+MagazineFishEco #3 2022

Page 1

dags för isfiske

Dags för nytt Magazine! Med stolthet sagt, helt fullproppat med fina sportfiskeartiklar!

Om ni inte märkt det så närmar det sig vinter på många ställen, inte min favvoårstid men… det gäller att göra det bästa av det, vintern kommer vad jag än tycker och då ska man isfiska. Det är bästa sättet att vänta in våren.

Rekommenderar därför, såklart, att ni kollar in Pär Lindbergs fina abborrartikel, här finns massor att ta till sig.

För er som bor söderut och numera knappt behöver bry er om isborrar och pimpelspön finns gäddartikel ala PO Johannesson. Första gången vi får förmånen att publicera ett alster av den gode PO. Mångårig sportfiskeskribent i ett flertal media.

Extra stolt är jag över Andreas Olsson

och Peter Svenssons underbara framfart med flugspön och flugor som resulterar i både artiklar och film, njut av artiklarna i vår nya flugfiskesektion och glöm inte att prenumerera på herrarnas egen kanal Every Fish Counts.

Vad mer, havsöring signerat fina Nicka Hellenberg, här finns också tips för framgång, inte missa. Tester såklart, kläder, rullar och spön. Bra grejer helt enkelt!

Ps, de fyra senaste numren av Magazinet är alla över 100 000 unika läsare, två över 110 000 å ett över 140 000! Inte illa, tack för det!

Pps, stöd din lokala sportfiskehandlare, dom behövs!

Ppps, allt vi gör är gratis, det enda vi önskar är att du delar våra magazine med dina vänner, tack på förhand!

Omslagsfoto: Pär Lindberg

Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson

Art Director:...........................Linus Fröhlich

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se

//JAN O
INNEHÅLL #3 2022 16 24 Modda och trixa för stor gädda Pimpla abborre med ekolod 32 Supersize Test: Abu Garcia Beast 8'4" Test: Graff fiskekläder 46 64 40 58 80 52 68 74 146 Nickas havsöringstips Prylar för fiskeäventyret Ny marinelektronik i Alicante Nya prylar i Prag Fisheco Flugfiske Test: MaxToro DLC 6 Abborre med jerkbaits

WE FIND THE FISH YOU BAIT THE HOOK

Hos Raymarine utvecklar vi ständigt sensorer och intelligenta navigationssystem för att du skall få en problemfri, säker och rolig upplevelse på sjön. Från multifunktionsdisplayer, ekolod och radar. Med Raymarine ombord kan du spendera mer tid att fånga fisk och mindre tid att leta efter dem.

#FindYourSea

FÅNGA GROV ABBORRE MED jerkbaits

TOBIAS FRÄNSTAM

För många år sedan när jag allt mer sökte inspiration från andra sidan Atlanten blev jag lite förbryllad desto mer jag läste om jerkbaits inom bassfisket. Gäddfiske med jerkbaits var något som varit bekant sedan länge med allt från Leif Engströms Suick-beten till senare kreationer som Pigar, Buster Jerks och andra alster. Det som särskilde bassfisket mot gäddfisket var att i USA dominerade skedförsedda beten med ett mer beteslikt utseende medan det för gäddan var mer fantasifulla beten som allt som oftast saknade sked och egen gång. Men båda var jerkbaits, och termen jerkbait hade egentligen inget med betets utseende att göra utan snarare endast med sättet hur betet togs hem genom vattnet.

BASSFISKE MED JERKBAITS

Jerkbaitfisk med vobbler efter bass sägs ha uppkommit under senhöstarna i USA då fenomenet ”shad die off” ibland skedde. I många av de sjöar, floder och reservoarer i USA finns nämligen stora bestånd av shad vilken är en avlägsen släkting till våran sill. Under kallfronter på senhösten kan årsyngel chockas av den fallande vattentemperaturen och dö av i tusentals. I denna situation tappar shadarna stimmets skydd och simmar med oregelbundna dödsryck och dålig balans i vattnet. Plötsligt kan det drifta tusentals halvdöda bytes fiskar i pålandsvinden längs en strandkant. Denna situation med ett rikligt utbud av lättfångat pro tein lämnar ingen bass oberörd vilket gjort ”shad die off” till höjdpunkt i bassfisket. Och med den sökbild som bassarna får för att äta just dessa dödsryckande små löjliknande fiskar utvecklades tekniken jerkbait.

JERKBAITETS UTSEENDE OCH FUNKTION

Jerkbaitets uppkomst var alltså att till utseende och rörelsemönster likna dessa skadade och halvdöda shadar när de rytmiskt och oregelbun-

här typen av Jerkbaits är ofta långsmala med liten sked.

Den

Spinnstopp är ofta nyckeln till framgång med jerkbaits.

det kämpade i det kalla vattnet. Ett jerkbait är i ett bete som bäst fiskas endast med hjälp av spöet. Genom att slå hem betet i vattnet med ”jerkningar” och låta linan slacka före och efter varje slag tillåts betet röra sig så fritt som möjligt. Rätt hemtaget får dessa beten en gång vilken liknar ett mellanting av hur en vobbler simmar och den klassiska sim rörelsen av ett gäddjerkbait som en Buster Jerk, alltså en sick-sackvis hemtagning. Då gången skapas med spöet används rullen främst för att ta hem slacklinan mellan “jerkningarna”.

Ett jerkbait är typiskt någonstans mellan 7–15 cm långt och fiskar på ett djup från ytan och ned till ungefär fyra meter. Formen är ofta långsmal med två eller tre krokfästen och relativt smal och liten sked. Gången skapas som sagt i huvudsak med spöet och skeden mer är till för att få betet att dyka till rätt djup. Betena är ofta ihåliga med rasselkulor. Rasselkulorna kan i sin tur åka hela vägen bak i vobblerns ända vid kast vilket ger goda kastegen skaper där vobblern flyger likt en pil genom luften. Att kulorna kan röra på sig i betet hjälper sedan till att skapa den ryckvisa, sick-sackande gången det

går att få till med hjälp av spöet under hemtagning.

De flesta modellerna är svävande och fiskar mer eller mindre på ett konstant djup oavsett hur långsamt du fiskar. Det finns även flytande serier och ofta går det att alternera sjunkhastigheten genom att ändra krokstorlek på betet. Ofta är just denna svävande egenskap helt avgörande för betets effektivitet och i kall väderlek tar ofta abborren be tet först när det stått still flera sekunder i vattnet.

Att upptäcka hugg vid jerkbaitfisket kan vara svårt eftersom betena tas hem med mycket slak lina i hemtagningen. Att kunna upptäcka hur linan plötsligt sträcks i ett spinnstopp är avgörande och då gäller det att göra mothugg direkt! Betena har emellertid ofta så tunna och vassa krokar att mån ga fiskar krokar sig själva i hugget även om man missar mothugg helt.

RÄTT TIMING I SPINNSTOPPEN

Jerkbaitfiske är som mycket fiske enkelt att kom ma igång med, men svårt att bemästra. En stor del av utmaningen ligger i att upptäcka vilken sorts hemtagning abborren attraheras av för stunden. I varmt vatten kan en riktigt aggressiv presentation vara helt avgörande där betet skall rippas hem med hårda ryck och korta stopp. Likaså kan en slö abborre i kallt vatten behöva ett långsamt hemtaget bete med långa spinnstop. Som med allt fiske finns det egentligen inget rätt eller fel utan det gäller att bygga upp en känsla för att metodiskt leta sig igenom en repertoar av inspinningar. Även fast man primärt slår hem dessa beten med spöet kan det givetvis även stundtals vara glödhett att spinnfiska hem betena med spödrag och pauser likt en vanlig vobbler.

Mitt bästa tips är att ha två-tre olika inspinnings tekniker som man börjar dagen med. Som att variera kasten med att veva mer och jerka betet mindre och växelvis ta hem betet enbart med jerkningar och längre pauser. Ganska snabbt får

En multirulle med hög utväxling är ett passande val.
SVÅRT
"ENKELT ATT KOMMA IGÅNG MED, MEN
ATT BEMÄSTRA"

man svar på vilken hemtagning som föredras och sedan kan man gradvis experimentera sig mer åt den riktningen.

VÄLJ BETESFÄRG EFTER SIKTDJUP OCH MOLNTÄCKE

Som med alla betestyper finns det tusen och åter tusen betesfärger på marknaden. Att hitta sin egen favorit går för de flesta säkert ganska fort men jag brukar välja färg efter en enkel tumregel.

I mycket klart vatten eller soliga förhållanden använder jag gärna genomskinliga och dova färger. I dessa situationer är sikten god och jag vill använda ett bete som ger ett så naturligt intryck som möjligt och som inte sticker ut. När jag fiskar under kraft igt molntäcke eller i grumligare vatten föredrar jag beten som ger en tydligare siluett, både mot ytan och mot vattenkolumnen. I de sämre ljusförhållandena ser inte abborren betena lika tydligt och ett bete som sticker ut mer fiskar rent generellt bättre.

LIKA BRA PÅ DJUPET SOM BLAND VÄXTLIGHET

I huvudsak finns det en situation när jag föredrar ett jerkbait. Det är som i avsnitt 1-2 i Perch Fight när jag måste få upp abborre som gömmer sig i vegetation. Genom att rytmiskt fiska jerkbaitet vilket visar en tydlig profil underifrån med mycket rassel och pauser i hemtagningen så blir abborren så frestad att de inte kan motstå att gå upp ur veg etationen och ta betet.

Jag har även haft riktigt god framgång och fångat stor abborre på rent frivatten. Vid fiske i djupare miljöer förekommer måsdyk under årets alla årstider, alltså att abborre jagar upp småfisk mot ytan som sedan måsar dyker på ovanifrån. Det tra ditionella för de flesta är att fiska kring måsdyken med jigg men i många fall kan ett jerkbait fiska lika bra. Genom att kasta ut betet, ge den ett par jerkningar och sedan bara låta det ligga helt still är det mer eller mindre fångstgaranti när abborren är

Även David Lundh gillar att fiska abborre med jerkbaits, här med en Berkley Stunna.

aktiv. Till skillnad från de sjunkande beten som jigg stannar jerkbaitet i huggzonen en längre tid och således ökar chansen för hugg.

Jag har även haft stor framgång med betet i al lehanda andra miljöer som runt bryggor och broar när det gäller att fånga abborrar som ställt sig tätt på struktur. I dessa fall kan ofta ett bottenfiske med till exempel jigg vara svårt då man enkelt fastnar i armering, kättingar och bråte. Med jerkbaitet får man möjligheten att fiska långsamt och låta betet hänga kvar i närheten av ett par bryggpålar eller ett brofundament och ge abborren tid att komma upp och ta betet.

LINTYP OCH SPÖAKTION EFTER PRESENTATION

För att fiska jerkbait effektivt gäller det para linan mot situation. För att fiska djupt fungerar en tunn

Ibland är mindre jerkbaits det som funkar bäst.

fluorocarbonlina bäst då den sjunker i vattnet och hjälper till att hålla betets djup. I kontrast flyter flätlinor och drar betet uppåt I vattnet och desto grövre dimension på linan som används, desto grundare går betet vilket är att föredra i de grun daste vatten. I svenskt abborrfiske används allt som oftast även en tafs. Alla tafsmaterial är gång bara och det viktiga är såklart att man garderar sig mot eventuella gäddor som kan tänkas hugga. Jag tror själv inte abborren skyggar nämnvärt för

beten med tjockare tafs i de flesta vatten så välj inte en för tunn tafs, det kommer mest att resultera i tappad fisk, ett hål i plånboken och gäddor som riskerar att fara mycket illa.

Generellt används alltid multirulle till att fiska jerkbaits. Dels får man ett bra grepp kring rullen när betet rytmiskt rycks hem, dels är denna rul ltyp väldigt effektiv på att spinna hem löslinan mellan jerkningarna utan att linan bildar öglor eller trasslar sig på spolen. En högre utväxling på rullen

är klart att föredra och de flesta väljer någon form av highspeed-modell som ger god beteskontakt både statiskt fiske som från drivande båt. Spöet får i sin tur gärna vara rappt och kort. Med snabb aktion blir det enkelt att rytmiskt snärta hem betet i ett oregelbundet simmönster och med en längd kring 7’ är det fortfarande så lätt att det inte är för uttröttande att föra under en dags fiske. Kastvikt beror i sin tur mest på betesstorlek, men någonstans mellan 15-40 gram är bra i många fall.

Jerkbaitfiske efter abborre funkar både i kallt och varmt vatten.

MODDA OCH TRIXA FÖR STOR GÄDDA

Gäddhugg slår rakt in i fiskesjälen. Kommer de på egentrixade beten, höjs upplevelsen. Här är berättelsen om tillkomst och test av Pike seeker och Pike searcher som exempel och inspiration för alla med dåligt tålamod och tummen mitt i handen.

PO JOHANESSON

När vi saktar in i kanten av ett tidigare ofiskat flak, har vi ett par timmars fiske bakom oss. Första grynnan gav tre fiskar på lika många drifter. Som så många gånger förr, kom de i anslutning till fla kets grundaste delar – stenbumlingar med dryga 2 meter till ytan på en omgivande syd-nordlig grund rygg med 3 meter. Två mindre grynnor därefter utan hugg.

Fiskekamraten Jimmy Svensson är med i båten. Vårsolen glimtar till då och då men kan inte mäta sig med kraften i Jimmys leende. Han har 2 av gäddorna. Med två fiskare med tävlingsdjävul är det viktigt vem som leder…

Nya flaket har större djup än de tidigare. Grun daste kring 4,5 meter, med dominerande djup kring 6 meter. Jag rotar i min hink och smyger på ett nytt bete innan jag säger till Jimmy, - Du ska få vara med på världspremiär!

- Va, svarar han?

Jag lyfter fram smusselbetet och säger: - Säg hej till Pike Seeker!

- Vad är det?

- Ett tailbete jag satt samman av en löstail och en Salmo Fatso. Namnet fick bli Pike Seeker.

- Hmm, kommer det utan övertygelse från Jimmy.

I beteslåset sitter förutom betet en lite klumpig viktanordning. Den är tillverkad av en avklippt VMC jiggnosskruv för deras viktsystem, laddad med en 20 grams vikt. Med det har jag fått en lös ning där vikten kan justeras hyfsat lätt på vilken typ av bete som helst. Här sitter den på för att göra den flytande Salmon till sjunkande. När jag började knåpa i garaget ville jag ha ett sjunkande bete. Beteslådorna saknade på den här tiden både sjunkfatso och påhängsvikter, varför det blev kombon flytande Fatso och egenfixat viktsystem. Tester hemma från badbryggan, visade att 20 gram förvandlade det flytande betet till ett sjunkskepp av lagom rang.

Betet är tungt och far mot horisonten. Efter ned-

slag, räknar jag tio sekunder och börjar veva. Som oftast i tempot 12 vevtag, paus 5-6 sekunder, 12 nya vevtag och så vidare. I tredje vevstoppet är jag på 3 – när det knäpper till. Krokning och fast fisk. Trots efterlekstid då fisken brukar vara extra pigg, kommer den med ganska snällt. Vid båtkanten dyker en meterplus upp! Inte sant, tänker jag –första kastet med nya betet… Jimmy fotar snabbt innan fisken går tillbaka. 2 – 2… Ett par timmar senare har vi ytterligare ett par fiskar var. De har fallit för lite större jiggar – för mig och Buster jerk – för Jimmy. Vinden har först steppat upp ett par snäpp men när vi lägger oss för en drift från norr över ännu ett nytt flak, har den slackat av till 3-4 sekund. Pike Seeker i en annan färg - en blek abborrsalmo med orange tail - åker på ihop med vikten. Tredje kastet smäller det i ett vevstopp. Ny meterplus, knappa 110 cm. Lång slank efterleksfisk, tydligt under tio, varför vi skip par vägning. Tre kast senare är det dags igen. Pike Seeker, meterfisk, nu kring 105 cm. Nu kan inte

Meterplus på Pike Seeker.

I beteslåset sitter en egentillverkad vikthållare med 20 gram.

solen stråla mer än jag – tre meterfiskar på ett bete som inte existerade för en vecka sedan. Och led ning mot Jimmy med tre fisk… underbart.

ULTIMATA ENSAMBETEN

Många gäddfiskare drömmer om det ultimata betet. Betet som fångar fisk när inget annat fungerar och – idealt för vatten med större fisketryck – ett bete man är ensam om. Många av våra duktiga betessnidare vet säkert vad jag talar om. Förutom skaparglädje, tänker jag att drömmen om det unika supergiftiga ”ensambetet”, är en viktig drivkraft till att orka lägga timmar på att snida, vikta, måla, egna beten. Skapa eget på det noggranna och långsiktiga sättet är inte grejen för mig. Jag är för

Fin Seeker-gädda på G vid båten.

Returnering av en stor fisk ger nästan samma sköna känsla som att landa en stor gädda.

105 cm stridfull gädda på Pike Searcher.

Svenska gäddklubben, med fiske i norra Vättern. Ett vatten som redan då hade en aura som gav nervdaller bara av att vara där och ha ett bete i vattnet.

Jag hade noll koll och David valde platser. Kom mer jag ihåg rätt så hände det följande i kanten av en vasskantad vik med ca 3 – 4 meters djup. Ny med jerkfisket hade jag några Salmo fatso med mig, från ett fiske med en annan legendar –Piotr Piskorski, grundare av Salmo. Mest av tjurskallighet ville jag inte köra med det bete många andra jerkade med, ett då ganska nytt bete vid namn Buster Jerk…

fiskares händer ger bra resultat - men jag haft svårt

ta tailens fina rörelse och kombinera med ett som har sin egen attraktion också utan tail, var frågan jag ställde mig? Efter lite funderande kring grund bete var jag framme i Salmo Fatso. Ett bete som jag haft länge, länge men av liknande självbegrän sande anledning, ”tråkig gång”, gett för lite tid. Inte minst mot bakgrund av utdelning i form av kontakt med stora gäddor, räknat på fisketid, de få gånger det fått chansen.

FATSO OCH MINNEN AV FETA GÄDDOR

Första storgäddkontakten på en Fatso kom för många år sedan, när jag hade förmånen att fiska med en av Sveriges mest meriterade storgädd fiskare – David Lundqvist. Det var vid en höst-träff, om jag kommer ihåg rätt, för ganska nybildade

När vi kommer till viken, sänker David försiktigt i ankaret där vassbältet börjar. Jag står i aktern och lägger ett kast rakt bakåt, längs vassen, några meter utanför. Jag börjar rycka in betet med fumlig jerkteknik. Med fem, sex meter kvar av kastet ser jag betet i det ginklara vattnet. ”Det går grymt tråkigt”, tänker jag. Betet vaggar lite på kroppen när jag drar till och stannar sedan snabbt. Oavs ett hur jag knycker med spöet skapas ingen sida, sida-gång, vilket jag då trodde var nödvändigt för att få jerkhugg. Tre meter från båten stannar jag upp, lätt andfådd av jerkförsöken. När jag precis ska veva in betet de sista metrarna för nytt kast, dyker det upp en riktig kloss till gädda några me ter bakom betet. Den största jag sett i mitt fiskeliv. Inte i attackmode, mer nyfikenmode, smyger den sakta närmare betet och stannar halvmetern ba kom, kanske 30 cm under. Nu darrar jag - och tänker, ”Vad gör jag nu?” – när gäddan blixtsnabbt attackerar och klipper käftarna kring Fatson. Innan jag hunnit blinka släpper den betet, sjunker ned, vänder åt sidan och simmar sakta undan. Lång tid och många kast senare lämnade vi viken utan att jätten visat sig igen.

Trots ganska lite Fatsotid har jag fler liknande händelser i minnesbanken, från trögdagar när jag nästan håglöst bytt till en Fatso – och fått fetgädd-

Över nate är en oviktad Pike seeker eller Pike searcher perfekt för jämn hemtagning med mikrostopp eller ”kvartstag sakta” mellan vevtag i standardtempo.

Upplagt för testoch blandfiske.

Nytillverkning av Pike seacrher med olika tail varianter.

kontakt. Men utan landad fisk av nämnvärd kaliber. När tankarna på ett egenmoddat bete tog tydligare konturer, flöt de här minnena upp. Med en annan förståelse för betet, många år senare, kändes det som ett bra val. Betet behöver inte gå sida sida för att utlösa hugg – det har jag förstått, den stora kroppen trycker mycket vatten och lockar bara av det. Kroppens långsamma vaggande, attraherar också. Med en slingrande tail… ett bete som lockar på tre sätt, fyra om färg vägs in.

