Page 1

REGIONENS STÖRSTA TIDNING – GRATIS TILL ALLA HUSHÅLL

Läs mer på sidan 22-23

VÄSTRA MÄLARDALENS DIGITALA DAGSTIDNING

ONSDAG 19 FEBRUARI 2014

Lokaltidningen Magazin24.se Grundad år 2000 • Årgång 14 Nr 444 • Vecka 8 www.magazin24.se

NAZIVAPEN DUMPADES I KOLSVASJÖ LÄS MER OM AVSLÖJANDET PÅ SIDORNA 2-4

Välkommen till

BILDELSHUSET KÖPING 0221-16000 Program

onsdag 19/2 – Torshälla Innebandyklubb torsdag 20/2 – Gröndal Motorsportsklubb fredag 21/2 – Stiga presenterar pingis Tuna Park lördag 22/2 – Linden Hockey Eskilstuna söndag 23/2 – HK Eskil Fullständiga dagsprogram på www.tunapark.se

Det kompletta båtvaruhuset Öppet vard: 10-18 lörd: 10-14 Kvicksund 016-354785 www.batsam.se

Aktiviteter hela sportlovet! Vinn pokaler och medaljer varje dag på Tuna Park!

Öppettider: M-F 10-20, L 10-18, S 11-18 tunapark.se • Gilla oss på facebook


2 Nyheter

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Världskrigsvapen

Vapen-

BÄRGAT. Med hjälp en en kraftig magnet fick dyktemet upp vapendelar och granater från den djupa dyn i sjön.

Skrönan ”Afrikaskrotet” sann – ligger KOLSVA Efter nästan 70 år har en gammal sägen fått svar och Magazin24.se kan exklusivt avslöja att järnverket dumpade nazivapen i en sjö utanför Kolsva.

Under två år har gruppen sökt i olika arkiv för att finna någon sanningshalt bakom skrönan. De enda spår som finns efter krigsskrotet går att finna i tidningsurklipp i Hedströmsdalsarkivet samt i arkivet för Köpings hamn.

Efter andra världskriget var det råvarubrist i Sverige. Ute i Europa städade de allierade, främst Storbrittanien upp efter det fasansfulla andra världskriget. Lite mindre än ett decennium tidigare hade det viktigt historiska slaget vid El-Alamein avslutats och Storbrittannien gjorde en framryckning mot Nazityskland och Italien som vann allt mer mark i norra Afrika i kriget som kallades ”Ökenkriget”.

Den svenska stål- och järnindustrin gick på högvarv efter andra världskriget. I Sverige byggdes det bostäder, bilar och andra produkter som aldrig förr. Efterfrågan av järn och stål var stor och flera svenska järnverk gick samman under Bergslagsbrukens Spedition AB och köpte in krigsskrot för att täcka upp råvarubehovet.

Det är en researchgrupp ledd av Magazin24.se:s Henrik Hansson som nystat i den gamla skrönan om att krigsskrot från Afrika ska ha dumpats i en sjö i Kolsva.

I hamnliggarna i Köpings museum finns alla lossningar i hamnen bokförda - båt för båt, material för material och totalvikt. 1945 och 1946 lossades det drygt

Råvarubrist i Sverige

10 000 ton skrot per år. 1947 sjönk antalet till drygt 9 000 ton och 1948 gick det kraftigt ner till 6 000 ton krigsskrot till Bergslagsbrukens Spedition AB. Det är också i hamnen som researchgruppen fått tag på en vittnesberättelse från 1948. – Jag såg tågvagnarna fyllda med vapen och frågade om jag fick ett vapen, men blev bortschasad, säger den i dag drygt 80-årige mannen som vill ”ligga lågt” med sin identitet. En av researchgruppens medlemmar, den välkände vrakforskaren Mats Karlsson: – En del av världshistorien ligger dold i en sjö utanför Kolsva. För en vrakforskare är detta julafton. Gruppen letade vidare i arkiven och hittade följande TT-notis från 27 januari 1948 bevittnade om att katastrofen var nära i Kolsva. ”VÄSTERÅS (TT). En explosion in-

träffade på tisdagskvällen i en elektrisk ugn i Kolsva järnverk, då man höll på att smälta skrot, som kommit från en krigsskådeplats i Nordafrika. En arbetare fick en del skador och ugnen ramponerades... ...Omedelbart efter explosionen gav bruksledningen order om att krigsskrotet inte skulle användas.”

Sökarbete kring Kolsva

Krigsskrotet skulle alltså inte användas och försvann från Kolsva järnverk. I skrönan som vandrat i Kolsvabygden genom åren ska skrotet i hemlighet ha dumpats i en sjö. Men vilken? Den som slår upp en karta och tittar runt Kolsva kommer hitta många sjöar. Lastbilar ska alltså ha kunnat ta sig ut till sjön på ett enkelt sätt. Om någon väg hade behövt byggas hade


Nyheter 3

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

hittat i Kolsvasjö

- modellerna som bärgats av dykteamet BERETTA MAB5 KARBINER 38-K

BREDA 30

Webb-TV Se klipp från den kommande dokumentären om ”Afrikaskrotet”

Med bara händerna fick dykaren Mats Karlsson upp ett vapen.

på botten av en sjö järnverkets dumpningsplaner kunnat avslöjats. Efter noggranna genomgångar av sjöarna pekades en sjö ut som möjlig dumpningsplats. – I början lade vi många dagar på att gå runt sjön för att söka efter lämpliga platser att dumpa skrotet på. Tillslut bestämde vi oss för att arbeta efter en hypotes som sedan visade sig stämma väldigt bra, säger Mats Karlsson. Redan på land kunde gruppen finna metalldelar. Med spadar grävde de sig djupare och där hittades patroner och andra hylsor. Är det rätt plats? Researchgruppens hypotes var att lastbilar från järnverket kört ut på sjöns is där tonvis av skrot dumpades rakt ner i den mörka sjön. Det är i början av februari 2014. Kylan har lagt sig över bygden och

gjort att isen börjat lägga sig på sjön. En rak linje drogs från den märkliga fyndplatsen ner mot sjön. Det är märkbart tyst på platsen när de gör upp ett hål i isen. En specialimporterad stark magnet förs sakta ner mot botten. Hålet är kolsvart. Sikten bara några centimeter under ytan. Det suger till i repet. – Det sög fast i något, ropar Mats Karlsson. Repet dras sakta upp och ur vattnet möter en granatvinge dagsljus för första gången på nästan 65 år. Har de hittat ”Afrikaskrotet” eller är det bara en liten fyndplats av något annat skrot? Mats Karlsson beslutar sig att nästa steg är att ta sig under ytan. FORTSÄTTNING PÅ NÄSTA SIDA>>>

CARCANO 1891 Andra världskriget Pågick 1 september 1939 fram till 2 september 1945. 55-60 miljoner människor dog i kriget som utkämpades, främst i Europa men också i Afrika, Asien, Mellanöstern, Kina samt på Atlanten och Stilla havet. I Europa var Sverige, Schweiz, Portugal och Spanien En del av en granat av brittisk modell hitneutrala i kriget. tades under dykningarna.

Kommer från slaget i El-Alamein under andra världskriget Slaget utkämpades 23 oktober till 3 november 1942 mellan de allierade (Storbritannien, Australien, Sydafrika, Fria franska styrkorna) och mot axelmakterna Tyskland och Italien. El-Alamein-slaget blev historiskt känt, bland annat genom befälhavaren Montgomery som stred mot tysken Edwin Rommel.


4 Nyheter

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

...fortsättning från förra sidan

KRÖNIKA

När Kohlswa tillverkade freden E

I en av alla sjöar utanför Kolsva vilar krigsskrotet från andra världskriget. På bilden visas just en Beretta MAB5, som en soldat har på ryggen.

Men gruppen beslutar sig för att sänka magneten till botten igen. Ännu en gång fastnade magneten i en metalldel och upp ur det mörka vattnet kom en gevärspipa.

