+MagazineFishEco #1 2021

Page 1

#1

2021 s

o j l ö

F

å p s

ti r A

k

* r la

ld i B

* r e

m l i F

e

L * r

n d n

ä

s e iv

r

a g n i


välkomna Det är vår och vilken galen vår! Det regnar in rapporter om stora abborrar och smått gigantiska gäddor! Fisket är bra och det verkar faktiskt som att lusten att fiska är än bättre! Vi kan välja att se det som ett problem, det pratas mycket om fisketryck och förbud och det ska vi prata om men vi ska banne mig också välkomna de nya som upptäcker vårt underbara sportfiske! Välkomna och utbilda, det finns plats för fler om vi hanterar fisken och våra vatten rätt. I det här numret finns flera i mina ögon riktigt roliga artiklar, vill gärna

Omslagsfoto: Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

slå ett extra slag för Ken Rockabilly Olssons fantastiska Diamant Buster! Vilken konstnär! Missa inte heller Micke Engströms artikel om jerk/strömgädda. Ett flertal tester också, det finns många spännande produkter på marknaden just nu! Bra skit! Så, för 1000:e gången känns det som, om ni gillar vad vi gör, dela det med era vänner! Det är så vi kan göra fler gratis magasin! Skitfiske!

//JAN O

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se


A NEW BREED OF HARDBAIT BERKLEYFISHING.EU

LEAD-FREE • RAZOR SHARP FUSION19 HOOKS • DESIGNED FOR EUROPEAN PREDATOR FISHING


#1 2021

INNEHÅLL 6

Test: Esox Gear Catalyst

14 Små-Humuskungen

Abborre på hårda beten

36 Test: Abu Garcia Beast X

40 Prova en mask

60 Test: Shimano Yasei LTD Pike

Plugga sportfiske

I sjunde abborrhimlen

76

70 Prylnytt

88 Litiumbatteri –ABC

50

46

64

80

Regnbåge i glasriket

Test: Shimano Zodias

ABU 100 år!

28

18

Buster Jerk diamant

94 Shimano storsatsar

98 SupersizeTHINK OUTSIDE THE

(JIGG)BOX

När vattnet är kallt och abborrarna är tjuriga är det bara riktigt långsamma finesspresentationer med små gummibeten som funkar. Eller? Häng med på ett fiskepass som gick från fiasko till total succé tack vare nytänkande från en fiskekompis.

MORGAN LEWIN

JONATHAN NELLFORS, ANDREAS INGRIDS & DANNE PERSSON


Vi har lyckats prickat in det sämsta tänkbara vädret för abborrfiske; jag, Jonatan Nellfors, Andreas Ingrids och Danne Persson. Efter flera varma, fina vårdagar vräker snön ner, vinden når nästan stormstyrka och temperaturen vägrar ta sig över nollan. Dessutom har vattentemperaturen störtdykt och abborrsatsningen som vi planerat så länge får inte riktigt den vädermässiga start som vi hoppats på. – Det känns stekhett, säger Danne i ett försök att lätta upp stämningen samtidigt som vi sjösätter båtarna. Vi andra tittar på honom och sedan på varandra, med snöflingor stora som tumvantar farande kring oss, och garvar bara rakt ut. – Ja, verkligen. Vilket abborrväder! Under ett par kalla vintermånader har vi planerat, funderat och lagt upp taktiken för en satsning på stor skärgårdsabborre. Givetvis har vi diskuterat olika reservplaner om vädret inte skulle vara på vår sida… men i ärlighetens namn hade nog ingen av oss föreställt sig de yttre förutsättningar som vi nu ställs inför på båtrampen. Men att kasta in handduken ligger inte riktigt i vår natur – i alla fall inte utan att först ha gett allt vi har.

Försiktiga stötar och en avdragen jiggstjärt avslöjar att de randiga riddarna finns där – men de vill inte riktigt hugga. Timmarna går och vi laborerar med olika riggar. Det är dropshot, ned-, tokyo- och texasriggar som släpas fram på botten utan resultat. Snön har övergått i regn och med uppdragna huvor, med ryggen mot stormvindarna, står vi i tystnad och kastar, justerar detaljer och kastar vidare. Allt för att knäcka koden.

EN ”SLUMPFÅNGST” ÄNDRAR SPELREGLERNA

I ögonvrån ser jag plötsligt hur Andreas i den andra båten krokar en fisk och spöet står i en djup båge. – På jerkbait! skriker han på klingande dalmål i ett försök att överrösta vinden och regnet. Fisken går i håven och den är riktigt fin. Det ser vi trots att de ligger en bra bit ifrån oss. – Jag fiskade en Shadow Rap snabbt och aggressivt ovanför gräset! Han hinner knappt avsluta meningen innan både jag och Jonatan dyker ner i betesboxarna. Medan vi rotar runt hör vi hur de andra glatt ropar att fisken väger drygt 1900 gram. En helt fantastisk abborre!

VIKEN FINKAMMAS – MED KLENT RESULTAT

Samtidigt som jag letar bland boxarna tänker jag för mig själv: ”Jerkbait, snabbt, i tvågradigt vatten… Vilken jäkla slumpfångst! Han är inte riktigt klok, den där Andreas. Men det är klart man måste testa.”

Kast efter kast, meter efter meter, finkammar vi viken i hopp om att hitta abborrarna. Långsamt studsar vi fram jiggar, kräftimitationer, maskar och allehanda mjukbeten.

Viken är grund, en dryg meter, och det nedvissnade gräset sträcker sig 50-60 centimeter upp vilket ger oss i runda slängar en halvmeter vatten under ytan att presentera betena på. Jag väljer en Twitchin Shad, ett bete som går att fiska precis under ytan med långa svepande glid. Jonatan knyter på en Shadow Rap 11 cm, ett klassiskt jerkbait, i samma färg som Andreas nyss fick fisk på. Han är också den av oss i min båt som först krokar en fisk.

För att komma lite i skydd undan den värsta vinden bestämmer vi oss för att fiska en grund, långsträckt vik med mycket gräs i. I min båt fiskar jag tillsammans med Jonatan och i den andra båten kamperar Danne och Andreas ihop.


vi två pass med ett helt fantastiskt facit. Med samma teknik och beten lyckas vi fånga sju abborrar över två kilo med en toppfisk på 2300 gram och 53 centimeter. – Den här är bra, säger han och jag kan bara hålla med när jag håvar den åt honom. Drygt 1800 gram och nära 50 centimeter abborre förevigas med ett par bilder innan den släpps åter ner i det tvågradiga vattnet. Två snabba hugg, två grymma fiskar! Han kanske inte är så tokig ändå, den där Andreas.

Huggen är stenhårda och flera gånger dubbeldrillar vi i båda båtarna. Vi ett tillfälle får vi även håva två riktigt fina abborrar samtidigt – i samma håv. Medan jag krokar loss min hinner Jonatan ta ytterligare ett kast och krokar ännu en… Så med två stora fiskar i håven får vi helt sonika håva en tredje. Ingen av dem väger under 1500 gram. Helt otroligt!

FRÅN NOLL TILL HUNDRA

Innan resan är över hinner vi landa 17 fiskar över 1,6 kilo. Fyra av dem passerar magiska två kilo! Hur många vi får totalt tappar vi snabbt räkningen på.

Som i ett trollslag förvandlas det sega och till synes omöjliga fisket till ett fiskepass ingen av oss någonsin kommer att glömma. Vi fiskar våra beten ovanför gräset, snabbt och kraftfullt så att de syns, hörs och väcker abborrarnas intresse. Kraftfulla och snärtiga spörörelser får våra beten att sticka ut åt sidorna, ställa upp sig och i princip be om problem. Och abborrarna, som tills alldeles nyss varit helt ointresserade, är inte sena att tacka ja till inviten.

När vi summerar fisket på väg hem väcks funderingarna på om detta var en engångsföreteelse eller om vi var något på spåren… Nästkommande expeditioner bevisar att så faktiskt är fallet. Strax innan isen lägger sig, när vattnet är som kallast, har

HUR FISKAR VI?

Att fiska abborre med hårdbeten är fantastiskt kul och bitvis otroligt effektivt. Genom att välja beten med precis de egenskaper man önskar, och som situationen kräver, kan man få exakt den presentation man önskar. När abborren står och gömmer sig i vegetationen gäller det att presentera betet i utkanten av gömstället. Är det mindre, fläckvisa områden, med gräs är det ofta inga problem. Men när områdena är stora och tätbevuxna kan det vara svårt, eller till och med omöjligt, att fiska även med offset-riggade beten. Då får man presentera betet ovanför gräset istället. Vissa fiskepass har sjunkande beten, som exem-


pelvis Shadow Rap och Twitchin Rap, varit helt överlägsna. Den vaggande rörelsen när betet sakta sjunker har triggat många hugg när abborrarna vill ha maten serverad på riktigt nära håll. Andra dagar, och i områden där gräset är för högt för att låta betet sjunka, har svävande eller sakta flytande beten som Shadow Rap Shad, Jack Deep

och Ripstop fullständigt dominerat. I spinnstoppen kommer ofta abborrarna som skjutna ur en kanon och klipper betet. Ytterligare en viktig detalj att ha i minnet när man vill presentera sitt bete precis ovanför gräset är tafsmaterialet. En tjockare tafs lyfter mer i vattnet och får betet att simma högre upp. Personligen

använder jag mig av flurocarbon i dimensionerna 0,30-0,60 vid abborrefiske med hårdbeten. Inte för att abborren i sig kräver det men för att ha chans att landa gäddor som blandar sig i leken. Min standardtafs är 70-80 centimeter Sufix Super 21 i 0,50 skarvad direkt på flätlinan. Längden gör det snabbt och enkelt att kapa en bit om man får en skada på den utan att behöva knyta om helt. Vissa dagar har faktiskt grovleken på tafsmaterialetverkat direkt avgörande. Under ett vinterpass fick min fiskekompis, som körde med 0,40 mm, mycket mer gräs på krokarna, och därmed färre hugg, än mig som fiskade med 0,50.

SPÖN OCH TEKNIKER

Jag fiskar med både haspel- och spinnutrustning och varierar ofta under dagen. Tekniken i sig är ofta den samma men utförs lite olika beroende på

utrustningen. Med spinnspöet i handen fiskar jag gärna med korta, snabba, rörelser med spötoppen och tar in slacklinan med rullen medan jag med haspel kör två, tre snabba vevtag samtidigt som jag pekar spötoppen mot betet. Oavsett utrustning så är vevstoppen otroligt viktiga. Snabba, närmast aggressiva rörelser för att presentera betet tydligt och klart följs av långa spinnstopp för att ge abborren tid att hugga! Den upplevelsen vi hade i storm, snöfall och regn summerar vad abborrfiske handlar om i många fall.


Det gäller att knäcka den berömda koden. Ibland krävs det dramatiska ändringar, som i det här fallet, medan det vid andra tillfällen kan räcka med en liten justering av färg, vikt på jiggskallen eller djupet man fiskar på.

TÄNK OM OCH TESTA NYTT

Självklart har maskar, creature baits och klassiska

shadjiggar sin självskrivna plats i min arsenal över abborrbeten tillsammans med spinnare, vibrationsbeten, poppers och liknande. På samma sätt som hårdbeten har det. Men ibland är det lätt att fastna i invanda mönster, precis som vi gjorde innan ­Andreas fick en snilleblixt där i stormen, och bara köra på. Så oavsett vad dina egna erfarenheter säger dig och vad

du ser i andras rapporter är det alltid sunt och lärorikt att tänka om, testa nytt och se vad som händer. Think outside the box som amerikanerna säger… Eller kanske snarare ”think outside the jigbox” – även om vattnet är isande kallt.


KAMPANJ PÅ PASSPORT 10,5 NU ENDAST 13799 sek spara 6880 sek! gäller s

å lån

ker! c ä r t e r gt lag


Coolt abborrspö för det lite tyngre fisket. Som vanligt är det lite extra kul att få lägga händerna på ett svenskt designat spö. Ännu en gång är det en av Steve McVeys och Esox Gears skapelser som fått följa med ut på sjön. Steves ambition med spöet är fyra hörnstenar, lätt, känsligt, snabbt och med bra krokningsförmåga! Dom första prototyperna innan detta spö var lite för styva, inte tillräckligt följsamma. Det jag har fiskat med är alltså slutresultatet! Ett antal höstgösar och fina abborrar har fått vara testfiskar!

Design och material

Esox Gear Catalyst 5-25 g 7’6” JAN OLSSON

Det som slår en direkt är det vita detaljerna på den annars mattsvarta klingan. Vitt mellan rullfäste och bakhandtag, vitt på de översta femton centi­ meterna av toppen. Spöet är bygg i 36 Ton grafit och den nedre delen är förstärkt med krysslindad kolfiberväv, tekniken heter CSA (carbon splice alloy). Man får med det en tunnare klinga men med bibehållen kraft och styrka. Vi hittar tio stycken ringar från American Tackle titanlegering med duralite inserts, Anti tangle modell. Lindningarna går i svart och är klarlackade. Spöet är tvådelat på mitten med Top over holk/ Hona Hane. Rullfästet kommer också det från American Tackle, i grafit, screw down uppifrån och ner med greppvänlig design, en liten ”bulle” på ovansidan. Handtagen är genomgående gjorda av foam HDF (high density foam). Delen mellan nedre handtag och rullfästet är exponerad. Ja! Det finns en krokhållare av modell clips!


Enkel vettig clipon krokhållare.

Förstärkt klinga och vita detaljer.

American Tackle titanlegering med duralite inserts.

Tvådelat på mitten put over holk!

HDF foam på alla handtag.


Omdöme

Jag tycker Steve har lyckats, spöet är både känsligt och snabbt med kraftfullt bakparti. Toppen på klingan är märkbart känslig och här har man inte gjort misstaget att låta ”toppigheten” följa med för lång ner i klingan och med det tappa kraft. Så, för att vara tydlig, vi snackar inte finess-spö här, det är heller inte tanken, spöet kastar sina angivna 25 gram utan problem, kanske kommer det helt till sin rätt runt 15-20. Det är heller inga problem att köra lite större fiskar vilket jag också har gjort, gösar upp till kanske tre kilo! En bonus, subjektivt jag vet, är att spöet ser rätt coolt ut med sin råa grafit, sina vita detaljer och vita topp. Så, vill du ha ett spö för det lite tyngre abborrfisket och gösfisket och inte betala skjortan är det här ett spö du definitivt ska titta på, rekpris 1895:- men finns betydligt billigare på flera ställen! Well done Steve!

Plus

Kraftfullt med bibehållen känslighet Snyggt Rätt pris! Skönt handtag kring rullen Enkel bra krokhållare!

Minus

Inget för det här priset!

Fakta

Tillverkare: Esox Gear Längd: 7’8” - 229 cm Angiven kastvikt: 5-25 g Spöets vikt ca: 125 gram (vägt av oss) Antal ringar: 10 st inkl. toppögla Antal delar: Två, delat på mitten Pris rek: 1895 kr Mer info: Esox Gear FB

Fin borre på Catalyst!


En båtfösäkring du borde nappa på! www.atlantica.se/sportfiske


Små-Humuskungen Vattnet virvlar humusbrunt. Skum och bubblor seglat på ytan. Erik och jag går längs Lögdeälven med jerkspöna. De är korta och styva spön gjorda för haspel. De passar utmärkt i ett sånt här vattendrag då buskar och träd hänger ut över vattnet, och det är mycket trångt att få till ett kast.

