Page 1

2017 2018

Hallandsåsen Destination

Båstad, Laholm, Ängelholm, Örkelljunga

“Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

www.hallandsasen.se


Välkommen “Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

Välkommen till Hallandsåsen! Vi som bor och verkar här, och utgör Destination Hallandsåsen, arbetar alla i samklang med naturen på ett eller annat sätt. För en del av oss innebär det en strålande utsikt från hög höjd, för andra en vy mot åsryggens siluett. Många av oss jobbar ute i naturen, andra inspireras av densamma i sitt skapande av mat, bakverk, konst, affärskoncept, evenemang och hantverk. Den oexploaterade naturen och kulturlandskapet som står som grund för turismen på Hallands­åsen, sträcker sig genom fyra kommuner: Båstad, Laholm, Ängelholm och Örkelljunga. Den här destinations­guiden presenterar området geografiskt. Vi börjar vid havet och de dramatiska klipporna i väster och rör oss mot det böljande skogs- och sjölandskapet österut genom sidorna. Längst bak finns en förteckning och karta som hjälper dig att hitta rätt.

Mer info på www.hallandsasen.se Följ oss på Facebook så får du senaste informationen. Tack för att vi får ha våra tidningsställ hos er!

Örkelljunga

Vi önskar dig en trevlig läsning och hälsar dig välkommen till oss på Hallandsåsen.

Skånes Fagerhult

Ängelholm Mellbystrand

Göteborg ca 1,5 tim.

Båstad

Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. www.hallandsasen.se 2

www.hallandsasen.se

Laholm

Örkelljunga Ängelholm Malmö/ København ca 1,5 tim.


Vi tipsar...

Vi tipsar... Bland alla som arbetar med mat på ett eller annat sätt har vi gjort några nedslag för att visa mångfalden.

Ju fler ni bokar desto bättre pris på en vällagad trerätters middag, upp till sex personer. Det är konceptet som Kustvägen 46 kör på fredagar och lördagar. Ta med kompisarna, ät och drick gott och få en helkväll i Mellbystrand.

Kravmärkt meny hos iNEZ på Åsen

“Goer mad, möed mad och mad i rättan tid”

Foto: Anna Aatola

3-rätters Klubbmeny K46 Gå på matvandring med Lindegrens Matvandringarna i Sinarpsdalen är ingen ny företeelse, de har Lindegrens genomfört långt innan de hade butik. Nu är de en återkommande aktivitet som kompletterats med kortare guidningar, öppet hus, kurser och studiebesök.

iNEZ på Åsen är en KRAV-märkt och ekologisk restaurang med certifi-

kat att laga en härlig lunch eller fika till dig. Missa inte att testa yoghurtglassen gjord på ekologisk mjölk.

Grillkvällar vid Stensån Under några onsdagarkvällar i juli kan man man boka in sig på Dönardalens grillkvällar. Utmed långbord vid den brusande ån kan man då njuta av en härlig buffé med delikatesser och kolgrillat örtkryddat lammkött, med kaffe och tårta upp­ till. Ta med badkläder för ett kvällsdopp i Stensån!

Överraskningsmeny på Under Linden Har du svårt att bestämma dig eller vill prova något nytt? Låt kocken överraska dig! Maten serveras alltid vid bordet och måltiden komponeras efter kökspersonalens egen smak: oftast modern och kryddad med influenser från hela Europa. Kom ihåg att boka, senast dagen innan.

Sommarkrog på Vallens värdshus Restaurangen i den gamla Jaktvillan är öppen hela året – men inte varje dag. Däremot är den öppen varje dag i juli för konceptet Sommarkrog. Då är cyklister, golfare, vandrare och livsnjutare i allmänhet välkomna. Omgivningarna och atmosfären är härliga. Maten är inte bara vacker, den smakar också väldigt gott. w w w. ha lla ndsas e n .s e

3


Vi tipsar...

2 x Restaurangdagar i Laholm Kak-kalas med sju sorters kakor

After Business & Sparkling Friday På fredagar i Skummeslövsstrand kan man avrunda veckan med en go bit mat och ett glas champagne eller något annat från After Business-menyn kl 17-19. Det är så After Business på Strandpensionatet fungerar. Även barnen får sitt fredagsmys i form av tacobuffé och filmvisning.

Tänk att få äta kanelbullar och kakor, sju sorter, på gammeldags vis... Fika på torpet som ligger på Hallandsåsens södra sluttning, med utsikt över Västersjön, bakar och serverar.

Första helgen i maj och i september, varje år, genomförs Restaurangdagar i Laholm. Då kan du äta gott och prisvärt på en massa restauranger, till exempel Hotell Strandpensionatet, Kustvägen 46, Rökeriet, Lant­ hotell Lögnäs gård, Hotell Freden i Knäred, Ulvereds Hjorthägn och inte minst Kvarnen i Kornhult som alltid brukar servera den omåttligt populära danska flæskestegen.

Sommarbuffé på Lanthotellet Under sommaren serveras det varje kväll en sommarbuffé på Lanthotell Lögnäs gård. Varmrökt lax, Knäreds­ kyckling ochandra godsaker kan du smaka. Varför inte passa på att boka in dig på spa-avdelningen samtidigt?

Månstorps gård tar vara på skörden Svägerskorna på Månstorp tar tillvara årstidens skörd, därför kan man beroende på säsong köpa Månstorps egen saft, äppeljuice och äppelmos. Prova även deras inlagda gurka, marmelad och rödbetor. Perfekt för den som hade velat koka egen saft men inte hunnit med.

Söndagsmiddag med sällskap av hjortar

Femkamp med lunch eller middag

Med enastående vacker natur och hjortar alldeles utanför restaurangens stora fönster, kan du och familjen äta en härlig söndagsmiddag i viltets tecken. Ulvereds Hjorthägn är ett perfekt utflyktsmål och ger dig en unik upplevelse.

Gör något roligt tillsammans – boka en gammeldags femkamp på Ingeborrarp friluftsmuseum. Kombinerat med mat i det fina värdshuset kan det bli en perfekt aktivitet för företaget eller familjen (om den är minst tio personer).

4

www.hallandsasen.se

Restaurangveckan På Bjärehalvön är det tradition att krögare bjuder in till en prisvänlig och spännande försmak av sommaren. Under tio dagar, 9-18 juni, serveras ett urval av rika matupplevelser på flera olika krogar, bl a Restaurang Hovs Hallar.


Vi tipsar...

Gräddhyllan i White Guide Café 2017

Ekologiskt kafferep på Byskolan

Gräddhyllan använder sig av naturliga råvaror och bakar allt på smör, grädde och mycket kärlek. Kanske är det därför de hamnat i årets utgåva av White Guide Café.

Hembakt, ljummet och väldoftande. Ett gammeldags kafferep kan du och dina vänner få uppleva i den gamla byskolan i Gånarp. Till största delen ekologiskt, fairtrade och KRAV.

Skicka ett Pralinogram Det finns mycket att fira med god och exklusiv choklad! Köp dina favoritpraliner till dig själv eller till någon du tycker om. Låt dig inte hindras av avstånd, för Chocolaterian ser till att ditt pralinogram kommer fram till den du vill, tillsammans med ett personligt kort från dig. Postnord är lite inblandade också.

