

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404

LOLA

Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734 C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA REPÚBLICA DEL FUM

LONDON CAFÉ LLEIDA

C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017 Horari: 11:00–16:00, 19:00–23:00

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 Horario de cocina: de 8 a 24 h Cierre semanal: martes Precio menú: 9,50 € Menú fin de semana: 14,90 €. Tipos de cocina: mediterránea con productos de proximidad. Especialidades de la casa: carnes y pescados ahumados, tapas y vermuts.

MALENA

LA RODA

MESÓN GAUDÍ

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523 xixo@malenagastronomia.com

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566 C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA

MINI RESTAURANT

C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

LA SANGIOVESA

MISS SUSHI

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TAGLIATELLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008 just-eat.es

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

MUNN

LA TABERNA DE TELEPINCHO

NACHA

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

LA TRATTORIA

NAVARRA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171 Horario de cocina: de 13.30 a 15.30  h - de 20.30 a 23.30 h. Especialidades de la casa: hamburguesas, entrecot, tapas, postres, steak tartar, T-Bone.

LES 7 MERAVELLES

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera Tel. 973 750 739

Costers del Segre Verdú / Lleida

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

NEW CLASS

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

NOU CASA JOSÉ

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038 Horari: 13:00 - 17:00, 20:30 23:30h

NYAM NYAM

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331 just-eat.es Horari: 13:00–23:59

O

O SOLE MIO

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227 GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

31


OH! KE BUENO

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780 Horari: 11:30 - 23:59h

0

ON QUEDEM

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197

OOH

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462 www.restaurantpaddock.com Horario de cocina: de 8 a 24 h Cierre semanal: No. Precio medio: 12,50 € Tipos de cocina: casera, leridana. Especialidades de la casa: carnes a la brasa.

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814 www.restaurantpaddock.com Horario de cocina: de 12 a 17 h / de 19.30 a 24 h Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: tradicional, casera, brasería. Especialidades de la casa: carnes a la brasa, caracoles, pulpo a la gallega y berberechos a la plancha.

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PICADILLY Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PINOT GASTROTHÈQUE

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

QR CAFÉ

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651 www.qrcafe.cat

QUER’S

Av. Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 973 834 383

RISUEÑA

C/ Pere de Cabrera, 12 · Lleida Tel. 973 200 681

RESTAURANT LLOBREGAT

C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897 Horario de cocina: de 8 a 23.15 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 12,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: wtradicional, catalana, brasería. Especialidades: caracoles, carnes a la brasa, chipirones.

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236 Horario de cocina: de 10 a 16 h Cierre semanal: abierto toda la semana. Menú semanal: 5,50 € Menú especial: 4 € Tipos de cocina: mediterránea, criolla. Especialidades: arroces diferentes.

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Av. Alcalde Porqueres, 64 · Lleida Tel. 673 432 741

PIÑANA C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

32

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239 Horario de cocina: de 7 h a 24 h Cierre semanal: domingo. Precio medio: 10,50 € Menú degustación: 15,50 € Tipos de cocina: carnes sargaire, “esmorzars de forquilla”, brasa, pastelería casera, bocatas especiales.


SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

SICORIS

TERESA CARLES

SOL 9 TAST

Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795 www.teresacarles.com

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710 Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

C/ Bisbe Messeguer, 1· Lleida Tel. 973 266 152

SUMMUM VEGETARIÀ

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

SUSHI SAKURA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302

SUSHI SHOP 518

Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507 Horari: 11:00–16:00, 18:30–23:30

SUKULEN

Poligon Industrial Torre-serona, Carrer Barcelona, 25, 25131 Torre-Serona, Lleida Tel. 973 100 963

TAJ MAHAL

C/ Corregidor Escofet, 32 · Lleida Tel. 612 579 678

TANDOORI MAHAL

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

ARROCERÍAS ANTONI RÚBIES (Lleida) CASA DON PACO (Lleida) CASA MARTÍ (Lleida) EL CELLERET DEL SEGRE (Lleida) LA BONA CUINA (Lleida) LA HUERTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) LES COMES (Torrefarrera) MESÓN GAUDÍ (Lleida) PALERMO (Lleida)

ASADORES Y BRASERÍAS BAR FÈLIX (Lleida) BRASERIA ISIDRO (Lleida) CAN MIQUEL (Lleida)

THE BAKERY SHOP

C/ Lluis Companys, 8 · Lleida Tel. 973 045 247

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

Plaça Espanya, 2 LLEIDA

Telèfon 652 909 532

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígraf Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

VAPORETTO

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

ZEKE

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551

ZHANG

Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

CASA AURORA (Lleida) CASA DON PACO (Lleida) CASA TERE (Lleida) EL ARGENTINO (Lleida) EL CELLERET DEL SEGRE (Lleida) EL RACÓ DEL GREGORI (Torrefarrera) ELS TRULLS (Lleida) GORKA (Lleida) LA BRASA (Torrefarrera) LA CERDERA (Alpicat) LA HUERTA (Lleida) LA ROCA (Lleida) LES COMES (Torrefarrera) MALENA (Gimenells) SANTA GADEA (Alpicat)

Z GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

33


CATALANA

S

P RW RA CA

AD D’ KI T

TD UI SQ EN

FO

HE

SI EF AR

AN TR OT EC TO R PR

SIU

VI

SP AR

DR

ES

EN

T

Segueix-nos a facebook.com/RetolsFalcon

Bonifaci VIII, 1 - 25005 Lleida

info@retolsfalcon.com

www.retolsfalcon.com

tel. 973 24 32 69

Pròxima apertura! 34

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

AGGIO (Lleida) AMBROSIA (Lleida) BAR FÈLIX (Lleida) BAR TÒFOL (Lleida) BAR BODEGA BLASI (Lleida) BONUM RESTAURANT (Lleida) CASA PEPITA (Alpicat) CAFÈ SELECTE (Lleida) CAL PEP (Lleida) CAL NENET (Lleida) CAN RÚBIES (Lleida) CAN MIQUEL (Lleida) CASA ESTER (Torrefarrera) CREPERÍA FLASH (Lleida) CUINA DEL PAÍS (Lleida) DA VINCI (Lleida) DELILLEIDA (Lleida) EL CAFÈ DELS ARTISTES (Lleida) EL CELLER DEL ROSER (Lleida) EL FANAL (Lleida) EL GALEÓ (Lleida) EL NOU SANT JORDI (Lleida) ELS TRULLS (Lleida) FECOLL (Lleida) FERRERUELA (Lleida) GASTRONÒMIC 2.0 (Lleida) GILDA (Lleida) KIMO (Lleida) LA ESTANCIA (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA FONDA DEL NASTASI (Lleida) LA HUERTA (Lleida) LA IMPRENTA (Lleida) LA LLAR DE FUSTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) LA REPÚBLICA DEL FUM (Lleida) LA SANDVITXERIA DE LLEIDA (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓVOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) L’ESGLAÓ (Lleida) L’ESCALA (Lleida) LO CARGOL (Lleida) L’ HORTET (Lleida) MALENA (Gimenells) MESÓN GAUDÍ (Lleida) PALERMO (Lleida) QR CAFÉ (Lleida) PITCH & PUTT (Torrefarrera) SANTA GADEA (Lleida) SHEYTON (Lleida) TANINS (Lleida) XALET SUIS (Lleida)

CERVECERÍAS ...ON THE ROCKS (Lleida) APPELWOI (Lleida) BAR COFFEE SCANDIE (Lleida) BUGGA’S (Lleida) CARLITO’S HAM (Lleida) LA BODEGUETA (Lleida) LES 7 MERAVELLES (Lleida) PINOT GASTROTHÈQUE (Lleida)

COMIDA PARA LLEVAR (ASADORES) LA BONA CUINA (Lleida) NOSTRUM (Lleida) FOOD MARQUET (Lleida)

HAMBURGUESERÍAS CLEA TOUSHÉ ( Lleida) CREPERÍA FLASH (Lleida) DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida) EL CAU (Lleida) LA CAPITAL (Lleida) LA IMPRENTA (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA MOSSADETA (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) ON QUEDEM (Lleida) NYAM NYAM (Lleida) NEW CLASS (Lleida) SANTA GADEA (Lleida) HISTORY (Lleida)

MARISQUERÍAS BELLERA (Lleida) CARBALLEIDA (Lleida) CASA MARTÍ (Lleida) CASA PACO (Lleida) CASA PEPITA (Lleida) LA BRASA (Lleida) LA CERDERA (Lleida) LA CLASCA (Lleida) LA LLAR DE FUSTA (Lleida) LA MASIA (Lleida) MARINADA (Lleida) NOU CASA JOSÉ (Lleida) RESTAURANT JULIÁN (Lleida)

