+MagazineFishEco #3 2021

Page 1

#3

2021 s

o j l ö

F

å p s

ti r A

k

* r la

ld i B

* r e

m l i F

e

L * r

n d n

ä

s e iv

r

a g n i


kallare tider Äntligen! Det är så roligt att skriva en ledare, det är liksom det sista som kommer till när ett magazine är på G och därför lite av en final varje gång! Sportfisket lyfter fortfarande mot nya höjder, fler och fler nya kommer till. Jag har sagt det förut, vi ska ta hand om dom nya, hjälpa inte stjälpa. Utbildning i allt behövs, var när och hur man fiskar och inte minst att vi kan sätta tillbaka fisk, rätt fisk! Det här numret är fyllt med lite av varje, takbåtsfiske med Micke Puhakka, vintertrolling med Jonathan Jansson. Tobbe Fränstam fisketipsar som vanligt och det finns flera intressanta tester. Det går mot kallare tider, faktiskt minus elva när jag skriver det här, Mälarens

Omslagsfoto: Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

fjärdar lägger sig i skrivande stund! Inte vad jag hade räknat med, ville haft någon eller några veckor till av båtfiske men det är kört! Jag är lite isskraj av mig nuförtiden så jag kommer vänta lite med att ge mig ut på isarna. Den första isen lockade alltid förr men som sagt, man är inte lika tuff… var rädda om er när ni går ut! Tack för att ni läser MagazineFishEco. Det är ju gratis men vi vill ändå be er om något, om du gillar det, dela tidningen med dina vänner på Internet. Ju fler som läser desto bättre för oss!

//JAN O

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se


u

na här!

Se film om bete

GO MENTAL ! HARMAJA Finns i butik nu! 11.6cm | 31 gr

NAUVO Finns i butik nu! 9.5cm | 37 gr

Nauvo och Harmaja är två klassiska skeddrag i en ny uppdaterad kostym! Redan i droppet fladdrar och rullar Nauvo förföriskt för att sedan simma med en bred, lunkande gång som triggar stor fisk till hugg. Fiskar du hem den snabbt så får den en oregelbunden gång med rejält mycket flash! Harmaja, den mindre av de två, dyker snabbare i droppet, och har en snabbare, mer intensiv gång. Kroppsformen ger Harmaja en oregelbunden gång med rejäl kick och flash. Färgsättningen på betena är otroligt realistiska och det innovativa vis lackningen använts ger ett liv till betena som måste upplevas!


#3 2021

INNEHÅLL 6

14

36 Artfiske med biltaksbåt

44 Test: Gunki Stripes

60 Prylnytt

Test: Didriksons Aegis bibs

Vintertrolling

Supersize

54 Tail – Enkelt och effektivt

78

74 Test: Pinewood Bolmen

92

Pelagisk mörkergös

50

66

86 Test: Shimano Nasci

Test: Abu Garcia SZ Classic Motoroil

Nedjiggar

Skärgårdens silver

28

24

Ismete med dött agnSKÄRGÅRDENS SILVER LYCKAS MED DITT HAVSÖRINGSFISKE Höstmorgonen är gråkall, vindpinad och målad nästan helt i grått. En sådan morgon som man helst drar upp täcket över huvudet och somnar om ett par gånger… Men knappast idag. Idag står det nämligen havsöringsfiske på schemat.

MORGAN LEWIN

MORGAN LEWIN & MICKE PUHAKKA


Jag har mött upp Mikael Puhakka, fiskeguide och medlem i det svenska Rapala-teamet, för att fiska havsöring i Stockholms skärgård med ett helt nytt bete som vi ska lansera. Betet har så klart testfiskats massor med timmar innan lansering men för oss är det första passet med nyheten Rapala Kallan. För mig är det faktiskt första gången jag spinnfiskar havsöring överhuvudtaget. Men det är det definitivt inte för Micke. Han fångade sin första havsöring 1982 och vid nästan varje ö, udde och skär vi passerar har han ett minne förknippat med havets silver. Det blåser från nord och utöver de orangea löven som pryder träden så är hela vår omgivning målad i olika nyanser av grått – från himmel, via hav till klippor. Tråkigt tycker säkert en del men jag älskar det och orsaken är givetvis att när hösten kommer och vattentemperaturerna sjunker drar fisket igång på allvar igen efter den varma årstiden. Transporten på vattnet är kort och jag tänker att begreppet ”att inte gå över ån efter vatten” passar väldigt bra. – Det här är ett favoritställe, säger Micke och sveper iväg dagens första kast. – Många passerar bara här eftersom det är så nära från rampen. Och jag undviker faktiskt att fiska på det här stället om det är många båtar ute. Jag ler igenkännande och tänker på några av mina egna favoritplatser för fisket. Sådana som man bara besöker när man tror sig vara själv i området.

FLYGANDE START

Varken den första stenstranden eller dagens andra stopp, ett sund mellan två öar, ger fisk och vi gör en lite längre förflyttning. Vi korsar en fjärd där vågtopparna fräser ilsket vitt av vinden för att fiska vid en udde med ett stengrund utanför. Vinden ligger på rakt in mot stenarna. Utsatt, öppet och inte speciellt välkomnande. – Sånt här gillar öringarna, säger Micke och ler.

Jag lägger ett kast mot en av de större stenar som syns ovanför ytan. Trots den hårda motvinden är det inga problem att kasta långt och med precision med Rapala Kallan. Jag hinner inte ta mer en ett par vevtag innan hugget kommer. I samma sekund som jag ropar ”FISK” hoppar en riktigt fin öring högt över ytan. Rullens knarr ylar och under fighten är fisken nästan mer över än under vattnet.

Det är ju både spektakulärt och kul att se … men för varje hopp slår hjärtat dubbla slag av rädsla för att kroken ska tappa sitt grepp. – Den där är riktigt fin, säger Micke när han snabbt och säkert håvar fisken. – Grattis! Vilken drömstart. Jag kan inte annat än skratta. I håven ligger en öring i riktigt fin kondition och i mungipan sitterbetet, i färgen Stickleback, väl förankrat. Vi låter fisken vila i håven och plockar fram kameran för att kunna föreviga minnet. Öringarna i Stockholms skärgård har haft många tuffa år bakom sig och i takt med att säl- och skarvpopulationerna växer sig starkare behöver vi göra allt vi kan för att hjälpa fisken. Att sätta tillbaka den vackra fisken känns därför helt rätt. Bilderna i kameran räcker gott som minne.

SNABBA, KORTA STOPP

Vi stannar inte speciellt länge på varje plats då öringen har bra koll på sin omgivning och vi vill hinna testa så många olika platser som möjligt. – Det är inte som att nöta upp en trög gös eller tjurig gädda direkt. Öringarna har full koll på vattnet omkring dem och ofta hugger det omgående när man kommer till en plats. Precis som det gjorde för dig, förklarar Micke samtidigt som han ankrar med elmotorn efter en ny kort förflyttning.

TVÅ KAST, TVÅ FISKAR

Jag häller upp en kopp kaffe ut termosen och frågar om Micke vill ha. – Jag ska fånga en öring först, svarar han och gör ett kast som nästan landar uppe på land. – Ofta står de riktigt nära land, gärna i kanten mellan det stökiga och lugna vatt... Mer än så hinner han inte säga. Avslutningen på meningen byts ut mot ett högt ”FISK!”. Fisken går i håven, krokas snabbt av och återutsätts även den efter en snabb bild. – Vilket skolboksexem-sked, så kan följarna ändras till hugg. Fiskedagen fortlöper, med ett kort avbrott för lunch, på samma sätt med korta förflyttningar och snabba stopp på Mickes hot spots och det ger resultat. Bakom stenar, på undervattensplatåer och på grunt vatten riktigt nära land står öringarna och trots att vissa av dem är små så hugger de stenhårt. Under dagen har vi kontakt med nio öringar varv fem landas och återutsätts och jag som tidigare bara fått havsöring som bifångst vid laxtrolling får verkligen blodad tand! På vägen hem i bilen tänker jag på hur stark trekilosfisken jag fick var och kommer att tänka på Mickes personliga rekord. En fisk på dryga sex kilo som dessutom gav honom segern i prestigefyllda Gålö Cup. En drömfisk som verkligen gör det värt att gå upp timmar innan det blir ljust och fiska in i kvällsmörkret. Mitt första, men knappast sista, spinnfiske efter skärgårdens silver är över och i mitt huvud smider jag redan framtida havsöringsplaner…

pel på öringens beteende, säger jag. Micke håller med och lägger ett nytt kast, lite längre bort, och det hela återupprepas. Tre, fyra snabba vevtag, ett snabbt spinnstopp och ett vevtag så kommer hugget. Pang! Vi skrattar, skämtar om att det nästan är för enkelt ibland. Under förflyttningen har vi ett par havsörnar som majestätiskt cirkulerar ovanför oss som för att hålla koll på vilka vi är. Jag frågar Micke hur han tänker kring havsöringsfisket beroende på säsong. – Tidig höst fiskar jag gärna lite snabbare med korta spinnstopp och börjar gärna med naturliga färgsättningar på betet. Ofta är tidiga morgnar och sena kvällar riktigt bra.

TIPS OCH TRICKS FÖR ETT LYCKAT FISKE

På senhösten och vintern använder Micke gärna skrikiga färger och söker då ofta öringen i sydvända vikar där temperaturen kan vara något högre. – Det är viktigt att hålla koll på vattentemperaturen. En temperaturskillnad, om än så liten, kan göra stor skillnad under kallt öringfiske. Under vårfisket är långgrunda vikar med sandbotten blandad med sten och tång favoritplatser för öringen. – Finns det dessutom bryggor eller liknande strukturer i en sådan vik är det stekhett. Dagar när öringen bara följer betet utan att hugga kan det vara värt att testa att addera lite ”bling bling” till betet. Byt ut originalkroken mot en VMC Bladed Hybrid, en trekrok med en liten spinnar-


MICKES 10 HAVSÖRINGSTIPS: • Tidig höst, fiska lite snabbare med korta vevstop. Gärna tidiga morgnar och sena kvällar. • Prova naturliga färger först, men även skrikiga färger funkar bra vissa höstdagar. • Fiska kanter där vinden ligger på, men även kanten till “lävattnet” vid tex uddar eller bakom stora stenar. • Prova även friliggande grynnor på hösten, samt en del sund som funkar bra vissa dagar.

• På senhösten och vintern kan skrikiga färger fiska bra. Det är bra att ha olika färger i beteslådan beroende på väder.

• Leta fisk hela tiden, det lönar sällan att nöta en längre tid på en och samma fiskeplats.

• Senhöst, vinter och vår: sök upp de varmare ­vikarna som ofta är sydvända.

• Var extra rädd om fisken med fettfena då de ofta tillhör vild stam. Catch & release är att rekommendera.

• Tidigt vårfiske, sök havsöringen långt in i de grunda sandvikarna intill stenskravel, bryggor etc.

Vill du boka en fiskedag med Micke Puhakka så kollar du in fishguide.se

• Ha koll på vattentempen, någon grad varmare vatten kan göra en stor skillnad under kallt öringfiske..


Hos oss hittar ni allt för era äventyr. Surfa in på Kayakstore.se för att ta del av våra senaste erbjudanden och alla produktnyheter.

ROD GLOVE Vi har nu hela sortimentet från Rod Glove, skydda dina spön på bästa sätt! från 59 SEK

NYHET! Spooling Station från Railblaza. Att spola lina eller knyta tafsmaterial har aldrig varit enklare! från 389 SEK

FUBUKI NISEKO 2.0 Finns i flera färger & storlekar. Coolaste stöveln i vinter! från 995 SEK


NEDJIGGAR ETT BETE SOM FÖRÄNDRAR ABBORRFISKET JUST NU!

Visst är det lite lattjo att man alltför ofta inte lever som man lär! Walk the talk osv... I förra magazinet berättade jag om mitt och mina vänners fantastiska vårfiske efter abborre. Dagar som jag aldrig kommer att glömma med flera fiskar på och strax under två kilo! JAN OLSSON


Investera i både maskar och creaturebaits, några ljusa några mörka.

Nästan bara nedskallar i lådan nu.

Johan Lotthagen behärskar verkligen sitt nedfiske.

Det gick bra för mig, jag landade överlägset flest fiskar, kände mig som en fantom men… jag fick ingen av de riktigt stora, kom inte över 1600 gram. Det är få vatten man kan vara missnöjd med toppfiskar på 1550–1590 gram men just Kalmarsund kan leverera betydligt större abborrar, vilket många tillresta sportfiskare fick vara med om den här våren… Men inte jag å det var ju därför jag var där, för att fånga min första svenska abborre över två kilo! Jag var ju egentligen rätt nöjd med mitt fiske, jag fiskade traditionella jiggar/ shadar med ganska lät-

ta skallar men för årstiden ganska aggressivt med riktigt bra resultat… men ju mer jag funderat över det under året har jag fått en del insikter… Det var inte slumpen som gjorde att de stora uteblev för mig. Jag fiskade fel helt enkelt, eller rättare sagt, jag maximerade inte mina chanser till riktigt stor fisk. Jag gjorde generalfelet, det jag tjatar om i allt från livesändningar till artiklar, att man ska imitera och kopiera dom som når framgång! Framgång i det här fallet handlar om att fiska på ett sätt som inte ger flest fisk utan stor fisk! Den gemensamma nämnaren för alla våra stora fiskar var platta nedskallar med nedjiggar! Jiggar som flyter monterade på jigghuvuden som tillsammans får hela ekipaget att ställa sig rätt upp från botten i stället för att ligga ner vid bottenkontakt.


Vi fiskar överlägset bäst denna dag!