Dyker under ytan

Mats Karlsson tar sig sedan ner under vattnet. Det är kallt, mörkt och sikten är några centimeter. Dessutom är vattnet fyllt med torv och gungfly ner till botten. Mats berättade att han sedan kände sig fram med händerna kring botten och kunde konstatera: – Det finns skrot på botten, mycket skrot! Mats som är en mycket van vrakdykare arbetade sedan metodiskt under vattenytan och bärgade vapendelar och flera tomma och ofarliga granater. – Det var hissnande! Att vara med och öppna ett nytt kapitel i denna historiska händelse, säger Mats Karlsson. Väl uppe på land dokumenterades de sensationella och historiska fynden för att låta en expert titta närmare för att kunna identifiera vapenmodellerna. Det stod ganska fort klart att gruppen verkligen hittat rätt.

Vapnen identiferade

Experten kunde identfiera flera av vapnen, bland annat modellen Beretta 38, ett italienskt maskingevär som användes av de italienska trupperna samt av Text och sammanställning: de nazistiska Fredrik Waffen-SS-styrkorna. Klevenhaus fredrik@magazin24.se

En mycket annorlunda gevärspipa dök också upp. Denna gång inte ett gevär utan ett riktigt rejält vapen, ett italienskt automatvapen, Breda 30. Geväret Carcano modell 1891 också använt av den italienska och nazityska armén. Även ett Mauser Karabiner 98 Kurz bärgades upp. Geväret användes av nazityskland för prickskyttar och kunde även utrustas som granatkastare.

Tonvis av världshistoria

I stället för att vapnen skulle smältas ner och återvinnas till något fredligare så vilar nu tonvis av världshistoria i en västmanländsk sjö. Under arbetet med att reda ut skrönan engagerades ett lokalt fi lmteam. I stort sett varenda delmoment av researchgruppens arbete har filmdokumenterats av Magazin24.se:s Henrik Hansson samt Christer Brehmer och Mats Larsson för att sedan klippas ihop till en dokumentärfilm som innan sommaren kommer visas offentligt. – Där kommer vi berätta mer om historien, säger Henrik Hansson. Magazin24.se har fått exklusiv tillgång till filmmaterialet och kommer under onsdagen – på webben – visa utvalda delar av sökarbetet, bland annat när dykaren Mats Karlsson bärgade automat vapnet Breda 30. Magazin24.se har av säkerhetsskäl inte valt att uppge exakt position för fyndet.

fter andra världskriget låg stora delar av den kontinentala europeiska stålindustrin i ruiner samtidigt som Sovjetunionen avskilt Östeuropa från Västeuropa. Den svenska metallindustrin var intakt efter kriget och man hade en stigande svensk efterfrågan – som späddes på av ett Europa som behövde produkter för dess återuppbyggnad. Till detta kom leveranser åt det finska krigsskadeståndet. År 1944 slöt Finland fred med Sovjetunionen och tvingades ett betydande krigsskadestånd som skulle levereras i varor till Sovjetunionen. Det finska krigsskadeståndet upphörde först 1952 när de sista metallvarorna sändes till Sovjet. Stora delar av det finska krigsskadeståndet tillverkades i Sverige för finsk räkning i bland annat Kolsva. Järnverket ropade efter arbetskraft och resurser eftersom man kunde sälja allt vad som producerades. Ny arbetskraft anlände när Kolsvas första invandrare i modern tid kom i efterdyningarna av kriget – finska karelare vars hembygder hade förlorats av Finland i freden med Sovjet och österrikare från ett sargat Österrike. Den som ville arbeta kunde omgående få anställning på Kohlswa Jernverk som var ett av Skandinaviens största stålgjuterier vid den tiden. Men det var inte bara arbetskraft som behövdes. Det behövdes tackjärn och järnskrot att smälta till nya produkter. Skrot är och har varit en världshandel.

J

ärnverken har i alla tider köpte skrot att smälta ner – särskilt efter järnvägens tillkomst på 1860-talet och när man enklare kunde frakta tyngre gods från hamnen till bruket. Min far arbetade på järnverket några år i slutet på 1940-talet – precis som alla andra yngre män i Hedströmmens dalgång vid den tiden. Där börjar berättelsen om afrikaskrotet och jag berättar den precis som min far Harald berättade det för mig. När andra världskriget var över låg det skrot i hela Nordafrika från Algeriet till Egypten, efter de stora slagen Tobruk och El-Alamein, till tyska Afrikakårens sammanbrott i Tunisien, och det skrotet samlades ihop och såldes. Det var nedskurna bitar av lastbilar, vapen, söndersprängda stridsvagnar och allsköns metallådor och militärt järnskrot. Kohlswa Jernverk köpte delar av detta skrot och det skeppas till Köping och transporterades med tåg till Kolsva. I skrotets ihoptryckta metallsjok och gömslen gömde sig sig mer än man anade vid en första anblick. När man började blanda ner afrikaskrotet i smältan så blev man varse att det fanns ammunition i skrotet – det small till då och då och det stänkte till med stål när en granat mött det flytande stålet. Efter första förvåningen vande man sig med att det knattrade lågmält i grytan i midvinternatten när kulspruteammunition följde skrotets väg ner i det flytande stålet.

K

olsvafolk var en egen folkstam med lite ruter i som var vana vid stål, brännskador och hårt arbete – så man sa bara ”näh jääävlar anamma” och hukade sig lätt när smältan loskade ut flytande stål efter en spränggranat hamnat i det blivande götet och fortsatte forma som ingenting hänt. Där slutar min fars berättelse. Ödets ironi gjorde delar av skrotet från Rommels stolta Afrikakår, med ammunition, kvarlevor och allsköns löst inklämt, smältes ner i Kolsva för att bli Stalins lokomotiv – i enlighet med krigsskadeståndet – eller till nya Volvo PV444 till efterkrigstidens optimistiska barnfamiljer. Vidunderliga äro ödets vägar.

Jan Kallberg


5

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Stort dsbord skärgår

210:–

Kort och gott till Åland!

Bekvämt med buss till och från båten.

Busslinje från Köping

Lämna vardagen för en stund och åk på en dagskryssning till Åland. Med Eckerö Linjen reser du till Åland på bara två timmar. Den trivsamma båtresan bjuder på avkoppling, god mat och nöjen för hela familjen. I vår stora taxfreebutik finns dessutom godsaker för alla smaker. Stort skärgårdsbord

Nyhet!

210:– per person

Busslinje från Eskilstuna

Priset gäller då du har förhandsbokat plats (ombordpris 225:–).

Badpaket Mariebad 2 vuxna + 2 barn u. 12 år från

Måndagar, torsdagar och lördagar buss från Köping Gamla Taxi kl. 06.00 via Hallstahammar, Västerås, Enköping och Örsundsbro till båtens avgång kl. 10.00

Måndagar, torsdagar och lördagar buss från Eskilstuna bussterminal kl. 06.15 via Strängnäs och Enköping till båtens avgång kl. 10.00.

1 415:–

I priset ingår: person- och bilbiljetter t/r med Eckerö Linjen, en övernattning i dubbelrum med 1–2 extrabäddar/rum inkl. frukost på Hotell Savoy i Mariehamn samt ett 3-timmars besök på Mariebad. Bokningskod 5BADS.

Tel. 0175-258 00 • www.eckerolinjen.se • Öppet alla dagar!

/r

åt t Buss + b

90:–

Förhandsboka hos Björks Resor, senast kl. 12.00 vardagen innan avresa, på tel. 021-181812. Öppet måndag–fredag.

Välkommen ombord!

TURLISTA (lokala tider): Från Grisslehamn dagligen 10.00 och 15.00. Torsdag–söndag även 20.00. Från Eckerö dagligen 13.30 och 18.30. Fredag–måndag även 08.30. Med reservation för ändringar.


