TURISME CATALUNYA nº50 Febrer 2019

Page 1

FEBRER 2019 • N.50

VALL DE NÚRIA Turisme de neu

MNAC

Nova exposició de Bermejo Activitats a l’hivern

VALLGORGUINA Paratges amb història

LA MASOVERA

Cervesa artesana

EL MONTSIÀ

Descobreix el Delta de l’Ebre

Revista turística amb distribució mensual en quioscos i Oficines de Turisme de Catalunya

Fotografia: Vall de Núria

CASTELLDEFELSel BAIX

P

el MARESME

oc a poc, les tardes de sol s’allarguen i les nevades es fan presents en molts indrets, les quals cobreixen moltes muntanyes. La neu permet gaudir de mil activitats en l’alta muntanya, i és que les zones d’esquí són el paradís per a molts catalans. Els paisatges van canviant amb el pas dels dies i la natura ens brinda oportunitats per continuar admirant tot el que ofereix. L’admiració és un instint innat que tenim des de que naixem i que ens permet reconèixer allò que ens sent bé. Quan viatgis estiguis atent al teu voltant, observa i deixa’t sorprendre per les meravelles de la vida i sobretot, pregunta i escolta tot allò que les parets, carrers i camins tenen a dir-te. No observis només amb la vista, fes-ho també amb la resta de sentits. Aquest any tot s’allarga i el carnestoltes no arriba fins al 2 de març. Durant aquells dies els carrers dels pobles i les ciutats s’omplen de color i alegria. Us convidem a que gaudiu de tot el que Catalunya proposa aquests mesos, nosaltres uns donem una pinzellada de tot tipus de turisme. Neu, fires i tradicions per conèixer el nostre petit i a la vegada gran territori. Aquest número 50 ve carregat d’indrets inesperats, dels més coneguts i de llocs que us faran créixer les ganes de continuar vivint i planificant els caps de setmana. Catalunya és un dels majors destins turístics a nivell internacional i nosaltres, que ho sabem, li volem donar més importància i fer-vos descobrir els secrets i amagatalls més ben guardats dels llocs. També volem assabentar-vos de totes les festes, fires i esdeveniments que els catalans han preparat per a tu, per a que t’ho passis d’allò més bé durant tot l’any. Així com també, les rutes i activitats per poder completar els teus caps de setmana, plens de vitalitat i energia.

Et desitgem salut per continuar caminant i gaudint de Catalunya

LLOBREGAT 10

el VALLÈS

12

ORIENTAL 16 OSONA 20

la SEGARRA

28

les GARRIGUES

30

el PALLARS

JUSSÀ 32

la CERDANYA

36

el RIPOLLÈS

40

OSONA 46 la SELVA el PLA

48

DE L’ESTANY 56

el BAIX

CAMP 58

l’ ALT

CAMP 62

el BAIX

PENEDÈS 64

la TERRA

ALTA 70

el MONTSIÀ

72

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior.

Dipòsit legal: L-1107-2017 ISSN: 2604-1219

Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

3


La Val d’Aran

Terra de diversitat cultural as a pas, recorrem el territori, ens endinsem en una diversitat cultural, paisatgística i gastronòmica. Motxilla a l’esquena preparada per omplir-se d’experiències, de viure el patrimoni i veure com Catalunya desenvolupa nous camins que trepitjarem per conèixer els seus racons. Una terra ferma que permet endinsar-te en una cultura molt completa i per viure-la amb els 5 sentits. Pobles medievals, cellers i bodegues, museus, fires i festes... llocs que evoquen energia i relax al mateix temps, oferient una àmplia varietat d’activitats i punts de vista de tots els indrets. Ens agrada créixer i submergir-nos en la cultura catalana, aquella que llueix orgullosa des de la costa fins a l’interior, de nord a sud i recorrent les 42 comarques que formen el mapa de tot el territori. Si donem forma a un itinerari, en aquesta edició estem presents a 16 d’aquestes comarques, destapant nous paratges, aprenent història i cultura en diversos museus i degustant productes de la típica gastronomia de cada indret. En conjunt, vivim una experiència d’allò més gratificant, la qual ens explica la gran riquesa que desprén casa nostra i que ens fa estimar una mica més la nostra terra. Una terra agraïda que ens deixa escollir el que més ens agrada. La muntanya i els boscos formen la panoràmica perfecta dels nostres paisatges i, amb el fred, la neu vesteix aquests indrets per realitzar-hi una llarga llista d’activitats i turisme actiu d’hivern. Si el que t’agrada és rememorar el passat català, els patrimonis extesos arreu et donen l’oportunitat de fer-ho, de conèixer la història escrita a les parets, murs, cases, carrers i edificis. Si vols provar diferents productes i ingredients, també tens l’opció de dibuixar al mapa una ruta gastronòmica i degustar les receptes més típiques de cada racó. Moltes de les fires i festes del territori, també es vinculen amb aquesta gastronomia

4

Alta Ribagorça

i fa que el seu atractiu augmenti quant a reconeixement i protagonsime. Aquestes fires, també comparteixen la cultura de forma pública i amb l’objectiu de compartir-la amb tots els curiosos, ja siguin locals o visitants de cada poble o ciutat.

Pallars Sobirà

L’Alt Ur

Per tot això, observa i escull una o diverses comarques, totes tenen molt a dir-te. En les properes pàgines, trobaràs destinacions que et sorprendran i convertiran els teus dies de descans en una experiència enriquidora i de benestar. Un cop ho descobreixis, en voldràs saber molt més

Pallars Jussà

El La Noguera La Segarra Pla d’Urgell l’Urgell

Segrià

Les Garrigues

Conca de Barberà Alt Camp

Priorat

Pe Baix Camp

Terra Alta

Tarragonès

Ribera d’Ebre Província de Tarragona

Baix Ebre

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

Montsià


ANDORRA

La Cerdanya El Ripollès

rgell

Alt Empordà La Garrotxa Pla de l’Estany

Berguedà

l Solsonès Osona

Gironès

Baix Empordà

La Selva Bages

Moianès Vallès Oriental

Anoia

Baix enedès

Alt Penedès

Ma

res

Ba rce lon ès

Vallès Occidental

me

Baix Llobregat

Garraf

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

5


C

ada any, Catalunya decideix quina és la Capital de la Cultura Catalana, la qual té com a objectiu contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural entre territoris i promocionar i projectar el municipi designat arreu. Aquest any 2019, Cervera ha estat escollida com la Capital de la Cultura Catalana, fet que li aporta un alt reconeixement a la seva cultura, no només referent a les Terres de Lleida, sinó a tot el territori català. La ciutat de Cervera va destacar en la seva candidatura gràcies a la seva àmplia i activa vida cultural, dinamitzada pels seus diversos grups i associacions culturals com el Centre Municipal de Cultura, el Museu Comarcal de Cervera o l’Auditori Municipal, entre d’altres. Així doncs, la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa campanyes de promoció cultural per tal de donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat, on s’organitzen diferents activitats durant tot l’any.

Té com a objectiu

Aquesta oportunitat li ha atorgat a Cervera consolidar-se definitivament com una de les ciutats culturals més importants de Catalunya, on el turisme cultural i de proximitat hi pren el protagonisme i els quals generaran noves opcions de negoci per al comerç i nous projectes a la ciutat.

fomentar el turisme català, promocionar el territori i aportar un prestigi social a la cultura i llengua catalanes

Al nostre terriori, aquesta capitalitat es designa des de l’any 2004 i ciutats com Amposta, Lleida, Figueres, Vilafranca del Penedès, Ripoll o Reus ja han obtingut aquest reconeixement 6


Les capitals culturals varen néixer a Atenes (Grècia) el 1985, la qual fou designada com a Capital Europea de la Cultura i esdevingué la primera capitalitat cultural de la història. Així doncs, diversos països i zones del món han anat creant les seves pròpies capitals culturals; Catalunya no es va quedar enrere. Al nostre territori, aquesta capitalitat es designa des de l’any 2004 i ciutats com Amposta, Lleida, Figueres, Vilafranca del Penedès, Ripoll o Reus ja han obtingut aquest reconeixement. A més, aquest any 2019 farà dotze anys que es va crear una llista representativa dels tresors del patrimoni cultural de Catalunya i del món, la qual inclou els elements més icònics i emblemàtics de les ciutats de Catalunya i del món. La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català amb l’objectiu de fomentar el turisme català, promocionar el territori i aportar un prestigi social a la cultura i llengua catalanes. Aquesta capitalitat també ajuda a reforçar el treball de cada ciutat, a les seves fires i festes, a les activitats culturals i a tot allò que s’organitza cada any amb molt d’esforç i passió Font: ww.ccc.cat

Capital de la Cultura Catalana

7


El geni rebel del segle XV del 15 de febrer al 19 de maig de 2019 al MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

A

quest 2019, el Museu Nacional organitza, una vegada més amb el Museu del Prado, la presentació de la primera gran mostra antològica de Bartolomé de Càrdenas, àlies el Bermejo (1440 – 1501) un dels pintors més captivadors dels segle XV. Aquesta exposició es podrà veure del 15 de febrer al 19 de maig de 2019, la qual permetrà admirar la dimensió de l’obra en tota la seva esplendor. El treball de Bermejo es fonamenta en l’ús de les potencialitats pictòriques de la nova tècnica en aquells moments: l’oli. El seu principal referent va ser la pintura flamenca i juntament amb la seva destresa tècnica, sorprèn amb la seva capacitat per desenvolupar noves interpretacions de tot tipus de temes i iconografies. La seva tècnica de l’oli li va permetre adquirir un perfecte domini de la pintura, on va poder aprofundir i destacar en diferents aspectes de la pintura. És conegut per desenvolupar nombrosos efectes d’il·lusionisme pictòric a les seves obres: des de refinades brillantors i reflexos lluminosos sobre metalls, pedres precioses i peces d’orfebreria fins a sorprenents efectes de transparència a gases, passant per una hàbil combinació cromàtica que atorga versemblança matèrica als teixits, marbres i paviments representats.

Sant Miquel triomfant sobre el dimoni amb el donant Antoni Joan, 1468. © The National Gallery, London. Adquirit mitjançant acord privat amb una subvenció de l’American Friends of the National Gallery de Londres, possible gràcies al Fons de Dotació de J. Paul Getty Jnr, 1995, NG 6553

8

La seva biografia constitueix el retrat perfecte d’un pintor nòmada que es mou d’ací allà a la recerca del millor client. Un pintor amb una personalitat molt peculiar però amb una gran qualitat en les seves obres, que deixà una gran petjada en els llocs on va treballar.

Bermejo és reconegut per la seva espectacular i variada gamma cromàtica, sens dubte aquesta riquesa va ser una de les claus del seu èxit La seva primera peça documentada és el Sant Miquel (1468), una obra realitzada a València per a la parròquia de Tous que revela un excel·lent coneixement de la pintura flamenca. Aquesta ciutat va esdevenir un escenari ideal, ja que el jove i inquiet pintor es va sentir captivat pels models dels mestres flamencs, des de Jan van Eyck a Hans Memling. Després de tot el seu aprenentatge a les terres valencianes, va traslladar-se a Daroca. Allà, es va relacionar amb la comunitat


judioconversa. A través de les temàtiques de la seva obra i les inicials IHS (Ihesus) a la seva signatura, el pintor expressava així la seva condició de nou cristià davant les intolerants autoritats religioses del moment. Bermejo va saber conjugar com pocs la realització dels retaules monumentals convencionals de marcat sentit decoratiu amb el disseny d’obres de format molt menors, com tríptics o imatges de devoció. Encara així, en la seva trajectòria professional va associar-se amb diferents artistes on va aconseguir millorar la seva reputació i ser un artista de referència, respectat i admirat per pintors i clients, els quals van veure en ell que destacava per tenir unes idees creatives excepcionals i que la seva tèc-

nica era superior a la resta dels seus companys d’ofici. En l'exposició, es podrà veure una de les obres clau de l'artista, la Pietat Desplà (1490) provinent de la Catedral de Barcelona, l’última pintura coneguda de Bermejo.

La seva obra destaca per la seva tècnica extraordinària i per l’originalitat iconogràfica Desprès de la mort, el seu nom i la seva obra van caure en l’oblit. No va ser fins al segle XIX i XX que es van recuperar les seves obres, quan la pintura medieval va crear un interès accentuat entre especialistes i col·leccionistes internacionals

Tríptic de la Mare de Déu de Montserrat, cap a 1483-1484. Diòcesi di Acqui-Cattedrale N.Signora Assunta, Acqui Terme

Ubicat al Palau Nacional de Montjuïc i construït per l’Exposició Universal de 1929, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, des dels seus inicis com a museu ara fa més de 80 anys, ha anat reordenant i ampliant el seu fons amb una col·lecció que abarca des de l’època medieval fins el segle XX. Visitar aquest museu és delectar-te amb un esclatant art de tots els temps, on poder reviure el que van ser els artistes per Catalunya i pel món, així com veure la millor col·lecció de pintura mural romànica i els artistes més representatius del modernisme català, com Gaudí o Casas. A més, també s'hi poden trobar obres de l’art gòtic, grans pintors europeus del Renaixement i el barroc amb els exemples de Tiziano o Velázquez, i la col·lecció de fotografia que completa el fons. Durant l’any, el museu completa la seva programació amb diverses intervencions sobre les col·leccions, així com també una gran exposició de fotografia d’Oriol Maspons, la qual es podrà veure a partir del 5 de juliol. Tanmateix, el museu incorpora una àmplia programació d'activitats com ara cinema, música i dansa, per gaudir en família o segons perfils d'interessos, convertint el museu en el centre de diàleg i debat artístic. Parc de Montjuïc · 08038 BARCELONA · Tel. 93 622 03 76

www.museunacional.cat


el BAIX

LLOBREGAT

Ciutat oberta al mar, propostes a la natura i turisme actiu de proximitat. Riquesa i diversitat patrimonial t’espera en una ciutat innovadora i què vol compartir i lluir tots els seus encants. Castelldefels és un indret per viure’l també a l’hivern, amb referents i activitats que t’esperen per gaudir de la seva situació i privilegis, entre el mar i la muntanya.

Plaça de l’Església, 1 08860 Castelldefels (BCN) Tel. 93 665 11 50 www.castelldefels.org


GAS

TRONOM IA

Ú

CA NI

Suggeriments i propostes ben variades i de gran qualitat, formen receptes i elaboracions aptes per als paladars més exigents. El bon clima mediterrani permet menjar sota el sol gairebé tots els dies de l’any, ja sigui en una terrassa al centre de la ciutat o a primera línia de mar en un dels diversos restaurants de la zona marítima. A més, durant tot l’any, a Castelldefels se celebren diferents esdeveniments i iniciatives de gastronomia com la ja famosa Ruta de la Tapa o el Passaport Gastronòmic Gourmet.

a ciutat no s’atura i les opcions de descobrir els seus racons i voltants són infinites. Castelldefels brinda l’oportunitat de viure totes les emocions gràcies a una àmplia oferta cultural i d’oci, on hi destaca la seva gastronomia, el comerç i els esports. Tot i ser un indret de platja, l’activitat turística no para mai i, tant locals com visitants, aprofiten cada dia de l’any per divertir-se, compartir estada amb els seus i gaudir de la ciutat en primera persona. Un dels principals atractius de Castelldefels és la seva oferta gastronòmica, basada en una cuina sofisticada però que segueix fidel a la gastronomia catalana més tradicional.

ACTIVITAT SA

IR L’A

Gaudeix de la ciutat en família, en parella o amb amics. Et sorprendrà!

Sent la natura en el seu estat més pur i viu-la a Castelldefels mitjançant la gran varietat d’esports a l’aire lliure que hi pots practicar. Els 5 quilòmetres de platja i el Parc Natural del Garraf són els indrets ideals per realitzar qualsevol tipus d’excursió, ruta o activitat aquàtica i envoltats d’un paisatge excepcional ple de caràcter, personalitat i bellesa. El massís calcari del Garraf està situat al nord de Castelldefels, des d’on és possible realitzar diverses rutes pel parc, ja sigui a peu o en bicicleta. Infinites són les opcions per a aquells que desitgin desconnectar de la ciutat i realitzar rutes per les muntanyes de l’immens Parc Natural del Garraf, on experts i aficionats trobaran el pla que més s’adeqüi a les seves necessitats.

Els 5 quilòmetres de platja i el Parc Natural del Garraf són els indrets ideals per realitzat qualsevol tipus d’excursió, ruta o activitat aquàtica

E LLIURE

Castelldefels també compta amb les 43 hectàrees del Canal Olímpic, el qual permet practicar esports com el piragüisme, el rem o el golf, mentre que les instal·lacions del Club Nàutic i el Club Marítim ofereixen les especialitats de windsurf, vela o catamarà, entre d’altres. La ciutat també disposa d’una completa xarxa d’infrestructures esportives, on s’inclouen pavellons poliesportius,

camps de futbol, camps de rugbi o d’hoquei herba. Per arrodonir encara més l’experiència a Castelldefels, no podem oblidar la seva gran varietat en comerços i establiments amb una gran tradició i prestigi. A més, amb un constant procés d’evolució, el comerç de la ciutat també trenca amb els estereotips amb l’objectiu d’oferir innovadores iniciatives comercials per tot el centre urbà, les quals motiven a tothom a conèixer i endinsar-se en tots els seus racons.