Mycket mycket långsamt fiskade och med lätta skallar på 3-5 gram. Mina vänner Jens Byholm och Johan Lotthagen fiskade säkert 90-95% av tiden med nedskallar tacklade med maskar eller creature baits! Så här i efterhand är jag rätt sur på mig själv. Sista dagen, sista timmen byter jag också till nedfisket. Johan och jag landar direkt två fina fiskar över kilot, Johans var såklart störst, vägde bortåt 1500 gram. En tid senare bjuder Johan mig till ett av sina hemmavatten. Jag har gett mig sjutton på att verkligen ge nedjiggarna en chans. Det blev succé! Johans självförtroden smittade av sig på mig och vi landade denna dag massor av fisk, de flesta på ”maskar” men även denna gång på sk. creatuebaits, många abborrar på 40 cm och några över. Vi kan jämföra oss med andra som fiskade traditionella jiggar den här dagen och jäkl… vad vi fiskade ifrån dom! Drömfiske och jag är från och med då helfrälst på nedfisket. Speciellt i kallt vatten! Jag har varit med om några saker som radikalt förändrat mitt fiske under mina 40 år som sportfiskare. Tex introduktionen av det moderna jerkfisket i Sverige för att inte tala om utvecklingen av det moderna pelagiska vertikalfisket efter gös. Jag vill nog påstå att nedfisket kommer att hamna bland dessa ”milstolpar” inom fisket. Sjukt effektivt och ganska enkelt fiske. Som så många andra beten och tekniker kommer nedfisket från USA. Det hela började med att en mindre skara bassfiskare i mellanvästra USA plötsligt fiskade bättre än alla andra, vi pratar fångster som till slut ekade över hela bassvärlden, inte bara i USA. För att göra en lång historia kort. Det finns en person som mer än någon annan förknippas med tekniken och betena, Mr. Ned Kehde som tidigt lanserade Nedfisket som en del av ”Midwestfinesse” fishing. Små beten, enkla riggar. Det finns


Många fiskar för Jan O men ingen riiiiktigt stor! en hel del kul filmer på Youtube för den som vill grotta ner sig i ämnet klicka här. Vad är då hemligheten med Nedjiggar? Jo, det heter TPE, en gummiblandning som flyter i vattnet. Fabrikerna var tydligen lite skeptiska till att tillverka dessa i början då det krävs en speciell och inte helt gratis maskinpark för att skapa dessa jiggar. Idag görs dom i många fabriker och säljs i enorma mängder till i huvudsak bassfisket men nu plockas nedfisket upp i Europa och hela världen i rasande fart! En av teorierna kring varför kombon av nedkrok och jigg är så effektivt handlar såklart om hur betet beter sig under vattnet. En så kallad mask ser faktiskt mer ut som ett litet yngel som letar mat på botten när man knycker fram betet. Riggar du med en kräfta eller ett creaturebait kan du imitera en kräftas karaktäristiska hopp-simmande. Här finns en bra undervattensfilm! Så, investera i lite nedskallar och några kul nedjiggar. Ge det en rejäl chans och du ska se! Det kommer att bli fisk och kanske till och med stor fisk!

Johan väljer jigg med omsorg.


PROFFSEN OM NEDFISKE:

ALBIN SHARGI

Hej Albin! Berätta lite om dig själv. – Delägare och Produktchef på Mojoboats AB. Arbetar med allt från inköp av produkter, försäljning av båtar och slutleveranser. En brinnande passion för prylar och fisketekniker ligger alltid och lurar i bakgrunden. På Mojoboats säljer vi därför också sportfiskeutrustning och satsar på lite udda fabrikat. Vi saluför bland annat spön från St. Croix (till slutkund och till butiker runtom i landet), DRT (swimbaits från Japan) och Pitch & Strike (mjukbeten designade och tillverkade i Spanien). Som abborrfrälst. Varför är abborren fisken nr 1? – Stor abborre är lynnig, det är svårt att klura ut mönstret i en sjö och det kräver mycket tid och fokus att lära sig ett vatten, det är alltså en riktig utmaning som kräver pannben. Eftersom den beter sig och födosöker olika från sjö till sjö (samt kust) och kan ändra sitt beteendemönster helt under

en dag (till och med flera gånger) är det viktigt att kunna anpassa sig, både i storlek på bete, typ av bete, fiskedjup och presentation! Att bli riktigt vass på stor abborre kräver mångsidighet och ett jäklar anamma helt enkelt! Hur kom du i kontakt med nedfiske? – Jag har alltid varit driven av att hitta nya metoder och tekniker, det är ju underbart roligt att utforska och hitta saker som fungerar bättre än det ”gamla vanliga”. Under ett flertal år i ett relativt tidigt skede av det som skulle bli ett explosionsartat intresse för abborrefiske propagerade jag mycket för Texasoch Carolina-riggar, Dropshot och andra tekniker att rigga mjukbeten och efter det även crankbaits, jerkbaits och andra hårdbeten. Jag beställde väldigt mycket prylar från USA under flera år för att testa, det gick åt en hel del stålar, men jag lärde mig otroligt mycket om produktdesign och tekniker. En av de många beten jag beställde (detta var 2015) var Z-man Finesse TRD och Z-man Mushroom Heads. Jag hade sett att något som kallades Ned rig, aka Midwest finesse, blivit på tapeten i USA och jag ville absolut testa det på abborre. Said and done, jag beställde en kartong med prylar och några veckor senare befann jag mig i Hossmoån med Skinnet Axelsson. Detta var ett ypperligt tillfälle att testa Ned rig och vilket test det blev! Långsamt släpandes en Finesse TRD med skalle på ca 3,5g över botten i klassiska Kupagölen visade sig vara fruktansvärt effektivt, 10-11st abborrar mot endast några enstaka landade för Skinnet. Dagen efter var jag tillbaka, denna gång med Magnus Diesner. Superlångsam hemtagning, släpandes med skakande spötopp följt av långa pauser gav ett solklart resultat efter dagens slut, ca 15st upp för mig och endast en upp för Diesner. Även fast fisket var otroligt segt kunde inte abborrarna låta bli att suga upp masken från botten för att smaka, mycket tror jag av ren nyfikenhet!

När fiskar du ned? – Det verkar inte som om det finns något tillfälle under året då INTE Ned rig fungerar. Det fungerar också i alla vatten, sjö grund som djup, kust eller å. Klart vatten mörkare vatten verkar inte heller spela roll. Där jag verkligen märkt att Ned rig gjort stor skillnad är när fisken är trög, inte rör sig mycket, står bottennära och är ointresserad av födosök. Jag har till och med haft succé om fisken stått över botten men inte velat ta ett bete fiskat i frivattnet vid eller över dom. Istället har jag droppat betet mot botten bakom under fisken och långsamt gnuggat. Vi har med liveseende givare sett hur individer följer med ner och kikar på botten för att till slut smaka lite på betet, återigen av ren nyfikenhet tror jag. Jag har fångat bra på Ned rig mitt i sommaren och i midvintern i bräckt vatten med endast 0,5 grader i ytvattnet och 1,2m djupt. Temperaturen har ingen betydelse. Ned rig är strålande när det är lurigt och trögt helt enkelt! Vilka är dina favoritbeten för nedfisket? – Det är helt klart en fördel (men inte ett måste) att använda ett flytande bete med denna teknik. Betet lyfter då från botten och det är inte lika lätt att det tippar omkull. Att betet står som en pinne upp från botten är väldigt triggande! Z-man Finesse TRD som jag började fiska med och som är urtypen av Ned-mask är en riktig vinnare. Jag har mest fiskat med den minsta storleken, tycker man krokar de flesta hugg då, men har vänner som fiskar större maskar. Kräftimitationer har blivit omåttligt populärt och sådana i mindre storlek med lite mer slimmad profil har fungerat superbra för mig också. Ett annat tips är Pitch & Strike HEIKEGANI Craw som vi saluför på Mojoshop. Grymt bete till Ned rig men även till andra presentationer. Den fiskas med fördel på en Mushroom head som hjälper den att stå upp från botten.


Hur fiskar du beten med nedskallar? – Jag var tidigare inne på presentation och fart. Långsamt långsamt har oftast fungerat bäst för mig. Skaka spötoppen medans du släpar betet mot dig, lite som att jigga med handleden fast micro-variant av detta. Pausa då och då, håll koll på linan. Antingen stöter det till i linbågen när en fisk suger upp betet, eller så är det lite tyngd i andra änden när du fortsätter med släpandet, då har en fisk plockat betet utan att det märkts i linan eller spöt. En lite mer aktiv hemtagning fungerar ibland också bra. Tänk jiggfiske upp och ner från botten, men minska ”rycken” och därmed distansen betet hoppar. 10-15cm hopp per ”ryck” och då och då en paus kan vara effektivt. Att korsa dessa två hemtagningar och blanda lite kan vara nyckeln till att hitta dagens tempo. Skallens vikt är en viktig del i ekvationen. Djupare fiske tyngre skalle såklart, men försök fiska så lätt skalle du bara kan, då gräver inte betet ner sig i botten lika lätt. Det märks tydligt om du kast efter kast fiskar upp skräp runt krok och ögla på skallen. På grunt vatten 1-1,5m fiskar jag ibland så lätt som 1,5g. I en helt klassisk insjö men fiskedjup på mellan 5 och 10m använder jag allt från 3,5 till 7g beroende på djup och vind. Starkare vind, tyngre skalle, men sällan jag fiskar tyngre än 7g. Är betet stort och har flytkraft kan man givetvis (och kanske är det nödvändigt) gå upp i vikt på skallen. Formen på den mest vanliga skallen, Mushroom head, hjälper som sagt att få betet att stå från botten. Men är betet kraftigt flytande så fungerar också runda skallar. I tät vegetation används med fördel skallar med offsetkrok, sådana finns både som Mushroom och runda. Ett sista tips, testa fluorocarbon som huvudlina! Flätlinan ger givetvis bäst kontakt med betet men en Fluorocarbon, som sjunker tack vare sin höga densitet, ger bra hjälp i hård vind och även vid djupare fiske. Det blir ingen linbåge som fladdrar i

vinden, linan sjunker istället genom vattenytan och blir hängandes i en båge från toppen hela vägen till betet. Att släpa betet över botte blir då ännu

enklare, det skapas inget lyft upp med linan varje gång man jobbar med spötoppen utan snarare ett drag mot dig


PROFFSEN OM NEDFISKE:

JENS BYHOLM

Hej Jens! Först några ord om dig själv. – Jag är en 49 årig värmlänning, som bor lite utanför Arvika. När jag inte fiskar jobbar jag som Fritidspedagog på en skola. Har fiskat sedan 4 års ålder och har testat de flesta metoder inom fisket och riktat det åt många arter. På senare år har jag dock till största del riktat mitt fiske efter storabborre. Som abborrfrälst. Varför är abborren fisken nr 1? – Abborren har under hela mitt fiskeliv legat mig varmt om hjärtat, Fascinationen för storabborre har ökat mer och mer på senare år. En så, förhållandevis, “liten” art som blir så oerhört mäktig när den kliver över kilot och mer. Dessutom kan man fiska den på så oerhört många sätt och med många metoder. En tjusning och utmaning är också att den inte är helt enkel. Finns ingen tjurigare fisk än en abborre som inte för till-

fället är inställd på att söka föda. Det är framförallt då som finessfiske med bl a Ned-rig kan rädda fiskedagen. Hur kom du i kontakt med nedfiske? – Första gången jag kom i kontakt med Nedfisket var, på en fiskeresa. Där träffade jag Patrik Skoog som har borrebutiken.se. Han hade tagit hem lite Nedfiskeprylar och visade oss andra hur enormt effektivt det var. När jag kom hem till Värmland testade jag metoden i mina hemmavatten och det visade sig ju funka lika bra här hemma också! – Det mest fascinerande var att det just var storabborren som gick att överlista med Ned-rig! Sedan dess har denna metod räddat många fiskedagar för mig. När fiskar du ned? Situationer, vattentemp mm – Jag skulle säga att det framförallt är under vår och höst i kallt vatten som metoden kommer till sin fulla rätt och ofta är helt dominerade. Med det sagt så kan jag dock säga att jag numera aldrig åker ut på sjön utan att ha med ett Nedspö, även på högsommaren. De dagar som abborren då är mindre aktiv och står vid botten och trycker, kan Ned vara lösningen. Ned kan också fungera enormt bra på sjöar där abborren även sommartid är mer präglad på att söka födan på botten. Räkna därför aldrig bort Ned som ett starkt vapen att ha med i arsenalen vid ditt fiske. Vilka är dina favoritbeten för nedfisket? – Mina favoritbeten till Nedfisket är mask- och kräftimitationer samt creaturebaits. Gunki Skip Worm, Boogie Craw, Hourra Craw och Naiad. Sedan vill jag absolut tipsa om att använda mindre shadjiggar. Med mycket bottenkontakt och stopp får de en helt annan gång än på vanlig jiggskalle, vilket gör att abborren gärna plockar upp jiggen då den står på botten.

Hur fiskar du beten med nedskallar? – Vår och höst i kallt vatten går det nästan inte att fiska Ned för långsamt! Här har jag utvecklat en egen stil med extremt sakta hemtagning av betet med långa pausar där betet står helt still på botten. Detta har ofta visat sig mycket effektivt. Det kräver dock tålamod och pannben, då det är lätt att göra misstaget att ta hem betet för snabbt. MEN - ingen regel utan undantag - vi har också lärt oss att det vissa gånger krävs aggressiv hemtagning för att få abborren att reagera och hugga - speciellt under sommaren. För att sammanfatta det så ska du testa dig fram och knäcka koden för dagen för vad som får abborren att ta ditt bete. Varva också mellan olika typer av beten samt tyngd på skallen. De absolut vanligaste vikter jag använder på Nedskallar är 3,5 och 5 gram. Jag vill att betet ska dansa fram med små rörelser längs botten.


PROFFSEN OM NEDFISKE:

PELLE SETH

Hej Pelle! Berätta om dig själv. – Hej! Som sagt så heter jag Pelle Seth och är den som drog igång idén Bite of Bleak 2015. Vi fokuserade 100% på Sveriges nu mest populära fisk. Abborren. Har varit otroligt kul o se utvecklingen från såväl beten, fisketekniker m.m. För tillfället har jag hand om sälj, produktutveckling och är sortimentansvarig. Som abborrfrälst. Varför är abborren fisken nr 1? – Efter att ha fiskat Gädda under hela min uppväxt började jag följa bassfisket från USA på Youtube. Där växte ett intresse av att fiska “en” fisk med olika tekniker. Jag känner att man får en helt annan utmaning när man fiskar Abborre. Det kan hända så mycket från dag till dag och då gäller det att snabbt anpassa sitt fiske med olika tekniker och beten.

Som gammal idrottsman letar man alltid efter kickar som utmanar en. Efter sju års tid med ett totalt fokus på borren känner jag mig förfarande som en nybörjare ibland. Och det kan vara lika frustrerande som uppfriskade!

stim kan va guld värt. När höst kommer klumpar bytesfisken ihop sig längre ner på botten. Mellan 6–10 meter. Nu börjar abborren äta upp sig. Perfekt att kasta en Ned rig och skrapa den på botten.

Hur kom du i kontakt med nedfiske? – Jag satt som många andra och spenderade tid på Youtube när jag såg ett klipp som handlade om en ny teknik. “The Ned-rig”. Efter jag hade kollat klart på den så blev jag helt till mig. Mannen bakom Ned-rig heter Ned Kehde och berättade galna historier om hur han fiskade med en o samma rig och fångade 112 bassar undan att behöva byta ut gummit. Med hjälp av olika TPE blandningar som både är elastiska och flytande så finns det en uppsjö med olika tekniker att prova. Jag kände att jag måste va först med denna teknik. Den kommer vara kanon till våra Borrar! Viktigt att påpeka är att om du ska få ut maximalt av en Ned Rig skall du fiska med gummi som har en TPE-blandning. Visste ni tex att bassen inte tar en Ned Rig för att vara en mask? Fiskarna tror att det är en lite betesfisk som letar efter föda på botten!