6 Nyheter

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Lokaltidningen Magazin24.se Grundad 2000

Tipsa Magazin24.se:

Ring 0221-209 10 (Alla dagar 08.00-21.00) eller skicka e-post till redaktion@magazin24.se

Redaktionen Chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredrik Klevenhaus 0221-209 34 Redaktionen: Carin Juborg 0221-209 13 Michaela Ericzén 0221-209 21 Josef Bengtsson 021-495 00 24

Annonser Företagsannonser: Mats Malmberg 0221-209 26 Trond Sverkmo 0221-209 31 Roger Burström 0221-209 29 Therese Eriksson 0221-209 30 Privatannonser: Prylannonser hänvisas till pryltorget.magazin24.se Familjeannonser bokas via webben på www.magazin24.se/familj

Earton Media AB Växel: 0221-209 10 Fax: 0221-76 00 90 VD: Henrik Hansson, 0221-209 24 Ekonomi: Per Ståhl 0221-209 14. Tryck: EKTAB Eskilstuna Distribution: Posten Total upplaga: 27 000 exemplar (41 000 ex vid stornummer) För ej beställt material ansvaras ej. Allt material i tidningen lagras digitalt, publiceras och tillhandahålls i digitala medier. Den som sänder in material anses medge sådan digital lagring och publicering samt sådant tillhandahållande.

Köpingsbo kan bli Trissmiljonär

Om 34-åriga Inger Stenhöjd från Köping har tur kan hon vinna uppåt 5 miljoner kronor när hon nu på söndag ska skrapa TV-Triss. – Det känns overkligt, surrealistiskt! berättar Inger för Magazin24. Vinstpengarna kommer gå till en renovering av huset och till att förlänga mammaledigheten. Inger vill vara hemma lite mer med sin nyfödda son och hans två systrar. TILDA JANBRINK

Träffa andra som mår dåligt Evenemanget hålls på S:t Olovsgården i Köping.

KÖPING Den 6 mars anordnas en heldag i förmån för psykisk ohälsa. På S:t Olovsgården kan du möta andra drabbade, anhöriga eller personer som jobbar med ämnet. För ett år sedan anordnades en heldag i andan ”Pyskisk ohälsa”. St:Olofsgården i Köping fylldes till bredden, och anordnarna insåg att ett stort intresse för ämnet fanns. Den 6 mars anordnas dagen för andra gången. Varför har ni valt just ämnet Psykisk ohälsa? – Det är fortfarande ett så aktuellt ämne, berättar diakon Irene Josefsson. – Vi vill sprida kunskap om detta. Det finns mycket myter. Att de som befinner sig i psykisk ohälsa ska se ut

på ett visst sätt, eller ha ett speciellt beteende. Det är också skambelagt att prata om, vilket vi vill ändra på, berättar Helena Möller-Lundell från Köpings kommun. – Vi vill bryta tystnaden och bjuda in till samtal. Det är viktigt att prata om, berättar Mia Jansson från Personligt ombud i Västmanland. Dörrarna står öppna från 12.30 till 17.30. Under dagen kan man mingla runt och träffa andra sjuka, möta personal från vårdenheter som till exempel BUP, allmänpsykiatrin, Självhjälpscentrum och Hälsocenter. Besökarna kan också få lyssna på två olika föreläsningar. Jessika Arvik från föreningen  Maskrosbarn  och Cecilia Asp från föreningen  Hope for the future, kommer att berätta om sina egna historier att leva med psykisk ohälsa. Vad kan vara exempel på psykisk

ohälsa? – Stress, deppression eller utbrändhet. Funktionsnedsättning, psykiska diagnoser som bipolär, borderline. Det är ett är ett väldigt brett begrepp och kan innebära mycket, men det är att man har en psykisk nedsättning på grund av olika anledningar. Vem är välkomna under dagen? – Alla intresserade är välkomna. Anhöriga, de som är sjuka eller de som vill veta mer om psykisk ohälsa. Det är ett ypperligt tillfälle att lära sig mer och träffa någon att prata med. Anordnare är Köpings Kommun, Svenska Kyrkan och Landstinget samt Personligt Ombud i Västmanland. Ingen föranmälan krävs och allt, bortsett från fikat, är gratis. CARIN JUBORG


7

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

-

Kungsör

Det händer i Kungariket

»Utställning – alster av Ted Ström

Bibliotekets utställningshall t.o.m. 1 mars. Stängt måndagar annars bibliotekets öppettider.

» Släktforskarhjälp på biblioteket

Måndag 24 februari, drop-in mellan kl. 16.30 och 19.00. Västra Mälardalens Släktforskare finns på plats med sin kunskap.

» Slöjda på biblioteket på sportlovet Tisdag 25 februari kl. 13.00-16.00.

» Hälsosmart – om kost och hälsa

Tisdag 25 februari kl. 19.00 på biblioteket. Föreläsning där frågan ställs om vi äter oss till ohälsa.

» Bertolt Brecht – flykting och poet

Mer info och fler evenemang www.kungsor.se

» Jord, gödsel och gräsmattor

Turistinformationen 0227-60 01 01

Söndag 2 mars kl. 17.30, Kristinagården. Sång – Jan Hammarlund, piano – Anders Wadenberg. Förköp biblioteket, 120 kr/100 kr med Scenpass. Tisdag 4 mars kl. 19.00 på biblioteket. Tom Ericsson, lärare och forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet ger råd i trädgårdsfrågor.

turistbyran@kungsor.se

» Barnteater – Litet hus med stort hjärta Lördag 8 mars kl. 11.00 på biblioteket. Teater Fenix ger en färgglad föreställning om att leka tillsammans och att dela med sig. För barn 2-5 år. Gratisbiljetter på biblioteket fr.o.m. 22/2.

VARD 10-19 • LÖRD 10-16 • SÖND 12-16

1/2 priset

Iams Katt 1,5 kg

69:-

(rek. ord. pris 169:-)

på ett valfritt par skor/stövlar

Namn: Eukanuba Rasfoder

Ort:

399:-

ALLA VINTERJACKOR

12 kg

(rek. ord. pris 599:-)

Foderexperten Jakob är i butiken under torsdagen! EverClean Kattsand 6 kg

59:-

50% 50%

OVERALLER OCH JACKOR

rabatt

på ordinarie pris

rabatt

Slutspurt på rean Halva REA-priset på

Alla priser gäller tom 28/2 2014

(rek. ord. pris 129:-) Följ oss på Alla erbjudanden gäller enbart 20-21/2 eller så långt lagret räcker.

Tel. 0221-102 54

och

Ringv. 75, KÖPING, 0221-377 70 sko@skinngubben.se • www.skinngubben.se


dags fÖr en riktig rea – pÅ hallsta mÖbeloutlet sÅklart! Lager vara

Lager vara

Lager vara Monza A2, tyg: Cortina svart, finns även spegelvänd, finns även i ljusgrått tyg, 280x205cm, exkl. nackstöd, rek. ord. pris 7.995:-

Ferrrara A3D, tyg: visby svart, endast modell som bild, pocketfjädring/37 kg kallskum i sitsar, 333x210/156cm, ord. OUTLETPRIS 8.995:-

NU: 5.995:-

NU: 7.995:Zara, vitrinskåp, svartlackad MDF, 190x90x44cm, levereras monetrat, ord. pris 3.395:-

Lager vara Lager vara Monika D3C2, vändbar hörnsoffa med divan, tyg: Artemis 13 grå, 352x282/154cm, ord. OUTLETPRIS 12.995:-

Bermuda, 2+1+1+bord inkl svart eller beige dyna, naturtrogen konstrotting flätad på stomme av aluminium, ord. pris 4.995:-

NU: 30% RABATT = 9.097:-

NU 50% RABATT = 2.495:Ett stort sortiment av utgående mattor

NU 50% RABATT = 1.995:-

ALLA tavlor

20%

RABATT!

30-50% RABATT!

Lager vara Happy, kistbord, vit, 85x70x45cm, 2:a-sortering, skönhetsfel kan förekomma, ord. pris 1.995:-

NU 50% RABATT = 995:-

Stolsdyna, finns i beige, svart eller grå, 45x42cm ord. pris 99:-

NU 50% RABATT = 49:42x38cm ord. pris 79:-

NU 50% RABATT = 39:-

Massor av olika lampor

50%

RABATT!

Taklampa, 4 st spotlight, mörk antikbrun metall, ord. pris 895:-

NU 70% RABATT = 269:-

Vägglampa, mörk antikbrun metall/frostat glas, ord. pris 298:-

NU 70% RABATT = 89:-

Priserna gäller v. 4-5 eller så långt lagret räcker.

