+MagazineFishEco #2 2022

Page 1

INNEHÅLL #2 2022 14 24 Trolling med livegivare De öppna vattenviddernas jägare Time is fish 11228 FishecoSupersizeFlugfiske Test: Shimano Sustain 2500 11636 10412442Test: Abu Garcia Zenon Fiskevårdsinsatser i flugström Prylnytt 4 Lax är en frukt... som inte finns! AnsvarigKontakt: Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se DettaOmslagsfoto:nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

nr 1! Fiska

säga,

EN HATKÄRLEKSFÖRKLARING TILL SALMO SALAR! Först av allt vill jag

JAN OLSSON JAN OLSSON & MICKE PUHAKKA bara regel aldrig efter lax, regel Fiska aaaaaldrig Facebookanvändare komplicerat”.

har på sin status ”det är

Lax är en frukt… som inte finns!

nr 2!

efter lax! Då var det sagt. Mitt ytterst personliga förhållande till arten Salmo Salar är samma som vissa

Vi pratar hatkärlek, jag älskar den för sitt utseende, sin styrka och sin komplexa inställning till vad som är värt att hugga på. Det sista är också tveeggat och största orsaken till att jag stundtals och oftast bara vill glömma allt vad laxfiske heter. Så, laxfiske, oavsett metod, ställe eller tidpunkt, är aldrig lätt och oftast helt jäv… omöjligt! Kom ihåg reglerna!

Laxen har lockat sedan jag var riktigt ung, jag lusläste allt i alla tidningar om kungen över alla fiskar, Salmo Salar! Försök att fånga en sådan hade jag och vänner gjort. Älvkarleby flera gånger, Stockholms Ström som var enkel att ta sig till utan körkort flera gånger. Ingen lax dock…

Men laxen lockade. Anno 1993 hade jag sparat pengar för att förverkliga den stora drömmen om ”riktigt” laxfiske. Inte ett betongvatten som Älvkar leby eller fiske mitt bland folk och bilar i Stockholms city. Pengarna räckte inte till de klassiska vattnen som River Spey eller River Tweed men dom räckte precis till Irland och fina River Blackwater. Med på resan var en av mina bästa vänner, Anders, med samma längtan och passion för lax som jag! Det var helt kass! Vi fick inte en fisk på en vecka, i efterhand visade det sig att det här var en av de sämsta veckor man haft sedan man börjat föra statistik, kanske på 1100: talet eller så. Värmebölja de luxe, den stora ån blev mera av ett lite Stora blanka laxar lockar…

Vikten var fina 15 300 gram, längden 111 eller 112 cm, laxen fick en omgång med bonken. Så gjorde man på den tiden i Em, all lax skulle upp så den inte ”ställde till det för havsöringsleken”. Idag vet man bättre, de flesta av dessa ytterst få fångade Emlaxar per år får ofta gå tillbaka. Men! Nu var jag laxfiskare… Jag kunde allt om hur man fångar extra stor lax på fluga å delade med mig av min erfarenhet och mitt kunnande ofta och länge och gärna till folk som egentligen inte ville veta… så gör vi experter! Expert trodde jag, killen med stor blank Emålax på sitt CV. Vi detta tillfälle under första åren på 2000-talet tror jag inte ens Micke Frödin hade en sån, vet att han kämpade länge för att fånga en av de få blanklaxar som stiger i Em. Fyllda av Skulle aldrig åkt till Skottland, där får man lax! Vill inte laxen, då får det bli havsöring!

större dike, laxen fanns där, retfullt många… men vägrade äta svenska med kärlek bundna fina flu gor. Neoprenvadarna luktade allt mer illa, andas vadare var ännu inte uppfunna. Självförtroendet minskade timme för timme, minut för minut. Min laxfiskekarriär som veckan innan såg lovande ut verkade att starta med katastrof. Vi fiskade, å fiskade, försökte hålla humöret uppe men… det gick bara inte. Hade jag varit smart där hade jag insett att alla tecken fanns att man ska hålla sig ifrån laxfiske, glömma allt om speycast, rollcast, laxflugor hit o dit läsa vatten å allt annat man ska kunna… men icke! Jag lärde mig i alla fall en sak, Guinness är gott, å man kan dricka mycket av denna bruna öl å då känns saker alltid lite bättre…

VACKRA EMÅN I den här vevan tänkte vi att om laxen inte vill, då får vi väl för sjutton fiska havsöring. Det gjorde vi i flera år vid Emån, jag och Anders. De här åren steg det faktiskt mer lax i Emån än vad det gjort på länge, under ett vårfiske efter öring såg vi faktiskt en. En tidigt stigande bjässe! Som en delfin kastade den sig upp i luften vid en av Ems vackra pooler. Anders föreslog därför att vi borde testa även det fisket någon vecka senare, jag skulle inte ha lyssnat… Vi fick jackpot! Anders landade en på elva och jag tror en på sju. Jag hade oturen att ta den största! Min första blanka och hitintills faktiskt största högg en tidig dag i juni i legendariska Emån 2001. I ett ras tömde den flugrullen i ganska stark ström i poolen där Emån rinner ut i havet, Seapool, vände utanför Öland, så kändes det i alla fall, och sedan började 40 minuters invevning med några skräckfyllda rusningar innan vi kunde landa den...

självförtroende åkte vi på fyra påföljande majfisken i Mörrumsån, det var helt kass! Känslan av lax inkompetens kom återigen krypande… Det var som på Irland, dom fanns där men ville inte äta just mina flugor. Sista säsongen vid Mörrum valde vi istället ett höstfiske efter havsöring, då fick jag en lax… nästan. Jag drillade en JÄTTELAX i ca 20 minuter, faktiskt var det den som drillade mig, in nan den bara klev av. Vi har delar av det på någon gammal VHS-kassett fortfarande tror jag men vill varken leta eller se det, räckte med att uppleva det. Kändes som om en liten bit av min själ dog när fluglinan bara slaknade. Jag minns det lika väl idag som då. Huva! Hade jag haft en ovän i när heten kan det faktiskt vara möjligt att jag klappat till den… Dramatiskt? Ja kanske men inte mindre sant för det, jag skäms men så var det. Paus igen, lite havsöringsfiske de påföljande säsongerna men jag höll mig långt från laxen… Men som ett brev från posten kom den tillbaka, laxba cillen, den började gnaga och locka igen, laxbacil len verkar överleva precis allt.

Oturen slog till med råge! Jag fick flera fina laxar första resan, tappade även någon men utan känslan att vilja slå något eller någon, vi fick ju faktiskt fisk! Å ja, jag svarade vitt och brett, som den erfarne ex perten jag var, på frågor om laxfiske i Skottland… Jag hade laxfeber igen, nu skulle det jagas stor lax. Fick erbjudande om en vecka i fantastiska Orkla, ”går inte att misslyckas”. Vi fiskade en av älvens mest berömda sträckor, Vella- Rikstad vill jag minnas. En flugfiskekändis kommenterade lite avis detta innan jag åkte med ”jahajaja, fint ska de Flugfiske efter lax är svårt och en vetenskap. Fånigt leende, det är laxbacillen! En av de vackra skotska ”springers” vi landade.

BLANKPASS OCH DYR ÖL Jag blev övertygad att åka till Skottland, River North Esk. Enligt rykten kokade älven av vårlax, vackra starka ”springers”.

-

- Klart vi ska trolla lax sa han, det är prime time, havet kokar av lax! Det gjorde vi å vi blankade… vi fetblankade! Ett megapass runt Grisslehamn och Ålands hav bekräftade återigen att mitt förhållande till laxen Trolling efter lax, det funkar faktiskt! Så här ser ett bompass ut!

va”. Kanske var det jättefint, men sju dagars jät teförnedring kan det också kallas, jag blankade… fetblankade… hade inte ens en antydan till tendens till ens en puff i flugan. Den totala ultimata förnedringen inträffade någon av de sista da garna när vi faktiskt såg en lax, fiskade på den å en halvpackad norrman från andra sidan slängde en spinnfiskad daggmaskhärva i huvudet på den, tokdrillade upp den, skrattade åt oss flugfjantar på andra sidan när han öppnade en (svindyr) norsk öl till. Ja, vi prickade såklart den sämsta veckan på tio år, ryktet i Orklas dalgångar sa att man faktiskt övervägde att stänga älven resten av säsongen så att de förmodade 10: talet laxar som stigit kanske kunde få en minimal chans att leka… ja, kanske inte riktigt så illa men nästan… usch vad dyr ölen var… å jag kunde ännu en gång konstatera att jag är kass på laxfiske, inga fler expertutlåtanden från mig till andra, aldrig mer, det är ett löfte!

Efter ett par års laxcelibat där jag ägnade mitt fiske mot fiskar som faktiskt hugger, gös, abborre m.fl. arter slog bacillen till igen! Måste fiska lax!

Ok, trolling! Jag insåg att vill man ha lax, sak man ska trolla lax, jag gav efter för bacillen, laxbe gäret, ännu en gång. Trolling, det här är metoden som inte går att misslyckas med. I mitt jobb som skribent ser jag ju under trollingsäsongen dagligen fantastiska trollade stora laxar, den ena efter den andra florerar förbi på FB och andra ställen. Mina erfarenheter av laxtrolling är dock mycket begränsade så jag tog ett snack med min gamle vän och trollingexpert Micke Puhakka.

Lite som att gå till tandläkaren, det ska bara göras å är skönt när det är över. Micke P är en skön snubbe. Finns faktiskt ingen som har sådan galen passion för fiske som han.

Den vackraste av fiskar, laxen!

-

ala Facebook är ”komplicerat”. När vi vevade upp våra 10 eller 15 spön kunde vi i alla fall konstat era att en av skedarna från att ha varit rak, nu var böjd. En riktigt stor fisk hade huggit men klivit av direkt utan att vi fattat det… den var säkert över 20 kilo… å jag kommer aldrig att fånga den… ”hästar är en frukt som inte finns”, kommer ni ihåg den gruppen? Den blev rikskänd för sitt budskap. Funderade allvarligt på att skapa en Facebookgrupp i samma anda, ”lax är en frukt som inte finns”. Året efter ringde Micke mig å sa, ska vi trolla lax? Jag har en lucka… - Nja sa jag, kan vi fiska gädda, eller abborre? - Klart vi ska trolla sa Micke, det är prime time, havet kokar av lax! Jag sa väl mmm ok, å tänkte, det här skulle kanske bli det bompass som på riktigt botar mig. Kanske kan jag bittert beta av den skiten å sen ägna mig åt riktiga fiskar som faktiskt finns, gädda och abborre å inte några jäv… fruktfiskar med fettfenor. Bara jag får mitt årliga bompass gjort, lixom få laxen ur systemet.

Det finns många roliga historier om honom, jag ska inte dra dom men kan säga att Micke kan guida en vecka i streck, lämna av sista kunderna, sova en kvart å sen dra ut för ytterligare säg fem dagar på privat fiske, gärna efter stensnultra eller havsmus eller någon annan art ingen utom han och tre killar till i Europa bryr sig om. Han och Stefan Trumstedt är nog dom största fisketokar jag känner. Trots att jag kämpade emot smittade Mickes en tusiasm, kaaaanske skulle vi i alla fall tappa en lax, kanske skulle den till och med ta lite lina, få rullen att knarra så där skönt som storlax gör... Tiden går, det blir natt. Jag blir trött, vilar mig lite i fören.

FISK, FISK, FISK! Det omöjliga händer mitt i natten, det snärtar till i ett av spöna, rullen knarrar inte, den ylar! Micke ramlar ur sin improviserade hängmatta i fören, vinglar barfota omkull bland packningen å skriker fisk, fisk, fisk!!! Jag har fattat det, även om jag är mest häpen över miraklet och mumlar något om att

Vi möjligt…lax!drillarÄrdet

För att ytterligare försämra våra chanser sjösatte vi sent på både säsongen och sent på dagen, vi började vårt trollingpass ca 2100, när många båtar var på väg in, utan att ha fått något förstod vi när vi lyssnade på VHF:en. Det verkade alltså lovande!

Micke blir trött, vi byter, han lägger sig i fören för att få lite sömn… klockan går. Jag styr, eller rättare sagt pillar på autopiloten lite då o då för att väja för lastfartygen på Ålands hav.

”lugn, den släpper inom fem sekunder, tro mig”. Micke tror mig inte, han sliter loss spöet och ger det till mig. Trots att det var ”hans sida av spön” det huggit på. Jag säger inte emot, tar girigt emot spöet. Kaaaanske tänker jag, kaaaaanske är det nu det ska hända, men är det värt det? Laxbacillen skulle ju förintas, inte fördubblas. Jag känner mig själv. Får vi upp den här laxen är jag fast igen. Sen är det år av förnedring som sannolikt åter väntar, för det är så det funkar för mig… Det är tungt i andra änden. Det sliter och drar! Jag fascineras av laxens styrka. Plötsligt njuter jag av adrenalinet, klockan är två på natten, jag drillar havets silver! Kan det bli bättre! Hela mitt blo domlopp är fyllt av laxbaciller å jag ler! Jag älskar laxfiske… Micke landar laxen med bravur. Nätet håller en galet vacker lax, ca tolv kilo… vi fortsätter natten ut långt in på morgonen, vi får tre till och tappar en bjässe vid båten. Det gjorde inget, ingen ville slåss i båten för det! Vi var lyckliga, vi var kungar! Jag är återigen en laxfiskare, en expert! Vad vill ni veta om laxtrolling? Fråga bara, jag kan allt! Ps, tack Micke för detta och för alla andra gånger du hjälpt mig med artiklar och fisken. Du är fin du, och om någon läser detta. Boka Micke som fiske guide. Det finns ytterst få så engagerade och ru tinerade killar som han, oavsett om det gäller lax, görs, abborre eller gädda eller vad som helst! Mer om Micke här. Micke tog den största, det är som det ska vara.