TAPAS BAR AUDITORI (Lleida) BAR AUDITORIUM (Lleida) BAR CAFETERIA PASKU (Lleida) BONUM (Lleida) CARLITO’S HAM (Lleida) CAFÈ SELECTE (Lleida) DACHA! (Lleida) DESTAPA’T CASUAL FOOD (Lleida) EL CAFÉ DELS ARTISTES (Lleida) EL CALIU (Lleida) EL LAGO BAR DE TAPES (Lleida) EL PASSEIG (Lleida) FRANKFURT PERIKO (Lleida) IRUÑA (Lleida) KIMO (Lleida) LA CAPITAL (Lleida) LA CASA DEL VERMUT (Lleida) LA PINTA (Lleida) LA REPÚBLICA DEL FUM (Lleida) LA TABERNA DE TELEPINCHO (Lleida) LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA UNA HAMBURGUESA COOL (Lleida) LA LLAR DOLÇA (Lleida) LA MOSSADETA (Lleida)


BON AMBIENT I QUALITAT al teu lloc de reunió preferit

L

ondon Café és una cafete r i a   &   c e r ve s seria que es caracteritza pel seu tracte familiar i proper, que fa que els clients hi vagin per prendre la seva cervesa preferida amb els amics com una rutina, ja que molts d’ells afirmen que “anar al London és com anar casa”. La comoditat que trobarem en aquest indret és com l’abraçada que tots necessitem en finalitzar una jornada de treball. La carta del London és molt extensa, però destaquem els "100 entrepans gourmet" que ens ofereixen cada dia, així com les hamburgueses, fetes amb carns selectes, com la del poltre o la d’estruç. Tots aquests àpats, acompanyats d’una bona cervesa d’importació única i especial, ja que el London Café és l’únic bar de Lleida que servei cervessa AMBAR, i a més tenen una amplia carta de cervesses d'importació per a tots els gustos.

La tarda és el moment especial del vespre per descobrir tot tipus de cafès, fins a divuit sabors de xocolates i trenta-quatre tipus d’infusions. Al London se senten especialment orgullosos dels anomenats Chivitos, els entrepans més grans de la carta. En pots escollir entre cinc tipus. No són els típics entrepans, sinó que estan fets amb receptes especials elaborades pel xef de la casa. I per amenitzar la nit, trobareu una carta extensa de gintònics que preparen al davant del client perquè puguin gaudir personalment de l’elaboració. "El Dia de la Pinta" és el dijous. El local serveix cerveses rosses i torrades de mig litre a 2 €. Al London Café trobareu infinitats de productes que cada dia us sorprendran. Veniu i deixeu-vos emportar pel bon gust.

Una altra de les especialitats és la “degustació de pintxos”. un plat de 8 pinxos variats d'autor, que s'elabore i és cambien cada dia, d’aquesta forma els clients sempre gaudeixen de diferents gustos al paladar que els convida a tornar a l’endemà per descobrir de nou el que han preparat els professionals del London Café. Sovint el bar organitza petits concerts per amenitzar el local i donar a conèixer cantants de la zona de Lleida.

s infinitats Al London Café trobarà dia us de productes que cada ixeu-vos sorprendran, veniu i de . emportar pel bon gust

GUÍA GASTRONÓMICA DE LLEIDA

35 35


GUIA de NIT

L

'origen del carnaval no és gaire clar. Alguns el remunten a Egipte i altres a l’època de més esplendor de l’imperi romà. El carnaval esdevé una les festes més espectaculars i populars del planeta. De nord a sud i d’est a oest, les celebracions se succeeixen any rere any i adquireixen en cada cas un caràcter especial.

RIo de Ja n ei ro  . . . . . . . . . . . . . . .  Carrosses, disfresses, color, música i samba —molta samba— són els principals ingredients del carnaval més famós del Brasil. Milers de persones desfilen pel sambòdrom enmig d’una multitud que prové de tot el món. I és que la festa reuneix cada any cinc milions de persones, dels quals un milió són turistes.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .  Notting Hill Una de les peculiaritats més destacades del carnaval de Notting Hill és que, a diferència de la resta, se celebra durant l’últim cap de setmana del mes d’agost. Nascut a mitjans de la dècada dels 60 de la mà d’immigrants, sobretot jamaicans, conserva un aire caribeny, amb plomes i vestimentes típiques d’altres latituds més càlides, en contrast amb l'escenari que ofereixen els carrers d’aquest barri de la ciutat de Londres. El seu caràcter obert l’ha convertit en el carnaval més gran d’Europa i el segon del món després del de Rio de Janeiro. I és que Notting Hill té un gust propi que convida gent d’arreu a ballar i a gaudir de la festa sense un guió preestablert. Tota una experiència.

V e n E c i a  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . En aquesta festa, màscares, vestits d’època i un escenari de somni, amb els canals de fons, permeten retrocedir en el temps. A diferencia de Rio de Janeiro, el carnaval de Venècia repeteix cada any un ritual que es remunta a finals de l’edat mitjana i que va tenir el màxim esplendor als segles XVII i XVIII.

. . . . . . . . . .  . . .. . . . . . . . . . . .  S i tg e s Les celebracions del carnaval de Sitges comencen el Dijous Llarder, nom en català amb què s’anomena el dijous lardo (el dijous immediatament anterior a l’inici de la Quaresma), amb l’arribada a l’ajuntament de Sa Majestat el Carnestoltes i la Reina del Carnaval. La lectura del Pericot —un discurs satíric— serà el punt de partida d’unes festes que, fidels a la tradició, segueixen la màxima de “Per Carnaval tot s’hi val!”.

T e n e r i f e  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

36

El carnaval de Santa Cruz de Tenerife, declarat Festa d’Interès Turístic Internacional, aspira, com el de Cadis, a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. I és que els canaris saben organitzar i gaudir d’un esdeveniment espectacular, en què disfresses, desfilades, carrosses i diversió es barregen amb l’humor i la ironia.


GUIA de NIT

C / Sans i Ribes, 6 · LLEIDA ( Zona dels vins ) Nova

Orleans Qui ha assistit alguna vegada al Mardi Gras — dimarts graso—, nom amb quès es coneix el carnaval de Nova Orleans, no l’oblida mai. La influència francesa i els colors porpra, verd i daurat, que simbolitzen justícia, fe i poder, estan molt presents en la posada en escena d’una de les grans cites de l’estat de Louisiana, que es remunta a principis del segle XVIII.

GUIA DE NIT

Tel. 973 208 611 · 667 560 225 produccion@magazinesalut.com www.magazinesalut.com 37


RELOJ CABALLERO SEIKO Automático multifunción 6R27

Lighting to USB Cable Apple

990 €

99,90€ Altaveu portàtil

19 €

19,95€

Memòrias USB de 8G

Articles

GAS MONKEY

 € 33 article

per

14 € FRIGOPOESIA

ULLERES VIRTUALS

segons el model

10 € 19 € DIRECTORI D'ANUNCIANTS: • MÀRIUS JOIERS: pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 · www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com • GALA: avinguda d'Artesa, 11 · 25001 (La Bordeta) LLEIDA · Tel. 630 034 · galabordeta@gmail.com • EURORECLAMS: avinguda de les Garrigues, 101 · 25001 LLEIDA · Tel. 973 206 353 · comercial@euroreclams.com • iREPARO: Segrià, 35 · 25006 LLEIDA · Tel. 973 831 775 - 665 954 108 · sat@ireparo.es · www.ireparo.es


MASCOTES Ejemplo completo para perro de 10 kilos, castrado y activo Peso del perro (kg) x 0,2 x 100 x FACTOR x DÍAS Calculamos la cantidad SEMANAL de comida en kilos:

L

a dieta BARF es la alternativa al pienso que aboga por dar al perro (y al gato) una nutrición más cercana a su metabolismo primitivo, el del depredador. Todo el alimento es crudo, con huesos, y lo disfrutan mucho. Además de que en un plazo de 2 a 4 semanas observaremos como el pelo luce brillante, con mejor aspecto general. Es importante recordar que el hueso es peligroso, porque en ocasiones producen problemas de obstrucción cuando está cocido. Crudo se transforma en fibras y cocinado, en astillas. Lo primero que tenemos que saber es cuánta cantidad tiene que comer nuestro perro. Para ello usaremos una calculadora y unas operaciones sencillas:

Peso del perro (kg) x 0,2 x 100 x FACTOR x DÍAS DÍAS debe ser igual a 1 si queremos saber la cantidad que nuestro perro debe comer en un día o 7 si queremos obtener la cantidad semanal. El término FACTOR tomará diferentes valores en función de las características de nuestro perro y estilo de vida:

• 0,80 si castrado y no activo. • 1,00 si castrado y medio activo o no castrado y no activo. • 1,25 si castrado y activo o no castrado y medio activo. • 1,50 si no castrado y activo. • 1,75 si no castrado y muy activo. • 2,00 si no castrado y deportista. • 2,50 si no castrado y deportista activo. Las proporciones de la comida total deberían ser:

• 60-80% carne, víscera y hueso, de esta parte deberían de ser: 10-20% vísceras (la mitad debería ser hígado, el resto puede ser corazón, bazo y otros). 10% huesos puros (¡ojo! Esto significa 15-20% de huesos carnosos con un 50% de hueso). 70-80 % carne de músculo (un 15-20% de grasa pura).