Bordslampa, ”kristallfot” inkl. skärm, ord. pris 539:-

NU 70% RABATT = 162:-

Fönsterlampa, glas och prismor, kantig 12x12x12cm ord. pris 650:-

NU 70% RABATT = 195:rund ø10cm h=12cm, ord. pris 429:-

NU 70% RABATT = 129:-

4000 kvm butiksy 0220-510 49 • Nibbleplan 1 ta! HALLSTAHAMMAR Handla räntefritt upp till 24 mån www.hallstamobeloutlet.com NYA, BÄTTRE ÖPPETTIDER! Mån-Fre 10-18, Lör-Sön 11-16, Helgdagar 11-16.


LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

9


10 Nyheter Hallsta&Sura

OS-guld till Köpingsfödd skidtjej och tandläkaren som blev världsmästare

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Kulturhus med ungdomar i fokus HALLSTAHAMMAR På fredag är det invigning för Hallstahammars nya Kulturhus med fokus på ungt skapande. I slutet av november beslutades det om att Hallstahammar skulle få ett kulturhus med fokus på ungdomars skapande, och sedan december fram till dagens datum har man arrangerat en rad samrådsmöten med ungdomar för att kartlägga hur

På gång Johan Granath blev guldmedaljör i VM 1976

GULDMEDALJÖRER Spelen i ryska Sotji har endast några dagar kvar och i skrivandes stund har Sverige kammat hem nio medaljer. Historia skrevs i och med Charlotte Kallas slutspurt i damernas stafett, och dagen efter lyckades de fyra herrarna kämpat till sig guldet. En av damerna som tog stafettguld är är Anna Haag, som den 1 juni år 1986 föddes i Köping. Mamma Yvonne hade bull- och bakelseförsäljning i en butik på Stora Gatan. När Anna var tre, fyra år flyttade familjen till Orsa i Dalarna. Och tur var väl det, då skidintresset kunde gro och skidgymnasiet i Mora blev början på hennes otroliga framgång.

Tandläkaren som blev världsmästare

På tal om lokala talanger i

vintersport i internationella sammanhang så har vi en talang som sadlade om från tandläkare till skridskovärldsmästare. Den 4 mars 1950 föddes Johan Granath på Glasgatan 15 i Köping. Genom pappa Karl Bertils försorg skapades en stort idrottsintesse, han blev duktig i alla grenar. Familjen flyttade upp till Kolsva, där pappan hade öppnat tandläkareraktik. Johan gick på ”käft is” och förde yrket vidare från sin far. Senare spelade Johan bandy i samma lag som sin far, och tävlade för Pollux i Västerås när det gällde hastighetsåkning på skridsko. Skridskoåkningen tog över karriären. Den stora svenska idrottshändelsen i mars 1976 var sprinter-VM, som avhölls i VästBerlin. Johan tog hem VM-titeln och tryckte dit ett halvt dussin olympiska medaljörer. Han blev Sveriges fjärde skridskovärldsmästare genom tiderna.

Köping: 19/2, 13.30 - 15.30. Filmer från Köping mellan 1920-50. Plats: Köpings museum. 20/2, 19.00 - 20.00. En hyllning till Monica Zetterlund - Örjan Lindvalls kvartett. Plats: Kolsva bibliotek. 22/2, 10.00 - 15.00. Mansdagen i Karlbergsbadet. Plats: Karlbergsbadet. 22/2, 11.00 - 15.00. Vernissage - Cecilia Lindh Larsson och Ann-Margret Bergström. Plats: Galleri Quirinus. 22/2, 20.00. Konsert på Smedjan med Ahbrev, Adriana Claims, The Past och No Tomorrow. Plats: Smedjan. 23/2, 13.30 - 15.30. Filmer från Köping mellan 1920-50. Plats: Köpings museum. 24/2, 07.15. Skidresa till Romme med Kultur & Fritid. Plats: Romme alpin. 24/2, 11.00 - 12.00. Filiokus Fredriks trolleriäventyr. Plats: Köpings stadsbibliotek. 25/2, 13.30 - 15.30. Skridsko-Disco. Plats: Köpings Ishall. 26/2, 13.30 - 15.30. Filmer från Köping mellan 1920-50. Plats: Köpings museum. Arboga: 19/2, 17.00 - 19.30. Släktforskarhjälp på biblioteket. Plats: Arboga bibliotek. 19/2, 18.30 - 19.30. Unga musiker.

verksamheten ska utformas. – Ungdomars rätt att fullt ut delta i det kulturella och konstnärliga livet är en oerhört viktig utgångspunkt i Barnkonventionen och i och med öppnandet av Kulturhuset får vi mycket bättre förutsättningar att möta upp de idéer som kommer från de unga själva, säger Emil Berglund, kulturutvecklare på Hallstahammars kommun i ett pressmeddelande. Plats: Nicolai Kulturhus. 19/2, 19.00 - 20.00. ”Kommer talibanerna tillbaka nu”? Jan-Inge Bengtsson föreläser om Afghanistan. Plats: Arboga bibliotek, musikrummet. 20/2, 19.00 - 20.00. ”Safari i massajernas Kenya”. Ingeborg Nordborg visar bilder från en safari i Kenya. Plats: Arboga bibliotek, musikrummet. 21/2, 09.30 - 10.00. Klapp & Klang. Plats: Heliga Trefaldighets Kyrka. 22/2, 12.00 - 13.00. Sagostund på arabiska. Plats: Arboga bibliotek. 22/2, 13.00 - 14.00. Prova på ridning. Plats: Ridhuset. 26/2, 10.00 - 12.00. Sjungis. Plats: Örtagårdskyrkan. Kungsör: 24/2, 16.30 - 19.00. Släktforskarhjälp på biblioteket. Plats: Kungsörs bibliotek. 25/2, 13.00 - 16.00. Slöjda på biblioteket på sportlovet. Plats: Kungsörs bibliotek. 25/2, 19.00. ”Hälsosmart” - om allergier och överkänslighet. Plats: Kungsörs bibliotek. Hallstahammar: 19/2, 19.00. ”Drömmen om att överträffa sig själv” - Fredrik Svanberg föreläser. Hallstahammars bibliotek. 20/2, 14.00. Öppet hus i S:t Larsgården. 21/2, 18.00. Dragspelsstämma & Folkmusik. Plats: Westerqwarn pub och restaurang.


11

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

KAMPANJFINAL! Nu pressar vi priset ytterligare på Tulikivi TU 1450. Hela 10.000 kr rabatt! Gäller t o m 28 februari.

tulikiVi tu 1450/1 ocH /2

43.900 kr

Ordinarie pris 49.150 kr Månadspris 1.961 kr (23 mån)

prispressat

39.900 kr Månadspris 1.787 kr (23 mån)

Passa-på-priser! Husqvarna Viking E20 Ord pris 2295:-

Nu 1990:-

Husqvarna Sapphire 875-quilt Nypris 14995:-

Nu 8900:Begagnade maskiner i kanonskick! Samtliga maskiner säljs med garanti

Öppet: Mån-Fre 16-18 • Lör 10-13 Ring för övriga tider

Hallsta symaskiner 31 år i branschen!

Vi är med. Hela vägen.

Eldabutiken Köping Sjötullsvägen 7, Telefon 0221–191 90. www.eldabutiken.se Öppet: Tis–Tor 10-18 | Fre 10-16.30 | Lör 10-13 (Lunch 12.30-13.30)

Hantverkaregatan 20 Hallstahammar Tel. 070-321 19 52 • www.hallstasymaskiner.se

NYHET!

Kraftfulla

erbjudanden! Husqvarna 550 XP® G TB

Sun2 T7 Tan Beauty är en serie nyutvecklade lysrör med unika anti-age och hudvårdande effekter. Lysrören stimulerar kroppens egen collagenproduktion och man får en märkbar föryngring av huden, den blir mjuk, slät och smidig och kräver mycket mindre återfuktning. Med Tan Beauty rör minskar även hudens finare linjer och små rynkor, vissa ärr kan minska och orenheter i huden försvinner.

• Vacker brunfärg

utförsäljning demo-maskiner

Vi har ett parti demostrationskörda motorsågar och röjsågar från Husqvarna

Husqvarna 545FXT

Husqvarna 545

Passa på nu, begränsat antal!

