Page 1


S e b a s t i a n ö p p n a r. . .

fisketävlingar som svampar ur marken, och det tycker vi på +Magazinet är kul, så kul att vi faktiskt köpte en ny sajt för just fisketävlingar nyligen. Har du missat det? Fisketavlingar.se är platsen där det gränslösa fisketävlandet pågår för fullt, och där duktiga Några kanske bundit flugor eller mäskat upp sitt favoritvatten för kommande karpfiske, vad team från hela Sverige slåss om titeln; Det sistnämnda borde vi slå någon form av vet jag. Själv har jag varit ute på gäddfiske en – Sveriges bästa sportfiskare! rekord i, vi har nämligen tryckt in över 30 handfull gånger sedan isen gick i början på videos, ja det är sant. För dem som missade de mars, men jag har inget att skryta med, kanske Om du är en av dem som är nyfiken på att tävla i sportfiske, tveka inte, utan besök filmer vi gjorde under sportfiskemässan 2012 en antydan till solbränna i bästa fall. www.fisketavlingar.se. Det finns även massor som gick av stapeln den 23-25 mars, har vi nu av andra trevliga tävlingar runt om i landet. samlat alla dessa i en mässkavalkad. Om du Vi på redaktionen lyckades ändå testa Fisketävlingar är ett bra tillfälle att träffa andra t.ex. råkade missa mässan är detta ett utmärkt massor av nya produkter, och om det kan Du tillfälle att ta igen det du gick miste om. givetvis läsa i detta nummer, spön, fiskeappar, människor, ha det trevligt och fiska så klart! underställ mm. Något som många andra Ha nu en trevlig läsning. Vi är jätteglada för att Vårsäsongen tog riktig fart senaste veckan, kommer att testa i år är att tävla i sportfiske. även om den nedriga kylan kommer och Bara det senaste året har det ploppat upp nya just Du läser vårt +Magazine. Tack! Då var det dags igen, dags att slå upp de digitala portarna till ännu ett fullsmetat nummer av Ditt eget +MagazineFishEco. Detta är fjärde numret vi gör, och vi kan stolt konstatera att vi lyckats producera massor av bra artiklar, fotografier och inte minst videos.

retas lite nu igen. Många har plockat fram sina spön ur vinterdvalan, kanske smörjt upp favoritrullen, bytt lina, vässat krokarna eller sorterat bland alla beten i lådorna.


• Vapenbunker med 250 vapen • Ammunitionsbunker • Exklusiva jaktkläder • Uppstoppade troféer i massor • Handplockad expertpersonal

AMBASSADEUR Revo Toro 51

BESTÄLL HÄR >>

Revo Toro har lågprofilrullens smidiga grepp och sköna balans. Men den har också styrkan och kapaciteten från de klassiska Ambassadeurerna. Superrulle! Påspolad flätlina ingår!

1.895:-

SVERIGES STÖRSTA JAKT- & FISKEBUTIK

1200m LIGGER I VÅRBY 2

FLYTOVERALL

JAKTHANDSKE

Håll dig varm och torr. Flytoverallen har god flytförmåga, rejäl huva och praktiska fickor. Tejpade sömmar, krage med fleecefoder och neoprenmuddar i ärmarna. Levereras i en smart seglarsäck. S–XXL. Du får även med ett par neoprenehandskar!

Handsken är utrustad med ficka för värmekudde, i handsken sitter 5-vent™ som är ett vattentätt membran som andas. Skaka av tumhandsken som hänger kvar i handledsremmen och skjut med innerhandsken på. Handsken är en passkytts dröm. Handflata Clarino syntetläder. Ovansida Supershell™. Foder Thinsulate 100g och Polyfill 1800g.

995:-

995:-

ABU Garcia

(Ord. pris 1.495:-)

BESTÄLL HÄR >>

5etta HL Vinter

• Sveriges Största Jiggbar • Akvarium med Gös, Öring, Röding och Regnbåge

• Stockholms bästa Tailvägg i vår • Grym flugbar • För varje såld fiskeutrustning sätter vi i en Gös i skärgården!

STUDSARPAKET Blaser R8 Luxus med Swarovskisikte Blaser R8 Luxus kaliber .308 Win, med Swarovski Z6i 2–12x50. Nu extrapris spara 9700:Delbetala med Klarna från 3.021kr/mån.

65.500:(ord. pris 75.200:-)

BESTÄLL HÄR >>

(Ord. pris 1.195:-)

BESTÄLL HÄR >>

(Ord. pris 3.400:-)

VÄLKOMMEN TILL VÅRBY ALLÉ 53 OCH BESÖK SVERIGES STÖRSTA JAKT- OCH SPORTFISKEBUTIK – KOM IN OCH MATA KARPARNA OCH KLAPPA PÅ VÅRA STÖRAR!

Berra Mårdh med monsterbåge från Jurrasic Lake, Argentina.

Gå med i Kundklubben!

Besök vår E-handel

KLICKA HÄR!

Vårby allé 53. Vard. 10–18 lö–sö 10–15 Gratis parkering med 200 platser – Välkommen!

☎ Telefonorder 08-740 20 20

Priserna gäller t o m 31/5 eller så långt lagret räcker.

5% bonus på alla inköp!

www.huntyardberras.com

BESÖK BUTIKEN ELLER HANDLA DIREKT I WEBBSHOPEN!

www.huntyardberras.com


DETTA NUMMER

6-8 Sportfiskemässan 2012 Vi summerar i ord och bild.

9-11

24-27 Fiskkonservator Lubbe fiskar karp i smådammar på våren.

Fisheye Design - Sköna fotografier av Steve Laurent.

12-18

28-31

46-48 Internationella profilen Vincent Alexandre

50-53

33-35

20-22 Bobbo testar apparna som en fiskare inte kan vara utan.

Bobbos STORA guide för dig som vill gjuta egna jiggar!

Tips för fiske efter vårgädda med Micke Puhakka.

John Zafaradl testar Multi Purpose Suite från Ursuit.

36-45

Testat: BFT Bombarda Två spön för havsöringfiske.

Tips för fiske efter vårgädda med ”Trumman”.


INNEHÅLLER... Omslagsbild: Mattias Helde

55 Gäddfajten - Anmälningarna rasar in efter islossningen...

56-59

84-86 Trollingfiske efter lax i månens sken...

87-89

69-72 Tips för fiske efter vårgädda med Niklaus Bauer.

60-63 Vertikala vårlaken - Hur, var, när och varför...

Vertikalfiske efter röding Galet roligt och effektivt!

64-67 STOR filmkavalkad från sportfiskemässan 2012!

Okorrumperad tur i jakten på silver - Stefan Ågren

78-82

Testat: BFT Hellbender - Det lavaröda spöt för tuffa tag...

92-98

74-77 Elis fotohörna - En första titt på HDR-bilder.

Möt våren i Skottland Vackert landskap och fin lax.


Sportfiskemässan 2012 N u är den avklarad, med ett leende på mångas läppar, Sportfiskemässan 2012. Denna mässa som för många är starten på sportfiskets vårsäsong har blivit en institution inom det Svenska sportfisket. I år hölls den i Kista. Det vimlade av “Sportfiskekändisar” på mässgolvet, både inhemska och utländska. En av de stora publikattraktionerna var det enorma akvariet för kast- och redskapsdemonstrationer, som dessutom höll levande fisk. Det skall tilläggas att inga krokar tilläts i akvariet. Drygt 10.000 personer passerade mässan under fredag-söndag, det näst bästa resultatet någonsin. Nåväl, själva hade vi för andra året i rad det officiella uppdraget att dokumentera Sportfiskemässan via film. Till detta gjorde vi ett experiment med livesända intervjuer i vår +FishEcosoffa. Hela 30 st filmer hanns med, allt finns att beskåda på vår kanal på Youtube och i detta +Magazine. Till nästa år kommer detta att bli ett större evenemang, mer om det kommer i god tid före mässan nästa år. Jo, nästa år ja, då sker årets stora Sportfiskemässa i Jönköping, så välkomna dit, vi kommer att vara där som vanligt...

Text: Jan Olhsson Foto: +FishEco


Sportfiskem채ssan 2012


Sportfiskem채ssan 2012


e e y y E E FFiisshh

D e D Deesssiiigggn nn The Photography of Steve Laurent

Steve Laurent grew up in Minnesota, surrounded by water and fly fishing. As a young man his wanderings took him to southwest Alaska, where he found work as a fishing guide at Bristol Bay Lodge. He’s worked there for a quarter of a century, and now manages the lodge. There’s a certain spark in great artwork that’s difficult to define, and hard to ignore. The photography of Steve Laurent has that fire. His inspiration is drawn from time spent on the water, whether in Alaska, or on the steelhead rivers in his home state of Washington. The imagery created by Laurent transcends the mere literal recording of an event. His work is imaginative, and leaves a good part of its interpretation up to the viewer. Unlike the perfectly focused and heartbreakingly beautiful photographs that have become the norm, Laurent’s work challenges the viewer, often producing more questions than answers. He offers us a fresh look into the passion of fly fishing.

Text: Bob White Foto: Steve Laurent

To recognize a photographer’s work without reading the photo credit is perhaps the highest compliment one can give. Steve Laurent’s style has become his signature // Bob White.

www.fisheyedesign.net


www.fisheyedesign.net


www.fisheyedesign.net


TESTAT

Multi Purpose Suit

– En livförsäkring

Text: John Zafaradl Foto: Sebastian Wiman & Ove Eriksson


J

ag fiskar allt mer ensam. Även om jag normalt sett alltid planerar helger och ledigheter tillsammans med mina nära fiskevänner går det inte att undgå de spontana eftermiddagspassen eller de dagar man tar chansen eftersom man har lite tid över. Att vara ensam i båten ökar givetvis riskfaktorn betydligt om man ser till sin egen säkerhet. Genom att vara två i båten undviker man inte alla, men många av de olyckor som skulle kunna hända om man är oförsiktig, stressad, klantig eller bara har maximal otur. Att tänka på säkerheten. Jag har länge förundrats över de trollingfiskare som kan äga en båt för flera hundratusen, beten för tiotusentals kronor, elektronik och diverse utrustning för en mindre förmögenhet, utan att prioritera sin egen säkerhet högre. Idag ser det faktiskt lite annorlunda ut, många använder räddningsoveraller som klarar kallt vatten och även antalet livflottar som finns med i större trollingekipage ökar.

”Faktum är att jag inte vill klanta mig under ett ensampass på älven i november” Ska man vara helt ärlig så måste jag ändå säga att antalet allvarliga olyckor är förhållandevis få inom denna genre, även om en del tragiska olyckor de senaste åren har belyst risken med att som sportfiskare befinna sig på sjön om något går fel, i synnerhet om det är kallt i vattnet. Vad vi däremot aldrig får veta, är antalet allvarliga incidenter utan personskador som inte offentliggörs; läckande båtar, felbyggda skrov och självlänsar, grundstötningar, motorhaveri i trängda lägen med mera. Det händer en hel del därute, det ska gudarna veta, och det är nog bara en tillfällighet att fler tragedier inträffar bland svenska båtfiskare.


Nu handlar inte denna text om att banna trollingfiskarna för bristande säkerhetstänk, för de ligger nog ändå långt fram om man jämför med en småbåtsfiskare som mig själv; En gädd- och gösfiskande fanatiker, som oavsett små eller stora vatten, utsätter sig för en hel del risker under sina ”ensampass”. Nu bär jag oftast en flytjacka – flytoverallen är ingen favorit – när jag står på spinndäck och fiskar gädda, prickskjuter gösar pelagiskt eller flötestrollar under tidig vår och sen höst. Flyter gör jag givetvis om något skulle gå fel, men är det kallt i vattnet så är risken stor att det går åt skogen…

”Den är inte framtagen för att hålla dig vid liv i 12 timmar i nollgradigt vatten, men den ger dig definitivt en andra chans om du hamnar i vattnet och behöver tid att simma iland”

Jag sonderade marknaden för olika alternativa hjälpmedel för att ge mig den där ”andra chansen”, en enkel livförsäkring om olyckan skulle vara framme. Faktum är att jag inte vill klanta mig under ett ensampass på älven i november, i dåligt ljus och nollgradigt vatten och sedan inte ens ha en chans att klara livhanken. Därför har jag testat en MPS torrdräkt - Multi Purpose Suit från Ursuit. Här följer mina reflektioner: Produktbeskrivning En MPS är inte en räddningsoverall som man exempelvis använder i programmet ”The deadliest catch” på Discovery Channel eller på norska


oljeplattformar, det är en vattentät, tunn, torrdräkt som kan bäras under flytoverallen eller under vanliga dina vanliga ytterkläder när du fiskar – givetvis i kombination med ett flytetyg.

”Obehagskänslan byttes snart till en känsla av trygghet” Den är inte framtagen för att hålla dig vid liv i 12 timmar i nollgradigt vatten, men den ger dig

definitivt en andra chans om du hamnar i vattnet och dels håller de dig varm och dels skyddar de fotdelen behöver tid att simma iland (om avståndet är på din MPS. överkomligt), ta dig upp i båten igen eller helt enkelt köper dig extra tid för att få hjälp. Dragkedjan som löper från skrev till hals är vattentät och mycket robust. Den är även öppningsbar Själva dräkten är gjord i Gore-Tex, väldigt tunn sådan nedifrån för att underlätta då man vill göra sina och är försedd med muddar kring hals och handleder behov. Det tunna tyget stänger inte ute kylan från gjorda i neopren. En MPS är en ”one piece”, vilket vattnet likt en räddningsdräkt, å andra sidan är den betyder att den även har fötter, du har således inga inte tajt i utformningen så det finns gott om muddar runt anklarna utan kliver helt sonika i utrymme för underställ eller andra värmeisolerande dräkten. Jag rekommenderar att ni köper skalplagg. Du kan enkelt bestämma hur mycket neoprenstrumporna som återförsäljaren erbjuder, kläder du vill ha under din MPS och det kan man lätt


Fiske i din MPS. I fyra dagar bar min dräkt under min första satsning efter stora vårgäddor. För det första så måste jag nämna att det kan uppfattas som obekvämt med neoprenmuddar som trycker mot handled och hals, men det kom inte som någon överraskning. Faktum är att jag ofta drog ner dragkedjan vid halsen när jag Test satt ner eftersom risken att ramla i eller råkat ut för Utöver att jag burit min MPS under mina första vårpass efter gädda, så har jag givetvis testat hur den något oförutsägbart då är mycket liten och gärna fungerar i skarpt läge. Jag och redaktör Wiman begav ville ”knäppa upp”. Muddarna runt handlederna vande jag mig däremot ganska snabbt med och det oss i början på mars till Lillängshamnen ute på blev mindre irriterande om man drog upp neoprenet Hammarö för att hitta öppet vatten på de annars isbelagda Vänervikarna. Tanken var att testa om den en bit ifrån handleden. var tät samt hur det känns att hamna i nollgradigt Jag upplevde inte dräkten som ”kall” utan fick snabb vatten med dräkten på. respons när jag kände mig kylig och tog på mig något extra plagg under min flytjacka för att Vid testtillfället bar jag ett högkvalitativt underställ utestänga kylan. Likaså blir dräkten inte klibbigt av märket Aclima under dräkten, lägg därtill varm när solen gassar, den är faktiskt gjord av ett ytterligare ett skalplagg samt en varm tröja på överkroppen. Utanpå dräkten bar jag ett par varma sockar, ett par vanliga, tunna ”outdoorbyxor” samt en tunn överdragsjacka – normala ”spinnfiskekläder”. Sist men inte minst använde jag en lätt flytväst av seglarmodell. variera beroende på både vatten- samt utetemperaturen. Den inte skall vara någon form av ytterplagg. Dräkten är känslig och du skall definitivt ha både jacka och byxor utanpå, såvida du inte använder en flytoverall.