DÖDAT VAGGANDE – O ÅTERSKAPAT

De första experimenten visade att en tail i baken på en Fatso dödade vaggandet. Här finns säk ert en förklaring förankrad i djupare fysik men det jag landade i var att ju mer jag ”frikopplar” Fatso-kroppen från tailens dragkraft – typ, desto mindre påverkan på vaggandet. Jag satte därför ett lekande i fjäderringen i betets nos och ett an nat lekande mellan betets bakre fjäderring och den fjäderring där jag fäste tailen. Nya vattentest bekräftade teorierna, betet kom nu in med både vaggande kropp och förföriskt slingrande tail. Första testfisket var det som inledde den här texten.

SHADSTJÄRT?

Några fisken senare hade Pike Seeker ytterlig are någon meterfisk på sitt samvete. Betet hade dessutom vid flera pass gett de största fiskarna. Nu var experimentlustan väckt. Nästa tanke var - vad händer med en shadstjärt istället för slingertail?

Mer garagejobb innan två prototyper med pad del fick arbetsnamn i analogi med namnet på första experimentet; Pike Searcher. Det betet fick en annan detalj som kom ur fisket med Seeker. Den hade nackdelen av att i en ganska stor andel av kasten komma in med magkroken häktad om tafsen framför beteskroppen. Med betydligt häm-

mad betesgång som resultat. Från fisket med stora jiggar, där jag alltid fäster upp en av trekrokarna i betet för att minska trassel, föddes idén att förse betena med en enkel mjuk fästpunkt för en trek rokspets. Den gjorde jag av en tillskuren gummiskiva från en gäddärrad jigg. Den limmades under magen på fatsokroppen, med lagom distans för att kunna fästa upp en spets på en 3/0 krok.

Första testfisket körde jag ensam. Jag höll mig till kända hugglokaler, både friliggande grynnor och större flak och varvade olika beten, bland dem jig gar, Buster jerk och ”Pike seeker”. 12-13 kontakter gav 8 fiskar i båten. Sju av dem högg på ett av de båda nya betena – ”Pike Searcher”.

TRIXA MERA!

Med dessa inledande resultat kanske man kan förvänta sig att jag skulle berätta hur jag kört dessa beten ”ever after” - och skopat upp stora fiskar. Ty värr är det inte fallet. Det har gått några säsonger och självklart visade sig inte dessa beten vara lös ningen alla gånger. Magiska beten som alltid ger fisk, finns inte. I takt med trögdagarna, där annat skördat bättre – som stora jiggar eller min personliga favorit Buster jerk - har både ”Seeker” och ”Searcher” hängt orörda i beteshinken allt längre. Även om den här artikeln har ett par specifika beten i huvudrollen, så är tanken till största delen att lyfta fram det egna trixandet. Man kan givetvis gå hela vägen och skapa eget från scratch men utbudet, både av beten som går att kombinera på nya sätt och av olika moddardetaljer som rasselkammare, små och stora spinnarblad, annorlunda tailar mm gör möjligheterna oändliga. På ganska liten ansträngning, vilket kanske passar fler per soner med samma nivå på hanverkmässighet och otålighet som jag? Att det udda och annorlunda alltid har potentialen att överraska och ge gyllene utdelning, är jag helt övertygad om. Och ju mer man kan göra annat än andra fiskare, desto fler ess i rockärmen.

Lång och slank efter leksfisk på Pike seeker, från första testfisket.

Med en bit av en jigg limmad på magen finns en fästpunkt fr 3/0 –kroken, på liknande sätt som man fäster upp en spets i en jigg.

Tioplus på Pike Searcher!

REVIVAL

När jag hade ett samtal med Jan O som ledde till att den här texten kom till, hade både mina Pike seeker och Pike searcher fått lite fisketid den se naste säsongen. Nu har jag haft en trög säsong, så pass trög att jag gav mig själv namnet Sveriges sämsta gäddfiskare, innan alla trögtimmar började avlösas av tillfällen när det trillade rätt. Samtalet

kring ämnet och funderingarna kring artikeln, ledde till att jag bestämde mig för att ge dessa beten lite mer tid igen.

Fem dagar efter att vi avtalat om en artikeltext var jag på vattnet. Då hade jag dagarna innan knåpat samman två nya Pike searcher. Vindar, årstid och en stund framför sjökort och kartor, gjorde att jag hamnade på en för mig ny plats för

första driften. Runt 12 minuter in i driften får jag en stöt i en kortare temposänkning – och krok ningen möter bra motstånd. En kort stund senare kan jag lyfta in en fisk som förvånar med sin längd när jag ska ha den över relingen. Snickarmåttban det på avkrokningsmattan har jag ute till 110 cm men det räcker inte till… Justerat måttband – 117 cm!

Fiska med självförtroende och total kontroll över din båt. Med Target Lock kan Mega Live Imaging givaren styras oberoende av trollingmotorn med egen fotkontroll. Den kan låsa en position som gör att du inte tappar din vy av en struktur även om båten driver samt automatiskt svepa för att se vad som finns framför dig. En ny teknisk innovation som underlättar för fiskaren och skapar nya möjligheter.

Trådlös fotpedal för manuell styrning, höger och vänster. Target lock-knapp som låser riktning och programerbar One-Boat Networknapp.

Lås din MEGA Live-vy på fisk & strukturer, oavsett om din båt rör sig eller ankras.

Styr både din trollingmotor och MEGA Live-givaren samtidigt med hjälp av fotpedalen på din i-Pilot Link® Ultrex™.

MEGA Live TargetLock Remote låter dig göra små justeringar eller ta full kontroll över din MEGA Live TargetLock-uppsättning.

Säljs separat

Få en automatisk, ständigt uppdaterad, 120° vy av struktur och fisk – oavsett vart din trollingmotor pekar. Styr din Mega Live och TargetLock via kompatibla enheter som: samtliga Humminbird APEX och SOLIX, samt Helix 8-15 Mega G3N/G4N och även HELIX 7 Mega G4N ekolod. Läs mer om Targetlock på comstedt.se

Elegant gäddspö med rätt prislapp.

Nu lanseras den tredje spöserien i Beastfamiljen, nämligen ”bara” Beast! Lite lattjo kanske att de två föregående serierna fick tillägg till namnet, Beast X och Beast Pro. Båda har vi testat tidigare med fina recensioner.

Design och teknik

En markant skillnad mot de båda tidigare model lerna är att handtagen är gjorda i svart foam, både det nedre handtaget och greppet framför rullen är långa, speciellt det nedre är rejält tilltaget.

Klingan är byggd av 24 ton grafit, tvådelat på prick mitt, klassiskt hona hane holk. Klingan går helt i matt brunt/ mörkrött och svarta lindningar. Handtagen har små röda detaljer kring vissa övergångar, sannolikt för att lätta upp lite. Vi hittar tio stycken spöringar inkl. toppögla. Det är ringar i rostfritt med keramiska inlägg, alla tvåbenta, that's a good thing.

Rullfästet är lättviktsmodell i grafit, screw down via hela handtaget framför rullen.

Abu Garcia Beast 8'4" XH 40-140 g
Enkel men funktionell krokhållare. JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG

Bra handtag framför rullen.

Lättat rullfäste.

Bra längd på foamhandtagen.

Tvådelat på mitten – hona/ hane holk.

Modell screw-down. Tvåbenta ringar i rostfritt, bra där!

Omdöme

Det här ett spö i nedre till mellanprisklassen. Det märks på detaljerna, det ska man vara tydlig med, här finns tex inte Abus X-wrap och ringarna är inte Fujis dyrare modeller. Alla detaljer är dock ok och av bra kvalitet, det märks och för att vara tydlig, det känns inte som ett ”billigt” spö. Nu kommer vi till det riktigt positiva. Klingan är både känslig och kraftfull, lite djupare aktion med bra tryck i botten. Jag har drillat fisk upp mot sex kilo och måste säga att jag haft svårt att släppa spöet för att fiska med andra testobjekt. Kastlängderna är helt godkända och handtagen varma och goa, handtaget framför rullen får lite ex tra bra betyg. Vikten är också bra, 230 gram (mätt på vår våg). Ett riktigt bra val i det lite billigare segmentet.

Plus

• Ser riktigt elegant ut

• Känsligt

• Bra kastlängder

• Bra handtag framför rullen!

• Tvåbenta ringar

• Fullt fungerande enkel krokhållare

Minus

• För det priset finns faktiskt inget

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Längd: 8'4" / 254 cm

Angiven kastvikt: Max 140 g

Antal ringar: 10 st inkl. topp

Vikt: 230 gram på vår våg

Material handtag: Foam

Sektioner: Två, delat på mitten

Pris rek: 1.329 kr

En av höstens gäddor som drillats på Beast-spöet.

FÖR ATT HITTA FISK.* “Lowrance har alltid varit förstahandsvalet föratthjälpamighittaochfångamerfisk” WWW.LOWRANCE.COM MED ACTIVETARGET LIVE-EKOLOD Förstahandsval, är baserat på populäritet bland professionella sportfiskare USA ®Reg. U.S. Pat. , & Tm. Av och ™ gemenskapsrättigheter. Besök www.navico.com/intellectual-property för att granska de globala varumärkesrättigheterna för Navico Holding AS.
FÖRSTAHANDSVALET

Shimano Ultegra 2500 SHG

Haspelrulle i absolut toppklass!

Shimano Ultegra! Ännu en intressant rulle från ett av världens största sportfiskeföretag, det hör kanske inte hit men det är fascinerande att det fortfarande faktiskt är familjeägt. Inte så vanligt i dessa tider. Ultegran har nu fått följa med på kanske framförallt abborr- och gösfiske men också havsöring i bräckt vatten under säsongen 2022.

Design

och teknik

Ultegra ingår i Shimanos Coresolid serie tillsam mans med Twin Power, Stella och Stradic och finns i sex olika storlekar, 1000-5000, allt från finesse till kraftigt gäddfiske eller lättare saltvatten. Just min testrulle har en gundare spole (S som i shallow). Utseendemässigt får man nog säga att det här är en av Shimanos mer neutrala rullar. Huset är byggt i C14+ material, en lite hemlig mix mellan kolfiber

Shallow spole ”Long Stroke” för långa kast.

JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG

och något annat, och går i en mild blå metallicfärg, spolen i silver och detaljer runt rullen i guld/ mässing.

I tidigare tester har jag berättat om de ”byggklos sar” eller olika kombinationer Shimano använder för att göra rullar med olika egenskaper för olika

arter och vattentyper. Här finns Shimanos X-Pro tect system, skyddad mot saltvatten. Haganekoncecptet, Shimanos egen teknik för kallpressade drev, fördelen är då att de blir extra slitstarka. Silentdrive, teknik för att göra rullen så ”len” och ljudlös som möjligt. X Ship, system kring drev och

andra komponenter för att ge maximal kraft vid belastning på rotor och vev. Spolen har också ett eget ”tänk” Shimanos Long Stroke Spool-teknologi, spole designad för längre kast. Hela förteck ningen kring komponenter finns här För er som vill grotta mer finns beskrivningar här!

Huset är byggt i C14+, kolfiber.

Perfekt linuppläggning.

Snygg sober design

Omdöme

Det är rätt tacksamt att testa Shimanos haspelrullar. De är nästan undantagslöst i absolut toppklass i hela prisspannet, det bara är så.

Hela intrycket av Ultegran efter en säsong är kvalitet rakt igenom. Långa kast, absolut silkeslen gång utan missljud. Mjuk broms som verkligen går att finjustera ner på millimetern av det motstånd du vill ha. Bromsen går att vrida till fina nio kilo. Linuppläggningen är också den riktigt bra. En perfekt rulle för dig som vill ha något lite mer kraftfullt än finesserullar, med det kommer också något högre vikt än brukligt, 220 gram än tex Vanford 180 gram. Med kapacitet för lite tyngre jiggfiske efter tex gös eller havsöring. I förhållande till priset är det kanske en av marknadens absolut mest prisvärda rullar! Well done Shimano!

Plus

• Kraftfull

• Kvalitet rätt igenom

• Mycket bra broms

• Klarar bräckt o salt vatten

• Priset!!!

Minus

• Inget

Fakta

Tillverkare: Shimano

Antal kullager: 5+1

Linkapacitet: 150 m/0,16 mm (shallow spool)

Broms: 9 kg

Utväxling: 6,0:1

Vikt: 220 g

Pris rek: 1.899 kr

Ultegra är en riktigt ”hardcore” abborr-rulle.

So clear you’ll see every scale. NEW PRECISION VISIONGEAR® SUNGLASSES BREHAT LUZIA FAIAL SKYE

PIMPLA STOR ABBORRE MED ekolodet

vatten men direktkontakten man får med fisken under isfiske är något extra. Pulsen stiger när det stramar till i linan och man känner tunga knyckar i spöet. Häng med oss ut på isen och följ vår jakt efter de stora abborrarna!

PÄR
LINDBERG

För mig är abborren en av våra vackraste fiskar. Ibland är de svårflörtade men andra dagar hugger de på nästan allt och gärna under ett stabilt högtryck.

Det breda realtidsfönstret till höger på skärmen ger tydlig sig nal när en abborre simmar in mot pirken innan den sedan syns på 2D-lodet till vänster.

VAL AV VATTEN

Det spelar ingen roll hur skicklig pimpelfiskare man är om man är i fel vatten. En förutsättning för att det ska finnas stor abborre i en sjö är att det finns god tillgång av föda för abborrarna. Siklöja och nors är näringsrika byten som gör att abbor rarna växer snabbt. Spigg är också bra föda, om tillgången är god. Kräftor är något som abborrarna också gillar. När de blivit tillräckligt stora för att kunna få ner en kräfta i svalget, så växer de sig snart stora. Man kan undra hur mycket en abborre ska väga för att kallas stor? Det beror ju såklart i vilket vatten man fiskar i men vi brukar säga att en abborre över kilot är en stor abborre. Men även abborrar mellan fem hekto och kilot är ju skapliga abborrar. Abborrarna äter även vitfisk som löja och mört och kan växa till sig bra även med den födan. Men abborren är, som så många andra rovfiskar, en opportunist som alltså äter det som står till buds. Olika typer av fiskyngel, och även yngel av sin egen art, slinker ofta ner i abborrarnas magar. Vi har en förkärlek att fiska i lite djupare sjöar som gärna får innehålla bra bestånd av siklöja och/eller nors samt i kräftsjöar. I den typen av vatten finns det nästan alltid kilosabborrar och däröver.

EKOLOD

Med hjälp av ett isfiskeekolod ser du pirken på skärmen och du ser också när abborre stiger mot pirken och kan på så vis anpassa din pimpelteknik så att abborrarna inte skräms utan tar din pirk. Vi använder alltså inte ekolodet för att leta efter abborrarna. I djupare och klara sjöar brukar djup på åtta-tio meter vara bra. Oftast är det bäst att hålla pirken ungefär halvvägs från botten. Då kan man fortfarande släppa tillbaka abborrana utan att de får tryckskador. De stora abborrarna brukar jaga i mindre stim och sitter man på en bra position i sjön så brukar de förr eller senare komma till dig. När man fiskar pirken högt upp i vattenlagret upp fattar abborrarna den från betydligt längre håll än om du fiskar den vid botten. Småabborre ger små streck som ekon på lodets skärm. En eller flera större abborrar ger fylliga streck och man förstår direkt att nu är det stor fisk på gång när dessa

dyker upp på skärmen. När abborrarna närmar sig pirken skall man inte vara för yvig med pimplingen. Gör då långsammare och kortare spörörelser och när abborren är precis framme vid pirken så är ett bra tips att långsamt, med darrande spötopp, lyfta pirken. Då brukar man kunna få abborren att ta. Men ibland, när de är riktigt på hugget, så dyker de upp på ekolodets skärm med en rasande fart och klipper pirken direkt. Då är det bra att ha ett så kal lat realtidsfönster på ekolodet. I detta ser man direkt när en fisk simmar in i ekolodets givares konvinkel, som brukar vara på omkring tjugo grader. Man ser bredare ju längre ner på djupet man kom mer. På tio meters djup ser man cirka tre meter i bredd och på fem meter cirka en och en halv meter i bredd.

Jag brukar även ha ett sjökort i mitt isfiskeekolod. Navionics har många mellanstora och även min-

Kristian Keskitalos hund, Vilda, följer gärna med ut på isen och vakar över oss.

Vi återutsätter alla stora abborrar försiktigt men behåller gärna några matabborrar ibland och då gärna de som ligger på 4-5 hekto.

Marcus Sjöholm med två granna abborrar fångade i en sjö i Dalarna som innehåller mycket löja.

Anders Krus med en riktig baddare på närmare 1,4 kilo fångad i en klarvattensjö med gott om siklöja i.

Naturtrogna och lättade balanspirkar på 8-10 centimeter och gärna tillverkade av siklöje- eller norsskinn gillar abborrarna. Men ibland fungerar vertikalpirkar på 50-60 mm bättre och är fisket riktigt trögt kan en mormyska agnad med ett par maggots vara melodin.

dre sjöar loggande, förutom de stora sjöarna där sjöfartsverket tillhandahåller sjökortsdata. Även C-MAP har sjökort där många svenska mellanstora och mindre sjöar är loggade. Med sjökortet är det lättare att finna de djupare delarna av sjön och grynnor och flak som kan vara intressanta fiskeplatser i sjön. Ser du att det dyker upp betesfisk

på skärmen är det definitivt ett plus. Då är troli gen inte abborrarna allt för långt borta. Några av mina kompisar föredrar att ha en portabel isfiske ekolodsväska med ekolod och batteri i. Personli gen tycker jag bäst om att ha ekolodet monterat på min pimpelskrylla. Då kan jag ta skryllan i ena handen och isborren i den andra och på så vis

göra smidigare förflyttningar. Men Kristian Keski talo har alltid en pulka med sig och han sitter länge i varje hål och då fungerar ekolodet i väska alldeles utmärkt. Så välj vad som passar dig själv bäst. Is fiskegivare hängs ner i hålet på en höjd strax under isen. Det brukar följa med ett ”flöte” till givarkabeln som du justerar in lämpligt djup med. Ibland är ju isen tunn och ibland tjock. Då behöver avståndet justeras. Om givaren hänger i själva borrhålet och inte under isens undre kant så försämras givarens signaler och du får dåliga ekon från pirk och fiskar.

BETE

Mindre abborre hugger oftast på själva kroken på pirken och i synnerhet om det är en så kallad aptit krok av epoxilim eller fluorescerande garn. Det kan även stora abborrar göra men riktigt stor abborre som är på jakt efter siklöja eller nors klipper en stor pirk rakt av, så att säga. En balanspirk på åtta till tio centimeter är ingen match att ta för en abborre som väger sex-sju hekto eller mer. Och det är ju dessa vi är ute efter. När abborrarna tar på större pirkar gör de det med kraft och är man inte riktigt beredd så kan man tappa spöet.

Det finns många bra balanspirkar från exempelvis Rapala, Nils Master eller Daiwa men våra favoriter till just det här fisket är lättade balanspirkar som oftast tillverkas av mindre tillverkare i framförallt Finland. Finländarna är föregångare vad det gäller just balanspirkar. En lättad balanspirk har lägre densitet och simmar lugnare vilket just de stora abborrarna verkar föredra. Det mest naturtrogna balanspirkarna tillverkar de med riktigt fiskskinn från nors eller siklöja. De är så naturtrogna att man knappt kan skilja dem från en riktigt fisk. Dessa är att föredra i klara sjöar där just dessa arter förekommer. Är vattnet grumligare kan mer färg starka pirkar vara att föredra. Är fisket trögt och man ser abborrar som kommer upp och kikar på

Jag har monterat mitt ekolod direkt på min skrylla och så har jag ett litet litium-batteri från Mastervolt på 10 ampere i skryllan som endast väger 1,6 kilo.

Johan Lotthagen fiskar gärna med naturtrogna balanspirkar men har även med sig lite "smågodis" om abborrarna inte vill ta på balanspirkarna.

pirken men som inte tar kan man gärna byta till en vertikalpirk på cirka 50–60 mm med en aptitkrok hängandes under. Sätter man på ett par maggots på kroken ökar chansen ytterligare till hugg. Är fisket extremt trögt kan även en mormyska agnad med några maggots var bra. Men en mormyska är så liten att den inte uppfattas på långt håll av abborrarna. Jag har alltid med mig flera färdigtack lade spön med balanspirkar, vertikalpirkar och ett med mormyska. Då kan jag snabbt skifta spö om abborrarna inte tar på det bete jag för tillfället fiskar med. Ibland så få man dem att ta om man snabbt skickar ner en ny pirk innan de hinner dra vidare.

