+MagazineFishEco #4 2018

Page 1

#4 2018 s

o j l Ăś

F

ĂĽ p s

ti r A

k

* r la

ld i B

* r e

m l i F

e

L * r

n d n

ä

s e iv

r

a g n i


Vi säger varsågoda! Ett nytt helt gratis +MagazineFishEco läser du just nu på din dator, mobil eller platta. Ett nummer där vi bland mång artiklar speciellt och stolt presenterar två nya skribenter. Först ut är den relativt unge Jonathan Forsberg, en kille som tar sitt sportfiske på allvar. För att satsa på sportfisket, skrivandet mm har han faktiskt ändrat sitt liv genom att gå ner i tid på sitt arbete. Något som självklart kostar men som också kan ses som en investering i sig själv, sitt intresse och sin framtid. Bra där Jonathan! Den andra skribenten är Lars Nylander, en kille som liksom så många andra skickliga sportfiskare studerat på Forshagaakademin. Lars är en grym predatorfiskare, pular lite med att bygga beten på sidan om och har bra koll på utrustning, därav har han i detta nummer skrivit ett test på en gäddpåk som är riktigt flott. Själv är jag i skrivande stund i packande av kläder, kameror och grejor. Under fyra dagar ska jag fiska bass och abborre i Rio Ebro Port Massaluca. Hoppas verkligen på ett grymt äventyr. Ha det bra alla läsare. Vi ses på nätet eller på sjön!

//JAN O

Omslagsfoto: Jan Ohlsson Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se


NYHET Köp den på Abu Garcia Proffsbutiker.

14 kg.

Vill du veta mer? Klicka på filmen!

BROMSKRAFT

LÅGPROFIL

Abu Garcias starkaste rulle någonsin med 14 kg slirbroms.

© 2018 Pure Fishing Inc.


#4 2018

6 Betet

INNEHÅLL

10 Test: Daiwa Prorex 8’

14 Litiumbatteriet

Meta gräskarp

60 Höstfiske efter abborre

50 Historien om Jonny Vobbler

72

66 Gäddfiskeskolan #2

Test: Esox Gear Obsidian 8’4”

76 Test: Didroksons Elements

Betesbyggartorget

42

30 Nya prylar!

20

90

80 Supersize

Gäddfajten FOTO: Linus FröhlichBETET I grund och botten vill jag inte att ett bete ska vara bättre än ett annat, eller så vill jag det… i alla fall om det är jag som har det bättre betet, är på ”rätt sida om staketet” kan man säga. Hopplöst att fundera över men jag tror inte att jag är ensam om att ändå göra just detta, fundera mycket över betesval, färger, storlekar och andra egenskaper som emellanåt verkar vara magiskt för fisken.

JAN OLSSON

JAN OLSSON, GABRIEL ELFSTRÖM & OVE FREDRIKSSON


Jag har alltid tyckt att det är så svårt att avgöra när ens framgång beror på betet, färgen på betet, rätta knycken, rätt tempo på betet eller helt enkelt tur men oavsett allt detta finns det faktiskt dagar då betet avgör och avgör helt och absolut, dom dag­ arna man blir ”krossad” av kompisen och en regel vid dessa tillfällen, en absolut regel vill jag säga, är att kompisen bara har ett ex av betet och själv är man alltid utan… Ja, det har nyligen hänt mig, igen, även om det nu var rätt länge sedan det sist skedde. Jag har fiskat röding med min vän Gabriel Elfström på BIOS, vi åkte tillsammans för hans första vertikala rödingfiske, själv har jag faktiskt rätt många pass i ryggen, han var taggad till tusen och han… fiskade bättre än mig med hästlängder, jag fick storstryk på gränsen till ren förnedring, vi återkommer till det.

Tidigt 2000-tal, Buster Jerk regerar ofta på många vatten.

“Fyra gäddor över 10 kg”

Hemmamålad jerk

Första gången det här hände mig var i början på 2000: talet när min vän Linus tog 20-25 gäddor un­ der en dag på ett Buster Jerk som han målat brun, det var typ en ”tånglake” men det visste vi inte då på den tiden, den var i alla fall brun och inte spe­ ciellt vacker. Tillsammans fiskade vi på Eriksbergs legendariska vatten i Blekinge, självklart inspirer­ ade av filmen Gäddfeber, och det ska tilläggas att vi fick tips av en annan sportfiskare om att just brunt hade levererat bra. Vår första dag var rätt seg för oss alla i gänget men det där tipset med brunt fick Linus i spinn, han är den mest fixiga och trixiga sportfiskare jag känner. Jag tror att han faktiskt åkte till den lokala bensinmacken och köpte en sprayburk med brun färg, ägnade natten åt att spraya jerkar – och det lönade sig grymt… Dagen därpå fiskade han som en gud, det högg tidvis i vartannat kast. Smisk fick i alla fall jag, mina Bustrar i färger som Skit­ mört, Kexchocklad mfl dög inte alls! Självklart fix­ ade även jag bruna bustrar inom kort efter denna trip och vissa perioder och vissa dagar fiskade dom helt överlägset, speciellt på södra delen av Östersjökusten.

Big McRubber var betet som gällde på Rügen 2012.

blev faktiskt en riktigt kul artikel i Magazinet, läs den gärna här. Jag vet att flera av dom skickliga guiderna i Rügen fortfarande än idag håller just detta bete som en riktig storgäddmagnet. I ärlighetens namn har jag faktiskt varit på andra sidan också, när man själv sitter på betet som är ”the shit” och befinner sig på ”rätt sida om stake­ tet”. Ett av de absoluts mest minnesvärda tillfäll­ ena var under min första Rügenresa år 2012 när jag själv landade fyra gäddor över 10 kilo på fyra dagar. Det här var resan när både Söderjiggen och Big McRubber fick sina genombrott kan man säga. Med på resan var självaste Claes Svartzonker Claesson och i bagaget hade han ett gäng Big McRubber som gjorde total succé hos dom tyska gäddorna. Några av dessa Big McRubber hamnade i min beteslåda och det var en sån galen tur, mitt förtro­ ende för just detta bete har hållit i sig genom åren och jag vill aldrig vara utan det på sjön. Det här

Det hände igen

Som sagt, det har nyligen hänt mig igen, att man var på ”fel sida om staketet” alltså… vi snackar storstryk! Varje år försöker jag ta några turer till Vättern för att vertikala röding. Älskar det, så svårt men ibland så enkelt. Lite som abborrfiske faktiskt men det drar lite mer i grejorna och rödingen är ju så otroligt vacker bara att se på. Om det finns en fiskegud så var han på mycket gott humör när han målade den fisken. Man vet aldrig riktigt vilket humör fisken är på dock. Nåväl, Gabriel var verkligen supertaggad och själv hoppades jag bara att det inte skulle gå åt skogen, ni vet, när man tar med kompisen på något nytt och tidigare berättat hur jäkl…. skoj och bra det kan vara, då går det oftast åt skogen. Men


Här kunde ju historien slutat, men icke, Gabriel stannade en dag i vår stuga och avlöstes dag två av min kompis Ove den grove! Vad tror ni? Hade jag lurat av Gabriel hans Stagger, kanske… eller? Jodå, jajamän, det satt på mitt spö nu. Historien upprepade sig och plötsligt var det jag som var ostoppbar, en rödingfiskets Tyson eller varför inte Zlatan, i alla fall denna dag.

Stagger 70 mm 22 gram, ett bete med fångstgaranti. Gabriel fångar fisk på fisk på fisk.

inte nu. När vi landade på dagens första hotspot fanns rödingen där, inte i mängder men den fanns där. Jag minns att jag sa till Gabriel. - Ha inte för stora förhoppningar, vi måste ha fler rödingar under båten för att det ska vara bra… Men då stod han redan med böjt spö och skrek rätt ut av glädje när en riktigt flott röding tog lina från hans rulle. Ja, och han fortsatte att kroka och drilla, vid lunch var jag rejält frånåkt, tvåsiffrigt bättre, vi pratar som jag tidigare skrev på gränsen till ren förnedring… Det är bra storlek på fisken också, flera passerar säkert tre kilo med råge och Gabbe lyser av fiskeg­ lädje, ja även om det gick sämre för mig sjöng det faktiskt lite i mitt hjärta också. Det tog inte lång tid att analysera framgången. Ny på rödingfiske och supersugen som han var och eftersom han jobbar i branschen på BIOS ville

han ju självklart fånga fisk på sina egna beten. Innan resan hade han gjort sin läxa och tagit med sig ett gäng havsöringsdrag och lite annat smått å gott. Ett av dessa visade sig inte bara vara bra för havs­ öring, det attraherade också röding på ett sätt jag aldrig tidigare sätt och jag har faktiskt provat rätt många olika beten från jigg till många pirkar och skeddrag. Vilket drag var då detta, jo, ett Stagger, ett smalt skeddrag eller pirk, vilket man vill, vitt med ett rött öga och en liten smal röd strimma på en sida.

Ombytta roller

Vad jag och Gabriel kunde urskilja definitivt skiljde detta drag från alla andra vi testade var att Stag­ gern roterade runt sin egen axel från början till slut under en speedjiggning. Rotationen var också riktigt stabil och havererade inte i hög fart. Var det hemligheten? Ingen aning men det kan ha varit så. Hur många sådana drag hade vi i båten då? Ett, one, uno, singular, ett enda jäkl… exemplar… som satt på Gabbes spö, typiskt va!

Stackars Ove kämpade på, bytte drag, bytte jigg, bytte tillbaka, bytte krok, satte på färgkrok… han kämpade verkligen, fick några fiskar då och då, hade ändå kanske helt ok fiske om det varit en normal dag, men jag! Jag var ostoppbar, eller Staggern var ostoppbar måste sägas, det enda jag gjorde var att veva den upp och ner och tog bort fisk från betet när det nappade… Lite ödmjukhet får man kanske ha, jag var helt enkelt ”på rätt sida staketet”. Ja, vad är det egentligen som gör att betet har betydelse? Inte vet jag, det är säkert både mycket mer komplicerat än man tror och ibland säkert jät­ teenkelt men det har det i alla fall ibland, och då är det så viktigt att vara på ”rätt sida om staketet! “Så ere me de”.

Ove Den grove kämpade hårt och då kom fisken.


“Plötsligt var jag Rödingfiskets Tyson”

VÄTTERN

TIPS!

Även om den här texten handlar mer om tankar kring beten kommer här lite tips för rödingfisket på Vättern.

Dag två, JanO’s tur att dominera.

Kanter på 20-35 meters djup, här cirkulerar ofta mycket fisk. Är det dessutom kanter som går snabbt mot grunt vatten, riktiga väggar, är det extra giftigt.

Ekolod är ett grymt hjälpmedel, när du lokaliserar fisken hittar du oftast fler i området. Ibland räcker det med att ankra, helst med elmotor, bara en till två gånger per dag om man fått förtroende för en ”spot”

Rödingen har ofta väldigt markerade huggperioder. Inget, inget sen ett flertal på en halvtimme. Ge inte upp bara för att det är segt en stund.

Pimpla gärna på botten några minuter innan du börjar ”speedjigga”. Det får fisken att bli mer intresserad och drar ofta till sig fler fiskar.

Testa också att pimpla i området under språngskiktet om det är segt på botten. Här samlas ofta pelagiska rödingar som ”bara dyker upp” på skärmen för att hugga.

Bra beten som levererat, Stagger såklart, Storm Gomoku, flera av Abu Garcias skedrag såsom Toby och Zigge. Bland jiggar är det viktigast att stjärten inte havererar när man vevar in dom snabbt. Här finns massor med olika sorter men ca 10-12 cm är lämpliga shadar, testa gärna vita.

Bra områden: Granvik och Motala och massor med andra ställen.

PS. kroka gärna av fisken i vattnet om du inte ska behålla den. Rödingen är känsligare än man tror.


T A T S TE

Daiwa Prorex 8’ AGS -120 g LARS NYLANDER

@HETSFISKARN


Snyggt, superlätt och modernt. Daiwa Prorex AGS är ett modernt och påkostat­ spinnspö. Köp om du har råd, vill ha ett lätt, känsligt spö och gillar avskalad spödesign. Eller om du är brottsbekämpare i Gotham City. Daiwa prorex AGSs 120 andas prestanda från butt till toppögla. Det är minimalistiskt med små, tunna EVA-handtag och spöringar i kolfiber, som lär vara bland det lättaste på marknaden. Det är mattsvart “stealthigt” och ser allmänt kompromisslöst ut med de högteknologiska spööglorna och rullfästet

Rullfäste i Batmanstyle. Mycket greppvänligt och snyggt.

som fått håligheter för att spara gram och. Feel­ ingen är att om Batman skulle fiska gädda skulle han tveklöst köra med Prorex AGS. Och det inte bara ser kompromisslöst ut, det är det också. Hela spöet väger 160 gram liksom! Daiwa har använt alla sina nyaste spöbyggar­ teknologier till Prorex AGS-serien. Jag förstår inte hälften av alla förkortningar och begrepp i produkt­ beskrivningen, SVF-nanopluskolfiberklinga, AGSspöringar i kolfiber, Fuji-rullfäste, V-Joint-fog, X45konstruktion, 3DX-konstruktion... Men resultatet är hur som helst ett spö med riktigt bra känsla och som är spot on för mina behov. Jag blir ofta trött i axlar, rygg och händer efter långa spinnfiskedagar

Funktionell krokhållare.

och gillar därför ett lätt spö för beten mellan 70120 gram. Min kompis som testade spöet några kast utropade spontant “det känns ju som ett abborrspö!”. Och det ligger nåt i det. Spöet kastar bra. Allt från lätta grejer ner mot 3040 gram och upp till angivna 120. Men som allra bäst tycker jag det är någonstans i mitten. Klingan är riktigt snabb, men toppaktionen gör det ändå hyfsat följsamt vid drillningar. JanO beskrev i en tidigare recension storasyster Prorex AGS 180 som “elektriskt”. Det skriver jag också under på. Jag uppskattar verkligen hur känsligt spöet är och hur det förmedlar minsta stöt. Det är roligt att fiska med och känns levande.

Delat handtag för låg vikt.


Subtila lila lindningar är riktigt snyggt.

