__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Ledaren

Till slut kom den, eftertraktad av somliga, för andra en mur av bitterhet, isen. Nu ligger den på de flesta sjöar i landet, även om den inte är lika solid på alla håll. Tillbuden om folk som gått igenom isen har redan börjat komma, en mild vinter som denna är det inte överallt som isen hunnit växa sig stark och tjock nog. Kortare borrsträcka är en befrielse för de som isfiskar, men det innebär också att stor försiktighet är en smart investering när man vistas på isen. Jag ska skippa säkerhetsföreläsningen, de flesta vet redan att utrustning som isdubbar etc är en självklarhet, istället tänkte jag uppmana dem som rynkar på näsan åt isfisket att faktiskt prova på det. Vi som kallar oss för sportfiskare har ju det gemensamt, att det finns ett sug i kroppen, ett kall och en känsla av oro och rastlöshet när vi inte kan fiska av olika anledningar. Ofta hänger känslan lika mycket ihop med att få komma ut och vistas i naturen, som det faktiskt handlar om själva fisket. Att få komma ut och koppla av, umgås med sina vänner är ofta gott nog. Självklart ska det vara under sportfiskemässiga former, annars kan man ju lika gärna stanna i stugan och slipa krokar, binda flugor, gjuta havsöringbeten, eller vidta någon annan form av substituthobby vi kan företa oss i brist på det verkliga fisket, med spö och rulle. Ta med dig kameran. Timmar av hugglöst lugn på isen lockar gärna fram det experimentella och estetiska i oss, varför inte ta vara på detta och ta en bra bild? Prata med din bästa vän om hur dina fiskesatsningar ständigt stupar på mållinjen, hur ditt förhållande rämnar eller att bilen sjunger på sista versen. Ofta samlar vi på oss skit längs den vardagliga vägen, men tillsammans ute i naturens lugn kan ett samtal med din bästa vän vara precis det som behövs för att lösa slentrianens knutar. Sportfisket kan ge så mycket mer, om vi bara tillåter det. För mig är det ett centralt nav. Lika mycket ett spännande kall som en tid att umgås med mina bästa vänner, att få tid att lyssna, prata och diskutera med varandra, sådär som man aldrig annars hinner göra. Så till er pappskallar som sitter och slipar krokar, binder flugor eller leker med frugans nagelack - ut och fiska med er, ut och umgås med era vänner, ut och grilla, skratta, fotografera, och njut av den svenska naturen. Njut av livet! //Sebastian Wiman


• Vapenbunker med 250 vapen • Ammunitionsbunker • Exklusiva jaktkläder • Uppstoppade troféer i massor • Handplockad expertpersonal

SVERIGES STÖRSTA JAKT- & FISKEBUTIK

1200m LIGGER I VÅRBY 2

• Sveriges Största Jiggbar • Akvarium med Gös, Öring, Röding och Regnbåge

• Stockholms bästa Tailvägg i vår • Grym flugbar • För varje såld fiskeutrustning sätter vi i en Gös i skärgården!

ISBORR

FLYTOVERALL

JAKTHANDSKE

STUDSARPAKET

Razr

ABU Garcia

5etta HL Vinter

Amerikanska borrar från Vista International. Razr är ställbar för is mellan 80 cm och 122 cm. Spirallängden är 55 cm. Razr finns i 4 olika dimensioner 110, 130, 150 och 200 mm. Ska du jämföra med något annat märke så är det Mora Lazer Light och jämför då även prisbilden.

Håll dig varm och torr. Flytoverallen har god flytförmåga, rejäl huva och praktiska fickor. Tejpade sömmar, krage med fleecefoder och neoprenmuddar i ärmarna. Levereras i en smart seglarsäck. S–XXL. Du får även med ett par neoprenehandskar!

Handsken är utrustad med ficka för värmekudde, i handsken sitter 5-vent™ som är ett vattentätt membran som andas. Skaka av tumhandsken som hänger kvar i handledsremmen och skjut med innerhandsken på. Handsken är en passkytts dröm. Handflata Clarino syntetläder. Ovansida Supershell™. Foder Thinsulate 100g och Polyfill 1800g.

Blaser R8 Luxus med Swarovskisikte

995:-

995:-

549:-

(Ord. pris 595:-)

BESTÄLL HÄR >>

(Ord. pris 1.495:-)

BESTÄLL HÄR >>

Blaser R8 Luxus kaliber .308 Win, med Swarovski Z6i 2–12x50. Nu extrapris spara 9700:Delbetala med Klarna från 3.021kr/mån.

65.500:(ord. pris 75.200:-)

BESTÄLL HÄR >>

(Ord. pris 1.195:-)

BESTÄLL HÄR >>

VÄLKOMMEN TILL VÅRBY ALLÉ 53 OCH BESÖK SVERIGES STÖRSTA JAKT- OCH SPORTFISKEBUTIK – KOM IN OCH MATA KARPARNA OCH KLAPPA PÅ VÅRA STÖRAR!

Berra Mårdh med monsterbåge från Jurrasic Lake, Argentina.

Gå med i Kundklubben!

Besök vår nya E-handel

KLICKA HÄR!

Vårby allé 53. Vard. 10–18 lö–sö 10–15 Gratis parkering med 200 platser – Välkommen!

☎ Telefonorder 08-740 20 20

Priserna gäller t o m 28/2 eller så långt lagret räcker.

5% bonus på alla inköp!

www.huntyardberras.com

BESÖK BUTIKEN ELLER HANDLA DIREKT I WEBBSHOPEN!

www.huntyardberras.com


2 Ledaren uppmanar den här gången till isäventyr...

DETTA NUMMER

6-9

15-21 Göskungen 2011 - Roger Larsson - 5 gösar över 8kg...

Svenska rekord 2011. Skoläst, karp, bonito mm.

10

22-27

36-41 ”Sista droppen” - Ett engagerande filmprojekt.

42-45

28-31

12-13 JanO testar Berkleys Nanofillina för pimpelfiske.

Gössnack med ”pelagialgeniet” Klas Hagert.

Iskall storlax... Följ med på äventyret...

Stor värmländsk gös fångad i slutet av 2011...

33-34

JanO testar is-ekolodet Humminbird 345 PT IS

Elis fotohörna. Fiskefoto på isen.


INNEHÅLLER... Omslagsbild: Erik Walmann

47 Gössnack med Abu:s nyförvärv Håkan Fransson

48-53

80-83 Fiskeserie - Ett norrländskt flugfiskeäventyr.

84-87

64-70 Spötest - 5 påkar för gäddflugfiske.

56-59 Internationella profilen Patrick Sebilé

Dansar med gäddor - Felix Rimfrost visar på akrobatik.

60-62 JanO testar spöhållarnas Rolls Royce för ismete...

Moduluppbyggda spinnare Bo Gunnars visar hur.

75-79

Cradle - Ett skonsamt sätt att landa dina gäddor.

71-73 Sportfishmaster 2012 - Och en titt i backspegeln...

2012 89-91 Vinnaren 2011 koras och vi blickar framåt i SuperSize


Rekord책ret

2011

Text: Jonathan Jansson Foto: Sportfiskarna


K

Klockan har ringt och det nya året är kommet. Nya fisketurer planeras och drömmar byggs upp, men låt oss inte bli förhastade. Låt oss istället tänka efter före och granska de som lyckades extra väl under året som gick. Sex stycken rekordfiskar krokades, landades och registrerades under året 2011. Jonathan Jansson har för +MagazineFishEco pratat med några av fångstmännen och frågat hur det gick till när de fångade sina svenska rekordfiskar. Kristoffer Pettersson, ny svensk rekordinnehavare på ruda, säger så här om sin fångst: - När fisket efter braxen i Rögle dammar var stängt fick planerna göras om. Jag och fiskekompisen bestämde oss istället för att fiska ruda i sjön Snuggan. Första kvällen hade vi lite fisk inne på fiskeplatsen, men trots vår sparsamma mäskning ville ingen fisk bita över den ”boostade” majsen som satt på krokarna. - Några råa tälttimmar senare hugger en fisk, lyftnappmetoden är det som gäller. Ganska snabbt kan ett nytt personligt rekord på sarv håvas, 1,360kg. Fisket återupptogs framåt eftermiddagen, fisket var segt, men vindarna vände. När vattnet nästintill svämmade över med ”ätbubblor” lade sig till slut flötet på vattenytan, vilket signalerar napp. Fisken krokades och att den var stor kändes direkt. Efter en snabb rusning i sidled och efterföljande bök och bryt bland näckrosor och grenar, låg den till slut i håven. Först då såg jag att det var en ruda. - Efter att vågen kontrollerats fastställdes vikten till 2,745kg. Innan DNA-proverna visade att det var en renrasig ruda vågade jag inte tro att det skulle bli ett nytt svenskt rekord, men tålamodet är ju en fiskares bästa vän vilket brukar var extra bra att ha vid rudafiske, det gäller att hänga i.

Kristoffer Pettersson heter nya rekordinnehavaren på ruda, fisken vägde 2,745kg.


Tålamod och vilja var viktigt även för LarsErik Brattström, vår nye rekordinnehavare på den nyanlända arten Bonito. Dock får inte experimentlustan glömmas bort när man suktar efter en sådan exotisk fisk i våra svenska vatten. Trots en misslyckad satsning året innan där han blev utan Bonito, gjorde Lars-Erik och hans svärfar ett nytt försök på årets sista havsfisketur, och då stämde förhållandena bättre... - Vi trollade med var sitt spö och körde först ytligt med Bomber 15A. Efter en stund såg vi intressanta ekon djupare i vattnet på ekolodet, och jag bestämde mig för att rigga betet bakom en djupparavan. Efter ungefär 40 minuter får jag ett grymt hugg på mitt spö och fisken tar direkt flera meter lina, trots hårt inställd broms. Vilken känsla! Därefter blev det en tuff kamp där fisken gjorde några ordentliga rusningar. Varje gång fisken kom nära stack den mot botten så att rullen tjöt. Den här ville jag verkligen inte tappa!

Martin Maripuu med sin magnifika Kanadaröding på 12,568kg.

2,602kg vägde boniton som LarsErik Brattström fångade.

1,22kg skoläst fångad av Marko Takala från djupet i Kosterfjorden.

- Efter en kamp i ungefär tio minuter blev den hårda pressen för mycket för fisken, och den lugnade sig för ett kort ögonblick. Svärfar var inte sen utan håvade rutinerat fisken och vi skrek båda av lycka! Vilken fisk! ”Mycket större än vad de ser ut på bild”, tänkte jag. Fisken vägdes på krönt våg till 2602 gram och mättes till 62cm. Marko Takala som är en erfaren trollingfiskare provade tidigt i september på någonting helt främmande, nämligen djuphavsfiske i Kosterfjorden. Ur fiskedjupet på närmare 370 meter hugger en såpass ovanlig fisk som skoläst. Fisken som bet över Markos tacklade makrill visade sig dessutom överträffa det tidigare rekordet med god marginal. Den nya rekordvikten för skoläst lyder numera 1,22kg. I nästan ett år hade Martin Maripuu laddat för

vad som visade sig vara fisketuren med stort F. Ett mål sattes upp, att putsa det svenska rekordet på Kanadaröding. Möjligheterna låg framför dem och äventyret hägrade. Kalle, Martins bror gjorde en grundlig research, trots att tillökning i familjen satte stopp för hans chanser att själv fånga rekordfisken. Martin Maipuu berättar: - Jag och Fredrik Backlund körde från Umeå på kvällen efter jobbet, och klockan 02.00 satt vi i båten på väg ut på legendariska Landösjön.


– Efter att ha trollat i tre timmar kom första hugget, en kanadaröding på stadiga 5,4kg. När vi några timmar senare passerade ett av de på förhand hetaste ställena, kom hugget vi väntat på! Att fisken var stor och tung kändes direkt. Den gick i sidled för att sedan spänna ner mot botten. Efter ungefär femton minuter kunde fisken omslutas av håvgarnet och vi trodde knappt våra ögon. Lyckan var total. Den vackra fisken vägde med sin mäktiga ryggbredd och imponerande höjd hela 12,568kg!

Johan Emmertz rekordkarp från Tegelbruksdammen vägde in på nya rekordvikten 22,660kg.

Martin och Fredrik fiskade sedan vidare med ett nytt svenskt rekord inskrivet i sin fångstjournal, och under nästan två ytterligare dygn av ständigt fiske, landade de ett helt gäng kanadarödingar av imponerande storlekar. Johan Emmertz fångade sveriges nya rekordkarp i Tegelbrukdsammen så tidigt på året som den 7:e april, en tidpunkt då is fortfarande låg på de flesta vattendrag runt om i landet. Rekordvikten lyder numera 22,660kg. Så här säger Johan: - Det var ett fiskepass mitt i veckan, en torsdag. Jag sov under ett parasoll för att snabbt kunna befinna mig i skolan dagen efter. Vädret var minst sagt blåsigt, vinden låg runt 14-15 m/s men efter bara drygt 2 timmars fiske klev den på. Det blev en hård fajt som tog lång tid då fisken gick fast, och jag var tvungen att ro ut i båt för att få loss den, men till slut så låg den äntligen i håven. - Karprekordet bör gå att överträffa även i andra sjöar än Tegelbruksdammen, fler vatten har börjat producera karpar runt tjugo kilo, vilket är väldigt roligt. Men då gäller det att fiska mycket, och rätt, samt att sätta upp mål och verkligen ge 100% hela tiden. Stora fiskar landas inte från soffan, det är jobbigt att fiska i svåra förhållanden, men det skapar bara större glädje när utdelning sker. På Sveriges nationaldag den 6:e juni blev det nytt

svenskt rekord på ytterligare en fiskart. Philip Wermelin fiskade i Västernorrländska Bergöfjärden när en Hornsimpa på 365gram fattade smak för hans jigg. Så låt oss nu med de här rekorden i bakhuvudet ge oss ut på fler och än bättre fisketurer i år än förra året. Låt oss tänka efter före, ibland göra om planerna, eller varför inte testa på något helt nytt. Det finns inget bättre med ett rekord än när det slås, och vägen dit vet ingen förrän så skett.