• Anti-age effekt • D-vitamin

Välkommen till butik med egen verkstad - ökad trygghet för dig!

Falks Lantbruksmaskiner

Odensvivägen 5, Köping • Tel: 0221-185 16 • www.solpunkten.se Öppet: Måndag - torsdag 08.00-19.00, fredag 08.00-18.00

Copyright © 2013 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

Fabriksg. 8, Köping Tfn 0221-182 75

Öppet: må-fre 7-17 (lunch 12-13) www.falkslantbruksmaskiner.se

www.husqvarna.se


12 Motor

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Ingen konst för Picasso

Designen på storebror är slående lik lillbrorsan av C4 Picasso med samma trubbiga nosparti.

MOTOR Grand Hotel, Grand Prix, Grand Slam, Grand Final och Grand C4 Picasso. Det inledande adjektivet är hämtat från franskan och beskriver något som är storslaget. När Citroën sedan döper sin familjebil till Grand C4 Picasso så höjs förväntningarna bara man läser modellnamnet. Citroën har alltså lyckats sammanföra ett stort lyxbetonat ord med en av världens största konstnärer. Resultatet är en storslagen konsthall för sju. En färgglad kub med stora och flexibla innerutrymmen - kan det vara något? Ja, då är Citroën Grand C4 Picasso familjebilen för dig. Det är en fransk charmör på 459 centimeter, vilket innebär att karossen dragits ut sjutton centimeter jämfört med ”vanliga” C4 Picasso. Fy sjutton så bra, eller?       Lika som bär Designen på storebror är slående lik lillbrorsan av C4 Picasso med samma trubbiga nosparti som är uppdelat i en över- och underdel. Högst upp sitter trendiga ljusdioder och inunder de traditionella strålkastarna. Även bakpartiet känns välbekant, men Grand C4 Picasso har fått tuffare bakljus som är formade likt ett C. Pricken över det berömda i:et är takbågarna som börjar vid framrutan och sträcker sig hela vägen till bakrutan. Inredningen är typisk fransk med en ratt fullkladdad med knappar och digitala instrument

som naturligtvis placerats på mitten. Strax under instrumenteringen uppenbarar sig ytterligare en pekskärm med vilken man styr klimatanläggning, navigation, ljud och telefoni. Komforten är mycket bra - speciellt om du väljer till ”Lounge Pack” för 9 000 kronor. Vips så får framsätena benstöd, elektriska svankstöd och inbyggd massage samtidigt som speciella nackskydd ingår till alla platser. Äkta Picasso?  Det intressantaste med nya Citroën Grand C4 Picasso är baksätet eftersom sträckbänken resulterat i att kupén nu sväljer sju resenärer. Andra sätesraden består därmed av tre separata säten medan den tredje innehåller två, vilka enkelt kan fällas in under golvet. Ljusinsläppet är stort då vindrutan sträcker sig upp på taket och för den som vill ha ännu mer ljusterapi så finns även ett panoramaglastak för 8 000 spänn. Under huven går det att välja mellan bensinfyror på 120 respektive 156 hästkrafter eller två miljödieslar på 90 respektive 115. Sedan finns även en dieselnyhet vid namn BlueHDi som arbetar tillsammans med en sexstegad automatlåda. Motorns effekt är 150 hästkrafter och koldioxidutsläppet stannar på 117 gram. Grundpriset börjar från 199 900 kronor och då ingår elektrisk parkeringsbroms, fönsterhissar, flygplansbord, farthållare, regnsensor och klimatanläggning. Det behöver med andra ord inte kosta skjortan för att bli ägare till en äkta Grand Picasso!       CNP AB

Lokaler att hyra:

• Kontorslokal, nedre våning med pentry o wc • ”Matsalen ” vid Meken, lämplig hobbylokal + • Förråd efter behov, varmt eller kallt • Vi hyr också ut mekplatser/garage Ring 070-591663 alt 076-3076033 för visning Besöksadress: Jädersvägen 39, 732 24 Arboga www.mekenip.se mail:info@mekenip.se


13

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Påsk PRAG

ons 16/4 6d. 5.690

Påsk BERLIN to 17/4 5d. 4.690

Vår i PROVENCE Rivieran Monaco Nice fre 11/4 11d. 9.950

Vår i ALSACE

Colmar Strasbourg Vogeserna ons 30/4 7d. 6.790

GOTLAND Visby to 29/5 4d. 4.990

ROSTOCK

Schwerin to 29/5 4d. 3.990

LEGOLAND Liseberg

MIDSOMMAR

Förmånliga familjerabatter Lappland Kiruna Jukkasjärvi ti 17/6 6d 6.490 to 5/6 4d. 3.870 NORDKAP Midnattssol BORNHOLM Rügen lö 5/7 8d 8.750 Stralsund ti 13/5 5d. 5.790

Norska Pärlor

POLEN RUNT

Warszawa Krakow to 22/5 7d. 6.990

Hurtigrutten Trollstigen to 10/7 & 17/7 4d. 4.490

Alperna Alsace

Raumabanan Geiranger lö 12/7 5d. 5.990

Norge Fjordar Fjäll

MAINAU

sö 18/5 8d. 7.790

Bottenviken runt

BORNHOLM

Christiansö 5/6 4d. 4.690

Geilo Flåm Kjeåsen to 3/7 4d. 4.390

Vasa Rovaniemi Åbo ti 15/7 6d. 5.990

Rom Toscana to 25/9 12d. 11.690

Påst.: Köping, Arboga, Kungsör Läs/boka på vår hemsida: www.nordsydresor.se el. ring 021 - 123770

ÅRSMÖTE Kolsva Jaktskytteklubb inbjuder till årsmöte

Tisd. 25 feb. kl.18.30 Hembyggdsgården Kolsva Välkomna Styrelsen

DEN 4 MARS ÖPPNAR VI VÅR NYA FÄRGBUTIK PÅ STRÄNGEN 9

LEDIGT JUST NU:

Västermovägen 21

INNAN DESS RENSAR VI I BUTIKEN

50%

3 rum och kök 98 m2, plan 4. Inflyttning: 1 april 2014 Hyra: 5.805 kr.

RABATT På utvalda varor i butiken

Ord öppet: Mån-fre 7-18 Lör 9-14

Ljus 3är:alig med hikt! uts

För mer information om våra lägenheter, besök oss eller ring 0589-194 50. VI ÄR CERTIFIERADE ENLIGT ISO 9001, ISO 14001 OCH OHSAS 18001

Norra Ågatan 29 | ARBOGA | Telefon 0589-857 60 | www.samuelssonsmaleri.se

Mån och tor 9-12, ons 14-16.30 Kapellgatan 29, Arboga

www.bovista.se


14

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

! r ä r h ä n u e N d

Semeshteelra vägen! Tobbes Resor fyller 25 år – och det vill vi fira! Vår verksamhet tog sin start 1989. Med mottot ”Semester hela vägen” slog vi i Dalarna upp dörrarna mot världen. Det innebär att vi på Tobbes Resor ständigt har som ambition att skapa de bästa förutsättningarna för ett lyckat avbrott från vardagen.

håll utkik efter erbjudanden!

Under året kommer flera fina erbjudanden att dyka upp på vår hemsida, i nyhetsbrev och i våra annonser.

Resekatalog 2014 Med alla spännande resor du behöver under året, samlade i vår fullmatade katalog.

Välkommen att beställa din katalog kostnadsfritt: hemsida: www.tobbbesresor.se

Aktuella resor & boka online www.tobbesresor.se

mail: info@tobbesresor.se Tel: 0226-671 30 Bussresor • Kryssningar • Flygresor i Sverige, Norden och Europa - bekvämt & enkelt!

LEDIG LOKAL I CENTRUM Stora gatan 23

Affärslokal på 59 m2 med bra läge i Köpings centrum. I bakre delen av lokalen finns ett pentry med matplats, samt en toalett. För mer information kontakta Mimmi på tfn 0221-25031. Kundcenter Sveavägen 18 tel 0221-25030 Öppet månd-fred 07.00-17.00 www.kbab.koping.se

0226-671 30


LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

15


16 Familj

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

AVLIDNA

GRATTIS

GRATTIS

GRATTIS

Vår älskade

Vår kära

Stig Berglund

*6 maj 1928 har idag somnat in Arbrå 2 februari 2014 Uffe och Misa Björn Jimmy Niklas och Mervi Camilla och Erik Barnbarnsbarn Släkt och vänner Räkna de lyckliga stunderna blott... Begravningen har ägt rum.