10 kg x 0,2 x 100 x 1,25 x 7 = 1.750 g = 1,75 kg de comida a la SEMANA Ahora nos queda saber cuánto de cada cosa: CARNES (80% del total): 1.750 x 0,8 = 1.400 g = 1,4 kg de carnes, de las cuales: VÍSCERAS (15% de la carne): 1.400 x 0,15 = 210 g de vísceras crudas HUESO CARNOSO (20% de las carnes): 1.400 x 0,2 = 280 g de hueso carnoso crudo CARNE CRUDA (la parte que falta): 1.400 - 210 - 280 = 910 g de carne cruda Ahora vayamos con los vegetales: VEGETALES (20% del total): 1.750 x 0,2 = 350 g de verduras y frutas, de las cuales: VERDURA (70% de los VEGETALES): 350 x 0,7 = 245 g de verdura FRUTA (30% de los VEGETALES): 350 x 0,3 = 105 g de fruta Ya lo tenemos, nuestro perro de 10 kg, castrado y activo, deberá comer a la semana: • 910 g de carne de músculo • 105 g de hígado • 105 g de otras vísceras (que no sea tripa verde, que se considera carne, no víscera) • 280 g de huesos carnosos (composición 50% carne, 50% hueso aprox.) 245 g de verdura. Puedes consultar aquí cuáles son buenas. • 105 g de fruta. Puedes consultar aquí cuáles son buenas opciones.

• 20-40% verduras, frutas o carbohidratos.

De esta parte, deberían de ser: 70% verduras (50% verduras verdes y 50% otras verduras) y 30% de frutas. No más de 50% de carbohidratos.

www.capitancan.com • Educación canina • Formación de educadores Pl. Orvepard, 2 · 25005 LLEIDA (Pardinyes) Tel. 973 971 444 · 640 289 953

capitancan @ gmail.com

39   Capitan Can - k9 dog Academy


MODA i ESTILISME

l món del fashion retail és apassionant. La indumentària ja fa segles que va deixar de tenir una funció merament per tapar el cos de les inclemències del temps —si fos així, aquí a Lleida vestiríem amb un vestit de samurai amb llums antiboira!— i actualment s’utilitza, a més de protegir-nos del fred i el pudor, per manifestar estats d’ànim, identificar-nos en un estil musical o estatuts social i cultural. És una prolongació de nosaltres mateixos, ens defineix i ubica. Les firmes i les botigues que sorgeixen cada any i no sobreviuen són notables, i per això, si el que volem és perdurar en el temps i fer rendible el negoci, cal involucrar activitats de màrqueting per crear un concepte i fer-lo rendible. El Professional Shopper segueix una metodologia ben planificada i elabora un pla que es basa en: • DEFINIR EL TARGET al qual es vol dirigir el producte és molt important, i, tanmateix, complicat per la situació actual. Però és necessari per centrar i fer sentir còmode la clientela. • ESTUDI DE VENDES ANTERIORS I ELABORAR UN RÀNQUING amb els més venuts i els menys. Quina marca pot caure i quina se n’establirà de nova, si cal. En definitiva, buscar què necessita el nostre públic objectiu i oferir-li. • TENINT EN COMPTE LA UBICACIÓ, ens podrem especialitzar o ampliarem la varietat d’oferta. És bo tenir conèixer el clima, les aficions i la feina de la gent de l’entorn. • Amb l’ajuda del Professional Shopper centrarem els nostres OBJECTIUS: Què volem oferir? De quina manera? Quins sera0án els nostres beneficis?

Tel. 679 379 267

42

w w w.m adem oisellepersonalshopper.com


Comença el Creative Process a la recerca de tendències, que traurem de les desfilades, la publicitat, el carrer, el cinema, el teatre i les agències de coolhunter, així com la sociologia actual i sobretot el món de la música i el blogger. Aquí és on decidirem el concepte que volem manifestar, la idea i els valors que volem transmetre, i es mirarà de crear la filosofia de la botiga. S’elaboren plafons de colors, accessoris, estampats i tot allò que configura un estil. Continuem amb l’acompanyament al Showroom. Tindrem en compte tot allò que hem valorat —tendències que elegirem segons les influències que ens convenen, tonalitats, target i Top Ten, tant de marques com de peces de roba, i, evidentment, el pressupost, distribuït de forma estratègica— i analitzarem què ens aporta cada marca i en què satisfà el nostre client. Abans de confirmar les comandes, hem d’assegurar-nos que tenim els looks complets perquè tothom que entri a comprar hi surti a punt per vestir-se de cap a peus. Igualment, es considera si servirà per fer l’aparador, el catàleg i el visual. I amb tot això, ja estem preparats per presentar al nostre públic el que necessita, i de la millor manera possible, sense perdre de vista qui som i a qui ens adrecem: els aparadors i el visual perquè tothom pugui trobar el que busca i sigui d’una forma senzilla, atractiva i agradable per aconseguir un look sencer de cada un dels estils pels quals ens hem declinat Amb l’ajuda del Professional Shopper obtindrem la seguretat en el mercat que ofereix una bona preparació prèvia!

Cal buscar maneres d’anar més enllà de les expectatives del consumidor per oferir una experiència excepcional que generi lleialtat i referències. El Professional Shopper és qui t’ajuda a aconseguir la teva pròpia marca, identitat única que et defineix, atreu i fidelitza la teva clientela.

43


Jersei NEW COLLECTION 28,90 € (GALA) Faldilla 26,90 € (GALA) Abric ZAFA PARIS 52 € (GALA) Botes CREAMBERRY’S by SNZ 38 € (GALA)

Camisa VESPA 44,95 € (GALA)

Bossa OR PARIS 62,95 €

Texans RIVALDI JEANS 42 € (GALA) Calçat LOIS 53 € (GALA) Jupa T&K 79 € (GALA)

Fotografia: Toni Prim Models: Laura Aixalà i Àlex Lladonosa de l'Escola de Models Toni Prim


Moda Home i Dona

Tel. 630 034 667 · galabordeta@gmail.com Avinguda d’Artesa, 11 · 25001 LLEIDA

Jersei EIGHT PARIS 26,90 € (GALA) Pantalons 37,90 € (GALA) Sabates de la model

Estilista: Sandra Prunera Emplaçament fotogràfic cedit per JCA Cinemes Lleida-Alpicat


BELLESA ¿Quiénes sois? Somos un centro de estética y bienestar Integral, que busca de la belleza y el cuidado personal.

¿Qué hacéis? Tratamientos faciales y corporales percibidos como una auténtica caricia para el cuerpo sin dejar de lado el mejor de los resultados tanto para mujeres como para hombres. Cosmética personalizada a partir de un diagnóstico facial, fotodepilación, maquillaje profesional para eventos, teatro y televisión, terapias alternativas como acupuntura, osteopatía, reiki entre otras, rituales y masajes corporales relajantes que son un gran alimento para el alma.

¿Qué productos y metodología utilizáis? En cosmética, buscábamos un producto que diera respuesta a las necesidades de cada persona con un resultado excelente. Y creemos que lo hemos conseguido por la gran aceptación de nuestros clientes. Trabajamos con Massada, una cosmética natural de alta calidad y concentración, gracias a las materias primas utilizadas como extractos de plantas, vitaminas, sales y barros del mar Muerto, aceites esenciales y aguas florales Una vez en cabina, abrimos la puerta a todo un mundo de sensaciones, aromas de incienso, aceites y esencias, un cálido ambiente, una luz tenue y unas cuantas velas y, por supuesto, una música agradable para dejar fluir el espíritu y recibir de una manera más eficaz cualquier tratamiento.

¿Por qué habéis decidido abrir un centro de estética? Llegó un momento en nuestra vida en el que necesitábamos dejarnos llevar por lo que nos decía el corazón y fue la mejor decisión que hemos tomado porque descubrimos que la estética nos apasiona, y cuando algo te apasiona lo haces con tanto amor y dedicación que marcas la diferencia.

¿Qué os diferencia del resto? Creemos que la calidad humana con la que acogemos a nuestros clientes. En el momento que deciden ponerse en nuestras manos, cada inquietud, cada necesidad se convierte para nosotras en un reto personal y no descansamos hasta dar con la solución. En este proceso se crea un vínculo especial, porque en el momento que damos solución a sus inquietudes pasamos a formar parte de una etapa importante de cambio y transformación en sus vidas. Otro aspecto que también nos diferencia es nuestro método de trabajo. Hacemos un diagnóstico gratuito sin compromiso y explicamos nuestro método de trabajo que es completamente personalizado. Para cada persona hay un tratamiento específico, dependiendo de su estado emocional, de salud, físico e incluso económico. Mantenemos la motivación del cliente en todo momento porque no deja de ser un proceso difícil en la mayoría de las ocasiones. Como consecuencia de este proceso, vemos 46


cómo van ganando en autoestima y salud física; es entonces cuando hablamos de belleza inteligente, es decir, la verdadera belleza exterior aparece cuando conseguimos un equilibrio interior; empezando por una buena alimentación, y pasando por un progresivo cambio de aspecto, llegamos a un punto en el que la belleza interior va de la mano con la belleza exterior. Así damos lugar a la auténtica belleza integral.