Nya svenska rekordet på hornsimpa rök på nationaldagen 6 juni. Fisken vägde 365g och fångades av Philip Wermelin.

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


STOR

Joakim Larsson bemästrar det pelagiska vertikalfisket och fångar ofta fina exemplar under sina fiskepass.

Värmländsk

gös fångad

Text: Sebastian Wiman & Joakim Larsson Foto: Joakim Larsson & John Zafaradl

Det är inte bara i Småland och Östergötland som det fångas gösar av drömkalliber, även om många av fjolårets riktigt stora gösar är fångade i dessa trakter. Duktiga gösfiskare bor och fiskar här, och det banar vägen för dessa fantastiska resultat. Men Värmland kan också stoltsera med bra gösvatten, och formidabelt duktiga gösfiskare... Gösfantasten Joakim Larsson från Kil i Värmland hårdsatsade på det pelagiska vertikalfisket och sina egentillverkade jiggar i fjol. Joakim fiskade bra under året, men den där riktiga toppfisken saknades fortfarande när den brandgula hösten trädde in.

En magnifik gös i perfekt kondition. Hela 8,9kg och 93cm - respekt...

Joakim fiskade mestadels med jiggar i storleken 7 tum, men när han under senhösten fick sin nya gjutform till en 22cm (ca: 8,66tum) jigg som han kallar “Fat V-tail”, ja då var han inte sen att skrida till verket. – jag var tvungen att åka ut och testa den nya modellen direkt. Första passet som jag använde jiggen gav mig en drömgös på 8,9kg fördelat på 93cm. Säger Joakim. Vi kommer presentera mer läsning om Joakims fiske och betestillverkning framöver, så håll utkik! Vill ni veta mer om Joakim Larsson redan nu, besök då gärna hans blogg här z-bait.blogspot.com

Här ses “Fat V-tail” – det bete som den stora gösen fånagdes på – i två olika storlekar.

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


ten aj

d d f 채 a g 201 2

ga채ddfajten 2012


JanO testar Berkley Nanofil ”En fullträff för pimpelfisket”

Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Olsson & Andreas Dybedahl


längre kast. I detta är den en succé och prisbelönad för sina kvaliteter, vi testade den för haspel i förra +MagazineFishEco, läs gärna det testet. Linan består av mängder med sammanfogade dyneema fibrer, så tight sammanfogade att linan blir helt homogen (sammansatta på molekylnivå enlig Berkley). Men, första gången jag såg linan gick tankarna direkt till vinterns pimpelfiske, hur skulle den uppträda där? Allt talade för att den skulle kunna vara som gjord för detta fiske. Nu har jag fått facit. Den lina jag fiskat med har dimensionen 0,193 mm. I början kändes den lite grov men efter ett tag har jag börjat uppskatta tjockleken, linan syns bra och jag tycker att jag greppar linan bättre. Då jämför jag med tidigare lina som suttit på mina pimpelspön, flätlina ca 0,12. Linan är också något styvare än andra linor men utan linminne. Den har inte alls den mjuka karaktären som nylon eller vissa flätlinor har vilket ibland kan öka tendensen till trassel. Vid mitt fiske riktat efter större abborre har jag alltid lite större pirkar eller balansare. Om jag istället hade tävlingspimplat med mindre pirkar och på grundare vatten hade jag nog gått ner lite i dimension.

E

En bra lina för pimpelfisket ska uppfylla några få krav. Den ska vara stum och den ska inte dra till sig vatten. Stumheten krävs för att du ska känna minsta lilla “pill” som även stor abborre ibland signalerar sina napp med, i mina sjöar fiskar vi på mellan fem och elva meter som regel. Linan oerhört viktig vid pimpelfiske. Djupet gör att vanliga nylon linor blir rena gummisnoddarna och det går inte för sig. Att linan

inte tar åt sig vatten är viktigt framförallt för att en blöt lina som ligger på isen efter att du bogserat upp en kilofisk snabbt fryser, bli stel och stum och har du inte koll får du ganska direkt trassel. Det har tills nu endast funnits några få linor som uppfyllt dessa krav, flätlinor/ superlinor i detta fall. Nu finns ytterligare en, Nanofil. Jag har nu några rejäla pimpelpass i ryggen och känner att ett första omdöme är på plats. Nanofil är en helt ny typ av lina, utvecklad för att fiska med haspelrulle och för att ge

Omdöme Om jag hade fått välja hade linan haft en annan färg. Linan är vit, det är inget stort problem men i dåligt ljus mot snö hade det varit bra med kanske lite färg. Hållfastheten på just 0,193 mm är mer än tillräcklig, mätt vid knut håller den enligt Berkley för knappt sex kilo. Sammanfattningsvis är linan en fullträff för pimpelfisket efter stor abborre. Jag kommer under vintern att testa lite klenare dimensioner men har redan fått indikationer från skickliga pimplare som gjort detta att även det fungerar mycket bra. - Nanofil finns i dimensioner mellan 0,072-0,193. - Förpackningar mellan 50, 125, 270 och 1800 meter - Färg Clear Mist (vit i mina ögon) - Rek pris i butik ca: 299kr för 125 meter. på - Mer info www.berkley.se tera

! a k c Kli

u Disk esnack Fisk


2011

Göskungen Roger Larsson En över tio kilo. Fem över åtta kilo och fler gösar över fem kilo än han orkat räkna. Här är Roger Larsson, mannen som dunkade upp den ena drömgösen efter den andra under 2011 via pelagisk vertikalfiske.

Text: Sebastian Wiman Foto: Roger Larsson & Klas Hagert

Rogers personbästa, en gös som sträcker sig bortom mångas drömgränser. 10,7kg gös hör inte till någon gösfiskares vardag. En fullkomligt fantastisk fisk!


J

ag vet att det kan låta som en klyscha, men kan man utse kungar i fotboll, hockey och poker mm. så kan man banne mig också utse en göskung. Göskungen under 2011 heter Roger Larsson och kan, utan vare sig krona eller mantel, rada upp en sällan skådad skara drömgösar tagna under det gångna året. En över tio kilo, fem över åtta kilo och otaliga över fem kilo är det smått otroliga resultat som Roger lyckades skrapa ihop innan fyrverkerier och champagnekorkar skickade in oss i det nya året. Men vem är han egentligen? Roger Larsson. – Jag har hunnit bli 56 år gammal och har fiskat från fyra års åldern ungefär. När jag var ung fanns det mycket tid för fiske, men sen blev det familj och eget företag och tiden blev knapp. Jag har dock aldrig lagt fisket på hyllan, utan snarare kanske haft fisket som ett andningshål under många år. De senaste åren har jag dock haft möjlighet att riktigt kunna ägna mig åt denna härliga hobby. Jag har släppt VD-jobbet i mitt företag och har nu möjlighet att ta dagarna lite som de kommer. Min kära hustru har aldrig varit emot att jag spenderat så mycket tid på fiske, tack och lov. Jag lägger mer tid på fiske i dag än vad jag någonsin gjort, både på hemma och bortaplan. Vilket fiske ligger dig varmast om hjärtat idag? – Jag tror du kan räkna ut svaret på den frågan. Det är gösen och det pelagiska vertikalfisket som är min grej på hemmaplan, dvs. i Sverige. Det ska väl sägas att ett trevligt abborrfiske alltid är riktigt kul. Jigg och dropshot är de metoder som jag brukar använda i jakten på abborren. På vinterdelen av året blir det gärna några resor till mer tropiska länder. Popper och speedjigging är nog bland det häftigaste man kan uppleva i fiskeväg. – Jag ska kanske nämna att även mete efter betesfisk är kul för mig, jag finner en utmaning och glädje i allt fiske som jag företar mig.

Roger försöker vinna kampen med en Giant Trevally på ca: 30 kilo som tagit hans popper. Med bromsen i stort sett bottad blir känslan total, och brutal...

“Känslan då jag höll i spöt och såg linan flyga av rullen med sån fart att jag såg hur diametern minskade på spolen, fick mig att undra om fisken någonsin skulle stanna... “


Har det alltid gösfisket här hemma, eller har du haft perioder då du ägnat dig mer åt att fiska efter andra arter eller med andra metoder? – Jag har nog provat på det mesta i fiskeväg faktiskt, men under en lång period blev det ganska mycket havsfiske. Sedan våra vatten på västkusten blivit så exploaterade och tillintetgjorda känns det dock inte kul att åka ut och fiska på havet längre. Trolling höll jag på med några år med blandad framgång. Jag har även tävlat i pimpelfiske och modernt mete, men det var ett bra tag sedan nu.

Ensam i båten lyckades Roger föreviga denna otroligt välkonditionerade gösen på 8,3kg. En spärrballong!

Hur länge har du sysslat med vertikalfisket? – Jag har vertikalfiskat sedan första gången jag läste några rader om det i fiskepressen. Det är länge sedan nu, men exakt hur länge sedan kommer jag faktiskt inte ihåg. Det blir mest pelagiskt fiske numera. Till och från blir det lite klassiskt bottenfiske, men då gärna med död betesfisk som jag sakta jiggar in över botten. Metoden kan vara riktigt givande och ger ofta härliga hugg. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man fiskar på det sättet du gör? – Jag brukar försöka läsa av sjön, speciellt om det är ett vatten jag inte fiskat i tidigare. Jag tycker om att ha tillgång till djupare vatten och gärna kuperad botten. Sen måste man lära sig att använda sitt ekolod, man måste veta vad det är man ser på lodet. Och det finns inga genvägar, det är bara att ta sig tid och experimentera tills man lärt sig. Vilken utrustning använder du till ditt fiske. Båt, spön, rullar, beten etc? – Jag fiskar från en Linder 400 som jag haft i många år. Rullarna som jag använder i dag är av typen “Shimano Calais 100” och så har jag spön från CWC. Jiggar som jag använder i huvudsak är Fin-s och Ismo-jiggen “Zandy”. Jag provar till och från en del andra beten, men det är de här två jiggarna som står högst i kurs för min del. Jag tycker att V-stjärtsjiggar fungerar bra och framförallt är de snabba ner, något som är mycket viktigt vid pelagiskt vertikalfiske.

Finns det något med vertikalfisket som du tycker är extra komplicerat eller svårt att få kläm på? – Vädret är det som brukar spöka. Det är alltid svårare att komma i rätt läge när det är blåsigt. Från början var det att lära sig ekolodet och förstå vad jag såg. Jag fick en del hjälp av Klas Hagert och sen var det bara att praktisera. Det fanns en hel del frustration i båten till och från, men skam den som ger sig. Du är ju ute och reser en hel del periodvis, kan du berätta lite om dina resor? – Jag har varit runt en del i tropikerna och provat på

olika fisken där. Det var nog i Thailand för ca 20 år sedan som jag fick känna på explosiviteten i en fisk från varmare bredgrader första gången. Det gav mersmak, men det är först nu på senare år som både tid och plånbok tillåtit ett mer frekvent resande. Vilka av de exotiska fiskarterna är din favorit? – Alla fiskar i tropikerna är kul men GT (Giant Trevally) är nog högst på listan. “Doggi” och “yellowfin tuna” kommer inte långt efter, egentligen är det ungefär lika kul med dom alla. Det viktiga är att man fiskar med lätta grejer. Trolling är inte min grej, det är för


Roger med en ruby snapper tagen på 170 meters djup på speedjigging.

Ännu en ”GT” denna runt 30 kilo som fångades på popper.

En Giant Trevally på ca: 40kg tagen på popper. Äkta fiskeglädje lyser igenom...

En ruby snapper, perfekt krokad, på väg in.


passivt. Jag vill gärna kunna påverka själv och hålla i grejerna när det bränner på. En stor “GT” som jagar poppern är verkligen en riktig kick .

Roger Larsson här med en lång gös som vägde in på 8kg blankt en underbar sommarkväll, då livet är som bäst...