110 år med våfflor

Sommarcafé På söndagar i juli och augusti har Heimdallhuset sommarcafé. I trädgården eller caféet serveras bl.a cheesecake med bär, chokladtårta, holländsk äppletårta, morotstårta, och annat hembakat. Ägarna talar

Solbackens Wåffelbruk är ett gammalt sommarcafé, som startades 1907. På den tiden sökte sig sommargästerna till vackra platser uppe på åsen och samma längtan har dagens turister. Redan från början var våfflor caféets specialitet, en tradition som blivit Solbackens signum.

Ebbessons Lilla vita Ebbessons gårdsmejeri på Bjärehalvön gör goda ostar på mjölk från de egna korna på gården. Vitmögelost, blåmögelost, hårdost, färskost m.m. säljs i gårdsbutiken.

flytande svenska, holländska, danska, engelska och tyska. w w w. ha lla ndsas e n .s e

5


Bjärehalvön – Hov

En pärla där åsen möter havet

1

Hotell & Restaurang Hovs Hallar ligger mitt i naturen, alldeles invid det välkända naturreservatet med samma namn. Det är här som Hallandsåsen möter Kattegatt, under sagolikt dramatiska former. Miljön vid de säregna klipporna utmed havet saknar motstycke. På Hotell & Restaurang Hovs Hallar finns möjlighet att anordna företagets konferens, kickoff, teambuilding, bröllop och fester av alla slag. Hovs Hallars grillkvällar måste upplevas, under juli och augusti. Närheten till vattnet och klippformationerna inger en stark frihetskänsla och näring för både kropp och själ. Denna absoluta närhet till naturen genomsyrar hela verksamheten. Hotellets 61 rum har alla balkong eller terrass, några byggnader har grästak och man kan skryta med ett alldeles eget vindkraftverk. Man odlar sitt eget korn, vilket sedan används som bränsle för att värma upp hotellet. Restaurangen använder traktens och havets olika läckerheter samt grönsaker från egna odlingar. Här är det öppet för lunch varje dag, med särskilda helgmenyer och flertalet spännande matevenemang under året.

Havsnära vandringsstråk Båtfärd till naturreservat

1

Bild: Lisbeth Holmåker

Hallands väderö. Ett älskat naturreservat med flera olika stigar och promenadstråk. Ön är bara 3 km2 och utgör en fin och populär dagsutflykt. Båt avgår från Torekovs hamn från våren till långt in på hösten. Kartor över stigar och leder säljs i öns kiosk.

Hovrundan

Klassisk vandring vid havet A

Start & mål: Kattvik Längd: 18 km Karaktär: korta, branta stigningar på smalavägar Förbered med: redan starka ben, druvsocker och/eller elcykel Se upp för: tappade potatisar, sportbilar 6

www.hallandsasen.se

2

Hovs Hallar. Klapperstensstränder, enefälader och dramatiska röda granitklippor samsas där Hallands­ åsen möter Kattegatt. Här finns mängder av stigar, bland annat en 3 km lång runda. En klassiker är också att vandra på Skåneleden längs havet till Kattvik eller Torekov och vända.


Bjärehalvön – Boarp

Lokal historia på hembygdsparken i Boarp I Hembygdsparken finns Bjäre Härads Hembygdsförenings imponerande anläggning med byggnader från 1600-talet och framåt. Här kan man uppleva hur det var förr i tiden med lanthandel, karameller i strut, skola och utställningar om hantverk och sjöfart. Birgit Nilssons farmor föddes och växte upp i Palma­ gården på bilden, och hembygdsparken kom att betyda mycket för operastjärnan. Kaffe med hembakat serveras och man välkomnar bussresor och andra grupper att boka en visning.

Mellanhäxört och gravhögar

5

Visste du att…

1

Att järnvägstunneln genom Hallandsås är 8.7 km lång och Sveriges längsta?

Hallavara dal. En liten, vacker dal klädd med lövskog. I dess botten rinner en bäck i ett slingrande naturligt lopp. Floran är rik – här finns bland annat myskmadra, mellanhäxört, vildbalsamin, strutbräken, stinksyska och hässleklocka. Skogen är vild utan någon tydlig stig, men den som vågar utforska dalen kan njuta av huvudsakligen bokskog på tidigare fodermarker. Dessutom flera kulturlämningar så som stengärdsgårdar, gravhögar och rester av forntida åkrar.

Tre forntida besöksmål Tofta högar. Ett av Bjärehalvöns 2 mest spännande gravfält. Kallas också Gudahovet och anlades troligtvis under tidig bronsålder. Rester av både hus och skålgropar. Bjäragården/Rishög. Ligger med 3 fantastisk utsikt på en kulle i en ekdunge. Bronsåldershög och järnåldersgravar. Drottninghall. En lättillgänglig 4 plats på en höjd i en liten hage mellan två landsvägar. Här finns berghällar med tydliga skålgropar och urgröpta fotavtryck – gudarnas fotspår?

Våfflor med anor och utsikt

6

Inbäddad i grönska, vid en liten porlande bäck intill Italienska vägen i Båstad ligger sedan 1907 Solbackens Wåffelbruk. Här, med havet nedanför, finns en labyrint av serveringsplatser. Vid borden blir man serverad våfflor – gräddade efter gammalt recept – med sylt och grädde. w w w. ha lla ndsas e n .s e

7


Grevie – Förslöv Vintagedröm på 600 kvadrat

13

Rutigt & Randigt är en unik secondhandbutik i Grevie med antikt, vintage och märkeskläder, det mesta från 1900-talets början och framåt. Butiken säljer mycket på komission, vilket ger hög kvalitet och stort inflöde av varor.

Violett kulturlandskap

Kul kullar i södersol

5

Lya ljunghed. För hundra år sedan såg stora delar av Hallandsåsen ut som Lya ljunghed. Tack vare skotsk höglandsboskap lever heden vidare, och när ljungen blommar i juli sveps landskapet in i en söt doft. Högst upp på heden finns en platå som verkligen gör skäl för sitt namn: Flackebjär.

3

Grevie backar. Fantasieggande, lekfulla fornlämningar från järnåldern och en vegetation som utvecklats genom betning under lång tid hittar du i detta vackra backlandskap. Gråfibbla, backtimjan, och tjärblomster växer här. En markerad och lättvandrad slinga på omkring 3 km leder dig genom en säregen natur.

Foto: Frank Vassen

4

Ebbessons Gårdsmejeri

På gården i Möllhult på Bjärehalvön, förädlas mjölk från gårdens kor till goda ostar. I butiken säljs även ägg och potatis och andra lokala produkter samt en del av säsongens bär och grönsaker.

8

www.hallandsasen.se

Fågelliv från första parkett Klarningen. Längs Stensån fanns för länge sedan enorma våtmarker med ett rikt fågel- och djurliv. För några år sedan stod ett återställt område klart strax norr om Östra Karup, lätt att nå från E6:an och tillgängligt

6

för alla. Ett ståtligt och handikapp­ anpassat fågeltorn finns i anslutning till vattenspegeln. Och fågellivet, det har återvänt. Rödspoven är en av de arter som hittat dit.


Grevie – Förslöv

Med start mitt i byn

4

Pershögsskogen. En omkring 5 km lång medelsvår vandringsslinga som startar mitt i Båstad ett stenkast från kyrkan. Här vandrar man tidvis brant i ädellövskog, företrädesvis bokskog, och bjuds på vackra vyer längs vägen. Här har flera fynd av mindre vanliga skalbaggar gjorts, bland annat stor vedsvampbagge. Vandringsslingan bjuder på artrikedom både vad gäller flora, insekter och fågelliv och kan särskilt rekommenderas på vår och försommar.