¿Qué mensaje queréis transmitir a todas las personas que os estén leyendo en este momento? Si necesitas un cambio, atrévete y empieza ya, ¡¡¡Ven y descubre quién puedes llegar a ser!!!

Passeig de Ronda, 120 · 25006 LLEIDA

TEL. 973 22 00 22 ----------------

47


l Salon Aaron's Brooklyn és un centre de perruqueria i estètica que ofereix diferents serveis dins del món de la bellesa. Un local amb encant propi, que disposa d’un espai d’oci per a clients i acompanyants on poden gaudir mentre esperen a ser atesos. A SALON AARON'S BROOKLYN som capaços de dissenyar els pentinats més artístics i creatius que se’t puguin ocórrer. Vine i et farem un petit vídeo amb els dissenys que millor et queden. Podem il·lustrar dibuixos específics o les inicials del teu nom amb efectes d’ombres. Som especialistes a crear nous pentinats per tal d’oferir als nostres clients varietat i que sempre sortin satisfets amb la seva imatge personal.

Te l . 9 7 3 0 9 4 5 81

C /  B ona ire , 1 · 25 0 0 4 LLEID A aaronsbrooklyn@outlook.com


www.mimosalounge.es

és el centre de bellesa i salut de confiança, on trobaràs el descans que el teu cos necessita. Avui dia estem sotmesos a l’estrès i a la rapidesa. Es per això que necessitem cuidar-nos una mica, i a Mimosa aconseguirem desconnectar de tot per una estona, ja que tenim diversos serveis que ens ajuden a trobar l’equilibri que necessitem per recuperar el benestar. A Mimosa som especialistes en el sector de la bellesa i la salut. Entre els nostres serveis, destaquem: • Tractaments facials • Manicura i pedicura • Tractaments corporals amb aparotologia • Massatges • Fotodepilació masculina i femenina • Làser de díode A Mimosa ens agrada que els nostres clients vinguin i es trobin com a casa, en un lloc per cuidar-se i sentir-se tranquils i relaxats, cosa que aconseguim amb un ambient ple d’aromes que els ajuda a allunyar-se de tot el que preocupa. Mimosa és un centre exclusiu pel tracte personalitzat i per la fidelitat dels seus clients. És per això que treballen amb una de les millors marques del sector, , una marca lleidatana amb una filosofia de proximitat i de familiaritat, quelcom molt important per Mimosa, atès que és un dels missatges que s’intenten transmetre a tots els clients.

Un dels tractaments estrella és el ONLY FOR EYES de Summecosmetics. “La bellesa es reflecteix en la teva mirada”. És el tractament integral per a contorn d’ulls creat per Summecosmetics, concebut especialment per tractar tots i cada un dels signes d’envelliment associats a aquesta zona tan especial i delicada. Actua de forma intensiva i localitzada, tractant i prevenint de forma eficaç i respectuosa les arrugues, bosses i ulleres.

+info:

cmimosa

C. Santa Marta, 3 baixos · 25007 LLEIDA

Horari:

Tel. 973 24 09 22

· Dilluns a divendres,de 9:30 a 20:30h. · Dissabte, de 10 a 14h.


EMPRESARIAL

odeu tenir la millor idea de negoci del món, però si no sabeu comunicar-la, no us servirà de res. Centreu-vos en les novetats que podeu aportar al mercat i en quins benefici en trauran altres persones en cas que s’associïn amb vosaltres i, alhora, prepareu plans alternatius per si els objectius inicials no es poden dur a terme. No cal fer plans de negoci de 200 pàgines. El que realment heu de presentar és un pla amb una idea bàsica del vostre negoci i un altre d’inversió que reculli tot el que sigui necessari per obrir; un pla de finançament en què es detalli clarament quina part posa l’emprenedor i quina és la financera amb ajuda externa, i una previsió de resultats, fet amb un sentit comú. És aconsellable presentar els projectes dins de tres escenaris possibles: l’optimista, el pessimista i el realista, així com les garanties que oferiu, qui hi ha al darrere del projecte, quins altres socis potencials ja s’hagin decidit i demostrar-los que el projecte és diferent o únic. 50

Aquest fet es valora positivament, perquè demostra que l’emprenedor ha pensat i treballat sobre les possibles incidències que es poden donar. Ser ambiciós i tenir visió prèvia i transmetre-la és positiu, sobretot en projectes tecnològics en els quals no té sentit buscar inversió pensant només en un mercat local. El que més interessa a l’inversor és que siguin projectes globals, que tinguin una visió internacional des del minut zero. Això no vol dir que s’hagi d’estar venent fora de manera immediata, però sí amb aquesta mentalitat. Es valora positivament que el projecte sigui meridianament ambiciós, que tingui nínxol de mercat, que no sigui un negoci d’autoocupació, sinó que la missió sigui crear i multiplicar el valor i l’inversor pugui participar en aquesta creació. Els negocis que pequen de conservadors no són atractius per a un inversor. Subratllarem dos detalls que tot sovint passem per alt. El primer és si la tecnologia que vendran és pròpia i única —en cas que la tinguin. Si és així, haurem d’explicar als potencials socis que hem fet una anàlisi relacionada amb la propietat industrial i intel·lectual.


¿Quieres saber cuánto te puedes ahorrar en el 2017 en tu factura?

Delegación de Lleida Somos un equipo profesional con más de 5 años de experiencia en el sector energético. Asesoramos a nuestros clientes sobre las compañías que mejores ofertas tienen y nos encargamos de que su factura sea más barata. Nos responsabilizamos de todos los trámites, incluso de modificaciones de cualquier dato de la misma, sin ningún gasto. Disponemos de nuestra propia cartera de clientes, que mantenemos y revisamos en el momento que por ley corresponde. Aunque nuestra especialidad sean las empresas, también podemos asesorarle en sus facturas del hogar.

Quan els parlem de protegir els resultats de l’R+D actuals i futurs, diuen que no s’ho havien plantejat. Els explicarem les alternatives que existeixen per intentar protegir-los d’alguna manera. I un altre detall: quan la tecnologia és nova, però no única, insistirem a explicar com ajudarà a potenciar altres parts del projecte, que sí que és únic. Aquí se sol oblidar la part de protecció del posicionament a Internet i la part relativa a la protecció de dades. Se sol pensar que ja ens preocuparem de tot això quan estigui funcionant, però als potencials socis els agradarà saber que l’empresa que s’està creant ja pensa en com treballarà perquè les dades i la informació estiguin protegides. Més que una simple menció en el pla d’empresa, que es vegi una voluntat real de treballar i aprofundir en aquests temes. La vostra posada en escena ha de sorprendre els vostres interlocutors perquè posin atenció en el vostre projecte. També ha de ser una presentació clara, directa i senzilla, amb explicacions breus. Llavors, estigueu preparats per respondre preguntes amb rapidesa

C. Abat Escarré 6, bajos 25001 LLEIDA tlook.com

endez  @  ou

merce.men

22 238 te l. 6 1 9 9

estibaliz.cv  @  outlook.c

om

te l. 67 2 06 6 50 5


Donem vida i alegria als jardins La Unitat de Jardineria i Medi Ambient del Centre Especial de Treball ILERSIS desenvolupa projectes integrals per a clients públics i privats. Està formada per un equip especialitzat a oferir un servei de qualitat, així com l’equipament tècnic necessari per dur a terme tasques de manteniment de jardins comunitaris i privats, instal·lacions esportives i espais públics.

Serveis integrals Som experts en el disseny d’espais enjardinats. Des de la creació d’un projecte privat fins a un espai comunitari o públic. Un servei integral d’un sol interlocutor amb recursos, equipaments i un equip de persones motivat i professional.

Manteniments Oferim acurats serveis de manteniment per a la perfecta conservació dels espais comunitats i públics.

52

Serveis ILERSIS - Projectes de gespa artificial - Instal·lacions de reg per aspersió - Obres de jardineria - Fabricació i reparació d’elements de fusta - Manteniment de piscines - Manteniment de gespa artificial - Manteniment integral de jardineria - Manteniment de recintes de piscines - Manteniment d’altres recintes públics

Centre Especial de Treball Contractar serveis d’ILERSIS és contribuir i donar suport a la integració social i laboral de persones amb discapacitat. ILERSIS Fundació Privada C / Ramon Argilés, 27 · 25005 Lleida Tel. 973 221 788 info@ilersis.org www.ilersis.org.


FUNDACIÓ ILERSIS

El jardí que sempre has somiat Fàcil i ràpid Pressupostos ajustats i a la teva mida Plantes i arbres al millor preu Condicions especials a comunitats de propietaris

• Viu la terrassa o el jardí que sempre has somiat. • Gaudeix de manera esplèndida de casa teva. • Amb l’Operació Jardí Fantàstic d’ILERSIS, ho tens tot a l’abast. • Projectes nous d’enjardinat, reposició de plantes i arbres, tancaments, paviments (empedrats i sauló...).