PIMPELSPÖN

Jag har alltid pimplat med lätta tävlingsspön när jag fiskar med vertikalpirk men när man fiskar med stora balanspirkar behövs det kraftigare utrustning. Det finns flera bra korta pimpelspön med rulle. Några har en flugrulleliknande pimpelrulle hängan de under sig och det är riktigt bra och ganska bil liga också. De fyller absolut sin funktion. Linan kan vara runt 0,30 mm och så rekommenderar jag att man använder en tafs av fluorocarbon i gäddrika vatten. Där kan man gå ända upp till 0,60 mm och man bör inte gå under 0,45 mm. Det är inte trevligt om en gädda simmar i väg med en pirk i munnen och så vill man ju inte bli av med sina dyrgripar till pirkar. Kristian Keskitalo och Anders Krus använder ofta 0,50 – 0,60 mm nylonlina hela vägen ner till pirken. En av anledningarna till det är att en grövre lina ger pirken långsammare gång men personli-

gen föredra jag en tunnare huvudlina, men jag använder nästa alltid en ganska grov tafs som även den ger en viss bromsande effekt.

Jag använder ibland också flätlina som inte suger åt sig vatten som huvudlina. Det finns vissa flätlinor där fibrerna är hopsmälta med bindemedel och de brukar fungera bra. Då använder jag flätlina med en diameter om cirka 0,17 mm plus samma typ av fluorocarbontafs som till nylonlinan. Fördelen med flätlinan är att den är stum och krokar bättre och att den påverkar en pirks simrörelse mindre.

Jag har dragit mång kiloabborrar med lätta täv lingsspön som VM-spöet, NM-spöet och Vim pirkens Tre Kronor i carbon. Dessa är utmärkta till vertikalpirkar men räcker inte till när man kör med stora balanspirkar.

TAKTIK

I en stor klarvattensjö med siklöja och/eller nors ska du söka abborrarna där betesfisken finns. Och de finns nästan alltid ute på de öppna och djupa fjärdarna. Sök runt grynnor, på stora flak i sjön eller i djupa sund där det strömmar lite. Men var försiktig med isen där det finns undervattens strömmar som fräter på isen underifrån. Fiska gärna på åtta till tio meters djup men håll pirken på fyra, fem meters djup. Abborrarna kommer att stiga till pirken om de är huggvilliga. Någon enstaka gång kan det löna sig att släppa ner pirken djupare efter en abborre som vägrat ta pirken men det fungerar sällan. Bättre taktik är oftast att snabbt skifta till ett annat spö med en annan pirk. Men det gäller att vara snabb så att abborrarna inte hinner simma vidare. I en sjö där abborrarna äter löja eller mindre mört eller kanske kräftor kan

det löna sig att fiska grundare på kanske två till fyra meters djup. Testa dig fram och lås dig inte i ditt fiske. Det är så man lär sig. Kör man på i samma spår utvecklas man inte som sportfiskare. Det är alltid kul när man kommer på en ny taktik som ger utdelning. Jag har isfiskat i cirka femtio år nu men lär mig något nytt varje vinter. Det är därför jag aldrig tröttnar och jag är alltid lika förväntans full när en ny fiskedag gryr!

SPÄNNANDE FISKE

När jag började att pimpla med ekolod till hjälp för några år sedan blev jag både en effektivare pimpelfiskare och fick ett mer spännande fiske ute på isen. När man ser större fylliga streck på ekolo dets skärm stiga upp mot pirken är det svårt att inte bli nervös. Om de viker av när det kommit nära pirken blir man besviken men när man ser strecket

Min fiskekompis

Kristian Keskitalo är en mycket erfaren pimpelfiskare. Här poserar han med en abborre på 1,5 kilo fångad på en lättad balanspirk.

förenas med pirken på skärmen vet man att man har napp och några mikrosekunder senare kän ner man att det stramar till i lina. Den känslan är obeskrivlig och speciellt när det är tyngd i det man krokat. En större abborre ger bra kamp vare sig man fajtar den med att hålla linan mellan fingrarna eller om man drillar den med ett lätt pimpelspö med rulle som har mjuk topp. Under fajten funderar man på vad som skall dyka upp i pimpelhålet. Fiskar man med balanspirk måste man vara extra försiktig när man skall lirka upp abborre genom hålet så att pirken inte krokar fast i iskanten. Då är risken stor att abborren tar sig loss från kroken. Det är också kul när man ser stim av betesfisk på skärmen. Då förstår man att abborrarna inte kan vara långt borta. Finns det mat så finns det säkert abborrar i närheten.

Hoppas att vi ses ute på isen och glöm inte isdubbarna!

Jens Byholm visar upp två riktiga praktabborrar innan han sätter tillbaka dem i hålet.

TIPS

• När du fiskar med balanspirk så fiska gärna med stora varianter. Balanspirk på 8–10 cm är inget stort bete för en stor abborre.

• Vertikalpirkar i längden 50–60 mm är bra för större abborre. Välj en aptitkrok i storlek 8 eller 10. Hittar du ingen hos din butik så kan du lätt tillverka själv av garn eller infärgat epoxilim.

• Fiska i mellanvattnet. Släpp inte ner pirken direkt till botten utan stanna cirka halvvägs ner. De större abborrarna stiger gärna flera meter från botten.

• Ett realtidsfönster samt en hög bildhastighet på ditt ekolod ger dig snabb information när något simmar mot din pirk. Då hinner du se och anpassa pimpelrörel serna efter abborrens mönster.

• Det följer ofta med ett litet blysyrabatteri till isfiskeekoloden som är okej men är du ute på långa pass så kan det vara en fördel att skaffa ett litet litium jon-batteri som ger mer ström och väger mindre men de kostar lite mer än motsvarande blysyrabatterier.

• Friliggande grund med stort djup runtomkring är bra platser.

• Grundryggar som sträcker sig från uddar och platåer på mer än fem meters djup är heta fiskeställen för abborrar som jagar nors eller siklöja.

• Ett isfiskelod gör dig till en effektivare fiskare men använd det i huvudsak för att se hur abborrarna reagerar när de fått syn på din pirk och anpassa din pimpelteknik efter hur de agerar. Vi använder alltså inte ekolodet för att hitta abborrarna.

• Pimplar du med vertikalpirk så räcker oftast en isborr med 150 mm diameter. Men pimplar du med stora balanspirkar är en diameter om 200 mm att föredra, då du inte lika lätt hakar fast pirken i iskanten när du skall dra upp en vild abborre ur hålet.

• Fiska länge i varje hål. Fisken kommer till dig bara du placerat dig taktiskt i sjön.

• Bra tider för hugg brukar vara i gryning och skymning men huggperioder förekommer även under dagtid.

• Vi använder en hink eller balja för att lägga de större abborrarna i en kort stund innan vi väger och mäter dem. Man vill inte sluta att fiska i hålet om man fått en stor abborre för det finns säkert flera i stimmet man har chans på. Detta för att de inte skall få frysskador och en återutsatt abborre kan skingra stimmet när jakten fortfarande är i gång.

• I klart vatten brukar naturliga och fisklika färger fungera bäst. Men i grumligt vatten, eller vid dåliga ljusförhållanden, kan mer färgstarka pirkar fungera bättre.

• Glöm inte isdubbarna och ta gärna med en ispik om du är osäker på isens tjocklek ute på sjön!

Johans bamseabborre mäter 50 cm och det är inte ofta man får sådana "grisar" på pimpelfiske men det händer bevisligen ibland!

Johan Lotthagen är en envis fiskare som är duktig på att leta upp nya vatten med stor abborre
Den här abborren väger hela 1710 gram och några veckor senare fångade han en på 1810 i samma sjö!
i.

TIPS PÅ BRA PRYLAR

BALTIC AMAROK

POWERPRO SUP 8 SLICK V2 100% nöjdhetsgaranti utlovas till dig som ställer de allra högsta kraven på flätlina. Silkeslen genom 8 trådig Spectra fiber. Kastar längre och är tystare än allt du testat tidigare. Finns i både fluorocerande och diskreta färger. Världsklass !!

SG Obsidian Nyhet -22 Massor för pengarna! Obsidian har en broms styrka som få andra rullar kan matcha går som en dröm och den viktigaste egenskapen för haspelrullar Linuppläggning är den i klass med det bästa som går att köpa. Du köper den för otroliga 799: - i våra Interfiskebutiker dessutom med på spolad gul flätlina av mkt bra kvalitet. Fi-nns i storlekarna 1000, 2500 3000 4000.

36 FRÅNBUTIKER NORR SÖDER!TILL

ARVIKA

Böjda Spön böjdaspön.se

BORLÄNGE

Vestlis Fiske vestlisfiske.se

BORÅS Wollmars Fiske - Jakt - Fritid wollmars.com

KARLSTAD

Böjda Spön böjdaspön.se

KÅLLERED Sportfiskebutiken Tajtlajn sportfiskebutiken.se

LINKÖPING

Upplev upplevstore.se

SUSTAIN FJ

ULLARED Jensen & Celander fiskebutiken.nu

ULLARED Wildmark Ullared wildmarkullared.se

UMEÅ Blixt Sportfiske blixtsport.se

Drömrullen för

seriösa sportfiskare. Sustain FJ är en av de läckraste haspelrullarna du kan köpa. Magnumlite klassad och be styckad med MGL rotor och Hagane kropp i aluminium. Passar både för salt och sötvattensfiske. I vårt tycke överlägsen i prisklassen. Kontakta din Interfiske butik för bästa pris!

DJURÅS Vestlis Fiske metebutiken.se

GISLAVED Gipro Fiske giprofiske.se

GÄVLE Gävle Fiskredskap fiskredskap.se

GÖTEBORG

Strömvalls Sportfiske sportfiskebutiken.se

HÄSSLEHOLM Sportfiskebolaget sportfiskebolaget.se

JÄRNA Jiggar.nu jiggar.nu

JÖNKÖPING Fiske&Outdoor fiskeoutdoor.com

KALIX

Jaktcenter i Kalix jaktcenter.se

KALMAR Baltic Skeppsfournering kalmarmarina.se

LUND Fiskekompaniet fiskekompaniet.se

MALMÖ Fiskedags fiskedags.se

MELLERUD Interjakt Mellerud interjakt.com

PITEÅ Fritid & Vildmark fritidvildmark.se

SKENE Skene Järn skenejarn.se

SKINNSKATTEBERG

Runes Sport runessport.se

SORSELE Rob. Lidéns Järnhandel jarniasorsele.se

SUNNE Böjda Spön böjdaspön.se

TÄBY Sportfiskeboden sportfiskeboden.com

UPPSALA

MÅ Fiske & Fritid mafiske.se

VEMDALEN

Ekbergs Fiske & Fritid ekbergs.nu

VÅRBY Stockholms Sportfiskebutik stockholmsportfiske.se

VÄNERSBORG

Snäjk Sportfiskebutik snajk.se

VÄRNAMO

Werna Sportfiske wernasportfiske.se

VÄSTERÅS

Willyssportfiske willyssportfiske.se

VÄXJÖ Cityfiske cityfiske.com

YSTAD Fiske & uteliv fiskeouteliv.se

ÖRNSKÖLDSVIK

Gluds Jakt Cykel & Fritid gluds.se

interfiske interfiske Följ oss på interfiske.com
Från norr till söder - hitta din butik på interfiske.com INTERFISKE EXCLUSIVE BARA HOS INTERFISKE SVERIGES MEST PRISVÄRDA SPÖSERIE FRÅN 599:-
DAIWA SAMURAI 4 DELAT 7.0” 5-20 gr 699 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 5,6” 3-10 gr 599 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 7,0” 5-20 gr 699 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 7,0” 14-40 gr 699 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 8,0” 10-30 gr 699 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 8,0” 15-50 gr 699 kr DAIWA SAMURAI HASPEL 9,0” 5-25 gr 699 kr DAIWA SAMURAI BAITCASTING 7,0” 5-25 gr 699 kr DAIWA SAMURAI BAITCASTING 8,0” 120 gr 799 kr
”Marknadens skönaste flytoverall” 100% vattentät, tejpade sömmar, Flera välplacerade fleece fickor. Behåller mjukheten kyla. Hängslen. Amarok Svart/ Röd. Storlekar: Barn, Junior…… XXXL Amarok Röd/ Svart Storlekar: XS – XXXL
FLYTVÄST Goldfish by Baltic Automatväst Våran snygga och smidiga Automatväst Goldfish är den perfekta juklappen till sportfiskaren! Du köper den för endast 999:- i någon av våra 36 Interfiskebutiker från Norr till söder.
JULKLAPPSTIPS:
riktigt
SG OBSIDIAN
SVERIGES STÖRSTA SPORTFISKEKEDJA SVERIGES STÖRSTA SPORTFISKEKEDJA

Graff Fiskekläder

Jacka 632-B & Byxa 732-B

Genomtänkt fiskeställ som håller dig torr.

GRAFF inriktar sig på kläder för aktiva människor i naturen och utöver flera andra modeller av fiskejackor och byxor erbjuder de termoaktiva underkläder, tröjor och skor.

Design och teknik

Jag har under året haft möjligheten att använda ett fiskeställ från detta polska klädmärke som plan erar entré på svenska marknaden. Modellerna jag testat som heter 632-B och 732-B är bägge två tillverkade av 3-lagers BRATEX lättviktsmaterial och belagt med teflon. Något som hållt mig torr i de blötaste fisketurerna och varm när kylan eller blåsten trängt på. Låt oss dyka ner i detaljerna.

BRATEX är andningsbart membran som i denna 3-lagers konstruktion har en vattenpelare på 20 000 mm och en andningsfunktion på 20 000 g per kvadratmeter under 24h. Låter bra va? Men vad menas egentligen med dessa mått? Vi gör en snabb googling.

Det går snabbt att hitta information om att vattenpelare på 20 000 mm är ett seriöst plagg som håller dig torr i det mesta, vilket jag definitivt intygar efter säsongens blöta fisketurer eller varför inte när 2-åriga grabben lärde sig att det finns inget dåligt väder pappa… Okej, bra grejer förstår du nu men visste du att vattenpelare i mm mäts genom att fylla ett rör med vatten och placera en bit av materialet som ska testas under röret? Röret är en tum i diameter och väldigt långt. 20 000 mm är 20 meter högt och är alltså den genomsnittliga höjden på vattenpelaren (avrundat) där dessa kläder slut ligen lät vattnet att tränga igenom materialet. Rätt mycket vatten enligt mig.

Andningsförmågan kan mätas i flera olika typer av test där siffran 20 000 g per kvadratmeter un-

JONATHAN JANSSON WOLLSTEN JAN OLSSON

Hög och skyddande krage.

Rejäl luva.

der 24h representerar hur mycket vikt ånga, vatten eller svett materialet släpper igenom. Andnings förmåga betyder inte att det hindrar dig från att svettas utan det är plaggets förmåga att släppa ut denna fukt som mäts. Blir du varm och ansträngd svettas du oavsett andningsförmåga och så även jag i detta plagg när jag t.ex. går i land och ska dra upp båten eller något hektiskt händer i båten.

Praktiska funktioner Nog om teknik och mätningar. Jag har under året aldrig blivit blöt av det yttre i detta fiskeställ vilket faktiskt är det första plagget utöver min torrdräkt som jag kan säga så om. Det håller tätt och inget ösregn har hittills fått mig att backa, vare sig till sjöss eller i lekparken.

Något jag gillar starkt är hur ärmarna är långa där man med lätthet kan justera ärmslutet så att de sitter tajt utan att släppa in vare sig väta eller kyla. Plagg där detta inte kan justeras tenderar att exponera dig för vädret samt att ärmslutet upplevs fladdrigt och stör dig under praktiskt fiske. När vi ändå pratar om våra händer så har denna jacka

Både jacka och byxa har öglor för tillbehör.

fickor i perfekt “vilohöjd” där du helt enkelt stoppar in händerna för att värma sig eller avlasta ax larna. Jag vet egentligen inte om det är avlastande, men gött är det! Dessa fickor har ingen dragkedja vilket är väl genomtänkt då det dels inte skaver mot handleden när du står där och filosoferar, samt så lockas du inte stoppa föremål i fickan där du vill stoppa in dina blöta och frusna händer. På tal om väl genomtänkt design så har jackan inga tra ditionella fickor i maghöjd då dessa istället finns på insidan jackan, extra skyddade från väder och vind bakom en vattentät (!) dragkedja. På bröstet finner vi två fickor på vardera sida, den ena bakom en även där vattentät dragkedja medan den andra försluts med en rejält kraftig kardborre som inte öppnar sig i första taget, stabilt och torrt. Vänster bröstficka gömmer även en liten krokdyna som du kan lyfta ut och nypa fast med fickans kardborre, smidigt att fästa några flugor eller mindre drag för snabb åtkomst under fisket. Luvan är rejält tilltagen som går att dra åt med dragsko ifall vädret extra barskt, framkant på luvan är förstyvad vilket agerar praktiskt som en visir eller skärm. Kragen utmärker

Smart lösning på insidan av kragen.

jackan som en äkta friluftsjacka då den är hög och skyddande, även här är det genomtänkt till det yt tersta då insidan kragen är försedd med en liten bit perforerat material som hamnar närmast munnen, syftet är att minimera fukten av din utandningsluft. Smart!

Byxan har givetvis en hög midja för att skydda den aktiva friluftsmänniskan, kombinerat med ett par elastiska hängslen hålls midjan på plats och jag fullkomligt älskar hur de sitter på plats och värmer ländryggen. Allt för ofta glipar byxor och kyler en in i märgen… Blixtlåset är vattentätt YKK och utformningen av knäppningen adderar till hur väl byxorna sitter. Hängslena går att plocka av och därmed även sätta dit utan att ta av sig jackan helt och hållet. Skärp är standard och är ett enklare tygbälte.

Både byxa och jacka är försedda med partier samt logotype i reflexliknande material vilket helt klart adderar trygghet när du rör dig i mörkret vid båtrampen eller ute på vattnet. Sist men inte minst har bägge plaggen även öglor att hänga diverse föremål i, t.ex. en håv på ryggen för landfiske el-

ler handduken i byxan för inte behöva leta efter den när det slemmar till. Byxbenen har en öppen ficka för att stoppa händer eller oömma föremål i. Det högra byxbenet har en ytterligare ficka, denna försedd med likadan rejäl kardborre som några av jackans fickor nyttjade. Utsidan av underbenet har dragkedja för att kunna ventilera och benslutet har en enkel kardborre för att justera hur tajt det ska sluta om.

Sammanfattning

Summa summarum är detta fiskeställ från Graff ett mycket bra val för den aktiva sportfiskaren eller friluftsmänniskan i allmänhet. För mig är det abs olut viktigaste med ett fiskeställ att det håller tätt mot regn och vind vilket jag ger högsta betyg till. Utöver det riktigt bra utformning samt placering på fickor och som grädde på moset några praktiska detaljer. De få saker som inte föll mig i smaken var det enkla skärpet som gärna hade fått vara enklare att låsa samt dra åt. Utöver det var utformning av benslutet något jag tenderar att vilja dra åt så pass

att det veckar sig i min mening något fult och byl sigt. Detta är dock inget som märks med lite kraftigare kängor då det blir tajt och tätt utan att dra åt så hårt. Då plaggen kan tajtas åt så här både runt benslut som ärmslut blir det förvånansvärt varmt trots att detta “endast” är ett skalplagg. Avslut ningsvis ett stort plus att plagget har reflekterande element. Genomtänkt.

Plus

• Håller dig snustorr

• Skyddar från vind effektivt (extra plus för hög midja och bra hängslen)

• Smarta och praktiska fickor

• Värmer gott när ben och ärmslut justeras tajt

• Smart med reflekterande områden

• Snyggt

Minus

• Skärpet är lite enkelt

• Benslutet kan upplevas bylsigt när det är åtdraget

• Finns ej ännu i svenska butiker

Egenskaper

• Tejpade sömmar

• Hög midja

• Stark låsning framtill med vattentätt YKK-blix tlås

• Inkluderade justerbara hängslen

• Expanderbara sidofickor

• Öppningsbara vattentäta dragkedjor och ett nydesignat låssystem runt stövlarna

• 20,000 mm H2O / 20,000 g / m2 / 24 h 3-layer BRATEX® membrane

• TEFLON® Impregnerad

• En fiskebyxa gjord för professionell

• Vattentätt och andningsmaterial

Fakta

Tillverkare: GRAFF

Antal kullager: Jacka 632-B och byxa 732-B

Distributör: Jiggskallar Sweden AB

Pris rek: 4000-5000 kr (finns ej i butik ännu)

Justerbart ärmslut.

Avtagbara hängslen.

Värmande fickor.

Många praktiska fickor.

Rymliga bröstfickor.

Hög midja som sitter bra.

Skyddande innerficka.

Ett mycket bra val för sportfiskaren.
www.buster.fi/sv/buster-fiskebatar

Nickas

FEM TIPS FÖR HÖSTENS HAVSÖRINGAR

När hösten drar med sig lägre temperaturer över landet är det åter dags för spännande kustfiske efter havsöring på de kuststräckor där den är lovligt byte. Det går att få stålblanka öringar även på hösten – speciellt om du fiskar långt från lekåarna.

