Page 1

M A J 2018 // I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E R E G I O N E R

MAGASINET

6

øvelser for

FØDDER & ANKLER

STAMCELLER ny hjertemedicin

Kom godt i gang efter

GRAVIDITETEN

Sådan får du ANTIOXIDANTER TINA MÜLLER & ADAM AAMANN – MADMAGASINET:

”Smag mætter både maven og hjernen”

MOTION / KOST / VELVÆRE

FØLELSEN AF SOMMER Sund krop * Nem træning * Mere energi


Vi gør hverdagen nemmere for dig

Bruger du inhalator? Tjek, om du bruger den rigtigt på min.medicin.dk!

De fleste kvinder oplever problemer med balancen Heldigvis har Multi-Gyn fire hormonfri og milde intimprodukter, der afhjælper generne både hurtigt og effektivt og genopretter din krops naturlige balance.

+++ +

++++

++

+

++++

+

++++

FØLG OS PÅ:

WWW.MULTI-GYN.DK


INDHOLD Maj 2018

10

8

30

25 SUND FAMILIE 8 INTERVIEW Selvom tv-værten Tina Müller og kokken Adam Aamann i dag står i spidsen for programmet ’Madmagasinet’, så er ingen af dem vokset op med et særligt fokus på ernæring. 16 MÅNEDENS PATIENTFORENING Over hele landet kan Parkinson-patienter danse sig til bedre motorik og større livsglæde med Ballroom Fitness. 42 NATUREN KALDER Der er masser af spændende aktiviteter i naturen i maj. Der er liv over alt. 46 FAMILIEBREVKASSEN Maria erkender, som en af de få, at hun er jaloux og får det fysisk dårligt og trækker sig helt ind i sig selv. Familieteraputen Inge Temple er klar med råd. 52 PSYKIATRI Børn har mange bekymringer, når far eller mor lider af en psykisk sygdom. De tager ofte ansvaret for forældrenes sygdom. 59 JOB & SUNDHED Det er gavnligt for den slanke linje, hvis man har mulighed for at tage sig en lur under en nattevagt. 66 REGIONERNE Danske patienter indlægges færrest dage i Europa.

KROP OG VELVÆRE 18 KEND DIN KROP Vi sætter fokus på de mest almindelige demenssygdomme, og hvor i hjernen forandringerne sker. 21 NYT FRA ALZHEIMERFORENINGEN Antallet af danskere med demens stiger. Alzheimerforeningen kæmper derfor for at skabe indsigt i sygdommen.

54 22 DIN KROP Det kan være en stor udfordring at få hverdagen til at fungere med den smertefulde og kroniske sygdom, Interstitiel Cystitis (IC). 25 NY FORSKNING To forsøg med stamceller tyder på, at de er vejen til en bedre behandling af hjertepatienter. 38 DIABETES Mænd opdager type 2-diabetes for sent. Derfor laver Diabetesforeningen nu en kampagne særligt henvendt til mænd. 41 TANDLÆGEN Tandtråd, tandstikkere, mellemrumsbørste, solotandbørste, soft-picks. Der findes et væld af hjælpemidler, der kan supplere din daglige tandbørstning. 46 SEXOLOGENS KLUMME Ny undersøgelse viser, at unge på Sjælland og øerne udviser en højere seksuel risikoadfærd end de unge jyder. 50 KRÆFTENS BEKÆMPELSE Mænd spiser mest fuldkorn. Hold vægten og forebyg kræft. Deltag i Kæftens Bekæmpelses brugerpanel. 54 SUND KROP Ondt i ryggen, bækkenbundssmerter og urininkontinens. Ubehageligheder, som mange kvinder desværre oplever efter graviditeten. Men der er hjælp at hente. 56 ØVELSER Som noget helt nyt supplerer Sundhed nu sine øvelser i magasinet med øvelser, som kan ses og følges på nettet. Få seks gode øvelser til at holde dine fødder og ankler stærke. 61 HOS KIROPRAKTOREN Nyt dansk-svensk studie viser, at man kan forvente forbedringer af sine lændesmerter efter behandling hos kiropraktor.

SUND ERNÆRING 26 KOST Der er meget at holde styr på, når man taler om sund kost. Det er godt at spise varieret, men når det er sagt, så er der alligevel nogle mikronæringsstoffer og aminosyrer, som er vigtige at kende. 29 MÅNEDENS GRØNNE TOMATEN. I virkeligheden er tomaten en bærfrugt, men opfattes af de fleste som en grøntsag. Den stammer oprindeligt fra Sydamerika og kom til Europa i 1400-tallet med de opdagelsesrejsende. 30 OPSKRIFTER I denne måned stifter vi bekendtskab med fem velsmagende plantebaserede opskrifter, der spiller på den visuelle oplevelse. Med fantastiske billeder til de mange opskrifter vil du nyde at bladre og kigge og finde menuen til din næste middag. 37 SUND HVERDAG Hvad er egentlig superfood? Det er ikke kun de dyre acai-bær, gojibær, hvedegræs og chia-frø, men derimod brune ris, sesamfrø, spinat, jordbær, rødkål, en sildemad, linser og broccoli og meget mere.

26


LEDER

BLIV SUND MED DANS OG MUSIK

V

idste vi det ikke, så ved vi det nu. Dans og musik er sundt. Hjerneforskere slår nu fast, at musik er den rene medicin. Læs her om hvordan førligheden styrkes og livsglæden øges, når musikken spiller op og dansen går i Parkinsonforeningen. Bliv også inspireret af Madmagasinets værter, Tina Müller og Adam Aamann, der begge er vokset op i familier uden særligt fokus på ernæring. De mange buzzwords indenfor madlavning kan også blive for meget, mener kostvejlederen Christina Bjørn, som opfatter begreber som ’antiinflammatorisk kost’ og ’superfoods’, som salgstricks for mange slankebøger. Se også videoen med Christina Bjørns råd om superfoods og antiinflamatorisk kost på www.magasinet-sundhed.dk og hvad begreberne egentlig dækker over. Antallet af digitale konsultationer stiger og stiger, oplyser Syddansk Universitet. Samtidig fortæller Regionerne, at rigtig meget behandling nu fungerer lige så godt ambulant som under indlæggelse. Den stadig kortere sengetid placerer Danmark som det land i Europa, hvor patienterne er indlagt i kortest tid. Forskerne når vidt omkring. Således har en gruppe forskere fundet ud af, at en lur på vagten ved natarbejde gavner den slanke linje. En power nap - en morfar - er ligesom det at holde vægten nede en god ting for os alle. Således fortæller Kræftens Bekæmpelse, at det er vigtigt at holde vægten nede, ligesom

6

S U N DH E D M A J / 2018

forskerne nu har fundet ud af, at et højt body mass index (BMI) og overvægt i barndommen øger risikoen for type 2 diabetes senere i livet. Magasinet Sundhed har indgået et samarbejde med yoga-instruktør Yvonne Hansen, som er forfatter til flere bøger om yin yoga. I dette nummer giver hun nyttige råd til at styrke fødder og ankler. Men hvad der er nok så vigtigt, og forhåbentlig til inspiration for mange, så viser hun også øvelserne på nettet. Gå ind på www.magasinet-sundhed.dk og følg øvelserne. De kan udføres af alle derhjemme. Kiropraktor Foreningen giver som altid gode råd om ryggen. Desuden har vi i dette nummer øvelser for mor og barn til de nybagte mødre, hvis krop skal finde sig selv igen efter fødslen. Børn har mange bekymringer, når far eller mor lider af en psykisk sygdom. De tager ofte ansvaret for forældrenes sygdom. Åbenhed har vist sig at skabe bedre vilkår for børnene, fortæller Psykiatrifondens medarbejdere i to interviews. Vores faste eksperter går tæt på unges sexualitet, jalousi, naturens muligheder, gode råd til tandbørstning og meget andet. Du ønskes en rigtig god læselyst Nils Sjøberg Chefredaktør

Sundhed Maj 2018, 4. årgang ISSN 1904-7401 Udgiver Magasinet Sundhed Rytterknægten 6, 6000 Kolding Redaktion Ansvh.red. Nils Sjøberg, dj nils@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2424 0557 Jakob Thomas redaktion@magasinet-sundhed.dk Salgschef Anders Høgh Annonce@magasinet-sundhed.dk Tlf 2721 6909 Materialeansvarlig Anders Høgh materiale@magasinet-sundhed.dk Tlf.: 6054 0836 Artdirector og Layouter Danielle Bloch grafisk@magasinet-sundhed.dk Kunde- og abonnementsansvarlig administration@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2721 6909. Telefontid mandag – torsdag kl. 9:00-14:00 Administrativ ansvarlig Tlf.: 2721 6909 Pris og abonnement Pris og abonnement Årsabonnement – 10 blade – 399,95 kr. inkl. Porto Halvårsabonnement – 5 blade – 240,00 kr. inkl. Porto abonnement@magasinet-sundhed.dk www.magasinet-sundhed.dk Vi tager forbehold for prisjusteringer Er magasinet ikke kommet? Tlf. 6054 0836 e-mail: administration@magasinet-sundhed.dk Forsidefoto Andrei Tandfir Næste nummer 31 maj

SUNDHED arbejder sammen med:


MISS RELAX 140 NYHEDER

Lette ben, som er i form hele dagen Det silkebløde strejf og den transparente strik gør disse knæstrømper perfekte til den dynamiske kvinde, som hele tiden er i bevægelse. De bekæmper venøs insufficiens og mindsker belastningen for benene. Fås også i 70 den (12/15 mmHg) og 100 den (15/18 mmHg).

18-21 mmHg

24h

SHAPING EFFECT

COMFORT 24 H

udstråling og velvære www.solidea.com

På apoteket (begrænset sortiment), hos bandagister og i specialforretninger. Medicinsk udstyr i Klasse 1

I overensstemmelse med europæisk direktiv 93/42/EØF Medical Device

ISO 9001: 2008 certificering ISO 13485 certificering


I N T E RV I E W

N R . 0 4 // M A J 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser

DER STYRKER HOFTE & SÆDE

HOLD VÆGTEN

forebyg kræft Hjælp - jeg er jaloux

TEMA: MINDFULNESS

Dans skaber LIVSGLÆDE LÆKRE VEGANSKE

OPSKRIFTER NIKOLAJ HÜBBE, BALLETMESTER VED DEN KONGELIGE BALLET:

”Vi skal huske at forkæle os selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om Nikolaj Hübbe, der både elsker piruetter og tarteletter. I 30 år pressede han sin krop og psyke til det yderste som balletdanser. Nu driver han en ny generation af dansere frem som balletmester på Det Kgl. Teater.

8 S U N DH E D M A J / 2018


I N T E RV I E W

TINA MÜ L L E R & A D A M A A M A N N

PASSIONEN blev en levevej Selvom tv-værten Tina Müller og kokken Adam Aamann i dag står i spidsen for programmet ’Madmagasinet’, så er ingen af dem vokset op med et særligt fokus på ernæring. Tina Müller husker tilbage på en barndom med gule ærter og uinspirerende farver på tallerknen, mens Adam Aamann heller ikke havde forudset, at han skulle ende med at drive fire restauranter og en kantinevirksomhed sideløbende med kokketjansen på skærmen.

TEKST CHRISTINA BJØRN FOTOS ANDREI TRANDAFIR

T

ina Müller og Adam Aamann kendte ikke hinanden, før de blev værtspar på ’Madmagasinet’. Men efter et lille års tid på tv-programmet er de blevet sammentømret i en grad, der kaster mange fnis og kække bemærkninger af sig. ”Lagde du slet ikke mærke til det spejl, der var i studiet, da du blev castet?”, spøger Adam Aamann og hentyder til, at han i al hemmelighed var med til at bedømme Tina Müller, da hun blev valgt som ny værtinde på programmet.

SVÆRT AT OPTAGE Tina Müller kommer fra en baggrund med sport, og hun er stadig en fast del af DR Sporten, hvor hun har været i årevis. ”Jeg har lavet live-tv i over 10 år, så jeg har virkelig skullet vænne mig til, at vi nu kan tage tingene om igen og igen. Man er ikke ’på’ på samme måde, så i udsendelser, der optages på forhånd, skal man somme tider anstrenge sig for at opretholde nerven”, nævner Tina Müller om en af de nye udfordringer ved båndet fjernsyn. ”Og man kan tage ting om 30 og 40 gange”, påpeger Adam Aamann og medgiver, at det kan være svært ikke at tabe energien, når man altid kan tage det om. ”Så står man der med sine kålhoveder, og kan ikke huske tre små sætninger med tre ord i hver”, siger han lidt hovedrystende og fortæller, at hvis man laver en bommert på direkte tv, så redder man den som regel og får noget godt og

nærværende ud af det alligevel. FRA SPORT TIL SPINAT At supplere sportudsendelserne med ’Madmagasinet’ har Tina Müller til gengæld ikke haft så svært ved, for en af de store ligheder er, at hun har med mennesker at gøre, som er passioneret omkring det, de laver: ”Om det er sport eller grøntsager eller kaffe, så er det stadig den samme begejstring, jeg møder, så det er bare emnet, der er lidt anderledes”, fortæller hun om jobbet, som faldt hende naturligt fra starten på trods af, at hun ikke har den store interesse for madlavning. ”Tinas begreb om madlavning ligner meget det begreb, jeg har omkring sport, så der er vi lidt yin-yang”, udbryder Adam Aamann og er tydeligt glad for, at han har kunnet lære sin nye medværtinde lidt om sin passion for madlavningen og råvarerne. INDGROEDE VANER ”Det har været interessant at opleve Adam i et køkken, for jeg laver altid kun de klassiske retter som spaghetti bolognese, lasagne, laks og salater, og jeg vælger altid det nemme, når jeg står nede i supermarkedet og skal købe ind”, siger Tina Müller og tror, at mange har det sådan, at de har nogle indgroede vaner, når det gælder dagligdagens madlavning og indkøb, og Adam Aamann er enig: ”Folk laver jo ofte kun 10 retter, som de veksler mellem. Så

Når jeg en gang imellem får mine otte timer, så kan jeg mærke, at der er en kæmpe forskel på mit humør, mit overskud og min evne til at tænke. Og det er så langt ude, at jeg ikke prioriterer det mere, når jeg ved, hvor meget det giver” - Adam Aamann

læser de måske lidt i et blad og prøver en ny ret i en periode, men generelt så er det et par håndfulde forskellige retter, som folk kan have i hukommelsen, fordi de simpelthen ikke har de husmoderlige værktøjer, som man havde engang”, pointerer han og fortsætter: ”Folk læser en opskrift slavisk og følger den til punkt og prikke, men de ville måske få mere ud af det, hvis de tog sig den frihed bare at lade sig inspirere af den.” ”Jeg tror også, at folk ikke har modet til S U N DH E D M A J / 2018

9


I N T E RV I E W

Jeg kunne slet ikke forstå, hvad der skete, så jeg blev taget af udsendelsen og kørt på hospitalet, hvor jeg fik at vide, at det var stress” - Tina Müller

bliver man jo inspireret af det”, fortæller hun.

at prøve noget nyt,” supplerer Tina Müller, som ville finde det meget problematisk at komme hjem med en ny og uprøvet råvare uden en plan. Adam Aamann kan sagtens forså, hvis folk mister modet i køkkenet, fordi de har en urealistisk forestilling om opgaven: ”Jeg har efterprøvet nogle af de der opskrifter, man skulle kunne lave på 30 minutter, og selvom jeg har skyndt mig helt vildt, så har det hver gang taget mig mellem 45 og 50 minutter, og jeg er endda professionel. Så det er ikke så sært, at folk mister tilliden til deres egne evner i køkkenet.” INDSTILLINGEN TIL MADEN Kokken er dog ikke i tvivl om, at det handler om at skelne mellem madlavning som en sur pligt og afslapning: ”For mange er afslapning noget, der foregår på sofaen. Men hvis man slapper af ved at være kreativ i et køkken, så er der jo ingen problemer i at bruge flere timer på et godt måltid”, forklarer han. Tina Müller tror, at madlavningen for mange prioriteres forskelligt, om det er hverdag eller weekend: ”Hvis man samtidig kan stå og hygge

1 0 S U N DH E D M A J / 2018

sig med et glas rødvin og ikke absolut skal have noget klar til kl. 18, så bliver det automatisk sjovere at eksperimentere, og så er det måske hér, man skal prøve nogle nye ting af, som man så kan vænne sig til at bruge i hverdagen”, mener hun. ”Som kok kan man for eksempel braisere, koge og stege, og med de forskelige ingredienser giver det pludselig hundredevis af muligheder”, fortæller Adam Aamann, om den tilgang han selv har til madlavningen, som gør, at han hver dag prøver at lave en ny ret, når hustruen og de tre døtre skal have aftensmad i hjemmet på Østerbro i København. ”Det er nok lidt ligesom med musik. Hvis du sætter dig ved klaveret og kun kan 10 numre og aldrig prøver at ramme nye tangenter, så udvikler du ikke din musiske sans, og det samme gælder for mad”, påpeger han. INSPIRERENDE RÅVARER ”Mit udgangspunkt er altid de råvarer, som er i sæson, for det er sjovest, hvis man kan være kreativ inden for en begrænsning, så man ikke

bare plukker fra alle hylder”, fortæller Adam Aamann og fremhæver marts og april som de sværeste måneder for en kok, for her er alting ved at være i bund. ”De sidste måneder inden vi igen kan høste forårets spæde grøntsager er den periode, hvor kokkene på landets restauranter skal have den bedste fantasi, for jordskokkerne og æblerne er helt runkne, og der er næsten ikke mere at komme efter”, fortæller han og slår fast, at kål er løsningen: ”Jeg elsker kål, der er så mange varianter, og du kan gøre meget med dem.” For kollegaen har det ikke kun været mødet med Adam Aamann, som har inspireret hende til større madlavningslyst. Selve researcharbejdet og kenskabet til procedurerne fra jord til bord har givet Tina Müller større madforståelse. ”Nu nævner Adam kålen, som vi lavede en hel udsendelse om sidste år, hvor jeg var med ude at høste spidskål med håndkraft, og vi fulgte en kvinde, som spiste meget kål i en periode, hvilket havde en enorm sundhedsmæssig effekt, og så

GAMLE TRADITIONER Tina Müller er faktisk vokset op med de traditionelle retter som brunkål, lever og gule ærter. ”Min stedfar var jæger, så jeg bliver sådan helt ’puhh’, når jeg tænker på indmad. Det er gråt, trist og brunt, så for mig er lækker mad grønt, frisk og farverigt”, siger hun og tilføjer, at når de fik gule ærter på tredjedagen, var det i det mindste med pandekager, hvilket man så frem til. Tina Müller deltog heller ikke i madlavningen som barn, og hun er lidt firkantet sagt vokset op med, at man spiste dét, der blev serveret: ”Hvis ikke du kan lide det, der bliver serveret, så spiser du det alligevel. Og hvis du selv øser op, så spiser du også op, for du skal tænke på de sultne børn i Afrika”, siger hun om reglerne i barndomshjemmet. ”Min mor har sikkert opdraget os i den bedste mening, men jeg husker, hvordan min bror og jeg blev efterladt ved spisebordet efter måltidet, fordi det var ikke noget med at rejse sig, før der var spist op. Så jeg kan få helt kvalme, hvis jeg i dag skal spise brunkål eller gule ærter”, fortæller hun. Adam Aamann husker også,


I N T E RV I E W at han som barn blev bedt om at spise op: ”Vi skulle dæleme spise op, så der sad vi børn så, til der kunne støbes beton af kartoffelmosen”, husker han om sin opvækst i et biodynamisk kollektiv på Djursland, hvor der gik får og vietnamesiske hængebugsvin på markerne. ”Jeg er vokset op med meget hjemmelavet mad. Vi samlede svampe og spiste hestekød, og der en ret stor gastronomisk interesse”, fortæller han og fortsætter: ”Som barn var jeg med til at slagte og har også hugget hoveder af høns, men egentlig så var min største interesse bagning. Og det var faktisk min mor, som foreslog kokkeuddannelsen, for jeg kunne slet ikke sidde stille i skolen”, nævner han.

anerkendt kok med en lang erfaring. ”Efter kokkeuddannelsen arbejdede jeg i Italien og Frankrig, før jeg kom tilbage til Danmark og var hos blandt andre Claus Meyer, før jeg startede mit eget i 2006. Jeg gik fra selv at stå i køkkenet til at sidde bag en computer på kontoret helt gift-svedig og drikke kaffe og være stresset og bleg og tvær. Jeg havde arbejdet mig ind i en administrativ stilling med godt

20 medarbejdere under mig, da de en dag ringede fra Danmarks Radio og spurgte, om jeg ville komme til casting på ’Madmagasinet’”, fortæller han om opbygningen af sit eget brand ’Aamanns’, som i dag består af fire restauranter og en kantinevirksonhed i hovedstadsområdet, og opringningen som fik ham tilbage til kødgryderne. PASSION FOR SPORT For Tina Müllers vedkommen-

de har sport altid været en høj prioritet. Ikke fordi hun skulle, men fordi hun havde lyst til at være i det sociale frirum. Hun har spillet fodbold i 14 år, gået til badminton og svømning og været på idrætsefterskole og senere idrætshøjskole. I ungdomsårene anså hun ikke sporten som en levevej, men det blev journalistikken, som banede vejen til skærmen, og mens hun læste dansk og kulturjournalistik på Københavns

BØRN I KØKKENET Selvom Adam Aamann egentlig har et ønske om, at hans egne børn skal få et godt forhold til madlavning, så indrømmer han, at han selv har været dårlig til at tage dem med i køkkenet: ”Jeg er nok lidt utålmodig, og jeg bliver hurtig lidt stram i betrækket, og det gider børn ikke rigtigt”, indrømmer han og bakkes op af sin kollega: ”Du er jo også professionelt, så du har en forventning om, at andre skal kunne det også”, nævner Tina Müller og hentyder til, at han også kan finde på at hundse lidt med hende i køkkenet, når de er ude på optagelse. ”Hvis man skal give madlavningen videre til børn, skal de med fra starten, hvor de bare skal vaske et salatblad. Men jeg åbnede den første restaurant, da de var helt små og tiden var ikke til det. Men jeg har fyldt dem med god mad og gode råvarer helt fra barnsben. Så de har fået oparbejdet en sund kræsenhed for kvalitet”, fortæller Adam Aamann om sine døtre på henholdsvis 12, 15 og 17 år, som også joker med, at hvis far blev kørt ned, hvad skulle de så have til aftensmad. KOKKENS VEJ TIL TV Adam Aamann er en S U N DH E D M A J / 2018

11


I N T E RV I E W

MERE OM TINA MÜLLER Født i 1977 i Ringsted Bachelor i Dansk og Kulturjournalistik fra Københavns Universitet Var med til at starte TV2 Sport i 2007 Blev ansat på Danmarks Radio i 2014 Bor alene i Århus Aktuel som vært på Madmagasinet på DR1 TRE SUNDE RÅD: • Mærk efter! Det lyder som en gammel kliché, men det fungerer. Find ud af, hvad der gør DIG glad i hverdagen. Hvad der kan bringe et smil frem på dine læber og hvad, der har en værdi for dig. • Bevæg dig og dyrk sport, når du har lyst. Ikke når kalenderen fortæller dig, at du bør og skal. • Brug naturen. Den har så meget at byde på, og det er uanset om man skal lufte hunden, løbe en tur eller om man har brug for at få renset ud i ens tankeunivers.