Vilka är dina favoritbeten för nedfisket? – Mitt “Go to” bete är en Nazeebo worm i färgen Blue Craw med en 5g 2/0 Ned head Lead i färgen Dark Brown. Men i år har även vår Lizzard E 7cm funkat super. Färgen Watermelon red ligger alltid varmt om hjärtat.

När fiskar du ned? – Eftersom en Ned Rig är en finessteknik som ska fiskas med otroligt lätta skallar så var det precis så jag också började. Efter några pass började jag dock inse att vi måste anpassa denna teknik till våra abborrar. Om jag fiskar en Ned rig under förlek så fiskar jag i branter och kanter 3-6m intill ett lekområde. Här gäller det att ha koll på sitt vatten. Abborrar brukar inte behöva mkt struktur eller växter för att lägga sin rom. Under sommartider brukar dom riktigt stora fiskarna gå ut på lite djupare vatten. Då kan det vara optimalt att söka av just dessa områden med en Ned rig. Stora abborrar brukar hålla sig lite för sig själva. så att söka 100m runt en grynna eller ett

Hur fiskar du beten med nedskallar – I Sverige har vi otroligt mkt vid att ta hänsyn till. Jag brukar alltid tänka att kan jag fiska lätta skallar ska jag göra det. Ju lättare vikt du har på skallen ju bättre presentation får du. Glöm inte bort att detta är en finessteknik. Jag fiskar alltid en Ned rig bottennära. Just för att det är så man vill att presentationen ska vara. Ståendes på botten med gummit uppåt. Jag börjar alltid med att köra 3–5 sekunders pauser, sedan flyttar jag riggen 1–2 vevtag fram. Ibland brukar jag även “skrapa” jiggen längs med botten med betydligt kortare pauser. Kan vara effektivare när det är varmare i vattnet. Men se till att hålla botten.


PROFFSEN OM NEDFISKE:

JOHAN LOTTHAGEN

Hej Johan! Några ord om dig själv till att börja med? – Jag är en person som går in 100% i mitt fiske och vrider och vänder på varje teori är mer för att testa nya metoder beten och platser än köra samma spår. Utvärdering utveckling och handling är mitt motto! Som abborrfrälst. Varför är abborren fisken nr 1? – Abborren är en art som man aldrig kan förstå sig på, typ som en kvinna !!! Beteendet varierar hela tiden. Hur kom du i kontakt med nedfiske? – Var på en resa ner till Spanien i mars 2020 där jag träffa på Patrik på Borrebutiken. Redan vid

första synen så började mitt huvud gå på hög varv då jag hade lite teorier om några knepiga vatten hemma. Blev testa direkt när jag kom hem och succé. Så jag berättade genast för kompisen Jens Byholm hur sjukt effektivt detta vara så det dom inte länge innan han var fast med inom ned När fiskar du ned? Situationer, vattentemp mm – När fisken är inaktiv eller går efter botten föda. Även hårt fiskade vatten med försiktig abborre är vatten där nedjiggningen kan vara helt suverän!

Vilka är dina favoritbeten för nedfisket? – Gunki skipworm eller Naiad, ett sk. creaturebait, men även kräftor kan fungera riktigt bra nedfiskade. Hur fiskar du beten med nedskallar (beroende på säsong och temp tex) – Pillar fram betet sakta är ett sätt med riktigt lätta skallar eller mer aggressivt men med lite olika stopptider, det här kan få till reaktionshugg när inget annat fungerar men då vill jag gärna ha 5–7 grams skallar som är tungt i nedsammanhang!Ett fynd från Abu Garcia och Svartzonker! Samarbetet mellan Svartzonker och Abu Garcia fortsätter att förse oss sportfiskare med spännande produkter! Den här gången en helt ny spöserie, design Claes Svartzonker Claesson, byggt av produktfolket på Abu. I serien finns totalt sex spön, från abborre till tungt gäddfiske.

Design och teknik

Ja, namnet säger ju en del om utseendet! Classic Motoroil! En klarlackad grön klinga med motoroilflakes, brutalt coolt faktiskt! En underbar flirt med en av mina absoluta favoritfärger på gäddbeten. Klingan är byggd av 30 ton grafit, tvådelat på mitten. Totalt elva ringar på spöet inkl. toppögla. Keramiska ringar med stålfötter Från Sea Guide (XOG anti tangle). Lindningarna i mörkare grönt med inslag av guldtråd. Rullfästet kommer från Fuji, lättviktsmodell i grafit och screw down. Alla handtag inkl butt i svart foam.

Omdöme

Abu Garcia Svartzonker Classic Motoroil Heavy Lure 8’3” 50-220 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG

I stort sett alla spön jag testat under åren som Svartzonker släppt själva eller i samarbete med Abu Garcia har en sak gemensamt. De är ”snällare” i aktionen än många andra. En hyfsat känslig topp som vid belastning mer successivt får resten av klingan att arbeta ganska långt ner mot bottendelen. En ren fröjd att drilla fisk på, parerar stötar och belastning riktigt bra. Detta utan att spöet tappar märkbart i känslighet. Så här vill man att ett spö ska prestera när man krokat stor fisk! Kräver också lite mindre kraft när du kastar, skönt för ryggen ett heldagspass. Kombineras gärna med en rulle i 5600–6000 storlek för bra balans. Riktigt fina kastlängder också. Spöet är klassat upp till 220 gram, det är jag nog lite tveksam


Ringar från Sea Guide ( XOG anti tangle). Enkel men funktionell krokhållare.

Rullfäste lättvikt från Fuji.

Rejält greppvänligt framhandtag.

Snyggt och Ett spö elegant, för stor fisk! Beast Pro Power Pike!


till. De tyngsta jag kastar ligger runt 150 gram och det är absolut inga problem men mycket mer vill jag nog inte belasta spöet. Går vi ner i betesvikter, fiskar du tex Vanliga Mc Rubber eller Pig Shad JR med lite extra bly, säg total vikt 60-100 gram, fungerar spöet suberbt! Ett extra plus för ett rejält tilltaget handtag framför rullfästet för oss som har handen där under hemtagning och drill! Obegripligt att inte alla spön har det! Det här är andra gången i det här numret av Magazinet som jag blandar in priset, vilket jag sälla gör, men jag måste! Rek är 1699 kr och det får man säga är ca 1000 kr för lite! Ett sådant här kompetent spö, visserligen med ganska standardkomponenter, borde vara dyrare! Sjukt bra jobbat Svartzonker och Abu Garcia!

Plus • • • • • • •

Snyggt! Mycket förlåtande aktion Bra kastlängder Perfekt handtag framför rullen! Tvåbenta ringar Mycket prisvärda Fullt fungerande krokhållare

Tvådelat på mitten och put over holkar.

Minus

• Något överklassat

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia Längd: 8’3” - 251 cm Angiven kastvikt: -220 g Spöets vikt ca: 236 gram (vägt av oss) Antal ringar: 11 st inkl. toppögla Antal delar: Två, delat på mitten Pris rek: 1.699 kr Mer info: Abu Garcia

Något bakåtlutat triggger och delat handtag.


BAMF SHAD ÅRETS HETASTE GÄDDBETE

filmen Kolla in hias där Mat n visar o s s r e g l Ho h ggar oc i r n a h hur Shad! F M A B r fiska

BAMF Shad är ett swimbait från med precis rätt gång för att trigga de riktigt stora gäddorna. Betet är är ihåligt och viker sig lätt vid hugg och kan enkelt fiskas både med offset krok eller klassiskt stingertackel. Finns i tre heta färger som passar vårt nordiska predatorfiske. Längd 20 cm Vikt 108 gram


PELAGISK MÖRKERRGÖS VINTERNS HETASTE ISMETE...

Pliiing! Ljudet viner över isen, jag låter min pannlampa svepa över donen och tackar mig själv för att jag la ner några extra kronor på en bra sådan. En av ismetevipporna står och flaggar som en stolt tupp, reflexen på vipparmen slår tillbaka mot mig så fort ljuset snuddar vid den lilla lappen.

JAN OLSSON


Jäklar, det är inte mitt spö! Det är min kompis Torbjörn ”Tuben” Persson som fått ”flagg”! Han är snabbt framme vid spöet, kopplar loss det och konstaterar att linan inte rör på sig och linräknaren på rullen har knappt heller rört sig. Då mörten simmat pelagiskt på tre meters djup och att det sedan är ytterligare sex meter till botten gör att jag direkt förstår att det står en fisk, förmodligen en gös, och bara håller i betesfisken. Ett smått klassiskt gösnapp med andra ord. Tuben är snabb, väntar bara några sekunder, men det känns som en kvart… nitar fisken och man ser det där härliga motståndet i ett böjt spö. Tuben gör några snabba pump med spöet och fisken kommer ganska fort till hålet, där tvärvänder den och får gå några meter mot rullen… Tuben pumpar några gånger till och nu glider fisket rätt upp i hålet. En gös med sina karaktäristiska stora ögon stirrar på mig, ögonen blänker precis på samma sätt som en katts när de får kontakt med ljuset från pannlampan. Tuben, tycker att själv är bäste dräng och därför landar han fisken själv, en snabb längd- och viktkoll, en flott ”femma” får sedan simma tillbaka, lite omtumlad men i det stora hela ok…. Ja, så kan det gå ibland, när allt stämmer, själv hade jag förmånen att bara någon timme tidigare landa en gös på 6,1 kilo, precis i brytet mellan eftermiddag och kväll. Det intressanta med detta är inte att vi fick fisk utan att dom fångades under dåligt ljus till nästan totalt mörker. Perioder på dygnet som jag och mina vänner håller för dom kanske hetaste för gösen… Allt för många fiskare missar den superheta perioden på morgonen, d.v.s. ett par timmar före solens uppgång och den kanske än hetare perioden vid solens nedgång och timmarna efter. På små och hårt fiskade vatten i min närhet är numera dessa två tillfällen på dygnet nästan de enda man har en chans att fånga fisk. Detta gösfiske utan ljus ställer lite högre krav på både fiskare och utrustning. Här kommer några tips…

Jag kommer längre fram i texten att säga ”mört” ofta när jag menar bytesfisk. Mört fungerar utmärkt och är lättats att få tag på, det är skälet. Var heller inte rädd för att använda lite större mörtar. Det finns en vanföreställning om att gösen vill ha små mörtar vid ismetet, det stämmer inte. Fläska på, förmodligen är silhuetten viktig ju sämre ljuset är, inget konstigt med det.

Tuben drillar en flott ”twilight” 5:a i brytet mellan eftermiddag och kväll.

TAKTIK

Mörkerfisket efter gös på vintern handlar om att söka fisk som jagar aktivt. Det är betydligt effektivare än att låta betesfisken arbeta vid botten. Sådana jagande gösar söker sin betesfisk pelagiskt i mellanvattnet eller övre delen av vattenmassan. Det här gäller också dagtid vill jag säga, glöm inte det. Bottenfiske producerar fisk, absolut, men oftast fiskar i mindre storlek och absolut inte fler. Dom sjöar vi fiskar i är väldigt olika. Ytterligheterna är stora. Den grundaste sjön kanske bara är tre meter i medeldjup. Här hissar vi upp mörtarna så att sänket hamnar precis under iskanten. Mörten rör sig alltså i spannet mellan isen och max 40-60 cm ner i vattnet, eller lika långt som du har tafs. Jäklar vad det tjongar i emellanåt… I den andra favoritsjön finns det djup på över 14 meter. Här har vi haft bra fisken över de grytor som finns i sjön. Titta på sjökortet över din sjö och sätt spöna över djuphålorna men hissa upp din betesfisk till mellan 2-4 meter under isen. Variera gärna djupet mellan dina ismetespön. Några på två meter, något på tre och kanske något på fyra också. När gösen är rejält i stöten spelar en meter hit eller dit inte så stor roll. Däremot kan djupet spela roll när gösen är lite kinkig. Då verkar det nästan som om gösen måste simma direkt på din betesfisk för att över huvudtaget bita… En sådan dag justerar du spöna efter det djup du fått hugg eller landat fisk på. Att fiska pelagiskt djupare än sex meter är inte så meningsfullt. Den slutsatsen drog vi för ett

par år sedan när vi gång på gång misslyckats att få gösar på sex meter och djupare att hugga under det pelagiska vertikalfisket. Samma verkar gälla på vintern. Dom här gösarna verkar hänga eller nästa sväva på detta djup tills dom börjar jaga, ett slags pelagiskt vilodjup kanske man kan säga…


En grym fisk på 6,1 kilo i dåligt ljus.


UTRUSTNING.

I detta nummer kan du på ett annat ställe läsa om diverse ismetespön, så det låter vi vara för tillfället. Vipporna eller flaggorna däremot, dom skall naturligtvis ha pingla men också förses med reflextejp. Sådan finns att köpa på bl.a. Biltema. Tejpa direkt på vippbollen som Tuben brukar göra eller gör en liten flagga bakom bollen, det är Micke Puhakkas favorit… Riktigt sjysst blir det med lysdioder på vipporna. Då har man lite av vippornas ”Rolls Royce” helt plötsligt. Om det kan du läsa i ett gammal nummer av +MagazineFishEco (klicka här) Ja, det finns verkligen utrymme för att experimentera, å det är jus så kul… Trimma dina vippor så att dom löser ut med minimalt motstånd, trots att gösen på många sätt är en ”hårding” blir den ibland lite kinkig om den får dra för mycket i mörten när den hugger. Bling bling på tacklen kan ge effekt!

Rullens lager bör vara smorda så att de klarar några minusgrader utan att spolen börjar kärva, lika viktigt det. Rull- och castingexperten Micke Boettge är en av dom i sportfiskevärlden som har bäst koll på sånt här. Gör rent dina rullar och lager, lägg fett där det driver, olja där det glider. Dom oljor som Micke rekommenderar är Rocketfuil Tournament oil eller Yellow label oil, favoriter för dom som också vill kasta långt för fiske eller tävling. Kostar under 100 spänn. Kom bara ihåg att tunna oljor försvinner fort och använder du samma rullar för fisket på öppet vatten så bör du smörja ofta eller byta till tjockare smörjmedel. Dessa produkter finns att köpa i redskapshandeln, prata gärna med Micke, han finns på www.sportfiskeboden.com och är ett rent uppslagsverk när det gäller rullar och hur dom fungerar…

När vi ändå pratar rullar, så är det verkligen inte dumt att investera i räkneverksrullar. Nolla ditt räkneverk, släpp ner mörten o sänket och stanna rullen när du sett att önskad läng lina finns mellan spö och mört. Snabbt och enkelt. När gösen utmanas är det en smaksak om du väljer ett eller tvåkrokstackel. Själv har jag i alla tider använt enbart en krok, jag har fått för mig att gösen emellanåt och oftare spottar ut betesfisken vid fiske med dubbelmontage men andra riktigt skickliga gösjägare säger att det inte gör någon skillnad. Lämplig krokstorlek ligger runt en 4:a. Vassa men absolut inte för tunna krokar är bra val, välj krok med rejält kraftigt gods. Gösen har en enorm kraft i käken och kan faktiskt platta relativt stora krokar.