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

• Ens encarreguem de tot: obres de paleta, fusteria, pintura, neteja... • El teu jardiner ILERSIS és al teu costat..

Un equip humà expert en qualitat de vida Descobreix els avantatges ILERSIS - Responsabilitat social i mediambiental. - Som una entitat de caràcter social sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública. - Certificació de qualitat ISO 9001:200 + informació:

973 221 788

53


Guia de Serveis IIIIIIIIIIIIIIIIIII I I I la rehabilitació de

LA FAÇANA E

l pas del temps i les inclemències atmosfèriques a les quals estan sotmeses les terrasses i les façanes dels edificis fan que siguin les primeres a envellir-se. El deteriorament que pateixen pot generar dificultats per a les persones que viuen en aquell edifici, ja que tenen més risc de patir determinats riscos derivats de possibles despreniments de la façana. Evitar aquest tipus de situacions és a les nostres mans, i cal que l’edifici estigui en perfectes condicions. Així doncs, si veieu que la façana es veu deteriorada, poseu-vos en contacte amb professionals del sector especialistes en rehabilitació de façanes. Amb la rehabilitació de la façana, l’edifici guanya en durabilitat i, sobretot, en seguretat, i evitareu alhora una significativa pujada innecessària de cost. Un manteniment correcte farà que estalvieu despeses en un futur.

Quan cal rehabilitar tèrmicament la façana? Per a un edifici insuficientment aïllat, es recomana una rehabilitació tèrmica amb la qual es podria obtenir fàcilment un estalvi del 25-30% de l’energia consumida en calefacció i/o refrigeració. Així mateix, cal tenir en compte que en l’execució d’una reforma d’un edifici el cost més alt correspon a mà d’obra, muntatge de bastides, etc. Per això, i assumint que és necessària la rehabilitació, s’ha de considerar una millora en l’aïllament, encara que aquest no sigui el motiu principal de l’obra.

54

Amb la rehabilitació de la façana, l’edifici guanya en durabilitat i sobretot en seguretat


Què és un sistema d’aïllament amb façana ventilada?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

És el que està format per un aïllament rígid o semirígid, generalment llana mineral, que es fixa a la façana existent, i un full de protecció (format per vidres, safates, Composite, etc.) separats de l’aïllament i que formen una cambra per on circula l’aire per simple convecció. La fulla de protecció es fixa al mur de suport mitjançant subestructures dissenyades per a aquest casos.

Què és un sistema d’aïllament de façanes per injecció en cambra? Davant la impossibilitat d’una intervenció per l’exterior, es podrà implementar la solució d’injectar aïllament tèrmic a la cambra d’aire, sempre que aquesta existeixi i sigui accessible. Generalment, l’aïllament tèrmic és escuma de poliuretà o llana mineral insuflada. S’ha de recórrer a aquesta solució quan quedin descartades les altres opcions per l’exterior o quan el cost que es pugui assumir sigui menor.

Què és un sistema d’aïllament tèrmic per l’interior? Consisteix a aplicar l’aïllant tèrmic per l’interior de l’edifici i revestir-lo amb material adequat. S’empra en casos de rehabilitacions interiors per aprofitar la realització d’aquests treballs o quan no es vol modificar l’aspecte exterior de l’edifici Els materials més utilitzats són poliestirè expandit o llanes minerals amb revestiments a base de placa de guix laminat, maó, etc.

Un bon manteniment significa estalvi en despeses futures

Què és un sistema de poliuretà projectat per mitgeres? Per enderroc d’un edifici adjacent, apareixen façanes mitgeres amb importants deficiències en l’acabat de la façana, buits, manca de segellats i impermeabilitat, i, per descomptat, absència d’aïllament tèrmic. Per tant, en aquestes façanes es fa necessària la incorporació d’aïllament. Una de les tècniques que s’empra és l’escuma de poliuretà projectat, que aporta, a més, segellament i consistència. Cada edifici i cada comunitat per rehabilitar requerirà una solució o una altra, segons les diverses variables que caldrà tenir en compte. Sempre que hàgiu de fer una rehabilitació de façanes o qualsevol reparació als edificis, és important contactar amb els professionals del sector. En aquesta Guia de serveis trobareu tot un seguit de professionals que treballen per donar una solució immediata als problemes que presenten les façanes

SERVETO INGENIEROS

GESTIÓN ENERGÉTICA

C / Dr. Combelles, 1 · 25003 LLEIDA

T. 973 274 644 · 607 854 130 info@servetoing.com · www.servetoing.com 55


Guia de Serveis IIIIIIIIIIIIIIIIIII I I I

ls professionals dels sector de la neteja d’edificis i locals utilitzen diàriament productes químics amb la finalitat de netejar, desinfectar, encerar, abrillantar, decapar... tant elements estructurals dels edificis com parets, terra, sostres, passadissos... amb objectes i elements decoratius presents als llocs on es presten els serveis, com taules, cadires, telèfons, ordinadors, impressores, lavabos, baranes, etc. Els productes químics utilitzats pels treballadors del sector de la neteja d’edificis i locals estan estretament vinculats tant amb el lloc de treball que desenvolupen com amb l’activitat desenvolupada al centre de treball de l’empresa que contracta els serveis de neteja. Tenint en compte els dos factors de què us parlarem a continuació, mostrem esquemàticament la relació dels diferents llocs de treballs relacionats amb els productes químics utilitzats més freqüentment:

ESPECIALISTES- Decapants, abrillantadors, encerat, dissolvents,desgreixadors i desinfectants. ESPECIALISTESDecapants, abrillantadors, encerat, dissolvents,desgreixadors i desinfectants. NETEJADORS- Desifectants Desifectants (neteja (neteja hospitalària). hospitalaria). NETEJADORS-

NETEJADORS DE DE VEHICLESVEHICLES- Decapants, Decapants, abrillantadors, abrillantadors, NETEJADORS encerat, dissolvents, desgreixadors i desinfectants. encerat, dissolvents, desgreixadors i desinfectants.

PEÓPEÓ- Disolvents Disolvents ii desgreixadors. desgreixadors. Els productes químics més utilitzats en el sector són netejadors, desgreixadors, desinfectats, abrillantadors, ceres i dissolvents. Tots aquests productes químics han de complir les disposicions relatives a l’etiquetatge i envasament de substàncies químiques. 56


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Guia de Serveis

¿Por qué Eguren R&D?

Primero, soluciones, después ingeniería mecánica industrial

E

stamos seguros de que usted no necesita ningún proyecto de ingeniería mecánica, lo que necesita es una solución a sus problemas/necesidades de producto o de producción. Por eso estamos orgullosos de decir que no hacemos proyectos, sino que implantamos soluciones de ingeniería mecánica que le aportan valor, basadas en la calidad (rigurosas, creativas, contrastadas y verificadas con los medios tecnológicos más avanzados). Esta forma de entender nuestro trabajo es lo que nos diferencia. Todo nuestro equipo está enfocado a ofrecerle la mejor solución a sus necesidades de producto o de producción industrial y no a hacer proyectos de ingeniería. No complicamos la implantación de la solución, no nos perdemos en documentación ni en trabajos administrativos innecesarios que no aportan valor, cumplimos la planificación que le hemos prometido y encontramos la solución más rentable, diferenciadora y segura a sus problemas y necesidades lo más rápidamente posible. Tenemos la capacidad de pensar, los recursos y los medios tecnológicos. Esta filosofía nos ha llevado a implantar tres sistemas flexibles de trabajo con nuestros clientes: • Implantando la solución nosotros como externos, formando equipo con su equipo de ingeniería y hasta proporcionándole nuestro personal experto para que lo pueda integrar directamente a su equipo hoy mismo a pleno rendimiento. Usted aporta el conocimiento de su sector y mercado, nosotros el know how en ingeniería. Hace más de una década que trabajamos convencidos de que esta es nuestra razón de ser como empresa, es lo que creemos. Le invitamos a conocernos un poco más

Implantamos soluciones de ingeniería mecánica que le aportan valor, basadas en la calidad

57


LEGAL

Centre de mediació Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida

EL MEDIADOR El mediador és un professional, expert en gestió i resolució de conflictes, que, amb una àmplia formació, dirigeix el procés, acompanya les parts i les ajuda a comunicar-se amb l’objectiu que el restabliment i la millora de la comunicació malmesa els permeti dialogar i trobar la millor solució. En aquest sentit, l’article 25.3 del Decret 135/2012, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 15/2009, estableix que la persona mediadora ha de vetllar perquè les parts, lliurement i espontàniament, trobin per si mateixes la solució als punts de discrepància. Mai el mediador podrà imposar cap solució ni mesura concreta. Actuarà a cada moment conforme als principis de voluntarietat de les parts, imparcialitat i neutralitat, flexibilitat i bona fe.