Castelldefels és una ciutat esportiva per excel·lència, reconeguda com a destinació de turisme esportiu per l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya Acomoda’t en qualsevol dels hotels, apartaments o centres de negocis; Castelldefels t’ofereix la màxima comoditat i un benestar excel·lent. La ciutat està considerada com una de les 9 destinacions amb millors condicions per a l’organització de congressos i esdeveniments a Catalunya. Aquest turisme de negocis, doncs, té al seu abast hotels moderns amb instal·lacions dotades amb les últimes tecnologies així com també, empreses de serveis i diversos espais totalment adaptats perquè qualsevol esdeveniment sigui tot un èxit. Per tot això i molt més, Castelldefels no et deixarà indiferent en cap moment, així que si vols passar unes vacances per recordar, descobreix la ciutat i viu-la al màxim també a l’hivern Castelldefels és un indret ideal per a les activitats a l’aire lliure durant tot l’any.

11


el MARESME

E

ntre la tranquilitat de les ones del mar i enmig d’un paisatge muntanyós meravellós, el Maresme és una de les zones més representatives de la costa de Barcelona. La comarca, centre d’estiueig de molts catalans, compta amb un gran patrimoni cultural, arquitectònic amb grans mostres modernistes i paisatgístic. El Maresme forma una de les costes catalanes de la Mediterrània privilegiada, que regna a gairebé totes les poblacions de la comarca i es converteix un dels seus grans referents turístics. El territori està format per 30 pobles, amb les seves respectives festes, fires, celebracions i esdeveniments que formen grans atractius complementaris del seu atractiu. Del 3 de març, al 28 d'abril, Caldes d'Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró i nombrosos restaurants repartits per tota la comarca ofereixen activitats relacionades amb la perla verda, els pèsols del Maresme, rutes, mostres i jornades gastronòmiques per a degustar i conèixer aquesta joia. Cadascun d’aquests pobles deixen la seva empremta en una terra de personalitat, i fan del Maresme un lloc ideal de rutes, visites i turisme actiu de proximitat.

FESTES I MOSTRES GASTRONÒMIQUES • Pesolada de Caldes d’Estrac, jornades gastronòmiques Març i abril. • Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró Pèsols amb sèpia i patates Del 15 de març al 30 d’abril. A diferents restaurants de Mataró. www.gremihostaleria.com • Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres Del 13 al 15 d'abril. Mostra gastronòmica del pèsol garrofal. Durant tot el mes d’abril. + informació a www.costadebarcelonamaresme.cat 12

Activitats a l’aire lliure o al mar, opcions culturals o històriques... mil i un racons per descobrir és el que ofereix un territori situat a l’est de Catalunya i fent frontera amb la província de Girona al nord. Un territori mediterràni, amb infinites opcions per allotjar-se i amb diversos contrastos paisatgístics, entre mar i muntanya. El Maresme vol promocionar la seva riquesa patrimonial i, per això, posa a l’abast, tant per la població local com per als turistes nacionals i internacionals, un ampli ventall de propostes turístiques per poder mostrar els magnífics indrets que la comarca costanera ofereix


13


el MARESME

ataró i el Maresme estan pensats per gaudir-los tot l’any, amb diverses propostes turístiques que s’adapten a tu i als teus de la millor manera possible. El mar, el centre històric, el modernisme, les rutes i senders... són les diferents vies per gaudir d’aquesta població costanera que t’espera per compartir amb tu el seu turisme de proximitat, personal i proper. Entre la tranquil·litat de les onades del mar i enmig d’un paisatge muntanyós, el Maresme és una de les zones més representatives de la costa de Barcelona. La comarca, compta amb un gran patrimoni cultural i arquitectònic amb grans mostres modernistes i paisatgístiques. El Maresme forma una de les costes catalanes de la Mediterrània privilegiada, que regna a gairebé totes les poblacions de la comarca i es converteix en un dels grans referents turístics. Un dels grans atractius que el Mediterrani aporta a la ciutat de Mataró és una proposta marítima que relaciona la història de la ciutat amb el mar i la naviliera, l’entorn natural de la costa, les transformacions del litoral i els personatges avantpassats de la ciutat relacionats amb el mar. Es tracta d’una activitat anomenada “La Ruta del Mar” i la qual està plena d’anècdotes inesperades i sorprenents per descobrir la història del mar mataroní. Aquesta ruta comença des de l’Ermita de Sant Simó, un petit santuari a l’extrem est del Camí Ral de la ciutat. Durant el recorregut, també es faran parades a la Platja del Varador o a la Platja del Callao, des d’on es poden observar unes boniques i típiques cases de pescadors d’una bellesa singular. A més, la ruta també et donarà l’oportunitat de conèixer la coneguda estació del ferrocarril, el Passeig Marítim i el Port de Mataró. Activitats a l’aire lliure o al mar, opcions culturals o històriques... mil i un racons per descobrir és el que ofereix un territori situat a l’est de Catalunya. Un territori mediterrani amb infinites opcions per allotjar-se i amb diversos contrastos paisatgístics, entre mar i muntanya. Mataró vol promocionar la seva riquesa patrimonial i, per això, posa a l’abast, tant per la població local com per als turistes nacionals i internacionals, un ampli ventall de propostes turístiques per mostrar els magnífics indrets que la comarca costanera ofereix 14

Un dels grans atractius que el Mediterrani aporta a la ciutat de Mataró és una proposta marítima que relaciona la història de la ciutat amb el mar, l’entorn natural de la costa i les transformacions del litoral


CA TA LU NY A

APROPA’T I ET SORPRENDRÀS!

OFICINA DE TURISME La Riera, 48. 08301 Mataró Tel.: (+34) 937 582 698 E: turisme@ajmataro.cat

MATARÓ TOT L’ANY Diades castelleres: 23 d’abril, 2 de juny, 21 de juliol i 3 de novembre Setmana Santa a Mataró: Del 12 al 21 d’abril Diada de Sant Jordi i Fira del llibre: 21 al 23 d’abril Festa al Port: 1 i 2 de juny Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona “Jaume Isern”: del 6 al 17 de juliol Les Santes Festa Major de Mataró: del 25 al 29 de juliol Tast de Jazz: del 29 al 31 d’agost Mataró Tren - Fira Ferroviària: 26 i 27 d’octubre Nadal a Mataró: del 30 de novembre al 6 de gener

www.visitmataro.cat

Visit Mataró

@visit_mataro

@visit_mataro


el VALLÈS

ORIENTAL

allgorguina té un perfil envejable, amb uns assentaments que han fet la forma de viure dels seus pobladors. El municipi ha mantingut una relació especial amb el bosc, que ha marcat durant molts anys la pauta de la vida de la seva gent. Si visites Vallgorguina tens l’oportunitat de passejar pel Parc Natural del Montnegre i el Corredor envoltat de boscos, fauna i vegetació que el converteix en un entorn privilegiat per als amants de la natura, del senderisme o de la bicicleta de muntanya. Aquest magnífic entorn, que en el seu dia va donar lloc a una forma de viure, ha deixat un important llegat històric i cultural. La població presenta una imatge rural, però compta amb quatre urbanitzacions que l’acaben de dotar de vida, Can Puigdemir, Canadà Park, Baronia i Collsacreu. 16

Per recordar tot el que ha significat el bosc per als vallgorguinencs i vallgorguinenques, es va crear el Museu del Bosc i de la Pagesia. Es tracta de l'antiga casa de Can Mainou que ha estat remodelada i compta amb tres espais diferenciats on s’explica la història i on es poden veure les eines i explicacions de la pagesia, entre altres activitats.


Els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals s'insereixen en un paisatge divers de conreus, boscos i masies, producte dels usos agroforestals dels darrers segles Vallgorguina organitza, cada any, la Fira del Bosc i la Pagesia, on la principal finalitat és reviure la vida i l’entorn més rural, amb la seva gastronomia, artesania, música, espectacles, demostracions d’oficis... i amb l’objectiu de conèixer el bosc, la natura i la pagesia, promovent el respecte vers aquest i valorant la importància que té. Es realitzen varies activitats que endin-

saran en aquest món tant als petits com als grans. Així doncs, és una fira per apropar-nos a la vida i l’entorn rural, un aspecte molt important en un món actual tan tecnològic. Entre la història i el patrimoni arquitectònic de la població, s’han trobat vestigis arqueològics de l’època ibèrica, concretament del jaciment de Puig Castell i també, s’explica que l’any 1848 es va construir l’actual església i l’antiga va passar a ser la capella del cementiri. Si estudiem l’Església de Sant Andreu de Vallgorguina, és una nau d’absis quadrat amb una coberta de volta de llunetes i cornisa seguida, sostinguda per grans matxons exteriors dividits en quatre trams. Vallgorguina, a més, té una altra església, anomenada Església de Santa Eulàlia de Tapioles, l’actual edifici és el resultat de les diverses reformes que ha sofert al llarg dels segles, però val la pena visitar-la; igual que la Masia de Can Pradell de la Serra. L’ Associació Cultural de Vallgorguina treballa, des del 1981, per aprofundir en la recerca històrica del poble, la recuperació del patrimoni i de les seves tradicions. Al llarg d’aquests anys, entre altres coses, han creat un arxiu fotogràfic del poble, han catalogat les diferents masies del terme municipal i han creat grans atractius turístics dins del seu patrimoni megalític, amb els assentaments Dolmen de Pedra Gentil i les restes del Rocà. El Dolmen de Pedra Gentil, consolidat recentment, és una construcció megalítica formada per 7 lloses clavades verticalment al damunt de les quals es troba la pedra coberta. Hi ha una excursió senyalitzada per visitar-lo i compten amb una exposició sobre l’arqueologia, la llegenda i del mateix dolmen.

El Parc del Montnegre i el Corredor

És un parc natural que forma part de la Xarxa d’Espais Naturals Protegits, promoguts i gestionats per la Diputació de Barcelona. El Parc està emparat legalment per un Pla Especial de protecció del medi físic i el paisatge, aprovat el 20 de juliol de 1989. Boscos vora el mar, destacat per les esplèndides pinedes de pi pinyer del vessant litoral, que es transformen en alzinars, rouredes i suredes cap a l’interior del massís. Els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals s’insereixen en un paisatge divers de conreus, boscos i masies, producte dels usos agroforestals dels darrers segles. Us proposem una bona opció per fer turisme de senderisme, una caminada que va des de Sant Celoni fins a Vallgorguina. Es tracta d’una ruta de 7 km de distància, una alternativa força entretinguda tant si la fas d'anada com de tornada. Un trajecte planer que et permet conèixer d’una manera especial aquesta zona. Visita el Vallès Oriental i no et descuidis de sentir l’essència de Vallgorguina Ajuntament de Vallgorguina Plaça de la Vila, 4 08471 Vallgorguina (BCN) Tel. 938 67 91 25

www.turismevallgorguina.com

17


Un indret d’una gran riquesa paisatgística amb un gran patrimoni rural i urbà

anta Maria de Palautordera és un municipi ubicat a la zona est del Vallès Oriental, una bonica localitat situada a la vall del riu Tordera, que té una extensió aproximada de 17 quilòmetres quadrats, i una altitud mitjana de 190,90 metres per sobre del nivell del mar. Gràcies a les esplèndides vistes que es tenen del massís del Montseny, l’han convertit en un punt de pas del “Camí del Montseny”, a les portes del Parc Natural del Montseny, espai protegit i declarat Reserva de la Biosfera (Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera del programa MAB), l’any 1978, per la UNESCO. Palautordera prové del llatí palatium i tordaria, que vol dir ‘palau a la vall del riu Tordera’; el gentilici dels seus habitants és palauenc/a.

L’Arbreda del Montseny és una iniciativa pensada per posar a l’abast de tothom el coneixement i la comprensió del medi natural del Montseny i, en especial, de les espècies forestals més representatives 18

Palautordera o Palau, com també se l’anomena, està molt ben comunicat de manera que s’hi pot accedir des de qualsevol lloc de Catalunya. Situat a només 40 minuts de Barcelona, la comunicació amb la resta de la comarca es fa per la carretera BV-5301, que travessa la vila i que uneix la carretera de Granollers a Girona (C-35) amb la comarca d’Osona després d’enfilar-se pel Montseny.

Parc de l’Arborètum, “l’Arbreda del Montseny” Una iniciativa pensada per posar a l’abast de tothom el coneixement i la comprensió del medi natural del Montseny i, en especial, de les espècies forestals més representatives. En aquest espai s’hi recull una mostra de les aproximadament 80 espècies llenyoses que podem trobar al massís del Montseny, totes degudament senyalitzades i presentades, que són una

bona representació de les que hi ha a Europa. A més, és un espai natural on també podem veure espècies animals com ànecs, tortugues i peixos. Una preciosa font on poder relaxar-se dona la benvinguda al parc.

Itineraris senyalitzats En els últims anys s’ha anat treballant per donar a conèixer el municipi i el seu patrimoni, perquè sigui valorat com un atractiu turístic més del Montseny, tant pels propis vilatans com pels visitants. Amb aquest objectiu, avui dia hi ha dissenyats nou itineraris, ben senyalitzats, pels voltants de la vila, per on passejar, fer-hi salut, conèixer una mica d’història de l’entorn natural, observar els boscos del terme municipal on descobrir també arbres o arbredes de gran interès: la zona del Riu Sec, la font dels Enamorats o de Sant Josep...


En general, són de dificultat baixa (apte per a tot tipus de públic), i de diferent durada en funció de la seva llargada: des del més curt, amb una distància de 3.300 m i un temps de 45 minuts, fins al més llarg, amb una distància de 15.700 m i un temps de 3 hores 20 minuts. Us proposem una altra possible passejada per fer-vos gaudir d’alguns dels arbres i indrets significatius del poble. És circular, transcorre per zones properes al nucli i la seva distància és de 5.600 m amb un desnivell insignificant (35 metres), i una durada d’1 hora i 5 minuts (sense parar). Com que és una zona rica en aigua, també s’ha editat una guia de les fonts del municipi (no hi són totes, ja que moltes estan en terrenys particulars) per donar-les a conèixer, estimar-les i preservar-les. De la mateixa manera, s’han creat dues rutes de cicloturisme pel municipi: una de dificultat baixa, de 6.600 m de distància i 95 m de desnivell, i una de dificultat mitjana, de 25.000 m i un desnivell acumulat de 469 m. El projecte “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies” que neix de la voluntat pública dels diferents promotors del projecte, un d’ells Santa Maria de Palautordera, de dinamitzar el territori a l’entorn del riu Tordera i la seva conca, mitjançant la vinculació del senderisme i el cicloturisme al voltant

d’un curs fluvial tan important com la Tordera i la riera d’Arbúcies (Tourdera).

Palau és natura, salut, esport, oci i lleure A principis de març serà Carnaval, i per tant un bon moment per venir a Palau que ofereix, un cap de setmana farcit d’activitats com: • La rua de Carnestoltes que cada any celebrem al municipi, molt lluïda i participada, amb concurs de comparses i sopar/ball final. • Les Ballades de Gitanes, possiblement el Baix Montseny és el bressol del Ball de Gitanes, una bona oportunitat per gaudir de les gitanes que formen part de la nostra cultura tradicional, tant al municipi com als municipis veïns. A més hi ha una oferta molt completa d’activitats familiars com ara visitar la Granja Escola, l’aula d’entorn rural Can Turró, muntar a cavall a les hípiques, tot un seguit d’activitats que es van organitzant al llarg de l’any, gràcies a un ric teixit associatiu que té el territori, així com empreses que es dediquen a organitzar activitats d’aventura i lleure a la natura.

Tant els itineraris per fer a peu com les rutes en bicicleta han tingut tots una molt bona acollida per part dels vilatans i visitants Palau és producte artesà i gastronomia I tot això sense oblidar que encara tenim molt productor i comerciant artesanal i de gran qualitat, i una fantàstica i molt complerta oferta de restauració amb cuina tradicional i casolana, amb productes de la terra i de temporada, per a tots els gustos i preus

Palau és patrimoni, història, tradicions i costums Al municipi comptem amb una bona oferta d’allotjament de tot tipus: 3 hostals, 4 cases de turisme rural, 12 habitatges d’ús turístic amb capacitats diferents (de 5 a 18 persones) i aviat 8 apartaments turístics.

Ajuntament de Santa Maria de Palautordera Plaça de la Vila, 1 Tel. 93 847 96 20 ajuntament@smpalautordera.cat


OSONA

ntre la cinglera dels Munts, el puig del Far, la Serra del Faig Verd i la cinglera del Tavertet, s’  estén un municipi que destaca pel seu relleu i varietat climàtica, així com per la seva unitat paisatgística i geològica de primer ordre. Ens trobem a Vilanova de Sau, un terme amb una riquesa en aigua excepcional, on el seu pantà pren el protagonisme i on la natura que l’envolta vesteix la zona amb totes les seves espècies d’arbres. Ens endinsem, doncs, en un indret a la comarca d’Osona i acollit per les Guilleries, fet que li aporta una gran diferenciació quan a riquesa faunística i botànica i, per aquesta raó, 20

ha estat declarat Espai Natural dins la Xarxa de Parcs Naturals. Així doncs, Vilanova de Sau, la Vall de Sau i el massís de Guilleries donen forma a un lloc ideal per desconnectar, descobrir els seus racons amagats i submergir-te en la natura en el estat més pur.

El campanar de l’Església de Sant Romà, al mig del pantà, forma una de les estampes més característiques de Sau


L’ indret de Vilanova de Sau conserva també un patrimoni històric de gran valor, tal i com ho testimonien importants jaciments del paleolític i del neolític, passant per assentaments ibèrics i romans.