ULTIMATE EVOLUTION

THE ULTEGRA The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced reels. Containing many of the latest technical features found on top-of-the-range SHIMANO reels like Stella, at a price that defies reality, isn’t it time you ‘upped your game’ with the ULTEGRA range. SCAN WITH MOBILE PHONE FOR INFORMATIONMORE IMAGE Reel - Ultegra Rod - Beastmaster Line - Kairiki 8 Ultegra FC Advert Visuals.indd 1

ULTIMATE EVOLUTION THE ULTEGRA The new ULTEGRA is the ultimate evolution of one of SHIMANO’S most popular mid-priced reels. Containing many of the latest technical features found on top-of-the-range SHIMANO reels like Stella, at a price that defi es reality, isn’t it time you ‘upped your game’ with the ULTEGRA range. Reel - Ultegra Rod - Beastmaster Line- Kairiki 8IMAGE TIME TO UP YOUR GAME

Å MIN tillFinansiering3,49%ränta

JONATHAN JANSSON WOLLSTEN

Ett stort eko syns på skärmen, snart är den inom räckhåll för att få syn på mina vobbler. Femton meter bak kan jag nu se hur dess intresse fångas av den ytligaste av de två. Några sekunder håller jag andan innan den simmar iväg. Mitt betesval eller presentation duger inte denna gång. Sjön är inte fisktom, det är jag som gör fel…

TROLLING LIVEGIVAREMED

Få har nog kunnat undgått hur den moderna ekolodstekniken har förändrat fisket för de som velat anamma dessa möjligheter och ständiga inbjudan till frustration när fisken visar sig men inte nappar. Vertikalfiske efter gös med ekolod till hjälp vässades till pelagiskt prickskytte efter de största individerna. Sen kom ännu mer utveck lade givare och ekolod som numera kan visa vad som händer dit du riktar givaren, något vi kan kalla för livegivare. Till skilllnad mot alla tidigare ekolodsgivare som endast visat en historisk bild, bortsett från realtidsfönstrets små signaler visar livegivare en närmast ultraljudslik bild över vad som sker under vattnet. Detta förfinade givetvis vertikalfisket och det pelagiska prickskyttet men snart såg vi även hur det pelagiska spinnfisket efter få men stora individer började ta form. Utan tvekan är detta en metod som är här för att stanna då den inte bara är effektiv, den är även spännande och undervisande då du kan verkligen se hur fiskarna reagerar på vad du presenterar. Trollingfiskare har i viss mån nyttjat denna teknik även om det iallafall från min sida är särskilt utbrett ännu, förhoppningsvis kan jag bjuda in till fiske- eller kanske ekolodsfeber men denna artikel där jag beskriver hur jag nyttjar Lowrance Livesight till mitt

livegivare vid trollingfisket kan vara flera, i mitt fall är det hela paketet. Jag går igång på möjligheten att se fisken hugga via ekolodet! Ibland hur den spanar in betet innan hugget el ler hur den blygsamt tar en smakbit och även hur de största ekona du sett retsamt säger nej tack… Adrenalinkicken från vertikalfiske med ekolod är beroendeframkallande, jag vill även ha det i mitt trollingfiske! Sen har vi givetvis den utbildande aspekten, jag vill bli en bättre fiskare och förstå mer om mina målfiskars beteenden och försöka förstå varför de hugger eller inte hugger. Pusselbitarna är tusentals och något som är supertydligt från alla vertikal eller spinnfiskare som nyttjar livegivare är hur mycket mer de förstår om fiskarnas beteenden efter att ha sett de, live! givare.livesight-3in1ochBra verktyg i båten.

TV-SPELSFISKE

Syftettrollingfiske.meden

“LIVESIGHT-TRICKET”

På tal om succé är det svårt att inte dras med i en tusiasmen när Arild Falkfjell i Team Falken berättar om de makalösa öringar han trollat upp på Mjøsa i Norge, ibland helt tack vare Livesight och de fördelar en livegivare kan ge en trollingfiskare. - När öringen inspekterar utan att hugga och börjar glida ifrån betet så bromsar vi in båten eller läg ger motorn helt i friläge och bara glider fram. En fantastisk öring på 6,46 kg var upp mot 10 meter bakom beten innan den vände och inspekterade betet för tredje gången. Vi gled fram i endast 0,2 knop när den tillslut valde att hugga! Gösen kan följastunder.långa Arild med öring på hela 7,11 kg! Även trolling efter nykangäddanåennivåmedlive-givare.

ACTIVE TARGET VS LIVESIGHT

Livesight är en givare som tyvärr har utgått men har ett modernare och mer förfinat storasyskon, Active Target. Skillnaden mellan dessa är inte bara hur mer detaljerad bildåtergivningen blir med AT tack vare dess konstruktion samt hårdvara utan även dess konvinkel. LS har en 40 gradig konvinkel jämfört med 18 grader hos AT. Bredden på giva rens arbetsområde blir alltså väsentligt olika, ca 7 meter brett på 10 meters avstånd för LS medan det blir ungefär 3 meter för AT. Nu har jag inte testat Active Target än på det sätt jag använder Livesight, så fort jag gjort det får ni veta resultatet. Nu till Livesight. Givaren kan monteras både på akterspegeln och en givarstång på sidan av båten. Jag har provat bägge och kör numera med givaren på aktern vilket jag föredrar, även om jag har lite att just era för att slippa skugga från Active Imaging 3in1 givaren bredvid. Med lagom åtskruvade bultar mel lan givaren och fästet på akterspegeln kan jag från båten med handen justera om jag vill ha givaren i läge nedåt eller i läge bakåt, där bägge har sina fördelar. Med givaren riktad nedåt ser du lika my cket framför båten som bakåt vilket begränsar hur långt bak du kan se, framförallt på grunda djup då konvinkeln inte tillåter dig att se längre bak än vad som ryms inom de 40 graderna. Trollar du med korta linsläpp på dina djupriggsspön blir detta inget problem då betena allt som oftast ryms inom konvinkeln och syns på bildskärmen. Nu med lika mycket sikt framåt som bakåt kan du se in i fram tiden, vad kommer du köra över om fem eller tio sekunder? Du kanske hinner justera djupriggarna därefter eller helt enkelt ser hur fiskarna reagerar innan djupriggarna eventuellt stör eller lockar. Givetvis en fördel att se fisken i ett något mer opåverkat tillstånd och justera sin riggning därefter. Med givaren i bakåtläge missar du fördelen av det sistnämnda men får istället en mycket längre räckvidd bakåt vilket är fördelaktigt om du fiskar på relativt grunda djup med djuprigg eller släpspön bakom aktern, då något längre linsläpp används.

Detta är så jag själv brukar använda min Livesight givare när jag trollar gös. Har inte haft möjligheten ännu att prova det på vandringslaxen men jag vet vilken succé det kommer att bli!

Livegivare och då framförallt Active Target har en ytterligare fördel som inte är att förringa. Du kan nu enkelt se exakt hur djupt ditt bete fiskar om du håller det bakom båten i givarens kon, vad som händer med lite extra bly eller kortare släpp får du Klicka här för att kolla på en film om trolling med live-givare!

ESS I ROCKÄRMEN

snart svar på. Så även om du inte trollar med dina beten bakom båten utan endast använder sido paravaner eller pulkor så har du stora fördelar om en livegivare finns ombord. Sluta gissa, trolla med livegivare!

13 24

En gös får syn på betet och inspekterar.

A NEW BREED OF HARDBAIT BERKLEYFISHING.EU LEAD-FREE • RAZOR SHARP FUSION19 HOOKS • DESIGNED FOR EUROPEAN PREDATOR FISHING

Allt vi gör är på riktigt, vi och användarna är samma. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo.

PINEWOOD.EU

Pinewood är resultatet av envist lagarbete.

MITT VERKLIGHETENI

Vi kan det här. Vi älskar det här.

Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna.

www.buster.fi/sv/buster-fiskebatar

Under vår och sommar har jag fiskat med en uppgraderad 2500 modell, finns som HG (högre utväxling) också. Framförallt abborre har varit målfisk och här har drillats två sådana över två kilo och massor med mindre. Den här rullen fick också gå två dagar på Havsöringsträff Åland 2022 så jag har faktiskt fångat tre havsöringar med den också. Design och teknik Nya Sustain är en del av en serie premiumrullar som Shimano kallar Magnumlite series. Där ingår även Vanford, Twinpower XD och Vanquish. Sus tain är byggd för relativt lätt fiske i sött men även salt vatten. Rullen går i svart med vissa detaljer i silver och enstaka guld. Som vanligt, får man nästan säga, så är det en avancerad rulle, fylld med de olika system Shimano har tagit fram. Man kan säga att Shimano använder ”byggklossar” i olika kombinationer för att göra rullar med olika egenskaper för olika arter och vattentyper. Rotorn är byggd i Shimanos egenutvecklade kompositmaterial, CI4+, en s.k. Magnum lite-rotor. Designad för extremt snabb och smidig start på inspinningen. Huset/ kroppen är byggd i lättviktsaluminium och tillverkad med Shimanos HAGANEprocess, resultatet är en styvare och mer stryktålig design Spolen har också ett eget ”tänk” Shima nos Long Stroke Spool-teknologi, spole designad för längre kast. Eftersom rullen också är tänkt att gå i saltvatten är den skyddad med Shimanos XProtect system. För er som vill grotta mer finns beskrivningar här!

Shimano Sustain har funnits länge som modell, en rulle som många fastnat för under åren.

Premiumrulle med stark slirbroms.

JAN OLSSON JAN OLSSON & JOHAN LOTTHAGEN

Shimano Sustain 2500

Greppvänligt och skönt material i vevknoppen.

Vi ska vara klara över att det här är en premiumrulle, med det kan man ställa höga krav vilket jag gjort. Under hela testperioden har rullen uppfört sig exakt likadant, den har alltså inte behövt ”slitas” in eller liknande. Långa kast, absolut silkeslen gång och broms, förövrigt en brottarbroms på nio kilo! Rullen är relativt lätt, 210 gram, lite tyngre än tex Vanford men så är det här också en något mer ”heavy duty” rulle. Utväxlingen på 5,3:1 är perfekt för våra vatten, varken för snabbt eller långsam. Designen är elegant åt det sobra lite enklare hållet, less is more. Jag tycker att personligen att den är riktigt läcker. Jag ska fatta mig kort, det här är absolut världsklass, bra skit. Har du råd, köp två. Det är ytterst sällan jag är så konkret. Plus - Superkvalitet - Supersmidig gång - Lätt och läcker elegant design - Bra utväxling för svenskt fiske - Brottarbroms om du behöver det Minus - Inget!

Elegant i svart, silver och lite guld.

Fakta Tillverkare: Shimano Antal kullager: 8+1 Linkapacitet: 160 m/0,25 mm Broms: 9 kg Utväxling: 5.3:1 Vikt: 210 gram Pris rek: 3.199 kr Mer info: Shimano En ”tvåplussare” invevad med nya Sustain.

Omdöme

TOBIAS FRÄNSTAM DE ÖPPNA VATTENVIDDERNAS jägare

Gösen har alltid varit en speciell fisk för mig. Som jag minns det drog fisket oftast i gång på allvar strax efter skolavslutningen. Med ett lätt haspelspö, en ryggsäck full av vobblers och en ask jordgubbar i en påse på styret cyklade jag mot roddbåten för att ge mig ut och ro drag hela dagen runt Järnafjärdens största grynna. Efter att ha bemästrat de grundläggande färdigheterna i dragrodd började jag så småningom experimentera med strömmingsmete, jiggfiske runt hårda bottenstrukturer och slutligen nattrolling i klara insjöar. Dessa metoder fungerar givetvis lika bra nu som då men vilka för många kanske ham nat i skuggan av de elektroniska fiskestilarna som vertikalfiske och prickkastning som kommit under senare år. Dessa fiskemetoder karaktäriseras av att man med hjälp av ekolodet letar upp individuella gösar som betet sedan presenteras framför gösens nos med centimeterprecision. Sett till storleken av den fångad gös trumfar elektroniska fiskem etoderna allt annat, men sett till tjusning har de mer klassiska fiskemetoderna mer att erbjuda. Och en metod som ligger mig särskilt varmt om hjärtat och som hör till de mest rogivande fiskestunderna under sommaren är göstrolling. En metod jag praktiserar likagärna då som nu. KONSTEN ATT SLÄPA SITT BETE Då man inspekterar en gös så ser man lätt att det inte är någon snabbsimmare och med lite fantasi kan man tänka sig gösen som ett mellanting mel lan en gädda och en abborre. Gösen är inte någon explosiv jägare utan snarare en fisk som långsamt och ljudlöst följer efter och smyger sig på en intet ont anande bytesfisk innan dödsstöten plötsligt och obemärkt läggs in. Som art trivs gösar bäst i grumliga vatten, med sina skarpa sinnen får denna predator nämligen ett övertag både på dagen och på natten. Ifall vattnet är klart får gösen det svårare att smyga sig på bytet och konkurrensen av an dra rovfiskar som gädda och abborre ökar. Dock ska man inte bara söka gösen där det är grumligt!

Ibland kan klara vatten vara minst lika bra, framför allt då gäller stor gös. Ett klart vatten gör att gösarna inte växer till i lika täta bestånd men i stället kan det finnas färre men större individer. I och med gösens nomadiska liv där den trivs bäst kring sjöns djubassänger är släpfiske en metod som passar som hand i handske. I dessa djupare områden huserar en stor del av sjöns gösI klara sjöar stiger både bytesfisk och djurplankton mot ytan för att födasöka under natten. Gösen är inte sen att ta tillfället i akt för att jaga när bytesfiskarna inte längre söker skydd i stim och blir enklare byten.

ATT TROLLA SOMMARGÖS Att släpfiska gös passar utmärkt under sommarhalvåret av flera skäl. Dels är gösen väldigt aktiv när det är varmt i vattnet och jagar gärna efter ett bete som släpas i någon knop bakom båten. Men en annan fördel är att sjön har ett språngskikt som martid, alltså ett varmare ytvattenlager som flyter ovanpå ett kallare bottenvattenlager. Detta språng skikt och dess djup varierar beroende på sjöns storlek, utseende och hur varm sommaren har varit men återfinns ofta runt en fem-tio meter i de flesta sjöar. Ofta går gösen inte under språngskiktet utan håller sig i den zon där vattnet börjar kylas av eller strax ovanför vilket är en tumregel på vart man kan börja med att presentera de beten man skall släp fiska. För att hitta språngskiktet kan man antingen mäta sig till det med en termometer, men ofta syns det även på ekolodet. Särskilt om man använder ekolodets downscan-funktion där det brukar teck nas som en klarare bild i det övre ytvattenlagret som ligger ovanpå en mörkare bild av det undre bottenvattenlagret. När man släpfiskar kan man använda allt från ett till oftast fler spön. Vid flerspöfiske minskar man trasselrisken och ökar spridningen runt båten om man även använder sidoparavaner. Med stor spridning täcker man mer vatten och kan pröva flera olika betestyper, färger och tacklingar samtidigt. Att fiska med sidoparavaner är bra ur andra aspekter med, som att gösar i klara vatten ibland verkar skygga för båten, och utan att fiska på dem med paravan blir det helt enkelt mycket mer utmanande

Altum DLC från Abu Garcia är min

bestånd och på menyn står egentligen alla slags bytesfiskar. I de flesta sjöar är abborre mört, löja och nors bytesfiskar som utgör ett stort inslag av dieten men stor gös äter även mindre artfränder som smågäddor eller vad som än kan tänkas kom ma i dess väg. Den enklaste och vanligaste formen av släpfiske kanske är klassisk dragrodd eller den enklaste formen av trollingfiske med en flytande vobbler som sakta dras bakom båten över sjöns stora djupområden. Extra liv och rörelse i betet kan då skapas genom att hålla linan i handen samtidigt som man ror, eller så får man sättet spöet i en spöhållare alternativt ha en till person i båten som kan sitta med det i handen. Släpfiske kan göras oerhört tekniskt och både naturliga beten och kon stbeten kan användas, var för sig eller tillsammans. Släpfiske lämpar sig bäst för stora vatten och öppna ytor som där rovfiskarna lever utspritt.

favoritrulle att nattrolla med i och med att den har ett belyst räkneverk som hjälper till att hålla ordning på redskapen i mörkret.

Det är överraskande hur effektivt grov gös kan jaga i mörker, och lika förvånande kan det vara hur bra vissa vatten fiskar efter att solen gått ned. Från att vara stört omöjliga dagtid kan plötsligt den ena efter den andra monstergösen nappa trots att man knappt ser handen framför sig.

-

TAKTIK, LINLÄNGDER OCH UTRUSTNING

att ens få ett hugg. Sidoparavanerna möjliggör även riktigt äventyrlig trolling som att köra beten över en grund grynna vilken man kanske undviker att köra över med båten av risken att gå i sten. Sidoparavanerna ger även betena en extra lockad gång då dom hoppar i vågorna och ger betena olika hastigheter beroende på hur man svänger med båten. I ytterkurva går betena snabbare och i innerkurva saktare.