Universitet, blev hun overbevist om, at hun derigennem skulle have noget med sport at gøre: ”På overbygningen fik vi udleveret et hæfte med mulige praktikpladser, men jeg valgte at se bort fra hæftet og sendte i stedet en ansøgning til Viasat. Forinden havde jeg været på Brøndby Stadion og se fodbold, og så gik jeg forbi OB-vognen, som er den bil, hvorfra de transmitterede kampen på TV, og tilfældigvis sad chefen for Viasat i vognen lige den dag”, fortæller hun om mødet, der først kastede en mailadresse og senere en ansættelse af sig. ”I ansøgningen sendte jeg faktisk en stor tot hår med og gjorde dem opmærksom på, at jeg ville ofre alt, og at det ikke skulle komme an på mit lyse hår, om de ville bruge mig. Heldigvis fik jeg praktikpladsen og blev derefter ansat. Der var jeg så i et års tid, før jeg i 2007 var med til at starte TV2 Sport op sammen

12 S U N DH E D M A J / 2018

med Claus Elming, en kanal som senere blev opkøbt af TV3”, fortæller Tina Müller om tiden, før hun blev kontaktet af Danmarks Radio, som gerne ville have hende til en samtale. ”Holdsporten har altid været mit foretrukne, men det holdt jeg op med, da jeg blev ansat som sportsjournalist, for træningen er ofte om aftenen og alle kampe ligger som regel i weekenden, og jeg er altid på arbejde på de tidspunkter. Nu dyrker jeg løb og reformer, når det passer ind i mit liv, og jeg har lyst”, fortæller hun. TVANG OG LYST Det med at have lysten til at dyrke sport er for Tina Müller den altafgørende indstilling til at holde sig i form. ”Jeg dyrker sport, fordi jeg har brug for det, og det er et mentalt pusterum, som jeg ikke vil undvære. Det er ikke, fordi jeg skal være slank eller sund, og uden at skulle lyde

som en løftet pegefinger, så tror jeg lige netop, at det er indstillingen til sport, som mange slår fejl med. Ligesom med nytårsforsætter, hvor den dårlige samvittighed får dig i gang, og det er ikke holdbart”, mener hun om tilgangen til dét at motionere og holde sig i form. ”Og så skal man lave noget, som man synes er sjovt. Så hvis du synes, det er sjovt at gå til bowling eller spille golf, så er det de sportsgrene, du skal bruge energi på”, pointerer hun. Adam Aamann stikker dog lidt til kollegaens forslag, som måske ikke nødvendigvis er sportsgrene, der får pulsen op: ”Man får nok ikke den bedste kondition af at gå til bowling, men jeg giver Tina ret i, at du skal finde noget at lave, som du har en glæde ved. Og bare det at komme op af sofaen eller kontorstolen giver fornyet energi, og så skal man lige

Jeg dyrker sport, fordi jeg har brug for det, og det er et mentalt pusterum, som jeg ikke vil undvære. Det er ikke, fordi jeg skal være slank eller sund” - Tina Müller

over den første periode, hvor det er virkelig hårdt at komme i gang”, fortæller han og beskriver selv, hvordan løbeture for ham er en bittersød cocktail, hvor det kan være hårdt og surt, mens det står på, men hvor man på alle måder mentalt og fysisk får belønningen bagefter. ”Uden at det skal lyde fanatisk, så får man nærmest et afhængighedsforhold til dét at bevæge sig. Og man får jo endorfin-belønningen, når turen er slut, og det er nok den, mange løbere er afhængig af”, mener han. KOMMET MED ÅRENE Tina Müller er i de senere år begyndt at se på naturen med helt andre øjne, og hun mener selv, at det er alderen, der spiller ind. ”Jeg er flyttet til Århus for nyligt, i forbindelse med at Danmarks Radio har rykket DR Sporten dertil, og det er virkelig et naturskønt område. Når jeg løber, så værdsætter jeg naturen, eller hvis jeg går ned til vandet, kan jeg mærke, hvordan jeg higer efter det”, fortæller hun og pointerer, at hun tager sig tid til at mærke efter, og så løber hun, når trangen er der.


I N T E RV I E W Adam Aamann har heller ikke faste rutiner, når det angår motion, men han løber et par gange om ugen, når det kan passes ind i forhold til arbejdet. ”Jeg er ikke én af de der ’jeg skal kraftedeme ud at løbe NU’-fædre, hvor det går ud over familien, at far skal have sit løbefix. Det går aldrig ud over familien, så det er arbejdet, jeg tilsidesætter for at pleje mig selv”, slår han fast og medgiver samtidig, at der er mange andre former for fængsel end en afhængighed af løb: ”Det kan også være et fængsel at have en surdej stående. Jeg kan godt udsætte et møde, fordi jeg skal nå at kigge til min surdej. Jeg fortæller selvfølgelig, at jeg skal nå noget i forhold til børnene, men i virkeligheden er det, fordi min surdej har stået på køkkenbordet siden i morges, og den er ved at hæve over”, griner han. SØVN OG STRESS Hvor Adam Aamann prioriterer familien, aftensmåltidet, motionen og sin surdej, så halter det med søvnen, og han er udmærket klar over, hvor vigtig den er for helbredet. ”Jeg er faktisk meget opmærksom på min søvn, som jeg ved, jeg får for lidt af”, fortæller han og uddyber: ”Når jeg en gang imellem får mine otte timer, så kan jeg mærke, at der er en kæmpe forskel på mit humør, mit overskud og min evne til at tænke. Og det er så langt ude, at jeg ikke prioriterer det mere, når jeg ved, hvor meget det giver. Men jeg kan ikke falde til ro. Når jeg slukker lyset og lægger hovedet på puden, så sover jeg med det samme, men det er svært at komme dertil, fordi der er en masse, jeg lige skal inden.” Tina Müller kan sagtens relatere til følelsen af, at der er en masse, man lige skal nå. For godt 10 år siden gik hun uden varsel ned med stress og var sat helt ud af spillet i to måneder, så hun har lært at prioritere sin søvn og sit helbred på den hårde måde. ”Førhen var jeg

MERE OM ADAM AAMANN Født i 1974 i Hørsholm og opvokset på Djursland Uddannet kok i 1995 Åbnede sin første restaurant i 2006 og ejer fem Aamanns-restauranter Blev ansat på Danmarks Radio i 2014 Bor i København med hustruen Sara, som er læge, og deres tre piger på 12, 15 og 17 Aktuel som vært på Madmagasinet på DR1 TRE SUNDE RÅD: • Smag mætter... både i mave og hjerne. Smag din mad ordenligt til inden du serverer den. Når du nu har brugt tid på at lave mad, så brug lige de to minutter ekstra på at smage din mad til med salt, syre, måske lidt sødme og glem ikke at bruge masser af krydderier til dine retter. • Spis masser af grønt - vi producerer og har adgang til fantastiske grøntsager i Danmark. Spis mindre, men til gengæld bedre kød af ordenligt behandlede dyr - glem supermarkedet og gå til en god slagter eller køb det på nettet direkte fra gårdene. • Motion er godt, men det er vigtigt at tænke det sociale aspekt ind i kropsudfoldelserne. Det må ikke blive noget, der kan minde om et misbrug, og som går ud over samværet med dine nærmeste.

Folk læser en opskrift slavisk og følger den til punkt og prikke. Men de ville måske få mere ud af den, hvis de tog sig den frihed bare at lade sig inspirere af den” - Adam Aamann

simpelthen for dårlig til at mærke efter og forstå mine egne behov og mærke, hvad jeg havde lyst til og brug for”, fortæller hun og nævner samtidig, at hun ikke ville have været perioden foruden: ”Jeg ved godt, at det lyder åndssvagt, for det var en ubehagelig oplevelse, hvor jeg lige før en live-udsendelse pludselig ikke kunne få vejret. Jeg kunne slet ikke forstå, hvad der skete, så jeg blev taget af udsendelsen og kørt på hospitalet, hvor jeg fik at vide, at det var stress. Dengang var stress slet ikke

noget, jeg forholdt mig til, og sådan er det jo med stress. Jeg får stress på én måde, og andre får det på en anden måde. Det er ikke til at forudsige, hvilke symptomer der er på det”, fortæller hun om perioden, hvor hun syntes, at hendes hjerte opførte sig mærkeligt, og hvor hendes vejrtrækning blev påvirket, når der kom det mindste pres på. ”Oplevelsen lærte mig virkelig at lytte til mig selv. Ikke bare at gøre som der står i et blad, eller hvad andre synes, jeg skal. Men virkelig finde

ud af, hvad der er godt og sundt for mig”, slår hun fast og fortæller, at hun i dag sætter pris på de små øjeblikke, f.eks. at nyde en god cappuccino. PRIORITETERNE I ORDEN Fælles for dem begge er, at de udlever en drøm og har tilrettelagt et liv, hvor de hver især elsker at gå på arbejde. For Adam Aamanns vedkommende var kærligheden til sit fag ved at slide ham op, da driften af fire restauranter og en kantinevirksomhed rent administrativt tog overhånd. Tina Müllers arbejdsomhed, for at blive anerkendt som blond sportsjournalist i en mandsdomineret verden, var også ved at få det bedste af hende. Derfor er de enige om, at det er passionen, der driver værket, men kontakten med sig selv og relationerne til de nære, der har førsteprioritet.

S U N DH E D M A J / 2018

13


SUNDT & GODT

DET GODE KOLESTEROL ER OGSÅ FARLIGT

Mange vil nikke genkendende til sammenhængen mellem kolesterol og risikoen for hjertesygdomme. Men nu viser ny forskning fra Herlev og Gentofte Hospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, at risikoen for infektionssygdomme stiger ved både højt og lavt kolesterol. Kort fortalt har mængden af HDL-kolesterol det der tidligere blev kaldt det ‘gode’ kolesterol - også en betydning for risikoen for at pådrage sig en infektionssygdom, som for eksempel diarré eller lungebetændelse. “Vi fandt overraskende ud af, at både personer med lavt og højt HDL kolesterol har en markant øget risiko for at blive indlagt på hospital med en infektionssygdom. Måske endnu vigtigere, så havde de samme grupper af mennesker også øget risiko for at dø af infektionssygdomme”, siger professor og overlæge Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital. Resultaterne bygger på data fra 100.000 personer fra Herlev-Østerbro-undersøgelsen, der er fulgt over 6 år ved hjælp af de danske sundhedsregistre og netop er publiceret i det højest rangerede tidsskrift indenfor hjertesygdomme - European Heart Journal. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET Foto: colourbox

SOLEN HAR BETYDNING

Forskere har opdaget, at bipolar sygdom indtræder tidligere i områder, hvor der er stor forskel mellem den samlede mængde solstråler vinter og sommer. Forskellen er helt konkret 8 år på Nordnorge, hvor solen stort set ikke viser sig i vinterhalvåret, men til gengæld heller aldrig går ned om sommeren, og i Hong Kong, hvor solens op- og nedtider er mere stabile året rundt. Dette tyder på, at lys har en betydning for udviklingen af sygdommen. Der er indsamlet data på cirka 5.500 patienter med diagnosen bipolar fra hele verden. Bipolare har perioder med maniske og depressive følelser. KILDE: ACTA PSYCHIATRICA SCANDINAVIA 2017

VÆGTTAB REDUCERER RISIKOEN FOR TYPE 2

Høj body mass index (BMI) og overvægt i barndommen øger risikoen for type 2 diabetes senere i livet. Forskere fra SUND og Region Hovedstaden har imidlertid fundet ud af, at det kun er tilfældet, hvis overvægten fortsætter indtil puberteten eller senere. Et nyt studie, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, the New England Journal of Medicine, viser, at drenge med overvægt kan reducere risikoen for type 2 diabetes, hvis de taber sig inden puberteten. “Dem, der havde den største risiko, var mænd, som havde overvægt både som 13-årige og som unge mænd. Gruppen havde 4 gange øget risiko for at få type 2 diabetes sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre”, siger post.doc. Lise G. Bjerregaard fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Studiet er det største af sin slags i verden. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET

NYT FOKUS PÅ LØBESKADER

Hvert år får mere end en kvart million danskere en løbeskade. Det betyder, at løberne må holde pause eller helt opgive træningen. Det påvirker livskvaliteten, øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme - og for at udvikle artrose (slidgigt) senere i livet. Et nyt forskningsprojekt vil nu skaffe yderligere viden om, hvilken træning der er gavnlig for kroppen og hvilke belastninger der udløser skade. Fysioterapeut, ph.d. Rasmus Østergaard Nielsen, vil sammenligne træningsdata på tværs af løbere fra hele verden med støtte fra Gigtforeningen. KILDE: GIGTFORENINGEN

FORÆLDRE HAR TILLID TIL HPV

Knap 80 procent af alle forældre til piger i 10-14års alderen har tillid til, at HPV-vaccinen er sikker. Dermed er der tale om en markant stigning på blot halvandet år. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen. “Det er meget positivt, men vi er ikke i mål endnu. Vi skal have den sidste gruppe med, så de også bliver beskyttet mod livmoderhalskræft”, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

14 S U N DH E D M A J / 2018

Foto: colourbox


ANNONCE ANNONCE

JEG FØLTE MIG TRÆT OG UDKØRT

KRÄUTERBLUT GAV MIG ENERGIEN TILBAGE – Jeg kendte godt Floradix® Kräuterblut® fra min studietid, hvor vores underviser ofte omtalte produktet som et godt jerntilskud.

”Hold op hvor har du meget energi”, udbrød Lærkes mand Stefan, spontant. Lærke boblede nemlig atter af vitalitet og overskud. En kur med urteeliksiren Floradix® Kräuterblut®, der indeholder letoptagelig jern, gav hende energien tilbage. Og det i en grad at det kan mærkes. Jern har nemlig bl.a. den egenskab, at det bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

LÆRKE BLEV TRÆT OG UDKØRT Lærke er igen fyldt med ny energi og overskud, men sådan har det ikke altid været. – Med tre små børn i huset er der nok at se til, og jeg kunne mærke, at jeg var meget træt, siger Lærke. – Energiniveauet var simpelthen lavt. Jeg fik målt indholdet af jern i blodet. Prøverne viste ganske rigtigt, at jeg var i underskud. Derfor følte jeg mig udkørt. Pludselig havde jeg f.eks. brug for en middagslur midt på dagen, for ellers var jeg ikke sikker på, at jeg ville have overskud til at være den mor jeg ønskede for mine drenge, når de kom hjem fra vuggestue og børnehave, uddyber Lærke, der til daglig arbejder på fødegangen på byens sygehus. I forbindelse med sin tredje graviditet døjede Lærke, som så mange andre, med kvalme i de første 20 uger. Problemer med at holde maden i sig gjorde sit til, at Lærke kom i underskud af jern. – Jeg fik vist ikke næring nok, fortæller Lærke. – Jeg havde planlagt at skulle føde hjemme, men fødestedet frarådede det i

første omgang - min blodprocent var ikke tilfredsstillende. Fødslen af datteren Maja blev dog vel gennemført derhjemme, og dermed blev familien med far, mor og to drenge på 2 og 4 år forøget med en lillesøster. FLORADIX® KRÄUTERBLUT® GAV ENERGI OG OVERSKUD – Jeg kendte godt Floradix® Kräuterblut® fra min studietid, hvor vores underviser ofte omtalte produktet som et rigtig godt jerntilskud. Så da jeg selv havde brug for at få genopbygget mit energidepot, var jeg ikke i tvivl om, hvilket jerntilskud, jeg skulle vælge. Efter et par uger med Floradix® Kräuterblut® mærkede jeg tydeligt, hvordan energien og overskuddet kom tilbage. – Nu er det pludselig mig, i stedet for min mand, der tager initiativ til f.eks at se en film, når børnene er puttet. Jeg har også genoptaget min løbe-

Jern bidrager til: ✔ Mindsker udmattelse og træthed ✔ Normal dannelse af røde blodlegemer ✔ Immunforsvarets normale funktion

Prøv Floradix® Kräuterblut® Køb Floradix® Kräuterblut® på www.mezina.dk eller der hvor du normalt køber helsekost.

træning tre gange om ugen, uddyber Lærke begejstret. – Floradix® Kräuterblut® med indhold af jern har virkelig givet mig energien tilbage. Og det er energi, der kan mærkes!

FLORADIX® KRÄUTERBLUT® Floradix® Kräuterblut® er en velsmagende urte-jern eliksir baseret på blomster, frugter og bær. Gennem årtier har Floradix® Kräuterblut® været et af de mest anvendte jerntilskud i Danmark. Årsagen til at eliksiren virker så godt skal findes i den helt særlige sammensætning med de syrlige frugtsafter, der fremmer optagelsen, samt urter, der virker mildt på maven og indholdet af organisk bundet jern i en letoptagelig flydende form.


M Å N E D E N S PAT I E N T F O R E N I N G

DANS MED

PARKINSON Over hele landet kan parkinsonpatienter danse sig til bedre motorik og større livsglæde med Ballroom Fitness, specielt udviklet til denne patientgruppe. Et treårigt forsøgsprojekt har indtil videre været en stor succes og danseglæden breder sig. TEKST LOTTE DALGAARD FOTOS JEPPE BØJE NIELSEN

Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme. I Danmark er omkring 7300 mennesker ramt ifølge Parkinson Foreningen og hvert år diagnosticeres næsten 1000 nye patienter. Hovedsymptomerne i Parkinsons sygdom er rysten, muskelstivhed og langsomme, træge bevægelser. Så det er ikke til at tro, at det er parkinsonpatienter, som danser glade rundt under kyndig vejledning af danselærer Elisabeth Dalsgaard fra Swing Time i Farum nord for København. ”Det var en succes, vi gør det en gang til!” Hendes stemmer gjalder ud over danserne, og de tager med fornøjelse endnu en svingom. Speciallæge i neurologi Anne Gersdorff Korsgaard sidder i styregruppen i projektet Dans for Parkinsonfamilier, som TrygFonden har støttet. I løbet af de første halvandet år er der uddannet 80 danseinstruktører og åbnet 50 danseskoler over hele landet med Ballroom Fitness, som det kaldes. Og resultaterne er forbløffende. ”Vi har set patienter smide rollatoren og er gået fra en dansetræning,” fortæller Anne Gersdorff Korsgaard. ”Og det sker så hurtigt. Fra at have stået og næsten ikke kunnet gå til et øjeblik efter, så går det bare derudaf.” Der er ingen videnskab, som underbygger, at man kan forebygge Parkinson ved at danse til rytmisk musik gennem livet. Men der er evidens for, at motion generelt forebygger en lang række lidelser. Anne Gersdorff Korsgaard fortæller, undersøgelser har vist, at når man sætter musik i ørene på en løber, kan vedkommende præstere 25 procent mere. Der er også evidens for, at RAS (rhytmic auditory stimula-

16 S U N DH E D M A J / 2018

tion - rytmisk musikstimulation) specielt forbedrer balance, gang, faldtendens og livskvalitet. Diagnosen Parkinsons Sygdom stilles rent klinisk, men hvis der er tvivl, henvises patienten til DAT scanning, som påviser et lavt dopamin-niveau i hjernen. Dopamin kaldes også belønningshormonet eller ‘naturens egen lykkepille’ og det er her, dans og musik kommer ind i billedet. Mængden af signalstoffer øges, når man lytter til rytmisk musik. Det gælder dopamin og serotonin, som også har indvirkning på vores humør, endorfiner, der regulerer smerte, gammaglobulin, som styrer vores immunsystem og nor-adrenalin, der har stor betydning for de ikke-motoriske symptomer, samt ikke mindst oxytocin, som udskilles, når man ammer, og når man elsker, men også når man synger i kor, hvor samhørigheden også spiller en rolle.

dans og musik gør ved både parkinsonpatienterne og ægteparret selv.

Konklusionen er, at det er endnu bedre at danse sammen med en partner end at danse for sig selv. For når folk danser som par, er det ligesom, de glemmer ‘Mr. Parkinson’.

”Når vi begynder at danse til ‘Glemmer du så husker jeg’, sker der noget med os. Vi kan se på de andre ægtepar, at de får ild i øjnene. Mange af os, der arbejder med det, tror på, at pardansen er det, der giver allermest. Dels fordi du skal koordinere bevægelserne sammen med den anden, dels fordi du ikke føler dig som patient, men som danser, og dels på grund af nærheden til dansepartneren, der udløser oxytocinen.”

ILD I ØJNENE Danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard arrangerer sammen med tidligere statsministerfrue, Anne-Mette Rasmussen, som er ambassadør for Parkinsonforeningen, danserejser til Club La Santa på Lanzarote samt til Barcelona-regionen seks gange årligt for parkinsonpatienter og deres pårørende. Anne Gersdorff Korsgaard og hendes mand har været med foreløbig tre gange for at opleve, hvad en uges

Allerede for 2500 år siden beskrev Hippokrates musikkens gode virkninger. Meget tyder på, at musik har haft stor betydning for alle folkeslag til alle tider. Næsten. ”Musik er blevet brugt i stort set alle kulturer som et helbredende element. Man var meget inde på i en periode, at neandertalere ikke brugte musik, og det var derfor, de gik til grunde. Det kan vi jo ikke få bevis for. Men jeg vil sige så meget, at det ældste musikinstru-


FA N E B L A D

Parkinsonforeningen prøver at stimulere alle Parkinson-patienter til at have musik i ørerne. Det gør de gennem musik og dans, som skaber fællesskaber og livsglæde.

ment, man har fundet, er fra Tyskland og 35.000 år gammelt”, siger Anne Gersdorff Korsgaard. MUSIK OG MEDICIN Anne Gersdorff Korsgaard har i 35 år været interesseret i musikterapi og har siden 80’erne arbejdet med musik til børn med diagnoserne ADHD og Tourettes Syndrom. Flere skolelærere, som Anne Korsgaard har samarbejdet med, har på hendes anbefaling afprøvet metoden og har haft gode erfaringer med at lade børnene sidde med musik i ørerne, når de for eksempel skulle arbejde med opgaver i timerne. Børn, der får en ADHD-diagnose, har det til fælles, at de har en lav ’arousal’, som er et udtryk for vågenhed, modtagelighed og parathed. Deres ’arousal’ og indlæringsevne blev skærpet, når de hørte musik, mens de arbejdede, og hendes store ønske er, at metoden bliver endnu mere accepteret og bredere udbredt. Til gavn for patienterne. ”Ingen tror på, at vi kan erstatte

medicin med musik og dans. Men vi er overbevist om, at vi dels kan udsætte det tidspunkt, hvor patienten skal begynde at tage medicin, dels at man ikke behøver at øge dosis på medicin nær så hurtigt, som de ellers skulle og derved udsætte tidspunktet for bivirkninger.” Anne Korsgaard har selv dansehold for Parkinsonpatienter og er medhjælper på et Parkinson Ballroom Fitness-hold på Fyn. Udover de 80 instruktører, der er uddannet via Tryg-projektet og hvoraf 50 har åbnet danseskoler, er der tre danseskoler, som underviser i konceptet inspireret af det amerikanske koncept Dance for P.D. samt 20 fysioterapeuter, der også er certificerede og kan bruge musik og dans i deres behandlinger. Man kan desuden som parkinsonpatient selv gøre meget for at øge sit fysiske og mentale velvære.

den stærkeste af alle vores sansestimuli. Man kan for eksempel bruge en lille stok med et lys for enden, der hjælper til at holde takten, når man går, men musikken virker bedre. Nogle af de første forsøg blev lavet med en metronom, og det er set, at fra at gå krumbøjet og meget usikkert, retter patienten sig op og går normalt og med raske skridt til lyden af en metronom. Det er ret fantastisk”, slutter Anne Gersdorff Korsgaard.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel er bragt i samarbejde med Parkinsonforeningen. Parkinsonforeningen arbejder for at sikre de godt 7.500 parkinsonramte i Danmark og deres pårørende bedre livsvilkår. Foreningens medlemmer bliver blandt andet tilbudt kurser, rådgivning og andre aktiviteter.