Es tracta d’un racó a la comarca d’Osona i acollit per Les Guilleries, fet que li aporta una gran diferenciació quan a riquesa faunística i botànica, declarat Espai Natural dins la Xarxa de Parcs Naturals El municipi ens dona l’oportunitat de conèixer la història de Catalunya des de ben a prop i ens endinsa en altres restes arqueològiques i magnífiques mostres d’art romànic com les esglésies de Santa Maria de Vallclara, Sant Andreu de Bancells i la submergida Sant Romà de Sau, entre d’altres. Un dels trets turístics i identitaris d’aquest municipi també és el poble de Sant Romà de Sau, el qual va quedar

inundat per les aigües del riu Ter, degut a la construcció de l’embassament o pantà, avui en dia conegut com el Pantà de Sau. Al finalitzar el projecte d’aquesta presa, les cases del poble de Sant Romà, amb la seva església romànica del segle XI, algunes masies i la majoria de terres, es van expropiar i es formà un nou poble de Sant Romà de Sau en un turó molt proper a l’antiga vall. Actualment, podem dir que l’ antic campanar de l’Església de Sant Romà, al mig del pantà, forma una de les estampes més característiques de Sau i és l’indicador popular de l’estat de les reserves hídriques de Catalunya. Vilanova de Sau també és indret de fires, festes i cultura catalana. Les tradicions més arrelades al territori es comparteixen en forma de celebracions i esdeveniments que donen a conèixer els seus productes artesans, demostracions d’oficis, participació de locals i visitants així com festes majors. Una de les més reconegudes és la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans. El municipi, cada cop més, se centra en una àmplia i variada llista de propostes turístiques, les quals

L’Església de Sant Romà i el pantà de Sau és l’indicador popular de l’estat de les reserves hídriques de Catalunya

L’indret de Vilanova de Sau conserva també un patrimoni històric de gran valor, tal i com ho testimonien importants jaciments del paleolític i del neolític, passant per assentaments ibèrics i romans tenen com a objectiu fer-te partícip de la seva vida diària, el seu tarannà i la seva personalitat com a terra autèntica catalana. Un llarg etcètera d’establiments i restaurants t’ofereixen un benestar relaxant després de gaudir de l’entorn, realitzar excursions, senderisme o activitats aquàtiques; tot, en l’immillorable paratge de Vilanova de Sau

Ajuntament de Vilanova de Sau Passeig Jacint Verdaguer, 7 08519 VILANOVA DE SAU (BCN) Tel. 93 884 70 06 www.vilanovadesau.cat

21


22


RACONS DE CATALUNYA CAMPANAR DE SANT ROMÀ AL PANTÀ DE SAU ( Osona ) Fotografia cedida per l’Ajuntament de Vilanova de Sau 23


TRANQUIL . LITAT i COMODITAT

en un indret espectacular

la meravellosa i acollidora VILA SANTA LUCIA podràs trobar la pau, l’harmonia, el descans i les comoditats que tant necessiteu. Amb cinc magnífiques i àmplies suites, un gastronòmic Restaurant del Xef al més pur estil francès amb unes vistes úniques i espectaculars de l’entorn. Acompanyat d’un extraordinari servei, tot immers en un indret esplèndid i evocador com pocs, Rupit i Pruit.

RUPIT I PRUIT, un poble de bellesa medieval Situat al cor de Collsacabra i a l’extrem nord-oriental de la comarca d’Osona, Rupit i Pruit és una petita vila digna de visitar, de conèixer els seus racons i descobrir la seva història medieval amb el seu encant tant especial. El municipi, creat en una paret que sorgeix sobre un gran penya-segat que domina el poble, manté l’hegemonia medieval que el fa atraient. Hi podem trobar carrers empedrats, cases rústiques dels segles XVI i XVII, el peculiar pont penjat de fusta i l’església barroca de Sant Miquel, entre d’altres. VILA SANTA LUCIA es troba a un quilòmetre del centre del poble, en una antiga masia, excepcional per la seva bellesa, molt coneguda pels vilatans, ja que a la mateixa propietat s’emplaça l’ermita de Santa Llúcia. Des de la mateixa masia hi han unes vistes impressionants tant del poble com de la serra de Collsacabra. Des de la masia hi ha accés a una gran varietat de camins per practicar senderisme i gaudir de la bellesa de la natura.

GASTRONOMIA ECOLÒGICA, amb productes de proximitat i amb un toc francès


Un lloc per no avorrir-se L’allotjament a la nostra masia convida a una estada de calma i tranquil·litat, però si sou persones actives trobareu experiències d’allò més enriquidores per a tots els gustos. VILA SANTA LUCIA és el lloc ideal, ja que l’entorn de Rupit és excepcional per practicar senderisme, recollir bolets, anar amb bicicleta de muntanya, fer rutes a cavall, barranquisme, practicar esports aquàtics al pantà de Sau, viatjar amb globus aerostàtic, així com veure la famosa caiguda del “Salt de Sallent”

MAS SANTA LLÚCIA Camí Santa Llúcia, 28 08569 RUPIT I PRUIT (BCN) Només reserves: (+34) 656 743 213 info@vilasantalucia.com

HOTEL BOUTIQUE i RESTAURANT DE XEF


rats de Lluçanès és territori de comerç, turisme i una llarg llista d’activitats per fer durant tot l’any. Es tracta d’un indret actiu i dinàmic, que ofereix diverses propostes turístiques per a tothom, tant per als que viuen al municipi com per als seus visitants. Es tracta d’un turisme i comerç de proximitat, on la promoció dels productes de la terra i la seva tradició comercial pren el protagonisme entre els carrers i establiments. Un dels esdeveniments comercials més reconeguts és el seu mercat setmanal dels diumenges, el qual rep molta afluència de gent de tota

26

la comarca i on s’hi troben parades de productes molt diversos com roba, fruita, verdura, flors, accessoris...

La tradició comercial de Prats de Lluçanès és un dels seus trets distintius com a municipi actiu i divers

El Mercat pren forma entres els carrers Mossèn Josep Valls, Mercat, Reforma, plaça Can Claus, plaça Nova i plaça de l’Església i és el lloc de reunió de la majoria d’establiments comercials així com de tots els veïns. Els comerços del poble i botigues, a més, també et donen l’oportunitat de fer les teves compres en diumenge, ja que també obren les seves portes tot el cap de setmana i amb l’objectiu de mantenir l’activitat comercial durant tots els dies de la setmana. Així doncs, descobreix el territori i entorn de Prats de Llucanès i aprofita la seva àmplia proposta comercial per acabar d’arrodonir una bona experiència.


Prats de Lluçanès, amb la finalitat de dinamitzar aquest comerç local de forma conjunta, creà el 1988 la Unió de Botiguers i Comerciants, l’activitat de la qual gira entorn la promoció del seu comerç de proximitat, l’organització de promocions comercials així com en la dinamització i potenciació de fires i del mercat dominical. Degut a aquesta gran tradició relacionada amb les compres, Prats de Lluçanès compta cada cop més amb un gran nombre d’establiments ben variats i de tot tipus distribuïts per tota la població.

Una de les opcions turístiques més característiques que ofereix Prats de Lluçanès és l'àrea habilitada i ben preparada per autocaravanes, la qual compta amb tots els serveis necessaris És un municipi amb una població molt activa, més enllà dels comerços, que col·labora en la majoria d’actes i esdeveniments que s’organitzen al seu territori i amb l’objectiu de potenciar i compartir la vida social i cultural del poble. Per aquesta raó, Prats de Lluçanès compta amb diferents espais destinats a activitats, entitats i associacions on s’hi celebren diverses fires i festes al llarg de l’any. Una de les opcions turístiques més característiques que també ofereix Prats de Lluçanès és l’àrea habilitada i ben preparada per autocaravanes, la qual compta amb tots els serveis necessaris com subministrament d’aigua, punts d’electricitat, recollida d’aigües residuals, mòdul de lavabos i dutxes, zona de pícnic i wifi gratuït.

Es tracta d’un espai Endinsa't a Prats de que complementa perLluçanès i coneix en fectament tots els recurprimera persona la seva sos turístics del territori i història i patrimoni és un equipament que afavocultural reix l’augment del turisme, tant del local com de l’estranger. Es tracta de la primera àrea d’autocaravanes del Lluçanès, la qual s’engloba dins el projecte “Osona, Tant si ets amant del turisme amb territori camper” on el Consell autocaravana, si t'agrada anar de Comarcal d’Osona ha adequat 12 àrees compres o simplement vols gaudir d’autocaravanes a diferents municipis. d’una estada benestant fent ruta pel territori, Prats de Lluçanès et dona totes les facilitats per acomodar-te, Un dels esdeveniments compartir amb els teus el seu territori comercials més reconeguts és i viure en primera persona tot el que el seu mercat setmanal dels aquest municipi ofereix

diumenges, el qual rep gent de tota la comarca i on 'shi troben productes molt diversos

Ajuntament de Prats de Lluçanès Oficina de turisme

Descobreix la zona que el municipi té adaptada per autocaravanes, amb tots els serveis necessaris

Passeig del Lluçanès, s/n (Cal Bach) 08513 • Prats de Lluçanès (BCN) Tel. 93 856 01 00 • turisme@pratsdellucanes.cat Obert: De dilluns a divendres de 8 a 15h Dissabte, diumenge i festius de 10 a 14h

www.pratsdellucanes.cat

+ informació a l’APP de Prats de Lluçanès

27


la SEGARRA

ervera és la ciutat de La Passió, un acte que representa a la perfecció tot allò que té aquesta ciutat. Els seus vilatans i vilatanes opinen que si canviem els costums, l’ essència de les relacions humanes continua essent la mateixa, tant en l’ època medieval com en el s. XXI. És una representació teatral que presenta la vida, la mort i la resurrecció de Crist, un dels esdeveniments teatrals més importants del país i és reconeguda, des del 1477, com la més antiga d’Europa segons la Universitat de La Sorbona de París.

El teatre on es representa l’obra, a primera vista, resulta sorprenent, tant per les seves dimensions com per ser considerat un dels grans teatres europeus. Actualment compta amb una companyia de més de 300 actors i un escenari impressionant de 40 metres, on l’espectador pot gaudir d’un espectacle complert en tots els sentits.

La representació teatral que presenta la vida, la mort i la ressurrecció de Crist és un dels esdeveniments teatrals més importants i reconeguts més antics d’Europa

Actualment, La Passió de Cervera compta amb més de 300 actors 28

Amor, passió, ambició i sacrifici en un mateix espectacle. Viu-lo! El teatre ha sofert innombrables millores escenogràfiques, efectes especials i d’il·luminació, configurant un espectacle àgil i modern, oferint una visió espectacular i realista de les tradicionals representacions d’aquesta obra. La Passió de Cervera s’ha convertit en tota una vivència on s’hi barreja amor, passió, ambició i sacrifici. Any rere any, milers d’espectadors gaudeixen d’aquests més de 5 segles de tradició popularles GARRIGUES

es Garrigues, amb 18.771 habitants i una extensió de 799 km2, limita al nord amb el Segrià, el Pla d’Urgell i l’Urgell, al sud amb el Priorat i a l’est amb la Conca de Barberà, mentre que la comarca tarragonina de la Ribera d’Ebre delimita les terres de l’oest. A més dels límits geogràfics, és la mateix terra de les Garrigues la que estableix les diferències. El paisatge perfila oliveres i ametllers a banda i banda de la comarca, caracteritzada per un terreny sec i eixut, excepte en zones molt concretes. L’olivera és el conreu més estès a la comarca. La varietat d’oliva típica és l’arbequina, petita, rodona i tibant que produeix un oli sense gaire acidesa, considerat el millor pels experts. Arbeca, les Borges Blanques, Juneda, Puiggròs i una part de Castelldans configuren un espai què, gràcies a les aigües del canal d’Urgell, permet el conreu d’alfals, panís i, sobretot, fruiters. D’altra 30

banda, l’Albagés, Arbeca, Fulleda, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell produeixen un vi de gran qualitat. El Set, el riu més important de la comarca, neix al cor de la serra de la Llena, però el clima àrid i continental fa que la major part de l’any resti eixut i circula, quan porta aigua, pel Vilosell, la Pobla de Cérvoles, l’Albi, Cervià, l’Albagés i el Cogul.

L a va r i e ta t d ’ o l i ve ra t í p i c a és l’arbequina que produeix un oli sense gaire acidesa, considerat el millor pels ex p e r t s La pedra, també, té un espai important dins el llegat cultural de la comarca. Les construccions de pedra seca són principalment antigues cabanes de vol-

ta, receptacles d’aigua, els marges o les espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra i que queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc. La comarca de les Garrigues, per la manca de regs i les condicions del seu relleu, s’ha vist en la necessitat d’especialitzar-se en el cultiu dels conreus típics de secà, com cereals, vinya, ametllers i, sens dubte, el més tradicional i característic, l’olivera. En aquesta zona és on es produeix el millor oli del món que, com ja s’ha dit, s’obté de la varietat de l’oliva arbequina. El conreu de l’olivera, la seva collita i tot el procés gairebé artesanal de la seva elaboració constitueixen un atractiu turístic per si mateixel PALLARS

JUSSÀ

El Pallars té un clima mediterrani amb forts contrastos de temperatura que fan peculiar aquest territori i aporta un caràcter propi a tots els seus productes n els últims anys, el turisme gastronòmic ha crescut de manera notòria essent un atractiu que mou quilometres i, sobretot, moltes boques. Cada vegada el consumidor és més exigent i demana que els sorprenguin a l’hora de menjar. Actualment, es prefereix el producte de proximitat, l’elaborat amb les pròpies mans, és a dir, el menjar casolà i tradicional de sempre però amb el seu toc gourmet. Si recorrem Catalunya ens topem amb la comarca del Pallars Jussà, un territori gastronòmic espectacular. Aquí trobem les receptes més típiques que conviden a repetir, i fins i tot, a emportar-t’ho cap a casa. Entre aquestes hi ha els embotits, el més pallares és la girella, elaborada a partir de corder que es lliga amb arròs i depèn del productor ho barreja amb ous, julivert, pa, cansalada de porc, pebre... una delícia per acompanyar un bon pa amb tomàquet. Ara que arriba la festa més engrescadora i descarada, al Pallars elaboren el conegut farcit de carnaval, el qual es tracta d’un preparat que es col·loca dins l’estómac del porc amb carn de cap, papada, cansalada, pa, ous, panses, arròs, all, pebre i julivert, i després es sotmet tot a una cocció prolongada, ja que el gruix del farcit és considerable. Té un gust pronunciat i intens.

Hi ha altres plats típics com l’arrop, una barreja entre el most, la farina i els ous, una elaboració fàcil i senzilla per llepar-se els dits. Una altra tradició pallaresa de l’època d’hivern és el confitat, que es duia a terme aquest procés de confitat per tal de conservar els aliments més temps. Aquesta elaboració es feia amb la matança del porc. Les mels i melmelades són els dolços predilectes del Pallars Jussà. Per la banda de la mel, és una activitat econòmica arrelada a la comarca, obtenint una gran varietat de mels que endolciran els teus postres de la millor manera. I les melmelades estan fetes amb els fruits ja madurs que proporcionen les terres del Pallars Jussà i amb el procés del tot artesà i ecològic. No ens podem oblidar dels seus olis i vins que complementen a la perfecció aquesta comarca

Un altre plaer per al paladar és el xolís, aquest s’elabora amb carn magra, trinxada i salpebrada embotida en cru en tripa natural de l’intestí gros. Però no et descuidis de provar la secallona, el paltruc, la botifarra traïdora goset... perquè de veritat no podràs deixar de menjar-ne. Pel que fa als lactis en són una bona referència al mercat, un dels més característics de la zona és el tupí. El formatge de tupí té com a ingredients principals llet d’ovella, o també de vaca, i aiguardent. També hi ha el serrat, el brossat o el llenguat. 32

Fotos de www.pallarsjussa.net


33Cervesa artesana d’una terra única

F

ruit d’un gran somni familiar i després de molt temps de treball, neix a Tremp una cervesa artesana amb caràcter i personalitat, la qual comparteix la seva elaboració amb els consumidors més exigents i es consolida ja avui en dia com una de les cerveses amb més reconeixement en el territori català. Ens endinsem en la història i personalització de La Masovera i coneixem tots els seus secrets.

De tradició artesana i de camp, totes les cerveses de La Masovera es caracteritzen per uns sabors cítrics i afruitats, els quals potencien la seva personalitat i deixen entreveure els trets més identitaris de les seves elaboracions. El procés de producció d’aquestes cerveses utilitzen el blat de la seva pròpia collita i el llúpol cultivat en la zona on treballen, al Pallars. A més, els productes de La Masovera també comparteixen la seva tradició familiar,

CABALLERA

A més, conté un toc de plàtan en el seu llevat que encara la fa més especial. La cervesa artesana la Pubilla va rebre el premi ABC a la Millor Cervesa Artesana de Blat 2016.

De caràcter i sabor ben marcat, amb tocs cítrics i amb el color de la terra del Pallars. La Cabalera és la primera cervesa artesana que creà La Masovera, d’estil Amber Ale i amb una alta fermentació. Beure-la et farà viure una experiència única amb una cervesa ben característica del territori.

TRUJA FERA

D’  estil Belgian Blonde, la cervesa artesana Truja Fera està basada en la representació de les truges i el seu pasturatge de forma salvatge i lliure pel camp. Amb una entrada suau i un regust afruitat, ja ha rebut dos premis: Premi a la Millor Cervesa de la Fira Vidreres 2016 i Premi a la Millor Cervesa Artesana Blonde Ale 2018.