Visste du att…

Ingmar Bergman spelade in “Det sjunde inseglet”, där döden spelar schack, vid Hovs Hallar?

Vindskyddad dalvandring

5

Sinarpsdalen. Vandringsområdet är inte en rundtur, men väl en vindskyddad och lättvandrad sträcka, ca 3,5 km, i en djup dal mellan Grevie och Båstad. Gammalt torparlandskap och betesmark präglar naturen.

Vacker ravinslinga

6

Axelstorpsravinen. Medelsvår slinga på omkring 9 km i en ravin med varierande terräng. Här finns både utsikt och djupa dalar, skog och öppna landskap – helt nära tätorten.

Språkguiden gör skillnad

Det mesta och bästa av Bjäre

11

Hallandsåsen med omnejd är en guldgruva om du gillar historia. Här samsas natursköna skogsområden med pittoreska kustsamhällen. Överallt i landskapet finns spåren från det förflutna. Vill du veta mer om t.ex. stridslystna snapphanar, gåtfulla bronsåldershögar, sportiga kungligheter eller spännande badorts­ historia kan du kontakta guiden Ingrid Persson Skog som arrangerar allmänna och privata guideturer. Språkguiden gör skillnad.

Visste du att…

Johanna Larsson tog sin första WTA-titel när hon vann Swedish Open i Båstad 2015?

w w w. ha lla ndsas e n .s e

9


Förslöv – Margretetorp 18

Gårdsbutik

Rekreationsområde på sydsluttning

Boende

Gårdsbutiken: Öppet 8-20 varje dag Bär, hemlagad saft, bärpajer mm. Grönsaker, färskpotatis; Ulster, Amandine. Ekhems Gård i Förslöv, Gullan & Sven Ekhem 0709-17 06 15 • www.ekhemsgard.nu

Margretetorpsrundan Start & mål: Hjärnarp Längd: 12 km Karaktär: historiska vägar kring åsens krön Förbered med: historielektion, tom mage Se upp för: smörgåsbord och milstolpar

10

www.hallandsasen.se

C

Hålehall. I bokskogarna på Hallands­åsens sydsluttning strax ovanför Förslöv hittar du ett väl­ etablerat och omtyckt rekreationsområde. Bara det att du på vägen dit åker förbi en skylt med det fantasi­eggande namnet Himmelstorp! Det sköna söderläget ger glädjefyllda solstunder både sommar och vinter vid utflyktsklassikern Hålehall.

7

Här finns tre rundor för vandring, löpning och längdskidåkning. De är på 2,5, 5 respektive 11 km, och av lätt och medelsvår karaktär. Våtmarker, bäckar, hagar och sällsynta växter stöter man på i den vackra terrängen kring Hålehall. Friluftsfrämjandet har sedan många år tillbaka en stuga där man serverar fika på helgerna. Det finns också gott om vackra platser att sitta för den som tar med egen matsäck.


Ängelholm

Destination Råbocka

22

Till Råbocka är du välkommen, vare sig du stannar på campingen eller vill ha en skön eftermiddag i solen! Här kan du fira din semester i avkopplande miljö. Skyddat av klitterna, men ändå precis vid havet. 2 km från Ängelholms stadskärna, omgivet av den fina tallskogen ligger vårt rekreationsområde. Campingen erbjuder trevliga platser för husvagnar och husbilar, alla med tillgång till el. Tältplatsområde och stugor med 2-4 bäddar. Här finns butik på området, där det säljs färska frallor varje morgon. Godis, snacks och dricka till strandbesöket. Det finns även minigolfbana för trevliga familjeeftermiddagar – och cykeluthyrning, för den som vill cykla runt i de lättillgängliga områdena i och omkring Ängelholm. På Råbocka kan du även hyra cykelbilar. Roligt utflyktsalternativ, för stora och små.

Visste du att…

Visste du att…

Frans G Bengtsson, förfat- den exklusiva sportbilen taren till Röde Orm föddes i Koenigsegg tillverkas i Tåssjö norr om Ängelholm? Ängelholm?

w w w. ha lla nds as e n .s e

11


Båstad Sinarpsrundan

7

B

Start & mål: Båstad torg Längd: 19 km Karaktär: sega backar, strålande vacker utsikt Förbered med: vattenflaska, många växlar, bra kamera Se upp för: golfbollar och hästbajs

Rödkullor och Linderödssvin Lindegrens är ett ekologiskt jordbruk på Sinarpsdalens sluttningar utanför Båstad. Här betar kor av lantraserna fjällko och rödkulla. Här bearbetas jorden av bökande linderödssvin. Här stoppar de korv, lufttorkar skinka och hängmörar kött från nöt, lamm och gris. Besök butiken, på en vandring i dalen eller för att fira något med jobb eller familj. Det är tretton år sedan David och Lina flyttade till gården i Sinarpsdalen. Då var marken utar-

renderad och båda pendlade till jobb på varsitt håll. David, som var trött på att sitta i kontorstolen, funderade på hur gården kunde användas som bas för en verksamhet på hemmaplan. Grannens djurhållning med rödkullor och utedrift blev en stor inspiration och när han 2007 gav Lindegrens en ko i bröllopspresent var det klippt. David sa upp sig för att satsa på lantbruket.

Campingen erbjuder ställplatser med en toppmodern servicestation, samt stora fina campingplatser. 12

www.hallandsasen.se

Visste du att…

Kammarmusikfestivalen firar 25 år och Swedish open firar 70 år i år?

Bo där Bjärehalvön möter havet Båstad Camping är en lugn och rofylld camping med hög personlig service, direkt från hjärtat. Här är det gästerna som sätts i centrum.

7

På området finns även en krog där de bland annat serverar sin berömda Tarte Flambèe. Kan rekommenderas. Välkommen till havet, skogen och de blommande strandängarna! 14


Båstad

Tunneln genom

Hallandsås Hallandsåstunneln består av två parallella enkelspårstunnlar på 8,7 km. Tunneln går mellan Båstad på den norra sidan av åsen och Förslöv på den södra sidan. Det var den 13 december 2015 som tågtrafiken började gå genom tunneln. Enkelspåret över Hallandsås hade då varit en flaskhals för tågtrafiken.

Det innebär att tågtrafiken på Västkustbanan blir effektivare och mer konkurrenskraftig gentemot vägen. Det innebär också att fler västkustbor kan välja att tågpendla till arbete och studier och att fler företag kan transportera sitt gods på järnväg. Med en tunnel minskar också risken för förseningar.

Med en tunnel genom Hallandsås kan godstågens vikt fördubblas och istället för tidigare fyra tåg per timme kan banan nu trafikeras av 24 tåg per timme. Tågens hastighet kan dessutom öka från 80 till 200 km/h.

Hallandsåstunneln är en del av Västkustbanan mellan Göteborg och Lund. Västkustbanan är en Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser och en viktig länk för långväga tågtrafik, till exempel mellan Oslo och Köpenhamn.

10

Fröken Sjögren på Pensionat Neptun Fröken Sjögren, inredningsbutiken i Båstad som har mixen av ny design och utvalda secondhanddetaljer för dig och ditt hem. Butiken har ingång från Pensionat Neptuns lummiga trädgård och i matsalen som har öppet samma tider som butiken kan man passa på att ta en kopp kaffe med något hembakt till. I trädgården kommer det anordnas gårdsloppisar ett par gånger sommartid där vem som helst kan hyra en plats och sälja det de rensat ut och det är öppet för alla att komma och fynda.