Har du någon speciellt spännande historia från dina fisken utomlands som du minns? – Det skulle kanske vara min första stora “Doggi” på speedjigging, det var en härlig känsla som sitter i än. Känslan då jag höll i spöt och såg linan flyga av rullen med sån fart att jag såg hur diametern minskade på spolen fick mig att undra om fisken någonsin skulle stanna. Det är ett minne som jag unnar alla sportfiskare. Jag hade adrenalin i hela kroppen just då trots att det ändå inte var någon jätte, men min första “Doggie”. Den vägde 52 kg och på lätta grejer är det en häftig fisk att tampas med. Du fick ju en kanonfin gös i juni 2011, 10,7kg och sannolikt den största dokumenterade gösen som offentliggjorts under året. Kan du beskriva hur det gick till när du fångade den? – Jag och Klas Hagert tog ett beslut att prov ett nytt vatten i början på juni. Vid den tiden på året är de flesta gösvatten heta. Det var fint väder med svaga vindar när vi åkte hemifrån, men det varnades för åska under dagen, och så blev det också, med dunder och brak. Det var första gången vi fiskade i den här sjön så först av allt fick vi leta upp djupområdena i sjön, för att sedan börja söka av platserna. – Efter några mindre fiskar och någon timmes fiske fick jag en härlig båge på lodet som aviserade en större fisk, den stod på runt 9 meters djup. Det gällde att först få båten i helt rätt läge, sedan var det bara att släppa ner jiggen och bromsa upp någon meter ovanför fisken. Med några lockryck kollade jag om fisken reagerade, men jag fick inte någon respons alls från fisken. Jag smög närmare med jiggen, men samma fenomen uppstod, inte en rektion. Ovanligt. Jag började lura på om det kunde vara gädda, men jag fortsatte att sakta närma mig fisken tills jag bara var någon decimeter ovanför den. Då kommer plötsligt hugget, blixtsnabbt och hårt! Jag känner

vi den så snabbt vi bara kan. 10,7 kg väger den, vi tar omgående att det är en större fisk. Tunga gösknyck och en ovilja utöver det vanliga att följa med upp gör några bilder och sätter fisken tillbaks i sjön. att det tar mig nästan 20 minuter att få fisken i – Den enorma gösen simmar ner utan några större håven. problem tycks det, även om den blödde ganska – Det ska nämnas att jag var glad för den nyköpta rik- kraftigt från gälarna. Men tyvärr. En dryg minut senatigt stora håven just då. Väl på vågen står det error på re flyter fisken upp. En lång fight och blödningen vågens display! Va f…. nu då? Jag kollar lite närmare blev nog för mycket. Det var riktigt tråkigt, men jag beslutar att ta upp den efter en bra stunds jobb med och upptäcker att vågen bara går till 10kg. Kan det att försöka få den på rätt köl. Vi fortsatte fiska en bra vara möjligt att fisken väger mer? Tur var att Klas stund men fick inte mycket av intresse. Samtidigt torHagert bara var en liten bit ifrån mig, och jag vet att han har en våg som tar 13kg. När Klas kommer väger nade åskmolnen upp sig ordentlig och det började


dundra i fjärran. Det var med andra ord dags att packa ihop för dagen, och så fick det bli. “Gösta” finns i dag hemma på min vägg, efter att Frasse i Linköping gjort ett fantastiskt jobb. Den stora 10+ gösen är ju egentligen bara grädden på ett ganska exklusivt mos, du har ju fångat fler helt galet stora gösar under 2011. Kan du berätta om dessa? – Jag har väl något som inte så många andra har kanske, och det är tid. Jag kan fiska när som vädret är bra och jag åker gärna iväg några dagar till ett vatten som jag är nyfiken på. Jag fick fem fiskar över åtta kilo under förra året (2011) och det i fyra olika vatten. I dessa fångster ligger det mycket tid investerat, och med tid kommer också kunnandet förmodar jag. Annars är tillvägagångssättet ungefär detsamma som när jag fick min största gös. Jag gillar att ligga ute vid en sjö i några dagar så man kan utnyttja hela dygnet, från gryning till kväll. Någon gång under dygnet är fisken aktiv, vanligtvis tidig morgon och vid skymning, men även mitt på dagen kan det finnas bättre perioder. Vad är nu målsättningen inför 2012? – Nya vatten och större fiskar. Jag ska även säga att själva fiskarna bara är en del av upplevelsen. En tidig morgon med dimmor som lättar över en sjö på försommaren, vad kan vara bättre? Sverige har en fantastisk och omväxlande natur som jag värdesätter högt. Lägg därtill spänningen med en stor fisk som man ser stiga upp mot jiggen på ekolodet. Man vet att gösen står åtta meter längre ner och bara tittar på din jigg, och undrar om det kan vara något matnyttigt. – Jag vet inget annat fiske där man är så ett med fisken, från den stunden du upptäcker den, tills ni skills åt igen, antingen vid båtkanten eller på ekolodet. Att bara veta om fiskens närvaro hela tiden är något extra. Den upplevelsen är nog min målsättning i första hand, och att det är beroendeframkallande så klart.

Roger glömde den stora håven hemma efter en annan fisketur. Så det blev minst sagt lite trångt i håven för denna gös på hela 8,3 kg.


En tidig morgon innan dimmorna lättat på sjön, fick Roger det stora nöjet att hålla om den här ”vännen”. Ännu en drömgös, den här gången på 8,4kg.

Kommer du göra några förändringar utrustningsmässigt under året? – Habegäret kommer säkert se till att jag har något mer i lådan, men jag kan inte säga att jag behöver skaffa mer grejer. Jag tror det är ganska viktigt att man lär sig att använda de grejerna man har, för det går inte att köpa sig resultat enligt min mening. Då är det bättre att skruva lite på de grejerna man brukar använda. Ändra lite färger kanske, pimpa jiggarna lite med olika grejer, bara att prova sig fram.

att den fungerar bra till mig och är bekväm. Den senaste investeringen är 12-volts-sulor och en väst med elektronisk värme som det går att ställa värmen på. Detta är underbart, nu är det som att sitta hemma i soffan även när det är minusgrader på sjön. Det kan jag rekommendera! Det blir även en ny 20-hästars Honda i mars, det ska bli härligt med en så tyst motor, och Honda är verkligen tyst tycker jag.

Vart går nästa utlandsresa och vad finns det för fiskeplaner under den resan? Båten är ju en stor del av det pelagiska vertikalfis- – Det blir en resa till Panama över påsk. Jag hoppas ket, har du några planer på att byta båt? att vi prickar rätt den här gången, när jag varit där – Jag har till och från lurat på en ny båt men har haft tidigare har vi haft lite otur med strömmar och låg svårt att motivera köpet, förutom känslan av att ha aktivitet på fisken. Roosterfish och Cubera står högst en ny båt då förstås. Jag har gjort om min Linder så upp på menyn. Jacks och Yellowfin tuna brukar också

vara en del av underhållningen. Kommer du att fortsätta fiska i de sjöar där du hade så fantastiskt fiske under 2011? – Jag kommer att prova en hel del nya vatten men jag kommer också att åka tillbaks till en del sjöar jag fiskat i tidigare . Vädret blir väl den faktor som får styra lite, som vanligt med andra ord. Vad önskar du dig mest av allt inför det nya året? – Bra väder, sen är saken upp till mig att försöka fixa resten. Drömgösen på dryga 12 kg! Tack Roger för din medverkan, vi önskar dig ett 2012 fyllt med spänning, resor, äventyr och stora gösar så klart, gärna nytt svenskt rekord.


En ljuvlig eftermiddag på försommaren fångade Roger Larsson denna praktgös på otroliga 9,2 kg. Den är otroligt vacker - en verklig drömfisk.

Roger Larssons topp-5-lista 2011 1. 2. 3. 4. 5.

10,7kg 9,2kg 8,4kg 8,3kg 8,0kg

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


Iskall Storlax Det är bistert ute. Den nordliga vinden biter verkligen och Vänerns vågspel ser allt annat än inbjudande ut. Vad vi ännu inte vet, är att vi idag ska få riktligt betalt för den lidelse vi genomgår...

Text: Sebastian Wiman Foto: Elis Wessmark


J

ag har jobbat natt på bageriet den senaste veckan, ett extrajobb som drygar ut ett sparsmakat leverne som sportfiskeentusiast i e-tidningsbranschen. Klockan närmar sig 03:00 och jag kan ännu inte sluta mina grusiga ögon för att få inkassera de få timmar effektiv sömn som faktiskt kvarstår. 05:40 börjar så min digitala tupp att gala... Jag reser mig upp ur sängen och undrar konfunderat om jag ens hann att somna, men vad spelar det för roll nu? Om några timmar sitter jag på ett blåsigt Vänern med mina fina vänner Elis Wessmark och fiskeguiden Johan Strende. Planen är att överrumpla en fet decemberlax, en återkommande tradition så här i juletider, om vädret tillåter. Bestyren innan fisket är en enda dimma. Jag befinner mig i en annan dimension. Mörkret ligger fortfarande kompakt när vi stävar ut ur Lillängshamnen i Skoghall utanför Karlstad, och på kapten Strendes signal håller jag i mig för allt vad tygen håller. Ju längre ut vi kommer desto grövre blir sjön, men i en Beason 630 har vi ändå ett klart övertag, även om vi har stor respekt för Vänern och dess temperament. Det är inte bara jag som är trött, Elis är fortfarande glöggstinn som en polsk julmarknad, och Johan är mer sammanbiten än vanligt. Under viss förvirring sätter vi ändå ut dagens beten, ett smörgåsbord av plast. Sex beten i ytan och fyra på riggarna. När betena är ute sätter jag mig till ro, och får då syn på en detalj på Strendes flytoverall. Den tryckta texten har börjat rämna så att bokstäverna trillat av. Istället för ”Johan - Fiskeguiden i Värmland”, står det nu bara ”Jo - guiden i land”. Vi skrattar därmed bort tröttheten. Det är inte första gången som bokstäverna på flytoverallen orsakat fryntliga fniss. När den var helt ny upptäckte en av Johans gäster i båten att företagsnamnet stavats fel. Det stod ”Fising Värmland” och inte ”Fishing Värmland”. Den ansvarige på tryckeriet var nog både sömndrucken och glöggstinn när det vansinnigt roliga stavfelet begicks. Första timmarna flyger iväg, skratten haglar.

Vänern kan vara fantastiskt vackert, med glögg i koppen och lax i båten är njutningen stor.


Men, vad st책r det egentligen p책 Johan Strendes flytoverall?


Inte en ovanlig fångst, men gäddorna smiter ibland undan med våra beten, och det är varken kul för oss eller dem. Fina fiskar är det hur som helst.

Plötsligt knäpper det till i taket, det har huggit på ett av ytbetena. Efter tidigare stickdragning utsågs Elis förste drillflicka, och han greppar tag i det krökande spöet. Efter inte allt för lång stund går misstankarna till gädda, och en minut senare kopplar Johan ett gälgrepp på en välgödd 5+ gädda. Besvikelsen lyser i Elis ögon, gädda är vanligtvis hjärtligt välkommen, men idag är vi på jakt efter silvertorpeder. Medan gäddan simmar hem lägger Elis sin långa, gängliga kropp tvärs över toften. Det kan vara långt till nästa chans för hans del. Och då är det min tur nästa hugg. En lång lov har tagit oss tillbaka till samma område där det första hugget kom. Ett av ytspöna löser ut och nu är det dags. Jag känner dock genast igen de

bekanta knyckarna följt av händelselös invevning; gädda igen. Bitterheten är lika besk som jag minns den, och tyvärr kan jag inte glädjas nämnvärt åt min tjocka gädda. Johan som landade fisken får således även jobbet att posera för Elis kamera. Det är en vackert välmatad fisk, men inte målet för denna dag. När betet som gäddan nyss högg på nytt ska sättas ut igen, visar det sig att kaoset har slagit till. Elis har på något vis lyckats sätta ut betet som den tidigare gäddan högg på, så att det gått samman med båda andra ytspöna på babord sida. Johan hävdar att han inte varit med om något liknande under sin tid som guide. Att han är en smula irriterad går inte att missa. – Det vilar verkligen en förbannelse över dig och

laxtrolling Elis, först gäddan och nu det här! Elis har aldrig haft tur med sina tidigare laxfisken heller, både gädda och asp har han lyckats borda, men endast ett fåtal mindre av blankare sort. Elis böjer sig ner i väskan och fiskar upp en termos. Han fyller sin kopp till bredden med glögg och sjunker åter ner på toften. Kapten Johan har styrt oss längre söderut, och nu träffas vi av den starka nordliga vinden som vi innan låg i lä från. I ca: 2,5 knop puttrar vi nu tillbaka norrut i de drygt meterhöga vågorna. Båten kränger och jag har snart ravioli i hela mustaschen, det är som att försöka äta ridandes på en mekanisk tjur. Vi hinner knappt in på lugnare vatten innan Johan kastar sig på ett av spöna.


Rullen knarrar först, men sen avtar spänningen något. Det är ingen stor fisk, men jag kan ändå håva dagens första blankfisk, en öring omkring 50cm. – Fan va gött! Utbrister Johan när den ligger i håven. Den årliga trollingtävlingen ”Jullaxen” pågår i Kristenehamnsområdet, och det ryktas om bedrövligt dåligt fiske, så detta känns bra. – Nu kan vi ha hittat ett riktigt hett område, här ska vi nog lägga sista tiden, säger Johan och klappar till Elis på axeln. Det är ju återigen Elis tur att agera drillflicka. Vi tuffar på och inget händer på ett tag. Stämningen i båten har lagt sig en smula. Det har skrattats och härjats, så som det brukar bli när denna trio förs samman på den begränsade ytan som bara en båt kan utgöra. Men tystnaden förbyts när en rulle plötsligt tjuter till. Nästan lite tagna på sängen vaknar vi alla till liv, pulsen går upp, och Elis ögon är vilt uppspärrade när vi inser att vi äntligen krokat en bättre fisk. Medan Elis håller i spöt så knogarna vitnar fortsätter fisken sin rusning, den hinner ta mellan 40 och 50 meter lina från rullen innan den stannar upp. Fisken fajtar som bara en lax kan göra och sätter efter ett kort uppehåll av i ännu en avslöjande rusch. – Nu kanske förbannelsen bryts Elis, kan det vara så? Ropar Johan som nu sprudlar av adrenalinpåslaget. Elis skakar så kinderna fladdrar, hans blick ger uttryck för en skräckblandad förtjusning över rådande situation. Fisken ger sig inte och när Elis precis vunnit bra många meter lina på den, så sätter den av igen. – Låt den gå, låt den gå! Skriker Johan som nu också han skakar så att hans flyoverall prasslar. Sen ser vi en magnifik sjärtfena på en lax bryta ytan 15 meter bakom båten, en otroligt hög och fin lax vältrar sig runt i vattnet, lite som en lekfull späckhuggare. – Det är en stor jävel, en jättelax, den är ju enorm! Ropar jag och Johan, och Elis oro har nu övergått till något som närmast kan liknas vid dödsångest. Efter att ha bråkat ända fram till håvkanten, glider den nu graciöst över densamma, och Johan lyfter påtagligt ansträngt upp den stora laxen. Jublet som utbryter

Elis vänder och vrider på den blanka fisken, försöker övertyga sig själv att det faktiskt är sant...