Spöringar i kolfiber.

Nu hör ju jag till dom som tycker att ett korkhand­ tag är snyggt och framförallt mysigt. Jag uppskat­ tar även ett litet handtag framför rullen, under de långa dagarna då man börjar bli trött och vill kunna skifta grepp då och då. Här är handtagen minimala och med lövtunn EVA-foam, vilket gör att spöet kan upplevas lite avskalat­och “rått”. Men samtidigt är jag ju väl medveten om de extra gram det skulle innebära och att vikten är en av de stora fördelarna med det här spöet. Ett par grams extravikt jag tycker man kunnat kosta på sig är en butt i något mjukt material, istället för metallplattan som sitter där. Rätt eller fel, men jag vill gärna försöka undvika allt slammer i båten när jag fiskar. Nu klonkar det till så snart man glömmer bort sig och ställer ner spöet på durken för att till exempel byta bete, vilket känns onödigt. Jag löste det genom att limma på en liten gummibutt från ett pensionerat karpspö.

Omdöme

Det här är ett spö kompromisslöst designat för prestanda, och där har man lyckats väldigt bra! Jag kan ärligt säga att det är det skönaste spö jag testat och det är roligt att fiska med!

Plus

Lätt Känsligt Kastar bra Batmantufft Tillverkare: Daiwa Längd: 8’ - 244 cm Vikt: 160 gram Antal delar: Två

Uppgiven kastvikt: -120 gram Material i handtag: EVA Antal spöringar: 9 st inkl. toppögla Listpris: 2.495:-

Minus

Det höga priset Inget handtag framför rullen Avskalat på gränsen till spartanskt Hård, ljudlig butt


S P O R T F I S K E B ÅTA R I K U M L A ! Välkommen till oss och kika på sportfiskebåtar från Crestliner, Starweld och AMT Pro Fishing.

OBS! Vi har alltid 15-20 olika mode ller i lager

Aktuella båtar i lager hittar du alltid i vår butik på

ING R E I S FINAN

% 5 9 , TILL 1 ! A T N RÄ

www.borgsmotor.se info@borgsmotor.se Tel: 019 57 04 81


Vid fiske under flera dagar utan laddning var jag alltid tvungen att snåla med elför­ brukningen samtidigt som jag var stän­ digt orolig för att djupurladda batterierna så att de skulle skadas. När ett blybatteri dras ut för djupt ska­ das det nämligen permanent. Detta leder i sin tur att batteriet sulfatererar och det totala energiinnehållet minskar. När detta börjar hända är det alltså återigen lätt­ are att råka djupurladda batteriet vilket i sin tur skadar batteriet ännu mer vilket ofta är den cykel som långsamt har ihjäl de blybatterier vi använder för att driva ekolod och elmotorer.

TOBIAS FRÄNSTAM

Båtbatterier har alltid betytt problem. Med moderna sportfiskebåtar, ekolod och elmotorer blev strömförbrukningen snabbt så hög att det krävdes stora batteribankar. Detta ledde i sin tur till att båtarna blev blytunga med försämrad toppfart, bränsleekonomi, sjöegenskaper samt möjligheten att sjösätta på usla ramper.


Under det senaste decenniet har jag haft förmånen att fiska mycket varje år. Och ett sätt som det märktes på var batterierna kontinuerligt behövde bytas ut varje eller vartannat år då de snabbt blev helt förbrukade!

Bly – billigt men dyrt

Under flera års tid läste jag kring hur litiumbatterier började slå igenom på fiskebåtsmarknaden i USA. Först var det enstaka bassproffs som köpte dem men ganska snart började de slå igenom på bred front. Jämfört med blybatteriet verkade batteri­ typen ha överlägsen prestanda. Snudd på viktlösa, slitstarka, effektiva och oömma. Det vill säga raka motsatsen rätt igenom.

Med bra batterier kan man slappna av och fokusera på det roliga!


Under flera år letade jag efter möjligheter att im­ portera litiumbatterier från USA men hittade inga riktigt bra alternativ. Men 2016 då jag köpte en ny båt letade jag febrilt på den svenska marknaden och fann till sist att det började komma leverantör­ er även här. Nu drygt två år senare har jag gått så långt att jag bytt till litium i alla båtar och kajaker jag fiskar ur och jag kan lova att detta är en av de bästa rent tekniska uppdateringar jag gjort, och nu skall jag berätta om varför.

Varför litiumbatterier?

Att använda blybatterier är billigt sett till inköps­ kostnaden men med usel prestanda och kort livslängd är de inte ett ekonomiskt alternativ i längden. Att köpa litiumbatterier innebär en högre investeringskostnad men ifall man tar kostnaden per kilowattimme som man kan använda ur bat­ teriet är detta ett mycket billigare alternativ. Och då har man även fått en mycket bättre produkt som i slutändan kommer göra att du kan stanna ute längre på vattnet och fånga mer fisk!

Litiumbatterier passar vårt energibehov i sport­ fiskebåtar, kajaker och från is väldigt bra. De har låg vikt, stor energimängd, obefintlig självurladd­ ning, hög uppladdningskapacitet och rätt skött en mansålders livslängd. Batterierna klarar nämligen djupurladdning för tusentals laddcykler. Egen­ skaperna är alltså raka motsatsen till det tradi­ tionella blybatteriet vilket är tungt, har kort livslängd och kräver mycket skötsel. Dessutom skadas eller förstörs blybatterier om de inte laddas direkt efter an­ vändning vilket är i direkt motsats till ett litiumbatteri.

Med en stor båt och mycket utrustning kan vikten dra iväg.


Så vad blir då skillnaden i praktiken? 

Du kan använda batteriet utan att någonsin mer tänka på att det kan skadas av djupurladdning. Dessa batterier är designade för att klara tusentals laddcykler.

Du minskar vikten men ökar energimängden. Som exempel väger ett 50 Ah litiumbatteri kring 8 kg men då man kan använda hela energiinnehållet är det jämförbart med ett blysyrabatteri runt 100 Ah och en vikt kring 35 kg. För att räkna lågt får du jämfört med ett blybatteri samma effekt men en fjärde­dels vikt och en tredjedels fysisk storlek.

Du kan byta ut ditt gamla blybatteri utan vidare anpassningar så länge du använder ett litiumjärnfos fatbatteri med avancerad BMS vilken tål laddning från blyladdare.

Du kan ladda batteriet snabbare. Ett litiumbatteri kan laddas fullt på en timmes tid. Bra för den som vill ladda batteriet så snabbt som möjligt med bränslemotorns generator eller när laddaren kopplas in i ett vägguttag.

Litiumbatterier är små och tar upp lite plats. Du ökar förvaringskapaciteten i stuvfacken genom att använda litiumbatterier vilket kan vara bra om man vill ha förvaring för ankare, bränsletank eller ­ Power-pole pumpar.

Du har samma kraft i elmotorn under hela urladdningsförloppet. Med litiumbatterier hålls spänningen uppe till dess att batteriet är uttömt. Detta innebär att grundvattensankare, ekolod eller ankarspel ­ aldrig blir ”trötta” utan alltid fungerar på full effekt.

Med eller utan BMS?

I många litiumbatterier finns en BMS inbyggd. Ter­ men står för Battery Management System, vilket är en funktion som kontrollerar och balanserar all ioch urladdning som sker från batteriets fyra celler. Ett litiumbatteri klarar likt tidigare nämnt repeterad djupurladdning men BMSen ser till att bryta spän­ ningen precis innan hela energiinnehållet är tömt. Dräneras hela batteriet kan det nämligen skadas så pass mycket att det blir obrukbart. En avancerad BMS känner även av tempera­ turen och laddar inte batteriet i minusgrader vilket litiumbatterier är känsliga mot. Förutom den inre kontrollfunktionen i batteriet är en BMS även bra bra säkerhetsmässigt då det gör batteriet mer kort­ slutningssäkert. Hur en BMS fungerar varierar mycket mellan tillverkare. Hos de Mastervol-batterier som jag an­ vänder går det bra att både serie- och parallellkop­

pla dessa medan det hos andra tillverkare inte alltid går att koppla batterierna i kretsar. En BMS har även alltid en övre gräns på hur mycket ström den kan leverera per tidsenhet och vissa batteri­ modeller är därför inte lämpliga för att starta stora utombordsmotorer, utan i det fallet köper man ett särskilt kraftfullt startbatteri av litiumtyp. Det finns även litiumbatterier utan intern BMS och utseendemässigt mer liknar ett traditionellt batteri. Till ett batteri utan BMS är det bra att in­ stallera en batterivakt som bryter strömmen mellan batteriet och förbrukarna innan spänningen blir för låg. Annars är det enkelt att dra ur batteriet över den kritiska nivå där cellerna skadas permanent och batteriet kan bli obrukligt. Vad gäller batteriladdare så laddas litiumbatterier med ett annat laddförlopp än blybatterier. Många litiumbatterier går däremot att ladda med vanliga blysyra-laddare om de har en avancerad BMS som

Med ett bra batteri kan elmotorn enkelt hålla båten på plats och du får tid att fånga drömfisken.


kontrollerar laddförloppet. Batteriet skadas inte av att ladda med en blysyra-laddare men själva up­ pladdningsförloppet tar lite längre tid då laddför­ loppet ser annorlunda ut. För batterier utan BMS är litiumladdare klart att föredra då dessa inte har BMSens funktion som balanserar cellerna vid up­ pladdning. Det klart bästa är i vilket fall att använda en särskild litiumladdare då laddförlopp kortar ned uppladdningstiden vilket alltid är positivt.

Min batteribank

Till min båt använder jag fyra stycken litiumbat­ terier från Mastervolt. Jag har ett 80 Ah batteri som väger ca 11kg och används till hela båtens 12V-försörjning samt utombordsmotorn. Till min 36V-elmotor har jag tre stycken seriekopplade 60 Ah batterier vilka totalt väger ca 26kg. För att över­ vaka batteribanken har jag även två Battman-Lite batterimätare som talar om hur mycket energi jag har kvar och där jag kan se att i- och urladdning fungerar som det ska när jag startar bränslemotorn eller ansluter min batteriladdare. För att ladda batt­

På tävling är det viktigt att batteriet räcker från morgon till kväll.

erierna använder jag en vattentät ProSport laddare på 20A med tre utgångar till elmotorbatterierna och en 6A EasyCharge laddare för start/förbruknings­ batteriet. Jag tycker denna batteribank har fungerat väldigt bra under det halvår jag använt dessa produkter. Trots att jag har en stor båt (18’8”) med mycket monterad utrustning sticker inte vikten iväg (ca 1300kg totalvikt). Elmotorbatterierna räcker oftast för flera dagars fiske och 12V-batteriet verkar omöjligt att dränera då det tar emot och kan tillgodo­göra sig den 45A laddning som motorn ger under transport. En av de bästa sakerna måste däremot vara att slippa ladda batterierna direkt eft­ er fisketuren. Efter ett hårt fiskepass är det dessu­

tom riktigt skönt att bara kunna ställa av båten utan att behöva gräva fram kablar för att ladda bat­ teribanken direkt. Jag behöver väl knappast nämna alla de andra bra sakerna som en snabbare, mer lätthanterlig båt och som är enklare att traila. Oav­ sett om du isfiskar med ekolod, bär batteriet till båten under varje fiskepass eller har en fullriggad trollingskuta så tror jag att litium kan vara något för dig. Du kommer inte att bli besviken!

Läs mer

Mastervolt litiumbatterier: www.mvs.se/li-ion-batterier/ Mojoshop onlinebutik: www.mojoshop.se

Stora skärmar kräven mycket ström.


VÅRA EGNA SPECIALFÄRGER BARA I DIN INTERFISKEBUTIK INTER L A I

Två läckra färger som passar om du vill presentera en naturlig betesfärg eller en mutation som sticker ut.

INTE R IAL

KE SPEC S I F

RICKY THE ROACH

PIGSHAD, PIGSHAD JR 20 och 23 cm Bästa gäddgummit

KE SPEC FIS

WESTIN SWIM Guidernas favorit dominerar gäddfisket

WESTIN SHAD TEEZ 9 och 14 cm Drömmer du också om en äkta monsterabborre? Fiska med Shad Teez. Denna drömfisk väger 3+ kg och föll för en Shad Teez 9 cm.

Foto: Jörgen Larsson

Från Kiruna till Ystad hittar du 34 Interfiskebutiker fullmatade med sportfiskeprodukter. Besök oss på interfiske.comTobbztail

Dräparn

Ett tailbete med lätt rullande gång. Riggas med fördel med en bigtail men får också en hysteriskt vaggande gång med paddel. Finns i såväl shallow, slowsink samt sinking.

Ett klassiskt jerkbete med lika klassisk gång. Dräparn finns även i tailversion som också fiskar riktigt bra med paddel.