Fisket kan vara en kylslagen, knepig och tålamodsprövande syssla efter en stundtals svårtrugad fisk, men när belöningen blir en silversprakande kanonfisk är kalla händer och vindpinad näsa värt mödan.

Nicka Hellenberg har under många år tillbringat oräkneliga timmar i jakten på kustens silver och samlat på sig massvis av erfarenhet. Här kommer hans fem tips för höstfisket.

Novemberdagen är grå och ogästvänlig på den steniga kuststräckan. Vågskummet blåser av vågtopparna och letar sig in under huvan. Men, plötsligt smäller det till i mitt spö och tyngden är direkt påtaglig. Det är inte någon liten fisk som raskt tar några meter av linan och sticker till väders. Det är svårt att hålla tiofotsspöt mot nordvästvinden. Jag håller spjärn, drillar en urstark fisk och und viker med nöd och näppe att rasa omkull bland hala stenar. Snart skymtar en bastant öring ute i en manshög våg. Jag skakar av fiskefrossa och skrattar inne i huvan, innan glädjen dessvärre blåser bort. Den starka öringen hittar två stora stenar som den kryssar in mellan. Därefter vinklar den skarpt åt sidan och går loss. Kvar står jag med den där

tomheten som bara en besviken sportfiskare kan känna.

Jag kliver i land, tar en slurk kaffe och förbereder mig på ytterligare någon timmes kamp mot el ementen. Min upprättelse kommer snart. Tio kast senare, på nästan exakt samma ställe som den tappade bjässen, hugger det igen. Den här gången går drillningen bra. Jag kan snart leda in en rejäl havsöring i håven, ta en snabb bild och låta den vackra varelsen simma åter i ruskvädret.

Kustfisket på hösten är mycket upp och ner. Visa perioder känns det hopplöst, men det brukar räcka med ett hårt hugg för att man ska återfå hopp och tro. Här följer fem små råd som jag själv brukar ha med mig i bakhuvudet.

Ett långkastande spö med rätt aktion gör fisket roligare.

1. FISKA STRANDNÄRA

Havsöringen är en fiskart som i regel födosöker relativt kustnära, vilket gör den perfekt att försöka fånga med spinn eller fluga. Oavsett om du fiskar på öppna kuststräckor eller i skärgårdsmiljö med kobbar och skär, så är det i regel bäst att fiska i anslutning till kusten och öarnas stränder. Båt eller vadarbyxor är oftast nödvändigt för att komma bort från de absolut grundaste partierna, men kom ihåg att fiska av vattnet ända in mot strandstenarna. Sten, tång, varierad bot ten är klassiska tillhåll. Även i strömsatta sund, runt grynnor, eller vid branta klippstränder patrullerar öringen efter föda. Använd utrustning som gör att du kan fiska effektivt både på grunt vatten och i tufft väder.

2. FISKA PÅ OBEKVÄMA PLATSER

Min erfarenhet och mina samlade anteckningar visar att höstfisket ofta han dlar om att undvika mysiga vikar och stränder som saknar struktur eller ku perad botten. Kanter, stensamlingar, djupare vatten strax utanför och liknande verkar generellt hålla mer öring under senhösten.

Det innebär också att du kan behöva fiska i lovart, eller där vinden och vattnet sveper in snett mot stranden. Jag brukar sällan föreslå fiske i lä. Men om du ger dig ut en dag då mössan och halsduken byter plats i vinden och du är oförmögen att kasta ditt bete i rätt riktning så kan det vara läge att söka upp lite lugnare platser. Testa ”baksidan”, eller läsidan av rev och utstickande uddar eftersom det turbulenta vattnet skapar gynnsamma jaktplatser för örin gen. Där får du även mer kontroll på din lina – oavsett om du fiskar med fluga eller spinnfiskar.

Både multioch haspelrulle passar bra.

3. FISKA VARIERAT

Variation är förstås saker som invevningstempo, små knyck, varierade hemtag och pauser. De är själva grunden till fiske efter havsöring. Men variation är också att fiska lite inspirerat i olika riktningar, på olika typer av ställen, med olika beten. Öringen kan vara en glupsk fisk, som gärna tar ett större byte än man tror. Ett stort drag eller en rejäl fluga syns på håll, ger avtryck och lockar. Men ibland biter öringen på de minsta sakerna i asken. Variera och hitta mönstret för dagen, eller åtminstone något som ger dig självförtroende. Det handlar inte alls bara om vad som finns i vattnet för tillfället. Det går att fånga gammarus-knaprande öringar på 15 centimeter långa drag.

Rätt färg för hösten då? Öringen vet inte vad det är för månad eller årstid. Den väljer inte en speciell färg för att det är oktober, jämfört med om det skulle vara april. Men, däremot ska man alltid fiska med färger man av någon anledning själv tror på. Skarpa färger och starka kontraster kan säkerligen vara rätt melodi i mörkare ljusförhållanden och grumligare vatten. Men, annars äter ju öringen den föda som finns tillgänglig. Du kan välja att fiska med beten som antingen efterliknar maten, eller som sticker ut och utmärker sig. Båda strategi erna fungerar. Testa!

4. HÅLL KOLL PÅ TEMPERATUREN

Lufttemperaturen kan vara betydelsefull för oss ovanför ytan, men det är vattentemperaturen som påverkar fiskarna i större utsträckning. På hösten brukar jag tänka att så länge havet fortfarande är hyfsat varmt vill jag hitta kallare vatten. Ibland innebär det lite djupare partier, ibland platser där vindar och strömmar rumsterat runt ordentligt. Efter iskalla, frostiga nätter kan det löna sig att fiska grundvattnet först när temperaturen stiger ett uns under dagen.

Personligen undviker jag att fiska öring tidigt på hösten i för varmt vatten eftersom öringarna drar på sig skadlig mjölksyra i högre grad när vattnet är varmt. Dessutom är det övervägande andel lekvandrare inne vid kusten under tidig höst.

När det sedan är minusgrader i luften och lina och spöringar fryser fast så håller jag mig borta från öringskusten. Fiske ska ändå vara kul. Och tekniskt möjligt.

Ta med dig en liten termometer i fickan.

5. DRÖJ DIG KVAR

Finns det en, finns det fler. Ofta har man kontakter, följare, puffar och hugg på en liten fläck, eller under en begränsad tid. Havsöringar tenderar att patrullera i grupp. Så, om du landat en, tappat en, eller haft en efterföljande fisk, så lär det finnas fler i området. I stället för att flänga i väg till en ny plats, eller ge upp en liten fläck alltför lättvindigt, kan du låta platsen vila en stund medan du tar en fika eller värmer dig en stund. Ofta verkar havsöringarna komma tillbaka till ett visst område med lite ojämna mellanrum. I stället för att åka bil eller båt kan du vara effektiv genom att dröja dig kvar i ett intressant område. Höstens fiskedagar är ofta korta. Slösa inte bort dem på transport.

Ha alltid med dig ett par beten av olika modeller och vikter.

VIKTIGA PÅMINNELSER

• Kom ihåg att kolla vilka fredningsområden och fredningstider som gäller där du ska fiska. Kom ihåg att regler, minimimått, uttagsbegränsningar med mera varierar.

• Släpp åter lekfärgad fisk och kom ihåg att de största exemplaren kan vara värdefulla för ekosystemet. Behåll en enstaka matfisk – helst en fettfeneklippt (odlad) öring – och släpp åter de vilda.

• Klä dig ordentligt. Varma, sköna lager, mössa och så vidare. Du behöver vara både rörlig och varm. Vadar du omkring så behöver du en vind- och vattentålig jacka. Den ska sitta utanpå vadarbyxorna, förresten.

• Slutligen: Inga tips eller anvisningar i världen är vattentäta. Testa, gör tvärtom ibland, utforska. Ha kul!

MITT I VERKLIGHETEN

Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna.

”Den gången då mitt hjärta nästan stannade!

– Jag kunde inte tro mina ögon när nålen på vågen översteg 2,7 kg. Lyckan var total när jag insåg att jag fångat Sveriges sjätte största abborre någonsin. Jag trodde aldrig att jag ens skulle få se en abborre av den här storleken, ännu mindre fånga ett sådant monster.”

Vi kan det här. Vi älskar det här.

Mojo Mojo Jon 1450

1450 modellerna i Mojoboats egna Jon Boat-serie är tillverkade av Lugafo Aluminium Boats. 1450-serien är 430cm långa och 187cm breda. Väger mellan 170-180kg och har flytskumfyllda tofter. Svetsade i 2,5mm marinaluminium och är godkända för 25hk motorstyrka. Dessa modeller som har platta för elmotor förberedd som standard fyller ett tomrum mellan de utgångna Tracker Topper och tidigare minstingen Grizzly 1448 i Mojoboats sortiment. 1450 PW kommer med kastdäck som på bilden sedan finns även varianten BW som istället har mitttoft. I Mojo Jon-utbudet finns även mer traditionella takbåtar i 12 och 13 fot. Videogenomgångar finns nu ute i Mojoboats kanaler! 1450 BW pris från 69.900kr / 1450 PW pris från 79.900kr. Pris fr. 69.900:www.mojoboats.se

Man Cave Baits/Renzstein

Bladed Jig/Renzshad

Mojo Custom är ju namnet på Mojoboats betersbyggar-kompisars exklusiva beten i små upplagor. Här har vi en glödhet kombination av Fredrik Dalersjös Man Cave Baits Bladed Jigg och Fredrik Renz Renzshad Perch i två customfärger framtagna av Mojoboats egen Albin Sharghi. Bra betena hittar ni online på Mojoshop eller i Mojoboats butik i Pålsboda. Renzshad Perch är 9cm och väger 7 gram, säljes i 5-pack för 89kr. Man Cave Baits Bladed Jigg finns i 10 och 14 gram i flera färger för 189kr.

Pris ca 89:-/189:www.mojoshop.se

Svartzonker McTracer

Svartzonker McTracer är ett glidande sökbete som kan fiskas på otaliga sätt. Gäddorna kan inte motstå dess rörelser och rassel! Vid jämn hemtagning simmar McTracer i vida S-kurvor och med lätta ryck sticker den åt sidorna.

Fiska den med ett medium eller tungt multi- eller haspelspö, och glöm inte en gäddsäker tafs!

Kommer i två storlekar, en på 125 mm och en rejäl bit på 165 mm.

Pris fr. 179:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Svartzonker McHybrid Ghost Walleye

McHybrid känner väl de flesta igen vid det här laget men nu kommer en kul färgnyhet! Förra året hade Abu en tävling där alla som ville fick måla upp en egen design, vinnaren vann en fiskedag med Claes Claesson och fick sin färg massproducerad. Och nu är den här –Ghost Walleye, designad av Jim Mannfolk. Finns i båda storlekarna; 165 och 200 mm och i förpackningen får du både en paddel och en curltail.

Pris fr. 235:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Zenon MG-LTX

Abu Garcias nya värstingrulle för lätt fiske väger in på otroliga 128 gram. Magnesiumstativ, gavlar och flera andra detaljer i kolfiber och superlätt spole gör det här till en ultimat rulle för dig som vill kasta riktigt lätta beten som små jiggar och crankbaits efter abborre.

Pris ca 4999:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Plano Guide Series bag

Planos Guide Series-väskor har aldrig varit bättre. Väskorna är byggda på en botten i gjuten hårdplast, och resten i kraftigt tyg och med tåliga dragkedjor. Väskans lock har Planos patenterade Dropzone – en magnetisk yta där du kan lägga beten och verktyg utan att de försvinner. Du får även med en vattentät mobilficka i väskans främre ytterfack.

Finns i två olika storlekar; den stora med fem 3700-askar + en 3600 samt den mindre med fem 3600-askar + en 3500. Båda har axelrem och bärhandtag på sidorna.

Pris fr. 1579:www.planomolding.com

Strikemaster 24V Motorborr

Rapala Precision Sunglases

Precision från Rapala är en serie polariserande solglasögon för sportfiske som är 100 % tillverkade och målade för hand av en världsledande producent i Italien. Detta säkerställer att varje enskilt par är tillverkad med dig som sportfiskar i åtanke och slutresultatet är en produkt av mycket hög kvalitet.

För att vara behagliga att bära måste fiskesolglasögon ha klara linser, vara lätta och slitstarka. Kvaliten på materialt som används i linsen är därför avgörande. I alla Precision-glasögon används Grilamid TR som är mer än tre gånger mer transparant och lättare än polykarbonat samtidigt som det är 30 % starkare.

Finns i fyra olika bågar med två olika linser.

Nya 24V från StrikeMaster är en lätt, kompakt och oerhört kraftfull motorborr med lithiumbatteri. Strike Master Lithium 24V underlättar ditt isfiske enormt. I dubbel bemärkelse!

Den borstlösa motorn drivs av ett 24V lithiumbatteri och utan borrspiral väger den in på lätta 4,1 kilo inklusive batteri. Med en utväxling på hela 50:1 kan du borra fler hål snabbare än tidigare.

Borren är utrustad med en strömbrytare med död mansgrepp för säker hantering. Dessutom har den både fram och back samt LED-belysning för att un derlätta användning i gryning och skymning. Handtagen är i slagtålig plast och ger ett säkert och bra grepp både vid transport och användning.

StrikeMaster Lithium 24V klarar: 65 hål med 150 mm borr på en laddning. 50 hål med 200 mm borr på en laddning.

Ovanstående är baserat på tester med 40 cm is. Rigga den med en StrikeMaster Lite-Flite spiral av komposit så har du en otroligt lätt borr att ta med ut på isen.

Se film här.

Pris ca 5999:www.normark.se

Pris fr. 1499:-
www.normark.se

13 Fishing

Jabber Jaw

Jabber Jaw är ett världsunikt crankbait från innovativa 13 Fishing. Olikt något annat man tidigare gjort! Det här är ett bete som verkligen sticker ut... både i betesboxen och under ytan. Metallskeden på Jabber Jaw är inte fixerad som på ett tradi tionellt bete. Det slår från sida till sida och träffar ”käkarna” vilket skapar ett högt klickande ljud som inga rovfiskar kan missa. Den rörliga skeden ger dessutom en ny dimension av oregelbundna simrörelser. Du introducerar helt enkelt dina fiskar till en ny nivå av undervattens-kaos!

Det här är sex centimeter abborrgodis som tack vare konstruktionen och en vikt på 16 gram kastar långt och exakt!

Se film här.

Pris ca 159:www.normark.se

The Dine

The Dine är ett swimbait framtaget för att kunna fiskas weedless och med alla oss som ligger vakna om nätterna och tänker på vatten, stora fiskar och stenhårda hugg i åtanke. En riktig storfiskmagnet.

Betet är en realistisk imitation med 3D-ögon, fjäll och fenor. Den naturtrogna gången lockar ut de största, starkaste och argaste rovfiskarna från sina gömställen. Göm kroks petsen i ryggskåran så kan du fiska den genom all typ av bråte!

Kan givetvis riggas med vanlig jiggskalle eller stinger-rig.

Längd 10,7 cm och vikt 12 gram. Säljs i 3-pack.

Pris ca 199:www.normark.se

VMC

Pike Rigs

Det smarta och mycket populära riggningssystemet som tidigare såldes under Storm har nu tagits över av VMC som förbättrat det på en rad punkter. Riggarna har nu Heavy Duty fjäderringar, SpikePin med hullingar samt en mjuk och flexibel 0,70 wire i rostfritt stål. Levereras komplett med tre målade vikter av olika storlek beroende på förpackning samt skruv i ny miljövänlig förpackning. Anpassad för beten som är 18-25 cm. Givetvis passar vikterna till de gamla skruvarna också.

Pris ca 159:www.normark.se

13
Fishing

NYA PRYLAR i Prag

Under det här året har FishEco fått förmånen att få vara med på flera events runt om i Europa. Ett av dem är Pure Fishings marknadskonvent som hölls i Prag i år. I Pure Fishing koncernen ingår sedan ganska många år även vårt svenska sportfiskeföretag Abu Garcia. Under dessa dagar kunde inbjuden media, filmmakare m.fl. mingla och kolla nyheter med Pure Fishings alla brands ambassadörer, influencers och inte minst anställda märkesansvariga och produktutvecklare.

JAN OLSSON

Atom i ny kostym.

Det är faktiskt mer befriande än vad jag trodde att kunna resa igen efter den eländiga pandemin och under Pragdagarna var det ett spörsmål som kom upp vid ett flertal gånger. Digitala möten i all ära men att faktiskt få träffas är något som många saknat, även undertecknad fast jag inte trodde det… man höll ju nästan på att bli eremit av allt hemmaarbete.

Nåväl. Sportfisket blir allt mer internationellt och det på flera sätt. Det är smått fascinerande att kun na vara på en sån här tillställning och träffa olika sportfiskare man dagligen ser komma upp i flöden på olika sociala medier, i mitt jobb ingår på gott och ont att vara galet närvarande på tex FB och Instagram. Vissa av dessa sportfiskare och ofta ”brand ambassadors” har man på olika sätt haft kontakt med, andra inte, men en känsla av att man ”redan” känner varandra infinner sig allt som ofta. En av fördelarna med det digitala samhället tycker jag.

Pure Fishing har de sensare åren varit på en riktig köprunda, i koncernen ingår förutom Abu Garcia ett flertal välkända ”brands” som Penn, Hardy,

Berkleys produktutvecklare Alex Drapers visar nya beten.

Greys, Berkley, Fenwick, JRC mfl och för faktiskt bara några månader sedan förvärvades danska Savage Gear. Det ska bli intressant att se hur Pure Fishing kommer att utveckla SG framöver, det är ju ett varumärke vi svenskar länge haft en lite större relation till framförallt på predatorsidan. Så, inom Pure Fishing finns idag produkter för allt från mete efter små sötvattensfiskar till riktiga ”järn” för jakten på de allra största salta predator erna i världen som hajar och tonfisk. Med det ett av världens största sportfiskeföretag med stora resurser för både produktutveckling och inte minst forskning.

Grisknä, klassisk Tjeckisk maträtt.

Tillbaka till Prag. Under dessa två dagars jät temöte, allt som allt kom och gick minst ett par hundra personer, avhandlades kanske mestadels Pure Fishings nyheter för 2023.

Det är omöjligt att få med allt så jag koncentrerar mig på vad jag tror kan bli intressant för svenska sportfiskare. Några saker är inte bara intressanta, dom får ett svenskt vibrera lite extra av glädje. Ett exempel på det är att klassiska Hi-Lo wobblern kommer tillbaka, visserligen i ny kostym men med den fantastiska ställbara skeden för olika djupgående, skeden har numera också en spärr som

Hi-Lo kommer i två nya modeller, en flytande...

Penns nya värstingrulle Authority.

... och en sjunkande.

Berkley är en stor linproducent, här med nya Sick.

Nya generationen Revo är nästa års storsatsning.

Simon Torenbeek snackar beten.

Astronomiska uret i Prag. Fint!

gör att den inte kan ändra vinkel vid nedslag. Hur coolt som helst! Satsningen på svenska skeddraget och superduperklassikern Atom är inte heller fel för en svensk. Nya färger inklusive UV.

På spösidan för abborre och lättare fiske ser in tressanta EON serien. Jag har faktiskt haft ett på test under en tid, kommer i nästa nr av Magazinet. Jakten på gram i kombination med styrka och precision har alltid varit ett hett ämne bland våra tillverkare. Nu släpper man en av världens lättaste multirullar, Zenon MG-LTX heter denna lättviktare vägandes endast 128 gram. Till det kommer yt terligare Zenon-modeller, lite tyngre men istället lite mer robusta. På gäddsidan ser vi ytterligare en modell i Beastserien. Tidigare finns ju Beast X och Beast Pro. Nya modellen som bara heter Beast kan

du läsa mer om på ett annat ställe i Magazinet, testat o klart.

På rullsidan sker även en riktigt stor satsning under numera välkända varumärket REVO. Både haspeloch lågprofilrullar kommer i helt nya generationer, totalt över 20 modeller som landar i butik i början av 2023.

Det där med att hjärtat slår lite snabbare, det är ju också buskul att samarbetet med Svartzonker är så etablerat efter ca 10 år med Abu Garcia. Nya McTracer är verkligen en liten godbit som ska bli kul att testa.

Missa heller inte att ta en titt på de livesändningar vi gjorde från Prag med bland annat Simon Torenbeek som är produktchef på Pure Fishing.

Öl fanns det i Prag, här en så kallad flight, där man får välja flera sorter.

Abu Garcia MaxToro DLC

Lågprofil med räkneverk.

Trollingrullar behöver inte vara synonym med stora bulkiga kvarnar, tänk istället smäcker design som sitter gjutet i handen med ett innovativt digitalt räkneverk. Där har du några av de unika egenskaper MaxToro DLC erbjuder.