PUBILLA

Es tracta de la primera cervesa elaborada amb blat de la seva pròpia collita de casa Masover de Llimiana i és d’estil Weissbier. Té un lleuger punt àcid i la seva baixa amargor fa que sigui una cervesa poc llupolitzada.

com el nom de la cervesa Cabalera, en honor a l’àvia de la família o la Truja Fera, la qual representa les truges per a la venta que posseia l’àvia. Així doncs, un dels principals objectius que vol compartir La Masovera és aquest valor i esforç familiar, el qual ha guiat, des del bon començament, els passos de la seva cervesa artesana. Per a un vermut, un aperitiu o un bon dinar, La Masovera és la millor opció. No hi pot faltar!

COP DE FALÇ

És una cervesa d’alta fermentació molt aromàtica d’estil Indian Pale Ale. Amb un toc taronjós, s’hi pot presenciar un toc de mango i una dolçor subtil. El seu nom honoritza a tots els segadors que van treballar al camp amb la falç en l’època de sega.

LA DALLA

La cervesa La Dalla és la primera cervesa artesana amb llauna del Pallars i és d’estil Session Indian Pale Ale. D’un color groguenc, és una cervesa d’alta fermentació i el seu aroma és fresc i amb punts tropicals.

CODONYERA A partir de codonys de Cal Toner de Llimiana i dels productors de la plana de Lleida, la Codonyera és lleugera i

Podràs trobar les cerveses artesanes La Masovera al Pallars Jussà, al Pallars Sobirà, als Esclats de Tremp i Lleida, als Caprabo de Tremp, Pobla i Balaguer, a Barcelona al Craft Barcelona, a Canàries als Hipermercats Dinosol i per internet a www.lamasovera.cat/botiga CERVESA ARTESANA LA MASOVERA

C/Magistrat Saura, 10 25620 Tremp (Lleida) www.lamasovera.cat

refrescant on el seu gust té notes de poma amb un regust de sidra.

SAFRANERA

Elaborada amb safrà de Safrà del Montsec és d’estil Kölsch i el seu gust a aquesta espècie és força considerable. La seva amargor és mitja i es tracta d’una edició especial limitada amb tirades de 120 ampolles


la CERDANYA

el mateix que les darreres edicions, i els tiquets es podran adquirir a l’Oficina de Turisme de Puigcerdà a partir del 4 de febrer. Per altra banda i a part del sopar i la festa, els diferents bars i restaurants del centre del poble que ofereixen tapes durant l’any, passaran a elaborar tapes creades amb els principals ingredients de la festa tots els dijous del mes de febrer, aconseguint així un “pitxo pote” diferent i exclusiu.

A

rriba a Puigcerdà, una de les cites gastronòmiques més importants i arrelades a la comarca, “La Festa del Trinxat”, la principal mostra gastronòmica de La Cerdanya i una cita obligada pels amants de la cuina cerdana. Anualment, hi assisteixen un miler de comensals, provinents de diversos llocs de Catalunya, de França i d’Andorra i els quals gaudeixen d’un sopar de gala que serveix d’aparador de la gastronomia local, amb el plat més reconegut com a protagonista, el trinxat. El principal objectiu del certamen és posar en valor els productes de la terra i, per aquesta raó, els productes de Km0 com la col d’hivern, de producció ecològica, les trumfes, els formatges, els embotits o la vedella seran els diferents ingredients amb els que es cuinarà durant aquesta cita gastronòmica.

El sopar començarà a les 21h amb una degustació d’embotits i formatges del Pirineu i, després, el col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya oferirà uns entrants elaborats amb productes del territori. Com ja és tradició, el primer plat del menú serà el trinxat cuinat pels restaurants de Puigcerdà i, el segon, vedella de la terra feta per Cuina Pirinenca. Quan arribi el moment del postre, es degustaran aquells realitzats pels pastissers de la comarca. A més, al llarg del sopar i per acompanyar la vetllada també hi haurà diferents espectacles d’entreteniment on l’Orquestra Montecarlo hi posarà el punt final. El preu de les entrades a la festa es manté a 27,50€,

El principal objectiu del certamen és posar en valor els productes de la terra i, per aquesta raó, els productes de Km0 seran els diferents ingredients amb els que es cuinarà durant aquesta cita gastronòmica

36

Durant aquest mateix mes, els restaurants col·laboradors amb la Festa del Trinxat oferiran dins les seves cartes i menús l’opció de degustar el tradicional trinxat de la Cerdanya. L’ Ajuntament de Puigcerdà i el Patronat Municipal de Turisme són els principals organismes darrere la Festa del Trinxat i compten amb la col·laboració imprescindible de l’Associació Cuina Pirinenca de Cerdanya i diversos restaurants, pastissers, proveïdors i establiments de Puigcerdà i comarca. El cartell anunciador de la festa d’enguany és obra de l’artista local Marta Segarra

+ informació: www.puigcerda.cat info@puigcerda.cat / turisme@puigcerda.cat Telèfon 972 880 542


37


F

ormar part de la muntanya et permet gaudir de productes gastronòmics diferents, naturals i característics. Els restaurants de la zona ho saben bé, si no que li diguin a la Núria que compta amb els millors productes per elaborar els seus plats. Cada menú és diferent i més innovador però sempre amb la mateixa essència que caracteritza la seva cuina. Intenta satisfer a tothom, per això, elabora plats perquè quan marxis d’allí ho recordis i ja estiguis anotant la següent visita al restaurant ˝Ca La Núria˝. Una cuina basada en la qualitat i la varietat que deixen bocabadat i que transporta a noves experiències que et faran avivar nous sentiments. A ˝Ca La Núria˝ trobaràs una cuina de mercat i de temporada combinada amb les tècniques més saludables, tot i que la seva sobrassada amb mel del Pedraforca et farà oblidar totes les promeses. La seva trajectòria professional de la responsable dels restaurants és molt competent, una formació completa i molt treballada, primerament, a l’escola Joviat qui li donà la saviesa i tècniques suficients per voler créixer i mostrar al món el que millor se li dona, la cuina. D’altra banda, les seves mans i la seva ment creativa culinària s’han beneficiat de tres llocs únics, com l’stage que va fer al Bulli i els quatre anys darrere la cuina de l’Hotel Berga Park i, sobretot, de l’experiència al costat de Nandu Jubany que, amb ell, li van créixer les ganes d’emprendre i tenir el seu propi negoci. Dos restaurants, un a Bellver de Cerdanya i l’altre a Puigcerdà, situats en municipis idonis, perquè més enllà de degustar uns plats exquisits puguis gaudir de les millors vistes. Cada detall rústic, el paisatge i els elements decoratius et sedueixen juntament amb les delícies de la Núria. A la Núria li encanta viure la cuina amb tots els sentits i així ho transmet als seus treballadors i en cada servei, on donen el millor perquè en surtis satisfet. Enamora’t dels seus raviolis de cua de bou amb salsa parmesà, de la costella de porc confitada i rostida amb mel de mil flors, o la terrina de xai rostit amb fruits secs... i si encara et queda un raconet, fes el pecat de xocolata amb fruita o el pastís de formatge amb la seva confitura.

38

Allí hi trobaràs un tracte amable, acollidor i detallista per part de tots els treballadors, perquè el temps que


passis allí et faci desconnectar, gaudir de la companyia i de tot el que t’envolta. Durant tot l’any estan oberts perquè els visitis, mengis algun dels seus plats i et sentis un més de la família ˝Ca La Núria˝

Entreu-hi, tasteu els seus plats en un marc idíl·lic, deixa’t seduir per l’enrenou dels seus plats, olles i paelles mentre prens una bona copa de vi. Et lleparàs els dits! PUIGCERDÀ (Girona)

C/ Sant Agustí, 15 • Reserves: 972 88 17 65

BELLVER DE CERDANYA (Lleida)

C/ La Batllia 61- 63 • Reserves: 973 51 09 38

RESERVES ON LINE: bellver@restaurantcalanuria.cat


el RIPOLLÈS

terreny muntanyós ple d’història nvoltat de natura, indret ple d’història i amb personalitat pròpia. Sant Pau de Segúries, a la comarca del Ripollès i a l’est de la Vall de Bianya, comparteix els seus trets més identitaris amb tots aquells curiosos que passegin pels seus carrers, places i racons. Datat de l’ època medieval, el seu passat ha deixat empremta en el seu patrimoni, fet que es deixa entreveure en les construccions més característiques de pedra. Així doncs, els seus principals atractius com la Via Romana, l’Església de Sant Pau de Segúries o l’Església de Santa Maria de la Gràcia, van estretament lligats a la seva història. Es tracta d’empremtes d’una gran importància que el poble 40

ha conservat amb molta cura per tal de compartir-ho amb els seus visitants. Si comencem parlant de la seva Via Romana, les referències més velles en les investigacions la daten al segle XVII. Es tracta d’una via romana secundària que cobria el trajecte Iuncaria - Besalú - Vall de Bianya i Coll d’Ares, la qual es troba en un estat de conservació únic a Catalunya i comparable amb aquella que unia la Via Augusta amb la de la costa pel coll de Parpers i Mataró. Així doncs, aquesta via romana es tracta d’un punt turístic de gran interés, ja que es pot apreciar una de les millors tècniques de construcció de les vies romanes. El centre històric del municipi també és una porta oberta a la seva his-

“En una comarca on hi predomina la natura i la vegetació, descobreix Sant Pau de Segúries, un indret únic al Ripollès” tòria, al seu passat així com a les seves tradicions i llegendes. Passejant pels seus estrets i acollidors carrers, podràs descobrir històries ben diverses, així com observar diferents construccions que denoten el pas del temps. Encara així, la seva bona conservació et farà gaudir d’unes cases de pedra antigues i d’altres troballes històriques importants com l’Esquellerida, a l’ Església de Sant Pau Vell.


Vistes des de Puigsacreu

Fotografies: Arxiu E. Clota

Via Romana

Església de Sant Pau Apòstol

L’ entorn més immediat de Sant Pau de Segúries t’envolta de boscos de pins i faigs i el pasturatge ocupa una gran part del territori. Per aquesta raó, l’agricultura i la ramaderia són un dels principals motors de la vida del poble, els quals ofereixen importants ingressos econòmics. A part d’això, les infraestructures turístiques són cada cop majors i les propostes d’oci i activitats són variades i per a tots els públics. Tant és així que, Sant Pau de Segúries és el punt de sortida de diverses rutes i excursions per la natura que et donen la possibilitat de relaxar-te i respirar l’aire més pur de la muntanya. Aquestes rutes recorren indrets com la mateixa Via Romana de

Capsacosta, el Coll Pregon, el Pla d’en Puig, el Forat dels Sunyers o la Font de Perella, entre molts d’altres. I és que aquest bonic poble del Ripollès, també comparteix el seu patrimoni natural a través de fonts, variades i ben característiques, que es distribueixen per tot el seu municipi. Es tracta, doncs, d’un altre dels atractius identitaris de l’indret i que reben el nom de Font de Pairó, la Font de l’Ars, les restes de la Font del Tell, la Font de la Plaça Generalitat i la Font de la Puda. Un altre dels indrets naturals que aporten riquesa al territori de Sant Pau és el riu Ter, el qual passa per la Platgeta de Sant Pau de Segúries i dibuixa uns paisatges i racons ideals per desconnectar.

Monument de benvinguda a Sant Pau de Segúries

Fires, festes, mercats i tradicions. Sant Pau de Segúries, el qual també té agregat el nucli de La Ral i diverses grans masies i cortals, organitza diverses activitats durant l’any, així com també mercats setmanals i la més important és la seva Festa Major

Ajuntament de Sant Pau de Segúries C/ Guàrdia, 11 17864 Sant Pau de Segúries (GIR) Tel. 972 747 055 www.santpaudeseguries.cat 41


Memòria i vida

L’

actual Museu Etnogràfic de Ripoll és, dins les seves característiques, el més antic de Catalunya. S’inaugurà l’any 1929 i els seus fundadors, entre els quals hi havia Rossend Serra i Pagès i Tomàs Raguer i Fossas, van començar la tasca de l’estudi de les formes de vida pròpies del territori, amb la percepció clara que els costums, les tradicions i altres aspectes propis de la vida quotidiana desapareixerien de manera inevitable. Aquesta presa de consciència va determinar que les investigacions es fessin meticulosament, de manera que la recollida de peces no era fruit de l’interès de col·leccionista i curiós, sinó que anava acompanyada d’un metòdic treball de camp, que pretenia explicar, dins un context general, cada un dels objectes, històries, cançons, danses, rondalles... El projecte iniciat per Serra i Pagès i Raguer va comptar amb el suport del que més tard es denominaria com a Grup de folkloristes de Ripoll i, entre tots, van dur a terme recerca important i rigorosa. I és que el patrimoni immaterial era vist com a imprescindible per entrendre la vida i els costums de la població. La recerca dels folkloristes es va acabar en plena industrialització, quan tota aquella societat pagesa i artesana ja formava part

El museu ha esdevingut una mostra completa de com era la vida quotidiana a les contrades ripolleses entre inals del segle XIX fins ben entrat el XX del record, atès que l’establiment de fàbriques va recerca important i rigorosa. La tasca del museu en aquell moment va ser la de conservar objectes i documents d’una realitat canviant, que el pas del temps amenaçava de dur cap a l’oblit, de la mateixa manera que actualment la seva missió segueix sent conservar, estudiar i difondre el patrimoni a més de recopilar, investigar i mostrar la realitat del Ripollès. Els continuadors d’aquella tasca i del museu foren Agustí Casanova i Marquet i Eudald Graells i Puig, que en van ser directors i marcaren les línies que havia de seguir la institució. D’aquesta manera, el museu va anar incrementant els seus fons i, al final dels anys setanta, ja estructurava el recorregut en tretze sales temàtiques.

Després de 70 anys, per temes de conservació i d’espai, el museu va haver de buscar un altre edifici on instal·lars’hi, el qual va ser la casa Can Budellers, situada a la mateixa plaça del Monestir de Santa Maria de Ripoll i al costat de l’església de Sant Pere. Aquesta nova seu, inaugurada l’any 2011, conserva l’espertit d’aquell primer museu d’etnografia i té el repte de vetllar per mantenir la història de la nostra societat, de conservar tradicions, de donar sentit al pas del temps a través dels objectes que conserva i exposa i d’establir un vincle entre el passat i el present de la nostra quotidianitat, del que érem i del que som com a societat.

S

pto i r c

rium


Farga Pa

de les tres primeres sales que van ocupar les golfes de l’església de Sant Pere.

l au d

L’ actual Museu és l’herència d’aquest llegat i d’aquesta història, d’un important fons material i immaterial, i d’una vocació i una intenció: posar en valor la cultura popular i la tradició com a símbol de la identitat i personalitat del territori.

e Ri

po

ll Aquest any 2019, serà una data destacada pel Museu Etnogràfic de Ripoll, ja que estarà de doble celebració. Per una banda, se celebren els 100 anys de l’obertura de la primera exposició i, de l’altra, els 90 anys des del seu primer trasllat i de la inauguració com a museu

Actualment el Museu Etnogràfic de Ripoll ofereix visites guiades al mateix Museu però també a l’exposició Scriptorium i a la Farga Palau de Ripoll, per a escoles, grups, particulars... Per a famílies es disposa activitats i tallers on petits i grans podran gaudir de la visita a través del joc.


Turisme de neu VALL DE NÚRIA

na vall pirinenca, la natura i tu. Tanca els ulls i imagina't en un lloc on només hi sents els cants dels ocells, el so de la gespa quan la trepitges i com el sol t'acaricia els cabells i la cara. Imagina't que ets en una de les valls més característiques de Catalunya que t'acull per oferir-te un turisme familiar, la tranquil·litat i el relax necessari per desconnectar de la teva rutina. Obre els ulls. Ja no cal que t'ho imaginis. Ets a la Vall de Núria. Com la majoria de nosaltres ja sabem, aquesta bonica vall és accessible mitjançant el conegut tren cremallera o bé fent un excursió a peu, per un d'aquells camins de muntanya que arriben fins a Núria. Un cop arribats a la vall, ens topem amb el Santuari de la Mare de Déu de Núria, el llac, l'hotel i milers d'activitats per fer en família i/o amics. Núria es

44

troba al bell mig de l'alta muntanya dels Pirineus i el seu Santuari és al punt on conflueixen les tres valls: la Vall de Finestrelles, la vall d'Eina i la vall de les Molleres. El conjunt de totes aquestes valls constitueixen una capçalera muntanyenca encerclada per una llarga i alta carena semicircular que la tanca per l'est, el nord i l'oest per damunt del 2700 metres.