”Vi prøver at stimulere alle parkinsonpatienter til at have musik i ørerne, også når de går tur. For hørelsen er

S U N DH E D M A J / 2018

17


KEND DIN KROP

DEMENS sætter spor i hjernen Demens er en række symptomer, som udløses af over 200 forskellige sygdomme. I Kend Din Krop sætter vi denne gang fokus på de mest almindelige demenssygdomme, og hvor i hjernen forandringerne sker. Den mest almindelige sydom er Alzheimer, der ofte breder sig fremad mod pandelappen og bagud i tindelappen og isselappen. Frontotemporal demens begynder fortil i hjernen. Lewy body demens begynder i hjernesatammen, hvorefter den spredes sygdommen opad og ud i hjernestammen. Den vaskulære demens kan opstå i alle dele af hjernen. TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX

ALZHEIMER skyldes forandringer i hjernen. Det begynder typisk dybt inde i tindelappen i hukommelsescententeret, hvor der sker nogle mikroskopiske forandringer i hjernen. Man kan derfor kun stille diagnosen, hvis man tager vævsprøver fra hjernen. Desuden er Alzheimer arveligt. De to karakteristiske forandringer i hjernen kaldes plagues og tangles. Plagues er ophobning af et særligt beta-amyloid-protein – mellem hjernens celler. Dette skyldes enten en øget dannelse af beta-amyloid eller en ubalance mellem forskellige enzymer i hjernen, som nedbryder beta-amyloid. Beta-amyloid er skadeligt for nervecellerne og medfører betændelsesagtige forandringer i hjernevævet. Tangles er sammenfiltrede tråde af et protein – tau – som ophobes i nervecellerne. Tau-ophobningen er tegn på skade af nervecellerne, som først mister deres evne til at kommunikere med andre nerveceller og til sidst går til grunde. Sygdommen begynder almindeligvis dybt inde i tindelappen i hukommelsescenteret hippocampus og i områderne omkring denne lille struktur, som har betydning for indlæring og hukommelse. Senere spreder sygdommen sig fremad mod pandelappen og bagud i tindelappen og til isselappen. Syn, hørelse, bevægelse og følesanser rammes oftest i sidste faser af sygdommen, hvor den syge typisk er bundet til sengen uden evne til at bevæge sig.

FRONTOTEMPORAL DEMENS er ikke en enkelt men mange forskellige sygdomme med hver deres særlige kendetegn. Fælles for sygdommene er, at de alle begynder fortil i hjernen og alene derfor medfører de samme slags symptomer.

N R . 0 4 // M A J 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser

DER STYRKER HOFTE & SÆDE

HOLD VÆGTEN

forebyg kræft Hjælp - jeg er jaloux

TEMA: MINDFULNESS

Dans skaber LIVSGLÆDE LÆKRE VEGANSKE

OPSKRIFTER NIKOLAJ HÜBBE, BALLETMESTER VED DEN KONGELIGE BALLET:

”Vi skal huske at forkæle os selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om, hvordan kroppen reparerer DNA’et. Kroppens reparationssystem arbejder high-speed, døgnet rundt og året rundt. Dette er afgørende for vores overlevelse.

18 S U N DH E D M A J / 2018

Knap halvdelen af patienterne har ophobning af tau-protein i nervecellerne, som fremkalder sammenbrud i nervecellernes indre miljø ligesom ved Alzheimers sygdom. Sygdommen begynder fortil i hjernens pande- og tindingelapper. Patienten har ophobning af proteinstoffet – TDP-43 – i hjernens nerveceller. Denne form for proteinophobning ses også ved sygdommen ALS. Det forklarer, at den samme person ofte har både frontotemporal demens og ALS.


KEND DIN KROP ALZHEIMER SYGDOM BREDER SIG OFTE FREMAD MOD PANDELAPPEN OG BAGUD I TINDELAPPEN OG ISSELAPPEN

FRONTOTEMPORAL DEMENS BEGYNDER FORTIL I HJEREN

ALZHEIMER SYGDOM BEGYNDER OFTE HER - I HIPPOCAMPUS

LEWY BODY DEMENS rammer både områder dybt i hjernen, som regulerer vores bevægelser, og i selve storhjernens områder for forskellige intellektuelle funktioner. Årsagen er en ophobning af alfa-synuclein-proteinet inde i nerveceller. Det rammer dybt nede i et område af hjernestammen, som er med til at aktivere vores motorik og bevægelser. Det giver stive bevægelser, rysten på hænderne, nedsat mimik, monoton tale og trippende, foroverbøjet gang. Sygdommen kan også påvirke de intellektuelle funktioner. Da sygdommen også kan ramme områder i nakkelappen, som bearbejder synsindtryk, er det almindeligt med synsforstyrrelser.

LEWY BODY DEMENS BEGYNDER I HJERNESTAMMEN. DEREFTER SPREDES SYGDOMMEN OP AD OG UD TIL HJERNEBARKEN

VASKULÆR DEMENS skyldes blodpropper i hjernens blodkar. Sygdommen kan opstå i alle dele af hjernen. Er skaden tilstrækkelig stor eller rammes et kritisk område, kan det medføre demens. Får patienten eventuelt flere blodpropper i andre blodkar i hjernen, vil skaderne blive mere udbredte (multiinfarkt-demens). I andre tilfælde sker der en gradvis tillukning af de små, fine blodkar, der forsyner hjernens centrale områder (den hvide substans). Her skyldes tillukningen som regel ikke blodpropper, men forandringer i blodkarrenes væg, der fortykkes som følge af forhøjet blodtryk eller sukkersyge. Åreforkalkning og blodpropper kan ramme alle blodkar i hjernen.

S U N DH E D M A J / 2018

19


A DV E RTO R I A L

Find det på apoteket Gå Foråret i møde med Frisk & Glat hud! INSTANT OPSTRAMMENDE ANTI RYNKECREME

Du har måske allerede hørt om LIFT4SKIN, der er baseret på den eksklusive peptid SYN®-AKE, som ifølge producenten, reducerer rynker og kragetæer ved at replikkere tempelslangens muskelafslap-pende gift. SYN®-AKE har en botox lignende effekt og i hudplejeserien LIFT4KIN boostes effekten yderligere ved brug af et patenteret anti-aging beskyttelseskompleks samt opstrammende og regenererende aktiver, som tilsammen giver en enestående effekt for dig som drømmer om en fast og glat hud. • Op til 41% reducerede rynker efterlader huden fast og spændstig • Giver huden en dyb fugtgivende og langvarig blødhed • Regenerer og genopbygger kollagen Serien består af dag- og natcreme, øjencreme og det populære Snake Serum til tør og normal hud. Serien er Inspireret af de anti-age-virkninger du opnår fra kosmetiske invasive behandlinger, og selv om det måske lyder avanceret og bekosteligt, så koster det dyreste produkt i serien kun 495 kroner. Se mere på lift4skin.dk.

Earplanes – tager trykket!

Gør flyrejsen behagelig og undgå ondt i ørerne, når du flyver. Earplanes - er genanvendelige ørepropper til både børn og voksne, der trykregulerer og modvirker ubehag i ørerne ved flyvning. Earplanes er patenterede trykregulerende ørepropper, der indsættes i ørerne for at hjælpe med at fjerne ubehag forbundet med flyrejser. Mange flypassagerer oplever ubehag i ørerne ved flyrejser, som nemt kan undgås ved brug af Earplanes. Earplanes reducerer disse smerter og ubehag ved indsættelse i ørerne inden flyet letter og lander. Earplanes kan købes på apoteket til både til små og store ører. Vejl. udsalgspris kr. 85,00. Pharmaforce ApS Tlf.: +45 7027 2747, E-mail: mf@pharmaforce.dk www.pharmaforce.dk

GIV TARMEN EN FORÅRSRENGØRING

Trænger tarmen til en forårsrengøring? Så kan det være en god idé at øge dit daglige indtag af fibre. SylliFlor loppefrøskaller er koncentrerede fibre i en sprød version, der ikke klistrer ikke i munden. Du kender måske allerede den klassiske opskrift på knækbrød med masser af sunde kerner. Men vidste du, at det er super nemt at gøre de lækre knækbrød endnu sundere ved at tilsætte koncentrerede fibre? Brug 1 dl SylliFlor Naturel til en opskrift med 4 dl kerner. Så får du to plader knækbrød med et højt indhold af kostfibre. En god snack til den lille sult. Opskrift på ca. 80 knækbrød 1½ dl havregryn 1 dl solsikkekerner 1 dl hørfrø 1 dl græskarkerner 1 dl sesamfrø 1 dl SylliFlor Naturel 2½ dl hvedemel 1¼ tsk. fint salt 1 tsk. bagepulver 1½ dl vand 1¼ dl olie Bland alle de tørre in-

20 S U N DH E D M A J / 2018

gredienser. Tilsæt olie og vand under omrøring. Lad hvile 10 min. Del dejen i to portioner og rul tyndt ud på bagepapir. Skær ud i passende stykker. Bag ved 200 grader i 12-15 min. Find flere opskriften på www.biodanepharma.com hvor der også kan bestilles SylliFlor vareprøver.

Har du set en flåt?

Flåtsæsonen er i fuld gang, Nogle få flåter er smittebærere af Borrelia-bakterien og overføres direkte fra naturen eller via husdyr til os mennesker. Brug en PRIMA Borrelia-test til at screene dig selv for udvikling af antistoffer overfor Borrelia-bakterien. Testen kan tages, når der vises synlig hudirritation på bidstedet eller 7-10 dage efter mistænkt flåtbid. Læs altid brugsanvisningen grundigt. Tag selv en lille bloddråbe fra fingeren, som tilsættes testkassetten. Vent 10 minutter og du får resultatet hjemme. Søg altid læge om videre behandling. Køb PRIMA Borrelia-test på www.prima-test.dk eller spørg efter testen på dit nærmeste apotek. Vejl. Pris: 150,- kroner.


NYT FRA ALZHEIMERFORENINGEN

Kamp for de

DEMENTE Antallet af danskere med demens stiger. Alzheimerforeningen kæmper derfor for at skabe indsigt i sygdommen. Foreløbig har 50.000 meldt sig som Demensvenner. TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX ”Mennesker med demens mister andet end hukommelsen”. Sådan lyder et af hovedbudskaberne i Alzheimerforeningens Demensven-kampagne. Kampagnen har i løbet af blot to år samlet godt 50.000 Demensvenner, der gerne vil hjælpe og støtte demente. ”Det er vores mål at komme op på 100.000 Demensvenner”, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen. Målet med de 100.000 Demensvenner er at få en Demensven for hver dansker med demens og at klæde dem på til at hjælpe og forstå det stadig stigende antal demente. ”Vi er til for at skabe indsigt, hjælp og øget forskning om de godt 200 forskellige sygdomme, som alle giver sig symptomer i form af demens”, fortæller Nis Peter Nissen. BRUG FOR STØTTE Alzheimerforeningen har taget navn efter den hyppigst forekommende demenssygdom, alzheimer. Den viser sig ved hukommelsesbesvær og problemer med at finde ord. Det er især korttidshukommelsen, der bliver dårlig. Det bliver f.eks. vanskeligere at huske navne - selv på personer, man kender godt. ”Men demens rammer ikke kun hukommelsen. Faktisk er de første tegn på demens ofte en lang række adfærdsændringer”, siger Nis Peter Nissen, der oplyser, at det bliver vanskeligere for den demente at gøre helt dagligdags ting som at finde vej eller tælle småbeløb sammen. ”Blandt de mange forskellige sygdomme er frontallap demens den type, som er karakteriseret ved, at man gradvist mister sin indre Emma Gad. Over-jeget, hæmningerne, situationsfornemmelsen og evnen til at opføre sig passende forsvinder. Der sker også ændringer i følelsesliv, temperament og personlighed. Udadvendte, aktive og sociale mennesker kan blive irritable, passive og indesluttede, og humøret svinger ofte meget. Det er meget pinefuldt både for den syge og for omgivelserne”, siger direktøren for Alzheimerforeningen, der gør opmærksom på, at der netop i dette tilfælde er behov for en Demensven. Modsat alzheimers sygdom er hukommelsen ofte relativt

god langt hen i sygdomsforløbet hos personer med frontallap demens. Sygdommen kan også ses hos yngre. Ligesom vaskulær demens, der kan opstå som en følge af sygdom i hjernens blodkar og lewy body demens, der er en langsomt fremadskridende hjernesygdom, kan frontallap demens og alzheimer ikke helbredes. Der er ingen lægemidler, der bremser sygdomsforløbet. ”Vi ved meget lidt om sygdommene. Derfor har vi ekstra brug for turbo på forskning og på at folk melder sig ind og bakker os op - også før de får en dement i familien”, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

DEMENS ER EN FOLKESYGDOM

I Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 alzheimers sygdom. Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år. Kun ca. 50 pct. af alle demente får stillet en demensdiagnose. Læs om de typiske advarselstegn på demens på hjemmesiden www.magasinet-sundhed.dk. Genkender du flere af symptomerne, anbefaler Alzheimerforeningen, at du kontakter din læge. Det er vigtigt at få afklaret årsagen til symptomerne og at en eventuel behandling igangsættes hurtigt.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel er skrevet i samarebjde med Alzheimerforeningen. Alzheimerforeningen er en medlemsorganisation, der har til formål at sikre bedre vilkår for mennesker med demens og deres pårørende. Foreningen rådgiver, informerer og støtter forskning i demenssygdomme.

S U N DH E D M A J / 2018

21


DIN KROP

AT LEVE MED

BLÆRESMERTER Det kan være en stor udfordring at få hverdagen til at fungere med en smertefuld, kronisk sygdom. TEKST & FOTO PETER RASMUSSEN, IC FORENINGEN

Hver morgen stiger Lene på sin liggecykel for at cykle de cirka 10 km til arbejde. Ikke blot fordi hun holder meget af den friske luft og motionen, men også fordi det er en af vejene til at leve med den blærelidelse, hun har haft i cirka 20 år. Interstitiel Cystitis (IC), også betegnet Bladder Pain Syndrome eller Blæresmerter, er en kronisk sygdom, hvor der opstår inflammation og hos nogle også med læsioner i urinblærens slimhinde. Herved

ødelægges blærens smidighed og dermed også dens rummelighed, som bevirker voldsomme smerter i underlivet og kræver hyppige toiletbesøg. For Lene er det nu mindst 23 gange pr. døgn. Når Lene får sin daglige motion på cyklen og efterfølgende får hvilet sig, når hun kommer hjem, kan det mindske smerterne og forbrug af medicin og derved hjælpe med at opretholde en hverdag. Ved at ligge ned på cyklen

mindskes trykket på den smertefulde blæreregion. Lene har været heldig at få tilkendt fleksjob, så hun trods sin lidelse kan arbejde som sygeplejerske 4 gange 4 timer ugentlig. FORKERT KOST GIVER OMGÅENDE SMERTER Også på andre områder må dagligdagen tilpasses sygdommen. Blandt andet er det nødvendigt at fokusere på kosten.

Syreholdig og stærk mad, mad med tilsætningsstoffer, de fleste alkoholtyper og meget andet kan fremkalde smerter, men Lene har omvendt erfaret, at hun med fordel kan vælge f.eks. økologiske madvarer, rødløg frem for hvide løg og koffeinfri kaffe. Der er desværre ikke en klar linje i, hvad ic-patienter kan tåle at spise, så det er et puslespil for den enkelte, at finde frem til den bedste kostplan.

Stress og kulde fremprovokerer også smerter hos næsten alle ic-patienter. For at reducere de mange toiletbesøg fristes Lene ofte til at drikke mindre væske, men herved øges urinkoncentrationen og dermed smerterne. ALTID YDERPLADSER Lene kan godt gå i biografen, i teatret, til koncert eller tage med fly og andre offentlige transportmidler, men hver gang er det vigtigt, at hun kan få en yderplads, hvor der er let adgang til toilet. Når hun er ude at køre bil, må hun ofte ind omkring rastepladsernes offentlige toiletter, og sommetider må buskadser udgøre toiletter. Mange ic-patienter er så plagede af deres smerter og toiletbehov, at det umuliggør længere ture og rejser. Nogle finder en løsning i anvendelse af bleer eller sindrige beholdere. MANGE BEHANDLINGER - KORTVARIGE VIRKNINGER Der findes en lang række af behandlingsmuligheder både medicinsk og operationelt, men desværre er det meget individuelt, hvad der hjælper. Lene har fået foretaget brændinger af læsionerne inde i blæren, blæreudvidelse i narkose, blæreskylning samt en lang række alternative behandlinger. Nogle behandlinger har hjulpet i kortere eller længere tid. I sidste ende kan urostomi blive løsningen. En del ic-patienter har været så plaget af lidelsen, at urostomi for dem har været en stor lettelse. Der knytter sig ofte andre lidelser til IC. Nogle har f.eks. også tarmproblemer, vulvodyni eller blærebetændelse, og oftest går det også ud over seksuallivet. I en årrække har Lene været aktiv i bestyrelsen for patientforeningen, IC foreningen. Hvor mange ic-patienter der findes i Danmark, vides ikke, men IC foreningen har over tid haft kontakt med 300-400 personer med lidelsen. Langt de fleste, der rammes af IC, er kvinder.

OM IC FORENINGEN Foto af Lene på sin liggecykel, som hun bruger til at cykle de cirka 10 km hun har til sit arbejde som sygeplejerske.

2 2 S U N DH E D M A J / 2018

IC foreningen er en landsdækkende forening for personer med IC samt deres pårørende. Foreningens formål er bl.a. at udbrede kendskabet til sygdommen, at hjælpe de sygdomsramte medlemmer samt at skabe bedre kontakt til sundhedspersonale. Foreningen kan kontaktes på www.icforeningen.dk eller ved henvendelse til formand Lis Poulsen på 98385692 eller mail lis.poulsen@icforeningen.dk.


Synstest med sundhedstjek

195

kr

KompletSyn - Fås hos Louis Nielsen

Mindst 50% af alle synstab kan undgås Synet forværres løbende med alderen, men mindst halvdelen af alle synstab kan forebygges, hvis de opdages og behandles på et tidligt stadie. Vores optikere undersøger dit syn og dine øjnes sundhed med avanceret udstyr, der kan vise tegn på synstab eller sygdomme. Sammen med Dansk Blindeforbund arbejder vi for bedre øjensundhed gennem forebyggelse af blindhed, svagsyn og øjensygdomme. En synstest med sundhedstjek er derfor første skridt til at forbedre din øjensundhed lige nu, men også for fremtiden.

Bestil synstest på louisnielsen.dk Støt øjenforskning på blind.dk

Fremtidens øjensundhed

S U N DH E D M A J / 2018 23

Læs mere i State of the nation 2017 på louisnielsen.dk. Vi stiller ingen diagnose, men henviser til en læge eller øjenlæge, hvis undersøgelsen viser noget usædvanligt.


HAR DU GENER? – skyldes det fugt og skimmel?

Privat sygepleje Hovedstaden/Sjælland Midt- og Nordjylland Syddanmark

+45 70 20 30 00 +45 70 20 86 00 +45 70 21 05 00

MIKROBIEL VÆKST • Skimmelsvamp • Bakterier • Allergener • Trænedbrydende svamp

FUGTTEKNIK • Fugtmåling • Fugtberegning • Tagscanning • Termografi

MATERIALER M.M. • Asbest • PCB • Radon • Sortsværtning

INDEKLIMATEKNIK • Temperatur og træk • Støj og akustik • Luftkvalitet • Belysning

www.activcare.dk Betonvej 15 4000 Roskilde Tlf: 5613 0800 oebit@oebit.dk www.oebit.dk

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Vil du have bedre livskvalitet og mere velvære? Elmedistrålmetoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer. Det fører til forbedret blodcirkulation, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. ”Metoden har en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennemstrømningen i arme og ben og aflaster hjertet. Det vil sige forhindrer blodpropper”, siger overlæge dr.med. Ernst Chr. Hansen, som selv har afprøvet Elmedistrål-metoden gennem otte år på Københavns Kommunehospital.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Knogleskørhed


NY FO FA RN SK EB N LI N AG D

STAMCELLER ny hjertemedicin

To forsøg med stamceller tyder på, at de er vejen til en bedre behandling af hjertepatienter. TEKST EGON HANSEN FOTO COLOURBOX 138 danske hjertepatienter er netop nu med i et større europæisk forsøg med stamceller som hjertemedicin. 92 bliver behandlet med stamceller, mens 46 får saltvandsindsprøjtninger. Resultatet foreligger om et år, når der bliver åbnet for den kode, der afslører, hvilke patienter, der har fået hvilken behandling. Derefter kan det ses, om stamcellebehandlingen har virket og fået hjertets størrelse til at mindskes og pumpeeffekten til at stige. ”En stamcelle er, kort forklaret, en umoden celle, der kan udvikle sig til en hvilken som helst type celle i den menneskelige krop. Man kan også kalde den en ukodet celle. De er sparsomme hos voksne og vil oftest blive udvundet af navlestreng, knoglemarv og blod hos nyfødte”, fortæller Ph.d. Preben Christensen, der er specialist indenfor stamcelleområdet. Målet med behandlingen med stamceller er via et lægemiddel at få hjertets størrelse til at mindskes og pumpeeffekten til at stige. Projektet bliver derfor fulgt med stor interesse af fagfolk inden for branchen og hjerteforeninger verden over. Således håber formand for Dansk Cardiologisk Selskab, Mikael Kjær Poulsen, der også er afdelingslæge på Odense Universitetshospitals Hjertemedicinske Afdeling, at det vil skaffe den nødvendige dokumentation for, at stamcellebehandling kan benyttes til udvikling af lægemidler mod hjertesvigt. STAMCELLER RYKKER I Danmark bliver forskningen i stamcellebehandling mod hjertesvigt styret af professor, overlæge Jens Kastrup fra Hjertecentret, Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. ”Alle væv i den menneskelige krop er bygget op af forskellige typer af celler, men ved livets begyndelse er der kun én celle - nemlig den befrugtede ægcelle”, fortæller Ph.d. Preben Christensen og tilføjer. ”Efterhånden begynder cellerne at specialisere sig og blive til hjerneceller, blodceller, muskelceller, hudceller, leverceller

osv. En celle med sådanne egenskaber for udvikling har stort potentiale i den medicinske verden, da mange alvorlige sygdomme skyldes tilstande, hvor specielle celler mangler eller er gået til grunde. Tanken er, at man kan transplantere stamceller ind i det syge væv og erstatte de manglende celler, som ellers ikke kan regenereres”, siger Preben Christensen, der også er internationalt anerkendt indenfor sit arbejde med DNA. Det er målet med den aktuelle forskning med stamceller som hjertemedicin, at indholdet af en ampul på 5 ml. indeholdende 110 millioner stamceller kan sprøjtes ind i hjertet på en patient med hjertesvigt og forbedre patientens tilstand. Indholdet af ampullen kommer fra fedtvævet på maven af en rask donor. Herfra er stamcellerne blevet udvundet og dyrket i en bioreaktor. Resultatet er 50 ampuller, når en patient har brug for en af disse. Der er tidligere arbejdet med stamceller som behandling til hjertepatienter i USA, hvor patienter, der fik aktiv behandling med stamceller, oplevede en forbedret evne til at pumpe blod rundt i årerne, en generelt forbedret funktionsevne og livskvalitet. Der var ifølge det videnskabelige tidsskrift Circulation Research ikke nogen bivirkninger eller komplikationer forbundet med stamcellebehandlingen. Hjerteforeningen følger forskningen med stor interesse. Følg udviklingen i Sundhed+.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 143.200 medlemmer. Foreningen arbejder med forskning i hjertekarsygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

S U N DH E D M A J / 2018 25


KO S T

GLUTATHION Det afgiftende antioxidant

Der er meget at holde styr på, når man taler om sund kost. Det er godt at spise varieret og få nok fisk, fuldkorn og fibre fra frugt og grønt. Men når det er sagt, så er der alligevel nogle mikronæringsstoffer og aminosyrer, som er vigtige at kende. Eksempelvis antioxidanten ’glutathion’, som har en særdeles beskyttende og afgiftende effekt. Kroppen kan have besvær med at producere nok af den med alderen, men der er hjælp at hente gennem kosten. TEKST CHRISTINA BJØRN FOTOS DASHU83, LUIS_MOLINERO, TOPNTP26, MRSIRAPHOL, ONLYYOUQJ, 4045, - FREEPIK.COM & COLOURBOX

O

rdet ’glutathion’ er du måske ikke stødt på før. Forskere mener sågar, at glutathion kan have været en forudsætning for livets opståen i tidernes morgens fjendtlige miljø af kulilte, peroxid, metangasser og ammoniak. Glutathion er nemlig en af naturens kraftigste antioxidanter og er et tripeptid sammensat af tre aminosyrer: glutaminsyre, glycin og cystein. Det produceres naturligt i alle vores celler og hjælper især leveren med at udskille uønskede kemiske giftstoffer. Glutathion har også en lang række andre funktioner i kroppen. Det afhjælper mavesår og betændelsestilstande i vævet, optimerer immunforsvaret og de røde blodlegemers funktioner, mens det også indgår i centralnervesystemet som transmitter. GOD TIL GENBRUG Cellernes produktion af glutathion aftager som regel med alderen og mangelsymptomerne kan være træthed, muskelsvaghed, nedsat hukommelse, ondt i leddene og nedsat leverfunktion. Men du kan stimulere kroppen til at øge dannelsen af glutathion ved at indtage de rigtige fødevarer. Og modsat mange andre antioxidanter, som oxideres, når de har udtjent sin pligt, så kan glutathion reaktiveres og genbruges i nye antioxiderende processer. GLUTATHION GENNEM KOSTEN Som nævnt er glutathion sammensat af tre aminosyrertyper, og for at disse kan dannes og blive til glutathion, kræver det, at vi får tilstrækkelige mængder af vitaminerne B6, B12 og C, samt selen og folsyre. Det er altid en god idé at søge at få de anbefalede mængder vitaminer og mineraler gennem kosten og her kan du se hvilke fødevarer, som indeholder de stoffer, som hjælper kroppen til selv at danne glutathion og dermed afgifte kroppen.