Funktioner

Jag har under hösten och vintern använt mig av ett gäng rullar från Abu Garcia av modellen MaxToro DLC. De har nyttjats till trolling efter såväl gädda som laxfiskar och definitivt prövats hårt med mån ga landade fiskar sina CVn. Det som först sticker ut när man tittar på den här rullen är givetvis att det är en lågprofilrulle med ett räkneverk, det finns några andra modeller på marknaden men detta är den första jag ser med digitalt räkneverk. Utöver trolling är rullen mycket lämplig till vertikalfiske där extra kontroll över mängden lina ute är önskvärt.

Under vertikalfiske är det ingen nyhet med låg profilrullar utan snarare en regel, för trollingen är det dock ovanligt men vid rätt slags fiske mycket trevligt då det ger bra känsla att greppa kring rullen istället för endast handtaget på spöet. Om vi stannar ett slag kring vertikalfiske är rullen utrustad med sådan funktion att du kan välja om tumtan genten åker tillbaka med ett vevtag eller om den endast frikopplar spolen när du aktivt trycker ned den, det sistnämnda är helt klart att föredra om du vill med en hand hantera spö och rulle och t.ex. släppa ut lina längs en brantkant du driver ut över.

Räkneverket är såklart en viktig del av denna rulle och här blir ingen besviken. Digitalt vilket såklart ger fördelen att det inte hakar upp sig som tradi tionella räkneverk gör med jämna mellanrum, alla har vi haft någon problemrulle som alltid fastnar (!). Räkneverket startas med en av de två knapparna

JONATHAN JANSSON

vid displayen. Genom att gå in i menyn kan du väl ja mellan meter eller fot vilket är fantastiskt smidigt. I menyn kommer några fler val att göra för bästa funktion av räkneverket. Diameter på linan ställs in vilket påverkar precisionen på räkneverket, detta kan slå rätt mycket på ett tradiditionellt räkneverk utan dessa möjligheter. Du ställer även in att rul len ska ge ifrån sig ett varnande pip när du har denna förinställda mängd lina kvar att veva in, vad ska detta vara bra för då när rullen har räkneverk? Framförallt säger jag att det kommer troligtvis eliminera de tillfällen jag vevar upp tafsen i toppöglan för att jag tittar på något annat än rullen… Display en drivs av ett batteri som ska hålla i ungefär två år, såklart beroende på hur mycket du fiskar. Vid trollingfiske kommer dock displayen vara avstängd långa stunder då displayen slocknar efter en kort stund men tänds igen så fort spolen är aktiv. Detta är även mycket användbart om du trollar med många spön och undrar vilket som kanske släpper

lite lina i vågorna, det räkneverk där displayen är aktiv! Displayen har bakgrundsbelysning som kan aktiveras vid behov, det hade jag verkligen behövt i somras på gösnätterna.

Ingen trollingrulle utan knarr och givetvis har Max ToroDLC en knarrfunktion som du dessutom kan slå av och på med samma hand som du greppar rullen med, smidigt. På tal om knarr så är Carbon Matrix-slirbromsen tilltagen med hela nio kilo i bromsstyrka vilket är härligt att ha och räcker mer än väl till den trollingen som bedrivs i vårt avlånga land. Vi fortsätter på tema att spolen ska snurra och det gör den med hjälp av fem kullager. Jag är definitivt ingen expert på vad det gäller kompo nenter i en rulle men dessa rullar är mycket, mycket trevliga att använda, det går jag i god för. Är det något jag inte gillar med rullen då? Den verkar bara finnas med vänstervev vilket jag finner ovant vid just trollingfiske, jag vet inte varför men när

jag spinnfiskar vill jag ha det så, men trollingfiske är för mig högervev. Linkapaciteten kunde vara något något bättre. Dock är denna rulle utan tve-

kan ett intressant val för den som bedriver preda tortrolling och eller vertikalfiske samt även trolling efter laxfiskar på V-sjöarna om man då väljer lina för bästa linkapacitet. Är du ute efter ny rulle med fantastiskt innovativ teknik så är MaxToroDLC de finitivt något att testa.

Plus

• Lågprofil, smäcker och ergonomisk design.

• Digitalt räkneverk

• Många funktioner i räkneverket

• Tilltagen slirbroms

• Smidig placering av knarrfunktion

Minus

• Endast vänstervev

• Något för lite linkapacitet för laxtrolling (det går dock med t.ex. 0.20-0,25 flät som backing)

Egenskaper

• Upplyst digital linräknare

• Carbon Matrix-slirbroms

• Dura brass mässingsdrev

• 5 kullager

• Kompakt, böjt handtag och stjärnhjul

• DTT – varningssystem (Distance To Tip)

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Broms: 9 kg

Utväxling: 5.3:1

Vikt: 375 gram

Väl fungerande linräknare som visar antingen fot eller meter.

Pris rek: 2.959 kr

Mer info: Abu Garcia

PRYLARNA SOM SÄTTER GULDKANT PÅ FISKEÄVENTYRET

ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN DOMETIC

Det krävs mer än fiskeprylar för att fiskesemestern ska bli fulländad. Här berättar vi om några prylar som säkerställer allt från sömn och måltider till kylhållning av fångst och portabel strömförsörjning.

Sportfiske är en prylsport, inget snack om det. Men förutom spön, rullar, beten och båtar finns det prylar som lyfter fiskeäventyret till nya höjder. Produkter för komfort och livskvalité. Två begrepp som kan tilldelas Dometics vildmarks-sortiment. Här är prylarna för dig som älskar sportfiske!

Dometics passiva kylboxar Cool-Ice är byggda för att tåla tuffa fiskeäventyr. God isolering och en ro bust rotationsgjuten konstruktion garanterar lång kylhållning och tål tuffa tag. Med en Dometic CoolIce i packningen kan du fokusera på det viktigaste – fisket! Dometics Cool-Ice kylboxar är tillverkade i en skarvfri UV-

beständig plast som är lätt att rengöra. Boxen tål mer än vad du kan utsätta den för – så när den tappas i marken, släpas över fjället, används som stol eller slarvigt kastas in i bilen eller båten så be höver du inte oroa dig. Du kommer fortfarande att kunna njuta av färsk mat, kalla drycker samt hålla fångsten kall under hela fiskeresan.

I OLIKA FÄRGER OCH STORLEKAR

Kylboxarna finns i en mängd läckra kulörer och i tre storlekar. Ska du resa lättare och har begränsat med plats så tar Dometic Cool-Ice WCI 13 hand om kylhållningen. Den lilla boxen, som ändå sväljer hela 13 liter har samma viktiga funktionalitet som storebröderna med dräneringshål, tätningslist och smidiga gummifästen för enkel åtkomst av kylvaror. Har du lite mer plats är det läge att snegla på Dometic Cool-Ice WCI 22 och Boxarna har utrymme för 22 respektive 42 liter och fungerar således lika bra under fiske-roadtrippen som under båtfiskesemes tern.

”Med en Dometic Cool-Ice i packningen kan du fokusera på det viktigaste – fisket.”

ETT KOMFORTABELT FISKEÄVENTYR PÅ FYRA HJUL

Att upptäcka världen på fyra hjul sätter guldkant på tillvaron för många sportfiskare. Det som tyvärr ofta hindrar spontana strapatser är all logistik och besvär med utrustning som krävs för att leva ute i naturen. Nu har Dometic hittat en delikat lösning på just det här problemet. Med nya biltakstältet TRT120E sover du skönt på plant underlag och dessutom är det nya tältet rest på nolltid – vilket sparar in värdefull fisketid.

BO OCH FISKA PÅ SAMMA PLATS

För de fiskeplatser som möjliggör boende på strandkanten är Dometics taktält perfekt. Du kommer nära naturen och missar inte ett hett ögon blick. Och för dig som är trött på mygg, styva vin dar och annat som faktiskt kan vara påfrestande i naturen så är det bara att klättra upp för den tel eskopiska aluminiumstegen, stänga igen myggsky ddet och ta det lugnt. Koll på vattnet har du genom fyra integrerade tältfönster. Bara en sådan sak som

att du kommer upp en bit från marken gör skillnad för komforten. Du slipper markkyla, obekväm kupering och håller dessutom ovälkomna tältgäster på avstånd.

HÅRD PÅ UTSIDAN, MJUK PÅ INSIDAN

Dometic TRT120E är skapat för alla fiskeäventyr och bjuder den mest bekväma sportfiskaren på både komfort och trivsel. Inne i tältet finns en integrerad fem centimeter tjock skummadrass med hög densitet, som är tillräckligt stor för att två personer ska kunna sova bekvämt. Taktältet är byggt för att tåla våra nordiska väderförhållanden och är sytt i en tvålagerskonstruktion som pallar med de mest krävande fisketurerna. Taktältets robusta de sign har förstärkts ytterligare med ett hållbart vattentåligt tältskydd av PVC med ett UPF 50+-skydd som klarar vilket skitväder som helst.

När du hittat din favoritfiskeplats tar du bort över draget och trycker på fjärrkontrollen. Genom 12-voltsdrift reser du tältet på bara någon minut. När det är gjort är tältet redo för att använ das. Samma sak gäller när du ska vidare – en knapptryckning och tältet är tillbaka i transportläget.

SÄKRA BÅDE PROVIANT OCH FÅNGST

En av de tveklöst viktigaste delarna av fiskeresan är kylhållningen av mat, dryck och fångst. Tuffa dagar på sjön kräver återhämtning och dyrbar fångst kräver kontant och direkt kylhållning för att hålla sig färsk. Med Dometics elektriska kyl- och frysboxar i CFX3-serien behöver du inte oroa dig för att något ska gå fel. De kraftfulla kyl- och frys boxarna är precis som den passiva kylboxen Do metic Cool-Ice anpassade efter äventyr i besvär liga miljöer. Stötar, väta, damm och smuts är inget som stoppar CFX3-boxarna att utföra uppdraget: kylhålla mat, dryck och fångst ända ner till – 22

”En minut senare har du ett boende på biltaket.”

grader Celsius. Tack vare boxarnas energisnåla kylteknik så förbrukas aldrig mer ström än en van lig 60 W glödlampa.

Robust byggkvalité och minimal strömförbrukning Boxarna i CFX3-serien har förutom en robust ExoFrame-konstruktion med skyddsramar och bärhandtag i aluminium, ett digitalt gränssnitt som du enkelt styr från mobiltelefonen. Genom appen kontrollerar du regleringen av temperaturen samtidigt som du får information om förbrukningseffekten. Boxen ansluts lika enkelt till bilens tolvvoltsuttag som till Dometics litiumbatteri PLB40.

TA MED DIG STRÖMMEN PÅ FJÄLLFISKE-SEMESTERN

Många av våra bästa fiskevatten ligger utanför el nätverkens täckningsområde vilket ställer till det för den moderna sportfiskaren, som ofta är i behov av en strömkälla. Mobiler, kylboxar, ekolod,

kameror och annan utrustning måste laddas eller rent av förses med kontinuerlig ström. Lösningen för just det här ändamålet stavas Dometic PLB40, ett smart batteri med både låg vikt och hög effekt, samt en hel rad anslutningsmöjligheter som täcker de flesta sportfiskares behov.

Med ett enda Dometic PLB40-batteri försörjer du exempelvis en Dometic CFX 40-kylbox med upp till fyrtio timmars ström, på en enda laddning. Batteri et är konstruerat för att driva kylboxar och andra 12 V-tillbehör utan landström och tack vare dess

Klicka här för att se en kort presentation om Dometic CFX3.

lätta och kompakta design klarar du dig en längre tid, utan att vara uppkopplad till elnätet.

Livet kring vildmark och vatten har precis blivit så mycket enklare.

ERBJUDANDE: FÅ 42% RABATT PÅ DOMETIC PLB40 NÄR DU KÖPER EN DOMETIC CFX3 KYLBOX!

I SPANIEN FÖR ATT SE DET SENASTE INOM MARINELEKTRONIK

Det här är det andra resereportaget ni hittar i det här numret av MagazineFishEco, den här gången gick resan till Spanien och Alicante för att hänga med ett av världens största marinelektronikföretag, Navico Group som i sin tur ägs av världens största marinföretag, Brunswick, känt för oss sportfiskare för bland annat motorer från Mercury ´Marine och sportfiskebåtar som Lund, Crestliner och Boston Whaler… Ett av deras huvudkontor finns i Alicante och i mitten på juni hölls ett stort pressevent med tillresta journalister från hela Europa och även USA.

Simrad använder nu operativsystem byggda i android!

För många är företaget Navico Group ganska okänt, men säger man Lowrance, Simrad eller Mo torguide till en sportfiskare är det mer än sannolikt att det ganska direkt nickas igenkännande. I sportfiskesverige och världen faktiskt har man idag en mycket stor del av de ekolod, plottrar och även numera elmotorer som finns monterade på våra båtar. Navico är idag ett jätteföretag, förutom elek tronik för båtvärlden utvecklar man allt från över vakningssystem för elektronik i tex bilar till batterier för olika bruk, allt detta sker i olika delar av företagets utveckling för de olika varumärkena

Under dessa dagar i Spanien bjöds vi på mas sor av information och produktgenomgångar, ni får inte bli avundsjuka men de flesta av dessa föredrag gjordes i skarpt läge på medelhavet i strålande sol och svaga svalkande vindar. För mig som sportfiskare var det mest intressant att får en rejäl genomgång av Lowrance Active Target. Live- eller realtidsfiske är här för att stanna och exploderar så smått runt om i världen. Inte minst fiskeguider har upptäckt liveekoloden och använder dessa för att maximera möjligheten att ge sina kunder en sportfiskeupplevelse.

B&G – ett av Navicos många varumärken.

En lika intressant produkt om än inte ny är CMap Genesis kartsystem. Programvaran i kom bination med ett Lowranceekolod som tillåter dig att göra egna sjökort över dina vatten, självklart extra intressant på sjöar där dessa helt saknas. Möjligheten att ladda upp dina kartor på nätet och dela dem med andra och själv få ta del av andras

kartor är smått fantastisk och används idag av mil joner sportfiskare och andra båtåkare världen runt. Totalt finns över 19 000 kartor att tillgå från 65 olika länder. Galet! Det finns såklart svenska FB grupper kring båda och tittar man på den svenska datan från systemet så finns 2500 sjöar karterade, slår man ihop längden på alla loggar kommer man 31

varv runt jorden, rätt imponerande.

En annan mycket intressant produkt som Navico trycker på i sportfiskesammanhang är elmotorn Ghost. Navico säger själva att det är den tystaste under vattnet på marknaden då motorn är av mod ell borstlös vilket också ger en mer slitstark konstruktion. Om du vill grotta i begreppet finns info

Otrolig detaljrikedom under vattnet.

Ghost, supermodern el-trollingmotor från Lowrance.

här, fördelen är alltså att den stör fisken minimalt. Att fisk reagerar på ljud från elmotorer är ett faktum och stundtals kan fisken reagera riktigt starkt, det kan alla pelagiska gösfiskare vittna om. Till det säger man att Ghost har längst körtid av alla jäm förbara elmotorer på marknaden och går att köra på både 24 och 36 volt. Lägger man ihop de här olika produkterna får man vad Lowrance kallar Ulti mate Fishing System, allt kopplat i nätverk i båten, trollingmotorer, autopiloter, utombordsmotorer, radar, kommunikation samt anslutning och kontroll av Power-Pole grundvattensankare. Alla företag har idag något sorts engagemang inom begreppet Sustainability, sett över hela kon cernen är arbetet både imponerande och brett. Här snackar vi inte Greenwashing. Man har järnkoll på koncernens energiförbrukning och har en plan för att alla bolag och produkter senast 2030 ska

Jani Kaski, Mr Lowrance och Navico i Sverige!

produceras med förnybar energi, man har redan kommit långt. Till det har man engagerat sig i ett projekt som jag tycker är extra intressant, Plastic Odyssey. Det är skrämmande att se hur våra hav och sjöar globalt fylls med allt från mikroplaster till emballage och inte minst flaskor. Stundtals dagligen kommer rapporter om valar som dött av ”plastförgiftning”, fåglar som gör detsamma och nu vet man att vi själva via vatten och föda får i oss ca ett kreditkort i veckan, ca fem gram mikroplaster! Rätt vidrigt faktiskt.

Plastic Odyssey är ett projekt som funnits i snart fem år och som tar fram tekniker för att återvinna plaster. Det slutgiltiga målet med projektet är en värld där plasten aldrig ska hinna nå våra vatten utan tas om hand om innan.

Ja, två fina dagar i Alicante var över, tack till Navico speciellt Jani Kaski som är Marketing Man ager i Sverige och dessutom ”en av oss”, sport fiskare med andra ord. Kolla in live-sändningarna med honom här!

Navico arbetar tillsammans med andra för renare hav utan plast! Navicos fina kontor i Alicante. Live med Jani! Lowrance teknik syns på allt fler sportfiskebåtar.

ULTIMATE

THE ULTEGRA

EVOLUTION
latest technical features
Reel - Ultegra Rod - Beastmaster Line- Kairiki 8 IMAGE TIME TO UP YOUR GAME ULTIMATE EVOLUTION
The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced reels. Containing many of the latest technical features found on top-of-the-range SHIMANO reels like Stella, at a price that defies reality, isn’t it time you ‘upped your game’ with the ULTEGRA range. SCAN WITH MOBILE PHONE FOR MORE INFORMATION IMAGE Reel - Ultegra Rod - Beastmaster Line - Kairiki 8 Ultegra FC Advert Visuals.indd 1
The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced reels. Containing many of the
found on top-of-the-range SHIMANO reels like Stella, at a price that defi es reality, isn’t it time you ‘upped your game’ with the ULTEGRA range.
THE ULTEGRA

i samarbete med

PETER SVENSSON

ANDREAS OLSSON

Vill ni bidra med en artikel till tidningen?

Kontakta Andreas eller Peter för mer information peter@fisheco.se / andreas@fisheco.se

Vill ni annonsera i tidningen?

Kontakta jano@fisheco.se

INNEHÅLL:
Flugfiskeskolan Del 3 Kustfiske efter gädda Limflugan Fjädermygg Torrflugehugg med foamhugg Brännvinsdammarna Röding i Skåne Tips på bra fiskevatten Prylnytt Vårda din fluglina Gäddfluga Chartreuse SBS Gäddflugfiske del 3 Flugfiska abborre Om olyckan är framme – krokad Foamgeting SBS Gäddrigg 82 98 108 120 134 88 102 114 124 140 90 106 116 128

FLUGFISKESKOLAN DEL 3.

När jag fiskar tänker jag ofta på hur viktigt det är att tänka som en fisk. Oavsett vilken art eller fiskemetod som används när jag fiskar ökar chanserna till hugg avsevärt om jag kan "läsa vattnet". Förstå varför fisken väljer att ha sin ståndplats just där just idag. Förstå vad som ligger till grund för fiskens hugg. Jag tänker i en artikelserie dela med mig av mina funderingar och erfarenheter om att läsa vatten jag fiskar i.

Nästan momentant kommer man att tänka på strömmande vatten om man tänker "läsa vatten" men jag menar att det är lika viktigt att förstå och läsa vattnet om du fiskar på kusten efter gädda, i stilla vatten efter regnbåge, i strömmande vatten efter regnbåge eller efter harr och öring i ett ström mande vatten. Nä, jag vet inte allt i ämnet men jag lyckas lura en och annan firre till hugg så något

rätt gör jag i alla fall. När jag började med fiske och kanske speciellt med flugfiske så hade en sådan här artikel varit mer än välkommet.

Jag har sedan barnsben fiskat efter gädda i det nära kustbandet, förr enbart spinnfiske men som vuxen och sedan många år nästan enbart med fluga. Tidigt upptäckte jag att gäddan ofta upp ehöll sig i eller intill vassbälte och i blåstången ute i kustbandet. När man fiskar i samma lokaler under en längre tid lär man sig att vissa platser oftare är tillhåll för gäddan, försvinner en gädda kommer det snart en nu och tar dess ställe, en bra ståndplats helt enkelt. Jag kommer att återkomma till fenom-

enet med "hemmavatten" och att det på intet sätt är en slump att vissa fångar mer fisk än andra i sina hemmavatten, det gäller både på kusten lik som i strömmande vatten. Det handlar inte enbart om att kunna läsa vattnet, även val av fiskemetod är viktig i vägen till framgång. När jag tänker på "att läsa vatten" i skärgården tänker jag på att veta var djuphålor finns, grynnor, öar, strömsatta sund, stora stenar, djupkanter, vass och sjögräsbälten.

Ja, nu börjar man förstå att det gäller att läsa vattnet både ovanför vattenytan och inte minst un der vattenytan. Givetvis finns hjälpmedel i form av ekolod för att se bottenstruktur, djup samt även om lokalen håller fisk.

