Page 1


Denna sida är en annons från Hästens

Fingertoppskänsla och millimeternoggrannhet

På sömnadsavdelningen föds Hästens sängar

Kvalitet går som en röd – eller snarare blå – tråd genom Hästens verksamhet. Ända från tygbit till leverans krävs millimeternoggrannhet och precision, något som sitter i ryggraden hos de som arbetar på Hästens. I ljusa och luftiga lokaler med utsikt över fabriken, tas de första stygnen till vad som ska bli en Hästens - välkommen till sömnadsavdelningen! På andra och översta våningen i Hästensfabriken ligger sömnadsavdelningen. Man kan säga att det är här som Hästens sängar föds. Sömnadsavdelningen har femton anställda, varav två är tillskärare och resterande tretton är sömmerskor. Hit transporteras Hästens unika tyger, som tillverkas i Belgien, och förvandlas till en sängs första beståndsdelar. Processen på sömnadsavdelningen börjar med att man får upp planeringslistor över vad som ska göras. Tillskärarna Cecilia och Jenny klipper sedan till tyget, innan det läggs till sömmerskorna som med största noggrannhet syr allt. Detta går därefter direkt ned till specifika avdelningar, där det utvecklas vidare till slutprodukten – en äkta handgjord Hästens-säng.

– Det gäller att vara mycket noggrann. Skulle minsta fel uppstå här, så förstör det för resten av tillverkningen. Det säger Jennie Tapper, som är tillskärare och kapten på Jennie Tapper sömnadsavdelningen. är tillskärare Hon berättar att fel och kapten på sömnadsavdelsker ytterst sällan, ningen. men visst har det hänt. Sängarna är trots allt handgjorda och de anställda är ju inte mer än människor. Men hur kommer det sig att det nästan alltid blir på millimetern

rätt? Används någon specialutrustning? – Specialutrustningen vi använder är våra ögon och vår fingertoppskänsla, menar Jennie. Här sitter känslan för kvalitet i ryggraden. Trots utmärkta arbetsredskap och en stor variation i arbetet, sliter det mycket på rygg och axlar att sy – särskilt en Vividus. Den lyxiga sängmodellen är nämligen mer avancerad att tillverka än vanliga ramsängar och varje stygn måste sitta hårt och precist. För att förebygga skador och slitage hos de anställda på Hästens, finns bland annat tillgång till naprapat.

ungefär 8-9 år. Det är därmed ett väl sammansvetsat gäng, som med passion lägger den första handen på sängarna. De flesta är utbildade inom sömnad, men några har även kommit till avdelningen från andra ställen på Hästens. Alla har de genomgått en särskild utbildning på Hästens under ett halvår, där man övar viktiga moment som mönsterpassning och millimeternoggrannhet. – Men det viktigaste är att man har sinne och känsla för kvalitet, säger Jennie. Och att man brinner för det man gör!

De flesta som jobbar på sömnadsavdelningen har varit här länge, snittet ligger på

Några medarbetare på sömnadsavdelningen Eeva-Liisa Kankaanpää

Ålder: 54 år Bor: Körtinge, Himmeta Familj: Sambo och en hund Intressen: Skogspromenader Har arbetat på Hästens: I 10 år, huvudsakligen på sömnadsavdelningen. Hur är det att arbeta på Hästens? – Det är jättebra. Jag trivs med att sy och har alltid gjort det. Vad är det bästa med att arbeta på Hästens? – Variationen! Att vi inte bara gör en sak hela tiden, utan skiftar. Det skulle bli väldigt monotont om man bara gjorde samma sak. Sover du själv i en Hästens? – Nej, tyvärr.

Maria Whern

Ålder: 33 år Bor: Köping Familj: Man och tre barn Intressen: Umgås med familjen, träna Har arbetat på Hästens: Sedan 2001. Först på bäddmadrass i fem år, därefter madrass. Kom till sömnadsavdelningen för en månad sedan och håller alltså på att lära sig. Hur är det att arbeta på Hästens? – Det är bra, särskilt att man kan utvecklas och att det finns så mycket att lära sig. Sedan har jag bra arbetskamrater också, det är viktigt. Det är jätteroligt här på sömnadsavdelningen. Sover du själv i en Hästens? – Nej, jag gör inte det. Men min yngsta dotter har spjälsäng och madrass från Hästens.

Mirjana Kasljevic

Ålder: 37 år Bor: Köping Familj: Man och tre barn Intressen: Promenera, simma – och familjen såklart. Har arbetat på Hästens: Sedan 1999, hela tiden på sömnadsavdelningen. Hur är det att arbeta på Hästens? – Det är jätteroligt! Kul att ha ett jobb där man får göra något som man tycker om. Vad är det bästa med att arbeta på Hästens? – Att man träffar mycket människor, och mycket ungdomar. Vi som jobbar på sömnadsavdelningen har jobbat tillsammans i så många år. Vi umgås på fritiden ibland och är nästan som en familj. Sover du själv i en Hästens? –Ja, hela familjen gör det. Först fick barnen, sen köpte vi till oss också. Och jag vill inte byta ut den!


Denna sida är en annons från Hästens

Visste du att?

• Trettiofem minuter tar det att göra all sömnad till en ramsäng på Hästens • Fem personer och minst en dag krävs för att göra klart en Vividus på sömnadsavdelningen • Tjugo olika tygvarianter finns på Hästens. Silver är tillsammans med de klassiska blå rutorna de tyg som går åt mest hos Hästens

Fadl Saleh

Ålder: 55 år Bor: Köping Familj: Fru och fyra barn Intressen: Träna, umgås med kompisar, promenera. Har arbetat på Hästens: Sedan 1995. Många år på sömnad, men har även varit på andra avdelningar. Hur är det att arbeta på Hästens? – Jag trivs här och det är tryggt att ha ett jobb. Särskilt på Hästens eftersom att det är ett bra företag som bara växer. Vad är det bästa med Hästens? – Att det är bra arbetskamrater och att det hela tiden kommer nya sängmodeller, då blir det alltid något nytt. Sedan är det jättebra att Hästens hjälper oss med gymnastik och gymkort. Sover du själv i en Hästens? – Ja. Man sover jättebra i dem, man vill bara sova hela tiden (skratt).

Cecilia Weinbach

Ålder: 42 år Bor: Köping Familj: Man och två barn Intressen: Familjen, promenera Har arbetat på Hästens: I 9 år, mestadels på sömnadsavdelningen. Hur är det att arbeta på Hästens? - Det är jättebra! Det har väl gått upp och ner som på alla andra företag, men jag trivs bra här. Vad är det bästa med att arbeta på Hästens? - Att det är så bra sammanhållning mellan arbetskamraterna, det är jätteviktigt. Sover du själv i en Hästens? - Ja, det gör jag. Det är fantastiskt skönt. Jag har svårt att sova i andra sängar numera.


http://flashpaper.magazin24.se/pdf/magazin178  
http://flashpaper.magazin24.se/pdf/magazin178  

http://flashpaper.magazin24.se/pdf/magazin178.pdf

Advertisement