l caràcter confidencial que exigeix un procés de mediació és el principi rector que impedeix que les parts implicades i la persona mediadora revelin cap de les informacions que coneguin (amb l’excepció de dades que puguin revelar l’existència d’una amenaça per a la vida o la integritat física i psíquica d’una persona o de fets delictius perseguibles d’ofici). Les persones mediadores s’han d’abstenir d’intervenir en un procés de mediació si tenen interès personal en l’assumpte objecte del procediment de mediació, si tenen amistat íntima o enemistat manifesta amb alguna de les parts, si tenen parentiu per consanguinitat fins al quart grau o afinitat fins al segon amb alguna de les parts o si han intervingut professionalment en defensa dels interessos d’una de les parts contra l’altra.

l’altra. L’empatia o la capacitat que tenim les persones per sortir del nostre propi ego requereix un esforç que, amb l’ajuda del mediador, permet desbloquejar patrons de comportament negatiu i visualitzar altres perspectives en la recerca de la millor solució. Però la intervenció del mediador no és pas d’assessorament jurídic, aquesta és la funció de l’advocat. L’advocat és qui millor pot informar el client de la possibilitat d’acudir a la mediació i recomanar-li que s’aculli a aquest mètode per solucionar de forma pacífica el conflicte

El mediador és responsable de redactar l’acta inicial que obre un procés de mediació i l’acta final en què es recolliran els acords assolits. Durant tot el procés, el mediador fomentarà el diàleg per arribar a l’entesa i oferirà a les parts un moment i un punt de trobada en què es podran posar l’una al lloc de

58

www.advocatslleida.org/mediacio · mediacio@advocatslleida.org


Tens algun conflicte? Cas real de mediació Desavinences conjugals:

T’oferim la millor eina per resoldre’l

LA MEDIACIÓ

El conflicte ja havia arribat al jutjat i les parts estaven molt enfrontades. Es tractava d’una parella que es va casar bastant jove i tenien dos fills ja majors d’edat. El fill gran treballava a la mateixa empresa que el pare i disposava d’independència econòmica, però vivia amb la mare. La filla vivia amb la seva parella, però estava estudiant i no era independent econòmicament. Ell, l’espòs, treballava en el sector de la construcció i ella, la dona, en una empresa de reciclatge. Aquesta va començar a treballar fora de la llar després de la separació del matrimoni. El conflicte se centrava, exclusivament, en aspectes econòmics: la pensió d’aliments de la filla, la diferent situació econòmica de les parts, les obligacions contretes amb entitats financeres i la liquidació del règim econòmic matrimonial. L’únic be comú existent era l’habitatge familiar on vivia l’esposa amb el fill gran del matrimoni. En iniciar el procés de mediació, les parts pràcticament no es parlaven. El primer dia, quan van entrar a la sala on es va iniciar el procés, es van situar un davant de l’altre. El mediador va fer les presentacions i els va informar del procés de mediació, les seves especialitats i pautes, especialment els va indicar que el procés era voluntari i que eren lliures de continuar-lo o de deixar-lo si creien que no els aportava res o bé no s’hi trobaven bé. També els va informar sobre el deure de confidencialitat de les sessions i que, si arribaven a un acord, seria fantàstic, però que, en cas contrari no passaria res i ningú sabria el que havia passat en aquestes sessions ni tampoc cap d’ells podria utilitzar en el procés judicial de la informació obtinguda durant les trobades. Ambdues parts ho van acceptar i van mostrar interès per continuar el procés. Tot seguit van concretar les qüestions objecte del conflicte. Com sigui que ambdós tenien en comú l’afecte i estima pels seus fills, es va aprofitar aquest fet per tractar, primerament, el tema dels aliments per a la filla i, després, si arribaven a resoldre-ho, continuar amb la divisió de l’habitatge familiar titularitat d'ambdós. Ambdues parts van accepten oblidar, de moment, la qüestió de la casa i centrar-se en els aliments de la filla. De manera quasi immediata, es van posar d’acord sobre les aportacions que cadascun d’ells faria per ajudar la filla major d’edat que ja vivia de forma independent. Van coincidir que, si la filla no demostrava responsabilitat en els estudis i no vulgues treballar, ambdós deixarien de fer aquestes aportacions.

No deixis que una altre decideixi per tu

Seguidament, es va tractar la qüestió de l’habitatge. En aquesta qüestió també van arribar a comprendre l’un la situació i les necessitats de l’altre i van arribar a acords. Atesa la bona evolució de la mediació, les parts van aprofitar per tractar altres temes conflictius. Quan es va acabar la mediació, el mediador va fer una valoració del procés i va concloure que havia anat força bé, no només perquè es va arribar a uns acords que beneficiaven ambdues parts, sinó pel canvi que es va anar produint en la relació personal. Va observar que, a la primera sessió, va arribar primer el marit, ella ho va fer amb una mica de retard i va preferir no esperar-se al mateix lloc que ell. Si us trobeu immersos en un conflicte familiar, no ho dubteu: aposteu per la mediació. Adreceu-vos al Centre de Mediació de Conflictes de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida (CEMICALL), el qual ofereix un servei gratuït d’informació, a la plaça Sant Joan, número 6-8, de Lleida, cada dimarts i cada dijous, de les 10.00 a les 13.00 hores. Per rebre aquest servei, podeu sol·licitar cita prèvia trucant al telèfon 973 238 007, o bé podeu acudir directament al Centre de Mediació. Si ho preferiu, podem omplir la sol·licitud que trobareu a la nostra web i fer-la arribar o portar-la personalment al Cemicall.

www.advocatslleida.org/mediacio mediacio@advocatslleida.org Tel. 973 23 80 07 · Fax. 973 23 44 57 Plaça Sant Joan n. 6-8, 1r · 25007 LLEIDA


¿Puede un autónomo contratar a un familiar?

E CRISTINA BOLLÓ Àrea Dret Laboral cristina.bollo@grup90.com

Advocat i Assessors

C/Abat Escarré, 6, baixos 25001 · Cappont LLEIDA

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com 60

sta es una de las dudas más frecuentes que le suele surgir al autónomo cuando está pensando en la posibilidad de contratar a un pariente o a su cónyuge, ya que es bastante frecuente que en las pequeñas y medianas empresas los familiares del autónomo ayuden en el negocio. La respuesta a la pregunta es afirmativa. Es entonces cuando aparece la figura, para muchos igual de desconocida que compleja, del autónomo colaborador, híbrido entre el trabajador por cuenta propia y la relación laboral de un asalariado. Primeramente, debemos señalar que se entiende por autónomo colaborador aquel familiar directo del trabajador autónomo titular que convive y trabaja para él, entendiéndose por familiar directo los descendientes, ascendientes, hijos, conyugue y cualquier otro pariente por consanguinidad o afinidad hasta segundo grado inclusive. La convivencia es uno de los requisitos imprescindibles para poder acogerse a esta modalidad. Por lo tanto, el autónomo colaborador debe convivir con el autónomo titular del negocio.

Cabe destacar que la actividad debe tener carácter habitual con una continuidad en el tiempo y en ningún caso se puede tratar de una colaboración puntual o esporádica. Además, es necesario que dicho autónomo no esté dado de alta en la Seguridad Social por cuenta ajena. Como es bien sabido, el Estatuto de los Trabajadores establece que los menores de dieciséis años no pueden trabajar de manera legal en nuestro país, salvo los casos excepcionales expresamente permitidos por ley. Por consiguiente, tampoco podrán ser considerados autónomos colaboradores los menores de dieciséis años. Una vez hemos identificado esta figura, seguidamente vamos a analizar cuáles son sus obligaciones. Inicialmente una de las ventajas del autónomo colaborador es que está exento de las obligaciones fiscales, ya que no figura como obligado tributario en Hacienda, lo que se traduce en que no deberá liquidar el IVA de forma trimestral (modelo 303) ni las retenciones a cuenta del IRPF (modelo 130), ya que estas serán obligación del autónomo titular de la explotación. Por ello, el


autónomo colaborador tan solo tendrá que presentar anualmente su declaración de la Renta, como cualquier otro trabajador asalariado, ya que percibe sus ingresos como un sueldo del autónomo principal, pues su actividad tributa como rendimiento del trabajo, no como actividad económica. El autónomo colaborador tampoco podrá presentar facturas, en atención a lo cual no podrá realizar trabajos para otros clientes.

