Page 1

VINTER 2017

ETT MAGASIN OM LILL BABS-LAND

BRÄDANS ÅTERKOMST

NU ÄR DET DAGS ATT KÖPA SNOWBOARD – IGEN.

INGA SURDEGAR I LÄNGDSPÅRET? ella charkdisk! Missa inte vår populära manu

ELLER ÄR DET SÅ... OWETZ HAR SVARET.

VINTER VINTER VINTER Förmodligen är du som läser denna anons en av vår trakts alla sommarturister. Vi på ICA Supermarket i Färlia vill hälsa dig välkommen till vår butik. När du besöker oss kommer du känna igen dig från ”din egen” ICA-butik där hemma, samma breda sortiment av kvalitetsprodukter, men du kommer också bli överraskad.

Vi satsar på svenska råvaror. Vi skulle ljuga om vi sa att allt vi säljer är svenskeller lokalproducerat. Det fungerar inte så. Men faktum är att vi alltid strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt köpa in svenska varor – det är naturligt för oss att det vi säljer är svenskt.

www.ica.se/farila

Grattis Järvsöbacken

Missa inte heller att vi erbjuder exotiska plankor, smörgåstårtor och catering.

80 år

Vi har egen charkfabrik! I sortimentet finns ett flertal egentillverkade charkprodukter. Mest känd är väl

Färilakorven!

Uttagsautomat i butiken! Stefan Persson, flitig skidåkare och ständigt aktuell i Magasin Järvsö. Foto av Emrik Jansson.


Välkommen hem till oss!

I VINTER UTÖKAR VI MED

375 KVADRATMETER MER TRÄNING

• LÖPTRÄNING • PACE CROSS • STYRKETRÄNING 0651-415 50 www.jarvsobacken.se Bosse Instruktör

Thony Instruktör

Oskar Instruktör

Suzanne Instruktör/massör

Danne Allt i allo

Gamla Kyrkogatan 8, Ljusdal | 0651-202 02 | Öppet: Mån–Sön 05–24. Ons 05–06.30 och 08–24 www.pacegym.se


0651-415 50 www.jarvsobacken.se 3


”Var kan vi äta lunch?” ”Hur långt är det till Järvsö klack?” ”När stänger skidbacken?” Besök oss på Gästcenter i Bergshotellet och turistbyrån i Stationshuset.

4


#alltidsoligajärvsö

FOTO: EMRIK JANSSON

5

0651-403 06 www.jarvso.se


BJÖRNEN SOVER. MEN JAG OCH ALLA MINA ANDRA KOMPISAR ÄR VAKNA.

Ett besök i parken på vintern är magiskt och måste upplevas. Tempot är lugnare, djuren är vackrare än någonsin i sin vinterskrud och parken ligger inbäddad i ett täcke av vit gnistrande snö. För barnen ordnar vi roliga aktiviteter i parken varje dag under skolloven. Boka en natt på Varghotellet och sov vägg i vägg med våra vargar. Genom panoramafönster får ni närkontakt med de vilda djuren. Dessutom har ni fri tillgång till parken under hela er vistelse. Järvzoo är öppet varje dag – året om. Välkomna!

öppet varje dag hela året | tel 0651 411 25 jarvzoo.se | de5stora.com

6


MARTIN EKMAN

INNEHÅLL

16

INTRO

EMRIK JANSSON

Det mesta om det bästa. Stort och smått. Men bara om Järvsö.

72

85

GRATTIS JÄRVSÖBACKEN, 80 ÅR

...OCH GRATTIS TILL JÄRVSÖ IF ALPINA

Vi har dykt ner i historien, snackat nutid och ekonomi och kastat oss in i framtiden.

Klubben som samlar på fina medaljer och driver en av Sveriges äldsta tävlingar. 7


Skapa upplevelser tillsammans! Kultur • Trädgård • Mat • Barn • Butiker • Världsarvscentrum

Foto: Lisa Björner

Hoppas vi ses till sommaren 2017! Öppet alla dagar 6 juni - 31 augustri www.stenegard.com 0651-34 00 21

8


DANIEL BERNSTÅL

EMRIK JANSSON

INNEHÅLL

100

INGA SURDEGAR I SPÅRET?

MARTIN EK MAN

Josefine Owetz har ­tagit temperaturen på den nygamla trenden ­längdskidåkning. Hon snackar också valla med Ingvar Jansson.

· DAMSKOR i storlek 35–44 · HERRSKOR i storlek 40–50, större storlek ar kan beställas · GYM · DROP-IN SOLA RIUM · STÖDSTRUMP OR för vader <60 cm och lår <95 cm · LEGITIMERAD SJUKGYMNAST Magnus Alm ÖPPET: Måndag–fred

För kampanjer och

ag 9–18 (torsdag förlängt

extra öppettider - följ

Renbergsvägen 3,

till 19),

oss på Facebook!

Järvsö • 0651-414

ALLT DU BEHÖVER VE Upptäck • Upp lev • Uppskatta Din guide till ett lyckat besök i Järv

lör 10–14

50

• jarvsosjukgymnastik@ hotmail.com www.jarvsosjukgym nastik.se

100

TILLBAKA TILL FRAMTIDEN

Snowboarden har länge levt en sömnig tillvaro hos några få frälsta. Men nu verkar det som att det är brädans tidevarv igen. Vi är såklart med på tåget! 9

TA

109

JÄRVSÖGUIDEN? Järvsös lilla röda.


FOTO: MARTIN EKMAN

#alltidsoligajärvsö 10


Boka din sommarsemester redan i dag JARVSO.SE FOTO: EMRIK JANSSON

11

0651-403 06 www.jarvso.se


Bo bekvämt på Järvsös nya ski-in-hotel! Mitt i skidbacken med restaurang och tillgång till shop & skidhyra bor du bekvämt i ett av våra 52 hotellrum. Här kan du njuta vällagad mat och enkelt ta dig ut i piserna. Kontakta oss om du vill veta mer!

12 bergshotellet.se info@bergshotellet.se 0651-565252 info@bergskrogen.se 0651-565256


MEDARBETARE VI SOM GÖR MAGASIN JÄRVSÖ Martin Ekman Håkan Persson Fredrik Fransson Jonas Olsson Ida Zetterquist Lasse Sundberg Thomas Embretsson

Emrik Jansson är 21 år gammal och bor strax utanför Järvsö. Med flera ben att stå på som musik, matlagning, fotograferande och skidåkning blev det till slut kameran som bet sig fast hårdast. Första gången Emrik fick en kamera var han tolv år gammal och han var fast så fort han tryckt av sin första bild. Men sedan dess har det hänt en hel del. Han har jobbat med flertalet kända aktörer som Norröna, O’Neill Sweden, Troy Lee Designs och Houdini Sportswear och även publicerat på Pinkbike, Magasin Funäsfjällen och inte minst: magasinet du just nu håller i.

Josefine Owetz är frilansjournalist från Järvsö. Numera är hon bosatt i Stockholm. Hon har arbetat som journalist sedan 2008 med bland annat Hälsingetidningar och Sveriges Radio som uppdragsgivare. När hon inte skriver för Magasin Järvsö tycker Josefine om att åka skidor i Järvsöbacken och hon har givetvis årskortet ”Järvsö black” i vilket kaffe ingår hela säsongen (”Med det liftkortet kan jag kombinera mina två bästa saker här i livet, nämligen att åka skidor och dricka kaffe”, säger Josefine). Till det här numret av Magasin Järvsö har hon fördjupat sig i ämnet längdskidåkning. Läs mer på sidorna 92 och 99.

SKRIBENTER Martin Ekman Emrik Jansson Jenny Olsson Josefine Owetz Johan Weimer Thomas Sandberg Leif Sundell FOTOGRAFER & ILLUSTRATÖRER Martin Ekman Emrik Jansson Daniel Bernstål Helsingebilder.se Charlie Granberg Andreas Valsberg Calle Stoltz Robert Jonsson PAPPER Omslag, Tom & Otto Gloss 200g. Inlaga, UPM Fine 90g. Blädderstopp, Tom & Otto Gloss 250g. KONTAKT Magasin Järvsö Turistvägen 56 820 40 JÄRVSÖ info@magasinjarvso.se 0651–122 22

Snowboardtokig kille på 30 från byn Rengsjö i Hälsingland, det är Daniel Stålberg. 2010 råkade han ut för en ordentlig knäskada och började fotografera istället för att åka. Och det ska många vara tacksamma för. Efter en kväll 2013 med en massa öl och vänner bestämde han sig för att bli en av de främsta inom actionfoto. Han har sedan dess haft framsidor på några av världens största snowboardmagasin, blivit nominerad som landets bästa skatefotograf och har kvalat in till X-games guld inom foto. Sen har han också gjort ett gäng schyssta knäck åt Magasin Järvsö!

Johan Weimer är mångsysslande Årebo som skriver, fotar, mekar, guidar och jobbar på Stadium Ski. Har ett färskt Taxi-kort i sin hand men är hellre ute och cyklar, exempelvis i Järvsö Bergscykelpark där han är stamkund. Johan är mycket gammal och har åkt snowboard i hela 25 år (åker även skidor men i hemlighet). Något av en pionjär när det kommer till offpiståkning i Norrköping... och är huvudet dumt får kroppen som bekant lida!

13

Magasin Järvsö är en ­fristående produkt producerad av Svart Pist Publishing. Åsikter framförda av ­enskilda skribenter ­behöver inte överensstämma med redaktionens. Våra egna åsikter överensstämmer knappt ibland med vad vi själv tycker. Magasin Järvsö kommer ut med två nummer per år.


SNART SLIPPER DU GÅ DET VAR NÅGON gång runt 1992–1993 som jag och ett gäng kompisar, gamla som nya, började hänga i Järvsöbacken. Förutom lördagar och söndagar var det kvällsöppet på tisdagar och fredagar. När bussen från Arbrå gick i tid var man i Järvsö så man hade tid att promenera upp från riksvägen till området. Sen var det snowboardåkning för hela slanten ända tills de stängde halv nio. Efter stängning hade man en 1,5 timmar på sig att ”hajka” i hoppen innan bussen gick hem vid tio. Hemma i säng var man först vid tolvtiden. Sen sova några timmar och upp till Järvsö morgonen därpå. Man drevs av att det var så sanslöst roligt att åka bräda och man lärde sig något nytt hela tiden. Jag kan tänka mig att ägarna av Järvsöbacken drivs av samma känsla nu när de har planer på att bygga en lift ända nere från byn och inom en 10-15 års period bygga ytterligare 40 nedfarter på berget. Snacka om att det kommer att vara roligt att åka skidor då (ja, snowboarden är utbytt mot skidor). Nuförtiden tar jag bilen till ”backen” och behöver inte promenera från busshållplatsen, men jag gläds åt de utan körkort som i framtiden inte behöver gå speciellt långt från avstigningen till sittliften från Doktorsdammen.  Martin Ekman

14


MARTIN EKMAN

Utsikt över byn från utsiktsplatsen Rotary hjälpt till att bygga.

15


F re d a g s p i

zz a surdegspiz z med lokal a bakat Varje freda a råvaror. g kl 17.3 0–21.00

Ett smultronställe mitt i byn Hos oss får ni en fikaupplevelse utöver det vanliga, allt bröd och fikabröd bakar vi själva med lokala råvaror. Vi har även á la carte med fullständiga rättigheter.

Vi bakar med äkta lokalproducerade råvaror och mycket kärlek. Café • Mat • Bageri • Butik • Utställning • Fullständiga rättigheter Turistvägen 61· Tel: 0651-400 80 · E-post: bageriet@jarvsogardsbageri.se

Öppet alla dagar 11-16. Följ oss på facebook ”Lillbabs caffär” – där uppdaterar vi dagligen.

www.lillbabscaffar.se

16


MARTIN EKMAN

BE FÖR SNÖ

Vi gör vårt bästa och offrar 31 sidor åt innehåll som har mycket eller lite anknytning till snö.

17


1 000 m

JAG SER DET SNÖAR FOTO: MARTIN EKMAN

900 m

800 m

700 m

Järvsöbacken har genom mångmiljon­ investeringar de senaste åren utvecklat sitt snökanonsystem till ett av de värsta/bästa i Europa, ja, kanske världen. Varje säsong ­producerar de cirka 500 000 kubikmeter med snö. Men vad betyder det i snömängd? Vi har gjort ett diagram för att du ska förstå den ­enorma mängd snö som läggs. Vi har räknat på att vi bygger en snögubbe av all snö som läggs.

600 m

500 m

400 m

EIFELTORNET Höjd: 324 m. Plats: Paris, Frankrike.

300 m

200 m

100 m

JÄRVSÖ KLACK Utgångspunkt för jämförelsen. Basen: Ängen vid parkeringen. H.ö.h 200 m, definieras som 0 m i tabellen. Toppen: H.ö.h 390 m. Differens: 200 m.

VÄRLDENS STÖRSTA SNÖGUBBE Höjd: 190 m. Undre bollen har en diameter på 80 m. Moroten är 25 meter lång och är lokalproducerad och ekologisk, såklart. Plats: Ica-parkeringen, Järvsö.

JÄRVSÖ KYRKA Höjd: 60 m. Plats: Kyrkön, Järvsö.

BERGSHOTELLET Höjd: 25 m. HAMBOSTATYN Plats: I pisten, Järvsö. Höjd: 1,8 m. Plats: Turistbyrån, Järvsö.

18

BURJ KHALIFA Höjd: 828 m. Plats: Dubai, Förenade arabemiraten.


Andra roliga fakta: • 500 000 m3 snö produceras. • 1 m konstsnö mot­ svarar 7 m natursnö (räknat på "normal" luftfuktighet och normala tempera­ turer). • Det läggs i snitt 1 m konstsnö i alla nedfarter. • När systemet går på max produceras det snö som motsva­ rar 250 lastbilslass i timmen. Det är 6 000 lass per dygn. ...och vi lovar, du vill inte se elräkningen när säsongen är slut.

19


”Vacker”

”Rofylld

”Mäktig”

”Stor”

”Varm” ”Hemma”

”Ljus”

Vad blir ditt intryck av Järvsö kyrka?

www.jarvsoforsamling.se

20

Öppen dagligen


”Järvsjö är sååå najs. Jag och Jullan har precis sålt av våningen i St Moritz för att få kvalitetstid här. Har ni förresten hört talas om det som kallas natur?”

Mäklarbricka Järvsö är som bekant en fantastisk plats och att vara bostadsmäklare i byn är ännu mer fantastiskt. Enligt Svensk Mäklarstatistik har försäljningen av villor och fritidshus tillsammans ökat med 26% sedan 2011. Vi har frågat några mäklare som är verksamma i Järvsö varför de tror att så många människor väljer att slå rot just här. AV: JENNY OLSSON

1. Vad tror du den uppåtgående bostadsmarknaden i Järvsö beror på? 2. Vad gör Järvsö så unikt? Susanne Viken Svensk Fastighetsförmedling — Jag tror att gemene man har fått mer pengar i plånboken, ekono­ min har helt enkelt blivit bättre. Folk vill hellre investera sina pengar i fastigheter nu när de inte får avkastning för sina pengar på banken. — Det beror framförallt på allt det vackra vi har samt givetvis alla attraktioner som finns här. Jag hör också många säga att alla är så trevliga här, och att vi har verkligen behållit det genuina, inget konstlat.

Jonas Gramer LRF Konsult — Järvsö är en ort där det händer mycket. Harsa, Järvsöbacken och mycket annat finns. Fint är det också! — Det är en liten genuin by. Det är inte bara skidåkning utan det finns kultur också. Det är trev­ ligt, gemytligt och lättillgängligt från Gävle, Uppsala och Stockholm.

Anki Sulser Hälsinglands Fastighetsbyrå — Järvsö är på frammarsch. Det utvecklas positivt hela tiden. Det ligger dessutom centralt i landet och är god konkurrent till fjällen. Många hemvändare kommer tillbaka. Det är också bra restau­ ranger och boenden och det finns en positiv anda som är väldigt speciell och lätt sprider sig. — Det är otroligt vackert och kan er­ bjuda något för alla åldrar, oavsett årstid eller om man är per­ manent boende eller har fritidsboende.

Maria Troedsson Mäklarringen — Jag tror att det handlar om att människor börjat uppmärksamma och intressera sig mer för Järvsö. De hör talas om Järvsö av vänner och bekanta. Man ser att det blir exploaterat. — Dels så är det vacker natur och omgivning. Du kan göra det mesta här, handla, aktivera dig eller gå i naturen. Du kan åka slalom i Järvsöbacken, längdskidor i Harsa, cykla i Bergscykel­ parken, allt finns här.

21

Jonas Eriksson Fastighetsbyrån — Dels är hela bygden under utveckling och det drar hit mycket människor som både blir fast boen­ de eller köper fritids­ hus. Efter att de varit i Järvsö bestämmer sig folk och kommer om möjligt tillbaka och köper hus. — Dels har vi naturen men också bygden i sig är unik. Allt hör ihop, att det finns mycket aktiviteter här som skidbacken och sen närheten från stor­ staden och det är fortfarande rätt låga priser på fritidsbo­ enden.

Anders Berglund Areal — Det är kopp­ lat till turismens framväxt. Järvsö har skidbacken och cykelparken som drar turister och det spiller över på fasta boenden. Generellt är det brist på bostä­ der i kommunen. — Det är lands­ bygd men ändå närhet. Järvsö har också mycket bra kommunikationer till Stockholm. Man kanske kan ha kvar sitt jobb och ändå bo här. Det är också unikt med allt vad Järvsö har att erbjuda.


Familjen består av konstnärerna Linnea Rydgaard, Jacob Holmberg, 12 höns, 3 hundar och 1 katt Bor i Sandvik www.jacobholmberg.se www.linnearygaard.

När all energi slukades av stadens stress bestämde vi oss för att lämna Stockholm och bygga upp allt på vårat eget sätt. – I tre år bodde vi 2 personer och 2 hundar i en lägenhet på 18m2. Det är inte något unikt att bo på så liten yta i Stockholm. På den smala grusvägen, uppför ett berg som aldrig verkade ta slut, innan de ens sett huset, sa de båda: – Läget är precis som vi drömt om, det är här vi ska bo! Det spelar ingen roll hur huset ser ut! Nu bor de på 20ha (lika stort som

Skeppsholmen, där de gick på Kungl. Konsthögskolan). – Utan att vi haft någon anknytning till Ljusdal känner vi ändå att vi har landat på ett bra sätt bland bra människor. Vi är glada för att folk tar sig tid att lära känna oss och se vad vi arbetar med och vi är minst lika intresserade av att lära oss om vad som händer i vår omgivning. – Vi kan välja när vi vill uppleva storstadstempot, det är inget vi blir påtvingade här i Sandvik. När vi är med på utställningar i Stockholm, Berlin och Paris får vi

22

uppleva bullret och storstadspulsen. När vi kommer hem igen tar vi med oss alla intryck och idéer som sen kan omfamnas och bearbetas av Sandviks* omgivning och bli konst. Vi har valt att bo nära naturen, det ger oss inspiration och energi. – Här förvinner vi inte i mängden och vi har nära till det vi behöver för att leva som konstnärer.

* Byn Sandvik ligger 1,5 mil från Ljusdal och har 16 fastboende

Vill du veta mer om Linnea och Jacob läs hela artikeln på: www.ljusdal.se


BÖRJE BJÖRKLUND HAR genom sitt prästyrke och sin historieforskning blivit en lokalkändis av stora mått och hedrats med både byst vid kyrkan och som filosofie doktor vid Uppsala Universitet. Vid sin sida har han alltid haft frun Karin. Nyligen firade de krondiamantbröllop – ett bevis på att paret varit gifta i 65 år. När Börje döpte, vigde eller begravde Järvsöbor – då fanns Karin alltid till hands i prästgården. Hon har sett till att allting varit förberett till fikat, guidat runt i gamla prästgården, engagerat sig i syföreningen och mycket mer. — Jag har fått träffa otroligt många människor och det har varit väldigt roligt. Vad kännetecknar en bra prästfru? — Jag var nog ganska gästfri och tog emot folk på ett bra sätt. Karin är född i Kårböle, men uppväxt i Järvsö och efter 13 år på komministergården väntade ytterligare 22 år på prästgården och höjdpunkten för henne har alltid varit julottan. — Julottekaffet saknar jag fortfarande och det finns de som talar om det än i dag. Att få träffa alla dessa glada människor, se alla tända ljus… Ja, det var en jätte­härlig atmosfär och det kom säkert 40–50 perso­ ner till oss då. Ärkebiskopar och andra långväga gäster fick också ta del av Karins gästfrihet. — Jag vet att många tycker det varit väldigt speciellt att komma till Järvsö. De har bland annat uppskattat naturen och vår stora kyrka. Otrolig arbetsglädje, avancerad kvalitetskänsla och stor entusiasm har alltid kännetecknat Karin som också var väldigt aktiv inom den lokala syföreningen. Syföreningen kunde genom åren verka för anskaffan­ det av flera mässhakar och en praktfull korkåpa. Utfö­ randet gjordes av Kerstin Ekengren och Brita Åsbrink. — Varje jul arrangerade vi en auktion och jag minns att den sista som jag anordnade inbringade över 100 000 kronor till välgörande ändamål. Det var en väldigt livlig auktion. Paret är sedan 25 år tillbaka pensionärer och bor sedan dess i en fyrarumslägenhet i centrala Järvsö. — Och även om det räcker till tycker jag det är lite trångt. På prästgården hade vi elva rum. Tur då att Karin kan åka till fritidsgården vid Kalvsjön i Kalv. — Det är en riktig Hälsingegård och där tillbringar vi hela somrarna tillsammans med barn och barnbarn. Den är inte lika stor som prästgården, men har sju rum i alla fall. Ägandet har sedan några år tillbaka tagits över av våra båda döttrar.

KARIN BJÖRKLUND Under 35 år tog Karin Björklund med stor gästfrihet emot folk i Järvsö prästgårdar. Först i komministergården i Öje och sedan i prästgården på Kyrkön. — Helt klart har jag levt ett speciellt liv, säger Karin, snart 90 år.

Ålder: 89. Bor: Järvsö. Yrke: Pensionär och prästfru. Familj: Mannen Börje, två döttrar och tre barnbarn. Intressen: Sköta om hushållet och gården Mångsas, läsa böcker, lyssna på klassisk musik, lösa korsord och fotografera.

AV: THOMAS SANDBERG FOTO: EMRIK JANSSON

23


ÄVENTYR

PÅ SNÖSKOR I JÄRVSÖ

BOKA PÅ JARVSOSNOSKOR.SE 070 – 20 29 069 INFO@JARVSOSNOSKOR.SE

24 FACEBOOK.COM/JARVSOSNOSKOR

GUIDADE TURER HYR OCH GÅ SJÄLV FÖRETAGSGRUPPER KVÄLLSTURER HELA FAMILJEN 100% JÄTTEKUL


En god crêpe, Gölin [jö:lin] med ett vitt älghorn och makarna Frost vid en naturlig tatuering.

MATIGA NYHETER PÅ BERGET

I Järvsö finns en matlagningskonst som imponerar och är gediget tillverkat från grunden. På berget (som ändå bara är en del av Järvsö) finns i år tre stycken ­stora nyheter, alla med sitt egna tema. På en enda plats har man lyckats samla hög­ kvalitativ mat och dryck som man annars bara hittar i större städer. AV: JENNY OLSSON FOTO: MARTIN EKMAN

JÄRVSÖ CREPERIE Den som vill få en glimt av det stora som­ marcreperiet nere i byn kan besöka vinterki­ osken i Järvsöbacken. Här hittar man goda ekologiska Crêpes fyllda med bland annat choklad, lokala ostar och marmelad. De har också lagt fokus på ett stort utbud av kalla och varma drycker, som massor av olika kaffedrycker och lyxig varm choklad med vispgrädde. Kiosken ligger mitt backen, nedanför ”Var­ gen”, ett stenkast från Bergshotellet. Nytt för i år är att de byggt en uteservering som rymmer 40 sittplatser, där man kan sitta och möta vårsolen. Järvsö Creperie blev under 2016 nominerad till White Guide.

LJUNGSTRÖMS KÖK I den stora restaurangen på norrsidan har ägaren till Lilla K:s Trädgårdskök i Bollnäs, Gölin Ljungström Jonsing tagit över och öppnat Ljungströms Kök. I de nyrenovera­ de lokalerna som fått ett helt nytt uttryck serveras vällagad mat med variation som ska passa för hela den skidåkande familjen. Bland rätterna hittar man bland annat nudelwok, vegetariska rätter, hamburgare och även fräscha sallader. För den fikasugne passar också denna restaurang perfekt. Gölin har under 18 år drivit restaurang och varit med i White Guide under flera år.

25

EFTERTANKEN För tredje året i rad hittar man restaurang Eftertanken mitt i backen mellan liftarna på Sydsidan. Nytt för i år är att tältet är utbytt till en niokantig träbyggnad med mysig atmosfär. Restaurangen har en eldstad pla­ cerad centralt i byggnaden, i övrigt är inred­ ningen inspirerad av Hälsinglands fäbodar med nakna träväggar och målade schablo­ ner. Nytt på menyn är de Italienska rätterna. Här kan du njuta av ekologisk och långtorkad pasta som serveras med en bolognese som är tillverkad på Hälsingestintans etiska kött­ färs alternativt en vegansk puttaneska med ekologiska tomater som bas.


UT HY RN IN G • RE STAU RA NG • VE RK

JARVSOBERGSCYKELPARK.SE

0651-76 91 92

info@jarvsobergscykelpark.se

26

STAD • SH OP

Foto: Emrik Jansson

SOMMARENS ENTYR ROLIG• CYAKLSINTGEFÖÄR V AL LA •


DEN LÄNGSTA DAGEN FOTO: MARTIN EKMAN

Backa 50 år i tiden Långfredagen var en dag av lugn och tystnad. Nu läser vi 2017 och det är allt annat än lugnt och tyst. Det enda som är sig likt är att dagen fortfarande är lång och det beror mest på att Järvsö­ borna är uppe i ottan och sätter ut angeldon, för att som Jesus, kunna ge fisk till folket.

27


Läs mer på: ljusdal.se/ledigajobb

Söker Du en ny väg i arbetslivet? 28

ljusdal.se


Den här skylten gick att finna i Järvsöbacken förra årtusendet. I texten under, som har trillat bort gick det att läsa: ”skidåkare undanbedes”.