Även gäddan jagar aktivt i mörker, stora krokodiler är relativt vanliga.

Tubens 5:a.

TAFSAR OCH BLING

Tafsar och material är en ofta debatterad fråga. I vissa vatten spelar det dock roll vad du väljer för tafsmaterial. Här rekommenderas verkligen fluorocarbontafs ca 0,40 mm. När gösen är kinkig ger fluorocarbonet fler hugg än t.ex. titantafsar. Det kan vara så att mörkerfisket är ett undantag för denna regel, det återstår att se. Kommentera gärna själv till oss om du har annan erfarenhet info@ fisheco.se det är alltid spännande. Lite bling och pimp hör till, Tuben brukar knyta lite rött garn på kroken, i längden ca 5-6 cm. Både Tuben och jag är ganska konservativa och klär inte ut våra tackel speciellt mycket. Ett annat tips är lyspärlor och eller lysslang som du själv klipper till i lämplig storlek. Min gode vän Jörgen Larsson har som många vet ohemult många och stora gösar på sitt CV och säger att han själv märkt att pimpade tackel ibland gör verklig skillnad. En propeller, remsor med plastband, rasselkulor mm har Jörgen

med vänner använt och märkt att de lockat tröga gösar till hugg. Jag säger som så ofta, testa själv, det här med fiske blir man aldrig riktigt klok på. Vid mörkerfiske kommer jag själv att hårdtesta rasselkulor framöver, rent logiskt borde det vara rätt val men men… Nu till dom lite mer udda tipsen. Ofta, ja till och med oftast, ignorerar gösarna dina piggaste mörtar. Dom där som fäller vipporna av egen kraft då och då eller konstant sätter fart på bjällran så att man rycker till. Nä, gösen gillar tröttmört. Sebastian Wiman, Mäster Larsson och andra gör till och med speciella ”mörtdämpartackel”, det ni. Man kan göra som jag, konstant välja dom mörtar som verkar lite extra sömniga i mörthinken, eller så riggar man tafsen som ett ”mörtdämpartackel”. Tre stycken 4 grams blyhagel som du kan dra upp och ner på tafsen. Ju närmare krokarna du har blyhaglen, ju mer dämpar dom en pigg mört. Gösen tar ofta två gånger, ja så är det. Ibland

ännu fler gånger. I gösens jaktbeteende ingår att den ibland bara hugger sitt byte, spottar för att sedan ta igen. Ungefär som om den bara smakade kan man säga. Det här märks tydligt både vid vertikalfiske och vid trolling och ismete är inget undantag. När du fått ett flagg och trott att du missat fisken finns det mycket stor chans att den finns kvar, i direkt närhet till hålet. Även om den fått ”smaka krok” någon sekund. Gösen är inte lättskrämd. Det är därför viktigt att du så fort det bara är möjligt skickar ner mörten igen, även om den till och med är död. Gösen står beredd och det har många gånger hänt att den har tagit betet igen, innan man hunnit hänga upp linan på vippan.. å vips står man och handdrillar… hur kul som helst. Till sist, inget gösfiske utan en borr på minst 200 mm. En bra gös proppar ett mindre hål, det har hänt, alltför ofta. Gör inte den missen, en sådan gös går inte att sätta tillbaka…


SUMMERING

• Fiska pelagiskt, är det trögt så håll ut, du får statistiskt fler och större fiskar… • En bra pannlampa är A och O. Snåla inte på det… • Tröttmört eller dämpartackel är bra skit… • Experimentera med pimpade tackel… • Vippan blir bäst med både reflex och pingla… • Fiska pelagiskt, är det trögt så håll ut, du får statistiskt fler och större fiskar… Ja, det ska vara en upprepning... Tubens reflexlösning med gul reflextejp från Biltema.

Micke Puhakkas reflexlösning med en lite flagga på vippan.


RIKSREKRYTERANDE

SPORTFISKEGYMNASIUM & YRKESHÖGSKOLA På SportfiskeAkademin i Forshaga utbildas framtidens sportfiskeproffs! Utbilda dig i fiske- och vattenvård, fiskemetoder, turism, naturguidning, företagande, biologi m.m. SportfiskeAkademin i samarbete med: Följ oss på:M

PÅ ETT COOLT ARTFISKE I LAPPLAND!

ÅT

D E

T A L I K B SB

MIKAEL PUHAKKA MICKE PUHAKKA MARIANNE BJÖRFELL, WILMER BJÖRFELL & THOMAS AALTONEN


Då vi inom familjen har ett ställe i norra Lappland, så blev det äntligen ett seriöst båtfiske däromkring för min egen del under sommaren 2021! Jag har tidigare haft en gammal skruttig roddbåt samt en flytring till mitt förfogande däruppe, men nu hade jag bestämt mig för att köpa mig en biltaksbåt till gården, och den skulle även riggas med spöhåll­are, djuprigg och ett Humminbird Helix 5 ekolod med Side Image! Resan började redan hemma i Stockholm, och mitt första stop blev på Jula i Umeå, då jag hade bokat ett obromsat 80 km/h flaksläp dit, och sedan någon kvart senare så hamnade jag hos Ronny Brännström som driver den fina sportfiskebutiken Blixt Sport i Umeå. Väl där så köpte jag mig en Kimple 370 Angler Wide biltaksbåt som jag tidigare

hade paxat, en otroligt smidig lösning då jag hade både släpet och båten på plats, och allt ända uppe i Umeå! Jag fick en grymt bra kundservice då vi (familjen) dök upp nästan vid stängningsdags på Blixt Sport fiskebutik som även säljer båtar, på vår semesterresa långt norrut! Väldigt många timmar senare och många-många mil norrut så var vi äntligen framme vid huset som ligger nära älven, då den sista biten från Umeå gick lite långsammare p.g.a. släpet med den nya båten som vi hade med. Båten testades omgående i älven, och med min lilla men mycket smidiga Suzuki DF 2,5 hp båtmotor så gick båten förvånansvärt fort och stadigt i sjön. Första gäddorna nappade dessutom genast, och båten fick samtidigt ett väl godkännande av mig i både stabilitet och lastutrymme!

Första dagen fiskade jag, min sambo Marianne och sonen Wilmer i favoritsjön som är ett lappvatten där vi alltid har ett bra abborr- och gäddfiske! Fisket gick bra, vi fick en massa fina abborrar, men nu hade dom bytt område i sjön från förra årets fiske. Nya båten kändes riktigt stadig med tre personer ombord, två vuxna och ett barn och med mitt lilla ekolod kunde jag för första gången se djupen i sjön vilket överraskade mig då den var lite djupare än vad jag hade trott. Det blev många gäddor och abborrar landade, varav jag fick ett nytt jättefint ”spinnarr-PB” på snygga 1,420 kg via en Blue Fox Vibrax spinnare i storlek nr 3. Jag har fått många mycket större abborrar genom åren, men inte en så här stor


abborre på spinnare vilket var kul, dessutom på min favoritspinnare i Lappland! Förutom spinnare så nappade det som vanligt bra på våra Rapala BX-Bratt wobblers som alltid funkar bra i just den här sjön! Våra 13-Fishing Omen Black och Defy Black haspelspön fick dessutom jobba hårt då vi fick bra med napp, kul som tusan!

NÄSTA PROJEKT var att fiska kanadaröding, vilket jag

har på min personliga ”bucket-list” att fånga någon

gång! Jag och Wilmer åkte några timmar bil till en sjö med kanadaröding som jag känner till, och väl där så hade vi bra förutsättningar (svaga vindar) bortsett från regnet som kom in över sjön! Vi fiskade med en djuprigg ner till ca 30 meters djup, ett spö med en dipsy-diver samt några ”bakspön” med paravaner. Wilmer hade dessutom ett bakspö i handen riggad med en Rapala Jack Deep 07 på lång lina, och snart hade vi ett skönt vrålhugg på just det spöt som Wilmer fick hålla. Fisken var

förvånansvärt stark, och när vi drillade fisken närmare båten så simmade den kraftfullt under båten så vi fick gasa rejält en lång sträcka för att få fisken längre bak så att inget skulle gå åt skogen! En autopilot hade varit kanon, men allt gick bra nu trots att fisken simmade nästan lika fort som vi körde båten! Väl i håven kunde vi konstatera att det var en mycket fin kanadaröding på 2,550 kg och 69 cm lång, lyckan var total! Wilmers kanadaröding var en fisk som vi båda värdesatte


mycket högt, och nu hade han plötsligt familjerekordet på den arten! Otroligt kul när man siktar på en ny art, och så lyckas man till slut! Även jag fick napp, men nu blev det istället en vanlig röding landat (en fin sådan), så sökandet efter min första kanadaröding måste fortsätta för min egen del!

DÅ JAG HAR EN RIKTIGT COOL SJÖ i min kännedom

där uppe som det åtminstone ska ha funnits Kanadaröding i förr, så blev nästa projekt just till den sjön. Sjön är ganska stor, och min magkänsla sa även att den var djup, och då framförallt i andra änden intill ett stort fjäll, och mycket riktigt hade jag ett stort djupområde med ca 40 meter djupt vatten där. Dock hade jag räknat med kanske 50–80 meter djupt vatten där, men djupet räckte gott! Jag var nu själv och körde ett nattpass med trolling, jag prickade en mycket fuktig och kall natt men jag vägrade att avbryta då chansen fanns på napp trots att jag frös väldigt mycket! Det blev flera öringar och en röding landad via en och samma Jack Deep 07 wobbler, som även verkar vara ett jättebra trollingbete! På morgonen tog jag några kast efter gädda i sjön utan resultat, men troligen finns det inte gädda i just den kargiga sjön inbillar jag mig!?

Det blev även lite ströfiske i älven samt i småsjöarna från land med en massa napp (öringar och gäddor), men när jag provade på lite laxfiske i älven vid forsen så fick jag känna mig besegrad! Inte ett napp nedanför forsarna, men jag såg en massa laxar hoppa i älven och bara det räckte långt då man bara några meter bort hade flertalet laxar som försökte besegra den mycket kraftfulla forsen, vilket många laxar tydligen även lyckas göra varje år!

SISTA KVÄLLEN I ÄLVEN valde jag båtfiske i ett område

som jag trodde mycket på, och samtidigt gissade jag att det kunde vara hyfsat djupt där i ”hålan”, och till min förvåning så var det hela åtta meter djupt vilket var mycket mer än vad jag hade vågat hoppas på! På mitt lilla Humminbird Helix 5 si (Side Image) kunde jag dessutom i ovädret se flertalet stora fiskekon som stod djupt (nästan som gösar), vilket såklart väckte mitt intresse! Jag provade olika wobblers, men insåg snabbt att jag måste få


ner mina beten till fisken då de stod djupt och nära botten på det djupaste området i älven. Efter en del fundering så hittade jag en naturell jigg i boxen med en färg jag gillade skarpt och som jag även lyckades få ner till fisken, och pang vilket härligt karatehugg och fight jag fick! Hopp åt alla håll över älven, men till slut fick jag den (såååå himla nöjd)! Fisken var nästan mer ovanför ytan än under vilket såklart var stressande då jag bara hade 0,10 mm Sufix flätlina och en jiggkrok, men väl i håven kunde jag konstatera att jag precis landat min finaste Lapplandsöring någonsin, en kanonfin fisk på 2,5 kg som jag efter några snabba bilder återutsatte till sitt rätta element igen mitt i den regniga natten! Hur kul som helst samtidigt som regnet och ovädret kom in över mig! Betet som inte hör till det vanliga i dessa miljöer

var en Storm Tock Minnow 10 cm jigg (färgkod ”Aland Ayu”), och utan den så hade jag inte kommit ner till den fina fisken som jag värdesatte otroligt högt! Dessutom såg jag troligen just den öringen på mitt Helix ekolod innan den nappade på djupet likt pelagiskt prickskytte hemmavid! Hur coolt och kul som helst med den fina öringen, som även blev den sista fisken på den här trevliga semester och fiskeresan!

SAMMANFATTNINGSVIS kan jag redan nu konstatera

att det var ett mycket bra båtköp då jag nu har testfiskat min nya Kimple 370 Angler Widebåt, som dessutom ligger kvar i Norrland för min nästa familje och fiskeresa dit, men då tar jag nog även med en Minn Kota elmotor känner jag!? Båten är väl lämpad att frakta på biltaket, men jag har

själv valt ett släp då jag ofta räknar med att vara själv vid sjösättningarna! Det enda jag egentligen saknade på den här resan var en stor harr, men dom tar jag en annan gång, eller rättare sagt… jag fick 2 stora harrar några veckor tidigare på en annan fiskeresa dit upp (ett filmprojekt), men det är en annan historia som publiceras våren 2022! Mycket gädda, öringar, rödingar, abborrar blev det nu, men nästa år kör jag nog en storsatsning på "kanadickerna" då jag har ett mycket coolt fiskevatten där ca 3-4 timmar bort, men då fiskar jag nog i flera dagar!? Längtar redan tillbaka, hur kul som helst med en biltaksbåt i fjällvärlden samtidigt som jag snart måste ta min första Kanadaröding! Fiskehälsningar, sportfiskeguide Mikael Puhakka

MIKAELS TIO HETA TIPS INFÖR ETT BILTAKSBÅTKÖP: • Välj en biltaksbåt som man kan hantera själv på stranden. • Tänk på tyngden, om biltaket och takräcket klarar av båten. • En ”fyrkantig” båt är stadigare, men skvätter in mer vatten. • En Minn Kota elmotor är kanon, men åror funkar också bra. • Välj en lätt båtmotor, tex 2,5 hp. Hellre låg vikt än hög fart. • Välj båt med tjockare aluminium om man fiskar i ”hård” miljö. • Fiska in dig i båten, före du borrar en massa hål för ekolod etc. • Köp gummimatta etc, då plåten kyler under den kalla årstiden. • Stora vatten blåser fort upp, se till att ha koll på vädret och sjön. • Glöm inte flytväst, och gärna en torrdräkt under den kalla årstiden.


VARFÖR VARA EN FAMILJ PÅ ÄVENTYR NÄR DU KAN VARA EN MERCURYFAMILJ PÅ ÄVENTYR?