ATT ÅKA ELLER ATT FISKA TROLLING En missuppfattning och ett nybörjarmisstag är att tro att släpfiske bara är att köra runt med båten och sätta ut så mycket redskap som möjligt. Visst ser en fullutrustad trollingbåt otroligt effektiv ut

En viktig detalj är att alltid ha de längsta linsläppen på de beten som fiskar ytterst och sedan succesivt minska släplängden desto närmare båten man kommer. På detta sätt kan en fisk som hugger längst ut nämligen lösa ut paravanen eller lossna från pulkan och gå bakom de andra fiskande spö na utan att fastna innan gösen drillas hem rätt bakom båten i motorns svall.

Vilka beten ska man börja en gösfisketur med då? Ja det viktigaste är att i början få ut ett så brett spann av beten med olika rörelsemönster, färger och storlekar som möjligt och sedan i takt med att man fångar fisk begränsa ner sig till en el ler ett fåtal modeller och färger som fungerar just den dagen. Ofta fiskar jag med fyra spön där jag börjar med att lägga ett riktigt grundgående bete som endast dyker 1,5-2m under ytan på yttersta paravanen och sedan fiskar jag något djupare på det andra spöet för att sedan lägga två spön som fiskar strax ovanför språngskiktet. Har man något riktigt ess till bete som man vill fiska på andra djup än vad det är designat för går det utmärkt at blya ned de flesta vobblers genom att förtynga betet en dryg meter framför det med någon form av tyngd eller djupparavan. Även lin längden har även den en enorm påverkan utav fångstresultatet. En långt släpp gör att betet rör sig sävligare. Att paravanen hoppar i en våg ger inget nämnvärt ryck med ett långt släpp medan det kan vara en riktig trigger vissa dagar om betet fiskas kort bakom paravanen. Det bästa är som i allt fiske att börja fisket med ett öppet sinne och låta gösen ge svaret, men generellt brukar jag fiska kortare släpp när det blåser mer och längre släpp i lugnare väder då jag uppfattar gösen som skyggare vid detta förhållande. För att veta hur långt bakom båten man fiskar är en linräknare på rullen värd guld. Saknar man räkneverk, men har en multirulle med linspridare som rör sig vid utkast kan denna användas som räkneverk om man är uppmärksam på hur många slag linspridaren gör medan man släpper ut be tet. Har man mätt upp längden lina i ett slag innan fisketuren kan man då lätt räkna ut hur långa släp man har. Som lina har jag fiskat mycket med både nylon och flätlina. Oftast går nylonlina bra till sommarfisket. Med nylonlinan är greppet bättre i sidoparavanernas utlösare och man får färre blindfäll och vid de lite högre trollinghastigheterna mellan 1-2 knop tycker jag krokningsförmågan allt som oftast är god vid det vobblerfiske jag oftast prak tiserar. En bra lintjocklek är runt 0,40 mm vilken är en slitstark och pålitlig dimension som även går att knyta direkt i vobblern ifall bifångster av gädda är väldigt låg. Det viktiga är att ha en bra ruljans på betena un der hela fisketuren och systematiskt beta av sitt sortiment av drag. Jag tacklar om alla spön ca var 30-45min om det inte hugger vilket jag för övrigt tycker är ett bra intervall att se över betena även om man inte skall byta dem då det inte är ovanligt att man får lite kringflytande vegetation på något av betena av misstag när man trollat långa sträckor.

När solen står som lägst som vid solnedgång och soluppgång är fisket glödhett i de flesta sjöar.

Spöhållare och sidoparavaner är måsten om du vill trolla effektivt.

men att sätta ut mycket redskap och fiska planlöst är bland de största fel man kan göra. Att trolla är ett aktivt fiske. Man måste hela tiden vara med, läsa av ekolodet efter bytesfisk, ändra linornas slä plängd bakom båten, och variera hastigheten med regelbundna stop där motorns växel läggs ur och betena får stanna upp i vattnet. Ofta säger man att man skall köra trolling, inte åka trolling. En regel vid alla former av fiske där man använder flera redskap men fiskelyckan likväl är usel brukar vara att minska antalet redskap och fiska effektivare med dessa: byta beten, färger, köra båten närmare strukturer och liknande. När fisket är segt är det bättre att jobba sig fram mot en ny taktik för att få igång gösen istället för att sätta ut mer redskap, vilket oftast bara gör fis ket än mer ineffektivt där man fortsätter fiska i ett oproduktivt mönster. GE SLÄPFISKE EN CHANS Att släpfiska gös är en fantastisk inkörsport ifall man bjuder en oinvigd att pröva på fiske eller en aktivitet som man ofta kan klämma in en sen sommarkväll eller stjärnklar natt efter att familjen somnat. Utrustningen som krävs är minimal, så packa ihop det du har i vobblerväg och ge dig ut mot närmsta sjö som håller gös. För inte nog med att det är en utmanande sportfisk så är det även en lika uppskattad matfisk som inkokt, flamberad, grillad eller stekt kan ge många pluspoäng hos både svärmödrar som partners, vilket i slutändan ökar supporten till att du är på vattnet så snart som möjligt igen.

JAN OLSSON JAN OLSSON & JOHAN LOTTHAGEN

Topprulle från Abu Garcia magnesium.med

Mängder

Abu Garcia Zenon 2500 MSH Det här är en rulle som vi vet att Abu Garcia är lite extra stolta över. Det syns inte minst på hur mycket man satsat på marknadsföringen, den har under första delen av 2022 florerat över hela Internet, Facebook mm. Ambitionen har varit, och sannolikt har man lyckats, att bygga världens lättaste haspelrulle. Primärt har man sneglat på bass-marknaden i Japan men sedermera också Europa och Nordamerika men den är lika mycket en abborr- eller varför inte havsöringsrulle. Den har följt med mig på fiske i både Holland och Sverige, den har fått slita i ett antal månader och nu är det dags att summera.

Bromssystemet är Abus beprövade Carbon Matrix drag system. Totalt har man fått in hela 11 kullager. En mycket avancerad och på alla sätt ”lättad” rulle, finns det någonstans man kan ta bort överflö digt gods så har man gjort det. Omdöme Zenon är prismässigt uppe o fajtas med rullarna i absoluta elitserien. Jag har fångat massor med abborre upp till och över två kilo och under många dagars fiske på Zenon, viktigt att understryka att det här faktiskt inte är något slags ”kläm och känn test”.Den håller måttet, extremt lätt, supersmidig och pålitlig, efter en hel säsong känns det knappt att den är använd. Bromsen är mjuk och fin över hela registret. Designen andas modernt tänk och är i Spole designad för långa kast.

Design och teknik Jag skrev att Abu satsat på den här modellen, det kan man faktiskt ana redan visuellt. Det här är en cool rulle, ”skitsnygg” skulle man faktiskt kunna säga, det ligger såklart i betraktarens öga. Futur istisk och slimmad är andra ord. Själva säger Abu att det är deras hitintills mest tekniskt avancerade haspelrulle.Genomgående färger är silver med inslag av svart och kolfiberväv. Stativ, rotor och hus i mag nesium. Spolen är ”lättad” urborrad till max och är en hybridkonstruktion, blandning mellan kolfiber och magnesium. Veven är också den i kolfiber.

Rejäl vevknopp, en extra ingår.

Fakta Tillverkare: Abu Garcia Antal kullager: 10+1 Linkapacitet: 170 m/0,23 mm Broms: 5,2 kg Utväxling: 6.2:1 Vikt: 140 gram Pris rek: 5.299 kr Mer info: Abu Garcia mina ögon något av det snyggaste på marknaden. Någon noggrann person kanske noterar att bromsen något förvånande bara går att vrida max till drygt fem kilo. Det är lite lågt för att jämföra med andra premiumrullar men, tro mig, den dag man måste vrida åt för att bromsa fem kilo vid tex abbor rfiske eller till och med bassfiske, den dagen kommer aldrig. Zenon har mer än nog för vad som krävs. Linuppläggningen som jag tycker är bland det viktigaste för en rulle man fiskar ofta och mycket med är perfekt. Utväxlingen 6.2:1 är ok för vårt fiske i Skandinavien men inte mer. Högre än så tycker jag är mer för havsöringsfiske eller för arter i varmare vatten men det här funkar. Rullen levereras med ett flott hårt fodral och en extra rund vevknopp om man inte gillar den som sitter original. Jag ger ett enda minus, priset, det finns mycket att välja på för 5 299 kr men Zenon finns billigare än vad som angetts nedan om man googlar lite, då försvinner minuset. Plus - Supermodern konstruktion - Mycket bra broms - Ultralätt - Pålitlig Minus - Hmmm den är inte gratis!

Långt test och många abborrar fångade!

Upplev ultrakänslig Power Steering med Ultrex™ trollingmotor från Minn Kota. Exakt styrning till din valda fiskeplats. Spot-Lock GPSankring behåller din position under alla förhållanden. De innovativa i-Pilot-funktionerna tillsammans med Lift-Assist och Steering Lock resulterar i en oslagbar trollingmotor. Läs mer på comstedt.se

Samarbetspartners SeFFSVERIGESFISKETURISMFÖRETAGARESPORTFISK E AKADEMIN FORSHAG Afa www.instagram.com/sportfiskemassanwww.facebook.com/sportfiskemassan Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev –vi lottar ut 25 st fribiljetter www.sportfiskemassan Den perfekta starten på fiskesäsongen! •Kom och se säsongens nyheter •Specialfisketorget med filmer, föreläsningar och workshops •Se Fly vs Jerk-finalen – Live på mässan •Fiskekändisarna från TV •Europas största mobila akvarium •Ungdomsgata – Betesbyggare och Youtubare •Isfisketorg och •Edgeflyfishing•Spinnfiskebana,•Spännande•Coola•BetesbyggargataMetetorgochSpöbyggargatabåtar,kanoterochvildmarksutrustningföreläsningardragbassängerochkastbanorCompetition 2023– tre grenar •Flugbindare från världseliten – bind en egen fluga •Kajakfisketorg – fiskekajaker och smarta tillbehör •Fiskeskola för barn, 7-12 år • Träffa kända kastprofiler, se deras kastuppvisningar och lär dig nya tekniker • Testa nyheter från våra ledande flugfiskeföretag •Flugfiskekurser för nybörjare •Hantverksgata – med fiskekonservatorer, flugaskar i trä, knivmakare, håvar mm och mycket mer! •Härliga fiskedestinationer i Sverige och världen •De 150 första barnen på söndagen får ett haspelspö •De 150 första vuxna på söndagen får 3 nummers prenumeration på Fiskejournalen Mässan går sista helgen parallellt med Allt för Sjön 2023 17-19 mars 2023 Boka in datumet i din kalender

i samarbete med

PETER SVENSSON INNEHÅLL: ANDREAS OLSSON Vill ni bidra med en artikel till tidningen? Kontakta Andreas eller Peter för mer information peter@fisheco.se / andreas@fisheco.se Vill ni annonsera i tidningen? Kontakta jano@fisheco.se Flugfiskeskolan Del 2 DanicaPredatordubbingSBSmedfoamkroppMayflyMadnessGäddflugfiskedel2–Flugansgångivattnet Tips på bra Regnbågenfiskevatten – en fantastisk sportfisk Förtyngning till gäddflugan Danica SBS – Enkel RegnbågeLoffefluganPrylnyttVemdaleniströmmande vatten9678645444 86685650 90726052

En knut som med fördel kan användas till att skarva ihop fluglina med tafsmaterialet eller när man vill förlänga tafsen.

5. Fukta knuten innan den slutdras, klipp av lin stumpen som sticker ut vinkelrätt sedan är knuten klar.

PERFECTIONFISKEKNUTARLOOP

1. Börja med att göra en enkel ögla, den högra linänden skall vara på baksidan av den västra linänden.

PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON

4. Dra igenom den främre loopen genom den bakre loopen, dra åt försiktigt.

2. Lägg en loop till, den gång framför den loop som redan finns.

3. Vik över den högra linänden emellan de båda looparna och dra ner den mot basen.

FLUGFISKESKOLAN DEL 2.

1. Börja med att göra en enkel ögla, den högra linänden skall vara på baksidan av den västra linänden. En knut som används att knyta fast själva flugan i tafs spetsen.

3. Dra igenom den främre loopen genom den bakre loopen, dra åt försiktigt.

2. Lägg en loop till, den gång framför den loop som redan finns.

BETESKNUTENFISKEKNUTAR

4. Fukta knuten innan den slutdras, klipp av lin stumpen som sticker ut vinkelrätt sedan är knuten klar.

3. Gör om samma sak en gång till alltså två gånger igenom öglan.

2. Trä igenom båda linorna så att det bildas en ögla.

4. Dra försiktigt åt knuten, fukta knuten innan den slutdras. Klipp av de båda linändarna som sticker ut sedan är knuten klar.

KIRURGKNUTENFISKEKNUTAR

1. Lägg eller håll två linändar med ändarna åt varsitt håll. En användbar knut att skarva ihop exempelvis tafsmaterial.

Populära torrflugor: Europé 12, Klinkhammer, Streaking caddis En våtfluga är som man kanske kan lista ut en fluga som fiskas under ytan. En våtfluga imiterar en dränkt insekt, ett räkdjur, ett litet fiskyngel eller vattenlevande insekter.

En nymf fluga är eller är tänkt att likna en äkta nymf. En nymf är en insekt som lever under vattenytan och är första stadiet till en slända. Sländan lever större delen av sitt liv som just nymf och är en av fiskarnas favoritföda. Det är först när sländan ska kläck as och bli en fulländad slända. Sländor finns i många olika storlekar.

Populära nymfer: Haröra, Pheasant Tail, Coppers John

-

Vanliga våtflugor: Black & Peacock, March brown

Landinsekter som myror och getingar är också vanligt förekommande.

VÅTFLUGATORRFLUGANYMFFLUGOR

En torrfluga är precis som namnet avslöjar en fluga som flyter ovanpå vattenytan. En torrfluga är tänkt att efterlikna en insekt som sitter på vattenytan. Ofta har fisken svårt att motstå en torrfluga om den presenteras rätt och är tillräckligt lik den aktuella in senten. Vanliga insekter som man imiterar med torrfluga är dagsländor och nattsländor.

En streamer är tänkt att imitera en liten fisk. Färgvariationerna är emellertid nästintill oändliga, speciellt streamers som är tänkta som flugor i put and take vatten. Enkelt kan man beskriva en streamer som att den är strömlinjeformad och inte sällan förtyngs för att jigga mer.

Gäddflugor är stora flugor ofta med mycket flash för att locka gäddan till hugg. De är rena fantasiflugor eller imitationer av det fisken äter. Gröna flugor är ofta gångbara då de kan liknas vid en mindre gädda eller abborre som ofta står på gäddans meny.

GÄDDFLUGASTREAMERFLUGOR

Populära streamers: Wolly bugger, Mickey Finn

Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se Äntligen! En ny maskburk som bidrar till en bättre miljö • Tillsammans med vår leverantör har vi tagit fram denna burk där vi är med och sparar miljön på 50 000kg plast varje år. • Miljövänlig burk tillverkad i papper med PE-coating. • Bättre ventilation i locket vilket gör att masken lever längre. • PE-coating både på insida samt utsida förlänger burkens livstid avsevärt. • Burken och dess innehåll kan lagras flera månader.