Núria es troba al bell mig de l'alta muntanya dels Pirineus i el seu Santuari és el punt on conflueixen tres valls: Finestrelles, Eina i Molleres Anem seguint els camins de la vall per descobrir els indrets més amagats i els racons més característics de

la natura, on hi trobem milers d'espècies animals i vegetals típiques del Pirineu que t'envolten. Si visites la vall de Núria, has de saber que la seva climatologia particular es basa en un clima d'alta muntanya essent així un relleu abrupte i de clima fred i plujós. Un fet també característic d'aquesta vall són les seves aigües del riu de Núria, que transcorren només per unes estretes i profundes gorges excavades enmig de la roca, fins a trobar-se amb la Vall de Freser i el riu Ripoll que s'uneix amb el Ter. Entre arbres, roques i aigua, també hi trobem el substrat rocós que caracteritza la vall de Núria i que es converteix en un dels més antics del Pirineu. Per tot això i molt més, la Vall de Núria et dona la benvinguda per a descobrir-la fins a l'últim detall


45


OSONA

La vila de Viladrau és paisatge de muntanya, és aire pur, és on les emocions i el relax et fan sentir com mai. De fet, el poble ha estat font d’inspiració per a molts artistes reconeguts del panorama català

ns endinsem en un paratge natural que convida a passejar-hi, a compartir la seva identitat i singularitat que marquen paisatges i racons de gran bellesa, amb un clima fresc a l’estiu i sec a l’hivern. Entre arbres, rius i muntanyes, ens trobem al bell mig del Montseny, al pintoresc poble de Viladrau, el qual està situat en un privilegiat indret on la tranquil·litat i el relax prenen el protagonisme immersos en el seu entorn. Bona part del terme municipal està integrat dins el Parc Natural del Montseny, certificat com a Reserva de la Biosfera i que esdevé l’espai ideal per realitzar diferents activitats a la natura i descobrir els amagatalls i secrets més ben guardats de Viladrau. Tan excepcional és aquest entorn que la vila compta amb un espai cultural, 46

conegut com “Espai Montseny” i que organitza diverses propostes exclusives per reviure el passat llegendari de Viladrau i conèixer els seus voltants naturals més immediats. Des de l’Espai Montseny es duen a terme excursions lúdiques, culturals, gastronòmiques... i aquest any 2019, gràcies a la nova gestió per part de Zum SCP, s’estan preparant diverses novetats que augmenten el potencial turístic de l’espai. S’engega un nou projecte a través de lloguer de bicicletes per a que els visitants puguin fer rutes autoguiades per descobrir el bosc i l’entorn del poble. S’apostarà per bicicletes elèctriques, amb l’objectiu que el públic tingui l’oportunitat de circular còmodament per un terreny de muntanya. Així doncs, es tracta d’una activitat ideal que combina l’activitat física alhora que es gaudeix de les meravelles paisatgístiques.

A més i relacionat amb aquesta mateixa temàtica, es crearà una espai bike friendly, on els visitants podran aparcar les seves pròpies bicicletes amb seguretat mentre fa la visita a l’Espai Montseny, facilitant també eines bàsiques per realitzar petites reparacions si és necessari. Altres novetats per aquest any és l’organització de caps de setmana temàtics relacionats amb la natura i el patrimoni del poble, amb sortides especialitzades en algun àmbit concret, com per exemple, l’ornitologia, així com també un escape room relacionat amb les llegendes, cultura i tradicions de Viladrau. A part de tot això, Viladrau i l’Espai Montseny continuaran oferint les visites guiades per a grups de totes les edats amb el principal objectiu d’endinsar-te en la història del poble a través de l’experiència Espai Montseny i amb la


possibilitat de reservar sortides guiades per tot l’entorn natural i patrimonial. Viladrau també ha estat sempre estretament relacionada amb el món del motor, sent seu de competicions emblemàtiques amb un gran nombre de personatges reconeguts en l’àmbit automobilístic. Relacionat amb això, el poble compta amb una exposició permanent “Viladrau 100 anys de motor”, la qual fa un repàs del món automobilístic relacionant el protagonisme que hi ha tingut Viladrau

Un espai privilegiat on la natura, la llum, la sostenibilitat i la tranquil·litat prenen el protagonisme de tot el seu entorn

C.Balcells i Morató, 3 17406 · VILADRAU (Girona) Tel. 93 884 80 04

Frondosos boscos on han tingut lloc històries de bruixes i bandolers

+ informació: www.viladrau.cat


la SELVA

Susqueda és un municipi situat a la comarca de la Selva, dins la província de Girona. Consisteix en un municipi molt singular perquè no té poble, ja que resta sota les aigües de l’embassament des que aquest es va construir. Tanmateix, el municipi està compost de tres veïnats diferents entre sí que destaquen per la seva natura i paisatges singulars; El Far, El Coll i Sant Martí Sacalm.

El Santuari del Far es troba ubicat al marge d’una cinglera a 1.123 metres d’altitud, en una situació estratègica i visible des de molts indrets. Des d’aquest es pot gaudir d’extraordinàries vistes a l’embassament, les Guilleries i Collsacabra.

Què fer o què veure al veïnat del Far ?

Al trobar-se situat en una zona muntanyosa es poden realitzar moltes rutes a peu: • PR-222 del Far a Sant Benet • Anar des de Sant Martí Sacalm al Far i tornar a Sant Martí • El grau de Santa Anna o la pujada des del Goleró • El camí de la Lleixa o la Trona • La Ruta de les Roques encantades A més, a l’anar al veïnat del Far és imprescindible visitar el Santuari de la Mare de Déu del Far (s.XI) 48

des del qual es poden guaitar vistes magnífiques al Pantà, els Cingles de Tavertet i les Guilleries entre molts d’altres.

On puc menjar o dormir si vinc a passar uns dies al Veïnat del Far ? - Santuari del Far (www.santuaridelfar.com) - Coll de Condreu (www.colldecondreu.com)

Restaurant Coll de Condreu

Santuari del Far

Presa del Pantà de Susqueda


Veïnat de Sant Martí Sacalm i l’Embassament L’ Església de Sant Martí Sacalm està situada a 806 metres d’altitud sota la cinglera del Far i ofereix vistes panoràmiques de la cinglera. L’  embassament de Susqueda es troba ben bé al mig de les Guilleries.

Què fer o què veure al veïnat de Sant Martí Sacalm i l’embassament ? - Rutes a peu: Es pot visitar el castell de Fornils, la “Placeta” i el mirador del pantà, fer el camí de Sant Jaume, així com també l’embassament de Susqueda i el seu entorn. - Rutes de BTT: Ruta del Ter, Ruta dels Pantans i navegar a rem o a motor elèctric.

Veïnat del Coll El veïnat del Coll es troba ubicat a partir de 850 metres d’altitud oferint vistes privilegiades a les Guilleries, Collsacabra, l’embassament de Susqueda i la vall d’Osor.

Què fer o què veure al veïnat del Coll? - Rutes a peu • PR-222 del Far a Sant Benet • GR178 coneguda com la ruta d’en Serrallonga - Rutes BTT: • Pedals d’en Serrallonga

On puc menjar o dormir si vinc a passar uns dies al Veïnat del Coll ? - Hostal del Coll (www.hostaldelcoll.com) - Els Castanyers (www.hostaldelcoll.com) - La Rectoria (www.hostaldelcoll.com)

On puc menjar o dormir si vinc a passar uns dies al Veïnat de Sant Martí Sacalm i l’embassament ? - Mas els Terrats (www.elsterrats.com) - Local Social de Susqueda (només menjar)

La Rectoria

Els Castanyers

Hostal del Coll

Agenda

• 1r de maig: Aplec del Coll • 3r diumenge de maig: Susqueda camina (11a edició) • 4 d’agost: Trobada d’acordionistes a Coll de Condreu • 25 d’agost: Aplec del Far • 1r cap de set. d’ octubre: Festa Major de Sant Martí Sacalm • Desembre: Susqueda amb la Marató

La Susqueda Camina és una caminada que va sorgir en el primer Pla de Joventut de Susqueda, ara fa 11 anys. Aquesta caminada és popular i té la característica que cada edició fa un recorregut diferent pels espais de Susqueda. A Susqueda tenim 52 km2 de territori i això ens proporciona un gran municipi per conèixer. La Susqueda Camina és fa íntegrament amb l’ajuda de voluntaris del municipi, i la col·laboració de l’ Ajuntament, l’Associació Esportiva de Caça de Susqueda i els establiments turístics del municipi. Els joves són qui decideixen la ruta que es durà a terme cada 3r diumenge del mes de maig. La ruta sol ser entre 13 i 15 kms

aproximadament. Com a excepció l’any passat es va fer el primer itinerari, ja que feia 10 anys de la Susqueda Camina. Les sortides són alternatives als tres veïnats: El Far, St. Martí Sacalm i El Coll.

Us esperem a totes i a tots el 19 de maig a St. Martí Sacalm a la 11ena Susqueda Camina.

Hi ha un detall per a cada participant i a l’arribada tenen coca, cava i llonganissa. Aquest any s’està acabant de definir la ruta, però inicialment els llocs per on passarà serien: sortida des de St. Martí Sacalm, Castell de Fornils, Can Guilla, El Puig, La Grevolosa, Coll del Quer, l’ Obac, l’Humà, i arribar a Sant Martí. La inscripció es pot fer per internet o al mateix moment de la sortida.

AJUNTAMENT DE SUSQUEDA Plaça de l’Ajuntament, 1 17171 SANT MARTÍ SACALM (Girona) Tel. 972 190 188 ajuntament@susqueda.cat

www.susqueda.cat


RACONS DE CATALUNYA VISTES PANORÀMIQUES DE VIDRERES ( La Selva ) Fotografia cedida per l’Ajuntament de VidreresM

unicipi de la Selva i envoltat per la depressió selvatana, Vidreres i el seu patrimoni t’espera per compartir amb tu totes les propostes que t’ofereix, per viure el territori i per compartir amb els teus una experiència única. L’indret i tot el paratge que l’envolta convida a passejar, a sentir el seu tarannà amb la gent autòctona de la zona, degustar la seva gastronomia i a realitzar activitats a l’aire lliure. Vidreres està en contacte amb els contraforts nordoccidentals de la Serralada Litoral i el seu territori natural és planer gairebé en tots els seus racons. Gràcies a la seva gran diversitat i singularitat, aquest espai natural que viu al voltant de Vidreres és extraordinari i aporta una riquesa biològica força destacables. El Bosc d’en Puig, els pantans d’en Llobet o la petja de Sant Martí són alguns dels espais naturals més reconeguts i que identifiquen el relleu i el paisatge del terme. Les activitats a la natura prenen el protagonsime als voltants més immediats de Vidreres i les quals formen una de les propostes turístiques més remarcables. Es tracta d’un entorn ideal per practicar senderisme o rutes en BTT, així com passejar i endinsar-se en aquells paratges més inèdits. Els orígens històrics del municipi de Vidreres han deixat empremta en tots els seus racons i espais i el patrimoni que conté avui en dia és testimoni directe del desenvolupament i el present de la vil·la. La història, l’arqueologia i les edificacions doten al municipi d’un gran personalitat i identitat, fàcilment visible des de qualsevol indret. Un dels fets històrics que més han marcat aquesta identitat de Vidreres és la Guerra Civil Espanyola, de la qual encara s’hi conserven algunes restes com el Búnquer de Can Batllosera o les trinxeres relacionades amb el camp d’aviació, el conjunt de les

52

quals són les restes més importants que es conserven a la comarca de la Selva de la Guerra Civil. Fires i festes destapen la cultura del municipi i la comparteixen amb locals i visitants, com en el cas del Ranxo i el Carnaval, la Festa de les Flors, el Festival de Jazz, la Festa Major, la Fira de la Cervesa Artesana o la Festa de St. Iscle i Sta. Victòria. Es tracten d’esdeveniments festius que s’organitzen durant l’any i que són reconeguts a l’indret i la resta de la comarca. Properament se celebrarà la festa més reconeguda i tradicional, el Ranxo de Vidreres, una escudellada col·lectiva en la qual s’implica tot el poble i es cuinen prop d’una trentena d’olles de 100 litres per satisfer la gran demanda de ranxo del dimarts de carnaval.

“ La il·lusió, l’orgull i l’esforç de tots els ciutadans del poble converteix la jornada del Ranxo en la més especial de l’any ”


Vidreres també és terra de bona gastronomia i té els seus propis productes típics, com la moreneta, un pa de pessic amb mantenga i xocolata; o el salsafí, una arrel allargada amb sabor dolç i delicat i que es conrea des de fa segles a la comarca gràcies a les òptimes condicions climàtiques i orogràfiques del territori. A més, la gran qualitat de la carn també és un element diferenciador del comerç de la comarca i són moltes les carnisseries de l’indret que ofereixen les principals especialitats càrniques de proximitat i d’alta qualitat, com les botifarres i els embotits artesans. En la majoria de carnisseries de Vidreres, hi trobaràs aquests productes, elaborats i treballats amb carns que provenen de bestiar propi o de ramaders del mateix municipi, la qual cosa aporta qualitat i naturalitat al producte. Si vols tenir una experiència diferent i completa en un indret típicament català, Vidreres també t’ofereix tots els serveis i xarxa d’infrastructures aptes per a qualsevol esdeveniment o activitat. Per això, durant l’any, el municipi organitza diferents competicions i tornejos esportius com el Ludibàsquet, una festa de 24h de bàsquet, o el Comarcalet, un torneig de futbol base. Es tracten d’iniciatives esportives molt arrelades al municipi, tant per a petits com per grans i que té com a principal objectiu actuar com a impulsor de l’activitat física i els hàbits de vida saludables. Altres activitats d’aquest caire ja instaurades a Vidreres són la Mediterranen Internacional Cup, la qual acull clubs de futbol de diversos països; i el Duatló que incorpora una cursa d’atletisme i el ciclisme.

“ Les activitats a la natura prenen el protagonisme als voltants més immediats de Vidreres i les quals formen una de les propostes turístiques més remarcables ”

Per tot això i molt més, Vidreres t’espera amb les portes obertes, on restaurants i allotjaments t’oferiran el màxim benestar, amb propostes turístiques per a tots els gustos i amb ganes de compartir amb tu tot el seu patrimoni

www.vidreres.cat C/de Girona, 3 · 17411 VIDRERES (Girona) • Tel. 972 850 025


nmig d’un extens paisatge de cultius, el municipi de Vilobí d’Onyar s’albira, des de la llunyania, com un petit poble de pessebre. Presidit pel campanar de l’església de Sant Esteve, el poble de Vilobí és el centre administratiu d’un municipi que també comprèn els pobles de Salitja i Sant Dalmai. Amb una llarga tradició ramadera, no en va hi ha tants caps de bestiar com habitants. La modernitat no ha aconseguit transformar el tarannà del poble, que manté ben fermes les tradicions. L’evolució econòmica del municipi ha estat molt vinculada des dels seus orígens a l’agricultura i la ramaderia, sens dubte les més destacades fonts d’ingressos dels seus habitants. Un sector que ha patit una profunda modernització perfectament visible en moltes de les granges, a les que es pot anar a fer una visita i degustar les seves especialitats. Les festes majors, els aplecs al voltant de l’ermita de Santa Margarida o de Les

54

Fonts de Salitja, són una bona ocasió per visitar Vilobí d’Onyar i barrejar-se entre la seva gent. Si us agraden les fires, la de la Llet, a mitjans d’octubre, s’ha convertit en referència del sector. Si per contra preferiu la tranquil·litat i l’aire pur, els visitants podeu calçar-vos unes bones botes i recórrer els més de 47 quilòmetres de senders senyalitzats al voltant de municipi, on descobrireu algunes joies úniques al principat. El volcà de la Crosa a Sant Dalmai, és el punt més elevat del municipi, i s’encalla a la falla que separa les Guilleries de la plana de la comarca de La Selva. Amb un cràter de 1.250 metres de diàmetre és, a més, el més gran de la península ibèrica i un dels més grans d’Europa. Passejar pels voltants de la Crosa, entre pomeres i camps de cereals, fins a la petita ermita de Sant Llop, mig en runes, pot resultar una experiència pràcticament màgica. Una altra ruta molt aconsellable, sobretot si es viatja amb nens, és el que segueix el curs de l’alt Onyar, que parteix des del nu-

cli de Sant Dalmai fins la resclosa d’en Borra, un antic embassament destinat a emmagatzemar l’aigua de reg i, antigament, per abastir a un molí proper. Si l’itinerari es fa al pic de l’estiu i la calor apreta, permet una petita capbussada. Als afores de Vilobí, hi ha una petita joia amagada. L’ermita de Santa Margarida, documentada des del segle XIII, és un gran exemple de les construccions aixecades amb la tosquija, la típica pedra negra volcànica de la zona i que dona caràcter i personalitat al paisatge del poble. Des de fa dècades, cada 20 de juliol, els vilobinencs s’acosten fins a la menuda ermita per rendir honors a aquesta santa tan estimada al municipi al voltant d’una taula fins que la nit apaga la festa. Al costat del nucli de Salitja, a la capçalera del Riudevilla, s’hi alça l’ermita de la Mare de Déu de les Fonts, que deu el seu nom a l’aigua que hi brota allà mateix. La llegenda explica que un bou de can Rata s’escapava cada nit per anar sempre al mateix lloc, un dia van deci-


dir obrir la terra i hi van trobar una imatge de la verge. La història diu que la van portar a l’església parroquial i misteriosament va desaparèixer. El bou la va tornar a trobar a la font i així fins a tres vegades. Finalment, els salitgencs van entendre que aquell era el lloc on li havien de dedicar una capella. Tot plegat, fa de Vilobí d’Onyar un lloc de visita obligada si s’està per comarques gironines. El municipi ofereix un paratge immillorable per fer esports a la natura, passejar i gaudir de la bona gastronomia local en qualsevol dels seus establiments. Us hi sentireu molt ben acollits i com a casa

Ajuntament de

Vilobí d’Onyar Trav. Del Primer d’Octubre de 2017, 1 Vilobí d’Onyar 17185 (GIR)

Tel. 972 473 026 www.vilobidonyar.cat

55


orqueres es troba situat en un emplaçament idoni, al costat de l’Estany de Banyoles que el presenta un entorn natural que li regala el llac al municipi. Però compta amb una singularitat, un bosc poc comú, on hi predomina la llibertat d’expressió.