Inuti varje person bor en fri ande. En önskan om att se och känna nya saker. Att uppleva nya platser. Att driva sig bortom det normala och det vardagliga livet. Att skapa oförglömliga minnen med nära och kära och känna närheten till havet. Med Mercury Marine kan du fokusera och njuta av de största upplevelserna som båtlivet kan erbjuda.

mercurymarine.com/rule-the-water


FAKTA OM MIKAEL: Mikael Puhakka är en mycket erfaren sportfiskeguide som fiskeguidat sedan 1998, och har även många års erfarenhet av både små som stora sportfiskebåtar. Mikael erbjuder gäddfiske, gös, abborre, havsöring och även laxtrolling ute på havet. Allt ingår på hans fiskeguidningar som all fiskeutrustning oavsett fiskemetod, varm mat (oftast), flytoveraller eller flytvästar etc! Mikael har alla relevanta behörigheter som tex Sjöbefäl klass 7 & Högfartsbehörigheten samt erbjuder sitt guidefiske oftast runt huvudstaden, men ibland guidar han långt bort. Mikael är även en känd Rapala Proguide, Humminbird Proguide samt tillhör Suzuki Marins Profisketeam. Båtarna han kör är en Silver Eagle 630, Quintex 390 samt numera även nya Norrlandsbåten Kimple 370 Angler Wide. Varmt välkomna ombord hälsar Mikael, kom som ni är! :-)

KURIOSA:

Personbästa, eller fina båtrekord med kunder: (Några av alla arterna!) • Gädda 16,4 kg (130 cm)

• Abborre 2,1 kg (ca 50 cm) • Gös 8,320 kg (93 cm) • Lake 5,390 kg

• Ruda 2,425 kg • Harr 1,560 kg

• Sarv 1,270 kg

• Färna 2,610 kg

• Röding 5,620 kg

• Havsöring 6,2 kg

• Karp 19,4 kg (Frankrike) • Torsk 25,5 kg (Norge)

• Nilabborre 59 kg (Egypten) • Mal 56 kg (Spanien)

• Bullshark - Brutalt stor! (Florida) • Lax 17 kg (Kund)

• Asp 6,4 kg (Kund)

• Insjööring 7,2 kg (Kund)

• Kanadaröding 2,550 kg (Sonen Wilmer) (Troligen långt över 100 fiskarter totalt!)

KONTAKT & BOKNINGSINFO:

Mikael Puhakka Swedish Fishguiding Tours Tel: 0708 722733 Mail: micke@fishguide.se Webb: www.fishguide.se Instagram: @fishguide.se Rapala Proguide Suzuki Marin Proteam Humminbird & Minn Kota Proteam *** Sportfiskeguidningar sedan 1998 ***


MAKE THE FIRST CAST A STRIKER™ CAST

STRIKER CAST EKOLODSENHET EKOLOD SOM STREAMAR LIVE

© 2021 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag.

PARA IHOP MED APP

APPLE® & ANDROID™

UPP TILL

60 M RÄCKVIDD

GPS-MODELLEN SKAPAR

SJÖKORT MED 1’-KONTURER

2-D & IS

FISKELÄGEN

UPPLADDNINGSBART; UPP TILL

10 TIMMARS BATTERITID


Två coola abborrspön. Gunki har sedan ett tag tillbaka tagit ett intressant grepp kring abborrfisket, intressanta produkter och ett team med riktigt duktiga testfiskare har banat vägen. Dags för mig att återigen testa deras abborrspön, faktiskt två stycken i samma serie denna gång. Båda i Stripes-serien men med olika användningsområden. Jag har säkert landat ett tjugotal abborrar över 1200 gram på dessa spön och många mindre sedan i våras. En o annan gös och gädda dessutom.

Design och teknik

Gunki lyckas alltid hitta smått unika ID:n för sina spön. Mannen bakom denna serie är produktchefen Jerome Riffaut. Både Drive och Micro har smått identiskt yttre, finns annat som skiljer men det kommer sen. Båda spöna genomgående svarta men med gröna detaljer som direkt gör att de sticker ut! Har du sett ett Stripes en gång kommer du att känna igen det. Modern ”Street-feeling” kan man säga, en trend Gunki varit en stark del av. Rullfästet är i kolfiber, screw-down där skruvdelen är lite coolt täckt med krysslindad grafit. Rullfästets

Gunki Stripes Drive 7’1” & Micro 6’9” JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG

Klassiska Spigott holkar.


ovan och nedre del är i kork och avslutas med en grön/ camo del i foam. Klingan är exponerad ner till bakhandtaget som är snyggt svarvat med en lite kraftigare butt, allt i svart foam. Lindningarna är svarta och klarlackade. Båda spöna har åtta enbenta ringar, SiC (kiselkarbid) inserts och av micro guide typ. Klingan i både Drive och Microserien kommer från Japanska Toray, grafiten är inte specad mer än som High Modulus. Kastvikt 5-21 gram med tillägget max 30 gram! Klingan och ringar alltså detsamma för Micro med tillägget att övre delen är massiv kolfiber! Lite udda men sannerligen inte dåligt! Kastvikt 1,5-10 gram med tillägget max 12 gram!

Street fishing känsla!

Gunki Stripes! Spön som sticker ut!

Rullfäste i kolfiber!

SiC ringar ”Anti tangle” och micro guides. Ovansida rullfäste i kork!


Omdöme

Först generellt, Stripesspöna sticker ut! Är du ganska konservativ i din syn på hur ett spö ska se ut är Stripesserien det motsatta med sin coola och färgklickiga karaktär. Ringar, fästen och övriga detaljer är av ok kvalitet, varken bäst eller sämst. Ja, vi börjar med Drive 7´1´´. Känslig topp med bra bett i nederdelen. Ett alldeles utmärkt jiggspö för normalt jiggfiske, skäms inte för sig när det gäller lite grundare jiggfiske efter gös. Rätt klassat. I förhållande till priset är det faktiskt ett riktigt bra köp! Nu till Micro 6´9´´! Det här är verkligen ett finessespö. Riktigt känsligt och har blivit lite av en favorit för fiske med ca 5 grams nedskallar och mask eller creature baits. Måste säga att jag är riktigt imponerad över kastegenskaper och känslighet. Den största abborre jag landat på det här spöet ligger på 1590 gram. Stor fisk är en fröjd att drilla och då menar jag inte att det är något mjäkigt över det, tvärtom. Jag brukar inte säga så mycket om priset men Gunki har verkligen inte överprisat det här spöet. Det är banne mig ett fynd!

Plus • • • •

Känsliga Galet fin ”drillkänsla” Coola Galet prisvärda

Minus

• Ingen krokhållare?

En av många flotta abborrar på Stripes-serien!

Fakta Micro

Tillverkare: Sensas/Gunki Längd: 6’9” – 210 cm Angiven kastvikt: -12 g Spöets vikt ca: 116 g (vägt av oss) Antal ringar: 8 st inkl. toppögla Material handtag: Kork/foam Sektioner: Två, delat på mitten Pris rek: 1.295 kr (finns billigare i kampanjer)

Fakta Drive

Tillverkare: Sensas/Gunki Längd: 7’1” – 215 cm Angiven kastvikt: -30 g Spöets vikt ca: 126 g (vägt av oss) Antal ringar: 8 st inkl. toppögla Material handtag: Kork/foam Sektioner: Två, delat på mitten Pris rek: 1.295 kr (finns billigare i kampanjer)


MITT I VERKLIGHETEN Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna. Allt vi gör är på riktigt, vi och användarna är samma. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Pinewood är resultatet av envist lagarbete. Vi kan det här. Vi älskar det här.

PINEWOOD ® FINNVEDEN HYBRID & PINEWOOD ® ABISKO/TELLUZ SET ART.NR 5303/5304 & 5213/5313 PINEWOOD.EU
Vattentäta hängselbyxor. Det är riktigt roligt att flera av våra inhemska klädesföretag satsar på sportfiskekollektioner. Ett företag som gått ganska långt är Didriksons. Idag har man ett team med svenska sportfiskare som används som bollplank och produktutvecklare. Inga produkter ur sportfiskekollektionen släpps utan deras välsignelse. Själv har jag under två säsonger fått testa deras nya Bibs som fått namnet Aegis, som betyder skydd eller skydda på gammal grekiska. Just bibs är ett plagg jag själv använt i många år, allt från ganska billiga plagg till de ”coolaste” från USA.

Didriksons Aegis Bibs JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG


Jag älskar ”längre” byxor som värmer över rygg och mage, och som faktiskt fungerar som små redskaps­förvarare med sina stora benfickor! Om man ser sig runt i den svenska sportfiskevärlden är jag inte ensam. Aegis har under testperioden fått hänga med i allt från minusgrader i Norr till hällande vårregn i Blekinge. Det här en av de mest långtestade produkterna på länge.

Material och funktion

Byxan är tillverkad i två lager s.k. Soronatyg, en fiber utvunnen ur växtriket genom en snillrik process som sedan blandas med andra material. Mycket miljövänligt enligt experterna. Materialet Kraftiga kardborrelås.

Justerbart midjemått

Galon på rumpan!

Benfickor med vattentäta dragkedjor och flärp!


andas även, släpper ut fukt. Byxan är faktiskt riktigt genomtänkt, det märks att man lyssnat på sitt svenska sportfisketeam. Om vi börjar nedifrån finns det långa sk. snölås att dra över stövlarna och skon. Till det rejäla justerbara flärpar för att tajta åt mot fotplagget. När vi kommer längre upp hittar vi kraftiga förstärkningar i galon vid knäna och något som gör skillnad, en rejäl galonlapp på rumpan! Uppe på lårens sidor finns två stora benfickor med både vatten­tät dragkedja och kraftiga överlappande skydd med kardborrelåsning. I midjan finns möjlighet att justera omfånget på byxan från båda sidor. I höjd med brösten finns också fickor, små sådana men ok för att tex lägga bilnycklar eller mindre plånbok i. Bibsen avslutade med flexande hängslen med snabbkoppling. Alla på byxan sömmar är tejpade och bibsen öppnas och stängs med en kraftig vattentät dragkedja.

Galonförstärkta knän.

Omdöme

Som jag skrev i inledningen har dom här bibsen verkligen fått bekänna färg med kanske 60-70 dagar på sjön. Första och kanske viktigaste frågan, är dom vattentäta? Ja, det är dom. Heldagsfisken med hällande regn är inget problem. Byxan är ­mycket genomtänkt, robust i alla detaljer och andas kvalitet rakt över! Rätt justerade är dom också mycket bekväma, trots att det är en tvålagersbyxa är den väldigt mjuk och flexibel, stramar inte eller hindrar när man krånglar runt i båten. Den värmer också men självklart handlar det lika mycket om vad du har på dig som underställ. Ett stort plus för galon på rumpdelen och ett litet minus för fickorna på bröstet, dom är mindre viktiga funktionsmässigt men kunde var lite djupare. Priset är högt, 2999: - men helt godkänt och stundtals lägre mot vad övriga märken tar för ett par bra bibs. Finns att köpa hos flera sportfiskebutiker.

Kraftig vattentät dragkedja.

Plus • • • • •

Vattentäta!!! Smidiga Sköna Stora benfickor Genomtänkta

Minus

• För små bröstfickor

Fakta

Färg: Mattsvarta Vattenpelare: 10.000 mm Andningsförmåga: 4.000 g/m²/24h Pris: 2.999:Mer info: DidriksonsTAIL

ENKELT OCH EFFEKTIVT Tailbeten kan för vissa tyckas tråkiga oinspirerande men de bevisar gång på gång att de fångar stor fisk. Tobias Fränstam delar i den här artikeln med sig av sina erfarenheter och teorier kring tailbeten, när du ska använda vilken typ och hur du ska fiska dem – för att lyckas lura de riktigt stora gäddorna.

TOBIAS FRÄNSTAM


Jag fiskar gärna tailbeten i grunda, grumliga och snåriga miljöer.

Med dubbelsvans apterad på tailbetet sjunker det långsammare. Gäddan är en av Sveriges mest anpassningsbara predatorer. Den lever i strida strömmar i de norrländska älvarna, bland salta tångruskor i Oskustens skärgårdar och i inlandets näringsrika slättsjöar. Den skiftar i färg, teckning och kroppstorlek och utseende beroende på vilken levnadsmiljö det gäller. Som gäddfiskare gäller det att anpassa sitt val av fisketekniker, betestyp och inspinningstempo för

olika vatten. Detta gör gäddan som egentligen är en ganska enkel predator att fiska samtidigt väldigt utmanande för den gäddfrälste. Exempelvis om du behärskar älvfisket till fullo så är du troligen en novis om du för första gången ska pröva att fiska i en grumlig ”braxenvik” i skärgårdsmiljö. Skillnaden mellan olika gäddbestånds jaktstrategier kan ibland nästan liknas vid fiske efter olika arter. Huvudsakligen är gäddan en visuell jägare som

använder sig av synen, men i grumliga vatten tar den gärna hjälp av andra sinnen för att effektivisera jakten. Det känsliga sidolinjeorganet hos gäddan registrerar tryckförändringar i vattnet som uppstår när en bytesfisk simmar i närheten och upptäcks därför trots att sikten är hämmad. I många grumligare vatten hittas ofta gäddor med bra snittstorlek. Anledningarna är förmodligen flera. Dels är grumliga vatten näringsrika vilket gör att fiskbestånden kan växa sig stora och dels består en stor del av sjöns bytesfiskbestånd ofta mörtfiskar. Just karpfiskarter som braxen, sutare och björkna är något av en favoritföda för större gädda och är det gott om större bytesfisk i sjön finns det mer eller mindre alltid även rimlig chans på grov gädda.


Beten med dubbelsvans har blivit en riktig favorit!

MED RÄTT HÄNG ÅKER GÄDDORNA PÅ DÄNG

I grumligt vatten är det viktigt att gäddan lyckas upptäcka betet och få en chans att hugga innan betet försvunnit utom räckhåll. En betestyp som ofta fiskar som allra bäst i grumligt vatten är tailbeten. De flesta tailbeten på marknaden är snarlika i både form och storlek. Ofta går de som ett stryk­ järn i vattnet, rakt fram utan att vagga eller göra

för mycket väsen av sig. Den hårda främre kroppen trycker undan mycket vatten som uppfattas av gäddans sidolinjeorgan och den fladdrande och ofta färgstarka gummisvansen fungerar därefter som en visuell huggpunkt som ger liv åt betet. I grumligt vatten är det av yttersta vikt att kunna fiska så nära gäddan det är möjligt. Allt för att betet ska kunna upptäckas och för att en mätt och lat

monstergädda skall bemöda sig att sträcka sig efter nästa byte. Ofta tycker jag att ett sakta flytande eller svävande tailbete är det generellt bästa, då kan man för varje enskild plats justera betets djupgående genom att vikta om det med ett päronbly i nosen när djupet förändras. Förutom själva viktningen har även svansen stor inverkan på djupgåendet. Använder man en enkels-


I samband med gäddans lek är gäddfärgade beten oftast som bäst.