MÖBLER MED SOMMARKÄNSLA

www.ulfasa.com Båstad, Ö Karup Tel 0431-744 10 ÖPPETTIDER Mån-fre 10-18 Lör 10-16 Sön 12-16 16

w w w. ha lla nds as e n .s e

13


Munka Ljungby – Hjärnarp

Kaffestuga i kulturmiljö

24

24

10

Slåtteräng lockar fjärilsprakt

29

En av Sveriges äldsta bevarade små­ skolor från 1875 är numera en populär kaffestuga med stor uteservering i frökens trädgård. Miljön är urmysig och det som serveras är ekologiskt och 100 procent hembakat. I skolan som också är butik finns hemslöjd och konsthantverk från hela landet. Byskolan i Gånarp har alltid återkommande evenemang vid påsk, sommar och jul.

Ekered. Detta naturreservat har bibehållit sin blomsterfägring år efter år genom att fortfarande brukas som slåtteräng. Ekered bjuder på varierande vegetation, exempelvis smörboll (blommar i maj- juni), Jungfru Marie nycklar och gökblomster. Blommorna i sin tur lockar massor av fjärilar, vilket är särskilt påtagligt i augusti månad då ängsvädden blommar. Bland annat amiral och liten blåvinge kan då lockas till ängsväddens nektar.

27

Hyr mysiga stugor i naturskön miljö! Tel. 0431-280 Mobil: 0705-90 0431-28068 68| el. 0705-90 18 9818 98 E-mail: bokning@johnssonsstugor.se bokning@johnssonsstugor.se www.johnssonsstugor.se

www.johnssonsstugor.se

14

www.hallandsasen.se

Ett steg närmare Afrika! En högst annorlunda och inspirerande upplevelse väntar i Afrikahuset vid Hjärnarp 8 km norr om Ängelholm. Det är en trelängad gård fylld av afrikansk heminredning och hantverk från ett tiotal afrikanska länder. Du möter värdparet Linda och Sven

23

som fotar, filmar, producerar böcker m m och guidar grupper i Östafrika, bland vilda djur och massajer. Bli inspirerad i skön hemmiljö, avnjut fika och Zanzibarkaka eller boka en afrikansk helafton med en trerätters middag och filmföredrag.


Hjärnarp – Rössjön – Västersjön Sötvattenbad

13

Västersjöns strand. Flera fina badstränder finns längs denna långsträckta sjö. Platsen har uppskattats av människan sedan stenåldern – så gamla fynd har gjorts i området.

Historisk mark och ruin

17

Rössjöholms borgruin. Vid Rössjöns södra strand ligger godset Rössjöholm med anor från 1300-talet. Ute på en holme inte så långt från nuvarande huvudbyggnad byggde Karen Geed en borg på 1550-talet. Borgruinen kan nås via en spång från parken och är tillgänglig för allmänheten varje söndag under sommaren i guidade turer. Rössjö­holms gods är inte tillgängligt för allmänheten.

Kvarnens såpiga historia

15

Rössjöholms kvarn. Byggnad som var såpfabrik på 1700-talet. Pottaska och olja kokades ihop, färgsattes med blå indigo, packades i tunnor och såldes i Danmark och Sverige. Sedermera nyttjades vattenkraften till en såg. Huset finns kvar.

Snapphanemyt vid Trollehallar

18

Trollehallar. Klippor där enligt utsaga snapphanar haft förråd och gömt fångar. En av de mest spännande platserna som förknippas med snapp­hanar. En kort vandring tar dig till hallarna, som kanske inspirerar både till klättring och lek.

Kafferep lockar vid Västersjön

28

Fika på Torpet ligger på åsens södra sluttning med underbar utsikt över Västersjön. Caféet serverar hembakat och är öppet sommartid. Det finns även möjlighet att boka tillställningar för större sällskap.

Fikaplats

7

Kungsrasten. Just nedanför Kungs­ rasten, den populära rastplatsen öster om E6:an mot Göteborg, finns ett område med vacker utsikt och olika typer av fornlämningar. Den mest markanta är en domarring med mittsten, vilket anses ovanligt. Bronsåldershögar och stensättningar ligger på rad ett stycke bort.

Fjällkänsla på Djurholmen Djurholmsmossen. Ett stort myrområde bestående av sluttande kärrpartier och svagt välvda mosseytor. Ett besök här påminner lite om svenska fjällens mossar – så är också denna typ av myrmarker mycket ovanliga i Skåne. Genom myren flyter en bäck, och här växer bland annat hundstarr, blåtåtel, mannagräs och stor igelknopp. I större klarvattenytor finns gul näckros. Har man tur kan man få höra orren spela ute på mossen under vårmorgnar.

9

I området finns många spår av det gamla öppnare kulturlandskapet. Det finns ruiner av stugor, kvarnar och gårdar från 1800-talet, omgivna av stengärdsgårdar. Sydväst om västra Århult finns också fornåkrar, som visar att odling skett här ända sedan äldre järnåldern för omkring 2000 år sedan. Vandringsleder och motionsslingor, den längsta sammanlänkade rundan på ungefär 7 km, vägleder dig i Djurholmens strövområde.

w w w. ha lla nds as e n .s e

15


Skummeslövsstrand – Skottorp 36

Chokladtillverkning, cafe och butik. www.chocolaterian.nu www.facebook.com/chocolaterianskottorp www.instagram.com/chocolaterian_skottorps_slott

Lassahusstenen. Det finns inte många hällristningar i form av figurer i Skåne och Halland. En av de få ligger i en beteshage på Hallandsåsens nordsluttning strax öster om E6:an. På den kluvna Lassahusstenen finns fler än 20 figurer och dessutom över 200 skålgropar (som också är hällristningar) av olika slag. 8

Hotell Strandpensionatet I hjärtat av Skummeslövsstrand ligger Hotell Strandpensionatet, ett givet val för den som vill ha något gott att äta i området. Hotellets restaurang är nämligen listad i White Guide som en av de bästa restaurangerna på den svenska västkusten! Konferensrummet med havsutsikt

31

passar den lilla gruppen. Hotellet lämpar sig även bra för badsugna gäster – med havet och Sveriges längsta sandstrand endast 50 meter från Strandpensionatet. Hyr hotellets bastutunna för upp till tio personer för att garantera värmen efter badet.

Sveriges första nationella cykelled

Kattegattleden

på egen hand Upplevelser till fots Vandringspaket i 10 länder

et i 10 lände r

Vandra på egen Portugal, Skottl hand i England, Frankrike, and, Spanien, Irland, Italien , Sverige, Wales och Österrike

Nu även van dringspake

Vita-lakan-va

t i Frankrike

Vandra of Sweden

| 312 05 Skottorp

| Tfn 0430-620

.se

21 | vandra@va

ndra.se | www.vand

ra.se

16

www.hallandsasen.se

Tel 0430-620 21 www.vandra.se/vandra-magasin-2017/

# va n d r a o f s w e d e n

dringar

ww w.v an dra

AB | Box 5177

30

ndringar

– vandra utan tung packning ät gott och om dagarna, bo bekvämt på natten

Pilgrimsvan

Beställ vårt magasin! Boka online på vandra.se!

www.vandra.se

Vandringspak

2017

Börja i Helsingborg och cykla till Göteborg, eller tvärtom. Eller anslut var som helst på den 37 mil långa kustnära cykelleden. Kattegattleden börjar vid Öresund, går via Skälderviken och Laholmsbukten längs hela långa Hallands­ kusten med vikar och uddar till storstaden Göteborg. Den natursköna leden är ett samprojekt mellan Trafikverket, tio kommuner och två regioner med syfte att binda samman ett säkert och till stora delar bilfritt stråk för cyklister, antingen det gäller dagliga pendlare eller besökande turister.