MIKAEL ENGSTRÖM


Visst, om man var en kung på att kasta krångelkast med enhands multi så kanske det skulle ge mer känsla. Men haspel jerk fungerar bra. Vi stannar vid en liten vik med en hård stömkant utanför. En raserad stenarm går under vattnet sedan flottningen. Vi har polaroidglasögon och ser den samtidigt. Det står en fin gädda precis innanför stenarmen. - Ta den, säger jag till Erik. Gå ut på sandstranden. Det är en bra position. Själv ställer jag mig beredd med kameran. Eriks första kast går lite för långt nedströms. Lika så andra kastet. Det tredje är perfekt. Jerken går precis över gäddan. Det tvekar inte en sekund utan bara slänger sig upp över yta med jerken i munnen. Erik gör mothugg och skrattar av överraskning. Även fast du vet vad som ska hända blir du överraskad.

igen den. Gäddan har lite rolig anknäbb med kort överkäke. Vi fångade den förra året också. Den har inte vuxit nämnvärt. Det är en hård miljö strömgäddorna lever i. Sommaren är kort och det gäller för dem att sluka allt som kommer i deras väg. De är oftast magra, eller ett mer positivt ord, slimmade och långa med stora fenor. Jag har sett dem uppe i Storån i norra Dalarna, stå och plocka sländor. Brorsan och jag brukade fira midsommar där med öringfiskefiske, men vi fick ingen så vi rökte en gädda i brist på mat. Den hade sländor i magen och en halvsmält skogsmus. Det har alltid varit. Därför har jag blivit svårt tråkad för mitt låga PB– Det är humusgädda som gällt sedans barnsben. Gös­jonas som jag har störst

hårda, tatuerade gäddproffsen upp i norr - ut i skogen. Den har blivit het. Jag låg före fast jag låg sist. Själv har jag fiskat mest i smååar i dalaskogarna. Men senare år har jag prövat på humusgädda i Norrbottensälvarnas sel och biflöden. Det handlar om klart större fiskar. Det är något jag verkligen ska utforska de kommande åren. Gösjonas och Buster ser jag som de två grind­ stolparna i det som skulle bli dagens gäddfiske. De är ganska oblyga, och där i båten i Västervik sa de att mina gäddreportage inte var så trovärdiga, jo texterna var det väl inget större fel. Men bilderna på mina ”moderna” jerkbeten. Blanka nya och helt fel. Okej. Jag fattade direkt och gick lös på dem med rasp och kniv. Så var det fixat. Proffs på några minuter. Nu ska jag backa ganska långt i den här histo-

Ibland rent förskräckt när gäddorna slänger sin i tivolitrix för att ta betet. Den hoppar och snurrar i luften. Ruskar på huvudet. Fisken är kring tre kilo. Erik håller emot. Gäddan gör en snabb rusning - tar fart ut i strömmen och nu blir det tungt. Den rullar i ytan ner mot nacken. Erik brottar på och får in den i viken och nu börjar en hopp och plaskuppvisning. Jag öser på med kameran och hoppas att något ska bli bra och användbart. Erik får in den till sandstranden, sätter sig på huk och tar tag i linan och drar upp den på stranden. Vi knäpper några snabba kort, sen får den gå tillbaka. Vi kände

respekt för i hela vårt fiskeland samt god humor och självironi sa en tröstande sak till mig för 16 år sedan då jag deppade över att jag inte var "något i gäddsverige”. Ett skämt med PB på 7,6 som jag tog när han, Buster och jag fiskade i Västervik och jag fått ett nytt bete av Buster och glömt ta bort kroksskydden av plast rör kring hullingarna... Jo, Gösjonas sa: När vi andra är glömda kommer man komma ihåg att du lyfte fram skogshumusgäddan i landets åar och tjärnar med alla dina reportage.. Hummushjälten. Vad glad jag blev. Nu när skärgårdsgäddan är slut söker sig de

rien. Det var på cykeltiden, innan mopedåldern och jag var kring tolv år. Det var fiske mest hela dagarna. Helst uppe i skogen längs Ryssån. Det är ett fint litet vatten som slingrar mellan Mora och Venjan. En kväll cyklade jag till ån och metade abborre med spinspö och kastflöte. Det var gädda jag ville fiska, men jag hade kastat bort nästan alla mina drag i ån. Den är svår att spinnfiska i. Ett vattendrag med uråldriga träd, grenar, rötter och sjunkstockar från flottningstiden. Nästan som att lägga ett kast ute i själva skogen. Gäddorna står

MITT GÄDDFISKE ÄR I SKOGEN


En gammal vobbler med trasig sked kan fortfarande fånga gäddor!

svåråtkomliga, gömda bakom stenar och i gropar. Så mycket pengar till drag hade man inte. Gjorde jag ett enda trött, slentrianmässigt kast, skrattade ån till och snodde draget. Därför var det glest i min dragask och det fick bli abborrmete denna kväll. Mitt flöte gungade neröver strömmen och började dragga. En gädda slängde sig över ytan och högg flötet. Jag vevade hem och gjorde ett nytt kast. Gäddan kom flygande efter flötet igen. Först tänkte jag sätta krokar på flötet, men så kom jag ihåg att i min dragask låg en gammal trasig Rapala original, blå/silver utan haksked. Den hade jag bytt till mig av brorsan mot en ask kinapuff. Jag hade tänkt laga den med en utsågad plastbit från ett kassettbandsfodral. Men det hade inte blivit av. Jag tog

upp vobblern ur asken och snurrade den mellan fingrarna. Om de högg de på flöten så…

JAG HADE FÅTT EN BRILLIANT IDÉ

Vobblern fick flyta fritt en bit, och just då den närmade sig ståndplatsen där den huggit på flötet, vevade jag och ryckte så Rapalan sprattlade på ytan. Gäddan gick på det. Den kom flygande. Sen blev det cirkus. Jag fick upp den, tog min fällkniv och stack den mellan ögonen. För under dessa barndomssomrar åt morfar och jag all fisk jag lyckades fånga från bäckar och åar. Jag hade en stor fiskeväska i rutigt tyg vari det fanns en rejäl, flätat korg. Väskan hade jag köp på rea på PUB,s sporthörna vid Hötorget. En magisk affär. Väskan

hänger nu på väggen i trappan i mitt laxfiskehus vid Lögde. En tvåkilosgädda fick precis plats i korgen om man böjde den ordentligt. Det sitter fortfarande gäddfjäll kvar på locket. Jag prövade med den trasiga vobblern lite längre ner i ån på där det alltid stod gäddor. Den var ett krångligt ställe där många av mina drag satt i


Ett kort haspelspö och några jerkbaits är allt man behöver.

stockar och bråte. Jag brukade försöka undvika att fiska där, men frestelsen blev oftast för stor – och så satte jag liksom bort ett drag till. Men nu hade jag ju kommit på en lysande metod. Med ivrigt darrande händer skickade jag ut vobblern. Den fick flyta i perfekt position, sen ryckte jag och veva så Rapalan sprattlade på ytan. Det bara stänkte till så var vobblern borta och det drog hårt i spöt. Drillen blev kort men vild, jag fick med våld hålla bort fisken från allt bottenbråte. Snart låg den bredvid den andra i korgen. Med flytvobbler utan sked kunde jag plötsligt fiska av de mest krångliga ställen av ån under full kontroll. Jag gick upp till en grund, lugn strömblankan där gäddorna stod gömda i sjögräset,

där hade jag aldrig förut kunnat ta en gädda, fast jag visste att de stora brukade stå där. Jag hade sett dem. Det var bara att kasta tvärs över strömmen och låta vobblern flyta fritt över bottennapps­ farorna, och vid troliga ståndplatser ryckte jag i spöt och Vobblern sprattlade. Som skjuten ur sjögräset kom en av åns större gäddor och klippte vobblern. Den bökade runt i sjögräset och försökte göra sig fri, men jag lyckades få upp gäddan till ytan och drog den nedströms till en djup hölja. Där kunde den bråka av sig sina krafter utan större risk att gå fast. Gäddan vägde strax över fyra kilo. Den fick inte plats i fiskeväskan. Jag hängde den på cykelstyret. Jag var grymt lycklig och hade hittat något nytt. Tiden då jag fick närma mig ån med

välfylld dragask var plötsligt förbi. Jag upptäckte också att uppströmsfiske med vanlig flytvobbler med haksked fungerade mycket bra. Hugen kunde komma då den flöt fritt. Man jag brukade också veva ner den helt kort för att låta den flyta upp igen. Enkelt sagt är det är ett aktivt fiske där man lirkar ner vobblern eller låta den sprattla på de platser där gäddan står. Över stockar och stenar får den flyta fritt. Men höjdpunkten är då någon gädda går upp tar på fritt flytande vobbler. Det händer inte ofta, men det händer. Rena torrflugefisket. Inte helt olikt faktiskt . Man har samma kontroll över betet. Strömgädda i Lögdeälven är ganska nytt för mig. Jag och Erik hittar nya platser varje år och vi börjar veta lite vad vi håller på med. Ryssån i Dalarna kan jag eftersom jag fiskat gädda där sedan jag var liten. Det som gör ån så märkvärdig och rolig för mig är att jag vet efter alla år var gäddorna står i strömmen. Ofta hittar man gäddorna på krångliga ståndplatser som är svåra att fiska. Det är spännande att veta varför jag försöker presentera jerken


Sverige är fullt av små vattendrag med lågt fisketryck.

just där. Det är de grunda, blanka nackarna som ger det mest fängslande fisket. Eller vad jag ska använda för ord. Jerken bör landa ganska långt uppströms nacken för att inte skrämma fiskarna. Det här är ju ett bete som slår ner som ett bäverplask eller död kyckling i ån. Jerken får glida med strömmen i position. När den når ner till nacken börjar jag jobba med ryck och trix. Oftast startar en eller två stora plogar mot vobblern. Där vattnet är djupt och strömmen lugn och smyck­ad med näckrosblad och vita blommor, fiskar jag med en sjunkande jerk. Men det är inte hälften så roligt. Fast på såna platser kan det stå

en och annan fetgädda. Jag har även bedrivit det här fisket i glömda små skogsåar i Norrbotten. Det är det värsta jag varit med om. Platser där folk aldrig fiskar. Det kan starta en tre, fyra, fem, plogar efter jerken. Jag och en fiskevän fick kring hundra strömgäddor på en dag i en liten å som mynnar ut i Kaitum.

GÄDDANS BETEENDE ÄR GANSKA MÄRKLIGT

Ett gäddströmvatten kan vara helt dött i flera dagar, för att sen bli totalt förbytt och gäddorna hugger i minsta håla. De har ett kollektivt beteende som är mycket skumt. Gäddorna har någon form

av gemensam rytm. Hur kommunicerar de? Jag förstår inte. Något mysko är det med gäddans huggperioder. Fiskebiologen Gunnar Svärdson skrev om det här i Fiskefrämjandets årsbok 1964, jag har den hemma. Han säger att sedan gammalt har man tyckt sig se en långvågig rytm hos gäddan som bland annat ska följa månståndet med utgångspunkt från leken. Då det gäller måntiderna säger Svärdson att denna uppfattning är urgammal och redogörs i boken "En fulständig svensk hushållsbok" från 1739. Där heter det "Ty leker gäddan i nedan, så tager hon i nyet, men tvärt om då den leker i nyet. Sen finns det svallkäftsmyten. Björn-


Små och lättfiskade jerkbaits är effektiva till den här typ av fiske.


jägaren och fiskaren Llewellyn Lioyd skrev 1830 att gäddans käft svullnar en gång i månaden vid övergången från nedan till nyet. "Hon tar då icke på mete". Vem tror på de här teorierna i dag? Och vad menas liksom. Men som sagt skumt är det i alla fall. Erik och jag fortsätter neröver längst Lögdan. Stigen är otydlig och lätt att komma ifrån. Det är en gammal basväg efter älven som flottarna använde förr. Nu är det inte många som går här trots att kommunen försöker sälja in den som turistvandringsled, den är svårt igenväxt. Vi kommer ner till blankglidet. Det är ett bra ställe. Botten är knepig. Det är mycke stockar, rötter och bråte. Här går det inte att fiska med något annat än flytande jerk. Vanliga drag och vobbler med sked sätter man bort direkt. Jag kastar jerken tvärs strömmen och låta den flyta fritt över bottennappsfarorna, och vid troliga ståndplatser rycker jag ner den. Gäddan kommer skjuten upp bakom en sten och klipper jerken i ett språng. Det här är ett fiske på kort distans och stor konroll. Jag ser mitt bete hela tiden. Oftast ser jag också när gäddan tar fart mot det – oslagbart kul. Det är en ganska stor fisk i ett sånt här vatten. Kanske fyra kilo, möjligen lite mer. Och det är stort för att vara en strömgädda i Lögdeälven. En kompis har tagit en på 7 kilo, så visst finns det ”stora”. Men kring 2 kilo är standard, så jerkutrustningen ska vara av lätt och klen, UL-jerk. Jag drillar och gäddan rusar ner mot kröken. Jag får följa efter. Fisken stångar och vill in mot den rasade timmerkistan. Där har jag förlorat flera gäddor som gått fast. Jag håller emot. Plötsligt gör den en våldsam snabbrusning strax under ytan och drar runt linan bland vassa stenar. Och så går det av. - Börja inte grina nu, säger Erik. Jag kan hålla mig. Vi fortsätter nerströms. Det är mil efter mil med ofiskade gäddställen. Att gå längs ett rinnande vatten med spöt i handen är nog bästa sättet att fånga sommaren.

TIPS STRÖMGÄDDA Fiske vid utlopp och inlopp till sel och sjöar. Det är där strömgäddan jagar insektsätande bytesfisk. Ofta står gäddorna i strömkanter. Jag brukar lägga jerken rakt över strömmen så den landar i lugnvattnet på andra sidan. Den får stanna där en stund och sedan gasar jag ut den i strömmen. Då brukar det smälla. Inte allt för hårda blanknackar brukar också vara bra. De gömmer sig även i gropar på decimetergrunda, strida stryk. Det är ett sommarfiske med en topp i juni innan vattnet blivit för varmt. I Norrbotten kör jag det här fisket i augusti då vattnet börjar bli avkylt. Flytande jerkvobbler i mindre storlek är själva idén med fisket. Buster II trivs jag bäst med. Eller Salmo Slider men det går också med vanlig flyt­vobbler med avbruten sked. Bara det sprattlar och plogar på ytan. Brorsan sågade decimeterlånga bitar av ett kvastskaft och satte krokar i – hur bra som helst. Det är oftast helt otrampat längs norr­ländska bortglömda skogsgäddvatten. Det finns så många andra fisken att välja på för lokalbefolkningen. Och turistfiskaren som rest långt, vill ha lax, öring och harr. Men för mig är det självklart att packa med mitt korta lilla jerkspö när jag ska norr ut. Denna sommar då jag ska pröva i de stora selen och breda lugna strömmarna i Kalix och Torneälven blir det grövre utrustning. Jag tror mitt PB väntar där uppe. Humuskungen.


Mörrums Kronolaxfiske Hållbara naturupplevelser vid Sveriges vackraste fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker. Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer. Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

+46 (0)454-501 23 | morrum@sveaskog.se www.morrum.com

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m. • Uthyrning av utrustning • Guidningar efter dina önskemål • Konferensmöjligheter • Utställning med akvarium • Vandringsleder Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop.

Mörrums Kronolaxfiske

Välkommen hälsar personalen på Mörrums Kronolaxfiske

Great fishingstories since 1231
REGNBÅGE I GLASRIKET

KOSTA Kosta är känt för sitt glasbruk och konst. Snart tror jag de kommer vara kända för sina fiskevatten också. Jag och min gode vän Peter (Gälgreppet) begav oss denna fantastiska vårdag ut för att komma bort från allt som har med det grymma viruset Covid-19 att göra, men framförallt för att fiska regnbåge.

ANDREAS OLSSON


I skrivande stund så härjar viruset för fullt, viruset har vänt upp och ned på jorden och det är nästan lite domedags känsla ute i samhället. Det mesta ställs in, folk blir sjuka och många förlorar sina nära och sina jobb. Tack och lov så finns fisket och man kan släppa dessa tankar, vara ute i naturen mer eller mindre ensamma och njuta av stunden. Fiske är åtminstone något som man fortfarande kan bedriva med fördel för att undvika smittorisken. Självklart skall sunt förnuft tillämpas även här. Men nog om viruset och tillbaka till fisket. Jag fick nys om detta stället som faktiskt inte ligger jättelångt från min hemort och blev genast nyfiken. Jag fick förfrågan om att testfiska deras ”nyöppnade” vatten och Peter som ofta är min följeslagare var inte sen på att haka på, så begav vi oss mot skogarna i Glasriket Kosta. Vi är på väg mot en av de ”nyöppnade” sjöarna Vitgöl och strax innan vi når Kosta så viker vi ned på en liten grusväg rakt in i skogen. Känslan av fjällen blir påtaglig där man ofta kört dessa små grusvägar genom skogslandskap för att komma fram till en vacker tjärn. Plötsligt skymtar vi den, skogstjärnen Vitgöl. Vi rullar ned och parkerar intill ett välbyggt och rejält vindskydd. Solen strålar och det är helt fantastisk vårdag, citronfjärilarna flyger och ser nästan magiska ut i solstrålarna som strålar ned genom granskogens grenar. Ett säkert vårtecken.