26 S U N DH E D M A J / 2018

SÅDAN FÅR DU B6-VITAMIN

Vitaminet B6 kaldes også ’pyridoxin’ og er gavnligt for meget andet end glutathion-dannelsen. Eksempelvis bidrager det til opbygning af vores DNA, hvor det indgår i cellernes struktur. Vitaminet styrker også nervernes evne til at sende signaler til hinanden. Ifølge Nordic Nutrition Recommendations, som tilgodeser behovet hos personer på de skandinaviske breddegrader, så er det daglige behov for B6-vitamin for kvinder 1,2 milligram og for mænd 1,5 milligram. Vi får B6-vitamin fra fødevarer som fisk og skaldyr, pistacie- og valnødder, gær, sesam- og hørfrø, kød, æg og fjerkræ, fuldkornsprodukter, linser, bønner og hvidløg. Husk på at størstedelen af vitaminet nedbrydes ved varmetilberedning og udsættelse for lys, så opbevar dine madvarer mørkt.

OM EKSPERTEN Christina Bjørn er uddannet kostvejleder fra Suhrs Seminarium og har fokus på den humane ernæring og dens påvirkning af krop og sind. Hendes speciale er sundhedskommunikation. Læs mere om hende på www.christinabjorn.dk.


KO S T

SÅDAN FÅR DU C-VITAMIN

SÅDAN FÅR DU B12-VITAMIN

Vitaminet B12, som bidrager til glutathion-dannelsen, kaldes også ’kabolamin’ og er en gruppe af stoffer, som er med til at danne vores blodlegemer og nerver og mindske risikoen for demens. B12-vitaminet arbejder sammen med et andet B-vitamin, nemlig folat og sammen sørger de for, at cellerne deles korrekt. Det daglige behov for B12-vitamin er 2 mikrogram for både mænd og kvinder. B12-vitaminet findes kun i animalske fødevarer, så hvis du ikke spiser kød, æg og mejeriprodukter i en periode på flere år, kan du få mangelsymptomer som træthed, koncentrationsbesvær og hovedpine. Dette sker dog kun i sjældne tilfælde, fordi kroppen kan genbruge vitaminet. Vitaminet er bestandigt over for varmebehandling, men nedbrydes især af vand, lys, alkohol og sovemedicin.

C-vitamin kaldes også ascorbinsyre og er vigtigt for kroppens evne til at optage jern. De samarbejder om dannelsen af en af de i alt 20 aminosyrer, som kroppen opbygger proteinet kollagen fra. Vitaminet indgår også i dannelsen af vores bindevæv, dannelsen af hormonet noradrenalin i binyrerne og i et stærkt immunforsvar. Det daglige behov er 75 milligram for både mænd og kvinder. Gravide bør indtage 85 milligram dagligt og ammende 100 milligram. Faktisk er mennesket et af de eneste arter, som ikke selv danner C-vitamin. Vitaminet findes især i kiwi, bær, citrus- og peberfrugter, tomater, grønkål, blomkål, grønne bladgrøntsager og nye kartofler.

SÅDAN FÅR DU FOLSYRE

SÅDAN FÅR DU SELEN

Selen er ikke molekyler, ligesom vitaminer, men et mineral der består af et enkelt atom, som ofte erstatter svovl i mange af fødevarernes proteinstoffer. Når det sker, kaldes det organisk selen, som er den form, der optages bedst og som dermed også bidrager bedst til glutathiondannelsen. Særligt har selen den funktion, at det fremmer nedbrydningen af hydrogenoxid, som er cellernes affaldsstof. Samtidig er det med til at fremme dannelsen af hormonet trijodthyronin, som opretholder stofskiftet.

Denne type B-vitamin kaldes også folat, folacin eller folinsyre (når det er syntetisk fremstillet) og arbejder sammen med vitaminet B12 om korrekt celledeling. Folsyren indgår, foruden i glutathiondannelsen, også i cellernes arvemateriale og til produktionen af røde blodlegemer. Det daglige behov for folsyre er 300 mikrogram for både mænd og kvinder, men er du i den fødedygtige alder, er behovet 400 mikrogram. Er du gravid eller ammende, bør du have et dagligt indtag på 500 mikrogram. Kroppens folsyrelager rækker kun til et par måneder, så der skal fyldes på regelmæssigt fra fødevarer som lever, bønner og bælgfrugter, broccoli, blomkål, grønkål, asparges, rosenkål og spinat. Det er et vandopløseligt vitamin, men for stort et indtag i form af folinsyre-kosttilskud kan mindske optagelsen af zink og i øvrigt skjule en eventuel mangel på B12, så hold dig altid til anbefalingerne. Vitaminet nedbrydes af varme, vand og lys og generelt falder indholdet af folsyre hurtigt ved opbevaring, så indtag fødevarerne så friske som muligt.

Det daglige behov for selen er for mænd 60 mikrogram og for kvinder 50 mikrogram. Gravide og ammende bør dog indtage 60 mikrogram dagligt. Selen findes især i lever og nyre, fisk og skaldyr, paranødder, æg og mejeriprodukter. Kornprodukter og grøntsager indeholder også selen, men fordi den danske jord ikke er så selenholdig, får vi ikke så meget den vej igennem.

S U N DH E D M A J / 2018 27


D R IL L E R M AVEN ?

er: reprøv a v s i t gra m Bestil epharma.co a.com n m a r · biod iodanepha b 7 · info@ 55 77 5 ller 5 7 efrøska · tlf. s af lopp ry glig dt fiberd e på da ® er et sprø t at spis m e n r e e SylliFlor der øjels . husks), ssig ford m æ iu ll lm y e s g (P å en re r at opn basis fo

BIOFREEZE® EFFEKTIV SMERTELINDRING Ømme muskler Overbelastede muskler ¬ Ondt i ryggen ¬ Ledsmerter ¬ Smerter i benene ¬ Forstrækninger ¬ Forstuvninger T: 8654 0058 info@yourcare.dk ¬ Sportsskader yourcare.dk ¬

CE-mærket Medical Device

¬

Koldterapi til lindring af fysiske smerter

KØ B E S PÅ DI T LO K A L E A P OT E K E L L E R NÆ R M E S T E H E L S E KO S T F O R R E T N I N G · H E N T O G S Å H E R E N G R AT I S B I O FR E E Z E PR Ø V E 2018-118_Sundhed_185x55_Biofreeze.indd 1

14/01/2018 12.46

Den rene lyd oplevelse trafik

fodtrin

scooter

ReSound LiNX 3DTM lader dig høre det hele Vores ører er skabt til at opfange lyd fra verden omkring os. Vi kan fokusere på en lyd, - men også hurtigt skifte fokus til en anden. Også en, der kommer fra en helt anden retning. Alligevel vil de fleste høreapparater kun lade dig høre den lyd, der kommer forfra. ReSound LiNX 3D efterligner den måde, det normalt hørende øre behandler lyd på, hvilket betyder, at du ikke bare kan høre de lyde, der kommer forfra, - men også fra siderne og bagfra.

RING PÅ 3940 1050 ELLER SE MERE PÅ AUDIOVOX.DK MOBILE HØRECENTRE I HELE DANMARK

tale fugle


MÅNEDENS ND E F AGNREØ BN LA

TOMATER

Tomaten stammer oprindeligt fra Sydamerika og kom til Europa i 1400-tallet med de opdagelsesrejsende. I virkeligheden er tomaten en bærfrugt, men opfattes af de fleste som en grøntsag. Der findes mange forskellige varianter og størrelser af tomater og det samme gælder med farver. Tomaten, som vi kender den, er grøn i umoden tilstand og bliver rød ved modning, men findes også i blandt andet gul, lilla, grøn, mørkebrun og stribet. TEKST JULIE ERTMANN KARSLEN, SÆSON FOTO COLOURBOX

TIPS TIL TILBEREDNING AF TOMATER

• Tomater kan tilberedes på et væld af forskellige måder og kan også spises rå. • Hvis tomaterne mangler smag, kan man fremhæve denne ved at drysse lidt sukker eller salt over. Dette kan gøres med både rå tomater, i for eksempel en tomatsalat, og med tilberedte tomater i en hjemmelavet tomatsuppe. • Det er hurtigt og nemt at lave dine egne flåede tomater. Du skal blot lave et lille kryds i toppen, lægge dem i en skål, hælde kogende vand over og flå skindet af. På den måde er de straks parate til supper og sammenkogte retter. • Svits hakkede tomater, basilikum, hvidløg og olie på panden i et par minutter, og servér sammen med nykogt spaghetti for en let og delikat ret. • Lav en tomatsalat med forskelligfarvede tomater, rødløg, olivenolie, mozzarella og basilikum. Servér den sammen med kød af eget valg eller spis salaten som den er - frisk, lækker og farverig.

VIDSTE DU...

Tomater indeholder meget A, C, E og K-vitamin. Du kan se mere om vitaminer på www.magasinet-sundhed.dk.

OPSKRIFTER MED TOMATER

Få inspiration til lækre idéer og opskrifter med tomater og andet frugt og grønt på www.sæson.dk. Gem siden som et bogmærke på din mobil eller computer, så du altid har inspiration lige ved hånden.

OPBEVARING

For at få mest ud af dine tomater og opnå den bedste smagsoplevelse skal tomater opbevares ved stuetemperatur. Hvis de opbevares på køl, kan tomaterne let få et rynket og mat skind.

SÆSON

De danske tomater er i sæson fra april til november.

ET SUNDT SAMARBEJDE

N R . 0 4 // M A J 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser

DER STYRKER HOFTE & SÆDE

HOLD VÆGTEN

forebyg kræft Hjælp - jeg er jaloux

TEMA: MINDFULNESS

Dans skaber LIVSGLÆDE LÆKRE VEGANSKE

OPSKRIFTER NIKOLAJ HÜBBE, BALLETMESTER VED DEN KONGELIGE BALLET:

”Vi skal huske at forkæle os selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om Ulla Mikkelsen, som først fik en blodprop i hjertet, og dernæst konstateret Parkinsons sygdom. I dag har hun ingen motoriske symptomer takket være dans og musik

Denne side er produceret i samarbejde med SÆSON-kampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især børnefamilier til at spise mere frugt og grønt. Læs mere på www.sæson.dk.

SSUUNNDDHHEEDDMMAAJJ/ /22001 188 2 299


OPSKRIFTER

Plantebaseret GOURMET

Planter har vi altid været omgivet af. Nu er det tid til at lade deres mangfoldighed blomstre. Vi skal ære dem som vores livgivende kraft. Vi skal ære os selv og vore sanser med alt, hvad de giver os af spiselig og nærende skønhed. TEKST NEEL ENGHOLM FOTOS JESPER EDVARDSEN, CONTINEO.DK

TAHINDRESSING DET SKAL DU BRUGE 175 g tahin 2½ dl vand 2 spsk citronsaft ½-1 tsk salt SÅDAN GØR DU Kom alle ingredienser i en shaker eller andet med låg og ryst kraftigt, til du har en flot hvid dressing. Start med ½ tsk salt og smag derefter til.

BROCCOLIHJERTE

Skræl en broccolistok og skær den i papirstynde skiver på langs, eventuelt på et mandolinjern. Læg i koldt vand og stil på køl et par timer før servering. Dræn skiverne, der nu er let krøllede, og drys med hakkede urter og din favoritdressing. Serveres som snack eller en frisk forret - eller blot som sprød topping til din salat.

3 0 S U N DH E D M A J / 2018

BLÅ KARTOFFELSALAT DET SKAL DU BRUGE 300 g kogte blå kartofler 1 håndfuld grønkål 1 spsk finthakket forårsløg 3-4 stilke fuglegræs 4-5 stilke koriander (efter smag) 40-50 g tahindressing 1 avocado 1 lille håndfuld broccoli-hjerte flagesalt SÅDAN GØR DU Kog kartoflerne. Skyl grønkål, forårsløg, fuglegræs og koriander. Riv det grønne i grove stykker, vend i tahindressing og fordel ud på et fad eller en tallerken. Knus de kogte kartofler under din håndflade og fordel jævnt ud over det grønne. Top med avocado skåret i store tern, lidt ekstra koriander samt broccoli-hjerte og giv det hele et drys flagesalt. Salaten rækker til 2 personer.


O PF SAKNREIBF LTA ED R

DEHYDREREDE KAKAOBRUD DET SKAL DU BRUGE 200 g cashewnødder 2 dl vand 20 g kakao 2 spsk ahornsirup 2 spsk loppefrøskaller 1 knsp salt 5 tsk kværnede hørfrø SÅDAN GØR DU Blend alt undtagen hørfrø til en jævn masse. Kom den over i en skål og lad den trække et par minutter. Rør nu de kværnede hørfrø i. Spred derefter massen ud i et tyndt lag på en plade og tegn op med en kniv eller spartel, hvor du vil knække. Dehydrer ved cirka 50 °C i 6-8 timer - for eksempel natten over. Drys eventuelt med kakaonibs og spiseligt guld. Kakaonibs skal drysses på før dehydrering og trykkes let ned i dejen. Bruddene er god topping på kolde desserter, der har brug for noget sprødt. Eller blot som en snack ved siden af kaffen.

RIS OG QUINOA- SALAT DET SKAL DU BRUGE 4-5 spsk. tahin100 g kogte kolde dressing brune ris og hvid 5-6 stykker beet quinoa, 50/50 jerky 100 g blom20-30 g syltede kålsspread rødløg 1 håndfuld grønt 2 spsk. balsami(kål/blandede co-perler blade) 5-6 topskud fra 1-2 spsk. appelsintagetes grofthakkede saltede mandler SÅDAN GØR DU Bland kolde ris og quinoa med blomkålsspread og blandet grønt. Vend godt. Fordel ud på et fladt fad eller en stor tallerken. Drys med hakkede saltede mandler og dryp med tahindressing. Skær beet jerky i små mundrette bidder og fordel dem over salaten sammen med syltede rødløg, balsamico-perler og til sidst grønne topskud fra appelsintagetes.

BLOMKÅLSSPREAD DET SKAL DU BRUGE 160 g blomkål 100 g cashewnødder 1 spsk friskhakket mynte ½ tsk salt ½ tsk peber 1 spsk gærflager SÅDAN GØR DU Alle ingredienserne blendes i en foodprocessor til en jævn masse. Sættes på køl nogle timer før den skal bruges.

S U N DH E D M A J / 2018

31


Forkæl din hud med økologisk pleje - godt for dig og din sundhed!

www.elies.dk

Økologisk make-up og hudpleje til hele familien

Følg Medela Danmark på sociale medier

Calma bevarer barnets aktive sugeteknik

Medela brystpumper efterligner barnets sugerytme


O PF SAKNREIBF LTA ED R

NUDELSALAT DET SKAL DU BRUGE 200 g udon-nudler 1 håndfuld hakket grønkål 1 håndfuld blandede babyblade ca. ½-1 dl chilisauce (efter smag) ½ avocado 3-4 spsk avocadodip 1-2 radiser 5-6 tynde skiver rød chili (efter smag) 2 spsk edamamebønner 1 spsk grofthakkede saltede mandler 4-5 stilke koriander (efter smag) 1 citronbåd SÅDAN GØR DU Kog udon-nudlerne efter anvisning på pakken og skyl dem herefter i koldt vand. Bland med grønkål, babyblade og chilisauce. Fordel salat og nudler ud på et fladt fad og top med en halv avocado skåret i tern. Med en teske fordeler du avocadodip i 6-7 små portioner oven på salaten. Skær radiser og rød chili i tynde skiver og drys ud over salaten sammen med edamamebønner, mandler og plukket koriander. Servér eventuelt med lidt ekstra dressing og en citronbåd ved siden af. Er dine edamamebønner fra frost, kan du hælde kogende vand over dem for at tø dem op. Eller smide dem i vandet med nudlerne det sidste minut, de koger.

CHILISAUCE DET SKAL DU BRUGE 1 spsk chili (efter smag) 1 fed hvidløg 30 g gærflager 45 g tahin 60 g eddike 30 g tamari 60 g agavesirup 1½ dl vand SÅDAN GØR DU Blend alle ingredienserne til en jævn sauce. Sæt den på køl et par timer før brug.

AVOCADODIP DET SKAL DU BRUGE 3 avocadoer/ca. 280 g 100 g tahindressing 2 spsk citronsaft 1 tsk salt 1 knsp peber SÅDAN GØR DU Kom avocadokødet i en blender med de øvrige ingredienser. Blend, til du har en fin creme. Rigtig god til dip og/ eller på brød.

S U N DH E D M A J / 2018 3 3


F APN O SE KB R LI FATDE R

BLÅ OG ORANGE KARTOFFELFRITTER DET SKAL DU BRUGE ca. 500 g blå kartofler eller sødkartoffel 200 g solsikkespread flagesalt krydderurter efter eget valg SÅDAN GØR DU Kartoflerne skæres i både og vendes i solsikkespread. Bages i ovnen ved 165-175°C i ca. 30 minutter. Drys med groft flagesalt og hakkede urter, for eksempel persille. Du får det bedste resultat, hvis bådene fordeles i ét lag, hvor de ikke rører hinanden.

SOLSIKKESPREAD DET SKAL DU BRUGE 350 g solsikkekerner 3½ dl vand 1½ dl eddike 20 g gærflager 1 fed hvidløg 1 tsk salt SÅDAN GØR DU Blend spreaden grundigt, til den er helt jævn og cremet. Variation: Tilsæt evt. et halvt løg og en håndfuld dild i spreaden.

34 S U N DH E D M A J / 2018

Vind! Se hvo rda på side n 66

VIND BOGEN

Opskrifterne her stammer fra bogen PLANTEBASERET GOURMET af en af Danmarks bedste veganske kokke Neel Engholm fra Forlaget Muusmann. Hvis du løser kryds og tværsen bagerst i magasinet, har du mulighed for at vinde bogen. Vi stiller fem eksemplarer på højkant.

BLIV KLOGERE

Se mere om superfoods på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoen om superfoods og antiinflamatorisk kost er den anden i rækken om at spise sundt og godt - formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn.

WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK


Til et

stærkt forår Udnyt din naturlige energi med unikke produkter fra Solaray*

Spektro Multi-Vita-Min med bla. B12 til dit Immunsystem Vit C til Energistofskiftet

* Magnesium Citrat: Bidrager til en normal muskelfunktion. Mega B-Stress: Et B-vitamin kompleks tilsat magnesium og C-vit til træthed og udmattelse, samt Vit B2 som vedligeholder hud og biotin som vedligeholder et normalt hår.

www.naturenergi.dk Solaray købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt apoteker.

NEDSÆT BLÆNDING FRA MODKØRENDE BILER

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farligt i trafikken, specielt i regnvejr med ekstra lysreflekser. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at benytte OPHTAMIN KRILL+ LUTEIN.

1 kapsel dagligt, pris pr. dag kr. Blænding

Almindeligt kørelys

Studier viser, at Lutein i kombination med Krillolie optages optimalt i nethinden og reducerer blænding blandt hovedparten af deltagerne i undersøgelsen.

4,-

OPHTAMIN KRILL indeholder også zink, C - og E vitamin. Zink bidrager til at opretholde et normalt syn. C- og E-vitamin modvirker oxidativt stress.

Køb på www.eyecare.dk / 8698 6540

Tlf. 8698 6540 · www.deepseapharma.dk


HomeOptik’s

Brillebus

Tag hånd om egen

sundhed Mange har glutenallergi og cøliaki uden at vide det.

• Autoriseret optiker, Anja Højager, besøger dig i privaten eller på plejecenteret med et udvalg på op til 500 brillestel • Synsprøve i eget hjem eller brillebussen, som har kørestolslift

NYT

Test dig selv for antistoffer overfor glutenproteinet gliadin som screening for cøliaki.

Svar indenfor max

10 min.

SUNDHEDSUNDERSØGELSE AF NETHINDEN

på Kører ter, d/Fals Lollan ø, Møn, em Fejø/F nd og Sjælla avn nh i Købe

Ring og bestil tid på 70 111 444 Besøg vores hjemmeside www.homeoptik.dk

Krea�v og udfordrende leg er vores mål…. AM Leg har de sidste 20 år været leverandør �l alle store og små legebørn i Danmark. Vi forsøger hele �den at følge med udviklingen i samfundet omkring os og dermed skabe et legebillede af børnenes hverdag.

AM Leg A/S - Smedesvinget 8 - DK 6880 Tarm - Tlf.: +45 97371020

Fås på apoteket eller læs mere på www.prima-test.dk

PRIMA-TEST.DK

Nem og sikker sundhedstest

0483

Hjemmetestene er alle CE-mærkede og godkendt af Europæiske sundhedsmyndigheder til hjemmebrug. Læs brugsanvisningen før brug og konsultér læge for evt. behandling.