43

Restaurang • Café • Gårdsbutik

www.ulvereds.se

Boka på 0430-930 62

Mellbystrand – Laholm

44

Kustvägen 46

39

38

restaurangen med 100 procent ekologisk vinlista Restaurangen som har samma namn som adressen finns i Mellbystrand, ett stenkast från Sveriges längsta sandstrand och bara sex minuter från E6. Byggnaden, Lundströms Bodar, är ny men byggd i gammal stil, smakfullt inredd. Det är lätt att trivas i den gemytliga restaurangen. Matsal inomhus eller uteserveringen i söderläge fungerar för såväl bröllop

som lunch, middag, bar, musik- och temakvällar. Katarina Toremalm som driver restaurangen värdesätter ekologiskt och närodlat så hon samarbetar med många lokala odlare. Här smakar maten smör och hemlagat. Något som inte är så vanligt är hennes vinlista som är 100 procent ekologisk. God mat i trevlig miljö.

Kungligt slottsbröllop

Den 6 maj 1680 gifte sig Sveriges kung Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora på Skottorps slott. Karl XI:s brud kom till Sverige som en fredspant. Det var till fiendeland hon gifte sig. Förhandlingar om ett äktenskap hade pågått under 1670-talet.

Välkommen till Rökeriet, vid småbåtshamnen i Laholm! I butiken finner du våra egenrökta produkter och inläggningar. Vi har även färdigmat och grillfisk. I serveringen erbjuder vi våra rökta och gravade rätter, skaldjur och annat gott. Skön miljö. Fullständiga rättigheter. Vi erbjuder även köttprodukter.

Lagavägen 10, Laholm. 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se 9

Förhoppningsvis skulle en sådan förbindelse kunna leda till en varaktig fred mellan arvfienderna Sverige och Danmark. År 1675 ingicks en trolovning mellan den 19-åriga danska prinsessan och den ett år äldre svenske kungen. Men det hindrade inte att de båda länderna kort efteråt återigen råkade i krig med varandra. Fyra långa år varade det så kallade skånska kriget, när snapphanar gömde sig på bland annat Hallands­ åsen och fronten rörde sig fram och tillbaka. Märkligt nog bröts inte förlovningen, utan bröllopet hölls efter krigets slut, på Skottorps slott.

Rent me by the hour! Tel 076-010 14 83 w w w. ha lla nds as e n .s e

17


Laholm – Vallberga 34

Laholms Arbetskooperativ eSecondhandbutikf Butiken öppen mån-fre 09.30-15.30

eTrädgårdsarbetef eSnickerif Vi finns på Kövlingevägen 3B (bredvid Signes konditori) i Vallberga.

Telefon 0430-234 56

Stigar i forntida bokskogar

8

Osbecks bokskogar. Detta naturreservat är en rest av forntida stora bok­skogar. Här finns majestätiska 200-åriga bokar och blandskog, ängar och hagar. Extra vackert tidig vår och om hösten. Området bjuder på många kulturminnen längs lättvandrade stigar. Osbecksrundan startar vid Lugnarohögen i Hasslöv och är en relativt nyanlagd slinga på 2,5 km, kantad med information om natur och historia. Flera leder på mellan 1,5 och 4 km startar vid parkeringsplatsen markerad i kartan.

Månstorps Gård

37

B&B, gårdsbutik och kafé Vackert belägen mellan Laholm och Mellbystrand ligger Månstorps Gård, med anor från 1800-talet. Månstorp ligger på landet, med odlingsmark runt om, men endast ett stenkast från staden med all service som finns där. Här kan du bo på hemtrevligt B&B med gott om sociala ytor och avnjuta din frukost i det vackra köket eller i den stora trädgården.

ker, frukt och bär efter säsong. Där finns också ägg, egna inläggningar, honung, olja, örtsalter samt olika presentartiklar. Det är svårt att gå ut ur butiken utan att handla något. Våren 2017 inviger de också ett kafé där de serverar hembakt. Det går alltså lika bra att åka till Månstorp bara för att handla eller ta en fika, som att åka dit och bo en natt eller två eller ännu längre.

I gårdsbutiken kan du handla lokalodlade rotfrukter och grönsa-

Välkommen till Lögnäs Gård!

33

Vi erbjuder personliga rum med djur och natur inpå knuten i en lantlig miljö, stor härlig spa-avdelning, fräscha konferenssalar och fantastiska festvåningar. Utflyktstips!

Barnens Lögnäs Gör en dagsutflykt till Barnens Lögnäs och träffa alla djur. Här får man klappa, mata och kela så mycket man vill och fika ingår i entrébiljetten!

Mer info på lognasgard.se 0430-230 76

18

www.hallandsasen.se


Våxtorp

Vallens säteri

46 45

Fest, möte och logi På Vallens Säteri kan man hyra Magasinet från 1300-talet till bröllop och fest. Catering och dryck ordnar man med själv för att få sin egen personliga stil. Festlokalen, med plats för 110 personer, är även utrustad för konferens. I Gårdshotellet finns 15 dubbelrum med dusch och toalett. Tv, pentry och matplatser finns i ett allrum och utanför, på gårdsplanen, finns en mysig grillplats. Vallens säteri ligger intill Laholms golfbana.

– nu mitt i byn

eko & reko kombinerat med underkläder och bh-skola

Öppet: ons-fre 13-18, lör 10-13

Bygatan 1, Våxtorp

www.lugnetpaasen.se 47

Lammkött för grill och gryta kallrökt kött, korvar

Lammfällar Fantastisk sill egen inläggning

Rössjöholmsv., Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se

Inga förrätter, inga varmrätter. Däremot ett gäng lagom stora rätter att dela eller kombinera hur du vill. Vi odlar ekologiskt på plats och handlar råvaror som är lokala så ofta det går. Maten är färgrik, smakrik och lika vacker som god. Alla våra viner är ekologiska. Välkommen till skogen. SOMMARKROG DAGLIGEN I JULI FRÅN KL. 16 BOKA DITT BORD PÅ 0430-300 87 HOTELL & STF VANDRARHEM | MÖTEN MTB UTHYRNING & GUIDNING RÖSSJÖHOLMSVÄGEN 20, VÅXTORP 48 www.vallasensvardshus.se

w w w. ha lla nds as e n .s e

19


Våxtorp – Vindrarp

Mat

54

Fika

Glass Öppettider hittar ni på: www.inezpaasen.se Kungsbygget Rodel & Zip-line

Blåbär och varierad terräng 16

19

Björsåkra-Bölinge. Naturreservatet har mycket kuperad terräng som växlar mellan lövskog, blandskog, myrar och ljunghed. Här finns fina utsiktsplatser och utrymme för upp­ täcktsfärd. Nära Skåneleden precis vid gränsen mellan Halland och Skåne.

11

BranteKälla. En faktisk källa med friskt vatten från berget i område med 1000-åriga bosättningsanor. Här finns både fornminnen, fossil åkermark, hålvägar och rester av en gammal dansbana.