Hur påverkar hög eller lågvatten? Jag har sedan många år sett ett mönster i att fisken är mer huggvillig vid lågvatten på vissa platser och vise versa vid högvatten. Varför då? Min teori är att gäddan dels följer betesfisken så delvis finns svaret i att betesfisken gillar vissa platser vid hög respektive lågvatten, det kan nog också vara så att botten strukturen avgör var det är bäst att uppehålla sig vid olika vattenstånd, vinden spelar också en stor roll. Den kalla årstiden hittar man ofta gäddan i vikar med lerbotten, kanske ackumulerar lerbotten värme som gäddan känner och därför vill up pehålla sig där. Gäddan gömmer sig gärna och är en lömsk rackare som ofta vill överraska sitt byte med en snabb attack. Att ovan vattnet kunna se under vattnet är det svåra men det framgångsrika.

Jag tror att gäddorna likt oss människor i grunden är lata, lata såtillvida att den inte vill göra av med mer energi än den behöver. Gör den av med energi måste den rimligtvis äta oftare. Vem kan inte hålla med om att det är skönare att lägga upp fötterna i soffan och äta något man inte behöver springa ifatt. Jo, jag vet att vi alla är olika men ändå.

Vad är det då som är hemligheten bakom att vissa lyckas få fisken att hugga? Målmedvetenhet, tro på det du gör, lära av alla otaliga fisketimmar. Lyssna på vad andra säger som får fisk. Erfarenheter är något som kommer med åren. Jag kan bara utgå från mig själv, att fiska i samma lokaler under minst 30 års tid, i princip året runt (så länge det är isfritt och ej under förbudstid) det ger ju en viss kunskap om mitt hemmavatten. Att samla ihop detta och varje gång man kommer ut med spöet och tänka, nu har jag dessa förutsättningarna med ljusförhål landen, vattentemp, årstid, vattennivå, vindstyrka, vindriktning, siktdjup, tid på dygnet, bottenstruktur o.s.v. Att kunna ändra lite på färgval, byta bete, byta betesstorlek, hastighet på betet, fiska på annat djup m.m. Att när någon/några av dessa para-

metrar ändrar sig, kunna "knäcka koden" för dagen blir lättare om jag kan läsa vattnet jag fiskar i.

Oftast finner jag gäddan i sydvända vikar med pålandsvind, det får gärna ha blåst några dagar, det är bra om det är mulet väder med någon regn-

skur omväxlande med solglimtar. När vattnet är "stålgrått" med skumränder av vinden, då trivs jag allra bäst. Men hur ofta är det sådant väder när livspusslet bestämmer att det är dags för en fis ketur. Ibland ställer sig fisken "i lä" bakom uddar när det blåser eller har blåst ett tag. Absolut, visst

händer det att jag "nollar" eller blankar", hur vore det annars. Det är bara att erkänna att moder natur ibland överlistar en. Men med en gedigen kun skapsbank om vattnet man fiskar i skulle jag villa påstå att chanserna ökar dramatiskt till hugg mot att åka hem med en "nolla" i protokollet.

Äntligen!

En ny maskburk som bidrar till en bättre miljö

• Tillsammans med vår leverantör har vi tagit fram denna burk där vi är med och sparar miljön på 50 000kg plast varje år.

• Miljövänlig burk tillverkad i papper med PE-coating.

• Bättre ventilation i locket vilket gör att masken lever längre.

• PE-coating både på insida samt utsida förlänger burkens livstid avsevärt.

• Burken och dess innehåll kan lagras flera månader.

Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se

FISKEVATTEN

BRÄNNVINSDAMMARNA

Brännsvinsdammarna är två pärlor i hjärtat av Skåne. I det lummiga landskapet finns det böljande backar klädda med högvuxen bokskog. Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet

grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten.

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika al ternativ på boende. Alternativ ett är del av boning shus 50 m från dammarna med fem platser och al ternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om

boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och grillas.

Precis i närheten slingrar sig vackra Vinneå genom landskapet. I fiskekortet ingår det även möjlighet att fiska naturlig bäcköring i ån.

Kika in på Ifiske för mer info.

TIPS PÅ BRA

SMÅLANDSFISKARNA

Välkomna till Smålandsfiskarnas Fiskecamp i Slageryd, belägen ca 2,5 mil söder om Vetlanda. Den småländska skogen omsluter campen/stug byn och ger den en nästintill trolsk stämning. Fiskecampen har fyra stycken dammar med regnbåge. Vi har 9 röda timrade stugor för uthyrning,

alla med sin egna karaktär. En del av dem är lite enklare utrustade och andra av dem har högre standard. I vissa stugor finns det kök för självhush åll för den som önskar. Njut tillsammans med vän ner i vår vedeldade bastu. På området finns grillplatser.

Smålandsfiskarna bedriver en fiskecamp med fiske, boende och events. Campen ligger mitt i Småland, 25 km från Vetlanda. Här finns fyra dam mar med regnbåge och karp. Timrade stugor finns för uthyrning. Kundnummer: 3132, Område: 3155. Kontaktperson: Jouni Tikkanen 070 – 207 18 40

Abborre FLUGFISKA

Fiska abborre med fluga. Det är inte det första man tänker på kanske, när man tänker på abborre. Flugfiske efter abborre är något som växer hela tiden och jag har under denna säsongen lagt tid på att återupptäcka abborren och fånga dem på just fluga.

ANDREAS OLSSON

Abborrfisket i min värld, det förknippade jag fort farande med traditionellt flötmete och mask. Idag är nog den vanligaste metoden jiggfisket med spinnspö. Abborren har verkligen fått ett uppsving de sista åren, fler och fler sportfiskare har fått upp ögonen för den och marknaden växer hela tiden. Inom spinnfisket utvecklas det hela tiden nya me toder, som dropshot, texas och carolina rig mm. Flugfisket har under de sista åren också tagit fart. Spön och flugor tas fram för specifikt fiska efter abborre. Detta mycket tack vare Daniel Bergmans och Stefan Jensens framfart i Perch pro.

Just i mina områden runt kalmarsund har vi kanske Sveriges största abborrar, det är många som åker miltals för att komma hit och fiska abborre. Men abborren har hela tiden smitit förbi min radar, visst har jag fått ett flertal abborrar på fluga men då som bonusfisk vid fiske efter regnbåge och öring. Nymffiske i strömmande vatten med små haröron eller squirmys ger riktigt fina abborrar emellanåt.

Två av mina bästa vänner, Eric och Richard Thun berg har länge fiskat riktat efter abborre. De fiskar förvisso med spinnspö men de är två av Sveriges vassaste abborre fiskare. De vann tillsammans med Oskar Wilnersson höstabborren för ett par år sedan och vet verkligen vart och hur man skall fiska abborre.

Vi har pratat länge om att att jag skall följa med dem ut och testa abborrfisket med fluga, nu var det äntligen dags. Flugor har bundits upp, mycket flugor som mer eller mindre liknar de jag använder vid regnbågsfiske och fisket längs kusten efter havsöring. Rejält förtyngda med material som rör sig bra i vattnet, typ craft-fur och marabou. Spöet som jag ämnar att använda för detta fisket är ett klass 7 spö med en sjunk 5 lina. Vi fiskar långsamt och jag försöker efterlikna metoden de använder

vid jiggfisket då man låter betet ligga still på botten mycket för att sedan "jigga" hem det. Det är inget finlir och tungt att kasta men nödvändigt så här års för att komma åt fisken. Jag fiskade likt gäddfisket med en wire längst ut för säkerhets skull ifall någon gädda skulle bli sugen på abborreflugorna vilket inte är alls ovanligt. Vid spinnfisket är det mycket bonusgäddor som kommer upp och även andra ar ter. “ID-Eric” fick upp ett par riktigt stöddiga fiskar i form av Id på närmare 3 kg.

SOMMARFISKE

Fisket bedrivs oftast under tidig morgon eller sen kväll. Under denna sommaren har jag testat både fisket på sena kvällen och uppstigning mitt i natten för att vara ute på sjön innan solen går upp. Vad som är bäst har nog mycket med väder och vind för dagen att göra. Högtryck, lågtryck, lågvat ten, högvatten och vattentemp. Mycket spelar in och de har mycket mer påverkan än man kanske kan tro, det är jag övertygad om. I regel är ihållande väder bra, stabilt väder. Högtryck är generellt

bättre än lågtryck, men det finns alltid undantag och små faktorer som påverkar fisket och fiskens beteende.

Fisket så här års kan vara trögt och svårt. Det är oftast inget mängd fiske inte i våra vatten. Visst kan man hitta större stim ibland, vilket vi också gjorde och då kan man snabbt landa flertalet fina fiskar inom en kort period. Men det är också my-

cket "nötande" vid platser man vet brukar hålla fisk, ofta strömsatta platser och spots som man vet kan leverera som grund med närhet till djupare vatten. Abborren visade flera gånger att den var svårflörtad och många gånger tog den när betet legat still en stund på botten. När hugget kommer gäller det att vara med och sätta mothugget. Eric fiskar från sin grymma Tracker från Mojoboats. En sådan båt med den utrustningen underlättar givet-

vis fisket och ger möjligheter att snabbt leta nya spots. Jag har fiskat mycket från båt tidigare men aldrig i en båt av denna kalibern. Båten är snabb och utrustad med talon och ekolod som extra hjälp medel. Vi fiskade mycket spots som de vet har lev ererat tidigare men vi åkte också runt och letade nya vatten. Då med sjökartor där vi kunde se djup och med hjälp av ekolodet kunde vi se temperatur och bottenstruktur. Detta var otroligt lärorikt och vet man vad man skall söka efter ja då kunde man snabbt hitta ställen som borde hålla fisk. Nästan varje gång så hittade vi fisk och det visar att Eric och Richard verkligen kan sitt abborrefiske. Oftast var det grund där det fanns bra djup utanför. Det kunde vara gr und på ca 2 meter där det sedan snabbt blev 4-5 meter djupt. Strömsatta partier är också alltid intressanta, syresatta och mycket fisk i omlopp.

En sak som för mig var ganska oväntat var att abborren ofta, särskilt vid denna tiden på året kan stå ensam åtminstone de stora individerna. Inte alls alltid i stim som jag har fått för mig. Det hände flera gånger att vi hittade grova abborrar långt ute i skärgården runt öar där de ofta hade sällskap av gädda som man kanske kan tro skulle skrämma bort dem. Men troligen är abborrarna av denna storleken inte intressanta för gäddorna.

Det är som jag skrev tidigare oftast inget mängd fiske här i Kalmarsund inte så här års åtminstone. Vi landade väl som mest runt 20 fisk på ett pass men medelvikten är otrolig, sällan att det var fisk under kilot. De största var runt 1.6 kg men det tas inte alltför sällan fisk här på närmare 2 kg, troligen simmar svenska rekordet runt här någonstans.

Otroligt välgödda och roliga att få på kroken, man känner direkt att det är abborre när den hugger.

Ofta brutala hugg och de typiska stötarna mot bot ten. Den största jag landade under dessa passen var runt 1.2 kg.

HÖSTEN

Under hösten har vi haft ett helt galet fiske egen tligen och det har hunnit bli en del abborrepass nu. Vi har landat otroliga fiskar och jag har äntligen efter över 10 års väntan slagit mitt gamla PB på abborre som var en slumpfisk jag fick vid spinn fiske i en insjö. Den fisken vägde 1.6 kg. Under en av dagarna i september så var vi ute i vanlig ordning och fiskade av kanter och spots som levererat för oss tidigare. Vi fiskade på relativt grunda vatten på 1-2 meter men som alltid, så är det nära till djup med mycket vegetation som abborrarna gillar. I ett av de första kasten på ett av våra spots suger det till i mina grejer, jag hör snabbt Eric skrika - vad har du för PB för jag tror det är en riktigt bra fisk. Abborren slår karaktäristisk mot botten och man

känner att det är en större fisk. Pulsen går upp och nerverna börjar spöka. Kommer jag att tappa den, snälla låt mig inte tappa den hinner jag tänka både en och två gånger. När jag får in den mot håven så ser vi en galet stor abborre ligga i håven, en riktig padda som de säger i abborre kretsarna. Vågen stannar på 1.8 kg blankt. Nytt PB och min abborre satsning har verkligen lönat sig, en magisk fisk. Det är så otroligt häftiga hugg när abborren kliver på och det riktigt smäller till i grejerna och man vaknar snabbt till om man står och dagdrömmer.

Dagen hade bara börjat och fluga var riktigt ef fektivt denna dag och flera abborrar kunde landas. Eric och Richard tog också flera fina fiskar bland annat tog Eric en på 1.6 kg under samma dag.

Nu har jag upplevt sommaren, hösten och tidigt vinterfiske efter abborre. Vårt sommarfiske var out standing liksom vårt höstfiske. Det har dock varit väldigt varmt i vattnet denna hösten vilket säker ligen har gjort fisken mer huggvillig och lättare att komma i kontakt med. Under de kallare månad erna så blir abborren slöare och oftast får man fiska väldigt långsamt för att få dem till att hugga. Huggen blir färre men fisken blir större och störst chans till riktigt grov fisk är under våren innan le ken. Ju kallare det blir desto långsammare bör man fiska och jag tror verkligen att fluga kommer lev erera under denna perioden då man med fluga kan fiska så mycket långsammare än med spinn. Jag kan tänka mig att en långsamt hemfiskad booby fluga kommer bli giftigt.

Det var väldigt lärorikt att fiska dessa dagarna med Eric och Richard, även om de fiskar med spinn så lärde jag mig mycket. Det gav mig också ideér om hur jag bäst skall använda flugorna för att få fisken till att hugga. Jag tittade mycket på hur de fiskade och vad som gav dem resultat. Sedan var det bara hem och knåpa ihop flugor som skulle bete sig ungefär likadant. Ett av mönstret som jag tog fram kan ni se lite längre fram. Ett enkelt mönster som rör sig fint i vattnet och som har levererat. Färgen

tror jag inte har super stor betydelse men jag upplevde att vita beten var de som fungerade bäst. Jag har bundit upp ett par olika färger så jag kan anpassa dem efter väder och vind. Man vill att be tet skall skapa volym och gärna göra lite ljud. De fiskade mycket med spinnare som vibrerade något otroligt under vattnet och som var ruskigt effektiva.

För att efterlikna detta fiskade jag mycket med Magic Head från Marc Petitjean och pimpade flu-

gorna med rasselkammare. För att få ned flugorna i de mer strömsatta partierna använde jag sänken som jag nyper fast innan flugan och då fick man ännu mer jiggfunktion. Värt att poängtera är att inte köra med för klena grejer här då det kräver ryggrad och högre klass på spöt. Ett spö i klass 7 och runt 9-10 fot är lagom. En lina som sjunker snabbt och gärna med kort klump för att snabbt få ut linan, långa kast med mycket lina ute är inte föredra här. Tafsen har jag också experimenterat med, fiskade

mycket med wire tafs för att slippa bli av med flugor vid ev gäddhugg, flourcabon eller en helt vanlig tafs med spets på runt 0.25 mm.

Jag har verkligen fått blodad tand för abborrfisket nu och laddar för vintern och våren. Att få haka med bröderna Thunberg ut på abborre jakt då förmodligen flugorna kommer att komma ännu mer till sin rätt. Abborren är en fantastisk fisk och en underskattad art på fluga, huggen är riktiga “kara tehugg” och en riktig fighter att få på kroken. Nu jagar jag 2-kilos abborrar, på fluga såklart.

UTRUSTNING

Abborren ställer egentligen inga stora krav på utrustningen, det går att fiska med en helt van-

lig standard utrustning i klass 5 eller 6. Jag fiskar mestadels med en klass 7 som jag kan kasta långt med och som har kraft att kasta i tuffare väder. Linan man använder kan vara lite olika beroende på djup och årstid. Jag använder i regel en snabb sjunkande lina då fisket jag bedriver oftast är på 2-4 meters djup. Det händer dock att vi går in på grundare vatten särskilt under de kallare månaderna och då klarar mig sig bra med en intermediate eller flytlina. Tafsen kan man variera också vilket jag gjort under mina turer då jag kört med både wire, flourcarbon och vanlig tafs. Jag föredrar att använda en helt vanlig flugtafs på ca 1 meter vid fiske med sjunklina och runt 2 meter vid fiske med flytlina. Tafsspets på 0.23 mm, det är dock inte helt ovanligt med gäddor som bonus fisk och är

man rädd om sina flugor då kan det vara en idé att använda en bit wire längst ut för att skydd mot gäddans vassa tänder. Flugorna är inte helt olika flugor man använder till regnbåge och havsöring. Jag pimpar gärna flugorna med rasselkammare och magic head för att öka intresset för flugorna i vattnet. Jag upplevde att ju mer de hörs och syns desto mer nyfiken blev abborren.

INTERVJU - ERIC THUNBERG

Eric Thunberg kan abborrefisket. Förvisso en spinnfiskare men har lärt mig otroligt mycket av honom. Eric har flera stora abborrar på sitt samvete och är en expert på att hitta grov abborre.

Varför denna “besatthet” av abborre?

"Besattheten" kommer egentligen ifrån barnsben, från att man var ute med flöte till reflex spinnare, sen har det utvecklats till alla dessa metoder som gör att det finns inget stopp för vad man kan göra för att lura borrarna.

Hur hittar du abborren, tips?

Jag hittar abborren oftast runt struktur och gräs större delen av året, gräs/tång är oftast nyckeln då det brukar kretsa rätt mycket käk runt gräs/tång När anser du det att den är enklast att nå dem?

Enklast och enklast.. kräver oftast rätt mycket tid samt lokalkännedom, enklast att veta var abborren håller hus är på våren då man vet var de har sina ståndplat

ser innan lek, men ändå inte självklart att få dem att hugga.

Färg och storlek på betet, hur stor betydelse har det?

Färg och storlek har all betydelse inom borrefiske, ibland kan de hända att de hugger på allt som rör sig. Färgen kan också skilja sig väldigt mycket från timme till timme vad de behagar att smaska i sig.

Vad är roligast resp svårast med abborrefisket?

Det roligaste med abborrefisket måste vara utmaningen att hitta vad som funkar för dagen, som jag skrev innan så hugger dom ibland på vad som, men oftast är det inte så enkelt, då gäller det att klura ut vad dagens knep för att få de att hugga är, även det som kan vara det svåraste!

Om du skulle få ge ett tips för ett lyckat abborrefiske vad skulle det vara?

Mitt enda tips för ett lyckat abborrefiske är att våga prova runt, olika ställen, olika tekniker. Abborren rör sig oftast väldigt mycket så det gäller att ge det tid och tålamod för att få det att funka!

LÅSBOMSGATAN 3 - 58941 - LINKÖPING - 013-132808 SVERIGES FRÄMSTA KAJAK OCH ELEKTRONIKBUTIK! VI HAR ALLT FÖR DEN MODERNA SPORTFISKAREN

Lim-flugan som jag kallar denna flugan för har givit mig många fina fångster. Den har faktiskt räddat många fiskedagar åt mig. Det är absolut ingen märkvärdig fluga eller revolutionerande på något vis. Det är en helt enkelt en väldigt bra fiskefluga. Hemligheten till varför den fiskar så bra tror jag är att den är så ”slimmad” och dyker ned snabbt på djupet. Lim flugan är en streamer som fiskas likt en jigg och den innehåller egentligen endast 3 material. Bindtråd, marabou och lim. Superenkel att binda och ett måste i min ask för fiske efter regnbåge. Jag skrev tidigare om gångerna då denna flugan räddat mig några gånger och två gånger har den gjort att ett mediokert fiskepass gått till ett fantastiskt pass istället.

Första gången var en tur till vackra Alsterån vid Blomstermåla. Jag var vid en sträcka som kallas ”Näset” för första gången. Jag kunde se en

LIMFLUGAN

ANDREAS OLSSON

fisk stå sådär perfekt bakom en sten i de ström mande vattnet. Den stod liksom där man tänker att här skall det bara stå fisk och för en gång skull stämde det. Men denna fisken höll på att driva mig till vansinne. Jag testade med allt och grävde djupt i askarna, nymfer, streamers och torrflugor allt ratade den. Eftersom jag såg fisken hela tiden så såg jag att den knappt reagerade på mina flu gor. De var då jag knöt på denna flugan och nästan omedelbart tar fisken flugan. En spännande fight där jag får följa med fisken när den rusar genom de strida strömmarna. De slutar väl och jag kan landa en fin regnbåge.