Med viss obehagskänsla hoppade jag i vattnet och paddlade runt bland isflaken i cirka en kvart. Under denna period kända jag inte av det iskalla vattnet mot kroppen mer än vid fötterna. Förmodligen berodde kyliga fötter på att jag bar tennisskor som satt väldigt tajt samt att jag utelämnat neoprenstrumporna och bytt ut dem mot vanliga raggsockar. Det blev för lite plats för varm isolerande luft, vilket hämmar kroppens förmåga att hålla sig varm just vid fötterna. Notera att jag varken blötte ner händer eller huvud, detta påverkar givetvis hur ”bra” det känns när du ligger i vattnet. Obehagskänslan byttes snart till en känsla av trygghet – och det är väl meningen. Det skall nämnas att man bäst tar sig fram via ryggsim/ benspark, vid bröstsim och crawl finns risken att det glappar lite vid halsen och att mindre läckage uppstår.


tunt Gore-Tex tyg som andas (notera att det är tidig vår och när det blir försommarvarmt ute så låter det nog annorlunda), utan det enda stället jag blev fuktig på var i neoprenmuddarna vid handlederna. Jag tror nog att ett riktigt högkvalitativt underställ i exempelvis Merinoull underlättar för att transportera fukt och hålla dig torr. Men överlag upplevde jag att dräkten hade mycket god fukttransport. Använd inte luvtröja eller polokrage då du måste kunna försluta halsmudden ordentligt. När jag stod upp på spinndäck drog jag alltid upp dragkedjan och det blir riktigt knöligt och obekvämt om det veckar sig under neoprenhalsen. Däremot använde jag en så kallad buff runt halsen för att slippa neoprenet mot huden. Kontentan av detta är att det ibland kan kännas obekvämt jämfört med att bara ha vanliga fiskekläder, men jag blev ändå positivt överraskad. Glöm inte dräktens funktion och varför du bär den! Jag säger inte att jag kommer nyttja den slaviskt, men under ensamfiske och i riktigt tuffa förhållanden så kommer jag då bära min ”sparkdräkt” i kombination med en smäcker flytväst eller flytjacka. Sedan skadar det ju inte att man oavsett ytterplagg eller timmar av kontinuerligt hällregn, aldrig kan bli blöt. Det kan vara värt att komma ihåg. Stort plus för den låga vikten och att den blir väldigt liten när man packar den. Du måste hosta upp med cirka 4900 kronor för en MPS, en livförsäkring av denna dignitet är inte gratis. Men betänk då hur mycket pengar du spenderar på utrustning, krogbesök eller exempelvis bensin, och priset blir mer än försvarbart. Spara lagningslapparna som följer med när du köper och utsätt din dräkt för kontinuerliga täthetstest. Den är tunn och således skör – vårda den ömt, den kan ju faktiskt vara din enda räddare i nöden om olyckan är framme. Rekommenderas varmt av en passionerad gädd- och gösfiskare som med åldern blivit något visare och något mer eftertänksam. Mer om dräkten på: www.cwcab.se

Betyg: Funktion: 10/10 Utförande: 8/10 Komfort: 6/10 Prisvärdhet: 9/10 Snittbetyg: 8,25


Apparna som en fiskare inte kan vara utan.

Text & Foto: Bo Gunnars


V

Vilka appar kan man inte vara utan som fiskare? Nu när vi har telefoner som har mer datorkraft än vad som krävdes för att åka till månen så borde det rimligtvis finnas program som hjälper oss att fiska. Efter ha testat och provat har jag hittat en del som är användbart och en del som bara är kul. Självklart finns det ett antal program som med hjälp av månen och solen m.m ska kunna räkna ut när bästa fisket är. Det som är synd är att många av dessa är gjord av och för USA. Ibland har jag fått känslan av att dom inte tar hänsyn till svenska förhållanden. Hur märker man det? Jo, när man tittar på när apparna tycker att det är fullmåne så stämmer det för oss här i Sverige, ibland kan det diffa på flera dagar. Det som är lite roligt är att när en huggperiod inträffar enligt de program jag testat så har det trots allt stämt ganska bra. Sedan om det bara är ett sammanträffande är en annan femma. De flesta av apparna har en väldigt bra rapportfunktion där man kan skriva in när, vilken fisk och vart man fångat den. Dessutom är detta knutet till ett kartprogram så att man kan göra exakt rapportering via GPS. Med andra ord kanon om man vill föra statistik osv. Även om man inte tror på månfaser så kan detta helt klart vara ett bra hjälpmedel. Jag ska försöka lista sex appar som jag tycker är bra, eller rätt och slätt kul. Alla dessa program finns på ”Android market”. Det är bara att söka på appnamnet. Du får alla dessa sex program för några hundringar. Var bara noggrann med att du får ladda ner/surfa på din telefon så du inte får en FET räkning. Dessa program finns både till appletelefoner och vanliga, tyvärr ser en del av dessa program bäst ut på en appletelefon, förutsatt att du kan köra appar. Tänk på att du när du ska ut på sjön även bör ha sjökort i pappersform med dig. Time2Fish Time2Fish ska ta hänsyn till månfas och väder, den


de två. Hade gärna sett att man slagit ihop dem i ett och samma program. Så till förstaplatsen med bred marginal.

SolunarCast Bra översikt. Lätt att använda, visar solens uppgång och nedgång. Ska visa väder, detta fungerar dock inte. Mest ett program att titta på, men kul att ha.

Navionics Europa. Nu när vi fiskare börjar upptäcka vad man kan göra med sin mobil, så kan man lugnt säga att kartplottern är hotad. En kartplotter i telefonen helt klart ett måste både till bil och båt. Nu kan man sitta i bilkön eller hos doktorn och planera sina fisketurer Det kan dessutom vara ett mycket bra nödprogram. En surfplatta från Panasonic som tål vatten samt plus och minusgrader är på gång. Istället för att köpa en kartplotter kan du nu köpa en dator som du kan använda hemma varje dag för att sedan ta med ut i båten. Förutom kartor över hela Sverige finns det väderfunktioner i detta program. Jag kan skriva spaltvis om hur bra jag tycker detta är. Om man är en sportfiskare så är det här ett måste. Det bästa av allt är appens pris, 92 kr. Jämför det med priset på en karta till en kartplotter.

Solunar Table Bra översikt. Du kan välja översikt per dag eller vecka. Position går att ange. Visar solens upp och nedgång. Du kan lätt enkelt sätta ikoner för fångade fiskar.

Köper du en surfplatta, sätter i ditt mobilkort och laddar ner Navionics för 92 kr, så har du större kartplotter än polaren i båten och detta dessutom till en tredjedel av priset för en kartplotter.

Fishing Calendar 1* Helt klart en av de bättre fiskeapparna. Bra översikt, med egen flik knuten till Googles kartprogram. Visar solens upp och nedgång. Dock för få möjligheter att göra inställningar, men har snyggast grafik. Hamnar på delad andraplats.

Ett tips. Köper du dessutom en USB/GPS-antenn så kan du logga en mer exakt position, lägg till en vattentät påse så får du en kartplotter med pekfunktion som tål vatten och du kan lätt logga dina fiskar och positioner. Sätter du dessutom in ett cigarettuttag på tolv volt så du kan ladda både telefon och surfplatta.

har skaplig översikt och även en positionsmarkering som ska kunna markera var och när med GPS, mest kul men ganska användbart.

Fishing Calendar 2* Samma betyg och omdöme som ovan. *Programmen har samma namn. Delad andraplats för

Ps. Det finns ca: 50 program att ladda ner och leka med som dessutom är billiga. Ha det så kul, men se upp! Det är lätt att fastna...


gear for serious

Gädda

121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

Gös

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89

Abborre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150

pike

Gädda

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

Gös

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89

Abborre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

Serious


LUBBE

Vårfiske efter karp med

Text:Lubbe Pytel Foto: Lubbe Pytel,Jimmie Svensson & Eirik ”Draugen” Lund


Laddad “baitboat” redo för utkörning med mäsk av vårsmak, bl.a. majs, pellets, krossade Pineapple Fever boilies och dipp.

L

Efter en vinter som alltid känns för lång är suget efter fiske i öppet vatten stort hos alla sportfiskare. Är man karpfiskare så kanske man lider ännu lite mer när man går förbi högen med prylar som förmodligen överstiger den “normala” fiskeutrustningen. Då kan det kännas skönt att sticka ut och “damma” av sig i något vatten med fångstgarranti, bara “för att” helt enkelt. Jag började med karpfiske hösten 2010 och räknar mig givetvis fortfarande som total gröngöling. Därför känns det extra skönt att ta sig till smådammar med karp i. Det spelar egentligen ingen roll vad det är för storlek på dem, så länge man får vara ute, testa lite

Krossade hundkex (snittar) kan vara ett bra och billigt komplement till mäskblandningen.

Vy från en bekväm bedchair

nya material, beten och allmänt få tillbaka fokus på Jag älskar att fiska med baitboat, men att ta med den vad som väntar resten av året och de mål man har för till så här små dammar är skrattretande. Givetvis sitt karpfisket. svingar man ut ett och annat bete, men som befäl på min baitboat så måste den givetvis få segla för första Är du dessutom nybörjare som jag, och kanske gången på året. Att ens spekulera kring taktik vid så handlat på dig diverse prylar så är det läge att blöta här små dammar kan kännas nästan meningslöst, utrustningen, testa nappalarmet så man är van men man får ändå reda på vad som inte funkar alls i vid det, när det “verkligen” gäller, prova nya riggar tackel och betesväg. och alla dess attiraljer. För min del handlar det inte Jag slösar givetvis inga PVA-påsar (nät, man fyller bara om att testa nya prylar på dessa tidiga pass i med mäsk, som sedan smälter i vattnet och skapar smådammar, utan även om att koppla av och känna en fin matplats kring ditt tackel) utan kör ut mitt hur motivationen för att fånga den där stora karpen mäsk med båten och dumpar samtidigt tacklet där till sommaren, plockas fram. Men visst höjs pulsen jag vill ha det, helst vid kanten av mäskplatsen som när det första pipet ljuder. bildas när “bombluckorna” öppnas och mäsket faller


Flötmete är en effektiv metod. Väl bemästrad så kan den vara effektiv även vid sökandet efter de stora Karparna.

2 majskorn och en bit pop-up på “håret” (i detta fall Pineapple Fever från Berkley/Gulp).


mot bottnen. I detta fall har jag valt att köra sött och fruktigt mäsk, jag har haft framgång med det i större sjöar med större individer på vårkanten och det föredras av många att köra “gott” luktande beten på våren. Så tillsammans med krossade Pineapple feverboilies från gulp, pellets, majs och krossade leverhundgodisbitar (till pulver) som blir som en dimma av smak och lukt med ett överkomligt pris från djurbutikerna. Sen knyter jag ihop allt med lite Pineapple Fever dipp och låter det suga åt sig.

Ett nytt karpfiskeår påbörjas och jakten på de stora fiskarna är igång.

Tacklet jag kör är ett korda ledclip-system, och även flätmaterial till tacklet från samma fabrikat. De har schyssta system för nybörjaren och man kan alltid komplettera komponenter till tacklet från andra märken. Det finns dock många märken där ute som erbjuder hela system med utförliga beskrivningar, så är man helt grön finns det möjlighet att slippa krångla till det, som med så mycket annat. Jag kör i detta fall med en simpel “hair-rig”. På håret har jag två majskorn och en Pineapple Fever pop-up, nerklippt så att det precis reser sig från botten i en pelare av mat, men låter inte flytkraften lyfta på kroken. I så här små dammar med en del småkarp i kan man dessutom fila på sina fötmete-skills. Jag kan väl inte påstå att min medfiskare Jimmie Svensson direkt behöver lära sig något i dessa små dammar, men det ser roligt ut, är effektivt på småkarp. Den biten av specimenmetet ska man väl förmodligen också ge sig in på någon vacker dag. Har man inte karpfiskeutrustning och ska fiska på ett ställe där det går mindre karp, så går det givetvis utmärkt att knyta ett karptackel på sin befintliga haspelutrustning. Det är inte optimalt, men det är klart att det går att få karp bara man har tillräcklig utrustning för karpstorleken som råder i dammarna/sjön. Så nu när årets första karpfiske är avklarat, även om det egentligen inte räknas i så små vatten, så kan man känna sig avdammad och med extra sug blicka fram mot de större bitarna i våra svenska vilda vatten.