20

www.hallandsasen.se

Vallåsen naturreservat. En informell vandringsslinga (omarkerad) tar dig från foten av Hallandsåsen på små skogsvägar upp till skidanlägg­ ningens topp. Härifrån är utsikten milsvid. Räkna vindkraftverk, ta med picknick och leta blåbär. Kan också nås som en avstickare på cykel i slinga D. 12

Lugnarohögen. Åtta meter lång skeppsättning som nås via en under­ jordisk gång från en torpstuga. Här finns också en liten utställning. Information om öppettider finns på Laholms turistbyrå.

Vindrarpsrundan

D

Start & mål: Hasslöv Längd: 26 km Karaktär: lång tur med varierat underlag och höjd Förbered med: rejäla däck, matsäck eller avstickarplan Se upp för: distraherande utsikter, finåkare.

Reservat i artrik miljö

14

Vandringsslingan på 2 km visar vägen i Vindrarps naturreservat – men låt dig inte luras: stig­ningen är rejäl. Det är en vattenrik miljö, så stövlar är ett hett tips för den som vill ge sig ut i området. Det är våtmarkerna uppe på höjdplatån som skapat de många små bäckar som rinner nedför sluttningen. Här kan man både få se en rik flora och mindre vanliga småfåglar så som forsärlan. Från vägen mellan Hasslöv och Vindrarp finns skyltar till reservatet.


Örkelljunga – Åsljunga Örkelljungarundan

E

Start & mål: stadens torg Längd: 26 km Karaktär: skogslandskap och lagom branta backar Förbered med: badkläder och matsäck Se upp för: storvilt och småvilt

Visste du att…

Njutbart på Gräddhyllans lantcafé

64

I historisk miljö, mitt i naturen och med utsikt över Lagans vatten ligger Grädd­ hyllans Lantcafé i Ryd ungefär 7 km från Markaryds centrum. Gården byggdes på 1870-talet och sedan sommaren 2008 sprider sig doften av nybakat kring gården, för här bakas det med smör, grädde och massor av kärlek. I caféet, eller sommartid ute i trädgården bland äppelträden, kan man dricka kaffe bryggt på nymalda bönor, äta bakverk, smörgåsar eller lättare lunchrätter och njuta av livet. Storstugan kan man boka för upp till 120 personer. Öppet större delen av året onsdag till söndag, sommartid varje dag.

det än idag går att köra på gamla “Riksettan”? Den slingrar sig 17 mil parallellt med E4 från Byarum i Småland till Örkelljunga i norra Skåne.

EFS-gården Åsljunga – idyllen vid sjön EFS-gården har öppet året runt för kurser, läger och konferenser med totalt 155 bäddar från vandrarhemtill hotellstandard, samt sex husbils­ platser. Gårdens kök serverar allt från husmanskost till festmat och erbjuder även catering. Som gäst på gården har du närhet till fiske, bad, kanot och vandringsleder.

60

63

Markaryds älgoch bisonsafari

Här kör du in med din egen bil eller åker tåg in till ett stort älghägn och en bisondal. Längs en 3 km sling­ rande skogsväg får du uppleva skogens konung och de amerikanska bestarna på mycket nära håll. Smålandets Gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Här kan du njuta av en nygräddad våffla eller varför inte smaka en älgkorv eller något annat från Caféet, medan barnen leker med gårdens getter.

w w w. ha lla nds as e n .s e

21


Örkelljunga – Åsljunga

Kulturhistoriska Ingeborrarp

57

Frideborgs Boden

Gårdsbutik

59

Ingeborrarp är ett välbesökt frilufts­ museum som sköts av Örkelljunga hembygdsförening. Här finns permanenta unika utställningar med textilier, jordbruksredskap, torv, trä och järn. Man ordnar midsommarfirande, våffelsöndag, Ingeborrarps­ dagen, höstmarknad, matmarknad, julmarknad, kurser och mycket mer, samt har öppet nästan varje dag på sommaren. Till kulturhistoriska Ingeborrarp, som nu även har egen gårdsbutik och reception, får man gärna ta med egen kaffekorg, eller besöka det fina värdshuset.

Naturreservatet i staden

21

68

Heminrednings- och presentbutik i underbar miljö. Trädgårdscafé sommartid. Du kan också köpa fiskekort, hyra roddbåt, Värsjön.

Wärsjönäs Gård, Skånes Fagerhult w ww.wa rsjo nas .s e

Pinnåns naturreservat. Ett stycke unik natur – mitt i Örkelljunga tätort. Reservatet sträcker sig från Pinnåns utlopp i Hjälmsjön i nordost till Lyckstaberg i sydväst. I mellersta delen av området får man ett intryck av att vandra i en mindre regnskog. Sällsynta växtarter, så som storrams, ormbär och skogsbingel kan påträffas här, liksom en unik björnbärsart och minst 30 olika fågelarter.

På vår gård Skönna Torp är det fårskötsel och tillverkning av ull- och skinnprodukter som är verksamheten. Vi säljer produkterna via vår webbshop. Vi erbjuder även gästrum med 1-4 sängar.

58

22

www.bodilsbod.se www.hallandsasen.se

22

Åsljungaklippan. Den västra delen av Hallandsåsen består av branta klippor som störtar ned i havet. I öster är det mindre dramatiskt. Åsljungaklippan mäter 162 meter över havet och ger utsikt och en känsla av åsens avslut österut.

Frideborgs Boden som ligger längs Ånhultsvägen i Åsljunga har specialiserat sig på att odla lite ovanligare kryddor och örter. Här säljer man plantor och gör örtsalt och smaksatta oljor. Chili är lite av en specialitet. I butiken kan du också hitta trädgårds­artiklar, möbler och fina presenter till försäljning. Gör ett besök, gå på örtvandring, ta en fika och njut av den underbara miljön! Öppet torsdag till söndag från påsk t.o.m september.

Hantverk med mera

i Heimdallhuset I Skånes Värsjö, i vacker miljö med skog och sjöar, finns konsthantverks­butiken av konstnären Saskia van Onck med handmålat porslin och annat hantverk. I sommarcaféet på söndagar kan man njuta av gott hembakat på uteserveringen. Det går även att övernatta i Heimdallhusets B&B. Omgivningarna inbjuder till vandring, cykling, fiske eller kanot.

67


Örkelljunga

Grytåsa – skogsbete och fågelliv Ett av de nyare strövområdena kring Hallandsåsen finns utanför Örkelljunga. Grytåsa är präglat av skogsbete, ett ovanligt fenomen i Skåne, som kommer av att det under lång tid betats av nötkreatur.

10

Två vandringsslingor (3,3 resp 4,3 km långa) leder dig genom Grytåsa strövområde. Även Skåneleden passerar Grytåsa. Parkeringsplatsen ligger centralt i området, varifrån man även kan ta sig med rullstol till en anpassad grillplats.

Flera mindre rullstensåsar bildar böljande skogsklädda kullar med små kärr och god artrikedom. Flinka sjö är en lummig sjö med rikt fågelliv – bland annat enkel­beckasin kan höras spela om våren med sitt speciella läte. Tranor, sångsvanar och gräsänder häckar vid sjön, bland många andra arter.