Längd: 9 cm kropp Vikt: ca 70 g i sinkingutförande Material: Ek Pris: fr. 325:Kontakt: Granathlures på både Instagram och Facebook

Längd: 14,5 cm kropp Vikt: 80 g Material: Ek Pris: 299:- utan tail och 325:- med tail Kontakt: Granathlures på både Instagram och Facebook


SF Spinnerbait

Spinnerbait med kjol i bucktail eller flash. För fiske i otillgänglig växtlighet, branter eller andra favoritplatser i jämn hastighet eller med vevstopp. Effektiv året runt, inte bara vid sommarfisket. Längd: 7-20 cm Vikt: 10-85 g Material: Kjol i silikon, bucktail eller flash Pris: 100-199:- beroende på storlek Kontakt: kontakt@sflures.se, Sflures på både Instagram och Facebook

SF Pikespin

Inlinespinnare med enkla eller dubbla spinnarblad. Ett bete som syns och hörs nog för att trigga den slöaste av gäddor. Längd: ca 25 cm Vikt: 45 g Material: Kjol i flash Pris: 199:Kontakt: kontakt@sflures.se, Sflures på både Instagram och Facebook


Den 23-24 Februari 2019 sjösätter vi ett riktigt fiskekalas! Det blir en hyllning till hantverket, beten, flugbindning, prylarna och allt däremellan. Massor av betesbyggare, flugbindare, en verkstad, kastbassäng, kastbana, grossister, butiker, föredrag, fiskegalningar och fiskesnack i en skön blanding. Ett riktigt fiskekalas helt enkelt! Kolla in oss på Facebook: @foodbeerbaitsflies Instagram: baitbash


BigBenny33

Ett rejält bete framtaget för pelagiskt fiske när gäddorna är sugna på stora byten. Långsamt lunkande gång. Riggas bäst med dubbla 7/0:or. Längd: 33 cm Vikt: 285 g Material: Plastisol Pris: 250:Kontakt: Niklaslures på Instagram

Poppe

Ett swimbait med ettrig gång och som simmar på droppet. Riggas bäst med dubbla 2/0:or. Längd: 22 cm Vikt: 110 g Material: Plastisol Pris: 130:Kontakt: Niklaslures på Instagram


Hajen

Ett gummibete med rullande gång och förförisk paddelrörelse. Riggas lika väl med shallowskruv eller viktskalle samt dubbla 3/0:or. Längd: 24 cm Vikt: 100 g Material: Plastisol Pris: 149:Kontakt: mllures.order@gmail.com, www.tictail.com/mllures, mllures på Instagram

Solo Shad

Ett bete med rullande gång och ettrig paddel. Riggas bäst med dubbla 2/0:or. Längd: 18 cm Vikt: 60 g Material: Plastisol Pris: 109:Kontakt: mllures.order@gmail.com, www.tictail.com/mllures, mllures på Instagram


Solo Tail

Ett bete när man vill ha mycket rörelse trots långsam hemtagning. Riggas bäst med dubbla 2/0:or. Längd: 29 cm Vikt: 65 g Material: Plastisol Pris: 119:Kontakt: mllures.order@gmail.com, www.tictail.com/mllures, mllures på Instagram

VV 8.5inch Troute

Ett nytt gummibete med härlig gång som redan visat sig fångstgivande. Fungerar att fiska såväl snabbt som långsamt, shallowriggat eller viktad skalle.

Längd: 21,5 cm Vikt: 159 g Material: Plastisol Pris: 250:Kontakt: Glenn Karlsson (Vassvikens Lures) på Facebook och Vassvikens på Instagram
I-PILOT BT - DIN BÄSTA FISKEKOMPIS Minn Kota i-Pilot BT med den elektroniska GPS ankringen Spot-Lock gör underverk för ditt fiske. När du hittar din favoritplats, tryck på Spot-Lock ankringsknappen och låt trollingmotorn hålla din position. Resultatet är häpnadsväckande och den mest exakta elektroniska ankringen på marknaden.CWC Strike Pro

Piglet Shad

Abborrfavorit i fyra nya färger; Watermelon Flake, Vampire, Smelt UV och Brown Char­ treuse. Rek. pris 109:- (6-pack)

www.cwcab.com

Kepsar

Nya Flexfit och Snapback från CWC

Rek. pris: 399:www.cwcab.com

Strike Pro

Pig Shad

Pig Shad i nya fyra nya Spotted Bullhead färger; Psycho, Olive, Hot och Ice Spotted Bullhead.

Rek. pris fr: 119:- (2-pack) www.cwcab.com


Pinewood

Värmeväst

Pinewood

Sportig värmeväst med lätt vaddering passar både herr och dam. Västen har två stora och mjuka infravärmepaneler med slingor tillverkade i kolfiber. Panelerna är strategiskt placerade vid ryggslut samt skuldror, de genererar beha­ glig värme och håller dig varm. Värmevästen har tre olika värmenivåer som lätt ställs in med knapptryckningar på kontrollknappen som är lätt åtkomlig på vänster bröst. Maxtemperatur 50°C. Effekt upp till 10 timmar. Västen drivs av ett högkvalitativt och uppladdningsbart litiumjon­ batteri 6000 mAh. Västen kan med fördel även användas som värmande lager-2 plagg utan att vara påslagen.

Lappland Extreme – barn

Funktionell byxa med membran som håller hårt väder och vind ute. Tillverkad i vårt slitstarka TC-1200® ma­ terial. Behandlad med Bionic Finish® Eco för extra vatten-­och smutsavstötande egenskaper. Resår i midja för extra komfort och passform. En miniatyr av vår klas­ siska vuxenmodell. Förstärkningar 100% polyester.

Rek. pris 699:www.pinewood.se

Rek. pris 699:www.pinewood.se

Pinewood

STOLRYGGSÄCK 35L

Smidig jakt-, fiske- och friluftsryggsäck med integrerad stol. Tyg i vatten­ avvisande mockaimitation. Flertalet fickor som t.ex. dubbla termosfickor, dragkedjesförsluten ficka i locket samt invändig säkerhetsficka med dragkedja. Förstärkt vattenavvisande botten. Kraftigt vadderade, juster­ bara bärremmar och midjeband för minimalt axeltryck och maximal kom­ fort. Täckt ram för att förhindra ljudlig kontakt med eventuell gevärskolv när gevär bärs över axeln. Sitthöjd 50cm. Behagligt värmande neopren sits.

Rek. pris 799:www.pinewood.se


Abu Garcia

Victis

Victis är en ny spöserie med en lätt klinga i 30-ton grafit, förstärkt med SubLayer Armor™ som ger styrka och håll­ barhet. Rullfästet är i skönt ”soft touch”-material och spörin­ garna i rostfritt stål med zirkoniuminlägg. Kommer i både haspel- och spinnutförande i flera längder och aktioner.

Rek. pris fr: 1599:www.abugarcia.se

Abu Garcia

Revo Beast 40/41

Berkley

WakeBull

Wake baits simmar precis under ytan – perfekt när du vill fiska ovanför tät växtlighet på grunt vatten. Beroende på hur högt du håller spötoppen simmar WakeBull från ungefär en decimeter ner ända upp till ytan och med sina högljudda ras­ selkammare är den svår att missa. Två storlekar, 60 mm/12 g och 70 mm /18 g.

Rek. pris från: 99:www.berkley.se

Revo Beast är en tuff rulle i nätt förpackning, med Power Stack Carbon Matrix-slirbroms som lev­ ererar bromskraft på hela 14 kg! Storleksmässigt är Beast betydligt mindre än storasyskonet Toro Beast men något större än resten av rullarna i Revo-serien. Ett riktigt bra val till gäddfiske med gummibeten, spinnerbaits och stora skeddrag. Finns med två utväxlingar, 5,8:1 och high speed 7,3:1 och både som höger- och vänstervevad.

Kampanjpris: 2499:www.abugarcia.se
Hurricane

Extra lång pimpelväska

Avsedd till att förvara sina pimpelspön i vid transport och mellan fisketurerna. Med ytterficka för att förvara diverse småplock. Bra hjälpmedel för att hålla ordning på pimpelspön och tillbehör. Mått 60x25x8cm.

Rek. pris: 349:www.wiggler.se

Starweld

Victory 16DC

Victory 16DC är en hybrid mellan fiskebåt och familjebåt. Båten har en nedfällbar soffa för två personer som lätt blir en stor kastplattform. Dynor på främre kastplattformen gör båten till en perfekt badbåt med solbädd. Vattenskidstång och stereo är också standard!

Paketpris med Suzuki DF90 274 000:www.borgsmotor.se

Transportspöhållare

Transport spöhållare för ismete pulkor. Transportera enkelt upp till 5 st spön till ditt ismete! Passar dom flesta ismetespön på marknaden.

Rek. pris: 209:www.wiggler.se

Salmo

Salmo Slider

En favorit för många gäddfiskare. Salmo Slider är redan en klassiker bland jerkbeten och en av anledningarna är att den är så lätt att lära sig att fiska med. Slider finns i storlekar från 5 cm till 12 cm och i flytande eller sjunkande utförande. Färgutbudet är stort och det finns alltid en vari­ ant som fungerar oavsett vattentemperatur eller ljusförhållanden. Nyhet hösten 2018 är en ny storlek på 16 cm.

Rek. pris fr: 169:www.bios.se


Salmo

Rattlin’ Hornet

Det här betet kommer att förändra synen på små beten, du som trodde att stor fisk inte tar må beten – tänk om snabbt! Rattlin’ Hornet kommer fulladdat med egenskaper som okrossbar sked i polykarbonat, ovala fjäderringar, KVD elite triple grip krokar, ras­ selkulor av glas och sist men inte minst Salmo Infinity Cast Sys­ tem som gör att du kan kasta nästan 50% längre än med Hornet 4 cm eller 20% längre än med Hornet 5 cm. Maximalt fiske­djup är 1,8 m eller 3,5 m vid trollingfiske. Finns nu i två nya storlekar på 3,5 och 5,5 cm. Dessutom finns 4,5 och 6,5 cm.

FÖRSTAHANDSVALET * FÖR ATT HITTA FISK.

Rek. pris fr: 119:www.bios.se

”Lowrance har alltid varit förstahandsvalet för att hjälpa mig hitta och fånga mer fisk” *Förstahandsval, är baserat på populäritet bland professionella sportfiskare i USA

NYA Finns nu på NYA HDS LIVE ekolod/sjökortsplottrar från Lowrance

WWW.LOWRANCE.COM


St. Croix

Mojo Yak

Här kommer en mycket spännande nyhet för kajak och flytrings­ fiskare! Mojo Yak är en nyhet som tog iCast i somras med storm! Spöserien tog hem pris för bästa spöserie i inshore-klassen på mässan. Mojo Yak är designat att passa utmärkt till en mix av lät­ tare fiske efter abborre, gös, havsöring mm. Fördelen med dessa spön är framförallt de korta bakhandtagen, något som kommer väl till pass vid fiske från kajak eller flytring! Mojo Yak är byggda med St.Croix’s patenterade IPC-teknologi samt kittade med Kigan Mas­ ter Hand 3D-ringar och rullfästen från Fuji. Finns både för haspel och för multirulle, totalt 8 modeller. Klinga i metallic lila “Black Cher­ ry Metallic” och specialdesignat Winn-Grip handtag med splitgrip. Designade i Park Falls, USA och byggda i Fresnillo, Mexico med 5 års garanti! Kontakta Mojoboats för närmsta återförsäljare.

Rek. pris: 1695:www.mojoboats.se

Det händer grejer hos Mojoboats

Mojoboats växer så det knakar och expanderar på alla plan och vi flyttar snart showroom och båtförsäljningen till nya lokaler. Där byggs nu Sveriges största båthall/showroom specialiserat på sport­ fiskebåtar med grand opening i Januari 2019. Förutom massor av båtar, satsar vi även stort på Mojoshop och tillägnar en stor yta till en riktigt grym butik med allt du kan tänka dig inom båttillbehör. Men inte bara båttillbehör, det blir även en hel del nyheter med bland annat en avdelning för kajaker och friluftsliv, du kommer kun­ na köpa reservdelar till din motor och det kommer finnas allt inom marinelektronik. Och inte nog med det, vi lägger även massor av krut på verkstad och montering. För att kunna erbjuda våra kunder all tänkbar hjälp med sin båt expanderar verkstaden till hela ytan på våra nuvarande lokaler (vilka ligger 500 m från de nya) och blir fyra gånger större än idag, vi kommer även ha servicebil för att kunna hjälpa kunder på plats.

RoyPow

R1200 90Ah Lithiumbatteri

Nu finns lätta och prisvärda 12v LiFePO4-batterier från RoyPow som ägs av kända EVE Energy vilka tillverkar innovativa elektronikprodukter av hög­ sta kvalitet i sina egna fabriker. A 90Ah motsvarar nästan det dubbla om man jämför med vanligt blybatteri i och med djupa urladdningar och klarar 3500 laddcykler. Batteriet har bärhantag och up­ plevs superlätt på sina 10kg. Inbyggd batterispän­ ningsdisplay finns på ovansidan av batteriet och laddas med de flesta vanliga smarta 12v-laddare på marknaden, men snabbare än blybatterier då lithiumbatterier kan ta emot mycket mer laddström. Batteriet har även skruvhål i nederdelen av chas­ sit och går att montera direkt utan batteriplatta. 353x190x175 och klassat IP66mm.

Rek. pris: 9999:www.mojoshop.se


Raymarine Dragonfly 7 PRO kombienhet

47%

ra b a t t

• Skärmstorlek 7" • Resolution 800 x 480, WVGA-skärm • CHIRP-ekolod och CHIRP DownVision • Wi-Fish-app • WiFi • microSD-kortplats x 1 • Kartalternativ: Navionics, C-MAP 4D • IPX6- och IPX7-skydd • Språk: svenska +21 andra

4 679 kr 8 935 kr

happyangler.se
META

GRÄSKARPAR PÅ YTAN

CHRISTIAN OTTOSSON


Sommaren 2018 blev en väldigt varm och torr sommar vilket såklart gjorde att det blev mycket snack om klimatet, människans påverkan och i allt detta är det även valår… Men om man glömmer politiken, för det är i ärlighetens namn långtråkigt att läsa om, och istället fokuserar på fiske, vilket är väldigt mycket roligare att läsa om. Den varma sommaren gjorde fisket svårt, extremt lite vatten på många håll och höga temperaturer påverkade garanterat många arter. Men det finns en fisk som är en riktig värmeälskare och det är gräskarpen! Fast även den har en gräns när det blir för varmt… Gräskarpen introducerades i Sverige i början av 1970 talet och har sedan dess planteras ut i mängder med dammar och sjöar i Sverige för att motverka att dessa växer igen. Gräskarpen äter som namnet tyder gräs, det är en riktig vegan som livnär sig på växter som växer i dammar och sjöar. Under gynnsamma förhållanden kan en gräskarp äta lika mycket som motsvarar sin egna kroppsvikt på endast en dag! I Sverige kan de bli över 20 år gamla och det Svenska rekordet är på härliga 18,59 kg. Gräskarpen kan inte reproducera sig i Svenska vat­ ten utan de odlas och planteras ut i sjöar och dam­ mar och den största odlaren i Sverige är Aneboda fiskodling som har planterat ut gräskarp i över 7000 olika vatten i Sverige!