Som djupast är den hela 16 meter och det finns verkligen gott om plats att kasta på längs sjön. Hela den ena sidan är väldigt lättkastad och fri från buskage och träd medan andra sidan har lite mer ”utmanande” terräng. Man kan också via flytbrygga ta sig ut till en ö som ligger mitt i sjön, vilket gör att man når många intressanta platser att kasta på. Utöver den ön så finns det ytterligare en ö där det finns grillplats och vindskydd. Förutom denna dammen så finns det en damm till att fiska i som är något mindre än den första dammen. I dammarna simmar det regnbåge, öring och lax (gullspång).

Fiskekort löser man via Novascottia eventcenters facebook-sida eller via telefon, 070-149 07 10

FISKEVATTENBRANOVASCOTTIAEVENTCENTER

TIPS PÅ

Mellan Ljungby och Växjö i Kronobergs län ligger Gottåsa och här finns en riktigt trevlig fiskeanläggning, NovaScottia Eventcenter. När man rullar in på grusvägen så möts man av en stor damm som är en gammal bergtäkt.

BERGETS SPORTFISKE Utanför Eksjö i Småland ligger Berget Sport fiske, ett av Sveriges mest omtalade regn bågsvatten. Stora & vackra Regnbågar på upp emot 12-13 kg, starka Gullspångslaxar. Bokning sker via Bergets Sportfiske facebooksida eller telefon 072-326 25 50 info@bergetsportfiske.se Fiska i sju dammar med gott om plats i en fantas tiskt härlig miljö i Smålands djupa skogar. Här finns det goda möjligheter att putsa till sitt PB.

ANDREAS OLSSON PREDATORDUBBING

Stora påsar med mycket material som kommer i massor med färger.

Predatordubbingen finns i mängder med färger och användningsområdena är många. Förutom att göra snygga huvuden till gäddflugorna så är det också enkelt att skapa fina vingar till preda torflugor. Framförallt till abborre och havsörings flugor så skapar man lätt fina baitfish mönster som rör sig riktigt fint i vattnet. Fibrerna kan man kamma ut forma det huvud eller vinge som man önskar.

Tidigare använde jag mestadels Craft-Fur vilket jag fortfarande använder men predatordubbingen är mycket mer lättarbetat och mer lättjobbat. Man formar med lätthet fina huvuden och materialet är lätt att blanda med olika färger om man vill det.

Predatordubbingen från Fly dressing har verkligen revolutionerat min flugbindning. Ett material som jag idag inte skulle klara mig utan, otroligt användbart till predatorflugor. När jag binder mina gädd flugor så är det alltid viktigt att få till ett snyggt och bra huvud.

En nyhet som Flydressing tagit in är den häftiga dubbingen Titan dubbing som kommer från Night

mare Musky Flies. Långa fibrer som är blandade med ripple ice flash som ger flugorna det där lilla extra. Passar perfekt till gädd och abborreflugor.

PETER SVENSSON PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON

Regnbågen eller ”Oncorhynchus mykiss” är lik öringen men har ett rödaktigt band längs sidorna som är det lättaste kännetecknet och dessutom är dess fenor prickiga. Regnbågen kan väga upp till 15 kg och bli 80 cm lång, men det är ovanligt med exemplar över 10 kg i Sverige. Fiskköttet kan variera från ljusbrunt till rosa, rött eller nästan vitt. Regnbågen tillhör släktet laxfiskar vilket kan förklara att den många gånger anses vara mer stridbar än exempelvis en brunöring. I Sverige har regnbågen setts reproducera sig endast ett fåtal gånger, det är väl så att de omgi vande förhållandena inte passar regnbågen. Den är annars tålig, passar bra tillsammans med brunöring och ses i put and take anläggningar ibland också ihop med gullspångslax samt röding. Fenomenet Put and takevatten har funnits många år i Sverige. Jag tror att avsaknaden av mindre ädelfisk i form av öring och harr i naturliga vattendrag i södra Sverige skapat denna efterfrågan av konstgjort fiskevatten. Att det inte längre finns ädelfisk i ön skad utsträckning i södra Sverige tror jag beror på människans påverkan genom utbyggnad av

EN FANTASTISK

REGNBÅGENSPORTFISK!

Så vitt jag vet är det vanligast med dammar när det kommer till put and takefiske efter regnbågen, men på fler och fler ställen antingen används befintliga strömmar eller så skapas strömsträckor med hjälp av grävmaskin. Och just att det strömmar i vattnet gör att det efterliknar regnbågens naturliga livsmiljö utomlands. Man kan se att de anläggningar eller fiskecamper som har strömsträckor att tillgå är mycket populära bland oss som gillar put and takefiske. Regnbågen får ibland oförskämt ta ”skit” från de som inte anser att det är sportfiske, ofta handlar det om fenkvalité. Framför allt stjärtfenan, som tyvärr tar stryk i odlingskassarna om dom ”går för tätt” i odlingsbassängerna. Jag anser att de som odlar regnbåge tagit till sig detta och gör sitt yttersta för att fenkvaliteten skall vara så bra som möjligt. Och så mycket kan jag säga att det sprider sig i sportfiskekretsar snabbt om en fiskecamp har bra eller dålig kvalitét på fenorna. Självklart förstår väl alla att det är svårt att få alla fiskar att ha hela fenor och att det hela handlar om ekonomi. Men jag tror att det ena ger det andra. Jag menar att om fiskarna har hela fenor, sprider det sig, det kommer fler som vill fiska på dessa anläggningar vilket sprider sig och sedan är det etablerat att en viss fiskecamp håller bra och god kvalitét på fisken. Det är trots allt mycket stor skillnad på fisken vid drillning om stjärtfenan är hel. Alla som någon gång har fått en regnbåge med bedrövlig stjärtfena

vattenkraft vilket gjort många vattendrag omöjliga som livsmiljö för öringen.

STRÖMMANDE VATTEN

vilket man typ kan likna vid att få en ålande falukorv på kroken, de försöker simma men motorn är trasig den får inte ”tag” i vattnet. Till Skillnad mot en fisk med hel fena, hel motor! Dessa fiskarna behöver inte vara jättestora för att ordentligt bjuda upp till en härlig kamp. Själv måste jag säga att om jag måste välja fångar jag hellre mindre fisk med hela fenor än en jättestor med dålig fena alla dagar i veckan. Men helst föredrar jag ju kombinationen hel fena och större fisk! Om jag får välja vill säga.

OLIKA METODER Jag ska inte på något vis påstå att jag är någon ”regnbågsexpert” men ju mer jag fiskar efter denna sportfisk lär jag mig dess beteende och vad den föredrar för flugor. Jag har vill poängtera vikten av att bemästra olika metoder inom flugfisket, både generellt men även när det kommer till regnbågsfisket. Att snabbt kunna skifta metod innebär också att det kan vara bra att ha med sig flera riggade flugspön till regnbågsvattnet, att byta fiskemetod har räddat mig ett flertal gånger. Ibland kan regnbågen vara riktigt tjurig, speciellt om den har fått gå i regnbågsvattnet en längre tid och blivit mer ”vild”. Då gäller det att vara innovativ och lite klurig. Jag har förmånen att fiska med fiskekompisar som är otroligt duktiga flugfiskare och flugbindare. Att umgås, prata fiske, binda flugor tillsammans gör att även jag utvecklas som flugfiskare. Sedan är det ju så trevligt att fiska tillsammans med någon eller några. Att kunna dela på fiskeupplevelser skänker mig verkligen stor glädje.

Loffeflugan har blivit ett måste i min flugask. Det är egentligen ingen raketforskning utan tvärtom en väldigt basic fluga i sin enkelhet. Jag fick idén för många år sedan efter att jag flera gånger tagit tillvara på päls eller fjädrar av olika slag från vilt jag fällt när jag jagat. Självklart skulle Loffe få hjälpa husse att fånga fisk. Sagt och gjort, vid en av trimningarna fick jag Loffepäls och resten är som man säger historia. Loffe, han är en ståtlig svart engelsk Cocker Spanielhanne, han har i skrivande stund nått den aktningsvärda ålder 12,5 år. Lof feflugan är i sitt originalutförande en robust nymf med guldribbing, förtyngd med antingen guld el ler svart/nickel tungstenshuvud. Loffeflugan har räddat mig från att bli fisklös flera gånger. Förr om åren har det mest varit öring och harr som glufsat i sig nymfen men på senare år även regnbågar eller någon Abborre. Som det så ofta blir har även Loffeflugan genomgått en utveckling. Grunden är dock fortfarande det samma det vill säga en mörk kropp, guldribbing. Ibland får nymfen Peackock dubbing, ibland med röd huggpunkt fram eller bak på nymfen. Variationerna är nästintill oändliga om man vill. Loffeflugan, ett måste i varje flugask.

PETER SVENSSON

LOFFEFLUGAN

1. Krok i strl 10-14. Börja med att trä på en tungstensbeed.

3. Bubba kroppen med svart Cocker Spanielpäls. 4. Ribba kroppen med gildribbingen.

2. Fäst bindtråden och bind in guldribbingen.

6. Avsluta med wip finish knut och rugga upp thorax och kropp, nu är Loffeflu gan klar. 5. Bubba thorax med svart Cocker Spanielpäls. 7. Färdigt!

PETER SVENSSON

MED FOAMKROPP

1. Först görs foam bakkroppen. Tag en nål, bind in tre strån av brun Bucktail. 2. Klipp till en 3-5 mm remsa av gul foam, vik foamen på mitten och klipp foamen lite taperad. Fäst in foamen på det smalaste stället (där den är vikt). Bind in/fäst foamen med 3 varv, för bindtråden framåt emellan de båda foam bitarna och skapa ett nytt segment.

-

DANICA SBS

5. Bind in foamkroppen på krokstorlek 10-12.

3. Gör om samma bindteknik för att skapa fler segment, gör segmenten något större för varje segment som görs, avsluta med två wip finish knutar.

6. Bind in vit Pollgarn, glöm inte att binda bindtråden runt om på ovansidan.

4. Superlimma där bucktailen fäster i foamen och där wip finish knuten är gjord. När limmet torkat, dra försiktigt av foamkroppen från nålen.

9.

8. Dubba thorax med gul haröra. Snurra hackefjädern ca 5 varv, börja överst och arbeta dig nedåt, fäst hack elfjädern. Gör två whip finish knutar och klipp av bindtråden. Bind in en hackelfjäder (grizzly) upp längs med pollyvingen.

10.

7.

11. Trimma vingen så att den sluttar bakåt. Färgsätt segmenten med svart permanent marker penna. 12. Danikan är klar, bara att låta den flyta förföriskt på vattenytan, snart hug ger det!

PETERtafsmaterialet.SVENSSON

Jag har under en längre tid funderat över hur det på ett enkelt sätt går att förtynga mina gäddflugor. Jaja jag vet att det redan är allmänt känt att använda cone heads som träs på tafsen och på det sättet få gäddflugan att dels fiska djupare och dels jigga mer. Problemet med cone heads är enligt mig att du dels måste ta isär din tafsrigg om du vill byta eller ändra tyngd på din cone head, för det andra sliter det på

DINFÖRTYNGNINGENKELTTILLGÄDDFLUGA

TILLVERKA

1. Tag en metalltyngd/sänke och ett fastach clip i strl 0.

3. Täck hela klumpen med uv lim, jag valde här färgen Ambulance Hot Fl Red (man är ju lite yrkesskadad). Härda med uvlampa.

4. Klart! nu är det bara att fästa clippet i beteslåset och låta flugan jigga förföriskt.

Jag tog inspiration från spinnfisket vilket inte numera är ovanligt för oss gäddflugfiskare. Nä, det jag sökte har jag inte hittat trots mycket googlande. Spinn fiskarna förtynger ofta sina gummibeten med blytyn gder men motsvarigheten för oss gäddflugfiskare har iallafall inte jag hittat i handeln. Så vad gör man då, jo man tillverkar själv det man vill ha. Jag sökte efter ett fastach clip som väger 1 gram men den minsta jag hittade i butiker och på nätet var på 3 gram.

När jag fiskar fiskar gädda med fluga använder jag mig av 0,60 mm nylontafs ca 70 cm från fluglinan som jag skarvar med ögleprincipen med Pafex 0,65 mm knytbar wire ca 40 cm. Längst ut har jag ett be teslås som antingen bara är ett fastach clip #2 eller ett kombinerat lekande och fastach clip #2. Det är så jag vill ha det. Jag kan då snabbt skifta fluga när jag vill. När det gäller att få flugan att jigga lagom mycket har jag experimenterat en hel del.

2. En droppe superlim i skåran, fäst clippet och knip med tång, låt torka.

Självklart kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att testa hur det funkar IRL. Jodå, det Funkar!! Fördelen med att göra på detta sätt är att man lätt väljer båda vilken tyngd och färg man vill göra tyngden i.

LÅSBOMSGATAN 3 - 58941 - LINKÖPING - 013-132808 SOMMARFEST HOS OSS! NI HITTAR ETT VÄLFYLLT LAGER MED ALLT FRÅN TILLBEHÖR FÖR FISKE TILL OUTDOORPRODUKTER. PÅFYLLT MED VRX FISHING! SCHYSSTA PRYLAR FÖR ATT SKYDDA DINA SPÖN OCH RULLAR! HÅLL DIN DRYCK KALL ELLER VARM DOMETIC HAR BÅDE DRINKWARE OCH FINA KYLBOXAR! POPULÄRA H-RAIL ROD RACK NU I TVÅPACK! 749:VIKAJAKNYHETER!HARÖVER80KAJAKER I LAGER LÅT OSS HJÄLPA DIG HITTA JUST DIN KAJAK!

VEMDALEN INTE BARA HARRFISKE PETER SVENSSON

För mig har den årliga fjällresan inneburit ett avstamp om att sommaren äntligen har kommit, ett kvitto på att vintern och våren nu har släppt sitt grepp. Äntligen är tiden kommen för årets fjällresa. Ja, jag vet att för många innebär begreppet fjällen att åka riktigt långt upp i Sverige och inte som för oss, att åka till Vemdalen. Att åka till fjällen innebär så mycket mer än att bara resa iväg hemifrån, när bilen lämnar garageuppfarten och resan börjar vet man på förhand att det kommer att bli många oförglömliga upplevelser. Vemdalen har närapå oändligt med fiskevatten inom greppbart avstånd, vilket inte gör det hela sämre. För att nämna några ställen så rinner Ljus nan igenom närbelägna Hede, Veman som rinner stilla igenom Vemdalen och inte långt därifrån lig ger Börtnan och Grundsjön. Vemdalen har mycket mer än fiske att erbjuda, vandring, bärplockning och jakt för att nämna något.

För mig har övre delarna av Ljungan och speciellt Börtnan etsat sig fast, där hade jag tillsammans med mina fiskekompisar ett formidabelt harrfiske för några år sedan, en oförglömlig kväll i lätt dug gregn där det nästan högg i varje kast. Vi fiskar oss längs med nacken, ut mot mitten av selet går det liksom en djupfåra, när inte vattenståndet alltför högt går den att nå med flugspöt. Precis i kanten

MED FRU OCH HUND

Ny dag och vi är tillbaka vid Strömmen, jodå, vat tenståndet är perfekt och jag skyndar mig att rigga flugspöet.

där strömfåran möter lite lugnare vatten tar det plötsligt tvärstopp, först var det svårt att känna hur stor fisken kunde vara men ganska snart kände jag tunga knyckar i spöet som avslöjade att detta var en lite bättre fisk.