URSTARKA FISKAR

Vi stöter snabbt på några lokala invånare som gått en vandringstig som går förbi sjön och de berättar att fisken verkar vara på gång då de sett flera vak och det dröjer inte länge innan även vi beskådar flera fina vak runt om i sjön. Vitgöl är en relativt liten skogsjö eller i mina ögon en helt perfekt storlek, ca 2 hektar stor. Alldeles lagom stor, det tar inte evigheter att ta sig runt men ändå gott om kastmöjligheter. Runt sjön är det sankmark men

man har gjort ett jättejobb med att lägga ut brädor likt en stig runt hela sjön med flera fina kastbryggor. Peter och jag ge oss ut och börja fiska från första bryggan tillsammans. Båda är utrustade med sjunklina och booby flugor för att starta dagen. Jag använder som så ofta vid sjöfiske ett klass 6 spö och en #6 lina sjunk 5 som sjunker snabbt och kastar långt. Det dröjer inte länge innan jag får ett sånt där typiskt hugg som man ofta får när man fiska med sjunklina och boobyfluga. De är snabbt och hårt, mothugget sitter och jag drillar fisk nästan med en gång egentligen. En otroligt stridbar fisk som stångas ordentligt och man märker att detta är fisk som kommer från Camp Mayfly, urstarka. Som vanligt med första fisken så är den ”viktig” att landa och nervositeten ökar. Men när väl fisken ligger i håven så släpper allt och ren lycka sköljer över istället i den varma vårsolen. Vattnet är iskallt och det är fint att se denna vackra regnbåge åter få simma tillbaka. Jag fiskar nästan uteslutande med hullingfria krokar numera och så även idag. Det underlättar väldigt vid avkrokning av fisken. Alltid en viss lättnad när första fisken är landad och jag börjar utforska andra delar av sjön i hopp om fler hugg. Jag går ut på vad som skulle bli vår


favorit kastbrygga i ena hörnet av sjön. Den lilla vind som var denna dag låg hitåt och det kändes som ett bra ”spot” då födan rimligtvis borde föras hitåt. Mycket riktigt i första kasten sitter fisk nummer 2 och det dröjer inte länge innan den tredje också är landad. Peter som står en bra bit bort men ännu inte fått något napp blir såklart nyfiken och kommer bort till mig. Och inom loppet av 10 minuter så har även han landat tre fiskar. Vi står med fisk på i vartannat kast i stort sett och jag tappar flera medan Peter kan landa desto fler. Fiskarna är urstarka och även om de inte är så stora (medelvikt ca 2 kg) så ger de en vansinnig kamp. Flugan som för dagen är helt outstanding är en Booby fluga med vit vinge och en röd hotspot längst bak. Vi provar flera olika flugor och får fisk på några av dem men med den vita boobyn är det kontakt på nästan hela tiden. Tiden går fort och det började bli dags för lunch, vi ville knappt sluta fiska då vi var inne i ett sådant ”flow” men vi behövde fylla på med ny energi för att orka fiska resten av dagen. Peter hade ordnat med stormkök, pasta och bullens korv, en klassiker och till detta två kalla alkoholfria öl. Inget avancerat men gud så gott det smakade denna fina vårdag och i denna vackra omgivning. Frun hade dessutom skickat med fantastisk goda kakor för att förgylla dagen lite extra, det kunde knappast bli bättre. Mätta och nöjda så fortsatte vi vårt fiske och två kast senare så stod jag med spöböj igen. Ännu en vacker regnbåge fick syna håven och vårt galna fiske på förmiddagen verkade fortsätta. Vinden började öka något i styrka och något som jag inte tidigare sett var att några av områdets invånare, spindlar dansade fram längs vattenytan till synes nästan sprintades på vattenytan, deras osynliga trådar satt både här och där och de sveptes med av vinden längs ytan. Så en imitation av en spindel


kan säkerligen vara ett bra mönster om man vill fiska torrt. Vi fortsatte dock med våra sjunklinor och boobyflugor, varför ändra ett vinnande koncept. Nu hade vi båda stannat till vid vår favorit brygga i ena hörnet av sjön. Vi kastade omlott och nu var det min tur att landa fisk efter fisk. Det högg i stort sett i varenda kast och man blev rätt mör i armen efter drillat så många av dessa urstarka regnbågar. Medan jag står och drillar en vad det verkar lite större fisk så skriker Peter till strax bakom mig. Nu står även han med spöböj, dubbelhugg! Peters fisk är helt vild och göra flera lufthopp och vi står bara och skrattar och kan knappt förstå vad som händer. Vi har vårt livs fiske. Till slut kan jag landa min fisk och kroka av den, medan min fisk ligger i håven och vilar upp sig så kan jag även håva Peters fisk. Två fiskar i håven, två stora regnbågar i håven, helt sjukt. Jag har aldrig varit med om något liknande och att kunna dela detta med en sådan god vän och fiskekompis som Peter gör det hela till en ännu större upplevelse. Det är sådana här stunder man verkligen kan

minnas länge och blicka tillbaka på när det är som mörkast och kallast ute. Två regnbågar i håven alltså och två lyckliga sportfiskare. Vi fortsatte att drilla fisk i parti och minut, de var t om så att de värkte lite i kroppen efter att man fått böja sig ned så många gånger för att komma ned och håva fisken. Man kan minst sagt säga att vi var lyriska när vi satte oss i bilen igen. Men fisket var inte helt klart än.

EN SUPERANLÄGGNING

Vi var nu på väg mot Kosta Lodges anläggning för att kika lite på den och testa fisket i dammarna där. John som driver anläggningen mötte upp oss och visar oss runt. Superfina och mysiga lokaler med restaurang och poolområde vid huvudanläggningen. Ett stenkast från lokalen ligger flera väldigt fräscha stugor som är väl tilltagna med toalett, kök och tv. Nedanför stugorna ligger en damm med regnbåge och öring. Perfekta dammar för nybörjaren eller barn som vill prova på fiske. Gott om plats för flugfiske och fisk fanns det gott om. Vi

fortsatte att drilla fisk även här och Peter lyckades dessutom få upp några fina öringar. Bredvid dammen ligger även en lite mindre damm och även den full med huggvillig regnbåge. På campingområdet gick det även getter och grisar i en inhägnad och det är verkligen ett fint utflyktsmål eller semestermål för såväl sportfiskare som barnfamiljer. Inte långt från campingen kan man även besöka Kosta safaripark där man har goda möjligheter att se skogsdjur som vildsvin, kronhjort, visenter och mufflonfår på nära håll. För att sammanfatta denna dagen och upplevelsen hos Kosta Lodge så kan jag inget annat göra än att ge det full pott. Fantastisk anläggning med stor potential inom fisket. För den som vill fiska annat än regnbåge så finns det flera andra sjöar inom räckhåll med både gädda, abborre och gös. Vi tackar för oss och efter en dag med över 40 landade fiskar varav 20 st från Vitgöl med en topp på ca 3.5 kg så är vi nu rätt trötta och otroligt nöjda med dagen. Fantastiskt fiske vi kommer snart tillbaka igen!


TILLBAKA MED FAMILJEN

I dessa tider. Det måste vara 2020 års mest använda mening, jag kommer på mig själv säga det flertalet gånger också, men det är verkligen speciella tider nu. Jag är för tillfället permitterad från jobbet och påsken detta året blev inte riktigt som tidigare år med firande hos släkt och vänner. Under den tidigare turen var fisket så pass bra att vi inte riktigt hann med att utforska allt runt omkring Kosta och vad Kosta Lodge har att erbjuda. Så nu när de vanliga påskplanerna blev inställda och man skall praktisera ”social distancing” så tänkte vi att det var ett perfekt tillfälle att besöka Kosta och deras safaripark. Väl framme vid Lodgen tar vi några ord med John som driver anläggningen och det är verkligen ett fantastiskt fint ställe som de har. Naturupplevelser runt hörnet, konst och såklart fiske. Som jag skrev tidigare men i dessa tider är det verkligen ett

kanonställe att vara på. Stora områden att röra sig på och hela tiden ute i naturen. Vi började dagen med att rulla in på Safariparkens område och nästan direkt ser vi en stor Vinsent som står mitt på vägen. Jag börjar fundera på hur vi skall komma förbi den, de är verkligen imponerande djur. Men när vi närmar oss så lufsar det enorma djuret in i skogen igen och när vi kör förbi så skymtar vi den inne i skogen. Parken tar en bra stund och det är ingen stress, vi ser vildsvin med massor av kultingar, mufflonfår, dovhjort och kronhjort. Barnen är supernöjda och även vi föräldrar har glädje att se dessa vackra djur på så nära håll. Tillbaka på campingen så tar vi lite fika högst upp på en kulle som har utsikt över hela anläggningen. Flugspöna görs redo och Siri skall äntligen få testa sitt egna flugspö som hon fick i julklapp i skarpt läge för första gången. Vi har bara kastat hemma på trädgården tidigare, ett trevligt flugspö som

passar bra för nybörjare och särskilt lämplig för barn. Spöet är ett Vision Zulu Klass 5 och 7. 6 fot. Vid anläggningen finns det två st dammar fulla med regnbåge och öring. Fokus idag var givetvis att dottern skulle få landa en fisk så mitt egna fiske fick läggas lite åt sidan. Jag tacklar upp Siris flugspö med en liten vit streamer, brukar vara ett säkert kort på regnbåge. De första kasten hjälper jag henne med och kasta ut så får hon själv ta in flugan. Redan i andra kastet hugger det och fisken sitter bra, Siri drillar stenhårt och kan snabbt ta in fisken som är en liten regnbåge på ca halvkilot. Superkul att se glädjen i hennes ögon när hon lyfter upp fisken och släpper den tillbaka i vattnet. Nu när hon ändå hade fått en så tänker jag också ta några kast, de är ju svårt att låta bli. Siri står någon meter ovanför mig och kastar på egen hand och även om hon har lite bekymmer ibland så får hon ändå ut flugan ett par meter. Jag lyckas snabbt ta både en och två fiskar och årets första på torrt dessutom. Sedan hör jag Siri skrika – Pappa, jag har en ! Så jag rusar bort till henne och hon är så uppe i hela drillningen att fisken nästan far upp på land när hon backar bakåt och ta in linan. Vi kan iaf återutsätta en liten fin och oskadd regnbåge som trots att den var uppe och vände på land


en snabbis så simmar den fint tillbaka ut i dammen igen. Så otroligt roligt att kunna dela fiskeglädjen med sina barn , äkta fiskeglädje. Att hon sedan helt på egen hand kan fånga och landa regnbågen gör ju såklart pappa väldigt stolt. Innan vi skall bege oss hemåt åker vi förbi Vitgöl där jag och Peter hade ett sådant magiskt fiske för någon vecka sedan. Jag stöter snabbt på en annan fiskare, Kenneth Hertz heter han och är en rutinerad sportfiskare. Han berättar att han varit här i 2 dagar, igår fick han 8 st och denna dagen 11 st. Fisket är stekhett som sagt i Vitgöl. Vi samtalar lite på avstånd som man gör nu i dessa tider och jag kan hjälpa Kenneth att landa en kanonfin regnbåge på 3-4 kg i toppkondition. Jag tar också ett par snabba kast vid min favorit brygga och hinner landa 3 fina fiskar under halvtimman som vi var här. Siri assisterade mig med håvning och innan vi skulle åka hem undrade hon när vi kan åka hit igen.


INFORMATION

Kosta Lodge som driver fisket här tillsammans med Tommy på Camp Mayfly har gjort det fantastiskt fint runt deras vatten. Hela deras anläggning andas kvalité och fisken i vattnen är starka och fina. För mer info om fisket här kolla: www.kostalodge.se I Kosta finns det massor att göra förutom att fiska. Vill man åka någonstans med familjen så är det verkligen ett ställe jag kan rekommendera. Mitt ute i ingenstans egentligen ligger orten Kosta med ca 800 invånare. Här finns Kosta Outlet som är ett shoppingcenter på 20 000 kvm med allt från klädaffärer, bokaffärer och givetvis en sportfiskebutik mm. Naturen är hela tiden runt hörnet och här finns många olika aktiviteter att pröva på om man mot all förmodan skulle tröttna på fisket. Cykelleder, safaripark, poolområde för att nämna några aktiviteter som finns. Man befinner sig också mitt i glasriket och kan besöka Kosta boda för att se när de blåser fram sin glaskonst.

HITTA HIT

Kosta ligger mellan Växjö och Kalmar. Kosta Lodge Stora Vägen 2, 365 43 Kosta Telefon 0478-590 530 www.kostalodge.se Camp Mayfly

TIPS PÅ UTRUSTNING

Flugspö i klass 5 eller 6. En WF flytlina gärna med lång klump för de lite längre kasten. Har gärna med en sjunklina eller snabbsjunkande tafs. Tafsspets vid streamerfiske skulle jag rekommendera 0.23 eller 0.25 då fiskarna är väldigt starka.Abu Garcia Beast 8’6” 40-140 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & OVE FREDRIKSSON


Robust och kompetent spö. Abu Garcias Beast-serie lanserades under 2021 men just det här spöet ramlade ner på redaktionen redan förra året i september och har fått hänga med ett tag på sjön. Beast kommer i två olika serier, den lite exklusivare Beast Pro och den lite billigare Beast X. I X serien finns totalt sju spinnspön och fyra haspelspön. Sammanlagt täcker dessa allt tänkbart skandinaviskt gäddfiske i längder och betesvikter från 70-250 gram och 6’,6’’ till 9 fot.

Design och material

Vi börjar som vanligt med klingan som går i två varianter av grönt. Första delen är smaragdgrön och överdelen mörkare grön. Klingan är byggd i 30

Beast X, robust intryck, tåligt och kompetent!

ton grafit, standardkvalitet kan man säga men vad som är lite ovanligt är att ett så här pass billigt spö även byggs med nanoteknik. Lättare och tåligare klinga med andra ord Sammanlagt finns 10 stycken ringar inkl. toppögla på spöet, som så ofta är det Fujis ringar med SiC inserts. Lindningarna är grå/ svarta med silverinslag. Rullfästet är från Fuji, ergonomiskt enligt Abu. Alla handtag är gjorda i EVA-foam, framför rullen sitter ett föredömligt stort och skönt utformat handtag, nedre delen är exponerad och avslutas med en skyddande butt i hårdare material (gummi/ plast). Handtagen avslutas med små metallringar i silver! Krokhållare av funktionell men enklast möjliga sort finnes. Spöet är tvådelat på mitten med överlappande klassisk hane/ hona holk.

Beprövade ringar från Fuji!

30 TON grafit med nanoteknik!

Enkel funktionell krokhållare!


Omdöme

Jag har mestadels fiskat mindre jiggar, småzaltar och vevat jerks under testtiden, samtliga under 100 gram. Beten som jag tycker passar bra för just haspel. Klassningen upp till 140 gram stämmer säkert men jag tycker inte att man ska kasta så tunga beten med haspelspön. Det gör man med spinnspön annars får man tillslut ont i linfingret. Man blir förvånad över hur mycket spö man får för pengarna. Spöet kan faktiskt beskrivas som spänstigt, inte toppigt alls som annars är ganska vanligt på haspelspön idag. Vi pratar snarare en progressiv aktion med rejält bett i nedre delen när man belastar spöet. Det blir mycket förlåtande när man drillar fisk och samtidigt kraftfullt. Kasten är som oftast med haspelspön riktigt långa och med rätt beten kastar du smått galet långt! Spöet som helhet ger ett robust intryck, tåligt och kompetent! Jag gillar ju egentligen inte att prata priser på spön och rullar men nu gör jag det igen, för andra gången i det här numret. Rekpriset är ca 1.699:- men det finns än billigare på nätet. I förhållande till det och det totala omdömet är Beast X ett riktigt bra val för haspelfisket efter gädda!

Hasplad vårgädda på Beast X.

Plus

Långkastande Kraftfullt Grym drillkänsla, knyck-förlåtande Bra handtag framför rullen, bra även på haspel Mycket prisvärt!

Minus

Ingenting som sticker ut!

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia Längd: 8’6” - 259 cm Angiven kastvikt: Upp till 140 gram Spöets vikt: 282 gram Antal ringar: 10 st inkl. toppögla Sektioner: 2-delat på mitten Material i handtag: Foam Material klinga: 30 ton grafit Pris: 1.699:- (finns billigare på nätet) Mer info: abugarcia-fishing.eu

Tvådelat på mitten med ”hona hane holk”SAKTA NED OCH

TESTA EN

MASK De flesta av oss har säkert mer än en gång hört påståenden som att fisken alltid söker sig till sjöns vindsidor, där vattnet är klarare eller kanske där vattentemperaturen är någon grad varmare. I många fall är detta något man kan ifrågasätta, det är klart att sjöns fiskar inte byter sida på sjön endast för att vinden vänder eller någon annan temporär skillnad uppstår. Däremot kan skiftande förhållandena göra så att fisken kan hugga bättre på en plats jämfört med en liknande. Men i de flesta fall är det inte mer fisk just där, utan endast en större huggvillighet.