STOPP – I LAGGENS NAMN AV: MARTIN EKMAN

Vem tycker egentligen om ett förbud. Speciellt när man sysslar med sitt fritids­ intresse. Men är lagar helt av ondo? Hade det inte funnits regler skulle det inte funnits något att bryta mot och utvecklingen hade då avstannat. UTAN ATT HA en vetenskaplig grund att stå på tror jag att man kan, utan att vara allt­ för extrem, våga påstå att så fort ett förbud har införts i en utförsanläggning har beslutet fattats av en person utan bakgrund inom någon brädsport som skateboard, surf eller snowboard. Känslan är att beslutsfattaren gärna har växt upp med tydliga förhållningsregler, som att man kryssar mellan slalomkäppar, har en fast häl och åker hem när anläggningen stänger på kvällen. Jag grundar mitt resonemang på några små enkla men tydliga förbud som man hittar på SLAOS (Svenska skidanläggningars organisation) hemsida och i tryckt material. I deras rekommendationer på ”Lift & ordning” och ”Lagg & ordning” får man en känsla av att brädåkare finns med för att det ska finnas någon som illustrerar ett brott mot lagen. Till exempel symboliseras personen som sitter/står på ett ställe där man inte syns av en snowboardåkare. Och vilka tror ni får agera ”dönickarna” som åker zick-zack i liftspåret och är i vägen på avstigningsplat­ sen? Just det, snowboardåkare.” Men är det verkligen helt fel med regler och restriktioner? Går vi tillbaka i tiden och

tittar på hur utvecklingen har skett kan man i många fall spåra det till att grunden har varit en rebellisk rörelse. Och en sådan rörelse har såklart startats ur en missnöjesyttring – en vilja att gå en annan väg. Dagens skidor i pisten med midja har såklart sitt ursprung från den anarkistiska snowboardrörelsen. Likaså de jättefeta puderskidorna kommer från surfingens sköna flyt på smältvatten. Men så kom det till en punkt, runt 1993, när snowboardåkarna fullständigt tog över alpinanläggningarna och varenda ungdom åkte runt på en bräda och hoppade och körde på allt som var snö – och inte snö. De skidåkande herrarna märkte att ”vi har ett problem”. Det begicks regelbrott i parti och minut i skidsystemet. Så vad gjorde man, jo, införde ett förbud – mot skidåkare! Det här beslutet var inte bara lokalt i Järvsö utan i de flesta anläggningar i landet. Ägarna byggde upp snowboardparker och satt upp skyltar att det var förbjudet för skidåkare att vistas i parken. Detta medförde att de anarkistiska snowboardåkarna helt plötsligt även de blev förbudsivrare och gastade och gnällde så fort någon med två plankor på fötterna närmade sig området. Nämn den brädåkare under 1990-talet som inte vrålat

29

”inga skidåkare i pipen” till vilsna slalomåkare. Skidpamparna hade fått brädåkarna precis dit de ville – genom ett förbud mot sina egna. Sen hände något som säkert fortfarande skaver i styrelserummen – skidorna fick brätten både fram och bak och färre unga ville åka bland käppar. De stod och bankade på snowboardpark-dörren. Och de blev fler och fler. Till slut var förbudsmaffian tvungen att plocka fram fredspipan och göra gemen­ sam sak med brädåkarna – det var dags att samsas i parken. Offpist-förbudet som tidigare har funnits vet vi är på väg att luckras upp då många anläggningar investerar pengar i att röja upp i skogsområden runt anläggningen för att bidra till mer offpiståkning. Det kan dock vara på sin plats med en uppmaning till beslutsfattarna och förbudssättarna – tillåt inte allt, fortsätt med era förbud. Det finns en spänning och charm i att bryta mot reglerna och är det något historien har lärt oss är att utveckling kommer genom krossade förbud. Martin Ekman är redaktör och är en före detta snowboardåkare som har bytt brädan mot två feta skidor.


Varma rummet FOTO: CALLE STOLTZ

Att vara livsnjutare är inget man föds till. Det kräver god planering, bra ­kontakter och ett sinne för goda smaker (som tar åratal att lära sig). Att a ­ vnjuta en middag med tillhörande dryck och sen avsluta i stil med bastu och bad i upphuggen vak är livsnjuteri på högsta nivå. Jaha, tänker du, vad har det här med Magasin Järvsö att göra? Jo, vi uppskattar en dag som innehåller ­skidåkning, god mat och bastu. Gör du det med? Bygg din egen bastu, men kom ihåg, en riktig bastu är vedeldad och inget annat. 30


Ja du ser fel. Det är cigarrök och inte ”andas-ånga”. Grabbarna på bilden vet hur livet ska levas.

31


Alpstigen 6

Följ & gilla oss på facebook

H� �s kan du känna dig som hemma! www.alpstigen6.se

Hos oss bor du bekvämt i en modern fullutrustad timmerstuga, belägen precis vid Järvsöbacken, endast ett par meter till närmaste lift och backe. Här har du även en underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö. För mer information eller bokning besök: www.alpstigen6.se

32

@alpstigen6


VINTERTID Det kanske inte går att sitta ute och buda på gamla skåp eller hälsa på lammen i hagen och sitta i gröngräset...

NOG KÄNNER VI alla till somrarna på Stenegård? Mycket folk, aktiviteter och liv. Den mysiga och gemytliga andan av gam­ mal hälsingegård som tar oss tillbaka flera decennier. Lite hjärtat av Järvsö, i alla fall sommarens svar på Järvsöbacken. Men det händer aktiviteter här även vinter­ tid. I år satsar Stenegård på hälsa/wellness. Man har bland annat sju olika terapeuter i Rättarbyggnaden, där du kan boka in dig på massagebehandlingar, spabehandlingar, naprapat, ögonfransstyling med mera. Per­ fekt efter dagar på skidor, när kroppen känns mörbultad och du behöver koppla av en stund. Ta med dig någon du tycker om och njut tillsammans. I Måbra-butiken kan du se­ dan köpa med dig svensk ekologisk hudvård

och fortsätta skämma bort din kropp. Något den verkligen behöver, speciellt vintertid i den kyliga och karja luften. Under hösten har Lördags Blues i källaren gjort succé, det är en pub i den gamla sten­ källaren, där man förr förvarade årets skörd. Hit kan du gå med gänget, dricka några öl, mätta magarna och njuta till tonerna av inter­ nationella artister som står på scen. För dig som är intresserad av artisten bakom musiken finns ”Snacka om musik”, ett initiativ från Bilda där man bjuder in musiker från Hälsingland att dela med sig av sig själv. I en typ av livepodd där artisterna blir intervjuade. Ett tillfälle att lära känna våra lokala artister lite mer på djupet.

AV: IDA ZETTERQUIST FOTO: MARTIN EKMAN

På den svartvita tiden spelades matcherna på doktorsdammen.

DEN ÄDLASTE AV SPORTER Hur konstigt det än låter så skulle det dröja 141 år innan Järvsö fick ett riktigt bandylag. Varför? Ja säg det, nu fokuserar vi istället på framtiden för denna fantastiska sport. Laget heter kort och gott Järvsö Bandy och är en farmarklubb till storebror Ljusdals BK. Hemma­ matcherna spelas på IP i Ljusdal. Enligt rapporterna har laget, såklart, vräkt in mål under inledningen av säsongen och kommer troligen att gå mot serieseger. En fråga som inte är utredd än är vad som händer när LBK och Järvsö Bandy hamnar i samma serie, vem blir farmare åt vem? Det här med hall då, hörde vi en bandylada i helsingegårdstil på Stengård? FOTO: CARLEF/JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING

33


VÄLKOMMEN TILL OSS I LJUSDAL

Tel: 0651-144 11

Tel: 0651-71 17 21

Tel: 0651-126 00

Tel: 0651-71 14 16

Drop in & tidsbest.

Tel: 0651-105 80

Tel: 0651-124 33 www.kardemumma.net

HOS SYNOPTIK HITTAR DU ALLTID ETT BRA ERBJUDANDE

Tel: 0651-71 15 12 www.synoptik.se

Tel: 0651-71 14 17

34

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

Tel: 0651-149 55


DET HÄR ÄR NÅGOT SOM GYNNAR HELA JÄRVSÖ.

ELLJUSSPÅRET I JÄRVSÖ har funnits sedan 1960-talet, det var då ett antal ideellt engagerade människor bestämde sig för att göra ett spår. Sedan dess har spåret brukats av skidentusiaster även om det ibland har varit svårt att underhålla det med de förut­ sättningar som funnits men nu har de hänt saker i Järvsös elljusspår. Ny belysning har monterats upp av kom­ munen och de gamla kvicksilverlamporna har bytts ut mot miljövänliga LED-lampor. Spåret har breddats och anledningen till det är för att en pistmaskin ska kunna ta sig fram och preparera spåret. Järvsöbacken kommer också ställa upp med 7 000 kubikmeter snö som kommer att köras till spåret under vintern. Benny Gäfvert från JIF:s skidsektion är en av de engagerade. — Vi har drivit på det här så att det hänt nå­ got och också haft kontakt med bland annat sponsorer, Järvsöbacken, pistmaskinförare och kommunen. Det här är inte något som enbart gynnar föreningen utan hela Järvsö, säger Benny. Han har varit engagerad i längdsektio­ nen under flera år och är bland annat en av ledarna för aktiviteten Skidglid där han åker längdskidor med barn och ungdomar. När spåret är helt klart kommer en liten avgift att tas ut för de som brukar spåret där försäljningen kommer att ske via Destination Järvsö.  — Eftersom vi kommer att sköta om spåret och garantera hög standard behöver vi också finansiera det på något sätt. Boende i kommunen kommer att betala ett reducerat pris och ungdomar upp till 15 år kommer att åka helt gratis, säger Benny. Är du inte bosatt i Järvsö än finns det alltså två anledningar till, konstsnö på skidspåret och rabatterat pris på säsongskortet.

Benny Gäfvert, troligen först på snö av byborna hösten 2016.

KANON MED SNÖ Tack vare ideella krafter, ett stort ­intresse och ett stöttande näringsliv kommer längdsäsongen äntligen förlängas. AV: JENNY OLSSON FOTO: MARTIN EKMAN

35

FINANSFAKTA För att finansiera utkörningen av snön har Järvsö IF:s skidsektion sökt sponsorer, där Hälsinglands Sparbank skänkt 75 000 kronor. Även Järvsö Storskifteslag, som varje år delar ut pengar som kommer till nytta för bygden, har skänkt 25 000 kronor.


36


Ett säkert kort är att besöka Ljusdal under ordinarie öppettider och inte vid tiden då den här bilden togs.

SÅLD PÅ KÖPINGEN Låt benen vila och låt plånboken sköta jobbet för en dag. Ljusdal ligger ett lite längre stenkast bort.

AV: IDA ZETTERQUIST FOTO: MARTIN EKMAN

KORTARE TID ÄN tre låtar av Lill Babs ligger Ljusdal, en av Hälsinglands mysigas­ te orter att shoppa på. Ibland kan det vara skönt att låta benen vila och låta plånboken göra jobbet, då är det hit du ska ta dig. Det är enkelt att hoppa på tåget i Järvsö och sen hoppa av i Ljusdal tio minuter senare. De mysiga och karakteristiska butikerna med det personligt utbud lockar många. Här kan du hitta det där lilla extra till din garderob, plagget som ingen annan har och som håller i evigheter. Eller den där inred­ ningsdetaljen som är slut överallt, den hittar du garanterat i Ljusdal. Utbudet av butiker är stort och varje butik har sitt eget sorti­ ment. Det finns något för alla. Vare sig du är

UTBYGGNAD PÅ HOTELLET? DET RYKTAS OM att Bergshotellet ska bygga ut, och det är inte vilken utbyggnad som helst utan en helt ny huskropp, i samma stor­ lek som den existerande. Vi har vid skrivandet stund inte sett några grävmaskiner, men vi säger som Sir Lipton, ”den som lever får te”.

37

trendmedveten eller inte, med 21 butiker är oddsen stor att du hittar något du absolut inte klarar dig utan. När magen börjar kurra finns det gott om både fik och restauranger att mätta den på. Senaste nytt är Matstället som nyligen har öppnat. Där hittar du allt från matig lunch till Rawbars, men vårt tips är ändå deras eget tips – bubbel och snittar. Vi kan också rekom­ mendera Korvfabriken, en livsstilsbutik som stillar alla dina sinnen. Här kan du shoppa kläder och inredning, samtidigt som du slår dig ner för en kopp kaffe. Och när du ändå är i krokarna. Smit in i affärerna i Gamla Stan. Här finns bland annat Thalis Guld, Hemläng­ tan och Gamla Stans Vintage.


148

MÅ bra

En stund för dig själv, för ditt välbefinnande

meter från Järvsöbacken!

Mickelsson, Ann-Sofie 073-929 48 31

Brandén, Anette 070-556 70 97

Rosin, Leena

073-807 43 78

Ansiktsbehandlingar, massage, healing, laserterapi LLLT, stresshantering, färgning av fransar och bryn, vaxning, spabehandlingar, butik med försäljning av Maria Åkerbergs ekologiska hudvårdsprodukter Medlemmar i

Välkommen till oss på Stenegård!

mbrab.bokadirekt.se

SKIDVÄGEN 9 JÄRVSÖ Exklusivt parhus i två plan. Totalt är det 2x10+2 bäddar. Skidförråd, bastu och öppen spis! B O K A S V I A T U R I S T B Y R Å N I J Ä RV S Ö

0651 – 403 06 eller jarvso.se

L ÄS M ER OM BOE N DE T PÅ J A R SEH US .SE


FEST MED EXTRA ALLT Det var bättre förr, människorna var snyggare, det byggdes elegantare hus och festerna var absolut bättre, tror vi. AV: MARTIN EKMAN FOTO: CARLEF, JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING

JÄRVSÖ HAR SOM bekant en historia av att ta emot gäster som snart är 140 år gammal. Och frågan är om inte invignings­ festen 1879 fortfarande är bland de bästa fester som har hållits i byn? Den innehöll allt: societetsdamer, landshövding, gentlemän, järnvägsbefäl och... arga rallare. Hotellet (på den tiden Järnvägshotellet) byggdes lagom till att järnvägen anlades ge­ nom byn och gjorde Järvsö till den attraktiva byggd det fortfarande är. Tillsammans med Stenegård och Järvsöbaden blev Järnvägs­ hotellet navet i byn. Men åter till festen. Medans byns elit minglade med tillresta diton i de fina salongerna växte upprördhe­ ten utanför. Rallarna, grabbarna som hade byggt järnvägen, stod utanför och var i

Gamla Järnvägs­ hotellet, kanske 40-50 år efter invignings­ festen. I dag är byggnaden omgjord till lägenheter och är röd till färgen.

upplösningstillstånd. De var helt enkelt inte tillräckligt fina. Det var ju trots allt deras svett som hade gjort järnvägen möjlig och nu blev de inte bjudna på kalaset Smockan hängde i luften. Snuset rann ikapp med fradgan. De började tränga sig in i lokalen, och det var sprit de ville ha! Glassen som hade specialskickats från Stockholm var de absolut inte intresserade av. Skulle de inte bli insläppta kunde vad som helst hända. Men situationen löste sig på ett mycket bra vis. En hovmästare från huvudstaden skred till verket och bjöd in hela rallargänget. Han bjöd dem att sitta ner och sträckte sedan fram glas och brännvin till allihop. Hovmästaren var ett socialt geni och kunde prata med alla och få en relation och till slut hade ilskan i luften förvandlats till något helt annorlunda – en riktig trevlig utekväll. De läsare med bra minne ser att artikeln på den här sidan även har figurerat i Magasin Järvsö tidigare, men då hade vi inte tillgång till den här fina bilden och texten var i ett annat sammanhang.

39


radioljusdal.se Musik. Lokalt. Galet bra. Psst... följ oss på FB & Instagram!

Välkommen till Möbeltjänst! Möbeltjänst i Tallåsen är ett gammalt företag med 60 år på nacken. 2 500 m2 utställningsyta + 600 m2 utemöbler på vår glasade altan Fri hemkörning inom Hälsingland Handla räntefritt upp till 24 månader

3.990:-

TVÅSITSIG BÄDDSOFFA Ally

Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 8 från Ljusdal mot Ånge

Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 8 km från Ljusdal mot Ånge Fri Hemkörning


NOTISER

Klackarna i taket FOTO: MARTIN EKMAN

Järvsö klack är ett mycket populärt besöksmål på sommarhalv­ året, men vi vågar påstå att vintern är den tid då ”klacken” är som bäst. Ett trevligt upplägg på utflykten är att gå upp innan det blir mörkt, grilla korv i toppstugan och sen titta på solnedgången över byn. Sen plockar du fram pannlampan eller använder må­ nen som ljus och tar dig ner. Är det skottat upp på berget undrar du? Nä, det är det inte. Här är det snöskor eller pulsa som gäller. Snöskor hyr du enkelt av eventföretag i byn. Vill du inte gå själv går det bra att hyra ”skor” med guide.

Bergshotellet har gjort en ny och större lobby­ avdelning där man kan sitta med pjäxorna på och titta ut på berget och skidbacken. Under lågsäsong är det mer regel än undantag att toppskiktet av Järvsös entreprenörer sitter där och räknar pengar på utdragna ”frukostmöten” för att sedan smörja kråset på Bergskrogen, med väl tilltagen personalrabatt, givetvis. Bygget av det nya stug­ området Järvsöbranten har tagit fart. När du sitter i Toppliften kommer det att ligga direkt till höger. Ett av Järvsös bästa lägen. Initiativtagarna bakom Top Resort (de flotta husen högst upp på berget) håller på och förbereder för ytter­ ligare hus högre upp i backen på sidan av nuvarande Östbacken. Det kommer enligt uppgift att bli något utöver det vanliga. Ett enkelt tips på vägen: Det finns flertalet massageterapeuter i byn. Boka en tid i förebyggande syfte och upplev en mer avslappnad after ski än den brukliga. Artist, namn på en cykelled, namn på en caffär och nu – en pistmaskin. Barbro ”Lill Babs” Svensson får vara med lite överallt i byn. Pistmaskinen som fått äran att heta Barbro är en Prinoth Leitwolf (den nästa största maskinen i deras sortiment). Det är en diesel-motor på 523 hästar som Mercedes har levererat. Vridmo­ mentet är 2 460 nm på 1 300 varv. Morr... Järvsö camping är till salu. Snacka om möjlighet att bli Järvsöbo på heltid och göra verklighet av en barndomsdröm? Enligt våra knapphändiga uppgifter går det att bli riktigt tät genom att dri­ va en camping på rätt sätt. Kolla i annonsen i magasinet eller googla fram numret.

41


INGREDIENSER Rödvin, 1 flaska gott fylligt. Välj det du gillar eller fråga på Systembolaget. En hel apelsin, både skalbitar och klyftad frukt. 4-5 kärnor från grön eller torr kardemumma. Kanelstänger. 5 msk råsocker. 1-3 st stjärnanis, beroende på om man gillar smaken. 6 st kryddnejlikor. 1 vaniljstång. 2-3 enbär. UTFÖRANDE 1.Skala apelsinen och vrid skalen för att pressa ut oljorna med all god smak. Skär frukten i vackra, tunna halvmånar. 2. Dela vaniljstången och skrapa ur alla kärnor. 3. Lägg ner vaniljstång, citrusfrukter och alla torra ingredienser i en kastrull. Tillsätt en hel flaska vin och värm upp och låt sjuda på låg värme under lock i ungefär 45 minuter. 4. Servera i varma glas och avnjut med hembakade pepparkakor och en skiva fin Jarseost.

42


VINTERDRYCK Emrik Jansson är inte bara fotograf, han är en smakartist också. Här har han satt ihop vinterns godaste glüwein.

43

VÅGA EXPERIMENTERA MED RECEPTET Glühwein eller ”mul­ led wine” som det också kallas är en fantastisk dryck på vintern med tydliga juliga smaker. Det viktiga med detta recept, om du nu bestämmer dig för att prova detta hem­ ma, är att du provar dig fram. Ändra gärna mängd, lägg till det du vill och tar bort det du inte vill ha. Recept måste inte alltid följas till punkt och pricka, så var inte rädd för att experimentera. Drycken skall serveras varm men får absolut inte koka då detta medför att alkoholen kokar bort. Gillar man av någon anledning inte vin, använd det ändå. Det är dags att sluta med sådana dumheter. Alterna­ tivt byt ut vinet mot en god fransk äppel­ cider. Det fungerar också. Servera det här som en fördrink eller som ett komple­ ment till en kopp té framför brasan.


Nyöppnat kontor!

Järvsö, Industrivägen

14

VI HJÄLPER DIG MED: Löpande bokföring, lönehantering, kundfakturering, bokslut, årsredovisningar och deklarationer, bolags­ bildningar, och ekonomisk rådgivning. Auktoriserad Redovisningskonsult, medlem i SRF.

Rattgatan 8, 827 35 Ljusdal Industrivägen 14, 820 40 Järvsö Tel. 0651­122 72

www.midama.se

Välkommen till Ljustorget

Vid infarten till Ljusdal finner Ni Ljustorget, en sagovärld som saknar motstycke i Sverige. Som enda butik i hela

landet erbjuder Ljustorget de ljuvliga handstöpta Loiten-Lys från Norge, ljus i unika former och yttersta kvalitet. Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Vandra runt i den avslappnade atmosfären och hitta dina egna kompositioner till en mysig sittplats med levande ljus i ditt hem eller bara en liten uppenbarelse att vila ögonen på. Ljustorget är ett unikt utflyktsmål där du förutom att uppleva en helt magisk värld bland ljus även kan ta en fika i vårt mysiga kafé, där vi bakar allt själva från grunden och även har lättare luncher. Under samma tak ligger vårt egna lilla gjuteri där vi själva kan tillverka en del av ljusen – helt för hand och från grunden, utan maskiner.

BUTIK, GJUTERI FÖR LJUS • CAFÉ MED EGET BAGERI Stavsätters rastplats intill Älvbron i Ljusdal • Järvsöv. 1, Ljusdal 44 Tel: 0651-120 04 • www.ljustorget.se


NOTISER

4

Ny butik i byn. Fyrväpplingen heter det senaste tillskottet. Här kan du köpa leksaker till barn, få tag på goda delikatesser, doftljus och heminredning. Kakfén i Färila har fått nya ägare. Linda Gustafsson och Mia Esson är det som sköter kakeriverksamheten. Kan du inte få nog av att arbeta? Det kan inte Järvsös företagarelit heller. Därför tog de och köpte en fastighet i byn, totalrenovera­ de och byggde ett företagshotell. Stället har döpts till Järvsö Workspace och här är det meningen att du kan hyra kontorsplats per timme och vidare. Om du inte redan har märkt det så har Järvsö­backen renoverat i sin entré. Vi välkomnar en mjuk mörk matta som det enligt tester ska vara omöjligt att halka på. Ljudnivån kommer även den att sänkas ett antal decibel.

t

N.K.H.L

*

Det här är kanske det häftigaste brevet vi har fått tagit del av. Lillebi Habans, som för övrigt var på sommarens omslag av Magasin Järvsö, skickade in sin bok till Prinsessan Madeleine samt ett exemplar av magasinet. Som tack kom det här fina brevet och vi kan känna att närmare Kunglig hovleverantör av tidskrifter har vi nog aldrig varit. Nu hänger brevet, inramat på vår royalistiska tapet. *Nästan Kunglig Hovleverantör 45

Barnområdet på sydsidan hade i fjol några barnsjukdomar (förutom rinnande näsor) vilket inte är så konstigt när det var för­ sta året det öppnades. I år är den lite för branta nedfarten tillfixad då stora gula maskiner varit där hela hösten och skalat av så att det ska bli en perfekt vinkel för barnen. Facebook-gruppen ”Vi som vill ha tillbaka hamburgerkorgarna i Järvsöbacken” kämpar vidare, dock lite i motvind. I skrivandets stund är det senaste inlägget i upproret daterat till 17 december 2011 och lyder: En ny säsong har inletts, fortfarande inga hamburgerkorgar! Magasin Järvsö står bakom all form av upp­ ror som leder till fler hamburgare och mer lössnö. Stötta gärna gruppen genom att gå in på Facebook och gil­ la den. Initiativtagarna är värd alla uppmärk­ samhet de kan få.


REKORD FOTO: EMRIK JANSSON

Att Järvsöbacken slår nya rekord varje vinter är lika säkert som tomten på ­julafton. Den nya rekordsiffran för besök i Järvsöbacken är 202 000 stycken. Det är en ökning från fjolårssäsongens 187 000. – Att ha passerat 200 000 besök är en milstolpe i Järvsöbackens historia. Det förpliktigar att vi fortsätter att utvecklas och jobba för att alla gäster ska vara nöjda och vill komma tillbaka, säger Järvsöbackens vd, Peter Augustsson. Milstolpen firades sedvanligt med hela personalen på Guldbackengalan i samband med säsongsavslutningen. – Nästa mål är att nå 250 000 besök, och det borde vi göra inom en treårs­ period, säger Augustsson. 46


47


MARK TILL SALU I JÄRVSÖ CENTRUM CA 22 000 m2 I CENTRALA JÄRVSÖ

Nuvarande verksamhet, Järvsö Camping B&B Stugor, ska flyttas så att vi kan utvecklas mot framtida gästers krav.

Fastigheterna Öje 11:38 och Öje 11:39 är därför till salu. Nyligen antagen översiktsplan tillåter inte att marken används för att utveckla campingverksamheten som bedrivs där idag. Översiktsplanen anger att marken används för centrumverksamhet t.ex. bostäder. KS har redan utryckt sitt gillande för att bostäder byggs på marken. Markaffärer i Järvsö Centrum avslutades till ca 300,-/m2 (september 2015).

Vår prisidé 225,-/m2. Kontakta oss gärna direkt på tel 0651-403 39. Fråga efter Sten Håkansson.

TRADITIONELL JÄRNHANDEL MITT I BYN

VÄLKOMMEN IN TILL OSS!

48


JAG KAN KONSTA­ TERA ATT DET BLIR FLER OCH FLER I MIN BEKANTSKAPSKRETS SOM VILL HIT. ­FÖRUT VILLE ALLA TILL ­MALLORCA. NU VILL DE TILL JÄRVSÖ. MICHAEL BESKRIVER AV naturliga skäl sina första besök i Järvsö bäst själv. — Jag var en sådan där klassisk gäst i många år som mellanlandade på Järvsöbaden och åt lunch innan jag reste vidare norrut till Åre. I 16 år arbetade Micke på TV4 som försäljnings­ direktör och det var också där han skulle få en ny typ av relation till Järvsö. Där jobbade Carolin Olofsson. I dag är Micke och Carolin gifta. — Vid mitt första riktiga besök i Järvsö tog Carolin med mig upp på ”Klacken” för att visa utsikten och det var kärlek vid första ögonkastet. Jag tycker så genuint mycket om byn och människorna. Det finns en otroligt bra entreprenörsanda och man hjälper verkligen varandra. 2013 köpte Micke och Carolin ”gamla brandche­ fens gård” vid tjärnen i Kramsta och under sommar­ halvåret veckopendlar paret mellan lugnet i Järvsö och vardagsstressen i Stockholm. — Det är skönt att komma upp och bara vara, men det är lika härligt att fixa på gården. Jag är barnsligt förtjust i min röjsåg. Åkgräsklipparen är en annan fa­ vorit, men nu har jag blivit utkonkurrerad av en robot… När Michael inte är i skogen eller på gräsmattan ägnar han helst sin tid i Järvsö åt auktioner. — Både jag och Carolin är nog ganska igenkända på Stenegård då det mesta av våra hem består av auktionsfynd. Arbetet Kjell och Sven-Åke Höök läg­ ger ned på auktionerna är en klar tillgång för Järvsö. Och förutom den egna gården är det Järvsöback­ en som ligger honom varmast om hjärtat. — Carolin är ju gammal skidlärare så hon får upp oss i ”manchesterottan”. Det är ett fantastiskt jobb som görs med Bergshotellet och all utveckling fram­ åt. Inte minst planerna med lift ner till byn. Michael har också tillsammans med andra bekanta inom affärsvärlden som köpt bostad i Järvsö engage­ rat sig i ortens utveckling då han ingått i ett advisor board med fokus på varumärkesdelen. — Jag brinner för Järvsö och kan konstatera att det blir fler och fler i min bekantskapskrets som vill hit. ­Förut ville alla till ­Mallorca. Nu vill de till Järvsö.

N

N

MICHAEL GRIMBORG Till vardags lever han och frun Carolin en intensiv vardag i Stockholm. I Järvsö kan koncernmarknads­ chefen på Synsam andas ut. — Det var kärlek vid första ­ögon­kastet, säger Micke.

Ålder: 55. Bor: Stockholm. Yrke: Koncernmarknadschef på Synsam. Familj: Gift med Carolin. Intressen: Jag gillar glada vänner, resa och träna.

AV: THOMAS SANDBERG FOTO: EMRIK JANSSON

49


LÄNGDÅKNING

TRAIL

TRÄNINGSRESOR PÅ HEMMAPLAN!

www.jarvsosportcamp.se | 0651-416 90 | gastgivars@live.se

VIKTMINSKNING

1/2 sida magasin Järvsö.qxp_Layout 1 2016-10-25 11:32 Sida 1

Vi har byggt ut! Välkommen till vinterparadiset i Harsa, mitt i hjärtat av Hälsingland. Här finns suveräna möjligheter för träningsläger, kurser och konferenser. 80 km välpreparerade skidspår i underbar natur som passar allas konditioner och färdighet. Tillgång till vallabod, skiduthyrning, vallaservice och butik.

Konferens hos oss? Harsa Ski Maraton 2017 28 jan. med start kl 11.00 Anmäl er till Hybo AIK.

Hälsingeleden på skidor 12 februari 2017 Info: www.rehnsbk.nu/skidor

Harsagården 1, 820 40 Järvsö Tel. 0651-495 11 • www.harsa.se

50

Snösäkert! Harsa ligger 400 m.ö.h. och här brukar snön komma i oktober och ligger kvar en bit in i april.

året runt!


Anders Bucht, vd, på Bergshotellet och de senaste ritningarna över Bergsgården.

SPADEN I MARKEN

Nu är det köpläge igen. Entreprenörerna bakom Bergshotellet bygger fler hus för försäljning och uthyrning på Syd. TEXT & FOTO: MARTIN EKMAN

VI HAR SAGT det förut (kolla i gamla ma­ gasin) och vi säger det igen. Är du snickare i den här byn behöver du inte gå arbetslös. Det byggs på alla möjliga håll på och runt berget och ett område där grävskoporna snart har växt fast är Syd. Till julen 2017 planerar entreprenörerna bakom Järvsö Syd och Bergshotellet att sex nya hus med fyra lägenheter i varje skall stå klara i anslutning till skidstadion. Gruppen har sett en stor efterfrågan från barnfamiljer att det ska vara så enkelt som möjligt att kunna ta sig ut i till aktiviteter och att umgås med sin familj, och

här med ett boende där allt är direkt utanför dörren känns det som att de har prickat rätt. — Det fantastiska med Järvsö är att det går att vara här året runt. Du kan åka skidor, både utför och på platten, och på sommaren är det Ljusnan där man kan ha båten och berget där man kan cykla, säger Anders Bucht, vd på Bergshotellet i Järvsö AB. I första etappen kommer lägenheterna att fungera för uthyrning och parallellt i etapp två kommer det att byggas flera fristående hus i anslutning, som det finns möjlighet att köpa och sen själv hyra ut.

NYUTGÅVA AV KÄR BARNBOK OLLE AF KLINTBERG och hans fru Sara af Klintberg som flyttade till Järvsö från Stock­ holm i slutet av sommaren har gjort en omarbetad nyutgåva av boken ”När Kingkong spe­ lar pingpong”. Boken utkom första gången 1988 av Olles farfar Bengt af Klintberg som är folklivsforskare, författare och konstnär. Gunilla Axén, designern och syster till Olle som bland annat gjort molnen och ränderna till Polarn och Pyret har gjort illustrationerna. — Idén till att göra en nyutgåva kom till när vi började läsa den för vår son som tyckte att boken var väldigt rolig. Vi frågade om vi fick omarbeta den och tonsätta den, säger Olle. Musiken till utgåvan är skriven av Trion ”Bära båten” som består av Sara, Olle och Per Hjalmarsson och de är nu aktuella med en barn/familjeföreställning som bygger på boken.

51


Mat, vin, kaffe, salladsbar, take away, eko, vegetariskt, bubbel, snittar, rawbars. Fullständiga rättigheter.

ÖPPETTIDER Norra Järnvägsgatan 37 82732 Ljusdal Tel. 0651-70 94 60 www.matstället.se info@matstallet.se

ETT INTEGRATIONSPROJEKT MED NATUREN SOM KLASSRUM Projektet och aktiviteterna använder naturen som klassrum där eleverna genom möte med människor, djur och natur får ökade kunskaper i det svenska språket. Detta bidrar till snabbare integrering i samhället men projektet ger också kunskap i allemansrätt, artkunskap och en inblick i svensk kultur. Detta i enlighet med SFI:s kursplan.

mån tis ons tors fre lör

10-18 10-18 10-20 10-18 10-18 10-17

B A G E R I BRÖDBUTIK & C A FÉ Surdegsbröd, knäckebröd, bullar, kakor, grillade och kalla smörgåsar, sallader och soppa.

Välkommen!

Öppet ons, tor & fre 10–18, lör 10–16

Norra Järnvägsgatan 29 0651-71 10 03 www.janssonsbrod.se


Tiken Alex och Anna på deras kontor på Stenegård.

JAG TROR VERKLIGEN OCKSÅ ATT BYGG­ PROJEKT BLIR BÄST NÄR OLIKA KOMPETENSER ARBETAR NÄRA VARANDRA. Visste du att du skulle komma tillbaka till Hälsingland? — Ja, jag är en landsbygdsmänniska. Jag älskar det småskaliga, personliga och lugna. Och just här är det så fint att bo för här finns så mycket härlig och kreativ energi. Hur har det varit att starta arkitektverksamhet här i Järvsö? — Jag hade en uttalad tanke om att jag ville arbeta tillsammans med andra när jag kom hem. Det är otroligt värdefullt att få ingå i ett sammanhang, kanske speciellt här på landsbygden. Här finns många engagerade och otroligt kunniga människor att arbete med. Flera fina samarbeten har hittat till mig sedan jag startade, det är fantastiskt fint. Risken för missför­ stånd minskar och det blir lättare att säkerställa en hög kvalitet på det vi gör. Som arkitekt är du specialiserad mot träbyggande och hållbart byggande. Vad innebär det? — Genom byggprocessen, oavsett om man ska bygga helt nytt eller renovera ett befintligt hus, är det en mängd val som ska göras. Val av grund, stomme, isolering, ytskikt, färger, inredning mm. Idag står byggandet för kring 20 % av det totala utsläppet av växthusgaser i Sverige och 40% av allt farligt avfall. Detta är något som vi behöver och kan göra något åt. Ett väldigt bra sätt är att använda den lokala råvara vi har mycket av här, trä, som både är förnyelsebar och binder koldioxid. — De beställare som kommer till mig vill ha robus­ ta, energieffektiva och sunda hus som byggtekniskt fungerar bra över tid och är relativt underhållsfria. De är ofta intresserade av att välja material som är hälso­ samma för oss människor och som också har så liten miljöpåverkan som möjligt. Jag hjälper till att hitta rätt alternativ för just dem och ritar huset för att passa det liv de vill leva och den plats där de vill bygga. Vilken är Järvsös vackraste byggnad? — Jag tycker mycket om härbret som byggnadstyp. Det står ett i Sanna, i slutet av en ängssluttning, som är väldigt fint. Det handlar också om hela miljön där, att den hanterats varsamt. Helheten. Som för alla bra hus. Namn: Anna Esbjörnsson. Ålder: 34 år. Yrke: Arkitekt. Familj: Hunden Alex och mamma, pappa och syster. Bor: I Kåsjö, Järvsö.

ANNA ESBJÖRNSSON För ett år sedan flyttade ­arkitekten Anna Esbjörnsson hem till ­Hälsingland. Efter studier och ­arbete i Stockholm driver hon nu Lokatt ­Arkitektur, med bas på Stenegård. TEXT & FOTO: EMRIK JANSSON

53


VÄLKOMMEN IN! N Y SN YGG SERIE”BITZ” I STENGODS

LIVSSTILSBUTIK I LJUSDAL

Kom till vår härliga butik och avnjut ett gott kaffe med en chokladtryffel. Shoppa härliga kläder och inredning från märken som HOPE, Edblad, Santa Ni, Lexington, Soft Rebel, Suzanne Nilsson, Kristina Stark Design, Johan & Nyström, Cirkuslampan, Paul Pava mfl. VÄLKOMNA Annica & Malin I vår butik i Ljusdal hittar du allt till ditt kök, porslin, glas, bestick, inredning, färskt te och mycket mer från över 100 välkända varu­ märken. Vi finns nu på Norra Järnvägsgatan 17 men från och med februari 2017 flyttar vi till nya härliga lokaler på Bokhandlargränd 1.

Magasingatan 14 Ljusdal (bredvid Granngården)

070-257 48 74 Tis-Fre 11.00-18.00 Lör. 11.00-15.00

Handla dygnet runt på WAHLINSHEM.SE eller kom in i vår butik i Ljusdal

Fruk

Välkommen till Stadshotellet i Ljusdal

ostbuf Frukost se rveras i fr fé ukostmat Mån – Fre: salen 07. Lör – Sön: 00 – 09.30 08.00 – 10 .00

Bo bekvämt till ett bra pris. Vi har mycket goda parkeringsmöjligheter på egen stor parkering med tillgång till motorvärmare. Bor du hos oss har du bästa läge till restaurang-, affärs- och nöjesliv! Kom och checka in på ett av våra trevliga hotellrum. Här finns totalt 46 rum med kabel-tv, trådlöst bredband, telefon och dusch eller bad. Större delen av rummen renoverades 2008 och håller hög standard. Bastu? Javisst, -Boka i receptionen. För info och bokning – ring 0651-160 80 Stadshotellet Ljusdal Norra Järnvägsgatan 41, 827 32 LJUSDAL Telefon: 0651-160 80, Fax: 0651-162 60 E-post: stattljusdal@telia.com

Välkommen till Janus Bistro Boka bord: 0651-164 90 info@janusbistro.se

54

Öppettider: Mån-Tors 17.00-22.00 Fre 17.00-01.00 Lörd 17.00-02.00


DRIV DIN EGEN BACKE SJÄLV DÅ! DEN DIY-TREND (Do It Yourself) som är på stark frammarch har absolut inte gått oss förbi. På Youtube finns allt från hatthyllor till uthus, men vi kan inte hitta någon instruk­ tionsfilm om hur man driver en alpinanlägg­ ning. Och i ärlighetens namn, hur svårt kan det vara? Spruta lite snö, servera hamburga­ re och starta en lift. Vi har i alla fall plockat fram tre stycken maskiner du garanterat kommer att behöva till ditt ”bygge”.

Thony Larsson och Bosse Lindholm är tydliga trendsättare inom ”work out-världen”. Gymma med jeans och lyfta gammal betong – kom ihåg var ni läste det först.

BENBÖJ

DETALJERNA SOM GÖR DET Det bästa av två världar. En tuff amerikansk pickup med larvband och en påkopplad vagn. Det här är alltså en ombyggd Dodge 2500 5.9 liters Cummins på 400hk. Den har allt och lite till. Går till och med att köra på sommaren. Köpläge! Pris: 750 000:- + moms.

Nu finns det absolut inga som helst bortförklaringar att inte få starka fina skidåkarben – Pace Gym blir södra norrlands(?) häftigaste träningsanläggning. TEXT & FOTO: MARTIN EKMAN

ÄNDA SEDAN STARTEN för tolv år sedan har försäsongsfavoriten för skidåkare, Pace Gym i Ljusdal, metodiskt utökat sin verk­ samhet. Från att vid starten endast ha en liten lokal med duschmöjlighet gör de under vintern sin största satsning någonsin. — När vi startade så låg vi på golvet i tre månader och fixade och byggde. Vi har byggt om när kostymen har blivit för liten. Nu har de äntligen fått möjligheten att ta över nedervåningen i fastigheten de huserar. Det kommer att mer än dubbla tränings­ utrymmet då det nya är på hela 375 kvadrat­ meter. — Vi har pratat om det här i många år och äntligen fick vi chansen. Det här är något som våra kunder har frågat efter i flera år, säger Thony Larsson, ägare. För den träningssugne kommer det att bli en löpbana som kommer vara 25 meter lång

vilket möjliggör att man kan springa inter­ valler och göra beep-test. — Det här är en dröm för Bosse Lindholm (Den andra delägaren och tidigare lands­ lagstränare i friidrott, reds. anm) som går i uppfyllelse. Nu kan vi förutom våra trogna kunder locka till oss idrottare som kan träna i våra lokaler, säger Thony. Och det är inte bara en dröm för Bosse utan för alla som gillade cirkelträningen på skolidrotten och de som idag gillar cross fit-träning. Det fina med utbyggnaden är också att alla vi normala människor som framåt vår­ kanten funderar på att bada i vassen på som­ maren också får större utrymme i och med att alla tyngre vikter flyttar ner i källaren. En win-win helt enkelt. Och du, det är aldrig för sent att få starka ben som fixar en weekend i backen.

55

SINNEBILDEN FÖR EN PISTMASKIN Schaktblad och fräs. Den här Formaticen kommer även med två stycken spårkälkar så du kan tillgodose apelsinskalarna. Gått cirka 3 000 timmar och levereras med en hungrig Cummins-sexa. Pris: 150 000:-

HA KAKAN MEN ÄNDÅ ÄTA För dig som vill säga att du äger en pist­maskin men inte har plånboken för en. Som att äga en Volvo men ha Ferrarimärke på nyckelring­ en. Hämmerle, 1975 års modell, sladd och vält. Hjärtat är en Ford Escort-motor.  Pris: 47 500:-


VI LÄR DIG ÅKA SKIDOR! 0651-415 50 56 www.jarvsobacken.se


Så här ser det ut ungefär två dagar per år. Den här bilden togs pre-vinter 2016 på Harsasjön.

Isdans Att åka långfärdsskridskor och vara intresserad av okända fåglar är väldigt när­ besläktat – du får inte uppleva ditt intresse särskilt ofta. Men när det väl händer så är det värt mödan. Emrik Jansson tar oss med på hans första möte med isen. TEXT & FOTO: EMRIK JANSSON

JAG KOMMER IHÅG mitt första minne av att åka långfärdsskridskor. Det var en kylig novembermorgon. Isen låg blank på Ljusnan utanför Torön i Järvsö och solen hade skrämt iväg dom få moln som tidigare vågat sig fram. Nervöst klev jag efter min mor och styvfar ut på isen. Det knakade och benen skakade frenetiskt. Sitter isdubbarna fast? Är kastli­ nan tillräckligt lättillgänglig? Håller isen? De första skären var inte helt utan hjärt­ klappningar eftersom isen både böljade, knakade och skickade ut små sprickor till höger och vänster. Men efter några hundra

meter var njutningen total. Mina skär blev längre och längre och vi åkte med en lätt bris i ryggen ner förbi Långön och vidare mot Norviken. Att ramla och slå sig första gångerna är ingenting att göra åt. Jag lärde mig mer och mer att läsa av isen bättre och undvika längs­ gående sprickor och svaga isbildningar. Det året åkte vi varje kväll i fem dagar i rad innan temperaturen skiftade och snön kom. För att få bra is behövs några dygn helt fria från snö, regn och stark vind och med riktiga minusgrader. En fin skridskois är således ingenting som är återkommande varje år. Va­

rierad temperatur och nederbörd är sådant man får leva med och vissa vintrar kommer snön tidigare än isen hinner lägga sig. Vintern 2015/16 gav helt fantastiska isar på mindre sjöar runt Järvsö och så småning­ om gick det även bra att åka längre sträckor på Ljusnan. Hur denna vinterns isar kommer att utforma sig vet vi ännu inte i skrivande stund. Men det är charmen med långfärds­ skridskor. Ligger isen gäller samma regler som en bra puderdag i Järvsöbacken: Inget jobb, ingen skola, inget gnäll och inga un­ danflykter. Packa väskan med varm choklad och mackor och ring vännerna. Ut och njut.

ENKELT MED KLISTER SÄG DEN SOM inte någon gång har vänt i dörren med skidorna i handen när de har kommit ut och märkt att ”ajdå, klisterföre”, stängt dörren och satt sig i tv-soffan och tittat på världscupen istället. Men nu är det så att det nästan är enklare att valla med klister än det är med en vanlig burk med blå. När du vallar klister behöver du färre verktyg än med vanlig, ska man dra det till sin spets är det är det en kloss med sandpapper och en av dina tummar som behövs till jobbet. Vi tänker inte gå igenom exakt hur man gör här, för det finns Youtube, vår uppgift är att få just dig att ge dig ut när det är klisterföre!

57


VI HAR ALLT FÖR

JAKT · FISKE · FRILUFTSLIV Nytt för i år, skidor från

• Allt för vinterfisket. • Stavar, valla och andra tillbehör från SkiGo. • Friluftskläder och stövlar. Barn-, dam- och herrstorlekar.

Nu slipper du valla! Skintecteknologin gör att du slipper fundera på temperaturer och före. De integrerade stighudarna gör att du kan lägga all den tid du vill i skidspåret istället för att krångla med valla. Oslagbart! Bara att montera efter före och ge sig ut!

• Isvidda långfärdsskridskor

PAKETERBJUDAND E

Atomic Sport Skintec-skidor, bindningar oc h pjäxor

3 795:-

Ord. pris 4 85

0:-

www.jarvsojakt.se

Gör drömmen verklig nu! Snöskoter – ATV Motorcyklar , Landsväg, Cross, Enduro Kläder – Tillbehör – Assesoarer reservdelar och mycket annat

Välkommen till vår vällfyllda butik för dig med motorintresse vi finns på industrivägen 22 i Järvsö Kolla även in vår webbshop www.jarvsomotor.se & www.h-djarvso.se

58

www.jarvsomotor.se

0651-412 43


TRE SÄTT ATT SKYDDA HUVUDET

HJÄLM Sweet Protection Blaster In Mold-konstruktion. Väger endast 400 gram. Pris: 1 300:GOOGLES Smith I/O7. Ny lins för i år som heter Chro­ mapop. Snabbfäste för att kunna byta linser under stress och press. Pris: 1 999:När slutar man vara en ”säsongare”? Om det tvista de lärde.

Hjälm – hjelmp mig Malin Hjälm (ja det är sant, hon heter så) är inne på sin 13:e ­säsong i Järvsöbacken. Vi bad den ­rutinerade skidälskaren att ge oss tips på hur vi bäst skyddar huvudet vintern 2017. TEXT & FOTO: EMRIK JANSSON

— DET FINNS FLERA typer av hjälmar men dom två vanligaste är In-Mold och Hard Shell. In-Mold är en hjälm som väger mindre medan Hard Shell är en med lite mer robust teknik, säger Malin. Hjälmar i mängder. Olika märken, modeller, funktioner, färger. Hur hittar man rätt hjälm och vad är det viktigaste enligt dig? — Det viktigaste är att hjälmen sitter rätt på ditt huvud. Oavsett om du köper den

värsta hjälmen med kolfiber och MIPS och hela köret så spelar det ingen roll om den är för stor. Passform är nummer ett! Sen är det viktigt att testa med skidglasögon så att man inte får en glipa mellan glasögon och hjälm. Du ska va snygg och trygg när du har hjälmen på dig! — Men att ha roligt på after skin och skippa krogrundan är nog mitt bästa tips för att skydda huvudet mot värk!

59

HJÄLM K2 Diversion Hard shell-konstruktion. Ställbar storlek och justerbar ventilation. Hörlurar i öronlapparna är det med. Pris: 1 700:GOOGLES K2 Source 16% ljusinsläpp i standardlinsen. Men man får med en extralins som har 47% ljusinsläpp. Pris: 1 200:-

ALBYL För den jobbiga morgondagen. Pris: Cirka 38:-


2000-TALETS SPARK! Sparken som passar alla generationer och åldrar. • Steglöst höj och sänkbart handtag så man själv kan ställa in rätt höjd. Handtaget löstagbart kan tas in för att eliminera stölder. • 35 mm breda plastmedar för lätt åkning i mjuk snö. • Alla ljusdalssparkar har löstagbart handtag som stöldskydd och kan enkelt fällas ihop för minsta plats vid förvaring. • Tillverkad med bästa kvalitet för att hålla hela livet, gedigen konstruktion och design. TILLVERKNING OCH FÖRSÄLJNING: Sören Svenssons Byggvaror AB Hybovägen 10, Ljusdal Tel: 0651-137 70

VÄLKOMMEN TILL JÄRVSÖ BILSERVICE! Vi erbjuder: • Service och reparation av alla bilmärken • Försäljning av reservdelar, däck och fälgar • Starthjälp • Räntefri delbetalning • Assistansförsäkring i 12 månader vid service • Biluthyrning

JÄRVSÖ BILSERVICE AB Turistvägen 2, tel. 0651- 408 00 jarvsobilservice@autoexperten.se www.jarvsobilservice.se Öppet: Mån–tors 7.30–16.30 Fre 7.30–16.00

www.ljusdalssparken.se

VÄLKOMMEN TILL HÄLSINGESTINTAN! Vår butik finner du nedanför Stenegård i det grå trähuset. Precis till vänster efter bron om du kommer från byn Järvsö. Här hittar du vår välfyllda manuella köttdisk, fylld med ett brett urval av vårt nötkött, hängmörat på traditionellt vis. Välj mellan olika köttdetaljer som oxfilé, ryggbiff, entrecôte och högrev mm. Vi erbjuder även nymald köttfärs. Det finns också ett litet men noga utvalt sortiment av fina köksprodukter och goda tillbehör som såser, kryddblandningar med mera. För aktuella öppettider och mer information besök www.halsingestintan.se 60 Telefonnummer till butiken 0651-311 34.


!

FRUKOSTEN – DAGENS VIKTIGASTE MÅL Fransmännen kanske är världsmästare på att laga mat, men på frukostfronten har de mycket att lära. En kopp svart med croissant och en Gauloises utan filter fyller knappats på energiförådet. TEXT & FOTO: MARTIN EKMAN

VI HAR PRATAT med Elin Wretmo, utbil­ dad personlig tränare och kostekonom, med rötter i Ljusdal om vad som är en bra frukost om man ska ge sig ut i snön. — Det många inte förstår är hur mycket energi man gör av med under en dag när man åker längdskidor eller alpint. Har man inte fyllt på energiförådet blir det andra komponenter i kroppen som får arbeta, till exempel muskler och fett som förbränns. I värsta fall organ om vi saknar dessa reser­ ver, säger Elin. Att hopa över frukosten är alltså inte att tänka på för den som vill ha en trevlig dag ute och orka med det där sista innan lunch. Och när vi är inne på lunch. Att ta sovmor­ gon och hoppa frukosten gör att många äter betydligt mer till lunch istället vilket inte heller är bra för kroppen.

— Då kan det hända att man tar två portioner istället och kroppen får arbeta på högvarv och hinner inte med att förbränna all energi. — Tänk på att hålla en jämn nivå på maten under hela dagen. Elin tipsar om att man ska använda han­ den som mått. En knytnäve med kolhydrater (ris, pasta, potatis), en flat hand med protein (fisk, fågel, kött), sås i måttlig mängd och så mycket sallad i olika färger. Kostrådgivning är ett väldigt hett ämne och Elin poängterar att det som fungerar för en person kanske inte gör det för en annan och det viktigaste är att hitta något man själv är nöjd med. — Själv äter jag kvarg med russin och blå­ bär till frukost. Ska jag träna eller vara ute blir det en macka och kaffe till, säger Elin.

61

Väljer man juice till frukost, se till att den är färskpressad.


Ca 1 000 m2 – Hälsinglands största sportbutik

VÄLKOMMEN TILL SPORTRINGEN

SPORT, CYKEL & FISKE Butiken för oss som gillar en aktiv fritid.

En fantastisk hällvarm tunnbrödsklämma. Smaker av lamm, getost, skinka, pesto, havtornshonung och älgwurst. Samlat i ett tunnbröd bakat på Stenegård.

15 MINUTER FRÅN JÄRVSÖ. 30 minuter från Harsa.

Kom in och se vårt breda sortiment!

Säljs hos Chinovas Eftertanke i vinter!

Vi finns på...

Öppet: mån-fre 10–18, lör 10–15 Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

FLER EVENT FINNS PÅ JÄRVSÖKLÄMMANS FACEBOOKSIDA

Lotta Olsson Tel 073-039 29 42

SNÖSKOTRAR · FYRHJULINGAR · MOTORCYKLAR · KLÄDER SLÄPVAGNAR · MOPEDER · BÅTAR · UTOMBORDARE

Välkommen till din

Vi har upplevelser som passar hela familjen, konferensen, kickoffen, svensexan, möhippan eller kompisgänget

Yamaha-

återförsäljare i Hälsingland Forsränning

Skridskoåkning

Riverboarding

Kajakpaddling

Forspaddling

Klättring

Besök vår hemsida för mer info & priser

Hos oss hittar du, förutom Yamahas breda modellprogram på snöskotrar, även skor, kläder, släpvagnar och tillbehör som hör vintern till. Vår fullserviceverkstad tar hand om din snökoter på bästa sätt och ger dig många sköna bekymmersfria mil ute i naturen. Vi erbjuder förmånlig finansiering från 2,95% ränta, i samarbete med Ecster.

EN DEL AV DESTINAT ION

YAMAHA LJUSDAL FÄRILAVÄGEN 3 | STAVSÄTTER/LJUSDAL | TEL 0651-100 80 Öppet försäljning & verkstad: mån–fre 8–17, lör försäljning 10–13

w w w. u p p l e v j a r v s o . s e Tel: 0702-555 816 • E-post: info@upplevjarvso.se

62


NOTISER

PARKLIV

Snart finns det mer park är pist. Vi bad Järvsöbackens ansvarige, Simon ­Hedqvist berätta hur vintern kommer bli. FOTO: EMRIK JANSSON

— Parken kommer bli grym i ­vinter. Vi har plockat in ännu fler ­features än i fjol och vi kommer att göra ett ­träningsområde i Skolbacken med enklare raka grejer där man kan ­ligga och nöta. Vi kommer tyvärr inte ha någon loop, istället har vi en rail med en ”launcher” på slutet. Vi jobbar på att få bättre flyt i hopplinjen. Park­ områdena i vinter kommer att finnas i Östbacken, delar av Skolbacken, och barnområdena på norr och syd.

Järvsöföretaget Hälsingestintan revolutionerade köttindustrin 2015 när de var först i världen med att bygga ett etiskt och mobilt slakteri. Nu har de exporterat sin idé till Frankrike. Enligt vd Henrik Viken är det här första steget att etablera firman på en internationell marknad. Kajsa Winder som dri­ ver Hemtrevligt Järvsö fick under hösten ett gesällmästarbrev för sina kunskaper inom tapetseraryrket. Stort grattis säger vi på Magasin Järvsö, och behöver du klä om möbler, en skoterdyna eller något annat – då vet du var du ska vända dig för att få proffsig hjälp. Kolla in hennes Instagram för överraskande före och efter-bilder. @hemtrevligtijarvso Området kring bad­ tjärn, granne med Järvzoo, har fått en ordentlig upprustning under sommaren och hösten. Nu är det trä­trottoar hela vägen fram och där finns det en brygga med vind­ skydd och grillplats. Lotta-Boden i Färila fortsätter att skörda både bär och medaljer. Den här gången har det blivit SM-guld i mathantverk, kategorin ”Kryddad sylt”. Det var ”Rabarbersylt från Loos med kardemumma & vanilj” som föll juryn i smaken. Motiveringen löd: En härlig sylt med ljuvlig konsistens. Balanserad med mycket kardemumma, ren och fin rabarbersmak. Mer guld. Björks charkuteri i färila har även de tagit guld i CharkSM. De fick priset i kategorin Julskinka. Motiveringen: En vacker skinka med perfekt avvägning mellan sälta, sötma och en bra saftighet. En riktigt God Julskinka! Det pratas på byn om att det ska öppna en sushirestaurang. Upp­ gifterna är för tillfället knapphändiga.

63


PROMOTION JÄRVSÖBACKEN

MER ÄN BARA HYRA

Succé för shop och hyra på söder Fler och fler har upptäckt det smidiga med att hyra eller köpa sin utrustning vid Bergshotellet. JÄRVSÖBACKEN ÖKAR i år med. Fjolårssäsongen blev den bästa säsongen sedan Järvsöbacken star­ tade. 200 000 skiddagar avverkades under vintern. Det placerar Järvsö på tionde plats i Sverige över mest besökta anläggningar. Järvsöbacken strävar ständigt mot nya mål. Som en av Sveriges bästa vinteranlägg­ ningar gäller det att hålla fanan högt och fortsätta utvecklas. Järvsö har fortsatt att bygga ut snökanonsys­ temet för att säkerställa att pisterna håller den höga kvalité som gästerna och ägarna kräver. — Det är enorma mängder snö som vi producerar. När systemet går

på max sprutar vi ut en snömängd motsvarande 240 lastbilslass med snö i timmen, säger Peter Augusts­ son Järvsöbackens vd. Den nya systemet gör att man kommer kunna lägga all snö på berget på 13 dygn istället för tidigare 20. Man kommer dessutom att efter bara fem dygn med minus fem grader ha tio nedfarter klara vilket är dubbelt så snabbt som innan. — Med det nya snökanonsystemet betyder det för gästen att det blir en tidigare säsongsstart, ett bättre underlag och i slutändan en mycket bättre upplevelse, säger Peter. Förra året gjorde hyran och

64

shopen på Bergshotellet succé. Många var det som upptäckte hur smidigt det var att hyra sin utrust­ ning i anslutning till där man bor. I år har shopen utökats med fler varor och är det något du saknar hittar du det garanterat här. Det finns förutom de vanliga sakerna i en skiduthyrning även längdutrustning. Skidspåret ligger tre friska stavtag från dörren. Utanför hotellet har barnområdet byggts ut och blivit ännu smidi­ gare för våra nybörjare. Det finns grillplats, rullband, knapplift och belysning för kvällsåkning. Välkom­ men till den södra sidan.

I ”BACKENS” skiduthyrning kan du göra så mycket mer än att bara hyra utrustning. Här finns experter på skid­modeller, ut­ formning av pjäxor, vallning, slipning och mycket mer! Att hyra sin utrustning är ett smidigt och enkelt sätt för dem som inte åker så många dagar på säsongen, eller som kanske inte har möj­ lighet att frakta sin utrustning mellan hemmet och back­ en. I Järvsöbackens skiduthyrning finns de senaste versio­ nerna av skidor och pjäxor och du får hjälp att hitta det som passar just dig. Men skidhyran i Järvsöbacken är mer än bara uthyrning. Förra årets nyhet, bootfitting, blev en stor succé. — Nu kan vi hjälpa alla med knöliga föt­ ter. Vare sig man har köpt pjäxorna här eller någon annan­ stans så hjälper vi till att anpassa dem till dina fötter. Vill du köpa nya pjäxor har vi ett brett sortiment från Lange, Scott, K2 och Fischer, sä­ ger Malin Hjälm som är en av skidhyrans experter.


PROMOTION JÄRVSÖBACKEN

Patrick Murphy är en av de populära skidlärarna i Järvsöbackens skidskola.

I JÄRVSÖ GÅR ALLA I SKIDSKOLA Familjeskidskolan är ett självklart inslag i Järvsöbackens skidskoleutbud. Här är de populäraste valen i vinter.

Boka skidskola och information: 0651-415 50. BOKA ONLINE – WWW.JARVSOBACKEN.SE

65

OM MAN ALDRIG stått på ett par skidor kan skidskola vara en bra inkörsport till pist­ ernas förtrollade värld. När du väl börjat åka vill du aldrig sluta. Skidskola är kanske starkt förknippat med småbarn som aldrig åkt skidor men i Järvsö­ backen har man för länge sen tvättat bort de kopplingarna, här går alla i skidskola. — De allra yngsta är bara tre år och får leka sig in i skidåkandet men sen har vi skid­ skolor för alla kategorier av åkare, säger Ann Augustsson Järvsöbacken. Förr fick även de allra yngsta lära sig åka lift och sen ta sig ned för barnbacken. Nu har man ändrat upplägget och tre-fyraåringarna får istället leka och busa runt rullbanden (som finns både på norr och syd) och intro­ duceras i skidåkningen under en längre tid och med en massa skoj. Familjeskidskolan går ut på att lära de vuxna hur de ska åka med sina barn i lift och pist så att familjen sen tillsammans kan bli bra skidåkare. — Vill man lära sig åka skidor är det en riktigt god idé att gå skidskola, man lär sig mycket snabbare, får rätt teknik från början och framförallt är det roligt att åka i gäng, säger Ann Augustsson, Järvsöbacken. Telemark- och snowboardlektioner finns självklart också och det finns även möjlighet att hyra snowboard eller telemarkskidor och prova åka en timme med instruktör. — Det är väldigt många som är nyfikna på andra grenar inom det alpina och provar man sig fram med en instruktör blir upplevel­ sen mycket starkare och roligare, säger Ann. För att vara garanterad att få en plats någon av skidskolorna under sin vistelse bör skidskolan bokas i förväg, intresset är stort och trycket högt så platserna har rykande åtgång.


INREDNING

______________ FÖR DITT HEM ______________

CENTRUMHUSET, LJUSDAL

. 0651-12433 .

WWW.KARDEMUMMA.NET

Den lilla butiken med det stora utbudet! Välkommen till oss mitt i Ljusdal.

Pär Berglin Fastighetsmäklare Tel: 070-322 54 39 Mail: par.berglin@maklarringen.se

Maria Troedsson Fastighetsmäklare Tel: 070-767 55 64 Mail: maria.troedsson@maklarringen.se

Allt fler älskar Järvsö! Vi kan med glädje se hur intresset för att köpa fritidshus och villor i Järvsö har ökat. Vi på Mäklarringen kan vårt hantverk. Vi har kunskapen, erfarenheten och allt det där som behövs för att ge dig trygghet i din försäljning. Dessutom kan vi utlova ett driv och ett engagemang utöver det vanliga. Det personliga ansvaret vi har som mäklare på Mäklarringen, gör att det inte är ett vanligt nio-till-fem-jobb, det är vårt liv!

Välkommen att kontakta oss! Lokalt kontor: Turistv. 54A, Järvsö Tel: 0651-400 00 www.maklarringen.se

Smycken med Linblomman Vår egen Linblommering, handgraverad

Smycken

Vi har verkstad som justerar och lagar dina smycken

Klockor Vi byter batteri på din klocka

Förlovning & vigsel Vår speciallitet Ringar från bl.a:

tid der all Vi bju gravyr i v. på in ngar. guldri

Varför inte designa din egen ring? Vi hjälper dig!

N Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel 0651-71 12 43

www.nordeensguld.se


Handla Nära Dig Välsorterad Icabutik som satsar på lokala råvaror av högsta kvalitet.

Behöver du tips inför middagen? Festen? Catering?

Våra två proffesionella kockar hjälper dig med allt från idéer, tips, recept och färdiga måltider!

Fattas det något? Vi har hängmörad kött från Siljans Chark

Det mesta kan vi beställa och få hem inom 48 timmar! Säg till personalen så hjälper vi dig

1

Järvsö Turistvägen 45 • Tel. 0651-402 40


2


Stjärnglans

– Jag har försökt förmedla ett budskap med mina rum. "Think global act local". Att man måste se världen som en och samma plats för oss alla, men samtidigt att man kan agera lokalt och hitta saker att göra på hemplan, har Carro sagt till lokaltidningen.

FOTO: MARTIN EKMAN

När man satsar på något i Hälsingland, då satsar man ordentligt. Orbaden har i år plöjt ner 25 miljoner kronor i en renovering av sitt spa och åtta nya sviter. Och det är inte vilka sviter som helst. Här har man tagit in världsstjärnor som har satt sin egna personliga prägel. Supermodellen Victoria Silvstedt, filmstjärnan Peter Stormare, modeikonen Carita Järvinen och OS-mästarinnan Carolina Klüft har alla designat sina egna rum. Att det är just de här människorna beror på att de alla har en koppling till Hälsingland. Peter och Victoria är från Arbrå respektive Bollnäs och både Carita och Carolina har hus i Järvsö.

VARGARNA FÅR BÄTTRE UTSIKT VARGARNA PÅ JÄRVZOO har det allt bra. Nu har de fått bättre utsikt över gästerna på Varghotellet då snickare har varit i farten och byggt om flera av rummen. Nu kan de betrakta människorna när de sitter vid de nya borden vid fönstret och får föda när det är dags för matning, eller fortplantar sig i de nya sköna sängarna. En favorit för vargen är när homo sapiens sitter som förstenad och tittar ut genom de stora panoramafönstren.

67


Orbadens familjecamping Välkomna till oss mitt emellan Bollnäs och Järvsö

En familjecamping med mycket känsla på och i vår omgivning! • En fantastisk badstrand • Trevlig lekpark • Massor av sevärdheter inom 5–55 minuter • Mat och dryck • Båt- och kanotuthyrning • Stora gräsytor • Härliga promenadvägar • Fiske

VÄLKOMMEN ATT NJUTA AV LYX OCH FLÄRD PÅ HÄLSINGEVIS Njut av förstklassig mat och service. Bo i trevliga lägenheter eller mysiga dubbelrum. Lyxa till det och bo i en designsvit inredd av Victoria Silvstedt, Peter Stormare eller Carolina klüft. Kliv in i vårt Afrika eller Marie Antoinettes Boudoir! Gör nytta när du sover, en del av intäkterna går till välgöenhetsprojekt. Läs mer på www.orbaden.se eller ring 0278-621500

www.orbadencamping.se • Tel 0278-451 65

Mäklarna som ger det lilla extra Vi har förmedlat hela Järvsö stugby och gjort mängder av lyckade försäljningar för både köpare och säljare. Varmt välkomna att kontakta oss för ett första möte.

CHRISTIAN DA COSTA 0702‑735 222

68

SUSANNE VIKEN 070‑30 60 160

JÄRVSÖ | TEL 0651‑120 21 | TURISTVÄGEN 60 | 820 40 JÄRVSÖ HUDIKSVALL | TEL 0650‑130 30 | DROTTNINGGATAN 2 | 824 30 HUDIKSVAL


r a

y .

a .

AL

TRÄNINGSRESA TILL JÄRVSÖ Andreas och Malin Lönnmo lämnade för fyra år sedan storstadslivet och ­flyttade till Järvsö och tog samtidigt över Gästgivars. Nu tar de nästa steg och startar ­aktivitetsföretaget Järvsö Sportcamp. AV: JENNY OLSSON FOTO: MARTIN EKMAN

EFTER EN TID i Järvsö började paret fun­ dera på en gammal idé de haft – att ordna träningsresor på plats i Sverige. Efter ett tag insåg de att de hade väldigt mycket inom några kilometers radie som skulle kunna möjliggöra deras vision med att starta ett Sportcamp. — Gästgivars är väldigt säsongsbetonat och vi började fundera på vad vi kunde göra för att få aktivitet året runt och det var då vi kom på att vi kunde kombinera drömmen om ett aktivitetscamp och vandrarhemmet. Vi upptäckte dessutom att det fanns en massa duktiga entreprenörer här och ett bra samarbete mellan dem, däremot fanns inget organiserat samarbete förutom destinations­ bolaget, säger Andreas Lönnmo. Det nya Sportcampet ska inte bara innefatta idrott utan en rad olika punkter för att få ihop kropp och knopp som Andreas beskriver det. — Det kommer att bli ett samarbete med alltifrån restauranger och naprapater till skidcoacher och löparcoacher. Vi tror att

upplevelsen blir större med variation, där olika människor ingår så gästerna inte ser samma ansikten hela tiden, säger Andreas. På Gästgivars pågår ombyggnationer, där nedervåningen kommer att få bastu, gym och även mötesrum för att även öppna möj­ ligheterna för konferenser med övernattning. Under vintern är tre-fyra aktiviteter inplanerade med fokus på längdskidåkning på olika nivåer. I paketet kommer måltider, boende, guider och planerade aktiviteter att ingå. Fokuset ligger på att kunderna ska få en prisvärd upplevelse där de inte behöver lägga ner alltför mycket tid. — Vi har gjort undersökningar och det har visat sig att många aldrig varit på en trä­ ningsresa och det kan vara så att det är svårt att ha både tid och pengar för att kunna ta sig iväg en vecka utomlands. Därför har vi valt att göra helgpaket för att fler ska kunna lägga tid på träning och kostnaden blir då också försumbar. Naturen och upplevelsen här i Järvsö är minst lika fantastisk som den man får utomlands, säger Andreas.

69

Malin, Andreas och hunden Ronja ser fram emot att få ta emot träningssugna gäster.


VI HJÄLPER DIG ATT SÄLJA DIN FASTIGHET! Idag är vi marknadsledande inom vårt område, som omfattar Ljusdal, Järvsö och Färila. Vår marknad består av cirka 8 000 villor och fritidshus. Därtill kommer alla bostadsrätter.

Vi är Hälsinglands största oberoende mäklarbyrå. Vi har lång erfarenhet av att göra bostadsaffärer och vi driver utvecklingen i vår bransch. Vår framgång bygger på ditt förtroende. Jämför oss gärna. HFASTIGHETSBYRA.SE 0650-933 00 DROTTNINGGATAN 8 824 30 HUDIKSVALL

JONAS ERIKSSON 070-317 54 55

ANNA BORG ERIKSSON

anna.borg.eriksson@fastighetsbyran.se

jonas.eriksson@fastighetsbyran.se

Järvsö Privattandvård ligger centralt i Järvsö. Vi hjälper Dig med all sorts tandvård, såväl akuta besvär som större arbeten. Vi strävar efter personligt bemötande i en lugn miljö. Välkommen Dag Esbjörn sson, leg tand läkare. Pern tandskötersk illa a. Britt Esbjö rnsson, leg ta Skogh, leg tandläkare. Jonna Larsso ndhygienist. n, Eva Carlsso n, tandsköter ska.

Stationsgatan 21B, Järvsö

Tel. 0651-400 64

70


VAD ÄR DET FÖR VÄDER? Varje morgon och kväll mäter han snömängden utanför sitt hus. Lars Jonsson är SMHI:s man i Järvsö. AV: JENNY OLSSON FOTO: MARTIN EKMAN

DET FINNS CIRKA 600 klimatobservatörer runt om i Sverige, en av dem är Lars. För tre år sedan såg han i en artikel att den då­ varande observatören Sven Svensson som rapporterat i femtio år skulle sluta. — Jag har jobbat inom olika yrken som byggjobbare och pappläggare där vädret haft betydelse. Jag tycker dessutom om att fiska och därför har vädret alltid varit intres­ sant för mig. Jag skrev därför till SMHI, att jag var intresserad av att ta över och fick då börja som klimatobservatör åt dem, säger han. På tomten har han två stolpar som sticker upp, där den ena mäter temperatur och den andra mäter nederbörd.  Varje morgon och kväll klockan sju på vin­ tern och klockan åtta på sommaren, mäter han av temperatur och nederbörd. Han no­ terar och rapporterar även övriga observatio­ ner som norrsken eller åska till SMHI.  — När folk säger att man inte kan veta vad det blir för väder brukar jag skoja och säga att det vet jag faktiskt, säger Lars. Siffrorna som Lars och hans ”kollegor” runt om i Sverige rapporterar används även för statistik och forskning. Under sina år som observatör han fått se stora skillnader i snömängden och i år jäm­ fört med förra året är den imponerande. — Den tionde november i år mätte jag ett snödjup på 36 centimeter. I fjol under vintern 2015/2016 kom det så lite snö att jag inte kunde mäta den förrän den 5 januari 2016, säger han.

Försök aldrig vinna en väderdiskussion med Lars Jonsson. Och här kommer det smygreklam: Lars och hans fru Karin har en stuga i närheten av Järvsöbacken som de hyr ut. Slut på meddelandet.

”FISKEN SKA STÅ TILL HÖGER OM KÖTTET. SÅ HAR VI GJORT I ÖVER 100 ÅR OCH VI KOMMER ATT FORTSÄTTA MED DET.” Att gå ut och äta lunch i Järvsö är vardagslyx utöver det vanliga. Särskilt om du äter på Järvsöbaden där det alltid är vita dukar och perso­ nalen har lång erfarenhet och jobbar efter devisen – ändra aldrig på ett vinnande koncept. Den här direkta ordern hörde vi under en lunch i höstas när en ur det äldre gardet berättade för en rookie hur maten ställs fram.

71


Den första liften i nuvarande Skolbacken. Man köpte polletter på taxistationen nere i byn för att kunna starta liften. Foto: Järvsö Hembygdsförening

72


Den här bilden är riktigt gammal. Den är så gammal att vi blev tvungen att scanna in den från en glaskopia. Vi vet inte vilka som är på bilden, men det skulle kunna vara Olle Arvidsson. Foto: Järvsö Hembygdsförening

INGEN VANLIG HISTORIA Järvsöbacken firar 80 år och gör det med att vara starkare än någonsin! ­Besöksrekorden når nya höjder för vart år som passerar och med fjolårets ­milstolpe på drygt 200 000 besökare kan vi konstatera att området bara blir ­bättre och bättre. Läs vidare så får du veta hur vi har kommit dit vi är idag och hur framtiden ­kommer att bli. Av: ANGELICA NILSSON 73


Hos oss hittar du nystekta ekocrêpes och ett stord utbud av kalla o varma drycker kaffe, latte, espresso, lemonad, ekosaft och godis. I år med egen terass på sydsidan ovanför Bergshotellet. Ping! @jarvsocreperie för mer information

JÄRVSÖ CREPERIE

BESÖK VINTERKIOSKEN I JÄRVSÖBACKEN PÅ SKOR ELLER SKIDOR ALLA VECKOSLUT 10-15

. . PA DESTILLERIET och vart steakhouse i vinter Välgjord mat på lokala råvaror, provningar, guidade visningar m.m.

Läs mer om våra produkter på vår hemsida: www.tevsjodestilleri.se

Hundspann i Hälsingland Följ med oss på en härlig, spännande hundspannstur, där vi tar dig med ut på en fantastisk naturupplevelse. Prova på att själv köra ditt hund­ spann över frusna sjöar, snötäckta myrar och genom djupa hälsinge­ skogar.

Maria, Erika, Eva, Kicki, Johnny, Ewa-Lotta, Alexander, Per, Hanna & Sigge.

Bli kund hos Hälsinglands Sparbank och bidra till utvecklingen av din bygd

Vi erbjuder hundspannsturer som passar alla, såväl gammal som ung. Prova du också!

Sedan år 2000 har Hälsinglands Sparbank genom bidrag, sponsring och stipendium gett tillbaka över 70 miljoner kronor på de orter där vi är verksamma. Satsningar som kommer den lokala bygden och dess invånare till gagn.

Inga förkunskaper behövs.

KONTAKTUPPGIFTER n www.halsinglandssparbank.se

Sweden Husky Tours Tel: 070­200 85 01, 070­ 341 88 15 | E­post: info@swedenhuskytours.se

www.swedenhuskytours.se

74


Å R E T VA R 1 9 3 7. Den 21 mars klockan 13.00 invigdes Öjebacken med pompa och ståt av kommunalnämndens ordförande i Järvsö, Herr Jon Hanson. Det stod att läsa i lokalpressen att ”till­ strömningen av motorfordon var enorm och statspolis och ordningsman hade såldes styvt arbete att kunna parkera de över 200 auto­ mobilerna och det stora antalet bussarna” Svenska skideliten var på plats för att köra den allra första upplagan av Järvsöslalom som gick av stapeln och som dess har körts varje år i 80 år! — Järvsöbacken är en av få, kanske den enda, skidanläggningen i Sverige som har så pass lång historik, berättar vd Peter Augustsson. Erik Hansson var mannen som byggde skidbacken. Till sin hjälp hade han ett gäng rejäla skogshuggare som tog ned skogen på bergssluttningen och som i sin tur använde sig av hästar för att dra fram timret. Erik hade varit på resa till Östersund och låtit sig imponeras av deras skidbacke och fattade beslutet att Järvsö också skulle bli en del av den då relativt nya sporten – slalom. Efter mycket blod, svett och tårar stod berget naket och skidbacken kunde invigas som en av landets första! N Å G O N S O M VA R med från starten är Järvsösonen Olle Arvidsson. 1940 när första Svenska Mästerskapet i slalom hölls i Järvsö så var Olles pappa biträdande banchef. — De fick hjälpas åt att trampa backen. Ett gäng karlar och pojkar ställde sig längst ned med skidor på och sedan trampade man uppåt, berättar Olle. Så fort Olle visste vad fram och bak var på skidorna började han åka. — När första snön lade sig var lyckan fullkomlig för många. Det fanns inga bilar, inga liftar och inga pistmaskiner. Man tog sina ski­ dor på axeln och promenerade upp till bergets fot. Väl på plats trampade vi upp för att packa snön. Vi stod sen där uppe, svettiga och flåsan­ des och undrade om vi verkligen skulle åka ned direkt eller vänta lite. Det tog ju bara en minut att åka ned och sen var man tvungen att trampa upp igen. Men vi visste inget annat och vi hade otroligt roligt, säger Olle. I snitt hann de med tio åk på en hel dag. Men det var tungt att trampa och 1957 byggdes första liften som bestod av byglar att hålla i. Polletter fanns att köpa vid taxistationen.

Från vänster till höger: Röjning av blivande Västbacken. Turister tog tåget till Järvsö. Röjning av befintliga Skolbacken. Mr Järvsö – Olle Arvidsson. Alla som läser magasinet har något att tacka Olle för, vare sig du vet om det eller ej.

— Det var revolution på den tiden. Man stoppade i polletten, drog i ett handtag och väntade några sekunder och därefter hoppade liften igång. På en bygel kunde man åka två personer men det utökades snabbt till fyra personer. Tävlingen med namnet Järvsöslalom blev succé och lockade folk från när och fjärran. Tv och radion hade ännu inte nått fullt genomslag så man tog helt sonika tåget till Järvsö för att se skideliten göra upp om priserna. Byborna hjälp­ tes åt att skotta små vägar upp från stationen till backen så att publiken kunde promenera upp och sen titta på tävlingarna stående på barmark. Olle var domare och satt i ett litet torn. — Vi hade sex tidtagare nere vid mållinjen och en telefonledning upp till starten. Starten

75

räknade ned från fem och släppte sen iväg åka­ ren och tre tidtagare startade sina klockor. När första åkaren kommit halvväg släppte vi iväg nästa åkare, berättar Olle. Publiksiffran nådde ofta fyratusen åskå­ dare och hela bygden blommade ut i stor folk­ fest. Snö var inget problem, endera skottade funktionärerna in snö på banan eller så körde man på rimfrosten. För tävlas skulle det! M E N U T V E C K L I N G E N AV backen låg i lite stiltje. Konkurrensen var inte så stor och mellan 1960-1980 hände det inte så mycket i backen. Järvsö kommun höll i driften och idrottsföreningen höll i arrangemangen. Men på 80-talet började man bli frånåkt. Skidorter i fjällen utvecklades i rasande fart och Järvsö hamnade i skymundan.


Välkommen att bo hos oss på Björkbacka Vandrarhem! Björkbacka är ett vandrarhem som drivs av JärvsöRådet vilket är en ideell förening som jobbar för att främja orten och dess befolkning. Här vill vi erbjuda en god natts sömn i sköna sängar, 30 kvm stora rum med dusch & WC på rummet. Med tanke på miljö så har åter-

bruk använts mycket i inredningen som ger ett charmigt, intressant och trevligt intryck. Det finns gemensamma ytor som kök, TVrum och myshörna inomhus men även utomhus finns olika platser att sitta och umgås.

Vi på Björkbacka vill att du ska trivas och välkomnar dig varmt till oss! För mer information & bokning, kontakta oss på: Telefon: 070-374 19 65 E-post: info@bjorkbackavandrarhem.se eller kontakta turistbyrån på: 0651-403 06

Björkbackavägen 2, 820 40 Järvsö • Tel: 070-374 19 65 info@bjorkbackavandrarhem.se • www.björkbackavandrarhem.se

Järvsö Montage AB är en mekanisk verkstad med stor flexibilitet och högt kundfokus. Vi arbetar för att tillverka och utveckla konstruktioner i material som stål, rostfritt och aluminium. Cad

Vi använder Solid Works 3D Cad för att utforma ritningar och design. Vi har goda kunskaper i programmet och därmed möjlighet att hjälpa er hitta rätt lösning för produkten.

Stansning

Med vår stansmaskin från Trumpf kan vi klippa ut och forma plåtprodukter med hög precision.

Kantpressning

Med vår kantpress bockar vi era plåtprodukter efter ritning till en perfekt produkt med vinklar man kan lita på.

Svetsning

Vi svetsar manuellt för att vara så flexibla som möjligt.

Service

Din samarbetspartner inom plåtbearbetning

76

Telefon verkstad/kontor: 0651-40986 Telefon mobil: 073-8248913 Besöksadress: Lustevägen 27, 820 40 Järvsö E-post: info@jarvsomontage.se Hemsida: www.jarvsomontage.se

Per Olsson, VD

Vi utför montering och installation av maskiner samt har hand om eftermarknaden genom service och reparation. Vårt serviceområde är från Örebro till Haparanda.


Alla har vi känt obehaget av knölig mössa under hjälm och isande hakfodral i plast.

”Men vad ska vi med en större restaurang på sydsidan till? Det funkar bra det här. Folk vill inte ha finmat, det räcker med körv ö cöla”.

Who needs grades when you've got swag? Koben och Hjulben dominerade i liften, på after skin och på skotern hem.

Ekonomin i bygden var haltande, affärerna gick dåligt och folk flyttade härifrån. Rotary såg förändringarna och började göra något åt det. Eftersom Järvsö varit turistort i många år ansåg Rotarys medlemmar att man skulle satsa på skidbacken för att locka mer turister. Sagt och gjort. Järvsölyftet startades. Dick Helander blev vd för nystartade bolaget Järvsö Fritid AB som Järvsölyftet låg bakom. Tillsammans med hängivna entreprenörer samlade man ihop drygt en miljon kronor och kunde investera i utvecklingen av skidbacken. Återigen krävdes hårt och idogt arbete men hösten 1984 kunde skidbacken återinvigas – nu med tre liftar och snökanoner! Invigningen var som nobelfesten men med pjäxorna på! Det glossiga riksmagasi­ net VeckoRevyn rapporterade: ”Stämningsfullt sköts det salut med snökanonerna. Galamiddag var på Järvsöbadens hotell och pensionat. De fyra systrarna som äger stället serverade en middag som får maten på vissa guldkrogar i Stockholm att smaka gatukök. Politiker höll brandtal och öste beröm över bygden och sen blev det partaj i hela byn och anrika

Ann Augustsson, Emil Frisk, Peter Augustsson och Jon Persson styrde och ställde i skidskolan.

Järvsöbaden genomgick förvandling till ett veritabelt Sodom och Gomorra. Mellersta Hälsinglands Café opera. Alla var där, och de som inte var där skulle in!” Ö J E B A C K E N B L E V S E D E R M E R A Järvsö­

backen i mitten på 80-talet och lockade 20 000 besökare. Järvsö som by började åter blomstra. Hotell, butiker och restauranger gled med på framgångsvågen. Dick Helander gick i bräschen och 1986 byggdes fler nedfarter och liftar i form

77

av Västbacken, Järvstupet och Västliften. 1989 byggdes ett nytt gästhus. Men fortfarande var konkurrensen inte allt för hård och Järvsöbacken fortsatte att tuffa på i samma tempo. Nuvarande vd Peter Augustsson kom till Järvsö för första gången år 1994. Han och då blivande frun Ann, jobbade som skidlära­ re i Trysil och skulle köra skidlärar-SM i Järvsö. — Vi körde tävlingen i Norrbacken och på kvällen var det bankett på Järvsöbaden, Peter ler vid minnet. Och tydligen gjorde Järvsö intryck. När Ann och Peter sen funderade var de skulle ta vägen efter Trysil så föll valet på Järvsö. Kan vara så att utsikterna för bra jobb var goda då Anns pappa, Dick Helander, råkade vara vd för Järvsöbacken på den tiden. 2007 anställdes Peter som vd för Järvsö­ backen och han lade i högsta växeln genom att 2008 se till att säkerställa snötillverkningen för framtiden och sedan har investeringarna avlöst varandra och i takt med utvecklingen har även besökarna ökat rejält varje år! — Utvecklingen av Järvsöbacken har varit helt fantastisk. Det händer något nytt hela tiden. Det känns helt otroligt att stå vid anlägg­ ningen i dag, på samma plats där man som barn trampade upp den enda nedfart som fanns. Då fanns bara nuvarande Skolbacken och en liten grusväg upp från byn. Annars var det bara skog och åter skog. Man kunde då aldrig i sin vildas­ te fantasi ana att framtiden skulle se ut så här, säger Olle Arvidsson.


DU VILL DET HÄR

Det låter som en årsredovisning och tråkiga floskler. Men alla ­investeringar som har gjorts i området är resultat av vad du som gäst har haft önskemål om. Av: ANGELICA NILSSON Foto: EMRIK JANSSON

Albin Nilzon skickar ligger ett steg före alla andra. Han använder någon form av hoover-skidor som ger ifrån sig ett regnbågsaktigt ljus.

78


I DAG ÄR DET SVÅRT ATT SÄRSKILJA JUST SKIDBACKEN FRÅN ÖVRIGA SATSNINGAR BÅDE PÅ BERGET OCH I BYGDEN.

Nu

S K I D S E M E S T R A N D E T H A R Ä N D R AT S

med åren. Från att enbart komma upp för att åka skidor över dagen och kanske stanna över natten söker gästerna idag mer variation på åk­ ningen, bättre boenden, fler alternativ av mat, nöje, shopping och andra aktiviteter. — Alla investeringar och all utveckling i Järvsöbacken, och även på berget som sådant, är resultat av våra gästers önskemål. Utan deras tankar om hotell eller barnområden eller restau­ranger hade vi inte varit där vi är idag, säger Peter Augustsson, vd för Järvsöbacken. Järvsöbacken nådde en av milstolpar­ na i fjol med ett besöksrekord på fantastiska 200 000 besökare. Påskafton slogs dagsrekord med 4 400 besökare! Men hur gör man för att hela tiden vara på tå och var hittar man inspiration?

— Mötet med gästerna är det som inspi­ rerar. Att få chansen att möjliggöra deras önske­ mål. Att få göra det bättre för varje år för att locka tillbaka gästerna är det som driver oss alla. S E D A N 7 5 Å R S jubiléet har snökanonsys­ temen utvecklats ytterligare, ett helt hotell med 250 bäddar har byggts på sydsidan och där har ett helt nytt barnområde med knapplift och rull­ band också öppnat ihop med en skiduthyrning och skishop. Det har även byggts ett femtontal nya hus med gästboende, flertalet restaurang­ er och ett ölbryggeri har också hunnit öppna samtidigt som Järvsö cykelpark slår nya besöks­ rekord om somrarna med 22 000 besökare mot för 1 500 åkare första säsongen 2010. — I dag är det svårt att särskilja just skid­ backen från övriga satsningar både på berget och i bygden. Vi alla jobbar tillsammans för våra gemensamma gäster. Och framgångsreceptet är just gemen­ skapen. — Gästerna framhåller att man alltid känner sig välkomna till Järvsö och att allt är så lättillgängligt. I år är det första gången i historien som

79

man kan öppna sex liftar och nio nedfarter redan i november. — Det är en obeskrivlig känsla att få start­ datumet klart. Att få stå här och se att allt rullar igång. När snön sen ligger i alla pister infinner sig en grymt skön känsla! Och den enorma satsningen vi gjorde på snötillverkningen 2008 visar sig nu vara helt rätt bara vi har vädrets makter med oss. På 14 dygn kan vi öppna hela systemet. På sju dygn kan vi öppna hälften vil­ ket vi gjorde redan den 26 november 2016. Det är den eviga kampen - att försäkra sig om att ha snö i god tid och så tidigt som möjligt. För att kunna jobba mot rätt mål in i fram­ tiden får besökarna svara på ett frågeformulär efter sin vistelse. Men personalen som befinner sig ute bland gästerna dagligen jobbar också ak­ tivt med att sammanställa åsikter och önskemål. — Varje vecka sammanställer vi allt vi hört och sett och gör listor på vad som ska åtgärdas och förbättras. Det kan handla om små detaljer men de är ytterst viktiga för att öka trivseln. Vårt mål är att gästerna ska ha det så bra att de inte vill åka hem. Vi vill att de ska må så gott att de väljer flytta hit. Att gästerna ska bo och verka här i Järvsö. Då har vi verkligen lyckats!


40 NYA BACKAR Det finns storslagna planer för berget och byn inom 10–15 år. Men frågan är om vi kommer att åka på skidor, hooverboards eller något helt annat. Av: ANGELICA NILSSON Illustration: CHARLIE GRANBERG

80


Albin Nilzon skickar ligger ett steg före alla andra. Han använder någon form av hoover-bräda ljust sken.

81


Hos oss hittar du inte bara tusentals tyger utan även Plädar • Frotté • Bäddset • LED-ljus Ullstrumpor • Presenter till alla tillfällen Solskydd • Bukowskinallar Sybehör och mycket mer Vi syr upp efter dina mått och önskemål! Även klädändringar. Ombud för kemtvätt. Nameit Ebbe

Lmtd

Hummel

D-xel

Wheat

Joha Mamalicious

N. Järnvägsg. 29, Ljusdal • 0651-107 00 • Öppet mån–fre 10–18, lör 10–15

www.zinko.se

Norra Järnvägsgatan 49, Ljusdal

Tel: 0651-128 82

Det knakar när man växer!

Välkommen att bo och äta hos oss på Solbacken! Bra boende i nyrenoverade och fräscha rum, en gedigen frukostbuffé samt möjlighet till 3-rätters middag för både boende och besökare (måste bokas). Varmt välkomna!

Vi söker tandläkarkollega till vår klinik i Färila.

Vi har de skönaste patienter och vi lovar dig en härlig arbetsvardag. Hör av dig till mig för en förutsättningslös diskussion. Tandläkare Jörgen Brandell jorgen@farilamunhalsa.se

Annbacksvägen 14, Färila (i anslutning till hälsocentralen)

Tel 0651-200 40

Tel: 0651-56 41 71 Mail: info@solbackenjarvso.se www.solbackenjarvso.se

Välkommen till oss

82

www.farilamunhalsa.se


AT T S E T I L L B A K A på en lyckad historik

är alltid skönt. Att vila på goda erfarenheter och nya besöksrekord känns gott. Men Peter Augustsson, vd för Järvsöbacken är inte riktigt som alla andra. När snön ligger vit i pisterna för årets säsong och liftarna snurrar så är han redan igång med planerna för kommande säsonger. — Om man inte utvecklas kan man ju tänka sig att allt bara rullar på som vanligt. Men sanningen är att om man inte utvecklas, då går man bakåt, konstaterar Peter. Berget står blottlagt från skog på fler ställen än någonsin med nya skidområden och nya boenden. Men än finns gott om utrymme att växa. — Det är svårt att vara konkret när det kommer till stora projekt. Men vi har visioner om att inom 10-15 år kommer vi ha ett 40-tal nedfarter med tillhörande liftar. Vårt största dilemma genom alla säsonger är att säkerställa

E T T A N N AT P R O J E K T för framtiden är

Syd till byn som Destination Järvsö driver än så länge. — Tankarna har funnits där länge och efterfrågan har varit stor och nu är projektet igång. Det handlar om att knyta samman byn med berget. Att dels göra det lättare att ta sig upp till berget och alla aktiviteter som Järv­ zoo, skidbacken, restauranger, cykelpark och boende med mera men även för att gästerna som befinner sig på berget ska ha möjlighet att på lätt sätt nyttja all service nere i byn, utan att behöva parkera all utrustning och ta en promenad ned. Och det är just utvecklingen som driver Peter. Mötet och samtalen med alla besökare som skapar tankar, som skapar projekt som sen blir verklighet och som i sin tur kommer gästen till gagn. Och med tanke på all skog som står kvar och på besöksrekorden som skjuter i höjden år för år så anar vi att Järvsöbacken går en ljus framtid till mötes!

...och så här tror vi framtiden blir

Men sky is the limit. I takt med teknikutvecklingen och det allt varmare klimatet så kan man ana alter­ nativa lösningar på sikt. Man kanske kan tänka sig att hooverboards tar över om snön inte längre ligger kvar på markerna men man vill ändå vidhålla traditio­ nerna som är starka i bygden. Av Angelica Nilsson S Å I F R A M T I D E N när klimatet växlat upp några grader kommer det finnas kylaggregat nedgrävda i marken och det innebär även att snön kommer ligga året runt. Som det är idag krävs några minusgrader för att producera snö men i framtiden har vi fått teknik som på ke­ misk väg framkallar tillräckligt med kyla i varje enskild snökanon för att de ska kunna fortsätta producera högkvalitativ snö. Något som kom­ mer vara helt unikt då snön antas försvinna allt mer från våra breddgrader. Man kommer få använda snösystemet oftare på grund av det ökade slitaget, men med hjälp av unika laser­ strålar kan vi pista backarna kontinuerligt utan att det stör åkarna. Man kan även tänka sig en annan typ av skidåkning i framtiden där man dels mixar hoo­ verboards med vanlig skidåkning men även fler typer av specialutrustning för att kunna flyga

högre och landa säkrare. Troligen kan skidlärar­ na ersättas av robotar som dels klarar av att ha kontroll på alla barn samtidigt med 360 graders synvinkel men även med extrema hastigheter som gör att de kan hjälpa ett barn ned på tryggt sätt och inom bara få sekunder vara uppe på toppen igen för att guida nästa barn. Gästerna kommer kunna beställa mat var än i anläggningen de befinner sig genom smarta appar med menyer och unika koder för att hämta mat exakt när man känner för det istället för att behöva gå in och köa mitt i lunch­rusningen. Men boendet är det som man tror kommer bibehålla någorlunda tradition. Visst blir glastak för utsikt över stjärnhimlen en växande trend men människan är i grund och botten en naturlig varelse som alltid kommer trivas med riktig eld, vackra träslag, sköna sängar och en varm bastu.

83

Syd till byn

FOTO: EMRIK JANSSON

Sen

snödjupet. Desto mer effektivt snösystem vi kan bygga desto snabbare kan vi starta upp säsongen. Men i slutändan krävs det ju ändock att man har vädret på sin sida, säger Peter.

Peter Augustsson är en nöjd vd för Järvsöbacken.

Att kunna åka skidor direkt från berget och ner i byn har varit efterlängtat under lång tid. För resenärer handlar det om att på lätt sätt få med sig utrustning och packning från tåget upp på berget. Nu är lösningen på gång. ”Syd till byn” var projektnamnet. Att resa med tåg till Järvsö är den enklaste sak i världen. Men hur gör man med pjäxor, skidor och annan pack­ ning från Järvsö station och hela vägen upp till berget? Man måste ordna med taxi, som kanske inte alltid är på plats, eller lämna prylar­ na hemma för att hyra istället – för promenera med all packning har man sällan lust till. Och hur beter man sig om man vill käka på någon av byns restauranger men befinner sig ute i skidsystemet? Det ulti­ mata vore ju att ha en lift (för både skidåkare och cyklister) från byn och upp till toppen! Sagt och gjort. Pro­ jektet ”Syd till byn” har gått av stapeln. — Vi utreder och för­bereder för ett bygge av en transportlift från Doktorsdammen mitt i byn upp till Järvzoo och Bergshotellet. Det kom­ mer inte bli någon riktig pist direkt utan tanken är att man ska kunna ta sig ned till byn på skidor eller cykel och sen upp igen. Detta för att kunna nyttja fler restauranger och butiker nere medan man utövar sin syssel­ sättning och för att under­lätta för resenärer som kommer med tåg, berättar Anna-Lena Wallin, projektledare på Destination Järvsö som ligger bakom ”Syd till byn”. När i tid är svårt att sia om säger Anna-Le­ na, men det finns redan stort intresse både från byns företagare och folket uppe på berget. Nu är det inte längre bara en önskan utan förhoppningsvis en verklighet inom kort.


HÄR BLIR INGEN PORTAD Två VM-guldmedaljörer, segrar i FIS-tävlingar och flertalet svenska mästare. Det här är historien om Järvsö IF Alpina, som även de fyller 80 år i år. Av: LEIF SUNDELL Foto: EMRIK JANSSON 84


85


En liten gårdsbutik med stort utbud

Leksaker Inredning Doftljus Delikatesser Godis Smycken Textilier Orakelkort ...och mycket mer

TRIVS HOS OSS! Välkommen att njuta hos oss på Condis och i Vardagsrummet. Här finns en hemtrevlig miljö med utrymme för avkoppling och umgänge. Är du hungrig erbjuder vi som vanligt en förstklassig à la carte i restaurangen på nedervåningen.

Öppet: Mån-Fre 11:00 - 18:00 Lör - Sön 11:00 - 14:00 Kalvstigen 7, Stenshammar, 820 40 Järvsö Fysisk butik samt webbshop: www.fyrvapplingen.com

condis.se | tel 0651-410 80 | facebook.com/condisbar

KONFERENS MED VILD INRAMNING Vi utformar din konferens precis som du vill ha den. Här finns moderna lokaler för såväl små som stora grupper, fantastisk mat och unikt boende. Den inspirerande miljön med skogen, berget och nordens vilda djur runt knuten gör det lätt att vara både kreativ och få mycket gjort. Välkommen till en konferens utöver det vanliga!

jarvzoo.se | tel 0651 411 25 | bokning@jarvzoo.se

86


JÄRVSÖSLALOM BLEV TIDIGT EN ANSEDD TÄVLING I LANDET OCH PUBLIKSIFFROR PÅ ÖVER 3 000 ÅSKÅDARE VAR VANLIGT. N Y L I G E N F Y L L D E J Ä R V S Ö I F 100

år. Det var den 24 oktober 1915 som klubben bildades. Sen dröjde det ända till 1937 innan Öjebergsbacken, nuvarande Skolbacken, på Öjeberget, invigdes och det arrangerades en större tävling. Klubben hade tidigare ”övat” med några mindre tävlingar, men den 21 mars 1937 tyckte man sig redo för en större tävling och den kom att heta Järvsöslalom. I och med det hade det också bildats en slalomsektion i Järvsö IF. De första vinnaren av Järvsöslalom var Sixten Isberg, Åre. Damerna fick vara med först året efter. Senare, när det blev aktuellt med storslalom och störtlopp, och på senare år även Super-G som tävlingsform, så ändrades namnet på slalomsektionen till Järvsö IF:s Alpina sektion. Just Järvsöslalom blev tidigt en ansedd tävling i landet och publiksiffror på över 3 000 åskådare var vanligt. Klubben arrangerade också det fjärde SM:et i slalom, efter Östersund som var först 1937, Sollefteå 1938, och Sundsvall 1939. Det var också de tre orterna som hade slalombackar innan Järvsö fick sin som god fyra i landet. Järvsö IF arrangerade sitt SM 1940 och det var Hasse Hansson och May Nilsson som tog hem SM-gulden. De två var förresten med i Järvsöslalom åtskilliga gånger. May Nilsson vann åtta gånger, Hasse Hansson sex gånger. Järvsöslalom är Sveriges äldsta slalomtävling och i år fyller den, precis som Järvsö IF Alpina, 80 år. Tävlingen avgörs i Sydbacken den 11 februari, dagen efter körs den lite nyare tävlingen, Alpsvängen. Sydbacken har mycket gott rykte i slalom­ kretsar och den klassas som en av de bästa pisterna även internationellt sett. Inte undra på då att flera av de svenska landslagen valt Järvsöslalom för att fila på formen inför OS och VM. När Järvsöslalom flyttades till Sydbacken har många elitåkare tampats om framskjutna placeringar, André Myhrer, Martin Hansson, Calle Lindh, Therese Borssén, Maria Pietilä-Holmer, Frida Hansdotter för att nämna några. Nu har tävlingen också internationell status (FIS-tävling). D E N F Ö R S TA AT T ta en SM-medalj för Järvsö IF Alpina var Solveig Leander, JSMbrons 1973, men det tog riktig fart när Fredrik Signeul tog dubbla JSM-guld på 80-talet.

Järvsö IF Alpina är unika i Sverige då de tränar i en gigantisk halfpipe. Man tar sats från ena sidan och ­försöker sen komma så högt det bara går på den andra.

87


INTE UNDRA PÅ DÅ ATT FLERA AV DE SVENSKA LANDSLAGEN VALT JÄRVSÖSLALOM FÖR ATT FILA PÅ FORMEN INFÖR OS OCH VM.

88


Vrid huvudet snabbt åt höger samtidigt som du tittar på bilden, då upplevs bilden som skarp.

89


ETT MATFÖRETAG MED EN

111-ÅRIG HISTORIA

Drivs idag av fjärde generationen. Viktiga beståndsdelar hos oss är anrika recept och en djup hantverkstradition.

EN PLATS FÖR ALLA SINNEN

Vi är verksamma inom såväl storhushåll, restauranger som detaljhandelsledet.

Blommor | Inredning | Binderier Öppettider butiken: Mån–fre 10–18, lör 10–15

I Färila kan du hitta vår ”lilla” Delikatessbutik. Där finner du våra egentillverkade charkprodukter.

För aktuella evenemang och övriga öppettider se Facebook eller www.rosehills.se

Välkommen!

Lantmätargatan 4, Ljusdal, 0651-71 11 01 www.rosehills.se

Öppettider butiken: Måndag-fredag 10.00-17.00

Följ oss!

Gilla oss på facebook.com/BjorkCo

BYGGKLARA TOMTER I JÄRVSÖ Hos oss hittar du tomter för både fritids- och permanentboende. Olika lägen - olika priser. Skålbosjön

Härlig bad och fiskesjö med närhet till Järvsöbacken. Byggklara tomter, högt läge, med syd-väst sluttning.

Välkommen till oss för förslag på hus och hjälp med kalkyler och projektering.

90

Kyrkbyn

Centralt läge vid Ljusnan. Nära till badplats. 10min gångväg till tåg och buss. Byggnation i hälsinge-stil.

Helsingegården

”Lill-sidan” ca. 2km till centrum. Lugnt, soligt läge med vacker utsikt mot Ljusnan och Järvsö.

Berglin-Bygg AB 0651- 400 00 070-261 31 90 Turistvägen 54, Järvsö


För att ta oss tillbaka till Järvsöslalom så var Patrik Bergner den första hemmaåkaren att vinna Järvsöslalom. Året var 1994 och sedan har klubbens stora kanoner radat upp sig, inte bara som vinnare av den stora hemmatävlingen utan i övrigt också. Och den stora frågan är vad som väger tyngst. Mattias Wagenius, han vann i och för sig aldrig Järvsöslalom, men körde hem två VMguld i telemark, en hel hoper med SM-medaljer och han vann den totala världscupen en gång. Som sagt, det var i telemark. P E R B Y L U N D Ä R E N av de största Järvsö­

åkarna med tre guld i Järvsöslalom, 1996, 1997, 1998. Han var en av mellannorrlands bästa åkare på den tiden med många framgångar, JSM-silver i slalom 1994 och på gränsen till junior­landslaget, innan han sadlade om till telemarksåkare. Han blev, precis som Mattias Wagenius, också världsmästare (år 2000). De två har förresten ytterligare en gemensam nämnare – båda har varit förbundskapten för telemarks­landslaget. En annan Bylund, lillebror Peter, kommer väldigt högt upp på listan över ”bäst i JIF Alpina”. Han är den JIF-åkare som nått högt internationellt sett. Sju WC-starter, och flera starter i Europacupen, men där det höga startnumren inte gav honom rättvisa. Peter hade från och till stora knäproblem och det kan han hindrat honom från att nå högre upp i resultatlistorna och ranking. Han tvingades också sluta alldeles för tidigt. Peter var bäst i slalom, men har den största framgången i storslalom vad gäller SM, två SM-silver. Peter vann Järvsöslalom och Alpsvängen 2005 och han vann 30 stycken FIS-tävlingar. Damsidan då? Bra i slalom var också Terese ”Tessan” Berglund. Som 16-åring rank­ades hon som etta (!) i världen i just slalom, men de stora framgångarna fick hon i fart­grenarna, JSM-guld i super-G och störtlopp. Och det blev en bronspeng i stora-SM i störtlopp både 2008 och 2009 fast hon då fortfarande var junior. Det blev fler juniorframgångar och hon var uttagen två gånger till junior-VM. ”Tessan” tog en dubbel i hemmabacken 2013 när hon vann både Järvsöslalom och Alpsvängen. Precis som Peter Bylund så slutade hon alldeles för tidigt. Kanske den största i klubbens historia, Jonas Nyberg. Han var också en stor talang i klubben, men hade även han skadeproblem. Han är dock den enda i Järvsö IF Alpinas historia som tagit ett SM-guld för seniorer, i storslalom i Funäsdalen 2013. Året innan vann han Järvsöslalom. Men minst lika viktigt som träning och tävling på elitnivå är klubbens barn- och ungdomsverksamhet och ambitionen är att fler barn och föräldrar ska upptäcka hur roligt

Den här säsongens Järvsöslalom går av stapeln den 11 februari 2017.

BRA I SLALOM VAR OCKSÅ TERESE ”­TESSAN” BERGLUND. SOM 16-ÅRING ­RANKADES HON SOM ETTA I VÄRLDEN.

det är med tävlande i skidåkning. Dessutom att föreningen växer. I dag handlar det om dryga 30 aktiva i klubben, de allra flesta är unga påläggskalvar. Några av dem går på skidgymnasium, Hanna Fransson, Elida Thunell och Linn Sigurdsson som kommer att delta i stora-SM som körs i Hälsingland (Bollnäs och Hassela) i vinter. Till nästa säsong kommer ytterligare tre från klubben att söka Skidgymnasium, Jonas Barsch, Inez Li och Clara Fransson. — Återväxten är vår stora utmaning och där fick vi ett litet uppsving ifjol, med både nya barn och nya föräldrar som ledare, säger Elisabeth Fransson. Talanger finns och kanske kan den alpina skidcirkusen i en framtid få skriva in åkare från Järvsö Alpina i start och resultatlistor.

91

I skrifter från förr kan man läsa om många habila alpina skidåkare i klubben. I en sådan anrik och stor sektion som Järvsö IF Alpina finns förstås många namn att nämna. • Olle Rosén • ”Lill-Olle” Olsson • Inger Bergkvist • Olle Leander • Bertil Aronsson • Ingrid Jonsson • Katrin Svensson • Ivar Forsman • Pelle Svensson • Gösta Johnson • Åke Persson • Axel Fernaeus • Roland Ekenblad • Sven-Olov Johansson • John-Erik Brolin • Sven-Olov Gunnarsson • Kenneth Olsson • Gösta Rosell. Blev senare Mr JIF-ALpin efter massor av års tjänstgöring.


DEN NYA SURDEGEN De senaste årens goda vintrar har lett till att ett ­insomnat intresse har vaknat till liv i den svenska ­folksjälen. Från toppluveklädd töntidrott till guld­ skimrande superträning. I ett allt mer stressat ­samhälle har längdskidåkning blivit en av de senaste årens stora motionstrend. Text: JOSEFINE OWETZ Foto: EMRIK JANSSON

92


Det gäller att klara av sina mil på skidorna så fort det går för att hinna hem och mata surdegen , kolla så inte ölen har överjäst och stoppa korv. Och fort ska det gå... eller hur var det nu?

93


PLÅTSLAGERI I LJUSDALSKOMMUN ROTJO

TAKJOBB

BB

stort som litet

VENTILATION / ÖVRIGA PLÅTARBETEN UTHYRNING AV BYGGSTÄLLNINGAR

Skräddarsydda hus på totalentreprenad

LARS: 070-61 86 586

WWW.LJUSNANSPLAT.SE

Vi levererar lokalproducerade prefabhus på totalentreprenad. Vi står för flexibilitet, hög kvalitet och snabb leverans. Vi förmedlar även Tomter

www.dellenhus.se | tel: 0653-153 00

Söker du ny arbetsplats?

Är du vår nya kund?

Vi letar ständigt efter teknikintresserade människor

Vi söker alltid nya spännande uppdrag.

mfprecision.com LJUSDAL, Tel 0651-173 90

94 din samarbetspartner för skärande mekaniktillverkning


g

DET FINNS ETT VISST INSLAG AV ELITISM I DET HÄR. FÖRR VAR DET KANSKE PÅ MODET ATT VARA STRESSAD MEN I DAG ÄR DET SNARARE BEKLAGANSVÄRT. MATERIALREVOLUTION, skating och ett allt större medieintresse. Det är mycket som har hänt sedan Mora-Nisse löpte genom skogen på träskidor. God snötillgång, en behaglig tränings­form och ett framgångsrikt skidlands­ lag. Anledningarna till att längdskidåkning har skördat framgångar bland motionärerna är många. Boken ”Kroppens geni – Marit, Petter och skidåkning som lidelse” gavs ut 2011. I den försö­ ker författaren Sverker Sörlin, som även är professor i miljöhistoria, idéhistoriker och före detta elitskidåkare, fånga längdskidåkningens själ och en gång för alla få ett vetenskapligt svar på varför Norge är en sådan framgångsrik skidnation. I jakten på svar om längdskidåkningens innersta hemligheter beger sig Sörlin till Trön­ delag i Norge. Det är just i dessa glesbefolkade delar av grannlandet, där långa träningspass på fjällmyrarna är ett stående inslag, som en rad framgångsrika längdskidåkare har fostrats, däribland Marit Björgen och Petter Northug. Varför kommer världens snabbaste skid­ åkare från Norge? Och varför kommer de allra snabbaste just från Tröndelag? Det är frågor som Sörlin tar avstamp i på jakten efter svar. Han följer med det norska skidlandslaget på träningsläger på ensliga ställen i fjällvärlden och under några veckor lever, bor och tränar han med de norska skidstjärnorna. Han inser att den typen av långpass, eller langkjøring, som många i Tröndelag ägnar sig åt, är en viktig komponent i den norska träningsfilosofin och en av nycklarna till den norska framgången. I L I K H E T M E D Sverker Sörlin, även om ma­

Tom Ankerstål agerar modell för magasinet. När han inte gör det frustar han fram i vasaloppsspåren. 2016 kom han på plats 82 med en tid på 4.17.13. Respekt!

joriteten av oss inte har gått lika långt förstås, har allt fler upptäckt tjusningen med längdskid­ åkning som motionsform de senaste åren. — Till en början kan man fråga sig hur man vet att trenden äger rum överhuvudtaget. Då handlar det om mängden människor i spåren, försäljning av längdskidor, sådana saker. Sedan skrivs det mycket mer om längdskidåkning i medierna. Vinterstudion i SVT, där mycket skid­ åkningen förekommer, har också blivit ett väldigt

95


HYR SKIDOR Vi finns på Bergshotellet och Skidcenter Norr. Vi har ett brett sortiment av skidor, snow­ boards, telemark, pjäxor, hjälmar och annat som kan behövas när man åker skidor! Vi hjälper dig hitta rätt anpassad utrustning till hela familjen, så att ni sedan kan njuta av långa härliga dagar i backen.

0651-415 50 www.jarvsobacken.se 96


populärt program. Det finns ett intresse som verkar svårt att vifta bort, säger Sverker Sörlin. I en tid där allt ska gå fort och allt kortas ner till ett kort Twitterinlägg, tror Sverker Sörlin att längdskidåkning, liksom långkok och surdegsbakning, blir en handling i motsats. – Man demonstrerar att man är frisk och hälsosam. Om man åker tävlingar som Vasalop­ pet exempelvis, visar man att man kan åka nio mil. Det finns ett visst inslag av elitism i det här. Förr var det kanske på modet att vara stressad men i dag är det snarare beklagansvärt. Man skiljer ut sig från andra grupper genom att ägna sig åt längdskidåkning, för det tar en enorm tid att åka skidor näm­ligen, säger Sverker Sörlin. Att träna längdskidåkning på elitnivå innebär ett närmast obeskrivbart slit under många timmar, minst sagt, ett slit som Sörlin på både ett kulturhistoriskt, faktamässigt och närmast poetiskt vis skildrar i boken ”Kroppens geni”. Men oavsett om man satsar på en elit­ karriär, gör en seriös satsning som motionär eller bara är en glad hurtbulle ute i spåret, är man i slutändan ensam i skidspåret med sina skidor, stavar, rytm, andning och tystnad.

HAN BESKRIVER MARIT BJÖRGENS TAKTIK OCH ÅKSTIL: HON HÅLLER HELT ENKELT EN HÖGRE HASTIGHET ÄN MOTSTÅNDARNA OCH KOMMER DÄRMED I MÅL SNABBAST.

F Ö R L Ä N G D S K I D Å K N I N G är kraft, trött­

het och ångande andedräkt som likt ett moln följer skidåkarens väsen genom de slingrande skidspåren mellan snötäckta granar. Det är snor, svett och röda kinder i uppförsbackar och den förlösande frihetskänslan i nedförsbackar när benen får några sekunders välbehövlig vila. Längdskidåkning är en synnerligen bra motionsform som även ger fina naturupp­ levelser. För oss glada motionärer kan längd­ skid­åkning också vara förknippad med en efter­ längtad paus med frasig våffla, hjortronsylt och grädde i en våffelstuga längs skidspåret. Att längdskidåkning är en kombination av plågande och lidelse, förstår läsaren efter att ha läst Sörlins bok om skidåkning. I början av boken skriver han om hur han studerar massor av Youtube-klipp där de norska skidstjärnorna krossar allt motstånd i skidspåret. Han beskriver Marit Björgens taktik och åkstil: hon håller helt enkelt en högre has­ tighet än motståndarna och kommer därmed i mål snabbast. Han liknar hennes uppenbarelse i spåret vid en symfoni av Mahler. Att hon räcker till randen av sin förmåga, och hur lyckan syns i hennes ansikte. Han skriver i boken: ”Man kan tänka på helgonens lidande i renässansens måleri och skulptur. På den glidande övergången mellan smärta och passion. Det är förresten ingen övergång, det är en samtida närvaro av smärta och passion. Skidåkning i sin högsta form är en lidandemystik.” Ja, nog är längdskidåkning lidande ibland. Men framförallt; alldeles, alldeles underbart.

Läs boken ”Kroppens geni – Marit, Petter och skid­åkning som lidelse” av Sverker Sörlin, Weyler förlag, 2011. Det blir vårt tips till dig. Tack till Helena Wiklund som ställde upp som fotomodell.

97


Ingvar Jansson trivs i sin vallabod. Blå swix, röda burkar, tövalla och strykjärn. Alla ryms de med Ingvar. Foto: Andreas Valsberg

98


VALLABODEN Att halka i uppförsbackar eller staka sig framåt i utförsbackar kan förstöra vilken solig propagandadag som helst. JOSEFINE OWETZ har besökt Harsagårdens vallabod och gurun Ingvar Jansson i jakt på svar. A L L A S O M N Å G O N S I N har stått på ett

par längdskidor vet att det spelar en viss roll om man har fäste eller glid under skidorna. Och att avsaknaden av endera kan innebära vissa, milt uttryckt, bekymmer ute i skidspåret. En som är väl insatt i vallningens bety­ delse för skidupplevelsen är Ingvar Jansson. Han arbetar i vallaboden på Harsagården om vintrarna och många är paren skidor som han har tagit om hand genom åren. Vi besöker honom i vallaboden en mars­ dag med strålande solsken utanför fönstret. Det börjar närma sig sluttampen av säsongen. An­ talet par skidor som Ingvar vallat under vintern och våren är nu uppe i närmare ett hundratal, tror han. — Det var Silver-Lennart (Lennart Pers­ son, vallnings-guru i Järvsö, reds.anm) som lärde mig hur man ska valla. Det var nog tio år sedan nu. Men vilken sorts valla jag ska lägga på har jag lärt mig efter hand. För det är inte sam­ ma valla varje dag direkt, säger Ingvar Jansson. Nej, det är ju inte direkt bara en vallaburk man ska hålla reda på. På hyllorna i vallaboden på Harsagården trängs allehanda färgglada burkar. Violetta, blåa, röda, gröna från märken som Skigo, Swix och Rex. En färgbåge av olika typer av förpackningar som innehåller valla för olika temperaturer och underlag. — Om man ska bli en bra vallare gäller det att hålla koll på snötemperaturen och vad det är för väder. Och om det är nysnö eller gammal snö i spåren. Sen får man lära sig vallornas egenskaper allt eftersom. För även om det står en sak på förpackningen så behöver inte den temperaturen fungera ute i spåret, säger han. E N K U N D K O M M E R in i skidshopen. Hon

förklarar att hon har problem med att det hug­ ger under skidorna och att nedfallna småkvistar och barr från träden fastnar i klistret. Det är omöjligt att färdas på skidorna på ett bra sätt — trots att Ingvar själv vallade skidorna för några timmar sedan. Hur lyder din dom om vallningen? — Min dom är att jag har misslyckats. Jag vallade de här mitt på dagen, men tänkte inte på att det var så mycket skräp ute i spåren. Jag borde ha lagt dit ett klister som motverkar skräp, säger han.

Klister, det drar man ut med fingret.

Kvinnan med de icke-åkbara skidorna tar en välförtjänt vattenpaus ute i solen medan Ingvar snabbt tvättar av skräpet som samlats på underlaget. Han fördelar sedan klister över skidorna igen. — Nu kommer det förhoppningsvis inte att fastna löv under skidorna. Jag använde silver-klister, som har en renande effekt och håller skräpet borta. Man brukar få lägga den sortens klister den här årstiden, säger Ingvar. Vad rekommenderar du att man har i sin vallabod? — Strykjärn, vallaklossar, rengöringsmedel och vallaburkar av allehanda slag. Framförallt är det temperaturen som skiljer vallorna åt. Mjuk­ heten också. Den mjuka är runt nollan, den blåa är 5 till 10 minusgrader. De hårdare vallorna är för kalla temperaturer. Den gröna är 10 grader och kallare. Violett och rött på burken, då är det för varma temperaturer, säger han. Vallornas temperaturer, ja. Som inte helt går att stirra blint på. Det gäller att ge sig ut och själv prova hur vallningen fungerar i skid­ spåret, förklarar Ingvar. — Man måste ut och prova, prova, prova. Det är hemligheten. Man kan kombinera två olika sorters vallor också. Då får du ett bra fäste och behåller glidet många gånger. Man får ex­ perimentera lite med vallorna. Man lär sig alltid något nytt. Det är som med bilmekaniker, man blir aldrig färdiglärd, säger han. Hur märks det att man har ett par bra vallade skidor? — Allting går lätt. Du behöver inte jobba så hårt, utan allt flyter på. Om du har ett par skidor som är för hårt vallade så glider det inte i backarna. Det är en hel djungel med vallning, säger många till mig. Många accepterar dåliga skidor när de vallar själva. Det vanligaste felet som många gör är att de lägger på en för kall

99

valla. Då blir det som Bambi på hal is ute i spå­ ret, säger han. Vad är din inställning till vallningsfria skidor? –Det är ett bra alternativ till folk som bara åker några gånger per år. Men jag brukar ändå rekommendera att köpa vallningsbara skidor och sedan lägga på en tejp, det håller längre. Vallatejpen fungerar precis som dubbel­ häftande tejp, som man sätter mitt under skidan. Den fungerar som en bra kompromiss att valla med, och ger oftast skapligt fäste och skapligt glid. — Det blir i princip som en vallningsfri skida. Man får en skida som fungerar bra i nor­ malt vinterföre. Oftast håller tejpen i 25 mil. M E N ÅT E R T I L L experimenterandet och jakten på de perfekt vallade skidorna. Hur ska det gå att förstå vallningshemligheten när lud­ diga råd som ”blanda två sorters vallor” och ”åk ut och prova” förekommer? Jag tycker fortfarande att det är lite klurigt. När jag ska välja vallaburk, hur ser uppdelningen ut mellan temperatur och känsla egentligen? — Det är nog 50-50 skulle jag säga. Man måste ta båda i beaktning. Och åka ut och testa och ta hänsyn till vad det är för sorts snö. Båda delarna är viktiga, säger Ingvar. Kanske får oinvigda inget riktigt svar, i dag heller. Men något djupare har min förstå­ else allt blivit. Kanske kommer jag våga börja utforska vallornas egenskaper fram­över. Kanske kommer jag till och med att våga blanda två sorters vallor och därigenom skapa underverk… Vad är charmen med vallning enligt dig? — Jag tycker om att hjälpa folk så att valla ett par skidor som fungerar bra för en kund det är en höjdare för mig. Om du har fäste och ett bra glid så är det roligt ute i spåren. Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker. Det är en del av charmen. Det är roligt att upptäcka nya saker. Han lyfter fram nästa par skidor som står i tur för vallning. Nästa morgon kommer de att vara färdig­ vallade och ägaren till dem kan då ge sig ut i spåret och skida i skogarna runt Harsa­gården och Harsasjön — förhoppningsvis med ett rik­ tigt bra glid och ett bra fäste.


Av: JOHAN WEIMER Foto: DANIEL BERNSTร…L

KROPP Nisse Arvidsson gรถr en grundlig kontroll av pistningen i Sydbacken.

100


Snowboarden har återfunnit sina rötter – hittat tillbaka till det jordnära, okomplicerade, naturliga och själfyllda – att leka, carva och surfa snö… och nu blomstrar den igen. Det är en ytterst seglivad fluga vi har att göra med. Lite som Internet… och om du vid det här laget inte har förstått storheten är det lönlöst att försöka förklara – men för all del, läs gärna vidare… även om du är skidåkare.

& SJÄL

101


Välkommen till anrika Järvsöbaden, en rogivande oas i avspänd och charmig pensionatsmiljö. Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905 – från gästgiveri, kuranläggning och pensionat till att idag vara ett modernt turist- och konferenshotell med traditioner.

Vi har egen golfbana, tempererad utomhuspool, egen spaavdelning och gym.

SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning.

Vi ordnar konferenser, kick-off, fest, dop och bröllop.

Frukost 8.00-09.30, Lunch 11.30-14.00, Middag 18.00-19.30. Smörgåsar och hembakat bröd.

Här finns decenniers erfarenhet som gör din vistelse till ett minne för livet. Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita dukar, blommor och ljus. Såväl lokala recept som grönsaker från den egna trädgården dyker upp på menyn.

Turistvägen 4, 820 40 Järvsö

102

För mer information besök vår hemsida: www.jarvsobaden.se 0651–404 00 · info@jarvsobaden.se


SNOWBOARD ENLIGT WIKIPEDIA Snowboard, snö­ bräda (ovanligt) eller i vardagligt tal bara bräda är en vintersport där man åker utför en snötäckt backe på en bräda som liknar en bred skida. Åkandet påminner mera om att åka surfingbräda eller skateboard än att åka slalomskidor. Snowboard åks ofta i en speciell typ av backe kallad ”park”. I denna typ av backe återfinns hopp, räcken (rails), bänkar och halfpipes avsedda för olika snowboardtrick. Snowboard lämpar sig utmärkt för lössnö­ åkning offpist. Snow­ boarden är lättare att manövrera i lössnö än två skidor och tack vare dess stora yta sjunker åkaren inte så djupt. För att snowboarden vid lössnöåkning bättre skall hållas ovanpå snön och vara lättare att manövrera i djup snö monteras bind­ ningarna längre bak på brädan, som gärna får ha en bred och lång framända och en smal och kort bakända.

I S V E R I G E S L O G det här med att stå på tvären och surfa snö igenom först på 1990-talet. Decennier efter att snöbrädan, så som vi känner den idag, hade uppfunnits någonstans på andra sidan Atlanten. Genom åren har ett antal aktörer gjort mer eller mindre legitima anspråk på faderskapet, däribland ärkerivalerna Jake Burton Carpenter (Burton Snowboards) och Tom Sims (Sims Snowboards). Den förstnämnde har grundat världens största snowboardföretag och gjort snowboarden rumsren… ja till och med tillåten i skidsystemen världen över. Något som definitivt inte var någon självklarhet när traditionalister, bakåtsträvare, moraltanter och förbudsivrare satte sig på tvären. Den senare, Tom Sims, har också bidragit med en massa och kröntes förresten som världsmästare i snowboard år 1983 (och skateboard 1975) men det är en helt annan historia. Den bittra och eldiga kampen emellan dessa båda giganter är tragiskt nog ett väldokumenterat faktum, men den var inte enbart av ondo. Nej, vid sidan av den infekterade debatten, stämningarna och det juridiska tjafset drevs faktiskt utvecklingen av utrustningen på rejält från slutet av 70-talet och framåt. Den som gräver djupare i historieböckerna upptäcker snart föregångare som Snurfer och Winterstick (60- respektive 70-tal) men brädåkning utan bindningar är faktiskt mycket äldre än så. Uppemot 400 år säger sägnerna i de isolerade turkiska byarna i Kaçkarbergen där åkningen har gått i arv från generation till generation. Här i de nordöstra delarna av landet finns toppar som sträcker sig upp emot 4 000 meters höjd över havet, men det är längs de böljande sluttningarna intill byarna man åkt för nöjes skull… och det på något som ser ut som ladugårdsdörrar. Ett snöre som fästs i nosen greppas med den ena handen medan den andra stabiliserar framfarten med hjälp av en pinne som hålls ner i snön bakom brädan (likt en svans). Trots den mångåriga och stolta traditionen tycks den här typen av brädor dock inte ha haft någon som helst påverkan på snowboarden som vi känner den i dag. På 1990-talet producerade vårt avlånga land internationella och banbrytande världsstjärnor som Johan Olofsson och Ingemar Backman. Riksgränsen blev något av ett Mekka för den nya och stekheta subkulturen. Sedan storhetstiden har glöden dock falnat år för år och behovet av någon slags nytändning har blivit allt mer uppenbar. I D E I S I G A P I S T E R N A S Sverige har snowboarden utan tvivel varit nere för räkning, men den tynande tillvaron tycks nu vara till ända. Nytändningen speglas bland annat i Riksgränsen Banked Slalom som på några ynka år har nått kultstatus och blivit Sveriges i särklass största snowboardtävling.

#alltidsoligajärvsö #motljus #visitsweden #nissearvidsson

ATT HASA RUNT ­MELLAN HOPPEN ­DUGER INTE LÄNGRE OCH DET AVSPEGLAS ÄVEN I UTBUDET AV BRÄDOR. Snowboardguden Nicolas Müller menar förresten att tävlingsformen handlar om ”the art of turning”… och det ligger i tiden, det där med att svänga. Att hasa runt mellan hoppen duger inte längre och det avspeglas även i utbudet av brädor som är både bredare och djupare än någonsin. Utvecklingen står i stark kontrast till tiden då alla mer eller mindre stöptes i samma form (läs allmountain freestyle).

103


DET VAR NÅGONSTANS NÄR ÅKARNA BÖRJADE VINNA ­BILAR OCH FICK GRÄNSLÖST MED PENGAR ÖVER EN NATT SOM DET BÖRJADE SPÅRA UR PÅ ALLVAR.

104


105


På senare tid har just det här med att surfa och carva underlaget blivit glödhett och för att komma tillbaka till det basala, gamla och goda har Transition (magasinet som nu bara finns på nätet) jobbat in den talande taggen #reclaimthecarve. S N O W B O A R D E N F Ö D D E S S O M bekant

ur surfingen och i grund och botten handlar det om att surfa mjuk, djup och lös snö. Att hitta flytet och harmonin i samklang med naturen. Att smeka terrängen snarare än att slakta den. Av naturliga skäl drogs sporten in i skidsystemen och preparerade pister kom att styra allt mer av brädornas utformning. De revolterande särlingars nörderier blev till en global

trend med multinationella tillverkare som tjänade storkovan, samtidigt som den vacklande skidindustrin avundsjukt såg på. Plötsligt ville alla vara med på ett eller annat sätt. Snowboard var det rätta… men handlade boomen egent­ ligen om kärnan — att åka snowboard, att tjäna pengar på den eller att rentav försöka köpa sig till den åtråvärda livsstilen? — Det var någonstans när åkarna började vinna bilar och fick gränslöst med pengar över en natt som det började spåra ur på allvar, sade Anders Neuman i samband med ett passionerat och initierat tal under ”banked-banketten” i Riksgränsen. Tonårskillar gick från trimmad moppe och folköl till att bli världsstjärnor över en natt. Ännu en subkultur hade fötts i vårt identitets­krisande moderna samhälle. Vilt åkande, festande och allmän galenskap blev signum för snow­boarden och åkarna. Sporten, om den nu får kallas så, nådde stick i stäv med mångas önskningar OS-status. Plötsligt skulle det som tidigare varit lite luddigt, allmänt skönt och avslappnat, standard­ iseras, granskas med lupp och göras begripligt för de breda massorna. En av de som alltjämt är emot den här utvecklingen är den hängivne OS-hataren Haakonsen. Med åren blev det allt mer tydligt att

106

snowboarden hade blivit fartblind och tappat fotfästet. Den lilla och alternativa livsstilen hade blivit till en storindustri — ära och berömmelse intjänades i det offentliga rummets strålkastarljus och det där med äkthet och passion tycktes inte spela så stor roll längre. Snowboarden hade blivit vardaglig. Tillrättalagd. Ja direkt otrendig och snudd på bortglömd. Särskilt här hemma där stora hopp och många snurrar dominerat så till den milda grad att det utarmat och likriktat den allt ängsligare kulturen — alla skulle göra mer eller mindre samma sak, för att försöka passa in och vara så coola och svåra som möjligt. — Life is serious that’s why we have snowboarding, menar Nicolas Müller som själv flytt tävlingar, pipe och big air till förmån för själfylld friåkning. Brädorna gick ett liknande öde till mötes och under en längre tid var det nästan bara freestyle och allmountain som gällde. 1990-talets boom och massproduktion gjorde att brädorna började produceras som skidor och många shapes försvann, exempelvis den hos de ursprungliga puderspetten som var begåvade med organiska former som ger flyt och surfkänsla i lös snö. — Den här standardiseringen av snowboardtillverkningen gjorde att jag tappade intresset för snowboardens design, men det var ett över­gående problem. Förr eller senare återgår allting till sin naturliga form, menar Taro Tamai som åkt på sina egentillverkade brädor sedan 1990 och grundat det numera legendariska japanska snowboardmärket Gentemstick. F Ö R D E L E N M E D A L L denna dekadens är

att den möjliggjorde dagens nytändning där snowboarden bevisligen återfunnit sina rötter och vad allting egentligen handlar om. Att slappna av. Vara sig själv. Surfa, carva, och ha kravlöst kul under åkningen — utan att behöva vara extrem, pusha gränser eller riskera livhanken för den delen. Att ta del av hela paletten som åkningen faktiskt erbjuder, inte bara stirra sig blind på parkåkning med hopp och rails. I linje med detta bygger folk återigen sina egna plankor, utan bindningar och stålkanter och åker hemma på bakgården. Och till alla er skidåkare som läser avundsjukt om gemenskap och hur det är att surfa snö — lätta gärna på skygglapparna en aning och ge brädåkningen en chans. Den är nämligen här för att stanna och var så säker — framtiden är vår… och vem vet när vi skapar nästa trend eller teknik — i väntan på det leker och njuter vi vidare överallt, till och med i barnbacken.


NILS ”COBRA” ARVIDSSON Ålder: 27. Familj: Mamma, pappa och syster Arvidsson. Bor i: Järvsö. Aktuell med: Att vara snowboardproffs och bryta armen. Åker helst: Snowboard och skateboard. Favoritbräda: Nitro T1. Höjdpunkt vid tävling: Tre stycken fjärdeplatser på Air and Style (Beijing, Innsbruck, München). Höjdpunkt i film: Medverkat i Absinthe och Stan­ dard Films. Har en del i Methodmags nya film som kan ses online. Gillar: Att ha kul och njuta av livet. Ogillar: Krig, orättvisor och girighet. Musik: Lyssnar på det mesta men punk får mig att komma igång lite extra.

STJÄRNAN FRÅN JÄRVSÖ

En bruten arm satte stopp för ­roligheterna i början på säsongen, men när du läser det här är Nisse troligen ute på någon världstävling, spelar in en snowboardfilm, eller är som Fantomen – hänger i Järvsöbacken som en vanlig man. Hur är det med dig och armen? — Under omständigheterna måste jag säga att det är riktigt bra faktiskt. Vad hände egentligen? — Jag bröt ju armen ganska illa i mitten av februari förra säsongen och nu cirka sju månader senare gick den av igen. Den hade helt enkelt inte läkt ihop tillräckligt bra. När jag bröt den andra gången valde läkarna i Schweiz att operera vilket jag är glad för – rehabtiden borde kunna halveras och jag hoppas kunna bli starkare än senast. När räknar du med att vara tillbaka? — Någon gång under januari hoppas jag kunna åka fullt ut igen. Men det beror på hur rehaben går. Vad tänkte du göra av säsongen? — Exakt vad för projekt det blir är inte klart ännu men minst två filmer i alla fall… och det ryktas om en spännande resa till Ryssland. Vad har du för favoritåkning i Järvsö?

— Kvällsåkning när det dumpar stora tunga snöflingor är grymt mysigt och det blir oftast ett speciellt tagg i backen. Är det några pister, offpist-åk eller features som står ut, något som är särskilt bra för brädåkare? — Om det kommer mycket snö är det kul att åka i skogen på sydsidan, där det är lite brantare. Annars är parken en klassiker! Tror inga förutsättningar är bättre för brädåkare jämfört skidåkare, men allt är dock bättre med en bräda under fötterna. Vad har du för tips till den som vill bli bättre på att åka? — Kolla på andra som är bättre än du och försök se hur dom gör. Sen kan det vara bra att försöka tänka igenom tricket och hur du ska göra i huvudet innan du provar. Och sen är det bara att nöta, nöta, nöta! Vad tycker du är roligast att göra på brädan just nu? Carves? Butters? Snurrar?

107

Eller något annat? — En kombination av allt gillar jag! Just nu längtar jag nog mest efter att åka slaskig park i solen med polarna. Har du några nya trick på gång? — Jag provade onefoot-dubbel-backflip i en airbag förra året och det är jag sugen att prova i snön i vinter. Vilka åkare gillar du? — Det finns så många, jarsegrannen Måns från Bollnäs kör riktigt fett! Halldor, Ludde, Travis, Jake O-E, Louif är andra exempel. Hur ser du på skidåkare? Finns det någon konflikt nuförtiden? — Jag har många sköna vänner som åker skidor och det brukar ju ofta skämtas lite fram och tillbaka. Men klart man ska åka det man vill och tycker är kul, det finns inga fel! Sen tycker jag personligen att det ser bättre ut med snowboardåkning och det är något som tilltalar mig mer såklart.


VÄLKOMMEN TILL LOTTA-BODEN OCH LOOS

LIKA VACKERT SOMMAR SOM VINTER Lotta-Boden är ett mångsysslande familjeföretag beläget i skogsbyn Loos, som ligger precis i gränslandet mellan Hälsingland och Orsa Finnmark. Vi tillverkar våra produkter för hand precis som på mormors tid, helt naturligt, utan tillsatser. Bären/ granskotten är handplockade och kommer från våra djupa skogar och trädgårdar.

Välkommen till Eftertanken

Äkta Loosglögg, granskottsprodukter, marmelader, sylt, saft och praliner är en del av vårt egna sortiment.

Restaurangens inredning har en hög mysfaktor. Eldstaden är placerad centralt i byggnaden och ger möjlighet till samvaro framför elden. Vi serverar mat och fika av hög kvalitet, mycket lokalt och ekologiskt.

Våra gårdsbutiker finns hemma på den egna gården och har öppet varje dag under högsäsongen

Välkommen att besöka oss!

www.eftertanke.se 0730-58 58 06

Lotta-Boden 0657-105 09, 070-271 52 53 / Gärdesvägen 3, Loos / lottaboden.se

· DAMSKOR i storlek 35–44 · HERRSKOR i storlek 40–50, större storlekar kan beställas · GYM · DROP-IN SOLARIUM · STÖDSTRUMPOR för vader <60 cm och lår <95 cm · LEGITIMERAD SJUKGYMNAST Magnus Alm ÖPPET: Måndag–fredag 9–18 (torsdag förlängt till 19), lör 10–14 För kampanjer och extra öppettider - följ oss på Facebook!

Renbergsvägen 3, Järvsö • 0651-414 50 • jarvsosjukgymnastik@hotmail.com

www.jarvsosjukgymnastik.se

108


MARTIN EKMAN

ALLT DU BEHÖVER VETA Upptäck • Upplev • Uppskatta Din guide till ett lyckat besök i Järvsö


MARTIN EKMAN

VÄLKOMMEN ATT BO OCH ÄTA PÅ SOLBACKEN! Bra boende i nyrenoverade och fräscha rum, en gedigen frukostbuffé samt möjlighet till 3-rätters middag för både boende och besökare (måste bokas). Tel: 0651-56 41 71 Mail: info@solbackenjarvso.se www.solbackenjarvso.se

INAS & OLAS 148 meter från Järvsöbacken! Skidvägen 9, Järvsö Exklusivt parhus i två plan. Totalt är det 2x10+2 bäddar. Skidförråd, bastu och öppen spis! Bokas via turistbyrån i Järvsö 0651-403 06 eller jarvso.se

Boende

Aldrig tidigare har det funnits så många olika sätt att sova på som nu. 110


EN ROGIVANDE OAS

GÄSTGIVARS I JÄRVSÖ VÄLKOMMEN TILL BJÖRKBACKA VANDRARHEM! Här vill vi erbjuda en god natts sömn i sköna sängar, 30 kvm stora rum med dusch & WC. För mer information & bokning kontakta oss på: 070-374 19 65 info@bjorkbackavandrarhem.se eller kontakta turistbyrån på: 0651-403 06

Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Enkelrum, dubbelrum, familjerum från tre till fem personer. Rum-frukost, halvpension, helpension. Gym, SPA, sällskapsrum, pingisrum, biljard, boulebana, egen golfbana, utomhuspool. Våra affärresande gäster kan alltid få något att äta.

Hos Gästgivars vandrarhem och B&B hittar du prisvärt boende och ett stort utbud av kringliggande aktiviteter oavsett säsong. Vi erbjuder också flera olika konferenspaket för grupper med 10-16 personer. Med bara 5 minuters promenadavstånd till centrala Järvsö så är det nära till tågstation, livsmedelsbutik och restauranger.

Turistvägen 4, 820 40 Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

Tel 0651-416 90 www.gastgivars.com

ORBADENS FAMILJECAMPING Välkommen till oss. Här bor du bra och har nära till bad och aktiviteter. www.orbadencamping.se Tel 0278-451 65

Orbadens camping

VANDRARHEM OCH B&B Du prioriterar att vara ute och aktivera dig. Boendedelen får gärna var enkel och praktiskt och det ska gå att laga mat.

STUGOR I Järvsö finns det hundratalet stugor att välja på. Många av dem är privat ägda och ligger kanske på tomten där ägarna bor.

Järvsöbaden Med en över 100-årig tradition att ta emot gäster så behöver inte ”baden” en längre presenation. – jarvsobaden.se

Brostugan Endast tre rum, men vilka rum! Renoverade i sekelskiftstil med eget badrum, tv och fritt wifi.

Järvsö Stugby En samling stugor vid sydsidan i Järvsö. Närhet till Bergshotellet och typ ski in ski out. – jarvso.se

Orbaden Totalrenoverat i år. Bjuder på norra Sveriges mäktigaste utsikt.

Alpyn Mer ski in ski out än så här blir det inte i Järvsö.  – alpbyn.se

Alpstigen Stugor med lodge-känsla på den norra sidan av berget. I en del stugor finns det utebad – jarvso.se

Varghotellet Här snackar vi unikt boende. Du ligger i din säng och har panoramafönster ut mot varghägnet.

Solbacken Fräscht B&B i Järvsö kyrkby. Lyxen finns att få en trerätters serverad av ägarna.  – solbackenjarvso.se

Top Resort Med byns mäktigaste läge med utsikt över hela ljusnandalen tronar Top Resort uppe på Öjeberget. – topresort.se

Gästgivars Trevligt gästgiveri i Järvsö kyrkby. Stort kök med bra möjligheter till matlagning.  – gastgivars.com

HOTELL Här finns det allt för olika tycke och smak.

– orbaden.se

– brostuganjarvso.se

– jarvzoo.se

Björkbacka vandrarhem Praktiskt boende i Järvsö Kyrkby.  – bjorkbackavandrarhem.se

Bergshotellet Nybyggt, superfräsch restaurang, ski in ski out, anpassat för barnfamiljer.  – bergshotellet.se

Stadshotellet Ljusdal Trevligt stadshotell med toppenrestaurang på nedervångingen. 

– stadshotelletljusdal.se

HARSA Perfekt för dig som hellre åker på platten än utför. Här finns alla tre typer av boende, hotell, stugor och vandrarhem. Det finns även en restaurang så du behöver inte lämna Harsa under din vistelse.  – harsa.se

111

VÄLKOMMEN TILL STADSHOTELLET I LJUSDAL Bo bekvämt till ett bra pris. Vi har mycket goda parkerings­ möjligheter på egen stor parkering med tillgång till motorvärmare. Norra Järnvägsgatan 41, 827 32 LJUSDAL Telefon: 0651­160 80 E­post: stattljusdal@telia.com

STADSHOTELLET


C A R L E F/JÄ R V S Ö H E M BYG D S F Ö R E N I N G

Butiker & service Här finns de unika butikerna och den perfekta servicen. Inga konstigheter med andra ord.

112


HEMTREVLIGT I JÄRVSÖ VI KAN KINA Marknadskonsult mot Kina. Stationsgatan 25 820 40 Järvsö 070-485 35 92 konsult@baltina.se baltina.se

VÄLKOMMEN TILL SPORTRINGEN

Möbeltapetserare med över 20 år i yrket och har Mästarbrev. Renoverar allt från möbler till mc- och skoterdynor samt sömnad av båtkapell. Försäljning av inredningstyger, väskor, brickor, lampskärmar m.m.

Butiken för oss som gillar en aktiv fritid. Ca 1 000 m2 – Hälsinglands största sportbutik 15 minuter från Järvsö, 30 minuter från Harsa.

Turistvägen 25, Järvsö Tel 070–345 72 86 kajsa@winder.se, winder.se

Vi har ett brett sortiment inom längd, fiske och cykel m.m. Öppet: mån-fre 10–18, lör 10–15 Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

Öppet mån–fre 9–17, andra tider enl. ö.k.

LIVSSTILSBUTIK ...med kläder, inredning och coffeeshop. Märken: HOPE, Edblad, Santa Ni, Lexington, Soft Rebell, Suzanne Nilsson, Johan & Nyström, Cirkuslampan, Paul Pava, STHÅL, Axlings Linne, Skrufglasbruk mfl. Öppet tisdag-fredag 11-18, lördag 11-15 Magasingatan 14, Ljusdal (brevid granngården) 070-257 48 74

BALTINA.SE

VÄLKOMMEN TILL HÄLSINGESTINTAN!

MATFÖRETAG MED 111-ÅR HISTORIA VÄLKOMMEN IN Allt till ditt kök, porslin, glas, bestick, inredning, färskt te & mycket mer från över 100 välkända varumärken. Handla dygnet runt på WAHLINSHEM.SE 0651-71 11 74 Norra Järnvägsgatan 17 /Bokhandlargränd 1 (1 feb) Ljusdal

Vår butik finner du nedanför Stenegård i det grå trähuset. Precis till vänster efter bron om du kommer från byn Järvsö. Här hittar du vår välfyllda manuella köttdisk, fylld med ett brett urval av vårt nötkött, hängmörat på traditionellt vis. Välj mellan olika köttdetaljer som oxfilé, ryggbiff, entrecote och högrev m.m.

Drivs idag av fjärde genera­ tionen. Viktiga beståndsdelar hos oss är anrika recept och en djup hantverkstradition. Vi är verksamma inom såväl storhushåll, restauranger som detaljhandelsledet. I Färila kan du hitta vår ”lilla” Delikatessbutik. Där finner du våra egentillverkade chark­ produkter.

För aktuella öppettider och mer information besök www.halsingestintan.se 0651-311 34.

Öppettider butiken: Måndag­fredag 10.00­17.00

113

OSTAR FÖR NJUTNING JarseOst är ett småskaligt gårdsmejeri i byn Hiklack, ca 10 minuter från Järvsö. Besök gärna vår gård för prov­ smakning av ostar och handla från oss i mejeriet när vi i där. Säkrast på tisdag till torsdag eller vid överenskommelse. Varmt välkomna! Tel 0730­48 79 65 www.jarseost.se


ÄKTA TRÄ Modernt byggföretag som värnar det äldre hantverket och de naturliga materialen. Humlemo gör allt från kon­ sultation och bygglov till färdig konstruktion där vi tillsammans med dig skapar ett sunt och genomtänkt hem. I vårt egna snickeri i Järvsö tillverkar vi möbler, kök och specialinredningar. Kontakta oss för anpassade förslag eller besök vår hemsida för mer information. www.humlemo.se

PRESENTBUTIK

GARN & TYG - ALLT FÖR HANDARBETET

Leksaker, Inredning, Doftljus, Delikatesser, Godis, Smycken, Textilier, Orakelkort och mycket mer. En liten gårds­ butik med stort utbud.

Vi har allt för Dig som gillar att sticka, virka och sy. Stort sortiment av garner och tyger. Vi har även färdigstickade vantar, sockor mm att köpa. VÄLKOMMEN IN!

Webshop och fysisk butik: www.fyrvapplingen.com Öppet: Mån­Fre 11:00 – 18:00 Lör­Sön 11:00 – 14:00 Kalvstigen 7, Stenshammar 820 40 Järvsö

Öppettider: Mån-tor 9:30–17:30 Tel 0651-412 00

JÄRVSÖ SJUKGYMNASTIK FOT, SKO & YMSE Gym, drop-in solarium, legitimerad sjukgymnast, dam- & herrskor. Öppet: Måndag-fredag 9-18 (torsdag förlängt till 19), lör 10-14 För kampanjer och extra öppettider – följ oss på Facebook! Renbergsvägen 3, Järvsö 0651-414 50 www.jarvsosjukgymnastik.se

JÄRVSÖ GARN & HANDARBETEN

VÄLKOMMEN TILL LJUSTORGET Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Butik och gjuteri för ljus. Café med eget bageri Järvsövägen 1, Ljusdal (Stavsätters rastplats intill Älvbron) Tel: 0651-120 04 www.ljustorget.se

VÄLKOMMEN TILL LOTTA-BODEN I LOOS

ETT ENKLARE LIV Är du allmänspecialist, STläkare inom allmänmedicin, eller har annan specialistläkarkompetens? Primärvården inom Region Gävleborg erbjuder dig ett stimulerande arbete och en enklare vardag.

• Loosglögg • Massor av present- och julklappstips • Skogens skafferi • Granskottsprodukter; saft, marmelad, syltade granskott

Webbadress: regiongavleborg.se/ jobbailjusdal

0657-105 09, 070-271 52 53 Gärdesvägen 3, Loos www.lottaboden.se

Lotta-Boden

114

VÄLKOMMEN TILL ROSEHILLS Här finns inspirationen. Öppet må-fr 10-18 lör 10-15 Följ oss! www.rosehills.se Lantmätargatan 4, Ljusdal 0651-711101


På Järvzoo vandrar du skyddat genom djurens naturliga miljö, längs en promenadvänlig trätrottoar med flera mysiga rastplatser.

Ett zoo på djurens villkor

P

å Järvzoo vandrar du skyddat genom djurens naturliga miljö, längs en promenadvänlig trätrottoar med flera mysiga rastplatser. Djuren är vilda, och för att de ska fortsätta vara det och känna sig som hemma, är hägnen stora och naturen de lever i orörd. Välkommen in till den svenska

Tänk på det här

Ta god tid på dig. Djurens inhägnader är stora, så du kanske inte ser djuren med en gång. Använd gärna kikare. Du kan hyra på Järvzoo. Passa på att se när djuren matas. Under matning berättar djurvårdarna om djuren, deras matvanor, bordskick och andra egenheter. Utnyttja gärna rastplatserna. De är till för både vila och aktiviteter.

faunan. Rävar, ekorrar, och andra djur smyger sig in till Järvzoo titt som tätt, och överraskar besökarna med sin oväntade närvaro. Chansen att få se bonusdjuren höjer spänningen lite extra, särskilt för barnen. Som besökare på Järvzoo har du fritt inträde till Rovdjurscentret De 5 Stora – ett kun-

skapscenter med fokus på björn, varg, lodjur, järv och människa. Bli hänförd av den omfattande utställningen, se på lärorik och spännande film, eller gå på rovdjursskola. Här erbjuds även guidningar och konferensmöjligheter. Järvzoo: jarvzoo.se De 5 Stora: de5stora.com

LITE KORT OM ZOO På Järvzoo lever djuren i en så naturlig miljö som möjligt, på sina egna villkor. Deras utrymmen är generösa och vid behov kan de gå undan för att få vara i fred. Att respektera djuren som de är och vårda de arter vi har, är självklara delar i verksamheten.


Gamla Stan i Ljusdal – ett givet besök När du åker till Ljusdal får du inte glömma bort att besöka Gamla Stan. Här hittar du mysiga och personliga inredningsbutiker, skönhetssalonger som skämmer bort dig och Ljusdalsgrillen som är en av få ställen i Köpingen som tillverkar egna hamburgare. Bara det värt ett besök.

VÄLKOMMEN TILL DIN FRISÖR I LJUSDAL

HEMLÄNGTAN

SALONG BELLA

Hos oss hittar du produkter från bl.a. Ernst, Madam Stoltz, Hübsch, The spice tree, Paradis verkstan mm. Se även de populära kartorna över Järvsö, Färila och Ljusdal!

Boka tid för behandling på salongbellaljusdal.bokadirekt.se 072-519 39 02 Gamla Kyrkogatan 1F 827 30 Ljusdal

Välkommen till oss!

RÄTT HJÄLP I EN SVÅR STUND www.tollstedts.se Norra Kyrkogatan 10, Hudiksvall Mån-Fre 9-16 Tel 0650-106 80 Gamla kyrkogatan 4, Ljusdal Mån-Tors 10-14 Tel 0651-67 77 90

FRIZZ ANN Välkommen att boka din tid via tele 0651-71 11 41 alt. online på frizzann.se

VINTAGE, ANTIKT OCH RETRO

Här hittar du märkena Moroccanoil, L’oréal, ghd, REF, Maria nila, Matrix och Goldwell.

En trevlig butik för dig som gillar att inreda personligt, uppskattar retro och design eller gillar att fynda vintage. Hjärtligt välkomna!

Öppettider: Vardagar 08.30-18.00 Drop-In i mån av tid.

Öppet: Tis o tors 11-17,30 ons o fre 13-17,30 lör 11-14 Gamla kyrkogatan 6, Ljusdal tel 070 2792806

Välkommen att boka tid Telefon: 0651-132 42 Gamla Kyrkogatan 1, Ljusdal kajsa_003@hotmail.com

LJUSDALS GRILLEN Här gör vi egenproducerade hamburgare. Välkommen in! Öppet: Mån 10.30-15.00 Tis-Fre 10.30-20.00 Lör-Sön 11.00-20.00 S.Järnvägsgatan 11 0651-132 85

LJUSDALS GRILLEN

116


ROBERT JONSSON

Fantastiska spår i snösäkra Järvsö

Spåren kring Järvsö lockar tusentals skidåkare varje år. Prova du med – det finns spår för alla utmaningar. HARSA Avstånd från Järvsö:�� 18 minuter. Totalt 80 km varav 10 km fristil. Harsa, med Harsagården som centrum, är ett klassisk tillhåll för längdåkaren. Fantastiska spår, som prepareras varje dag, borgar för fin skidåkning som du har mycket glädje av. Det längsta spåret är 10 kilometer, men systemet är ut­tänkt på ett sätt som gör att du kan kombinera ihop flera spår för att få en längre åktur. Här har många Vasalopps-träningstimmar avverkats genom åren.

LJUSDAL Skidstadion Från Järvsö:���������������� 16 minuter. Totalt 17 km varav 5 km elbelyst. Samtliga spår har fristil samt klassiskt. Mycket populärt, framför allt kvällstid. Elljusspåret på 5 kilometer är tämligen kuperat. Fyra sugande backar inklusive Långbacken, som verkligen gör skäl för namnet.

JÄRVSÖ Skidstadion Från Järvsö:������������������ 0 minuter. Totalt 7.5 km varav 2.5 km elljus. Med ett perfekt ski in-ski out-läge mitt i byn finns inga undanflykter för att inte ge sig ut i spåret. Medelkuperat, men inga jättebranta backar. Populärt elljusspår. Nyhet för i år, elljusspåret kommer vara preparerat med konstsnö för att säkerställa snötillgången.

FÄRILA Från Järvsö:���������������� 23 minuter. Totalt 3 km elbelyst. Kuperat motionsspår på norra sidan Ljusnan. För mer information, gå in på jarvso.se


SMYCKEN OCH KLOCKOR

KUNDEN ALLTID I FOKUS För att nå dina mål, använd din personlige målare. 070-643 76 98 tomas.akesson@telia.com facebook.com/ tomasakessonsmaleri www.tomasakessonsmaleri.se följ oss på instagram

DIN YAMAHAÅTERFÖRSÄLJARE I HÄLSINGLAND

JAKT • FISKE FRILUFTSLIV

Hos oss hittar du, förutom Yamahas breda modellprogram på snöskotrar, även skor, kläder, släpvagnar och tillbehör som hör vintern till. Öppet försäljning & verkstad: mån–fre 8–17, lör försäljning 10–13

• Vi har allt för vinterfisket • Stavar, valla och andra tillbehör från SkiGo. • Friluftskläder och stövlar. Barn-, dam- och herrstorlekar • Isvidda långfärdsskridskor www.jarvsojakt.se

Yamaha Ljusdal Färilavägen 3, Stavsätter/Ljusdal tel 0651-100 80

...för alla stilar. Stort utbud av förlovning/vigselringar samt gåvor för dop och bröllop. Vi finns mitt i Ljusdal. Efva Attling, Emma Israelsson, Edblad, Caroline Svedbom, Lily and Rose, Cu Jewellery, Sandberg, Thomas Sabo, Syster P, Certina, GANT, Daniel Wellington, Triwa, DKNY, Kenneth Cole, Diesel, Tajms, Skultuna, Nic&Mel. N.Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel: 0651 - 71 12 43 www.nordeensguld.se

MASSAGE Stressad? Ömmande kropp? Boka en avslappnande massage. Jag kommer hem till Er eller ut till Ert semesterboende. Spänd och ovillig häst? Jag är utbildad massageterapeut för häst. För priser och mer info: angelicanilsson.se eller på fb 070-297 55 39

ANGELICA NILSSON HÄST & HÄLSA

118


Skridskor – passa på när tillfälle ges

Ljusnan bjuder upp till dans – men bara ett fåtal timmar per år.

N

är tillfälle ges är långfärdsskridskor en fantastisk upplevelse. Susa fram i vindens fart med minimal ansträngning. Skridskorna klapprar mot den svarta isen som sjunger vackert. I början av vintern är det ofta ett par veckors is innan snön kommer, då gäller det att passa på. Ljusnan bjuder på fin åkning och långa sträckor, men många sjöar kan också erbjuda riktigt fin åkning.

För att förlänga säsongen plogar Järvsö­ rådet en isled på Ljusnan, man utgår från Torön och arbetar sig upp- och nedströms. I optimala förhållanden så ska skridskoleden gå från Kyrkön i Järvsö till Orbaden i Vallsta. Uppströms bron i Järvsö är isen svår att beräkna och vi rekommenderar att man håller sig nedströms Kyrkön. Men från Kyrkön till Orbaden i Vallsta är det en mycket fin sträcka

för skridskoåkning, cirka 25 km kortaste vägen, så i mån av väder och vind kan man göra en trevlig tur. Är det fina isar kan man även nyttja Kalvsjön i Nor, så länge man är försiktig vid passagen där kalvsjön går ut i Norviken. Som vanligt gäller eget ansvar och man ska vara försiktig vid utlopp och andra platser där isen kan vara svag.

HÄR HYR DU UTRUSTNING Om du inte har egen utrustning kan du hyra av Upplev Järvsö eller kontakta turistbyrån. Upplev Järvsö: upplevjarvso.se Turistbyrån: jarvso.se

MARTIN EKMAN

För att förlänga säsongen plogar Järvsö­rådet en isled på Ljusnan som utgår från Torön.


I Galleria Centrumhuset hittar Du ett stort utbud av varumärken. Här tillhandahålls märken som Dahlin, Garcia, Tiger of Sweden, Lee, Diesel och Only. Även damkläder av märkena Odd Molly, Masai och Freequent. Varumärken för Make Up är bland annat. Loreal och Collistar. Dofter från Hugo Boss, Katy Perry, Escada med flera samt ekologiska hud - och hårvårdsprodukter av märken som Björn Axén och Nuxe. Smycken från Decor och inredningsdetaljer från bland annat House Doctor, Bruka Design, Bloomingville och Sixtydays. Hårvårdsprodukter från Maria Nila och glasögonbågar från Michael Kors. Här finner Du en härlig mix av olika varumärken.

KLASSISKT KONDITORI

DIN JEANSBUTIK! Lee - Diesel - Cheap Monday Jack&Jones - Only Rut&Circle - Object Mouli - Resteröds Sisters Point - Solid

Vi har eget bageri och brödbutik med tårtor, bakverk o matbröd. Tel 0651–105 80

HERRMODE

INREDNING

Boomerang – Tiger – Dahlin Selected – Oscar – Jack´s Garcia – Stones – Cavaliere Erla of Sweden

Kardemumma Inredning & Känsla, Centrumhuset i Ljusdal, är en lifestyle butik där du hittar det bästa bland inredning & mode! Vi lever och andas inredning och utmanar oss själva att hitta nya märken och ständigt överraska dig som kund! Besök gärna vår webbutik.

Tel 0651–71 14 17

Hungrig eller fikasugen? Då ska du besöka Konditori Finess! Hos oss finns det du söker. I serveringen har vi förutom gott fikabröd och härliga mackor även lunchrätter som pajer, sallader, toast, nachos och bakad potatis.

SMYCKEN & KLOCKOR Smycken i guld och silver, bijouterier, klockor och presenter till hemmet hos Guldfynd, Sveriges ledande smyckeföretag. Handla dina smycken hos oss eller kom in för inspiration. Vi håller till i Centrumhuset. Tel 0651-149 55 www.guldfynd.se

www.kardemumma.net Tel 0651-124 33

120

FASHION & BEAUTY Här finner du mode, make up, hud- och hårvård för henne och för honom. Varumärken är Pulz och Capri Collection, Pipols Bazaar, Idar samt Max Factor, Isadora, Loreal och Collistar. Ett brett utbud av senaste dofterna från bl.a. Marc Jacobs, Hugo Boss, Escada Jean Paul Gaultier, Salming, Lacoste m.fl. Välkomna till Centrumhuset, gallerian mitt i Ljusdal. 0651-71 17 21

DAMMODE OddMolly • Masai • PartTwo Isay • SaintTropez • Sparkz Freequent • Soya • Bessie Trofé • Avet • Budtorose Välkommen till Centrumhuset, gallerian mitt i Ljusdal! Tel 0651–71 14 16


MARTIN EKMAN

Så tar du dig till Järvsö

Tre timmar från Stockholm med bil. Det är enkelt att ta sig hit. SMIDIGT ATT TA BILEN

TÅGET STANNAR MITT I BYN

FLERA AVGÅNGAR PER DAG

TAXI PÅ PLATS

Bara tre timmars resväg från Stockholm ligger Järvsö. Du tar dig enkelt hit via E4:n upp till Tönnebro där du svänger in på riksväg 83 som leder till byn.

Det går dagliga avgångar från Stockholms centralstation till Järvsö. Under högtrycksveckor stannar tåget mitt i byn och du kan enkelt gå eller ta taxi till ditt boende.

Vi samarbetar med Härjedalingen som kör turer från härjedalen till Stockholm flera gånger per dag. Bussen stannar såklart mitt i byn.

När du ska transportera dig inom Järvsö är det enklaste alternativet att ta taxi. Möjlighet finns att boka bil för upp till åtta personer i samma bil.


MARTIN EKMAN

OFÖRGLÖMLIGA FISKEÄVENTYR Campen ligger direkt intill Ljusnan, endast ett stenkast från fiskrika och intressanta Morvallsforsen. Här bor du i mysiga stugor med självhushåll, endast några meter från älven och fiskeplatsen. www.riverwild.se 0 70-509 15 70

JÄRVSÖBADEN SPA Nybyggd SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning. Hel- och halvkroppsmassage. Ansikte, händer, fötter, naturlig facelift, akupunktur, naprapat. Behandlingar förbokas via receptionen. Turistvägen 4, 820 40 Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

Aktiviteter Skidåkning, snöskor, längdåkning och fiske. Här finns något för alla. 122


MÅ BRA FÖR DITT VÄLBEFINNANDE Ansiktsbehandlingar, massage, healing, laserterapi LLLT, stresshantering, färgning av fransar och bryn, vaxning, spabehandlingar, butik med försäljning av Maria Åkerbergs ekologiska hudvårdsprodukter Välkommen till oss på Stenegård mbrab.bokadirekt.se Ann-Sofie 073-9294831 Anette 070-5567097 Leena 073-8074378

TURRIDNING PÅ ISLANDSHÄST

SKÖLLINGAS HÄSTTURER Vi ordnar turer med häst vintertid som sommartid här i Järvsö. Med släde vid vinterföre och släde på hjul vid barmarksföre.

UPPLEV JÄRVSÖ Följ med oss och upplev Järvsö med omnejd. Vintertid åker vi skridsko och vandrar med snöskor, sommartid paddlar vi kajak, kör forsränning och klättrar.

Dagtid eller kvällstid, i ljudet av skakelklockan och hästens frustande. Från 4 upp till 8–10 personer per häst.

www.upplevjarvso.se info@upplevjarvso.se Tel: 0702-555 816

Tel 070-311 38 28 www.skollingas.se

Våra trygga islandshästar tar dig med på en oförglömlig tur i vår vackra hälsingebygd. Turerna anpassas efter ryttarens förmågor, alla är välkomna; nybörjare som mer erfarna. Ring för mer information eller se vår hemsida. Välkomna! Patricia 073-951 51 84 Följ oss på FB www.per-svensas.se

SKÖLLINGAS HÄSTTURER

KONFERENS I UNIK MILJÖ MED VILD INRAMNING På Järvzoo utformar vi din konferens precis som du vill ha den. Här finns moderna lokaler för såväl små som stora grupper, fantastisk mat och unikt boende. En inspirerande miljö med skogen, berget och nordens vackra vilda djur runt knuten. Här är det lätt att vara både kreativ och få mycket gjort, och samtidigt få möjlighet att komma ner i varv och njuta av lugnet. tel 0651 411 25 jarvzoo.se bokning@jarvzoo.se

123


GÅ MED SNÖSKOR • Guidade turer • Hyr och gå själv • Företagsgrupper • Kvällsturer • Hela familjen • 100% jättekul

För priser och mer info: jarvsosnoskor.se 070–20 29 069

ETT BESÖK I PARKEN PÅ VINTERN ÄR MAGISKT Tempot är lugnare, djuren är vackrare än någonsin i sin vinterskrud och parken ligger inbäddad i ett tjockt täcke av vit gnistrande snö. För barnen ordnar vi roliga aktiviteter varje dag under skolloven. Boka en natt på nyrenoverade Varghotellet och sov vägg i vägg med våra vargar. Genom panoramafönster får ni närkontakt med de vackra djuren. Dessutom fri tillgång till parken under hela er vistelse. tel 0651 411 25 jarvzoo.se

124


Är du en finsmakare och vill ha bättre fisk än gädda är det pimpling som gäller.

Gör som byborna – fiska på isen

Det är lätt att bli fast för fiske. Vågar du prova på angling och pimpling?

G

illar du att gå upp tidigt på morgonen? Gillar du prylar och vara ute i friska luften? Tycker du att fiske är rätt kul? Då är angling och pimpling något för dig. Det krävs också en bra dos med tålamod innan det smäller i anglingsdonet. Vid angling är man ute efter gädda. Vissa äter gäddan men de flesta anglar bara för spänningens skull. Är du en finsmakare och vill

ha bättre fisk än gädda är det pimpling som gäller. Då använder man en pirk som man sätter maggot på. Har du riktig tur kan du få gös, öring och abborre. Du kan även få mört vilket kanske inte är så kul, men det betyder att du kan sätta upp ett angeldon och agna med mörten, för det är så det går till när man anglar. Mört som träs på kroken som i sin tur

lockar till sig gäddan. Nu går det att köpa hinkar med mört om man inte vill fiska allt själv. Låter det avancerat? Då har du tur eftersom det finns företag här som ordnar speciella fisketurer för glada amatörer som bara kan fokusera på att dricka kaffe, njuta av naturen och kanske få ett napp. Ängra Fiskecamp: wildlifesweden.se Få mer info på: jarvso.se


MARTIN EKMAN

Mat & bar

Om du har läst hela magasinet förstår du att det inte är konstigt att det finns allt från korv med bröd till White Guide-krogar i byn.

126


TEVSJÖ DESTILLERI OCH STEAKHOUSE

MATSTÄLLET Mat, vin, kaffe, salladsbar, take away, eko, vegetariskt, bubbel, snittar, rawbars. Öppettider Mån 10-18, Tis 10-18, Ons 10-20, Tors 10-18 Fre 10-18, Lör 10-17

Thai take away mitt i Ljusdal.

Fullständiga rättigheter.

Norra Järnvägsgatan 23 Ljusdal 0651-135 31

Norra Järnvägsgatan 37 82732 Ljusdal Tel. 0651-709460 www.matstället.se info@matstallet.se

Välgjord mat på lokala råvaror och hemgjord sprit. Spritprovningar och guidade visningar av destilleriet och kvarnen. Läs mer om oss och våra produkter på vår hemsida www.tevsjodestilleri.se

RESTAURANG ZEP ZEP Öppet måndag–lördag 11–19. Lunchbuffé måndag–fredag.

För öppetider se hemsida samt Facebook För att boka bord, Ring Anna 070-246 85 78 Jonas 070-72 72 174 tevsjodestilleri@gmail.com

Om olyckan är framme Om olyckan är framme ute i sidbacken ska man kontakta en i liftpersonalen. Det är viktigt att minst en person stannar kvar med den skadade. Liftpersonalen ropar sedan efter skidpatrullen via radion, som åker ut till den skadade personen som får hjälp. SJUKHUS Ljusdal Lasarettsgatan 1 827 25 Ljusdal 0651–170 00 HÄLSOCENTRALEN Stationsgatan 19 820 40 Järvsö jarvsohc@lg.se 0651–172 30

MATHANTVERK PÅ KLASSISKT VIS! Ta med familjen och avnjut en lunch eller en smarrig fika. Vi erbjuder lunchrätter, lyxiga mackor och dagens urval av fikabröd. Öppet alla dagar, 11.00-16.00 Fredagspizza 17.30–21.00 Tel: 0651-400 80 bageriet@jarvsogardsbageri.se Turistvägen 61 820 40 Järvsö www.lillbabscaffar.se

TANDVÅRD Folktandvården Barnstugevägen 2 820 40 Järvsö 0651–176 60

JÄRVSÖBADEN RESTAURANG Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita linnedukar, blommor och ljus. Lokal­ producerade råvaror med grönsaker från den egna träd­ gården. Listad i White Guide.

VÄLKOMMEN TILL EFTERTANKEN Restaurangens inredning har en hög mysfaktor. Eldstaden är placerad centralt i byggnaden och ger möjlighet till samvaro framför elden. Vi serverar mat och fika av hög kvalitet, mycket lokalt och ekologiskt.

Frukost 8.00­9.30, Lunch 11.30­14.00, Middag från 18.00. Turistvägen 4, 820 40 Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se #järvsöbaden

www.eftertanke.se 0730-58 58 06

Järvsö Privattandvård Stationsg. 21 B 820 40 JÄRVSÖ 0651–400 64 Färila Munhälsa Annbacksvägen 14 820 41 Färila 0651–200 40 SJUKVÅRDS­RÅDGIVNINGEN 1177 ALLVARLIG OLYCKA 112

127


Välkommen hem till oss!

2016/ 2017

SKIDBACKAR 1.��������������������������Himlabacken 2.��������������������������� Zoosvängen 3.�������������������������������������Vargen 4.����������������������������� Dicks brant 5.������������������������Vargpassagen 6.����������������������������� Sydbacken 7.������������������������������Sydslingan 8.�������������������������� Nisses ränna 9.������������������������������Östbacken 10.����������������������� Krogsvängen 11.���������������������������Skolbacken 12.������������������������������Älgpasset 13.�������������������������� Norrbacken 14.�����������������������������Järvstupet 15.�������������������������� Västbacken 16.����������������������������������� Blixten 17.��������������������������Barnbacken 18.���������������������� Knattebacken 19.������������������������ Pulkabacken 20.������������������������Hotellbacken LIFTAR A.����������������������������������Sydliften B.������������������������������� Toppliften C.���������������������������������Skolliften D.�������������������������������� Norrliften E.���������������������������������Västliften F.��������������������������������� Barnliften G.����������������������������Knatteliften H.������������������������������Hotelliften I.����������������������������������� Rullband ÖVRIGT 21.���������������������������� Grillplatser 22.������������������������������Loastigen 23. Skidstadion med elljusspår 24. Myränge skridskobana med raststuga 25. Gång- & cykelväg


ÖPPETTIDER Mån - Sön 11 - 21

PIZZA 1-25 (tomatsås & ost ingår)

70:-

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

MARGARITA ost VESUVIO skinka CAPRICOSA skinka, champinjoner HAWAII skinka, ananas OPERA skinka, tonfisk TONNO lök, tonfisk BUSSOLA skinka, räkor CALZONE (inbakad) skinka BOLONESE köttfärs VERONA skinka, lök VENEDIG räkor, champinjoner FUNGE champinjoner ROMANA skinka, lök, bacon MÅLET bacon, lök, ägg LBK köttfärs, ägg, bacon, cayennepeppar MARINARA musslor, tonfisk, räkor HAWANA skinka, räkor, ananas SALAMI salami, lök BARI salami, lök, färsk vitlök, pepperoni PRIMAVERA skinka, bacon, champinjoner TROPICANA skinka, ananas, banan, curry MILIFIORI skinka, räkor, champinjoner VEGETARISK champinjoner, sparris, paprika, ananas, kronärtskocka, oliver, tomat, pepperoni, lök 24. RIMINI (inbakad) skinka, räkor 25. PRINSESSAN räkor, banan, ananas, curry SPECIALPIZZOR

FLÄSK & OXFILÉPIZZOR

26. TONNO SPECIAL tonfisk, salami, lök, pepperoni 27. QUATTRO STAGIONI skinka, räkor, champinjoner, musslor, kronärtskocka, oliver, sparris 28. OPERA SPECIAL skinka, tonfisk, lök, salami, bacon, jalapeno 29. CALZONE SPECIAL (inbakad) skinka, räkor, champinjoner 30. GREKISK fårost, oliver, tomat, paprika, lök, kebabsås 31. MEDELHAVET krabba, musslor, räkor, sparris 32. HAWAII SPECIAL skinka, ananas, köttfärs, curry 33. LIF SPECIAL salami, bacon, färsk vitlök, lök, pepperoni 34. DISCO (dubbel inbakad) skinka, köttfärs, lök 35. TEFAT (dubbel inbakad) skinka, räkor, champinjoner, lök 36. HUSETS SPECIAL oxfilé, champinjoner, tomat, paprika, lök, chili 37. MAMA MIA skinka, räkor, champinjoner, bacon, salami, lök, kronärtskocka 38. TAROMINA skinka, lök, salami, champinjoner 39. ALPBYN skinka, bacon, gorgonzola, färsk vitlök, lök, färsk chili 80:-

40. PORTOFINO lök, pepperoni, köttfärs, beasås 41. AZTEKA skinka, jalapeno, tacosås, taco kryddmix, crème fraiche 42. MEXICO MACKA skinka, chilipulver, isbergssallad, gurka, tomat, lök, ost, pepperoni 90:43. AMIGO köttfärs, champinjoner, paprika, lök 44. MEXICANA SPECIAL köttfärs, räkor, ädelost, pepperoni, färsk vitlök 45. MEXICO köttfärs, lök, ädelost, färsk vitlök, tacosås 46. NACHOPIZZA tacochips, ost, tacosås, färska tomater, lök, köttfärs, paprika, crème fraiche, majs, isbergssallad 90:PIZZA HALVINBAKAD

Fläskfilé 85:-, Oxfilé 90:-

47. CIAO CIAO oxfilé, färska tomater, beasås 48. BLACK & WHITE oxfilé, fläskfilé, champinjoner, lök, beasås

Fläskfilé 85:-, Oxfilé 90:-

53. ACAPULCO oxfilé, japeno, lök, tacosås, tacokryddmix,färsk vitlök, färska champinjoner, beasås 54. GORGONZOLA oxfilé, gorgonzola, beasås 55. ZOLA fläskfilé, gorgonzola, färsk vitlök, lök, beasås, champinjoner 56. GORGONZOLA SPECIAL oxfilé, gorgonzola, sparris, färska tomater, jalapeno 57. SALAMI SPECIAL oxfilé, bacon, salami, lök, färsk vitlök, beasås, paprika 58. LJUSNAN oxfilé, räkor, beasås 59. LOOS oxfilé, champinjoner, vitlök, beasås 60. LBK SPECIAL oxfilé, pepperoni, lök, champinjoner, beasås, färsk vitlök 61. LJUSDAL SPECIAL fläskfilé, beasås, tomat, lök, pepperoni 62. DREAM TIME oxfilé, färska tomater, färsk chili, grekisk ost, oliver, vitlökssås 63. BROCHET champinjoner, fläskfilé, tomater, beasås 64. AMORE oxfilé, beasås

80:-

MEXICANSKA PIZZOR

49. AL PACINO oxfilé, lök, färsk vitlök, beasås 50. SYMFONI champinjoner, fläskfilé, lök, färska tomater, beasås 51. VIKING LINE oxfilé, räkor, krabba, chili, beasås 52. JÄRVSÖ SPECIAL oxfilé, champinjoner, lök, paprika beasås

KYCKLING PIZZOR

AMERIKANSK PANPIZZA Du kan få all pizzor som Amerikanska Panpizzor Small: 110:-, Medium: 160:-, Large: 250:Familjepizza 1-25: 180:-, 26-39: 210:-, 40-88: 240:KEBAB (Järvsö Kebab) Kebab m. bröd ...... 65:Kyckling m. bröd.........70:-

Räk Rulle .....................90:Kyckling Rulle Ost Rulle Ost & Skinka Rulle 85:-

Kebab & Ostrulle ........80:Falafel Rulle ................75:-

SALLADER

85:-

90 g ..................................................45:- ...............................................................................70:150 g ...............................................55:- ...............................................................................80:Bacon ..............................................5:Ost ....................................................5:Dipp ................................................10:Chili Cheese, Lökringar, Mozzarella 25:GRILLEN (välj mellan klyftpotatis eller strips) Lövbiff....................................................85:Grillbiff ...................................................85:Schnitzel ...............................................85:Falafel m. strips ...................................80:Falafel m. bröd ....................................65:Chicken bites 6 st m. strips. ...........80:Nachos...................................................85:Stekt ris m. kyckling & grönsaker..........................................95:-

90:-

Stekt ris m. fläskfilé & färsk vitlök ........................................95:Stekt ris m. oxfilé, färsk basilika & grönsaker........................................100:Stekt ris m. grönsaker.......................95:Stor strips .............................................30:Liten strips............................................20:-

BARNMENY (INKL. DRICKA)

65:-

Hamburgare m. ost & strips Chicken Bites (4 st) med mos eller strips Nachos Pannkaka (3 st) med sylt och grädde Kebabtallrik

Pizza Express Järvsökebab, 100% nötkött Vi har LCHF- och glutenfria pizzor! Barnpizza 10:- Billigare!

75:-

Kebab Rulle Tonfisk Rulle Oxfilé Rulle .................90:Fläskfilé Rulle.............85:-

HAMBURGARE .............Bröd .........................................Meny

71. MILANO mozzarellaost, salami, färska tomater, färsk basilika 72. MOMENTO mozzarellaost, parmaskinka, färsk ruccola, parmesanost 73. IBRA mozzarellaost, champinjoner, räkor, parmaskinka, färsk basilika 74. PARMA mozzarellaost, champinjoner, oxfilé, färsk vitlök, parmaskinka, färsk ruccola 75. FIORETINA mozzarella, parmaskinka, rucola, fårost, parmesan, soltorkade tomater 76. SICILIA mozzarellaost, fläskfilé, jordnötter, banan, ananas, curry, beasås 77. ITALIANO skinka, champinjoner, fårost, crème fraiche, kronärtskocka, färsk rucolla, mozzarella 78. ITALIENSK PIROG (inbakad) tomatsås, skinka, champinjoner, crème fraiche, mozzarella

79. ISTANBUL Kebabkött, lök, pepperoni, färska tomater, kebabsås 80. KEBAB SPECIAL Kebabkött, isbergssallad, lök, gurka, tomat, pepperoni, kebabsås 81. VIKINGBÅT (halvinbakad) kebabkött, lök, pepperoni, färska tomater, beasås 82. WILLES KEBAB Kebabkött, kebabsås, strips 83. KEBAB UBÅT kebabkött, isbergssallad, tomat, lök, gurka, pepperoni, kebabsås, kall ost (inbakad)

Kebab med ris ........ 85:Kebabskrovmål m. strips & dricka ....... 90:-

Kebabsallad Ost & Skinka Italiensk sallad m. Kycklingsallad Grekisk sallad Parmaskinka & Fetaost Räksallad Västkust sallad Falafel sallad m. Fetaost Vegeterisk Blandsallad Nybakat bröd & valfri sås ingår: vitlök, rhode Island, stark sås, beasås, donvitosås

90:-

KEBABPIZZOR

Kebabtallrik ........... 85:Kycklingtallrik ........ 85:-

RULLAR (nybakat tunnbröd)

65. DANTE kyckling, köttfärs, jalapeno, färsk vitlök, beasås 66. KYCKLING CURRY kyckling, ananas, curry, banan, jordnötter, beasås 67. VIGGOS kyckling, ananas, beasås 68. TRE KRONOR kyckling, kebab, lök, pepperoni, vitlökssås 69. KYCKLINGMACKA kyckling, sallad, gurka, tomat, lök, valfri sås, ananas, riven ost 70. INDIANA kyckling, champinjoner, lök ITALIENSKA PIZZOR

84. JÄRVSÖ KEBAB Kebabkött, gorgonzola, champinjoner, isbergssallad, tomat, pepperoni, gurka, lök, beasås 85. KEBAB TEFAT (dubbelinbakad) kebab, tomat, pepperoni, kebasås 86. ANANAS KEBAB skinka, ananas, kebabkött, kebabsås 87. GREKISK KEBAB fårost, kebabkött, tomat, paprika, lök, kebabsås 88. DON VITO kebabkött, lök, pepperoni, donvitosås

Till stugor & turister, Utkörningsavgift 100kr. Du kan betala med130 kontanter eller Swish.

NYHETER!

CHÉVRE tom at, getost, val nötter, basilika honung............... , .............................. ..................90:ARAGOSTA tomat, ost, ka lla räkor, kräftstjärtar, rucco la och vitlöksai oli .................90:DONVITO tom at, ost, kebabk ött, fefferoni, lök, donvito-så s ......................... ......................90:JÄRVSÖKLAC K (halvinbaka d) tomat, ost, lök, räkor, oxfilé , färsk sparris..... .................90:VULKAN tom at, ost, sallad, gurka, färska tomater, lök, feff eroni, strips, 6 valfria ingredienser, valfri sås .......... .....................12 0:-

Tel 0651 - 401 15

Turistvägen 52 A, 820 40 Järvsö


Välkommen hem till oss!

I VINTER UTÖKAR VI MED

375 KVADRATMETER MER TRÄNING

• LÖPTRÄNING • PACE CROSS • STYRKETRÄNING 0651-415 50 www.jarvsobacken.se Bosse Instruktör

Thony Instruktör

Oskar Instruktör

Suzanne Instruktör/massör

Danne Allt i allo

Gamla Kyrkogatan 8, Ljusdal | 0651-202 02 | Öppet: Mån–Sön 05–24. Ons 05–06.30 och 08–24 www.pacegym.se


VINTER 2017

ETT MAGASIN OM LILL BABS-LAND

BRÄDANS ÅTERKOMST

NU ÄR DET DAGS ATT KÖPA SNOWBOARD – IGEN.

INGA SURDEGAR I LÄNGDSPÅRET? ella charkdisk! Missa inte vår populära manu

ELLER ÄR DET SÅ... OWETZ HAR SVARET.

VINTER VINTER VINTER Förmodligen är du som läser denna anons en av vår trakts alla sommarturister. Vi på ICA Supermarket i Färlia vill hälsa dig välkommen till vår butik. När du besöker oss kommer du känna igen dig från ”din egen” ICA-butik där hemma, samma breda sortiment av kvalitetsprodukter, men du kommer också bli överraskad.

Vi satsar på svenska råvaror. Vi skulle ljuga om vi sa att allt vi säljer är svenskeller lokalproducerat. Det fungerar inte så. Men faktum är att vi alltid strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt köpa in svenska varor – det är naturligt för oss att det vi säljer är svenskt.

www.ica.se/farila

Grattis Järvsöbacken

Missa inte heller att vi erbjuder exotiska plankor, smörgåstårtor och catering.

80 år

Vi har egen charkfabrik! I sortimentet finns ett flertal egentillverkade charkprodukter. Mest känd är väl

Färilakorven!

Uttagsautomat i butiken! Stefan Persson, flitig skidåkare och ständigt aktuell i Magasin Järvsö. Foto av Emrik Jansson.

Magasin Järvsö Vinter 2017  

Magasinet som behandlar allt som har med Järvsö att göra. Stort som smått. Skidåkning, cykling, mat, nöje och aktiviteter.