Lubbes Specimenfilmer

Karpfiske i smådammar

Karpfiske i Slovakien

Från noll till specimenfiskare


Puhakkas bästa tips för vårgäddan

Text: Jan Ohlsson Foto: Micke Puhakka & Normark


S

om en kamrat till mig sa för en massa herrans år sedan; – “Micke Puhakka, han kan nog aldrig fiska eller guida sönder sitt intresse, killen är helt galen”... Ja, galen på ett positivt och roligt sätt. Micke har guidat professionellt sedan 1998, inte nog med det, han är en riktigt mångsidig sportfiskare. Placerat sig på SM i pimpel, Femma i EM i laxtrolling mm. Han fiskar verkligen allt, om det så är gigantiska nilabborrar eller lite mindre vimmor, är utmaningen intressant så spelar egentligen inte vikten någon roll. Vad många inte vet om Micke är att han fiskat mycket karp, dessutom runtom i Europa och han är alltid snabb med att plocka upp nyheter och testa “hett” fiske. Nu är det ju gäddfiske det ska handla om, en fisk som Micke håller som favorit, det märks på hans gädd-CV också. Största gädda 16,4 kg och 130 cm, näst största 15,3 kg och 119 cm, och så fortsätter det. Micke är också en så kallad “Rapala Proguide”, d.v.s. utvald som en av fyra testfiskare för Normarks produkter. Platser och förutsättningar Micke rekommenderar sydvända vikar som bäst i början av vårfisket men missa inte t.ex. nordliga vikar en bit in i säsongen... stirra dig inte blind på väderstrecken. Ofiskat vatten kan var bättre än ställen redan fiskade men som har «rätt förutsättningar». Du kan bli förvånad. Mickes favoritförutsättningar är flera dagars sydliga vindar, gärna sol temperatur på väg upp när tempen kommit runt fem sex och varmare grader är fisket stekhett. Strategi och teknik Micke trycker på att det är viktigt att vara först i vikarna, med andra ord håll koll på när isarna går på dina favoritvatten, se till att vara där också först på morgonen. Prova först olika djup, bränn inte direkt in till vassen då missar du mycket fisk. Kom ihåg att vi pratar köldstela fiskar långa vevstopp och beten med mycket häng när vattnet är kallt. Börjar alltid ditt fiske en bit ut kring de heta platserna och kör gärna med jigg, speciellt om det varit några frostnät-


Tre av Puhakkas favoritbeten fรถr vรฅrfisket: Storm kickin stick, Storm wildeye seeker shad, Storm swimmin stick


ter. Soliga dagar med varma vårvindar är regeln att börja lite grundare. Har du ett ställe du tror stenhårt på, nöt o nöt, förr eller senare kommer en huggperiod. Dom finns ofta på plats men ibland tar dom helt enkelt inte...Fiskar du i nya och okända vatten så fiska gärna lite snabbare igenom dom heta eller intressanta ställena, då kan det vara enklare att hitta fisken. Micke är känd för att vara extremt rädd om den fisk han fångar och säger några tänkvärda ord. Kom ihåg att vara rädd om fisken, t.ex. en lekmogen och stor fisk måste behandlas mycket försiktigt vid lyft upp till båten. I vattnet är fisken svävande och är “viktlös”, ovanför ytan väger den just det den väger, på riktigt. Beten På frågan vilket bete Micke sätter på, första dagen vid vårfisket blir han nästan ställd, det finns så ju så många bra beten! Storm kickin stick, ett tredelat jerkbait med simmande gång är dock en av Mickes favoriter. Den går att fiska långsamt. En annan favorit är Storm wildeye seeker shad, ett mellanting av wobbler och jigg – eller snarare ett ”tailbete”. Den sjunker ganska långsamt för att det finns en plastkropp med luft och rasselkulor inne i jiggen. Veva långsamt, gör spinnstopp. Micke berättar vidare att hans näst största gädda på 15,3 kg tog en spinnfiskad wobbler/ jerk med en jigg bakom – och detta var redan våren 1993! Få känner till detta, och de som kände till det skrattade gott åt ”pajasbetet”! Troligen var detta det allra första ”tailbetet”, och nu har ”alla” ett sådant bete i boxen. Oviktade eller mycket lätt blyade jiggar rent generellt kan vara “killers”. Experimentera gärna själv, hitta svävande beten som går att fiska hem på olika sätt, veva, eller jerka. Micke trycker verkligen på att du ska använd ditt spö aktivt för at styra hur djupt dina beten går, t.ex. genom att höja spöet för att lyfta betet uppåt i vattnet, eller tvärtom... ! Att monotont jerka alla beten vid alla tillfällen är både tråkigt och ger mindre fisk.

Vill du kontakta Micke finns han här www.fishguide.se tel 0708-722 733 eller maila: micke@fishguide.se!

iten på 90:talet, glöm inte den. Likaså vill han absolut nämna Rapala Super Shad Rap vilken levrerat många stora gäddor, speciellt blyade med långsam sjunk. Micke är inte främmande för att fresta vårgäddorna med fluga, speciellt när det är rittigt trögt kan en ljudslös fluga med extremt häng vara grymt effektivt. (fast det ska Niklaus Bauer prata om i en annan artikel i detta +Magazine).

eller senare... Förväntningarna för fisket på samma ställe veckan efter var skyhöga, men gav bara en gädda, sånt är fisket!

Mike “pike” Puhakkas tips kokar ner till: 1. Fiska mycket... 2. Var först, direkt när isen går. Strunta i ställen där det ligger andra båtar, leta eget. 3. Fiska långsamt, glöm inte att det går att veva hem många beten, du behöver inte alltid jerka och rycka Nu är ju egentligen intervjuen slut men, Mickes hem det. Små rörelser kan vara “the shit”. drömgäddfiske 1994 måste nämnas. Samma dag, Vi pratar vidare och som så många andra skickliga 8,8 9,5 9,6 12,350 13,400 polaren fick 2 över 9 och en 4. Vevstopp, kan vara helt avgörande gäddfiskare som varit med ett tag nämner Micke Zalt på tio... herrarna räknade inte gäddor på sju kilo och 5. Behandla fiske varsamt, speciellt om du får romwobblern, som dominerade som bete bland gäddel- mindre. När allt stämmer, då kommer drömfisket, förr stinna honor


Elmotorer som ger dig nya möjligheter

MinnKotas elmotorer har revolutionerat sportfisket med nya tekniska lösningar. Den senaste innovationen i-Pilot med elektronisk ankring, autopilot, farthållare och automatiska spår ger dig nya möjligheter. Läs mer på www.minnkotamotors.com och www.comstedt.se


TESTAT BFT Bombarda

J

10´10-30g & 11´10-45g

ag gillar BFTs spön rent generellt, och har använt många av deras spön till allt från trolling till vertikalfiske. Smäckra kolfiberklingor med smakfullt designat yttre till ett överkomligt pris har varit något av ett signum för dessa spön. Trots den milda vintern lade sig isen i vägen för vinterfisket efter havsöring i min del av landet, och testet av de här spöna har därför skjutits på framtiden både en och två gånger. Under tiden har jag hunnit granska spönas detaljer och funderat på vad det är som inte riktigt stämmer. Vid en första anblick känns spöna inte alls lika påkostade som de andra jag äger från samma tillverkare. Korkhandtagen är helt raka, förhållandevis tjocka och spöringarna är få och relativt stora. Jag konsulterade havsöringvirtuosen Martin Gustafsson från Norrköping för ett mer utförligt test under praktiskt fiske. Fisket blev som väntat segt, det blåste för lite och trots att kläderna åkte av i samma takt som solen steg, var vattentemperaturen inte ens tre grader. Havsöringen är ”de tusen kastens fisk”, och det är ofta ett ”nötarfiske” som ställer höga krav på utrustningen för att man inte skall tröttna. Strulande rullar eller tunga spön hör inte hemma i denna gren helt enkelt. Redan efter de första kasten stod det klart att bakhandtaget var långt, mycket långt – mycket längre än vad som var motiverat med de låga kastvikter som gäller vid havsöringfiske på grunt vatten. Martin konstaterade snabbt att sågen skulle få säga sitt om han skulle acceptera detta som ett spö i hans påkostade arsenal för

Text & Foto: Dan ”Bruno” Forsberg


havsöringsfiske. Själv störde jag mig något mindre på denna detalj, men efter att ha fastnat i jackan några gånger under kast så börjar även jag tappa tålamodet. Klingan är däremot en riktig kastkanon, både lätta och tunga beten laddar spöna bra. Ett långt spö blir ofta automatiskt mer förlåtande för både lite för tunga och för lätta beten, detta är inget undantag. Som namnet ”Bombarda” antyder, är spöna tänkta att användas till spinnfluga med kastdobb. Detta var inget vi testade, men man skulle kunna tänka sig att man även här skulle vilja ha några centimeter till på andra sidan rullfästet. Till en början tänkte jag att dessa spön kunde vara perfekt till landfisket efter lax i vättern, men det stod snabbt klart att de var lite för klena för det fisket. För att få ett grepp om hur dessa spön är att drilla fisk på, tog jag tagit med dem både på sikmete och trolling, och för drillegenskaperna ger jag dessa spön mer än godkänt betyg. Spöna

har en djupare aktion än vad jag är van vid, och eftersom havsöringar är mästare på att krumbukta sig tills de nästan slår knut på sig själva, passar dessa spön fisket efter den akrobatiska havsöring utmärkt. Spöringarna är som sagt få, närmare bestämt åtta stycken, och relativt stora. Vid en första anblick känns detta lite billigt, och lite fult. Helt onödigt vid fiske i varmt väder, men de stora spöringarna har dock en ovärderligt roll vid fiske i minusgrader – som det så ofta handlar om vid havsöringfiske. Dock hade de gärna kunnat få vara några fler. Bakhandtaget på elvafotaren, mätt från mitten av rullfästet är hela 60cm. Hellre ett för långt än för kort bakhandtag, men detta var definitivt i längsta laget. Sammanfattningsvis är detta två spön med utmärkta kast och drillegenskaper, men med minus för detaljerna och det överdrivet långa bakhandtaget. Ca: Pris 1895 kr.


Betyg: Kastegenskaper: 7/10 Drillegenskaper: 8/10 Design och detaljer: 4/10


A N G E A N T DI

GJU

N E T E ! B U I D M R Ö GUM G R Ä H SÅ

Text & Foto: Bo Gunnars


A

Att fiska med stora jiggar är onekligen ett bra sätt att komma i kontakt med stora gäddor, vilket allt fler upptäcker. Vi har dessutom en stor modetrend inom gäddfisket nu, att sätta tailar på våra beten. Jag sätter själv tailar på nästan allt jag kastar i vattnet nu för tiden, spinnare, wobblers, för att inte nämna alla nya färdiga tailbeten som nu har kommit ut på marknaden. Ni håller säkert med mig om att man lätt kan hålla sig för skratt när ens nya jigg kommer upp utan bakdel, och att det skall vara självklart att man efter varje grymt gäddfiske ska behöva räkna med att köpa nya jiggar. När man har pratat med handlare har det låtit så här: – Ja, men man får ju räkna med att det går åt lite jiggar när man fiskar. Men saken kan vara att man inte har så bra ekonomi eller att man inte är nöjd med det som finns i handeln, eller att man bara vill göra sina egna grejor. Varför då börja gjuta själv? Personligen tycker jag att bland det roligaste man kan göra är att fiska med beten som man har gjort själv. Dessutom ska jag tillägga att det blir ännu roligare att fiska då man har gjort något efter en egen idé som successivt har växt fram. Tankar om små ändringar som kommer till en när man precis ska somna eller när man är ute och kör bil, idéer som man bara måste testa. ”Kanske en större paddel skulle ge betet precis den gången jag är ute efter, eller kanske man skulle sätta en fena där...” Idé + genomföra + test = resultat. När man sedan får fisk på det man själv skapat ger det en riktigt bra känsla, dessutom blir du bättre på att fiska, du lär dig vad som händer med betena när du gör olika förändringar. Jag har alltid sagt att när du gör egna beten med dina egna fiskevatten i åtanke, så har du större chans att få fisk på dessa än på fabriksbeten. När du gör beten till dig själv så kommer du att göra allt för att de ska fånga fisk. Du kommer sannolikt att göra dina beten i de färger som är dina favoriter,

Tre jiggar man kan gjuta själv. Andree har formarna om du är intresserad av att köpa dom. Alla jiggar i denna artikel är gjutna i formar som är lagliga.

färger som fungerar där du fiskar. Kanske vill du att de ska ha rasselkulor och doftmedel? Köp ”Plastisol”, några rasselkulor och lite doftmedel och sätt igång och gör din egen jigg med dina egna färgsättningar, med rassel och lukt, svårare än så är det inte. Dessa beten kommer du definitivt inte att hitta hos handlaren och dessutom är det billigt. Om ett stort gäddbete kostar ca 200 kr i affären, så kostar materialet ca 20-30 kr när du gjuter det själv. Vill du ha ögon på och bly inuti ditt gummibete så slutar prislappen på ungefär 40 kr, det varierar

givetvis beroende på vilka material man väljer och vart man köper dem. Den största vinsten ligger dock inte i ekonomin. Om ditt bete inte går bra i vattnet, eller om det blir söndertuggat av gäddorna så kan du bara ta hem det, värma upp det, och gjuter om det! Du kan även gjuta om många köpta jiggar, lite beroende på vilket material som använts i tillverkningen. Det är inte som att arbeta i trä, där betet bara är att kasta om det inte fungerar, med gummijiggar är det bara att smälta ner och gjuta om igen. Det är med


Ett av Svartzonkers tailbeten som ligger i vattnet och ser gott ut. Här ser man ett tips på hur man kan gjuta egna tailar. En stor dubbeltail bakom.

andra ord en total återvinning så länge du inte sätter det i botten och det går förlorat. Ur miljösynpunkt är det på så vis ett bra alternativ eftersom ett söndertuggat bete går att återvinna och bli till en helt ny produkt. Vad ska man tänka på? 1. Viktigast av allt är säkerheten. Använd handskar! Den smälta plasten har en värme på 150° - 300° C,

vilket gör att den fastnar på huden och ger riktigt elaka brännskador, och tro mig, du KOMMER att bränna dig om du inte har handskar. 2. Se till att jobba i en miljö med god ventilation, plastångor är INTE nyttigt. 3. Använd helst skyddsmask. Visst, kemikalierna kanske luktar gott, men din kropp och dina lungor håller inte med. 4. Se upp med vatten i samband med varm Plastisol,

det blir en kraftig reaktion om vatten hamnar i gummiblandningen, och det kan skvätta ordentligt. Får du den varma plastisolen på huden kan du bränna dig ordentligt! 5. Vänta innan du börjar peta med fingrarna, plastisolen är oftast varm mycket längre än man tror, vänta hellre lite längre så är du på den säkra sidan. 6. Var gärna två personer vid gjutningen, får du smält Plastisol över dig får du svårt att klara dig själv.