TOBIAS FRÄNSTAM


Men om man utgår från att det oftast finns fisk trots att den inte alltid hugger. Finns det tekniker för de allra segaste fiskestunder? Som när man är bergsäker på att man har rätt plats men abborren bara vägrar att hugga? Givetvis finns det lika många specialknep som det finns fiskare men för mig kan en långsamt fiskad mask stundtals fresta den suraste abborre att gå till attack! Och dessa beten har mer än en

gång vänt den segaste fiskedag till succé. Ett bete för de snårigaste miljöer Allt började med att jag för många år sedan köpte abborrbeten ifrån USA då utbudet på den europeiska marknaden var långt mindre än vad det var idag. Ett av alla spännande beten jag prövade var olika sorters maskjiggar. Dessa hade jag uppmärksammat mångsidiga beten som ofta fiskade bra i bassfisket.

Fördelen som jag såg med dessa beten var att jag med en glidande bullet weigth på linan enkelt skulle kunna fiska ännu närmare och i abborrens skyddade ståndplatser. Ibland fiskade jag nämligen i så tät vegetation att betet i det närmsta kunde fastna i vattenytan av allt sjögräs. I dessa fall behövdes ett smalt och sjunkande bete för att komma igen gräsfilten på ytan. Likaså brukade jag fånga en hel del abborre kring risvasar och ned-


fallna träd och i denna typ av miljö med tät struktur passade maskbeten som allra bäst. Dem fastnade varken i botten och behövde minimalt med hemtagning för att röra sig förföriskt och fresta abborren till hugg. Med en offsetriggad worm hook och det strömlinjeformade blyet är detta ett riktigt bra alternativ för de snärjigaste miljöer. Som allt strukturfiske kan man däremot begränsa kastlängden något då färre korta och precisa kast ofta ger bättre fångst än få långa. Då även om betet är vegetationsskyddat så fastnar det emellanåt i vegetationen ändå.

ÄVEN PÅ DJUPET

Vid denna period fiskade jag ofta i Mälaren runt Stockholms innerstad. I dessa miljöer sker huvudsaken av fisket relativt djupt och den vanligaste fiskemetoden är med jigg. Efter att ha haft goda framgångar med maskjiggar på grunt vatten fiskade jag riktigt mycket med maskjiggar även kring stadens djupa grynnor där det för mig oftast var den bästa metoden för grov fisk. På lätt dropshottackel och haspelspö fiskade jag metodiskt av små grynntoppar och mindre partier av djupbranter där abborrarna ofta uppehöll sig för att vila. Det var

inte ovanligt att klassisk shadjigg kunde vara det som gav absolut flest abborrar men störst tog ofta maskjiggarna. Men det gällde att behålla tålamodet och fiska maskjiggarna metodiskt och sakta utan att stressa upp sig över att kompisen drog fisk efter fisk alldeles bredvid. Styrkan i maskjiggarna låg i att det var ett stort byte men som rörde sig så sakta och förföriskt, så höll man bara betet i huggzonen tillräckligt länge så verkade det ibland bli oemotståndligt för grov abborre – trots att dem inte verkade vara särskilt på hugget.


SUPERBT I SKÄRGÅRDSMIJÖER

Nu har mycket vatten har runnit under broarna sedan långsmala maskjiggar fann en gedigen plats i mina fiskelådor och givetvis har jag hunnit pröva betet i många fler typer av miljöer. Ännu en given plats där denna betestyp kan briljera är i grunda skärgårdsmiljöer med tång och sjögräs. I vissa vikar går abborren in och ut under perioder och ibland kan vikarna vara tomma på fisk, men är det större vikar är förhållandet oftast snarare så att fisken är på plats men kan vara svårfångad. I dessa miljöer föredrar jag ultralätta presentationer som de lättaste bullet weigthsen och tunn huvudlina och sedan låta betet segla långsamt hem mot botten. Är bottnen något kal fiskar jag helst med texasrigg, där blyet tillåts glida hela vägen ned till betet

på huvudlinan. Är botten fylld av vegetation använder jag hellre carolinarig, där blyet stoppas av en tafs närmast jiggen. Tafslängden i sin tur avgörs av hur hög vegetationen är, använd gärna en något längre tafs än vad vegetationen är hög. Då singlar betet inte ned och gömmer sig i vegetationen utan lägger sig på växttopparna i spinnstoppen där den blir ett enkelt skrovmål för en abborre.

SÅ SAKTA DET BARA ÄR MÖJLIGT

För mig har styrkan i dessa masker alltid legat i att dem går att fiska riktigt långsamt. Den långsmala formen med tunna svansar gör nämligen att betet rör på sig vid minsta hemtagning. Då många av dessa beten dessutom är smakförstärkta verkar det som att det ofta bara är bra att abborren får tid

på sig att känna doften och bli triggad att ta betet. Om du inte prövat att fiska med långsmala maskjiggar kan jag verkligen rekommendera det till ditt fiske, men var beredd på att pröva ditt tålamod. Är fisket segt, fiska långsammare och tro på det du gör!

HASPEL ÄR BÄST

Vid alla typer av riktigt lätta presentationer tycker jag att haspelset är att föredra. Dem fungerar bra med tunn lina. Man kan dessutom enkelt byta spole på rullen och använda samma set till flätlina som flourcarbon eller hybridlinor som Berkley Fluoroshield. Men den främsta fördelen kanske är att haspelrullen kastar de riktigt lätta riggarna bäst. Även om man endast går ned till någon grams vikt på sänket kan man fortfarande kasta riktigt långt ifall linan är tillräckligt tunn.


FAVORITUTRUSTNING TILL DETTA FISKE

Spö: Abu Garcia IKE Signature 7’4” 5-20g g Rulle: Abu Garcia MGXtreme Lina: Berkley Fluoroshield 0,20 mm Bete: Berkley Powerworm Sänke: Berkley URBN Tungsten Bullet Weigth


HELIX JUST GOT

BIGGER Fjärde generationen HELIX GPS sjökortsplottrar med ekolod är uppdaterade för att ge sportfiskare ett ännu bättre verktyg för att lokalisera och fånga fisk. HELIX är utökad med ytterligare en familjemedlem HELIX 15 G4N med 15,4” skärm. G4N serien består även av HELIX 8, HELIX 9, HELIX 10 och HELIX 12. De finns utrustade med MEGA SideImaging (MSI+), MEGA DownImaging (MDI+), Dual Spectrum Chirp ekolod samt kompatibla med MEGA 360 Imaging och framtida teknologier. Navigera med Navionics sjökort och skapa egna djupkartor med AutoChart Live.

Ethernet, Bluetooth, NMEA2000 och WiFi skapar möjligheter till nätverk med andra enheter. Skapa ett One-Boat Network med fler HELIX enheter, Minn Kota iPilot Link trollingmotorer och Talon/Raptor grundvattenankare samt Cannon Optimum djupriggar.

HELIX SERIES


Elegant hi-tech-spö Shimanos Zodias-serie har funnits ett tag på marknaden men för 2021 har man uppgraderat den med nya modeller. Jag har fiskat med en av dessa nya, en sjufotare för abborrfisket, under hela våren och det är sällan jag fångat så mycket stor fisk på ett enskilt spö. Kanske ett 20: tal över kilot faktiskt å några misstagsgäddor för den delen. Serien har just nu två spön för lättare haspelfiske, en 7 fotare och en på 6 fot 8 inches, för än något lättare fiske än det jag testat.

Shimano Zodias 5-15 g 7’ JAN OLSSON

Bakhandtag special – Carbon Monocoque.


Design och material

Som alltid med japanska produkter är det mycket Hi Tec, så mycket att man kan bli snurrig. Den nya klingan går i svart med den lindade grafiten tydligt synbar, klingan har ett extra lager med krysslindad grafit, Shimano kallar det Hi-Power X blank. Syftet är att är att få klingans aktion mer exakt, fintrimmad för sitt ändamål och att grafiten inte vrider sig när den belastas. Exakt vad för slags grafit vi pratar om är inte officiellt, något allt fler spöproducenter inte avslöjar. Totalt inkl toppögla finns det nio stycken enbenta ringar, man har valt Fujis K serie i Alconite (kera-

Snygga detaljer.

mik) och som är konsturerade för att linan inte ska hänga sig runt ringarna (anti tangle). Lindningarna är också svarta med mikroskopiska inslag av rött. Klingan är tvådelad på mitten med förstärkta spigottholkar. Rullfästet är Shimanos egna Ci4, ergonomiskt screw down och delvis täckt med foam för värme och greppvänlighet, fästet avslutas med snirkliga detaljer i rött och silver. Det nedre handtaget är också lite special, det finns lixom ingen övergång mellan det ihåliga handtaget och klingan, det kallas Carbon Monocoque och ska totalt öka spöets känslighet, ja, vi får väl lita på det! Mycket teknik som sagt!

Förstärkta spigott-holkar.

Skönt handtag kring rullen.

Fuji Alconite K guides, bra val!


Omdöme

Ok, jag har fightat några av mina absolut största svenska abborrar på det här spöet med flera toppar över 1500 gram. Under sånt drömfiske vill man kunna lita på grejerna. Det kan man, det här är ”bra skit”. Snabb precis aktion med för abborrfiskemått mätt rejäl kraft i nederdelen utan att det blir stabbigt. Långkastande med superkänslig topp som ändå inte är av den mjukaste sorten. Klassningen med 5-15 gram stämmer bra, något tyngre beten är helt ok också. Ekipaget med en av Shimanos nya Vanfordrullar i storlek 2500 känns som en lätt liten dirigentpinne! Hela spöet andas Hi-Tech och är enlig mig riktigt elegant, det svarta dominerar med en liten flört med röda detaljer! En absolut fullträff för dig som gillar något kortare spön för abborrfisket!

Plus

Kastar långt och precist Superkänsligt Ultramodernt Lätt

Minus

Ingen krokhållare?

Fakta

Tillverkare: Shimano Längd: 7’ - 213 cm Angiven kastvikt: 5-15 g Spöets vikt ca: 100 gram (vägt av oss) Antal ringar: 9 st inkl. toppögla Sektioner: Två, delat på mitten Pris rek: 2.399 kr Mer info: Shimano

Drömfiske under testperioden!


MITT I VERKLIGHETEN Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna. Allt vi gör är på riktigt, vi och användarna är samma. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Pinewood är resultatet av envist lagarbete. Vi kan det här. Vi älskar det här.

PINEWOOD ® BOLMEN FISHING SET ART.NR 5060/5061 PINEWOOD.EU


I SJUNDE

ABBORRHIMLEN

KANSKE FÖR SISTA GÅNGEN!

JAN OLSSON

JAN OLSSON, JENS BYHOLM, JOHAN LOTTHAGEN & ADAM WIKING


Som vanligt! Spellistan på Spotify är påfylld och jag trycker på random val när jag äntrar E18 söderut… Pearl Jam spelar Black! Bra val Spotify! å det fortsätter med Foo Fighters, ännu ett bra tecken! Resan går fort när man gnolar med och när man vet att allt ser bra ut för fisket, väder, vind, lufttryck stämmer för en gångs skull ruskigt bra… nästan så att man blir orolig! Ni vet, samma känsla som kommer när man fiskar första spoten för dagen, lägger första kastet och det smäller rejält… man jublar och sen blir det noll, nada, niente resten av dagen. Första kastet förbannelsen har jag och mina vänner döpt det till. För er som läser min artiklar, förlåt om inledningarna ofta är lika, men det är ju ofta på samma sätt allt börjar men gudskelov alltid en helt annan historia och slut. Nåväl, jag ler ändå och tänker på att jag ännu en gång ska fiska med Jens Byholm, Värmlands finest! Förra gången vi gnodde storabborre från samma båt blev det mer än succé, vi summerade nio abborrar på sammanlagt arton kilo under tre dagar i Holland. Sjukt fiske och helt och hållet Frederic Jullians förtjänst som rekat ett kanonställe när de flesta andra hade dåligt fiske! Ja, det är verkligen bäddat för succé och när jag tänker lite till blir jag än mer orolig. Fiskeguden älskar att jävl…s, han eller hon verkar stundtals roa sig galet med att låta oss fiskare invaggas i stora förhoppningar för att nästa sekund låta oss gråta av förtvivlan. Been there many times… hated it… Det ringer i telefonen i höjd med Linköping, det är min mellandotter som flyttat in i vårt hus några dagar när både jag och min fru är på resa. – Hej Pappa, du, ska jag ta in spöna som står lutade mot garaget eller ska dom stå där? Hjärnan går igång, jag blir iskall! Svänger av motorvägen, sliter upp bagageluckan och börjar räkna spön! Det är för få! Mycket riktigt, det saknas två! Vända och köra hem å hämta? Nej, det går bara inte… Jahajaja, man ska aldrig slappna av… Jag

Creaturebaits funkar bra, Naiad är en favorit!

ber min dotter ta in dom, vid garaget ska dom inte stå. Jag gör också en mental not att boka tid för seniltest, som jag ändå vet att jag kommer att glömma att göra… Framme utan fler incidenter! Förutom Jens ska jag fiska med Johan Lotthagen, både Johan och Jens är abborrtokiga och medlemmar i Team Gunki, ett märke som satsar hårt på just abborre i hela Europa. Vi kommer också att få ännu en abborrguru i båten dag två, Adam Wiking, från systerteamet Illex, som bara ska hem och packa om från en resa till spanska Perchilla Lake där han tillsammans

med Stephan ”Dansken” Nielsen fångat tvåkilosar på rad i flera dagar. Det fisket står på min ”bucketlist”, någon gång ska jag dit. Grabbarna möter upp med stora leenden, dom har ”tjuvfiskat” på eftermiddagen. Fisket ska börja imorgon men dom kunde inte annat än att tacka ja till redan sjösatta vänners bonuserbjudande om ett sent gemensamt eftermiddagspass. Dom har fått fisk, stor fisk! I båten dom fiskat från hade det tidigare under dagen landats tvåkilosfisk också! Jäkl… det ser verkligen ut att stämma, undrar bara vad mer jag glömt…


DUTTNINGEN

Det är dags att lägga ut! Vi fiskar från Johans båt, en sådan där bassbåt ni vet, med all inclusive. Jag kommer bland annat att få min första lektion i att sumpa fisk i båten USA style, sjukt bra grej för att spara fisk för foto och mått när man inte vill bryta för sånt om fisket är bra! Låt mig vara tydlig, dom mår som prinsar i sumpen, syresatt å allt. Fiskarna är superpigga när man sätter tillbaka dom. Vi är äntligen på sjön, mitt hjärta vibrerar av förväntning och jag behöver inte vänta länge! Det ryktas att många fiskat bra på hårdbeten, småwobblers jerkstyle men vi öppnar med traditionellt jiggfiske, det funkar alltid. Johan landar en fin fisk och strax efter smäller det bra i mina grejer men jag missar fisken!!! Två kast senare händer det igen! Det får inte hända! Här simmar Sveriges största abborrar, varje missad fisk är såklart en potentiell 2,5:a!!! Jag svär och stampar och skäms di-

rekt, det finns folk i båten som inte känner mig och såklart vill jag både göra gott intryck denna första dag och inte framstå som en skrikande nappmytoman! Någon fnittrar, det småskrattas förtjust bakom min rygg, jag fattar inget! Småskrattet förbytts till gapskratt, Jens och Johan är i extas å det är Johan som valt att sätta ribban för vår nya bekantskap genom att ”dutta” min butt bakom min rygg! Ja jävl…. Det här är inte första gången jag blivit ”duttad” har i färskt minne hur Niklas Hallnor fick mig att hoppa upp och ner i båten i flera timmar när vi jagade 120 plussare i Arjeplog förra året, Niklas är dessutom en mästare i att hålla masken och beklagade djupt mina missade gäddor och försäkrade dessutom att jag sannolikt bränt mitt livs fisk varje gång! Jag tror han lyckades lura mig fyra gånger! Duttning är vansinnigt roligt, utom när man själv blir duttad. När chocken lagt sig kan jag inte annat än gapskratta med herrarna, stämningen

som varit djupt koncentrerad går till avslappnad och nu kommer fisken!!! Jag har fiskat Kalmarsund förut, det har gått riktigt dåligt, jag har till och med blankat. Det kommer jag inte att göra den här gången, spoiler alert, jag är ”in for the perchride of my life”! Vi landar flera fiskar, det är Johan som sätter ribban, krokar en skönhet på 1875 gram och 48 cm. Vi häpnar över hur vacker och kraftfull abborren är. Han rippar upp en till bara för att han kan, 1720 gram! Jens felkrokar en blåsfisk, kroken sitter utanpå huvudet och det här är killar som aldrig skulle räkna en sådan fisk, trots att det är mer än sannolikt att den huggit. Fisken har galna proportioner, 43 cm 1655 gram. Jag propsar på att vi fotar och hyllar fisken, felkrokad eller inte är den så speciell och unik att den förtjänar att hyllas som fisk! Johan är het och det kommer en stor till, riktigt stor, det är en SuperSize! Prick 50 cm och 1915 Så mycket glädje dessa dagar!

Duttning är vansinnigt roligt!