Vi åker och kikar på Fettjeåfallet istället, en lagom vandring på ca 2 km innan vi når fallet som har en fallhöjd på ca 70 m. Den berömda någon har gjort ett fantastiskt jobb sedan vi var här för 2 år sedan. Man har ordentligt förbättrat gångstigen till fallet med fina trappsteg av skifferblock som blir ypperli ga trappsteg i det kuperade landskapet. På väg till och från fallet badar Loffe så fort han kommer åt, det svalkar skönt i värmen och tillgången på drickbart sötvatten är mycket god.

Nu följde en nervös drillning, bara flugan Loffe flugan sitter bra tänkte jag, när fisken närmar sig håven kommer en ny rusning. Nu ser jag att detta med säkerhet är mitt livs största harr hittills, efter en stunds kamp ligger den ståtliga harren i håven och ett nytt PB på 49 cm är ett faktum.

Något år senare är jag tillbaka i Vemdalen, denna gång är min älskade fru med och vår hund Loffe, en svart Cocker Spaniel med på resan. Vi bor bekvämt på ”Gästis” ett mycket trevligt vandrarhem där jag bott många gånger förut under våra resor hit. Jag visste på förhand att denna resa inte skulle bli lika fiskeintensiv som de tidigare fiskeresorna jag gjort tillsammans med en av våra söner. När grejerna är på plats där vi ska bo bär det av mot ”Strömmen”, denna underbara plats som har etsat sig fast i mitt fiskehjärta och nog aldrig gjort mig besviken. Ljusnan kan vara förrädisk, vattenståndet skiftar snabbt när kraftbolaget släpper vatten från vattenmagasinen i Lossen. Står man utvadad och inte har koll på läget får man vackert simma in till land. När vi kommer dit är det hög vattenföring, vilket är det samma som mycket svårfiskat men jag lyckas fånga och kroka av en mindre harr. Nåja, kan ske det är bättre förhållanden under morgondagen.

del hugg men lyckas tajma mothuggen oftare och oftare. Åh vad kul detta är, en dröm för mig som flugfiskare. Det gör absolut ingenting att den del fiskar inte är giganter. Det är känslan av att jag gör rätt som är så härlig. Att jag lyckas lura den vilda fisken till att gå upp och ta mina torrflugor. Jag fiskar vidare, det känns som att stå och gå i ett akvarium, vattnet är alldeles gin klart. Nu byter jag till Loffeflugan. Detta är en fluga som kom till av en slump för några år sedan efter att Loffe trimmat sig och jag tänkte prova binda flugor av hans päls, jag fick en påse med Lof fepäls av efter en trimning och jag band upp några svarta nymfer. Snabbt blev Loffeflugan en favorit.

Det visade sig inte oväntat att många fiskarter inte kunde motstå denna svarta nymf. Loffeflugan som bindmönster har jag utvecklat sedan dess, men jag åker aldrig iväg utan några Loffeflugor orginal i flugasken. Loffe har hjälpt husse att fånga fisk på massor av ställen.

Alltså, att kunna flugfiska i T-shirt är en förmån, speciellt här uppe. Strömmen bjuder upp till en härlig dans, jag har nog mitt bästa harrfiske någonsin denna dag. Jag börjar fiska med torrfluga, fisken är mycket huggvillig och stiger gång efter gång till min fluga. Jag verkligen njuter av stunden, tänk vilken ynnest det är att stå här, utvadad och självJagdessutom.missaren

bara gick i sidled mot strömriktningen, hårda tunga knyckar! Döm om min förvåning när det kikar fram en riktigt fin abborre i Ljusnans ytvatten. Jag har ännu bättre fiske denna dag, och plöt sligt ser jag en fisk som går upp och tar min torr fluga sedan tar det tvärstopp. Fisken går ner och ställer sig på botten. Efter några sekunder tror jag att linan har fastnat runt en sten, försiktigt sät ter jag press på linan och då känner jag, tunga knyckar. I mitt inre ropar jag JAAAAA, detta måste vara min livs harr eller öring. Sakta börjar den röra sig i sidled. Den gör en rusning, och en rusning till, den stannar. Jag försöker pumpa in den, lite i taget, den kommer närmare. Då visar den sig för första gången, NEJJJJJJJJJ, det är en gädda! Som håller en hyfsad harr på tvären i gäddkäften. Jag uppskattar gäddan till ca 1,5 – 2 kg. Inte undra på att det kändes tungt. En gädda som lever i dessa strömmar får ju en god kondition. Plötsligt tappar gäddan sitt grepp om harren som är helt söndertuggad. Jag byter till Loffeflugan igen och fångar några riktigt fina harrar innan det är dags att tacka Ljusnan och strömmen för denna gång.

TUNGA KNYCKAR Ny dag, nytt vattenfall. Denna gång Sångbäcksfallet, beläget alldeles intill infarten till Storhogna. En kort vandring från parkeringen och det blir trolskt, trapporna ner till basen på fallet påminner om en Sagan om Ringen-film, när Frodo och hans följe slagare går ner för trapporna i Mount Doom jagade av Orcher. Loffe är inte rädd, han vill bara vara först nere. En bit ner känner man att det blir svalare, och massor med mygg! Det måste vara dimman från vattenfallet som skapar detta lite dramatiska väderomslag. Loffe är inte sen på att kliva i den lilla bäcken nedanför fallet och svalka sig. Åh, vad han njuter. Min fru hinner nog få 500467 st myggbett på den korta stunden vi är här nere. Upp igen för alla trapporna och tillbaka till strömmen för några timmars fiske. Det är ännu lägre vatten nu vilket om min erfarenhet stämmer också innebär ännu bättre fiske än dagen innan. Nu har fisken på allvar hittat sina ståndplatser.Plötsligttar det tvärstopp bakom en av stor stenarna, jag hinner tänka – öring?, jätteharr?, linan

PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON

Mayfly Madness

Danica kläckningen är en av årets höjdpunkter som lockar upp de allra största fiskarna till ytan för att kalasa på denna välskapta insekten. Jag har under flera år haft förtvivlat svårt att pricka in dessa tider när Danican kläcker. När man inte har obegränsat med tid och kan ge sig ut precis när som helst så blir det ofta att man får chansa och hoppas att man prickar en sådan dag. Visst har jag sett Danica på ytan och små kläckningar men de där stora kläckningarna som man ofta läser om när fisken blir helt tokig och bokstavligen kastar sig över insekterna har jag aldrig varit med om. Inte förrän denna dag.

DE ÄR PÅ PLATS Vi märker snabbt flera vak och plötsligt ser vi stora insekter runt oss, kan de vara en danica. Jo visst är det de, nu börjar vi kolla på ytan och vi ser nu flera av dessa vackra skapelser på vattenytan. Det är danica som fiskarna kalasar på, helt otroligt vi har äntligen prickat rätt. Valet blir snabbt självklart, det blir torrflugespöet och jag knyter snabbt på en danica imitation. Jag har sett några fina vak precis efter en mindre ström, precis i bakvattnet efter strömmen, ett sådant typiskt ställe där det ofta står fisk. Det dröjer inte många minuter förens flugspöet står i en härlig böj. Fisken är stark som alltid vid Camp Mayflys anläggningar, starka och i fin kondition.

Två kast senare så är det dags igen och vi har bara precis börjat fiska. Dagens mål med att fånga fisk på torrfluga är redan uppnått, klockan är inte ens 15.00 ännu, ledig från jobbet, solen skiner och fisken vakar. Man kan ha det sämre.

Danica kläckningen bara ökar och snart svärmar de ovanför våra huvuden och stora sländor ligger på ytan till fiskens förtjusning. För mig som aldrig tidigare upplevt en kläckning likt detta så är det verkligen som alla skriver, helt magiskt. Sländorna är inte bara vackra att titta på de får igång fisken och det vakar nästan överallt. Peter och jag som inte ens kommit förbi första dammen ännu, fortsät ter fiska oss runt och överallt finns de vakande fisk att kasta på. Nu har de dock blivit mer kräsna och om det beror på att det finns så mycket av den naturliga födan att äta eller inte vet jag inte. Våra

Jag och min vapendragare Peter hade siktet in ställt på Norrefors denna dag, som drivs av Tommy på Camp Mayfly. Norrefors har jag besökt flera gånger tidigare och det är ett av mina absoluta fa voritvatten. Här har man en sådan alldeles lagom bred strömsträcka med både snabbare vatten och mer lugnflyt. Vill man hellre fiska i stilla vatten så finns det också två dammar att fiska i. Peter och jag hade på förhand bestämt att vi denna dag skulle satsa på torrfluga, vi skulle gå "all in" på torrt och försöka landa åtminstone en fisk på torrt innan dagen var slut. Peter hämtade upp mig direkt efter jobbet. Jag slutade kl 12 denna dag, pga av permittering under rådande förhållanden i världen. Vi skulle vara på plats efter 14 så vi vis ste att vi inte hade en hel dags fiske men likväl ett antal fina fiske timmar framför oss. Väl framme vid Norrefors så möts vi av en bekant syn, den stora träskulpturen som föreställer en dagslända - Mayfly. Jerry som jobbar på anläggningen möter upp oss och berättar att det är gott om fisk i dammarna och fisket har varit riktigt bra sista veckorna. Det suger i fisketarmen nu och vi börjar snabbt rigga våra spön. Jag laddar 3 spön, nymfspö, stream erspö och ett för torrflugor. Målet för dagen är torrflugefisket men de andra spöna laddas utifall att vaken skulle utebli. Vid fiske efter regnbåge och öring brukar jag ha minst två spön färdigriggade. Oftast ett spö med flytlina och ett med en snabbsjunkande lina. Stå fisken djupt och det är svårfiskat med lite aktivitet så åker oftast spöet med den snabbsjunkande linan fram. Är det däre mot vakande fisk eller mycket aktivitet så fiskar jag oftast nära ytan med torrfluga eller nymf och då använder jag flytlina.

flugor dissar de oftast, vi missar några hugg emel lanåt men lyckas inte kroka något nu. Vi testar olika flugor både stora och små, vi går över till sjunklinor och boobys men inte heller där har vi någon lycka utan endast följare. Precis mellan två öar ser jag en fisk som vakar frekvent nu och jag återgår till att fiska torrt och lägger ut flera kast mot den vakande fisken. Till slut slits flugan ned under ytan, mothugg och fisken sitter. Jag känner ganska snabbt att det är en tyngre fisk, kraftiga huvudskakningar nästan likt en gädda. Inga kraftiga rusningar, börjar tveka det känns inte som en regnbåge. Fisken bara går men vägrar komma upp till ytan, spöet gungar tungt. Efter någon minut kan jag skymta fisken genom ytan, det är en öring. En enorm öring, pulsen ökar och tankarna i huvudet börjar nu ploppa upp, "låt mig inte tappa fisken" " var jag noggrann med knuten". Jag vet att jag inte fegade med tafsen, spets på 0.23 borde göra jobbet. Jag ropar på Pe ter som kommer rusande och nästan lika chockad han över fiskens storlek tar han upp kameran och börjar filma. Fisken glider nu fint in mot land och jag får fösa in fisken i min ganska underdimension erade håv. Ett riskfyllt moment men de går vägen, en smällfet och helt fantastisk öring som knappt får plats i håven är landad. Jag saknar ord och både Peter och jag är helt lyriska, vilken fisk den måste väga närmare 4-5 kg rent guld. En sådan vacker skapelse måste vi snabbt få tillbaka i vattnet igen så vi knäpper lite snabba bilder utan att ta den från vattnet, vi väger eller mäter den inte. Allt för att den skall få återgå så snabbt som möjligt igen. Magiskt och majestätiskt simmar den vackra prickiga öring piggt tillbaka igen.

Jag får sätta mig ned en stund för att försöka smälta denna drömfångst, öring är alltid lite spe ciellt för mig. Trots att man vet att det finns öring här så är det inget man räknar med då regnbåge är den klart dominerande arten. Så att få en öring av denna kalibern det är bara helt fantastiskt. Jag fick berättat för mig senare att en öring av denna storlek sattes ut för ca 2 år sedan, den måste ätit upp sig en del under dessa åren dock och den har aldrig tidigare fångats, rätt häftigt.

Nu kunde väl knappt dagen bli bättre tänkte man men vi hade ju flera timmars fiske kvar, vi hade i stort sett bara börjat och Peter väntade fortfarande

Vi började fiska i poolen som kallas för "banan en" en lite längre pool med lite mer lugnflyt, här brukar det stå mycket fisk. Vi ser snabbt vakande fisk, Peter och jag har förmånen att vara helt en samma på anläggningen denna dag så vi känner ingen stress alls. När den gått upp flera gånger på rad så känner vi att det är dags att göra ett försök. Jag låter Peter få chansen på denna. Det som är så trevligt när vi fiskar tillsammans är att ingen av oss ser det som någon tävling på något vis om vem som får mest eller störst fisk. Man gläds åt den andres fångst och vi hjälper varandra med ta foton på fångsten. Det är för mig det bästa med att ha en fiskekamrat, att dela glädjen. Nu ville jag självklart att Peter skulle kunna landa denna fisken så jag försöker guida honom och det dröjer inte länge innan hans fluga försvinner ned under ytan. Första hugget men mothugget sitter inte. Det är lite av en konst att behärska torrflugefisket och veta när man skall sätta mothugget. Man blir många gånger allt för ivrig och skall helst vänta så där perfekt länge så att fisken hinner ta flugan ordentligt men inte för länge så den hinner spotta ut den. Det är något som brukar sitta instinktivt efter man lyck ats kroka lite fisk på torrt men inte alls en självklar het. Peter kastar snabbt ut flugan igen och snart så hugger det igen, nu sitter fisken men det blir inte långvarigt då den släpper ganska omgående. Nu är det nära. Vi ser ytterligare en fisk som vakar på andra sidan strömmen och eftersom det inte är brett här är det inga konstigheter att nå dit. Visst är det en del träd och annat bakom ryggen så man får rollkasta lite ibland för att komma åt men Peter få ut ett perfekt kast. Fisken kan inte motstå hans fluga. Nu väntar han precis sådär perfekt länge, mothugget sitter och fisken rusar fram och tillbaka

på sin första fisk. Vi vandrade nu vidare mot vad jag anser är det trevligaste här, nämligen strömsträckan.

URSTARKA REGNBÅGAR

- Ja precis där säger Peter. En sekund senare sugs flugan ned under ytan, mothugg och fisken sitter. En urstark regnbåge rusar och plaskar vilt i denna lilla poolen och ännu en gång märker jag att jag har en alldeles för liten håv för fiskar av denna kalibern.

Vi vandrar nedströms och överallt längst strömmen är det fina ståndplatser och jag prövar att nymfa av ett par av sträckorna men utan framgång. Vi stannar till vid en av de sista poolerna, här ser vi flera fiskar som vakar. Peter lyckas snabbt kroka en regnbåge som stod precis under en nedhängande björk men tyvärr går även denna fisken loss. Vaken avtar något och Peter prövar ett av sina "ess" i rockärmen den så kallade "Bronsflugan" en fluga som en duktig flugfiskare, Magnus Augustinsson kommit på. Nästan omgående står Peter med spö böj och kan landa både en och två regnbågar här. Vi var nu återigen på väg tillbaka mot dammarna för att köra de sista timmarnas fiske här. Men vi stannar snart till vid en av poolerna då vi ser flera fina vak här. Det är en ganska liten och smal del av strömmen och inte så lättkastat. Peter tycker det är min tur nu och låter mig försöka på denna fisken.

i poolen. Det blir snabbt tydligt att det är en större fisk Peter krokat. Med gemensamma krafter kan vi landa den grova regnbåge i vår lilla håv och Peter kan stoltsera med en regnbåge på drygt 4 kg fångad på torrfluga, inte fy skam. En fantastisk fisk i topp kondition som får simma tillbaka igen, de får för övrigt alla fiskar vi fångar göra denna dagen.