Efter en hel dags trolling på Väner kom så det vi väntade på, en Vänerlax av grov kalliber. 8 kilo är en respektingivande fisk i dessa vatten.

! a k Klic tera på

u Disk esnack Fisk

när vi ser laxen ligga där i håvgarnet är ett minne för livet. Elis skiker och hoppas jämfota, jag skriker, Johan skriker, måsarna skriker, alla skriker! Johan vänder sig mot mig. – Den tog på det betet du valde Sebastian! Jag ska villigt erkänna att jag inte är någon laxtrollare, och kan sålunda föga om saken. Dock fick jag välja ett av betena som vi skulle fiska med, och eftersom jag är en kille som gillar svarta beten, valde jag det närmaste helsvart jag kunde hitta. En fyratums vänerplugg, svart med vit buk, blev det vinnande betet för dagen. Elis skakar min hand i tacksamhet, men det hela är ju självklart bara en slump om du frågar mig. Fisken har ingen fettfena vilket betyder

att vi alla får en fin bit lax att lägga på julbordet. Johans båtregler är tydliga, vi delar fångsten broderligt. Fisken på 86cm väger mellan 8 och 8,2 kilo när vi försöker väga den i den grova sjön. Vi kör på i ca: 40 minuter, sen börjar det skymma och det är dags att riva för dagen. Vågorna vi möter under hemfärden är brutala, vi studsar fram och landar tungt i vågdalarna. Den värsta biten sitter Elis på durken. ”Han kommer ha en ömmande stuss imorgon”, tänker jag för mig själv när jag ser honom landa tungt efter att vi flugit över ännu en jättevåg. Jag är som sagt ingen laxtrollare, jag kan väldigt lite om saken, och jag har nog inga planer på att skaffa mig båt, beten och all annan utrustning som behövs

för att bedriva detta ibland mycket krävande fiske. Men jag tycker det är roligt. En lax är en lax, och det är stor skillnad att drilla en 8-kilos lax och en lika stor gädda, det kan man inte sticka under stolen med. Många hävdar säkert att det är roligare ändå, om man tar den på fluga. Jag får väl helt enkelt prova det också någon gång kanske, vi får se. Trollingfisket har ändå sin givna charm och det möjliggör att tre goda vänner kan få en stund att umgås, att uppleva glädje, besvikelse och äventyr tillsammans. Tack Elis och Johan för en trevlig dag, och tack du som kände dig tvungen att läsa ända hit. Nu ska jag sova länge, länge och drömma om min storlax, för den bor i dagsläget bara i drömmarnas värld.


JanO testar is-ekolod Vill du utveckla ditt pimpelfiske efter grov abborre? Då är kanske detta ekolodet för dig...

345 cx PT IS Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Olsson & Andreas Dybedahl


A

tt rikta sitt fiske efter stor abborre är en av vinterns höjdpunkter. Under åren har jag och mina kamrater lagt ner mängder med dagar i jakten på de stora randiga. Idag har vi skalat ner detta fiske mer och mer, vi använder t.ex. färre spön och pirkar, och har inte längre med oss massvis med olika krokar. Ett av de få hjälpmedel som tillkommit är ekolodet. För mig personligen är detta idag det kanske viktigaste hjälpmedlet i denna jakt efter grov abborre, för det är verkligen jakt vi pratar om, jakt på stora och svåra fiskar som kräver att man ger allt för att lyckas. Varför ekolod? Ekolod vid pimpelfisket ger dig massor med information om fisken, t.ex. om den är aktiv eller inaktiv. Står den vid botten eller finns den pelagiskt i mellanvattnet. Finns det betesfisk i närheten. Är botten hård eller mjuk osv. Detta är egentligen i mångt och mycket samma information som vertikalfiskaren samlar för ett framgångsrikt gösfiske. Tills nu har vi använt portabla ekolod som vi själva modifierat för att fungera vid pimpelfisket, men sedan några år tillbaka finns det faktiskt ekolod som är helt och hållet anpassade för just isfiske. Humminbird 345 cx PT IS är ett av dem. Detta ekolodssystem är utvecklat för den Nordamerikanska marknaden, här har man i många delstater ett fiske som är ganska likt det vi här i Sverige pysslar med. Humminbird 345 cx PT IS. Själva ekolodet är av standardmodell, men det är monterat på en stadig platta som ger ett bra “fäste”” ute på snöiga isar såväl som på blanka och hala isar. Bakpå plattan som ekolodet är monterat på, sitter ett uppladdningsbart batteri på 12V och 7Ah. Hitintills har batteriet klarat två fiskepass utan uppladdning, dvs. omkring 8-10 timmar på isen. Skärmen är på 3,5 tum och i färg, fullt tillräckligt för detta fiske. Hela paketet ryms i vad man kan kalla en liten väska som är intelligent designad med fickor för tillbehör som givaren och laddkabel. Vid förflyttningar på isen

Givaren hålls på rätt djup med hjälp av ”flötet” som flyter i borrhålet.


Med givaren i ett h책l, och pirken i ett annat, undviker man trassel n채r de stora abborrarna kliver p책.

345 cx PT IS EKOLODSDATA Typ: Dual Beam Plus Effekt: 2400W (PTP) 300W (RMS) Frekvens: 200/83kHz Djupomr책de: 300m Ca pris: 5195:-


använder man det inbyggda handtaget, man lyfter då både ekolodenheten och givare med en hand och kan knata iväg, hur smidigt som helst.

Givaren är droppformad och behöver därför inte riktas åt endera hållet, det är bara att sänka den rakt ned i hålet.

Givare anpassad för isfiske. Så här långt handlar ju detta egentligen bara om ett ekolod som någon har tänkt till kring, just för att kunna användas portabelt. Nu kommer vi till det som verkligen skiljer detta “system” från andra, och som gör det extra attraktivt för just isfisket, dvs. givaren. Givaren är designad i form av en stor droppe, det finns alltså inte fram eller bak på givaren och den kan därför inte hamna fel i vattnet. För att hålla givaren på plats i borrhålet är givarkabeln försedd med en stor flytkropp, som ett flöte. Själva kabeln mellan givare och flötet går att justera i längd beroende på hur tjock isen är. Personligen föredrar jag att borra ett extra hål för givaren, tätt intill själva pimpelhålet, det fungerar utmärkt och man undviker trassel. Hur använda is-ekolodet? Det är fullt möjligt att använda samma hål för både pimpelfisket och ekolodet, men det är synd att chansa om en stor abborre skulle nappa. Du får då ett störningsmoment i och med att givaren måste tas ur hålet, alternativt också trassla med din pimpellina och givarkabeln när du drillar fisk. Chansa inte, borra hellre ett extra hål, det känns säkrare. Vid praktiskt fiske har jag använt allt från riktiga dunderbalansare till små pirkar. Det har inte varit några problem med att se pirkarna på skärmen, vid något tillfälle har jag fått öka på känsligheten för att få bilden riktigt perfekt. Minsta lilla rörelse man gör i spöet registreras på skärmen, riktigt delikat. Slutsats. Så vad blir då slutsatsen kring denna produkt? Jo, är du intresserad av att utveckla ditt pimpelfiske efter grov abborre är detta kanske ekolodet för dig. Det är inte billigt, det handlar om ett antal tusenlappar, men där är det du själv som gör prioriteringen. Kvaliteten och funktionen på själva ekolodet är hög, menyerna är relativt enkla, det är

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk

i grund och botten inte något av de mest tekniskt avancerade ekoloden på marknaden, men det behöver det heller inte vara för detta fiske. Själva anpassningen till just isfiske är en fullträff. Lätt att flytta, bra förvaring i väskan och en anpassad givare för isfisket. Det skall tilläggas att om du redan äger ett HB lod i serien 3-700, så går det bra att bara skaffa själva isgivaren som tillbehör för ca 1000:-. För mig har detta ekolod nu en given plats i mitt pimpelfiske och verkar faktiskt sakna konkurrenter för stunden. Minus i kanten för att man måste kränga ur hela ekolodet inkl platta för att komma åt batteripolerna när det är dax för laddning. Här borde det gått att göra en smidigare lösning.

Skärmen är tydlig och har bra kontrast, färgerna hjälper till att urskilja de olika ekona man får.


VIDEO Pimpelkocken


Gössnack Klas Hagert

matningen så mycket att det hackar på skärmen, gå sedan upp ett eller flera steg för att känna dig för. Det här har också effekten att du får kvar fisken längre tid på skärmen, vilket ger i sin tur ger dig längre tid att analysera ekot.

Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Ohlsson & Klas Hagert

K

las Hagert, en av Sveriges absolut skickligaste gösfiskare, delar här med sig av sina erfarenheter. Förutom för förmågan att fånga stor fisk är Klas kanske mest känd för sina otroliga kunskaper kring hur man läser och använder sitt ekolod vid praktiskt fiske. Klas berättar att 2011 varit i hans ögon ett riktigt bra gösår. Meritlistan toppades med en fisk på 8699 gram och hela 10 fiskar över sju kilo! Klas fiske efter storgös har egentligen ett stort och överskuggande mål, inte flest utan störst. Då menar Klas att han faktiskt idag är ute efter att slå det Svenska rekordet på 12,007 kg som sattes 1988. All heder åt denna ambition och det är verkligen på tiden att denna vikt justeras uppåt, eller hur. Klas är en av några få fiskare i Sverige som faktiskt har viljan och

Använd hela bildskärmen, justera så att du ser hela spannet, håll koll på realtidsfönstret/ skvallerfönstret. Det ger dig alltid en första indikation på att du närmar dig en fisk. Bågen byggs upp successivt och när fisken väl färgar sig och blir tjock är den i framkant av givaren. När ekot börjar svänga och till slut buktar neråt är den förbi... Sakta ner båten, och analysera, om du ska fiska på ekot eller inte. kunskapen att göra just detta... Klas har självklart ett lod med sidescan och ser med Klas fiskar till största del efter pelagiska storgösar och det ca 30 meter åt båda sidor, givaren till detta har idag erfarenheten och kunskapen att kunna sele- ekolod sitter monterad i fören på Klas båt. Denna ktera fisken. Klas fiskar på stora och “hårda” ekon, på montering ger dig mer tid, snabbare info, och du kan så sätt skiljer han ut de större exemplaren. I vissa fall bromsa båten i tid, innan fisken kommit fram till akgår det faktiskt att skilja på om det är gädda eller gös tern där Klas fiskar. Här finns också ett lod, det som som fastnat på skärmen. Gösar ger ett kortare och Klas använder för att se fisken och jiggen samtidigt. hårdare eko än gädda. Ganska logiskt egentligen, en Efter några fisken får du snart rutin på hur du ska gös på 6-7 kilo är kanske 70-80 cm medans en gädda placera båten och betet över ekot. på sex kilo faktiskt kan vara på metern lång. Med ru- Viktigt, lite beroende på hur färgat vattnet är, placera tin och järnkoll på lodet kommer framgången. betet ca 2 meter över fisken, sen är det upp till fisken. Klas rekommenderar oss gösfiskare att experimenMånga släpper jiggen allt för nära fisken, bortåt 99% tera mer med ekolodet. Som han säger, “det går alltid reagerar med att försvinna då... att ställa tillbaka till auto”. Några enkla tips är att sänka bildframmatningen, annars kan en liten fisk Vad gäller storlek på beten är Klas flexibel. Klas verka stor. Regeln är att vid ca 1-2,5 knop sänka fram- säger att han haft periodvis bra på stort och vice


versa. Oftast sitter det en jigg på ca 14 cm på Klas spö. Favoritjiggar är och har länge varit, Fin-S jiggarna, Klas påpekar helt rätt att man inte ska slarva med monteringen. Klas gillar naturfärger, mycket lite glitter, om det inte handlar om rent bottenfiske men konstaterar att färgen förmodligen är av underordnad betydelse, det handlar mer om presentation av betet. I dina sjöar, leta områden med djup på 15 meter och djupare, koncentrera fisket där, och nöt... Håll i grejorna, ibland är det också pelagisk stor gädda som biter, Klas har tre över 10 kg i år med en topp på 13,1 kg. Ett problem med fisket i vissa sjöar är att fisken faktiskt kan bli svårare att fånga, ju mer det fiskas... Så, sök nya och egna spännande vatten. Släpp tillbaka fisken, en stor fisk är värd mycket och i små sjöar är återväxten långsam. Viktigt att tänka på tycker Klas när man bedriver C&R, med stor fisk.

Att bemästra ekolodet är ett måste om man ska lyckas med det pelagiska vertikalfisket...