S U N D H V E R DAG

SUPERFOODS OG ANTIINFLAMMATORISK KOST Nogle af tidens buzzwords er antiinflammatorisk kost og superfoods. Det er ord, der har solgt mange slankebøger! Det er desværre salgstricks, der går lige i det center i hjernen, der tænker quick fix, goji-bær og morgengrød, så er samvittigheden i orden. Se videoen om superfoods og antiinflamatorisk kost på www.magasinet-sundhed.dk og få en appetitvækker her. TEKST CHRISTINA BJØRN, KOSTVEJLEDER - WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK FOTO COLOURBOX

Har du lyst til at kalde din livsstil for antiinflammatorisk, så er du meget velkommen til det, men du skal vide, at det mest af alt er en smart betegnelse for de kostråd, som Sundhedsstyrelsen har fremsat og som - i modsætning til tendenserne - ikke har ændret sig meget de sidste mange år. Det ville være fantastisk at kunne fortælle dig, at ingefærshots og gurkemejepulver kan redde liv, men det er sjældent sandheden. Tværtimod så kan et kraftigt forhøjet indtag af eksempelvis gurkemeje og hvidløg være direkte sundhedsskadeligt, da det kan have indflydelse på dit medicinindtag, dit blods evne til at størkne og på hvordan cellerne reagerer. Råvarerne kan smage skønt i madlavningen. Kan du lide dem i ‘normale mængder’, så skal du bestemt fortsætte, men for meget er ikke godt. KEDELIGE SUPERFOODS Der findes ingen superfoods, som giver dig hele paletten. Desværre. Der er ingen tvivl om, at dyre acaibær, gojibær, hvedegræs og chia-frø indeholder en masse gode ting, men der findes alternativer, som er lige så sunde og meget billigere. Brune ris, sesamfrø, spinat, jordbær, rødkål, en sildemad, linser, broccoli eller brom-

bær er alle fødevarer, som også kan kaldes superfood. Du er bare mere vant til dem, så de har ikke den store wow-effekt. SPIS ’BRUGBART’ De fleste vitaminer og mineraler er ret lette at få nok af, hvis du spiser varieret, så hvis du skal koncentrere dig om noget konkret, så er det D-vitamin, calcium og jern, som vi oftest ser mangel på herhjemme og så at du får fibre nok fra fuldkorn og grove grøntsager. Det er godt at spise sig mæt i de ‘brugbare’ råvarer, så du ikke fylder dig op med tomme kalorier og energitætte fristelser uden den store næringsværdi. FORM OG FARVER Selvom en fødevare er at foretrække så frisk som muligt, så indeholder frosne bær i hvert fald lige så mange vitaminer som tørrede, som goji-bær eksempelvis ofte er. Generelt kan man sige, at fødevarer i samme farve indeholder mange af de samme ting, så blåbær og kirsebær kan uden for sæson erstattes af rødkål og rødbeder. Det kan i det hele taget være en god tommelfingerregel at gå efter fødevarer, som er i sæson. Så får du lokale råvarer, som ikke har været så længe undervejs og det er både godt for vitaminindholdet og miljøet

og ofte kan det være lettere at finde på retter, hvis man giver sig selv nogle begrænsninger. Og så er sæsonvarer ofte billigere, så sund mad er absolut ikke dyrere end usund mad - tværtimod.

BLIV KLOGERE Se mere om kosttilskud og sundhed på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoerne er formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn. HØR OG SE MERE OM • Hvad inflammation er for en størrelse • Om meningen bag anti-inflammatorisk kost • Om alkohol og binyrebarkhormon • Om rødvin, som ikke er en synd • Om nul restriktioner • Om de officielle kostråd Alt sammen på www.magasinet-sundhed.dk

S U N DH E D M A J / 2018 37


DIABETESFORENINGEN

MÆND OG BØRN I FOKUS Mænd opdager type 2-diabetes for sent. Derfor laver Diabetesforeningen nu en kampagne særligt henvendt til mænd. Samtidig planlægger foreningen en landsindsamling til fordel for børn med diabetes. TEKST SARA HARTMANN SIVERTSEN OG MICHAEL KORSBÆK FOTO MARTIN DAM KRISTENSEN

NY KAMPAGNE SATSER PÅ AT NÅ MÆNDENE

60.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. En betydelig del af dem er mænd, og derfor er der brug for en særlig indsats for at oplyse mænd om type 2-diabetes, symptomer og ikke mindst de muligheder, den enkelte har for at gøre noget selv for at få et bedre liv. Mænd går mindre til lægen end kvinder og derfor opdager mange mænd type 2-diabetes alt for sent. Desuden rammes mænd af flere og mere alvorlige følgesygdomme og i sidste ende risikerer de for tidlig død i højere grad end kvinder med type 2-diabetes. Netop det sætter Apotekerforeningen fokus på i kampagnen ’Bedre Liv’. Diabetesforeningen samarbejder med Forum For Mænds Sundhed om at støtte op om apotekernes kampagne. Tidligere har Diabetesforeningen samarbejdet med blandt andet fagforbundet 3F for at nå mænd med diabetesinformation og helbredstjek på arbejdspladsen. Senest har Diabetesforeningen stået i spidsen for projektet ’Energi til Livet’ om helbredstjek på arbejdspladser med mange mænd med kort eller ingen uddannelse. Projektet, som var støttet af Sundhedsministeriet, er netop afsluttet. Læs om kampagnen, se film og tag en quiz for at se, hvad du ved om type 2-diabetes på apoteket. dk/bedreliv og test din risiko for type 2-diabetes på diabetes.dk/testdinrisiko.

38 S U N DH E D M A J / 2018

LANDSINDSAMLING TIL FORDEL FOR BØRN

Hver dag rammes et barn i Danmark af type 1-diabetes. Sygdommen rammer tilfældigt og kan ikke forebygges eller helbredes. Søndag den 10. juni holder Diabetesforeningen landsindsamling til fordel for børn med diabetes. Landsindsamlingens overskud er med til at sikre, at Diabetesforeningen kan holde børne- og familiekurser, støtte forskningen samt rådgive og oplyse om diabetes.

DIABETES RAMMER IKKE KUN BARNET

Når et barn bliver ramt af en kronisk sygdom, lægger det et enormt pres på familien. Og diabetes er en særlig stor udfordring, fordi det er en sygdom, hvor man som barn og familie selv har ansvaret for den daglige og livsnødvendige behandling. 24 timer i døgnet skal forældrene og barnet forholde sig til samspillet mellem mad, fysisk aktivitet og den rette mængde insulin. Derudover skal familien forholde sig til risikoen for følgesygdomme, som blandt andet tæller problemer med øjne, nyrer og hjerte-kar-sygdomme.


Når et barn eller en ung får diabetes, skal han eller hun leve med sygdommen resten af livet. For de indsamlede penge kan Diabetesforeningen:

Det kræver en stor dreng at være lille med diabetes

• Rådgive om hvordan man kan leve med sygdommen eksempelvis via kurser

Hver dag rammes et barn i Danmark af type 1-diabetes

• Lave forebyggende arbejde, så vi kan nedsætte risikoen for at udvikle følgesygdomme

(sukkersyge)

• Støtte forskningen, så vi på sigt kan finde en kur mod diabetes

Sygdommen rammer tilfældigt og kan ikke forebygges eller helbredes

TJEN PENGE TIL JERES KLASSE, KLUB ELLER FORENING

Er du en del af en klasse, klub eller forening? Så kan I tjene penge til egne formål, mens I støtter børn og unge med type 1-diabetes. Som klasse, klub eller forening får I 15 % af det beløb, I får i indsamlingsbøtterne ved landsindsamlingen. Meld dig som indsamler eller giv et bidrag på diabetes.dk/landsindsamling.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Disse sider bringes i samarbejde med Diabetesforeningen, der med sine 86.000 medlemmer er en af Danmarks største patientforeninger. Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes. Se mere på diabetes.dk.

Støt børn med diabetes Bliv indsamler søndag den 10. juni Se på diabetes.dk eller ring på tlf. 63 12 90 14

Du kan også give et bidrag via MobilePay på 1122

Vi støtter landsindsamlingen

SKÅN RYG OG KNÆ når du har opgaver i jord- og gulvhøjde GOD FOR PLANETEN - Miljøvenligt - Bæredygtigt - Økologisk dyrket GOD FOR DIG - Allergivenligt - Åndbart - Termoregulerende HVERDAGS KOMFORT - Super blødt - Antistatisk

Læs mere på www.boody.dk

OneLeg 32 Skridsikring

319,69,-

Sædeovertræk 119,Havehandsker 169,Find forhandler eller bestil på www.oneleg.dk

WRAP certificering garanterer at vores fabrikker tilbyder sikre og lovlige arbejdsforhold.

Confidence In Textiles certificering betyder at der ikke er nogen spor af kemikalier eller skadelige giftstoffer i vores tekstiler.

Vores indpakning er lavet af genbrugspapir og printet med vegetabilsk blæk.

Læs mere om vores certificeringer på boody.dk *Viskose lavet af økologisk dyrket bambus

Modelfoto Colourbox

DET GÅR PENGENE TIL


NDS

D o ku m e n tat i o n v i s e r at

nDs Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

Nutrient Delivery System

r støt te n u Dit imm r a forsv

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

t e raPe u t e r, h e l s e k o s t f o r r e t n i n G e r o G w e b s h o P s – o G u D va l G t e a P o t e k e r

Sundhed_Tværformat-Ann.indd 1

19/12/2017 17.04

ER JERES FLISER KLAR TIL FORÅRET? Vi fjerner skidtet for dig.

ADAMSEN ALGEBEHANDLING

Fliser renses for 50 kr. pr. kvadratmeter med egne og godkendte produkter.

renser fliser og tage.

Arbejdet udføres grundigt og samvittighedsfuldt. Resultatet holder længe.

Prøv evt. en gratis prøverens på et par fliser.

Der efterbehandles altid med Nano-produkter, som sikrer kvaliteten.

Adamsens Algebehandling

RING NU TLF. 5036 1515

ADAMSENS ALGEBEHANDLING •

Tlf. 5036 1515

https://www.facebook.com/Adamsens-Algebehandling-721160098017343/


H O S TA N D L Æ G E N

DET SKAL DU BRUGE UDOVER TANDBØRSTEN Tandtråd, tandstikkere, mellemrumsbørste, solotandbørste, soft-picks. Der findes et væld af hjælpemidler, der kan supplere din daglige tandbørstning. TEKST CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN FOTOS COLOURBOX

Tandbørsten er det vigtigste hjælpemiddel til at gøre tænderne rene, men den kan ikke altid nå alle flader på en tand. Mange bør derfor også bruge supplerende hjælpemidler. Har du en sygdom, der medfører betændelse eller nedsætter immunforsvaret som for eksempel cancer, diabetes eller andre kroniske lidelser, bør du for eksempel holde rent mellem tænderne. Men da alle tandsæt er forskellige, skal du spørge din tandlæge, hvilke hjælpemidler du skal bruge til at gøre dine tænder rene med. TANDTRÅD Tandtråd er særlig velegnet til dig med tætsiddende tænder. Tandtråd kan være rund (floss) eller flad (tape) og findes i forskellige tykkelser. Brug 20-30 cm tråd af gangen. Tandtråden kan holdes på forskellige måder. Den kan snos omkring to fingre eller bindes sammen til en løkke. I begge tilfælde skal du styre tråden med pegeeller tommelfingrene. Hvis du har svært ved at styre tandtråden med fingrene, kan du bruge en tandtrådsholder. Hvis du er for hård med tandtråden, kan du skære dig i tandkødet og det kan i værste fald give tandkødsbetændelse. Få eventuelt din tandlæge til at vise dig, hvor og hvordan du skal bruge tandtråd. INTERDENTALBØRSTE (MELLEMRUMSBØRSTE) En interdentalbørste er udformet som en lille flaskerenser. Fibrene er fremstillet af nylon og fastholdt i en snoet, plastikdækket metaltråd. Den fås i forskellige størrelser og faconer. Især metaltrådens tykkelse er afgørende for i hvor store tandmellemrum, børsten kan anvendes. Interdentalbørsten skal være så stor som mulig, så mellemrummet mellem tænderne fyldes ud, men dog så metaldelen ikke ødelægger tandkødet eller tænderne. Nogle skal bruge mere end én størrelse, da tandmellemrum kan have forskellig størrelse. Interdentalbørster er lette at anvende og meget effektive, hvis de bruges i den korrekte størrelse. Der må gerne være fluortandpasta på børsten, da det virker cariesforebyggende. Spørg din

tandlæge hvilken størrelse interdentalbørste du skal bruge og få vist hvordan du bruger børsten korrekt. TANDSTIKKERE Tandstikkere er ikke så effektive til at rengøre tænderne som interdentalbørster, men de er til gengæld gode til at fjerne madrester med. En tandstikker skal være trekantet i tværsnit og spidst udformet for at kunne passe i tandmellemrummene. Tandstikkere fremstilles i plast eller blødt træ. SOFT-PICKS Soft-picks er en ny form for gummitandstik, der har bløde gummibørster og som findes i forskellige størrelser og med eller uden fluor. SOLOTANDBØRSTE En solobørste er en tandbørste med kun ét bundt børster, som er kortere og ofte mere stive end børstehårene på en normal tandbørste. Solobørsten kan være god til at gøre rent på de bagerste tænders tyggeflader og bag på de sidste tænder i tandrækken. Spørg din tandlæge, hvordan du bruger solobørsten bedst. Få flere råd til god mundhygiejne på Tandlægeforeningen.dk.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen. Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og mundhygiejne. Læs mere på tand­laegeforeningen.dk under ”Patienter” og ”Sygdomme og behandlinger”.

S U N DH E D M A J / 2018

41


A DV E RTO R I A L

Sund shopping

Wellness til din krop og dit sind SOMMER & BARE FØDDER

Eksfoliér, blødgør og genfugt tør, sprukken og hård hud på dine fødder, knæ og albuer med NeoStrata Problem Dry Skin Cream. Indeholder en eksklusiv blanding af AHA/PHA i en i en specialudviklet formel, som på en mild, men effektiv måde eksfolierer og reparerer tør, sprukken og hård hud på fødderne.

Magnesium spray for led og muskler Magnesium spray med tilsat glucosamin, vintergrønolie og menthol. Optages i kroppen via huden. Lindrer ømhed i leddene og musklerne. Løsner hurtigt kramper. Spray på dér hvor du ønsker bedring og massér ind i huden. Egner sig godt for dem som har ømhed i skuldrene og nakken og rastløse ben. En bruger af produktet har udtalt følgende: Det hjælper at massere de ømme steder med ”Magnesium spray Joint” med få pust, og det hjælper hver gang. Samme spray bruger jeg også til ømme led på hænder og fødder, som hurtigt lindrer”. Tuku Møller, 34 år. Nordic Health / Aksberg Trading www.nordichealthsprays. dk Tlf.: 3172 0379

Pris 100 g, 299,Resultat efter 3 ugers brug HBS - Health & Beauty of Scandinavia https://www.neostrata.dk/ eller ring tlf.: 33 91 91 48

NYHED til mænd!!

Man Power med ginseng, aminosyrer og zink. Nyheden MAN POWER fra Mezina, indeholder en kombination af ginseng, aminosyrer og zink, der bidrager til vedligehold af et normalt testosteronniveau i blodet. Ginseng har været kendt i mange år og kan bidrage til sexlyst og potens (erektion). Man anser ginsenosider, som er de aktive stoffer i roden, for at frigøre det mandlige hormon testosteron - og dermed bidrage til kønsdriften. Man Power er perfekt til mænd som ønsker en generelt, styrkende effekt - specielt på det seksuelle område. Læs mere på: https://www.mezina.dk/shop/man-power-90-327p.html

BIOFREEZE ® - god til før og efter sport

BIOFREEZE ® er en kølende smertelindrer baseret på 100 % naturligt mentol, som er et alsidigt og enestående produkt til udvendig brug, som anvendes ved smertende muskler og led, samt ved skader. BIOFREEZE ® letter smerten ved hjælp af koldterapi. Ved afkøling af musklerne dæmpes hævelse og ømhed, og smerten aftager gradvist derefter, da nervespidserne ikke længere irriteres af væsketryk. Behandlingen kan gentages med jævne mellemrum. Efter 2 til 3 behandlinger opnås den maksimale effekt. BIOFREEZE ® fås som 118 ml. tube, 89 ml. roll-on og 118 ml. spray. YourCare Skovsgaard Agentur ApS Tlf.: +45 86 54 00 58 e-mail: info@yourcare.dk http://yourcare.dk/

42 S U N DH E D M A J / 2018

ELMEDISTRAL APPARAT

Elmedistraal-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbet. Blodcirkulationen bliver forbedret. Også muskelspændinger, sportsskader, knoglebrud og heling af sår er områder, hvor Elmedistraal-metoden er effektiv. Apparatet er til hjemmebrug. Læs mere på: http://www. elmedistraal.dk/ Elmedistrål A/S Tlf.: 2892 8404


A DV E RTO R I A L Brystpumper

Mange års forskning er resulteret i brystpumper af høj kvalitet, både for hospital og hjemmebrug. Medelas 2-Phase teknologi indebærer, at moderen kan pumpe mere mælk ud på kortere tid, eftersom brystpumperne efterligner barnets naturlige sugemønster. 1. Swing maxi™ Til hyppig brug. Elektrisk dobbelt brystpumpe med 2-Phase Expression teknologi. Støtter mælkeproduktionen. Giver mere mælk på kortere tid. 2. Freestyle™ Pumpning til alle tider. Elektrisk dobbelt brystpumpe med 2-Phase Expression teknologi. Smart skuldertaske samt køletaske med ekstra flasker medfølger. Støtter mælkproduktionen og giver mere mælk på kortere tid. 3. Swing™ For daglig brug. Elektrisk brystpumpe med 2-Phase Expression teknologi. Ideel til både lejlighedsvis og hyppig pumpning. 4. Harmony Pump & Feed Set™ For at komme godt i gang. Manuel brystpumpe med 2-Phase teknologi. For moderen som skal pumpe lejlighedsvis. 5. Harmony™ For pumpning af og til. Manuel brystpumpe med 2-Phase teknologi. For moderen som vil have en brystpumpe uden ekstra tilbehør. Mere information om brystpumper finder du på http://www.medela.dk/amning/produkter/brystpumper Forhandlere findes på: www.medela.dk/locationfinder

Multidophilus

Mælkesyrebakterier som afbalancerer og vedligeholder en normal tarmflora. ​ Mælkefrit og frysetørret produkt ​ Hver kapsel indeholder 1 milliard af hver af de 3 mælkesyrebakterier: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium bifidum. ​ Skal opbevares i køleskab. Under rejser kan produktet i kortere perioder opbevares ved højere temperatur. ​​ 100 vegetabilske kapsler Vejl. pris: 199,95 kr. ​ Dosering: 1-3- kapsler dagligt. Mel. måltiderne eller før sengetid

Multidophilus 24

Mælkefrit og frysetørret produkt

Levedygtige mælkesyrebakterier. 24 udvalgte stammer af mælkesyrebakterier, der tilsammen giver 30 milliarder levende bakterier. Mælkesyrebakterier forekommer naturligt som en del af vores tarmflora. For at sikre størst mulig overlevelse af mælkesyrebakterierne efter indtagelse er hver kapsel enterisk overtrukket. ​Skal opbevares i køleskab. Under rejser kan produktet i kortere perioder opbevares ved højere temperatur. ​ 60 vegetabilske kapsler Vejl. pris: 299,95 kr. ​ Dosering: 2 kapsler dagligt. Mel. måltiderne eller før sengetid,

SkinToner NOVA TTO 4,99%

Vandopløselige Tea Tree Oil med 4.99% Tea Tree Oil, Aloe Vera, E- og C-vitamin samt vindruekerneekstrakt. Olien virker kløestillende og hæmmer hævelse ved insektstik og ”brændenælde-stik”. Anvendes ufortyndet på bumser, indgroede hår og sprækker på hænder og fødder. Dup på fingeren hvis den har været for tæt på kogepladen eller grillen for at kølne. Forhandles hos Helsam / helsekostforretninger samt www.novasel.dk, hvor der også er yderligere info. Novasel EU ApS Tlf.: +45 6323 0002

Vitamin C i SkinToner bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud og blodkar samt bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Grapenol Skintoner beriger huden og de små blodkar indefra. ​ Unik sammensætning af: · Vindruekerne ekstrakt · Citronfrugt ekstrakt · Vitamin C 30 kapsler Vejl. pris: 239,95 kr ​ Dosering: 1 kapsel dagligt Natur Energi ApS Tlf.: +45 4816 1213 ​ http://www.naturenergi.dk/


N AT U R E N K A L D E R I M A J

OPLEV FARVER OG SMUKKE BLOMSTER Der er masser af spændende aktiviteter i naturen i maj. Der er liv over alt. Du kan for eksempel vælge at nærstudere kriblekrablelivet til lands og til vands. TEKST TRINE SØRENSEN, NATURVEJLEDER FOTOS COLOURBOX & PIXABAY

I maj står frugttræer og kastanjer i fuldt flor, med deres duftende og smukke blomster. Men det mest velkendte og markante tegn på maj, er nok de millioner af mælkebøtter, der blomstrer i grøftekanterne og på marker og enge. Mælkebøtternes blomstring topper omkring den anden søndag i maj, på mors dag, men det kan godt variere lidt fra år til år. Mælkebøtterne har den skønneste varme gule solfarve. Godt indrammet

af alt det grønne de vokser i blandt, ligner sådan en fin mælkebøttemark ofte en kæmpe stor buket, som man bare får lyst til at tage med hjem. Nyd synet, for om blot få uger er de reduceret markant i antal. Også rapsmarkerne blomstrer i maj, med en lidt lysere gul farve end mælkebøtternes. Alt sammen lyser det op i landskabet. Ser man den danske maj-natur oppe fra luften, er den ét stort patchworktæppe af marker i

grønne og gule nuancer. Farveorgiet fortsætter, hvis du går tur i naturen og bemærker alle de skønne små blomstrende vilde planter. I maj finder du blandt andet den lilla tandrod og skovviol, den lyserøde dagpragtstjerne, den rødviolette majgøgeurt, de gule guldnælder, den blå forglemmigej, den rød-blå lungeurt, den røde tvetand og de meget velduftende hvide liljekonvaller og skovmærker.

LAV LÆKKER SAFT AF MÆLKEBØTTER

Mange af forårsblomsterne kan spises og bruges som pynt på maden. Således også mælkebøtten. Saft af mælkebøtteblomster smager overraskende godt. Lidt ala hyldeblomstsaft, men med et lidt andet twist. Prøv denne opskrift, hvor du skal bruge: • ½ kg blomsterblade fra mælkebøtteblomster • 2 liter vand • ½ kg sukker • saften af 3-4 citroner

44 S U N DH E D M A J / 2018

Hæld 2 liter kogt vand samt saften af 3-4 citroner over blomsterbladene. Dette sættes i køleskabet natten over. Næste dag sies blomsterbladene fra og saften koges op med ½ kg sukker i ca. 5 minutter. Saften køles af og hældes på atamonskyllede flasker. Fortyndes med vand efter behov. Kan også bruges i hvidvin som velkomstdrink.


N AT U R E N K A L D E R I M A J

SOMMERFUGLE KOMMER IGEN

I maj begynder de første admiralsommerfugle at komme trækkende tilbage til Danmark. Den er i stand til at flyve imponerende lange afstande. Den trækker til Sydeuropa, når det bliver for koldt i Danmark og kommer så tilbage fra maj måned, sammen med varmen. De kan dog godt finde på at overvintre i Danmark under milde vintre. De er mest talrige sidst på sommeren, hvor de ynder at sidde og suge saft fra nedfaldsfrugter. Gæringen i disse frugter kan gøre, at sommerfuglene kan blive berusede, hvorfor man da kan komme dem ganske nær. Dens navn stammer højst sandsynligt fra det navn, som naturforskeren Linné gav den i 1746, nemlig Ammiralis, der er afledt af det latinske, ammirabilis, som betyder ’Den beundringsværdige’. Og beundringsværdig, det er den i hvert fald: meget smuk og meget imponerende på grund af sin evne til at flyve så langt, som den gør.

AKTIVITETER I NATUREN

Her i maj måned har Naturvejlederforeningen sammen med DR Ramasjang valgt at skabe fokus omkring kriblekrabledyrene. Det gør de ved at lave tv om dem, ved at lave arrangementer om dem og ved at opfordre daginstitutioner, skoler, SFO´er og børnefamilier over hele landet, til at komme ud i naturen - på smådyrsjagt i den nære natur. Dygtige naturvejledere landet over bakker op om Krible Krable-måneden ved at tilbyde Krible Krable-arrangementer, kurser og workshops. Visionen med Krible Krable er, at børn, uanset om de bor i byen eller på landet, bliver inspireret til at undersøge og udforske den nære natur og dens beboere gennem spændende aktiviteter, nysgerrighed, leg og læring.