En annan gång är från välkända Baltak i Tidaholm. Här brukar det vara vansinnigt mycket fisk och det nappar i parti och minut. Men denna dag var de som bortblåsta, de var otroligt lågt vatten denna dagen. Förmodligen var det lika gott om fisk denna dagen som andra men i och med den låga vat-

tennivån var det väldigt svårfiskat. Jag träffade på flera duktiga flugfiskare under dagen som verkligen fick kämpa med att hitta fisk. Så även jag, några mindre fiskar hade vi landat men de var tufft fiske. Längst upp på sträckan i en av de mest spridda strömmarna lägger jag ut denna flu gan som med lätthet bryter vattenlinjen och dyker ned på djupet. Smack säger det och det är tunga gung i spöet. Detta är en bra fisk och den ger en riktigt bra fight. Jag är på helspänn och är rädd att tafsen skall smälla flera gånger när den vänder och vrider nära de stora stenarna. När fisken till slut ligger i håven är det en våg av lättnad som infinner sig. En helt fantastisk regnbåge på ca 3 kg som säkerligen gått i strömmarna en längre tid. Helt förvildad med hela fina fenor och prick ända ut på fenspetsarna. En makalös fisk.

Så för er som vill testa att göra en Lim-Fluga så kommer här en SBS på denna enkla och effektiva fluga.

1. Material: Marabou, UV-lim, flash och tungsstenshuvud.

2. Krokstorlek 10 med en tungsstensskalle 3.8 mm gärna i någon skarp färg.

3. Lägg ett lager bindtråd (vit)

4. Bind in en rejäl bunt marabou, något längre än själva kroken.

5. Bygg nu upp en jämn och tjock kropp av bindtråd.

7. Använd nu ett UV-lim i en skarp fluorescerande färg som hotspot.

6. Lägg ett lager lim över kroppen (bindtråden). Jag använder Fatman från Gulff.

8. Flugan avslutas med ytterligare ett lager uv-lim över hotspot och kroppen.

9. Färdigt, den ser inte mycket ut för världen men regnbågarna kan inte motstå den.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME – KROKAD

När jag inte fiskar arbetar jag som ambulanssjuksköterska, det har jag gjort i snart 30 år. Olyckor händer, ibland på de mest konstiga sätt och ställen. Jag tänker i en artikelserie ge lite tips och råd hur du kan klara av att lösa några situ ationer som kan inträffa när du är ute och fiskar. Att flugfiska har sina risker, flugan passerar kastaren i hög hastighet, i kaströrelsen kan det ganska lätt hända att kroken fastnar i nacke, kind, ögon eller öron. Ett par solglasögon som är polariserande gör inte bara att man ser botten och fiskar lättare, framförallt sky ddar dom dina ögon om flugan skulle hamna där. Lika så är en fiskehatt bra att

använda, den går ofta ner lite längre och skyddar då dina öron. Ögat är mycket känsligt, det gör fruktansvärt ont att få en krok i ögat. Om så är fallet, försök inte att ta loss den själv. Klipp tafsen, om du har, sätt en tape över ögonlocket. Detta gör att man ”minskar” blinkreflexen. Ta dig omgående till en ögonläkare på en akutmottagning för att få hjälp.

Har du krokat dig i handen, armen kan du oftast ganska enkelt ta bort kroken. Det är alltid bra om man är två, då kan man hjälpas åt om någon olycka händer.

PETER SVENSSON

1. En krok har fastnat i handen eller på armen. Fördelarna med hullingfri krok är flera. Dels är det lättare att lossa kroken ur fiskmunnen, det behövs mindre kraft för att få bort den om man jämför med en krok med hulling. Även en liten hulling gör att det är betydligt svårare att lossa den. Det är ju förvisso själva grejen med en hulling. En hullingfri krok är betydligt enklare och mindre smärtsamt att lossa än en krok med hulling!

2. Börja med att med hjälp av en peang trycka igenom kroken så att hullingen syns. Går det inte eller är alltför smärtsamt, avbryt och uppsök en akutmottagning.

3. Ha alltid med dig en avbitare kraftig nog att knipa av de krokar du fiskar med just för tillfället. Knip av kroken nedanför hullingen.

4. Sedan kan du enkelt vrida loss kroken bakåt.

5. Kroken är loss och du kan fortsätta fiska!

Fjädermygg EN UNDERSKATTAD FLUGA

Alla som fiskat en del regnbåge vet hur frustrerande de kan vara vissa dagar. Fisken finns där i sjön det vet du, de är inplanterade för att fiskas upp. Hur svårt kan de vara, det brukar många säga som förmodligen inte fiskat mycket regnbåge. Visst, nyinsatt fisk hugger ofta och gärna. Vissa dagar är det hur enkelt som helst. Men de där fiskarna som gått en längre tid, de som blivit mer präglade på insekter, de låter sig inte luras så lätt. Ofta sent på säsongen eller tidigt för den delen. När det inte har satts ut fisk på länge så kan man uppleva dessa dagar, då fisken verkligen struntar i allt du serverar. De plaskar här och där och små fina vak bryter den spegelblanka ytan med jämna mellanrum. Man kastar och kastar men fisken hugger inte, det är då som min ask med fjädermygg brukar åka fram.

Alla som fiskat en del regnbåge vet hur frustre rande de kan vara vissa dagar. Fisken finns där i sjön det vet du, de är inplanterade för att fiskas upp. Hur svårt kan de vara, det brukar många säga som förmodligen inte fiskat mycket regnbåge. Visst, nyinsatt fisk hugger ofta och gärna. Vissa dagar är det hur enkelt som helst. Men de där fiskarna som gått en längre tid, de som blivit mer präglade på insekter, de låter sig inte luras så lätt. Ofta sent på säsongen eller tidigt för den delen. När det inte har satts ut fisk på länge så kan man uppleva dessa dagar, då fisken verkligen struntar

i allt du serverar. De plaskar här och där och små fina vak bryter den spegelblanka ytan med jämna mellanrum. Man kastar och kastar men fisken hugger inte, det är då som min ask med fjädermygg brukar åka fram.

Jag minns en av de första gångerna som jag fiskade med fjädermyggsimitationer. Jag var vid ett närliggande put and take vatten och det var sent på säsongen. Luften var kylig och frisk. På vägen ned till vattnet knarrade det under fötterna efter kalla natten som lämnat frostspår efter sig i gräset.

Jag mötte tidigt två äldre herrar nere vid vattnet, de hade varit här sedan morgonens första ljus och de var stammisar vid sjön. Det är gott om fisk i dammen berättade de men ännu hade de inte lurat upp någon fisk. Framåt middagstid så är de fortfarande ingen fisk landad för någon av oss. Trots att vi ser fisk som vakar med jämna mellanrum och plogar strax under ytan. De är då jag kommer att tänka på någon artikel jag läst om fjädermygg av Johan Klingberg som är en riktig mästare på regnbågsfiske. Jag hade efter det läst lite mer om dem och hittat några enkla mönster i flugbindnings-bibeln "Flugbindning på mitt sätt" av Lennart Bergkvist. Jag knyter på en sådan och går ned lite i tafsspets

när jag förlänger min tafs. Flugan hänger precis i ytfilmen och jag börjar fiska hem den riktigt sakta. Det dröjer inte länge innan jag får utdelning. Om det är i första eller andra kastet kommer jag inte ihåg men nu sitter dagens första fisk. En slank och välmående regnbåge som förmodligen gått en bra tid i sjön. En slumpfisk tänker gubbarna som står snett över mig och ser på. Några minuter efter denna fisken så är fisk nummer två på kroken och även den kan landas. Koden är knäckt, det är fjädermygg de vill ha denna dag. Jag kan även landa min tredje fisk för dagen och har nu fyllt min kvot då i detta vattnet får man inte återsätta fisken. På ett dagskort får man ta upp tre fiskar sedan får

man lösa ett nytt kort. Men jag känner mig nöjd för dagen och börja packa ihop mina saker. De äldre herrarna kommer ifatt mig innan jag skall åka och vill veta hur jag fick de där tjuriga fiskarna att hug ga. De fick varsin fluga av mig och sedan satte jag mig i bilen, förhoppningsvis så fick även de några fina fiskar på dessa flugorna.

Fjädermygg finns nästan alltid på fiskens meny. Man brukar förknippa dem med höstfisket men fjädermygg kläcker under hela året. Även på vintern så kan det kläcka fjädermygg. Deras kroppsvätska innehåller glykol (alkohol) som klarar minusgrader. Anledningen till att den förknippas med hösten kan

nog vara för att de flesta andra insekter har kläckt färdigt då och tillgången på föda är begränsad. Fjädermyggen lever större delen av sitt liv som larv i bottensedimentet. För att ta sig upp till vattenytan blir larven en puppa som stiger till ytan för att hänga där en stund innan den kläcks till en mygga.

Fisket med fjädermygg är tålamodskrävande. Det kan också vara frustrerande. Det är inte lätt att få fisken att ta din imitation bland alla de andra fjä dermyggen. Det är då viktigt att testa att fiska i de olika djupen. Jag fiskar oftast närmast ytan då det är det fisket som jag tycker är roligast men de är också effektivt att fiska dem i mellanskiktet el-

ler strax ovanför botten. Nyckeln oavsett metod du fiskar med är att fiska långsamt, riktigt lång samt. Oftast handtvistar man hem flugan extremt sakta och det gäller att hålla koll på tafsen för att upptäcka huggen.

När man fiskar dem ovanför botten så fiskar man ungefär som när man fiskar med booby-flugor. En snabbsjunkande lina och en tafs på ca två meter med en tafsspets på 0.16 - 0.14. Flugorna är små nymfer i strl 14-16 med ett flytelement. Jag brukar binda en enkel fluga med lätt dubbad kropp och över flugan binder jag in en foamremsa längs hela kroppen. Du kan med fördel fiska med både två

och tre flugor och enklast är att binda första flugan i spetsen av tafsen för att sedan knyta fast nästa fluga med en ny tafsspets i kroköglan på första flugan. På detta vis undviker man oftast trassel. Flugorna fiskas hem långsamt och det är viktigt att man pausar hemtagningen emellanåt. Flugorna svävar en tafslängd ovanför botten och när man tar hem flugan så dras de ned mot bottnen. När man sedan pausar hemtagningen flyter de sakta upp igen.

Innan fjädermyggan nått ytan så är den också i mellanvattnet som man brukar kalla det. Oftast är det inte jättedjupt i regnbågsdammarna så för det-

ta fisket klarar man sig oftast med flytlina och en lång tafs. Tafsens längd är lite olika vad man föredrar men jag brukar ha minst en spölängd så runt 3-4 meter. Flugorna är förtyngda nymfer i storlek 12-16 med "slimmade" kroppar. De skall lätt bryta vattenlinjen.

Huggen kan ibland vara svåra att upptäcka så här är det viktigt att man håller koll på sin tafs. Din tafs får agera flöte kan man säga, idag finns det många olika sorters nappindikatorer men jag brukar endast hålla noga koll på tafsen. Tafsen fettar jag in med flytmedel, allt utom sista delen som man vill skall vara under ytan. Detta är lite olika också beroende på djup men i regel brukar jag ha flugan en ca halvmeter under ytan. Så då är hela tafsen utom den sista halvmetern infettad med flytmedel. Även här kan man använda sig av flera flugor där man binder fast nästa fluga i krokböjen likt jag beskrev tidigare i texten. Ca en halvmeter till en meter tafs mellan varje fluga brukar fungera bra.

Sista delen i fjädermyggans stadie innan den blivit en vingad mygga är när den nått ytan och skall krypa ur sitt skal. Det är under detta stadiet som fjädermyggan är som enklast att ta för fisken och det är också det fisket som är roligast då den tar den i ytan likt en torrfluga. Även här fiskar jag med en lång tafs på minst en spölängd med en tafss pets på runt 0.16 beroende på hur stor fluga jag fiskar med. Men en regel som jag brukar gå efter är att ju mindre fluga desto lägre dimension på tafsen. Men för en fluga med krokstorlek 14 så brukar jag använda en spets på 0.16. Det kan vara vanskligt att ha för tunn spets i vatten med riktigt grov fisk också. Flugorna man använder till denna delen är flugor som liknar kläckare. Vanligtvis en enkel svart fluga med ribbing och en flytkudde av polygarn eller foam.

Här är tre flugor för de olika skikten som jag brukar använda. De finns massvis med olika mönster för att imitera en fjädermygga men dessa har fungerat för mig. Så är fisket trögt trots att de är där och visar sig, så kan det löna sig att dra ned på tempot och testa fjädermyggsfisket. Tålamod och åter tålamod så brukar man bli belönad.

1. Kläckande Fjädermygga

• Krok: strl 12 • Kropp: Svart dubbing • Vinge: Polygarn • Ribbing: Silvertråd

2. Simmande fjädermygga

• Krok: Strl 14 • Stjärt:Polygarn • Kropp: Svart bindtråd • Ribbing: Silvertråd

• Throax: Svart dubbing • Huvud: Tungsstensskalle 3.0 mm

3.

Fjädermygga larv

• Krok: Strl 14 • Kropp: Svart dubbing • Kropp: Foamremsa

• Ribbing: Svart bindtråd • Vinge (gälar): Polygarn

1. 2.
3.

VÅRDA DIN FLUGLINA

TIPS PÅ BILLIG LINFÖRVARING

Nu när vintern kommit är det dags att låta grejerna vila tills nästa säsong drar i gång. Det händer emellanåt att originalkartong samt linspole av olika anledningar ”får fötter” eller att man helt enkelt inte vill linda upp linan på orginalspolen för att man tycker att det då blir för små loper med linminne som följd, jo jag vet att dagens linor har minimalt med linminne men ändå. Jag tipsar här om både hur du kan tvätta din fluglina och hur du enkelt, billigt och snabbt kan tillverka din egen linspole för fluglinor. Självklart kan denna anordning användas till vilken lina som helst.

Börja med att tvätta linan. Använd två hinkar, häll i ljummet vatten i båda och häll i en skvätt diskmedel i den ena hinken. Lägg fluglinan i det ljumna vattnet med diskmedel i, låt ligga typ i 5 min. Är linan jättesmutsig låt den ligga upp till en halvtimme. Se till att inte röra om för mycket det är då lätt att lin an trasslar till sig. Ta sedan en ren handduk/ putsduk och dra linan genom handduken/ putsduken samtidigt som du pressar duken om fluglinan. Låt fluglinan landa i den andra hinken med ljummet vatten. Dra på nytt

linan genom en ren putsduk, nu borde alla rester av diskmedel vara borta. Tycker du att linan inte blivit ren upprepa ”tvättningsmomentet” ytterligare en gång eller tills linan är ren. Det finns specialprodukter att köpa för dessa moment om man inte vill använda en diskmedel och handduk. Det går bra att klippa/riva sönder ett lakan som gjort sitt. Det sista steget är att behandla din lina med exempelvis Tiemco från Fly dressing, denna behandling både rengör och ger linan en glatt yta.

TILLVERKA LINSPOLE

1. Börja med att ta fram två papper stallrikar och ett limstift. Applicera rikligt med lim på ena tallrikens bak sida, var noggrann med att inte missa något ställe.

2. Vänd tallrikarnas baksidor mot varandra. Sätt någon tyngd som håller ett konstant tryck mot tallrikshalvorna. Vänta tills limmet torkat.

3. Om du inte har kvar originalkarton gen till linan kan du med fördel skriva på tallriken så du inte glömmer vilken lina du spolat upp på spolen.

4. Ja ha, då var det klart. Nu kan linan ligga och gosa till sig till nästa gång det är dags för en tur med flugspöet utan att det blir linminne. Självklart kan tvättning av linan göras ofta under säsongen, det märks när linan är smutsig, den trasslar sig lättare eller så glider den inte lika lätt genom spöringarna. Att tvätta och smörja in fluglinan gör att den håller mycket längre.

FOAMGETING

SBS

1. Börja med att sätta en krok i städet, jag väljer en krok med stort gap, då underlättas krokningen. Jag använder mig av en strl 10, hullingfri krok.

2. Klipp foamen konisk, vrid foamen lite varje gång du klipper tills du gått hela varvet runt.

3. Elda försiktigt på foamen så att den blir jämn.

4. Klipp foamen i 45 grader.

5. Klipp ett jack så att den lättare går att ”trä” på kroken. 7. Fäst in foamen. 8. Fäst in en svart hackelfjäder.

6. Fäst bindtråden och lägg dit en droppe superlim.

9. Linda hackelfjädern fram till krokögat. 11. Flugan är klar, bara att lägga ut den och vänta på hugg. 10. Gör 2 whip finish knutar.

Torrflugehugg MED FOAMGETING

Hösten är i annalkande, jag och Andreas är ännu en gång i Norrefors, en av fiskecamperna hos Camp MayFly. Efter en tids ostadigt väder tänker vi att temperaturen nu måste vara runt 14-15 grader i vattnet. Med andra ord mycket bra förutsättningar för ett lyckat fiske.

Färskt i minnet har vi det helt fantastiska torrfluge fisket med Danicaimitationer i slutet av Maj. Nu har jag tänkt att det är nog getingar som ska stå på menyn. Som vanligt nuförtiden så är det en livlig trafik på Messenger om allt ifrån nya flugor till strategier, linval, hotspots, men framför allt om att vi ska dit igen. Det ska bli såååå spännande. I mitt huvud har jag sett hur mina foamgetingar glupskt försvun nit från ytan i en öring eller regnbågskäft. Men man vet ju samtidigt hur nyckfullt fisket kan vara. Vi vet att det i våras sattes en större mängd grov öring i dammarna. Öringen är fredad här i Norrefors och

det är obligatoriskt att återutsätta den. Kanske är öringen sugen på en av mina foamgetingar.

När vi tar de sista kliven ner för trappan och viker runt grillplatsen kan vi inte undgå att höra fiskarna som vakar ivrigt alldeles intill oss. Jag blir allde les till mig. Tar mitt flugspö, börjar dra ut lina och med min foamgeting på tafsspätsen lägger jag mitt första kast för dagen mitt i en vakring. Det tar kan ske 2 sekunder innan en fisk slurpar i sig min get ing. GUTT!!! Efter en kort drill synar öringen håven, oj vad fin den är, jag har svårt att tänka att den

faktiskt är odlad. Majestätiskt simmar den ner mot djupet av dammen igen. Jag passar på att tacka den för god kamp.

Det visar sig att mina getingflugor i foam är nyckeln till framgång denna dag, det dröjer inte många kast förrän en regnbåge tagit getingflugan och vilken båge. Den drar ut lina så backingen får se dagens ljus två gånger. Jag börjar fundera på om den är felkrokad men när den efter en stunds drillning kommer närmre håven visar det sig att getingen sitter fint i mungipan.

Så här på hösten när det är lite kallare i vattnet trivs regnbågen, dom är några riktiga krutpaket, speciellt när motorn är hel och fin, det vill säga stjärtfenan. Andreas har på lite håll sett vad som skett. Han har haft det lite trögt inledningsvis. Fiskekompis som man är får han självklart några getingflugor av mig och det dröjer bara något kast så står även han med djupt spöböj och ett brett leende på läpparna. Trots att vi inte varit här länge tappar vi snabbt räkningen på hur många fiskar vi har kontakt med och hur många som landas i håvarna. Att getingflugan är flugan för dagen är det inget snack om. Vi turas om att ta fisk och fota

dom, att dela fotointresset är fantastiskt må jag säga, det verkligen förhöjer fisket att kunna föreviga dessa skönheter som var och en på sitt sätt glänser av perfektionism. Det är en viss mystik kring dessa prickiga fiskar, dom får mitt flugfiske hjärta att slå lite extra.

Det gäller att vara rädd om fisken, om möjligt kroka av den i vattnet/håven. Om fisken ska släppas tillbaka eller foto tas, hantera fisken så att den exponeras så lite tid som möjligt ovanför vattenytan och använd hullingfri krok. Vi gör vårt bästa för att fisken ska må så väl som möjligt. När kvällen kom

mer har vi faktiskt tappat räkningen på hur många fiskar vi krokat av. Tänk att både regnbågen och öringen kan bli så selektiv samtidigt, och vilken tur att jag bundit upp några foamgetingar till denna fisketur. Viktigt att nämna är att det råder obligator isk catch and release på all öring i Norrefors.

För dig som vill fiska i Norrefors, gå in på webb sidan ulvereds.se. Där finns länkar till camp Mayflys samtliga fiskecamper. Boka eller skicka meddelande till Tommy som äger camp MayFly.

GÄDDFLUGA CHARTREUSE

SBS

Detta är nog en av de mest fångstgivande gäddflugor jag har haft genom åren, en lättbunden och lättkastad gäddfluga.

1. Börja med att lägga en droppe superlim på krokskaftet, fäst sedan bindtråden.

2. Bind in en måttlig bunt chartreuse bucktali, superlimma och lägg ytterligare några bindtrådsvarv.

3. Jag blandar själv olika flash i färgen chartreuse mixat med lite svart för att få mer silluett. 20 cm långt material som binds in 5545% med de längsta stråna bakåt.