El autónomo colaborador, es un híbrido entre el trabajador por cuenta propia y la relación laboral de un asalariado. Otro incentivo adicional a la contratación de familiares es la ampliación de las bonificaciones que se prevén tras la aprobación en agosto de 2015 de la Ley para el Fomento del Trabajo Autónomo y la Economía Social. Incentivos previstos para aquellos casos que sea la primera vez que se den de alta como autónomos o bien no hayan estado de alta como trabajadores por cuenta propia en los últimos cinco años. Entonces podrán reducir su cuota de la Seguridad Social en el RETA un 50% durante los primeros 18 meses y un 25% los siguientes 6 meses. Una vez finalizada la misma, la cotización como autónomo colaborador no variará del resto de trabajadores por cuenta propia. Por último, es conveniente resaltar que, a pesar de recibir un salario por su trabajo, el autónomo colaborador no tiene derecho a la prestación contributiva por desempleo, a no ser que hubiese cotizado por el paro del autónomo (cese de actividad) un mínimo de 12 meses. Por otro lado, en relación con el autónomo titular del negocio deberá pagar las cotizaciones a la Seguridad Social del familiar colaborador mediante la presentación de los impuestos correspondientes (TC1 y TC2), además de pagarle su salario y entregarle mensualmente la correspondiente nómina acorde con la categoría profesional y el convenio colectivo de aplicación vigente, para así, posteriormente, poder contabilizar ese salario como gastos deducibles de su negocio a efectos del cálculo del rendimiento en sus propias declaraciones de impuestos

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

61


DECORACIÓ

Quin color

vols?

u color Et fem el te al moment dels últims Disposem tendències materials i ció en decora ofessional L'equip pr ssionals dels profe ei al teu serv

C. Sant Martí, 46 - 48 25004 LLEIDA

www.pintures.com

Tel. 973 24 40 29  PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


U

na de les pintures més sol·licitades en empreses i grans superfícies és la pintura ignífuga, un tipus de material que s'aplica sobre el paviment i que protegeix l'espai en cas d'incendi evitant que es propagui per tot el terreny. Per aquest motiu, és un dels materials que més es fan servir en grans magatzems o en edificis on hi ha el risc de patir un incendi.

Quan aquest tipus de pintura s'escalfa, s'infla i crear, una capa aïllant al voltant dels elements que la recobreixen. És així com aquesta pintura actua formant una barrera aïllant que permet retardar l'expansió del foc i de la combustió. A continuació detallem les característiques de la pintura ignífuga perquè coneguis tots els usos que pots donar-li: Aquesta pintura està indicada per aïllar el paviment i protegirlo del foc. Gràcies al material amb què està fet, aquest tipus de pintura aconsegueix que es retardi la propagació de l'incendi. • La pintura ignífuga conté un material combustible que, en entrar en contacte amb la flama, reacciona inflant-se i formant, una escuma carbonitzada que aïlla del foc. • Es tracta d'una pintura que pot aplicar-se amb una brotxa, un corró o una pistola. • També se les coneix com la "pintura resistent a la calor", ja que pot aguantar fins a 600 ° C.

65


• La pintura ignífuga fa servir pols d'alumini o de granit com a pigment, així com vehicles d'olis minerals, cosa que fa que el pigment s'uneixi al suport i, per tant, es controli el foc. • Aquesta pintura també conté cossos en base amoni, element que, per l'acció de calor, desprèn una amoníac en forma de gas que és capaç de crear una capa aïllant. • Un altre element d'aquest tipus de material és l'àcid bòric, els fosfats i silicats que aconsegueixen crear alguna cosa semblant a una crosta incombustible que et permetrà controlar millor l'incendi. • La pintura ignífuga és un tipus de pintura que no crema davant l'exposició de les flames i, dins d'aquest tipus, es poden trobar pintures intumescents i pintures sublimantes. En el cas que s'activi un foc a l'edifici, amb aquesta pintura es podrà destruir sense avivar-hi, així, es pot controlar de forma segura. Per poder evitar la propagació d'un incendi es poden fer servir diferents mètodes com, per exemple, senyalitzar les vies d'emergència, sectoritzar i protegir els elements estructurals de l'edifici amb pintures i revestiments ignífugs. Per tant, la pintura ignífuga és una de les millors proteccions contra incendis que pots incloure en un espai per poder controlar un incendi. Tingués en compte que es tracta d'un tipus de producte que no ajuda a extingir-lo en si mateix, però sí que permeten evitar la propagació del foc i, per tant, fer que l'accident sigui molt més greu

67


TECNOLOGIA

TENIM LES MILLORS

TENS PROBLEMES AMB EL TEU SAMSUNG ? NO ET VA DEL TOT FI ? A iREPARO ja som SERVEI OFICIAL SAMSUNG i per celebrar-ho, durant aquest mes optimitzem i ACTUALITZEM EL TEU SAMSUNG TOTALMENT GRATIS! Reserva'ns cita prèvia pel web per a una reparació al moment segons disponibilitat!

OFERTES DE


ESPORTS

É

s molt important practicar esport amb moderació. Les autoritats sanitàries insisteixen en la practica, ja que ens ajuda a combatre el sobrepès i és una practica bona per la salut en general. L’exercici és beneficiós a qualsevol edat, ja que l’activitat física pot reduir a la meitat el risc de patir malalties coronaries, derrames cerebrals, diabetis i alguns tipus de càncers. També pot reduir el risc de patir osteoporosis, que provoca que els ossos es tornin més fràgils i tinguin més facilitat per trencar-se, així com alleugerar dolors lumbars baixos i mitigar l’engarrotament i dolor de l’artrosi. L’exercici també és bo per la ment. Les persones que introdueixen algun activitat física regular en la seva rutina estan de millor humor, dormen millor, tenen nivells més baixos d’estres i ansietat i perceben canvis positius en el seu propi concepte. Per algunes persones amb depressió, l’activitat física poden resultar tan efectiva per seguir un tractament o prendre medicació. Quin és el mínim d’exercici físic que hauríem de fer durant la setmana? Aquesta pregunta ha preocupat durant molt temps als estudiosos de la matèria i a la que s’ha arribat a un cert consens. Segons les recomanacions actuals, recolzades pels EEUU com la UE, un adult sa ha de fer a la setmana almenys 150 minuts d’exercici d’intensitat moderada, això equival a caminar rapit o muntar en bicicleta. Els experts recomanen, dividir aquests temps en 30 minuts, cinc dies a la setmana.

C. Pere Cabrera, 18 baixos

Tel. 973 525 281

mlgym2015@hotmail.com

s d’obertura t el primer me *Només duran

Les persones que practiquen 30 minuts d’esport al dia tenen una protecció enfront a les malalties no transmissibles d’un 30%. Una xifra que augmenta si, en comptes de caminar, realitzem un entrenament pautat. En la gent que fa esport físic planificat aquesta protecció s’eleva fins el 50%.

Seguint aquestes recomanacions, aconseguiríem cremar al voltant d’unes 1.000 calories a la setmana. Si això li afegim, l’activitat física que realitzem de forma no planificada, com anar caminant a la feina, pujar escales, passejar el gos, etc. cremaríem unes 2.000 calories a la setmana

Els beneficis per la salut afegits s’estabilitzen passats els 30 minuts diaris. 70


es noves sabatilles són ideals per practicar l’esport més de moda últimament entre els atletes: el running. Sentir el vent sobre la cara i a tot el cos no es pot comparar amb res. És per això que s’organitzen curses i esdeveniments per poder córrer tranquil·lament pel mig de la ciutat o en paratges totalment desconeguts. Actualment són moltes les persones que en grup o de manera individual surten a córrer per descobrir nous camins de la ciutat. Sempre que sortim a córrer és important fer-ho amb seguretat; si ho fem a la nit, cal que portem objectes reflectants perquè la resta ens puguin veure amb claredat i no tenir cap accident. També és important duu a sobre una ampolla d’aigua per hidratar-se correctament i, el més important, PORTAR UNES BONES SABATES D’ESPORT, perquè els nostres peus són els encarregats de suportar tot el cos i l’impacte sobre el terra quan agafem velocitat en les curses. Les bambes esportives "Run on Clouds" són úniques per practicar el running, ja que quan entren en contacte amb el terra els elements de goma que tenen a les soles fan que siguin altament adaptatives i s’amorteixin les forces verticals i horitzontals per obtenir un aterratge molt més suau. Podreu gaudir d’una sensació de córrer més lleugera i us mantindreu allunyats del dolor i les lesions típiques de l’esport. Un cop a terra, els núvols de bloqueig proporcionem una base sòlida per a un enlairament natural i potent. En poques paraules: és la primera sabata de córrer que proporciona amortiment

Avinguda Tortosa, 29 25005 · LLEIDA Tel. 973 04 55 78 speedrepublik

només quan el necessitis i, per tant, podreu comptar amb el millor d’ambdós mons: aterratge esmorteït i sensació d’enlairament com si anessis descalços. Gaudiu dels beneficis i del funcionament natural sense comprometre’n la comoditat i la velocitat. Activeu la vostra energia des del principi i fins al final. Els núvols que conformen la sola de la sabata actuen com petites boles d’estabilitat i responen a cada moviment del peu. Activen els músculs posturals i us permetran estabilitzar l’atac del peu sense suport artificial i tenir tot el control sobre els moviments que fem quan correm. Moveu-vos lliurement com si anéssiu descalços, però protegits del xoc de l’aterratge a la carretera, és a dir, menys impacte, menys temps de contacte amb el terra i bona forma de marxa per a un enlairament ràpid. Funcionen més naturalment amb comoditat, velocitat i temps d’adaptació.