FYLDT MED DYREBØRN OG NYT LIV

Naturen vrimler med nyt liv i maj. Harer, ræve, rådyr, grævlinge, fugle - ja, en stor del af de danske dyr har allerede fået deres første unger i maj måned eller er ved at få dem. Således får rådyrene normalt deres lam i maj-juni. Når lammene fødes, er de plettede og falder på den måde godt i et med solpletterne i skovbunden. For sådan et lille nyfødt rålam drejer det sig nemlig om ikke at blive set. Den er for lille til at kunne følge med moderen i flugt og derfor er dens strategi i stedet at ligge stille i skovbunden. Moderen vil komme forbi lammet med mellemrum og lade det die, men resten af tiden får den lov at ligge selv. Ser du et lille rålam ligge alene i skovbunden, er det derfor meget vigtigt, at du lader det være i fred. Moderen er højst sandsynligt lige i nærheden og alt er, som det skal være. Det samme gør sig gældende for harekillinger. Haremor lægger sine killinger ovenpå jordoverfladen, modsat kaniner, der får deres unger i huler. Den lille harekilling lades også alene meget af tiden. Det er smart, for den lille fyr lugter ikke og ses ikke så tydeligt som dens mor, hvorfor den ikke vil blive opdaget af rovdyr i lige så høj grad, som hvis moderen var der, eller som hvis den hoppede rundt efter hende.

KRIBLE KRABLE På hjemmesiderne natur-vejleder.dk/projekter/krible-krable og dr.dk/Ramasjang/Krible-krable finder du sjove aktiviteter, som du selv kan lave med børnene.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

S U N DH E D M A J / 2018 45


S EXO LO G E N S K LU M M E

STOR FORSKEL PÅ UNGES

SEKSUALITET Ny undersøgelse viser, at unge på Sjælland og øerne udviser en højere seksuel risikoadfærd end de unge jyder. TEKST SEXOLOG, MARIANNE EGENSE FOTO COLOURBOX

VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) har foretaget en undersøgelse for Sex og Samfund om de unges seksuelle sundhed i hele landet. Den viser, at de unges seksuelle vaner er sundere i Jylland end på Sjælland og øerne. Unge på Sjælland og øerne har mere ubeskyttet sex, haft flere end seks sexpartnere som 18-årig, haft deres seksuelle debut før 15-års alderen, der er flere provokerede aborter og flere positive klamydiatests. Det er nogle af de parametre, som måler de unges risikoadfærd. Undersøgelsen viser ikke, hvorfor der er så stor forskel på de unges seksuelle vaner fra kommune til kommune; det skal der flere faktorer og analyser til for at belyse. Men den giver et godt grundlag til bedre forebyggelse og videre granskning af årsagerne, så man kan finde en forklaring på denne geografiske forskel. Jeg har heller ikke svaret på forskellene, men jeg vil gerne give nogle bud. I København og på Sjælland er der et større udbud og flere mennesker. Måske er de unge her mere søgende, eksperimenterende og mere ‘loose’. Befolkningstætheden gør, at det er lettere og hurtigere end i Jylland at gå på for eksempel Tinder og finde en sexpartner i nærheden. Det er fint nok. Det er en del af ungdomskulturen. Men hvis en pige aftaler med en fyr, at de skal have sex, og han så siger, at han ikke bruger gummi, skal hun godt nok være stærk i troen og have et godt selvværd for at trække g-strengen på igen og sige, at det vil hun ikke være med til. Det kunne også være fyren, der krævede, at de brugte kondom. Det er blandt andet disse situationer, der kan ende i statistikken på den ene eller anden måde. Faktorer, som unge der ikke er i uddannelse, der er flyttet tidligt hjemmefra og som er økonomisk og socialt dårligere stillet og som måske ikke er i stand til at passe på

46 S U N DH E D M A J / 2018

sig selv og som ikke har så godt et selvværd, kan også ende i statistikken. Hvad kan vi så gøre for, at alle unge får en god seksuel sundhed? Alle unge er identitetssøgende, de prøver sig selv af og samtidig er det at tilhøre et fællesskab enormt vigtigt for dem. Det er derfor utrolig vigtigt, at vores børn får en ordentlig seksualundervisning i skolerne - af flere omgange. De skal selvfølgelig lære om krop, den seksuelle udvikling, prævention, kønssygdomme, følelser, kærestesorg og så videre. Men det er ikke nok, at skole og SFO gør deres arbejde. Som forældre skal vi på banen og tage ansvar for vores børns seksuelle opdragelse. Vi skal give dem et godt seksuelt selvværd, fra de er små. Vi skal lære dem om respekt for sig selv og andre. Vi skal lære dem at sætte grænser og sige fra. Vi skal lære dem at tage ansvar og give dem nogle af de værdier, som vi synes er vigtige. Det vil være med til at gøre dem stærke, så de kan stå op for sig selv - de vil få et godt selvværd. Jeg ved, det er et stort arbejde og at der måske skal mange svære snakke til. Men der er mange snakke, der er svære - de skal tages alligevel.

OM EKSPERTEN

Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu


Foto: Karen Kjerulf

Leddegigt blev afhjulpet med ioniseret basisk vand I løbet af få dage udviklede en pludselig opstået smerte i en enkelt finger sig til smerte og hævelser begge hænders led, knoer og håndled. Meldingen var klar - du har leddegigt!

I juni får Karen lavet en privat blodundersøgelse, som viser en syreophobning på 30. Efter 5 måneder er samme tal nede på 10. ”Der sidder en lille rest tilbage, for jeg kan ikke lukke hånden helt. Måske forsvinder også det en dag - måske ikke. Jeg kan dog fint leve med dette, da jeg hverken oplever smerter, ømhed, hævelser eller træthed længere.”

Chanson Danmarks viden og produkter hjælper hver dag vore kunder til en sundere livsstil, hvor kroppen ikke er en begrænsning. Med nyeste forskning i ryggen og ioniseret vand fyldt med kraftige antioxidanter, gør vi det muligt for dig at opnå høj kropsglæde – det er ren videnskab!

Karen er sygeplejerske, og kender derfor alt til de kedelige bivirkninger, der desværre ofte er forbundet med traditionel gigtbehandling med både binyrebarkhormon og mild form for kemoterapi. Det var nødvendigt med nytænkning, og efter flere forsøg med både kostomlægning, kosttilskud, radioni og akupunktur, som ikke havde en mærkbar effekt, falder hun en dag over en spændende artikel i et blad i venteværelset. Artiklen omhandler ioniseret, basisk vand.

For køb og vejledning: Chanson Danmark • Tlf. 7672 7270 • kontakt@chanson.dk • www.chanson.dk

”Så var jeg tændt! Den 15. juni 2016 fik jeg en vandmaskine, og allerede efter bare seks uger var hævelse, ømhed og smerter meget aftaget. I starten af august kunne jeg nu igen fiske nøglerne op af lommen - og det helt uden problemer”. Karen er vegetar på 20. år, og hun tager ingen medicin, ej heller smertestillende i perioden - ”Jeg er derfor overbevist om, at dette ioniserede vand har været den styrende kraft i min helbredelsesproces. Det var en dyr, men nødvendig, investering!”


FA M I L I E B R E V KA S S E N

Hjælp mig JEG ER JALOUX

Sundheds familierådgiver giver i denne måned endnu engang svar på en læsers udfordringer. Maria erkender, som en af de få, at hun er jaloux og får det fysisk dårligt og trækker sig helt ind i sig selv. Familieteraputen Inge Temple er klar med råd. TEKST INGE TEMPLE FOTO COLOURBOX

Spørgsmål: Kære Inge Jeg havde aldrig troet, at jeg ville skrive til en brevkasse, men jeg har sådan brug for en andens blik på min situation og synes det er svært at tale med mine veninder om det. Dels fordi jeg føler mig ret anderledes end dem og dels fordi jeg skammer mig lidt. Jeg er i et forhold til en dejlig mand, som jeg er rigtig glad for. Han er god ved mig, vi har det rigtig godt sammen og har været sammen i 3 år. Selvom han aldrig har givet mig anledning til det, er jeg meget jaloux: jeg bliver mistænksom og anklagende i min adfærd og jeg går og vogter på ham. Det ødelægger vores forhold og han har sagt til mig, at jeg må finde ud af at åbne op og slippe min jalousi, hvis vores forhold skal lykkes. Jeg får det selv nærmest fysisk dårligt, når jeg bliver fanget i jalousien og jeg ’imploderer’ på en måde trækker mig helt ind i mig selv og kan ikke finde ud af at give udtryk for mine tanker. Men min partner kan jo se og mærke på mig, at der er noget galt. Jeg havde et problematisk forhold til mine børns far og gik fra ham, fordi vi ikke kunne kommunikere sammen - han lukkede sig helt inde i sig selv og blev tavs, og når han gjorde det, mindede han alt for meget om min far. Det kunne jeg ikke leve med i længden. Hvordan kan jeg slippe af med min jalousi, så den ikke ødelægger det bedste forhold, jeg nogensinde har haft til en mand? Og hvordan åbner jeg op? Hilsen Maria, 47 år.

48 S U N DH E D M A J / 2018

Svar: Kære Maria Tak for dit brev. Jeg har medtaget det, som var vigtigt for at kunne forstå dit spørgsmål og baggrund. Jeg tænker at det, du oplever, kan spores tilbage til familiemønstret fra din opvækst - nærmere bestemt til dit tilknytningsmønster. Tilknytningsmønstre dannes ud fra vores erfaringer i de første leveår, ca. op til 2-3 års alderen og er måden, hvorpå vi knytter os til andre, i første omgang vores mor og far. Vores tilknytningsmønster bliver til et grundlæggende mønster for vores personlighedsudvikling og for hvordan vi møder og tilknytter os andre. Dermed står mønstret centralt i vores personlige livsstrategi og bliver til det, der føles som dig på et grundlæggende plan. Grunden til, at vi ofte render ind i de samme udfordringer flere gange er, fordi det har for vane at blive ved med at poppe op, indtil vi tager det op og kigger på det. Det er vores trang til at føle os trygge, der skubber til os og det bliver det ved med, indtil vi lytter. Heldigvis kan vi reparere vores mønstre gennem hele livet, og det behøver ikke nødvendigvis at ske der, hvor mønstret er opstået, oftest i relationen til vores forældre. Du har fortalt om din far, som på den ene side var en kærlig far og på den anden side en far, som trak sig og blev tavs. Når han gjorde det, blev du usikker og forvirret og det


FA M I L I E B R E V KA S S E N gjorde din mor også. Hun trak sig derfor også og blev tavs - påvirket af udfordringerne i forholdet til din far. To tavse forældre, der har svært ved at udtrykke sig selv, skaber utryghed og usikkerhed i børnene. Det kunne tyde på, at du muligvis har en ambivalent tilknytning, som blev dannet ved forældre, der var ustabile i deres tilgængelighed: Er far/mor der eller ej? Det kan have gjort dig sensitiv overfor tavshed og tilbøjelig til ofte at ville undersøge: Er min partner der eller ej, vil han mig eller bliver jeg afvist? Dit mønster tog du med dig ind i forholdet til dine børns far, hvis tavshed også gjorde dig utryg. Du fortæller også, at du selv har svært ved at give udtryk for dine tanker og at det er svært for dig at åbne op. Måske er det svært for dig at finde hoved og hale i din adfærd, at finde ordene eller måske er det svært for dig at stole på, at din partner stadig vil have dig, hvis du viser dig, som den du er? Åbenhed indebærer en angst for afvisning for nogle af os. Vi glemmer, at vi skaber en slags ’selvopfyldende profeti’, hvor vi ubevidst gentager vores eget ’vraggods’ ved at afspille mønstret - og til sidst ender vi med det, som vi frygter.

ønske dine forældre havde sagt til dig. • Giv dig selv kærlig opmærksomhed: se og anerkend dine udfordringer, din angst og dine behov. Og gør det med de kærlige briller på. Vi har alle lov til at have det, som vi har det. Når vi finder modet til at være åbne og autentiske, kan vi stå ved os selv. Vi bliver tydeligere overfor andre omkring os og det vil blive lettere for dem at forholde sig til os. Tag chancen. Stor kærlig hilsen, Inge

Din partner oplever måske det, der gør dig utryg, på en helt anden måde og det kan være vanskeligt at forstå vores partner, hvis han/hun har et andet tilknytningsmønster. Det vil derfor være svært for din partner at se, hvor din tavshed og usikkerhed kommer fra. Du kan selv tage action og rette op på dit vraggods. • Brug tid på at kigge på dit tilknytningsmønster fra barndommen - hvad gjorde sig gældende i relationen mellem mor/far i i relationen til dig? • Tal om det du finder frem til med din partner - I kan sammen gå på opdagelse i jeres mønstre og vraggods og blive jer bevidste om den indflydelse, som det har på jeres forhold. • Træn at gøre dig selv tryg, læg ikke opgaven over på din partner. Når du sidder fast i dit mønster, kan du starte med at give dig selv den tryghed, du som barn havde brug for: sig det til dig selv, som du ville

@ Skriv til

INGE TEMPLE

Har du selv et spørgsmål om børn og unges mentale og sociale udvikling samt om familielivet generelt, kan du skrive ind til Inge Temple på redaktion@magasinet-sundhed.dk ET SUNDT SAMARBEJDE Inge Temple er coach og trivselskonsulent med speciale inden for arbejde med børn, unge og familier, især med temaerne trivsel, mobning og relationer. Formand for den frivillige landsforening Ung Uden Mobning. Læs mere på www.houseofheroes.dk.

S U N DH E D M A J / 2018 49


KRÆFTENS BEKÆMPELSE

HOLD VÆGTEN OG FOREBYG KRÆFT Mænd spiser mest fuldkorn. Hold vægten og forebyg kræft. Deltag i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel. TEKST MARIANNE VESTERGAARD, KRÆFTENS BEKÆMPELSE

MÆND SPISER MEST FULDKORN

Foto: colourbox

De danske mænd har taget fuldkornsrugbrødet og havregrynene til sig og spiser nu 67 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit. Kvinderne halter en lille smule efter med 56 gram fuldkorn om dagen. Særligt de unge mænd mellem 18-25 år er glade for fuldkorn, som de spiser 76 gram af dagligt i gennemsnit og de lever dermed op til Fødevarestyrelsens anbefaling om mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Tallene stammer fra Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred - næste generationer’, hvor 34.715 personer indtil nu har deltaget. Fuldkorn indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler og det er dokumenteret, at fuldkorn forebygger tarmkræft. Og faktisk skal der ikke så meget til. En skål havregryn og en-to skiver rugbrød om dagen er nok.

HOLD VÆGTEN OG FOREBYG KRÆFT

En ny analyse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at overvægt vil være skyld i ca. 55.000 kræfttilfælde frem mod 2045. Det svarer til alle indbyggere i Vejle. Dertil kommer en øget risiko for type-2 diabetes, hjerte-karsygdomme og muskel-skeletlidelser. Der er derfor god grund til at passe på vægten, og her får du tre gode råd til hvordan: • Hold øje med vægten. Overvægt kommer typisk snigende med 1-2 kg om året og det kan være svært at tabe mange kilo og bevare vægtabet. • Drik mindre sodavand. Sluk tørsten i vand og gem sodavanden til særlige lejligheder. Sukkersødet soda vand indeholder mange kalorier uden at mætte. • Spis og drik mindre af alting. Lad dig ikke friste af supersizing eller flerstykstilbud. Det koster ekstra, du kommer nemt til at spise eller drikke det hele - og fortryder bagefter. Brug mindre tallerkner og glas, så hælder du mindre op. Og tag ikke det sidste på fadet, så bruger du bare dig selv som skraldespand. Selv lidt mindre portioner gør en stor forskel i det lange løb.

Læs mere på www.cancer.dk/forebyg/bevar-normalvaegten

VIL DU VÆRE MED I KRÆFTENS BEKÆMPELSES BRUGERPANEL?

Kræftens Bekæmpelse søger kræftpatienter, pårørende og efterladte til Kræftens Bekæmpelses brugerpanel. I brugerpanelet svarer nuværende og tidligere kræftpatienter og pårørende på spørgeskemaundersøgelser om alt fra kræftbehandling og senfølger til cannabis som medicin og diskretion på sygehuse. Svarene er værdifulde input til Kræftens Bekæmpelses arbejde for at forbedre vilkårene for kræftpatienter og pårørende. Alle kræftpatienter, pårørende og efterladte, som er fyldt 18 år, kan være med i panelet, når blot erfaringerne med kræft ligger indenfor de seneste seks år. Læs mere om Kræftens Bekæmpelses brugerpanel og tilmeld dig på cancer.dk/brugerpanel

NY IMMUNTERAPI GIVER HÅB OM BEDRE KRÆFTBEHANDLING

En ny form for immunterapi har i tidlige forsøg vist lovende resultater for patienter med glioblastomer, som er nogle af de mest ondartede hjernesvulster. Behandlingen, ALECSAT, er udviklet af forskere i Kræftens Bekæmpelses sammen med flere samarbejdspartnere og den bruger som andre former for immunterapi kroppens eget forsvar mod kræftsygdommen. Forskerne har først i laboratoriet dokumenteret, at behandlingen kan slå kræftceller ihjel. Derefter har de afprøvet behandlingen i et forsøg med 25 alvorligt syge patienter med glioblastom, som lægerne ikke havde flere behandlingstilbud til. Ti af dem levede længe nok til at færdiggøre forsøgsbehandlingen og blandt dem var resultaterne lovende. Hos seks patienter stoppede svulsten med at vokse og holdt sig i ro. Hos tre forsvandt svulsten helt. I dag er ingen patienter fra forsøget imidlertid i live, enten fordi sygdommen vendte tilbage eller af andre årsager. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

5 0 S U N DH E D M A J / 2018

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft – at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om kræft, forebyggelse og forskning på cancer.dk


ANNONCE Annonce

Stine Nedergaard og Tove Juul er indehavere af Better Sleep og har mange års erfaring med rygproblematikker og oplever stigende efterspørgsmål på god vejledning i at købe den rigtige seng.

SOV DIG TIL EN SUNDERE RYG ET UNIKT KONCEPT OG MEGET MERE END EN SENGEFORHANDLER. BETTER SLEEP ER EN RYGBUTIK, HVOR INDEHAVERNE TOVE JUUL OG STINE NEDERGAARD MED STOR SPECIALVIDEN VEJLEDER KUNDERNE TIL FOREBYGGELSE OG LINDRING AF RYGPROBLEMER.

Med enkelte hjælpemidler eller ændring i vaner giver du din ryg de bedste forudsætninger for at holde sig stærk. Ryggen er på arbejde cirka 16 timer i døgnet og bliver ofte belastet af stillesiddende arbejde, gentagne rutiner, tunge løft eller simpelthen en dårlig kropsholdning. De resterende 8 timer skal optimalt set gå med hvile og restituering, men mange mennesker oplever at sove uroligt om natten eller vågne med smerter. Det er et tegn på, at man ikke har ligget godt i seng, kroppen er stresset allerede ET MEREsin END ENogSENGEFORHANDLER. fra begyndelsen af TOVE dagen. JUUL OG K, HVOR INDEHAVERNE samlet OR SPECIALVIDEN VEJLEDER KUNDERNE un det Den bedste seng er individuel ING AFnorske RYGPROBLEMER. er svane-Better og Sleep i Lyngby har specialiseret Tove Juul og Stine Nedergaard oplever en stigenvanerhar forsket den rådgive omrygbutik forebyggelse interesse i deres for at få og kvalificeret r for at sigdei at er, som flugter vejledning køb af en seng, Tove der passer ka 16 lindring af til rygproblemer. Juul tilogderes kropsprofil. illesidft eller Stine Nedergaard oplever en stigende ”Vi går i dialog medrygbutik folk om problemer esteinteresse i deres for at fåmed ryggen og finder den helt rigtige seng kunden. ile og kvalificeret vejledning til køb aftil en seng,Det er umuligt at pege på én seng som den bedste, ver at deres kropsprofil. forpasser vi er alletilforskellige og har behov for lige så merter. der

EN SUNDERE RYG

odt i sin begyn-

forskellige senge,” påpeger Tove Juul.

g til en re ryg

i at rådoblemer.

“ViStøtte går i idialog med folk om problemer madras og pude med ryggen tilbyder og finder den helt rigtige Rygbutikken kunderne at få målt deres kropsprofil i en elektronisk seng, en såkaldt Sleep seng til kunden. Det er umuligt at pege DNA. på”Ud én fra seng som denhjælper bedste, for vi er den kropsprofilen vi med at finde

alle forskellige og har behov for lige så forskellige senge,” påpeger Tove Juul.

Støtte i madras og pude Rygbutikken tilbyder kunderne at få Nedergaard ogi Tove Juul er måltStine deres kropsprofil en elektronisk indehavere af Better Sleep og har seng, en såkaldt Sleep DNA. mange års erfaring med rygpro“Udblematikker fra kropsprofilen hjælper vi med og oplever stigende at finde den rigtigepå fasthedsgrad og i at efterspørgsmål god vejledning fjedertype. For eksempel købe den rigtige seng. synker mænd og kvinder forskelligt ned i madrassen, Better Sleep i Lyngby har et samlet og derfor skal og de forhandler sjældent have samme rygkoncept kun det norske sengebrand Jensen fasthedsgrad, selv om Jensen. de vejer det er svane- og miljømærket, og virksomsamme,” siger Tove Juul og forklarer: heden har forsket meget i de ligge“En komfortzoner, seng skal ladesom skulder ogmed hofte flugter Better filosofi.samtidig med, at synke ned Sleeps i madrassen lænd og talje får ekstra støtte. I dag tarigtige fasthedsgrad og fjedertype. For eksempel ler manmænd om,og atkvinder man skal ligge ned i madrassynker forskelligt i madrassen,og og derfor skalmadrassen.” de sjældent have samme fastsen ikke på hedsgrad, selv om de vejer det samme,” siger Tove Juul og forklarer: ”En seng skal Sleep lade skulder synke ned Hos Better kan og duhofte desuden få i madrassen samtidig med, at lænd og talje får vejledning i ergonomiske hovedpuder,ekstra støtte. I dag taler man om, at man skal ligge i som er enogvæsentlig del af at ligge madrassen ikke på madrassen.”

godt. Det er altid sengens fasthed, der Hos Better Sleep kan du desuden få vejledning i bestemmer hovedpudens højde, så det ergonomiske hovedpuder, som er en væsentlig del eraf at ligeså vigtigt aterpuden er tilpasset ligge godt. Det altid sengens fasthed, der bestemmer nakken og hovedpudens skulder. højde, så det er ligeså vigtigt at puden er tilpasset nakken og skulder. www.bettersleep.dk www.bettersleep.dk

Better Sleep i Lyngby har et samlet rygkoncept og forhandler kun det norske sengebrand Jensen. Jensen er svane- og miljømærket, og virksomheden har forsket meget i de liggekomfortzoner, som flugter med Better Sleeps filosofi.

Kan du svare ja til mindst et af disse spørgsmål, bør du overveje Kan du seng: svare ja til mindst et af disse en ny spørgsmål, duømhed overveje en smerte ny seng:i • Vågner dubør med eller • Vågner du med ømhed eller smerte i hofte, hofte, lænd eller skulder? lænd eller skulder? • Sover du uroligt? Hvis du vender og • Sover du uroligt? Hvis du vender og drejer drejer dig fori søvnen, meget er i søvnen, er detmåde dig for meget det kroppens kroppens måde at kompensere for en at kompensere for en utilpasset madras. Enutilpasset Ender duermed at der du medmadras. at ligge på maven, din madras ligge på maven, er din madras for hård. for hård. Er du duikke ikkeudhvilet udhvilet morgenen? •• Er omom morgenen? •• Vågner en en sovende arm arm eller Vågnerduduofte oftemed med sovende hofte? Så har Så du nok for blodgeneller hofte? har lukket du nokaf lukket af for nemstrømningen. blodgennemstrømningen. •• Vågner flere smerter, endend da du Vågnerdudumed med flere smerter, dagik idu seng? gik i seng?

