Page 1

E T T M A G A S I N O M A L LT S O M F I N N S AT T G Ö R A I L I L L- B A B S L A N D

VINTER 2016

Åkglädje Daniel Bernstål har fångat kärnan i den lekfulla åkningen.

Lokal fine dining

Pär Johansson charmar smaklökarna.

Pistörens vardag

Vi hängde med Elin en dag på jobbet.

VINTER 2016


h n e m m o k Väl 2


! s s o l l ti hem 0651-415 50 www.jarvsobacken.se 3


Njut av din semester

Vi finns för att hjälpa dig. Turistinformation på Bergshotellet och Stationshuset i Järvsö.

BOKA BOENDE

EVENEMANG I JÄRVSÖ

4


5

0651-403 06 www.jarvso.se


Bosse

Instruktör

Thony Instrukt

Träningssugen?

Instruktör

ör

Bosse Oscar Instrukt

Instruktör

ör

Thony Stig Instrukt

Massör

ör

Oscar Victoria

Massör

Massör

Stig

and öpb L s| iner vikter a r t ross Fria 05–24 Öppet | C er | 02 r n a i 51-202 06 | g k al Ljusd nin dmas ä r t pp Rod 4 5–2 Gru t0 Anna Len

a

Anna Lena

Massör

Massör

Danne

(ons 08–24)

Allt i allo

Danne

24) (ons 08– Mas

sör

Öppet 05–24

Allt i allo

Allt

i al

lo

Tränin gs

ÖpLjusdal p02et0206 0651-2 .00www.pacegym.se

ne Dan

egym.se

www.pac

Inst

Inst

ru Inst

Bos

ktör

Tho

ny

rukt

Osc

ar

dal

|

ör

Ljus

rukt

ör

sugen?

24.00

// Lju

Ko n t a k

sdal, 0

ta Tho

651-2

02 02

Stig

e pp |Ö 02 .se 02 gym 1-2 ww.pace 5 6 0 w

ny & B

// ww

w.pace

osse

gym.se

se

PACE GYM 10ÅR Bosse Instruktör

Thony Instruktör

Oskar Instruktör

Suzanne Instruktör/massör

Victoria Massör

Danne Allt i allo

Gamla Kyrkogatan 8, Ljusdal | 0651-202 02 | Öppet: Mån–Sön 05–24. Ons 05–06.30 och 08–24 6 www.pacegym.se


Innehåll MAGASIN JÄRVSÖ VINTER 2016

40 LÄSKANDE OCH VÄLSMAKANDE Ljusdals Bryggeri, Järvsö Bryggeri och Bya Must ser till att vi har många spännande drycker att prova.

31 INTRO Järvsö – en blandning av sött och salt. Vi tittar närmare på några av bygdens restau­ranger, bland annat Lill-Babs Caffär.

114 7

VINTERPRYLAR DÅ OCH NU Järvsö Hembygdsförening öppnade sitt arkiv för oss när vi letade motsvarigheter till dagens vinterhjälpmedel.


Innehåll MAGASIN JÄRVSÖ VINTER 2016

90

LOKAL MATGLÄDJE Bergskrogens Pär Johansson tar sig an fine dining på Jarsevis.

64

KREATIV SKIDÅKNING

Fotografen Daniel Bernstål har fångat essensen i den kreativa skidåkningen. 8


80

100 9

MODERNISERINGEN AV JÄRVSÖ Järnvägen var framtiden och när den kom till Järvsö i slutet av 1800-talet tog den med sig flera nya utmaningar för byborna.

SKIDANLÄGNINGARNAS ALLT-I-ALLO Hur ser Elin Wennerstens vardag ut? Vår reporter Josefine Owetz hängde med under en arbetsdag och blev avundsjuk.


F re d a g s p i

zz a surdegspiz z med lokal a bakat Varje fredag a råvaror. kl 17.30 –21.00

Dagens husman

äkta mathantverk på klassiskt vis Vi bakar med äkta lokalproducerade råvaror och mycket kärlek.

Café • Mat • Bageri • Butik • Utställning • Fullständiga rättigheter Turistvägen 61· Tel: 0651-400 80 · E-post: bageriet@jarvsogardsbageri.se

Öppet onsdag till söndag 11-16 hela året. Vi har öppet alla dagar 11-16 under skolov

Följ oss på facebook ”Lillbabs caffär” – där uppdaterar vi dagligen.

www.lill-babs.com/caff är

10


Krönika

MAGASIN JÄRVSÖ VINTER 2016

Skidåkning är den ultimata sporten

A

tt skriva den här texten brukar vara det absolut sista som görs till magasinet. Men inte i år. Den här gången har vi följt alla andra företagare i byn och ligger steget före. Faktum är att det inte bara är företagarna som ligger före – du ligger också före. Enligt rapporter från nöjda chefer och andra toppar har det aldrig förbokats så mycket som den här hösten. Det är hotellrum, stora konferensgrupper, stugbyar och säsongskort. Vi räknar kallt med att få se både en och annan nöjd Järvsöentreprenör susa förbi redaktionsfönstret i en sprillans ny tjänstebil till våren om vintern går som de har tänkt. Att åka skidor är bland det roligaste som finns och den här säsongen låg Järvsö steget före och fick möjlighet att återigen använda 1990-talsuttrycket ”Kanonsnö i november” då de smygöppnade redan den 28 november. Skidåkning kan mycket väl vara den ultimata sporten. Inte nog med att du har roligt när du umgås med dina vänner, du får ett bra träningspass för hela kroppen (balans, muskler, kordination) och får vara ute i friska luften. Kan det bli bättre? Nä, tror inte det. Det var meningen att det skulle vara ett reportage om Västbacken i det här numret, där vi skulle avslöja hemligheten med den nedfarten. Djupanalysera varenda höjdskillnad, beskriva exakt var du ska lägga svängarna för att backen ska bli fulländad... men... vi struntade i det. Vi kom helt enkelt på bättre tankar och kände inte för att avslöja vår favoritbacke, den som alltid är bäst pistad, aldrig blir uppkörd och som har den bästa variationen. Du får helt enkelt lista ut det själv. Eller så kommer guiden till ”Bästbacken” i ett kommande nummer. En sak är i alla fall säker – om vi gör det kommer vi att ligga steget före och bytt till en annan favoritbacke lagom till det magasinet släpps. Vi ses i snön! /Redaktionen

11


VI UTFÖR ALLA FÖREKOMMANDE GOLVARBETEN så som mattor, golvslipning, klinker, våtrum både plast och keramik samt parkett. Renovera badrummet? Ring oss! Vi har kompetensen och mångårig erfarenhet och jobbar enbart med kvalitetsprodukter. Vi erbjuder totalentreprenad på er renovering. Vi har våtrumsbehörighet för både plast och keramik. Välkommen till vår butik i Järvsö för inspiration!

E PS Certifiera d Entrepre nö r

Turistvägen 70 – bredvid Järnhuset | Tel 0651-67 70 80

www.jarvsokakeltjanst.se 12


Redaktionen MAGASIN JÄRVSÖ VINTER 2016

Håkan Persson

Fredrik Fransson

Angelica Nilsson

Jonas Olsson

Martin Ekman

Lasse Sundberg

Thomas Embretsson

SKRIBENTER Martin Ekman. Emrik Jansson. Jenny Olsson. Josefine Owetz. Erik Westberg. Åsa Malmström. Tobias Liljeroth. FOTOGRAFER & ILLUSTRATÖRER Martin Ekman. Fredrik Fransson. Emrik Jansson. Johan Ståhlberg. Helsingebilder.se. Pelle Nyberg. Daniel Bernstål. PAPPER Omslag, Tom & Otto Gloss 200g. Inlaga, GalerieFine Gloss 90g. Blädderstopp, Tom & Otto Gloss 250g. KONTAKT Magasin Järvsö Svart Pist Publishing AB Turistvägen 56 820 40 JÄRVSÖ info@magasinjarvso.se 0651–122 22 Magasin Järvsö är en ­fristående produkt producerad av Svart Pist Publishing. Åsikter framförda av e ­ nskilda skribenter ­behöver inte överensstämma med redaktionens. Våra egna åsikter överensstämmer knappt ibland med vad vi själv tycker. Magasin Järvsö kommer ut med två nummer per år.

made on a mac

13

PÅ OMSLAGET Fotograf är Emrik Jansson och till sin hjälp hade han Frida Jonsson. Modellen på bilden är Linn Magnusson. Hon är 19 år och bor i Ljusdal tillsammans med sin familj. Hon springer flera mil i veckan eller som hon skriver på sin twitter­ bio: ”skenar omkring, hyperventilerar”, jobbar på hemtjänsten, lyssnar på house och Coldplay.


Foto: Erik Westberg

Stenegård Upplevelser för alla sinnen

Hantverk • Lek • Kultur • Trädgård • Auktioner • Konserter Café • Restaurang • Butiker • Bageri • Galleri • Världsarvscentrum Hälsingegårdar

Publikrekord ”all time high” när Diggiloo besökte vår stora scen i somras. 17 juli 2016 är de tillbaks igen.

Foto: Pelle Nyberg

Foto: Pelle Nyberg

Sofia Karlsson var en av gästartisterna på våra mindre scener

Lilla Världsarvsbutiken - öppet alla dagar året om. Lokalt hantverk, Utvald design, Bra leksaker. Utställning & information om hälsingegårdarna.

Antikrundan spelades in i augusti. Programmen sänds under 2016.

Tack alla 150 000 besökare för en fantastisk säsong 2015! Varmt välkomna till oss 2016! Nyheter och öppettider året runt

14 Stenegård i Järvsö www.stenegard.com


Medarbetare MAGASIN JÄRVSÖ VINTER 2016

En rutinerad young gun Emrik Jansson är 20 år gammal och bor strax utanför Järvsö. Med flera ben att stå på som musik, matlagning, fotograferande och skidåkning blev det till slut kameran som bet sig fast hårdast. Första gången Emrik fick en kamera var han tolv år gammal och han var fast så fort han tryckt av sin första bild. Men sedan dess har det hänt en hel del. Han har jobbat med flertalet kända aktörer som Norröna, O’Neill Sweden, Troy Lee Designs och Houdini Sportswear och även publicerat på Pinkbike, Magasin Funäsfjällen och inte minst: magasinet du just nu håller i. Med lovord från kända fotografer och en stor näve passion för berättande i bilder ser han positivt på att spendera denna vinter­ säsong på hemmaplan för att därefter besöka de nordligaste ­skid­orterna i vårt avlånga land.

Skoteråkande fotograf I Ljusdal bor Frida Jonsson med sin mamma och pappa. Hon är Magasin Järvsös höstpraktikant. På redaktionen har hon jobbat med fotografering (Se bland annat Järvsö Bryggeris annons på sidan 30), bildbehandling, fotoassistentjobb och layout. Hon är 19 år gammal och gillar att vara kreativ och äventyra ute i naturen. Hon spelar också fotboll i Ljusdals IF i ­division 1. Ligger det snö på backen hittar du Frida på en skoter. Så här står det på hennes twitterbio: ”Varvar kaffe & choklad med fotboll & vardagsäventyr”. 15

P1, väder och skidrapportering

Politik och hästar

Josefine Owetz är frilansjournalist från Järvsö. Hon har arbetat som reporter sedan 2008 med bland annat Hälsingetidningar, TT Nyhetsbyrån och Sveriges Radio som uppdragsgivare. Det senaste året har ni kunnat höra henne i Ekots nyhetssändningar i P1. När hon inte gör radio eller skriver för Magasin Järvsö tycker Josefine om att åka skidor, lyssna på väderleksrapporter och läsa lyrik. Hon är också magasinets skidreporter och har under årens lopp skildrat livet i Järvsö­ backen ur en rad olika synvinklar. Förra vintern tillbringade hon en dag med pistören Elin Wennersten. Resultatet hittar du på sidan 100.

Åsa Malmström bor i Järvsö med sin familj. Hon jobbar som egenföretagare med kommunikation och PR. Hon har tidigare varit ledarskribent på Hälsingetidningar och jobbat med politik åt Liberalerna. Åsa och hennes familj har en Hälsingegård, där de i somras tog mot kinesiska turistgrupper. När Åsa inte jobbar åker hon skidor med familjen i Järvsöbacken eller rider.


HYR SKIDOR Vi finns på Bergshotellet och Skidcenter Norr. Vi har ett brett sortiment av skidor, snowboards, telemark, pjäxor, hjälmar och annat som kan behövas när man åker skidor! Vi hjälper dig hitta rätt anpassad utrustning till hela familjen, så att ni sedan kan njuta av långa härliga dagar i backen.

0651-415 50 16

www.jarvsobacken.se


Tom Dahl är skidåkare, innebandyspelare och en av våra duktiga medarbetare. Du hittar honom på skiduthyrningen på Bergshotellet.

17


Intro

SMÅTT & GOTT FRÅN BYN

18


De förvånade skidåkarna titta länge efter George Persson som helt appropå bara dök upp, inklistrad i bild. Foto: Daniel Bernstål

19


NYHET

ÖPPETTIDER

!

VULKA

Mån - Sön 11 - 21

NPIZZ INGRE A DIENS 120:- ER

6 VAL FRIA

PIZZA 1-25 (tomatsås & ost ingår)

65:-

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

MARGARITA ost VESUVIO skinka CAPRICOSA skinka, champinjoner HAWAII skinka, ananas OPERA skinka, tonfisk TONNO lök, tonfisk BUSSOLA skinka, räkor CALZONE (inbakad) skinka BOLONESE köttfärs VERONA skinka, lök VENEDIG räkor, champinjoner FUNGE champinjoner ROMANA skinka, lök, bacon MÅLET bacon, lök, ägg LBK köttfärs, ägg, bacon, cayennepeppar MARINARA musslor, tonfisk, räkor HAWANA skinka, räkor, ananas SALAMI salami, lök BARI salami, lök, färsk vitlök, pepperoni PRIMAVERA skinka, bacon, champinjoner TROPICANA skinka, ananas, banan, curry MILIFIORI skinka, räkor, champinjoner VEGETARISK champinjoner, sparris, paprika, ananas, kronärtskocka, oliver, tomat, pepperoni, lök 24. RIMINI (inbakad) skinka, räkor 25. PRINSESSAN räkor, banan, ananas, curry SPECIALPIZZOR

FLÄSK & OXFILÉPIZZOR

26. TONNO SPECIAL tonfisk, salami, lök, pepperoni 27. QUATTRO STAGIONI skinka, räkor, champinjoner, musslor, kronärtskocka, oliver, sparris 28. OPERA SPECIAL skinka, tonfisk, lök, salami, bacon, jalapeno 29. CALZONE SPECIAL (inbakad) skinka, räkor, champinjoner 30. GREKISK fårost, oliver, tomat, paprika, lök, kebabsås 31. MEDELHAVET krabba, musslor, räkor, sparris 32. HAWAII SPECIAL skinka, ananas, köttfärs, curry 33. LIF SPECIAL salami, bacon, färsk vitlök, lök, pepperoni 34. DISCO (dubbel inbakad) skinka, köttfärs, lök 35. TEFAT (dubbel inbakad) skinka, räkor, champinjoner, lök 36. HUSETS SPECIAL oxfilé, champinjoner, tomat, paprika, lök, chili 37. MAMA MIA skinka, räkor, champinjoner, bacon, salami, lök, kronärtskocka 38. TAROMINA skinka, lök, salami, champinjoner 39. ALPBYN skinka, bacon, gorgonzola, färsk vitlök, lök, färsk chili 75:-

40. PORTOFINO lök, pepperoni, köttfärs, beasås 41. AZTEKA skinka, jalapeno, tacosås, taco kryddmix, crème fraiche 42. MEXICO MACKA skinka, chilipulver, isbergssallad, gurka, tomat, lök, ost, pepperoni 90:43. AMIGO köttfärs, champinjoner, paprika, lök 44. MEXICANA SPECIAL köttfärs, räkor, ädelost, pepperoni, färsk vitlök 45. MEXICO köttfärs, lök, ädelost, färsk vitlök, tacosås 46. NACHOPIZZA tacochips, ost, tacosås, färska tomater, lök, köttfärs, paprika, crème fraiche, majs, isbergssallad 90:PIZZA HALVINBAKAD

Fläskfilé 80:-, Oxfilé 85:-

47. CIAO CIAO oxfilé, färska tomater, beasås 48. BLACK & WHITE oxfilé, fläskfilé, champinjoner, lök, beasås

Fläskfilé 80:-, Oxfilé 85:-

53. ACAPULCO oxfilé, japeno, lök, tacosås, tacokryddmix,färsk vitlök, färska champinjoner, beasås 54. GORGONZOLA oxfilé, gorgonzola, beasås 55. ZOLA fläskfilé, gorgonzola, färsk vitlök, lök, beasås, champinjoner 56. GORGONZOLA SPECIAL oxfilé, gorgonzola, sparris, färska tomater, jalapeno 57. SALAMI SPECIAL oxfilé, bacon, salami, lök, färsk vitlök, beasås, paprika 58. LJUSNAN oxfilé, räkor, beasås 59. LOOS oxfilé, champinjoner, vitlök, beasås 60. LBK SPECIAL oxfilé, pepperoni, lök, champinjoner, beasås, färsk vitlök 61. LJUSDAL SPECIAL fläskfilé, beasås, tomat, lök, pepperoni 62. DREAM TIME oxfilé, färska tomater, färsk chili, grekisk ost, oliver, vitlökssås 63. BROCHET champinjoner, fläskfilé, tomater, beasås 64. AMORE oxfilé, beasås

75:-

MEXICANSKA PIZZOR

49. AL PACINO oxfilé, lök, färsk vitlök, beasås 50. SYMFONI champinjoner, fläskfilé, lök, färska tomater, beasås 51. VIKING LINE oxfilé, räkor, krabba, chili, beasås 52. JÄRVSÖ SPECIAL oxfilé, champinjoner, lök, paprika beasås

KYCKLING PIZZOR

AMERIKANSK PANPIZZA Du kan få all pizzor som Amerikanska Panpizzor Small: 110:-, Medium: 160:-, Large: 250:Familjepizza 1-25: 160:-, 26-39: 190:-, 40-88: 210:KEBAB (Järvsö Kebab) Kebab m. bröd ...... 55:Kyckling m. bröd.........65:Kebabtallrik ........... 75:-

Räk Rulle .....................80:Kyckling Rulle Ost Rulle Ost & Skinka Rulle 80:-

strips & dricka ....... 80:-

75:-

Kebab Rulle Tonfisk Rulle Oxfilé Rulle .................85:Fläskfilé Rulle.............80:-

Kebab & Ostrulle ........80:Falafel Rulle ................75:-

SALLADER

80:-

Kebabsallad Ost & Skinka Italiensk sallad m. ParKycklingsallad maskinka & Fetaost Grekisk sallad Räksallad Falafel sallad m. Fetaost Västkust sallad Vegeterisk Blandsallad Nybakat bröd & valfri sås ingår: vitlök, rhode Island, stark sås, beasås, donvitosås HAMBURGARE .............Bröd .........................................Meny 80:-

71. MILANO mozzarellaost, salami, färska tomater, färsk basilika 72. MOMENTO mozzarellaost, parmaskinka, färsk ruccola, parmesanost 73. IBRA mozzarellaost, champinjoner, räkor, parmaskinka, färsk basilika 74. PARMA mozzarellaost, champinjoner, oxfilé, färsk vitlök, parmaskinka, färsk ruccola 75. FIORETINA mozzarella, parmaskinka, rucola, fårost, parmesan, soltorkade tomater 76. SICILIA mozzarellaost, fläskfilé, jordnötter, banan, ananas, curry, beasås 77. ITALIANO skinka, champinjoner, fårost, crème fraiche, kronärtskocka, färsk rucolla, mozzarella 78. ITALIENSK PIROG (inbakad) tomatsås, skinka, champinjoner, crème fraiche, mozzarella KEBABPIZZOR

Kycklingtallrik ........ 75:Kebab med ris ........ 75:Kebabskrovmål m.

RULLAR (nybakat tunnbröd)

65. DANTE kyckling, köttfärs, jalapeno, färsk vitlök, beasås 66. KYCKLING CURRY kyckling, ananas, curry, banan, jordnötter, beasås 67. VIGGOS kyckling, ananas, beasås 68. TRE KRONOR kyckling, kebab, lök, pepperoni, vitlökssås 69. KYCKLINGMACKA kyckling, sallad, gurka, tomat, lök, valfri sås, ananas, riven ost 70. INDIANA kyckling, champinjoner, lök ITALIENSKA PIZZOR

84. JÄRVSÖ KEBAB Kebabkött, gorgonzola, champinjoner, isbergssallad, tomat, pepperoni, gurka, lök, beasås 85. KEBAB TEFAT (dubbelinbakad) kebab, tomat, pepperoni, kebasås 86. ANANAS KEBAB skinka, ananas, kebabkött, kebabsås 87. GREKISK KEBAB fårost, kebabkött, tomat, paprika, lök, kebabsås 88. DON VITO kebabkött, lök, pepperoni, donvitosås

90 g ..................................................39:- ...............................................................................65:150 g ...............................................49:- ...............................................................................75:Bacon ..............................................5:Ost ....................................................5:Dipp ................................................5:Chili Cheese, Lökringar, Mozzarella 20:GRILLEN (välj mellan klyftpotatis eller strips) Lövbiff....................................................79:Grillbiff ...................................................79:Schnitzel ...............................................75:Falafel m. strips ...................................75:Falafel m. bröd ....................................55:Chicken bites 6 st m. strips. ...........70:Nachos...................................................79:Stekt ris m. kyckling

85:-

79. ISTANBUL Kebabkött, lök, pepperoni, färska tomater, kebabsås 80. KEBAB SPECIAL Kebabkött, isbergssallad, lök, gurka, tomat, pepperoni, kebabsås 81. VIKINGBÅT (halvinbakad) kebabkött, lök, pepperoni, färska tomater, beasås 82. WILLES KEBAB Kebabkött, kebabsås, strips 83. KEBAB UBÅT kebabkött, isbergssallad, tomat, lök, gurka, pepperoni, kebabsås, kall ost (inbakad)

& grönsaker..........................................85:Stekt ris m. fläskfilé & färsk vitlök ........................................85:Stekt ris m. oxfilé, färsk basilika & grönsaker..........................................95:Stekt ris m. grönsaker.......................80:Vegetarisk burgare............................45:Stor strips .............................................30:Liten strips............................................20:-

BARNMENY (INKL. DRICKA) Hamburgare m. ost & strips Chicken Bites (4 st) med mos eller strips Nachos Pannkaka (3 st) med sylt och grädde Kebabtallrik

Pizza Express

55:-

ies e Fr hees eddarost et! C lt ch ä Nyh m s med Strips :-, Stor 40:30 Liten

Utkörningsavgift 100 kr

Järvsökebab, 100% nötkött Vi har LCHF- och glutenfria pizzor! Barnpizza 10:- Billigare!

Du kan betala med kontanter eller med kort vid utkörning.

Tel 0651 - 401 15

Turistvägen 52 A, 820 40 Järvsö


Intro

UTBYGGNATION

SKIDPARADISET BYGGER UT Nu får längdåkarna mer, större och bättre av allt, typ. Text: Jenny Olsson Foto: Emrik Jansson

e senaste årens goda vintrar har lett till att längdåkningsintresset bland svenskarna har exploderat. Till den snösäkra skidanläggningen Harsa lockas motionärer och elit från hela landet för att skida sig runt i de perfekt preparerade spåren. För att möta det ökade antalet gäster erbjuder Harsa flera nyheter i vinter. 400 kvadratmeter har byggts ut på Harsagården, däribland en större matsal med plats för 220 gäster och en större veranda med fantastisk sjöutsikt. — Vi har också byggt en till bastu och en ny damdusch. Det blir även ett nytt stort konferensrum där vi ska ha

D

skidbutiken i vinter och sedan blir det ett till hotellrum och en svit uppe på övervåningen, säger Jan-Åke Snar, som drev Harsa i 20 år men 2012 tog sonen Anders över företaget. Jan-Åke Snar är fortfarande en del av Harsa och är bland annat med och spårar de närmast mytomspunna perfekta skidspåren under vintern. Han berättar att planerna om en ombyggnation har funnits länge. — Vi har tänkt på detta i ungefär tio år och nu kom vi till skott. Det är den största satsningen på länge. Senaste utbyggnaden gjordes i slutet av 80-talet. Vi kommer säkert fortsätta att bygga boende med stugor i framtiden, för det ser ju ut som att trenden med längdskidor håller i sig, säger Jan-Åke Snar.

Jan-Åke och Anders är mer än nöjda med den nya restaurangen.

21


Intro

RETRO

ÅTERBLICK

Det fanns en tid då stressen var mindre, mobiltelefonerna var färre och pjäxorna skönare att kliva i. Den tiden kallades för 1990-talet. För sisådär 25 år sedan var det också okej att helt ogenerat dra av en ”spread eagle” eller en ”backscratch” utan att någon skrattade i smyg. Det gick även att komma undan med att heta ”Raggar-Maggan” och ”Svinet”. Var det bättre förr? I vissa lägen definitivt ja.