Una experiència sensorial on gaudir de la veritable natura. Es recomana passejar-hi per conèixer el seu art, les seves il·lusions en forma de figures on s’hi representa la crítica, el sarcasme, la mala bava i la denúncia social. La passió per les dones, el sexe i els òrgans sexuals, la reproducció humana, la denúncia de la violència masclista, la denúncia política i la calma de la natura. Obres amb una forta personalitat i expressivitat. Xicu Cabanyes, el creador, en les seves escultures mostra una fidelitat als orígens dels pagesos i treballadors, a la seva gent, al seu espai geogràfic, entès d’una manera vitalista no pas de laboratori, és tot el que podem veure en aquest bosc. El seu nom és Bosc de Can Ginebreda, també conegut com “El bosc del Xicu”. Un bosc creat per trencar amb l’habitual, quaranta mil metres quadrat a l’aire

lliure per poder viure l’art d’una manera fresca i natural. El creador durant la seva vida va treballar en varis oficis, un d’ells tallador de fusta, on allí decidí fer realitat el seu somni, tenir un bosc. Però un bosc amb escultures on s’hi pogués apreciar la creativitat i la natura d’una manera original, divertida i real. El sentit de l’humor és fonamental per entendre el fons i la profunditat de tot allò que impregna els seus mons. Un bosc atípic, per perdre’s, explorar i créixer d’una manera bondadosa. Normalment quan anem a un museu d’escultures no ens deixen tocar ni fotografiar, doncs aquí és obligatori per poder-se ficar a la pell de l’escultor i sentir allò que vol expressar. Una condició bàsica de l’escultura és que sigui


tàctil a més de visual, s’ha de tocar, has de poder entrar-hi. Perquè si hi ha un element que aquest bosc posseeix és la vida renovada, el cicle de les energies que neixen i reneixen. Aquesta és la importància de la pell, de l’amor, de l’erotisme. Hi ha més de cent vint obres distribuïdes d’art contemporani no objectual per tot el bosc. Can Ginebreda presenta, a més, diferents apartats i activitats per poder connectar d’una manera més amena amb el bosc. Compta amb un restaurant i durant l’any, hi ha diverses ofertes turístiques per passar-ho d’allò més bé, com la seva festa major, debats, conferències i exposicions. A Can Ginebreda hi trobem un artista insòlit i una obra gens corrent, però és un plaer trobar artistes que sobresurten de les coses comunes, que et regalen experiències úniques i inoblidables. Si visites Can Ginebreda contemplaràs art i vida, natura i artifici en un conjunt únic. El seus veïns i veïnes de Porqueres us esperen perquè els visiteu i gaudiu de les petites coses, com caminar entre els seus carrers i veure totes les seves curiositats que es deixen veure entre les seves edificacions, viure en primera persona la natura tan peculiar i representativa de la zona

Ajuntament de Porqueres C/ Rubió i Ors, 1-7 17834 PORQUERES (Girona)

Tel. 972 57 01 02 secretaria@porqueres.cat

57


el BAIX

CAMP

La gastronomia és un art Benvinguts a les Jornades Gastronòmiques de Cambrils a gastronomia és un element important que ens diferencia en cultures, i en un mateix territori ens divideix en zones costeres, de muntanya i d’interior. Cada part compta amb un element diferencial; la muntanya la carn i la llet, la costa el marisc i l’interior les fruites i les verdures i això ens fa créixer, ser més diversos i conèixer la diversitat. Actualment, la gastronomia ens permet transportar-nos a diversos llocs en un mateix moment, gràcies al servei de la logística. Aquest aspecte ens ajuda a tenir els millors productes a qualsevol part del nostre territori. La cuina tradicional ha sigut la base per aquesta comercialització, que atrau

a milers de persones de totes les cultures per degustar sabors inoblidables i cobrir una experiència meravellosa, prenent així la gastronomia com un element de turisme. A més, els consumidors contínuament busquem que els restaurants ens sorprenguin a l’hora d’omplir la panxa, la veritat, és que ens agrada menjar bé. L’ésser humà té el desig de provar coses noves i de viure experiències, i la gastronomia permet les dues coses a la vegada. La gastronomia és un intercanvi de sabors, d’innovació i creativitat que et fa recórrer Catalunya de punta a punta, dotant de personalitat cada lloc. Les poblacions catalanes durant l’any organitzen diferents esdeveniments per poder conèixer d’una manera més acurada la nostra terra. S’ha de tenir en compte els gustos més simples fins als més sofisticats, els dos són igual de vàlids. A Cambrils volen exprimir al màxim aquest potencial gastronòmic, i han creat les seves jornades gastronòmiques anuals, perquè els visitis i degustis la seva particular, especial i deliciosa cuina, que de ben

Un bon xef és aquell que diàriament innova, que té una gran passió i li dedica temps a les exigències dels comensals 58

LA BONA CUIN

A

és l’art de dele ctar el paladar

segur sabràs apreciar. El mar i la terra han estat sempre generosos amb Cambrils. Aquests ens regalen productes de la més alta qualitat i els xefs s’inspiren en ells. Tot comença al mes de febrer amb la galera i la cuina marinera, però hi ha altres protagonistes que et convidaran a visitar cada mes Cambrils. Degusta

Cambrils amb les carxofes i els fideus rossos, coneix de primera mà el vermut, a la tardor, la mar de tapes i assaboreix els calamars, i sobretot, l’oli nou, el vi i el romesco. T’espera

tot un any, gastronòmicament parlant, deliciós. Deixa’t seduir pel toc màgic de cada cuiner que amb les seves receptes et faran sentir al paradís


CAMBRILS CALENDARI GASTRONÒMIC 2019 15es 15es Jornades Jornades de de la la Galera Galera de de Cambrils Cambrils ii de de la la Cuina Cuina Marinera Marinera 1/02 1/02 -- 24/02 24/02

7es 7es Jornades Jornades “Encarxofa’t” “Encarxofa’t” aa Cambrils Cambrils amb amb molt molt de de gust gust 8/03 8/03 -- 24/03 24/03

2n 2n Vermuting Vermuting de de Cambrils Cambrils 17/05 17/05 -- 02/06 02/06

8a 8a La La Mar Mar de de Tapes Tapes de de Cambrils Cambrils

7/06 7/06 -- 16/06 16/06

6es 6es Jornades Jornades Gastronòmiques Gastronòmiques amb amb Oli Oli Nou Nou d’Oliva d’Oliva Verge Verge Extra Extra 25/10 25/10 -- 10/11 10/11

10a 10a Mostra Mostra de de Vi Vi ii Gastronomia Gastronomia “Cambrils, “Cambrils, entrada entrada al al País País del del Vi” Vi” 11/10 11/10 -- 13/10 13/10 7es 7es Jornades Jornades Gastronòmiques Gastronòmiques del del Romesco Romesco

7es 7es Jornades Jornades Gastronòmiques Gastronòmiques dels dels Fideus Fideus Rossos Rossos 3/05 3/05 -- 19/05 19/05

22/11 22/11 -- 8/12 8/12

5es 5es Jornades Jornades del del Calamar Calamar de de Cambrils Cambrils 27/09 27/09 -- 13/10 13/10


60


RACONS DE CATALUNYA Port de Cambrils ( Baix Camp ) Fotografia cedida per Turisme de Cambrils 61


l’ALT

CAMP

Ofereixen sempre un producte fresc i artesà, la qual cosa els ha proporcionat poder créixer i ampliar la seva gamma de productes

a coneixem que a Figuerola del Camp s’hi cuina alguna cosa deliciosa, en concret, a Salses Fruits. Fa 25 anys que els germans Sans, en Jaumet i el Francesc, segona generació de la casa s’esforcen diàriament per tirar endavant i oferir els millors productes del mercat, on la constància i dedicació són dos paraules que formen part de la seva filosofia. Salses Fruits és una empresa familiar compromesa amb el seu territori i la seva gent, per aquest motiu busquen que els ingredients dels seus productes siguin, a poder ser, de la zona on viuen. Els treballadors que formen l’equip de l’empresa viuen al voltant de Figuerola del Camp, ja que per a ells és primordial que estimin i apreciïn la terra d’on provenen. La història d’aquesta emSalses Fruits presa familiar comença amb la Isabel i el Jaume, S&P és una en una petita habitació de empresa familiar la casa familiar a Figuerola del Camp, on les salses compromesa amb eren conegudes per gairebé el seu territori i la tot el veïnat. Tallar, cuinar seva gent i tastar han sigut les tasques primordials per aconseguir establir positivament els seus productes en el mercat gastronòmic. Una calçotada amb la seva salsa de romesco és convertir aquest àpat en un moment deliciós. I és que, la salsa de calçots és un dels seus productes estrella que ajuden a ser un bon amfitrió. Has de provar el seu gaspatxo, una delícia catalogada l'any 2011 com el millor gaspatxo envasat, en l'article d'opinió El Comidista, del diari El País. A més, et faciliten mantenir una dieta saludable i t’ajuden a tenir els àpats llestos, amb els seus brous de pollastre, les cremes de carbassó, pastanaga...o si et vols delectar amb una bona salsa allioli, brava, pesto... uns avantatges culinaris fabulosos. Consumir productes naturals i de km0 ens aporten grans beneficis a la nostra salut i ens deixen gaudir d’una bona gastronomia, on els sabors es potencien i ens ofereixen les seves propietats al 100%. Per aquest motiu, Salses Fruits aposta fort per aquests criteris. Així, saben del cert que ofereix un producte de proximitat i sobretot, de qualitat, on asseguren al client una compra ideal

Crta. Cabra del Camp, s/n 43811 Figuerola del Camp (TGN) Tel. 977 631 333 www.fruitssp.com 62 62


63


el BAIX

PENEDÈS

cruïlla de camins oberta al mar l Vendrell amaga moltes curiositats que conformen la seva història i cultura i fan que el municipi tingui una potent personalitat. Entremig de Tarragona i Barcelona, cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis i de difusió d’idees. Per aquest motiu amaga entre els seus llibres, parets i edificis unes cròniques molt interessants.

et permeten sentir tranquil·litat i a l’estiu, la bona temperatura del seu particular mar. Cadascuna presenta unes característiques diferents, amb racons convertits en espais saludables per al cos i la ment.

a més de les obres d’art que conté, entre les quals destaquen les escultures de l’acollidor jardí mediterrani que dona al mar. Aquest barri ha augmentat en residències d’estiueig en els últims anys, dotant-lo de vida i d’alegria.

Com la majoria de les poblacions tarragonines, en l’ època romana va ser un enclavament important, un punt de comunicacions, ja que hi passava la Via Augusta. Quan vagis al Vendrell no et descuidis de visitar El Museu Deu, la Casa Museu Àngel Guimerà, la Sala del Portal del Pardo, la Biblioteca Pública Terra Baixa, la Fundació Apel·les Fenosa, entre altres llocs d’interès que fan del Vendrell un poble magnífic i molt ric culturalment. Entre tots aquests espais no ens podem deixar d’anomenar la Casa de Pau Casals, un emblema per a la població, on va néixer el músic Pau Casals, considerat el violoncel·lista amb més talent del s.XX.

Coneixem de primera mà la platja de Coma-ruga, la qual té la reserva marina de la Masia Blanca, un riuet d’aigües amb propietats medicinals de temperatura constant entre 18ºC i els 21ºC que desemboca a la platja. Durant tot l’any és habitual veure persones de totes les edats prenent un bany per aprofitar-ne les propietats curatives. La platja del Francàs és llarga i ampla i té un pendent suau que s’endinsa al Mediterrani. Les seves aigües són naturals i acostuma a ser un lloc on tastar el veritable plaer que presta el mar. I finalment, la platja de Sant Salvador llueix un gran ambient cultural, ja que al barri s’hi troben l’Auditori, l’Ermita i la Vil·la Casals, on es poden contemplar objectes i records de la vida personal i musical del mestre,

L’activitat cultural i gastronòmica del Vendrell és molt diversa, però les tradicions formen part de tot el seu repertori. Qui no coneix la colla castellera Els Nens del Vendrell? Tenen una gran passió pel món casteller i és una colla històrica que es va fundar el 1926. Segueix el patró de tenir curiositats, i és que va ser la primera en descarregar el primer 3 de 8 del segle XX l’any 1951 i així fins al dia d’avui.

El Vendrell és una barreja del mar i la cultura, on l’olor i la brisa de llevant impregnen els seus passejos. Compta amb tres barris marítims, Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs, els quals llueixen unes esplèndides platges, que són un gran atractiu turístic. A l’hivern

64

Si més no, aquest municipi de més de 38.000 habitants reparteix festes populars per tot arreu i durant tot l’any, així com també disposa una gastronomia peculiar com els bufats, els resolís, el pastís de garrofa... i uns excel·lents vins i caves Denominació d’Origen del Penedès

Sigui quin sigui el teu gust, el Vendrell no et decebrà. Un municipi coster que desprèn màgia i vol que el visitis per retransmetre-te-laU

na vegada més us convidem a conèixer el nostre municipi i que us animeu a passar uns dies inoblidables envoltats de bona gent i de la nostra natura particular, on hi destaquen les vinyes i les oliveres. El mes passat vam presentar els nuclis de ponent, aquesta vegada coneixereu de primera mà els nuclis de llevant. Per una banda, comptem amb Lletger, un bonic nucli amb carrerons estrets i cargolats, on fins i tot s’hi ha rodat alguna pel·lícula de cinema. Presenta diferents atractius, com l’església de Sant Andreu i Santa Marina i la torre medieval, i llocs per menjar i dormir, com “La Societat”, el lloc ideal per fer un refrigeri o gaudir de la nostra gastronomia. Al mateix carrer hi trobem “l’Archs Hotel”, un hotel bed and breakfast, amb capacitat per 18 persones i 7 habitacions. A més, també hi torbem la torre de Lletger del s.X la qual es va edificar en temps de la reconquesta i

La torre medieval de Lletger

66

servia per comunicar a les terres properes la presència de l’enemic. Al bell mig del poble i en direcció a Sant Jaume dels Domenys, trobareu un carrer a mà dreta que us portarà a la Pujada, la Roca, Vallfort… Recorrem aproximadament un quilòmetre, passarem el nucli de la pujada, i arribarem a Vallfort, una masia fortificada del s.XV, residència senyorial a l’Edat Mitjana, catalogada com a singular que compta amb un entorn privilegiat de més de tres hectàrees, envoltat de natura i vinyes. Aquesta masia és el lloc ideal per celebrar el teu casament, ja que compten amb la professionalitat de “Càtering Sensacions” que t’ajuden a ferho de manera exclusiva i convertir aquest moment en un dia màgic i inoblidable. A l’altra banda de la riera i molt a prop de la carretera hi trobem la font de l’ hostal de l’alzina. Si caminem riera amunt, a pocs minuts i enclavat al vell mig de la riera de Marmellar, hi trobem el Pèlag Gran, un

Ermita de Lletger


Els nuclis de llevant de Sant Jaume dels Domenys són una bona excusa per passar uns dies formidables, descobrint els seus encissadors racons i gaudint de paratges espectaculars

LA

QUALITAT

ENS

GUIA

bonic pèlag d’aigua, on hi podem passar una bona estona amb la família, però millor no banyar-s’hi, degut a la seva profunditat i manca de visibilitat dins l’aigua. Si caminem uns metres més amunt per dins la riera, a uns 5 minuts, hi trobarem la cova gran d’una sola nau i amb una gran entrada.