Mitt val av metod har varje gång varit ytmete, men självklart går det att bottenmeta gräskarpen på samma vis som man gör efter vanlig karp med boltrigg och t.ex. majs eller tigernöt som krokbete. Men att stå någon meter ifrån flera gräskarpar som går upp och sörplar i sig en brödbit eller en maskros på ytan är något speciellt, man står där med hjärtat i halsgropen samtidigt som man håller andan för man tror att de ska se en om man andas för mycket. Adrenalinet pumpar i hela kroppen, alla sinnen är på max och man vet till slut inte hur länge man har stått där och sett dessa fiskar gått upp och ätit alla gratisbitar men lämnat krokbetet orört… Ibland känns det som de går upp och kollar in krokbetet från flera olika håll. De stannar precis bakom, står still länge, tittar, funderar och så sakta, sakta backar dem bort ifrån biten. Efter en kort stund dyker de upp igen från en annan vinkel och göra samma sak. Galet frustrerande men samtidigt så galet häftigt! Som jag nämnde tidigare verkar dessa fiskar se allt… Är man inte försiktig, och då menar jag riktigt försiktig, när man rör sig utmed kanterna så ser fiskarna dig innan du sett dem, det enda man ser är virvlarna från dem när de simmat därifrån. Något annat jag också nämnde innan var att

de lär sig snabbt och med det menar jag att gräskarpen verkar lära sig att brödbitar på ytan är lite farligt men ändå gott. Så de första gångerna jag var vid vattnet så tog de brödbitarna nära land men de sista gångerna var de väldigt försiktiga och stod mycket längre ut och väntade på att brödbi­ tarna skulle komma till dem än tvärtom. Det här gäller såklart flera arter än bara gräskarpen, men dessa blir försiktigare redan efter en, två gånger. Vid första besöket ratade dem brödet men gick bananas på maskrosblommor. Det är antagligen oljan i blomman som de reagerar positivt på och

Slangbellan är ovärderlig vid ytmete.

SVÅRFÅNGADE

Det som gör gräskarpen lite speciell, eller i många fall mycket speciell ur ett meteperspektiv är att den ser väldigt bra, lär sig snabbt och är många gånger otroligt svårlurad. Det är i alla fall vad jag har lärt mig under mina fiskepass efter denna fantastiskt vackra art och jag tänkte dela med mig lite av hur mitt fiske har sett ut, vad jag har gjort och hur.

Se till att ha en rejäl avkrokningsmatta och en vågslinga så fisken kan hanteras säkert.


då äter upp blomman utan att blinka, fast nästan bara gratisbitarna. Men i det sista ljuset lyckades jag kroka min första gräskarp från vattnet, endast 1 meter från land. Sjukt häftigt, och vilken fight! Efter den gången var det nästan omöjligt att hitta några maskrosor, så jag fick testa lite andra beten. Jag provade isbergssallad vilket de gick upp och åt, men endast sporadiskt. För ska man ha en chans att lura dem måste man få dem att äta ordentligt och gärna flera samtidigt så det blir lite konkurrens. Efter salladen provade jag äppelbitar vilket de tog men spottade ut snabbt, jag tror de var för hårda… Bananskal ratade dem men det gamla hederliga franskbrödet gick dem loss på och en morgon efter mycket letande efter dem så lyck­ ades jag kroka en fin fisk som gick som ett ånglok! Men med en riktigt hög puls kunde jag til lslut håva den. En fin gräskarp på 8,52 kilo.

ANANAS OCH BRÖD

Men som sagt, de lärde sig snabbt och jag fun­ derade på hur jag skulle kunna lösa problemet. Och just sånt här tycker jag är så otroligt roligt, att fundera och tänka hur man ska lösa ett “problem”. Jag läste på nätet, letade i gamla fisketidningar och böcker hur andra fångade gräskarpar? Det vanligaste var ljust bröd såklart och bottenmete med majs, nötter och boilies. Men jag ville ju fånga dem på ytan… Jag hittade en Amerikansk sida på nätet där det stod att tomat och ananas var ett lysande bete. Men inget av det flyter särskilt bra utan de använde det som bottenmete. Jag köpte hem frysta ananasbitar för att prova om de flöt vilket de gjorde i 30 sekunder max, sen hade de tinat och sjönk som stenar… Så jag började fundera på hur jag skulle få till ett flytande bete med dessa ingredienser. I fiskeför­ rådet hittade jag en flaska med ananasextrakt som används till att smaksätta t.ex. majs, mäsk och boilies. Då slog det mig att om jag bakade ett eget bröd och tillsatte extrakt och även färg så skulle jag få något nytt i vattnet.

Jag bakade ett par olika varianter, en sockerkak­ sliknande kaka och ett ljust matbröd. Jag provade dem hemma i en bunke med vatten och efter en stund hade vattnet fått lite gul färg och när jag plockade upp brödet och luktade på det så var det en bra doft av ananas. Jag hade stora förhoppnin­ gar inför mitt nästa besök. Väl där så hittade jag till slut en grupp gräskarpar i ett hörn och efter en stund hade jag fått igång dem att äta ordentligt, de frossade som galningar på mitt gula ananasbröd. Men som vanligt så var de otroligt vaksamma på krokbetet, de var ofta uppe och tittade, slog till det eller petade på det utan att gapa. Men efter ett par timmar så sörplade en karp i sig min brödbit och jag krokade. Ytan 9,32 kg som togs på en bit ananasbröd.


exploderade och en härlig fight bröt ut med flera långa rusningar och nervösa minuter. Men tillslut kunde jag omsluta håvnätet kring en riktigt fin gräskarp på 9,32 kilo. Efter mitt bak hemma med ananas provade jag att baka bröd med tomatpuré i, jag gjorde en kaka som jag bara tillsatte grön karamellfärg i. Ja ni förstår, jag provade lite olika varianter för att se om det ena eller det andra var bättre eller sämre. Jag

ville se om det gjorde någon skillnad. Nu ska jag inte säga att man måste baka bröd för att lyckas, för så är inte fallet men det jag märkte var att de släppte garden lite om det dök upp något de inte hade sett tidigare. Fast just ananasbrödet reag­ erade de positivt på flera gånger, så det kommer jag baka fler gånger framöver! Jag gjorde det enkelt för mig och köpte en färdig mjölblandning av Grekiskt Lantbröd där man bara

tillsätter vatten och jäst i grunden, jag tillsatte mitt anansextrakt efter jag blandat vatten och jäst. Jag till­ satte 15 ml extrakt och 10 ml karamellfärg i min bland­ ning och här finns det ju möjligheter till spännande experiment med mängder av olika extrakt och färger. Sockerkakan jag bakade ett par gånger visade sig inte fungera så bra efter man fryst den, vissa bitar sjönk… Så jag rekommenderar att gå på det Grekiska Lantbrödet istället.

“SOM VANLIGT VAR DE OTROLIGT VAKSAMMA PÅ KROKBETET


Jag provade att göra flera olika varianter bröd med smak och färg.

Några olika modeller och storlekar av controllers är alltid bra att ha med sig. Det finns många olika varianter och vikter av dessa flöten och hur man riggar dem brukar stå utförligt förklarat på förpackningarna. Det man ska tänka på när man använder dem är att kasta förbi kar­ parna där de äter och sedan försiktigt veva in flötet där dom äter. Kastar man rakt på dem försvin­ ner de snabbt. Däremot om man bara har en krok med en brödbit på så kan det löna sig att kasta ut nära dem då de ofta går upp på nya brödbitar som hamnar i vattnet. Längden på tafsen har jag varier­ at lite, men omkring 2 meter från krok till controller är en bra utgångspunkt. Sen kan man behöva just­ era lite, men det är sånt man får prova sig fram.

UTRUSTNING

När det kommer till utrustning så har jag använt mig av en haspelrulle i 5000 storlek och ett 12 fots 1,75 lb spö. Man kastar inga tunga vikter så att använda ett 2,75 eller 3,0 lb spö är helt onödigt och de blir också väldigt styva, så risken att man missar krokningen ökar avsevärt. Nylonlina runt 0,35 mm är en bra utgångspunkt, men är det inte massor av “skräp” på botten eller träd, buskar som karparna kan gå fast i så kan man gå ned till 0,30.

Krokar i storlek 4-6 är bra alternativ, men vissa gånger när de har varit uppe och puffat eller slagit på brödet har jag gått ned till storlek 7 och en min­ dre bit bröd på. jag har använt mig av flera olika modeller och märken men en klar favorit är Gard­ ners Dark Wide Gape Talon Tip. Om jag kan så har jag försökt fiska utan flöte, el­ ler controller flöte som det kallas vid ytmete, men behöver man komma ut en bit så är det ett måste.

De sista meterna fram till krokbetet oavsett om man använder en controller eller inte är viktiga. Det man inte vill, eller i alla fall inte jag är att linan sjunker under ytan, för som jag sagt innan så är gräskarparna försiktiga och känner de linan mot kroppen så är det adjöss för en stund. Så för att få linan att ligga på ytan har jag tagit lite vaselin på den, men bara de sista två, tre metrarna. Jag har även använt mig av Korda Kruiser Control Floater Line som är en lina speciellt framtagen för att fiska på ytan vilket gör att man kan spola på linan på rul­ len och få hela linan man fiskar med anpassad för ändamålet. Utöver detta är en slangbella för att skjuta ut brödbitar och ett par polariserade solglasögon för att kunna hitta gräskarparna ovärderliga.


Krokar i olika storlekar och modeller.

Det finns dedikerad ytmetelina men prova även vaselin de sista meterna på en vanlig nylonlina för att få den att flyta ordentligt.

FISKVÅRD

Jag vill nämna några rader kring fiskvård, för det är viktigt att man alltid hanterar gräskarparna på ett bra och säkert sätt. Det behövs en stor håv, gärna 42”, en rejäl avkrokningsmatta med tjock vaddering, en vågslinga för att kunna väga säk­ ert men även för att kunna återutsätta och flytta dem säkert. Kroka av fisken innan den flyttas från vattnet, annars är risken stor att den blir skadad i mun­ nen. Bär inte heller runt dem i håven för risken är stor att de skadar fenorna om de sprattlar fritt i håven. Utan flytta istället över dem i slingan direkt från håven vid vattnet, så här kommer en stor håv väl till pass så det blir enklare att hantera fisken i håven. Har man möjlighet att få fiska efter dessa vackra fiskar när sommaren kommer tillbaka så rekom­ menderar jag verkligen att prova på, för det är så galet nervkittlande, frustrerande och fantastiskt roligt! Men glöm inte att prata och få godkänt från vat­ tenägaren innan någon krok blöts.

8,52 kg fångad på en bit bröd 2 meter från mig.


No rod has ever silenced all the variables. No engineer has ever found a way to transfer backcast energy directly into forward accuracy. No angler has ever erased all the doubt from his or her mind. FIRST TIME FOR EVERYTHING.

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.se


Magazine

N

F LY O

M

AGAZI

N

AGAZI M

AGAZI M Est. 2016

E

LY

M

F LY O

N

Est. 2016

E

LY

LY

AGAZI

F LY O

N

E

LY

N

F LY O

N

E

N

N

Tack

för ert värdefulla stöd och engagemang i vår kamp för bevarande av våra strömmande vattendrag!

Est. 2016

Est. 2016

Magazine

Mälardalens Canebyggare

Västerbottens Sportfiskeklubb

STORSJÖ

Fjällturism AB

Bollnäs FVF

KRADDSELE

Samfällighetsförening

Gunnar Westrin • Nordic Footprints • Hultins Sportfiske • Älvdalens Fiskecenter • Hårkan & Långan Jakt och Fiske • Familjen Thyni - Källgården • Lars-Göran Pärlklint Ljustorpsåns FVO • Nedre Nätraälvens FVOF • Sandhamnsguiderna AB • Sunnedamms Sportfiske • Skärgårdsguiderna i Sverige AB • Sportfiskebutiken Tajtlajn AB • Wiritech AB Lapponicus fiske och fritid • MÅ Fiske & Fritid AB • Mälardalens Sportfiske • Packalätt Skandinavien • Studio Henrik Bonnevier • LimnoiT Fiskevård • Tweed Fishing KonfAktiv • Rossöns FVOF • Fiskeshopen Mörrum AB • Magnus Ström Fotograf • Måndagsgruppen • Lidmans Svartån • Skanfurn AB • Packraft Sverige • Arctic Adventure Ätrans Sportfiskeförening Falkenberg • Jan Lahenkorva • Ekbergs Fiske • DMD-Consulting Sweden • Vikens Flyfisher • Icehotel AB • Möbelsnickare Christofer Eliasson

Stötta Älvräddarna du också! www.alvraddarna.se


DEL 1 – HISTORIEN OM EN VOBBLER Första gången jag hade förmånen att träffa Jonny Thofeldt fann vi oss på samma Rügenresa 2012, en resa som i mitt och många andras liv blev en galen och svårslagen och helt episk tur där två beten fick sitt stora genomslag. Jonnys Söderjiggen och Svartzonkers Mc Rubber! Det är en historia som gav 20 gäddor över 10 kilo med Jonnys magnifika fisk på 126 cm och 15500 gram som ensam majestät över alla andra fiskar. Jonny imponerade på mig på alla sätt. En lugn, ödmjuk och galet skicklig sport­ fiskare som i sitt metodiska intelligenta tänk och sin envishet lärt mig mas­ sor av nyttigt kring gäddfisket.