Min käre Pappa Vår Morfar och Svärfar

Karl-Gustaf Ågren * 4 juni 1925 har i stillhet somnat in Köping 9 februari 2014 LENA och SVEN Beatrice och Tommy Marcus och Katarina Martina och Kenneth Barnbarnsbarn -

Du är i ljuset nu Du finns på andra sidan nu Du har inte ont nu Jag saknar Dig Jag klarar mig Men du betydde så mycket Du fattas mig Begravningen sker inom familjen.

Britt Reuterhäll * 27 november 1947 har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Oändligt sörjd och saknad Köping 10 februari 2014 LARS Malin och Peter Isabelle, Linnea Stella Syskon med familjer Övrig släkt och vänner Det är något bortom bergen bortom blommorna och sången. Det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt. Dan Andersson Begravningsgudstjänsten äger rum torsdag 27 februari kl 10.30 i Köpings kyrka. Efter akten skiljs vi åt. Stöd gärna Cancerfonden, gåvotelefon 020-59 59 59.

SORGTACK

Grattis Alice Holm på din 4-årsdag! Många kramar och pussar från mormor, morfar och moster

Grattis Världens bästa Farfar önskar Hugo och Alvin. Hoppas du får en bra dag trots att vi inte kan komma.

Busungen Ture Almqvist fyllde 3 år den 16 februari. Många Grattiskramar till en gullig kille, önskar Mormor

NYFÖDDA

Hela 10 år har gått sen vår Estelle kom till världen, nere vid fjärden, i Kalmar stad vid hav och bad... Du är vår egna prinsessa som inte gillar att stressa, du simmar snabbt och läser rappt!

Lillprinsessan Ally Almqvist fyller 1 år den 17 februari. Många Grattis till en jättegullig liten tjej, önskar Mormor.

I Augusti 2013 kom du med buller och bång lite tidigare än väntat men ack så älskad från första stund! Välkommen vår älskade son/lillebror Loke! En liten men så underbar kille! Stolta föräldrar och syskon är Dennis, Mikaela, Freja och Saga Åslund.

Vi önskar dig en toppen födelsedag den 24/2-2014! Lots of love from us all, mum, dad, Frank and Hannes.

till Er alla som hedrat minnet av vår kära

Anitha Larsson vid hennes bortgång och begravning. BOSSE BARNEN med familjer

För allt vänligt deltagande vid vår käres

Anders Nettelbladt bortgång, för alla vackra blommor vid hans bår, samt för gåvor till olika fonder, vill vi till alla framföra vårt varma tack. Carina Barnen med familjer

Grattis vår älskade Hampus på 11-årsdagen önskar Pappa, Michelle Wiking, Angelica och alla djuren. Vi älskar dig.

Ett stort grattis till Sandra Arvidsson på hennes födelsedag 19/2.Ha en fin dag. Önskar svärmor Anneli

• • • •

Begravningar Bouppteckningar Gravvårdar Hembesök

Kyrkans Begravningsbyrå i Kungsör Tessinggatan 5C Kungsör • 0227-122 80


17

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Lediga lägenheter i centrala Köping! Nyrenoverad

2:or 54 kvm 3:or 75 kvm 3:a 88 kvm Ring för mer info

0221-58 43 61

Kontorstid 8.00-17.00

ANNSAM AB

Vi söker Leg sjuksköterskor Inom alla inriktningar för uppdrag i Mälardalen Läs mer på vår hemsida/lediga jobb

VD Ann-Charlotte Dei vard

Gillbergavägen 41 Eskilstuna • 0708-876414 • www.annsam.se

Öppet hus på Västergårdens förskola

Är du nyfiken på hur det ser ut på den nya förskolan i Arboga? Då är du välkommen på öppet hus lördagen den 22 februari klockan 10.00 - 13.00. Under dagen finns personal, förskolechef och verksamhetschef för förskolan på plats för att berätta om verksamheten och visa runt i lokalerna. Västergårdens förskola ligger på Hällbacksvägen 148. Välkommen!


18

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

Sport Juniorer kvalade till internationell cup NOTERAT • FOTBOLL Division 1-laget Forsby FF gör sitt sjunde nyförvärv och det är den nygamla spelaren Linnea Maikkula som gör comeback i laget efter en tid i Västerås IK, division 2. Alla papper är klara och hon kommer att vara spelklar från och med den 28 februari. MD FF Köping har även gjort klart med mittfältaren Andrew Nagbe från Liberia. 19-åringen imponerade på klubben och är nu klar för MD FF Köping. Arboga Södra har även gjort klart med Jonas Hammarlund, som kommer senast från Medåkers IF. Flera övergångar eller rena spekulationer kring fotbollens Season Season hittar ni på Magazin24.se:s Silly Season-blogg. • FOTBOLL Bara Riksidrottsförbundet kvar som måste godkänna Köping FF:s nya namn.Namnbytet för Köping FF har gått i genom hos Fotbollförbundet, och klubben är nu ett steg närmare att bli MD FF Köping. Notera att det är seniorlaget som byter namn till MD FF Köping och inte ungdomslagen. Det kommer även att bli två föreningar. • BANDY Ännu en vinst, och ett klart konstaterande! Köping IS Bandy stod efter söndagens seger klara som segrare i division 1. ”Det känns bra att ha det klart, säger en nöjd Michael Carlsson. Det blev en blöt match för KIS Bandy idag när de besökte Grängesberg i Dalarna. Regnet ställde så klart till det lite och spelet gick lite trögt. Lagen spelade jämt långt in i matchen, men KIS drog sedan i från på slutet och kunde vinna med 8-4. I helgen spelar KIS den sista matchen i grundserien innan kvalet till Allsvenskan drar i gång. KIS möter Borgia- Norrköping BK nu på söndag • ISHOCKEY IFK Arboga hade lekstuga på isen lördags när de mötte Köping HC i, vad som kom att bli, sista slutspelsderbyt. Arboga vann den andra play off-matchen med klara 6-0 och det betyder att det är slutspelat för Köping HC för denna säsong. Nu väntar play off 2 för Arboga som inleds borta mot Avesta BK på torsdag klockan 19. Sedan möts lagen på lördag i Arboga och om det skulle behövas så spelas den tredje matchen på söndag.

FOTBOLL Om en och en halv vecka beger sig Köping FF:s pojkar födda -99 ner till Jönköping. De har nämligen lyckats kvalificera sig till Sverigefinaler i internationella fotbollsturneringen Nike Premier Cup. Juniorerna har genom distriktsfinaler lyckats kvala sig till riksfinalerna. Går de bra där, så har de chans att få spela Europafinaler och Världsfinaler. Hur lyckades ni segra i distriktskvalet? – Grabbarna spelade mycket diciplinerat med ett otroligt bra försvar. Sedan pressade vi framåt, fick boll och kunde göra mål, berättar tränare Michael Håkansson. – Vi kommer möta storklubbar som Malmö FF, Häcken och Sturehof. Det är ganska häft igt att lilla Köping gått vidare och ska spela mot klubbar som har 100-tals lag, säger Michael. Pojkarna kommer få känna på lyxlivet då Nike  sponsrar med mat och logi. – Det blir inget sovande på mad-

Köping FF:s Pojkar -99 hårdtränar inför internationell fotbollscup.

rasser i skolsalar, utan riktig övernattning på hotell. Det är kul för killarna att få känna på proffslivet, berättar Michael. Erik och William tycker att det ska bli kul att få åka på cupen. De förväntar sig hårt motstånd. – Det är jättebra för laget, men det kommer att bli tufft, säger Erik. – Matcherna är 20 minuter gånger två perioder, så vi kan nog ha en chans om vi jobbar på bra med försvaret. Blir det oavgjort så är jag nöjd,

säger William. Laget håller på att ladda upp inför cupen genom att träna hårt och sen försöka spela några träningsmatcher. – Vi ska åka ner och göra så gott vi kan. Man vet aldrig vad som kan hända. Vi kommer nog inte få så mycket boll, men det är ändå en häft ig erfarenhet, säger huvudtränare Andreas Bruhn. CARIN JUBORG