Att göra egna formar är ingen svårighet. Man limmar bara fast originalen som man vill göra en form av, i botten av formen, för att sedan hälla silikon över. Var bara extremt noga med att de sitter fast ordentligt.

prototyp du ska göra en form av i botten på lådan. För att det ska vara lätt att ta ur jiggen när den kallnat så smörj gärna in den med fett, typ olivolja eller dyl. innan du häller i gipset eller silikonet. Var noggrann med att jiggen sitter ordentligt fast mot botten. Som du kan se på bilden så har jag placerat två jiggar från Andree Lures bredvid varandra i formen, för att kunna göra en gjutform för två jiggar på en gång. När silikonet/gipset har stelnat och du har tagit bort gummimallen så får du putsa din form med ett fint sandpapper eller liknande. (gäller gipsformar). När du är nöjd med resultatet, bör du fetta in formen med olja. Vilken olja du väljer är inte viktigt, se bara till att den är miljövänlig, exempelvis olivolja. Hela formen ska fyllas så att varje liten yta täcks och på så sätt mättas med oljan. När du sedan ska gjuta smörjer du bara formen lite extra precis innan. Denna procedur förhindrar att den smälta Plastisolen fastnar i formen. Detta moment slipper du helt om du istället gör formen i silikon.

Gjuta egna formar. När du börjar gjuta egna gummibeten kan du till en början använda köpta formar, t.ex. de som finns hos Andree Lures, men när du blivit varm i kläderna kan du prova att även göra gjutformarna själv. Egna gjutformar kan man tillverka i flera olika material, de vanligaste är gips eller silikon. Ska du göra en gipsform så använd konstnärsgips, ett så kallat ”porslinsgips” som gör att finishen på jiggarna blir mycket snyggare. Vanligt gips fungerar också bra, men ytfinishen blir sämre. Snyggast och bäst blir det med beten gjutna i silikonformar. Visst blir det billigare med gipsformen, men så fort du ska göra ett bete som är lite mer

avancerat, eller om du använder ett original i trä, så är det bättre att göra en silikonform, annars får du inte ut originalitet ur formen lika lätt. En silikonform blir inte utsliten och det är mycket enklare att få loss betena, du behöver inte smörja formen, så jag rekommenderar silikon. När du ska göra egna beten, så börjar du med en råkopia i trä, eller ännu enklare i konstnärslera, för att sedan hälla silikon över det. Ett tips är att först göra några testgjutningar i gips av en av barnens leksaker (eller någon av frugans) innan du går över till silikon, då får du lite mer koll på processen innan du gör huvudgjutningen i silikon. För att komma igång på enklaste sätt så tar du en låda, typ en matlåda eller likande, limma fast den

Kopiering av andra beten? Jag kan inte skriva en sån här artikel utan att komma in på ämnet kopiering. Jag rekommenderar att du gör och gjuter dina egna beten. Vem som helst kan kopiera, men den verkliga vinsten ligger i att göra sin egen grej. Jag såg på en hemsida en tail som var en klockren kopia på en annan tail, den blev sedan utlagd på personens egen hemsida som att det var hans egen, tråkigt och pinsamt. Killen som gjort originalet fick inget som helst erkännande för sitt arbete. Kopiering av andras beten gör ingenting för att stärka din trovärdighet som betestillverkare, tvärtom. OM du vill kopiera någon annans bete för eget bruk så gör du bäst i att hålla dem för dig själv. Vad behöver du då för att börja gjuta? 1. Mikrovågsugn eller spis? Valet är ditt. 2. Två kaffekoppar eller teflonkastruller. 3. Gummimassa, gips och en form.


Använder man sig av en mikrovågsugn för att smälta Plastisolen så är en ”pyrexbägare” med mått på det bästa, man kan då lätt se vad som händer med materialet. Det går använda en kaffekopp bara man ser till att är mikrobeständigt. Använd alltid handskar om du är rädd om dina händer. Värma i mikrovågsugn. Häll upp massan i en kopp/bägare och kör på högsta värmen i en minut, ta sedan ut den och rör runt. Upprepa tills massan är mjuk och kan hällas i formen. Detta är nog det enklaste sättet, men samtidigt blir det lite knepigare när man häller i färgen då man inte ser hur det färgas. Värma på köksspisen. Om man värmer på spisen i en teflonkastrull så ser man hela tiden Plastisolen och kan lättare tillsätta rätt mängd färg och glitter. Ytterligare en fördel med att använda spisen är att det är lättare att hålla en jämn temperatur. Medan man låter massan kallna i en form är det lätt att hålla resten flytande på spisen men samtidigt är det också lättare att bränna det i botten. Testa båda och använd det sätt som passar dig bäst. Spisen lämpar sig bättre om du ska göra många i samma färg. Låt Plastisolen stå ett tag när den blivit varm och har fått rätt konsistens, oftast håller den värmen bra mycket längre än man tror, och om man låter den stå så försvinner eventuella luftbubblor vilket minskar risken för ojämnheter. Dessutom upplever jag att finishen blir snyggare när man inte har så bråttom. Självklart ska den inte stå så länge att den blir seg. När man först häller ut massan i koppen så är den vit. När man sedan värmer den så blir den först klar och som tjock gummi för att sedan bli lättflytande. Om man inte rör noga så får man lätt klumpar och ojämnheter i gummit, därför ska man röra ofta och mycket. Om du värmer i mikron och massan blir brun har du bränt den, med andra ord har du kört den för hårt och varmt.

Plastisolen är från början vit och mjölkaktigt, var noga med att skaka flaskan med plastisol ordentligt. Jag har på bilden tillsatt gul färg och glitter.


Nu har färgen kommit fram efter uppvärmningen, nu är det bara att hälla i formen. Notera att glittret faller till botten, så rör om noggrant i plastisolen innan du häller. Att palla upp ena sidan av formen som nedan, är bra om man vill göra olika färger och lamineringar.

Sätt färg på dina beten. I början går det åt en del material innan man lärt sig hur mycket av de olika komponenterna man behöver. Sörj inte över en misslyckad färgning, du kan alltid ta svart eller en annan tung färg och färga om plasten, på så sätt slipper du att så mycket går till spillo. Var beredd på att det kan gå åt ett par liter Plastisol innan man får koll på det här med färgning. Om du börjar med att använda en ljus färg, och dessutom inte tar så mycket av den, kan du steg för steg färga och lära dig mängder och mått, här är det leka och lära som gäller. Ett tips är att inte börja med

fluorescerande färger eftersom de är svårast. Det går åt mer färg om man vill ha färgen väldigt fluorescerande. Ju mer färg du häller i desto starkare färg blir det, svårare ekvation än så är det inte. Plastisolen är vit när man häller upp från flaskan, om du sedan häller i t.ex. fluorescerande färg så blir den gul, dock uppstår inte den fluorescerande effekten direkt, den framkommer när plasten blir varm och klar, varför det till en början kan vara svårt att hälla i lagom med färg. Det enklaste sättet att få ordning på detta är att använda ett decilitermått. Mät upp en deciliter Plastisol, droppa sedan färg eller använd ett kryddmått och skriv upp hur mycket färg

du tar. Att använda sig av ett mått förenklar inte bara användningen av fluorescerande färger utan även av vanliga färger så klart. Ibland kan det vara bättre att låta plasten kallna för att sedan börja om i de fall som man inte lyckats få rätt färg. På det sättet undviker man de klumpar som kan uppstå om man häller i färg när plasten blivit för varm. När du använder vanliga färger så kan du blanda i dessa medan du värmer Plastisolen för att se vilken nyans den får. Men observera, om du färgar med fluorescerande färg ska du inte hälla i den medan du värmer! Då är det stor risk att det blir klumpar, och att färgen inte blandas med Plastisolen.


Vill man ha tyngder inuti jiggarna så är det inte mer komplicerat än på bilden. Obs, testa betena så att dom går som du vill, det kan vara helt avgörande var blyet hamnar i jiggen.


Mjukgörare eller härdare? Nyckeln till hur ett gjutet bete går i vattnet är hur hårt eller mjukt gummit är. När du börjar att gjuta egna beten så starta med att gjuta dem utan härdare och provfiska dem. Gillar du gången? Bra! Om du inte är nöjd med hur betet rör sig så gjuter du om dem och tillsätter härdare. Gillar du fortfarande inte gången, gjut om och gör om samma sak igen. Man kan säga att ett stelare bete får MER gång än ett mjukare. Varför? Jo, för att ju mjukare gummi desto mer absorberas rörelsen. Kan man då inte hälla i för mycket härdare? Nja, det här gäller givetvis bara till en viss gräns och när man passerat den försvinner gången helt, så här gäller ”trial and error”. Om du ska gjuta något ”grubbs”liknande bete så vill du ha gummit så mjukt som möjligt, men om du gjuter något med t.ex. en paddel så vill du ha det hårdare. Ta med i beräkningen att det tar minst en dag innan Plastisolen har stelnat helt. Direkt efter gjutningen är den mycket mjukare än vad den kommer vara ett dygn senare. Håll detta i huvudet medan du gjuter så att du inte häller i för mycket härdare. Man inser ganska fort att man lätt kan göra, vår, sommar och höstbeten av ett och samma material. Vår och höst, mindre rörelser, och för sommaren större rörelser. Dessutom så påverkas gången om det är kallt i vattnet jämfört med när det är varmt. Det är mjukgöraren och härdaren som avgör om ditt bete blir en framgång eller ett fiasko. Laminering. Ett enkelt sätt att göra roliga beten är att ”laminera” dem. Att gjuta dem i två lager eller två färger, eller varför inte hälla i två färger på en gång och få ett bete som ser helt psykadeliskt ut? Om du laminerar så vänta inte för länge med att hälla på lager nummer två, då det finns risk att de olika lagren inte fäster ordentligt vid varandra. Man kan enkelt få ett snyggt resultat genom att ställa något under fronten av formen så att första lagret lägger sig snett och lager två fyller ut resten. Börja med färger som inte ligger så långt ifrån varandra i färgskalan så att du

Här har jag lamminerat med vit mage och gul överdel. Dessutom satt bly inuti jiggen. Ett tips är att gjuta in 10 / 15 / 20 gram i tre olika jiggar för att se hur dom uppför sig.


Det kan vara kul att gÜra psykedeliskt färgsprakande lamminerade jiggar, dessa kan bli otroligt snyggt i solljuset.


lär dig hur det fungerar. Ett tips är att även prova ett lager utan härdare och ett lager med, för att på så sätt styra gången åt olika håll. Glitter. Glitter sätter extra piff på dina jiggar, men om du värmer Plastisolen för varm och sedan häller i glitter är det risk att det smälter och blir klumpar. Börja istället med att lägga i lite glitter för att sedan successivt öka på mängden. Ett tips är att ta sparsamt med färg, gärna en genomskinlig färg som chartreuse för att sedan ta exempelvis silverglitter, glittret får då en gul ton. På det här sättet får du en jigg som är genomskinlig med gulsilvrigt glitter, grymt snyggt. Det finns massor med roliga tekniker som man kan laborera med. Som avslutning kan jag tipsa om att om du tycker att dina beten får skrovlig yta så smörjer du bara in dom med lite olja, typ olivolja eller barnolja. Passa då också på att ha i lite vitlök i oljan eller varför inte lite spad från en mosad mört eller dylikt. Har flera gånger varit med om att detta kan vara avgörande för fisket. (doftmedlet) När du har smort in dina jiggar så kommer de att glänsa och kännas lena i handen vilket också är hemligheten bakom varför butiksköpta jiggar känns oljiga, det får dem att se snygga ut. Föreställ dig att du går i en affär där det luktar nybakta bullar. Du hade inte tänk köpa en bulle, men lukten gjorde att du nu går från affären med en nybakt bulle i munnen och smaskar. Jag tror att detsamma gäller fiskar. Ett stort tack till John Andree (Andree Lures) som har varit mitt bollplank, idéspruta och stöd under arbetet med denna artikel. Han har tålmodigt svarat på alla frågor och funderingar som jag bombarderat honom med och han har inte slängt på luren i örat på mig en enda gång. Stort tack även till Claes ”the man” Svartzonker. Inköpsställe för Plastisol, gjutformar, färger och glitter m.m. hittar du hos Andree Lures info@andreelures.se order@andreelures.se www.andreelures.se

Glitter i olika storlek och färger. Med ett mycket fint guldglitter kan man få fram en grym guldfärg som skimrar i solen...

Gjut och ha kul, det är din fantasi som sätter gränserna...


Internationella

sportfiske -profilen Vincent Alexandre

Text: Jan Ohlsson Foto: Sebastian Wiman & Vincent Alexandre


B

iwaa, vad kan detta vara, vilket lattjo namn... Jo, förvisso men lägg det på minnet. Förutom Japans bästa fiskesjö är det namnet på ett relativt nytt företag inom den globala redskapsbranschen. Två dagars umgänge med fransmannen Vincent Alexandre, den ene av bröderna Alexandre som 2008 grundade företaget Biwaa, har gjort att jag är övertygad om att Biwaa kommer att höras och synas inom sportfisket de närmaste åren. Vincent och hans bror är tävlingsfiskare och redskapsutvecklare. Tävlandet sker faktiskt inte bara i Europa utan också på den relativt nya kinesiska touren Tävlandet födde många idéer om bättre beten, bättre metoder, bättre spön osv... Bröderna har inte låtit något hindra dem, idéerna förverkligas på löpande band, det blir kanske heller inte sämre av att Vincent flyttat till Shanghai, och där på plats kan arbeta med fabrikerna som tillverkar Biwaas redskap.  I Sverige representeras Biwaa av Splash International som just nu arbetar med att marknadsföra och få ut produkterna på Svenska marknaden. Ett av de hetaste betena för predatorfisket är den sk Divinatören, vars hemlighet handlar om att kombinera mjukbete med spinnarskedar. Vincent får själv berätta om hur betet kom till och varför. Divinatör combination of advantages  This solution, the Divinatör as we call it today, we find it in France with my brother when were facing long days without catch. I remember at that moment we were preparing our strategy before the most important French pike tournament.  Every lures seemed to be inefficient although the blades of our spinner tend to interest the smallest pikes and our soft plastic shad was bite really short and the pikes never swallow it. At this time we thought if we can find a trick to catch the numerous pikes of that lake it will be a huge advantage for the next tournament. That’s why we started to install a blade to our soft plastic shad. 