Nogle fabrikanter giver 25 års garanti på senge, men madrasser bør faktisk www.better-sleep.dk Lyngby Hovedgade 86 A udskiftes efter 10-15 år. Tove Juul mail@better-sleep.dk 2800 Kgs. Lyngby anbefaler, at man vurderer sin seng Mobil 4593 9647 efter syv år, for kroppen ændrer sig


P S Y K I AT R I

ÅBENHED ER NØDVENDIG Børn har mange bekymringer, når far eller mor lider af en psykisk sygdom. De tager ofte ansvaret for forældrenes sygdom. Åbenhed har vist sig at skabe bedre vilkår for børnene. TEKST SARAH CECILIE BOSS, PSYKIATRIFONDEN FOTO COLOURBOX 80.000 danske børn vokser op i en familie, hvor deres mor eller far har en psykisk sygdom. En del familier fortier sygdommen og ikke mindst de konsekvenser, den har for børnenes følelser og trivsel. “Vi ved, at den uforudsigelighed og de uindfriede behov, som mange af børnene oplever i deres dagligdag, er en alvorlig risikofaktor for deres følelsesmæssige, kognitive og sociale udvikling”, siger Mette Kyrpø og Tina Mastrup, gruppeledere for Psykiatrifondens børne-gruppeforløb. Siden 2010 har Mette Kyrpø og Tina Mastrup taget imod godt 400 børn. Alle forløbene er på 10 uger og begynder med et formøde, hvor de enkelte familier møder de to gruppeledere. “Nogle forældre møder op uden børn til forsamtalen. Dem sender vi hjem og beder dem komme igen sammen med børnene. Andre beder børnene sætte sig bagerst i lokalet med en iPad. Så henter vi børnene og siger, at de også skal være med ved bordet. I nogle familier er man åbne om den psykiske sygdom og i andre familier har man aldrig talt med børnene om det. Det er noget af det, vi er gode til - at hjælpe familierne med at tale om det, som det er,” fortæller Tina Mastrup. LUKKER ØJNENE Gruppeforløbene, hvor otte børn i samme aldersklasse mødes i to timer

52 S U N DH E D M A J / 2018

om ugen, hjælper børnene med at opdage, at fars eller mors sygdom ikke er farlig. Nogle familier beskytter sig selv ved at lukke øjnene og det har børnene vænnet sig til. “Mange børn tror, at sygdommen er deres skyld, at far er sur eller træt, fordi han ikke elsker dem, eller fordi de har opført sig dårligt. De skal forstå deres egen rolle, og at det ikke er deres skyld,” siger Mette Kyrpø. Familierne kommer typisk på grund af deres egen bekymring for børnene. Nogle bliver gjort opmærksomme på Psykiatrifondens gratis tilbud af en lærer, en sagsbehandler eller af det sted, den syge forældre er i behandling. Alle gruppegange starter med frugt og te. Og så er der lege og øvelser, som de to gruppeledere sætter i gang. Legene skaber tillid og tryghed mellem børnene og øvelserne kan hjælpe børnene med at få taget hul på at tale om sygdommen. En øvelse er for eksempel ‘Antennemanden’, hvor der bliver tegnet en rund Michelin-mand med antenner på hovedet på et stort stykke papir. Børnene bliver spurgt om, hvad der sker hjemme hos dem på en dårlig dag og på en god dag. Rundt omkring på det store papir begynder der hurtigt at stå udsagn i forskellig farve - grøn for en god dag og rød for noget, der er sket på en dårlig dag. Med rød tekst står der måske ‘Mor græder hele tiden’. Med grøn kan der stå, ‘Vi leger og spiller spil’. Efter øvelsen

Mange børn tror, at sygdommen er deres skyld, at far er sur eller træt, fordi han ikke elsker dem, eller fordi de har opført sig dårligt. De skal forstå deres egen rolle, og at det ikke er deres skyld...”

samler gruppelederen op på tegningen og taler med børnene om den. “Nogle børn fortæller og taler meget. Andre siger ikke så meget. Men vi oplever ofte, at de børn, der ikke siger så meget, med tiden siger lidt mere - eller de fortæller derhjemme,


P S Y K I AT R I

DER ER HÅB Formanden for Psykiatrifonden opfordrer til samtaler med børn af psykisk syge og tidlig indsats. at de har fået en masse ud af at høre de andre fortælle. Det er også en vigtig del af det at finde ud af, at man slet ikke er den eneste i verden med sådan en familie,” siger Tina Mastrup. “Et af vores gode eksempler er familien, hvor mor er hårdt ramt af stress. Familien får talt om det her hos os og de får draget skolen ind i det. Deres datter er holdt op med at have ondt i maven, for nu er der åbenhed om, hvordan mor har det og hvorfor,” siger Tina Mastrup, og tilføjer: ”Mange af børnene får løftet en byrde fra skuldrene. De forstår pludselig, at deres far eller mor stadig elsker dem og at det er sygdommen, der er dum. Mange af børnene sover for eksempel ikke ret godt om natten. Når de begynder her, hører vi ofte, at så går det bedre med at få sovet.”

”Som psykiater har jeg mange gange siddet med mødre og fædre, der var psykisk syge og talt med dem om deres børn og om, hvordan de havde det. Tit har de svaret, at børnene havde det fint og vist ikke mærkede så meget til mors eller fars sygdom.” Sådan siger formanden for psykiatrifonden, Anna Lindhardt. Psykiateren fortæller, at hun alligevel kunne mærke forældrenes bekymring. ”Jeg har også inviteret børn med til samtale - mest for at de skulle møde mors eller fars læge og se stedet, hvor det foregik”, oplyser Anna Lindhardt, der har en ambition om, at børnene kan få viden, så forælderens sygdom kan afdramatiseres lidt. “Men disse enkeltstående samtaler rør kun ved toppen af isbjerget og giver reelt ikke børnene lejlighed til selv at fortælle om, hvordan de har det. Det er derfor vigtigt at udnytte kompetencen fra for eksempel sundhedsplejersker, pædagoger i børnehave og skoler - og ved enkle, men systematiske træningsmetoder, at gøre dem i stand til at genkende tegn på psykisk mistrivsel tidligt, således at man kan handle på det”, siger formanden for Psykiatrifonden, der gør opmærksom på hvor vigtige, barnets første leveår er for en sund udvikling. “Selvom udviklingspsykologien fortæller os, hvor vigtige barnets første leveår er for en sund udvikling, så ved man også, at mange ydre faktorer kan hjælpe til at fremme en god tilpasning, selvom der er en række hindringer undervejs. Det giver håb og muligheder”, siger formanden for Psykiatrifonden.

S U N DH E D M A J / 2018 53


SUND KROP

Kom godt i gang efter din

GRAVIDITET

Ondt i ryggen, bækkenbundssmerter og urininkontinens. Ubehageligheder, som mange kvinder desværre oplever efter graviditeten. Men der er hjælp at hente. TEKST SIMONE WITTENKAMP MORTENSEN FOTOS INGE STØVRING & COLOURBOX I de seneste år er der kommet mere fokus på træning under graviditeten, men hvad sker der efter fødslen? En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at dobbelt så mange kvinder som mænd stopper med at være fysisk aktive, fordi de er blevet forældre. Det resulterer i, at kvinder kan opleve ubehag og smerter i ryg og bækkenbund. KROPPEN SKAL FINDE SIG SELV IGEN Spørger du sygeplejerske, zonet-

erapeut og fitnessinstruktør Inge Støvring, hvad man skal gøre efter en graviditet, svarer hun: ”Kroppen trænger til at finde sig selv igen”. Det er vigtigt at få trænet de muskler, der har været på overarbejde under graviditeten og fødslen. Når man er blevet nybagt mor, kommer man hurtigt ud for at lave mange løft i løbet af dagen af sin guldklump, men også af lift, autostol og andre

54 S U N DH E D M A J / 2018

hjælpemidler. Derfor kræver det, at man har en stærk ryg og stærk mave og bækkenbundsmuskler. TRÆN DIG TIL EN STÆRK KROP Ud fra Sundhedsstyrelsens undersøgelser viser det, at flere og flere kvinder oplever ryg- og bækkensmerter samt urininkontinens. Dette kan skyldes, at kroppen har været udsat for en vægtøgning og dermed et større pres og kvinder netop laver mange løft i løbet af dagen. Men der er hjælp at hente.

Træning viser at have en positiv effekt på ryg- og bækkensmerter samt urininkontinens. Undersøgelsen sammenlignede træning af de dybe mavemuskler og bækkenbunden med slet ingen træning og kunne konkludere, at træning kan forbedre og forebygge smerter og urininkontinens i løbet af kun 12 uger. Efter graviditeten er det ifølge Sund-

hedsstyrelsen godt at komme i gang med 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor hurtigt kroppen er klar igen. Dog anbefales det, at man har været forbi lægen til 8-ugers tjek inden opstart, hvilket Inge Støvring er enig i, da hun fortæller, at man herved er sikker på, at bækkenbunden er klar igen. PERSONLIG FORTÆLLING Nanna Winbladh, som senere blev Inge Støvrings kollega, gik hjemme på barsel og oplevede, at der manglede et tilbud til kvinder, der havde født og gerne ville i form igen. Derfor kontaktede hun Inge Støvring og i dag har de sammen holdet OutdoorMums, som kører på 15. sæson. ”Både Nanna og jeg har oplevet indendørs efterfødselstræning, hvor mange mødre bruger det meste af træningstiden på at pusle om deres barn,” fortæller Inge Støvring. Derfor oprettede de et udendørshold, hvor mødre samles med deres barnevogn til en 4-5 km gåtur med indlagte træningsøvelser, som udføres på skovbunden med et liggeunderlag. Inge Støvring fortæller, at det er vigtigt at starte stille og roligt ud uden for tunge løft, da det kan overbelaste bækkenbunden og den lige mavemuskel. Derfor er det vigtigt at have fokus på bækkenbunden, hvor man udfører knibeøvelser. Når man er blevet mere rutineret, kan barnet være med i træningen. Udover at bruge barnet i sin træning, kan moren også efterligne sit barns bevægelser. Eksempelvis kravle, rejse sig op og sætte sig ned eller ligge på maven og løfte hovedet. Det er super sjovt og god træning, fortæller Inge Støvring.


SUND KROP

ØVELSE:

Lig på ryggen og foretag knibeøvelser. Hver gang du spænder bækkenbund/maven, løfter du barnet op i luften. Spænd op i bækkenbunden, som om du skal holde på noget luft. Start liggende og når du er klar, gør du det stående. Hver gang du har været på toilettet, tager du 3-5 knib 10 gange.

BLIV INSPIRERET

Du har muligheden for at blive inspireret og få hjælp til flere øvelser på Magasinet Sundheds hjemmeside, www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt.

WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK

N R . 0 4 // M A J 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser

DER STYRKER HOFTE & SÆDE

HOLD VÆGTEN

forebyg kræft Hjælp - jeg er jaloux

TEMA: MINDFULNESS

Dans skaber LIVSGLÆDE LÆKRE VEGANSKE

OPSKRIFTER NIKOLAJ HÜBBE, BALLETMESTER VED DEN KONGELIGE BALLET:

”Vi skal huske at forkæle os selv”

I Sundhed+ guides du til ‘Hofte & Sæde’ stillinger, der strækker og presser netop de områder, så ledbånd, sener og det øvrige bindevæv stimuleres til at blive væskefyldt, stærkere og mere fleksibelt.

OM EKSPERTERNE

Inge Støvring er sygeplejerske, zoneterapeut, pilates- og fitnessinstruktør. Hun er indehaver af Kolding Zoneterapi. Derudover driver hun holdet OutdoorMums, som hun har i samarbejde med Nanna Winbladh, som er biolog/naturvejleder.

Nanna Winbladh

Inge Støvring

S U N DH E D M A J / 2018 55


ØVELSER

FØDDER OG ANKLER Som noget helt nyt supplerer Sundhed Plus nu sine øvelser i magasinet med øvelser, som kan ses og følges på nettet. Som læser kan man gå ind på www.magasinet-sundhed.dk og følge træningsprogrammet for ’Fødder & Ankler’. Det er en guide på 20 minutter, hvor du gennem stillinger introduceres i at strækker og presse netop de områder, som støtter ledbånd, sener og det øvrige bindevæv. Med god tid og mulighed for at følge øvelserne kan du nu med yoga-instruktør, Yvonne Hansen, få stimuleret fødder og ankler til at blive væskefyldte og dermed stærkere og mere fleksible. KORT OM FØDDERNE Fødderne er vores fundament. Vi står, går og løber på dem. For at fungere optimalt skal de være stabile og fleksible på én gang. Fordi vi næsten altid har sko på, fratager vi området sin naturlige bevægelsesfrihed. Og fordi det er en naturlov, at vores bindevæv med alderen bliver mere tørt og stift, så mindskes fleksibiliteten. Med stive fodled bliver vores skridt kortere, vores gang tøffende og usikker. Det medfører en øget risiko for at snuble og fratager os muligheden for hurtigt at genfinde balancen.

BEDESTILLING

1

Sid på dine underben. Læg panden i underlaget med armene fremme. Det kan være rart at have lidt afstand mellem knæene, så der bedre er plads til overkroppen. Du strækker og presser ankelledet samtidig med, at du får blidt stræk af hele rygsøjlen.

EDDERKOPPEN

2

Liggende på ryggen og med et godt tag i fodsålerne, bøjer du ankelleddet maksimalt og får samtidig et godt stræk i læggene og måske også bagsiden af lårene. Læg eventuelt en pude under sædet som støtte. Stillingen stimulerer ankel-, knæ- og hofteled.

56 S U N DH E D M A J / 2018


HVILESTILLING

3

ØVELSER

Denne stilling er måske den sværeste stilling overhovedet. At ligge helt stille kan være udfordrende og kedeligt for sindet, men det er her, du mærker, hvordan du egentlig har det. Du kan anvende stillingen i begyndelsen af din praksis og også mellem stillingerne, men altid efter din praksis.

NATURSTILLINGEN

Der er ikke noget mere naturligt end Naturstillingen. Engang en helt naturlig føde- og arbejdsstilling. Den stimulerer dine ankel-, knæ- og hofteled til at blive stærke og fleksible. Læg eventuelt et sammenrullet tæppe under hælene, så du kan sidde uden at miste balancen.

KRAMME KNÆ

4

5

Denne stilling er en kort modstilling, der er kendetegnet ved, at den får ømhed til at forlade kroppen eller også forbereder kroppen på den næste stilling. At kramme sine knæ med hele ryggen i underlaget er en dejlig måde at få ryggen rettet ud på.

TORDENKILE

Denne stilling er i Asien en helt naturlig spisestilling. Du strækker og stimulerer senerne i ankler og knæ. For at beskytte leddene og sidde lidt mere behageligt, kan du lægge et sammenrullet tæppe ind under anklerne og en pude ind i knæhaserne.

6

S U N DH E D M A J / 2018 57


Microdacyn sårheling ®

BEKÆMPER INFEKTIONER OG HJÆLPER TIL OPTIMALT SÅRHELINGSMILJØ - INDEHOLDER IKKE ANTIBIOTIKA OG HORMONER! BL.A. AKTIV OVER FOR MRSA, BIOFILM, VIRUS OG SVAMP. Microdacyn® fremmer sårhelingsprocessen og er en alsidig løsning med mange anvendelsesmuligheder: • Forebyggelse af infektioner i akutte sår • Behandling af inficerede sår samt heling af kroniske sår • Aktiv overfor multiresistente bakterier, bl.a. MRSA • Er også velegnet til første-, anden og 3. gradsforbrændinger, mundsvamp og blæner, samt øjenbetændelse (også kronisk)

Microdacyn®: • Er et klar-til-brug produkt og pH-neutralt • Microdacyn® er en hypotonisk opløsning • Skaber ikke resistens • Er allergivenlig • Har ingen kendte bivirkninger på humane celler Microdacyn® fås som Wound Care sårskyllevæske, samt Hydrogel til sår, skrammer og rifter. Microdacyn® kan købes i alle landets apoteker.

Få mere information på: www.diasence.dk

DIASENCE Tlf: 20 22 36 45 on@diasence.dk www.diasence.dk


JOB & SUNDHED

En lur på vagten er GODT FOR VÆGTEN Det er gavnligt for den slanke linje, hvis man har mulighed for at tage sig en lur under en nattevagt. Det viser en undersøgelse blandt brasilianske sygeplejersker. TEKST METHA LAUMANN FOTO COLORBOX

Tre brasilianske forskere fra universitetet i Rio de Janeiro i Brasilien har undersøgt, om muligheden for at tage en lur på nattevagten har betydning for BMI. Undersøgelsen blev gennemført blandt sygeplejersker og sygehjælpere på et hospital i Rio de Janeiro. Sygeplejersker og sygehjælpere havde 12 timers vagter og derefter enten 36 eller 60 timer fri. Bruttotruppen var på 1.224, men en del blev sorteret fra, blandt andet fordi de havde haft nattevagt under et år eller havde andet arbejde i fritiden. Tilbage blev 409 personer, hvoraf 193 havde mulighed for at tage en lur under vagten. Alle afgav udførlige baggrundsoplysninger som for eksempel alder, vægt ved 20-års alderen, antal nattevagter - i gennemsnit fire nætter på 14 dage, søvnmønster, uddannelse, rygning og alkoholforbrug. Deltagernes gennemsnitsalder var 43 år og 15,5 pct. af gruppen med mulighed for at sove kunne gøre det i op til 120 minutter, mens 84,5 pct. kunne sove mellem 121 og 180 minutter.

gruppers BMI og sammenholdt det med antallet af arbejdsnætter, antal år på nattevagt og muligheden for at tage en lur, konstaterede de en statistisk signifikant vækst i BMI hos gruppen, der ikke havde mulighed for at sove. BMI hos gruppen med mulighed for søvn blev også større, men ikke så det var statistisk signifikant. Forskerne oplyser, at der bliver givet udbredt mulighed for søvn under nattevagten på brasilianske hospitaler. De ser deres forskningsbidrag som endnu et argument for at gavne natarbejderes helbred gennem muligheden for at tage en lur. Kilde: ‘Night work and BMI: is it related to on-shift napping?’, Aline Silva-Costa; Rosane Härter Griep; Lúcia Rotenberg, 2017. Trykt i Revista de Saúde Pública, som er São Paulo Universitets peer-reviewede tidsskrift om public health

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel bringes som led i et samarbejde med Magasinet Arbejdsmiljø, et månedsblad, som primært henvender sig til arbejdsmiljø-ansvarlige i offentlige og private virksomheder

Når forskerne lavede statistiske beregninger på de to

S U N DH E D M A J / 2018 59


ANNONCE

Tynd på toppen?

De fleste mænd vil før eller siden opleve, at enhver form for hårtab sætter selvtilliden på en alvorlig prøve. Tykt og sundt hår udstråler ungdommelighed, og de fleste prøver derfor også på alverdens måder at skjule den uheldige udvikling. Heldigvis, findes der produkter mod hårtab, og din begyndende hårudtynding er derfor ikke nødvendigvis slutningen på din hidtidige hårpragt. Men som med alt andet her i livet er der godt og mindre godt nyt på området. Den dårlige nyhed er at begyndende skaldethed ikke kan helbredes. Den gode nyhed er, at du med lidt hjælp kan udsætte det. Basis skal være i orden og derfor er første step mod et sundt hår at sikre den rette ernæring. Næste step, er at søge behandling på et så tidligt stadie som muligt. Det er med hårtab som alle andre lidelser at rettidig behandling er afgørende for resultatet. Er hårsækkene først døde vil ingen behandling kunne genoplive dem. Hos matas og udvalgte apoteker kan du finde en behandling mod hårtab som skiller sig ud fra mængden, med sin dokumenteret effekt på mere end 6,300 nye hår. Produktet hedder CRESCINA og den stærke effekt kommer fra stamceller og et særligt aktiv, som booster den naturlige hårvækst og korrigerer ubalance i hårvækst cyklussen.

Den danske importør af CRESCINA, Galaxa Pharma, har indgået et samarbejde med Glostrup og Hadsten apotek, hvor du med et særligt mikroskop-kamera kan få undersøgt og analyseret tilstanden af dine hårrødder, hårsække og udtyndingsstadie. Undersøgelsen er gratis og helt uforpligtende.

Dokumenteret effekt

CRESCINA HFSC er testet på førende laboratorier i Europa og holder 9 internationale patenter. Testresultater efter 4 måneders behandling viser at testpersonerne fik mere end 6.300 nye hår og et reduceret hårtab på 46,8%. CRESCINA HFSC er afpasset I forskellige varianter og styrker i formler til mænd og kvinder.

crescina.dk

På crescina.dk kan du finde information omkring de fleste typer af hårtab, samt vejledning til valg af rette behandling.

Råd og vejledning hos DK importør Galaxa Pharma tel. 70 70 73 37 galaxapharma.com


HOS KIROPRAKTOREN

DE FLESTE FÅR DET BEDRE 6 ud af 10 kiropraktorpatienter får det bedre. Det viser nye studier. TEKST CHRISTIAN ANKERSTJERNE, DANSK KIROPRAKTOR FORENING FOTO COLOURBOX

Nyt dansk-svensk studie viser, at man kan forvente forbedringer af sine lændesmerter efter behandling hos kiropraktor. Men også at mange patienter desværre ikke bliver helt fri for lændesmerter, trods kiropraktorbehandling. Findes den typiske kiropraktiske patient? Det spørgsmål stillede forskerne og kiropraktorerne ph.d. Iben Axén og professor Charlotte Leboeuf-Yde sig selv. De to forskere undersøgte, om man kunne sige noget om, hvordan det går den typiske patient, der går til kiropraktor med lændesmerter. Forskerne fulgte i alt 176 kiropraktorpatienter over en 6 måneder lang periode. Hver femte - altså 20 pct. af de patienter, der deltog i undersøgelsen - opnåede fuld helbredelse uden tilbagefald, mens andre 20 pct. opnåede umiddelbar bedring fulgt af et eller flere tilbagefald, men med mindst én 4 uger lang periode med bedring. 23 pct. af patienterne oplevede ikke nogen umiddelbar bedring, men havde dog alligevel mindst en 4-uger lang periode med bedring i løbet af studiets løbetid. 37 pct. af deltagerne oplevede ingen bedring overhovedet - de havde altså aldrig 4 uger uden smerte. Efter de 6 måneder, da studiet sluttede, kunne 41 pct. af deltagerne kaldes raske - fordi de i de sidste 4 uger var uden smerte. Det betyder altså, at man nu ved, at 63 pct. af patienterne har et positivt forløb, hvis de går til kiropraktor med deres lændesmerter, men også at 37 pct. ikke har det. Iben Axén siger om studiet: ”Vi håber, at disse resultater vil hjælpe kiropraktorer til at være realistiske i deres forventninger til behandlingen og til at give patienter med lændesmerter mere realistisk information om, hvad de kan forvente sig efter den kiropraktiske behandling.” ”Mange patienter, der ikke oplever, at behandlingen hjælper, afbestiller deres næste behandling, og er derfor svære for klinikeren at hjælpe.” Iben Axén er kiropraktor, ph.d. og lektor på Institutet för Miljömedicin på Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige, og kiropraktor, ph.d. Charlotte Leboeuf-Yde er professor på Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet i Odense.