El Pèlag Gran

Olis, vins i caves amb

ESPERIT COOPERATIU Sant Jaume dels Domenys Banyeres del Penedès La Bisbal del Penedès Rocafort de Queralt Blancafort Pira Rodonyà

Masia Vallfort

cellersdomenys.com Segueix a la pàgina 68

67


Cal Polinari

l’Ermita de la Mare de Déu dels Arquets

68

Pont romà de Cornudella

Ve de la pàgina 67 Tornant a Lletger, si agafes la carretera en direcció Sant Jaume, just abans d’ arribar a Cornudella, trobaràs la casa rural “Cal Polinari”, una preciosa masia on poderse allotjar. Si ens endinsem a Cornudella, descobrirem que està format per un carrer d’unes trenta cases al llarg de la carretera. Allí s’establí un Celler Cooperatiu l’any 1917, dels primers de la comarca, i encara hi ha l’edifici d’una fàbrica d’aiguardents i anisats, paralitzada com la majoria de les fassines. A ponent de Cornudella hi trobem el Pont Romà, el qual travessa el torrent de Ca l’Antic, és un vestigi històric on s’hi mostra el pas dels romans per les seves terres. I molt a prop d’aquest nucli trobem l’Ermita de la Mare de Déu dels Arquets, on cada any, el dilluns de Pasqua s’hi celebra un aplec multitudinari. Direcció al nucli de la Carronya, t’endinsaràs a la muntanya i descobriràs diferents emplaçaments que t’encantaran, com ara el Castellot de Castellví de la Marca o la cova de la via, una petita cova amb estalactites i estalagmites o veure les muntanyes del Gatell. Pugeu on pugeu, sempre veureu unes vistes privilegiades de la plana del Penedès, on també tindreu el plaer de descobrir imponents masies penedesenques. Per anar a la Carronya des de Sant Jaume dels Domenys podeu fer-ho de dues maneres diferents. La més fàcil és agafant la carretera B-212, de Sant Jaume dels Domenys a Vilafranca del Penedès, on hi ha una cruïlla a mà esquerra que t’hi portarà directament. L’altra opció és més bonica, feu-la caminant, té una durada de 20 minuts, i és tot resseguint la carretera B-212 en un camí enquitranat. Allí tindreu


Casa de pagès La masia Campau

Caminant per aquests paratges singulars podràs gaudir de la calma i dels vestigis històrics que són el patrimoni del municipi l’oportunitat de veure una de les meravelles d’aquest nucli, el bosc de Campau, un bosc on s’ hi celebren curses BTT i per nadal, un magnífic pessebre vivent, el qual visita molta gent. Al costat del bosc hi trobem la imponent masia de Campau, un espai molt singular, envoltada de vinyes on poder celebrar els teus esdeveniments més emotius i fer-los molt especials, que tothom, de ben segur, recordarà com un bon moment. La Carronya és el següent nucli, que presenta unes característiques singulars que permeten seguir gaudint d’aquest municipi. Aquesta està dividida en dos nuclis, situats a la part oriental del terme al nord de la carretera de Sant Jaume a Vilafranca, amb la qual es comuniquen per un bon camí enquitranat

Prat de la Riba, 10 43713 Sant Jaume dels Domenys (TGN) Tel. 977 677 188 | lafondasport@gmail.com

Plaça de Joan Roig, 2 43713 SANT JAUME DELS DOMENYS (Tarragona) Tel. 977 677 113 69


la TERRA

ALTA

Celler

“Som arrels, som Corbera, som vi” t de Frisach e Bl un br

Aquest és un vi en el què el treball de camp és molt important. Per a poder elaborar-lo, es juga amb les diferents maduracions de la varietat. Un blanc que expressa els aromes més purs.

e

e

u br

t de Frisach e n N

gr

L’A

70

c an

L’A

la comarca de la Terra Alta s’hi amaga un celler atípic rodejat de curiositats històriques. Desconeguda, fascinant i amb un caràcter propi molt marcat, aquesta comarca ebrenca ofereix als visitants centenars de contrades per on perdre’s i per recollir-se del món tal com decidí fer Pablo Picasso. Envoltat de grans superfícies de vinyes, oliveres i d’altres cultius que dibuixen un paisatge auster sobre turons irregulars i planícies evocadores, neix el “Celler Frisach” en un petit entorn natural verge de Corbera d’Ebre. El celler respira llibertat i manté l’essència de la pagesia en cada vi que elabora, quan entres per la seva porta notes el seu petit tarannà bondadós. La finalitat del projecte era donar vida al que havia sigut la pagesia a casa dels germans Joan i Francesc Ferré. Donar valor als seus avantpassats que havien treballat la terra amb el seu màxim esforç, una terra cuidada i mimada fins l’últim detall. Aquesta presentava un gran potencial pel qual s’havia de lluitar. Suor, treball i amor per una terra que els donava l’oportunitat de fer allò que els apassiona: crear un celler propi. Amb les idees clares, el 2009 veia la llum el “Celler Frisach”, un espai on havia de prevaldre els valors de la humilitat per la pagesia, pel territori i pel producte que elaboren. A més, un altre dels objectius era donar a conèixer el lloc on han nascut, Corbera d’Ebre. Dos germans iguals i a la vegada diferents que lluiten per la mateixa il•lusió, els quals es defineixen com un arbre, un és les arrels i les rames, lligat a l’argila i les pedres i l’altre, somiador, aeri com les fulles i les brocades. Cada un té un punt de vista propi i diferent, els agrada experimentar amb els raïms, descobrir nous camins però sempre respectant la seva filosofia de llibertat. La terra i els productes són ecològics, un valor que els defineix, i sempre amb varietats conreades a la Terra Alta, que mostren sensibilitat i creativitat.

Amb aquest vi es vol recuperar la forma d’elaborar vi dels avantpassats utilitzant la tècnica del cupatge, per tal d’aconseguir la millor maduració. L’ Abrunet de Frisach negre és molt singular i especial perquè els seus viticultors treballen en dues finques diferents però dins la mateixa orografia agafant dues varietats, i això suposa aconseguir una maduració òptima del raïm i fer un vi excepcional.


txa Frisa ch

Als creadors els hi van venir al cap varies preguntes, com: què passa si ajuntem tot el raïm de la mateixa finca? I si ajuntem diferents varietats? Què podem fer amb una varietat quasi inexistent? I si només utilitzem la Flor del most que cau? Amb aquestes preguntes va sorgir l’Abrunet de Frisach Rosat. Us animem a provar-lo, us sorprendrà.

rn a e V

e Frisac et d hR n u o r b

t sa Un vi brisat tan típic de la seva zona. Recol·lectat amb caixes i seleccionat, de forma manual i molt acurada, de criança de 6 mesos. Un vi que no ha estat filtrat, clarificat ni estabilitzat, una garnatxa pura.

ac h e Corb Fris

Que parli la garnatxa blanca, que parli la terra, que parli el nostre poble. Un most que neix brisat i fermentat amb les seves pells uns quants dies en inox. Un vi que pertany amb les seves lies sense remoure durant gairebé un any, un vi que no es filtra, que s’estabilitza pel fred de l’hivern i que no rep sulfits afegits. Un vi que ha reposat una mica a la botella i que surt a la vegada disposat a explicar amb claredat quin gust té la garnatxa blanca de la Corbera d’Ebre.

d ng a S

L

o ra F a

d a d a de F

ri sa

L’A

ch

El que aquí es diu “lo vi fa sang”, aquella empenta necessària que dona la força per seguir lluitant i tirar endavant. El vi ha estat fet de garnatxa fina, garnatxa peluda i carinyena, totes tres provinents d’una mateixa finca, el Dellà del Riu; en la qual les tres varietats es troben barrejades, tal i com es plantava antigament, i és així com ho vinifiquem. Un vi fet amb molt de sentiment i que doni a conèixer la història i la gent de Corbera d’Ebre.

“Sensibilitat i creativitat, territori i llibertat”

Celler Frisach Av. Terra Alta, 32 · 43784 Corbera d’Ebre (TGN) · Tel/Fax: 977 421 215 · Mòbil: 696 023 617 · frisach@cellerfrisach.com


el MONTSIÀ

Una experiència

DELICIOSA mposta, situat al cor del Delta de l’Ebre, al Montsià, és territori d’aromes, de sabors i gastronomia. La ciutat neix de la unió del mar i la muntanya, enmig d’una riquesa paisatgística que es relaciona amb una gran varietat d’ingredients i productes de proximitat per tal de crear una cuina única de qualitat i identitària. L’ arròs, les ostres, les clementines, els musclos o les carxofes són alguns dels productes que es fonen estretament amb el territori del Delta i que caracteritzen la bona gastronomia de tota la comarca del Montsià i tot el seu voltant més proper. Les Terres de l’Ebre són una destinació turística rica en paisatges, en cultura i història amb una gran bellesa natural ideal per practicar activitats a l’aire lliure, relaxar-te, degustar la gastronomia típicament mediterrània i on

72

l’àmplia oferta d’oci i de gran tradició vinícola i arrossaire hi és present arreu. La gastronomia del Delta de l’Ebre es divideix en dos tipus de cuina, la litoral i la d’interior, totes dues basades en l’arròs com l’ingredient bàsic i comú per excel·lència. Pel que fa als pobles de l’interior, tenen més costum de treballar la cuina de peix basada en les espècies de riu, com les anguiles, el peix més tradicional del Delta que es prepara amb guisats, en salsa o a l’estil xapadillo. Cal destacar també els productes de la fèrtil agricultura, com les carxofes a la brasa, arròs amb cols i fesols o les amanides, les quals també formen la base de la gastronomia del Delta.

Ric en tradicions i gastronomia, el Delta de l’Ebre és un lloc ideal per als viatgers que els agrada la tranquil·litat i el relax en família i a la naturalesa

Els productes de la fèrtil agricultura, com les carxofes a la brasa, l’arròs amb cols i fesols o les amanides, també formen la base de la gastronomia del Delta La gastronomia d’Amposta i de tot el territori del Delta, també reflecteix i es vincula amb la seva cultura, compartida amb esdeveniments i tradicions que se celebren al llarg de l’any. Un bon exemple són les Jornades Gastronòmiques de la Carfoxa, un esdeveniment gastronòmic que reivindica un producte molt arrelat a la terra, la carxofa, mitjançant diversos plats elaborats pels restaurants d’Amposta que participen a les jornades. Aquesta festa, que aquest any celebrarà la seva 24a edició, tindrà lloc del 24 de febrer al 24 de març. Descobreix tots els seus paratges i degusta la gastronomia del Delta en cadascun dels seus pobles, on hi trobaràs benestar, activitats i menús preparats per compartir amb tu una experiència deliciosa i amb molta personalitatn destí de turisme actiu tot l’any, on les activitats per divertir-se són infinites. Amb el lema “Temporada Alta” volen promocionar la seva terra, com un lloc exclusiu on poder esbargir-se i viure de manera personalitzada la diversió i mentre ho fas, beneficiar-te de la tranquil·litat dels mesos amb menys afluència turística. Aquest cicle d’activitats s’esdevé des del 13 d’octubre fins al 9 de juny, així que no se t’escapi i corre cap la Ràpita. Escull l’activitat que més s’adapti a tu, als teus amics o familiars, ja que hi ha un gran assortiment per viure plenament aquesta població. Per als romàntics, una ruta per les muscleres amb golondrina o amb taxi marítim, per als més atrevits llogar un caiac o un safari pel delta, per als més bohemis fer una ruta amb furgoneta i un guia per tot el Delta de l’Ebre. Per als que els hi 74

agrada treure adrenalina i a la vegada veure natura, pots fer la ruta amb quad pel Món Natura o també activitats de multiaventura com paintball, bicicletes... No hi falten les activitats d’aigua com la vela lleugera, el paddle surf, el kitesurf o windsurf... Entre moltes altres que podràs consultar a la seva pàgina web enlarapita.com, allí t’assabentaràs de tot. Totes presenten uns preus molt assequibles per a totes les butxaques, t’ho fiquen fàcil i econòmic perquè no tinguis cap excusa.

Entre el 13 d’octubre i el 9 de juny té lloc a la Ràpita la Temporada Alta. Us hi esperem! Si el que et fa por és el temps, no et preocupis, a La Ràpita i el Delta de l’Ebre gaudeixen d’un clima molt

bondadós, considerat un dels millors de tot Catalunya, així que endavant, i vés a veure el sol, la platja i toca l’aigua del seu mar. Fer-ho en aquest temps té més privilegis i avantatges que inconvenients. T’emportaràs una bona experiència, i no un refredat. Ara és el moment de viure amb tots els sentits aquesta zona tan emblemàtica de la que presumeix Catalunya, i que en els mesos de més afluència, les persones acudeixen per gaudir-la. Així doncs, fes-ho també en aquesta temporada, seràs un afortunat. El seu entorn, la natura, el mar, les edificacions, en definitiva, tot el seu paisatge, fan d’aquesta població un lloc magnífic per ser un mateix. Vés a la Ràpita i crea la teva pròpia història, de ben segur, serà un record inesborrable que recomanaràs als teus amics i veïns. Un poble fill del mar amable i autèntic, una destinació ideal per a les vostres escapades de desconnexió


75


a Sénia, municipi amb un gran valor natural, està situat a la comarca del Montsià, i l’indret per si mateix ja supera les expectatives d’excepcionalitat que qualsevol espera. La situació de l’entorn destaca per la seva diversitat geogràfica i per la proximitat a dos parcs naturals, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports. Aquests espais aporten a la Sénia la possibilitat de compartir el territori d’una forma diferent i exclusiva, amb una amplia xarxa de pistes i senders on practicar excursions i activitats a la natura, aprofitant el gran valor natural dels voltants. És aquest entorn, doncs, el què caracteritza la diversitat paisatgística de la Sénia, ja que tan aviat observem un pla ple d’oliveres com un massís abrupte ple de vida salvatge. En el seu desenvolupament econòmic del municipi, cal destacar que la Sénia compta amb un dels clústers manufacturers del moble més representatius de tota Catalunya, en el què hi participen empreses industrials, de fusteria, de distribució comercial i diverses organitzacions i institucions de suport.

76

La tradició industrial de la Sénia ha donat l’oportunitat de fer créixer, amb el pas del temps, el terme municipal i ha aportat al poble una gran comercialització i fabricació a nivell nacional de mobles i, també, de pinzells.

La Sénia destaca per la seva diversitat geogràfica i la proximitat a dos parcs naturals, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports Cada cop més, el turisme de la zona va en augment i la Sénia ofereix diverses propostes turístiques en tots els ámbits, tant de l’entorn natural més immediat, passant pel patrimoni històric com per la seva gastronomia. Les fires i festes, així com les tradicions locals, tenen l’objectiu de transmetre l’expressió de la cultura arrelada al territori, on la música és l’element bàsic durant les celebracions i la qual s’identifica com una de les aficions més esteses entre els habitants de la Sénia.

Dins la seva gastronomia, purament mediterrània, hi ha una recepta en especial que tots els habitants consideren com a seva, la coneguda olla de recapte, una mescla suculenta feta amb les millors verdures, llegums i carn de porc de qualitat. De fet, podem dir que a les cuines de la Sénia en general hi predomina una àmplia varietat de cuinats de carn, la qual identifica el lloc com un indret ideal per degustar la seva bona gastronomia de proximitat. Degut a aquesta diferenciació gastronòmica, la Sénia celebra cada any la seva ˝Fira Gastronòmica”, una mostra d’expositors alimentaris de qualitat que inclou activitats paral·leles vinculades amb la gastronomia, com la Ruta de la Tapa Creativa, les Jornades Gastronòmiques del Recapte o el Concurs de Cuina, a banda d’altres espectacles interessants que atreuen una gran quantitat de visitants d’arreu del país, com són les Curses de Cavall Pura Sang, les divertides Corregudes de Burros o els concerts del Séniafest. Amb tot, es tracta d’un cap de setmana festiu, ple d’activitats aptes per a tothom.


Si us interessa, sapigueu que la Fira Gastronòmica de la Sénia d’enguany tindrà lloc els dies 10, 11 i 12 de maig. Un altre dels esdeveniments que més s’identifiquen al territori és la ˝Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble˝, on s’exposen una gran varietat de peces artesanes i on les botigues de mobles tenen obertes les seves portes durant tot el cap de setmana de la celebració, amb ofertes, descomptes i promocions especials. Així doncs, l’onzena edició d’aquesta fira, considerada la fira monotemàtica de la fusta més important de tota Catalunya i que reivindica la Sénia com un important referent en el comerç del moble, se celebrarà els dies 19 i 20 d’octubre d’enguany. La Sénia apropa el seu turisme i patrimoni als seus visitants a través de visites guiades a diversos espais del municipi. El Centre d’Interpretació del Riu Sénia, l’Àrea d’Oliveres Mil·lenàries o un passeig pel nucli antic del poble, són algunes de les activitats que promou el municipi per tal d’endinsar-se en el territori.

A part d’això, cal destacar un dels espais amb més afluència de visitants i que s’ha convertit en un dels més reconeguts, el Camp d’Aviació Militar i Centre d’Aviació Històrica de la Sénia, la visita al qual inclou l’explicació pels voltants de l’aeròdrom, visita al refugi antiaeri, visita al museu de la Casa del comandament i al Centre d’Aviació Històric. En aquest últim, hi trobarem dues rèpliques a mida real d’avions utilitzats durant la Guerra Civil, les restes d’un Messerschmitt Bf109 i un avió real dels anys 50, entre altres peces exposades. Per fer qualsevol dels guiatges esmentats, cal fer-ne reserva prèvia contactant amb l’Oficina de Turisme

+ info www.lasenia.cat

Ajuntament de la Sénia

C/ Tortosa, 1 43560 LA SÉNIA ( TGN ) Tel. 977 713 000


78


RACONS DE CATALUNYA Parc Natural dels Ports, a prop de la Sénia ( El Montsià ) Fotografia cedida per l’ Ajuntament de la Sénia 79


Fotografia de Jordi Gil cedida per l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja 80


Descobrim un dels indrets més excepcionals del Delta de l’Ebre. Envoltats de natura i d’espècies animals i vegetals autòctons de la zona, Sant Jaume d’Enveja ofereix un turisme de proximitat amb l’objectiu de conèixer el territori immers en un paratge natural únic.

81


Senders, arrossars i sèquies s’estenen quilòmetres i quilòmetres fins a les platges del Migjorn, Serrallo i la Platjola. A la sortida i a la posta de sol es produeixen instants únics amb llums extraordinàries

l paisatge del Delta de l'Ebre, pla fins l’infinit, és perfecte per a ser descobert en bicicleta, a ritme pausat. La ruta vorejant el riu pel Camí de Sirga fins a les desertes i enormes platges permet contemplar la verdor dels arrossars i les abundants colònies d'aus que l'habiten. Sant Jaume, al bell mig d’aquest territori, és un dels pobles més emblemàtics del Delta. Amb prop de 3.600 habitants amb una oferta turística i comercial de primer ordre s’ofereix al visitant per a què la seva estada sigui una experiència magnífica. El municipi de Sant Jaume abraça una gran part del territori protegit del Parc Natural i entre aquest destaca l’illa de Buda, un espai especialment atractiu d’entrada restringida.