Sedan en tid tillbaka har Jonnys senaste bete haft premiär, Jonny vobbler. Ett bete som liksom alla Jonnys beten har massor med ”tänk” bakom sig, här har slumpen väldigt lite att göra med design och egenskaper. Jonny är en av få betesbyggare vars beten idag massproduceras och Jonny Vob­ bler tillverkas idag av CWC/ Strike Pro. Texten och bilderna som nu kom­ mer har tidigare publicerats hos Söder Sportfiske men är så intressanta att vi väldigt gärna ser artikeln också hos oss, som en hyllning till Jonny Thofeldt men också till alla andra betesbyggare som idag utgör det Sven­ ska betesbyggarundret! //Jan O


Februari 2016

Jag befinner mig i Rügen tillsammans med mina vänner Johan och Werner i dennes båt för ett par dagars härligt gäddfiske. -You can drive, you like that!, säger han och ger mig fria händer att välja fiskeplats. Det är tiden alldeles innan lek och högvattnet har fört in stora mängder vatten med hög salthalt vilket varken gäddorna eller betesfisken uppskattar, så gäddorna uppehåller sig grunda­ re än jag väntat mig. Jag är övertygad om att det delvis beror på att det salthaltiga vattnet skiktar sig och syresätts likt det sätt en klick po­ tatismos kallnar på dvs från ytterkanterna och inåt. Vi har ett fantastiskt fiske på mellan 60 cm1,3 m vattendjup, över leopardmönstrade bott­ nar med lätt vegetation. När vi provar över dju­ pare vatten hittar vi den aktiva fisken högre upp i vattenmassan i närheten av gräsflaken. Vi får långt mer fisk än jag är van vid här och Werner är verkligen ”on fire”. Han fiskar med en liten ettrig vobbler som ser ut att vara köpt på vilken bensinmack som helst. Han får jobba för att hålla betet borta från

botten och han är tvungen att uppåt-jerka hårt med spöspetsen högt i luften och även hålla ned hastigheten på betet för att inte gräva ner sig. Han får fler gäddor än oss andra men står samtidigt för de flesta av de mindre exemplaren trots att dom stora rör sig runt bland dessa. -This is what I like!, säger han med ett stort leende. Efter att ha sett den ena efter den andra storgäddan följa hans beten för att vika av precis bredvid båten så sätter tankarna fart i skallen på mig, hur ska man lyckas fånga dom större med en liten vobbler?

Inspiration av högsta klass

När jag lagt mig den kvällen så tänker jag till­ baka på tiden då jag själv fiskade mycket med vobblers och modifierade dessa enligt konstens regler. Rapalas supershadrap blyades till sus­ pending, Westins Jätte och Nils Mastern fick sin sked kapad för att få det rätta djupgåendet och Zaltarna sågades upp och blyades om osv. Betena anpassades till sina speciella fiskeplat­ ser. Innan jag somnar bestämmer jag mig för att när jag kommer hem ska jag ta fram en vobbler för den här typen av fiske. Under min förra ”vobblerperiod” var utbudet av beten och idéer inte i närheten av vad som finns att tillgå idag. Då fick man inspirationen via månatliga fisketidningar och idag har vi nätet där informationsflödet täcker hela världen och går på ett ögonblick. Jag vågar säga att den svenska betesbyggarkåren idag håller mycket hög internationell klass och jag tror att det till stor del beror på att man valt att betrakta varandra mer som kollegor än som konkurrenter och frikostigt delat med sig av sina erfarenheter på

Innan internet var det böcker som gällde.

ett respektfullt sätt. För mig kom den stora aha-upplevelsen, den som fick bitarna att falla på plats gällande be­ tesbyggnad när Hans Nordin i mitten på nittio­ talet gav ut sin bok Vobbler, där han delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom området. En riktig ögonöppnare vad beträf­ far de parametrar som bidrar till det önskade rörelsemönstret hos olika typer av vobblers och indirekt också till andra betestyper. Mycket har hänt sen dess när det gäller lacker och övrigt i materialväg, men grunden är densamma.

Ett namn blir till

Efter två härliga fiskedagar med Werner stannar jag kvar ytterligare ett par dagar och fiskar med vänner som har en plats över i en av båtarna. Jag delar båt med Roger och Johan, två riktiga gäddfiske- och betesnördar så jag är i gott säll­ skap. Efter en stunds betespratande berättar jag att jag tänker absolut göra en vobbler när jag kom­


Dessa har sett bilder på vobblern under resan och samtidigt varit delaktiga eller indirekt inspir­ erat mig i processen på olika sätt. Jag rotar fram min Hans Nordinbok (Vobbler på bokförlaget Zettern) och sträckläser den igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Som vanligt försöker jag hitta nyttan och menin­ gen med att göra ytterligare en vobbler till den­ na djungel av beten som redan finns, och hur vill jag kunna använda den?

Anpassa betet

En prototyp målad av Mange Axelsson (Baitfish Lures).

mer hem. Med detta sagt, så är diskussionen om den optimala vobblern för spinnfiske igång. Jag behöver ett arbetsnamn och ställer frågan rakt ut i luften. – Någon som har något namnförslag? Jag får svar utan någon som helst betänketid. – Jonny Vobbler såklart!, säger Roger. – Nej va fan! Så självgod kan man ju inte vara svarar jag. Han sa det så snabbt att det lät nästan inö­ vat, men berättar snart en historia från sin ung­ domstid, om en skön typ med ett grymt ”swag” kallad Jonny Vobbler. Killen hade förvärvat gångstilen bland annat genom diverse obra stimulantia lät han oss veta. Jag känner på namnet Jonny Vobbler några

gånger och tycker faktiskt att det funkar! Ok så får det bli!, därav namnet helt enkelt. Väl hemma igen så kan jag knappt bärga mig tills jag kommit till min verkstad och äntligen får sätta igång. Jag har lovat mig själv att aldrig bli en ”riktig” betesbyggare, för det ligger för nära mitt ordinarie arbete som skulle bli alldeles för lidande, men jag får erkänna att mitt pri­ vata utvecklingskonto gällande beten och an­ nat skulle göra sig utmärkt bra i tv-programmet lyxfällan om sanningen ska fram. När jag gjorde prototyperna fick jag hjälp med målning och lackering av Mange Axelsson (Bait­ fish Lures). Genom åren har jag fått hjälp och idéer från Anders Ulvforsen, Claes Claesson, Mange Axelsson och Jimmie Wiman med flera.

När jag köper beten själv vill jag alltid veta hur och varför upphovsmannen tänkt att man ska använda betet, och så här har jag tänkt: Jag har läst mig till att merparten av våra svenska gäddor äter betesfisk mellan 11-15 cm, naturligtvis med regionala avvikelser av lokalt präglade individer som t ex öring eller braxenä­ tare, eller i miljöer med stora vattenmassor där större enstaka beten är lättare att upptäcka för gäddan. Det fångas förvånansvärt stora gäddor på små beten runt om i landet och har så alltid gjorts så länge jag kan minnas. Nackdelen med stora tunga beten i mindre vikar, älvkanter och grunda marer är att de lätt skrämmer fisken när betet landar i vattnet. Så


detta bete som är 130 mm långt och med en vikt på runt 50 gram är för de tillfällen då mindre beten står på menyn, vilket som sagt oftast är fallet. Då jag de senaste åren till största delen fiskat gummi, som är ett mer eller mindre sjunkande bete så har jag i och med detta låtit bli att fiska på platser där det funnits risk

för att fastna i gräs, stenar och annat bråte som drar loss stingerkrokarna eller i värsta fall leder till att jag förlorar betet eller pajar fiskeplatsen för dagen då jag måste in och rota efter betet. Platser som ofta håller fin gädda, och som jag när jag fiskar denna vobbler utan ett för tungt sänke enkelt gör ett vevstopp och låter den sakta och horisontellt flyta upp och vevar vidare över hindret.

Rassel eller inte?

Med ett litet sänke kommer du enkelt ner djupare med betet.

Under prototyparbetet köpte jag två olika typer av dyra rasselkammare (1000 st som nu ligger i en låda och samlar damm) i tron om att rassel kanske är nödvändigt för ett så litet bete, men under testfiskeåret som gått har jag tänkt om då jag växlat mellan med och utan rasselkam­ mare och tydligt märkt att medelvikten blivit betydligt högre på dom prototyper utan ras­ sel. Jag har vänner som hävdar bestämt att rassel i gummi är ett måste, det tror inte jag men jag tror i alla fall att i gummi som ju an­ vänds som ljud- och vibrationsdämpande material i vissa applikationer ger dessa inte lika stark effekt som man får i ett hårt trä­ bete med goda akustiska egenskaper, och som i detta fall verkar ge en överdriven och rent av en avskräckande effekt. Bara ljudet av fjäderringar och krokar hörs otroligt bra när man twitchar till betet någon gång under intagningen och detta verkar vara tillräckligt för att tillkännage betet i de mest grumliga av vatten. Betet är tillverkat i Abachiträ som man i detta fall är tvungen att lacka med ca 7-8 lager C&W-lack i tunna skikt, för att kon­ struktionsutformningen gör att lacken an­ nars kan vandra bakåt på betet och därmed ändra tyngdpunkten i betet om man lägger

på för mycket lack i varje lager och sedan kör det i torkhjulet. Jag valde det klassiska vobblerträslaget Abachi för att det är starkt i förhållande till sin vikt och är dessutom lättare att forma än många av de hårdare träslagen, då jag här valt att göra en modell som genom sin konstruktionsutform­ ning bidrar till det rörelsemönster jag strävat efter. Bredare vid nos och ryggpartiet och smalare i buk och akterpartiet. Jag testade först att radiefräsa en planka vilket är det vanliga idag men fick inte till slutresultatet som jag ville. Om man tittar rent historiskt på beten som blivit framgångsrika så tycker jag att dessa haft en skön balans mellan ett unikt rörelsemönster, storlek och siluett. Jag har i detta bete strävat efter den mjuka rullande simrörelse man kan få i kroppen på ett gummibete och inte alls efter den hårda kraftfulla gång man oftast finner i ett bete i denna storlek.


för mycket, så en shadjigg känns som ett bättre val för denna typ fiske. Under året 2016 har jag med framgång fiskat vobblern i strömmande vatten, sjöar och skärgård. Från kristallklart vatten i Nor­ rland till lervatten och humus­ färgat vatten i mellansverige till klart skärgårdsvatten i Blekinge

och ner till Rügen igen där den här historien bör­ jade. Tanken var att jag tillsammans med vänner skulle åka ner ett år senare och provfiska vob­ blern. Så när snart ett år gått så står kompisen bredvid mig och vevar hem ett av sitt egna 28 cm gummibeten samtidigt som min lilla vobbler kommer in till båten, och det han säger när han ser betena komma in bredvid varandra gör mig verkligen glad och tillfreds. – Men va fan,den går ju som en stor…!

Fördelar Jag ville dessutom ha en grundgående modell med ett arbetsdjup på 20-70 cm beroende på vilket avstånd man håller spötoppen ovanför vattenytan. Ett bete som man med hjälp av ett Catherinesänke (som låses fast på linan precis framför tafsen) enkelt kan få ner vobblern yt­ terligare en bit på djupet när man så önskar. Ett gammalt och beprövat sätt som inte häm­ mar gången på betet och samtidig ger en ökad bredd på betets användningsområde. I början hade jag ett flertal olika vikter med bara ett par grams skillnad mellan vikterna men insåg snart att det räckte med en eller ett par olika vikter mellan typ 4-10 g. Det är lättare att lära sig räkna ner om man slipper krångla med för många viktalternativ när man fiskar i varierade drift, vind och strömhasti­ gheter. Jag har med framgång fiskat med detta bete över bottendjup från 4 m upp till ca 40 cm. Jag har även testat djupare med 20 g sänke ner på bottenstuds till 7 m och fått fisk. Tycker dock att vikter över 10 g påverkar kastegenskaperna

Om jag ska försöka sammanfatta Jonny Vobbler så kanske jag ska göra det genom att redogöra för vad jag själv uppfattar som fördelar med detta bete.

1. Ett litet och lätt bete (13 cm långt och ca 50 gram tungt) 2. Mycket goda kastegenskaper trots sin storlek (Till denna vobbler använder jag samma utrustning som till allt mitt gäddfiske, 8-fots gäddspö, 0,35 flätlina och min vanliga fluorocarbontafs och spinnrulle.)

3. Sakta flytande 4. Ger trots sin storlek den ”rätta” känslan av kontakt med betet som ett bra bete bör göra t ex vid driftfiske

5. En tuff liten rackare som tål mycket stryk från gäddtänder ( den första prototypen har över 200 gäddor på sitt samvete och visar inga tecken på att ge upp än på långa vägar)

6. Lätt att styra djupgåendet på bara genom att höja och sänka spötoppen 7. Lätt att få ner djupare utan att påverka gången med hjälp av olika Catherinesänken (eller powerdots för finare djupkalibrering)

Så vem ska köpa detta bete då? Det enkla svaret blir: Den som vill, har råd och tror sig ha nytta och glädje av det i sitt eget fiske såklart!


DEL 2 – SÅ HÄR TILLVERKAS DEN Hjälp med lacken

I början fram till mitten på 80-talet jobbade jag extra i en butik som hette Sportfiskar’n i Västerås. 1985 fick en av ägarna en son, Mange Axelsson som idag driver betesbyggarföreta­ get Baitfish Lures, så kopplingen oss emellan är rätt naturlig. Han har idag en verkstad inte långt ifrån min egen och vi har tidigare jobbat lite tillsammans med utveckling av beten, bl a Baitfishtailen som fortfarande används flitigt av vissa gäddfiskare. Så det föll sig naturligt att jag svängde förbi och visade upp min senaste krea­ tion och berättade vad jag tänkt.

Jag har en själv en träsnidarverkstad som in­ nehåller alla verktyg som behövs för att karva ut vad som helst i trä, men saknar en lackverkstad för moderna lacker då jag själv endast använder traditionsenliga olje och spritlacker i mitt ordi­ narie arbete. Oftast behöver jag bara lacka en eller ett fåtal beten, så då blir det enklare, och bättre med för den delen, om jag tar hjälp av nån av grabbarna som har allt material samt den vardagsrutin med lacksprutan för att kunna fär­ digställa ett vackert bete inom rimlig tidsgräns.

För mig personligen är det betet som bete som är det viktiga. Att det finns en tanke bakom och att det funkar, samt att det är välgjort. Inte fabrikat eller vem som gjort vad. Som sagt så fick jag hjälp av BaitfishMange när prototyperna skulle lackas. Vi hjälptes dessutom att åt att gjuta vikterna till alla betena i en av hans formar som jag modifierat åt honom, och den gav ett väldigt exakt resultat, endast någon tiondels gram i inbördes skillnad. Jag har personligen alltid önskat att handg­ jorda beten skulle vara exakta kopior av varan­ dra, vilket jag mycket väl förstår är omöjligt pga variationerna i träets densitet och förmåga att suga åt sig lack osv. De flesta jag känner som fiskar vobbler vill dessutom ha det där unika betet som sticker ut och som har den där lilla egenheten som skiljer sig från övriga i batchen, medan jag själv alltid strävat åt jämnheten och egenskaperna du kan finna hos ett riktigt bra fabrikstillverkat plastbete.