Hantera fisken så kort tid som möjligt. Var alltid förbered med håv och kamera. Man kan också ta gösen med ett så kallat gälgrepp eller i stjärtspolen men håll under buken, stödja alltid alla fiskar under buken. Låt aldrig gösen rotera alltså ligga upp och ner. Detta försämrar releasen på fisken med 75%. Gäddan är inte lika känslig som en stor gös men som sagt håll alltid ett stöd under buken. Obs! se upp för vassa krokar om man väljer att använda gälgreppet. Klas släpper aldrig sitt bete på en gös som står djupare än 12 meter, det är nästan helt omöjligt att returnera sådan fisk. Om man tar en större gös djupare är risken att de spränger sig, eller vid retur simmar ner och sen flyter upp inom 5-10min. I detta fall måste man ha ihjäl fisken. När man har returnerat en stor gös, lägg gärna en waypoint eller markör och vänta kvar i området tills du känner att fisken är riktigt returnerad. Klas fiske går ut på att jaga de riktigt stora gösarna, fotografera och returnera dem på ett bra sätt. Han har inget emot att äta fisk, men att kunna returnera en riktigt stor gös är en fantastisk upplevelse.

! a k Klic tera på

u Disk esnack Fisk


ten aj

d d f ä a g 201 2

gaäddfajten 2012

Fiske för Alla, Edge Flyfishing ,+FishEco och Sportfiskemässan har inför 2012 gjort en gemensam satsning på en helt ny typ av gäddtävling som ska göra det möjligt för som många som möjligt att delta och vara med och slåss om äran att vinna Sveriges första rikstäckande gäddtävling. För mer info besök ->

www.fisheco.se


Ett ungt g채ng med v채ldigt stort engagemang

Text: Jonathan Jansson Foto: Sista Droppen


S

ista Droppen är ett drygt tvåårigt filmprojekt som handlar om ekologi, fiskevård, ekoturism och hur stor negativ påverkan som vattenkraften har på naturen. Jonathan Jansson har för +MagazineFishEco pratat med projektskaparna Marcus Olofsson, Niklas Eklo och Markus Teilus.

Här ser vi grabbarna utanför Dejefors kraftverk iförda Sista Droppen tröjor.

Hallå grabbar, i vilket skede befinner sig filmen ”Sista Droppen” just nu? – I stort sett alla scener är inspelade, så nu ska vi inleda det stora redigeringsjobbet där vi märker om vi måste komplettera eller om materialet förmedlar det vi vill. Utöver det ska vi göra en hel del intervjuer till filmen. Vad är målet med projektet? – Att genom ideellt engagemang färdigställa en informativ och uppmanande film om hoten mot livet under ytan och sportfisketurismens framtid. Vi hoppas att filmen får fler människor medvetna om vattenkraft och dess skador på miljön. Finns en större vision? – Många bäckar små men självklart är det ett måste att påverka politikerna för att det ska ske stora förändringar i samhället. Vi vill att de ska inse vilken stor och värdefull potential det finns i vår natur, istället för att förstöra naturen kan vi nyttja de resurser som finns i vårt land på ett ekologiskt hållbart sätt. Kan ni ge något exempel på vad ni filmat? – Klockan 03.00 mitt i natten gjorde vi en impulsiv resa på 40 mil ner till Halland och Laholms kraftverk där mängder av döda laxar låg och flöt i ytan. Detta på grund av att man för tillfället körde nolltappning på vatten så att det bildades bassänger nedanför kraftverket där laxen blev fast, och varken kunde simma upp- eller nedströms. Laxarna hade svampangrepp och försökte ihärdigt ta sig förbi betongfundamentet som utgör ett hinder i deras

lekvandring. Vad finansieras projektet med? – Hittills har vi själva lagt ut pengar på omkostnader som resor och utrustning, men vi har nyligen fått projektstöd från Leader Polaris. Men eftersom projektet drivs genom ideellt arbete är alla former av stöd till projektet varmt välkomna. Hur har ni bemötts av sportfiskebranschen? – Från sportfiskebranschen har vi fått mycket positiv respons, inte minst från andra miljöorganisationer

med liknande ståndpunkter. Flera olika företag och organisationer har hjälpt oss mycket på vägen under projektets gång, men dessa har även nyttjat och tagit del av oss och vårt material. Vi ingår tillsammans med många andra organisationer i ett stort nätverk som på ett eller annat sätt värnar om livet under ytan för att säkra ett framtida sportfiske och ekoturism. Hur har ni blivit bemötta av t.ex. kraftbolag? – Vi har inte haft kontakt med något kraftbolag och inte heller blivit bemötta av dem. Vi vill gärna hålla oss på en nivå i filmen där vi inte smutskastar


Torneälven i närheten av Junosuando ...

”Klockan 03.00 mitt i natten gjorde vi en impulsiv resa på 40 mil ner till Halland och Laholms kraftverk, där mängder av döda laxar låg och flöt i ytan...”


Här i Gällivares djupa skogar ser vi ett praktexemplar på en bäck som är naturligt byggd. Dessa typer av vattendrag utgör mycket viktiga uppväxtområden för öringens yngel.

”Många bäckar små men självklart är det ett måste att påverka politikerna för att det ska ske stora förändringar i samhället...”


Gullspångsälvens kraftverk.

Filminspelning vid Laholm i Lagan.

!å a k c Kli tera p

kraftbolagen och ger oss allt för djupt in i det politiska. Filmen är mer informativ och beskriver hur vattenkraften hotar miljön, samt ur vår synvinkel som sportfiskare och ungdomar. Vad är det roligaste respektive tråkigaste av arbetet med Sista Droppen? – Det allra tråkigaste är det administrativa, alltså förarbetet. Men som sedan belönar sig när man uppnår resultat och lyckats med det man eftersträvar, som en svår filmsekvens t.ex. Det som är absolut roligast är den dagliga respons vi får för vårt ideella arbete. Detta kan vara något så fåordigt

som att någon säger ”Fan vad bra jobbat grabbar!”. Responsen vi får är den som fyller oss med energi gör att vi orkar driva projektet framåt och sträva mot vårt uppsatta mål. Men även alla andra moment i projektet, som alla nya kontakter man får, samt alla resor och upplevelser som vi får vara med om, bidrar också till varför projektet är så roligt. Vad händer framöver? – Efter mycket positiv respons kommer förhoppningsvis Sista Droppen fortsätta i samma anda, men även utvecklas. Vi vill gärna sätta fokus på ytterligare tre hot mot livet under ytan -

u Disk esnack isk gruvnäringen, fiskodlingsindustrin och det icke F hållbara yrkesfisket. Inget är dock bestämt så vi får se vad som händer. När kan man se filmen? – Inget bestämt datum är satt men troligtvis framåt sommaren. Se till att hålla utkik efter filmen och även besöka Sista Droppen på facebook. Där finns foton på utbyggda vatten med dess kraftverk men även bilder på vackra fiskar och porlande vatten som inte ännu blivit förstörda. Klicka gilla och hjälp till med att påverka.


VIDEO Pimpelkocken


Elis fotohรถrna Fiskef

oto pรฅ

Text & Foto: Elis Wessmark

isen


Upplättningsblixt för foto i skarpt solsken.

A

Att komma ut på de första isarna är något många längtar till. Fisket kan vara bra både storleksmässigt och viktmässigt. Det kan dock uppstå viss smolk i glädjebägaren när man kommer hem och upptäcker att alla bilderna ser ut som skit. Jag skall försöka ge lite bra tips på vad man kan tänka på för att undvika detta. Det problematiska ljuset. När du fotar kommer kameran att försöka anpassa bilden så att den varken är för ljus eller för mörk. Ljusa partier, som snö, kommer att mörkas ner så att de blir gråaktiga, och mörka partier kommer genom

Softboxar, stativ och externa blixtar. Saker som gör bilderna bättre.

längre slutartid att ljusas upp så att de blir gråaktiga.

När ljuset kommer från sidan kan det ge riktigt effektfulla bilder.

blåa tonen beror på att iskristallerna i snön reflekterar den blåa himlen. Framförallt kommer detta att synas på skuggade partier av snön. Enklast justerar du detta genom att fota i RAW och sedan i datorn testa dig fram vilken vitbalans som passar bäst för dina bilder.

Överexponera. Ett enkelt knep för att lösa detta kan vara att ställa in kameran på att överexponera. Hur mycket beror självklart på hur mycket snö som finns med i bilden, hur ljust det är ute och andra faktorer. Ett till två stegs överexponering kan dock vara en bra grund att Lätta upp med blixtljus. utgå från och sedan testa sig fram själv. Vid skarpt solljus ute är en upplättningsblixt att föredra. Den tar bort de skarpa skuggorna som annars Ställ in vitbalansen. blir. En extern blixt är det ultimat, men den inbyggda Ett annat problem med att fota när det är snö ute är fungerar ofta dugligt. Har du ingen bra blixt så se till att snön ofta får en blå ton vid vackert väder. Den att ha solen i ryggen och använd den till att lysa upp


Motljusbilder d채r motivet helt skymmer solen...

...kan ge riktigt snygga effekter.


Notera hur de skuggiga partierna på bilden får en skarp blå ton av den klarblåa himlen.

fisken. Var noga med att din egen skugga då inte skymmer motivet.

Använd solens ljus för att belysa motivet.

Batterireserv. Ett extra batteri är A och O att ha med sig om du fotar mycket på isen. Kyla laddar snabbt ur kraften ur batteriet och du vill inte stå utan när det behövs som mest. Raw-format med möjligheter. Har du möjlighet att fota i RAW så gör det! En RAWfil är digitalkamerans negativ. Den innehåller all information om olika vitbalanser, under/överexponering och mycket mer. Allt detta kan du med andra ord justera i efterhand vilket gör att, om inte bilden blir perfekt när du tar den, så har du fortfarande stora möjligheter att få en bra bild i slutändan. Tänk på att RAWfiler tar mycket mer plats än JPG. Ett stort minneskort är att föredra, speciellt om du gör som jag och fotar allt i både JPG och RAW. Hoppas mina tips kan hjälpa dig att få bra bilder när du sitter med din drömfisk i famnen...

Se trailern för sportfiskemässan 2012

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk

www.sportfiskemassan.se


Gössnack Håkan Fransson

!å a k c Kli tera p

Text: Jan Ohlsson Foto: Håkan Fransson & Jan Olsson

D

et här året har de gamla reglerna och våra egna självuppsatta gränser för hur gösfiske ska bedrivas helt suddats ut. De finns helt enkelt inte längre... Håkan Fransson, en av våra absolut mest engagerade och skickliga gösfiskare, håller vinter och senhöst som den absolut bästa tiden för gösfisket, speciellt då det gäller jakten på de större individerna. Annat var det förr då man sa att; “gösen fiskar man från midsommar till augusti ut, sen är den som bortblåst...”

Håkans meritlista för 2011 är imponerande. Hela elva gösar över sex kilo och av dessa har fyra st. vägt över sju! En av slutsatserna som Håkan har dragit, speciellt denna senhöst/ vinter, är att de stora pelagiska gösarna faktiskt går mycket högre i vattnet än på dom varmare månaderna. Andelen pelagisk stor fisk ökar också nu. Detta stämmer ganska bra

ihop med att skickliga ismetare ofta jagar pelagisk fisk i stort sett direkt under isen. Många har tyckt att det pelagiska fisket varit för knepigt, Håkan säger att om du behärskar din båt och ditt ekolod så har du gjort 90% av läxan.

u Disk esnack Fisk

om något enstaka undantag, dessa fiskare har vid några tillfällen helt skåpat ut konkurrensen när dom satsat på pelagiskt fiske.

Beten, samma råd som Håkan gav oss förra året, öka storleken på betena. 10-12 tum, visserligen är ju detta med beten lite lynnigt och man måste variera Betet, teknik och rörelser kommer faktiskt i andra sig, ibland måste man servera en liten «godisbit». hand. Så, det pelagiska fisket är inget för dom som vill ha aktion hela tiden... Leta fisk, gå på dom stora Nu när det är kallt vatten så föredrar Håkan färgade ekona, strunta i dom små... Skaffa gärna ett Sidescan- jiggar såsom t.ex. lime och chartreuse, gärna starka lod enligt principen «låt allt jobba för dig», satsa på färger. Fiska gärna med två spön, ett laddat med en rejäl jigg och ett med en mindre, tar inte gösen den rätt hjälpmedel. Just sidescan upplever folk som lite knepigt, håll ut och läs på, kolla på vad andra haft för stora, veva upp och skicka snabbt ner den lilla, detta kan göra underverk. Råd från Håkan att ta extra hänerfarenhet och hur dom gör. Finns massor med info på nätet om detta. Håkan säger också att vi Nordbor syn till leken, det är fullt möjligt att radera ut lokala fortfarande är lite pionjärer i detta fiske. Bland de rik- gösbestånd genom att fiska för hårt på lekgrynnor. tigt skickliga fiskarna nere i Europa har det pelagiska Håkan förordar faktiskt fiskeförbud under leken i fisket fortfarande inte slagit igenom. Det ryktas dock framför allt små sjöar med känsliga bestånd.


Kom igång med pelagiskt fiske Pelagiskt fiske efter rovfisk är på stark frammarsch i Sverige. För mig har denna metod totalt revolutionerat mitt fiske och jag hoppas att även du kommer uppleva samma sak. Vi ses därute! Håkan Franson, Team Abu Garcia Prova våra nyheter nedan. Powerbait Ripple Minnows, Fireline Exceed red 0.15 mm och Ambassadeur Revo MGX.