FAKTA OM LÆNDESMERTE • Ofte vil lændesmerter gå over af sig selv, og det er helt fint at se tiden an nogle dage, inden du beslutter, om du har brug for hjælp. Hvis du er bekymret over smerterne, eller de er vedvarende og hindrer dig i at gøre de ting, du normalt foretager dig, kan du blive undersøgt hos en kiropraktor eller din praktiserende læge. • Hvis du vælger at opsøge en kiropraktor, vil du, efter at have fortalt din sygehistorie, blive undersøgt. • På baggrund af dine symptomer, det du fortæller om tidligere episoder blandt andet og undersøgelsen, vil kiropraktoren fortælle dig, hvad du kan forvente, hvordan du skal forholde dig samt om der er behandlinger eller forebyggende tiltag, der kan iværksættes. Alt sammen for at du kan komme af med smerterne hurtigst muligt og forebygge, at de kommer tilbage. • Røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning vil normalt kun blive foretaget, hvis lægen eller kiropraktoren har en mistanke om, at der er en helt specifik årsag til lændesmerterne, der skal be- eller afkræftes på denne måde.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktor­forening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, der producerer og formidler ny viden om bevægeapparatet. Læs mere om kiropraktik på danskkiropraktorforening.dk og nikkb.dk

S U N DH E D M A J / 2018

61


REDDET AF ARONIA Hør læge Jerk W. Langer fortælle om et af verdens sundeste bær på Aronia festivalen den 4. og 5. august. ”Jeg troede aldrig, at jeg kom igen”. Sådan fortæller Hanne Rasmussen, der indtager aronia hver dag. Som kun 54-årig blev hun ramt af en blodprop i hjernen. ”Jeg kunne ingenting. Jeg var 13 uger på sygehuset og gik til genoptræning i et halvt år, hvorefter jeg kom hjem med tale-, førlighed- og balanceproblemer. Et liv med rollator og tinnitus som følge af blodproppen”. Som planteskoleejer på Staudeengen i Nibe kendte Hanne Rasmussen og hendes mand Carsten godt til aronia, før hun blev syg. Det var en fin busk med sorte bær og orange blade om efteråret. ”Først da jeg blev syg, begyndte jeg at undersøge, hvad aronia er. Jeg fik at vide, at aronia p.g.a. det ekstremt høje indhold af antioxidanter genopbygger de celler, som er blevet ødelagte. Samtidig er aroniaen medvirkende til efterfølgende, at

Gunderstedvej 24

holde blodtryk og kolesterolniveau stabilt. I løbet af et halvt år begyndte trætheden at aftage og førligheden blev bedre”, fortæller Hanne Rasmussen. Staudeengen importerer i dag usødet 100% økologisk aronia saft, te og bær, der distribueres via dagligvarebutikker. Læge, Jerk W. Langer er lige så begejstret for aronia. Som en af Danmarks mest benyttede eksperter indenfor sundhed, motion og kost anbefaler han at bruge aronia hver dag. ”Vejen til det gode liv går gennem den rigtige kost”, fortæller lægen, som holder oplæg om aronia på Aronia festivalen, som bliver holdt i weekenden den 4. og 5. august.

100%

ØKOLOGISK

”På Aronia festivalen kan du også høre andre eksperter fortælle om aronia, gå en oplevelses tur i vores 3 tdl. store terapihave, smag aroniakage og køb aronia med hjem”, opfordrer Hanne Rasmussen, som lægger vægt på, at det skal være en god oplevelse at bruge aronia hver dag.

STAUDEENGEN Gundersted - 9240 Nibe

Tlf. 61 54 84 85

MAGNESIUM D E H M Ø R E R D N I L SPRAY D I MUSKLER OG LE

Husk! Magnesium Recovery → god før, under og efter træning

Magnesium Sensitive → for følsom hud

www.staudeengen.dk

E, HURTIGTVIRKEND . .A BL ER LØSN MUSKELKRAMPER PÅ 1-2 MIN

Som en professionel MMA fighter, coach og ernæringsterapeut, har jeg altid forstået hvorvigtig magnesium er for kroppen og hvordan magnesium er involveret i mere end 300 biokemiske reaktioner i kroppen. Jeg anvender NordicHealth magnesium sprays efter alle mine trænings sessioner og kan se forskellen bare efter et par dage. Efter flere år med hårdtræning, troede jeg at det var normalt med gå rundt med trætte muskler hele dagen, men med NordicHealth magnesiumsprays kan jeg hurtigere restituere mig. AMIR ALBAZI, MMA FIGHTER

Magnesium Original → stærk magnesium

Aronia er fyldt med antioxidanter. Den 4. og 5. august holdes Aronia festivalen på Staudeengen i Gundersted v. Nibe. Læge Jerk W. Langer anbefaler at indtage aronia hver dag og er en blandt flere oplægsholdere. Læs mere på www.staudeengen.dk

Magnesium Goodnight → beroligende

→ Med verdens reneste magnesium af farmaceutisk kvalitet. → Effekten og indvirkningen af NordicHealth’s magnesiums produkter er blevet bevist i forskellige studier.

Produktet sprayes direkte på huden, dér hvor problemet er. Forhandles hos udvalgte Apoteker samt i helsekostforretninger.

Nordic Health Spray leverer vitamin og magnesium sprayer til de nordiske lande. Hvert eneste parti analyseres, før de sendes på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet svarer til hinanden. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed – og magnesiumsprayer forsynes med et anti-doping-certifikat.


SUNDT & GODT

GEN BAG ’DEN SØDE TAND’

Mennesker, der har en gen-variation af FGF21, er disponeret til mindre fedt i kroppen end andre mennesker. Det viser ny forskning fra blandt andet Københavns Universitet, som også har fundet ud af, at mennesker med denne genetiske disposition for en sød tand typisk har mindre fedt i kroppen. Det er lidt af en overraskelse for forskerne på Københavns Universitet, der sidste år fandt ud af, at netop denne genændring kunne være en af forklaringerne på hang til søde sager. Forskerne har undersøgt helbredsinformationer fra mere end 450.000 mennesker. Genændringen hænger sammen med lidt højere blodtryk og mere fedt omkring taljen end hofterne - altså mere ‘æbleform’. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET Foto: colourbox

8 GENSTANDE ØGER DØDELIGHED Et nyt studie gør op med, at et glas vin dagligt beskytter mod hjerte-karsygdom. 600.000 personer fra 19 vestlige lande indgår i forskningen. Studiet viser, at risikoen for at dø for tidligt uanset om det er af hjerte-kar-sygdom eller noget andet - stiger, når man drikker alkohol. Ifølge studiet lever de, der drikker mellem 8-16 genstande om ugen i gennemsnit et halvt år kortere end dem, der drikker mindre. Sundhedsstyrelsen vil dog overveje situationen nærmere, før den tilslutter sig de nye anbefalinger.

DIGITALE KONSULTATIONER STIGER Antallet af patienter, som kontakter deres læge over e-mailen i stedet for at møde op i venteværelset stiger. I 2016 rundede de digitale konsultationer 6,1 millioner og foreløbige meldinger oplyser, at antallet er stærkt stigende. Der er derimod ingen klarhed over, hvad vi vælger at skrive til lægen, når vi sidder ved computeren eller mobiltelefonen eller hvordan e-konsultationer opleves af eksempelvis ordblinde eller folk med anden etnisk baggrund. Et forskerhold fra Syddansk Universitet er nu i gang med at finde svar på, hvad den moderne teknologi har betydet for danskernes kontakt til lægen. KILDE: SYDDANSK UNIVERSITET

KILDE: THE LANCET OG RITZAU

Foto: colourbox

Foto: Kstudio - Freepik.com

SLIDGIGT LINDRES UDEN KIRURGI

En gruppe danske forskere har netop udviklet en metode, der kan vise, hvordan brusken i knæet bliver påvirket under gang - uden operation. Metoden er så ny, at man endnu ikke ved, om den kan hjælpe slidgigtpatienter til at mindske belastningen, så knæet holder længere. “Næsten halvdelen af alle, der er 80 år eller ældre, lider af artrose, slidgigt, i knæene. Vi er derfor klar over, at vores forskning kan få betydning for mange”, siger Mark de Zee, lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet. Den smertefulde lidelse skyldes, at brusken inde i leddene bliver nedbrudt, så knoglerne slider mod hinanden, når man bevæger sig. “Det er dog umuligt at måle, hvor meget brusken i knæleddene bliver belastet, uden at foretage et kirurgisk indgreb på patienten. Derfor har vi nu udviklet en metode, der præcist kan fortælle, hvordan brusken i knæleddene mekanisk bliver påvirket under gang - uden at skære i patienten. Ved hjælp af MR-scanninger, bevægelsesanalyse og computersimulering kan vi beregne, hvor meget brusken i leddene bliver belastet ved forskellige gangarter og dermed vurdere, hvor i knæleddet der er behov for at mindske belastningen, så knæet holder længere”, siger Mark de Zee. KILDE: AALBORG UNIVERSITET

S U N DH E D M A J / 2018 6 3


MAGNOFLEX®

Magnettopmadrassen - mod smerter, stivhed og søvnløshed GOD CIRKULATION - MINDRE SMERTER t effekt

tere Dokumen

t!

Medicinsk godkend

Under magnetfelt-påvirkningen udvider blodårer og -kar sig ganske svagt. Når blodlegemet optager mere ilt, får det en bedre aerodynamisk form samtidig med, at det mister evnen til at klæbe sig fast til andre blodlegemer. Dette er til gavn for blodcirkulationen og kan reducere risikoen for at blodårerne tilstoppes af blodpropper.

Få et bedre kredsløb med Magnocare by MAGNOFLEX® topmadras Kredsløbsforøgelsen måles med et blod-flowmeter og man har målt, at hastigheden kan forøges op til 4 gange. Målinger af blodtryk og puls viser, at disse IKKE ændrer sig nævneværdigt under og efter magnetfelt-påvirkningen.

HVAD KAN MAGNETTERAPI HJÆLPE MOD? • • • • •

Tunge og trætte ben Dårlig nattesøvn Kolde hænder og fødder Muskel- og ledsmerter Rygproblemer

• • • • •

Kramper om natten Spændingshovedpine Lav energi Ømme og stive led Muskelspændinger

Køb dine var e direkte på www.magnoc a Nemt og sikkre.dk ert

Bestil din Magnettopmadras på tlf. 8882 0637


Få en sund og forbedret søvn med Magnettopmadrassen! Grundlæggende drejer magnetfelt-terapi sig om, at kroppen tilføres mere energi. Behandling med magnetfelter kan blandt andet medvirke til at forbedre kroppens iltoptagelse, øge blodcirkulationen, forbedre kredsløbshastigheden, opløse smerteblokader og minimere muskelspændinger. Magnetfelterne reparerer ikke, men understøtter derimod menneskets selvlægende kræfter.

Ring og bes til N Vi sidder klar U til at modtag e din bestilling , på telefon 8882 063

ANNONCE

7

Den eneste ægte type top-madras med bipolareveksel-magneter og patenteret sølvunderside, som dræber husstøvmider og sengelus 100%.

Gå ikke glip af vores super billige tilbud. Spar masser af penge – KØB NU! TOPMADRASSER: Mål: 90 x 200 cm Før kr. 4.193,Mål: 180 x 200 cm Før kr. 6.993,-

NU 2.995,NU 3.995,NU 4.995,-

PUDE: Mål: 80 x 40 cm Før kr. 1.393,-

NU

Mål: 140 x 200 cm Før kr. 5.593-

Spar1.198,Spar 1.598,Spar 1.998,-

995,- Spar 398,Magnet pude

Puden med magneter er til dig der ønsker afspændning i skuldre, nakke og hoved. Puden indeholder magnetterapi, der påvirker dit blod mest muligt og derved giver et bedre velbefindende.

Smerteblokader opløses.

Det område, der påvirkes af magneterne, oplever først en fuldstændig afslapning og derefter en smertelindring. Det er de specielle patenterede vekselmagneter, som kun findes i Magnocare by MAGNOFLEX® magnet-produkter, der inducerer en mikroskopisk magnetisk hvirvelstrøm i det forbipasserende blod og lymfe. Herved opnås evnen til at stimulere smerteblokader til fuldstændig opløsning. Hvirvelstrømmene påvirker desuden hud, muskler, led, sener m.v., når man bevæger sig under nattens søvn

eller www.magnocare.dk


NYT FRA REGIONERNE

DEN DANSKE SUNDHEDSTILSTAND HALTER Danske patienter indlægges færrest dage i Europa. Samtidig øges indsatsen for at mindske tvang over for unge med selvskadende adfærd. TEKST SIGNE BUCHHOLTZ ANDERSEN OG MATHILDE BUGGE, DANSKE REGIONER

DANSKE PATIENTER INDLÆGGES FÆRREST DAGE I EUROPA

Patienter på de danske hospitaler bruger ikke unødig tid i en hospitalsseng. Antallet af dage, som patienter tilbringer i en hospitalsseng, er nemlig faldet støt de seneste 10 år. Sidste år var en patient i gennemsnit indlagt i 3,4 dage mod næsten et døgn længere i 2008. En hovedårsag til udviklingen er, at hospitalerne i højere grad tilser og behandler patienterne ambulant, fordi rigtig meget behandling nu fungerer lige så godt ambulant som under indlæggelse. Den stadig kortere sengetid placerer Danmark som det land i Europa med kortest liggetid, viser de seneste tal fra OECD. Kilde: Danske Regioners Analysemagasin REGIO Illustration: Macrovector - Freepik.com

STYRKET INDSATS SKAL MINDSKE TVANG OVER FOR UNGE MED SELVSSKADENDE ADFÆRD

Når tvang bruges over for børn og unge i psykiatrien, sker det oftest for piger med selvskadende adfærd, viser en kortlægning, som de fem regioner har foretaget. Undersøgelsen af tvangsindlæggelser viser, at størstedelen af patienterne er 15-17-årige piger. Ifølge Charlotte Fischer, formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner, vil regionerne på baggrund af kortlægningen intensivere samarbejdet med kommuner for at tage hånd om situationen. Foto: Colourbox

Kilde: Regioner.dk

KAN VIRTUAL REALITY BEHANDLE ANGST OG NEDBRINGE TVANG? Psykiatrisk Afdeling i Odense vil nu afprøve virtual reality-briller til at nedbringe brugen af tvang. En hverdagssituation som en indkøbstur kan fremkalde hjertebanken og ubehag, hvis man lider af angst, og med virtual reality-briller kan man påvirke patienternes sanser til at tro, at de befinder sig i en virkelig butik - selvom patienten i virkeligheden sidder i et terapilokale med en behandler. Psykolog Mia Beck Lichtenstein fra Telepsykiatrisk Center i Region Syddanmark ser et stort potentiale i behandlingen af patienter ved hjælp af de højteknologiske briller. ”Behandlingen giver mulighed for at udløse angst i noget, der minder om virkeligheden, men samtidig kan patienten stoppe situationen, hvis det bliver for meget, hvilket danner et trygt grundlag for at arbejde med sin angst og indlære nogle beroligelsesteknikker”, siger hun. Kilde: Danske Regioners Analysemagasin REGIO

66 S U N DH E D M A J / 2018

Illustration: Freepik


NYT FRA REGIONERNE SUNDHEDSYDELSER RYKKER TÆTTERE PÅ BORGERNE

Hundredtusindvis af danskere lever med diabetes, lungesygdommen KOL eller en anden kronisk sygdom og antallet vil stige kraftigt de kommende år. Hidtil har patienterne gået til kontrol og behandling på hospitalet, men en aftale mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation gør, at især diabetes- og lungepatienter i langt højere grad vil blive tilset og behandlet hos egen læge frem for på hospitalet. Flytningen af patienter og opgaver fra hospital til almen praksis er en helt rigtig idé, mener Annette Wandel, der er vicedirektør i Danske Patienter. ”De patienter, der kan behandles tættere på eget hjem, bør have mulighed for det”, siger hun. Kilde: Danske Regioners Analysemagasin REGIO

ET SUNDT SAMARBEJDE

Disse sider er lavet i samarbejde med Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Læs mere om regionernes arbejde på regioner.dk

DEN DANSKE SUNDHEDSTILSTAND HALTER Danskernes sundhed og trivsel er blevet dårligere, viser en omfattende undersøgelse blandt mere end 180.000 danskere. De såkaldte sundhedsprofiler viser, at flere unge direkte mistrives, over halvdelen af danskerne er nu overvægtige og flere unge er rygere. Samtidig viser sundhedsprofilerne, at der er stor forskel på sundhedstilstanden blandt personer med en kort uddannelse og personer med en lang uddannelse. Sundhedsprofilen blev offentliggjort i marts i år og er udarbejdet af de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Samme opgørelse viser også, at der i alle regioner er sket en stigning i antallet af personer med dårligt mentalt helbred. Omvendt er der i alle regioner et fald i antallet af borgere, der drikker over henholdsvis 14 og 21 genstande om ugen. Sundhedsprofilerne bruges til planlægning af forebyggelse, sundhedsfremme og behandling nationalt, regionalt, kommunalt og på tværs af velfærdsområder. Det er for eksempel et håndgribeligt redskab, når regioner og kommuner indgår nye sundhedsaftaler og udvikler nye forebyggelsesinitiativer. Kilde: Danske Regioners Analysemagasin REGIO og regioner.dk Foto: Colourbox

MUSIK HJÆLPER DEMENTE

Opfinder ægteparret Anders Hansen og Toni Marquard har opfundet demenspuden Inmu. Puden skal give demente og deres familier tryghed og ro. ”Demenspuden Inmu gav os tid til fordybelse i den sidste tid.” Sådan siger Anette Hostrup, der for kort tid siden mistede sin mor som følgevirkninger af Alzheimer. ”Vi kunne ikke få kontakt med min mor, men prøvede at lægge Inmuen på brystet af hende. Den beroligede hende og gav os alle tid til fordybelse”, fortæller Anette Hostrup, der er plejehjemsleder i Hjørring. Hun kendte ikke til Inmuen, da demenskonsulenten stod med den i hånden, men har nu foreløbig et par Inmu’s på prøve i det skærmede afsnit på det plejehjem, som hun leder. MUSIK TIL ALLE Inmu bruger musik til at give demente en bedre livskvalitet. Den har en dyb lydbund og vibration, der kan mærkes på kroppen som bløde impulser, så også dårligt hørende har gavn af den. Det er Asger Steenholdt fra rockbandet Big Fat Snake, der også har erfaring som komponist af meditationsmusik, der har komponeret musikken. Musikken ændrer sig og påvirkes af, hvordan man berører,

klemmer eller bevæger puden. Sammen med betrækket, som har en lomme, som den demente kan stikke hånden ind i, skaber musikken en helhedsoplevelse, som kan indgå i den dementes hverdag. ”Vi har udviklet puden specielt til demente, fortæller Anders Hansen, der har opfundet Inmu sammen med sin kone, Toni Marquard, efter at Tonis mor fik diagnosen svær demens. ”Målet er at give demente en bedre livskvalitet og at skabe en roligere, hyggeligere og gladere hverdag ved at musikken skaber ro og afslapning”, fortæller de. Mange ting kan ændre sig, når man får demens, men evnen til at blive rørt af en smuk melodi forbliver den samme. Det er derfor ikke uden grund, at den bliver kaldt Inmu Memory. “”Vi har lavet den, så den kan bruges af alle - hvor end de er i deres demensforløb”, fortæller Toni Marquard og Anders Hansen.”

for at være fysisk aktive. ”Alle skal kunne bruge og have glæde af den og den skal kunne indgå som en naturlig og værdig del i en almindelig hverdag”, siger Toni Marquard og Anders Hansen. Anette Hostrup tilføjer, at hun ikke kunne spørge sin mor, om hun kunne lide den, da hendes mor var så dement, at hun ikke kunne huske sine nærmestes navne. ”Men den beroligede hende, når hun havde optræk til at være urolig. Det var sådan, at min far til sidst sagde, ’tror du ikke lige, at vi skal prøve at tage puden, så mor kan få lidt ro’. Den virkede bare godt på os alle sammen, og så var det smart, at man kunne tage betrækket af”, siger Anette Hostrup. Hun fortæller, at hun brugte musik og sang fra gamle sange, som ’Jeg ved en lærkerede’, for sin mor, før hun lånte den musikalske demenspude af den lokale demenskonsulent..

MUSIK BEROLIGER Ønsket med demenspuden er at højne livskvaliteten for dem, der har de dårligste forudsætninger

inmutouch.com ApS • Tlf: +45 5195 5040 • info@inmutouch.com


K RY D S O R D O G S U D O KU

MÅNEDENS KRYDSORDSGEVINST: Der er stillet fem eksemplarer af bogen PLANTEBASERET GOURMET, udgivet af forlaget Muusmann. Planter har vi altid været omgivet af, de er et afgørende grundlag for vores eksistens og fortjener al vores opmærksomhed. Med velsmagende retter, der er kombineret af blødt og sprødt samt masser af umami, får du en god introduktion til og oplevelse af det veganske køkken. Bogen har en værdi af 229,95 kr.

NR

2 . 0

A // M

MO

RT

TI O

0 S 2

18

MA

GA

KO N /

ST

SIN

/ VE

ET

LVÆ

RE

NR. 0 3 // A PR

IL 20 18

MAG

9

M OT I O

N / KO ST

/ V E LVÆ

R

E

T T ING OR BN MO er OM n giv

ICIN

SUDOKU

ET: SIN AGA DM MA

t til a ihedirere” r f g di nsp ”Giv e dig i øv d a FØDDER elser for l & ANKL , ANN AAM DAM GA ER O ÜLL AM TIN

N

TIO MO

Strø

MED

ti God

MA

kle å cy mp

RE

EN DAG SPIS gang

S er øvels DEMEN

ST

KR.

er d

E KYD

UDS

E LÆD e ET &G st SMIL en bed

39,95

ASIN

6

ER

N R . 0 4 // M A J 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

SPIS DI

MAGASINET

smuk h

Giv plad s I S E X LI VE

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

TEM LEV UD A :

G TIL EN

EN VOL D

ud

PAS PÅ

T

HørelsDeIN ”Før i jeg for mtiden løj ig selv”

PUSLE HELMUT H:

6

øvelser

LET SVÆR

SÅDAN DELTAGER DU De nummererede felter i krydsordsopgaven danner et kodeord, som du kan indtaste på magasinet-sundhed.dk/konkurrencer inden 28. maj i 2018. Dermed deltager du i konkurrencen om månedens krydsordsgevinst (se ovenfor). På magasinets hjemmeside finder du også andre konkurrencer og masser af bonus-inspiration til en sundere hverdag. Løsning på april måneds krydsordsopgave var NATUROPLEVELSE

6 8 S U N DH E D M A J / 2018

DER STYRKER HOFTE & SÆDE

HOLD VÆGTEN

forebyg kræft Hjælp - jeg er jaloux

TEMA: MINDFULNESS

11 gange om ret i din åOPSKRIFTER r postkasse fo Dans skaber LIVSGLÆDE LÆKRE VEGANSKE

-

399

NIKOLAJ HÜBBE, BALLETMESTER VED DEN KONGELIGE BALLET:

KR, ”Vi skal huske at forkæle os selv”

+

Magasinet SUNDHED

med meget mere inspiration til en sundere og sjovere hverdag.


• Må køres uden kørekort, - blot man er over 18 år • 70 km på en opladning • Hastighed op til 30 km/t. NYT GRATIS KATALOG RING OG BESTIL I DAG

BOOK EN GRATIS PRØVETUR PÅ

Tlf. 69 69 00 49

Kender du Slut med ømme fødder

W W W. C L I M A C A R . D K

?

Model L15

Model Liz

Model Leta

Model L32

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling.

Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk

se katalog på www.arcopedico.dk


Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. Du opnår et optimalt resultat med NeoStratas klinikbehandlinger og den daglige hudpleje med NeoStratas produkter hjemme hos dig selv. De effektive behandlinger er skræddersyet til din huds behov. Det er enkelt, prisen er rimelig, og frem for alt er det meget effektivt. Hvis du går op i hudpleje og gerne vil se resultater – så kig indenfor i en NeoStrataklinik. Du bliver lykkelig over resultatet!

ANNONCE

NeoStratas professionelle peelingbehandling... Giver øget fyldighed og fasthed. Giver en jævnere hudtone. Minimerer rynker og fine linjer. Eksfolierer og minimerer urenheder. Normaliserer cellefornyelsen.

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

Sundhed Maj  
Sundhed Maj