I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

VAN D RI N GS LE DE R

1. HALLANDS VÄDERÖ 2. HOVS HALLAR 3. GREVIE BACKAR 4. PERSHÖGSSKOGEN 5. SINARPSDALEN 6. AXELSTORPSRAVINEN 7. HÅLEHALL 8. OSBECKS BOKSKOGAR 9. DJURHOLMEN 10. GRYTÅSA STRÖVOMRÅDE

Visste du att…

Skåneledens kust till kustled passerar genom Örkelljunga. Totalt 4,3 mil av den totala sträckan 24 mil ligger inom Örkelljunga kommun i tre olika etapper.

K ULT UR BE S ÖK SMÅL

15. RÖSSJÖHOLMS KVARN Kulturminne

1. HALLAVARA DAL Naturskön plats

16. VALLÅSEN Naturreservat

2. TOFTA HÖGAR Fornminne

17. BORGRUINEN, RÖSSJÖHOLMS GODS Kulturminne

3. BJÄRAGÅRDEN/RISHÖG Fornminne 4. DROTTNINGHALL Fornminne 5. LYA LJUNGHED Kulturlandskap 6. KLARNINGEN Våtmark med fågeltorn

18. TROLLEHALLAR Klippor/historisk plats 19. BJÖRSÅKRA-BÖLINGE Naturreservat 20. SNIBE STUA Grottformation

7. KUNGSRASTEN Fornminnesområde

21. PINNÅN NATURRESERVAT Vandringsstigar

8. LASSAHUSSTENEN Fornminne/hällristningar

22. ÅSLJUNGAKLIPPAN Naturskön plats

9. SKOTTORPS SLOTT Kulturminne 10. EKERED Naturreservat 11. BRANTEKÄLLA Fornminnen 12. LUGNAROHÖGEN Bronsåldersgrav 13. VÄSTERSJÖNS STRAND Naturskön plats 14. VINDRARP Naturreservat

w w w. ha lla nds as e n .s e

23


Kontaktuppgifter I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

TU RISTAKT Ö RE R 1. HOTELL & RESTAURANG HOVS HALLAR Hovshallavägen, Båstad 0431-44 83 70 www.hovshallar.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, CAFÉ 2. BIRGIT NILSSON MUSEUM Birgit Nilssons väg, Båstad 0431-31 18 60 www.birgitnilsson.com Öppet: maj-sept UTSTÄLLNING, CAFÉ, GUIDNING 3. ÖSTERGÅRDEN HIGHLAND CATTLE Rammsjövägen 184, Båstad 0768-08 64 94 Öppet: 15 juni - 12 aug GÅRDSBUTIK 4. EBBESSONS GÅRDSMEJERI & BUTIK Möllhultsvägen, Mäsinge 0702-27 60 69 Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 5. HEMBYGDSPARKEN I BOARP Boarp, Båstad 0431-730 73, 725 43 www.hembygd.se/bjare-harads Öppet: sommartid UTSTÄLLNING, CAFÉ

24

www.hallandsasen.se

6. SOLBACKENS WÅFFELBRUK Italienska vägen, Båstad 0431-702 00 www.solbacken.eu Öppet: sommartid CAFÉ 7. LINDEGRENS Sinarpsvägen 164, Båstad 0733-43 93 63 www.lindegrens.se Öppet: hela året BUTIK, AKTIVITET, NATUR 8. BÅSTAD TURISTBYRÅ Köpmansgatan, Båstad 0431-750 45 www.bastad.com Öppet: hela året AKTIVITET, NATUR 9. SPIRITEVENT Ängelholmsvägen 28, Båstad 0431-36 82 50 www.spirit-event.com Öppet: hela året AKTIVITETER 10. PENSIONAT NEPTUN/ FRÖKEN SJÖGREN Havsbadsvägen, Båstad 070-53 69 130 www.pensionatneptun.se Öppet: se hemsida LOGI, KONFERENS, CAFÉ, RESTAURANG, BUTIK 11. SPRÅKGUIDEN INGRID PERSSON SKOG Karstorps Mölleväg, Båstad 0738-50 33 43 www.sprakguiden.com Öppet: hela året GUIDE, AKTIVITET 12. BJÄRLUNDA LOGI & GRÖNSAKER Ängelsbäcksvägen, Båstad 0431-36 14 15 www.bjarlunda.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK, LOGI

15. BJÄREHALVÖNS CHARK & DELIKATESSER AB Entré Båstad 0431-719 99 www.bjarehalvonschark.se Öppet: hela året BUTIK

24. BYSKOLAN I GÅNARP Gånarp, Munka Ljungby 0431-281 27 www.byskolan.se Öppet: april-dec CAFÉ, BUTIK, UTSTÄLLNING

16. ULFÅSA MÖBLER Östra Karup, Båstad 0431-744 10 www.ulfasa.com Öppet: hela året BUTIK

25. GÅNARPS RUM & STUGUTHYRNING Gånarps backaväg, Munka Ljungby 0431-43 21 14 www.ganarpsstugor.com Öppet: hela året LOGI

17. BJÄRE HÄST & VAGN Bjäre 0431-728 78, 0431-36 15 78 www.minvagn.se Öppet: hela året TRANSPORT

26. TÅSTARPSTOMATEN Tåstarp, Munka Ljungby 076-211 80 70 www.tastarpstomaten.se Öppet: april-okt GÅRDSBUTIK

18. EKHEMS GÅRD Hålevägen 45, Förslöv 0431-45 11 10, 0709-17 06 15 www.ekhemsgard.nu Öppet: hela året LOGI, GÅRDSBUTIK

27. JOHNSSONS STUGOR Tåstarp, Munka Ljungby 0431-280 68, 0705-90 18 98 www.johnssonsstugor.se Öppet: hela året LOGI

19. SANDGÅRDENS SKAFFERI Magnarps byaväg, Vejbystrand 0706-30 16 80 www.sandgardensskafferi.se Öppet: hela året BUTIK

28. FIKA PÅ TORPET Övre Västersjövägen 287, Hjärnarp 0730-32 83 48 www.fikapatorpet.se Öppet: sommartid CAFÉ

20. MARGRETETORPS GÄSTGIFVARGÅRD Margretetorp, Hjärnarp 0431-45 44 50 www.margretetorp.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, CAFÉ

29. UNDER LINDEN Ekerödsvägen 344, Munka Ljungby 0431-44 11 17 www.underlinden.se Öppet: hela året LOGI, RESTAURANG, KONFERENS

21. SPELMANSGÅRDEN Simontorpsvägen, Hjärnarp 070-526 11 38 www.spelmansgarden.se Öppet: hela året NATUR, AKTIVITET

13. RUTIGT & RANDIGT SECONDHAND Grusåsvägen, Grevie 0431-716 61 Öppet: hela året BUTIK

22. DESTINATION RÅBOCKA Råbockavägen, Ängelholm 0431-105 43 www.rabockacamping.se Öppet: april-sept LOGI, RESTAURANG, CAFÉ, AKTIVITET

14. BÅSTAD CAMPING Norra vägen, Båstad 0431-755 11 www.bastadcamping.se Öppet: mars-okt LOGI, RESTAURANG

23. AFRIKAHUSET Söndrebaljsvägen, Hjärnarp 0431-45 42 10 www.afrikahuset.se Öppet: hela året UTSTÄLLNING, BUTIK, CAFÉ

30. VANDRA OF SWEDEN Stora strandv, Skummeslövsstrand 0430-620 21 www.vandra.se Öppet: hela året, se webb AKTIVITET, NATUR 31. HOTELL STRANDPENSIONATET RESTAURANG & BAR Stora strandv, Skummeslövsstrand 0430-209 40 www.strandpensionatet.se Öppet: hela året RESTAURANG, LOGI, KONFERENS 32. SKOTTORPS STENGODS Marbäcksvägen, Skottorp 0430-209 22 www.skottorps-stengods.se Öppet: hela året UTSTÄLLNING, AKTIVITET, BUTIK