Spinnare med utbytbara moduler

Text: Bo “Bobo” Gunnars Foto: Ola & Peter Gunnars


O

kej, spinnarhypen är här, så är det bara, men fungerar det verkligen? Svar JA! Utan tvekan. Det kan dock vara små skillnader som antingen gör dagen till ett grymt gäddrally eller till en dag utan fisk. Står man på sitt gamla vatten vet man oftast vad som fungerar, vilka färger och vilken betesfisk som finns att tillgå, och med den kunskapen är det sedan bara att göra spinnare som ser ut åt det hållet. Är det exempelvis mycket löja så tar gäddorna små beten, då kan det vara idé att använda små blad och dessutom hålla ner storleken på spinnarna. Men hur gör man enklast om man vill ha många alternativ till att fånga fisk, utan att behöva lägga ner en förmögenhet på att köpa spinnare i olika klasser ? Stora, små, och i olika vikter, olika storlekar på skedar, tailar och andra variationer. Man gör dem själv och delar upp dom i sektioner; spinnarblad och kropp för sig, flashabou och bly för sig. Vill man ha ytterligare variation så går det lätt att lägga till tailar m.m. På detta sätt kan du lätt anpassa dina spinnare efter de förhållanden som råder för dagen. Dessutom håller spinnarna, bättre, längre och du tappar mindre fisk. Har du inte varit med om att du köpt en dyr spinnare, fått några fiskar på den och till slut är spinnaren böjd och fungerar inte lika bra längre? Hade det varit en moduluppbyggd spinnare hade du bara kunnat byta den böjda delen. Dessutom kan du ganska lätt göra även spinnerbaits med detta system. Nu när jag ser tillbaks på ett helt underbart sensommar fiske så är det speciellt ett tillfälle jag minns. Jag och Ola hade en kanondag, den enda skillnaden var att han fick dubbelt så många gäddor som jag. Jag slet mitt hår och försökte förstå varför, det enda som synligt skilde våra spinnare åt var en grön pärla på kroppen. Det var samma skedar, samma färger, samma flashabou... Jag gick bom och han drog upp fisken! Till slut var måttet rågat så vi bytte spinnare och nu var det jag som drog upp gäddorna. Den ena

Spinnarbeten är lätta att göra själv, och genom att bygga i moduler kan du variera och ändra formen, vikten och andra egenskaper, när du vill.


Grunden till en spinnare. När du har dessa delar är det bara att dela upp tråden i två delar och bocka till öglorna, om du köper tråd med ögla så låt den öglan vara höst upp så blir det snyggast. Använd gärna krympslang längst ner mellan tråden över fjäderringen och kroköglan det styr kroken satt du slipper att den fastnar i flashaboun.


Denna bild visar hur det ser ut utan kjolen/flashaboun. Ögla uppåt, skedar med skedhållare låt dom gå i varandra, metall kropp eller pärlor, fjäderring, ny tråd med kjol/ flashabou och bly, avslut på tråden fjäderring och krok med krympslang över. Bra mycket enklare än man tror.

Moduluppbyggda spinnerbaits, tänk på att dessa måste du prova extra mycket så att du får balans mellan skedar och bly.


På bilden ser du blyet om du vill fiska djupare, om du sätter denna framför spinnare kan du få den att gå som en orm i vattnet bäst blir det om inte sätter bly sist på spinnaren. Dessutom Svartzonker paddeltail, om du vill ha en spinnare som shakar i vattnet så prova en som tail. Vill du göra egna tailar är det bara att klippa en grubb och sticka igenom en tråd. Sist varför inte sätta en spinnare framför en stor shadjigg? Testa skadar inte....


Dom olika kjolarna, smartast är om man gör några med olika färger och olika tunga bly. Bra ide är att dessutom göra några oblyade med bara flashabou dessa använder du med en blytyngd FRAMFÖR spinnaren.

På denna bild kan du se att du både kan göra spinnerbaits och stora spinnare på detta sätt. Satt det är bara att byta när du vill köra något annat eller annorlunda.

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk

spinnaren toktriggade gäddorna så att de inte kunde låta bli att hugga och spinnarna var likadana förutom den lilla gröna pärlan. Summan den dagen blev 17 gäddor på 45 minuter - på EN och samma spinnare.. Jag tog och klippte sönder spinnarna för att se hur det egentligen låg till och upptäckte att det faktiskt handlade om att den ena var blyad med 14 gram bly och den andra med 18 gram.

Hur gör man dessa spinnare? Enkelt - man gör en del som har spinnarbladen plus kroppen och en del som har kjolen plus bly och krok. Sedan länkar man ihop dem med en fjäderring. Med andra ord: Om du har två spinnare så kan du göra en som går djupt och en som går grunt, vid behov är det bara att byta. Priset om man köper delarna från www.lurepartsonline.com (Vill du inte handla från USA kan du handla en del delar på tex LundgDär vi fiskade var det 50 cm djupt och helt igenväxt... rensfiske) blir ungefär 55 kr styck inklusive moms Den lätta spinnaren gick precis under bladen vid och frakt. Tänk på att köpa rejält med rostfri spinnarytan och den tyngre gick längre ner och eftersom tråd. Jag brukar köpa 12” lång och tjocklek 051. Den gäddorna gärna anfaller underifrån så var den som längden är perfekt då den räcker bra till en spinnare gick vid ytan som triggade dem. Inte det lättaste att som är uppdelad. Dessutom kan du använda dem se när man är fullpumpad med adrenalin, men en bra till tailar och allt annat som du kan komma på att du lärdom. Dessutom var det endast de färgerna som vi vill göra. Om du gör spinnerbaits så räcker tjockleken fick fisk på. Såna här dagar minns man när det är snö även bra här. Exakt hur du gör öglor m.m. finns ute och man längtar till sommaren. beskrivet i +MagazineFishEco nr.1. Det du behöver

är en krafttång en avbitare och bra tång typ Gerber multiverktyg eller polygrip. När du köper tråden så välj den med en ögla i ena änden och låt öglan vara uppåt så ser det snyggt ut. Något att tänka på när du gör spinner baits är att du måste testa, testa och åter testa i vattnet så balansen blir bra.Om du även gör några spinnare där du väljer att sätta vikten på den främre delen eller framför spinnaren kan du få spinnaren att gå som en orm i vattnet. Detta får du fram genom att inte blya vid kjolen. Dessa spinnare går dessutom djupt och spinner hela vägen ner perfekt för fiske mot djupare vatten. Flashaboun ska gå ner över kroken kanske en cm, det är detta som gör att du kan fiska inte bland mycket växter. Spinnarbladen skall skapa ett baksug som lyfter flashboun detta gör att det fastnar mindre skräp på krokarna. Detta är nyckeln till framgång.


?

Är du redo

för årets största gäddtävling

Konceptet för tävlingen är enkelt. Du kan fiska där du befinner dig, i dina egna hemmavatten eller på valfri annan ort. Man får alltså fiska var man vill innanför Sveriges gränser, både i sötvatten och i skärgården. De fem personer som lyckas dra flest centimeter fisk på fem gäddor från den 1/1-16/9 2012 går till en storstilad final i Västervik i slutet av oktober 2012. Vi lottar även ut en finalplats bland de 25 efterkommande i listan, så det blir totalt sex finalister. I finalen fiskar alla var för sig med en av tävlingsledningen utsedd guide och båt samt med utrustning som tillhandahålls av tävlingssponsorerna.

l

Det är tillåtet att fiska i valfritt vatten inom Sveriges gränser.

l

Det är enbart tillåtet att använda artificiella beten som exempelvis jerkbaits, skeddrag, gäddfluga, spinnare, jiggar, spinnerbaits och så vidare.

l

l

l

Fiske för Alla, Edge Flyfishing, +FishEco och Sportfiskemässan har inför säsongen 2012 gjort en gemensam satsning på en helt ny typ av gäddtävling som ska göra det möjligt för så många som möjligt att delta och vara med och slåss om äran att vinna Sveriges första rikstäckande gäddtävling.

Fiske för Alla rapporterar från tävlingen med totalt sex tävlingssammandrag i de nummer som ges ut under tävlingsperioden. I samarbete med våra tävlingssponsorer kan man vinna fina priser i varje deltävling.

Förstapriset är en pokal samt ett resestipendium värt 50 000 kr som delas ut till vinnaren på Sportfiskemässan 2013.

Anmälan till tävlingen sker via www.fisheco.se

Tävlingen sponsras av:

Edgesportfishing.se

l

l

l

FoTo KrISTIAn nIlSSon

Tävlingen arrangeras av:

l

Tävlingsperioden för kvalet är 1 januari-16 september 2012. Alla tävlar gemensamt och registrerar sina fångster allt eftersom. De fem fiskare som lyckats dra flest antal meter gädda på fem fiskar under den totala kvalperioden går till en gemensam final i Västervik i slutet av oktober 2012. Man kan anmäla sig när som helst under tävlingsperioden och anmälan sker digitalt via tävlingssidan på www.fisheco.se. Tävlingssidan uppdateras automatiskt på www.fisheco.se och man kan hela tiden följa vilka som har flest centimeter.

l

Gäddan ska fotas tillsammans med en måttstock som gör det enkelt för tävlingsledningen att verifiera angiven längd. Ta gärna en poseringsbild för medialt bruk.

l

Båda bilderna samt information om fångsten laddas enkelt upp på tävlingssidan hos www.fisheco.se.

l

När tävlingsledningen godkänt fångsten registreras den och visas upp på sidan.

1a pris

50 000 kronor

Juryn på +FishEco har ensam beslutsrätt om vilka fiskar som ska godkännas eller ej. Tänk på att ta så tydliga bilder som möjligt så att inga tveksamheter uppstår vid inregistreringen av din fångst. För att en fisk ska kunna registreras måste den vara minst 75 cm.

www.edgeflyfishing.com och www.edgesportfishing.se tillhandahåller diskussionsforum för tävlingen på internet.


Fiskenyheter varje dag

Alltid senaste nytt inom sportfiske, klimatfr책gor och mycket mer!


Internationella

sportfiske -profilen

Patrick Sébile

Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Ohlsson & Sébile


P

atrick är grundare av varumärket Sebile och hur konstigt det än låter så har Patrik arbetat med att utveckla sportfiske och redskap sedan han var nio år gammal... Intresset för att hitta egna lösningar kom till Patrick när han gång på gång misslyckades med att komma åt de stora abborrar som fanns i hans lilla hemmavatten. Lösningen blev kanske en av världens första vertikaljiggningar. Patrick gjorde om sitt bete så att det gick att doppa ner mellan uthängande träd där abborrarna stod, oftast helt oåtkomliga. Till det modifierade Patrick ett långt metspö för att nå ut och med detta kom framgången, koden var knäckt. Efter det gick det inte direkt långsammare i Patricks sportfiskekarriär. Vid sjutton års ålder var Patrick rejält uppmärksammad i tidningar och sportfiskekretsar för sina spektakulära fångster. När han fyllde arton “sjukskrev” han sig från skolan för att förverkliga en dröm. Att ta sig till Väst Sahara för att fiska den då jungfruliga kusten med ett fiske efter Sea bass som var av världsklass. Via tåg till Spanien och otaliga bussfärder upptäckte han tills slut att han hamnat mitt i ett inbördeskrig. Med en ryggsäck och en spötub lyckades han prata sig igenom militärkontroller och befann sig till slut i paradiset. Sista biten tog Patrick taxi, chauffören förstod nog att han hade med en lite lätt “galen” sportfiskare att göra men hämtade upp Patrick vid stranden ett par veckor senare. Helt själv med kilometervis av bra kust hade han kanske sitt livs fiske, mitt i ett inbördeskrig. Denna kanske lite lätt förvirrad bedrift ökade bara Patricks status som skicklig men lite galen sportfiskare med enorm känsla för beten. Undertecknad fick förmånen att fiska tillsammans med Patrick en eftermiddag i Stora Värtan. Ett vatten som är känt för att vara svårt. Vem fick fisk? Ja inte var det jag... det var Patrick. Fram till dags dato har Patrick fiskat i 60 olika länder, satt 327 olika sportfiskerekord och samlat på sig över 3000 olika beten! Ja, man ligger i lä. Patricks produk-

Soft magic svimmer... Två bilder Specialdesignad krok, betet är ”vasskyddat” kroken är gömd i gummit, för fiske i vegetation med kraftigt spö för att kunna sätta kroken. Kroken i sig går att vikta med speciella vikter i gummi och tungsten.


Flatt Shad... Går att spinna eller att vertikala. Riktigt effektivt vid fiske i branter, man låter betet “studsa” ner i branten.

Onduspoon... Skeddrag med rassel, effektivt för de vanliga predatorerna men också för trolling. Skeden har en unik egenskap, den roterar några varv åt ena hållet och byter sedan till andra hållet. Viktat så att det är slowsink.

Soft magic svimmer... Olika färger för olika situationer som t.ex. vattnets siktdjup, vilka betesfiskar som finns och tid på året. ter under sitt eget namn, Sebile, kännetecknas av vad man kan kalla intelligent design. Det finns inte en enda detalj som inte har en funktion eller tanke. Inspiration från fiskar och dess beteenden i kombination med moderna material och teknik genomsyrar varje bete. Det är klart att detta inte gått sportfiskedrakarna förbi och för en tid sedan sålde Patrick sitt företag Sebile till Pure Fishing (Abu Garcia) och har med det ännu större möjligheter att förse oss sportfiskare med intelligenta och kvalitativa beten och det ser vi fram emot...