300 träbeten

Den första serien bestod av 300 träbeten.

Under året som jag fiskat med prototypvobbler­ na så har jag fått frågan flera gånger: – Jag vill också ha den där vobblern, kan du inte göra några till mig också? Så denna gång tänkte jag ta mitt småskaliga prototypbyggande ett steg längre och tillverka en lite ”större” serie på ca 300 träbeten, och sträva efter plastbetets egenskaper, men be­ hålla charmen av ett oldschool träbete. Jag ville dessutom försöka bygga bort lite av dom prob­ lem med träbeten som jag själv haft tidigare, som till exempel öglor som lossnar, sprickbild­


vobblers som har en enkel oldschool- look, så därav det rena uttrycket utan fenor, gälbå­ gar och annat. Jag tänker ofta enkla basfärger med någon form av kontrast som passar be­ tets rörelsemönster. Efter målning så lackades betena med fem till sju tunna skikt av C&W lack, glitterbetena krävde lite mer lack för att fylla upp ojämnheterna mellan kornen.

Hållbar sked

Jimmie Wiman hjälpte till med målning av betena.

Öglorna är limmade med professional superepoxi.

ningar i betet samt skedinfästningen som kan suga i sig vatten för att sen ruttna och släppa skeden efter en tids användning osv. Betena är borrade i fixtur för att få dom så lika som möjligt. Jag valde små öglor för balansens skull, och dessa har jag limmat med profession­ al superepoxi. Limmet är dels för att hålla öglan på plats men också för att förstärka gängorna

och därmed öka hållfastheten i dessa. Vikterna limmade jag också med likadant lim, dels för att få bort luftfickor och få betet mer homogent och därigenom mer hållbart. Därefter spacklade samtliga hål med plastiskt trä som jag sedan putsade jämt. Efter att jag färdigställt kropparna lyckades jag få Jimmie Wiman (JWJures), som jag också samarbetat med tidigare( ex Södersimmaren) att åta sig att måla och lacka dessa. Tycker verkligen att han gjort ett kanonjobb och jag är väl medveten om att modellen och träslaget är en riktig utmaning även för en er­ faren och skicklig betesbyggare. Innan han satte igång så vägde vi betena och då diffade vikten +-0,6 gram/ bete vilket får anses som väldigt lite i sammanhanget. Han började med att grunda betet två gånger med slipning mellan varje lager då det porösa träslaget abachi bubblar mer än t ex bokträ och kräver minst två tunna lager in­ nan det slutar släppa ifrån sig bubblor så att det går att måla på dom. Därefter gick vi ig­ enom varje färg och gjorde ”lackbongar” på hur dom skulle målas och lackas. Jag har en förkärlek till gamla tiders

Efter lackering och härdning tog jag tillbaka betena till min verkstad för att i efterhand fräsa spåret för skeden som i detta fall är tillverkad i lite mer nötningstålig Lexanplast, och inte den mer traditionella akrylplasten vilken är känsligare för slag, stötar och lösningsmedel. Jag mattade den ytan som skulle limmas samt borrade tre hål (det räcker med ett hål mitt i området som skall limmas) i varje sked som vid limningen fylls med lim, och när det torkar bildar de tre epoxistavar som går rakt igenom skeden och ger en extra hållfasthet (en variant som jag fått från Anders Ulvforsen på Wolfcreek Lures från början). Jag gjorde förstörande provning på några slumpvis utvalda beten för att se vad som

En fräsmaskin för att fräsa skedspåren byggde jag av en Dremel kakelfräs vilket gav ett perfekt spår för en 3 mm sked.


Frässpåret grundades först två gånger med C&W lack utspädd med T-röd och därefter limmades skeden in i kroppen.

Färgnyanserna på denna papegoja är identiska med Frippes svenska rekord-Zalt som han vänligen lånade ut när denna skulle målas.

hände. Skeden skruvades fast i ett bänkskru­ vstycke varpå jag tog tag i betet och bröt och bände tills betet pajade och inte på något av dessa lyckades jag få skeden att lossna innan betet gick sönder. Limmar man Lexan utan att ”rugga” ytan som ska limmas så ”väter” inte limmet mot skeden som det bör och släpper lättare från skeden vid belastning vilket i sin tur med tiden kan leda till att fukt tränger in och orsakar röta och till slut kan skeden lossna. Detta sker lättare på skedar som limmas före och sen när man maskerar får man en lackkrage upp på skeden som blir en anvisning in i skedfickan som lätt kan spricka i fogen mellan kropp och sked. Trycker man till med tummen på skeden på ett sådant bete så knäpper det till och har man slarvat med lim i ”skedfickan” så är det fritt fram för fukten att tränga in i betet. Man bör ändå alltid öppna draglådorna efter man fiskat med träbeten så att fukten torkar ur ordentligt mellan fiskepassen.

Viktigt med rätt krok

På alla beten har jag satt Darts 9 mm rostfria ringar som är mycket hållbara och går ihop

ordentligt igen efter att man trätt dom över krokar och öglor. Kroken är en viktig men lite bortglömd detalj kan jag ibland tycka. Den bör självklart kroka bra för det första, men också gå att slipa upp om man råkar gå i sten med kro­ ken, vilket inte är helt lätt att få till på dyra kem­ vässade krokar. Jag valde VMC permasteel 2/0 till vobblern för att den har en neutral roundbend utformning med bra balans mellan krokgap och skaftlängd som lever upp till ovanstående krav. Kroken är också en del av betets rörelsemön­ ster! En långskaftad krok ger en långsammare simrörelse, där stjärtpartiet slår ut mer i sidled. En kortskaftad krok bidrar till att ge betet en kortare pendelrörelse vilken gör att stjärtpartiet slår ut kortare och betet upplevs om snabbare. Vikten på kroken påverkar så att en tung krok ”bromsar” pendelrörelsen och en lättare krok gör pendelrörelsen lite lättare och snabbare. Hur man monterar en krok påverkar också hur vobblern rör sig framåt. Jag har monterat alla krokar likadant då jag strävat efter en jämn rörelse i betet, dvs om du drar betet framåt så kommer två krokskänklar naturligt vara neråt samtidigt och tyngden/balansen blir jämnare.

Hållbarheten på den robusta skeden testas i ett skruvstäd.

Att frigöra öglorna från lack är tidskrävande men det gör att fjäderringarna och krokarna rör sig fritt och inte stör gången på betet.

Vänder du på kroken så vill den bryta och fördela vikten ojämt åt något håll vilket ger en obalans som i sin tur ger en känsla av en mer ir­ rationell gång. Att sen avgöra vad som i praktik­ en är det bästa, det avgör ju i slutändan fisken även om jag tycker det kan vara bra att känna till hur man kan påverka sitt bete och göra det mer personligt.


Förpackningen och loggan är ritad av Johan Hörberg (www.rekordfisk.se) som är en fisketokig illustratör med ”rätta” känslan, som även gör andra fiskerelaterade grejor.

Jag har provkastat varje bete och bara släppt ifrån mig dom jag kan tänka mig att fiska med själv. Har jag lyckats med det jag ville då? Ja, i stort sett måste jag svara: för rörelsemönstret känns stabilt och tryggt. Sen har betena sugit lite olika mängd lack och är man petig så märker man av den lilla indivi­ duella viktskillnaden i form av att flytkraften kan skilja nån sekund/meter samt att de tyngre blir lite sävligare i rörelsemönstret. Men allteftersom jag fyllt på mina egna draglå­ dor med färgvarianter har jag ibland sett det som en fördel eller bara som något som jag enkelt korrigerar med lite hjälp av nån form av extravikt om det skulle behövas. Jag hoppas att ni som väljer att köpa den ska ha lika roligt fiske med den som jag själv haft hittills. Jonny Vobbler finns att köpa på: Söder Sportfiske – www.sportfiskeprylar.se Allt gott! JonnyT


PINEWOOD FISHING

THE ADVENTURE STARTS HERE

Pinewood® är en ledande tillverkare av kläder och tillbehör för ett aktivt friluftsliv. Vi levererar jakt-, fiske-, fritidssamt hundsportskläder för vuxna så väl som till barn.


JAKTEN PÅ

HÖSTBORREN JONATHAN FORSBERG

@FORSBERGFISKE

Abborrfiske på hösten har länge varit en favorit och idag är det dags. Vi ska ut och lura någon riktigt stor fisk. Jag älskar de kalla, korta dagarna och den friska luften. Abborrarna äter upp sig inför vintern och är vildare än vanligt. De slukar allt som kommer i deras väg och stökar runt i vikarna. De är grova och färggranna, precis som träden runtomkring. Det är en tidig morgon i slutet på september och solen har ännu inte gått upp. Jag öppnar ytterdör­ ren och möts av kall och fuktig luft. Med snabba steg går jag till bilen och packar in det sista för att åka till båtrampen. En stor kopp kaffe och hög musik får duga som sällskap då jag drar jag iväg med bilen. Det pirrar i magen av förväntan och mungiporna hotar med att dras upp. Jag ser solen glida upp över trädtopparna då jag backar ner båttrailern till rampen. Jag packar snabbt ner sakerna i båten och sjösätter den. Da­

gens vapendragare kommer med trötta steg och möter mig vid båten. Han verkar inte lika taggad som jag denna tidiga morgon, men vi hjälps åt att rigga iordning spöna. Sakta men säkert verkar ock­ så han piggna till och vi drar iväg. Vattnet glittrar och med enstaka krusningar på ytan ser vi hur det vakar omkring oss. Det har varit nordostlig vind ett par dagar, så vi väljer att börja vid en kant det blåst på. Jag ser på ekolodet att vi närmar oss ett grundområde så vi lägger försiktigt i ankaret.

Platsen vi valt är ett gräsigt område i närheten av både vass och stenar. Det är ett riktigt bra läge. Jag hör från andra sidan båten hur min kompis lurigt påstår att han hittat betet för dagen. Han an­ vänder en Baby Buster för att sålla bort de mindre fiskarna. Han mumlar för sig själv hur han minsann tänker satsa på stor fisk. Något litet duger inte idag! Själv slänger jag på en jigg. En Shadteez i färgen Official Roach, närmare bestämt. Redan vid de första kasten får vi kontakt. Medan jag känner hur abborrarna nafsar i jiggen utan att


fastna, vevar min båtkamrat upp en liten en. Det är full fart. Vi fiskar i någon timme och fångar abborre efter abborre samt ett par små gäddor.

TUNGA KNYCKAR

Det lugnar sakta men säkert ner sig, men då ser vi hur löjorna flyger i vasskanten. Vi reagerar snabbt och kastar dit. Ett hugg drar nästan spöt ur handen på mig och jag gör ett hårt mothugg. Jag känner tunga knyckar direkt. Det är en bra fisk. Den drar i sidled och håller sig djupt nere på botten. Jag börjar bli nervös och tankarna går. Hur stor är den? Sitter den bra krokad? Fisken börjar lugna ner sig och kommer sakta uppåt. Det är en stor och färggrann abborre. Jag ropar till min kompis att vara redo med håven. Det är spännande nu. Den gör ett sista ryck och går ner mot botten, men tröttnar snabbt. Fisken glider in i håven till slut och vi tjuter högt av glädje. Jag plockar upp fisken och tar några bilder. Den

Den gamla, slitna Bustern som de stora abborrarna gärna tar.

Riktigt stark och fin aborre som jag trodde skulle vara större!


Dagens största på 44 cm och 950 gram.

är mindre än vi trott, men ett riktigt krutpaket. Det är en riktigt fin abborre på 38 cm och 730 gram. Med skakiga händer släpper jag tillbaka fisken. Adrenalinet pumpar och jag har svårt att slappna av i ansiktet. Leendet sitter som fastklistrat. Det var ingen jätte, men spänningen i fighten satte fart på nerverna. Vi låter samma plats leverera ett par abborrar till, men de är inga höjdare heller. Just när vi börjar tröttna ser vi hur löjorna plaskar en bit bort. Med beslutsamma miner åker vi dit och vi belö­ nas direkt, minst sagt. Dubbelhugg på första kastet. Jag tar tillfället i akt och testar lite olika beten, vilket inte lär mig mycket alls. Det blir samma, pos­ itiva resultat vad jag än väljer. På min kompis spö arbetar fortfarande Babybuster flitigt.

HUNGRIGA GÄDDOR

Vanligtvis fiskar vi på grunda vatten. Sällan dju­ pare än 0,5-1,5 meter och idag är inget undantag. Gräsiga och i övrigt vegetationsrika platser har vi sökt efter sedan flera år tillbaka. Erfarenheten ta­ lar nämligen om att dessa platser gömmer grova abborrar. Vi brukade främst fiska gädda och fick då stora bonusabborrar på uppåt 1400 gram. Sedan dess har vi hållt oss på sådana områden. Det får dessutom gärna finnas små strömsatta sund i när­ heten som sätter fart på vattnet. Nu märker vi hur huggperioden börjar dö ut och de vakande fiskarna blir allt färre. Vinden blåser upp och vi bestämmer oss för att ta en paus. Dags för lite fika. Vi planerar en förflyttning medan vi låter kroppen vila. Det är skönt att piggas upp och vi blir taggade på att fortsätta. När vi fikat klart startar vi båten och rör oss vidare mot ett nytt om­ råde. Här pressar vinden hårt mot land och vassen svajar i takt. Vassen växer tätt och långt men det är de små gluggarna vi siktar in oss på. Det tar bara några kast innan jag får ett hårt hugg. Linan blir slack och jag anar att det värsta har hänt. Jag förstår snart att jag har rätt. En hun­ grig gädda har bitit av fluorocarbon-tafsen och jag tvingas knyta på en ny jigg. Medan jag hastigt letar omkring i beteslådan står


Ofta använder jag bara en handfull olika beten under höstfisket.

min kamrat med böjt spö. Han har krokat en gädda som snabbt visar sig vid ytan. Vi ser på varandra lite besviket och bestämmer oss för att åka vidare till en mar istället. När vi är framme driftar vi längst en vasskant med gräsbotten. Vi når snart ett glesare parti och jag hör hur min kamrat ropar att han har krokat en bättre fisk. Den pressar hårt mot botten och kny­ cker vilt. Den kämpar, men tröttnar snart och låter sig därmed dras upp. Vilken fin abborre! Lång! Vi ropar och skrat­

tar högt när den äntligen glider in i håven. Vi låter fisken vila i håven medan vi plockar fram mått­ band och våg. Upp till bevis! Den är 44 cm lång, men väldigt smal. Den väger strax under kilot, 950 gram. När vi fotat klart och släppt tillbaka fisken fortsätter vi på samma plats. Vi får några fina abborrar, men inga större. Solen drar sig sakta ner över de färgsprakande trädtopparna och det börjar tyvärr bli dags att åka hem. Vi bestämmer oss för att ta några sista kast på den plats vi började på. Det blir ett gäng spral­

liga abborrar, men vi ser på klockan att vi behövt åka för en stund sen. Det blir ett snabbt avslut på dagen och vi beger oss mot rampen. Med leriga stövlar och tunga ax­ lar hoppar jag in i bilen. Dagen gick för fort och jag undrar hur det kunde ha slutat om vi fiskade ända tills solen gått ner. Men med tanke på mängden landade fiskar och det hyfsade snittet på storleken är jag ändå nöjd. Jag börjar redan planera återbesöket då jag sak­ ta rullar iväg. Nästa gång så...