Basketjuniorer obesegrade

BASKET Grabbarna har spelat tillsammans i cirka sex år, och de är endast 13 till 12 år gamla. Ett av Köping UBBK:s juniorlag har gått obesegrade genom hela säsongen. Det började som små knattar i badhushallen. Då var det mer ”lek med boll”, som nu när killarna blivit

äldre utvecklats till ett basketlag. – En grej att det har gått så bra för dem är att de har tränat tillsammans så pass länge, säger tränare Robert Pettersson. Genom seriens hela tio matcher har pojklaget lyckats vinna varenda gång. – Det var lite nervöst sista matchen, för det är ju speciellt att vinna allihop. Men dem klarade det och det är

ju hur roligt som helst! En till byggsten i framgången är att, trots att killarna är så unga, de har en bra speluppfattningsförmåga. Många lag de mött i serien har inte riktigt mognat där än. – Serien heter Östsvenskan PU13, och för oss fortsätter ytterligare fem matcher i en fortsättningsserie. CARIN JUBORG


19

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

SENIORDAGAR PÅ ACTIC KÖPING Nyfiken på varför det är extra bra att motionera när man är i åldern 65+? Välkommen på en kostnadsfri inspirationsdag på Actic i Köping Vi bjuder på en kortare föreläsning om träning och visar dig runt på anläggningen. Vi bjuder även på frukt och juice. Vilken dag passar dig bäst? Onsdag 19/2 kl 10.00-11.00 Fredag 21/2 kl 10.00-11.00 Anmäl ditt intresse på tel 0221-143 05. Obs! Begränsat antal platser!

Bjud g ä med e rna n vän!

STYRKETRÄNING

KONDITIONSTRÄNING

GRUPPTRÄNING

MOTIONSSIM

Med vänlig hälsning Personalen, Actic Köping

Actic Köping Karlbergsbadet · Teodordalsgatan 1 · 0221-143 05 · actic.se · facebook.com/acticsverige Vi finns även i Arboga · 0589-871 70 · Kolsva · 0221-500 01 · Hallstahammar · 0220-167 69

Sportlov vecka 9 i Kungariket

Kungsör » Simma och bada i badhuset Åldersgräns utan målsman: 10 år, simkunnig. Allmänt bad: Måndag och onsdag, kl. 13.00-15.00. Tisdag och torsdag, kl. 13.00-18.00. Motionssim: Tisdag och torsdag, kl. 18.00-20.00. Onsdag och fredag, kl. 06.00-08.00. Lördag, kl. 08.00-11.00. Familjebad: Fredag, kl. 15.30-20.00 (efter 18.00 måste målsman vara med) Inträde: skolbarn 10 kronor/vuxna 30 kronor.

» Åk skridskor i ishallen Mån-, tis-, ons- och torsdag, kl. 09.00-12.00, utan klubba och kl. 12.30-16.00, med klubba. Fredag, kl. 09.00-11.30, utan klubba och kl.12.30-16.00 med klubba. Lördag, kl. 12.00-14.00 utan klubba och kl.14.00-21.00 med klubba. Söndag, kl. 14.00-19.00 med klubba.

» Häst- och ridaktiviteter i Klämsbo Måndag t.o.m. fredag, kl. 09.00-12.00, hyra häst. Anmäl till Kungsörs Ridklubb, telefon: 076-555 92 72.

» Fritidsgården i Kungsör Tis-, ons- och torsdag kl. 17.00-21.00. Fredag, kl. 18.30-24.00. Söndag, kl. 17.00-21.00.

» Fritidsgården i Valskog Tisdag och torsdag, kl. 18.00-21.00. Fredag, kl. 18.00-23.00.

» Biblioteket är öppet Måndag, tisdag, onsdag, kl. 12.00-19.00, torsdag och fredag, kl. 12.00-17.00 och lördag, kl. 10.00-13.00.

» Bio på Thor Modéenteatern Lördag 22 och söndag 23 februari, kl. 17.00 Lego 3D (sv tal), från 7 år. Lördag 22, söndag 23 och onsdag 26 februari, kl. 19.30 Tillbaka till Bromma. Onsdag 26 februari, lördag 1 och söndag 2 mars, kl. 17.00 Tingeling och Piratfén 3D. Lördag 1 och söndag 2 mars, kl. 19.30 American Hustle, från 11 år. Hela bioprogrammet: www.thormodeen.com

» Särskilda sportlovsaktiviteter på biblioteket Tisdag 25 februari, kl. 13.00-16.00, kom och slöjda av återbruksmaterial! Du kan skapa helt fritt eller bli inspirerad av slöjdhandledarna Gittan WallinWester och Elisabeth Larsson från Västmanlands läns hemslöjdsförbund. För barn, från 5 år – gratis.

» Bokbussen i Valskog Måndag, kl. 17.00-18.30.

Mer information och fler aktiviteter www.kungsor.se Med reservation för ändringar


20 Sport

LOKALTIDNINGEN MAGAZIN24.SE

FC Samba mäter sig med ett av Sveriges bästa futsallag FUTSAL Det var kanske den sista futsalmatchen för denna säsong och FC Samba Peshmerga, med lokala fotbollsspelare som Sirwan Zarifnejad och Sebastian ”Salle” Sallanto i laget, gav ett av Sveriges bästa futsallag en bra match. Falcao Futsal Club är ett av Sveriges bästa futsallag och i helgen spelade de ett genrep inför SM-semifinalen som de ska spela nu på lördag. De mötte FC Samba Peshmerga, med lokala spelare som Sirwan Zarifnejad från MD FF Köping och Köpingssonen Sebastian ”Salle” Sallanto i laget, och de fick ett tufft motstånd. Matchen slutade 4-4. – Vi har bevisat att vi kan mäta oss med de bästa lagen i Sverige och siktar på att nå slutspel i SM, säger ”Salle” till Magazin24.se. – Det här laget kan vinna mot vilket lag som helst i Sverige, säger Sirwan. Läs en längre artikel på Maga-

FC Samba Peshmerga

zin24.se med referat från den sista futsalmatchen för den här säsongen.

Under vecka 9 finns det många roliga aktiviteter för sportlovslediga barn och ungdomar i Arboga. Se och hämta programmet på www.arboga.se, på biblioteket eller på fritidsenhetens kansli (Kapellgatan 19 C).

IBK KöpIng

Jakten på allsvenskan fortsätter! Innebandy herrar div.1

IBK KÖPING

-

SKattKärrS IK Lördag 22/2 kl. 16.30 Karlbergshallen Kom i tid till derbyt

Inträde: 50:KÖPING - 0221-536 00

i Köping

JOSEF BENGTSSON

Spännande avslutning på innebandyn INNEBANDY Nu börjar vi komma in på slutspurten för innebandylagen i division 1. Det är tre omgångar kvar i både herrarnas och damernas division 1 och det kan bli tre dramatiska. I herrarnas serie så har vi både Surahammar och IBK Köping på kvalplats men det är ett getingbo i toppen. Köping ligger tvåa på 40 poäng medan Sura ligger fyra på 38 poäng precis ovanför kvalstrecket. IBF Falun toppar tabellen och precis utanför kval ligger MIK Västerås, Sjöstads IF och Arvika IBF på 34 poäng. IBK Köping har Skattkärrs IK, hemma i helgen och Sura möter de Hagfors. I damernas division 1 så har IBK Köping säkrat kontraktet till nästa år medan IFK Arboga IBK halkade ner under kvalstrecket efter förlusten mot Munkfors i helgen. Arboga måste nu höja sig i de tre sista omgångarna som är kvar. Det skulle kunna avgöras i den sista matchen då Arboga tar emot IBK Köping i ett hett derby i Vasahallen. Tre lag kommer att tampas om den sista platsen till division 1 nästa säsong, Arboga, Nykvarn och Munkfors. Josef Bengtsson


PROOFDOOR SVENSKA AB Olbergavägen 15 734 92 Hallstahammar Tel. 0220-144 00 www.proofdoor.se

! J N T R O P MPA E G

KA

RA A G R FDOO

PROO

FRÅN

: 5 9 9.9 pnare, p ö t r o inkl. p kontroller, rr 2 st. fjä ås och nödl g handta

: 5 9 9 9. Monterat och klart

13.245:-

(priset avser standardmontage vid nyttjande av rotavdrag, slutpris fastställes i samband med måttagning)

PROOFDOOR GARAGEPORT är en kvalitetsport tillverkad

i Europa med ett U-värde på 1,05. Porten är av lackerad stålplåt som tål smällar och slag betydligt bättre än aluminiumportar.