22


Järvsös farligaste gäng utan konkurrens. Från vänster: Anders ”Svinet” Nordlöw. ”Raggar-maggan”, Nisse OIsson (nuvarande driftsschef) och Mats Frost. Vill du se de här ­människorna live hittar du dem troligast i kaffekön.

23


11 km, 21 km & ULTRA 53 km • Barnrace 600 m och 1600 m

Lördag 27:e augusti 2016 Anmälan på jarvloppet.se Följ våra stigar på Facebook & Instagram. #jarvloppet Se filmen från Järvloppet 2015


Intro REKREATION

Prins Daniel har gett fint beröm till gymmet på ”baden”. På frågan vilka vikter han lyfte svarade han enligt vittnesuppgifter ”alla”.

På bilden nere till höger är det iskallt i vattnet. På bilden uppe till höger är det betydligt varmare.

SUCCE FÖR BERGABADET

Redan 1905 gjorde Järvsöbaden orten känd som kurort och än idag lever historien kvar. Idag kan man, på Järvsöbadens spa bland annat njuta av det unika kallbadet där vatten från Öjeberget rinner ner. Text: Jenny Olsson Foto: Emrik Jansson

raditionerna om kurbad och Järvsö som kurort har sin historia långt tillbaka i tiden. Redan på 1500-talet fanns det ett gästgiveri på gården där Järvsöbaden nu ligger. År 1867 fick gården en ny ägare, Olof­ Pehrson, farfar och farfarsfar till tredje och fjärde generationen som i dag driver Järvsöbaden. Olof Pehrson led av reumatism och gjorde många resor till en kurort i Blekinge för att söka lindring. När han var över 60 år gammal kom

T

han på idén att skapa något liknande hemma i Järvsö där en miljö med hög och klar luft och ett vatten rikt på mineraler fanns. Efter några år, 1905 grundades Jerfsö-Badens kuranstalt som drevs till 1935 innan det förvandlades till ett mer renodlat pensionat. I december 2014 slog Järvsöbaden upp portarna för det nya spaet. — Vi ville återknyta till den historia som fanns med kurbadstraditionerna, säger Inger Ångström hotellchef på Järvsöbaden. Under flygeln i öster finns en stenkällare 25

som inreddes med kallbad, där vatten från ­Öjeberget rinner ner i den egna källan, där ­besökarna kan ta ett riktigt uppfriskande dopp. För badkrukan finns desto varmare alternativ då det 250 kvadratmeter stora Bergabadet också har inretts med torr- och ångbastu, relax, gymavdelning och jacuzzi. — Det blev en stor succé och vi har haft och har väldigt mycket folk som besöker spaet och även vårt gym. Gymmet har dessutom Prins D ­ aniel besökt och gett oss mycket beröm för, säger Inger Ångström.


Intro

EN KUL GREJ

PERFEKT FÖR BARNFAMILJER I vinter har skidgäster för första gången möjlighet att bo på ett nytt hotell i Järvsö. ­Bergshotellet är en av de största satsningarna på länge i byn. Vd Anders Bucht ser fram emot byggets första vintersäsong. äget för Bergshotellet är noggrant utvalt. Mitt uppe på berget, alldeles intill skidbacken och entrén till Järvzoo. — Det som skiljer Järvsö från flera andra skidområden är att vi faktiskt har en året runt-säsong. När skidbacken stänger öppnar bergscykelparken. Det möjliggör en sådan här satsning, säger Bergshotellets vd Anders Bucht. Förutom att äta gott på Bergskrogen, som drivs av krögaren Pär Johansson, och bo flott i något av hotellets rum, kommer gästerna också

L

att kunna njuta av stillsam yoga och andra träningspass i hotellets träningsstudio. Anders förklarar att det har funnits en efterfrågan efter den här typen av boende i Järvsö. — Jag tror att Bergshotellet kommer att öppna upp för en ny kundgrupp. En kundgrupp som vill bo bekvämt, inte tänka på matlagning och städning. Vi har inte haft det utbudet här förut. För barnfamiljer ligger Bergshotellet extra strategiskt. Järvsöbackens nya barnområde ligger nämligen precis utanför hotellet. Tre meter från altanen finns liften. — Vi tror att det kommer bli en ökning Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

26

av barnfamiljer på det södra skidområdet. Det har inte varit så mycket barn på Sydsidan innan eftersom det bara funnits stolsliftar, men nu med det nya barnområdet tror vi att barnen kommer hitta hit också, säger han. Vad har du för vision för vintern? — Att Bergshotellet ska vara en levande plats där det händer mycket. Det ska vara full aktivitet i barnområdet och våra gäster kan tillbringa tid på hotell, restaurangen och på altanen. Det är redan bra bokat inför säsongen så jag hoppas att många människor kommer att hitta hit, både för mat på Bergskrogen och för boende.


Hallå där…

Malin Jonsson Näsman, som tillsammans med ­ Madelene Lodin, är de formgivare som står bakom designen och ­inredningen på Bergshotellet. Tillsammans har de noggrant valt ut varje liten detalj på hotellet. Berg, trend och tradition har varit era ledord i inredningen – hur påbörjade ni det arbetet? — Vi började med att titta på vilka ord som dök upp när vi tänkte på berg. Då kom vi in på allt som växer där, som fura, mossa och lingonris. Sedan la vi till djuren också, som älg och varg. Vi tittade också på traditionen i bygden, med folkdräkter och folkmusik. Vi samlade alla sådana saker som vi kom på. Sedan ville vi kombinera allt detta med en trendkänslighet. Vi kokade ner alltsammans till tre teman och har arbetat utifrån berg, trend och tradition i inredningen och designen, säger Malin Näsman. Vilken känsla vill ni att gästerna ska få? — Vi vill att besökarna ska känna att hotellet andas Järvsö, ett Järvsö som är med i tiden. Att detaljer är omsorgsfullt utvalda. Vi har lagt ner mycket tid på just detaljerna. Som när vi letade någon som kunde väva en uppförstorad löpare inspirerad av festbandet till Järvsödräkten. Eller när vi lät schablondrottningen Anna-Carin Åsbrink förstora upp Järvsösöm som i vanliga fall används som broderier på textilier. Nu är de målade på väggarna i hotelldelen. Vad tror du gästerna kommer att lägga

27

märke till när de kommer in på hotellet? — Att det är en något mer avskalad miljö än vad man oftast upplever på hotell. Det finns inga tavlor till exempel. Men det är stora fönster i varje rum med en häftig utsikt, och där har gästerna bilden. Vi kände att det blir lite för mycket att stoppa in tavlor när man har motivet rakt framför sig. Det är en väldigt lugn inredning. Och det kan vara en bra kombination eftersom det är så mycket aktivitet runt omkring med skidåkning och cykling precis utanför. Någon detalj som ni är extra nöjda med? — Det är nog träkubbarna som Humlemo har skapat. Samarbetet med det lokala och ekologiska byggföretaget Humlemo märks på flera ställen i hotellet. Deras pallar står i varje rum och deras bänkar i restaurangen. I och med dessa möbler fick vi in linoljedoften på hotellet. Virket är noggrant utvalt från trakten och omsorgsfullt behandlat. Humlemos möbler andas hållbar utveckling och de använder sig av gamla metoder. Det har blivit en lyckad kombination med vårt, i det här fallet, moderna formspråk. I varje steg på hotellet har vi tänkt bakåt men använt det framåt och på ett nytt sätt.


STOLT FÖRMEDLARE AV STUGOR I JÄRVSÖ STUGBY JÄRVSÖ STUGBY

JÄRVSÖ STUGBY

Vinterbonat fritidshus i en plan 3 rum och kök 64 Kvm Vedeldad bastu Ski in ski out-läge!

Vinterbonat fritidshus i en plan 3 rum och kök 65 Kvm Högt läge med närhet till elljusspår Lättskött naturtomt

NUMMER 2 – DUVHÖKEN

NUMMER 4 – LÄRKFALKEN

Pris:

Pris:

1 595 000 kr.

1 595 000 kr.

JÄRVSÖ STUGBY

JÄRVSÖ STUGBY

Vinterbonat fritidshus i två plan 5 rum och kök 105 Kvm Vedeldad bastu Goda förutsättningar för uthyrning, både sommar och vinter.

Vinterbonat fritidshus i två plan 5 rum och kök 105 Kvm Ski in ski out-läge! Goda förutsättningar för uthyrning, både sommar och vinter.

NUMMER 6 – JÄRVEN

NUMMER 10 – KUNGSÖRNEN

Pris:

Pris:

2 195 000 kr.

2 195 000 kr.

JÄRVSÖ STUGBY

JÄRVSÖ STUGBY

Vinterbonat fritidshus i en plan 3 rum och kök 65 Kvm Ski in ski out-läge! Mycket nära läge till ”JBP” Järvsö Bergcykel Park.

Vinterbonat fritidshus i 2 plan 7 rum och kök 141 Kvm Ski in ski out-läge! Granne med nybyggda bergshotellet.

NUMMER 15 – RÅDJURET

NUMMER 17 – LODJURET

Pris:

Pris:

1 695 000 kr.

2 695 000 kr.

FÖR FLER STUGOR SVENSKFAST.SE BOBUTIKEN JÄRVSÖ Turistvägen 48, tel 0651-120 21 WWW.SVENSKFAST.SE/JARVSO BOBUTIKEN HUDIKSVALL Drottninggatan 2, tel 0650-130 30 WWW.SVENSKFAST.SE/HUDIKSVALL


Intro

UT I NATUREN MED SNÖSKOR

En snöskovandring upp på Järvsö Klack.

VINTERNS MYSIGASTE ÄVENTYR

Att komma ut i naturen på vintern har aldrig varit enklare – och roligare. Med ett par snöskor på fötterna kan du se platser du aldrig annars skulle ha sett. Text & foto: Emrik Jansson

M

ed längdskidor är du styrd av ett spår att följa. En skoter låter för mycket enligt många och turskidor är alldeles för dyrt. Att komma ut i naturen på vintern har har inte varit

det enklaste. Men i fjol startade Järvsö Snöskor sin verksamhet i byn och det blev succé direkt. Konferensgäster och ”vanliga” människor i alla åldrar uppskattade aktiviteten. — När jag bestämde mig för att dra igång den här verksamheten funderade jag först på vad som behövdes i Järvsö och vad jag själv uppskattar att göra. Att vara ute i

naturen, både på sommaren och vintern, tycker jag är otroligt roligt och jag kände att jag ville dela med mig av upplevelsen att komma ut i skogen på vintern, säger Martin Ekman på Järvsö Snöskor. I vintras gick de flesta turer upp på Järvsö Klack. En fin vandring med en fantastisk utsikt som belöning på toppen. — Det är absolut min favorittur. Den är lagom lång, gammal fin natur (eftersom det är ett naturreservat) och en kanonbelöning när man kommer upp, säger Martin. Att gå med snöskor är verkligen en aktivitet som passar alla. Utrustningen är modern med lös häl och enkla spännen. Och

för de som vill finns det stavar att använda för att hålla balansen. Årets turer kommer att fokusera kring toppen på Järvsöbacken, runt Järvzoo och det nya Bergshotellet och såklart på Järvsö Klack. — Jag hoppas verkligen ännu fler upptäcker hur fint det är att komma ut i skogen på vintern och gå på helt ospårade stigar. Med snöskor är det så enkelt. Det är bara att spänna på sig utrustningen och gå precis där man vill, säger Martin. — Jag vill också slå ett slag för våra kvälls­turer med pannlampa. En otroligt häftig upplevelse, säger Martin Ekman.

DET HÄR BEHÖVER DU FÅR ATT GÅ MED SNÖSKOR: Först och främst ett par snöskor. De kan du hyra eller köpa i välsorterade sportaffärer. Stavar kan vara bra om man är nybörjare då det är enklare att hålla balansen. Ett par vinterkängor. Skoterstövlar och snowboardskor fungerar också mycket bra. En ryggsäck med ombyte. Det kan också vara skönt att börja med tjockare kläder och sen ta av sig om man blir varm. 29


JÄRVSÖ BRYGGERI

BRYGGT MED KÄRLEK, VATTEN, MALT, HUMLE OCH JÄST

WWW.ALPBYN.SE

Alkohol kan skada din hälsa. 30


Intro

EN LITEN KROGKOLL

MAGASIN JÄRVSÖS LILLA KROGKOLL

God mat, underhållning och trevlig atmosfär hittar ni på Järvsös krogar i vinter! Text: Jenny Olsson Foto: Emrik Jansson

LILL-BABS CAFFÄR

CONDIS BAR & KÖK

Hit kan du gå för att ta en fika i mysiga lokaler eller prova Caffärens ”Fredagspizza” då det även är öppet kvällstid. Surdegspizzabuffén serveras varje fredag hela vintern och är tillagad från grunden med tomatsås som de kokar själva på ekologiska tomater, äkta italiensk buffalomozzarella och direktimporterad parmaskinka och salami. En lyckad pizzabuffé helt enkelt!

Restaurang med familjär stämning och vällagad ala carte som passar såväl för en enklare middag efter skidspåret eller som en trevlig trerättersmiddag. Här finns också ett brett utbud av dryck och en stor cafémeny. På övervåningen finns biljard och dart. Vissa kvällar under vintern har restaurangen musikunderhållning, håll utkik efter vilka event om dyker upp på restaurangens Facebook-sida.

BERGSKROGEN

JÄRVSÖBADEN

Här kan du i den nyöppnade restaurangen njuta av vällagad ala carte och bistroservering i gemytlig miljö. Vissa kvällar har restaurangen temaserveringar som till exempel stenugnsbakad pizza eller mat från murikkan som de tänder upp i vinterkvällen. Under sport- och påsklov har restaurangen under­ hållning.

Här kan du avnjuta traditionellt vällagade bufféer i en anrik miljö där maten tillagas enligt svenska traditioner. Vissa kvällar har restaurangen underhållning, till exempel på juldagen då Haga Duo underhåller och nyårsafton då restaurangen har dans till levande musik och nyårssupé. Hela vecka nio kommer det dessutom att bli lekar och underhållning för både barn och vuxna. 31


VI LÄR DIG ÅKA SKIDOR! 0651-415 50 www.jarvsobacken.se


Intro RETRO

EN DYR RETROAFFISCH 76 år efter Slalom-SM tjänar folk fortfarande pengar på mästerskapet. i satt och googlade gamla retroaffischer och imponerades över hur snyggt det var förr i tiden. Efter en stund var det någon som kom på att vi borde söka efter Järvsö – och vips dök den här upp på ­ www.posterteam.com. Självklart var vi tvungna att dra iväg ett mail och kolla om den var till salu. Här är svaret:

V

Hei Magasin Järvsö Takk for interessen. Ser dere holder til i Järvsö. :-) Denne affichen er jo perfekt for dere. Det finns nok ikke mange av den. Har du sett den før? Den er priset til $2300 Ett par veckor senare var vi upp till Järvsö IF:s klubbstuga, och vad hittade vi där på väggen, affischen till höger. Med dagens peningvärde är den alltså värd ca 20 100:Affischen illustrerades av Bertil Damm inför Slalom SM i Järvsö 1940, en tävling som vanns av Hans Hansson från Åre Slalomklubb. Bertil var medlem i flera konstnärskollektiv, bland annat ett i Karsjö. Är du spekulant på mästerverket är det bara att knacka in posterteam.com och söka på Järvsö. Foto: Emrik Jansson

DRÖMHEM I JÄRVSÖ Bröderna Persson driver snickeriföretaget Humlemo och har även byggt ett hus med samma namn i Järvsö. I november-numret av Plaza interiör uppmärksammades huset och prydde även omslaget. I tidningen fick läsarna veta mer om Humlemo och kunde låta sig inspireras av den nybyggda ladan.

33


Intro

EN KUL GREJ

Om ni funderar på att åka på en romantisk helg på Bergshotellet den 18-20 mars är det redan kört. För denna helg har Johan Söderlind och gänget som är med på pappa- och barn helgen från Carlssons skola i Stockholm bokat upp alla rum på hotellet.

34


PAPPOR MED BARN

Det började som en rolig grej med polarna och deras barn. I vinter fyller Johan Söderlind och hans gäng ett helt hotell. Bilden från förra årets träff. Texten hittar du på nästa uppslag. Foto: Yohanna Mårtensson

35


FÖR

CYKLING ALLA

T E N R E T N I Å P A BOK BERGSCYKELPARK.SE W W W.JA RVSO

”C YK LA R • UT RU ST NI NG • LI FT KO RT

Upp täck ett helt berg med spän nan de cykelleder i alla svårighetskategorier!

• GU ID E”

0651-76 91 92


Intro EN KUL GREJ

Johan Söderlind (med sina två döttrar) är reklammakaren från Stockholm som tagit fram Järvsös grafiska profil och logotypen med orden ”Alltid Vackert Nära”. Sedan ett par år tillbaka sitter han i Styrelsen för Destination Järvsö.

e senaste vintrarna har Järvsöbördige Johan Söderlind anordnat särskilda skidhelger för barnen på hans döttrars skola i Stockholm. Med på resan följer också ungarnas pappor. I mars är det dags igen för pappa- och barn helgen och intresset har varit rekordstort för att få följa med. — Pappa och barn-helgerna började först som något jag anordnade tillsammans med mina närmaste kompisar och deras barn. Jag tänkte att det vore roligt om vi åkte upp bara pappor och barn. Då var runt 20 personer som bodde hemma i gamla Nordsjö skola som vi har haft i familjen sedan 1966. Det var så allt började. Sedan bytte mina småtjejer skola och då tänkte jag att jag skulle göra samma grej med deras nya klasskompisar. Då frågade jag min barndomskompis Pelle Bergman på Kramsta Gästgård & Konferens om vi inte skulle ta och anordna en pappa- och barn helg där. — Den vintern var vi 17 pappor och ett 30-tal barn som åkte upp. Men snacket gick på skolan om vilken trevlig helg det var och folk frågade om jag inte skulle köra en vinter till. Då tänkte jag ”äh, vad fasiken, jag bjuder in hela

D

årskullen”. Då small det till rejält och vi var nog uppemot 90 personer som åkte upp det året. Vi bokade upp nästan hela Kramsta Gästgård och det fanns bara några enstaka enkelrum kvar då. — Till vinterns pappa och barn-helg har jag bjudit in även min yngsta dotters årskurs. Intresset har varit stort. Vid sista anmälningsdag var det 52 pappor och ett 90-tal barn inbokade. För att

— Pappa och barn-helgerna är ett otroligt bra forum för barnen att lära känna nya kompisar som de inte leker med i skolan. Det blir en bra sammanhållning både mellan de äldre och yngre barnen och de knyter jäkligt bra band. Det är den ena delen av dessa helger. Den andra är papporna som får möjlighet att lära känna andra pappor som de kanske inte har sådan bra koll på

”Jag brukar på skämt säga att vi ska göra en förändring till nästa år, nämligen att det ska bli en mamma, pappa och barn-helg i stället. Då brukar ungarna skrika nej” få plats allihop så bor vi denna gång på Bergshotellet. Dels så tänkte jag att det är bra att visa upp en ny sida av Järvsö och dels insåg jag att Kramsta är för litet. Alla rum på Bergshotellet har vi bokat upp och det står pappor i kö för att få följa med. Det som är så roligt med dessa helger är att nästan ingen av papporna har varit i Järvsö innan jag drog igång pappa och barn-helgerna. Av ren vana har de åkt till Åre, Storlien och Vemdalen. Järvsö har inte varit ett alternativ tidigare men nu har många fått upp ögonen för byn, inte minst med tanke på närheten till Stockholm. Flera har nu börjat åka tillbaka utan mig också. 37

sedan tidigare. Jag har hört flera av dem säga att det här är årets roligaste resa, just för att det bara är pappor och barn som åker. — Jag brukar på skämt avsluta den gemensamma lördagsmiddagen under dessa helger med att säga att vi ska göra en förändring till nästa år, nämligen att det ska bli en mamma, pappa och barn-helg i stället. Då brukar ungarna skrika nej! De vet att det blir annorlunda om mammorna följer med. Papporna är lite mer ”laid back” och ungarna får springa runt lite som de vill. Medan de lever rövare är mammorna kvar i stan och kopplar av. Berättat för Josefine Owetz.


Ca 1 000 m2 – Hälsinglands största sportbutik

VÄLKOMMEN TILL SPORTRINGEN

VI KAN SPORT! 15 MINUTER FRÅN JÄRVSÖ. 30 minuter från Harsa.

Vi har ett brett sortiment inom längd, fiske och cykel m.m.

Öppet: mån-fre 10–18, lör 10–15 Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

V   J,        . Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Idag, 110 år sedan grundarna öppnade pensionatet som en kuranstalt, har vi nu tagit tillbaka den traditionen genom ett nybyggt spa med ångbastu, torrbastu, gym, varmbad samt ett unikt kallbad med rinnande vatten från vår egna källa i berget. Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita dukar, blommor och ljus. Lokala råvaror används i köket. Här fi ras både bröllop, kickoff, fest, dop och födelsedagar. Konferenser med upp till 180 personer. Från första advent serveras traditionsenligt ett mycket uppskattat julbord. Vi serverar frukost, lunch och middag varje dag.

För mer information besök vår hemsida: www.jarvsobaden.se 0651–404 00 · info@jarvsobaden.se · #järvsöbaden


Intro

JÄRVSÖPROFIL

I

flera år var stugan i Åsbo familjen Garbergs fasta punkt på ledigheter, semestrar och lov. De sex barnen har alla lärt sig att åka skidor i Järvsöbacken. Anledningen till att familjen hamnade i Järvsö från första början var att Görans fru Agneta i sin ungdom gick i hushållsskola på Hälsingegården och längtade tillbaka till byn. — Hon sa att vi borde köpa någonting häruppe. Jag hade aldrig varit här innan men lärde mig snabbt att tycka om Järvsö. Det ligger otroligt vackert till och på lagom avstånd från Stockholm där vi bor, säger Göran Garberg. För tre år sedan såldes stugan och Göran och hans fru bestämde sig för att förverkliga en dröm som de haft under en lång tid. Nämligen att ha en liten gård. De sprang på gården Mickels i Uvås som låg ute till försäljning och det blev kärlek vid första ögonkastet.

GÖRAN GARBERG

Det började med en ­stuga i Åsbo. I dag bor entre­ prenören och reklamaren här på halvtid – och är en av ägarna till Järvsös första företagshotell. — Det är fantastsikt att ha en gård. Det är underbart att komma hit från hetsen i Stockholm och få köra traktor och ta hand om våra får som vi har köpt, säger Göran Garberg och berättar att han numera bor i Järvsö på halvtid. Känner du dig som en Järvsöbo? — Jag tror inte att man som inflyttad Järvsöbo kan känna sig som en inhemsk Olle Fack-människa (En Järvsöbo enligt konstens alla regler, reds.anm). Så jag kan inte säga att jag är det, men jag känner en stor sympati för Järvsö och jag kommer på mig själv med att jag pratar väldigt mycket om Järvsö, säger han. Något som Göran Garberg föll för när han kom till Järvsö var entreprenörsandan. Kanske eftersom att han själv är entreprenör ut i fingerspetsarna och har en lång bakgrund inom reklambranschen bakom sig. I dag arbetar han med United Spaces Business Center, som är ett kontorshotellskoncept. — Det finna många

ambitiösa, smarta och kompetenta människor i Järvsö. Det ser man på alla de små bolag och företag som växer fram. Det händer bra saker i Järvsö och jag gillar när det händer mycket runt omkring mig, säger han. Nu ska han själv bli en av alla de som startar företag i bygden. Tillsammans med Stefan Wallin och Olle Fack öppnar han i vår upp dörrarna till Järvsö workspace, Järvsös första företagshotell. Här ska uppemot 50 personer kunna sitta och jobba i lokalerna. — Det finns många egenföretagare och entreprenörer i byn. Är man ett litet företag är det roligt att ändå vara en del av en gemenskap där man kan utbyta erfarenheter och kunskaper. Jag tror att en by som Järvsö, där det redan finns entreprenörskap, skulle må bra av att ha en naturlig samlingsplats. Därför startar vi upp Järvsö workspace, säger han. Vad gör du helst en vinterdag i byn? — Jag kommer åka mycket i skidbacken med barnbarnen i vinter. Då kommer jag hänga i barnbacken och stå och skicka iväg ungar på liften. Med sex barn känns det inte som att jag har gjort något i annat i livet än att stå där i barnbacken och hjälpa barn med liften. Det kommer jag fortsätta med de kommande 20 åren också med tanke på hur barnen ynglar av sig, säger han med ett skratt. Namn: Göran Garberg. Ålder: 60 år. Familj: Gift, sex barn, fyra barnbarn, en hund och tjugo får. Bakgrund: Civilekonom. Startade och drev reklambyrån Garbergs, därefter en strategi­ byrå och ett företag inom avloppsrening. Driver idag en blivande koncern inom en ny typ av kontorshotell, United spaces. Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

39


Intro

BRYGGERIEXPLOSION

LJUSDAL BRYGGER IGEN Per och Jens tar upp en gammal tradition.

e gamla lokstallarna i centrala Ljusdal har fått nytt liv. Lokalerna är stora och ljusa och ett nytt, brittiskt bryggverk står nu på plats och blir upplyst av de stora fönstren. Per Löfgren och Jens Halvarsson är nördarna som skall sätta Ljusdal på kartan när det gäller ölbryggning i modern tid. Per och Jens är båda bördiga från Ljusdal. Av ren passion och nyfikenhet kom de båda vännerna på idén om ett bryggeri i Ljusdal efter ett antal bryggförsök hemma i Pers kök. — Under bryggningen tillsätter vi tre humlegivare. Den första för beska eller bitterhet. Den andra för smak som i vissa fall kan uteslutas. Den tredje och sista tillsätter vi för aromerna i ölen, säger Per. — Vi vill göra öler med mycket bra kvalité som passar till flera maträtter och personligheter. Öl måste drickas på rätt sätt, i rätt temperatur och smakerna är lika viktiga som i ett fint vin, säger Jens.