Johan är stekhet från första dagen!

Hur tjock kan en abborre bli? 1655 gram bara 43 cm!

Bumpy Ghost Ayu UV 7,6 cm fångar flest fiskar!


Grymma Marcus Sjöholm lyckas rejält!


Dom är stora för Jan O men den riktigt stora saknas…

gram! Johan är klar! Han slappnar av, lägger sig ner och ”kvilar” sig lite, låter ryggen vila. Själv sliter jag på, det är trögt, nästan oförskämt att säga med sådana fiskar i båten men vi får jobba för dom. Jag byter teknik, Börjar slå fram jiggen, nästan jerkar den och kombinerar det med långa pauser och låter till och med jiggen ligga en extra stund på botten innan jag lyfter betet igen. En kombination av långsamt och snabbt kan man kalla det. Hårda jerks för att skapa intresse, långa pauser för att låt fisken få tid på sig. Det lossnar för mig, tekniken sitter och jag får fisk på fisk. Toppfisken för mig ligger snart på 1580 gram. Vi summerar dagen till ca 20 fisk, jag får faktiskt merparten, känns tryggt för morgondagen.

En tvåa för Adam Wiking! Där satt den!!!

NÖDEN KALLAR

På kvällen nås vi av beskedet att det blir än hårdare restriktioner på kusten. Förbud och skyddade zoner. Jag är för att skydda fisk som bör och behöver skyddas, men kan inte låta bli att undra varför ett abborrfiske i dessa trakter som bara blivit bättre under de senaste 20 åren och som redan är fredat från 1: a april behöver mer skydd. Jag kan också konstatera att allt invändningar som funnits från vår egen organisation Sportfiskarna totalt har ignorerats av Havs- och Vattenmyndigheten…. Jag har mina konspirationsteorier men dom ska jag ta vid ett annat tillfälle. Ny dag, nya kast, min sista dag! Nu ansluter

Adam Wiking, han är en dag sen eftersom han kommer i stort sett direkt från spanska Perchzilla, coronatestad å allt. Vi fiskar samma spots som dagen innan men det funkar inte! Inga bett, platsen levererar inte och vi gör en för Kalmarsundsfisket radikal förflyttning på några hundra meter. Nöden kallar för Jens, papper saknas men en av våra vänner i en annan båt lånar förtjust ut en rulle, tänk vad en så basal grej som nr 2 kan framkalla kommentarer och skratt. Själv har jag fått gå iland­ många gånger när det är dags för Barbabrun, till och med fått frysa med rumpan över relingen när det varit riktigt illa, så är det bara. Vi släpper det men det finns ett skäl till att jag tar med det. När vi inväntar Jens passar jag på att lägga några kast, i stort sett från land och mycket grunt! Det smäller i första kastet, det smäller i tredje kastet! Vi har hamnat rätt, ett ställe vi annars sannolikt bara skulle kört förbi. Jag vevar in en till, grymt stabbig fisk på 1560 bara 45 cm lång. Fisket lägger sig, vi gör ännu en radikal förflyttning på kanske 200 meter! Adam byter till crank, han har haft svårt den här första dagen. Han vill för mycket, jag känner igen symptomen. Nytt vatten, drömfiskar kring båten, andra landar fisk och det blir stressigt innan den första förlösande fisken kommer. Adam krokar en fisk på sin lilla wobbler, förlåt crank heter det ju. Den är stor, tunga knyckar, vill inte visa sig utan stånkar runt kring och under båten! När vi håvar den förstår vi att vi nog har en av de åtråvärda i båten! Jajamen, Adams tredje svenska spinnfiskade abborre över drömgränsen någonsin, 2030 gram och 49 cm. Adam är förlöst, vilken fisk!!! Jag fortsätter att fiska bra, min komboteknik sitter, får en vacker fisk på 1405 gram å 44 cm. Nu är det Jens som det inte vill sig för. Han blir tystare och tystare, alla andra får fisk. Jens är abborrfiskare ut i fingerspetsarna. Han är dedikerad, det är abborre som gäller för honom och har varit i flera


En förlösande fisk för Jens Byolm! Första svenska tvåan!


När man fångar stort kan man slappna av!

Stor fisk på Nedriggad Skipworm/ mask för Jens! år. Han har ett gäng 50 plussare men saknar tvåan i Sverige. Själv har jag ju haft förmånen att hänga med förut i Holland där han briljerat stort! Den svenska tvåan är hans mål den här resan, det vet jag och det är allvar nu. Jens drillar fisk, han säger inte ett ord och det tar en stund innan vi reagerar! Det är tungt, det är stort! Jag tror det är Johan som håvar den, vi tar vikt och längd, 48 cm… och 2020 gram! Det brister för Jens, han får inte fram ett ord! Tårarna väller fram och han tar en egen paus i ett hörn av båten! Det är ganska häftigt att få dela ett sådan här stund med först Adam och nu Jens, stort! Dagen slutar med totalt 22 fiskar! Jag har fiskat bra, 16 av dom har jag lurat men ingen riiktigt stor… det är inte så viktigt… eller är det det? Jag skulle åkt hem

nu men tvekar inte, stannar en dag till, alla möten för nästa dag bokas raskt av!

ETT RIKTIGT ABBORRPARADIS

Dag tre, vi fiskar samma spottar som gårdagen. Vi har förtroende och vet att vi ligger bland de bättre båtarna dessa dagar i antal fisk. Fisket är bra! Jag landar två fina, 1560 och 1585 gram. Vår kompis Marcus som fiskar själv från egen båt får en SuperSize, prick 50 cm och 2006 gram, Vilken fisk! Vi hjälper Marcus med vägning och foto. Snart slår Marcus till igen 49 cm och 1980 gram! Marcus bjuder in oss till sin lilla spot, här verkar fisken ha ett stråk, går fram och tillbaka mellan en udde och ett par gropar. Jens får en mindre på Ned-rigg! En artikel om just Ned kommer inom kort, en an-

norlunda skalle på jigghuvudet som gör att jiggen eller vilket bete man nu har står med rumpan upp från botten. Adam plockar en på 1750 på en nedriggad Illex mask. Johan kopierar, ned-riggar en Naiad, ett creaturebait som ser ut som… ja ingen vet det är spröt överallt, och får direkt en på 1340 gram. Jens får en mindre på en mask, Skipworm tror jag den heter! Jag får ett bra hugg och det är tungt! Sååå tungt, pulsen går upp till max… men… det är inte abborre gissar jag efter en stund, kanske gädda, kanske felkrokad abborre… upp kommer en rättkrokad brax på 3800 gram, jiggen sticker ut ur munnen så fint! Jäkl…! För några sekunder trodde jag att det var målfisken för resan, en höööööög tvåa! Det sista ljuset ger flera fina fiskar och vi


summerar 17 fisk för dagen! Vi är banne mig i abborrparadiset! Men jag börjar undra… ska jag lyckas med en riktigt stor? Just nu skulle jag kunna tänka mig att byta alla tidigare fiskar mot en tvåa. Jag skulle åkt hem nu men glöm det, det kommer inte att ske! Allt jobb och möten för nästa dag bokas av… Dag fyra! Varje dag tror man att man knäckt koden, men icke! Nu är det tufft! Första fisken kommer dock direkt Johan slår till med 1340 på ned-riggad Naiad, den udda skapelsen till bete som han verkligen har förtroende för. Sen är det svårt. Det lossnar aldrig riiiktigt. Vi återgår till stället där Jens fick gå i land dag två och Jag landar

snabbt tre fiskar. Johan fortsätter att långsamt knycka hem sin Naiad och får en bättre fisk! Vi summerar dagen till ca 10 fiskar, jag har nog sex av dem… men ingen tvåa. Grabbarna fiskar en dag till men inte jag. Jag kan inte boka av mer, det går helt enkelt inte och får se mig besegrad. Besegrad av tvåan men nej, inte besviken. Det här är mitt bästa och roligaste abborrfiske jag någonsin haft, utlandsfisken inräknat! Även om jag stundtals hade bytt bort alla fiskar mot en riiiktigt stor är jag nöjd. Jag har delat fantastiska stunder med nya och gamla vänner, sett dom landat magiska fiskar. Själv landat en grym svit med abborrar, sex eller sju över 1400

gram, tre över 1500 gram och när jag nu lägger sista meningarna i den här artikeln gör jag det med glädje och det jag brukar kalla ”den goda känslan” finns i hela min kropp! Ps, nästa och sista dagen för mina kompisar får jag mess, 2315 fram å 50 cm för Jens och 2130 gram å 48 cm för Johan! Ja jäkl…!!! Det går bra nu! Pps, Från mitt hjärta! Tack grabbar för att jag fick vara med dessa dagar, nu stänger fisket i sju år! Ppps, för er som kommer ihåg inledningen. Jens och jag kan nu säga att vi tillsammans tagit prick 10 abborrar som sammanlagt vägt prick 20 kilo! Inte illa, det gäller att hänga med rätt folk (smiley)! En tvåa! Nej! 3,8 och fel art!!!


PRO BOAT BAG & BIG BOAT BAG

VÄSKOR FÖR PREDATORFISKAREN! • Tillverkade i vattentåligt material • Förstärkt botten • Draglådor medföljer • Avtagbar axelrem • Smarta förvaringsfickor


Superkänsligt spö med elektrisk topp. Det här spöet har följt med mig under våren på ett tiotal turer nu mellan början av mars till mitten april. Med drömstart på en av de första isfria dagarna i legendariska Eriksberg och sen på Mälaren! Trots den relativt korta tiden har jag nog landat ett 40: tal gäddor och faktiskt, med det känns det helt rätt att lämna ett omdöme!

Design och teknik

När det gäller produkter från Shimano är det sällan man behöver anmärka på något. Företaget är extremt noggranna med sina egna tester och det märks. Vi kommer till det senare. Vi är vana vid att Yaseispön är vita! Tillsammans med Abu för ett antal år sedan bröt man med traditionen att spön ska gå i mörkare nyanser och båda lanserade varsin helt vit serie. Något som undertecknad hade svårt för i början men när ögat vant sig tyckte jag att dom var rätt coola. Nu är Yaseiserien nästan helt svart, lackat men man kan ändå se och fibrerna genom lacken. Lite ”rått” kan man säga. Klingan är bygg med Shimanos patenterade

Shimano Yasei LTD Pike Swim & Softbait 255 cm 60-180 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & OVE FREDRIKSSON

Elegant och High Tec!


Spiral X core process, ger bland annat en klinga som inte vrider sig och man har använt sin egen nanoteknik för att binda hålla ihop fibrerna och skapat ”tunnare” spön med bibehållen eller högre styrka än traditionellt byggda spön. Allt är hysch hysch å High Tec, läs mer här! Det finns totalt 11 stycken ringar på klingan, tre tvåbenta och resten enbenta, Fuji med SiC (keramiska) inserts. Lindningarna är svarta med lite inslag av guld och klarlackade. Rullfästet är Shimanos eget, C14, och utrustat med sk. palming seat, tanken är att du ska hålla hela handen framför triggern för stadigare grepp. Detta om du inte gör som jag, håller handen på handtaget framför rullen. Det är förövrigt smått perfekt utformat för just detta. Skruven som låser rullen är integrerad i främre handtaget, så du vrider alltså fast rullen med handtaget. Kork är materialet för samtliga handtag, mellanpartiet på handstagdelen är exponerad och avslutas med en gummiförstärkt butt. Spöet är tvådelat med spigottholk, eller hona hane med solid handel, vilket du vill kalla det. Yasei LTD är ett av Shimanos premiumspön och det märks. Vi pratar superb kvalitetskänsla. Ett superkänsligt spö med en elektrisk topp och massiv kraft i nedre delen. För er som läst mina tester

Bra bakhantag med skydd för slitage.

Tvådelat på mitten med ”hona hane holk”.

Rullen skruvas fast via framhandtaget. Enbenta ringar tyvärr!


förut vet ni att när jag skriver elektriskt så är det högsta betyg. Du kastar långt och precist och kan ladda spöet med massor av kraft. Mothuggen sitter som en smäck. Jag har vevat jiggar upp till 140 gram, utan problem, och även vevjerkat Bustrar vilket spöet nästan är som gjort för!

Omdöme

Yasei LTD är ett av Shimanos premiumserier och det märks på det här spöet, det känns verkligen ”cutting edge” modernt på alla sätt. Vi pratar superb kvalitetskänsla. Ett superkänsligt spö med en elektrisk topp och massiv kraft i nedre delen. För er som läst mina tester förut vet ni att när jag skriver elektriskt så är det högsta betyg. Du kastar långt och precist och kan ladda spöet med massor av kraft. Mothuggen sitter som en smäck. Jag har vevat jiggar upp till 140 gram, utan problem, och även vevjerkat Bustrar vilket spöet nästan är som gjort för! Det här spöet är inte gratis men jag kommer inte att lägga ett minus för det. Ett sånt här spö ska kosta pengar. Ps. till alla som bygger spön! Skippa enbenta ringar, i alla fall på gäddspön. Dom ryker förr eller senare för oss som är lite slarvigare med våra grejer!

Plus

Långkastande Mycket kraftfullt Relativt lätt Mångsidigt Mycket bra handtag framför rullen Stark kvalitetskänsla Helt elektriskt!

Minus

Japp, skriver det igen! Enbenta ringar är inte bra på gäddspön!

Fakta

Tillverkare: Shimano Längd: 8’4” - 255 cm Angiven kastvikt: upp till 180 gram Antal ringar: 11 st inkl toppögla Vikt: 252 gram Sektioner: Tvådelat på mitten Material handtag: Kork Pris rek: 4.199 kr Mer info: Shimano

Greppvänligt handtag fram!

Flott Eriksbergsgädda på Yasei LTD.ABU FYLLER 100 ÅR! ABU i Svängsta är idag världsberömt inom sportfiske. Ambassadeur, Abumatic, Cardinal, Toby, Hi-Lo, Reflex och den årliga produktkatalogen Napp & Nytt är några av alla idag välkända och inpräntade namn. Men hur många vet att det började med fickur?

PATRIK TJÖRNMARK

ABU AB ARKIV


Record var Abus första spinnrulle.

Göte Borgström inspekterar tillverkningen i Svängsta.

Vi startar vår resa med en historisk tillbakablick genom att backa uret 134 år till år 1887. Detta år grundade fabrikören Henning Hammarlund Sveriges första fickurfabrik - Halda Fickurfabrik AB efter en lång rad utbildningar, bland annat studier vid Schweiziska urmakarakademin i Genève, dåtidens förnämsta skola inom sin nisch. Svängsta tyckte fabrikör Hammarlund var ett idealiskt läge för uppförandet av en fabrik. Platsen var vacker, dessutom kostade tomten 800 kronor, som på den tiden var billigt för så pass mycket mark vid en bra placering direkt intill Mörrumsån. Halda tillverkade fickur som både fanns som försilvrade och förgyllda. Fickur som fick globalt erkännande när de tilldelades guldmedaljer vid världsutställningarna i Chicago 1893, Stockholm 1897 samt Paris 1912. Fickur som idag är högt värderade i komplett bra skick på samlarmarknaden. Tillverkningen utökades sedermera med telur, taxametrar, skrivmaskiner och stickmaskiner. Men det gick inte riktigt som tänkt för uppfinnaren, urmakaren, forskaren och skriftställaren Hammarlund. Räkningarna samlades på hög och företaget tvingades i konkurs efter 33 år - 1920.

Tidigare verkmästaren och konstruktören på Halda­Fickurfabrik, där han startade sin karriär 1891 som utbildad urmakare - Carl-August Borgström grundar 1921 Aktiebolaget Urfabriken. Med ett aktiekapital på 17 000 kronor flyttar han med delar av maskinparken och överblivna delar som köpts loss från Halda till ett gammalt tomt Betelkapell på Holländarevägen i Svängsta. Borgströms medarbetare år 1921 var instrumentmakaren Karl Kolbrand och sonen Göte, då 17 år gammal. Omsättningen uppgick till 16 000 kronor, där exporten stod för 11 000 kronor. Men det tillverkades endast några hundra ”Halda-ur” på Urfabriken fram tills 1926 som i folkmun kallades Lilla Halda. Produktionsrätten till de så kallade teluren hade ingått i köpet. Telur användes i telegrafstationer världen över för att mäta telefonsamtalens längd. L.M. Ericsson, dagens Ericsson, var en av kunderna. GÖTE BORGSTRÖM TAR ÖVER 1926 startade tillverkningen av en taxameter för användning i hästdroskor och taxibilar. År 1934 avled Carl August, 63 år gammal. Den då 30-årige sonen Göte Borgström tar över. I fem år satsar Göte Borgström sin kunskap ihop med ingenjör Stig Svensson från Mörrum på att konstruera

Göte fiskar med Finlands president Urho Kekkonen i Mörrumsån, 1965.