JONATHANS SJU TIPS FÖR ABBORRE PÅ HÖSTEN. 1.

Sök fisken där betesfisk samlas och har mycket skydd. Gräsbotten i anslutning till sten och vass är riktigt hett!

2.

Jiggar runt 8-12 cm och jiggskallar med vikt på 5-10 gram är ofta ett säkert bete. Desto senare på året använder jag lättare skalle för långsammare fiske. Men inga regler utan undantag, snabbt kan ibland trigga de segaste abborrarna.

3.

Vattentemp brukar vara bra när det håller sig mel­ lan 6-12 grader.

4.

Tidig morgon och kväll är oftast riktigt bra perioder för de största. Var inte rädd att fiska i mörkret.

5.

Prova gärna stora beten för att sortera ut de större! Stora abborrar tvekar inte att ta Baby Buster eller Atom 35g t.ex.

6.

Ibland kommer man inte in i de minsta marerna med en stor båt. Då kan en bra ide att vara att fiska ifrån land där om möjlighet finns.

7.

Byt plats ofta tills du hittar abborren. Det är i stort sett ingen ide att nöta då de hugger nästintill omgående om de är på plats. De är hungriga nu!

Vasskanter är ofta värda att fiska av.


NYHET Köp den på Abu Garcia Proffsbutiker.

10.1:1

Vill du veta mer? Klicka på filmen!

UTVÄXLING

Abu Garcias snabbaste rulle någonsin med utväxling 10.1:1.

© 2018 Pure Fishing Inc.


Esox Gear Obsidian 8’4” -155 gram

T A T S TE JAN OLSSON

JAN OLSSON OCH ANNA BERG

Svenskdesignad gäddpåk. Ett av spöna som hängt med på fiske under hösten är återigen ett spö designat i Sverige. Denna gång ett spö från Esox Gear utvecklat av Steve McVey, svensk trots det brittiskt klingande namnet. Jag tjatar om det svenska rätt ofta men det är bara för att det är så kul att svenska företag idag gör sig rejält gällande på marknaden med både rik­ tigt kompetenta spön och beten.

Steve är för många inklusive mig mest känd som betesbyggare. Hans beten har lurat många och stora fiskar i kanske mest Sverige och Tyskland men syns allt mer i övriga Europa, ett av dessa beten har jag själv som en favoritjigg, Big Lucy, testa gärna den. Men, det ska handla om Esox Gears nya spö­ serie, framför allt ett specifikt spö, EG Obsidian 8’4” upp till 155 gram. Obsidian är såklart en dedikerad gäddpåk. Klin­ gan i 30 ton grafit är i grunden mattsvart men har

också på ca halva arbetande delen ett överdrag av en kolfiberväv (W3K-väv) som förstärker nederde­ len. Den sista nedre delen av klingan är vit, vilket syns tydligast mellan rullfästet och klingan samt mellan de två nedre handtagen. Totalt samsas 10 stycken ringar, inkl. toppögla, på spöet. Ringarna kommer från American Tackle och är speciellt gjorda för att minska lintrassel (Tornado Anti Tangle guides). Något jag ser som positivt är att spöet helt saknar enbenta ringar. Även rullfästet kommer från American Tackle och


Lättat smidigt rullfäste från American Tackle.

Överlappande holkar, topp över holk.

Tvåbenta spögöglor hela vägten, BRA där!

Vitt på underdelen ger spöet en egen karaktär.


Plus

Riktigt snyggt spö Drillar fisk suveränt, förlåtande klinga Inga enbenta ringar Handtag ovanför rullfästet Bra krokhållare

Minus

Något överklassat

Krokhållare, funkar galant och inte alltid självklart idag. är både smidigt och skönt. Alla handtag är i mjukt foam och rejält tilltagna med undantag för handta­ get framför rullen, det kunde vara lite längre men det finns där i alla fall, det är inte självklart idag.

Omdöme

Obsidian-spöet är inte riktigt som de flesta andra moderna spön i dag. Förenklat kan man säga att det är mjukare men riktigt så enkelt är det inte. Spöet har en mjukare topp- och överdel men samtidigt gör den förstärkande kolfiberväven på nedre delen av klingan att det också finns kraft att

Ett förlåtande spö, ett nöje att drilla fisk på! sätta i ett mothugg eller när man tar i under kast. Kasten blir längdmässigt helt ok. Att köra fisk är riktigt trevligt och klingan jobbar på ett mycket för­ låtande sätt när fisken sätter emot eller stöter, lite old school där och kanske spöets största fördel. För ögat måste jag säga att Esox Gear gjort ett jät­ tefint jobb. Ett diskret spö men som med sin vita nederdel och eleganta handtag faktiskt är riktigt snyggt. Spöet är klassat till 155 gram, jag fiskar sällan så tunga beten men att belasta upp till 100 gram går galant.

Tillverkare: Esox Gear Längd: 8’4” - 254 cm Vikt: 265 gram Antal delar: Två Uppgiven kastvikt: -155 gram Material i handtag: Foam hela vägen Material i klinga: Grafit 30 ton samt W3K-väv Antal spöringar: 10 st inkl. toppögla Listpris: 2.095:-


FÖRSTAHANDSVALET * FÖR ATT HITTA FISK.

”Lowrance har alltid varit förstahandsvalet för att hjälpa mig hitta och fånga mer fisk” *Förstahandsval, är baserat på populäritet bland professionella sportfiskare i USA

NYA Finns nu på NYA HDS LIVE ekolod/sjökortsplottrar från Lowrance

WWW.LOWRANCE.COM


Ä G

E K S S K I F O D L A D #2

ATT TILLVERKA SIN EGEN TAFS ANDERS PEROLS

N


Tafsen – det robusta skyddet mellan vassa tänder och lina. Den är förstås ett måste vid gäddfiske men vilken slags tafs ska man ha? Och i vilket material? Det är ju en hel djungel därute. Rostfritt stål eller titan, singel strand, 7 strand, 18 strand, nickel coated, carbon coated, osv. Och det är bara på wire-fronten (där man också måste fråga sig om man vill stänga öglorna med wirelås, knyta eller­elda). Sedan finns det också fluoro­ carbon och monofilament (nylon).

Jag har provat det mesta genom åren och det mesta har också fungerat bra. De enda tafsmate­ rial som gått av för mig, antingen vid utkast där rullen trasslat (overrun) eller av vassa gäddtänder (och då menar jag brott mitt på, inte vid knutar) är entrådig titan vid utkast och 1 mm fluorocarbon av tänder. Mest har jag fiskat med en nickel coated wire men bestämde mig för snart två år sedan att prova något nytt. Valet föll på monofilament. Varför nylon, kanske ni undrar? Kalla det en känsla, bara. Jag hade hört flertalet gäddfiskare som bytt bort FC mot nylon med motiveringen att det inte fransade sig lika lätt (alltså mer slitstarkt) samt var

1

något stummare än fluorocarbonen. Sedan måste man ju ibland bara prova saker för utvecklas och för att det är roligt. Med facit i hand är jag oerhört nöjd. Mina nylontaf­ sar, gjorda av 1,17 mm mono, är otroligt slitstarka, väldigt lätta och närmast genomskinliga i vattnet. Inte en enda av de 8-10 tafsar jag använt under dessa två år har gått av eller haft öglor som gått upp. Det är för övrigt ungefär så många tafsar som går åt vid ganska hårt fiske; 4-5 per år. Nu ska jag lära er vad som behövs för att tillverka tafsarna och det går till.

DU BEHÖVER:

Grov nylon – minst 1mm i diameter. Jag använder Stike Pro Mono Shock Leader 1,17 mm Lekande – jag använder Darts superrolling storlek 4 eller 6 Beteslås – gärna Staylock. Jag använder BFT stor­ lek 4 Dubbla wirelås – snäppet större diameter än ­nylonen. Jag använder BFT dubbla 1,3 mm. Tång Tändare (Krympslang)

GÖR SÅ HÄR: 1. Klipp av önskad längd nylonlina. Jag brukar

använda ca 70 cm. Ett tips är att klippa materialet lite snett med en sax för att få som en spets som sedan är lättare att trä igenom wirelåsen. Trä nylonen genom ena hylsan på wirelåset, sätt på ett lekande och trä nylonänden genom andra hylsan. Se till att lämna ca 5 mm nylonstump som sticker ut.


2. Sedan ska wirelåset låsas och då är det viktigt

att klämma åt hylsorna ned mot varandra. Det finns speciella wirelåstänger för ändamålet men i mitt tycke får man bäst resultat av att faktiskt använda en avbitartång. Kläm ihop på två ställen, några mm in från varje ände.

2 3. Hur hårt man ska ta i är omöjligt att svara på.

Man får helt enkelt prova sig fram. Ta i för hårt och låset eller nylonen går sönder. Ta i för lite och öglan går upp när tafsen utsätts för tyngd.

3


4. Ta i lite lagom och provdrag tafsen när den är

färdig. Om det då visar sig att öglan vill röra sig lite kan man alltid klämma ihop lite till. Sedan är det dags att elda. Böj ut nylonstumpen (bort från nylon­tafsen som inte alls vill få eld på sig) och värm den så att den smälter ned mot wirelåset.

4 5. När bara lite återstår platta till det varma ma­

terialet med ett fuktat finger så att änden plattas­ ut och fungerar som en liten hulling, en extra försäkring att materialet inte ska vandra ut ur wire­ låset och öppna öglan.

5


6. Upprepa samma procedur i andra änden av

tafsen men med beteslåset. Nu är tafsen egen­ tligen färdig men om man vill kan man också använda­krympslang över wirelåsen. Syftet med detta är främst att undvika att få spenat på taf­ sen om man fiskar bland mycket vegetation. Den lilla eldade nylonstumpen fångar nämligen upp ett och annat. Ska krympslang användas klipper man av två bitar på ca 1,5 cm vardera och trär på tafsen innan ögla nummer två påbörjas. När båda öglor är stängda och nylonstumpen eldad så träs slangen över wirelåsen. Elda sedan mycket försiktigt tills slangen krympt, med lågan en god bit under tafsen då nylonen annars lätt försvagas.

6 7. Sedan är det dags att provdraga. Ta antingen

tag med två tänger från varsitt håll och dra för glatta livet eller trä en kraftig spik genom lekande­ öglan, fäst beteslåset (via t ex. hoptvinnad flätlina eller något annat starkt) i en tyngd på ca 15 kg och lyft det hela. Kontrollera så att öglorna inte rört sig. Sedan är tafsen färdig och redo för bataljer med våldsamma gäddor.

PS. Man måste alltid ha med sig en reservtafs

­ ller två i båten för förr eller senare blir tafsen e fransig och sliten efter kontakter med stenar och tänder och behöver bytas ut. Tafsar som legat ihoprullade i fiskeväskan ett tag kan behöva rätas ut. Detta görs dock bäst hemma genom att doppa ner hela tafsen i hett vatten med hjälp av en tång och håll den under vatten i ca 3-4 sekunder. Ta upp och håll tafsen sträckt medan den svalnar. ­Sedan är den rak och fin.

7

Lycka till och skitfiske på er, så länge!Vattentätt på riktigt.

T A T S TE

Under en hel säsong, från faktiskt minusgrader till sommarvärme och tillbaka till kallgrader, har jag testat Didriksons regnjacka Element. Vi pratar ”back to basic”, en regnjacka, designad för sportfiskare, i galon, real old school! Vem minns inte barndomens hängselbyxor och långjacka, gär­ na i gult eller rött. Plaggen som ens föräldrar litade blint på när det regnade ute och mer eller mindre garanterade att kläderna under ställen inte blev fulla med lera när man hoppade i pölar o kravlade runt på alla möjliga ställen. Just materialet galon har av någon anledning kommit i skymundan en längre tid, i alla fall hos oss sportfiskare med en del mycket få undantag. Går du däremot till hantverkare eller varför inte yrkesfiskare ser du galon lite varstans. Varför? Jo, för att det funkar, ska utveckla mer. Galon som material är en väv av olika slag som belagts med plast, PVC. Materialet är verkligen vattentätt, i ordets rätt bemärkelse. Du kan pressa genom vatten med tillräckligt högt tryck utifrån men under vanlig användning, t.ex. sportfiske, är det faktiskt helt vattentätt. En av nackdelarna med detta är ju det bakvända, materialet släpper inte ut fukt heller vilket kan skapa en del kondens under jackan. Det kommer man aldrig helt ifrån men den här jackan vi talar om just nu har en helt ok lösning som jag tar upp längre fram.

Didriksons Element regnjacka i galon JAN OLSSON

JAN OLSSON OCH ANNA BERG

Dragkedjan är vattentät med extra skydd för blåst och regn.


Rejäla lås för ärmarna och sköna muddar.

Mjukt foder på kragen.

Huvan är riktigt bra och kragen är grym, riktigt hög men ändå skön.

Ventliationssystem för kondens med hål och skydd.