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


V

SOFT MAGIC SWIMMER O E D I SÅ RIGGAR DU ENKELT EN


JanO testar

Spöhållare för ismete

Text & Foto: Jan Ohlsson

S

edan ismetet med spö och rulle introducerades för ett antal år sedan, både för att det var roligt men också för att det var ett krav för att kunna registrera fisk i Storfiskregistret, har det utvecklats ett antal speciella spöhållare och små “system” för att hålla dessa ismetespön på plats på isen. Många föredrar den enkla men funktionella modellen med modifierade batteriklämmor som spöhållare, andra vill ha sk. ”Hållgers”, hopfällbara rodpods specialdesignade för ismetet, här var min kamrat Arne Hedberg en föregångare och nyskapare genom introduktionen av dessa ”Hållgers”. Mellan dessa två system finns naturligtvis andra

Med stödet monterat bak för att spöet skall luta framåt mot hålet och mängder med hybrider av det jag räknat upp. Christian Strand är, precis som Arne “Hållger” Hedberg, en funderande tekniker som gärna vill utveckla och förbättra sitt fiske och sina redskap. I Christians fall handlade det om en vilja att få upp sina ismetespön ovanför slask och snö. Christian använde på den tiden batteriklämmor och just att spöna blir så lågt placerade på isen är ett problem med denna metod. Christian hämtade mycket inspiration från Internet när idén om hans ismetehållare växte fram. Slutklämmen på designen dök upp i Christians huvud när han var ute och körde och låg bakom en annan bil av märket Lexus. Lexus logotype har

Stödet säkras med en snodd och snabblås. ett svagt kurvat L och detta L kan man se också i spöhållarens “armveck”. Lite skoj tycker jag, inspiration kan verkligen komma från precis vart som helst... Spöhållarna har två st jack utskurna i respektive ända av själva foten. Här väljer man i vilken skåra man sätter det tvärsgående halvmåneformade stödet. Sätter man det bak på hållarens fot så tippar hela hållaren och därmed spöet, svagt framåt - nedåt mot hålet, en fördel vid t.ex. gösfiske då det är oerhört viktig med så lite motstånd som möjligt när gösen tar. Sätter man stödet i skåran längst fram på spöhållaren blir effekten motsatt. Stödet hålls dessutom på plats med en snodd som medföljer.


Med stรถdet monterat fram fรถr att spรถet skall luta svagt uppรฅt.


Vippan sätter du i en avsedd skåra på en speciell fot monterad längst bak på röret som håller spöet. En bra placering som jag blir mer och mer förtjust i. Enkelt och effektivt. Vippor kan man göra en hel artikel om för sig själv, så jag släpper dessa för sekunden. Röret som håller spöet har också en utskuren hylsa på ett antal centimeter, så att själva rullen blir fixerad inne i röret och låser själva spöet så att det inte kan rotera.

Spöhållaren är så lätt att montera ihop...

Summering: Positivt. Under test har hållaren fungerat precis som avsett, stadiga och utan några haverier över huvud taget. Med stödet avmonterat tar dom inte speciellt mycket plats i min ismetepulka. Dom är mycket lätta att montera och en ren fröjd att packa ihop efter dagens fiske. Negativt då, ja, jag har ännu inte varit med om det själv men hållaren är ju av metall. När vårsolen gassar så kan metallen bli så varm att den faktiskt smälter isen och med det kan hela paketet hamna lite snett. Nu är det ju inte värre att man då kan flytta hållaren en bit till höger eller vänster runt hålet. Ett tips är också att vid sådana förhållanden lägga lite extra snö under spöhållaren. Naturligtvis är också priset för en sådan här premiumprodukt högt. Produktionen sker efter beställning och priset är helt beroende på hur beställaren vill ha sina ismetespöhållare, färg, loggor mm och priset på aluminium vid beställningstillfället. Kom ihåg att vi pratar riktigt hantverk här. Att fiska med dessa spöhållare ger faktiskt en ganska skön känsla av lite lyx, dessutom är dom ju så jäk.... snygga. Bli inte förvånad om folk kommer fram och vill fråga vad du har för spöhållare.

För mer info kontakt: Christian Strand sisse.strand@hotmail.com tel: 070 233 8880

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk

... att till och med ett barn kan göra det!


Dina sportfiskenyheter varje dag

www.fisheco.se


5 påkar för

gäddfluga

Text & Foto: Rickard Hodell


Vision Venus

Vision Venus ”Vision Venus SwS #9 - Ett Snabbt spö med toppaction avsätt för saltvattens torpeder så som bonefish och tarpon. Spö finns med D-shape handtag som är ergonomiskt utformat och passar som handen i handsken” *Design. Det som verkligen sticker ut på Visions nya saltvattensserie är det nya D-shape handtaget som sägs vara ergonomiskt utformat, och faktum är att det ligger riktigt bra i handen. Dock kan det kännas lite smalt om man är van att hålla längre upp på handtaget, men det är inte bara handtaget som sticker ut, spöt finns nämligen i två olika färger. Det lite mer vanliga silver/grå och kanske det lite mer ovanliga, vit? Spöt finns bara i 9´ och klasserna 8-12 och levereras i en cordura tube. *Kastegenskaper. Venus Sws har en snabb toppaction och man känner direkt vilken power spöt besitter. I och med att man inte behöver belasta spöt mycket innan det laddar, blir det inte jobbigt att fiska med en hel dag. Det är dock inget spö som jag skulle rekomendera till den oerfarne. *Drillning. Nu fick jag inte några stora gäddor dessa dagar, men trots att det är en klass 9 tycker jag att de mindre gäddorna bjöd på en bra fight. *Pris. Ca 3499:-


Vision Big Daddy

Vision Big daddy “Vision Big Daddy #9 - Ett spö avsätt för stora flugor som tar mycket vind Dvs gäddflugor. Spöt har en mediumaction som är ganska förlåtande” *Design. Med en otäck grön färg och gul text på spöt förstår man vad designern har tänkt på, en riktig gäddpåk. Dock är det inget som direkt sticker ut på detta spö, vanligt Fullwellshandtag och fyrdelat. Tyvärr lite tråkig feeling. Finns i klasserna 8-10 9´ 4-delade och levereras i en cordura tube. *kastegenskaper. Big daddy är ett spö med medium aktion som är väldigt lätt kastat och förlåtande. Ett bra ”nybörjar gäddspö” men jag skulle nästan vilja säga att spöt är mer än medium, på gränsen till fast vilket var en positiv överaskning. *Drillning. Ganska likt Venus, en aning mjukare och inte lika toppigt. *Pris. Ca 2995:-


Loop Pike Booster

Loop Pike booster “Loop PikeBooster #8-9 9´ - “Med en djup progressiv action kastar lätt riktigt stora flugor med detta spö, med ett handtag i kork/gummi mix för ett stadigt grepp och ett spö med attityd” *Design. För några år sedan kom Loop med ett nytt handtag, korkmixen. Ett handtag som jag anser vara mycket bättre än den vanliga korken, dels är den är det väldigt hållbar och man får ett bra grepp även när handen är blöt. Förutom det vanliga handtaget finns det ett mindre som sitter en bit upp, avsätt för de större gäddorna, en bra detalj. Tyvärr måste jag säga att flames’en som sitter på rullfästet inte alls faller mig i smaken. Finns endast i #8-9 9´ 3-delad och levereras i en cordura tube. *Kastegenskaper. Den djupa actionen hade jag en del problem med, av någon anledning dippa jag flugan i bak kasten. Efter ett tag fick jag bukt med kastandet då jag ändrade tekniken en aning. I och med att jag ändrade teknik blev kastandet ganska jobbigt i längden, och det var inte så lätt att kasta stora och tunga flugor. *Drillning. Ungefär som att drilla fisk på ett klass 6 spö. Varje fisk jag fick var lätt runt 5kg, innan jag fick på näsan. Med andra ord ett riktigt trevligt spö att drilla fisk på! Här gör den djupa actionen att spöt får en mycket egen känsla som var svårslagen i denna klass. *Pris. Ca 1995:-


IMAGO IPT.

IMAGO IPT

“IMAGO IPT #8F - 9,6´ Alla spön är 100% tillverkade och monterade i USA, komponenter är från REC Components, spöna har Recoil Titanium ringar och alla handtag är i “floor grade” portugisiska kork. Spöna levereras i matt svart aluminiumtub och har livstids garanti mot material och fabrikationsfel, samt en tjänst där man till självkostnadspris kan köpa en ny del om kunden skulle bryta av spöt vid en olycka. Klingorna produceras med och under överinseende av Gary Loomis och hans son Brad Loomis. Tillsammans med Imago har även Jason Borger medverkat i utveckling av klingorna. *Design. Här har någon verkligen tänkt till, nu snackar vi skön feeling! Spöt är otroligt cleant och har riktigt snygga detaljer, den snygga loggan är inbränd på butten. Finns endast i #8 9,6´ 4-delad och levereras i en exklusiv aluminiumtub med strumpa. *Kastegenskaper. Här blev jag tyvärr lite besviken, jag hade ju hoppas på en riktig kastkanon. På spöt kan man läsa att det ska vara ett fast spö, min uppfattning är att det var mer åt medium hållet. Spöt har en klockren toppaction men de 0,6 extra foten gör att det känns väldigt svajigt när man kör med gäddflugor. Värt att tillägga är att jag inte fick chansen att prova spöt med en lina som går exakt efter AFTMsystemet. Gör man det märker man nog en väldig skillnad. *Drillning. Det var dock ett jäkligt skönt spö att drilla fisk på, tack vare den mjuka toppen fick spöt mig att le några extra gånger under fighterna. *Pris. 6999:-


Bertus ITT Pike teaser

ITT Pike Teaser

“ITT Seducer Bertus Pike teaser #9-10 9´. - Bertus Rozmeijer är en passionerad Gäddflugfiskare. Stora Streamers är lätta att kasta med det här spöet och att drilla stora gäddor är ett rent nöje” *Design. Spöt har en ganska annorlunda design, en blandning av old school och nytänkande. Det är ett tvådelat spö med Fullwellsformat handtag och rejäl butt. På den nedre delen av klingan har man lindat kolfibrerna x-format som ger en cool finish, lite synd att man inte gjort så på resten av spöt. Resten av spöt är klassisk mattsvart. Annars har spöt en ganska tråkig feeling. Finns endast i #9-10 9 2-delad och levereras i strumpa. *Kastegenskaper. Ska jag vara ärlig hade jag inte allt för höga förväntningar om detta spö då jag aldrig hört talas om det, men jag blev grymt överraskad. Äntligen ett spö som inte sviker när det kommer till riktigt stora och tunga flugor. Spöt har en skön fastaction som gör det lätt att kasta utan att man behöver anstränga sig allt för mycket. Det påminner faktiskt om Vision Venus, både i actionen och att man kan ladda i stort sätt hur mycket som helst. En riktig kastkanon! *Drillning. Även här kan jag tycka att det påminner om Vision Venus, och som Bertus själv säger tror jag säkert att det är ett rent nöje att drilla stor gädda på. Tyvärr fick jag bara små gäddor men ändå tycker jag att de gungade gött i spöt. *Pris. Ca 1500:-


5 påkar för

gäddfluga

Så vilket spö var bäst?

Min motivering är... Ett spö som har power och lägger ut stora gäddflugor utan problem. Med en klockren design och ett nytt revolutionerande handtag som passar som handen i handsken...

Vision Venus!

ITT Pike Teaser

På andra plats kom som tyvärr snuvades på förstaplatsen p.g.a. att spöt saknar spötub och att det är tvådelat. Sen måste jag påpeka att testet är utfört av mig, jag har min personliga uppfattning om hur det perfekta gäddspöet ska kännas. Men smaken är som baken. Vad tycker ni? Tusen tack till alla leverantörer som gjorde detta möjligt, det var en ära att få hålla varje spö i min hand och otroligt kul att jag fick fina gäddor på alla spön! Keep up the good work!

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


MASTERS 2012 SPORTFISH

Tävlingen som gjorde succé i fjol kommer tillbaka 2012 med nya utmaningar

Text: Jan Ohlsson Foto: Jan Olsson & Andreas Dybedahl


N

iclas Åhrman heter mannen som i hemlighet med en kollega planerade för att lansera Sveriges första stora heltäckande gäddtävling i Sverige. Under 2010 satt herrarna och utvecklade tävlingen och konceptet i det tysta för att med buller och brak lansera det inför säsongen 2011.

Det åtråvärda vinnarpriset. En Quintrex Puhakka Pro med tillbehör värt ca 100.000:-

Tävlingen 2011. Första året har gått och hela nio deltävlingar, tio med finalen, hanns med. Tävlingen fick också bra geografisk bredd och arrangerades från Malmö till Östersund. Detta i hård konkurrens med redan etablerade lokala tävlingar, slutsatsen måste vara att det finns plats för alla vilket är jättekul för svenskt tävlingsfiske. +MagazineFishEco fanns på plats under flera av tävlingarna samt finalen under 2011 för att rapportera, så kommer även att ske i år. 2011: års segrare och vinnare av en Quintrex Puhakka Pro med MinKota Elmotor, GPS/ekolod och EU-trailer till ett värde av ca 100.000:- blev Team Tajtlajn med Robert Theil, och Anders Johansson, total längd på 409 cm mälargädda räckte till seger. Göstävling nytt för i år. Under 2012, berättar Niclas, utökas konceptet Sportfish Masters till två separata grenar, gädda och gös. Även gösgrenen blir rikstäckande och finalen är redan bestämd till Karlstadtrakten. Imponerande får man säga. Ännu en nyhet är att deltagarna i år kan delta i ytterligare en tävling parallellt med Sportfish Masters. Fångade gäddor under tävlingarna ger längdpoäng, vinnaren blir belönad med toppgrejor från Shimano. Fler tävlingar och stora sponsorer. Sammanlagt har herrarna bakom Sportfish Masters planerat att genomföra någonstans kring 26-28 tävlingar under 2012. Finalen 2012 är satt till Göteborg. Det är ett jätteprojekt att ro iland rent logistikmässigt, mat, övernattningar m.m. skall planeras och bokas, men det är inga problem enligt Niclas. Bra planering är A och O säger han.