Kontaktuppgifter 33. LANTHOTELL LÖGNÄS GÅRD Lögnäsvägen, Laholm 0430-230 76 www.lognasgard.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, NATUR, AKTIVITET

42. HALLANDSÅSENS VÄXTBUTIK Våxtorpsvägen, Hasslöv 0430-260 25 www.hallandsasensvaxtbutik.se Öppet: mars-dec BUTIK, CAFÉ

34. LAHOLMS ARBETSKOOPERATIV Vallberga 0430-234 56 Öppet: hela året AKTIVITET, BUTIK

43. ULVEREDS HJORTHÄGN Ulvered, Laholm 0430-930 62 www.ulvereds.se Öppet: hela året, se webb GÅRDSBUTIK, AKTIVITET, LOGI, RESTAURANG

35. SKOTTORPS SLOTT & MEJERI Skottorp, 0430-213 14 www.skottorpsslott.se www.skottorpsmejeri.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, CAFÉ, AKTIVITET, UTSTÄLLNING 36. CHOCOLATERIAN Skottorps slott, Skottorp 073-504 46 46 www.chocolaterian.nu Öppet: hela året CAFÉ, BUTIK 37. MÅNSTOPRS GÅRD Månstorps gård, Laholm 072-169 20 00 www.manstorpsgard.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 38. RÖKERIET Lagavägen, Laholm 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se Öppet: februari-december RESTAURANG, BUTIK 39. KUSTVÄGEN 46 Kustvägen 46, Mellbystrand 0430-54 18 54 www.kustvagen46.com Öppet: hela året RESTAURANG 40. VERONICAS GÅRD Frestensfällevägen, Båstad 0704-89 16 08 www.veronicasgard.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 41. TJUVHULT.SE Tjuvhult, Laholm 0733-60 06 64 www.tjuvhult.se Öppet: hela året LOGI, NATUR

44. HOTELL FREDEN Otterdalsvägen 2, Knäred 0430-504 00 www.hotellfreden.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL, RESTAURANG 45. VALLENS SÄTERI FEST & LOGI Vallens Säteri, Våxtorp 073-962 90 04 www.vallens-sateri.se Öppet: end. bokning AKTIVITET, LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL 46. LUGNET PÅ ÅSEN Bygatan 1, Våxtorp 070-359 72 65 www.lugnetpaasen.se Öppet: hela året BUTIK 47. DÖNARDALENS DELIKATESSER Dönardalen, Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 48. VALLÅSENS VÄRDSHUS Rössjöholmsvägen, Våxtorp 0430-300 87 www.vallasensvardshus.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, KULTUR 49. VÅXTORPS NATURCAMPING Kolbäckstorp, Våxtorp 0430-331 29, 0709-41 58 49 www.naturcamping.com Öppet: hela året LOGI, AKTIVITET 50. VALLÅSENS SKIDANLÄGGNING Yllevad, Våxtorp 054-13 26 00 www.vallasen.se Öppet: dec-mars AKTIVITET

51. VALLÅSEN BIKE PARK Yllevad, Våxtorp 054-13 26 00 www.vallasen.se Öppet: april-sept AKTIVITET

60. EFS-GÅRDEN ÅSLJUNGA Ånultsvägen, Åsljunga 0435-46 00 54 www.efsgarden.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, AKTIVITET

52. KUNGSBYGGETS FRITIDSBY Kungsbygget, Våxtorp 0430-66 64 25 (Derome) www.deromemarkbostad.se Öppet: hela året LOGI

61. MISSIONSGÅRDEN STRANDHEM Smålandsvägen, Örkelljunga 0435-500 77 www.strandhem.nu Öppet: hela året LOGI, KONFERENS

53. KUNGSBYGGET ÄVENTYRSPARK Kungsbygget, Våxtorp 0430-300 60 www.kungsbygget.com Öppet: april-okt, se hemsida AKTIVITET 54. INEZ PÅ ÅSEN Kungsbygget, Våxtorp 070-110 93 26 www.inezpaasen.se Öppet: april-okt, se hemsida CAFÉ, RESTAURANG 55. MALMNÄS MÖBLER & INTERIÖR Horsabäck, Våxtorp 070-641 35 50 www.malmnas.com Öppet: hela året BUTIK 56. CAMP IVARSGÅRD Boalt 1377, Örkelljunga 0435-810 65, 0706-88 10 65 www.ivarsgard.se Öppet: april-oktober KONFERENS, AKTIVITET JAKT, FISKE 57. INGEBORRARPS FRILUFTSMUSEUM Ingeborrarp, Örkelljunga 0435-531 00 www.ingeborrarp.se Öppet: april-dec KULTUR, UTSTÄLLNING, CAFÉ, RESTAURANG, BUTIK, AKTIVITET 58. BODILS BOD Skönnavägen 21, Örkelljunga 0435-545 56 www.bodilsbod.se Öppet: hela året BUTIK 59. FRIDEBORGS BODEN Ånhultsvägen 84, Åsljunga 070-838 48 66 www.frideborgsboden.se Öppet: påsk-sept BUTIK, TRÄDGÅRD

62. KVARNEN KORNHULT Kornhultsvägen, Hishult 073-500 35 91 www.kvarnenkornhult.com Öppet: maj-sept LOGI, RESTAURANG, CAFÉ, KULTUR, AKTIVITET 63. SMÅLANDET MARKARYDS ÄLGSAFARI Misterhult, Markaryd 0433-129 23 www.smalandet.se Öppet: hela året SAFARI, BUTIK, CAFÉ 64. GRÄDDHYLLANS LANTCAFÉ Ryd, Markaryd 0433-140 40 www.graddhyllan.net Öppet: mars-dec CAFÉ, RESTAURANG 65. SJÖAREDS NYA GÄSTIS Sjöared 9, Markaryd 070-535 57 01 www.sjoared.se Öppet: hela året LOGI, FESTLOKAL, BUTIK 66. MILLES BOUTIQE Tockarp 547, Örkelljunga 073-035 28 49 Öppet: hela året BUTIK, CAFÉ 67. HEIMDALLHUSET BED & BREAKFAST Byavägen, Skånes Värsjö 0433-501 61 www.heimdallhuset.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 68. WÄRSJÖNÄS INTERIÖR & LANTLIV Värsjö 6350, Skånes Fagerhult 0433-501 80 www.warsjonas.se Öppet: hela året BUTIK

w w w. ha lla nds as e n .s e

25


Turistaktรถrer / Tourist Businesses Natur- & kulturtips / Nature sights Start vandringsleder / Trailheads Start cykelrundor / Start cycling loops Cykelrundor / Cycling loops Ridled / Horseback trail Naturreservat / Nature reserve Vandringsled / Hiking trail

22


SOMMARrodel

BUNGYROCKET

ziplinE

Sommarens h채ftigaste upplevelse 53

Aktiviteter och 채ventyr p책 Hallands책s

kungsbygget.com

Destinationsguiden 2017  

Destination Hallandsåsen. Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. Välkommen till Hal...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you