4. Vik bak den främre flashen, fäst och superlimma.

5. Fäst in chartreuse Polar chelille.

6. Linda runt med stråna bakåt i varje bindvarv 8 varv. Superlimma.

7. Tag en ny bunt blandad flash, fäst in 70-30 så att det längsta flashen är bakåt och några cm längre än den tidigare flashen.

8. Vik bak och fäst flashen, fäst sedan in en chartresuse lateral scale 60-40% med den längsta bakåt på varje sida samt en hackelfjäder på varje sida, klipp av hackelstammen och super limma.

9. Bind in en mindre bunt (8 cm) flash 45-55% med det längsta fibrerna bakåt.

10. Vik bak flashen och superlimma.

11. Bind in chartreuse chenille.

12. Linda runt med stråna bakåt 5 varv, avsluta med 2 whip finishknutar, superlimma knuten sedan är flugan klar.

GÄDDRIGG

Till fisket efter gädda behöver man en bra tålig tafs som håller. Krokriggarna kan man göra på många olika sätt men jag tänkte visa här hur jag gör mina. Jag har kollat mycket på Niklaus Bauers riggar och gör dem i stort sett som han gör sina. Finns massor av tips att hitta på Youtube kolla bl.a. Kanalgratis kanal.

ANDREAS OLSSON

Så här ser den färdiga riggen ut. Den monterar man sen i en grov nylon lina. Jag brukar använda ca 70-80 cm av den sista biten på en vanlig taper ad flugfisketafs. Brukar ha en buttdel på ca 0.62 mm.

1. Detta använder jag till krokriggen. Krokriggen används främst till tubflugor.

2. Till själva tafsen; wire och krympslang.

3. Verktyg som är bra att ha. Stark bindtråd, vass sax, avbitare (tång), superlim och en tändare.

4. Huvudkroken jag använder är en Partridge Uni versal Predator 4/0.

5. Böra med att binda ett tunt lager med bindtråd Textreme Powerthread.

6. Säkra tråden med superlim.

7. De flesta flugorna jag fiskar med är ca 20-25 cm långa så jag använder ca 20 cm ”Bauer Pike Wire” till att fästa stingerkroken.

8. Stingerkroken jag använder är en Partridge Patriot # 1/0 Vik wiren på mitten så du ha båda spetsarna mellan tummen och pekfinger och trä in genom krokögat.

9. Dra igenom wiren och när du nästan dragit ig enom hela wiren har du en liten ögla längst bak. Tryck ner öglan så den hamnar framför krokspet sen och dra åt.

10. För att kunna dra åt öglan ordentligt så är de bra att fästa kroken i något, jag tar det jag hittade närmast, städet.

11. När stinger sitter fast trä jag på en liten plastkula för extra effekt.

12. Lägg nu wiren på ovansidan av kroken. Jag skjuter ner spetsarna genom krokögat ca 2-3 cm så att jag har ca 5-7 cm wire bakom krokböjen. Stingerkroken lägger så att den hamnar med på sidan. Finns olika teorier och varianter där om man vill ha stingern uppåt, neråt eller på sidan. Man får prövar vilket man föredrar och tycker fungerar bäst.

13. Lås nu fast wiren på ovansidan av kroken med bindtråd.

14. Wiren som sticker fram genom krokögat try cker jag bakåt mot krokböjen.

15. Bind fast wiren på kroken.

16. Limma!

17. Valfritt – Bind fast en rattle.

18. Limma. Limma även en bit på bindtråden och ta några varv, vänta ett par sekunder och klipp se dan av tråden. Kroken är färdig, dags för tafsen!

19. Klipp till en lire på ca 40 cm. För in ena änden genom krokögat och linda den i tighta varv. 4-5 varv brukar vara lagom.

20. Wiren jag använder har en nyloncoating så eft er jag lindat wiren 4-5 varv så bränner jag försiktigt och med en tändare över den lindade wiredelen. Nylonet smälter ihop och det blir en riktigt stark ”knut”.

21. Trä nu på en liten bit krympslang. Denna skall sitta över skarven som blir från änden av wiren. Lägg den till hälften över skarven. Använd sen tändaren igen och smält slagen. Trä sedan på en bit krympslang till för att använda senare.

22. Skapa en loop med den andra änden av wiren. Tänk på att göra en ganska stor loop för att kunna trä igenom en fluga.

23. Gör nu som tidigare, linda wiren 3-4 varv med änden. Tänk på att behålla loppen. Tänd med tändaren över varven som tidigare som att nylonet smälter ihop.

24. Trä på krympslangen över skarven och smält med en tändare. Klart!

Mörrums Kronolaxfiske Hållbara naturupplevelser vid Sveriges vackraste fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker.

Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer.

Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m.

• Uthyrning av utrustning

• Guidningar efter dina önskemål

• Konferensmöjligheter

• Utställning med akvarium

• Vandringsleder

Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop.

Välkommen hälsar personalen på Mörrums Kronolaxfiske

Mörrums Kronolaxfiske Great fishingstories since 1231 +46 (0)454-501 23 | morrum@sveaskog.se www.morrum.com

BRÄNNVINSDAMMARNA RÖDING I SKÅNE!

Hösten är här. Dagarna blir kortare, kyligare och naturen börjar bli sådär härligt varm i färgerna. Trädens blad har börjat gå från grönt till mer rödbrunt och släpper ifrån sig mer blad för var dag som går. Hösten är en härlig tid tycker jag. Det är inte bara vackert, det är också en fantastisk tid för fiske. När sommarens varmare vatten börjar kylas ned och våra fiskar som de flesta föredrar lite kyligare vatten börjar bli mer aktiva.

Put and take vatten har alltid stått mig varmt om hjärtat, möjligheten att fiska efter ädelfisk lockar alltid. Självklart fiskar jag allra helst efter vild fisk och gärna norröver. Men när man har närmare 100 mil till fjällen så är det inte någon möjlighet att göra detta mer än någon enstaka gång per år på sin höjd. De är en av de största anledningarna till att jag är så tacksam över dessa put and take vatten. Dock är jag ganska kräsen numera och för mig är kvalitén på fisken viktig, motorn skall vara hel som min gode vän Peter brukar säga. Med det menar han då att fisken skall ha en hel och fin bakfena, gärna gått en tid och blivit förvildad. Dessa fiskar är något helt annat att fiska på än de ”pelletsgrisar” som de ofta kallas regnbågarna i put and take vatten.

Häromveckan fick jag ett tips från en annan god vän och duktig sportfiskare, Sussi Stridh. Hon hade fått nys om ett relativt nytt vatten i Skåne med god kvalité på fisken, som också hade satt in Röding i sina vatten. De var nästan så jag fick nypa mig i armen, röding i Skåne!

Sussi vet att jag länge jagat röding, den har funnits på min ”to do list” under lång tid. Jag har gjort några enstaka försök under mina turer till norra Sverige, men utan lycka. Så efter detta samta let dröjde det inte länge innan jag skrev upp en semesterdag i kalendern och drog iväg mot Skåne ännu en gång detta året. Som så många gånger förut så hade jag tjatat med mig min ”partner in crime” Peter. Eller tjatade ska jag inte säga, det räckte med att nämna röding och Skåne så var även han eld och lågor. Så som vanligt innan våra fisketurer så började vi planera tidigt. – Vilka flugor gillar rödingen? – Ska vi fiska naturliga flugor eller stora färgglada streamers?

Nu var vi äntligen på väg mot Skåne, närmare bestämt Vinslöv strax utanför Hässleholm till dam marna som kallas för Brännvinsdammarna. Ett intressant namn som väcker många frågor som vi snabbt fick svar på. Dammarna har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten. Här simmar det

Fina höstfärger!

förutom röding också regnbåge och öring. Ett ledord för anläggningen är kvalité, fiskarna har gått här en längre tid och de flesta har blivit förvildade.

Vi möts upp av Peter och hans son som driver anläggningen. De visar oss runt, berättar om fis ket, dammarna och den vackra naturen här. Man förstår snabbt att de är bra folk som trots att de själva inte är några erfarna sportfiskare har förstått grejen. Här vill de ha kvalité på fisken, de ska inte vara någon trängsel så därför är det ett max antal personer som får fiska per dag. Många sunda tankar och ideér har de och löser man fiskekort här för dammarna har man också möjlighet att fiska i den vackra Vinneån som rinner precis bakom krönet. En liten snirklande bäck som rinner genom den höga och majestätiska bokskogen. Skogen släpper sina rödbruna löv runt omkring oss medan vi går där längs med ån. De är nästan något mag-

iskt över platsen när vi står och ser ned på ån och föreställer oss var öringen kan stå. Men vi är inte här för ån, det får bli en annan gång.

Vi är ivriga som barn och taggade till tusen, nu har vi goda chanser på att landa röding. Vi börjar fiska i den övre dammen som är den mindre av de båda dammarna på anläggningen. Hösten är otroligt vacker men tyvärr så släpper träden många av sina löv som landar i vattnet. Det gör det svårt att kasta på en del ställen då vi inte får ned flugan genom det. Dock bildar lövtäcket bra skydd till fiskarna och vi ser flera fina vak mitt inne bland de tätaste lövtäcket. Dessa löv sjunker ju snart ned till ytan men vi får helt enkelt fiska runt dem idag.

WIGGLE WORMFISKE

Jag börjar mitt fiske denna dagen med en fluga som snabbt blivit lite av en favorit till regnbågsfis ket. En wiggle worm, en maskliknande fluga som regnbågarna har svårt att låta bli. Första hugget för dagen låter inte vänta på sig, i andra kastet dra det till i linan. Första fisken är alltid extra viktig. Man drillar med en aning nervositet och försiktighet. Man hinner tänka ”är det en röding jag fått på” i så fall är den stor då den stångas på bra. Peter som är nära kan komma och håva in fisken lugnt och säkert. Första fisken för dagen är en stöddig regn båge på dryga 2-3 kg.

Jag hinner knappt mer än att börja kasta igen innan Peter nu står med spöböj. Även han har fått på en riktigt stridbar regnbåge som ger sig av i flera rusningar och bjuder på ett par lufthopp. Fisken föll för en av Peters små svarta nymfer. Som så många förut fungerar den riktigt bra på regnbåge. Jag hin ner landa ytterligare en regnbåge kort därpå och vi börjar undrar vart hur de skall sluta idag egentli gen med denna drömstart. Men vi går nu in en lite segare period och huggen avtar.

Peters svarta lilla nymf. Vinneå.

Kvalitetsfisk.

Peter med en fin regnbåge.

Inga tecken på röding ännu och även om det är kul med regnbåge så är det rödingen som är vårt huvudmål denna dag. Vi experimenterar med olika flugor och dividerar fram och tillbaka om vad de helst hugger på.

HARÖRA

Jag knyter nu på en liten haröra i storlek 14 som är försedd med en liten tungstensskalle. Redan i första kastet känner jag en liten dragning i linan eller snarare en stöt. Ut med flugan snabbt igen och nu hugger det, jag hinner bara se att de blänker

till i vattnet. Fisken fastnar inte, men de där såg ut som en röding skriker jag till Peter som står en bit bort. Snabbt ut med flugan igen, smack. Nu sitter den och det känns inte alls som en regnbåge, de känns mer som en abborre som stöter mot bottnen hela tiden. Jag ser den röda färgen och ja visst är det en röding. Pulsen stiger snabbt och jag skriker ännu en gång åt Peter – Röding, röding, röding, håv, håv, håv. Denna vill jag absolut inte tappa och jag få jobba för att få den till att inte gå in i de grenar som ligger på bottnen framför mig. Peter har rört sig snabbt och är beredd med håven. Fisken landar i håven och jag ger ifrån mig ett glädjevrål. Äntligen har jag fått en röding, vilken känsla. Den är sådär magiskt vacker som de är på alla bilder jag sett. Knallröd om buken och de där små vita strecken längst ut på fenorna. Vilken fisk, knappt ett kilo och förmodligen vardagsmat för många av er som fiskar norröver men för mig en dröm fisk.

Uppdrag slutfört och vi kan bocka av röding. Men givetvis slutar vi inte vårt fiske för det. Här har man chans på en trippel då det simmar öring här också. De skall tydligen gå några riktigt stora pjäser på över 6 kg här och bara tanken på att kunna landa en sådan är nervkittlande. Vi fortsätter nu vårt fiske i den större dammen. Här ligger det en vacker bok skog på en kulle precis bredvid dammen och det är verkligen vackert som en tavla nu i höstfärgerna. Vi ser flera fiskar som vakar, sådana där fina tailvak då man knappt ser fisken när den går upp. Man ser endast ryggen eller fenan när den äter något strax under ytan. Fiskarna här har gått länge i dammarna och är förvildade. De är inte lättfångade och man får tänka till lite för att få dem till att hugga. Vi har ingen lycka med färgglada streamers och inte ens wiggle worm fungerar nu. Jag har nu istället gått över helt till små nymfer, likt pheasant tail och andra flugor som mer liknar det fisken faktiskt äter.

En röding i håven!

Jag går och fiskar av under grenar som hänger ned ovanför vattnet det känns som heta ståndplatser. Snart så sitter det en fin fisk som sög i sig en av mina små svarta nymfer. Otroligt vacker regnbåge som blivit sådär härligt prickig och mer slank i for men som de brukar bli när de har anpassat sig mer till sjön och blivit av med ”pelletsfettet”. Peter som blivit en riktigt duktig torrflugefiskare landar en fin fisk på en liten klinkhammer en stund senare. Bara de att fånga en regnbåge på torrfluga sent i Oktober månad, de är inte så illa.

Nu under hösten så är tyvärr dagarna kortare och det börjar snart skymma och vi fiskar på så länge vi har någorlunda ljus. Vi har nu rört oss till andra sidan av dammen. Där vi hittat ett ställe där det verkar vara mycket fisk i rörelse. Men som jag skrev tidigare, de är inte lättlurade dessa fiskar. Jag byter taktik och testar en nybunden helsvart bob bie fluga. En sådan där fluga som har två ögon i foam som fungerar som flytelement. Dessa fiskas med sjunklina och flugan sväva sedan en bit ovan för bottnen, hur högt från bottnen beror på vilken längd på tafsen som valt att ha. De brukar vara väldigt effektiva på regnbåge, vi har dock testat en del tidigare under dagen utan resultat men då med mer skarpa färger. De visar sig omgående vara ett bra val. Jag fiskar hem den riktigt sakta och sen kommer det ett sådant där brutalt hugg som de ofta blir när man fiskar med dessa flugorna. Ännu en regnbåge kan landas och det är ett praktexemplar. Ingen bjässe kanske 1.5 kg men fenorna blir nog inte mycket bättre än såhär. Fantastisk fisk.

Nu kan vi knappt se vad vi gör längre och vi rundar av dagen, Skåne har bjudit på sin bästa sida. Vack ert väder, storslagen natur och flera fina fiskar. Ty värr blev det ingen trippel då öring inte var i farten denna dag, men bara det att fiska röding i Skåne, de är inte illa.

INFO OM BRÄNNVINSDAMMARNA

Skåne län / Hässleholm kommun. Brännsvinsdammarna är två pärlor i hjärtat av Skåne. I det lummiga landskapet finns det böljande backar klädda med högvuxen bokskog. Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten. För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende. Alternativ ett är del av boningshus 50 m från dammarna med fem platser och alternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och gril las. Precis i närheten slingrar sig vackra Vinneå genom landskapet. I fiskekortet ingår det även möjlighet att fiska naturlig bäcköring i ån.

Kika in på Ifiske för mer info.

Magiskt med en röding i skåne.

GÄDDFLUGFISKE

DEL 3 – HAR GÄDDFLUGANS STORLEK NÅGON BETYDELSE?

Om jag ser tillbaka på mitt sätt att flugfiska gädda har det utvecklats under de år som gått. Min teori är att gäddan i grunden är lat och inte vill slösa mer energi än den behöver i sin jakt på föda.

PETER SVENSSON

Jag kände under en tidsperiod att det var lätt att ryckas med i att det skulle vara stora flugor vid gäddflugfiske, vilket innebär flugor som är i storle ken runt 25-35 cm eller ännu längre. För ca 20 år sedan, när jag började med gäddflugfiske fanns det inte så mycket riktad utrustning. Det kan tilläg-

gas att det var tiden innan visions succeserie Big Daddy och Big Mama fanns på marknaden. Så vad skulle man göra, jo det blev till att kompromissa och improvisera. Snart stod det klart för mig att spöet till största del var av sekundär betydelse och att det jag behövde göra var att lägga krutet

på en riktigt bra lina som både kunde orka med dessa stora flugor och även orka vända runt dom. Ja, man kan ju inte använda vilket spö som helst eller rättare sagt vilken linklass som helst. I början hade jag ett 10 fots klass 7-8 som funkade så där, kombinationen av lina och spö orkade inte med

de stora flugorna, efter en tid kom det ett större utbud på marknaden och jag köpte snart ett 9 fots klass 9 och självklart gick det bättre då. Sedan hände det som inte får hända, jag fiskade mig till en ”flugfiskearmbåge” som ju är väldigt lik en tennisarmbåge. Jag tvingades att helt tänka om i min strategi.

Och där satt jag med enorm fiskeabstinens en kraftigt värkande armbåge och funderade, till en början fiskade jag med mitt tvåhands laxspö, ca 12 fot i klass 8-9, det gick ju ganska bra men om man skulle vara ute en heldag så blir det ju ganska tungt och slitsamt. Då kom jag att tänka på en av mina fiskekompisar inom spinnfisket, en fiske broder som jag fiskat länge med och som många gånger slagit mig med häpnad, han använder i princip enbart Tobydraget, länge använde han 18 gram, han gick sedan över till 20 gram. Denna man adlades av mig och fick smeknamnet ”Sir Toby”

efter att för några år sedan satt sig för och lyck ades med bedriften att kroka av 1000 gäddor un der ett kalenderårs fiske, det slutade med 1065 st om jag minns rätt. Hur var detta möjligt? Han har ju dessutom under årens lopp även flera stora gäddor på sitt samvete med detta ”lilla” drag. En annan stor inspiratör är en lokal fiskeprofil från Blekinge som flugfiskat gädda sedan 70-talet tror jag, dessutom med okonventionellt låga linklasser, jag har för mig att han fiskar med linklass 5 och med flugor som inte överstiger 10 cm, sparsamt dressade och med väldigt liten krok detta för att hålla ner vikten.

Nu satte min kreativitetsådra i gång att arbeta. Min tanke var att gå ner till klass 6, använda mindre flugor, hitta en riktigt bra gäddlina i den linklassen, anpassa nylontafs, wiretafs och slutligen fluga så att detta kunde användas utan att smärtan i armbågen blev outhärdlig. Jag sökte efter ett klass 6

spö med foamhandtag och fann Vision Abbo, Ett spö gjort för att fiska större streamers med. Perfekt tänkte jag och beställde ett sådant. Nu behövde jag en passande flytlina, en lina med en kort klump som klarade av att vända över mindre gäddflugor.

Jag binder nästan uteslutande på enkelkrok, förövrigt samma krok som jag använder i mina krokriggar och jag kan säga att det går utmärkt att både fiska med stingerkrok om man så ön skar (men något kortare då så klart) eller förtynga flugan med exempelvis hantelögon. Kanske kan jag inspirera någon till att pröva att fiska gädda med ”lättare” utrustning. Eller kanske det är det fler än jag som fiskat sönder sin kastarmbåge vid något tillfälle. Nu har min armbåge läkt, jag fiskar oftast med ett 9 fots klass 9 spö men jag fiskar lika gärna med lättare utrustning som med lite tyngre linklasser. En av mina längsta flugfångade gäddor har jag tagit på en ”liten” gäddfluga, ca 10-12 cm lång. Så nog är det så att inte bara många gäddor hugger på små beten utan även stora gäddor hugger på små flugor. Gäddan på bilden, 108 cm fick självklart friheten åter efter ett par snabba foton.

Och slutligen till frågan om storleken har betydelse, självklart har den säkert det men enligt mig är det bara en myt att stora gäddor bara hugger på stora flugor.

FILMTIPS:

Klicka på bilderna för att komma till filmerna

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE JULI: DANIEL GRANQVIST 50 CM
SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE JULI: FREDRIK AHLMAN 91 CM ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER!
VINNARE JULI: JOHAN LINDSTRÖM ERIKSSON 134 CM ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN
ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE AUGUSTI: PATRIK WÄNNSTRÖM 51 CM
VINNARE AUGUSTI: NICKLAS MORÉN 129 CM ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN
ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE SEPTEMBER: BEATRICE HOLMBERG 50 CM
ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE SEPTEMBER: JONAS HOLMBLAD 123 CM
Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.