Peter tar fram kameran medan jag på knän när mar mig vattnet, jag “rollar” ut ett kast i närheten av vaket och låter flugan flyta med, en stor Danica imitation. Inget händer, - Du måste närmare andra sidan säger Peter. Jag rollar ut flugan ytterligare några decimeter, men inget händer i denna driften heller. Rollar ut flugan ytterligare några decimeter.

-

Efter några misslyckade försök till att håva kan jag till slut landa en kanonfin regnbåge. Det är ett helt magiskt torrflugefiske vi upplever denna dag. Uppe vid dammarna sätter vi oss ned med lite mat och varsin alkoholfri öl och bara njuter av det vi nu upplever. Det börjar bli kväll och solen är på väg ned och det vakar för fullt överallt. De är sådana här kvällar man kan minnas tillbaka till un der kalla ruskiga dagar i vinter. Nu kan vi inte hålla oss längre vi måste börja kasta igen, streamerflugor och nymfer är lagda åt sidan nu är det torrflugefiske som gäller. Vi båda kör med stora danica imitationer och vi försöker prickkasta på vakande fisk. Flugan låter vi oftast ligga helt stilla eller endast ta hem den väldigt sakta. Jag börjar kasta på en fisk som vakat hela dagen känns det som. Det har varit frekventa vak väldigt nära land i en av dammarna och jag står en bit upp på land och lägger flugan i närheten av där vaken varit. Det tar inte många sekunder innan flugan försvinner i ett explosivt hugg, ingen tvekan där inte och fisk på igen. Fisken rusar som en galning och tömmer hela rullen på lina och en bit ut på backingen. Medan jag drillar fisken så fortsätter vaken att hagla runt omkring oss. Det är en riktig vakfest och vi står och drillar fisk i parti och minut. Vi hade tänkt att komma iväg tidigare men det gick inte att åka härifrån. Inte under detta fantastiska fiske som vi just nu upplever, vem vet när eller om vi kommer uppleva något liknande. De sista två timmarna av kvällen drillar vi fisk nästan konstant och fiskarna är som tokiga i våra torrflugor. När solen helt gått ner och vi knappt kan se något längre packar vi ihop för dagen och kan konstatera att vi har fått flera fina minnen som vi kan se tillbaka på under de mörka och kalla vinter månaderna. Stort tack för till Tommy och Camp Mayfly för ett fantastiskt fiske, vi kommer snart till baka.

• Lämpligt spö i klass 5 eller 6 och runt 9 fot fungerar bra.

• Fiska med taperad tafs och gärna minst en spölängd, använd inte för tunn spets, jag brukar använda kvalitétstafsar. Normalt sett när jag fiskar torrt så använder jag en spets på runt 0.13-0.15 men när jag vet att det går väldigt grov fisk i vattnet så fiskar jag sällan under 0.18.

• Linan är av typen presentationslina som har en kortare klump, inget för längre kast utan för att kunna presentera flugorna på bästa sätt.

• En annan viktig detalj som underlättar är en bra håv. En mellanstor håv med djupt och knutlöst nät.

• Skulle fisken trots bra presentation strunta i flugorna testa jag att gå ned i dimension.

TIPS FÖR TORRFLUGEFISKE EFTER GROV FISK

Försök fiska där ingen annan har fiskat under da gen, Börja dagen med stora färgglada flugor och avslutar med mindre mer naturtrogna flugor. Prova att gå ned ordentligt i storlek och presentera flugan väl.

Vad är det bästa resp sämsta med ditt jobb? Det bästa är att det inte känns som ett jobb. Gillar att skapa och bidra till en bättre kvalité på fisken. Det sämsta är att det inte är något regelbundet levende. Det är mycket resande och helgerna är oftast upptagna. Det är en livsstil. Jag vet att du fiskar en hel del själv, var på jorden finns din favoritplats? Kangia River, Grönland. Fiske efter havsvandrande röding i fantastisk miljö.

Sist men inte minst. Du måste ju vara lite av en expert på regnbåge, många inkl mig själv vet att det kan vara världens enklaste att fånga regnbåge men det kan också vara otroligt svårt att locka till hugg ibland. Har du något tips på att locka “tröga” regnbågar till hugg?

NORREFORS • Strömmande vatten samt 2 dammar • En camp med makalös natur, belägen ca 15 km norr om Karlshamn i Blekinge. • Ett enastående strömfiske i Karlshamns Dricksvatten – Mieån, fylld med regnbåge –öring finnes och skall varsamt återutsättas. • Fisket är baserat på flugfiske men då hela Campen hyrs går det bra med spinnfiske i dammarna. • Fisket sker i grupper om 12 personer, inkluderar fiske och vardera 4 fiskar – möjligheter till övernattning finns. • Enskilt fiske aviseras på så kallad öppen dag –se bokningslistorna – eller kolla på Facebook –Camp Mayfly • Bokning campmayfly@telia.com – kort varsel på mob 0706-960717 INTERVJU MED ÄGAREN AV CAMP MAYFLYS ANLÄGGNINGAR – TOMMY SVENSSON Berätta lite kort om dig? Uppväxt i Lund. Gick ekonomiutbildning och gjorde lumpen i Eksjö. Började jobba som post kassör och jobbat som säljare. Spelat handboll i 35 år och spelade länge på elitnivå. 1994 köpte jag hus för att bygga en damm för att sätta fisk, var trött på fisk med dåliga fenor och taskig kvalité. Ekdala ström var den första anläggningen som byggdes upp tillsammans med Tommys far. Hur många camper driver du idag? Äger i dag 4 st camper, Bondemölla, Ekdala, Ul vereds hjorthägn och Norrefors. Är även konsult åt Kosta Lodge och hjälper dem där med sjöarna och fisket. Arrenderar sedan mars månad också fisket i Strömhult. Hur hinner du med allt? Planering! Otroligt viktigt med bra planering. Vara förberedd och har bra folk som hjälper till. Har du något drömprojekt för Camp Mayfly som du vill förverkliga? Ett av dröm projekten genomförs i detta nu, inomhusodling för ännu bättre kvalité på fisken och snabbare odling av fisk. Sedan skall det alltid kän nas att anläggningarna blir bättre och bättre. Viktigt att kunden hela tiden känner att vi förbättra oss.

– ENKEL Danica-fisket är en höjdpunkt på året för för alla flugfiskare. Det finns massor av olika bindmönster för att imitera denna vackra sländan, jag binder själv flera olika varianter men när jag vill fylla upp asken med ett snabbt mönster som fungerar, blir det oftast den som jag bjuder på här. Enkel, snabb och effektiv.

DANICA SBS

MATERIAL Krok: Strl 10 rak krok Kropp: Flyrite dubbing i valfri färg Stjärt: Fiber från Fasanstjärt Ribbing: Bindtråd Vinge: Polygarn Throax: CDC i dubbingögla ANDREAS OLSSON

1. Bind in bindtråden som vanligt.

3. Skapa en ögla av bindtråden, den använder jag sedan som ribbing.

4. Dubba kroppen med Flyrite i valfri färg, oliv, tan eller gul är de jag oftast använder. Lämna lite plats innan kroköglan.

2. Bind in några fasanstjärtsfiber vid krokböjen. Jag brukar göra dem ungefär lika långa som kroken är. Danica flugan har tre stjärtspröet men jag tar oftast 5-6 st ifall flugan blir sliten så har jag förhoppningsvis några sjärtspröet kvar.

7. Skapa en dubbingögla och spinn en tråd av fiber från en cdc fjäder. Jag använder mig här av Marc Petitjeans fantastiska verktyg för att få fram fibrerna. Linda fram till kroköglan. Lägg några tråd bindvarv framför cdc dubbingen och avsluta med en chip finish knut.

KLART

8. Jag trimmar flugan lite med en sax och klippet bort onödiga fiber som är för långa och korta ned dem undertill så flugan ligger bättre på vattnet. Sedan är den färdig!

6. Bind in en rejäl bit polygarn som vinge. Klipp vingen lite snett ned mot krokspetsen.

5. Jag tar nu öglan av bindtråd som jag gjorde tidigare, tvinna ihop den och linda fram mot kroköglan som ribbing.

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker. Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer.

Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån. Kronolaxfiske naturupplevelser vackraste fiskevatten Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m. Uthyrning av utrustning Guidningar efter dina önskemål Konferensmöjligheter Utställning med akvarium HärVandringslederfinnsocksåbemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop. hälsar 1231 (0)454-501

Mörrums

personalen på Mörrums Kronolaxfiske Mörrums Kronolaxfiske Great fishingstories since

+46

Välkommen

Hållbara

23 | morrum@sveaskog.se www.morrum.com

vid Sveriges

REGNBÅGE I STRÖMMANDE VATTEN ANDREAS OLSSON

Regnbåge i strömmande vatten. Något vi inte har gott om här nere hos oss i sydöstra Småland. Men det finns några guldkorn. Jag och Jonas hittade just ett sådant vatten häromveckan och hade ett fantastiskt fiske med våra nymfer. Vi, eller åtminstone jag, tvekade lite först om vi skulle komma iväg denna dag, åskan hängde i luften och prognosen såg inte lovande ut. Jag har faktiskt blivit träffad av blixten för några år sedan och har stor respekt för dessa krafter, men den historien tar vi en annan gång. Fiskesuget var allt för stort så oväder eller inte, vi bestämde oss för att chansa på att väderprognosen inte skulle stämma. Det har ju haft fel förut…

Nedanför strömmen står jag nu också och drar

Efter vi löst våra fiskekort så satte vi av mot denna vackra å som ligger djupt inne i skogen och efter ett antal kilometer på grusvägar med taskig skyltning så hittar vi så småningom fram till vattnet. En kortare promenad genom skogen så kan vi skymta strömmen. Det är i mitten av Juni och det är fortfarande relativt högt vatten. Temperaturen i vattnet också helt ok, men ett vatten som kan vara känsligt vid högre temperaturer. Något att tänka på om man har för avsikt att återutsätta fisk. Blir temperaturen över 20 grader i vattnet så skall man nog överväga att stanna hemma och binda flugor istället. Jonas som inte varit här på många år hade glömt bort vilka fina nymfpartier det finns i de snabbare strömmarna mellan lugnflyten. Vi bestämde oss för att gå nedströms och fiska oss uppåt. Jonas blir eld och lågor över dessa fina ”nymfspots” och ser genast vart han vill börja sitt fiske. Dessa vatten där man kan utöva ”euronym phing” växer inte på träd i vårt landskap så detta är som rena drömmen. Bara hoppas att det finns fisk här också. Jag bestämde mig för att fiska nedanför Jonas och fiska av slutet av strömmen där det är syrerikt vatten, där brukar det stå fisk. Det dröjde inte många minuter innan Jonas krokar dagens första, en vacker liten regnbåge som stod precis där den ”borde” i strömmen.

fisk. Det är dock inte fisk av den ädlare sorten, utan abborre. Jag vet inte hur många abborrar jag får denna dag men det är många. Inga stora fiskar, kanske 3-4 hg som störst men stridbara och roliga att få på kroken. Jonas fortsätter fiska av ström marna medan jag vandrar uppströms förbi lugnfly tet till nästa strömparti. MOPPFLUGAN Precis nedströms innan strömmen börjar kan jag se en fisk stå precis efter en nacke bakom en sten. Jag iakttar fisken en stund och den verkar stå stationärt där. I änden av tafsen har jag en liten moppfluga, imiterar väl egentligen inget särskilt men regnbågen älskar den säger de. Jag har per sonligen inte haft så lyckat fiske med dem tidigare men kanske inte gett dem tillräckligt med tid i vattnet heller. Moppflugan är precis vad det låter som, en liten bit av en mopp som stjärt och valfri kropp. Min fluga är en liten variant i strl 12 med orange mopp och svart dubbing, förtyngd med en tungsstensskalle. Första kastet och jag lägger flugan precis ovanför fisken och låter den åka med

strömmen, flugan går dock vid sidan om fisken när jag tror att driften är över så vänder regnbågen på en femöring och tar flugan. Fisk på och en häftig upplevelse att se fisken innan och följa hela driften och när fisken tar. Polaroid glasögon är ett måste! Första fisken för dagen är alltid lite extra vik tig, man fiskar alltid bättre efter den är landad.

Fisken är pigg och bjuder på flera rusningar men jag kan pressa in den och landa min första båge för dagen. Jonas kommer precis förbi innan jag skall återutsätta fisken, så vi hinner ta några snabba bilder också. Vi bestämmer oss nu för att fiska strömmen till sammans, Jonas börja ovanför och jag nedanför, så jag jobbar mig uppåt och Jonas neråt så möts vi vid mitten. Jonas som är otroligt erfaren när det kommer till denna typen av fiske ger mig lite tips och instruktioner om tänkbara ståndplatser innan jag ger mig ut i strömmen. Det strömmar på bra och många gånger är nog detta ett ställe

som man bara gå förbi för att man tycker det är för svårfiskat eller helt enkelt inte tror det stå någon fisk i de snabbare strömmarna. Men då vill jag ge er ett tips, testa strömmarna. Det finns alltid hålor där som fisken står i. Det dröjer inte länge innan spöet står i en här lig böj. Ett kast uppströms och i en av de ”kala” fläckarna i strömmen får jag ett explosivt hugg, även denna på moppflugan. Några kast senare är det dags igen och medan jag njuter av det fantastiska fisket så kollar jag upp mot Jonas och ser att även han står med spöböj. Nymffiske rockar och vi fiskar bra båda två.

Jonas forsätter att nymfa av strömmen och plockar ytterligare någon fisk medan jag fortsätter uppströms. Jag ser på håll en fisk som vakar och jag smyger mig närmare. Torrflugeasken åker fram och som så många andra gånger vid den här tiden av året åker en danica imitation fram. Får ut flugan perfekt men ingeting händer, gör ytterligare några försök men det ger ingen utdelning. Jag tar nu fram streamerboxen och väljer ett för mig relativt nytt mönster. En helvit fluga med endast bindtråd som kropp försedd med uv-lim, som stjärt mara bou samt några hotspots med uv-lim i rosa. Super enkel och effektiv. Så även denna gång, i första kastet i närheten av den vakande fisken smäller det på, ett ordentligt hugg. Ytterligare en fin fisk kan landas, inte jättestor, kanske runt 2 kilo men i perfekt kondition med hela och fina fenor. Urstarka fiskar i dessa strömmande vatten, regnbågsfiske när det är som bäst. Jonas och jag hade en kanondag i vår nyfunna ström och fångade abborrar, mört, id och fram förallt regnbågar i massor denna dag. Underbart med strömmande vatten och väderprognosen slog fel även denna gång. Åskan uteblev som tur var. INFORMATION OM STRÖMMEN VI FISKADE I

TESTAR ETT NYTT MÖNSTER

FLUGFISKESTRÄCKAN NÄSET - ALSTERÅN

Föreningen Fiske & Fritid i Blomstermåla erbjuder allmänheten möjlighet att mot lösande av fiskekort bedriva sportfiske med handredskap i den av föreningen arrenderade delen av ån. Alsterån är att beteckna som en mindre skogså med omväxlande lugnflytande och strömstråkande samt forsande partier. Medelvattenföringen är ca 10 m3, men under sommarhalvåret är framrinningen i regel mellan 1–3 m3. Ån innehåller de vanligaste förekommande sötvattensarterna, även öring. I Alsteråns nedre delar förekommer havsvandrande bestånd av lax och öring. I den nedre delen arrenderar föreningen fiskesträckan Strömsfors. Den av föreningen arrenderade delen, Sandbäckshult, i övre delen är lokaliserad en dryg mil uppströms från åns mynning i. Då omlöpet vid Duveströms Kraftstation nu är färdigställt har den havsvandrande fisken fri möjlighet att vandra upp på föreningens övre sträckor. Föreningen ombesörjer årlig utsättning av fångstfärdig regnbåge. Fiskekort kan lösas på coop i Blomsteråmåla.