D

SÅ SMAKAR DU EN ÖL

(ENLIGT JENS OCH PER)

Lukta på ölen! Försök att associera aromer och dofter. Vad luktar det? Vad påminner det om? Prova inte en tung, mörk öl innan du provar en ljus. Smakerna är oftast mycket kraftigare och då är det smartare att testa den ljusare innan. Har du redan provat en mörk så rensa smaklökarna med ljust bröd eller vatten. Ta en rejäl klunk av ölen och håll kvar den i munnen. Dra in luft i kinderna och få ölen att cirkulera i munhålan så kommer smakerna fram bättre! Smakerna försvinner efter ungefär fyra öl. Tänk på detta när du provar. Drick inte öl när den är jättekall. Oftast står det på ölen när den är som bäst att dricka. Undantaget är ljus, massproducerad industriöl. Den smakar ändå ingenting. Drick den hur kallt du vill.

På Ljusdals bryggeri brygger man idag 500 eller 1 000 liter öl åt gången och allt görs på 95% ekologisk malt.

40


ÄPPELMUST AV LOKALA GRABBAR

Peter njuter av en klunk av sitt eget Järvsö-öl.

JÄRVSÖS EGET ÖL

Perfekt ”beer in ski out-läge” mitt i Järvsöbacken. renden har slagit igenom i Sverige – svenskarnas intresse för hantverksmässigt, bryggd öl ökar och microbryggerier dyker upp lite här och var. Sara och Peter Malmqvist är personerna som ligger bakom Järvsö Bryggeri. — Vi ville ha en öl till Järvsö. Först sökte vi ett samarbete med ett antal olika aktörer utanför Järvsö men det var ingen som riktigt hoppade tog bollen. Så vi tog saken i egna händer och

T

skapade ett eget bryggeri mitt i Järvsöbacken, säger bryggtekniker Sara Malmqvist. — Jag började en bryggarteknikerutbildning i Ludvika 2012 och 2013 hade vi vårt första godkännande från Skatteverket. Järvsö Bryggeri hittar du i samma lokaler som Alpbyn, högst upp i Järvsöbackens barnbacke på det norra skidområdet. Ölen kan man köpa på plats och på restauranger i Järvsö. Hos Sara och Peter kan man även boka ölprovning och lära sig om deras bryggeri. 41

Text och foto: Emrik Jansson

Även om detta inte är ett bryggeri är det i högsta grad lokalt. Bya Must är startat av jarsegrabbarna Erik Skytt och Adam Näslund. Idén är enkel och produkten till och med enklare: råsaft av pressade äpplen. Idén kom efter många timmar på Youtube där flera amerikaner lagt upp klipp på hur man bäst pressar äpplen hemma. Bristerna var många och Erik och Adam tänkte bara en sak: Det där kan vi göra bättre tänkte de och byggde sin egen maskin. Adam jobbar som svetsare Erik jobbar som konstruktör men är i grunden utbildad maskiningenjör. — Vi har ett riv-verk som river sönder äpplena i mindre bitar. Att riva ett äpple tar i snitt 0.2 sekunder säger Erik. ”Det som vi får då är ett fruktkött där porerna har öppnat upp sig och sen så är det bara att pressa ur saften och det gör vi med en domkraft, säger Adam. Kvar när kunden fått sin äppelmust blir rivna äpplen som passar utmärkt som grisfoder.


ÖLBRYGGARE JENS HALVARSSON OCH PER LÖFGREN

ljusdalsbryggeri

BRYGGT PÅ EKOLOGISK MALT, HUMLE, JÄST, VATTEN OCH KVALITET. Ljusdals Bryggeri AB | info@ljusdalsbryggeri.se | www.ljusdalsbryggeri.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


Friluftsliv VINTERPADDLING

Titanic-förhållanden när Pelle tog en tur med kajaken i fjol.

IS ÄR BARA FRUSET VATTEN

Rubriken förstår alla, men innebörden struntar vissa i. Däribland Järvsöbon ­Pelle Nyberg. Finns det minsta lilla vak där hans kajak får plats tvekar han inte att ta några paddeltag. Den här bilden togs kring första ­advent i fjol på en­ trevlig paddeltur på Ljusnan. Foto: Jens Christianssen

Mycket kunde Fru Schön stå ut med. Men att bli frilgad i Magasin Järvsö – då sjönkt smilgroparna.

SCHÖNA BILDER KOMMER TILL LIV Helsingebilder.se förser det här magasinet med en ovärderlig bildskatt. itta på damen här till vänster. Det är Fru Schön. Hon är en stor anledning till att det här magasinet överhuvudtaget existerar på det sätt det gör i dag. Hon är maka till fanjunkaren och fotografen John Schön som var aktiv i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet.Tillsammans fick de en son, John Schön d.y som blev en ännu mer framstående fotograf än sin far. Troligen var det inte Fru Schön som lärde sin man och son hur man fotograferade, men det var med största sannolikhet hon som såg till att vardagslivet i familjen fungerade. Det var hon som lagade mat, tvättade fanjunkarens kläder och såg till att de överhuvudtaget fick på sig underkläder på morgonen.

T

43

Text: Martin Ekman Foto: John Schön d.y

För så är det i de flesta fall att bakom en framgångsrik man står det en klippa till kvinna. Och så var det nog i det här fallet med. Men vad har de här tre svartvita figurerna med Magasin Järvsö att göra undrar du? Det är nämligen så att för ett antal år sedan drog ett gäng driftiga människor igång ett projekt som heter Helsingebilder (­ www. helsingebilder.se). I dagsläget har de scannat in och registrerat 37 375 bilder från papperskopior, negativrullar och glasplåtar. Ett flertal av de här bilderna är det just Schöns som står bakom. I varje nummer av Magasin Järvsö brukar vi ha med ett antal av bilderna från Helsingebilder vilket såklart är väldigt roligt. Och detta tack vare en hårt arbetande kvinna vid namn Fru Schön.


Välkommen till Möbeltjänst! Möbeltjänst i Tallåsen är ett gammalt företag med 60 år på nacken. 2 500 m2 utställningsyta + 600 m2 utemöbler på vår glasade altan Fri hemkörning inom Hälsingland Handla räntefritt upp till 24 månader

1.895:TALLÅSENSÄNGEN

Inkl. ben och bäddmadrass.

Din matbutik i Ljusdal Matbutiken för vardag och fest

Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 8 från Ljusdal mot Ånge

Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 8 km från Ljusdal mot Ånge Fri Hemkörning

Öppet 8-22 alla dagar i veckan DHL Servicepoint, PostNord, Schenker Privpak, Svenska Spel, Atg, Folkspel 201510@coopmitt.se tel 010-747 49 20

Grundat 1905 Drivs idag av fjärde generationen Björk. Egen charktillverkning och förädling i Färila Hälsingland


Krönika

EN KÄRLEKSFÖRKLARING

Foto: FREDRIK FRANSSON

ag minns inte första gången lång. Vari ligger då Järvsös framgångssom jag uttryckte kärlek till recept? min hembygd i det offentliga Kanske handlar det om ren och rummet. Men förmodligen skär blåögdhet. Den långa traditionen var det när jag flyttade till av entreprenörsanda och fokus på Stockholm. De allra flesta turism i byn spelar säkert också in. Järvsöbor som lämnar byn och flyttar Eller helt enkelt en stor dos storhetsannorstädes blir nämligen snart vansinne. Kanske är det en kombinaväldigt patriotiska. Gissningsvis har tion av allt. Destination Järvsö AB sparat in Oavsett vad så fungerar det mångmiljonbelopp på marknadsföring uppenbarligen. under åren genom alla Järvsöbor som En gång försökte jag sammansäljer in byn till nya bekantskaper. fatta vad Järvsö betyder för mig i Jag kommer ofta på mig själv en lång dikt ( Ja, jag har alltid varit med att rabbla upp saker som tagna väldigt brådmogen). 2011 kom den ur valfri turistbroschyr när någon på andra plats i en skrivartävling som frågar mig om Järvsö. Till exempel att anordnades av Hälsinge Akademin ”Järvsöbacken är perfekt för barnfamiljer i samarbete med P4 Gävleborg. eftersom barnområdet är väldigt bra där, Skrivare i Hälsingland uppmanades att de bästa våfflorna serveras i Gluggatt skicka in sina hälsingehistorier. Jag vallen längs skidspåret uppe i Harsa och skrev alltså en dikt om Järvsö som jag, att det är så satans vackert att blicka ut föga uppfinningsrikt, döpte till ”Järvsfrån toppen av Järvsöklack att alla bör ödikten”. Dikten handlade om det uppleva det.” något kluvna förhållande man kan ha När folk frågar mig hur många till sin hembygd, som ibland närmast som bor i Järvsö har jag länge höftat kan beskrivas som en hatkärlek. Två och sagt ”runt 10 000 personer tror strofer i den gick så här: ”Du tänker på jag”. Detta är helt åt helvete fel, har känslan du har när tåget rullar in genom det visat sig. Siffror visar att befolkbyn. Du tänker jaha, då är jag här igen, ningssiffran i tätorten hamnar på runt jag återvänder alltid till Järvsö”. 1 500 personer. Ridå. Men jag tror Senhösten 2015. Det är nu. Jag Josefin Owetz är på väg att ta ännu ett åk i härliga nypistade nedfarter. ändå att min missuppfattning sätter går genom Stockholm och längtar hem. fingret på en intressant sak. Och det är inte Tanken på ännu en vinter i detta råtthål enbart att jag har en väldigt skev verklig(Ursäkta mitt grova språkbruk men det är ju hetsuppfattning, utan att Järvsö faktiskt dock sant) gör mig illa till mods. Tillgången känns större än vad det är. på bra skidspår och skidbackar i närområEn av personerna som jag intervjuade det är i stort sett obefintlig. Jag lever inte till årets Magasin Järvsö menade att folk går ett särskilt utsvävat leverne, men när det upprätt och stolt i Järvsö. Jag tycker att det kommer till substitut för vinteraktiviteter i Stockholm har jag testat det mesta. är en målande beskrivning. I tider då byar Om man googlar på ”Järvsö” får Nu får det vara nog. Det fick mig nypå den norrländska landsbygden kämpar man i skrivande stund nästan ­ ligen att ta ett livsavgörande (Nåja) beslut. mot ett vikande befolkningsunderlag är 500 000 träffar. Enligt en inte Efter nyår går flyttlasset hem till Järvsö på Järvsö en av få platser i kommunen som kan helt statistiskt säkerställd under­ obestämd tid. Inte för gott gudbevars, men visa en relativt stabil folkmängd. Känslan av sökning handlar åtminstone 50 likväl en vinter och vår i alla fall. Sedan får framtidstro är stark i Järvsö och turismen procent av träffarna om hur mysig vi se. och besöksnäringen expanderar, står det att stämning det är i den här byn. När du läser det här är Järvsö förläsa i en ortsanalys av Järvsö genomförd av Text av Josefine Owetz hoppningsvis inbäddad i ett par decimeter Ljusdals kommun för något år sedan. glittrande nysnö som knarrar stämningsfullt under skorna. Kanske tänker Järvsö må vara en liten ort i Hälsingland, men på något sätt känns det du: varför vill inte alla människor bo i Hälsingland? Och det är en rimlig som att befolkningen här vägrat lyssna på domedagsprofetior om minskad fråga att ställa sig dagar som dessa. befolkningsmängd och en tynande kommunal ekonomi. I stället har Titta bara på vad den känslan gjorde med mig, och andra ortsbor som företagare satsat på befintliga verksamheter och nya företag har tillkommit. återvänt hem en period efter några år i storstan. Givetvis har Järvsö, i likhet Inför årets vintersäsong har Bergshotellet slagit upp dörrarna, vilket är en med alla andra orter, också sämre sidor och människor som är rötägg bor av de största satsningarna på väldigt länge i byn och i Harsa har en stor även här. utbyggnad gjorts, den största investeringen där på över ett decennium. Men i det stora hela är Järvsö mitt paradis på denna sketna jord. Jag Järvsöbacken fortsätter att expandera för varje säsong, i år bland annat med kommer alltid att fortsätta komma tillbaka hit. ett nytt barnområde på det Södra skidområdet. Ni hör ju, listan kan göras

J

EN REJÄL DOS STORHETSVANSINNE

45


Vår egen Linblommering

Den lilla butiken med det stora utbudet! Välkommen till oss mitt i Ljusdal.

Förlovning och vigsel Vår speciallitet – ringar från bl.a:

Eller varför inte designa din egen ring? Välkommen in så hjälper vi dig med förslag!

Smycken och klockor

Spana in våra varumärken i Vinterguiden längre bak. Vi har egen verkstad som justerar och lagar dina smycken samt byter batteri på din klocka.

N Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel 0651-71 12 43

www.nordeensguld.se

ZINKO

leksaker

kLäder

inredning

Handp loc kat & Lek fullt

• Nameit • Limited by Nameit • Ebbe • Playtech by Nameit • Frankie & Liberty • Wheat • Esprit • Mamalicious • Hummel N. Järnvägsg. 29, Ljusdal • 0651-107 00 • Öppet mån–fre 10–18, lör 10–15

www.zinko.se

m.fl.

Mån-Fre 11.00-17.30 Lördag 11.00-15.00

Stationsgatan 4, Ljusdal www.hemmablind.nu


Intro

SOCIALA MEDIER

SÅ FÅR DU FLEST LIKES Järvsö erbjuder massor av häftiga, vackra och grymma platser att instagramma. Fånga vyerna och ögonblicken, välj rätt hashtags och få dina följare att trycka på gilla-knappen! Två taggar som alltid funkar är ”alltidsoligajärvsö” och ”järvsö”.

SOM MAN BRUKAR säga är det inte kvantitet som gäller, utan kvalitet. Visa hellre få bra bilder än många mindre bra. Hitta de grymmaste platserna, ta dina bästa bilder och välj hashtags som lockar flest likes. Det spelar ingen roll om vädret är lite grått, om humör eller sällskap inte är på topp. Hitta solstrimman, berätta att du njuter av det mest fantastiska vädret

JÄRVSÖ KLACK

En romantisk parbild Med en fantastisk utsikt över Järvsö kan du ta grymma utsiktsbilder, en romantisk parbild eller om du är ensam, kan du alltid ta en älskvärd selfie! I stugan på toppen kan du klämma in en fikabild också. Hashtags: #amazing #lovelyme #model #underbartväder #sol #bästautsikten

ÖJEBERGET

Går att ta bilen upp Ta en selfie längst upp på Öjebergets topp! Oavsett om du tar en frisk promenad eller tar bilen upp (halvvägs), se till att stå med väderbitna kinder, kläder som du vore rustad

och visa att du har din bästa utflykt någonsin. Det handlar inte bara om att du ska ha roligt, det viktigaste är att det ser ut som att du har det! En positiv bild och hashtag lockar i de allra flesta fall fler människor att göra ett klick på gilla-knappen. Använd också internationella hashtags som kan locka till ännu fler likes!

för en riktig vintervandring och få med vyerna som bakgrund. Hashtags: #smile #utsikt #friluftsliv #promenad #vackerutsikt #367,9meteröverhavet

KÄNDISAR

Bli helt starstruck Kändisar lockar alltid! Gör ett besök på ­Järvsö Caffär och ta en bild nedanför ­Lill-Babs Caffär-skylten. Hashtags: #famous #artists #kändisjärvsö #lycklig #lillbabs

HÄLSINGEGÅRD

Historiska bilder Besök en Hälsingegård, här finns historia och mystik och mycket som kan locka. Testa Text: Jenny Olsson Foto: Emrik Jansson

47

ta en selfie här, kanske blir du inte ensam på bilden! Hashtags: #funwiththeghosts #historia #hälsingland #hälsingegårdar #världsarv

MAT & FIKA

Rigga din middag Människor älskar att se vackra bakverk och mat i flödet! Besök något av Järvsös caféer eller restauranger. Beställ en härlig latte eller ett snyggt bakverk. Eller lägg upp en grym bild på en härlig middag! Helst ska det vara på restaurang men taggat som en hemmamiddag. Hashtags: #foodgasm #love #bestdinner #bestoftheday #egentid #bästasällskapet


Good morning allihopa! Utveckling pågår. Nu, under våren och resten av livet. Signa in på jarvsoworkspace.se

2000-TALETS SPARK! Sparken som passar alla generationer och åldrar. • Steglöst höj och sänkbart handtag så man själv kan ställa in rätt höjd. Handtaget löstagbart kan tas in för att eliminera stölder. • 35 mm breda plastmedar för lätt åkning i mjuk snö. • Alla ljusdalssparkar har löstagbart handtag som stöldskydd och kan enkelt fällas ihop för minsta plats vid förvaring. • Tillverkad med bästa kvalitet för att hålla hela livet, gedigen konstruktion och design. TILLVERKNING OCH FÖRSÄLJNING: Sören Svenssons Byggvaror AB Hybovägen 10, Ljusdal Tel: 0651-137 70

www.ljusdalssparken.se

Gilla oss på Facebook

Utlämningsställe för Ica Hemma.

KÖTT/CHARK

FRUKT/GRÖNT

JÄRVSÖ

Från lokala bönder.

Stort utbud av ekologiska varor

VÄRT ATT ÅKA LÅNGT FÖR CATERING

NYGRILLAT/PANNFÄRDIGT

• Exotiska Plankor m. lax, kyckling, rostbiff och annat gott. • Smörgåstårtor • Allt efter kundens önskemål SPEL KORV

TRIVSEL

FÖRBUTIKEN

KOKT MED BRÖD 5:-

TRADITION

FÄRSK FISK

POST KAFFE

KVALITET

Öppet alla dagar 8-21 • Tel: 0651-402 40 • www.ica.se/jarvso48• Vi tänker på miljön!!! Hälsinglands energieffektivaste butik


Intro

JÄRVSÖPROFIL

H

an brukar kallas för Mr Järvsö av vissa. Och nog har han betytt mycket för bygden. Som mångårig ordförande för Järvsö hembygdsförening och initiativtagare till det som senare blev Destination Järvsö har Mats Fack hjälpt till med att sätta Järvsö på kartan. Redan på 1960-talet insåg Mats Fack att turistnäringen skulle komma att bli viktig för Järvsö. Då gav han och Olle Hamrebjörk möjligheter till att skapa en stugby i Harsa bestående av 50 tomter och stugor. Sedan dess har Mats varit aktiv i bygdens utveckling. Genom åren han drivit Harsagården, startat upp restaurangen Kusens Gästis på Stenegård och varit en del av Järvsö fritid AB, som la grunden för både Järvsöbacken och Järvzoo. — Många har frågat varför jag lägger ner så mycket tid och arbete för att arbeta med Järvsös framtid. Jag har sagt att det är för att jag vill att mina barn ska kunna få sysselsättning i bygden. Den målsättningen har jag nått. Båda våra pojkar är och varit etablerade här, säger Mats Fack. Mats Fack är född och uppvuxen i byn men har också bott i Stockholm i två längre vändor genom åren. Det är något han rekommenderar de flesta att göra, berättar han. — Alla kommuninvånare borde bo någon annanstans ett tag för att lära sig saker och inse hur vackert det är i Järvsö och vilka potentialer vi har för att utveckla besöksnäringen. Mycket av det som skett här är av människor som varit borta från bygden ett tag och sedan flyttar tillbaka. De ser möjligheterna och vad som kan utvecklas, säger Mats Fack.

MATS FACK

Vad du än pysslar med i detta nu så har du med största sannolikhet Mr Järvsö att tacka för just det. Vad gör att du trivs i Järvsö? — Det är vackert i Jarse. Om man har varit utanför Järvsös gränser i några år upplever man det på ett annat sätt än om man går här hela tiden, säger han. Förutom Mats många andra engagemang är han också sedan flera år aktiv i föreningslivet inom Rotary och Järvsö pensionärsförening. För tillfället driver Mats

ett matprojekt där de kartlagt vad man åt förr och sedan tagit fram recepten. 50 olika recept är nu samlade i en kokbok som släpps vid julskyltningen i Järvsö. — Mattraditioner är och har varit en viktig del i våra liv. Vi har hittat många gamla maträtter som försvunnit men som många fortfarande känner igen från sin barndom. Under året har gänget bakom kokboken varje fredag presenterat rätterna på ICA i Järvsö. Då har människor fått möjlighet att smaka på maträtter som grynkaka, kålsoppa och pärstek. Något som varit väldigt uppskattat, berättar Mats. — Det har varit ett jättestort intresse och folk tycker att det är roligt att få återupptäcka mat från förr. ”Åh, det här minns jag att min farmor och mormor lagade”, är en väldigt vanlig reaktion som vi mött, säger han. Vad tänker då Mats Fack om utvecklingen av besöksnäringen i byn? Han är nöjd, säger han och berättar att det senaste målet som slutfördes var när Bergshotellet stod färdigt nu i höstas. Det var en fråga som han var med och drev redan i slutet på 1980-talet. Han tror att lokalbefolkningens engagemang är bidragande till framgången för Järvsö. — Turismen är involverad i lokalbefolkningen och vice versa. Det är den största styrkan vi har, att vi inte ägs av en storkoncern. I stället är många företagare med och bidrar till utvecklingen, säger han. Ålder: 74 år. Familj: Hustrun Sigrid, sönerna Olle och Pär samt fyra barnbarn. Bakgrund: Uppvuxen i Skästra. Har varit bonde i Skästra och Nybo, egenföretagare inom hotell och restaurang och jobbat inom Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Hembygdsförbund. Därutöver massor av ideellt arbete inom olika föreningar och folkrörelser.

Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

49


Promotion

NÄRLJUS

Stefan Wennerstrand, vd och näringslivschef.

FUNGERAR SOM ETT BOLLPLANK

Nätverksfrukostarna har varit ett stort stöd för Sandra på Zinko i Ljusdal.

”NÄRLJUS ÄR ETT VIKTIGT STÖD”

Sandra Ahlzén fick mycket hjälp när hon startade eget. Sandra Ahlzén driver barnklädbutiken Zinko i Ljusdal sedan två år tillbaka. Hon gick NärLjus starta eget kurs innan hon drog igång företaget, något som för henne var en stor hjälp. — Det är ett stort steg från idé och tanke till att ha ett befintligt företag och en butik och NärLjus kurs gav mig otroligt mycket. Man fick träffa många viktiga människor som gav mycket kunskap, vilket man behöver när man ska starta eget, säger Sandra.

S

Även efter företagsstarten har hon haft mycket kontakt med NärLjus. Hon har bland annat haft en mentor och fört många dialoger med NärLjus. Hon tycker att det är viktigt att det finns någon som samordnar möten, som man kan dra nytta av som företagare. — Jag har tagit mycket extrahjälp av NärLjus, hur man ska tänka och vilka vägar man kan gå. Jag har även varit med på en del nätverksfrukostar och där samlas många människor som man haft fördel att träffa, säger hon.

0651-188 00 ljusdal.se/foretagare

NärLjus har funnits sedan 1986 och har sedan dess, på många olika plan arbetat och verkat för att främja, stärka och stödja företagarna i Ljusdals kommun. NärLjus arbetar under sekretess och att träffa dem är kostnadsfritt. Hos NärLjus kan du som funderar på att starta företag, har ett befintligt företag eller vill flytta hit ditt företag, alltid möjlighet att boka tid för rådgivning och använda NärLjus som ett bollplank för dina tankar och funderingar. De kan bland annat erbjuda starta eget kurs eller­ erbjuda mentor under ett år.

NÄRLJUS MORGONSOFFA

Hasse Persson under ett anförande arrangerat av NärLjus.