“Les sabates esportives de running han canviat molt els últims anys, però això és diferent” FORBES “Combina el millor d’una sabata tradicional i minimalista, altament lleugeres” THE WALL STREET JOURNAL


MOTOR

E

l seu estil modern i atractiu crea una silueta dinàmica: una imatge cridanera que transmet intensament les excepcionals prestacions i eficiència del vehicle. Si combinem el seu disseny intel·ligent i sofisticat amb acabats minuciosos i tecnologies capdavanteres, tenim el Mondeo més avançat de tots els temps.

TECNOLOGIA LED DINÀMICA

Fars intel·ligents que giren sincronitzats amb el volant per millorar la visió en els revolts. En lloc de bombetes tradicionals, utilitzen LED ultraeficients amb vuits modalitats d’enllumenament diferents. Com a resultat, els fars reaccionen a l’entorn i ofereixen un patró i una intensitat d’enllumenament diferents en funció si conduïu per ciutat o carretera, o si la meteorologia és adversa.

CINTURÓ DE SEGURETAT INFLABLE

Ofereix als passatgers dels seients de darrere exteriors un nivell de protecció dels airbags totalment nou. 72

INTERIOR

Gaudiu de l’atmosfera elegant de l’habitacle del Mondeo. S’utilitzen materials de primera qualitat i una sèrie d’opcions d’acabat que permeten personalitzar al màxim l’experiència. Els passatgers dels seients del darrere també es podran acomodar i així gaudir d’un espai ampli per a les cames, el cap i els colzes. Amb entapissat de cuir exclusiu, posseeix la funció de seient amb memòria, sistema de so Sony, amb sistema Ford d’obertura i arrancada sense clau.


LLOGUER DE VEHICLES

Turisme · Minibús · Tot terreny · Frigorífics Furgonetes · Camions 12 m3

3 - 4 m3

EXTERIOR

Aquest vehicle està dissenyat amb un objectiu clar més enllà de l’estètica. De fet, el cotxe s’ha dissenyat per lliscar amb una resistència mínima a l’aire, i això fa que es redueixi el consum de combustible. Amb llantes d’aliatge exclusives, de 18 polsades. Amb sensors d’aparcament al davant i al darrere.

ELS DETALLS La graella exclusiva, les costures de cuir de primera qualitat, les línies atractives de l’exterior i els seients de disseny personalitzat conviden a gaudir de l’habitacle.

ARTESANIA DE QUALITAT S’ha elaborat artesanalment per oferir la màxima qualitat amb materials exclusius. Ho comprovareu en les costures cosides a mà i en el tacte suau del cuir. Tot està pensat amb cura perquè resulti increïble a la vista i al tacte.

15 m3

6 - 7 m3

8 - 10 m3

20 m3

Consulta més ofertes a

www.conrad2.com Ctra. LL-11 km 10 - LLEIDA

info@conrad2.com

(davant de l’Hotel ILERDA)

· Tel. 973 232 518 / 670 531 570

DISTINTIU DE LA FIRMA

L’equip de disseny de Ford Vignale ha creat un patró exclusiu hexagonal amb segell distintiu de Ford Vignale, que és reflecteix amb claredat en la graella i en les costures dels seients. Aquest element personalitzat, modern i alhora clàssic, introdueix un estil nou i atrevit en el disseny de vehicles i en la col·lecció.

TECNOLOGIA DE CONDUCCIÓ

Utilitza tecnologia intel·ligent, el cotxe reacciona constantment al que passa al seu voltant i respon amb rapidesa a les condicions de la carretera, el trànsit i la teva conducció. Des de fars LED dinàmics que ajusten el patró d’il·luminació a les condicions exteriors fins a un sistema de comunicacions capaç de funcionar amb la veu. I des d’una funció que permet aparcar sense estrès fins a una altra que t’ajuda a no desviar-te del carril.

SEGURETAT DEL VEHICLE

L’últim Mondeo ja ha rebut la màxima qualificació de cinc estrelles d’Euro NCAP, l’organització independent europea líder en l’àmbit de la seguretat de l’automòbil. De fet, el cotxe està equipat amb moltes tecnologies Ford que prèviament han estat guardonades amb premis de seguretat avançada d’Euro NCAP per la seva innovació en seguretat.

RALARSA, una solución para cada necesidad

Unidad móvil: Servicio de recuperación y sustitució a domicilio Colaboramos con todas las compañías de seguros Más de 180 centros La cadena especialista en reparación y sutitución de lunas RALARSA Lleida Gran Passeig de Ronda, 147 25008 LLEIDA · Tel. 973 727 832

73


MICROCAR es líder en el mercado europeo y cuenta con 20 años de experiencia desarrollando y fabricando vehículos con las técnicas más innovadoras.


OPCIONES Y PACKS • Motor DCI Revolution Lombardini Diésel • AIR BAG Volante • Pack Climatizador sólo con motor DCI • RADIO Pioneer Doble-Din / Bluetooth / Visión de Cámara + 2 columnas Pioneer

EQUIPAMIENTO • Barras protectoras delanteras y traseras. • Faros antinieblas delanteros. • Llantas antinieblas de 14" en negro mate. • Guantera • Senores de aparcamiento. • Pack cross Highlands • Radio CD. • Bandeja portadocumentos superior. • Asientos desenfundables. • Cristales sobretintados. • Luneta trasera térmica. • Limpiaparabrisas trasero. • 3 colores metalizados disponibles blanco perla, gris grafito, rojo Toledo.

Segon Passeig de Ronda, 45 · 25008 LLEIDA

TEL. 973 220 144

montanocenter@montanocenter.es


La correcta posición de conducción Distancia: La distancia tiene que ser la óptima para poder maniobrar de manera cómoda. Un buen truco para saber si estamos bien sentados es que la pierna izquierda del embrague, no puede estar del todo estirada sino que ligeramente flexionada.

El volante: Al igual que en la distancia del asiento, no tiene que permitir que en caso de colisión estiremos del todo los brazos ya que esto nos podría provocar lesiones. Altura: La altura del asiento tiene que ser la correcta para ver a lo lejos y la cabeza siempre tiene que impactar en el cristal del vehículo en caso de colisión y no con la parte rígida de arriba.

Los retrovisores:

Tienen que estar regulados de tal manera que tenemos que abarcar el máximo ángulo posible sin ver en este caso nuestro vehículo. El central tiene que estar alineado con nuestra luna trasera.

Inclinación: La inclinación idónea es la que respeta el ángulo de 90º del respaldo.

Las manos: Tienen que estar situadas en la posición 10:10 para tener una correcta ergonomía en el caso de tener que hace cualquier “volantazo”. El reposacabeza: Tiene que estar centrado con nuestra cabeza para que en caso de colisión evitemos tirones cervicales y posibles lesiones en nuestra columna. Disfruta del trayecto, de los paisajes y las vistas cuando conduzcas, pero no te olvides de adoptar la mejor postura en tu vehículo. Recuerda que en carretera es importante sentirse seguro y tener el control.

76


El calzado: Debe ser cómodo y tenemos que evitar tacones o chanclas ya que en este ultimo caso es multa, al igual que hacerlo descalzo.

Ropa: Nada abultada que nos permita tener movilidad en el interior del habitáculo.

El cinturón: Parte indispensable tiene que ir tenso para que en caso de accidente no nos deje desplazarnos hacia delante. Una vez nos sentemos y tengamos la correcta posición tiramos de él para ajustarlo. Tiene que tener el cinturón por debajo de nuestro cuello ya que sino nos puede dañar en caso de colisión.

77


Quins vehicles han de passar la ITV i amb quina freqüència... Com a norma general, han de passar la ITV tots els vehicles matriculats. La freqüència ve determinada pel tipus de vehicle i per l’antiguitat, que es compta sempre a partir de la data de la primera matriculació. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les freqüències més habituals: Turismes (vehicles per al transport de persones de fins a 9 places, conductor inclòs). Autocaravanes i vehicles habitatge:

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal Motocicletes

Ciclomotors

- Fins als 4 anys: exempts - De més de 4 anys: biennal

- Fins als 3 anys: exempts - De més de 3 anys: biennal

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions, furgons, vehicles mixtos adaptables, remolcs) MMA<= 3.500 kg (massa màxima autoritzada menor o igual a 3.500 kg)

- Fins a 2 anys: exempts - De 2 a 6 anys: biennal

- De 6 a 10 anys: anual - De més de 10 anys: semestral

Vehicles destinats al transport de MERCADERIES (Camions i remolcs bàsicament) MMA>= 3.500 kg (massa màxima autoritzada major o igual a 3.500 kg)

78

- Fins a 10 anys: cada any

- Més de 10 anys: semestral


des de

1994

“Menús a la carta” de 10 i 15 € segons plats a escollir ( Els caps de setmana, festius i a les nits els menús costen 13  i 18 € respectivament )

Av. Garrigues, 2 · 25001 LLEIDA Tel. 636 791 286 · picadilly@hotmail.com

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº26 Febrer 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº26 Febrer 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95.000 lectors.

Advertisement