Det är vida känt att betesbyggare försöker efter likna de rörelser en skadad eller flyende fisk har, de stötvågor betena sänder ut i vattnet har ju en avgörande betydelse för hur intresserad gäddan är av betet eller som i detta fall flugan. När det gäller gäddflugans gång i vattnet är det enligt mig vissa egenskaper som flugan bör ha. Det gäller att få flu gan att genom olika uppbyggnad eller bindtekniker ge ifrån sig triggande stötvågor. Den jiggande gången kan till exempel justeras genom att använda olika tyngder i flugans främre del, exempelvis hantelögon av olika tyngd direkt på krokskaftet, eller kona som träs på tafsen framför flugan eller varför inte en tyngd med ett fastach clip. Även beteslåsets tyngd har betydelse vad gäller hur snabbt flugans främre del dyker mot bot ten. Givetvis ger en tyngre tyngd fram på flugan en distinktare jiggrörelse vilket även det i sig kan

DELGÄDDFLUGFISKE2–FLUGANSGÅNGIVATTNET

PETER SVENSSON

trigga till hugg. Jag har inte märkt någon direkt skillnad i att gäddan oftare eller hellre föredrar om flugans kropp är försedd med rasselkammare, jag är heller ingen expert på hur bra hörsel gäddan har. Jag är av uppfattningen att jag tror att det handlar om vilka stötvågor gäddan känner av med de sensorer den har längs med sidolinjen.

Oavsett vad det är som skapar stötvågor hos flugan, klickljuden hos en rasselkammare, den jiggande gången, pulserande gång på grund av olika längd på flashstråna, liten tratt bakvänd framför flugan eller om det används en tail på flugan så är det dom triggande stötvågorna man vill komma åt.

Motsatsen blir en fluga som rör sig statiskt, i samma plan utan att ge ifrån sig några direkta stöt vågor vilket inte alls ger samma trigger för gäddan.

Vikten av detta kan inte nog poängteras. Numera finns åtskilliga tailar som ger finfina vibrationer ifrån sig vilket definitivt triggar till hugg.

Jag binder mina flugor med stor noggrannhet, min uppfattning är att flugan får en förföriskt lockande rörelse om samtliga flashstrån har olika längd, flu gan får då en pulserande rörelse vid indragning av fluglinan vilket jag har märkt triggar gäddan till att bli mycket intresserad av flugan, ibland från flera meters håll. Att kunna kombinera indragning shastighet med olika tyngder i flugans framdel är synnerligen effektivt. Jag binder även de flesta flugor med bucktail som antingen binds in enkelt dvs att stråna binds in bakåt så att en krage skapas eller binds stråna in framåt och viks sedan bakåt och fixeras, sedan superlimmar jag kragen på bucktali len så att denna styva krage även den skapar en stötvåg i vattnet när flugan dras in mot toppöglan. Huvudprincipen blir alltså att du skall skapa maxi mala förutsättningar för flugan att ge ifrån sig triggande stötvågor.

FLUGANS FÄRGSAMMANSÄTTNING

Min erfarenhet är att gäddan är en kannibal av rang och gärna hugger på flugor som påminner om gäddans egen färgsammansättning, kanske är den präglad sedan yngelstadiet då det troligtvis inte finns så mycket annan föda är just artfränder. När gäddan blivit större kan den säkert bli präglad på de byten som just för tillfället lever i samma lokaler som gäddan vilket innebär att flugasken bör inne hålla en mängd variationer av färger på flugorna.

Året runt och egentligen både vid sol och mulet väder har jag rönt bäst framgång med flugor som har gröna inslag, jag binder uteslutande flashflugor.

Jag blandar flashen själv till önskad färgsamman sättning, möjligen använder jag mörkare färgsam mansättning vid fiske i mulen väderlek eller regn. Jag är fast besluten och övertygad om att gäddan ser färger som reflekterar uv ljus, vid mitt fiske tycker jag mig klart se ett samband med fler hugg på gäddflugor som innehåller bindmaterial som reflekterar uv-ljus.

-

GÄDDFLUGAN STORLEK

Om jag ser tillbaka på mitt sätt att flugfiska gädda har det utvecklats under de år som gått. Jag kände under en tidsperiod att det var lätt att ryckas med i att det skulle vara stora flugor vid gäddflugfiske, vilket innebär flugor som är i storleken runt 25-35 cm eller ännu längre. När jag började med gäddflugfiske fanns det inte så mycket riktad utrustning, det kan tilläggas att det var tiden innan visions succe serie Big Daddy och Big Mama fanns på marknaden. Så vad skulle man göra, jo det blev till att kompromissa och improvisera. Snart stod det klart för mig att spöet till största del var av sekundär betydelse och att det jag behövde göra var att lägga krutet på en riktigt bra lina som både kunde orka med dessa stora flugor och även orka vända runt dom. Ja, man kan ju inte använda vilket spö som helst eller rättare sagt vilken linklass som helst. I början hade jag ett 10 fots klass 7-8 som funkade så där, kombinationen av lina och spö orkade inte med de stora flugorna, efter en tid kom det ett större utbud på marknaden och jag köpte snart ett 9 fots klass 9 och självklart gick det bät tre då. Sedan hände det som inte får hända, jag fiskade mig till en ”flugfiskearmbåge” som ju är väldigt lik en tennisarmbåge. Jag tvingades att helt tänka om i min strategi. Och där satt jag med enorm fiskeabstinens en kraftigt värkande armbåge och funderade, till en början fiskade jag med mitt tvåhands laxspö, ca 12 fot i klass 8-9, det gick ju ganska bra men om man skulle vara ute en heldag så blir det ju ganska tungt och slitsamt. Då kom jag att tänka på en av mina fiskekompisar inom spinnfisket, en fiske broder som jag fiskat länge med och som många gånger slagit mig med häpnad, han använder i princip enbart Tobydraget, länge använde han 18 gram, han gick sedan över till 20 gram. Han har under årens lopp både många och flera stora gäddor på sitt samvete med detta ”lilla” drag.

En annan stor inspiratör är en lokal fiskeprofil som flugfiskat gädda sedan 70-talet tror jag, dessutom med okonventionellt låga linklasser, jag har för mig att han fiskar med linklass 5 och med flugor som inte överstiger 10 cm, sparsamt dressade och med väldigt liten krok detta för att hålla ner vikten. Nu satte min kreativitetsådra i gång att arbeta. Min tanke var att gå ner till klass 6, använda mindre flugor, hitta en riktigt bra gäddlina i den linklassen, anpassa nylontafs, wiretafs och slutligen fluga så att detta kunde användas utan att smärtan i armbågen blev outhärdlig. När jag väl hittade en lina med kort klump var det inga som helst problem att kasta min “små” gäddflu gor. Resultatet lät inte vänta på sig. Under årens lopp har jag fiskat med mina mindre gäddflugor, ofta med en bas av bucktail och sedan enbart flash, och ibland en dragontail, de är både lätt kastade och som jag ser det triggar dom väldigt ofta gäddan till att hugga. De är ca 10-12 cm långa utan tail.

FILMTIPS: Klicka på bilderna för att komma till filmerna

Revolutionerande enkelt att hitta fisk. FISKBOTTEN VEGETATION *TripleShot model onlyFISHREVEAL™ GENESIS® LIVE CHIRP Sonar DOWNSCAN IMAGING™ SideScan *Endast TripleShot-modeller®Reg. U.S. Pat. & Tm. Av och ™ gemenskapsrättigheter. Besök www.navico.com/intellectual-property för att granska de globala varumärkesrättigheterna för Navico Holding AS. HOOK® Reveal gör fiske enklare. Den kombinerar kraftfull prestanda med beprövade verktyg för att hittafisk, till exempel ekolod med autokalibrering, DownScan Imaging™, förbättrad prestanda på djupt vattenoch nu även FishReveal™, vilket underlättar att se fisk genom att kombinera fördelarna med LowranceCHIRP-ekolod och DownScan Imaging™ på en skärm. Finns i tre storlekar: 5 tum, 7 tum och 9 tum. Spara upp till 1000 SEK

FISKEVÅRDSINSATSER SKAPAR VACKER FLUGFISKESTRÖM

Genom generösa fiskevårdsinsatser från Tranås Energi och andra parter rinner nu Bulsjöån sina 20 kilometer mellan Östra Lägern och Sommen. Urban Hjälte har fiskat i strömmen under många år och har koll på detaljerna – följ med på ett spännande smygfiske efter stationär öring.

Vattnet i Bulsjöån är klart och friskt och förutom öringen så trivs arter som utter, strömstare, kungs fiskare och den hotade flodpärlmusslan här.

Då passar det bra med imitationsfiske med en torrfluga i tafsänden – storlek, färg och form efter de insekter som kläcker för tillfället.

– Bulsjöån börjar bli ett spännande flugfiskevat ten. Vattnet kanske inte är känt för sina gigantiska fiskar. Men med rätt utrustning och teknik kan du ha ett underhållande fiske på vacker skogsåöring, berättar Urban. Urban trivs bäst kring de snabba strömsträckorna och söker blankfläckarna som skapas i den lilla forsen. Med korta, precisa kast låter han både tor rflugor och nymfer fiska av ån, bit för bit. Urban berättar:

EN AVSKALAD FLUGFISKEUTRUSTNING Slänger du ett öga på Urbans utrustning så ser du direkt att den är anpassad efter det lilla vattnet. Tjusningen är det avskalade fisket. Flugspö, rulle Bulsjöån lockar både flugfiskare och naturintresserade. Urbans egenbundna Bulsjöå-nymf

För en tid sen var den lilla flugfiskepärlan Bulsjöån bara ett stillastående dike. Livlöst med flertalet vandringshinder och knappt några platser för fisken att reproducera sig. Genom omfattande fisk evårdsåtgärder har Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Tranås Energi nästintill återställt Bulsjöån till dess ursprungliga skepnad. Omlöp har byggts kring vandringshinder på flera platser, lekgrus har transporterats ut och stora stenar skapar skyddande ståndplatser för den stationära öringen. Resultat har redan börjat visa sig när det kommer till flugfisket. Öringen hugger och har du kläm på hur du ska gå tillväga kan du ha ett schysst fiske på vacker öring. PRECISIONSFISKE I SNABBVATTNET

Urban Hjälte har arbetat som fiskevårdskonsulent under flera decennier och är en av de drivande krafterna bakom restaureringen av Bulsjöån. Vid sidan av yrket är Urban en dedikerad flugfiskare och har genom åren sett hur Bulsjöån utvecklats som fiskevatten.

– Det gäller att noggrant fiska av varje intressant del av strömsträckan. Du vet aldrig var fisken står och det gäller att kamma av varenda liten blank fläck. Det här ”pocket-fisket” är riktigt underhål lande och du måste ha goda reflexer när öringen tar flugan. Precisionen i det lätta flugfisket i en vacker miljö är det som lockar oss flugfiskare. Det måste inte alltid vara stor fisk som hägrar. Förutom forsarna finns det lugnare partier som kan vara intressanta, framför allt när sländorna kläcker.

– Jag brukar använda ett åttafots flugspö i klass fyra eller fem. Det, tillsammans med en kortklump slina, är perfekt för den här typen av vatten. Med endast sex och en halv meter klump laddar du snabbt spöet och kan skyndsamt underhandskasta av de ytor som ser intressanta ut, avslöjar Urban.

– Ett mönster som brukar fungera fint här är en typ av nymf som jag brukar binda. En lätt förtyngd mjukhacklad fluga med olivgrön och röd dubbing.

Jag vet inte exakt vad den imiterar men öringen verkar gilla den, säger Urban.

– Vi har bara börjat se resultatet av det arbete som lagts ner. Nu när Sommen-öringen kan vandra upp och leka här uppe så kommer det innebära att beståndet av öring fylls på. Det alltid är några fiskar som stannar kvar i ån. Sommenöringen är dessutom storvuxen som art. Hur som helst blir det här mycket spännande att följa, avslutar Urban. En vacker skogsåöring föll för nattsländeimitation.en

och lina. Några spolar tafsmaterial, en ask flugor och vadarstövlar, eller midjevadare är allt du behöver.

FISKEVÅRD GER RESULTAT Idag är Bulsjöån nästan återställd till det den en gång var. Nu återstår endast vandringshindret vid Oppeby kvarn, sedan är hundra procent av ån återställd. Oppeby kvarn är med i Tranås Energis åtgärdsplan och det arbetas på att bygga omlöp även här. Bulsjöån har snart fått tillbaka sin fulla karaktär med allt vad det innebär. Du som besöker ån idag möts av allt från lugna meandrande sträckor till storsteniga forsar, som attraherar både öring och sportfiskare.

I stället för bylsiga vadarbyxor använder Urban enklare midjevadare. Ån är inte särskilt djup så det krävs inte mer. Okonstlat och smidigt. En titt i flugasken avslöjar diverse flugmönster, främst i storlek tio och tolv. Klassiska nymfer, våt flugor och torrflugor men även ett helt gäng flugor speciellt bundna för ån.

Tranås Energis omlöp vid Forsnäs vattenkraftverk börjar se riktigt grönt trevligtochut. TECKNA ETT FISKVÄNLIGT ELAVTAL AV TRANÅS ENERGI

Här hittar du alla fiskeregler för fritidsfiske på kusten och i de fem största sjöarna. Här hittar du gränser och information för alla fiskevårdsområden.Sveriges

Låt dig inspireras av andra visionärer och innovatörer i sportfiskebranschen så att kanske just du tar klivet och gör verklighet av din dröm genom avsnitten "Så skapar du ditt egna arbete"

Tänk dig att höra Sveriges duktigaste gäddfiska re Lars Öhman beskriva hans kärlek och dedikation medan du viker tvätten!

Lär dig allt om vissa metoder eller arter i dom specialiserade nördavsnitten där proffs som Erik Petersson och Marcus "Frallan" Fransson berättar allt ifrån knutar till vart du hittar drömfiskarna.

Upplev spännande samtal med legender som Tobias Fränstam, Berra Mårdh, Olle Lidesjö, till och med jag själv och många fler i den nya Podcasten Time Is Fish!

Föreställ dig hur du får ett skrattanfall på jobbet när Johan Stångberg berättar hysteriskt roliga fiskehistorier ifrån humoravsnitten "Hej vilt Värmland"!

Sätt guldkant på vardagens med en podcast och ta med fiskets passion vart du än går och vad du än gör!