Grov gädda på grunt vatten.

vans där svanstippen pekar uppåt gör den att betet lyfter mot ytan vid hemtagning medan en svanstipp som pekar nedåt bakom betet gör att kroppen dyker. Likaså kan en sjunkade tail med dubbelstjärt bli långsamt sjunkande då stora svansar bromsar betets sjunkhastighet i vattnet. Vid grummelfiske kan små och hårfina detaljer ibland ge stor skillnad i fångstresultatet. Att betet går på rätt djup och har rätt häng är oerhört viktigt, men att pröva sig fram vad gäller storlek och färg på gummisvansen kan ibland vara mycket viktigare än vad man tror. I kallare vatten föredrar jag att fiska med normalstora

gummisvansar på de flesta tailbeten medan jag hellre går upp i storlek och fiskar en stor bigtail under årets varmare hälft. Jag tycker ofta att gäddan behövs stimuleras lite mer när ämnesomsättningen är hög som under sommarhalvåret medan lite mindre reklam oftast fiskar bättre i kallvattensituationer. Ta gärna med flera olika tailar i skiftande färger och storlek för att kunna variera betets utseende, då kan du med små och billiga medel enkelt förändra betet på ett snabbt och effektivt sätt! Pröva både starka och naturliga färger tills du upptäckt vad gäddan vill ha för dagen.

ETT RIKTIGT STORGÄDDBETE

Många av de större gäddorna som lever i grumligt vatten har stora skallar, ofta kallat ”braxennacke”. Möjligen en anpassning för att få en lite bättre marginal i attackerna och för att kunna jaga effektivt på de vanligast förekommande arterna i dessa vattentyper, högryggade braxnar, sutare eller sarvar. Min upplevelse är att tailbetet inte alltid är den bästa betestypen för att bedriva ett lyckat mängdfiske i den här typen av vatten. På vissa platser kan mindre individer ofta rata ett tailbete men för en stor gädda är det ofta helt rätt val. Små gäddor


har inte hunnit få så mycket livserfarenhet utan nappar gärna på allt som far runt och gör mycket väsen av sig. En stor och gammal gädda vet att en födosökande, trygg och inte ont anande bytesfisk rör sig sävligt, långsamt och diskret. Det är då det är läge att attackera, ett snabbt och hetsigt bete signalerar flykt och chansen till en fullbordad jaktlycka är avsevärt mindre. Det är en av anledningarna till varför jag tror att lugna och sävliga beten ofta är gångbara för de stora och rutinerade individerna.

UTRUSTNING FÖR TAILFISKE

En optimal tailfiskeutrustning behöver inte vara så komplicerad det viktigaste är att den inte är underdimensionerad. Fisket i sig är inget finlir så dimensionera hellre mot kraft än känsla. Ett relativt kraftigt spinnspö på 7,5-8 fot gör så att du kastar betet långt och får kraft i mothuggen. Samtidigt kan du sätta rejäl press och lyfta fisken mot ytan. Detta är viktigt i snåriga miljöer som natebälten och stubbvass där en snärjd lina, tafs eller krokar ofta gör så att gäddan skakar sig lös. Linan bör vara 0,35-0,40 mm och krokar som är grova i godset, allt för att kunna vålda fisken in mot båten innan den snärjer sig fast. Fiskar du riktigt grunt tar du den grövsta flätlinan du känner att du kan fiska smidigt med, en tjock lina lägger sig nämligen på ytan och hjälper dig att hålla betet från botten.

DÖM INTE UT PLATSER FÖR TIDIGT

Tycker du att vatten med grumlig sikt oftast fiskar dåligt? Pröva då att fiska platsen med ett långsamt svävande tailbete innan du dömer ut den! Sanningen är den att många grumliga vattendrag också är väldigt näringsrika och det betyder ofta mycket mat för gäddan. Frågan är ofta bara hur man skall lura den, och tail är ett utmärkt betesval just för dessa grummelsituationer.

Tailbeten med en skruv baktill på kroppen är bra i den bemärkelsen att man snabbt kan pröva sig fram till vilken svans gäddorna verkar föredra. Den mindre modellen av McHybrid är en stor favorit för långa slingrande tailar.


FORWARD Söka framför och runt båten. Ger större möjlighet till bättre precision i kasten.

DOWN Idealisk för att se detaljerad information om strukturer och fisk som simmar under båten.

Reality TV med Humminbird MEGA Live Imaging™, sportfiskare kan nu se fisk och struktur i realtid och uppleva möjligheten att se fisk hugga tag i betet direkt på skärmen. Fisket kommer aldrig bli sig likt igen, tillsammans med övrig revolutionerande ekolodsteknik från Humminbird som MEGA 360, MEGA Side/Down Imaging samt Dual spectrumchirp finns det inga ursäkter. MEGA Live Imaging-vyerna Landscape, Down och Forward möjliggörs via extern givare som ansluts via Ethernet. Den är justerbar och kan monteras på trollingmotor alternativt separat fäste. Läs mer på www.comstedt.se MEGA Live är kompatibel med HELIX G3N och G4N med MEGA Imaging samt samtliga SOLIX- och APEX-modeller.

LANDSCAPE Perfekt för att samla information i grunda vatten och se vad som finns runt dig.Abu Garcia

ZENON

Abu Garcia

Beast Gift Pack

Den perfekta julklappen till gäddfiskaren! Beast Limited Edition Gift Box innehåller tre beten, stinger, insta-spinnerbait och en vikt… allt i en snygg presentask.

Pris ca 249:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcias nya värstingserie är här. Zenon-serien består av haspelrullar och spön som är extremt lätta och packade med moderna material och komponenter. Spöna är byggda med en 40T-klinga med kolfibergrepp och superlätta spöringar. Rullarna har 10 HPCR-kullager, stativ och rotor i magnesium, kolfibervev och allt kommer i en lyxig rullväska.

Pris rulle ca 4.999:Pris spö ca 3.999:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Spike Håvar

Spike-håvarna är designade och dimensionerade för abborrfiske. I serien finns tre modeller, Spike BB Net med fast handtag som är perfekt när du vadar, Spike Net med solid ram och Spike Foldable Net med vikbar ram. Alla håvarna har gummerat nät som är skonsamt mot fisken.

Pris fr. 299:www.abugarcia-fishing.eu


Rapala

Harmaja

Den här skeden, med sin unika form och triggande gång, lanserades redan på 1990-talet. Nu är den åter med samma fiskfångande egenskaper men med en rejält uppdaterad look! Den patenterade formen ger Rapala Harmaja en oregelbunden gång, rejält med action och flash som väcker rovfiskens intresse. Redan i droppet börjar Harmaja fiska tack vare sitt fladdrande rörelsemönster. I Harmaja möts det traditionella skeddraget med en ny, uppdaterad look med både realistiska mönster och sådana som verkligen sticker ut ut mängden. Färgsättningen, i kombination med det nytänkande sätt man använt klarlacken för att framhäva detaljer som fjällmönster, öron och fenor på betet, ger en helhet som måste upplevas. Harmaja är ett gäddbete som verkligen levererar! Levereras i en helt ny miljövänlig förpackning utan plast.

Pris ca 109:www.rapala.com

Rapala

Nauvo

Rapala Nauvo är en återupplivad klassiker! Den välbeprövade metallskeden kommer nu i en modern, uppdaterad tappning. Skeden, som ursprungligen släpptes under 1990-talet, simmar naturtroget med en bred, vaggande gång vid normal hemtagning. Fiskar man hem den snabbt sticker den ut åt sidorna, bryter mönster, och sticker ut från mängden. Precis vad jagande rovfisk söker! Vid spinnstopp fladdrar och tumlar den ner genom vattnet på ett sätt som lockar till hugg. I Nauvo möts det traditionella skeddraget med en ny, uppdaterad look med både realistiska mönster och sådana som verkligen sticker ut ur mängden. Färgsättningen, i kombination med det nytänkande sätt man använt klarlacken för att framhäva detaljer som fjällmönster, öron och fenor på betet, ger en helhet som måste upplevas. Levereras i en helt ny miljövänlig förpackning utan plast.

Pris ca 109:www.rapala.com


Humminbird

MEGA Mount

I samband med att leveranserna av Humminbird MEGA LIVE ekolodsgivare startar i Sverige kommer även det svenskutvecklade fästet MEGA Mount att börja levereras. Det är ett fäste som gör det möjligt att styra MEGA LIVE givaren i den riktning man önskar. Det kan bultas fast i båten, monteras på en Cannon skena eller på ett rör med tillbehörsfästen. En robust konstruktion som säkerställer att MEGA LIVE givaren är stabil. Det finns även en version av fästet med möjlighet att montera en akterspegelsgivare.

Pris ca 2.995:www.comstedt.se

Humminbird

MEGA Live

Humminbirds efterlängtade MEGA LIVE börjar nu levereras i Sverige. Mega Live är en ekolodsgivare som gör att sportfiskare kan se fisk och strukturer i realtid direkt på skärmen. Se tydligt hur fisken reagerar på ditt bete för att till slut hugga. Genom att nyttja MEGA LIVE tillsammans med annan enastående teknik från Humminbird får du ett ovärderligt hjälpmedel för att förbättra ditt fiske. Tack vare avancerade algoritmer synkas alla givare i nätverket för att ge en störningsfri bild, du kan därför med fördel använda MEGA 360, MEGA Side/Down Imaging samt Dual Spectrum CHIRP samtidigt. Mega Live levererar tre olika vyer för att ge dig optimala förutsättningarvid varje tillfälle. Justera enkelt mellan Down, Forward och Landscape genom att vrida givaren. Mega Live är kompatibel med Samtliga APEX och SOLIX, samt Helix 8-15 G3N/G4N och även HELIX 7 G4N. Givaren kopplas in via Humminbird Ethernet, antingen direkt i en enhet eller via en Humminbird nätverksswitch. Mega Live kan monteras på Minn Kota Ultrex motorer eller på ett separat fäste, till exempel Mega Mount från Comstedt. MEGA LIVE givare kommer till Sverige under hösten 2021.

Pris ca 20.995:www.comstedt.se


Meiho

VS-3078 Tacklebox

En all in one tackel-station med 6 extra beteslådor för dig som fiskar i Jon boat, mindre båt, från land, eller ofta gästfiskar i andras båtar! Vi själva har den också i våra större bass boats som en ”day box” som alltid får ligga framme på däck under fisketuren. Meiho Versus VS-3078 är tillverkad i Japan av högsta kvalitet i en stryktålig plast. Lådan är dubbelsidig med två ”lager” förvaring. Kraftiga spännen håller lock och överdel på plats. Handtaget låser ihop över och underdel i utfällt läge ifall du skulle glömma att fästa spännena. Storleken mäter 430x295x186 mm och finns exklusivt för Mojoboats i färgen OD Green. I paketet ingår 3 st VS-820ND, 2st VS-706 samt en Slit Foam Box.

Pris ca 1.395:www.mojoshop.se

Pitch & Strike

HEIKEGANI 8-pack

Mojoboats presenterar som exklusiv återförsäljare PITCH & STRIKE. HEIKEGANI från Pitch & Strike är speciellt designad för en finesse-approach genom tätt gräs, risvasar, sten, vass, you name it. Designen och konstruktionen innefattar en kraftig kropp med fyra tentakler och två platta slimmade “klor”. Formen som är slimmad påminner i stort om en kräfta. Tentaklerna och klornas naturliga rörelse triggar fisken rejält och fungerar otroligt bra även vid svåra förhållanden där fisken är mindre benägen att födosöka. Dela på klorna för att få mer liv och rörelse i betet. HEIKEGANI som finns i 19 olika färger är 86 mm lång, väger 6 g och i varje förpackning finns 8 st beten.

Pris ca 129:www.mojoshop.se


TIME TO UP YOUR GAME

ULTIMATE EVOLUTION THE ULTEGRA

The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced reels.

SCAN WITH MOBILE PHONE FOR MORE INFORMATION

Containing many of the latest technical features found on top-of-the-ra SHIMANO reels like Stella, at a price that defies reality, isn’t it time yo ‘upped your game’ with the ULTEGRA range.

THE ULTEGRA

IMAGE

ULTIMATE EVOLUTION Reel - Ultegra

Rod - Beastmaster Line - Kairiki 8 The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced

IMAGE

reels. Containing many of the latest technical features found on top-of-the-range SHIMANO reels like Stella, at a price that defi es reality, isn’t it time you ‘upped your game’ with the ULTEGRA range. Reel - Ultegra Rod - Beastmaster Line- Kairiki 8

Ultegra FC Advert Visuals.indd 1


VINTERTROLLING

SÄVLIGA PLUGGAR & STARKA FÄRGER Jonathan Jansson och Team Bälinge ger sig av på en resa till Sveriges största sjö i jakten på köldstela laxar och öringar. Hur lägger de egentligen upp taktiken? Och blir det några rekordlaxar?

JONATHAN JANSSON


Färgglada och blanka beten är ofta effektivt.

färden då det onekligen ser alldeles för brant och halt ut för vår framhjulsdrivna bil. Vi lastar båten och sätter fart ut mot en grå och kall tillvaro.

PULKOR SJÖSÄTTS och vi riggar ut spöna några dis-

VINTERN NÄRMAR SIG SITT SLUT. Bilen är fullpackad och jag, farsan och brorsan är på väg till Vänern för knappt två dagars trolling efter lax och öring. Vädret för morgondagen verkar bistert men helt klart fiskbart. Att vi skulle fiska bestämdes långt innan nyår. Yttre förutsättningar är mindre viktiga när man bor 40 mil från där fiskarna simmar. Dåligt väder och ännu sämre förutsättningar för att ens kunna bedriva ett fiske är något man lär sig hantera och efter ett tag snarare uppskattar än fruktar. Vi närmar oss Dalbergså Camping där vi skall

bo och sjösätta vår båt. Rampen i Mellerud ligger fortfarande frusen så den strömsatta ån och den glashala stenhällen får bli vår utgångs- och sjösättningsplats. Väl framme riggar vi spön i stugvärmen och diskuterar var på Vänerns stora vidder vi skall söka lyckan. Lätt stela och slitna efter den långa bilfärden somnar vi snabbt för några behövliga timmars sömn innan solen går upp. Det är fortfarande kolsvart när klockan ringer, det gäller att ta vara på dagens få ljusa timmar den här årstiden. Just idag blir det nog inte heller särskilt ljust överhuvudtaget då nattens lågtryck inte tycks vilja lämna oss. Sjösättningen av båten går smidigt, vi vågar dock inte tänka på hur det blir inför hem-

tans utanför åmynningen. I mellan 1,4 och knappa två knops fart färdas vi i ost-nordostlig riktning för att sedan planera vrida upp i medsjö norrut mot den så kallade ”Mittledaren”. Vi hoppas på att hitta varmare vatten längre ut i sjön, gärna 0,5-1,0 grader varmare än den dryga grad vattnet håller där vi för tillfället befinner oss. Varmvattenfläckar kan vända den trögaste tillställning till en orgie av hugg­villiga laxar och öringar under sista övertidsminuten. Det gäller att forstätta sökandet även om man ibland bara väntar på att domaren skall hoppa fram och blåsa av den till synes så hopp­ lösa tillställningen. Det gäller att materialförvalta väl med varm mat i mattermos och något gott att tugga på för att hålla humöret på topp. Eller ens vid liv. Precis när vi vrider upp i medsjö så ropar farsan att det är fisk! Ett spö böjer sig på styrbords pulksida. I den kalla vattentemperaturen orkar den inte slita linan ur linutlösaren men med ett snabbt snärtigt ryck är linan fri och farsan drillar vad vi tror är en fin lax. Väl inne vid båten blir det en hel del tumult och sin vana trogen går den tidiga köldstela laxen ner på djupet och stångar precis bakom aktern. Med tummen på spolen pressas den dock uppåt och jag kan håva en fin lax på dryga fem kilo. En perfekt start på dagen! Att vi inte fångade en enda godkänd fisk under förra årets sex dagar på Vänern är nu som bortblåst ur minnet. Ur våra ögon sett lyser himlen upp och vi vänder upp båten för att passera samma plats en gång till.

WAYPOINTEN som gjordes när laxen passeras utan att det händer något. Inte heller ser vi något intressant på ekolodet, varken betesfisk eller något


Undertecknad med en fin öring fångad nära botten.

Bra kamp trots så stora odlingsskador visar hur stark laxen är.

varmare vatten. Men om det fanns en lax borde det finnas fler då de sällan simmar helt ensamma. Vi byter taktik och svänger nordväst närmare land för att fiska av området utanför berömda Hjortens Udde. En halvtimme senare ser vi spridda skurar av betesfisk på ekolodet och vattentemperaturen är nu uppe på nästan två grader. Återigen bockar sig ett ytspö på styrbords sida. David tar spöt och drillar vant in en öring strax under 70cm. Vi har verkligen prickat rätt för nu hugger det igen! Samma sida av båten och återigen på en ytligt fiskad Tomic 4” TT. Jag känner dock ganska snabbt att det troligen är en gädda som bokstavligt talat hänger i andra änden av linan. Efter den hel del pumpande kan David ta ett gälgrepp på en vackert tecknad gädda i fin kondition. Medan vi drillade och landade de två föregående fiskarna passerade en båt oss tillräckligt nära för att se vår fiskelycka. Dock så vänder den nu söderut, troligtvis mot hamnen då vi hör två norska båtar prata över sjöradion om att lite stugmys inte vore helt fel. Vi får därmed möjlighet att ostört vända upp och fiska över samma område igen. När

vi vänder upp märker vi tydligt var kanten mellan ”varmt” och kallt vatten går så vi bestämmer oss för att fiska oss in mot land igen. I ögonvrån ser jag hur ett spö på djupriggen signalerar hugg. Fisken stångar kvar nere på djupet en bra stund innan den börjar ge med sig. En lax på dryga fyra kilo glider i håven och vi kan konstatera att Tomic 4” TT i starka kulörer verkligen är dagens melodi.

VI SNURRAR KVAR I OMRÅDET, tar oss tid för lite

varmt te och kaffe. Men vi får inte sitta länge förrän det hugger igen! Jag greppar spöt snabbt och rycker loss linan ur utlösaren innan jag räcker över spöt till farsan. Att det är en bättre fisk det märks direkt. Tungt spjärnar den emot och går en aning i sidled. Inga rusningar, den spänner som bara en större fisk i kallt vatten kan göra. Jag står redo med håven och ser något silvrigt skymta bakom båten. En stor lax bryter ytan, den vägrar låta sig håvas på den sidan jag står utan vräker sig runt bakom båten i ett försök till hopp. David slår tillfälligt ur växeln för att farsan ska förmå få in fisken inom avstånd för håvning. Jag byter sida på

båten och samtidigt som David slår i växeln igen för att inte planerboardslinan skall trassla in sig i drömfisken så kommer den rakt mot mig. Med ett bestämt spadtag ger jag laxen ingen möjighet att undgå håvens djupa påse. Den är stor, tio kilo utbrister David medan jag inte vågar hålla med även om jag innerst inne tror och hoppas att det är så. Att vi äntligen lyckats lura en Vänernlax på över 10kg. Det är omöjligt att fastställa en vikt i den otrevliga sjögången men vågen gungar en bra bit över den magiska gränsen. Vi firar ögonblicket med stärkande varm mat ur rykande mattermosar. Väl behövt denna råa dag som kyler benmärgen innanför den annars så varma flytoverallen. Autopiloten tar båten tillbaka mot den heta zonen medan vi glufsar i oss mammas köttgryta vi smugglat med. Ett djupriggsspö bockar till och vi drillar fisk igen! Bredvid båtsidan kan vi se att laxen har fettfenan kvar i behåll och efter snabb håvning och avkrokning får den simma


Storlaxen väger hela 10,3kg. En drömfisk!


Trötta men otroligt glada vill vi inte att ögonblicket skall ta slut.

tillbaka ner i Vänerns kalla vatten.

AKTIVITETEN BÖRJAR AVTA och vi ser inte lika

mycket­betesfisk på ekolodet längre. Kursen sätts mot Dalbergså då klockan närmar sig solnedgång och den vitgrå himlen blir mörkare för varje minut. Vattentemperaturen fortsätter att vara kring de fångstgivande två grader medan vi tuffar på i sydvästlig riktning. Plötsligt hugger det på ett pulkspö då en lax har fattat tycke för ”Moroten”. Även den fisken går till slut i håven och vi kan trötta men obeskrivligt glada åka i land. Trollinglegenden Einar Pettersen möter upp oss och fastställer vikten på farsans lax till hela 10,3kg. Hur fisket fortlöper under morgondagen, det spelar nu ingen som helst roll då hela resan, hela karriären som laxtrollare på Vänern tycks i dessa sekunder vara för evigt räddad. Uppspelta men lika utslagna somnar vi gott i stugvärmen med drömlaxen bakom våra ögonlock. Mosiga men återigen taggade till tårna vaknar vi till klockans ton. Segerns sötma smakar gott än, men efter en snabb frukost och iordningställande av dagens matsäck åker vi ut igen för en ny dag med nya fiskar och upplevelser i sikte. Solen strålar och vinden är härligt svag från söder. Sakta trollar vi oss in i gårdagens område som nu är fullt med andra båtar. Ryktet sprider sig snabbt men ingen verkar ha någon direkt lycka. Någon gädda landas hör vi över sjöradion men annars är det stiltje. Vattnet håller samma temperatur som dagen innan men ingen aktivitet på ekolodet skvallrar om en trögare dag. Vi sätter kurs sydost förbi gårdagens första fisk och vidare bort mot ”Den namnlöse”.

INNE PÅ GRUNDTOPPARNA varierar vattentempera-

turen en hel del och vi tycker oss se att två personer i en annan båt står och drillar fisk. Kanske finns det hopp tänker vi i några minuter innan ett djupriggsspö niger till en aning. En liten öring kan smidigt krokas av vid båtsidan för att växa på sig.

Vi fortsätter att fiska på grundtoppar med våra Tomic 4” TT nära botten. Ingenting händer på någon timme men tålamod lönar sig. Bakom min axel skymtar jag hur spöt på styrbords djuprigg står böjt akterut. En stångande och rullande öring gör sitt bästa för att slå sig fri men efter en stunds kamp några meter bakom båten glider den i håven. Ingen bjässe men en trög dag som denna får man vara mer än nöjd. Vi hinner med att kroka av en till liten öring vid båtsidan innan vi sätter kurs västerut mot bryggan. Upprampningen av ett ton trollingskuta på en isig stenhäll med lutning likt bergen i Mordor skulle visa sig vara helt klart en tuffare match än vad trötta trollare mäktar med. Men tillslut efter tusen svordomar och en halv koppling senare rullar vi och ekipaget hemåt tvärs vårt avlånga land.

SNABBGUIDE KALLVATTENTROLLING • Leta varmvattensfläckar

• Använd färgstarka beten med sävlig och oregelbunden gång • Fiska långsamt (1,4–1,9 knop)

• Fiska nära botten på grundtoppar om fisket är trögt.

FILMEN FRÅN RESAN HITAR DU HÄR!


SVERIGES STÖRSTA SPORTFISKEKEDJA

ARVIKA

GÄVLE

KALMAR

MALMÖ

ULLARED

Böjda Spön

Gävle Fiskredskap

Baltic Skeppsfournering

Fiskedags

Jensen & Celander

böjdaspön.se

gavlefiskredskap.se

baltic.nu

fiskedags.nu

fiskebutiken.nu

BORLÄNGE

GÖTEBORG

KARLSTAD

PITEÅ

UMEÅ

Vestlis Fiske

Strömvalls Sportfiske

Böjda Spön

Fritid & Vildmarksliv

Blixt Sportfiske & Fritid

vestlisfiske.se

stromvallssportfiske.se

böjdaspön.se

fritidvildmark.se

blixtsport.se

BORÅS

HÄSSLEHOLM

KÅLLERED

SKINNSKATTEBERG UPPSALA

Wollmars Fiske - Jakt - Fritid

Sportfiskebolaget

Sportfiskebutiken Tajtlajn

Runes Sport

MÅ Fiske & Fritid

wollmars.com

sportfiskebolaget.se

tajtlajn.se

runessport.se

mafiske.se

DJURÅS

JÄRNA

LINKÖPING

SUNNE

VEMDALEN

VÄSTERÅS

Vestlis Fiske

Jiggar.nu

Upplev

Böjda Spön

Ekbergs Fiske & Fritid

Willyssportfiske

metebutiken.se

jiggar.nu

upplevstore.se

böjdaspön.se

ekbergs.nu

willyssportfiske.se

GISLAVED

JÖNKÖPING

LUND

TÄBY

VÄXJÖ

YSTAD

Gipro Fiske

Fiske & Outdoor

Fiskekompaniet

Sportfiskeboden i Täby

Cityfiske

Fiske & uteliv

giprofiske.se

fiskeoutdoor.com

fiskekompaniet.se

sportfiskeboden.com

cityfiske.com

fiskeosportboden.se

Följ oss på interfiske.com

interfiske

interfiske

För sportfiskare från sportfiskare


A NEW BREED OF HARDBAIT BERKLEYFISHING.EU

LEAD-FREE • RAZOR SHARP FUSION19 HOOKS • DESIGNED FOR EUROPEAN PREDATOR FISHINGUtmärkta fiskekläder. Jag har testat Pinewoods nya fiskeset Bolmen som dök upp tidigare i år. Det innefattar en jacka och ett par BIB byxor. Jag har testat dem tillsammans och var för sig, eftersom de säljs separat. De har använts i båten och från land, jag har testat dem i fint väder och i mindre fint väder. Jag har helt enkelt försökt använda dem i de situationer som man ofta utsätts för i fisket.

Funktion

Jag börjar med byxorna, Bolmen Fishing 5061. Dessa är som sagt en bib eller Bib ´n Brace modLång mudd vid handleden som skyddar mot vinden och blir den blöt torkar den snabbt.

Pinewood Bolmen Fiskeställ CHRISTIAN OTTOSSON

Dragkedja och låsning med kardborreband vid benslutet.


ell. Det är helt enkelt ett par hängselbyxor. Bolmen kläderna är utvecklade för fisket, så byxorna andas bra, de har tejpade sömmar, är vind och vattentäta. De har förstärkning i knä, säte och insida vid benslut. Byxorna har dragkedja nere vid benslutet för att enklare kunna dra på sig byxorna utan att behöva ta av sig skorna. Det finns även kardborreband för att kunna justera benslutet runt foten. Hängslena är rejäla och enkla att justera och knäppa. Byxorna är även försedda med en resår i linningen och en tvåvägsdragkedja. Jackan, Bolmen Fishing 5060 är en multifunktionell fiskejacka som lämpar sig till både båt och landfisket. Den är tillverkad i samma material som byxorna. Du får helt enkelt en vind och vattentät jacka med ett kraftigt och slitstarkt yttertyg för extra hållbarhet och vattenavvisning. Den är fodrad med Pinewoods high ventilation mesh för extra luftcirkulation, värmeisolering och komfort. Den har även en vattenavvisande innerficka, tejpade sömmar, tvåvägsdragkedja och en avtagbar och reglerbar huva med skärm. Det sitter även magnetlås på framsidan som skyddar dragkedjan.

bara benslut. Det är enkelt att få på sig byxorna över skorna och det går att justera bensluten beroende på vilka skor man valt för dagen. Fickorna på byxorna är så kallade gömda, vilket innebär att de sitter högre upp. En bra tanke förutom om man exempelvis vill ha mobilen i fickan då den hamnar lite fel när man ska sitta ned. Det är däremot inget problem om man har jackan över och kan använda jackans innerficka istället.

Omdöme

Jag har som jag skrev tidigare testat dessa plaggen i olika situationer och väder för att se vad de klarar av och hur jag trivs i dem. Kläderna har varit med på gösfiske från båt, karpmete från land och mycket annat. Både jackan och byxorna är väldigt sköna att ha på sig. De sitter bra och är bra i storlek, de är inte större eller mindre om man jämför mot sina “vanliga” kläder. Drar du t.ex. Large i en jacka köper du Large i denna också. Byxorna är riktigt sköna att ha i båten, framförallt när man sitter ned mycket då ingen vind kan krypa in vid linningen. Man behöver inte vara orolig för att bli blöt om det skvätter in vatten när man förflyttar sig eller drar upp sitt ankare eller vad det nu kan vara som gör att man blir blöt utan att det regnar! Jag gillar också att det är dragkedja och juster-

Innerfickan på jackan är vattenavvisande.

Hög krage på jackan med möjlighet att ta av och på luvan med hjälp av en dragkedja bak.


Det är inga problem att sitta på knä i blött gräs, de läcker inte och det ska dom inte heller göra eftersom de har en vattenpelare på hela 12000. Byxorna andas bra och rör man sig mycket blir man inte dyngsur på insidan som man blir om man jämför med t.ex. ett vanligt regnställ i galon. Jackan har en bra passform och är väldigt bekväm att ha på sig. Luvan går att ta bort vilket kan vara skönt när det inte regnar men ändå blåser en hel del. Muddarna nere vid armslut är riktigt sköna och bidrar till att vinden håller sig borta. Skulle muddarna bli blöta så torkar de riktigt snabbt! Magnetlåsningen över dragkedjan gillar jag också, en smart detalj som gör att man enkelt kan komma åt dragkedjan utan att behöva greja med några tryckknappar eller annat vilket är riktigt bra under regniga och kalla dagar! Jackan har 4 fickor fram plus den vattenavvisande innerfickan vilket är mer än tillräckligt.

Plus • Både jacka och byxa är väldigt bekväma • Står emot vind, smuts och vatten riktigt bra • Både byxa och jacka andas bra vilket minskar kondensbildning på insidan av klädesplaggen. • Både byxa och jacka är tillverkade i Pinewoods Bionic-Finish® Eco. En miljövänlig och fluorkarbonfri (PFC) vatten- och smutsavvisande behandling. Minus • Fickorna på byxorna kunde ha suttit längre ned eller så kunde man satt dit en bröstficka på byxorna för att förvara mobilen bekvämare. • Hängslena kunde ha varit korslagda bak för att undvika att de glider ned. Inget stort problem då jag inte har upplevt att de åker ned direkt, men det hade tagit bort möjligheten helt.

Sammanfattning

Byxorna går högt upp med rejäla hängslen och gömda fickor.

Bolmen fiskeset med byxor och jacka tycker jag passar utmärkt vid vår och höstfiske. De är inte varmfodrade men har ändå lite foder i sig och står emot både vind och vatten riktigt bra. Sen går det ju aldrig att jämföra mot ett vanligt regnställ i galon. Men det är tillräckligt bra för att stå emot en regnskur eller två vilket räcker gott. Vind är verkligen inget problem för det här stället! Jag har inte frusit när jag använt kläderna och man kan med lätthet ha både långkalsonger och ett par tunnare mjukisbyxor under Bib ´n Brace byxorna vid kallare dagar. Jag har haft T-shirt och en tjockare luvtröja under jackan och det har inte blivit klumpigt utan jag har kunnat röra mig bra. Som jag nämnde tidigare, storlekarna på dessa kläder är bra och tittar du på Pinewoods hemsida finns det en riktigt bra storleksguide du kan följa samt att du kan läsa mer om dem och beställa Bolmen Fishing kläderna.

Fakta

Tillverkare: Pinewood Modell: Jacka - Bolmen Fishing 5060 Byxa - Bolmen Fishing 5061 Material: Jacka - 100% polyamid, foder 100% polyester, coating 100% PU Byxa - 100% polyamid, Coating: 100% PU Pris ca: Jacka 1.799 kr, Byxa 1.499 kr Mer info: PinewoodE M S I MED DEADBAIT

Jag älskar ismete, jag har ismetat sedan tidig ungdom fast då hette det angelfiske och var lite mindre avancerat än idag. Gäddan var fisken nummer ett dom första åren och vi snackar många pass varje vinter. Efter hand började vi utmana både gös och ibland abborre med våra spön och mörtar, angelfisket var förpassat till historien och ismetet utvecklades raskt med spötänk, rullar och specialtackel… Inspiration fanns massor att hämta och dessutom inhemskt från Hans Nordin, Jörgen Larsson m.fl. grymma sportfiskare, vi i Sverige var nog pionjärer i detta moderna ismete bland andra nationer som har is på vintrarna.

JAN OLSSON


ETE

Efter några år med lite mindre ”lust” för ismetet har jag gått igång på det igen, big time… Med den nya sköna lusten att lägga mer tid på isen har också funderingarna och tänkandet kring fisket kommit igen, det gör det alltid för mig, oavsett metod. Jag har alltid försökt att fiska så etiskt korrekt som möjligt, avkrokningsmattor i form av Ikeakassar var tidiga i min och mina kamraters packning, nu ersatta av flotta vadderade och loggade grejor från vår redskapsbransch. Avhuggna plastcolaflaskort som man lätt kunde ösa vatten på fisken med när dom låg på isen fanns också alltid med. Superviktigt att skydda fiskens ögon mot kylan… men vi funderade vådligt lite på det faktum att vi faktiskt använde levande (och gör fortfarande) betesfisk. Jag ska inte säga att jag är beredd att ge upp levande betesfisk, kan skriva massor om detta, men jag är mer och mer beredd att utforska olika alternativ och dom alternativen är egentligen begränsade till bara ett för våra predatorer, ja, dött bete på krokarna istället för levande helt enkelt. Att vara nyfiken kring fisket har jag alltid varit men vissa saker kommer inte lika lätt som andra. Att fiska med metoder och beten som bara är ”nästan”

Smart liten grej för att isen inte ska frysa fast linan. PVC-rör med en bit rörisolering runt. Funkar grymt bra!

Dubbelkrokstackel med en krok i ryggen och en vid huvudet. lika bra som andra har jag svårt för. Låt mig förklara, numera har jag svårt att trollingfiska efter gös, jag vet ju att vertikalfisket slår trollingen med hästlängder dom flesta dagarna i veckan på mina vatten och framförallt när det gäller större fisk. Lite så har jag känt för deadbait. Jag vet ju att det funkar. Britterna har länge fångat riktigt grova gäddor på sina döda makrillar och sillar och för några år sedan blev jag rejält inspirerad av norske Audun Fremmerlid Skjølberg som preparerade stora döda sikar med doftmedel och även örter vill jag minnas. Med dom lyckades han lura stooora gäddor och skrev spännande artiklar om det i FiskeFeber… Vid det tillfället fick jag faktiskt blodad tand och köpte makrillar, gjorde tackel och fixade vilt. I två långa dagar fiskade jag storgädda med deadbait och… blankade totalt! Inte en dragning! Njet, nada, niente hugg! Ja, det var ju inte bra för mitt förtroende för döda fiskar som bete men tanken att ändå testa igen, verkligen lära mig och utforska, har funnits kvar. Nåväl, ibland behöver man inte springa över ån efter vatten, eller till Norge. Min gode vän Anders Perols och jag har länge sagt att vi måste fiska tillsammans och planerat fler turer som inte lyckats bli av, vi har inte gett oss och för en tid sedan blev


E T E M S Ett rejält mothugg och denna gång sitter fisken!

Skallen och fighten lovar lite bättre storlek på fisken!

det äntligen av! Självklart ville jag ta del av hans kunskaper och fiske när det gäller just ismetet med dött bete. Det här har han pysslat med ett bra tag nu och lyckats riktigt bra vilket syns på hans fina blogg. Dag bestämdes och faktiskt, mot alla odds, fick vi till det och vips satt jag på en av Anders fa-

voritsjöar med en massa ismetespön runt mig, tacklade med stor död sill. Förhållandena verkade till en början idealiska med högt stabilt tryck och en sol som kämpade för att ta sig igenom morgonens dis. När solen väl lyckades hände något lite lattjo (lattjo är kod för inge bra). Isen började smälla och knaka, isåska med andra ord. Det finns två saker förutom tryckfall och extrem kyla som är

Snabb mätning, strax under metern lång i grymt fin kondition.

riktigt illa för ismete – skridskoåkare och isåska. Ju mer solen steg och ju mer värme som utvecklades desto mer small det i isen! Fisket var totalsegt, våra vippor stod blickstilla, inte ett pet! Just när vi deppade som värst fällde en av Anders vippor. En av fördelarna med deadbait är att alla fäll ju är fisk, inga stressade levande mörtar som lyckas ”mörtfälla” här inte! Den fisken missade vi, den hade


E

Anders slutade deppa och Jan O fick förtroende för döda sillar…


E T E M S Korssågad och torkad kubbe funkar grymt bra som spis!

spottat redan innan vi hann fram till spöet. För mig var det ändå ett viktigt fäll. Minförsta indikation på att det faktiskt funkar att presentera oljiga döda sillar för gäddorna. Det här upprepades ytterligare ett par tre gånger under dagen. Mycket försiktiga isåskerädda gäddor petade till och smakade lite på våra sillar men dom fastnade inte på kroken. För att trigga fisken lite extra styckar vi upp några sillar som Anders sparat från tidigare fisken. Dom är begagnade och med det perfekta för att mäska med i hålen. Det fortsätter att vara trögt ett tag. Stackars Anders börjar muttra om det typiska eländet som infinner sig som en fläskläpp när man bjuder andra på fiske… det går ju aldrig bra… Själv försöker jag muntra upp honom. Även om vi inte lyckas få upp

någon fisk har jag redan fått ett begynnande förtroende för metoden med deadbait. Fisken hugger ju faktiskt, även om det sen är svårt att kroka den! Framåt eftermiddagen började isen att lugna sig, det gick allt mer tid mellan smällarna och faktiskt, vi fick några fler fäll. Det första som klassiskt inträffade precis när vi inmundigade en galet god chiligryta som Anders tillagade på en s.k. eldstock, var till slut en gädda som bestämt sig för att sillen såg nog god ut för att svälja. När Anders kommer fram till spöet rinner det ut lina i lugn o fin takt. Så där som lite bättre fisk kan bete sig. Mothugget sitter som en smäck, Anders får en rejäl rusning som svar å får slänga sig mot hålet för att snabbt köra ner spöet och parera rusningen samtidigt som han lättar på bromsen… En galet stark fisk

som vi landar några minuter senare och den första jag varit med om på deadbait. Vi tar några snabba bilder, lägger upp fisken på mätmattan och snabbt tillbaka! Vikt struntar vi i, fisk under dom magiska vikterna på säg 10 och uppåt är ganska onödigt att väga tycker ni båda två. Mycket mer hände inte denna dag förutom att jag absolut fått blodad tand för deadbait och ismete. Tack fina Anders, sillar ska nu beställas och vakuumförpackas till några inplanerade vårpass efter di store. Det kommer garanterat mer från mig om detta framöver, absolut… Ps, glöm inte att följa Anders blogg också, Fiskesyndrom heter den och finns på FishEco.se


E

Äntligen! En ny maskburk som bidrar till en bättre miljö • Tillsammans med vår leverantör har vi tagit fram denna burk där vi är med och sparar miljön på 50 000kg plast varje år. • Miljövänlig burk tillverkad i papper med PE-coating. • Bättre ventilation i locket vilket gör att masken lever längre. • PE-coating både på insida samt utsida förlänger burkens livstid avsevärt. • Burken och dess innehåll kan lagras flera månader.

Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se


Urstarka spön byggda med flera olika sorters grafit och X-Solid teknologi vilket gör spöna i det närmaste omöjliga att knäcka. 6th Sense är fantastiska spön för det tuffa fisket. Kärna: normal grafit

6 Sense Softbait Casting 8’ 6’’ CW – 130g 6 Sense Softbait Spinning 8’ 6’’ CW – 80g 6 Sense Jerkbait 6’ 10’’ CW – 150g 6 Sense Boat 6’ 8’’ 20-30lbs

Mittenlager: 30T grafit

– 45° grafit + 45° grafit

– 30° grafit

Ytterlager: 40T grafit

– 60° grafit

+ 30° grafit

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.se

+ 60° grafit


! t e h y N Rapala Kallan Ett blyfritt, långsamt sjunkande havsöringsbete.

Rapala Kallan • 11 cm • 26 gram

nlig ä v ö j l i m si Leverera packning för last! p n a ut helt

tolv Finns i er färg a t e h ek t s FT


Nya Nasci sätter ribban högt. Det är lite extra kul att få vara bland de första att testa nya Shimano Nasci FC. Föregångaren som hette FB är faktiskt en av världens mest sålda haspelrullar. Nya Nasci finns i allt från1000 till 5000 storlek, totalt tolv olika modeller!

Design och teknik

Shimano Nasci FC 2500 JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG

Ny modell ja, den uppmärksamme ser direkt att Nascin har helt ny färg, från svart och guld på tidigare FB så har nu FC en ganska enhetlig grå-silvrig kropp med några mörkare detaljer. En hel del nytt trängs innanför huset. Det mesta handlar om uppgraderingar av material. Kallpressade Haganedrev som det ska vara men i senaste versionen med än bättre precision och styrka. Kallpressning är en tillverkningsteknik Shimano använder sig av för att möjliggöra slitstarkare och hållbarare metalldelar. Shimano trycker ganska hårt på denna uppdaterade tillverkningsprocess som har utvecklats än mer de senaste åren. Starkare kallpressade drev innebär en än mer hållbar produkt, med mindre vibrationer och tajtare konstruktion. Slitstarkare helt enkelt samt en mjukare invevning. Nasci FC är en saltvattenstålig rulle, och med rätt skötsel kommer den kunna fiskas i saltvatten i många år. Vidare har den även en uppgraderad funktion kallad coreprotect som medför att denna generation Nasci är än mer saltvattenstålig än föregångaren. Nascin är byggd för att vara en riktigt slitvarg. Shimano har en serie som är byggd för maximal prestanda över en längre tid och hög belastning som kallas ”Coresolid”. Nasci FC är byggd utifrån likande principer och dessa rullar ska kunna


användas för flertalet krävande fisketekniker, tex i 4000-storlek för tyngre gäddfiske vilket ofta är en riktig ”rulldödare” för hasplar.

Skönt vevhandtag.

Omdöme

Ja, det är sällan man blir så här imponerad av en rulle som kostar ca 1200 kronor, man är ju rätt van vid att Shimanorullar prismässigt startar där det börjar göra ont att ta fram plånboken. Mjuk som få att veva, bra linuppläggning och en utväxling som passar svenskt fiske, ofta lite långsammare, perfekt! Sannolikt både slitstark och tålig, det får tiden visa, några månader är för kort tid att dra slutsatser på. Bromsen är mycket jämn över hela registret och går att vrida åt ända ned till nio kilo! Utseendemässigt är den enkelt sober. Sticker inte ut men är ganska elegant när man tittar närmare. Jo, jag lät en kamrat testa den, som fiskar för ett annat märke, han sa faktisk ”wow”! Bra skit med andra ord! Helt nytt utseende och uppgraderat inre!


En av många lite bättre abborrar under testfisket!

Utväxlingen passar perfekt för lite långsammare fiske.

Plus • • • • •

Som att veva i smör Grymt len och fin broms ”Rätt” utväxling Snygg design Prisvärd

Minus

• Inget!

Fakta

Tillverkare: Shimano Antal kullager: 5+1 Linkapacitet: 210 m 0,25 mm Broms: 9 kg Utväxling: 5,0:1 Vikt: 240 g Pris: 1.199:Mer info: Shimano


Mörrums Kronolaxfiske Hållbara naturupplevelser vid Sveriges vackraste fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker. Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer. Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

+46 (0)454-501 23 | morrum@sveaskog.se www.morrum.com

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m. • Uthyrning av utrustning • Guidningar efter dina önskemål • Konferensmöjligheter • Utställning med akvarium • Vandringsleder Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop.

Mörrums Kronolaxfiske

Välkommen hälsar personalen på Mörrums Kronolaxfiske

Great fishingstories since 1231
VINNARE JULI: RICKARD JANSSON 124 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JULI: DANIEL GRANQVIST 52 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JULI: JOACHIM GUSTAVSSON 97 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: JONATAN NELLFORS 130 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: ADAM WIKING 52 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE AUGUSTI: PETER SVENSSON 96 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE SEPTEMBER: ANDREAS INGRIDS 120 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE SEPTEMBER: JIMMY DAHLGREN 50 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE SEPTEMBER: TOMMY BLOMANDER 95 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLANLäs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.