VISIT

www.biwaa.com


The results were out of this world, we were the first anglers to use this new pattern on the lake and we caught so many pikes it was just like we were fishing in another lake. We though that we really found something never tested before for pike fishing and we were really confident with this new pattern. Effectively during the week-end of this tournament we easily finish first rank thanks to this incredible pattern. For the other anglers the fishing days was tough, the pikes seemed to be inactive.  We understood something really important concerning that fish, regardless of whether the fish are active or not, it is always possible to make them react. The pikes have a hunting instinct, and they protect their territory. A lure that will come to disturb them can be considered as an enemy. Before we launch this product on the European market there was none of reaction lures especially designed for pike, that’s why the new product became really quick the best patterns for the tournament anglers in France.    In my opinion the metal lures are well adapted when the pikes are active but the fishes are not feeding all the time. Sometimes their activity level is going down and I think this is the right time to change for a soft lure. The best soft lures for pike are special, they must have a nice tail action but without too much water turbulence. In many case a smooth and soft tail vibration is the best. Concerning the colors, white is one of the classic but sometimes flashy colors such as Atomik or Ivory can be deadly.  The biggest advantage of the soft plastic is that their able to go deeper depending of the weight of your jighead of course. That’s why soft plastic shads are among the essential basic for pikes. During the pike session it’s important to alternate those lures of choice, metal lures and soft one to discover which one is the most adapt at that moment. Concerning the action of the lures there is no rules, sometimes the action need to be really slow and some other

days without knowing why you need to accelerate the speed of your retrieve to make them react. Some other times it’s far more complicated to make them react because they are following but striking neither metal lures nor soft ones. Probably because they are not in the mood of feeding, however there’s still a solution. The Biwaa Divinatör, a soft plastic Shad combined with a tailspinner”. Over and out!


ten aj

d d f 채 a g 201 2

ga채ddfajten 2012


Trummans bästa tips för vårgäddan

Text: Jan Ohlsson Foto: Stefan Trumstedt


S

tefan “Trumman” Trumstedt, försäljningschef och delägare på CWC, Catch with Care AB. För många behöver “Trumman” ingen presentation. Trumman har under många år varit en förgrundsgestalt inom svenskt gäddfiske och en av de som introducerat det moderna jerkfisket i Sverige. Trummans gädd-CV är inte så tokigt. Med en skärgårdsgädda på, 16,6 på topp och 59st över 10 kilo så är han verkligen välmeriterad. Alla utom sju är spinnfiskade eller jerkfiskade på grundare vatten. Fiskarna kommer dessutom från många olika vatten runt Sverige. Vad som kanske inte är så välkänt är att när inte Trumman fiskar gädda är favoritfisken den stygga Hälleflundran... Strategi och väder Trumman berättar att han alltid försöker vara på något favoritvatten direkt i anslutning till att isarna går, ofta är taktiken att fiska grunt där isen har legat längst. Efter ett kort tag så backar ofta dessa gäddor ut på djupare vatten för att invänta rätt temperatur innan lek och då får man följa efter. OBS. mycket fisk har också övervintrat på djupare vatten och börjar komma in till grundare områden när temperaturen i vattnet ökar. Rent generellt säger Trumman att man kan ha suveränt fiske dom första dagarna. Leta sydvända vikar, flacka inte runt för mycket och fiskar du som ny på vattnet så kolla kartan innan och gör en plan för fisket. Trumman poängterar vikten av att ha tålamod. Folk fiskar av för fort, ibland behöver gäddorna lite tid på sig. Fiska gärna uddar och djupkanter först, börjar aldrig längst in om det inte är ett vatten du känner väl. Med andra ord, tänk före fisket, det lönar sig... Glöm heller inte att kolla vädret dagarna innan du åker ut. Har det blåst ost i flera dagar står fisken kvar, även om det för dagen blåser västligt eller sydligt. Är det dessutom stabilt vattenstånd är det en fördel. Trummans erfarenhet är att det inte är så viktigt om det är högt eller lågt vatten men att när vattenståndet ändras så påverkas fisket negativt, fisken

“Trummans absoluta favoritväder - fyra till åtta sekundmeter med sydlig vind. Gärna molnigt med en solglimt, det är ju även bra för humöret.”


Tre av Trummans favoritbeten för vårfisket efter gädda: Big bandit, Pig och Buster Jerk.


blir störd, ståndplatser förändras och fisken måste flytta sig. Trummans absoluta favoritväder , fyra- åtta sekundmeter med sydlig vind. Gärna molnigt med en solglimt, det är ju även bra för humöret. Beten och teknik Naturligtvis är det en del Trummans arbete att fiska mest med sina egna produkter, vilket han gör ofta och mycket. För vårfisket är hans första val av bete en Big Bandit eller en Pig för riktigt grunt vatten. Just Banditen kan fiskas väldigt varierat säger Trumman, med korta vickningar eller genom att “trycka till” så att den skär ordenligt och skvätter och väcker fisken. Står fisken utbackad på lite djupare vatten, två till fem meter så fiskar trumman gärna en Buster Jerk. Ett tips är att bara veva hem den. Vikta gärna tafsen, inte betet. Men, om du viktar mer än 12gr gram så ställer det lite krav på att kasten är mjuka, annars kan du få en slags propellerkast . Vikten gör att betet reagerar snabbare. Tänk på det, tagga ner rörelserna annars blir det en jäkl... fart på ditt bete. Vid fiske mitt på dagen i stilla vatten, testa ett “rakt” bete, t.ex. en tail kan vara helt outstanding. Trumman trycker lite extra på att det är fritt fram att experimentera själv. Ett tips är att experimentera med olika shadstjärtar och tailar, kapa olika jiggar, ta stjärtdelen och montera på dina tailbeten. Experimentera och använd din fantasi. Det är på detta sätt som många av våra kända beten konstruerats och många tekniker etablerats, dvs genom hårt arbete av skickliga gäddfiskare runt om i landet och i världen. Trumman säger också att oavsett vilket fabrikat av bete, lär kännda det, skaffa en tre fyra varianter i olika färger. När vi ändå pratar beten så kommer vi in på trender och utveckling. Nästa stora gäddtrend tror Trumman är spinnarbeten, speciellt när vattnet blir lite varmare. Skeddrag och viktlösa gummibeten kan också vara nästa huggmagneter och glöm inte att testa doftmedel för gäddan, här finns mycket kvar utforska, vitlök tex, används mycket i USA. Lite också om tafsar. Till jerkbaits och tailar i lite lättare modeller föredrar Trumman enkeltrådig titan i

Trummans tips kokar ner till: 1. Inte störa gäddan mitt i leken. 2. Lär känna dina beten ordentligt hellre än skaffa massor med olika. 3. Håll koll på vattenståndet, förändringar är aldrig positivt, det ska vara stabilt. 4. Kolla vinden, dagarna FÖRE fisket, om det har blåst Vid tyngre beten som stora shadar, kraftigare fiske, i en viss riktning under flera dagar så står fisken kvar, använder Trumma fluorocarbon 0,90. Glöm inte att även om vinden vänt för dagen. anpassa också lekanden, det är onödigt att köra för 5. Klart vatten, dova färger. Grumligt vatten, ljusare stort... Det finns idag riktigt fina tåliga lekanden i beten, kör det som startregel, ha också koll på vilken rostfritt stål och dessa kan då göras mindre än om betesfisk som dominerar, anpassa färgen därefter. dom produceras i t.ex. mässing som är vanligt. – Men, säger Trumman, lägg mer vikt på hur du fiskar 6. Testa doftmedel, stort i flera andra länder, här ligger vi lite efter. ditt bete, än tex om du har titan eller fluorotafs. 60lb, dessa påverkar betets gång minst. Fluorocarbon som är populärt uppträder som en trögare tafs, dvs. den påverkar betet mer, vilket i och för sig kan vara kan vara bra om man vill dämpa ett bete lite grann..


ten aj

d d ä a g f 201 2

gaäddfajten 2012

Nu börjar det verkligen hetta till i Gäddfajten, hela 15 fiskar har registrerats de senaste dagarna. Flera av fiskarna är över 100 cm och leder just nu gör skicklige Harri Nyman med 401 cm gädda totalt. Konceptet för tävlingen är enkelt. Vi godkänner bara återutsläppta gäddor. Du kan fiska där du befinner dig, i dina egna hemmavatten eller på valfri annan ort. Man får alltså fiska var man vill innanför Sveriges gränser, både i sötvatten och i skärgården. De fem personer som lyckas dra flest centimeter fisk på fem gäddor från den 1/1-16/9 2012 går till en storstilad final i Västervik i slutet av oktober 2012. Vi lottar även ut en finalplats bland de 25 efterkommande i listan, så det blir totalt sex finalister. I finalen fiskar alla var för sig med en av tävlingsledningen utsedd guide och båt samt med utrustning som tillhandahålls Vi gratulerar alla grymma gäddfiskare och väntar med spänning på fler rapporter vartefter isarna försvinner, och det gör dom just nu i rekordfart. Se ställningen här ->  Gäddfajten Läs reglernar här ->  Regler Gäddfajten

Text: Jan Ohlsson Foto: Gäddfajten


Okorrumperad tur i jakten pĂĽ silver

Text & Foto: Stefan Ă…gren


d

en vackra Lögdeälven är välkänd hos många fiskare och det är många som har fiskat bort jobb, fru och hus i jakt på de sägenomspunna laxar som simmar i den lilla skogsälven. De flesta ståndplatserna är kartlagda hos de mest inbitna entusiasterna vilka inte avslöjar dessa utan förbehåll. En glad amatör som för första gången ska göra sitt försök till att fånga en lax går oftast bet på grund av detta eftersom älven är så pass vacker att det känns som det kan stå fisk precis överallt. Med detta sagt så förstod jag att skulle jag ens ha en minimal chans att fånga en lax i Lögdeälven, ja då hade jag två alternativ. Det första skulle vara att iklä sig rollen som hemlig agent och skugga någon av laxrävarna och kartlägga var de parkerar sina bilar, vid vilka tidpunkter och vilka stenar de stripade flugorna förbi i hopp om att hederligt detektivarbete skulle kunna ge mer information. Det andra alternativet skulle vara att erbjuda stora summor riksdaler i utbyte mot hemliga ståndplatser men hur kunde jag då lita på att informationen jag köpte var korrekt? För inte kunde jag lita på någon i den korrupta laxvärlden som många fall likställs med ett Ryssland i miniatur. Då jag övervägde de olika alternativen damp det plötsligt ner ett sms i telefonen. Det visade sig att Gustav och Anders skulle ner till älven och fiska. De menade att de inte hade särskilt stora förhoppningar om att fånga fisk men att de gärna ville kastträna och diskutera olika orsaker till varför laxen aldrig hugger. Jag var naturligtvis inte sen att sätta mig i baksätet på deras bil och lyssna som ett litet barn till ljugarhistorierna som de två åldringarna pratade om på väg söderut till vattnet. Vad jag inte insåg dock var att jag inte hade någon aning om var i älven vi skulle fiska. Jag hade ju som hastigast besökt den en gång tidigare men herrarna i framsätet hade minsann gjort sina besök utan vidare framgång tidigare, lyckligtvis bägge åtminstone med fortfarande jobben i behåll. Anders som hade flest åldersringar i tänderna skrattade och sa att vi fick helt enkelt lita på turen. Pyttsan tänkte jag.

“Helt plötsligt står vi där vid den lilla skogsälven och tjoar och skrattar som om vi hade varit på karaokebar i Säffle.”


Helt plötsligt står vi där vid den lilla skogsälven och tjoar och skrattar som om vi hade varit på karaokebar i Säffle. Gustav har landat en alldeles nystigen och supersnygg lax på hela 98 cm på sitt enhandsspö. Händelsen var så osannolik att chansen att vi hade hittat en stor guldfyndighet i älvsbottnen var signifikant högre. Jag känner mig ändå övertygad om att Gustav inte skulle byta händelsen mot allt smör i Småland eftersom hans lycka då laxen lojt simmade tillbaka till älven inte gick av för hackor. Efter allt så funderade vi på att avsluta fisket för att åka in till staden och ljuga över saken på några väl valda internetforum, men Gustav ville sitta och sola sig i segerglansen en stund till. Han manade på mig att gå upp till samma forsnacke där hans fisk hade

huggit så att jag kunde kastträna lite. Jag tittade vädjande på Anders och han nickade lugnt och sa att det var okej. Dröm om deras förvåning om när jag i blott det andra kastet skrek till.

som jag knappt trodde var möjlig. Efter mycket om och men och en massiv mjölksyra i mina armar landade vi tillsammans en 112 cm lång och fet lax. Gustav som var lugn och harmonisk efter sin fångst koordinerade och styrde förloppet som vilken riksdagsledamot som helst skulle göra med en tvivelaktig inkomstgaranti i portmonnän, full av självförtroende. Anders tailade den stora fisken galant och jag kunde inte annat än kasta mig över den i full lycka och fullare av förvåning. Situationen var trots allt något ingen av oss var särskilt vana vid för inte kunde vi i våra sinnens fulla bruk ana att vi skulle få två laxar, på samma forsnacke dessutom.

Det började precis som jag hade läst om i all litteratur innan. Det kändes liksom som att något litet var på flugan och bara dallrade lite. Jag hade läst att då kunde det vara en lax så jag avvaktade situationen. En hel evighet och lite till och ytterligare lite till flöt förbi innan en massiv tyngd plötsligt började streta i linan och jag insåg att det nog var en lax som hade retat sig på flugan och huggit. Således gjorde jag återigen som experterna hade lärt mig, jag reste vänligt men bestämt spöet och satte kroken där den Det visade sig att det fanns ytterligare ett alternativ skulle och sedan fick jag känna på en kraft hos en fisk som jag inte hade räknat med i den matematiska


“Efter mycket om och men och en massiv mjölksyra i mina armar landade vi tillsammans en 112 cm lång och fet lax.” matrisen. Jag slapp ägna mig åt spioneri vilket ändå hade känts ovärdigt mot de som med slit och idogt arbete själva har lärt sig älvens hemliga ställen. Inte nog med det, eftersom jag inte har haft möjlighet att bli invald i vår kära riksdag och kunna rösta emot elaka vattenkraftsentusiaster och därmed också säkrat min ekonomiska framtid slapp jag muta mig till framgången vilket var bra för börsen. Alternativet som återstod och som allt som oftast glöms bort är ju den klassiska turen, den som är fri från korruption och oärligheter och som man bara ibland råkar snubbla över. Och ska jag vara helt ärlig så skulle jag inte heller ha lagt notis om en guldfyndighet i älven, jag hade ju redan haft turen att hitta 112 cm silver.