Time Is Fish är en helt oberoende podcast som startades hösten 2021 av sportfiskeprofilen Daniel Nilsson med ett enda syfte, att skapa en grän söverskridande plattform där intressanta männi skor och inspirerande samtal lyfts fram istället för varumärken och produkter. SPORTFISKAREFÖR

EN PODCAST

Fränstam.Tobias Rickard

– Jag har själv inte konsumerat poddar förrän nu och jag vet med mig att många andra känner pre cis som jag gjorde men ger man det en chans så är det här ett fantastiskt sätt att utöva sina intressen eller att lära sig saker medans man faktiskt gör annat.

1

Gäst

Hur gick du tillväga när du skulle sätta igång?

Grundtanken var att jag med väldigt simpla me del skulle spela in ett samtal och bara publicera, det skulle vara rått, oklippt och enkelt genomför bart när jag reser. Valet föll på 2st trådlösa myggor som man trådlöst kopplar till mobilen så att jag kunde spela in direkt via telefon och sen bara ladda upp. Jag beställde myggorna men snabbt insåg jag att jag behövde uppgradera till en riktig mikrofon. Efter lite research så föll valet på en populär USB-mic som bara pluggas till datorn, kan ställas emellan två personer på bordet och spela in ett samtal (enligt tillverkaren). Kanon tänkte jag! Jag skulle ha vägarna förbi Sundsvall ganska snart så jag passade på att boka min första gäst, nämli gen gäddlegenden och Sundsvallsbon Lars Öh i avsnitt blev Bergström i avsnitt 2.

Tanken från början var enkel, jag lever i en värld där jag ständigt inspireras av duktiga människor inom sportfisket och det vill jag dela med mig utav.

Ofta kommer folk till tals genom sina varumärken men det vill jag via min podcast ändra på.

Jag har ett väldigt dynamiskt jobb och träffar kontinuerligt människor som är intressanta så jag kände att om jag bara kunde axla rollen som programledare så är jag nog i en väldigt bra position till att kunna genomföra den här idén på ett bra sätt.

– Nej inte alls, jag har valt att i huvudsak sprida min podcast via Spotify eller någon av dom populära poddplattformarna såsom Podbean, varje avsnitt finns även på min youtubekanal i ljudform bara för att göra det så enkelt som möjligt för alla potentiella lyssnare.

Berra Mårdh kan du höra i avsnitt 3.

Vid första tanke så var det mest en smickrande komplimang men tanken växte snabbt till ett projekt och jag satte igång det hela ganska fort.

Hur startade den här idén? – Det hela startade med att jag gästade Vildmarken Podcast våren 2021, och blev då väldigt inspirerad av konceptet som helhet. Efter avsnittet så var reaktionerna fantastiskt bra och en bekant till mig vid namn Stefan Källström hörde av sig med idén att jag borde starta min egna podcast.

En podcast kan förgylla vilken arbetsdag, bilresa eller strandvistelse som helst, en podcast vänder gråzonerna i vardagen till produktiv tid! Oavsett vilka intressen man har så finns det garanterat en podd som passar dig! Är det krångligt att lyssna? Behöver man någon prenumeration?

Tjena Daniel, varför är just podcast så spännande?

– Jag kontaktade Magnus som driver Vildmarkens podcast och han var hur snäll som helst och hjälpte mig med vad jag behövde veta för att kom ma igång med podcasten.

Vips så var podcasten och allt på min dator förs vunnet. Man kan ju säga att poddkarriären började i en brant uppförsbacke. Men skam den som ger sig! Snabbspola till hösten och jag sitter nu med Tobias Fränstam i hans kök och spelar in det som

"JAG LEVER I EN VÄRLD DÄR JAG STÄNDIGT INSPIRERAS AV DUKTIGA MÄNNISKOR INOM SPORTFISKET OCH DET VILL JAG DELA MED MIG AV."

man. Veckan innan så insåg jag att ljudet blir på tok för dåligt om man sitter en bit ifrån mikrofonen och jag insåg att jag måste köpa en till likadan illa kvickt inför min första podd! Klickade hem den och självklart slarvades den bort med posten så dagen innan jag skulle till Sundsvall rusade jag runt bland olika elektronikföretag i Örebro och hittade tillslut en likadan efter att 2 anställda hjälpt mig leta i varenda vrå av deras lager! Sådär nu är det bara att spela in, tänkte jag. Efter att ha planerat hela pod casten minutiöst så blev ändå samtalet förvånans värt bra och jag kände mig ändå ganska nöjd. Jag lämnade profeten Lars i Sundsvall och begav mig mot Ammarnäs där jag skulle flugfiska i 1 vecka. Efter några nätters fantastiskt fiske i midnattsol tänkte jag att jag skulle öppna datorn, datorn har låst sig och den (36?)siffriga nyckeln man ska få vid installation för att låsa upp den finns inte hos varken mig eller företaget som installerade datorn..

kommer att bli det första publicerade avsnittet i poddens historia. Efterföljande veckor var succé!

– Nu är det ju så att det inte blev lika smidigt som ursprungsplanen var tänkt att bara spela in på mo-

fräsch luft under vingarna och en kreativ itet som snabbt började växa inom mig spelades kommande avsnitt in med Ridde Ruda och Berra mårdh, oklippta, ok ljud och bra snack. Det var först när jag spelade in med Martin Falklind som jag insåg begränsningarna med USB-mic. Där fick jag ett eko på mig när jag pratade, Martins ljud var riktigt bra men ekot på mig gjorde det hela riktigt störande. Hade jag haft bättre utrustning så hade jag kunnat höra det här under inspelning och undvikit det men nu är felet ett faktum och jag kan inte göra om samtalet. Jag insåg att om jag ska kunna göra det här framöver på den nivån som mina gäster och lyssnare förtjänar så måste jag köpa ny utrustning igen. Jag låg redan ute med rätt mycket pengar för dom tre mikrofonerna, myggorna och avgiften för poddplattformen så jag valde att ta in några programpresentatörer för att åtminstone finansiera den nya utrustningen. Nu kom ju då nästa etapp, starta företag för att kunna fakturera. Sagt och gjort, företag har startats och helt ny utrustning har köpts in, en jingel har också köpts och skapats av Mathias ifrån ett av mina favoritband, Millencolin. Nu har jag ett riktigt bra ljud och har lärt mig en hel del om hur jag ska förbättra ljudet i efterhand och jag klipper även avsnitten så att dom blir behagligare att lyssna på. Det låter som att det har varit en ordentlig resa det här. Om du hade vetat allt krångel och arbete, hade du fortfarande gjort det?

Att snabbt klättra till att under 2 veckor ligga som listetta på Spotify över alla deras poddar var helt otroligt och feedbacken på konceptet var fantas tisk!Med

”EN PODCAST KAN FÖRGYLLA VILKEN ARBETSDAG ELLER STRANDVISTELSE SOM HELST, EN PODCAST VÄNDER GRÅZONERNA I VARDAGEN TILL PRODUKTIV TID!”

Om man vill hålla koll på podden och kontakta dig vart gör man det då?

– Podden har en egen Instagram som heter Timeisfish_Podcast där man kan följa, påverka och interagera med innehållet och utvecklingen av hela projektet. Det har varit så pass mycket interaktion så det behövdes en egen instagram bara för podcasten. Superkul att det engagerar så många så att dom hör av sig med sina idéer och frågor och som sagt, jag välkomnar verkligen feedback och idéer!

Vill man maila så går det bra på timeisfishpod cast@gmail.com. Kul att du var med Daniel, det ska bli spännande att följa podden i framtiden!

Många stora fiskar har det blivit för Daniel, men podden handlar om mycket mer än det.

Vad händer i framtiden med podden? – Jag har ganska mycket tankar och idéer, just nu skjuter jag brett och testar allt möjligt både för att se vad som är kul, vad som är möjligt och vad mina lyssnare gillar. Även om det finns några fiske poddar så är det extremt mycket outforskad mark och det finns sjukt mycket att prova som inte har gjorts förut. Jag tycker verkligen om att höra ifrån lyssnare vad dom gillar, vad dom inte gillar och vad dom önskar höra. Eftersom jag växer med min publik så är feedback extra viktigt så att vi hjälps åt att tillsammans forma podden till det som den kan tänkas bli. Jag har satt som regel för mig själv att arbetet med podden inte får störa mitt vanliga arbete på Westin så det kommer inte att spruta ut avsnitt men jag försöker att vara produktiv i den mån jag kan.

bilen och ladda upp. Nu tar varje avsnitt flera tim mar med redigering, sedan lyssnar jag igenom hela avsnittet i bilen för att kontrollera ljudet och sedan ska intro spelas in och slutligen ska text och bild komponeras innan publicering. Men, utrustningen är portabel och grundtanken är densamma som när jag startade. Den här resan har lärt mig mycket fram tills nu. Jag har fått växa in i rollen som konversationsförare, jag får göra spännande planeringar, jag har startat företag och snöbollen är verkligen i rullning med avsnittsidéer och än så länge är jag verkligen i utvecklingsstadiet och jag älskar det! Jag lär mig dessutom jättemycket av mina gäster och jag lär mig även mycket om mig själv via podden.

Det har varit extremt mycket besvärligare än vad jag väntade mig men i efterhand hade jag utan tvivel gjort det igen! Jag var lite bitter att första avsnittet med Lars försvann men å andra sidan fick jag göra ett nytt med honom med mitt nya poddsystem och det här avsnittet blev ruskigt bra, det förtjänar en legendar som Lars! Jag är av den uppfattningen att om man är nöjd med något så kan man inte ångra småsaker i det förflutna, allt är en bidragande faktor till att nuet är som det är, både dom bra och dåliga sakerna. Det viktiga är väl att man lär sig något av dom dåliga besluten och förvaltar dom bra.

Vide Den här Droppen-modellen har ett vide-format blad som gör den optimal för fiske i strömmande vatten. Tack vare den snävt spinnande skeden blir motståndet litet och den är lätt att veva hem. Finns i flera klassiska och moderna färger för både klart och grumligt vatten. 7, 10 och 14 gram.

Abu DroppenGarcia

Stunna är ett jerkbait för abborrfiske, men det fångar så klart även gäddor, gösar och mycket mer. Betet är 110 mm långt och har ett riktigt skönt häng i spinnstoppet.

Pris ca 189:www.berkleyfishing.eu

DEXBerkleyStunna

Välj mellan standardmodellen eller +1 som har en längre sked och simmar lite djupare. Fiska den med snabba ryck eller låt den hänga i långa pauser i väntan på hugg.

Abu DroppenGarcia Maxi Droppen Maxi har en kropp som inte roterar och därmed förhindrar lintvinning. Den är designad för att simma på sidan så den får stor profil underifrån och du kan fiska den långsamt. Finns i många fina färger för både klart och grumligt vatten. Ett riktigt bra bete för öring, röding, regnbåge och i den större storleken även en riktig gäddmagnet! Finns i 9 och 12 gram. Pris ca 69:www.abugarcia-fishing.eu

Pris ca 69:www.abugarcia-fishing.eu

FOLDINGImperial POLARIZED SUNGLASS Helt polariserad och fullt vikbar , Imperial by Hobie® Eyewear har en unik och lättanvänd bågsdesign för äventyr på språng samtidigt som den eliminerar bländ ning och erbjuder ultimat skydd mot UV-strålar med våra 100 % polariserade linser. Varje par är utrustade med Hobies exklusiva & kompakta neoprenväska som får plats i fickan eller fästs säkert på din utrustning. Pris ca 1.299:www.kayakstore.se

TheIFISH Demon Shad IFISH senaste tillskott på betessidan, The Demon Shad! Demon Shad är, som hörs på namnet, en shadjigg som kommer i fyra storlekar 7, 10, 15 och 21 cm. Deras team började fiska med de här jiggarna förra våren och har sett fram emot den här dagen, då de nu skickas ut i butikerna. 7 och 10 cm har fiskat riktigt bra på abborren, 10 och 15 cm har gett mängder av fina gösar och den största på 21 cm är en riktig magnet på gäddorna samt de större gösarna. Demon Shad kommer i sex riktigt heta färger och är designad av duktige betesbyggaren Niklas Johansson på Niklas Lures. IFISH The Demon Shad, ett måste för allt predatorfiske! Pris fr. 69:www.bios.se

MonarchHobie Monarch är ett par glasögon som kommer att passa likabra på sjön som på stan. Med möjlighet att ta av sidorna så kan du snabbt ändra dina polariserade solglasögon till ett par schyssta brillor. Men de bästa med dessa brillor det flyter! Pris ca 1.349:www.kayakstore.se

EdgePlano Flex Edge från Amerikanska Plano är riktigt robusta och lyxiga beteslådor, i syskonet Edge Flex kan du dessutom flytta runt delarna nästan precis hur du vill. Och de sitter verkligen på plats. Lådorna är vattentäta och kommer i två storlekar, 3600 och 3700. Pris fr. 459:www.planomolding.com JonMojo 1450 PW Mojoboats egna Jon boat-serie i samarbete med Tjeckiska Lugafo Aluminium Boats. Sedan Tracker valde att plocka bort Topper ur sin produktion, har Mojoboats letat efter en tillverka re att samarbeta med som fyller detta tomrum sortimentet av mindre aluminiumbåtar. Modellen på bilden, 1450 PW, har inbyggt kastddäck med lucka som rymmer tillexempel ett batteri för en frontmonterad elmotor eller packing. Alla Mojo Jon är förövrigt som standard anpassade för att montera elmotor i fören. Betäckningen PW betyder att modellen är öppen utan centertoft, medan BW just betyder just med centertoft för den som vill ro med åror. Mod ellerna börjar på 3,6 m upp till 4,3 m och introduktionspriserna börjar på 29.900. Första båtarna kommer hem aug/sept. Pris fr. 29.900:www.mojoboats.se

Libra Lures tillverkar konstgjorda beten med smak av ost och räka och nu utan doft främst för regnbåge och andra predator fiskar som livnär sig på insekter larver kräftor, mask. En av grundarna är Mateusz Okoń - en mångårig deltagare i polska GPx och delta gare i världsmästerskapen. Huvuddesignern av betena är Tomasz Podkul och Adam Chimielowski. Det tog 1 år av testning att skapa ett material som är väldigt mjukt, med hög flytkraft och stark doft och motståndskraftigt mot vassa tänder från predatorfiskar. Finns i många färger och modeller med ett pris på 99:-st i butik. Säljs av grossist Jiggskallar Sweden AB och flera butiker i Sverige. Pris ca 99:www.jiggskallar.nu

The DROP är ett biodynamiskt doftmedel med en extremt intensiv lukt. Ökar antalet hugg, vilket ger ditt gummibete en salt smak och en naturlig arom. Hur använder du The DROP-doftmedel när du fiskar, lägg en droppe på betet och sprid det försiktigt eller tillsätt 1-4 droppar i förpackningen med dina gummi beten och fördela det. Tack vare doftmedlets oljiga konsistens absorberas den perfekt av gummit. En attraktion med en intensiv doft och smak. Kapacitet 10 ml – ca 500 droppar. Pris ca 119:www.jiggskallar.nu Libra NyaLuresmjukbeten

The DoftmedelDrop

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE APRIL: MARCUS LÖTHGREN 50 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE APRIL: ANDREAS EDBERG 91 CMANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER!

VINNARE APRIL: ANDREAS VÅRD 126 CMANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE MAJ: JOHAN ARNLÖF 51 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE MAJ: KASPER KJAER 91 CM ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER!

VINNARE MAJ: NILS VALLIN 125 CM ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE JUNI: JARMO IMPOLA 53 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE JUNI: RASMUS GUSTAFSSON 92 CMANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER!

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE JUNI: JOHAN LINDSTRÖM ERIKSSON 134 CM

Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.