Många klassiska rullmodeller från ABU genom åren.

marknadens hittills minsta, modernaste och lättaste taxameter. Den nya Record-taxametern var klar 1939. En teknisk fullträff. Allt var bäddat för en försäljningssuccé. Men som alla vet var 1939 inget vanligt år. Då var det helt andra transportmedel än taxibilar som rullade på Europas vägar. Andra världskriget bryter ut vilket omöjliggör exporten av taxametrar. Göte Borgström var minst sagt bekymrad. I bönehuset i Svängsta, som sedan 18 år var omgjort till finmekanisk verkstad, får han en snilleblixt. AB Urfabriken skulle byta nisch, AB Urfabriken skulle tillverka spinnrullar. Vilket inte låg så

En röd Ambassadeur – rullen som blev en världssuccé.


Det tillverkas fortfarande Ambassadeurer i samma lokaler i Svängsta, även om processen ser lite annorlunda ut i dag.

långt borta eftersom Göte alltid varit intresserad av fiske. Carl-August hade ju till och med tillverkat en primitiv rulle till fisket från båt i Mörrumsån. Göte köpte några av de mest sålda amerikanska spinnrullarna och kombinerade varje rulles bästa egenskap i en ny serie rullar. Rullarna fick samma namn som taxametern – Record. Hösten 1939 arbetade ingenjörerna på AB Urfabriken dygnet runt med att få fram en säljbar spinnrulle. Borgström testade belåtet dem själv nere vid Mörrumsån. Han packade den första provserien om 25 rullar av respektive modell 1500, 1600, 1700 och 1800 i en låda och åkte till Göteborg. Paul Berghaus, dåtidens ledande grossist med dess ägare och chef: Hakon Sjödahl i Götet inspekterade rullarna. Sjödahl placerade en första order på tretusen rullar med löfte om kompletteringsorder längre fram. Fast Hakon ville att namnet Record skulle ersättas med Pebeco (förkortning av Paul Berghaus & Co). Så var denna affär i hamn. Göte hade uppskattat hela marknaden till femtusen rullar och nu hade han redan en order på tretusen och löfte om mer från det första kundbesöket. Borgström träffade senare inköpschef Torsten Persson från Wilhelm Denninghoff AB på ett hotellrum i Göteborg. Samma fråga: - hur många rullar kan du leverera? Borgström högg denna gång till med 15 000 första året, för att inte verka för blygsam, och 25 000 följande två år. Göte berättade att han sålt tretusen rullar till Berghaus under eget namn med löfte om ytterligare order på tvåtusen. Med andra ord fanns det kapacitet på ytterligare tiotusen rullar. Persson föreslog att Denninghoff skulle köpa 10 000 rullar första året och 15 000 följande 2 år, med ett villkor. Under förutsättning att Denninghoff fick ensamrätt på namnet Record de första tre åren. Eftersom AB Urfabriken behövde pengar efter taxameterhistorien gick Borgström med på affären. Dessa Recordrullar blev kontramärkta W.D. som förkortning. På två kundbesök


ABU-rullarna sålde bra även på 70-talet, här i en butik i Karlshamn.

hade Göte sålt tre gånger så mycket som han hade bedömt hela marknaden. Under hösten 1940 levererades de första rullarna till Paul Berghaus och Denninghoff´s. Båda företagen hade stora annonskampanjer under våren 1941 på ”sina” rullar. Samma år utökades AB Urfabriken sortimentet med en billigare rulle, Record 1400. Men även med en mer exklusiv: Record 2000 som i sin första version levererades i en sammetsfodrad trälåda inklusive skinnpåse, smörjmedel, verktyg och reservdelar. Den första versionen hade gravyr på gavlarna och är eftertraktad i samlarkretsar. BÄDDAT FÖR SUCCÉ 1949 var ett speciellt år. Detta år anställdes ingenjör Åke Murvall av Göte Borgström. Åke kunde från detta år titulera sig som ABUs nya produktchef tillika chefskonstruktör. Åke blev snart insatt i företagets framtidsplaner. 1951 smiddes projekt som

Fabriken i Svängsta byggdes ut rejält på 50-talet, efter att ha startat i ett litet kapell på andra sidan vägen.

aldrig förr på Holländarevägen i Svängsta. Göte stod för sportfiskekunnandet och idéerna, Åke för den tekniska innovationen som snart skulle se dagens ljus. Lagom till augusti 1952 presenterades århundradets mästerverk i sportfiskekretsar på St. Eriksmässan i Stockholm – ”världens första och enda rulle med helt frikopplad spole i kombination

med revspridare och centrifugalbroms”. Record Ambassadeur presenterades med sin första helt gråa spole och sitt gråa stjärnhjul som du ställer in slirbromsen med. På mässan kunde besökaren välja vilken färg de tyckte spinnrullen skulle serietillverkas i: röd, svart eller grön kulör. Svart färg var den kulör som fick flest röster. Men Göte hade


Göte Borgström med en imponerande fångst vid Mörrumsån.

redan förälskat sig i den första maronröda kulören, oavsett folkets röster. Så den fick det bli. Ett smart drag så här i efterhand då ingen tidigare hade tillverkat en spinnrulle i denna uppseendeväckande färg. Röd färg är nämligen den kulör människan uppfattar snabbast. En i annons från novembernumret av Sportfiskaren 1952 kan man läsa följande överskrift: ”På toppen av teknisk fulländning, Ambassadeur från Svängsta. Nu var rullen i produktion. Vidare stod det på samma sida: ”premiärleverans i december. Vill Ni ha den till julen, beställ den redan nu hos Er redskapshandlare – Se Ambassadeur och ni skaffar Er den”. Prislappen på den allra första serietillverkade modellen, som hade tilläggsbetäckningen ”Modell SG”, där SG står för Självcentrerande Glidlager, var hela 150 kronor. En ansenlig summa

Lennart Borgström med en gädda fångad med ett klassiskt Atom-drag.

på den tiden. Record Ambassadeur presenterades första gången i Napp & Nytt, år 1953. Trots priset var en ny epok född med garantistämpeln – AB Urfabriken, Made in Sweden. 1954, samma år som Götes son Lennart Borgström anställs som exportansvarig för ABU efter avslutad ingenjörsexamen i Örebro 1953, presenteras rullen för första gången på en mässa utomlands. Platsen var Conrad Hilton Hotell i Chicago, USA. Lennart var inne på mässan och pratade med potentiella kunder medan Göte som inte kunde engelska, stod utanför hotellet och demonstrerade Ambassadeur med sitt ståtliga leende och personliga charm. Nu var det bäddat för succé. Amerikanarna tog åt sig den patenterade rullen med storm.

IKONISKA PRODUKTER Lennarts idéer hänger fortfarande på krokarna i redskapsbutikerna och är kända runt hela vår planet. Betet Toby är ett av hans briljanta påfund. Konceptet med ”Måstebeten” med sin slogan ”hela hemligheten”. Diplomatserien och toppaktionserien ZOOM när det gäller spön. Själva Diplomatspöet var tänkt att matcha Ambassadeur de luxe, den bekanta guldrullen som är ett ytterligare bevis på Lennarts uppfinningsrikedom. Prins Bertil fick den första tillverkade guldrullen med sin 24 karats guldplätering. Den inkapslade rullen Abumatic var en annan idé, vidare haspelrullen ABU 444 tillsammans med konstruktören Karl Nurmse. De bygellösa haspelrullarna med ABU 505 i spetsen. Listan kan göras betydligt längre. Vi spinner vidare och anländer till år 1991. Detta år automatiserades produktionen av Ambassadeurens vevgavel. Hela vevgaveln kommer helt färdigmonterad ur en serie maskiner som är en fröjd för ögat att beskåda. Och det går undan! Tack vare den unika automatiseringen konkurrerar lilla Sverige med låglöneländer. AB Urfabriken, sedermera ABU - idag Abu Garcia är ett företag vi ska vara stolta över. För än idag tillverkas det Ambassadeurer i fabriken på Holländarevägen i Svängsta. Upp till storlek 6500! Alla samlarrullar och guldrullar. I skrivande stund har det tillverkats runt 33 miljoner i lilla Svängsta. Eloxeringen sköter Abu själva. Under denna process kan man lägga in en bild, text eller liknande på gaveln för att sedan ha exakt samma hållbarhet även om det till en början kan tyckas se ömtåligt ut. Undra om Göte Borgström med Åke Murvalls skapelse förstod vilken blågul industriklenod Ambassadeur skulle bli? Ett begrepp som hårdnackat fortsätter att vara svensk hovleverantör. Ambassadeur med stämpeln: Made in Sweden - när sportfiskaren själv får välja…


RIKSREKRYTERANDE

SPORTFISKEGYMNASIUM & YRKESHÖGSKOLA På SportfiskeAkademin i Forshaga utbildas framtidens sportfiskeproffs! Utbilda dig i fiske- och vattenvård, fiskemetoder, turism, naturguidning, företagande, biologi m.m. SportfiskeAkademin i samarbete med: Följ oss på:Rebelcell

Batteri 36V70

Rebelcell fortsätter utveckla batterier som ska passa den moderna sportfiskaren. Denna modell är utformad för sportfiskaren som kör med elmotorer som går på 36V och behöver ordentligt med kraft. Batteriet är på 2,69kWh och har en utvecklad vattentät laddare som passar till batteriet. Kör ni med Lowrance Ghost, Garmin Force eller motsvarande Minn Kota på 36V är detta det enda batteriet ni behöver. Finns hos Kayakstore.se, Mojoboats, Söder Sportfiske (Sportfiskeprylar. se) För frågor eller funderingar, ring Rebelcell Sverige (013-132809).

Pris ca 27.829:www.rebel-cell.com

Lewmar

Steglösa bogpropellrar

Att med hjälp av en bogpropeller ge stöd så skepparen kan hålla kurs i hamnar och trånga passager är ovärderligt. I många situationer kan dock bogpropellerns effekt vara för hög och justeringarna blir för stora, ett annat problem kan även vara att ljudet är högt. Lewmar lanserar nu en serie 24V bogpropellrar med steglös varvtalsreglering som är en efterlängtad nyhet för många skeppare.

Pris ca 20.575:www.comstedt.se

VeeConnect

Digital Switching system

Digital Switching används i många branscher för att förenkla elsystem och underlätta styrningen av dem. Nya VeeConnect från Veethree kan styra elsystem ombord på båtar, husbilar, husvagnar, utryckningsfordon, entreprenadmaskiner m.m. Systemet passar alla typer som har 12V eller 24V som driftspänning.

Pris ca 28 250:www.comstedt.se


Berkley

Zilla Glider

Zilla Glider är ett lättfiskat glidbete som visar sidorna även under jämn inspinning. Om du fiskar mer oregelbundet med knyck och pauser får det ett oförutsägbart, attraktivt rörelsemönster. Viktens placering och montering gör betet långkastande och skapar dessutom rejäla rasselljud. Utrustad med rakbladsvassa Fusion19-krokar. Ett superbt gäddbete för både grunda och lite djupare områden. Dessutom är det blyfritt. Finns i två storlekar; 18 g/10 cm och 67 g/16 cm.

Pris fr. 159:www.berkleyfishing.eu

Berkley

Power Herring Abu Garcia

Beast Pro

Beast Pro är en serie spön för riktiga specialister. De här spöna är för dig som letar efter den bästa utrustningen när du jagar de största, tyngsta, argaste gäddorna. Klingor i 36-tons high modulus-kolfiber med X WRAP-teknologi ger extrem power, respons, styrka och balans. Spöringar och rull­fäste av Fuji-typ är de bästa tillgängliga komponenterna och korkhandtagen är av yppersta klass, så att du alltid får bästa greppet. Beast Pro är helt enkelt spön designade av dedikerade gäddfiskare för andra lika dedikerade gäddfanatiker. In i minsta detalj!

Pris fr. 2999:www.abugarcia-fishing.eu

Berkley Power Herring är ett utmärkt allroundbete för stor torsk, stor sej, hälleflundra med flera. Utrustad med en curly tail och en paddeltail som utbytbar variant har detta bete en förförsik gång redan i lågt tempo. Doften och smaken från den välkända PowerBait-formulan gör att det här är ett måstebete till ditt havsfiske. Finns i två storlekar 18 cm/180 g och 23 cm/300 g och i förpackningen får du en skalle + en kropp med curltail och en med paddel.

Pris fr. 179:www.berkleyfishing.eu


Starcraft

Patriot 14 & 16 fot

Nytt hos Borgs Motor! Starcraft Patriot 14 fot tiller och 16 fot tiller eller pulpet! Smidiga storlekar att förvara hemma, traila, och sjösätta och med såklart Starcrats berömda kvalitet! Samtliga kommer med låsbara spöfack, kastdäck, stolar och live-well! Måste ses…

Pris fr: 89.000:www.borgsmotor.se


Lowrance

Active Target

Det högupplösta ActiveTarget™ Live-ekolodssystemet visar i realtid hur fisk rör sig i och runt strukturer när de reagerar på betet. Den här nya tekniken ger förstklassiga ekolodsfunktioner i realtid till det högupplösta HDS® LIVE Ultimate Fishing System samt HDS® Carbon och Lowrance nyligen lanserade Elite FS™-skärmar – vilket ger ActiveTarget Live-anslutningar med ett bredare utbud av skärmar och prissättningsalternativ. Med ActiveTarget Live visas högupplösta och detaljerade bilder av hur fisken rör sig i realtid. Med den här omedelbara återkopplingen kan sportfiskare justera tekniken för att få fiskarna att reagera och hugga, samt veta om det finns flera aktiva rovfiskar i området.

Pris fr: 21.290:www.lowrance.comBUSTER JERK

DIAMANT

ETT UNIKT BETE SIGNERAT ROCKABILLY! Sitter i bilen på väg hem från Eriksberg för några veckor sedan, det ringer i telefonen… Det är Kent ”Rockabilly” Olsson i andra änden. Jag känner egentligen inte Kent, men det är lite konstigt, det känns som vi känner varandra. Vi har bara träffats som hastigast på Sportfiskemässan för några år sedan och chattat lite på FB tidigare om ditt o datt men det är något med sportfisket, det förbrödrar. På sin breda sköna skånska berättar Kent en riktigt annorlunda historia. Det blir ett långt samtal som varar många mil. Jag är jätteglad att Kent ringde mig, den här historien är det en förmån att få berätta och få vara först med att hylla Kents betesbyggeri och historia!

JAN OLSSON KENT OLSSON

Se film på betet!


Kent ”Rockabilly” Olsson i Sjöbo! Som namnet antyder, Kent gillar bra musik och amerikanska bilar, har gjort så sedan unga år. Inte nog med det, han kan fiska och han kan bygga beten, helst udda sådana. Fisket kom till Kent redan vid femårsåldern. Kent som barn kunde inte sitta stilla, pappa provade alla aktiviteter och satte tills slut smått desperat ett klass­iskt bambuspö i händerna på Kent och tog ner honom till ån. Kent fick en liten abborre, mamma tillagade den och efter det var det fiske som gällde för Kent, bacillen bet hårt kan man säga och familjen kunde slappna av. Vid sju år tog han sin första gädda, efter det har gäddan varit hans stora passion! Många dagar i lokala Åsumsån blev det och efter att åldern kom blev det fiske lite varstans. Först utforskades Skåne, sedan många vatten runt om i Sverige och på kusten. På tidigt sjuttiotal började Kent såga till kvastskaft, det skulle göras egna beten. År 1976 kom den första fungerande wobblern efter många tim-

mar av sågande, karvande, slipning och lackning. Nästa steg blev att ge sig på Pappas släggskaft som förvandlades till gäddbete, pappa blev inte glad. Det var en tid av vilt experimenterande och långt före all kunskap man idag kan hämta på the Interweb! För att få betet att hänga rätt skruvade Kent helt enkelt in mängder med skruv i magen. Som sked fick ett gammalt genomskinligt hårt plastlock från ett Abu-bete fungera. Det blev ca 1 sked på ca 10 försök, materialet funkade sisådär, var kanske till och med direkt olämpligt men Kent gav sig inte! På högstadiet uppmärksammades Kents intresse för betesbyggande och snabbt blev han ledare i vad som då kallades ”fritt valt arbete”, självklart i ämnet betesbyggeri, vi snackar nu åren ca 1977–1978. Efter det har Kent gjort många beten, inte många av varje sort, drivkraften har alltid varit att göra nya modeller, nya storlekar och att hitta nya och egna vägar att gå. En slags ”one of” mentalitet som nog

är mycket ovanlig för en betesbyggare. Än ovanligare, Kent har aldrig gjort beten för att sälja. Men han har gjort en del på beställning, övriga har han gett bort eller använder själv. För ca sex år sedan blev Kent övertalad att sätta upp ett Instagramkonto kring sin betesbyggarkonst, efter det exploderade uppmärksamheten. Kents udda beten och annorlunda tänk föll verkligen sportfiskesverige i smaken! Vi har under de senaste åren kunnat se och imponeras av kreationer som Halloween, Popsicle/ glasspinnebetet, Goldie Horn mfl. Flera av dessa har Kent skänkt till förmån för bland annat Livlinan och Barncancerfonden! Inga regler utan undantag. En av höjdpunkterna för Kents betesbyggeri är skapelsen Catchy, en riktig gäddmagnet. Detta bete som under 2021 kommer att finnas till salu i välsorterade sportfiske­ butiker. Det här är första gången som en större publik kan skaffa sig ett bete signerat Rockabilly Lures!


Nu till själva storyn, under november 2020 beställde Kent ett antal omålade Buster Jerk. Kent hade under flera år funderat på att sätta ribban än högre, göra ett än mer udda och exklusivt bete. Just då passade det bra att samtidigt stämma in i hyllningen av svenska Buster Jerk som sålts i över 1 miljon exemplar och gjort mängder med gäddfiskare lyckliga. Allt började ramla på plats… Såklart, det blev ett bete som ingen annan tidigare gjort, typiskt Rockabilly unikt. I Kents huvud växte idén om världens mest exklusiva Buster Jerk! Ett bete med unika detaljer och material. I dagarna är det färdigställt! Ett bete vars kropp består av nära 1000 kristaller av fem olika sorter, ögonen är gjorda av 20 äkta diamanter och såklart, äkta rubiner som pupiller! Ögonen ligger dessutom på plattor av 18 karats guld. Galet! Kent uppskattar att han lagt över 40 timmars arbete över flera månader på detta enskilda bete. Det här är nog ett av ytterst få beten i världen idag som har en egen försäkring, summan är hög! Idag får vi njuta av bilder på denna unika Diamant Buster och om allt fungerar och betet fortfarande finns i Kents ägo så kommer det förhoppningsvis att kunna beskådas av alla betesintresserade i CWC:s monter under Sportfiskemässan 2022. Tack Kent för att du låter oss njuta av detta fantastiska bete, du är en sann konstnär!PLUGGA SPORTFISKE För att förverkliga sin dröm flyttade Mads Nørgaard Kristensen, 20, till Sverige och Forshaga. På ForshagaAkademin lägger han nu grunden för att kunna fortsätta leva sin dröm även i framtiden. En dröm som innehåller jobb som guide inom fiske och jakt med hela världen som arbetsplats. – En chans för mig att fördjupa mig i något som jag verkligen älskar, säger Mads Nørgaard Kristensen.

MADS NØRGAARD KRISTENSEN Mads Nørgaard Kristensen har redan fått möjlighet att prova på livet som guide – både inom jakt och fiske. Det finns ett intresse för mat, framför allt att tillaga det man själv fångar eller fäller. Alla vilka är komponenter som finns inom de olika utbildningsområden som ForshagaAkademin. Både på Yrkeshögskolan där Mads precis gjort klart sin första termin, men också på gymnasienivå. Program inom Fiske, jakt, äventyr och naturguidning har funnits sedan tidigare. Med start hösten 2021 kommer ett specialprogram där matlagning bokstavligen kommer att stå på schemat – Naturguide och vildmarkskock. – Vi funderade helt enkelt på vad vi redan är bra på, vad som efterfrågas och hur vi kan utveckla våra utbildningar ytterligare. Det blev tydligt att

matlagning i naturen skulle bli nästa steg för oss att ta. Inom äventyrsturism lagar vi redan mycket mat utomhus, när det kommer till jakt och fiske så är de naturliga ”råvarorna” självklart närvarande. Vi tror mycket på den här utbildningen, säger Fredrik Ernfridsson, rektor på ForshagaAkademin.

NY UTBILDNING VÄCKTE NYFIKENHET

När Mads Nørgaard Kristensen fick höra talas om den nya utbildningen blev han nyfiken. – Det känns som en spännande utbildning och jag hoppas det blir en lyckad satsning och att det finns möjligheter till samarbete inom skolan. Personligen så gillar att laga mat utomhus, förhoppningsvis kommer vi få lära oss mer kring det på skolan. När man jobbar med att guida sällskap

så tror jag det är ovärderligt att kunna bjuda dem på en matupplevelse också. Det handlar om att ”gå den extra milen” för sina kunder. Speciellt när man jobbar ute i vildmarken där det inte finns restauranger, säger Mads. Som sportfiskare är det annars framför allt ”catch and release” som gäller för Mads när det kommer till fiske. Men det finns helt klart ett intresse för att även ta hand om och tillaga fångsten. – Speciellt öring, men även gös som jag fick prova på att fiska för första gången i Forshaga. När det kommer till jakt så tillagar jag allt som vi skjuter, jag försöker att inte köpa något kött alls i butiken utan att klara mig på det naturen erbjuder, säger Mads.


Mads Nørgaard Kristensen från Danmark har redan provat på guide­ yrket i Nya Zeeland. I framtiden vill han jobba som guide inom fiske och jakt i hela världen. Grunden för det lägger han genom sin utbildning på Fors­ hagaAkademin.


VILL JOBBA SOM GUIDE INOM FISKE OCH JAKT

Mads Nørgaard Kristensen har som sagt precis avslutat sin första termin på utbildningen Jakt- och Fiskeguide. En yrkesutbildning vid ForshagaAkademin. För Mads har det varit en dröm under en längre tid att flytta till Forshaga för en möjlighet att vidareutbilda sig och förvandla sina stora fritidsintressen till en karriär. Skolan kände han till redan för 10 år sedan tack vare andra danskar som studerat i Forshaga. – När jag fick höra talas om det och hur de jag träffade verkligen rekommenderat skolan blev det ett mål för mig att flytta till Sverige och Forshaga så fort jag var klar med gymnasiet. Och nu lever jag den drömmen!

EN LEVANDE SKOLA FÖR DET MAN ÄLSKAR

Mads med en gös han fångade under sin första termin på ForshagaAkademin.

Efter en termin på skolan har han inte ångrat beslutet en sekund. – Att få komma till en skola och verkligen fördjupa sig i något man älskar att göra, det har varit underbart. Lärarna är verkligen fantastiska, det är första gången jag är med om lärare som verkligen är passionerade kring det de lär ut. Skolan blir mer levande och det känns mer på riktigt jämfört med en ”vanlig” skola där man bara lär sig i böcker. Mads Nørgaard Kristensen växte upp på en liten gård i Danmark där fiske och jakt varit en stor del av hans uppväxt. Inte konstigt med tanke på att han mamma är jaktlärare. Med tiden växte idén om att förvandla intresset till ett framtida yrke och planen för framtiden finns redan utstakad. – Målet är att jobba som guide på säsongsbasis över hela världen. Självklart här i Norden, men också i Nya Zeeland, Kanada och Alaska. Jag har faktiskt redan fått ett par kontakter, så målet är att göra det några år efter skolan – att jobba som guide både när det kommer till fiske och jakt. – Ett långsiktigt mål är att jobba som miljötekni-


Lax fångad i ­Forshagaforsen.

ker i sötvatten hemma i Danmark. Men först vill jag ta chansen att resa runt och jobba i världen.

JOBBA SOM GUIDE – FISKE OCH JAKT

Att resa och jobba utomlands är något som Mads dessutom redan fått möjlighet att prova på. Under sex månader reste han runt på Nya Zeeland och

fick där möjligheten att jobba på gårdar med djur, men också som guide inom jakt och fiske. Utbildningen i Forshaga är väldigt praktiskt inriktad. Något som passat Mads väldigt bra. När Mads var 17 år var han inblandad i en allvarlig trafikolycka som bland annat resulterade i en allvarlig hjärnskakning.

– Det gör att jag har svårt att studera och sitta framför en dator, så det praktiska passar mig väldigt bra nu. Det har funnits tankar kring att utbilda mig till biolog, men jag kommer inte klara av att genomföra de studier som krävs. Då passar guideyrket mig bättre och i framtiden som sagt jobba mer praktiskt med miljöarbete.


Torrfluga är en av Mads favo­ ritmetoder när det kommer till fiske.

NYTTIGA TEORETISKA INSLAG

Ändå har de teoretiska inslagen på utbildningen i Forshaga redan varit oerhört nyttiga för Mads Norgaard Kristensen. – Jag älskar att fiska öring med torrflugor och imitationsfiske. På våra biologilektioner har vi fokuserat mycket på nympher och deras olika stadier, det har varit väldigt intressant och till stor hjälp när det kommer till fisket. Utöver det har jag fått möjlighet att utveckla mig i flera olika sportfiskemetoder. Det har varit fantastiskt att fiska tillsammans med andra elever och våra lärare. Jag är mer eller mindre självlärd när det kommer till fiske,

men att nu få chansen att lära sig av proffs, att förädla det jag redan vet har varit väldigt utvecklande.

”SKULLE BÖRJAT FÖR FYRA ÅR SEDAN”

Mads Norgaard Kristensen hoppas att fler danska ungdomar tar chansen att flytta till Sverige för att studera på ForshagaAkademin. Kanske redan på gymnasienivå, en chans han själv ”missade”. – Jag hade koll på Yrkeshögskolan tidigt, men jag kände faktiskt inte till gymnasieutbildningen. Att den möjligheten fanns. Men mina föräldrar hade kanske inte velat att jag skulle flytta hemifrån

redan då, men nu med facit i hand skulle vi nog vara överens om att jag skulle tagit den chansen redan för fyra år sedan. Nu när jag har varit på plats och sett hur gymnasieungdomarna har det så blir jag lite avundsjuk faktiskt. Jag skulle verkligen rekommendera ungdomar i Danmark att söka sig till ForshagaAkademin om man har intresse för fiske, jakt, matlagning utomhus och äventyr. Speciellt om man som jag har svårt att studera på det vanliga sättet och gillar det mer praktiska. Läs mer om ForshagaAkademin här!
Urstarka spön byggda med flera olika sorters grafit och X-Solid teknologi vilket gör spöna i det närmaste omöjliga att knäcka. 6th Sense är fantastiska spön för det tuffa fisket. Kärna: normal grafit

6 Sense Softbait Casting 8’ 6’’ CW – 130g 6 Sense Softbait Spinning 8’ 6’’ CW – 80g 6 Sense Jerkbait 6’ 10’’ CW – 150g 6 Sense Boat 6’ 8’’ 20-30lbs

Mittenlager: 30T grafit

– 45° grafit + 45° grafit

– 30° grafit

Ytterlager: 40T grafit

– 60° grafit

+ 30° grafit

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.se

+ 60° grafit


LITIUMBATTERI

ABC

Ett skepp kommer lastat, ett skepp kommer lastat med bly! Ja så känns det när jag svär över att mina blybatterier inte levererar vad jag behöver. Trots närmare 100 kilo batteri i båten så skulle jag ibland behöva ha mer kräm i batterierna. Litium har blivit allt mer vanliga i sportfiskebåtar senaste åren och skulle kunna vara en lösning även för mig. Prislappen ger dock skäl till mycket noggrann efterforskning och jag tänkte passa på att dela med mig av det jag kommit över i min jakt på kunskap. Läs detta om du precis som jag, funderar på att byta dina blybatterier till litium!

JONATAN JANSSON

PHILIP TRUONG & JONATAN BACKLUND THORP


Över 100 kilo bly till höger byts ut mot ca 16 kilo litium till vänster.

tredjedel av vikten. Behöver du inte mer kapacitet kan du givetvis gå ner i amperetimmar på litiumbatteriet och göra batteribanken ännu lättare.

MÄTBAR KAPACITET

Ett litiumbatteri är mycket enklare att mäta hur pass laddat eller urladdat det är med någorlunda precision. Detta brukar antingen kunna visas på en display på batteriet eller att batteriet är utrustat med Bluetooth för att du smidigt ska kunna kontrollera batteriets status i din telefon. Detta gör att du mycket enklare kan planera din användning under en fiskedag om nu kapaciteten mot förmodan skulle vara ett problem. Oavsett är avsaknaden av detta detta något som får dina blybatterier att belastas för hårt och dö i förtid. Med litium och mätbar kapacitet har du stenkoll på läget.

LADDNING & SJÄLVURLADDNING

FÖRDELAR VIKT

Fördelarna med litiumbatterier jämfört med traditionella blybatterier är många oavsett om det är Gel, AGM eller vätskebatterier som de jämförs med. Till att börja med så är ett batteri med litiumteknologi mycket lättare än ett blybatteri med samma mängd amperetimmar (Ah). Tittar man snabbt på specifikationen så ser det ut som att ett 70Ah litiumbatteri väger 6-7 kilo och ett blybatteri på 70Ah väger ca 17 kilo eller mer. Jämför du amperetimmar rakt av så kan du spara ca 70% i vikt.

KAPACITET

Litium kommer ge dig ström mycket längre tid än ett motsvarande blybatteri. Väldigt grovt förenklat kan man säga att ett litiumbatteri kommer hålla spänningen även när det är rejält urladdat och när spänningen till slut sjunker kommer det fortfarande hålla igång din utrustning som förväntat tills batteriet är tomt, eller snarare slår ifrån med hjälp av en BMS eller batterivakt (mer om det lite senare). Ett blybatteri tar direkt skada av att laddas ur mer än 50% och när spänningen fallit tillräckligt lågt så kommer din anslutna utrustning inte fungera längre. I praktiken innebär detta att du får ut ungefär dubbelt så mycket av ditt litiumbatteri till en

Ett litiumbatteri tar i princip emot full laddning hela vägen tills det är fullt tillskillnad mot ett blybatteri som tar emot mindre och mindre desto närmare det är att bli fullt. Lägg därtill att ett blybatteri inte klarar av att ta emot lika hög laddström som ett litiumbatteri. Med rätt laddare blir ditt litiumbatteri fulladdat betydligt snabbare än ditt gamla blybatteri. Ett litiumbatteri har dessutom otroligt låg självurladdning, alltså hur mycket som laddas ur när det står mellan fiskepassen. Ett blybatteri som laddas ur och står kallt riskerar att frysa sönder. Med litium kan du slappna av.

LIVSLÄNGD & PRIS ÖVER TID

Som ni nu förstått riskerar ett blybatteri att få livslängden förkortad betydligt om du laddar ur för mycket eller inte underhållsladdar. Oavsett vad kommer litiumbatteri ha mycket längre livslängd då det helt enkelt tål många fler djupa urladdningar innan det behöver bytas ut. Jag har sett exempel som tål 4000 urladdningar upp till 80% jämfört


Dagens moderna elektronik, gärna i dubbla eller trippla uppsättningar drar mycket ström.

INKÖPSPRIS

Det går inte att blunda för att litiumbatterier kostar en hel del i inköp. Helt klart bränner det till i plånboken. Ett 12v 100ah litiumbatteri kan kosta 7-8 gånger pengarna mot ett standard vått blybatteri, jämför du med ett kvalitativt AGM batteri är det 2-3 gånger pengarna. Jämför vi hur mycket vi praktiskt kan utnyttja batterierna är prisskillnaden inte lika påtaglig då du många gånger kan gå ner i batteristorlek och mängd amperetimmar. I teorin kan du ersätta ditt 100ah blybatteri med ett 50ah litiumbatteri. Ser vi till livslängd över tid som jag beskrev tidigare så kan inköpspriset motiveras. Men oavsett, prislappen svider.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN ELMOTOR

med 400-500 cykler för ett blybatteri av AGM typ byggt för djupa urladdningar. Personligen har jag använt elmotor frekvent i snart tio år och har nu kört slut på min tredje uppsättning av högkvalitativa blybatterier och det har kostat mig mer än ett litiumbatteri med motsvarande kapacitet. Detta då jag haft en för låg kapacitet som varit svår att mäta under fiske och därför dräneras mer än vad batterierna tål. Om laddning efter långa fiskepass eller underhållsladdning över vintern inte skötts korrekt är det med denna kombination väldigt enkelt att slita ut dyra blybatterier. Litium ser dyrt ut men är på pappret mer kvalitativt fiske för mindre pengar utslaget på en tio års period, förutsatt att du har någorlunda höga krav på din batteribank. Vilket jag definitivt har och troligen du också som läser detta.

NACKDELAR KYLA

De litiumbatterier som säljs på svenska marknaden tål alla att användas i minusgrader så inga problem där för oss som gärna fiskar året om från båt så länge vattnet är öppet och sedan från isen när den väl ligger. Däremot hittar jag inget batteri som enligt specifikationer tål att laddas i minusgrader vilket givetvis är en stor nackdel. Men hur tusan löser man detta rent praktiskt i landet Sverige? Även om båten står förvarad i ett varmt garage, vilket inte alltid är fallet så kommer jag och många av er läsare åka på fiskeresor där batterier måste laddas i minusgrader.

Alla som frekvent använder elmotor i sitt fiske vet att det kräver en stor batteribank. Blybatterier väger bokstavligen talat bly... Skämt åsido det är inte ovanligt med 50-100 kilo sammanlagt för de batterier som endast elmotorn kräver i en modern sportfiskebåt och då fattas det ändå ibland kraft i slutet av dagen. Det är minst sagt revolutionerande att med ett litiumbatteri minska vikten med ca 70% och samtidigt ha konstant kraft till elmotorn i nästan dubbelt så många timmar som med ett blybatteri med lika många amperetimmar. Oavsett om du är spinnfiskare, flugfiskare, trollare eller söndagsåkare som vill ha ut det mesta av elmotorn så är litium det bästa valet.

EKOLOD/GPS & ÖVRIG ELEKTRONISK UTRUSTNING

Batterikapacitet för att driva ekolod och övriga förbrukare har historiskt sett inte varit något större problem men med dagens stora och strömslukande skärmar, gärna i dubbel uppsättning kom-


Litiumbatterier fungerar även som startbatteri, om det är byggt för det ändamålet!

binerat med livewell-pumpar, stereo och mobilladdare så är det faktiskt ett bekymmer ombord på många sportfiskebåtar. Även här blir vikt och tillräcklig kapacitet en framgångsfaktor. Detta blir ännu mer påtagligt om du fiskar från kajak eller flytring där du är ännu mer begränsad i vad du fysiskt kan ta ta med dig. Detsamma gäller givetvis vid fiske från is eller land.

STARTBATTERI

Det är inte ovanligt att batteritillverkare skriver att deras litiumbatterier ej fungerar som startbatteri till din utombordare. Men det finns faktiskt litiumbatterier avsedda för just att starta din utombordare. Jag har sökt runt över halva internet och lite till i jakt på vad som gäller. Detta ämne kan diskuteras länge och intensivt men vi låter diskussionen stanna där. Det finns startbatterier av litium avsedda för utombordare! Mer om det senare. Rebelcell är ett av många märken av litiumbatterier på marknaden.

TEKNIK

Battery Management System För att säkerställa den maximala livslängden av ett litiumbatteri krävs en BMS som reglerar och övervakar batteriernas celler. Detta elektroniska system balanserar spänningen mellan cellerna när det laddas och urladdas. BMSen slår även ifrån när batteriet är så pass urladdat att det anses vara tomt. För även om ett litiumbatteri kan laddas ur mycket djupare än ett blybatteri så ska det aldrig tömmas helt. I princip alla litiumbatterier har idag en BMS men om det inte finns behövs en separat batterivakt.

CELLTYPER

Nu börjar vi komma in på så pass tekniska aspekter att jag inte kan söka mig till information längre utan att känna mig osäker. Genom tips får jag kontakt med Felix Frey som är kunnig inom ämnet. Istället för att jag försöker mig på att vara fackman så ser vi vad Felix har att säga!


INTERVJU MED FELIX FREY PRESENTERA GÄRNA DIG SJÄLV – VEM ÄR FELIX FREY?

Jag är en sportfiskare in i ryggmärgen. Sportfisket är med mig sedan barnsben och idag är det min sysselsättning. Väldigt tidigt blev det att börja använda elektronik som hjälpmedel i mitt fiske. Jag skaffade mitt första svart-vita Eagle ekolod när jag var cirka 13 år och körde med det en säsong innan jag hade sparat månadspengen och kunde uppgradera till ett 5”s ekolod med realtidsfönster. Med det bärgade jag mina första stora gösar och började få en förståelse för hur ett ekolod fungerar. Mycket har hänt sen dess och jag har utvecklat mitt fiske och min utrustning. Idag är jag grundare och VD för EXPLR Sweden AB som är distributörer för Rebelcell (Litiumbatterier och tillbehör), Berley Pro samt Railblaza. Vi driver också butiken Kayakstore.se där vi säljer fiskekajaker med mängder av tillbehör och utrustning. Jag har också de senaste 4:a åren jobbat som ambassadör för Lowrance och flera andra varumärken.

HUR UTBRETT ÄR LITIUMBATTERIER IDAG OCH HUR SÅG DET UT FÖR NÅGRA ÅR SEDAN I SPORTFISKESVERIGE?

Väldigt mycket har hänt bara de senaste två åren. När jag började distribuera och sälja litiumbatterier för drygt 4 år sedan var det en ganska utbredd skepsis kring litium. Många var och till viss del är fortfarande rädda och osäkra. Vilket jag tror grundar sig i okunskap, men fler och fler sportfiskare har gjort bytet till litium och då sprids även kunskapen.

LI-ION OCH LIFEPO4 - VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD?

LIFePo4 är en viss typ av litium, nämligen litiumjärn-fosfat. Och Li-Ion används lite slarvigt för att förkorta Litium-Colbalt-Oxide. Det är helt enkelt

två olika varianter av litium och de finns många fler. Alla varianter har sina fördelar och nackdelar. Vissa är tyngre och ”segare” exempelvis LiFePo4 och därför lämpar den sig dessa celler extra bra som startbatteri medans Litium-Nickel-Magnesium-Kobalt som vi använder i alla Rebelcells förbrukningsbatterier lämpar sig mycket bättre som en förbrukningscell. Den är mindre och lättare och mycket effektivare men har aningen kortare livslängd (cirka 1500 cykler istället för cirka 2500 cykler hos LiFePo4).

HUR FUNGERAR PARALLELL ELLER SERIEKOPPLING AV LITIUMBATTERIER?

Det är BMSen i batterier som styr om batteriet kan serie- eller parallellkopplas. Det är inte helt enkelt att förklara detta då det är väldigt tekniskt. Jag rekommenderar att man tar kontakt med en återförsäljare eller distributör som hjälper dig hitta rätt. Det finns en anledning att vi på Rebelcell har en serie för 12V, en för 24V samt en 36V serie som kommer nu 2021.

LITIUMBATTERI SOM STARTBATTERI – FUNGERAR DET?

Självklart, men det måste vara ett batteri med BMS som är byggt för att just fungera som ett startbatteri! BMSen måste vara utformad för att ge rätt ström för att starta utombordaren samt även inte ta för hög belastning ifrån generatorn i motorn när den väl har gett start.

LADDARE FÖR LITIUMBATTERIER – BEHÖVS DET ALLTID LADDARE AVSEDD FÖR LITIUM?

På samma sätt som du har din iPhone eller Samsung-laddare är det viktigt att din laddare är designad för just ditt batteri. Olika typer av litium behöver olika laddspännning och alla behöver bli

balanserade precis innan de är fulla för att maximera livslängden hos cellerna och därför ska man ha en ren litiumladdare. För rebelcells batterier finns en utformad laddare för varje batteri.

HUR LADDAR MAN LITIUMBATTERIER I MINUSGRADER?

Det går att ladda men du kommer mest skjuta till värme till batteriet och ej fylla kapaciteten. På samma sätt som din mobil bråkar med dig i skidbacken och envisas att stänga av sig så är minusgrader alltid nyckfullt. Vi rekommenderar alltid att bygga elsystemet med snabbkopplingar så du enkelt vid dessa få tillfällen kan lyfta in ditt batteri inomhus och ladda. Alt så brukar vissa lösa det genom att sätta en fläkt i utrymmet för batteriet som värmer stuvfacket över 0’grader vid laddningen.

RELÄER FÖR LITIUMBATTERIER – HUR FUNGERAR DET?

Rebelcell har byggt ett reläsystem för våra förbrukningsbatterier. Ett 12Vs system och ett 24Vs system som gör att din utombordare laddare dessa batterier efter att startbatteriet är fulladdat, dessa är grymma om du vill ha extra säkerhet eller transporterar dig mycket, då kommer de fylla upp dina förbrukningsbatterier. Vi kallar dessa Range Extender. Att ladda litiumbatteri med huvudmotorns generatorn utan ett sådant eller motsvarande relä är en dålig idé!

ÅTERVINNING AV LITIUMBATTERIER – HUR FUNGERAR DET? De företag som är seriösa och bryr sig detta är med i något samfund som hanterar detta. Vi har sedan starten av vårt företag betalat en viss procent och en avgift för alla batterier som hamnar på den svenska marknaden, detta bidrar till vårt svenska kretslopp för återhämtning, centraler för inlämning och för just återvinning av dessa. Som privatperson


Vattentäta laddare är en bra idé.

kan du då sedan ta ditt batteri till en miljöstation ­eller ÅVC för att lämna in det när det gjort sitt.

FRAMTIDEN, HUR KOMMER MARKNADEN & ANVÄNDANDET UTVECKLA SIG?

Det är väldigt svårt att sia om det. Men vartefter som produkterna vi använder i båtar och kajaker drar mer ström kommer våra batterier behöva öka i kapacitet. Jag tror också vi kommer se ännu mer elmotorer i våra båtar och det ger ju ännu mer efterfrågan på bättre och smidigare batterier. Blybatterier tillhör det förflutna och idag är det litium det bästa man kan ha. Jag får mer och mer frågor varje vecka av sportfiskare som byter upp sig och ingen ångrar sig. Det är värt det oavsett om det är en stor investering. Men jag rekommenderar också alla att

vända sig till någon som kan och har erfarenhet kring det. Då blir bytet bättre och enklare. Stort skitfiske under säsongen 2021 och jag finns här för alla som har frågor eller tankar kring detta!

SAMMANFATTNING

Bakgrunden till artikeln är som jag nämnde i inledningen att jag har behov av bättre kapacitet på min batteribank och jag ser det som en otroligt dålig lösning att lasta i ännu mer bly i båten... Litium känns som det självklara valet och jag har i min efterforskning fått kontakt med fler personer än Felix som använder litium i sina sportfiskebåtar vilket har fått min okunskap och rädsla att minska. Tanken var från början att även lista och jämföra

Litiumbatterier tar mycket mindre plats än motsvarande bly så du kan få plats med mycket i samma stuvfack.

de olika litiumbatterierna som finns på svenska marknaden med jag har under min efterforskning kommit fram till att bästa sättet att lära sig mer är att ta kontakt med återförsäljare då det är en mycket snabbare väg till rätt kunskap för just ditt behov. Mitt råd är tveklöst att ta kontakt med en båthandlare, sportfiskebutik eller annan återförsäljare med mångårig erfarenhet som kan svara på dina frågor! Jag har som mål att följa upp denna artikel med en eller ett par till artiklar om när jag får tummen ur och installerar litium i min Tracker ProGuide V-16 WT samt en utvärdering efter en säsongs fiske. Om ni är sugna på att veta hur det går, fråga mig gärna personligen på Instagram där jag lägger ut en och annan fisk och båtbild!


Det händer saker kring Shimano, ett varumärke som för sportfiskare är synonymt med rullar, spön och beten av absolut världsklass, säg ”Calcutta” till en gäddnörd och han går igång rejält eller ”Stella” till ett haspelfreak och han får något varmt i blicken!

SHIMANO STORSATSAR I SVERIGE OCH NORDEN OCH FYLLER 100 ÅR! JAN OLSSON

JAN OLSSON & SHIMANO

Under 2020 nåddes vi av beskedet att Shimano ”öppnar eget”. Kanske lite lattjo när vi pratar om ett av världens mest kända varumärken, börsnoterat men fortfarande är största ägaren av företaget inga andra än familjen Shimano, men det har sin förklaring. Under lång tid har Shimanos sportfiskedivision runt om i världen arbetat genom grossister och återförsäljare men de senaste åren har man succesivt tagit tillbaka kontrollen över försäljning och marknadsföring till sin egen organisation. I de länder där Shimano inte tidigare haft egen sportfiskeorganisation har man då byggt helt nya. Det är vad som hänt ibland annat Sverige under 2020 och under senvintern 2021 presenterade Shimano Nordic sitt nya kontor och showroom i Uppsala och sina nya medarbetare. Med det deklarerade man också att man verkligen satsar på Sverige och den nordiska marknaden. Totalt på det svenska kontoret sedan denna vår finns Carl Sterner säljchef för fiske i Norden, Jonathan Bjurstam marknadskoordinator, Jesper Wedin säljare, Mats Lagerkvist kundsupport och innesälj samt Peter Finnman servicetekniker. Man jobbar även tätt med cykelverksamheten i områden som marknadsföring och ekonomi. Vi har pratat med Shimanos nya säljchef för att få veta vad som är på G från Shimano framöver. Hej Carl Sterner, hur kommer vi att märka av Shimanos nya organisation och vilja att växa i Sverige? – Hej! Framförallt får vi nu bättre möjligheter att spela ut hela vår bredd och hela vårt sortiment. Vi


får också bättre möjligheter att kunna anpassa sortimentet för nordisk marknad vilket också innebär att vi kommer att arbeta mer med support och service mot både konsument och butik Vi kommer definitivt att öka marknadsföringen kring de olika varumärkena och verkligen trycka på hur de specifikt ska användas på vattnet! Självklart kommer vi också att synas i stor grad på mässor och olika events! Hur påverkar er nya organisation slutkonsumenten, oss sportfiskare? – Sportfiskare i Sverige och norden kommer att märka att vi kan tillfredsställa slutkonsumenten i termer av fler nya modeller och större utbud. En större helhetsinsats helt enkelt. Man kommer att hitta våra produkter hos fler återförsäljare, och man kommer att märka en betydligt större tillgänglighet på totala sortimentet Vad har ni för spännande produkter på lut? – För det första, följ oss på sociala medier (och FishEco enligt Carl) missa heller inte butikerna, här kommer ni att kunna följa Shimano och alla andra varumärken, vad som händer och sker. Några saker som sticker ut är nya Vanfordserien och den uppgraderade Ultegran som vi själva tycker är helt rätt för Sverige och inte minst i pris. En grymt prisvärd Shimano! Varumärken som tex G Loomis kommer att lansera flera premiumprodukter av rang, speciellt på spinnsidan. Något många frågat efter! Det ryktas att ni har en egen förbättrad teknik och serviceorganisation? – Vi har faktiskt flera riktigt duktiga tekniker, Peter Finnman, Kent-Andre Herland med stöd av Kenneth Herland. Peter jobbar i Sverige från och med årsskiftet, en otroligt kompetent mekaniker. Väldigt bred i all kunskap kring våra produkter. Herlandar-


na sitter i Norge, Kenneth är en av Europas mest erfarna tekniker kring Shimanos rullar. Det är bar att vända sig till närmaste handlare så förmedlar dom kontakt för service eller reparation. Om det inte till och med är så att handlaren själv kan hjälpa till med tex en ny vev eller liknande. Kvalitetskontroll för hela Shimano är A&O och en intressant aspekt av att ha egen service är att kontakten och erfarenheterna från kunden hjälper oss att bli bättre! Vi mäter oss hela tiden mot kvaliteten i våra produkter, det är något som verkligen ligger Shimano varmt om hjärtat.

Hur kommer utveckling av Sportfisket se ut i Sverige de närmaste åren? Från er spåkula sett? – Framförallt fortsätter resan att bli mer teknikspecifika, konsumenten kommer att ställa högre krav på produkterna, både vad gäller kvalitet och funktionalitet. Sannolikt tror vi också att tävlingssidan inom sportfisket kommer att öka, kanske är det också så att metet har en sakta växande comeback. Inte bara vi utan sannolikt fler företag kommer att jobba tätare med återförsäljare och konsument med produktutveckling, vara mer lyhörda helt enkelt. – Vi ser som alla andra att sportfisket just nu ökar

inom i stort sett allt, det är ingen hemlighet att det är en av många effekter från pandemin. Bara USA beräknas ha fått sex miljoner nya sportfiskare 2020 och 2021. Det här är bara positivt på lång sikt under förutsättning att vi som redan är frälsta välkomnar och tar hand om alla nya intresserade. – Efterfrågan på våra och andras produkter är just nu enorm, det är verkligen en spännande upp­ gift att arbeta för att kunna tillfredsställa behoven av produkter för både gamla och nya sportfiskare samtidigt som vi och alla andra har svårt att möta den stora efterfrågan! Det här är en global situation


som ingen kunnat förutse, en spännande utmaning som vi jobbar hårt för att möta. Det är också viktigt att vi som sportfiskare välkomnar alla nya sportfiskare, delar med oss av det som hänt för att skapa ett hållbart och roligt sportfiske de kommande åren! Tack Carl och Shimano, lycka till framöver!


VINNARE JANUARI: ALEXANDER JOHANSSON 95 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JANUARI: JONATAN NELLFORS 53 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE FEBRUARI: ADAM KARLSSON 121 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE FEBRUARI: RICKARD HUGOSSON 91 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MARS: JOHAN RAHM 52 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MARS: MADS NØRGAARD KRISTENSEN 120 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN
Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.