Tävlingen följs nogrant av massor med kameror, på www.fisheco.se uppdateras ställningen löpande under hela tävlingen.


Representerade tävlingens huvudsponsor, Normark, gjorde VD Matts Baum och kollegan Fredrik Nordensson.

Vann 2011 gjorde Team Tajtlajn med Robert Theil, och Anders Johansson, total längd på 409 cm mälargädda räckte till seger.

Även nästa år kommer tävlingen att ha Normark som huvudsponsor från kategorin leverantörsledet. I skrivande stund förhandlas det med ytterligare ett antal sporfiskeaktörer om sponsorskap. Tilläggas bör att tävlingssäsongen 2012 faktiskt redan har tjuvstartat med en tävling i Järnavik Blekinge. Tre team har alltså redan kvalat till finalen. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen av hela Sportfish Masters under 2012. Tävlingen har enligt Niclas kommit för att stanna, det finns inga skäl att tvivla på det.

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


Missa inte vad som finns under båten. Humminbirds SideImaging, DownImaging och SwitchFire gör dig till en bättre fiskare. Oberoende på vad du söker så ger Humminbird dig möjligheten att lyckas. Läs mer på www.humminbird.com och www.comstedt.se


e s t e d ? r a Sk s책 d채 ut

Text: Jan Ohlsson Foto: Martin St책lhammar

Dansar med g채ddor


Aha

!? S 책 h 채r?

. . . f a v n e m N채


Felix Rimfrost, gäddfiskare, styrelseledamot i Svenska Gäddklubben och redaktör för dess eminenta tidning, är nu en frälst gäddflugfiskare. Efter att första gången flugfiskat gädda seriöst med herrar Martin Stålhammar och Jörgen Dahlin i vackra Blekinge skärgård är Felix så att säga “torsk” på metoden. Vad är det med det då? Jo, kanske inte något speciellt egentligen förutom att Felix under inlärning i hur man drillar sina första gäddor hade en lite speciell stil... Drillningsförfarandet förevigades av Martin Stålhammar och visst är det något alldeles speciellt. Tack Felix för att du bjuder på detta, Sportfiske och humor är en bra kombination. Vi önskar dig många SuperSizegäddor både på fluga och spinn...

. . . a t it .. h e . t n s e å s n M ala B . . .


n e d g o t Vart

? n e väg

Näää

du skä mtar?


i s m Ko

. . . i s m o k

TA

DA

!


Text & Bild: Stefan Ă…gren


Landa dina gäddor säkert och skonsamt

Text & Foto: Bo “Bobo” Gunnars


ag har länge sökt något som är ett bättre alternativ än en håv, jag tycker att just håvar är otroligt klumpiga instrument för att landa fisk med. Vart den än förvaras i båten så är den i vägen, och krokarna fastnar lätt i nätet. Om man ska vara riktigt rädd om gäddorna så ska man dessutom ha en vågpåse och en avkroknings matta, pris ? Minst 1000 kr. Och så har vi det otroligt överreklamerade gälgreppet som ser jättehäftigt ut när man använder, men som i ärlighetens namn lätt kan skada både gälar och ryggrad på större gäddor, och som man då och då gör illa sina fingrar på. Det som verkligen gjorde att jag fick nog av dessa lösningar var att en av dom större gäddorna jag fångat tog över 30 minuter innan den hade återhämtat sig och var redo att simma iväg för egen maskin. Jag var så frustrerade då jag inte trodde att gäddan skulle klara sig att jag var på väg att börja gråta... Men efter att ha hållit gäddan på rätt köl och sakta kört med elmotorn så att den fick syre i gälarna så kvicknade den till. Att jag dessutom lyckades få den på kroken en vecka senare gjorde mig otroligt glad då jag visste att den klarat sig. När jag såg ett progam från USA så hade dem som två pinnar med tyg emellan som dom lyfte gäddorna med, det kändes som att det borde vara det mest skonsamma man kan använda, så jag började leta om det kunde vara så att man kunde få tag i något liknande i Sverige. När jag var inne i affären Stockholms fiske och fritid i Bro och frågade Tom om han visste om var jag kunde få tag i något liknande, fram plockade han en så kallad craddle från märket SPRO. Det är en stor säck med pinnar upptill vilket gör att du kan sticka ner hela säcken i vattnet och med hjäpa pinnarna hålla upp öppningen på säcken för att sedan låta gäddan simma in i säcken. Sedan lyfter du bara säck och gädda (eller annan fisk ur vattnet) Nu kan du mäta fisken och kroka av utan att ens ta i fisken, dessutom är det bara att väga den i säcken.

Glöm vågpåsar och weigh-slings, med en cradle kan du väga fisken direkt efter landningen.


Styr in fisken i cradelen, gärna så långt du kan. Bäst fungerar det om ni är två i båten...

Den som drillar fisken styr in den i vaggan, men det gäller att arbeta tillsammans som ett team...

När fisken letts in i vaggan är det bara att stänga till så att gäddan omsluts...

För att slutligen lyftas ur vattnet, sedan är det bara att väga fisken i Cradelen.


Om du nu vill ta en bild lyfter du bara upp fisken ur säcken och lägger sedan tillbaks den. När du ska återutsätta den så håller du bara ner cradlen i vattnet och låter gäddan simma iväg. När du är klar med den rullar du bara ihop den så tar den dessutom knappt någon plats. För 275 kr får du alltså ”en håv” en vågsäck och en avkrokningsmatta som dessutom inte tar någon plats. Det ska dock sägas att den är lättast att använda av två personer. Men med lite pyssel klarar man att plocka upp fisken på en man. Dom fiskar som jag använt den på har återhämtat sig otroligt mycket snabbare än när jag har haft håv eller kört gälgräppet. Om du kör med C&R anser jag att det här är det bästa du kan anväda dessutom spar du pengar på en massa onödig utrustning.

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


gear for serious

Gädda

121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

Gös

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89

Abborre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150

pike

Gädda

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

Gös

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89

Abborre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

Serious


2011


Första pris i SuperSize 2011 är en denna guldrulle från Abu Garcia, ett åtråvärt pris som denna gång alltså gick till herrn till vänster, Thomas Norheim från Norge, grattis!

Text: Jan Ohlsson Foto: +FishEco SuperSize

T

1

ävling SuperSize Gädda har nu passerat sitt första tävlingsår. Tävlingen som har ett enda syfte, att uppmärksamma Skandinaviens absolut största predatorer av arten Esox Lucius. För att vårt fiske ska vara så skonsamt som det bara kan vara för fisken och för att kanske också kan minska fokus efter tunga romstinna lekhonor har vi valt att helt avstå från att använda vikt som en tävlingsparameter, endast längd räknas. Detta sätt att “värdera” sin gädda via längd är idag väldigt vanligt ju mer söderut man kommer i Europa, och vi vill nog påstå att det även i Sverige och övriga Skandinavien börjar att tillämpas allt mer.Vi är mycket nöjda med tävlingens första år. Hela 18 gäddor på 120 cm och över har anmälts. Vi vet ju att det självklart har fångats ett antal fler stora gäddor och hoppas, kanske med er läsares hjälp, att vi under 2012 kommer att få fler anmälningar. Speciellt roligt

vore med några Danska gäddor, dessa saknas i år.

2

3

kammar hem årets totalSuperSize är en fantastisk och grov fisk på 128 cm. Det slumpade sig så att det anmälts tre stycken gäddor med längden 128. Här säger regeln att den först anmälda räknas som segrare, vilket var Thomas fisk. Vinnargäddan togs på en klassisk Buster Jerk. Så här berättar Thomas själv:

Vi börjar årets rapport med ett specialpris, största SuperSizegädda tagen på fluga. Här lyckades flugfiskeprofilen Rickard Hodell vinna med en grymt snygg fisk på 121 cm. Det ska nämnas att Rickard fiskat riktigt skickligt i år, han kammade ju också hem tävlingen och titeln Lord of the fly. Rickard belönas – Kente med en gang at det var en”stor” fisk jeg hadde med ett extra pris från Niklaus Bauer och Vision/ Fly på kroken og etter 2-3 brutale utras var madamen klar Dressing. Så här berättar Rickard: for landing. Avkrokningen og kontroll av vekt og lengde gikk raskt så gjedda ble satt raskt ut i sitt rette element... – I den första rusningen blir mina knän som darrande asplöv och min puls lika hög som en brunstig hare, Så jubel och grattis till Thomas. Han och övriga detta var helt klart den största gädda jag krokat! Och har förmodligen varit med och skrivit ett litet stycke efter tio minuters hård kamp lyckas jag äntligen landa sportfiskehistoria. Vad vet vi... Men det vi vet är att henne. 121cm och 11,5kg! Abu Garcia kommer att belöna Thomas med en Ambassadeur Guldrulle i vackert schatull där namn Totalvinnare av SuperSize 2011 kommer från och prestation finns ingraverat. Kan det bli bättre? Norge. Han heter Thomas Norheim, gäddan som Glöm inte att anmäla 120cm+ till SuperSize 2012.


90cm

2012 SuperSizekonceptet handlar om att uppmärksamma de absolut största exemplaren av våra Skandinaviska predatorer. I konceptet registreras enbart längd, detta för att flytta fokus från vikt till längd och med det få en enklare och skonsammare hantering av våra största rovfiskar. Enbart returnerade fiskar kan anmälas. Även gös i SuperSize 2012! Från och med 2012 så utökas konceptet SuperSize till att också innefatta gös. Gösen har de senaste åren blivit en otroligt populär sportfisk. Mycket pga. att skickliga sportfiskare utvecklat nya metoder att fånga dom året om. Det är inte så länge sedan det var allmänt känt att gösen bara kunde fångas mellan midsommar och sista augusti, på trolling med en röd vit Hi Lo wobbler...

Foto: Tuben Persson

120cm

SuperSize - gös får också en egen sponsor. Vi tackar Abu Garcia för att dom ställer upp och premierar längsta SuperSizegösen varje månad under 2012. Registreringsgränsen för gös är från 90 cm och uppåt. SuperSize - gädda löper på med samma regler som under 2011. Men, även denna tävling har fått sin egen beskyddare via CWC eller Catch with Care som dom egentligen heter. Vi vill verkligen tacka för detta och ser framemot fina månadspriser till fångstmännen och fångstkvinnorna av Skandinaviens största gäddor. Registreringsgränsen för gädda är från 120 cm och uppåt. Regler och anmälan på

www.fisheco.se

Foto: Elis Wessmark

!å a k c Kli tera p

u Disk esnack Fisk


Tack!

Ja då var +Magazinet slut för denna gång, fast... varför det? Kom tillbaka vet ja, och läs igen. Det är ju det som är det fina med vårt e-magazine. Du kan läsa det gratis om och om igen, lika fräscht, lika bra bilder, inte vikt, inte tummad och kanske framförallt, du behöver inte leta efter den, den finns ju alltid på samma ställe, Internet... Ganska kul tycker vi som gör detta alster... Nåväl, nästa nummer då? Ja, då har vi äntrat mars och utgivningsdag är ju den sista. Vi har då precis haft stor och fin Sportfiskemässa i Kista där vi finns på plats, det är nog troligt att vi kommer att skriva en hel del om detta. Det är nog också troligt att vi också kommer att skriva en hel del om vårfisket, i slutet av mars är det inte långt kvar till öppet vatten... Förövrigt hoppas vi att få träffa dig och alla andra våra läsare av +FishEco, Fiskesnack och +MagazineFishEco i mars på Sportfiskemässan. Så, kom och säg hej till oss alla, Sebastian, Anders Bergman, Herr Dybedahl, Igelkotten, Jan O, Bobo mfl. Gör det, vi blir jätteglada. Ps, tack igen för att du läst vår tidning. Varje gång någon läser vårt +Magazine har vi fått någons förtroende att förvalta just denne läsares tid. Vi gör vårt bästa för att förvalta denna tid och detta förtroende så bra vi bara kan. Tack igen. //Jan O & Sebastian Wiman Foto: Sebastian Wiman

Fiskenyheter varje dag

Bland annat i nästa nr: > Geniala fiskeappar . > Tips för vårgäddan. > Vi testar nya prylar. > Internationella profilen. > Elis fotohörna. > Fiskesnackprofilen. > Fiske efter vårlaken. > John Zafaradl testar. Detta magasin görs av: Layout/AD - Sebastian Wiman Red.Chef - Sebastian Wiman Ansv.Utgivare - Jan Ohlsson Jan Ohlsson - Ansv. Utgivare tel: 070 2088 030 jano@fisheco.se Sebastian Wiman - Red. Chef tel: 070 5559 758 sebastian@fisheco.se Copyright © +MagazineFishEco 2012 All rights reserved

Profile for +MagazineFishEco

+MagazineFishEco#1_2012  

Skandinaviens första och kanske största gratis e-magasin för sportfiskare.Foto, video och spännande artiklar om allt inom sportfiske. Vi tar...

+MagazineFishEco#1_2012  

Skandinaviens första och kanske största gratis e-magasin för sportfiskare.Foto, video och spännande artiklar om allt inom sportfiske. Vi tar...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded