Page 1

N R . 0 9 // O K T O B E R 2 0 1 6 // I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E R E G I O N E R

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

Pausegymnastik til NAKKEN

Månedens Tema: MAD der booster din

HJERNE

UD MED UNGERNE Sådan bygger I en drage

SMAGSSANSEN holder dig sund

Body-SDS mod STRESS

STANDUP KOMIKER LARS STRØM MISTEDE SIN LILLE SØN:

”Humor hjælper mig i min sorg”


INDHOLD Oktober 2016 SUND FAMILIE 10 INTERVIEW Familiefar laver comedy om at miste sin søn. 29 FAMILIEVEJLEDEREN Forskelle på straf og konsekvens. 30 UD MED UNGERNE Masser af sjove muligheder i naturen i oktober. 34 DIABETESFORENIGEN Almindelige men også irriterende myter og fordomme om diabetes. 40 PSYKOLOOGI Terapiformen ACT lader værdier vise vej, når livet gør ondt. 45 SUNDHEDSPLEJERSKEN Enebørn eller søskende på kort og langt sigt.

KROP OG MOTION 8 DET SKER I KROPPPEN …når du smager.

60 KOST Kantinemad er blevet sundere end madpakker.

TEMA: BEDRE HUKOMMELSE 24 SMÅ GRÅ ELSKER GRØNT Kogebogsforfatter Anette Harbech Olesens tips og tricks til hjernegod mad. 26 OPSKRIFTER Stjernegode hjernegode retter fra kogebogen “Hernegod mad – sådan spiser du dig til en bedre hukommelse”, som du kan vinde ved at løse krydsordsopgaven i oktober.

I HVERT NUMMER 4 LEDER 6+15+42 SUNDT & GODT 18 FIND DET PÅ APOTEKET 19 KRÆFTENS BEKÆMPELSE 20 NYT FRA REGIONERNE 65 SUND SHOPPING 66 KRYDSORD

26

16 DIN KROP Hjertet slider for dig.

Opskrifter, der gør din hjerne skarpere. Se på side 66, hvordan du vinder hele kogebogen.

23 FODTERAPEUTEN Bittesmå tilpasninger, der gør store underværker. 32 MOTION Effektive body-sds-grundøvelser mod stress.

Foto: Anette Harbech Olesen

38 HOS TANDLÆGEN Prisen for tandturisme. 43 PATIENTHÅNDBOGEN Gode råd mod næseblod.

DESIGNED BY FREEPIK.COM

55 SEXOLOGENS KLUMME Kvinder kæmper stadig mod orgasmeræs.

MIKE BECK

53 HOS KIROPRAKTOREN For mange ældre finder sig i smerter.

17

FOTO

50 JOB & SUNDHED Skånsom pausegymnastik mod krum kontornakke.

59 BAG OM MEDICIN KLUMME: Livsfarlig mistillid til medicinalindustrien.

SUND MAD 37 MÅNEDENS GRØNNE Oktober er rødbedetid.

30

Dit hjerte er en slider, og kærlighed KAN faktisk knuse hjerter.

Stand up komiker Lars Strøm mistede sin søn og laver nu comedy om enhver forælders største mareridt.


LEDER

GLEMMER DU….?

H

Udgiver Magasinet Sundhed Rytterknægten 6, 6000 Kolding

ver dag skrotter din hjerne millioner af input. Og det er der næppe grund til at græde snot over. For hvad du lavede i tirsdags i hvilket outfit, hvem der ringede hvornår og om du overhovedet så nogen busser på vej hjem, bliver netop glemt for at give plads til vigtig info. Bild dig nu bare ikke ind, at din grå eminence rydder op efter logiske principper og seriøst prøver at hjælpe dig med at finde briller, nøgler, pung og telefon, inden du skal ud af døren For så bliver du skuffet.

Hjernen, den strik, er ret ligeglad med, om et vigtigt møde begynder klokken 9 eller 9.30 Faktisk tænder den helst ikke for hukommelsesfunktionerne, før den bliver motiveret og aktiveret af neuralt appellerende billeder, musik, bevægelse, sanser og følelser. Det kan du læse meget mere om i dette nummers tema om hukommelsen, der har sin helt egen logik og i øvrigt består af ikke blot én men en hel serie samarbejdende funktioner. Dem kan du læsemere om i et interview med forfatter, foredragsholder og cand.mag. i psykologi Ann-Elisabeth Knudsen, som kun læserne af Sundhed Plus får med denne gang. Så her et kort resume: Først registreres informationerne af din topeffektive korttidshukommelse, der fungerer efter princippet hurtigt ind og lynhurtigt ud igen. Den perfekte privatssekretær. For skulle du kortvarigt tabe tråden under en samtale, genafspiller korttidshukommelsen diskret, hvad der lige blev sagt, så du med nød og næppe når at fange pointen, inden du er færdig med at nikke indforstået. En time senere er ordene glemt. Da har du muligvis også svedt ud, hvor du parkerede bilen. For kun de allerfineste og mest betydningsfulde informationer bliver sendt videre til den ursuppe af gemt tankegods, der kaldes langtidshukommelsen. Her kan alt blive væk og de særeste ting dukke op fra glemslen. To sølle linjer af dansktopschlageren “Uglevisen” fra 1975 har netop i dag fisket en båndsløjfe fra min barndoms

6

S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

Sundhed Nr. 09, oktober 2016, 2. årgang ISSN 1904-7401

Redaktion Nils Sjøberg, ansvarshavende Karin Svennevig Henriette Kirkgaard redaktion@magasinet-sundhed.dk Tlf. 5650 4050 Annoncesalg Kim Bennedsgaard annonce@magasinet-sundhed.dk Tlf 2721 6909 Materialeansvarlig Anders Høgh materiale@magasinet-sundhed.dk Tlf.: 6054 0836 Artdirector og Layouter Danielle Bloch grafisk@magasinet-sundhed.dk Kunde- og abonnementsansvarlig Eike Hjorth administration@magasinet-sundhed.dk Tlf. 5650 4050. Telefontid mandag – torsdag kl. 9:00-14:00

røde transistor frem fra glemslen. Hele min dag har den afbrudt og akkompagneret med tekst, melodi OG nedlæg af Jørn Hjorting, som med blid radiorøst oplyser, at “Uglevisen” blev sunget af Flemming Werge. Manden kender jeg ikke og sangen var aldrig en af mine favoritter, men jeg har uden tvivl hørt den mange gange. Formentlig derfor ligger “Uglevisen” på én af det bedst afstøvede hylder i langtidshukommelsen. Så kan man ryste på hovedet over, at jeg må google betydningsfulde personer. Selv mine børns navne bytter jeg rundt på. Kun ”Per Ugle” sidder åbenbart derinde og plirrer for stedse. Sådan et tossehovede er hukommelsen. Og med årene bliver den mere drillesyg. Men du kan faktisk gøre noget for at styre og støtte den. Rigtig god læselyst. Karin Svennevig Redaktør

Karin Svennevig

Administrativ ansvarlig Lene Stenstrop Tlf.: 5650 4050 Udgiver Nils Sjøberg nils@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2424 0557 Pris og abonnement Pris og abonnement Stk. pris i løssalg 39,95 kr. Årsabonnement – 11 blade – 399,95 kr. inkl. Porto Halvårsabonnement – 6 blade – 240,00 kr. inkl. Porto abonnement@magasinet-sundhed.dk www.magasinet-sundhed.dk Vi tager forbehold for prisjusteringer Forsidefoto Derya Turgut Næste nummer 3 november SUNDHED arbejder sammen med:


Sportsnyhed fra

MultiSport

®

NYHED

• Med 13 vitaminer, 11 mineraler, omega-3 og 6 aminosyrer. • Herunder forgrenede aminosyrer – BCAA, som er vigtige ved træning og motion. • Berthelsen MultiSport ® er et komplet tilskud, som er designet til sportsudøvere og motionister.

BCAA

dansk farmaceutisk industri a-s Tlf. 4486 0550

Fås i helsekostbutikker, hos Matas og webshops.

Læs mere på www.dkpharma.dk


SUNDT & GODT SKÆRME FORRINGER SYNET

Designed by Pressfoto - Freepik.com

I 2050 vil halvdelen af verdens befolkning være nærsynet. Det forudser en gruppe forskere fra universiteter i Australien, Sydafrika og Singapore efter nærlæsning af 145 internationale studier. Dermed er der udsigt til mere end en fordobling af andelen af nærsynede fra 2000 til 2050. Og stigningen menes at hænge tæt sammen med accelererende brug af smartphones og computere. Allerede nu er op imod 90 pct af de universitetsstuderende i rige nationers millionbyer nærsynede, påpeger Jannik Boberg-Ans, der er ledende øjenkirurg ved klinikken EuroEyes. “Hvis vi virkelig ønsker at bryde dette mønster, skal børn og unge ud i naturen, hvor deres øjne får lov til at fokusere på længere afstand,” siger han.

Den smertefulde og tabubelagte bindevævslidelse Peyronies sygdom rammer mellem tre og ni pct af alle danske mænd, og operation har hidtil været eneste løsning. Men nu vækker en ny behandling bestående af øvelser og indsprøjtninger med et enzym, der nedbryder og smidiggør det smertende arvæv i penis, håb for de ca. 133.000 ramte.

så meget steg salget af økologiske varer til landets kantiner, storkøkkener, restauranter og cateringvirksomheder i 2015. Landbrug & Fødevarer forventer en lige så markant stigning i år.

3-5 dage

tager det for et voksent menneske at dø af tørst. NEURONER BLIVER TRÆGE AF TØRST

Du skal ikke svede ret meget eller længe, før din hjernefunktion bliver påvirket af væsketabet. Det viser et britisk studie, hvor 101 raske voksne fik konstateret nedsat koncentrationsevne og hukommelse efter et væsketab på 0,22 pct af deres kropsvægt. 0,22 pct svarer til lige godt en tiendedel af, hvad man traditionelt har ment, der skal til for at påvirke hjernen negativt. De forsøgsdeltagere, der mistede mest væske, præsterede også dårligst mentalt.

Din krop består af

2/3 vand

Du sveder og tisser hver ‘ dag 1-2 liter.

Kilde: Patienthåndbogen

8

S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

Ny forskning peger på, at det er endnu vigtigere end hidtil antaget at drikke vand med jævne mellemrum. Især hvis hjernen skal præstere.

Kilder: Ritzu, Sobi A/S/Kompas KOMMUNIKATION, WHO, Magasinet Arbejdsmiljø, Patienthåndbogen.

27 pct

KRUM PENIS BEHANDLES MED ENZYM


BOCCA

www.fmkb.dk

STØT FAMILIER, DER DRØMMER OM HELT ALMINDELIGE PROBLEMER Støt os på MobilePay 20 20 90 90 eller Swipp med koden 6060. Mange tak.


DET SKER I KROPPEN

SMAGER

NÅ R D U

Smagssansen spiller en afgørende rolle for sundheden, og den har rigtig godt af at blive motioneret. Præcis som resten af kroppen. TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO PIXABAY

Ca 5.000

smagsløg har du på din tunge. Hvert smagsløg indeholder 50-100 receptorer, nerveceller, som har specialiseret sig i én af de fem grundsmage og sender besked til hjernen, når der er bingo. Hjernen fortolker signalerne fra smagsreceptorerne og de øvrige fire sanser til et samlet billede.

CHILI RUSH, gør ondt før det gør godt

Evnen til at smage noget stærkt, den chemestetiske sans, er en sans helt for sig selv. Den er en del af det neurologiske smertesystem, der belønner kroppen med behag, efter du har spist noget stærkt som fx chili, peber, karry, stærk alkohol eller saltlakrids. Fænomenet er stadig lidt af et mysterium, men en teori går på, at kroppen sætter sit forsvarssystem ind imod smerten, når du indtager noget stærkt. Der frigives endorfiner, som er morfinlignende stoffer og får hele kroppen til at summe af velbehag. Lidt på samme måde som fænomenet “runners high”, der ligefrem kan gøre løbere afhængige af at løbe, til det gør lidt ondt.

SMAGSSANSEN PRØVER VIRKELIG AT HOLDE DIG SUND

Små børn, der lige har lært at gå, er som regel ret kræsne. Det er naturens måde at beskytte dem imod alt det, de nu kan komme til at putte i munden. Hele livet bestræber smagssansen sig faktisk på at holde dig sund og rask. Den lokker dig til at spise varieret, fordi den menneskelige organisme har brug for mange forskellige slags næringsstoffer. Så hvis du spiser et kvart kilo kartofler uden noget til, bliver du lynhurtigt træt af kartofler. Dine smagsløg sender signaler om, at nu er der brug for en anden slags brændstof. Sansespecifik mæthed kaldes den mekanisme. Fødevareindustrien kan dog ret nemt snyde smagsløgene. En burger indeholder f.eks. alle fem grundsmage, så dine sanser fortæller hjernen, at burgeren er varieret kost.

KRÆSENHED BUNDER I VANER

Mejeriprodukter og rugbrød er et par af grundpillerne i dansk madkultur, og de fleste danske børn og voksne har lært at holde af ostemadder. Men hvis man som mange japanere og kinesere er vokset op et sted uden ret mange køer, kan danskernes forkærlighed for ost og fløde i alle retter være svær at vænne sig til. Nogle amerikanere er lige ved at kaste op, når de smager rugbrød første gang. De synes, det er surt, klægt og tungt.

BITTERT SURT

DE FEM GRUNDSMAGE ER FUNDAMENTET

SALT SØDT

1 0 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

Der findes fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Grundsmagene er smagssansens fundament. Man kan ikke blande sig frem til en grundsmag. Men der skal mere end de fem til at frembringe smagen af fx appelsin. Aromastoffer og de øvrige sanser spiller også med.


“Fødevareindustrien vænner os til, at mad ikke skal smage af ret meget. Det gør sikkert produkterne mere salgbare, men er en bombe under vores sundhed. Smagssansen skal stimuleres,fordi den guider os til at spise det, vi har brug for. Hvis du lytter til sanserne, behøver du ikke vide en pind om ernæringslære.” Per Møller, lektor Ph.d.i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet

KØNSFORSKELLE Piger kan bedst lide hindbær og grøntsager. Drenge er mere til kraftige smagsnuancer; sødt saltog chili. Og børn i byen er vildere med smagen af nori-tang end børn på landet. Sådan lyder nogle af resultaterne af Masseeksperimentet 2015, som blev afviklet på Dansk Naturvidenskabsfestival af forskere fra Københavns Universitet med støtte fra NordeaFonden.

MORS MÆLK KAN ALLE LIDE Den eneste smag, alle mennesker i hele verden er født med at kunne lide, er den søde, fede smag af mors mælk. Smart, for den præference sikrer den nyfødtes overlevelse. Også som voksne kan næsten alle lide flødechokolade, kager, cacaomælk og is. Resten skal læres.

ALLE SANSER SMAGER MED Øjnene, næsen, ørerne og følesansen arbejder sammen med smagssansen om at sende signaler til hjernen. Madens farver, tekstur og aromastoffer er faktisk lige så afgørende for smagsindtrykket som de fem grundsmage. For eksempel udvikles der hundredevis af aromastoffer, når du steger et stykke bacon. Maillard-effekten kaldes den reaktion, og den opstår, når madvarer varmes op til over 140 grader, så aminosyrer og sukkermolekyler indgår i nye kemiske forbindelser. Den franske kemiker Louis-Camille Maillard, beskrev effekten første gang i 1912.

OM EKSPERTEN Per Møller er sanseforsker, nærmere betegnet lektor Ph.d.i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet. Hans speciale er neuropsykologiske fænomeners påvirkning af smagsoplevelse, appetit og fødevarevalg.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

11


FRA TÆ T P FÅ ODTERAPEUTEN

“HUMOR HJÆLPER MIG I MIN SORG” For to år siden mistede Lars Strøm sin nyfødte søn. I begyndelsen lagde han låg på sin sorg, men oplevelsen har lært ham, at mennesker sørger forskelligt og at humor også kan bruges, når livet er allermest trist og alvorligt. I dag optræder Lars Strøm med sit helt eget comedy show om tabet. TEKST ANNETTE AGGERBECK FOTO MIKE BECH

De fleste tænker nok, at det at miste et spædbarn ikke er noget at grine af. Men komiker Lars Strøm har på egen krop oplevet, hvor ondt sådan et tab gør . På den baggrund har han lavet sit comedy show “Kunsten at miste”, der bygger på hans egne oplevelser omkring tabet af sønnen Max for to år siden. 6. august 2014 gik Lars Strøms hustru, Mette, i fødsel. Der var stadig et par uger til termin og på hospitalet viste det sig, at parrets søn lå forkert. Fødslen skulle foregå ved kejsersnit, men i første omgang gav det ikke anledning til bekymring. Mere end hver femte fødsel i Danmark er et kejsersnit. Først da det viste sig, at barnet havde slugt næsten alt fostervandet, blev den nyfødte i hast overflyttet til Odense Universitetshospital. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad der var galt med den lille dreng med den udspilede mave. Og da Lars Strøm efter nogle timer gik over for at sige godnat til sønnen, kæmpede personalet for at redde den nyfødtes liv. Lars Strøm forstod, at det stod helt galt til og fik tilkaldt sin hustru. De

fik drengen nøddøbt og gav ham navnet Max. ”Vi sad med ham, mens han døde, indtil han begyndte at blive kold, og så blev det mærkeligt for os. Vi ville ikke huske ham som kold. Vi blev spurgt, om vi ville tage billeder af ham, men takkede nej, for vi havde nået at tage fotos af ham i live, og sådan ville vi huske ham. Det hele føltes meget uvirkeligt og var et kæmpe chok, for under graviditeten hade der intet havde været i vejen,” fortæller Lars Strøm.

”Der var ikke så meget plads til min sorg, for jeg følte, at jeg skulle være stærk på andres vegne…”

12 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

FRA CHOK TIL SORG Senere fandt Lars Strøm og hans hustru ud af, at de begge er raske bærere af den genfejl, som gjorde deres søn syg. ”Det var svært at få at vide, at vi har en genfejl, og at vores lille datter også kunne have den. På hendes to års fødselsdag fik vi at vide, at der var en risiko for, at hun kunne have genet fra os begge. Vi havde ikke ro til at sørge over Max, fordi vi var så bekymrede for hende. Heldigvis har vi senere fundet ud af, at hun er rask bærer af genet,” siger Lars Strøm. I begyndelsen lagde han låg på sorgen, fordi han


TÆ T P Å kunne mærke, at hustruen havde brug for en, der var stærk. Så han stod for alle de praktiske ting i forbindelse med sønnens død. Han sørgede også for at lytte til sin hustru, når hun havde brug for at tale om det, der var sket. ”Der var ikke så meget plads til min sorg, for jeg følte, at jeg skulle være stærk på andres vegne,” siger han. “Kort efter, at Max døde, ringede min lillebror til mig, og jeg kunne høre, at han ikke vidste, hvad han skulle sige. Han fik fremstammet, at det var noget lort. Og så sagde jeg til ham, at det nok skulle gå alt sammen. Så begyndte han at græde og sagde, at det var ham, der skulle sige det til mig. Det er et godt eksempel på, at det er svært for andre, der ikke har prøvet at miste et barn. For hvad skal man sige?” I dag ved Lars Strøm, at det er bedre at indrømme, hvor svært det er at finde ord, end at undgå emnet og de mennesker, der er ramt af sorg. For Mette var det en stor hjælp at få tilbud om støtte gennem Landsforeningen Spædbarnsdød. Han var selv med til et par møder, hvor parret blev bekræftet i, at der ikke er nogen facitliste for sorg, og at der er meget forskelligt, hvordan mennesker sørger. ”Det har betydet, at vi har anerkendt hinandens måde at sørge på og er blevet stærkere af det. Samtidig har jeg altid prøvet at se det sjove i alt. Et par dage efter at vi var kommet hjem fra sygehuset, så vi en Superman film. Men den måtte vi slukke for, da Superman skulle sige farvel til sine forældre og forlade planeten, før den blev tilintetgjort. Da sad vi og hulkede begge to. I stedet så vi en dokumentar om manden med verdens mindste tissemand. Og så lo vi,” fortæller Lars Strøm og understreger, at humor har været den bedste medicin for både ham selv og hustruen.

næste barn får nyresygdommen. Det betød, at jeg rejste fra Esbjerg til Århus for at afgive sædprøver. Det gav mig en idé til en sjov historie, som jeg kunne bruge til et stand-up show.” “I starten af showet fortæller jeg publikum, at min kone og jeg har en gensygdom, men jeg fortæller ikke, at vi har mistet et spædbarn. Siden har jeg fået behov for at prøve at bryde det tabu, som døden og det at miste er. Jeg vil også gerne hjælpe andre, der er i samme båd som mig. Hjælpe dem til at se, at der faktisk er noget at grine af, selv om det ikke er det, der først falder nogen ind,” fortæller Lars Strøm. Indtil nu har han optrådt med showet er par gange, og det er blevet godt modtaget. Lars Strøm kan se, at han rammer noget. ”Det er tydeligt, at en del af publikum selv har mistet, for de blev tydeligt rørt over nogle af de situationer, jeg talte om. Der har også været studerende til stede, fx sygeplejestuderende, som bagefter har takket mig for at få et indblik i noget, som de selv har inde på livet uden at opleve sorgen bagefter. For mig har det også betydning, at jeg kan få lov til at fortælle om det til en større forsamling. Det er min måde at bearbejde min sorg på, og det sker på mine egne præmisser,” siger han.

“Vi blev spurgt, om vi ville tage billeder af ham, men takkede nej, for vi havde nået at tage fotos af ham i live, og sådan ville vi huske ham…”

HUMOR ER MEDICIN FOR SJÆLEN ”Det har været vigtigt for os at finde humoren frem igen. Og det kræver meget humor at tackle et spædbarns død. Der er så mange latterlige ting, man skal igennem med det offentlige. For at få begravelseshjælp skulle vi fx bevise, at vores afdøde nyfødte ikke havde nogen formue. Det er da latterligt! Vi valgte ikke at være til stede ved jordfæstelsen, og da vi fik en regning, hvor der stod et beløb for ”gravkastning”, kom vi til at grine, for det var jo et bizart ord for at kaste jord på kisten,” fortæller Lars Strøm. Sammen har parret talt om, at de efterladte heller ikke skal græde og være triste, når de selv dør, men derimod mindes de gode ting og have det sjovt. De er også enige om, at det ville have været ekstra svært for deres nu fireårige datter, hvis hendes forældre var brudt helt sammen efter sønnens død. KUNSTEN AT MISTE Sorg skal ikke ties ihjel, pointerer Lars Strøm, der selv mener, at det har hjulpet ham at være åben omkring tabet. Han har et ønske om at ruske op i berøringsangsten omkring døden, og det affødte idéen om at lave det one man comedy show, som han har kaldt ”Kunsten at miste”. ”Da vi gerne ville have endnu et barn, blev vi sat i en særlig form for fertilitetsbehandling for at undgå, at vores

LEVER MED SORGEN Noget at det vigtigste for Lars Strøm er, at han og Mette har givet hinanden plads til at sørge på deres egen

3 SUNDE FRA LARS STRØM

1. Vær positiv Et positivt sind avler lysten til mere sundhed.

2. Gør det sjovere Er spelt-taekwondo-yoga ikke sjovt for dig, er det ikke din billet til sundhed.

3. Husk at involvere familien Hvad hjælper det at leve for evigt, hvis du ikke har familien med dig?

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

13


Øjenlæge Carsten Edmund

Øjenlæge Miriam Kolko

Bliv medlem af Øjenforeningen, så får De en gratis telefonrådgivning af øjenlæge inden for en uge! ange har gjort den erfaring, at de glemte at spørge øjenlægen om flere forhold omkring deres øjensygdom. Eller fik ikke rigtigt fat i hvilken behandling, der blev anbefalet. Måske opstår der tvivl, om man hørte rigtigt. Eller forstod ikke de fremmedord, som måske blev anvendt. Så må man stille op bagerst i køen igen – det kan tage uger. Men som medlem af Øjenforeningen behøver der kun gå en uge eller mindre, før en af vore øjenlæger kan hjælpe med at klare tvivlspørgsmålet.

M

Ring venligst på 33 69 11 00 eller benyt www.vos.dk

Der er andre fordele ved medlemskab: Bladet VÆRN OM SYNET sendt med posten 4 gange årligt, 17 brochurer om øjensygdomme, foredrag ved øjenlæger. Medvirk til at støtte forskningen i forebyggelse af øjensygdom. Kontingent: Enkeltmedlem 150 kr./ år Parmedlem 225 kr./ år – til konto 5474 7021 751


TÆ T P Å måde. De har også accepteret, at det er forskelligt, hvor meget de har brug for at tale om deres sorg. ”Jeg er lidt mere indelukket og taler ikke helt så meget som Mette. Men, når hun har haft brug for at tale med mig, har jeg lyttet. En uge efter Max døde, fortalte jeg hende, at jeg havde dårlig samvittighed over ikke at have det dårligere. “Det er der ingen grund til. Max ville aldrig ønske, at du skal have det dårligt,” svarede hun mig. Hun vidste, at jeg på ingen måde havde glemt ham. Og at jeg sørgede. Også selv om jeg ikke græd,” fortæller Lars Strøm..

”Vi tænker på ham hver dag. Når vi møder folk, der llægger mærke til, at vi er glade, siger de: Så er I kommet videre, men det gør man ikke. Man kommer ikke igennem en sorg. Man lærer at leve med den. Det er også grunden til, at jeg har kaldt mit show ”Kunsten at miste”, fordi der ikke er nogen facitliste for, hvordan man skal leve og sørge, når man har mistet.” I skrivende stund er Lars Strøms hustru gravid igen. Denne gang med en pige, som er rask bærer af genet.

“Jeg er lidt mere indelukket og taler ikke helt så meget som min hustru. Men når hun har haft brug for at tale med mig, har jeg lyttet…”

MERE OM LARS STRØM Født den 25.juli 1979 Bor sammen med Mette Julius. De har sammen Freya på fire år og afdøde Max som ville være fyldt to år i august Uddannet klejnsmed Er stand-up komiker i sin fritid på niende år Aktuel med comedy showet ”Kunsten at miste”

Landsforeningen Spædbarnsdød

Hos Landsforeningen Spædbarnsdød kan forældre og deres pårørende få støtte og vejledning, når et spædbarn dør.Sekretariatets rådgivere kan træffes på tlf. 39 61 24 51 hverdage kl. 9 – 14 eller på forening@spaedbarnsdoed.dk. Læs mere på www.spaedbarnsdoed.dk.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

15


Specialiseret behandlingscenter Sano tilbyder højt specialiseret rehabilitering og genoptræning til alle med behov for at styrke ryg, led og muskler. Sano har afdeling i Aarhus, Skælskør og Middelfart og er ejet og drevet af Gigtforeningen.

Tværfaglig indsats Hos os har du et team af læge, fysioterapeut, ergoterapeut og sygeplejerske tilknyttet, og i fællesskab når vi hele vejen rundt om dine aktivitetsproblematikker.

Få styr på smerten og overskud i hverdagen

Vi skaber resultater med fokus på dit gode liv! Ud fra dine problematikker udformer vi en målrettet plan for din behandling og træning, individuelt og på hold, og sammen sørger vi for at skabe resultater, der varer ved.

Book dit ophold på

78 79 00 00

eller læs mere på

sanocenter.dk


SUNDT & GODT BRUN HUD FÅR OGSÅ KRÆFT

Det er en udbredt misforståelse, at hudkræft primært rammer solskoldede blege mennesker, som har svært ved at blive brune, udtaler dermatolog Lone Knudsen fra Aleris-Hamlet Hospitaler. I modsætning til, hvad mange tror, har hudens evne til at tage imod farve ikke særlig stor betydning. Det afgørende er mængden af UV-lys, som huden udsættes for. Alene fra 2001 til 2012 er antallet af danskere med hudkræft fordoblet. “Jeg vil ikke fraråde danskerne at opholde sig i solen. Vi har af flere grunde godt af at være ude, hvor vi får rørt os, får frisk luft og slappet af. Men jeg synes, at det er en dårlig idé at ligge i solen og stege,” siger Lone Knudsen. Hun råder alle solhungrende danskere til at holde sig helt fra solariet og til at tage mere tøj på samt bruge hat og solcreme på solferien.

aftentider.dk

er et nyt site, hvor travle børnefamilier kan finde en bred vifte af behandlere, som tilbyder aftentider til deres kunder. Brugerne kan både sammenligne priser og ydelser. Der er også mulighed for at bestille tid på hjemmesiden. FOTO ALERIS-HAMLET HOSPITALER.

De fleste danskere spiser for meget salt, og det kan påvirke hjertesundheden. Hvis du vil skære ned på saltet, kan du følge disse simple råd: Du kan skære ned på saltet ved at: Bruge fersk kød og fisk (eller dybfrost) Koge kartoflerne uden salt Spise rigeligt med grøntsager uden at tilsætte salt samt spise frugt Bruge en masse krydderier og krydderurter Bruge olie i stedet for smør på stegepanden

Sjældent spise industrielt forarbejdede fødevarer, fx færdigretter Kun undtagelsesvist spise saltsprængt eller røget mad Undlade at bruge salt under tilberedning af mad. Du kan evt drysse lidt erstatningssalt på maden, før du spiser den Og vidste du at: Ovnstegning eller mikrobølgeovnstegning bevarer naturens egne smagsstoffer på en god måde Og så kan lidt citronsaft på kødet eller fisken give smagen et ekstra pift Kilde: Patienthåndbogen på sundhed.dk

TRÆNING I ARBEJDSTIDEN GIVER SUNDERE MEDARBEJDERE

Kontoransatte, der har mulighed for at træne i arbejdstiden, træner også mere i fritiden, skriver Magasinet Arbejdsmiljø, der refererer til et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, hvor 194 stillesiddende kontorfolk er blevet fulgt i to år. Arbejdsgiverne gav samtlige deltagere mulighed for en times intens træning om ugen som led i arbejdsdagen. Derudover blev deltagerne anbefalet yderligere en halv times hjemmetræning. Og det var der markant flere, der fulgte op på i gruppen, som var blevet tilbudt motion i arbejdstiden sammenlignet med en kontrolgruppe, der ikke fik tilbuddet. Forskerne fra Syddansk Universitet har tidligere vist, at træning i arbejdstiden halverer sygefraværet og øger produktiviteten med ti pct. Designed by Javi_indy - Freepik.com

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

17


DIN KROP

HJERTET SLIDER FOR SUNDHEDEN Med ca 35 mio. årlige slag holder dit utrættelige hjerte dig i live. År ud og år ind. Hele dit liv. Uden pauser. TEKST KARIN SVENNEVIG ILLUSTRATIONER CREATED BY FREEPIK

EN MUSKEL, DER ALDRIG HVILER

Dit hjerte knokler konstant. Pumper blodet ind og ud af de fire hjertekamre i op til 100 år. Nonstop. Hos voksne er hjertet på størrelse med to knyttede voksenhænder. Et barns hjerte er ca på størrelse med barnets knyttede hånd. Det vokser altså, men er ikke nogen bodybuildermuskel. Hjertets vægt ligger ret konstant på omkring 1/200 af din kropsvægt og producerer i løbet af dit liv energi nok til at køre en lastbil til månen og tilbage igen.

FORSKEL PÅ HØJRE OG VENSTRE

De to hjertekamre i venstre side leverer blod og dermed ilt til det meste af kroppen. De to hjertekamre i højre side pumper blod til lungerne, hvor det iltes.

FLERE OVERLEVER HJERTESYGDOM

Næsten en halv million danskere 452.000, eller knap ti pct af befolkningen, lever lige nu med en hjertesygdom. Og risikoen stiger med alderen. Efter 65 års fødselsdagen har 28 pct en hjertekarsygdom. Dødeligheden af hjerte-kar-sygdomme er mere end halveret fra 1995 til 2013. Årsagerne menes at være sundere livsstil og bedre behandlingsmuligheder.

BØRN HAR HØJERE PULS END VOKSNE

På siden af halsen kan du mærke, hvor hurtigt hjertet slår. Mænd har typisk lidt lavere hvilepuls end kvinder (60 slag i minuttet mod 70 slag i minuttet). Små børns hjerter slår typisk 90-120 slag i minuttet, når barnet er i ro. Når du arbejder hårdt eller dyrker motion, stiger pulsen til op omkring 200 slag i minuttet. Musik kan også påvirke hjerterytmen. Hjertet vil forsøge at ramme taktslagene i musikken.. Hormoner, der udskilles i kroppen under stress, kan også ændre hjertets hastighed.

1 8 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

FÆLLES MÅL OG SOCIALE BÅND FÅR HJERTER TIL AT SLÅ I TAKT

Når mennesker samarbejder og har sympati for hinanden, finder deres hjerter en fælles rytme, viser flere studier. Og når først hjerterne slår i takt, bliver folk mere tilbøjelige til at stole på hinanden. Selv når ægtepar i parterapi skændes, vil de ubevidst koordinere deres hjerterytme, fordi de en gang har knyttet sig til hInanden.


DIN KROP

HVERT 5. HJERTE ER PÅ OVERARBEJDE Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt hjertet arbejder. Jo større kraft hjertet trækker sig sammen med, desto højere bliver blodtrykket. At have forhøjet blodtryk betyder, at hjertet arbejder for hårdt Hver femte dansker mellem 20 og 89 år har forhøjet blodtryk, og 30 pct. af disse ved det ikke selv. Et normalt og sundt blodtryk ligger ifølge Hjerteforeningen under 140/90. Og under 140/85 hvis du har diabetes.

MANGE HJERTEBØRN KLARER SIG FINT

Omkring 0,8 pct af alle nyfødte (ca 450 børn om året) har hjertefejl. Nogle bliver opereret. Andre ikke. Og nu viser et norsk forskningsprojekt, at mange børn med hjertefejl, specielt børn med hul imellem hjertekamre, klarer sig fint uden overvågning. “De fleste børn med påvist hul i hjertet bliver stemplet som hjertebørn og sygeliggjort helt uden grund. Men det er at gøre dem en bjørnetjeneste,” udtaler overlæge og forsker Jarle Jortveit fra Sørlandet Sygehus i Arendal til forskning.no.

HJERTEMEDITATION

Hjertet har sin egen lille hjerne; en samling neuroner (hjerneceller), som er med til at regulere hjertets arbejde. Ifølge det amerikanske HeartMath Institut er det muligt at skabe balance i kroppen og sindet ved at arbejde bevidst med sit hjerte. En supersimpel hjertemeditation består i at lukke øjnene og tælle langsomt til fem, mens du roligt ånder først ind, så ud uden pauser, idet du forestiller dig at luften passerer gennem hjertet både den ene og den anden vej, Denne øvelse synkroniserer efter sigende din hjerterytme med resten af kroppen, så stressniveauet falder og hjernen kommer i flow. Læs mere om hjerterytmeterapi på heartteam.dk

KNUSTE HJERTER ÆNDRER FORM

Enker og enkemænd som lige har mistet partneren, er i forhøjet risiko for at udvikle artrieflimmer, en livsfarlig tilstand, hvor hjertet slår uden at få pumpet blodet rigtigt rundt. Hjertet er det første organ, der reagerer på nervestimuli eller hormonstimuli fra det ubevidste, autonome, nervesystem. Og det er årsagen til, at stressende livsbegivenheder øger risikoen for hjertesygdomme. Hjertet kan ligefrem skifte form af sorg. Det fænomen kaldes Takutsubos hjertesvigt. En anden diagnose kaldes “Broken heart syndrome” og begge kan være dødelige.

HJERTET ER LIV

Dit hjerte slår ca 100.000 gange i døgnet: En pause på bare ti minutter kan koste dig livet. Under hjerteoperationer kan kirurgerne midlertidigt erstatte hjertet med en anden pumpe, men går hjertet i stå, så der ikke kommer ilt ud til kroppens organer, er overlevelseschancerne minimale.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

19


A DV E RTO R I A L

Find det på apoteket Krop i balance Få ny energi til hverdagen med gavnlige vitaminer og god hygiejne. Her er fire produkter til et sundt legeme.

FEMIDUR

Velvære og selvtillid hænger for mange kvinder sammen med et underliv i balance. Femidur er vaginale mælkesyrebakterier i vegetabilske kapsler til at sluge. Det er nemt og bekvemt og derved undgår man brug af trusseindlæg og bind når vaginalfloraen skal genoprettes. Læs mere om Femidur på www.pharmaforce.dk. Femidur kan købes på apoteket. Vejl. udsalgspris for 30 stk. er 205,- kr. og for 10 stk. 98,- kr.

SÆT SKUB I TARMEN

På et voksent menneske skal maden igennem et otte meter langt tarmsystem, før det kommer ud igen. Tiden, som maden tager om at køre igennem fordøjelsessystemet, er vigtig for vores sundhed. Tager det for lang tid, kan der produceres skadelige stoffer i tarmen, mens kortere tid fremmer en sund tarm. Har du brug for ekstra fibre til at sætte skub i tarmen? SylliFlor er et koncentreret fiberdrys til din morgenmad. To teskefulde om dagen hjælper til en blød og regelmæssig afføring. Spørg efter vareprøver på apoteket - eller bestil dem gratis på www. biodanepharma. com. SylliFlor findes i 4 smagsvarianter. 250 gram, 135 kr. Kan købes på apoteket.

2 0 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

HÅRD TRÆNING KRÆVER MERE JERN

Er du en af de mange danskere, som har sat regelmæssig træning på skemaet? Hård træning øger både din muskelmasse og din blodvolumen, og begge dele øger behov for gode jernreserver. Mange, især mænd, får normalt tilstrækkeligt med jern fra kosten, men hård træning kan ændre kroppens jernbalance. Et dagligt tilskud af et godt optageligt jernprodukt som fx aminoJern, vil give din træning et ekstra pift og forbedre din præstation. 100 tabletter aminoJern til 100 dages forbrug: vejl. pris: 169 kr.

SLIP AF MED DE IRRITERENDE BUMSER

Bumser er vildt irriterende, og de små ømme knopper dukker altid op på de helt forkerte tidspunkter. De opstår når der produceres meget hudfedt som bliver inficeret med hudbakterien Propionebacterium acnes. Heldigvis behøver du ikke finde dig i de irriterende bumser. Der findes flere behandlinger mod problemet, men de fleste er skrappe og virker udtørrende på huden. Prinoc produkterne mod uren hud er helt anderledes blide og udtørrer ikke huden. Prinoc Ansigts- og Body Vask rengør huden effektivt og virker antibakteriel. Prinoc Frisk Gel virker ved at dræbe Propionebacterium acnes med et biologisk system som svarer til vores eget immunforsvar. Det er naturens egen måde at bekæmpe infektioner på. De fleste ser synlig virkning allerede efter 1 uge. Prinoc produkterne kan anvendes over hele kroppen og misfarver ikke tøjet. Læs mere på www.prinoc.dk Prinoc Ansigts- og Body Vask, 200 ml: vejledende udsalgspris Kr 39,95 Prinoc Frisk Gel, 30 ml: vejledende udsalgspris Kr 49,50


NYT FRA KRÆFTENS BEKÆMPELSE TEKST MAI BRANDI LUDVIGSEN, KRÆFTENS BEKÆMPELSE

MAGASINET

FÅ SUNDHED DIREKTE I DIN INBOX Måske når du ikke altid at hente det nye Sundhed+, når det udkommer. Men hvis du tilmelder dig vores elektroniske nyhedsbrev, får du ganske automatisk sendt en påmindelse om, at magasinet er udkommet. Du modtager også et uddrag af nogle af de spændende artikler, nyheder, konkurrencer­og opskrifter fra magasinet direkte til din e-mail. Det koster selvfølgelig ingenting, og du kan altid framelde det igen.

MANGE SØGER IKKE LÆGE TRODS ALARMSYMPTOMER Åndedrætsbesvær og langvarig blodig hoste. Det er symptomer, som burde få enhver til straks at søge læge. Sådan er det bare ikke. Slet ikke blandt rygere viser svarene i en stor spørgeskemaundersøgelse, som forskere fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet står bag. “Vi kan eksempelvis se at kun er halvdelen af dem, der hoster blod op, går til læge. Blodigt opspyt er et alvorligt symptom, som kan være tegn på blandt andet lungekræft, og derfor er det bekymrende, at så mange ikke vælger at søge læge,” siger læge og forskningsassistent Lisa Maria Sele Sætre, der står bag undersøgelsen. At det i særlig grad er rygerne, der ikke søger læge, finder hun endnu mere bekymrende. Ca. 49.700 danskere har svaret på spørgeundersøgelsen, og i alt havde 7.870 oplevet symptomer fra luftvejene, som burde få alarmklokkerne til at ringe. Alligevel havde kun ca 40 pct kontaktet deres praktiserende læge. MOTION MINDSKER RISIKO FOR KRÆFT Det er for længst bevist. Fysisk aktivitet mindsker risikoen for at blive ramt af kræft i bryst, livmoder og tarm. Forskning tyder desuden på, at det samme gælder kræft i mave, spiserør, nyre og blære. Nu viser den hidtil største undersøgelse af emnet, at det formentlig drejer sig om endnu flere kræftsygdomme. Ifølge den har de mest fysisk aktive mellem ca. 10 og 40 pct. lavere risiko for at blive ramt af 13 former for kræft sammenlignet med de mindst aktive. I undersøgelsen er der samlet data fra 12 amerikanske og europæiske studier med i alt 1,4 millioner deltagere i alderen 18-98 år. Deltagerne er blevet fulgt i gennemsnitligt 11 år. Kun med så store undersøgelser er det muligt at sige noget om de mindre hyppige kræftformer og mindre tydelige sammenhænge. Resultaterne viser, at der ikke nødvendigvis skal hård motion og mange timer til. Man får også den gode effekt, hvis man følger anbefalingen om en halv times motion om dagen. FORBURGERNE FEJLVURDERER KALORIEINDHOLD I FASTFOOD Forbrugerne gætter både for højt og for lavt, dog mest det sidste, når de skal forsøge at ramme kalorieindholdet i forskellige fastfoodprodukter. Mere end syv ud af ti rammer over 25 pct. forbi, viser en undersøgelse blandt 1.138 danskere foretaget af Forbrugerrådet Tænk, der sammen med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen opfordrer fastfoodbranchen til at indføre kaloriemærkning. Fastfood og takeaway indeholder typisk flere kalorier end hjemmelavet mad, men kunderne spiser mindre, når de kan læse på restaurantens menutavle, hvor mange kalorier, der er i maden,. Derfor kan kaloriemærkning være et godt redskab til at forebygge overvægt, som kan føre til kræft og andre sygdommemotion om dagen.

MELD DIG TIL PÅ MAGASINET-SUNDHED.DK

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft – at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om

kræft, forebyggelse og forskning på cancer.dk

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

21


NYT FRA REGIONERNE SAMMENHÆNG FOR DEMENTE ER AFGØRENDE

Borgere med demens skal have en værdig behandling. Derfor er sammenhæng og patientinddragelse en afgørende faktor for både patienter og pårørende, når der i efteråret indledes forhandlinger om en ny national demenshandlingsplan. Sundhedsstyrelsen har budt ind med 17 anbefalinger til handlingsplanen, og i Danske Regioner er der opbakning til en øget indsats på området. ”God sammenhæng mellem kommune, region og almen praksis kan være det, der gør den store forskel, og derfor er det et vigtigt satsningsområde for os”, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner. Kilde: Danske Regioner

TEKST THEA SANDBERG, DANSKE REGIONER

PSYKIATRIPAKKER LØFTER BEHANDLING

De psykiatriske pakkeforløb er med til at sikre psykiatriske patienter et behandlingstilbud af en ensartet og høj kvalitet på tværs af landet. Pakkerne understøtter en hurtigere udredning og behandling og skaber en ramme, der passer til patienternes forventninger. Regionerne påbegyndte i 2012 at introducere pakkeforløb i psykiatrien for en række ikke-psykotiske lidelser. Det er planen, at pakkeforløbene nu skal opdateres på baggrund af de mange gode input fra en velbesøgt regions-konference i juni 2016. Kilde: Danske Regioner

TRYGGE RAMMER TIL DØDELIGT SYGE BØRN OG UNGE

Et nyt specialiseret palliativt team skal hjælpe børn og unge med livstruende sygdom til en hverdag hjemme i trygge rammer. Når børn og unge bliver alvorligt syge, rammes hele familien. De lange og komplekse behandlingsforløb tærer hårdt fysisk og psykisk på forældre, søskende og det syge barn. Det nye palliative team sætter familien i centrum og skruer op for den tværfaglige indsats. Filosofien er, at børnene skal have den hjælp de behøver så tidligt som muligt.

CAFEER ER FRIRUM FOR BØRN OG UNGE UNDER SYGDOM Ni sygehuse har indrettet caféer for syge børn og unge. For i en hvidkitlet og steril i hospitalsverden, er der brug for et frirum, hvor man møder jævnaldrene. Med bar, polstrede lænestole, bordfodbold, farver på væggene, PlayStation og computere ligner stedet mere end fritidsklub end en hospitalsafdeling. Tanken med caféen er, at de unge føler sig mindre syge. I dag

2 2 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

er der ni cafeer på sygehuse i både København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved. De fleste er for unge med somatiske sygdomme, men tilbuddet findes også for psykiatriske patienter. Frivillige fra Ungdommens Røde Kors driver cafeerne, som har fået støtte fra Egmontfonden. Kilde: Danske Regioner

Designed by Freepik.com

Kilde: Rigshospitalet


NYT FRA REGIONERNE NYE ANBEFALINGER MOD HJERTEFLIMMER

Designed by Freepik.com

Patienter med hjerteflimmer, også kaldet hjertearytmi, skal have tilbudt blodfortyndende medicin og vil i fremtiden blive tilbudt andre lægemidler end de hidtil anvendte. En ny vejledning fra RADS, Råd for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, ændrer på anbefalingerne for anvendelse af medicin til den udbredte lidelse. Vejledningen lægger vægt på høj sikkerhed ved behandling og gør det lettere for lægerne at vælge den medicin, der virker bedst for den enkelte patient. Kilde: Danske Regioner Design

ed by Freepik

.com

FORSKERE FINDER 28 NYE GENER FOR MIGRÆNE

TILFREDSHEDEN I TOP HOS PATIENTER, DER FÅR HJÆLP FRA LUFTEN Patienter, der har brug for akutlægehelikopteren, er for første gang blevet spurgt om deres oplevelse. Brugerundersøgelsen tegner et billede af yderst tilfredse patienter. Langt de fleste oplever, at helikopterlægen og den øvrige besætning udfører den akutte hjælp på en rolig og kompetent måde, der betyder, at de føler sig trygge i situationen trods de ofte livstruende omstændigheder.

Der sker rigtig meget inden for migræneforskningen i disse år, og Danmark er med helt i front på området. Forskere fra Dansk Hovedpine Center på Rigshospitalet har i samarbejde med et internationalt forskerteam udført det hidtil største genetiske studie af migræne med mere end 300.000 deltagere. Studiet har afdækket en lang række nye genvarianter, som kan være årsag til migræne. Migræne er en overset folkesygdom, som rammer mere end hver sjette dansker. Studiet giver håb for fremtiden i forhold til forståelsen af sygdommen og udviklingen af nye behandlinger til patienter med svært belastende migræne. Kilde: Rigshospitalet

FOKUS PÅ LEDELSE I SUNDHEDSSEKTOREN

Når regionerne som aftalt med regeringen indfører et nationalt kvalitetsprogram i sundhedssektoren, vil der naturligt være fokus på lederne og deres rolle. Lederne i sundhedsvæsenet skal vurderes på målopfyldelse, reduktion af spild, læring, samt spredning af viden og motivation. Det nationale kvalitetsprogram skal sikre en højere og mere ensartet kvalitet af sundhedsydelser i hele landet.

Foto Designed by Asierromero - Freepik.com

Kilde: Danske Regioner

Kilde: Danske Regioner

Designed by Asierromero - Freepik.com

BEDRE HJÆLP PÅ VEJ TIL UNGE MED SPISEFORSTYRRELSE

Det kan være dødelig alvor, når børn eller unge sulter sig eller lider af bulimi, så regionerne i Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark vil nu, i samarbejde med Danske Regioner, iværksætte projekter for børn og unge med spiseforstyrrelser. Projekterne udspringer af ”Plan for Borgernes Sundhedsvæsen” hvor en række partnere såsom Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade er gået sammen om at styrke indsatsen på området. Det drejer sig bl.a. om at opdage symptomer i tide og sikre et godt forløb mellem behandlingen på sygehuset og tilværelsen derhjemme.

ET SUNDT SAMARBEJDE Disse sider er lavet i samarbejde med Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Læs mere om regionernes arbejde på regioner.dk

Kilde: Danske Regioner

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 2 3


Dine fødder arbejder

hårdt hele livet. Giver du dem det, de fortjener ? Find dig ikke i fodsmerter, find en fodterapeut.

Hos landets statsautoriserede fodterapeuter får du med garanti en professionel behandling af dine fødder. Under behandlingen får du gode råd til, hvordan du kan holde dine fødder sunde hele livet. Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødder og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.


HOS FODTERAPEUTEN

Aflastning letter trykket på ømme fødder Små indlæg af silikone, skumgummi eller filt kan udrette underværker, når fødderne gør ondt. TEKST TINA RØNHØJ, DANSKE FODTERAPEUTER FOTO MIE HAMPEN

Har du prøvet at have ondt i fødderne? Så ved du også, hvordan smerterne kan få dig til at spare på skridtene, som om de var de sidste mønter i din pung. Mange forsøger selv at lindre smerter ved at lægge toiletpapir, vat og stof i skoene. Men på den lange bane er den type løsninger sjældent effektive. Fodterapeuten ved, hvad der virker På en klinik for fodterapi vil du få individuelt tilpassede “småaflastninger”, som man kalder de små indlæg i silikone eller skumgummi, der udformes specielt til én eller flere tæer eller specifikke punkter på din fod. Aflastninger kan hjælpe mennesker, der fx har smerter fra knyster, genstridige ligtorne og hammertæer. De kan blandt andet adskille tæer eller rette dem ud, så huden ikke belastes af eksempelvis friktionen, som opstår, når to knogler støder sammen. Slut med at spare på skridtene Filt bruges også til at lindre trykket på en ligtorn eller et sår, som dannes, når du træder med hele din vægt på fødderne. Aflastningen giver bedre betingelser for helingen. Tapening et andet redskab, som fodterapeuter

bruger til at lindre smerter fra hælsporer, overbelastningsskader og hævede ben, indtil anden behandling virker. Fodproblemer skaber ofte en dominoeffekt i foden og derfor er aflastninger kun en af de strenge, som fodterapeuter spiller på. Roden til problemet vil selvfølgelig blive identificeret, så fodterapeuten kan lægge en plan for, hvordan behandlingen skal forløbe. En af fordelene ved aflastninger er, at de kan produceres her og nu, så du kan få øjeblikkelig lindring og kan stoppe med at tælle og spare på dine skridt.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med landets statsautoriserede fodterapeuter, der dagligt arbejder på at forbedre danskernes fodsundhed. Læs mere om fødder, fodsygdomme og behandlinger på altomfoden.dk, hvor du også kan finde din lokale fodterapeut.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 2 5


TEMA B E D R E H U K O M M E L S E

DINE SMÅ GRÅ

ELSKER GRØNT Ud med kød, hvidt brød og fastfood. Ind med kål, fisk og frø. Forfatteren bag ny bog om madens effekt på hjernen og hukommelsen opfordrer forbrugerne til at købe mere kræsent og kritisk ind. Ikke mindst for hjernens skyld. TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO DERYA TURGUT

Først den gode nyhed: Ja, det er dokumenteret, at du kan spise dig til en skarpere hjerne. Også, hvis du er oppe i årene. “I mange år mente man ikke, at der kunne dannes nye celler i hjernen. Men nu viser forskning, at det kan der faktisk. Endda særdeles effektivt. Hvis altså hjernen tilbydes de rette betingelser,” forklarer ernæringsekspert, forfatter og blogger Anette Harbech Olesen, der 1. september sendte sin nye bog, “Hjernegod mad – spis dig til bedre hukommelse” på gaden. Hun peger på, at studier netop har vist, at blandt andet daglig motion og hjernegymnastik kombineret med hjernevenlig mad og god nattesøvn på få måneder kan øge dannelsen af nye celler i hjernen, der endda kan genvinde plasticitet og signalstyrke.

jomfruolier, der opbevares køligt og mørkt. Ellers forsvinder mange af oliens gavnlige virkninger.” FEDT ER MANGE TING Det ærgrer hende, at mange spiseolier i dag bliver ødelagt af raffinering eller af at stå på supermarkedets hylder i månedsvis i gennemsigtige flasker og “bragende neonlys,” som hun siger. Anette Harbech Olesen opfordrer forbrugerne til at være mere opmærksomme og kritiske over for fedtstoffer. Og her sigter hun både til fedtstoffer blandet i fødevareprodukter og spiseolier. “Fedtstoffernes kvalitet har stor betydning for kroppens sundhed og balancer. Gi’ den endelig et skud kvalitetsfedt hver eneste dag,” råder hun. Forskningsresultater omkring gode og dårlige fedtstoffer fylder indtil videre fire tætpakkede ringbind i Anette Harbech Olesens reol. Og der skal hele tiden skabes plads til ny viden.

“Nydelse er bare en bedre motivator end løftede pegefingre…”

GOD JOMFRUOLIE GØR DIG SKARP Den dårlige nyhed er, at gennemsnitsdanskerens madvaner trækker i den modsatte retning med for meget hvede, kød, mælkeprodukter og ødelagte fedtstoffer i færdigretter, fastfood, stærkt forarbejdede olier og margariner. “60 pct af din hjerne består af fedt, og da fedt udgør beskyttende membraner omkring alle kroppens celler, har det virkelig stor betydning, hvilke former for fedtstoffer, du tilbyder hele din krop,” siger hun. “Hjernen og hukommelsen har bedst af ubehandlede ekstra

SMAGEN ER OGSÅ AFGØRENDE At maden skal smage godt for at motivere flest muligt til kostændringer, har hun lagt stor vægt på i udviklingen af de i alt 34 opskrifter, hun netop har offentliggjort i bogen “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”. “Jeg er meget stolt af de opskrifter. Nydelse er bare en bedre motivator end løftede pegefingre. Hvis mine læsere kan finde nogle livretter i bogen, vil det virkelig gøre en positiv forskel,” siger forfatteren. OPSKRIFTER fra Anette Harbech Olesens nye bog finder du på de følgende sider. Fem læsere kan vinde bogen ved at indsende løsningen på månedens krydsord.

OM EKSPERTEN Anette Harbech Olesen er uddannet inden for ernæring i såvel Danmark som USA, har skrevet adskillige bøger og blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com. Her finder du meget mere viden om bl.a. fedtstoffer.

2 6 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


TEMA B E D R E H U K O M M E L S E

SU N DH E D+ N R. 08 9 / 2 0 16 2 7


TEMA B E D R E H U K O M M E L S E

KRÆS

til din hjerne

De små grå skal fodres og det kan gøres både festligt, farverigt og velsmagende. Helt basalt gælder det om at få masser af nødder og frø, gode olier, æg, kål, krydderurter og grøntsager. TEKST & FOTO ANETTE HARBECH OLESEN

Quinoa adskiller sig fra traditionelle kornsorter ved at være glutenfri og have et meget højt proteinindhold. Quinoa kan anvendes i bagværk og som erstatning for ris og er desuden rig på B vitaminer, E vitaminer, calcium, magnesium, zink og jern.

KÅLSKÅLE med lækkert fyld

Nok til 2 personer Kål øger dannelsen af det afgiftende stof gluthation i leveren. Ophobede affaldsstoffer og giftstoffer renses ud af hele kroppen. Også af hjernen. • • • • • • • • • • •

50 g quinoa 2 dl vand 1 tsk uraffineret flagesalt Radicchio og hjertesalat 1 rødløg 1 gul peberfrugt Små broccolibuketter Ærter, friske eller optøede Tomater Rejer Æg

Skyl og kog quinoaen i cirka 15 minutter. Lad den køle af. Skyl salaten og fordel hele blade af radicchio og hjertesalat på serveringsfadet eller tallerkenerne. Skær lidt salat i grove stykker. Findel broccolien, skyl og damp den i to minutter. Skær peberfrugten i småbitte stykker. Pocher æggene i fem minutter. Fordel quinoaen og det øvrige fyld i de hele salatblade med rejer og pocherede æg. Rør en pesto eller en dressing og server salaten med en skive stenalderbrød til. Foto fra bogen “Hjernegod mad”

28 S U N DH E D+  N R . 08 9 / 2 0 16


Foto fra bogen “Hjernegod mad”

TEMA B E D R E H U K O M M E L S E N R . 0 9 // O K T O B E R 2 0 1 6

3 9, 9 5 K R O N E R

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

FLER

SUNDE E

PRÆ MIER

6

ØVELSER sådan svæver du dig i form

Perfektionisme

TEMA:

SKARPERE HUKOMMELSE

TIPS & TRICKS * NY VIDEN * KOSTRÅD

kan give STRESS

BINDEVÆV Smidige kropselastikker med

yin-YOGA

OBS

I Magasinet Sundhed+ finder du både flere opskrifter og flere artikler om din hukommelse.

SILAS HOLST OG CAMILLE ROMMEDAHL:

“Vi står tidligt op for at se vores børn”

POCHERET ÆG på stenalderbrød Nok til 2 personer En enkel, mættende og velsmagende ret, der kan serveres til såvel morgenmad eller frokost.

Nok til 2 personer • 10-15 g skrællet ingefærrod, skåret i små stykker • ½ tsk reven gurkemejerod eller den halve mængde tørret gurkemeje • 1 tyk skive ananas uden skræl • ½ agurk uden skræl • ½ banan • Lidt vanillepulver eller korn fra en halv vanillestang • Saften fra en citron • Friske mynteblade

FLERE LIVRETTER TIL DIN HJERNE Hvis du indsender løsningen på månedens krydsord bagerst i bladet kan du vinde Anette Harbech Olesens nye bog “ Hjernegod mad – spis dig til bedre hukommelse”, som disse opskrifter venligst er udlånt fra. Her finder du flere opskrifter og tips til at spise hjernevenligt.

Blend det hele og drik straks. Du kan justere konsistensen med vand. Tips om ingefær: Man skelner mellem frisk og tørret ingefær. Det smager vidt forskelligt og bruges også forskelligt i køkkenet. Frisk ingefær har en intens smag, og det er frisk ingefær, der virker lindrendepå gigtsmerter og modvirker inflammation. Den tørrede, stødte ingefær har en mild smag og er velegnet til brug i kager og andet bagværk.

“Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse” udkom 1. september på Forlaget Sophia Helse og koster 199 kr.

Foto fra bogen “Hjernegod mad”

INGEFÆRSHOT

• 2 æg • 2 håndfulde frisk eller optøet spinat • 6 asparges • 2 skiver økologisk laks • 1 tsk mayonnaise • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber • 1 skive stenalderbrød • Kan piftes ekstra op med krydderurter, ærter, radiser eller tomater.

d! n i V

dan vor 82 h Se side

Smør en skive stenalderbrød med et tyndt lag mayonnaise. Fordel spinat herover og læg en skive fersk røget laks på hver. Pocher de to æg og læg dem øverst, krydr med salt, peber og

friske krydderurter. Damp eventuelt et par asparges, eller svits nogle små tomater og server som tilbehør. Tips til pochering: Pochering er en sund måde at tilberede æg på. Slå det hele æg ud i en gryde med kogende vand, tilsat lidt lagereddike. Rør rundt i vandet, når det koger, så der er bevægelse i det. Slå forsigtigt ægget ud i vandet. Du kan samle hviden om blommen med en gaffel. Ægget skal pochere i cirka fem minutter, hvis du ønsker en smilende blomme. Du kan også købe en æggepocherer, som du kan slå ægget ud i og sætte ned i vandet, så har du mere styr på, at ægget får en fin facon.

SU N DH E D+ N R. 08 9 / 2 0 16 2 9


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Vil du have bedre livskvalitet og mere velvære? Elmedistrålmetoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer. Det fører til forbedret blodcirkulation, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. ”Metoden har en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennemstrømningen i arme og ben og aflaster hjertet. Det vil sige forhindrer blodpropper”, siger overlæge dr.med. Ernst Chr. Hansen, som selv har afprøvet Elmedistrål-metoden gennem otte år på Københavns Kommunehospital.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Sclerose Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

Vil du også høre hvert eneste ord fra din nærmeste? |

Jylland

De br gaml byde hygg char Ring bye

k købstad

Gammel dagns

Hotel Ringkøbin 2 overnatninger et 2 x morgenbuff nu/buffet 2 x 2-retters me ehal* mm Adgang til svø ss og bowling* Adgang til fitne 14

S

KOM OG PRØVAnkom DEst: Søn SMARTE til 19.12. dag - torsdag ind 2 RESOUND LINX - etAPPARATER godt rejset FRA DANSKE GN HEARING. Så billigt, at du ikke har råd til a Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener |

Bo p well flod gam by S rom

Salzburgerland

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie Hotel Evianquelle

En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer syd for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldt med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x aftensmad 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet

PRØV GRATIS I 3 UGER

Ankomst: Indtil 01.11.14

208x140_kulør+lime_template.idml 1

|

SUPER PRIS

Budapest

30 min. fra Budapest

Bükkös Hotel & Spa 3 overnatninger 3 x morgenbuffet Med ReSound 3LiNX² du x 3-rettersvil menu/buffet 1 x velkomstdrink nemt kunne følge samtaler og 1 x ansigts massage Miljøtillæg 2 Eur / døgn

649,-

Greve Hørecenter - Over Bølgen 2A, 1. - 2670 Greve Herlev Hørecenter - Herlev Hovedgade 138E - 2730 Herlev Østerbro Hørecenter - Ndr. Frihavnsgade 49 - 2100 Kbh. Ø

1.

få en klar fornemmelse dine fra kr. 44 / døgn Ankomst: Indtil 29.10.14af | Sæsontillæg omgivelser. Du kan streame lyd direkte fra din smartphone, dit tv og meget mere. Og så er det så lille, at ingen vil bemærke, at du har det på.

Audiovox Mobile Hørecenter i hele Danmark Tlf. 3940 1050 - www.audiovox.dk Bagsværd Hørecenter - Bagsværd Hovedgade 77 - 2880 Bagsværd Charlottenlund Hørecenter - Ordrupvej 50 - 2920 Charlottenlund Frederiksberg Hørecenter - Smallegade 52A - 2000 Frb.

GO

HØRECENTER D I N H Ø R E LS E - VO R ES O M SO R G


FA M I L I L E R Å D G I V E R E N

Sådan styrker du dit barn indefra Straf er yderstyring. Hvis børn derimod får ro til at gøre deres egne erfaringer, kan de opbygge en stærk kerne. TEKST SMILLA LYNGGAARD FOTO CARSTEN LUNDAGER

Familien sidder ved aftensbordet. Du glæder dig til at nyde mad og samvær. Men på værelset sidder lillebror stadig gader i densinb Ipad Oog 06/10/10 08.27 lader vente på sig. p8/7/14 rostensbelagte med 11:04 AM est gkøbing illin lys le købsstad Rin g “Jeg kommer lige om lidt,” råber han. en s til en er jer velkomm LIM koden i Minutterne går og ingenting sker. E gelig miniferie tel elser. Ho rmerende omgiv m af Heller ikke, da du går ind til ham og i centru ger lig ing øb gk skærer bordskik og konceptet for varm en på Torvet • Prisen er pr. person i dob.vær. • Gode børnerabatter mad ud i pap: “Vi andre sidder • Mulighed for flere dage • Minimum inkl. slutrengøring ved bordet,• Ekspeditionsgebyr så hvisfradu kr. 69,- vil være med er • Spar i fht. hotellets egen pris OP 6%nu. Ellers • Forbehold for udsolgte datoer bliver maden kold!”. SPAR TIL 3det • Forbehold for trykfejl • Rejsearrangør Risskov Autoferien AG Eller da din partner skruer bissen på: • Prisstigninger kan forekomme • Åbent hverdage 9-17 “Jeg vil have• Åbent at weekend du 10-15 kommer lige nu. n døg / DKK Ellers får du ikke lov til at se Disney Miljøtillæg 45 Sjov!”

699,-

tilbudDEN STORE FORSKEL Rejs med Risskov Bilferie og få lidt ekstra

Tilmeld jer vores nyhedsbrev og

hver uge noglemener, af vores De flestemodtag forældre det må have mange vilde tilbud - først! at blive hjemme

en konsekvens, hvis et barn gør noget

på elegant og atmosfærisk lnesshotel ved Bükkös den og med udsigt til den mle bydel i den charmerende Szentendre. Kultur og mantik ved Donau floden

OD PRIS

ANSVARLIG INDEFRA Helt kort kan man sige, at hvis du straffer dit barn, opdrager du ham eller hende til at blive styret udefra; undertrykke sine egne vurderinger og undgå fejl. Hvis dit barn derimod oplever at lære af sine fejl og handlinger, styrkes

KONSEKVENS

STRAF

• Hvis dit barn slår et andet barn, er konsekvensen, at det gør ondt på det andet barn.

• Når dit barn slår et andet barn, kan straffen være, at så tager vi hjem fra festen.

.049,-

n

forkert. Men ofte gemmer der sig en straf bag det lidt pænere ord konsekvens. Der er nemlig stor forskel på, om et barn helt fra det er lille af lærer at alle dets handlinger har en konsekvens.. fx. Vælter glasset bliver bordet vådt, eller om den voksne udmåler en straf, der ikke direkte har noget med barnets handling at gøre.

• Hvis dit barn løber udenfor med for lidt tøj, er konsekvensen, at barnet 70 22 77 17 fryser Tlf. www.Risskov-Bilferie.dk

• Når dit barn taler grimt til et andet barn, får det skæld ud og den voksne siger nej til en ny legeaftale.

• Hvis dit barn ikke rydder op på 03-06-2014 værelset, bliver det11:21:17 svært at finde noget og lege derinde.

• Hvis dit barn ikke rydder op på værelset, må han/hun ikke komme med i svømmehallen.

• Når håndklædet ikke bliver hængt op efter svømning, ja, så er det vådt næste gang.

• Når håndklædet ikke er hængt op, kan straffen være at barnet ikke kommer i svømmehallen mere.

barnet indefra. Det er jeg fortaler for. Som forælder kommer du rigtig langt ved at invitere dine børn til bordet i en venlig og rar tone; ”Vi andre sidder ved bordet, det kunne være smadder hyggeligt, hvis du også kommer”. KLARE REGLER Konflikter som i eksemplet ovenfor løses faktisk bedst ved at være på forkant og lave klare regler for samvær ved bordet. Fx kan familien vedtage, at alle apparater og skærme bliver slukket 15 min inden der spises. Det er også med til at skabe ro omkring måltidet.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Smilla Lynggaard er familierådgiver på Frederiksberg, uddannet pædagog, relationscoach og indenfor konflikthåndtering samt oplært hos forfatter og familieterapeut Jesper Juul. Hendes populære blog om børneopdagelse og familieliv finder du på smillalynggaard.dk/blog.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

31


UD MED UNGERNE

OKTOBER KALDER Dansende drager og strømlinede fugletræk, når du kigger op. Brunstige brøl, når du slår ørene ud. Oktober i naturen er spækket med underholdning, som både får store og små til at føle sig lidt mere i live. TEKST FRANK OLESEN, PROJEKTLEDER I KØBENHAVNS KOMMUNES BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNING FOTO DESIGNED BY JAVI_INDY - FREEPIK.COM

Lyden af hjorte i brunst, skovens gul-røde farvepalet, drageflyvning i efterårsvinden og tranetræk. I oktober kan du på nærmeste hold komme pænt tæt på storslåede oplevelser i skoven og ved stranden. Der er fri entré hver dag. Oktober, er min måned i naturen. Fyldt med gode traditioner og oplevelser der er lige fascinerende og sjove hvert eneste år. SÅ ER DER KRONHJORT Hvis du kommer ud i én af landets mange dyrehaver en morgenstund eller i eftermiddags-skumningen, kan hjortenes brøl høres på lang afstand. Netop nu kæmper hannerne

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

3 2 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

nemlig om territorier og hindernes gunst. Husk at holde god afstand, lade hunden blive hjemme og pas godt på de små. Hjorte er vilde dyr, der kan finde på at gå til angreb, hvis de mener sig selv eller deres unger truet, bliver forstyrret mens de spiser eller skuffede over, at du ikke har en godbid med. Det er forbudt at fodre hjortene. Netop fordi det kan gøre dem aggressive overfor andre tobenede gæster i dyrehaven. LÆS MERE om hjorte på Naturstyrelsens hjemmeside, naturstyrelsen.dk


UD MED UNGERNE

TRANER PÅ TRÆK

Tranetræk kan opleves fra alle egne af landet på deres vej mod Spanien og Afrika, hvor de overvintrer. Man hører ofte tranernes trompeteren, før man ser dem skyde gennem luften med udstrakt hals og enorme vinger, der får dem til at ligne svaner. De fleste kommer fra Sverige, hvor 15.00020.000 traner yngler. Herhjemme forsvandt tranen i 1960erne og sås næsten aldrig i 1980erne, men den danske bestand vokser nu i takt med at tranernes naturlige levesteder, våde enge og jorde, genoprettes. Kilde Naturstyrelsen

VIDSTE DU: at tranen hedder Grus grus på latin og at den godt kan lide kartofler? Læs mere om traner på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside

dof.dk

9. oktober er store dragedag over hele verden. One Sky One World festivalen fejres overalt. Blandt andet ved Tangkrogen i Århus, hvor der er tradition for flotte kreationer, styret af dygtige drageløbere.

Materialer

En almindelig plasticpose 2 blomsterpinde (tynde) Almindelig tape 2 tændstikker Drageline eller ligende Tidsforbrug – ca. 30 minutter 1. Klip bunden af plastikposen og klip derefter det øverste lag igennem på midten fra bund til top 2. Fold posen ud, og klip de fire hjørner af som vist. 3. Sæt de to pinde fast til

sejlet som vist. Bind derefter en ”styresnor” på 80 – 90 cm. Fast til sejlet, lige bag de to fast-tapede tændstikker. Midt på styresnoren laves en lille løkke 4. Lav en hale på 1,5 meter eller mere – den skal være ca. 1,5 cm bred. Tape halen fasr midt på dragens bagkant. Bind derefter en ”flyveline” (ca. 25-30 meter lang) fast til ” styresnorens ”løkke”. Nu kan dragen flyve. Kilde Naturstyrelsen

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 3 3


MOTION

BODY-SDS

MOD STRESS

Balance i kroppen er afgørende for balance i psyken, og disse enkle øvelser har effekt på organer og muskler, der er belastet af stress. Øvelserne kan bl.a. hjælpe dig ned på jorden efter en stresset dag og gøre det lettere at finde ro, når du er under pres. TEKST BODY-SDS KROPSTERAPEUT LISE ØRTING ILLUSTRATION CREATED BY FREEPIK.COM FOTO JONAS NORMANN

ÅNDEDRÆTSØVELSE:

Sæt dig i en behagelig stilling, ret ryggen og skub brystet lidt frem. Slap af i maven. Træk vejret ind gennem næsen og få vejrtrækningen så langt ned i bugen, du kan. Slip så udåndingen igennem munden med en A-lyd fra bunden af halsen. Slap af i kæberne og læberne. Gentag denne vejrtrækning i din egen krops tempo ca. 5 minutter. EFFEKT PÅ DIN PSYKE: Arbejde med åndedrættet skaber kontakt til kroppen og følelserne. Giver ro og frigør spændinger og genopretter den psykiske balance. Udåndingen kan bruges til at give slip på følelser. Puste dem ud.

BODY-SDS:

BODY-SDS er et dansk behandlingssystem, der kort fortalt går ud på, at krop og psyke gennem træning og massage bliver bragt i optimal balance. Ikke alle Bedy-sds behandlere og –centre tilbyder grundtræning, men på body-sds.dk/godkendte-centre/ kan du finde nogen, der gør i dit område og læse mere.

OM EKSPERTEN Lise Ørting er uddannet kropsterapeut og driver sit eget godkendte body-sds-center, Kropskontakten i Kolding Læs mere på www.kropskontakten.dk

LUKKE-ØVELSE:

Løft højre knæ ud til højre hofte og sving det ind ad mod venstre hofte og træk tilbage til gulvet med samme kraft. Lav 10 gentagelser skiftevis med højre og venstre ben. EFFEKT PÅ DIN PSYKE: Øger evnen til at sætte grænser og sige fra.

3 4 S U N D H E D +  N R . 0 9 / 2 0 16


MOTION HÅNDLEDS-ØVELSE:

Stå på alle fire. Knæene er placeret under hoften, og hænderne er placeret under skuldrene. Slap af i maven, nakken og ryggen. Med håndfladerne i gulvet, vender du højre og derefter venstre hånd, så fingrene peger ind mod kroppen. Skub dig lidt tilbage, så du mærker et stræk i undersiden af underarmen. EFFEKT PÅ DIN PSYKE: Optræner evnen til at være i kroppen.

FIND FLERE BODYSDS ØVELSER PÅ

www.magasinet-sundhed.dk

SKULDER-ØVELSE: (TIL SLUT, NÅR KROPPEN ER VARMET OP):

Lig på maven og støt på albuerne. Placer højre arm ind under venstre armhule ud for brystet. Træk vejret godt ind gennem næsen, slip luften ud gennem munden og giv kroppen tid til at give efter. Indånding, støt panden i gulvet og ånd ud. Indånding, læg venstre arm strakt oven på højre arm og drej hovedet mod venstre, udånding. Udfør øvelsen i fem minutter. Gå langsom ud af øvelsen og brug åndedrættet undervejs. Lav også øvelsen til den modsatte side. EFFEKT PÅ DIN PSYKE: Bearbejder stress baseret på tanker om fremtiden. Øger dit nærvær.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 3 5


NYT FRA DIABETESFORENINGEN

“…jeg er blevet bedre til at parkere det. Trækker lige vejret en ekstra gang, og så lirer jeg min smøre af …”

Mange fordomme om diabetes

FOTO: CLAUS BJØRN LARSEN

Marianne Juhl, mor til syvårige Anna, som har type 1-diabetes

At mennesker, med diabetes slet ikke må spise sukker og at type 2-diabetes udelukkende skyldes livsstil er nogle af de fordomme, mennesker med diabetes møder i hverdagen. Og der er flere, hvor de kom fra. TEKST MICHAEL KORSBÆK, DIABETESFORENINGEN FOTO CLAUS BJØRN LARSEN/PIXABAY

med omgivelsernes uvidenhed. En af Mere end 320.000 danskere har en dem er Marianne Juhl, mor til syvårige diabetesdiagnose, så de fleste kendAnna, som har type er mindst én med 1-diabetes. diabetes. Det kan Hun oplever, at den være en kollega, et FAKTA gammeldags betegfamiliemedlem eller en • Mennesker med dianelse for diabetes, af studiekammeraterne. betes må gerne spise ”sukkersyge”, er med Viden om diagnosen sukker i mindre mængtil at understøtte er det derimod småt der. De anbefales at misforståelsen om, med, viser en ny spise efter de officielle kostråd. at mennesker med undersøgelse fra Diadiabetes skal holde betesforeningen, hvor • Det er kulhydrater, sig fra sukker: flere end 1.000 med en person med diabe“Jeg kan ikke undgå diabetes har fortalt om tes skal holde styr på. at blive påvirket og fordomme og myter, Sukker er én form for mærke et lille stik, de møder i hverdagen. kulhydrat, men der er når der falder en også kulhydrater i andre kommentar om Anna IKKE SUKKERfødevarer som pasta, og hendes sygdom, ALLERGI kartofler, brød og ris. men jeg er blevet Forældre til børn med bedre til at parkere type 1-diabetes møder det. Trækker lige flest fordomme og bedrevidende kommentarer. Næsten alle vejret en ekstra gang, og så lirer jeg min smøre af: ”Jo, hun må gerne spise i denne gruppe er blevet konfronteret

3 6 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

sukker, hun skal bare tage insulin…”, siger Marianne Juhl, som gerne vil fortælle om datterens sygdom og svare på spørgsmål, men er træt af bedrevidende kommentarer. GENER ER AFGØRENDE De fleste med diabetes har type 2-diabetes, som tidligere misvisende blev kaldt ”gammelmandssukkersyge” og ofte betegnes som en livsstilssygdom. Det giver anledning til fordomme om, at de, der har type 2-diabetes, udelukkende selv er skyld i det. Men der skal mere end livsstil til at blive ramt. Nemlig nogle bestemte genkombinationer. Type 2-diabetes er meget arvelig. Det er grunden til, at mange overvægtige danskere ikke får type 2-diabetes. Sygdommen rammer kun de arveligt disponerede. Det kender Kim Adelhardt til: Siden han som 40-årig fik konstateret type


NYT FRA DIABETESFORENINGEN

DIALOG VIRKER I Diabetesforeningens rådgivning, der får tusindvis af henvendelser hvert år, er fordomme et evigt aktuelt emne. Det fortæller socialfaglig chefrådgiver, socialrådgiver Signe Hasseriis: “Mange føler det skamfuldt overhovedet at have en sygdom, og den følelse bliver i sagens natur ikke nemmere at håndtere, hvis man ofte støder på en generel opfattelse fra omverdenen om, at det nok er noget, man selv er skyld i. Det er svært at blive sat i en bås, man ikke passer i,” forklarer hun. Beretninger om sagsbehandlere, der spørger en med type 1-diabetes om, ”hvornår det går over”, og venner, der mener, at mennesker med type 2-diabetes ”bare kan tage sig sammen” hører Diabetesforeningens rådgivere jævnligt. Selv om fordomme er irriterende, er det også vigtigt, at mennesker med diabetes er åbne og ikke forventer, at alle

har samme viden om sygdommen, som de selv har: “Del ud af din viden og snak om det, for det er menneskeligt at lede efter en forklaring på sygdom. Og har du ikke diabetes, så spørg åbent frem for at antage noget på forhånd. Dialogen er i sidste ende det, der skal til for at mindske fordommene,” lyder rådet fra Signe Hasseriis.

FOTO: CLAUS BJØRN LARSEN

2-diabetes, har han flere gange mødt kommentarer til, hvad han bør eller ikke bør spise. “Jeg bliver irriteret, når folk fører sig frem og siger noget, der er forkert. Jeg prøver at holde fast i, at det er velment, men velmente kommentarer kan også være irriterende,” siger Kim Adelhardt, der har tabt sig over 40 kilo efter diagnosen.

“…velmente kommentarer kan også være irriterende...”

Kim Adelhardt, Dianose: 2-diabetes

Forskelle på type 1 og type 2

320.545 danskere har diabetes. Omkring 10 procent af dem har type 1-diabetes, mens omkring 80 procent har type 2-diabetes. De resterende 10 procent har forskellige mindre kendte typer af diabetes.

Type 1-diabetes

Type 2-diabetes

• Kan hverken forebygges eller helbredes

• De fleste, der rammes, er 40 år eller ældre

• Opstår typisk hos børn og unge, men omkring hver fjerde rammes først som voksen

• Er meget arvelig: Risikoen for at udvikle type 2-diabetes er 40 procent, hvis én forælder har type 2-diabetes, og er 80 procent, hvis begge forældre har sygdommen

• Alle med type 1-diabetes får insulin, fordi deres bugspytkirtel er helt stoppet med at producere det livsvigtige hormon • Det er et mysterium, hvorfor type 1-diabetes opstår, men det har intet med livsstil at gøre

• Kan forebygges. Livsstil, herunder overvægt og for lidt motion, er de vigtigste årsager til, at man udvikler type 2-diabetes, hvis man er arveligt disponeret for sygdommen. • Omkring hver tredje med type 2-diabetes behandles med insulin.

SÅ MANGE VOKSNE MED DIABETES HAR MØDT DISSE FORDOMME: • • • •

At At At At

man type type type

ikke må spise sukker: 95% 2-diabetes udelukkende skyldes livsstil: 94% 1- og type 2-diabetes er det samme: 64%, 1-diabetes skyldes livsstil: 67%

SÅ MANGE FORÆLDRE TIL BØRN MED TYPE 1-DIABETES HAR MØDT DISSE FORDOMME: • • • •

At At At At

mit barn ikke må spise sukker 97% type 1-diabetes skyldes livsstil 86% type 1-diabetes kan forsvinde igen 75% mit barn har spist for meget sukker og derfor fået diabetes 72%

ET SUNDT SAMARBEJDE Disse sider bringes i samarbejde med Diabetesforeningen, der med sine 86.000 medlemmer er en af Danmarks største patientforeninger. Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes med visionen Sammen om et godt liv med diabetesog en fremtid uden. Se mere på diabetes.dk.

Kilde: Diabetesforeningens spørgeundersøgelser ”Fordomme – voksne med diabetes”, 1.058 deltagere, og ”Fordomme – forældre til børn med type 1-diabetes”, 181 deltagere, foretaget i juni 2016. Se mere på diabetes.dk.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 3 7


Nu på apoteket

• høje doser af B-vitaminer som mindsker træthed og udmattelse

• Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion

• vitamin C til beskyttelse mod oxidativt stress

• Magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse

• magnesium til energistofskiftet

• Magnesium er bundet til naturlig citronsyre, så det danner et let optageligt kompleks

• biotin, niacin og B2 til vedligeholdelse af hud og hår

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt udvalgte apoteker Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

www.naturenergi.dk


MÅNEDENS GRØNNE

Rødbeder

Den røde rodfrugt giver maden et tiltrængt farvespark og er proppet med vitaminer og smag. TEKST PERNILLE BECH, SÆSON FOTO PIXABAY

MANGE SLAGS

Rødbede har været dyrket i mere end 3.000 år, men til at begynde med brugte man kun stængler og blade. Rødbede er nært beslægtet med sukkeroe og bladbede. Den kan være rund, aflang, kegleformet og i forskellige farver.

SMAGEN ER MEST SØD

Rødbeder smager sødligt, en smule bittert og også lidt af jord. Smagen blev for et par år siden bedømt af et panel af trænede smagsdommere fra Det Jordrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet. Resultaterne viste, at gule og stribede rødbeder i rå tilstand er mere bitre end røde. Efter kogning havde de stribede rødbeder flest bitre smagsnuancer. Alle rødbeder kan spises syltede, rå, bagte, stegte eller kogte.

RØDE FINGRE

Skal rødbeder koges, skyldes de først uden at der går hul på skrællen, hvorefter de koges i 45-60 minutter, alt efter størrelse. Skindet kan herefter gnubbes af under den kolde hane. Kogte rødbeder kan spises med dressing, syltes og opbevares tre dage i køleskab. Skal rødbederne spises rå, skrælles de og skæres i små tern, tynde skiver eller rives. Rødbedesaft er meget kraftigt farvende, men farven fjernes nemt fra hænderne med frisk citronsaft. Du kan også bruge tynde plast-handsker, når du skræller rødbederne.

BLIV IKKE FORSKRÆKKET, hvis din urin er rød, når du har spist rødbeder.

GOD I SALAT

VIDSTE DU

Rødbeden blev tidligere dyrket som lægeurt og brugt mod jernmangel og infektioner. Den er også rig på jern i letoptagelig form, C-vitamin og en lang række vigtige mineraler og sporstoffer. Som alle grove rødder mætter rødbeden godt takket være gode kostfibre

OPBEVARING

Rødbeder holder sig meget længe, hvis de lægges i køleskabet eller et mørkt og køligt sted.

Prøv rødbeder i forskellige udskæringer, rå eller tilberedte, og bliv overrasket over forskellen i udseende, bid og smag. Fine små tern af kogte rødbeder gør sig godt i salat sammen med æbler og fetaost og lidt hakkede mandler. Riv rødbeder sammen med gulerødder og æbler og giv den klassiske gulerodssalat et tvist eller bag grove stykker af rødbede sammen med andre rodfrugter i ovnen.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er produceret i samarbejde med SÆSON-kampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især børnefamilier til at spise

mere frugt og grønt. Læs mere på www.sæson.dk.

16 3399 SSUUNNDDHHEEDD++NNRR. .0099/ /220016


H O S TA N D L Æ G E N

TANDTURISTER GAMBLER MED SUNDHEDEN

Mange danskere kommer hjem fra tandlægebesøg i udlandet med langt flere behandlinger, end der er fagligt belæg for, og ofte er arbejdet udført så dårligt, at det kan få alvorlige konsekvenser for tandsundheden. TEKST CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN FOTO DESIGNED BY PRESSFOTO - FREEPIK.COM

Paradentose, knækkede tænder, caries og ultimativt; protese i hele munden kan være konsekvenserne, når danskere rejser til lande som Ungarn, Polen og Tyrkiet for at få udført tandbehandlinger. Det viser en ny rundspørge, som Tandlægebladet har foretaget blandt 259 vilkårligt udvalgte tandlæger i Danmark. Mere end syv ud af ti vurderer, at den faglige kvalitet af de behandlinger, deres patienter har fået foretaget på en tandrejse, ofte eller altid er dårlig. Næsten seks ud af ti svarer, at de altid eller ofte registrerer overbehandling. ”Resultaterne viser, at man gambler med tandsundheden, når man tager på såkaldte tandrejser. For selv

4 0 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

om der selvfølgelig er gode udenlandske klinikker, hvor fagligheden er god, så er tandrejse-branchen præget af klinikker, der vægter indtjening højere end faglighed. Og det kan få vidtrækkende konsekvenser for patienterne,” advarer Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg. Han råder alle til at tænke sig grundigt om, inden de drager på tandrejse. Især fordi, patienter i udlandet ikke har det sikkerhedsnet i form af et klage- og erstatningsmuligheder som findes i Danmark. TANDREJSE GAV TANDPINE En af dem, som den dag i dag stadig døjer med problemer efter en tandrejse, er Søren Andersen. For 350 kroner


H O S TA N D L Æ G E N fik han i 2005 en bustur til en tandklinik i Polen, et uforpligtende tilbud på tandarbejdet samt en 4-retters menu på en restaurant og overnatning på hotel. ”Da prisen var en del lavere end i Danmark, blev jeg fristet til at få lavet mine tænder i Polen. Men tilbuddet viste sig desværre at være for godt til at være sandt,” fortæller Søren Andersen, som fik lavet otte tandkroner på den polske klinik. Efter mere end ti år mærker han stadig konsekvenserne af det dårligt udførte arbejde. Han har bl.a. fået trukket en tand ud og været igennem flere rodbehandlinger

med store tandlægeregninger til følge. ”Jeg fik tandpine efter halvandet år og fik rodbehandlet en af tænderne inden for min 5-års behandlingsgaranti. Men da jeg igen fik tandproblemer, forlangte de, at jeg rejste ned til deres klinik, så de kunne se på det,” forklarer Søren Andersen. De røntgenbilleder, han sendte til den polske klinik fra sin egen tandlæge, var ikke bevis nok. Under mailkorrespondancen udløb hans behandlingsgaranti, hvorefter klinikken meddelte Søren Andersen, at han ikke skulle kontakte dem mere

DEL DINE OPLEVELSER

Har du selv erfaringer, gode eller dårlige, med tandbehandlinger i udlandet, kan du dele dine oplevelser med andre læsere på Magasinet Sundheds facebookside: facebook.com/magasinetsundhed/

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der også arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen. Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og

mundhygiejne. Læs mere på tand­ laegeforeningen.dk

Tandbehandling i udlandet:

SÅDAN ER DU STILLET

Du får samme procentandel i tilskud til tandbehandling i et EU-land eller EØS-land, dvs. hele EU samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, som du gør i Danmark. Er tandbehandlingen billigere i udlandet, vil tilskuddet dermed også være mindre end i Danmark. Tilskuddet dækker de samme behandlinger, som er tilskudsberettigede i Danmark. I modsætning til i Danmark skal du selv betale det fulde på regningen. Derefter kan du søge regionen om at få tilskuddet refunderet. Du er ikke dækket af det danske klagesystem i udlandet, og du kan heller ikke få erstatning fra den danske patientskadeforsikring. De regler, der gælder i det pågældende land, gælder også for dig. Hvis du vil klage over behandlingen hos en tandlæge i udlandet, kan du kontakte Forbruger Europa, som er den danske afdeling af en sammenslutning af europæiske forbrugerkontorer. Forbruger Europa kan hjælpe med at finde ud af, om det er muligt at klage over behandlingen, og hvor du skal klage. Bliv klogere på reglerne for tandbehandlinger i udlandet på forbrug.dk og Forbrugereuropa. dk Kilde: Tandlaegeforeningen.dk og Sundhed.dk

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

41


FR P SY A KFOOL D OTGEI R A P E U T E N

VÆRDIER VISER VEJ, NÅR LIVET BLIVER SVÆRT I stedet for at kæmpe imod ubehagelige tanker, følelser og kropsfornemmelser går terapiformen ACT, ”Acceptance & Commitment Therapy” ud på at blive bevidst om sine livsværdier, handle i overensstemmelse med dem og acceptere, at det indimellem gør ondt at være til. TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO DESIGNED BY PRESSFOTO - FREEPIK.COM

Du er på vej til et vigtigt møde, da bilen pludselig går i stå. Damn. Heldigvis kvitterer din hjerne prompte med et helt katalog af løsningsscenarier: ”Ringe til Falck? Efterlade bilen her og tage en taxa? Eller er metroen hurtigere? Løbe? Cykle? Få fat på….?” “Mennesket er det eneste dyr, der kan løse sine problemer verbalt på den her måde. Og det er meget hjælpsomt sådan at kunne tænke frem og tilbage i tid. Problemet er bare, at de tankemønstre, der virker fint, når bilen går i stå, i andre situationer kan føre til lidelse,” forklarer speciallæge i psykiatri og

almen medicin Thomas Borgen Uhre. “Hvis du fx er bange for at miste dit job, vil hjernen prøve at finde løsninger ved at opstille en masse scenarier. Hvad nu hvis jeg mister mit job? Så har vi måske ikke råd til at blive boende i huset. Hvor kan vi så flytte hen? Skal børnene så skifte skole? Kan de klare det? Kan vores parforhold holde til presset? Hjernen knokler med at løse problemer, som måske aldrig opstår.,” forklarer Thomas Borgen Uhre.

“Angsten i sig selv er ikke farlig eller forkert. Og prisen for at undgå tør mund og hjertebanken kan altså være for høj”

4 2 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

PSYKISK UBEHAG IKKE EN FEJL I sin praksis bruger han dels traditionel kognitiv terapi, der har som mål at ændre tanker og


Livsværdier fungerer som fyrtårne, der viser vej i livet.

P SY KO LO G I

“Tankemønstre, der virker fint, når bilen går i stå, kan i andre situationer føre til lidelse” følelser, dels en nyere form for kognitiv terapi, Acceptance & Commitment Therapy, i daglig tale bare ACT, der handler om at acceptere tanker, følelser og kropsfornemmelser for i stedet at fokusere på sine livsværdier. Eller som Thomas Borgen Uhre formulerer det: “Droppe kampen imod tankerne og leve livet”. Som ACT-terapeut tager han udgangspunkt i lidelse som et livsvilkår. Alle mennesker møder jalousi, sorg, misundelse, tristhed, angst, forvirring og mindreværd. Det er både ubehageligt og belastende, men ikke en fejl ved personen eller vedkommendes liv, understreger han. “Instinktivt vil de fleste af os prøve at ”fixe” psykisk ubehag ved at forsøge at kontrollere tankerne, undgå belastende situationer, dulme eller aflede følelserne med alkohol, stoffer, overspisning, teknologi eller overtræning” siger han og advarer om at den slags løsninger i stedet kan blive selve problemet. “Desværre virker disse strategier kun på kort sigt. De løser eller ”fixer” FAKTA ikke det, der gør ondt, men kan tværtimod udvikle sig til nye probleACT, Acceptance & Commitment mer og mere smerte.” Therapy, blev udviklet i USA i 1980erne og har vundet indpas i Danmark de

Livsværdier kan f.eks. handle om dine relationer til familie, partner eller venner, om hvordan du gerne vil være som forældre, om hvad der er vigtigt i forhold til din egen udvikling, helse, arbejde eller uddannelse, samt fritid. “Bringer din handling dig tættere på dine værdier er det ok, hvis den samtidig giver dig dunkende puls, svedige håndflader og sandpapirstunge,” forklarer Thomas Borgen Uhre.

seneste ti år. VÆRDIER VISER VEJ “Hvis du f.eks. har én eller anden ACT handler om at acceptere psykisk grad af social angst, er det sandsynubehag, og i stedet have fokus på ligvis mere hjælpsomt at acceptere værdier og handlinger, der fører dig i angsten end helt at afskære dig fra retning af værdierne. kontakt med andre ACT tilhører, lige som mindfulness, 3. mennesker ved fx at undgå offentlig generation af kognitiv terapi. transport, uddannelse, indkøb, arbeDET BEGYNDER MED BEVIDSTHED jde, fester… Det samme gælder, hvis ”Når situationer bliver følelsesmæssigt du undgår at sige noget, fordi det svære for os er vi faktisk ofte tæt giver dig hjertebanken og tør mund. på vores inderste værdier. Og her Angst er en ubehagelig følelse, og hvis du står ved en er jalousi et godt eksempel på, hvordan en dybest set klippekant og mærker angsten for at falde, er det selvfølpositiv følelse; kærlighed til partneren, afføder tanker og gelig en god idé at træde handlinger, der i sig selv skaber psykisk lidelse.” et skridt tilbage. Men angsten i sig selv er ikke farlig eller forkert. Og prisen for at undgå tør mund og hjertebanken kan altså være for høj,” peger Thomas Borgen Uhre på. Gode bøger om ACT Det afgørende er motivet. Om det, du gør, er styret af “Introduktion til ACT”, af Susan Møller Rasmussen et ønske om at undgå psykisk ubehag eller et skridt i og Ole Taggaard Nielsen, 2010. retning af dine personlige livsværdier. “Lykkefælden”, af Russ Harris, 2010. Billedligt talt er livsværdier som fyrtårne i horisonten. “Slip tanketyraniet, tag fat på livet”, af Steven Ikke mål, der kan eller skal nås eller vinges af, men peHayes og Spencer Smith, 2008. (Originaltitel: Get jlemærker, idealer, der udstikker en retning og hjælper dig Out of Your Mind and Into Your Life) til at handle som den person du gerne vil være og leve det liv, du gerne vil leve, pointerer han.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 4 3


P SY KO LO G I

FIRE TANKEMØNSTRE, DER FØRER TIL PSYKISK LIDELSE: FUSION: At tage tanker for pålydende i stedet for at tolke dem, som det, de er; tanker. Typisk statement: ”Jeg vil ikke kunne holde det ud!”

At kæmpe imod det, der gør ondt i livet, kan skaber ofte mere smerte. Fx. angst for at flyve “Hvis du f.eks. kæmper med voldsom jalousi, kan det være meget hjælpsomt lige at spørge dig selv ”Hvordan vil jeg gerne være som partner?” inden du sniger dig til at kigge i kærestens telefon.” ”Måske vil det stemme bedre overens med dine værdier, hvis du fx prioriterer mere tid sammen med kæresten eller er mere nærværende, mens I er sammen. Finder på noget, I kan lave sammen i stedet for at prøve at kontrollere den, du elsker.” Du kan godt være motiveret af flere værdier samtidigt. Fx ønske at bruge mere tid sammen med dine børn samtidig med at du gerne vil nikke den en ekstra skalle på jobbet. Nogle værdier trækker måske i hver sin retning. Som Thomas Borgen Uhre siger: “Forestil dig dine personlige værdier som siderne på en terning. I nogle situationer er du måske motiveret af én værdi. Så er det dén side af terningen, der vender opad. Men de andre værdier er der stadigvæk. I andre situationer er det en anden side af terningen der vender opad. Det afgørende er, at du er bevidst om det.”

N R . 0 9 // O K T O B E R 2 0 1 6

LÆS OGSÅ

3 9, 9 5 K R O N E R

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

FLER E

SUND E

PRÆ MIE R

6

ØVELSER sådan svæver du dig i form

Perfektionisme

TEMA:

SKARPERE HUKOMMELSE

TIPS & TRICKS * NY VIDEN * KOSTRÅD

kan give STRESS

BINDEVÆV Smidige kropselastikker med

yin-YOGA

SILAS HOLST OG CAMILLE ROMMEDAHL:

“Vi står tidligt op for at se vores børn”

I denne måned kan du også læse om perfektionisme og stress i Magasinet Sundhed+. Du kan købe Sundhed+ i kiosker over hele landet eller tegne et abonnement. Skriv til abonnement@magasinet-sundhed.dk

4 4 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

VURDERING: At sammenligne sig selv med andre og kategorisere tanker, følelser og kropsfornemmelser som acceptable eller uacceptable Typisk statement: ”Min veninde kan bedre klare det, for hun er smukkere og klogere end jeg” UNDGÅELSE: At forsøge at kontrollere ubehagelige tanker og følelser eller undgå bestemte situationer for at slippe udenom usikkerhed og angst. Typisk konsekvens: Isolation/afbud/resignation. ÅRSAGSFORKLARING: Vi forklarer vores egne uhensigtsmæssige strategier med vilkårlige, men troværdige, begrundelser. Typisk statement: ”Jeg kan ikke gå ud med mine kollegaer, fordi jeg er overvægtig.”

OM EKSPERTEN

Thomas Borgen Uhre er speciallæge i psykiatri og almen medicin samt specialist og supervisor i kognitiv psykoterapi. Han er desuden uddannet i mindfulness, ACT og skematerapi, har arbejdet med psykoterapi siden 2001 og driver psykiatrisk klinik i København, hvor han behandler livskriser, stress, angst, OCD, PTSD, depression, personlighedsforstyrrelser og ADHD.


DIN KROP

NÆSEBLOD IGEN-IGEN De fleste har haft næseblod én eller flere gange. Det er mest børn under 10 år og voksne over 50 år, der får næseblod. TEKST BIRGITTE RAVN SØLVHØJ, PATIENTHÅNDBOGEN FOTO DESIGNED BY ASIERROMERO - FREEPIK.COM

Hvis du for nylig har haft næseblod, er du ekstra udsat for nye blødninger. Dette skyldes, at såret efter seneste blødning kun er beskyttet af en tynd skorpe. Der skal ikke meget til, før denne skorpe løsner sig. At pudse næse kan fx være nok til at sætte en ny blødning i gang. Gentagne næseblødninger over en periode på to-tre uger er derfor ikke så usædvanlig og behøver ikke betyde, at noget andet er galt. SÅDAN STOPPER DU NÆSEBLOD Hvis du sidder oprejst med hovedet let foroverbøjet og klemmer på de bløde dele af næsen med to fingre, vil

blødningen i de fleste tilfælde standse i løbet af nogle få minutter. Det må ikke gøre ondt, når du klemmer, og det er vigtigt, at du ikke slipper, før der er gået fem-ti minutter. For at standse blødningen hurtigere, kan du desuden forsøge at holde en kold klud over næseryggen eller lade nogle isterninger smelte i munden. Der findes ingen specielle medikamenter mod næseblødning. Er du ramt af blødninger langt fremme i næsen, kan en øre-, næse- halslæge brænde eller ætse blodårerne under lokalbedøvelse.

Næseblod skyldes mange ting: Næsepillen Slag eller tryk mod næsen Fremmedlegemer i næsen Betændelse i næsen Indånding af tør eller kold luft Indånding af kemiske stoffer fx opløsningsmidler (snifning) Medicin, fx blodfortyndende medicin Næsedråber og visse typer af næsespray Højt blodtryk Og en lang række andre og sjældnere årsager

FAKTA Blødning fra næsen kan komme fra det ene eller begge næsebor Det er almindeligt at næsen bløder efter slag på næsen, men mange gange er der ingen kendt årsag Som regel holder blødningen op af sig selv eller ved tryk på næsen fra side til side I sjældne tilfælde kræves lægebehandling

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Patienthåndbogen.dk, der ligger på sundhed.dk og er ejet af Danske Regioner og de fem regioner. Patienthåndbogen er skrevet af læger og har mere end 3000 artikler om sundhed og sygdom.

Behandling kan være brænding af en blodåre eller indvendig pakning med forskellige slags tamponer

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 4 5


Problemer med allergi, astma eller dårlig nattesøvn? Derfor vælger man en Butterfly Silkedyne • Silkedynen ånder meget bedre end andre dyner. Man sveder ikke i en silkedyne, da silkefyldet absorberer og borttransporterer fugt, og dermed sikrer et helt tørt sovemiljø, hvor husstøvmider ikke trives. Silkedynen er derfor særlig velegnet til folk med astma eller allergi.

• Silkefyldet har en utrolig god isolerende evne og er temperaturregulerende. Kølig om sommeren og lun om vinteren. • At sove med en silkedyne giver en helt ekstraordinær oplevelse af KOMFORT, LUKSUS og VELVÆRE.

• Silkedynen smyger sig om kroppen på en helt vidunderlig måde, som ikke kendes fra andre dyner. Der er ingen kolde områder, men en speciel varme, der hjælper folk med gigt og muskelsmerter.

• Silkedyne Import er den førende specialist indenfor import af luksus dyner, puder, senge linned, lagner og rullemadrasser i 100% økologisk langfibret morbærsilke. Silkeprodukterne er Øko-Tex certificeret.

Det er en ren nydelse at gå i seng hver aften. Det er det bedste køb af dyner, puder og sengetøj, jeg har gjort i mit liv. - Henning Martens Villumsen, Thisted Silkesengetøj

Silkedyner

Jeg har selv fornøjelsen af at sove med en silkedyne og silkesengetøj fra Silke-dyne Import, og må konstatere at silken er et fantastisk materiale, som danner en perfekt ramme omkring søvnen. - Mikael Rasmussen, søvnekspert og forfatter til bogen “Sov godt hele natten”

Kontakt Silkedyne-Import for yderligere information – og få et godt tilbud www.silkedyne-import.dk • e-mail: silkedyneimport@mail.dk • tlf.: 29 25 92 70


SUNDHEDSPLEJERSKEN

Familieplanlægning på langt sigt Hvert 10. barn i Danmark er enebarn, og for langt de fleste er det uden tvivl bare skønt at have de voksne og legetøjet for sig selv. Men på længere sigt kan en lille familie føles ensom. TEKST ELSE GULDAGER, SUNDHEDSPLEJERSKEN.DK FOTO DESIGNED BY FREEPIK.COM

I lidt mere end én ud af 10 familier sidder der, her i 2016, et enebarn ved spisebordet. En del enebørn har halvsøskende eller ”bonussøskende”, og langt fra alle er planlagte. ENEBØRN ER OGSÅ SOCIALE For rigtig mange børn betyder det at være enebarn først og fremmest voksne, som har tid. At barnet ikke behøver at dele hverken opmærksomhed eller legetøj med andre. Da næsten alle børn går i institution, har enebørn rig lejlighed til at lære at dele, vente på tur, være sammen med andre og få legekammerater. Ingen undersøgelser tyder på, at enebørn er mere egoistiske og mindre sociale end børn med søskende. Nogle enebørn fortæller, når de er blevet lidt ældre, at det godt kan være kedeligt at være enebarn. Og andre fortæller, hvordan deres forældre har været gode til at sørge for, at de kunne være sammen med andre børn. PÅ LÆNGERE SIGT MÅSKE ENSOMT I de fleste familier er bedsteforældrene friske og raske, mens børnene er små. Oldeforældrene er til gengæld

ved at være gamle. Og her skal man som forælder tænke på, at om 40-50 år, når børnebørnene er store eller ved at flyve fra reden, har nutidens unge forældre nået den alder, deres bedsteforældre har nu. Hvilke behov har familien til dén tid? Hvem skal se efter hvem? Og hvordan vil det være for jeres barn, hvis det ikke har nogen søskende? Eller hvad hvis en forælder dør i en forholdsvis ung alder. Her er det, at nogle enebørn ad åre kan komme til at føle sig alene i en meget lille familie. Tanter, onkler og mostre er måske også døde. Og når forældrene når en alder, hvor de har behov for omsorg og opmærksomhed, kan ensomheden og byrderne blive store for enebarnet. Ok - det er måske langt frem at tænke. Men det skader ikke at gøre sig overvejelser... Kilder: Danmarks Statistik: Børn 1.1.1016 (0-17 år).

DE GODE SPØRGSMÅL, DER ALTID ER VÆRD AT DISKUTERE: • Hvad vil en søster eller bror betyde for jeres barn? (Nu og om 30 år) • Og for jeres forhold? • For jer to forældre hver især? • Hvor mange år har I foran jer, hvor I endnu kan få børn?

ET SUNDT SAMARBEJDE Else Guldager, sundhedsplejerske, phd og redaktør på sundhedsplejersken.dk, skriver her om foræl-

drerollen og det lille barns udvikling. Find flere gode tips og råd til forældre på sundhedsplejersken.dk

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 47


MBT – Ganske enkelt sund fornuft Motion kan sagtens integreres i hverdagens sædvanlige gøremål og det er netop tanken med funktionelt fodtøj. Med MBT får du verdens mindste fitnesscenter under fødderne. Et sundt og skånsomt fitnesscenter, der automatisk følger dig i hverdagen samt træner foden og kroppen uanset om du står eller går.

Med MBT under fødderne: •

Forbedres kropsholdning

Forbedres balance og stillingssans

Trænes de store muskler i ryg, mave, baller og ben

Trænes de dybe og lednære muskler, så ryg og led belastes mindre og bruges mere naturligt

Øges muskelaktiviteten og blodcirkulationen til gavn for hjertet

Styrkes foden i den optimale fodstilling, hvilket reducerer risiko for fejlstillinger

Aflastes hælen så evt. gener kan få ro til at heles

Reduceres trykket på forfoden, og aflaster ved forfodsfald, gigt i tæerne osv.

MBT Danmark – Industrivej 11B – DK-6900 Skjern – t: +45 9735 4562 – mbt.com


11 numre af SUNDHED+

et års abonnement, alle kan få glæde af

Kun 399 kr.

Inspiration til et sundere liv Nemt - sjovt - effektivt

SÅDAN BESTILLER DU: Kundeservice: 5650 4050 administration@magasinet-sundhed.dk eller abonnement@magasinet-sundhed.dk


Min mave blev oppustet i løbet af dagen Line havde svært ved at holde maven i gang og blev oppustet. En kollega talte med meget rosende ord om mavemidlet Macoform og anbefalede Line at prøve produktet. Line er en frisk ung pige, der læser til socialrådgiver i Aalborg. I fritiden arbejder hun på en tankstation. Som mange andre havde hun problemer med at holde maven i gang. Hun oplevede, at maven blev meget oppustet. Specielt sidst på dagen. – En dag, hvor jeg snakkede med en kollega, faldt snakken også på fordøjelsen, fortæller Line. – Jeg fortale om mine problemer med maven, og min kollega havde faktisk et rigtig godt råd. Hun anbefalede mig nemlig at prøve mavemidlet Macoform, siger Line. –Da jeg anser min kollega for at være en person, der er helt nede på jorden og med en høj troværdighed, valgte jeg at følge hendes råd. For hvis det virkede bare halvt så godt,

som hun sagde, kunne det kun går for langsomt med at komme igen. – Jeg fik bestilt Macoform på Wellvitas hjemmeside, og efter få dage var jeg i gang: Én Macoform tablet hver aften, cirka en time før jeg spiser aftensmad, fortæller Line. – Allerede efter nogle dage kunne jeg mærke en stor forandring. Der kom simpelthen gang i min mave, siger Line begejstret. Line kunne mærke, at maven begyndte at arbejde og hun blev ikke længere oppustet i løbet af dagen. – Jeg har prøvet andre produkter, men Macoform er det eneste produkt, der virkelig løser mine maveproblemer, siger Line med et stort smil.

Få en flad mave i balance. Indholdsstofferne i Macoform sætter gang i fedtforbrændingen og afhjælper oppustethed.

Få en sund e… mave i balanc Line fandt en løsning på sine maveproblemer med Macoform, der bl.a. indeholder koncentrerede stoffer fra artiskok


ANNONCE

Slip af med dine maveproblemer Maveproblemer: Næsten alle kender til at have maveproblemer med jævne mellemrum. En udspilet mave kan være forbundet med stort ubehag. Derudover er topmaven et kosmetisk problem for både mænd og kvinder. Løsningen er at få sat gang i fedtfordøjelsen. www.wellvita.dk // tlf. 82 30 30 40

Kender du det: Om morgenen er maven flad og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen, bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Stadig flere mennesker i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven, murren og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse. Stress, fed mad, for lidt motion og for megen alkohol er nogle af de faktorer i danskernes hverdag, som giver udspilet mave og usundt fedt om livet.

Hvorfor får man topmave? For megen fed mad og en hverdag med stillesiddende arbejde får tarmene til at arbejde langsomt, hvorved afføringen hober sig op. Ophobning af affaldsprodukter i tyktarmen sætter gang i en gæringsproces, som udvikler en række forskellige luftarter, og det er disse luftarter, der spiler maven ud. Man taler også om fænomenet »gærmave«. Det er ubehageligt og gør ondt. Mange er nødt til at slæbe sig hen på sofaen efter aftenmåltidet, fordi det er det eneste, de kan overkomme. Det bliver nemt til en negativ spiral, hvor problemer med maven er en uheldig konsekvens af noget så almindeligt som at spise et måltid mad, hvilket jo ellers helst skulle være en fornøjelse.

Hurtige kulhydrater gærer og sætter sig på maven De hurtige kulhydrater er de største syndere i danskernes køkken. Hvidt brød, kager, ris, kartofler, osv. virker som benzin på gæringsprocessen i maven. Derudover sætter hurtige kulhydrater sig som fedt på maven, fordi de får blodsukkeret til at stige over kort tid. Har man først fået usunde fedtdepoter på maven, kan de være svære at komme til livs.

Sæt gang i fedtfordøjelsen Hvis du gerne vil slippe for mavegener, så skal du sætte gang i fedtfordøjelsen. Macoform er et unikt naturmiddel til alle, som døjer med maven. Produktet indeholder en unik sammensætning af planterne artiskok og mælkebøtte, der hver især arbejder på forskellige måder i maven.

Afhjælper oppustethed Artiskok indeholder nogle særlige fedtaktive stoffer, der understøtter lever- og galdesystemet og stimulerer fedtfordøjelsen. Artiskok afhjælper dermed fordøjelsesbesvær, murren i maven og oppustethed.

Sund mave i balance Derudover indeholder Macoform aktive stoffer fra mælkebøtte, som bidrager til en sund mave i balance. Indholdsstofferne i Macoform rammer bredt og kan derfor bruges mod mange typer af problemer med maven.

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Skaber balance i tarmfloraen Fjerner oppustethed Velvære i maven Giver en flad mave Stimulerer fedtfordøjelsen

Prøv Macoform til halv pris

Macoform kan prøves på leveringsservice til halv pris for første pakke. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Macoform kan i Danmark kun købes via hjemmesiden www.wellvita.dk eller via telefon: 82 30 30 40; hverdage kl. 8-16.


JOB & SUNDHED

FIRE GODE ØVELSER TIL TIMEPAUSEN Har du skrivebordsjob, bør du egentlig holde en kort pause hver time. Strække armene, hvile øjnene og give dine hårdt plagede skuldre og nakken lidt tiltrængt opmærksomhed. Desværre er mange af de gængse øvelser for skuldre og nakke for voldsomme og måske direkte skadelige, advarer skulderfysioterapeut Janne Gadsbøll. Især elastikøvelser kan gøre ondt værre, hvis man ikke lige er top fit. Janne Gadsbøll har derfor sammensat denne serie af øvelser, som hjælper alle, også de utrænede. TEKST & FOTO JANNE GADSBØLL

5 2 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16


JOB & SUNHED

1. BANKRØVERØVELSE

Denne øvelse udføres siddende på en stol. Du gør dig høj (øger afstanden mellem navlen og bryst-

benet), holder armene ud og op i en 90 graders vinkel i skulder og albue, fører hænderne op og strækker dem op mod loftet. Gentag øvelsen 10-15 gange

Disse øvelser aktiverer kroppens bagside og udspænder forsidens stramme strukturer.

2. KRYDS OVER

Stå med let afstand fra væggen, med begge arme strakte og med tommelfingrene pegende bagud. Kig ind i væggen (lige nakke). Spænd op i bagdelen og spænd mavemusklerne. Løft nu skiftevis modsat arm og ben ganske let fra væg og gulv i et roligt tempo. Uden at hoften skydes ud til siden. 10-15 gentagelser med hver side.

Målet er at korrigere den skulderholdning, som pc-arbejde har det med at udvikle og som øger risikoen for skuldersmerter.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 5 3


JOB & SUNDHED 3. STYRKE TIL ROMUSKLEN

Stå med bagsiden tæt på fx en bordkant eller som her; fixerede stolerygge. Fordel vægten med lige meget på begge fødder. Gør dig så høj du kan blive og spænd mavemusklerne. Pres stille og roligt bagsiden af hænderne ind i bordkanten eller stoleryggen. Albuerne skal være strakte, kroppen skal holdes stille. Hold presset 10-15 sekunder og gentag fem gange

Bagsidens muskler danner fundament og base for skulderbladet som stabil platform for skuldrenes og armenes muskelarbejde.

“At hive i elastikker med en stram forside kan forværre smerter i skuldrene.”

4. TILBAGETRÆK Stå med ryggen op mod en væg og fødderne placeret et lille skridt fremme. Gå lidt ned i knæ. Pres lænden let ind i væggen og forsøg nu at få resten af din bagside presset ind i væggen. Det gælder også bagsiden af armene, skuldre og det nederst baghoved (fint, hvis du får dobbelthage). Forestil dig, at du skal lave et aftryk af så meget bagside som muligt på én gang. Hold presset i 10-15 sekunder og gentag 5 gange.

4.a OP MED VINGERNE Øvelsen udvides ved at føre armene op og ned igen, mens så meget af bagsiden som muligt bliver i væggen

Forsides muskler er fra naturens side disponeret for at blive stramme, hvor bagsidens muskler til gengæld bliver lange og slappe.

5 4 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

OM EKSPERTEN Skulderfysioterapeut Janne Gadsbøll har i mange år arbejdet med én af de mest almindelige arbejdsskader: Smerter i nakke og skuldre som følge af pc-arbejde. Janne Gadsbøll er skulderfysioterapeut bl.a. ved Videncenter for Reumatologi, Rigshospitalet i Glostrup. Hun er desuden ansat på Klinik for Ergo og Fysioterapi


HOS KIROPRAKTOREN

Ældre skal ikke finde sig i smerter Selv om man har nået pensionsalderen, kan ondt i ryg og bevægeapparat sagtens afhjælpes. Desværre ser det ud som om, alderen på et tidspunkt får mange til at opgive at søge hjælp. TEKST CHRISTIAN ANKERSTJERNE, DANSK KIROPRAKTOR FORENING FOTO HEIDI LUNDSGAARD

Langt de fleste ældre lever i dag et godt og aktivt liv med golf, rejser eller frivilligt arbejde. Men ligesom deres yngre medborgere får de ondt i ryggen, i nakken og i muskler og led. Desværre gør kun et fåtal af dem noget ved det. Personer over 66 år er ligefrem underrepræsenterede blandt de befolkningsgrupper der besøger en kiropraktor. Det på trods af, at problemer i ryggen og i bevægeapparatet er lige så almindelige og udbredte blandt personer over 70 år, som blandt folk i fyrrerne. De ældre fylder bare mindre i sygestatistikkerne, da de fleste er pensionerede og derfor ikke sygemeldes fra deres arbejde eller har krav på sygedagpenge. Økonomisk formåen er næppe forklaringen på, at mange ældre undlader at søge hjælp mod smerter, for stadig flere vælger i dag at prioritere rejser, nydelse og luksus i den tredje alder. KIROPRAKTIK HJÆLPER OG ER IKKE FARLIGT At de ældre ikke prioriterer behandlinger mod smerter, er ærgerligt. Forskning viser nemlig, at kiropraktisk behandling har en god effekt for ældre patienter, fx mod nakkesmerter. Ud over ømme muskler og kortvarige gener oplever de ældre praktisk taget ingen bivirkninger ved kiropraktisk behandling, så myten om at det kan være skadeligt for de gamle knogler at besøge en kiropraktor, holder heldigvis ikke vand.

Det er heller ikke korrekt, at artrose (slidgigt) i fx hoften eller i knæet kun kan afhjælpes med medicin. Den påstand møder mange ældre desværre stadig rundt omkring. Men smerter og funktionsbegrænsninger, som følger af gigten, kan faktisk afhjælpes og behandles fysisk, og forskning viser endda, at ældre generelt reagerer godt på kiropraktorbehandling og kan forbedre deres livskvalitet. For nogle vil en forøget gangdistance på få hundrede meter være afgørende i forhold til socialt samvær og trivsel. Måske mangler en del ældre grundlæggende viden om, hvad kiropraktorer kan. Måske tror de, at smerter i muskler og led hører med til at blive gammel. Men sådan behøver det ikke være. Kiropraktorer er professionelle sundhedspersoner, der indretter deres behandling efter, hvilken patient de står over for. Det er næsten altid muligt at gøre en positiv forskel.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktor­forening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, der producerer og formidler ny viden om bevægeappa-

ratet. Læs mere om kiropraktik på danskkiropraktor­forening. dk og nikkb.dk

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 5 5


ANNONCE

KOL- patient blev fri for hosteanfald og medicin

Jonna Nielsen ryger forsat, selv om hun har diagnosen KOL. Den 48-årige alenemor fra Kolding vil stadig gerne stoppe med at ryge, men hendes kraftige hosteanfald og afledte muskelsmerter er nemlig gradvist forsvundet i løbet af et halvt års tid. Et besøg hos frisøren blev vendepunktet.

H

un har en luftrenser stående, som forhindrer de skrappe hårprodukter i at skabe et dårligt indeklima i salonen. Ifølge hende havde samme maskine hjulpet andre af med vejrtrækningsproblemer samt astmatiske reaktioner, og hun mente, at luftrenseren også kunne hjælpe mig, siger Jonna Nielsen, der dog fra starten var skeptisk. – Jeg turde ikke tro på, at det lille apparat kunne gøre så stor nytte, beretter koldingenseren, der ikke desto mindre valgte at anskaffe to luftrensere af typen Jimco MAC500, der er på størrelse med en skotøjsæske. – Det var først og fremmest i håb om, at de ville gøre en forskel for mine børn, der

blev udsat for dårligt indeklima pga. passiv rygning og skimmelsvamp i hjemmet. Det gjorde udslaget, at forhandleren gav mig muligheden for at få en luftrenser uforbindende på prøve i 14 dage.

Luften føles mere frisk Efter at have anskaffet luftrenserne kunne Jonna Nielsen hurtigt mærke en bedring. – Indeklimaet blev mærkbart bedre. Hosteanfaldene aftog i styrke, og de a�ledte muskelsmerter fortog sig. Alt i alt følte jeg mig langt bedre tilpas og �ik mere overskud i hverdagen. I løbet af et halvt års tid ophørte hosteanfaldene helt, og det var ikke længere nødvendigt at bruge inhalationsmedicin. Til dag-

“Vi mærker ikke længere en kraftig røglugt, når vi træder ind i huset ”

lig mærker jeg ikke længere noget til, at jeg har KOL, fortæller koldingenseren, der i dag er fuldstændig medicinfri – bortset fra, når hun er væk hjemmefra i længere tid. – Når jeg er væk i �lere dage, er det stadig nødvendigt at bruge inhalator. Jeg bliver tung i hovedet og hoster, men slet ikke så voldsomt som tidligere. Problemet kan løses ved at medbringe en af luftrenserne.

Dræber mikro organismer og forbedre indeklimaet Jonna Nielsen glæder sig også over, at luftrenserene har forbedret indeklimaet og reduceret røggenerne. – Luften føles mere ren og frisk, og vi mærker ikke længere en kraftig røglugt, når vi træder ind i huset eller snuser til vores tøj. Ikkerygere der kommer på besøg, kan heller ikke lugte, at her ryges. Allermest vigtigt er det, at børnene ikke generes af røgen på samme måde som tidligere, siger hun.

Fakta om luftrenseren Jimco MAC500 Afhjælper vejrtrækningsproblemer og hoste, samt øvrige reaktioner forårsaget af allergi, astma og KOL Reducerer lugtgener fra bl.a. rygning, brænde ovne, fugt, inkontinens, madlavning og manglende udluftning Skaber et bedre indeklima og forbygger smitte

Ifølge Marlene Olsen fra AIR-TECH, som forhandler luftrenserene, eliminerer de bl.a. bakterier, skimmel og pollen og forebygger således også smitte med eksempelvis influenza. – Teknologien, som er patenteret af danske JIMCO A/S, har modtaget EU’s miljøpris og anvendes af mange tusinde private, virksomheder og institutioner over hele verden. Udover personer med KOL, vejrtrækningsproblemer,astma og allergi benyttes de bl.a. til at fjerne lugtgener fra mados og brændeovne, kælder samt campingvogne, både og sommerhuse, oplyser hun.

AIR-TECH har i over 19 år været forhandler af dansk producents Jimcos A/S kompakte luftrensningsprodukter i Danmark. De avancerede og miljøvenlige luftrensere hjælper til bedre indeklima helt uden brug af kemikalier. Har du brug for mere information se www.air-tech.dk eller kontakt Marlene Olsen på telefon 4051 9933


S EXO LO G E N S K LU M M E

Orgasme uden pres, TAK! Også i dag står offentlighedens og kvindernes egne forventninger i vejen for kvinders seksuelle tilfredsstillelse. TEKST MARIANNE EGENSE ILLUSTRATION DESIGNED BY FREEPIK.COM

Siden 1970erne har kvindens orgasme været genstand for forskning, undren og debat. Så nej; det er langt fra uaktuelt at tage denne aldrende traver op igen. For det første forskes der stadig i kvindens orgasme og for det andet får jeg stadig mange henvendelser fra kvinder, der bakser med ”det at kunne få en orgasme”. DEN HAR NOK HAFT ET FORMÅL Vel kan kvinder blive gravide uden seksuel tilfredsstillelse, men et nyt studie udført af forskerne Mihaela Pavlicev og Günter Wagner viser, at nutidens kvindelige orgasme muligvis er et levn fra en fjern fortid, hvor de hormonelle stigninger, som følger orgasmen, var nødvendige for æggenes løsrivelse fra æggestokkene. Det kan måske forklare en lille del af orgasmens komplekse billede. Orgasme er et klimaks, en følelse af tilfredsstillelse. Det er både en fysisk og en mental reaktion på en seksuel stimulation. En orgasme vil føles forskellig fra gang til gang. Den fysiske orgasme (udløsning) er hurtige muskelsammentrækninger i bækkenbundsmuskulaturen. Det er den muskelgruppe, der lukker kro-

ppen nedadtil og ligger omkring kønsorganerne. Den støtter underlivsorganerne, og er hovedansvarlig for, at man kan holde på vandet og afføringen. Og så er den med til at forbedre kvindens sexliv. Den mentale orgasme er en følelse af lykke, tilfredshed, afslappethed og måske en tilknytning til den, man har sex med. Det skyldes frigivelse af lykkehormonerne dopamin og oxytocin. Udløsning og orgasme er ikke det samme, hvilket mange ellers tror. PRÆSTATIONSPRES FYLDER Der findes flere former for orgasme: Klitoris-orgasme, A-punkts orgasme, G-punkts orgasme, endetarmsorgasme og sprøjteorgame. Ja, PYHA! Mon ikke sådan en opremsning kan give en del kvinder præstationsangst. Mediernes påvirkning gør det kun værre. En seksuelt oplyst kvinde skal helst have prøvet pigesex, en trekant, swinger klub og kunne få mindst tre slags orgasme. Alt dette kan meget let ende med, at kvinden kun tænker på at være en god elskerinde og ikke bare nyder sin krop samt hvad der sker med den, når hun dyrker sex med en partner.

AIR TECH.dk

VIGTIGE FORUDSÆTNINGER FOR AT KUNNE FÅ ORGASME: Vær til stede i nuet. Sluk for tankerne og skru op for nærværet. Mærk din krop. Lyt til dine behov. Sæt ord på dine behov. Giv slip, giv dig hen og nyd. Øvelse gør mester.

OM EKSPERTEN Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser

samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 5 7


Skal, skal ikke have nye høreapparater...?


e

T S E T S GRATI

give k i n k e t Kan ny re hørelse? d dig be erede l dig al d l e Tilm i dag

Lad det komme an på en prøve Overvejer du at få nye høreapparater? Når du skal træffe din beslutning, handler det om, hvilke høreapparater, der giver dig den bedste hørelse og mest komfort i hverdagen. Vi har udviklet en unik test, hvor du kan sammenligne dine høreapparater med de nyeste på markedet. Testen er gratis og uforpligtende. Du får svar på, om der er en forskel, og hvor stor den er. Med fakta i hånden kan du bedre træffe din beslutning. Tilmeld dig testen allerede i dag. Ring på 7171 0900. Vi har klinikker i hele landet - find os på www. audium.dk

Så nemt er det Ring

Test

Nyd livet


STOR PAKKE - LILLE PRIS

Altid et godt rejsetilbud - mere end 700 hoteller i Europa .

3RSXOÂ¥UW KRWHORSKROG WLOVÂ¥USULV

★★★★ RSKROG PHOOHP+DPEXUJ RJ/»EHFN

6FKOHVZLJ+ROVWHLQ_0µOOQ

0LQLSULVWLO0µOOQ 6HHKRWHO6FKZDQHQKRI

'HMOLJWKRWHOEHOLJJHQGHPHOOHP/»EHFNRJ +DPERUJKYRUDOOHY¥UHOVHUKDUV·XGVLJW

RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQX GDJ

*UDWLVLQWHUQHWRJSDUNHULQJ 6PXNEHOLJJHQKHGYHGV·

6·XGVLJWRJEDONRQS¤DOOHY¥UHOVHU

7,/  63$5 23 )UDNXQ

0LOM·WLOO¥J(85G·JQ

$QN_6Â¥VRQWLOOÂ¥J'.._$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

Det sikre valg

üBundsolid økonomi

.

ü25 års erfaring

★★★★ OXNVXVYHG

—VWHUV·HQ

Se lige denne Prisbasker

Kæmpe succes i 4 lande

7LOEXGWLO1RUGM\OODQG —VWHUV·N\VWHQ_+RKZDFKW

7LOEXGWLO—VWHUV·HQ

7,/  63$5 23

+RWHO+RKH:DFKW RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW GDJ

IODVNHKXVHWVYLQWLOPDGHQ $GJDQJWLOVDXQDSRRO ILWQHVV

.XQ

.

0LOM·WLOO¥J(85G·JQ

$QN_$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

.

,NNHODQJWIUDQDWXUVN·QQH RPU¤GHURJVS¥QGHQGH VORWWHS¤K\JJHOLJWKRWHO

QG )HULHL1RUGM\OOD Q H G Q NPIUDVWUD

5RPDQWLVNRSKROG L2GVKHUUHG

6M¥OODQG_+·ME\

1DWXUIHULHL2GVKHUUHG

7,/  63$5 23

+RWHO+·ME\V· RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQX *UDWLVLQWHUQHW *UDWLVSDUNHULQJ

)UDNXQ

$QN_6Â¥VRQWLOOÂ¥J'.._$QGUHSDNNHUDQNRPVWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

Husk bestillingskoden:

1RUGM\OODQG_'URQQLQJOXQG

'URQQLQJOXQG+RWHO RYHUQDWQLQJHU [PRUJHQEXIIHW [UHWWHUVPHQXEXIIHW [NDIIHRJVP¤NDJHU [I·UPLGGDJGULQNV

23 63$5 7,/  )UDNXQ

0LOM·WLOO¥J'..G·JQ $QN_6¥VRQWLOO¥JIUD'.._$QGUHSDNNHUDQNRP VWHUVHULVVNRYELOIHULHGN

681'+('

Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Evt. miljøtillæg betales på hotellet • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 69,- • Spar ift. hotellets egen pris • Gode børnerabatter


BAG O M M E D I C I N

Livsfarlig mistillid til medicin Den perfekte medicinske behandling uden bivirkninger findes desværre ikke. Men der sker hele tiden fremskridt. Får du en livstruende diagnose, kan du altså regne med, at behandlingen er mere skånsom og effektiv, end skrækhistorier fra fortiden fortæller. TEKST TOVE HOLM-LARSEN FOTO DESIGNED BY CREATIVEART - FREEPIK.COM

Min venindes søde mor er desværre netop død af kræft. Da hun fik den ildevarslende diagnose, besluttede hun at sige nej til medicin og kun modtage alternativ behandling. Efter i årevis at have læst og hørt om, hvordan medicin modvirker kroppens naturlige mekanismer og giver voldsomme bivirkninger, nægtede hun helt at modtage medicinsk behandling. BIVIRKNINGER ER UNDTAGELSER At nogen med en dødbringende sygdom i blodet kan beslutte sig for at vælge medicin helt fra, er for mig både rystende og uforståeligt. Måske hænger det sammen med, at det er så meget nemmere at huske det enkeltstående, urimelige tilfælde end flertallet, der har haft glæde af en behandling. Sygdommen mæslinger har fx nogle meget alvorlige følgesygdomme, heriblandt hjernehindebetændelse, også kaldet meningitis. Siden mæslingevaccinationen blev opfundet, er en utrolig masse mennesker sparet for både selve sygdommen og dens følgesygdomme. Men det, der alligevel står klarest i hukommelsen, er de få uheldige, der har fået bivirkninger af mæslingevaccinen. FREMSKRIDT I KRÆFTFORSKNING Man kan sige meget godt om alternativ medicin. Mindfulness, akupunktur og zoneterapi er rigtig gode værktøjer mod stress, uforståelige smerter og andre lidelser, som skyldes vores stressede, overeffektive livsstil. Men når det kommer til livstruende sygdomme som kræft, bliver tilliden til medicinalindustrien livsvigtig. Og der er faktisk gode grunde til at nære den tillid: Lige nu rykker international kræftforskning utroligt hurtigt. Der arbejdes fx intensivt med at tømme virusceller og ændre dem til at blive sikre transportører af medicin, så de,

i modsætning til tabletter eller indsprøjtninger, kan aflevere medicinen det helt rette sted i kroppen. Andre medicinalfirmaer arbejder med at om-kode immunforsvaret, så det kan genkende kræftceller og dermed angribe dem på samme måde som en simpel forkølelsesvirus. Indsigten i hvordan kroppen fungerer, og hvordan vi kan reparere den helt ned på celle- og genniveau, er i eksplosiv vækst. SIG JA TIL MEDICIN Ingen medicinsk behandling kan nogensinde garantere helbredelse 100 pct. Også de nye medicinske løsninger kan vise sig at have overraskende og ubehagelige bivirkninger. Men husk så også det store flertal, som overlever og får det bedre. De gør ikke så stort indtryk, som de relativt få det går galt for. Og der sker hele tiden forbedringer. Medicinsk behandling af kræft er i en rivende udvikling, så sig JA! til medicinsk behandling, hvis du skulle ende i den ulykkelige situation, hvor du har brug for den.

OM EKSPERTEN Tove Holm-Larsen har arbejdet med medicinsk udvikling og medicinsk evidens i mere end 15 år. Hun er uddannet biolog og ph.d. i sundhedsøkonomisk evidens. Til daglig driver hun en virksomhed, der rådgiver i medicinsk evidens og sund-

hedsøkonomisk evaluering af ny medicin..

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16

61


KO S T

KANTINEN SLÅR MADPAKKEN PÅ SUNDHED De danske kantiner har øget deres fokus på sundhed, men du kan også sagtens selv sammensætte en god, sund madpakke. Her får du tips til den sundest mulige frokost. TEKST MARIA PRÆST FOTO ØKOLOGISK LANDSFORENING

ind i frokosten, er du godt på vej, og her har kantinerne Frokosten er din velfortjente pause i en travl hverdag. oppet sig gennem de seneste år. Et helle, hvor du kan læne dig tilbage og grine lidt med kollegerne, mens I fylder brændstof på til resten af dagen. En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at kantiners udbud af frugt og grønt er steget, så kanI kantinen bugner buffeten med salater, brød samt varme tinekunderne nu i gennemsnit får 165 gram frugt og og kolde retter, mens din madpakke f.eks. kan bestå af grønt pr. måltid. rugbrødsmadder, rester fra aftensmaden dagen før og et ”De seneste år er der kommet mere fokus på sundhed par gulerødder. i kantinerne, og flere er gået over til buffet, så de kunder, Hvad der er sundest, kantinen eller madpakken, kommer der tidligere valgte salatbaren fra, nu fristes til an på, hvordan du sammensætter din frokost. Men som at tage mere af det grønne,” udgangspunkt er kantinen foran forklarer Anne Dahl Lassen, på point, der især ser flere mænd vælge påpeger Anne Dahl Lassen, der “…flere er gået over til buffet, så grønt i kantinernes indbydende er seniorforsker hos DTU Fødede kunder, der tidligere valgte sa- buffeter. vareinstituttet. ”Den gammeldags salatbar ”Kantinerne serverer generelt latbaren fra, nu fristes til at tage med majs, ærter, agurker og god, sund og varieret mad med tomater i små montrer er ved fisk, salater, varme og kolde mere af det grønne…” at uddø. Nu er der mange flere retter, så der er fine muligheder spændende salater med forskelfor at sammensætte en sund lige grøntsager,” siger hun. frokost. Det er sværere med madpakken. Men selvfølgelig Også de varme retter i kantinen indeholder i dag flere kan du sammensætte en god sund madpakke,” siger hun. grøntsager end tidligere, gør Anne Dahl Lassen opmærksom på. Kantinemaden er blevet sundere ”Så der er god grund til at gå efter den varme ret. En Grøntsagerne er det springende punkt, for ifølge en rugbrødsmad med pålæg er som udgangspunkt rigtig undersøgelse af danskernes kostvaner spiser 82 procent ikke nok frugt og grønt. Kan du få lidt mere af det grønne sund, men mange typer pålæg er forarbejdede og meget

6 2 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16


KO S T at blive sund, bør den indeholde så lidt af det forarbejdfedtrige. Hvis du udelukkende vælger fra den kolde buffet, ede, salte kødpålæg som muligt. får du generelt mere salt, mere fedt og mindre grønt. Der ”Vær kreativ, og læg fx en skal suppleres med en salat hakkebøf eller et stykke kyleller tages nogle grøntsager ved fra aftensmaden ovenpå i siden af,” forklarer hun. “Vær kreativ, og læg fx en hakke- ling stedet. Husk også at bruge fisk Rugbrød med pålæg kan faktisk som pålæg. Det kan fx være være pænt usundt. bøf eller et stykke kylling fra afmakrel, tun eller laks,” opfordrer ”Smørrebrød består typisk af tensmaden ovenpå i stedet. Husk Sisse Fagt, der er seniorrådgiver en skive rugbrød, smør, fedt hos DTU Fødevareinstituttet, hvor pålæg og fedt tilbehør. Fx en også at bruge fisk som pålæg…” hun bl.a. forsker i danskernes spegepølsemad med remoukostvaner. lade. Så får du fedt fra hele tre Rugbrødet under kødpålægget kilder,” er til gengæld et sundt valg. forklarer Anne Dahl Lassen. ”Rugbrød er fyldt med fuldkorn og kostfibre, så det er en god brødkilde. Men se om du kan undgå smør. Brug Skru op for det grønne i madpakken eventuel andre smørelser som for eksempel pesto eller Kødpålæg som rullepølse, spegepølse, kamsteg og leverhummus,” lyder det fra Sisse Fagt, der også har gode postej er stadig konger i den traditionelle madpakke. For ideer til, hvordan du husker grøntsagerne, så din madpakke ikke bare består af brød, fedtstof og kød. ”Det er en god ide at skifte kødpålægget ud med grøntsager, så du for eksempel får en tomatmad eller en avocadomad, men ellers gælder det om at pynte din mad noget mere og huske at have noget grønt ved siden af.” Sisse Fagt foreslår agurk, peberfrugt eller rå løg som pynt. Du kan også sylte rødløg med lime, så de bliver søde og slet ikke løgagtige. Og supplere med en håndfuld gnavegrønt såsom cherrytomater, agurkestænger eller gulerødder. ”Det er nemt og hurtigt, og alt tæller. Tænk gerne i at inkorporere en masse pyntegrønt, hvor du kan,” siger Sisse Fagt. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kun får tomat, icebergsalat og agurk. Der skal også grovere grøntsager til såsom gulerødder, avocado, broccoli eller måske kål. ”Sørg for at komme hele paletten rundt, så du får noget variation. Find de grøntsager du godt kan lide. Det behøver slet ikke at være svært,” siger Sisse Fagt.

OM EKSPERTEN Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt er uddannet cand.brom. ved landbohøjskolen og ernæringsfysiolog ved universitetet i Oslo. Hun har medvirket i en række store forskningsprojekter om danskernes madvaner ude og hjemme.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 6 3


Lej Kildens skønne lokaler

Healingsmassage

- kurser & RAB godk. uddannelse

Grundkursus: 21. - 25. sept. eller 9. - 13. nov. Meld dig nu!

Kurser og godk. uddannelse. Til et meningsfuldt liv, hvor du gør en forskel. Læs mere på www.kilden.dk - bestil brochure: 70 400 600


HOS FODTERAPEU KT OESNT

10 DO’S AND DON’TS TIL EN SUND FROKOST DO’S

DON’Ts

+ Grønt er godt Sørg for at få masser af grøntsager. Også de såkaldt grove af slagsen som gulerod, broccoli og blomkål.

– Pas på stivelse i salater Nogle salater, fx pastasalat, kan indeholde mere stivelse end grøntsager. Suppler gerne med mere “ægte” grønt.

+ Spis varieret Sørg for at spise meget forskelligt, så du sikrer dig alle de næringsstoffer, du har brug for.

– Hold igen med topping på salat Det kan være fristende at toppe salaten med croutoner, fetatern og nødder. Men topping gør bare salaten fed, sød og/eller salt.

+ Husk fisk De officielle anbefalinger lyder på 350 gram fisk om ugen, så husk at gøre fisken til en naturlig del af din frokost. I kantiner serveres ofte fisk én gang om ugen som varm ret. Og dagligt som pålæg.

– Gå uden om forarbejdet pålæg Vælg fisk, grøntsager eller hele stykker kød i stedet for forarbejdet kødpålæg, der typisk indeholder meget salt og fedt.

+ Vælg fuldkorn Gå altid efter fuldkornsprodukter med gode kostfibre. Men vær opmærksom. Brød med kerner er for eksempel ikke altid fuldkorn, selv om det ser sådan ud.

– Lad dig ikke snyde Et salatblad under pålægget ser sundt ud. Men det vejer ikke mange gram. Og du skal op på 600 gram frugt og grønt hver dag.

+ Drik vand Sluk tørsten i vand fremfor juice, smoothies eller sodavand.

– Begræns det søde Drop kagedagen i kantinen og chokoladen i skrivebordsskuffen.

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 6 5


KulturRetur

FÆRØERNE – med en hjælpende hånd

De fleste tænker nok på sommeren, når de overvejer at besøge Færøerne. Men vinteren har sin charme. Bo på hyggelige hoteller eller gæstehuse. Trav ture langs fjordene med de lange udsigter. Brug tid på kulturelle oplevelser i Tórshavn. Priserne er gode uden for sæsonen, så giv det en chance… Vi arrangerer hvert år adskillige såkaldte kør-selv ture til Færøerne, nogle kombineret med en tur til Island. Færøerne har en begrænset størrelse, så man kan nå det meste fra Tórshavn, hvis man vil. Men det kan nu også anbefales at bo lidt ude på landet, eller på den sydligste ø Suduroy. På hjemmesiden findes modelture, tænkt som inspiration. Vil I hellere have jeres helt egen tur, så kontakt os. Vi har gode aftaler med færgeselskabet, der sejler hele året. Både for små og større grupper.

2962 8077 / info@kulturretur.dk

kulturretur.dk

Team Island – en del af KulturRetur A/S

Sig farvel til uren hud og bumser! Vil du af med uren hud og bumser, så er der hjælp at hente. Prinoc er danmarks eneste patenterede hudpleje system med dokumen-

KulturRetur

teret effekt mod bumser og uren hud. Prinoc udtørrer ikke huden og smitter ikke af på tøjet.

Prinoc Frisk Gel dræber effektivt bakterier der

ISLAND – nyd efteråret eller vinteren

Hvad skulle man i Island om efteråret eller vinteren? Ja, fx se efter nordlys, svømme i varme kilder omgivet af snedriver, nyde Reykjaviks mange kulturelle aktiviteter, bl.a. en koncert i det næsten nye og ret fantastiske koncerthus Harpa. Eller nyde restauranter på meget højt niveau. Og endnu ét godt argument: billigere priser. Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island, nogle kombineret med en tur til Færøerne. Efterår, vinter og forår egner sig bedst til kortere ture. Du kan jo altid komme tilbage. På hjemmesiden findes modelture, tænkt som inspiration. Vil I hellere have jeres helt egen tur, så kontakt os. Både for små og større grupper.

2962 8077 / info@team-island.dk

team-island.dk

KulturRetur og Team Island er medlem af Rejsegarantifonden.

er årsag til bumser og akne

Prinoc Ansigts & Body Vask rengør i dybden og forbereder huden til behandling med gel

Pedersen Medical

se mere på www.prinoc.dk


A DV E RTO R I A L

Sund shopping Wellness til din krop

Opnå et stabilt vægttab, tag muslingeolie som daglig kosttilskud, og beskyt dine knæ med Unloader One

SLIP FOR SNUE OG LØBENDE NÆSE

Boost dit immunforsvar med Optimun. Med Optimun kan du ruste dig til at springe vinterens snue og forkølelse over. Optimun indeholder bl.a. hyldebær, der giver kroppen ekstra kræfter til at modstå kulde og vejrets skiften. Derudover indeholder produktet immunforsvarsstimulerende stoffer fra planten andrographis, der støtter den naturlige modstandskraft - især i de øvre luftveje. Andrographis har i mange år været anvendt som traditionelt kinesisk urtemiddel til omskiftelige perioder. Med Optimun kan du holde dig på højkant, gøre noget godt for luftvejene og understøtte kroppens immunforsvar. Så er du rustet til såvel livets udfordringer som vejrets skiften. Læs mere på www.wellvita.dk

Spektro uden jern og vitamin K

Produktet er et Multi-Vita-Min, som er specielt udviklet til personer, der tager blodfortyndende medicin, eller som ikke ønsker jerntilskud. Tabletterne indeholder vigtige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug. Desuden indeholder de nogle urter, som er rige på mikronæringsstoffer. 200 kapsler, vejledende pris: 359,95 kr. Dosering: 1 kapsel dagligt Du kan læse mere om produktet på Naturenergi.dk Rypevang 4 3450 Allerød +45 48 16 12 13 natur@naturenergi.dk

S U N D H E D + N R . 0 9 / 2 0 16 67


K RY D S O R D O G S U D O KU

VIND BOGEN OM DIN HJERNES LIVRETTER Fem læsere har i oktober måned mulighed for at vinde Anette Harbech Olesens nye kogebog, “Hjernegod mad – spis dig til bedre hukommelse”. Bogen er for alle, der drømmer om at huske bedre og leve op til deres fulde mentale potentiale. De i alt 34 opskrifter er komponeret med afsæt i den nyeste forskning og masser af motiverende velsmag. “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”, Forlaget Sophia Helse, 136 sider, 199 kr.

SUDOKU

11 gange om året i din postkasse 399,95 KR,-

LET SVÆR

SÅDAN DELTAGER DU De nummererede felter i krydsordsopgaven danner et kodeord, som du kan indtaste på magasinet-sundhed.dk/krydsord inden 31. oktober 2016. Så deltager du i konkurrencen om fem eksemplarer af bogen “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”. På hjemmesiden finder du også flere konkurrencer samt masser af inspiration til et sundere liv. Løsningen på krydsordsopgaven i september var: BLODTRYKSMÅLER. 6 8 S U N D H E D +   N R . 0 9 / 2 0 16

+

Magasinet SUNDHED

Endnu mere inspiration til at leve sundere og sjovere i en travl hverdag.

Læs mere magasinet-sundhed.dk


72 ÅR = SPAR

72 % PÅ ALLE STEL

Gensyn med den originale

A LDER SR A B AT Synoptik byder igen på den originale aldersrabat til alle! Uanset hvilket lækkert stel du falder for, får du din alder i rabat. Er du fx 82 år, sparer du 82%. Og alle får mindst 50% i rabat – uanset alder. Hos os er dit syn altid i de bedste hænder. Med rabatten følger bl.a. vores grundige synsprøve certificeret af Dansk Standard, hvilket er helt unikt for Synoptik og din sikkerhed for kvalitet. Bestil tid på synoptik.dk eller bare kom forbi.

Gælder alle stel ved køb af glas frem til 22.10.16. Kan ikke kombineres med andre rabatter.


ANNONCE

Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. SKIN ACTIVE - hudpleje med resultater Avanceret antiaging Virker på alle alderstegn

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 47 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk

Avanceret forskning. Revolutionerende resultat. NeoStrata – udviklet af læger, til læger og din hud.

Sundhed oktober 2016  
Sundhed oktober 2016