Funktion

Nåväl, jackan heter Element och har som sagt oss sportfiskare som målgrupp och naturligtvis även andra som har behov av en vattentät jacka. Jackan går i grått/ svart med flera detaljer som reflekterar. Alla skarvar på jackan, armar mm är tejpade från utsidan. Inuti jackan finns ett tunt nätfoder som är en liten buffert mot resten av jackan. Det finns to­ talt fyra stycken fickor på utsidan. Två i brösthöjd som av någon anledning är delvis genomskinliga, det sticker i alla fall ut lite. Två fickor finns i ca midjehöjd. Alla är försedda med vattenresistenta dragkedjor liksom jackans stora dragkedja som dessutom har en s.k. vindslå, ett parti skyddande galon dom går över kedjan och som låses med

kardborrband. Inuti jackan finns två stycken en­ klare innerfickor i nät utan möjlighet att låsa. I längd går den i mitt fall, en large, strax över rumpan så vi kan kalla jackan någorlunda lång, vi pratar inte midjemodell. Något som sticker ut lite är kragen, den är hög och fodrad med ett skönt stretchmaterial och baksidan är designad för att hålla huvan på plats också. Huvan är reglerbar på flera ställen och har en genomskinlig skärm lagd runt hela det yttre området, maximalt skydd men med lite mer bibehållen sikt, även det en udda de­ talj som gör att jackan sticker ut bland andra. På ryggen har Didriksons placerat en ”fläns” som i sin tur överlappar och skyddar ett antal andning­ shål, ett sätt att tackla problem med kondens.

Omdöme

När jag säger att jag testat jackan så menar jag det verkligen. Den har fått stå ut med vindbyar över 20 sekundmeter i Jämtland och mängder med regn och temperatur strax över nollan, regn både uppi­ från och speciellt vid ett tillfälle från sidan. Jackan är rejält skuren med fina utrymmen för ar­ mar och kropp. Man rör sig riktigt bra under fiske, jackan är absolut vattentät och den höga kragen är helt enkelt superb att dra igen när man är kall eller vill skydda sig. Huvan är även den genomtänkt och mycket bra. Fickorna är helt ok, varken mer eller mindre, de gör sitt jobb med undantag för inner­ fickorna som helst hade sett att man kunde låsa på något sätt. Armarna avslutas med sköna muddar


och du kan dra åt ärmsluten med kardborrlås. Jag har under inga tillfällen upplevt att kondens har varit ett problem, i förhållande till andra jackor. Kondens bildas, punkt, även i den absolut dyraste jackan i det senaste andasmaterialet, så även i denna jacka men det har inte alls varit ett problem. Om det beror på lösningen med hålen på ryggen är jag inte helt säker på men dom verkar i alla fall hjälpa till. Vill vara tydlig med detta då det är det första folk frågar om när dom sett jackan på mig. Så vill jag också göra ett förtydligande, det här är inte någon varm jacka, den kräver att du klär dig vettigt under. Den här jackan skyddar mot regn och har inget värmande foder förutom runt han­ dleder och i kragen. Under vintern eller våren kom­ mer även en byxa i samma serie och material, den ska bli spännande att prova. Ja, för att summera. En av dom bästa jackor jag någonsin testat för sportfiske i regn och rusk! Jag använder den gärna även som skaljacka när solen skiner!

Plus

Vattenätt i ordets riktiga bemärkelse. Rejält tilltagen i storlek, lätt att röra sig i. Upplevs lätt att bära, ha på sig. Underbar krage och bra huva. Inte mer kondens än andra jackor. Snygg! (tycker jag).

Minus

Genomskinliga fickor? Ja, kan vara bra för något ­kanske? Innerfickorna går ej att låsa.

FishEco-Anna får stå modell för jackan Element.

Tillverkare: Didriksons Modell: Element Material: Galon Listpris: 2.499:-


Magazine

N

F LY O

M

AGAZI

N

AGAZI M

AGAZI M Est. 2016

E

LY

M

F LY O

N

Est. 2016

E

LY

LY

AGAZI

F LY O

N

E

LY

N

F LY O

N

E

N

N

Tack

för ert värdefulla stöd och engagemang i vår kamp för bevarande av våra strömmande vattendrag!

Est. 2016

Est. 2016

Magazine

Mälardalens Canebyggare

Ängelholms Sport & Fiskevårdsförening

SAXNÄS

W W W.SAXNAS F IS HING.S E

Ljusdals FVOF

Gunnar Westrin • Nordic Footprints • Hultins Sportfiske • Älvdalens Fiskecenter • Hårkan & Långan Jakt och Fiske • Familjen Thyni - Källgården • Lars-Göran Pärlklint Ljustorpsåns FVO • Nedre Nätraälvens FVOF • Sandhamnsguiderna AB • Sunnedamms Sportfiske • Skärgårdsguiderna i Sverige AB • Sportfiskebutiken Tajtlajn AB • Wiritech AB Lapponicus fiske och fritid • MÅ Fiske & Fritid AB • Mälardalens Sportfiske • Packalätt Skandinavien • Studio Henrik Bonnevier • LimnoiT Fiskevård • Tweed Fishing KonfAktiv • Rossöns FVOF • Fiskeshopen Mörrum AB • Magnus Ström Fotograf • Måndagsgruppen • Lidmans Svartån • Skanfurn AB • Packraft Sverige • Arctic Adventure Ätrans Sportfiskeförening Falkenberg • Jan Lahenkorva • Ekbergs Fiske • DMD-Consulting Sweden • Vikens Flyfisher • Icehotel AB • Möbelsnickare Christofer Eliasson

Stötta Älvräddarna du också! www.alvraddarna.se


VINNARE JULI: GUSTAV MARTINSSON 120 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JULI: JOHANNES KAUNISTO 129 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JULI: AXEL ARETORN 96 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JULI: MARK NORDÄNGER 52 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: JAN LUNDGREN 127 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: KLAS RINGEBORN 90 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: PER STENBERG 50 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE SEPTEMBER: JÖRGEN ANDREASSON 51 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE SEPTEMBER: MARKUS FRANSSON 100 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


World´s finest fishing lines

När drömhugget kommer – chansa inte!

13

veriges S v a t t E da beten! l å s t s e m

Vår mest populära trekrok. Känd för sin skärpa och styrka. Finns i en mängd storlekar och färger.

Dual Drag BROMS 20kg

• • • • •

200R

Prisvärda elmotorer! • Driftsäker • Högsta kvalité • Tyst • Miljövänlig • Stort modellutbud • Rostfri propelleraxel • Låg driftskostnad • Korrekt dragstyrka

x8BRAID

SXW44lbs

Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se

M E S LI VIC K gr 18

Mask & Maggot

VENOM SX Saltvattenmodell för montage i aktern

Lättkastad med lockande gång i alla farter. Vickar även när den sjunker. Kan spinnas, jerkas eller trollas. Perfekt till öring, lax, gädda och gös. Finns i upp till 37 färger per modell och i vikterna 15, 18, 20, 30, 40 och 60 gram.

En av ns navie Skandi a vobbler ld mest så er 15A Bomb 127 – nu i e r ! rg h et a f ä

Gilla oss på Facebook!Sveriges tuffaste Gäddfisketävling avgjord – Gäddfajten 2018! JAN OLSSON

JAN OLSSON & JONAS NORDIGÅRDS

Det är verkligen en förmån att få arrangera en tävling där Sveriges bästa gäddfiskare deltar. Vi tvekar inte att kalla Gäddfajten det närmaste ett svenskt mästerskap man kan komma i individuellt gäddfiske. Genom åren och under kvalen i Gäddfajten har vi faktiskt fyra gäddor på 130 cm med en toppfisk på hela 134 cm! Till det kommer ett stort antal fiskar över 120 cm. Ett smått galet resultat som står sig över hela gäddvärlden, World Wide! Det är med ödmjukhet vi för tredje gången presen­ terar Nicklas Hallnor som segrare i Gäddfajten! En sportfiskare som i sitt CV har nio gäddor över 120 cm och två över 130. Nu har han också bevisat att han, för tredje gången, också behärskar mängd­ fiske.

Vi ska inte bara hylla Nicklas. I finalen, som verkli­ gen inte är lätt att nå, fanns även fem andra otroligt skickliga sportfiskare. En av dessa är tvåan, Niklas Johansson från Ljusdal. Niklas blev totalt också tvåa i kvalet med 595 cm, respekt! Och med tretton­ fiskar tog han även andra platsen i finalen.

Med femton gäddor som slutresultat i finalen briljerade han, från början till start, Nicklas har ännu en gång bevisat att han är en av Europas skickligaste gäddfiskare!

Trea kom Magnus Ranberg från Arjeplog, också han en veteran i Gäddfajten och den som vann kvalet förra året med smått galna 601 cm. Magnus säkrade tredjeplatsen med totalt elva fiskar.

1:a

Nicklas Hallnor

2:a

Niklas Johansson


Skönt finalhäng.


3:a

Magnus Ranberg Fyra blev årets Wild Card, Bjarne Lindberg från Roknäs. Som WildCard lottas man bland de tjugo bäst placerade efter de direktkvalificerade från Top Fem. I kvalet presterade Bjarne 551 cm, ett grymt resultat på alla sätt. Fjärde platsen säkrade han med tio fångade gäddor. På femte plats kom veteranen Viktor Sundkvist från Arjeplog, Viktor fiskade ihop suveräna 592 cm och en fjärde plats i kvalet och under finaldagen fiskade han ihop totalt sex gäddor.

4:a

Bjarne Lindberg

Sist men inte minst och på sjätte plats hittar vi Patrik Granudd från Aspås, årets totala kvalvinnare med 596 cm. Ett otroligt bra resultat och en riktig bedrift får man nog säga. Patrik tog hem sjätte platsen med fem fiskar. För femte året i rad har finalen arrangerats i samar­ bete med Visit Åland och Rundbergs stugor. Ulf Rundberg, Thomas Strandvik och Roger Nordlund var årets finalguider. Årets sponsorer var Visit Åland - BIOS - Normark - Abu Garcia - Comstedt Gäddfajten arrangeras av Edge Sportfishing och +FishEco.

5:a

Viktor Sundberg

6:a

Patrik Granudd


Så vann Nicklas Hallnor Gäddfajten 2018! Hur gjorde då denne alltid glada 27-åring från Arjeplog för att vinna? Mannen som faktiskt för alltid skrivit in sig i svensk gäddfiskehistoria, både med sina vin­ ster i Sveriges svåraste gäddfisketävling och genom sina spektakulära gäddor. Här kommer en intervju med Nicklas Hallnor, mannen myten legenden… Vem tyckte du var största hotet i tävlingen, svårast att slå: Tycker att alla finalister var stora hot och det var små marginaler som avgjorde. Men största hotet i tävlingen visade sig åter igen vara Niklas Johansson. En my­ cket skicklig fiskare som vet vad han gör. Vad hade du för ”game plan” under finaldagen? Min taktik under finalen var att bara fokusera på mig själv och det jag gjorde. Ha betet i vattnet och tro på varje kast. När började du känna att det kanske kunde gå vägen igen? Jag kom in bra i tävlingen, fick fisk ganska omgående och kände hela dagen att jag skulle ha goda chanser att ta hem det hela. Men jag kände mig aldrig säker. Det kan man aldrig vara i en Gäddfajtsfinal, so kan och har vänt fort förut…

Hur kändes att bli den första och ende som tagit hem tävlingen tre gånger? Känns otroligt bra. Framförallt så känns det bra att jag börjat prestera på tävlin­ gar, och inte bara när man är ute och fiskar i lugn och ro utan press. Har du någon speciell plan för 2019 års Gäddfajt, som du kan avslöja kanske bara lite om? 2019 kommer att bli ett svårt år. Får färre och färre dagar över då det blir fler och fler guidningar. Och när jag väl får lediga dagar över så är det alltid guidat på alla heta platser. Så det blir att börja planera redan nu under vintern, nya vatten som ska testas och vara lyhörd för att få reda på vilka vatten som har levererat stora gäddor. Om Nicklas Hallnor Idag 27 år och bor i Arjeplog. Gäddfiskefreak de Luxe! Har hela 18 st gäddor över 118 cm varav 9 på över 120 cm. Toppfiskarna är i klass med vilken annan känd sportfiskares från hela världen. Vad sägs om 128, 130, 134 och 136 cm! Till vardags snickare men driver också guideföretaget ACWA Fishing tillsammans med Magnus Ranberg. Ett guideföretag som fixar boende, hyr ut båtar och har guidningar runt omkring Arjeplog. Största guidade gäddan hittills fångades av Jonas Flodström under en guidning med Magnus. Gäddan vägde 15,5 kg och var 128 cm lång, killarna kan sina saker…
shEco´s livesända wer har på kort tid blivit populära, både bland nsorer och den ständigt xande publiken.

Se den nu!

O

Klicka här!

O E D I

V

gare Liveändningar och duktioner hittar du på:

www.youtube.com/fisheco

E VID

Klicka här!

Live med AlbinPelagiskt Sharghi vertikalfiske Se den nu!

O E D I

Live med Buster Odén Gäddfiske med spinn och fluga

VillVdu och ditt företag synas i en av våra livesända sportfiskeshower, kontakta oss på +FishEco´s livesända Se den nu! +FishEco så berättar vi mer.

fiskeshower har på kort tid blivit Mer information om oss hittar ni på extremt populära, både bland www.fisheco.se dess sponsorerKlicka ochhär! den ständigt Våra tidigare livesändningar och växande publiken. filmproduktioner hittar du på

Klicka här!

och ditt företag också en av våra livesända keshower, kontakta oss Eco så berättar vi mer.

ormation om oss hittar på www.fisheco.se

Se den nu!

O

E VID

www.youtube.com/fisheco

V

O IDE

Live

med Hakan Fransson Vertikalt rödingfiske

Vill du och ditt företag också synas i en av våra livesända sportfiskeshower, Svartzonkeross O Live med kontakta E på +FishEco så berättar vi mer. VID Spinnfiske efter gädda

Se den nu!

Se den nu! Mer information om oss hittar du på www.fisheco.se

Klicka här!

Klicka här! Våra tidigare Liveändningar och filmproduktioner hittar du på:

http://www.youtube.com/fisheco

O

E VID


Studio Andørja World Record

Norrlands Guld III

Svartzonker / AssurLäs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.