V

ertikala årlaken

Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Ohlsson, Torbjörn “Tuben” Persson, Andreas Dybedahl & Stefan ”Källan” Källström


E

n höst för inte länge sen med ganska svårt fiske på Glafsfjorden i Värmland kom det efterlängtade hugget i en brant på väg upp mot en grynntopp. Siktet var inställt på gös och de första metrarna trodde vi båda i båten att så var fallet. Men icke, den efterlängtade gösen var en lake. Ett klockrent hugg på en blå Fin-S, vertikalfiskad efter alla konstens regler. Trots att det skulle vara en gös skrattade vi gott åt händelse, en kul grej bara... eller? Laken har funnits kvar i mitt minne som en rolig händelse, men nästkommande vår vid vertikalfiske efter gös, i ett svagt strömmande sund i en helt annan sjö, händer samma sak igen. En tjusig marmorerad och rejält tjock liten lake nappar, denna gång på en Shaker, en slumpfisk? Ett par dagar efteråt när jag fiskar med min vän Andreas Dybedahl är det deja vu. Andreas krokar en riktigt fin lake i fyrakilos klassen, även den högg på en Shaker. Samma ställe och vid ungefär samma tidpunkt på kvällen. Kulmen på detta fiske sker några dagar senare när jag vid gös-söket lyckas få hela fem lakar, vertikalade efter konstens alla regler, på samma ställe och under en period på kanske en och en halv timme. Sju lakar på vertikalfiske på tre turer, ja, inte illa alls och definitivt tillräckligt för att väcka ett intresse för en ny art att rikta det roliga vertikalfisket mot. Kanske är det så att vi som gillar vertikalfisket tillsammans har en ny utmaning på gång? Att utveckla vertikalfisket efter lake. Vid våra försök har vi använt samma utrustning och metoder som vid gösfiske, dvs ca: 20 grams huvud, gummijigg och stingerkrok. Jiggarna har smörjts med Trigger X feromon. Då fisket sker i skymning och mörker så är det nog inte fel att använda sig av doftmedel. Jag har vid ett fillfälle hört om en av de äldre gubbarna i vår lokala klubb som pimplade lake med abborrfiléer som fått dra i olja och vitlök... Kanske värt att testa? Vitlök är en killer, i alla fall för gädda. Vid ett par tillfällen har vi samtidigt använt fireballtackel med nors och löja, men samtliga lakar har tagit på jigg.

Samma jiggar och riggning som vid gösfisket.


Andreas Dybedahl med en av de fรถrsta bonuslakarna.


Vertikalfiskad Lota Lota i ett lite mindre format

Shaker i färgen Arkansas Shiner har dominerat som lakjigg. förövrigt en riktigt grym färg även till gösen. Fisket har skett vid botten med regelbundna “dunk” i botten. Laken uppskattar säkert att man “annonserar” sitt bete lite mer än vanligt då den inte har någon vidare syn, så mycket bottenkontakt med betet är ett hett tips. Generellt har det funnits stora mängder löja och även nors på platserna där vi fått fisk. Att fisken varit på födosök är högst troligt. Vattnet har i alla fall varit svagt strömmande och djupet har varierat mellan 2,5 till ca: 4 meter. Alla fiskar har nappat mellan klockan 21.00 och 23.00, d.v.s. när mörkret lagt sig, eller i skymningen. Nappen är ganska diskreta, men i undantagsfall smäller det bra i grejorna. Det här fisket är roligt, riktigt roligt! Lite bättre lakar är väldigt ettriga och gör ofta sköna rusningar mot botten. Vatten som Klarälven, Dalälven m.f.l. som håller bra med lake är säkert idealiska att testa på. Här finns det redan skickliga metare som når framgång vid riktat mete efter lake så varför inte vertikalfiske? Detta är våra erfarenheter, dela gärna med dig av dina. Vem vet, kanske är laken lika vanlig i vertikalsammanhang som gösen om några år...  

Artikelförfattaren med en stabil 3,9 kgtagen precis i skymningen...


SPORTFISKEMÄSSAN SPORTFISKEMÄSSAN 2012 2012 SPORTFISKEMÄSSAN SPORTFISKEMÄSSAN2012 2012

FILMSPECIAL FILMSPECIAL FILMSPECIAL ABU GARCIA

Text & Foto:+FishEco & Igelkottfilm

LAX-AUKTION

NORMARK


CWC “TRUMMAN”

QUINTREX 740

QUINTREX BÅTAR

SPORTFISH MASTERS

JÄTTEAKVARIET

SVARTZONKER&FRANSSON

SÖDER SPORTFISKE

UNGA SPORTFISKARE

VISION “DRUGGE”


BIOS “BUSTER”

COMSTEDT

HUNTYARD&BERRAS

SPORTING “DANSKEN”

GUIDELINE

J:SON SWEDEN

KALLE KAMEL

KAMEL-JERK

LOOP


CASTINGTÄVLING

TEMP.STYRD PARAVAN

BROMAN LIVE

LUBBE LIVE

WILLIAM LIVE

TRUMMAN LIVE

BERRA LIVE

www.igelkottfilm.se


Finns i butik from maj 2012.

Claes ”Svartzonker” Claesson

Se filmen på YouTube KLICKA HÄR!

www.abugarcia.se


Bauers bästa tips för vårgäddan

Text: Jan Ohlsson Foto: Niklaus Bauer & Ribatex


N

iklaus är mannen som nog kan kallas för Sveriges “Mr. Gäddflugfiskare”. Niklaus är försäljningsansvarig och delägare i flugfiskeföretaget Fly Dressing och har fiskat fluga sedan 10 års åldern. Meriterad på många sätt, bl.a. vunnit Övik Pikechallenge och Big Pike Flychallenge. Har fångat största sejen som någonsin tagits på flugspö, 14870 gram, inofficiellt världsrekord. En av få som lyckats fånga hälleflundra på fluga. Drivande i utvecklingen kring det salta flugfisket såväl som för gädda och havsöring... Största gäddan på fluga 12024 gram, drygt fyrtio gäddor över 9 kg, fem över 10 två över 11, ja, nog kan han sitt flugfiske efter gädda, men så har också Niklaus satsat hårt på gädda de sista 10 åren. Vårfiskets strategi När Niklaus lägger upp strategin för ett vårligt gäddpass söker han upp de platser som varit isfria längst, dessa har oftast ackumulerat mest värme. Vikar och kanter som vätter mot söder, stirra dig inte blind på bara vassar. Fiska kanter, från djupt mot grunt. Från ca 3-8 meter och jobba dig inåt. Glöm inte landfisket, åmynningar, sund, kärr som har förgreningar till havet kan vara fantastiskt bra på våren. Fiska noggrant. Niklaus pekar också på något som vi ibland är dåliga på, var sjysst mot andra, smyg ut ur fiskezonerna så kanske någon annan som kommer efter också lyckas... Favoritväder för Niklaus är varmt och mulet med vissa solglimtar, gärna sydlig vind. Värmen gör att fisken blir aktiv. Vid lugnt och stilla vatten, leta gärna skugga, fiska kanterna av skuggan mot vattnet, fisken vill ha varmvatten men inte exponera sig, tänk på det. Vi talar flugor länge. Niklaus listar några favoriter, ”strömmingen” t.ex. en blå/silver fluga men också grön/silver. Niklaus öppnar gärna ett fiske med en stark attraktorfärg, om det inte ger något byter han sedan mot naturfärg eller strömming.

just möjligheten att fiska flugan superlångsamt har helt utklassat spinn/ jerkfisket många gånger. Niklaus riggar gärna två spön ett med intermediatelina och ett med sjunklina, för att just kunna fiska långsamt på både grunt och lite djupare vatten. Är man dessutom två i båten så kan man faktiskt växla, en fiskar djupt och en grunt, för att effektivt söka fisken.

Utrustning och hjälpmedel Vi pratar krokar och tafsar, Niklaus berättar att Flugorna på våren ska sväva säger Niklaus, detta är superviktigt, hänget i flugan kan inte vara för bra och utvecklingen gått mot större och större flugor, när

han visar mig några av sina monster så förstår man, de är verkligen långa. Otroligt många fiskar bara nyper i en fluga, då är tricket att där nypet sker skall det finnas en krok. Var nog med hur du tacklar och glöm allt vad trekrokar heter. De trasslar bara in sig i flugan. Det ska vara enkelkrok på vajer, plastad sådan, då är det lätt att bara vira och bränna ihop knutöglor. Det håller garanterat säger Niklaus. Fiska med fluglinor med stum kärna fortsätter Niklaus. Du fångar betydligt fler gäddor då du känner huggen på ett helt annat sätt än tidigare. T.o.m. de


Två av många flugor som Niklaus Bauer bundit för just vårfiske efter gädda.


klassiska slackhuggen känns i en stum lina när gäddan tar och simmar framåt, man anar att linan plötsligt blir lättare, då är det bara att nita! Anpassa dina tafsar, 0,50-0,60 nylon eller fluorocarbon så att det vänder upp en fluga bra, energin i fluglina ska räcka till detta. Ju mer sjunk i linan, desto kortare tafs. Vi talar också om spön och rullar, Niklaus rekommenderar niofotare, inte längre. Längre spön hanterar lina och vind sämre. Det är heller inte dumt med ett spö också i klass tio, inte för fiskens skull, utan för att hantera stora flugor. Satsa hellre på två hyfsade spön än ett riktigt dyrt. Vi har kommit till hjälpmedel och Niklaus säger att ett av de bästa hjälpmedlen är en linkorg vid fiske från båt. Du rör dig bättre i båten och får mindre trassel. Jobbigt i början men ovärderligt i längden. Orvis ”korvlåda” är världens dyraste plastlåda men är överlägsen, t.o.m. bättre än mina egna produkter säger Niklaus med ett leende. Också frontmonterad elmotor, är ett sjukt bra hjälpmedel. Om pengarna finns och du verkligen vill satsa på gäddflugfisket och du verkligen vill kunna ligga stadigt och bra. Vad gäller rullar, lägg pengarna på annat än rulle, det är förvaring. Niklaus tips kokar ner till: 1. Våga tänka annorlunda, testa t.e.x. stengrynnor på våren strax utanför vikarna. 2. Fiska sista timmen “in i kaklet” Det ska vara mörkt och eländigt att få upp båten eller att packa ihop flytringen, då har du fiskat rätt. Anmärkningsvärt många fiskar inte in i mörkret, kan vara bästa tiden. 3. Använd enkelkrok, krokar utmärkt, lätt att släppa tillbaka fisken, trekrok är bannat vid gäddflugfiske. 4. Kom ihåg, håva alltid lekfisk, lyft aldrig i gälgrepp. 5. Fiska lååångsamt, flugan ska sväva, speciellt när det är riktigt kallt vatten.


ten aj

d d f ä a g 201 2

gaäddfajten Vår kunskap - Din framgång

bigcatch.se

Kristian Keskitalo kristian@bigcatch.se +46 70 331 64 40

Stefan Källström stefan@bigcatch.se +46 707 35 53 06

Göran Roberts

goran@bigcatch.se +46 70 663 20 01

Jussi Väänänen jussi@bigcatch.se +358 400 674 808

2012

Fiske för Alla, Edge Flyfishing ,+FishEco och Sportfiskemässan har inför 2012 gjort en gemensam satsning på en helt ny typ av gäddtävling som ska göra det möjligt för som många som möjligt att delta och vara med och slåss om äran att vinna Sveriges första rikstäckande gäddtävling. För mer info besök ->

www.fisheco.se


ELIS FOTOHÖRNA

HDR

Text & Foto: Elis Wessmark


H

DR är en förkortning av High Dynamic Range, det vill säga ett stort dynamiskt omfång. Det dynamiska omfånget är registret av ljus som kameran kan registrera. Ett stort dynamiskt omfång gör att man får fram detaljer både i de mörka och de ljusa partierna av bilder, detaljer man aldrig hade kunnat se på en normalt exponerad bild. Ju fler bilder man lägger samman, desto större omfång får man. När använda HDR? Ett enkelt och bra exempel på detta är om man fotar en person som står framför en klarblå himmel. Kameran klarar inte att lägga rätt exponering både på himmel och ansikte. Exponerar man rätt för himlen kommer den vara riktigt blå och fin men ansiktet på personen kommer att vara alltför mörkt. För att få ansiktet bra hade man behövt längre slutartid men då hade himlen inte blivit lika blå och fin. Olika sätt att få HDR-bilder När man skapar en HDR-bild lägger man samman ett flertal bilder med olika exponeringar till en bild. Tre, fem eller sju bilder är vanligt förekommande vid skapandet av en HDR-bild. När jag använder fem bilder tar jag en bild som är två steg underexponerad, en som är ett steg underexponerad, en rätt exponerad, en ett steg överexponerad och slutligen en två steg överexponerad. Lite dyrare systemkameror har ofta en funktion som fixar allt detta själv. Du ställer bara in kameran på önskat antal exponeringar, fokuserar och håller ner avtryckaren så tar kameran rätt antal bilder med olika exponeringar, utan att du behöver pilla på några inställningar och riskera att få motivet på olika plats i bilden. Vilket av dessa två sätt man än använder är det extremt viktigt att använda ett stativ. Minsta lilla rörelse mellan bilderna och slutresultatet kommer bli suddigt. Ett tredje enklare men lite mer tidskrävande sätt är att fota i RAW. RAW-filen innehåller information både om hur bilden skulle se ut flera steg under- och

överexponerad. När du valt vilken av dina RAW-bilder du vill göra en HDR av öppnar du dem i exempelvis Adobe Lightroom och justerar exponeringen. Spara en kopia med varje exponering från -2 till +2. Fördelen med det här sättet är att du slipper släpa med dig ett stort stativ och du kan även använda bilder på rörliga motiv utan att riskera att det blir suddigt. Programvaror för HDR För att sedan slå ihop de olika bilderna till en HDRbild finns ett flertal olika program att använda. Själv använder jag ett som heter Dynamic Photo HDR.

Detta finns att ladda ner som demo på nätet för den som vill testa. Utöver detta finns det ett flertal andra liknande program som gör samma sak. Senare versioner av Photoshop har även en inbyggd funktion för det. När du väl har slagit samman de olika bildfilerna till en finns ett flertal reglage och justeringar att pilla på. Testa dig fram för att få fram den effekt du önskar. Testa också med olika typer av bilder för att se hur olika ljus ger olika effekter. Nu har du grunderna i vad som gäller så det är bara att börja experimentera.


Fem snabba tips för HDR. 1. Ta tre till fem bilder i olika exponering. Fotar du i RAW räcker en bild. 2. Importera RAW bilden i Adobe Lightroom och skapa flera i olika exponering. 3. Importera och slå ihop bilderna i t.ex. Dynamic Photo HDR. 4. Dra i kurvor och reglage tills du är nöjd med bilden. 5. Importera och efterbehandla bilderna i Photoshop.