Den 18 februari drar NärLjus igång sin nya mötesplats ”Morgonsoffan”, för dig som företagare. Du bjuds på frukost och får chans att diskutera olika teman med andra företagare. Det första mötet har rubrik ”liten vs stor”. Tanken är att nystartade och erfarna lokala företagare möts och utbyter tankar och erfarenheter. ”Morgonsoffan” kommer att arrangeras fyra gånger under 2016 med lokalradiokändisen Hasse Persson som moderator. Under året kommer också Hasse att vara 50

moderator i de två politiker-företagardialogerna som NärLjus arrangerar, den första sker 18 januari. NärLjus kommer fyra gånger under året att arrangera ”Ljusdalskvällar i Stockholm”. Tanken med kvällarna är att bjuda in och informera före detta kommuninvånare och andra intresserade om vad som händer i kommunen. Allt för att få fler att ”gilla” Ljusdals ­kommun.


POWERED BY TITANIUM

IPT WIDERIDE XL

// perfect damping characteristics

// the widest (approx. 40% wider), the most precise and the most direct binding system

// the most extreme & effective construction // precise flex-definition // ultra lightweight // reduced rotation forces

XTD TIP & TAIL ROCKER // unique rocker shape // longer rocker profile

// greater manoeuvrability // quieter ride & improved control // greater agility & quicker reaction

3D.RIDGE CORE

WE GET YOU READY FOR ANY CHALLENGE THE MOST VERSATILE SKIS FOR AMBITIOUS RIDERS. HANDCRAFTED IN STRAUBING/GERMANY.

NEW RIDE THE MOUNTAIN

RTM 86 UVO

RTM 84 UVO

RTM 81

RTM 78

VOELKL.COM

RTM 86 UVO, RTM 84 UVO, RTM 81 (Tip & Tail Rocker) RTM 78, RTM 75iS, RTM 75, RTM 73 (Tip Rocker)


Mitt i skidbacken med ylande vargar på den ena sidan och cykelpark och skidliftar på den andra ligger BERGSHOTELLET! Utsikten över Järvsös dalgång är svårslagen. Njut av mat i världsklass på BERGSKROGEN och återhämta dig i ett av våra 52 hotellrum. Här vill vi att du ska trivas! Kontakta oss om du vill veta mer. www.bergshotellet.se info@bergshotellet.se 0651-565252 info@bergskrogen.se 0651-565255


Intro SKIDTÄVLING

STJÄRNGLANS I BACKEN

Boka in den 13 februari kalendern. Där är det internationell FIS-tävling i ­Järvsöbacken. En av de äldsta tävlingarna i Sverige går då av stapeln med ­slalomtävling i Sydbacken. Här har du chans att se flera Sverigestjärnor och ­morgondagens toppåkare göra upp. Gräv dig en snögrop i botten på Sydbranten Foto: HELSINGEBILDER, JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING för bästa åskådarplats. 51


Fixa tvätten! Här finns tvättmaskiner, tumlare, torkskåp och attiraljer till strykningen.

Ring 0651-408 81 och boka!

INFO & BOKNING

Anette Branden

070 - 556 70 97 · www.ofeliamassage.se · ofeliamassage@telia.com http://ofeliajarvso.bokadirekt.se

Medan tvätten blir ren kan du koppla av här i skön miljö med lite fika, en god bok...

FÖR DITT VÄLBEFINNANDE - EN STUND FÖR DIG SJÄLV NÄR KROPPEN SJÄLV FÅR VÄLJA - DET ÄR DU VÄRD DU HITTAR MIG PÅ STENEGÅRD I JÄRVSÖ

Turistvägen 42, Järvsö

· KLASSISK MASSAGE - MEDICINSK MASSAGETERAPEUT · FÖRSÄLJNING AV MARIA ÅKERBERGS SVENSKA EKOLOGISKA HUDVÅRDSPRODUKTER · ANSIKTSBEHANDLINGAR Medlem i · LASERTERAPI LLLT · FÄRGAR DINA FRANSAR OCH BRYN Certifierad massör av Branchrådet Svensk Massage · VAXAR EJ ÖNSKAD HÅRVÄXT

korr: annons@halsingeallehanda.se www.jarvsomotor.se

0651-412 43

Gör drömmen verklig nu! Snöskoter – ATV – Motorcyklar , Landsväg, Cross, Enduro Kläder – Tillbehör – Assesoarer – reservdelar och mycket annat

52 Välkommen till vår vällfyllda butik för dig med motorintresse vi finns på industrivägen 22 i Järvsö Kolla även in vår webbshop www.jarvsomotor.se & www.h-djarvso.se


Promotion JÄRVSÖBACKEN

Patrick Murphy är en av de populära skidlärarna i Järvsöbackens skidskola.

m man aldrig stått på ett par skidor kan skidskola vara en bra inkörsport till pisternas förtrollade värld. När du väl börjat åka vill du aldrig sluta. Skidskola är kanske starkt förknippat med småbarn som aldrig åkt skidor men i Järvsöbacken har man för länge sen tvättat bort de kopplingarna, här går alla i skidskola. – De allra yngsta är bara tre år och får leka sig in i skidåkandet men sen har vi skidskolor för alla kategorier av åkare, säger Ann Augustsson Järvsöbacken. Förr fick även de allra yngsta lära sig åka lift och sen ta sig ned för barnbacken. Nu har man ändrat upplägget och tre-fyraåringarna får istället leka och busa runt rullbanden (som finns både på norr och syd) och introduceras i skidåkningen under en längre tid och med en massa skoj. Familjeskidskolan går ut på att lära de vuxna hur de ska åka med sina barn i lift och pist så att familjen sen tillsammans kan bli bra skidåkare. – Vill man lära sig åka skidor är det en riktigt god idé att gå skidskola, man lär sig mycket snabbare, får rätt teknik från början och framförallt är det roligt att åka i gäng, säger Ann Augustsson, Järvsöbacken. Telemark- och snowboardlektioner finns självklart också och det finns även möjlighet att hyra snowboard eller telemarkskidor och prova åka en timme med instruktör. – Det är väldigt många som är nyfikna på andra grenar inom det alpina och provar man sig fram med en instruktör blir upplevelsen mycket starkare och roligare, säger Ann. För att vara garanterad att få en plats någon av skidskolarna under sin vistelse bör skidskolan bokas i förväg, intresset är stort och trycket högt så platserna har rykande åtgång.

O

nda.se

I JÄRVSÖ GÅR ALLA I SKIDSKOLA Familjeskidskolan gjorde succé och barnen får ännu mer tid att leka. Här är Järvsö­backens populära skidskola i vinter.

Boka skidskola och information: 0651-415 50.

BOKA ONLINE – WWW.JARVSOBACKEN.SE 53


• Bra priser på däck och fälgar! • Takboxar från 2 995:• Försäljning av Autoexperten-presentkort • Strålkastarpolering • Service med bibehållen nybilsgaranti

En fantastisk hällvarm tunnbrödsklämma med smaker av lamm, getost, skinka, pesto och havtornshonung, allt samlat i ett tunnbröd bakat på Stenegård.

(vägassistansförsäkring ingår i 12 mån.)

• Reparationer • Starthjälp • Reservdelar

Klämmorna finns runt omkring på bygdens olika event!

VARMT VÄLKOMMEN TILL OSS! /Nisse, Ylva och Oscar

DELBETAL A T MED RÄNTEFRIT RTENAUTOEXPE KORTET!

BILVERKSTAD

Turistvägen 2, Järvsö 0651-408 00 info@jarvsobilservice.se Öppet: mån–fre 0730 –1600

Lotta Olsson Tel 073-039 29 42

(lunchstängt 1200 –13 00)

www.jarvsobilservice.se

54 fischersports.com vacuum_210x133_en.indd 1

17.11.15 11:49


Promotion JÄRVSÖBACKEN

MER ÄN BARA HYRA

Att sitta på Järvsöbackens altan en vårdag är livskvalité deluxe.

NJUTNING I BACKEN

Här finns de bästa mat- och fikaställena på berget. fter några timmar i pisten börjar magen kurra och benen darrar. Dags att fylla på med energi! Kanske man även behöver vila benen en stund och värma kalla fingrar? Risken finns att det till och med slinker ned en öl i eftermiddagssolen… I Järvsöbacken finns många goda alternativ. Med mat i magen blir allt så mycket trevligare och alternativen är många

E

och varierande om man tillbringar dagen i Järvsöbacken. Har man egen matsäck och små barn finns det mysiga grillplatser i barnområdet där man kan grilla både utomhus och inomhus. För dem som kan åka lite högre upp finns en grillplats vid Alphyddan på toppen av Skolliften, där kan man även köpa våfflor, korv eller hembakat fikabröd. Nere i serveringen i stora huset serveras lunch varje dag med många goda rätter att välja mellan. — Där finns mat för både stora små

med köttbullar, pasta, gulashsoppa, grytor eller goda smörgåsar och fikabröd. På Sydsidan finns det två stora nyheter, den ena är Bergshotellet med en restaurang som drivs av en White Guide-omnämnd kock. Här serveras det lyxig mat som lagas från grunden. Den andra är att utanför det nybyggda hotellet finns ett nytt barnområde med en stor grillplats och flera ”gapskjul” (vindskydd på hälsingemål). En sak är säker – ingen behöver gå hungrig eller törstig.

NY SHOP OCH HYRA PÅ SÖDER Järvsöbacken öppnar nytt barnområde vid Bergshotellet. ärvsöbacken ökar i år med. Fjolårssäsongen blev den bästa säsongen sedan Järvsöbacken startade. 187 000 skiddagar avverkades under vintern. Det placerar Järvsö på tionde plats i Sverige över mest besökta anläggningar. Järvsöbacken strävar ständigt mot nya mål. Som en av Sveriges bästa vinteranläggningar gäller det att hålla fanan högt och fortsätta utvecklas. Järvsö har fortsatt att bygga ut snökanonsystemet för att säkerställa att pisterna håller den höga kvalité som

J

gästerna och ägarna kräver. — Det är enorma mängder snö som vi producerar. När systemet går på max sprutar vi ut en snömängd motsvarande 240 lastbilslass med snö i timmen, säger Peter Augustsson Järvsöbackens vd. Den nya systemet gör att man kommer kunna lägga all snö på berget på 13 dygn istället för tidigare 20. Man kommer dessutom att efter bara fem dygn med minus fem grader ha tio nedfarter klara vilket är dubbelt så snabbt som innan. — Med det nya snökanonsystemet 55

11:49

betyder det för gästen att det blir en tidigare säsongsstart, ett bättre underlag och i slutändan en mycket bättre upplevels, säger Peter. En annan nyhet i år är den nya skiduthyrningen på Bergshotellet. Där kan du förutom hyra alpin utrustning hyra längdskidor, få hjälp med vallning och längdlektioner. Skidspåret ligger tre smidiga stavtag från hotellet. Utanför hotellet har det byggts ett helt nytt barnområde med grillplats, rullband, knapplift och belysning för kvällsåkning.

I Järvsöbackens skiduthyrning kan du göra så mycket mer än att bara hyra utrustning. Här finns experter på skid­modeller, utformning av pjäxor, vallning, slipning och mycket mer! Att hyra sin utrustning är ett smidigt och enkelt sätt för dem som inte åker så många dagar på säsongen, eller som kanske inte har möjlighet att frakta sin utrustning mellan hemmet och backen. I Järvsöbackens skiduthyrning finns de senaste versionerna av skidor och pjäxor och du får hjälp att hitta det som passar just dig. Men skidhyran i Järvsöbacken är mer än bara uthyrning. Förra årets nyhet, bootfitting, blev en stor succé. — Nu kan vi hjälpa alla med knöliga fötter. Vare sig man har köpt pjäxorna här eller någon annan­stans så hjälper vi till att anpassa dem till dina fötter. Vill du köpa nya pjäxor har vi ett brett sortiment från Lange, Scott, K2 och Fischer, säger Malin Hjälm som är en av skidhyrans experter.


Upplev Järvsö, en del av Hälsingland, från hästryggen. Våra trygga islandshästar tar dig med på en oförglömlig tur i vår vackra hälsingebygd.

Helsingegården i Järvsö Välkommen till en hemtrevlig turist- och kursgård som passar utmärkt för många olika arrangemang som t.ex konferenser, fester och utbildningsdagar. Den avkopplande och rofyllda miljön gör det trivsamt att bo och vistas här. Vi kan erbjuda ett trevligt bed & breakfast eller vandrarhem med rum till bra priser. Du kan välja rum med 1 – 4 bäddar. Du har också fri tillgång till vår bastu eller kan hyra vedeldad badtunna.

Turerna anpassas givetvis efter ryttarnas förmågor, alla är välkomna; nybörjare som mer erfarna. Ring för mer information eller se vår hemsida.

VÄLKOMNA! Tel 0651-401 66 • www.helsingegarden.com

Patricia 073-951 51 84 | Följ oss på FB

Hjärtligt välkomna!

www.per-svensas.se

Välkommen till din Englessonbutik i Bollnäs

Nu finns vår nya serie Järvsö i butik! Nyhet!

Nyhet!

VSÖ Köksö i vitlackad furu och topp B74 D61 H85 PRIS 4.995:-

Nyhet!

VSÖ Stol och matbord i vitlackad furu och en lackad topp i vintage brun/ ärg. Bord L200 B100 H75. Stol PRIS 1.495:- Matbord PRIS 6.680:-

www.englesson.se

Sv Hem Bollnäs 210x133+3 mm.indd 1

JÄRVSÖ Sideboard i vitlackad furu, lackad topp i vintage brun/grå färg B153 D45 H90 PRIS 7.795:-

Nyhet!

JÄRVSÖ Vinhylla i vitlackad furu B61 D33 H105 PRIS 3.295:-

Nyhet!

Nyhet!

JÄRVSÖ Vitrinskåp i vitlackad furu, lackad överdel i vintage brun/grå färg B88 D44 H211 PRIS 8.795:-

56

JÄRVSÖ Soffbord i vitlackad furu och lackad överdel i vintage brun/grå färg L127 B81 H50 PRIS 4.995:-

Vardagar 10–18 • Lördag 10–14 • www.svenskahem.se Tel. 0278-511 500 • Industrigatan 21 Bollnäs Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning, skrivfel och prisändringar.

2015-11-16 11:58:33


s

8:33

Intro

JÄRVSÖPROFIL

H

on har skrivit så länge hon kan minnas. Som skribent och poet har hon varit verksam i flera år, men i höstas kom romandebuten. Med romanen Kollisionen är Katarina O’Nils Franke Hälsinglands senaste författar­tillskott – och hennes hjärta klappar lite extra för Järvsö. Författaren och poeten Katarina O’Nils Franke kommer från Undersvik, 15 minuter från Järvsö. Det gör att Katarina och hennes familj tillbringat en hel del tid i bygden. — Jag och min syster lärde oss åka skidor i Järvsöbacken och gick i skidskola där ett par vintrar och efter det hade vi säsongskort varje år, säger Katarina O’Nils Franke, som dessutom är en flitig besökare på Järvsöbadens golfbana varje sommar. Till vardags bor hon i Stockholm och arbetar som redaktionssekreterare på kultur- och samhällstidskriften Axess. Tidigare har hon bland annat arbetat som förlags­ redaktör på tankesmedjan Timbro och som tillförordnad chefredaktör på Frivärld Magasin. I höstas romandebuterade Katarina med Kollisionen på Visto förlag. Romanen tar avstamp hos studenten Richard och hans märkliga och livsavgörande dag på ett café i Uppsala. Inspiration till handlingen och karaktärerna fann Katarina under sin egen tid som student vid Uppsala universitet. Skrev romanen gjorde hon däremot mestadels i Hälsingland.

KATARINA O’NILS FRANKE

Författaren och poeten brinner lite extra för Järvsö. Vi förstår varför. — När jag kommer till Hälsingland hittar jag det där lugnet och får ofta en massa inspiration till att skriva, säger Katarina. Ofta skriver hon i stugan som finns hemma på tomten intill föräldrahemmet i Undersvik. Den var först tänkt som en after ski-stuga, en plats att koppla av i efter skidturer, men blev snart en skrivarstuga. Inte minst under året när Katarina läste skrivar­

linjen på Bollnäs folkhögskola. — Det finns en kamin i stugan och utsikten från skrivbordet är över vidderna ner mot Ljusnan. Det är en perfekt plats för att skriva på, säger Katarina. Om du har en vän på besök och ni ska upptäcka Järvsö, hur ser den perfekta vinterdagen ut? — Det är alltid roligt att ta med folk på Järvzoo om de inte varit där. Vi börjar nog där, sedan blir det lunch på Condis innan vi beger oss till Järvsöbacken. Där åker vi skidor resten av eftermiddagen, säger hon. Vad är din bild av Järvsöbor? — Jag skulle nog säga att de är lite mer välkomnande än andra hälsingar. Och många har tydligt fokus på turismen. Man måste nämna Järvsö när man pratar om Hälsingland. Jag brukar alltid säga att Undersvik ligger en kvart från Järvsö. Järvsö sätter Undersvik lite mer på kartan, säger Katarina med ett skratt. Ålder: 28 år. Gör: Skribent och poet, redaktionssekreterare i Axess Magasin. Aktuell med debut­ romanen Kollisionen. Familj: Bor med maken på Lilla Essingen i Stockholm. Syster i Stockholm och föräldrar i Undersvik. Bakgrund: Uppvuxen i Undersvik. Har studerat språkvetenskap vid Uppsala universitet och i Tyskland. Tidigare bland annat verksam som förlagsredaktör och ledarskribent. Skriver prosa, poesi och opinionstexter. Text: Josefin Owetz Foto: Emrik Jansson

57


Intro

STIL & FINESS

OUTTRÖTTLIG TREND

Nu är det kanske fel att säga att längdåkning är en ­”innesport” då det enligt bilden var lika populärt för ­sisådär 100 år sedan. Här är det fyra grabbar, med otroligt hög swag, som har tagit några varv på Kyrksjön i Ljusdal. Än i dag brukar kommunens personal preparera ett spår på isen samt ploga upp en bana för skridskor och spark. Foto: EMRIK JANSSON

58


59


DIREKTBUSSAR

DAGLIGEN HÄLSINGLAND

STOCKHOLM

Grupper/företag: Boka er egen buss 8-80 platser!

RING FÖR OFFERT!

Skräddarsydda hus på totalentreprenad

Marknadens modernaste bussar!

0651-10 000 • www.harjedalingen.se

Vi levererar lokalproducerade prefabhus på totalentreprenad. Vi står för flexibilitet, hög kvalitet och snabb leverans. Vi förmedlar även Tomter

www.dellenhus.se | tel: 0653-153 00

Välkommen till Ljustorget

Vid infarten till Ljusdal finner Ni Ljustorget, en sagovärld som saknar motstycke i Sverige. Som enda butik i hela

landet erbjuder Ljustorget de ljuvliga handstöpta Loiten-Lys från Norge, ljus i unika former och yttersta kvalitet. Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Vandra runt i den avslappnade atmosfären och hitta dina egna kompositioner till en mysig sittplats med levande ljus i ditt hem eller bara en liten uppenbarelse att vila ögonen på. Ljustorget är ett unikt utflyktsmål där du förutom att uppleva en helt magisk värld bland ljus även kan ta en fika i vårt mysiga kafé, där vi bakar allt själva från grunden och även har lättare luncher. Under samma tak ligger vårt egna lilla gjuteri där vi själva kan tillverka en del av ljusen – helt för hand och från grunden, utan maskiner.

BUTIK, GJUTERI FÖR LJUS • CAFÉ MED EGET BAGERI Stavsätters rastplats intill Älvbron i Ljusdal • Järvsöv. 1, Ljusdal 60 Tel: 0651-120 04 • www.ljustorget.se


Intro

FOTOGRAFERING

MAGASIN JÄRVSÖ GOES KVÄLLSTIDNING

Hasselblad 503CW Gold Supreme En favorit i repris Pris: Cirka 87 000:När Victor Hasselblad grundade kamera­ märket som tog över hans efternamn var tanken hela tiden att göra dom bästa kamerorna. Hasselblad firade sitt 50-årsjubileum år 1998. Då släpptes även denna kamera limiterad till endast 500 exemplar och med detaljer i 18 karats guld. En onödig lyx kanske några tycker. Vi på Magasin Järvsö anser att det inte blir så mycket coolare än så här. Priset varierar då dessa endast finns på Ebay. Tänk på att du måste skaffa ett mörkrum för att kunna fixa efterbehandlingen.

Snösmockor, Köldchocker, Rysskylor och Polensnö. De är kreativa på kvällstidningarna, men rätt enformiga. Därför har vi hjälpt dem med årets ”klickmonster”. De här rubrikerna används med fördel på löpsedlar, men funkar också väldigt bra på nätet för att locka till annonsklick. Varsågoda.

FOTOGRAFERING PÅ ALLVAR Aldrig förr ha det varit så populärt att fotografera. Fler och fler ­upptäcker också tjusningen med att ta bilder med en riktig kamera och inte bara med mobilen och ett roligt filter. Fotografering handlar lika mycket om efterbehandling som att trycka på knappen. Här listar Emrik Jansson tre superfina kameror i tre olika prisklasser.

t Fujifilm X-T1 Modern kamera med gammal charm. Pris: 14 900:Genom årtionden av filmtillverkning har Fujifilm fulländat konsten med färgåtergivning och detta lever vidare i den nya, digitala Fujifilm X-T1. I detta tåliga kamerahus som dels stöter bort vind och väta får man 16 härliga megapixlar som tillsammans med den nya processorn ger snabb buffert och erbjuder många fina råfiler. Kameran är liten, smidig och Fujifilm erbjuder en mängd olika objektiv till denna. Det finns även wifi i kameran för direktleverans till din telefon.

Nikon Coolpix A En kompakt lättviktare. Pris: 5 900:Nikon lanserade denna modell år 2013. Kameran ger fotografen möjlighet att välja själv om man vill fotografera helt manuellt eller per automatik. Den är utrustad med en 16 megapixelsensor och fotograferar i RAW. Möjligheten att med wifi koppla direkt till din telefon för snabb uppladdning till sociala medier och liknande. Perfekt storlek och vikt (299 gram) som passar i jackfickan för att fånga dagens olika äventyr. Bilderna från magasinets gamla och nya prylar (sidan 114) är tagna med denna kamera.

DET ROLIGA FORTSÄTTER I MÖRKRUMMET När bilden är tagen börjar enligt många, det som är roligt med fotografering. Att efterbehandla och publicera bilderna på sociala medier eller i ett privat fotoalbum. Det finns många olika program som Bilder, Photoshop och program till specifika kameror. Vi rekommenderar Adobe Lightroom. Ett perfekt program för både proffs och amatörer. 61


TOP RESORT JÄRVSÖ

Toppsvängen Modernt och bekvämt med högsta standard.

500m till Syd

radioljusdal.se Musik. Lokalt. Galet bra.

Direkt anslutning till Järvsöbacken.

Direkt anslutning till Järvsö Bergscykel Park.

Psst... följ oss på FB!

KÖP OCH HYR UT

HO

EXKLUSIVT BOENDE MED VIDUNDERLIG UTSIKT

Solid BRF med låg avgift – 1 875 kr/mån. 75 m2 plus loft 10 m2. 8+2 bäddar. Energisnål byggnation med bergvärme. Hög standard – två badrum, bastu, braskamin, golvvärme. Fiber – WiFi – bra kanalutbud. God investering – ger bra avkastning vid uthyrning. Enkelt ägande – god gästservice genom lokal stugvärd.

Snart slutsålt i Top Resort 1 !

PASSA PÅ! Köp nu – Åk skidor i Järvsö i vinter och cykla till sommaren PRIS från 2

295 000:-

Bokas enkelt via Järvsö Turistbyrå – www.jarvso.se Kontakta mäklare Pär Berglin Tel: 0651-400 00 · E-post: par.berglin@maklarringen.se

www.maklarringen.se

TE

LL

&

LÅ GP

RI

SB

OE

ND

Kramsta Gästgård

E

Med traditioner och personlig service

Mitt i Hälsingland ligger Kramsta Gästgård & Konferens, en Gästgård och konferensanläggning med atmosfär och trivsel. Närheten till natur och kultur har format vår verksamhet till ett ställe att ”komma hem” till. Lägg till detta den personliga servicen av oss som värdfamilj och våra medarbetare, vårt uppskattade kök, trevliga sällskapsutrymmen att koppla av i och ett trivsamt rum att sova ut i.

tel 0651 – 411 50

www.kramsta.se


Promotion CENTRUMHUSET I LJUSDAL

BUTIKERNA I CENTRUMHUSET Fifty - Fifty - Trendiga kläder för både killar och tjejer, till vardag och fest. Framförallt har butiken ett rikt jeansutbud med märken som Diesel, Lee, Only, Cheap Monday och Jack & Jones. Mister - Moderna herrkläder för både vardag och fest med märken som Dahlin, Garcia, Tiger of Sweden och Boomerang. Här hittar Du allt från tuffa jeans och skjortor till stilrena kostymer. Johanna - Moderiktig dambutik med kläder för alla tillfällen. Här varvas tuffare, prisvärda plagg med märkeskläder av hög kvalité och ett utbud av vackra smycken från Budtorose. Här hittar Du märken som Odd Molly, Masai, I say, Freequent och Soya Concept. Kardemumma - En livsstilsbutik med möbler, mode och inredning. Här hittar du märken som House Doctor, Bruka Design, Nicolas Vahé, Inredning från Bloomingville, Klong, Madam Stoltz och kläder från bl.a. Line of Oslo, Sixtydays och Please. Butiken har också en webshop. www.kardemumma.net

GALLERIA MED STIL OCH VÄRME

Centrumhuset i Ljusdal är handelns mittpunkt och den enda gallerian på orten. I Ljusdals centrum hittar Du ett stort utbud av butiker och varumärken. I stadskärnan finns butiker för både stora och små där Du kan tillgodose de flesta behov och intressen. Galleria Centrumhuset är handelns mittpunkt och den enda gallerian på orten. Här finner Du allt från moderiktiga klädbutiker och hårfrisörer till inredning och vackra smycken. Gallerian rymmer kläd- och varumärken som Du vanligtvis hittar i de större städerna. I butikerna möts Du av god service och värme, något som utmärker handeln i Ljusdal.