Proofdoor garageportar är inte bara tåliga mot yttre åverkan utan också väderbeständiga och mer inbrottssäkra. De inbrottssäkra stållamellerna och säkerhetsspärren skyddar ditt garage mot inkräktare.

Våra portar är välisolerade med 40 mm polyuretanskumisolering.

Stållamellernas skarvar har ett klämskydd för att förhindra klämning vid stängning av porten.

2 års montagegaranti

Den Y-formade gummilisten i portens nedre kant fungerar som ett effektivt skydd i olika väder.

5 års materialgaranti på dörrblad 2 års garanti på motor och övriga elektroniska delar

Skicka in kupongen för kostnadsfri måttagning och prisuppgift ❑ ❑

Mottagaren

Kontakta mig för kostnadsfri måttagning och prisuppgift

betalar portot

Jag vill ha ytterligare information

Namn: Adress: Postadress: Telefon:

Frankeras ej.

PROOFDOOR SVENSKA AB

Svarspost 20563202 734 20 Hallstahammar


Minisemeter med Plus+kortet!

Tusentals är med och stödjer den lokala handeln!

Att kunna bli medlem i de lokala butikernas kundklubbar är mycket populärt. Magazin24.se:s Pluskortet är det enda lokala bonuskortet som bygger på lojalitet mellan butikerna och kunderna. Nu är över 2 000 medlemmar i butikernas egna klubbar. Så här fördelar sig antalet medlemmar för tillfället: Kronan 1114, Lekia 819, Bivur 810, Guldstaden 728, Bürger 638, Nya rum 608, Zoo 564, Romantica 552, Hobbytorget 519, Drömvrån 443.

Sedan årsskiftet har antalet klubbmedlemmar ökat med hela 25 procent!

+25%

Tävla om presentkort! Denna vecka är det Hårservice som lottar ut två presentkort á 100:- bland dem som är registrerade i deras kundklubb! Vinnarna publiceras i nästa nummer av tidningen. Det enda du behöver göra för att vara med och tävla är att registrera ditt Plus+kort. VI VANN FÖRRA VECKAN! Karin Enarsson i Köping och Emma Thörn i Köping vann 100 kronor i presenkort hos Hobbytorget förra veckan. Grattis!


Nya Opel Insignia från:

229 900 kr Förmånsvärde netto från: Opelkr/mån* Insignia från: 1Nya 790

229 900 kr Förmånsvärde netto från:

1 790 kr/mån*

Finns som tillval.

NYA INSIGNIA

FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSMEDEL.

Finns som tillval.

NYA INSIGNIA Förstklassig tysk ingenjörskonst, förpackad i elegant, prisbelönad design. Med Nya Opel Insignia introducerar vi en bil för framtiden, med bl a klassens snålaste dieselmotor och ett infotainmentsystem utöver det vanliga. Tack vare IntelliLink-teknologin kan du spela musik, se på videos, skicka e-post, få väderleksrapporter och ladda hem nyttiga appar. Självklart finns Nya Insignia även med fyrhjulsdrift, inklusive det intelligenta, adaptiva fjädringssystemet FlexRide som anpassar sig efter din körstil. Välkommen in och provkör! Förstklassig tysk ingenjörskonst, förpackad i elegant, prisbelönad design. Med Nya Opel Insignia introducerar vi en bil för framtiden, med bl a klassens snålaste dieselmotor och ett infotainmentsystem utöver det vanliga. Tack vare IntelliLink-teknologin kan du spela musik, se på videos, skicka e-post, få väderleksrapporter och ladda hem nyttiga appar. Självklart finns Nya Insignia även med fyrhjulsdrift, inklusive det intelligenta, adaptiva fjädringssystemet FlexRide som anpassar sig efter din körstil. Välkommen in och provkör!

FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSMEDEL. HE P L A P RO L A RO FA VK FA VK M ÖR M ÖR IL O IL O JE C JE C N H N H TI V TI V LL IN LL IN ET N E ET N E T N T N VÄ SK VÄ SK RD ID RD ID R E E E RE AV SA AV SA 15 FÖ 15 FÖ 00 R 00 R 0 0 KR KR .* .*

opel.se

opel.se

Opel Astra Active från:

Välj till:

Bränsleförbrukning blandad körning 3,7-6,8 l/100km, CO utsläpp blandad körning 99-174 g/km. Miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti plusnu! 3 års förlängd garanti Just • Sports Tourer (Kombi) 8.000 kr (den förlängda garantin gäller upp till 100 000 km). *Nettoförmånsvärde baserat på 52% marginalskatt. Ca 30 bilar 2

149 900 kr Ord. pris 174 900 kr

• Pluspaket 5.900 kr • Uppgradera till 1.4 Turbo 10.000

Opel Astra Active från:

Välj till:

hemma för omg. leverans

Bränsleförbrukning blandad körning 3,7-6,8 l/100km, CO utsläpp blandad körning 99-174 g/km. Miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti plus 3 års förlängd garanti Just nu! • Sports Tourer (Kombi) 8.000 kr (den förlängda garantin gäller upp till 100 000 km). *Nettoförmånsvärde baserat på 52% marginalskatt. 2

149 900 kr

• Pluspaket 5.900 kr • Uppgradera till 1.4 Turbo 10.000

Ca 30 bilar hemma för omg. leverans

HE

Ord. pris 174 900 kr

GRATTIS!!!! OPEL BLEV DET MEST SÅLDA BILMÄRKET I KAK UNDER 2013

KÖP EN ASTRA - ÅRETS SVÅRASTE BESLUT ÄR ENKELT. Att köpa bil kan vara en djungel fylld av osäkra val och svåra beslut. Å andra sidan kan det vara precis GRATTIS!!!! OPEL BLEV I KAK UNDER 2013 GRATTIS!!!! OPEL BLEV DET DET MEST MESTSÅLDA SÅLDABILMÄRKET BILMÄRKET I KAK UNDER 2013 tvärtom. Som flerårig vinnare av Dekras kvalitetsrapport och med 5 års nybilsgaranti har det nog aldrig varit mer självklart att välja Opel. Och just nu sparar du 25 000 kronor när du köper en Opel Astra Active,

uppvärmd läderratt och farthållare som standard. Boka en provkörning, upplev tysk kvalitet och ta KÖP EN med ASTRA ÅRETS SVÅRASTE BESLUT ÄR ENKELT. årets enklaste beslut. Välkommen! opel.se

opel.se

Att köpa bil kan vara en djungel fylld av osäkra val och svåra beslut. Å andra sidan kan det vara precis tvärtom. Som flerårig vinnare av Dekras kvalitetsrapport och med 5 års nybilsgaranti har det nog aldrig varit mer självklart att välja Opel. Och just nu sparar du 25 000 kronor när du köper en Opel Astra Active, med uppvärmd läderratt och farthållare som standard. Boka en provkörning, upplev tysk kvalitet och ta årets enklaste beslut. Välkommen!

Bränsleförbrukning blandad körning 3,7-6,8 l/100km, CO utsläpp blandad körning 99-159 g/km. Bilarna på bilden är extrautrustade. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti plus 3 års förlängd garanti (den förlängda garantin gäller upp till 100 000 km). *Provkör valfri Opel och fråga din Opelsäljare om en tävlingskod och skriv in den på www.tavlamedopel.se, tillsammans med en motivering. Lycka till! 2

Magazin24.se nr 444  

Nr 444 av Magazin24.se

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you