82

Un cop a l’any, per Sant Pere, s’hi accedeix en romeria des de Sant Jaume i, des de fa uns anys, l’Ajuntament organitza visites guiades en bicicleta, les Buda & Bike, per conèixer a fons aquest lloc únic. Senders, arrossars i sèquies s’estenen quilòmetres i quilòmetres fins a les platges del Migjorn, Serrallo i la Platjola. A la sortida i a la posta de sol es produeixen instants únics amb llums extraordinàries que queden per sempre a la memòria. Però hi ha un fet que les fa del tot especials, les seves dimensions gairebé inabastables i l’absència de gent que dóna la possibilitat de gaudir en solitud d’un entorn màgic i exclusiu. Per conèixer els indrets més propers al poble s’han senyalitzat tres rutes temàtiques que recorren els llocs més característics. Així, la ruta Lo Jornal del Pagès, marcada en color groc, acosta a les tradicions arrossaires de la població, visita l’Arrossar Interactiu i el Centre d’Interpretació de

Barraques; la ruta del Vaixell Anita, porta al lloc on es va enfonsar el recordat vapor que solcava les aigües de l’Ebre ja fa més de cent anys. I per últim i en verd, la ruta que condueix fins l’illa de Buda a través de paisatges genuïnament deltaics. Des de que es va inaugurar el pont Lo Passador, l’any 2010, aquest s’ha convertit en emblema del poble i en un espai amable on passejar i asseure-s’hi una estona. És una de les vies principals d’entrada i comunica amb el carrer Major, el carrer principal de Sant Jaume, on s’hi troben molts dels establiments, l’església i l’Oficina de Turisme. Amb una oferta turística que dia a dia guanya en diversitat, quantitat i qualitat, Sant Jaume aposta per convertir-se en referent d’un turisme acollidor i sostenible. A una oferta de restauració de primer ordre, s’hi suma una gran varietat d’allotjaments que, en aquests moments, superen la cinquantena. Entre aquests destaquen les cases rurals, totes elles situades en llocs naturals destacables, com el Mas de l’Illa de Buda o el Mas Illa de Riu, ambdós de grans dimensions. I els petits masos situats al costat dels arrossars també són un allotjament


molt aconsellable per conèixer de prop el territori, observar la increïble varietat d’aus del delta, sentir de nit el raucar de les granotes o descobrir els colors canviants de les diferents estacions.

Amb una oferta turística que dia a dia guanya en diversitat, quantitat i qualitat, Sant Jaume aposta per convertir-se en referent d’un turisme acollidor i sostenible. A una oferta de restauració de primer ordre, s’hi suma una gran varietat d’allotjaments que ja superen la cinquantena Les barraques són les construccions autòctones del delta, molt lligades al territori i la seva història, habitatges humils utilitzats durant els mesos de les feines del camp per a viure els pagesos. Cap als anys noranta del segle passat, es va recuperar aquest hàbitat tradicional, fent una reinterpretació d’aquells habitatges humils, connectant amb el passat i l’entorn des d’un espai confortable i posat al dia. Així són les barraques avui, acollidores, autèntiques. Imprescindible gaudir d’una estada en una d’aquestes construccions tan peculiars. N’hi ha vàries a Sant Jaume per a gaudir de les vacances en harmonia amb el paisatge.

Una altra manera de apropar-se a l’herència cultural de Sant Jaume és triar una de les moltes cases de poble que s’han habilitat per rebre hostes i que ofereixen un gran confort i una experiència exclusiva. Algunes d’aquestes cases tenen més de cent anys d’antiguitat, d’altres són de construcció recent, però totes estan equipades amb totes les comoditats i no han perdut la seva essència. Més enllà del passat rural de Sant Jaume, s’obre un horitzó d’un turisme actiu i trepidant que té el mar i el riu com a protagonistes, a més de la bicicleta. Activitats com el kitesurf, el piragüisme, les sortides en globus... guanyen adeptes dia a dia; i la platja per descomptat que a l’estiu es converteix en la reina de les vacances. Sant Jaume també disposa d’un gran ventall d’apartaments turístics des dels quals dur a terme totes les propostes lúdiques que es puguin imaginar. Val la pena tornar a agafar la bicicleta pels nombrosos senders senyalitzats que circumden arrossars i al final dels quals sempre hi ha un bon lloc per recuperar forces amb la magnífica gastronomia deltaica, d'arrossos, marisc i peixos, i també caça i hortalisses i verdures Km 0. Sant Jaume és un immillorable punt de partida per descobrir aquest territori de gran biodiversitat, fràgil i canviant, i declarat Reserva de la Biosfera. El destí ideal per a qualsevol època de l’any

Anna Borràs

Periodista especialitzada en turisme i viatges

Per a més informació sobre totes les festes, podeu consultar la web:

www.santjaumeturisme.cat

Més enllà del passat rural de Sant Jaume, s’obre un horitzó d’un turisme actiu i trepidant que té el mar i el riu com a protagonistes, a més de la bicicleta

Av. de Catalunya, 22-30 · 43877 SANT JAUME D’ENVEJA (Tarragona) Tels. 977 468 039 / 977 478 056 83


Anuncia’t a

CASA ESPUNYES

Solsonès

publicitat @ magazine publicaciones.com

667 560 225

MAS ROSSELL

Alt Camp

www.masrossell.cat

EL MIRADOR

la Noguera

Al mig de la natura pots ser tu mateix. Estirar-te sobre verd i contemplar el cel. Respirar l'aire pur de la muntanya i saber que el temps et pertany. La felicitat no es pot comprar i les experiències que et porten fins a ella, no tenen preu. Gaudeix de Casa Espunyes, un lloc on es respiren aires rústics, en una equilibrada combinació entre els elements d'ahir i d'avui.

Un allotjament rural situat al municipi d’El Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp. Una masia de vuit hectàrees i envoltada de terres de secà, cereals, vinyes i boscos. Un espai ideal per la desconnexió. La masia té la capacitat per a 15 persones i compta amb unes comoditats i instal·lacions excel·lents per gaudir plenament de l’estada a la casa. Viu el turisme rural a Mas Rossell, descobreix-los.

En l’immillorable entorn del llac de Sant Llorenç de Montgai, s’hi troba el restaurant El Mirador. Un establiment que ofereix una calidesa envejable, que només llocs com aquest poden tenir. Les seves vistes són espectaculars i el seu menú és deliciós, el qual està pensat i cuinat com si fos de l’àvia. Aprofita per donar una volta i recarrega les piles al Mirador. Et faran sentir com a casa.

Ctra. Pont d'Espia a Coll de Jou, L-401 25286 CAMBRILS ( Lleida ) Reserves: 973 481 443

Carretera C-37, km-21’9 43810 El Pla de Santa María (TGN) Reserves: 620 960 024

Passeig del Segre, 19 · 25613 Sant Llorenç de Montgai (LLEIDA) Reserves: 973 420 003

Restaurant Mediterrani Croqueteria

Tel. 973 35 32 59

Ctra. NII, Km, 692 · 17411 VIDRERES (Girona) Tel. 972 850 369 · cancastells@yahoo.es

https://restaurant-pktus-xic.negocio.site

C/ Creu, 14 · 25700 La Seu d’Urgell ( Lleida )

Una cuina avantguardista que treballa amb la combinació de gustos i textures

Un lloc addictiu per a tot amant de l’alta muntanya, del descans i el benestar C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 • 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

C/ Sant Joan, 22 CASAFORT - 43887 NULLES (Tarragona) 43201 REUS info@fcrestaurant.cat Tel. 676 93 98 59

T. 977 945 142 www.fcrestaurant.cat quintaforca@gmail.com 84


nmig del Prepirineu Català s’hi troba tot un referent per als amants del motor, el Museu de la Moto. L’edifici va ser construït amb materials recuperats de cases de l’antic poble de Bassella (desaparegut sota el Pantà de Rialb), alguns d’ells són centenaris. Es tracta d’un projecte iniciat als anys 60 per Mario Soler, un apassionat de la moto i la mecànica. Durant molts anys, va restaurar una gran quantitat de motocicletes antigues al seu petit taller de Bassella, deixant una àmplia col·lecció. I d’allí en va sorgir la idea de crear un museu, que avui dia s’ha consolidat com un referent a nivell europeu i en una visita obligada per a tot els fanàtics de les dues rodes. Es tracta d’  una iniciativa privada gestionada per la Fundació Museu Moto Mario Soler, una entitat sense ànim de lucre que treballa per a conservar i difondre la història i cultura de la moto.

El museu compta amb dos tipus d’exposicions, una de permanent i una de temporal. Primerament, parlarem de l’espai anomenat 100 anys d’història de la moto, que ocupa la planta principal, amb un recull de les principals marques nacionals i internacionals. També hi destaquen diferents prototips de competició i motocicletes úniques al món. Cada apartat compta amb una explicació per saber d’ on prové cada element. La part temporal es renova periòdicament. Aquest any, fins el mes de desembre, s’hi pot visitar una retrospectiva del mític model de trial de Montesa, la Cota, que commemora el seu 50è aniversari. S’hi pot veure des de la primera versió del 1968 fins a la més nova, una edició limitada a 50 unitats fabricada el 2018.

www.museumoto.com Carretera C-14 km. 134 25289 Bassella (Lleida)

Tel: 973 462 731 info@museumoto.com

El Museu presenta diferents propostes d’activitats dirigides a tot tipus de públic, per tal de poder conèixer i aprofundir en el món del motociclisme. S’hi poden fer tallers específics per escoles, visites guiades, o assistir a les conferències, homenatges i commemoracions vinculades al món del motor. També organitza el Rally dels Museus, una trobada per a motos i cotxes antics que permet descobrir les terres de Lleida des d’una altra perspectiva. Així com també, esdeveniments privats per empreses i altres col·lectius

Dilluns - Diumenge de 10:00 a 18:00 (Dimarts i dimecres tancat)


DIUMENGE, 10 de Febrer FESTA DE L'ARRÒS, a Bagà.

DISSABTE, 16 de Febrer SNOWFEST, del 16 al 17 de febrer a Espot. 31a MITJA MARATÓ, a Balaguer.

MERCATS D'ARTS I OFICIS, a Viladecans. 20è CONCURS INDIVIDUAL DE SARDANA, a Cervera. XIV FIRA DEL FAJOL, a Batet de la Serra. XATONADA POPULAR, a Calafell.

DILLUNS, 11 de Febrer 20è CONCURS INDIVIDUAL DE SARDANA, a Cervera.

DIMARTS, 12 de Febrer EXPOSOLIDOS, del 12 al 14 de febrer a La Farga de l'Hospitalet.

DIJOUS, 14 de Febrer FESTIVAL INTERNACIONAL DEL CIRC ELEFANT D'OR, del 14 al 19 de febrer a Girona.

MERCAT MEDIEVAL, del 16 al 17 de febrer a Arbeca. MERCAT DE SEGONA MÀ I ANTIGUITATS, a Tona.

DIMECRES, 20 de Febrer SNOW RACE, del 20 al 21 de febrer a Port Ainé.

DIJOUS, 21 de Febrer XXII ANIMAC, del 21 al 24 de febrer a Lleida.

DIVENDRES, 22 de Febrer FESTA DEL BRUT I LA BRUTA, del 22 al 23 de febrer a Torà. FESTA DELS TRAGINERS, del 22 al 24 de febrer a Balsareny.

DIVENDRES, 15 de Febrer 4a DRONE PARTY, del 15 al 17 de febrer a Mollerussa. MEDITERRANEAN DIVING SHOW, del 15 al 16 de febrer a Cornellà. FESTA DE LA LLUM, del 15 de febrer al 10 de març a Manresa.

DISSABTE, 23 de Febrer FIRA AGR'AUTO, del 23 al 24 de febrer a Agramunt. RETABULUM, del 23 al 24 de febrer a Manresa. FIRA DE L'AIXADA, del 23 al 24 de febrer a Manresa.


L

es Coves de l’Espluga es coneixen per la Cova de la Vila i la Cova de la Font Major. En el seu origen ambdues galeries formaven part d’una única i extensa cavitat que transcorre pel subsòl de l’actual centre urbà del municipi.

Una d’aquestes coves, fou descoberta accidentalment el 1853 quan un veí del carrer Sant Antoni, al centre del municipi, va obrir un pou a casa seva, i es va trobar amb la gran galeria, llavors, una improvisada expedició remuntà el riu fins on els precaris mitjans i la seva valentia els hi permeté. En l’expedició van descobrir les grans galeries seques de l’actual entrada, que fou tapada pels sediments dipositats durant segles. Les exploracions espeològiques realitzades a partir del 1956, data en què fou redescoberta pels mitjans científics, fins a l’any 1990, els quals han ultrapassat els 3.590m de galeries i han recorregut bona part d’un riu subterrani que sorgeix a l’exterior per la Font Major. Això fa que aquesta cova assoleixi l’estàndard internacional de “Gran Cavitat” i que per les seves dimensions esdevingui la setena cova més llarga del

món, d’entre totes les cavitats formades en conglomerats. La presència de la cavitat en aquest indret està en l’origen del propi nom del poble, atès que “Espluga” en llatí vol dir “cova” i aquest és el nom amb el qual des del segle XI es coneix el municipi. Un fet que sembla indicar que els orígens més remots del poble estaríen vinculats a l’ocupació humana de la cavitat. Per entendre els orígens i la formació geològica de la cavitat, ens hem de remuntar fa 40 milions d’anys enrere, moment en què les terres que avui formen part de la Conca de Barberà, eren part del fons marí d’un gran mar, en el qual s’hi anaven dipositant els còdols arrodonits provinents dels rius i barrancs que hi desembocaven.

El 1994 es va inaugurar el museu (únic en el món) ubicat sota les roques de la cova, actualment emparat en el complex museístic coves de l’Espluga. La visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l’humà primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim. Hi ha una restitució paleoambiental i un muntatge audiovisual, que inclou fotografies, gràfics i explicacions. S’ha habilitat un recorregut d’aventura, que endinsa els visitants que ho desitgen per l’interior de galeries, tot remuntant un riu subterrani que en sortir a l’exterior rep el nom de Francolí

Fa 25 milions d’anys, les aigues d’aquest mar es van desplaçar i en el seu lloc hi va quedar un extens espai de plana pantanosa. Amb el temps aquesta zona pantanosa es va assecar i els còdols i sediments que havíen format part d’aquell antic fons marí es van compactar, convertint-se en una roca sòlida i dura, que coneixem com a conglomerat.

87La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DIUMENGE, 24 de Febrer JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA CARXOFA,

DISSABTE, 2 de Març

del 24 de febrer al 24 de març a Amposta.

FESTA DE CARNESTOLTES, a Bellpuig, Bellver de Cerdanya, Guissona, Martinet, Tremp, Agramunt, Balaguer...

DILLUNS, 25 de Febrer

DIUMENGE, 3 de Març

EXPOSICIÓ CATALUNYA MAR ENLLÀ, a partir del 25 de febrer al Museu Marítim de Barcelona.

39è CONCURS DE COLLES SARDANISTES, a Almacelles. XXIV FESTA DE L'OLI, a l'Albi. FIRA FORA STOCKS, a Manresa.

DIMARTS, 5 de Març LA GUIXA, a Isona. FESTA DEL RANTXO, a Oliana, Peramola i Ponts.

MOBILE WORLD CONGRESS, del 25 al 28 de febrer a Barcelona. 4YFN - CONNECTING STARTUPS, del 25 al 27 de febrer a Barcelona.

DIJOUS, 28 de Febrer CARNAVAL DE SITGES, del 28 de febrer al 6 de març a Sitges. CARNAVAL XURIGUÉ, del 28 de febrer al 3 de març a Calafell

DIVENDRES, 8 de Març XXI FIRA NATURA, del 8 al 10 de març a Lleida.

DISSABTE, 9 de Març FIRA DEL TRUMFO I LA TÒFONA DE CATALUNYA, del 9 al 10 de març a Solsona.

DIVENDRES, 1 de Març FESTA DEL SANT CRIST DEL BON CONSOL, a la Portella. WORLD CUP SBX, de l'1 al 2 de febrer a Baqueira. FESTA DE L'AIGUA, de l'1 al 3 de febrer a Almacelles. MINERALEXPO BARCELONA - SANTS, de l'1 al 3 de març a Barcelona.


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 936 930 350

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 938 692 798

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 938 784 090

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 938 777 701

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 938 696 984

VALLS C/ de la Cort, 61 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Tel. 972 450 802

ANOIA

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 938 051 585

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 938 680 833

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 938 680 366

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 938 976 830

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155

VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307

ALT PENEDÈS

CAPAFONTS C/ Les Fonts, 7 · Tel. 972 505 902

SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 938 913 188 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 938 993 499 PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 938 181 254

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

90

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 938 368 254

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 128 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 936 852 400 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 936 352 727 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 937 779 076 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 936 305 807 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 934 832 990

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 932 853 834

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 932 853 834

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla de les flors, 88 · Tel. 932 853 834Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 932 388 091 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 977 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 937 582 698

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 938 887 308

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 935 571 834

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 938 848 035

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 938 221 500

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament, s/n · Tel. 938 257 09 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 938 258 046

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ de les Fonts, 10 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 938 952 500 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 938 944 251 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 938 154 517 Pl. de la Vila, 10 · Tel. 938 935 555

92

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 937 604 547 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 937 679 008 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 937 625 038 PALAFOLLS Plaça. del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 937 620 611

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 938 301 418

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 938 862 091 LA SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 938 125 712

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Av. Verdaguer, 35 · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 937 441 616 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 935 554 650 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 937 957 039 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 937 910 588 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 937 690 559 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 937 940 898 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 937 655 642

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 938 851 715

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 938 515 176

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 938 560 100

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 938 522 003

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546


MUSEU MINER

Ogassa

Endinsa’t en un recorregut per la història de les mines i submergeix-te en un viatge al passat

Descobreix la vida minera del poble d’Ogassa

Et sorprendrà!

Avinguda de les Mines 17861 Ogassa (Girona) Tel. 676 052 372 / 972 720 380


Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Campucines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 480 103

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 973 641 612 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 977 179 468 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 977 179 468

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA Rambla Nova, s/n · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 937 273 534

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

94 94

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 936 759 952 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 937 397 019

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 938 794 980 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 938 634 140 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 938 423 900 SANT CELONI C/Major, 53 · Tel. 938 670 171