Gallerian med dess personal välkomnar dig med en positiv och hög servicenivå som känns personligt och gemytligt. I de fina butikerna finns ett otroligt stort utbud för såväl ung som gammal. Här finns möjlighet till en mysig fikastund med goda bakverk och lättare luncher för den hungrige. Njut av en stunds avkoppling hos proffsiga frisörer som klipper och stylar eller gör ett besök i grannbutiken och få tips och råd av kunniga glasögonstylister. Här hittar Du många butiker med ett rikt utbud vilket gör shoppingstunden lättsam och rolig.

Gå in på vår hemsida för information om öppettider. centrumhusetljusdal.se

63

Parfymshopen - Butiken erbjuder ett brett sortiment av parfymer från Hugo Boss, Escada, Lexington, Salming, Paco Rabanne m.fl. och även hud- och hårvårdsprodukter, smycken och kosmetika av märken som L`Oreal, Max Factor, Isadora och Collistar. Guldfynd - Butik med förlovnings- och alliansringar och ett stort utbud av bijouterier. Märken av bland annat Molly Sandén och Decor som passar både kvinnor och män. Brorsans salong - Hårsalong som klipper, färgar och stylar. I sortimentet finns hårvårdsprodukter som Maria Nila, L´anza, Goldwell och Creator. Synoptik - Butik med diplomerade glas­ ögonstylister och ett stort utbud av glas­ ögonbågar av märken som Ray Ban, Tommy Hilfiger, Michael Kors och Carrera. Konditori Finess - Konditori med läckra smörgåsar, bakverk och lättare luncher. En trappa ner finns konditoriets brödbutik med goda bakverk, tårtor och matbröd, allt bakat med känsla.


Gränslös åkning

Där andra ser hinder ser de en möjlighet att uttrycka sig. Daniel Bernstål har förevigat åkarna som bara har roligt på berget. På sidan 79 har Tobias Liljeroth, redaktör på Åka Skidor, skrivit om den skitiga skidåkningen.

64


65


66


George Persson i ett av Järvsö Snöparks alla features. 67


PÅ JAKT EFTER ETT BRA KONFERENSSTÄLLE? Låt oss på Järvzoo ta hand om er nästa konferens. I samarbete med Bergshotellet så sätter vi ihop ett unikt upplägg helt utifrån era önskemål. Här finns moderna lokaler för upp till 100 personer, magiskt vacker omgivning, fantastisk mat, unikt boende, mängder av kringaktiviteter att välja bland och nordens vilda djur precis runt hörnet. Paketpriser från: 295 kr/person (dagkonferens inkl. fika och lunch) 1695 kr/person (dygnspaket med fika, lunch, entré till djurparken, 3-rätters middag, övernattning och frukostbuffé). Välkomna att kontakta oss!

jarvzoo.se | tel 0651 411 25 | bokning@jarvzoo.se

TRIVS HOS OSS! Välkommen att njuta hos oss på Condis och i Vardagsrummet. Här finns en hemtrevlig miljö med utrymme för avkoppling och umgänge. Är du hungrig erbjuder vi som vanligt en förstklassig à la carte i restaurangen på nedervåningen.

condis.se | tel 0651-410 80 | facebook.com/condisbar 68


Handplant av Nisse Arvidsson på okänd snöhög. 69


70


Stalefish av Simon Hedqvist vid egengrävt hopp.

71


Heminredning Mode Skönhet Dam, herr, barn. Vintage Retro Antikt Secondhand Nytt.

Håll utkik efter oss i Järvsö!

Nu finns vi i två butiker i Bollnäs.

Vi värnar om tradition och förnyelse!

Boka FolkUngar till din skola! Var med på en workshop fylld med spel, sång, bus och dans! Långgatan 9, City. Söderhamnsv 2 vid Rehnbron, Öppet: Mån-fre 11-18. Lörd 11-15. (Citybutiken stängt måndagar) www.gammaltnytt.se Facebook Instagram tel: 0278-146 00

Läs mer och boka på www.folkungar.se

VI HAR ALLT FÖR

JAKT · FISKE · FRILUFTSLIV • Allt för vinterfisket. • Stavar, valla och andra tillbehör från SkiGo. • Friluftskläder och stövlar. Barn-, dam- och herrstorlekar.

Nu slipper du valla! Skintecteknologin gör att du slipper fundera på temperaturer och före. De integrerade stighudarna gör att du kan lägga all den tid du vill i skidspåret istället för att krångla med valla. Oslagbart! Bara att montera efter före och ge sig ut!

• Isvidda långfärdsskridskor

PAKETERBJUDAND E

Atomic Sport Skintec-skidor, bindningar oc h pjäxor

3 795:-

www.jarvsojakt.se

72

Ord. pris 4 85

0:-


Backside Air av Simon Hedqvist under Sydliften.

73


Max Joners drar av en klassisk raggare. 74


”Det ska vara kreativ åkning”

Järvsö Snöpark har de senaste åren gått igenom en förvandling från en helt vanlig hoppark till en av de fräckaste i Sverige. Bakom förvandlingen finns Simon Hedqvist, Järvsöbackens parkansvarige. — De senaste åren har det blivit mycket mer glädje inom åkningen. Nuförtiden är parkerna mer anpassade för att det ska vara mer kreativ och rolig åkning, säger Simon Hedqvist. Järvsöbacken har satsat mycket på glädje och energi när Järvsö Snöparken har byggts. Bland annat går det att kombinera sitt åk tack vare att många features står bredvid varandra. Det går alltså att sätta ihop sitt åk både i längd- och sidled. Simon har åkt snowboard i 18 år och vet såklart vad han pratar om.

Till sin hjälp i parken har han även världsstjärnan Nils Arvidsson som ställt upp med förslag och inspiration. Och det är just ”Nisse” som Simon tycker är en av de bästa på den glädjefyllda åkningen. — Nisse hanterar både puder på stora berg och mer vanlig åkning i parker. I vinter blir det flera nyheter i parken. Bland annat kommer det att byggas ett ”waterfall-rail” som tas i etappar. Sen kommer barnen att få en helt ny parklinje på den södra sidan vid hotellet. — Det kommer att vara smågupp, ett par boxar och lite annat, för att barnen ska tycka att det är roligt, säger Simon. 75


147,9 meter från Järvsöbacken!

Sedan starten i Färila oktober 2011, då vi började från noll, har inflödet av nya patienter bara fortsatt.

2x10+2 bäddar. Skidförråd - Bastu - Öppen spis Utsikt mot byn och klacken och egen carport! Äntligen kan vi välkomna nya kollegor i teamet, då tandläkare Anders Lindberg och tandsköterska Janet Karlman ansluter. De börjar efter årsskiftet i vårt nyöppnade behandlingsrum.

Vi kan alltså ta emot nya patienter och det är vi jätteglada för! B O K A S V I A T U R I S T B Y R Å N I J Ä RV S Ö 0651 – 403 06 eller jarvso.se L ÄS M ER OM BOEN DET PÅ JAR SEH US.SE

CHINOVAS

EFTERTANKE Street Food-inspirerad av Hälsinge mathantverk.

Annbacksvägen 14, Färila Tel 0651-200 40 Vi finns på Facebook.

www.farilamunhalsa.se

CHINOVA MÖTESGÅRD

Chinovas butik Här på gårdens butik har vi samlat våra favoriter. Butiken har en blandning av lokal design och kända märken:

Oss hittar du i Järvsöbackens sydliga nedfarter.

Olars Ulla · Månses Design Växbo Lin · Barfota Hälsingelinneväveri Jini Hedblom · Yggolyng Ulla Jacobsson Malin Schröder m.fl.

Ta en paus med Eftertanke framför brasan!

Väl värd ett besök!

Vi serverar mat & fikabröd. Kokkaffe - på nymalda ekologiska bönor. Och choklad med vispgrädde på farmors vis. Öppnar Juldagen kl. 11-15 alla dagar fram till 5 januari, därefter öppet fre–sön kl. 11-15. Extraöppet på loven.

BOKA EN UPPLEVELSE! Åk bandvagn med oss upp till serveringskåtan Eftertanken och se vackra Järvsö kvällstid från toppen av Järvsöbacken. Där serverar vi en fika buffé med lokala produkter.

Onsdagar klockan 17 med start 23/12 Start vid pistmaskinsgaraget på norra sidan av Järvsöbacken. Minsta antal 8 personer för att köra.

275:-/person

Bokning genom Turistbyrån 0651-403 06. För större grupper eller middagar gör vi gärna en offert.

Chinova Mötesgård är en gammal lantgård som vi, Marie och Sune Frost, har byggt om för att kunna ta emot människor som vill arbeta i en lugn och harmonisk miljö, eller bara njuta av en avkopplande ledighet och ta del av den natur och kulturlandskap som vår gård erbjuder. Gården har moderna lokaler för konferens eller fest, vedeldad bastu och badtunna, 10 rum (de flesta dubbelrum) och flera rum inne och ute för måltider eller relax. För öppettider, 0651-474 08

Nyhet för i år!

Boka en eller flera lägenheter eller hela gården. 76 www.jarvso.se eller 0651-40306

www.chinova.se

Är vi hemma är det öppet!

Facebook.com/chinovas


Nisse Arvidsson, George Persson, Max Joners och Simon Hedqvist.

77


Hundspann i Hälsingland Följ med oss på en härlig, spännande hundspannstur, där vi tar dig med ut på en fantastisk naturupplevelse. Prova på att själv köra ditt hundspann över frusna sjöar, snötäckta myrar och genom djupa hälsingeskogar. Vi arrangerar ett flertal olika turer, från 15 min ”prova-på”-turer till lunch- och flerdagarsturer.

Inga förkunskaper behövs.

Café & brödbutik mitt i Färila Kaffebröd, tårtor, smörgåsar & stenugnsbakat matbröd

Vi bakar allt själva!

Sweden Husky Tours

Öppet mån–fre 8–17, lör 9–15 Tel 0651-210 60

Tel: 070-200 85 01, 070- 341 88 15 | E-post: info@swedenhuskytours.se

www.swedenhuskytours.se

IG T IK R N E L IL T N E M M O K L Ä V L! E D N A H N R Ä J & G R Ä F -, G G BY BEHÖVER DU HYRA EN MASKIN?

Kom då in till din lokala maskinuthyrare i Ljusdals kommun – Ramirent. Vi finns under samma tak som XL-Bygg Ljusdal.

DAGS ATT BYTA GOLV?

ute Stå inte star du hos oss la nder nu med vag år c o tak h v personal duktiga ig! hjälper d

Nu har vi superpris på Ek Trento från Kährs. 3-stav ekgolv. Pris per kvm: 269 kr. (Så långt lagret räcker)

FRÄSCHA UPP INOMHUS! VI HAR INNERDÖRRAR, GOLV, FÄRG, PANELER OCH FÖRVARING. KOM IN SÅ HJÄLPER VI DIG! 78

Öppettider: mån-fre 6.30-17, lör 10-14. Sjulhamregatan 1 i Ljusdal. Tele: 0651-156 77

www.xlbygg.se/ljusdal


r.

. 7

l

Max Joners ser världen ur ett annat perspektiv.

Det handlar om att ladda skiten...

S

kitig j***a rock n’ roll-skidåkning. Uttrycket myntades någon gång under det sena 90-talet när den legendariske friåkaren Jesper Rönnbäck och hans lika luggslitna anhang härjade som värst i de tidiga Free Radicals-filmerna. Skit i förhandsskrivna regler, skit i puder, stora berg och perfekta förhållanden. Ta istället det du har och utnyttja det till max. Vrid upp volymen på elva och kör som om det inte fanns någon morgondag. Kopplingen till puckelåkning var tydlig, men här hade man släppt lös hela helvetet på ett berg där det inte fanns några inhägnader att förhålla sig till. Sedan hjälpte det förstås också att gänget såg ut som något katten släpat in, trots sina flashiga sponsorkläder. Det var långt hår och snus som rann från underläppen –

extremt befriande i en skidvärld som dominerades av kontrollerade svängar, vita polotröjor och välansade geléfrisyrer. Egentligen är det konstigt att de fria radikalernas åkning inte fick någon större genomslags­ kraft hos mer dödliga åkare. Visst, få personer på den här planeten har någonsin kunnat åka skidor som sagde herr Rönnbäck. Men det handlade aldrig om vem som är bäst, utan om att ladda skiten ur det man har för stunden. En skid­ åkningens variant av DYI. MEN SEDAN HÄNDE något. Efter en serie av reaktioner och motreaktioner, och inte minst parkåkningens och den urbana jibbens intåg i skidvärlden, började det röra på sig. Kanske var det bara den baklängesfostrade generationen

79

som blev något år äldre och insåg att det som man gjorde på stålräcken kunde översättas även till ett fjäll. Estetiken var den samma, åkstilen snarlik, för att inte säga klädstilen (om nu den egentligen har någon större betydelse), och uttrycket lika vilt. En ny generation med ledsagere som filmgänget The Bunch har börjat ta för sig av bergen på ett helt nytt sätt. Där andra ser begränsningar ser de möjligheter. Där andra ser ingenting ser de en liten feature som ska utnyttjas till fullo. Det handlar inte om att bara svänga höger-vänster tills man är nere vid liften igen, utan att använda hela vägen dit så mycket det bara är fysiskt möjligt. Kreativitet som någon vis person kallade det. Eller bara… skidåkning.


Text: ÅSA MALMSTRÖM

Foto: HELSINGEBILDER.SE/JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING/JOHN SCHÖN D.Y.

80


När rälsen kom till byn Järvsö har mycket att tacka Olof Pehrson för – mannen som såg till att järnvägen drogs till Järvsö. Den skapade många nya arbetstillfällen och en blomstrande turismnäring. Här är historien om när Sveriges modernisering kom till Järvsö.

81


ALPBYN I JÄRVSÖ Boende och rest rang med Unikt ski-in och au sk i-o ut läge Familjevänligt i anslutning till badirnrekt backen • Restaurang & Café • Bar & Br yggeri me d afterski • Ölprovningar • Guidningar i br ygge ri • Ölskola

Tel 070-676 57 06

www.alpbyn.se

19/12 25/12 26/12 30/12 31/12 2/1 6/1 9/1

SÄSONGENS SPELSCHEMA:

HAN OCH HANS VÄNNER BADVÄDERS SISTA SPELNING SOUL 6 ANDERS KOLLIN NYÅRSSUPÉ FR KL 19 OBS! BOKAS SENAST 28/12 BRODÉN MED SÄLLSKAP STÖLDGODS SLIMFIT

16/1 23/1 30/1 6/2 13/2 20/2 24/2 26/2

HION MARTELL HÄLSINGEFYR ANDERS KOLLIN BLOMGREN OCH HANS VÄNNER BRODÉN MED SÄLLSKAP SLIMFIT ANDERS KOLLIN ERIK BRODÉN

27/2 2/3 4/3 5/3 12/3 19/3 26/3 2/4

THE TRIO ANDERS KOLLIN BRODÉN MED SÄLLSKAP STÖLDGODS PÅLLES BODEGA BRODÉN MED SÄLLSKAP ÅBERG OCH C/O SÄSONGSAVSLUTNING AV BRODÉN MFL

Brands at Baboo – Ljusdal Hos Brands at Baboo finner du allt från en bal på slottet till en myspysdag i skogen Vi samarbetar med secondhandbutiker i London, Paris och Miami. Välkommen in till vår exklusiva butik och frossa bland märken som Gucci, Ralph Lauren, Michael Kors, Hermés, Guess m.fl.

82

Hotellgatan 15B, Ljusdal • 0708-11 69 07


Ö

Järnvägen var, och är fortfarande, oerhört viktig för ­Järvsös framtid och tog med sig nya utmaningar för byborna – i form av jobbmöjligheter och bråksugna rallare. Den här bilden är vi något osäker var den kan vara tagen – kanske Undersvik, kanske Skästra? Skicka din egen gissning på tufftuff@magasinjarvso.se

FOTO: HELSINGEBILDER.SE/JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING/JOHN SCHÖN D.Y.

L

D

en som kör bil på den nybyggda E4an norrut eller sätter sig på tåget från Stockholm mot Hälsingland har nog svårt att föreställa sig de svårigheter som tidigare var relaterade till att resa norrut. Dagens resande var få förunnat. Häst och vagn var strapatsrikt, obekvämt och vägarna var ojämna och steniga. Inte sällan blev den resande dessutom hotad eller rånad av ligor längs vägen. Höst och vår var vägarna sällan farbara överhuvudtaget och endast djur kunde ta sig fram i leran. Resorna gick istället på vattnet. Ångfartygen tog passagerare och varor längs kusten - från norr till söder. Men behovet av transporter var stort, framförallt för att frakta timmer ur skogen. De flesta transporter skedde vintertid då snö och

is låg tjockt på marken och resan med häst och släde var bekväm. På 1870-talet gick den mest moderna resan i Hälsingland mellan Bollnäs och Söderhamn som ”med sina vackra vyer och omväxlande resa” band ihop inlandet med kusten. Resan gick med ångbåt och hästjärnväg – en räls där hästarna drog loket. En resa som i dag tar 40 min tog då sju timmar. Att människor och gods kan föras från en plats till en annan är en förutsättning för utveckling och tillväxt. I dag är det en självklarhet. Det var den framväxande sågverksindustrin som var drivande i utbyggnaden av den tidiga infrastrukturen. Sågverken låg tätt i byarna Skästra, Järvsö, Lörstrand och Nor. Det betydde att plank och brädor skulle från inlandet vidare till kustens transporter. 83

Det blev tillslut industrialiseringen med behovet av fasta och trygga transporter som drev fram behovet av en järnväg. Järnvägens utbyggnad kom sent till Sverige, till skillnad från engelsmännen som var först ut i Europa. Från 1850-talet och ett halvt sekel framöver präglades Sverige av järnvägens utbyggnad. Sverige var ett långt land och genom att knyta ihop norr och söder skapades ett handelsutbyte och möjlighet för människor att resa. Järnvägen blev förut­ sättningen för hela Sveriges industrialisering och utveckling på 1900-talet. Järnvägen främjade handel. Ekonomin växte och förmögenheter skapades. Med järnvägen kom framtiden. Posten, timmer, järnmalm, turister och damer med hattar – alla kom de med järnvägen till och från Hälsingland. Det som tidigare varit


· DAMSKOR i storlek 35–44 · GYM · DROP-IN SOLARIUM · STÖDSTRUMPOR för vader <60 cm och lår <95 cm · LEGITIMERAD SJUKGYMNAST Magnus ALM · HERRSKOR i storlek 40–50, större storlekar kan beställas ÖPPET: Måndag–fredag 9–18 (torsdag förlängt till 19), lör 10–14 För kampanjer och extra öppettider - följ oss på Facebook!

Renbergsvägen 3, Järvsö • 0651-414 50 • jarvsosjukgymnastik@hotmail.com

www.jarvsosjukgymnastik.se

Vi har byggt ut!

Välkommen till vinterparadiset i Harsa, mitt i hjärtat av Hälsingland. Här finns suveräna möjligheter för träningsläger, kurser och konferenser. 80 km välpreparerade skidspår i underbar natur som passar allas konditioner och färdighet. Tillgång till vallabod, skiduthyrning, vallaservice och butik. Harsagården 1, 820 40 Järvsö Tel. 0651-495 11 • www.harsa.se

84

Snösäkert! Harsa ligger 400 m.ö.h. och här brukar snön komma i oktober och ligger kvar en bit in i april.

Konferens hos oss


FOTO: HELSINGEBILDER.SE/JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING/JOHN SCHÖN D.Y.

Men rallarna var inte bjudna på festmåltiden. I protest tågade de mot det nybyggda hotellet och trängde sig in i lokalen och krävde sitt brännvin.

Till vänster i bilden syns Järvsö järnvägsstation, som invigdes den 1 oktober 1879. Det vita huset till höger om stationen är järnvägshotellet, där det i dag ligger lägenheter.

isolerade byar som stått stilla blommade nu upp med nya möjligheter. Att resa blev ett nöje. Järnspår istället för trampade stigar innebar helt nya möjligheter till kommunikationer i norra Sveriges inland. DEN FESTLIGA INVIGNINGEN AV JERFSÖ JÄRNVÄGSSTATION Den uppmärksamme resenären har noterat att Järvsö järnvägsstation ligger på östra sidan av Ljusnan. Det var inte självklart när järnvägen skulle byggas, inte ens att den skulle dras genom Järvsö. Intresset för att få järnvägen genom byarna i inlandet var enormt och konkurrensen hård. Intresset i Järvsö var stort, inte minst för den familj som redan tidigt drev gästgivaregården Berga – som senare kom att bli Järvsöbaden. Olof Pehrson, ägare till Berga gästgiveri, får i uppdrag av Järvsöborna i början av 1870-talet att åka till Stockholm och ”inför konungen föra talan om järnvägens dragande inåt landet”. Han talade väl och järnvägen kom att dras via Bollnäs och Järvsö för att ansluta i Ljusdal och vidare mot Sundsvall och Trondheim. 1 oktober 1879 invigdes så Jerfsö järnvägsstation. Vid den festliga invigningen var det nybyggda stationshuset fyllt av flaggor.

Många bybor hade tagit sig till stationen för att få sig en glimt av de fina gästerna, som var representerade av landshövdingen, högt uppsatta järnvägstjänstemän i ståtliga uniformer och dess fruar med lustiga hattar. Alla anlände till Järvsö med specialchartrat tåg ända från huvudstaden. Det ännu inte färdigbyggda järnvägshotellet låg då mitt emot dagens stationshus. Hotellet var dock så pass klart att festmiddagen kunde ätas i hotellets bottenvåning. Middagen är beskriven som en riktig festmåltid där det ”skålades för kungen och fosterlandet och hurrades för järn­ vägens landvinningar”. Glassen till efterrätten kom med tåget från Stockholm. Efter middagen klev gästerna ombord på tåget igen och det startade med ett stånkande, bolmandes tjock rök och med ett råmande åkte det mot Stockholm igen. Men rallarna, de som byggt järnvägen, var inte bjudna på festmåltiden. Det irriterade naturligtvis. I protest tågade de mot det nybyggda hotellet och när de fina gästerna åkte trängde rallarna sig in i lokalen och krävde sitt brännvin. Där fanns då en hovmästare som skickligt klarade av situationen. Han bad dem stiga in i en kammare och serverade ett glas till alla. Sedan gick han runt och samtalade om var de kom ifrån, hur länge de varit hemifrån och om föräld85

Ett ånglok passerar Edängeforsens järnvägsövergång. Idag huserar inga tåg på just denna sträcka, men i forsen under finns det aktiviteter för de mer vågade att prova på.

FOTO: HELSINGEBILDER.SE/KILA JONAS ARKIV.

Källor: • Järvsö, förr och nu, Börje Björklund. • Berättelsen om invigningen av JerfsöJärnvägsstation, JJ:son Hanzén Hälsingerunor Järvsöbaden 1905-2005 Särskilt tack till Börje och Karin Björklund för samtal om Järvsös historia och gott fika.


1-2 sida Magasin Järvsö 4_Layout 1 2015-11-19 13.48 Sida 1

Ta en paus i Ljusdal Fyra fräscha toaletter

N. Järnvägsg. 60, 827 35 Ljusdal

ÖPPET:

Måndag-Fredag Helgdagar

Fantasifulla smårätter

Förtjusande fikahörna

Tel: 0651-126 03

06.30-22.00 08.00-22.00

SNÖSKOTRAR · FYRHJULINGAR · MOTORCYKLAR · KLÄDER · SLÄPVAGNAR · MOPEDER · BÅTAR · UTOMBORDARE

Välkommen till din

Yamaha-återförsäljare i Hälsingland

Hos oss hittar du, förutom Yamahas breda modellprogram på snöskotrar, även skor, kläder, släpvagnar och tillbehör som hör vintern till. Vår fullserviceverkstad tar hand om din snökoter på bästa sätt och ger dig många sköna bekymmersfria mil ute i naturen. Vi erbjuder förmånlig finansiering från 6,95% ränta, i samarbete med Handelsbanken Finans.

YAMAHA LJUSDAL FÄRILAVÄGEN 3 | STAVSÄTTER/LJUSDAL | TEL 0651-100 80 Öppet försäljning & verkstad: mån–fre 8–17, lör försäljning 10–13

86


FOTO: HELSINGEBILDER.SE/LJUSDALSBYGDENS MUSEUM

Rallare – busar och banditer eller hårt arbetande människor som moderniserade Sverige?

E

rarna levde ännu. Det vänliga bemötandet fick rallarna att med gråten i halsen och en tår i ögat att längta hem. Efter supen, som delades lika till alla, gick rallarna tillbaka igen och det hotande slagsmålet var avstyrt och Järvsö station invigd. RALLARNA OCH RALLARTÅGET I JÄRVSÖ Med byggandet av järnvägen förbi byarna Karsjö, Järvsö och Skästra kom också rallarna. Med sina släggor intog de städer och byar med uppdraget att modernisera Sverige. De resande järnvägs­ byggana satte också skräck i bygden med slagsmål och en hel del brännvinsdrickande. Det finns många historier om rallarna. Den mest kända i Järvsö är det så kallade Rallartåget som utspelade sig under den årliga Skästra marknad, som än idag drar handelsresande från hela Hälsingland. Rallarna var förbjudna att gå på marknaden av rädsla för slagsmål. En bonde ville denna kväll ta hämnd för en gammal oförrätt. Han spände för sin häst och släde och knöt slanor vid medarna på släden och satte sedan hästen i galopp rakt in i rallarnas

läger. Rallarna gick ut för att se vad som var på gång och alla som kom i vägen för släden slogs omkull av slanorna och skadades. Hämnden blev rejäl. Nära 200 rallare gick samtidigt mot den pågående Skästra marknad med påkar. Alla som kom i dess väg fick rejält med stryk. När de tagit ett varv runt marknaden och slagit alla de kom åt gick de samma väg som de kommit. Efter Rallartåget var relationerna mellan rallare och bybor frostiga under lång tid. DE NYA JOBBEN Järnvägen innebar också nya arbetstillfällen i byarna. Stinsen blev en viktig person. Han bodde i stationshuset, ledde arbetet på stationshuset och bar en stilig uniform. Resenärer, varor och inte minst posten passerade stations­huset och kom därmed att bli ett centrum för information och kommunikation i byarna längs järnvägen. Postmästaren blev också en viktig del av det moderna samhället. Många var också de banvaktare som vaktade spåren. Längs järnvägen ser man än i dag hus tätt inpå spåret, många av dem rester från den 87

Alla som kom i dess väg fick rejält med stryk.


Välkommen att bo hos oss på Solbacken! Bra boende i nyrenoverade och fräscha rum, en gedigen frukostbuffé samt möjlighet till 3-rätters middag. Varmt välkomna!

Tel: 0651-56 41 71 Mail: info@solbackenjarvso.se www.solbackenjarvso.se

HOS OSS KAN DU SKRIVA DIN TENTA Vi samarbetar med samtliga högskolor, yrkeshögskolor och universitet. LÄRCENTRA Du får tillgång till studierum, handledning och teknisk utrusting som dator, skrivare och videokonferens. UTVECKLINGSCENTRUM I LJUSDAL är en flexibel mötesplats för vuxnas lärande, en mötesplats som är öppen för alla. Utvecklingscentrums främsta målgrupper är kommunens medborgare, näringsliv och organisationer. Vår målsättning är att erbjuda ett brett utbud för att främja studier på hemorten och på distans. Vi tror på människans förmåga och vilja att utvecklas. Du är välkommen till oss!

ljusdal.se/uc

BRÖDBUTIK & C A FÉ Stenugnsbakat surdegsbröd, knäckebröd, bullar, småkakor, smörgåsar och lokala delikatesser. Sitt hos oss och fika, eller ta med dig hem!

Välkommen!

Öppet ons, tor & fre 10–18, lör 10–16

Norra Järnvägsgatan 29 0651-71 10 03 www.janssonsbrod.se


Ståtliga lokförare framför ett ännu ståtligare ånglok.

tid då det med några kilometers avstånd längs järnvägen fanns banvaktarstugor. Banvaktarens uppgift var att hålla rälsen i gott skick. Med hjälp av en dressin, stående utanför stugknuten, inspekterade banvaktaren rälsen så att tåget alltid kunde komma fram och ingen passerade rälsen när tåget anlände. DRA ÅT HÄLSINGLAND Järnvägen var en förutsättning för turismen – och det är det ännu i dag för en besöksort som Järvsö. Med industrialiseringen kom semestern och med urbaniseringen växte städerna vilket skapade ett behov av att resa till naturen. Bristfällig läkarvård och lungsjukdomar gjorde att efterfrågan på ren luft och kurerande behandlingar ökade. Ett besök till Hälsingland och Järvsö rekommenderades av stadsbor för en kurerande semester. Två personer som såg framtiden i Järvsö var Olof och Amalia Pehrson på Berga

Avstigning på Ljusdals järnvägsstation.

gård. De var tidiga entreprenörer. Olof verkade sedan tidigare som bonde, gästgivare, nämndeman, häradsdomare och sågverksägare. Med sin fru Amalia startade han kurorten Järvsöbaden. Det är samma Järvsöbaden där du i dag kan boka en spa-behandling och äta ett traditionellt smörgåsbord. På den lantliga kurorten Järvsöbaden kunde stadsborna ta hälsosamma tallbarrsbad, få behandling med Norrtäljegyttja och dricka olika sorters hälsovatten. Vattnets läkande egenskaper ansågs goda och attraherade många turister. Rekommendationer som ”Sök till Hälsinge­ luften” eller ”Dra åt Hälsing­land” för att kurera dåliga lungor eller bara en avkopplande ledighet gjorde att Olof och Amalia Pehrsons affärer gick bra och de valde att bygga om sitt jordbruk till en kurort. Rum byggdes, mat lagades och baderskor anställdes. 1905 öppnade verksamheten och i dag drivs Järvsö­baden av samma familj – nu i tredje och fjärde generationen. 89

FOTO: HELSINGEBILDER.SE/KILA JONAS ARKIV./JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING

Uppställda, finklädda och förväntansfulla människor i grannbyn Skästras järnvägsstation.

JÄRNVÄGEN OCH FRAMTIDEN Järnvägen var en förutsättning för att hela Sverige skulle växa, framför­allt i Sveriges inland. Kommunikationer och rörlighet är grunden i all utveckling. En välbehövlig upprustning sker just nu av samma stambana förbi Järvsö som rallarna en gång byggde och striden i dag handlar än en gång om att persontrafiken ska prioriteras framför timmer och järnmalm. Stambanan är i dag hårt belastad av de varor som ska ut till Europa från svenska skogar och gruvor. Varor som skapar förmögenheter och tillväxt. Samtidigt behövs persontrafiken för en växande besöksnäring – som också den skapar växande byar och arbetstillfällen. Järvsö station har överlevt alla förändringar. När bilen gjorde sitt intåg minskade persontrafiken och järnvägen automatiserades senare. Stinsen har lämnat stationen. Men i dag ägs Järvsö station av föreningslivet och är en välbesökt turistbyrå och centrum för utvecklingen av besöksnäringen i Järvsö.


90


Fine dining på Jarsevis Text & foto: Emrik Jansson

Pär Johansson är krögaren som tagit Frankrike och ­Italien till Järvsö. Med hjälp av lokala producenter har han satt ihop en trerätters som får smaklökarna att slå volter.

91


92


Förrätt¶

Lenningekyckling-med broccoliduo från Tura Gård PÄRS ORD OM RÄTTEN I denna förrätt ville jag sätta broccolin och kycklingen som råvarorna i centrum. Jag personligen anser att det är viktigt att man använder hela råvaran och tar vara på allt så långt det går. Vi har härliga och krämiga konsistenser från purén på blommorna och stjälken i broccolin som bryter av fint mot de knapriga i chipsen som är gjorda av bladen. Croquetten på kycklingens lårkött är tillagade på samma sätt som jag lärde mig i Frankrike. Kycklingen kommer lokalt från Bollnäs och broccolin växer endast ett stenkast från Bergskrogen, om du är riktigt duktig på att kasta sten.

Lena Andersson keramiker från Karsjö

LENA ANDERSSON TOG examen från Konstfack i Stockholm år 1973. Sedan dess har hon jobbat från sin egna verkstad i den gamla idrottshallen i Karsjö, 10 kilometer söder om Järvsö. Hon har arbetat för många olika aktörer och gjort allt från utsmyckningarna på lyktstolparna i byn till kakelkonst på Bollnäs sjukhus. Hon håller även kurser för folk som vill lära sig

hantverket. I det här reportaget är det Lena som står för tallrikarna.Varje tallrik är handgjord och därmed unik. Hon bränner dem i en gasugn på 1 300 grader och därefter är de glaserade i en elugn på 1 000 grader och avslutas sen med en vända i vedugn på 1 280 grader. — LENAANDERSSON.COM

Tura Gård

KRAV-märkt gård med anor

STRAX NORR OM Järvsö centrum finner du Tura Gård. Gården ligger på en av Järvsös äldsta, kända boplatser och har utsikt mot Järvsöbackens norra sida, Ljusnan och Järvsöklack. Sofia och Jonas Lindström tog över gården 1997 och har sedan 2005 odlat broccoli, grönkål och även rabarber. Gården är KRAV-märkt och är därmed helt fri från gifter och kemikalier i sin produktion. På gården finns även ett litet musteri där familjen tillverkar alkoholfri bärglögg (oftast smaksatt med rabarber och blåbär) och brännvinsglögg som tillverkas i ett samarbete med Tevsjö Destilleri. — TURAGARD.SE

93


94


Huvudrätt¶

Mälargös -med salami från Charkuteriverkstaden PÄRS ORD OM RÄTTEN Gösen från Mälaren är en av de finaste fiskarna vi har i Sverige. Helt enkelt en råvara i total världsklass! Fisk och citron är en av de vanligaste kombinationerna inom matlagning. Om man snabbt slår ned olja i äggula får man en klassisk emulsionsås som smaksatt med citron passar bra till fisk. De milda smakerna i kantarellerna och morotskakan bryts av med den kryddiga och lättrökta pepparsalamin från Charkuteriverstaden. För mig är det här ett praktexempel på hur en bra huvudrätt ska se ut. I rätten hittar vi klockrena smaker, perfekta råvaror och härliga höstfärger som i kombination med den linblommeblå tallriken lyfter rätten.

Här hittar du Gustavs produkter: Bergskrogen och Condis Bar & Kök i Järvsö samt Omakase Köttslöjd, Bakfickan, Djuret och Tweed i Stockholm.

Skogens guld Kvalitetssvamp från naturen

Charkuteriverkstaden Kvalitetskorv från Gustav Lindström

FÖR KÖTTSLÖJDAREN GUSTAV Lindström har nyfikenheten varit den drivande kraften sedan han började lufttorka kött och styckesdetaljer. Allting startade när Gustav skrev boken ”Expidition Mathantverk” ihop med vännerna Henrik Francke, Jakob Fridholm och Mikael Einarsson (som kom ut 2012). Gustav byggde då om ett kylskåp och utrustade det med termostater och luftfuktare och började experimentera med lufttorkningen av kött. I den lilla lokalen i Skästra utanför Järvsö drar Gustav varje dag på sig den vita rocken och i snitt sex månader senare kan han smaka på resultatet. — Vissa mindre korvar hänger bara några månader i det lilla mognadsrummet. Andra, större köttstycken och hela muskler hänger från fyraupp till 18 månader beroende på hur stora de är, säger Gustav. — C H A R K U T E R I V E R K S TA D E N . S E

95

VÅR MEST ANVÄNDA producent genom åren när det kommer till mat är skogen. Svampar, örter, bär och nötter finns överallt i vår närhet och självklart är det viktigt att lyfta fram. För en del är det en självklarhet att plocka sin egen svamp men det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska börja! Kantarellen är den mest lättplockade svampen av dem alla och den finner du i blandskog mellan fura och björk. Marken bör vara lite stenig och fuktig, gärna i en backe, där hittar du garanterat skogens guld! Ett bra ställe skulle alltså kunna vara runt Kramstatjärn i Järvsö. Mer säger vi inte.


96


Efterrätt¶

Friterad

Jarseost med havtorn på två sätt

PÄRS ORD OM RÄTTEN Här gick jag lite på spåret ’klassiskt möter modernt’. Det klassiska i denna rätt består av en friterad camembert från Jarse Ost. I Frankrike är detta en populär dessert som oftast serveras med hallonsylt eller jordgubbar. Jag ville gå ifrån det och gjorde en reducerad sås på havtorn som förvisso är söt men har syran kvar. Till detta gjorde jag även ’havtornsrom’ för att få ännu mer smak av havtorn och för att det är ett lite annorlunda, modernt. Resultatet blir en tallrik med varma, härliga färger. Rätten garneras med råa granatäppelkärnor, citronmeliss och bränd krasse.

Jarseost

Den lokalaste osten i byn.

REDAN FRÅN BERGSKROGENS början var ­ arianne Pallars och Jarseost en given leveM rantör. Marianne driver sitt lilla gårdsmejeri i Hiklack på familjegården Pallars ungefär åtta kilometer utanför Järvsö centrum. Tillverkningen startade år 2007 då mejeriet stod klart efter sex månader av byggande. Ostkakan tillverkas från ett recept som gått i arv på gården. Salladsostar, blåmögelostar med olika karaktär och vitmögelost finns med i Mariannes sortiment. Alla ostar görs av lokalproducerad mjölk från Järvsö med omnejd. En av Mariannes fina vitmögelostar är Camemberten som Pär använder till sin klassiska dessert. — J A R S E O S T.

Sunnanåkers skafferi Kustbäret som har flyttat in i landet.

HAVTORN ÄR EN växt som oftast förknippas med Sveriges kustland men som finns att finna mitt i Hälsinglands skogar. Närmare bestämt i Alfta, hos Anki Tjernberg Hamberg. Havtorn har en positiv hälsoeffekt då bären är mycket rika på C-vitamin och antioxi­ danter. Kärnan innehåller mycket vitamin E och vitamin K som är bra för tillverkningen av aminosyror.

97

— Jag plockar bären för hand för att bevara saften där det mesta av smaken sitter, säger Anki. Anki driver företaget Sunnanåkers skafferi och tillverkar själv flertalet produkter av de orangea bären; bland annat marmelad, torkad frukt, juice och sylt. I det här numret av Magasin Järvsö används havtornet i en reducerad sås och som havtornsrom som stelnat med hjälp av växtbaserat gelatin och socker. — S U N N A N A K E R . S E


ENKEL MAT Att göra något avancerat enkelt är en konst. Pär Johansson är expert på att göra just detta med mat. Här är hans resa.

D

Av Emrik Jansson

et tog inte lång tid för Pär Johansson att fatta tycke för kockyrket. En ryggskada satte käppar i hjulet för den väntande tenniskarriären (en av de mest lovande i landet med en Kalle Anka-cup vinst) och Pär valde istället att gå Hotell & Restaurang på gymnasiet i Söderhamn. — Omställningen var inte så svår. Vill man bli bra på något, till exempel att laga mat eller att spela tennis måste man jobba stenhårt och lära sig av dem som gjort resan innan en själv, säger Pär. Efter två år på Grythyttans kockhögskola begav sig Pär till Paris för att jobba på krögaren Alain Solivérès restaurang Les Elysées. Restaurangen hade då, som i dag, två stjärnor i den prestigefyllda Guide Michelin. — Jag glömmer aldrig den människan. Alain var stenhård. Vi som var lägst i rang fick leva i fysisk terror redan från start. Vi snackar mat i ansiktet, sparkar och slag om man gjorde fel. Vi fick inte ens stå upp när vi jobbade utan fick hålla till på stengolven i produktionsköket, sittandes. Men det fanns något som Pär var riktigt duktig på och som tog honom upp från golvet. — Majsflarnet. Det var gjort helt på majsmjöl, vatten och olja. Man brer ut det snabbt i en väldigt het panna, stansar ut det så att det blir runt och sen måste man hugga loss det ur pannan och lägga det i press. Det måste gå jävligt snabbt och tack vare det där flarnet fick jag till slut även jobba kväll på restaurangen. Pär jobbade på Les Elysées i ett år innan han berättade för Alain att han skulle sluta och flytta norrut. — Först då berättade han för mig att jag var den bästa lärling han någonsin haft och erbjöd mig jobb som Chef du Partie på en trestjärnig Paul Bocuse-restaurang. Men jag var redan

färdig efter ett år utan klapp på axeln, så jag tog mina saker och flyttade hem med ett jättefint brev från Alain. EFTER PARIS KOM Pär hem och fick genast anställning och jobbade under några år på ett flertal kända krogar, bland annat Restaurang Bagatelle i Oslo, Operakällaren och Edsbacka Krog för att nämna några. Drömmen om en egen restaurang fick vänta men efter hemflytten till Hälsingland kom första erbjudandet. — Av en slump kom Rolf Åkerlund in på lunch på Wij Trädgårdar i Ockelbo där jag då jobbade som kökschef under 2007. Rolf är grundare

Bergskrogen. Under 2012–2013 satt jag med och pratade igenom allt från start och planerade till och med kökets utseende tillsammans med ledningsgruppen. Men till slut insåg jag att det var för många bollar att hålla reda på. Jag sa som det var att det var fel tillfälle för mig och drog mig faktiskt ur helt och hållet, säger Pär. MEN BERGSHOTELLETS UTVECKLING fortsatte. Restaurangen Bergskrogen tog form enligt Pärs önskningar och när det blev dags för en krögare att ta plats tog företagets vd, Anders Bucht, kontakt med Pär igen. Han ville ha referenser på vilka krögare som skulle kunna ta ansvaret för och driva Bergskrogen eftersom Pär inte var med i bilden längre. — Det här samtalet fick jag julen 2014 och då hade jag haft tid att lägga ner mina små verksamheter för att helhjärtat satsa på Bollnäs Kulturkrog och Växbo Krog. Han berättade att de hade fullföljt allt med öppen kökslösning och jag blev väldigt förvånad att det var så långt gånget. Jag blev extremt intresserad igen och hoppade på projektet och i nuläget är jag otroligt glad och tacksam att jag gjorde det, säger Pär. Bergshotellet är alltså din tredje krog som du nu driver. Hur känns det och vad ser du mest fram emot? — Jag ser så många möjligheter. Efter tio år som egenföretagare har jag nu mina tre krogar och jag kommer äntligen kunna göra det jag vill igen: laga mat och prata med gäster. Just nu lägger vi mycket energi på att hitta duktiga matleverantörer. Tyvärr så är det många restauranger som har lokalt på menyn men inte på tallrikarna eller i kylrummen. På Bergskrogen ska man kunna äta mat och vara helt säker på att de lokala råvaror man äter kommer från någon av våra otroligt grymma producenter, säger Pär.

”Vi som var lägst i rang fick leva i fysisk terror redan från start. Vi snackar mat i ansiktet, sparkar och slag om man gjorde fel.” av hela Växbo, han gillade maten och hade redan bestämt sig för att bygga en krog i Växbo. Allt gick snabbt och en vecka senare hade jag skrivit på och sålt bilen för att få ihop till aktiekapitalet. 2008 öppnade vi Växbo Krog, säger Pär. Första åren var tuffa. Konkursen var nära och av rena ekonomiska skäl startade Pär några projekt vid sidan av Växbo Krog; utbildning av skolkockar, en cateringverksamhet och även ett samarbete med Hälsingestintan med produktutveckling av färdiga såser och smaksatt smör. 2013 startade Pär sin andra krog: Bollnäs Kulturkrog och han fick då göra sina första heltidsanställningar. — Vi fokuserade stenhårt och satsade mycket på bra personal och bra service. Två krogar och flera andra företag gjorde att man som egenföretagare egentligen bara satt med löner, fakturor och inte fick göra så mycket av det man vill. Och jag vill laga mat, så enkelt är det. Pär skrattar till. — Och så började pratet om en tredje krog, 98


— Tanken med menyn på Bergskrogen är simpel: den franska matlagningsgrunden och det franska köket har historiskt sett alltid utgjort grunden för matlagning. Samtidigt inspireras vi mycket av Italien. Den här restaurangen ska vara Italien och Frankrike men med Hälsinglands härliga råvaror, säger Pär.

99


100


”En njutning varje dag”

De kontrollerar säkerheten, lagar liftar och tar hand om skidgäster som gör sig illa. Pistörerna är skidanläggningarnas allt-i-allo och dolda hjältar. Magasin Järvsös reporter Josefine Owetz följde med pistören Elin Wennersten en dag på jobbet. Foto: Daniel Bernstål

101


102


103


VÄLKOMMEN TILL HÄLSINGESTINTAN KÖTTBUTIK Vi skivar upp hängmörat kött efter önskemål från vår manuella köttdisk. Oxfilé, entrecôte, biff, högrev m.m.

Köp din gårdsmärkta julskinka hos oss!

Vi har pannfärdiga produkter och mal köttfärs direkt i butiken. I butiken finns också läckra tillbehör som passar till kött och ett kvalitetssortiment av köttknivar, köttbultare, gjutjärnspannor m.m.

Vi finns nedanför Stenegård i det grå trähuset, Stene Hybovägen 1 Öppettider: Tisdag-Fredag 11-17 Lördag 11-15. Telefon: 0651-311 34 Följ oss på facebook: www.facebook.com/halsingestintankottbutik

104


Klockan har knappt hunnit slå åtta på morgonen när... ...Elin Wennersten står i liften för dagens första åk. Hennes arbetsdag inleds alltid ute i pisten. Varje morgon gör hon eller Nisse Olsson, Järvsöbackens två pistörer, en säkerhetskontroll av hela skidanläggningen. I den ingår bland annat att kontrollera nedfarter, liftar och stolpar. — Vi gör allt vi kan för att ingenting ska hända ute i skidbacken om dagarna. Vi har ett lite ”bakom kulisserna”-jobb. Gästerna ser oss hela dagarna, men har nog ingen koll på vad vi egentligen gör, säger Elin Wennersten. Det är fredagen den 13 mars och SMHI har lovat ett högtryck över Hälsingland hela helgen. Det märks. Förutsättningarna för en magisk dag i skidbacken verkar goda. När Elin kommer upp på toppen stannar hon till och blickar ut över Järvsö. Himlen ovanför byn är klarblå och bortanför bykärnan tar den snöbeklädda skogen vid. — Jag kommer aldrig att bli hemmablind. Den här utsikten är fantastisk. Jag

skulle aldrig klara av en dag på ett kontor. Om jag någon gång inte lägger märke till denna utsikt måste jag byta jobb, säger Elin med ett skratt. UPPE PÅ TOPPEN gör hon en kontroll av norr- och västliften. Hon knäpper loss skidorna och kliver bakom snövallen och går mot stolparna där vändhjulet sitter. Hon tittar upp på linan där bygelliftarna en efter en passerar vändhjulet. Det ser bra ut, förklarar hon. — Byglarna ska åka runt i en rak linje. Liftsystemen är en sluten krets. Så fort något felar bryts det direkt och liften stannar. Som när någon trycker på nödstoppet, säger Elin. Det är de där små sakerna som gör att det kan gå illa ute i skidanläggningen, förklarar hon. Därför är det nödvändigt att minsta lilla sak kontrolleras ordentligt, som stoppknapparna i samtliga liftsystem. Som pistör är Elin både sjukvårdare och delaktig

105

i säkerhetsarbetet i Järvsöbacken. Hennes viktigaste uppgift är att förebygga skador. — Man blir lätt lite nördig. När man åker till andra skidanläggningar så tittar de flesta på utsikten. Vi pistörer tittar mer uppåt istället, på liftanordningen och hur de har tänkt säkerhetsmässigt, säger hon och ler. Elin tar på sig skidorna igen och åker ner en bit i backen. Hon stannar vid en av liftstolparna och testar stoppknappen så att den fungerar. Jodå, liften stannar. Hon fortsätter ner till liftstugan i Norrbacken. Där inne ligger en driftjournal med en checklista som Elin bockar av punkter på. Check, check, check. Hon kryssar för allt som hon kontrollerat ute i liftsystemen, som avstigningsplatser och maskineri. SAMTIDIGT SOM ELIN åker runt och gör säkerhetskontrollen gör hon även en annan sorts kontroll, nämligen den av nedfarterna. — Ute i nedfarterna kontrollerar vi hur


VI HJÄLPER DIG ATT SÄLJA DIN FASTIGHET! Idag är vi marknadsledande inom vårt område, som omfattar Ljusdal kommun. Vår marknad består av cirka 8 000 villor och fritidshus. Därtill kommer alla bostadsrätter.

1-7 PERSONER - ÅRET RUNT DYGNET RUNT - HELA SVERIGE

0651-408 01 070-202 00 27 jarvsotaxi@gmail.com

Välkommen att boka Din resa önskar Jari och Åsa Palonto

JONAS ERIKSSON 070-317 54 55 jonas.eriksson@fastighetsbyran.se

Alpstigen 6

H� �s kan du känna dig som hemma! www.alpstigen6.se

Hos oss bor du bekvämt i en modern fullutrustad timmerstuga, belägen precis vid Järvsöbacken, endast ett par meter till närmaste lift och backe. Här har du även en underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö. För mer information eller bokning besök: www.alpstigen6.se

106

ANNA BORG ERIKSSON

anna.borg.eriksson@fastighetsbyran.se


”Det är en njutning som jag får varje arbetsdag, att jag redan har åkt ­igenom alla backar när de första gästerna kommer.”

Namn: Elin Wennersten. Ålder: 34 år. Gör: Jobbar som pistör sedan 9 år. Familj: Min älskade pappa och hunden Frank The Dog, katter, häst, fiskar och alldeles för många får och höns (sett till ursprungsplanen). Intressen: Det mesta som har med snö att göra, mina djur och så är jag en riktig nörd av gamla hus och byggnadsvård.

Gör helst en ledig vinterdag: Då är jag såklart i backen, numera ofta på snowboard. Hinner jag med en ridtur är dagen fulländad. Min senaste Järvsöupptäckt: Det är nog mitt eget tak en kväll med norrsken eller riktigt stjärnklart, att ligga där och titta upp i rymden är otroligt mäktigt och något alla borde få njuta av!

107

det ser ut. Vi letar efter gropar, om något parti är mindre bra pistat eller om det finns isfläckar. Vi kollar helt enkelt av om det är något som gästerna kan skada sig på och märker ut det, säger Elin. Det märks att Elin har stenkoll på sitt jobb. I år gör hon sin femtonde säsong i Järvsöbacken. Det gör henne till en av veteranerna i personalstyrkan. Hon började sin karriär inne i serveringen. Säsongen efter flyttade hon ut och hamnade som liftvärd i knatteliften och säsongen därpå arbetade hon vid en av de större ankarliftarna. Hon har även varit liftvärd vid stolliften på Södra skidområdet. — Sedan en säsong blev det en plats över i skidpatrullen. Många ville ha den platsen, men på något sätt fick jag den. Jag halkade in på ett bananskal, det bästa bananskalet jag halkat på, säger hon. Sagt och gjort, samma år gick hon skidpatrullutbildningen. Det är en bred utbildning, berättar hon. Det mesta som kan hända i en skidanläggning, utbildades de i. Under utbildningen står bland annat omhändertagande i terräng, föreläsningar med ortopeder och lavinsök på schemat. — Omhändertagandet när någon skadat sig är väldigt viktigt. Det är avgörande för utgångsläget att återhämta sig, säger hon. Nästa steg i karriären kom förra säsongen. Då ringde SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, till Elin och frågade om hon ville bli instruktör för deras utbildningar. Det ville hon. — Det känns lite läskigt. Det är ett enormt ansvar som vilar på ens axlar. Det som jag säger kommer människor sedan att utföra i praktiken på sina skidanläggningar, säger Elin. Vi är tillbaka på toppen av Öjeberget igen efter att ha kontrollerat resten av nedfarterna. Allt har sett bra ut och kantmarkeringarna vid sidan av pisterna har suttit där de ska. Även pistningen har sett bra ut. Ingenting att anmärka på ur säkerhetssynpunkt alltså. Från norrliften kommer nu de första skidåkarna som stakar sig bort till det södra skidområdet. — Det är en njutning som jag får varje


201 2

Allt för lantbruk och husdjur JONAS 070-72 72 174 ANNA 070-246 85 78 WWW.TEVSJODESTILLERI.SE .. .. .. BESOK: TEVEKVARN 1, JARVSO

TELE 0651-460 13 .. OPPET måndag-fredag 8.00-17.00 lunch 12.00-13.00

DIN SAMARBETSPARTNER FÖR SKÄRANDE MEKANIKTILLVERKNING

Söker du ny arbetsplats?

Är du vår nya kund?

Vi letar ständigt efter teknikintresserade människor

Vi söker alltid nya 108 spännande uppdrag.

LJUSDAL Tel 0651-173 90

www.mfprecision.com


”Det blir en livsstil till slut, det här yrket. Att få ha det här som kontor är helt otroligt.”

109


110


arbetsdag, att jag redan har åkt igenom alla backar när de första gästerna kommer, säger Elin med ett skratt och börjar åka ner mot serveringen och receptionen. En fikapaus i personalens fikarum väntar. Hon tar med sig sina skidor in, om något händer måste hon snabbt kunna ge sig ut i skidbacken. Om olyckan är framme är Elin där också. Jag frågar henne varför hon ville bli pistör. Hon svarar att kombinationen att arbeta i en skidanläggning och att få ta hand om skadade människor tilltalade henne. Vissa människor kanske inte förstår varför det är lockande att ta hand om skadade människor? — Nej, det kan jag förstå, säger Elin med ett skratt och fortsätter: Men för mig handlar det mycket om att göra det bästa av situationen när någon har skadat sig. Det är ofta människor som lagt ner mycket pengar på sin skidseI skidpatrullutbildning mester, och som sett varvas teori med många fram emot den och praktiska övningar. Efter när de plötsligt skadar godkänd utbildning ska man självständigt kunna sig rasar nästan deras arbeta som skidpatrullör värld samman för en med säkerhetsarbete, skastund. Att få hjälpa deförebyggande åtgärder samt omhändertagande av dem så gott det går alla typer av olycksfall i en i den situationen är skidanläggning. viktigt, säger hon. KÄLLA: SLAO. Under vintersäsongen blir det mest jobb som gäller för Elin. Och när hon är ledig hamnar hon ändå oftast i, just det, Järvsöbacken. Hon beskriver hur hon nästan är i backen dygnet runt under vintern. — Det är roligt att gå till jobbet varje dag och när jag är ledig åker jag hit ändå. Personalen här är ju mina vänner, säger Elin. Arbetsdagen fortsätter. Elin förklarar att ingen dag är den andra lik som pistör. Förutom utryckningar när någon skadar sig gör en pistör det mesta i anläggningen. En dag kan det handla om att felsöka i liftsystem, en annan att laga medbringare, det vill säga det som liften sitter fast i, och en annan dag att laga utrustning i barnområdet. — Det blir en livsstil till slut, det här yrket. Att få ha det här som kontor är helt otroligt, säger Elin. 111


WWW.JARVSOSNOSKOR.SE

ÄVENTYR

PÅ SNÖSKOR I JÄRVSÖ

GUIDADE TURER HYR OCH GÅ SJÄLV FÖRETAGSGRUPPER KVÄLLSTURER HELA FAMILJEN 100% JÄTTEKUL

BOKA PÅ JARVSOSNOSKOR.SE

112 0651–122 22 INFO@JARVSOSNOSKOR.SE

FACEBOOK.COM/JARVSOSNOSKOR


113

SNÖSKOTUR PÅ JÄRVSÖ KLACK.


Gårdagens nya prylar

Att saker blir vackrare med åren ­stämmer. Men utvecklingen har gått framåt och ­prylarna är mer funktionella i dag. I den här bildspecial hittar du fyra olika verktyg som lämpar sig för vinterbruk. Varje pryl har ­också en 200-årig motsvarighet från Järvsö Hembygdsförenings arkiv. Välj själv vilken du föredrar att använda i vinter. Text & foto: Emrik Jansson

Lykta

Lyktan var ett redskap som användes flitigt av människor och gårdstomtar runt om i Hälsingland så fort mörkret spridit sig. Den moderna versionen av en lykta kallas för pannlampa och drivs för det mesta av AA-batterier istället för stearinljus. Pannlampan kan vara mer effektivt att ha med sig om man turar med snöskor eller tar sig ner för pisterna i Järvsö på natten. Hittas i olika u ­ tföranden på din lokala sport- eller outdooraffär. GISSA PÄLSEN Detta rovdjur har ett rykte att vara extremt glupskt. Djuret har även givit namn åt en känd M ­ arvel-hjälte och byn där du sannolikt håller detta Magasin… Vilket är djuret? 114


115


Välkommen in! till vår mysiga och välsorterade butik i Ljusdal & till vår webbutik WWW.HEMOCHINSPIRATION.SE

MATEUS LE CREUSET WATT & VEKE POTTERYJO PHOLC BRUKA DESIGN EVA SOLO IITTALA & MÅNGA FLER

träffa vänner, ta en kaffe, jobba eller bara ta det lugnt.

Följ oss på:

N.Järnvägsgatan 17, Ljusdal 0651–71 11 74 Hemochinspiration.se

Annika, Anja, Kicki, Sandra, Malin, Britta, Hanna, Pietro, David, Lasse. VI HJÄLPER DIG MED: Löpande bokföring, registrering och betalning av leverantörsfakturor samt kundfakturering, lönehantering, bokslut, årsredovisningar och deklarationer, bolagsbildningar och ekonomisk rådgivning.

öppnar februari 2016 ÖPPET ALLA DAGAR

condis.se condiskaffehus@gmail .com

facebook.com/condiskaffehus

Auktoriserad Redovisningskonsult, medlem i SRF.

www.midama.se Rattgatan 8, 827 35 Ljusdal Tel. 0651-122 72


SKIDA

Det är skillnad på träskida och träskida. K2 Pinnacle 95 är förvisso byggd delvis i trä men med ny teknik för att göra den så lätt som möjligt men också bibehålla stabilitet och styrka. I denna skida som är ny för 2015–2016 hittar du prestanda för hela berget. Du hittar den självklart i någon av Järvsöbackens skidbutiker. GISSA PÄLSEN Vilket är djuret som brummar i skogen? Kanske du känner igen den på de stora klorna?

117


DU HAR KUNSKAPEN OM DITT FÖRETAG – VI VET HUR DU GÖR FÖR ATT BLI FRAMGÅNGSRIK MED DIN MARKNADSFÖRING. FOTO: HELSINGEBILDER.SE

svartpist.com | facebook.com/SvartPistPublishing | 0651-122 22 | info@svartpist.com 118


SNÖSKOVEL

Skotta snö för hand kan ibland vara nödvändigt. Förr i tiden hade man oftast inte så många alternativ till handskottandet vilket gjorde att denna skyffel, som är daterad till 1858, säkerligen var någons förstahandsval. Men för att underlätta och spara på våra läsares ryggar så mycket som möjligt har vi valt ut en ergonomisk snöskyffel från Järnhuset i centrala Järvsö som motsvarighet. GISSA PÄLSEN Förr i tiden brukade man gräva gropar för att fånga detta djur i. En sådan grop finns ute på Kyrkön i Järvsö. Djuren kallas även för gråben. Vilket är djuret?

119


EN PLATS FÖR ALLA SINNEN

VI HJÄLPER DIG MED STUGAN!

Blommor | Inredning | Binderier Öppettider butiken: Mån–fre 10–18, lör 10–15 samt sön 20/12 10–15

Järvsö Resort Service hjälper till med allt det praktiska i stugan där du bor. Vi är din kontakt i Järvsö om du har några frågor angående ditt boende.

För aktuella evenemang och övriga öppettider se Facebook eller www.rosehills.se

Stugvärd • Ankomst- och avresekontakt Linne och handdukar • Tvätteri, vattentvätt

Välkommen!

Lantmätargatan 4, Ljusdal, 0651-71 11 01 www.rosehills.se

Följ oss! Tel 070-690 60 91, 0651-408 81

TRADITIONELL JÄRNHANDEL MITT I BYN

VÄLKOMMEN IN TILL OSS!

120


N

N

KNIV

En vacker och mångsidig kniv bör finnas i alla friluftsentusiasters bälte. Just denna kniv är helt handgjord av Ingemar Nordell i Ljusdal. Besök Järvsö Jakt och Fritid för att köpa just detta exklusiva exemplar. GISSA PÄLSEN Det här djuret är en enstöring och syns sällan i det vilda, är man däremot på plats vid matningen på Järvzoo kan man ibland få se det leka med maten uppe på klipporna. Djuret är även Hälsinglands landskapsdjur… Vet du vilket djur vi pratar om?

121


#alltidsoligajärvsÜ


Boka din sommarsemester redan i dag JARVSO.SE

0651-403 06 www.jarvso.se


210x133 smart...5_Layout 1 2015-12-03 13.52 Sida 1

Ljud, bild och konferensteknik! Vi har mångårig erfarenhet av små och stora installationer i alla typer av lokaler – allt ifrån det privata hemmet till stora konserthus. Bjuråkers kyrka

, Stockholm Bostad i Djursholm

Nya Väsby Kulturhus

Spegelsalen i Gävle

ÖDLUNDS 0651-149 14 • 018-700 80 00 SMARTHOME 070-967 90 50

Välkommen till oss i

Gamla Stan Ljusdal

GILLA FRIZZ ANN PÅ FACEBOOK FÖLJ @FRIZZANNLJUSDAL PÅ INSTAGRAM

Här finns flera charmiga butiker, trevliga företagare, god mat och underbar miljö!

Vintage/second hand/antikt. Kläder, möbler och prylar.

Hjärtligt välkomna!

e! Erbjudand

Köp presentkort under december månad för över 500 kr - då får du 100 kr extra! facebook.com/adelesnagelmakeri

BOKA ONLINE G:a kyrkog 6 (intill Pace Gym)

timecenter.com/adelesnagelmakeri

0651-100 02

BELLA Va r m t vä l ko m n a

SALONG

Ekologisk naturkosmetisk hud-och spaterapeut. EsseOrganicSkinCare och Rosenserien 072-5193902 Ga. Kyrkog. 1F, Ljusdal salongbellaljusdal.bokadirekt.se

Salong Sandra – Boka er klipptid hos mig

Välkommen till mig i Gamla Stan, Ljusdal. Innehar Gesällbrev. BOKA PÅ 0651-30 08 79 E-post: sandra82e@hotmail.com

Hos oss hittar du produkter från bl.a. Ernst, Madam Stoltz, Hübsch, The Spice Tree, Paradisverkstaden mm. Välkommen till oss

Välkommen in för klipp och färgning! Salongkajsa.se


Upptäck • Upplev • Uppskatta Din guide till ett lyckat besök i Järvsö

Foto: CARLEF/JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING

ALLT DU BEHÖVER VETA


DIN GUIDE I VINTER

ETT MATFÖRETAG MED EN 110-ÅRIG HISTORIA. Grundat 1905. Drivs idag av fjärde generationen Björk. Egen charktillverkning och förädling i Färila, Hälsingland. www.bjorkco.se Gilla oss på facebook!

YOGA Välkommen till dynamisk yoga, yinyoga, Soma Move, mm i studion på Bergshotellet. Även weekends och arrangemang, privata och gruppbokningar. Se aktuell info på www.holistictraining.se och www.bergshotellet.se/studion Info & Inspiration: web: www.holistictraining.se Tel: 070 -20 90 142 Mail: info@holistictraining.se Fb: Cecilia Gustafsson Instagram: Holistic Training

OSTAR FÖR NJUTNING CAFÉ & BRÖDBUTIK MITT I FÄRILA Kaffebröd, tårtor, smörgåsar & stenugnsbakat matbröd. Vi bakar allt själva! Öppet mån–fre 8–17, lör 9–15 Tel 0651-210 60

JarseOst är ett småskaligt gårdsmejeri i byn Hiklack, ca 10 minuter från Järvsö. Besök gärna vår gård för provsmakning av ostar och handla i vår självbetjäningsdisk. Varmt välkomna! Tel 0730-48 79 65 www.jarseost.se

DIREKTBUSSAR DAGLIGEN HÄLSINGLAND<->STOCKHOLM Res i marknadens modernaste bussar. Grupper/företag: Boka er egen buss 8-80 platser! Ring för offert!

Tel 0651-10 000 www.harjedalingen.se

VÄLKOMMEN TILL CHINOVAS EFTERTANKE, MÖTESGÅRD OCH BUTIK Street Food inspirerad av Hälsinge mathantverk i Järvsöbacken. Mötesgård i lugn och harmonisk miljö. Njut av en avkopplande ledighet. Butik med en blandning av lokal design och kända märken. Väl värd ett besök! För öppettider, 0651-474 08 www.chinova.se

Chinova


EMRIK JANSSON

För att förlänga säsongen plogar Järvsö­rådet en isled på Ljusnan som utgår från Torön.

Skridskor – passa på när tillfälle ges

Ljusnan bjuder upp till dans – men bara ett fåtal timmar per år.

N

är tillfälle ges är långfärdsskridskor en

För att förlänga säsongen plogar Järvsö­

för skridskoåkning, cirka 25 km kortaste vägen,

fantastisk upplevelse. Susa fram i vin­

rådet en isled på Ljusnan, man utgår från

så i mån av väder och vind kan man göra en

dens fart med minimal ansträngning.

Torön och arbetar sig upp- och nedströms. I

trevlig tur.

Skridskorna klapprar mot den svarta isen som

optimala förhållanden så ska skridskoleden gå

sjunger vackert. I början av vintern är det ofta

från Kyrkön i Järvsö till Orbaden i Vallsta.

ett par veckors is innan snön kommer, då gäller

Uppströms bron i Järvsö är isen svår att

Är det fina isar kan man även nyttja Kalvsjön i Nor, så länge man är försiktig vid passagen där kalvsjön går ut i Norviken.

det att passa på. Ljusnan bjuder på fin åkning

beräkna och vi rekommenderar att man håller

och långa sträckor, men många sjöar kan också

sig nedströms Kyrkön. Men från Kyrkön till

vara försiktig vid utlopp och andra platser där

erbjuda riktigt fin åkning.

Orbaden i Vallsta är det en mycket fin sträcka

isen kan vara svag.

Som vanligt gäller eget ansvar och man ska

HÄR HYR DU UTRUSTNING Om du inte har egen utrustning kan du hyra av Upplev Järvsö eller kontakta turistbyrån. Upplev Järvsö: upplevjarvso.se Turistbyrån: jarvso.se


DIN GUIDE I VINTER

SMYCKEN OCH KLOCKOR

FÖR DITT VÄLBEFINNANDE - EN STUND FÖR DIG SJÄLV

Efva Attling, Emma Israelsson, Edblad, Sandberg, Cu Jewellery, Thomas Sabo, C Stockholm, Syster P, Tree, Certina, Fossil, DKNY, Daniel Wellington, Triwa, Nic & Mel, Kenneth Cole, Yvette Hass, Tajms, Diesel, Skultuna

Klassisk massage - medicinsk massageterapeut. Försäljning av Maria Åkerbergs svenska ekologiska hudvårdsprodukter. Ansiktsbehandlingar Laserterapi LLLT. Färgar dina fransar och bryn. Vaxar ej önskad hårväxt.

N. Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel 0651-71 12 43 www.nordeensguld.se

Du hittar mig på stenegård i Järvsö. Anette Branden, 070 - 556 70 97 www.ofeliamassage.se

LOKALPRODUCERAT KÖTT Hos Per Svensas i Boda kan du köpa lamm, nöt- och griskött direkt från gården. Även fryst kött. Kontakta Patricia: 0739 515184 Fredrik: 0768 826106 Mail: per-svensas@hotmail.com Följ oss på facebook

PER SVENSAS I JÄRVSÖ

VI UTFÖR ALLA FÖREKOMMANDE GOLVARBETEN Så som mattor, golvslipning, klinker, våtrum, både plast och keramik samt parkett. Renovera badrummet? Ring oss! Vi har kompetensen och mångårig erfarenhet och jobbar enbart med kvalitetsprodukter. Vi erbjuder totalentreprenad på er renovering. Vi har våtrumsbehörighet för både plast och keramik. Turistvägen 70, Järvsö Tel 0651-67 70 80 www.jarvsokakeltjanst.se


Skoteråkning i Järvsöskogarna Hyr skoter för en dag och upplev friheten.

A

lla som åker skoter kommer förr

Harsa på antingen den norra eller södra

Ljusdal och Delsbo. Väl framme i de orterna

eller senare in på känslan av frihet.

delen. Det är en skotertur på ett par mil i

finns det fikamöjligheter och tanknings­

För det är exakt det som skoter­

varierande terräng med flera stora myrar där

ställen.

åkning på fritidsnivå handlar – att komma ut i naturen och uppleva friheten. Från Järvsö kan man ta sig åt de flesta håll på fint preparerade skoterleder. Den vanligaste turen brukar vara Harsa runt. Den utgår från Järvsö och går upp till

det går att leka av sig. Väl framme på Harsagården är det ett måste att äta deras lunch eller hamburgare. När du ska tillbaka till byn väljer du såklart den vägen du inte tog upp. Från Järvsö går det också fina leder mot

Kom ihåg att när du sitter på en skoter får du ta extra hänsyn mot andra som är ute i det fria. Sakta ner vid möten, både med andra skoteråkare och naturnjutare. Läs mer om skoteråkning på Järvsö skoter­ klubbs hemsida.

JOHAN STHÅLBERG

Väl framme på Harsagården är det ett måste att äta deras lunch eller hamburgare.


DIN GUIDE I VINTER

VÄLKOMMEN TILL SPORTRINGEN. VI KAN SPORT! Ca 1 000 m2 – Hälsinglands största sportbutik 15 minuter från Järvsö, 30 minuter från Harsa. Vi har ett brett sortiment inom längd, fiske och cykel m.m.

LOKALPRODUCERADE FÅRSKINN

EN PLATS FÖR ALLA SINNEN

Fantastiska fårskinn från Per Svensas, Boda. Begränsat antal Först till kvarn gäller!

Blommor, inredning, binderier, bröd, musik, pub.

Kontakt Patricia: 0739 515184 Fredrik: 0768 826106 Mail: per-svensas@hotmail.com

Öppettider butiken: Mån–fre 10–18, lör 10–15 samt sön 20/12 10–15 För aktuella evenemang och övriga öppettider se Facebook eller www.rosehills.se

Öppet: mån-fre 10–18, lör 10–15 Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

Ljusdal, 0651-71 11 01 www.rosehills.se

PER SVENSAS I JÄRVSÖ

VÄLKOMMEN IN! DÅ DU BEHÖVER NÅGOT EXTRA Vi är bäst på ljud & ljus. Tel 0651–165 50 www.llt.nu

till vår mysiga och välsorterade butik i Ljusdal & till vår webbutik WWW.HEMOCHINSPIRATION.SE Mateus, Le Creuset, Watt & Veke, PotteryJo, Pholc, Bruka Design, Eva  Solo, Iittala &  Många   fler. N.Järnvägsgatan 17, Ljusdal 0651–71 11 74 www.hemochinspiration.se

HÄLSINGELYX MED TUR O TON Från 795 kr, barn från 300 kr. ORBADEN Tel 0278-450 11 WWW.TUROTON.SE


Här åker du på längden HARSA Avstånd från Järvsö:�������������������� 18 minuter. Totalt 80 km varav 10 km fristil. Harsa, med Harsagården som centrum, är ett klassisk tillhåll för längdåkaren. Fantastiska spår, som prepareras varje dag, borgar för fin skidåkning som du har mycket glädje av. Det längsta spåret är 10 kilometer, men systemet är ut­tänkt på ett sätt som gör att du kan kombinera ihop flera spår för att få en längre åktur. Här har många vasalopps-tränings­ timmar avverkats genom åren. KAJEVALL Från Järvsö:���������������������������������� 26 minuter. Totalt 13 km varav 3 km fristil. Varierande spår i varierande terräng. Här ska det mycket till för att du ska tröttna (på att åka alltså). Längden på spår är från 2,5 kilometer ändå upp till 12 kilometer där du kan åka från Ljusdal och upp till Kajevall. Ordentlig utma­ ning på vägen upp. LJUSDAL Skidstadion Från Järvsö:���������������������������������� 16 minuter. Totalt 17 km varav 5 km elbelyst. Samtliga spår har fristil samt klassiskt. Mycket populärt, framför allt kvällstid. Elljus­ spåret på 5 kilometer är tämligen kuperat. Fyra sugande backar inklusive Långbacken, som verkligen gör skäl för namnet. JÄRVSÖ Skidstadion Från Järvsö:������������������������������������ 0 minuter. Totalt 7.5 km varav 2.5 km elljus. Med ett perfekt ski in-ski out-läge mitt i byn finns inga undanflykter för att inte ge sig ut i spåret. Medelkuperat, men inga jättebranta backar. Populärt elljusspår.

Fantastiska spår i snösäkra Järvsö

Spåren kring Järvsö lockar tusentals skidåkare varje år. Prova du med – det finns spår för alla utmaningar.

LASSEKROG Från Järvsö:���������������������������������� 37 minuter. Totalt 20 km varav 5 km fristil. 5 km spåret är kuperat, resten är flacka, fina motionsspår på bland annat myrmark. FÄRILA Från Järvsö:���������������������������������� 23 minuter. Totalt 3 km elbelyst. Kuperat motionsspår på norra sidan Ljusnan.


DIN GUIDE I VINTER

PASSA PÅ... ...att få firmabilen dekorerad medan ni gästar Järvsö. OBS: Fri lånebil medan vi gör jobbet. Industrivägen 14, Järvsö Tel 0651-415 60 www.stiggesreklam.se

RESTAURANG ZEP ZEP Thai take away mitt i Ljusdal. Öppet måndag–lördag 11–19. Lunchbuffé måndag–fredag.

APOTEK HJÄRTAT Stationsgatan 37, Järvsö. För öppettider, se vår hemsida. Hjärtligt välkomna! Tel 0771-405 405 www.apotekhjartat.se

Norra Järnvägsgatan 23 Ljusdal 0651-135 31

GARN & TYG - ALLT FÖR HANDARBETET Vi har allt för Dig som gillar att sticka, virka och sy. Stort sortiment av garner och tyger. Vi har även färdigstickade vantar, sockor mm att köpa. VÄLKOMMEN IN! Öppettider: Mån-tor 9:30–17:30 Tel 0651-412 00

JÄRVSÖ GARN & HANDARBETEN

HEMTREVLIGT I JÄRVSÖ Möbeltapetserare med över 20 år i yrket. Renoverar allt från möbler till mc- och skoterdynor samt sömnad av båtkapell. Försäljning av inredningstyger, väskor, brickor, lampskärmar m.m. Turistvägen 25, Järvsö. Öppet mån–fre 9–17, andra tider enl. ö.k. Följ mig gärna på Facebook & Instagram! Tel 070–345 72 86, kajsa@winder.se, www.winder.se

VÄLKOMMEN TILL LOTTA-BODEN I LOOS • Loosglögg • Massor av present/julklappstips • Skogens skafferi • Granskottsprodukter; saft, marmelad, syltade granskott • Butiksfilial i Färila, Lillbyvägen 17, Tel: 073-841 81 03 0657-105 09, 070-271 52 53 Gärdesvägen 3, Loos www.lottaboden.se

Lotta-Boden


DIN GUIDE I VINTER

HELSINGEGÅRDEN I JÄRVSÖ SKÖLLINGAS HÄSTTURER Vi ordnar turer med häst vintertid som sommartid här i Järvsö. Med släde vid vinterföre och släde på hjul vid barmarksföre. Dagtid eller kvällstid, i ljudet av skakelklockan och hästens frustande. Från 4 upp till 8–10 personer per häst. Tel 070-311 38 28 www.skollingas.se

Hemtrevlig turist- och kursgård som passar utmärkt för arrangemang som t.ex konferens, fest och utbildning. Bo och vistas i en avkopplande och rofylld miljö. Bed & breakfast eller vandrarhem med rum till bra priser. Välj rum med 1–4 bäddar. Fri tillgång till bastu. Hyr vedeldad badtunna. Tel 0651-401 66 www.helsingegarden.com

JÄRVSÖBADEN RESTAURANG Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita linnedukar, blommor och ljus. Lokalproducerade råvaror med grönsaker från den egna trädgården. Listad i White Guide. Frukost 8.00-9.30, Lunch 11.30-14.00, Middag från 18.00. Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

SKÖLLINGAS HÄSTTURER

ETT BESÖK I PARKEN PÅ VINTERN ÄR MAGISKT Tempot är lugnare, djuren är vackrare än någonsin i sin vinterskrud och parken ligger inbäddad i ett tjockt täcke av vit gnistrande snö. För barnen ordnar vi roliga aktiviteter varje dag under skolloven. Boka en natt på nyrenoverade Varghotellet och sov vägg i vägg med våra vargar. Genom panoramafönster får ni närkontakt med de vackra djuren. Dessutom fri tillgång till parken under hela er vistelse. tel 0651 411 25 jarvzoo.se | de5stora.com


DIN GUIDE I VINTER

KUNDEN ALLTID I FOKUS PIZZASTUGAN – MAT UNDER HUNDRALAPPEN

För att nå dina mål, använd din personlige målare.

Pizza - Grill - Kebab - Sallader Pizzaexpressen! Utkörning av pizza i Järvsö. Tel 0651-401 15 Turistvägen 52 A, Järvsö

JÄRVSÖBADEN SPA Nybyggd SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning. Hel- och halvkroppsmassage. Ansikte, händer, fötter, naturlig facelift, akupunktur, naprapat. Behandlingar förbokas via receptionen. Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

070-643 76 98 tomas.akesson@telia.com facebook.com/tomasakessonsmaleri www.tomasakessonsmaleri.se följ oss på instagram

VÄLKOMMEN TILL DIN YAMAHAÅTERFÖRSÄLJARE I HÄLSINGLAND Hos oss hittar du, förutom Yamahas breda modellprogram på snöskotrar, även skor, kläder, släpvagnar och tillbehör som hör vintern till. Öppet försäljning & verkstad: mån–fre 8–17, lör försäljning 10–13

ALPBYN I JÄRVSÖ Boende och restaurang med unikt ski-in och ski-out läge. Familjevänligt i direkt anslutning till barnbacken. • Restaurang & Café • Bar & Bryggeri med afterski • Ölprovningar • Guidningar i bryggeri • Ölskola Tel 070-676 57 06 www.alpbyn.se

BYGG OCH BO I JÄRVSÖ! Hos oss hittar du byggklara tomter för fritid- och permantenboende: · Skålbosjön; en härlig bad- och fiskesjö med närhet till Järvsöbacken · Centralt i Järvsö vid Ljusnan. · Helsingegården; ett lugnt läge med vacker utsikt mot Ljusnan och Järvsö.

Yamaha Ljusdal Färilavägen 3, Stavsätter/Ljusdal tel 0651-100 80

Berglin-Bygg AB 0651- 400 00 070-261 31 90 Turistvägen 54, Järvsö


Är du en finsmakare och vill ha bättre fisk än gädda är det pimpling som gäller.

Gör som byborna – fiska på isen

Det är lätt att bli fast för fiske. Vågar du prova på angling och pimpling?

G

illar du att gå upp tidigt på morgo­

ha bättre fisk än gädda är det pimpling som

lockar till sig gäddan. Nu går det att köpa hin­

nen? Gillar du prylar och vara ute i

gäller.

kar med mört om man inte vill fiska allt själv.

friska luften? Tycker du att fiske är rätt

Då använder man en pirk som man sätter

Låter det avancerat? Då har du tur eftersom

kul? Då är angling och pimpling något för dig.

maggot på. Har du riktig tur kan du få gös,

det finns företag här som ordnar speciella

Det krävs också en bra dos med tålamod innan

öring och abborre. Du kan även få mört vilket

fisketurer för glada amatörer som bara kan

det smäller i anglingsdonet.

kanske inte är så kul, men det betyder att du

fokusera på att dricka kaffe, njuta av naturen

kan sätta upp ett angeldon och agna med

och kanske få ett napp.

äter gäddan men de flesta anglar bara för

mörten, för det är så det går till när man

Ängra Fiskecamp: wildlifesweden.se

spänningens skull. Är du en finsmakare och vill

anglar. Mört som träs på kroken som i sin tur

Få mer info på: jarvso.se

Vid angling är man ute efter gädda. Vissa


MOT LOOS LJUSDAL

JÄRVSÖ HARSA

ORBADEN

Bara ett snöbollskast bort

ARBRÅ

Allt händer inte inom byns gränsskyltar. Här är ett gäng trevliga aktiviteter som vi kan rekommendera.

ALFTA

BOLLNÄS

Kontakt 0651 – 403 06 jarvso.se

HARSA

TA ETT BAD

PÅ HAL IS

ANNORLUNDA SHOPPING

Förutom det givna, längdparadiset,

Simhallar finns i Fäila, Delsbo,

För dig som inte är redo att ge

Majas i Regnsjö, oväntad butik i

så finns här en hel del annat som

Arbrå, Bollnäs och Hudiksvall. Om

dig ut med långfärdsskridskor­

Regnsjö. Stor butik med hemin­

ibland hamnar i skymundan. Harsa­

du inte vill plaska och leka kanske

na på de stora isarna kanske

redning och presenter. Dessutom

sjön bjuder nämligen på yppe­rligt

att ett SPA-besök är mer din

friåkning på spolad is är din grej.

cafe! öppet alla dagar. I Lottabo­

isfiske, här kan du också gå fina

melodi. På Järvsöbaden, Orbaden

Konstgjorda isar finns på lite olika

den i Loos hittar du bland annat

turer på snöskor, upptäck skoter­

och Ingers Spa i Delsbo finns

håll i mån av kyla men vi tipsar

äkta Loosglögg, granskottspro­

lederna och varför inte avnjuta en

möjligheter till det!

lite extra om ishallarna i Järvsö,

dukter, marmelader, sylt, saft och

Ljusdal, Bollnäs och Hudiksvall.

praliner. Allt tillverkat för hand

härlig lunch i nya matsalen?


DELSBO

HUDIKSVALL

RENGSJÖ

TUR O TON Musikaliska kuskar tar dig med på en magisk resa i skymningen med hästar, eldar, hälsingefika och musik. Att uppleva hälsingeskogen från häst och släde är magiskt. De håller till i skogarna kring Orbaden.

precis som på mormors tid, helt

HUNDSPANN

naturligt, utan tillsatser. Bären/

Hos Jens och Ann på Sweden

granskotten är handplockade och

Husky Tours kan du åka hund­

kommer från våra djupa skogar

spann. Från kortare prova-på-

och trädgårdar. Är du lagd åt be­

turer till lunch- och flerdagars­

gagnatmarknaden så vill vi tipsa

turer. Perfekt för dig som vill få

om Gamla Stans Vintage i Ljusdal.

en upplevelse utöver det vanliga!

Kvalitetsvintage, perfekt att fynda

Inga förkunskaper behövs.

till stugan eller hemmet!

JARVSO.SE


DIN JEANSBUTIK!

STORT UTBUD AV VARUMÄRKEN Här hittar du en härlig mix.

Lee, Diesel, Cheap Monday, Jack&Jones, Only, Resteröds, Rut&Circle, Somewear, Sisters Point, Mouli, Object Välkommen till Centrumhuset, gallerian mitt i Ljusdal! Tel 0651–144 11

I Galleria Centrumhuset hittar Du ett stort utbud av varumärken. Här tillhandahålls märken som Dahlin, Garcia, Tiger of Sweden, Lee, Diesel och Only. Även damkläder av märkena Odd Molly, Masai och Freequent. Varumärken för Make Up är bland annat. Loreal och Collistar. Dofter från Hugo Boss, Katy Perry, Escada med flera samt ekologiska hud - och hårvårdsprodukter av märken som Björn Axén och Nuxe. Smycken från Decor och inredningsdetaljer från bland annat House Doctor, Bruka Design, Bloomingville och Sixtydays. Hårvårdsprodukter från Maria Nila och glasögonbågar från Michael Kors. Här finner Du en härlig mix av olika varumärken.

PARFYM, MAKE UP, HUD- & HÅRVÅRD HERR – DAM – BARN Drop-in och tidsbokning i Centrumhuset. Klippning, färgning, plockning av ögonbryn med tråd. Hårvårdsprodukter från Goldwell, d:fi, OrofloDo, L´Anza, maria nila, Crusch. Tel 0651-126 00 N. Järnvägsgatan, Ljusdal Öppet: vardagar 10-18, lördag 10-15

Hugo Boss, Jean Paul Gaultier, Naomi Campbell, Katy Perry, Lexington, Escada, Clean, DKNY, Lagerfeldt, Paco Rabanne, Salming m.fl. Max Factor, Isadora, Collistar och L’Oréal, Nuxe, Olay, Yvonne Ryding Smycken från Rock By Sweden. Välkommen till Galleria Centrumhuset & Parfymshopen i Ljusdal! Tel 0651-71 17 21

HERRMODE Boomerang – Tiger – Dahlin – Selected Oscar – Jack´s – Garcia – Stones Cavaliere – Erla of Sweden – Alberto. Välkommen till Centrumhuset, gallerian mitt i Ljusdal! Tel 0651–71 14 17


KLASSISKT KONDITORI Hungrig eller fikasugen? Då ska du besöka Konditori Finess! Hos oss finns det du söker. I serveringen har vi förutom gott fikabröd och härliga mackor även lunchrätter som pajer, sallader, toast, nachos och bakad potatis. Tel 0651–105 80

ENKELT ATT TA SIG TILL LJUSDAL

Med bil tar du dig enkelt från Järvsö till Ljusdal och kan sedan bekvämt parkera utanför Galleria Centrumhuset som har gratis parkering med P-skiva, det finns 60 parkeringsplatser. Det finns även parkeringsplatser vid sidan av gallerian och ännu fler i anslutning till centrum. P-skivan kan du hämta ut i någon av gallerians butiker. För dig som åker tåg eller buss ligger Galleria Centrum­huset på gångavstånd från järnvägs- och busstationen.

SMYCKEN & KLOCKOR Smycken i guld och silver, bijouterier, klockor och presenter till hemmet hos Guldfynd, Sveriges ledande smycke­ företag. Handla dina smycken hos oss eller kom in för inspiration. Vi håller till i Centrumhuset. Tel 0651­149 55 www.guldfynd.se

SYNOPTIK LJUSDAL Rayban, Carrera, Tommy Hilfiger, Birka, BjörnBorg, Prego, Marc by Marc Jacobs, Gant, Gina Tricot, Peak Performence, Oscar Jacobson, Boss, Öga, Gucci, Burberry, Pilgrim, Alexander Mcqueen. Välkommen till Centrumhuset, Ljusdal. Tel 651-71 15 12 www.synoptik.se

INREDNING

DAMMODE

Kardemumma Inredning & Känsla, Centrumhuset i Ljusdal, är en lifestyle butik där du hittar det bästa bland inredning & mode! Vi lever och andas inredning och utmanar oss själva att hitta nya märken och ständigt överraska dig som kund! Besök gärna vår webbutik.

Masai, Isay, Odd Molly, LauRie, Soya, Peppercorn, Garcia, Freequent, Ulla Jacobsson, Avet, Trofé, Bud to Rose.

Webshop: www.kardemumma.net Tel 0651-124 33

Välkommen till Centrumhuset, gallerian mitt i Ljusdal! Tel 0651–71 14 16

centrumhusetljusdal.se


DIN GUIDE I VINTER

EN ROGIVANDE OAS Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Enkelrum, dubbelrum, familjerum från tre till fem personer. Rum-frukost, halvpension, helpension. Gym, SPA, sällskapsrum, pingisrum, biljard, boulebana, egen golfbana, utomhuspool. Våra affärresande gäster kan alltid få något att äta. Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

ALLT FRÅN EN BAL PÅ SLOTTET TILL EN MYSPYSDAG I SKOGEN

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL DEN PERSONLIGA BUTIKEN

Vi samarbetar med secondhandbutiker i London, Paris och Miami. Välkommen in till vår exklusiva butik och frossa bland märken som Gucci, Ralph Lauren, Michael Kors, Hermés, Guess m.fl.

Här finner du presentartiklar och ett stort sortiment av blommor och växter. Mitt i centrala Järvsö Vi utför alla slags binderier till sorg och glädje.

Hotellgatan 15B, Ljusdal 0708-11 69 07

Öppet: Mån-Fre 9.30-18.00 Lör 9.30-14.00 0651-400 10

Brands at Baboo – Ljusdal

PÅ JAKT EFTER ETT BRA KONFERENSSTÄLLE? Låt oss på Järvzoo ta hand om er nästa konferens. I samarbete med Bergshotellet så sätter vi ihop ett unikt upplägg helt utifrån era önskemål. Här finns moderna lokaler för upp till 100 personer, magiskt vacker omgivning, fantastisk mat, unikt boende, mängder av kringaktiviteter att välja bland och nordens vilda djur precis runt hörnet. bokning@jarvzoo.se tel 0651 411 25 jarvzoo.se


DIN GUIDE I VINTER

ALPSTIGEN 6 Hos oss bor du bekvämt i en modern fullutrustad timmerstuga, belägen precis vid Järvsöbacken, endast ett par meter till närmaste lift och backe. Här har du även en underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö.

VÄLKOMMEN TILL LJUSTORGET

För mer information eller bokning besök www.alpstigen6.se eller kontakta Destination Järvsö på telefonnummer 0651-403 06

Järvsövägen 1, Ljusdal (Stavsätters rastplats intill Älvbron) Tel: 0651-120 04 www.ljustorget.se

JAKT, FISKE & FRILUFTSLIV Butik mitt i byn som erbjuder allt du behöver för jakten, fisket, friluftslivet eller långfärdsskridskoturen. Längdskidor och alla tillbehör du kan tänkas behöva för att ge dig ut i spåren. Välkommen till en välfylld butik! 0651-413 00 www.jarvsojakt.se

Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora ­butik­och­låt­dig­inspireras.­Här­finner­ du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Butik och gjuteri för ljus. Café med eget bageri

VÄLKOMMEN ATT BO HOS OSS PÅ SOLBACKEN! Bra boende i nyrenoverade och fräscha rum, gedigen frukostbuffé samt möjlighet till 3-rätters middag. Varmt välkomna! Tel: 0651-56 41 71 Mail: info@solbackenjarvso.se www.solbackenjarvso.se

CONDIS KAFFEHUS ÖPPNAR FEBRUARI 2016 Träffa vänner, ta en kaffe, jobba eller bara ta det lugnt. Öppet alla dagar condis.se condiskaffehus@gmail.com facebook.com/condiskaffehus

VI HJÄLPER DIG MED STUGAN! Järvsö Resort Service hjälper till med allt det praktiska i stugan där du bor. Vi är din kontakt i Järvsö om du har några frågor angående ditt boende. Stugvärd, ankomst- och avresekontakt, Linne och handdukar, tvätteri, vattentvätt Tel 070-690 60 91, 0651-408 81


PISTKARTA

SKIDBACKAR

1����������������������������������������������������� Himlabacken 2������������������������������������������������������ Zoosvängen 3����������������������������������������������������������������Vargen 4��������������������������������������������������������Dicks brant 5��������������������������������������������������� Vargpassagen 6���������������������������������������������������������Sydbacken 7���������������������������������������������������������Sydslingan 8����������������������������������������������������� Nisses ränna 9���������������������������������������������������������Östbacken 10���������������������������������������������������Krogsvängen 11������������������������������������������������������ Skolbacken 12����������������������������������������������������������Älgpasset 13������������������������������������������������������Norrbacken 14��������������������������������������������������������Järvstupet 15������������������������������������������������������ Västbacken 16������������������������������������������������������������� Blixten 17������������������������������������������������������Barnbacken 18��������������������������������������������������Knattebacken 19����������������������������������������������������Pulkabacken 20��������������������������������������������������Hotellbacken

LIFTAR

A.����������������������������������������������������������� Sydliften B.�������������������������������������������������������� Toppliften C�����������������������������������������������������������Skolliften D���������������������������������������������������������� Norrliften E�����������������������������������������������������������Västliften F���������������������������������������������������������� Barnliften G������������������������������������������������������ Knatteliften H��������������������������������������������������������Hotelliften I�������������������������������������������������������������Rullband

ÖVRIGT

21�������������������������������������������������������Grillplatser 22���������������������������������������������������������Loastigen 23������������������������� Skidstadion med elljusspår 24������� Myränge, skridskobana med raststuga 25������������������������������������������ Gång- & cykelväg

SKIDCENTER NORR

Servicehus med restaurang, skipassförsäljning, skidskola, skid­uthyrning, skishop, WC, värmestuga m.m.

BERGSHOTELLET

Hotell med restaurang, skipassförsäljning, skidskola, skid­uthyrning, skishop, WC m.m. l Mycket lätt nedfart n Lätt nedfart

n Medelsvår nedfart u Svår nedfart


jarvsobacken.se


DIN GUIDE I VINTER

PÅ ÄVENTYR MED SNÖSKOR I JÄRVSÖSKOGARNA

ÄKTA MATHANTVERK PÅ KLASSISKT VIS!

FIXA TVÄTTEN!

Att komma ut i naturen med snöskor är något speciellt. Snön hänger på träden och det går att uppleva tystnaden. En korttur kring skogarna i närheten av Bergshotellet eller en vandring upp på Järvsö Klack med en fantastisk utsikt som belöning. info@jarvsosnoskor.se tel 0651–122 22 jarvsosnoskor.se.se

Vi bakar med äkta lokalproducerade råvaror och mycket kärlek. Öppet onsdag till söndag 11.00-16.00 Öppet alla dagar under skollov Fredagspizza 17.30–21.00 Tel: 0651-400 80 E-post: bageriet@jarvsogardsbageri.se Turistvägen 61 820 40 Järvsö jarvsogardsbageri.se

Här finns tvättmaskiner, tumlare, torkskåp och attiraljer till strykningen. Ring och boka. Koppla av här i skön miljö medan tvätten blir ren. Tel 0651–408 81

ANGELICA NILSSON HÄST & HÄLSA Idag är massage en självklar del i modern hästhållning, både i förebyggande och i rehabiliterande syfte. Masserar även människor. Jag kommer hem till dig! Följ ”Angelica Nilsson Häst & Hälsa” på Facebook. tel 070 297 55 39 angelicanilsson.se

ANGELICA NILSSON HÄST & HÄLSA Utbildad massageterapeut för häst


På Järvzoo vandrar du skyddat genom djurens naturliga miljö, längs en promenadvänlig trätrottoar med flera mysiga rastplatser.

Ett zoo på djurens villkor

P

Tänk på det här

Ta god tid på dig. Djurens inhägnader är sto­ ra, så du kanske inte ser djuren med en gång. Använd gärna kikare. Du kan hyra på Järvzoo. Passa på att se när djuren matas. Under mat­ ning berättar djurvårdarna om djuren, deras matvanor, bordskick och andra egenheter. Utnyttja gärna rastplatserna. De är till för både vila och aktiviteter.

å Järvzoo vandrar du skyddat genom

faunan. Rävar, ekorrar, och andra djur smyger

skapscenter med fokus på björn, varg, lodjur,

djurens naturliga miljö, längs en

sig in till Järvzoo titt som tätt, och överraskar

järv och människa. Bli hänförd av den omfattan­

promenadvänlig trätrottoar med flera

besökarna med sin oväntade närvaro. Chansen

de utställningen, se på lärorik och spännande

mysiga rastplatser. Djuren är vilda,

att få se bonusdjuren höjer spänningen lite

film, eller gå på rovdjursskola. Här erbjuds även

extra, särskilt för barnen.

guidningar och konferensmöjligheter.

och för att de ska fortsätta vara det och känna sig som hemma, är hägnen stora och naturen de lever i orörd. Välkommen in till den svenska

Som besökare på Järvzoo har du fritt inträde till Rovdjurcentret De 5 Stora – ett kun­

Järvzoo: jarvzoo.se De 5 Stora: de5stora.com

LITE KORT OM ZOO På Järvzoo lever djuren i en så naturlig miljö som möjligt, på sina egna villkor. Deras utrymmen är generösa och vid behov kan de gå undan för att få vara i fred. Att respektera djuren som de är och vårda de arter vi har, är självklara delar i verksamheten.


Snart 채r det sommar och d책 kommer vi och v채nder upp och ner p책 din tillvaro. Foto: Emrik Jansson


BJÖRNARNA SOVER. MEN JAG OCH ALLA MINA ANDRA KOMPISAR ÄR VAKNA.

Ett besök i parken på vintern är magiskt och måste upplevas. Tempot är lugnare, djuren är vackrare än någonsin i sin vinterskrud och parken ligger inbäddad i ett tjockt täcke av vit gnistrande snö. För barnen ordnar vi roliga aktiviteter varje dag under skolloven. Boka en natt på nyrenoverade Varghotellet och sov vägg i vägg med våra vargar. Genom panoramafönster får ni närkontakt med de vackra djuren. Dessutom fri tillgång till parken under hela er vistelse. Järvzoo är öppet varje dag – året om.

öppet varje dag hela året | tel 0651 411 25 jarvzoo.se | de5stora.com


Vinter, vinter, vinter Förmodligen är du som läser denna anons en av vår trakts alla vinterturister. Vi på ICA Supermarket i Färlia vill hälsa dig välkommen till vår butik.

När du besöker oss kommer du känna igen dig från ”din egen” ICA-butik där hemma, (samma breda sortiment av kvalitetsprodukter), men du kommer också bli överraskad.

Vi satsar på svenska råvaror. Vi skulle ljuga om vi sa att allt vi säljer är svensk- eller lokalproducerat. Det fungerar inte så. Men faktum är att vi alltid strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt köpa in svenska varor – det är naturligt för oss att det vi säljer är svenskt.

Missa inte vår populära manuella charkdisk!

mat Uttagsauto

Missa inte heller att vi erbjuder exotiska plankor, smörgåstårtor och catering. Vi har egen charkfabrik! I sortimentet finns ett flertal egentillverkade charkprodukter. Mest känd är väl

Färilakorven!

i butiken!

www.ica.se/farila

Magasin Järvsö Vinter 2016  

Magasinet som behandlar allt som har med Järvsö att göra. Stort som smått. Skidåkning, cykling, mat, nöje och aktiviteter.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you