Fånga

rödingen

på vertikal

Text & Foto: Stefan ”Källan” Källström


A

llt började på min sista arbetsdag innan semestern sommaren 2010. Jag satt och avslutade jobbet för få en lugn semester när plötsligt telefonen plingar till. Det var ett MMS från min gode vän Jonas Svensson. – Det fungerar, vilken fajt! skrev han i meddelandet och bilden visade en röding med en jigg i mungipan. Vi hade tidigare pratat om att det vore oerhört häftigt med ett riktat vertikalfiske efter röding och nu hade han lyckats utan mig. Bakgrunden till fisket. Jonas, som är uppväxt vid Vättern, har sedan barnsben fiskat röding på olika sätt: lodutter, trolling och inte minst sommarpimplat röding. Med sina mångåriga erfarenheter från Vättern hade han nu bytt ut pimpelspöet och tillhörande Vänernpirk mot ett vertikalspö med jigg och succén var ett faktum. Dagen efter var även jag på plats för att pröva lyckan. Det tog inte lång stund innan jag fick min första vertikalfångade röding. Vilken fajter, vilken styrka! Jag har själv under många år trollat röding på Vättern, men det här var en helt annan sak. Att hålla i spöet när man ser på ekolodet hur rödingen jagar, attackerar och slutligen hugger jiggen – stenhårt.

”Det dröjde inte länge innan han tjöt av glädje och stod med ett kraftigt spöböj och ett stort leende på läpparna.” När vi började vertikalfiska efter röding gjorde vi på samma sätt som när man pimplade röding förr: Långa ryck kombinerat med små lätta rörelser. I början så fiskade vi bara någon meter ovanför botten, men vi upptäckte snart att rödingen gillar när det är fart på betet. Därför började vi med samma teknik som när vi ”tokvevar” efter sej i Norge: Man släpper ner jiggen till botten och vevar 5-8 snabba


varv följt av ett kort vevstopp och sen några snabba varv igen och stopp. Så fiskar vi hela vägen från botten till ytan. Ibland kommer hugget bara ett par meter under båten. Resultatet blev inte bara fler, utan framför allt större rödingar. Under ett fiskepass i somras så fick min grabb Felix som då var sex år följa med och eftersom att fisketekniken är enkel så kom han snabbt in i hur man skulle göra. Det dröjde inte länge innan han tjöt av glädje och stod ett kraftigt spöböj och med ett stort leende på läpparna. Pappa den ”drusar” (hans egna ord drusar = drar och rusar) Fajten var kort och intensiv, efter ett par minuter kunde vi håva en röding på 3.6 kg. Utrustning. Vid val av utrustning så använder jag samma utrustning som vid vanligt vertikalfiskar efter gös: Ett Abu Fantasista 5,6´ 15-35g spö och en Orra SX fulladdad med 0.10 flätlina. Än har jag inte upplevt


Tänk på detta innan du ger dig ut på Vättern: 1. Man bara får fiska med endast en krok per bete 2. Minimimåttet på röding är 50 centimeter och man får bara ta med sig två fiskar hem. 3. Returnera fisken i största möjligaste mån och behandla den med respekt. Mer information om hur man fiskar rätt på Vättern finns på: http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/ vattern/Sv/fiska-i-vattern/Pages/index.aspx Skulle du få en märkt fisk: Rapportera det till Sötvattenslaboratoriet: http://www.slu.se/sv/ fakulteter/akvatiska-resurser/datainsamling/ fiskmarkningen-1a-sidan/rapportering-tillsotvattenslaboratoriet/


några problem att det är för klent. När det gäller beten fiskar jag med 10-15 centimeter stora jiggar. Några av favoriterna är 11 centimeter Powerbait Ripple och 11,5 centimeter Lunker City Shaker, gärna i färger som ljusblått/pärlemo eller grön/pärlemo. Som jiggskalle använder jag oftast ett 15-25 grams Flexhead. Det är en jiggskalle utan krok som man skruvar fast i jiggkroppen. Sen fäster jag en en bit 0,40 floucarbonlina på skallen knyter fast en vass stingerkrok i storlek 4-6 i den. Det är viktigt att man sätter kroken långt bak på jiggkroppen, eftersom rödingen ofta bara är framme och nyper i jiggen – och ibland kommer jiggen upp med avbiten stjärt. En sak som är viktigt att komma ihåg när man fiskar på Vättern: Man får bara fiska med EN krok per bete. Vart ska man fiska? Vättern är stor. Första gången man kommer dit kan det kännas som att leta efter en nål i en höstack. Jag brukar själv fiska i områden där det är 20-35 meter djupt och som ligger i anslutning till en grynna. Eftersom att jag har en båt som är lite för stor för vertikalfiske brukar jag ankra upp i fören med 50100 meter lina. Är det dessutom lite vind får båten en pendelrörelse över området där man fiskar och vill jag göra en liten förflyttning är det bara att dra in eller släppa ut lite ankarlina. Och på så sätt fiskar jag av området effektivt. Och oftast brukar det löna sig att ligga kvar länge och nöta på samma ställe och invänta en huggperiod istället för att hela tiden leta ny platser. Det är inte bara rödingen som fattat intresse för jiggarna som simmar upp och ner i Vätterns klara vatten, även har öringarna fattat tycker för dessa beten men än så länge har jag bara sett ett fåtal öringar som fångats på vertikalfiske. Men hittar man bara rätt ställe och teknik så tror jag att det här sättet fiska kommer att vara lika effektiv på öring som på röding. Och att få kroka på en lax under ett fiskepass är drömmen och jag tror att det är en fråga om när – inte om...

www.fisheco.se


?

Är du redo

för årets största gäddtävling

FoTo KriSTiAn nilSSon

Fiske för Alla, Edge Flyfishing, +FishEco och Sportfiskemässan har inför säsongen 2012 gjort en gemensam satsning på en helt ny typ av gäddtävling som ska göra det möjligt för så många som möjligt att delta och vara med och slåss om äran att vinna Sveriges första rikstäckande gäddtävling.

Tävlingen arrangeras av:

annons

Vi tillåter bara catch and releasegäddor!

Konceptet för tävlingen är enkelt. Vi godkänner bara återutsläppta gäddor. Du kan fiska där du befinner dig, i dina egna hemmavatten eller på valfri annan ort. Man får alltså fiska var man vill innanför Sveriges gränser, både i sötvatten och i skärgården. De fem personer som lyckas dra flest centimeter fisk på fem gäddor från den 1/1-16/9 2012 går till en storstilad final i Västervik i slutet av oktober 2012. Vi lottar även ut en finalplats bland de 25 efterkommande i listan, så det blir totalt sex finalister. i finalen fiskar alla var för sig med en av tävlingsledningen utsedd guide och båt samt med utrustning som tillhandahålls av tävlingssponsorerna.

Fiske för Alla rapporterar från tävlingen med totalt sex tävlingssammandrag i de nummer som ges ut under tävlingsperioden. i samarbete med våra tävlingssponsorer kan man vinna fina priser i varje deltävling.

l

l

l

l

l

l

l

Förstapriset är en pokal samt ett resestipendium värt 50 000 kr som delas ut till vinnaren på Sportfiskemässan 2013.

Anmälan till tävlingen sker via www.fisheco.se Tävlingen sponsras av:

Edgesportfishing.se

l

l

Det är tillåtet att fiska i valfritt vatten inom Sveriges gränser.

l

Gäddan ska fotas tillsammans med en måttstock som gör det enkelt för tävlingsledningen att verifiera angiven längd. Ta gärna en poseringsbild för medialt bruk.

l

Båda bilderna samt information om fångsten laddas enkelt upp på tävlingssidan hos www.fisheco.se.

l

När tävlingsledningen godkänt fångsten registreras den och visas upp på sidan.

Det är enbart tillåtet att använda artificiella beten som exempelvis jerkbaits, skeddrag, gäddfluga, spinnare, jiggar, spinnerbaits och så vidare. Tävlingsperioden för kvalet är 1 januari-16 september 2012. Alla tävlar gemensamt och registrerar sina fångster allt eftersom. De fem fiskare som lyckats dra flest antal meter gädda på fem fiskar under den totala kvalperioden går till en gemensam final i Västervik i slutet av oktober 2012. Man kan anmäla sig när som helst under tävlingsperioden och anmälan sker digitalt via tävlingssidan på www.fisheco.se. Tävlingssidan uppdateras automatiskt på www.fisheco.se och man kan hela tiden följa vilka som har flest centimeter.

1a pris

50 000 kronor

Juryn på +FishEco har ensam beslutsrätt om vilka fiskar som ska godkännas eller ej. Tänk på att ta så tydliga bilder som möjligt så att inga tveksamheter uppstår vid inregistreringen av din fångst. För att en fisk ska kunna registreras måste den vara minst 75 cm. Mät fisken i hela centimeter. Är den till exempel 95,5 så blir den anmälda längden 95 cm. Vi godkänner återfångade gäddor, men inte samma dag.

www.edgeflyfishing.com och www.edgesportfishing.se tillhandahåller diskussionsforum för tävlingen på internet.


Månskenstrolling D

et är snart slut på en veckas trolling och enbart två laxar har lurats ända in i håvmaskorna. Utöver det har vi tre tappra trollare i båten mest tröstätit, undvikit VHF-trafik och emellanåt hamnat på kollisionskurs under de försök till optimism vi vågat oss på genom videoklipp från de landade laxarna. Vi finner snart inga ursäkter till varför vi inte kan se den stackars båten som alltid tycks hamna bredvid just oss när vi gör allt annat än att hålla god uppsikt, vilket man verkligen bör då havet mellan Understens fyr och Märket formligen kryllar av trollingbåtar,

Text & Foto: Jonathan Jansson ett och annat lastfartyg samt sälar stora som elefanter med morrhår som snabel. De tycks vara helt orädda och snabbare än vad jag kan orientera mina ögon i den ständiga soldisen. Jag bokstavligt talat håller på att skita ner mig när en stor grå kluns bryter vattenytan alldeles intill med efterföljande vattenkaskad som nästan når fram till båten. 200 kilo plötslig säl kan få de sex dagars kontinuerliga kost av konsistenslös köttfärskräm att röra sig genom tarmsystemet mycket snabbare än vad som uppfattas som hälsosamt. Speciellt om man befinner sig i en liten båt mitt ute på ett vindstilla södra Kvarken där luften knappt räcker till för att krusa de tillsynes oändliga vattenmassorna.

Timmarna går och gratulationerna avlöser varandra på sjöradion när laxar bordas. Missnöjet sprider sig och gratulationer tas tillbaka på löpande band när en fångstman tar ton och avböjer framtida grattis för en sådan ”slips” till lax. Vi puffar, nöter, fullkomligt maler på i tron om att silvret i havet ska bita över någon av våra 17 trollingskedar. Vi sätter tro på våra betesval, inte heller fiskedjupen justeras då inga mönster kan urskiljas från övriga båtars fångster. Det gäller att hålla korrekt fart och vara på precis rätt ställe vid den tidpunkt då laxen passerar och eventuellt stannar upp i sin vandring för att äta i de spridda molnen av betesfisk som ses på ekolodet. Vi själva tycks äta konstant, matlådor och diverse sötsaker intas med


stor aptit och vattenförrådet tar slut i takt med att klockan tickar vidare. Kepsen blir tvungen att doppas i de böljande vågorna får att svalka våra stekande hjässor.

Yrkestrafiken kan stundtals vara tät utanför Understens fyr.

Solen står nu lågt på himlen och båtarna börjar en efter en kasta in handduken till grillens favör. Några moln sveper in från öster och det oljiga havet krusar med ett helt annat hopp än tidigare. Kanske är det nu timmen kommer, då laxen sänker guarden och vi får chans att triumfera. Många gånger förr har sista timmen innan mörkret faller resulterat med succe. Vi tänker tillbaka på förra året då vi landade två laxar och tappade ytterligare en på mindre än en halvtimme, vi var då nästan ensamma på havet då alla andra sedan länge lämnat hoppet till nästkommande dag. Enhälligt bestäms att vi fiskar oss vidare genom solnedgången och en bra bit till. Inget mörker kan sätta stopp för resans mål, att överträffa gällande båtrekord på 20,9kg. Avståndsbedömningen blir allt svårare när den svarta natten kryper tätt inpå oss. Det är svårt att avgöra om vi hinner gå för om ett södergående lastfartyg eller om vi tvingas gira norrut in bakom i vår plan om att fiska av grundkanten vid Oldsbergs grund. Vi ökar farten en aning för att ligga på säkra sidan. En minut senare ser vi grönt istället för rött på fartygets sidolanternor och vi kan sänka farten till de 2,8 knop som varit fångstgivande. En gigantisk säl sticker upp huvudet bredvid ena pulkan, puffar på den lite leksamt för att sedan dyka ner i djupet som den kom från. Vi vänder blickarna åter framåt för att hålla utkik efter eventuella hinder i vår kurs. Innan jag helt vänt blicken framåt in i det svarta ser jag hur det yttersta planerboardspöt knycker till för att sedan sakta bocka allt djupare... som nu händer hade jag aldrig kunnat föreställa mig i mina vildaste fantasier. En svagt ökande - Fisk! Fisk! Fisk, ropar jag och greppar spöt med tyngd växer snabbt till krafter utan dess like, linan snabba händer. Då laxen inte har gjort något större fullkomligt öser av den fullmatade Ambassadeuren motstånd och slitit ur linan från linutlösaren gör jag och när vi inte tror att knarren kan vråla mer ökar några snabba vevtag och snärtar till. Klämman där tjutandet till ett för våra öron skärande tempo och längst ute mot pulkan släpper sitt grepp och vad jag ser direkt slutet på spolen när linan forsar iväg i

bästa Tarpon-tempo! - Vante! Ge mig en handske! Jag kan inte stoppa den, linan tar slut! David kastar sig över ratten och styr snabbt upp vårt lilla flytetyg mot vinkeln på linan. Farsan är överallt när han både assisterar mig med en bensinstinkande trasig gammal trädgårdshandske som lindring mot den snart bortfläkta toppen på


tummen och samtidigt försöker ta upp övriga spön till ingen nytta då allting trasslar i vårt desperata försök att vinna lina. Under ytan bildar alla de övriga 16 linorna en lång grov kabel som inte ens Mikael Engström kunnat föreställa sig i sina drömmar om ovälkomna näbbgäddor. Men vi bryr oss inte, kabeln eller nu snarare trossen får hänga på, vad spelar det för roll när Norrlands ädlaste silver ångar på hemåt för mer än vad vårt krut tycks vara ämnat för. Vi har nu snart girat så pass att vi vänt 180 grader styrbord och linan slutar äntligen rinna av rullen, spöt gungar tyngre än tyngst och det tickar sakta ut ytterligare lite lina under de få magiska sekunder som vi allesammans ser något i ytvattnet långt långt där borta i det svaga månskenet. Hjärtat som tidigare satt i halsgropen tycks med ett sluta slå. - En säl skriker vi i kör! Jag inser det vi borde insett för längesedan och sätter hela trädgårdshandsken mot spolen, sätter hårdare mot hårdast och försöker vinna lina med några meningslösa pumptag. Spötoppen står orörligt kvar, precis i riktningen mot vår oändliga besvikelse. Det tycks dock svara därborta i andra änden med en tyngd som får det hårt pressade spöt att knaka i den tysta natten. Jag släpper inte spolen och känner med varje nerv i min skälvande kropp hur linan går av någonstans mellan mig och fan själv. Vi står där tysta och hör absolut ingenting, det ideliga ljudet från motorn har efter drygt femton timmar smält helt samman med det stora havet. Ingenting tycks längre spela någon roll. Ingenting kan mäta sig den berg och dalbana våra lyckomätare åkt genom natten och även om mörkret inte riktigt släppt taget om Understens fyr tycks vår resa nu ha nått sitt slut. Någon morgondag mäktar vi inte med, huvudvärken kan anas redan nu och sömn är det enda som lockar oss tre slagna trollare. Det kommer ta ungefär ett år av avhållsamhet från havet och några hundra gösar i terapi innan laxfebern åter börjar dra i tarmarna, precis lagom i tid till att Norrlands ädlaste vänder hemåt ännu en sommar.

Om man orkar kan man få uppleva fantastiska perioder när solen sedan länge lagt sig.

Djupkanten öster om Oldsbergs Grund eller “AIK:arn” är ett hett stråk.


TESTAT

R E T F LBEN D

BHEL

Text & Foto: Sebastian Wiman


F

örsta gången jag hörde talas om spöet var i en tråd på sportfiskeforumet fiskesnack.com. Det diskuterades intensivt om det nya tokröda spöet från CWC, BFT Hellbender... Det lavaröda spöet ser också ut att ha skjutits ut ur en vulkan, och att det sammanfogats i jordens inre, eller i självaste helvetet som namnet antyder. Det kaxiga namnet och den aggressiva designen får både ris och ros, men spöets funktionalitet är det enligt mig ingen idé att debattera, det gör sitt jobb! Ett kraftfullt spö för tungt fiske. Den kraftiga och snabba klingan skvallrar, redan innan rullen ens är monterad på spöet, om att här finns resurserna för att bända riktiga grisgäddor. Jag har testat haspelversionen av spöet och provat olika typer av beten med olika vikter. CWC själva säger att spöet är framtaget för spinnfiske med bl.a. spinnerbaits, tailar och större gummibeten, något som jag tycker man lyckats bra med. Den angivna kastvikten upp till 120 gram är en vägledare, jag kastar utan problem lättare beten runt 50 gram, och stora gummibeten uppåt 160 gram går utmärkt att slunga iväg med ”helvetespåken”.

”Hellbender är ett perfekt spö för det krävande gäddfisket” Ännu större beten, som t.ex. Bulldawg magnum som väger omkring 200 gram och mer, är för tunga och hänvisas till storebror ”The Hamer” eller något liknande spö. Bulldawg Regular som väger runt 100 gram är perfekta för BFT Hellbender. Både själva kastet, samt kontakten och kontrollen av betet är klockren med detta spö. Stora gäddspinnare, som blivit oerhört populärt på senare tid, är som gjorda för detta spö. Det är inga problem att kasta iväg dem och jag upplever att man har total kontroll under hemtagningen av spinnaren.

Hellbender är ett rikligt utsmyckat spö där det lavaröda helvetestemat går igen i alla komponenter...

En liten marsgädda fick bli testpilot på BFT Hellbender... Vinnare i längden. Känslan i den progressiva klingan är bra, och vibrationer från betet, stötar mot stenar och givetvis hugg från arga gäddor, transporteras som ett expresståg via flätlinan, vidare genom spöet och fram till handens nerver. Mothuggen sitter tack vare den snabba aktionen stenhårt, och känslan är att man kan lita på ryggraden i spöet även när riktigt stora fiskar ska krokas. Drillegenskaperna är bra, en styv klinga brukar kunna hämma detta, men tack vare spöets längd, 9ft, så fjädrar Hellbender hyfsat förlåtande även för lite mindre gäddor. Dock är spöet avsett för stora beten och stora fiskar, därmed får man ut den maximala upplevelsen av det, när lite större exemplar av både beten och fiskar hänger i beteslåset.


Hellbender väger dryga 310g och är inte det lättaste i klassen, men det är tvådelat vilket gör det enklare att få in i en bil jämfört med de odelade spöna i samma längd som finns. Vissa spön upplever jag har för korta bakhandtag, ibland förlänger jag själv dessa ca: 12-15 cm, Hellbender är dock utrustat med ett väl tilltaget bakhandtag på 45cm som ger den där extra hävkraften när man ska slunga iväg de riktigt tunga betena. Pluspoäng!

Att kasta stora gäddbeten är inga problem med Hellbender, spöet har en tuff klinga med massor av kraft...

”stora gummibeten uppåt 160 gram går utmärkt att slunga iväg med helvetespåken...” Summa summarum... Jag fiskar hellre med spinnspö än haspelspö i de flesta fall, det måste jag villigt erkänna. Tunga beten är jobbigt att kasta, och jag tycker det är slitsammare med en haspelutrustning, men det är självklart en smaksak, och givetvis finns det dem som föredrar haspelspöna även för det riktigt tunga fisket.

Hellbender är som klippt och skuret att fiska stora gäddspinnare med, långa kast och bra känsla...

Hellbender är ett perfekt spö för det krävande gäddfisket, och jag kan verkligen se hur det kommer till sin rätt när man t.ex. driftar runt med stora gummibeten, eftersom det då blir en fördel att ha rullens vikt under handen. Om utseendet säger jag bara ”less is more” och kan tycka att man kunde ha sparat in lite vikt istället för att göra en fräsig design. Jag är lite gammal och gubbig och tycker om en enkel och stilren design, men jag tror att det är just den helvetiskt röda klingan, och namnet på spöet, som kommer locka många att köpa det, plus att det är ett utsökt gäddspö för det tyngre fisket så klart. Jag blir oerhört sugen på Hellbender i spinnutförande, det tror jag skulle komplettera mitt fiske, och kanske kommer det ett test även på denna variant längre fram i vår. Det vore väl inte så dumt?

Betyg: Kastegenskaper: 8/10 Utsmyckningarna och finishen har det inte snålats på, allt i det röda temat så klart...

Drillegenskaper: 8/10 Design och detaljer: 7/10


Fiskenyheter varje dag

Alltid senaste nytt inom sportfiske, klimatfr책gor och mycket mer!


Dina sportfiskenyheter varje dag

www.fisheco.se


MĂśt vĂĽren i Skottland

Text & Foto: Mattias Helde & fiskeresor.nu


V

ad vore väl en dag på slottet? Eller åtminstone på dess ägor? Välklippta gräsmattor i kontrast med stenmurar och gröna parkbänkar längs älvkanten. För att på nästa beat skifta natur och ha rullstensstränder kantat av tistelbeklädda träd. Koltrastens sång, krispigt fräsch vårluft och en 12årig på hyllan i stenhuset. Som hämtat ur den bästa saga. En saga som visst kan bli sann.

Ända sedan jag var liten spinnfiskegrabb har jag hört talas om flugfiske i Skottland, något som för mig bara har varit en dröm innan. Tänkte att det bara var de förmögna som fiskade där och att flugfiska över huvudtaget var väldigt avlägset för mig. Körde på med mitt spinnfiskeri tills jag för 12 år sedan, av en händelse, träffade Jonas Runnberg; fiske- och skaldjurskock och numera flugfiskemink. Han tog med mig på några flugfisketurer, och vips var jag fast. Det bästa jag har gjort i hela mitt liv. För 5 år sedan startade vi ett företag ihop: fiskeresor.nu.

”Att möta våren i Skottland är kanske den härligaste upplevelse man som flugfiskare kan uppleva...” Jonas och Kent Håkansson, fiskeförvaltare vid Ems Herrgård (Emån), hade då åkt till Skottland sedan några år tillbaka, och var lyriska över hur underbara laxälvar där fanns. Dee, Spey och Tweed hörde till deras favoriter, och över en whisky frågade jag lite försiktigt om det fanns någon chans att få följa med. Många veckor senare frågade de om jag ville hänga med till premiären i Tweed och ni tror väl inte jag tvekade? Detta var för 6 år sedan och sedan dess har jag återkommit till Skottland 2 gånger varje år. Att möta våren i Skottland är kanske den härligaste upplevelse man som flugfiskare kan uppleva.


Förutom tweedpremiären åker vi till Dee varje år i månadsskiftet mars/april, och då är våren oftast längre kommen än i Sverige. Fågelkvitter strömmar från varenda trädkrona, utslagna påskliljor markerar de bästa huggplatserna och Dee rinner majestätiskt fram någonstans emellan. Det riktigt luktar lax i varenda ström! Att starta säsongen innan laxarna ens kommit på tanken att lämna Atlanten för att simma till Sverige känns helt fantastiskt. Känslan att flugfiska i Skottland, flugfiskets hemland, är helt annorlunda än fisket i Norden. Du står i flugfiskets Eden och njuter av varenda sekund.

” Första gången jag kom till Dee gjorde jag tre kast, sedan drog det på ordentligt i andra änden av linan...” En av de stora fördelarna med Skottland är att de flesta sträckorna man fiskar är så pass långa så man inte fiskar en pool två gånger. Det tar oftast en hel dag att fiska igenom hela sträckan. Varje ”beat” har en ghillie (fiskeguide) som jobbar heltid på sträckan och känner till varenda sten och var man skall fiska på olika vattennivåer. Han bär gärna ditt spö och knyter på flugan om du vill. Man är väldigt få personer per beat, vilket gör att man ibland inte ser någon annan än sin ghillie på hela dagen. Första gången jag kom till Dee gjorde jag tre kast, sedan drog det på ordentligt i andra änden av linan. Min första deelax, eller springer som de tidigt stigande laxarna kallas, var ett faktum! Cirka 7,5 kg vägde den, och det är fortfarande personbästa i Skottland. Den fick jag på S1/S2-lina, för övrigt den tyngsta linan jag någonsin använt i Skottland. Fördelen med Tweed och Dee är att de är så grunda och flugan fiskar därför perfekt i nästan hela älven. Flytlina, eller hoover med sjunkspets, är det vi fiskar till 90 % med.


Vädret kan vid denna tid variera mycket, ena dagen är det snöstorm och nollgradigt, för att nästa bli blå himmel och 15 grader i skuggan. Detta är lite av tjusningen med att möta våren i Skottland, alla årstiderna på en vecka.

”Har man tur prickar man in laxsteget rätt i rotationen och fångar fisk varje dag!” Flugorna vi använder så här tidigt är oftast tunt bundna Dee monkeys; antingen svart/gul eller svart/ orange på dagen. En annan favorit är Cascade. Storleken varierar lite men medelstorleken är ca 7 cm på flugorna vi använder. På kvällen gäller Sunray shadows eller lite större flugor än på dagen. Bästa fisket brukar vara på kvällen när man är mycket mör i kroppen efter en heldag. Så det gäller att spara på krafterna! Så om du nästa år skall planera en fiskeresa, ta då med Skottland i dina planer. Väljer du mellan en bra sträcka i Norge och Skottland är det ungefär samma pengar.  Antingen kan du åka själv, till en sträcka som kanske inte är den bästa, eller så kan du åka med ett Fiskereseföretag. De har oftast lite bättre sträckor som annars är svåra att få tag på och med sträckor man roterar mellan. Har man tur prickar man in laxsteget rätt i rotationen och fångar fisk varje dag! Vi på fiskeresor.nu har arrangerat resor till Skottland sedan 2007 och har ett väl fungerande koncept och bra sträckor. Vi har bloggat varje resa sedan 2007 och är du nyfiken på hur vi hade det på våra resor så surfa in på fiskebloggen. com. Är du sugen på att möta våren i Skottland, tveka inte att höra av dig! Besök www.fiskeresor.nu för mer information


Niklaus Bauer är sedan flera år en erkänt skicklig flugbindare. Hans gäddflugor är inte bara effektiva “killers” vid praktiskt fiske, dom är hållbara och kan faktiskt kallas för konstverk. Det finns en tanke bakom varje vacker fluga. Det är alltså ingen slump att Niklaus ofta finns på mässor och andra sportfiskeevenemang bakom ett flugbindarstäd. Nu kan du vinna tre stycken gäddflugor, bundna av Niklaus, och inte nog med det. Du får själv vara med och komponera flugorna efter egna önskemål, om du så vill. Att delta i tävlingen är enkelt. Skicka in dina bästa flugfiskebilder, gärna gäddflugfiske, till info@fisheco.se. Bästa bilden kommer att publiceras på +FishEco, +MagazineFishEco och Fiskesnack.com. Tävlingen pågår till och med sista maj 2012.

TÄVLING

VINN FLUGOR AV NIKLAUS BAUER


Tack!

Jahaja, om du läser detta har du förmodligen också läst en del annat i detta +Magazine. Det vill vi som vanligt tacka för. Detta nummer har som vanligt varit ett nöje att producera. Det är extra roligt att vi faktiskt nu blir kontaktade av skickliga sportfiskare med skrivkramp som är intresserade av att synas, just hos oss. Nästa nummer av +MagazineFishEco kommer i slutet av maj. Då har vi också kommit igång rejält med det pelagiska vertikalfisket, ett fiske som bara är i början av sin utveckling. Vi har också runt denna tid ett riktigt intressant abborrfiske, det och det pelagiska vertikalfisket kommer vi att uppmärksamma, vill inte avslöja mer än att det blir bra. Just abborren förresten. Den börjar tyvärr att bli lite bortglömd tycker vi. Så får det ju inte vara. Därför kommer vi att trycka lite extra på den. Ps, tack igen för att du läst vår tidning. Varje gång någon läser vårt +Magazine har vi fått någons förtroende att förvalta just denne läsares tid. Vi gör vårt bästa för att förvalta denna tid och detta förtroende så bra vi bara kan.

Fiskenyheter varje dag

Bland annat i nästa nr: > Vi testar trollingspöm > Mike Savlen med konstverk > Det roliga abborrfisket

Detta magasin görs av: Layout/AD - Sebastian Wiman Red.Chef - Sebastian Wiman Ansv.Utgivare - Jan Ohlsson

KONTAKT: Jan Ohlsson - Ansv. Utgivare tel: 070 2088 030 jano@fisheco.se Sebastian Wiman - Red. Chef tel: 070 5559 758 sebastian@fisheco.se

//Jan O Foto: Sebastian Wiman Copyright © +MagazineFishEco 2012 All rights reserved

+MagazineFishEco #2 mars 2012  

Sportfisketidningen på nätet. Artiklar, foto och video.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you